oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 20. 06:42,  Elintézendő ügyeink - Dánia 211 komment

2016. január 20. 06:42 Határátkelő

Elintézendő ügyeink - Dánia

Hosszabb szünet után ma folytatódik az a sorozat, melyben megpróbálunk segíteni azoknak, akik egy-egy adott országba fontolgatják a határátkelést. A sorozatnak ez immár a nyolcadik része, a korábbiakat itt érhetitek el. (A dőlt betűs szövegrészek Marci korábbi, dániai posztjaiból származnak, melyeket itt és itt találhattok.) Természetesen ha valamilyen pontatlanságot tapasztaltok, esetleg kiegészítenétek a posztot, ne habozzatok, a kommentekben vagy emailben jelezzétek és javítom.

dania_zaszlo_foto_pixabay_com_torben7400.jpg

A megérkezés

Kezdjük az alapoknál: Dániába érvényes magyar személyi igazolvánnyal és/vagy érvényes magyar útlevéllel lehet beutazni, Európai Uniós állampolgárként tartózkodási engedély nélkül 90 napig (munkakeresés céljából fél évig) tartózkodhatunk az országban.

Ha költözünk (azaz hivatalos megfogalmazás szerint „életvitelszerűen, 90 napnál hosszabb ideig kívánunk Dániában tartózkodni”), akkor a lakhely szerint illetékes dán Regionális Közigazgatási Hivatalban (Statsforvaltningen) kell tartózkodási igazolást (EU-opholdsbevis) kérnünk.

Amit ilyenkor igazolnunk kell, az a tartózkodás célja (ehhez vagy érvényes munkaszerződéssel, vagy iskolalátogatási igazolás szükséges), és azt is be kell bizonyítanunk, hogy van hol lakunk (ehhez szükséges lehet vagy bérleti szerződés, vagy tulajdoni lap, esetleg befogadó nyilatkozat, stb.). Az ügyintézési idő változhat, érdemes rákérdezni a már említett közigazgatási hivatalnál.

A tartózkodási igazolást levélben kapjuk majd meg, ha ez megvan, akkor irány az önkormányzat (kommune), Itt kapjuk majd meg a személyi azonosító számot (CPR-szám) tartalmazó személyi azonosító kártyát (ez az úgynevezett sárga kártya, azaz „sygesikringsbevis”), ami lakcímkártyaként, adóazonosítóként, és egészségbiztosítási kártyaként is szolgál.

Ha bármi kérdésetek lenne, akkor érdemes felkeresni a Bevándorlási Hivatal (Udlændingestyrelsen) oldalát (ahol angolul is le van szépen minden írva).

Fontos linkek

Regionális Közigazgatási Hivatal (Statsforvaltningen)

Adatlap

Bevándorlási Hivatal

Munkavállalás

Mivel hála istennek uniós állampolgárok vagyunk, így semmilyen előzetes engedélyre nincs szükségünk a dániai munkavállaláshoz. Ha a fenti papírok mind megvannak, és megvan az EU-s tartózkodási igazolásunk (szép, dallamos dán nyelven az EU-opholdsbevis), más hatósággal a munkaviszony bejelentése kapcsán nincs dolgunk, mi több, a tartózkodási igazolást sem kell megvárni a munka megkezdéséhez.

Ha bárki érez magában elég elszántságot, hogy csak úgy kijöjjön munkát keresni, szüksége lesz egy ún. CPR-kártyára („sárga kártya" magyarul, TB kártya), e nélkül nem lehet legálisan munkát végezni az országban.

Ilyet csak akkor lehet kapni, ha van az embernek letelepedési és munkavállalási engedélye, amit csak akkor kap meg, ha talál bejelentett munkahelyet Dániában, amiből igazoltan legalább annyi bevétele származik hónapra lebontva, amiből (az ő elbírálásuk alapján) meg lehet élni az országban, anélkül, hogy igénybe kellene vennünk a helyi szociális juttatásokat, mint például hajléktalanszálló.

Ha nincs ilyen állás, akkor csak egy fél évig érvényes ideiglenes CPR-kártyát lehet kapni, de ha ez idő alatt nem járunk szerencsével munkafronton, akkor ezt bevonják és ezzel együtt mindent, ami azt jelenti, hogy újra turista státuszba kerülünk vissza.”

A dánok előrelátóak és jó fejek, így a helyi Foglalkoztatási Minisztérium működtet egy angol nyelvű honlapot, melyen a leendő munkavállalók tájékozódhatnak a szabályozás részleteiről, mi több, itt vannak fent állásajánlatok is (linkeket kicsit lejjebb találsz).

Mivel a neten is fent van szinte minden, semmi akadálya annak, hogy már Magyarországról megpróbáljunk munkát találni, ami persze nem könnyű, de figyelembe véve, hogy Dánia a világ legdrágább országai közé tartozik, jelentősen megkönnyítheti az életünket.

Fontos tudni, hogy a különböző munkaközvetítő cégekkel, ügynökségekkel kötött szerződések általában nem tartalmaznak kötelezettségvállalást konkrét, személyre szabott munkaszerződés megkötésére, illetve nem garantálnak hosszú távú munkaviszonyt.

A munkaadó viszont köteles a foglalkoztatási jogviszony kezdetekor a munkavállaló számára írásos szerződést kiállítani, mely tartalmazza a foglalkoztatás feltételeit, a bérezés mértékét és módját. A szerződésnek tartalmaznia kell továbbá, hogy a foglalkoztatásra mely kollektív megállapodás szerint kerül sor.

Munkanélküli segély

Tegyük fel azt a rendkívül kellemetlen helyzetet, hogy munkanélküliek leszünk. Ennek senki sem örül, de arra se számítsunk, hogy ilyen esetben automatikusan jár a segély.

Külföldiként ugyanis csak akkor jár nekünk támogatás, ha

- legálisan tartózkodunk az országban (azaz van személyazonosító kártyánk, és CPR-számunk)

- az igénylést megelőző három évben összesen legalább 52 hét dán (!) munkaviszonyunk van

- legalább egy évig tagja voltunk valamelyik dán szakszervezetnek, vagy havi hozzájárulást fizettünk valamelyik szakszervezet munkanélkülieket biztosító alapjába (A-kasse)

- és regisztrált és aktív munkakeresők vagyunk a lakhely szerinti önkormányzat munkaügyi irodájában

Fontos linkek:

Work in Denmark (angol nyelvű)

Job Index (álláshirdető oldal)

Job Zonen (álláshirdető oldal)

Stepstone (álláshirdető oldal)

Bankszámla

Ahhoz, hogy kézhez kapjuk a fizetésünk, szükségünk lesz egy bankszámlára. Ha számlát nyitnánk, szükségünk lesz valamilyen személyazonosságot igazoló iratra (útlevél), a már emlegetett CPR-számra és a lakcímre. Egyes bankok munkaszerződést is kérhetnek. Ha megvan a bankszámla, be kell jelentenünk a munkahelyünkön, mert erre utalják majd a fizetésünket (egyébként külföldi számlára is utalnak).

Az online bankoláshoz szükségünk lesz egy NemID kártyára, ha ezt sikerült megszereznünk, akkor gyakorlatilag az összes pénzintézetnél jók vagyunk.

Van még egy érdekes rendszer, az úgynevezett NemKonto, amire az adóvisszatérítésünket, vagy a nyugdíjat kapjuk (illetve kapja, aki kapja).

Az ICS

Az International Citizen Service kifejezetten a külföldi munkavállalók segítségére létrehozott rendszer, ami segít a hivatalos ügyek elintézésben, nem csak nekünk, hanem a párunknak és a dán munkaadóknak is.

A szervezet a nagyvárosokban (Koppenhága, Aarhus, Odense és Aalborg) van jelen és segít a papírmunka elvégzésében és választ ad a felmerülő kérdésekre is. Ha nem tudnak segíteni, akkor megmondják, melyik hatósághoz forduljunk.

Fontos linkek

NemID

NemKonto

ICS

Egészségügyi biztosítás

Az egészségbiztosítási kártya beszerzéséhez regisztrálnunk kell a Civil Regisztrációs Rendszerben és választanunk kell egy háziorvost. Ezt követően megkapjuk az egészségbiztosítási kártyánkat a dán CPR-számmal, az orvos nevével, címével és telefonszámával.

Ez a kártya azért fontos, mert ez ad hozzáférést az egészségügyi szolgáltatásokhoz, azaz mindig magunkkal kell vinni, amikor orvoshoz, kórházba vagy bármilyen hasonló helyre megyünk, ahol szükség lehet rá.

Jó tudni, hogy a 15 év alatti gyerekeknek szüleik jogán jár az egészségügyi szolgáltatás, amikor pedig elér ezt a kort, ugyanúgy választania kell egy orvost és biztosítottá válik.

„Az egészségügy EU állampolgároknak, illetve akiknek van lakhatási és munkavállalási engedélyük, ingyenes. A kórházak jól felszereltek, az orvosok beszélnek angolul (rengeteg magyar orvos is van), a várakozási idő minimális. A gyógyszerek drágák, de azokra is van TB támogatás kb. 4-500DKK fölött.”

Fontos link

Civil Regisztrációs Rendszer

Az egészségügyi szolgáltatásról

Nyelvtudás

Dániában legalább középszintű angol vagy dán nyelvtudás kell ahhoz, hogy esélyünk legyen elhelyezkedni. A hétköznapi ügyintézésben és a szakképzettséget nem igénylő munkákhoz elég lehet az angol is. Már csak azért is, mert a dánt nem is olyan egyszerű elsajátítani…

„Nem nevezném a világ legördöngösebb nyelvének, viszont a helyes kiejtés elsajátítása megadja a dolog esszenciáját. Hihetetlen hangokat képesek kipréselni magukból, amiket csak nagyon hosszas gyakorlás után lehet pontosan elsajátítani.

Jó hír, hogy minden idetelepülőnek biztosít az állam ingyenes dán nyelvtanfolyamot, akár esti, akár nappali rendszerben, három éven keresztül. Nyelvtudás nélkül sem vagyunk teljesen elveszve, ugyanis gyakorlatilag nincs ember, aki ne beszélne angolul, hála az angol nyelvű TV-programoknak és a két nyelv hasonlóságának, azonban mint már tudjuk, ez nem minden.”

Lakhatás

Lakni ugye kell, és ez Dániában (hasonlóan a többi északi, és általában véve nyugati országhoz) nem olcsó mulatság. Ha szállodába mennénk (ne nagyon tegyük, ha nem muszáj) akkor alaphangon 1000 DKK-val érdemes számolni, de egy olcsóbb hostel is 500 DKK.

Koppenhágában különálló szoba bérelhető havi 2000-3000 DKK-tól, de egy egyszobás lakás bérleti díja 4000 DKK-nál kezddik, ráadásul a három hónapi kaució alapnak tekinthető. Mivel egy dán korona most, 2016 januárjában 40 forint körül van, könnyen kiszámolható, hogy nem kis összegről van szó.

„A centrumban egy 100 négyzetméteres lakásban élek. A havi lakbér 7200DKK + három havonta az internet szolgáltató és a helyi elektromos művek számlája is befut. Az előbbi függ a net erősségétől, az utóbbi pedig a fogyasztott mennyiségtől, de kb. 300DKK a világháló és 1500-2000DKK a villany (nagyban függ az évszaktól, mivel télen alig van világos, nyáron, meg még éjfélkor is szürkület van).

Az ingatlan bérlés másik nagy kellemetlensége a deposit, más néven kaució (amit nem nagyon szeretnek visszafizetni a végén). Ez a pénzösszeg általában (lakástól és felszereltségtől függően) 10.000DKK-tól nagyon-nagyon sok DKK-ig."

Adórendszer

Erről csak annyit, hogy a dán személyi jövedelemadó progresszív, és a munkáltató fizeti be utánunk. Jó hír, hogy az átutalt adó bizonyos hányadát visszaigényelhetjük, ehhez persze előbb regisztrálni kell az adóhivatalnál.

Az adó-visszatérítés az adóhivatal honlapján keresztül történik. A dán adórendszerről, a regisztrációról, és az adó-visszaigénylési eljárásról részletesen az adóhivatal honlapján tájékozódhat.

Fontos link:

Adóhivatal

Oktatás

Ebbe most nem mennék bele részletesebben, röviden csak annyit, hogy az oktatási rendszer első lépcsőfoka az iskolai előkészítő, ami nem kötelező, szemben az azt követő 9 évfolyamos alapfokú és alsó középfokú oktatással. Ezt egészíti ki egy választható tizedik év.

Ezt követi a középfokú oktatás felső tagozata, ahol elég széles a választék. Míg a gimnáziumból az egyetemekre, addig a szakiskolákból például egyenesen a munkaerőpiacra vezet az út.

„Az iskolák nem fukarkodnak a tanulmányi kirándulásokkal, neves vendégelőadók „szerződtetésével". Hatalmas hangsúly van a gyakorlatiasságon is. Itt nem az az ész, aki a könyvet fel tudja mondani, hanem az, aki ezeket alkalmazni is tudja, amikor szükség van rá.

A későbbi munkavállalások alkalmával sem a megszerzett papírokon van a legnagyobb fókusz. Egy jól megírt motivációs levéllel és pár referenciával sokkal tovább lehet jutni, mintha talicskával hordanánk oda az iskolai végzettségeinket meg ultrabrutál C2 nyelvvizsgáinkat igazoló papírok hadát. Persze ha valaki agysebésznek akar állni, jó, ha van iskolai végzettsége.

Még annyit hozzátennék, hogy a tananyag is rendkívül átgondolt és friss. Minden évben egyeztet az oktatási minisztérium a releváns hivatalokkal, vállalatokkal és figyelembe veszi a munkaerő piaci igényeket is az aktuális tanterv kialakításánál.

Rendkívül szimpatikus vonása a rendszernek, hogy arra nevelik a tanulókat a kezdetektől, hogy gondolkodjanak. Azzal, hogy bemagoltatnak egy könyvet, megtanítanak pár szép költeményt és megmondják a gyereknek, hogy mit csináljon, lehet, hogy jól csinálja majd és kitűnő lesz, de soha nem lesz képes önállóan cselekedni az igazán fontos dolgokban, vagy csak nagy nehézségek árán.”

Fontos link:

A dán oktatási rendszer

Közlekedés

Dániában nem kevesebb, mint 23 repülőtér van, ezek közül öt nemzetközi. A két legnagyobb a koppenhágai és a billundi. Népszerűek a távolsági buszok is, ilyenek kötik össze Koppenhágát, Odensét, Aarhust, és Aalborgot.

A kerékpározás rendkívül népszerű a városokban, ez a közlekedés egyik leginkább bevett formája A becslések szerint mintegy 4 millió bringa van az országban, ráadásul mindehhez 10 ezer kilométernyi kerékpárút is társul.

„A közlekedés zónás rendszerben működik. Egy jegy a kifizetett zónákban, 1 órán belül, bármennyi átszállásra jogosít. Ha van okostelefonod, olcsóbban is hozzá lehet jutni a jegyhez, illetve a bérlethez. Lehet kapni gyűjtőjegyet (Klippekort) is.

Ellenőr nálunk nincs sok, viszont aki van az eléggé tekintélyt parancsoló. Ha lenne az oldalán valami mordály, akkor azt hinné az ember, hogy rendőr. Az általa osztogatott csekk ára pedig 700DKK körül mozog.

Országon belül a legolcsóbb, és leggyorsabb utazási forma a repülés. A vonat drágább és lassabb is. Ha van is olcsóbb, a differencia 20-30 DKK, annyit meg csak megér, hogy a 4 óra helyett 30 percet utazol. A tömegközlekedési eszközök általában tiszták és el vannak látva WIFI-vel.

Ha autóval érkezel, készülj fel, hogy sokat kell fizetni. Ha fél évnél tovább maradsz, kötelező dán rendszámot beszerezned. A regisztrációnak és a biztosításnak egyaránt borsos ára van. Ha vétesz ez ellen és lebuksz, akkor nagyon megsarcolnak, akár több tízezer koronát is lehúzhatnak Rólad, mire az ügy végére érsz. Autóval rendelkező ismerőseimtől hallottam, hogy jobban megéri új autót venni itt és a régit meg otthon hagyni.”

Fontos linkek

Dán közlekedési rendszer

Koppenhága közlekedési hálózata

Nagykövetségek

Magyarország Nagykövetsége

2920 Charlottenlund, Koppenhága

Strandvejen 170

Telefon külföldről: 00-45/39 63 16 88 (24 órán keresztül elérhető)

Telefon belföldről: 39 63 16 88

e-mail: mission.cph@mfa.gov.hu

Dánia Nagykövetsége

Határőr út 37

H-1122 Budapest

Tel (+36 1) 487 9000

Fax (+36 1) 487 9045

e-mail: budamb@um.dk

(Fotó: pixabay.com/torben7400)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dánia Elintézendő ügyeink

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr408287040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.01.20. 14:42:37

@soad1221: Pedig már épp elkezdtem volna őket utálni. Ünneprontó. :(

©________ 2016.01.20. 14:58:34

@soad1221: na hat itt hiaba tiltanakbe. Ez a legkurucabb ország

©________ 2016.01.20. 15:05:03

@Herr Géza:

Kegyetlen vagyok, ezért: revidEál.

Herr Géza 2016.01.20. 15:15:49

@Praliné.: Csak teszteltelek... Meg a többieket is. :)))) Biztos így van, ha te mondod... Egyébként tényleg. Bocs. Meg kösz. Meg ilyesmi. :))))

Herr Géza 2016.01.20. 15:16:26

@VF641(AT): ISTEN ÉLTESSEN SOKÁIG, FÜLED ÉRJEN BOKÁIG !!!!

Herr Géza 2016.01.20. 15:24:38

@BircaHang Média: Vitatott továbbra is. A hivatalosan érvényes helyesírási szabályzat szerint nem írhatod át tetszés szerint, vannak szavak, amik ss-szel írandók és vannak, amik ß-szel. Ezt a szabályzatot, pontosabban annak legutóbbi módosítását azonban annyian vitatják, hogy a gyakorlatban jó az így is, úgy is. Persze szigorúan csak azokról a szavakról van szó, amiket ez a bizonyos reform megváltoztatott.Pl. a "muss" vs. "muß" ( a "müssen" ige egyes szám harmadik alakja).Olyannyira él a régi írásmód is, hogy pl. a Word-ben a helyesírási ellenörzésnél beállíthatod, hogy figyelembe vegye-e a legutóbbi reformot, vagy sem. :))))
A suliban viszont a helyesírás dolgozatnál kökeményen hiba a régi (muß) írásmód.... :)))

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.20. 15:30:01

@fhdgy:

"bár sokat jártam már Horvátországban, én még soha nem hallottam, hogy "Dubrovnik"-nak ejtenék"

Hát hogy ejtik?

"Egyébként meg sok külföldi városnak van magyar helyesírása, ami már berögződött a magyar nyelvbe."

De a Dubrovnik nincs köztük.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.20. 15:30:38

@Pernilla:

Oké, elhiszem. Nem szakterületem a német. Akkor ezek szerint az ss csak akkor írható, ha kényszer van, pl. az internet őskorában, táviratban, régi típusú sms-ben, stb., ugye?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.20. 15:30:38

@Csodabogár:

De viszont előre megmondják mennyi lesz.

De majd megkérdezem a volt kollégámat, aki ott ügyfélszolga.

London2009 2016.01.20. 15:32:24

@Herr Géza: Erdekes. Nekem nem volt igazan rossz tapasztalatom soforrel. De mondjuk en az a tipusu utas vagyok, aki bamul kifele az ablakon es meg ha kerdez sem valaszolok szivesen. Ugyhogy sosem bonyolodok semmilyen csevegesbe veluk. Az autok meg tok jo allapotban vannak most mar kotelezoen. Vagy legalabbis igy tudtam, meg ezt is tapasztaltam.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.20. 15:34:18

@soad1221:

Itt betiltották 2 hónapja, bár itt eleve nem is népszerű az Uber, mert itt a taxistarifák nagyon olcsók, nehéz versenyezni velük. Szóval itt tényleg csak egy sznobság volt az egész. De Mo-on valóban nagy a piaca.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.20. 15:34:21

@Mrs. Clayton:

Angliában nem évül el a büntett előélet? Ha ez így van, az nagyon diktatórikus valami lenne.

Pernilla 2016.01.20. 15:48:00

@BircaHang Média: igen, ha úgy érted, hogy azoknál a szavaknál, amiket az új helyesírás mellett is ß-el kell írni. Valamint amit már említettek feljebb is, hogy nagybetűs írásmódnál is az SS a helyes, tehát a ß-nek nincs nagybetűs megfelelője.
Illetve Svájcban minden esetben az ss van használatban.

fhdgy 2016.01.20. 15:53:27

@BircaHang Média: Dehogy nincs köztük: Raguza

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.20. 16:06:27

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem, nem kopott ki...
én laßnitzhöhen lakom...
Es kovetkezetesen igy is haszmalom, irom...:)

fhdgy 2016.01.20. 16:19:31

@VF641(AT): Jó, jó ( én is pártolván a ß-t ), de van egy kérdésem:

Ausztriában mennyiben követi a helyesírás a németországi gyakorlatot?

Amikor Münchenben dolgoztam, bármi meglepő is, de a programnak kellett "osztrák" németet is beszélnie.

Volt, hogy az osztrák ügyfél módosítása igényt kért, mert azt Ausztriában nem úgy írják.

A bajor kollégák ezen nagyon sokat gúnyolódtak.

Golf2 2016.01.20. 16:22:13

A német nyelvtanròl meg úgy általában Herr lehengerlô Gézával kár okoskodni...

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.20. 16:23:40

@fhdgy:
Ne...ezt ne csináljatok...
Hol jövök én ahhoz hogy beszálljak a Gigászok ,,csatájaba,,
A grillcsirket is masnak mondja a nemet es masnak az osztrák...
A nemet tanárnő is ...itt Grazban...mondta higy lehet kapni nemet osztrák szótárt...

Herr Géza 2016.01.20. 16:27:45

@fhdgy: Hát, az osztrák helyesírásba meg én nem okoskodnék bele. Mint ahogy a svájciba sem... :)))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.01.20. 16:29:26

@adg: haha, ausztral akcentus nem szamit:)) akkor is Uber:)) egyebkent mintha azt hallottam volna nemreg, hogy nalunk mar elerkezett a kovetkezo "stadiumva" az Uber, mert allitolag mar szakszervezetuk is van .

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.01.20. 16:35:10

uberestimator.com/cities/los-angeles Tipikus Los Angeles: spanyol nyelvu Uber taxit is rendelhetsz:)))

Herr Géza 2016.01.20. 16:35:35

@Pernilla: Így van, egy biztos, amit a régi szabályok szerint is "ss"-nek kell írni, azt viszont soha nem írhatod ß-szel.

@VF641(AT): Az ilyen helységnevekben megtalálható ß az továbbra is marad úgy, ahogy volt. Minimum a következö helyesírási reformig... :)))

Csodabogár 2016.01.20. 16:47:33

Most olvasom, hogy Genfben betiltották az ubert bíróságon. Fellebbeztek és a szövetségi bíróság is elutasította őket. Mai svájci ujságban volt a cikk.

fhdgy 2016.01.20. 16:48:42

@VF641(AT): @Herr Géza: Én sem okoskodni akarok, csak tudom, hogy szenvedtünk néhány szó miatt és ezért az adatbázisban szét kellett választani pár eset miatt a német és osztrák nyelvhasználatot. Pl. német Police, de osztrák Polizze mint biztosítási kötvény. Aztán néhány névelő miatt is. Ha jól emlékszem német die Person, de osztrák das Person. Olyan is volt, hogy nagy programtesztelési fázisban a helyesírást is ellenőrizni kellett. Akkor kerültem ki és a kollégák ezen jót derültek, hogy nekem is ezt ellenőrizni kell. Akkor csodálkoztak, amikor én találtam a legtöbb hibát. Persze, ők rutinból észre sem vették, hogy ha egy ung végű szó összetételbe került első tagként, akkor általában kellett utána egy s betű, ami korábban nem kellett.

Sok dolog tényleg nem érthető a helyesírási reformban. A muß miért lett muss, a groß miért maradt változatlanul?

Csodabogár 2016.01.20. 16:49:34

@BircaHang Média: Vagy Svájcban ahol nem használják a ß betüt.

adg 2016.01.20. 16:51:38

@Zsuzsi65: Mar hogyne erne. Übá, pont. Igy tessen ejteni! :))

Herr Géza 2016.01.20. 16:59:42

@fhdgy: Zárszó: :)))))
A Goebbelsnél maradjunk ebben, a Grass-nál én sem tudom, hogy hol és mikor lett a Graß-ból a mai változat. Ma azonbam egyértelmüen így használatos mindenhol. Csak az életrajzában van rá utalás, hogy eredetileg hogy írta a nevét.
És hogy még bonyolultabbá tegyem a világot, elvileg az "a" után következö "ß"-et máshogy ejtjük, mint az "ss"-t. Ha Grass-ként van írva, akkor az fonetikusan grassz (persze ez az "a" hang a németben egy kicsit más, mint a magyar "a"), míg a Graß kiejtése inkább grász-nak hangzik, ahol az "á" nem annyira nyílt, mint a magyar. Többek között pont ezért lehetetlen megszokni a "daß" (hogy) átírását a reform szerint "dass"-ra, hiszen igazából másképp is kellene ejteni, na erre viszont senkinek nem áll rá a szája. Ergó, teljesen logikátlan.
Azt viszont megérti az emberfia valahol, hogy ezt a kretén, csak a németben elöforduló betüt (aminek nincs is nagybetüs alakja-teljesen kilóg a sorból) megpróbálják a nyelvböl a fejlödés nevében "elracionalizálni".
Na ennyit mára a német nyelv rejtelmeiböl... :))))

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.20. 17:02:25

@Pernilla:

Világos, Mint a régi magyar írógépeken, ahol nem volt pl. Í.

fhdgy 2016.01.20. 17:08:17

@Herr Géza: A magyar nyelvben hasonló a j és ly. Sok bosszúságot okoz a tanulóknak, de én már szomorú lennék, ha az ly-t száműznék a magyarból. Ugocs non coronat, így én juszt is tovább használnám az ly-t.

Azzal meg nem értek egyet, hogy a ß kretén lenne. A franciában, a szlovákban, csak példának kedvéért, bár alapvetően latin betűsek, de sok ilyen "kretén" van. Azt sem szeretném, ha a magyar nyelvből száműznénk az ékezetes karaktereket.

Herr Géza 2016.01.20. 17:10:48

@fhdgy: Police vs. Polizze. Tényleg röhej, de a németben egyértelmüen jövevényszó eleve, mire az osztrákok rögtön rátettek egy lapáttal és csak azért is csavartak rajta egyet. :)))
Biztos jó volt titkosszolgálati tesztnek. Ha valaki osztráknak adta ki magát, de Police-t írt, már le is bukott. :)))))
A névelökröl meg: a kedvencem a Joghurt (de Jogurt-ként is használatos, hadd legyen még cifrább...), ami bizony a der, die és a das névelövel is helyes.

Herr Géza 2016.01.20. 17:17:45

@fhdgy: A "kretén"-nél a hangsúly azon van, hogy csak ez az egy ilyen kilógó betü van (az ä-Ä már más tészta) és hozzá eleve nincs is nagybetüs alakja. Idövel el is fog tünni, nyilván a magyarból az "ly" is. Ott még a létezö leghalványabb kiejtési különbség sincs meg, pusztán a magyart tanulók (beleértve a magyar gyerekeket is) szívatására került bele a nyelvtanba, na meg egyfajta IQ-szüröként is funkcionál... :)))))))

fhdgy 2016.01.20. 17:18:55

@Herr Géza: Képzeld el, ha ezek nem lennének, milyen egyhangú lenne a világ!

Herr Géza 2016.01.20. 17:24:49

@fhdgy: Ez tény. De jól látszik, hogy hosszútávon a nyelv is uniformizálódik. Meg egyszerüsödik.

fhdgy 2016.01.20. 17:28:53

@Herr Géza: Egyébként legyen egy kis határátkelés is a nyelvvel kapcsolatban: Most decemberben ment ki az unokatestvérem Ausztriába dolgozni. Igyekeztem neki kis nyelvleckét tartani. Elmagyaráztam, hogy sok szó van, amit csak az osztrákok használnak, a németek nem és persze fordítva is. Azt is, hogy sok szó van, aminek más a névelője az osztrákban, mint a németben. Aztán persze olyan is van, hogy a névelő változása jelentés változást is jelent. Vigyázzon arra, hogy vannak szavak, amiket másképp írunk, mert más a jelentése, de a magyar fül kiejtés alapján nem tudja megkülönböztetni, csak a szövegkörnyezet alapján, ami persze egy kezdőnél fából vaskarika. Szóval, érdekes dolog egy idegen nyelv.

fhdgy 2016.01.20. 17:35:37

@Herr Géza: Addig nincs nagy bajom az egyszerűsödéssel és az uniformizálódással, amíg az "házon" belül marad. Akarom mondani nyelven belül. Ha a magyar nyelv úgy uniformizálódik, hogy az angol szavak, ész nélkül betörnek ( ami sajnos tény ), nos azt már az anyanyelv elleni merényletnek tartom.

takarék-láng 2016.01.20. 18:08:21

@soad1221: "mobil app, regisztrálsz, sofőrként vagy utasként, bejelölöd hová akarsz menni, a sofőr jelez, hogy neki a fuvar pont jó lenne, felvesz, az utastól levonják a pénzt, a sofőrnek átutalják"
- Teves. Az uber ennek a penznek a 75% t utalja at. 2 hettel a fuvar utan.

Mrs. Clayton 2016.01.20. 18:11:51

@BircaHang Média: a dbs checken a mar letoltott buntetesek is latszanak, ezert kell ova inteni a fiatalokat, hogy mindennemu torvenysertestol tartozkodjanak, mert orokre veluk marad

Virago_1000 2016.01.20. 18:16:20

@diggerdriver: uber Londonban is van. Az ottani taxisok is tuntettek ellene. Azokat a koveteleseket, amit a magyar taxisok akarnak most, ok elertek. Orszagos szinten. Az Uber egy csalo torvenymegkerulo banda, amint hazaertem kifejtem, miert.

Pernilla 2016.01.20. 18:36:37

@fhdgy: szerintem itt Osztrákiában is die Person-t használnak, manapság legalábbis :)
Egyébként pár szóban van különbség a ß használatban is a Hochdeutschoz képest, pl. osztrákul "Erdgeschoß" továbbra is, míg a Hochdeutschban ez "Erdgeschoss". Mondjuk most több példa hirtelen nem jut eszembe, de biztosan van még.
Nekem egyébként kifejezetten zavaró régi helyesírással íródott szövegeket olvasni, a ß és a régi elválasztási szabály miatt főleg.
Mondjuk én kb. pont az új helyesírás bevezetése idején kezdtem németül tanulni :)

nyuszigonosz 2016.01.20. 18:49:48

@Pernilla: Van jó sok szó, kifejezés, amit az özik másképp használnak, de lényegében annyira nem feltünök.

És igazad van: az új helyesírás, legalábbis szerintem, jobb, föleg az elválasztás logikusabb.

DieNanny CH 2016.01.20. 18:57:09

@Pernilla:

Egyetértek, ebben csak Svájc kivétel, de a következő okokból:
Itt ugye 3 nyelv van, francia, olasz, német. Mindháromnak vannak különleges betűi. A billentyűzet száma írógépen/számítógépen viszont korlátozott, és mivel 3 nyelvet kellett egyre zsúfolni, így a ß-től elbúcsúztak, mert az volt a leglényegtelenebb, vagyis legkönnyebben helyettesíthető betű.
És még így is van olyan billentyű, amire 4 különböző betű van ráírva...

Pernilla 2016.01.20. 18:58:59

@nyuszigonosz: Persze, rengeteg szó van amit máshogy használnak, ezért is most csak az ß - ss különbségbe akartam belemenni :)

DieNanny CH 2016.01.20. 18:59:39

@Pernilla:

Ja, csak most értem ide... Bocs!

Pernilla 2016.01.20. 18:59:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: a svájciak mindig is különcködtek :)))))

DieNanny CH 2016.01.20. 19:05:54

@Pernilla:

Hát, igen. Vegyük csak a konnektort... Meg az ágynemű méretet... :-)

fhdgy 2016.01.20. 19:07:54

@Pernilla: A Personnal kapcsolatban írtam, hogy "ha jól emlékszem". Ennyi év után már nem tudok jól emlékezni, de az biztos, hogy die és a das volt a probléma. Mondjuk nekem nagyobb probléma, ahogy a bécsiek beszélnek. Valahogy más a hanghordozások és sok-sok szót egyszerűen fel sem ismerek vagy csak másodszorra. Észak Burgerland meg teljesen más tészta, déli részéről nincs tapasztalatom.

Pernilla 2016.01.20. 19:11:07

@fhdgy: elég sok rettenetes dialektus van errefele :) de a bécsi tényleg katasztrófa, beletelt 1-2 évbe mire eljutottam oda, hogy tudok követni egy wienerisch beszélgetést :)

nyuszigonosz 2016.01.20. 19:20:13

@Pernilla: Tudom. :-)
Tudod, hogy nekem csak akkor tünnek fel, és akkor sem mindiig , ha osztrák filmet nézek, vagy osztrákkal beszélek. Valahogy megszokja az ember, és ennyi. :-)

A svájci ugyanígy: az már inkább megmosolyogtató, meg ök amúgy is olyan lassú népek.... :-)

Csodabogár 2016.01.20. 19:23:54

@soad1221: Nem tudom mennyit taxizol, én elég sokat, de még soha nem találkoztam olyan soffőrrel akitől bármilyen okból féltem volna. Persze vannak kicsit mulyák, meg nem egészen ismerik a várost, elég hülye helyen lakom, de korrektül elhoznak, ha este sötétben megkérem, hogy várjon amig bemegyek a házba a kerten át, megvár, világit stb. Szóval nem tudom mi a bajod a pesti taxisokkal.

esban 2016.01.20. 19:26:18

@Herr Géza: @diggerdriver: Van egy nagyon jó kis friss statisztikám erre. Ugyan az a szórakozóhely-hostel kombó egymás utáni 3 éjszaka. Íme a statisztika, 3 hete:
1. éjszaka 1450 HUF
2. éjszaka 2000 HUF (ebben volt egy kis kedvezmény mert a taxis úriember a telefonszámomat is szerette volna megkaparintani)
3. éjszaka 2450 HUF

Ugyanez külföldi ismerősömnek 4500 HUF.

fhdgy 2016.01.20. 19:26:38

@Pernilla: Jó, a bajor sem leányálom, még akkor sem, ha formailag "német"-ül beszél. És itt nem is magukra a szavakra gondolok, néhány új szót megtanulni nem gond. Pl. ha egymásközt beszéltek, akkor nekem ott nem osztottak lapot :-)

Időbe telt, amíg megszoktam. München után Braunschweig már gondtalan volt. Vagyis lett volna, ha néha nem estem volna abba a hibába, hogy néhány Bajorországban használatos szót belekevertem a mondandómba.

Emlékezetes volt a Brötchen <-> Semmel probléma. Münchenben Brötchent kértem, de nem értették, hogy mi az, megtanultam, hogy ott Semmel, Braunschweigben Semmelt kértem, ott cipót akartak adni.

Csodabogár 2016.01.20. 19:30:57

@Pernilla: A svájciaknál nagy Ö sincs, sőt néha mintha az osztrákonál se lenne, mert miért is ORF a televiziójuk neve? A vasut viszont ÖBB.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.20. 19:37:30

@esban:
Korrekt:)))))))))))))))))))))))))))))))))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.01.20. 19:41:19

Hogyan írjuk, és hogyan ejtjük ki... Az öreg székely Budapesten turistáskodik. A fontosabb látnivalóknál szorgalmasan jegyezetel. Az idegenvezető akar segíteni, ezért szól, hogy Széchenyi nevében a cs-t céhával kell írni, mire az öreg csodálkozva...” Mi a picha!”
(Tudom, száz éves vicc).
:-))

Herr Géza 2016.01.20. 19:43:07

@takarék-láng: Téves. Az Uber sápja 20%. A két héthez nem tudok hozzászólni, mert nem próbáltam.

nyuszigonosz 2016.01.20. 19:51:22

@Csodabogár: Minden országban, ahol a német államnyelv, akár többöl egy a német, létezik a nagy Ö.
Németország, Ausztria, Svájc, Liechtenstein, Luxemburg, és ahol német kisebbség él: Dánia, Belgium, Lengyelország és Olaszország is, mindenhol van nagy Ö.
Svájcban tényleg már nincs ß.

Az osztrák tévé: Österreichischer Rundfunk cégneve az ORF.
Mert logó is egyben, azért nincs a plusz két pont is még rajta.
Nem azért, mert a nagy ö nem lenne Ausztriában használatos.

Herr Géza 2016.01.20. 20:49:04

@diggerdriver: Nem, még nem. De köszi, jó a cikk és igen hű kórképe annak a világnak.... :)))))

fhdgy 2016.01.20. 20:53:20

@Herr Géza: Ő már akkor határátkelő volt! :-)

A lényeget elhiszem, de vannak dolgok, amikben erősen kételkedem is.

DieNanny CH 2016.01.20. 21:01:04

@diggerdriver:

Nagyon tetszik ez a cikk! Köszi!

fhdgy 2016.01.20. 21:02:18

@diggerdriver: @Herr Géza: Egyébként nekem is van egy macskakonzerves történetem:

A 90-es évek elején külsősként dolgoztam egy cégnek Békéscsabán. Kb. 80-100 méterre volt a cégtől egy kis bolt, ami pultos volt, tehát nem önkiszolgáló. Én mindig ( még ma is ), ott a helyszinen döntöm el, hogy mit akarok enni. Mondom a kiszolgáló nőnek, hogy úgy ennék valami jó húskonzervet, mert megláttam a konzerveket. A nő azt mondja, hogy nincs. Mondom neki, hogy de ott mennyi van!

Igen, azok macskakonzervek! :-)

Herr Géza 2016.01.20. 21:21:13

@fhdgy: Nyilván van benne egy kis "Photoshop", de a lényeg nagyon is reális.

fhdgy 2016.01.20. 21:24:39

@Herr Géza: Én nem hiszem, hogy pl. 68 országot bejárt. Lehet, hogy kapott új szélyazonosságot, sőt biztos, de USA-n kívül nem érezhette magát biztonságban.

Herr Géza 2016.01.20. 21:45:26

@fhdgy: Miért, ott igen? Sztem a KGB-nek olyan mindegy lett volna, hogy ott vadásszák-e le, vagy mittudomén Burkina Fasoban... Gondolom valaki, valahol úgy döntött náluk, hogy nagyobb kárt okozna a kivégzése, mint ha nem bántják. Ki tudja mi volt a háttérben? De az is érdekes, hogy mit érhetett volna az új személyazonossága, ha mint a cikkben is írják előadásokat tartva járta az országot... :)))

fhdgy 2016.01.20. 22:00:51

@Herr Géza: Ugye mennyi kérdésed van neked is?

Ő szovjet szempontból dezertőr volt, kizárt, hogy az elvtársak úgy döntöttek volna, hogy nem kell végrehajtani a halálos ítéletet!

Tudod te, hogy egy határátkelő, akarom mondani határátrepülő, hány újabbat vonzott volna, ha nincs elrettentés?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.20. 22:08:04

@Herr Géza: @fhdgy:
Nézzétek, mindkét oldalon vannak emberek akik fontosak a másik oldalnak. Ezért gyakoriak a kémcserék.
Lehet hogy egy háttéralku miatt hagyták békén. Azt én is kizárnám hogy ne indult volna be a KGB azonnal.
Lehet hogy megsúgták nekik hogy ha bántják akkor XY Vasziljevet baleset éri a börtönben. Esetleg harmadik országbeli információkkal megvették a szabadságát. Számtalan lehetőség elképzelhető.

fhdgy 2016.01.20. 22:28:48

@diggerdriver: Akkor inkább a következő történetet agyalom ki hozzá:

A szovjet elvtársak ugyan nem adtak neki útlevelet, meg hamuban sült pogácsát sem, de ők küldték. Hogy miért, mi célból?

Nem tudom, de lehet folytatni a történetet, csak egy kis fantázia és jó kis dolog kerekedhet ki belőle.

Taxomükke (UK) 2016.01.20. 22:34:56

Az Uberhez annyit, hogy én kb. 15 alkalommal használtam (részben Budapesten, részben Angliában) és ebből legalább 6 alkalommal nem az optimális útvonalon vitt a sofőr. A cég javára legyen írva, ezt valahányszor megreklamáltam, elfogadták a panaszomat, és a fuvardíj-különbözetet egy napon belül visszautalták. Továbbá többször kaptam 10-10 font bónuszt, valamint ingyenes utazást.
Vigyázni kell arra, hogy csúcsidőben drágább a tarifa, illetve )azt hiszem) bizonyos kiemelt úticélokra is, legalábbis a lutoni reptérre menve majdnem annyit fizettem, mint amibe a taxi (minicab) került volna.
Néha az ápolóknak kell foglalnom taxit. Ilyenkor nem az Ubert használom, hanem van egy oldal, ahol sok taxitársaság ad ajánlatot az adott útra (taxicode.com). Ez azért jó, mert előre meg lehet rendelni, az ember előre kifizeti, és ha bármi van, a tarifa az előre megadott összeg, nem emelkedik azért pl., mert kerülni kell egy előre nem látható akadály miatt.

Taxomükke (UK) 2016.01.20. 22:38:39

@Herr Géza: Az Ubernél nem tudod előre, pontosan mennyibe fog kerülni az út, csak nagyjából. Viszont előnye, hogy nem kell, hogy készpénz vagy kártya legyen nálad, mert a kártyádat előre regisztrálod, és majd arra terhelik a viteldíjat.
Ezért sem értem, miért fújnak, hogy adócsalás... Nincs készpénzmozgás, minden forintnak/fontnak/eurónak nyoma van.

Herr Géza 2016.01.20. 22:46:02

@fhdgy: Miért? Hányat vonzott? A társai biztos nem nézték sem a japán, sem az amerikai tévét, a New York Times is viszonylag ritka volt 76-ban a ruszki újságosoknál...:D Arról biztos gondoskodott a hadsereg, hogy otthon méltó pompával eltemették a "szolgálata teljesítése közben hősi halált halt" elvtársat.

Taxomükke (UK) 2016.01.20. 22:51:30

@Mrs. Clayton: ...az ellenorzeshez csak annyit, hogy az itteni disclosure and baring service sem fogja azt latni, ha valaki Lengyelorszagban vagy barhol mashol buntetett eloeletu, igy egy pedofil tanar siman kaphat allast Angliaban, ha egyeb felteteleknek megfelel"
Szerintem nem feltétlenül, tőlem legalábbis kértek magyar erkölcsi bizonyítványt.
Az általunk foglalkoztatott ápolóknak is kell pl. lengyel "erkölcsi" meg angol DBS is (barring két r).

fhdgy 2016.01.20. 22:53:12

@Herr Géza: Ez olyan sablonos lenne! :-(

Még a magyar titkosszolgálat is tett róla, hogy az Olaszországba szökött magyar pilóta halálos autóbalesetet szenvedjen.

Herr Géza 2016.01.20. 23:09:05

@Taxomükke (UK): Igen, igazad van, félreérthetően írtam. A tarifát tudod pontosan, a rendelt út teljes árát meg egy kb. kalkuláció alapján nagyjából (azért csak így, mert km és időalapú a díjszabás, és az időt csak nagyjából lehet előre látni).

Herr Géza 2016.01.20. 23:27:25

@fhdgy: Az világos, na meg nálunk volt azért ugye Szabad Európa Rádió, meg a nyugati sajtóhoz is hozzáfértél, ha akartál, stb. (Én két kiló Der Spiegel-lel meg Stern-nel buktam le 81-ben a laktanyában, némi üvöltözésen kívül nem volt belőle különösebb dráma...:D). Ezzel csak azt akarom mondani, hogy volt létjogosultsága az elrettentésnek. (Feltéve persze, ha az a "baleset" tényleg nem szimpla baleset volt.) Az oroszok azért lényegesen hermetikusabban el tudták zárni a polgáraikat a külföldi hírektől, így ha valamiféle érdekük füzödött akármilyen alkuhoz is, nem feltétlenül írta azt felül az elrettentés "követelménye".

fhdgy 2016.01.20. 23:59:21

@Herr Géza: Csak érdekességként: 1969-ben ill. 70-ben kettő magyar pilóta Olaszországba szökött és egyik sem szerepel a "List of Cold War pilot defections" oldalon. Egy akkori ezredes később azt nyilatkozta, hogy küldték őket!

Herr Géza 2016.01.21. 00:08:44

@fhdgy: Egyébként a fickó későbbi életéről, esetleges haláláról, annak körülményeiről nincs semmi hivatalos említés máig sem. Lehet, hogy csak urban legend volt az egész baleset sztori. Sőt előtte fél évvel a volt rajparancsnoka is lelépett gépestől (ő is Udinében landolt), akit otthon szintén halálra ítéltek hazaárulásért, de ő a rendszerváltás után haza is költözött, olyannyira élt és virult.

Herr Géza 2016.01.21. 00:12:57

@fhdgy: Na közben én is írtam róla. Volt itt mindenféle elmélet, ez is, amit írsz. Mondjuk mai ésszel sem fogom fel, mi lett volna az értelme, de nyilván mi semmi háttérinfót nem tudunk, miért is értenénk.... :))))

fhdgy 2016.01.21. 00:20:24

@Herr Géza: Valahol azt olvastam, hogy Zobori Sándor fhdgy balesetben meghalt. Másutt azt, hogy semmit nem tudni róla!

No, én elteszem magam!

Herr Géza 2016.01.21. 00:43:18

@fhdgy: Jó sztorik vannak az oldalon, pl. a kubaiaknál: a koma, aki lelépett gépével együtt, majd tíz évvel később eltérítette a Delta Airlines egyik gépét és úgy repült haza Havannába. Vagy a másik, aki Miamiba dobbantott gépestül, aztán másfél évvel később egy Cessnával visszarepült, Varadero mellett leszállt a főútra, felvette az első körben ottmaradt családját és békésen elrepült ismét Miamiba.
Jók az etiópok is: 91- ben úgy ránézésre a teljes etióp légiérő (9 repülővel és 10 helikopterrel !) lelépett Djibutiba.... :)))
Azt a német komát pedig, aki 71-ben Nyugat-Németországból (!!) lépett meg és kért politikai menedékjogot az NDK-ban, biztos egyből a zártosztályra vittem volna. :)))))))

Herr Géza 2016.01.21. 00:44:54

@fhdgy: Vele kapcsolatban nekem is rémlik valami ilyesmi, de most nem találtam semmi nyomát...
Na, csá, jó éjt!

Muscari 2016.01.21. 00:58:10

@Herr Géza: nekem a reptérről haza olyan árat adott, hogy 56-75 font között. A taxi hazavisz 50-ért. Többször is megpróbáltam, más időpontban, mindig ilyesmi jött ki.

M. Péter 2016.01.21. 01:16:23

@HardPötty: Erről azt olvastam, hogy a magasabb ártól nem lesz sokkal több sofőr, inkább csak az utasok lesznek kevesebben.

M. Péter 2016.01.21. 01:23:54

@Mrs. Clayton: USA-ban elkövetett gyilkosságról volt szó, amit simán megtalálhattak volna, ha komolyan vették volna a dolgot. Emiatt az ügyészség, amely ott a fogyasztóvédelem szerepét is betölti, már perelte is az Uber-t, mert közben reklámozták, hogy milyen alaposan ellenőrzik a sofőrnek jelentkezőket.

Golf2 2016.01.21. 06:25:55

Ez pont a 200-adik komment hogy vannak uberesek (nem ü) és überokosok.

Shenella 2016.01.21. 06:39:26

@Herr Géza: csak egy kartya van, igazabol eloszor valaszt egy orvost, de a neten barmikor meg lehet valtoztatni (pl egy munkahelyhez kozelebbire), majd postaznak egy ujabb kartyat az uj orvos nevevel, ha az ember koltozik, akkor is jo, igazabol egyetlenegyszer kell szemelyesen megjelenni, minden mas netrol elintezheto.

Shenella 2016.01.21. 06:39:35

@BircaHang Média: A horvatok nem hasznalnak cirill irast, esetleg a szerbeknel elofordulhat, bar Dubrivnikot cirillul csak szerb ujsagban lattam leirva. @Herr Géza: csak egy kartya van, igazabol eloszor valaszt egy orvost, de a neten barmikor meg lehet valtoztatni (pl egy munkahelyhez kozelebbire), majd postaznak egy ujabb kartyat az uj orvos nevevel, ha az ember koltozik, akkor is jo, igazabol egyetlenegyszer kell szemelyesen megjelenni, minden mas netrol elintezheto.

Shenella 2016.01.21. 06:39:42

Ill. az autobirsagok kulfoldi rendszamtablert igazabol ugy tortenik, hogy kifizettetik az emberrrel a dan rendszamtablat es regisztraciot felbecsulik az autot (motor/hany hengeres/milyen kategoriaju/hany eves....) es kifizettetik meg egyszer ezt az osszeget. Csak tobb mint 10 eves kulfoldi autot erdemes regisztralni, es nem pl BMW-t. Rengeteg kisauto gurul, minden masodik VW up.

Shenella 2016.01.21. 06:39:46

Azert a 7200kr 100nm-ert eleg keves es nehez ilyet elcsipni, vagy feliratkozik az ember varolistara vagy nagyon regi az epulet es felujitani kellene, gyakoribb a 10-15000kr kozotti berleti dij, amin esetleg evente emelnek.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.21. 06:39:51

@Mrs. Clayton:

Magyarul ez egy diktatúra: a hatóság nyilvántartja az ELÉVÜLT büntetéseket is. Mo-n ha így lenne, az AB azonnal lépne.

soad1221 2016.01.21. 09:45:39

@takarék-láng: mondjuk nem azt írtam hogy mikor utalják. meg nyilván leszedik a jutalékot, hiszen ez a lényege...
szóval nagy vonalakban leírtam a működését, aminek nem mondott nagyon ellent, az amit te írsz... de köszi a pontosítást :)

@Csodabogár: ezt sarkítottam erősen nyilván. Persze, hogy nincs félnivaló. ettől függetlenül a "tisztességes taxis" nem létező...

Herr Géza 2016.01.21. 09:53:15

@Shenella: Köszi, így már tiszta... :)))

2016.01.21. 10:33:25

@VF641(AT): Akkor mi még másképp tanultuk. :)

Taxomükke (UK) 2016.01.21. 12:54:25

@soad1221: Nekem van egy taxis haverom, aki rendkivul tisztesseges, szorgalmas es korrekt, de valoban o egy feher hollo... Viszont barkinek ajanlottam eddig, mindenki elegedett volt a sraccal.

Virago_1000 2016.01.21. 16:11:00

@Herr Géza: "aki 71-ben Nyugat-Németországból (!!) lépett meg és kért politikai menedékjogot az NDK-ban, biztos egyből a zártosztályra vittem volna. :)))))))"
Angela merkel csaladjat is vihetted volna, ugyanis ezt csinaltak. A mutti tovabbvitte az orokseget, a tettei alapjan oda is valo vagy inkabb a bortonbe. Remeljuk, a tortenelem igazsagot tesz. Bar halvany a remeny hisz pl biszku bela is szabadlabon van.

M. Péter 2016.01.21. 21:51:35

@Virago_1000: Merkel apja luteránus lelkész volt, nem a szocializmus iránti lelkesedésből költözött az NDK-ba, és természetesen nem kért politikai menedékjogot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása