oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. február 25. 06:43,  Elintézendő ügyeink - Portugália 165 komment

2016. február 25. 06:43 Határátkelő

Elintézendő ügyeink - Portugália

Ismét ügyintézésre adjuk a fejünket, úticélunk a skandináv országok után kissé melegebb éghajlat lesz, méghozzá Portugália. Ahogyan próbáltam összeszedni a szükséges információkat, arra jöttem rá, hogy egyrészt ez jóval nehezebb, mint több más eddigi ország esetében, másrészt az is kiderült, hogy meglehetősen kevés, Portugáliával foglalkozó poszt volt eddig az oldalon. De azért volt, így ezekre is támaszkodtam – szokás szerint. Lássuk hát, mi a teendőnk, ha Portugáliában szeretnénk hosszabb időre munkát vállalni, esetleg letelepedni. (A sorozat korábbi részeit itt találjátok.)

portugalia_zaszlo_foto_pixabay_com_somorgado.jpg

Megérkezés, kezdeti ügyintézés

Mint az már az EU-tagállamok esetében megszokott, Portugáliában is 90 napig tartózkodhatunk mindenféle külön engedély vagy bejelentés nélkül. Ha ennél hosszabb időre tervezünk, akkor viszont már szükségünk lesz tartózkodási engedélyre.

Ezt a lakóhely szerint illetékes portugál önkormányzatnál (Câmara Municipal), vagy az okmányirodákban (Loja do Cidadão), esetleg a SEF-nél (Külföldieket Ellenőrző és Határőrizeti Hivatal) kell igényelni.

A regisztráció elvileg 5 évig érvényes (vagy ameddig az országban kívánunk tartózkodni), és nem kerül sokba, 15€ nem egy őrült nagy összeg. A regisztrációhoz értelemszerűen valamilyen érvényes személyazonosító igazolvány kell.

Emellett be kell mutatnunk a munkaszerződést (vagy azt, hogy vállalkozók vagyunk); hogy rendelkezünk a megélhetéshez szükséges anyagi fedezettel (magunk és a családunk számára is, ha esetleg együtt megyünk); vagy ha egyetemistaként, akkor kell a papír arról, hogy ott folytatjuk a tanulmányainkat.

Mindez vonatkozik értelemszerűen a családtagokra is, nekik is regisztrálniuk kell, amihez szükségük lesz az érvényes igazolványon túl valamilyen hivatalos dokumentumra, amely bizonyítja a rokoni kapcsolatot velünk, valamint a kelleni fog a munkavállaló családtag érvényes regisztrációs igazolása is.

A regisztrációt követően adószámot (NIF – Número de Identificação Fiscal) kell kérni az adóhatóságtól (Finanças).

Ez az elmélet. A gyakorlat kicsit ennél latinosabb, mint az NK írásából is kiderült: „egy rendes EU-s bevándorlónak van A4 méretű TAJ száma, adószáma (erről az igazolás lejárhat és X időnként újat kell kérni – az enyémre elfelejtettek dátumot írni, szóval örökre érvényes) Certificado-ja és esetleg jogsi hitelesítője.

Ebből három beszerezhető a Loja do Cidadão-ban, csak a Certificado-ért és a lakcím igazolásért (ha szükséges) kell máshova menni.

A Loja do Cidadão egy nagyon okos találmány, amolyan Polgárok boltja, bemész és van Apeh/NAV meg kábeltévé, meg gázszolgáltató, meg autós ügyintézés, meg minden ilyesmi. Sorban állni persze kell, néha nem is keveset, de azért még akkor is egy délután elintézel mindent egy helyen és nem rohangálsz összevissza".

Amiről a hivatalosságok nem írnak, de nagyon fontos: amikor megérkezünk, mindenképpen keressük fel a magyar nagykövetséget, különben akadhatnak gondok például az autóval – hívta fel a figyelmet András.

„Ha megérkezel, ne kövesd el azt a hibát, mint mi: keresd fel a nagykövetséget és kérj igazolást arról, hogy megérkeztél. Pénzbe fog kerülni, igen, de segíthet hosszú távon igazolni, mikor is érkeztél. (...)

A több Gb kép, videófelvétel, parkolást igazoló jegyek, autópálya-használati díjak, benzinkút számlák, tanúk, mobiltelefon és egyéb vásárlási számlák (még ha a neved és címed is szerepel rajta) semmit sem fognak érni, ha autóval érkezel az országba és nem tudod igazolni hivatalos papíron, mikor is jöttél.

Igazolni tud még a Junta de Freguesia (helyi önkormányzat).

Amint megérkezel, ragaszkodj albérleti szerződéshez, és ha megvan, azonnal menj el a legközelebbi helyi önkormányzathoz kérni egy Atestado de Residencia-t (lakcímigazolás), ami két fő, ugyanabban a kerületben regisztrált lakos tanúsításával hitelesíthető. Ezt könnyűnek hangzik megszerezni, de higgyétek el, nem feltétlenül az. És roppant szükséges".

Hasznos linkek

SEF (Külföldieket Ellenőrző és Határőrizeti Hivatal)

Önkormányzatok listája

Okmányirodák (Loja do Cidadão)

Bankszámlanyitás, adószám

Akármilyen elcsépeltnek is tűnik, érdemes mindig észben tartanunk, hogy nem valamelyik precíz skandináv országban vagyunk, hanem Portugáliában, ahol ennek megfelelően néha kissé esetlegesen zajlanak a dolgok.

Például bankszámlanyitáskor, mint azt NK is megtapasztalta, aki úgy járt, hogy a párja szimplán a munkaszerződésével meg tudta nyitni, tőle viszont mindenféle papírokat kértek, és ami megvolt, az sem felelt meg. „Szóval soha nem lehet tudni, hogy mit fogadnak el és miért nem” – vonta le a következtetést, amit nem árt szem előtt tartani.

Általában is jellemző, hogy nehéz kiszámítani, mi hogyan fog történni – írta. „Adószámot szintén könnyen szereztünk. Bementünk a Loja do Cidadão-ba, kértünk és kaptunk is azonnal mind a ketten, a megérkezésünket követő héten, itt hangsúlyozom, hogy nekem még csak kilátásban sem volt semmilyen melóm, de a számot gond nélkül megkaptam.

Ismerőseinknek hetekbe telt adószámot szerezni és mindenféle igazolást kellett vinniük, hogy lesz munkájuk és hol fognak lakni, és a cégnek kb. kezességet kellett vállalnia értük. Soha nem jöttünk rá, mi volt a különbség, talán az, hogy nekem volt egy kicsi, bizonytalan portugál tudásom, amikor nekifutottunk az ügyintézésnek...”

Társadalombiztosítási számod akkor lehet, amikor van munkád, viszont ha nincs TAJ-számod, akkor jó eséllyel a közvetítők szóba sem állnak veled… „Nem mondják el, hogy mi hiányzik, csak egyszerűen abba a kupacba rakják a papírjaidat, amelyikből soha senkit nem hívnak fel. Emiatt nem kaptam szállodatakarítós melót se hónapokig. Itt megjegyzem, hogy persze erre is tudok ellenpéldát, akinek ők intéztek mindent." (NK)

Munkavállalás, adózás

A portugálok előszeretettel kötnek féléves szerződéseket, alapesetben legalábbis a munkaszerződés először mindig fél évre szól, ez gyakorlatilag a próbaidő. Készüljünk fel arra, hogy ebben a 6 hónapban nem lehet szabadságra menni.

„Amint a fél év letelik, ki kell venni (erősen ajánlott) az összes addig felgyülemlett szabadságot (havi 2 nap: összesen 12). Nagyon sokan alkalmaznak munkaközvetítőket és határozott idejű munkaszerződéseket emiatt, elkerülendő a problémás jogi eseteket" – írta András.

Adózni sajnos muszáj, ez a rossz hír. A jó hír az, hogy az adóbevallás meglepően egyszerűen, a neten keresztül intézhető (már ha az embernek csak a hivatalos jövedelme van), a helyi adóhatóság honlapján viszonylag egyszerűen intézhető.

„A minimál bér igen-igen kevés (470 €), viszont van egy extra nyári és egy extra téli „fizu", ennek az adózási szabályai éppen változóban – nem, nem lesz kevesebb az erre kivetett adó..." – írta NK.

Hasznos linkek

Adószám (Número de Identificação Fiscal)

Adóhatóság (Finanças)

Jogosítvány

Csakúgy, mint több más uniós országban, fél évig jók vagyunk a magyar jogosítvánnyal, de utána cserélni kell. „Ez abból áll, hogy az ember elmegy az IMTT-hez a Loja do Cidadão-ban és mondja, hogy szeretné cseréltetni, kap egy A4 lapot, amin igazolják, hogy folyamatban van a csere és 15 napon belül küldik az új igazolványt.

Persze ha mégsem menne ki 15 napon belül, akkor ennek a papírnak az érvényessége automatikusan meghosszabbodik. Még soha senkiről nem hallottam, akinek lecserélték volna a jogsiját" – így NK, és szerintem ezen senki sem lepődik meg…

Lakhatás

A lakáskeresés terén két probléma van. Az egyik, hogy a nagyvárosokban meglehetősen drága, ráadásul több posztban is leírták a szerzők, hogy a tulajdonosok hajlamosak latinos nagyvonalúsággal kezelni a megállapodást, volt olyan posztoló, akinek akkor ugrott meg hirtelen a korábban kialkudott lakbér, amikor a bútorokat becipelték a lakásba… Erre érdemes figyelni, hogy kivédeni miként lehet, az nagy kérdés.

A másik általános tévhit, az az, hogy Portugáliában meleg van. Mert egyfelől télen nincs, másfelől az eső az ország nagy részén rengeteget esik (ami az óceán közelsége miatt nem meglepő…), a lakásokban viszont fűtés nem nagyon van.

Erről panaszkodott egy posztjában Eszter is: „a fűtés nélküli lakásokkal és a konstans 13-15 fokkal a szobámban elég nehéz megbirkózni. Már több hónapja a hálózsákomban alszom, extra takarókkal. (Nem csak én vagyok így, szinte az összes cserediák barátom)."

Hasonló tapasztalatokat szerzett András is: „szinte csak télen volt vele baj, mivel - mint a portugál háztartások legtöbbjében - mindennemű fűtési alkalmatosságot nélkülözött. Így nemritkán 5 literes palackokat töltöttünk forró vízzel és azt tettük a paplan alá melegítés gyanánt. Persze ez az ’apró’ hiányosság nem tűnt fel a júniusi hőségben tett látogatáskor, amikor nyélbe ütöttük az üzletet."

Hasznos link

BQuarto ingatlankereső

Közlekedés

Ami a tömegközlekedést illeti, a helyzet a félig tele pohár tipikus esete, legalábbis a nagyvárosokban. Egyfelől András szerint „a lisszaboni Carris (busz/villamos) és Metro járatok tisztasága, korszerűsége jónak mondható, és még a helyi tömegközlekedésre használható zöldkártya is relatíve praktikus (Viva Viagem 80€c/út a metrón VAGY buszon és villamoson - a kettőn együtt nem használható; illetve a 7 /Sete/ Colinas 7€/10 út az ajánlott)”.

Másfelől viszont a járatok meglehetősen ritkán közlekednek (kivéve a turisták által frekventált környékeket), olyannyira, hogy Lisszabonban például reggel fél 7 előtt nincs metró, este pedig gyakorlatilag félóránként jár. Bár modern a földalatti és folyamatosan épülnek a vonalak is, még mindig van, hol javítani a szolgáltatáson.

Városok közti járatoknak a Rodo Tejo (olcsóbb, kisebb településeket is érintő) és a Rede Expressos (drágább, jobb minőségű, nagyobb városok közti) közt lehet választani, és akkor még ott a vasút is.

Hasznos linkek

Rodo Tejo

Rede Expressos

Carris

Nagykövetségek

Magyarország Nagykövetsége

Calçada de Santo Amaro, 85, 1349-042 Lisboa

Telefonszám: 351-21-3645928; 351-21-363-0395

Fax: 351-21-363-2314

E-mail: mission.lis@mfa.gov.hu

Portugál Köztársaság Nagykövetség

Cím: 1123 Budapest, MOM Park C Épület, IV. em. - Alkotás u. 53.

Telefon: 201-76-17

Fax: 201-76-19

E-mail: embport@t-online.hu

(Fotó: pixabay.com/somorgado)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Portugália Elintézendő ügyeink

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr718414850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2016.02.25. 17:01:28

@Shanarey: Nahat ez nagyjabol ugyanaz...

Shanarey 2016.02.25. 17:05:34

@Sexual Harassment Panda:

Nem veszíti el, mert akkor ki a fene dolgozna itt?
S nem néhány száz, hanem kb 2 millió

Shanarey 2016.02.25. 17:25:53

@Taxomükke (UK):

Nekem nem, de sebaj, nem vagyunk egyformák.
Tény, hogy az én angolom, még nem elég jó.
:-)

Shanarey 2016.02.25. 17:55:45

@diggerdriver:

Munkavállalási engedély Eu-ból jött embereknek nem kell.

M. Péter 2016.02.25. 18:00:51

@Shanarey: Az úgy van, hogyha egy éven belül 6 hónapnál többet tartózkodsz az Egyesült Királyságban akármilyen jogcímen, akkor mindenképpen kell a brit vagy északí rendszám néhány kivételtől eltekintve, ha viszont tartósan vagy állandó jelleggel ott akarsz élni, akkor 2 héten belül igényelni kell az új rendszámot.

Herr Géza 2016.02.25. 18:02:12

@Din Serpahis: Csak a reptér elég gáz.... A pilóták is rinyálnak tőle: rövid pálya a hegy oldalába beszorítva, a másik oldalon a tenger és állandó oldalszél....Tudtommal az átstartolási listán elég "előkelő" helyen vannak. :))))

Herr Géza 2016.02.25. 18:04:13

@Taxomükke (UK): Ööö...., nyilatkoztam volna brit/portugál jogsi ügyben? Nem emlékszem.... :))))))

SzZoole 2016.02.25. 18:15:37

@Shanarey: nekem Es a nejemnek meg kellet
A home office uk border agency-tol kellet kerni egy ugynevezett;
Accession state worker registration scheme.
£90 volt fejenkent.
Ha jol emlekszem 2011 majusban toroltek el Es az azutan erkezoknek mar nem kellet.

Shanarey 2016.02.25. 18:18:21

@Zoole[uk]:

Én ezt tudom, ez a mult, de gondolom Digger kérdése a jelenre vonatkozik.

2016.02.25. 18:26:35

Köszi, hogy igy összeszedte a poszter az infokat. Kicsit sok a bürokrácia, kb mint Mon.
Itt elég megosztottak a velemenyek, de turistak irtak es nem ott lakok es dolgozok
utikritika.hu/portugalia

Hallottam, hogy nagyon hideg ott a tenger ill pontosabban az óceán, jul augban még 20 fok sincs, ez igaz?az azert jo hideg, foleg hogy uszni se lehet igazan a tengerben,max a parttal parhuzamosan,mert olyan, mint a hullammedence, hogy folyton ellok bár simán lehet, hogy az én úszási technikám a rossz. ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 18:55:03

@Shanarey: Nem. A jövőre ha az UK kilép az EUból.

SzZoole 2016.02.25. 18:57:21

@diggerdriver: ne hintaztasd/altasd magad,nem fog.

Shanarey 2016.02.25. 19:19:24

@diggerdriver:

Nem hiszem hogy aki már itt él pár éve annak a kilépés esetén munkavállalási kell. Hiszen aki itt él, arról már mindent tudnak, nincs miért újra regisztrálni.

A kilépésre az esély nem túl jó, mert Skócia kapásból szembe megy ezzel. Na meg a nagy cégek, amelyekkel tele van a City, szintén ellene vannak. De ha mégis kilépés lenne a dolog vége, az akkor is eltart két három évig, vagyis csak utána kell emiatt aggódni.

Mindenesetre a kilépéssel nagyon taccsra teszi magát Anglia, de ha ennyi eszük van akkor meg is érdemlik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 19:31:36

@Zoole[uk]:
Te figyu ha most is olyan megbízhatóak közvéleménykutatási adatok mint tavaly a választásokkor akkor az UK már rég nincs az EU-ban.

Shanarey 2016.02.25. 19:40:20

@diggerdriver:

Sajnos ez így van, de ahogy írtam a Skótok ebbe nagyon keményen bele állnak majd mert ők benn akarnak maradni az EU-ban. Vagyis ha mégis a kilépés lesz az, ami bekövetkezik akkor a Skótok elindítják a maguk függetlenségi szavazását, amely sikeressége esetén, jelzik a csatlakozási szándékukat az Eu-nak. Na és akkor lesz csak igazán érdekes ami azután jön.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 19:43:32

@Shanarey:
Azért vetettem fel ezt mert a románok és az összes EU-n kívűli kelet európai ország polgárai már évek óta ellepték az UK-t és vidáman dolgoztak.

SzZoole 2016.02.25. 19:43:47

@diggerdriver: mióta vagy ilyen pesszimista,vigyázz,a végén meg depresszióba esel:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 19:47:48

@Zoole[uk]: Honnan tudod hogy pesszimista vagyok. Lehet hogy a kilépésre játszok és optimista vagyok.
Olyan úri huncutság mint a depresszió az prolikon nem játszik.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2016.02.25. 19:50:29

@diggerdriver:

Ez rendben is van csak nem életszerű, hogy aki már itt van az munkavállalásit kérjen. Aki majd az esetleges kilépés után jön, na annak macerás lesz az élete az biztos, mert ha "átlag józsi" jön semmi értelmes végzettséggel akkor őt haza is küldik.

tanato 2016.02.25. 19:55:13

@diggerdriver: @Shanarey: egyébként én is sokat filózok az Unió britekkel kezdődő felbomlásán/természetesen feltételes módban ha!/,hiába nem vagyok személyemben érintve.De ha a több százezer kint élőre meg az itthoni családtagjaikra gondolok ,azért mélyen érint engem is.Főleg ha a rosszabb variáció lépne éltebe:vízum munkavállalási engedély ausztrál jellegű pontrendszer,meg a jogilag még nem teljesen fedett dolgozók hazaküldése stb.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.25. 19:58:49

@esban: 'En idos napjaimra Marokkoval szemezek idojaras es foldrajzi fekves szempontjabol, de meg ott sem jartam ugyh el kene nezni mielott hosszu tavu terveket szovok'

errol egy erdekes terkep jutott eszembe, ami osszehasonlitaj Europa es Eszak-Amerika varosait foldrajzi fekves alapjan...igy pl. most tudatosult bennem, hogy a kaliforniai idojaras kb. az eszak-afrikainak felel meg...Ki gondolta volna, hogy Parizs olyan magassagban van, mint Eszak-Dakota, az egyik leghidegebb allam a.wholelottanothing.org/2011/03/north-america-western-europe-equivalent-latitude-maps.html

tanato 2016.02.25. 20:03:36

@Zsuzsi65: Nem rossz ötlet,már rengeteg francia anyanyelvű nyugat európai idős él Marokkóban külön kis városkákban,saját eü és egyéb infrastruktúrával.Mutatták amikor arra jártunk 8 éve.

2016.02.25. 20:04:15

@Sexual Harassment Panda: Mi lenne...? Szó sincsen arról, hogy bárkit is deportálnának a származása miatt. Nem ez a fő problémájuk.

2016.02.25. 20:05:23

@tanato: Kurva jó ez a téma. Legalább olyan jó, mint a migránshullám. "Újságíróéknál" nem kell túl sokat agyalni azon, mik legyenek az aktuális hírek. :DDD

2016.02.25. 20:09:08

@Shanarey:
Ez teljesen igy van, Nicola Sturgeon, SNP /Skót Nemzeti Párt/ezt nyilatkozta es az SNP tamogatottsaga az egekben van /59helybol 56ot megnyertek a Parlamentben/.

A Skot kivalasi referendumra nemmel szavazok is radobbentek am azota hogy jol atvertek oket a palankon, megegyszer nem hagyjak magukat.

Majus 5en lesznek a skót helyi parlamenti valasztasok es szvsz ott is tarolni fognak.

Teljesen egyetertek diggerrel, a kozvelemenykutatas inkabb kozvelemenymanipulalas, sokat nem lehet adni ra.

Egyebkent kilepes eseten nem valoszinu hogy megszivatnak a mar itt eloket, mert pl a most aktualis benefitek korlatozasanal is azt nyilatkoztak, aki mar Ukban elo Eus polgar, attol nem veszik el a benefiteket.

Amugy meg nem tudom kik vegeznek akkor azokat a munkakat amiket most a kelet-europaiak mert sok helyre lasszoval fogjak a kulfoldi munkaerot, mert a briteknek eszuk agaban sincs bizonyos munkakat elvegezni...

Muscari 2016.02.25. 20:15:45

@LittleG (uk): elírtam, kilenc volt, nem három :-D

Muscari 2016.02.25. 20:22:14

@Shanarey: ne is mondd. Tegnap váltottam, 390 forintot kaptam, majdnem sírva fakaftam. Novenerben még 430 volt !!!

Muscari 2016.02.25. 20:25:27

@Csodabogár: úgy lesz :-)

@Shanarey: persze, hogu pótolnák jirtelen azt a 2.3 millió dolgozót? "Biztos, hogy maradthatunk.

DieNanny CH 2016.02.25. 20:27:57

@Muscari:

Mi 6 éve júniusban voltunk Lugano mellett egy hetet. Nem volt hideg, viszont a szálláson majd' szét fagytunk. Volt ugyan fűtés, de nagyon kevés. A rossz inkább az volt, hogy mi voltunk az első vendégek abban az évben, tehát valamikor szeptemberben lezárták az apartmant, és megérkezésünk napján nyitották csak ki. Aznap kezdtek fűteni is. Szörnyű volt...
Saját ingatlannal tényleg jobb, az ember komfortosíthatja.

Muscari 2016.02.25. 20:28:49

@Halbajusz75: veszyes is
Pár éve egy négyéves kislányt elragadyak a kicsapó hatalmas hullámok, pedig csak a parton homokozott.

Shanarey 2016.02.25. 20:31:39

@tanato:

Aki itt vannak, azok maradhatnak, ezt Cameron is mondta, de nem is lenne életszerű azt a minimum 2 millió embert berángatni emiatt a hivatalokba.

@Halbajusz75:

Tudom, olvasom a híreket mindkét nyelven.

DieNanny CH 2016.02.25. 20:36:47

@Zsuzsi65:

Off

Tőled, Amerikában élőtől szeretném a következőt megtudni: írtátok, hogy az emberek nem személyivel, hanem jogsival igazolják magukat. Most vegyünk egy olyan helyzetet, hogy az illető 21 éves, nincs jogsija és suliba sem jár. Akkor milyen igazolvány van ilyen esetre?

P.Elliot 2016.02.25. 21:30:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH] Utlevel, , szuletesi anyakonyvi kivonat...

DieNanny CH 2016.02.25. 21:33:28

@P.Elliot:

Aha. És ha nincs útlevél, mert sohasem csináltatott? Akkor tényleg elég egy születési anyakönyvi kivonat? Azt bárhol elfogadják?
(Köszi amúgy a választ!)

blackhairlady 2016.02.25. 21:39:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: neki is ugyan olyan mint a jogsi, pont ugy nez ki, csak ID van rairva, ami vezetesre nem jogosit. Ugyanott csinaljak ahol a jogositvanyt.

DieNanny CH 2016.02.25. 21:40:26

@ladyamerica:

Aha, akkor tulajdonképpen mint egy magyar személyi?

blackhairlady 2016.02.25. 21:40:36

@P.Elliot: van rendes ID, nekem eloszor veletlenul olyat kuldtek ki amikor itt letettem a jogositvanyt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.25. 21:47:35

jajjajjaj Portugália. 20 éve oda határátkeltem volna, ha az akkor olyan egyszerű lett volna. már 10 éve nem voltam :-( akkor az volt a harci feladat, hogy az egyik portói borospincében stikában lerészegedett kis- és fiatalkorúakat valahogy visszafogni attól, hogy úszkálni menjenek a folyóban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.25. 21:52:24

@Csodabogár: igazi meleg? Rajasthan júliusban :-) asszem 48 fok volt.
egyébként igaz, tényleg borzasztókat lehet dideregni augusztusban Portugáliában. nem hitte el nekem a társaság, hogy hozzanak pulóvert. reggelente még sűrű köd is van a párás tengeri levegő miatt. és persze az óceán maga is csak vagy 17 fokos, mazochistáknak való kategóriás.

hm vajon a portugál különítmény kommentelt ma? én csak sorban megyek most :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.25. 21:58:02

@Muscari:
Thaiföldre kb egymillió medical tourist megy évente.
nem, nem mindenki nővé operáltatja magát.
vannak egészen normális biztosítások is.szóval azért az nem úgy megy, hogy Európán kívül csak rohad minden és egész kórházi osztályokat kell bezárni a fertőzések és áldatlan állapotok miatt.
oh wait...

Halbajusz75 (törölt) 2016.02.25. 22:00:39

@Shanarey:
Én is folyton lesem, bar a magyarok pl index es a tarsai sokszor inkabb ferdítik a hireket, mint forditjak!

Halbajusz75 (törölt) 2016.02.25. 22:00:45

@Muscari:
Jaj ez borzalmas! Karacsony kornyeken meg mintha capak is megjelentek volna talan Gran Canaria kornyeken,ugy emlekszem.

Ha van meg magyar szamlatok,erdemes a trasferwise-al utalni, kinti szamlarol, magyarra,mert sokkal jobb arfolyamon szamol, mint a valutavaltok.
Ugy mukodik, hogy a transferwisenak rengeteg orszagban van elhelyezett penze igy tulkeppen nem valtja hanem az egyik zsebebol atteszi a masikba,igy megussza a valtasi arfolyamveszreseget.
Meg lehet nezni az oldalukon az aktualis arfolyamokat.

Bar amilyen draga lett a kp felvetel a magyar automatakbol, ha azt is beleszamolod, akkor lehet, hogy ugyanott vagy.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.25. 22:05:14

@Th's child:
nahhh. ez jó volt.
a legjobb, amikor a tanév végén, illetve elején, az újonnan érkező nemcsak az előző állását örökli meg, hanem a motorját és az albérletét is :-)
egyébéént érdekesek a budapesti expat cserebere csoportok is. valamiért én egy ilyenbe csöppentem bele legelőször, nem a többibe. van, hogy "azonnal csak vigyétek" címszóval dobnak fel fillérekért komplett lakásberendezést.

M. Péter 2016.02.25. 22:47:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Van olyan, hogy State ID card vagy non-driver ID card. Valamelyik állam például vezetésre nem jogosító jogosítványt ad ki (ez van rajta: "Driver license - Not valid for driving").

Muscari 2016.02.25. 22:49:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: azert Lugano eléggé És,akon van. Én olyasmiben gondolkodom, mint Kreta, Szicilia , szóval igazán Délen. Ott nem nagyon megy 10 fok alá a hömérséklet.

DieNanny CH 2016.02.25. 22:57:25

Alszik a blogmotor... Én is megyek...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.25. 22:59:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Tőled, Amerikában élőtől szeretném a következőt megtudni: írtátok, hogy az emberek nem személyivel, hanem jogsival igazolják magukat. Most vegyünk egy olyan helyzetet, hogy az illető 21 éves, nincs jogsija és suliba sem jár. Akkor milyen igazolvány van ilyen esetre? "

Latom, hogy kozben mar megvalaszoltak itt elo honfitarsak a kerdesed:) jogositvany nelkuli ember tenyleg feher hollo errefele, minden tinedzser alig varja, hogy megkapja a jogsijat :) Akinek valamilyen oknal fogva megsincs, akkor kap egy ID-t, ahogy Ladyamerika is irta. Szul. anyakonyvi kivonat, ami az alap, ha semmi mas nincs.

Muscari 2016.02.25. 23:01:01

@Dragonlady (Bp, Hun): nem az eü lenne a gond, csak a távolság. Illetve a biztosítást nem tudom, hogy hogy működik, pláne hatvansok évesen.

2016.02.25. 23:15:10

@Shanarey: "Na és akkor lesz csak igazán érdekes ami azután jön."

Mi lesz akkor? :D

Mrs. Clayton 2016.02.25. 23:29:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ilyenekkel tele van egesz UK, se jogsi, se utlevel se semmi, bemondasra igazoljak magukat pl a rendor elott, vagy szavazaskor, vagy a bankban

Herr Géza 2016.02.25. 23:36:13

@M. Péter:
Azért ez olyan meghatóan amerikai megoldás:
"(ez van rajta: "Driver license - Not valid for driving")."
:))))))))))))

Csodabogár 2016.02.25. 23:45:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Svájciak mindig sporolnak a fűtéssel. Sehol nem fáztam annyit mint ott, pedig laktam Svédországban is.

Csodabogár 2016.02.25. 23:50:35

@Herr Géza: Nekem van egy teljesen normális amerikai személyi igazolványom. Már rég nem vezettem, amikor szükség volt valami igazolványra. Tudom elég hihetetlennek tünik, de lehet élni auto nélkül is.

Mindazoknak írom, akik öreg korukban valahol máshol akarnak letelepedni, hogy időben kezdjenek keresni valami nemzetközi biztosítótársaságot. Az egyik legnagyobb pont Angliában működik. Minél idősebb valaki, annál magasabbról kezdősik a biztosítási dij.

Shanarey 2016.02.26. 00:06:10

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Hogy mi lesz akkor?

Nos UK elindítja a kilépési folyamatot, ez kb 2-3 év, közben az Angol piac elindul lefelé. Ezzel egy időben a Skótok kiírják a népszavazást a függetlenségre és az EU csatlakozásra vonatkozóan. Az eredmény borítékolható, mert a skótok ezt már eljátszották egyszer és nem mondható hogy nagyon sokkal veszítettek, és akkor még szó sem volt róla hogy a UK kilép az EU-ból. A Skót sikeres lezárása esetén ők pedig elindítják a saját kilépésüket UK-ból, ezzel együtt beadják az Eu felé a csatlakozási kérelmet, ez mindkét dolgot illetően több évig tartó folyamat. Utána az a kérdés, mit csinál Wales, továbbá azon cégek akik jelezték költöznek, milyen gyorsan lépnek le, és főleg hová? Az igazi pofon az lenne ha Skóciába települnének, mert akkor a dolgozóik egy része simán menne utánuk. Sok befektetőt is elveszít majd ezzel London, és emiatt majd az építőipar is leszálló ágba kerül. Újra lesz vám az EU és Anglia között, szóval lesz itt sok érdekes dolog ha a britek lesznek olyan hülyék és lelépnek.

P.Elliot 2016.02.26. 00:28:56

@ladyamerica: Igen, tenyleg van olyan ID, lehet csinaltatni ami csak affele igazolvanyfele, olyanoknak jo akiknek nincs jogositvanya mert nem vezet vagy nem akar es utlevele sincs.

P.Elliot 2016.02.26. 00:36:52

@ladyamerica: En ilyet segitettem csinaltatni valakinek aki illegalisan volt itt, az utlevelet nem volt kedve mutogatni sehol ahol valamifele igazolast kertek netan tole, erre elvittem egy olyan ID feleket csinalo helyre ahol csak a szuletesi anyakonyvi kivonatot kertek, fotot csinaltak hozza es 15 percen belul a kezeben volt. Nem hasonlitott a jogositvanyhoz egy cseppet sem de megfelelt barhol.

blackhairlady 2016.02.26. 01:29:04

@P.Elliot: Ez nem tudom milyen, az enyemet a DPS-nel csinaltak es pontosan olyan volt minden tekintetben mint a driving licence csak a tetejere nem az volt irva hanem Identification card vagy valami ilyesmi.
Milyen hey volt az? Akkor barmelyik illegalis csinaltathat igy ID-t es akkor nem tunik fel, hogy nem legalisan van itt?

Taxomükke (UK) 2016.02.26. 02:21:14

@Shanarey: Hat pont azt jelenti, hogy a jogsi lejartaig, marpedig a magyar jogsi alapbol nem 70 eves korig ervenyes.
De nem veszunk ossze rajta.
:)

Taxomükke (UK) 2016.02.26. 02:22:31

@Herr Géza: Ugy ereztem, szandekodban allt, gyorsan megeloztelek.
:)))

P.Elliot 2016.02.26. 04:19:35

@ladyamerica: De igen, barmelyik illegalis csinaltathatott ilyet, nyugi sorban kellett allni, tele volt mexicoival. Ez talan 5-6 eve lehetett de akkoriban mar szo volt rola hogy meg fogjak szuntetni, illetve majd mashol, hivatalosabb helyen lesz , bar ez is az volt, volt ra engedelyuk fogjak csinalni. Nem tudom hogy most mi van, hol van ilyen...

pappito · http://pappito.com 2016.02.26. 04:22:42

@Bredpitt Monika: érdekes, amúgy, leszámítva a tetkós részt, a tetkó az teljesen természetes, rendőrön is van meg banki alkalmazotton meg mittomén. kulturálisan is meg divatból is, valami olyat olvastam, hogy öt emberből egy visel valamilyen tetkót

Shanarey 2016.02.26. 04:32:18

@Taxomükke (UK):

Nem akarok én összeveszni, de a mondat második részére gondoltam, amiben az van hogy a delikvens 3 év után rezidens lesz.
Nem hiszem hogy sokan élnek itt úgy hogy állandóan ingáznak valamely EU-s ország és UK között, és vezetnek is autót, mert azoknál elképzelhető hogy a jogsit az otthoni hatóságoknál intézik. Na meg azok akik így élnek azok nem is itt kommentelnek. Erre gondoltam amikor a 3 évet írtam.

Az angolom pedig sajnos tényleg nem elég jó. Sajna nem vagyok elég fiatal a nyelvtanuláshoz, s így macerásabb, de megoldom akkor is, csak nem olyan gyorsan mint szeretném.
:-)

2016.02.26. 07:09:14

@Halbajusz75: rengeteg a nemzetközösségi bevándorló is, de most már gyakorlatilag korlátlanul állna rendelkezésre harmadik világbeli bevándorló. A britek a kelet-európaiakat szépen lapátra fogják tenni (nyilván azt nem, aki már ott van egy ideje). UK-nak jobb lesz az EU-n kívül, fogadhat akkor is vendégmunkásokat, ha szükség van rájuk, csak a korlátlan beözönlést meggátolhatja. Főleg ha Merkel kötelező migránskvótái érvénybe lépnek (csak idő kérdése), akkor nagyon jó lesz kívül lenni az EU-n a briteknek. Akkor ők válogathatnak majd, hogy kit engednek be és milyen feltételekkel.

2016.02.26. 07:09:30

Portugáliához: imádom a mediterrán országokat, de Portugália nem az sajnos.

Sacha Lou 2016.02.26. 07:09:47

Szerintemoké a leírás, amiben egyetértek a hőmérséklet, a közlekedés. Mondjuk én sportolni járok az óceán partjára , legutóbb januárban voltam, eléggé változékony az időjárás. Konstans 15-18 fok, ha épp nem fúj a szél félmeztelenül, ha jön egy kis felhő már fázol :) A fűtésen én is csodálkoztam, Lisszabonban egy darab szobainas méretű elektromos fűtőtest volt, extra takaró nem ártott, az itthon akkori -3 képest viszont felüdülés volt. Közlekedés ok, a fővárosban rengeteg a bevándorló, a kisboltok tulajdonosai jórészt arabok, de mindenki kedves, segítőkész.

2016.02.26. 07:12:36

@Sexual Harassment Panda: aki ott él, azzal valószínűleg semmi se lesz. Az újonnan érkezőket meg kvóták alapján vagy kizárólag már munkaszerződéssel a kezükben engedik be vagy turistaként vagy diákként. UK-nak kellenek a vendégmunkások, fognak is alkalmazni külföldieket pont úgy, mint eddig, de maguk dönthetik el, hogy milyen feltételekkel és mennyit engednek be. Éves kvóta akár országokra is lebontva, szakképzettségi követelmények, szociális ellátásokra jogosultság megszüntetése a külföldi melósoknál. Aki kell, az mehet majd, ingyenélők nem. És a legfontosabb, hogy védve lesznek az EU-s diktátumoktól, mint pl Merkel migráns kvótája. Ez évi egymillió EU-ba özönlő harmadik világbeli esetén fontos előny. A UK csak azokat veszi majd be, akik nekik kellenek. Én ezt nagyon pozitívnak tartom, remélem a UK mihamarabb kilép. Ez végre egy erős üzenet lenne az EU-nak.

tanato 2016.02.26. 07:47:27

@karandash: Ez amit leírsz az pont amire én is gondoltam rosszabb esetben,munkavállalási vízum,munkavállalási engedély,ausztrál jellegű pontrendszer.Amit írsz hogy azt nem bántják aki ott van már egy ideje,na z lesz a sötét ló.Mennyi lesz az a "kis idő"?A kilépés dátuma előtt 5 éves tartózkodás vagy másfél éves vagy másfél hónapos,esetleg aki még a kilépés előtt egy órával landol Lutonon az még maRADhat a jelenlegi feltételek szerint,akinek a gépe késik másfél órát azt meg kizsuppolják?Vagy nyelv vizsgáztatni fogják a már bent lévőket mint Svájc és aszerint dönetenek az egyes személyekről,?Természetesen én meg néhány milla kelet európai polgár azt szeretné ha bent maradnának.Ha kilépnek az annyira erős üzenet lesz a többi gazdag tagnak hogy ők is előbb utóbb lépni fognak mégpedig kifelé,és esetleg később alakítanak egy szűkebb körű klubot, szegényebb európai országok nélkül?
Ez esetben menthetetlenül visszasodródunk Moszkva befolyása alá.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2016.02.26. 07:56:26

Engem érdekelne, hogy milyen áron lehet lakást bérelni. mik a költségek?
A fútés tényleg nem természtes, de a portugálok nem is nagyon üldögélnek otthon. A szállodában külön kiemleik, ha fűtés is van, bár ez legtöbbször csak a légkondi magasabb hófokra állítását jelenti.

2016.02.26. 08:22:28

@diggerdriver: Ez ugy van, hogy miutan Romania meg Bulgaria csatlakoztak az EUhoz, UK nem nyitotta meg elottuk azonnal a munkaero-piacat (tanultak az elozo tapasztalatbol, mikor megjelent 1 ev alatt 1 millio lengyel), ez azt jelentette hogy nem lehetett oket alkalmazottkent (employed) foglalkoztatni munkavallalasi engedely nelkul, annak ellenere hogy EU allampolgarok voltak. Viszont az EU-szabalyok miatt, ha self-employedkent regisztraltak, akkor dolgozhattak UKben, es termeszetesen az lett ebbol hogy rengetegen dolgoztak self-employed papirokkal. De mindez csak azert volt lehetseges mert EU allampolgarok voltak mar akkor is. Nem-EU allampolgarok nem dolgozhatnak self-employedkent sem a megfelelo papirok / vizum nelkul, tehat pl. egy amerikai nem regisztralhat self-employedkent UKben csak ugy, hanem kell neki megfelelo vizum (nem turista) stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.26. 08:24:54

@Mirjam2:
Igen ez pontosan így van. Az albanoknak kell vízum.

DieNanny CH 2016.02.26. 09:07:59

@Csodabogár:

Hát, ez olasz felségterületen volt... (Lugano-tól 2 km-re...) Inkább csak a betájolást segítendő írtam a városnevet.
Azt sem mondhatom, hogy teljesen igaz, amit írsz - mármint, hogy a svájciak spórolnak a fűtéssel.
Én rendkívül fázós vagyok, és sokféle lakásban/házban jártam, volt amelyikben még melegem is volt.
Gondolom, ez is a lakás típusától és a tulajdonostól függ.

LittleG (uk) 2016.02.26. 09:12:28

@Csodabogár: Melyik az az egyik legnagyobb? Tenyleg jobban megeri 20 evvel hamarabb elkezdeni fizetni, kevesebbet, mint mondjuk csak 60 elott nem sokkal, valamivel tobbet? Vagy annyivel tobb akkor hogy megeri?

LittleG (uk) 2016.02.26. 09:20:54

@Taxomükke (UK): Harom evig VAGY 70 eves korpdig, amelyio hamarabb van. Tehat ha nem 67 eves korod utan koltozol Angliaba, 3 evig hasznalhatod a nemangol jogsidat.

2016.02.26. 09:30:12

@karandash: +1. Te vagy az elso ember aki egyetert velem ebben a kerdesben ezen a forumon :). Erdekes modon, az angol forumokon meg majdnem mindenkinek ez a velemenye (marmint ami neked, es egyuttal nekem).

puhacica 2016.02.26. 09:45:53

@LittleG (uk): na majd megnezem azt is. igen, part, de az mar az Oceano Atlantico. :)

adg 2016.02.26. 10:09:18

@Mirjam2: Nem o az elso. :) En is ezt mondom mar regen, ez az egyetlen logikus kifejlet.

A Tanato es masok altal elkepzelt dolog, hogy kb mindenkit kivagnak meg lehet munkavallalasi engedelyert palyazni a mar ott dolgozoknak stb, egyszeruen felboritana az egesz orszagot. Csak az ujonnan erkezokre, vagy legalabb az ujonnan munkat vallalokra lehet ilyesmit bevezetni. Aki mar dolgozik, az meg welcome.

tanato 2016.02.26. 10:19:58

@adg: Négy hónap múlva okosabbak leszünk/részben/Ha kilépnek nyilván a részletek később lesznek kidolgozva.Természetesen mindenkit nem küldenek haza,de azért azt sem gondolnám hogy a 2004 óta ott felgyült több milla kelet európai mind maradhat/pl. nem dolgozó házastárs,vagy szakképzetlen munkát végző angolul nem túl jól beszélő dolgozók ,vagy éppen munkát nem végző segélyen élők egy része./
Na de a puding próbája az evés.Aludjunk rá néhány hónapot.

2016.02.26. 10:53:50

@adg: Akkor ezt nem vettem eszre, bocs :). Az angolok nem angolok lennenek ha elkezdenenek tomegesen 'deportalni' embereket, ilyet nem tudok elkepzelni. Egyebkent en inkabb @karandash: velemenyenek a tobbi reszere gondoltam hogy egyetertek vele, a kilepessel kapcsolatban.

2016.02.26. 16:20:34

@Shanarey: Érdekes lesz, az biztos. :)

Halbajusz75 (törölt) 2016.02.26. 17:16:27

@karandash:
Ok, köszi, meglatjyk hogy lesz mint lesz...

Csodabogár 2016.02.26. 17:49:02

@LittleG (uk): Ezt nem tudom megmondani. Annyit tapasztaltam, hogy én még nem voltam 60 éves mikor beléptem, akkor se volt olcsó. Később egy ismerősőm 70 évesen lépett be, lényegesen magasabb díjjal kezdte mint én. Amugy horror dárga, évente emelik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.26. 18:36:55

@LittleG (uk):
az enyém olyan volt, BUPA, hogy egy bizonyos életkor után (nem emlékszem már, 65?70?) nem is lehet feliratkozni hozzájuk, csak ha már korábban is náluk voltál, akkor megtarthtod a policyt (és persze ugrik a díj fel)

kardio1 2016.02.26. 19:43:25

@esban: még ott is függ az ismeretségektol...

Muscari 2016.02.27. 09:19:23

. @Shanarey: arról beszéltem, mikor én adom el, az nekünk a nyáron is 430 körül volt, annyira jóra nem emlékszem. De mindegy is, nem hiszem, hogy az az idő visszajön

LittleG (uk) 2016.02.27. 15:16:25

@Dragonlady (Bp, Hun): utána kell nézzek, mik az előnyei, A BUPA-rol mar hallottam. Egy olyan országban, ami fejlett, nyugati meg civilizált meg minden ugyan, de az ingyenes EÜ mellett simán bele lehet halni olyanba, amibe nem is kéne, megfontolandó.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.27. 20:07:37

@LittleG (uk): nekem elég fapados BUPA volt csak, pl outpatient-et Thaiföldön nem érdemes, mert annyira olcsó egyébként is, ha valamiért orvoshoz kell menni, a maternity része is nagyon szar, nem érte volna meg ha lett is volna olyan kiegészítő, persze kizárják a preexisting conditions-t, stb.
persze öt évig, miután lett biztoításom, többet nem is kellett. előtte ételmérgezés meg H1N1 miatt voltam kétszer is kórházban. meg persze mindig a dengue-től féltem. szóval fogalmam sincs, milyenek, mikor tényleg fizetni kéne.... ja, és mindenhol érvényes a világon, kivéve USA. elvileg. gyakorlat, kitudja.
ismere olyat kint, akinek all inclusive biztosítása van, nem emlékszem már, pontosan mennyiért, csak arra, hogy dobtam egy hátast, mikor mondta az összeget.
na, sokat segítettem, mi? :-D

Taxomükke (UK) 2016.02.27. 22:12:30

@LittleG (uk): Shanarey ezt idezte:

"You can drive in Great Britain on your full, valid driving licence until you’re 70, or for 3 years after becoming resident in Great Britain, whichever is longer."

Nem amelyik hamarabb van, hanem amelyik hosszabb idoszak, azaz a tavolabbi idopontig. De a lenyeg, hogy ameddig ERVENYES jogsid van, 70 eves korodig bezarolag.

LittleG (uk) 2016.02.28. 01:11:04

@Dragonlady (Bp, Hun): igen, sokat, rájöttem, hogy jól utána kell járni és megnéztem, mi az a dengue :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása