oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 27. 06:42,  Ha kicsi az országod, csinálj nagyobbat! 48 komment

2015. szeptember 27. 06:42 Határátkelő

Ha kicsi az országod, csinálj nagyobbat!

Természetesen eszünkbe sem jutna holmi gyarmatosítást, más államok elfoglalását javasolni, arról van csak szó, hogy a mai blogajánlóban egyetlen országba látogatunk, és próbáljuk meg három szempontból is megvizsgálni. Az ország Hollandia, ahol a helyhiány állandó – viszont kreatívan próbálnak területet szerezni maguknak. Emellett szó lesz még az ottani egészségügyről és azt is megnézzük, milyen magyar anyának lenni ott.

flevoland_foto_flickr_com_bogdan_migulski.jpg(fotó: flickr.com / Bogdan Migulski

Hollandiában egy nagyjából Dunántúl méretű területen él 18 millió ember, ami testvérek között is elég sűrűnek hangzik. A Hollandokk oldal legutóbb arról írt, milyen sajátos módszerekkel nyernek plusz területet.

„Az egyik legdurvább példa erre az ország egyik tartománya, Flevoland, amely egész egyszerűen nem létezett még 70 évvel ezelőtt. Nagy részén a viharos Zuiderzee terült el, amelyben az egész Földet tekintve is legsűrűbb a dokumentáltan elsüllyedt hajóroncsok száma.

A területet fokozatosan vették birtokba, amihez a legnagyobb lökést talán az Afsluitdijk 1932-es átadása jelentette. Az addigi tengert azóta nevezik IJsselmeernek. Flevolandon ma négyszázezren élnek.

Schiphol is egy polderen, azaz a vízszintnél alacsonyabban fekvő, víztől elhódított földdarabon fekszik. A poldereket az összesen mintegy 2400 km hosszú gátrendszerrel, az országot átszövő csatornahálózattal és folyamatos vízszivattyúzással védik. A jó öreg szélmalmok is itt jönnek a képbe. :)

A víz elleni állandó küzdelem fontosságát semmi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy Hollandia területének csaknem 40%-a tengerszint alatt fekszik.”

A teljes poszt itt olvasható el.

Az erősen szabályozott káosz

Ami nem más, mint a holland egészségügy, legalábbis a Lipilee szerzője szerint, aki tudja, miről beszél, hiszen egy súlyos betegség következtében több hónapig volt kénytelen megtapasztalni a működését. Ami az egészben a jó, hogy írt egy jó kis posztot az egészségügy működéséről, részben összehasonlítva azt a magyarral.

folyosoi_tarsalgo_foto_lipilee_hu.jpg(fotó: lipilee.hu) 

„A holland egészségügy jó. Nagyon jó. Az Euro Health Consumer Index alapján ötödik éve a legjobb Európában, gondolom ez radikálisan idén sem fog változni.

A holland GDP kb. 12%-a megy el egészségügyre. A kontextus kedvéért: Magyarország azt hiszem 8% körül költ, és hát adjuk hozzá ehhez a korrupciót, a szervezettséget, és nem utolsó sorban a két GDP közti apró különbséget (853,5 milliárd USD vs. 133,4 milliárd USD; találd ki melyik melyik). Az egy főre eső egészségügyi kiadás összege (világbanki adatok szerint) Hollandiában évi 6145 dollár – ez a hetedik legmagasabb a világon (összehasonlításképp: Magyarországon évi 1056 dollár.)

Az anyagi ráfordítás persze mindenhol látszik, az intézmények szépek, újak, tiszták, még villanykapcsoló és WC-papír is van! (...) Ami viszont nem pénzkérdés: ahogy Hollandiában mindenhol, az egészségügyben is általános a tökéletes angoltudás. (...) Dióhéjban: ha már valahol meg kell betegedned, Hollandia az egyik legjobb hely amit választhatsz.

2. Törvényes keretek

Alapjait tekintve a holland egészségügy államilag szabályozott, de persze privatizált rendszer, és talán az „erősen szabályozott szabályozott káosz” leírással tudnám jellemezni, jó értelemben: nagyon erős az állami szerepvállalás és szabályozás, miközben polgárként nagyon nagy szabadságot élvezel abban, hogy milyen szolgáltatásokat, milyen szolgáltatókat veszel igénybe.

Részleteiben szoktam még a „működő bürokrácia” kifejezést használni, mert a sok szabályozás tényleg bizonyos mértékű bürokráciához vezet, de basszus működik. (...)

A működésnek persze ára van, a holland TB nem olcsó: nekem (tudomásom szerint) kb. havi 230 euróba’ van (mindjárt látjuk, ez hogy tevődik össze). De azt is látnunk kell, hogy egy jól működő egészségügy nem olcsó, a kórházakat, bennük a gépeket folyamatosan üzemeltetni kell, a dokinak fizetést kell adni (lásd kicsit lejjebb), és hát így működik a közös teherviselés. (...)

3. Mennyi az annyi: TB járulék és barátai

No de lássuk, hogy mennyi az annyi, miből tevődnek össze egy átlagember egészségügyi kiadásai:

Először is a fizudból vonják az “állami” TB-járulékot (a fizetés kb. 20%-a), kötelező jelleggel. (...)

Aztán szintén kötelező jelleggel kell kötnöd egy egészségbiztosítást, amit nem a fizudból vonnak, hanem zsebből (illetve bankszámláról) fizetsz. Az egészségbiztosítók privát cégek, akik törvényileg szabályozottan kötelező jelleggel kell, hogy adjanak neked ilyet. (...)

Hogy ez mekkora összeg, az igazából rajtad múlik, úgy tudom akár 60-70 eurónál is megállhat, de ha beleveszel külföldet (“Európai egészségkártya”, magyarként nyilván nem árt), meg mondjuk fogászati kezelést, ilyesmit, akkor 100-120 euró körülre fog kijönni.

Cégtől függően létezik (létezhet) céges biztosítás - ez nem kötelező, ennek megfelelően a feltételei és költségei is teljesen változóak.

Gyerekek 18 éves korig automatikusan (és ingyen) biztosítva vannak, egyszerűen hozzá kell őket rendelni a saját biztosításodhoz.

Az alapbiztosítás egyébként elég széleskörű ellátást fed le (vagyis ezeket „az állam” állja): a háziorvosi konzultációt, szakorvosi és kórházi kezelést, gyógyszereket (szélesebb körben, mint Magyarországon, én tipikusan még nem fizettem gyógyszerért), mentálhigiénés kezelések egy részét (pl. szakorvos által előírt pszichológiai/pszichiátriai kezelés), 18 éves korig fogászati kezelést, szüléssel kapcsolatos kezelést és szabadságot, és még pár dolgot.

Létezik az „eigenrisico” intézménye egészségbiztosításnál. Ez gyakorlatilag az „önrész” fogalma: minden évben meghatároz az állam egy összeget (idén: 345 EUR), eddig az összegig te állod a gyógyszerköltségeidet.

A holland orvosok a világ legjobban fizetett orvosai. Egy háziorvos évi 105000 euró körül keres (átlagfizetésekről beszélünk), egy szakorvos pedig 225000 körül. Nővérek, ha jól tudom, 60000 körül visznek haza, szintén éves szinten.

Ízlelgessük ezt egy picit: egy szakorvos tehát havi szinten kb. 18000 eurót kap, az kb. 5 és fél millió forint. Nővérnél ugyanez 6000 euró, vagyis kb. másfél millió forint. Ezek átlagbérek, vagyis egy junior szakorvos/nővér vélhetően kicsit kevesebbért, egy senior kicsit többért gürizik.

4. Háziorvos

Hollandiában a háziorvos (huisarts) a dolgok közepe. Amikor megvan a biztosításod, szépen választasz egy dokit a lakóhelyeden (esetemben kemény 50 méterre van egy gesondszentrum), és regisztráltatod magad.

Innentől ha bajod van, a háziorvoshoz mész, ő fog először megvizsgálni, esetleg felírni valamit vagy szükség esetén elküldeni szakorvoshoz. Kivétel a saját magad által szervezett terápia, meg pl. a fogorvos (tandarts). A holland orvosok általában amíg lehet, a természetre bízzák a dolgokat, nem írnak fel orrba-szájba gyógyszert.”

Noha nem tudtam megállni és elég hosszú részt idéztem, ez természetesen nem a teljes poszt, azt ide kattintva olvashatjátok el – ráadásul az ígéret szerint hamarosan következik a második rész is.

Ebből hozom ki a lehető legjobbat

Adri lassan hat éve költözött ki Hollandiába, ott ismerte meg gyermeke holland apukáját, Robertet is. Jelenleg Hágában élnek, kisfiúk, Iván, 2014 februárjában született. Az ő történetén keresztül mutatja be az Oh Pura Vida blog, milyen is gyereket szülni Hollandiában.

szules_foto_ohpuravida_blog_hu.jpg(fotó: ohpuravida.blog.hu) 

„Hollandiában valóban nagyon sok baba születik otthon, azon szülésznők segítségével, akik végigkísérik az anyát a terhesség időtartama alatt. Ez egy teljesen természetes és bejáratott rendszer itt.

Nekem tetszik, hogy a kismamának van választási lehetősége, és én is nyugodt szívvel bíztam volna magam a szülésznőim kezeire, nem ez tartott vissza, de valahogy mi mégis a kezdetektől fogva kórházi szülést terveztünk, mint utólag kiderült, szükség is volt rá.

A terhesgondozást az említett szülésznők végzik, én is egy ilyen szülésznői csoporthoz jártam. Emellett számos felkészítő tanfolyamon is részt lehet venni, ezek nagy részét fedezi a társadalombiztosítás. (...)

Ha orvosilag indokolt vagy bármilyen komplikáció adódik a 9 hónap alatt, akkor a szülésznők átirányítanak a nőgyógyászokhoz a kórházba. Nekem az utolsó időszakban magasabb volt a vérnyomásom, így többször is beküldtek megfigyelésre, és végül két héttel a kiírt időpont előtt be is kellett feküdnöm, hogy beindítsák a szülést. Nagyon örültem neki, hogy itt erre is hagynak időt, nem drasztikus az eljárás. (...)

Ha nincsen semmilyen komplikáció, az anyát pár órán belül hazaengedik a kórházból, a kisbabával együtt. (Nálam szükség volt egy 24 órás megfigyelésre a vérnyomásom miatt, ezért maradtam csak bent két éjszakát a kórházban.) Ez furcsán hangozhat, de a friss szülők nem maradnak magukra, mire hazaérnek, egy védőnő várja őket otthon, aki fontos szerepet tölt be az első pár napban.

Még a várandósság alatt kijöttek családlátogatásra, megbeszélésre és választhattam, hogy napi 3, 5 vagy 8 órában szeretném a védőnőt nálunk, mi végül a napi 5 óra mellett döntöttünk.

Tíz napon át jött hozzánk, és az egészet a társadalombiztosítás fedezte. A védőnő minden reggel megvizsgált engem is, Ivánt is, segített a babával, minden nap ágyneműt cserélt és mosott, elküldött csendes pihenőre, reggelit készített, de akár kisebb bevásárlást is intézett volna nekünk, ha arra lett volna szükség. Emellett bármilyen kérdéssel is fordulhattunk hozzá, első gyermeknél akad is bőven kérdeznivaló. (...)

A hivatalos szülési szabadság Hollandiában 16 hét, ezalatt a teljes fizetés jár, plusz kapunk háromhavonta majdnem 200 EUR állami gyermektámogatást is. Én 4 héttel a kiírt dátum előtt fejeztem be a munkát és 12 hetet lehettem volna otthon szülés után. (Van egy olyan verzió is, hogy 6 héttel előbb fejezed be és 10 hétig maradsz otthon.)

Általában az anyák meg szokták toldani ezt pár hét szabadsággal, így tettem én is. Hollandiában a nők nagy része részmunkaidőben megy vissza dolgozni, erre a munkaadók is be vannak rendezkedve. (...)

Iván 4 hónapos korában kezdte a bölcsit, ekkor kellett visszamennem dolgozni. Szívem szerint egy éves koráig maradtam volna itthon vele, de erre sajnos nem volt lehetőség.

Mivel az itteni rendszer annyira más, mint a magyarországi, azt hiszem, hogy ezzel kapcsolatban kaptam legtöbbször otthonról a kérdést, hogy hogy fogom ezt bírni, és hogy ez milyen nehéz lehet.

Szívszorító volt az elválás első reggel, de én ehhez mindig is úgy álltam hozzá, hogy ha már úgy hozta az élet, hogy itt alapítottam családot, akkor az itteni rendszerhez alkalmazkodom, és ebből hozom ki a lehető legtöbbet és legjobbat. (...)

A bölcsődék igen drágák, de a szülők kapnak állami támogatást, ennek nagysága a szülők fizetésétől függ. A bölcsődei helyet évi 48 vagy 52 hétre lehet igényelni. Mi 52 hétre kértük, heti 3 teljes napra (fél napokra is van lehetőség), ez bruttó 939,12 EUR, ebből mi 733 eurót visszakapunk havonta. Heti 5 nap bruttó 1565.20 EUR-ba kerülne. A bölcsi reggel fél 8-tól este 6-ig van nyitva és a napi étkeztetésért nem kell külön fizetnünk. (...)

Hollandiában a gyermeknevelés alapja az úgynevezett hármas R szabály - Rust (Nyugalom), Reinheid (Tisztaság) és Regelmaat (Rendszeresség) és ezzel az elvvel én is teljes mértékben tudok azonosulni. A babának nyugalomra van szüksége ahhoz, hogy testileg-lelkileg fejlődjön, növekedjen, tisztaságra ahhoz, hogy egészséges és ápolt legyen, rendszerességre pedig ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan tudjon élni.

Az emberek alapvetően pozitív beállítottságúak és egyenesek és ilyen szellemben nevelik a gyermekeiket is. Az apák szervesen kiveszik a részüket a nevelés minden területén. A holland családok szeretnek kirándulni, állatkertbe, vidámparkba vagy a tengerpartra járni. Fontos az együtt töltött idő és annak minősége is.”

A teljes posztot az Oh Pura Vida blogon olvashatjátok el, érdemes!

A moderálási alapelveket itt találod. Ha pedig érdekel Hollandia, további posztokat, híreket itt találsz.

Negyven fölött lettél határátkelő? Mi vett rá az elindulásra, milyen volt a megérkezés, hogyan sikerült beilleszkedni? Mit szólt hozzá a környezeted? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre körülbelül 500 szóban, segíts a hasonló helyzetben lévőknek!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr887837294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.09.27. 06:53:53

Heti 3 nap bölcsi 4 hónapos kortól? És a többi nap ki vigyázz rá?

adg 2015.09.27. 07:05:04

Jo es erdekes posztok.

"Adri lassan hat éve költözött ki Hollandiába, ott ismerte meg gyermeke holland apukáját"
Na meg szerencse, hogy kikoltozott Adri Hollandiaba. Rossz lett volna a gyereknek apa nelkul, de igy szerencsere Adri talalkozott a gyerek apjaval. :)

Muscari 2015.09.27. 07:58:31

@Golf2: az anya vagy az apa. Részmunkaidőbe meent vissza, ami azt jelenti, hogy nem dolgozik heti öt napot.
Ez itt sok országban teljesen természetes, sok munkakör van, ahol nagyon rugalmas a beosztás. Otthonról nézve ez hihetetlen, tudom, de itt a munkáltatók másképp állnak hozzá.

Muscari 2015.09.27. 08:29:28

@Golf2: szerintem is elég korai, Angliában 9 hónap a szülési szabadság. Nem jár viszont sok pémz, csak egy meghatározott összeg a végéig, kb mint a gyes otthon, annyiit is ér.

Érdekes lenne Európa minden országát összevetni, szerintem 3 év, mint otthon, sehol máshol nincsen.

DieNanny CH 2015.09.27. 08:38:36

@Golf2:

Igen, ahogy Muscari írta.
Svájcban is így van, bár itt drágább a bölcsi - a szórás 85-140 frank/nap árban.
Ezért dolgozom én egy családnál 3 napot, mikor anyuka is dolgozik. A maradék 2 napon ő otthon van, akkor intéz bevásárlást, hivatalos ügyeket, egyebeket.
Szerintem ez nagyon jó dolog, sajnos Mo-on nagyon idegen ez a gondolat...
(Úgy 20 éve volt ötlete anyukámnak gondozónőként, (asszem akkor gyed-gyes idején nem lehetett bölcsibe vinni gyereket), hogy pár órára bevenni gyerekeket óradíj fejében, és azidő alatt anyuka intézhette volna egyéb dolgait.
Valahogy nem rajongott érte a vezetőség... ) Tudom, ez kicsit más, csak úgy eszembe jutott.

Holland eg.ügy: Tehát 20% megy a fizetésből, plusz még kb átlagban 150€? Mo-on ez 8%, nem? Ha van önrész, ami 350€, hogyhogy még nem kellett gyógyszerért fizetnie?
Most elolvasom a blogokat.

DieNanny CH 2015.09.27. 08:44:14

@Muscari:

Szerintem Mo-on a 2 véglet marad otthon 3 évig: vagy akinek nagyon magas a havi bevétele apa+gyes összege, vagy, akinek nincs munkalehetőség és bölcsi a közelben.
Mivel nagyon sok bölcsődei hely megszűnt, mert 10ezer alatti településen az önkorm. nem köteles fenntartani, ezért van így értelme.
Bár, érdekes lenne egy számítást végezni: mennyiben kerülne egy 24 fős bölcsit - 2 csoport - fenntartani, és mennyibe, hogy gyest fizetnek ezen szülőknek, akik ezáltal nem pörgetik a gazdaságot...
(Ismertek, nem nézem le az otthon maradt anyukákat, ha esetleg valaki ekézni akarna!!!)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.27. 09:23:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: pont ezt akartam mondani. Marha jól jár az állam azzal, hogy bölcsődei helyek fenntartása helyett kiszurja az anyák szemét 28500 forinttal (-járulék) (ha jól emlékszem az összegre ).

tanato 2015.09.27. 09:24:35

Jó cikk meg érdekel is hisz az EÜ.-vel foglalkozik.Hatszoros az egy főre jutó eü.költség a GDP.-ből.Igen így lehet alkotni.Na de más világ nem cserekompatibilis államok, hiába EU tag mindkettő.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.09.27. 09:41:18

Vasárnapi OFF

Azért bátorkodom ezt a bejegyzést itt is ajánlani, mert szerintem ez országtól függetlenül jó tanács minden szülő számára.
anagykekseg.wordpress.com/2015/09/27/babakocsi/

ON

Observer99 2015.09.27. 09:41:27

@Golf2:
A blogban le vagyon írva! Heti egy napon ő otthonról dolgozik, akkor vele van a gyerek. Másik napon pedig az apai nagyszülők vállalták be a gyereket!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.27. 10:20:17

@Muscari: 50% állami elvonásból talán ki lehet fizetni azt a éhenhalásra sem elég GYEST meg GYED-et.
Népszerű halleluja a magyar három év. Hogy a gyerekes anyák egyébként is ötödosztályú állampolgárok a munkaerőpiacon arról kevés szó esik. Részmunkaidő álomban se létezik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.27. 10:26:34

@A nagy kékség:
Gratulálok. Ez a szerep jobban áll neked. Ez egy tökéletes írás.
Informatív, segítőkész, jóindulatú.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.09.27. 11:08:29

@diggerdriver: Köszönöm! Igyekszem tanulni a saját hibámból. :)

2015.09.27. 11:29:00

Nahat, tematikus blogvalogatos? Semmi utazas a vilag korul, csak Hollandia? :D

nyuszigonosz 2015.09.27. 12:30:40

@mojyo: Miért nem jó csak Hollandia? :-)
Nemcsak lapos, van ott minden: szélmalmok, úszó házak, facipök, tulipánok, sajt. Meg hollandok.

2015.09.27. 12:37:06

@nyuszigonosz: Hat nem baj az, csak vasarnap szokott lenni minden Panamatol Vietnamig. Hollandia ettol meg erdekes persze :D

Golf2 2015.09.27. 14:02:30

@Observer99: Én ezt posztot olvastam és ebben nem vagyon részletezve.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.09.27. 14:35:59

@Golf2: Aki akar...
:(
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Van harmadik eset is.
Nekem jó állásom volt otthon, de képtelen lennék beadni a gyereket néhány hónapos korban "zaciba". Voltam ilyen helyen, elég volt, amit láttam.
És egy idegenre sem bízbám.
Bocs, nem ellened szól, csak én így látom.
;)

wuaaa 2015.09.27. 14:38:42

@A nagy kékség: ..azért mekkora szerencse, hogy nem zöld a busz... :)

33621 2015.09.27. 16:02:24

Érdemes megnézni a videót amit az előbb linkeltem!

macamuca [IHUN] 2015.09.27. 16:26:03

@33621:
Megnézném, de blokkolva van :(

montroyal ( CAN qc) 2015.09.27. 17:18:13

@33621: hu ez igy kora reggel nekem faraszto ... foleg a csaj magasroptu dumaja kicsit torve , jo par feldeci utan ... de az egeszbol egy dolgot szurtem le .. miert kell ilyen riportot csinalni .. OK van magyar buli ...

puhacica 2015.09.27. 17:18:55

@33621: most mit lehet erre mondani? a nyitomondat??? kik ezek? borzaszto lehet igy elni, hogy muszajbol itt vannak, de utaljak Londont.

tegnap neztunk egy filmet, bizonyos jelenetek itt jatszodnak, Londonban. es olyan erzes volt, mikor lattuk a tereket, az utcakat, a buszokat, a metroallomasokat, amikkel/ahol rendszeresen jarunk... mint amikor egy-egy moziban Budapestet latjuk nehany snitt erejeig... kepek az otthonunkrol, a de jo, nezd mar, ott megy a Sean Penn, ahol en is jarok meloba erzes... mi szeretunk itt lakni. es amikor ilyen videokat latok, ugy sajnalom ezeket az embereket. es ugy orulok, hogy en nem igy elek.

montroyal ( CAN qc) 2015.09.27. 17:31:35

TB-járulékot (a fizetés kb. 20%-a), kötelező jelleggel

jo hogy en ezt nem ismerem mint egyeni vallalkozo(enregisted)

semmet nem fizetek ev kozben ... adobevallasnal kb 1000$ vonnak le persze van meg tomegkozlekedes tamogatasa ,gyermekgondozasi tamogatasa de vegul is jobban jovok ki mimt akinak minden fizetesebol vonjak a jarulekokat ..

es hogy milyen jo allampolgar vagyok az mutatja hogy vegul adobevallas utan az osszes befizetesem plus minusszal egyutt kb 1000$ provincial volt es a federaltol 1700$ kaptam vissza ..
szoval nem panaszkodom .. sot a konyvelom elintezte hogy amiota nos vagyok es ketten elunk alacsony keresetembol havi 100$ keresetkiegeszitest kapok es tavalyi evre visszamenoleg megkaptuk egybe .. haaaaat ha adnak fogadd el ... elvagyunk itt Canadaban ..

SzZoole 2015.09.27. 21:00:18

@33621: megnéztem.Kar volt,csak felqurtam az agyam a rongyrazos turbomagyaron.
A masik,en elvből nem járok ilyen magyar bulikra.Pont eleg az a pár magyar(egy kezemen meg tudom számolni) akikel tartom a kapcsolatot .

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.27. 21:21:56

@puhacica:
Bizony ez így van.
Láttam már olyat aki hazament és telepofával átkozta Angliát hogy oda soha többé aztán mikor elfogyott a della akkor szűkölve a küszöb alatt sunnyogott vissza.
A hazaszeretet meg a jó élet semmiből valahogy nem fér össze.
Itt vannak szenvednek átkozódnak de a lét felmarkolják minden pénteken.
Büszke magyarok...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.27. 21:24:37

@Zoole[uk]:
Azokba sincs sok köszönet...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.09.27. 21:35:30

@diggerdriver: semmi bajom veled,meg azokal sem akik onmagukat adjak,de a rongyrazo hazug embereket nem kedvelem

puhacica 2015.09.27. 21:58:25

@diggerdriver: nekem is ez jutott eszembe :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.27. 22:00:00

@puhacica:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.09.27. 22:17:21

@diggerdriver: Te,nem ennek az ismerosodnek az ismerose volt az aki amikor kijott szinten teleszajal kopkodte Mo.-ot,aztan meg megmondtak neki,hogy Mo.-rol csak jot lehet mondani es azota csak ugy emlegeti,hogy az edes szulohazam?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.27. 22:21:55

@Zoole[uk]:
Hogy van az hogy emailban megkapom a hozzászólásod de akárhányszor frissítem az oldalt itt nem jelenik meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.27. 22:23:16

@Zoole[uk]:
Én csak úgy nagy általánosságban mint jelenségről beszélek.
Minden hasonlóság létező személyekkel a véletlen műve.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.09.27. 22:25:04

@Zoole[uk]: Nagyon csúnya kérdés jutott eszembe, szinte már közhely: hiányoznak nekünk egyáltalán ezek az emberek?

Ez az ibizás hasonlat a szobabérlő fiú szájából eléggé megmosolyogtató, pláne úgy, hogy egy egyszerű interjú erejéig sem tudja disztingválni magát; gyakorlatilag vulgáris szavak nélkül ki sem tudja fejezni, hogy ő mennyire jól él kint. Ja, és akkor hozza a kötelezőt: itthon "lehetetlen" ezt elérni. Hát, nekem erről egy kicsit más a véleményem.

A cukrászdában dolgozó leányzóról pedig inkább nem is írok semmit, mert csak bántani tudnám szegényt, azt pedig nem szeretném.

Szóval akkor még egyszer: hiányoznak nekünk egyáltalán ezek az emberek?

SzZoole 2015.09.27. 22:45:56

@A nagy kékség: en nem tudom,hogy neked hianyoznak e odahaza ezek az emberek,de nekem otthon sem hianyoztak,itt meg legkevesbbe.

©________ 2015.09.28. 06:37:26

@diggerdriver: +1

En azert ugy vagyok ezekkel, mint az erdelyiekkel, ha olyan edes szulohaza, meg ilyesmi, hat haza lehet menni. Ott a szopas is edesebb lehet, nem?
Vagy ki kenyszeriti ezeket kulfoldre? Mert mutassatok be neki:-):-):-):-)

©________ 2015.09.28. 06:40:51

@Zoole[uk]: ez elofordul. Lattam mar en is jofej amde nagy cinikus igazi ferfit elerzekenyulni 5ev kinnlet utan egy matyomintas suti lattan.

(Nos, a nagyanyam is mindi azutan a gyereke utan sohajtozott, amelyik epp nem elt vele, nem azutan, amelyik a szart pucolta utana. Ilyen ez)

Muscari 2015.09.28. 08:20:56

@diggerdriver: igen, sajnos ez így igaz. Itt nem probléma, hogy vannak gyerekeid, otthon meg...

Hányszor, de hányszor kérdezték meg már a telefonon, hogy van e gyerekem. Ilyenkor tudtam, hogy már úgysem fognak visszahívni, arra, hogy mit tudok, nem is voltak kíváncsiak.

Messzi Vetek 2015.09.28. 17:42:45

most akkor már nem értem, melyik magyar a legnagyobb ciki: a magyarországi magyar (eddig az volt), a londoni magyar (nem ti, természetesen, hanem azok a másikok), vagy az erdélyi magyar? vagy minden magyar?
az asszimilálódott britmagyar az most ciki vagy nem?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.09.28. 19:45:06

@Messzi Vetek: A wikipédia ezt írja: "Az asszimiláció vagy beolvadás etnikai szempontból az a jelenség, amikor egy etnikum (népcsoport, nemzet, nemzetiség) vagy annak tagja nem képes saját értékeinek megtartására, és a többségi vagy más etnikum részévé válik. A beolvadás lehet egyedi vagy csoportos, továbbá önkéntes vagy erőszakos."

Szerintem azokat a magyarokat, akik hosszú évek alatt sem tudják tisztességesen megtanulni a befogadó ország nyelvét, nem tudják magukévá tenni a helyi kultúrát, nem tudják elfogadni az őslakosok szokásait, mert folyton magyarokkal lógnak (magyarokkal laknak, magyarokkal dolgoznak, magyarokkal buliznak), sok mindennek lehet nevezni, de "asszimilálódott magyaroknak" semmiképp.

Messzi Vetek 2015.09.29. 04:23:43

@A nagy kékség: hát ha a wikipédia ezt írja, meg még maga is amazt, akkor biztosan így van minden, ahogyan írja, nem is vitatkoznék ezzel, nem állítottam én ennek az ellenkezőjét sohasem.

csak hát hiába nézem a szememmel, azt nem látom, hogy mi a kérdésemre a válasza.

ocso79 2015.09.29. 09:53:51

11 eve ekek UK-ban es volt szerencsem 2011-ben eltolteni 9honapot Hollandiaban.
Azota is a legnagyobb hibanak tartom az eletemben hogy nem voltam kitartobb es visszajottem Angliaba.
Folyamatosan kapom az ajanlatokat azota is.
A szivem csucske marad az orszag.

abaka 2015.10.12. 15:28:39

A masodik poszt szerzoje szerintem nem Hollandiaban van:

1. Egyaltalan nem vonnak TB-t a fizetesbol (nemhogy 20%-ot), csak adot es nemi nyugdijjarulekot.

2. Allamilag fenntartott intezetben senki nem kereshet tobbet, mint a Balkenende-norma, ez most eppen 178e euro. Konkretan epp most van abbol nemi botrany, hogy nehany korhaz igazgatoja meg mindig tobbet keres. Persze maganklinikan lehetseges, de olyanbol keves van.

3. Az atlagkereset kb 35e euro, kotve hiszem, hogy ennek kb 180%-t keresne egy korhazi nover. Plane ugy, hogy a tanarok atlagban 30e korul kapnak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása