oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 27. 06:43,  Ötvenhét 316 komment

2016. január 27. 06:43 Határátkelő

Ötvenhét

Miközben a magyar cégek lassan pánikolnak az egyre erősödő munkaerőhiány miatt, ami pillanatokon belül a minőségi munkavégzés legnagyobb akadálya lesz, a Gyere haza fiatal program keretében eddig 57 magyart sikerült meggyőzni a hazatérésről. Ilyen az, amikor a sikerpropaganda találkozik a valósággal.

Írd meg, hogyan telik egy napod, készíthetsz fotókat, akár videót is! A sorozat korábbi darabjait itt találod. Az írást a hataratkeloKUKAChotmail.com címre küldheted el.

no_hattal_utcan_foto_pixabay_com_love_sun.jpg

Nem szeretnék sokat rugózni a Gyere haza fiatal programon (elég szó esett már róla itt, a blogon és az oldalon is), de a legfrissebb hírt mégis meg kell osztanom veletek, hiszen ez a mai poszt kiindulópontja.

Szóval a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy parlamenti kérdésre adott válaszában azt írta, hogy 125 partnercéggel működnek együtt, akik több mint 1200 állásajánlattal rendelkeznek, ez a szám folyamatosan változik a nyitott pozíciók függvényében.

Tállai András szerint a program kezdete óta nő az érdeklődő külföldön dolgozók és a programban együttműködni szándékozó itthoni munkaadók száma. „Az érdeklődés rendkívül nagy, amit az is tükröz, hogy a programban már 57 fiatal magyarországi elhelyezkedését és munkavállalását segítették elő néhány hónap alatt” – fogalmazott az államtitkár.

A programot a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézménye kísérleti céllal indította el tavaly 100 millió forint keretösszeggel, minimálisan 50 fő hazatérésének támogatását tűzték ki a célul 3 év alatt.

Ez tehát a történetnek az a része, ami a kormány szerint sikerként könyvelhető el, és én nem is szeretnék ezzel részletesebben foglalkozni, hiszen az 57 fős siker önmagáért beszél.

Ennél ugyanis szerintem sokkal érdekesebb az, hogy immár egyre több helyről hallani, olvasni, hogy pillanatokon belül komoly problémát jelent majd a szakképzett munkaerő elvándorlása.

A jelenség már a kormány figyelmét is felkeltette, nemrégiben nem más, mint maga a nemzetgazdasági miniszter jelentette ki, hogy ugyan nem sajátságos magyar probléma a munkaerő-elvándorlás, de a megoldást a kormánynak kell megtalálni, lépést kell tartani a nyugat-európai bérekkel.

Varga Mihály szerint az elmúlt évek intézkedései (például az egészségügyben) segítettek ugyan valamennyit, de messze nem oldották meg a problémákat és ezzel a kormány is tisztában van.

A problémát tehát nem lehet eltagadni, és ami jó hír, hogy a jelek szerint senki nem is próbál meg úgy tenni, mintha az nem létezne. (Ugye azt szokták mondani, hogy a problémával való szembenézés az első lépés a megoldás felé.)

Egyre több a betöltetlen álláshely

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt években átlagosan minden negyedévben 15-20 ezer üres álláshely volt Magyarországon, viszont tavaly nyárra ez az adat alaposan megugrott, és már elérte a 30 ezer főt.

Márpedig ennek egyik fő oka az elvándorlás, nyilatkozta a Világgazdaságnak a Kopint-Tárki kutatója. Hárs Ágnes szerint „olyan foglalkozásoknál látjuk a betöltetlen állások számának a növekedését, ahol szakemberhiány alakult ki az elmúlt években, mert külföldre mentek a dolgozók”.

Mindezt az is alátámasztja, hogy a legkeresettebb munkák listáját az egyszerű ipari foglalkozások, a mechanikai gépösszeszerelők, a szolgáltatási és szállítási foglalkozások, a bolti eladók, valamint a rakodómunkások vezették.

„Magyarország az elvándorlás kritikus pontjára jutott, hasonlóan több kelet-európai országhoz. Habár nálunk később indult el a munkaerő Nyugatra vándorlása, a folyamat rövid idő alatt felgyorsult” – mondta Hárs Ágnes, aki szerint Magyarország már arra sem képes, hogy a környező országokból, például Szlovákiából pótolja a munkaerő-igényt, mert egyszerűen nem versenyképes a szlovák bérekkel sem.

Pánikban a magyar cégek

Így aztán nem csoda, hogy a magyar vállalatok előtt két út áll: vagy maradnak a jelenlegi bérszinteken, és vállalják az állandó küszködést a munkaerővel (illetve annak hiányával), esetleg a romló minőséget, vagy bért emelnek.

Erősen elgondolkodtató például a Korn Ferry Hay Group felmérése, mely szerint a magyarországi vállalatok 77 százaléka (!!) küzd munkaerőhiánnyal, ami rekordnak számít az elmúlt években.

A Randstad Hungary ügyvezető igazgatója, Baja Sándor például azt mondta a napi.hu gazdasági hírportálnak, hogy már nem csak Nyugat-Európa szívja el a magyar munkaerőt, hanem Szlovákia is, ráadásul nem csak a pozsonyi régió, hanem a jóval szegényebb keleti országrész egyaránt.

Mindez azt is jelenti, hogy a szlovákok sem mennek Magyarországra dolgozni, pedig mondjuk egy évtizeddel ezelőtt simán átjártak Esztergomba a Suzukihoz, Vácra az IBM-hez, vagy éppen Győrbe az Audihoz.

Mekkora előny az olcsóbb megélhetés?

A szakemberek szerint némi előnyt (a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója szerint körülbelül havi ezer eurót) jelent a nyugat-európainál olcsóbb magyarországi megélhetés, tehát ennyivel esetleg még a nyugati fizetések alá lehet ígérni.

Dalányi László ugyanakkor azt mondta, hogy a cégeknél egyelőre még erre sincs különösebb nyitottság, még egy ekkora összeget is sokallnának. Fordulat majd akkor lesz, amikor ezek a vállalatok a forgalmukon érzik meg a munkaerőhiányt, vagy azt, hogy a képzetlenebb dolgozók rosszabb minőségben (vagy sok selejtet) termelnek.

Ez lesz majd az a pillanat, amikor összeáll a kép, és a gép majd azt dobja ki, hogy most már muszáj megfizetni az embereket, különben a megrendelések, és végső soron a vállalat látja kárát az elvándorlásnak.

Miért tér vissza valaki Magyarországra?

A hazatérésnek több oka is lehet, az első például az, ha valaki kifejezetten azzal a céllal ment külföldre, hogy összegyűjti egy lakás árát, de családot alapítani már Magyarországon szeretne.

A Kelly Services cégvezetője a HRPortalnak például azt nyilatkozta, hogy tapasztalatuk szerint jellemzően fiatal harmincasok térnek így vissza Magyarországra.

A cégnek Nagy-Britanniára, illetve az onnan visszatérő fiatalok mozgására van rálátása, és ez alapján most már kibontakozik kétféle tendencia. Az első esetben jó diplomával lesznek határátkelők, de külföldön (a magyar viszonyokhoz képest) jól fizető, de alacsonyabb presztízsű munkát vállalnak el. Később viszont rájönnek, hogy nehéz feljebb lépni, így megragadnak egy alacsonyabb szinten.

A másik jellemző történet, hogy valaki ugyan a szakmájában és elég magas szinten tud elhelyezkedni, ám egy idő után kiderül, hogy egy bizonyos, általában középvezetői szintnél nem nagyon tud följebb kerülni a ranglétrán. Ők úgy számolnak, hogy a végzettségükkel és a külföldi tapasztalatukkal Magyarországon kinyílhat számukra az üvegplafon – mondta Pataki Géza.

Merre tovább?

Nem vagyok közgazdász, így a következtéseim is inkább csak vitaindító gondolatok. Úgy látom, hogy a magyar gazdaság előtt két út áll.

Az biztosnak tűnik, hogy a jelenlegi helyzet nem fenntartható, mert inkább előbb vagy utóbb olyan szintű munkaerőhiány alakul majd ki, ami már kifejezetten káros lesz a vállalatoknak.

Az egyik út a béremelés, ami egyfelől jelentősen megnöveli a költségeket (és kérdés, hogy a nagy multik beszállítóinak mekkora mozgástere van), másfelől viszont talán képes lehet arra, hogy vonzó alternatívát nyújtson a külföldön dolgozó magyarok egy részének.

Ezzel csak az a gond, hogy minél tovább húzzák a dolgot, annál nehezebb lesz hazaköltözésre bírni a határátkelőket, hiszen amint kialakulnak a kapcsolatok, esetleg a gyerek iskolába kezd járni, beállnak a hétköznapok, ott már igazán csábító ajánlatot kell tenni ahhoz, hogy valaki ismét változtasson.

Ha viszont nem sikerül megfogni az elvándorlást, akkor valahonnan pótolni kell az így kieső munkaerőt. Az viszont a fentiekből is elég jól látszik, hogy ez már a régióból sem megy, Szlovákiából biztosan nem, és őszintén szólva én azt sem nagyon látom, hogy ha valaki mondjuk Romániából vagy Bulgáriából költözésre adja a fejét, akkor miért választaná éppen Magyarországot.

A The Economist egy tavaly őszi cikke szerint ráadásul a hiány egyre szembeszökőbb, Lengyelországban a cégek 40 százaléka, Magyarországon a fele talál csak elegendő munkaerőt (a szlovákoknál 30, a cseheknél 18 százalék az, akinek egyre inkább nehézséget okoz a felvétel).

Adódna az elképzelés, hogy ha megtartani nem sikerül a magyar munkavállalókat, és a régióból sem sikerül idecsábítani munkaerőt (a lengyelek például az ukránokkal próbálkoznak), akkor még távolabbra tekintsen a magyar gazdaság.

Ott vannak például a Szíriából és a térségből érkező menekültek, akiknek egy (nem is olyan kis) része képzett munkaerő, ugyanakkor gondot jelenthet az integráció, a nyelvi nehézségek áthidalása, és persze még így is sok közöttük a képzetlen, vagy nem a Magyarországon szükséges tudással rendelkező ember.

A helyzet tehát nem egyszerű, és tovább nehezíti, hogy hiába a több állás, a szakképzett fiatalok elvándorlása várhatóan idén sem lassul majd, hiszen az ezt esetleg lassító tényezők közül érdemben semmi sem változott, ráadásul a német gazdaság növekedési kilátásai is biztatók, aminek jelentős hatása van a magyarországi foglalkoztatásra.

A fentiek fényében talán már látszik, mennyit ér az az 57, Magyarországra visszatért fiatal – az azonban még nem nagyon, hogy mi lenne a kiút ebből a helyzetből.

Mondjuk ameddig a kormánynak az alább megtekinthető videó az egyik legerősebb érve, addig nem nagyon van miben reménykedni.

(Fotó: pixabay.com/love_sun)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Gyere haza fiatal

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr748320174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2016.01.27. 17:05:44

@flash.gordon:

Ha már a végéről indulsz az ABC-nek akkor kezdheted Zoránnal is.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.01.27. 17:06:20

@diggerdriver: Nono tisztán emlékszem, hogy az oviban kirakták Lenin portréját a falra. Én neg azt hittem a Mikulás bácsi. :)

Shanarey 2016.01.27. 17:11:12

@flash.gordon:

A lányom a templomban még régen, a Jézust meglátva az üveg ablakon, felkiáltott -Ott van apa.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 17:12:00

@Shanarey:

Bekerül a gazdaságba a pénz, ez jó az országnak.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.01.27. 17:12:04

Láttam a videót,na jó egy kicsit láttam belőle.Hát egy hányás,hogy finoman fogalmazzak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 17:15:14

@flash.gordon:
A pol beat az az ifjúságnak szóló mozgalmi dalok.
Nagyságrendekkel különb mint ez a fenti szar.

Virago_1000 2016.01.27. 17:22:41

@Zoole[uk]: uberrel te angliaban soha nem keresel 800/het napi 16 oraban sem.

2016.01.27. 17:22:45

@BircaHang Média: Most vagy szandekosan csusztatsz, vagy nem lattad a statisztikakat. Az osszes kelet-europai unios orszagban gyorsabban emelkedtek az elmult evekben a berek mint Mo.on. Romaniaban es Bulgariaban ugyan meg alacsonyabbak, de ha ilyen utemben nonek, ott is magasabbak lesznek mint Mo.on. Es folyamatosan nonek a berek, nem alltak be egy szintre (Mo.on is nonek, csak lassabban mint mashol a tersegben).

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.01.27. 17:26:08

@diggerdriver: Konkrét előadót dalcímet tudsz mondani? :)

Shanarey 2016.01.27. 17:32:56

@BircaHang Média:

S azon belül, kinek a zsebébe, mert ez a bekerül a gazdasága, süket duma. miből gondolod hogy tényleg annyi befektetési lehetőség van Magyarországon? S netán annyira jó, hogy átlag Ecc Pec
LTD. nek is megérje? Ugyanis itt a probléma gyökere, nem pedig ott hogy a gonosz multi elviszi a hasznot.

Shanarey 2016.01.27. 17:33:40

@flash.gordon:

Dehogy, csak ő is úgy kezdte hogy az állambácsi cenzorának meg kellett felelni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.27. 17:56:42

Hazajött 57 fiatal...Már csak a hátralévő 570 ezret kéne hazacsábítani.Szégyen, hogy még mindig van pof@juk ezt az egészet egy sikerpropagandaként beállítani...
Most jöhetnek a kommentek, remélem adtatok a témának rendesen, ostorral, csípős nyelvvel, savval.Bízom bennetek!
:-))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.27. 18:08:44

@DorotkaB: Engem is érdekelne poszt.Aszittem, a cseheknél ugyanaz a nihil van, mint Magyarországon...De ezexerint már oda is megérheti kimenni.Döbbenetes.

tableno 2016.01.27. 18:13:02

@flash.gordon: tessék, itt egy tipikus példa:

m.youtube.com/watch?v=H9tTiZBM5hg

Még Dinnyés József volt híres pol-beat dalnok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.27. 18:23:48

@BircaHang Média: Tehát akkor, Birka, mi a megoldás?Határt bezárni, körbe, hatrétegű vasfüggöny, mindenki marad a seggén, a bentiek bent, a kintiek kint és munka látástól mikulásig!Akkor ez így jó lesz, ugye?
Ja, lehet mégsem; ezt csináltuk ötven éven át, ezt neveztük szocializmusnak...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.27. 18:38:34

@adg: Adégé, bazz, kurvajól nyomod...
:-))
Amúgy azt úgy mondják, hogy "nektek még a szar is keserű"...
:D

Határátkelő 2016.01.27. 18:39:03

@DorotkaB: Nagyon örülnék én is, ha megírnád!! Úgy látom, erre egyébként is komoly társadalmi igény van itt. :)

M. Péter 2016.01.27. 18:41:43

@Mirjam2: Mint közismert, az egész világ összefogott Magyarország ellen, hogy Magyarország ne legyen sikeres.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 19:01:17

@geegee:

A jelenlegi kormány az első a rendszerváltozás óta, mely meglátta a megoldást, s lépni próbál.

Szívós munka kell, okos megoldások, az ellenséges erők kijátszása egymás ellen, majd a kellő pillanatban a kiugrás meglépése.

Nem szabad bent maradni a nyugati szakadékban. Ha az EU nem változtatható meg, segíteni kell szétroppantását.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 19:01:19

@Mirjam2:

Alig nőnek, s a szakadék nem záródik.

M. Péter 2016.01.27. 19:01:52

@tableno: A multik különösen ügyesek abban, hogy minél kevesebb vagy 0 adót fizessenek.

tableno 2016.01.27. 19:07:04

@M. Péter: semmivel sem ügyesebbek, mint nemzeti vállalkozóink.

Főgebra 2016.01.27. 19:08:21

@flash.gordon:
A polbeat korszak emblematikus dala a Neményi Béla (Atlantis egy.) által rittyentett örökbecsű, a "Ki ölte meg Kennedyt" című örökbecsűje, de nagyon ismert a Máté Péter "A néger zongorista dala" című műremeke is!

www.youtube.com/watch?v=yLzKO0pfs30
www.youtube.com/watch?v=4lW40TCnUIY

Ez volt a trendi a '60-as évek közepén!

©________ 2016.01.27. 19:17:13

@flash.gordon: szerintem a dinnyes-fele egygitaros vonal

Muscari 2016.01.27. 19:17:33

total OFF, londoni atlagos ingatlan berleti dijak (1 haloszoba) a metro terkeppel kombinalva: www.timeout.com/london/blog/this-tube-map-shows-the-average-rent-costs-near-every-underground-station-092915

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 20:01:58

@flash.gordon:
Na szóval...
Kicsit messzebbre kell mennem.
A kommunista ifjúság nevelésének több állomása volt. Első a kisdobos mozgalom az alsótagozatosoknak. Én nem voltam mert azt hittem dobolni kell és nem léptem be. Aztán az úttörőség volt a következő lépés. Na az már voltam. Innen a szakiskolákban a KISZ tagság egyik előszobája az Ifjú Gárda volt. Ez jó ajánlólevél volt mind KISZ tagnak mind Munkásőrnek. Az ezutáni következő lépcső a párt tagság volt.
Az ifjúság neveléséről sok újság valamint különböző üdülőtáborok gondoskodtak. Mint mondtam én csak úttörő voltam de rengeteg táborban vettem részt. Ezek jórészt jutalomtáborok voltak jellemzően olvasótáborok. Voltam országos, megyei olvasótáborokban. Ott mindenféle író olvasó találkozó és kirándulások meg pol-beat zenekarok látogatása volt a fő csapásirány. Ezek általában egyedül vagy párosával esetleg együttessel járták a táborokat és tartottak zenés esteket. Nem direkt mozgalmi dalok voltak mint a "Vörös Csepel vezesd a harcot" örökbecsű, hanem olyan dalok amikbe még néha egy finom bújtatott rendszerkritika is belefért. A fő hangszer a plöm-plöm gitár volt esetleg szájharmonika. Fülbemászó dallamú könnyen megjegyezhető refrénű dalok voltak ezek. Egy ilyen táborban szövődtek az első szerelmek örök barátságok.
Egy szép nyári este mikor a tábor lakói körbeülték a tábortüzet egymás kezét fogták a szerelmesek és a lobogó lángok fényében ezt a dalt énekeltük közösen annak fantasztikus hangulata volt.
www.youtube.com/watch?v=ptrmweY5yKQ
A mai nagy öregek mind ebben a műfajban kezdték pályafutásukat. Ebben a zenekarban például Vámos Miklós.
Emlékszek valami nyugati figurára is aki kommunistává lett és a béketáborban végighordozták mint a véres kardot. Valami Dean volt a neve ha jól emlékszem.
Keresek még néhány jellemző dalt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 20:09:52

@flash.gordon:
Ennek semmi köze nem volt az ügynökökhöz. Ha valaki tehetséget érzett a zenéhez akkor itt a pol-beaten keresztül jutott publicitáshoz.

tableno 2016.01.27. 20:11:32

@diggerdriver: azt tudtad, hogy Vámos Miklóst pol-beates korában még Vámos Tibornak hívták? Később azért változtatott nevet, mert szégyellte a múltját.

SzZoole 2016.01.27. 20:13:53

@Virago_1000: biztos vagy benne?
Tudod hogy hány fajtájú/tipusú Uber sofőr van?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 20:16:18

@tableno: Azt tudtam hogy Tibornak hívták de azt nem hogy szégyellte a múltját.

tableno 2016.01.27. 20:17:06

@diggerdriver: igen, és? Attól még a szégyenében névváltoztatás tény. Ő maga vallotta be egy interjúban, ráadásul még a rendszerváltás előtt!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 20:24:32

@tableno: Ok ok, én nem kételkedem csak mondom hogy nem tudtam.

2016.01.27. 20:30:17

"Ez lesz majd az a pillanat, amikor összeáll a kép, és a gép majd azt dobja ki, hogy most már muszáj MEGFIZETNI az embereket, különben a megrendelések, és végső soron a vállalat látja kárát az elvándorlásnak."

Ugyan már. Semmiféle ilyesmi nem fog történni. Attól még, hogy én nem találok munkaerőt xy pozícóra, az természetéből adódóan nem jelenti automatikusan azt, hogy keveset fizetek. Lásd példának az IT szektort, ahol pár kilót azért megtudsz keresni, ha a rendszergazda okj-n kívül mást is fel tudsz mutatni, tudsz több nyelven programozni, és a többi. Mégsem találnak embert. Ha 500 ezret letesznek nettóban, az sem garantálja azt, hogy lesz munkaerő, aki eltudja végezni az adott feladatot.

Be kell látni, hogy a nyugati bérekkel ez az ország nem tud versenyezni, és -láthatóan- nem is akar, nincsen rá akarat a kormányok részéről. Szándékosan hagyják szétrohadni az oktatást, rengeteget kell adózni, hatalmas a korrupció. Mit várunk?... Adócsökkentés már pedig nem lesz, mert ha lenne, akkor onnantól kezdve nem lehetne fenntartani ezt a szocialista paradicsomot.

Abban sem vagyok biztos, hogy be fognak csődölni a cégek, maximum majd 1 ember látja el 2 ember munkáját, ugyanannyi fizetésért.

Aki azt várja, hogy majd szárnyalni kezdenek a fizetések mondjuk 10 év múlva, az szerintem nagyon pofára fog esni.

2016.01.27. 20:40:31

@HardPötty: Ne aggódj, te olyan programmal amúgy sem tudnál választást nyerni, amivel kihúznád az országot a szarból. A hülye, debil szavazóknak ellenségkép és ígéretek kellenek. Azok meg sajnos pont nem passzolnak össze az első mondatban felvetett megoldással. :/

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.27. 20:56:30

@Sanyi9: kuba? Iran? Észak Korea? Burma 10 évvel ezelőtt? Csupa sikeres gazdaság. (Burma a leggazdagabb brit gyarmat volt.)

gabors 2016.01.27. 21:06:02

fasza orszagga tettek Mo-t ahol elkoltenek 100 milliot 57 fiatal haza hozatalara ...

nem kene mar elzavarni ezt a bandat ????

Muscari 2016.01.27. 21:15:19

@diggerdriver: minden metromegallonal azt jelzi, hogy a megallo 1km-es korzeteben mennyi egy egy halos lakas atlagos berleti dija.
Itt egy masik link is: media.timeout.com/images/102882214/image.jpg

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.27. 21:19:46

Basszus megint beszoptatok és ma is Birca körül forgott a világ? :-(

Muscari 2016.01.27. 21:40:35

@diggerdriver: a 16 tonnat mondjuk szeretem mindentol fuggetlenul. Ahogy a Bella Ciao-t is, bar az partizandal.

Herr Géza 2016.01.27. 21:49:27

@33621: Az a Hatton Cross milyen hely lehet már, hogy ott 324£ a kégli??? Vagy a Ruislip?

Herr Géza 2016.01.27. 21:50:56

@Herr Géza: Sorry, mellényomtam, ez @Muscari: -nak ment volna...

Muscari 2016.01.27. 21:55:41

@diggerdriver: en is a history-bol astam ezt elo, nem tudom, hogy mi tortent.

En egy kicsit keveslem a mi kornyekunkon levo arakat, egy gyors kereses a Zooplan ezekkel a parameterekkel, es a legolcsobb 825 font, a legdragabb 2200, mig a terkep szerint az atlag 875. Ez nekem sehogy se jon ki. Ugyanez Golders Greenben 1100 es 1800, a terkep szeint az atlag 1184.

Muscari 2016.01.27. 22:00:57

@Herr Géza: Hutton Cross az kozvetlenul a Heathrow mellet van, ami a vilag legforgalmasabb reptere, el tudod kepzelni :-)

Ruislipet en is neztem, sosem jartam arra, de eleg sokat mond, hogy meg a Seven Sisters vagy Brixton is joval dragabb. Van meg egy-ket hely 500 korul, eskuszom, most mar kivancsi lettem, hogy mi van ott, ami ekkore kulonbseget okoz.

Valaki esteleg lakik arra es meg tudna magyarazni?

kardio1 2016.01.27. 22:01:43

@tableno: azt hiszem (de majd elmondod, így van-e), hogy Japán és Del-Korea más modellt követ, mint az északiak. Legalábbis meglehetősen nyomják a saját cégeiket. Pl. külföldi autókra magas vámot vetnek ki, így védve a hazai gyártókat.

Muscari 2016.01.27. 22:03:16

@Muscari: na ma minden masodik szot elgepelek.

Muscari 2016.01.27. 22:06:24

@Lőtéri Kutya: mar elnezest, Hinta, de ez a cikk Torokorszagrol szol. A hollandok meg sincsenek benne emlitve.

soad1221 2016.01.27. 22:09:47

@tableno: egyertelmu, nem hulye o,hogy felesleges kockazatnak tegye ki a penzet...

2016.01.27. 22:22:57

@kardio1: Az biztos, hogy nem tipikusan amcsi kapitalista megközelítéssel érték el azt, ahol tartanak. Védték a hazai piacot, az állam és a vállalatok elég szoros szövetséget alkottak. Kkv gyakorlatilag nincsen, csak mammutvállalatok. Meg persze viágszínvonalba tartózó oktatás. Nah nem úgy, mint a magyar... ;)
Legalábbis D-Korea esetében ez a sztori. Japán-t nem tudom.

Mo. lassan a v4 országok közül is a legrosszabb helyzetben lesz, ha így minden tovább.

Muscari 2016.01.27. 22:27:23

@Herr Géza: Ruislipben meg egy katonai repter van, jo nagy, ugy latszik a repterek nincsenek jo hatassal az arakra :-)

Megneztem a streetview-n es nem latok semmi rosszat, altalaban azt szoktam nezni, hogy milyen uzletek vannak. Nincsenek ugyan posh kavezok, de sok halal hentes sem, a hazak is jol neznek ki, meg a parkolo autok is.

Muscari 2016.01.27. 22:28:54

@diggerdriver: allitolag igen, de a Zooplan nagyon nem igy van, ez mindenhol majdnem a legolcsobb ar, nem az atlag.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 22:36:14

@Herr Géza: Most Ruislipben dolgozok. Teljesen rendben van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 22:38:16

@Muscari: A fejünk fölött szállnak le a gépek de csak magángépek. Kis Jet-ek. Nem vészes.

Muscari 2016.01.27. 22:57:48

@diggerdriver: akkor nem ertem. Nem is jo a terkep, nezd meg ezeket: www.zoopla.co.uk/to-rent/property/1-bedroom/ruislip/?include_retirement_homes=true&include_shared_accommodation=true&price_frequency=per_month&q=Ruislip%2C%20London&radius=0.5&results_sort=lowest_price&search_source=refine

520-ert szoba van, nem lakas. Kar, hogy nem neztem meg alaposabban korabban. Az aranyok mondjuk kb jok, de mindent meg kell szorozni masfellel.

kardio1 2016.01.27. 23:18:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: azt a tanulságot vontam le az oktatási ranglistakbol, hogy nagyon eltero oktatási szisztémák egyformán eredményesek lehetnek, ha az adott nép mentalitásahoz igazodnak. Magyarország valahol a két mentalitás között van a fentebbi országokat nézve.

Lőtéri Kutya 2016.01.27. 23:18:37

@Muscari: Rossz linket másoltam be, bocsánat. Ezt a Hinta megnevezést nem értem. Itt a jó link:
neurope.eu/article/you-tweet-too-much-about-refugee-the-dutch-are-told-by-police/

Herr Géza 2016.01.27. 23:26:02

@Muscari: Ő nem Hinta.... :))) Tanúsíthatom.

Muscari 2016.01.27. 23:27:59

@Lőtéri Kutya: csak mert ez egy uj nick, 2 bejegyzest irt eddig es ilyet Hinta szokott csinalni. A loteri kutyat meg Digger szokta emlegetni.

Herr Géza 2016.01.27. 23:35:08

@Lőtéri Kutya: Hahaha, Hinta egy emblematikus figurája volt e blognak. Sztorija hosszú, de egyik ismérve, hogy agyament elméletei alátámasztására gyakran tesz be linkeket, amik néha köszönőviszonyban sincsenek azzal, amit éppen bizonygat. Ki lett aztán innen ebrudalva, de azóta is gyakran próbál visszasettenkedni újabb és újabb nicknevek alatt, de stílusa (ld. nem passzoló linkek) rendszerint max. két hsz. után elárulja. Hát így lettél Hintának nézve.... :))))

Herr Géza 2016.01.28. 00:31:24

@diggerdriver: Én tudjam? Csak annyit vettem le egy korábbi hsz.-eiből, hogy tuti nem a Hinta.

pappito · http://pappito.com 2016.01.28. 05:23:59

@flash.gordon: nem, hanem "menjünk ki a térre, ott vár Fidel"
meg a Dinnyés József féle dalok... meg az ori engedély

itt egy cikk róla: www.archivnet.hu/hetkoznapok/a_beat_es_a_szocializmus.html

2016.01.28. 07:10:24

@kardio1: A SOTE-n kívül, mi oktatási színvonalban nem igazán tudunk mit felmutatni.

Hu_manus 2016.01.28. 08:03:36

Magyarországi munkaerőhiány...

54 évesen elküldtem kb. 15 helyre az önéletrajzomat. Gépészmérnök vagyok, folyékonyan beszélek angolul (középfokú nyelvvizsga), számítógépes ismeretek, jogsi, 30 éves mérnöki praxis.
Végeredmény: egy állásportál méltatott válaszra, majd jelentkeznek.

Tudom, a blog a külhonban dolgozó fiatalok hazacsábításáról ír, én csak egy kis adalékot írtam az itthoni lehetőségekről. 50 felett szinte lehetetlen elhelyezkedni. Attól félek 25-30 évesen sem sokkal könnyebb.

kardio1 2016.01.28. 08:36:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nemiség igazán a színvonalra gondoltam. Inkább az oktatás stílusára, hangsúlyos pontjaira.

©________ 2016.01.28. 08:39:54

@pappito: mondjuk ha megnezed a nemely mai zeneket, az ori engedely olyan szimpatikus intezmenynek tunik:-):-)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.01.28. 09:01:01

"A szakemberek szerint némi előnyt (a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója szerint körülbelül havi ezer eurót) jelent a nyugat-európainál olcsóbb magyarországi megélhetés, tehát ennyivel esetleg még a nyugati fizetések alá lehet ígérni."

Ha rendesen követte volna a bér az inflációt akkor is az átlagos netto fizetésnek 350-450 közé kellene esni. A 10-12 éve nominlisan ugyan annyi az kb megfelezett bért jelent.

Magyarország nem "semmit nem csinál" ezen a területen, hanem pusztítt. Úgy gondolja, hogy az életvilág, a családi életstratégia kirabolható a bér megfelezésével.

Van egy másik bibi is. AZt hisziik a magyarok, hogy az adóötletroham nem fogja benyújtani a számlát.

Egy 600 ezres bér SZJA TB és ÁFA adóvonzata úgy néz ki, hogy 200 marad a pógárnál és 400 megy el adóba. Ki mondta, hogy ennek nem lesz ára?

M. Péter 2016.01.28. 10:03:12

@Saman: "Egy 600 ezres bér SZJA TB és ÁFA adóvonzata úgy néz ki, hogy 200 marad a pógárnál és 400 megy el adóba." Marhaságot beszélsz. Havi 600000Ft bruttónak a legrosszabb esetben is 399000Ft a nettója. Ha a munkáltató által fizetett adókat is beleszámolod, akkor is a teljes bérköltség kb. 52%-a dolgozóé.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.28. 10:56:59

@Praliné.:
Hinnye de igazad van.
Erdős Péter meghallaná némelyiket eret vágna magán:)))))))))))))))

Bal 2016.01.28. 14:53:27

Ez az egész teljesen természetes folyamat. A munkavállaló legnagyobb fegyvere a bérharcban az, ha nem vállalja el a munkát. A kivándorlás lehetővé teszi, hogy ezt a döntést magasabb béreknél is megtegye, így idővel pozitív hatása van az otthoni bérekre. A röghöz kötöttség a munkaadó érdeke, mert ezzel monopolizálja a helyzetét.

Lejátszódott már számtalan országban ugyanez. Írország jó példa, és abból sejthető is, mi lesz a vége. Konvergencia. Csak lassabb, mint álmainkban reméltük huszonöt éve. De a kivándorlás gyorsít rajta.

DieNanny CH 2016.01.28. 14:57:40

@Bal:

Na, de mennyire gyorsít? És mire célt ér, nem lesz túl késő? Addigra nem lesz a lerongyolódás egy soha többé vissza nem fordítható folyamat? Nem veti vissza az országot a 30 évvel ezelőtti szintre? Ha most 15 évvel vagyunk elmaradva a nyugattól, akkor, mikor a folyamat megáll, mennyi idő fog eltelni? Nem leszünk addigra 40 évvel lemaradva a nyugattól???

Mert ez a szomorú...

M. Péter 2016.01.28. 16:38:39

@diggerdriver: Még akkor se jön ki, ha a teljes fizetését 27%-os áfás dolgokra költi. De van 5%-áfa is, meg olyan dolgok is, amelyeken nincs áfa, pl. lakbér vagy jelzáloghitel, repülőjegy, piacon őstermelőtől vett gyümölcs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.28. 16:42:57

@M. Péter:
Jó, persze igazad van de ha mindent leveszel belőle 35-40%nál sokkal több nem marad.
Ez a kisebbik baj. A nagyobb az hogy a levont pénzért milyen ellenszolgáltatást kapsz?
Ha beteg vagy inged gatyád rámegy. Ha nyugdíjas leszel éhenhalsz.
Az állam működését meg jobb ha nem firtatjuk.

2016.01.28. 17:52:59

@kardio1: Az a baj, hogy az önmagában kevés...

2016.01.28. 18:18:46

@diggerdriver: Ezek -valójában- kurvára nem problémák. Minden a legnagyobb rendben van Mo.-n.

Bal 2016.01.28. 22:44:13

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nem vagyok jós, egy ország, egy gazdaság sosem jut egyenes vonalban A-ból B-be. Vannak több éves visszaesések, tipikusan krízisek után, és most pont egy ilyen időszak van. Aztán majd jön megint a boom.

Hosszabb távon az ország folyamatosan zárkózik fel, és ez a lényeg. Jó adottságai vannak, az emberek relatíve munkabírók, és közel van a tűzhöz. Nézd meg - a mostani szenvedésekkel együtt is - a sokkal gyengébben felszerelt Görögországot, Portugáliát, Spanyolországot, és hasonlítsd össze a negyven-ötven évvel ezelőtti önmagával.

Magyarországnak csak a világban zajló folyamatok tudnak betenni, önmaga nem igazán. Túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy nagy kárt tudjunk magunkban tenni, vagy hogy megakadályozzuk a konvergenciát. Szükségszerűség. A kivándorlás ennek csak egy fontos eleme.

holapotelvan 2016.01.28. 23:40:21

@tableno:
tévedsz. Vámos Miklós 19 évesen változtatott nevet, egy szerkesztő javaslatára. itt az ő sztorija:

"Csalódottan nézett rám, miért nem értek a szóból. Közölte, nem publikálhatok a saját nevemen, Vámos Tiborként, mert ez foglalt, az akadémikus gyakran ír a lapba. Vegyek föl kezdőbetűt, legyek pölö Vámos X. Tibor, vagy válasszak más keresztnevet. Miklós? - kérdeztem viccből, mert o az volt, vártam, hogy elnevesse magát. Biccentett, áthúzta a Tibort a lap tetején. Hiszen megmondta, vegyük egymást komolyan. Így lettem Vámos Miklós. Akkoriban a személyit tizennyolc éves korban adták, nekünk az osztályfőnök nyújtotta át, kevéssel ezután. A NÉV rovatban ez állt: Vámos Miklós Tibor. Honnan tudják? Jován értesítette volna a hatóságokat?

Otthon kiderült, az úgy volt, hogy anyám azt akarta, elsőszülött fia az apja keresztnevét viselje, amint az a rendes katolikus családokban szokás. Máig sem értem, miből gondolta, hogy katolikusok vagy rendesek lehetnénk (anyja neve: Weisz Gizella). Apám viszont az ő apja (Auschwitz) keresztnevét adta volna nekem, mementóképpen. Mint minden vitában, ebben is anyámé lett az utolsó szó. Két keresztnevem ábécé sorrendben került az igazolványba, de az igazit - a Tibort - húzták alá. Jován mégiscsak tudhatott valamit. "
www.vamosmiklos.hu/index.php/2013-09-17-15-18-19/hogy-volt/890-mai-mitoszok-890

2016.01.29. 15:42:51

@Bal: "Hosszabb távon az ország folyamatosan zárkózik fel, és ez a lényeg. Jó adottságai vannak, az emberek relatíve munkabírók, és közel van a tűzhöz."

Ki fog 30 év múlva dolgozni? Merthogy jelenleg is 3 millió ember tartja el a másik hetet, plusz az állami vízfejet és korrupciót. És ez az arány csak rosszabb lesz, ahogy telnek az évek. Amíg nem szüntetik meg az itthoni felosztó-kirovó rendszert, addig itt nem lesz "komoly" előrelépés.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.01.29. 22:59:39

@diggerdriver: @pappito:

Na jó nekem ebből korszakból elég a Koncz, Kovács, Zalatnay, Illés, Metró? Omega, Loksi meg társai. Akkor ha jól tapogatom a pol-beat nem volt annyira nyíltan ideologizálva mint a csasztuskák meg az Ó ha cinke volnék című örökbecsű dal.

Az infót azért köszönöm.

DieNanny CH 2016.01.30. 11:45:13

@Bal:

Ezt Mo-ról írod:
"Jó adottságai vannak, az emberek relatíve munkabírók, "

Csakhogy, én attól félek, a vezetők harácsolása miatt tönkremegy a termőföld, a vizek (vízzáró rétegek), utak egyre rosszabbak lesznek.
Az emberek? Egészségileg egyre leromlottabbak lesznek, több veszélyes anyagot nyelnek, immunitásuk csökken. A jó munkabírásúak nagy része külföldre megy, aztán ott is marad. Pont, mint írtad, nem egyenes vonalú semmi, de ha el lesznek hanyagolva, a felzárkózásunkhoz később 100 év is kevés lesz.

Bal 2016.01.30. 21:41:42

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: emlékszel még Magyarországra harminc évvel ezelőttről? Egy akkori fórumon olyanokról beszélgetnénk, hogy vajon megvalósul-e a kommunizmus, vagy hogy lesz-e élet a totális termonukleáris apokalipszis után. Nna kb. ennyit ér kivetíteni a mai kilátásokat és problémákat.

2016.01.30. 22:02:14

@Bal: Vannak bizonyos folyamatok, amit a legoptimistább és legjóindulatúbb vélekedések ellenére is be fognak következni. Az egyik ilyet úgy hívják, hogy demográfia. Kiöregedik a társadalom (nemcsak nálunk, de ez most lényegtelen), és nyilván meglesznek a következményei. A másik fontos dolog (lenne), az oktatás, lehető legmagasabb szinten történő elérése. Az a helyzet, hogy mindkettőben elég szarul állunk, és ezen nem is igazán akarnak változtatni azok, akiknek hatalmában áll. Szerintem -többek között- ezeknek is köszönhető, hogy itthon 0 jövőkép van. Azt meg sem merem már említeni, hogy miért kell annyi adót fizetni, meg mekkora a korrupció mértéke. Igazából változtatni ezen én sem tudok, de fontosnak tartom, hogy a valóságot is lássuk meg a hurráoptimizmus mellett.

Bal 2016.01.30. 23:35:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nem igazán látod a világ valódi hangsúlyait ... mezőgazdaság Európában nagyjából lényegtelen. Utakat ne csináld már, ma elhajítok egy kavicsot otthon és autópályára esik. Egészség marginális probléma Magyarországon, a sok probléma és a még több hiszti ellenére nem sanszos a várható élettartam évtizedekkel történő esése. Vannak e téren valóban gonddal küszködő országok, mint Kína, na ott van olyan, hogy egy egész generáció belerokkan a konvergenciába, de még ott sem lett meghatározó fékje.

Bal 2016.01.30. 23:45:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Korrupcióról annyit, hogy épp ma olvastam a repülőn Gáspár Margit életrajzi kötetét. Hangosan felröhögtem, amikor a budapesti tisztviselők életstílusát elemzi:

"Akadhat, aki az elmondottak hallatára a homlokára csap: Lám, hát ezért korrumpálódtak a magyar minisztériumok! No nem. Egyszer már le kell írni: a század elején és az első világháború végéig a minisztériumok fogalmazói kara igencsak puritán volt. A panamák világa a politikai államtitkárságok tájékán kezdődött. Ott dúsan terebélyesedett. A Horthy-korszakban aztán végleg kiveszett a közhivatalokból a régi jó táblabírák világától öröklött morál. Helyébe a kurzus ordasok aki-bírja-marja életfelfogása került."

Írta ezt a hetvenes években a harmincas évek Magyarországáról. Nem, nem a Mészáros Lőrincek ellopott pár milliárdján múlik az ország sorsa. Volt az mindig is, akkor is, amikor lent voltunk, és akkor is, amikor fent.

2016.01.31. 00:07:00

@Bal: "Nem, nem a Mészáros Lőrincek ellopott pár milliárdján múlik az ország sorsa. Volt az mindig is, akkor is, amikor lent voltunk, és akkor is, amikor fent."

Nem, persze hogy nem. De állítólag Mo. szegény ország... Legalábbis mindig ezzel takarózik mindenki, amikor arról van szó, hogy miért rohad minden szét, és miért szarabb minden, mint régebben. Korrupcióban -a legfrissebb felmérés szerint- Európán belül három országot tudtunk megelőzni, alulról. Azért ez igazán elszomorító, és nagyon elgondolkodtató. Az sem túl jó, hogy az állam rákényszerít a korrupcióra, az élet minden területén jelen van. Ezt nem lehet annyival elintézni, hogy régen is szar volt, akkor most miért lenne más a helyzet. Értelmes embernek elfogadhatatlan, ami Mo.-n ment és jelenleg is megy.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása