oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 13. 06:52,  A svájci átlagfizetés és Pazarország 89 komment

2015. szeptember 13. 06:52 Határátkelő

A svájci átlagfizetés és Pazarország

Svájc sokak számára az ígéret földje, más kérdés, hogy azért testközelből nézve más a helyzet, derül ki Svájci S(CH)apka posztjából, melyben a keresetekről szóló városi legendákat próbálja meg helyre tenni adatokkal. Ha már az ígéret földjénél tartunk, beszélhetünk arról is, ki milyen országokból rakná össze a maga Álomországát, végül egy kis gasztronómia is belefért még, a kérdés az: mit eszik egy magyar és egy brazil Németországban.

svajci_frank_foto_pixabay_com_569659.jpg(fotó: pixabay.com / 569659) 

Induljunk hát el Svájcból, és nézzük meg, mennyi is az átlagkereset, milyen területeken lehet jól (és kevésbé jól) keresni – mindezt a Svájci S(CH)apka blognak köszönhetően.

"Sok esetben találkozom azzal, hogy sokan ferdítenek egy picit a saját fizetésükön, sok városi legenda kering arról, hogy mennyi, az annyi. Jól látható, hogy az átlagfizetés alja 5000 frank alatt van valamivel és a teteje 8000 ezer frank körül.

A legjobban a bankszakmában lehet keresni, de több ágazat teljesít gyengén. Legkevesebb fizetés a vendéglátóiparban van. (...) Nem árt azt figyelembe venni, hogy Svájcban jóval nagyobb hangsúlyt kap a képzettség mértéke, és a gyakorlati évek szerinti elérhető bérjövedelem, mint jelen pillanatban otthon. (...)

Az tisztán látszik, hogy a nők mindenhol kevesebbet keresnek, mint ugyanazon képesítéssel rendelkező férfi munkavállalók. A legmagasabb (egyetemi) végzettség esetében még jobban kileng a mutató.

Tehát, hiába „seggel” ugyanannyit egy nő, mint egy férfi, a keresete akár 3500 frankkal kevesebb. (...) A külföldiek bére bizony alatta marad a helyiekének. (..)

svajc_statisztika.jpg

A keresetek szempontjából az sem mindegy, hogy ki hol telepedik le. Bizony bérek tekintetében az olasz részen élőknek kell kevesebbel beérnie. (...) Az tisztán látszik, hogy a gyógyszeripar, a bankszektor, a biztosítási cégek, a telekommunikáció és a kutatás-fejélesztéssel foglalkozó ágazatban fizetik meg menedzsereiket a legjobban.

Vezetőként nem lehet meggazdagodni a korábban említett vendéglátóiparból, építőiparból és a többi szolgáltatási terület sem fizet túl jól.”

A teljes posztot (nem kevés statisztikával, grafikonnal) a Svájci S(CH)apka blogon olvashatjátok el.

Pazarország

Milyen jó lenne egy olyan helyen élni, ami úgy épülne fel, hogy összeválogatnánk a kedvenc helyeink pozitív vonásait! Ebből indult ki a Morfondír-morzsák blog szerzője, nézzük, mi lett belőle!

costa_rica_foto_szilvia.jpgCosta Rica (fotó: Szilvia) 

„Perfectland nem elsősorban azért nem létezik, mert nem valósítható meg, hanem azért, mert nincs egy egységes világkép, ami mindenki számára tökéletes lenne. Míg egyeseknek az idilli táj a legfontosabb, addig másoknak az iparilag fejlett szupermodern társadalom a tökéletes.

Míg valakinek a családalapításhoz, gyerekneveléshez igazodó helyszín a legfontosabb, addig másoknak az individuális önmegvalósítás terére van szükség, a sor pedig a végtelenségig folytatható.

Viszont elmondom most azt, hogy milyen lenne az én Perfectlandem. Hogy melyik országból mit vennék át. (...)

Kezdjük a skandináv országok egyik sajátosságával, mely szerint szokás, sőt elvárás, hogy a férfiak is menjenek el GYES-re. Azt hallottam, Svédországban csak akkor kapják meg a szülők a teljes GYES összegét, ha az adott időszak felében a férfi marad otthon a poronttyal! (...)

Ugorjunk egy nagyot és lássuk, mit kérnék Costa Ricából, meg úgy általában Dél-és Közép Amerika vidékeiről. Először is irigylésre méltó természeti világát, óceánpartjait, és az ezekkel járó különleges zöldségek, gyümölcsök végtelen sorát. (...)

Amerikából átvenném a Hálaadás ünnepét. Nem azért, hogy legyen még egy ünnep, ahol kötelezően a végletekig kell zabálni… Hanem azért, mert szerintem az alapgondolata nagyszerű: legalább egy napot az életben meg lehetne állni és átgondolni mennyi mindenért lehetünk hálások (különösen nekünk, pesszimista- sopánkodó magyaroknak!)!

Az pedig már mindenkinek a saját hitbéli kérdése, hogy mégis kinek hálás ezekért: egy Istennek, a sorsnak, a családjának, vagy épp önmagának.)

Hollandiából beemelném a kerékpározás és velejárói elterjedését. „Bringára fel!” a kocsik helyett, ami egyúttal hozzájárulna ugye a tisztább, egészségesebb levegőhöz, és ezáltal sportosabbak, egészségesebbek lennének az emberek. (...)

Új-Zélandon irigylésre méltó az az általános morál és hozzáállás, hogy nem stresszelnek, aggódnak a dolgokon. (Bár ahogy hallom, ez már hajlamos átcsapni flegmaságba és lustaságba, mikor csak várják, hogy maguktól megoldódjanak a gondok).

A másik (valószínűleg ezzel szoros összefüggésben álló) nagyszerű jelenség az a bürokrácia majdnem hogy hiánya, de legalábbis gördülékeny könnyedsége.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el – emellé már csak egy kérdés adódik: nektek hogyan állna össze az Álomország?

Brazil-magyar gasztronómia Németországban

Már az sem könnyű helyzet, ha két, ugyanabból a kultúrkörből származó ember étkezését kell összehangolni egy másik országban, a Frankfurti mesék blog szerzője azonban még ezt is túlszárnyalta, hiszen az ő esetében egy magyar és egy brazil él együtt Németországban. Hogy mit esznek ők? Nos, rögtön kiderül! (Annyit elárulok, hogy a borsófőzelékes résznél – szép vagy sem – nagyon röhögtem.)

coxinha_foto_frankfurtimesek_blog_hu.jpgEz nem más, mint a Coxinha (fotó: frankfurtimesek.blog.hu) 

„Lehet, hogy elsőre bonyolultnak hangzik, de a gyakorlatban egész jól működik, mivel mindketten szeretjük a másik konyha remekeit. Szerencsére mindketten szeretünk enni, húst is, ami persze csak abból a szempontból szerencsés, hogy nem kell kétféle ételt készítenünk.

Ami kevésbé jó, hogy én egyáltalán nem eszem halat, míg a Drágám imádja, valamint nem igényelném a napi húsfogyasztást sem, ám a kedves nem tekint valódi ételként a húsmentes fogásokra. Ezért száműztük a tengeri herkentyűket a közös étkezésekről, és én is elfogadtam, hogy a rántott sajt, vagy sült karfiol csak mint köret szerepelhet a menüben. (...)

Napközben mindketten a munkahelyünkön eszünk a menzán, vagy ahogy itt nevezik a Kantine-ban. (...)

Német konyha

Az mindenképpen szerencsés, hogy szeretjük a német ételeket, élén a Schnitzel-lel (rántott hús) a csülökkel (vele még csak ismerkedem) és a rösztivel. Van egy étterem a közelünkben, sokszor járunk oda, egyrészt mert közel van, és nem kerül sokba, másrészt nagyon finom, és a hangulat is meghitt, családias. (...)

Úgy vettem észre, hogy német étterembe akkor érdemes menni, ha már nagyon éhesek vagyunk, mert nem a madár adagokról híresek. A Schnitzel is két tenyér nagyságú szeletet jelent körettel és salátával, és tulajdonképpen minden németek által vezetett étteremben góliát adagokat adnak. (...)

Magyar konyha

Szerencsére pozitív fogadtatásra talál a legtöbb magyar fogás, így egyre több ételt tesztelek rajta. Ennek ellenére majdnem feladtam az első próbálkozás után, történt ugyanis, hogy megkívántam a székely káposztát valamikor a kapcsolatunk hajnalán.

Szerencsére a németeknek van egy Sauerkraut (savanyú káposzta) névre hallgató fogása, amely a meleg savanyú káposztát jelenti, így a székelykáposzta alapanyagait sikerült beszereznem, bár tejfölt itt Frankfurtban nem lehet kapni, csak valami ahhoz hasonlót.

Meg is főztem, életemben először, szerintem nagyon jó lett, de ő csak egy fél tányérral evett, és hiába azt mondta ízlik neki, nem evett belőle többet. Egyszer próbálkoztam borsófőzelékkel is, amelynél félreértelmezte a koncepciót, mert teleszedte pörkölttel a tányérját (a feltéttel) majd a főzeléket szószként öntötte rá a húsra. (...)

Nyáron készítettem lecsót, nemrégiben pedig frankfurti levest és paradicsomos káposztát húsgombóccal. (...)

Brazil konyha

Valószínű, hogy felületes leszek, ha azt mondom, hogy a brazilok húst esznek hússal, vagy hallal, és a zöldségfogyasztásuk is kimerül a feketebabbal. Sajnos megszűnt a kedvenc brazil kifőzdénk, a tulajdonosnő megunta az üzletvezetéssel járó hercehurcát, így eladta a helyiséget. (...)

Kis szerencse, hogy egy másik brazil kávézó-étteremben hetente egyszer „befőz”, azaz helyben elkészíti a Feijoada névre hallgató brazil nemzeti ételt.

Amikor először meghallottam, hogy mi is ez tulajdonképpen, kissé megijedtem, hogy fekete babbal összefőzött kolbászt és disznóhúst kell ennem rizzsel és valami sárga porral a tetején (amelyről időközben kiderült, hogy maniókaliszt -amely maniókagyökérből készül), de ahogy megkóstoltam, már meg is nyugodtam, mert olyan íze volt, mint egy babfőzelékbe oltott marhapörköltnek, így azon kívül, hogy nem bírtam utána mozogni, más problémám nem volt.

Szerettem volna a sok magyar étel mellett egyszer valami brazil fogást készíteni a Drágámnak, de a fentebb említett Feijoada elkészítése nagyon hosszadalmas és körülményes, mint ahogy az általában az olcsó ételekkel lenni szokott.

Így döntöttem el, hogy inkább készítek panírozott krumpligombócokat csirkehússal. Annak ellenére, hogy nem lett teljesen olyan, mint az éttermi, hősiesen megevett vagy ötöt belőlük.”

Remélem, sikerült felkelteni az étvágyatokat, ha igen, a teljes posztot (képekkel), itt találjátok.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Németország Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr947778902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.09.13. 07:02:56

szép reggelt mindenkinek!

a perfectland-es poszt nagyon jó :)

fhdgy 2015.09.13. 07:49:54

Álomországot, ha rajtam állna, következőként hoznám létre:

Összemásolnám a Tiszát Szegeddel, a Mecseket Péccsel, szép Somogyországot és az Adriát Isztrával. Ez lenne az alap, mint föld, amin élni lehetne.

Politikusokat nem engednék be, mert tudjuk, hogy azok csak politikusok, de nem emberek. Maximum pár órára hozhatnák be őket, de akkor is pórázon és szájkosárban. Ezt is csak azért, hogy lássák ( de minek ), hogy nélkülük milyen szép a világ.

Ha a politikusokhoz nagyon kegyes lennék, akkor építenék nekik menekülttáborokat, semmivel sem jobb körülményekkel, mint most
Magyarországon, ahogy tartják az igazi menekülteket. Ezekbe a táborokba csak féreglyukakon ( tudjátok a fizikában ) lehetne bejutni. Bár innétől egyszerűen nevezhetnénk ezeket politikuslyukaknak, a férgeket végül is nem kellene sértegetni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.13. 07:55:01

Az én Perfectland-emben tuti nem magyar idojaras lenne. Van vagy 18 fok a szobában perpill de azért fűteni még vicces lenne.

Muscari 2015.09.13. 08:04:25

@Dragonlady (Bp, Hun): mi mar futottunk az iden :-) Az en Perfectland-emben tuti meleg lenne es tengerpart, de itteni munkalehetosegek es berek (vagy inkabb norvegok).

Igazabol Nagy-Britanniat kellene lejjebb csusztatni Delre vagy ezer km-rel, akkor tuti nem akarnek innen sehova menni :-D

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.09.13. 08:21:59

Én 15 éve tudom hol van az én Perfectlandem. Azóta se vágyom máshova mint oda vissza. Nekem az volt maga a tökély.

A főzős poszton jót mosolyogtam úgy alapjáraton, de a megállapításon miszerint étterembe csak nagyon éhesen jó menni, na ott felnyerítettem. A posztert nem merném össze ereszteni a családommal. Még infarktust kapna szegény. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.13. 08:35:50

@Muscari: ja mi is futottunk már idén. Januártól áprilisig :-)

©________ 2015.09.13. 08:50:02

@Dragonlady (Bp, Hun): vicces nem vicces, bekapcsoltuk a konvektort...

fhdgy 2015.09.13. 09:06:32

@Dragonlady (Bp, Hun): Nálam is 17.8 fok volt reggel a szobában, de eszembe se jut fűteni, mert fölösleges, ha az erkélyajtó éjjel-nappal sarkig tárva. Majd, ha eljön az ideje, akkor előbb az erkélyajtó becsukása kerül először sorra.

snygg panda (törölt) 2015.09.13. 09:18:19

Ez a Perfectland vicces volt :D

DieNanny CH 2015.09.13. 09:34:49

A Perfecktland tetszik a legjobban! Én mindenféle időjárást és földrajzi adottságot szeretek - egy kis ideig...
Tehát legyen tengerpart, ugyanakkor 3000 méteres hegyek, tavak is, meg dombok.
A gazdasági dolgok kb azok, amik a blogban vannak.

Köszi, Tilmir, a tiéd is jó, meg a főzős brazil-magyar is.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.09.13. 09:49:04

@Dragonlady (Bp, Hun): Nálunk is pontosan 18 fok volt. Hajnalban, a teraszon. :) Nekem ez már hűvös. :(

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.13. 10:36:13

A svéd gyes nem egészen pontos. Felosztástól függetlenül kifizetik a gyest bár valóban van egy javaslat a kötelező felezésről, amit nem tartok jó ötletnek, mert azokat sújtaná, akik nem engedhetik meg maguknak az egyenlősdit, hanem a jobban kereső fél dolgozik többet. Mindkét szülő köteles kivenni 60-60 napot. Van egy bónusz, amit egyenlőbb felosztás esetén utalnak de a teljes gyest kifizetik ettől függetlenül is.

tanato 2015.09.13. 12:28:39

@wad alma: JÉ te még megvagy? 4 éve nem láttalak errefelé.Dubaiban vagy vagy Katarban?

2015.09.13. 12:52:46

Ez egy jo kerdes, hogy milyen legyen a Pazarorszag... kivulrol leginkabb, mint Irorszag es Izland hibridje, szigetnek mindenkepp sziget, es a nap keveset sut viszont rengeteget esik, de sokszor van iszonyu hideg is, meg eszaki feny, es persze vulkanok, gleccserek, mohaval benott lavakovek, kenes szagu csapviz, fekete szinu lava tengerpart, de kene viszont tobb fa, nyirfak meg fenyvesek, az nem jo, ha akkora a szel, mint Izlandon, legyen zold, mint Irorszag vagy Skocia :D Az emberek ettol kivulrol is rajuk hasonlitanak, a lanyok olyan szepek, mint az izlandi szepsegkiralynok, szokek, szeplosek es magasak, a fiuk nem annyira vikingek viszont, nem divat a 100 kilo es a szakall, lanyos arcuak kicsit, hosszu szempillajuk van, de magasak ok is es vilagos boruek :D Lelekben, szellemisegben pedig az emberek az oroszok es a japanok hibridjei akik olyan szep fahazakat epitenek, mint az oroszok, viszont ilyen "satoyama"-ban vannak elrendezve, mint Japanban, es ugy is gazdalkodnak korulottuk, kornyezettudatosan, rengeteg halat, es zoldseget esznek, mindenfele gyogynovenyt, es csupa egeszseges dolgot termelnek. A varosok viszont oroszosak, kockapanelek geometrikus mintakkal kifestve, a belvarosokban pedig sok a kultura, galeriak, kavezo, konyvesbolt, es annyira szeretik a zenet meg a balettot, meg a konyveket, mint az oroszok, viszont nem keresztenyek, hanem a zent kovetik, mint a japanok, es igy mindenhol es mindenben az egyszeruseget es a szerenyseget keresik, absztrakcioban es vizualisan gondolkodnak es csapatban, es egyuttmukodoek. Viszont, mint az oroszok, az oszinteseget fontosabbnak tartjak az udvariassagnal, es neha bunkok is tudnak lenni, szoval roviden, az egojuk picike mint a japanoknak, de a lelkuk hatalmas, mint az oroszoknak. :D Termeszetesen a foci a nemzeti sport, van rendes liga, ami demokratikus, kiegyensulyozott a teljesitmeny, nincsenek szupergazdag klubok, es sosem ugyanaz a ket-harom csapat megy a BL-be, hanem mindig mas! :D Meg amatorok is imadjak, sarban, trutyiban is lehet jatszani, de hoki is van, minden varosban van jegpalya, es oroszosan tanitanak korcsolyazni. :D De a gazdasag inkabb a japanra hasonlitana ebben az orszagban, kiveve az idiota fogyasztoi tarsadalmat, szoval alapvetoen a kozeposztaly a legnagyobb, keves az igazan szegeny, es milliardosok is volnanak termeszetesen. Sok a magas szinvonalu szolgaltatas, magasak a berek, es van ipar is, sok dolgot maguk is gyartananak, de csakis es kizarolag ertelmes dolgokat, semmi folosleges szart, nem borit el mindent a muanyag, az olcso aruhazak leginkabb a MUJI szellemeben mukodnenek, minden egyszeru, kornyezet- es egeszsegtudatos, es fenntarthato. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem volna mas, vagy nem volna peldaul luxus, de arra is igaz volna mindez. Az iskolak meg ilyen hibridek volnanak, magas szinvonal lenne, mint Japanban, de nem lenne akkora nyomas a diakokon meg annyi bullying, az oltozkodesben tolerancia volna, es a nok tobb dologba kapnanak beleszolast az elet minden teruleten. Az egeszsegugy is magas szinvonalu lenne, es nem minosegiranyitoi szemlelet uralkodna, tehat nem az volna, hogy vannak kituzott celok meg eloirt protokoll egy adott problemara, hanem holisztikus megkozelites, az embereket egeszben, emberkent gyogyitanak, termeszetesen ehhez megfizetnek az orvosokat es igy vonzo palya volna. Ennek kovetkezteben az emberek 110 evig elnenek a kis fahazaikban, bekeben, es szeretnenek osszejarni egymashoz, erosek a kapcsolatok, de ez nem hatraltatja a lehetosegeket es nincsen nepotizmus, meg korrupcio. :D Hmm nem is tudom mi van meg, mit hagytam ki, mi lehet fontos egy orszagban meg? :D

2015.09.13. 14:00:02

Az miért nem derül ki a posztból, hogy a svájci mekis (=melós) jobban él-e, mint az ausztriai mekis?

adg 2015.09.13. 14:02:50

@mojyo: es mondd csak, azok a fahazak ilyen kertvarosfeleben lennenek osszepakolva, vagy az oroszos panelkockak koze random?

Amugy nem az orszagod sajnos nem latszik idealisnak szamomra. Milyen dolog az, hogy hideg van, az en orszagomban sose lenne 18 foknal hidegebb. De 32-nel melegebb sem, megiscsak gondolnom kell a felesegemre is. :D

P.Elliot 2015.09.13. 14:07:50

Alomorszag? Hat legyenek evszak reszei. Ha telet akarok akkor mehessek egy abszolut teli reszbe, ha nyarat akkor olyanba.
a tengerparti resze legyen orok korai nyar...
Az egyszerusegre fektetnek hangsulyt, hazban is, kenyelmes, nem tul nagy, inkabb /hazabeszelek/ a novenyzet legyen pazarlo, a terek, fak, viragok mindenutt. varosi kertek, tetokertek ha az felhokarcolo.
Jobban osszehoznam a csaladokat, egy-egy teruleten osztanek nekik hazakat mert a csaladi kozosseg akkor s jo ha mindenki kulon akar elni a maga elettereben de megis jo egyutt, a szomszed rokon, a tavolibb utcakban is, biztonsagos kiengedni a gyerekeket, jobban szemmel lehet tartani egymast es segiteni.
Az egeszsegugyre nagyon nagy gondot fordittatnek, az iskolakra is hogy ne gyotorjek feleslegesen a diakokat de nagy tudast is tudjanak a fejukbe tolteni.
Hazassagkotest addig nem engedelyeznek amig egy mindenre kiterjedo tanfolyamot el nem vegeztetnek veluk ami a gyereknevelestol a haztartasig, a hazastarsi jo viszonyokig es meg sokmindenig felolel, mert ha csak egy kis reszet fogadjak meg vagy gondoljak at akkor maris jo dolog volt.
Senkit nem engednek nagyon gazdagnak lenni mert ebbol is kezdodhetnek problemak.

2015.09.13. 14:18:12

@adg: Termeszetesen nincsenek kertvarosok az orszagomban :D A nagyobb varosokban a panelkockak alkotjak az ugynevezett lakonegyedet, a jegpalyak, focipalyak es rendezett parkok korul, ezek korul, meg a panelek aljaban is vannak kisboltok, ahol lehet WC papirt venni! :D A fahazak videken vannak, a falvakban, a termeszethez kozel, akik itt laknak, tobbnyire a termeszettel, mezogazdasaggal foglalkoznak, tehat nem kertvarosi eletet elnek, hanem falusit! Ugye igy mar vilagos? :D

Sajnos nalunk meg pont sose lenne 18 foknal melegebb, de nagyon szivesen latjuk a csaladodat turistaskodni :D

adg 2015.09.13. 14:36:19

@mojyo: ertem. Koszonom a meghivast, szolj, ha elkeszult az orszagod, es akkor valami nagyon nyari idoben meglatogatjuk turistaskodni egyet. De csak nyaron tudunk menni, mert amikor besuruskdik a viz, akkor en mar nem tudnek eletben maradni ott.

Es mit fognak termelni az emberek abban az orok telben. Ott fagyoskodnak szegenyek a fahazaikban, es legfeljebb a jegvirag el meg odakint. Se dinnye, se barack, se ciganymeggy, mango, csak zuzmara meg zuzmo.
En azert javasolnam, hogy legalabb egy deli fekvesu domboldal legyen, ahol kicsit melegebb van es beerik par szem gyumolcs, kis szolo, biztos orulnenek neki a panelkockak lakoi. Es persze kicsit nekivetkozhetnenek a szeplos lanyok is a melegebb domboldalon. Plane, ha beleer a tengerbe.

Az en orszagomban piszok jo gyumolcsok lesznek, rogyasig. Majd jo penzert exportalom, vagy elpalinkasitom, es ugy.

©________ 2015.09.13. 14:39:27

@P.Elliot: es megalkottad a kommunista kommunat.
Hogyan boldogulsz te az usaban?:-)

P.Elliot 2015.09.13. 14:43:21

@Csupacsí (rendkívüli helyzetben): Pontosan ez jutott eszembe ahogy vegigolvastam. Hogy tisza kommunizmus, hehehe.
Hogy ugy latszik hogy ez all hozzam a legkozelebb, kar hogy nem lehet megvalositani...

2015.09.13. 14:47:32

@adg: Jajugyanmar! 15 fok nyaron meg igazan nem piszokhideg, a rengeteg esotol viszont kivalo zoldsegeket lehetne termelni, cekla, repa, zeller, kaposzta, bab, borso, lencse, afonya, malna, foldieper, csupa tapanyagban dus finomsag. Es gyogynovenyek dogivel, akar satorfoliak alatt, a fahazak korul, csalan, citromfu, menta, hars, nyir, bodza, rozmaring, stb. Es a moha a zuzmarat is kibirja. A varosokban pedig mar mondtam, hogy letezik az ipar, es gyartani fogunk gepeket is, meg szoftvereket is, meg animeket, amiket exportalunk, tehat lesz penzunk peldaul mangora meg bananra meg kiwire az orszagodbol, a palinka formara is biztos lesz igeny ebben az oroszul beszelo hidegben! :D A szeplos lanyok pedig birjak a hideget, tehat 18 fokban is neki fognak tudni vetkozni, ne aggodjal emiatt. :D

DieNanny CH 2015.09.13. 14:52:40

Nincs valami olyan számítógépes játék, ahol megalkothatom az országomat? Magyarul - legfeljebb németül - legyen... :-D

2015.09.13. 14:56:50

@adg: Ja igen, es a vulkanok ugyis fognak futeni, tele leszunk gyogyvizzel, ezzel kezdtem, tehat meg fognak telepedni a gyogyito novenykek, es fognak tudni vetkozni a szeplos lanyok! :D

2015.09.13. 15:20:21

@mojyo: Azt hiszem csak a jogot hagytam ki, termeszetesen nagyon szigoruan lenne buntetve az orszagomnban a kornyezetszennyezes, az eroszakos buncselekmenyekkel egy szinten kezelnek a birosagok azt, ha valaki az eloirasokon, haterertekeken tuli karos anyagokat hasznalt barmihez, amit aztan masoknak eladott. :D Amugy geotermikus energiaval mukodne az egesz, meg vizeromuvekkel, de szigoru szabalyok es szabvanyok koze lenne szoritva a gazdalkodast, meg lenne kovetelve a japanos minosegszemlelet, oroszos burokracia segitsegevel :D

adg 2015.09.13. 15:39:33

@mojyo: na jo, meggyoztel. Nem banom, legyen ilyen az orszagod. :D

Mondtam mar, hogy az en orszagomba egyszerusitett eljarassal vandorolhatnak be a fagyoskodo, jo allasu voros es szeplos lanyok?
Nalunk majd talalnak kockas hasu szorfos fiukat. Olyanokat, amilyen en sose voltam, es talan mar nem is leszek. Ebbol latszik onzetlensegem. :D

2015.09.13. 15:48:56

@adg: Ez igazsagtalan agyelszivas, de nem erdemes probalkozni, a szeplos lanyok ugyan miert cserelnek le mindenfele kockashasu szorfos bajgunarokert a mar nalunk levo szeparcu fiukat, akik kozott raadasul izmos jegkorongozok es BL-tapasztalt, tehat remekul fizetett futballsztarok is vannak? :D

adg 2015.09.13. 16:09:09

@mojyo: hat mert megfagynak szegenyek ott a tajgan. Az a par gejzir nem eleg, majd meglatod. Nalunk meg egesz evben bikiniszezon van. D
Na jo, szolj, ha megvan az orszagod, hogy mehessek kirandulni es malnat enni bodzaszorppel.
Most pedig megyek aludni, mert az en orszagomban sajnos el van cseszerintve az ora. Es ezt meg en sem tudom megoldani.

2015.09.13. 16:11:27

@adg: Najo, rendben, ha kesz, kuldok turistavizumot az egesz csaladnak, megigerem :D Joejszakat :)

létkoktél 2015.09.13. 16:50:02

@mojyo: A focit leszámítva (nálunk főként küzdősportok lesznek, mert a focit utálom), teljesen talált süllyedt. És talán a kockaházas városok egy kicsit szellősebbek lennének és a sziget nagyon nagy sziget lenne, már-már félkontinensnyi, hogy legyen tér, széles utcák, nagy parkok, semmi zsúfoltság, tumultus, lárma és zűrzavar, mégis pezsgő, és az emberek alapvetően olyan kedvesen távolságtartó kanadai-félék lennének, tudod, bocsánat, jaj, ugyan, én kérek elnézést, de közben kellően öntudatosak és bölcsek ahhoz, hogy ne vigyék mindezt túlzásba és képesek legyenek akolszellem nélkül, mégis egységben létezni.

Na majd a Titánon egy szép napon a dédunokáink meg is valósítják, amikor itt már mindent felfaltunk magunk körül mint a sáskák.

James Dean 2015.09.13. 17:20:35

" Legkevesebb fizetés a vendéglátóiparban van. "

Mindenhol ez fizet a legrosszabbul. A svájci még ígyis kiemelkedő...

Németországban nettó 1000 eurós fizetése van egy konyhai kisegítőnek nagyságrendileg...

Ehhez képest igencsak jó a svájci 2500-3000 frankos keresete ugyanennek a konyhai dolgozónak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.13. 17:45:25

@fhdgy: Volt nekem egy kedves barátom az Elek úr.
Egyszer egy hűvös reggel munkába menet az időjárásról és a fűtésről beszélgettünk.
Elek úr megszólalt: "Anyám már tüzel"
A másik marha kapásból rákérdezett:
"Apád mit szól hozzá?"
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.09.13. 17:56:21

@létkoktél: Rendben, tied lehet a kontinens, nekunk csak egy kis sziget kell :D Nalunk nem lesznek szeles utcak, meg semmi kertvaros, es igy valoszinuleg elkerulhetetlen lesz a zsufoltsag meg larma, mivel az a cel, hogy minel kevesebb teruletet vegyunk el a termeszetbol, raadasul a vulkanok meg a foldrengesek miatt nem is lehet tul sokat amugy sem, de amugy is, meg a biciklitarolo is epitesi engedelykoteles lesz! :D De ezek a zord korulmenyek egyutmukodove es felelossegtudatossa teszik az embereket, szoval, bar folosleges udvariaskodasok nem lesznek, de feloldhatatlan, gyilkos konfliktusok sem, mert a termeszetre utaltsag miatt torodni fognak egymassal, es a zen is segiteni fog ebben. :D De ugy tunik, hogy a szeles utcaid miatt autokat nem toled fogunk akkor importalni... :D A kulonleges foldrajz miatt valoszinuleg magunknak kell majd gyartanunk, de amugy hiresek leszunk roluk, mert mindenben, amit csak exportalunk, otvozni fogjuk a japan kornyezettudatossagot es precizitast a lelemenyesen igenytelen, de extrem helyzetben is durabilis szovjet designnal! :D

puhacica 2015.09.13. 17:59:55

@James Dean: mi van, talaltal szinonimat a melosra? :D

létkoktél 2015.09.13. 18:23:24

@mojyo: nem lehettek ennyire kishitűek. Autó??? Minek, hiszen a tudatosság olyan magas fokán fog élni ez a kis zöld zordvidéki kolónia, hogy simán csupán tudati projekcióval máris ott vagytok, ahol csak lenni akartok ilyen teleportáló féregjáratokon át, amik persze nyilván tök környezettudatosak, szóval nem szuszognak, meg füstölnek, berregnek, csak megnyitják a téridő kapukat, amikor az szükséges.

Nem tudom, van-e gravitáció a Titánon, de ha mi odamegyünk a kis ultrafejlett hippikolóniánkkal, csak bízom benne, kicsit kisebb lesz a nehézkedés, mint a földön - és hát igen, hideg, borongós idő, ez nálunk is alapfeltétel.

Te figyelj már, milyen az a felelősségtudatos? A felelősségteljes szuperlatívusza? Ez is valami olyasmi redundáns újkori szó mint a mélyszegénység, a közösségi közlekedés, a fogyatékkal élő vagy biorganikus? Nyugtass meg, hogy a szép szőke szeplős csajok és srácok nem ilyen buta pc modoros népség lesz, mert akkor nem üzletelek veletek, pedig tőlünk majd vehettek olyan környezetbarát teleportálókapukat..

orosz dizájn rulez. :) Volt egy orosz, fém ceruzahegyezőm, egyszerűen öröm volt kézbe venni: ezüstszürke test, fekete, vastagfalú tartály, olyan volt, mint egy CCCP űrhajó, de sajnos lába kélt valami familiáris huzavona közben. :D

2015.09.13. 18:52:57

@létkoktél: Jah, hat, itt mindenki kulfoldon el, elofordulhat, hogy vannak, akik mar egesz reg ota es fogalmuk sincs, mi hogy van magyarul, vagy mi szamit buta pc modorossagnak, szoval szohasznalatba kotozkodni nemer. :P Kulonben is nalunk orosz lesz a hivatalos nyelv, japan jovevenyszavakkal.

Teleportalokapu ide vagy oda, auto marpedig kell, megpedig hagyomanyos nem automata valtos, biodizellel mukodo, kulonben hogyan szervezunk autos kirandulasokat a hegyekbe es hogyan leszunk lakokocsi nagyhatalom, es hogyan fogunk orosz dizajnu geometrikusmintas huszkilos termoszt es kemping etkeszletet exportalni?

Azt amugy nem tudom, van-e gravitacio a Titanon, de tele van metangazzal, szoval penzetek biztosan lesz, bar nekunk a geotermal energia miatt nem kell majd, de lesz gyogyfurdo es banktitok, tehat az oligarchaitok johetnek, lesz konnyitett vizum, megigerem. :D

2015.09.13. 18:54:01

@mojyo: Marmint ugy ertem, termeszetesen van gravitacio, de nem tudom, mekkora lehet.

Shanarey 2015.09.13. 19:45:06

@diggerdriver:

Na mi történt, az USA-ba akarsz költözni ?
:-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.13. 19:50:15

@Shanarey:
Akar a franc. Kaptam egy emailt valami Nemzeti Vízum Központtól hogy nyertem valami emigrációs szarságot. Zöldkártya meg tökömtudja mit még.
Nem tudom hogy a szokásos átverés vagy csak adathalászat vagy tényleg komoly.

Shanarey 2015.09.13. 19:51:03

Az én álomországom, egy másik bolygón lenne, persze megfelelő közlekedési lehetőséggel a hanyatló Föld meglátogatására.

Shanarey 2015.09.13. 20:01:26

@diggerdriver:

Valaki szórakozik veled, és a te email címeddel regisztrált oda.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.13. 20:03:16

@Shanarey:
Mi haszna van belőle? Nekem írták hogy nyertem.

Shanarey 2015.09.13. 20:05:56

@diggerdriver:

A jó ég tudja, de ha te nem jelentkeztél erre, akkor csak így kaphattad meg ez az üzenetet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.13. 20:10:25

@Shanarey:
Ez jött. Mondjuk engem nem érdekel ha átverés ha nem mert nem válaszolok rá.

The Department of State notifies you of being selected as a winner of the Special Immigrant Visa for the fiscal year. We are sending the winning letters through the selected email addresses. You need to apply and obtain the U.S.immigrant visa. the visa will permit you to travel to the United- State and also permit you to receive a green card.

Your visa type permits you to travel with your family members. your immigrant visa duration is 2 years multiple entry to the US. It is renewable upon expiration, the visa also gives you an opportunity to apply for and acquire a US citizenship green card while residing in the USA.

Complete DS-230 forms for yourself and all accompanying family members regardless of age, which will be used to file your immigrant visa petition at the National Visa Center to process your visa and schedule your visa interview appointment at the U.S. Embassy nearest to you for the issuance of your visa..

Download DS 230 form or click the application form here. DS-230: Immigrant Visa form
Applicants are advise to continue using the DS-230 form till End summary. Please print or type your answers to all questions

Other requirements:
1. International Passport:
Include- the photo-page of your international passport (Only the principal applicant). View sample here - International Passport

2. Passport size photograph:
Glue- one passport size-photograph-for each person-mentioned in the-application at the top left corner of form DS-230. View sample here--F passport photo
Photo- instruction is- available here

Your application fall within Asia Pacific Region and therefore will be processed at our Asia pacific official center.
Address: Wichayanond Road Chiang Mai Thailand.
Contact person: Mr. John Philippe
Tel: +66 996 866 001

How Can I Submit my application?
Submit your application to them for processing at this-email: gvisaclaim@samerica.com

Please read and follow all the enclosed instructions carefully.

Sincerely yours,
Hamilton Houston
Senior Director

létkoktél 2015.09.13. 20:10:38

Jól van na, nem kötözködtem, csak kicsit. :) Pc modorosság minden, ami nem meri valamiért nevén nevezni a dolgokat. A legviccesebb számomra, amikor szegény,amúgy ártalmatlan tolókocsiból kerekesszék lett, vagy a süketből siket, a c*gányból roma - és értem én, mi húzódik meg ennek amúgy a hátterében, hogy pejoratívak lettek a szavak, de könyörgöm, akkor évente leváltjuk őket? Ez szerintem oltári nagy butaság, mert épp azzal, hogy így óvatoskodunk bizonyos dolgokkal mutatjuk ki azt, hogy nem tudjuk őket természetesen kezelni. Pl. tudja valaki miért lett a tömegközlekedés "közösségi közlekedés"? Mert ennek a közlekedési formának nem az a lényege, hogy a közösség által fenntartott közlekedés, hanem, hogy egy olyan mód, ami egyszerre nagy tömegeket közlekedtet, ami azonban cseppet sem közösség ebben a formában, De a tömeg szó nyilván sértette a tömegek fülét, és elmodoroskodták ezt az egészet ilyen szánalmasan.

Szóval mojyo, autókat csak kifestett hippibuszként érdemes majd használni, azt is csak a feeling kedvéért. Mint ahogy az író odarakja az írógépet a laptop mellé a hipszterhatás végett. :D

oligarcháink nem lesznek, nálunk nem lesz pénz ugyanis, mert nem csak teleportáló téridő kapunk lesz, hanem terülj-terülj asztalkánk és telj meg telj meg boltocskánk. De majd ha kell valami, szóltok és mi küldünk a féregjáratainkon, cserébe néha kérünk pár sajátgyártású orosz japán sci-fit, mondjuk orosz animáció, ilyen nu pagagyi stílusban, és a szövege meg egybefűzött haikukból álljon. Akkor ezt megdumáltuk.

Látod, mojyo, mennyit tanulhatnának tőlünk a világ vezetői? Lám, így kell politikailag üzletelni hatékonyan, békésen, gyorsan. :) Mi lesz amúgy az országotok neve? Oroszpán? (A himnusz lehetne a poljuska japánul, de valami cyberpunk, futurisztikus izlandi hangszereléssel, kérd fel Björköt.)

Amúgy a poszthoz: az ideális ország szerintem is Lappföld, Finnország, Izland, Oroszország, Kanada, Japán és Tibet keveréke. Lappföldi éghajlat, finn pedagógia, izlandi táj, orosz lélek, japán agy és szervezettség, tibeti szellem, kanadai léptékek és infrastruktúra.

létkoktél 2015.09.13. 20:11:20

@mojyo: az előző alapvetően neked ment, csak lemaradt a gombnyomás.

DieNanny CH 2015.09.13. 20:19:30

@mojyo: @létkoktél:

Valami hasonló szerepel ebben a könyvben: hu.wikipedia.org/wiki/Az_eml%C3%A9kek_%C5%91re

Nagyon jó könyv, többször elolvastam!

Shanarey 2015.09.13. 20:21:59

@diggerdriver:

A levélben az Ázsiai részlegük a kontakt, ami vicces mert te európai vagy. Nem átverés, mert a link amit adtál az valódi.

Shanarey 2015.09.13. 20:26:03

@diggerdriver:

Na még egyszer, a link valódi, de a levél végén található email cím viszont szerintem nem az, pontosabban nem az aminek látszik , vagyis nem az USA.gov kategória. Ez adathalászatra utal.

Shanarey 2015.09.13. 20:31:58

@diggerdriver:

persze, de az email cím nem usa gov kategória

Annak az irodának, ez az email címe: conschiangmai@state.gov

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.13. 20:33:44

@Shanarey:
Ok, kösz. Nem érdekel a dolog csak gondoltam hátha kapott más is.

monománia 2015.09.13. 20:39:51

@James Dean:
vigasztaljon a tudat, hogy a társadalom peremén élve ott se tudnál rendes "napfényes lakást" bérelni:
www.immoscout24.ch/3699087

firg_firg 2015.09.13. 20:42:14

@James Dean: ezekbol az osszehasonlitasokbol rendre kimarad hogy Svajc mennyire draga orszag. Forintositjak a fizut es kijon hogy ott mindenki automatikusan milliomos.
Csak ne tessek azt gondolni hogy 2000-3000 frankbol nagy habzsi-dozsi van meg a sima konyhai szemelyzetnek es Porschek parkolnak a meki elott.
Ennyi penzbol marol holnapra lehet megelni barmennyire is soknak tunik ez forintban.

Shanarey 2015.09.13. 20:51:29

@firg_firg:

Hintát, a tények sosem érdekelték.

létkoktél 2015.09.13. 20:55:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Köszi, ezt nem is ismertem. :)

Douglas Coupland X generációja nekem a témában a kedvencem, bár az inkább egy regénybeágyazott társadalmi esszé, de nagyon jó és olvasmányos.(amúgy, ha jól tudom, innen ered maga a kifejezés is, mármint az x generáció.)

blackhairlady 2015.09.13. 20:55:42

@létkoktél: A fogyatekossaggal elok termeltek ki a legtobb PC szot, soksozr kikerik maguknak, hogy ne igy hanem ugy nevezzek oket, a fogyatekossagukat, a segedeszkozeiket.

Csodabogár 2015.09.13. 21:31:14

@mojyo: Talan okosabb lenne elsö sorban a korrupciot büntetni meg az egyeb lopasokat, aztan majd foglalkozhatsz a környezetszennyezessel is. Nekem tetszik a szingapuri szigor az utcai szemetelessel kapcsolatban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.13. 21:44:30

@diggerdriver: hehe Chiang Maiba tartozik a green card kérelme d, Asia Pacific régió? Ha feltétel az odakoltozes eloszor, akkor szolj, segítek tippekkel :-)

2015.09.13. 21:55:31

@létkoktél: Ertem en, csak pont a felelossegtudatosbol nem ertem, hogy ez mind hogy jott. Azt hiszem, hogy amikor leirtam ezt a szot, hogy felelossegtudatos azt gondoltam, hogy azt jelentheti, hogy tudataban vagy a felelossegednek... Valoszinuleg van ra egy szebb, vagy magyarosabb kifejezes, bocsanat, de nem tudom, ez miert PC vagy modorossag vagy a dolgok nem neven nevezese? Itt nekem kimaradt egy logikai lancszem.

@Csodabogár: A korrupciot valoban erdemes buntetni, de a kornyezetszennyezes nem mehet ala a prioritasi listan, bar pont az utcai szemetelessel lennek kevesbe szigoru, ugyanis nem a rendetlenseg a problema, hanem az egeszseg karosodas, vagyis en az utobbival jaro bunoket jobban buntetnem, mint az elobbivel. :)

2015.09.13. 21:59:22

@diggerdriver: En kaptam egyszer egy olyat, hogy nyertem a nigeriai lotton tizmillio dollart, pedig nem is szoktam jatszani. Annyit kertek csak, hogy utaljak otezer dollar adminisztracios dijat egy szamlara, nem gyanakodtam, mert egy igazi herceg biztosan gazdag, nem fog lenyulni rongyos otezerre, de meg mindig nem kaptam meg a penzemet pedig ennek mar harom honapja :( Szerinted hulye voltam?

Csodabogár 2015.09.13. 22:21:08

@mojyo: Mi mar kaptunk minden fele dolgot. Egyszer allitolag örköltünk valami vagyon angliaban. Honapokig leveleztünk velük, mert kivancsi voltam mikor kell valamit fizetni. Hihetetlen szervezettek voltak, Több telefonszam es cim is volt, meg egy allitolagos ügyvedi iroda is benne volt a dologban. A vegen valami kis illetmeny vagy milyen cimen akartak 1200 fontot.
De volt egy zsarolo level is, amit elküldtünk a követsegre. Valami olyasmi volt, hogy valakit elfogtak akik azt vallota, hogy Emberem benne van valami drog körben. Ha nem küldünk azonnal $4000 t, akkor majd öt fogjak lecsukni. Persze az e-mail cim nem gov vegzödesü volt, de a követseg tudott a dologrol, tehat nem csak mi kaptunk ilyet. Aztan megszüntettük azt az e-mail cimet, ahova ezek jöttek es azota nyugalom van.

2015.09.13. 22:27:57

@Csodabogár: Jesszus, hat igen, sokfele van :D En csak "hideg" megkereseseket szoktam kapni, mindenfele fantasztikus palyazati lehetosegrol, meg kiallitasrol, de ezek csak ilyen "sales" emailek szerintem, miutan van egy honlapom, es azon rajta van az emailem. Ilyen zsarolo remelem sose talal meg. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.13. 22:41:24

@firg_firg:
Nekem a legmegdöbbentőbb a svájci húsárak.
Egyszer betette ide valaki de brutálisan drága ott a hús.

puhacica 2015.09.13. 22:41:24

a zen alomorszagom a zolyan... hogy. 2 sziget van, ilyen Zakynthos meretuek, kb 1-2 km-re vannak egymastol. az egyiken mi lakunk ketten az urammal, meg a macska es akkor ott lenne meg par kutyank is, a masikon meg lakna mindenki mas. ugy nezne ki, mint Sorrento es kornyeke, de mindenkepp ilyen mediterran cucc lenne. olasz konyha lenne, uj-zelandi bor, es amikor atmennenk ezekert a masik szigetre, akkor mindenki kedves es udvarias lenne, mint az angolok. pokok nem lennenek a zen orszagomban, viszont meleg lenne, a minimum olyan 15-20 fok korul, de ez is csak telen es ejszaka. asszem ennyi.

puhacica 2015.09.13. 22:43:49

ja es vagok lennenk ott is es jol keresnenk vele es stabil munkahelyunk lenne es akkor sokat utaznank mindenfele, hogy masok orszagait is megismerhessuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.13. 22:45:23

@mojyo:
Nem, nagyon okosan cselekedtél. Én viszont meg tudom gyorsítani az ügyintézést csak utalj a számlámra 5ezer dollárt.
Köszi:))))))))))))))))))))))))

2015.09.14. 00:01:46

@diggerdriver: Alien registration?

:DDD

2015.09.14. 00:04:08

@svájci sapka (ch): A legfontosabb dolog az egész világon, hogy a mekis hogyan él adott országban.

FutureFry 2015.09.14. 05:39:53

@mojyo: Csak ne lennének emberek benne akik elrontják. "People... They are the worst."
youtu.be/m0KFY6o6unw
Egyébként meg: Get off my lawn!

FutureFry 2015.09.14. 05:47:42

@létkoktél: @Signora con i capelli neri:
a.k.a. a terjedő eufemizmus a hivatalos- és köznyelvhasználatban, ahogyan George Carlin már húsz éve rámutatott: youtu.be/vuEQixrBKCc

létkoktél 2015.09.14. 08:13:37

@mojyo: csak annyi, hogy hasonlított a környezettudatos szóra, ami szintén egy agyrém - számomra. Környezetbarát, környezetkedvelő, oké, de könyörgöm, mi az, hogy környezetudatos? Ez így eleve a tudatos szó teljesen hibás használata, most ebbe nem mennék bele, mert hosszú lenne, de ez így nem azt jelenti, amit a bölcs szóalkotók ki akartak fejezni, hogy felelős a környezetéért, hanem, hogy tudatában van annak, hogy van környezete vagy valami ilyen butaság.

És a felelősségtudatosról ez ugrott be, arról meg ez a sok pc álszenteskedés. Ennyi, nem megbántani akartalak, csak viccelődtem. Amúgy a helyes kifejezés szerintem a felelősségteljes és a környezetbarát.

@FutureFry: ez jó, már amennyit értek belőle, nekem az angolom most nincs épp a toppon sajna, parkolóba raktam pár éve, és csúnyán beporosodott.

anarch 2015.09.14. 08:58:37

@Réka ‎: Szerintem már nem kötelező kivenni a 60 napot, még a 10-et sem a gyerek születésénél - mivel van egy fizetésplafon ami fölött már nem fizeti ki a fizetést a svéd TB, tehát ha valaki jól keres, és pl. hitelek miatt kell a pénz akkor érdemesebb lehet szabadságot kivenni. És ehhez nem kell különösen jól keresni, valahol az átlagnál van a határ.

A másik fontos dolog, ez nem teljes egészében GYES, hiszen a kapott napok a gyermek iskolás koráig kivehetőek, és elég jól elhúzható időben is. Tehát ha a pénz nem probléma akkor lehet pl. mondani, hogy "részmunkaidőben" vagy csak szülő. Ekkor nem 100%-ban ketyeg az idő hanem mondjuk 25% vagy akár 12.5%-ban... igaz ennek vannak kockázatai. A másik, hogy igaz, hogy a napok fele az apukáé, de ez nincs fizikailag a személyéhez kötve, tehát pl. apuka felőli nagymama is megkaphatja ezt a pénzt. De az is igaz, hogy ezt kevesen csinálják, a gyermek-szülő kapcsolat elég laza 18 éves kor felett és kb. 6 hónapos kor felett apuka már simán tud a gyerekkel lenni :).

Legalább most per pill. ez a szabályzás, gyakran változik.

Mészáros Laci 2015.09.14. 09:41:01

Álomországot elsősorban az ott élők teszik azzá. És (ezért) számukra az, ami.
Egy más kultúrából érkező számára Svájc a nyolcmillió önkéntes rendőr országa.

Mekka 2015.09.14. 10:31:35

Sziasztok!
Köszönök minden véleményt, dícséretet, hozzászólást, ami a Perfectland kapcsán érkezett :)
(FYI, most már a morfondír blogon is tudjátok kommentelni a posztot, facebook belépéssel)
Üdv, szép napot mindenkinek!
Mekka

Mészáros Laci 2015.09.14. 11:31:44

@Mekka:

Egy barátom írta néhány héttel Svájcba költözésük után:

"mondanám, hogy itt sincs kolbászból a kerítés, de ez nem lenne igaz."

James Dean 2015.09.14. 11:32:19

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ez csak egy metafora az átlagemberekre. Írhatnék bolti eladót, raktáros fiút is. És igen, ezen múlik egy társadalom jóléte, hogy ezek az emberek hogyan élnek.

Mészáros Laci 2015.09.14. 13:08:48

@James Dean:

hasonlóképpen látom, ez elég jó indikátor.

2015.09.14. 17:14:10

@létkoktél: Hat ez van, mindenkit mas szo irrital, engem a kornyezettudatos nem zavar, a "peco" viszont peldaul nagyon! :D

@FutureFry: Ha utalnam az embereket, kertvaros-parti lennek, de, bar tudom, hogy ez egy magyartol meghokkentoen hihetetlen allitas: engem speciel egyaltalan nem zavar a tobbi ember. :D Ettol meg szerethetem a termeszetet is azert, es lehetne ra vigyazni, szerintem a ketto nem osszeferhetetlen, legalabbis az en alomorszagomban nem volna :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.09.14. 18:39:57

Az az alapeset, hogy mindenki tudja a svajci frank arfolyamat, vagy valaki azt feltetelezi, hogy ra fogok Googleezni? (nem tudok, le van tiltva) Mi az, hogy 8000 ezer frank... 8 millio? Atlagber... Na bakker, megyek, dobom a masfel millios zsebpenzem a hetvegei melomert Kinaban...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.09.14. 20:30:30

@Mészáros Laci: totalis ellentetben Kinaval ahol senkit nem erdekel ha valaki torvenyt sert ;)) dobbenetes, hogy mennyire leszarjak az emberek az adocsalokat a tilosban parkolokat, a sokfele orbitalis torvenysertoket... nem csak az emberek de a rendorok is. 8 ev alatt egyszerf sem latttam szirenazo rendorautot Pekingben, vagy, hogy hivatalbol intezkedtek volna...

Svajc szar. Annak ellenere, hogy a csaladom fele svajci allampolgar, sosem elnek ott...

DieNanny CH 2015.09.25. 16:42:26

@Chaoyang:

Most kb 275 Ft 1 Chf.
5000 = 1.375.000, 8000 = 2.200.000 Ft.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása