oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 13. 06:43,  Nem szegények, de nincs semmijük 151 komment

2016. május 13. 06:43 Határátkelő

Nem szegények, de nincs semmijük

Kati lassan két éve kezdett önkéntes lehetőségeket keresni a nagyvilágban, így került Malajziába, ahol angolt tanít és próbál segíteni a rászorulókon. (Erről bővebben első posztjában írt, itt találjátok.) Most ismét jelentkezett, méghozzá egy, még az országon belül is egészen különleges helyről. Nagyszerű beszámoló következik rengeteg képpel, amikért külön hála neki!

rizs_5.JPG

„Malajziában mai napig több bennszülött közösség is él, többnyire a társadalomtól elszigetelten, amennyire lehet, ragaszkodva hagyományaikhoz és ősi életvitelükhöz.

Saját hitrendszerük van, melyet Malajzia nem ismer el vallásként. Saját nyelvük van, érdekes módon minden törzsnek külön nyelve, mely annak köszönhető, hogy egymástól is távol és elszigetelten élnek.

A gyerekeknek kötelező iskolába járni, de legtöbbjüknek ez inkább egy szörnyű élmény, amikor először találkoznak a diszkriminatív külvilággal, mely arra kényszerítené őket, hogy elsajátítsák a társadalom szigorú szabályait.

A maláj nevük orang asli, ami eredeti embert jelent. A civil szervezet, melynél én is dolgozom, egy pár ilyen közösségben nyújt ingyenes oktatást. A bejegyzésem egy ilyen központunkba történt látogatásom kapcsán készült.

Nem szegények, de nincs semmijük, mondja szerb kollégám, aki már lassan egy éve egy orang asli közösségben él, Malajziában. Látogatásom során ezer kérdés fordul meg a fejemben és vasárnap reggel úgy hagyom el a kis dzsungelbeli falut, hogy talán az lenne a legjobb, ha hagynánk élni ezt a közösséget a maguk módján, nem kell rájuk erőltetni a modern élet baromságait.

Van-e ennél több, amit az élet nyújtani tud? Kérdezem magamtól és kollégámtól, aki azt mondja, sosem volt olyan boldog, mint itt. Mert itt az élet valóban egyszerű, megtanít az egyszerű dolgoknak örülni.

Látogatásomkor már vége van a rizsaratásnak és most a begyűjtés és hántolás folyik. A falutól nem messze van egy rizsföld, melyen évente kétszer aratnak. Minden kézi eszközökkel történik, gépek ide még nem jutottak el.

Aratás után az asszonyok dolga megtisztítani a rizst. Ez lassú és nehéz fizikai munkának tűnik, amikor bekapcsolódom a folyamatba, tapsikolva nevetnek rajtam.

Kétszer akkora vagyok, mint ők, 160 centinél ritkán magasabbak, de erősek és kezük rááll erre az eszközre, amit én, amint ez azonnal kiderül, még fogni sem tudok rendesen. Velük nevetek saját magamon, hisz én is érzem, mennyire más világból való vagyok, és mennyire idétlenül nézhetek ki az ő szemükkel.

A bételdió

Ahogy nevetnek, kivillannak vörösre festett fogaik, mely a messziről érkező idegennek elsőre szokatlan lehet, de ha velük töltesz egy pár napot, szinte természetessé válik. A dzsungel egy fura gyümölcsének a magja az okozója, magyarul bételpálmának hívják, a magot pedig bételdiónak. Ezt a diót rágcsálják naphosszat.

Kemény, hosszas, kitartó rágás mellett lehet csak megenni, íze kesernyés, de valóban jelentéktelen. A diót a fa kérgével együtt majszolják, melynek íze sokkal fűszeresebb és intenzív. A diót gyakran a pálmafa levelébe csomagolják és így fogyasztják el. A levél, amint a nyállal keveredik, vörössé válik a szájban, konkrétan úgy néz ki, mintha vér lenne.

A bételpálma gyümölcse, melynek megtisztításához erre kialakított eszköz szükséges, kérge ugyanis kemény, mint a dió, a mag pedig nehezen vágható.

Meglehetősen toxikus ez a kombó, de függőséget okoz, így érthető, hogy miért rágcsálja ezt szinte az egész falu. Olvasmányaim alapján hatása valahová a kávé és egy enyhe drog közé tehető, kicsit felpörög tőle az ember és jobban érzi magát. Kollégám például kezdetben nem szerette, de bárkihez ment látogatóba a faluba, ezzel kínálgatták, ő meg szégyellte visszautasítani, így aztán szép lassan, észrevétlenül rászokott.

Leosztott szerepek

Az élet itt különben lassan hömpölyög, a reggel hangos kakaskukorékolással indul, olyan érzésem van, mintha a vállamon ülne a kakas és egyenesen a fülembe ordítaná, hogy reggel van, tessék már felébredni. A falu asszonyai már korán elkezdik a rizs hántolását, az ablakból rájuk látok. A férfiak ebben a folyamatban egyáltalán nem vesznek részt, ez az asszonyok dolga, mondják.

Itt nagyon le van osztva, hogy mi a férfi feladata és mi a nőé. A férfiak vadásznak házilag készült íjakkal, éles késekkel és halásznak bambuszból készült kúp alakú csapdákkal, de a rizzsel való naphosszat tartó pöcsölés nem a férfi feladata. Azért ott ücsörögnek asszonyaikkal, kávéznak, és a diót rágcsálják, aztán lassan eltelik a nap.

Ebédre megkóstoljuk a rizst, az idei termést.  Kétféle rizs terem a dzsungel rizsföldjein, egy fehér kerek szemű és egy lilás hosszúszemű. Íze pompás, picit fűszeresnek hat. Só nélkül, egymagában eszem: táplálék. Az egyszerűsége lenyűgöz, finom. Természetes és érzem tápláló erejét. Hamar jól lehet lakni tőle.

A rizsföldek itt nem olyanok, mint Ázsia vízben úszó rizsföldjei, amit a filmekből ismerünk. Itt víz csak akkor van, ha esik az eső, az itteni rizs nem igényli a vízben úszást, a szárazságot is jól bírja.

Miből élnek az itteni emberek?

Meglepően kevés kell a túléléshez. A férfiak begyűjtik a kaucsukfa tejét és eladják a közeli faluban. Ebből lesz annyi pénzük, hogy azt a nagyon keveset, amit meg kell venni pénzzel, azt meg tudják fizetni.

Élelemre nem nagyon kell költeni, ruhát vesznek, telefont, habár a faluban nemigen van térerő, egy kis benzint a motorjaikba és nagyjából ennyi. Minden mást a természet ad. Mindenkinek ugyanannyi van: semmi. De mindenkinek van elég. A vagyon, mint olyan ismeretlen. Sosem éheznek, mindenkinek jut.

Pár órára bemegyünk a közeli maláj faluba ebédelni. Amikor jövünk vissza, minden házból hangosan üdvözölnek. Visszajött az orang puteh, a fehér ember. Figyelem őt, kívülálló és mégsem. Amennyire lehet, befogadták, ő is része a falu életének.

Este átjönnek filmet nézni, kollégám laptopján ugyanis több száz film is van. Esténként kivetít egy filmet az osztályterem egyik üres falára, mozi van. Hangosan reagálnak a vicces jelenetekre, és visítanak a horror film félelmetes jelenetein, de imádják.

A szellemeket nem szabad provokálni

Kollégám sosincs egyedül. Tudják, hogy nem szeret egyedül aludni, éjszakára valaki a faluból átjön hozzá és őrzi álmát, nehogy bántsák a szellemek. Az erdő szellemei errefelé ugyanis annyira részei a hétköznapoknak, mint az eső maga.

Amint sétálunk az erdőben, egyszer csak megállok. Van itt valami, érzem valaminek a jelenlétét, nem vagyunk egyedül. Kollégám mindent sejtető mosollyal tudatja velem, hogy épp egy temető mellett sétálunk el. A sírok szinte láthatatlanok, beleolvadnak a környezetbe. Csak egy farakás árulkodik arról, hogy itt egy sír van.

A falubeliek nem mászkálnak erre estefelé, a szellemeket nem szabad provokálni. De, ha valaki beteg, a szellemekhez fordulnak segítségért. A helyi sámán abban segít, hogy a szellemeket a beteghez hívja, és arra kéri őket, hogy vegyék el a betegséget a szerencsétlen szenvedőtől és vigyék magukkal. A faluban több sámán is lakik, orvos viszont sehol.

A gyerekek csak megszületnek, az élet és a halál olyan természetesen része a mindennapoknak, mint ahogyan lennie kell. A gyerekek nem egy családba, hanem egy közösségbe születnek. Ezért olyan nehéz bárkinek, aki ide született, kilépni, és máshol megállni a saját lábán. Mert bárhová mennek, szenvednek, ez az egyetlen hely számukra, ami biztonságot nyújt.

Megtanulni kiállni magukért

Azon gondolkozom, hogy vajon mennyit tudnak a külvilágról, vajon mennyit kell tudniuk a külvilágról egyáltalán. Kollégáimmal, akik orang asli közösségekben tanítanak, gyakran beszélünk arról, hogy kell-e ezeknek az embereknek angolt tanítani.

Ez a közösség a társadalmi ranglétra aljára söpört közösség, és mindenki kihasználja őket, kitúrják őket a saját életterükből, és ezt azért tehetik meg, mert nincs tulajdonuk. Soha nem is volt. A dzsungel volt az ő tulajdonuk. Ott építettek házat, ott települtek le, ahol megfelelő feltételeket találtak.

Csak most, ebben a században szembesültek azzal, hogy egyszer csak megérkezik valaki a faluba és azt mondja: el kell innen mennetek, mert ez a föld az enyém. És ők ilyenkor fogják cókmókjaikat és tovább mennek.

Kollégám azt mondja, nem is angolt tanítunk nekik, hanem arra tanítjuk őket, hogy tudatosuljon bennük, hogy érnek valamit, hogy vannak jogaik és meg kell tanulniuk kiállni saját magukért. Mi csak ismereteket osztunk meg abból a külvilágból, ami el akarja őket tiporni.

Ez Malajzia csúnya oldala, ahogyan bánik a bennszülöttjeivel, ahogy engedi őket lassan eltűnni, ahogy megpróbálja őket beépíteni egy társadalomba, ami nem akarja őket.

Saját kérdéseimre még nem találtam választ, de úgy gondolom, hogy nem kell mást tennünk, csak hagyni őket élni, úgy ahogy ők szeretnének, hiszen ők sem akarnak semmi mást, csak hogy hagyják őket békén, hagyják őket élni abban a közegben, ami nekik természetes, és amitől ők boldogok.”

Ha szívesen olvasnátok még többet Katitól, keressétek fel Hétköznapok Malajziában című blogját, amit itt találtok.

HÍRMONDÓ

Vízforralókat és kenyérpirítókat tiltana be az EU

Akár már időn ősszel betilthatja az Európai Bizottság a nagy teljesítményű háztartási eszközöket, például vízforralókat, kenyérpirítókat vagy hajszárítókat. A bejelentéssel állítólag a brit uniós népszavazás miatt vár még Brüsszel.

A brit Daily Telegraph értesülése szerint a terv már hónapok óta készen áll, egyelőre azért nem álltak elő vele, mert Brüsszelben attól tartanak, hogy a bejelentés rossz hatással lenne a júniusban esedékes brit népszavazásra, melynek tétje, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja marad-e. (Még több infóért a témában ide kattints!)

Mi baja a magyaroknak az Európai Unióval?

Egy felmérés szerint noha Magyarország rengeteget nyer uniós tagságából, a magyarok mégsem értékelik sokra az Európai Uniót. A lista ellenkező végén az írek állnak, akik a nehézségek ellenére mégis erősen unió pártiak. Magyarországon az EU-val szembeni bírálat a politikai gondolkodás főárama. Nagyon erős a politikával kapcsolatos frusztráció, és ezzel egyidejűleg magas az Európával szembeni kritikus pártok elfogadottsága. (A teljes cikket itt találod.)

A lengyelek vissza se néznek

Noha Magyarországon is sokan gondolkodnak a külföldi munkavállaláson és a határátkelésen, valószínűleg sehol sem vagyunk a lengyelekhez képest, ahol egy friss felmérés szerint minden nyolcadik ember komolyan fontolgatja, hogy idén külföldre költözik.

A Millward Brown közvélemény-kutató cég felméréséből kiviláglik, hogy a felnőtt lengyelek 13 százaléka, vagyis csaknem 4 millió ember fontolgatja, hogy munkavállalás céljából átmenetileg távozik hazájából. A felnőtt populáció 7,1 százaléka, vagyis mintegy 1,5 millió lengyel már el is döntötte, hogy kivándorol, mégpedig egy éven belül. (A teljes cikket ide kattintva érheted el.)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Malajzia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr428712468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.05.13. 06:54:29

Szegényen is boldogok.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.05.13. 07:06:25

Ez nagyon jó volt.
Köszönjük.
Mindenkit elküldenék egy kis időre egy ilyen helyre.
:)
"Ez Malajzia csúnya oldala, ahogyan bánik a bennszülöttjeivel, ahogy engedi őket lassan eltűnni, ahogy megpróbálja őket beépíteni egy társadalomba, ami nem akarja őket."
Nem lehetne inkább rájuk nyomást gyakorolni, hogy hagyják békén őket?

tanato 2016.05.13. 07:20:48

Nagyon jó írás,így is lehet határon átkelni nem csak a hagyományos kimegyek nyugatra dolgozni anyagai okokból.

tanato 2016.05.13. 07:25:11

@svájci sapka (ch): A 3.világban rengeteg nekünk európaiaknak ismeretlen kis népet próbálnak meg eltüntetni a központi kormányok ezen országokban fű alatt mert nincsenek az érdeklődés középpontjában.Ezen helyeken sokszor a nemzetiségi kérdés még nem politikai csaták színhelye mint a "civilizált" első vagy második világban hanem fegyverekkel,vérrel próbálják megoldani több helyen/igaz a másodikban nem túl régen még szintén vérrel ,fegyverrel próbálkoztak lásd Jugó háború az még csak 25 éve kezdődött.

tanato 2016.05.13. 07:28:22

@tanato: Erről/nemzetiségi háborúkról népírtásról/ igazán Dragonlady tudna mesélni,meg Turchi/SZudánban is több déli feketebőrű népet irtottak ki teljesen vagy üldöztek el még az egységes Szudánban a központi kormánynak dolgozó arab milíciák.

Taxomükke (UK) 2016.05.13. 07:31:43

Ez nagyon jo es erdekes iras volt.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.05.13. 07:34:18

nagyon egoztikus, es nagyon szep dolog az onkenteskedes

@svájci sapka (ch): a kikuldes ellen azert tiltakoznek, vagy nem tudom :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.05.13. 07:40:48

@tanato: Igen, borzasztó nagy károkat okoznak ezek a kormányok.
Az írás végén pont az az ellentét jutott eszembe, hogy akik segíteni mennek (nyílván jó szándékból), ők is beleavatkoznak az életükbe ("Kollégám azt mondja, nem is angolt tanítunk nekik, hanem arra tanítjuk őket, hogy tudatosuljon bennük, hogy érnek valamit, hogy vannak jogaik és meg kell tanulniuk kiállni saját magukért. ")
Szóval, nem jó ez a helyzet.

tanato 2016.05.13. 08:21:10

@svájci sapka (ch): Ez is igaz jószándékú segítség is rosszul sülhet el.

Csodabogár 2016.05.13. 09:52:52

Nagyon érdekes poszt. Azt hiszem máshol is élnek még ilyen törzsek és sajnos a civilizáció lasan kiirtja őket. Gondoljunk csak Amerikában és Canadában az indiánokra.
Szerintem hagyni kellene őket élni békében. Az persze más kérdés, hogy egy ennyire zárt közössség nem degenerálódik-e el a folytonos egymással házasodás során.

Muscari 2016.05.13. 09:53:30

Nagyon érdekes írás volt, köszönöm szépen.

Nekem annyi jutott hirtelen eszembe, hogy hozzáférnek ezek az emberek valamilyen orvosi ellátáshoz? Vagy azt is a természetre bízzák és mondjuk van egy kuruzsló a faluban és kész?
Mekkora lehet vajon a gyermekhalandóság?

Hari Seldon 2 2016.05.13. 09:59:58

„Nem szegények, de nincs semmijük”

Ez egy közhely-bomba.

„Van-e ennél több, amit az élet nyújtani tud? Kérdezem magamtól és kollégámtól, aki azt mondja, sosem volt olyan boldog, mint itt. Mert itt az élet valóban egyszerű, megtanít az egyszerű dolgoknak örülni.”

Még egy. Mert aki a „civilizációban él, annak már esélye sincs örülni az egyszerű dolgoknak. – Apropó, mik azok az egyszerű dolgok? Tippelhetek? Szivárvány. Vízesés nézése, Naplemente. Ilyesmik.
Szerintem ők inkább annak az egyszerű dolognak örülnek, hogy nem falja fel őket egy tigris aznap. Na az már egyszerű dolog, aminek lehet ott örülni. vagy nem viszi el valami élősködő, ami befúrja magát a bőre alá,mert a civilizált ember ad rá gyógymódot.
Bocs, de ezek a közhelyek kihozzák belőlem ezeket.

Egyébként jó lett volna, mert érdekes a közösség, amiről írt.

A hírekhez:
Betiltják a hajszárítót? Nem vagyok valami divatcézár, de azért ha reggel az ember hajat mos, mit csinál? Addig rázza a fejét Guns and roses-ra, amíg megszárad? Kinek van egyéb ötlete?

sellőlány 2016.05.13. 10:03:38

Kettős érzésekkel olvastam a posztot. Imádom Malajziát, elképesztően sokszínű, sokrétű kultúrájú ország. Én pont, hogy egy nagyfokú toleranciát éreztem az emberekben a másik kultúrája iránt. De egy ottani világban jartam filozófus barátom nem győzte kiemelni a muszlim politika agresszív erejét és hatását, noha ezt a felszínen, egy külföldi nem igazán észleli. Malajzia elképesztő fejlődésen ment át az elmúlt 2-3 évtizedben, illetve nemcsak KL-ban érezhető, hogy a XXI. században élünk. Mi is jártunk a dzsungelben és szerettünk volna találkozni az orang aslikkal, akikhez csak csónakkal lehetett volna eljutni vagy jó pénzért, szervezetet programokra (mint pl. íjazás a helyiekkel) amitől rázott volna a hideg, így lemondtunk a lehetőségről. A dzsungelben azon része, ahol ok élnek, teljesen izolált a társadalomról, és még a közeli maláj falvak is sokkal "bézikebbek", mint a maláj falvak úgy általában Malajziában. Persze a dzsungel turisztikai vonzereje miatt egyre több homestay épül, légkondival mégis fényévekre van attól a fejlődéstől, amit mindenhol érezni. Talán nem is baj. De egyetértek az önkéntesek életre nevelésével, mivel a fejlődés megállíthatatlan.

Golf2 2016.05.13. 10:32:03

"bézike" beszélni magyar.

puhacica 2016.05.13. 10:32:05

erdekes volt, tetszett nagyon. en csak azt nem ertem, hogy tenyleg szuksegunk van minden talpalatnyi helyre? miert nem lehet a dzsungelnek azt a szegletet meghagyni nekik? es a tobbieknek, vilagszerte?

olvastam egyszer Kepes Andras egy tortenetet, Del-Amerikaban jart egy ilyen torzsi faluban es hosszu szervezes utan az egyik falubeli eljott vele Magyarorszagra. nem emlekszem mar a reszletekre, de nagyon erdekes es egyben szivszorito tortenet volt.

@Hari Seldon 2: csak a nagyteljesitmenyueket tiltanak be, gondolom a gyengebb cuccok maradhatnanak.

Ginix 2016.05.13. 10:39:14

ez nagyon nagyon jó volt, köszi!
érdekes és szomorú.

@svájci sapka (ch): beleavatkoznak, de ha nem avatkoznának, akkor még szarabb lenne nekik, nem? mert a "rossz" beavatkozás mindenképpen megtörténik, így meg egy kis segítség is jut nekik, ha jól értem.

bocsánat, h ezen rugózok, de tök jó kis atmoszférát teremtett a poszt és utána olyanok nekem a hírek, mint egy pofon, pedig már el sem olvasom őket. mint az utóbbi időben, mikor a moziban nem engedik végigmenni a stáblistát, hanem villany felkapcs és menjen mindenki isten hírével.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.05.13. 10:42:59

@Ginix: Ez nem kötekedés akart lenni, csak gondolkodás a témáról, mint ahogy az író is tette. Már ez is baj?
:(

Ginix 2016.05.13. 10:46:00

@svájci sapka (ch): jaj, dehogyis, én is csak továbbszőttem a gondolatot:)
az ideális nyilván az lenne, ha mindenki békén hagyná őket.

tanato 2016.05.13. 10:52:19

@Muscari: Európai értelemben vett orvosi ellátás biztosan nincs nekik.De az szerintem a távoli falvakban élő "átlag" maláj falusiaknak sincs/Mondjuk háziorvosi meg mentési rendszer/

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.05.13. 10:52:49

@Ginix: Ok, félreértettem. :)
Nem tudom, hogy van-e jó megoldás...
A kormányok erőszakkal akarják őket intergálni. Ez nem jó.
Vannak, akik segíteni akarnak. Kérdés, van-e rá szükségük?
Hisz, ez is valamilyen szinten beavatkozás az életükbe, megváltoztatja azt. Jó-e a változás?
Talán, az lenne a legjobb megoldás -tudom utópia-, ha maguk dönthetnének a sorsukról. Aki akar integrálódjon, aki akar, maradjon törzsi szinten és majd az idő eldönti.
Nem egyszerű.

Ginix 2016.05.13. 10:57:01

@Hari Seldon 2: értem, h kiveri nálad a biztosítékot, de azt is értem, mit éreznek ezek az emberek, amikor ilyesmivel szembesülnek. szerintem ez az első rácsodálkozás, h ilyen is van.

ha nemcsak nyaral, de él is az ember egy kicsit a 3. világban, akkor igen, folyton beugranak azok a sztorik, h banyek, itt ez a pár kiskölök és úgy játszik 2 összecsomózott bottal, ahogy nálunk senki a legpöpecebb elektromos, legós repcsivel. vagy úgy tudnak a ház előtt 2 mini hangfallal utcabált kerekíteni egy esti traccsolásból, aminek mindenki a része lesz, amilyet a legvagányabb koktélos, csinirucis partykon sem élveznek annyira az emberek. és persze, van egy rakat rossz dolog is pont az elmaradottság miatt, de nagyon magával tudja ragadni az embert, amikor ennyivel közelebb kerül egy sokkal primérebb szinthez és látja, h mennyivel több apróságnak tudnak örülni és hogy mi azzal, h "túlnőttünk" rajtuk, amit nyertünk a réven, elvesztettük a vámon.

Ginix 2016.05.13. 11:01:38

@svájci sapka (ch): tényleg nem az. én csak arra gondoltam, h azzal, h feszt kitúrják őket mindenhonnan, arra lehet egy jó válasz, h mások meg megtanítják őket h kiálljanak magukért. ezzel nyilván valamennyire kénytelenek integrálódni, hiszen nem ez lenne a saját reakciójuk (ld odébb mennek), de ez kell az életben maradásukhoz.
én sem értem amúgy, h miért nem lehet bizonyos részeket békén hagyni, tőlük aztán tuti nem jön semmi atomveszély, megférnénk egymás mellett.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.05.13. 11:04:07

@Ginix: Ráadásul a történelem tele van hasonló, rossz példákkal.
:(

Virago_1000 2016.05.13. 11:04:18

"Egy felmérés szerint noha Magyarország rengeteget nyer uniós tagságából, a "

- a vesztesrol miert nem esik szo? A merleg negativ.

Muscari 2016.05.13. 11:04:43

@Hari Seldon 2: na erre el is felejtettem reagalni. A nagy teljesitmenyu porszivokat, esetleg a kenyersutot is be akarjak vajon tiltani? A fodraszok sem hasznalhatnak majd nagy teljesitmenyu hajszaritot? Es burat? az sem 100 wattot fogyaszt.

@puhacica: a nagy teljesitmenyu haztartasi gepek pont azert terjedtek el, mert gyorsabban/alaposabban elvegzik a munkat, mint a kisebb teljesitmenyu tarsaik. Meg emlekszem a hajszaritora, ami gyerekkoromban volt nekunk, hat egy kinszenvedes volt azzal hoszzu hajat szaritani. Ha ezt meglepik, szerintem akkora ossznepi felhaborodas lesz, hogy ko kovon nem marad.

Virago_1000 2016.05.13. 11:08:12

@Csodabogár: "sajnos a civilizáció lasan kiirtja őket. Gondoljunk csak Amerikában és Canadában az indiánokra. "
- na az volt am csak az igazi holokauszt, egy komplett kontinens lakossagat kiirtani. Ez is az angolok bune. Ehhez kepest a naci munkataborok olyan mint szunyogcsipes az emberoleshez kepest.

Hari Seldon 2 2016.05.13. 11:23:08

@Virago_1000:
Az indiánok egymást is irtották mielőtt odamentek a gonosz angolok/franciák/spanyolok.

Figyelmeztetés!!! Csak az nézze meg, aki bírja a kemény horrort!!
www.youtube.com/watch?v=_YEIgHn2GXk

Ugye te sem hiszed, hogy az indiánok olyan nemes lelkű tiszta szívű népek voltak, ahogy Karl May leírta?

Másrészt a legtöbbel az európaiak által bevitt kórokozók végeztek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.13. 11:35:30

@Virago_1000:
Azért az sem mindegy hogy a gyilkosok a társadalom milyen fejlettségi szintjén vannak.
Ilyen alapon visszamehetünk a Cro Magnoni kontra Neandervölgyi ember konfliktushoz.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.05.13. 11:39:00

Nem szorosan a témához kapcsolódik, de mégis.
Volt egyszer egy család, akik x ok miatt eladósodtak. Csak úgy tudtak megmenekülni, hogy eladták a nagyszülők házát, azok meg odaköltöztek (mert nekik is jobb lesz címszóval).
Régen kis faluban éltek, a nagyvárosban a boltig nem mertek elmenni önállóan.
Otthon még vájdlingban mosogatott a néni, a mosógatógépről azt sem tudta, hogy eszik vagy isszák.
A bácsi csak az erkélyre tudott kimenni, nem volt kert.
Stb.
Egy év múlva a nagyiék öngyilkosok lettek, mert nem tudták megszokni az új helyzetet. Pedig, mindenki azt mondta, hogy nekik jobb lesz.

Valahogy így van ez is. Mások akarják eldönteni - ilyen-olyan címszóval-, hogy nekik mi a jó.
:(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.13. 11:39:23

@Virago_1000:
Miért szűkited le Észak Amerikára? Az angolok bűne? Igen.
Mint ahogy legalább akkora a spanyolok bűne ebben a témában.

puhacica 2016.05.13. 11:47:24

@Muscari: en arra valaszoltam, hogy akkor a jovoben nem hasznalhatunk majd hajszaritot. de, csak gyengebbeket. hogy ez jo vagy rossz nekunk, az mar mas tema.

P.Elliot 2016.05.13. 11:56:27

Megall a szemem azon hogy ruhat a boltban vesznek. A kepeken a ruhak ugy festenek mint amiket begyujtenek a civilizalt orszagok lakosaitol ingyen, szoval affele voroskeresztiek. A kisfiu egy cumisuveget tart a kezeben ami nem indokolja hogy hasznalja mert nem kisbaba mar, es egy kis mazsolas dobozkat tart a kezeben tehat koltenek azert hozzajuk tavoleso dolgokra is, tehat nem mindin olyan osi.
Igen elegedettek mert nem ismernek mast.De valahogy valtozik a vilag, ilyen egyszeru szegenysegben es kozossegi osszefonodasban lehetne elni a civillizalt vilagban is eleg lenne ha csak nehany ember dolgozna kozuluk, el tudna tartani a tobbit is. Kicsit ugy/ is/ erzem az ilyen torzseket akiket turistaknak mutogatnak hogy mintha allatkert lenne amit azert tartanak fennt hogy legyen mit mutogatni, kapnak egy-egy segitot hogy maradjon ugy ahogy volt.
Vajon hany ember lenne a vilagban egy-ket kuloncon kivul aki ilyen paradicsomi allapotban akarna eltolteni az eletet illetve felszamolna a magaet mert ez olyan paradicsomi es kivannnivalo elet. Es a gyereket is igy akarna nevelni. Ugy gyanitom hogy nem sok, en peldaul se lakni, se utodot nevelni nem szeretnek ilyen helyen, ilyen korulmenyek kozott.
En sehogy se latom paradicsomi allapotnak azt hogy igy eljek, a ferfiak halasszanak, en a rizsfoldon dolgozzak, munka utan ott vakarozzunk a foteren es varjam hogy elteljen a nap. Ez nekem nem paradicsomoi Hullhatnak a kovek, mindjart visszajovok csak fozok egy kavet.... Amugy nagyon jo poszt.

Hari Seldon 2 2016.05.13. 12:16:02

@P.Elliot:
Pontosan (és udvariasabban) megfogalmaztad ami gondolok.

adg 2016.05.13. 12:20:13

Ezzel az elektromos dolgok leszabalyozasaval lesz meg egy ket kor, ugy erzem. Pl amikor valaki rajon a dontesuozok kozul, hogy pl egy adott mennyisegu viz felmelegitesehez x mennyisegu energia kell, vagyis ha csak fele akkora teljesitmenyu vizforralot lehet majd kapni, akkor azt ketszer annyi ideig kell hasznalni, es pont annyi energia fog elfogyni.
Ez kb igaz a hajszaritora is, es a tobbi eszkoznel is kb hasonlo a helyzet.
Szerintem tiltsak be a villamosokat, azok sokkal tobb energiat hasznalnak, mint egy hajszarito, vagy a vasontodeket szabalyozzak le fele teljesitmenyre. :)) amugy evek ota nem hasznaltam hajszaritot, mindig is utaltam.
A poszt meg nagyon jo volt.

puhacica 2016.05.13. 12:29:01

@P.Elliot: "elegedettek, mert nem ismernek mast" - megforditom: persze, hogy neked ez mar nem lehetne paradicsomi, hiszen tudod, milyen elonyokkel jar egy mosogep, eldobhato pelenka, vagy barmikor elerheto orvosi szolgaltatas. nem lennel elegedett, hiszen mar ismersz mast.

a masik: eleg lenne, ha csak nehanyan dolgoznanak es el tudnak tartani a tobbit - de akkor maga a kozossegben rejlo ero szunne meg. most egymasra vannak szorulva, kozosen oldjak meg a mindennapjaikat. az hol lenne igazsagos, hogy 3 dolgozik, 10 meg nezelodik? es akkor egybol kialakulna a gazdag-szegeny konfliktus is, ami egy ilyen kozosseg halala lenne szerintem.

puhacica 2016.05.13. 12:32:23

Off

a macska beledorgolozott a bringalancba, meg kell furdetnunk :_(

On

Virago_1000 2016.05.13. 12:53:12

@Hari Seldon 2: egy szavad sem igaz 100%-osan. Az angolok eszakon a spanyolok delen elkepeszto meszarlast vittek vegbe. Az indianoktol elvettek a termeszetet.
Torzsek kozti villongasok voltak ugyan, de alapvetoen bekeben eltek, es ezek a torzsek kozti veszekedesek sosem eredmenyeztek volna egy kontinens es komplett kulturak teljes kiirtasat. Raadasul az angolok betelepitettek a negereket rabszolganak amerikaba. Az oceani hajout alatt 30-40 %-uk meghalt.

Virago_1000 2016.05.13. 12:54:47

@puhacica: "eleg lenne, ha csak nehanyan dolgoznanak es el tudnak tartani a tobbit - de akkor maga a kozossegben rejlo ero szunne meg. most egymasra vannak szorulva, kozosen oldjak meg a mindennapjaikat. az hol lenne igazsagos, hogy 3 dolgozik, 10 meg nezelodik? es akkor egybol kialakulna a gazdag-szegeny konfliktus is, ami egy ilyen kozosseg halala lenne szerintem."
- nagyon jo meglatas es egyben a "civilizalt" vilag legfobb bune.

Virago_1000 2016.05.13. 12:57:22

@diggerdriver: a spanyolok is kivettek reszuket belole ez igaz.

P.Elliot 2016.05.13. 12:59:08

@puhacica: Olyan nagy dolog egy ilyen kozosseg hogy azert nem szabad feladni az eletuket? Ebben a primitiv allapotban tartani a jovo generacioit hogy legyen mit mutogatni? Hotelt, motelt epiteni es gazdagodni belole egyeseknek mert lehet oket jo penzert mutogatni? A vilagert se nyitni ki rendesen a szemuket nehogy a fiatal generacio kiokosodjon es mar ne akarjon igy elni. Mert azok a segitok, tisztelet nekik, / igazabol miben segitenek ha azok ott paradicsomi boldogsagban elnek orvos nelkul?/.
Sosem ertettem ezt. Azt sem hogy milyen jol kihasznaljak sok helyen a noket, dolgoztatjak es ez legyen nekik termeszetes es paradicsomi? Visszaszoritjak oket a fejlodesben, marmint a torzseket. Erdekes hogy mi fel vagyunk haborodva ha egyenlotlenseg van meg vannak gazdagok de ezeknel termeszetesnek vesszuk. Mert hogy a kozosseg potolja mert az van...Hat en nem kerek az ilyen kozossegbol es nem szeretnem ha a gyerekem ilyenben none fel.

P.Elliot 2016.05.13. 13:00:54

@Hari Seldon 2: Gondolom te sem akarnad a kislanyaidat ilyen paradicsomi allapotban felnevelni.

P.Elliot 2016.05.13. 13:05:12

@puhacica: Es hagyja magat a macska? Az enyeim rugnanak, harapnanak es kitetovalnak meg a kepedet is. Amikor egy koszos kinti macskat befogadtunk ugy dontottunk hogy megfurdetjuk. Negyen. Volt egy nagy edeny langyos vizzel, shamponnal es 8 darab eros kez.Szep nyugtato szavak is.
A macska gyozott, mi nyalogathattuk a sebeinket holott vastag konyhai kesztyuk voltak rajunk mert mindig elteszem oket ha veszek ujat mert kellhet a macskakhoz. Nagyon szelid cicad lehet ha hagyta.

puhacica 2016.05.13. 13:23:46

@Virago_1000: en ezt nem neveznem bunnek, inkabb ugy mondanam, hogy mas a "civilizalt" es a torzsi nepek "fejlodestortenete". hogy melyik a jobb? neha azt gondolom, az utobbi, egyebkent meg teljesen biztos vagyok benne, hogy amennyit veszitunk a civilizacioval (rohanas, stressz, stb.), annyit nyerunk is (szabalyozhato futes, ihato csapviz, stb.), tehat az utobbi.

@P.Elliot: en ugy ertettem, hogy teljes mertekben hagyni oket, nem mutogatni, nem bizniszelni, csak hagyni elni. (emellett van egy olyan naiv elkepzelesem is, hogy ha nagyon kellene nekik valami /mint most a ruha vagy a motor/, akkor megtalalnak az utat a civilizacionkba.)

2016.05.13. 13:25:36

@Muscari: Az ilyen helyeken nincsen orvosi ellatas, tobbek kozott ezert en nagyon szkeptikus vagyok ennek az eletmodnak az idealizalasaval kapcsolatban, aminek a poszt egy jellemzo peldaja (bocs, posztolo). Par napig tok idillinek nez ki, ha nem kell ott maradnod. Raadasul egy kivulallo latogatasa komoly kockazatot jelent szerintem az ott elokre, mert szamukra ismeretlen korokozokat hurcolhatnak be, amik ellen aztan nem tudnak vedekezni. Az onkenteskedes jol hangzik, de sajnos sok esetben tobbet art mint hasznal. Nem mondom hogy a posztolo esete is ilyen, csak altalnossagban jegyzem meg.

puhacica 2016.05.13. 13:27:10

@P.Elliot: lehet, hogy nalunk is ez lesz. :D omeltosaga egyszer furdott eddig, 9 honapos koraban. akkor elbirtunk vele, de fele ekkora se volt meg. most szerencsere csak a hata farka fele eso resze lett csomos, igy csak "derektol" lefele lesz furdes.

2016.05.13. 13:32:54

@puhacica: Nem feltetlenul a ruha vagy a motor kene nekik, de mondjuk az irni-olvasni-szamolni tudas, vagy orvosi ellatas, annak a lehetosege hogy szukseg eseten ervenyesithessek a jogaikat a sajat kozosseguk tagjaival vagy kivulallokkal szemben, ilyesmik.

Hari Seldon 2 2016.05.13. 13:33:50

@P.Elliot:
Így van. Ez a "paradicsomi élet" világkép nagyon hamis. Mert ott vana szép szivárvány, meg a vízesés,de ott van a trópusi ragály és paraziták is, akik naponta ölik meg a "tiszta szívű, boldog" bennszülötteket. - Persze amikor erről írnak, akkor valahogy nincs ez megemlítve, hogy egy nőnek meghal átlagban 3-4 gyereke valami kórban. - AMIT (!) mondjuk meg lehetne gyógyítani a "gonosz kizsákmányoló fehér ember" által előállított gyógyszerekkel.

Hari Seldon 2 2016.05.13. 13:37:06

@P.Elliot:
"Sosem ertettem ezt. Azt sem hogy milyen jol kihasznaljak sok helyen a noket, dolgoztatjak es ez legyen nekik termeszetes es paradicsomi? Visszaszoritjak oket a fejlodesben, marmint a torzseket. Erdekes hogy mi fel vagyunk haborodva ha egyenlotlenseg van meg vannak gazdagok de ezeknel termeszetesnek vesszuk."
- c'est ça -

2016.05.13. 13:38:10

@P.Elliot: Teljesen egyetertek veled.

2016.05.13. 13:41:17

@Hari Seldon 2: Mbol gondolod hogy csak feher emberek allitanak elo gyogyszereket? Ez nem egy feher vs. nem feher problema, annak semmi koze hozza.

puhacica 2016.05.13. 13:45:14

@Mirjam2: azert ezt a ket penzert kaphato dolgot irtam, mert ezek peldaul vannak nekik. majd ha szukseguk lesz konyvre es jogokra, akkor azokert is elindulnak.

ez a baj velunk, hogy nem tudjuk elkepzelni: nekik eleg annyi is. hogy nem kell nekik jogot adnunk, tanitani szamolni, irni... ahogy anno nem kellett volna hitteriteni sem... a civilizalt feher ember mindig azt hiszi, hogy neki jot kell tenni az elmaradott nepekkel. persze azt, ami neki jo, nem azt, ami annak a nepnek. lasd akar az amerikaiakat, milyen frankon elvittek a demokraciat egyes orszagokba...

2016.05.13. 13:46:27

Ugy tudom, hogy a nagyobb teljesitmenyu porszivok forgalmazasat mar betiltottak az EU-ban, mondjuk azon nem csodalkozom, hogy Padloszonyeg-orszag lakoi akkor is haborogtak (legalabbis ugy emlekszem) :D Szerintem is baromsag amugy, lehet, hogy tobb energiat fogyasztanak, de kevesebb ideig kell hasznalni okostojasok... kar, hogy pont ok akarnak kilepni az EU-bol, mikozben mindnyajunkat megmenthetnenek ettol a kretensegtol, ha ki tudnak harcolni, hogy ne csinaljak ezt. :D

P.Elliot 2016.05.13. 13:49:08

@puhacica: Na, annyit meg lenyel a macska ha jo erosen fogjatok derekon felfele. Lattad volna hogy mi hogy neztunk ki amikor a furdetendo macska meglogott, felboritva a lavort, tobb viz jutott rank mint ra. Mara egy szep apolt cica de csak a nedves, papirtorlos mosdatast viseli el, amugy miota van otthona azota szepen rendben tartja magat. Holnap megyek vakaciora a Nemzeti parkokba es mar 2 napja attol vagyok komor hogy hogy fogjak elviselni a macskaim. Az egyik mar 2 nap mulva is hisztis, ideges, folyton engem keres es nem tudom megmagyarazni neki hogy majd jovok. A mult evben telefonon beszeltem vele, nyomtam a szoveget es felfogott belole valamit mert allitolag bejarta rogton a hazat, engem keresett, nyavogott tehat ez nem jo modszer. Te mit csinalsz vele? nem keres? Van valakinek valami otlete? 6 hetre megyek, ennek meg fog szakadni a szive pedig itthon marad a szereto csaladban. Kar volt ennyire magamhoz szoktatni meg dedelgetni de annyira arva es elhanyagolt volt, sokaig rettegett a ferfiaktol, valoszinu hogy nem veletlenul. Idegenektol is fel a mai napig. Magammal nem vihetem...Jo belenk tudjak ultetni ezek a macskak a lelkiismeret furdalast hogy milyen tetvek vagyunk.

puhacica 2016.05.13. 13:57:31

@P.Elliot: allitolag az egy jo modszer, ha van a lavorban egy torolkozo, mert azon nem csuszik. ugyanis ok attol rettegnek, hogy megfulladnak es ha tudnak "kapaszkodni" valamiben, az enyhiti a rettegesuket.
hat a nyaralas az nalunk is gyenge pont. mindig van valaki, aki jon reggel-este es ellatja, de az persze neki nem eleg. a szomszed mondta maskor, hogy mennyit sir utanunk. nekem meg a szivem szakad meg, pedig mi 1 hetnel tovabb sose voltunk el. es amikor nem vagyunk itthon, akkor mindig azon sohajtozunk, hogy vajon hogy van. nem vagyunk normalisak amugy.
telefonon mi is szoktunk beszelni vele, ha mondjuk en dolgozok es az uram itthon van es felhivom, akkor gyakran jon puhacica ur is beszelgetni. es barmikor, barmelyikunk jon haza, mar messzirol erzi es szalad az ajtohoz, ott var bennunket.

2016.05.13. 14:01:55

A poszt amugy tetszett, erdekes volt, kerdesem nincs, kommentart pedig nem tudok hozzafuzni, mert, lehet, hogy meglepo, de nem erzek kulonosebb kesztetest, hogy egy teljesen szubjektiv beszamolohoz kepest definialjam a sajat identitasomat :D Ugy erzem, el tudom fogadni az olvasottakat, anelkul, hogy kifejezzem, hogy tetszik-e, vagy tudnek-e igy elni, vagy hova helyezem a bennszulottseget a nyugati eletmodhoz kepest a sajat fejemben, meghat, kit erdekel ugye :D Az emberek egeszen egyszeruen baromi erdekesek, es, hogy hanyfelekeppen lehet elni a vilagban, nekem ennyi eleg (na persze az is egy erdekes megfigyeles targya lehetne, mikent reagalnak ezekre masok). :D

sellőlány 2016.05.13. 14:11:38

@Golf2: Hát néha pedig érdemes átnézni a "gettóba". De az is lehet, hogy fiatalabb vagyok pár évvel. :-)

Muscari 2016.05.13. 14:11:41

@Virago_1000: szabad munkavallalas? vammentesseg? Eoropai Birosag? Emberi jogok? Schengen? hadd ne folytassam. Ez kicsit olyan, mint hogy mit adtak nekunk a romaiaik.

Hari Seldon 2 2016.05.13. 14:19:58

@Mirjam2:
Ez volt szerinted a lényeg? Ahogy láttad idézőjelbe tettem a dolgot. Egyébként meg nagyjából a nyugati világra értettem.
Hogy miért?
Itt egy lista, ahol az országok is fel vannak tüntetve:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_biotechnology_companies

Muscari 2016.05.13. 14:29:51

@puhacica: es az unionak mi lenne a jo benne? mar a motivaciot sem ertem. Igy akarnak energiatakarekossagra osztonozni?

Na, elolvastam a HA cikket es az eredetit is, szoval kornyezetvedelem.
Mi abban a kornyezetvedelem, hogy nem 1500-as hajszaritoval szaritom meg a hajam 5 perc alatt, hanem 800 wattossal 10 perc alatt?
A vizforralok eseten meg akkor terjunk vissza a tuzhelyen torteno melegiteshez? Ha valakinek gaztuzhelye van, akko rmeg oke, de villanytuzhely eseten meg tobb energiat is elhasznalunk ugy szerintem.
Inernet routers? Vajon miert, hat mennyit fogyasztanak azok a szerencsetlen routerek?

Nem neked cimeztem a kerdeseimet igazabol, csak hangosan gondolkodom :-) Meg ki vagyok akadva kisse, mert szerintem az egesznek semmi ertelme. Hat ezeknek teljesen elment az eszuk?

Vagy letezeik egy masik magyarazat, hogy ez az egesz cikk a Brexit kampany resze es nem is igaz semmi belole. Mert ez egy olyan tema, amivel a hetkoznapi embert jol fel lehet hergelni, engem is sikerult egy kis idore :-)

Shanarey 2016.05.13. 14:34:45

Érdekes poszt, látlelet egy másik világról, amely lassan de biztosan semmivé lesz, mert a "civilizáció" mindenek felett.
Vagyis a műtét sikerül, de a beteg is meghal.
:-((
Megtanítani őket kiállni magukért, az igen érdekes, és értelmetlen, mert hiába állnak ki ők a saját jogaikért, ha az ottani döntéshozókat ez nem érdekli.

A nagy teljesítményű háztartási eszközök betiltása, nem olyan rossz dolog, persze ha nem esnek át a ló túloldalára.

1000 Watt bőven elég egy porszívó üzemeltetésére, csak jó mechanika kell hozzá. Volt nekem a 90-es évek elején egy ETA névre hallgató porszívóm, amely 1000 Watt-os volt, de erősebb szívóhatást produkált, mint a feleségem által később vett Siemens a maga 1600 Watt teljesítményével. Ez a teljesítmény növelés a háztartási gépekben sokszor csak azért történik, mert azzal tudják csak eladni az aktuális "legújabb" hajszárítót és egyebet, hogy nagyobb a teljesítménye.

Az uniós témával az a baj hogy az "átlag" Magyar szinte semmit nem tud a témáról, de véleménye az van, mert olvassa a megfelelő irányultságú sajtóban, avagy nézheti a TV-ben a neki megfelelő csatornákat és ott megkapja mi is legyen az ő véleménye, és persze a megfelelő ideológiát is hogy miért az a véleménye..

Muscari 2016.05.13. 14:41:38

@adg: ugyehogy ugye. Ezert nem latom en sem ertelmet. Futeskorszerusitessel, szigetelessel pl szerintem sokkal tobb energiat meg lehet sporolni, mint a haztartasi eszkozokon.
Ha Ausztraliaba koltozol, azzal meg meg tobbet :-DD

Arrol nem beszelve, hogy az ipar es a kozlekedes messze jobban szennyezi a kornyezetet, mint a haztartasok.

Muscari 2016.05.13. 14:49:11

@Virago_1000: Afrikaban az egyes torzsek igen nagy mertekben irtottak egymast. Meg a huszadik szazadban is, gondolj csak Ruandara, ahhoz a feher embernek nem sok koze volt.

Muscari 2016.05.13. 14:56:04

@P.Elliot: ha az az allapot olyan jo lenne, akkor nem lett volna fejlodes es nem letezne a mai ertelemben vett civilizacio. Szerintem ez csak olyan romantikus kepzelges, egesz addig szep es jo, mig nem hal bele ott valaki a szulesbe vagy orul meg a fogfajastol.

@mojyo: igen, erre en is rajottem. Tizenvalahany eve volt egy munkam, ahol porszivokat arultam. Akkoriban a csucskategorias termekek olyan 1600-2000 wattosak voltak. Most, hogy hal istennek padloszonyeges lakasba koltoztunk, akartam venni egy nagy teljesitmenyu porszivot. Nem akartam hinni a szememnek, hogy nincs, kulonbozo mutatok alapjan lehet valogatni az egyes termekek kozott, bekategorizaltak A-tol E-ig a performance-t, nem is tudom, hogy hogy kene leforditani, mert ez nem igaz teljesitmeny.

adg 2016.05.13. 14:57:36

@Muscari: "Ha Ausztraliaba koltozol, azzal meg meg tobbet :-DD
"
Nana, es a klima mivel megy, napelemmel? :D
Bar epp vege a szezonnak, tegnap reggel dermeszto 24 fok volt, mar lattam embereket kabatban. :) Es ez nem vicc, szerintem mar lehet kapni futheto agynemut. (Az is elektromos)

@Shanarey: milyen mechanika kell egy vizforralohoz, hogy kisebb energiafelhasznalassal melegitse fel a vizet?

Shanarey 2016.05.13. 15:19:47

@adg:

Nem pont a vízforralókra gondoltam a mechanikát illetően, hanem a porszívókra.

Világpolgár2012 2016.05.13. 15:28:18

@Muscari:
Ja, a 1600 W feletti porszívókat már betiltották, talán 2014-ben. Nekem pont most romlott el a régi 2100 W-os, a hétvégén megyek újat venni. Ugyanaz a porszívó, 700 W-al, kíváncsi leszek a különbségre. Egyébként AAAA minősítésű lett, ami az jelenti, hogy a legjobb porfelszedési kategóriába is esik a környezet védelem mellett. Na majd a jövő héten meglátjuk.

adg 2016.05.13. 15:30:30

@Shanarey: persze, a porszivonal oke, mint a hutonel, mosogepnel, stb. De pont az az erdekes, hogy most belengettek egy sor egyeb dolgot, a vizforralotol a hajszaritoig.
De az is lehet, hogy kamu az egesz, hogy legyen mirol beszelni. Na mindegy, mar most is tobbet beszeltunk rola, mint amit a tema erdemel. :)

Hari Seldon 2 2016.05.13. 15:33:03

@diggerdriver:
Kéhlek széphen, mi csak békésen kereskedtünk a nemes lelkű indiánokkal... Naturellement, Minden bajt mások csináltak.

2016.05.13. 15:33:44

@Muscari: Az a baj, hogy azokat a nevtelen, arctalan EU burokratakat akik ezeket kitalaljak meg megszavazzak, a legkevesbe sem erdekli az 'ossznepi felhaborodas'. Ennel sokkal fontosabb dolgokrol is az emberek feje felett dontenek, es ezert akar pl. sok brit kilepni az EUbol.

Muscari 2016.05.13. 15:37:09

@Világpolgár2012: anyu még használja az én 1600 wattosomat. Majd megmondom neki, hogy úgy vigyázzon rá, mint a szeme fényére, mert ilyet többet nem tudunk venni :-)

2016.05.13. 15:37:52

@puhacica: Te talalkoztal mar irastudatlan felnott emberekkel? En igen. Hihetetlenul kiszolgaltatott helyzetben vannak, mindenki azt csinal veluk amit akar. Es nem tudjak csak ugy eldonteni hogy jo, akkor most megtanulok irni-olvasni-szamolni mert megiscsak hasznos lenne. Ez nem igy mukodik. Teljesen mas vilagban elnek, mentalisan, mint te vagy en, a lehetosegeik hihetetlenul behataroltak, mint ahogy a gondolkodasuk is. Kozben pedig materialisan ugyanabban a vilagban kenyszerulnek tulelni mint mi, csak a felteleket nem rajuk szabtak.

2016.05.13. 15:46:06

@Hari Seldon 2: Szamomra ez volt fontos, ezert erre reagaltam. Ha azt hiszed hogy a modern orvostudomany kizarolag 'nyugati' vivmany, nagyon tevedsz. Ez az emberiseg kozos teljesitmenye, nem csak az okos feher embere.

2016.05.13. 15:49:42

@adg: Nem kamu. Tipikus EU intezkedes.

2016.05.13. 15:54:18

@Muscari: Igy van, es a rabszolgakereskedelemben is nagyon aktivan reszt vettek az afrikaiak (plusz az arabok), ez mar a feherek megjelenese elott is letezett naluk. Es nem csak egymas kozott haboruznak a torzsek, kozossegen belul is van boven eroszak. Tobb kutato reszletesen leirta hogy milyen gyakori az ilyen kozossegeken beluli fizikai es szexualis eroszak, ami foleg a nok es gyerekek ellen iranyul.

P.Elliot 2016.05.13. 15:58:03

@puhacica: Hogy micsoda jo otlet ez a torolkozo, fogom hasznalni. Valoban, abban meg tud kapaszkodni. Talan meg ra is lehet ovatosan boritani egy kisebb vizes torolkozot is s ugy mosni meg azon keresztul, az alatt, fo hogy erezze hogy van valami a hatan es alatta. Most nem mosok macskat de amikor igen vissza fogom jelezni hogy mire mentem vele.

puhacica 2016.05.13. 15:58:39

@Mirjam2: de mondd meg nekem, hogy a vilagtol elzartan, az oserdo kozepen mi szukseguk van jogra es irastudasra? a civilizaciotol elzartan? nem arrol beszelek, hogy egy del-amerikai vagy azsiai nagyvarosban miert van erre szukseg. az mas, egyertelmu. de most a teljesen nomad, torzsi nepekrol beszelunk.

puhacica 2016.05.13. 16:00:05

@P.Elliot: :D ok, varom a beszamolot.

2016.05.13. 16:11:01

@Mirjam2: Azokat a "nevtelen, arctalan EU burokratakat" is az europai joemberek valasztjak meg. 5 evente van az osszes tagallamban szavazas arrol, hogy kik keruljenek be az Europai Parlamentbe, kozuluk kerulnek ki azok a bizottsagi tagok, akik ezekre az agyatlan szabalyokra tesznek javaslatot. Nem lenne kotelezo szemetdombkent gondolni Brusszelre, ahova eltunni listazzak az osszes politikust, de mivel a valasztopolgarok nagyresze ugyis "nevtelen, arctalan EU-burokratakkent" tekint rajuk, nekik is tokmindegy mit csinalnak. Ez egy ilyen jatek, ami arrol szol, a valasztopolgar szarik Brusszelre, a poltikus meg utal dolgozni, es akkor csodalkozunk, hogy "valsagban az Europa" meg haldoklik a Nyugat, na.

Csodabogár 2016.05.13. 16:11:33

@Mirjam2: Az egy teljesen más dolog, ha valaki a civilizált világban írástudatlan, mint ha törzsi szinten az. Ott mindenki írástudatlan, kialakult szokások és a hagyományok nyomán élnek. Senkinek nem hátrány ha analfabéta.

marczy 2016.05.13. 16:16:16

Az ilyen közösségeket leginkább egyes magyarországi roma közösségekhez lehet hasonlítani.

Az ilyen helyeken egy Waldorfhoz hasonló praktikus szemléletű oktatással lehet eredményt elérni. A túlzottan elméleti, kicsi korban absztrakt gondolkodást elváró oktatás nem működik náluk.

Ismertem olyan tanárt, aki színcigány osztályokban tanított, és ezeknek a roma gyerekeknek a gondolkodását megismerve döntött a Waldorf-pedagógia mellett.

Persze a közös nyelv megtalálása létfontosságú, de kicsi korban az idegennyelv-tanítás is csak direkt módszerrel történhet, ahogy a Waldorfban is (elsőtől kezdve!!!).

nyuszigonosz 2016.05.13. 16:21:45

A poszt: egy már majdnem letünt világ az ott. Lassan elmúlnak és elfelejtödnek. :-(

A másik mai nagy téma: hát nem tudom milyen "biztos" forrásokból szedik egyes lapok az infóikat, de ez az energia diskurzus ez 2013-2014-ben volt nagy téma, és azóta már csak 1600 W-os porszívót lehet venni. Persze kiárúsították elötte az összes többit, így nagyon sok nép porszívót vett, ha kellett, ha nem.

Bal 2016.05.13. 16:22:07

@puhacica: @Shanarey: @Virago_1000: hadd gyalogoljak már be ebbe a békés szeretnivaló bennszülött élet mítoszotokba egy brutális ábrával:

en.m.wikipedia.org/wiki/War_Before_Civilization#/media/File%3AWar_deaths_caused_by_warfare.svg

Javaslom megfigyelni az ábra utolsó sorát. Ennyit erről. Azért kell nekik a jog meg a tudás, mert ettől nem öljük meg egymást.

Az is illúzió, hogy ez a falu ugyanúgy életképes volna a körülötte nyüzsgő hétmilliárd ember nélkül. Fogadjunk, hogy a rizsfajtákat amit használnak valami biotechnológiai intézetben fejlesztették ki, és hát a ruháik se úgy néznek ki, mint amit helyben varrtak.

2016.05.13. 16:23:04

@puhacica: Mi szukseguk van jogra es irastudasra? Pl. hogy vedekezni tudjanak kozossegi szinten ha el akarjak venni az eletteruket, es egyeni szinte ha verik, megeroszakoljak oket. Es azert, hogy ha akarnak, mashol, maskepp tudjanak elni, legyen valasztasi lehetoseguk.

Virago_1000 2016.05.13. 16:25:19

@Muscari: te komolyan mar ne rohogtess az emberi jogokkal. Az emberi jogok ott kezdodnek, hogy londonban nem egy peneszes lyukban nyomorognak 3ad magukkal 10 emberrel osztozva a wc-n a bevandorlok havi 600 fontert. Meg ott, hogy ugyanazert a munkaert nem 3ad 4ed annyit fizetnek 500-1000 km-el odebb ugyanazok a cegek.

A tobbi amit irsz mint eu elonye, egyik sem elony neked, csak a fentebb emlitett multi cegeknek. Akik mint hatterero a meretuknel fogva kepesek kontrollalni a kormanyokat.

Virago_1000 2016.05.13. 16:30:32

@Muscari: most meg rank akarjak eroszakolni az idegen behatolokat vagy fizetni 250000 eurot evente/ fo. A magyar embernek mikor jut ennyi?
Mibol fizeti az orszag ki? Termeszetesen hitelbol hiszen ennyit nem lehet adobevetelbol fedezni.
Tehat kinek az erdekeit kepviseli ez az europa-gyilkos, szovjet tipusu diktatura? A bankaroket.

Virago_1000 2016.05.13. 16:33:11

@diggerdriver: a franciakat azert nem emlotettem mert nekik foleg afrikaban volt es van (!!!!) szerepuk csakugy mint a belgaknak.

Virago_1000 2016.05.13. 16:37:34

@Mirjam2: az eu burokratakat semmi sem erdekli, ok a hatterhatalom kepviseloi azonban habar folul a galya, s alul a viznek arja, azert a viz az ur.

2016.05.13. 16:41:02

@Csodabogár: Dehogynem, mindenkinek oriasi hatrany ha analfabeta. Amit irsz az olyan mintha mindenki vak egy kozossegben, akkor senkinek nem hatrany. Dehogynem, sot mindenkinek az. Tobbek kozott azert is, mert ezzel teljesen megfosztjak a tagokat annak a lehetosegetol hogy mas eletformat valasszanak maguknak. Ignorance is not bliss...

Shanarey 2016.05.13. 16:42:42

@Virago_1000:

Ha Orbán, simán beengedné az a 2500 személyt, azok egy idő után (megtapasztalva a Magyar valóságot) maguktól is lelépnek.

2016.05.13. 16:45:53

@mojyo: Nehogymar az en hibam legyen hogy ezek az emberek hulyesegeket szavaznak meg. En csak azt remelem hogy UK mielobb kilep az EUbol.

Nigro notanda lapillo 2016.05.13. 16:48:22

@Mirjam2: www.gr2014parliament.eu/Portals/6/PDFFILES/NA0113090ENC_002.pdf
ajànlom szíves figyelmedbe a 6. oldalon "ordinary legislative procedure"
egy "nevtelen, arctalan EU burokrata" :)

2016.05.13. 16:50:48

@Mirjam2: Nem mondtam, hogy a te hibad. Csak, felhivtam a figyelmed, hogy annyira nevtelenek, es arctalanok, mint barmilyen mas kepviselo.

geeeteee 2016.05.13. 18:44:32

Malaysia, ugyan már, PNG.

M. Péter 2016.05.13. 18:50:27

@mojyo: A bürokratákat nem választják.

Shanarey 2016.05.13. 18:54:02

Reptéri taxi és az UBER a reptérről a Gellért szállodáig

www.youtube.com/watch?v=GmFhMIOKN4o

Nem helyeslem az UBER megoldását, mert kihasználja a sofőrjeit, de az árak érdekesek, és az a bizonyos számla kérdés is.

geeeteee 2016.05.13. 19:07:31

Egyre ízléstelenebbnek találom az életterezést. Tán mert szaporodik. Mint a tetoválás.

geeeteee 2016.05.13. 19:07:41

@adg: Sok kicsi is sokra megy, nézzed meg a vízforralókat, 1-1,5 liter vízszint, csak azért, hogy ellepje a cekaszt, na az felesleges. Sok helyen megy reggeltől estig.

Hari Seldon 2 2016.05.13. 19:10:36

@Bal:
Pontosan. Örülök, hogy más is reálisan látja a dolgokat.
Ilyenkor megnyugszom, hogy azért nem jön szembe mindenki az autópályán... :-)

Hari Seldon 2 2016.05.13. 19:16:13

@Mirjam2:
Láttad a táblázatot?
Most arról van szó, hogy JELENLEG ezek a cégek tesznek / tehetnek legtöbbet az emberiségért.
Az, hogy más korszakokban is voltak felfedezések? Természtesen, de most a jelenlegi potenciális lehetőségekről van szó.
Az pedig itt van a nyugati világban.
(ahol éppenséggel dolgoznak a világ másik táján született emberek is ezekben a cégekben nem kérdés, de a nyugat tudja JELENLEG (és még a belátható időben jó ideig) ezeket az erőket koordinálni / irányítani)

2016.05.13. 19:16:42

@M. Péter: Ezt en is tudom, azonban a burokrata altalanos definicioja nem egyezik az euroszkeptikus sajto altal hasznalt kifejezes jelentesevel, szerintuk mindenki buro-, sot, "eurokrata", aki "Europanak" dolgozik. :) A parlament, es a bizottsagok valasztott kepviselokbol allnak, tobbnyire pedig ok dontenek arrol, hogy mi kerul a torvenyhozas ele (es aztan vegso soron a kepviselok szavazzak is azt meg). Az europai menet nagyon hasonlit az egyes tagallamokera, tehat, ha ostoba szabalyok kerunek efogadasra, azert a valasztott kepviselok a felelosek, nem pedig a "nevtelen, arctalan" burokratak.

M. Péter 2016.05.13. 19:53:52

@mojyo: Az EU-ban csak a kormányok által kinevezett biztosokból álló Európai Bizottság nyújthat be jogszabálytervezeteket, és az Európai Parlament csak elfogadhatja vagy elutasíthatja, módosító indítványra nincs lehetőség.

Shanarey 2016.05.13. 19:53:55

@geeeteee:

Hát ez az, egy bögre kávé miatt 1 liter vizet melegítenek.
Ahhoz hogy a készülék működjön, nem kell egy liter víz, de ez senkit nem érdekel, addig töltik amíg tele lesz.

Virago_1000 2016.05.13. 20:13:09

@Shanarey: mi olyan szar a magyar "valosagban"?

Az ubert betiltani!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.13. 20:19:10

Na szóval...

Ez a avatkozzunk be ne avatkozzunk be kérdés pont az ahol nincs középút.
Ha beavatkozunk és odaadjuk nekik a civilizáció áldásait mint az orvosi ellátás vagy oktatás lehetősége akkor elindítjuk őket egy úton ami VISSZAFORDÍTHATATLAN.
Nincs olyan hogy csak a jót adjuk oda. Ugyanúgy meg fogják kapni a modern betegségeket az alkoholizmust a tulajdon szentségét ami egyenes út az irígység kialakulásához és számtalan egyéb "áldást" is megkapnak. Kinyitjuk nekik a világot és ők élni fognak vele. A posztban szereplő embereknek már nincs választásuk. Már ruhát hordanak(ismerik a szégyenérzetet) ismerik a pénzt, innen már nincs visszaút. Néhány generáció és hajléktalan alkesztól a brókerig minden létező ismert társadalmi réteg képviselteti magát közöttük.

A másik út a teljes elkülönítés. A LEGTELJESEBB elkülönítés. Terület lezárva se ki se be. Brazíliában vannak ilyen területek, sőt még most is fedeznek fel törzseket akik még nem láttak fehér embert.

Ebben a kérdésben nincs középút. Vagy-vagy.

2016.05.13. 20:21:30

@M. Péter: A modositasokrol nem tudtam, hogy azt nem lehet, de a kormanyokat (akik a bizottsagi tagokat nevezik ki) a tagallamok valasztoi valasztjak, tehat ok sem annyira nevtelenek, vagy arctalanok.

Shanarey 2016.05.13. 20:21:51

@Virago_1000:

Engem az nem zavarna, mint írtam nem vagyok az UBER rajongója, de a taxis tetű és társai azok akik az UBER ellen tiltakoznak,lezárták fél Budapestet, mert épp olyan kedvük volt, és mégis az UBER az aki számlát ad a videó végén. Na ez a nagy Magyar valóság. Netán akkor magyarázd meg mi a fene kerül 15 ezerbe, bocs hajszál híjján 16 ezerbe a reptér és a Gellért között?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.13. 20:22:10

@geeeteee: Semmi baj nincs vele. Én gyakran használom.

Shanarey 2016.05.13. 20:32:36

@diggerdriver:

Hát ez az, könnyű most azt mondani az efféle őslakókra hogy segíteni kell nekik és kell nekik a tudás stb.
Volt már ilyen nem egyszer, és nem kétszer.
A végeredmény mindenhol véres és csúf volt, de a győztesek által írt történelemkönyvekben ez át van fogalmazva, hogy az utókor lelkét meg ne sértsék

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.13. 20:54:51

@Shanarey:
Így van.
Iszonyú hamis az az érvelés hogy adjunk nekik orvosi ellátást meg oktatást és egyéb vívmányokat. NINCS ilyen. A zacc is rájuk ömlik.
Nincs jogunk eldönteni hogy NEKIK mi a jó.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.13. 21:04:47

@adg: Maximálisan egyetértek.Sőt nem csak a kenyérpirítókat, hajszárítókat, hanem a porszívókat is visszább fogják venni, teljesítményileg.

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/figyelem_igy_kerulheti_meg_az_eu_porszivotilalmat.585931.html

És tök igaz, hogy nem a teljesítmény a lényeg, hanem a munka, vagyis az időtényező miatt baromság az egész kilowattháború.

nyuszigonosz 2016.05.13. 21:13:07

@geegee: Hogy éppen itt vagy: most a kilences hírekben hallottam éppen, hogy az osztrákok nem fognak a Brenner-en ellenörizni. Így megnyugodtak az olaszok is, akik ellene voltak egy esetleges osztrák ellenörzésnek.
Igaz, az osztrákok "kisbetüs" kiegészítése az, hogy ha nagyon megváltozna a helyzet, visszatérnek még a témához, de egyelöre nem lesz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.13. 21:44:28

@adg: "dermeszto 24 fok volt, mar lattam embereket kabatban. :)"

Bzmg, ne vadíts kérleeeek... :D
Itt 24 fok az "már" a strandidő.Most volt pár napig 27-28 fok, május elején, egyszerűen el voltunk képedve, a tóban fürödtek az emberek, ahová szoktunk járni.Én hülye meg nem vittem fürdőgatyát...De ilyet, május elején még odahaza a Balcsiban sem lehet fürdeni.Iletve lehet, dehogynem, csak a faxnak van kedve...
De most már ezentúl a tóhoz még januárban is viszek fürdőgatyát, a betyár morva életbe... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.13. 21:54:23

@nyuszigonosz: Hahh, köszönöm a friss infót.Nem hiszem, hogy megyünk majd pont a Brenneren át, de ott leszünk a térségben.
Thx +1x.

2016.05.13. 22:11:02

@Hari Seldon 2: Szerinted ma vilagszerte foleg feher / nyugati emberek fejlesztenek es termelnek gyogyszereket, nyugati orszagokban? Dehogyis. Mindenfele borszinu es nemzetisegu emberek dolgoznak kutatasi teruleten, es termeszetesen vilagszerte gyartanak gyogyszereket, szinten mindenfele borszinu emberek. Az hogy a nemzetkozi cegeknek a kozpontja nyugati orszagokban van hivatalosan, az egy dolog. De nyilvan meg az ott dolgozok jelentos resze sem feher. Neked ez az egyik maniad hogy a feher / nyugati emberektol szarmazik minden okos dolog, de ez elegge idejet mult elkepzeles.

2016.05.13. 22:22:40

@mojyo: Ha valaki Angliaban el, kozvetlenul szavaz a helyi valasztasokon egy kepviselore, aki a helyi lakosok erdekeit kepviseli, kozvetlenul lehet hozza fordulni irasban vagy akar szemelyesen problemakkal, es vissza lehet hivni ha nincsenek megelegedve vele a valasztok. Hol van ilyen rendszer EU-szinten? Ki, vagy kik dontottek el hogy en milyen porszivot hasznalhatok? Hol tudom nekik jelezni hogy nem vagyok megelegedve a dontesukkel? Hogyan tudom oket visszahivni?

Muscari 2016.05.13. 22:32:04

@Mirjam2: Magyarországon sem visszahívhatók a képviselők, sajnos.

puhacica 2016.05.13. 22:41:19

@Muscari: take it easy! :D raersz kiakadni, ha mar betiltottak.

@adg: ha szoktatok Magyarorszagra kuldeni levelet vagy aprobb/konnyebb csomagot, meg tudnad mondani, hogy kb mennyi a postakoltseg? koszi! (szeretnek rendelni egy napszemcsit es a kuldo szerint 12.50-ert elhozzak, de nekem ez kicsit kevesnek tunik, tudod, olyan messze vagytok meg minden... :D)

2016.05.13. 22:51:16

@Shanarey: "Az uniós témával az a baj hogy az "átlag" Magyar szinte semmit nem tud a témáról, de véleménye az van, mert olvassa a megfelelő irányultságú sajtóban, avagy nézheti a TV-ben a neki megfelelő csatornákat és ott megkapja mi is legyen az ő véleménye, és persze a megfelelő ideológiát is hogy miért az a véleménye.."

És ez miért baj? :DDD ;)

2016.05.13. 22:53:08

@Nigro notanda lapillo: Ki a f*szt erdekel ez? Ki talalta ki hogy nem hasznalhatok nagy meretu kenyerpiritot? Engem ez erdekel, nem a PDF amit belinkeltel. Ami meg kulonosen erdekel, hogy miert ilyenekkel toltik az idejuket a tulfizetett burokratak, amikor mondjuk a fiatalok munkanelkulisegevel, migrans-krizissel es hasonlokkal kene foglalkozni Europaban.

2016.05.13. 23:00:32

@Mirjam2: europa.eu/eu-law/have-your-say/index_en.htm

Europai parlamenti kepviselod is van, ugyanolyan, mint aki az angol parlamentben kepvisel, elvileg szavaztal par eve pont ugy, mint akire az angol parlamentbe, itt megtalalhatod, hogy ki o, es irhatsz neki amirol csak szeretnel: www.europarl.europa.eu/meps/en/search.html

2016.05.13. 23:13:42

@mojyo: Egyszer irtam egy europai parlamenti kepviselonek, termeszetesen nem kaptam valaszt. Szerintem el sem olvassak.

M. Péter 2016.05.13. 23:21:33

@mojyo: Nagyon-nagyon közvetett a dolog ahhoz képest, hogy a biztosoknak milyen nagy hatása van az emberek mindennapjait érintő törvényekre. A Bizottság senkinek sem felel, az Európai Parlamentnek sem, a biztosokat kinevező kormányoknak sem, mert a biztosok elvileg az EU egészét képviselik, nem a saját országukat (kérdés, hogy akkor miért kell minden országból egy).

M. Péter 2016.05.13. 23:39:10

@mojyo: @Mirjam2: A képviselő vagy helyi tanácstag szokott válaszolni, ha írok neki. Egyszer kísérletképpen küldtem e-mailt az összes európai parlamenti képviselőmnek, akkor kb. 10-en voltak, hát egy sem válaszolt, pedig kapnak pénzt arra, hogy irodát tartsanak fenn.

2016.05.13. 23:48:01

@M. Péter: A minoseget, "demokratikussagat", a helyzet mukodeset nem minositettem, csak azzal vitatkozom, hogy "nevtelen, arctalan" burokratak talaljak ki ezeket a szabalyokat. A kritika jogos amugy, es azzal egyetertek, hogy nem jol mukodik, es szamonkerhetobbnek kene lennie, de az egesz nem igy mukodne, ha a valasztokat eleve jobban erdekelne az ugy.

2016.05.14. 00:09:00

@mojyo: Engem erdekel az ugy, ezert szeretnem ha kilepne UK. Persze nem rajtam mulik.

2016.05.14. 00:17:38

@Mirjam2: Es biztos vagyok benne hogy nem csak engem erdekel, hiszen ezert olyan elegedetlen az EUval sok ember, ezert lesz rola pl. szavazas UKben. Tehat nem arrol van szo hogy a valasztokat nem erdekli, hanem hogy nem a valasztok akaratanak megfeleloen mukodik a rendszer.

adg 2016.05.14. 00:17:44

@puhacica: ha ugyesen csomagolja, meg lehet, hogy annyi sem lesz: m.auspost.com.au/m-static/media/documents/international-post-easy-guide-april2016.pdf
Szerintem elmegy sima airmailkent, 250 g-ig.
Ti vagytok a "rest of the world" innen nezve. :)

@geegee: nem vicc, ez mar hideg egyeseknek. :))

@geeeteee: persze, ez igaz. De ha 1,5 kW cekasz helyett 500wattosat teszel bele, es haromszor annyi ideig allsz mellette karomkodva, hogy sose fo fel, akkor mit nyert a kornyezetvedelem?
Inkabb kellene kicsiket is gyartani, vagy arra felhivni a figyelmet, hogy a szuksegnek megfelelo meretu keszuleket vegyel, pl kavefoseshez ne ket literest, illetve azt sem kell maxig tolteni. Szerintem ertelmesebb lenne, mint a teljesitmenyt leszabalyozni, akinek meg valoban sok vizet kell melegiteni, az meg megszivta.

@Mirjam2: akkor jo, megnyugtato.

Bal 2016.05.14. 01:39:50

@diggerdriver: tényleg meg kéne kérdezni őket: akarnak-e nyolcvan év várható élettartamot, vagy maradnak a mostani negyven-ötvennél?

Persze előtte rendesen figyelmeztetni mindet, hogy az első esetben a falujukban sosem hallott lelki problémáik támadhatnak amihez nagyon drága pszichológus kell, nukleáris háború vagy alien támadás esetén elsőként változnak instant gőzfelhővé, és ami talán a legrosszabb, időnként romantikus fórumposztokban fognak keseregni az elvesztett paradicsomi ártatlanság felett, súlyos környezetszennyezési aggodalmakkal spékelve.

Bal 2016.05.14. 02:01:29

@M. Péter: @Mirjam2: totál félreértitek, hogy működik az EU. A kenyérpirító meg a porszívó szabványügyi bürokraták dolga, nem a politikai döntéshozóké. Mint mondjuk Magyarországon mittudomén az Építésügyi Hatóság. Felállították, megszavazták a költségvetését, kineveztek bele szakembereket, lefektették az irányelveket, innentől politikusnak nincs dolga vele.

Jól is néznénk ki, ha az EU-ban is lecserélnénk a hivatalnoki kart kurzusváltáskor, mint nálunk a Balkánon szokás. Írhatsz szakmányban a képviselődnek hogy nem tetszik a porszívószabvány, pont annyi köze van hozzá, mint a magyar parlamenti képviselődnek ahhoz, hogy fát csak a telekhatártól 2.5m-re lehet ültetni. Sőt, itt még az sincs, hogy persze kicsiszívem, a Géza szobatársam volt a koliban, majd leszólok, hogy intézze el neked.

A biztosok lényegében a kormányok képviselői a bizottságban. Márpedig a kormányokat minden országban választják. Azért nem a Parlament hoz törvényeket, mert az integráció nem mélyült el eléggé ahhoz, hogy a kormányok ki merjék adni a törvényhozói hatalmat a kezükből. Szóval ezért a rendszerért nem az EU-t kell szidni, hanem a gyenge integrációt.

Kis túlzással egy tollvonás lenne a nemzeti parlamenteket megszüntetni és áttérni egy valódi közösre, ahol már nem a nemzeti kormányok nevezik ki a biztosokat, hanem a Parlamentben győztes párt alakít európai kabinetet. Sajnos jelenleg ott tartunk, hogy a többségnek fogalma sincs arról igazán, mi az EU és hogy működik, és akár mi is lehetne belőle. Pedig csak az USA-t kéne megszemlélni. Ez a többségnek nem megy, így aztán a félig működő rendszer réseibe belekapaszkodnak a demagóg helyi politikusok, jó kis politikai tőkét kovácsolnak belőle, és ha ügyesek, szét is verik az egészet.

Lásd brexit. Ugyan nem akarok ennek az országnak Armageddont, de nagyon megnézném, mire mennének pénzügyi szektor és bevándorlók nélkül.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.14. 08:18:37

"Este átjönnek filmet nézni, kollégám laptopján ugyanis több száz film is van."

Ez a több száz film mind jogtiszta? A kollégádnak van engedélye a jogtulajdonostól a filmek közönség előtti vetítésére?

:DD

Majd mindjárt rátok tör az Artisjus-kommandó.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2016.05.14. 08:18:43

Jó a cikk.

Amúgy mit jelent pontosan ez az önkéntesség?
Ilyenkor miből él az ember, vagy hogy van ez?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.14. 08:19:28

@adg:

"Pl amikor valaki rajon a dontesuozok kozul, hogy pl egy adott mennyisegu viz felmelegitesehez x mennyisegu energia kell, vagyis ha csak fele akkora teljesitmenyu vizforralot lehet majd kapni, akkor azt ketszer annyi ideig kell hasznalni, es pont annyi energia fog elfogyni. "

A helyzet még rosszabb, ui. fele teljesítmény mellett azonos mennyiségű víz azonos hőmérsékletre való melegítéséhez több energia kell. Ennek oka az, hogy az edény a melegítés során nemcsak hőt vesz fel a melegítőtől, hanem az edény falán és a felszínen át le is ad hőt. Csak a felvett és a leadott hőteljesítmény különbsége melegíti a vizet. Adott hőmérsékleten a hőveszteségi teljesítmény állandó, viszont ha a kisebb fűtőteljesítmény miatt a melegítési idő hosszabb lesz, akkor hosszabb időt át fogja leadni a veszteségi hőteljesítményt.

Pl. legyen a fűtőteljesítmény 1kW, a veszteségi teljesítmény ÁTLAGA 250W. Ekkor a hatásos fűtőteljesítmény 750W. Ha mondjuk az EU 500 wattban korlátozza a vízmelegítő teljesítményét, akkor a hatásos fűtőteljesítmény nem a korábbi 50%-ára, hanem 25%-ára, vagyis 250W-ra esik, miközben a hálózatból 500 wattot vesz fel a melegítő. Ennek eredményeképpen ha eredetileg 1 óra kellett víz felmelegítéséhez, akkor most 3 óra kell majd. Az 1kW-os melegítővel tehát 1kWh villamos energia fogy el, a fél kW-os melegítővel pedig 1.5kWh.

Vagyis a drága EU-s idiótáink adnak a szarnak egy pofont. Ez történik akkor, ha agyatlan politikusok akarnak beleszólni műszaki dolgokba. Mondjuk ez általános iskolai ismeretekkel belátható, de egy politikusnak még ennyi esze sincs.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.14. 08:19:44

@P.Elliot:

A macskát úgy kell fürdetni, hogy először alaposan bekened a bundáját a tusfürdővel. Ezt még általában hagyni fogja, csak arra ügyelj, hogy ne nyalogassa magát. Aztán beteszed egy szellős macskadobozba és a réseken át ráereszted a zuhanyt, persze a meleg vizet. Vigyázz, ne legyen egy pillanatra sem forró a víz. Szükség esetén lecsavarod a zuhanyfejet és a közvetlen vízsugarat irányítod rá.

Ezzel sokkal kevésbé stresszeled a cicát, téged sem karmol össze, és a mosolyszünet is rövidebb lesz.

2016.05.14. 11:08:28

Szandokán a maláji tigris

Volt egyszer, vagy nem is volt
Egy legenda, mely rólad szól.
Messziről jött emberek
Költötték a híredet.

Egyetlen egy hajóval,
Néhány tucat kalózzal
Az igazságért harcolok,
S mégis csak kalóz vagyok.

Így is jó ez, nekünk jó ez,
Igen jó lesz, megint húzzuk fel a vitorlát!

Sandokan, Sandokan, tenger tigrise,
Támad a banda.
Sandokan, Sandokan, újra
Tűzbe megyünk, vagy a vízbe esünk, ha vezetsz.

Sandokan, Sandokan, tenger tigrise,
Asszonyod vár ma.
Sandokan, Sandokan,
Veled bárhova elmegy, ha hívod, hát jó, ha sietsz.

Sandokan, Sandokan, tenger tigrise,
Támad a banda.
Sandokan, Sandokan, újra
Tűzbe megyünk, vagy a vízbe esünk veled.

2016.05.14. 12:05:09

@Bal: Persze, mert az USA ugyanolyan mint Europa (tortenelmi, gazdasagi, kulturalis, nyelvi es foldrajzi szempontbol). Ja nem.

2016.05.14. 12:11:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na ez az. En akkor tudnam elfogadni ezt az EUs kozponti iranyitast ha 'szakertoi kormany'-szeruen mukodne, elismert szakemberek hoznanak donteseket. De nagyon nem ez van.

Bal 2016.05.14. 12:19:02

@Mirjam2: tényleg nem. És?

Az megvan, hogy az USA kétszázötven éves, a szorosabbra fogott EU meg kábé tizedannyi? És hogy az USA tagállamai véres polgárháborút vívtak a gazdasági és kulturális különbözőségeik miatt, nyolcvan évvel az alapítás után? Hogy például az északi államok mentették ki pénzügyileg a tönkrement délieket (ismerős)?

Csak hogy érezd a történelmi kontextust. Ehhez képest az EU szekere elég jól gurul.

Narina 2016.05.14. 12:27:00

Szorit a torkom! Ez most rossz! Nem a cikk, mert az jo es igaz, inkabb az, hogy .........ah ez messzire vezet. :3

puhacica 2016.05.14. 13:40:20

@adg: hat ez szuper, koszi! :D

Nigro notanda lapillo 2016.05.14. 19:57:37

@Mirjam2: köszönöm ezt a kedves vàlaszt.
Annyit szerettem volna érzékeltetni, hogy nem tudok "kitalàlni és megszavazni" semmit. Sajnos. Ötleteim amùgy lennének.
Az àltalad emlìtett problémàk (is) napirenden vannak.
Egyébként te mint nem euròpai lakos olyan kenyérpirìtòt hasznàlsz amilyent csak akarsz vagy amilyent a lakòhelyed szabvànyai elérhetôvé tesznek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása