oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. december 04. 06:44,  Hollandia: a beilleszkedés kihívásai 153 komment

2015. december 04. 06:44 Határátkelő

Hollandia: a beilleszkedés kihívásai

Diákként, feleségként, anyaként, barátnőként: megannyi szerepben éltem és élem meg a beilleszkedést, a holland valóságot – írja mai szerzőnk, az egyébként pszichológusként dolgozó Zsófia. Írása a Menjek/Maradjak csapat segítségével jutott el hozzánk, akik most gyűjtenek a londoni után következő filmjükre (erről kicsit bővebben a poszt végén), ami – ki nem találnátok – Hollandiában játszódik majd.

2_57.jpg(Fotó: Kriszta) 

„Amikor földrajzból érettségiztem, Hollandiát húztam. Ez volt az egyik kedvenc tételem, mert kedves Mária néni úgy mesélt erről a távoli kis országról, hogy gondolataimban elkalandozva magam előtt láttam a Deltametropol városait.

Hollandia sokáig csak úgy élt a tudatomban, mint a klumpa, szélmalmok, óriási gátrendszerek, sajtok, csipkés főkötő, Rembrandt és Vermeer alkotásainak országa.

Évekkel később úgy hozta a sors, hogy személyesen is megtapasztalhattam, milyen Hollandiában élni. Azért költöztem el Magyarországról, mert abban az életszakaszban, amikor találkoztam leendő férjemmel, nekem volt egyszerűbb egyetemet váltani.

Nagyon szerettem Magyarországon élni: tanulni, tanítani. Örömmel tölt el, hogy férjem és gyermekeim is olyannyira otthonuknak tekintik nyaranta Messzi Papi és Mami házát a Pilisben, fent a dombtetőn, mint én.

Hamar befogadtak

Diákként, feleségként, anyaként, barátnőként, szomszédként, menyként, pszichológusként; megannyi szerepben éltem és élem meg a beilleszkedés kihívását és szépségét, a holland valóságot.

Az embereket figyeltem már az első pillanattól fogva. A gesztusaikat, az arcunkra mosolyt csaló g-betűs hangzóikkal tarkított nyelvüket hallgattam és amint egyre többet kezdtem el hollandul beszélni, megnyílt előttem a lehetőség; elkezdtem megérteni a gondolkodásukat, szokásaikat, életcéljaikat.

A kis falu, ahol élek hamar befogadott. Almáspitét sütöttem a szomszédoknak, becsalogattuk a kíváncsian a kertbe kukucskálókat bográcsozni. Pedig nem is beszéltük meg a találkozót már 6 héttel előre. Hamar elfogadták a holland barátaink, hogy aki hozzánk betéved egy kávéra, az utána vacsora nélkül csak nehezen távozhat.

A sztereotípiákkal kapcsolatban mindig óvatos vagyok, úgy érzem, az emberek élettörténetükkel és egyéniségükkel egyediek, természetesen amellett, hogy az adott kultúra formálja gondolkodásmódjukat és emellett az élet megannyi területére kihat.

Mégis, milyenek a hollandok?

Sokak számára ismerős a „going Dutch” kifejezés: mindenki a saját fogyasztását fizeti, vagy a végösszeget annyi felé osztják ahányan fogyasztottak. Tényleg jellemző ez a hollandokra?

Tapasztalataim szerint csak részben.

„Isten megteremtette a hollandokat, a hollandok pedig Hollandiát". Ez a humoros, de mély értelmű közmondás, azt gondolom, sok mindent kifejez a hollandok gondolkodásáról.

Féltve őrzik hagyományaikat, büszkék a múltjukra. Arra például, hogy kemény munkával kiszorították a tengert, zseniális módon megalkották a gátrendszert. Vagy arra, amit a kereskedelem által évszázadok alatt nemcsak anyagi-, de szellemi javakban is megteremtettek.

Napjainkban is erősen él a hollandokban az a nemzeti tudat, hogy a paraszti életmód hagyománya és a gazdaságok tisztelete, valamint a polgári és tudományos lét egymás mellett élhet békében, rivalizálás nélkül.

A hollandok közül sokan a hajózás szerelmesei. Ami nekem feltűnt: ami a szárazföldön sztereotípia; a hollandok kissé távolságtartóak, nem túl spontának és sokan a saját malmukra hajtják a vizet; az a vízen már nem állja meg a helyét.

A kikötőkben egymás vitorlását segítenek kihúzni az emberek, együtt piknikeznek a stégeken. Ha elmegy melletted egy kis hajó vagy egy hatalmas jacht, az emberek integetnek egymásnak. A going Dutch ilyenkor értelmét veszti.

Magyarok és a holland szokások: ami bejött…

Hogyan éljük meg, mi magyarok a meghökkentő vagy furcsa holland szokásokat? Mint minden kultúrában, így a hollandban is vannak érdekesnek, akár furcsának is tűnő szokások. Azt gondolom, fontos, hogy egy szokatlan helyzetnél az ember megálljon és az azonnali elutasítás helyett átgondolja, hogy lehet-e számára értékes üzenete az új szokásnak, viselkedésnek.

Ha visszatekintek az elmúlt 11 évre, amit Hollandiában töltöttem, a következő szokások jutottak eszembe, melyek által gazdagodtam, fejlődtem.

1. Szókimondás, köntörfalazás nélkül: ha nem ízlik a kávé, amit főztem, azt egyenesen meg is mondják. Az élet különböző területein ki merik mondani a véleményüket, őszintén nemet is mondanak. Először ez többször inkább bántónak tűnt, aztán átformálódott bennem ez az érzés: jobb, ha egyenesen elmondják a véleményüket most, mintha később tudnám meg. Így előbb tudok rajta változtatni, ha a kritika számomra építő jellegű.

2. Sokan vadásznak az „aanbiedingekre”, azaz az akciós termékekre. Emiatt képesek akár 4-5 különböző boltot is bejárni egy délelőtt. Hollandiában nem szégyen az akciós termékeket megvenni és spórolni, a takarékosság itt a tehetősek kedvelt szokása is. Nagyon szimpatikus az a hozzáállás, hogy a spórolás, takarékosság egy pozitív értelmet kap.

3. A hollandok zsebnaptárja-digitális agendája sokszor 6-8 hétre előre be van osztva, a spontán találkozókat sokan nem értékelik. Számomra részben bevált ez a fajta előre tervezés és strukturáltság amellett, hogy a spontaneitást is megtaláltam például egy kedves holland szomszédnál, akihez beugorhatok kávézni és az iskolában, ahol a gyerekek „spontán” módon szervezik meg egymás között a játszódélutánokat.

…és ami inkább vicces

Amiken a mai napig leginkább csak mosolyogni tudok? Az én top 3-as listám:

1. Csokireszelék minden mennyiségben, színben és formában a vajas kenyéren. Ez ebéd gyanánt, de vannak védőnők, akik szerint ez még egészséges is… gondoljatok a Katóka csokibevonóra lereszelve. :)

2. A gyerekek közül sokan még télen is, esőben-hóban lengén felöltözve bicikliznek, rosszabb esetben a biciklire felültetve fagyoskodnak.

3. Általában nem marasztalnak csak úgy ebédre vagy vacsorára, ha nem volt jó előre megbeszélve, még akkor sem, ha sokat utaztál azért, hogy találkozzatok.

Beilleszkedés a holland kultúrába

Hogyan élünk mi, magyarok itt a tolerancia és kulturális sokszínűség országában?

A holland-magyar kapcsolatok gazdag történelmi múlttal és kulturális hagyományokkal rendelkeznek. A napjainkban is aktívan működő magyar iskolák és számtalan művészeti- és kulturális rendezvény és szervezet bizonyítja a magyar szokások és hagyományok értékes jelenlétét Hollandia életében.

Hogy ki vagy, kivé lettél,

egy dolog szabja meg,

bárhova is vetődj el:

a gyökered.

(Sulyok Vince)

Ez áll a Hollandiai Magyar Szövetség honlapján.

Úgy gondolom, hogy a holland kultúrába való tudatos beilleszkedés mellett fontos újra rátalálni arra, kik is vagyunk, mi a feladatunk, hogyan éljük meg magyarságunkat Hollandiában. A sikeres beilleszkedésünk nem zárja ki azt, sőt feltétele is, hogy önmagunk maradunk, a múltunkkal, gyökereinkkel, szokásainkkal együtt.

Nagy élmény volt a legutóbbi sátorozós cserkész találkozó Vianen-ben, a Magyar Otthonban. Örültem, hogy olyan kétnyelvű családokkal találkoztam, akik életében beállt az egyensúly, leginkább hozzáállásuknak köszönhetően. 

Zárszóként: úgy gondolom, hogy fontos a hozzáállás, fogadjuk el a holland kultúrát, még akkor is, ha nem értünk minden aspektusával egyet. Lássuk meg, amit a holland mentalitásból szeretnénk átvenni és legyünk büszkék arra, amit személyiségünkből és magyarságunkból meg szeretnénk mutatni nekik. 

Hiszen a célunk közös és nemzeteken átívelő: az, hogy békében egymás mellett tudjunk élni.”

A szerző, Logemann-Molnár Zsófia oldalát itt érhetitek el. Ha pedig támogatnátok a Menjek/Maradjak hollandiai projektjét (itt egy kis előzetes hozzá), azt itt tehetitek meg, a londoni filmjükből kiindulva érdemes.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr58137400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kriszta D 2015.12.04. 14:04:00

@Evain: "...postás simán beadja az online boltban vásárolt cuccost a szomszédhoz,"

... Es legalabb hagy egy cetlit is, hogy melyiknel hagytra!
Plusz nem csak reggel jar a 'sima' postas, hanem tobb muszakban, este is. Es nymon lehet kovetni hol jar a csomag, ha az ember rendelt valamit online.

Osszehasonlitasul, az olasz postanak 6 het alatt sikerult kezbesitenie egy kepeslapot amit az olasz baratnom kuldott nekem Torinobol Milanoba - a csomagszallitas es ajanlott levelek kiszallitasa aranyosan nagyobb kihivas nekik. otthonrol egy level honapok alatt jon ide es a neten rendelt cuccok kiszallitasara is ra kell szamolni par hetet meg akkor is, ha futarszolgalat hozza...

Nem csak ettol, hanem az egesz poszttol jo kis honvagyam lett most Hollandia utan! :)

Evain 2015.12.04. 14:11:06

@Kriszta D: Jaja, azért hozzáteszem, hogy az általam eddig felhozott "hibák" ellenére én nagyon szeretek itt élni, ezeket is csak kötözködésből hozom fel. Kivéve a hanyattbiciklit. De azokat országtól függetlenül utálom.

2015.12.04. 14:11:37

Jo, jo, de akkor mostmar beszeljunk a lenyegrol: mi a helyzet a trance-techno-house szentharomsaggal? Az igaz, hogy Hollandiaban meg mindig 1995-ot irnak, mert legalis az eki? :D

Tovabba, hollandus sporolos takarekos hardcore protestansnak kell-e ahhoz lenni, hogy mukodjon az a kispolgari modernizmus ami a vilag tobbi reszen gettoba fulladt? Urbanus ertelemben veve marmint, kockahazakrol erdeklodom, ugy tunik, hogy a hollandok tokre izlesesen belaktak ezeket, mashol meg nem annyira.

Meg van kerdesem, de elobb ezekrol beszeljunk.

Muscari 2015.12.04. 14:23:27

Nyilván minden népnek vannak olyan hagyományai, amit mások furcsának, nevetségesnek vagy szörnyűnek találnak. Gondoljunk bele, hogy egy nyugat-európainak mekkora sokk lehet pl egy disznóvágás.

A záró mondatok különösen tetszettek.

2015.12.04. 14:26:52

@Muscari: Hat az nekem is az volt, pedig nem is vagyok nyugati, csak egy varosi ... oooo .... sznob! :D

Evain 2015.12.04. 14:30:10

@mojyo: most mi a bajod a 2 Unlimiteddel? :D

Szerintem a gyakorlatiasság sokat nyom a latban, lévén EU legsűrűbben lakott országa. (És nem, Birca, Monaco meg Vatikán nem számít ebből a szempontból.. )

Viktória B. Faragó 2015.12.04. 14:31:43

Nagyon bölcs és pozitív hozzáállás! :)

Muscari 2015.12.04. 14:34:15

@Herr Géza: Hermes? Hogy szakadna rájuk az ég. Nálatok is olyan k&##@%: akarom mondani megbízhatatlanok? A fiam rollerjét lenyúlták a raktárjukból, épp tegnap meg a lányom ruháit üldöztük. Telefonos ügyfélszolgálat nincs, csak live chat, ahol persze nem segítenek. Én semmit sem fogok velük küldeni, az biztos.

2015.12.04. 14:37:47

@Evain: De mashol is vannak suru helyek, es nekik nem fekszik ez az egyuttlakas, de a hollandoknak megfelel, kerdes, hogy osszefugg-e azzal, hogy ok eleve ilyen sporolos jomunkasember szemleletu jambor protestansok :D

A masik kerdes, hogy mi a helyzet a sporttal? Hogy a teli olimpian mindig ok viszik a gyorskorit, az gondolom a biciklivel fugg ossze, hasonloan szoktak edzeni, de a darts mania, az hogyan jott? Ezt tudja valaki? Vagy az meg a sor + kocsma osszefuggesben ertelmezheto? :D

Amugy en nagyon szeretem oket, a 2 Unlimetedet es az osszes trance-katasztrofat is beleertve, a vilagon semmi bajom nincs veluk, csak ugy rakerdeztem, ilyen kuriozumbol vagy mi. :D

Evain 2015.12.04. 14:45:19

@mojyo: Szerintem kicsit az is beleszámít. Na meg az, hogy a városkép egységességére vigyáznak. Pl nekünk az adásvételi szerződésben ki volt kötve, hogy a ház külsején nem végezhetünk olyan módosítást, ami jelentősen eltérővé teszi a sorház többi tagjától.

Itt is van munkásréteg, ja. :)

Szerintem a 2Unlimited miatt lett annyira népszerű, ez amolyan legyünk büszkék arra, hogy egy holland banda zenei irányzatot alkotott? Vagy ilyesmi. Elég komoly nemzeti öntudatuk van. :)

Evain 2015.12.04. 14:45:53

@mojyo: hú, és most már forma 1-es pilótájuk is van. :)

micsoda? 2015.12.04. 14:51:24

Jó irás, sok mindent elmond a hollandokról.
Közelemben, két holland család vett házat. Nyaralni, és karácsonyozni jönnek. Szilveszterkor ők adják a tűzijátékot. Az a mondás járja úgy általában, hogy nagyon fukarok. Lehet, de akik itt szilvesztereznek, azok a nézőket süteménnyel is kínálták, újabban már nem. Gondolom, mert elmaradt a viszonzás. Egyébként köszönésen kívűl nem igen barátkoznak a helyiekkel, még azok sem akik értik a helyi svábokat.

2015.12.04. 14:57:41

@Evain: No de peldaul az, hogy ennyire vigyaznak a varoskepre, az nem vezetheto-e vissza oda, hogy ok ilyenek? Masoknak ez nem annyira fontos, de nekik nagyon. De miert?

Van ra egy elmeletem amugy, hogy a vizzel valo kuzdelem kenyszere koveteli meg ezt az imadkozz es dolgozzal fele protestans szemleletet, de amugy ez rendkivul magas szintu vizualis es absztrakt kulturat is magaval hozott, bar az lehet, hogy annak egyszeruen a borzadaly nyelv az oka, hogy inkabb nem bajlodnak azzal, hogy szavakban probaljak meg kifejezni magukat, de ez utobbi termeszetesen csak vicceles a reszemrol. :D

A 2Unlimited se okozat szerintem, hanem kovetkezmeny, a kerdes, hogy mie? Kulonben nem lenne Tiesto, Armin van Buuren es egyeb bunozok sem, a kerdes, hogy minek a kovetkezmenyei ez az egesz szcena, a viszonylag konnyen hozzaferheto amfetaminszarmazekok-e az oka, vagy van valami mas a holland lelekben, ami ilyen formaban manifesztalodik?

Evain 2015.12.04. 15:09:59

@mojyo: szerintem van bennük egy érdekes kombinációja a hagyománysztiszteletnek, nacionalizmusnak, a gyakorlatiasságnak és az engedelmességnek. Aki meg ebbe az átlagba nem tud beilleszkedni, abból lesz ilyen elvadult "művész", mint az a holland nőci, aki piacra dobott valami spéci vibrátort, amibe beletöltheted elhunyt férjed hamvait. (nem vicc, ha gondolod, előkeresem a linket).

Herr Géza 2015.12.04. 15:22:44

@Muscari: Nekem nem volt velük gondom, igaz mi nem küldtünk velük semmit, csak kaptunk csomagot, de ott meg ugye az online cég dönti el általában ki szállítja a cuccukat.
Az viszont igaz, hogy egyszer az általuk kihozott cuccot vissza akartuk küldeni minöségi kifogás miatt és visszafelé nem akarták felvenni, merthogy túl nagy a pakk. Mondom, b+, ti hoztátok ki, azóta nem nött meg... :)))
Aztán hál istennek a török felvevöcsajnak megmagyaráztam, hogy amit a centin lát, az nem is annyi, hanem kevesebb, kacsintás, vigyor, elvitték.... :)))))

2015.12.04. 15:26:53

@Evain: Ertem a gondolatmeneted, ez nekem teljesen uj viszont, hogy a hollandoknal az extrem dolgok egyfajta lazadas kovetkezmenye lenne, eddig ugy gondoltam, hogy pont a szabadsage, nem? Egy fotos baratnom lott egy kepet Amszterdamban evekkel ezelott, vibrator kirakat volt, es az a hires Szent Terez Extazisa volt mellettuk, ezzel reklamoztak. :D De azert, mert ilyet lehet, nem? Az ilyesmik ellen nincsen felhaborodas peldaul, vagy igen? (NEM KELL LINK! Koszi. :D) Szemben az orosz fickoval, aki peldaul a Voros terhez szogelte a hereit, az pont annak szolt, hogy "nemteccikarencer"... talan azert, mert az ott jelenlevo tekintelyelvuseg, szolgalelkuseg, ilyesmik, amik jobban megkovetelik az elborultabbaktol, hogy radikalisabb eszkozokkel eljenek :D Vagy ez ugyanaz, ami Hollandiaban van, a te szavaiddal elve "hagyomanytisztelet, nacionalizmus, engedelmesseg", csak ott a fogadtatasa masmilyen, de az ok ugyanaz? Azt hiszem igy lehet, hogy igazad van.

Herr Géza 2015.12.04. 15:27:04

@nl_eni: Ezek a hollandok azt hiszik mindent ök találtak fel? Ez a Spekulatius, németföldön is öskori keksz, igaz itt nem láttam, hogy ezt valaki is kenyérrel ette volna. Az már tényleg perverz.. :D

DieNanny CH 2015.12.04. 15:42:16

@P.Elliot:

Nekem a 20 évvel idősebb kolléganőm mesélte (az ovis), hogy ők gyakran ettek porcukros kenyeret uzsonnára. Na, én meg azon néztem! Még életemben nem ettem. Ő '65-ben volt 10 éves.

DieNanny CH 2015.12.04. 15:44:03

@P.Elliot:

Bizony, nagyon finom. Sőt, nagy karéj kenyérrel mi a szőlőbe mentünk ki, és a friss szemekhez ettük a kenyeret. Isteni!

DieNanny CH 2015.12.04. 15:46:55

@nl_eni:

Ez holland??? Most olvastam a gyerekeknek mikulásos szokásokról, és a Spekulatius-kekszet mint svájci-német hagyományt említik... Ugyanilyen kekszet ettem pont kedden velük uzsonnára.

Evain 2015.12.04. 16:13:41

@mojyo: ez amúgy érdekes, mert szerintem egyáltalán nem annyira szabadok a hollandok, mint kívülről látszik. Ahhoz, hogy ekkora területen ennyi ember ellegyen egymás mellet, azért elég sok kompromisszumra kénytelenek, és ez alól pont az extrémitással lehet kitörni.

DieNanny CH 2015.12.04. 16:23:35

@Herr Géza:

Na, mire idáig érek az olvasásban... !

nyuszigonosz 2015.12.04. 16:25:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A Spekulatius az belga, holland dolog, bár német is egy kicsit: fenn a Rajna felett és Vesztfáliából az eredete: szóval a belga-holland és észak Rajna Vesztfália-i háromszögben.

Míg ott a belgák és hollandok egész évben eszik, itt lejjebb inkább karácsonykor legföképp.

Szóval a Spekulatius evése az hagyomány Svajcban is meg Németországban is ilyenkor, de az eredete mint feljebb írtam.

Csodabogár 2015.12.04. 16:27:33

@P.Elliot: A hollandok mindent visznek magukkal a nyaralásra. Amugy régebben rengeteget utaztak kis lakókocsikkal. Ha az ember sokat utazott lépten nyomon holland autókkal találkozott. Viszont nem véltelenűl mondták a németek, hogy az autójelük NL azt jelenti hogy nur Limonade, mert kizárólag azért mentek be valahova hogy igyanak egy limonádét. Mondják persze azt is, hogy Nur Luft ami csak levegő. Sokat nyaraltam egy helyen egy holland párral. Az egész délelőttjük azzal telt, hogy keresték az akciós árukat nyaraláskor! Este pedig kizárólag a legolcsóbb vendéglőkbe jártak. Jó állásuk volt, bejárták a világot, nem néztek ki csóroknak.

Herr Géza 2015.12.04. 16:37:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Úgy látom a hollandoknál máshogy szól a mondás: ök találták fel a hollandviaszt... :)))))

nl_eni 2015.12.04. 16:43:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: hát valami közös gyökere lehet a dolognak. A hollandok minden esetre sajátjukként tekintenek ra. Az is lehet, sot, valoszinu, hogy kicsiket azert tersegenkent van a sutik kozott kulonbseg, ami megadja egyik-masik jellegzetesseget. Mondjuk ezekrol en nem tudnek bovebben meselni.

2015.12.04. 16:46:06

@Evain: Ertem, en se a "belso" szabadsagra ertettem, vagyis nem a felszabadultsagot, hanem csak a "kulsot", a toleranciat, a masmilyenseg elfogadasat. Ez pont azert kell talan, mert kis teruleten kell osszegyulni es egyutt kell kuzdeni a viz ellen.

DieNanny CH 2015.12.04. 16:48:49

Jé, újra erősen sárgul a nevem... :-)

adg 2015.12.04. 16:52:59

@mojyo: "Hogy a teli olimpian mindig ok viszik a gyorskorit"

Azert nem mindig. :) Erdemes megnezni ezt a rovid kis videot a salt lake city teli olimpiarol, hollandok a fasorban sincsenek, de az ausztral legeny olyan bravuros gyozelmet arat, amit maig emlegetnek. Tanitani kene, hogy szivos kitarto uldozessel es egy jol idozitett hajraval a kinaiak, kanadaiak es az usakok is legyozhetok.
Feltetlen erdemes megnezni, na esetleg nem lattad korabban.

youtu.be/fAADWfJO2qM

Herr Géza 2015.12.04. 16:53:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ja, cserébe nálam most a te neved sárgul. Megvan az összefüggés (?): neked válaszoltam utoljára... Hajrá blogmotor... :-)

Herr Géza 2015.12.04. 16:55:44

@Herr Géza: Aha, a gyíkemberek figyelnek ám: most se az enyém, se másé nem sárgul... Vicces.

2015.12.04. 16:57:04

@adg: Most meg munkaban vagyok, de majd este megnezem, amugy pedig Salt Lake City korcsolyazasrol nincsenek jo emlekeim, igaz, mukorcsolyaban vagyok erdekelt :)

P.Elliot 2015.12.04. 17:01:45

@Csodabogár: Tenyleg? Latszik hogy szinte semmit nem tudok roluk, ezt a sporolasi mania nekem mindig a skotokhoz kotodik na meg itt az indiaiakhoz.
Azzal tolteni a nyaralast hogy olcso cuccokat kutatni, hat mit mondjak, nem az en vilagom. Amikor kellett akkor sporoltam, megvartam mig feljebb jutok egy letraval es mar megvehetem azt amit addig nem akartam, nem tudtam. Kulfoldon kezdeni az eletet megtervezessel jar es nem penzszorassal .
De hogy ezt kesobb is amikor telne ra!
Erdekes lenne tudni hogy hogy alakult ez ki. A tortenelmuket sem ismerem igazabol. Mindenesetre erdekes. Milyen naluk a vendeglatas? Az is sporolos?

nl_eni 2015.12.04. 17:05:56

@mojyo: A hollandokra jellemzo egyfajta nyitottsag, es ezt nem a modern multikultival tanultak, szazadokkal ezelott is nyitott, befogado tarsadalom voltak.
A viztol erdekes mod annyira nem felnek, mint ahogy azt gondolnak roluk. Megtettek, amit meglehetett. Minden honap elso hetfojen felzugnak a szirenak, ami a lakosag figyelmeztetesere alkalmas, ha az indokolt lesz. Ezen kivul a mindennapi eletben semmi jelet nem tapasztalni annak, hogy a hollandok kuzdenek a vizzel, esetleg felnek attol, hogy elonti oket a tenger, mert jon a felmelegedes.

A holland zsufoltsagrol meg annyit, hogy valoban Europa legsurubben lakott orszaga, de en a legzsufoltabb varosban (normal hetkoznapon, nem kiraly napjan!) sem tapasztaltam akkora kaoszt es zsufoltsagot, mint Kolozsvaron vagy mondjuk Budapesten.

P.Elliot 2015.12.04. 17:06:42

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem hullott le a porcukor a kenyerrol? Gondolom talan megvajaztak elotte.
Furcsa de talan sutemenyszeru lett tole a kenyer.
Viszont sos, pirospaprikas zsiros kenyeret ettem mar, nem is volt ross, egy hazibulin fiatal koromban meg otthon mert nem volt eleg a kaja amit a haziak csinaltak es mas nem volt.
A sult kolbasz zsiros kenyer meg egyenesen mennyei....

2015.12.04. 17:18:39

@nl_eni: Szerintem felreerthettel, dehiszen en nem is hasznaltam a felelem szot a vizzel kapcsolatban, megcsak utalni se utaltam ra, hanem a kuzdelmet emlitettem, arra ertettem, hogy a gatepitesek, a gazdalkodas, az elet altalaban sokkal gondosabb, precizebb szervezest, tervezest igenyelt, mint akar a szomszedos orszagokban eggyel beljebb a parttol, es ezt en is az evszazadokkal ezelott kialakitott dolgokra ertettem, nem a modern multikultira, vagy ilyesmi. Tudod, van az a mondas, hogy a vilagot Isten teremtette, de Hollandiat a hollandok :)

A zsufoltsag szot sem hasznaltam, a nepsuruseget az egymas mellett eles miatt emlitettuk, azt nem, hogy ez zsufoltsaggal jarna, sot, en pont azt mondtam, hogy erdekes, hogy naluk mukodnek a kockahazas dolgok, mig mashol elgettosodtak.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.12.04. 17:33:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Gyerekként sokat nyaraltam Telkibányán...
En ott etzem, kaptam...hazizsiros kenyeret, vastagon kristálycukorral megszórva...megettem... Tan nem is volt olyan rossz...:)

M. Péter 2015.12.04. 17:36:24

@Evain: Málta nem számít EU tagországnak?

M. Péter 2015.12.04. 17:42:03

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Az angol gyerekek kristálycukros vajaskenyeret ettek annak idején.

M. Péter 2015.12.04. 17:45:45

@mojyo: A hollandoknál nagy hagyománya van a befagyott csatornákon való korcsolyázásnak.

M. Péter 2015.12.04. 17:47:46

@P.Elliot: A szüleim meg voltak győződve arról, hogy az embernek gyomorrontása lesz, ha kenyér nélkül eszi a dinnyét.

2015.12.04. 17:51:28

@M. Péter: Erdekes, ezt csak Bruegel kepeken lattam meg, marmint havat, meg befagyott vizen korcsolyazast Hollandiaban :D Ma mar egyaltalan nem asszocialok hideg telekre ha Hollandiarol van szo, valahogy azt kepzeltem, hogy enyhek a telek. Persze a hagyomany az hagyomany, ezt a reszet ertem :)

2015.12.04. 19:02:51

Ha a holland neplelek ki tudta termelni Hieronymus Boscht, nagy baj nem lehet az orszaggal :D

Herr Géza 2015.12.04. 19:05:13

@mojyo: Az nem lehet, hogy Bruegel pont azért festette meg a havat, meg a csatornán korcsolyázókat, mert olyan rendkívüli, szokatlan esemény volt ?? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.04. 19:07:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Valamikor divat volt gyerekeknek adni a cukros zsíros kenyeret.
Na az is borzadály.

Csodabogár 2015.12.04. 19:30:35

@P.Elliot: Én nem éltem ott, de több 56-os ismerősöm volt akik ott élték le az életüket. Lehet, hogy azóta megváltozott a dolog. Minden esetre a vendéglátás úgy ment, hogy kitöltötték a kávét, elővettek valahonnan egy tálca süteményt és körbe kinálták, egyszer. Utána elrakták és kész. Ezt először anyám barátnője mesélte, aki az első világháború után élt kint 1 évet gyerekként a református egyház szervezésében egy családnál. Mikor jó 30 évvel később az 56-osok mesélték, megállapítottam, hogy x. néni igazat mesélt.

Csodabogár 2015.12.04. 19:33:49

@nl_eni: Nekünk sikerült egyszer úgy mennünk Amsterdammba, hogy a várost lezárták. Kint valahol le kellett rakni az autót és villamossal bemenni a városba. Valami iszonyat volt, kb. 1 óra mulva elmenekültünk a szép és csendes Hágába. Aztán 3 éve voltam ott megint 2 napot. A tömeg változatlan volt, szerintem.

33621 2015.12.04. 19:57:53

@mojyo: Csak nem indultál te is az olimpián ott?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.04. 20:27:56

@Evain: erre kíváncsi lennék, hol van még így. mármint hogy a szülinapos oszt ajándékot, és visz tortát. mert egyébként Thaiföldön és Burmában is így szokás.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.04. 20:31:51

@geegee: egyetértek Schengennel kapcsolatban :-(
ki is volt itt néhány hónapja, aki pl lehülyézte Tildyéket, hogy hajtanak a brit útlevélre??
az ember csak kapkodja a fejét.
engem speciel az érdekelne, hogy akkor nem lesz schengen-vízum sem, hanem minden ország visszahozza a sajátját??

2015.12.04. 20:35:47

@Herr Géza: Hat erre nem gondoltam, de van benne valami. :)

@33621: Hat persze, sot, nyertem is! :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.04. 20:38:46

(és mégmielőtt, tudom, hogy a britek nem schengen, de egy másik útlevél a kontinens szerencsésebb feléből nem hiszem, hogy rosszul fog jönni az elkövetkezendő években. ahogy speciel az is lehet, hogy egy magyar útlevél is jól fog jönni. ha közben nem kell lemondani semmiről és visszavonhatatlan döntéseket hozni, csak pluszok lehetnek, akkor miért ne?)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.04. 21:02:32

@Muscari: mert nyugat-európában már intézményesítve van minden, ami sokkoló, véres vagy kellemetlen. ha nem is veszünk tudomást róla, akkor majdnem nem is létezik.
szerintem meséltem, hogy a gyerekapja tud marhát vágni. akkora machetet hurcol magával, hogy nem szeretnék összeveszni vele.
a gyerekek meg ott játszanak az utca porában a kifolyt vérben.
a nyugati turisták egymást letaposva kattintgatnak. najó, én is :-)
hasonló érdekes szerintem rokon wtf az a szokás, hogy a halottakat bebalzsamozzák és kisminkelik. hátha attól un-meghalnak vagy nem is tudom.

Herr Géza 2015.12.04. 21:17:32

@Shanarey: :D Nekem is leesnek a pofám rendesen... :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.04. 21:26:40

@Shanarey: @Herr Géza:
Igazi légrugós...
:))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2015.12.04. 22:02:27

@diggerdriver:

Ha ez Angliában történne, biztos felhívnálak, hogy hová mész éppen ?
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.04. 22:35:49

@Shanarey:
Itt autópályán simán közlekednek traktorok.

Mrs. Clayton 2015.12.04. 23:01:18

@diggerdriver: az csak ketsavos ut, nem autoplya, de ott sem mindenhol hajthanak fel

monománia 2015.12.04. 23:11:39

ugyan nem hollandia, de biciklizés. pannóniában is lehet ám kerékpárosodni! igaz, nem olyan unalmas néderland, mint a holland antillákon, de legalább többszázmillióba került, és a helyi holland atillák tellyes mellyszélességgel kiállnak mellette.
tessék megnézni a videót is, aki ma még nem nevetett, az most fog:
propeller.hu/itthon/3176053-csodajara-jarnak-uj-kormendi-bicikliutnak

martineden 2015.12.05. 00:02:01

@Evain: ,,és a születésnaposok esetén (családon kívül), az ünnepelt viszi az ajándékot az ünneplőknek. :)"..ez nem teljesen igaz,ugyanis a szulinapos kap mindenkitol nagyobb ajandekot,es az ajandekozo gyerekek valami kissebb csekelyseget viszonzasul.Ja es nem viszi,hanem mikor hozza mennek az ajandekkal akkor viszonozzak.Vinni az iskolaba vagy az obviba visznek a szulinaposok ajandekot a tarsaiknak,de elotte a szulinapost iunneplik feldiszitett teremmel,tortaval.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.05. 01:47:07

@monománia: LoL, hát ja, ez télleg erősen ostoba lett így...
:-)))

Itt van egy jobb link, itt még a videó is működik

tenyek.hu/hullamos/195662_csodajara-jarnak-a-bicikliutnak.html

M. Péter 2015.12.05. 01:47:56

@Dragonlady (Bp, Hun): Az uniós állampolgárok szabad mozgása meg fog maradni, viszont nem világos, hogy Schengennel mi lesz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.05. 01:49:17

@adg: Hát ja, Adégé, nem biztos hogy tiltakoznod kéne, lehet, hogy mégis csak élnek ott Ozziban ilyen veszélyes féle dögök...

velvet.hu/elet/2015/12/04/je_ott_egy_gyik_a_falon_hol_mogotted/

:D
Igaz, ez nem mászik bele a cipődbe, hanem esetleg felveszi...
:-))

blackhairlady 2015.12.05. 02:47:02

@Dragonlady (Bp, Hun): nalunk oda-vissza mukodik. A szulinapos kap ajandekot mindenkitol, de o is ad. Nekem nem tetszik ez a szokas, megmondom oszinten.

blackhairlady 2015.12.05. 02:52:07

@P.Elliot: a zsiros kenyer pirospaprikaval megszorva az igazi, sor/borfesztivalokon is igg aruljak, jobban kivanja a kuncsaft a flyekony kenyeret:)
Mi kristalycukros kenyeret ettunk gyerekkoromban, vizbe martottuk a szelet kenyer feluletet, csak eppenhogy, belenyomtuk a cukros dobozba, ratapadt a cukor, egy kicsit meg is kemenyedett, ugy ettuk. Ugy emlekszem szerettem, bar ahogy most irom, kiraz a hideg a gondolatatol is.

montroyal ( CAN qc) 2015.12.05. 03:21:21

@diggerdriver: Valamikor divat volt gyerekeknek adni a cukros zsíros kenyeret.

egy kis emlek sracok voltunk .volt egy nagy dumas .de szegeny csaladbol szarmazo baratunk . aki azt meselte az anyja kacsat sutot ebedre.. mire egy haverunk beszolt neki -akkor miert cukros zsiros a szad :-)

DieNanny CH 2015.12.05. 06:13:04

@ladyamerica:

Csatlakozom, nekem sem tetszik.
Az sem, ha az ünnepeltnek testvérei vannak, akkor ők is kapnak ajándékot. Merthogy, jaj, szegényke...

Muscari 2015.12.05. 07:47:53

@diggerdriver: azt a divatot szegénységnek hívták. Ugyanezért ették a dinnyét is kenyérrel, az én szüleim is gyerekkoromban, mint itt sokan mások is emlegették. Azzal úgy jól lehetett lakni, egy étkezés kipipálva.

Muscari 2015.12.05. 07:51:17

@ladyamerica: én már csak hírből ismertem ezeket, pedig csak egy kicsit vagyok fiatalabb nálad. Én is ettem zsíros kenyeret persze, de paprikával, paradicsommal, télen meg hagymával. Cukorral soha, engem is kiráz a hideg tőle.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.05. 07:55:04

@Muscari:
Igen így van.
Viszont attól még kurva rossz.
Nem beszélve arról hogy a cukros cumi es cukros kenyér generációk fogát tette tönkre.

adg 2015.12.05. 09:06:41

@geegee: @Dragonlady (Bp, Hun):

Oh, hat elolvastam mindkettotok cikket ugyanarrol. Az egyikben 1,5 meteres volt, a masikban 2, a varos is kulonbozik, szoval nagyszeru, hiteles hir. :DD
De amugy jo, vannak ilyen nagy gyikok, de nem igazan talalkozol vele a mindennapi eletben Kint elnek a bozotban, akkora veszely, mint atlag kanadainak a jegesmedve. :)

Amugy sose mondtam, hogy nincsenek veszelyes allatok errefele, csak azt, hogy a natgeo tuloz kicsit. Ha igazat beszelne, mar a vilagon sem elne senki.

Kedvencem volt a natgeon egy kis film, ami szerint Hobartban mar szinte nem lehet elni, az emberek rettegnek es nem mernek kimenni az utcara, kertbe, mert halalos marasu hangyak szedik aldozataikat. stb, stb. Megkerdeztem egy ott elot egy forumon, sose hallott rola. :D

Na mindegy, a legnagyobb gyik, amit eddig vadonban lattam kb 60 centi volt. Tuleltem. Krokodilt szeretnek mar nagyon latni vadon, de nem egyszeru, pedig a natgeo szerint konstans eletveszelyben vagyunk, es csak ido kerdese, hogy mikor esz meg. :)

Szoval gyertek nyugodtan, van eselyetek tulelni. Tobb, mint valoszinu.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.05. 09:25:57

@Muscari: Pedig a cukros kenyér nálunk is műsoron volt egy ideig. Nem zsírral, csak cukorral. Mert akkor ez volt az "édesség". Ennyire futotta. Van ilyen. Túléltem.

©________ 2015.12.05. 09:40:52

Az volt mar, h az Katica?

©________ 2015.12.05. 09:47:41

@A nagy kékség: nem ertem ezeket az uj kozbeszurt, orszagpocskondiazo torteneteket.
Nem az volt, h haza kell jonni, mert itthon minden jo, mindenki sokat keres, es kindenki menjen buszsofornek?
Vagy uj ukaz van a kozpontbol?

©________ 2015.12.05. 10:15:22

@Kriszta D: onlinerol jut eszembe, ebaycsomag Egy HET alatt megjott sima postaval uk-bol.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.05. 10:24:11

@Praliné.: Nem baj, ugye, ha nem reagálok érdemben a provokációra? Se most, se máskor. Úgyhogy ne fáraszd magad.

©________ 2015.12.05. 10:24:55

@geegee: a klassz bicikliutak megyeje vagyunk:-):-):-):-):-):-):-)

2015.12.05. 11:14:27

@A nagy kékség: Az milyen már, hogy te bármikor, bárkit provokálhatsz a demagóg hülyeségeiddel, de amikor felmossák veled a padlót, akkor vérig vagy sértve, és egyből átmész defenzív mártír üzemmódba. :D :P

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.05. 11:36:56

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Neked "demagóg hülyeség", másnak értékes gondolatok. Nem vagyunk egyformák.

Amúgy egyszer már megbeszéltük, hogy hanyagoljuk egymást, nem? Ne rajtam próbáld kiélni a hazai frusztrációdat. Kösz!

2015.12.05. 15:01:19

@A nagy kékség: Extrém módon frusztrált vagyok a hozzád hasonló emberek miatt. Az a baj, hogy kurva sokan vagytok, és nem is akartok kihalni. A mindenhez értő, mindent jobban tudó, életmód tanácsadó emberekből túl sok van ebben a kis országban. :S

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.05. 23:41:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "Az a baj, hogy kurva sokan vagytok, és nem is akartok kihalni."

Ha ezt a mondatot a mi cégünk üzemorvosánál ejtenéd el, akkor a doki azonnali hatállyal elrendelné az elmegyógyászati kivizsgálásodat, hiszen ilyen lelki/szellemi állapotban a munkavégzésed veszélyes lenne magadra és főleg másokra nézve.

Én csak annyit fűzök hozzá, hogy őszintén kívánom: találd meg végre önmagad, hogy ne másokban kelljen ellenséget látnod.

Ezzel a kettőnk párbeszédét végérvényesen lezártnak tekintem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.06. 00:16:15

@adg: :-)))
Jóvanna.Tudod, olyan ez, hogy a messziről jött hír azt mond amit akar, meg sokára ér ide.De azért az is lehet, hogy nem zörögne a haraszt, ha nem rugdalná a paraszt.Vagyis valszeg az igazság félúton lehet, azon kívül, hogy odaát van.Hobartban is biztos vannak mérgező dögök, meg sok hülye is, aki túlfújja a dolgot.

Én meg álgot (jávorszarvast) szeretnék vadon látni, meg hiúzt.Esetleg rozsomát..Igaz, álgot láttam már, szóval csak ismét lenne a dolog, de érdekelne, mert régen volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.06. 00:18:52

@Praliné.: Ja-ja, a Csáknorrisz-Colbert-hídon lévő bringaút is valami ilyesmi.Ott is volt valami hasba akasztós duma, hogy hivatalosan miért is lépcsőzetes...

2015.12.06. 08:15:32

@A nagy kékség: Nekem nem vagy az ellenségem. Szimplán tökéletes mintapéldánya vagy az itthoni átlagmagyarnak. Hatalmas arc, minimális tudás, és a szokásos mindenhez értés, plusz mindig jobban tudni, hogy a MÁSIK mit csináljon. Olvasd vissza a hozzászólásaidat, mert láthatólag nem megy át, mit akarok mondani.

Evain 2015.12.07. 12:49:26

@M. Péter: Hogy jön ide Málta? :)

@martineden: persze, ha van gyerekzsúr, oda hoznak ajándékot, de a suliba a születésnaposnak kell készülni. Trónszék meg kivételezés van aznap, de torta az nincs. Felénk legalább is nincs. De az iskolarendszer marhára nem egységes, elég nagy eltérések lehetnek.
Pl szomszédunk egy másik suliba iratta a fiát, teljesen más a napi beosztásuk. Ők 1-kor végeznek, a mieink 3-kor, de nem a suliban ebédelnek.

jewel79bp 2015.12.07. 16:49:40

@mojyo: A trance dolog: a holland fiatalok jólneveltek, az utcán nem randalíroznak annyit, mint más népek, és buli után szép nyugiban hazabicikliznek. Valahol ezért kell a trance szerintem, ott ki tudják engedni a gőzt úgy, hogy másnapra visszavedlenek normális, jólfésült fiatalokká.

jewel79bp 2015.12.07. 16:54:39

@Evain: koktélruha-tornacipő: nemrég olvastam egy amerikai cikket, és szerintem van benne valami: ha azokat a nagyon rövid szoknyácskákat harisnyával meg körömcipővel hordanák, nagyon kurvás és kihivó lenne. Tornacipővel elveszik ezt a szexis jelleget, és kevésbé lesz felhívás a keringőre. Meg mondjuk amikor ezekben bicikliznek.. Én nő vagyok, mégis oltári zavarban voltam az elején, hogy nehogy rossz helyre nézzek...

Evain 2015.12.08. 09:00:12

@jewel79bp: hú, szerintem valamit félreértesz. A koktélruha alapvetően egy ízléses, combközépig érő cucc, és harisnyával és körömcipővel meg egyéb kiegészítőkkel alapvetően elegánsnak számít, nem kihívónak. Amire te gondolsz, az nem koktélruha :)

Amit én a kirakatban láttam, az egy nem túl rövid, nem nagyon kivágott, kellemes szabású, csipkés fekete ruha volt, amit mondjuk én is szívesen felvennék egy elegánsabb vacsorához.

Pl ez koktélruha:
worlddresses.net/images/pictures-4-of-10-black-lace-cocktail-dress-pretty-woman-4398.jpg
ez NEM koktélruha :D
i.ebayimg.com/images/g/uggAAOSwNSxVW63Y/s-l300.jpg

jewel79bp 2015.12.08. 09:07:19

@Evain: nem, pontosan az első számú koktélruhára gondoltam én is. Ami egy 15 évesen magassarkúval szexis/kihívó/kurvás, nevezd, aminek akarod. Nem engedném el olyanban a lányomat bulizni. Manapság a 15-16 évesek felvesznek egy ilyen koktélruhát, kisminkelik magukat, és 25-nek néznek ki.... Ennek veszi el az élét a tornacipő. És hidd el, ezt nem csak én látom így... de persze gondolhatjuk máshogy a dolgot, én csak próbálom megmagyarázni, amit a kirakatban láttál.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.12.08. 13:04:41

@nl_eni: "Minden honap elso hetfojen felzugnak a szirenak, ami a lakosag figyelmeztetesere alkalmas, ha az indokolt lesz."

Ja, tegnap még a telefonomon is jött az értesítés, majd' kiugrottam tőle a bőrömből.

Evain 2015.12.08. 13:04:59

@jewel79bp: Akkor viszont ugyanazt mondjuk, hogy egy ilyen ruha nem buliba való. Se tornacipővel, se tűsarkúval. Ebből tuti lesz még vitánk a lányommal.
Így meg megint oda lukadunk ki, hogy véleményem szerint nem jó az ízlésük, ha egy ilyen ruhát muszáááááj egy buliba felvennem, de azért élét veszem egy tornacipővel meg egy macskanadrággal.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.12.08. 13:16:52

Cikkhez:

"Zárszóként: úgy gondolom, hogy fontos a hozzáállás, fogadjuk el a holland kultúrát, még akkor is, ha nem értünk minden aspektusával egyet. Lássuk meg, amit a holland mentalitásból szeretnénk átvenni és legyünk büszkék arra, amit személyiségünkből és magyarságunkból meg szeretnénk mutatni nekik."

Igen, és az a jó, hogy ezt itt hagyják. Nem várják el, hogy teljesen asszimilálódj, csak egy minimumot, és ha azt teljesíted, hagynak élni.

A holland toleranciáról sokakban az a tévhit van, hogy szeretik meg pátyolgatják mindent, ami idegen / más. Az igazság viszont az, hogy a holland tolerancia annyiból áll, hogy szarnak rád, amíg nem érinti őket a dolog. Meleg vagy? Kit érdekel?! Drogozol? ÉS?! Vallásos vagy? Amíg nem akarod rám kényszeríteni, addig felőlem..., stb.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása