oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. november 25. 06:48,  Brüsszel, a bűnös város 186 komment

2015. november 25. 06:48 Határátkelő

Brüsszel, a bűnös város

Párizs után mostanában legalább annyit szerepel a hírekben Brüsszel, hiszen az egész város gyakorlatilag beledermedt a terrorveszély miatt kihirdetett lezárásokba. A mai poszt a belga fővárosból érkezett az ott élő és dolgozó Dávidtól. (UPDATE: kora délután a szerző ma reggel készült képeket is küldött, ezekkel frissül a poszt.)

Ha esetleg te is Brüsszelben (vagy Párizsban) élsz és vannak saját tapasztalataid, írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

az_europai_parlament_elotti_esplanade_bekeidoben_mindig_zsufolt.jpgAz Európai Parlament előtti Esplanade békeidőben mindig zsúfolt

„Milyenek a mindennapok Brüsszelben? Félünk-e? Félnek-e a belgák? Megbántuk-e, hogy ideköltöztünk és hazamennénk-e? Mit változtathatnak meg a párizsi merényletek és belgiumi utózöngéi ebben a furcsa, több szempontból elcseszett országban, ahol koránt sincs (és nem is volt) kolbászból a kerítés, mégis külföldiek tízezrei dolgoznak itt és szeretik?

Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy valóban háborús állapotokat idéző korlátozásokkal kell szembenézniük a belgáknak november 21. óta. Ekkor jelentette be a belga kormányfő, hogy közvetlen és valós egy terrortámadás veszélye Brüsszelben, emiatt pedig – még ezen sorok írásakor is (november 24-én) – zárva vannak az iskolák, óvodák, múzeumok, mozik, színházak; a belvárosi éttermek és bárok este 6 órakor lehúzzák a rolót, nem jár a metró, mindeközben rendőrök és gépfegyveres katonák posztolnak kettesével az utcákon.

A belgák tehát otthon vannak. Nagy részük napközben is, hiszen nincs más választásuk – tömegközlekedés híján, vagy éppen azért, mert a gyerekkel nem tudnak mit kezdeni –, mint otthonról dolgozni, vagy szabadságot kivenni. Másik részük dolgozik, de az estét biztosan otthon tölti.

Egy flamand humorista a napokban megjegyezte, vélhetőleg hatalmas baby-boom várható 9 hónapon belül Belgiumban. Meglehet, de a kérdés akkor is kérdés: azért vannak otthon a belgák, mert nincs hová menniük, vagy azért, mert tényleg félnek?

Több belga ismerősömnek feltettem a kérdést: többségük szerint a belgák többsége tényleg fél. Nem csoda, hiszen a helyzet új, szokatlan, és nem utolsó sorban rendkívül komoly.

Ha az, amit az utcán látnak, nem lenne elég, akkor elég csak annyi, hogy a belga médiában értelemszerűen másról sincs szó a párizsi merényletek óta, mint az elkövetők belgiumi kötődéséről, a brüsszeli rendőri rajtaütésekről.

Nincs háborús helyzet

A félelem azonban mégsem a klasszikus formájában jelenik meg. Az emberek nem sietve, lehajtott fejjel közlekednek az utcán; nem pánikolnak; nem halmozzák fel a cukrot és a lisztet a spájzban; nem barikádozzák el magukat; nem húzzák le a redőnyt. Háborús helyzet tehát még sincs.

Nem gondolom, hogy egy átlag belga őszintén tartana attól, hogy tűzharcba keveredik Brüsszelben, bár az elmúlt napokban több kerület is átélhetett ijesztő jeleneteket. (Rendőrség megkéri a lakókat, hogy kapcsolják le a villanyt, és menjenek el az ablaktól, vagy éppen felszólít a rendőrség, hogy mindenki menjen az ablakhoz, és tegye fel a kezét.)

A klasszikus félelem helyett inkább azt látom, hogy a belgák többsége nem nagyon tud mit kezdeni a helyzettel, más szóval nem nagyon tudja felmérni a valós veszélyt. Több belga ismerősöm meglepő, már-már gusztustalan módon viccelődik a támadásokkal, és bagatellizálja a veszélyt, mondván, hogy a kormány is túldramatizálja a helyzetet, vagy éppen azt a sokatmondó érvet hangoztatja, hogy „miért pont velünk történne bármi is?”.

Mások szimplán bevallják, hogy fogalmuk sincs, hogy féljenek, vagy ne, mert nem voltak még ilyen helyzetben, és nem tudják egyszerűen eldönteni, hogy a mindennapi életüket hogyan befolyásolja, vagy kellene, hogy befolyásolja az, hogy az egyik párizsi merénylő még mindig Brüsszelben lehet, valamint hogy a terroristák fészkének is aposztrofált Molenbeek kerületben, mindössze néhány kilométerre tőlük, vajon még hány olyan dzsihádista él, aki hajlandó lenne lekaszabolni akárkit.

Molenbeekbe a párizsi merényletek előtt sem ment sok brüsszeli, hacsak nem ott lakott. A nyugat-brüsszeli kerület lakosságának 80%-a muzulmán, és valljuk meg, nem szívesen keverednek európai néppel. Molenbeekben egyébként sincs látnivaló, eltekintve az egyébként érdekes Art Nouveau-stílusú házaktól.

A bevándorlókkal soha nem volt, és érdekes módon most sincs komoly baja a belgáknak. A muzulmán-ellenesség ugyan érezhetően erősödik, de még ilyen események után is a szokásos belga hűvösséggel jegyzik meg a legtöbben, hogy „hmm, lehet, hogy tényleg nem kellett volna ennyire nyitottnak lenni”.

Azt viszont egy belga barátom sietett hozzátenni a napokban, hogy ettől függetlenül továbbra is szükség van bevándorlókra Belgiumban: „A társadalom öregszik. Egyre több a nyugdíjas, egyre kevesebb az adófizető. Szükségünk van külföldiekre, különben összeomlik a gazdaság.”

Belgium a békés vitarendezés hazája

Nem verik egymást az Anderlecht és a Liège ultrái; nem torkollik utcai verekedésbe egy-egy tüntetés; a piros lámpánál nem vág be eléd egy BMW terepjáró, vagy ha mégis, és rádudálsz, nem fog kiszállni egy kigyúrt, kopasz sem baseballütővel. Az agresszió nincs a vérükben.

Bár az ország XX. századi történelme nem volt zökkenőmentes, de alapvetően békében vészelték át a belgák az elmúlt 100 esztendőt. Ebből kifolyólag a veszéllyel, elnyomással, fegyverekkel kapcsolatos beidegződések sem alakultak ki, még az idősebbekben sem.

A belgák a mostani helyzetben is megőrizték a humorukat, a higgadtságukat, ami egyébként is jellemző rájuk, és leginkább csak várják, hogy végre visszatérjen az élet a normál kerékvágásba. Mindennapjaikat nem a félelem tölti el, hanem az, hogy a korlátozásokkal hogyan éljenek együtt. Hogyan jutnak majd el a munkába? Ki vigyáz a gyerekre, amíg zárva van az iskola?...stb.

a_luxemburg_teri_vasutallomason_meg_mindig_nagy_a_keszultseg.jpgA Luxemburg téri vasútállomáson még mindig nagy a készültség

Példásnak tartom, hogy mennyire szabálykövetők, hogy nem akarják kijátszani az előírásokat, hogy megbíznak a kormányban és a hatóságokban függetlenül attól, hogy szimpatizálnak-e a kabinettel, vagy nem.

Példás, ahogyan az állampolgárok és a belga média engedelmeskedtek a rendőrségnek, és a szombat esti brüsszeli rajtaütésekről nem adtak részletes híradást valós időben, nem segítve ezzel a vélt terroristákat.

Példás, ahogyan a belga ellenzék sem harsogja, hogy a kormány mennyire félrekezelte a helyzetet, és hogy a miniszterelnök mennyire alkalmatlan a posztjára.

A bevándorlókat jobban sokkolja

Az európai uniós intézményeknek és a NATO-nak köszönhetően Brüsszelben több tízezer bevándorló él más európai országokból is. Szerintem őket jobban sokkolták az események. Elég a saját ismerőseimet megnéznem, és persze saját magunkat.

Múlt szombaton egy magyar barátom lemondta a hozzá tervezett összejövetelt a helyzetre való tekintettel. Több uniós tisztviselő pedig belső fórumokon panaszkodik a szerintük nem megfelelő biztonságra az uniós irodákban.

Feleségem napjában többször érdeklődik, hogy nincs-e bajom az EU-negyedben lévő irodámban. (Ehhez persze az is kellett, hogy múlt hétfőn egy gyanús autó miatt bezártak minket az irodaházunkba, az utcafronton lévő irodákból viszont el kellett jönnünk.)

az_eu-negyedet_atszelo_rue_de_la_loi_mar_regi_fenyeben_pompazik_ertsd_forgalmi_dugo.jpgAz EU-negyedet átszelő Rue de la Loi már régi fényében pompázik (értsd: forgalmi dugó)

Az elmúlt napok eseményei miatt sem gondolkodtunk el azon, hogy jobb lenne-e otthon. Nagyon jó mindig Magyarországra hazamenni, de ugyanilyen jó visszajönni is. Egyelőre itt maradunk, itt megtaláltuk a számításunkat, meglátjuk mi lesz 5-10-15-20 év múlva.

De addig is szeretjük Belgiumot: a családbarát környezetet; a rengeteg parkot; a kedves embereket; hogy minden pénztáros mosolyog; hogy a rendőr megkérdezi, hogy az általa beszélt 3 nyelv közül melyiken szeretnénk vele csevegni; hogy mindenki egészségesen él; hogy sokan sportolnak; hogy sok a fiatal; hogy megbecsülik a munkánkat; hogy senki nem agresszív; hogy a hatóság segíteni akar Neked; hogy 2-3 óra alatt könnyedén át lehet ruccanni Amszterdamba, Kölnbe, Luxemburgba, Londonba és Párizsba; és hogy könnyebben megvalósíthatjuk az álmainkat.

Mindezt nem tudja semmi elhomályosítani: sem az, hogy hónapokig tart internetszolgáltatót váltani; sem az, hogy utána sem lesz gyorsabb az internet; sem az, hogy ha sztrájk van, akkor mindenki sztrájkol; sem az, hogy hétvégén egy duguláselhárítás 400 eurónál kezdődik; sem az, hogy vasárnap nyitva van a kis bolt, de szombaton nincs; de még az sem, hogy egy megrepedt ablaküveget 11 hónap alatt sem tudott kicserélni a lakásunk tulajdonosa.”

A moderálási alapelveket itt találod, Belgiumról pedig itt olvashatsz még többet! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Brüsszel Belgium

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr738106498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soad1221 2015.11.25. 13:04:39

@diggerdriver: miért, szerintem a mai sem rossz :)

@Ödenburger [Hu/At]: miért? nem látom olyan nagyon borúsnak a kommentek javát... :)

2015.11.25. 13:06:18

@svájci sapka (ch): Nem optimista vagyok, hanem realista. Eddig is volt terrorizmus, ezutan is lesz. Az valoszinutlen hogy a mi eletunkben annyira rossz legyen a helyzet mint pl. Pakisztanban. Persze sok ijeszto dolgot lehet olvasni sok temarol, en azt mondom hogy a problema nem uj keletu es nem valtozott most hirtelen semmi, igy semmi nem indolkolja hogy pl. te ne menjel Parizsba ha egyebkent oda akartal menni.

adg 2015.11.25. 13:08:05

@soad1221: uj idok jarnak mar azota. Most irta a mester ket napja, hogy mar a svejciek is rohognek. Jonnek felfele. Ny eu tobbi resze meg sullyed, mint a friss kutyaszar a szuz hoban.
Nincs mit tenni.

soad1221 2015.11.25. 13:13:15

@adg: elnézést, úgy tűnik figyelmetlen voltam. HA ezt a mester monda, akkor valóban nincs mit tenni. Mindjárt keresek is egy idősebb nőt, viszem iszogatni...

2015.11.25. 13:14:26

@Jekatyerina Belohabadorova: "gondolom, téged sosem illettek azzal a szóval interjún, hogy túlképzett v agy." Touché! :D

@Mirjam2: "normalis kerekvagas" :D

@Hari Seldon 2: Hat ez lehet, hogy most igy tunik, de ha a klimavaltozas, vagy egyeb dolgok miatt destabilizalodnak, vagy akar csak utod nelkul meghalnak a kozep-azsiai "sztanok" diktatorai, az olyan lesz az oroszoknak, mint az "arab tavasz" volt Europanak.

@Ödenburger [Hu/At]: Hat ugye! En megmondtam, ha elszall otthon az internet, az ajandek az elettol, nem atok. :D

puhacica 2015.11.25. 13:17:55

@Mirjam2: pont azon gondolkodtam, hogy mennyire nagyon halmozottan hatranyos helyzetben vagyok: Londonban elek, Covent Gardenben dolgozok, egy amerikai cegnek... :D

@Ödenburger [Hu/At]: ha mar igy kerdezed, te se hianyoztal olyan nagyon. :D

2015.11.25. 13:19:48

@Hari Seldon 2: Most nincs idom utananezni, de biztos vagyok benne hogy nagysagrendekkel tobb ember hal meg autobalesetben Europaban mint terrortamadas kovetkezteben.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.25. 13:30:00

@diggerdriver: Oda is írtam zárójelben. De ha Tiszaburán kínálsz állást a "túlképzettnek", ő akkor is azt fogja mondani, hogy inkább vár még, tehát a 0 forintot választja a valami helyett. Na, hát én ezért nem szoktam bedőlni a sírásnak.

Főgebra 2015.11.25. 13:30:09

Gondoltátok volna?
"Sírva ébrednek az álomból a svédek"

"Tegnap a svéd miniszterelnök-helyettes könnyek között jelentette be, hogy a kormányának szigorítania kell a menekültpolitikáján, mert nem bírják tovább."

valasz.hu/vilag/sirva-ebrednek-az-alombol-a-svedek-116225

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.25. 13:30:18

@tanato:

Az oroszországi muszlimok másmilyenek, nem arabok.

Eleve ott kezdődik, hogy a türk népeknél a vallás eleve kisebb jelentőségű.

De még a Kaukázusban is a nemzetiség a fontos, nem a vallás. Az iszlám legfeljebb ürügy. A radikális csecsenek is az oroszok ellen harcoltak, nem a másvallásúak ellen. Az iszlám szöveg csak propagandaszöveg volt, hogy jöjjenek a szaúdi pénzek.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.25. 13:32:37

@Hari Seldon 2:

Az orosz módszer ősrégi, több évszázados recept: nem harcolnak ellenséges közösségek ellen, hanem megosztják az ellenséget, s egy részéből barátot csinálnak, akit persze aztán pénzelnek. A többiek meg ezután tömegesen igyekeznek szintén baráttá válni látván a pénzt.

Így sikerült megoldani a csecsenkérdést is. Több éves bombázás nem segített. De amint Putyin sikeresen megtalálta az oroszellenes csecsen vezetésben a mérsékelteket (a jelenlegi csecsen elnök apját és társait), s azokkal szövetségre lépett, maguk ezek a csecsenek irtották ki az ellenvéleményen lévőket. Ma már a radikálisoknak nincs támogatottságuk Csecsenföldön, mind elköltözött: LONDONba. Ma Csecsenföldet a csecsenek irányítják, autonómia van, még a többnejűség is el van nézve nekik meg a hatalmas korrupció, viszont a terület nem jelent semmilyen biztonsági kockázatot azóta.

Amikor pedig a londoni csecsenek megpróbálták ezt utánozni, azaz pénzen kezdtek árulókat vásárolni az orosz oldalról, a leghíresebb eset Alekszandr Litvinyenko alezredes, aki az FSZB-től a londoni csecseni vezetéshez dezertált, kapott egy kis radióaktív fertőzést és lassú halált, hogy ezzel legyen elvéve más dezertálni akarók jókedve.

Tulajdonképpen Putyin ezzel lett népszerű: megoldotta a csecsenkérdést.

puhacica 2015.11.25. 13:40:58

egyebkent meg milyen viccesen oldottak meg a belgak az "internetcsendet", aztan a rendorseg reakcioja meg egyenesen halalos. :D
index.hu/kulfold/eurologus/2015/11/23/csak_nyugi_es_posztolj_egy_macskat/

2015.11.25. 13:46:40

@puhacica: Logikusan gondolkodva rajossz hogy mennyire kicsi az eselye annak hogy pont te legyel az egyik aldozat. Pl. a 'nagy' londoni tamadas reggelen pont az egyetemi konyvtarban volt talalkozom a baratnommel; az egyetem kozvetlen kozeleben robbant az egyik bomba. Nekem aznap reggel rossz eloerzetem volt (komolyan!) es nem mentem be, a baratnom meg nem sokkal azelott szallt le a buszrol mielott felrobbantottak. A tobbi 8+ millio londoni jelentos resze meg a kozelben sem volt. Es nekunk sem lett semmi bajunk. Aznap este mar dolgozni mentem a kozpontba, nem all meg az elet.

puhacica 2015.11.25. 13:53:04

@Mirjam2: en meg ugy vagyok vele, hogy aminek jonnie kell, az jonni fog, nem tehetek ellene semmit, maximum otthon maradok. aztan meg a fejemre esik egy repulo. meg aztan pont az ilyen helyeken nem "kell" felni, minden negyzetmeterre jut egy rendor. (tegnap olvastam, hogy naponta atlagosan tiz keseleses tamadas tortenik Londonban. hamarabb felek ezektol, mint egy robbantastol. aztan majd ha egyszer felrobbanok, lehet, hogy utana maskepp fogom gondolni.)

pamut 2015.11.25. 14:30:30

Látom megy a vita a munkanélküliségről, munkaerőhiányról.

Ehhez tennék hozzá még valamit: a napokban láttam a tv-ben egy interjút egy munkaközvetítő ügynökség vezetőjével. Azt mondta, hogy már annyira nincs (nyilván: képzett) munkaerő, hogy már emiatt sem jön sok cég Magyarországra, mert tudják hogy nem találnának elég munkaerőt. Eleve be sem fektetnek, nem jönnek ide.
Illetve már itt lévő cégek más országokban indítanak el új fejlesztéseket, vagy kiszervezik máshová a munkafolyamat kiszervezhető részét, szintén azért mert itthon egyszerűen nem találnak az elvégzendő munkához munkaerőt.
Azaz a cégek, a tőke is megy el a munkaerő után.

Ezért aztán érdemes volt direkt alacsonyan tartani az itthoni béreket a versenyképesség javítása céljából, mert akkor elmegy a munkaerő, és már megy utána a munka is.

soad1221 2015.11.25. 14:34:01

@puhacica: jaja, én nem vagyok macskás, de ez nekem is tetszett.. :)

pamut 2015.11.25. 14:39:49

@Főgebra:
Jóval több mint 68 ezer betöltetlen állás van. Inkább 100 ezer körül lehet a valós adat.

Egyrészt már olyat is olvastam, hogy vannak cégek, amelyek már egyszerűen feladták a keresést. Évekig kerestek, hirdettek, aztán belátták hogy nem megy, küszködnek kevesebb emberel.

Másrészt sok állást nem hivatalosan hirdetnek meg, vagy éppen olyan szakfórumokon, amikre csak annak az adott szakmának van rálátása, és vagy bekerül valami statisztikába, vagy nem. Pl. csak informatikusból állandóan 10-20 ezer fős hiányt emlegetnek, és őket sem tipikusan úgy keresnek hogy az megjelenik a statisztikában. Fejvadászok is gyakran személyes megkeresésekkel dolgoznak, eszükben sem jut nyilvánosan keresni. Aztán sok egyszerűbb állást (pl. egy étterembe pincér, mosogató), egyszerűen kiírnak az ablakba egy papírra és ennyi, ezek sem hiszen hogy megjelennének a statisztikában.

A másik fele, hogy akik meg dolgoznak, azok gyakran több ember helyett dolgoznak. Régen ennek csak a sima kizsákmányolás volt az oka, ezen gazdagodott a tulajdonos, ma már valóban nem lehet találni embert, tehát a kényszer is ráviszi a munkaadót erre.

Ja, és a másik oldalnál sem stimmel a statisztika: pl. a közmunkaprogram több százezer munkanélkülit dug el és tart számon dolgozóként, noha...

2015.11.25. 14:39:54

@puhacica: En is igy gondolom. A 'sorsot' nem lehet elkerulni, es a keseles / kirablas / baleset stb. sokkal realisabb veszely Europaban mint egy terrortamadas.

Csodabogár 2015.11.25. 14:40:32

@mernok-ur: Erre gondoltam én is. Valamint, ahogy a hiradásokból és ujságokból (külföldiek) átjön azt a bizonyos negyedet nagyon elhanyagolták Brüsselben. Fülük botját se mozdították, hogy az ott élők valamelyest integrálódjanak. Fiatalok munkanélküliek és képzetlenek, künnyű prédái az imámoknak.
Mindezt a nagyszámó tudósításból vélem tudni, jómagam kizárólag a belga csokoládé után szoktam érdeklődni ezidáig.:-)

pamut 2015.11.25. 14:44:14

@tanato:
Ez egy érdekes adat. Szívesen tudnék meg erről többet. Pl.:
- A kiment magyarok hány %-a küld haza pénzt, illetve akik küldenek azok milyen rendszerességgel és mennyit, milyen eloszlásban?
- Akik küldenek miért küldenek? Mert enélkül ellehetetlenülne az itt maradt családtagjaik élete, vagy ennyire nem vészes, csak rásegítenek?
- Hosszútávon inkább maguk után viszik majd az itt maradt családtagjaikat, vagy inkább a pénzküldést tartják fent?

Határátkelő? :)
Egy kis szavazós-felmérős játék itt a blogon pl? :)

Csodabogár 2015.11.25. 14:56:19

@Jekatyerina Belohabadorova: Társasházunkban örök gond a kert. Kertészt találni, aki ide jön józanul és megcsinálja a munkát, fűnyírás nyáron, most avarsöprés, bokrok megnyirbálása stb. egyszerüen képtelenség. Ha találunk valakit, akkor nem hajlandó számlát adni. Soha nem volt még alku tárgya a fizetés, hanem a számla ha egyáltalán hajlandó jönni. Aztán persze a következmény, hogy nincs illetve nem lesz nyugdíj. Valahol a fejekben kellene rendet csinálni. Sokan még mindig ott tartanak hogy fusizunk feketen, aztán az állam majd ugyis gondoskodik a nyugdíjról.

Határátkelő 2015.11.25. 15:07:21

@pamut: Részemről OK. Megpróbálom szombatig nem elfelejteni. :)

Csodabogár 2015.11.25. 15:07:49

@Mirjam2: Szerintem a legegyszerübb ha az ember fatalista. Persze be vagyok oltva az előre elrendelés gondolatával, amit nem mindenki hajlandó magáévá tenni. Nekem nagyon megkönnyíti az életemet, hogy egyszerüen a sorsra bízom, hogy felrobbantanak-e vagy ágyban párnák közt végzem.
Nagyon utáltam néhány éve Párizsban, hogy lépten nyomon állig felfegyverzett rendőrökkel/katonákkal találkoztam. Akkoriban nem volt ennek semmi konkrét oka. Ott élők szerint ez szokásos. Engem zavart.

Muscari 2015.11.25. 15:09:35

@Mr Long (je suis orosz pilotak): nem csak ő, rengeteg brit is költözne, meg az én csemetém is. Amit most tanul az jelenleg rajta is van a hiányszakmák listáján és szerintem ott is marad.
Sőt, ha lehetne akkor én is mennék...

2015.11.25. 15:16:21

@puhacica: Hat vannak amik megnovelik az eselyeid arra, hogy megkeseljenek, peldaul ha az ellenseg teruleten arulod a sajat crackedet, vagy kikezdesz a fonok csajaval, vagy ilyesmi, szoval ezzel nem art vigyazni azert.

Hari Seldon 2 2015.11.25. 15:16:29

@Mirjam2:
Mondtam, hogy nem a szám a lényeg. (Sőt jeleztem, hogy csak valami számot írtam véletlen szerűen)
Csak felhoztam, hogy hiába jóval kevesebb. attól még:
érdemes / kell ez ellen is tenni?
vagy: nem érdemes, mert nagyobb a befektetett költség, mint a megtérülő haszon? (igen, ezzel cinikusan kimondtam, hogy a politikusok a terror áldozatainak költségét is számolják)

Muscari 2015.11.25. 15:17:06

@A nagy kékség: na ezt most ugye nem gondoltad komolyan. Az anyukám Békés megyei, azon a környéken egy kis élelmiszeripartól és mezőgazdaságtól eltekintve semmi nincs. No ipar, no munka, már rengetegen elnöknek, főleg a fiatalok. Feltételezem, hogy a megyében nincs szükség több százezer buszsofőrre...

Muscari 2015.11.25. 15:25:06

@diggerdriver: talán mert egész véletlenül mindig ok robbantanak és lőnek halomra civileket?
Mondok valamit. Páromat, ki tudja miért, sokszor nézik muszlimnak, töröknek vagy perzsának gondolják. Mondtam neki, hogy ha zavarja, hordjon keresztet a nyakában. Erre ő: dehogy zavar és dehogy teszek keresztet, nem akarom, hogy esetleg azt lőjenek majd le. Így nagyobb biztonságban vagyok.
Az emberek félnek, Digger és ez egy védekező reakció.

Muscari 2015.11.25. 15:28:48

@Mr Long (je suis orosz pilotak): azt láttad, hogy összevarrták a szájukat a görög_macedón határon? Egy csomó embert nem engednek tovább, akik nem szírek, afgánok vagy irakiak, azok meg így tiltakoznak. Nem tudom, hogy mi lesz ebből, de két párizsi terrorista is a menekültekkel jött be. Persze nélkülük is van itt elég szélsőséges.

2015.11.25. 15:42:39

@Hari Seldon 2: Ki mondta hogy az 'illetekeseknek' (rendorseg stb.) nem kell ellene tenni? En annyit mondtam, hogy egy maganszemely ettol meg nyugodtan elmehet Parizsba karacsonyozni, illetve hogy ez messze nem az elso ilyen jellegu tamadas Europaban, es nem is az utolso, igy nem ertem, miert kene neki kiemelkedo jelentoseget tulajdonitani.

puhacica 2015.11.25. 16:01:08

@soad1221: hat meg nekem :)

@mojyo: szerencsere semmi ilyesmit nem csinalok, bar egyszer otthon a vonaton raszoltam egy nagydarab emberre, aki el akarta lopni a velunk egy fulkeben ulo lany penztarcajat, amig o segitett leszallni egy vak fiunak. ketten voltunk, akarmi is tortenhetett volna, de erre ilyenkor nem gondol az ember. vagyis en nem gondoltam.

2015.11.25. 16:05:58

@Mirjam2: "igy nem ertem, miert kene neki kiemelkedo jelentoseget tulajdonitani."

Azert, mert a terror, vagyis a felelem a kontrollvesztes erzesetol van. Hiaba valoszinubb, hogy felfordulok az autopalyan, az erzes, meg ha illuzio is, megvan, hogy ura lehetek a helyzetnek, tehetek valamit magamert. A terrorizmus jellemzoen nem ez a helyzet, sot, a repulestol is a tehetetlenseg miatt felnek jobban az emberek, hiaba kevesbe veszelytelen statisztikailag, mint biciklizni, es az ismeretlen eredetu, uj betegsegek is ezert keltenek jobban panikot, mint a regebbiek, hiaba kevesbe veszelyesek, az ember egyszeruen szeret abban a tudatban lenni, hogy donthet, tudatosan befolyasolhatja az esemenyeket, ilyesmi.

A turistautakat masreszt pedig nem feltetlenul panikbol mondjak le ilyenkor, hanem a szembenezes elleni psziches vedekezesbol, nem mindenkinek van gyomra ott amulni a latvanyossagokon, ahol meg latszik a vertocsa nyoma.

Lehet, hogy ezek nem feltetlenul megalapozott, vagy akar teljesen irracionalis reakciok, es csak tovabb sulyosbitjak a gazdasagi karokat, hiszen kiesik a karacsonyi vasar forgalma, es egy csomo mas dolog, de ezek a reakciok teljesen termeszetesek ettol meg.

nemor 2015.11.25. 16:23:32

@tanato: érdekes cikk, és szerintem ők meg is fogják csinálni.

Egyszer egy karintiai osztrák barátomat elvittem gombázni (azt mondta, még sose volt, és nem is érti, mi ebben az élvezet).
Kivonultunk az erdőbe, ahol éktelen kosz, szeméthegy fogadott, nagyon szégyelltem magam, mentegetőztem. Azt mondta, 40 éve Ausztriában ugyanez volt. Ez meglepett, ismerve a mostani viszonyokat, és kérdeztem, mitől szűnt meg. Azt mondta, párhuzamosan indult a felvilágosítás és a nagyon szigorú büntetés szemetelésért. Kb. 20 év kellett hozzá, hogy teljesen átforduljon a mai állapotokba.

2015.11.25. 16:26:22

@nemor: "gombázni (azt mondta, még sose volt, és nem is érti, mi ebben az élvezet)."

Hogyhogy mi benne az elvezet, hat a trippp....:D

(Azt hiszem, gombaszasra gondoltal, sz-szel, a gombazashoz, z-vel nem kell erdobe menni! :D)

soad1221 2015.11.25. 16:34:41

@mojyo: na ilyenkor bukik le minden bulis ember.. :D
ugye-ugye, rossz az aki rosszra gondol :D

nemor 2015.11.25. 16:37:15

@mojyo: ez egy örök vita a gombáSZós blogokon is:-)
nálunk (tájszólásban) gombázik, aki gombát szedni megy, és én is így maradtam, nagyapám után:-)
van nyelvészeti analógiája, pl. lomb-lomboz, több most nem jut eszembe, de tény, hogy vad-vadász, gomba-gombász, madár-madarász, szóval elismerem én.... de már csakazértis, tudod ;-)
Plusz a deskriptív vs preskriptív vitában jelenleg az előbbi áll nyerésre (amivel meg egyébként nem értek egyet:-)))

©________ 2015.11.25. 16:38:00

@nemor: ugyanez a szar van a csempézés-csempészés-sel.
ugye

Hari Seldon 2 2015.11.25. 16:42:23

@Mirjam2:
Abban egyetértünk, hogy nem az utolsó.
Viszont talán most az illetékesek is kaptak egy pofont, és elkezdenek foglalkozni a témával, és nem csak a szőnyeg alá söpörni. Nem állítom, hogy jók a lépések, vagy gyorsak, de legalább már értik, hogy valamit lépni kell.
www.origo.hu/nagyvilag/20151125-brusszel-terrorizmus-europai-parlament-radikalizalodas-jelentes-javaslat.html

persze, ez is csak egy első lépés.

2015.11.25. 16:45:17

@nemor: Jo, hat en csak vicceltem amugy, eszem agaban se volt kotozkodni, es azt se tudom, mi az a deskriptiv vs preskriptiv. :D En csak ugy toltom itt az idomet, hazi feladatom van, sokat kell irni es nincs kedvem, meg ilyenek, szoval nyugodtan szurjetek! :D @Jekatyerina Belohabadorova: @soad1221: Ti is. :D

nemor 2015.11.25. 16:49:52

@mojyo: tudunk segíteni? mindenki írna kommentelés helyett neked 10 mondatot és kész is a doktori, hm? :)

©________ 2015.11.25. 16:51:02

@mojyo: én se tudom, és akkor mi van?
mondjuk perpill nem is érdekel.

Ginix 2015.11.25. 17:01:06

@mojyo: @Jekatyerina Belohabadorova: szerintem arra gondolt, h a nyelvtan az nem olyan, mint a matek, meg a fizika meg a többiek, hn leírja a szabályokat és nem előírja. mert a nyelv az változik folyamatosan és míg az 5+5 az igen régóta 10 és valszeg mindig is az lesz, de régen isa volt, most bizony, később meg ki tudja, mi lesz.

Ginix 2015.11.25. 17:02:00

@mojyo: @Jekatyerina Belohabadorova: bocsánat, így utólag elolvasva elég szedett-vedett lett a válaszom, remélem, érthető és nemcsak egy odahányt szókupacnak tűnik!

©________ 2015.11.25. 17:02:37

@Ginix: köszi. tényleg, ilyesmiket jelenthetnek ezek a szavak:D
akkor egy kis Nádasdy szimpatizánssal állunk szemben:DDDD

nemor 2015.11.25. 17:07:12

@Ginix: köszi, szuperkedves vagy :-)

nemor 2015.11.25. 17:34:02

@Jekatyerina Belohabadorova: ööööööö.... nyelvészetileg nem, amúgy nagyon bírom :)

2015.11.25. 18:11:16

@maxval bircaman BircaHang Média: kerdes hozzad, mint onjelolt orosz politikai szakertohoz.
Most, hogy az oroszok kilottek az ISIS altal kontrolalt olajfinomitokat, ahonnan a torok (pofatlanul es tudatosan) vettek az olajat (cserebe lelottek egy orosz vadaszgepet), mi varhato a Szovjetu... akarom mondani az oroszor politikaban?

2015.11.25. 18:12:44

@Főgebra: a svedeknel nem oshonos allat a strucc??
Az utobbi evtizedben hatarozottan az volt

Shanarey 2015.11.25. 18:14:10

Egy költői kérdés.
Miért is van egy olyan érzésem hogy ezt a posztot, én már tegnap olvastam egy más honlapon (nem blog)

Terrorizmus, mint óriási veszély?

Marhaság. Valamiben amúgy is meg kell halnunk, és inkább robbantsanak fel, mint a lélegeztető gépet kelljen megbuherálnom, hogy mégse működjön. ( már ha képes leszek rá) Az esélyeken lehet vitatkozni, de amíg a terroristák,

www.youtube.com/watch?v=LfHtP7hTjAU

Nem rendelkeznek olyan, egész városokat elpusztító fegyverekkel, addig ez nem az amitől rettentően félnék. nem érek rá efféle úri passziókkal foglalkozni.
:-)

Ez is valami olyan csuda dolog, mint a 90-es évek elején Budapesten, amikor az a szóbeszéd járta hogy akinek van esze, az nem parkol nagy Merci avagy nagy BMW közelébe, mert azok szoktak felrobbanni.

Ennek is akkor lett a vége amikor a Pintért kinevezték belügyminiszternek. Na itt a megoldás, minden olyan nagyvárosba amely célpont lehet, ki kell nevezni egy muzulmán rendőr górét.

:-)

2015.11.25. 18:15:03

@diggerdriver: Nincs is rá megoldás, talán azért. Mármint szerintem most már késő jajgatni. Nem lehet hirtelen "csinálni" a semmiből több százezer v. millió bébit. Az igazi nagy szopás ebben a történetben az lesz, hogy mekkora lesz azoknak a száma, akik 0 forint önmegtakarítással vágnak bele a nyugdíjas éveikbe, és mekkorát fognak majd csodálkozni, amikor megkapják -az akkori értékén- 30 ezer forintos nyugdíjat állambácsitól.

2015.11.25. 18:15:49

@maxval bircaman BircaHang Média: Volt már egy rendszerváltásunk. :)

2015.11.25. 18:19:59

@A nagy kékség: Munka van, azonban tényleg felvetetni magadat bárhova is, nos nem a legegyszerűbb. Mivel több a vadász, mint a fóka, így ez a helyzet olyan anomáliáknak kedvez, hogy a legszarabbul fizető munkák is három körösek, és csak azért, mert a munkáltató mazsolázhat kedvére a jelöltek közül. Olyan munkahelyet találni, ami neked közel van, az átlagnál jobban is fizet, nem hajtják ki beledet, betartják a törvényt á-tól z-ig, manapság igen nehéz találni. Persze szarul fizető munkák mindig is lesznek, ez tény.

Az ország amúgy nem Budapestből áll. Vidéken nagyon rosszak a feltételek.

2015.11.25. 18:38:24

@Ödenburger [Hu/At]: De mit szeretnél olvasni? :)

Szándékosan tagadod a valóságot, vagy pedig szimplán ennyire hiszel benne, hogy nem fognak bekövetkezni azok az események, amik amúgy nagy valószínűséggel várhatóak az elkövetkező évtizedekben?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2015.11.25. 18:44:27

Juhu!! Vegre nem valami panikbeteg irt innen Brusszelbol. :-) Ugyanigy erezzuk mi is. Hiaba hiv fel hirtelen az osszes rokon, hogy "na mivan, jottok haza?"

2015.11.25. 19:13:54

@diggerdriver: Amúgy abba belegondoltál, hogy a kivándorlás tulajdonképpen felgyorsítja az itthoni rendszer "összeomlását"? Mármint, minél kevesebb az adófizető polgár, annál kevesebb az állami bevétel is. Szóval tulajdonképpen van egy jó dolog is ebben az egészben. Viszont az tény, hogyha esetleg tényleg bekövetkeznek azok a folyamatok, amiről beszélünk, akkor sokan fognak nagyon rosszul járni. De lehet, hogyha az emberek a saját bőrükön fogják érezni a komoly következményeket, akkor onnantól kezdve nem fognak populáris pártokra szavazni, és valami elindul. Persze lehet, hogy ezt mi meg sem érjük. :)

Bredpitt Monika 2015.11.25. 19:15:56

Köszönjük a posztot. Nem irigylem most azokat, akik ott élnek.

Mi, akik ott voltunk 2001 szeptember 11-én New York mellett, átéltük milyen a pánikhangulat.

Azért fogtuk magunkat és bementünk a New York Maratont megnézni, ami november első vasárnapján van. Hatalmas élmény volt és nem féltünk semmitől.

De ez most más szerintem. Sokkal alattomosabb.
Azért én nem értem, hogy jutott el oda Belgium, hogy ez a bizonyos negyed ilyen emberekkel van tele és innen szervezték meg a merényleteket.
Nem olvastam még hozzászólást. Biztos esett már szó erről.
Azért ez elég nagy töketlenségre vall szerintem.

Ginix 2015.11.25. 19:39:32

@Jekatyerina Belohabadorova: ha ez nekem szól, akkor én csípem. ha nem, akkor is:)
@nemor: szivi, én meg a lekedvesezést köszi, tisztára jól tud esni:)

nemor 2015.11.25. 20:09:53

@Shanarey: nem PC, de nagyon egyet tudok érteni :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.25. 20:11:06

@charlieharper:
A svédek olyanok mint az állatok közt a gepárd.
A gepárd kifejlesztett egy hatékony vadászati módszert amihez alkalmazkodott az egész testfelépítése. A probléma az hogy ebből kifolyólag nem képes megvédeni a prédáját. A legutolsó dögevő hiéna is elveszi tőle.
A svéd társadalom kifejlesztett egy működő társadalmi modellt.
Igaz, hogy megvédeni nem tudja...

Határátkelő 2015.11.25. 20:13:08

@Shanarey: Az teljesen kizárt, hogy ezt a posztot máshol olvastad, mert ide íródott. :)

DieNanny CH 2015.11.25. 20:18:48

@Zka:

Én is Mávon nevelődtem, és mindig óvatosan örülök a svájci vonatoknak is, viszont nagyon kellemesen csalódtam az SBB-ben:
Augusztus végén elküldtem egy formanyomtatványt, hogy júliusban a Bp-Zürich vonat 2 órát késett. (A hülye Máv miatt, mert kétszer is rossz hálókocsit toltak be a Keletiben, és mire a 30 ember háromszor átcuccolt, elment az idő.)
2 héttel később kaptam egy levelet, amiben bocsánatot kérnek, valamint egy kártyát, az utazási költségem 50%-ával (49 sFr), amit vonatjegyre felhasználhatok...

Shanarey 2015.11.25. 20:25:19

@Határátkelő:

Akkor baj van az időgépem beállításaival.

Shanarey 2015.11.25. 20:28:51

@nemor:

Mint már régebben leírtam, akkor kell PC-nek lenni ha a másik fél is az. Ha nem akkor nem.

mernok-ur 2015.11.25. 20:42:16

@Csodabogár: Vannak problémák. De remélem sikerül megoldani őket a belgáknak, és nem hal meg több ártatlan ember sehol.
Persze ez nem így megy sajnos.

De ettől függetlenül ez egy intő jel lett Európának, hogy egyre jobban oda kell figyelni a terrorizmusra. Ami eddig csak Amerikában, Afrikában volt, az most eljött újra ide is 2004 és 2005 után.

Shanarey 2015.11.25. 20:53:11

@mernok-ur:

A 60 as évek végét, és a 70 es éveket kihagytad, akkor is volt terrorizmus Európában.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.25. 21:03:24

@charlieharper:

Semmi különös nem lesz. Az orosz titkosszolgálat majd ezentúl kicsit több pénz ad a kurdoknak, s bíztatni fogja őket, hogy az IÁ elleni harc mellett szakítsanak időt a török hadseregre is. Mondjuk, úgy 100 török leölése elég is az 1 oroszért.

nyuszigonosz 2015.11.25. 21:13:03

Terrorizmus Európában bizony volt, RAF, IRA; ETA....

( nem tudok senkinek direkt válaszolni, nem müködik a "válasz erre" dolog. )

tanato 2015.11.25. 21:27:06

@nyuszigonosz: Működik csak nem kistenyérrel hanem vonallal kell a válaszra lépni.

nyuszigonosz 2015.11.25. 21:37:10

@tanato: Jé, tényleg! :-) Köszönöm.

macamuca [IHUN] 2015.11.25. 21:52:55

@Csodabogár:
Szamlaadas == vállalkozónak kell lenni.
Namost szezonális munkához (kertészeti teendők változó helyeken, eseti megbízással) vallalkozoi engedélyt váltani ÉS vállalni a havi fix befizetendoket...., hát kb csőd. (bevételtől fuggetlen!!! a havi tobb tizezer forintos befizetni-való, plusz még az adók....).
Hát ne csodálkozz, ha nincs szamlakepes (!!!) kertész...., a munkát hajlandó sok ember megcsinálni, de hogy számlát adjon == vállalkozói státuszt létesítsen, na, az Mo-on egyre kevesbe jó ötlet (munkától Függetlenül).

porthosz 2015.11.25. 22:36:21

@Mirjam2: "Meg mindig messze sokkal nagyobb a valoszinusege hogy pl. autobaleset aldozata leszel Parizsban vagy Londonban, mint terrortamadase. "

Ez most igaz, azonban a komplex rendszerek tulajdonsága hogy amint elérik a kritikus "tömeget" az események hirtelen exponenciálisan gyorsulnak fel, változnak meg. Márpedig most ebbe az irányba tart európa, főleg a nyugati fele.

Olyan ez mint az influenza, biztos te is voltál már beteg, úgy kezdődik hogy reggel egy kicsit kapar a torkod, tüsszentesz párat és legyintesz rá, volt már rosszabb is. Estére meg már 39 fokos lázzal dideregsz a takaró alatt, másnap pedig már meg akarsz fulladni a köhögéstől és fáj mindened.

Velemenyem szerint.... 2015.11.25. 23:33:06

Amit Brüsszelről tudni kell, évente 4-5 alkalommal alaposan felforgatják, ha nem a belga vagy francia parasztok (akik mellesleg +/- 50%-ban uniós pénzből élnek), akkor anarchisták, vagy balos szakszervezetek. A belgák megszokták hogy randalíroznak a városukban amit amúgy sem sikerül bécsi vagy akár párizsi (!!!) léptékkel rendben és tisztán tartani.

Ehhez képest szokatlan a nyugalom amivel az elmúlt hét telt. Brüsszelben nem történt semmi, se terrorista cselekmény, de még csak a szokásos felgyújtott autók sem voltak a TV-ben. A hatóságok pont ezért meglepően extrémnek tűnő óvintézkedéseket hoztak, amit a belgák meglepően betartottak. A hétvégén feltűnően üres volt a város, a nyilvános rendezvényeket szinte mind törölték, de azért vicces egy belga sörözőben olvasni az otthoni rémhírt hogy minden éttermet bezárattak :)

De ami legfontosabb: nem jártak munkába, ami lássuk be, nem a világvége többségüknek.

Ami viszont általánosságban furcsa: nem törtek kit tömeghisztériában, nem kezdett el mindenki (nálunk a médiával az élen) összeesküvési elméleteket gyártani.

Mindenki tette a dolgát, és nem akart keresztbe tenni másoknak. Ésszerű dolgokat kértek a hatóságok és ésszerűen reagáltak az emberek. Mindezt úgy hogy még mindig semmit sem lehet tudni, hogy miért zárták le a város tömegközlekedését, miért posztoltak gépfegyveres katonákat minden fontosabb térre.

2015.11.26. 08:27:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

A hetvegen Szegeden jartam. Mindenkinek javaslom tanulmanyut celjabol, hogy autozzon korbe Ujszegeden, Bakton, Szoregen, Deszken, es sorolhatnam a kertvarosi reszeket. Olyan hazak vannak, hogy a soproni fogorvosok elbujnosnak szegyenukben... Es ahhoz tul sok van beloluk, hogy mind korrupt kormanyparti politikus legyen... De egyebkent megvan a megoldas is: az egyik autoszerelo, muhelye van, a masik viszszerelo, a harmadik ugyved, a negyediknek cukraszdaja van, es sorolhatnam. Nyilvan van egy csomo plazaban elado es takarito is, aki meg panelben el alberletben, de azert eleg sokan megtalaljak a szamitasukat, nemcsak mernokok es informatikusok, ahogy azt itt nyomni szoktad. Persze tudom, aki kepes Magyarorszagon jol elni, az a kivetel. Vagy korrupt. Vagy mernok. Vagy akarmi, mert olyant nem lehet, nem fer bele a kepbe. Plane ha sokan vannak. Itt mindenkinek eheznie kell, es aki nem teszi, az alapbol gyanus!

Csak nyilvan az elegedett emberek nagyresze nem jar ide kommentelni, mert egyaltalan nem erdekli a kivandorlas, jol elvan Magyarorszagon. Aki itt kommentel, az altalaban azert kerul ide, mert elegedetlen (volt) az eletevel, es a kivandorlasban latja (latta) a megoldast. Amivel egyebkent semmi gond nincs, csak ez az egesz tarsasag egy zart kozosseg, osszekoti az embereket a problemajuk es az arra adott valaszuk, sok a frusztralt ember, es ez azert megadja az alaphangot. Viszont Magyarorszagra nezve azert nem vonnek le messzemeno kovetkezteteseket, az itt megjeleno kommentek alapjan, nem tul reprezentativ a minta...

Nekem meg kicsit sok mar, ami itt van, a regi normalisabb, racionalisabban gondolkodo emberek nagyresze eltunt (de hat ez nem is ertelmisegi klub, mint korabban errol mar tajekoztatva lettem...), cserebe jottek a nagyokos, az onjelolt kozgazdasz, szociologus es politologus szakmeberek, jobb esetben szakkozepiskolai vegzettseggel... De mindenki baromira erti a vilagot, tudja merre tart a gazdasag, a nyugdijrendszer es az egesz vilag, pedig szerintem ezt ma eppenseggel meg a vilag vezetoi es tanacsadoik sem igen latjak elore, ok is csak kapkodnak es probaljak lekovetni a folyamatokat...

soad1221 2015.11.26. 09:21:29

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: hát ez csak részben igaz...
merthogy a szakképzett (és esetleg még komoly gyakorlattal rendelkező) munkaerőt meg nagyon nehéz találni.
tudom az egész országra nem érvényes ez, de nálunk pl CNC marós és fényező nagyon hiányzik, első körös interjún, azonnal felvesszük, ha van.. (illetve most nem tudom hogy áll a dolog, talán vkiket sikerült felvenni, de több, mint fél évig nem találtunk) és ha valóban az, mert mondjuk fényezőre jelentkeznek 10-en, és nagy részük jobb esetben raktáros volt....

szóval nem, ez a cég pl. nem annyira tud válogatni a szarabbnál szarabb fizukat kínálva, mert nem nagyon van jelentkező.. volt olyan aki jelentkezett, felvettük, megbeszéltük a munkakezdést, hívtuk, hogy mikorra és hova menjen orvosi vizsgálatra, és akkor közölte, hogy sorry, lépett nyugatra... ja és a kereslet-kínálat megmutatkozik erősen: olyan összeget is hajlandók már kifizetni a marósért, amin igen elcsodálkoztam. a munkamennyiségből és a kalkulálható túlórákból, egy év alatt 1,5-2x összeget vihet majd haza, mint pl én mérnökként. és nem panaszkodom :) félreértés ne essék, nem irigylem tőle, sokat kell ezért a pénzért dolgozni, meg is érdemli, csak érzékeltetésnek szánom, hogy nem annyira szar ez a helyzet.

tény, bizonyos szakmákban, pláne szakképzés nélkül rendkívül szar a helyzet, főleg vidéken...

Hari Seldon 2 2015.11.26. 09:34:09

Tegnap este voltam a charleroi-i repülőtéren (Brüsszel fapados) Nagy nyugi volt. Láttam két katonát fegyverekkel, és kedélyesen beszélgettek egy "pofára arab" hapsival. Semmi para nem volt. Utas sem volt sok.
Igaz, amikor jöttem haza Luxembourg-nál a pályán benéztek, és beköszöntek. Aztán tovább engedtek.

2015.11.26. 19:25:02

@Ödenburger [Hu/At]: Cinikusnak nem kell lenned, az én szoktam lenni. :D

Nem szeretnék szabadkozni, és teljes mértékben leszarom, hogy neked vagy a másik 9,5 millió "állítólag jól el van" magyarnak jó hely-e Mo., vagy nem. Két alapvető problémát látok. Az egyik az, hogy egyetlen ember sem képes elvonatkoztatni a saját életétől. A másik pedig a csőlátás.

Nyilván Mo.-n is számtalan lehetőség áll a rendelkezésedre, hogy az átlagnál jobban keressél, vannak iskolák, vannak ingyenes állami képzések egyetemeken, blablabla. Munka is van, a fizetés és a munkakörülmények más lapra tartoznak. Ez az érem egyik oldala. Az érem másik oldala pedig az, hogy sok ember nem tud előrébb jutni a fizetéséből, és nem biztos, hogy azért, mert ő hülyébb a többinél, vagy lusta volt tanulni. A kivándorlás egy válasz arra, hogy 25 év alatt sem sikerült komoly változásokat elérni/elérnünk. Szerintem ebből messzemenő következtetéseket ne vonjunk le. Van akinek jó itthon, van akinek nem. Tipikusan magyar idióta szokás, hogy valahova kötelezően tartoznod kell, ha pedig nem akarsz tartozni, majd megmondják neked vadidegen emberek, hogy hova tartozol. :)

"Csak nyilvan az elegedett emberek nagyresze nem jar ide kommentelni, mert egyaltalan nem erdekli a kivandorlas, jol elvan Magyarorszagon. Aki itt kommentel, az altalaban azert kerul ide, mert elegedetlen (volt) az eletevel, es a kivandorlasban latja (latta) a megoldast. Amivel egyebkent semmi gond nincs, csak ez az egesz tarsasag egy zart kozosseg, osszekoti az embereket a problemajuk es az arra adott valaszuk, sok a frusztralt ember, es ez azert megadja az alaphangot. Viszont Magyarorszagra nezve azert nem vonnek le messzemeno kovetkezteteseket, az itt megjeleno kommentek alapjan, nem tul reprezentativ a minta..."

Igen, azért ez elgondolkodtató. Mármint, hogy egy kivándorlással foglalkozó blogon nem azok vannak jelen, akiknek semmi bátorságuk v. tudásuk ahhoz, hogy kimenjenek, illetve nem akarnak elmenni x okból kifolyólag. Ez kb. olyan, mintha húsevőként az kérnéd számon a vegán blogon, hogy hol vannak a fórumról a hentesek.

A frusztrált ember felvetésedre nem tudok mit mondani. Lehet, hogy így van, de az is lehet, hogy amit te frusztrációnak gondolsz, az valójában elkeseredettség és/vagy zsigeri düh és gyűlölet kombinációja. Tudjuk, hogy idővel minden seb begyógyul... :) Ebből se vonjunk le messzemenő következtetéseket.

"Viszont Magyarorszagra nezve azert nem vonnek le messzemeno kovetkezteteseket, az itt megjeleno kommentek alapjan, nem tul reprezentativ a minta..."

Hogy te miben hiszel, az a te dolgod. De a hited sem fogja megváltoztatni azt a nyilvánvaló jelenséget (ami tulajdonképpen össze is függ), hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, az állami eü. egy szép napon pedig beadja a kulcsot. Ez csak idő kérdése. Te majd a pénzeddel meg fogod magadnak vásárolni a magánorvost, meg a magániskolát a gyerekednek. Akkor is azt fogod hangoztatni, hogy nincsen semmi probléma, csak szimplán sok a károgó vészmadár. Pedig az egész társadalom rá fog baszni, még hozzá nagyon.

"Nekem meg kicsit sok mar, ami itt van, a regi normalisabb, racionalisabban gondolkodo emberek nagyresze eltunt (de hat ez nem is ertelmisegi klub, mint korabban errol mar tajekoztatva lettem...), cserebe jottek a nagyokos, az onjelolt kozgazdasz, szociologus es politologus szakmeberek, jobb esetben szakkozepiskolai vegzettseggel... De mindenki baromira erti a vilagot, tudja merre tart a gazdasag, a nyugdijrendszer es az egesz vilag, pedig szerintem ezt ma eppenseggel meg a vilag vezetoi es tanacsadoik sem igen latjak elore, ok is csak kapkodnak es probaljak lekovetni a folyamatokat..."

Szerintem neked az a bajod, hogy nem azt olvasod, amit szeretnél olvasni. Így volt ez a volt lázadó HÁ-s tagok többségével is. Vagy kiutálta őket innen Digger.

2015.11.26. 19:31:13

@soad1221: A CNC marós meg eszergályosok többsége már réges régen nyugat-európában dolgozik, ide a bökőt, ha nem így van. Akinek van nyelvtudása és mobilis, valamint nincsen családja, az nem szarakodik itthon. Ennyire egyszerű a helyzet.

A cég emelheti a fizut továbbra is, csak sajnos egy kicsit már elkéstek ezzel. Akkor fognak majd normális fizetést adni, amikor már nem lesz kinek.

pamut 2015.11.26. 19:42:00

@Határátkelő: tegnap küldtem mélt, megkaptad? a hotmélkomos címedre.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.26. 20:53:36

@Praliné.: költöztetőnek? lol. elég sokszor költöztem az évek alatt :-( de Monix mai posztjának fényében én már nem is tudom, mire gondoljak mint reális dolog :-(

©________ 2015.11.26. 21:06:38

@Dragonlady (Bp, Hun): hat esetleg megtanulhatsz busz t vezetni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.26. 21:15:12

@Praliné.:
megaLOL. szerintem meséltem itt többször is, hogy van jogsim, de nem merek vezetni, eleve úgy kaptam, hogy parkolni nem kellett, mert nem volt szabad hely az egész belvárosban, és addig vezettem, amíg itthon betolatva a garázsba kishíján sikerült porig rombolnom az egészet. egyszerűen nem éreztem soha az autó hátulját vagy szélét.
tudom, motoros futárnak is elmehetnék :-D
már évek óta nem írtam egy jó kis szakdolgozatot. az tetszene így esténként. valaki esetleg? :-)

soad1221 2015.11.27. 09:39:37

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: hát pont ezt mondom, alig találni. :) Viszont ezekben a szakmákban ma ha vki el akar helyezkedni, akkor az ország bármelyik pontján el tud, és nem szar fizetésért... :)

2015.11.27. 11:35:25

@Dragonlady (Bp, Hun): @nemor: Aham, oke. Nem kell szakdolgozat hosszusag, csak 10-15 oldal: miert gyulolik az emberek a betont es altalaban veve a tisztan funkcionalis dolgokat a tajban (pl. villanypozna, szelturbina, gyarkemeny), menekules-e ez a valosag elol (marmint az a gondolat, hogy a tajkepnek mindezektol mentesnek kellene lennie), illetve az menekules-e, hogy a varosi kornyezetben tradicionalis viragmintakkal vesszuk korbe magunkat otthon, illetve ennek fenyeben van-e helye egy ujabb modernizmusnak, brutalizmusnak, stb, vagy ezek mind halottak, es ha igen, kik oltek meg oket, es kell-e gyaszolni, vagy jo ez igy? Es a jelenlegi urbanizacio kontextusaban, amikor epp arra van szukseg, hogy minel tobb ember jusson minel olcsobb otthonhoz, elkerulhetetlen lenne-e, hogy egy javitott formaban ujraeledjenek-e ezek a formatervezesi szempontok, vagy mindent, csak azt ne?

5000 szot, lecci, koszonjuk szepen. :D

nemor 2015.11.27. 12:15:52

@mojyo: húúúúú én ebben nagyon elfogult vagyok, főleg vele:
www.theguardian.com/artanddesign/2009/feb/14/le-corbusier-architecture-cardross

és csak akkor tudok írni neked, ha annak az oldalnak a véleménye is érdekel, aki nem díszíti virágmintákkal a .... well, semmijét:-))))

(és már biztos láttad ezt is, de csatolom, mert nagyon jó: www.slate.com/blogs/the_eye/2015/08/13/brutalist_architecture_a_case_for_hulking_concrete_buildings_from_roman.html)

nemor 2015.11.27. 13:04:48

@mojyo: ja és még azt kifelejtettem hogy szerintem Makovecz ölte meg :))))

2015.11.27. 16:36:01

@nemor: :D Koszonom szepen, en is elfogult vagyok amugy, es en is azon az oldalon allok, amelyiken te, szerencsere nem kell objektivnek lenni, csak ugyes erveket kell szolgaltatni 5000 szoban az celert, az pedig amugy tokre jo, ha nem vagyok egyedul, legalabbis az, ha vannak arra utalo jelek, hogy letezik a "celcsoport" :D

Szerintem is Makovecz olte meg amugy, es az is egy nagyon jo otlet, hogy a szocreal vs magyarosch konfliktuson keresztul mutatom be az erveimet. Ja es a linkeket is koszonom szepen :)

nemor 2015.11.27. 21:36:26

@mojyo: my pleasure, mylady. Sok sikert :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.28. 00:05:05

@mojyo: szkdolgozatról volt szó, nem bullshittelésről :-)
de van egy olyan érzésem, hogy te ezt egy levegővel megoldanád :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása