oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. november 12. 06:50,  Szemben a forgalommal 248 komment

2015. november 12. 06:50 Határátkelő

Szemben a forgalommal

A napokban komoly vitát generált Digger posztja, amiben azt a kérdést próbálta meg körüljárni, mit is tehetnének a határátkelők Magyarország érdekében, illetve hogyan lehetne változtatni a magyarországi helyzeten. Nos, az írásra érkezett VHB reakciója, most ez következik, aztán meglátjuk, meddig jutunk.

adakozas_foto_pixabay_com_heatherpaque.jpg

„Digger valahol ott akadt el, hogy mit lehetne tenni és jött a kézenfekvő megoldás, hogy ez sem jó, meg az sem jó. Én úgy gondolom, az alapprobléma az, hogy nem is akart tenni senki semmit - sem most sem máskor.

„Egy autós szemben halad a forgalommal”

Előszó gyanánt elmondom – hátha vannak olyanok is, akik nem emlékeznek -, hogy már kétszer fordultam a blog közönségéhez cselekvésügyileg.

Az első egy karácsonyi adakozásra történő felhívás volt, a Dévény Anna alapítvány javára. Ez szinte egybeesett a Gyermekrák alapítvány körüli botrányok kirobbanásával. A „sikere” is ilyen volt.

Mindenki elmondta a magáét, hogy miért nem segít és miért lop minden alapítvány stb, de senki sem kérdezte, hogy miért ők és miért nem mondjuk kutya-macska menhely.

A válasz pofonegyszerű: szociáldarwinizmus. Dévényék - durván leegyszerűsítve - nyomorék gyerekekből (csecsemőkből) csinálnak egészségest, vagy magas fokú mozgáskorlátozottakból alacsony fokút.

Ez azt is jelentheti, hogy a szülők tudnak dolgozni és GDP-t termelni, nem kell ellátni élete végéig a gyereket, aki szintén tud majd felnőttként dolgozni és GDP-t termelni. Ugye érthető?

A második nekifutás egy nagyobb lélegzetvételű dolog lett volna, hogy álljunk össze páran és dobjunk egy kalapba 10 EUR-t és költsük el, adjuk oda valakiknek, akiknél többszörösen is hasznosulhat a dolog. Én a cserdi polgármestert javasoltam többek között, de a „siker” felülmúlta Dévényéket

„Egy? Mindegyik!”

Én azóta vagyok read onlyban és próbáltam más embereknek elmagyarázni, hogy miről lenne szó. Ha nem bánjátok, adnék egy rövid kivonatot, hogy mire jutottam a blogon kívülieknél.

Cigányoknak? Hülye vagy ellopják, eddig is kaptak annyit, hogy beszarás, én nem kaptam soha semmit, még mit nem, bűnöző mind.

Jó akkor legyenek nagycsaládos fehér szittyamagyarok? Te bolond vagy bazzeg, miért csináltak annyi gyereket, ezek nem tudnak gondolkozni csak szülni futószalagon. És akkor most elvárnák, hogy segítsek.

Ööö, akkor mit szólnál ahhoz, hogy továbbra is fehér dohányosoknak vennénk mondjuk e-cigi készletet? Hát neked elmentek otthonról, barátom. Dohányosnak? Tele van pénzzel, ha félretenné, akkor Ferrarival járhatna.

Még hosszan untathatnám a nagyérdeműt, hogy miket kaptam, mármint támogatáson és megértésen kívül.

De nem sírni jöttem ide, hanem reagálni Digger splendid isolation deklarációjára.

Hogy egyszerűsítsem a dolgot, induljunk el egy kettős bontásból.

1. Pénz nélkül tennék valamit

- Láttál már gyalogátkelő-őrt?

Állítólag otthon is van már pár helyen. Nem lenne jó, ha mindenhova jutna? Ha igen akkor írj a képviselődnek, hogy támogassa az ötletet és a közmunkaprogramot felhasználva lehetne embereket is biztosítani.

- Tudod, hogy mit csinál egy pomológus?

Szerinted jó lenne egy ilyen program a helyi iskolába vagy óvodába? Szervezd meg a szülőket vagy legalább oszd meg a videót.

- Mennyivel lenne jobb ha ebből a tízből akár csak egy két dolog megvalósulna? Tudod a dolgod…

És egész biztos csillió egyéb dolog van, ami pénz nélkül is elindítható. Dobd be a kommentekhez a te ötleteid!

2. Pénzt is adnék

Na most, hogy megint egyedül maradtam, :) morognék egy sort csak úgy a saját szórakoztatásomra.

Karácsonykor fixen szoktam adakozni, illetve én a visszaadás szót használom. Visszaadok egy kicsit abból, ami nekem jutott.

Nagy álmom lenne, ha rajtam kívül találnék még 9 embert, aki bedobna egy kalapba 10 EUR-t. Aztán közösen megbeszélnénk, hogy mire fordítanánk.

Kifesteni egy iskola tantermét? Forralt bort venni hajléktalanoknak? Nagycsaládosokhoz energia takarékos izzókat vinni? Venni egy Málna PC-starter felszerelést egy általános iskolának?

Összehozni egy sörkollektort egy szegény családnak?

Lehetnénk vajon 90-en is?

Digger – touche!”

Ezek voltak tehát VHB megoldási ötletei, nektek milyen van?

(Fotó: pixabay.com / HeatherPaque)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr118071800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.11.12. 06:51:56

Nincs megoldásom egyelőre.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.11.12. 06:59:01

Köszi.
Én azt vettem észre, hogy "nagyban" nehéz megmozdítani az embereket.
Néhány éve én is próbáltam gyűjtést szevezni, az eredmény konvergált a nullához.
:(
Szerintem kicsiben kell elindítani ezeket a dolgokat. A családban, utcában, baráti körben.
Talán így sikeresebb lehet.

VHB 2015.11.12. 07:05:39

Sziasztok! igyekeszem majd válaszolni a kérdésekre. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de elérhető leszek.

2015.11.12. 07:21:34

Mit szeretne végül is a posztoló?

puhacica 2015.11.12. 07:26:01

vannak a facebookon "ingyen elviheto" csoportok. erdemes feliratkozni, ha barmid van, ami felesleges es te mar akar a szemetbe is dobnad, az masnak meg hasznos lehet. de tenyleg barmi, a karacsonyfa talptol a kelyhacsoig. :) (ettol persze az orszag nem fog talpra allni, de jo erzes, hogy segithetsz.)

ez a penz dolog meg azert nagyon nehez, mert az atlag azt latja, hogy mar megint megy az eu-s palyazati penz a ciganyoknak, es megis minden marad valtozatlan. de azt mar nem latjak, hogy az a penz mire megy el. milyen ostobasagra. volt egyszer egy ilyen projekt, amiben reszt kellett vennem, a lenyeg az volt, hogy fel ev alatt tv-s szakembereket csinaljunk hatranyos helyzetuekbol, mert az egy piackepes szakma. vagni tanitottam oket. olyanokat, akiknek a ctrl c ctrl v is ismeretlen/bonyolult muvelet volt. hat igy nem lehet. 3milliot dobtak ki az ablakon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.12. 07:26:14

@VHB:
A te kérdésed az hogy mit tehet a kisember egyes embercsoportokért.
Az en kerdesem az hogy mit tehet a kisember az országért.
Más müfaj.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.12. 07:28:53

@puhacica:
Az nekem is ismeretlen.
Igaz senki sem fizet hogy megtanuljam.
:)))))))))))

VHB 2015.11.12. 07:29:23

@diggerdriver: Az ország nem embercsoportok összessége?

VHB 2015.11.12. 07:31:07

@puhacica: Ez a legtöbb "felülről" szervezett dolog velejárója. Az én javaslatom az alulról építkezés lenne, vagy mifene.

2015.11.12. 07:34:38

@VHB: Az is fontos, habár legalább akkora közhely, mint a gyerünk srácok, változtassunk! :)

VHB 2015.11.12. 07:39:10

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Egyszerű kérdésre egyszerű válasz. :) Kell egy hit, hogy a sok apró dolog valahol-valahogyan összeadódik. Ha ez túl naív, nyálas, ezoterikus, Coelhós stb. bocsi, de nem tudom jobban megfogalmazni.
"nem csak kenyérrel él az ember". ;)

2015.11.12. 07:43:27

@VHB: Nem hinném, hogy naiv elgondolás az, hogy sok kicsi sokra megy. A naiv elképzelés az, amikor azt hiszi az egyszeri júzer, hogy gyökeres változások fognak bekövetkezni az apróbb változások miatt. Hite az embereknek már nem igen van, ezzel nem tudsz mit kezdeni.

VHB 2015.11.12. 07:45:11

@diggerdriver: Tehát ha segítesz egyes embercsoportokon, akkor végsősoron az országon is segítesz, nem? Ez nem összetévesztendő az állami pénzek lenyúlásával és egy kiemelt kör helyzetbe hozásával, természetesen.

Ana72 2015.11.12. 07:48:50

Maradéktalanul VHB mellett állok. És baromi kíváncsi vagyok, hogy miként mondják meg a többiek neki, hogy miért nem jó/hülyeség/kéne máshogy csinálni/mit is akar valójában/más műfaj/nem a kisember dolga/a kisember dolga lenne, de nem lehet stb. variációkban, hogy ha igen, akkor miért nem. Olyan területen dolgozom (jelenleg a felsőoktatás szintjén, de előtte majd 10 évig meg "lejjebb"), ahol valójában csak a hozzáálláson múlna a változás egy embercsoport kapcsán, és nem, nem és nem. Az emberek a kifogásokat mindig megtalálják, hogy miért a szegregáció, és miért nem működhet az ellenkezője. Az sem baj, hogy a világ egy jó részén működik.
Szóval én az első kategóriában (pénz nélkül tennék valamit) javasolnám a civil kezdeményezésekhez való csatlakozást (pl. Hősök tere - Az vagy, amit teszel c. kezdeményezés www.hosoktere.org/).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.12. 07:49:13

@VHB:
Egy óriási különbség van a kettőnk gondolatmenetében.
Te halat adnál az éhezőknek, én megtanítanám őket halászni.
Nagyon nem mindegy.

tanato 2015.11.12. 07:49:31

@diggerdriver: Ment 2 email is egyik tegnap egyik ma reggel,de lehet hogy gyengélkedik a freemailem.
Hogy mit tehet a kisember az országért?Pl. ha külföldön nyaral vagy ott dolgozik,tisztességesen viselkedjen és jól teljesítsen,így próbáljon meg a nemzetéről.országáról jó benyomást kelteni másoknál.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.12. 07:52:17

@tanato:
A tegnapit nem kaptam meg, a maira válaszoltam.
Megkaptad?

tanato 2015.11.12. 07:57:33

@diggerdriver: Úgy nézem a mai már átment.Majd este folytatjuk.

VHB 2015.11.12. 07:57:35

@diggerdriver: Ha nem haragszol én az írásodból azt véltem kiolvasni, hogy nem tennél semmit, mert minek. Ha tévedek, akkor javíts ki.
A hal-háló témakörben a korábbi posztoknál felvetettem, hogy ha pl. Cserdi kapna egy hidropóniás projektet (nem 100 EUR), akkor télen is tudnának primőr áruval kereskedni és _jótékonykodni_.
24.hu/belfold/2013/12/26/csodat-tettek-a-cserdi-ciganyok-budapesten/
De mertmivelhogy cigók, örüljenek egyáltalán, hogy élnek.

Más. Ha van konkrét ötleted, hogy kinek és milyen hálót lehetne dobni, akkor ne habozz, dobd be.

sellőlány 2015.11.12. 08:07:35

Amíg egy országban magasszintű a korrupció, nincs szociális biztonság, egy ottfelejtett 30-as sebességkorlátozó tábla miatt megbírságolnak, egyik napról a másikra, korábvan sosen létező adófajtákat vezetnek be azonnali hatállyal, a havi fizetés mértéke nem egyenlő az adótergek mértékével, orvosokbak hálapénzt illik (kell) adni, kérdezés nélkül elveszik a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat és még folytathatnám a sort, NE várja senki, hogy ebben az országban előrébb álljon a közjóakarat, mint az egyén boldogulása. Sok esetben túlélése. Pedig a magyarok alapvetően nem lennének rosszkelkűek. A vörösiszap katasztrófa tízezreket mozgatott meg, egymilliárd forint gyűlt össze az adományokból. Elszámolás sosem történt az adakozók felé és az összegyűlt pénz sorsa ismeretlen. Én sem hiszek a nagy összefogásban, de kisléptékben olyan kezdeményezésekben igen, amik közösségi összefogásra a szemünk előtt megvalósulnak. De ebből sajnos sokkal kevesebb jó példa van, mint lehetne.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.12. 08:09:21

Szép dolog az adományozás de az országnak szerintem az tenne jót, ha a fejekben változnának meg dolgok. Pl jó lenne, ha tisztenék a teljesítményt és az eredményt, ha nem néznék el olyan nyugodalommal a hétköznapi korrupciót, ha tanulnának nyelveket és bármilyen piacképes tudást, ha kigyógyulnának a tanult tehetetlenségből, ha nem populista pártokat választanának meg és még sorolhatnám.
Ha ezekre tudna valaki jó ötletet mondani, az valóban előremutató lenne.

2015.11.12. 08:10:14

@Ana72: Mo.-n 10 ember sem képes egy irányba húzni azt a nyomvadt szekeret, nemhogy 10 millió. Amúgy meg tényleg nem értem, hogy miért pont azok akarnak változtatni Mo.-n (miért pont nekik kellene), akik a saját döntésük miatt nem akarnak itt élni. Tényleg nem értem. Pragmatikus emberként én azt gondolom, hogyha hoztam egy ilyen komoly döntést, akkor az energiáimat arra fordítom, hogy nekem jobb életem legyen, mint itthon volt. És nem azon agyalok, hogy min v. mit kellene változtatni. Persze nyilván én is sajnálom, hogy idáig jutottunk, de ettől függetlenül nem hiszem, hogy megtudom váltani a világot. Mondjátok azt, hogy ez beletörődés a részemről.

2015.11.12. 08:13:44

@Zka: Ezekre nincsen jó ötlet, és megoldás sincsen rá. A népet v. a mentalitást nem lehet megváltoztatni egyik napról a másikra. Őszintén, neked mekkora befolyásod van arra, hogy ne csak populista pártok induljanak a választásokon? Vagy hogy ne legyen hálapénz? Nem sok.

nemor 2015.11.12. 08:16:01

@VHB: teljes mértékben egyetértek.
Még amikor kicsiben csinálod, akkor is jönnek ezek a tipizált válaszok, amiket felsorolsz (plusz a kedvencem, a "miért, nekem ki segít?").
De mindig van egy csapat, aki azonnal ugrik. Én sem akarok naiv lenni, de ebben azért azt látom, hogy lehet hógolyóból hóembert építeni (akkor elvileg majd lavinát is:)).
Idén újév napján feltápászkodtunk vagy 11-kor és azt láttam a fb-on, hogy egy "szittyafehér nagycsaládos" az egy szoba helyett végre hozzájutott egy 3 szobás önkormányzati lakáshoz, de ha szombatig nem költözik be, elúszik a lehetőség. Csütörtök volt. Délután kettőkor nyolcan álltunk neki rámolni, meszelni, egyik szobát még glettelni is kellett. Másnap heten voltak (mi akkor nem tudtunk menni), folytatták + takarítottak. Szombaton heten voltunk költöztetni, még teherautót is tudtunk kölcsönkérni hozzá.
Ez szerintem hóember:) a hógolyó az volt, hogy ugyanezekkel az emberekkel (kollégák) már többször önkénteskedtünk. A lavina az lenne, ha az általad idézett kifogások helyett természetes volna, hogy aki ráér, az jön, és kommentek nélkül marad otthon, aki nem akar.
Szóval szerintem nem lehetetlen, de valakinek tényleg el kell indítania :)

VHB 2015.11.12. 08:19:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ami engem illet azért rugózok ezen, mert a nyugdíjas éveinket az asszonnyal nem a UK-ben tervezzük. Remélhetőleg addigra lesz valami fejlődés a fejekben.

@Zka: skool.org.hu/
Nekik például nem kell zsetont adni mert az Intel, Yahoo meg egyéb garázscégek állnak a háttérben, De ez szigorúan-montoton Budapest.
Szóval ha összedobnánk egy Raspberry Pi-ra valót és landoltatnánk mondjuk Miskolcon, akkor van _esély_, hogy valami változzon.

VHB 2015.11.12. 08:21:14

@nemor: Köszönöm, hogy megosztottad és emelem a kalapom!

VHB 2015.11.12. 08:27:30

@VHB: monoton - of cuz, bocs a dadogásért

HardPötty 2015.11.12. 08:34:20

Az én ötlezem az, hogy nem csak karácsonyra korlátozom az adakozásom... az olyan lelkiismeret furdalás csökkentős téma..
Egyèni akciókban gondolkodom.
2. éve szponzorálok egy mèlyszegènységben èlő kislányt. Heti 5 font megy neki kajára. 3-4 havonta küldök válogatott, de használt ruhákat - most főleg - rászoruló gyerekeknek. Eledelell szoktunk támogatni egy àllatotthont ha hazalàtogatunk. Mentőhelikopter üzemeltetèsre is szoktam dobni.... bevallom oda csak a megmaradt aprót szórom be. Plusz egy-egy karácsonyi megmozdulás. Ebben hiszek. Abban hogy egyénileg is egész évben meglehet ezt oldani. Sokszor megkeresnek otthoniak hogy adjak mèg erre meg arra. De mindenhova nem megy. Persze ilyenkor te vagy a szar pénzes fukar angol kötsög.... máskor meg a csóró angliai takarítós magyar. Kit tudja ezt követni. Mindegy. A lényeg hogy a szponzor gyerekem jóllakjon minden héten. ☺

2015.11.12. 08:44:58

@nemor: @HardPötty: @VHB: epp ezt akartam mondani, amit peldakkal is leirtok. Nem dumalni kell hanem csinalni. Engem pl pont nem erdekel, hogy teljeskoru es egetrengeto valtozast erjek el es megvaltoztassam az osszes hataron belul, kivul elo magyar mentalitasat. Ha van lehetosegem segitek. A filozofalgatast, hogy mi miert mukszik vagy nem azt azokra hagyom, akiknek van erre idejuk.

HardPötty 2015.11.12. 08:45:23

Hát most gonosz leszek, de ha az adódat odaadják olyanoknak segély formàjában, akik kèpesek lennènek dolgozni, de nem teszik gyakoratilag "letudtad" államilag az adakozást. Lásd Ózd! Szalagmunkàra jelenleg 80 embert feltudnànak venni. Csak a közmunka programban lenne ennyi ember aki képzett is lenne hozzá... de ők lenyomnak 30 nap közmunkàt és után mennek segélyre. Ez milyen beteg nem?

2015.11.12. 08:47:16

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: senki nem kerte, hogy valtsd meg;) ha latod a szukseget segitesz ha tudsz kesz. Tobbi csak duma meg kifogas

HardPötty 2015.11.12. 08:51:13

@Mrs Rumcajsz CA: pontosan. Bár neha van úgy hogy egy apró dologgal màsnak a világot váltod meg.

Bal 2015.11.12. 09:02:26

@sellőlány: @Zka: Ez ilyen reklámot elfogadó posztnak néz ki, akkor beírom. Korrupció ellen is lehet pénzt adni:

atlatszo.hu/impresszum/tamogatok/

én utalok nekik minden hónapban. Még 945 embert keresnek, csak resaék, tessék.

nemor 2015.11.12. 09:07:09

@VHB: köszi, nem dicsekedni akartam:-), hanem azt bemutatni, hogy van lehetőség mozdulni, és igen, lehet kis csapatból nagyobbat csinálni.
Abban pedig továbbra is szilárdan hiszek, hogy aki megtapasztalja, hogy tud változtatni kicsiben, az bátrabban áll ki kicsit nagyobb, majd később sokkal nagyobb dolgokban és célokért is.
Nemigen tudok felsorolni semmi olyat a mostani kormányzat tevékenységéből, amivel egyetértek, kivéve az önkéntesség kötelezővé tételét (ami persze, paradoxon, de akkor is). Meg kell tanulnia mindenkinek, hogy "vissza kell adni valamit", ahogy mondod. Pénzt, időt, erőfeszítést, tudást - kinek mije van. Akinek több is van, annak többet.

HardPötty 2015.11.12. 09:12:14

Nem kötekedés képpen... de ez a vissza kell adni valami... ez mi? Az átlag ember amit megteremt magànak azért általában már megfizezett idővel, ráfordított munkával. Ritka hogy az embernek az ölébe hullanak a dolgok. Semmit nem kell visszadni. Csupán döntesz, hogy adsz abból amid van, hogy más örömèt láthasd. Ha vissza kell adnod valamit akkor az sosem volt a tièd!

VHB 2015.11.12. 09:18:47

@HardPötty: Nem kell. Csak én úgy gondolom, hogy nagy mákom volt, hogy Bp környékén tett le a gólya, és nem 200km-el arrébb k-re, olyan családba, amilyenbe és nem nélkülözőbe stb.
Ugyanakkor azon is szoktam filózni, hogy én is bármikor kerülhetek a másik oldalra....

HardPötty 2015.11.12. 09:33:58

Tudjátok mi tud agyilag teljesen leoffolni? Amikor emberek hiszek abban, hogy egy facebook like-kal tényleg segítenek valakin. Hàt b@zd... akkor is előrébb van ha visz egy tànyér levest a szomszéd nèninek. Azt modom mindenki kezdje kicsiben ès ha ráérzett hogy milyen adni (es nem visszadni) csak az odaadas érzésért akkor majd ràrepülhet valami nagyra. Nem kell nagy dologokatenni ès nem csak karácsonykor. Sokan nem szeretnek pènzt adni gyűjtésre, alapítvànyoknak. Ne adjon. Vegyen alapélelmiszert és adja olyannak akiről biztosan tudja hogy szüksége van rá. Adjon! De csak akkor ha képes úgy adni hogy tudja hogy az soha nem tèrül meg max csak egy köszönöm formájában.

sellőlány 2015.11.12. 09:34:18

@Bal: Tiszteletem az átlátszónak, de sajnos nem látom a társadalmi profitját a kezdeményezésnek. Azontúl, hogy tényszerűen tudunk a lopásokról, még nem változtatja meg sem a politikai, sem a közmorált. Hiszen politikai rendszertől függetlenül itt lopni szokás. Most tényleg, látszik bármiféle bűnbánás bármelyik párt nagy favorizáltjainak arcán, amikor lelepleződik a stikájuk? Pár nap hírverés, esetleg 1-2 mintaper, és 1-2 év felfüggesztett. Akkor inkább támogatom azt a trafikost, akitől elvették 30 év után a megélhetését vagy a gazdát, aki alól kirántották a földet, amit évekig művelt.

nemor 2015.11.12. 09:38:40

@HardPötty: ez nem egészen így van.
Aki felajánlott munkát nem fogad el, noha szakmailag és orvosilag is alkalmas rá, attól megvonják a segélyt. Azt nem tudom, hogy most örökre vagy három hónapra, mert ezek a szabályok állandóan változnak.

nemor 2015.11.12. 09:38:45

@HardPötty: "Nem kötekedés képpen... de ez a vissza kell adni valami... ez mi?"
A hála.

VHB 2015.11.12. 09:38:46

@HardPötty: Csak egy zárójeles: az, hogy én karácsonykor adok _fixen_. az nem jelenti azt, hogy máskor meg nem. Csak ez előbbi fix, utóbbi ad-hoc. De ennek aztán semmi jelentősége. ON

wien74 2015.11.12. 09:38:53

@tanato: szívemből szóltál!
Most én is épp ezt teszem!
Igyekszem munkámmal, hozzáállásommal, segítőkészségemmel javítani a magyarokról kialakult külhoni imidzset...Üdv Bécsből!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.12. 09:41:05

@HardPötty: a lájkolás se gyenge de az én személyes kedvencem a kupakgyűjtés. Csináljunk valamit a lehető legkisebb hatékonysággal. Annyira magyar dolog.

Bal 2015.11.12. 09:49:51

@sellőlány: bocs, de ez precízen az a kifogáskereső mentalitás, amiről VHB beszél. Nem az az alapfeltétele minden változásnak, hogy tudjunk a problémáról? És támogattál már amúgy trafikost vagy gazdát, ha azt szívesebben csinálod? Mert a semminél még az atlatszo.hu is több.

sellőlány 2015.11.12. 10:06:18

@Bal: Olvasd el, amit fent írtam, ez ennél összetettebb. Amíg egy átlátszó nem egy politikai rendszer felettes szerve, nagyon nem fog más szerepet betölteni, mint a mindenkori ellenzék. Politikára nem költök pénzt, de azzal semmi bajom, ha te igen. De támogatom adománnyal, vásárlással a kistermelőket (dokan közülük földvesztettek) és néhány, a társadalom peremére szorult embert is személyesen és egy egyházi szervezeten keresztül, ahol minden tagot ismerek és az adományok felhasználása nyitott könyv. Ez a jeletőségeimhez mért segítség, látom a reakciókat, ez nekem elég. Sajnálom, ha csakódást okoztam, de sajna a világnegváltó eszméimet már 18 évesen elengedtem. Különben tuti politikus lettem volna, valszeg mindig ellenzéki. :-D

sellőlány 2015.11.12. 10:08:32

@Bal: a félreütögetésekért sorry, telefonképernyőn ez sűrűn előfordul, a javítás meg rémálom, főleg buszon ülve :-)

HardPötty 2015.11.12. 10:12:53

@nemor: A hàla nem ez. Ha önzetlenül adsz olyannak aki nem tudja viszonozni az nem hála, az segítség. A hálás az lehet aki kapta. Magamat ismétlem. Ha úgy érzed vissza kell adnod valamit akkor az sosem volt a tiéd. Istennek lennél hálás netán a jobb életért. Neki fizethetsz hálával. Példamutató élettel. Az embereknek meg segíts önnön magadéból és csak akkor adj vissza bármit ha te is kaptad.

HardPötty 2015.11.12. 10:14:55

Jó poszt. Beindítja az embereket. ☺

VHB 2015.11.12. 10:18:36

@HardPötty: Digger érdeme és ez halálosan komoly! (Semmi irónia vagy ilyesmi!)

Most nem leszek egy darabig, de elnézve, hogy nem folyik patakokban a vér, azt hiszem rendben leszünk.

Köszönöm mindenkinek!

nemor 2015.11.12. 10:18:54

@Zka: benne van a mondatodban: tanulás (tanulás, tanulás), aktivitás, részvétel kerülése minden korrupcióban stb. Csak a kisebb ellenállás felé menni (nem tanulni, nem dolgozni, nem segíteni, nem kérni számlát stb.) mindig könnyebb, ezért választják azt sokan.

nemor 2015.11.12. 10:18:56

@Zka: ezt a kupakosat soha nem értettem, valaki el tudná magyarázni, hogy működik?

Bal 2015.11.12. 10:26:57

@sellőlány: most nagyon bunkó leszek: tehát kézművesboltban vásárolsz, vasárnap pedig dobsz a perselybe. Ne haragudj, de az én értelmezésemben egyik sem önzetlen tett a változásért.

A politika és a közhasznú civil szervezet nagyon más dolog.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.12. 10:27:03

@nemor: állítólag jó alapanyag újrahasznosításhoz, csak macerás begyűjteni. Ezért sok helyen műanyagfeldolgozók örömmel fogadják, persze jó kevés pénzért. A begyűjtés és leadás járulékos költségei kb el is érik azt a kevés pénzt. Olvastam a neten olyan posztot is ahol valaki büszkélkedett hogy 200 km-t autózott pár kiló kupakkal, hogy leadja. WHAT THE FUCK? Nem értem, tényleg nem. Ha valaki nincs eleresztve anyagilag, egy 500ast azért tud szánni a témára, nem? Kupakból 500ft több kiló lenne, azt sose gyűjtöd össze egyedül ha nem kukázol.

sellőlány 2015.11.12. 10:37:18

@Bal: Ennél azért többről van szó, mint amit feltételezel, úgy hogy kisarkítod a mondataimat, ismeretlenü. Én most nem alacsonyodnék le erre a szintre a te társadalmi közhasznodat szemléletve, de ha ilyen hasznos vagy emberileg, mint ahogy hiszed, nem csodálom, hogy nem érsz el látványos változást a részvételeddel.

nemor 2015.11.12. 10:53:59

@Zka: köszi. tényleg furcsa :S

nemor 2015.11.12. 10:54:08

@HardPötty: szerintem nem baj, hogy nem értünk egyet :)

Én folyamatosan hálás vagyok azért, hogy nem Bangladesbe vagy az Ormánságba születtem, hogy (még) nem vagyok beteg és tudok tanulni, dolgozni; hogy jó iskolákba járhattam, hogy ebben sokan támogattak. Azért is, hogy tudtam olyan életet kialakítani magamnak, amibe belefér a mások támogatása és nem olyan áron, hogy ezért magamból bármit fel kéne adnom.
Szerintem amit én adok másoknak, az mind az enyém - a tudásom, a pénzem, az időm - mégis úgy érzem, kellett hozzá egy olyan konstelláció, hogy ez mind megvalósulhasson.
Ahogy VHB, én is látom, milyen könnyen át is kerülhet az ember a másik oldalra, még akkor is, ha a mostani jólétben ez hihetetlennek látszik.
Ezért igazából nem tudnám megmondani, milyen elvont közeg felé érzek is hálát, de az biztos, hogy nem isten az (bár ez tényleg nem tartozik ide), inkább sors vagy más ilyen furcsa nevű nemtommi:-). És főleg a saját mikrokörnyezetem összessége, beleértve magamat is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.12. 11:01:38

@VHB:
Én csak kérdéseket tettem fel.
Ha válaszom lenne rá akkor arról szólna a poszt.

HardPötty 2015.11.12. 11:01:44

@nemor: egyetértünk. Az a baj hogy keverem a szezont a fazonnal.

HardPötty 2015.11.12. 11:03:58

Oh mèg egy! Mi a véleményetek az ajtóban gyűjtögetőkről? Tudjátok az ünnepek előtt szoktak megjelenni. Ti bíztok bennük?

tanato 2015.11.12. 11:11:41

@wien74: Erről van szó pontosan

svédnyugger 2015.11.12. 11:12:22

Szervezésben nem vagyunk valami jók. Itt több civil szervezet mûködtet átvevô helyeket a még használható, de nem szemét lerakására. Ugyanott fillérekért lehet megvenni ezeket a dolgokat. Lehet, hogy van M.o-on is? Én még nem szaladtam bele. Más: szívesen látok vendégül olyan szegényebb tiniket, akik a nyelvtudásukat (angol, svéd esetleg dán) akarják fejleszteni. Bizalmatlanságom miatt nem adok fel privát hirdetést, de ha egy iskola megszervezné, akkor örömest vállalnám. Szóval valami ilyesmiben tudnánk sokan segíteni.

Csodabogár 2015.11.12. 11:14:15

@diggerdriver: Most mondtad meg a lényeget. Amit csak úgy kapnak emberek vagy csoportok az jól jön és kész. Egyszer jóllaknak, bár az se biztos, hogy éheznek, aztán várják a következő mannát.
Környékemen több hajléktalan tartózkodik és a következőket látom. Cigaretta és kannás bor mindig van a közelben. Ugynakkor pl. teljes vekni kenyér hever a fűben. Aki adta, biztos nem pucéran tette a kenyeret a fűbe, annál is inkább, mert a közelben van egy pad, ahol a címzettek tartózkodni szoktak.
De mondok mást. A belvárosban hétvégeken iszonyat sok szemét van. Turista eszik iszik és hiába próbálja a szeméttartókba gyömöszölni a szemetet, az már tele van. A szemét a szeméttartók körül gyülik. A koztisztaságiakkal foyltatott levelezésemből kiderült, hogy hétvégén nincs ürités, mert nincs rá keret. Na pl. a belvárosban napközben alvó hajléktalanokat szépen be lehetne fogni egy kis szemét gyűjtésre és utána adni ennivalót természetben, nem pénzt! Vállalom, hogy egy antiszoiciális lelketlen ember vagyok, de nézni se birom, ami ezen a téren itt folyik.Segélyek meg nem érnek semmit.
A kisebbséggel meg nincs mit tenni. Svédek gazdagabbak ügyesebbek és ők se érnek el velük kapcsolatban semmit.:-(((

HardPötty 2015.11.12. 11:17:26

Bocsi hogy ennyit írok de éppen ráérek. Volna még egy történetem. Egyik ismerősöm gyűjtést szervezett egy kórhàznak mint magànszemèly. Nem pènzt vàrt, hanem tisztàlkodási és takarító szereket. Össze is gyűlt rengeteg cucc, mindenki tök büszke volt, de az àtadás leölte a hangulatot. Az ismerős xyz párttag ès erősen pártadomány ízűre fogta az egészet. Pedig xyz pàrt sem tett többet hozzá (bár legalább valamt belerakott) mint az a pàr tizen huszon valahány ember. Ezt nagyon gusztustalannak èrzem. Nem azt vàrtuk hogy Gibsz Jakab az xyz-től adja, hanem azt hogy Gibsz Jakab ès a civil emberek segítséget nyújtanak. Ekkor döntöttem el hogy egyénileg fogom menedzselni az adományozásomat. Elég kiábrándító volt ez akkor.

OwL 2015.11.12. 11:18:00

És ilyen kezdeti szinten is már mennyi akadékoskodó,kötekedő van.

Ha valaki tud értelmes,megbízható "projekteket" kérem jelezze,adjon elérhetőséget,weboldalt,stb. Beszállnék valamilyen segítő kezdeményezésbe. Időm nincs sok,csekély anyagi hozzájárulást tudok felajánlani,bízva abban h jobb helyre kerül mintha elverem a 100. hülyeségre az ebay-en.

wien74 2015.11.12. 11:18:04

@Zka: jelentem kupakgyűjtés itt Ausztriában is van

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.12. 11:20:09

@svédnyugger: nálunk van a lakástól nem messze egy "nagycsaládosok egyesülete" berendezkedve egy garázsban, ott mindenféle dolgot szívesen fogadnak. Kinőtt, de még használható gyerekruhát, játékot, könyvet évente többször le szoktunk vinni nekik.

Csodabogár 2015.11.12. 11:24:18

@VHB: Kerülni kerülhetsz, de meggyőződésem, hogy segélyre fogsz várni, hanem hajadnál fogva kihúzod magad a gödörből. A baj az, hogy az emebrek a fene nagy szocializmusban totál rászoktak állam bácsira. Szépen folydogált az élet senkinek se kellett se gondolkozni se erőlködni. Na erről kellene leszokniuk az embereknek. Nem érzem, hogy az én feladatom lenne másokat kihúzni a gödörből.

nemor 2015.11.12. 11:24:42

@OwL: én náluk vagyok feliratkozva például:

www.facebook.com/groups/885285571494301/

Remélem, jó lesz a link - csak fb-os elérhetőségeiket ismerem. Nem bort visznek a hajléktalanoknak, hanem a hajléktalanságtól próbálnak megmenteni embereket. Nemrég készítették el az összesítő listát a konkrét esetekről.

Akik viszont enni visznek nekik:

www.facebook.com/budapestbikemaffia/?fref=ts

Csak két példa, nyilván ízlés dolga :)

Csodabogár 2015.11.12. 11:34:01

@svédnyugger: Vannak ilyen helyek Pesten is. Őgy hívják, hogy Adománybolt. Az egyik az Alkotás utcában működik, de van belőlük több is. Az alap, az ingyen, vagy nagyon olcsó üzlethelyiség és egy-két önkéntes.

nemor 2015.11.12. 11:40:11

@HardPötty: helyes döntés :)

Amikor kitört a vörösiszap, mi azonnal elkezdtünk gyűjteni.
Én minden este mentem Devecserbe a teli autóval és vittem, amit a kollégák aznap összeadtak. Pénzt nem - aki azt adott, azét elvásároltam használati cikkekre. És nem a szervezeteknek adtuk le az adományt, hanem a központi sátrak előtt sorban állók között kinyitottam a csomagtartót és kivehették a tejet, konzervet, szappant stb., kinek mi kellett. (Az első elpityeredés a kutyakajánál volt, merthogy az addig senkinek nem jutott eszébe vinni:-))
Utólag, amikor kiderült az egyházi botránytól kezdve az összes többi, valamint a fent már említett, máig elszámolatlan milliárdok, mindannyian nagyon boldogok voltunk, hogy nem álltunk be egyetlen név mögé sem, és néhányan azzal laktak jól pár napig, amit mi adtunk.
Az ellentábornak mondom, sok cigány volt köztük, és őket is örömmel etettük meg. Magas, vékony, szakadt cigányember kérdezte, fogkefét nem hoztam-e véletlen (véletlen volt egy egész szatyorral:-))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.12. 12:00:07

@wien74: hihetetlen, tutira magyarok vitték ki ezt a zseniális ötletet :D

jewel79bp 2015.11.12. 12:13:23

Bennem most az a kérdés vetődött fel, hogy ez a poszt vajon tényleg a határátkelőknek szól-e? A hozzászólók többsége külföldön él. Miért kellene nekem
a Magyarországon élők életminőségét javítani ilyen eszközökkel. Én külföldön élek, és önkéntesként is dolgozom, heti húsz órát. Havonta adakozom egy alapítványnak. Egy facebook közösségen keresztül, ha tudok, segítek a helyi szegényeknek. Csak egyet tudok: ha bármilyen ötletet, megoldást javasolok magyarországi embereknek, sokszor jön a válasz: mit szólsz bele, neked onnan külföldről könnyű. Én úgy gondolom, az ember segítsen ott, legyen ott a közösség része, ahol él. Sokadjára döbbenek rá, hogy engem Magyarországhoz két dolog köt: a nyelv és az útlevelem. A történéseket meg időnként megfigyelőként követem.

2015.11.12. 12:20:54

@VHB: Értem, nagyon is értem. Kérdés, hogy mire odakerültök, mi lesz a helyzet itthon.

2015.11.12. 12:22:57

@Mrs Rumcajsz CA: Nem az otthon élőknek kellene igényelnie a változást?

TilosazA (UK) 2015.11.12. 12:24:08

Kedves London környéki magyarok, szoktatok-e találkozni, innen HÁ-ról? És ha igen, mikor? :) Írhattok privát üzenetet, annak is örülök. :)

macamuca [IHUN] 2015.11.12. 12:37:21

@OwL:
Őket ajánlanám figyelmedbe:
igazgyongy-alapitvany.hu/

Az alapítvány és művészeti iskola vezetőjének blogja a munkájukról:
nyomorszeleblog.hvg.hu/

Halat is adnak, de a halászatot is tanítják....
Biobrikett, hímzés, webshop, befőzés, beiskolázás, továbbtanulás, fogamzásgátlás, feltöltős villanyóra, asztalosműhely, stbstbstb.
Sok és sokféle területen ügyködnek hosszú évek óta, egyre nagyobb eredménnyel. Munkájuk alapja a kölcsönösség és a bizalom. És működik.....

A poszthoz:
Akiben megvan a késztetés, a segítő szándék, az megleli a módját, hogy hogyan/kinek/stb segíthessen.
Magam részéről én azt látom, hogy nagyon-nagyon sok ember segít másoknak/másokon, nagyon sokféle módon és területen.
De akiből hiányzik a késztetés, a segíteni-akarás szándéka, az felszólításra, toborzásra sem fog megmozdulni, olymindegy, mi a cél és mi az eszköz/út. Ők fogják elmondani sokadszorra is, hogy miért nem érdemes, miért nem lehet, stbstb.
Kár ostorozni őket, felesleges róluk általánosítani (ezzel maximum azokat lehet megbántani, akik cselekednek/segítenek és zokon veszik a "senki nem segít!"-jellegű általánosító szöveget....).
Szóval nem a világot kell megváltani, ""csak"" egyénileg tenni, amit adott egyén tud, képes.
És nagyon sokan teszik, mások felszólítása, ostorozása, minősítése nélkül......
Az én tapasztalatom ez.....

TilosazA (UK) 2015.11.12. 12:38:27

A Dévény Anna alapítványnak már én is adakoztam, sőt azt hiszem az adóm 1%-át is odaadtam nekik, amikor még volt. Ők segítettek a lányomon, és úgy gondolom ez egy olyan alapítvány ami létfontosságú otthon, mivel a sima gyógytornászoktól teljesen eltérő. És sokkal hatékonyabban is működik. Sajnos úgy tűnik, hogy ez a módszer ki fog halni Dévény Annával, aki elég öreg már. Hiába tanított meg rá pár maroknyi gyógytornászt, nem fogja tovább adni senki, ha ő már nem lesz, mert nincs intézményesítve.

P.Elliot 2015.11.12. 12:42:24

Nekem is van 2 csaladom otthon akit redszeresen tamogatok, ugy orokoltem oket valakitol aki mar meghalt es aki szerint valoban raszorulok, minden filler es dolog a csaladba megy es nem eladjak vagy a penzt elkoltik masra, raadasul affele szegyenllos szegenyek akik meg a ramutogatastol is felnek hogy a gyerekeik szegyenkezzenek emiatt masok elott, biztosan talalkoztatok ilyen tipussal.
Nagyon szepen nevelik a gyerekeiket, a semmibol is csinalnak valamit csakhogy a gyerek sok, az egyik szulo mozgasszervi beteg, a masik csaladnal csak egy gyerek van de rokkant szulokkel, tobbet nem irok roluk nemhogy felismerjek.
Az amirol itt folyik a szo hogy hogy lehet segiteni az embereket, szerintem sehogy. Segiteni lehet akkor ha a kormany uj programot ir elo erre. Igen, a szocializmusban volt munka, a fizetes ha nem is volt mindig eleg de nem laktak az utcan es valamit volt mit enni. Ezt kell visszahozni, krealni ha kell munkat, akkor is ha nincs szukseg ra es kotelezni mindenkit a munkara, nincs segely semmire, dolgozzon mindenki, igy is el kell tartani a segelyeseket allamkasszabol, legalabb ertelme legyen. Aki nem akarja, bortonbe vele mert lopni fog, veszelyezteti a dolgozok tulajdonat, vagyonat. Az orszagban szemetesek az utak, tessek napi szinten takaritani, / "Tiszta Budapestert", meg orszagert legalabb lenne amiben vilagelsok lennenek mert ez a program raferne a legtobb mas orszagra is.
A kormany uljon ossze es nezzel szembe azzal hogy ez igy nem mehet tovabb. Nezze meg hogy mi folyik be penzosszeg egy evben nagyjabol, csokkentse az adokat a vallalkozasokra mert akkor tobb vallalkozas is lesz, kevesebb munkahely kieses,ne engedjen be kulfoldi munkavallalot apropenzert, fizessenek csak azok nagyobb adot es megkovetelni a tisztessegesebb munkabert toluk, es minden munkavallalotol. Feketen foglalkoztani valakit es nem bejelenteni, hatalmas buntetes, 3-ik eset utan kirugni oket.
Tudom hogy EU-s szabalyok es ilyenek, nos, nem hiszem hogy erre irott szabalyok vannak hogy feketen dolgoztassanak embereket.
Az hogy adot fizetni mindenert a kisembereknek mint a piacon is egyszeruen nevetseges, ez is arra osztonzi az eladot hogy ne csinaljon semmit, ne termeljen, ne akarjon elobbre jutni mert nem eri meg.
Legfokeppen kiszamolni ott fennt hogy mire mennyi jut nem lopni belole. Ha valaki nagyon nagy fej, ha maskeppen nem megy fizessek meg jol de csak mint fizetest.Nem tomni a zsebeket.
Egyaltalan, a megvesztegetest nagyon buntetnem ott fennt is.
Nem igaz hogy nem lehetne kidolgozni otletes fiatalok meg nagy tapasztalatu regi szakerokkel hogy hogy osszuk be a orszag penzet, jovedelmet hogy mindenki jol jarjon.
Itt ahol lakok itt sem ertek dolgokat.
Pl. minden evben utat javitanak, epitenek es mas dolgokat renovalnak es hivatnak, illetve szerzodest kotnek valami hatalmas epito vallalattal ugy hogy elkepeszto osszeget fizetnek ezert ki es aztan jajgatnak hogy nem eleg az ado. Vilagjelenseg.
Ahelyett hogy megvennek a munkagepeket, felvennek allandora az embereket akiknek boven van munkajuk mindig es a haszon az allam penztaraban lapulna ami nem keves osszeg evente, jo lenne masra.
De hat ugye valaki megfizette busasan azt aki odaadta a munkat mert igy mind a ketto jol jart.

Ginix 2015.11.12. 12:45:14

@Mrs Rumcajsz CA: @VHB: minden respektem azoké, akik ebben hisznek és csinálják, ugyanakkor ha szomorúan is, de meg tudom érteni a rengeteg kiábrándult embert. én most nagyon minimálban segítek egy kedves barátomnak, anyagi ill lelki támaszként állok rendelkezésére, és amit látok, ami vele történik, egyszerűen olyan, mint valami rossz szappanopera. másfél éve zajlik a kálváriája (illetve 20, mert egy borzalmas házasságból lép ki), és amit és ahogyan a hivatalos szervek (nem) tesznek a bizonyítékok ellenére (hang és videoanyag is), az olyan szinten kiábrándító és kétségbeejtő, h az embernek tényleg elmegy minden kedve, energiája, h bármibe is belefogjon. tehát ezen a szinten nem mondhatom, h egy kis segítséggel az országot is segítem.
ugyanakkor a napokban kezdett el derengeni a fény az alagút végén, még legalább ugyanennyi idő, h a végére érjenek ennek a horrornak és ha minden jól alakul, akkor ennek a kedves barátomnak feltett szándéka egy olyan szervezethez csapódni segítőnek, akik hasonló családban felnövő gyerekekkel foglalkoznak és szeretne ilyen irányú képzést is elvégezni, tehát valahol mégis jobb felé vezethet a dolog, csak rengeteg benne a "ha" és még ki tudja, mi történik időközben.
ezzel továbbra sem azt mondom, h felesleges segíteni, csak azt, h meg tudom érteni, ha sokan már próbálták, de az eredmény híján ill a közben megtapasztalt rengeteg negatívumok miatt kiábrándultak és eszükben sincs újrapróbálni v más fórumon tenni valamit. ezt a dolgot én nem adom fel, mert érzelmileg involválva vagyok, de ennyi igazságtalanságot, dühöt (v düht?), tehetetlenséget, sírást, amit személy szerint átmentem miatta ez alatt a másfél év alatt nem valószínű, h bevállalnám idegenekért.
viszont az is igaz, h valahol el kell kezdeni, mert az egyhelyben pofázás még soha nem vezetett sehova. hmm, nem egyszerű ez sztem.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.12. 12:46:13

@jewel79bp: Ezutan a kommented utan én mar le sem irom a sajat véleményem, mert Te megfogalmaztad...
Köszönöm...

Apfelzimt [DE] 2015.11.12. 13:45:49

@OwL: èn a PCAS-ról tudok, ök nagyon jók, nekik személyesen is adtam, ismerem öket. Nagyon tudom ajánlani, bár sztem nem ilyen kezdeményezésre gondoltál, de azért gondoltam beírom, hátha nem harapjátok le a fejem

www.facebook.com/nyirbatorikutyak/?fref=ts

én személyesen szoktam adakozni (nem pénzt, mondja meg mi kell), ha látok hajléktalant, vagy ha van vmi ami nekem már nem kell. Nagyon sok helyen el lehet ezeket ajándékozni

wien74 2015.11.12. 13:47:09

@Zka: Hihihi! Nem én voltam!
A lányom osztályában gyűjtik, de egyelőre nem derült ki, mi célból...

OwL 2015.11.12. 13:47:27

@jewel79bp: Ebben van igazság,azt viszont nem szabad elfelejteni hogy a határátkelők még mindig nagyobb része évek múltán hazatér. Úgy ahogy ez nekünk is eltökélt szándékunk. Egy rosszabb világot hagytunk magunk mögött ahhoz képest ahol most élünk, de adni akarunk neki még egy esélyt. A helyzet idővel talán csak romlik,de ha kintről tehetünk bármit azért hogy talán javuljon a helyzet,poizitív változás induljon el otthon,akkor van egy szikrányi esélye hogy egy jobb Magyarországba térhetünk haza. Reménykedünk.

Én nem kergetek hiú ábrándokat,meg vagyok róla győződre hogy a magyarok közt rengeteg a rosszindulatú,gyűlölködő,károkozó ember (minden szempontból). Kezdve a politikai elit nagyrészével. De csak azért mert rengeteg a patkány a fedélzeten, nem szabad hagyni elsüllyedni a hajót. Ugy gondolom hogy mi külföldön élők többet tehetünk mint az otthoniak. Jobb anyagi lehetőségek,szélesebb látókör és 1-1 jobban működő rendszer tapasztalása is gazdagít minket.

Hari Seldon 2 2015.11.12. 13:47:55

Igyekszem jószándékú lenni, de nem nagyon értem miről szólt a poszt?
Hogy aki kint él, az menjen vissza Magyarországra, csináljon valami dolgot ott ? Vagy maradjon, és adjon tippeket?
Semmi bajom a segítség ötletével, sőt támogatom. - Csak nem értem a kivitelezést, és hogy kinek kéne és pontosan mit, hogyan... stb...
Jó lenne, ha pontosabban körülírná, hogy ő ezt személy szerint hogy képzeli.

soad1221 2015.11.12. 13:55:24

@jewel79bp: szerintem arról van szó, hogy ő nem szakadt ki az itthoni közösségéből teljesen, így értelemszerűen az itteni közösségéért (is) tesz.
Akinek semmiképp nem célja, hogy újra itthon legyen, végérvényesen külföldre köti magát, annál érthető, hogy semmilyen szinten nem érdekli, hogy az itteni közösségek jó/rossz irányba fordulnak.

Szóval a kérdésedre a válasz annyi, hogy az dönti el, hogy valójában hol képzeled el a jövőd, hol szeretnél közösséget magadnak.

Amúgy tök érdekes amit írsz és írtatok már jó néhányan, ez a "Te ne szólj bele, honnan is tudhatnád" dolgot... azt nem írtátok, hogy kik és milyen körülmények között mondták, ez most egy feltételezés, hogy családi/baráti körben hangzott el. Ami tök durva számomra, hogy ilyen elhangzik egyáltalán...
sok ismerősöm él külföldön, sok rokonom, sokan vannak akik csak időszakosan, vannak akik szinte egész életükben kint éltek.
A nővérem csaknem 20 éve külföldön él, számomra olyan természetes, hogy emberek külföldön élnek, és annyira természetes, hogy egy csomó mindenről másként gondolkodnak (ami akár lehet jobb, akár lehet rosszabb), hogy teljesen meglep az ilyen mentalitás...
na mindegy, nyilván meg is válaszoltam azzal, hogy nekem mi a természetes...

jewel79bp 2015.11.12. 14:14:30

@soad1221: nem csak család és barátok mondják, hogy ne szólj bele külföldről... szólj hozzá bármilyen random internetes fórumhoz politikai vagy társadalmi témában, ha kiderül, hogy külföldről írsz, rögtön beszólnak, hogy ne okoskodj... Akkor meg minek?...

soad1221 2015.11.12. 14:23:31

@jewel79bp: az internetes fórumok nagy részét nem árt ignorálni... :) és nem csak emiatt, bár értelemszerűen én ezt nem tapasztaltam, én itthonról vagyok "okos" :)

de mindegy is, valójában a mögötte rejlő butaság a megdöbbentő...

HardPötty 2015.11.12. 14:45:44

Ebèd utáni kajakóma közbe rájöttem hogy úgy tudunk segíteni az országon hogy a HÁ közösség pártot alakít. Mit pàrtot! Rögtön kormánypàrtot. Jól megreformálunk mindent.

VHB 2015.11.12. 15:10:51

@Hari Seldon 2: nos nem kell menni sehova. :) ha szeretnéd, hogy Mo-n jobbra forduljanak a dolgok, akkor tehetsz érte. Mindegy, hogy hol élsz.

Bal 2015.11.12. 15:12:45

@sellőlány: nem írtam semmit arról, hogy mit hiszek az én közhasznomról, sem arról, hogy frusztrálna, hogy nem érek el változást. De ugyanakkor nem is áltatom magam azzal, hogy a közjó érdekében tevékenykedek, amikor veszek valamit magamnak.

Azért kezdtünk el a te tevékenységedről beszélni, mert ugyan zavar a korrupció, de nem támogatnád a korrupció elleni harcot, ami szerintem ellentmondás és nem értem. Szerinted a te más tevékenységed bizonyítja, hogy ez nem valamilyen a VHB által vázolt kognitív hárításból ered, de abból amit elmondtál, nekem ez nem következik. Hiszen a motivációid egy gyülekezetben és a boltban sokfélék, utólag pedig nagyon hatékonyan tudunk belemagyarázni jó dolgokat a tetteinkbe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.12. 15:37:25

@HardPötty:
Én jelentkezem a fakacsaügyi miniszter posztjára.

catnip cupcake 2015.11.12. 15:54:18

@HardPötty: én macskaügyi miniszter szeretnék lenni:) Első rendelkezésem: minden egyes híradóban legyen egy cuki macskás videó:D [a mostani magyar híreknél mindenképpen jobb lenne]

sellőlány 2015.11.12. 15:58:42

@Bal: Mivel illik ezekre a kihívásokra látványos példákkal reagálni és összegszerűen példálózni, aztán újabb seggberúgásokra várni, mert annyira zavar, hogy léteznek politikailag immunis emberek ebben az országban (sajnos van oka, nem kevés). Nem fogok ilyet tenni, de biztos vagyok benne, hogy egyébként sem érdekelne. Ezért inkább magamban örülök, hogy 150+ kistermelő az én kisebb-nagyobb adományaimmal, a semmitmondó hozzám hasonló többezres támogató bázissal közelebb jut a céljaihoz, gépeket, eszközöket tud venni, fenn tudja tartani a működését. De leragadtunk nagyon a gazdáknál (mert erre kérdeztél rá), még számos közösségi prohekt a szívügyem. Viszont nem akarok semmi más témában érvelni ellened, mert biztos a földbe döröngölnél. Ahogy "gyülekezet" is egy rosszalló megnevezése egy katolikus (az egyházi terminusban nem használt szó, inkább a közösség, csak felvilágosítalak) alapítványa rendszeresen segíti a rászoruló többszáz keresztény, ateista, cigány stb. család boldogulását. Tudom, hogy nem lettél jobban meggyőzve, de fontosnak találtam tisztázni a téves meggyőződéseidet. De mivel úgy tűnik, meddő dialógus a miénk, megkérlek, ne fáraszd magad azzal, hogy a továbbiakban velem foglalkozol. Ui. Azért majd írhatnál egy posztot a köz érdekében, hogy miben látnád a ország/politika morális romlásának megállítását és milyen átlátható civil szervezetek lennének azok, akik meg tudnák állítani a mindenkori kormányok ámokfutását. Ha megnyerő, amit írsz és be is tartható, 2018-ban a pártodé a szavazatom.

Fajankó 2015.11.12. 15:59:23

@Zka: "a kupakgyűjtés. Csináljunk valamit a lehető legkisebb hatékonysággal. Annyira magyar dolog."

Nem.Némo.-ban is csinálják.

TilosazA (UK) 2015.11.12. 16:04:32

Nekem amúgy meggyőződésem, hogyha ez a sok civil szervezet, és magánkezdeményezés nem lenne, akkor Magyarország működésképtelenné válna.
Sok újszülött osztály a takaró és sapka adomány nélkül pl.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 16:25:26

off de de el kell hogy dicsekedjek , ezt kaptam a magyar ettermes barataim csinaltak

www.kepfeltoltes.hu/view/151112/szuli1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

skye8 2015.11.12. 16:42:58

szerintem a hozzaallason mulik az egesz, ha valaki segiteni akar, megtalalja a modjat, ha pedig nem, megtalalja a kifogasokat.

tsabus UAE 2015.11.12. 17:21:45

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): @jewel79bp:
Na, akkor már hárman vagyunk hasonló véleményen...

kardio1 2015.11.12. 17:24:29

@HardPötty: A Jóisten mentsen meg ettől mindenkit, külföldi és magyarországi magyart!

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 17:47:25

nem canadai ... de alul ludlab torta meggyel a cicik dobos torta
nyamiii

HardPötty 2015.11.12. 17:53:59

@diggerdriver: téged pénzfelmarkolásügyi miniszternek kéne megtenni

SzZoole 2015.11.12. 18:01:53

@montroyal ( CAN qc): Harry(happy) birthday Zoli?Most akkor ki kapta a tortat,Harry vagy Zoli?:)))
Nemhiaba a 6.x az 6.x,erezd a fuled meghuzgalva batya

puhacica 2015.11.12. 18:02:05

@HardPötty: en mar regnalok egy ideje. puhasagugyi miniszterkent.

2015.11.12. 18:16:23

Ez nagyon jo, de de de de.... a gyalogatkelo-or az szerintem pont annak a szimboluma, hogy mi a gaz a nyugati mentalitassal :D Ertem en, hogy a magyarok bizalmatlanok es zarkozottak, de biztos, hogy ez masokra jobban szamitunk mint magunkra dolog, vagyis ez a kiserjenek at az utcan ahelyett, hogy megtanuljunk magunktol korulnezni, szoval biztos, hogy ezt nagyon muszaj meghonositani? :D

2015.11.12. 18:18:29

@VHB: Szerintem az emberek itt valami hatalmas tévedésben vannak. Az nagyon jó, hogy van civil kezdeményezés sok mindenre és működik is, de attól még számtalan egyéb dologra az égvilágon semmiféle befolyása nincsen az embereknek. Amik fontosak a megélhetés, a tervezhetőség, és a jövő szempontjából.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 18:20:46

@Zoole[uk]: koszi szepen .. nem erzem hogy oregebb lennék .. tegnap ota csak 1 nappal :-)

SzZoole 2015.11.12. 18:21:33

@HardPötty: Te,latom mar sokan bejelentkeztek nalad komoly titulusokra.Egy egyszeru soforre nincs szukseg,tudod aki hoz-vissz dolgokat,ha erted mire gondolok

2015.11.12. 18:21:35

@kardio1: Miért? A mostani v. a jövőbeni majd jobb lesz? :)))

2015.11.12. 18:24:28

@HardPötty: Szerintem kormanyban lenni fele annyira sem izgalmas, mint ellenzekben. Most komolyan, kormanytag szeretnel lenni, vagy az arnyekkormany tagja? Ugye, hogy az utobbi sokkal menobb, tiszta hatterhatalom feelingje van, en a magam reszemrol inkabb abban szeretnek lenni.

SzZoole 2015.11.12. 18:28:04

@montroyal ( CAN qc): batya,sehol nem irtam,hogy oreg lennel

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 18:30:41

@Zoole[uk]: vegul is nem a 6.x... csak a 2.x .... de harmadszorra ..:-)

SzZoole 2015.11.12. 18:34:10

@montroyal ( CAN qc): csak elvezd az eletet,tudod van az a hely ahova soha nem sut be a nap

Shanarey 2015.11.12. 18:40:04

Az hogy mit teszek, miért teszek és mikor, had legyen az én dolgom. Ha valaki akar segíteni, megtalálja a módját. Ahogy én régen is megtaláltam, és most is.

@jewel79bp:

+1

@TilosazA (UK):

Londontól kb 2 órányira vagyok, de fogalmam sincs. Gondolom a Londoniak összefutnak alkalmanként.

Off

www.justpark.com/creative/reaction-time-test/

E szerint én 32 éves vagyok :-)

Shanarey 2015.11.12. 18:42:51

@HardPötty:

Én csak egy segédsugalmazói állást kérnék, eme csuda csapatban.
:-)

@montroyal ( CAN qc):

Boldog szülinapot.

Így jártál, dehogy vagy öregebb, á... dehogy.
:-)

VHB 2015.11.12. 18:46:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: mire gondolsz? Vagy úgy gondolod, hogy más országokban ez másképp van?

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 18:48:55

segiteni ? hat persze ..hogy tobbet lopjanak abbol amit arra a celra kellene kolteni amire gyujtjuk a segitseget ...
tudom a valaszt ; nem igy kell gondolkodni , akik gyarapodnak a szegenyek hatan ,azok gyaropodjanak, es mi meg segitsuk a szegényeket .. ilyen a vilag ...
amikor a repulon gyujtottek a stewardesek furcsan nezett ram a csaj amikor mondtam én 1 milliot tudnek felajanlani .. a canadai adofizetoknek ennyibe kerul az afganistani invazio 1 (egy) napja ..koltsek inkabb a gyerekekre a penzt ..... tudom tudom hogy az afgan kislanyok tudjanak iskolaba menni ..

azert voltam uttoro .. ahol tudok segitek.. az egyik penzben merheto segitsegem ,hogy soha nem reszesulok abbol amit annak idejen levontak tolem pl a nyugdijra ott hagyom epuljon belole az orszag

VHB 2015.11.12. 18:51:08

@mojyo: ezekszerint nem követted, hogy mennyi nagyon durva baleset volt/van még mindig a zebrák közelében. Ez például mai. Ha megnézed mikor történt (csúcsidő) és lett volna átkelő őr, akkor nem lenne cikk sem.
m.heol.hu/cikk/638186

2015.11.12. 19:18:48

@VHB: Már leírtam egyszer, és nem akarom még egyszer ugyanazt leírni. :) Szerintem hiú ábrándokat kergetnek az emberek. A másik segítése nagyon jó dolog, és abszolút támogatandó, de ettől függetlenül még gyökeres változásoktól nem kell tartani. És nem azért, mert nincsen akarat.

HardPötty 2015.11.12. 19:25:31

Okè! Nagyon szèp pozíciókat gyűjtöttetek magatoknak! Ügyes.
Hétvègén egyeztetek a gyíkemberekkel akkor, hogy mit szeretnénk. Addig is vonzàtok be a kozmikus energiákat. Zolee hétvégén a Marsra megyek. Kérj szabit, mert te viszel.

SzZoole 2015.11.12. 19:40:57

@HardPötty: a Marsra?
Nem gond,de annak az ara nem egy whisky-is doboz lesz,hanem egy egesz hordo:)))

2015.11.12. 19:46:24

@VHB: Valoban nem kovettem, es egyetertek abban, hogy kellene valamit tenni, de nem hinnem, hogy ha lett volna or, akkor megallt volna az autos, hanem valoszinuleg az ort utotte volna el a gyerek helyett. :( Szerintem erre az elsodleges megoldas a rendorseg es a birosagok attitudjenek a megvaltoztatasa, az aldozat sose legyen hibas, a gazolot pedig iteljek el minel hamarabb letoltendo bortonbuntetesre, onnan kikerulve is tiltsak el a vezetestol es tartsak ezt mind be, stb stb. Ja es persze az autosok tajekoztatasa a megvaltozott torvenyekrol, es a megelozes propagalasa.

A gyalogatkelo-ort azert nem tartom jo otletnek, mert azt az illuziot kelti, hogy masok vigyaznak rank. Mar beszeltunk az angol biciklisekrol is masokkal itt, kotelezo nekik sisakot meg lathatosagi Tour de France cuccokat hordaniuk, de ezzel le is tudjak az elovigyazatossagot, mig mashol Europaban jellemzoen nem az ertelmi fogyatekosokra van tervezve a KRESZ, meg a torveny meg az egesz tarsadalom, hanem bizonyos felelosseg el van varva az allampolgaroktol is. Nekem nem tetszik az angolszasz szemlelet ezekben a kerdesekben.

wuaaa 2015.11.12. 19:57:43

@Zoole[uk]: "..tudod van az a hely ahova soha nem sut be a nap.."

Erre gondolsz? Vajon dúdolgatja néha?

www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ystWjxFBPIo#t=56

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.12. 20:03:29

nem olvastam még kommenteket, elnézést, hogy így, szóval szerintem nem kéne újra feltalálni a kereket, ha valaki nem elég karizmatikus vagy mittoménmilyen ahhoz, hogy valami újat szervezzen, embereket mozgósítson. van ezerszám már jól működő alapítvány és kezdeményezés, ahol jól jön sokféle adomány, segítség, szakértelem. vannak eldugott halmozottan hátrányos falvakban kísérleti iskolákat és projekteket vivőktől kezdve macskamenhelyekig, rákos gyerekeknek nyári tábort szervezőktől önkéntes tűzoltókig mindenfélék, akik már letettek az asztalra egyet s mást, és nem kell attól tartani, hogy lenyúlnak mindent.

SzZoole 2015.11.12. 20:10:03

@wuaaa: ja,pont erre.
Szegeny Lajcsi,valakinek nagyon csipi a szemet,hogy ezt csinaljak vele.Igy jar az aki a nem megfelelo hatterel,Ali baba es tarsaiaval akar uzletelni.

kardio1 2015.11.12. 20:10:15

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem erről szólt a kommentem. Inkább arról, hogy külföldi magyarként sokszor pont úgy viselkedünk, mint amilyen magatartást az otthoniaknal karhoztatott. Megfelelően mindezt azzal, hogy elhitetjuk magunkkal, hogy mi már teljesen mások vagyunk. Olyan küldetéstudattal lépünk fel, mint a francia forradalmárok 1789-tol, a bolsevikok 1917-tol, vagy a szadesz 1989-tol megszuneseig. Mi tudjuk, mi a jó nektek! Holott a demokrácia talaján állva nem értjük, hogy istenadta nép miért nem minket követ.
Ez a szösszenet nem személy szerint neked szól, nem is más konkrét kommentelonek. Inkább olyan globális megjegyzés.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.12. 20:27:33

@HardPötty: ezt én se értettem soha, és most sem értem, hogy angolul miért "give back", gondolom, innen lett ez halászva magyarul is, nem a levegőből jött

VHB 2015.11.12. 20:54:09

@mojyo: Egy őr így néz ki:
i4.coventrytelegraph.net/incoming/article5873109.ece/ALTERNATES/s615b/JS25636466-Medium.jpg
talpig láthatóságiban, szóval 100x nagyobb az esély, hogy egy elbambuló autós észreveszi.
Nem hiszem, hogy pont ez lenne a nanny state megtestesítője, elvégre:

1. nem minden zebránál van ilyen, hanem csak iskolák, kórházak és baleseti gócpontok közelében
2. nem non-stop. hanem csak csúcsidőben

Ettől függetlenül egyetértek, hogy meg kell tanítani a kölyköknek, hogy nézzenek körül és lehetőleg ne ugráljanak ki a kocsik elé, de biztos láttál rácsokat, kisebb kerítéseket az iskolák bejáratánál. Ezek sem véletlenül vannak ott.

Szóval a túlélési ösztön fejlesztése + gondoskodás + kresz oktatás kombója lehet a helyes válasz.

www.police.hu/hirek-es-informaciok/baleset-megelozes/aktualis/vigyazz-ram

2015.11.12. 20:55:51

@HardPötty: @Dragonlady (Bp, Hun):

Igen, le merném fogadni, hogy amerikai találmány, legalábbis nagyon jellemző amerikai szófordulat. Van még néhány ilyen (k-európából nézve bullshit-gyanús) dolog, például a "personal growth" meg hogy minden "awesome experience" stb.

Lehetne írni a Coelho-generátorok mintájára egy amerikai-generátort is -- ami egyébként tök hasznos lenne, mert amennyire látom, bármilyen online felületre téved is az ember (airbnb, couchsurfing, okcupid, akármi), illik átvenni az amerikai modort... egyébként nekem tök jól megy, biztosan ez egy ilyen personal growthom nekem.

--

Az nem tudom, előkerült-e a kommentekben, hogy pl. amerikában, ahol kevésbé gondoskodó az állam, nagyobb szerepet tulajdonítanak az ilyen jótékonykodó/visszaadó dolgoknak. Nálunk viszont a nanny state a menő, ugye, és nem csoda, hogy nem érezzük személyes felelősségünknek hogy a szegénysorsú gyerekeknek is legyen vacsorája, mert mi úgy érezzük, hogy ez az állam dolga (volna). Vagy nagyon félremegyek ezzel? Sámánt ide, de menten.

@VHB: egyébként tök kúl poszt volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.12. 21:01:28

@montroyal ( CAN qc):
Csúszik a nyúl a fagyon, Monty napja ma vagyon.
Ahány göröngy van a fagyon annyi ménkű csapjon agyon.

Boldog születésnapot Delfinekkel Táncoló.
Két hetet akár le is tagadhatnál....
Egy nappal se nézel ki fiatalabbnak nyolcvannál és ezt vedd dícséretnek.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.11.12. 21:03:26

@mojyo:

"az aldozat sose legyen hibas, a gazolot pedig iteljek el minel hamarabb letoltendo bortonbuntetesre,"

Az triviális dolog, hogy ilyenkor mindig a gázoló a hibás? Mi van, ha valaki takarásból/féktávon belül lép ki? Nem látom, milyen pozitív hatása volna, ha ártatlan (tehát nem ittas meg gyorshajtós stb.) közúti balesetek miatt börtönbe zárnának embereket.

Herr Géza 2015.11.12. 21:06:39

@nemor: A kupak alapanyaga újrahasznosítható HDPE, LDPE ill. PP műanyag. Egy tonnáért (kb. félmillió kupak) 260-300 eurót adnak a recycling cégek (odaszállitva). Olyan 1500-2000 darabot kell gyűjteni egy euróért, ha jól számoltam.

2015.11.12. 21:22:53

@kardio1: Az nem baj, hogy nem követnek "minket". A baj az, amikor "mindenkiből" dől a panasz meg a sírás, és "mindenki" a másiktól várja, hogy csináljon már valamit.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.12. 21:28:49

@Herr Géza: ki gyűjti ezeket itthon , vagy hol? nem kérdeztem még, hogy s mint, csak láttam, hogy a tesóm is meg a nagypapám is külön rakják őket, nem a műanyagos szelektívbe

DieNanny CH 2015.11.12. 21:30:37

@nemor:

"Én folyamatosan hálás vagyok azért, hogy nem Bangladesbe vagy az Ormánságba születtem,"

Szerintem te ezt kevered a lelkiismeret-furdalással...

kardio1 2015.11.12. 21:31:24

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: pont azt mondom, a külföldön élők sem mások. Digger posztja alatt mindenki, őt is beleertve azt magyarázta, mit miért nem lehet tenni. Na ez nagyon magyar...

DieNanny CH 2015.11.12. 21:31:36

@Th's child:

Ha zebrán gázol, akkor egyetértek, legyen MINDIG a gázoló a hibás. Más helyeken lehet kételkedni.

DieNanny CH 2015.11.12. 21:35:00

@VHB:

Ezért van az Svájcban, hogy az ovis gyerekek kapnak egy láthatósági kantárt, és a tanév első hónapjában jön egy rendőr oktató és gyakorolják egyenként a zebrán való átkelést.
www.google.ch/search?q=leuchtg%C3%BCrtel+kindergarten&num=50&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMImKOu6d2LyQIVyu4aCh0lvwNX&biw=1280&bih=631#imgrc=7Cd-vd7UCxxGUM%3A

2015.11.12. 21:37:22

@kardio1: Azért az idealista és a pesszimista közötti egyensúlyt meg lehet találni, csak akarni kell. De pl. arra továbbra is várom a javaslatodat, hogy hogyan is lesz olyan párt, ami nem demagóg és populista irányzatú? Várjál. Pontosan ezek az értékek, amik kellenek a népnek. Ebből elég sok mindent le lehet vezetni. Ez nem az a tipikus "hogyan nem" magyar hozzáállás, szimplán az emberek realistán állnak hozzá a dolgokhoz, és azt mondják, hogy ez és ez valószínűleg nem fog változni x időn belül.

De akkor mondd meg, hogy szerinted az egyszerű állampolgár mit tehet egy egész társadalom meg az állam ellen is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.12. 21:40:27

@kardio1:
Nem emlékszem hogy bármilyen más forgatókönyvet felvázoltál volna.
Vezesd elő építő, és előremutató javaslatod.

2015.11.12. 21:42:32

@VHB: Ertem, lattam mar ilyet, es elfogadom, hogy artani semmikepp sem art (bar valoszinuleg szabalyok megvaltoztatasahoz es propagalasahoz kepest kis hatassal birna), viszont az elv, ami letrehozta es mukodteti ezt az intezmenyt igy sem igazan tetszik. Nem kulonbozik nagyon a velemenyunk amugy, csak nekem pont ez nem annyira szimpatikus megoldas. :D

@Th's child: Rosszul fogalmaztam, ez tudatosult bennem amikor ujraolvastam elkuldes utan. Nem azt akartam mondani, hogy automatikusan iteljenek el mindenkit, aki elgazolt valakit, hanem, hogy az aldozat es az okozo felelossege ne legyen azonos. (Nem szeretnek belemenni a reszletekbe, de az iden elvesztettem egy idos csaladtagomat egy budapesti gazolas eredmenyekeppen. Nem volt csucsido, nem volt gyerek, tehat kukasmellenyes orok valoszinuleg nem lettek volna akkor sem, ha amugy mukodnenek Magyarorszagon, viszont az, hogy tanukat szerezni, az akkori idojarasi viszonyokrol hivatalos meteorologia jelentest szerezni, es ilyen dolgokat is az en csaladtagjaimnak kellene megtennie a rendorseg helyett, az nagyon szomoru, es ha ez a szanalmas hozzaallas valtozna, az 100000x tobbet jelentene, mint nehany fluoreszkalo kozmunkas. :( Remelem, hogy igy mar ertheto. A csaladom szempontjabol amugy mindegy mar, de a tobbi budapesti gyalogost lehet, hogy meg lehetne kimelni.)

A felelosseg egy kicsit olyan, mint az adozas, teljesitmenyaranyos :) Az autos nagyobb kart tud okozni, mint egy biciklis, vagy egy gyalogos, egy kamionos pedig meg nagyobbat, es eszerint kell kimerni rajuk a buntetest, ha tenyleg okoznak valamit. Az orok emiatt sem tetszenek, mert az autost se tanitja meg, hogy magatol figyeljen, nem csak a gyereket. En nagyon szeretek vezetni amugy, es tudom, hogy barmikor elem is kiszaladhat valaki szabalyszegoen, megsem felek a bortontol, ha annyival megyek, hogy nem csak idoben nem tudok megallni, de bele is hal, akkor valoszinuleg megerdemlem, es valoszinuleg akkora sokkot kapnek, hogy amugy se tudnek vezetni utana egy jo darabig.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.12. 21:44:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ha én babakocsival (vagy anélkül) a zebrán beugrok féktávolságon belül ey autó elé, mert csak, akkor is?

Shanarey 2015.11.12. 21:45:26

@VHB:

Talán még a gyalogátkelőket kellene bekamerázni,(stadion építés helyett) és automatikusan büntetni azokat akik áthajtanak a zebrán akkor amikor gyalogos is van ott.

Shanarey 2015.11.12. 21:47:38

@Dragonlady (Bp, Hun):

Ez inkább a nyugdíjas kategóriára igaz, ám nekik ehhez zebra sem kell.

Herr Géza 2015.11.12. 21:56:26

@Dragonlady (Bp, Hun): Én legtöbbször FB-n láttam ilyenre felhívást, de nem vagyok képben. Az az ár, amit írtam is osztrák-német ár, mert én is kíváncsi lettem, hogy vajon mennyi pénzt adnak mennyi kupakért. Azt sem tudom otthon hova lehet leadni, de pl. Ausztriából egy szlovén céghez viszik, ők autóakkumulátorok házát gyártanak a cuccból.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.12. 22:02:32

@Shanarey: itt felénk elég sok kereszteződésben van ilyen kamera, és állítólag büntetnek is rendesen. úgy áll meg mindenki a zebránál, hogy még mindig elcsodálkozok rajta. annál is, ahol nincs kamera. még emlékszem, amikor jártam haza suliból, és 5-10 percet kellett állni a buszmegállónál, míg a kocsisorból megállt valaki, vagy be mertem ugrani két autó közé és átevickélni. (ugyanott.)

VHB 2015.11.12. 22:02:48

@Shanarey: Biztos át lehet számolni lélegeztető gépre is, de azok a pénzek már el lettek költve - ergo veszett fejsze nyele.
Az én ötletem annyi lenne, hogy a közmunkások egy részét lehetne ráállítani a melóra (ők már rendelkezésre állnak egyébként is) és mondjuk egy kamerarendszerhez képest elenyésző a láthatósági viselet meg egy bot költsége. (kivéve ha kiírnak rá egy közbeszerzést :) )

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 22:04:31

@diggerdriver: koszonom .. akkor amit vidéken toltottem le is tagadhatom ...

kardio1 2015.11.12. 22:08:31

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: most is van odahaza ilyen párt. Az LMP, noha alapvetően baloldali, mégsem szekertaborokban gondolkodik. Annyian szavaznak rá, amennyien erre vevők. Szerintem ez az "alakítsuk át a társadalmat" csak raeroszakolasnak fog érződik, ha megint próbálkozik vele valaki.
Az utolsó kérdésedet illetoen azt gondolom, az egyszerű polgárnak nem az állam vagy a társadalom ellen kell cselekedni, ez a vak néni atvezetese lenne az úttesten, anélkül, hogy megkerdeznenk, mit is akart. Sok jó ötlet elhangzott itt, milyen kis lépések lehetségesek az ember saját környezetében. Ezek előbb-utóbb osszeadodnak.

kardio1 2015.11.12. 22:13:46

@diggerdriver: valami hasonló lehet a járható út, mint amiről Philonak írtam. Egyébként nem kritika volt, pláne nem személynek szóló kritika, hanem csak megallapitottam, hogy mennyire nem változtunk meg alapvető kerdesekben attól, hogy kikoltoztunk. Pedig sokszor azt hisszük.

2015.11.12. 22:15:23

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @mojyo:

Zebrán gázolás témakörben. El tudom képzelni, sőt, akár még valószínű is, hogy a zebrai gázolások nagy részénél a vezető a hibás. De egyáltalán nem magától értetődő a dolog.

Főleg az oroszoknál nagyon megy a fedélzeti kamerázás, emiatt egy csomó balesetet meg tud nézni az ember a neten.

Iderakok három linket, egyik sem halálos baleset, még csak nem is nagyon súlyosak, szóval nyugodtan megnézhetitek, nem megrázóak. Különösen az elsőnél figyeljétek, mikor lépnek ki a takarásból.
www.liveleak.com/view?i=627_1387815050
www.liveleak.com/view?i=8da_1410667607
www.youtube.com/watch?v=0GjwEWUOyEg

Az ilyen több sávos utakon, főleg ha mondjuk még egy 70-es tábla is kint van mellé, a gyalogosnak nagyon észnél kell lennie, hogy van-e esélye a sofőröknek egyáltalán látniuk őt.

Vannak például ezek a betonkeverős/buszos balesetek a zebrákon meg kanyarodáskor, és hát amennyire a videókon látom, a sofőrök többnyire teljesen vétlenek: egyszerűen túl nagy a holttere a járműnek, ha oda valaki begyalogol, akkor köszönjük szépen.

Emiatt azt gondolni, hogy nyilván a nagy járműves ember a hibás, szerintem nem fair, plusz ahogy mondod, mojyo, az ember tanuljon meg közlekedni gyalogosként is, ne számítson arra, hogy
úgyis a másik a hibás. A kisgyerekeknek szerintem azt kellene megtanítani, hogy nem körbenézni kell, hanem konkrétan rá kell nézni a sofőr arcára. Ha nem látod az arcát (mert pölö takarásban vagy), akkor ő sem lát téged.

Meg aztán ezzel a börtönbüntetéssel az a bajom, hogy mi ennek a társadalmi hasznossága? Elrettentetni senkit nem fog (hiszen autentikus balesetek mindig lesznek), de akkor meg mit nyerünk vele?

Azzal már inkább egyetértek, hogy minden egyes gyorshajtót, ittas vezetőt, ügyeskedőt kellene büntetni, nem is aprópénzre.

Részvétem egyébként a családtagod miatt, mojyo, nehéz lehet, és tökéletesen egyetértek azzal, ami írtál erről, és ha a rendőrség tényleg így áll hozzá az ilyen esetkhez, akkor rohadjanak meg.

2015.11.12. 22:48:30

@Th's child: Az oroszokat nem kell bemutatni nekem, azt meg tudni kell, ameddig barmekkora osszegeket lehet biztositasokkal kaszalni, addig ki fognak lepni a gyalogosok az autok ele, ezert is van annyi mindenkinel fedelzeti kamera, a youtube felhasznalok oromere. Ez van, ez egy olyan orszag, ahol a terroristat atengedik 10.000 Forintert a repuloter ellenorzo kapujan, racionalitast keresni nem erdemes, de mi igy szeretjuk oket.

A fedelzeti kamera amugy akkor mar sokkal tobb mindenre jo, inkabb az legyen Magyarorszagon is, mint ilyen nyalokaemberek vagy mik.

A bortonbuntetesnek elsosorban az a celja, hogy tavol tartsa a veszelyes egyeneket a tarsadalom tobbi tagjatol. Tanuljanak odabent, legyenek nekik tanfolyamok a biztonsagos vezetesrol, stb, nem a bosszuvagy vezerel, es oszinten szolva nem akarok foloslegesen buntetni masokat es nem azt mondom, hogy legyen maganzarkaban es verjek oket naphosszat, vagyis nem tovabb akarom oket traumatizalni, hanem a tobbi gyalogos erdeket tartom szem elott azzal, hogy elzarom ezeket az embereket eloluk, mert veszelyesek masokra. A penzbuntetes megelozesre jo, de ha mar meghalt valaki, akkor az egy kicsit nagyobb veszely.

A betonkevero, kamion, stb vezetoje egyszeruen legyen esznel, es lassitson le ott, ahol szamithat gyalogosokra. Ezzel egyutt a gyalogosnak is legyen felelossege, hiszen az is egy tudatos leny, az alapallas viszont legyen az, hogy aki nagyobb kart tud potencialisan okozni, aze a nagyobb felelosseg. Ezt jelenti szamomra a tarsadalmi szolidaritas, hogy eronk fuggvenyeben vigyazunk egymasra ES sajat magunkra - ez nem egyenlo azzal, hogy a legbutabbakhoz igazodunk, lasd nyalokaember. Azzal sem egyenlo, hogy akkor bemondasra eliteljuk a nagyobbat, de ne az aldozatnak kelljen bizonyitania, hogy o volt az aldozat, hanem vizsgaljak meg eloszor is objektivan, hogy mi tortent, es utana annak fuggvenyeben hozzanak iteletet, hogy ereje fuggvenyeben ki mit tehetett volna a baleset elkerulese erdekeben. Ez igy mar vilagos, nem?

Herr Géza 2015.11.12. 22:48:56

@Th's child: Alapjában véve abszolút igazad van, de a videós példák pont rosszak. Az 1. és 2.. videó durván az autós hibája. A külső sávban ugyanis ott áll ill. fékez a másik autó a zebránál (vajon miért??), plusz a másodiknál még a járdáról lelépő gyalogos is jól látszik. A harmadik is több, mint necces....
Emlékeim szerint a KRESZ is definitív tiltja, hogy többsávos úton a zebránál lassító, álló másik jármű mellett eldöngess.
Szóval ezek a példák az ÍGY NE kategóriába tartoznak.

M. Péter 2015.11.12. 22:53:10

@Th's child: A magyr KRESZ többek között ezt írja:
43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

[...]
(4) A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten

[...]

b) egyedül vagy csoportosan haladó (áthaladó) gyermekek, a koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek
biztonságának a megóvására.

nemor 2015.11.12. 22:53:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nem nagyon értelek, tettem valami rosszat? vagy mi furdalna?

Herr Géza 2015.11.12. 22:56:58

@Th's child: @M. Péter: Pont azt akartam még hozzáfűzni, hogy tök mindegy milyen sebességkorlátozás van (vagy éppen nincs) a zebra előtt, ld. a 2. pontot....

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.12. 23:00:12

@Herr Géza: ha kétszer hatsávos lenne az út, akkor is meg kell állni az össes sávban, még ha látszik is, hogy Géza bácsi a járógipszével 4 perc múlva ér csak át a másik irányból jövő járművek elé.

Herr Géza 2015.11.12. 23:05:12

@Dragonlady (Bp, Hun): Úgy valahogy... Normális bíróság előtt mindhárom autós egyedüli felelősséggel lenne elkaszálva. Hozzáteszem, szerintem is teljesen jogosan..

2015.11.12. 23:12:37

Bizony, az azert ugye egyertelmu, es nem is kell tovabb magyarazni, hogy a zebran a gyalogosnak minden korulmenyek kozott joga van lenni, akkor is ha alakvalto gyikember aki teleportal. Ettol fuggetlenul a gyalogost is meg kell tanitani korulnezni, de a zebra az ove.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.12. 23:19:43

@Herr Géza:
nem is biztos, hogy valaha is mernék majd itthon vezetni, vagy ha igen, hááát érdekes lesz, én kint tanultam meg, úgy kezdődik, hogy piros lámpánál csak akkor állsz meg, ha ténylegesen látod, hogy ott a gyalogos, különben belédjön hátulról valaki. sebességkorlátozás stb táblákat meg sem látom. viszont ezerrel sasolok minden kis utcát, hogy mikor ugrik elém valaki, nem kapok frászt, ha mégis kiugrik valaki, bármikor elevickélek két sor autó között úgy, hogy a tükreimmel kiszalomozom a tükreiket, meg hasonló kunsztok. tljesen más skill set :-)
(ha valaki érdekeseket / vicceseket akar látni: google képkereső - cambodia motorcycle, thailand motorcycle, stb. vagy megvan a lelki szemeid előtt az a kép, mikor a balinéz nők egy méter magasra megrakott gyümölcsös, virágos kosarat egyensúlyoznak a fejükön? na azt képzeld el motoron, úgy, hogy az egyik kezével egyensúlyoz, a másikkal vezet. sajnos nem tudtam egyik kezemmel vezetni, a másikkal meg elég gyorsan lefényképezni.....)

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 23:21:44

GYALOGATKELO ?? HAT PERSZE

www.youtube.com/watch?v=G0PekTUmBdY

aki meg nem latta egyebkent a quebeci TVben csinaljak a Just for laught Gags sorozatot (just pour rire lesgags) hosszu evek ota kifogyhatatlan otletekkel

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.12. 23:26:54

@Herr Géza:
jahh, másik kedvencem, minden öt percben szokott szembejönni egy idióta, aki a mobilját nyomogatja elmélyülten. motorral. nem ám hátul, ő vezet (?) közben. a hegyi szerpentinen mondjuk. állítólag nem tiltja a szabály. de hát azt se tiltja semmi, hogy én görkorival vízisíeljek, aztán mégse csinálom valamiért.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 23:32:24

@mojyo: egyszer egy rendor megallitott kocsival es elmagyarazta hogy 5 utcaval elobb egy gyalogos holgy at akart menni a zebran es en nem engedtem at ..megkerdeztem honnan tudja , belelatott a fejebe ? mert en is belelattam, at akart menni az ut szelen allt, de meggndolta magat ...nem ismertem el a szabalysertest visszakuldtem igy leirva a tortenteket es soha nem jott ki buntetes ..
persze igazabol az en pontom ott volt hogy miert nem rogton allitott meg miert kovetett hosszu ideig leinformalva nevemet ( nem francia nevem van) es utana allit meg ..

Herr Géza 2015.11.12. 23:41:19

@Dragonlady (Bp, Hun): Ha arrafelé sokat vezettél és még élsz, akkor M.o.-on gyorsan bele fogsz jönni. :))))

M. Péter 2015.11.12. 23:49:54

@Th's child: Az orosz KRESZ-t nem ismerem, de a magyarban ez is benne van: "(3) A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti." Vagyis Mo.-n az 1. videóban a kocsinak meg kellett volna állni, amikor a külső sávban megállt a másik kocsi. Persze az életére valamit adó gyalogos körülnéz, mielőtt kilépne az álló autó elől.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.13. 00:04:18

gyalogatkelo ? ezt a videot is szeretem tokos ficko

www.youtube.com/watch?v=irjPJrbsLCA

P.Elliot 2015.11.13. 00:07:59

@montroyal ( CAN qc): Szoktam nezni es mindig igen felvidit.
Az en egyik kedvencem nem eppen az atkelesrol szol de mulatsagos. Ez az.

www.youtube.com/watch?v=0P3uPS_9iLk

Bal 2015.11.13. 00:16:38

@sellőlány: nem akarlak földbedöngölni. Minden tiszteletem a tetté, bármi is legyen az. Csak felhívom a figyelmed arra, hogy Magyarországon nem engedheti meg magának senki, hogy apolitikus legyen, ez illúzió. Abban pedig messze az ilyen átlátszós kezdeményezésekkel kapod a legnagyobb össztársadalmi nyereséget per forint befektetés.

A politikát nem lehet annyival letudni, hogy hatalomittas, korrupt férfiak melldüllesztő pávatánca, amitől távol tarthatjuk magunkat. Azokban az országokban, ahol jól működik, lehetséges ilyen luxus, de nálunk még nem. Ha nem törődsz vele, egyszer kopogtatni kezd az ajtódon, aztán bejön erőszakkal. És akkor viszi a kis világod is magával, mint mondjuk Szíriában. Kistermelőstül.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.13. 01:06:57

Engem tobbszor elgondolkoztatott, hogy miert (vagy miert nem) alakult ki bizonyos tarsadalmakban a jotekonysag/adomanyozas hagyomanya. Bar tudom, ez amolyan spanyolviasz kategoria, de ahogy latom, a joleti tarsadalmakban valahogy jobban elterjedt, mint pl. a (volt) szocialista orszagokban. Ahogy egyre tobb ember tapasztalja meg ezeket a dolgokat kulfoldon, kezdi jobban eszrevenni (es hianyolni) ezt a fajta szemleletet Mo-n.

Ha mar adomanyozas, az USA-ban koztudottan nagy hagyomanya van a charity-nek. Ma pl. a postas akasztott a levelladankra egy nagy papir szatyrot, amelyre ra volt irva, hogy a Cserkeszek gyujtenek Halaadas/karacsony idejere nem romlando elelmiszert, es ha ugy gondoljuk, tegyunk a szatyorba kedvunk szerint. A megpakolt szatyrot tegyuk az ajto ele v. mas lathato helyre, es a postas el fogja vinni (nem feltetelezik, hogy barki mas fogja elvinni ;)
Hamarosan az Udvhadsereg onkentesei is megjelennek majd az uzletek elott a kis csengoikkel, es adomanyokat gyujtenek.
Persze tudjuk, hogy ezek a dolgok cask szimbolikus ertekuek, de valahol az adakozokedvet mutatjak. Hozzateszem, hogy en is a "halaszat oktatas", es nem hal-osztas hive vagyok :) Leginkabb ugy tudunk valakin segiteni, ha lehetoseget biztositunk arra, hogy valaki tudjon magarol gondoskodni hosszu tavon. Ez persze egy osszetett dolog, eppen ezert nehezebb, mint egy tal etelt biztositani...

montroyal ( CAN qc) 2015.11.13. 01:36:02

. Azokban az országokban, ahol jól működik, lehetséges ilyen luxus,

luxus ... nem hinnem csak termeszetes ... még a valasztasoknal sincs szajtépés, megyunk ixelunk egyet ( ha unjuk az arcat, mast ) soha nem hallottam munkahelyen ,tarsasagban, a politikarol beszelni , nezem a hireket a politika ,politikusok egyaltalan nem meghatarozo téma , nem haborodunk fel semmin, mert nincs min ... az elet politika nelkul is megy a maga medreben ..
nalunk a politikusok neha felvetik a kivalast ,de senki nem figyel oda senkit nem erdekel ..
korrupcio.. inkabb a gazdasagban , nem a politikaban azt nem engedik meg a politikusok maguknak ... akkor tudunk rola ha a birosagi hirekbe kerul ... mert ha van, nagy esely oda fog kerulni .. vagy megy a fu alatt ..

VHB 2015.11.13. 05:30:34

Dobjunk hálót témakörben lenne két javaslatom.

A.) Kicsiben

Kiválasztanánk egy nagycsaládot.
1. Ellátnánk őket egy jó minőségű hajnyírógéppel. Ehhez kerítenénk egy fodrászt. aki betanítaná a használatot. Ezzel elég sok pénzt megtakaríthatnak.
2. Ha alkamas a ház. amiben laknak, akkor kaphatnának egy sörkollektort, azzal a feltétellel, hogy a családtagoknak közre kell működni az építésben. Ezzel további megtakarításhoz jutnának.
3. Felkérnénk a mókusokat (sporolok.blog.hu/), hogy egy személyes látogatás alkalmával mérjék fel a család adottságait és összák meg az összes spórolós technikájukat. Újabb megtakarítás képződött.
Az így elérhető megtakarításból stabilizálódjanak, tegyenek félre (bevonva akár őket is: kiszamolo.hu/) és cserébe adják tovább a megszerzett tudást.

B.) Elvontan
Imádom az index érettségis videóit.
index.hu/belfold/2015/05/05/erettsegi_2015_matematika_kozepszintu_vizsga_erettsegi_vizsga_megoldasok_feladatok_gerocs_laszlo/
Ezt továbbgondolva arra gondoltam, hogy mi lenne ha teljes érettségihez szükséges tudást feltennénk a youtube-ra? Ennek az lenne a célja, hogy ha tehetséges vagy, akkor mindegy, hogy Tiszaroff alsón jársz iskolába vagy Budaörsön.
Megkérnénk tanárokat, hogy működjenek közre, mi pedig a támogatók számától függően, mondjuk tabletekkel támogatnánk a tehetséges, de szegény gyerekeket.

Mindkét dologhoz egy csomó részletet tisztázni kell, ha lehet akkor ebben most ne vesszünk el, csak azt szeretném megtudni, hogy "dobjunk hálót" ügyileg jól gondolkozom-e, tudnátok-e valami hasonlót támogatni?

VHB 2015.11.13. 05:33:43

A tegnapi nap mérlege: 2 fő jelentkezett nálam, hogy lenne 10EUR a zsebben így várok még, hátha akadnak mások is. Hogy a kalapból mire, kinek, hogyan azt majd a végösszeg ismeretében _közösen_ megvitatjuk.

2015.11.13. 05:41:58

@kardio1: Nem kell meggyőznöd, ugyanis nem hiszem el, amit mondasz. Mármint nem hiszek benne. De valószínűleg te sem, hiszen akkor itthon élnél.

Kvikveg 2015.11.13. 07:06:09

@montroyal ( CAN qc): ezzel egy bajom van: a nyugdijassor meg a hasonlo akadalyoztatasok csak addig marha viccesek, amig nem sietsz valahova. Eddig ebbol a legnagyobb paraszt talan valami francia volt, aki a zarovonalas uton csiganak oltozve kuszott, mogotte meg egyre hosszabb sor gyult fel. Zsenialis otlet szep stilussal kivitelezve, de nem lettem volna meglepve, ha az egyik autobol ketten kiszallnak es bevagjak az arokba.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.13. 07:12:16

@kardio1: ,,Mi tudjuk, mi a jó nektek! Holott a demokrácia talaján állva nem értjük, hogy istenadta nép miért nem minket követ.,,...
azt gondolom én nem ezt tettem... mert már nem teszek, és mondok semmeit...
én nagy okosan elmondtam hogy hogy csinálják másképpp ott ahol most élünk...
a válaasz .. konnyü nekek... ?????...
na ... mára leszoktam mindenröl...
és igen a nyugdijmegtakaritásomat én is Mo on hagytam, hagyom...

VHB 2015.11.13. 07:16:18

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Szerintem neked az időtényezővel van bajod. Ha ma segítünk egymásnak akkor holnap még semmi sem fog változni. De egy év múlva sem. De egyszer, mint minden egyéb területen lesz egy kritikus tömeg. Ez több évtized is lehet. Megértem ugyanakkor. hogy te meg élni is szeretnél közben...

Más, de ide kapcsolódik. A cigányok felé érdemes lesz majd nyitni, mert azok, akik otthon maradnak vagy visszaköltöznek 20-30-40 éves távon merőben mások lesznek a demográfiai viszonyok. Arra gondolok, hogy egy idén született gyereknek kb 50%+ az esélye, hogy cigány partnert kell majd választania, feltéve ha nem akar Thai vagy egyéb távol-keleti csajt/pasit.
Addig már csak 2 évtized van és jó lenne rendezni a dolgokat.

puhacica 2015.11.13. 07:28:24

@mojyo: A betonkevero, kamion, stb vezetoje egyszeruen legyen esznel, es lassitson le ott, ahol szamithat gyalogosokra. - ertem, amit mondasz, egyet is ertek, de azert akadnak nagyon nehez helyzetek. nemreg tortent Magyarorszagon, hogy egy aruhaz parkolojabol kikanyarodo kamion ala kerult egy nagymama a parhonapos unokajaval. mindketten meghaltak, raadasul az anyuka is ott volt veluk, egyszerre veszitette el a gyereket es az anyjat. ennel nagyobb tragediat nem nagyon tudok elkepzelni. de. egy szuk kanyarodosavban egy kamionnal csak nagyon lassan lehet haladni, tehat barmennyire fajo, itt a gyalogos felelosseget is vizsgalni kell. es persze ha mindez velem tortent volna, kurvara nem lennek ilyen objektiv, csak arra akartam utalni, hogy a kozlekedes tipikus tobbszereplos jatek, ahol mindenkinek esznel kell lennie.

2015.11.13. 08:00:07

@VHB: Pár évtized az pont majdnem egy fél élet rosszabb előfeltételezésekkel számolva. Igen, szeretnék élni, ahogy szeretnének élni a többiek is. Most, nem jövőre, és nem 10 év múlva.

"Más, de ide kapcsolódik. A cigányok felé érdemes lesz majd nyitni, mert azok, akik otthon maradnak vagy visszaköltöznek 20-30-40 éves távon merőben mások lesznek a demográfiai viszonyok. Arra gondolok, hogy egy idén született gyereknek kb 50%+ az esélye, hogy cigány partnert kell majd választania, feltéve ha nem akar Thai vagy egyéb távol-keleti csajt/pasit.
Addig már csak 2 évtized van és jó lenne rendezni a dolgokat."

Hm. Ez eléggé elkeserítő.

DieNanny CH 2015.11.13. 08:28:17

@Dragonlady (Bp, Hun):

Hát, igen, ez jó kérdés... Talán ilyen felelőtlen emberből kevés van (mármint ilyen "csakazértis")
Hú, most elkezdtem gondolkodni... Nem tudom, talán féktávolságból kiszámolható, hogy mennyivel ment az autó, meg az út melyik részén történt - ha a közepén, a gyalogos már 4 másodperce az úton volt -, ha a szélén, akkor a gyalogos volt figyelmetlen... Itt, ha csak megközelítem zebrát - nem merőlegesen, hanem párhuzamosan, tehát csupán megyek a járdán, az autósok már lassítanak. Emiatt rászoktam, hogy a járda házak felőli oldalán menjek, így zebrához közeledve nem okozom azt a téves képzetet, hogy át akarok kelni.

Szóval, igaz, amit itt valaki írt, hogy mindkettőt - gyalogost, vezetőt - oktatni kell; ez egy csoportmunka. Hogy mindenki figyel és betartja a szabályokat.
(Volt, hogy teherautó vagy busz jött, akkor nem álltam a járda szélére, megvártam, míg elment, mert az emelkedőn neki nehezebb elindulni.)

DieNanny CH 2015.11.13. 08:34:22

@Th's child:

Amúgy, ilyen fedélzeti kamera engedélyezett Mo-on? Mert a drónos kamera nem - ugye egy szerb drón vette a déli határnál a migránsokat, és erről jutott eszembe. Mármint, hogy különbözőek a törvények.

DieNanny CH 2015.11.13. 08:41:15

@nemor:

Úgy értem - persze, lehet, totálisan félre -, hogy azt írod, hálás vagy a helyért, ahova születtél, a testi adottságaidért, a jó munkádért - erre írtam, hogy nem lehet, hogy inkább lelkiismeret-furdalásod van amiatt, hogy neked nagyon sok minden szép és jó, másnak meg milyen rossz, és az adományokkal kompenzálod ezt az érzést?

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.13. 08:43:27

@VHB: Kicsiben...
Szerintem nem jo...
Megint csak elszigetelődés a vege...
A nagycsalad segitsen a fodrásznál, ezert a fodrasz levágja a segito hajat...
Másnap a masik segit , neki is jar hajvágás...igy korbemegy a munka...aztan talan majd a penzbis elindul...
Szerintem igy kellene működnie...
De én kulfoldon élek...nem akarom megmondani a tutit...:)

nemor 2015.11.13. 08:47:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: lehet, hogy a hála az túl patetikus szó, akkor inkább mondjuk úgy, örülök, hogy van erőm, nem szorulok másra, sőt segíteni is tudok (már), amit nem biztos hogy meg tudtam volna csinálni, ha egy ugyanolyan szegény családba születek, mint a miénk, csak olyan gazdasági/társadalmi/szociális körülmények közé, ahonnan gyakorlatilag nincs előrelépési lehetőség. De nem, nem furdal semmi, sőt :)

DieNanny CH 2015.11.13. 08:54:00

@Zsuzsi65:

"Engem tobbszor elgondolkoztatott, hogy miert (vagy miert nem) alakult ki bizonyos tarsadalmakban a jotekonysag/adomanyozas hagyomanya. "

A szülővárosom könyvtára fb-n létrehozott egy Archívomot. Ebbe lehet küldeni videókat, képeket, a város régi életéről. Ott láttam egy kb '70-ben készült videót, amiben társadalmi munkában játszótereket építenek, fát ültetnek, akármi (és coca-colát isznak!!! Nem tudom, ez hogyan lehetséges...) Szóval, ott a riportban beszélnek a fiatalok arról, hogy semmi értelme ennek a dolognak, mert sok fa kiszáradt, vagy a játék tönkrement.
Vagyis az a bizonyos régi világ megadta az alapot ahhoz, hogy az ember ne higgyen a jótékonykodásban. Mert hozzá nem értő, ide-oda kapkodó emberek többet ártanak, mint használnak.
(Lásd, a migránsoknak való gyűjtés és ellátás...)

sellőlány 2015.11.13. 08:56:11

@Bal: Meglep, hogy itt bárki azt hiszi, létezik alternatíva. Lop a bal, lop a jobb is, loptak a szocializmusban, igazából onnan ered az, hogy ami a közé, az mindenkié. De már a középkori Európát bejáró flamand "szociológus" leírta, hogy ahol 2 magyar megjelenik, pár percen belül ellenségeskedés van. Nagyon nem értek azzal, ami most itt folyik (de gyakorlatilag, ez már így van szakaszosan nagyon régóta), ellene tenni csak úgy tudunk, hogy nem menekülünk el, megtaláljuk az ittlét értelmét a hozzánk közelálló dolgokban. A fél családunk "Nyugaton" él (ők is azért mert nagyrészt külföldiek), nem tartana semeddig odaköltözni, de mi ezt egyelőre nem tervezzük. Illetve megfordultunk már a világ sok sarkában, a lehetőség mindig adott a mozdulásra. Ha már égni fog a ház, akkor előbb oltunk, aztán megyünk. Azt hiszem, akkor minden más szempont és preferencia másodlagos/többedleges lesz. Tisztelem, ha valaki szembeszáll, de személy szerint szélmalomharcnak látom.

VHB 2015.11.13. 08:56:35

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): Nem értem. Mitől/kitől szigetelődnének el? Mi van ha mozgáskorlátozott is van a családban, aki nem tud segíteni? Mi van ha a fodrásznak nem tudnak segíteni vagy a fodrász nem kér segítséget egyáltalán? A másik oldala, hogy eddigi tapasztalataim alapján a többség az oldd-meg-magad vonalat preferálja. Ez szerintem pont ilyen, nemcsak a vágás ára, de fodrászhoz való eljutás költsége is megmarad.

És mit gondolsz a többi pontról? (tegyük félre egy percre a hajvágás témát)

DieNanny CH 2015.11.13. 08:58:10

@Zsuzsi65:

"Leginkabb ugy tudunk valakin segiteni, ha lehetoseget biztositunk arra, hogy valaki tudjon magarol gondoskodni hosszu tavon."

Apukám megpróbálta. Jó pár évvel ezelőtt, volt egy földterület, ahonnan ki kellett volna vágni a fákat, mert apukám újakat akart telepíteni. Talált egy srácot, rossz anyagi körülményekkel, feleséggel, gyerekkel. Megbeszélte vele, jöjjön neki segíteni, a segítés fejében a kitermelt fát nekiadja, így tudnak fűteni. Pár napig jött is, aztán egy hét után valami ürüggyel nem jött többé. Persze, a fa kellett volna neki, de dolgozni érte...!

DieNanny CH 2015.11.13. 08:59:29

@VHB:

Lásd az előző kommentem.

sellőlány 2015.11.13. 09:02:18

@VHB: Tetszik az ötleted! Kérlek, értesítsd, ha körvonalazódik ez ügyben vmi.

VHB 2015.11.13. 09:02:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ok. de ez a példa olyan általános, hogy megpróbálni sem érdemes még1x, vagy inkább tekinthető egyedi esetnek ott és akkor?

nemor 2015.11.13. 09:10:04

@Herr Géza: jesszompepi... nálunk a büfében van mindig kirakva doboz, hogy Pistike gyűjti az ovijának, kolléganő a kutyamenhelynek, és gyűlik is. Hát ez így elég reménytelennek látszik.

©________ 2015.11.13. 09:16:19

@Shanarey: szerintem kamerazzuk be az egesz orszagot es legyen is ott mindenhol egy figyelo.
O, varj....

1984

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.13. 09:32:12

@VHB: Eloszor is elnezest de dolgozom es ha van egy kis idom csak akkor tudok veled beszélgetni...:)
A fodrasz...
Osszeseperni a hajat, az utcan rendet tartani...szemetet osszgyujteni, falevelet, ...addig is tud a fodrsz pénzt keresni... a szakmajaval...ennek ellentetelezese a hajvágás...
Odajutas...reszletek de ...fontos...
Egyebkent a fadrasznak is hozzájuk kell menni betanitasra :)
Elszigetelődés...
Igen...ha nem mozdulnak ki elszigetelodnek...
A sajat meglátásom hogy a korforgast kell biztositani...
Falubelitol vásárolni, szolgáltatást igénybe venni...pénzért, csere alapon...
En igy kezdeném...
A tobbihez is igy állnék hozzá...mar a javasolt pontokhoz...

DieNanny CH 2015.11.13. 09:38:12

Most ránéztem a kiszamolo.hu oldalra. Elolvastam a kommenteket. Ha valaki csak ebből akar képet alkotni az országról, akkor kijelenthetjük: Mo. egy jóléti állam, ahol nincs szegénység. kiszamolo.hu/oszd-meg-a-koltsegvetesedet/#comments

(Tudom, sokkal többen vannak, akik nem írtak, és viszont rossz helyzetben vannak.)

DieNanny CH 2015.11.13. 09:47:11

@Csupacsí:

Én sem láttam, Géza kommentje után néztem meg még egyszer, és tényleg van! Még tábla is, ami jelzi! Szerintem nagyon gyorsan ment az autó, én megállítottam a videót, így vettem észre...

DieNanny CH 2015.11.13. 09:50:49

@VHB:

Ha ennyire romlik Mo-on az egészségügy, akkor 10-20-30 év múlva már senki nem akar visszaköltözni - annak ellenére, hogy most még így gondolja.

tanato 2015.11.13. 10:03:45

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerintem addigra annyira kevés orvos lesz,hogy orosz mintára 3 éves fősulit végzett felcserek fognak dolgozni főleg,szakképzett orvos csak az elitnek fog jutni.

VHB 2015.11.13. 10:25:33

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): én sem lógok itt 24/7 :)
Kezdem érteni miről beszélsz (vélem), de az egy másik eset-túl nagy falat.
Az én verzióm sematikusan vhogy így néz ki:
Probléma: sok a kiadás kevés a bevétel
Megoldás1: bevételek növelése (nem lehetséges)
Megoldás2: kiadások csökkentése (lehetséges)
Hogyan: a.)fodrászra fordított ktg.nullázása
b.) fűtési számla csökkentése
c.) további spórolási technikák adaptálása
d.)költségvetési fegyelem megtartása
Költségvonzat: hajvágógép, betanítás, sörkollektor, mókus és pénzügyi tanácsadás
Valahogy így képzelem.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.13. 10:48:01

@VHB: Értem...
De...az általam ajánlott verzióban meg a hajvagot sem kell megvenni..(igen ...sarkitok...)
Mindenki tesz hozzá valamit...
(hozzáadott munka) ...
Megpróbálni egyutt (a fodrasszal...etc) közösen túlélni...
Latja a falu...(település)...
A közértes vehetne , es arulhatna háztáji tojást, tésztát, mézet, zöldséget...
A rászoruló segítene rendbe tenni a kozert ...???...portajat...
A kouertes összegyűjti a sorosdobozokat...mint az elemet...
Na...szoval...en igy kepzelnem...
De ...en csak kívülről pofazok...
Es polgármester se vagyok...de ilyen lennék...

abci 2015.11.13. 10:58:02

@WHB, egyetértek!

Itt van egy sokakat érintő téma, HA-n is téma volt többször, valamint tv-ben, újságban:
"külföldi anyakönyvi esemény hazai anyakönyvezése" a.k.a. pl. gyerek külföldön született, hogy lesz magyar útlevele?
A FB-n indult egy csoport, az indítók, illetve később többen is írtak leveleket a Köztársasági Elnöknek, OV-nak, Ombudsmannak, stb. 2(!!!!) hónap múlva kormány rendelet módosítás született, jóval megkönnyítve az útlevélszerzést a külföldön született gyerekeknek. A jogszabály sajnos nem oldotta meg teljesen a helyzetet, tehát a M.o-n kezdett ügyintézés továbbra is a régi, hosszadalmas maradt. Illetve a többi anyakönyvi eseményre is a régi eljárás vonatkozik.

Tehát, itt egy lehetőség. Jótékonykodni ingyen. Sőt, még vissza is jön belőle pénz (bár azt kimutatni, hogy mennyit hoz egy jogszabályi egyszerűsítés egyéni szinten...:)
A cél, hogy a jogszabály tovább egyszerűsödjön, sok más európai ország mintájára, ahol nem centralizást, hanem helyi és azonnali anyakönyvezés van (több helyen Kelet-Európában is, nem csak Norvégia a példa).

Akinek van 1 perce, küldje el az alábbi szöveget a Köztársasági Elnöknek, Miniszterelnöknek vagy, akinek gondolja, hogy illetékes az ügyben:

"Tisztelt
A külföldi anyakönyvi események anyakönyvezése feleslegesen bonyolúlt, költséges és időigényes.
Kérjem T. ... úr támogatását, hogy a külföldi anyakönyvi események hazai anyakönyvezésében legyenek jogszabályi változások, melyek közelebb állnak az Európai Unió országainak hasonló jogszabályaihoz.
Kérem, hogy a Magyarországon beadott kérelmek helyi szinten, az Anyakönyvi Hivatalokban, az ügyintézés alkalmával azonnal elkészüljenek és átvehetőek legyenek."

Köztársasági Elnök:
www.keh.hu/uzenetkuldes

Miniszterelnök:
orbanviktor@orbanviktor.hu

©________ 2015.11.13. 11:02:29

@Zsuzsi65: zsuzsika, foltalaltad a spanyolviaszt, a jelenseget a maslow piramis mutatja:-D

DieNanny CH 2015.11.13. 11:03:34

@tanato:

"szakképzett orvos csak az elitnek fog jutni."

Az elit pedig lakóparkokban fog lakni, amit fegyveres őrök vigyáznak... Ja, hogy ez Dél-Afrikára hajaz...?

DieNanny CH 2015.11.13. 11:06:17

@VHB:

Tudom, ez csak egy példa, de az otthoni fodrászom kénytelen volt becsukni a boltját, mert nem volt elég kuncsaft...
hajvágógép --> kuncsaftok az occsó-hoz fognak menni --> fodrász becsukhatja a boltot.
Jól gondolom?

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.13. 11:19:22

@VHB: Értem...
De...az általam ajánlott verzióban meg a hajvagot sem kell megvenni..(igen ...sarkitok...)
Mindenki tesz hozzá valamit...
(hozzáadott munka) ...
Megpróbálni egyutt (a fodrasszal...etc) közösen túlélni...
Latja a falu...(település)...
A közértes vehetne , es arulhatna háztáji tojást, tésztát, mézet, zöldséget...
A rászoruló segítene rendbe tenni a kozert ...???...portajat...
A kouertes összegyűjti a sorosdobozokat...mint az elemet...
Na...szoval...en igy kepzelnem...
De ...en csak kívülről pofazok...
Es polgármester se vagyok...de ilyen lennék...

©________ 2015.11.13. 11:21:15

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: elkezdtem olvasni. Eddig az a kedvencem, aki 240ezret takarit meg, 40 a lakbere meg a rezsije es szerinte egy felnott ferfinak egy szelet pizza elegnek kell legyen vacsorRa

tanato 2015.11.13. 13:18:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Pl. hasonló a rendszer Törökország elhagyatott távoli vidéki részein és az orosz falusi világban is.Felcserek látják el a sleppet, orvos csak nagyon indokolt esetben jut.

glorianna 2015.11.13. 13:49:09

@VHB: Van már ilyen "adatbázis", legegyszerűbben az eduline.hu-ról érhető el, és vannak önkéntes tanárok, akik ingyen és bérmentve segítenek (többnyire skype-on), ha a tanuló elakad. Speciel én iskolaidőben havonta átlagosan 10 órát töltök el ilyen fizikatanítással. Az valóban jó lenne, ha a nebulók szegényebbjének valaki(k) biztosítaná(k) a számítógépet/laptopot/tabletet + netelőfizetést. Ismeretségi körömben mindenki, aki hardvert cserél, a régit igyekszik olyannak adni, akinek nem telik ilyesmire.
A legnagyobb gond azokkal van, akiknél nem hogy internet, de még áram sincs... becslések szerint a családok 5-6%-ánál semmilyen közmű (villany, víz, gáz, net...) nincs. Magyarországon, 2015-ben :(((

VHB 2015.11.13. 14:48:47

@glorianna: Nem hallottam erről az eduline.hu-ról, ezért gyorsan ránéztem.Ha jól sejtem a segédanyagok szekcióról van szó. Ez már majdnem az. amire én gondolok, de ebben semmi videós-szemléltetős dolog nincs.
Nem kell rögtön egy Brutális fizika szerű (pl.: youtu.be/WJqBVI2jDVs) nagy-költségvetésű produkcióra gondolni, hanem a korábban linkelt indexes érettségis videó lenne a minta. Annyi lenne a lényeg, hogy tegyük fel egy feladat megoldáshoz szükséges a Pitagorasz (Pythagoras?) tétel. A videó haladna tovább, de megjelenne egy buborékban, hogy "kattints ide a P. tétel magyarázatához". Valami ilyesmi módon építőkockáról kockára lehetne feltenni a teljes tudást.
Azért is lenne jó ha "rendes" tanárok adnák a nevüket meg az arcukat hozzá, mert garanciát jelentene a minőségre.
Belenéztem az eduline/segédanyagok/angol/jegyzet/feltételes mód-ba és rögtön az elején van egy ilyen, hogy "future present". Nem nagy dolog, feltéve ha tudod már a megoldást. De a példamondatoknál miért konzekvensen az előzőleg megadott nyelvi képletet _fordítva_ használja, na az rejtély.

Nem utolsósorban pedig elismerésem, hogy pedagógusként még van energiád ilyen extrára!

glorianna 2015.11.13. 16:09:52

@VHB: Köszönöm az elismerést, jól esik, de nem érdemlem meg, ui, elég régen elhagytam a pedagóguspályát. Az általad hiányolt műfajban is akad pár fizika-oldal: fizika.lap.hu/ - más iskolai tantárgyat nem kerestem :)
Visszatérve az eredeti témához: segíteni - valamennyit - mindenki tud. Neveltetésemből adódik, hogy a környezetemben igyekszem segíteni annak, akinek tudok, és aki elfogadja a segítséget. Azt gondolom, hogy a segítség nem tudható le némi pénz átutalásával.Tapasztalataim szerint sokszor nagyobb szükség van emberi szóra, odafigyelésre, némi rendszeres támogatásra - pl. gyereknevelési vagy életviteli tanácsokkal - mint pár forintra.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.11.13. 17:55:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem, nem ez az elkeserítő.

hanem a kőkemény rasszizmus és gyűlölet abban csodaszép fehér fejekben, az a borzasztó.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.11.13. 18:01:19

igyekszem konstruktívan is hozzászólni a témához és bevallom, nem tudok. nagy kalappal és sok sikert annak, akinek van felesleges kockáztatnivaló pénze és ideje, amit jobb híján a magyar fekete lyukba önt.
addig, amíg nem érez maga iránt felelősséget és nem támogatja a nyilvánosságot a magyar állampolgárok többsége, nem várható változás. ugyanaz a szemétdomb épül tovább, miközben mindenki azon igyekszik, hogyan ugorjon el a veszteségek vállalása elől. biztos jó játék ez, de a fenének van kedve ebben részt venni.

2015.11.13. 18:27:19

@adamskij: Nem tudom, én nem szeretném, hogyha a saját országomban kisebbségben élnének a magyarok.

Shanarey 2015.11.13. 18:36:58

@Csupacsí:

Gyalogátkelő helyekről beszéltem.
Sebaj.
Saját tapasztalatom okán írtam amit írtam.

Volt egyszer egy kis srác 1972-ben aki 4 évesen át akart kelni a gyalogátkelőn, és ennek okán egy ZIL teherautó alatt találta magát. Különösebb sérülések nélkül megúsztam.

Szerencsém volt, de ez nem jelenti azt hogy mindenkinek az lesz. Az apám is így halt meg, mert valaki nem tudta hogy oda kellene figyelni a gyalogátkelő miatt.

A kamera frászról meg annyit hogy aki nem tesz semmi rosszat annak nem probléma ha látja a kamera. Amúgy sem nézi senki a felvételeket, csak akkor ha valami történt, akkor nézik vissza.

Tudományos tény, hogy nincs olyan ember, aki órákon keresztül bámulva egy kamera, avagy kamerarendszer képeit, az tényleg látja is ki kicsoda és mi is történik.

2015.11.13. 18:52:42

@Shanarey: Enélkül is váltanék. Ez már tényleg csak csepp a tengerben.

kardio1 2015.11.13. 19:41:24

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nekem más okaim voltak, amelyek külföldre vonzottak, mint neked. Nem éreztem rosszul magam Magyarországon, nem zavart a kozhangulat. És mások az okok, amik miatt még mindig itt vagyok, mint amik téged itt tartanának.

kardio1 2015.11.13. 19:50:12

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): a magyarországi nyugdijjarulekod, amit befizettel, nem vész el, mert a majdani nyugdíj kiszamitasanal figyelembe veszik. Ha két európai országban fizettél x, illetve y évig járulékot, majd x+y év elteltével nyugdíjba mennél, mindkét állam kiszamolja, mennyi nyugdíj járna tőle neked, ha x+y évig ott fizettél volna járulékot és a magasabbat kapod. Azt hiszem, így számolják. Úgyhogy a jarulekfizetes ideje mindenképp számít.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.13. 19:52:59

@puhacica: Bizony nagyon nagy igazságod van.
Sokan abban a tévhitben vannak hogyha nem kell vizsgát tenniük akkor nem vonatkoznak rájuk a szabályok.
Jó példa erre a biciklisek. Szinte egyik sem áll meg a piroslámpánál.
A gyalogosok is simán cikáznak az autók között tíz méterre a zebrától.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.13. 20:27:33

@kardio1: köszönöm... nagyrészt már tudom... utánna néztem mert haladok a nyugdijas kor felé...
kicsit elkeseredésbül jott a mondat...
nem tudom mi lesz azzal a pénzel amit én fizettem be Mo on...
még van 15 évem ,és most már elkezdtem az öngondoskodást...
ennek talán nagyobb ,, ertéke ,, marad meg itt ausztriában mint Mo on...

2015.11.13. 20:27:34

@kardio1: Én sem érzem magamat rosszul, és kurvára nem érdekel a közhangulat. Engem az érdekel, hogy legyen valami jövőkép és stabilitás. Ezekben sajnos Mo. nem tud mit adni.

2015.11.13. 20:29:11

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): Túlságosan a magyar nyugdíjra ne akarj azért támaszkodni. Habár nem tudom az életkorod, de pár évtized, és a jelenlegi nyugdíjak töredékét fogják adni majd az akkori nyugdíjasoknak. Ez így lesz, és ezen senki és semmi sem fog változtatni.

kardio1 2015.11.13. 20:49:57

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): az öngondoskodás mindenképpen jó ötlet. Sok sikert!

kardio1 2015.11.13. 20:51:38

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ha jovokepet és stabilitást keresel, adg vagy pappito környékén keresgelj. Európa nem a legjobb célpont.

kardio1 2015.11.13. 20:53:12

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ez minden jelenlegi jóléti államban így lesz. Sehol sem fenntarthato a rendszer.

kardio1 2015.11.13. 20:54:24

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: a kozhangulat része az egyébként, hogy nincs jövőkep.

2015.11.13. 21:39:28

@kardio1: Azokba az országokba nem lehet csak úgy bejutni... :)

kardio1 2015.11.13. 22:01:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: pont azért, mert vigyáznak a stabilitásra meg a jövőképre :-)

2015.11.13. 22:22:48

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): Azért várjuk ki a végét. Senki sem tudja megjósolni, hogy pl. itthon v. bárhol máshol Európában 30 év múlva mi lesz. :)

Pebbles 2015.11.23. 13:12:15

@VHB: szia. kicsit le vagyok maradva, mostanaban nem olvastam hataratkelot. szegyenszemre ;) nade. en szivesen beallnek a 10 euros korbe. sot tovabbmegyek, ha a jotekonysagi szervezet az en cegem alltal elfogadott szervezet akkor akarmennyi penzt adomanyozunk a ceg ahol dolgozom megduplazza azt. jelenleg mint green champion mukodok ( a corporate responsibility-n belul), szerveztem mar nehany esemenyt cegen belul is. igy pl. a Bator tabor foundationnek sikerult eljuttatnom 240dollart innen (dollar mert amerikai multi cegrol van szo).
akar igy, akar ha csak a 10eurra van szukseg meg oltetre en nagyon szivesen csatlakozom a mozgalmadhoz irorszagbol.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása