oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. március 27. 06:49,  Bécsi húsvét és chilei nyitott ajtók 139 komment

2016. március 27. 06:49 Határátkelő

Bécsi húsvét és chilei nyitott ajtók

Itt a húsvét (ezúton is mindenkinek békés ünnepet!), és ha már húsvét van, akkor nem maradhat ki a heti válogatásból sem. Szóval miközben mindenkit arra bátorítok, hogy küldjön képeket, akár pár soros leírással arról, miként ünneplik a húsvétot ott, ahol él, esetleg a terített asztalról (a cím a szokásos hataratkeloKUKAChotmail.com), szóval eközben azért ma más témánk is lesz. Például kalandozunk egyet Chilében és megnézzük, mi a különbség a bankolások között a világban.

becsi_tojas.jpg

Kezdjük tehát az osztrák fővárossal, ahol a jelek szerint a vásárokban hisznek, legalább is a kereskedelmi részleg. A Bécsből jelentjük blog szerzője a családjával el is látogatott párba, rögtön kiderül, mit tapasztalt!

„Úgy tűnik, amint vége a karácsonyi vásároknak, a turisztikailag leginkább frekventált helyeken jön az újévi vásár is, majd mikor annak is vége, akkor jön a Valentin nap, amire még vásárt ugyan nem szerveztek, de a „szeress” mellett a „fogyassz” szelleme is ott a kirakatokban.

Ha annak is vége, akkor kezdődhet a húsvéti áruk terítése is a boltokban. Már február vége óta minden tele csokinyuszival is, aztán sorra nyíltak a húsvéti vásárok is már hetekkel az ünnep előtt. (...)

Nem néztem utána, hogy az osztrák húsvéti szokások mennyiben térnek el a magyar hagyományoktól, de az tény, hogy csokinyuszi itt is mindenhol kapható, és a hímes tojással sem kell feltétlenül otthon bajlódni, azok nem csak az ünnepi vásárokban, hanem ugyanúgy az élelmiszer diszkont hálózatokban és a piacokon is hegyekben állnak már hetek óta.

Nyilván a vallásnak van nagyobb szerepe az ünnepekben, és a vallásos keresztényeknek gondolom a vallás ugyanazt az iránymutatást adja a Húsvéttal kapcsolatban, amit otthon, vagy bárhol a világon.”

A teljes posztot itt találjátok.

Miért nincs a (közép-)chilei ajtókon zár?

A The Beautiful Chile blog régóta kitartóan ismertet meg minket az ország érdekességeivel és szépségével, így aztán mindig öröm egy-egy új poszt. A legutóbbi az ország középső részébe tette látogatásról szól, aminek jelentőségét két dolog adja: az egyik, hogy az anyósékhoz szólt, a másik pedig hogy az ország 2200 km hosszú, így aztán egy ilyen utat nem is olyan egyszerű megvalósítani.

chile_falu.JPG

„Természetesen megérkezésem tiszteletére asadot(grill) készítettek. A chileiek abszolút asado-mániások, állandóan grilleznek. Itt nemzeti ünnepeken egy egész ország grillez, de grilleznek Karácsonykor, szilveszterkor, születésnapokon, focimeccseken, hét végén vagy csak mert unatkoznak:) (...)

Anyósomék Santiagótól kb. egy óra távolságban laknak, abszolút vidéken, Culipran völgyében. Itt mindenki gazdálkodásból és állattenyésztésből él, apósomat kivéve, aki azzal foglalkozik, hogy felvásárol falvakhoz-városokhoz közeli földterületeket, melyeknél kiszámítható, hogy hamarosan belterületté nyilvánítják, s ha ez megtörténik, felparcellázva adja tovább szép haszonnal. Persze amíg ez nem történik meg, ő maga is gazdálkodik rajtuk.

Az első, ami meglepett, az az volt, hogy itt gyakorlatilag kőből épült házat sehol nem láttam, mindenki hatalmas faházakat épít. Ez azért volt furcsa, mert Santiago környékének időjárása erősen hajaz hazánk időjárására, csak annyiban másabb hogy nem annyira hideg a tél (0-,-1-2 fok) és értelemszerűen a nappalok is melegebbek.

Ettől függetlenül egy faházban szerintem simán kockásra lehet fagyni télen, főleg hogy itt nem építenek fűtést a házakba (csak kis mobilkályhákat használnak 1-1 helyiség felfűtésére). (...)

Ha valami komolyabb bevásárlást szeretnél, azt a legközelebbi városban (Melipilla) lehet csak megejteni (kb. 15-20 km). Itt is járnak mikrók és iránytaxik a legközelebbi városba, de szinte sosem kell fizetned a fuvarért, ugyanis a chilei vidéki ember, még a városinál is kedvesebb.

Aki a falu egyetlen útján a város felé halad autóval, az szinte mindenkit felvesz, aki az út szélén áll és buszra vár. Ha az utas adott esetben nőből van, akkor meg aztán tuti, hogy nem vársz többet 3-4 percnél. :)

Én eleinte kicsit féltem egyedül közlekedni, mert a szüleim gyerekkoromtól belém verték, hogy nem ülünk idegen autójába, s ez annyira bennem volt, hogy nehezemre esett megbízni vadidegenekben (ráadásul erdős-lakatlan vidéken haladtunk keresztül a városig), de az amúgy szerintem túlságosan is óvatos chileiek azt mondták, hogy EGÉSZEN nyugodtan üljek be bárkihez, mert ezen az úton csak a völgy lakói járnak. (...)

Talán ebből a bizalomból és segítőkészségből következik az is, hogy a völgy lakói nem zárnak be semmit. Anyósomék 3 faházán ZÁR SINCS az ajtókon! Első este egyedül aludtam a részünkre biztosított faházban (a párom másnap érkezett) és mivel nem találtam az ajtókon a zárat, kérdeztem, hogy tudom becsukni az ajtót éjszakára. Anyósom közölte, hogy sehogy, ők itt nem használnak zárat... Meglepődtem és nem éreztem túl jól magam.

Az ország közbiztonsága összességében nem rossz, de ez mégiscsak Dél-Amerika és nem Svájc! :) De aztán megszoktam. Itt mindenki így él. Éjszakára a kertkaput szokták csak becsukni, de csak hogy a kutyák ne menjenek csavarogni. :) (...)

Pomaire nem csupán a fazekastermékekről nevezetes, hanem a hagyományos módon, chilei kemencékben készített pékáruiról és más ételeiről is. A legtipikusabb chilei kaják sültek mindenfele, illatfelhő kígyózott az utcákon és szó szerint térdig gázoltunk az empanadakban.

chile_empanada.jpg

Az empanada eredetileg spanyol - portugál találmány és az eredete bizony a középkorig nyúlik vissza. Ez tulajdonképpen egy hagymás hússal (illetve hallal, sajttal, zöldségkeverékkel, de még pörkölttel is  - millió fajtája van) töltött tésztabatyu.

Anno azt a célt szolgálta, hogy az utazóknak legyen olyan étele amit magukkal vihetnek és hosszú ideig eláll hűtés nélkül is. (...) A spanyolok behozták az ételt Dél-Amerikába és elterjedt az egész kontinensen az évszázadok alatt.

Gyakorlatilag a kontinens minden országában készítik és a sok száz év alatt mindenfele kialakult a tipikus helyi empanada. Két fajta empanada tekinthető tipikusan chileinek. Az egyik a tengeri herkentyűs empanada, mely mindenféle tengeri cucc hagymás keverékével van töltve és ezt olajban sütik ki, a másikat pedig hagymán megpirított és jól megfűszerezett marhahússal töltik, ezen felül kerül bele egy fél főtt tojás és olajbogyó is és kemencében sütik készre.”

Ez persze csak egy nagyon rövid részlet egy hosszú és (szokás szerint) szuper posztból, rengeteg fényképpel, úgyhogy feltétlenül olvassátok el az eredetit is, nem fogtok csalódni!

Bankkalandok a nagyvilágban

Az ember azt hinné, a bank az bank a világon mindenhol – hát nem. Legalábbis ez derül ki a Végtelen… talán blog posztjából, amely egy európai (spanyol, pontosabban kanári-szigeteki) és egy thaiföldi bankolást hasonlít össze.

thaifold_bank_foto_stuckinthailand_com.jpg(Fotó: stuckinthailand.com)

„Spanyolországban is gyakori az otthon már jól megszokott hivatali egymásra mutogatás, azaz az „egyik hivatal engedélye kell a másiktól, aki csak akkor adja meg, ha az első már megadta” rendszerszintű ellentmondás.

Nem részletezve a helyzetet a lényeg az volt, hogy az első bankban rögtön közölték, hogy ha külföldiek vagyunk, akkor bizony munkaszerződés kell, hogy nyissunk számlát. (...)

Szerencsére azért Kanári nem csak egy turistasziget, de nyugat-európaiak tömeges, hosszú távú lelőhelye is, azaz nem csak nyaralni, de élni is jönnek ide sokan, főleg a hidegebb tájakról Európából.

Egy banknak sikerült felismernie a bennünk, „pénzzel rendelkező, nem dolgozó, de nem is nyugdíjas” emberkékben a bizniszt, és megnyitott előttünk. Már a bank ajtaja is érdekességet nyújtott, mert az volt ráírva több nyelven, hogy „Beszélünk a te nyelveden”. Gondoltuk is, hogy kipróbáljuk, hogy tényleg beszélnek-e magyarul? :P

Nos, miután a belépés sikerrel járt, az egész nagyon gördülékenyen haladt tovább és részesei lehettünk a nyugat-európai stílusú bankrendszernek, ami meglepetésemre igencsak különbözik a magyartól. Nem részletezem az ügyintézők kedvességét, hisz a magyar hivatalnoki morcosság valószínűleg igencsak specifikus különlegességünk. Inkább jöjjenek a szolgáltatások!

A bankszámla nyitáshoz nem kellett pénzt betenni! A szerződésben nem voltak kisbetűs, eltitkolni kívánt részek. A bankszámlavezetés ingyenes volt ugyanúgy, mint a készpénz kivét automatából és a kártyával fizetés.

Rögtön dombornyomott kártyát kaptunk, amivel lehetett online is vásárolni és még ráadásul nyolc nyelven voltak elérhetőek az egyéb szolgáltatások. Örült a bank, hogy nem kérünk postai számlát (és aztán tényleg nem is küldtek, nem mint otthon) és meg is mutatták, hogy hogyan kell használni a netbankot, bár nagyon érthető és könnyen használható volt a felület.

Nem is kellett munkaszerződés se, se semmi, csak egy útlevél, egy lakcím (ami még nem is kellett, hogy helyi legyen) és egy aláírás. Az egész megvolt 7 perc alatt és az angolul tökéletesen beszélő banki alkalmazott kedves és lelkes volt.

Ennél sokkal nehezebb dolgunk volt Thaiföldön. Úgy kezdődött az egész, hogy a munkahelyemnek kellett egy bankszámla, ahová a fizumat utalják majd. Szerencsére a helyi szervezet fel van készülve a tétova, egyik lábáról a másikra álló, ijedten körülkémlelő külföldiek érkezésére, mint amilyenek mi voltunk, így Game, az egyik HR-es srác rögtön, még az első héten elkísért a legközelebbi bankba, hogy nyissunk nekem bankszámlát. (...)

A bankban zavart keltettem fehérségemmel és thai nem tudásommal, még ha mellettem állt Game, aki igyekezett az ügyintéző minden felmerülő kérdésére választ is adni.

A rendszer a következőképpen nézett ki: a bank kívülről olyan, mint bármely más országban, a brandépítők és marketingesek csodájának műve, tökéletesen illeszkedő színek, gazdag, boldog életet sugalló reklámok, csini egyenkosztümös hölgyemények, szórólapok.

A pult mögötti valóság viszont kicsit másabb, az ügyintézők egyáltalán nem beszéltek angolul és hiába a sok modern számítógép, valahogy mániákusan fénymásolni kezdték az összes dokumentumom összes oldalát. (...)

Azért megkérdeztem, hogy bankkártyát kapok-e, mire a nagy bólogatás következett, majd nem sokkal később kezembe kaphattam egy „debit card”-ot, amin még a nevem sem volt feltűntetve.

Gyanús is lett a dolog és ki is derült hamarosan, hogy ez nem ám egy „credit card”, amivel tudnék online vásárolni, mert hát az olyat „nagyon bonyolult” megszerezni magyarázta rögtön Game, ezzel letudva a további kérdezősködésemet.

A másik kérdésem a netbank jelszó volt, amiről kiderült, hogy olyan márpedig nincs, merthogy az ügyintéző és Game közötti gyorssodrású beszélgetés után egyszerűen közölték velem, hogy nincs netbank. Nem mondom mennyire lepődtem meg. Ezek után még tetézték a helyzetet azzal, hogy a bankszámlámról nem lehet majd külföldre sem utalni. (...)

Ahogyan lassan távozunk az országból felmerültek némi nehézségek a pénzügyeinkben, amihez mégiscsak szükség lenne vagy kártyára vagy/és netbankra.

Így hát elindultunk megint a bankba, de már tudatosan egy olyan helyre, ahol reményeink szerint jobban beszélnek angolul. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy az útlevelem megtelt és ezért egy új útlevelet használok, ami óriási zavart keltett.

Mint kiderült, csak abban a bankban lehet átírni az útlevelem számát, ahol a bankszámlát nyitottuk (még szerencse, hogy nem az ország északi csücskén vagy a délin, nem 12 órányi vonatútra innen!), és minden egyéb csak ezután jöhet. Mindezért a válaszért kb. 40 percet ültünk a bankban, aztán csalódottan távoztunk. (...)

Miután többször, többen végiglapozták mindkét útlevelemet, megnézték benne az összes pecsétet (de minek?!) mintha kezdtek volna továbblépni a kérdésen és kezdték volna feltételezni, hogy én valóban én vagyok, akkor derült ki egy másik hiba is, hogy az útlevelem lejárati dátuma szintén hibás volt a gépben.

Nekünk hamar lejött mi a baj, a 2 évvel ezelőtti ügyintéző nem ismerte az európai évszámokat, évszámírási szabályokat, ezért szerinte 19-én fog lejárni az útlevél és nem 2019-ben. Hozzá kell tenni, hogy itt most 2558-at írunk a thai időszámítás szerint és az összes thai papíromban és a banki rendszerben is ezeket az évszámokat használják.”

Ezzel még nincs vége a történetnek, a teljes sztorit elolvashatjátok az eredeti posztban.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: húsvét blogajánló Ausztria Spanyolország Thaiföld Kanári-szigetek Chile

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr338528640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.03.27. 06:56:29

Vajon Melyik az a bank Kanárin? Jò posztok.

DieNanny CH 2016.03.27. 07:41:26

Elolvastam az eredeti posztokat is, mindegyik nagyon jó.
A 2., a chilei-t olvasva nagyon megkívántam azokat a finomságokat!

Der echte Weihnachtsmann 2016.03.27. 07:57:58

Kellemes Husveti ünnepeket mindenkinek!

Hogy mi a különbseg a magyar es az osztrak husvet között?
Ott legalabb nincs locsolkodas es nem csak a pialasrol szol az egesz.:-))))
Chile nagyon ott van.
Thajföldi banki alkalmazott nem tud angolul?! Ez valami nagyon benszülött Bank?

adg 2016.03.27. 08:08:55

Nagyon jok, elolvasom meg az eredeti posztokat is majd. Addig is javasolnek a chilei szerzonek egy kis onkepzest hotechnikai alapismeretek temakorben. Kanadaban, Norvegiaban, es szerte az egesz fagyott mojyovilagban teljesen elterjedtek a fahazak, a kockara fagyas nem ettol fugg. :)
Az egy kicsit osszetettebb kerdes annal, hogy ko (sic) haz meleg, fahaz hideg. :))

adg 2016.03.27. 08:19:49

En soha nem tapasztaltam semmilyen zordsagot es bunkosagot magyar banki ugyintezok reszerol. A bank nem hivatal amugy. Tobb bankkal is volt kapcsolatok, meg egy csunya nezesre sem emlekszem. Biztos velem van a gond.
Onkormanyzat, ocsmanyiroda, posta mas kerdes. Az egy masik vilag.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.27. 08:39:13

Boldog husvetot kivanok minden kedves egybegyultnek! :)

©________ 2016.03.27. 08:49:18

@adg:
Tenyleg, en sem.
De
Multkor nyitottam szamlat otp-nel, veletlenul a fiokvezeto foglalkozott velem, egy oraba telt neki, es nem azert, mert sokat kerdeztem, es hat eleg elszomorito a targyi tudasuk, es nem a jogirol beszelek, hanem a bankiszakmairol.
A helyi takszovnel nem tudtak az internetbanjuk nevet es nem tudtak, hogyan mukodik, mert nekik nincs-felkialtassal.
Budapestbanknal sem kulonbek a tapasztalataim.

De mindehol mindenki cuki.
Sokra megyek vele.

adg 2016.03.27. 09:17:34

@Babette©: otpnel es mkbnal volt netbankom, semmi gondom nem volt veluk sosem. Amikor az otl dragabb lett, par perc alatt gond nelkul megszuntettem. Ket masik banknal volt meg szamlam, netbank nelkul, ott sem volt semmi baj. A ceges szamla az egy kis takszovnel volt, na ok tenyleg birkak voltak.

2013-ig szerintem rengeteget javult a mindenfele ugyintozok hozzaallasa szinte mindenhol, meg az hivatali ugyintezoke is, rendoroke is. Utana megallt az ido nekem.

Pernilla 2016.03.27. 09:28:19

@adg: @Babette©: nekem pont az otp-vel gyűlt meg a bajom egyszer-kétszer.
Viszont több helyen meg tényleg óriási javulást tapasztaltam az ügyintézésben, pl. okmányirodában.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.03.27. 09:37:08

Chile jó hely lehet. A helyzet itt is hasonló, az önkéntes taxi-szolgáltatás itt is működik, nyugodtan ki lehet állni az út mellé, biztos, hogy valaki fel fog venni. A buszjegy árát illik kifizetni, de külfölditől nem fogják elfogadni.
A fűtés is hasonló, itt sem viszik túlzásba,, bár itt a lakosság 75%-a a mediterrán zónában él, de azért télen nagyon lehet fázni, ha nem nagyon fűt az ember :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.27. 09:55:00

@adg: Sőt a kőház a hidegebb.
A szerző valószínűleg arra gondolt hogy a chilei faházak illesztéseit nem skandináv minőségellenőrök hagyták jóvá.

DieNanny CH 2016.03.27. 10:08:03

@diggerdriver:

A legfontosabb azonban mégis az, hogy nincs beépített fűtés. Én olyannak képzelem az ottani éghajlatot, mint Angliáét. És hát ott is mindenhol van beépített fűtés, nem?
(Még ha a szigetelés nem is olyan jó.)

Taxomükke (UK) 2016.03.27. 10:18:28

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "...még ha a szigetelés nem is olyan jó."
Na ezt nevezik "understatement"-nek.
:)))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.03.27. 10:23:43

@adg: Múltkoriban bementem egy bankba, hogy megkérdezzem, hogyan tudom megszüntetni a számlám, mi kell hozzá. "Gizike" mondja, hogy személyi, lakcímkártya. Mondom, az gond, mert nekem nincs. Kérdés: hogy-hogy nincs? Mondom leadtam (nem akartam mindjárt azzal jönni, hogy külföldön élek, mert ugye akkor bunkó vagyok). Mondja, hogy "ezt nem érti". Na, akkor kiböktem, hogy "bocsika, de nem élek itthon". Válasz: "hát nem látszik..."
:D
Hát nem tudom, hogy kéne kinézzek...
:D

DieNanny CH 2016.03.27. 10:41:32

@svájci sapka (ch):

Nercbundában kellett volna menned, ékszerekkel, meg a bank előtt svájci rendszámú Chrysler-nek kellett volna állnia!
:-)))

Der echte Weihnachtsmann 2016.03.27. 10:42:31

@svájci sapka (ch): legközelebb vedd fel a Svajci sapkadat, akkor tudni fogja:-))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.27. 10:45:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Igen, persze. na de ez nem kőház-faház probléma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.27. 10:47:48

@svájci sapka (ch):
Nercbunda? Testőrök? Hosszú limuzin az ajtó előtt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.27. 10:48:42

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Bazmeg...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

adg 2016.03.27. 11:01:27

@svájci sapka (ch): nezz ki ugy, mint az avatarod, akkor latszik majd. Vagy tabla a nyakba, hogy mocskos hazaarulo kulfoldre tantorgott vagyok, vagy ilyesmi. :)

@diggerdriver: en sajnos csak arra tudok alapozni, amit leirt. A gondolatait nem latom. :)) Amugy igen, egy kohazat sokkal tovabb tart rendesen felfuteni.
Ha viszont sikerul, akkor sokkal jobban tartja, plane, ha meg valami hoszigeteles s van rajta. :))

adg 2016.03.27. 11:09:05

@Taxomükke (UK): de hiszen en azt olvasom allandoan, hogy minden angol haz egy kozepkori szemet, egyretegu 2 mm-es uveggel, peneszes falakkal, rothadt fapadloval dupla csappal es szellemekkel. Magyarorszagon mar otszaz eve is jobb hazakat epitettek, mint az angolok otszaz ev mulva fognak. Es ez lehet, hogy overstatement volt. :))
Gondolom a villanykapcsolo is forditva mukodik. :D

SzZoole 2016.03.27. 11:26:40

@svájci sapka (ch): ismerunk egy 204 centis 140 kilos es 134-es IQ-val rendelkezo oriast.Legkozelebb vele menj:)
Ha bankos kisjany megint beszona, akkor majd Ö rendet tesz:)))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.03.27. 11:39:03

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Zoole[uk]: @adg: @diggerdriver: @Der echte Weihnachtsmann: :D :D
Bevallom, annyira "sokkolt" a kiscsaj, hogy csak később gondoltam rá, hogy meg kellett volna kérdeznem, hogyan néz ki egy külföldön élő magyar.
:D

Der echte Weihnachtsmann 2016.03.27. 11:51:55

@svájci sapka (ch): hogy nez ki, hogy nez ki! Felveszi a kolbaszbol között puloveret, felölti a rozsaszin, epermazas mezeskalacskeretes napszemüveget es odadob "Gizikenek" egy szaz Euros bankjegyet, megköszönve eddigi faradalmait:-))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.27. 12:13:49

@adg:
Igazából nehéz ezekben a dolgokban rendet tenni. Ugye van az északi gerendaház. Nútolt, csapolt, több évig szárított ilyen-olyankezelt északi fenyőből mérnöki pontossággal kivitelezett gyárban szabott milliméterre passzoló elemekből kúrvadrágán.
Kontra alaszkai trapper gerendaház helyben kitermelt kezeletlen fenyőből mohatömítésekkel. Aztán megyünk délre és az USA déli államaiban a ott van a két óra alatt összeszerelt könnyűszerkezetes faház amit az első gyenge szellő gyújtóssá aprít.
Aztán vannak a perui-chilei faházak amik bár gerendaházak de kezet lehet fogni két gerenda között.
Nekem egyébként az a véleményem hogy minden klíma kialakította az odavaló legjobb építési technológiákat.
Az északinak szar a magyar a magyarnak szar az angol az angolnak szar a kenyai fűkunyhó. Mégis eléldegélnek bennük néhány száz vagy ezer éve.

DieNanny CH 2016.03.27. 12:14:18

@diggerdriver:

Ugye??? :-D Mi is tudjuk, mitől döglik a légy! :-DDD

SzZoole 2016.03.27. 12:24:35

Menni akartunk New Forest-be es a tengerpartra húsvéti kirándulásra:
Villamlik,dorog es vízszintesen esek a havaseso:(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.27. 12:37:35

@Zoole[uk]:
Ja. Reggel hétágra sütött a nap sokan elindultak hogy jó idő van aztán most jól rábasztak.

33621 2016.03.27. 12:41:49

Kellemes Húsvéti Ünnepet mindenkinek!

Nem értem hogy miért panaszkodnak az emberek a nyelvtudás hiányára, amikor ilyen gyorsan is meg lehet tanulni több idegen nyelvet is! :-)

mindennapihirek.com/cikkek/automatikus-modszer-nyelvtanulas-v2/

P.Elliot 2016.03.27. 13:01:26

Kellemes husveti unnepeket kivanok mindenkinek!

P.Elliot 2016.03.27. 13:15:18

@diggerdriver: Hat Usa deli allamaiban az a konnyu szello valami olyasmi hogy akaratod ellenere rohansz elore, ha elestel akkor is legfeljebb akkor viszintesen, kalimpalo labak nelkul, visz az a szellocske elore. Tevenezesem egyik leghumorosabb emleke amikor egy szinten deli allambol a riporterno tudositani probalt megkapaszkodva az egyik kezevel a faban, a kovetkezo percben a riporterno hianyzott a kepbol faval egyutt, nem, nem illik ilyenen nevetni, nem szerettem volna a helyeben lenni de fastol vitte el a szel. Egyebkent itt barhol csak igen nagyon nagy tornado vagy hurrikan tarolja le a hazat, igaz van belole foleg kozepnyugaton eppen eleg. Furcsa hogy a varoskak lakossaga szepen ujra felepiti a hazat es erdeklodve varja a kovetkezo hurrikant hogy az most mit csinal. Nem lenne az a penz amiert ilyen helyen elnek.
Na mentem kesziteni a husveti asztalt, iden tobb vendeg fogja megtamadni....Ido szep, megsem hozott a nyuszi havat de azert melegrol igazan nem beszelhetunk.
Ja, ami az alaszkai fahazakat illeti, csak a teve musorabn van mohaszigeteles, valojaban jol ossze van az fogva, van ismerosom aki ott/ is/ lakik tobb honapot egy evben. Nem maga epitette, ugy vette, es nagyon stabil, azt mondja, nagyon szeret ott mindent csak a legyek amik csipnek vagy ilyesmik akasszak ki.

2016.03.27. 13:16:11

@adg: A bank az versenyszektor, és valószínűsíthető, hogy ennek megfelelően válogatják meg, hogy kit vesznek fel, illetve kit rúgnak ki, ha nem felel meg azoknak a követelményeknek, amik elvártak egy ügyfél-ügyintéző kapcsolat esetében. Ezzel szemben a hivatalokban mindenféle embertípus megtalálható, a tündéritől indul a skála, és a világfájdalmas környékén végződik. Azt azért hozzáteszem, hogy ők is elég szarul keresnek, plusz kb. lehetetlen képben lenni a jogi háttért illetően.

Muscari 2016.03.27. 13:19:28

Én nem sokat tapasztalok a húsvétból, mert a legtöbb napomat zsidók között töltöm. Ma jött egy district nurse, aki rácsodálkozott, hogy a zsidók nem ünneplik a húsvétot. Azért ez nagyon szomorú, ő elvileg egyetemet végzett :-(

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek, aki ünnepel ma!

2016.03.27. 13:20:41

@svájci sapka (ch): Erre tudok választ adni. Ki kellett volna csapnod a kemény valutát az asztalra. Egyből értené mindenki, hogy kivel van dolga. Egy "kitántorgóval". :DDD

2016.03.27. 13:22:40

@33621: Napi fb komment:

"Olyan titkos technológia, amelyet a közemberek elől titkolnak. Az agyhullámainkat akarják átprogramozni, hogy olvasni tudják őket. Vigyázzatok!"

XD :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.27. 13:50:16

@P.Elliot:
Jó hát a gyenge szellő túlzás volt de szemmel láthatóan mindenki meg van elégedve az ottani viszonyokkal. 10-20évente ki van takarítva mindenki élete, szaré-hugyé felépítik újra, a biztosító bekaszálja a dupláját a biztosítási díjakból és mindenki boldog.

Nem alaszkai házakról beszéltem hanem a vadonban felépített TRAPPER házakról.
Ilyenekről:
kepkezelo.com/images/ynw0tkfk4axl545qtgiz.jpg

kepkezelo.com/images/buzco9kmhkz1dmubi60p.jpg

kepkezelo.com/images/o9or5pv1lpfh1jkzrom2.jpg

Csodabogár 2016.03.27. 14:00:21

Érdekes posztok.
Faház, Kanadában de Amerikában is rengeteg faház van, amit én nemes egyszerüséggel csak deszkaháznak hívok. Aztán kivűl belül ráraknak egy rakat szigetelést és a végén nem is látszik, hogy fa. A svédeknél kivül fa belül jól szigetelt rendes fűtéssel.
Bank. Volt valaha spanyol bankszámlám, nem volt gond velük. Ma viszont már svájcban se lehet számlát nyitni, ha nem tesz be valaki egy komolyabb összeget. Külföldieket, meg üldözik extra díjakkal stb. Itthon az OTP igazi rabló árakat számított külföldi valuta váltáskor, de a végén aézrt hagytam ott őket, mert a netbankolást időnként, ok nélkül, letiltották. Unicredit Bankkal jók a tapasztalataim, bár évek óta nem jártam náluk, mindent internetről intézek.
Ma már nem néznek engem külföldinek. Eleinte igen zavaró volt a dolog. Magyarok is járnak már nercbundában, ékszerekkel stb. Persze nyilván nem faluhelyen, hanem Pesten.

Taxomükke (UK) 2016.03.27. 14:00:31

@adg: Szerencsére a miénk nem rohad vagy penészedik, de a szigetelés csapnivaló.
Viszont némelyik csapunk keverőcsap. A kapcsolók valóban fordítva működnek. Meg az emberek is. Íme egy példa: sétálni voltunk a kutyával, összetalálkoztunk egy ismerőssel, aki szintén hasonló cipőben járt, és a két eb elkezdett nyargalászni. Az egyik háznál épp járdát betonoztak, és az egyik kutya belelépett a betonba. Mindjárt jött is a háziasszony kicsit kétségbeesve: Jaj, szegény kutya, betonos lett a lába, le kéne mosni, mielőtt megköt.

Ez egy ilyen hülye ország. Normális helyen (Magyarországon pl.) elkezdenek ordítva káromkodni, fenyegetőzni... Oh wait...!
:))

©________ 2016.03.27. 14:12:39

@adg: @Pernilla: meglatjuk, itt talaltam legolcsobb szamlacsomagot, meg virtualis bankkartyat.

DieNanny CH 2016.03.27. 14:15:48

@33621:

OFF

Pont az előbb volt itt egy szomszédomnál - aki autószerelő - egy férfi Genfből.
(Tényleg nem tudom már, melyik az ünnepnap. Mert ugye Mo-on húsvétvasárnap ilyen nem lehet.)
Na, mindegy, de azt a kézzel-lábbal magyarázást...!!! Itt röhögtem a függöny mögött.
Szomszédom nem tud franciául, az a genfi nem tud németül - és egy haza szülöttei...
:-)))

DieNanny CH 2016.03.27. 14:26:30

@Csodabogár:

Én pontosan 4 éve úgy nyitottam számlát itt (Postfinance), hogy nem kellett egy fillért sem beraknom. Sőt, pont akció volt, ha 03.15 és 03.31 között nyitottam számlát, akkor az első ráutaláskor megajándékoznak 100 frankkal.
(Meg kaptam egy 13 cm-es nagy merci csokinyuszit.)

kepfeltoltes.hu/160327/28032012024_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

DieNanny CH 2016.03.27. 14:33:46

@Babette©:

Nem csoda, hogy jó náluk a virtuális bankkártya! Az egyik fiókjuk éppen beköltözik/beöltözik a Star Wars univerzumba...

kepfeltoltes.hu/160327/ep8dubrovnik_45_otp_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ovibankenobi.blog.hu/2016/03/11/dubrovnik_keszen_all_a_star_wars_viii_forgatasara

:-D

SzZoole 2016.03.27. 14:55:34

@diggerdriver: ne is mond:(
Ha hamarabb eszembe jut ide kellet volna elmenni.

www.thermaebathspa.com/

Herr Géza 2016.03.27. 15:26:22

@Csodabogár: Hát felénk se kell sehol,egy vasat sem betenni, ha számlát nyitunk, sőt már van full online-os számlanyitás (banki appon keresztül kamerának mutatod a fizimiskádat és az igazolványodat). Épp most néztem svájci bankszolgáltatásokat, banki szamlacsomagokat, ott se volt sehol minimum számlanyitási összeg és ott is van az UBS-nél a fenti online számlanyitási lehetőség.
Max. azt tudom elképzelni, hogy "nagyon külföldiként" (EU-n kívüli polgár), svájci, vagy EU-s munkahely/lakcím nélkül akarsz számlát nyitni, akkor kell betenni kezdőösszeget.

Herr Géza 2016.03.27. 15:33:10

@Herr Géza: Még mielőtt valaki nagyon lelkes lesz, a full online szlanyitás csak német, ill. svájci lakcímmel műxik (egyelőre ?)...
:))

DieNanny CH 2016.03.27. 16:01:20

@Herr Géza:

Na, én ilyennek nem néztem még utána!
:-)

Herr Géza 2016.03.27. 17:02:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Mondjuk ez az online nyitás most márc. 18. óta van az UBS-nél.... :)))

Csodabogár 2016.03.27. 17:58:13

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Postfinance kivétel, de ma már ők is extra költséget számolnak, ha nem laksz Svájcban. Külfödi svájciak háborognak is rendesen emiatt, annál is inkább mert a "normál" bankok elég magas összegeket kérnek a külföldön élők számlavezetéséért. Postfinance csak 10 SFr.-t kér számlánként.

Csodabogár 2016.03.27. 18:04:13

@Herr Géza: Tőlem, mint külföldön élő svájci állampolgártól a nagy bankok ahol próbálkoztam, mind elég nagy összegeket kértek, úgy 7-10 000 SFR. közt. Már akartam organizálni a pénzt, mikor a barátnőmnek eszébe jutott a postfinance. Ott aztán simán ment, de pl. a tavaly ősszel kitalálták, hogy külföldön élőnek már nem lehet creditkártyája. Simán megszüntették. Ez elég durva volt, miután hogy vegyek a Kindlere könyvet, vagy repülőjegyet, foglaljak szállodát stb. creditkártya nélkül? megoldottam.

DieNanny CH 2016.03.27. 18:28:33

@Csodabogár:

Ja, mint külföldön élő! Értem.
Szerintem Mo-on külföldön élő nem is nyithat számlát....

DieNanny CH 2016.03.27. 18:31:04

@Csodabogár:

Talán, ha kreditkártyás vásárlásokra is szeretnéd használni, akkor ésszerűbb a lakóhelyed szerinti ország egy bankjától azt igényelned. Nem?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.27. 20:00:02

@P.Elliot: "Furcsa hogy a varoskak lakossaga szepen ujra felepiti a hazat es erdeklodve varja a kovetkezo hurrikant hogy az most mit csinal. Nem lenne az a penz amiert ilyen helyen elnek."

Nahát, végre nem csak nekem tűnik ez kib..tt nagy ostobaságnak...
Én az első hurrikán után költöznék északabbra vagy délebbre legalább ezer km-nyit...Ennyi pénzük van az ott élőknek, hogy belefér kétévente egy totál új ház felépítése, vagy ennyire olcsó ott az építőanyag; netán a biztosítók ekkora kötöznivaló barmok, hogy mindent fizetnek?!?Én ha biztosító lennék, nem is kínálnék ingatlanbiztosítást arra a régióra...Nem értem és nem értem továbbra se... :-oooo

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.27. 20:04:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jaaa, aszittem, hogy kocsi... :D
Mármint, hogy valami Merga-Benz féle repidolog, mondjuk... :D

rumitom 2016.03.27. 20:21:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nyithat minden tovabbi nelkul. utlevel, lakcim kell hozza

@Herr Géza: @Csodabogár: ket hete nyitottam szamlat a credit suissenel, csak egy svajci cimet kertek bemondasra (ez az airbnb lakcimem), ahova a credit card tudtak kuldeni ket napon belul. magyar utlevelen kivul masom nem volt.
amin meglepodtem, hogy a negativ jegybanki kamat ellenere, a folyoszamlara is fizetnek kamatot (0.01%), es minden dijmentes ha 10K feletti penz parkol a szamlan.
mondjuk ez egy egyszeru kereskedelmi bankszamla helyben elo egyednek mindennapi hasznalatra.

a svajci lakcimmel nem rendelkezoknek nem tudom mi az abra.

DieNanny CH 2016.03.27. 20:43:21

@rumitom:

Mo-on külföldi lakcímmel is lehet magyar bankszámlát nyitni?

.
Itt a Postfinance-nál 7500 alatt havi 4 frank a havidíj, afölött ingyenes. Minden ingyenes. Vásárlás, készpénzfelvét, kártya.

rumitom 2016.03.27. 21:06:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: kulfoldi lakcimmel azt nem tudom, valoszinuleg nem, de valamilyen ideiglenes lakcime van az illetonek ha mar budapesten tartozkodik es bankszamlat nyit. adott esetben egy szalloda cim.

helyi lakcim hianyaban mashol is csak limitaciokkal lehet szamlat nyitni. pl online szamla, amihez nem jar bankkartya es tarsai.

Shanarey 2016.03.27. 21:07:52

Kőház faház, a posztolónak mindegy, úgysem tudja igazából miről is beszél.

Bank, na az sz*r ügy, ha a XXI. században nincs a banknak internet bank opciója.

Anno mikor ide találtam ( illetve Skóciába) előszedtem az Magyar számlámhoz tartozó bankkártyát, és mondtam az ügyintézőnek, nekem pont ilyesmi kell itt is és netbank, netes vásárlás, i tak dase. Nem volt gond. Pénzt nem kértek, de örültek neki amikor mondtam van némi betenni való pénzem a számukra.

Ám az is igaz ha az ember egy ilyen vicces nevű szigetre megy (Kanári szigetek) Miért is csodálkozik ha a dolgok nem mennek normálisan ?

:-)

Herr Géza 2016.03.27. 21:18:53

@rumitom: Igen, én azt vettem észre, hogy bár (német szemmel nézve) a banki szolgáltatások egy része elég drága elsőre, de a legtöbb helyen vannak komplett csomagok, úgy viszont már teljesen okék a költségek. Aztán meg ha megfelelsz bizonyos feltételeknek (mint pl. bizonyos számlaegyenleg, mint amit te írsz, vagy bizonyos havi jövedelemszint) akkor egy csomó minden még ingyenes is lesz. Ja és az első év is ingyenes a legtöbb helyen.

@Csodabogár: Haha, úgy látszik, hogy az ott élő és költő külföldi nyerőbb státusz... :)))))))

Shanarey 2016.03.27. 21:19:50

@33621:

Jól hangzik, de a honlap láttán azt kell mondjam, nem igaz.
:-)

Herr Géza 2016.03.27. 21:23:33

@rumitom: "valamilyen ideiglenes lakcime van az illetonek ha mar budapesten tartozkodik es bankszamlat nyit. adott esetben egy szalloda cim."
Na ez otthon rögtön megbukik a lakcímkártya hiányában, Anélkül otthon homeless vagy.... :)))

Din Serpahis 2016.03.27. 21:24:58

Hát, már nem emlékszem pontosan, de amikor én két éve nyitottam számlát a UBS-nél, akkor bekérték a permitet is, pontosabban a kreisbüro igazolását arról, hogy elindítottam a permit kérvényezését.

Herr Géza 2016.03.27. 21:25:38

@Shanarey: Olyannyira, hogy az oldal a lehúzós, átbaszós, gagyiárusok minden jellemző eszközét, jellemzőjét egyszerre tartalmazza... :))))))))

Herr Géza 2016.03.27. 21:33:01

@Din Serpahis: Az nekem is úgy tűnt, hogy mindenhol kérik...

Sanyi9 2016.03.27. 21:33:44

"az ország 2200 km hosszú" - Chile 4270 km hosszu.

Shanarey 2016.03.27. 21:40:03

@Herr Géza:

Na igen, nekem is viszketésem támad ha egynél többször látom ezeket a szavakat: garancia, biztonság.

Emailban reklamálni és jön vissza a pénz, hát persze na aki ezt elhiszi az meg is érdemli.

DieNanny CH 2016.03.27. 21:41:20

@rumitom:

Szállodai címet nem vezetnek rá lakcímkártyára. Márpedig az kell bankszámlanyitáshoz.

Herr Géza 2016.03.27. 21:44:56

@Shanarey: Én már akkor blokkolok (a tartalom hihetőségétől, ill. annak hiányától függetlenül), amikor ilyet olvasok, hogy: "Kiváló Nyelvtudósok Módszere"- minden szó nagybetűvel... :))))) A többi f@szságról nem is beszélve.

©________ 2016.03.27. 21:49:09

@Herr Géza: ezt a webkameras azonositast akartuk itthon par eve, a pszaf meg mnb elkaszalta.

Herr Géza 2016.03.27. 21:53:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Meg airbnb-s és egyén hasonlóakat sem. Bérleti szerződés, tulajdoni lap, főbérlő nyilatkozata, stb. kell a lakcímkártyához. Általában. :)
Mi amikor a nejem nővéréékhez átjelentkeztünk, velünk volt a nővér (tulaj!) is. Azon elkezdtek szarakodni, hogy az ő lakcímkártyáján a saját címe hibásan szerepelt. (A "hiba": xy. utca 15. 1. ajtó helyett 15/1. szerepelt. Ők állították ki.... :D).

Shanarey 2016.03.27. 21:56:34

@Herr Géza:

Na a visszafizetési garancia az nálam az Ebay.
Nem pedig egy noname honlap ahol valaha élt nyelvzsenik nevével adnak el hülyeségeket.

Herr Géza 2016.03.27. 21:58:17

@Babette©: Túlságosan haladók voltatok. Még az alpesi dreamlandben is csak most vezették be egy banknál, igaz a legnagyobbnál... :))))

blackhairlady 2016.03.27. 22:22:42

@Pernilla: @adg: szerintem ez nem bank/ocsmanyiroda/onkormanyzat fuggo hanem ember fuggo. Egyik ugyintezo normalis, felkeszult, vagy legalabbis segitokesz, ugyanazaon a helyen a mellette ulo kollega meg buta mint a fold. Igy lehet egyikunknek igen kelllemes, masikunknak meg elszomorito tapasztalata.

blackhairlady 2016.03.27. 22:23:53

@Kövérmadár [swe]: Neked is:) Sajnos nalunk a hetfo mar mukanap.

blackhairlady 2016.03.27. 22:26:08

Az empanada a csalad egyik kedvence, bar kozel sem ilyen szep kinezetu mint a kepen.
En leginkabb porkoltnek megfozott daralt hussal toltom meg. Aztan vagy kisutom sutoben, ehhez fokhagymas tejfol van, vagy megfozom mint a spagettit, es szosszal meglocsolva esszuk.

blackhairlady 2016.03.27. 22:31:58

@diggerdriver: Bizony, bizony, itt csak ugy dolnek ossze a hazak, a hirek fele errol szol minden nap.

Csodabogár 2016.03.27. 23:30:42

@Herr Géza: Fel is vagyunk háborodva, mi "az ötödik Svájc" ahogy becéznek minket. Tudni kell hozzá, hogy az összlakosság kb. 10%-a külföldön él. Ilyen forumon lehet találkozni olyannal is, aki még életéven nem volt "otthon" de büszkén vallja magát svájcinak.

P.Elliot 2016.03.28. 00:03:37

@geegee: Tudod nem olyan egyszeru ez hogy egy tornado utan szetszaladna a lakossag es uj eletet kezdene masutt.
Eloszor is, ott a munkahelye marpedig mar itt is szamit hogy legyen es stabil legyen.
Masodik az hogy valoszinu hogy sajat haz, eladni foleg ha aprofat csinalt a vihar belole nem lehet. A biztosito felepitteti ujra, valoszinu hogy allami szinten is van valami segely fele a bajbajutottnak hogy ujra epithesse a hazat es akkor nem is beszeltem a jotet lelkekrol akik mennek segiteni mert belulrol erre kesztetest ereznek, pl. lattam egy ilyen dolognal hogy megjelentek az amish embereknek egy csoportja akit a vezetojuk ossze tudott szedni, autoba ultek a szerszamokkal sok orat utaztak mire odaertek es felajanlottak hogy ezen a hetvegen dolgoznak nekik ingyen, hetkozben csak azert nem tudnak mert nekik is van munkahelyuk. Az a 6-7 ember megszallt egy hazat, nekiestek a tetonek, mire leszallr a nap a teto majdnem kesz volt, masnap befejeztek, meg mast is csinaltak aztan .elbucsuzva megint orakat vezettek mire hazatertek a messze levo Pennsylvaniai otthonukba. Es ez csak egy segito csoport, vannak mindig tobben meg egyedul allo szemelyek is, itt az egymas segitese ha baj van nagyon nagy tud lenni, tapasztaltam.
Hogy mennyi lehet egy haznak az evi biztositasa arrol sejtelmem sincs mert meg nem akadtam ossze olyan emberrel aki olyan helyen lakik, valoszinu hogy magas.
Aztan azert sem szivesen koltoznek el mert arrafele nagy a kotodes az emberekben a varosuk, falvaik utan, a rokonok is nagyon szamitanak, baratok, minden, arrafele olcsobb is minden, majd kapkodnak a fejuket mas nagyobb helyeken hogy mi mibe kerul.
Egyszerubb lemaszni az ovohely felere es kivarni amig a tornado a fejuk felett dolgozik aztan megnezni hogy mit hagyott.
Nagyon nagy tornadoknal es nagy pusztitasnal jonnek a segitsegek, segelyek maganemberek reszerol meg meg Kanada is szokott kuldeni, rem rendes tarsasag.
Visszaterve erre a miert nem vandorolnak el dologra, a helyi szokasok foleg a deli allamokban nagyon fontosak, az eletmod, minden.Pl. ismerek egy not, 40 valahany eves, nagydarab, nagyseggu eletvidam fekete no aki felnevelte a koran szuletett fiat-lanyat es kis valamelyik Carolinai varoskabol ugy dontott hogy feljon New Jerseybe az unokatestverehez egy kicsit mas eletet elni, szorakozni, mast latni mert elege van az ottletbol.
Feljott, elhelyezkedett egy oregotthonban / otthon is olyanban dolgozott/, felcsipett egy feher, korahoz illo rendort akit teljesen behalozott/ hehehe/ az eletvidamsagaval mert nagyon nagy vonzero tud az lenni, vannak errol sztoriaim. A pasas mindenfele elvitte szorakozni, a no elte vilagat, kozben beteg is lett, mellrak, a rendor magahozkoltoztette, apolta,orvoshoz cipelte, kigyogyult, felesegul kerte.
A no nehany ev utan rajott hogy hianyzik a szulohelye, a rokonok, maga a varos, a csendesebb vallasos eletmod, hiaba elt itt anyagilag szazszor jobban, feher ferje nagyon jo ember, soha nem verte meg mint a masik otthonhagyott, azt csinal itt amit akar neki az is hianyzott mar kesobb hogy a vallasi kozosseg kinezze a templombol ha netan oda nem illo ruhat mereszel felvenni ami nala gyakorta elofordult es a pap lehordja a mise utan emiatt.
Hurrikanok ott is voltak szerintem ahol ez lakott neha de nem erdekelte ezek szerint. Szoval kis deli allamok lakosait nemigazan tudod rabeszelni hogy otthagyjak a helyuket, ha el is mennek ideiglenesen, aztan hazaternek...

adg 2016.03.28. 01:16:56

@blackhairlady: annyibol intezmenyfuggo, hogy ma mar egy bank nem toleralja, ha az ugyintezoje bunko. Ha panasz van ra, kivagjak. Mig egy hivatalban ez kevesbe tortenik, bar ott is nagyon sok mulik az adott hivatal vezetojen.

adg 2016.03.28. 01:31:40

@geegee: a hurrikan es a tornado ket nagyon kulonbozo jelenseg, tornadoval nem tudsz mit kezdeni szinte. Kicsi es borzasztoan eros szeltolcser, ha nem egy ablaktalan betonkockaban laksz, akkor szetszedi a hazad es kesz.
A hurrikan kevesbe eros, sok szaz km atmeroju szelorveny, ami ellen lehet vedekezni sokkal jobban. Akar fahazak eseten is. Nyilvan amerikaban is ismertek ezek a varazslatok. :)
Azonban nagyon ritkan van ugyanott tornado rovideel egymas utan. Ellenben gyakorlatilag a fel orszagot erinthefi a jelenseg, nyilvan nem lehet lakatlanna tenni egy fel orszagot csak azert, mert nehany tucat hazat elvisz a szel evente, a sok tizmilliobol.
Amugy egesz fent, meg chicago korul is szoktak lenni veszelyes szelek, oriasi hoviharok, stb.
Cserebe a haz viszonylqg olcso, nem fogja a biztositot sem agyonvagni, es az allamok is adhatnak segitseget baj eseten, jobban jarnak, mintha elneptelenedne az orszag jo resze.

adg 2016.03.28. 01:35:59

@P.Elliot: arrol nem is beszelve, hogy mi lenne, ha mindenki elmenne minden helyrol, ahol potencialisan elofordulhat tornado? Kiurulne a fel orszag.
Az eszaki allamok meg a veszelyes hoviharok lehetosege miatt urulne ki.
Mindenhol elofordulhat valami veszely, meg kell tanulni egyutt elni vele, minimalisra csokkentve ezzel a kockazatot, es kesz. Sokkal sokkal tobben halnak meg balesetben mint tornadoban. Megsem koltoznek az emberek olyan helyre, ahol nincsenek autok. :))

P.Elliot 2016.03.28. 01:57:20

@adg: Pontosan. Megtanulnak elni vele, kivedeni a termeszeti csapast. Azert nem lehet vicc egy egyszeru hurrikan sem.Ismeroseim Floridaban eltek egy nyugdijas telepen, sajat nagy,kulon uszomedences hazban. Az elso ev hurrikanjat nagyobbra igertek de ezek ugy dontottek hogy nem mennek sehova, az emeleten a haloban hasaltak az agyon es onnan neztek az ablakon at hogy hogy viszi a szel a tetodarabokat,a letepett mindenfelet, azt mondta hogy halalra voltak ijedve. A cirkusz utan felmertek a kart, kicsit megtepte a hazat a szel, elvitte a merev, beepitett szugyoghalot a medencejuk felol, a keritessel egyutt es talaltak a vizben egy barna kigyot amirol kiderult hogy nem merges, kihalasztak, utjara bocsajtottak, kijavittattak a hazat es eszukbe sem volt elkoltozni.
Ugy van ahogy mondod, ha elkoltozne ilyen helyekrol az orszag akkor sok hely maradna uresen, masutt meg tomegnyomor lenne.
Amikor volt az a nagy hurrikan New Orleansban, a Katrina, na, amit az muvelt, aztan vagy 3 ev mulva voltam a varosban, felepitettek ami lehetett, helyi nagy embertomeg az utcakon, el es virul a varos..

P.Elliot 2016.03.28. 02:01:28

@adg: Ugy tudom hogy egy ido ota kotelezo a hazak vazait epitkezes kozben osszefogni, osszekapcsolni valamivel a sarkokat, felul es alul nem tudom hogy csinaljak de kotelezo. Talan olyami mintha valamit korbefognad a haz vazat valamivel ami nem engedi szetverni. Igaz is, nalatok vannak komoly szelviharok?

adg 2016.03.28. 02:21:03

@P.Elliot: igen, tropusi hurrikanovezetben lakunk, minden evben van nehany hurrikan a kozelben. A varost altalan par evente eleri egy-egy. Nem szokott nagy kart csinalni, minden epuletet hurrikanra kell tervezni 1974 ota, megvan a modszer ra. Pont ez a szakmam, van valamennyi ralatasom.

Ismeroseid legkozelebb inkabb a pincebe menjenek, ha van, ha nincs, akkor a foldszinten valami belso helyiseg a legbiztonsagosabb, lehetoleg ablak nelkul. Pl folyoso, furdo vagy kamra. Az ablakoktol erdemes tavol maradni, mert repulo tormelek betorheti, ebbol szokott a legtob serules lenni. Ilyenkor az ablak nem csak betorik, hanem neha szinte robban, beterit mindent. Vagy megoldas meg egy helysegnek bedeszkazni az ablakat.

A tornado sokkal veszelyesebb, nem lehet elore jelezni, hirtelen alakul ki, ossze-vissza megy, es sokkal erosebb.

P.Elliot 2016.03.28. 02:43:08

@adg: Floridaban ugy tudom nincsenek pincek de vannak biztonsagos helyek direkt erre a celra. Itt nalunk egyszer volt egy hurrikan ami 2 hetre kiverte a villanyt, nalunk sincs pince, illetve az alagsor az egyszinten van a bejarattal de van ott lennt egy furdoszoba ahol nincs ablak, de az egyik fala a fold alatt van,egy domb simul hozza kivulrol, na az ott szerintem nagyon biztonsagos, az egesz hazat elviheti egy tornado en akkor is ott lapithatok biztonsagosan.
Itt igen komoly viharok sincsenek. Mivel a haz mogott hatalmas tolgyfak vannak ne is legyen mert ha raver akar csak egyet is a hazra akkor megnezhetjuk magunkat.

blackhairlady 2016.03.28. 05:17:13

@adg: Houstonban es kornyeken nem epitenek pincet vagy alagsort mert egyreszt agyagos a talaj, illetve magas a talajviz.

adg 2016.03.28. 05:55:38

@blackhairlady: igen, erre irtam, hogy ha nincs, akkor valamelyik foldszinti belso helyiseget erdemes valasztani, lehetoleg ablak nelkulit.

rumitom 2016.03.28. 09:51:38

@Din Serpahis: nekem is mondtak ilyet masok, de tolem semmi nem kellett, lehet meggyozte oket a mandzsetta gomb es a nyakkendo, vagy szerencsem volt az ugyintezovel :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.28. 13:23:14

@P.Elliot: Köszönöm a válaszod, nagyon rendben van... :-)

És mi lett a feka asszonysággal, ott maradt, vagy visszaköltözött?Egyedül, vagy az új emberével?Ne hagyjuk már nyitva a kérdéseket... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.28. 13:28:43

@adg: Köszönöm neked is, nagyjó, ismeretterjesztő volt... :-) Én meg hibásan fogalmaztam, csak szimplán szélvihart kellett volna írnom...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.28. 13:33:04

@adg: Ja, ha már úgyis építész(?) vagy: nem megoldás az ilyen rohadék szeles környékeken félig a földbe építkezni?Ilyen bogárhátú tetővel, meg minden olyasmi módszerrel, hogy ne tudjon belekapni a szél az épületbe?És akkor egyben még ilyen öko-eko-zöld-passzív házat is kapnánk melléktermékként, nem?
Vagy pedig marad a betonbunker, mint a Szalacsi szomszédjának...Bár ott is volt olyasmi, ami ellen nem védett... :D

P.Elliot 2016.03.28. 13:36:53

Visszakoltozott egy idore, illetve a ferje hazakiserte es ott maradt egy vakacio erejeig mert nagyon nem szivesen fogadta a rokonsag hogy feher. Az meg hogy rendor plane nem, egyedul az anyosa erezte diatalnak hogy a lanya leigazott egy ilyen pasast/ arrafele utaljak a rendoroket legyen az feher vagy fekete/. A no maradt meg egy darabig de mint mondta tavolsagtartassal kezeltek, a templomban is aztan egy csaladi osszejovetelen kiborult,olyan szavakkal jellemezte a jelenlevoket, azok meg otet hogy vilagos volt hogy nincs kedve maradni, kizarolag akkor fogadtak volna ujra vissza ha lemond a hazassagrol amit persze nem akart. Itt van ujra, a gyerekei is feljottek, valoszinu hogy megragadnak itt, azok mar voltak regebben is latogatoban itt es tetszett nekik az itteni eletmod.
Errefele eszakon meg keleten nincs olyan ellentet feher es fekete kozott, mindketten elfogadjak egymast, ott delen meg nemcsak a feher hanem a fekete sem akar kozeledni, a papok kulon uszitjak oket erre a templomaikban, neha nem is finoman. Talan ha a gyerekek ittmaradnak, csaladjuk is van akkor nem lesz a no olyan rokontalan. A feher rokonsag maradektalanul elfogadta otet mert itt a vegyes hazassagok szama nagyon magas, szinte termeszetes. Csak az a konok del tartja magat.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2016.03.28. 20:00:25

Halkan jegyzem meg, hogy a chilei faházak, sima faházak(pont olyanok mint nálunk a nyaralók) és sem külső sem belső szigetelésük nincs. Vagyis a közép chilei nyárban amikor lent voltam, nappal a 4o fokban megfőttünk benne, éjjel a gyakran csak 17 fokban megfagytunk:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.29. 03:13:45

(Gyerek alszik, csak én keltem fel dolgozni kicsit)
Bullshit a thai szöveg.
Még a kitolteni való papírokon is minden ott van angolul.
kifogástalan internet bank és telefonos ügyintézés angolul. Ha valamit nem tud elintezni a banki alkalmazott Hívja ő a telefonos ugyfelszolgalatotsés segít. .
igen, credit cardot nehéz szerezni. Mi baj a debittel? Internetes vásárlásra alkalmas. PayPal működik. Amin nincs név az egy fajta nem olyat kell kérni.
Bemesz a bankba és küldesz pénzt külföldre. Hol a probléma?
Olyan thai nincs aki nem ismeri az arab számokat mivel azt használják többnyire ők is. Az évszamot is tudják.
Igen kell nekik fenymasolat mindenfelerol. El is rakják és megtalaljak. Ettől sajnos viszont tényleg h sokmindent ugyintezni csak a szamlavezeto bankodban lehet.
Persze anyázni mindig egyszerűbb meg röhögni dolgokon.
emlékeim szerint mindig angolul intéztem, nem kellett soha segítség, siam commercial, Bangkok bank, kasikorn, 2005-2015, ok igaz nem valahol kint a retekben.

2016.03.29. 05:38:10

@Dragonlady (Bp, Hun): Mar megszokhattad volna, hogy a buta primitiv oslakosok nem beszelnek angolul es nem tudjak mi az internet, sot irni-olvasni sem tudnak :))). A datum osszezavarasaval az is lehetett hogy a magyar datumot neztek - bevallom, mar en is eszrevettem, mikor magyar formatumu datumot latok, osszezavarodok mert mar az angolhoz vagyok csak hozzaszokva. Pedig ismerem az arab szamokat!

Ami a credit / debit cardot illeti, nagyon keves bank ad egy uj ugyfelnek creditet, azt altalaban 'ki kell erdemelni', vilagszerte normalis gyakorlat. Ahogy te is irtad, debit kartyaval is mindent el lehet intezni amit credittel.

Az meg szerintem irrealis elvaras hogy a vilagon mindenhol, minden banki ugyintezo folyekonyan beszeljen angolul. Egeszen biztos vagyok benne hogy az europai banki ugyintezok nagy resze sem tudna angolul ugyet intezni, nem erre vannak berendezkedve. Ha valaki idegen nyelven akar ugyet intezni (hiszen az angol ebben az esetben nyilvan idegen nyelv) akkor feltetelezem hogy ezt elore kell jelezni es megprobalni idopontot foglalni egy olyan ugyintezonel aki beszel angolul, a tobbieknek nem kotelezo, sot. Ha beszelnek, az szuper es bonusz, de nem tudom milyen alapon lehetne ezt elvarni.

adg 2016.03.29. 06:00:59

@Mirjam2: Szerintem ez a credit kartya egyfelreertes ebben az esetben. Sokan gondoljak, hogy a debit kartya a sima, a kredit meg a dombornyomott. Sokan azt is gondoljak, hogy kizarolag a dombornyomott, vagyis a kredit alkalmas online fizetesre. Mindket marhasag melyen el az emberekben. Kb olyan melyen, minthogy amerikaban folyton elviszi a szel a szar papirhazakat, lasd fentebb..

Nekunk van olyan programunk, ami amerikaiul irja a datumot, es szamokkal. Eleg felrevezeto neha, es nem tudom atallitani. :)

©________ 2016.03.29. 06:56:57

@adg: azert gondoljak, mert egy ideig kb igy volt.

DieNanny CH 2016.03.29. 07:33:33

@P.Elliot:

Én a CSI:MIAMI óta tudom, hogy ott nincsenek pincék!
Meg is lepődtem, hogy ilyen létezik.
Sőt, az számít gyanúsnak, aki pincét építtet (asszem pont ez volt a nyomozás fő szála, kideríteni, miért van pince)
:-)

2016.03.29. 12:35:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Angliaban sincsenek pincek, legalabbis en meg nem lattam, bar biztosan letezik de nem szokvanyos.

2016.03.29. 12:38:44

@adg: En nem is tudtam hogy letezik ilyen kulonbseg. Egyebkent az egyik jelenlegi credit kartyam nem dombornyomott es lehet vele online es offline is fizetni. Az amerikai datum engem is megzavar, de meg mindig sokkal kevesbe mint a magyar.

2016.03.29. 12:45:48

@Csodabogár: 'Ez elég durva volt, miután hogy vegyek a Kindlere könyvet, vagy repülőjegyet, foglaljak szállodát stb. creditkártya nélkül?'

En ezeket mind debitkartyaval intezem.

P.Elliot 2016.03.29. 12:46:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Akkor sem tud pincet epiteni az illeto ha akar Floridaban meg titokban sem mert feljon a talajviz, Florida egy felszigetszeru valami, mocsarak is vannak boven.
Azt hiszem New Orleansban sincs mert ott is hasonlo a helyzet meg jopar helyen, pince csak igazi szarazfoldi helyen lehetseges aki akarja mert van aki nem szereti. En sem, nekem adott volt hogy ebben a hazban az alagsor azonos szinten van a folddel pedig pinceszeru, oriasi elonye hogy igy nem tud beazni, bekuszni a viz hatalmas esok utan sem. A tobbi hazak alatt pincek vannak, nagyjabol akkorak amekkora a haz alapja, vagyis nagyon nagyok es szepen kiepitettek, olyanok mint a fenti szobak ha a csalad hasznalni akarja akkor azt is keszre epitik. Egyebkent lomtar...

P.Elliot 2016.03.29. 12:51:11

@Mirjam2: Nekem csak kreditkartyaim vannak, debit sosem volt, a kartyakat szoktam hasznalni de amikor bejon a szamla akkor kifizetem mindet meg mindig van nalam elegendo penz is ha valamiert az kell. Nekem igy a kenyelmes, ATM kartyam viszont sosem volt es nem is akarom hogy legyen, teljesen feleslegesnek tartom.

adg 2016.03.29. 13:17:23

@P.Elliot: "Akkor sem tud pincet epiteni az illeto ha akar Floridaban meg titokban sem mert feljon a talajviz,"

"pince csak igazi szarazfoldi helyen lehetseges "

Nem egeszen. Minden tovabbi nelkul lehet akar tobb szint mely pincet is epiteni, akar terepszintig ero talajviz mellett is. Csak tobbe kerul a szigeteles vagy a lehorgonyzas miatt. De van, amikor nincs mas megoldas, pl neha muszaj melygarazst epiteni, mert maskepp nem lehet megoldani pl egy bevasarlokozpontot, vagy egy lakoepuletet. De ha valaki nagyon akarja, kulonosebb gond nelkul lehet egy hazhoz is, semmi technikai akadalya nincs. Szigeteles kerdese az egesz, meg epitesi technologia.

@Mirjam2: "Angliaban sincsenek pincek"
Dehogy nincsenek. :) Pl most kulonosen nagy divat regi hazak ala utolag (!) epiteni pincet, mert maskepp nincs lehetoseg boviteni. Ha erdekel a tema: www.londonbasement.co.uk

Amugy tenylegesen azon mulik a pince, hogy mennyire szokas, es hogy szukseg van-e ra. Barhol lehet pincet epiteni, ha kell, legfeljebb draga lesz. De ha kell, akkor kell. Itt pl sziklaba kell epiteni, hat az sem olcso, de maskepp nem lehet egy-egy epuletet megtervezni.

P.Elliot 2016.03.29. 13:24:04

@adg: Koszonom a felvilagositast. Igen, mondjuk tudom hogy mindent meg lehet csinalni ha muszaj csak ugy atlagban ertettem hogy mivel nem lehet megcsinalni csak dragan, igy nem szoktak pincet csinalni bizonyos helyeken.

Herr Géza 2016.03.29. 13:26:51

@Mirjam2: Igen, ahogy @adg: is mondá, manapság már rég nem jelent semmit a dombornyomott kontra nem dombornyomott kártya. Az biztos, hogy létezik egy halom dombornyomott kártya, ami valójában debitcard, igaz "rendes" creditcard-ot azt hiszem még nem láttam dombornyomás nélkül. Talán vannak még a világnak olyan csücskei, ahol telefonvonal/internet hiányában még a jó öreg másolópapíros-bizonylatos mechanikus lehúzókat használják.:D
Az biztos, hogy számtalan olyan reklámmal találkozom, amikor az ember hülye természetére alapozva, kimondottan azzal reklámoznak debitcardokat, hogy gold ill. platinum design-nal, dombornyomottan alkalmas a "környezet" abszolút megtévesztésére... Mert milyen menö már, ha valaki villantja a fizetésnél az arany "hitelkártyát".... :))))))))

blackhairlady 2016.03.29. 13:50:41

@P.Elliot: Akkor ATM-bol nem is veszel ki penzt sosem? Mert szerintem azt csak debittel lehet.

2016.03.29. 13:57:21

@adg: Igen, tudom hogy utolag beepitenek nehany helyre, ez egy uj trend, a hihetetlenul magas ingatlan-arak miatt probalnak minden lehetseges iranyban terjeszkedni. De mig Mo.on ugy tudom a hazak tobbsegeben van pince, addig Angliaban sehol nem volt ahol eddig laktam, nem standard. A ferjem pl. nagyon meglepodott ezen hogy Mo.on van pince a hazakban.

2016.03.29. 13:58:17

@blackhairlady: UKben lehet creditkartyaval is penzt kivenni ATMbol.

2016.03.29. 14:05:44

@Herr Géza: 'Mert milyen menö már, ha valaki villantja a fizetésnél az arany "hitelkártyát".... :))))))))'

Szanalmas :(

P.Elliot 2016.03.29. 14:31:38

@blackhairlady: Nem, nincs ATM kartyam mint irtam, nem is volt sosem.Nem is ertem hogy minek kellene. A bankba utaljak a nyugdijainkat es masfele bejovo penzunket, onnan is veszik le olyan szamlakra amit jeleztunk hogy onnan intezzek, kiveve a haz adojat mert azt valamiert nekunk kell befizetni es nem onnan intezni.
Van itthon mindig eleg penz arra hogy legyen nalunk ha kell, meg biztonsagi tartalek is hiszen ha valami zur lenne tudod mikor tudod hasznalni a kartyat?
Volt a mar pelda hogy aramszunet miatt egy Mallban nem lehetett fizetni vele csak keszpenzzel. Amikor itt volt a nagy hurrican a Sandy aminel kiment a kornyek villanya 2 hetre akkor aramfejlesztovel mukodtettek nehany orara egy-ket gyors ettermet de ott csak penzt fogadtak el, semmifele kartyat nem. debitet sem, az ATM gepek nem mukodtek, a zoldseges is csak penzt fogadott el mert a kartyalehuzoja csak arammal mukodott volna. Komoly bajnal meg ne is beszeljunk ilyesmirol, mindenutt csak a keszpenz szamit, tehat tartunk itthon. A banki dolgokat a ferjem szokta intezni, nagyon ritkan megy oda.
Az ATM gepeket sem ertem. Fizetsz erte hogy kivehess rola. Nem egyszeruub penzt tartani otthon? Vagy neha besetalni a bankba?

P.Elliot 2016.03.29. 14:40:32

@Mirjam2: Hol tunik fel hogy valaki arany hitelkartyaval fizet? Otthon? Mert itt Usaban aztan nem. Egy kartya a sok kozul ami forgalomban van. Hitelkartya az hitelkartya, annak akkor van erteke hogy igy mondjam ha az illeto nem halmozza fel ra az adossagat hanem kifizeti amikor bejon a szamla. Azzal lehet villogni ha itt divat lenne de nem szokas. Hiaba van valakinek arany ha esetleg halmozza az adossagot .
Itt kulonben sem tudod hogy kinek megy jol vagy kinek nem mert van olyan szemely akinek ranezesre vennel egy kavet meg reggelit hogy ehen ne haljon aztan milliomos. Kettot is ismerek ilyet, aztan vannak a legutolso divat szerint oltozott szemelyek akik nagy hazban elnek, utaznak, szorakoznak, szemre nagyon jol megy nekik aztan mindent elkoltenek es meg adossaguk is van rendesen folyton a kartyakon es ezt meg el is sirankozzak/ orvos-mernok hazaspar/ mert minden penzt elkoltenek eszetlenul.
Szoval itt nincs mit villogni, nem nezik meg az embert semmiert, nem amerikai szokas...mindenki ugy el ahogy neki jo...

blackhairlady 2016.03.29. 15:18:01

@P.Elliot: nem kell fizletni erte ha sajat bankbol veszel ki. Aztan adodhatnak varatlan esemenyek. De persze bankbol is lehet kivenni, csak ott igazodni kell a nyilvantartashoz.
Egyebkent en nem szeretek sok kezpenzt tartani magamnal. De minden csak szokas kerdese, ki igy, ki ugy.

P.Elliot 2016.03.29. 15:27:36

@blackhairlady: Nekem meg az ad biztonsag erzetet ha penz is van nalam. Meg itthon is . A kartya nem, ebben ilyen regimodi vagyok.

©________ 2016.03.29. 15:33:38

@P.Elliot: @blackhairlady: csak a pontossag vegett.
Az atm kartya a debit kartya egy tipusa. Atmbol lehet vele penzt kivenni, de vasarolni nem.

A creditcarddal lehet penzt kivenni, de az mindig azonnal kamatozik, turelmi ido nelkul, a vasarlasnal kaptok turelmi idot avisszafizetesre, es a kamatozasra. Ez tobbnyire 42-52 nap, bankja valogatja. Lehet, hogy nalatok meg ennel is rovidebbvagy hosszabb,nem ismeremaz osszes amerikai bankot:-)

©________ 2016.03.29. 15:34:15

@P.Elliot: de hogyan vannalad keszpenz, ha nincs debit kartyad es sosem veszel ki penzt atmbol....???

P.Elliot 2016.03.29. 15:40:25

@Babette©: Tudjuk hogy az ATM kartya csak penzfelvetelre valo.
A kreditkartyara egy centet sem fizetek kamatot ha amikor kijott a szamla kifizetem. Ha a Discover kartyamat hasznalom az meg meg vissza is fizet 1%-ot ha vele vasarolok a koltott osszegbol. Szoktak jelezni hogy mennyi gyult fel, most megint kozelitek a 100 dollarhoz ami az enyem. Nem en fizetek hanem ok fizetnek azert hogy az o kartyajukat hasznalom, persze ok az uzleten bevasaljak ezt.

P.Elliot 2016.03.29. 15:42:05

@Babette©: Ugy hogy neha elmegyek a bankba, nem minden honapban es penzt veszek ki. Annyit amennyirol gondolom hogy majd kell. Feltoltom a penztarcamat es potolom az elkoltott penzt a tartalekbol. Ez meg sosem okozott gondot.

blackhairlady 2016.03.29. 17:08:28

@P.Elliot: Otthon en is igy voltam, valahogy ittaterteklodtek ezek a dolgok. De termeszetesen megszokas kerdese ez, a lenyeg, hogy sok legeyn belole, akar kartyan akar a bukszaban:))))

blackhairlady 2016.03.29. 17:11:46

@P.Elliot: En akkor szoktam a bankbol kivenni ha adott bankjegyekre van szuksegem, pl. 1 4-okra vagy vegeysen mindenfele, mrt az automata csak 20-ast ad ki.

blackhairlady 2016.03.29. 17:39:53

@blackhairlady: Marmint 1$-osokra, nem nyomtam le a shiftet:)

blackhairlady 2016.03.29. 17:41:31

@Babette©: En rendes debit kartyaval veszek ki penzt amivel vasarlni is lehet. Az ATM kartyat nem ismerem, meg nem lattam olyat.

2016.03.29. 17:43:56

@P.Elliot: Fogalmam sincs, en sem elek Mo.on.

Herr Géza 2016.03.30. 00:28:53

@P.Elliot: Na várjál, a kp felvétel és a vásárlás két külön dolog a hitelkártyánál, legalábbis az általam ismert európai országokban. (Lehet, hogy Amerikában nincs különbség, ezt nem tudom...) Kezdődik ott, hogy sok hitelkártyánál a hitelkereted terhére nem, vagy csak egy limitált részének erejéig vehetsz fel készpénzt, és ebben az esetben is a pénzkivét az első pillanattól kamattal jár. Ellentétben a kártyával történő vásárlással, ami a megadott "türelmi idő" lejártáig nem hoz kamatterhet.
Példa: ha pl. a hitelkártyacég minden hónap 30.-án emeli le az adott havi összes kártyás terhelésedet, akkor bizony egy 1.-én az ATM-ből felvett 100$ után már majd egyhavi kamatot fogsz fizetni, míg az ugyanazon a napon bonyolított 100$-os vásárlás még természetesen kamatmentes. A másik jellemző megoldás (ha a bankod saját hitelkártyájáról van szó) az, hogy ellentétben a kártyás vásárlással, az ATM-ből kivett pénzt azonnal leemelik a számládról.
Ha az ember nem olvassa el az apróbetűs részeket, akkor lehet, hogy ezekről a "finomságokról" nem is tud...

P.Elliot 2016.03.30. 02:48:45

@Herr Géza: Nyugi, mi eloszor az aprobetus dolgokat szoktuk elolvasni mindennel.
Azt is tudom hogy hitelkartyara csak egy megengedett hatarig vehetek fel penzt ami persze kamattal jar.
En az elozo hozzaszolasokban csak azt akartam mondani de valahogy senki nem erti meg hogy nekem nincs ATM kartyam es nem is lesz, en sosem veszek fel penzt semmirol, en bemegyek 1-2 havonta a bankba, szemelyesen, nem esik nehezemre, kiveszem azt az osszeget amire nagyjabol szuksegem lesz penzben a kovetkezo 1-2 honap alatt, ha az itthon tartott biztonsagi penzbol/ ahogy hivjuk/ is vettunk el akkor meg annyit hogy azt is kipotoljam es ebbol a penzbol vasarolok vagy a kartyamat hasznalom, foleg a Discaver cardot ami vissza is ad 1 %-ot ha arra vasaroltam es kesz. Hitelkartyarol felvenni penzt meg sosem vettunk, nem vagyok bolond meg minek is? Nemcsak van nalam mindig elegendo penz hanem meg azonkivul is van elrejtve a kocsimban is, / ezt egy oreg magyar bacsitol tanultam es vettem mar hasznat amikor valamit lefoglaloztam valaknel aki penzt kert, nem volt eleg nalam es milyen jo volt hogy onnan is kikotortam es ugy eleg is volt.
A keszpenz mindig nagyon jo dolog. Mar egyszer jartunk ugy is a valahai regi idokben hogy a lerobbant kocsit az automento, egy mogorva pasas csak ugy huzta volna be a szervizbe ha penzzel fizetek/ biztosan megjarta masoknal vagy nem is volt neki kartyalehuzoja, nem tudom/. Nos, akkor pont nem volt nalunk eleg hozza, az odatelefonalt barat jott el arra a kihalt helyre elhozni a penzt amit az automentos meg is vart....hehehe...

DieNanny CH 2016.03.30. 19:38:03

@P.Elliot:

Dehogyisnem lehet bárhova pincét építeni!
Néhány cég mocsárba építhető pincére specializálódott. Persze, sokkal drágább, de építhető.

DieNanny CH 2016.03.30. 19:40:14

@adg:

Ja, te meg már megválaszoltad... :-)

Amúgy, hogyan építenek pincét angol ház alá, hiszen láttuk Digger posztjaiból, hogy tele vannak a házak alja cölöpökkel.
Vagy a régiek alatt nincs annyi?

adg 2016.03.31. 00:35:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nincsenek tele. Csaladi hazak alatt szerintem eleg ritka a colop, a regiek alatt mett szerintem elvetve, ha akad.
Amugy a colop nem sokat nehezitene a dolgon.
Utolag ugy epitenek pincet a haz ala, hogy kiszedik a padlot, majd a teherhordo falak alatt rovid, altalaban 1-1,5 meter hosszu szakaszokban valamilyen melysegig leasnak. A melyseg a technikatol meg a talajtol is fugg. Ha kesz, akkor ezt a kis szakaszt kiontik betonnal, maj valasztanak egy masik helyet nem kozvetlenul az elozo mellett, es eljatszak ujra. Addig csinaljak, amig az osszes fal alatt elkeszult az uj alap, majd kiasak a foldet az egesz haz alatt kb az uj alap melysegeig. Ha ez nem eleg mely, akor kezdik ujra, es megy addig, amig elerik a kivant melyseget. Megepitik az uj padlot lent, majd az uj szinteket, szigetelest belso falakat ha kell, stb es kesz. Eleg bonyolult es draga. Ugye rendes geppel nem fer oda, csak kicsivel, es amikor kesz, azt nehez kivenni, mert daru sem igazan fer oda. Sokszor elassak a markolot, es ott marad orokre, mert olcsobb. :) direkt erre vesznek hasznalt, oregebb gepeket.

Ha colop van a haz alatt, akkor ugyanez a folyamat, csak nehezeb a colopk kozul kibanyaszni a foldet, tobb kezimunkat igenyel. Ugyanakkor biztonsagosabb, mert a haz nem a levegoben all, amig ki van szedve az adott szakaszon a fold. Vagy esetleg az uj pincefalakat nem a meglevo alap ala epitik, hanem azon belulre, igy nem kell kerulgetni a colopoket, viszont kisebb lesz a pince, es egyeb problemak is vannak ezzel.

adg 2016.03.31. 00:37:33

Par betu kimaradt, vagy melleutottem.

©________ 2016.04.01. 08:44:30

@adg: kepzeld el az 500 evvel kesobbi regeszeket, mit ossze fognak gondolkodni, mi a szarert astunk hazak ala gepeket:-):-):-):-)

adg 2016.04.01. 13:07:07

@Babette©: jaja, kene bele idokapszula, megmagyarazni elore. :D

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2016.04.03. 16:28:45

@Sanyi9: Tanulj meg szöveget értelmezni:))
"Nos 6 évembe tellett eljutni anyósomékhoz akik "csupán" Közép-Chilében laknak(én északon), mivel a távolság több mint 22oo km volt. "
Nem Chile hosszáról esik szó.

adg 2016.04.03. 23:36:23

@Catgirl: A link a nicked utan azt sejteti, hogy te irtad a chiles irast, jol gondolom?
Na most, ha megnezed a szoveget fent, akkor ezt talalod: "A legutóbbi az ország középső részébe tette látogatásról szól, aminek jelentőségét két dolog adja: az egyik, hogy az anyósékhoz szólt, a másik pedig hogy az ország 2200 km hosszú, így aztán egy ilyen utat nem is olyan egyszerű megvalósítani."

Ugyan ez csak a bevezeto HA eloadasaban, de ebbol azert jogosan kovetkeztethet az olvaso arra, hogy az orszag 2200 km hosszu. Nem mindenki kattint az eredeti bejegyzesre.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2016.04.04. 02:07:02

@adg: Így már értem, akkor vidzont ez a HA sara:)))) A blogban nincs benne:)) Ez a HA felvezetője volt:))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása