oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. december 21. 06:46,  Az olasz meló 110 komment

2015. december 21. 06:46 Határátkelő

Az olasz meló

Az álláskeresés igencsak gyötrelmes tud lenni, különösen, ha az első pár hétben csak a visszautasításokat kapja az ember. Feladni persze nem szabad, erre példa Pasztasuta mai írása is, aki ráadásul Olaszországban járt (szerintem nem is kis) sikerrel. Lássuk, hogyan sikerült neki az olasz meló meglelése!

no_kerekparon_foto_flickr_com_nelson_l.jpg

„Firenze után döntés előtt álltam: hazamenni, vagy még egy esélyt adni Itáliának. Ez utóbbit választottam, mert ezzel végül is sok veszteni valóm nem volt: worst case scenario esetén ha pár hónapon belül nem pörög ki semmi munka, még mindig hazamehetek, ahol a multik tárt karokkal várják az angol + egy másik idegen nyelv tudókat a droid munkahelyeikre.

Firenzéhez annyira nem ragaszkodtam - egy-két lazább barátságon kívül semmi nem kötött oda - relatíve kicsi (kevés a munkalehetőség) de cserébe jó drága. Szóval észak felé vettem az irányt; laktam már délen, meg középen, úgyhogy legközelebb innen már csak Svájcba költözhetek. :D

És ezzel kezdetét vette a munkakeresés gyötrelmes szakasza. Nem mindenáron akartam munkát találni (= akármit-elvégzek-csak-adjatok-fizetést); azt a részt már kipipáltam egyetem alatt. Olyan ajánlatok után kutattam, amik (nagyjából) beleillettek a CV-mbe, ahol használhatom az eddig megszerzett tudásomat, de van lehetőség új képességek elsajátítására is.

Az álláskeresés körei

Állást ugye több csatornán szokás keresni. Egyrészt körbekérdezzük az ismerőseinket, hogy tudnak-e valamit. Sajnos új város lévén, nagyon kevés helyit ismertem, az a pár ember egyébként felajánlotta, hogy ha hallanak valamiről, akkor értesítenek (volt egy HÁ-s felajánlás itt, azt itt meg egyszer megköszönném. :) ). Szóval ismerősök kilőve.

Második körben olyan olasz cégeknek küldtem spontán jelentkezést, akiknek itt van a székhelyük, de van magyar leányvállalatuk. A nekik írt e-mailjeimben a munka tapasztalataim mellett a két nyelv ismeretét és a két ország működési módjában szerzett jártasságomat domborítottam ki, de sajnos itt is kevés sikerrel jártam.

A következő csatornám a különböző fejvadász cégek honlapja volt, ahol a regisztrációt követően, az adatbázisukban lévő ajánlatokat lehet végigböngészni és konkrét állásokra jelentkezni.

A negyedik egy, a magyar profession-höz hasonló komolyabb munkahirdetés adatbázis volt, ami elég pöpecül működött: órára pontosan fent volt. hogy mikor került ki a hirdetés, hányan jelentkeztek rá és miután jelentkeztem a honlapon keresztül, tudtam követni a jelentkezésem fázisait (pl. a cég megnézte-e az adatlapom, jelentkezés elutasítva, jelentkezés elfogadva).

Nehéz időszak

Munkakeresős napjaim elég egyhangúan teltek: minden nap végigfutottam a legfrissebb hirdetéseket, ami rám illett, arra jelentkeztem: ment a CV és a kísérőlevél.

Az elején megírtam egy elég ütős kísérő levelet, amit vázként használtam és utána csak ki-berakosgattam a paragrafusokat, hozzáírtam újakat, hogy teljesen az adott hirdetésre legyen szabva.

Elég szomorúan tapasztaltam, hogy eleinte rohadtul nem hívott senki. Szerencsére volt egy-két jó barátom, akik virtuálisan tartották bennem a lelket, hogy nem szabad feladni, folytatni kell a jelentkezést, előbb-utóbb valami be fog esni.

Meglehetősen rosszul viseltem ugyanis a tétlenséget, mert egyetemista korom óta folyamatosan dolgozom és még sosem voltam ennyi ideig munkanélküli.

Aztán nagyon lassan elkezdett munka ügyben csörögni a telefonom, és elkezdtem interjúkra járni. Hááát, volt egy-két érdekes élményem, az olasz fejvadászokkal és cégekkel folytatott interjúk megérnének egy másik posztot…

Mélyvízbe dobva

Aztán szerencsére kipörgött az is, ami végül a befutó lett. Egy gyors beszélgetés a fejvadásznál, egy laza interjú a cégnél az olasz cégigazgatóval meg az ő egyik európai felettesével (ott már az interjú során éreztem, hogy eléggé engem akarnak a pozícióra), majd egy Skype interjú egy másik európai nagy főnökkel - akinek riportolok és akinek gyakorlatilag a keze alá dolgozom az olasz irodából - aki a tárgyi tudásom tesztelte.

A fejvadász még aznap este hívott, hogy akkor bonthatom a pezsgőt, jövő hét hétfőre ne tervezzek semmit, mert kezdek a cégnél. A csavar a sztoriban az, hogy én eredetileg egy elég basic pozícióra jelentkeztem, csak közben megüresedett egy komolyabb pozíció, és a főnökeim úgy gondolták, meg fogom állni a helyem, és arra vettek végül fel.

Mélyvízbe vagyok dobva, mert gyakorlatilag majdnem minden amit csinálok újdonság; nem nagyon volt betanulási időszak meg tréning. Ráadásul a kis létszámú olasz irodában a munkatársaim nem igazán tudnak segíteni, mert az én feladataimat csak egy ember csinálta (aki ugye elment).

Szóval vagy magamtól rájövök a megoldásra vagy a velünk egy régióban lévő, nagyobb spanyol irodát kontaktálom, akik nagyon lelkesen kézzel-lábbal magyarázzák telefonon / e-mailben / chaten, hogy akkor merre van az arra, leginkább angolul, de nem mindig. :D

Néha hazahozom a munkát, mert érzem, hogy nem ehhez a tempóhoz vannak szokva, és itthon is dolgozom, aztán majd ha belejövök, már gyorsabb leszek. Egy barátom ajánlott régebben egy honlapot, ahol mindenféle online kurzusokat lehet elvégezni, ott is csinálok a munkámmal kapcsolatosan egy tanfolyamot, hogy kicsit fejlesszem magam, ha már ekkora bizalmat fektettek belém.

A kurzus ráadásul angolul van, szóval mar a nyelv szinten tartás miatt is megéri, mivel a cégen belüli kommunikáció egyébként az angol (kivéve persze a kis olasz irodában magunk között).

Mélypontok

Majdnem napra pontosan 2 hónappal a városba érkezésem után álltam munkába. Igazából így leírva nem tűnik soknak, de bevallom, a munka nélkül töltött pár hónapban volt egy-két pillanat, amikor eljutottam a mélypontra.

És ugye ez az állás sem egy életbiztosítás: az első szerződésem egy hónapos volt, most hogy lejárt kaptam egy újabb 3 hónapra szólót, a fizetés is arra elég, hogy az ember nyugodtan a hó végére érjen.

De hát ez az Olaszország egy ilyen bicikli ugyebár. (Itt van egy olyan mondás, hogy: Hai voluto la bicicletta, adesso pedala - Akartad a biciklit, akkor most tekerj.)”

(Fotó flickr.com/Nelson L.)

A moderálási alapelveket itt találod.

Határátkelő találkozó!

Ha nem vigyázunk, lassan hagyomány lesz az év végi budapesti Határátkelő-találkozóból :), amit idén Digger szervez. A három lehetséges időpont december 27., 28., 29. – aki szeretne jelen lenni, az vegye fel Diggerrel a kapcsolatot emailben (janoshorvath65KUKACyahoo.com). Akár mind a három napot meg lehet jelölni, amelyik napra a legtöbb visszajelzés érkezik, azon lesz a találkozó délután 5-kor a Menzában, a Liszt Ferenc téren. Jelentkezési határidő dec. 23.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr168185920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pasztasuta 2015.12.21. 10:55:30

@Muscari: Hogy lehet igy elore tervezni? Roviden:sehogy.
Munkaszerzodest tolem eddig egy lakas kiado sem kert, nem tudom, hogy csak szerencsem volt, vagy ez a jellemzo. Mindenesetre ott a depozit ami biztonsagot nyujthat nekik.

©________ 2015.12.21. 10:55:39

@HardPötty: bocsass meg de ettol megorulok!! az legyszi!!

gabuschka 2015.12.21. 10:58:17

Tetszett, jó kis poszt!! Tetszett a módszeres munkakeresés leírása. Nehéz kitartónak lenni, sokszor több hónap is eltelik mire beesik valami.

Muscari 2015.12.21. 11:22:11

@pasztasuta: itt valamit mindig kérnek, általában referencia levelet a munkáltatótól, amiben minden benne van, hogy mikor kezdtél, mennyit dolgozol stb.

Ott akkor legalább ez egy kicsit lazább.

adg 2015.12.21. 12:02:40

@pasztasuta: jo volt, tetszett. Sok sikert a folytatashoz. Kiderult, hogy melyik varos? Vagy csak en vagyok vak? Milano? Vagy csak nem az en dolgom? :)

adg 2015.12.21. 12:11:21

@pasztasuta: az en ertelmezesem szerint a berbeadonak a vilagon semmi koze a munkaszerzodesemhez. Kerjen bizonyitekot a fizetesrol, hogy tenyleg ki birom-e fizetni a bert, meg hogy nem vagyok felmondas alatt, aztan a tobbi az en dolgom.
Nalunk kernek egy payslipet, meg esetleg felhivjak a munkaltatot a felmondas miatt. Ennyi. A szemelyes referenciat nagyon szeretik viszont. Azt se tudjak ki vagyok, de ha azt mondom a kollegamrol, hogy megbizhato gyerek, akkor boldogok. :) Az elozo helyunknel beirtuk referencianak a parom ismeroset. Kesobb kiderul, hogy az ingatlanos ceg fonokenek nagy baratja. Nem is volt tobb kerdes. :D

pasztasuta 2015.12.21. 12:17:42

@adg: ha már ennyire akkora legyen Milano. :D

pasztasuta 2015.12.21. 12:21:59

@adg: nekem ilyen bonyolultsagokban eddig sosem volt reszem, biztos mert a homlokomra van irva, hogy becsuletes gyerek vagyok. :D

2015.12.21. 12:26:38

Nagyon jol megirt es hasznos poszt, remelem sok jelenlegi es leendo allaskereso merit erot belole :). Azon oszinten szolva meglepodtem hogy ha valaki beszel angolul es meg egy nyelven, akkor konnyen talal munkat 'multinal' Mo.on. Ez csak a fiatalokra vonatkozik? Mindenesetre ha igy van, nem igazan ertem miert mondjak sokan masok hogy mennyire nehez munkat talalni (bar gondolom aki angolul es meg egy idegen nyelven beszel magas szinten az lehet hogy alapvetoen nem Mo.on keres munkat).

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.12.21. 12:26:58

gratulálok én is a sikerhez!!!

(és sajnos azt kell mondani hogy a 2 hónap állástalanság nem is rossz ... én csak tudom sajnos ... de értem hogy a semmittevés nem túl kellemes, én sem viseltem jól)

2015.12.21. 12:28:38

@Muscari: Ez tenyleg erdekes, en lakastulajdonoskent mindig kerek munkaltatoi papirokat, bar ebben az esetben elfogadnam az ideiglenes szerzodest is, ha tudom hogy altalanos gyakorlat nem adni hatarozatlan idejut, es egyebkent megbizhatonak tunik a leendo berlo.

P.Elliot 2015.12.21. 12:42:40

Erdekes poszt, amit nem ertek belole az az hogy minden munkaszerzodes 1 honap, aztan 3 aztan mennyi? Mikor veglegesitik az illetot?
Az 1 honap csak arra eleg hogy az illeto tudja hogy hova kerult de kiigazodni dolgokban szerintem keves, minimum 3-al kellene kezdeni.
Pasztasuta, ragaszkodsz csak, Olaszorszaghoz? Egyebkent melysegesen megertenem, a vilag legszebb orszaga. Valahol mashol a tudasoddal, kepesiteseddel talan biztosabb es jol fizetobb munkat is tudnal talalni.
Sok szerencset egyebkent.....a munkatarsak kedvesek?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.12.21. 12:47:49

@P.Elliot: ahogy pasztasuta is emlegette svájcot ... én annyit tennék hozzá, hogy felgyorsítanám a svájci terveket :D

HardPötty 2015.12.21. 12:48:01

@Praliné.: jogos mert a legyen szóból ered.

P.Elliot 2015.12.21. 12:49:09

@NomádMatyi: En is. Arrafele jobb a penz meg talan tobb munka, meg mindig idovel visszaterhet Olaszorszagba ha adodik egy jo ajanlat.

Bredpitt Monika 2015.12.21. 12:52:53

@pasztasuta: jobb a békesség? Dehogy, az túl unalmas.

Gratulálok a munkához. Pont most gondoltam rád a találkozó közeledtével, vajon mi lehet veled, nem látlak sokat itt mostanában. Azért az engem érdekelne milyen volt az interjú olasz módra. Igazán megírhatnád.

Hiányzik Firenze?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.12.21. 13:00:33

@P.Elliot: thumbs up :)

én is svájcot választanám, de hát kazahsztán jobban lenyűgözött :D :D

Herr Géza 2015.12.21. 13:00:51

@P.Elliot: Az elsö egy hónap alatt kiderül, ha valaki emberileg nagyon nem passzol a csapatba, vagy csak úgy. Utána a három hónap a "hagyományos" próbaidö, aztán majd kap ca. 1-2 éves szerzödéseket... Tudtommal az olaszoknál nagyon nehéz kitenni a véglegesített dolgozót, így ezzel a módival operálnak akár hosszú-hosszú éveken keresztül. Ez amolyan mediterrán divat...
De csak pofázok itt a levegöbe, majd jön Pasztasuta és elmeséli... :)))

Bredpitt Monika 2015.12.21. 13:00:54

Találkoztam egy régi ismerősömmel, aki multinál dolgozik itt Budapesten. Elég szörnyű dolgokat mondott. Pl azt, hogy most rúgtak ki egy pár pénzügyes kollégát, egy napon hármat.
Azért, mert a munkát elviszik Indiába.

A másik, amin teljesen ledöbbentem, hogy pár éve amikor úgy gondolták a részvényesek, hogy nincs elég profit arra kezdték rávenni a dolgozókat, hogy minden hónapban vegyenek ki egy két nap fizetetlen szabit. Be is indult a dolog. Később jöttek rá (mert ugyebár erről a HR esek nem nyilatkoztak) hogy azokra a napokra nincs biztosítás, tehát orvoshoz sem mehetnek. Ezen kívül a jogfolytonosság is megszakad.

Én a suliban akartam kivenni nyárra fizetetlen szabit pár hétre, de az igazgató akkor engem felvilágosított, hogy megszűnik a munkaviszony, aminek pl. akkor van következménye, ha munkanélküli az ember és esetleg nem fog kapni semmilyen segélyt kapni, mert hiába dolgozik már öt éve, de ha elment fizetetlen szabira mondjuk hat hónappal azelőtt, hogy elvesztette az állását már nem jár neki......csak a példa kedvéért, fogalmam sincs most milyen szabályok vannak érvényben.

Azért ez elég lesújtó. Azt is mesélte, hogy voltak nagyon rendes felsőbb vezetők, akik bevállalták a lányok helyett azt a pár napot. Az egész nagyon morbid.

Bredpitt Monika 2015.12.21. 13:04:45

@P.Elliot: nekem van egy szomszédom, aki bankban dolgozik és kb két évig játszották az vele egy munkahelyen, hogy nem volt határozatlan munkaszerződése, ha jól emlékszem neki hat hónap,egy év volt a szerződésben, ez is egy bevett szokásnak tűnik itthon is. Elég rossz érzés lehet így dolgozni.

De találkoztam olyan sulival itthon, ahol csak a tanévre kötnek szerződést veled, am i azt jelenti, hogy nyárra nem fizetnek semmit.

Bredpitt Monika 2015.12.21. 13:07:16

@pasztasuta: @NomádMatyi: semmittevés munka nélküli időszakban? Na, én ilyenkor szoktam találkozni a politikusokkal és ilyenkor próbálom megváltani a világot. Majd meglátjuk mennyi sikere lesz a világmegváltásnak.Nem adom fel.

P.Elliot 2015.12.21. 13:10:21

@Bredpitt Monika: Jezusom,....akkor tanarnak sem lehet egy alom lenni. Egyaltalan, minden munka lassan ideiglenes?

P.Elliot 2015.12.21. 13:11:52

@NomádMatyi: Klassz lehet arrafele, mindig is szerettem volna latni.
Uj beszamolot nem irsz?

P.Elliot 2015.12.21. 13:12:36

@Herr Géza: Egy honap meg passzolni is keves....

Bredpitt Monika 2015.12.21. 13:13:00

@P.Elliot: Ez nem tanári állás, hanem gyógypedagógiai asszisztens, ez olyankor van inkább, amikor pl egy autista vagy bármilyen sajátos nevelési igényű tanuló van a suliba integrálva és nem tudni, hogy a következő évet is ott tölti , ilyenkor a tanulóra szól a szerződés. Azért ez nem általános, de meglepődtem amikor belebotlottam.

Herr Géza 2015.12.21. 13:19:31

@Bredpitt Monika: De bizony, vannak szerzödéses tanárok is, nem is kevesen (akik most karácsony elött sem kapták még meg minden járandóságukat...ld. napi sajtó) és náluk is csak a tanévre szól a szerzödés (és a fizetés is...).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.12.21. 13:20:22

@P.Elliot: Itt elképzelhető, hogy soha sem véglegesítenek valakit.
:(
Nagyon sok a munkaerőközvetítő, a cégek nagyon nehezen vesznek fel valakit.
Pláne, ha már nem 20 éves.
:(
Jó írás. 2 hónap nem sok idő. Tekintettel az olasz viszonyokra.
Sok sikert!
Legközelebb, talán itt.
:)

Herr Géza 2015.12.21. 13:20:37

@P.Elliot: Merre "arrafelé" ??? :D Éppen feléd közelít, vigyázz mert még becsönget és elmeséli személyesen.... :))))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.12.21. 13:21:36

@Bredpitt Monika: sajnos a világot megváltani nem lehet, már én is rájöttem :(

nem beszélve arról hogy a munkakeresés is szinte teljes idős állás, csak az ember kissé depis lesz, és inkább semmit tesz

@P.Elliot: látogass meg (majd az ünnepek után, most máshonnan írok beszámolót a saját blogomra)

:)

de majd írok a HÁ-ra is, terveztem is, pl az egynapos dologra ... csak hát a szürke hétköznapokról nem sokat lehet

de majd az ünnepek után aktivizálom a régióbeli utazási terveket

Bredpitt Monika 2015.12.21. 13:23:12

@Herr Géza: Amerikában ez úgy működik, hogy nekik nincs annyi szabijuk, mint az itthoniaknak, de ők a nyári időszakra kapnak munkanélküli segélyt, szerintem itt is ezt kellene, hogy ha csak a tanévre kapnak munkát akkor legyen segély nyárra.

Az iskola buszvezető sógornőm is így kapja a fizuját. De sorolhatnám, van barátnőm fent a kanadai határnál, aki étteremben dolgozik és mivel az étterem télre bezár, ezért arra az időszakra munkanélküli segélyt kap.
Valahogy így kéne, hogy működjön.

Bredpitt Monika 2015.12.21. 13:26:01

@NomádMatyi: olyan fogalom nem létezik, hogy szürke hétköznapok Kazahsztánból. Ez annyira különleges, hogy bármi jöhet onnan szerintem. Ha jól emlékszem múltkor még a csinos lányok is szóba kerültek.

Ha nem akarsz depis lenni írj egy posztot mindenképpen.

2015.12.21. 13:26:16

@P.Elliot: Mar irtam maskor is, UKben nagyon terjed a '0-hour-contract', most nem megyek bele a reszletekbe de azt jelenti hogy ugyan van szerzodesed, de semmit nem garantalnak benne (ezert 'zero-hour', ha nem akarnak, nem adnak neked akar egy ora munkat sem egy honapban, pedig alkalmazott vagy...), erre nem tudom hogy lehet alapozni, pl. lakaskolcsont felvenni; ha terhes vagy beteg vagy, akkor pedig nagyon konnyen megszabadulhatnak toled (vagy barmilyen mas okbol). Mar tobbszor felvetodott a brit parlamentben hogy be kene tiltani ezt a fajta szerzodest, de ugy tudom meg mindig letezik. Az a trend vilagszerte hogy egyre jobban kihasznaljak a dolgozokat a vallalatok, egyre kevesbe letezik az olyan munkahely ahol hosszu tavon lehet tervezni.

Bredpitt Monika 2015.12.21. 13:29:09

@NomádMatyi: Egyébként meg munkakeresés: annak idején a könyvtárból kerestem állást, mert itthon nem volt netem. Ott ismertem meg az egyik legbekategorizálhatatlan (juj, de nehéz volt leírni) barátomat, akinek köszönhetek egy civil szervezetes programot, amit rajta keresztül ismertem meg.

macamuca [IHUN] 2015.12.21. 13:32:27

@Bredpitt Monika:
Ez hol van? Marmint az, hogy fizetés nélküli szabi miatt megszűnik a munkaviszony/annak jogfolytonossága? Mert Mo-on (multinál sem!) nem így van. (a Mo-on működő multikra is a magyar Munka Törvénykönyve vonatkozik: dolgoztam is multinál, voltam is fizetetlen szabin /igazolt fizetetlen távollét /, szóval tapasztalat is, a MT ismerete mellett).

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.12.21. 13:35:16

@Bredpitt Monika: :D ... mondjuk szerencsére nem vagyok depis, munkakeresés majd később lesz ... na majd akkor

de a poszt mindenképp jön majd, ünnepek után :)

Bredpitt Monika 2015.12.21. 13:37:04

@macamuca [IHUN]: Nekem ezt az igazgató mondta, én nem jártam utána és ez a közszférában volt 2013-ban, nem vagyok szakértője a témának. Ő konkrétan figyelmeztetett, hogy ne tegyem, ha jót akarok magamnak.

Bredpitt Monika 2015.12.21. 13:38:08

Ha valaki nem rest berakhatna ide egy linket a fizetetlen szabival kapcsolatban.

P.Elliot 2015.12.21. 13:47:41

@NomádMatyi: Megkaptam, majd valaszolok de nem most, az unnepek elotti sutes, fozes, elmaradt ajandekvasarlas megy egyelore. Ide is csak a kavemmal telepedtem amig tart.
Nem sok van mar belole. Nekem olyan nincs hogy egesz nap itt uljek. Kavezok, olvasok vagy irok is valamit, megyek a dolgomra, ha erdekes a tema vissza-vissza nezek ket tennivalo kozott, ennyi csak.

Bredpitt Monika 2015.12.21. 13:48:03

'@macamuca [IHUN]:

Ezt a munkajog.hu ról szedtem ki, akkor ezek szerint neked van igazad a jogfolytonosságot illetően.

"A fizetés nélküli szabadság lejárta után a munkavállalót az eredeti munkaszerződése szerint kell tovább foglalkoztatni, a jogviszony tehát jogfolytonosan fennmarad. Mivel ez alatt az idő alatt a munkavállalónak járulékalapot képező jövedelme nincs, a munkavállalónak számolnia kell azzal, hogy erre az időre nem is minősül biztosítottnak és szolgálati időt sem szerez. Bármilyen alacsony jövedelem folyósításával azonban biztosítottá válik, ám ha nem kapja meg legalább a minimálbért, szolgálati időt csak a minimálbér és a havi jövedelme arányában fog szerezni."

macamuca [IHUN] 2015.12.21. 13:50:30

@Bredpitt Monika:
Tanárok: jocskan van határozott idejű szerződéssel alkalmazott tanar is, eleg népszerű gyakorlat... Őket is a tanév időtartamára alkalmazzák, aztán az igy szerzett 10 honap munkaviszony után jogosultak (mint mindenki más) kb 1 hónapnyi álláskeresési járadékra (a pontos időtartam napokban kerül meghatározásra, a ledolgozott napok alapján). Vagy keresnek nyárra más, alkalmi munkát.... (idővel meg othhagyjak vagy a tanári pályát /netan emiatt el sem kezdik.../, vagy az országot....)...
A határozatlan idejű szerződéssel alkalmazott tanárok a nyári szünetben is a normal fizujukat kapják. Igaz, nekik nem szeptember 1-től június 15.-ig tart a tanév, hanem augusztus közepén kezdenek (tanrend, tanterv, órarend, stb összeállítása az új tanévre, stbstbstb), és kb július közepéig járnak be (a befejezodott tanév adminisztratív es egyéb módon történő lezárása, sok egyeb teendovel). Szoval kb 1 hónap az az idő, amikor nem kell bejarniuk. Kivéve, ha mégis..., mert pld az iskola nyár tábort, napkozit, egyebet szervez (ez általános iskolában jellemző), vagy nyári gyakorlatot tartanak, kötelező jelleggel (a nyári gyakorlat teljesítése a tanév teljesítésének feltétele a diákok számára, tehat nekik sem június közepén ér véget a tanév, és az előírt 3-4 hetes időtartamot nem mindig /nem mindenütt lehetséges 1 turnusban lebonyolítani, így a tanároknak soxor kétszer Ennyi ideig tart. Marmint szakmai oktatást folytató középiskolákban, a szakmai tárgyakat oktató tanároknak.).
Szoval a 3 hónapig lábát lóbáló tanár szituja finoman szólva sem helytálló, mégis soxor előkerül....

Bredpitt Monika 2015.12.21. 13:51:00

@NomádMatyi: Én el fogom olvasni. Ott hogy vannak az ünnepek ? Oroszországban ugyebár nem úgy, mint nálunk, ha jól tudom.

Bredpitt Monika 2015.12.21. 13:53:13

@macamuca [IHUN]: Köszi a részletes információt. Akkor az én kollégáim szerencsések voltak, mert a körülöttem levők mind határozatlan idejű szerződéssel dolgoztak, de ez egy nagy iskola volt, lehet , hogy itt is vannak kivételek, csak hát ennyi embernél nem tudtam róla én sem.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.12.21. 13:53:55

@P.Elliot: köszi!

és megértem, mostanság főleg, én sem vagyok itt

P.Elliot 2015.12.21. 13:56:25

@Mirjam2: Pontosan ez az. Hogy lehet lakast, gyerekvallalast es jovot ha nincs fix allas. Egyszeruen ijeszto.
Nem tudom ogy itt most hogy van, fogok erdeklodni az ismerosoktol. A lanyom/ informaciot nem adok ki rola/ egy nemet vilagceg itteni irodajan dolgozik, felvettek, egy het utan mondta a fonoke hogy veglegesitve van bar ott akkor es most is vannak ideiglenes szerzodessel dolgozok de azoknak is mindig ujitjak. Evek ota.
8 eve dolgozik ott es szoba sem kerult soha hogy leepitenek de az meg nem jelenti azt hogy nem, ha ugy adodna akkor nem tennek ki, mondja hogy egyszer egyszer van olyan hogy bemegy valaki gyanutlanul es szolnak neki hogy csomagoljon ossze es kikiserik az ajton kivulre. Felmondas nincs de ez nemet ceg bar azert rajuk is van eroltetve itteni szabalyok is, csak ugy nem csinalhatnak amit akarnak.
Hogy amerikai munkahelyeken hogy van azt nem tudom mert nyugdijas vagyok de megkerdezem az ismerosoktol. Valoszinu hogy itt is van mar valtozas.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.12.21. 13:56:53

@Bredpitt Monika: köszi! :)

szilveszter a nagy dolog (de a kazahok eltúloznak mindent ahogy egy Almatybeli török ismerősöm mondta, szóval talán mégsem akkora dolog ahogy a kazahok szeretik előadni)

utána jön a pravoszláv karácsony (mint Oroszországban) jan 7-én

és majd márc 21 vagy 22 a háromnapos muszlim újév ünnepe ... erről mindenképp tudósítok majd :D

macamuca [IHUN] 2015.12.21. 14:01:04

@Bredpitt Monika:
Egészségbiztosítási jogviszony: a befizetéstol függ, ha nincs jövedelem =nincs befizetés, akkor ugyan jogviszony sem keletkezik, ugyanakkor a korábbi befizetések utan a megszunestol szamitva 30 napig fennmarad=VAN-lesz térítésmentes ellátás. Tehat az 1-2-pár nap fizetetlen szabi ezügyben sem okoz gondot. Csak akkor, ha 30 napot meghaladó a fizetetlen szabi időtartama.
DE.
A magyar munkajog szerint a munkáltatónak Foglalkoztatási kötelezettsége van = ha nem tud munkát biztosítani, akkor is kell fizut adnia=nem küldheti a dolgozót fizetés nélküli szabira. Tehát csakis a dolgozó kerhet ilyet. (amit a munkáltató vagy engedelyez, vagy nem).
Fentiek ismeretében nem art meggondolni, hogy ker-e valaki hosszabb (!!) idore ilyet. (ok, van az a helyzet, amikor muszáj /normal szabi mar nincs, mégis muszáj /, de nem árt tudni, hogy mivel jár, es nem a szemet munkáltató miatt, hanem törvényileg...)

Hari Seldon 2 2015.12.21. 14:06:06

"Firenzéhez annyira nem ragaszkodtam - egy-két lazább barátságon kívül semmi nem kötött oda - relatíve kicsi (kevés a munkalehetőség) de cserébe jó drága. Szóval észak felé vettem az irányt; laktam már délen, meg középen, úgyhogy legközelebb innen már csak Svájcba költözhetek. :D"

Nem lepődök meg, hogy észak felé vetted te is az irányt. Gyakorlatilag fél dél Itália Lombardiában dolgozik.

Hari Seldon 2 2015.12.21. 14:12:22

OFF

Lehet, hogy most már nem nagyon lesz időm írni, mert holnap indulunk, és még pakolnunk is kell, ezért megragadom az alkalmat, és

Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok!

ON

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.12.21. 14:21:19

@Muscari:

Olaszországban kitalálták kb. 30 éve, hogy növelni kell a munkavállalók védelmét. Így törvénybe iktatták: az állandó szerződéssel rendelkező munkavállalót nem lehet kirúgni pl. átszervezés, munkaszükséglet-csökkenés okkal.

Az eredmény mára: szinte senkinek se adnak állandó szerződést.

Tipikus eset, amikor hozzá nem értő emberek által kitalált "védelem" az ellenkező hatást éri el.

pasztasuta 2015.12.21. 14:26:25

Koszi mindekinek a kedves szavakat, probalom utolerni a kerdeseket csak kozben dolgozom is, szoval kis kesesekkel de valaszolok azert :)

Bredpitt Monika 2015.12.21. 14:28:36

@macamuca [IHUN]: Az ismerősöm története szerint bizony szemét munkáltatóról van szó, aki nyomást gyakorolva rábírta őket, hogy vegyenek ki fizetetlen szabit. Nem ők akartak elmenni és a hónap végén kevesebb fizetést kapni.

pasztasuta 2015.12.21. 14:31:38

@Mirjam2: igen, szerintem eleg konnyu, foleg ha valami extremebb nyelv a masodik, de en az olasszal is eleg konnyen talaltam. az mas kerdes hogy szellemileg nem nagy kihivas egy SSC/BSC-ben huzni az igat.

pasztasuta 2015.12.21. 14:37:06

@P.Elliot: valahogy igy ahogy @Herr Géza: szepen leirta :)
amugy munkatarsak kedvesek, eleg kis iroda vagyunk, de eddig mindenki jo fej volt, meg vannak elegedve az eddigi munkammal. munka utan viszont nincs nagy bandazas, mert nem igazan az en korosztalyom.

pasztasuta 2015.12.21. 14:39:30

@Bredpitt Monika: nemreg voltam latogatoban Firenzeben, ugy ereztem magam mint egy turista a sok kozul..szoval annyira nem.

pasztasuta 2015.12.21. 14:40:49

@NomádMatyi: :D en azert maradok svajcnal, mint next destination. :D

pasztasuta 2015.12.21. 14:45:42

@Hari Seldon 2: ez igy igaz: eddig tobb sziciliaival, pugliaival, calabriaival, stb talalkoztam itt mint echte milanoival.

nyuszigonosz 2015.12.21. 15:35:47

@pasztasuta: Nagyon jó poszt, és sok sikert a továbbiakban!

©________ 2015.12.21. 16:36:29

@Bredpitt Monika: nem kell m9ndent elhinni, Monix

2015.12.21. 17:15:33

@pasztasuta: Ertem... Hat oszinten szolva nekem nincsenek olyan igenyeim a munkaval kapcsolatban hogy szellemileg kihivas legyen, az a lenyeg nalam hogy fizikailag ne legyen kihivas es fizessenek :). De megertem hogy vannak akiknek emellett mas szempontjaik is vannak. Mindenesetre jo tudni hogy ha nagyon akar valaki, Mo.on is talal munkat, bar az szinte paradoxon hogy ehhez ket masik nyelven kell jol beszelni a magyar mellett, hiszen akinek ez megvan, az az esetek nagy reszeben valoszinuleg nem Mo.on akar dolgozni.

blackhairlady 2015.12.21. 17:54:49

@pasztasuta: megnyugodtam ismet, a telepatia egy letezo dolog:) tegnap egesz nap rad gondoltam, hogy hogy is mennek a dolgaid mostansag miota nem beszeltunk, es ma mindenkeppen irni fogok neked. Erre szembe jon velem a posztod:)

Orulok, hogy sikerult allast talalnod, aztan majd jonnek a baratok is kesobb.
Es akkor itt, nyilvanosan kivanok neked nagyon boldog Karacsonyt! :)

blackhairlady 2015.12.21. 18:02:57

@Bredpitt Monika: a 90-es evekben amikor az amerikaiaknal dolgoztam, mindenkinek 3 honapos szerzodese volt. Illetve a tolmacsoknak nem, mert ok mint vallalkozok dolgoztak, de mindenki mas nak igen. Elegge frusztralo volt, hogy nem tudtad, hogy a felmondasodat vagy a szerzodesedet kapod meg az adott napon.

blackhairlady 2015.12.21. 18:07:55

Milanorol meg eszembe jutott, hogy motorral jartunk ott a ferjemmel amikor a Nagy Alpok Turat csinaltuk, es a macskakoves ut a lelkemet is kirazta belolem :))) ja, es eletem legrosszabb pizzajat ott ettem.

Sanz 2015.12.21. 18:12:17

@Mirjam2: Ja, nagyon durva, hogy mennyi retail munkában dolgozót foglalkoztatnak zero-hour contracttal. De ez tuti, hogy nem fog változni egy ideig, mert a Tory kormányzat a cégek oldalán áll, azoknak pedig a flexibilisen alkalmazható munkaerő mindennél többet ér.
Különösen durva egyébként a zero-hour contractot szembe állítani a multik adakozó csomagjával, ahol évi 25 nap szabadság, 100%-os fizetett betegszabi, munkaidő kedvezmény (pl. 36 órás hét), stb. stb. jár. Azért Magyarországon ekkora különbségek nincsenek egy mezei pénztáros és egy szoftverfejlesztő között (jó, persze a fizetés nagyon különbözik, de a munkaélmény már kevésbé).

pasztasuta 2015.12.21. 18:44:47

@Mirjam2: magyarul igazabol nem is kell hozza tudni, Budapesten a kollegaim tobb mint fele kulfoldi volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.21. 19:15:56

Grat Suttának, így kell ezt.
A bicajos közmondás meg úgy van, hogy ha megvetted, tekerjed...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.21. 19:41:18

@Bredpitt Monika: Ezt nem értem, hogy lesz a részvényeseknek abból több profitjuk, hogy a munkavállalók kivesznek fizetés nélküli szabit???

Az hogy ez esetleg szopacs lehet a munkavállalónak, az tiszta...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.21. 19:45:20

@NomádMatyi: Te vagy az, aki Indiában volt pár hónapot és úgy szidta mint a bokrot? :D
Te voltál Mirijam kontrollcsoportja?
Most meg Boratéknál vagy?
Akkor sürgősen kérünk onnan is tudósítást! :D

A többiekhez is: miért jó ez, hogy sokan itt már legalább a második-harmadik nikkjükön vannak?
Babette meg kb a 33.-dikon...
Oké, nincs közöm hozzá, de valami értelmes indoka biztos van, én meg legalább hadd tanuljak már belőle?
Szóval?
Birkaman persze egy másik kategória, de az övé viszont tök egyértelmű.

**mimi** 2015.12.21. 20:55:03

Hajrá pasztasuta:)
Hol az a bicaj???

blackhairlady 2015.12.21. 21:34:16

@**mimi**: ott ul rajta a nyitokepen :)

blackhairlady 2015.12.21. 21:37:33

@pasztasuta: es ha mar a varost elarultad akkor a munkakort is szeretnenk tudni :)

pasztasuta 2015.12.21. 21:38:42

@**mimi**: @ladyamerica: haha nem is mert itt olyan hatekony a tomegkozlekedes, hogy a mai napig minden nap elcsodalkozom, hogy igy is lehet ebben az orszagban. Ez nem vicc. :)

blackhairlady 2015.12.21. 21:53:02

@pasztasuta: kepzeld el ha bringaznod kene a macskakoveken :)))

pasztasuta 2015.12.21. 21:59:26

@ladyamerica: potencialis kliensek penzugyi kimutatasait elemzeim, hogy mennyire megbizhato a credit remomejuk.es meg egy par ezzel jarulekos egyeb taskok.
Diohejban:
45.356.987,65
12.521.654,78
56.231.743,82

:))

blackhairlady 2015.12.21. 22:10:25

@pasztasuta: wow! Ez azert igen komolyan hangzik, akkor duplan gratulalok az allashoz! Foleg, hogy ilyen fiatalon te nyerted el. Gondolom nagy a felelosseged.
A szamokhoz nem tudok mit hozzafuzni:)

2015.12.21. 22:27:05

@Sanz: Az a baj hogy mar messze nem csak retail szektorban van, hanem irodai dolgozoktol elkezdve egy csomo mas munkakorben. Igaz hogy eredetileg foleg retail teruleten terjedt el, de aztan rajottek a munkaadok hogy mennyire megeri nekik ez, a munkaero meg nem tud mit csinalni, ha nincsen nagyon versenykepes es potolhatatlan szakmaja, kenytelen beleegyezni. A gazdasagi valsag ota drasztikusan romlott a munkavallalok helyzete. Azelott pl. tobb szabadsag volt, bonuszok, stb., most meg zero hour contract sokszor ugyanabban a munkakorben, a lakasarak meg kozben mentek fel. Ok, rant over, back to @pasztasuta: 's post... :)

2015.12.21. 22:33:04

@Mirjam2: Az a tanulsag az egeszbol, hogy lehetoleg minel jobb / versenykepesebb vegzettseget, szakmat, tudast kell szerezni es folyamatosan szinten tartani, mert egyre rosszabbak lesznek a munkakorulmenyek vilagszerte azok szamara akik konnyen potolhatoak.

pappito · http://pappito.com 2015.12.21. 23:01:21

gratulálok az álláshoz, sok sikert!

ez viszont kicsit csípte a szemem "hazamehetek, ahol a multik tárt karokkal várják az angol + egy másik idegen nyelv tudókat a droid munkahelyeikre."

de az olaszországi multi munkahely nem droid...

amúgy se értem ezt a nagy multifikázást Mo-n, biztos valami divat

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.21. 23:37:12

a tesóméknál is mindig keresik a "droid" munkára az angol / olasz, angol / spanyoloskat...... számlák adminsztrálása. a tesóm senior munkakörben van, de hát az se tűnik nagyon kreatívnak.... viszont spanyolos létére meg kellett tanulnia elég jól olaszul a szakmai dolgokat (éljen a google translate), mert hónapokig nem volt senki, akit felvehettek volna a számlatologató munkakörbe. mikor meglepődtem, mondta, hogy ja hát ennyi fizetésért nem fog eljönni ide, aki tud két nyelvet meg közgazdász / számvitel ilyesmi diplomája van, azért ennél meg lehet csípni jobbat, meg az ő volt kollégái is tuctszám elmentek már nyugatra (nem pincérkedni, hanem az anyavállalathoz pl, vagy más, szakmához kötődő munkahelyre)

FutureFry 2015.12.22. 02:29:39

@Bredpitt Monika: Az Indiába történő kiszervezés és az amiatti leépítés (bizonyos munkakörökben) Amerikában is elég gyakori. Ráadásul az is előfordul, hogy pont az elobcsátandó delikvensnek kell a munkát majd olcsóbban elvégzőt betanítania (akit éppen ezért hozat a cég az USA-ba ideiglenes vízummal). Persze nem kötelező a “tudásátadás”, de legtöbbször a cég által felkínált végkielégítés előfeltétele a dolog (csakúgy mint sokszor a titoktartási megállapodás is).
Pl.:
www.nytimes.com/2015/09/30/us/toys-r-us-brings-temporary-foreign-workers-to-us-to-move-jobs-overseas.html

pasztasuta 2015.12.22. 07:32:47

@pappito: szerintem a magyarorszagi SSC/BSC tipusu multik eleg droidos munkakoroket kinalnak, ahol nincs szukseg gondolkodasra, copy paste es tarsai esetleg customer service,nekem legalabbis ilyenhez volt szerencsem anno.
itt sokkal komplexebb a munkakorom es nagyobb a felelossegem.

tomfree 2015.12.22. 07:51:05

@Dragonlady (Bp, Hun): azt lehet esetleg tudni konkretumok nelkul, hogy erre a szamlatologato munkakorre mennyit fizetnek? Csak erdekelne hol tartanak a multik egy ilyen melora jelenleg.

tomfree 2015.12.22. 07:51:26

@Dragonlady (Bp, Hun): "hónapokig nem volt senki, akit felvehettek volna a számlatologató munkakörbe. mikor meglepődtem, mondta, hogy ja hát ennyi fizetésért nem fog eljönni ide"
Konkrétumok nélkül, számszerűsítve ez mit jelent? Kíváncsivá tettél.

@ladyamerica: az olaszoknál annyira nehéz felmondani egy határozatlan szerződésű embernek hogy elég ritka ez a foglalkoztatottság kinn. Egy kinti szállítmányozó cég vezetője mesélte pár éve hogy az egyik alkalmazottja (határozatlan idejű szerződéssel) nem jött be dolgozni egyik nap mert nem volt kedve (ezt meg is mondta). Az embernek úgy tudott volna felmondani, ha ez háromszor megtörténik, az első után írásbeli fegyelmit kap az ember és a végén a szakszervezetis ember is beleegyezik a felmondásba. Szóval magukat védik a cégek ezzel a pár hónapos szerződésekkel.

pasztasuta 2015.12.22. 08:40:28

@pappito: akkor meg egyszer: nekem ilyen tapasztalatom volt az SSc/BSC tipusu multiknal, ha neked nem ilyen volt, es szerinted nem ilyenek annak csak orulok, de tenyleg.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.12.22. 09:15:30

@geegee: szia

én vagyok az igen :D

és a kontroll csoport is én vagyok, ha kell tudom aktivizálni magamat (de inkább ne kelljen ... elég ha magamban szidom mint a bokrot)

igen, most pedig Boratéknál vagyok ... szeptemberben már jelent meg egy első benyomások beszámoló, és akkor örülök hogy lassan itt az ideje egy másodiknak :)

hataratkelo.blog.hu/2015/09/14/az_alma_varosa

ps. a névváltoztatás pedig csak azért lett mert valaki megihletett egy kazahsztánra vonatkozó nicknévvel :D Matyi = Almaty, érted? :D

ricchiepoveri · http://olaszmamma.blog.hu/ 2015.12.22. 11:59:17

Melyik varosban vagy? Vagy suta vagyok, vagy nincs benne. Edekelne :-D

pasztasuta 2015.12.22. 12:41:21

@ricchiepoveri: città della Madonnina ;) es te?

pasztasuta 2015.12.22. 16:57:20

@ricchiepoveri: oh az egyik kedvencem, de tenyleg!!!

ricchiepoveri · http://olaszmamma.blog.hu/ 2015.12.22. 17:43:11

@pasztasuta: Hat megjarja biza, a Madonninavàrossal kapcsolatban sajna nem ilyenek az erzeseim :-D, viszont orulok, hogy jol alakul, hidd el lesz meg jobb is, errefele mar elegge erezni a kilabalast a godorbol.

pasztasuta 2015.12.22. 20:35:40

@ricchiepoveri: en is teli voltam eloiteletekkel Milanoval kapcsolatban, de valojaban annyira nem tunik rossznak,sot,eddig vezeti a "legelhetobb olasz varos ahol eddig laktam" listat. Mondjuk a tied vagy Bologna meg megelozheti ha veletlen odafujna a szel. :D

kilabalas? Ezt a hangulatjelentesben olvastad...? :D

Nők a pultnál 2015.12.23. 07:50:00

@pasztasuta: hangulatjelentes :-D. nem, hanem korbeneztem. sokkal több ismerosom dolgozik vagy valt munkat, mint eddig. a ceg, ahol en dolgozom, az iden 60 fovel bovult, és nalunk mar az 1/3 hónapos szerződések a ritkák, mindegyik hosszabb, az enyém is idén lett életfogytiglan, és a szakszerbvezet is kevesebbet pampog. ez a legjobb. Milanoval nem tudok megbekulni, ugye hivatalbol sem, lenyulta a színt a mi varosunk elol az egyszem templomaval mega voros kastelyaval, es efelett nem tudok napirendre terni :-D

pasztasuta 2015.12.23. 08:55:34

@Nők a pultnál: ti a gazdagszegeny olasz mammak vagytok ? Melyik szin hianyzik, az a szep kodszurke? :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása