oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 02. 06:52,  Mindenki verseng a másikkal 296 komment

2013. április 02. 06:52 Határátkelő

Mindenki verseng a másikkal

A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket – idézi mai szerzőnk, Eszter, aki tudja, mit beszél, hiszen Dánia után most Portugáliában tanul, ahol szerinte a kávé a legjobb, és az állandó késés a legnehezebben elviselhető.

város.jpg

„Az egyik legjobb módja a külföldi tapasztalatszerzésnek az, ha az ember még egyetemista korában kimegy fél-egy évre tanulmányi ösztöndíjjal. Én szerencsés lehetek, mert volt alkalmam így eltölteni fél évet Dániában és jelenleg Portugáliában töltöm doktori tanulmányaim utolsó évét.

Elég sok időt töltök a különböző ösztöndíjak felkutatásával. Mivel természettudósként nem könnyű Magyarországon jelenleg pályázatokat elnyerni és egyáltalán megélni (leépítések, nevetségesen kevés fizetés) és a külföldi tapasztalatszerzés amúgy is hasznos, nagyon sok évfolyamtársam választotta azt, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldre megy. A legtöbben Európában maradtak, de van, aki Dél-Koreában vagy Japánban próbál szerencsét.

Általában a tanulmányi vagy szakmai gyakorlati ösztöndíjak összege nem elég a megélhetéshez, ezért jó, ha az embernek vannak egyéb forrásai vagy esetleg kap a szüleitől támogatást. Sajnos nekem nem túl jó tapasztalataim vannak az ösztöndíjak utalásával kapcsolatban, általában már régen kint tartózkodom, mire megérkezik a számlámra a pénz. Hallottam olyat is, aki csak a visszaérkezése után kapja majd meg a pénzt.

Hogy miért nehézkes ennyire a kifizetés, annak valódi oka persze sosem derül ki...

Nehéz azonosulni az emberek mentalitásával

Tavaly szeptemberben érkeztem Coimbrába szakmai gyakorlatra. Az itteni egyetem nagyon híres, Európában ez volt a 3. legrégebbi egyetem. Jönnek is ide a turisták szép számmal. A város nem túl nagy és főleg egyetemisták lakják, nyáron kiürül és sok hely be is zár.

Az egyetem legrégebbi épülete a város legmagasabb pontján helyezkedik el, szép a kilátás a városra.

város folyó.jpg

Sokan kérdezik, hogy itt szeretnék-e maradni, és hogy szeretek-e itt élni?

Mindig azt válaszolom, hogy a munkát nagyon szeretem, de az emberek életmódjával és mentalitásával nehezen (és szerintem sosem) fogok tudni azonosulni.

Igyekszem a legtöbbet kihozni belőle

Általában a diák ösztöndíjasokról azt hiszik, hogy csak buliznak, és nem csinálnak semmit. Én azok közé tartozom, akik igyekeznek a legtöbbet kihozni a kintlétükből és szerencsére sok hasonló ösztöndíjast ismerek. Nyilván a szemléletem azért is más, mert jó részüknél 6-7 évvel idősebb vagyok. (Mikor pár éve Dániában éltem, akkor sem voltam „tipikus" cserediák.).

Szerencsémre az egyik legelismertebb portugáliai kutatócsoportban dolgozhatom, akik élenjárnak a neurodegeneratív betegségek kutatásában. A laborvezetőnk nagyon okos és tapasztalt ember. Örülök, hogy vele dolgozhatok, sokat tanulok tőle arról, milyen is egy jó kutató és egy vezető.

Itt mindenki verseng a másikkal, együtt dolgozunk, de valahogy mindig ott van a háttérben az, hogy felül kell múlni a másikat. Ami persze nem baj, mert a tömeg erejénél nincs nagyobb motiváció.

Én 6 hónapos itt tartózkodásom alatt már a harmadik előadásomat tartottam meg, sok szemináriumon vettem részt, két cikkbe kerültem be társszerzőként (ami 5 éves otthoni pályafutásom alatt nem igazán jött össze). Igaz itt szinte az összes hétvégét, ünnepnapot munkával töltöm. Amit nem bánok, mert látom az eredményét.

Kétszer-háromszor többet dolgozom, mint az itteniek, sajnos kétszer-háromszor kevesebb fizetésért. Mivel az ösztöndíj nem túl sok, mérlegelnem kell, mikre költök. Minden centet felírok, hogy mire ment el. Igyekszem spórolni, hogy néha azért el tudjak utazni valahová.

híd_1.jpg

Jégverem a szobában

Sajnos elég nehéz itt utazni is bárhová, ha az embernek nincs autója. Van olyan hely, ami bár 2 órányira van innen, mégsem lehet visszaérni aznap, mivel nincs se busz, se vonat.

Mindig próbálom megkeresni a legolcsóbb alternatívát (itt a stoppolás és a telekocsi nem igazán működik) és általában couchsurfingelek. Persze ebben nem az ingyen szállás a lényeg. Az a tapasztalatom, hogy a portugál emberek nem igazán nyitottak az efféle dolgokra. Kedvesek és barátságosak, de nem annyira nyitottak. Akikkel a couchsurfinges élményeim alatt találkoztam, senki nem volt az a tipikus portugál. Talán ezért is csatlakoztak.

Örülök, hogy lehetőségem van itt élni, de 11 hónap elég lesz.

Azt egyáltalán nem bánom, hogy idén csak képeken láttam havat, de a fűtés nélküli lakásokkal és a konstans 13-15 fokkal a szobámban elég nehéz megbirkózni. Már több hónapja a hálózsákomban alszom, extra takarókkal. (Nem csak én vagyok így, szinte az összes cserediák barátom).

A másik, amit nekem nehéz elfogadni, hogy itt mindig mindenki késik. Ha megbeszélsz valakivel egy találkozót, akkor minimum másfél, ha nem két órát késni fog. Én igyekszem rendszert vinni az életembe, korán kelek és korán fekszem. Itt fél 9-ig még a boltok sem nyitnak ki és este 11-kor zárnak. A vacsorát 9-10 körül eszik. A buli hajnali 2-kor kezdődik és sokszor látok embereket hazajönni a bulizásból reggel 8 felé, mikor én munkába indulok.

A gasztronómia

Itt fontos hangsúlyt fektetnek az étkezésekre, mindig együtt mennek ebédelni és a családok mindig együtt vacsoráznak. Én általában főzök magamnak, mert nem igazán ízlik az itteni koszt.

Sokszor van babos hús, főleg disznó. Szerintem a portugál konyha nem sokban tér el a magyartól (egészségtelenség szempontjából), bár azért itt nagyon sok halat esznek. Nem igazán van olyan, hogy tipikus portugál étel, főleg a különböző régióknak vannak specialitásai. Étteremben enni nem túl drága, aki tehetni, éttermet nyit és üzemeltet.

Ami hiányozni fog innen, az a kávé. Elég fontos számukra a kávézás, sokféle típusból lehet választani és általában megvan, hogy mikor milyet isznak. Például a tejes kávét délután szokták inni, reggelre és ebéd után egy pici csészében nagyon erős és agyoncukrozott bicat isznak.

főtér.jpg

Leszámítva a nehézségeket, nagyon sokat tanulok „az életről" és magamról. Érdekes emberekkel, gondolkodásmódokkal találkozom, mindenkitől hallok valami újat.

Véleményem szerint mindenkinek, aki teheti, ki kell próbálnia a külföldi életet, mivel igaz a mondás: A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket."

Eszternek egyébként köszönet a képekért is, ha pedig szeretnétek még többet olvasni tőle, akkor ajánlom a blogját!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás Portugália Coimbra

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr325185076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs. Clayton 2013.04.02. 21:17:04

@Jani haverja: ok, abban az esetben, ha az étlapnak nincs funkciója és pár adag étel elkészítést vállalják, vagyis az a jellemző, akkor készséggel elhiszem, h az étel friss, egyébként képtelenség frissen annyit lefőzni, mint amennyi az étlapon van

hiába, ízlést pénzen nem lehet venni

blackhairlady 2013.04.02. 21:19:08

@ctboy: Ha mar amerikai kave akkor cofe mocha, egyebkent eszpresszo, foleg amit en fozok itthon. Az itteni hosszu kavetol hasmenest kapok:)

Mrs. Clayton 2013.04.02. 21:20:18

@Jess G: nem megy ma az írás, az adag természetesen fajta

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 21:21:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ahhoz gondolom eleg kicsomagolni
@Jess G: nem eszek se kagylot sem tintahalat
a koktelrakrol meg nem mondod az tuti
de eszerintem a marhaporkoltemrol sem
folyami halakat jobban kedvelem
@tucano: minden vizi ize a halala utan sebesen el kezd megromlani, ha nem csinalnak veluk valamit

mojoking77 2013.04.02. 21:25:49

@ctboy: Agreed. Az egyetlen kave eddig, amit hasznalhatonak tartok. Igaz az ara is izmos, egy grand latte $6. Hetvegen ittam egy kis coffe shopban "rovid" presszo kavet, nos az mondjuk megint csak karpotolt az elmult harom honap keleti parti szenvedeseiert.

Mrs. Clayton 2013.04.02. 21:25:52

@hagyma: pedig de, a pörköltnél elmegy a fagyasztás, ott lehet nem venném észre, de egy jó steaknél már durván kilóg a lóláb
mondom a fagyás tönkreteszi a hús szerkezetét, az apró jégszilánkok kiszurkálják a sejteket

tucano 2013.04.02. 21:26:33

@hagyma: én csinálok! megeszem :)
koktélrákról meg azonnal. Éjszaka kifogják Norvégiánál. Repülő elviszi marokkóba, ahol megszabdítják a páncéltól, majd lefagyasztják és mehet tovább. Zongorázni lehet a friss és a fagyasztott közötti különbséget. Feltéve, ha a prawn/ camarao típusra gondolsz, erre:
(itt még pucolás előtt)
www.cabufa.com/turismo-cabo-frio/festival-do-camarao/festival-camarao-cabo-frio-2012.jpg

ABL CA 2013.04.02. 21:27:06

@blackhair-lady: Udv Ca-bol :) itt is hasonlo, nalunk 20-22 F a minimum, de inkabb jan-febr. kornyeken. Legkondit en sem szeretem, nem is hasznaljuk, es lakasban 70 a favorit, de mint mondtam, de mint mondtam, mi kandallozunk .
Ismered ezt az oldalt? Gyere, nagyon mokas tud lenni a hasznos mellett.

www.facebook.com/groups/mon.usa/

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 21:27:37

@váj mí: A borok itt baromira drágák, még a házibor is. Ennek az országnak nincsen borkultúrája, most kezd divatba jönni a bor, az is inkább a gazdagéknál.

Itt a szőlőből egyszerűen cefrét csinálnak, és raki, vagy konyak lesz belőle. Meg van egy csomó fajta helyi sör. A többi alkohol az import.

váj mí 2013.04.02. 21:29:26

@Jess G: A vasból készült ágy "nálunk" nagyon nem hülyeség, mert a fa tartólécei pár hónap alatt szarrá törnek. Tudod, fokozott az igénybevétel ;). Kínos tud lenni az ilyesmi ;).
Különben tényleg nem a jó ízlésről szoktak árulkodni ezek a helyek, alapvetően már a fény, a megvilágítás is. Igényesebb helyeken az egyértelmű piros fény azért hál'istennek már száműzve van, de a narancs, rózsaszínes, mélysárga megvilágítás még így is elég gyakori.
A konyha meg, hm. A kaják tálalása eléggé egysíkú. Én nem vagyok benne olyan biztos, hogy a barnamártás tényleg minden egyes kajához illik.

mojoking77 2013.04.02. 21:30:03

@hagyma: Pedig isteniek. Mondjuk valoban egy Galway kagylo soha nem lesz egy szinten egy szentjakab kagyloval, az meg dragabb, hogy azok is kiprobaljak, akik szimplan kivancsiak.
Viszont a calamarival mi a bajod?

Mrs. Clayton 2013.04.02. 21:31:40

@tucano: egyértelmű, és minél kisebb a rák annál rosszabbul tűri a fagyasztást, vagyis egyáltalán nem tűri, mert fagyottan szar, de a nagyobbakat még meglehet enni, ha nagyon muszáj fagyasztás után is

Mrs. Clayton 2013.04.02. 21:33:23

@váj mí: főleg h még a profiterolon is az vót, mondjuk azt megnézem, amikor ezeket a desszerteket mind frissen csinálják, ja...

váj mí 2013.04.02. 21:36:05

@Jani haverja: Mna, én ott meghalnék akkor.
Ok, megiszom a rakit meg a konyakot is, de csak alkalmanként, nem kedvenc. Bor nélkül, illetve jeges hosszúlépés nélkül egy kibaszott forró nyári napon?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 21:38:39

@Jess G: Hát ízlések, és pofonok :) Nekünk néha még így másfél év után is furcsa sok minden, pl. a rengeteg művirág mindenhol. Na azt az igazán nehéz megszokni, pedig a feleségem szortírozása után is maradt még jó néhány a házban is, de azok már olyanok, meg olyan helyen vannak (zegzugos nagyon a ház, olyan, mint egy vár, legalábbis olyannak készült, de elég nagy fantázia kell hozzá, hogy várat lásson benne az ember :)), hogy ott nem kirívóan ízléstelenek.

Várjál, belinkelem a házunkat, hogy lásd, kíváncsi vagyok a véleményedre :)
kepfeltoltes.hu/view/130402/DSC02739_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2013.04.02. 21:41:30

@váj mí: 'Tegnap agyvihar volt, vagy miatök?'

En csak azt tudom, hogy husvet volt, amit en nem unneplek de megis munkaszunet, es mar hetek ota annyira hideg van Londonban hogy nem volt kedvunk kimozdulni. Igy nem volt jobb dolgom mint Hataratkelot olvasni / kommentelni. Szerintem fokent hasonlo indokok allnak a tobb mint ezer komment hattereben...

tucano 2013.04.02. 21:41:34

@tucano: na, hogy egyszer helyesen is leírjam: Camarão

Mrs. Clayton 2013.04.02. 21:42:29

@Jani haverja: hát a kék sárga festés sötétbarna ablakkerettel kifejezetten tetszetős látvány, az egész nagyon szép, otthon átfestetem a házamat vmi RAL kódot adj már meg ehhez kék-sárgához
@tucano: b+- mik ezek szörnyek?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 21:47:07

@váj mí: Lehet azért sok helyen házibort is kapni, a jó, az átszámolva 700-800 Ft literje. De itt a fröccsöt nem ismerik, én mutattam meg mindenkinek, tetejében - mivel szóda nincs - ezért nagyon ki kell válaogatni a legíztelenebb szénsavas ásványvizet, hogy ne tegye tönkre a bor ízét. Van egyfajta forrásvíz a Llogara hágóról, az nem ásványvíz, és van belőle szénsavval dúsított, az a legjobb erre a célra.

Viszont a raki, meg hozzá egy jeges hosszú tejeskávé a legjobb hűtést biztosítja a szervezetnek, és hihetetlen, de nem fossa magát össze az ember, pedig első látásra úgy gondolná mindenki :)

váj mí 2013.04.02. 21:48:07

@Jess G: Én optimista vagyok, és reménykedem, hogy csak elfolyt a Nesquik csokiszósz ;). Különben szerintem sem friss készítésűek a desszertek. Már csak abból gondolom, hogy mind olyan süti vagy édesség, amelyet egyszerűbb és olcsóbb félkészen vagy készen fagyasztva venni, mint molyolni velük a konyhán.

2013.04.02. 21:49:16

@Jani haverja: Igy anoniman be merem vallani hogy imadom a muviragot. Mielott osszekoltoztunk a baratommal, mindig tartottam a szobamban, de o sajnos utalja es kidobatta velem az osszeset. Tenyleg izlesek es pofonok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 21:50:40

@Jess G: Gőzöm nincs, ez az USA-ban élő tulaj ízlése, nem a miénk :)

Viszont ez a kék színárnyalat nagyon praktikus, elzavarja a legyeket. A görögök az ablakok zsalugátereit festik ilyen színűre, pont ebből az okból.

Mrs. Clayton 2013.04.02. 21:53:00

@váj mí: nos igen, ebből meg számomra következik, h ha a desszerttel nem igényesek akkor mással sem, de m1 mert nem mostanában megyek oda

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 21:53:07

@Mirjam2: Nem alapjában véve a művirággal volt a problémánk, írtam, hogy a feleségem is hagyott többet is a lakásban, nem mind vitte fel a tárolóba, hanem azzal, hogy itt néha őserdőt csinálnak belőlük, tetejében össze-vissza egymás mellé raknak olyanokat is, amik nagyon nem illenek össze, meg azért ugye a mennyiség sem lényegtelen :)

mojoking77 2013.04.02. 21:55:01

@Jani haverja: Es mukodik? Marmint a legyelzavaro kek?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 21:55:32

@Jess G: steaket meg nem ennem fagyasztas utan az nem kerdes
@tucano: hat pedig szinte mindenhol fagyasztottat kapsz, csak nem tudod
@mojoking77: nekem semmi bajom vele, csak nem szeretem
amugy sem vagyok nagy rajongoja a vizibalheknak
ez van

Mrs. Clayton 2013.04.02. 21:55:37

@Jani haverja: pedig versenyezhettem volna egy házzal az utcában, az v milka lila, v santorini kék már nem emlékszem, ez a kék-sárga tök jó párja lett volna, meg teszek majd kőoroszlánt meg delfines szökőkutat az udvarba, h teljes legyen a kép+kerti törpéket is

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 21:55:53

@váj mí: Sütemények frissességéről nem tudok nyilatkozni, én ott mindig krem karamelt ettem, de az friss, és ott isteni (azért is ettem mindig azt).

tucano 2013.04.02. 21:57:35

@Jess G: hagyma koktélráknak nevezte:) ez a kis vörös rákocska brutál kiadásban és annnyira, de annnnnnnnyira finom.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 21:57:54

@mojoking77: Tényleg működik, anno a házigazda is felhívta a figyelmünket, hogy csak a kék részeken lévő ablakokat, meg teraszajtókat hagyjuk nyitva nyáron, mert akkor ott sem jönnek be a legyek, ahol nincsen szúnyogháló (néhány helyen van csak).

És tényleg nem jönnek be a legyek.

Mrs. Clayton 2013.04.02. 21:58:42

@hagyma: na látod, ha sok jó kaját eszel, akkor észre fogod hamar venni a silány minőséget, már pedig amit lefagyasztanak az utána soha nem lesz 5-ös
és a vizibalhék finomak :-) ott legalább olyan fontos egyébként a jó minőség és a jó elkészítés mint egy steaknél, szóval ha szar bármelyik, akkor soha nem fog ízleni

mojoking77 2013.04.02. 21:58:54

@hagyma: OK, persze. Nalam nehany otthon alapveto taplalek (mint a kaposztas teszta, toltott paprika) veri ki a biztositekot. Meg a zoldsegek megsozasa, a gyumolcsok megcukrozasa.... Felesegem meg a turos/makos sutikbol kepes egyesevel kiszedni a mazsolat :)

tucano 2013.04.02. 21:59:18

@hagyma: dehogy, olyan helyen kell lakni, ahol van friss, élő és otthon kell megcsinálni. Mindig azt kell enni, ami helyben van, így tuti a legjobbat kapja az ember.

mojoking77 2013.04.02. 22:00:37

@Jani haverja: Kiraly. Keresni kell egy arnyalatot a szunyogok ellen is nyarara... (mar ha nem marad el otthon (meg itt) az erdeklodes hianyaban iden...)

váj mí 2013.04.02. 22:00:41

@Jani haverja: Mna, az egészen rendben van, pláne, ha az íze is okés. Mondjuk azon nem igazán csodálkozom, hogy a fröccsöt nem ismerik. Magyar és német nyelvterületen kívül nem túl ismert.

Khm, ugye a te gyomrod bírja a tejet?

Mrs. Clayton 2013.04.02. 22:01:43

@tucano: felismertem h prawn van a képen, na de mekkora már
megenném, sose láttam ekkorát, tavalyelőtt karácsonykor kaptam a Metroban óriás garnélát mondjuk az volt kb 15-20 cm, na de nem ekkora, mondjuk az ára is félelmetes volt

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 22:06:13

@Jess G: Ne is mondd :)

Amin itt kiborultunk eleinte a művirágokon kívül:
1./ A kandalló kéménye be van építve a tetőterasz korlátjába, mármint az egyik ilyen falacska (a képen pont nem látszik, mert a másik oldalon van).
Ja, a kandalló meg nyitott grillkandalló, grillezni jó, fűteni nem, mert nem ad semmi meleget szinte.
2./ Szerencsére a mi házunk kéményénél pont az előző pontban leírtak miatt nincs ilyen, de sok kéményre feltesznek sima régi diszkókban használatos tükörgömböt, amit vagy villanymotor forgat, vagy pedig úgy van kiképezve, hogy a felszálló füst, vagy a szél forgatja. Roppant ízléses :)
3./ Szerencsére a mi tulajdonosunk nem babonás, ezért a mi házunkon szintén nincs ilyen, de egy csomó házra nagy, koszlott plüssmackó van felakasztva, hogy elűzze a rossz szellemeket :) Régen legalább szalmabábukkal csinálták, az még hagyján, de betört a fogyasztói társadalom, könnyebb megvenni egy plüssmackót, vagy esetleg úgyis megunja a gyerek az övét :)

És még sorolhatnám :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 22:08:58

@tucano: jo ezntul ebed es vacsoraidoben kikoltozunk a partra@Jess G: aranylag meno szallodaban melozok es azt hiszem nem pamaszkodhatom az itteni kajakra, mert azt eszem amit avendegek
@mojoking77: nem tudom, nagyon rtikan eszunk halat, de akkor minosegit az teny, harcsat vagy salmont
a taplalekunk fo vonalakban a marhara es a csirkere van felfuzve
es rengeteg salata

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 22:09:05

@mojoking77: Ez az árnyalat valamennyire a szúnyogok ellen is jó (valamilyen mérgező virág színe egyébként), nem tökéletes védelem, de lényegesen kevesebb a szúnyog is.

2013.04.02. 22:09:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Erdekes ez az etelmergezes-tema. En rengeteget utaztam Azsiaban es mindenfele helyen ettem, utcai arusoknal stb., es soha nem lettem beteg. Viszont egyszer nagyon sulyos etelmergezest kaptam - korhazban kotottem ki - egy tojasos szendvicstol amit a kedvenc szupermarketemben vettem itt Londonban, a lakasomtol szaz meterre. Romlott volt a szendvics, ereztem eves kozben hogy valami nem stimmel, de meggyoztem magam hogy semmi bajom nem lehet olyan eteltol amit ebben a szupermarketben vettem. Pedig dehogynem.

tucano 2013.04.02. 22:15:19

@Jess G: Ennek átszámolva 150 ft darabja, nem tétel. 2 db egy nagyon kiadós ebéd.

2013.04.02. 22:16:38

@Jani haverja: Nem kritizalni akartalak, sot - tudom en hogy normalis europai emberek nem kedvelik a muviragot :). De en imadom, rogton szimpatikusabb lett nekem Albania a muvirag emlitesetol. Erdekes amit a kek szinrol irsz, mindig kivancsi voltam miert festik kekre a hazakat pl. Gorogorszagban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 22:18:00

@váj mí: Magyarországon a bolti tejtől hasmenésem volt szinte mindig. Itt mindenki friss tejet használ, vagy házit, vagy kisüzemit, rögtön felforralja, és vagy rögtön joghurtot, túrót, sajtot készítenek belőle, vagy forralt tejként 2-3 napig eláll a hűtőben. Így soha nem volt hasmenésem a tejtől sem. A jeges tejeskávét is forralt (és utána lehűtött) tejből csinálják itt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 22:18:38

mondjuk az asszony szereti a tunasalatat en meg meg nem eszem, pedig en azutan tenyleg mindent megeszek
@tucano: a tojas az egyik leggazosabb
nem mondom, hogy nem eszem a hotelben, de boltban nem veszek, csak "nyerset" es ugy sutom, vagy fozom

mojoking77 2013.04.02. 22:19:19

@Mirjam2: Hehe.... En Pakisztanban kerultem intenzivre, egy 4*-os szallodaban elfogyasztott steak utan... Az okos ugyeletes orvos elso diagnozisa az volt, hogy egesz biztos vodkat ittam, latott mar o ilyet. Nem fejeltem le, de csak mert a labamra sem birtam allni..
A hotel tulajdonosa masnap reggel mondjuk szemelyesen kert elnezest, egy nagy gyumolcskosar tarsasagaban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 22:21:59

@Jani haverja: itt meg pasztorizaljak es dobozban aruljak
soha semmi gondom nem volt vele
@Mirjam2: kertitorped i vana?@váj mí: az elso egy ket evben igazabol a legjobban egy-egy kisfroccs, vagy hosszulepes hianyzott itt
clubsodaval az nem olyan
most mar csak akkor iszom bort ha kimegyunk vacsorazni es akkor csak tisztan
ilyen 60-70 dollaros bort nem vizezunk vagy colazunk fel:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 22:23:41

@Mirjam2: Hú de kár, hogy most nem fényképeztem március 14-e körül bent Tirana belvárosában (sajnos lustaságból egyre kevesebbet fényképezünk). Itt akkor van ugyanis a nyár ünnepe (hivatalos állami ünnep). A belváros lámpaoszlopai tele hatalmas művirágokkal :)

De várjál, találtam egy linket, itt láthatsz egy kis részt belőle:
www.alpenews.com/sot-festohet-dita-e-veres-te-gjitha-detajet-e-organizimit/

mojoking77 2013.04.02. 22:24:11

@hagyma: :) Felesegem kapott 30. szuletesnapjara egy uveg 30 eves bordeaux-it Dublinban, ott is csak ket kerese volt az eladonak:
-Lehetoleg ket harom oran keresztul dekantaljuk
-Lehetoleg ne kolaval igyuk :)

váj mí 2013.04.02. 22:31:38

@Mirjam2: Lehet, én beleolvastam. Az életkedvem ment el tőle. Sok volt ez nekem, tegnapelőtt hajnalban a comment com-os agymenés, ma ez a szemétkupac itt. Áh.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 22:33:28

@hagyma: Az UHT (ultrapasztőrözött) tejnek az a baja, hogy az arra érzékenyek hasmenést kapnak tőle (én is). Mégpedig azért, mert az ultrapasztőrözés előtt homogenizálni kell, azaz a tejben lévő természetes nagyságú, egyenként fehérjékkel körbevett zsírgolyócskákból sokkal kisebbeket kell csinálni. Ezt úgy érik el, hogy két nagyon szoros lemez között (század vagy ezredmilliméter, már nem emlékszem) nagy nyomással átpréselik a tejet, így a zsírgolyócskák kilapulnak, és elszakadoznak, sok kisebb zsírgolyócska lesz belőlük. Ha nem így tennének, akkor a hőkezelésnél a nagyobb zsírgolyócskák egyszerűen felrobbannának, és a tejzsír azonnal feljönne egyben a tej tetejére, mintha a vízbe csepegtetnél sűrű olajat. Úgy meg használhatatlan lenne a tej.

A kis zsírgolyócskáknak meg az a baja, hogy az arra érzékenyek bélbolyhaiban nem tudnak megtapadni, hanem kicsúsznak, mert kicsik, ez okozza a hasmenést.

Anno több, mint 20 éve négyesre szigorlatoztam az "állati termék előállítása" című tantárgyból :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 22:33:39

@mojoking77: amerikaban fel sem merul sem a szoda, sem a kola a borhoz
viszont a tomenyet higitjak eleg sokfelekeppen
nejem egyik kedvence a vodka-ice tea, ha mar egyaltalan akar valami likorfelet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 22:34:51

@Jani haverja: hat en nem vagyok erzekeny a kis zsirgolyocskakra ezek szerint:)

váj mí 2013.04.02. 22:37:31

@Jani haverja: Akkor te a tartósítószereket nem bírod ;)

@hagyma: No nem, 60-70 dolláros bort valóban nem szódázunk fel (Cola eleve kizárt. Amelyik vörösbor annyira nem jön be simán, abból lehet még azért forralt bor, vagy boros tea vagy esetleg borleves, de colaval? Azt nem!)
Igaz, én nem adnék 60-70 dollárt egy palack borért, mert az kurvadrága kategória.

mojoking77 2013.04.02. 22:37:43

@váj mí: Teljesen felesleges foglalkozni vele. Tegnap szabadnap volt, otthon senki sem dolgozott. Cserebe rohadt szar ido volt, azaz a nepek meg ki sem mozdultak. Mindezek tetejebe kikerult egy cikk az Index cimlapjara, amiben szerepelt az orszag elhagyasa, plusz a zsido szo, es ez eleg volt az osszes kretennek, hogy ravethessek magukat. Gondolom nem veletlenul nem lettek kimoderalva. MAra ugy is elfelejtettek az egeszet, es egy masik blogon frocsognek egymasnak...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 22:37:51

@hagyma: A vodka-ice tea nekem Magyarországon az egyik kedvenc italom volt meleg ellen. Tulajdonképpen itt is lehet kávézóban kapni mindkettőt, de még soha nem jutott az eszembe, hogy azt kérjek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 22:39:28

@váj mí: Semilyen tejtermékbe nem szabad tartósítószert rakni, legalábbis az EU-ban, de itt sem. Meg Magyarországon is még a szocializmusban is tilos volt, már akkor is nagyon haraptak érte a hatóságok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 22:41:11

@váj mí: van olcsobb is, foleg ha boltban veszed
nalunk a hotelben a legegyszerubb aregntin bor 12 dollar
az kb egy deci
en forraltbort csak feherbol csinalok, arra jo egy 5 literes kaliforniai chardonay
az kb 14 dollar
boltban
az itt a kannas bor kategoria, de azert sokkal jobb
na es azert nem jarunk ki naponta vacsoprazni
ebed az gyakrabb,, olyankor sor

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 22:43:19

@Jani haverja: neki sem
\neha este eszebe jut es kever egyet
ice tea mindig van itthon
es neha vodka is
2-3 havonta elfogy 1 liter
en csak nagyon ritkan
soros vagyok

2013.04.02. 22:44:30

@hagyma: Nincs kertunk :( Pedig ha lenne, szivesen kitennek legalabb egy muanyag tigrist. Olyan aranyosak :)

mojoking77 2013.04.02. 22:48:03

@váj mí: $60-70 hala a jo egnek itt is a kurvadraga kategoria. A Bottle King-ben altalaban max $20+Afa-ert veszem a szenzacios Napa volgyi Merlot-okat, amik kenterbe verik az agyonhype-olt bordeaux-iakat. Mar tavaly, mikor meg kint eltem, irtam egy rovid ertekezest mi szerint mennyire kegyetlenul tularazottak/ es felulertekeltek a bordeux-i borok, erre kaptam kb 200 hozzaszolast, amiben a legfinomabb kommentelo is a jo anyamba kuldott el :))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 22:48:29

@váj mí:
@hagyma:

Jaj, eszembe jutott valami, hogy mivel lehet keverni a bort. Anno több, mint 20 éve főiskolán nagyon sokszor ittunk Mussolini nevű koktélt. Ez vörösbor narancsdzsúzzal, de nem összekeverve, hanem rétegezve. Hosszú pohárban alul sőrő rostos narancslé, és megdöntve rá lehet rétegezni a vörösbort.

Aki először megkóstolja, mindenki azt mondja, hogy szebb, mint finom, de egy idő után általában ízlik az embereknek :)

2013.04.02. 22:48:51

@váj mí: Utolag en sem ertem, mi jott ram, hogy leragadtam a tegnapi posztnal. Visszatekintve, meg az is ertelmesebb idotoltes lett volna ha epizodokat nezek a Friends-bol DVDn. Vagy meditalok. Vagy barmi mas...

2013.04.02. 22:54:05

@Jani haverja: Koszi a kepet! Imadom! Komolyan, egyre inkabb gondolkozom hogy meg kene nezni Albaniat. Jol hangzik hogy meleg van, minden olcso, nyugisak az emberek. Egy megfelelo pillanatban felvetem az otletet a baratomnak (nem fogom neki megmondani hogy mennyi muvirag van, hadd erje meglepetes).

váj mí 2013.04.02. 22:56:32

@mojoking77: Hm, hát remélem, hogy tényleg elfelejtették a blogot, és nem könyvjelzőzték.

@Jani haverja: Jóvanna, de én az élelmiszerkémiához meg hülye vagyok.

@hagyma: Nebassz, olyan drága egy palack bor étteremben? Persze, itt is drágább, mint ha az Edekában vagy Reweben vennéd meg, de azért egy 35 eurós palack bor éttermi ára már drágának számít. Átlagban 15-22 euró között van egy üveg bor az éttermekben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 22:56:54

@Mirjam2: Utána vettem észre, hogy alul van több kép is, kattintásra kinagyobbodnak :)

Ha jöttök, keress meg nyugodtan előtte privátban ha gondolod! (Ez természetesen a többiekre is vonatkozik)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 22:58:01

@váj mí: Én is csak azért értek hozzá, mert anno tanultam :)

tucano 2013.04.02. 22:59:07

@Jani haverja: jesszus
"de botrány, hogy nem tér ki a Btk. arra,
hogy emberiség elleni bűntett a vbk
25 fölött kólát a borba nem rak már senki,
maximum az orrba,"
hogy a klasszikusoknál maradjunk és ez a narancslére is igaz.
Ott szemben veletek 1 euróért tökéletes borokat lehet kapni, 2 euróért pedig csúcsminőséget, termelői kiszerelésben!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 23:11:21

@váj mí: kozepes ettermekben kapsz 15 dollartol is akar
mondjuk inkabb 20
de az olyan is
nalunk pl a banquiten, most 12 dollar egy pohar /1 dl/ bor
de ez a szallo azert kozelit a luxuskategoriahoz
en errol beszeltem
amugy erdemesebb palackkal rendelni nem poharral
olcsobban kijon
namost egy borlap 20 dollartol 400 dollarig terjed palackonkent
hely es borfuggo
gondolom van meg dragabb is de oda en nem jarok:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 23:13:39

@tucano: Én is 25 éves korom alatt voltam, amikor főiskolára jártam :)

Tudom, hogy vannak jó olasz borok, majd egy pár év múlva ha divatba jön itt is a borfogyasztás (arrafelé mennek a dolgok) akkor itt is olcsóbb lesz, mind az import, mind a helyi. De egyelőre nem olcsó, ez az 500 év török uralom hatása :) Mert ugyanis ha bort iszol a szabad ég alatt (épületben, meg napernyő alatt lehet:)), akkor azt Allah ugye látja :) Ha meg rakit iszol vizespohárból, akkor Allah azt hiszi, hogy víz, és nem büntet meg érte :) Ezért nincsen itt felespohár sem nagyon, vizespohárba van felszolgálva általában a raki :)

Az albánok abszolút nem vallásosak (kb. 1-2%, akik tényleg tartja a muszlim vallást), de a babona megmaradt, nagyon sok totál ateista, vagy éppen keresztény sem iszik szabad ég alatt sört, bort, konyakot, stb, minimum kell egy napernyő, mert akkor Allah nem látja ugye... DDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 23:13:57

@Jani haverja: en mar nem keverem semmivel a bort
mar felnottem:)
@Mirjam2: azert jani haverja igenn nagy hajpot csinal albanianak
ne feledjuk el, hogy O a nagy atlagnal sokkal nagyobb labon tud elni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 23:24:58

ott
gondolom ha atkoltoznenk Maryel, kalkulaciok szerint kozosen olyan 6 ezer dollar nyugdijal, nem sok gondunk lenne ott
mondjuk itt sem lesz, de ugy gondolom az igen jo penz ott

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 23:28:52

@hagyma: Hát ez a nagyobb lábon élés a fene se tudja.

Tény, nem mi koldulunk az útkereszteződésben, és értelemszerűen jobban élünk, mint mondjuk egy itteni segédmunkás.De pl. egy itteni sztárburkolónál nem élünk jobban, pedig elvileg az csak egy szakmunkás, csak éppen gyönyörűen dolgozik (itteni viszonylatban).

De nem kimondottan vagyunk jómódúak. Itt a faluban sem (ez Tirana külvárosa, de közigazgatásilag már falu) a falunak legalább a fele jobb módúbb nálunk. Persze ha egy eldugott hegyi faluba költöznénk, akkor lehet, hogy ott mi lennénk a második leggazdagabb ember mondjuk (merthogy az első az a nemesi család családfője, akié gyakorlatilag a falu körüli földek 80%-a), azt pedig nehéz lenne űberelni. Itt ez Tirana kertvárosa, úgyhogy az innen származókon kívül rengeteg olyan lakos van, aki úgy költözött ki ide a belvárosból, mert itt jobb a levegő, ezek értelemszerűen jobb módúak általában, de nem kell hűde nagyon gazdagokra gondolni, mert azok a Dajti lábához költöznek, az még jobb hely.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 23:29:58

@Jani haverja: ehhez nem kell vallasosnak lenni, itt megbuntet a rendor:)
najo a sajat udvarodban es etterem teraszan lehet allah ide vagy oda

váj mí 2013.04.02. 23:33:41

@Mirjam2: Hm, végül is, ha jól szórakoztál ...

@Jani haverja: Én kémiát sem sokat....

@hagyma: Mna, megnéztem egy 4 csillagos hotel-étterem borlapját. A legdrágább bor palackja 54 euró.
Persze, itt is vehetsz 8-10 euróért asztali borokat, de az legfeljebb fröccsnek jó, szerintem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 23:34:03

@Jani haverja: OK
hogy tudnank pl mi ott elni havi 6000 dollar nyugdijbol
/felreertes ne essek, teljesen ki van zarva, hogy albaniaba koltozzek, sot szinte minden ki van zarva, hogy elkoltozzek amerikabol, bar sosem mond, hogy soha, vegulis magyarorszag meg szoba johet,, de en szeretnek (szeretne a lofasz, de hat ez az elet) hamarabb elmenni mint Mary es akkor szoba sem johet
sot a fiamon is sok mulik, mert varom az unokakat
szoval erted a kerdest? mire mennenk havi biztos 6000 dollar koruli nyugdijjal?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.02. 23:36:46

@váj mí: hat mi 4 gyemantosok vagyunk es van joval dragabb is
de eppen mult szombaton volt egy party es par peny hijjan 12 dollar volt egy 1 dc-liternyi aregntin! /csavaros, nem dugos!/ bor
entrada malbec
az mas kerdes, hogy a hotel 3-4 dollarert veszi apalackjat

spangola 2013.04.02. 23:39:45

"A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket."

De gyönyörű idézet volt!
Jó poszt, imádom a portugáliai posztokat, szívesen elmennék pár hétre.

Kitartást a sok munkához, hozza meg az eredményét!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 23:41:41

@hagyma: a 6.000 $ az itt nagyon jó pénz, ketten 2.000-ből is nagyon vidáman megélnétek.

Viszont vannak itt olyan elképesztő gazdag emberek, hogy az valami hihetetlen. Pl. olyan, amelyik a kommunizmus után visszakapta a földjét (itt eredeti kárpótlás volt, minden család azt kapta vissza, amije volt), és az történetesen egy nagydarab semmire nem használható fenyőerdő volt régen mondjuk Durres közelében a tengerparton. Az most milliárdos (dollárban). És nem egy van ilyen. Meg vannak sokan, akik a koszovói háborúból gazdagodtak meg, meg még előtte a szerb-horvát, meg a boszniai háborúból, az ENSZ embargó alatt benzint csempésztek Koszovóba. Mondjuk ismerek olyant, akinek 40 valahány kamionja volt erre a célra (tartálykocsik). D

A koszovói háború alatt ezt még az amerikaiak is elnézték, mert nem a Jugó hadsereg kapta meg a benzint, meg a gázolajat, hanem a koszovói albánok, azok meg hülyék lettek volna belőle adni az ellenségnek :)

Szóval furcsa itt ez a szegénység-gazdagság kérdés. És soha nem lehet itt megállapítani valakiről első látásra, hogy mennyi pénze van, ez egy nagyon rejtőzködő társadalom. Van aki drága új sportkocsival rohangászik, aztán alig van mit ennie, és van olyan öregember, akiről azt gondolta a haverom, hogy szegény kisnyugdíjas, és nem akarta engedni, hogy a kisöreg fizessen, aztán később véletlenül kiderült róla, hogy több, mint 1 millió eurója van a bankban :)

váj mí 2013.04.02. 23:42:59

@mojoking77: Mna, megnyugodott kissé a lelkem, már azt hittem teljesen elszállt a világ.
Hm, a bordói .. mna igen, az fogas kérdés, testes, nehéz, száraz vörösbor, nem éppen mindenki szereti, túl karakteres ahhoz. És természetesen agyonhypeolt, naná ;-). Én mondjuk, szeretem, viszont én az aszúborokat nem szeressem, és én is meg szoktam kapni mekkora pöcs vagyok ezért :-)

@Jani haverja: Jézusom! Felkavarodott a gyomrom, pedig csak alig gondoltam bele, milyen íze lehet ...

tucano 2013.04.02. 23:46:58

@hagyma: azzal a világon bárhol, mint a király.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 23:47:22

@hagyma: Itt csak akkor foglalkozik a rendőr az ittas vezetéssel, ha szemmel láthatóan piás vagy, akkor természetesen előkerül a szonda, vagy, ha balesetet okozol. De ha mondjuk állsz a pirosnál, és hátolról valaki figyelmetlenül beléd durrant, akkor nem kerül nálad elő a szonda, mert nem te voltál a hibás (természetesen itt is kivéve, ha szemmel láthatóan piás vagy). Hivatalosan itt is 0% véralkohol a megengedett, de ezt a rendőrök sem tartják be, simán kigyalogol a forgalomirányító rendőr az útkereszteződésből, ha csitul éppen a forgalom, és beül a legközelebbi kávézó teraszára egy rakira, vagy egy sörre, mert onnan szemmel tudja tartani a forgalmat :)

Ha itt tényleg mindenkit szondáztatnának, biztosan forradalom lenne:) Már csak azért is, mert szinte minden albán egy kávéval, meg egy rakival kezdi a napot, úgyhogy már felébredés után rögtön borulna az életritmus :)

váj mí 2013.04.02. 23:48:00

@hagyma: Gondolom, csillag vagy gyémánt az ugyanaz nagyjából. S mondjuk a hotelmenedzsmentnek igaza van, ha van aki képes kifizetni egy 4 dolláros bor deciéért 12 dollárt, akkor miért ne?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.02. 23:49:41

@hagyma: Ja, most esett le, hogy mit írtál! Csak úgy az utcán itt sem isznak, azt nem tudom, hogy egyébként szabad-e, de mindenesetre nem szokás. Én a szabad ég alatti ivást utcára, vagy kávéház-étterem teraszára értettem, napernyő nélkül :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.03. 00:03:42

@hagyma: Ez így nehéz, mert nem tudom az igényeiteket, kinek mi a fontos. Inkább úgy írom le, hogy 2.000 Dollár mire elég, ha nem mennétek innen külföldre sehova, tehát havi 4.000 Dollárt félre raktok, pl. Amerikába utazásra, vagy bármi másra)

- Egy teljesen jó állapotú új, vagy újszerű nagy kertes ház bérlése (most azt veszem, hogy mondjuk nem használjátok fel az előzőleg spórolt pénzeteket, azaz nem vesztek házat magatoknak), olyan hatszobás körüli, vagy Tirana kertvárosában, vagy valamelyik tengerparti településen, de nem közvetlen parti telken, de mondjuk panorámával. Parti telken is lehet lakni ennyiből, de azt csak apartmanházban, nagy, minimum négyszobás apartmant bérelve, de az nem külön kertes ház.
- két autó fenntartása, ha olcsó autót veszel mondjuk részletre (megint azt veszem, hogy az előzőleg képzett tartalékotokat nem használjátok fel) akkor a két autókölcsön részlete is kijön belőle.
- gyakorlatilag bármikor bárhova kirándulhattok, és ehettek-ihattok, meg aludhattok is bármikor bárhol, bármennyit
- járhattok bármilyen kulturális rendezvényre, pl. színházbérlet, koncertek, stb.
- meg a ruhatáratokat, egyebeket pótoljátok

Szóval kb ennyire elég 2.000 Dollár itt, de akkor viszont marad havi 4.000 Dollárotok :)

Viszont ezek mostani árak, nem tudom, hogy mi lesz később.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 00:04:17

@váj mí: ja kb ugyanaz
bar szerintem itt egy 4 gyemantos kicsit magasabb szinvonal mint otthon egy 4 csillagos, inkabb 5 csillagosnak felel meg
@Jani haverja: igen kb ezt kerdeztem, hogy amugy utcan lehet inni?@tucano: soso
azert kiralykent nem, de teny nem lesz gondunk oregsegunkre itt sem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 00:07:59

@Jani haverja: hat amit felsoroltal erre itt kell 4000

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.03. 00:24:48

@hagyma: Persze nem arról írtam értelemszerűen, hogy a Sheratonban ebédelsz-vacsorázol minden nap 2.000 Dollárból, és még mellette be is rúgsz ugyanott minden nap :)

www.sheratontiranahotel.com/

DDD

Spacecake 2013.04.03. 00:51:34

na ez jellemző,piál a Föld,de főleg a magyar:-)
éljen akár itt-ott-vagy amott...USA-Svájc-Albánia tengely:-)
mondjuk én is bevágtam egy üveg Gere-t,ráadásul Mo-n(!!!)
:-)

www.youtube.com/watch?v=7gEEMyeNAv8

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.03. 01:18:55

@ABL CA: "szia, nalunk ma 67 F lesz, es en is szeret(nem) a plafonbol jovo meleget, iden csak 2 hetig kellett hasznalnunk februarban. Egyebkent a nappali kandalloja be tudja futeni az egesz hazat, 3-4 hete arra sincs szukseg. Max. reggelente egy kis hosugarzo a haloszobaban. Merre vagy?"

:) haha, csatlakozom a kaliforniai idojaras-jelenteshez, es jelentem, en is szeretem, amikor fuj a meleg:) Egyebkent nem tudom, miota vagytok itt, de azt megfigyeltetek, milyen gyorsan alkalmazkodik az ember a helyi klimahoz? Ha a homero lemegy 15c ala (kint), en mar kezdek fazni:) mas kerdes, hogy az emberek tobbsege nem is ruhaz be egy jo telikabatba:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.03. 01:55:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Peru, Kuba, Mo.

Maxval,
Te hogyan tudtad (tudod)szetvalogatni a nyelveket
mikor gyerekkent tanultal, magyarul, bolgarul, spanyolul egyszerre ?
Nem keverted a nyelveket?
Neked is van elsodleges, masodlagos stb. nyelved?
Valtozik ez aszerint hogy hol eltek eppen, es mennyi ideig?
Mi az amit otthon beszeltek?

blackhairlady 2013.04.03. 03:10:29

@Zsuzsi65: En 3 eve nem vettem fel a telikabatom. Pedig olyan csodas, feher, nagy gallerral es nagy fekete gombokkal:) De mivel mindenhova autoval megyek, igy nem kenyelmes.
A lanyaim is hasnlokeppen vannak, sot a kisebbik 13 evesem mar kepes 8-10 fokban is terdgatyat huzni. O mar igazi amerikaiva valt:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.03. 04:34:09

@blackhair-lady: Az en 11 evesem detto:) 6 ev alatt mar termeszetes, hogy teljesen akklimatizalodtunk:) mondjuk a 18-20c-os oceanba viszont meg most sem tudok bemenni, a lanyaim, foleg a 11 eves, siman:) akar januarban is, igaz, olyankor mindig van itt egy meleghullam, 25c koruli homerseklettel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 09:28:58

@ctboy:

Csak a magyar az igazi anyanyelvem.

Feleségemmel csak bolgárul beszélek, a gyerekekkel meg csak magyarul. Ez utóbbi oka: gyakorolni tudják a magyar nyelvet.

mojoking77 2013.04.03. 15:24:09

@váj mí: Huu, ne melyedjunk bele, multkor mar megkaptam, de a lenyeg pont az, hogy a bordeaux-i borok nagy altalanossagban a tipikus "se ize, se buze" testetlen, vacsorahoz azert elmegy, de magaban hagyjuk mar, otthoni szinten egy kozepes portugeiser siman veri kategoriak, vagy pedig a finomak, de szerintem feleslegesen tularazottak (ertsd: 50 Euro folott hadd ne vegyek mar bort, csak mert francia). En is szeretem a testes, tanninos vorosoket, de ha eltuntenek a hatalmas marketinget (amiben amugy tenyleg vilagelsok a franciak), egy teljesen atlagos, kozepszeru borokat kapnank. Nekem volt szerencsem bejarni a vilag (Del Amerikat kiveve) nagyjabol osszes komolyabb bortermelo orszagat (meg olyan, kevesbe ismerteket is mint Libanon, Jordania), tucatjaval vannak olyan helyek, amelyek kedvezobb arkepzes mellett, szana szet verik a franciakat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása