oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. november 12. 06:50,  Szemben a forgalommal 248 komment

2015. november 12. 06:50 Határátkelő

Szemben a forgalommal

A napokban komoly vitát generált Digger posztja, amiben azt a kérdést próbálta meg körüljárni, mit is tehetnének a határátkelők Magyarország érdekében, illetve hogyan lehetne változtatni a magyarországi helyzeten. Nos, az írásra érkezett VHB reakciója, most ez következik, aztán meglátjuk, meddig jutunk.

adakozas_foto_pixabay_com_heatherpaque.jpg

„Digger valahol ott akadt el, hogy mit lehetne tenni és jött a kézenfekvő megoldás, hogy ez sem jó, meg az sem jó. Én úgy gondolom, az alapprobléma az, hogy nem is akart tenni senki semmit - sem most sem máskor.

„Egy autós szemben halad a forgalommal”

Előszó gyanánt elmondom – hátha vannak olyanok is, akik nem emlékeznek -, hogy már kétszer fordultam a blog közönségéhez cselekvésügyileg.

Az első egy karácsonyi adakozásra történő felhívás volt, a Dévény Anna alapítvány javára. Ez szinte egybeesett a Gyermekrák alapítvány körüli botrányok kirobbanásával. A „sikere” is ilyen volt.

Mindenki elmondta a magáét, hogy miért nem segít és miért lop minden alapítvány stb, de senki sem kérdezte, hogy miért ők és miért nem mondjuk kutya-macska menhely.

A válasz pofonegyszerű: szociáldarwinizmus. Dévényék - durván leegyszerűsítve - nyomorék gyerekekből (csecsemőkből) csinálnak egészségest, vagy magas fokú mozgáskorlátozottakból alacsony fokút.

Ez azt is jelentheti, hogy a szülők tudnak dolgozni és GDP-t termelni, nem kell ellátni élete végéig a gyereket, aki szintén tud majd felnőttként dolgozni és GDP-t termelni. Ugye érthető?

A második nekifutás egy nagyobb lélegzetvételű dolog lett volna, hogy álljunk össze páran és dobjunk egy kalapba 10 EUR-t és költsük el, adjuk oda valakiknek, akiknél többszörösen is hasznosulhat a dolog. Én a cserdi polgármestert javasoltam többek között, de a „siker” felülmúlta Dévényéket

„Egy? Mindegyik!”

Én azóta vagyok read onlyban és próbáltam más embereknek elmagyarázni, hogy miről lenne szó. Ha nem bánjátok, adnék egy rövid kivonatot, hogy mire jutottam a blogon kívülieknél.

Cigányoknak? Hülye vagy ellopják, eddig is kaptak annyit, hogy beszarás, én nem kaptam soha semmit, még mit nem, bűnöző mind.

Jó akkor legyenek nagycsaládos fehér szittyamagyarok? Te bolond vagy bazzeg, miért csináltak annyi gyereket, ezek nem tudnak gondolkozni csak szülni futószalagon. És akkor most elvárnák, hogy segítsek.

Ööö, akkor mit szólnál ahhoz, hogy továbbra is fehér dohányosoknak vennénk mondjuk e-cigi készletet? Hát neked elmentek otthonról, barátom. Dohányosnak? Tele van pénzzel, ha félretenné, akkor Ferrarival járhatna.

Még hosszan untathatnám a nagyérdeműt, hogy miket kaptam, mármint támogatáson és megértésen kívül.

De nem sírni jöttem ide, hanem reagálni Digger splendid isolation deklarációjára.

Hogy egyszerűsítsem a dolgot, induljunk el egy kettős bontásból.

1. Pénz nélkül tennék valamit

- Láttál már gyalogátkelő-őrt?

Állítólag otthon is van már pár helyen. Nem lenne jó, ha mindenhova jutna? Ha igen akkor írj a képviselődnek, hogy támogassa az ötletet és a közmunkaprogramot felhasználva lehetne embereket is biztosítani.

- Tudod, hogy mit csinál egy pomológus?

Szerinted jó lenne egy ilyen program a helyi iskolába vagy óvodába? Szervezd meg a szülőket vagy legalább oszd meg a videót.

- Mennyivel lenne jobb ha ebből a tízből akár csak egy két dolog megvalósulna? Tudod a dolgod…

És egész biztos csillió egyéb dolog van, ami pénz nélkül is elindítható. Dobd be a kommentekhez a te ötleteid!

2. Pénzt is adnék

Na most, hogy megint egyedül maradtam, :) morognék egy sort csak úgy a saját szórakoztatásomra.

Karácsonykor fixen szoktam adakozni, illetve én a visszaadás szót használom. Visszaadok egy kicsit abból, ami nekem jutott.

Nagy álmom lenne, ha rajtam kívül találnék még 9 embert, aki bedobna egy kalapba 10 EUR-t. Aztán közösen megbeszélnénk, hogy mire fordítanánk.

Kifesteni egy iskola tantermét? Forralt bort venni hajléktalanoknak? Nagycsaládosokhoz energia takarékos izzókat vinni? Venni egy Málna PC-starter felszerelést egy általános iskolának?

Összehozni egy sörkollektort egy szegény családnak?

Lehetnénk vajon 90-en is?

Digger – touche!”

Ezek voltak tehát VHB megoldási ötletei, nektek milyen van?

(Fotó: pixabay.com / HeatherPaque)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr678071800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kardio1 2015.11.12. 21:31:24

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: pont azt mondom, a külföldön élők sem mások. Digger posztja alatt mindenki, őt is beleertve azt magyarázta, mit miért nem lehet tenni. Na ez nagyon magyar...

DieNanny CH 2015.11.12. 21:31:36

@Th's child:

Ha zebrán gázol, akkor egyetértek, legyen MINDIG a gázoló a hibás. Más helyeken lehet kételkedni.

DieNanny CH 2015.11.12. 21:35:00

@VHB:

Ezért van az Svájcban, hogy az ovis gyerekek kapnak egy láthatósági kantárt, és a tanév első hónapjában jön egy rendőr oktató és gyakorolják egyenként a zebrán való átkelést.
www.google.ch/search?q=leuchtg%C3%BCrtel+kindergarten&num=50&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMImKOu6d2LyQIVyu4aCh0lvwNX&biw=1280&bih=631#imgrc=7Cd-vd7UCxxGUM%3A

2015.11.12. 21:37:22

@kardio1: Azért az idealista és a pesszimista közötti egyensúlyt meg lehet találni, csak akarni kell. De pl. arra továbbra is várom a javaslatodat, hogy hogyan is lesz olyan párt, ami nem demagóg és populista irányzatú? Várjál. Pontosan ezek az értékek, amik kellenek a népnek. Ebből elég sok mindent le lehet vezetni. Ez nem az a tipikus "hogyan nem" magyar hozzáállás, szimplán az emberek realistán állnak hozzá a dolgokhoz, és azt mondják, hogy ez és ez valószínűleg nem fog változni x időn belül.

De akkor mondd meg, hogy szerinted az egyszerű állampolgár mit tehet egy egész társadalom meg az állam ellen is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.12. 21:40:27

@kardio1:
Nem emlékszem hogy bármilyen más forgatókönyvet felvázoltál volna.
Vezesd elő építő, és előremutató javaslatod.

2015.11.12. 21:42:32

@VHB: Ertem, lattam mar ilyet, es elfogadom, hogy artani semmikepp sem art (bar valoszinuleg szabalyok megvaltoztatasahoz es propagalasahoz kepest kis hatassal birna), viszont az elv, ami letrehozta es mukodteti ezt az intezmenyt igy sem igazan tetszik. Nem kulonbozik nagyon a velemenyunk amugy, csak nekem pont ez nem annyira szimpatikus megoldas. :D

@Th's child: Rosszul fogalmaztam, ez tudatosult bennem amikor ujraolvastam elkuldes utan. Nem azt akartam mondani, hogy automatikusan iteljenek el mindenkit, aki elgazolt valakit, hanem, hogy az aldozat es az okozo felelossege ne legyen azonos. (Nem szeretnek belemenni a reszletekbe, de az iden elvesztettem egy idos csaladtagomat egy budapesti gazolas eredmenyekeppen. Nem volt csucsido, nem volt gyerek, tehat kukasmellenyes orok valoszinuleg nem lettek volna akkor sem, ha amugy mukodnenek Magyarorszagon, viszont az, hogy tanukat szerezni, az akkori idojarasi viszonyokrol hivatalos meteorologia jelentest szerezni, es ilyen dolgokat is az en csaladtagjaimnak kellene megtennie a rendorseg helyett, az nagyon szomoru, es ha ez a szanalmas hozzaallas valtozna, az 100000x tobbet jelentene, mint nehany fluoreszkalo kozmunkas. :( Remelem, hogy igy mar ertheto. A csaladom szempontjabol amugy mindegy mar, de a tobbi budapesti gyalogost lehet, hogy meg lehetne kimelni.)

A felelosseg egy kicsit olyan, mint az adozas, teljesitmenyaranyos :) Az autos nagyobb kart tud okozni, mint egy biciklis, vagy egy gyalogos, egy kamionos pedig meg nagyobbat, es eszerint kell kimerni rajuk a buntetest, ha tenyleg okoznak valamit. Az orok emiatt sem tetszenek, mert az autost se tanitja meg, hogy magatol figyeljen, nem csak a gyereket. En nagyon szeretek vezetni amugy, es tudom, hogy barmikor elem is kiszaladhat valaki szabalyszegoen, megsem felek a bortontol, ha annyival megyek, hogy nem csak idoben nem tudok megallni, de bele is hal, akkor valoszinuleg megerdemlem, es valoszinuleg akkora sokkot kapnek, hogy amugy se tudnek vezetni utana egy jo darabig.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.12. 21:44:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ha én babakocsival (vagy anélkül) a zebrán beugrok féktávolságon belül ey autó elé, mert csak, akkor is?

Shanarey 2015.11.12. 21:45:26

@VHB:

Talán még a gyalogátkelőket kellene bekamerázni,(stadion építés helyett) és automatikusan büntetni azokat akik áthajtanak a zebrán akkor amikor gyalogos is van ott.

Shanarey 2015.11.12. 21:47:38

@Dragonlady (Bp, Hun):

Ez inkább a nyugdíjas kategóriára igaz, ám nekik ehhez zebra sem kell.

Herr Géza 2015.11.12. 21:56:26

@Dragonlady (Bp, Hun): Én legtöbbször FB-n láttam ilyenre felhívást, de nem vagyok képben. Az az ár, amit írtam is osztrák-német ár, mert én is kíváncsi lettem, hogy vajon mennyi pénzt adnak mennyi kupakért. Azt sem tudom otthon hova lehet leadni, de pl. Ausztriából egy szlovén céghez viszik, ők autóakkumulátorok házát gyártanak a cuccból.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.12. 22:02:32

@Shanarey: itt felénk elég sok kereszteződésben van ilyen kamera, és állítólag büntetnek is rendesen. úgy áll meg mindenki a zebránál, hogy még mindig elcsodálkozok rajta. annál is, ahol nincs kamera. még emlékszem, amikor jártam haza suliból, és 5-10 percet kellett állni a buszmegállónál, míg a kocsisorból megállt valaki, vagy be mertem ugrani két autó közé és átevickélni. (ugyanott.)

VHB 2015.11.12. 22:02:48

@Shanarey: Biztos át lehet számolni lélegeztető gépre is, de azok a pénzek már el lettek költve - ergo veszett fejsze nyele.
Az én ötletem annyi lenne, hogy a közmunkások egy részét lehetne ráállítani a melóra (ők már rendelkezésre állnak egyébként is) és mondjuk egy kamerarendszerhez képest elenyésző a láthatósági viselet meg egy bot költsége. (kivéve ha kiírnak rá egy közbeszerzést :) )

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 22:04:31

@diggerdriver: koszonom .. akkor amit vidéken toltottem le is tagadhatom ...

kardio1 2015.11.12. 22:08:31

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: most is van odahaza ilyen párt. Az LMP, noha alapvetően baloldali, mégsem szekertaborokban gondolkodik. Annyian szavaznak rá, amennyien erre vevők. Szerintem ez az "alakítsuk át a társadalmat" csak raeroszakolasnak fog érződik, ha megint próbálkozik vele valaki.
Az utolsó kérdésedet illetoen azt gondolom, az egyszerű polgárnak nem az állam vagy a társadalom ellen kell cselekedni, ez a vak néni atvezetese lenne az úttesten, anélkül, hogy megkerdeznenk, mit is akart. Sok jó ötlet elhangzott itt, milyen kis lépések lehetségesek az ember saját környezetében. Ezek előbb-utóbb osszeadodnak.

kardio1 2015.11.12. 22:13:46

@diggerdriver: valami hasonló lehet a járható út, mint amiről Philonak írtam. Egyébként nem kritika volt, pláne nem személynek szóló kritika, hanem csak megallapitottam, hogy mennyire nem változtunk meg alapvető kerdesekben attól, hogy kikoltoztunk. Pedig sokszor azt hisszük.

2015.11.12. 22:15:23

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @mojyo:

Zebrán gázolás témakörben. El tudom képzelni, sőt, akár még valószínű is, hogy a zebrai gázolások nagy részénél a vezető a hibás. De egyáltalán nem magától értetődő a dolog.

Főleg az oroszoknál nagyon megy a fedélzeti kamerázás, emiatt egy csomó balesetet meg tud nézni az ember a neten.

Iderakok három linket, egyik sem halálos baleset, még csak nem is nagyon súlyosak, szóval nyugodtan megnézhetitek, nem megrázóak. Különösen az elsőnél figyeljétek, mikor lépnek ki a takarásból.
www.liveleak.com/view?i=627_1387815050
www.liveleak.com/view?i=8da_1410667607
www.youtube.com/watch?v=0GjwEWUOyEg

Az ilyen több sávos utakon, főleg ha mondjuk még egy 70-es tábla is kint van mellé, a gyalogosnak nagyon észnél kell lennie, hogy van-e esélye a sofőröknek egyáltalán látniuk őt.

Vannak például ezek a betonkeverős/buszos balesetek a zebrákon meg kanyarodáskor, és hát amennyire a videókon látom, a sofőrök többnyire teljesen vétlenek: egyszerűen túl nagy a holttere a járműnek, ha oda valaki begyalogol, akkor köszönjük szépen.

Emiatt azt gondolni, hogy nyilván a nagy járműves ember a hibás, szerintem nem fair, plusz ahogy mondod, mojyo, az ember tanuljon meg közlekedni gyalogosként is, ne számítson arra, hogy
úgyis a másik a hibás. A kisgyerekeknek szerintem azt kellene megtanítani, hogy nem körbenézni kell, hanem konkrétan rá kell nézni a sofőr arcára. Ha nem látod az arcát (mert pölö takarásban vagy), akkor ő sem lát téged.

Meg aztán ezzel a börtönbüntetéssel az a bajom, hogy mi ennek a társadalmi hasznossága? Elrettentetni senkit nem fog (hiszen autentikus balesetek mindig lesznek), de akkor meg mit nyerünk vele?

Azzal már inkább egyetértek, hogy minden egyes gyorshajtót, ittas vezetőt, ügyeskedőt kellene büntetni, nem is aprópénzre.

Részvétem egyébként a családtagod miatt, mojyo, nehéz lehet, és tökéletesen egyetértek azzal, ami írtál erről, és ha a rendőrség tényleg így áll hozzá az ilyen esetkhez, akkor rohadjanak meg.

2015.11.12. 22:48:30

@Th's child: Az oroszokat nem kell bemutatni nekem, azt meg tudni kell, ameddig barmekkora osszegeket lehet biztositasokkal kaszalni, addig ki fognak lepni a gyalogosok az autok ele, ezert is van annyi mindenkinel fedelzeti kamera, a youtube felhasznalok oromere. Ez van, ez egy olyan orszag, ahol a terroristat atengedik 10.000 Forintert a repuloter ellenorzo kapujan, racionalitast keresni nem erdemes, de mi igy szeretjuk oket.

A fedelzeti kamera amugy akkor mar sokkal tobb mindenre jo, inkabb az legyen Magyarorszagon is, mint ilyen nyalokaemberek vagy mik.

A bortonbuntetesnek elsosorban az a celja, hogy tavol tartsa a veszelyes egyeneket a tarsadalom tobbi tagjatol. Tanuljanak odabent, legyenek nekik tanfolyamok a biztonsagos vezetesrol, stb, nem a bosszuvagy vezerel, es oszinten szolva nem akarok foloslegesen buntetni masokat es nem azt mondom, hogy legyen maganzarkaban es verjek oket naphosszat, vagyis nem tovabb akarom oket traumatizalni, hanem a tobbi gyalogos erdeket tartom szem elott azzal, hogy elzarom ezeket az embereket eloluk, mert veszelyesek masokra. A penzbuntetes megelozesre jo, de ha mar meghalt valaki, akkor az egy kicsit nagyobb veszely.

A betonkevero, kamion, stb vezetoje egyszeruen legyen esznel, es lassitson le ott, ahol szamithat gyalogosokra. Ezzel egyutt a gyalogosnak is legyen felelossege, hiszen az is egy tudatos leny, az alapallas viszont legyen az, hogy aki nagyobb kart tud potencialisan okozni, aze a nagyobb felelosseg. Ezt jelenti szamomra a tarsadalmi szolidaritas, hogy eronk fuggvenyeben vigyazunk egymasra ES sajat magunkra - ez nem egyenlo azzal, hogy a legbutabbakhoz igazodunk, lasd nyalokaember. Azzal sem egyenlo, hogy akkor bemondasra eliteljuk a nagyobbat, de ne az aldozatnak kelljen bizonyitania, hogy o volt az aldozat, hanem vizsgaljak meg eloszor is objektivan, hogy mi tortent, es utana annak fuggvenyeben hozzanak iteletet, hogy ereje fuggvenyeben ki mit tehetett volna a baleset elkerulese erdekeben. Ez igy mar vilagos, nem?

Herr Géza 2015.11.12. 22:48:56

@Th's child: Alapjában véve abszolút igazad van, de a videós példák pont rosszak. Az 1. és 2.. videó durván az autós hibája. A külső sávban ugyanis ott áll ill. fékez a másik autó a zebránál (vajon miért??), plusz a másodiknál még a járdáról lelépő gyalogos is jól látszik. A harmadik is több, mint necces....
Emlékeim szerint a KRESZ is definitív tiltja, hogy többsávos úton a zebránál lassító, álló másik jármű mellett eldöngess.
Szóval ezek a példák az ÍGY NE kategóriába tartoznak.

M. Péter 2015.11.12. 22:53:10

@Th's child: A magyr KRESZ többek között ezt írja:
43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

[...]
(4) A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten

[...]

b) egyedül vagy csoportosan haladó (áthaladó) gyermekek, a koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek
biztonságának a megóvására.

nemor 2015.11.12. 22:53:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nem nagyon értelek, tettem valami rosszat? vagy mi furdalna?

Herr Géza 2015.11.12. 22:56:58

@Th's child: @M. Péter: Pont azt akartam még hozzáfűzni, hogy tök mindegy milyen sebességkorlátozás van (vagy éppen nincs) a zebra előtt, ld. a 2. pontot....

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.12. 23:00:12

@Herr Géza: ha kétszer hatsávos lenne az út, akkor is meg kell állni az össes sávban, még ha látszik is, hogy Géza bácsi a járógipszével 4 perc múlva ér csak át a másik irányból jövő járművek elé.

Herr Géza 2015.11.12. 23:05:12

@Dragonlady (Bp, Hun): Úgy valahogy... Normális bíróság előtt mindhárom autós egyedüli felelősséggel lenne elkaszálva. Hozzáteszem, szerintem is teljesen jogosan..

2015.11.12. 23:12:37

Bizony, az azert ugye egyertelmu, es nem is kell tovabb magyarazni, hogy a zebran a gyalogosnak minden korulmenyek kozott joga van lenni, akkor is ha alakvalto gyikember aki teleportal. Ettol fuggetlenul a gyalogost is meg kell tanitani korulnezni, de a zebra az ove.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.12. 23:19:43

@Herr Géza:
nem is biztos, hogy valaha is mernék majd itthon vezetni, vagy ha igen, hááát érdekes lesz, én kint tanultam meg, úgy kezdődik, hogy piros lámpánál csak akkor állsz meg, ha ténylegesen látod, hogy ott a gyalogos, különben belédjön hátulról valaki. sebességkorlátozás stb táblákat meg sem látom. viszont ezerrel sasolok minden kis utcát, hogy mikor ugrik elém valaki, nem kapok frászt, ha mégis kiugrik valaki, bármikor elevickélek két sor autó között úgy, hogy a tükreimmel kiszalomozom a tükreiket, meg hasonló kunsztok. tljesen más skill set :-)
(ha valaki érdekeseket / vicceseket akar látni: google képkereső - cambodia motorcycle, thailand motorcycle, stb. vagy megvan a lelki szemeid előtt az a kép, mikor a balinéz nők egy méter magasra megrakott gyümölcsös, virágos kosarat egyensúlyoznak a fejükön? na azt képzeld el motoron, úgy, hogy az egyik kezével egyensúlyoz, a másikkal vezet. sajnos nem tudtam egyik kezemmel vezetni, a másikkal meg elég gyorsan lefényképezni.....)

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 23:21:44

GYALOGATKELO ?? HAT PERSZE

www.youtube.com/watch?v=G0PekTUmBdY

aki meg nem latta egyebkent a quebeci TVben csinaljak a Just for laught Gags sorozatot (just pour rire lesgags) hosszu evek ota kifogyhatatlan otletekkel

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.12. 23:26:54

@Herr Géza:
jahh, másik kedvencem, minden öt percben szokott szembejönni egy idióta, aki a mobilját nyomogatja elmélyülten. motorral. nem ám hátul, ő vezet (?) közben. a hegyi szerpentinen mondjuk. állítólag nem tiltja a szabály. de hát azt se tiltja semmi, hogy én görkorival vízisíeljek, aztán mégse csinálom valamiért.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 23:32:24

@mojyo: egyszer egy rendor megallitott kocsival es elmagyarazta hogy 5 utcaval elobb egy gyalogos holgy at akart menni a zebran es en nem engedtem at ..megkerdeztem honnan tudja , belelatott a fejebe ? mert en is belelattam, at akart menni az ut szelen allt, de meggndolta magat ...nem ismertem el a szabalysertest visszakuldtem igy leirva a tortenteket es soha nem jott ki buntetes ..
persze igazabol az en pontom ott volt hogy miert nem rogton allitott meg miert kovetett hosszu ideig leinformalva nevemet ( nem francia nevem van) es utana allit meg ..

Herr Géza 2015.11.12. 23:41:19

@Dragonlady (Bp, Hun): Ha arrafelé sokat vezettél és még élsz, akkor M.o.-on gyorsan bele fogsz jönni. :))))

M. Péter 2015.11.12. 23:49:54

@Th's child: Az orosz KRESZ-t nem ismerem, de a magyarban ez is benne van: "(3) A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti." Vagyis Mo.-n az 1. videóban a kocsinak meg kellett volna állni, amikor a külső sávban megállt a másik kocsi. Persze az életére valamit adó gyalogos körülnéz, mielőtt kilépne az álló autó elől.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.13. 00:04:18

gyalogatkelo ? ezt a videot is szeretem tokos ficko

www.youtube.com/watch?v=irjPJrbsLCA

P.Elliot 2015.11.13. 00:07:59

@montroyal ( CAN qc): Szoktam nezni es mindig igen felvidit.
Az en egyik kedvencem nem eppen az atkelesrol szol de mulatsagos. Ez az.

www.youtube.com/watch?v=0P3uPS_9iLk

Bal 2015.11.13. 00:16:38

@sellőlány: nem akarlak földbedöngölni. Minden tiszteletem a tetté, bármi is legyen az. Csak felhívom a figyelmed arra, hogy Magyarországon nem engedheti meg magának senki, hogy apolitikus legyen, ez illúzió. Abban pedig messze az ilyen átlátszós kezdeményezésekkel kapod a legnagyobb össztársadalmi nyereséget per forint befektetés.

A politikát nem lehet annyival letudni, hogy hatalomittas, korrupt férfiak melldüllesztő pávatánca, amitől távol tarthatjuk magunkat. Azokban az országokban, ahol jól működik, lehetséges ilyen luxus, de nálunk még nem. Ha nem törődsz vele, egyszer kopogtatni kezd az ajtódon, aztán bejön erőszakkal. És akkor viszi a kis világod is magával, mint mondjuk Szíriában. Kistermelőstül.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.13. 01:06:57

Engem tobbszor elgondolkoztatott, hogy miert (vagy miert nem) alakult ki bizonyos tarsadalmakban a jotekonysag/adomanyozas hagyomanya. Bar tudom, ez amolyan spanyolviasz kategoria, de ahogy latom, a joleti tarsadalmakban valahogy jobban elterjedt, mint pl. a (volt) szocialista orszagokban. Ahogy egyre tobb ember tapasztalja meg ezeket a dolgokat kulfoldon, kezdi jobban eszrevenni (es hianyolni) ezt a fajta szemleletet Mo-n.

Ha mar adomanyozas, az USA-ban koztudottan nagy hagyomanya van a charity-nek. Ma pl. a postas akasztott a levelladankra egy nagy papir szatyrot, amelyre ra volt irva, hogy a Cserkeszek gyujtenek Halaadas/karacsony idejere nem romlando elelmiszert, es ha ugy gondoljuk, tegyunk a szatyorba kedvunk szerint. A megpakolt szatyrot tegyuk az ajto ele v. mas lathato helyre, es a postas el fogja vinni (nem feltetelezik, hogy barki mas fogja elvinni ;)
Hamarosan az Udvhadsereg onkentesei is megjelennek majd az uzletek elott a kis csengoikkel, es adomanyokat gyujtenek.
Persze tudjuk, hogy ezek a dolgok cask szimbolikus ertekuek, de valahol az adakozokedvet mutatjak. Hozzateszem, hogy en is a "halaszat oktatas", es nem hal-osztas hive vagyok :) Leginkabb ugy tudunk valakin segiteni, ha lehetoseget biztositunk arra, hogy valaki tudjon magarol gondoskodni hosszu tavon. Ez persze egy osszetett dolog, eppen ezert nehezebb, mint egy tal etelt biztositani...

montroyal ( CAN qc) 2015.11.13. 01:36:02

. Azokban az országokban, ahol jól működik, lehetséges ilyen luxus,

luxus ... nem hinnem csak termeszetes ... még a valasztasoknal sincs szajtépés, megyunk ixelunk egyet ( ha unjuk az arcat, mast ) soha nem hallottam munkahelyen ,tarsasagban, a politikarol beszelni , nezem a hireket a politika ,politikusok egyaltalan nem meghatarozo téma , nem haborodunk fel semmin, mert nincs min ... az elet politika nelkul is megy a maga medreben ..
nalunk a politikusok neha felvetik a kivalast ,de senki nem figyel oda senkit nem erdekel ..
korrupcio.. inkabb a gazdasagban , nem a politikaban azt nem engedik meg a politikusok maguknak ... akkor tudunk rola ha a birosagi hirekbe kerul ... mert ha van, nagy esely oda fog kerulni .. vagy megy a fu alatt ..

VHB 2015.11.13. 05:30:34

Dobjunk hálót témakörben lenne két javaslatom.

A.) Kicsiben

Kiválasztanánk egy nagycsaládot.
1. Ellátnánk őket egy jó minőségű hajnyírógéppel. Ehhez kerítenénk egy fodrászt. aki betanítaná a használatot. Ezzel elég sok pénzt megtakaríthatnak.
2. Ha alkamas a ház. amiben laknak, akkor kaphatnának egy sörkollektort, azzal a feltétellel, hogy a családtagoknak közre kell működni az építésben. Ezzel további megtakarításhoz jutnának.
3. Felkérnénk a mókusokat (sporolok.blog.hu/), hogy egy személyes látogatás alkalmával mérjék fel a család adottságait és összák meg az összes spórolós technikájukat. Újabb megtakarítás képződött.
Az így elérhető megtakarításból stabilizálódjanak, tegyenek félre (bevonva akár őket is: kiszamolo.hu/) és cserébe adják tovább a megszerzett tudást.

B.) Elvontan
Imádom az index érettségis videóit.
index.hu/belfold/2015/05/05/erettsegi_2015_matematika_kozepszintu_vizsga_erettsegi_vizsga_megoldasok_feladatok_gerocs_laszlo/
Ezt továbbgondolva arra gondoltam, hogy mi lenne ha teljes érettségihez szükséges tudást feltennénk a youtube-ra? Ennek az lenne a célja, hogy ha tehetséges vagy, akkor mindegy, hogy Tiszaroff alsón jársz iskolába vagy Budaörsön.
Megkérnénk tanárokat, hogy működjenek közre, mi pedig a támogatók számától függően, mondjuk tabletekkel támogatnánk a tehetséges, de szegény gyerekeket.

Mindkét dologhoz egy csomó részletet tisztázni kell, ha lehet akkor ebben most ne vesszünk el, csak azt szeretném megtudni, hogy "dobjunk hálót" ügyileg jól gondolkozom-e, tudnátok-e valami hasonlót támogatni?

VHB 2015.11.13. 05:33:43

A tegnapi nap mérlege: 2 fő jelentkezett nálam, hogy lenne 10EUR a zsebben így várok még, hátha akadnak mások is. Hogy a kalapból mire, kinek, hogyan azt majd a végösszeg ismeretében _közösen_ megvitatjuk.

2015.11.13. 05:41:58

@kardio1: Nem kell meggyőznöd, ugyanis nem hiszem el, amit mondasz. Mármint nem hiszek benne. De valószínűleg te sem, hiszen akkor itthon élnél.

Kvikveg 2015.11.13. 07:06:09

@montroyal ( CAN qc): ezzel egy bajom van: a nyugdijassor meg a hasonlo akadalyoztatasok csak addig marha viccesek, amig nem sietsz valahova. Eddig ebbol a legnagyobb paraszt talan valami francia volt, aki a zarovonalas uton csiganak oltozve kuszott, mogotte meg egyre hosszabb sor gyult fel. Zsenialis otlet szep stilussal kivitelezve, de nem lettem volna meglepve, ha az egyik autobol ketten kiszallnak es bevagjak az arokba.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.13. 07:12:16

@kardio1: ,,Mi tudjuk, mi a jó nektek! Holott a demokrácia talaján állva nem értjük, hogy istenadta nép miért nem minket követ.,,...
azt gondolom én nem ezt tettem... mert már nem teszek, és mondok semmeit...
én nagy okosan elmondtam hogy hogy csinálják másképpp ott ahol most élünk...
a válaasz .. konnyü nekek... ?????...
na ... mára leszoktam mindenröl...
és igen a nyugdijmegtakaritásomat én is Mo on hagytam, hagyom...

VHB 2015.11.13. 07:16:18

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Szerintem neked az időtényezővel van bajod. Ha ma segítünk egymásnak akkor holnap még semmi sem fog változni. De egy év múlva sem. De egyszer, mint minden egyéb területen lesz egy kritikus tömeg. Ez több évtized is lehet. Megértem ugyanakkor. hogy te meg élni is szeretnél közben...

Más, de ide kapcsolódik. A cigányok felé érdemes lesz majd nyitni, mert azok, akik otthon maradnak vagy visszaköltöznek 20-30-40 éves távon merőben mások lesznek a demográfiai viszonyok. Arra gondolok, hogy egy idén született gyereknek kb 50%+ az esélye, hogy cigány partnert kell majd választania, feltéve ha nem akar Thai vagy egyéb távol-keleti csajt/pasit.
Addig már csak 2 évtized van és jó lenne rendezni a dolgokat.

puhacica 2015.11.13. 07:28:24

@mojyo: A betonkevero, kamion, stb vezetoje egyszeruen legyen esznel, es lassitson le ott, ahol szamithat gyalogosokra. - ertem, amit mondasz, egyet is ertek, de azert akadnak nagyon nehez helyzetek. nemreg tortent Magyarorszagon, hogy egy aruhaz parkolojabol kikanyarodo kamion ala kerult egy nagymama a parhonapos unokajaval. mindketten meghaltak, raadasul az anyuka is ott volt veluk, egyszerre veszitette el a gyereket es az anyjat. ennel nagyobb tragediat nem nagyon tudok elkepzelni. de. egy szuk kanyarodosavban egy kamionnal csak nagyon lassan lehet haladni, tehat barmennyire fajo, itt a gyalogos felelosseget is vizsgalni kell. es persze ha mindez velem tortent volna, kurvara nem lennek ilyen objektiv, csak arra akartam utalni, hogy a kozlekedes tipikus tobbszereplos jatek, ahol mindenkinek esznel kell lennie.

2015.11.13. 08:00:07

@VHB: Pár évtized az pont majdnem egy fél élet rosszabb előfeltételezésekkel számolva. Igen, szeretnék élni, ahogy szeretnének élni a többiek is. Most, nem jövőre, és nem 10 év múlva.

"Más, de ide kapcsolódik. A cigányok felé érdemes lesz majd nyitni, mert azok, akik otthon maradnak vagy visszaköltöznek 20-30-40 éves távon merőben mások lesznek a demográfiai viszonyok. Arra gondolok, hogy egy idén született gyereknek kb 50%+ az esélye, hogy cigány partnert kell majd választania, feltéve ha nem akar Thai vagy egyéb távol-keleti csajt/pasit.
Addig már csak 2 évtized van és jó lenne rendezni a dolgokat."

Hm. Ez eléggé elkeserítő.

DieNanny CH 2015.11.13. 08:28:17

@Dragonlady (Bp, Hun):

Hát, igen, ez jó kérdés... Talán ilyen felelőtlen emberből kevés van (mármint ilyen "csakazértis")
Hú, most elkezdtem gondolkodni... Nem tudom, talán féktávolságból kiszámolható, hogy mennyivel ment az autó, meg az út melyik részén történt - ha a közepén, a gyalogos már 4 másodperce az úton volt -, ha a szélén, akkor a gyalogos volt figyelmetlen... Itt, ha csak megközelítem zebrát - nem merőlegesen, hanem párhuzamosan, tehát csupán megyek a járdán, az autósok már lassítanak. Emiatt rászoktam, hogy a járda házak felőli oldalán menjek, így zebrához közeledve nem okozom azt a téves képzetet, hogy át akarok kelni.

Szóval, igaz, amit itt valaki írt, hogy mindkettőt - gyalogost, vezetőt - oktatni kell; ez egy csoportmunka. Hogy mindenki figyel és betartja a szabályokat.
(Volt, hogy teherautó vagy busz jött, akkor nem álltam a járda szélére, megvártam, míg elment, mert az emelkedőn neki nehezebb elindulni.)

DieNanny CH 2015.11.13. 08:34:22

@Th's child:

Amúgy, ilyen fedélzeti kamera engedélyezett Mo-on? Mert a drónos kamera nem - ugye egy szerb drón vette a déli határnál a migránsokat, és erről jutott eszembe. Mármint, hogy különbözőek a törvények.

DieNanny CH 2015.11.13. 08:41:15

@nemor:

Úgy értem - persze, lehet, totálisan félre -, hogy azt írod, hálás vagy a helyért, ahova születtél, a testi adottságaidért, a jó munkádért - erre írtam, hogy nem lehet, hogy inkább lelkiismeret-furdalásod van amiatt, hogy neked nagyon sok minden szép és jó, másnak meg milyen rossz, és az adományokkal kompenzálod ezt az érzést?

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.13. 08:43:27

@VHB: Kicsiben...
Szerintem nem jo...
Megint csak elszigetelődés a vege...
A nagycsalad segitsen a fodrásznál, ezert a fodrasz levágja a segito hajat...
Másnap a masik segit , neki is jar hajvágás...igy korbemegy a munka...aztan talan majd a penzbis elindul...
Szerintem igy kellene működnie...
De én kulfoldon élek...nem akarom megmondani a tutit...:)

nemor 2015.11.13. 08:47:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: lehet, hogy a hála az túl patetikus szó, akkor inkább mondjuk úgy, örülök, hogy van erőm, nem szorulok másra, sőt segíteni is tudok (már), amit nem biztos hogy meg tudtam volna csinálni, ha egy ugyanolyan szegény családba születek, mint a miénk, csak olyan gazdasági/társadalmi/szociális körülmények közé, ahonnan gyakorlatilag nincs előrelépési lehetőség. De nem, nem furdal semmi, sőt :)

DieNanny CH 2015.11.13. 08:54:00

@Zsuzsi65:

"Engem tobbszor elgondolkoztatott, hogy miert (vagy miert nem) alakult ki bizonyos tarsadalmakban a jotekonysag/adomanyozas hagyomanya. "

A szülővárosom könyvtára fb-n létrehozott egy Archívomot. Ebbe lehet küldeni videókat, képeket, a város régi életéről. Ott láttam egy kb '70-ben készült videót, amiben társadalmi munkában játszótereket építenek, fát ültetnek, akármi (és coca-colát isznak!!! Nem tudom, ez hogyan lehetséges...) Szóval, ott a riportban beszélnek a fiatalok arról, hogy semmi értelme ennek a dolognak, mert sok fa kiszáradt, vagy a játék tönkrement.
Vagyis az a bizonyos régi világ megadta az alapot ahhoz, hogy az ember ne higgyen a jótékonykodásban. Mert hozzá nem értő, ide-oda kapkodó emberek többet ártanak, mint használnak.
(Lásd, a migránsoknak való gyűjtés és ellátás...)

sellőlány 2015.11.13. 08:56:11

@Bal: Meglep, hogy itt bárki azt hiszi, létezik alternatíva. Lop a bal, lop a jobb is, loptak a szocializmusban, igazából onnan ered az, hogy ami a közé, az mindenkié. De már a középkori Európát bejáró flamand "szociológus" leírta, hogy ahol 2 magyar megjelenik, pár percen belül ellenségeskedés van. Nagyon nem értek azzal, ami most itt folyik (de gyakorlatilag, ez már így van szakaszosan nagyon régóta), ellene tenni csak úgy tudunk, hogy nem menekülünk el, megtaláljuk az ittlét értelmét a hozzánk közelálló dolgokban. A fél családunk "Nyugaton" él (ők is azért mert nagyrészt külföldiek), nem tartana semeddig odaköltözni, de mi ezt egyelőre nem tervezzük. Illetve megfordultunk már a világ sok sarkában, a lehetőség mindig adott a mozdulásra. Ha már égni fog a ház, akkor előbb oltunk, aztán megyünk. Azt hiszem, akkor minden más szempont és preferencia másodlagos/többedleges lesz. Tisztelem, ha valaki szembeszáll, de személy szerint szélmalomharcnak látom.

VHB 2015.11.13. 08:56:35

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): Nem értem. Mitől/kitől szigetelődnének el? Mi van ha mozgáskorlátozott is van a családban, aki nem tud segíteni? Mi van ha a fodrásznak nem tudnak segíteni vagy a fodrász nem kér segítséget egyáltalán? A másik oldala, hogy eddigi tapasztalataim alapján a többség az oldd-meg-magad vonalat preferálja. Ez szerintem pont ilyen, nemcsak a vágás ára, de fodrászhoz való eljutás költsége is megmarad.

És mit gondolsz a többi pontról? (tegyük félre egy percre a hajvágás témát)

DieNanny CH 2015.11.13. 08:58:10

@Zsuzsi65:

"Leginkabb ugy tudunk valakin segiteni, ha lehetoseget biztositunk arra, hogy valaki tudjon magarol gondoskodni hosszu tavon."

Apukám megpróbálta. Jó pár évvel ezelőtt, volt egy földterület, ahonnan ki kellett volna vágni a fákat, mert apukám újakat akart telepíteni. Talált egy srácot, rossz anyagi körülményekkel, feleséggel, gyerekkel. Megbeszélte vele, jöjjön neki segíteni, a segítés fejében a kitermelt fát nekiadja, így tudnak fűteni. Pár napig jött is, aztán egy hét után valami ürüggyel nem jött többé. Persze, a fa kellett volna neki, de dolgozni érte...!

DieNanny CH 2015.11.13. 08:59:29

@VHB:

Lásd az előző kommentem.

sellőlány 2015.11.13. 09:02:18

@VHB: Tetszik az ötleted! Kérlek, értesítsd, ha körvonalazódik ez ügyben vmi.

VHB 2015.11.13. 09:02:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ok. de ez a példa olyan általános, hogy megpróbálni sem érdemes még1x, vagy inkább tekinthető egyedi esetnek ott és akkor?

nemor 2015.11.13. 09:10:04

@Herr Géza: jesszompepi... nálunk a büfében van mindig kirakva doboz, hogy Pistike gyűjti az ovijának, kolléganő a kutyamenhelynek, és gyűlik is. Hát ez így elég reménytelennek látszik.

©________ 2015.11.13. 09:16:19

@Shanarey: szerintem kamerazzuk be az egesz orszagot es legyen is ott mindenhol egy figyelo.
O, varj....

1984

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.13. 09:32:12

@VHB: Eloszor is elnezest de dolgozom es ha van egy kis idom csak akkor tudok veled beszélgetni...:)
A fodrasz...
Osszeseperni a hajat, az utcan rendet tartani...szemetet osszgyujteni, falevelet, ...addig is tud a fodrsz pénzt keresni... a szakmajaval...ennek ellentetelezese a hajvágás...
Odajutas...reszletek de ...fontos...
Egyebkent a fadrasznak is hozzájuk kell menni betanitasra :)
Elszigetelődés...
Igen...ha nem mozdulnak ki elszigetelodnek...
A sajat meglátásom hogy a korforgast kell biztositani...
Falubelitol vásárolni, szolgáltatást igénybe venni...pénzért, csere alapon...
En igy kezdeném...
A tobbihez is igy állnék hozzá...mar a javasolt pontokhoz...

DieNanny CH 2015.11.13. 09:38:12

Most ránéztem a kiszamolo.hu oldalra. Elolvastam a kommenteket. Ha valaki csak ebből akar képet alkotni az országról, akkor kijelenthetjük: Mo. egy jóléti állam, ahol nincs szegénység. kiszamolo.hu/oszd-meg-a-koltsegvetesedet/#comments

(Tudom, sokkal többen vannak, akik nem írtak, és viszont rossz helyzetben vannak.)

DieNanny CH 2015.11.13. 09:47:11

@Csupacsí:

Én sem láttam, Géza kommentje után néztem meg még egyszer, és tényleg van! Még tábla is, ami jelzi! Szerintem nagyon gyorsan ment az autó, én megállítottam a videót, így vettem észre...

DieNanny CH 2015.11.13. 09:50:49

@VHB:

Ha ennyire romlik Mo-on az egészségügy, akkor 10-20-30 év múlva már senki nem akar visszaköltözni - annak ellenére, hogy most még így gondolja.

tanato 2015.11.13. 10:03:45

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerintem addigra annyira kevés orvos lesz,hogy orosz mintára 3 éves fősulit végzett felcserek fognak dolgozni főleg,szakképzett orvos csak az elitnek fog jutni.

VHB 2015.11.13. 10:25:33

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): én sem lógok itt 24/7 :)
Kezdem érteni miről beszélsz (vélem), de az egy másik eset-túl nagy falat.
Az én verzióm sematikusan vhogy így néz ki:
Probléma: sok a kiadás kevés a bevétel
Megoldás1: bevételek növelése (nem lehetséges)
Megoldás2: kiadások csökkentése (lehetséges)
Hogyan: a.)fodrászra fordított ktg.nullázása
b.) fűtési számla csökkentése
c.) további spórolási technikák adaptálása
d.)költségvetési fegyelem megtartása
Költségvonzat: hajvágógép, betanítás, sörkollektor, mókus és pénzügyi tanácsadás
Valahogy így képzelem.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.13. 10:48:01

@VHB: Értem...
De...az általam ajánlott verzióban meg a hajvagot sem kell megvenni..(igen ...sarkitok...)
Mindenki tesz hozzá valamit...
(hozzáadott munka) ...
Megpróbálni egyutt (a fodrasszal...etc) közösen túlélni...
Latja a falu...(település)...
A közértes vehetne , es arulhatna háztáji tojást, tésztát, mézet, zöldséget...
A rászoruló segítene rendbe tenni a kozert ...???...portajat...
A kouertes összegyűjti a sorosdobozokat...mint az elemet...
Na...szoval...en igy kepzelnem...
De ...en csak kívülről pofazok...
Es polgármester se vagyok...de ilyen lennék...

abci 2015.11.13. 10:58:02

@WHB, egyetértek!

Itt van egy sokakat érintő téma, HA-n is téma volt többször, valamint tv-ben, újságban:
"külföldi anyakönyvi esemény hazai anyakönyvezése" a.k.a. pl. gyerek külföldön született, hogy lesz magyar útlevele?
A FB-n indult egy csoport, az indítók, illetve később többen is írtak leveleket a Köztársasági Elnöknek, OV-nak, Ombudsmannak, stb. 2(!!!!) hónap múlva kormány rendelet módosítás született, jóval megkönnyítve az útlevélszerzést a külföldön született gyerekeknek. A jogszabály sajnos nem oldotta meg teljesen a helyzetet, tehát a M.o-n kezdett ügyintézés továbbra is a régi, hosszadalmas maradt. Illetve a többi anyakönyvi eseményre is a régi eljárás vonatkozik.

Tehát, itt egy lehetőség. Jótékonykodni ingyen. Sőt, még vissza is jön belőle pénz (bár azt kimutatni, hogy mennyit hoz egy jogszabályi egyszerűsítés egyéni szinten...:)
A cél, hogy a jogszabály tovább egyszerűsödjön, sok más európai ország mintájára, ahol nem centralizást, hanem helyi és azonnali anyakönyvezés van (több helyen Kelet-Európában is, nem csak Norvégia a példa).

Akinek van 1 perce, küldje el az alábbi szöveget a Köztársasági Elnöknek, Miniszterelnöknek vagy, akinek gondolja, hogy illetékes az ügyben:

"Tisztelt
A külföldi anyakönyvi események anyakönyvezése feleslegesen bonyolúlt, költséges és időigényes.
Kérjem T. ... úr támogatását, hogy a külföldi anyakönyvi események hazai anyakönyvezésében legyenek jogszabályi változások, melyek közelebb állnak az Európai Unió országainak hasonló jogszabályaihoz.
Kérem, hogy a Magyarországon beadott kérelmek helyi szinten, az Anyakönyvi Hivatalokban, az ügyintézés alkalmával azonnal elkészüljenek és átvehetőek legyenek."

Köztársasági Elnök:
www.keh.hu/uzenetkuldes

Miniszterelnök:
orbanviktor@orbanviktor.hu

©________ 2015.11.13. 11:02:29

@Zsuzsi65: zsuzsika, foltalaltad a spanyolviaszt, a jelenseget a maslow piramis mutatja:-D

DieNanny CH 2015.11.13. 11:03:34

@tanato:

"szakképzett orvos csak az elitnek fog jutni."

Az elit pedig lakóparkokban fog lakni, amit fegyveres őrök vigyáznak... Ja, hogy ez Dél-Afrikára hajaz...?

DieNanny CH 2015.11.13. 11:06:17

@VHB:

Tudom, ez csak egy példa, de az otthoni fodrászom kénytelen volt becsukni a boltját, mert nem volt elég kuncsaft...
hajvágógép --> kuncsaftok az occsó-hoz fognak menni --> fodrász becsukhatja a boltot.
Jól gondolom?

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.13. 11:19:22

@VHB: Értem...
De...az általam ajánlott verzióban meg a hajvagot sem kell megvenni..(igen ...sarkitok...)
Mindenki tesz hozzá valamit...
(hozzáadott munka) ...
Megpróbálni egyutt (a fodrasszal...etc) közösen túlélni...
Latja a falu...(település)...
A közértes vehetne , es arulhatna háztáji tojást, tésztát, mézet, zöldséget...
A rászoruló segítene rendbe tenni a kozert ...???...portajat...
A kouertes összegyűjti a sorosdobozokat...mint az elemet...
Na...szoval...en igy kepzelnem...
De ...en csak kívülről pofazok...
Es polgármester se vagyok...de ilyen lennék...

©________ 2015.11.13. 11:21:15

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: elkezdtem olvasni. Eddig az a kedvencem, aki 240ezret takarit meg, 40 a lakbere meg a rezsije es szerinte egy felnott ferfinak egy szelet pizza elegnek kell legyen vacsorRa

tanato 2015.11.13. 13:18:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Pl. hasonló a rendszer Törökország elhagyatott távoli vidéki részein és az orosz falusi világban is.Felcserek látják el a sleppet, orvos csak nagyon indokolt esetben jut.

glorianna 2015.11.13. 13:49:09

@VHB: Van már ilyen "adatbázis", legegyszerűbben az eduline.hu-ról érhető el, és vannak önkéntes tanárok, akik ingyen és bérmentve segítenek (többnyire skype-on), ha a tanuló elakad. Speciel én iskolaidőben havonta átlagosan 10 órát töltök el ilyen fizikatanítással. Az valóban jó lenne, ha a nebulók szegényebbjének valaki(k) biztosítaná(k) a számítógépet/laptopot/tabletet + netelőfizetést. Ismeretségi körömben mindenki, aki hardvert cserél, a régit igyekszik olyannak adni, akinek nem telik ilyesmire.
A legnagyobb gond azokkal van, akiknél nem hogy internet, de még áram sincs... becslések szerint a családok 5-6%-ánál semmilyen közmű (villany, víz, gáz, net...) nincs. Magyarországon, 2015-ben :(((

VHB 2015.11.13. 14:48:47

@glorianna: Nem hallottam erről az eduline.hu-ról, ezért gyorsan ránéztem.Ha jól sejtem a segédanyagok szekcióról van szó. Ez már majdnem az. amire én gondolok, de ebben semmi videós-szemléltetős dolog nincs.
Nem kell rögtön egy Brutális fizika szerű (pl.: youtu.be/WJqBVI2jDVs) nagy-költségvetésű produkcióra gondolni, hanem a korábban linkelt indexes érettségis videó lenne a minta. Annyi lenne a lényeg, hogy tegyük fel egy feladat megoldáshoz szükséges a Pitagorasz (Pythagoras?) tétel. A videó haladna tovább, de megjelenne egy buborékban, hogy "kattints ide a P. tétel magyarázatához". Valami ilyesmi módon építőkockáról kockára lehetne feltenni a teljes tudást.
Azért is lenne jó ha "rendes" tanárok adnák a nevüket meg az arcukat hozzá, mert garanciát jelentene a minőségre.
Belenéztem az eduline/segédanyagok/angol/jegyzet/feltételes mód-ba és rögtön az elején van egy ilyen, hogy "future present". Nem nagy dolog, feltéve ha tudod már a megoldást. De a példamondatoknál miért konzekvensen az előzőleg megadott nyelvi képletet _fordítva_ használja, na az rejtély.

Nem utolsósorban pedig elismerésem, hogy pedagógusként még van energiád ilyen extrára!

glorianna 2015.11.13. 16:09:52

@VHB: Köszönöm az elismerést, jól esik, de nem érdemlem meg, ui, elég régen elhagytam a pedagóguspályát. Az általad hiányolt műfajban is akad pár fizika-oldal: fizika.lap.hu/ - más iskolai tantárgyat nem kerestem :)
Visszatérve az eredeti témához: segíteni - valamennyit - mindenki tud. Neveltetésemből adódik, hogy a környezetemben igyekszem segíteni annak, akinek tudok, és aki elfogadja a segítséget. Azt gondolom, hogy a segítség nem tudható le némi pénz átutalásával.Tapasztalataim szerint sokszor nagyobb szükség van emberi szóra, odafigyelésre, némi rendszeres támogatásra - pl. gyereknevelési vagy életviteli tanácsokkal - mint pár forintra.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.11.13. 17:55:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem, nem ez az elkeserítő.

hanem a kőkemény rasszizmus és gyűlölet abban csodaszép fehér fejekben, az a borzasztó.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.11.13. 18:01:19

igyekszem konstruktívan is hozzászólni a témához és bevallom, nem tudok. nagy kalappal és sok sikert annak, akinek van felesleges kockáztatnivaló pénze és ideje, amit jobb híján a magyar fekete lyukba önt.
addig, amíg nem érez maga iránt felelősséget és nem támogatja a nyilvánosságot a magyar állampolgárok többsége, nem várható változás. ugyanaz a szemétdomb épül tovább, miközben mindenki azon igyekszik, hogyan ugorjon el a veszteségek vállalása elől. biztos jó játék ez, de a fenének van kedve ebben részt venni.

2015.11.13. 18:27:19

@adamskij: Nem tudom, én nem szeretném, hogyha a saját országomban kisebbségben élnének a magyarok.

Shanarey 2015.11.13. 18:36:58

@Csupacsí:

Gyalogátkelő helyekről beszéltem.
Sebaj.
Saját tapasztalatom okán írtam amit írtam.

Volt egyszer egy kis srác 1972-ben aki 4 évesen át akart kelni a gyalogátkelőn, és ennek okán egy ZIL teherautó alatt találta magát. Különösebb sérülések nélkül megúsztam.

Szerencsém volt, de ez nem jelenti azt hogy mindenkinek az lesz. Az apám is így halt meg, mert valaki nem tudta hogy oda kellene figyelni a gyalogátkelő miatt.

A kamera frászról meg annyit hogy aki nem tesz semmi rosszat annak nem probléma ha látja a kamera. Amúgy sem nézi senki a felvételeket, csak akkor ha valami történt, akkor nézik vissza.

Tudományos tény, hogy nincs olyan ember, aki órákon keresztül bámulva egy kamera, avagy kamerarendszer képeit, az tényleg látja is ki kicsoda és mi is történik.

2015.11.13. 18:52:42

@Shanarey: Enélkül is váltanék. Ez már tényleg csak csepp a tengerben.

kardio1 2015.11.13. 19:41:24

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nekem más okaim voltak, amelyek külföldre vonzottak, mint neked. Nem éreztem rosszul magam Magyarországon, nem zavart a kozhangulat. És mások az okok, amik miatt még mindig itt vagyok, mint amik téged itt tartanának.

kardio1 2015.11.13. 19:50:12

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): a magyarországi nyugdijjarulekod, amit befizettel, nem vész el, mert a majdani nyugdíj kiszamitasanal figyelembe veszik. Ha két európai országban fizettél x, illetve y évig járulékot, majd x+y év elteltével nyugdíjba mennél, mindkét állam kiszamolja, mennyi nyugdíj járna tőle neked, ha x+y évig ott fizettél volna járulékot és a magasabbat kapod. Azt hiszem, így számolják. Úgyhogy a jarulekfizetes ideje mindenképp számít.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.13. 19:52:59

@puhacica: Bizony nagyon nagy igazságod van.
Sokan abban a tévhitben vannak hogyha nem kell vizsgát tenniük akkor nem vonatkoznak rájuk a szabályok.
Jó példa erre a biciklisek. Szinte egyik sem áll meg a piroslámpánál.
A gyalogosok is simán cikáznak az autók között tíz méterre a zebrától.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.13. 20:27:33

@kardio1: köszönöm... nagyrészt már tudom... utánna néztem mert haladok a nyugdijas kor felé...
kicsit elkeseredésbül jott a mondat...
nem tudom mi lesz azzal a pénzel amit én fizettem be Mo on...
még van 15 évem ,és most már elkezdtem az öngondoskodást...
ennek talán nagyobb ,, ertéke ,, marad meg itt ausztriában mint Mo on...

2015.11.13. 20:27:34

@kardio1: Én sem érzem magamat rosszul, és kurvára nem érdekel a közhangulat. Engem az érdekel, hogy legyen valami jövőkép és stabilitás. Ezekben sajnos Mo. nem tud mit adni.

2015.11.13. 20:29:11

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): Túlságosan a magyar nyugdíjra ne akarj azért támaszkodni. Habár nem tudom az életkorod, de pár évtized, és a jelenlegi nyugdíjak töredékét fogják adni majd az akkori nyugdíjasoknak. Ez így lesz, és ezen senki és semmi sem fog változtatni.

kardio1 2015.11.13. 20:49:57

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): az öngondoskodás mindenképpen jó ötlet. Sok sikert!

kardio1 2015.11.13. 20:51:38

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ha jovokepet és stabilitást keresel, adg vagy pappito környékén keresgelj. Európa nem a legjobb célpont.

kardio1 2015.11.13. 20:53:12

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ez minden jelenlegi jóléti államban így lesz. Sehol sem fenntarthato a rendszer.

kardio1 2015.11.13. 20:54:24

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: a kozhangulat része az egyébként, hogy nincs jövőkep.

2015.11.13. 21:39:28

@kardio1: Azokba az országokba nem lehet csak úgy bejutni... :)

kardio1 2015.11.13. 22:01:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: pont azért, mert vigyáznak a stabilitásra meg a jövőképre :-)

2015.11.13. 22:22:48

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): Azért várjuk ki a végét. Senki sem tudja megjósolni, hogy pl. itthon v. bárhol máshol Európában 30 év múlva mi lesz. :)

Pebbles 2015.11.23. 13:12:15

@VHB: szia. kicsit le vagyok maradva, mostanaban nem olvastam hataratkelot. szegyenszemre ;) nade. en szivesen beallnek a 10 euros korbe. sot tovabbmegyek, ha a jotekonysagi szervezet az en cegem alltal elfogadott szervezet akkor akarmennyi penzt adomanyozunk a ceg ahol dolgozom megduplazza azt. jelenleg mint green champion mukodok ( a corporate responsibility-n belul), szerveztem mar nehany esemenyt cegen belul is. igy pl. a Bator tabor foundationnek sikerult eljuttatnom 240dollart innen (dollar mert amerikai multi cegrol van szo).
akar igy, akar ha csak a 10eurra van szukseg meg oltetre en nagyon szivesen csatlakozom a mozgalmadhoz irorszagbol.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása