oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. november 07. 06:47,  Mit tehet a kisember? 480 komment

2015. november 07. 06:47 Határátkelő

Mit tehet a kisember?

„Gyere haza, és tegyél a változásért”, és „majd a hazatérő határátkelők megváltoztatják az országot”, és még sorolhatnánk azokat a mondatokat, amelyek rendszeresen elhangzanak elég sok helyen. De hogyan is működhetne ez a mindennapokban, egyáltalán, reális gondolat-e ez? Ezen töprengett el Digger, aki le is írta vitaindító gondolatait.

Ha van kedved, örökítsd meg egy napod (akár több, akár kevesebb szöveggel), ne habozz, készítés pár képet, írj mellé pár sort és küldd el a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!!

kubikusok_foto_escher_karoly.jpg

„Ez egy vitaindítónak szánt írás. Jártamban-keltemben sokszor sok helyről hallok egy népszerű felvetést. Magyarország jobbá tételéről van szó. Elhangzik rengeteg olyan mondat, hogy „a fejekben kell rendet tenni”, a „morálnak kell megváltozni”, meg „gyere haza és tegyél a változásért”, aztán „az embereknek kell megváltozni”, merthogy „meg kell változni az országnak”. Ilyen és ehhez hasonló kijelentések gyakran hangzanak el ilyen-olyan fórumokon.

Mit tehet a kisember? Kicsit nézzük meg ezt közelebbről. Soha senki a fenti kijelentés után még nem beszélt a hogyanról. Tegyük fel, hogy én, a melós Diggerdriver holnap hazaköltözök.

Én már láttam a szárnyaló építőipart, láttam az itteni emberek mentalitását, láttam a viszonylag élhető országot. Tehát mit és hogyan kéne tennem, hogy tízmillió ember megváltozzon?

Hogyan fogjak hozzá?

Például elmegyek egy szimpatikus párthoz (???), és felajánlom segítségemet. Merthogy jobbítani szeretnék. Ilyen világmegváltó emberek már az ántivilágban is voltak. Hogy működött ott? A párttitkár odament a hőzöngő melóshoz hogy „gyere közénk, elvtárs, lépj be a pártba és belülről reformáld meg a rendszert”.

Aztán mikor a palimadár megkapta a pártkönyvét, akkor hamar elmagyarázták neki, hogy mi az a pártfegyelem és mi jár a megszegőinek. Onnantól kezdve csak a bólogatás maradt neki. A mai pártok mások? Ugyan már…

Milyen más út marad? Tüntetés?  Igen, az járható út. Óriási sikere volt például az internetadó elleni demonstrációnak. Meg a… meg a… akárhogy visszagondolok, több nem jut eszembe. Az internetadót készségesen visszavonták, na, győzött a nép, ilyen egy igazi demokrácia. Aztán hoztak vagy három másik adót, amivel beszedik az internetadó többszörösét.

Szóval milyen úton induljak el? Dolgozzak, fizessek adót, legyek törvénytisztelő állampolgár és éljek példamutatóan?  Jaa, hogy mielőtt kimentem külföldre akkor is így éltem és senkinek nem jutott eszébe, hogy példát vegyen rólam. Ilyen példamutató élettel csúsztam egyre lejjebb.

Mit tehetek én, a kisember, hogy megváltozzon egy ország gondolkodásmódja? Hogy az állam ne fejőstehénnek nézze a vállalkozót, hogy a vállalkozó ne rabszolgának nézze az alkalmazottat és a melós ne burzsuj kizsákmányolót lásson a főnökében?

Én tudom azt, hogy milyen, mikor egy csapat a közös célért dolgozik és amikor a főnök partnernek tekinti a segédmunkást is. Tudom, mi az a pozitív inspiráció. Na most ezt a tudást kéne valahogy átültetni néhány millió ember fejébe. Már csak annyi kéne, hogy valaki elmondja, mi ennek a kivitelezési módja a gyakorlatban.

Menjek oda Quhetes Bélához és mondjam neki hogy

- Te, figyu, miért nem fizeted meg jobban Lakatos Stathamet?

- Én nagyon szívesen megfizetném, de ha neki adok 30 ezer forint fizetésemelést, akkor annak sokszorosát kell befizetnem az államkasszába. Nem a Statham pénzét sajnálom, hanem az államnak fizetendő sarcot.

Mit mond az állam?

- Ha nem szedek be, vagy nem kényszerítek ki annyi adót, akkor nincs hároméves GYES-GYED, akkor nincs korkedvezményes nyugdíj senkinek, akkor nincs  még olyan egészségügy vagy oktatás sem, amilyen most. Ja és természetesen nincs a seggem alatt Audi, meg a majdani unokáim jólétét is biztosító jövedelem. Nem fizetés, jövedelem. A fizetés minden állami alkalmazottnak a te adódból származik. Hidd el, az semmi. Nem tétel. Viszont ezen felül adsz nekem ennél jóval többet. LEHETŐSÉGET. A legnagyobb fizetésnél is többet ér, és jövedelmezőbb.

Hagyjuk a politikát, lépjünk tovább!

Mit tehet a kisember? Népszerű lózung, hogy fogjunk össze. Hogy közösen együtt tegyünk az országért. Rendben van, csak mondja meg valaki a mikéntjét. Milyen törvényes útja van? Négyévente mindenkinek megadatik nyolcmilliomod részben beleszólni a kormányzásba.

Törvénytelen úton? Hogyan? Puccsal, forradalommal vagy mivel? A magyar ember vesztésre van trenírozva. Koppánytól Dózsa Györgyön át az 56-os forradalomig Magyarországon hatalom elleni megmozdulás nem volt sikeres.

Több mint ezer év alatt a magyar ember olyan trenírozást kapott, mint Indiában a kígyóbűvölők kobrája. A kobra, mielőtt támad, felemelkedik, és bordáit kifeszítve felvesz egy támadóállást. Ha tovább ingerlik, odavág.

Ha ezt az ingerlést egy bottal csinálják, akkor természetesen minden marási kísérlet sikertelen. Ezt napokon keresztül szüntelenül elvégzik a kígyóval, egészen addig, míg kiölik belőle a támadási ingert.

Annyi marad neki, hogy feláll támadóállásba. Leveszik a kosaráról a fedelet, ő kiemelkedik és a furulyát az ingerlő botnak vélve annak mozgását leköveti, de nem vág oda.

A magyar ember pontosan ilyen tortúrán esett át több mint ezer éven keresztül. Minden szabadulási kísérlete kudarcba fulladt. Volt időszak, mikor még a just murmurandi, a morgás joga sem járt neki. Ma már igen.

Körülbelül úgy van vele, mint a viccben, mikor megkérdik a Bodri kutyát, hogy mikor volt jobb a kommunizmusban vagy most a demokráciában?

- A kommunizmusban öt méter hosszú láncon éltem, az étel viszont tizenöt méterre volt, ráadásul ha ugattam, megvertek. Most tizenhárom méter hosszú a láncom, az ételt még mindig nem érem el viszont ugathatok kedvemre.

Itt tartunk.

Egy taxissztrájk és következményei

Mit tehet a kisember? Volt egyszer egy taxissztrájk. Nincs még egy olyan közösség, amelyik olyan gyorsan elnyerte a lakosság szimpátiáját, mint a taxisok, és amelyik ugyanolyan gyorsan el is veszítette.

A kormányzat megtanulta, hogy apránként, kis lépésekkel kell irányítani a népet a rossz felé. Szépen óvatosan terelve észre sem veszi, hogy a nyakáig ér a szar, de ha lökdösik, azonnal betámaszt. Mekkora benzinár verte ki a biztosítékot akkor? Mennyi a benzin mai ára? Mekkora ugrással provokálták ki a sztrájkot és mekkora lépésekkel jutottak el a mai árig? Na, ugye.

Aki olvasott már tőlem építőipari írásokat, az tudja, hogy mindent megfigyelek, mindent dokumentálok és levonom a következtetéseket. Rengeteg újítást lehetne bevezetni az otthoni építőiparban, amitől hatékonyabb lenne. Én egyszerű melós létemre hogyan tudnám mindezt átültetni az otthoni gyakorlatba?

Már a törvényi szabályozások is mások a két országban. Ami az egyik helyen elfogadott gyakorlat, a másik helyen tilos. Tudok olyan dologról, aminek létjogosultsága óriási nagy Magyarországon és rendkívül kicsi Angliában, mégis Angliában vált gyakorlattá.

Tudok olyan piaci lehetőséget, amit megfelelő tőkével otthon sikerre lehetne vinni, óriási hasznot hozna. A mai világban ki kockáztatná a pénzét? Mindegy is, ettől nem változna meg tízmillió ember mentalitása.

Például tisztelni kéne a magántulajdont. Nem vinni el egy deszkát az építkezésről, mert az valakinek a tulajdona. Ez lenne az alap. Mit mond erre a dolgozó? - Majd ha megfizetsz, akkor nem lesz szükségem arra, hogy lopjak tőled.

A másik kérdés. Az állam tiszteli a magántulajdont? Hány ember vállalkozását, hány ember megélhetését tették már tönkre törvényi szabályozással?

Van tekintélye az államnak? Államtitkártól felfelé kit lehet hiteles embernek tekinteni? Mondjunk Magyarországon egyetlen embert, akit példaként lehet állítani a nép elé. Magas pozíciót betöltő vagy sikeres vállalkozást vezető embert.

Mit tehet a kisember? Lózungokat puffogtatni nagyon könnyű. Közhelyektől még nem változott meg senki gondolkodásmódja. Azt mindenki meg tudja állapítani, hogy valami nem jó. És? Innen hogyan tovább? Ha valaki a magyar embernek azt mondja, hogy ne rohanj neki a falnak, mert betörik a fejed, akkor kétszeres erővel rohan neki. Nehogymá’ más mondja meg…

Mi a fő probléma?

Az emberek elveszítették a jövőbe vetett hitüket és a vezetőikbe vetett hitüket. Az ország nem egységes és nem tud felsorakozni senki mögé. Ha most jönne egy karizmatikus vezető, annak sem hinnének. Ennyi ígéret után immunissá váltak az igazságra is. Elvették a nemzeti jelképeiket, nincs mi mögé odaállni.

A köztársasági elnöki pozíció egy közröhej, az egésznek az a hátránya hogy nincs előnye. Halkan kérdezem, hogy az a kitétel miszerint a Köztársasági Elnöknek a nemzet egységét kell megtestesíteni, mennyiben fedi a valóságot?

Mit tehet Diggerdriver, ha hazamenne? Gyanítom semmit. Elmenne dolgozni valahova, ahol keresne százötvenezer forintot és besavanyodva nosztalgiázna londoni éveiről.

Aztán felvetődik egy másik lényeges kérdés. Miért nekem vagy bárki más pórnépnek kéne megváltani a világot Magyarországon? Én élni akarom a magam életét. A kispolgári családapa életét. Nincs küldetéstudatom. Látom, hogy Magyarországon valami nem működik. És? Azt is meg tudom állapítani ha egy TV nem működik. A megjavítását mégis meghagyom másnak.

Mi a megoldás? Erre várom a válaszokat.”

Digger blogját itt érhetitek el.

(Fotó: Escher Károly) 

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr878056430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2015.11.08. 16:28:46

@A nagy kékség: ezt pont jókor mondod amikor pont az egekbe baszódnak folyamatosan az ingatlan árak, lakbérek.
150 ezer? Hát igen az az olyan minimum hogy evés, ivás, alvás, fűtés ilyenek mellett egy kevéske marad is talán, de vannak akiknek 47 ezerből kellene megélni, de ők biztos hülyék hogy nem tanultak meg minden blablabla.

Köldök_szösz 2015.11.08. 16:28:53

A változás itt olyan mintha a sivatagból akarnák óceánt csinálni egy vödör vízzel.

élhetetlen 2015.11.08. 16:29:47

@Bal: Kimondtad az igazat, ha nem is akartad. „De nem minden területet nyúl le az állam.” De, (függetlenül az esetleges hazatelepülőktől), meg tudod jósolni, hogy legközelebb mit nyúl le az állam? Szerinted kevés volt. Trafikügylet. Fogalmad sincs, hány hírlapárus ment tönkre, mert aki bement egy doboz cigiért, az esetleg vett egy lapot, de csak a lapért nem megy be. Itt, mellettem három dobta be a törülközőt három év alatt. A falusi kisboltokról ne is beszéljünk, csak a kenyérből, tejből nem él meg, bezárt, se tej, se kenyér, se cigi. Szerencsejáték. Nem egyszerűen betiltották, hanem előtte belógatták, hogy csak központi szerverről, ráköltött a tulaj több száz ezret, aztán tiltották be. Nyelviskolák, közműszolgáltató stb, és egy olyan kormánypárti megnyilatkozás, nem emlékszem, hogy ki volt, de azt találta volt mondani, hogy a fürdőszobám felújításához is olyat hívok, akit ismerek, azaz állami beruházás csak ismerősnek, legfeljebb erre írjuk ki a pályázatot. Mindezt úgy írtam, hogy nem vagyok érintett a versenyben.

pamut 2015.11.08. 16:52:53

@fhdgy: Igazából fogalmam sincs kikre vagy mikre gondolsz paraziták alatt. És bevallom: megkérdezni sem merem :)

Én nem nagyon tudok külső ellenségről vagy a magyarokat kívülről kizsákmányoló valamiről, maximum belső "parazitákról" tudok, ha már ezt a szót használod.
Mindenesetre én nem akarnám rátolni a felelősséget másokra, 25 éve a magunk urai vagyunk, és nem sokra vittük, és a kilátások sem rózsásak finoman szólva.

pamut 2015.11.08. 16:58:51

@diggerdriver: Köszi :)

Nagyon tetszett a posztodban a kígyós példa. Lopom :)

Ezt amúgy ha jól tudom a szakértők "tanult tehetetlenség"-nek hívják, a wikipédia ezt így írja le:
"Tanult tehetetlenség a pszichológiában az a mentális állapot, mely során az egyén az egymást követő kiszámíthatatlan negatív ingerek hatására feladja, hogy azokat megpróbálja elhárítani, még akkor is ha elkerülhetőek lennének, mert arra a meggyőződésre jut, hogy nem képes ezeket az averzív ingereket befolyásolni."

Igen, szerintem ez már nálunk nemzeti szintű állapot. Végül is jogos, 500 éve csak szívunk, veszítünk, az örök kudarc, a minden próbálkozás elbukása a történelmi tapasztalat, ami beivódott a kollektív tudatba, és ez lebénítja az egész nemzetet.

blackhairlady 2015.11.08. 17:01:34

Szerintem meg csak egy haboru valtoztatna meg az emberek hozzaallasat, amikor mindent az alapjaitol kellene ujja epiteni. Ezt en nem kivannam senkinek sem, inkabb maradjon a langyos pocsolya.

pamut 2015.11.08. 17:05:16

@A nagy kékség: Ezt nem rólad írtam, nem kell magadra venned. Nyilván vannak kivételek, nyilván van némi visszaszivárgás is, de az esetek bő 90%-ban az van amit írtam, amit pár kivétel nem ellensúlyoz.

Nem tudom hogy lehet nem észrevenni, hogy Magyarországról több százezer ember ment nyugatra, többségükben fiatalabbak és képzettebbek a magyar átlagnál (meg vállalkozókedvűbbek, ambiciózusabbak is nyilván), ez pedig automatikus azt jelenti, hogy az itt maradottak átlaga gyengébb minőséget jelent. Nem tudom másképp megfogalmazni, nem tudom mit írjak még neked, magadra venni nem kell, ez kifejezetten átlagról szól nem egyénekről.

©________ 2015.11.08. 17:09:06

@A nagy kékség:
Ahogy elnéztem, Babette még sosem tett fel neked kérdéseket.

És én sem.

fhdgy 2015.11.08. 17:09:13

@pamut: Én nem használtam azt a szót, hogy parazita, élősködők siserehadáról, igen arról beszéltem. Jó, persze szinonímákról van szó!

Külső ellenségről meg végképp nem beszéltem. Te nem tudsz elképzelni belső élősködőt? Vagy csak nem mered vagy csak adod az ártatlant?

Szerintem nagyon is tudod!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 17:35:11

@élhetetlen:
A politikus nem szakértő, igazad van.
A jó politikus annak a szakértője hogy megtalálja és a megfelelő pozícióba tegye a különböző területek szakértőit.
Na ez a nagy tudomány.

33621 2015.11.08. 17:52:43

@Csupacsí: Miért nem te vagy Babette?

Bal 2015.11.08. 18:03:41

@fhdgy: bocs, hogy nem vagyok elég jó Megváltó. Követtél már néhányat, gondolom ;)

www.youtube.com/watch?v=rHZN25yAPAo

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 18:16:40

Kedves Határátkelő! Ne haragudj, de nem értelek. Fentebb teljesen normálisan, emberi hangnemben szóltam Philosoraptorhoz, mire ő a válaszában már megint burkoltan sértegetett. Erre én reagáltam volna (szerintem semmi olyan nem volt a hozzászólásomban, ami miatt nem kerülhetett ki, mindössze rákérdeztem, hogy itt valóban erre a színvonalra van-e szükség), erre azt a válaszomat megint nem raktad ki. Miért nem? Mit ártok én azzal, ha válaszolok a kötekedésre? Vagy ha nem szeretnéd, hogy ilyen irányba haladjon tovább a beszélgetés (amit megértek), akkor miért nem szólsz rá az illetőre? Miért mondhat ő rám olyat, hogy "frusztrált energiavámpír" vagyok? És ha már ilyet állít, akkor arra én miért nem válaszolhatok? Miért nem hagyod folyni a beszélgetést? Azért ez még egyikünk részéről sem anyázás. Van, ami belefér. Én nem szoktam megsértődni (amúgy sem), csak időnként jó lenne, ha nem csak az egyoldalúságot támogatnád. Én (másokkal ellentétben) tényleg igyekszem betartani minden szabályt. Segíts egy kicsit rendbe tenni a dolgokat, kérlek! Köszönöm!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 18:16:49

@Csupacsí: Kedves Csupacsí! Tök egyszerű: én nem szólok hozzád, nem utalok rád a másokkal folytatott beszélgetésekben, nem teszek kétértelmű megjegyzést másoknak a személyedről; te nem szólsz hozzám, nem utalsz rám a másokkal folytatott beszélgetésekben, nem teszel kétértelmű megjegyzést másoknak a személyemről. Magyarul tiszteletben tartjuk azt, hogy mindketten másképp látjuk a világot, és úgy teszünk, mintha nem léteznénk egymás számára.

Szerintem ez nem bonyolult. Meg tudod tenni? Én igen.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 18:16:56

@pamut: "de az esetek bő 90%-ban az van amit írtam"

Ezt honnan veszed? Mármint ezt a sziklaszilárdnak hitt értéket? Tudod, mit kapok én itt, ha hasonlóan pongyolán merek fogalmazni?

Na mindegy. Te tudod, hogyan akarod látni (és láttatni) a dolgokat.

fhdgy 2015.11.08. 18:17:10

@Bal: Hithű ateista vagyok! És mint matematikus a tudományban hiszek, nem a megváltókban, főleg nem a hamisakban.

Bal 2015.11.08. 18:26:22

@fhdgy: én nem hazudtam neked semmiben. Ha neked valamilyen titokzatos személyes okból olyan emberek példái kellenek, akik már hazamentek és sikeres hi-tech céget alapítottak (és nem csak tervezik,mint én), ismerek ilyeneket. De nyilván nem fogom neked megadni a telefonszámukat.

Bal 2015.11.08. 18:28:10

@Herr Géza: a példa mondom a méretekről szólt. Profit helyett írhattam volna alkalmazottak számát is, a lényegen nem változtatna.

2015.11.08. 18:32:28

@A nagy kékség: Nem, abszolút nem. De te amúgy sem akarsz szektás lenni. Te különb vagy a többieknél, nem illenél bele a közösségbe. Ezt a műmártír baromságot meg ne erőltesd, nagyon gyenge. Tudod, aki nem kíván részese lenni egy fórumnak, vagy bármiféle internetes közösségnek, az szépen, csöndben távozik. Tudd be annak, hogy mindenki hülye rajtad kívül, könnyebb lesz így élni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 18:38:20

@TrójaiVasParipa:
Igen, pontosan 30év szakmai gyakorlattal a hátam mögött 150ezer forint fizetéssel mondtam azt hogy kenjétek a hajatokra.

fhdgy 2015.11.08. 18:42:41

@Bal: Bocs, de én nem beszéltem semmi féle hazugságról.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy olyan dolgokról beszéltél ( hogy mennyi pénzt lapátoltál haza, mennyi éhenkórásznak adtál ), hogy bár kétkedtem, és ezért azt kértem, hogy támaszd valamivel alá. Erre jöttél a bankszámlakivonatra való hivatkozással és hasonlókkal.

Csak szerettem volna, ha valami meggyőző érveléssel eloszlatod a kétkedésemet. Most meg már a hazugságoknál tartunk!

Ezt a metamorfózist már tényleg nem értem, tényleg ideje abbahagyni, mert csak belekeveredünk, mint macska a cérnába!

Bal 2015.11.08. 18:43:12

@martineden: az ekvivalens munkát, tehát a minimálbéreket hasonlítsd már össze, ne egy messze átlag feletti magyar fizetést a jelenlegi EURHUF szerint ekvivalenssel. A holland háromszázezer a lakhatásra és kajádra elég, a magyarból meg fenntartasz egy családot.

A magyar minimálbérre a számaid úgy néznek ki, hogy 220EUR nettó, 338EUR bruttó, 97EUR munkavállalói:

officina.hu/gazdasag/93-minimalber-2015

Hol van ez a holland 1170-1400-230-tól? Ha ugyanazt a terméket tudja a melósod előállítani, hol éri meg?

Na és persze Hollandiában, mint mindenhol Nyugaton brutálisan progresszív adózás van. Az én teljes adó per nettó fizetés rátám szerintem bőven 50% felett van itt Angliában.

Bal 2015.11.08. 18:46:51

@élhetetlen: Mint írtam, ez teljesen egyszerűen elkerülhető: külföldi piacra kell termelni, kint eladható terméket kell csinálni. Más nem is segít sokat, csak a tortát szeleteli újra.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 18:54:51

@TrójaiVasParipa: Induljunk ki abból, hogy ha valaki kiköltözik, és nem szakmunkát, hanem segédmunkát végez, akkor bizony kint sem lesz elég a fizetése egy önálló lakásra, tehát valószínűleg szobát kell bérelnie, azaz társbérletben kell gondolkodnia. Nem mondom, hogy mindenki ezt teszi, de az egyszerű matek elég gyorsan kiadja, hogy azért (egy keresettel számolva) a kinti minimálbérből sem lehet olyan nagyon ugrálni, már ami a lakhatást illeti. És akkor az egyéb járulékos kiadásokat még nem is említettem, ami (arányait tekintve) a legtöbbször szintén drágább, mint itthon.

Ezek után itthon se a lakásárakat és az önálló bérleményeket vegyük alapul, hanem a szobák árait, és ehhez képest nézzük meg, hogy mire elég az a nettó 150 ezer forint.

Bal 2015.11.08. 18:55:55

@fhdgy: nem értem, mit akarsz hallani. Azt értem, hogy szerinted kamuzok, de hogy hogyan tudnám ezt egy nyilvános fórumon "érveléssel" kizárni, arról halvány lila gőzöm sincs. Szerintem neked sem. Mit kéne ide beposztolnom? A munkaszerződéseket? A transferwise history-m? Vagy a házunk fotóját? Röhej.

Azt is írtam kábé háromszor, hogy az én személyemnek semmi köze ahhoz, amiről beszélünk, így aztán nem is vagyok túlságosan motivált bármit bizonygatni neked, mert ez a mondandóm érvényességén egyáltalán nem változtat. Amit láthatóan nem vagy képes megérteni.

Határátkelő 2015.11.08. 18:57:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: @A nagy kékség: Mi lenne, ha inkább nem foglalkoznátok egymással? Egyszerűbb lenne az élet mindenkinek.

Köszönöm.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 18:57:44

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Akkor hadd kérdezzem meg, hogy ennek az internetes közösségnek ez a színvonala? Vagy ez csak a te sajátod? Még mindig azt mondom, hogy én fentebb egy tök normális beszélgetést folytattam (volna) veled, de a nekem célzott válaszaid enyhén szólva is szint alattiak. Így nehéz együttműködni, és abban is biztos vagyok, hogy a te megjegyzéseid nem viszik előrébb a beszélgetést. Én elhiszem, hogy a tököd is kivan már a hazai helyzettel, és én a távozásodhoz sok sikert is kívántam, de azért nem kell állandóan kötekedni. Nem lehet, hogy kettőnk közül nem én vagyok "frusztrált energiavámpír", hanem te?

2015.11.08. 19:00:27

@Határátkelő: Végül is, ez a legegyszerűbb megoldás.

2015.11.08. 19:08:01

@A nagy kékség: Én viszont nem akarok veled beszélgetni, csak nem bírom elviselni, amikor valakiből csak ömlik és ömlik a sok faszság, és nem veszi észre magát. Aztán meg jól felháborodik, ha valaki szóvá meri tenni. Ezért mondtam korábban is, hogy te tökéletesen leképzed az otthoni átlagmagyart.

Figyelj, kettőnk közül nem én akarom megmondani a másiknak, hogy mit csináljon, hogyan csinálja, hogyan ne csinálja. Kettőnk közül nem én akarom mindenáron bebizonyítani, hogy aki kint él, az boldogtalan, szarul él, mindig suttyó bevándorló marad, és a többi. Felnőtt, értelmes ember eltudja fogadni a másik döntéseit, ha még azok esetleg rosszak is, ítélkezés nélkül.

Ha ezekkel a dolgokkal újat mondtam, akkor ideje lenne gyakorolni egy kis önkritikát.

Amúgy meg ígérem, többet nem reagálok a hülyeségeidre. Beszélgessél önmagaddal.

fhdgy 2015.11.08. 19:09:22

@Bal: Jó, elmondom, csak ne legyen belőle harag!

Ha azt írtad volna, hogy befektettél Mo. 100 milló forintot és nem azt, hogy lapátoltad haza a pénzt, ha azt írtad volna, hogy x embernek adtál munkát, megélhetést és nem azt, hogy éhenkórászokon segítettél, akkor sokkal hihetőbb lett volna a szöveged és sit venia verbo, nem tüntél volna nyeglének!

Így érthető vagyok?

©________ 2015.11.08. 19:15:21

@A nagy kékség:
Hajrá, csináld.
Egyben próbálj meg másokat nem elítélni, sem közvetetten sem közvetlenül, ne sértegesd őket, ne személyeskedj, ne sértődgess, és ne képzeld magad megmondóembernek, és pláne ne szalad az óvónénihez minden nap kétszer.
S ha egyszer nem szólsz hozzám, akkor ne tedd.
Én meg majd eldöntöm, mit teszek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.08. 19:26:02

@Ana72: ma olvastam a facebook falamon: a mai magyar foci erdményeit elnézve, a kötelező focioktatást össze kellene vonni a hittannal :-)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 19:37:53

@Határátkelő: Én is így gondolom, és a jövőben ehhez fogom tartani magam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.08. 19:43:12

@diggerdriver:
egyetértek.

gondolom, nem vagyok egyedül azzal, hogy ha az ember megengedheti magának, akkor inkább legyen a családjával, kicsi gyerekeivel vasárnap délelőtt a húsleves-rátott husi- krumplipüré szentháromság legyártása helyett,.
az én nagymamám akkora faxnit tudott csinálni ezekből minden kibatt hétvégén, hogy még mindig úgy _érzem_, habár már tudom tapasztalatból, hogy igaziból nem is olyan bonyolult összedobni egy ebédet, de ha az ember nagyon akarja, akkor kis erőfeszítéssel kollektív és permanens szenvedést lehet belőle csinálni.
egyébként még most 90 évesen is ragaszkodik a minden egyes vasárnap szenvedős főzéshez, pedig mindig utálta, és minden hétvégén megy a késdobálás anyukámmal, hogy nem fogad el segítséget, ő félig kihal az erőlködéstől, a kaja meg ehetetlen. ahelyett, hogy leülne a fiam mellé mesélni meg mondókázni félórát, és hagyná, hogy én főzzek. de 90 évesen már gondolom nem változik meg az ember, inkább még az utolsó pillanatig szenved még a kibaszott főzéssel is. nagyon nincs a helyén még mindig pár ilyen dolog ebben a kultúrában, és csak remélem, hogy a fiatalabbak már nem is így csinálják (de fogalmam sincs).
Thaiföldön a kedvenc dolgaim közé tartozik, hogy mivel nem adóztatják és szivatják szét a kisvállalkozókat, gyakorlatilag olcsóbb kifőzdében venni a kaját, mint főzni. a kertvárosokba menő főutak mentén kint vannak minden este akondérok meg fazekak, mindenki néhány dologra specializálódik csak, főz egy orbitális adag zöld curryt vagy sült csirkét, és viheted haza nejlonzacskóban. rendes curry szószt csinálni akkora pepecselős szívás, hogy szerintem már senki nem csinálja otthon. a profik meg ha már nekiállnak, lesz egy egész kondérral. totális win-win.

fhdgy 2015.11.08. 19:51:59

@Dragonlady (Bp, Hun): Huhú, tetszik, nagyon tetszik!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.08. 20:05:04

@Csodabogár: "Viszont soha nem fogom megérteni, hogy akinek van kertje és eredetileg az életéhez tartozott a bármilyen élelmiszer megtermelése, az miért hagyott fel vele"
mert ugyanannyiért megveszi a teszkóban, mint amennyibe kerül a mag meg az állandó locsolás, és akkor legalább nem kell vele szívni 35 fokban, vagy nem zabálják meg szüret előtt egy héttel a csigák. (mondjuk az más, ha valakinek nincs munkája, és amúgy is egész nap csak lógatja. de amikor a tesóm este 9-kor havi zárás után hazaesve locsolta a ribizliket, mert én már nem bírtam 9 hónapos hassal, akkor nem volt vicces, ja meg amikor a rohadni kezdő cseresznyét szedte le úgy, hogy én lentről világítottam neki zseblámpával. a gyermekágy végére ki is száradt a fele ribizlibokor, mert nem bírtuk, ki ezért, ki azért.)

DieNanny CH 2015.11.08. 20:18:29

Ó, hát mindenki itt van???

SzZoole 2015.11.08. 20:22:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: itt,itt es jo,hogy jottel mert megint dedosat jatszanak Es szukseg van egy igazi nannyre,aki rendet tesz koztuk,ugy hogy legyszives csinalj valamit:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.08. 20:23:40

@Zoole[uk]: az átlag dedós sokkal értelmesebb ennél :-D

SzZoole 2015.11.08. 20:38:44

@Dragonlady (Bp, Hun): valoban:)
Eddig azt hittem,hogy tolem gyagyasabb nem igen van ezen a blogon,de ugy latszik tevedtem:)))

puhacica 2015.11.08. 20:39:41

@A nagy kékség: igen, itt ez a szint. odebballsz?
(milyen csapathoz akarsz te tartozni? azokhoz, akik kulfoldon elnek vagy azokhoz, akik a blogon elik az eletuket. ugy hallottam, mindketto szanalmas cselekedet.)

montroyal ( CAN qc) 2015.11.08. 20:45:01

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Az oktatást szándékosan teszik tönkre. Nem vagyok összeesküvés-elmélet hívő, de hogy direkt csinálják, abban biztos vagyok. Eü. ugyanez, csak pepitában. Fogalmam sincsen, hogy mit lehet ellene tenni. Beíratod a gyerekedet magániskolába, meg mész magánklinikára. Ha van rá pénzed.

ez jo... akik tonkre teszik ( ok tehetnenek ellene )- nekik van penzuk maganiskolara es maganklinikara es lesz is mindig ..

montroyal ( CAN qc) 2015.11.08. 20:57:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Neked JÁR a jó fizetés, alanyi jogon, ugye?

jo fizeteshez valo jogot nem ertem mint pl egyszeru fizikai melos ... aki elvegezte az egyetemet kulombozo categoriaju magas fizetesekkel kell hogy kezdje ... mert o tanult erte neki az jar ..

fuggetlenul attol hogy hoz-e annyit vagy valamennyit a munkaja ... nem tudom elkepzelni hogy egy irodahazban dolgozo 2-3-5szaz dolgozo termel egyaltalan annyit amennyi neki jar . nem hiszem ,es hol a profit .. mibol van a magas fizetes , ami jar ..
na mindegy csak azt tudom en a fizetesre a bevetel 30-40 %tudom kifizetni ... de akkor ott a bevetel es azert nem csak az idot toltottuk el a muhelybe ...

2015.11.08. 20:58:57

@montroyal ( CAN qc): Ez így van. Micsoda paradoxon. Amúgy meg hidd el, Mo.-n is van az a réteg, aki megengedheti magának mindenből a jobbat, meg a drágábbat. És nem kell hozzá ismeretség, meg hátszél.

2015.11.08. 21:01:32

@montroyal ( CAN qc): Aki sokat tanult, fizessék is meg. Én azt mondom. A problémák ott kezdődnek, amikor a nem értelmiségiek meg nyugodtan éhen dögölhetnek, mert ők nem tanultak annyit (mármint egyetemen). Hiszen valaki szakmunkásként is lehet kiváló koponya. De itthon az sincsen megbecsülve.

DieNanny CH 2015.11.08. 21:04:34

@Zoole[uk]:

Oké, hozom a kerti slagot!
:-)

qkuc 2015.11.08. 21:13:54

@Nyugi van Kenobi: szétverni a fél várost ...

SzZoole 2015.11.08. 21:14:13

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nadpalca nincs,vagy kukorican terdeles estleg favonalzoval kormost kiosztani,mint a mi korunkban:)))

qkuc 2015.11.08. 21:18:21

@fhdgy: Mert csak és kizárólag a nő feladata a főzés mi? Bravó ...

fhdgy 2015.11.08. 21:24:49

@qkuc: Óh, igen! Ha többit is elolvastad volna, amit írtam, akkor tudhatnád, hogy én magam is főzök, még a vendégeimnek is, és én is igazi nő vagyok, csak egyessel kezdődök a személyi számom, meg katonának is kellett annak idején lennem, csak ne nőne állandóan ez a qrva szakáll, de ha már nő, akkor miért fehér és nem olyan szép fekete, mint Conchita Wursté, mert akkor én is olyan szép lehetnék!

De nyugi, a többi stimmel!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 21:27:33

Én buszvezetőként inkább tartom magam egyszerű melósnak, mint értelmiséginek, mégis meg vagyok becsülve. Anyagilag is, erkölcsileg is. Nem mondanám, hogy az éhen döglés határán állok. És nem vagyok egyedül. Vannak itthon más "melósok" is, akik egész szép összegeket visznek haza.

Ezt csak azok kedvéért írtam, akik megállás nélkül azt hajtogatják, hogy Magyarországon melósként már csak éhen dögleni lehet.

2015.11.08. 21:30:02

Gyerekek, mit találtam. Idézek:

"A HA-n egy rakas unatkozo es maganyos luzer kommentel, erolkodnek nagyon hogy igazoljak a dontesuket, pl. hogy sok esetben biztos egzisztenciat hagytak maguk mogott azert, hogy kint takarithassanak vagy valami mas megalazo melot vegezzenek... egymast vakitjak, nogatjak hogy "gyere mar ki te is, neked is lesz kanaan". Takaritasbol, vazze, amikor itthon megvolt mindenuk. :-) Kint nem tudnak beilleszkedni, nincsenek barataik, csaladi elet nuku, a magyar kozossegbe se kapcsolodnak be, csak ugatnak naphosszat a HA-n (valszeg ezert nem ernek el semmit az eletbhen), gorcsosen bizonygatva, hogy milyen jo nekik, de ezt is addig amig el nem tunnek (valas, munkanelkuliseg, koltozes haza). Ezek alapjan senki ne vonjon le kovetkezteteseket, a posztiro hulye hogy egyaltalan felveszi ezt, mintha szamitana. Akik tenyleg jol erzik magukat kint vagy itthon azok el vannak foglalva azzal hogy elik es elvezik az eletuket. Szerintem is sok a kamu - ezeket a fent buzgon hazudozo szerkeszto irja, meg a valodi posztokhoz is olyan cimet tesz be sokszor ami provokativ trollmagnes es semmi koze a posztiro mondanivalojahoz. :-)"

Szeretném, ha a jövőben ehhez tartanátok magatokat.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.08. 21:36:58

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Aki sokat tanult, fizessék is meg
nincs ezzel bajom csak tenyleg ér annyit a munkaja? , hoz annyit , vagy csak tanult, az jar neki ,es a dolgozo v adofizeto termelje meg azt a pénzt ..OK nem is filozok ezen .. engem csak annyit erint hogy az ilyen emberek fizessek csak meg az autojuk javitasat es ne ,haborodjanak fel hogy -ugyanmar hogy lehet ennyit kérni .. mert o 4 evvel tobbet tanult ( az adofizetok penzen )es most jar neki a magas fizetes merheto teljesitmeny nelkul az idot eltoltve az iroasztalnal .. az en munkamnak orara lebonthato erteke van es eredmenye ; kész a kocsi ..

fhdgy 2015.11.08. 21:39:23

@Zoole[uk]: Ez a kép nagyon jót tett a lelkemnek! Akármilyen randa is vagyok, így már gyönyörűnek látom magam!

martineden 2015.11.08. 21:41:09

@Bal: Nem a minimalbert hasonlitom ossze,hanem az akarmilyen berre rakodo terheket.Tehat mennyibe kerul a munkaltatonak.Hollandoknal a minimalber utan fizetendo 16.5 %,Magyarorszagon cirka 100%.Ez a nem mindegy.De ha nem hiszed ide masolom.. Egész pontosan:
Bruttó havi munkabér: 101.500 Ft
Szociális hozzájárulási adó: 27.405 Ft
Szakképzési hozzájárulás: 1.523 Ft
Munkaadó összes havi költsége: ****130.428 Ft****
(Itt befolyásoló tényező lehet, ha a munkavállaló olyan csoportba tartozik, akik után a munkáltató adókedvezményt kap.)

Csak tájékoztató jelleggel, mennyit vonnak még le a bruttó bérből, és mennyi jut ebből a zsebébe a munkavállalónak:
Munkaerő-piaci járulék (1,5%): 1.523 Ft
Egészségbiztosítási járulék (7%): 7.105 Ft
Nyugdíjjárulék (10%): 10.150 Ft
SZJA: 16.240 Ft
Havi összes nettó jövedelem: 66.483 Ft
(Ezeket befolyásolhatja a családi adókedvezmény.)
Tehat ha valaki 180 nettot kap,az mar boven annyiba kerul a munkaltatonak ,mintha hollandban dolgoztatna valakivel.Szoval egyaltalan nem olcso mar az elo munka magyarorszagon.

qkuc 2015.11.08. 21:41:27

@fhdgy: Mi szkúzi, de ezt te írtad:

"Kíváncsi lennék, hogy a jelenlevő hölgyek hány százaléka mondja azt, hogy ő feltétlenül a 2. pontba tartozó. "

Akkor talán a nő helyet,t használd az embert.

A főzéshez való viszonyod és elfojtott szexuális orientációd kb nem érdekel, :D, de ez speciel nem szerepelt a kommentedben, sem távolba látó, sem gondolatolvasó nem vagyok.

A kommentedre reagáltam, nem a gondolataidra, vagy tevékenységedre.

Golf2 2015.11.08. 21:47:47

Úgy látszott ma front van.Good night!

fhdgy 2015.11.08. 21:51:46

@qkuc: De zat írtam, hogy magam is főzök és erős a gyanúm, hogy tudtad, tudod, hogy férfi vagyok!

De ezen nem nem rágódom, még akkor sem, ha nincsenek szexuális aberrációim! Az, hogy én magam is főzök, az még nem az? Ugye?

2015.11.08. 21:52:35

@qkuc:

Lehet egyébként, hogy azért fogalmazott így, mert főképp hölgyek vettek részt az eszmecserében, amikor ez írta. De lehet, hogy tévedek, meg eleve bocsi, hogy belepofázok. :)

És fhdgy ne hagyd magad, vagyunk itt páran, akit igenis érdekel az elfojtott szexuális orientációd. ;)

Oké, befogom....

qkuc 2015.11.08. 21:54:20

@fhdgy: Hadd ne kelljen már a szájadba rágni, arra az adott kommentre reagáltam, és bocs, de nem tartom fejben a kedves kommentelő korát, nemét és elmebajait.

Vagy ez a minimál követelmény? Mert akkor kezdem összeollózni az enciklopédiát! A szakállas csaj fotóját rakjam a neved mellé, mint avatar?

qkuc 2015.11.08. 21:56:35

@Th's child: Minden lehetséges, de megjegyezném, azért hadd ne kelljen már ehhez mágikus kristálygömbbé avanzsálni, hogy utólag kimolyozzam a komment háttértörténetét.

Tiszta Poirot utánérzet.

Valahogy eszembe jutott mostanában miért inkább máshol cseszem el az időm, mint itt, :D.

fhdgy 2015.11.08. 22:07:13

@qkuc: Most őszintén, ki bántott? Én nem!

A főzés és a konyhakert művelés témában volt egy hosszú, többek részvételével folyó kommentsorozat. Te abból ragadtál egy elemet. Én ( hogy most bántsalak is kicsit, hogy utólag kiérdemeljem a letolást ) nem tehetek arról, hogy neked a 40-50 leütésnél több szöveg olvasása komoly megterhelést okoz. Talán ezért nem rám kellene mérgesnek lenned!

Ellentétben veled, én reggel elolvasom a teljes posztot, az összes addigi hozzászólást, nekem agyilag nem megterhelő, és csak utána írok kommentet, ha az egészhez úgy érzem, hogy van mondani valóm! Sőt, még az is gyakran előfordul, hogy a teljes posztot, vagy részeit újra elolvasom, mert én nem vagyok olyan vagány, hogy pár karakter alapján már mindent tudjak a posztról és a kommentekről.

fhdgy 2015.11.08. 22:10:27

@Zoole[uk]: Köszönöm, ez is tetszett! Már kezd egy jó kis gyüjteményem lenni.

qkuc 2015.11.08. 22:11:30

@fhdgy: Ja értem, tehát akkor szenteljem magam az ÖSSZES kommentnek, ismerjem mindenki életét keresztül és kasul és véletlenöl se egy adott kommentre reagáljak.

Fasza, hát nekem erre azért nincs időm, :). Tudod, van aki nemcsak itt éli az életét, :D.

Megjegyzem, én az egy darab kommentedre reagáltam. Nem tetszik? Akkor esetleg legközelebb fogalmazz másként.

Akinek gondja van és fújtat, mint a vadkan, az jelen esetben nem én vagyok, :D.

fhdgy 2015.11.08. 22:14:20

@Th's child: Részemről nincs harag, sőt nagyon jó kedvem van, pedig még alkoholt sem láttam ma. Igaz, a kaja, amit főztem magamnak, jól esett.

És vidáman megtehetem, hogy humorizálok!

Szeretem a humoros dolgokat és az sem zavar, ha esetleg "rajtam csattan". Ahhoz is kell egy kis humorérzék, hogy ne csak másokon köszörülje az ember a nyelvét!

fhdgy 2015.11.08. 22:16:48

@qkuc: Tudod, tényleg jó kedvem van! Sem a tiédet, sem a magamét nem akarom elrontani.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.08. 22:17:35

@Golf2: van. megdőlt a melegrekord Bp-en és szmog is van. migrén kerülget :-(

qkuc 2015.11.08. 22:27:28

@A nagy kékség: Tudod mit, inkább nem. Kellett nekem átnyálazni a kommenteket, látom a szokásos nevelés zajlott.

Bal 2015.11.08. 22:27:48

@fhdgy: értem, nem tetszik a stílusom, nevelni akarsz. Kicsit már késő.

qkuc 2015.11.08. 22:33:01

Hogy ON is legyek.

Majd amikor az a sok ember, aki teli tüdőből azt szajkózza, hogy „Gyere haza, és tegyél a változásért” esetleg előáll és példát mutat, neadjág megmutatja másoknak hogyan is kellene azt a változást csinálni, akkor esetleg oda is fogok figyelni a mondandójukra.

De ameddig az az elvárás, hogy mások álljanak ki értem, mindenki, csak ne én, addig nem igazán látom a lehetőségét a jól bejáratott helyben járáson való változtatásnak.

No meg, ha azt hisszük az a megoldás, hogy az egyik pártról át nyergelünk a másikra, akik ugyanabban "hisznek", akkor egy bazinagy illúziót kergetünk.

qkuc 2015.11.08. 22:38:42

No. és akkor folyjon a szokásos helyben járás, nevelőemberestül, mindenestül, :). Szerencsére a választás szabadsága létezik, amivel élni is lehet, :D. Majd amikor több moyjo-féle egyén és kevesebb nevelő típusú lesz itt, szóljatok, :D.

Bal 2015.11.08. 22:45:53

@martineden: ezeket a számokat megkapod az én linkemen is. De ebből hogy esett ki az neked, hogy 180 nettóért már Hollandiában is dolgoztathatnál?

A számaid szerint az ottani minimálbéres legalább 500e Ft-ba kerül havonta. A 180e Ft-os nettó munkavállaló Mo-on, még ha tegyük fel, 100%-os terhelés is van rajta, még mindig csak 360e Ft-ba kerül, ami az én számológépem szerint még mindig messze van 500 ezertől.

És 180 ezer Mo-on az ÁTLAGfizetés, nem a minimálbér! Azaz még mindig nem az ekvivalens munkaerőt hasonlítod össze. Ennyi pénzért nálunk már diplomás embert kaphatsz, nem nyolc általánost végzettet, vagy nyelvet se beszélő bevándorlót, mint ott a minimálbérért. Vajon a holland átlagfizetés mekkora, és azon vajon mekkora az adóteher? És mi a helyzet, ha mondjuk hi-tech melókról beszélünk, ami mondjuk a társadalom felső 1%-ba tartozó fizetéssel jár?

Tisztázásképp: ez nem arról szól, hogy milyen tuti tipp otthon cégezni, csak azt az állításom védem, hogy nálunk olcsó a munkaerő. Bizony az.

Bal 2015.11.08. 22:50:41

@qkuc: leírtuk fentebb, hogyan tudsz változtatni: gyere haza és alapíts sikeres céget, ami külföldre termel.

Csak ha tudsz és ha akarsz, nem kötelező.

SzZoole 2015.11.08. 23:01:19

@fhdgy: enyire szereted a fovajdat,hogy kepeket gyujtogetsz rola?:)))

qkuc 2015.11.08. 23:03:18

@Bal: Muahhahahahahha, a nap vicce. ellentétben veled, én örököltem egy céget, jelenleg minden pénzt megadnék azért, hogy megszabaduljak tőle és soha a büdös életben nem kívánok cégvezető, vagy tulajdonos lenni Magyarországon.

Mert sikeres céget alapítani így megy, varázsütésre! :D Sőt, egy céget felfuttatni, hogy sikeres legyen, az csak így csuklóból.

Hogyne.

Aztadurva! Melyik is a te példamutató céged? Kérlek, ha van üresedés szólj. Vagyis inkább ne! Tudod, van, aki azárt megy el, mert világot akar látni és nem igazán érdekli az otthoni agyhalál. Engem otthon sem igazán érdekelt és innen is nagyjából hidegen hagy ez a "változtassunk" vekengés. Tessék, változtass, előtted az út, mutasd a fényes ösvényt!

fhdgy 2015.11.08. 23:09:10

@Zoole[uk]: Most már van pár, de ezennel nagy kedvet kaptam hozzá!

Én pár képet tényleg szeretek, de őkelme, ha meglátná, lehet, hogy a klinikán kötne ki! Megint!

Bal 2015.11.08. 23:12:17

@qkuc: feljebb leírtuk, kiveséztük ezerszer, nem fogom a kedvedért újrakezdeni. Tömören: 1) igen, nem könnyű, de nem ez volt a kérdés, 2) nekem nincs cégem, de nem ez volt a kérdés. Hogy te személyesen meg lesz*rod Mo-ot, az meg ismételten nem tartozik a témához.

Gyk: a cikk címe "mit tehet a kisember?". Ez nem esik egybe egyikkel sem a következők közül:

1. "milyen nehéz, amit tehet a kisember?"
2. "te, kisember, mit teszel konkrétan?"
3. "mennyire nem érdekel téged Mo. jövője?"

Ezt a kommented majd próbáld akkor elsütni, amikor valamelyik ezek közül lesz műsoron.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.09. 06:26:30

@qkuc: Te nem szégyelled magad, hogy magyarként így beszélsz Magyarországról?

2015.11.09. 08:02:56

Ez jónak ígérkezik (tenyérdörzsölés).

Flame war 3...2...1...

:DDDD

2015.11.09. 10:42:38

@Bal: Azert ne legyunk ennyire szigoruak :D Az, hogy "mit tehet a kisember", nem csak elvi, vagy elmeleti kerdes, a gyakorlati megvalosulas megvizsgalasahoz pedig az olyan kerdeseket, mint a mennyire nehez, es mit tesznek az egyes kisemberek konkretan, vagy mennyire erdekli oket egyaltalan is erdemes feltenni, vagy akar meg is valaszolni :D

Bal 2015.11.09. 10:59:49

@mojyo: ez igaz. Akkor inkább úgy írom, ne ugassuk le fölényeskedve az alapkérdésre adott választ a másik háromra hivatkozva. Strawman argument.

tsabus UAE 2015.11.09. 11:33:42

Mit tehet a kisember ? Jelen esetben az a kérdés, hogy mit AKAR tenni a kisember.
Mostanra az a legszörnyűbb dolog, hogy a lehetőségek leépítése előtt már a reményt is elvette az emberektől a mostani rendszer. Mert tényleg vannak vállalkozók, akiknek becsületesen fut a szekér (nagyon kevesen és egyre kevesebben), és vannak emberek, akik nagyon európai módon viselkednek és személyes példájukkal próbálnak hatni másokra. A kivándorlás azonban nem elsősorban a gazdasági problémákra adott válasz, hanem a reménytelenségre.
Tehát, még egyszer, mit tehet a kisember ? Legyen vallásalapító és adjon hitet/reményt másoknak ! Mert éhezve, fáradtan, betegen, de hittel és reménnyel felépítették már párszor Magyarországot. Most viszont sokan - köztük én is - úgy gondolják, ezt már nem érdemes felépíteni...
Szóval, szerintem, csak ezt teheti a kisember. Pontosabban, egy közülük...
Tudom, ez magyaros csodavárásnak tűnik, pedig én és sokan mások nem várjuk ezt. Már nem. Mert eljöttem és nem tervezek visszamenni. Az egész "mi lesz Magyarországgal ?" kérdés olyan számomra, mint egy TV sorozat, ami nem éppen a kedvencem. Szabad perceimben néha odasandítok esetleg és vagy szörnyülködök, vagy bosszankodok, vagy röhögök egyet.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2015.11.09. 16:35:45

Digger tökéletesen leírta a 2015-ös magyarországot. Sajnos minden pontjával egyetértek.Attól tartok itt változás csak akkor lesz, ha valami nagyon komoly sokk éri a plebset. Márpedig az fájni fog. NAGYON. De attól tartok más út ennek az országnak már nincs azon kívül amit jár.

martineden 2015.11.09. 18:56:54

@Bal:,,A számaid szerint az ottani minimálbéres legalább 500e Ft-ba kerül havonta. A 180e Ft-os nettó munkavállaló Mo-on, még ha tegyük fel, 100%-os terhelés is van rajta,"..Nem ,a szamaim szerint 420 ezerben van,de ebbol a melos kezhez kap 350 ezret.Ezert huznak el kulfoldre dolgozni,es lassan nincs munkaero magyarorszagon.Pedig a multiknal mar ott is keresnek netto 210 ezret,de ez a munkaltatonak ugyanugy 420 ezerbe kerul.Ha a trendek igy folytatodnak,egyre nagyobb lessz a munkaerohiany Magyarorszagon (pl nemzotkozi sofor) es 250 -300 netto alatt nem lehet embert kapni,de ez mar a vallakozonak 600 ezres kiadas,a nyugati 400-420-al szemben.Remelem vegre megerted ,a szamok nem hazudnak.Egy ideig meg probaljak a nettot alacsonyan tartani,de rovid idon belul kenytelenek lesznek megemelni ha melost akarnak kapni es abban a pillanatban teljesen versenykeptelen lessz a magyar rablo model.

Bal 2015.11.10. 12:40:55

@martineden: 1630 euró teljes költséget írtál, ez 310 EURHUF-nál nekem 505e Ft. Ennyi egy minimálbéres holland teljes költsége a mv. felé.

Az ekvivalens magyar teljes költség 166e Ft. Akárhogy forgatom, a magyar minimálbéres harmadannyiba kerül.

A magyar átlagos jövedelem jelenleg 160-180e Ft:

444.hu/2015/07/22/7-abra-amibol-teljesen-nyilvanvalova-valik-hogy-miert-csoro-a-magyar/

"Remelem vegre megerted ,a szamok nem hazudnak."

Így van, a számok tényleg nem hazudnak.

martineden 2015.11.10. 22:00:10

@Bal: ,,1630 euró teljes költséget írtál, ez 310 EURHUF-nál nekem 505e Ft. Ennyi egy minimálbéres holland teljes költsége a mv. felé."...1400 Euro osszkoltsegrol irtam,300 Ft arnal 420 ezer.Minimalberert nem kapsz kepzett embert,egy nemzetkozi sofor minimum 300 nettot akar keresni,es az mar 600 ezerbe jon.Mit nem lehet ezen erteni,a szamok nem hazudnak.Minimalberert mar utcaseprot sem kapsz,nem egy sofort, szakacsot ,komuvest ,cnc marost.Ne a kozmunkasbol indulj ki.

Bal 2015.11.10. 22:50:04

@martineden: meguntam a változó számaid és megnéztem magamnak. Holland minimálbér 1507 EUR / hó:

www.government.nl/topics/minimum-wage/contents/amount-of-the-minimum-wage

Net kalkulátorral ez 1303 EUR / hó:

ttt-group.com/en/formulieren-en-documenten-2/bruto-netto-2

A gross salaryre az employer kb. 15-18%-ot fizet:

www.government.nl/topics/taxation-and-businesses/contents/salaries-tax-and-social-insurance-contributions

"Employers also remit employee insurance contributions. These contributions pay for the unemployment benefit scheme (WW), the invalidity insurance scheme (WAO) and the work and income (capacity for work) scheme (WIA). Employers do not withhold these contributions from their employees' salaries but pay them themselves."

www.uhy.com/employers-now-pay-average-employment-costs-worth-nearly-25-of-employees-salaries/
www.scribd.com/doc/17839104/Employer-Cost-in-Netherlands-2009#scribd

Azaz nettó 1303 EUR, és teljes céges költség e felett 445 EUR, azaz egy minimálbéres egy holland cégnek forintban havonta 541e Ft-ba kerül összesen. A magyarnak meg 166 ezerbe. Harmadannyi.

Láthatóan még mindig nem érted, hogy ha a holland MINIMÁLbérre hivatkozol, akkor ekvivalensen azt a magyar MINIMÁLbérrel kell összehasonlítani. A magyar ÁTLAGbért meg a holland ÁTLAGbérrel. Ennyiért kapsz ugyanannyira képzett munkaerőt mindkét országban. A holland átlagbér nem 1303 EUR. Többet nem írom le, ha még mindig nem érted, gondolkozz.

martineden 2015.11.10. 22:57:12

@Bal: ,,A magyar átlagos jövedelem jelenleg 160-180e Ft:"..ez a szam ami semmit nem mond.Tudod,hogy szamoljak az atlagot?A kozmunkas 47 ezre es a fidesz csokos havi hatmillioja adodik ossze es osztjak a resztvevok szamaval.Tehat semmit nem mond.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.11. 17:42:12

Jó volt.Én is merengtem már ilyen témán sokat, hogy nem igaz, hogy nincs egyetlen olyan politikus, vagy párt; aki nem akarja az országot kizsigerelni, aki tisztességesen áll a dolgokhoz, aki képzett, hogy rá lehessen bízni egy egész országot.Hogy lehet az, hogy évtizedek óta nem születik egyetlen ilyen formátumú ember sem...

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.11.12. 09:09:34

@geegee: egy ember az árral szemben tehetetlen. ajánlom a Rokonok c. filmet (Móricz Zsigmond regényét dolgozta filmre át Szabó István, Csányi Sándorral főszerepben).
az azóta eltelt 9 évben pedig egyértelműen romlott a helyzet Mo-on, pedig korábban sem volt rózsás.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.11.12. 10:05:44

tisztában vagyok vele, hogy pár nappal a poszt után már legfeljebb magamnak írok íde, de mégis.

digger szerint - a poszt végkövetkeztetése
"Az emberek elveszítették a jövőbe vetett hitüket és a vezetőikbe vetett hitüket. Az ország nem egységes és nem tud felsorakozni senki mögé."
egyrészt igaz a kijelentés. viszont tud ezen változtatni egy ember? nem, ezen nem tud.

én az egyik, ha nem a legfontosabb fő okát a problémának a felelősségvállalásban látom. egyszerűen a magyar emberek többsége mindig igyekszik kivonni magát a felelősség vagy döntési helyzetek alól - idézve a kobrás példát: igyekszik elkerülni az ütést - és miután tömegek állnak szótlanul, bármit meg lehet tenni ezzel a tömeggel.
ehhez szorosan kapcsolódó jelenség a "nekem jár" hozzáállás. példának okáért ott a 300 Ft-os vizitdíj esete: nem, 300 Ft-ot nem fizetek évenként háromszor sem, ellenben az teljesen rendben van, hogy egy műtét után borítékot nyújtok át az orvosnak. az is rendben van, hogy szőrén-szálán eltűnjön 3000 mrdFtnyi nyugdíj megtakarítás, hiszen ha nem látom és nem az én zsebemben van, nem fáj, nem érzem a veszteséget.
ugye innen indul az ügyeskedési manőverezés, hogy úgyis kitalálok valamit és majd jó lesz. nem, nagyon nem lesz jó sehogy.

ezek a veszteségek csak összeadódnak és előbb-utóbb benyújtják kamatostul a végösszeget. lesz majd meglepődés és természetesen a kevésbé tehetős köznép, illetve a már most többmillió nincstelen issza meg ennek legjobban a levét.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása