oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 07. 06:42,  Kétlaki élet Ausztriában 45 komment

2016. június 07. 06:42 Határátkelő

Kétlaki élet Ausztriában

Tanulságos történet Gáboré, és alighanem sokan vannak hasonló helyzetben, mint ő: fenntarthatatlan lakáshitel, tengődés, ausztriai munka, ingázás haza a családhoz… nem éppen az az élet, amit az ember elképzel magának. De ő is, mint oly sokan mások, végigcsinálta. Hogy milyen eredménnyel, az kiderül a poszt végére.

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata, melynek célja Magyarország újratervezése. Te min változtatnál, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? Nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva! (Az első írások már be is érkeztek, ne maradj le te sem! A határidő június 19.)

ausztria_innsbruck_foto_pixabayo_com_bumradio.jpg

“Történetem 2011 végén kezdődik, ekkor fogalmazódott meg bennem a külföldi munkavállalás gondolata. Otthon svájci frank hiteles ház és két kisgyerek, gondolom sokaknak ismerős a szituáció.

Szakmunkás bérből, egy fő és 2 mellékállásomból, valamint a gyed és gyesből tengődtünk. Beláttam, hogy ez nem mehet sokáig. Kellett valami munka, ami továbbtanulás nélkül, elegendő pénzzel kecsegtet.

Megbeszéltük, hogy ki kell mennem

Megbeszéltük otthon, hogy akkor pár évre ki kellene mennem dolgozni a hitel miatt. Így jött a külföldi, német nyelvterületen történő munkavégzés. Elkezdtem svájci, német, és osztrák állásokra jelentkezni.

A legelső elfogadható ajánlatra le is csaptam, ez a szakmámban (asztalos) történő foglalkoztatást jelentett, Ausztriában, Tirolban. A feladat az volt, hogy be kellett építenem a bútort a vásárlóknál. Kiutaztam, elkezdtem dolgozni, a német nyelv sajnos rosszabbul ment, mint azt először gondoltam.

A honvágy és a családom hiánya sem könnyítette meg a helyzetemet, valamint az sem, hogy igaz a munkáltató osztrák cég volt, mégis olyan keményen hajtottak, hogy az otthoni napi 12 órázásnál is borzasztóbb volt. Mindennap egy küzdelem volt.

A dolgozók 90%-a magyar,7%-a más nemzetiségű, a maradék meg osztrák volt, gyorsan rájöttem miért. Néha jött egy-egy helyi emberke próbamunkára, de már másnap nem láttuk őket...

Elátkoztam Tirolt

Az első két hétben szinte alig tudtam aludni, folyton azon agyaltam, hogy hazakullogjak-e, mert nekem ez nem megy. De aztán teltek a hetek, jött az első fizetés, majd a második és ez motivált.

Lakhatást biztosított a cég azt hiszem 1 hónapig, aztán kellett keresni saját magunknak. Egy akkori kollégámmal összefogva sikerült találnunk egy szép lakást, kivettük. Szerencsénk volt, én azt mondom, hogy ilyen gyorsan találtunk.

Rendes volt a tulajdonos hölgy nagyon, kauciót nem kért, a lakást berendezve, a konyhát felszerelve adta át. A bérleti díj 550 Euro volt mindennel, ezt ugye felesben fizettük.

Viszonylag gyakran tudtam hazajárni a családomhoz, havi kettő hétvége és a szabadságok. Lett két életem, egy, ami csak a munkáról szólt, és egy, ami csak a családról.

Persze a hétvégés hazajárkálás kikészítő volt, hazaérsz szombaton reggel (munka után ugye nem alszol, levezetsz majd 900 kilométert), vasárnap meg vissza ugyanaz. Aki benne van ebben, az tudja, miről beszélek.

Viszont van, aki még ennél is rosszabb helyzetben van, például a vendéglátósok, na, ők, amíg tart a szezon, nem igazán mehetnek haza. Szóval nem nyávogtam, csináltam tovább, csak a munkának éltem, privát életem szinte nem is volt.

Eltelt egy év, majd kettő, és azután valami megszakadt bennem. Talán az akkori munkakörülmények, és a gyerekeim hiánya miatt, valamint a munka miatt kialakult gerinc-, és térdproblémáim okozták, de akkor szó szerint elátkoztam Tirolt.

Felmondtam a munkahelyemen, lesz, ami lesz alapon, hiszen ekkor már volt bőven félretett pénzem. Nem aggódtam, úgy nézett ki, a maradék hitelem is vissza tudom fizetni bármi is lesz, a bank már nem teheti rá a mancsát az otthonunkra. Pár hónapot eltöltöttem otthon a családommal, néha elmentem ismerősömnek dolgozni, de nagyon nem vittem túlzásba, ki akartam pihenni magam.

Minden mindegy alapon

Közben csak nem nyugodtam, elkezdtem jelentkezgetni ismét osztrák állásokra. Lett is egy, nem olyan messze a kinti lakóhelyemtől. Hát ez is hasonló volt, mint az előző munkahelyem, úgy döntöttem, nem maradok, egy hét után elköszöntem.

Nézegettem állásokat, bementem az AMS-hez, reménykedtem, hátha lesz nekem megfelelő állás. Egy újságban találtam a jelenlegi, élelmiszeripari munkáltatóm hirdetését. Minden mindegy alapon elküldtem a jelentkezésem.

Közben hazamentem karácsonyra a családomhoz. Otthon ért a hívás, hogy nagyon tetszett nekik az önéletrajzom, és be tudnék-e menni valamikor elbeszélgetésre. Lebeszéltük, elmentem, megnézték nem vagyok-e analfabéta, kicsit beállítottak dolgozni is.

Kérdezték, menne-e ez a munka nekem? Hát mondom ebben semmi különleges nincs, természetesen fog menni. Pár nap múlva hívtak, hogy kezdhetek náluk, ha én is úgy gondolom.

Kevesebb bért ígértek, mint az első munkahelyemen, de úgy gondoltam nem baj, csak ne szakadjak meg, és a napi 8 óra munka az ne 14-15 legyen. Roppant egyszerű feladatom volt, egyedül kellett dolgoznom, magamnak kellett beosztanom a napi munkát. Gépkezelés és az ehhez kapcsolódó nyersanyag mozgatása volt a dolgom.

Hamar belejöttem, még csodálkoztak is rajta, azt mondták másnak ez nem ment így. Mosolyogva szegeztem nekik a kérdést, miért mi ebben a nehéz?

Az új munkahelyhez új lakás is kellett, mert autóval volt csak megközelíthető, 35 km-re volt a lakhelyemtől a cég. Egy ideig leautóztam, aztán találtam lakást a szomszéd faluban.

A bérleti díj nagyjából annyi volt, mint a másik helyen, igaz, a lakás nem olyan szép, és közműveket, fűtést, saját magamnak kellett intézni. De már belejöttem annyira a nyelvbe, hogy nem okozott gondot.

A lelkiismeretes munka gyümölcse

Amint megszoktam az új helyem, hirtelen rám tört az érzés, nagyon sok szabadidőm van! Napi 7-8 órákat dolgoztam, bár én ezt nem neveztem munkának, mert még életemben nem végeztem ilyen könnyű fizikai munkát.

Lassan kezdtem kipihenni az előző munkahelyem fáradalmait, mondhatjuk, hogy a gerincem, és a térdem is helyrejött részben. Volt, hogy másféle munkakörbe is beraktak, ott is megpróbáltam helytállni. Sokszor segítettem másoknak is, nem akartam 6-7 óra munka után hazamenni, mert a főnököm mindig mondta, ha végeztél mehetsz haza.

Eltelt fél év, vagy még annyi sem, hívatott a főnökség. Leültettek az irodában, három főnök velem szemben, ajtót bezárják. Hú, mondom magamban, itt valami nem jó készül.

De végül is arról volt szó hogy látják, megbízható vagyok, megüresedett egy gépsorvezetői pozíció, rám gondoltak, három napom van, hogy eldöntsem, akarom-e, vagy sem. Persze elfogadtam, jobb fizetést ígértek, és mint kihívás is érdekelt a dolog.

Ez a pozíció még annyira sem volt megterhelő, mint az előző munkaköröm. Stressz az volt, és van mind a mai napig, de kibírható. Értékelem, hogy felkértek erre a pozícióra, és büszke is vagyok rá valamilyen szinten, mert végre megvan az eddigi lelkiismeretes munkám gyümölcse.

Most, így 33 évesen, azt mondom, megérte keményen dolgozni. Magyarországon ez elképzelhetetlen lett volna, ott inkább olyan fordult elő velem, hogy engem cseréltek le egy „csókos” emberre, és nem azért mert rosszul végeztem a munkámat.

Jelenleg már 2 éve vagyok ennél a cégnél, és eszem ágában sincs elmenni innen. Végre van szabadidőm, tudok itteni ismerősökkel közös programokat szervezni. Sportolni, túrázni, kirándulni, egyszóval élvezni kicsit az életet, amire eddig sosem volt lehetőségem.

Egyik szemem sír, a másik nevet, időközben a feleségemmel megromlott a kapcsolatunk, elváltunk. Gyerekek miatt sajnálom, mert őket nagyon szeretem, és hiányoznak mind a mai napig.

Próbálok ezek után is hozzájuk hazajárni, amilyen gyakran csak tudok, akár csak egy hétvégére is. Szeretném, ha velük jó maradna a kapcsolatom. Azt hiszem sokat tanultam ebből is, az életről, az emberekről. Ha összességében nézem a külföldi munkavállalással rengeteget tud az ember fejlődni, tanulni belőle.

Az új kihívás

Távolabbi terveim közt szerepel, hogy még pár év osztrák munkavégzés után hazaköltözöm. Egyrészről szeretnék a gyermekeim közelében lenni, másrészről meg otthon saját vállalkozásba akarok fogni, szeretnék valami működőképeset létrehozni. Ez az új kihívás, ami a szemem előtt lebeg.

Tervek vannak, többfélék is, de azok mindig is voltak, és lesznek, aztán majd meglátjuk, hogy alakul. Folyton változnak a körülmények, és ehhez mi magunknak is változnunk kell.

Négy itt töltött év után elmondhatom, olyan dolgokat vittem véghez, amikről régebben azt mondtam: én ugyan soha! Olyan dolgokat éltem át, amiket álmomban sem gondoltam, jó, és rossz dolgokat egyaránt.

Most már én is azt vallom, hogy soha ne mondd, hogy soha! Sok fiatalnak jót tenne a külföldi munka, ha világot látna, tapasztalna kicsit. Ezzel a tapasztalattal pedig hazatérne, és építené az országot. Nem mondom, hogy minden működne otthon, ami máshol igen, de ötleteket igenis lehetne meríteni. Ezzel talán ki lehetne lépni a búskomor otthoni valóságból, amit mindig látok, amikor otthon vagyok.

Végül egy pár személyes tanács annak, aki most tervezi a külföldi munkavállalást:

Legfontosabb hogy beszéld az adott ország nyelvét minimum alapszinten.

Legyen kezdő tőkéd, informálódj a megcélzott országról körültekintően.

Légy szorgalmas, kitartó.

Legyél nyitott az új dolgokra, ne azt hajtogasd, hogy ez otthon másként működik (nem otthon vagy).

Ami még kell az egy jó adag SZERENCSE, de az már nem rajtunk múlik.

Sok sikert mindenkinek!”

HÍRMONDÓ

Most már lassan vége lehetne ennek az egésznek

Igazán itt lenne már az ideje, hogy túl legyünk június 23-án, hiszen a Brexitről szóló brit népszavazás kezd körömrágós szakaszába érni. Egyre-másra jelennek meg a felmérések – a legfrissebb szerint például most a távozást pártolók vannak többségben. Az Observer/Opinium közvélemény-kutatása alapján három százalékkal többen támogatják, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból, mint ahányan a maradnának. (A részleteket itt találod.)

Majdnem félmillió bevándorló Magyarországon

Méghozzá az ENSZ a tavalyi állapotot rögzítő adatai szerint. A rendszerváltás idején ez a szám még csak 300 ezer volt. Egy szuper interaktív térképen azt is megnézhetitek, melyik országban mennyi magyar él – például ezek szerint Németországban 170 ezer, az USA-ban 80 ezer, az Egyesült Királyságban 60 ezer, és így tovább. (Ha érdekel a tovább, akkor ide kattints!)

Visszajöttem Magyarországra, kicsináltak

Végül egy történet arról, milyen is az, amikor valaki a külföldön eltöltött évek után visszatér Magyarországra dolgozni, de nem igazán akarják befogadni. Csak egy rövid idézet: „itt sokszor az a cél, hogy rettegésben legyen tartva a munkaerő, hogy ne legyen ideje ereje méltatlankodni, hanem végezze a dolgát, és ha annak kénye kedve tartja, akkor hatályon kívül helyezzék”. (A teljes történetet itt találjátok, szerintem érdemes elolvasni.)

(Fotó: pixabay.com/bumradio)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr718785342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.06.07. 06:54:55

Minden rossz ha a vége rossz,pedig épp gratulálni akartam.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.06.07. 07:03:28

Jó írás volt, köszönjük.
Igaza van, a külföldi tapasztalatok hasznosak lehetnek otthon is.

kardio1 2016.06.07. 08:03:05

Nehéz hosszú ideig külön élni a családtól anélkül, hogy a házasság meg ne romlana. Nem lehetetlen, de kockázatos vállalkozás.

adg 2016.06.07. 09:12:50

@kardio1: pont ezt akartam mondani. Nem tesz jot a kapcsolatnak.

adg 2016.06.07. 09:16:03

A hasznos jo tanacsokat meg tudnam folytatni par hasonloval:
- oltozz melegen, ha hideg van,
- nezz szet, mielott atmesz az uton gyalog,
- mindig vigyel penzt vagy kartyat magaddal, amikor vasarolni mesz,

...

Amugy sajnalom, hogy rament a hazassag, nem tudom, ezzel egyutt megerte-e. Sok sikert a folytatashoz!

Csodabogár 2016.06.07. 10:12:50

Jó poszt volt. A házassága meg lehet, hogy akkor is ráment volna, ha itthon marad.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.07. 10:26:48

Ez hülyeség.
Egyáltalán nincs garancia arra hogy ha együtt maradnak akkor nem megy tönkre a házassag.
Sokkal több együttöltött házasság megy tönkre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.07. 10:28:49

Írt már valaki posztot a pályázatra?

LondonFashion 2016.06.07. 11:08:40

Szerintem hataratkeles nelkul is van eleg valas, lehet, hogy ha otthon marad, akkor is ez lett volna a vege. Ismerek olyan csaladokat, ahol a ferjek hetfotol pentekig Ausztriaban dolgoznak, minden hetvegen pedig hazajonnek a csaladhoz, hosszu evek ota. Nekik bevalt.
Persze, ha lattak, hogy ez igy nem fog mukodni, lehet hogy a csaladot is ki kellett volna vinni. Az is lehet, hogy a feleseg nem akart... Mindenesetre tenyleg kar, en is azt hittem happy end lesz, munka es maganelet es csalad temaban egyarant.
Tovabbi sok sikert!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.07. 11:19:57

@LondonFashion:
Mit akarsz ennél nagyobb happy endet?
Az már a lottó ötös.
:)))))))))))))

2016.06.07. 11:47:02

Jártam egyszer egy bőrdoktornál -- finom modorú, jóillatú kis faszi volt, szépen bekeretezve a falon a százezer végzettsége meg oklevele, és látszott rajta, hogy az egyik olyan házban lakik, amikre az ember mindig rácsodálkozik az ingatlan.com-on, amelyik a budai hegyekben van fűtött medencével meg körpanorámával, és százcsillió forintba kerül, de valahogy mégis olyan ízléses, hogy nem tudod utálni, aki benne lakik.

Sikeres meg szimpatikus emberekkel egyáltalán nem találkozni gyakran, úh gondoltam, megkérdezem, hogy is találta ő ki magának ezt a bőrgyógyászat dolgot, meg hogyan lett ekkora spíler.

Azt mondja, mindig is mentőzni akart, de látta az idősebb kollégákon, hogy A) mindegyik elvált, és B) a nagyrészük iszik. Ő meg ott állt a csinos kis feleségével meg a karonülő babával, és arra gondolt, kell keresni valami kisimultabbat.

No és bevált a dolog? - kérdezem. Azt mondja, be. Végülis együtt voltak az asszonnyal, amíg a lánya 16 nem lett, meg inni sem iszik.

...

Ez csak úgy eszembe jutott. Tanulság nincs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.07. 11:53:51

@Th's child:
Vannak olyan szakmák amiket nem lehet csinálni pia nélkül.
Én is megiszom a heti három sört.
:))))))))))

Buchhalter 2016.06.07. 12:47:57

Saját vállalkozás idehaza?!Soha! Én mint könyvelő erről mindenkit lebeszélek,vagy legyen rokonod a mindenkori kormányban vagy legyen sok felesleges tartalékod a lehúzásokhoz.

Csodabogár 2016.06.07. 13:41:31

@Buchhalter: Van néhány ismerősöm, akiknek jól menő vállakozásuk van. Semmilyen kormányközeli ismeretségük nincs. Viszont valamit nagyon jól tudnak csinálni és sokat dolgoznak.

kergelepke [UK] 2016.06.07. 14:25:53

@diggerdriver: Ha nem mindhármat hétfő reggel üres gyomorra, akkor nincs baj :)

wien74 2016.06.07. 14:25:55

@diggerdriver: ja. Én már véleményeztem a nagy helyzetet.

yenoee 2016.06.07. 14:54:06

Egy csomó házasság, kapcsolat attól megy tönkre, hogy nincs pénz. Szóval lehet, hogy így is úgy is vége lett volna, most viszont a posztoló elmondhatja magáról, hogy legalább az anyagi részt rendbe tudja tenni. És a saját példájával a gyerekeinek is adhat követendő mintát, jövőképet.

pamut 2016.06.07. 15:09:37

Na ez erősen hasznos lehet a határátkelőknek:

konnektor.reblog.hu/nem-kell-tobbe-nyelveket-tanulni

"Itt egy app, ami valós időben tolmácsolja hangosan több tucat nyelvre a mondatokat, amiket kimondunk. Persze ettől még érdemes nyelveket tanulni, de ez tényleg durva."

A linkelt posztban van egy kis videó, érdemes belenézni, állítólag tényleg nagyon jól fordít (magyarról is) valami 40 nyelvre, és szinte azonnal, csak okostelefon és net kell hozzá.

Ha ez működik akkor egyszerűbb melókhoz már tényleg nem kell nyelvtudás. Ha valaki kipróbálja, írja majd már meg hogy tényleg mennyire működik élesben.

Herr Géza 2016.06.07. 15:13:47

@Th's child: Haha, aranyos.... 1+
"bőrdoktornál -- finom modorú, jóillatú kis faszi volt,"
:D Mióta szagolgatsz te manusokat? :))))))))

2016.06.07. 15:47:41

@Herr Géza:

Ó, hát én állandóan. Az emberszag az adott, bármikor közel jönnek, érzem őket. Az orvosok meg különösen nehéz pálya, mert azok még oda is hajolnak. Szerencsére általában ápoltak, de a kifejezett jó illatért mindig hálás vagyok.

De mondok még sokkal kínosabbat: a fogorvosaimnak tök szép szemük is szokott lenni, vannak ilyen mindenféle minták meg pöttyök az íriszükön meg minden. (De csak semmi homo! :D)

kardio1 2016.06.07. 16:12:34

@diggerdriver: ti együtt mentetek ki, vagy te előrementél ?

kardio1 2016.06.07. 16:16:30

@yenoee: a gyerekek számára az a fontos, hogy apa és anya szeresse egymást.

kardio1 2016.06.07. 16:27:31

@diggerdriver: ezt nem gondoltam, azt hittem, a te munkád miatt mentetek. Es sok idő múlva követted?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.07. 17:20:28

@Th's child:
Azt is megfigyelted hogy mikor a doki az aranyeredet vizsgálja akkor mindkét keze a válladon van?
:)))))))))))))

kardio1 2016.06.07. 17:35:01

@diggerdriver: értem. Az én ismeretségi köreimben làttam nem egy olyat, hogy ennél joval hosszabb idô, fél, vagy egy év, akàr ennél is több idô telt el a hàzasfelek ùjboli együttéléséig, és ez azért könnyen tud problémàkat okozni.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.07. 17:47:51

addig jo amig lapatolja haza a pezt de azzal a penzzel( oltozkodes kozmetika fodrasz ) talal az asszony olyant akinek otthon is van penze vagy ...

na jo mas problema is lehet mert a nok nem szoktak otthagyni ( kiengedni a marokbol) azt aki eltartja oket es neveletlen gyerekeit ..

a nejem az uton megharagudott a cigany zeneszre, mert minden utjan van philippin v mas csaja a szemelyzetbol ( buknak ra zenesz ,jol keres, es jokepu is) persze otthon szabolcsba gyereke felesege van..

hiaba mondtam a felesege ha tudna is a dolgokrol ,sem hagyna ott ezt az aranybanya fiut .. gondolom o meg a gyereke a legrajabbul oltozkedik, kiralynoskodik a faluban , es a hazuk se lehet akarmilyen ..

Golf2 2016.06.07. 18:26:02

@montroyal ( CAN qc): gondolom az otthoni gádzsi se apáca nem arról híresek

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.07. 19:24:42

@kardio1:
Tudod ez olyan mint a reklámpénz. Azt mondják hogy a reklámköltség fele kidobott pénz csak nem tudják melyik fele.
A házasság is ilyen. Ötven válásból állapítsd meg hogy azért váltak mert együtt voltak vagy mert külön. Nehéz ez.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.07. 21:08:20

@diggerdriver: Én is megiszom a heti három sört. 3 mi ? case?

montroyal ( CAN qc) 2016.06.07. 21:12:19

@diggerdriver: Az már a lottó ötös.
ez jut eszembe szoktam is kerdezni az nejemtol

Drágám, mit tennél, ha nyernék a lottón ?
- Elválnék és vinném a pénz felét.
- Volt egy kettesem a lottón, itt van 200 forint és húzz a francba !

Mrs. Clayton 2016.06.07. 21:36:37

@montroyal ( CAN qc): na nalunk ez ugy van h en meg eletemben nem vettem lotto szelvenyt es nem is fogok, ezzel szemben a ferjem neha vesz, de nem nezi meg hogy nyert-e, en viszont soha nem felejtem el kivenni a penztarcajabol es leellenorizom

meg is mondtam neki, h soha nem fogja megtudni ha nyert, mert egyreszt el akarja osztogatni a fele penzt, masreszt meg motorokat akar venni a penzbol
en pedig ezt nem tudom elfogadni
igy a penzt nalunk en kezelem, igy a lottonyeremenyrol sem kell tudnia, ez a legjobb mindkettonken

montroyal ( CAN qc) 2016.06.07. 21:52:30

@Mrs. Clayton: igy a penzt nalunk en kezelem,

nalunk a pénzt én kezelem ... a nejem pedig engem kezel ...

nekem meg fogjak tudni ha nyertem , mert ki irom a kolto sorait minden ajtomra ...
_sem rokona sem ismerose nem vagyok senkinek _:-))

01234567 2016.06.08. 09:37:40

Ezt mint ha én írtam volna! :) Nagyon sok a hasonlóság. De én a végén találtam egy csodálatos párt akihez haza jöttem, nem miatta, hozzá.
A távkapcsolat még ha együtt is maradnak, nem működik amíg külön vannak. Ha el vannak úgy, akkor az valamelyik érdeke, nem szeretik egymást, vagy elmúlt a szeretet, valamilyen közös érdek miatt vannak el, vagy két nagyon introvertált emberről van szó.
Jó írás.

kardio1 2016.06.08. 10:41:43

@diggerdriver: ez altalanossagban igaz, és az is igaz, hogy a penztelenseg tönkretehet egy kapcsolatot.. De konkrétan a külföldön dolgozóknal a tartós kuloneles legalább ennyire veszélyes. Szerintem, ha a külföldi munka felmerul, érdemesebb az egész családot kivinni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.08. 10:59:39

@kardio1: anélkül hogy vitatnam az igazadat volt Budapesten sok tízezer munkás munkásszálláson.
A pénz nagy úr.

kardio1 2016.06.08. 11:57:27

@diggerdriver: hát igen. De ők azért, azt hiszem, hetente hazajartak. Úgy talán kevésbé zökken ki az ember az otthoni kerékvágásbol. Az biztos, hogy a pénz nagy úr. Én csak arra gondoltam, hogy ezután kimenőknek érdemes ezt a kérdést is megvizsgalniuk.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.08. 13:21:08

@kardio1: egyetértek.
ugyanakkor a posztíró - és grat, nagyon jól összeszedett, tömör írás jó észrevtélekkel és tanácsokkal - említi is a lehetséges töréspontot: továbbra is Ausztriában keresett állást és fel sem merült, hogy ezúttal kiköltözzön a család. azért ez elég beszédes fordulat és ennek fényében a végkifejlet sem meglepő.

skye8 2016.06.08. 16:22:41

Nekem tetszett az iras, sajnalattal olvastam hogy az iro hazassaga vegul tonkrement. Szerintem tavkapcsolatot nem erdemes kockaztatni mikor mar 2 gyerek is van a kepben. En szemely szerint el sem tudom kepzelni hogy nevelnem kislanyomat az apja nelkul.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása