oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 14. 06:42,  Az alma városa 168 komment

2015. szeptember 14. 06:42 Határátkelő

Az alma városa

Eléggé hihetetlen, de volt már poszt Kazahsztánból a Határátkelőn, igaz, jó régen, úgyhogy három és fél év után talán éppen ideje ismét ellátogatni oda. Kalauzunk Nomádmatyi lesz, aki India után még csak az első benyomásait küldte el Almatyról, jó sok képpel megbolondítva, amiért külön köszönet neki. Lássuk tehát, milyen is e távoli ország közelről!

cim_1.JPG

„Máris az elején le kell szögeznem, hogy még nem vagyok itt egy hete, úgyhogy még ismerkedem a várossal és Kazahsztánnal, de azért szerettem volna beszámolni az első benyomásokról, elsősorban sok képpel.

Mindenesetre, azt már most el tudom mondani, hogy India után Almatyba jönni kész felüdülés volt. Szereti az ember vagy nem, de szerintem egy (közép)-kelet-európainak az itteni körülmények sokban ismerősek és emiatt sokkal könnyebben „be tud illeszkedni”.

Az ember nem közszemle és közfényképezés tárgya, ami miatt már eleve sokkal kényelmesebben megy ki az utcára.

014.JPG

A város

Almaty Kazahsztán régi fővárosa volt (jelenleg Asztana az, az ország közepén), kb. 1,5 millió lakossal jelenleg is a legnagyobb város. Természetesen egy igazi modern város, ahol minden van (a hiánygazdaság évei már rég véget értek), és még a szupermarket is egy elterjedt koncepció. Nagy örömömre. :)

Sőt, a napokban tudtam meg, hogy valamelyik láncnál ugyanúgy lehet online rendelni, mint otthon a Tescónál (ugyanolyan áron mintha elmennék a boltba).

Ahogy a lenti fényképen látszik, a város nagyon szabályosan van kiépítve. A helyiek kereszteződések alapján tájékozódnak, tehát nem csak a házszámot mondják meg (vagy azt egyáltalán nem), hanem hogy melyik utcák melyik kereszteződésénél van valami, ami szerintem azért tévesztésre is ad lehetőséget, de ez van.

008.JPG

Nem mondaná rá az ember, hogy kifejezetten szép, annak ellenére, hogy azért természetesen vannak nagyon szép épületek. Turistalátványosságból sincs kifejezetten sok.

Ellenben tiszta a város (mondjuk, az orosz zsebkendő még néha használatra kerül) és nem flangálnak tehenek, sem lovak, sem tevék az utcákon (persze Almatyn kívül még nem ismerem a viszonyokat). Eddig 1-2 hajléktalant láttam csak, de tény, hogy egyelőre csak a belvárosban mozgok. Dohányozni egyébként már nem lehet zárt helyen itt sem.

Lakásbérlés

A legfontosabb és legégetőbb problémám volt ez a napokban. A nyugat-európai városokkal ellentétben itt napok alatt lehet találni szuper lakásokat. Meg is lepődtem, hogy milyen gyorsan jönnek-mennek a lakáshirdetések az egyik legnagyobb ingatlanos oldalon.

Csak a szuper lakásokat meg kell fizetni. Ledöbbentem, vagyis nem erre számítottam, hogy még egy 1 szobás kb. 35 nm-es lakás havi bérleti díja is kb. 500 dollárnál kezdődik, de ennél inkább több (700-800).

Persze lehet találni 500-ért meg 600-ért, az ember igényeitől függően. A határ a csillagos ég, azt ugye mondanom sem kell (és hogy néha az ár és a méret között nem egyenes arányosság van).

002.JPG

Én már hónapokkal ezelőtt elkezdtem nézelődni és ismerkedni a város térképével, sőt, még írtam is emaileket a hirdetésekre, amikre viszont általában nem válaszoltak. Ha viszont a megadott telefonszámon keresztül WhatsApp-on ráírtam az ingatlanosokra, akkor általában szóba álltak velem (oroszul írtam nekik, de valamelyik mondta, hogy írhatok angolul is).

Elmondtam a paramétereket, amit tudomásul vettek, de elmondták, hogy még 1-2 héttel előre sem lehet így távolról egy lakást kinézni és kivenni. Amikor megérkeztem, már második nap akartam menni nézelődni, de kiderült, hogy itt a lakás megnézéséért is fizetni kell, árfolyamtól függően 1000-1500 forintot.

008_2.JPG

011.JPG

Ami nem sok, de amúgy is elég jutalékot kap az ingatlanos (általában a havi bérleti díj 20-30%-át) és azt gondolom, hogy ha fizetni kell már a megnézésért is, akkor az ingatlanos nem motivált abban, hogy rögtön a paramétereknek megfelelőt mutasson. Végül egy kedves kolléga segítségével felhajtottunk egy olyan ingatlanost, aki nem fizettet a lakás megnézéséért.

Szóval az érkezésem utáni negyedik napon már be is költöztem egy két szobás lakásba (1 háló+1 nappali).

Tömegközlekedés

Modern buszok és trolibuszok szaladgálnak az utcákon, az egész várost behálózva, igaz, még nem utaztam egyiken sem. Még majd meg kell ismernem a vonalakat. Sok buszon állítólag még kalauz van, és közben fokozatosan vezetik be az automata jegykezelőket. A városnak összesen két villamosvonala van, a 4-es és a 6-os. :)

010.JPG

Ami a legérdekesebb, az talán a pár éve megnyitott metróvonal (amit kb. 20 évig építettek). Nagyon szép, nagyon kulturált, minden bejelentés elhangzik kazahul, oroszul és angolul is!

A nagy probléma vele viszont, hogy egyelőre csak 9 megállóból áll és más közlekedési eszközökkel párhuzamosan, valamint ritkán jár, emiatt sosincs rajta tömeg. Vagyis nem a tömeg hiánya a baj, hanem hogy tulajdonképpen nem sok haszna van egyelőre, de folyamatosan bővítik majd (reméljük nem 20 évig fog tartani).

A megállók a moszkvai megállókra hajaznak stílusban, vagy legalábbis nekem azok jutnak róla eszembe; hiper-szuper modern, lapostévékkel, csak az nincs kiírva, hogy mikor érkezik a következő szerelvény.

Beléptető-kapuk vannak az állomásokon, meg állomásőrök, lógni szinte lehetetlen (kifelé menet amúgy nem kell lehúzni a SmartCardot). Akinek nem SmartCardja van, az zsetonnal tud átjutni a kapun befelé.

Kommunikáció

Minden kazah(sztáni) beszél oroszul, de nem minden kazah(sztáni) beszél kazahul.

Vagyis az orosz a fő kommunikációs nyelv, de a függetlenség elnyerése óta próbálják a kazahot is erre a szintre hozni. A legtöbb reklám és felirat mindkét nyelven fel van tüntetve.

Azt hallottam, hogy főleg az idősebbek nem beszélnek kazahul, a fiatalok pedig egyre inkább (azoknak, akiket kevésbé érdekelnek a nyelvek: hiába írjuk mindkettőt cirillel, az orosz ugye szláv nyelv, míg a kazah török rokonnyelv, tehát egy kis túlzással, pár jövevényszón kívül nincs átfedés a kettő között).

A héten megyek egyébként az első, ingyenes kazah próbaórámra. :)

Árak

A lakásbérlés mellett ugye még élni is kell, eddig a következő árakról tudok beszámolni. Az a benyomásom, hogy nem olcsó, vagyis nem annyira olcsó, mint ahogy az ember gondolta volna (mondjuk India sem volt az, de az nyilván azért, mert az embernek az európai életszínvonalát kellett ott megfizetnie).

072.JPG

Az árakat mindkét pénznemben írom, mert természetesen az árfolyam nagyban befolyásolja a dolgokat, és a tenge nemrég nagyon leértékelődött: az érkezésem előtt még 1 tenge = 1,5 forint volt, érkezésemre pedig 1 tenge = 1,15 forintra változott (ezért ez utóbbival szorzok most).

- Metrójegy SmartCardon (ami amúgy nem olyan smart) – 100 tenge = 115 forint

- 1L Coca-cola – 165/180 tenge = 190/207 forint

- 1L Kazakhstan Cola – 88 tenge = 101 forint

- Kinder Pingui – 177 tenge = 204 forint

- Nescafé Gold (190gr) – 1856 tenge = 2134 forint

- túró rudi (természetesen helyi) – 65 tenge = 75 forint

- Whopper menü – 1250 tenge = 1438 forint

- 1 doboz Marlboro Gold – 335 tenge = 385 forint

- 0,45 l-es korsó helyi sör egy olcsó(bb)nak számító helyen – 600 tenge = 690 forint

- havi mobil előfizetés (0 percdíj hálózaton belül, 120 ingyen perc más hálózatokba, 400 sms és 10GB internet) – 1190 tenge = 1369 forint

- havi rezsi (ezt csak hallomásból tudom) – 6-10 000 tenge nyáron / 10-20 000 tenge télen = 6 900-11 500 forint nyáron / 11 500-23 000 forint télen.

Nem tudom, hogy lehetséges-e, de a következő statisztikákat találtam a helyi fizetésekkel kapcsolatban:

- az átlagfizetés Kazahsztánban kb. 124 000 tenge = 142 600 forint (Almatyban kb. 160 000 tenge = 184 000 forint)

- a minimálbér 21 364 tenge = 24 569 forint

- a megélhetési minimum kb. 19 000 tenge = 21 850 forint

Pár nap alatt ennyit tudtam „magamba szívni”, de még úgyis most kezdődik csak a java.”

Szerintem mindenki nevében mondom, hogy mi pedig várjuk a következő posztot!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kazahsztán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr657785968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.09.14. 11:27:21

jaa meg a muszlim dologhoz akartam hozzatenni, hogy szerintem a szovjet korszak megtette itt a hatasat, hogy ne legyenek itt elvakult muszlimok, bar ki tudja

meg igazabol szerintem ok is tudjak, hogy konnyebb akarmilyen kotottseg nelkul elvezni (az egyre jobb) eletet, ezert a vallas talan egrye inkabb csak jelkepesseg

LittleG (uk) 2015.09.14. 11:27:57

@Bredpitt Monika: "hogy ott mindig mosolyognak az emberek. Ez viszont nagyon szimpatikus."
A mosoly is tud hazudni, akárcsak a szavak...

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.14. 11:31:48

@Bredpitt Monika:

Tuva kicsit olyan, mint manapság Dél-Oszétia.

A tuvaiak el akartak szakadni a kínai fennhatóság alól, s erre az egyetlen esély az orosz protekció volt. Viszont Oroszország nem akarta nemzetközi jogi okokból magához csatolni Tuvát, így az maradt független állam egészen az 1940-es évekig (utána kéne nézni a pontos évszámnak).

Szóval az SZU és Mongólia mellett ez volt a harmadik tartósan létező kommunista állam a világon akkoriban.

Jelenleg Oroszország autonóm köztársasága.

Egyébként Kína csak valamikor 10-20 éve mondott le hivatalosan Tuváról! S ezt is csak a nagy Kína, a kis Kína (Tajvan) máig követeli, hogy Oroszország adja "vissza".

James Dean 2015.09.14. 11:32:19

"- a minimálbér 21 364 tenge = 24 569 forint

- a megélhetési minimum kb. 19 000 tenge = 21 850 forint"

Akkor ott jobb az életszínvonal mint Magyarországon?

Nálunk ugyanis nettó 70 a minibér, a létminimum meg 90 ezer körül van.

Itt valami bűzlik.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.09.14. 11:35:18

@Bredpitt Monika: ez kamu, nem mosolyognak .. .ram legalabbis biztos nem, de ezt mar Mirjammal megbeszeltuk tavaly, hogy biztos azert mert kiult a fejemre hogy nem ertekelem az o eletviteluket meg a korulmenyeket ott :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.09.14. 11:36:36

@James Dean: a statisztika alapjan lehet ... tudod, kerdes hogy milyen illiberalis statisztikai szamitasi modellt hasznalnak

LittleG (uk) 2015.09.14. 11:36:47

@NomádMatyi: Mennyi ideig tervezel ottmaradni? A munkahelyeden elboldogulsz az angollal vagy sürgősen meg kell tanulj kazahul? Vagy megy annyira az orosz hogy az elég?

wuaaa 2015.09.14. 11:39:16

@NomádMatyi: És a turizmus? Asztanához nagy reményeik fűződtek... Bejönni látszik a dolig?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.09.14. 11:42:03

@LittleG (uk): az meg eleg bizonytalan, egyelore evvegeig szol a szerzodesem, de dolgozom a meghosszabbitasomon :)

alapjaban veve angol a munkanyelv, hivatalosan elboldogulnek oroszul is, bar a gyakorlatban meg azert van mit fejlodnom az oroszban ... oszinten szolva sajnos eleve az angolt preferalom

a kazah egyaltalan nem is hasznalatos az irodaban, de altalanossagban sok helyen mashol sem

azt csak ugy hobbibol kezdtem el :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.09.14. 11:44:15

@wuaaa [nor]: asztanat nem tudom, de par het mulva megyek megnezni, ugyhogy utana beszamolok

de amugy igen, sok az utazasi iroda is, de turista szerintem konkretan nincs, kulfoldi legalabbis

talan a hegyek meg kirgizisztan (tudod, azsia svajca vagy mi :) ) miatt van egy par de maga a varos miatt biztos nem

tanato 2015.09.14. 11:45:41

@Bredpitt Monika: Jogos,ez nem terélés,miilyennek látja a szerző az ottani. eüt.Gondolom azért személyes tapasztalata az nincs.

tanato 2015.09.14. 11:46:34

@Bredpitt Monika: Köszönöm az új nevem is persze.

tanato 2015.09.14. 11:50:05

@NomádMatyi: Ja már írtál a kazah eü.-ről,ahhoz azért ott kéne élni néhány évig legalább.

Hari Seldon 2 2015.09.14. 11:53:27

nekem érdekes látvány a konyhában a mosógép.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.09.14. 11:59:37

@Hari Seldon 2: az a lenyeg hogy legyen ... indiaban az sem volt

az erdekesebb hogy nincs suto

LittleG (uk) 2015.09.14. 12:00:23

@Hari Seldon 2: "nekem érdekes látvány a konyhában a mosógép"
itt is legtöbbször a konyhában van. a fürdőbe be se férne...

2015.09.14. 12:07:53

@Hari Seldon 2: Amerikai konyha a neve a jelenségnek.

2015.09.14. 12:09:02

Szuper poszt volt, nagyon érdekes lehet. Főleg, hogy ugyanolyan posztkommunista ország, mint amilyen a miénk is.

Legközelebb tessék hosszabb beszámolót írni! ;)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.09.14. 12:11:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: koszi, orulok hogy tetszett!!

igyekszem majd :) ... remelem lesznek meg erdekessegek amirol beszamolhatok

**mimi** 2015.09.14. 12:18:39

@Bredpitt Monika:
A transszibériai expresz nálam is bakkanc slistás :)

Matyi megint jót írt...szokás szerint :)

Hari Seldon 2 2015.09.14. 12:23:00

@LittleG (uk):
Persze, nálunk is a pincében van, így helyet lehet megtakarítani. (Mondjuk a fürdőszobában is elférne)

©________ 2015.09.14. 12:25:11

Ajve, Alma-Ata, mindjart olvasok am!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.14. 12:32:00

@nemor:
Az angolok is használják. Sőt csak azt…

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.14. 12:38:29

@NomádMatyi:

Cirill - eredetileg csak bolgár.

Aztán terjedt: szerb, orosz.

Ma szláv és cirill: bolgár, szerb (montenegrói), orosz, ukrán, belarusz, rutén.

A szovjet utódállamokban ez a helyzet:
- észt, lett, litván: mindig a latin ábécét használták,
- ukrán, belarusz, orosz - ezt már megírtam,
- grúz és örmény: saját írás, sőt ezek az ábécék ősibbek a cirillnél,
- azeri, türkmén: eredetileg arab ábécé, aztán latin, majd cirill, majd ismét latin,
- moldáv (román): eredetileg cirill, majd latin (ma a cirill csak Transznisztrában használatos),
- abház - mindig cirill.
- oszét - 3 ábécé volt a múltban (latin, grúz, cirill), jelenleg csak a cirill.
- kirgiz, kazah: eredetileg arab ábécé, aztán latin, majd cirill,
- üzbég: eredetileg arab ábécé, aztán latin, majd cirill, most egyszerre a cirill és a latin,
- tadzsik: eredetileg arab ábécé, aztán latin, majd cirill, az egyetlen, ahol a Szovjetúnió széthullása után kisérlet történt az eredeti arab ábécéhez való visszatérésre, de a gyakorlatban ma is a cirill van szélesebb használatban.

LittleG (uk) 2015.09.14. 12:43:58

@Hari Seldon 2: "Persze, nálunk is a pincében van, így helyet lehet megtakarítani."
Diggert kéne megkérdezni, tudnak itt amúgy pincét építeni mezei házaknál (mert egy ismerősömnek sincs pincéje, max pincelakás van alatta), vagy csak a specialisták a csilliárdos házak alá, ahova medence is kell meg ilyenek...

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.14. 13:08:45

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Mi is a konyhában tartjuk a mosógépet.

Egyébként ez jelentősen növeli a mosógép élettartamát, ugyanis egy folyton párás fürdőszobában rohad lassan a mosógép.

De mi nem amerikai konyhának nevezzük, hanem szibériai konyhának... na jó, ez vicc volt.

Egyébként a magyar ingatlanosan NEM ezt nevezik amerikai konyhának, hanem azt amikor az ebédlő/nappali és a konyha egybe van nyitva.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.14. 13:09:00

@NomádMatyi:

Gyakorlatilag hiába van program a kazah nyelv fejlesztésére immár 25 éve, az ma is csak családnyelv, pont ahogy a szovjet időkben.

Gyakorlatilag ez a helyzet a legtöbb oroszországi kisebbségi nyelvvel is. Ma már hiába támogatják államilag, az emberek nem igénylik.

A kazahhal legalább az a jó, hogy a kisgyerekek is megtanulják, azaz a nyelv élettel teli, csak éppen a kazahok nem használják családon kívül szinte semmire. A kazah ember alapból úgy gondolja, hogy ha valami "fontosabb" témáról beszél, akkor azt oroszul kell.

Kb. mint a magyar helyzet 200 éve: mindenki tudott kiválóan magyarul, de a "fontosabb" témákban a magyarok is csak latint vagy németet használtak.

FutureFry 2015.09.14. 13:35:50

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Én Amerikában - ha lakáson belül van - mosó- és szárítógépet (mindig párban vannak) konyhában vagy fürdőszobában még nem láttam. Külön rész/helyiség van nekik: pl. Egy gardróbszerűség vagy egy teljesen külön vizes helyiség ("mosókonyha"?)

FutureFry 2015.09.14. 13:40:08

@FutureFry: Elfelejtettem odaírni, hogy a külön helyiség neve "laundry room".

macamuca [IHUN] 2015.09.14. 13:55:18

@Bredpitt Monika:
Ha szeretnél hasonlót megtapasztalni, látogass el pld Nagyváradra.
En is ""meglepődtem"", amikor először tapasztaltam....

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.14. 14:27:41

Milyen jó h van plusz kazah szakértőnk is megaszondani mindent amit Matyi még nem tud

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.09.14. 14:38:48

@Dragonlady (Bp, Hun): lemaradtam valamiről? ki a kazah szakértő? :) Max?

2015.09.14. 14:46:03

@Bredpitt Monika: A kanadai vonalnak van valami speciális elnevezése? A transzszibériai vasútvonal engem is érdekelne. Ha meglesz rá a lóvém, majd szólok, és mehetünk együtt. :D

2015.09.14. 14:46:34

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Köszi, akkor lehet, hogy rosszul ismertem a kifejezést.

2015.09.14. 14:47:25

@FutureFry: Hm, Amerika külön világ, az biztos. :)

2015.09.14. 15:10:03

@Hari Seldon 2: Angliaban majdnem mindig a konyhaban van, Nemetorszagban is elofordul.

2015.09.14. 15:13:58

@NomádMatyi: Indiaban azert nem feltetlenul eri meg mosogepet venni mert az aramszunetek kozben kikapcsol es ez mindenfele problemakhoz vezethet, a masik pedig az hogy vannak emberek akik nagyon olcson mosnak kezzel. Termeszetesen a dragabb lakasokban ott is van mosogep.

2015.09.14. 15:16:19

@Muscari: Nemcsak lehet, hanem biztos.

Bredpitt Monika 2015.09.14. 15:53:00

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: most megtaláltam a könyvem, el is feledkeztem róla, Vonattal a Föld körül a cime. Ebben csak a Canadian néven említik a járatot.

Szólj ha megvan a pénz.

Most átlapoztam megint a könyvet, lenne egy két hely ahová elmennék. Pl Új Zélandra, ahol a TranzAlpine expresszre invitál a könyv, ez mindössze öt órás út Greymouth és Christchurch között.

Oh, ha lenne ennyi pénze az embernek mi mindent megtehetne!!!

2015.09.14. 15:54:11

Nahat, de jo, szivesen elmennek egyszer oda is :) Azt kepzelem, hogy az osszes "sztan" kozul ez lehet a legzoldebb, legkevesbe sivatagos, de lehet, hogy tevedek. Az orosztanarnom kazah itt, o minden evben kazahlatogat*. :D

*TELJES SZIVBOL OSZINTEN KONNYEZVE BOCSANATOT KEREK EZERT!!!!

Bredpitt Monika 2015.09.14. 15:55:06

@macamuca [IHUN]: Mire gondolsz, a mosolyra?

Nem vagyok rá büszke, de soha nem jártam Erdélyben, egyszer befizettem egy buszos útra anyukám ajándékaként, de nem indult el a busz kevés jelentkezőre hivatkozva. Milyen morbid, mivel lemaradtunk Erdélyről ezért elmentünk Párizsba!

macamuca [IHUN] 2015.09.14. 16:05:19

@Bredpitt Monika:
Mifele mosoly?????
A villamossínen kozlekedo autokra gondoltam, mint latvany. Semmi Erdely-elmeny-turista, mi bevasarolni jartunk at Nagyvaradra nehany hetente, es kisse meghokkento volt, hogy a villamossineken is siman kozlekedtek az autok. Nem 1-2, neha, hanem plusz savkent hasznalva: auto-auto-sok auto-villamos-ismet sok auto.....

macamuca [IHUN] 2015.09.14. 16:07:53

@Bredpitt Monika:
Ha a valaszomban a nevedre kattintasz, megmutatja (=visszavisz oda), hogy melyik kommentedre valaszoltam, ill valaszol valaki.

Bredpitt Monika 2015.09.14. 16:23:55

@macamuca [IHUN]: Istenem, hogy végre ezt is megtudtam, nagyon szépen köszönöm. Ez nagy segítség, fogalmam nem volt, hogy ezt meg lehet csinálni.

A mosoly az indiaiakról szólt, de látom ebben is tévedek, NomádMatyi megválaszolta már azt a részt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.14. 16:28:45

@macamuca [IHUN]: amikor kreszt tanultam meg volt ilyesmi, valahol Erzsebeten gyakorlatban is. Mármint a villamos sines.

2015.09.14. 16:33:26

@macamuca [IHUN]: Budapesten nem jartal meg? :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.14. 16:35:42

@Mirjam2: én fél éve ki vagyok borulva h itthon nem lehet rendes mosógépet kapni. Mechanikusat aminek nem árt az áramszünet. Nem az áram miatt hanem mert én akarnám megmondani a mosogepnek h mit csináljon hány percig kavarjon 2 vagy 20 és hányszor öblítsen. Arról nem is beszélve hogy az "allva" dob nem görgeti a ruhát a dobon egy óráig és nem megy tönkre hamar. Ja egyébként Thaiföldön minden utcasarkon van ilyen, alt penzbedobos. Centrifuga külön dobban mellette általában. Nekem is volt végül otthon. Agyhugykovet kapok az automatatol itthon.min. 50 percig nyuzza a ruhákat és nagyon kevés vízben öblit. Pet peeves :-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.09.14. 16:50:35

@mojyo: :D:D

gyere látogass meg, meg mindenki ... szállás ingyen van (nálam)

és 15 napig vízum sem kell magyar állampolgároknak

2015.09.14. 16:54:56

@Dragonlady (Bp, Hun): Varjal, most a nem-automatikus mosogepre gondolsz amibe neked kell beletolteni a vizet? Ha igen, tenyleg olyat szeretnel, a bebiruhakkal meg minden? :) Hat oszinten szolva most ezen meglepodtem... Nekunk ilyen van jelenleg mert a hotelben ahol vagyunk nem koltenek normalis mosogepre, de oszinten szolva en iszonyuan utalom ezt, ha olcsobb lenne, inkabb mosatnam valakivel a ruhakat, de itt nem annyira olcso mint Indiaban.

2015.09.14. 17:02:32

@Mirjam2: Na ilyesmi van nekunk: www.mystore.lk/home-kitchen/appliances/washers-dryers/singer-washing-machine-swt-6sa. Latszik hogy ezt nem europai orszagokra terveztek, 'Anti Rat Base', haha :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.14. 17:05:53

@Dragonlady (Bp, Hun): nem, beszivattyuzza a vizet magától csak allithatom be mennyit, meg hogy mennyi ideig lotyogtesse . De igen, oda kell menni hozzá többször a különféle lepeseknel. Illetve Yangonbam olyanom volt, ami mmagától vegigfuttatott egy közepes programot, de manuálisan is lehetett.

2015.09.14. 17:08:39

@Dragonlady (Bp, Hun): Ertem, akkor ez jobb mint ami most nekunk van. A mienk nem sokkal jobb a kezi mosasnal, egyedul a centrifuga resz ami hasznos, meg hogy kevesebb fizikai ero kell hozza mintha kezzel mosnek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.14. 17:08:46

@Mirjam2: a thaiok általában nem a lakásban tartják a mosogepet valamiért hanem kint (fedett udvarresz terasz ilyesmi), ezért tényleg releváns a rágcsáló mentesítés :-) nem megy a laptoprol a netem valamiért nem tudok linkelni

nyuszigonosz 2015.09.14. 17:16:38

Nomád Matyi, tetszik a posztod meg képek is!

2015.09.14. 17:21:05

@NomádMatyi: Nahat, 15 nap alatt korbe lehet azert nezni :) Alma-Ata amugy mar majdnem Kinaban van, nem? Bocsanat, hogy megint a focival jovok, de Kazahsztan a SZU miatt van amugy csak az UEFA-ban, de felul kene vizsgalni ezt a szabalyt szerintem :D Az milyen mar, hogy a skot Aberdeen az pont veluk jatszik csoportmeccset? Marmint Almatival. Ugy ertem, hogy Skocia az Europanak amugy is az egyik csucske, es onnan akkor igy az egesz klubot majdnem Kinaig kell utaztatni, es a csori szurkolok is mehetnek igy a vilag vegere, ramegy a gatyajuk, a csori kazahokrol nem is beszelve. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.14. 17:23:19

@Mirjam2: ez nem szívja be a vizet magától is, vagy nem lehet belefolyatni? Ha belegondolok az enyém (a fapados thaifoldi) se szívta hanem rá volt kötve a csapra , aztán ha elfelejtette az ember elzarni úszott minden :-) a burmai az szívta magától de el lehetett zárni mikor úgy gondoltam elég v előre beállítani keves-kozepes-sok.
Őszintén szólva nekem Európa sokszor túl van bonyolítva. Babakocsit venni wtf élmény volt. Én alapból is egy fapados igényű ember vagyok. Mások szerint igénytelen. Ha nem jönne a murva hideg simán ellennek a Danival úgy hogy a szobában csak tatami és a cuccok nagy meg kisebb műanyag dobozokban.persze sok párna meg mindenféle szetszorva. :-) de így nem lehet leesni sehonnan. Őszintén szólva nemtom hogy fogom megtanitani asztalnál ülve kkésselvvillával enni mert ilyet én se csinálok kb soha. (Thaiok csak kkanál + villa, utobbit nem szokás szájba venni, és az ember nem azugyetlenebbik kkezével szerencsétlenkedik.) És persze gondolom minél barnabb lesz a fiam annál jobban számon fogják kérni rajta az ilyesmit vagy jöhet a kinezes. (Meg mindig elég fehér a bőre csak a szeme olyan "mas".) Na bocs túl sokat beszélek miért nem írok inkább reverse culture shock posztot tudom :-)

2015.09.14. 17:23:31

@Dragonlady (Bp, Hun): Az automatakban is be lehet allitani, minden normalis mosogepen kell, hogy legyen ilyen "custom settings", vagy valamilyen "en talalom ki program", es akkor mindent be lehet :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.09.14. 17:25:27

@nyuszigonosz: köszi :)

@mojyo: 15 nap alatt bőven, azért nincs annyi látnivaló mint Londonban pl :)

jöhetsz a focival ... de sajnos én nem tudom kommentálni a sportokat :(

egyébként jaa, a kínai és a kirgiz határ sincs messze

2015.09.14. 18:01:08

@Bredpitt Monika: "Oh, ha lenne ennyi pénze az embernek mi mindent megtehetne!!!"

Ne is fájdítsd a szívem.

2015.09.14. 18:01:38

@Bredpitt Monika: Akkor már három fős lesz a túra. :D

2015.09.14. 18:17:10

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Enis mennek, bar inkabb idegenvezetokent, vagyis abban bizom, hogy mire osszegyujtitek ra a penzt, mar meglesz a nyaralom valahol arrafele :D

2015.09.14. 19:14:20

@Dragonlady (Bp, Hun): Alapvetoen en is ilyen vagyok, pl. mikor Indiaban vagyok, meleg van es nem dolgozom vagy nem sokat dolgozom, akkor oke a kezzel mosas stb. Viszont mikor dolgozom es tanulok egyszerre peldaul, akkor nagyon is sokat segitene egy normalis mosogep. Nem nagy problema egyebkent, a semminel sokkal jobb ami van, csak mondom hogy ilyen helyzetben jo ha vannak modern haztartasi gepek, pl. porszivo, stb.

M. Péter 2015.09.14. 19:49:40

@mojyo: 2002-ig az Ázsiai Labdarúgó-szövetség tagja volt.

2015.09.14. 20:07:05

@M. Péter: Ertem, koszonom szepen, enis ugy emlekeztem kulonben, hogy ez egy viszonylag ujkeletu dolog, de azt egyebkent lehet tudni, hogy miert valtottak?

qkuc 2015.09.14. 20:28:21

@Bredpitt Monika: Ajajajajj, ott a baj már nem kicsi, :D. Vagy csak ennyire hétfő van? :D

Bredpitt Monika 2015.09.14. 20:51:29

@Csupacsí (kulminal): zsanara nem emlékszem, de tőled kérdeztem valamit és nem válaszoltál.........hogy lehet ez?

Bredpitt Monika 2015.09.14. 20:53:52

@qkuc: Nem ennyire hétfő van, hanem még mindig nem tudom miről van szó pl most sem, hiába kattintok a saját nevemre.....sebaj.

©________ 2015.09.14. 20:54:18

@Bredpitt Monika:

Elofordul.

Magad is rajossz a valaszra ;)

Bredpitt Monika 2015.09.14. 20:56:24

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: háromfős és mivel NomádMatyi mindenkit meghívott magához, ezért arra kanyarodunk

qkuc 2015.09.14. 20:58:32

@Bredpitt Monika: Ő, ez mojyo kis szóviccére ment volna válasznak, :D. Hogy miért te kerengetél bele helyette a kommentbe, az egy rejtély, :D.

©________ 2015.09.14. 21:16:31

Bocs, Matyi, az offert
index.hu/kultur/eletmod/2015/09/14/imadja_az_index_cikkeit_a_nav/

Mindekozben a nagy adosok nyilvanos listajan szereplo nemely emberek nyilvanosan hencegnek a penzukkel az interneten...

M. Péter 2015.09.14. 21:34:31

@mojyo: Valószínűleg nagyobb üzlet az UEFA-ban játszani.

Csodabogár 2015.09.14. 21:35:02

@Hari Seldon 2: Miert? Nalam is a konyhaban van, meg sok helyen masutt is. Nekem egesz termeszetes.

Bredpitt Monika 2015.09.14. 21:57:39

@qkuc: akkor tenyleg ennyire hetfo van

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.14. 22:46:51

@Mirjam2: utálok kézzel mosni, de utazás közben megcsinálom, ha van rá időm, és főleg ha meg is tud száradni időben. egyébként meg jó dolog a laundry. érdekes, hogy nem emlékszem, hogy Indiában standard szolgáltatás lett volna minden guesthouseban (ahogyan Thaiföldön szokás).

kapusedző 2015.09.14. 23:39:02

@NomádMatyi: На хрен тебе казахкий язык, все на русском общаются. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.15. 02:02:31

@FutureFry: sokszor a garazsokban is megtalalni a moso-es szaritogepet, legalabbis nalunk CA-ban, ahol a garazst egyebkent se nagyon hasznaljak kocsibeallonak, mert az emberek tobbsege a haz elott v. melletti kocsifeljaron parkol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.15. 02:05:15

Oh, szoval multkor, amikor meg csak talalgattunk Matyi ujabb posztjarol, akkor jol tippeltunk (tippeltem):) Van egy par kazah tanitvanyom, mind egesz jol beszel angolul, egymas kozott pedig oroszul beszelnek.

blackhairlady 2015.09.15. 03:23:34

@NomádMatyi: Nagyon jo posztot irtal, koszi a sok kepet is, meg hogy itt voltal es valaszoltal a felmerult kerdesekre.
Azert ez tenyelg nem India :))) Ahogy nezem, siman elmegy egy magyar varos lakotelepenek is ami az egyik kepen van. 4-es, 6-os villamos, turo rudi, nem lehet nagy valtozas:)
Tovabbi sok sikert, es irjal meg kesobb amikor mar jobban megismered a kornyezetet, szokasokat.

blackhairlady 2015.09.15. 03:25:07

@Zsuzsi65: Nalunk sem nagyon hasznalja auto tarolasra a garazsokat, maximum 1 all bent, ha, egyebkent tarolo helyseg.

blackhairlady 2015.09.15. 03:25:41

@mojyo: Ne kerj elnezest, nekem nagyon tetszik, jot rohogtem:)))

blackhairlady 2015.09.15. 03:28:14

@FutureFry: En sem lattam meg itt konyhaban mosogepet, kulon mosokonyha van erre kialakitva. Bar olyan sok vendegsegben meg nem jartam, az is igaz:)

blackhairlady 2015.09.15. 03:33:49

@Dragonlady (Bp, Hun): Az en mosogepemen van olyan funkvio is tobbek kozott, hogy quick wash, ami 35 perces. En is utalom orakig mosni a uhakat, felelsleges viz es energia pazarlas, ha nem olyan szennyezett a gonc, ezert gyakran ezt hasznalom. A szaritonak is van idobeallitasos funkcioja is, igy nem porog feleslegesen egy orat a gep.
Kivancsisagbol megneztem a neten milyenek kaphatoak ott, talaltam parat amin van ilyen gyors mosas, igaz, 100000 ft koruli vagy tobb mindegyik.

pappito · http://pappito.com 2015.09.15. 03:35:26

@Dragonlady (Bp, Hun): " Arról nem is beszélve hogy az "allva" dob nem görgeti a ruhát a dobon egy óráig és nem megy tönkre hamar."

hamarabb tönkremegy az álló dobosban a gúnya, mert az nyújtja őket, a vízszintes tengelyű meg nem. itt van mind a kettő fajta, általában ahol nagyobb a család ott álló dobosat vesznek, mert több cucc fér bele, mint az elöltöltősbe.

a tisztességes automata mosógépeknél meg mindenféle opció van, azt csinálja amit mondasz neki az automata programok mellett. a miénk elég öregecskedő, de még ez is tudja, a moderneken meg már egérmozi van, nyomkodhatod a settingeket

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.09.15. 05:21:26

@kapusedző: хобби :)))

@Zsuzsi65: jol tippeltetl igen :) csak akkor meg nem akartam nagyon elarulni, bar egesz nyilvanvalo volt amugy is :)

@Signora con i capelli neri: koszi koszi! lesz meg iras remelem! :)

tarz 2015.09.15. 06:40:30

Mokas... Pont penteken utazom Almatyba 1 hetre munka miatt. Kossz az osszefoglalot, a leheto legjobbkor jott.

szbszig 2015.09.15. 06:40:52

átlagfizetés: 142 600 forint
minimálbér: 24 569 forint

Azért ez komoly, hogy a minimálbér az átlagfizetés ötödét sem éri el. Míg nálunk majdnem a fele körülbelül.

abaya-oman 2015.09.15. 15:05:19

Erdekes volt olvasni. 2 evig eltunk Almaty-ban. Indiabol oda koltozve tiszta? Uj-Zelandrol érkezve nagyon koszosnak-szemetesnek tűnt. Akkoriban (9 eve) meg divat volt a kocsival kicsit lassítani es az út melletti árokba kidobni az eppen kiürített időt üdítős/soros üveget. Persze a kevésbé figyelmesek nem lassították, igy gyakran a járdán csattant az üveg. A 3 es fel éves lányom par nap alatt megtanulta, hogy a járdán a törött üveget ki kell kerülni. Szerettünk ott elni, de azert nem volt könnyű. Viszont meg mindig hiányolom a Zöld Bazart, imadtom ott vásárolni. Ajánlom kostolasra az aszalt koktél paradicsomot amit a tadjik árusok árulnak a piac bejáratánál belül a magvakkak es aszalt gyümölcsökkel együtt.

abaya-oman 2015.09.15. 15:11:32

Ja, es amikor mi ott éltünk meg mem kellett a lakasnezesert fizetni, viszon a kisallat kereskedésbe belépőt kellett fizetni :-)

abaya-oman 2015.09.15. 15:57:00

@pappito: Latom atment mosogepesbe :-) En nagyon szerettem Uj-Zelandon az allo dobosat (ott lattam eloszor). Tok jo volt, hogy beinditas utan is bele tudtam dobni amirol megfeledkeztem. Raadasul hatekonyabban mosta a koszos gyerekruhat mint az eloltoltos.

hatar.comment 2015.09.15. 20:44:49

Lehet, hogy felületesen olvastam, de mit csinál kint a blogger? Engem érdekelne.

GERI87 2015.09.15. 20:50:00

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

" észt, lett, litván: mindig a latin ábécét használták,"

A litván pogány köznép anno talán nem használta, mivel írni se nagyon tudtak (nem alakult ki írásbeliségük)....de a litván állam a XVIII. századig a cirill-t használta...mivel a hivatalos nyelv az óegyházi szláv volt (kancelláriai változata).
Ezen a nyelven és ábc-vel íródott a kancelláriai archívum okmányai, az alkotmány, sőt még a katolikus litván egyház némely iratai is.

pappito · http://pappito.com 2015.09.16. 04:05:50

@abaya-oman: hát a hatékonyságról megoszlanak a vélemények, ezért is lehet mindkét fajtát kapni :) nekünk pörög az elöltöltős elég sokat és két gyereket végigcsinált, szóval nem panaszkodhatok.

Az ex szomszéd azért szerette az álló dobost, mert bár elromlott benne a víz-szipákoló rész, a kerti slaggal fel tudta tölteni :)

ittvagyokottlennek 2015.09.17. 17:02:37

Jo napot :)

eloszor is egy, "hogy ez mekkora, eshogy milyen regota varom mar ezt a posztot", felkialltassal, mai tetszetos szoval "like"-olom a hataratkelos posztot.
Mar regota "orosz bolond" :) vagyok, s erre meg ratett egy lapattal az ezelott harom evvel megjeleno szinten hataratkelos poszt Kazahsztanrol, nem egyebert az anno "ittvagyokottlennek" indapass felhasznalonev is ennek, es meg egy, mar akkoriban is haldoklo "tengiz, ontsunk tiszta vizet a poharba" blognak koszonheto, (ez utobbi azota onallo eletre kelt), meg az ezutani komment biztatasok, hogy irjon mar valaki ezekrol a helyekrol, mert ha en el szeretnek jutni egyszer oda, akkor csak volt masnak is hasonlo gondolata, es el is jutott.
En meg olvasni akarok, minnel tobbet, magyarokrol akik szinten "keletben" gondolkonak a "nyugat" helyett.
Nem mondom kozben meg talaltam temaba illo bejegyzeseket. Szemely szerint a lediplomazasom utan, meg mindig ott lebeg elottem, hogy megjarom magam arrafele, akar munkaval kapcsolatosan, akar csak mint turistakent, s ahogy mar mas kommentelok is irtak egy a szomszedos Oroszorszag, Moszkva, Szt. Petervar, transziberiai expresz hozzacsatolassal, a bakancslista elejen vannak.
persze addig meg van egy keves, s az idokozben elkezdett orosz nyelvtanulas is van hova fejlodjon :)
Minde esetre nagyon orvendek a posztnak, es egyuttal "lenyomoztam"
:), az adatlapon feltuntetett tobbi hasonlo temaju blogot is, aminek olvasoja leszek az elkovetkezendokben.

remelem meg sok hasonlo osszeallitas koveti itt a hataratkelon is, az ottani hetkoznapokat, ...mar alig varom.

ennyit akartam mondani:), csak igy "szetszortan, ossze vissza"

a viszont olvasasra

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása