oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 27. 06:43,  Ötvenhét 316 komment

2016. január 27. 06:43 Határátkelő

Ötvenhét

Miközben a magyar cégek lassan pánikolnak az egyre erősödő munkaerőhiány miatt, ami pillanatokon belül a minőségi munkavégzés legnagyobb akadálya lesz, a Gyere haza fiatal program keretében eddig 57 magyart sikerült meggyőzni a hazatérésről. Ilyen az, amikor a sikerpropaganda találkozik a valósággal.

Írd meg, hogyan telik egy napod, készíthetsz fotókat, akár videót is! A sorozat korábbi darabjait itt találod. Az írást a hataratkeloKUKAChotmail.com címre küldheted el.

no_hattal_utcan_foto_pixabay_com_love_sun.jpg

Nem szeretnék sokat rugózni a Gyere haza fiatal programon (elég szó esett már róla itt, a blogon és az oldalon is), de a legfrissebb hírt mégis meg kell osztanom veletek, hiszen ez a mai poszt kiindulópontja.

Szóval a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy parlamenti kérdésre adott válaszában azt írta, hogy 125 partnercéggel működnek együtt, akik több mint 1200 állásajánlattal rendelkeznek, ez a szám folyamatosan változik a nyitott pozíciók függvényében.

Tállai András szerint a program kezdete óta nő az érdeklődő külföldön dolgozók és a programban együttműködni szándékozó itthoni munkaadók száma. „Az érdeklődés rendkívül nagy, amit az is tükröz, hogy a programban már 57 fiatal magyarországi elhelyezkedését és munkavállalását segítették elő néhány hónap alatt” – fogalmazott az államtitkár.

A programot a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézménye kísérleti céllal indította el tavaly 100 millió forint keretösszeggel, minimálisan 50 fő hazatérésének támogatását tűzték ki a célul 3 év alatt.

Ez tehát a történetnek az a része, ami a kormány szerint sikerként könyvelhető el, és én nem is szeretnék ezzel részletesebben foglalkozni, hiszen az 57 fős siker önmagáért beszél.

Ennél ugyanis szerintem sokkal érdekesebb az, hogy immár egyre több helyről hallani, olvasni, hogy pillanatokon belül komoly problémát jelent majd a szakképzett munkaerő elvándorlása.

A jelenség már a kormány figyelmét is felkeltette, nemrégiben nem más, mint maga a nemzetgazdasági miniszter jelentette ki, hogy ugyan nem sajátságos magyar probléma a munkaerő-elvándorlás, de a megoldást a kormánynak kell megtalálni, lépést kell tartani a nyugat-európai bérekkel.

Varga Mihály szerint az elmúlt évek intézkedései (például az egészségügyben) segítettek ugyan valamennyit, de messze nem oldották meg a problémákat és ezzel a kormány is tisztában van.

A problémát tehát nem lehet eltagadni, és ami jó hír, hogy a jelek szerint senki nem is próbál meg úgy tenni, mintha az nem létezne. (Ugye azt szokták mondani, hogy a problémával való szembenézés az első lépés a megoldás felé.)

Egyre több a betöltetlen álláshely

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt években átlagosan minden negyedévben 15-20 ezer üres álláshely volt Magyarországon, viszont tavaly nyárra ez az adat alaposan megugrott, és már elérte a 30 ezer főt.

Márpedig ennek egyik fő oka az elvándorlás, nyilatkozta a Világgazdaságnak a Kopint-Tárki kutatója. Hárs Ágnes szerint „olyan foglalkozásoknál látjuk a betöltetlen állások számának a növekedését, ahol szakemberhiány alakult ki az elmúlt években, mert külföldre mentek a dolgozók”.

Mindezt az is alátámasztja, hogy a legkeresettebb munkák listáját az egyszerű ipari foglalkozások, a mechanikai gépösszeszerelők, a szolgáltatási és szállítási foglalkozások, a bolti eladók, valamint a rakodómunkások vezették.

„Magyarország az elvándorlás kritikus pontjára jutott, hasonlóan több kelet-európai országhoz. Habár nálunk később indult el a munkaerő Nyugatra vándorlása, a folyamat rövid idő alatt felgyorsult” – mondta Hárs Ágnes, aki szerint Magyarország már arra sem képes, hogy a környező országokból, például Szlovákiából pótolja a munkaerő-igényt, mert egyszerűen nem versenyképes a szlovák bérekkel sem.

Pánikban a magyar cégek

Így aztán nem csoda, hogy a magyar vállalatok előtt két út áll: vagy maradnak a jelenlegi bérszinteken, és vállalják az állandó küszködést a munkaerővel (illetve annak hiányával), esetleg a romló minőséget, vagy bért emelnek.

Erősen elgondolkodtató például a Korn Ferry Hay Group felmérése, mely szerint a magyarországi vállalatok 77 százaléka (!!) küzd munkaerőhiánnyal, ami rekordnak számít az elmúlt években.

A Randstad Hungary ügyvezető igazgatója, Baja Sándor például azt mondta a napi.hu gazdasági hírportálnak, hogy már nem csak Nyugat-Európa szívja el a magyar munkaerőt, hanem Szlovákia is, ráadásul nem csak a pozsonyi régió, hanem a jóval szegényebb keleti országrész egyaránt.

Mindez azt is jelenti, hogy a szlovákok sem mennek Magyarországra dolgozni, pedig mondjuk egy évtizeddel ezelőtt simán átjártak Esztergomba a Suzukihoz, Vácra az IBM-hez, vagy éppen Győrbe az Audihoz.

Mekkora előny az olcsóbb megélhetés?

A szakemberek szerint némi előnyt (a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója szerint körülbelül havi ezer eurót) jelent a nyugat-európainál olcsóbb magyarországi megélhetés, tehát ennyivel esetleg még a nyugati fizetések alá lehet ígérni.

Dalányi László ugyanakkor azt mondta, hogy a cégeknél egyelőre még erre sincs különösebb nyitottság, még egy ekkora összeget is sokallnának. Fordulat majd akkor lesz, amikor ezek a vállalatok a forgalmukon érzik meg a munkaerőhiányt, vagy azt, hogy a képzetlenebb dolgozók rosszabb minőségben (vagy sok selejtet) termelnek.

Ez lesz majd az a pillanat, amikor összeáll a kép, és a gép majd azt dobja ki, hogy most már muszáj megfizetni az embereket, különben a megrendelések, és végső soron a vállalat látja kárát az elvándorlásnak.

Miért tér vissza valaki Magyarországra?

A hazatérésnek több oka is lehet, az első például az, ha valaki kifejezetten azzal a céllal ment külföldre, hogy összegyűjti egy lakás árát, de családot alapítani már Magyarországon szeretne.

A Kelly Services cégvezetője a HRPortalnak például azt nyilatkozta, hogy tapasztalatuk szerint jellemzően fiatal harmincasok térnek így vissza Magyarországra.

A cégnek Nagy-Britanniára, illetve az onnan visszatérő fiatalok mozgására van rálátása, és ez alapján most már kibontakozik kétféle tendencia. Az első esetben jó diplomával lesznek határátkelők, de külföldön (a magyar viszonyokhoz képest) jól fizető, de alacsonyabb presztízsű munkát vállalnak el. Később viszont rájönnek, hogy nehéz feljebb lépni, így megragadnak egy alacsonyabb szinten.

A másik jellemző történet, hogy valaki ugyan a szakmájában és elég magas szinten tud elhelyezkedni, ám egy idő után kiderül, hogy egy bizonyos, általában középvezetői szintnél nem nagyon tud följebb kerülni a ranglétrán. Ők úgy számolnak, hogy a végzettségükkel és a külföldi tapasztalatukkal Magyarországon kinyílhat számukra az üvegplafon – mondta Pataki Géza.

Merre tovább?

Nem vagyok közgazdász, így a következtéseim is inkább csak vitaindító gondolatok. Úgy látom, hogy a magyar gazdaság előtt két út áll.

Az biztosnak tűnik, hogy a jelenlegi helyzet nem fenntartható, mert inkább előbb vagy utóbb olyan szintű munkaerőhiány alakul majd ki, ami már kifejezetten káros lesz a vállalatoknak.

Az egyik út a béremelés, ami egyfelől jelentősen megnöveli a költségeket (és kérdés, hogy a nagy multik beszállítóinak mekkora mozgástere van), másfelől viszont talán képes lehet arra, hogy vonzó alternatívát nyújtson a külföldön dolgozó magyarok egy részének.

Ezzel csak az a gond, hogy minél tovább húzzák a dolgot, annál nehezebb lesz hazaköltözésre bírni a határátkelőket, hiszen amint kialakulnak a kapcsolatok, esetleg a gyerek iskolába kezd járni, beállnak a hétköznapok, ott már igazán csábító ajánlatot kell tenni ahhoz, hogy valaki ismét változtasson.

Ha viszont nem sikerül megfogni az elvándorlást, akkor valahonnan pótolni kell az így kieső munkaerőt. Az viszont a fentiekből is elég jól látszik, hogy ez már a régióból sem megy, Szlovákiából biztosan nem, és őszintén szólva én azt sem nagyon látom, hogy ha valaki mondjuk Romániából vagy Bulgáriából költözésre adja a fejét, akkor miért választaná éppen Magyarországot.

A The Economist egy tavaly őszi cikke szerint ráadásul a hiány egyre szembeszökőbb, Lengyelországban a cégek 40 százaléka, Magyarországon a fele talál csak elegendő munkaerőt (a szlovákoknál 30, a cseheknél 18 százalék az, akinek egyre inkább nehézséget okoz a felvétel).

Adódna az elképzelés, hogy ha megtartani nem sikerül a magyar munkavállalókat, és a régióból sem sikerül idecsábítani munkaerőt (a lengyelek például az ukránokkal próbálkoznak), akkor még távolabbra tekintsen a magyar gazdaság.

Ott vannak például a Szíriából és a térségből érkező menekültek, akiknek egy (nem is olyan kis) része képzett munkaerő, ugyanakkor gondot jelenthet az integráció, a nyelvi nehézségek áthidalása, és persze még így is sok közöttük a képzetlen, vagy nem a Magyarországon szükséges tudással rendelkező ember.

A helyzet tehát nem egyszerű, és tovább nehezíti, hogy hiába a több állás, a szakképzett fiatalok elvándorlása várhatóan idén sem lassul majd, hiszen az ezt esetleg lassító tényezők közül érdemben semmi sem változott, ráadásul a német gazdaság növekedési kilátásai is biztatók, aminek jelentős hatása van a magyarországi foglalkoztatásra.

A fentiek fényében talán már látszik, mennyit ér az az 57, Magyarországra visszatért fiatal – az azonban még nem nagyon, hogy mi lenne a kiút ebből a helyzetből.

Mondjuk ameddig a kormánynak az alább megtekinthető videó az egyik legerősebb érve, addig nem nagyon van miben reménykedni.

(Fotó: pixabay.com/love_sun)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Gyere haza fiatal

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr768320174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.01.27. 06:54:33

Nemzeti vágta helyett hazavágta...57-et biztos.

SzZoole 2016.01.27. 06:54:47

Vajon otthon az Uber foglalkoztatna,mint reptéri transzferest £600-800/hét ....
(Nem voltam Uber sofőr,csak érdekel)

Golf2 2016.01.27. 07:12:53

Mialatt 57et hazavonszoltak a nagykapun,5700 elillant a kiskapun.

tableno 2016.01.27. 07:17:25

"másik jellemző történet, hogy valaki ugyan a szakmájában és elég magas szinten tud elhelyezkedni, ám egy idő után kiderül, hogy egy bizonyos, általában középvezetői szintnél nem nagyon tud följebb kerülni a ranglétrán. Ők úgy számolnak, hogy a végzettségükkel és a külföldi tapasztalatukkal Magyarországon kinyílhat számukra az üvegplafon" - na ez egy hatalmas nagy illúzió. Eredetileg én is így számoltam, amikor kijöttem, de aztán rádöbbentem, hogy az "üvegplafon Magyarországon sokkal keményebb és sokkal alacsonyabban van. Nálunk egy vezetői szintű állás betöltéséhez nem szakmai tudás kell (az néha kifejezetten hátrány), hanem kapcsolatok. Az pedig szükségszerűen hiányzik, ha valaki hosszabb ideig külföldön élt.

Golf2 2016.01.27. 07:18:04

@tableno: De mé nem tékomÁkos adja elő?

tableno 2016.01.27. 07:22:23

@Golf2: mert nincs benne princípium...

Golf2 2016.01.27. 07:40:03

@tableno: Pedig ő a Nemzeti pacsirtánk nem?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 07:54:05

A kérdés jellemzően politikai, s szinte megoldhatatlan:
- a nyugati bérszint szívó hatása sokáig meglesz még,
- a magyar bérszint nem emelhető fel nyugatközeli szintre.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 07:54:08

@Zoole[uk]:

Az Ubernek nincsenek alkalmazottjai, leszámítva pár ügyfélszolgát és irodai alkalmazottat. A sofőrök nem alkalmazottak.

HardPötty 2016.01.27. 08:01:41

Hahahaha „Az érdeklődés rendkívül nagy, amit az is tükröz, hogy a programban már 57 fiatal magyarországi elhelyezkedését és munkavállalását segítették elő néhány hónap alatt”. 57... nagynak számítana a Virág úti ovoda diavetítésén.
Rendkívül nagy... az...
Egy vicc jut eszembe erről.
Paradztgyerek kèrdi: Écsanyám kinek keni azt a hátalmas zsíros kenyírt?
- Neked fiam.
- Azt az aprót???

Határátkelő 2016.01.27. 08:04:46

@tableno: Hát itt van bent a posztban a dal! :))))

HardPötty 2016.01.27. 08:06:22

Azt hiszem az egyik legnagyobb hazacsábító tényező az lenne ha a teljes politikai elitet a kukába vágnánk és kipróbálnánk valami fiatal bandát. Fidesz, Mszp màr volt porondon. A Jobbikot odarakni... hát elég meredek... rájuk fér még egy kis finomodás... a maradék meg... bakker nincs is alternatíva a cserére.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 08:10:43

@HardPötty: nincs, mert a hiba nem a politikusokban van, hanem azokban, akik eldöntik, melyik tolvaj üljön a trónra.
@BircaHang Média: persze, hogy nem emelhető fel, egyenesen a fizika törvényei tiltják :)

HardPötty 2016.01.27. 08:15:16

Ok idézek nektek egy tegnapi facebook "beszélgetésből".
"...hüjje vagy ha külfődre szülsz gyereket (én amúgy férfi vagyok megjegyzem), mer nem lesz magyar. Én nem engednèm az enyémnek hogy elmennyen."
Mire én: "Nekem csak az számít, hogy boldog legyen majd, bárhol is él."
Ő: " Nem baj, majd nyajja az angol király seggét a hazát meg leköpi"

Ti hazakívánkoznátok a gyerekkel a szülővárosotokba olyan közegbe ahol ilyen emberek élnek?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 08:16:34

Sokadszor bizonyosodik be hogy nincs új a nap alatt.
A komcsi vilag annak idején kitalált egy zenei stílust aminek a rendszer népszerűsítése volt a feladata a fiatalok körében. Pol-beat volt a neve.
Úgy látom ez a renbszer is feltalálta a melegvizet és új pol-beat stílusban nyomjak.
Én annak idején rengeteg pol-beat dalt hallottam olvasótáborokban és egyéb helyeken. A mai közéleti szereplők közül sokan kezdték a pályájukat pol-beattal. Most ugyanezt nyomják felmelegítve.

HardPötty 2016.01.27. 08:18:08

@Zka: azt látom, hogy politikussá válni lassan nem azt jelenti, hogy kèpviselsz valamit vagy küzdesz valamiért, ami a mögötted álló embereknek fontos, hanem egy út arra, hogy meggazdagodj vagy legàlisan lopj. Amíg ez nem vàltozik addig nincs remèny.

Golf2 2016.01.27. 08:18:28

@tableno: "üvegplafon" Inkább Nemzeti plafon van: ha kihúzod magad,beleverheted.

HardPötty 2016.01.27. 08:23:26

Gyorsan megjegyzem hogy nyugaton sem jobbak a politikusok sokkal, de az ember úgy érzi hogy hagynak egy kis mozgásteret neki. Tudsz dolgozni, vàllalkozni, de tudsz pihenni és feltöltődni is. Balansz van. Otthon pedig azt làtni, hogy nyomják le a mérleg egyik serpenyőjét, hogy az övék emelkedjen. És még csak nem is titkolják. Nyíltan.
Aztán meg előhúznak ilyen csodaszámokat, 47000 elèg az élethez, 57 ember rendkívüli siker stb.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 08:24:38

@HardPötty:

Ez semmit se változtatna.

Nem kormányfüggő az, hogy Mo-on miért nincs nyugati bérszint. Márpedig ez az egyetlen oka a kitántorgásnak.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 08:26:35

@BircaHang Média: ja, valóban nem kormányfüggő, csak épp nem attól függ, amitől te képzeled :)

HardPötty 2016.01.27. 08:31:40

@BircaHang Média: ne mond már hogy az eü dolgozók vagy a pedagógusok bére nem kormány függő. Ki adja a pènzüket? A Tesco vagy az Audi? Ahogy mindenre úgy a bèrekre is tud hatást gyakorolni az állam. Az áfa az egekben ha nem is bért emel de el tudnà èrni hogy egy adott bér értéke nagyonn legyen. Akkor ne legyen kormány ha nem tőlük függ... szóljunk a gyíkembereknek? Vagy legyünk gyarmat. Azért választasz es teszel kormányra valakit hogy hatással legyen es ne csak pislogjon mint hal a szatyorban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 08:33:43

@HardPötty: szerintem úgy érti, hogy nem egy bizonyos párt felelőssége, hanem mindé. Ami történetesen igaz.

adg 2016.01.27. 08:36:32

@HardPötty: ilyen primitiv suttyok mindenhol vannak, nem szamit semmit. A csaladomban es az ismeroseim kozt nem volt. Ez viszont szamit. Az ismeroseim kozott nem is lehetne.

Mindezekkel egyut most eppen nem kivanom haza a gyerekeimet a szulovarosukba. Meg ha nem is ott szulettek fizikailag. :)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 08:55:44

@HardPötty:

A kérdés geopolitikai. Az ország pénzét szivattyúzza ki a nyugat. Amíg nem sikerül egy erős fejszevágással ezt levágni, a probléma mindig meglesz. Addig csak apró lyuktöméseket lehet végezni, azaz pl. elvenni pénzt mondjuk a rendőröktől és többet adni az ápolnőknek, vagy fordítva. De a probléma alapjában így nem oldható meg.

Ez kb. olyan, mintha egy házon az eresz eltörik, s az emberek azon vitáznának hoivá vezessük a vizet, ahelyett, hogy az ereszt kicserélnék vagy megjavítanák, hogy ne legyen vízcsurgás.

apakanyar · https://www.facebook.com/profile.php?id=100010714444379 2016.01.27. 08:55:59

Az a 30 ezer szabad állás biztosan gazdára vár? Jól hangzik ez a szám, meg a sírás is, hogy fogy a munkaerő... vagy az csak egyes pályázókkal történik meg, hogy nem kap választ a hirdető cégektől? Akkor sem, ha a kiírásnak megfelelne?

DorotkaB 2016.01.27. 09:02:14

Hát, én pont holnap fogom rontani eggyel a statisztikát... leadom a személyim. Sosem terveztem, hogy külföldön fogok élni, de így alakult és legalább megláttam, hogy mekkora a baj Magyarországon, még a régión belül is. Az elején úgy voltunk vele, hogy még sehol sem telepedünk le, meglátjuk, mi lesz, élhetünk akár Csehországban vagy Magyarországon is, mindegy. Azóta sajnos rájöttünk, hogy nem mindegy, a kilátásaink sokkal jobbak itt. És nem feltétlenül az anyagiakra gondolok, hanem inkább arra, hogy nem tesz keresztbe nekünk a rendszer és a társadalom egy része ott, ahol csak tud. Na jó, megyek, indul a buszom...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 09:06:06

@BircaHang Média: ja ez a szivattyúzás, ezen mindig röhögök. Ez az ami egyes politikavezérelt közgazdászok szerint úgy működik, hogy attól van kevesebb pénzünk, hogy nyugati befektetők itt gyártatnak valamit, nem másol. Mert nyilvánvaló ugye, hogy csak azért nincs magyar autógyár, mert a gonosz nyugatiak gyártanak itt autót és nem azért, mert magunktól képtelenek vagyunk rá.

tableno 2016.01.27. 09:06:25

@Praliné.: Az a röhej, hogy én több, mint 10 évvel ezelőtt pontosan ezért mentem ki. Otthon 28 éves koromra koppant a fejem az üvegplafonon, gondoltam pár év külföldi tapasztalat után majd visszamehetek vezetőnek. Hát jó kis kijózanodás volt, amikor megpróbáltam hazamenni, és kiderült, hogy még azon a szinten sem tudnék elhelyezkedni, amit annak idején otthagytam. Egyszerűen leszarták a kinti tapasztalatot, a bérigényemet (a kinti fizetésem fele) meg szó szerint kiröhögték. Olyat is ismerek, aki kint lehúzott pár évet egy multinál, akik aztán hazaküldték vezetőnek. Fél évig bírta otthon, mindenki őt, a "nyugatit" fúrkálta, és teljesen ellehetetlenítették a munkáját. Amint tudott, visszamenekült Nyugatra. Hát így...

HardPötty 2016.01.27. 09:10:59

@DorotkaB: lehetne hogy majd megoszd velünk a tapasztalatod, hogy hogy zajlik le ez az egész? Persze csak ha nem titok.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 09:11:51

@tableno:

Bárcsak igazad lenne! Ha így lenne, semmi probléma nem lenne. Hiszen azonnal megoldható lenne minden hasonló gond.

mozzie 2016.01.27. 09:22:37

@HardPötty: Na, aki számára a Jobbik lenne a csábító tényező... Mekkora perspektíva!

Mit mondjak? Örülök, hogy magam és gyermekem is határon kivül van.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 09:26:16

@Zka:

"attól van kevesebb pénzünk, hogy nyugati befektetők itt gyártatnak valamit, nem másol"

Nem, nem attól.

Hanem attól, hogy az ország által megtermelt haszon java külföldre szökik.

Ez olyan, mintha úgy akarnál jóllakni, hogy nézed, ahogy én eszem az ebédlődben.

tableno 2016.01.27. 09:27:24

@BircaHang Média: olvastad a következő hozzászólásomat? Na AZ a baj, és nem más.

Mr Long 2016.01.27. 09:44:58

@HardPötty: Miért nem indítasz egy pártot, akik leváltják őket?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 09:45:35

@BircaHang Média: de Birca, nem fogod fel, hogy az a termelés, amit a külföldi tőke végeztet itt, az nélkülük nem volna, vagy nem ugyanilyen volumenben volna? Ergo annak az egyenlege, hogy itt befektetnek, összességében számunkra pozitív vagy semleges.

És nem, nem lehetne megoldani a problémákat hipp-hopp, mert sok és mélyen gyökeredző probléma okozza azt, hogy a magyar gazdaság önállóan szart se tud produkálni a nyugathoz képest.

Persze kényelmesebb hazugságokkal meg konteókkal elhárítani a felelősséget.

Herr Géza 2016.01.27. 09:48:28

@BircaHang Média: "Az ország pénzét szivattyúzza ki a Nyugat." Ez így van, tegnap egy kommentböl megtudtam azt is, hogy Magyarország több "tagdíjat" fizet az EU-nak, mint az a pármilliárd évente, amit támogatásként kap. :))))

Hari Seldon 2 2016.01.27. 09:49:55

Most a videoklippel kapcsolatban:
Azt megértem, hogy a határon túliak sokkal érzékenyebbek a témára, és ők másképp élik meg. (ezt nagyjából megértem, és el is fogadom)
De azért ha már csinálnak egy videoklipet, most hirtelen arra már figyelhettek volna már, hogy a gyerekek miben vannak. 3,17-nél Cool generation , meg Marilyn Monroe-s póló?

HardPötty 2016.01.27. 09:53:51

@Mr Long: alapverően konfliktus kerülő vagyok és a vezetőtípus is távol áll tőlem. Nem hiszem hogy alkalmas lennék politikai pályára.

Csodabogár 2016.01.27. 09:54:17

Kicsit értetlenül olvasom ezt a munkaerő hiányt. Nem vagyok tájékozott, mert szerencsémre már rég tulkoros vagyok és nem kell munkával foglalkoznom. Viszont itt igen sokszor olvastam már, hogy azért mennek el az emberek, mert itthon semmi lehetőség nincs. Akkor hogy is van ez? Angliában valami akármit csinálni, sokszor rossz lakahatási körülmények közt jobb mint itthon?
Félreértés ne legyen én lennék az utolsó, aki bárkit rábeszélne az itthon maradásra, vagy a hazatérésre. Csak egyszerüen nem értem. Persze lehet, hogy a kormány siráma csak propaganda, sőt elég valószinű.
Ennél durvább propaganda már csak az, hogy a gonosz multik viszik el a pénzt. Nem tudom ki mivel telefonálna és internetezne, ha gonosz Telecom nem fektet be egy rakat pénzt a hazai telefoniába. Természetes, hogy egy idő után, azért szeretnének látni valami hasznot is belőle. Ez persze csak egy példa, de a többi is így működik.

M. Péter 2016.01.27. 09:56:50

@BircaHang Média: A California Emplyment Development Department néhány esetben már úgy döntött, hogy a sofőr igenis alkalmazott, az uber persze fellebbezett, ez még most is folyamatban van.

M. Péter 2016.01.27. 09:58:06

@Zka: Birca azt szeretné, hogy keletre, Oroszországba menjen a szivattyúzás,

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 09:59:42

@Csodabogár: van itthon lehetőség, de vagy speciális képzettség kell hozzá (ami sok embernek nincs) vagy csak zsebpént fizetnek és kevésért nem szeret dolgozni senki. A kettő között meg nem nagyon van semmi.

Most jött meg az M30as nyomtatványom. A német munkáltatóm szép pénzt belémtolt tavaly, ha hozzáadom a bérem járulékait és amit a vállalkozásommal kerestem a világpiacról, kb 16M HUF jött be az országba csak tavaly csak általam. Ebből is világosan látszik, hogy mekkora pénzszivattyú van!!!44négynégynégy!!

Herr Géza 2016.01.27. 10:01:34

@Határátkelő: Kérem szépen a cím nem igaz (ez a ballibsi nyugatbarát média már csak ilyen...:D). Tegnap a TV híradójából ugyanis megtudtuk, hogy az az 57 immár 65. Szárnyal a program, no.
Az azért vicces, hogy ha konkrétumokat (hol, melyik cég, hány ilyen hazatelepülöt foglalkoztat, milyen állásban stb.) kérdeznek a Tállai-Suttyó elvtárstól, akkor a személyiségi jogokra hivatkozva nem ad infót. A TV meg akart szólítani legalább egy ilyen fiatalt, de senkit nem tudtak, mert ök meg arra hivatkozva nem álltak kamera elé, hogy "az megnehezítené a beilleszkedésüket".
Hát így aztán mondhatnánk teljes joggal, hogy hiszi a piszi, lehet az a 65 akár 12 is....
És már a kezdetekkor kiderült, hogy maga a Nagy Nemzeti Hazatelepítö Központ (sic!) is felszívott néhány hazatelepülöt, így azért kíváncsi vagyok, hogy ebböl a 65-böl most mennyi is dolgozik házon belül.
Tudom, az örök kekec beszél belölem... :))))

HardPötty 2016.01.27. 10:05:34

@Herr Géza: immár 65? ☺ Valami elindult akkor! Felhívom a feleségem keresse meg a bőröndöt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 10:11:08

@Csodabogár:
Miért?
Harminc év szakmai gyakorlattal Magyarország legnagyobb állami közműszolgáltatójánál 8 órás nappali műszakban havi 100ezer forint volt a bérem.
Itt ugyanazt a pénzt kettő nap alatt keresem meg.
Hát ezért is…

Herr Géza 2016.01.27. 10:15:18

@HardPötty: Hát igen, amíg ilyen nagyságrendü számokról beszélünk, amik a "statisztikai hibahatáron" belül vannak, addig nekem van egy megalapozott gyanúm, hogy a szó igazi értelmében senkit sem sikerült tényleg "hazacsábítani", hanem azok ragadták meg ezt a lehetöséget, akik kimentek, nem jött be a húzás és egyébként is hazajöttek volna.
Aranyos volt valamelyik LMP-s beköpése a tegnapi riportban, miszerint, ha ezt a sikertempót bírjuk tartani, akkor 6783 (a pontos számukra nem emlékszem, de valami ilyesmi volt..:D) év múlva az utolsó kitelepülöt is sikerül hazahozni.

HardPötty 2016.01.27. 10:19:42

@Herr Géza: az idő vègtelenjében mit számít röpke 6000 év. A kihívás addig kormányon maradni. ☺

Herr Géza 2016.01.27. 10:21:04

@Csodabogár: Gonosz multik: érdekes, hogy amikor az OTP romániai leányvállalatának terjeszkedéséröl volt szó, akkor senki nem azon károgott, hogy a gonosz magyar multi elszivattyúzza a románok pénzét. Nem, ott az volt a baj, hogy a magyar OTP Romániában miért ad kisebb kamatra kölcsönt a románoknak, mint M.o.-on a magyaroknak. Szóval a "gonoszt" azért ök is megszolgálták...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 10:25:41

@Herr Géza: nyilván arra is van valami geopolitikai ok vagy háttérhatalmi egyezmény, hogy a magyaroknak kell a legtöbb kamatot és költséget fizetniük a bankoláskor :)

HardPötty 2016.01.27. 10:26:07

Szerintetek elképzelhető, hogy valamilyen szerződésben foglalt megkötés miatt nem tudja a média megszólaltatni a 65 haza hívott fiatalt? Vagy tud valaki linkelni egy cikket is, amiben megszólalnak?

fhdgy 2016.01.27. 10:52:31

@Csodabogár: Lehet, hogy strukturális probléma a dolog.

Lehet a munkaerő piacon ezer munkanélküli lóápoló, ha nekem ezer autószerelőre van szükségem.

Van ezer munkanélküli, meg ezer betöltetlen állás, az egyenleg nulla, de senki sem boldog!

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 10:52:55

@M. Péter:

Nem, a haszon zöme maradjon bent, ennyi az egész.

Még SOSEM volt olyan az emberiség történelmében, hogy egy ország úgy lett gazdag, hogy kiment a haszna. Ha így lenne, ma Kongó lenne a világ leggazdagabb országa.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 10:52:56

@tableno:

Abszurd a várakozásod.

Miért várod el, hogy az ország kivételezzen veled, csak azért, mert van külföldi tapasztalatod?

Mire fel akarod Mo-on a magyar fizetés többszörösét?

Miért várod el, hogy azonnal vezető lehess, anélkül, hogy végigmentél volna a lépcsőfokokon?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 10:52:56

@Zka:

Ha egy ország haszna külfödlre szökik, az nem jó az adott országnak. Ez alapigazság: még senki sem lakott jól abból, hogy más evett.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 10:52:56

@Herr Géza:

S miért csak a tagdíjat nézed és az EU-segélyt?

Mondok egy példát.

Odamegyek hozzád: elveszem összes pénzedet. Majd visszaadom az ötödét. S aztán verem a mellemet, hogy azt visszaadtam neked, s hálatlannak nevezlek, ha te továbbra is sérelmézed, hogy korábban mindent elvettem tőled.

Na, az EU pont így működik.

Pernilla 2016.01.27. 10:56:48

@fhdgy: hat ugy nagy vonalakban ez lehet a helyzet

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 10:57:46

@BircaHang Média: ok Birca, mikor jött ide az EU elvenni az összes pénzünket, ha már úgy gondolod, hogy ez egy jó példázat?

tableno 2016.01.27. 11:01:33

@BircaHang Média: Ó hát persze. A többéves külföldi tapasztalatom a magyarországiaknál százszorta sikeresebb cégek menedzsmentjében teljesen értéktelen. Az, hogy az ottani, a magyarnál jóval meritokratikusabb rendszerben már egyszer végigmásztam a szamárlétrán, az nem számít. Az, hogy több világnyelvet felsőfokon beszélek, és tudok is a nyugat-európai, amerikai, ázsiai partnerekkel dolgozni és szót érteni, a francnek se kell. Végül is én vagyok a hülye, hogy képletesen nem adom el a BMW-met egy Trabant áráért. Na kérem ez az a mentalitás, ami miatt SOHA nem lesz magyar tulajdonú, nemzetközileg is sikeres cég. EZÉRT fogják a külföldi multik mindig is kilapátolni az országból az ott megtermett nyereséget. EZÉRT marad Magyarország csóró. Mert megérdemli.

Herr Géza 2016.01.27. 11:02:05

@HardPötty: Logikátlan lenne, hiszen ha tényleg sikertörténetek ezek, akkor kiválóan lehetne a riportokat propagandacélra felhasználni, gyanúm szerint a vízcsapból is az folyna. Ha viszont attól félnek, hogy elkotyogják azt, miszerint úgyis hazajöttek volna, akkor viszont nagyon is logikus.:)
A program honlapja is sokatmondó. Van egy "sikertörténetek" rovat, ahol 4 (!) illetövel van egy rövid interjú:
www.gyerehazafiatal.hu/tartalom/sikertortenetek
A legszebb az, hogy egy büdös szóval nincs megemlítve, hogy mégis mi szerepe volt a programnak a hazajövetelükben, mit kaptak, hogyan segítették öket. Söt, egyikük definitív leírja, hogy 6 éve van otthon, azaz köze nincs ehhez a kampányhoz.
De a csúcs: "...akkor még nem tudtam németül, de közben kiderült, hogy Ausztriában fontos a német nyelv ismerete."
Hát, b+, hogy mik vannak..... :)))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2016.01.27. 11:07:28

@BircaHang Média: Akkor te egy másik EU-ban élsz... Mégis mutass már egy szavahihetö bizonyítékot arra, hogy M.o. mennyit fizet be az EU-kasszába "tagdíjként"!!!!
"Odamegyek hozzád: elveszem összes pénzedet. Majd visszaadom az ötödét."
Ezzel konkrétan azt állítod, hogy M.o. ötször annyit fizet be az EU-ba, mint amennyit onnan kap?? Ne hülyíts már....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 11:10:52

@Herr Géza: nem, konkrétan azt állítja, hogy mindet elveszi, olvasd csak újra :)))

fhdgy 2016.01.27. 11:11:29

@Pernilla: Sőt lehetnek területi problémák is! Ha pl. Záhonyban van ezer autószerelő munka nélkül, Győrben meg ezer ló ápoló, de Győrben ezer autószerelő kellene, Záhonyban meg ezer lóápoló, akkor is gond van. Persze, mondhatjuk azt hogy költözzenek oda, ahol kellenek és hurrá mindenki jól járt.

Azt viszont tudjuk, hogy a magyar munkarő nem elég mobil. Miért is lenne az? Viszont, ha megmozdul, akkor már majdnem mindegy hogy 400 km.-re költözik vagy 1600 km.-re. Az eredmény viszont "kicsit" más lesz!

Herr Géza 2016.01.27. 11:12:02

@HardPötty: B+, ez tényleg LOL!!! :))))))))))))))))))))))))

tableno 2016.01.27. 11:13:08

@Herr Géza: Az is érdekes, hogy a négyből három ugyanannál a cégnél helyezkedett el...

Pernilla 2016.01.27. 11:14:48

@fhdgy: vagy ugy igen. a lenyeg, hogy ez nem ilyen egyszerü matek, hogy 100.000 munkanelküli + 100.000 munkahely = 0

Herr Géza 2016.01.27. 11:18:33

@tableno: Na de várjál, az IT Services az a Deutsche Telekom "leányvállalata". :D Ebböl következik, hogy:
1. Lehet, hogy az Ákos sztori miatt már ki is lettek rúgva....
2. Mégiscsak a gonosz multit etetjük (állampénzen), hiszen hazahoztuk nekik az embereket szarért-húgyért fizetésért.... :))))

tableno 2016.01.27. 11:20:05

@Herr Géza: Na ja, a negyedik meg a Mars-nál van...

fhdgy 2016.01.27. 11:20:33

@Herr Géza: Ha csak a "tagdíjra" meg a támogatásra szorítkozunk, akkor maximálisan igazad van.

Viszont nem csak azt fizetjük, amit "tagdíjként" fizetünk. Birca azt is számolja, amit haszonként pl. a Telekom kivisz. Ebben neki van igaza.

Illetve csak lenne!!!

A Telekom csinált egy működő, hasznos, hasznot hozó távközlést Magyarországon, aminek nagy haszna van, és ez a nagy haszon itt is marad.

Ha nem lenne Telekom, akkor nem tudná "kiszivattyúzni" a pénzt és mennivel jobb lenne, ha igazi magyar cég csinálna itthon távközlést.

De jó lenne! Birca nem tudná ide ontani az elméleteit, mert füstjelekkel tudna csak kommunikálni és az idáig nem tudná az információt közvetíteni. Ha Birca kitalálná a csodafüstöt, akkor sem lennénk jobb helyzetben, mert a két rendszer, a magyar és a bolgár, nem lenne kompatibilis.

tableno 2016.01.27. 11:22:49

@fhdgy: Azt is illik elfelejteni, hogy a gonosz multi az ADÓZOTT eredményét viszi külföldre. A nemzeti magyar oligarcha pedig az adózatlant...

fhdgy 2016.01.27. 11:23:40

@tableno: Szerintem sokkal egyszerűbb a képlet! Aki külföldről jön haza, az már eleve gyanús! Ja, és túl okos.

Volt, hogy engem is azzal utasítottak el pályázatnál, hogy túlképzett vagyok!

fhdgy 2016.01.27. 11:27:55

@tableno: Értelek, értelek, csak a végén még sem értelek.

Értelek, mert igazad van.

Nem értelek, mert nem érted, hogy nagyon sok embernek ezt úgy sem tudod elmagyarázni, mert vagy eleve nem érti vagy nem is akarja érteni.

Vedd észre, vedd tudomásul kérlek, hogy Te túl sok vagy a Nagy Magyar Ugarra!!!

Herr Géza 2016.01.27. 11:30:51

@tableno: Ja, mert hogy az egy "családi vállalkozás"... Ami igaz is, csakhogy a családi vállalkozás a tulajdonosok személyétöl függetlenül igencsak kimeríti a multi fogalmát.. ès még amerikai is, tehát maga az ördög....
Birca következtetése: a Mars is magyarok zsírjából él meg... :))))

tableno 2016.01.27. 11:38:44

@fhdgy: Ebben a szegény multirágta országban minden orvosnak, mérnöknek, közgazdásznak, profi szakmunkásnak, stb MEG KELL ÉRTENIE, hogy nem kereshet annyit, mint egy egy semmihez nem értő, valakinek az unakaöcsikéje huszonéves helyettes államtitkár, vagy egy kétballábas felcsúti focista. Mert az EU nem hagyja!

Narina 2016.01.27. 11:41:34

@BircaHang Média: Birca! Magyarazd mar el nekem azt, hogy, hogy a fenebe szerezzen egy frissen vegzet szakember otthon szakmai tapasztalatot, ha
1. megszuntettek a szakmunkasok szakmai gyakorlatat pl.
2. nem tud elhelyezkedni a szakmajan belul, mert meg nem szakkepzet vagy nincs szakmai gyakorlata(?)
3. piszkosul pofara megy a kivalasztas
4. friss husokat nem szeretik
Mas: Szinten hozzad: Mond el nekem kerlek, hogy mert ne lehetne alkalmazni vezetoi szintu gyakorlattal, kulfoldi tapasztalatokkal rendelkezo embert, ha nincs megfelelo (ertsd ugyan olyan szintu/foku kepzetseggel es gyakorlattal rendelkezo) magyar tapasztalatokkal vegzet szaki? Bar, hogy eroltettem a buramat nem ertem a logikadat. Egyszeruen az en paraszti eszemnek az az egyszeru keplet, hogy van egy betoltetlen vezetoi allasom nincs ra masik olyan jelentkezo aki a tapasztalatai reven nagyobb hasznot tudna hozzni a cegnek csak aki kulfoldon dolgozott, akkor logikusan celszeru azt az allast odaadnom neki, hiszen sokkal tobb nyereseget fog behozni, mar csak a kint szerzett kapcsolatai reven is. Azonban manapsag ugy latom, hogy rohadtul nem gondolkoznak logikusan az emberek. Persze ertem en, hogy a kulfoldrol haza erkezonek nagyobb a pofaja, mert tudja, hogy lehet mashogy is csinalni es ezt a cegvezeto urak nem szeretik, mert a buszkeseguk fontosabb mint a jozan eszuk. Annak sincs logikaja amit te mondasz, hogy mert is kene igy alkalmazni Ot, mert ne indulhatna alulrol. Azert lelkem mert, tiszta ido es penz pocsekolas, egy megfelelo tapasztalattal rendelkezo embernek ujra vegig jarnia az egesz kochengeres rangletrat. Tudsz rola, hogy szokasoddal ellentetben most az ervelesed akkora hulyeseg, hogy arra most nem talalok jobb jelzot?????????? (mar elnezest, tiszteletemet orizve) Egyszeruen gondold at ezt meg egyszer es butasagrol ne akarj senkit meg gyozni. Termeszetesen, ha van meg epkezlab erved ami nem ez nagyon szivesen meghallgatom/olvasom, hat, ha megertem mert is van igazad.

Sanyi9 2016.01.27. 11:42:11

Szerintem Bircanak igaza van: jobb lenne Magyarorszagnak, ha az ott megtermelt haszon (zome) az orszagban maradna.

Gyakorlatilag azt nem tudom, hogy ezt hogy lehetne elerni. Kizarolag magyar magan/allami tulajdonu cegek letezzenek es ne vigyek ki a (z adozas utanni) hasznot. Az EU-n belul ez biztos nem megoldhato, sehol sincs ez igy.

Nem ertek (elegge) a kozgazdasaghoz, ahhoz, hogy egy megfelelo modelt talaljak. Ha valakinek sikerul, esetleg ossza meg velem is az informaciot.

adg 2016.01.27. 11:43:37

Nahát, tisztára el vagyok képedve. Olvasom itt ezt a sok negatív és pesszimista kommentet, így sem jó, úgy sem jó. Szegény kormány a beleteket kidolgozná, csak gyertek végre haza a hazátokba otthon lenni, de nektek a szar is ízetlen. Kevés a 60 ember? Hát ez csak a kezdet, tegnap meg csak ötven volt, holnap 80, aztán 120, 256, 512, 1024, 2048, 4096, 15000, 250000 es par hét múlva már mindenki otthon lehetne, meleg paplan, vetett ágy. -20 fok.
De nem, csak a károgás. Nem csoda, hogy a hajók is állnak, nem lehet nektek jót tenni. Maradjatok ahol vagytok, jó lesz az nektek, teljesen elvakította az agyatokat a delíriumos nyugati fertő ópiumos mákonya. De később aztán már ne is próbálkozzatok, amikor felrobban a jólét es a haza fényre derül, tikkadt szöcskenyájak legelésznek majdan rajta. Ti meg ott fogtok sírni, ahol senki se lat, mert csak nyakaskodtok, nem akarjatok meglátni ahogy a nagy jóság arád felétek.

Aaah, mindegy.
A remény halt meg utoljára...

tableno 2016.01.27. 11:46:59

@Sanyi9: "Kizarolag magyar magan/allami tulajdonu cegek letezzenek es ne vigyek ki a (z adozas utanni) hasznot."- volt már ilyen, úgy hívták, hogy szocializmus. Hatalmas siker volt...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 11:47:18

@fhdgy: csakhogy kevés olyan befektető van, aki nem hagy itt több pénzt/nem generál nagyobb gazdasági aktivitást, mint amennyi pénzt kivisz. A profitráta csak pár % szokott lenni, a piaci verseny gondoskodik róla, hogy ennél nagyobb ne legyen.
Ezért alapvető hazugság a pénzszivattyú dolog.

A valós árnyodala inkább abban mutatkozik meg a nyitott gazdaságnak, hogy csomó dolgot importálunk, amit magunknak előállíthatnánk (és aztán akár exportálhatnánk is), csak az előállításhoz szükséges infrastruktúrát ügyesen eladtuk fillérekért, a kapcsolódó knowhow kikopott, elavult. Utólag nulláról fejleszteni és versenybeszállni egy óriási piacon nehéz, hagyni kellett volna megerősödni a gazdaságot (illetve rendesen, tudatosan fejleszteni kellett volna), mielőtt egyesültünk az EUs piaccal.

adg 2016.01.27. 11:50:05

@Sanyi9: "Szerintem Bircanak igaza van: jobb lenne Magyarorszagnak, ha az ott megtermelt haszon (zome) az orszagban maradna.

Gyakorlatilag azt nem tudom, hogy ezt hogy lehetne elerni."

Na, en tudom. Meg kell varni, amig minden mocskos nyugati ceg megtermeli a hasznot, majd mielott kivinnek az orszagbol, al kell venni toluk. Es kesz. Csak figyelni kell.

Szerintem ez a valasz logikailag legalabb annyire rendben van, mint Birca tobbi erve, vagy micsodaja.

Narina 2016.01.27. 11:52:16

@adg: Hat csokolom a szep szivet en meg most sem latom azt a fene nagy josagot felem aradni. Lehet, ha meg latnam is, megijednek tole, annyira szokatlan lenne. :D (mar bocsanat a kozvetlen hangert)

fhdgy 2016.01.27. 11:53:37

@tableno: Tegyünk egy próbát: ezt magyarázd el Bircának, hogy meg is értse, el is fogadja!

Ha sikerül, minden tiszteletem a tiéd!

tableno 2016.01.27. 11:56:58

@Zka: "A valós árnyodala inkább abban mutatkozik meg a nyitott gazdaságnak, hogy csomó dolgot importálunk, amit magunknak előállíthatnánk (és aztán akár exportálhatnánk is), csak az előállításhoz szükséges infrastruktúrát ügyesen eladtuk fillérekért, a kapcsolódó knowhow kikopott, elavult." - ez pedig sajnos szintén nem a gonosz multik és EU sara. A rendszerváltáskor ugyanis a rablóprivatizáció révén a volt komcsi vezérek magukévá tették a magyar ipar nagy részét, aztán gyorsan aprópénzre váltották. Az még a jobbik eset volt, amikor rögtön egy multi vette meg (pl a GE-Tunsram), mert akkor legalább volt némi fejlesztés. De pl az Ikarus vagy a Videoton Széles Gábor kezei között elég hamar tönkrement...

tableno 2016.01.27. 11:59:36

@fhdgy: azért annyira nem vagyok elszállva magamtól, hogy feltételezzem, képes vagyok ekkora csodára...

Narina 2016.01.27. 12:00:10

@fhdgy: Ohm! Nem szoktam ilyet mondani, de erre szegenynek legalabb akkora eselye van, mint annak, hogy a magyar politikai elit 25 evre vissza menoleg bevallja minden bunet, vissza fizeti az osszes ellopot elherdalt, erteket, onkent lemondanak a tovabbi politikai palyarol es egy olyan kormanyt allit ki, aki tenylegesen az orzag fellenditesen dolgozik. Tehat nagyjabbol a 0 szerintem a szazalekos arany. (ezuton nem tableno retorikai kepesseget kritizalom, hanem Birca meggyozhetoseget ohajtottam szemleltetni) :D

fhdgy 2016.01.27. 12:01:45

@Zka: Nem vagyok Írország szakértő, de a múltból a következők rémlenek:

Amikor Írország csatlakozott az EU-hoz, a "legkisebb", "legszegényebb" gyerek volt.

A csatlakozás jó ideig abszolút nem volt sikertörténet, mert a legkisebbet ugye mindenki elnyomja.

De a legkisebb fiú kb. 15 év alatt felcseperedett annyira, hogy már nem sorolták a szegények közé.

A mese tanulsága: szegényen, csupasz seggel belépni egy gazdag társaságba, nem egy leányálom, akiben viszont van spiritusz, hosszú, szívós munkával igen is felemelkedhet.

A kérdés az, hogy bennünk van-e spititusz?

fhdgy 2016.01.27. 12:03:09

@tableno: Az igazi zsenik egyik ismérve a szerénység!

soad1221 2016.01.27. 12:03:31

@BircaHang Média: teljesen félre megy ez a beszélgetés.

Tehát az alapprobléma, hogy Mo-n a tapasztalatot egy cég a nála lévő ranglétra végigmászása alapján ismeri el.
Az a tapasztalat, amit külföldön szerzett az ember, az azért értékes, mert egy teljesen más környezetben megismert tapasztalatot jelent, ahhoz történő alkalmazkodást. Minél több ilyen tapasztalatod van, annál kevesebb ismeretlen helyzet fordulhat elő. Remélem nem kell kifejteni miért jelent értéket ez egy vezető esetén.
Nos egyben ez a válasz, hogy miért ér többet a komoly külföldi tapasztalattal rendelkező ember.
Hogy miért kellene a "többszörösét" megfizetni. Nem írta tableno, hogy a többszöröse, és nem is ez a lényeg. Azt kell megfizetni, ami ahhoz kell, hogy legalább csak kicsivel maradjon el a kint elért életszínvonalához. Ha ez sokkal elmaradna, akkor egész egyszerűen nem jön. tableno hozzászólásait ismerve nem azt várta el, hogy piros szőnyeget leterítve, királyként kezeljék, mert ő nyugatról jött.
Amiről ő beszél, az a sajnos nagyon is meglévő probléma, hogy pusztán irigységből még inkább keresztbe tesznek, feltéve, hogy nincs meg a kapcsolati háló ahhoz, hogy mégiscsak legyenek seggnyalóid...
A gond, hogy nem értik sokan, hogy a vezető nem feltétlen seggnyalókat akar maga alatt látni, hanem munkavállalót.

Hogy a külföldi cég el akarja vinni a hasznot, illetve annak nagy részét? Persze, ezért fektetett be. Lehet ezt szabályozni, hogy ne lehessen teljesen irreális, és ezzel még egyet is tudok érteni, de azért itt az a mértékű kihasználás nincs, amit kizsákmányolásnak lehetne nevezni. Szerintem kérdezz meg sok ázsiai 10 év körüli gyereket, hogy mit is jelent a kizsákmányolás szó, és akkor a mi kizsákmányolásunkat már nem is biztos, hogy annyira negatívan látod.

Szóval persze, elviszi a hasznát, ezért fektetett be. Az lenne a fontos, hogy exportra gyártó magyar tulajdonú cég legyen sok. És nagyon fontos lenne, hogy ezek minőséget gyártsanak. És különösen fontos lenne, hogy megtanuljon egy olyan vállalati kultúrát, ahol a munkavállaló nem lopja meg a munkaadót, és a munkaadó, meg nem akarja meglopni a munkavállalót.
Ja és ahol az állam nem akarja meglopni a munkaadót és a munkavállalót egyszerre, cserébe ők ketten nem lopják meg permanens módon az államot, merthogy ő a legfőbb ellenség...

röviden: nem ártana megbecsülni a külföldről hazajönni akaró tapasztalt és minőségi munkát végző munkavállalót. És akkor már csak egy lépés, hogy a nemzeti egót picit lejjebb adva azt tudjuk mondani, hogy végül is tanulni mástól nem ciki, hiszen nem biztos, hogy a magyar tud mindent jobban..

De lehet, hogy tévedek :)

33621 2016.01.27. 12:03:39

Nesze neked munka Magyarországon! Szívatják a közalkalmazottakat!

www.origo.hu/itthon/20160126-koztisztviselo-jobban-jar-ha-onkent-felmond.html

Narina 2016.01.27. 12:04:14

@Herr Géza: Hat persze, hogy abbol. Bar szerintem minket nem a nyugat zsakmanyolt ki, hanem a sajat vezereink :( Persze, mit tudhatom en eztet, en csak egy luke penztaros volnek(momentan takaritova avanzsalva) :D
Aprorpo csokoltatom a majom pofijat(meg a kedves nejnek is udvozletem), hogy szolgal a kedves egeszsege? Akad meg tejbe apritani valo, vagy nagyon ho vege van?! :D

Sanyi9 2016.01.27. 12:04:16

@tableno: szocializmus, szocialdemokracia, a nev talan nem annyira fontos. Nem a kapitalista rendszert kellene teljesen helyettesitse. Ez peldaul szimpatikus: en.wikipedia.org/wiki/Nordic_model Meg az, hogy relativ kis orszagoknak milyen cegeik vannak: en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_Nordic_companies :D

tableno 2016.01.27. 12:04:46

@fhdgy: Birca egyszer azt mondta, hogy ő azzal szokta elismerni, ha egy vitában nem neki van igaza, hogy elhallgat. Szóval ha most egy ideig nem szólal meg, akkor győztem! :)))

puhacica 2016.01.27. 12:04:48

hat mi ez a szar?! :D mert zenenek vagy videoklipnek nevezni tulzas volna... (es vajon mennyibe kerult? es miert csak most jelent meg, mikor nyaron forgattak? biztos sokaig tartott az utomunka. :D)

SzZoole 2016.01.27. 12:04:52

@adg: van mas megoldás is,mint Pakh Imre ,Golgota festménye az államal szembe.
A zallam csak $6 millát adna erte,Pakh $10-et akar erte,ha nem viszi a kepet.
Erre az állam védetté nyilvánítja,allamositja es a kép marad.
Ezt kene tennie a zallamnak minden nyereséges céggel es kész:)))
Csak vicc volt.

Sanyi9 2016.01.27. 12:05:29

@adg: evvel a modszerrel az a problema, hogy csak egyszer mukodne, ugyhogy nem hosszutavu megoldas.

fhdgy 2016.01.27. 12:07:29

@tableno: Nem lehetsz semmiben biztos! Mi van, ha nem hallgat, csak a szél más irányba fújja a füstjeleket.

Narina 2016.01.27. 12:08:27

@soad1221: +1 Adom a pontot! Most mar csak Birca kene, hogy elmondja nekem is az erveit.

tableno 2016.01.27. 12:08:33

@Sanyi9: Egyik északi országban sem korlátozzák a külföldi befektetőket, a profit kivitelében sem (a Volvo pl kínai tulajdonban van, tudtad?). Azért vannak világhírű cégeik, mert van világszínvonalú tudásuk, ami a világszínvonalú oktatásra alapul. Japán, Dél-Korea is így csinálták. Mi nem, mi ehhez is jobban értük...

Narina 2016.01.27. 12:12:24

@tableno: Kivancsi vagyok megtori e a radio csendet. Itt most ugy latom vagyunk egy paran akik nem ertik.
@fhdgy: Nyihihi ez mekkora! :D

HardPötty 2016.01.27. 12:14:16

Vessetek rám követ, tiporjatok porba, feszítsetek meg de majdnem eret vágtam magamon, amikor arra vetemedtem, hogy a poszt végén lèvő dalt meghallgattam és a klippet megnéztem. Oh mit vétettem?

soad1221 2016.01.27. 12:14:24

@adg: ez gyönyörű volt... :D
különösen az a bizonyos egy-két szó beiktatva, de félnék, lehet, hogy jogvédett :)

adg 2016.01.27. 12:14:45

@Sanyi9: Ugyan mar, nem kell annyira elore gondolkodni. Azt majd megoldja mas. Akkor kell a hidon atmenni, ha odaertunk. :)

@Zoole[uk]: Igen, pontosan. Kivalo megoldas. Kep is, penz is marad. :DD

Narina 2016.01.27. 12:17:38

@HardPötty: En ahhoz gyava voltam! Siman szembe nezek egy rojongo, veszett medvevel, puszta kezzel, mint, hogy meg nezzek egy ilyet. ;) Leborulok On elott.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 12:17:47

@HardPötty: ez a klip tegnapig nem volt felkapva, csak pár támogató komment volt alatta, 95% feletti like. Most viszont már az is ránéz, akinek nem mosták még át az agyát és hát lett nagy derültség.

SzZoole 2016.01.27. 12:19:23

@33621: gondolom ezt is joarusitva/okosba vette

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 12:24:45

@Zka:

Mi történt a rendszerváltozás után? Kié ma a magyar gazdaság?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 12:24:55

@tableno:

A piac dönt, nem? Akkor miért várod el, hogy a magyar piac többet adjon neked, mint amennyit érsz?

Vagy ezt csak mindenki másra vonatkoztatod, magadra kivételt kérsz?

Mert komolyan elhiszed azt, hogy mondjuk az Audi németországi és magyarországi gyárában a munkás fizetése azért 4 az 1-hez, mert a németországi munkás 4-szer többet csinál?

Szóval nagyon inhorens az érvelésed...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 12:25:05

@Herr Géza:

S miért csak az EU kasszás befizetést és a kifizetést nézed? Miért nem nézed az egészet egyben?

Tudod, ez így olyan, mint a Mókus Örs elszámolása a viccben:
- 20 Ft bélyegre,
- 30 Ft buszjegyre,
- 874 Ft egyéb költség.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 12:25:14

@fhdgy:

Ezen az alapon a világ legfejlettebb államzi a mai volt afrikai gyarmatok lennének, Hiszen a szinte semmi helyére mentek meg a nyugati vállalkozások.

Narina 2016.01.27. 12:25:32

@BircaHang Média: Hat nem a mienk es nem a mi erdekunkben tortennek a dolgok :(

Cheap Charli 2016.01.27. 12:25:35

@Herr Géza: Keress ra a negy fore a LinkedIn-en. Eleg erdekes dolgot fogsz latni a profiljukban.

A program 2015-ben indult!!!!

Adel Zsemberi 2006 ota dolgozik a Marsnal otolok volt kint es oda is jott vissza 2014-ben

Attila Kertesz 2008-2012 kozott dolgozott Becsben. 2012 ota IT Services Hungary Kft

László Végh 2006 ota folyamatosan Mo-n dolgozik (IND, Epam, InfoScope) majd 2013 ota IT Services Hungary Kft

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 12:25:54

@tableno: @Herr Géza:

Tévedés azt gondolni, hogy X vagy Y cég rosszat tesz azzal, hogy befektet, s természetesen kiviszi aztán a hasznot. Miért ne vinné? Hiszen ezért fektetett be. NEM ez a probléma.

A probléma alapvetően politikai, s nem vihető le X vagy Y cég szintjére.

Kínában ott van a világ minden cége, s viszik ki a hasznot hihetetlen nagyságban. Mégis miért nem gond ez? Mert a kínai gazdaságnak nem uralja a külföldi tőke a 80 %-át, mint ahogy ez Mo-on van, azaz az ország gazdasága alapvetőnek magának az országnak termel. S persze emiatt az idegen tőkének hatalma sincs Kína felett, sőt a dolog fordított.

Itt a kérdés a mérték. Az idegen befektetés pont olyan, mint a bor:
- ha nincs, az nem jó,
- ha mértékkel van, hasznos,
- ha meg egyfolytában fogyasztjuk, az egészségkárosító.

Mo. problémája struklturális. A rendszerváltozással az ország beállt egy káros modellre, mely a nyugatot gazdagítja. Aki idősebb, emlékszik, a 80-as évek végén az egész ország azt harsogta: mindegy kié a tulajdon, ez nem számít. Nos, azóta kiderült: ez fatális tévedés. S pl. nyugaton igenis bajnak élik meg, ha a tulajdon idegen.

Kelet-Európa belement egy káros, gyarmati modellbe, s most nagyon nehéz ebből kilábalni. A 4 országból álló keleti tömb most éppen ezen dolgozik, s ezért ez a sok alpári támadás pl. Orbán, ill. most már inkább a lengyel kormány ellen. A nyugat retteg, hogy elveszti jól tejelő gyarmatait, retteg, hogy a népek sorra szavazzák le a nyugati érdekeket képviselő helyi komprádor burzsoáziát, s helyette népi vezetők kerültek hatalomra mind a 4 államban. Retteg a nyugat, hogy helyi embereiket a nép kiröhögi: lásd a múlt hétvéget, amikor a Megbokrosodott alig 1400 embert tudott összetrombitálni, a nyugat kiszolgálását követelő tüntetésre.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 12:25:58

@Narina:

Ez mind igaz, de mi a probléma gyökere? Az, hogy a magyar gazdaság idegen kezekben senyved. S az idegeneknek pedig nem érdekük a gazdaság távlati fejlesztése, az ő érdekeik csupán a haszon megtermelését és kivételét lehetővé tevő keret működtetése.

Olyan ez, mint egy lakás. Ha bérled, nem fogsz alapvető javítást végrehajtani, mert minek költenél erre.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 12:26:01

@Sanyi9:

Lassú építkezés kell ehhez. Egy 30-éves negatív folyamatot nem lehet azonnal megfordítani. Pont ez történik manapság. A 4 országból álló keleti tömb most éppen ezen dolgozik.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 12:26:06

@tableno:

Ez itt nem érvényes, mivel itt a kommentelés nem szabad.

©________ 2016.01.27. 12:28:13

@fhdgy: a telekomnak egy baja van, hogy magyar alvallalkozokkal dolgoztat.

adg 2016.01.27. 12:29:02

@tableno: Ugy latom, nem voltal kepes a csodara. :)

Határátkelő 2016.01.27. 12:29:56

@Herr Géza: Tegnapelőtt az állatitkár szerint még ennyi volt. Akkor egy nap alatt nagyon beindult a dolog. :)

tableno 2016.01.27. 12:31:01

@adg: de, ugyanis az érveimre nem válaszolt, csak próbál terelni, hátha nem vesszük észre! :)

©________ 2016.01.27. 12:35:23

@Zoole[uk]: eleve nem szabadna hagyni, hogy barki kulfoldre menjen. Hataratkelok kellenek meg kerites

2016.01.27. 12:36:14

@BircaHang Média: Egyet magyarazz meg. A lengyel, szlovak, cseh stb. gazdasag is 'idegen kezekben senyved'. Miert emelkednek ott a berek, az eletszinvonal folyamatosan nagyobb mertekben mint Mo.on? Mo.ot kulonosen utaljak a gyikemberek, ezert jobban sanyargatjak mint a terseg mas orszagait, vagy hogy?

SzZoole 2016.01.27. 12:37:54

@Praliné.: nemhogy javasolnad törvénytervezetkent:)))

fhdgy 2016.01.27. 12:38:24

@tableno: Rossz irányba fúj a szél! :-) Nem menekülhetsz, fel sem adhatod, döntetlent sem érhetsz el!

Narina 2016.01.27. 12:38:48

@BircaHang Média: Oksa, tehat elismered, hogy mint cegvezeto jol jarnal egy nagyobb, szelesebb koru tapasztalattal rendelkezo emberrel vezetokent, mint olyannal akinek dunsztja sincs a kulfoldi cegek uzletvitelehez. Tehat nem pocsekolnad el, hogy kisemberkent alkalmazd, mert tudod, hogy az O tapasztalata tobbet er. Stimt? A problemat en is latom, es abban egyet ertunk, hogy tenyleg tul nagy a befolyasa a magyar piacon a kulfoldi cegeknek azonban en nem is ezt vetettem fel. Szerinted mi lenne a jo megoldas?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 12:39:08

@BircaHang Média: "az idegeneknek pedig nem érdekük a gazdaság távlati fejlesztése"

Ez alatt nem tudom mit értesz. Mégis miért tennék ezt és főleg hogyan? Az mindenhol az állam feladata. A gazdaságot a gazdaságpolitika határozza meg. Beruházás oktatásba, adó- és jogi rendszerek milyensége, gazdasági megállapodások a szomszédos államokkal és még sorolhatnám. Ezekbe a piaci szereplőknek csak közvetett beleszólásuk van.
Szorosan kapcsolódik az az állításod, hogy idegen kezekben senyved a gazdaság. Ezekszerint a multik olyan irányba lobbizzák a gazdaságpolitikát, hogy az nekik legyen jó? Akkor bizony nem értek dolgokat. Például azt, hogy melyik multinak érdeke, hogy kurva magas adók, bonyolult szabályozások legyenek és ne képezzenek szakembereket kellő számban. Sok multi (a mienk is) együttműködik a helyi egyetemekkel, segítve a számukra szükséges szakemberek képzését, utánpótlását. Fel nem foghatom, miért teszik, ha azt akarják, hogy nekünk szar legyen.

Narina 2016.01.27. 12:39:58

@tableno: az enyemet is terelte, de nekem igazat is adott. :D(en most olyan buszke vagyok magamra)

tableno 2016.01.27. 12:52:57

@fhdgy: hát igen, Birca ugyanolyan "zseniális" vitázó, mint Hinta...

SzZoole 2016.01.27. 12:57:06

@tableno: nemhogy átcsábítanatok,milyen jót vitaznanak az álló hajokrol

©________ 2016.01.27. 13:04:58

@tableno: de legalábbis ugyanabba az iskolaba jártak érvelestechnikat tanulni.

tableno 2016.01.27. 13:08:10

@BircaHang Média: "A piac dönt, nem? Akkor miért várod el, hogy a magyar piac többet adjon neked, mint amennyit érsz?" - ez egy ordas baromság. Egyrészt a piac szerint én annyit érek, amennyit most keresek - Nyugaton. Ez amúgy vonatkozik egy szakmunkásra is, mondjuk diggerre. Másrészt ma Magyarországon annyira torz a gazdaság a mindenre rátelepedő, vérszívó állam miatt, hogy nevetséges otthon arról beszélni, hogy "a piac dönt". Nem a piac dönt, hanem az, hogy ki van közelebb a húsosfazékhoz!

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 13:09:33

@Narina:

Ez nyilvánvaló. Viszont a piac torz és ugyanazt a tudást NEM fizeti meg egyenlően mindenhol.

Vedd az Audit. A magyarországi gyárban az átlagbér bruttó 700 euró, míg a németországiban 2500. Ugyanaz amunka, ugyanaz a munkás.

Ezek után miért gondolnád, hogy egy vezetőnél ennek másképp kellene lennie?

Talán az egyetlen szektor Mo-on, ahol a vezetők nyugati bért kapnak a bankszektor. De az eléggé kivételes terület, s még ott is egyes bankokra igaz, hogy egy vezető ugyanyit kap Mo-on, mint nyugaton.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 13:09:34

@Mirjam2:

Nem emelkednek. Beállt egy adott szint, mely NAGYON messze van a nyugatitól. Magyarországon is magasabb a bér, mint Romániában. Romániában meg, mint Ukrajnában.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 13:09:40

@tableno:

Tehát egységes a piac? Akkor viszont miért más a bérszint az egyes országokban?

tableno 2016.01.27. 13:11:03

@BircaHang Média: vagy te komolyan azt állítod, hogy pl. Mészáros Lőrinc azért ennyire sikeres, mert nagyobb zseni, mint Steve Jobs???

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 13:12:31

@Zka:

Az állam pénze a gazdaságból van. Ha az kiviszi a haszon zömét, az állam adóbevétele is drasztikusan csökken. Azaz nincs pénz fejleszteni.

Természetesen Mo. nem periféria, csak félperiféria. Azaz valamilyen fejlesztés van. De ennek szintje nem elegendő. S amíg nem lesz több pénz, ez nem is fog változni.

SzZoole 2016.01.27. 13:15:26

@BircaHang Média: melyik/milyen fejlesztésre gondolsz?

tableno 2016.01.27. 13:17:13

@BircaHang Média: Te most mit szívsz? Igen, az EU-n belül (az én szintemen meg a világon) egységes a piac. A mostani népvándorlás meg hosszú távon ki fogja kényszeríteni, hogy a bérszintek közeledjenek egymáshoz. Vagy ha nem, akkor Magyarországon csak a nagyon alacsony szintű munka fog maradni (hacsak azt nem szervezik ki még keletebbre), mert nem marad képzett munkaerő. Vagy pedig kilépünk az EU-ból, és megpróbálkozunk az önellátással, mint Észak-Korea.

soad1221 2016.01.27. 13:18:16

@BircaHang Média: teljesen igazad van abban, hogy ennél sokkal nagyobb arányú magyar tulajdonú vállalkozásra lenne szükség az egészséges gazdasági szerkezethez.

CSak az okok mások.
Egyrészt nagyon sok esetben szart gyártunk, emiatt nincs komoly felvevő piaca és értéke a termékeinknek. EZt hiába próbáljuk ellensúlyozni, be kell látni, hogy számos termék egyszer szar minőségű.
De az egyik legnagyobb hiba a hatékonyság. 50-100 fős cégeknél nincs folyamatirányítás, teljesen ad-hoc módon megy végbe egy-egy gyártási folyamat. Kerekeskedelemben pl szállítás. Nézz végig Bp-en, vagy bárhol máshol, hogy egy kisbolt árukészletét hány szállító végzi el. És nézz be a kocsiba, hogy a kis platós raktere mennyire van megpakolva. nagyjából 2-3xos a szállítási ktg ezeknél... csak úgy megsúgom... és bármilyen területen nézed, hiába dolgozik nagyon sok esetben kurva sokat egy átlag magyar dolgozó, sok esetben még minőséget is tudna gyártani, de nincsenek optimalizálva a ktg. Egy-egy gyártási folyamatban annyi felesleges plusz ktg keletkezik pusztán a folyamatirányítás hiánya miatt, hogy a saját hasznunk nagy részét kidobjuk az ablakon...

És végül jön az adózás kérdése, ahol a 3 szereplő folyton átbassza a másikat, ma mo-n teljesen legálisan, minden termék és minden jövedelem után korrekt módon adózva, pusztán a piacról élve nem tud működni vállalkozás.

Na, ha ez a 3 dolog változik, akkor igen komoly lépésekben lehetne változtatni a béreken, körülményeken és úgy általában véve mindenen...

tableno 2016.01.27. 13:20:11

@BircaHang Média: "Az állam pénze a gazdaságból van. Ha az kiviszi a haszon zömét, az állam adóbevétele is drasztikusan csökken." - te szerencsétlen, épp az előbb hívtam fel rá a figyelmet, hogy a multi a már LEADÓZOTT hasznot viszi ki!!!

Sanyi9 2016.01.27. 13:22:59

@BircaHang Média: azert az ember tudasan kivul meg van egy par tenyezo, amely meghatarozza a fizetes szintjet. Meg egy adott varoson belul is nagy kulonbsegek lehetnek, ha peldaul egy kis ceg probal elcsabitani valakit egy nagy cegtol, akkor valoszinuleg tobbet kell fizessen, hogy kompenzalja peldaul a biztonsag hianyat (nagyon altalanos pelda, de tenyleg kis cegek gyakrabban/gyorsabban megszunhetnek, mint a tradicionalisak). Ugyhogy a te modelled ebben az esetben nagyon-nagyon sarkitott es eleg messze van a valosagtol.

tableno 2016.01.27. 13:23:47

@soad1221: Na igen, talán pont ezért lenne jó pár nyugati tapasztalattal bíró menedzser. De azok a szemetek nem hajlandóak hazajönni három gombért meg egy marék sósmogyoróért! Hát mit képzelnek ezek magukról, mi?! Rohadt EU!!!!

fhdgy 2016.01.27. 13:24:33

@tableno: Egységes piac sem jelent egységes béreket.

Nem hogy az EU-n belül, de még Németországan, azon belül Bajorországban sem. Még egyetlen cégen belül sem.

Pl. 2005-ben egy müncheni cég egy harmaddal kevesebb bért fizetett a passaui programozóinak. Volt NDK-ás Chemnitz-ről nincs infóm, de tippem van.

soad1221 2016.01.27. 13:25:21

@BircaHang Média: Az az összeg amit a nyugati tulajdon kivisz haszonként elenyésző ahhoz az összeghez képest, amit a magyar tulajdon elcsal és elhazudik saját államától.

Tudom, hogy a korrupció mindig is létezni fog, ahogyan világbéke sem lehetséges. De azért vannak országok, akik képesek háború nélkül is élni, nem?

Sanyi9 2016.01.27. 13:26:35

@BircaHang Média: nekem ez a gondolkodas nagyon szimpatikus, csak nem vagyok teljesen meggyozodve, hogy jo iranyba mennek-e a dolgok. Peldaul a skandinav model par fontos tenyezoje, hogy a nepesseg eleg homogen es ezert nagyon megbiznak egymasban. Ez szerintem Kelet-Europaban nem igy van. Peldaul ket magyar sokszor ismeretlenben is szidja a masikat, pedig az egyetlen kulonbseg koztuk, hogy az egyik munkaltato, mig a masik munkavallalo. Ez igy nem tul koser.

Egy masik problema a korrupcio ilyen magas szintje. Ez nagyon frusztralja az atlagembereket, amit meg tudok erteni. Ebben a temaban erdekes: www.transparency.org/cpi2014/results

soad1221 2016.01.27. 13:27:30

@tableno: de ha még hozzáadják a két zacskó chipset is, akkor lenne is aki jönne.. sőt,ahogy írtad Te is ismersz olyat aki jött. Csak aztán szembesül azzal a problémával, hogy még mindig keresztbe tesz neki vki. pusztán az önbecsülése miatt... :)

Sanyi9 2016.01.27. 13:27:54

@tableno: ez sajnos nem mindig (vagy csak ritkan) igaz. Vannak adoparadicsomok, vannak kiskapuk, vannak korrupt torvenyhozok.

soad1221 2016.01.27. 13:30:51

@Sanyi9: hogyne. De a törvényeket, vele együtt a kiskapukat, ugyebár a törvényhozók hozzák... NEm a multi vagy nem az EU.

Nem állította senki, hogy a multi tisztességes. Csak az nem a tulajdoni szerkezete miatt nem az...

tableno 2016.01.27. 13:33:28

@Sanyi9: persze. Amúgy az adóparadicsomok által kínált lehetőségeket leginkább a magyar nagyvállalkozók (vö: offshore-lovagok) szokták kihasználni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 13:34:14

@Sanyi9: az alapgondolat, amit a Fidesz nyomat, hogy legyen egy saját tőkés rétegünk az jó. Épp csak halvány segédfogalmuk nincs, hogyan kéne azt csinálni és attól tartok ez eleve nem is érdekli őket, csak fedősztori a lopáshoz. A tökés réteg kiépítéséből ugyanis csak saját zsebeik jogalkotói rásegítéssel történő tömése látszik. A multik baszogatása is gyakran ehhez kapcsolódik, pl a CBAnak biztosan nem lesz rosszabb attól, ha a többi nagyáruház láncot jobban szívatja a kormány.
Ebből így lófasz nem lesz, nem hogy tőkés réteg.

SzZoole 2016.01.27. 13:35:57

@soad1221: "Az az összeg amit a nyugati tulajdon kivisz haszonként elenyésző ahhoz az összeghez képest, amit a magyar tulajdon elcsal és elhazudik saját államától."

Ne viccelj mar,te is tudod nagyon jol,hogy ilyen a mesében sincs

tableno 2016.01.27. 13:37:13

@soad1221: sokkal hatékonyabb, ha íratunk egy picsogós dalt, és azzal ébresztjük fel bennük a honvágyat. Ja, meg a túrórudival.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 13:41:57

@tableno:

S ez hogy jön ide? Megmondom: sehogy.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 13:42:03

@Zoole[uk]:

Hasonlítsd össze Mo-ot és mondjuk Guineát. Ez kb. a különbség félperiféria és periféria között.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 13:42:12

@tableno:

"az EU-n belül (az én szintemen meg a világon) egységes a piac"

Csak a szolgáltatási szinten.

"A mostani népvándorlás meg hosszú távon ki fogja kényszeríteni, hogy a bérszintek közeledjenek egymáshoz."

Dehogy fogja. A legnagyobb vándorlás Romániából, Bulgáriából és Lengyelországból ment. S nézd meg az ottani bérszintet. Van jelentős felzárkózás? Nincs.

"Vagy ha nem, akkor Magyarországon csak a nagyon alacsony szintű munka fog maradni"

Így igaz. Pont ez az egyik baj.

"Vagy pedig kilépünk az EU-ból"

Ha nem változik az EU, ez lesz a megoldás. De ahogy jelenleg mennek a dolgok, az EU meg fog szűnni az évtized vége előtt még.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 13:42:16

@Sanyi9:

Nyilván vannak különbségek, ezek természetesek is. De az EU-n belüli különbségek indokolatlanok.

A jelenlegi keleti-nyugati különbség fő oka, hogy a nyugat kiszívja a keleti pénzeket.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 13:42:21

@tableno:

Igen, a számtalan adókedvezmény után, ami miatt alig adóznak.

S ha adóznak is rendesen, akkor is KIMEGY a haszon, nem az országban teremt jólétet, hanem máshol.

Ismétlem: nem fogsz sosem jólakni abból, hogy nézed hogyan ebédel a szomszédod.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 13:42:26

@soad1221:

Tévedés. A magyar rész a magyar gazdaságban egynegyed sincs.

Még ha feltételezzük is, hogy minden magyar sokkal többet csal, akkor se ez a döntő tényező. Ráadásul a magyar által elcsalt pénz kisebb baj, mert az országban marad! Amikor mondjuk a kisvállalkozó csal, azt a pénzt el fogja költeni az országban.

tableno 2016.01.27. 13:45:50

@BircaHang Média: "Amikor mondjuk a kisvállalkozó csal, azt a pénzt el fogja költeni az országban." - ez igaz. Na de amikor a magyar nagyvállalkozó csal, offshore cégeken keresztül szivattyúza kifelé az állami pénzt, és a profitból yachtot vesz magához a Bahamákon, azzal hogy is járunk jól?!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 13:47:02

@BircaHang Média: melyik multi kap számtalan adókedvezményt, ami miatt alig adózik? A legnagyobb zöldmezősökön kívül afaik gyakorlatilag senki. Ezek külön egyedi megállapodások, a nem adózó multi az egy mítosz.

A bérszintről. Az én pozíciómban simán érződik, hogy kénytelenek annyit fizetni, hogy ne érje meg nyugatra mennem. Itt szoktam sírni, hogy nem érdemes kimennem, pedig volna kedvem. Persze a nyelvet nem beszélő képzetlen emberek bérén ilyen hatás nem érződik és nem is nagyon fog, eléggé érthető okokból.

tableno 2016.01.27. 13:47:32

@BircaHang Média: Nézd meg a statisztikákat. Ma Magyarországon a legnagyobb adófizetők szinte kivétel nélkül multik.

Karma17 2016.01.27. 13:47:55

BTW nem csak Magyarorszagon csalnak a multik, nem regi hir: www.bbc.co.uk/news/business-35381130

Azaz a brit adohivatal megallapodott a Google-lel, hogy elnezik az elmult 10 ev konyvelesi trukkozesit, ha cserebe befizetnek 130 misit a kasszaba, mint ado. Mondjuk ez szerintem egy kicsit kevesebb, mint amit a luxemburgi adozason nyertek, de legyen.

Ami a multik es kitalicskazzak a hasznot dolgot illeti. Abban szerintem is a legfobb bunosok a kilora megveheto politikusaink. Amikor a szerencsi es kabai cukorgyarakat leromboltak, mert "nem voltunk eleg erosek lobbizni a cukortermelesert", amikor olyan szerzodest kotottek a dohanygyarakkal, hogy semmilyen kotottseguk nincs azzal kapcsolatban, hogy magyar termelesu dohanyt hasznaljanak, plusz libamaj, plusz pilota keksz, plusz danone joghurt, es meg ezer, amirol sejtelmunk sincs.

Ugyanakkor az EU-nak voltak kifejezetten elonyos hatasai is, mert mikor Mo. EU tag lett, akkor szerelte le egy csomo gyogyszergyar az extran szennyezo gyartosorakt, amiket talan Romaniaba es Ukrajnaba telepitettek.

Plusz 11 evvel a csatlakozas utan kijohettem dolgozni az Egyesult Kiralysagba :)

tableno 2016.01.27. 13:49:53

@BircaHang Média: Sehogy. Ááááááááááááááááááá persze, hogy sehogy. Miért is jutott egyáltalán az eszembe?! Mea culpa, mea maxima culpa...

SzZoole 2016.01.27. 13:50:42

@BircaHang Média: ja,igy mar mindjárt mas,eddig azt hittem az EU-rol beszéltek
Guinea,mert nem a Közép afrikai demokratikus köztársaság.....

Karma17 2016.01.27. 13:51:08

@tableno: Persze, mert a legnagyobb multik mind Nyrt-k, amik kicsit kevesbe engedhetik meg a trukkozest, de leteznek olyan multik, akik ugyanugy trukkoznek a fizetesekkel, es par eve volt a nagy arculatvaltas a Matavnal, mikor T-* lett belole, akkor roppent fel a hir, hogy egy vagyont fizetnek az anyavallalatnak a nevhasznalatert. Aka vesztesegbehozatal.

Narina 2016.01.27. 13:51:57

@BircaHang Média: Itt most nem a beren van a hangsuly, mert teszem azt nem ker tobbet mint egy magyar tapasztalattal rendelkezo, de meg sem alkalmazzak, pedig minden szintu elvarasnak meg felel, sot!!!!! Te pedig azt mondtad, hogy nem erted mert is kene kapasbol vezetokent alkalmazni. En erre reagaltam. Tudnam, hogy kerult a kepbe a fizetes.

SzZoole 2016.01.27. 13:52:56

@Karma17: akkor az Amazonrol mar ne is beszéljünk....

Karma17 2016.01.27. 13:54:31

@Zoole[uk]: Jah, csak arrol meg nincs megallapodas, bar szerintem elobb-utobb lesz.

tableno 2016.01.27. 13:57:46

@Karma17: igen, van ilyen is. Pont az lenne a magyar állam és a szabályozás dolga, hogy az ilyesmit megakadályozza. De persze ha a hivatal lefizethető...

Karma17 2016.01.27. 13:57:54

@Zoole[uk]: Sorry, bocs, ez elkerulte a figyelmemet, akkor meg nemkovettem annyira a torteneseket a UK-ben :)

Karma17 2016.01.27. 14:00:51

Egyebkent van egy nagyon jo film, a magyar cime talan: Masok penze, az angol pedig Other People's Money.

A foszereplo Danny DeVito, annak a vegefele van egy zsenialis monolog, amikor a reszvenyesek elott beszel. Na azt erdemes megnezni, es elgondolkodni rajta :)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 14:18:32

@tableno:

Így igaz. Ez pont engem igazol: az ő kezükben a magyar gazdaság. Én is ezt mondom.

europass8 2016.01.27. 14:18:56

@Karma17: megnyugtatlak ezt minden evben megteszi meg most is -) soot ha tudnad mennyit...

Mr Long 2016.01.27. 14:20:13

@tableno: Mikor történt bérfejlesztés a cégeknél azért mert csökkentek az őket terhelő adók?
Kb mint a disznó/új lakás áfája. Megmarad a cégeknél.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 14:23:23

@BircaHang Média: és ha mutatnánk egy olyan listát ami szerint keveset fizetnek az is téged támasztana alá, mert hát kilopták a pénzt! :) Vicces emberfajta a konteós.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.27. 14:24:39

@Mr Long: csak akkor marad a cégeknél, ha nincs kellő piaci verseny. Árakra és bérekre is egyformán igaz.

tableno 2016.01.27. 14:32:02

@Mr Long: Nem ilyen egyszerű ez. Az adóterhelés csökkenése ÖNMAGÁBAN nem, de a munkaerőhiánnyal EGYÜTT már kikényszerítené a béremelést. Mert úgy már kijönne a gazdaságossági számításkor, hogy a cég így jobban járna, mint ha csakazértsem emelnek.

tableno 2016.01.27. 14:33:42

@BircaHang Média: tehát az önmagában, hogy magyar tulajdonú egy cég, még nem elég az üdvösséghez, ugye?

SzZoole 2016.01.27. 14:49:52

@Karma17: semmi gond,de azt meg hozzátenném,hogy milliárdos bevétele van évente,es fontban

soad1221 2016.01.27. 15:00:04

@BircaHang Média: tévedés. az, hogy Mo-n marad a pénz, attól az állam még alig lát belőle vmit. egy igen komoly része passzív vagyonná válik, ami az egyik legrosszabb...

és ez az ő kezükben a magyar gazdaság kicsit sántít... nézd meg a coop-cba vonalat mekkora árbevétel, foglalkoztató részt képvisel és mennyi adót fizetnek be
aztán nézd meg a tesco-t, LIDL, ALDI vonalat is...

de visszatérve: lehet, hogy az országban marad a pénz, de attól az állam még semmit nem lát belőle, tisztességesen nem fog a cég üzemelni, így a cégtulaj abban lesz érdekelt, hogy a pénzt továbbra is elrejtse (egyrészt, hogy ne bukjon le, másrészt, hogy ne akarja senki se elvenni tőle, semmilyen eszközzel) Ez kapásból szüli azt a mentalitást, hogy a saját munkavállalóm se fog érdekelni. és ugyanez visszafelé...
de még mindig nem kezdtünk semmit a hatékonysággal sem...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 15:19:04

@tableno:

Sőt, önmagában nem is a nemzetiség számít. Lehet a tulaj kongói is, ha nem viszi ki a hasznot.

tableno 2016.01.27. 15:21:42

@BircaHang Média: Így igaz. És tudod mikor nem viszi ki a hasznot? Ha megéri neki helyben újra befektetni. Ahhoz viszont megfelelő gazdasági környezet kell, amire az államnak igen nagy hatása van.

Csodabogár 2016.01.27. 16:17:15

@Sanyi9: A közgazdasághoz én se értek, csak paraszti ésszel gondolkozom. Eszerint ha valaki külföldröl behoz egy rakat pénzt és épít pl. egy autógyárat, amiből előbb utóbb haszna keletkezik, akkor talán jogos, hogy azt a pénzt amit befektetett ki is vigye haszonnal együtt. Végül is vihette volna máshova is a pénzét és akkor az itteni munkásoknak nem lett volna munkájuk, no meg az állam se szedte volna be az adót senkitől mert nem lett volna gyár. A magyar állam haszna a beszedett adó.

tableno 2016.01.27. 16:20:39

@Csodabogár: Pontosan. És az az ország, amely korlátozza a külföldi befektetőt az adózott profit kivitelében (Kína itt némileg kivétel, egyszerűen a méreteinél fogva), pláne ha államosítja a külföldi tulajdont, elég hamar rá fog jönni, hogy hirtelen elmaradoznak a befektetők. Hosszabb távon ezzel a stratégiával csak veszíteni lehet.

Shanarey 2016.01.27. 16:24:14

A poszt témája gumicsont.

Birca már megint tuti ideológiát terjeszt, persze a tényeket mellőzi, mert úgy jobban hangzik.

Bircának nevet kellene változtatnia. PL erre: komment generáló

Netán valaki tudja hogy ő Bircaságát hogyan lehetne rávenni hogy bizonyítsa ezt, és azok a bizonyos EU - Magyarország EU pénzek, hogyan is mennek?

Mert ha igaza lenne, akkor értelmetlen lenne az EU tagság, de sebaj.

soad1221 2016.01.27. 16:26:59

@tableno: még korlátozni is lehet, legalábbis olyan értelemben, hogy mondjuk kiköti az állam, hogy x %-át fejlesztésre kell fordítani, vagy ilyesmi.
de hogy megakadályozza a haszon kivitelét, vagy államosítani kompletten a magántulajdont... na az már igen veszélyes terep...

Shanarey 2016.01.27. 16:28:20

@BircaHang Média:

Netán taglalnád bővebben, ezt a "nem viszi ki a hasznot"?

Ugyanis, ha a befektető Magyarországon befektet valamit, s annak haszna ha ott marad, az miért is jó neki? Ismerve a magyar bank és adórendszert ez különösen érdekes.

tableno 2016.01.27. 16:33:53

@soad1221: "még korlátozni is lehet, legalábbis olyan értelemben, hogy mondjuk kiköti az állam, hogy x %-át fejlesztésre kell fordítani, vagy ilyesmi." - ez teljesen attól függ, hogy meddig éri meg a befektetőnek, hogy a korlátozások ellenére is ott ruházzon be. Amennyiben egy dinamikusan növekvő gazdaságról van szó, jó üzleti kilátásokkal, vagy egy Kínához mérhető óriáshoz, akkor elég sok korlátozást el tudnak fogadni. Ha egy kicsi, gyengélkedő gazdaságú, esetleg korrupt és bizonytalan környezettel rendelkező országról van szó, akkor viszont sokkal alacsonyabb a tűréshatár. Ja, és egy EU-tagország ilyen szempontból (is) sokkal kedvezőbb helyzetben van, mint egy EU-n kívüli k-európai koszfészek...

tableno 2016.01.27. 16:35:11

@Shanarey: "Ugyanis, ha a befektető Magyarországon befektet valamit, s annak haszna ha ott marad, az miért is jó neki?" - akkor van értelme, ha Magyarországon újra be tudja fektetni a profitot, kedvező hozammal. Különben nem sok...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.01.27. 16:41:38

@diggerdriver: mi a rák az a pol-beat? Csak nem a húzd meg jobban menjen a munka címü dal? :)

Shanarey 2016.01.27. 16:45:02

@tableno:

Ez rendben is van elvileg, de ha ez nem kötelező, akkor miért is nem kellene a befektetőnek nem elvinni a hasznot? Netán ha a befektető, nem lát más neki megfelelő befektetési lehetőséget, akkor mi van?

A példa kedvéért, az Audinak szerintem elég az az egy gyár, nem szükséges neki másikat, avagy harmadikat építeni, csak azért hogy a Birca féle múltban élő egyedek boldogok legyenek. Magyarország, nem az az ország amelyben hemzsegnek a befektetői lehetőségek.
Pontosabban befektetni lehet, de a haszonra nem mindig van esély. A haszon esélye, és mértéke,nagyban függ, az aktuális kormánytól és azon bizonyos Mr 10-20-30% névre hallgató kormányközeli segédsugalmazóktól.

Shanarey 2016.01.27. 16:45:37

@flash.gordon:

Nagyjából eltaláltad.
:-)

tableno 2016.01.27. 16:47:54

@Shanarey: Persze hogy nem kötelező. Az lenne éppen a kormány dolga, hogy olyan körülményeket teremtsen, hogy megérje...

Muscari 2016.01.27. 16:57:51

@Shanarey: hát igen, gondolhattam volna, hogy Birca miatt van ennyi komment. Kicsit kezd unalmas lenni, pedig ma van sok időm olvasgatni.

Az a dal vagy minek nevezzem, hát az kész. Lehet, hogy a határon túli magyaroknak készült, és nem nekünk, mi amúgy sem vagyunk jó magyarok :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 16:58:02

@flash.gordon:
Ejj de szemtelenül fiatal vagy. :)))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 17:00:38

@flash.gordon:
Meglepődnel milyen nevek vannak a politikai beatzene mögött

Shanarey 2016.01.27. 17:01:40

@Muscari:

Én sosem voltam "jó" Magyar.
:-)
De hát, nem is vagyok az a hetedíziglen Magyar, az már a családfámon előforduló nevekből is kitűnik.

Shanarey 2016.01.27. 17:02:13

@diggerdriver:

Szinte mindenki a 60-as 70-es évekből.

Shanarey 2016.01.27. 17:04:50

@Muscari:

Bircát ez élteti, a válaszok, s neki ez úgyis jó, ha nincs igaza,hiszen ettől érzi magát fontosnak. Volt egyszer egy fickó aki azt mondta: "gondolkodom, tehát vagyok" Bircánál ez a : kommentelek tehát vagyok.

Shanarey 2016.01.27. 17:05:44

@flash.gordon:

Ha már a végéről indulsz az ABC-nek akkor kezdheted Zoránnal is.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.01.27. 17:06:20

@diggerdriver: Nono tisztán emlékszem, hogy az oviban kirakták Lenin portréját a falra. Én neg azt hittem a Mikulás bácsi. :)

Shanarey 2016.01.27. 17:11:12

@flash.gordon:

A lányom a templomban még régen, a Jézust meglátva az üveg ablakon, felkiáltott -Ott van apa.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 17:12:00

@Shanarey:

Bekerül a gazdaságba a pénz, ez jó az országnak.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.01.27. 17:12:04

Láttam a videót,na jó egy kicsit láttam belőle.Hát egy hányás,hogy finoman fogalmazzak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 17:15:14

@flash.gordon:
A pol beat az az ifjúságnak szóló mozgalmi dalok.
Nagyságrendekkel különb mint ez a fenti szar.

Virago_1000 2016.01.27. 17:22:41

@Zoole[uk]: uberrel te angliaban soha nem keresel 800/het napi 16 oraban sem.

2016.01.27. 17:22:45

@BircaHang Média: Most vagy szandekosan csusztatsz, vagy nem lattad a statisztikakat. Az osszes kelet-europai unios orszagban gyorsabban emelkedtek az elmult evekben a berek mint Mo.on. Romaniaban es Bulgariaban ugyan meg alacsonyabbak, de ha ilyen utemben nonek, ott is magasabbak lesznek mint Mo.on. Es folyamatosan nonek a berek, nem alltak be egy szintre (Mo.on is nonek, csak lassabban mint mashol a tersegben).

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.01.27. 17:26:08

@diggerdriver: Konkrét előadót dalcímet tudsz mondani? :)

Shanarey 2016.01.27. 17:32:56

@BircaHang Média:

S azon belül, kinek a zsebébe, mert ez a bekerül a gazdasága, süket duma. miből gondolod hogy tényleg annyi befektetési lehetőség van Magyarországon? S netán annyira jó, hogy átlag Ecc Pec
LTD. nek is megérje? Ugyanis itt a probléma gyökere, nem pedig ott hogy a gonosz multi elviszi a hasznot.

Shanarey 2016.01.27. 17:33:40

@flash.gordon:

Dehogy, csak ő is úgy kezdte hogy az állambácsi cenzorának meg kellett felelni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.27. 17:56:42

Hazajött 57 fiatal...Már csak a hátralévő 570 ezret kéne hazacsábítani.Szégyen, hogy még mindig van pof@juk ezt az egészet egy sikerpropagandaként beállítani...
Most jöhetnek a kommentek, remélem adtatok a témának rendesen, ostorral, csípős nyelvvel, savval.Bízom bennetek!
:-))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.27. 18:08:44

@DorotkaB: Engem is érdekelne poszt.Aszittem, a cseheknél ugyanaz a nihil van, mint Magyarországon...De ezexerint már oda is megérheti kimenni.Döbbenetes.

tableno 2016.01.27. 18:13:02

@flash.gordon: tessék, itt egy tipikus példa:

m.youtube.com/watch?v=H9tTiZBM5hg

Még Dinnyés József volt híres pol-beat dalnok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.27. 18:23:48

@BircaHang Média: Tehát akkor, Birka, mi a megoldás?Határt bezárni, körbe, hatrétegű vasfüggöny, mindenki marad a seggén, a bentiek bent, a kintiek kint és munka látástól mikulásig!Akkor ez így jó lesz, ugye?
Ja, lehet mégsem; ezt csináltuk ötven éven át, ezt neveztük szocializmusnak...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.27. 18:38:34

@adg: Adégé, bazz, kurvajól nyomod...
:-))
Amúgy azt úgy mondják, hogy "nektek még a szar is keserű"...
:D

Határátkelő 2016.01.27. 18:39:03

@DorotkaB: Nagyon örülnék én is, ha megírnád!! Úgy látom, erre egyébként is komoly társadalmi igény van itt. :)

M. Péter 2016.01.27. 18:41:43

@Mirjam2: Mint közismert, az egész világ összefogott Magyarország ellen, hogy Magyarország ne legyen sikeres.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 19:01:17

@geegee:

A jelenlegi kormány az első a rendszerváltozás óta, mely meglátta a megoldást, s lépni próbál.

Szívós munka kell, okos megoldások, az ellenséges erők kijátszása egymás ellen, majd a kellő pillanatban a kiugrás meglépése.

Nem szabad bent maradni a nyugati szakadékban. Ha az EU nem változtatható meg, segíteni kell szétroppantását.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.27. 19:01:19

@Mirjam2:

Alig nőnek, s a szakadék nem záródik.

M. Péter 2016.01.27. 19:01:52

@tableno: A multik különösen ügyesek abban, hogy minél kevesebb vagy 0 adót fizessenek.

tableno 2016.01.27. 19:07:04

@M. Péter: semmivel sem ügyesebbek, mint nemzeti vállalkozóink.

Főgebra 2016.01.27. 19:08:21

@flash.gordon:
A polbeat korszak emblematikus dala a Neményi Béla (Atlantis egy.) által rittyentett örökbecsű, a "Ki ölte meg Kennedyt" című örökbecsűje, de nagyon ismert a Máté Péter "A néger zongorista dala" című műremeke is!

www.youtube.com/watch?v=yLzKO0pfs30
www.youtube.com/watch?v=4lW40TCnUIY

Ez volt a trendi a '60-as évek közepén!

©________ 2016.01.27. 19:17:13

@flash.gordon: szerintem a dinnyes-fele egygitaros vonal

Muscari 2016.01.27. 19:17:33

total OFF, londoni atlagos ingatlan berleti dijak (1 haloszoba) a metro terkeppel kombinalva: www.timeout.com/london/blog/this-tube-map-shows-the-average-rent-costs-near-every-underground-station-092915

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 20:01:58

@flash.gordon:
Na szóval...
Kicsit messzebbre kell mennem.
A kommunista ifjúság nevelésének több állomása volt. Első a kisdobos mozgalom az alsótagozatosoknak. Én nem voltam mert azt hittem dobolni kell és nem léptem be. Aztán az úttörőség volt a következő lépés. Na az már voltam. Innen a szakiskolákban a KISZ tagság egyik előszobája az Ifjú Gárda volt. Ez jó ajánlólevél volt mind KISZ tagnak mind Munkásőrnek. Az ezutáni következő lépcső a párt tagság volt.
Az ifjúság neveléséről sok újság valamint különböző üdülőtáborok gondoskodtak. Mint mondtam én csak úttörő voltam de rengeteg táborban vettem részt. Ezek jórészt jutalomtáborok voltak jellemzően olvasótáborok. Voltam országos, megyei olvasótáborokban. Ott mindenféle író olvasó találkozó és kirándulások meg pol-beat zenekarok látogatása volt a fő csapásirány. Ezek általában egyedül vagy párosával esetleg együttessel járták a táborokat és tartottak zenés esteket. Nem direkt mozgalmi dalok voltak mint a "Vörös Csepel vezesd a harcot" örökbecsű, hanem olyan dalok amikbe még néha egy finom bújtatott rendszerkritika is belefért. A fő hangszer a plöm-plöm gitár volt esetleg szájharmonika. Fülbemászó dallamú könnyen megjegyezhető refrénű dalok voltak ezek. Egy ilyen táborban szövődtek az első szerelmek örök barátságok.
Egy szép nyári este mikor a tábor lakói körbeülték a tábortüzet egymás kezét fogták a szerelmesek és a lobogó lángok fényében ezt a dalt énekeltük közösen annak fantasztikus hangulata volt.
www.youtube.com/watch?v=ptrmweY5yKQ
A mai nagy öregek mind ebben a műfajban kezdték pályafutásukat. Ebben a zenekarban például Vámos Miklós.
Emlékszek valami nyugati figurára is aki kommunistává lett és a béketáborban végighordozták mint a véres kardot. Valami Dean volt a neve ha jól emlékszem.
Keresek még néhány jellemző dalt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 20:09:52

@flash.gordon:
Ennek semmi köze nem volt az ügynökökhöz. Ha valaki tehetséget érzett a zenéhez akkor itt a pol-beaten keresztül jutott publicitáshoz.

tableno 2016.01.27. 20:11:32

@diggerdriver: azt tudtad, hogy Vámos Miklóst pol-beates korában még Vámos Tibornak hívták? Később azért változtatott nevet, mert szégyellte a múltját.

SzZoole 2016.01.27. 20:13:53

@Virago_1000: biztos vagy benne?
Tudod hogy hány fajtájú/tipusú Uber sofőr van?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 20:16:18

@tableno: Azt tudtam hogy Tibornak hívták de azt nem hogy szégyellte a múltját.

tableno 2016.01.27. 20:17:06

@diggerdriver: igen, és? Attól még a szégyenében névváltoztatás tény. Ő maga vallotta be egy interjúban, ráadásul még a rendszerváltás előtt!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 20:24:32

@tableno: Ok ok, én nem kételkedem csak mondom hogy nem tudtam.

2016.01.27. 20:30:17

"Ez lesz majd az a pillanat, amikor összeáll a kép, és a gép majd azt dobja ki, hogy most már muszáj MEGFIZETNI az embereket, különben a megrendelések, és végső soron a vállalat látja kárát az elvándorlásnak."

Ugyan már. Semmiféle ilyesmi nem fog történni. Attól még, hogy én nem találok munkaerőt xy pozícóra, az természetéből adódóan nem jelenti automatikusan azt, hogy keveset fizetek. Lásd példának az IT szektort, ahol pár kilót azért megtudsz keresni, ha a rendszergazda okj-n kívül mást is fel tudsz mutatni, tudsz több nyelven programozni, és a többi. Mégsem találnak embert. Ha 500 ezret letesznek nettóban, az sem garantálja azt, hogy lesz munkaerő, aki eltudja végezni az adott feladatot.

Be kell látni, hogy a nyugati bérekkel ez az ország nem tud versenyezni, és -láthatóan- nem is akar, nincsen rá akarat a kormányok részéről. Szándékosan hagyják szétrohadni az oktatást, rengeteget kell adózni, hatalmas a korrupció. Mit várunk?... Adócsökkentés már pedig nem lesz, mert ha lenne, akkor onnantól kezdve nem lehetne fenntartani ezt a szocialista paradicsomot.

Abban sem vagyok biztos, hogy be fognak csődölni a cégek, maximum majd 1 ember látja el 2 ember munkáját, ugyanannyi fizetésért.

Aki azt várja, hogy majd szárnyalni kezdenek a fizetések mondjuk 10 év múlva, az szerintem nagyon pofára fog esni.

2016.01.27. 20:40:31

@HardPötty: Ne aggódj, te olyan programmal amúgy sem tudnál választást nyerni, amivel kihúznád az országot a szarból. A hülye, debil szavazóknak ellenségkép és ígéretek kellenek. Azok meg sajnos pont nem passzolnak össze az első mondatban felvetett megoldással. :/

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.27. 20:56:30

@Sanyi9: kuba? Iran? Észak Korea? Burma 10 évvel ezelőtt? Csupa sikeres gazdaság. (Burma a leggazdagabb brit gyarmat volt.)

gabors 2016.01.27. 21:06:02

fasza orszagga tettek Mo-t ahol elkoltenek 100 milliot 57 fiatal haza hozatalara ...

nem kene mar elzavarni ezt a bandat ????

Muscari 2016.01.27. 21:15:19

@diggerdriver: minden metromegallonal azt jelzi, hogy a megallo 1km-es korzeteben mennyi egy egy halos lakas atlagos berleti dija.
Itt egy masik link is: media.timeout.com/images/102882214/image.jpg

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.27. 21:19:46

Basszus megint beszoptatok és ma is Birca körül forgott a világ? :-(

Muscari 2016.01.27. 21:40:35

@diggerdriver: a 16 tonnat mondjuk szeretem mindentol fuggetlenul. Ahogy a Bella Ciao-t is, bar az partizandal.

Herr Géza 2016.01.27. 21:49:27

@33621: Az a Hatton Cross milyen hely lehet már, hogy ott 324£ a kégli??? Vagy a Ruislip?

Herr Géza 2016.01.27. 21:50:56

@Herr Géza: Sorry, mellényomtam, ez @Muscari: -nak ment volna...

Muscari 2016.01.27. 21:55:41

@diggerdriver: en is a history-bol astam ezt elo, nem tudom, hogy mi tortent.

En egy kicsit keveslem a mi kornyekunkon levo arakat, egy gyors kereses a Zooplan ezekkel a parameterekkel, es a legolcsobb 825 font, a legdragabb 2200, mig a terkep szerint az atlag 875. Ez nekem sehogy se jon ki. Ugyanez Golders Greenben 1100 es 1800, a terkep szeint az atlag 1184.

Muscari 2016.01.27. 22:00:57

@Herr Géza: Hutton Cross az kozvetlenul a Heathrow mellet van, ami a vilag legforgalmasabb reptere, el tudod kepzelni :-)

Ruislipet en is neztem, sosem jartam arra, de eleg sokat mond, hogy meg a Seven Sisters vagy Brixton is joval dragabb. Van meg egy-ket hely 500 korul, eskuszom, most mar kivancsi lettem, hogy mi van ott, ami ekkore kulonbseget okoz.

Valaki esteleg lakik arra es meg tudna magyarazni?

kardio1 2016.01.27. 22:01:43

@tableno: azt hiszem (de majd elmondod, így van-e), hogy Japán és Del-Korea más modellt követ, mint az északiak. Legalábbis meglehetősen nyomják a saját cégeiket. Pl. külföldi autókra magas vámot vetnek ki, így védve a hazai gyártókat.

Muscari 2016.01.27. 22:03:16

@Muscari: na ma minden masodik szot elgepelek.

Muscari 2016.01.27. 22:06:24

@Lőtéri Kutya: mar elnezest, Hinta, de ez a cikk Torokorszagrol szol. A hollandok meg sincsenek benne emlitve.

soad1221 2016.01.27. 22:09:47

@tableno: egyertelmu, nem hulye o,hogy felesleges kockazatnak tegye ki a penzet...

2016.01.27. 22:22:57

@kardio1: Az biztos, hogy nem tipikusan amcsi kapitalista megközelítéssel érték el azt, ahol tartanak. Védték a hazai piacot, az állam és a vállalatok elég szoros szövetséget alkottak. Kkv gyakorlatilag nincsen, csak mammutvállalatok. Meg persze viágszínvonalba tartózó oktatás. Nah nem úgy, mint a magyar... ;)
Legalábbis D-Korea esetében ez a sztori. Japán-t nem tudom.

Mo. lassan a v4 országok közül is a legrosszabb helyzetben lesz, ha így minden tovább.

Muscari 2016.01.27. 22:27:23

@Herr Géza: Ruislipben meg egy katonai repter van, jo nagy, ugy latszik a repterek nincsenek jo hatassal az arakra :-)

Megneztem a streetview-n es nem latok semmi rosszat, altalaban azt szoktam nezni, hogy milyen uzletek vannak. Nincsenek ugyan posh kavezok, de sok halal hentes sem, a hazak is jol neznek ki, meg a parkolo autok is.

Muscari 2016.01.27. 22:28:54

@diggerdriver: allitolag igen, de a Zooplan nagyon nem igy van, ez mindenhol majdnem a legolcsobb ar, nem az atlag.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 22:36:14

@Herr Géza: Most Ruislipben dolgozok. Teljesen rendben van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.27. 22:38:16

@Muscari: A fejünk fölött szállnak le a gépek de csak magángépek. Kis Jet-ek. Nem vészes.

Muscari 2016.01.27. 22:57:48

@diggerdriver: akkor nem ertem. Nem is jo a terkep, nezd meg ezeket: www.zoopla.co.uk/to-rent/property/1-bedroom/ruislip/?include_retirement_homes=true&include_shared_accommodation=true&price_frequency=per_month&q=Ruislip%2C%20London&radius=0.5&results_sort=lowest_price&search_source=refine

520-ert szoba van, nem lakas. Kar, hogy nem neztem meg alaposabban korabban. Az aranyok mondjuk kb jok, de mindent meg kell szorozni masfellel.

kardio1 2016.01.27. 23:18:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: azt a tanulságot vontam le az oktatási ranglistakbol, hogy nagyon eltero oktatási szisztémák egyformán eredményesek lehetnek, ha az adott nép mentalitásahoz igazodnak. Magyarország valahol a két mentalitás között van a fentebbi országokat nézve.

Lőtéri Kutya 2016.01.27. 23:18:37

@Muscari: Rossz linket másoltam be, bocsánat. Ezt a Hinta megnevezést nem értem. Itt a jó link:
neurope.eu/article/you-tweet-too-much-about-refugee-the-dutch-are-told-by-police/

Herr Géza 2016.01.27. 23:26:02

@Muscari: Ő nem Hinta.... :))) Tanúsíthatom.

Muscari 2016.01.27. 23:27:59

@Lőtéri Kutya: csak mert ez egy uj nick, 2 bejegyzest irt eddig es ilyet Hinta szokott csinalni. A loteri kutyat meg Digger szokta emlegetni.

Herr Géza 2016.01.27. 23:35:08

@Lőtéri Kutya: Hahaha, Hinta egy emblematikus figurája volt e blognak. Sztorija hosszú, de egyik ismérve, hogy agyament elméletei alátámasztására gyakran tesz be linkeket, amik néha köszönőviszonyban sincsenek azzal, amit éppen bizonygat. Ki lett aztán innen ebrudalva, de azóta is gyakran próbál visszasettenkedni újabb és újabb nicknevek alatt, de stílusa (ld. nem passzoló linkek) rendszerint max. két hsz. után elárulja. Hát így lettél Hintának nézve.... :))))

Herr Géza 2016.01.28. 00:31:24

@diggerdriver: Én tudjam? Csak annyit vettem le egy korábbi hsz.-eiből, hogy tuti nem a Hinta.

pappito · http://pappito.com 2016.01.28. 05:23:59

@flash.gordon: nem, hanem "menjünk ki a térre, ott vár Fidel"
meg a Dinnyés József féle dalok... meg az ori engedély

itt egy cikk róla: www.archivnet.hu/hetkoznapok/a_beat_es_a_szocializmus.html

2016.01.28. 07:10:24

@kardio1: A SOTE-n kívül, mi oktatási színvonalban nem igazán tudunk mit felmutatni.

Hu_manus 2016.01.28. 08:03:36

Magyarországi munkaerőhiány...

54 évesen elküldtem kb. 15 helyre az önéletrajzomat. Gépészmérnök vagyok, folyékonyan beszélek angolul (középfokú nyelvvizsga), számítógépes ismeretek, jogsi, 30 éves mérnöki praxis.
Végeredmény: egy állásportál méltatott válaszra, majd jelentkeznek.

Tudom, a blog a külhonban dolgozó fiatalok hazacsábításáról ír, én csak egy kis adalékot írtam az itthoni lehetőségekről. 50 felett szinte lehetetlen elhelyezkedni. Attól félek 25-30 évesen sem sokkal könnyebb.

kardio1 2016.01.28. 08:36:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nemiség igazán a színvonalra gondoltam. Inkább az oktatás stílusára, hangsúlyos pontjaira.

©________ 2016.01.28. 08:39:54

@pappito: mondjuk ha megnezed a nemely mai zeneket, az ori engedely olyan szimpatikus intezmenynek tunik:-):-)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.01.28. 09:01:01

"A szakemberek szerint némi előnyt (a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója szerint körülbelül havi ezer eurót) jelent a nyugat-európainál olcsóbb magyarországi megélhetés, tehát ennyivel esetleg még a nyugati fizetések alá lehet ígérni."

Ha rendesen követte volna a bér az inflációt akkor is az átlagos netto fizetésnek 350-450 közé kellene esni. A 10-12 éve nominlisan ugyan annyi az kb megfelezett bért jelent.

Magyarország nem "semmit nem csinál" ezen a területen, hanem pusztítt. Úgy gondolja, hogy az életvilág, a családi életstratégia kirabolható a bér megfelezésével.

Van egy másik bibi is. AZt hisziik a magyarok, hogy az adóötletroham nem fogja benyújtani a számlát.

Egy 600 ezres bér SZJA TB és ÁFA adóvonzata úgy néz ki, hogy 200 marad a pógárnál és 400 megy el adóba. Ki mondta, hogy ennek nem lesz ára?

M. Péter 2016.01.28. 10:03:12

@Saman: "Egy 600 ezres bér SZJA TB és ÁFA adóvonzata úgy néz ki, hogy 200 marad a pógárnál és 400 megy el adóba." Marhaságot beszélsz. Havi 600000Ft bruttónak a legrosszabb esetben is 399000Ft a nettója. Ha a munkáltató által fizetett adókat is beleszámolod, akkor is a teljes bérköltség kb. 52%-a dolgozóé.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.28. 10:56:59

@Praliné.:
Hinnye de igazad van.
Erdős Péter meghallaná némelyiket eret vágna magán:)))))))))))))))

Bal 2016.01.28. 14:53:27

Ez az egész teljesen természetes folyamat. A munkavállaló legnagyobb fegyvere a bérharcban az, ha nem vállalja el a munkát. A kivándorlás lehetővé teszi, hogy ezt a döntést magasabb béreknél is megtegye, így idővel pozitív hatása van az otthoni bérekre. A röghöz kötöttség a munkaadó érdeke, mert ezzel monopolizálja a helyzetét.

Lejátszódott már számtalan országban ugyanez. Írország jó példa, és abból sejthető is, mi lesz a vége. Konvergencia. Csak lassabb, mint álmainkban reméltük huszonöt éve. De a kivándorlás gyorsít rajta.

DieNanny CH 2016.01.28. 14:57:40

@Bal:

Na, de mennyire gyorsít? És mire célt ér, nem lesz túl késő? Addigra nem lesz a lerongyolódás egy soha többé vissza nem fordítható folyamat? Nem veti vissza az országot a 30 évvel ezelőtti szintre? Ha most 15 évvel vagyunk elmaradva a nyugattól, akkor, mikor a folyamat megáll, mennyi idő fog eltelni? Nem leszünk addigra 40 évvel lemaradva a nyugattól???

Mert ez a szomorú...

M. Péter 2016.01.28. 16:38:39

@diggerdriver: Még akkor se jön ki, ha a teljes fizetését 27%-os áfás dolgokra költi. De van 5%-áfa is, meg olyan dolgok is, amelyeken nincs áfa, pl. lakbér vagy jelzáloghitel, repülőjegy, piacon őstermelőtől vett gyümölcs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.28. 16:42:57

@M. Péter:
Jó, persze igazad van de ha mindent leveszel belőle 35-40%nál sokkal több nem marad.
Ez a kisebbik baj. A nagyobb az hogy a levont pénzért milyen ellenszolgáltatást kapsz?
Ha beteg vagy inged gatyád rámegy. Ha nyugdíjas leszel éhenhalsz.
Az állam működését meg jobb ha nem firtatjuk.

2016.01.28. 17:52:59

@kardio1: Az a baj, hogy az önmagában kevés...

2016.01.28. 18:18:46

@diggerdriver: Ezek -valójában- kurvára nem problémák. Minden a legnagyobb rendben van Mo.-n.

Bal 2016.01.28. 22:44:13

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nem vagyok jós, egy ország, egy gazdaság sosem jut egyenes vonalban A-ból B-be. Vannak több éves visszaesések, tipikusan krízisek után, és most pont egy ilyen időszak van. Aztán majd jön megint a boom.

Hosszabb távon az ország folyamatosan zárkózik fel, és ez a lényeg. Jó adottságai vannak, az emberek relatíve munkabírók, és közel van a tűzhöz. Nézd meg - a mostani szenvedésekkel együtt is - a sokkal gyengébben felszerelt Görögországot, Portugáliát, Spanyolországot, és hasonlítsd össze a negyven-ötven évvel ezelőtti önmagával.

Magyarországnak csak a világban zajló folyamatok tudnak betenni, önmaga nem igazán. Túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy nagy kárt tudjunk magunkban tenni, vagy hogy megakadályozzuk a konvergenciát. Szükségszerűség. A kivándorlás ennek csak egy fontos eleme.

holapotelvan 2016.01.28. 23:40:21

@tableno:
tévedsz. Vámos Miklós 19 évesen változtatott nevet, egy szerkesztő javaslatára. itt az ő sztorija:

"Csalódottan nézett rám, miért nem értek a szóból. Közölte, nem publikálhatok a saját nevemen, Vámos Tiborként, mert ez foglalt, az akadémikus gyakran ír a lapba. Vegyek föl kezdőbetűt, legyek pölö Vámos X. Tibor, vagy válasszak más keresztnevet. Miklós? - kérdeztem viccből, mert o az volt, vártam, hogy elnevesse magát. Biccentett, áthúzta a Tibort a lap tetején. Hiszen megmondta, vegyük egymást komolyan. Így lettem Vámos Miklós. Akkoriban a személyit tizennyolc éves korban adták, nekünk az osztályfőnök nyújtotta át, kevéssel ezután. A NÉV rovatban ez állt: Vámos Miklós Tibor. Honnan tudják? Jován értesítette volna a hatóságokat?

Otthon kiderült, az úgy volt, hogy anyám azt akarta, elsőszülött fia az apja keresztnevét viselje, amint az a rendes katolikus családokban szokás. Máig sem értem, miből gondolta, hogy katolikusok vagy rendesek lehetnénk (anyja neve: Weisz Gizella). Apám viszont az ő apja (Auschwitz) keresztnevét adta volna nekem, mementóképpen. Mint minden vitában, ebben is anyámé lett az utolsó szó. Két keresztnevem ábécé sorrendben került az igazolványba, de az igazit - a Tibort - húzták alá. Jován mégiscsak tudhatott valamit. "
www.vamosmiklos.hu/index.php/2013-09-17-15-18-19/hogy-volt/890-mai-mitoszok-890

2016.01.29. 15:42:51

@Bal: "Hosszabb távon az ország folyamatosan zárkózik fel, és ez a lényeg. Jó adottságai vannak, az emberek relatíve munkabírók, és közel van a tűzhöz."

Ki fog 30 év múlva dolgozni? Merthogy jelenleg is 3 millió ember tartja el a másik hetet, plusz az állami vízfejet és korrupciót. És ez az arány csak rosszabb lesz, ahogy telnek az évek. Amíg nem szüntetik meg az itthoni felosztó-kirovó rendszert, addig itt nem lesz "komoly" előrelépés.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.01.29. 22:59:39

@diggerdriver: @pappito:

Na jó nekem ebből korszakból elég a Koncz, Kovács, Zalatnay, Illés, Metró? Omega, Loksi meg társai. Akkor ha jól tapogatom a pol-beat nem volt annyira nyíltan ideologizálva mint a csasztuskák meg az Ó ha cinke volnék című örökbecsű dal.

Az infót azért köszönöm.

DieNanny CH 2016.01.30. 11:45:13

@Bal:

Ezt Mo-ról írod:
"Jó adottságai vannak, az emberek relatíve munkabírók, "

Csakhogy, én attól félek, a vezetők harácsolása miatt tönkremegy a termőföld, a vizek (vízzáró rétegek), utak egyre rosszabbak lesznek.
Az emberek? Egészségileg egyre leromlottabbak lesznek, több veszélyes anyagot nyelnek, immunitásuk csökken. A jó munkabírásúak nagy része külföldre megy, aztán ott is marad. Pont, mint írtad, nem egyenes vonalú semmi, de ha el lesznek hanyagolva, a felzárkózásunkhoz később 100 év is kevés lesz.

Bal 2016.01.30. 21:41:42

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: emlékszel még Magyarországra harminc évvel ezelőttről? Egy akkori fórumon olyanokról beszélgetnénk, hogy vajon megvalósul-e a kommunizmus, vagy hogy lesz-e élet a totális termonukleáris apokalipszis után. Nna kb. ennyit ér kivetíteni a mai kilátásokat és problémákat.

2016.01.30. 22:02:14

@Bal: Vannak bizonyos folyamatok, amit a legoptimistább és legjóindulatúbb vélekedések ellenére is be fognak következni. Az egyik ilyet úgy hívják, hogy demográfia. Kiöregedik a társadalom (nemcsak nálunk, de ez most lényegtelen), és nyilván meglesznek a következményei. A másik fontos dolog (lenne), az oktatás, lehető legmagasabb szinten történő elérése. Az a helyzet, hogy mindkettőben elég szarul állunk, és ezen nem is igazán akarnak változtatni azok, akiknek hatalmában áll. Szerintem -többek között- ezeknek is köszönhető, hogy itthon 0 jövőkép van. Azt meg sem merem már említeni, hogy miért kell annyi adót fizetni, meg mekkora a korrupció mértéke. Igazából változtatni ezen én sem tudok, de fontosnak tartom, hogy a valóságot is lássuk meg a hurráoptimizmus mellett.

Bal 2016.01.30. 23:35:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nem igazán látod a világ valódi hangsúlyait ... mezőgazdaság Európában nagyjából lényegtelen. Utakat ne csináld már, ma elhajítok egy kavicsot otthon és autópályára esik. Egészség marginális probléma Magyarországon, a sok probléma és a még több hiszti ellenére nem sanszos a várható élettartam évtizedekkel történő esése. Vannak e téren valóban gonddal küszködő országok, mint Kína, na ott van olyan, hogy egy egész generáció belerokkan a konvergenciába, de még ott sem lett meghatározó fékje.

Bal 2016.01.30. 23:45:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Korrupcióról annyit, hogy épp ma olvastam a repülőn Gáspár Margit életrajzi kötetét. Hangosan felröhögtem, amikor a budapesti tisztviselők életstílusát elemzi:

"Akadhat, aki az elmondottak hallatára a homlokára csap: Lám, hát ezért korrumpálódtak a magyar minisztériumok! No nem. Egyszer már le kell írni: a század elején és az első világháború végéig a minisztériumok fogalmazói kara igencsak puritán volt. A panamák világa a politikai államtitkárságok tájékán kezdődött. Ott dúsan terebélyesedett. A Horthy-korszakban aztán végleg kiveszett a közhivatalokból a régi jó táblabírák világától öröklött morál. Helyébe a kurzus ordasok aki-bírja-marja életfelfogása került."

Írta ezt a hetvenes években a harmincas évek Magyarországáról. Nem, nem a Mészáros Lőrincek ellopott pár milliárdján múlik az ország sorsa. Volt az mindig is, akkor is, amikor lent voltunk, és akkor is, amikor fent.

2016.01.31. 00:07:00

@Bal: "Nem, nem a Mészáros Lőrincek ellopott pár milliárdján múlik az ország sorsa. Volt az mindig is, akkor is, amikor lent voltunk, és akkor is, amikor fent."

Nem, persze hogy nem. De állítólag Mo. szegény ország... Legalábbis mindig ezzel takarózik mindenki, amikor arról van szó, hogy miért rohad minden szét, és miért szarabb minden, mint régebben. Korrupcióban -a legfrissebb felmérés szerint- Európán belül három országot tudtunk megelőzni, alulról. Azért ez igazán elszomorító, és nagyon elgondolkodtató. Az sem túl jó, hogy az állam rákényszerít a korrupcióra, az élet minden területén jelen van. Ezt nem lehet annyival elintézni, hogy régen is szar volt, akkor most miért lenne más a helyzet. Értelmes embernek elfogadhatatlan, ami Mo.-n ment és jelenleg is megy.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása