oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 02. 06:49,  A jó döntés az, ami szívből jön 162 komment

2015. szeptember 02. 06:49 Határátkelő

A jó döntés az, ami szívből jön

Sok minden felmerül, amikor az ember a határátkelést fontolgatja, ezek persze a leggyakrabban racionális érvek. Talán éppen ezért ragadott meg Péter írásának a vége, amiből aztán a poszt címe is lett: a jó döntés tényleg az, ami szívből (vagy szívből is) jön. Irány tehát Németország!

nemetorszag_frankfurt_foto_flickr_com_nigel_s_europe_beyond.jpg(fotó: flickr.com / Nigel's Europe & beyond)

„Régóta olvasom a Határátkelő oldalát, az egyik legjobb magyar oldalnak találom, nagyon örültem, mikor létrejött. Szinte minden írásban találok valamilyen értékes vagy érdekes információt, amiből tanulhatok, tapasztalatot meríthetek. Nagyon tetszik a Határátkelő személyének mindig pozitív hozzáállása - akiről mellesleg a több év óta sem tudom, hogy kicsoda. :)

Időközben volt olyan érzésem, hogy a sok negatív komment miatt bizonyos témák szűrésre fognak kerülni. Örülök, hogy ez nem következett be, és továbbra is változatosak a megjelenő bejegyzések legyen szó praktikus gyakorlati tanácsokról, egzotikus országokról vagy a Magyarország és én pályázatról. Sokat kaptam az oldaltól, s most hátha valaki ebből az írásból is tud valamit meríteni.

Kezdetek

Pár hét eltéréssel épp 7 éve, hogy kijöttem ide Frankfurt mellé Németországba informatikusként dolgozni, 29 évesen. Budapesten tanultam majd dolgoztam, de nem sikerült megszeretnem a nagyvárost. Így hát elkezdtem munkát keresni vidéken és német nyelvterületen.

Nálam csak az jöhetett szóba, mert egy németországi gyermekkori látogatást követően nagyon szimpatikusnak találtam az országot. Végül Németország jött össze, magyar cégen keresztül.

A munka nem tetszett, szinte semmit nem beszéltem németül, lelkileg kezdtem szétcsúszni a magányban, közben pedig hívtak a szülővárosomból, hogy lenne munka. Egy hónap után hazajöttem és elvállaltam.

Sajnos nem váltotta be a reményeket se kihívás, se pénz terén, így ismét elkezdtem a német keresést. Közben még abba sem voltam biztos, hogy ki akarok-e egyáltalán menni.

A páromnak jó munkahelye volt, így ő nem akart menni, szülők is a városban, de én meg nem éreztem jól magam. Közben volt évfolyamtársammal, barátommal megbeszéltük, hogy megpróbálunk egyszerre kijönni.

Aztán jött először neki, majd nekem egy lehetőség és sikerült kijutnunk. Utána, mikor találtunk albérletet, jöttek a lányok is. Az nálunk szóba sem került, hogy kint nem a szakmánkban fogunk dolgozni.

Kijutottunk

Az első 3 év jóval nehezebb volt, mint gondoltuk. Alig beszéltük alapszinten a nyelvet, így óriási volt a stressz, hogy kiraknak. A nyelvi problémák miatt a németek szemében lényegében más ember voltam, nem jött át az egyéniségem.

A nyelvérzékem egy katasztrófa egyébként. Előtte már toltam otthon a németet több éve, de sokat nem segített. Ami viszont óriási pozitívum volt, az a rengeteg magyar a környéken, ami valamennyire tudta kompenzálni a nyelvtudás hiányából fakadó társaság hiányát.

Emellett már az elején, mivel hívők vagyunk, sikerült eljutnunk egy evangélikus német házicsoportba, ahol nagyon kedves, velünk egykorú embereket ismertünk meg. Minden héten egyszer találkozunk és tanulmányozzuk a Bibliát, azóta is.

Első baba

Két-három évet terveztünk, ahogy a barátaink is, akik kijöttek velünk. Ők azóta visszamentek, mert nekik nincs bajuk Budapesttel. Nekünk igen, így azóta tologatjuk.

Közben fölmondtam a munkahelyemen és vállalkozó lettem. Ez azt jelenti, hogy külsősként dolgozom projekteken, vagy ha nincs, akkor kvázi munka nélkül vagyok, és új projektet keresek.

Aztán megszületett a kisfiunk. Nagyon örültünk neki. Életünk megváltozott ugyan, de nagyon cuki volt. Aztán pár hónapra rá elkezdett sípolni a fülem (tinnitus), miután bementem egy élelmiszerboltba, ahol ment a tűzjelző.

Addig a pontig úgy gondoltam, keményebb vagyok, mint az átlagember, azóta ez megváltozott. Mindig toltam a dolgokat, ami a csövön kifért, feleségemmel is akkoriban sokat vitatkoztunk, és azért annyira nem éreztem jól magam a magyarhoz képest silányabb szociális kapcsolatok miatt. Valószínűleg ezek is problémák voltak.

Teljesen bepánikoltam, hogy így kell leélnem a további részét az életemnek. A fülsípolás ugyanis sokszor nem gyógyítható. Fél évig küzdöttem mindenfélével. Akkor felmerült, hogy tényleg vissza kell költözni, egészségüggyel alig volt tapasztalatom a németeknél.

Aztán a végén kaptam infúziót is és valamennyire enyhült a sípolás, vagy megszoktam. Nem tudom. Egy évre rá helyrejöttek a dolgok, és azóta megpróbálom jobban kímélni magam.

Második baba

Tavaly megszületett a második gyerekünk, kislányunk. Nagyon örültünk neki, viszont sajnos nem teljesen egészséges. Az első hónapot a frankfurti intenzíven töltötte, egy ritka betegség enyhe formáját diagnosztizálták nála.

A második hónap, mikor hazakerült az brutális volt. Állandóan sírt, csak étellel lehetett megnyugtatni, de evés közben meg elfelejtett lélegezni és fulladozott. Feleségem édesanyja kijött segíteni, aztán mikor már kimerült, akkor fogadtunk egy erdélyi au-pair lányt, mert ketten nem tudtunk volna megbirkózni a feladattal.

Még korábban, mikor nem volt projektem, voltam kint Böjte Csaba egyik gyerekotthonában önkénteskedni egy hetet és ott sikerült megismerkedni vele. Innen is köszönet a segítségéért. :)

Majdnem minden jó

Azóta a kislányunkat rengeteg helyre vittük, tornára, fejlesztésre, Magyarországon is mikor ott voltunk, és hála Istennek, jól alakulnak a dolgok. Kb. 3 hónappal van lemaradva és egy frankfurti genetikus orvos pár hete azt mondta, hogy szerinte szerencsénk van, de majd csak ovis korában derül ki, hogy mennyire egészséges. Itt megjegyzem, hogy a magyarok jobbak kezelések, tornák tekintetében, Európában szerintem élen járnak.

Így 7 év után mondhatom, hogy most már lényegében minden kerek. Egy kivétellel. Nekem gyerekkori álmom, hogy karitatív tevékenységet is végezzek, és ez is egy oka volt a kiköltözésnek, hogy pénz gyűjtsek arra, hogy legyen időm rá.

Ezt a projektet sikerült elkezdeni: magunkhoz vettük azt a lányt Böjte Csaba egyik otthonából, akit már korábban keresztgyerekünkké fogadtunk és közben 18 éves lett. (A programot ide kattintva lehet elérni.)

Most jár itt nyelvtanfolyamra és a cél, hogy el tudjon menni au-pairnek, majd pedig adott esetben tanuljon, leérettségizzen. Persze ez hosszútávon nem működik, hogy mindig lakik nálunk valaki.

Így ez az egyik érv, hogy visszamenjünk, mert ott jobban szükség van a segítségre. A másik érv az a nyelv. Anyanyelven beszélve az ember jobban érzi magát, pillanatok alatt kapcsolatokat épít.

Németország – Magyarország?

Életem egyik legjobb döntése volt, hogy le tudtam küzdeni a gyávaságomat és elhagytam a komfortzónámat: kijöttem. Mert nekem erről is szólt a történet.  Egy önismereti tréningnek is felért az első időszak.

Németország lenne a kedvenc országom, ha a német az anyanyelvem lenne. Nagyon bejött. Minden jól le van szabályozva, átlátható, kiegyensúlyozott, derűs emberek. Hisznek abban, hogy szorgalommal, kitartással minden elérhető, mindenhonnan föl lehet állni, csak rajtunk múlik.

Gyerekkoromban, józan paraszti ésszel így képzeltem el, hogy működnie kell egy országnak. Aztán ezt az elképzelésemet teljesen el is felejtettem, mígnem kijöttem, és rácsodálkoztam, hogy nahát, így képzeltem el gyerekkoromban.

Magyarország lenne a kedvenc országom, ha látnám, hogy mindenki szorgalmas és tolja a dolgokat, mindent beletesz a képességeinek megfelelően. Sajnos nem így van, de ettől még sok barátságos, szeretetteljes emberrel találkozom, nagyon jól érzem magam, mikor látogatóban ott vagyok. Közvetlenek az emberek.

Valószínűleg mikor kisfiunk iskolába megy, 2-3 év múlva visszaköltözünk Magyarországra, de a feleségem már annyira nem akar. A jó döntés az, ami szívből jön, az az utunk. Meglátjuk.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr137752156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csőcsere 2015.09.02. 14:22:33

@tanato: "Gondolom azért a második is besegít a feleségnek a háztartásban."

Nyilván ;-)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.02. 14:32:23

@P.Elliot:
Miből derül ki hogy vallásos?
Kihagytam néhány sort?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.09.02. 14:39:50

@diggerdriver: kihagyhattál. Vagy esetleg abban a hitben vagy (see what I did there), hogy ateisták szoktak heti rendszerességgel társaságban bibliát tanulmányozni :)

Mr Long 2015.09.02. 14:44:54

@Zka: Meg kell ismerni az ellenseget :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.09.02. 14:56:07

@diggerdriver: elbeszélünk egymás mellett, vagy mi van? :)

"Emellett már az elején, mivel hívők vagyunk, sikerült eljutnunk egy evangélikus német házicsoportba, ahol nagyon kedves, velünk egykorú embereket ismertünk meg. Minden héten egyszer találkozunk és tanulmányozzuk a Bibliát, azóta is."

adg 2015.09.02. 15:10:56

@diggerdriver: lehet, hogy ezert volt neked olyan csapongo az iras, mert csak reszleteket olvastal belole. :))

bpetya75 2015.09.02. 15:17:40

@LittleG (uk):

Hát igen. Ez egy nagyon érzékeny kérdés, az egyszer biztos. Idén nyáron több kisebb-nagyobb mértékben sérült (nem tudom mi erre a pc kifejezés) gyerekkel találkoztam. Olyannal is, akiről a szülők pl mondták, hogy autista, de nekem csak egy kicsit furcsa volt a kislány. Miután ezt elmondták, még furább lett, mert azt hittem az autistákról, hogy antiszociálisak, ő meg általában nem volt az.

bpetya75 2015.09.02. 15:21:21

@adg:

:-D

Jogos. Bár én nem hagytam ki semmit és kicsit nekem is csapongónak tűnt. De csak kicsit ;-)

Hari Seldon 2 2015.09.02. 15:26:08

Iskola Magyarországon:
444.hu/2015/09/02/egyre-kevesebbet-kolt-az-orban-kormany-kozoktatasra/

Szóval emiatt tényleg nem érdemes. Tudatos tervezés (rombolás), abba az irányba, hogy a társadalmi mobilitás minél kisebb legyen.

noninaploja 2015.09.02. 15:30:27

@Mr Long: amit írtál, igaz.
De ennek mi köze a kommentemhez?
Ja, hogy semmi. :-)

Mr Long 2015.09.02. 15:33:43

@noninaploja: Ezek nem draga maganiskolak, hanem ahova kuldik a gyerekeket a szulo keresere ingyen

Mr Long 2015.09.02. 15:34:19

@noninaploja: Jah, hogy mi koze? Cafolom pl.

2015.09.02. 15:42:09

@bpetya75: Az autistak alapvetoen nem antiszocialisak, hanem masoknal nehezebben tudjak kovetni a tarsadalmi viselkedes szabalyait, emiatt inkabb az a jellemzo hogy masok kerulik oket, es nem forditva. Illetve egy ido utan kialakulhat olyan szituacio hogy ok is elkezdenek masokat kerulni, ha sok negativ elmenyben van reszuk.

Mr Long 2015.09.02. 15:42:19

Kulonben azt mondja mar meg valaki, hogy a menekultek miert tiszta ruhaban vannak elkapva? NEztem fotokat, ahol elvileg frissen elkapottak es hataron atszokottek, ehhez kepest a csavok olyan tiszta feher polokban voltak, mit amit most vettek ki a szaritogepbol...

bpetya75 2015.09.02. 15:47:04

@Mirjam2:

Egyelőre totál tájékozatlan vagyok a témában, ezért lepődtem meg, de a szülők is ilyesmit mondtak.

2015.09.02. 15:56:44

@Mr Long: Nem tudom ez mennyire relevans, de nekem az eloiteletekkel szemben az a tapasztalatom hogy mind az arabok, mind az azsiaiak jellemzoen mindent megtesznek hogy magukat meg a ruhajukat tisztan tartsak, akkor is ha csak egy valtas ruhajuk van. Akar orakig allnak sorba egy vizcsapnal hogy mosakodni meg mosni tudjanak, peldaul.

wuaaa 2015.09.02. 15:57:04

@Mr Long: Ugyan már... Azt is elfogadta a világ, hogy szept. 11-én amúgy érintetlen épületek egész precízen omlottak össze és hogy a pentagonba egy 757-es repült bele...
Hát vigyáztak a fehér pólóikra, na... ..kiszívta a nap a koszt, vagy akármi..

Ginix 2015.09.02. 16:16:45

@Mr Long: @Mirjam2: ecuadorban soha nem értettem, h mosógép (vagy sokszor áram) nélküli, földpadlós házak elé hogy a fenébe lehetnek olyan ragyogóan tiszta ruhák kiteregetve. most sem értem, de gondoltam, megosztom a hasonló tapasztalatomat.

Mr Long 2015.09.02. 16:23:22

@Ginix: Foleg saras vizben mosva :D

@Mirjam2: HAt lehet, meg belott haj, sokan ugy neznek ki a fotokon, mint arab turistak.

@wuaaa [nor]: Hat multkor lattam valami szar akciofilmet ahol megtamadtak a feherhazat. A tetejen abban automata raketa rendszer volt, ami raallt a kozeledo repulore. Vannak ketelyeim affelol, hogy cask ugy leesik a repulo, foleg amerikaban, vagy cask a filmeken vannak fegyveres legi marshallok?

P.Elliot 2015.09.02. 16:27:47

@Ginix: A nap kulon is feherit ha ott szaritod. Meg azokban az orszagokban meg sokan mosnak kezzel, mososzappannal ami jobban kiviszi a foltokat mint a mosopor.
A menekultek azert tisztak mert nem dolgoznak....Csak menekulnek, menetelnek, nem fetrengenek a foldon, nem eszik , isszak le magukat. . Na meg valtjak a ruhat mert ugy szoktak, en meg koszos affelol jott embert meg nem is lattam. Indiait sem. Marmint aki onnan jott es nem utcalako volt. Tiszta nepek, adnak magukra.

P.Elliot 2015.09.02. 16:29:29

@Mirjam2: En is ezt vettem eszre.

Ginix 2015.09.02. 16:33:20

@P.Elliot: tudom, én is próbáltam, de a közelébe sem értem. mondjuk nekik tuti több gyakorlatuk van benne, mint nekem.

wuaaa 2015.09.02. 16:34:42

@Mr Long: Nem tudom, nem nézek szar akciófilmeket. Tévét sem. Mondjuk veszem is észre saját magamon, hogy egyre kevésbé illek bele a jelen társadalomba.

wuaaa 2015.09.02. 16:39:34

@P.Elliot: Ja, marha igényesek, tényleg, nézzünk már fel rájuk! Filmajánló (dok.) : India's Daughter

tanato 2015.09.02. 16:54:16

@csőcsere: Akkor jól járt a posztíró családja is meg az erdélyi lányok is.Na de egy beteg gyerek tényleg egész embert kíván,itthon nem tudnának két au-pairt alkalmazni,.

Muscari 2015.09.02. 16:55:54

@Mr Long: tudod, hogy mivel jár egy sérült gyereket t nevelni Magyarországon? Ha apukának nincs nagyon jó keresete, akkor a család könnyen kilátástalan helyzetbe kerülhet.

Pesten lehet, hogy jó a helyzet, de vidéken sokkal kevesebb dolog elérhető. Egy jó autó minimum lell, js és anyuka nagyon sok esetben nem tud dolgozni, mert valakinek hordani kell a gyereket a foglalkozásokra. Sajnos közelről ismerem a problémát, az unokaöcsém nem egészséges és soha nem is lesz az.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.02. 17:24:48

@Zka:
Igazad van nekem ez valahogy kimaradt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.02. 17:26:47

@puhacica:

Megmondták már nálam okosabbak hogy nem jó tanár lennék.
:)))))))))))

P.Elliot 2015.09.02. 17:40:27

@wuaaa [nor]: Eleg sok Indiai/ en ezekrol beszelek/ el itt a kozelemben. Mind tiszta es rendezett. Oltozkodesben meg a fiatal is kisse konzervativabb, szakadt farmert meg divatbol sem igazan latsz rajtuk.
Termeszetesen tudom hogy Indiaban mas a helyzet, en is lattam filmeket meg hallottam beszamolokat.

rumitom 2015.09.02. 17:49:49

Ez egy nagyon meno poszt volt. Le a kalappal

©________ 2015.09.02. 17:51:16

@puhacica:

"megse merek meg szakmai melot keresni. "

miért nem? ne félj a sikertelenségtől (mondom én, a sikerorientált, pf).
azon gondolkodj el, mi történhet.
1. nem vesznek fel - sima ügy, mosogatsz tovább
2. felvesznek - nem jön be, elküldenek - sima ügy, visszamész mosogatni
3. felvesznek - bejön

egyikbe se kell belehalni. most váltottál országot, életet, a jég hátán is megélsz, mitől félsz?

©________ 2015.09.02. 17:56:11

@Mr Long: no hát képzeljed el, ezek mosnak.
nem mosómedvék, de mosnak. a keletinél mindenhol száradó ruhák, korláton, alujáró korlátján, mindenhol.
én ezekről migráncsokról még azt is el tudom képzelni, hogy ezek menetközben is mostak.
amúgy értelek, egy migráncs legyen koszos és büdös, hogy nyugodtan utálhassátok őket.

2015.09.02. 18:00:13

@wuaaa [nor]: Ez egy eroszakos buncselekmenyrol keszult dokumentumfilm, kb. annyira lehet megitelni ez alapjan az indiaiakat mint a magyarokat annak a - szinten hires - dokumentumfilmnek az alapjan amit a romagyilkosok targyalasarol keszitettek. En laktam indiai faluban ahol a lakossag nagy resze nagyon szegeny volt, es igenis csodaltam az embereket, akik melyszegenysegbe szulettek es kilatasuk sincs ra hogy jobbra forduljon a sorsuk, es megis felkelnek minden hajnalban napkelte elott es orakig sorban allnak az egyetlen csapnal hogy mosakodni tudjanak, mert tartasuk van. Es azokat az anyakat is csodaltam akik az iskolaba hoztak a gyerekeiket ahol dolgoztam, mert sok gyereknek maximum ket ruhaja volt, de megis mindig tiszta volt ami rajtuk volt, pedig folduton jottek, sartengeren keresztul, gyalog az iskolaba, es egyszobas viskokban laktak, ahol nem volt folyoviz.

P.Elliot 2015.09.02. 18:18:54

@Mirjam2: Mar az is hogy Indiaban mint hallottam olyantol aki ott volt honapokig, nem hasznaljak a wc papirt/ akinek nem telik/ mert nincs, illetve nincs ra penz viszont nem jarkalnak szaros gatyakban mert a fenekuket lemossag wc utan vizzel a slagbol vagy kannabol, mittudomenhogy. Nem lehet tul steril a kezuk ha azt hasznaljak a lemosashoz es gondolom fertotlenito sincs de mar az hogy nincs kedvuk szaros fenekkel elni mar mond valamit arrol hogy a tisztasag igenyuk megvan.
Valaki itt irta hogy keleten mindenutt szarado ruhak, tenyleg!
Ha koszosak nennenek akkor eszukben sem lenne annyit mosni.

wuaaa 2015.09.02. 18:27:50

@Mirjam2:
"The film was scheduled to be aired on TV channels round the world on March 8 to coincide with International Women's Day. However, when excerpts of the film, which included an interview with Mukesh Singh, one of the four men convicted of the rape and murder, were broadcast, a court stay order prohibiting the broadcast was obtained by the Indian police.[6] The BBC complied with the request and did not air the film in India. Yet it aired outside of India on 8 March, was uploaded on YouTube, and soon went viral via shares on social media. On 5 March, the Indian government directed YouTube to block the video in India."

en.wikipedia.org/wiki/India%27s_Daughter

2015.09.02. 18:31:02

@P.Elliot: Az indiai (meg sok mas) kulturaban nem hasznalnak WC-papirt hanem valoban mosakodnak WC-hasznalat utan. Csak az 'elnyugatiasodott' varosi kozeposztaly hasznal WC-papirt arrafele. Az arabok is mosakodnak, illetve az itteni WC-ken mindig van 'bum gun': www.google.co.uk/search?q=bum+gun&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI5aPJz-LYxwIVxNYUCh2iJg8B&biw=1366&bih=657

2015.09.02. 18:33:42

@wuaaa [nor]: Tudok a filmrol, es az esetrol, mivel elegge kozismert. Meg Delhiben is egy kicsivel tobb idot toltottem, szerintem, mint te. En nem (csak) filmekrol meg a Wikipediarol tajekozodom Indiarol.

2015.09.02. 18:36:32

@wuaaa [nor]: Ugyanannyit mond el a film amit belinkeltel Indiarol, mint ez a film Mo.rol: www.imdb.com/title/tt3402174/

tanato 2015.09.02. 18:43:57

@Muscari: Pontosan,itthon ez óriási gond,anyuka tényleg nem tud ilyen esetben dolgozni.a család összeomlik anyagilag és lelkileg is.
Jól jött az ki hogy a posztíróék kint vannak és megengedhetik hogy kettő segítségük is legyen.

micsoda? 2015.09.02. 19:16:40

Nem egy szokványos "Határátkelő" irás, sőt talán egyedi. Ezért is volt jó olvasni.

Szerencsés alkat, hogy a német mentalitás felel meg az álmainak. Kevés magyar mondhatja el magáról. Persze Frankfurt és környékén bőven találkozhat a honfitársaival, akár itthon is lehetne.

Szerintem a magyarok szorgalmával semmi baj, nem véletlenül szeretik őket külföldön, jó vezetővel meglehet szakítani. Maximum nem "hülye" :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.02. 19:43:08

@P.Elliot:
Volt valamikor egy nagy magyar vadász, Gróf Széchenyi Zsigmond.
Többek között Indiában is járt vadászni, maharadzsák vendégeként.
Megírta az útját a NAHAR című könyvében.
Ott írja hogy a maradzsák az asztalnál kézzel ettek. Mikor ezt furcsállotta akkor az egyik indiai barátja azt mondta "Gróf Úr én tudom hogy az én kezem tiszta mert megmostam, ön honnan tudja hogy az az étkészlet amit kap étkezéshez az tiszta vagy nem?"

P.Elliot 2015.09.02. 20:08:59

@diggerdriver: Olvastam a konyvet es meg emlekszem is ra rendesen hogy mirol szolt, nagyon elveztem kiveve hogy a "Grof Ur" minden utikonyveben / amik nagyon jol voltak megirva/ ereztette hogy o valaki, a tobbiek meg ugye joval lejjebb viselkedesben is, legyen az maharadzsa vagy egy neger kisero.

P.Elliot 2015.09.02. 20:11:22

@Mirjam2: Utana hogy van a dolog? Megtorolkoznek? Vagy hagyjak leszaradni a vizet?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.02. 20:34:10

@P.Elliot:
Én ezt nem éreztem benne.
Aki viszont nagyon kegyetlenül bánt a szolgákkal az az Adamson (Elza) házaspár volt. Meg is ölték őket.

puhacica 2015.09.02. 20:39:24

@Prielle Kornelia: lofaszt! az a baj, hogy nem tudjuk eldonteni, hogy most ezek patyolat nepek vagy a sajat szarukban fetrengenek. de vegul mindegy is, mert igy is ugy is utaljuk oket.
valamelyik nap irta az egyik ismerosom, hogy jajajj, az orszag aze, aki teleszuli es ezek a bevandorlok milyen szapora nepek. 2 perc mulva meg lelkesen teccikelte egy masik iq harcos kommentarjat, miszerint a bevandorlokat a hatterhatalom kuldte es azert vannak itt, mert tulnepesedett a fold es majd jol kinyirjuk egymast es akkor mar nem lesz tulnepesedett a fold. na. eeeerted.

puhacica 2015.09.02. 20:42:43

@Prielle Kornelia: szoval bagoly mondja? :) szeretem jol csinalni azt, amit csinalok, es meg nem erzem ugy, hogy tudnam hozni a magamtol elvart szintet. ezert.

@diggerdriver: ki mondta, hogy en jo tanitvany lennek? :) de nyugi, nem torok a baberjaidra. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.02. 20:46:57

@puhacica:
Babért legfeljebb a krumplifőzelékben tudom elképzelni:))))))))))))))

P.Elliot 2015.09.02. 21:04:57

@diggerdriver: AZ Adamson hazasparrol nem olvastam hogy mit muveltek az oroszlanokkal, igaz vagy nem, nem tudhatjuk, sok legenda van ami vagy igaz,vagy nem, furcsasagokat en is olvastam roluk, hehehe, nem tudom erted-e hogy mire gondolok, az is kerdes igaz-e.
Szechenyinel en ereztem a magat nagyra tarto valakit, igazabol feljegyeztek rola a kortarsai hogy nagyon nehez ember volt, nagyon nehezen lehetett vele kijonni, akarcsak Kittenbergerrel, mindketto olyan hasonlo tipus lehetett. Kittengergertol is olvastam, meg is van itt valahol egy konyve,bar a vadaszatokert nem rajongok, Szechenyi a humoraval nyugozott le nem azzal hogy volt kepe almelkodni, kijelenteni hogy Afrikat tonkretettek, kivadasztak belole a lelketlen vadaszok, az hogy o tobb mint 2 ezer vadat ejtett ott az valahogy nem kerult szoba, elfelejtette magat is szamonkerni hogy hogy is volt ez..
Azt hiszem egy fia maradt, Angliaban nott fel az anyjaval, remelem o nem jar az apja nyomdokaiban es nem vadassza ki Afrikat.

P.Elliot 2015.09.02. 21:05:49

@diggerdriver: Bocsanat, rosszul irtam, a szolgakkal hogy bantak nem az oroszlanokkal...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.02. 21:15:15

@P.Elliot:
Te többet tudsz mint én. Úgy látszik a nyugati tájékoztatás lelépte a komenista magyart:)))))))))))))))
Az Adamson házaspárról nem tudom milyen furcsaságokat írtak róluk. Magyarországon csak pozitív kép jelent meg róluk. Egyébként az egész projektjük egy kapitális pénzgyüjtő akció volt. Habverés semmiért. Erről a semmiről írtak néhány könyvet és jól éltek belőle.

Nem tudtam hogy Széchenyinek van gyereke. Akkor az az első feleségétől lehet aki angol nő volt. Érdekes lenne tudni mi van vele.

P.Elliot 2015.09.02. 21:31:19

Ha beutod a google-ba kijon rola az osszes informacio marmint a leszarmazottak

www.thepeerage.com/p9944.htm

igen volt egy fia, Peter nevezetu, 39-ben szuletett, gondolom amikor jott a haborus cirkusz a no elhuzott haza Angliaba es vitte a gyereket, valahol olvastam hogy az apa nem akart veluk menni mert nem hitte azt ami jott ezert szet is valtak...Mondom neked hogy kemenyfeju alak volt.

Mr Long 2015.09.02. 21:31:25

@Muscari: Tudom es az iskolak kozul ismerek parat az oktatoi oldalrol. Es azt sem tagadom, hogy kell hozza love, de vannak jo allami iskolak is.

@Prielle Kornelia: Hat ilyet! Azert a kepeket elnezve akkor sem tunnek elgyotortnek az 5000km kutyagolastol. A hajokrol kimentettek kozul nem egynek tokeletesre belott seroja van, patyolat tiszta ruhaban. Azert ez ellentmond nekem a hanytatott sorsnak. Plusz azt a hulyeseget ki veszi be, hogy a hazuk eladasabol utaztak. Ki venne meg toluk? A rezsim, vagy az IS?
Btw, utalja oket a rossebb, csak mondjuk menj el a keleti ele, hogy a szepen felujitott ter hogy nez ki. Meg a nyolckeres hajlektalanok is nagyobb rendet tartanak maguk korul. Szoval kicsit furcsa a naluk a tisztasag mindenek elott kijelentesek.

2015.09.02. 21:32:52

@P.Elliot: The million-dollar question :))). Ezen mar en is gondolkodtam, nem tudom. En maradok a WC-papirnal a magam reszerol, pedig Indiaban aranyarban adjak (a tobbi termekhez kepest), en volt hogy naponta majdnem tobbet koltottem ott WC papirra mint etelre :)

2015.09.02. 21:36:56

@Mr Long: Maguk korul nem tartanak rendet. Magukat tartjak nagyon tisztan, meg a sajat belso teruket ha van nekik, viszont a kozterulet nem erdekli oket - ezt vettem eszre Indiaban is, itt is.

P.Elliot 2015.09.02. 21:38:37

@Mirjam2: Ez az ismerosom akit irtam az vitte magaval a borondben a wc papir tekercseket mert ugyanezt mondta amikor eloszor jart ott de nagyon szerette az orszagot, jol erezte magat benne. Csupa jot mondott rola vagyis van aki el tudna ott eldegelni halalaig..

2015.09.02. 21:39:40

@diggerdriver: Nagyon jo hogy ezt leirtad, en nem is tudtam errol a sztorirol. Utana fogok nezni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.02. 21:42:04

@Mirjam2:
Neked kötelező olvasmány ez a könyv. A háború előtti gyarmati India kiváló korrajza.

©________ 2015.09.02. 21:44:37

@puhacica: hat mert sehol sincs az istenadta vezeto, hmegmondja,mit kell gondolni.

P.Elliot 2015.09.02. 21:48:13

@Mirjam2: Nem fogod tudni letenni a kezedbol annyira erdekesen humorosan megirt konyv.
Utana olvasd el az Alaszkaban vadasztam, az sem kutya. A tobbi csak ezutan jon bar azok is nagyon jok.

P.Elliot 2015.09.02. 21:48:53

@Mirjam2: Ja, a konyv cime Nahar.

©________ 2015.09.02. 21:49:59

@puhacica: ez measzire nyulna, de en is perfekcionista vagyok. neha felre kell tenni, mert boven eleg a 60%os teljesitmeny.

higgy a 25 evess tapasztalatomnak.

raadasul a jelentkezest es interjuzast is gyakorolni kell!
ha akarod, beszelhetunk rola priviben
tok okosakat tudok mondani

©________ 2015.09.02. 21:52:05

@Mr Long: hat mi mas dolguk van egesz nap? van koztuk borbely, az asszonyok minden adando alkalommal mosnak.
az aluljaroban a gyerekeknek meg iskolai orat is ad egy tanitoneni

©________ 2015.09.02. 21:53:51

@Mr Long: ja a hazeladast en se nagyon hiszem, hacsak nem korabban kapcsoltak ea volt ra idejuk.
en inkabb azt olvastam, h a csalad dobja ossze, meg ok se szegenyek

menekult!=szegeny

©________ 2015.09.02. 21:58:59

@Mr Long: en amugy az elobb masszirozas kozben kitalaltam megoldast az ottani helyzet megszuntetesere.

ha illetekes olvassa: vallalom a koordinalast, penzt nem kerek erte
de kerek egy tízfős stabot, abbol harmat en valasztok, nekik fizetest es koltsegteritest,plusz a legfontosabb nyelvekhez tolmacsot
plusz felhatalmazast a belfoldi szervekkel valo kozvetlen kommunikaciora es utasitasadasra, valamint a döntések jogszablyoknak megfelelo meghozatalara a stabbal egyetertesben.

33621 2015.09.02. 22:06:22

@Prielle Kornelia: Gyorsan vedd fel akkor a kapcsolatot a mi Viktorunkkal! És sok sikert hozzá!

2015.09.02. 22:08:49

@P.Elliot: Konkretan a kezemben magyar nyelvu konyv nem nagyon lesz egy ideig :), de megszerzem elobb-utobb valahonnan. Alaszkanak meg az emlitesetol is kiraz a hideg, szoknom kell a gondolatot...

2015.09.02. 22:17:07

@Prielle Kornelia: :)))

Allitolag, mivel mar nagyuzemben szallitjak az embereket, lecsokkentek az arak es kb. ketezer euroert el lehet jutni Europaba Azsiabol. En csak a sajat kornyezetemrol tudok nyilatkozni: a fogorvosom, az orvosom, jonehany tanar kollegam, es az HR ugyintezonk mind szirek. Ok egyenkent mind keresnek ketezer euro korul havonta, es nyilvan segitenek esetlegesen Torokorszagban vagy masutt ragadt csaladtagjaiknak hogy jobb helyre keruljenek.

Off: ilyen se volt meg mint ma este, akarhanyszor bekapcsolom a TV-t, mindig Magyarorszagot mutatjak :)

P.Elliot 2015.09.02. 22:36:04

@diggerdriver: Minden konyvet kiadtak angolul is, legalabbis a haboru elottieket.

P.Elliot 2015.09.02. 22:37:24

@Mirjam2: Pedig magyarul olvasd el mert ugy van ize! Nagyon fogod elvezni es nagyon sokat mulatsz rajta. Nem is igazan vadaszkonyv illetve nemcsak az. Utleiras!

puhacica 2015.09.02. 22:46:35

@Prielle Kornelia: na jo, lehet, hogy igazad van. :)

petok11 2015.09.02. 23:32:41

En irtam ezt a bejegyzest. Koszonom a kommenteket. Sajnos napkozben nem tudtam elolvasni. Most atfutottam.
Megprobaltam a het evet valahogy osszesuriteni. Nem volt egyszeru, igy lehet nehol nem egyertelmu mi is a helyzet.

Szoval az elejen a baratommal jottunk ki es miutan talaltunk szallast jottek a baratnoink. 1-1. :-)

Az IT-s teruleten az elejen nem kell olyan nagy nyelvtudas. De egyebkent a titkarno a masodik nap visszakuldott volna meg nyelvet tanulni. :-)

Miutan a kislanyunk megszuletett jott hozzank egy Au-Pair lany. O aztan elment 4 honap utan, es most aki nalunk van egy masik lany. Segit o is valamennyit, de most mar nem olyan veszes a helyzet es inkabb azert van itt, hogy tudjon tanulni, elindulni az eletben.

A felesegem a kislanyunk mellett tenyleg nem tudott volna dolgozni. Allandoan hurcolasznia kellett orvosokhoz, kezelesre. Tehat akinek nincs lehetosege erre, ugy tenyleg nagyon nehez. Most mar talan fog tudni dolgozni valamennyit.

P.Elliot 2015.09.03. 01:28:42

Sok szerencset nektek, gyogyulast a kislanyodnak es kivanom hogy erezzetek jol magatokat Nemetorszagban. 7 ev mar eleg szep ido. Tetszett a posztod.

bpetya75 2015.09.03. 06:57:56

@petok11:

Így már teljesen tiszta ;-)

Sok sikert a folytatáshoz!

Muscari 2015.09.03. 08:03:58

@Mr Long: na de azok Pesten vannak, vagy megyeszékhelyen, az tuti. Egy távoli faluban hogy oldják meg, hogy a gyerek járhasson?

Érted, nincs esélyegyenlőség sajnos,

Muscari 2015.09.03. 08:06:39

@Mirjam2: ja és már elkezdték tőlem kérdezgetni, hogy mi folyik Magyarországon. Nehéz úgy elmagyarázni, hogy én sem értem.

tanato 2015.09.03. 08:21:28

@Muscari: Nem értheted,nem laksz itthon régóta.Az Idegenek elleni Szent Háború ürügyén megerősítette magát a kormánypárt, az időközi választások során /Veszprém,Tapolca/elszenvedett vereségei után.Nagyon bejött nekik ez az idegenellenes kampány,gyakorlatilag az ország 80%-a újra velük szimpatizál.A menekültek ennek a politikai játszmának az elszenvedő bábfigurái.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.09.03. 08:43:10

@Muscari: semmi nem folyik, ami eddig nem folyt, csak most minden eddiginél jobb medret talált a kormány. Az emberek nagyrésze alig okosabb egy szellemi fogyatékosnál, ezért az országon áthaladó barna emberekkel betegre lehet hiszterizálni őket. Egészen döbbenetes.

Muscari 2015.09.03. 08:46:31

@petok11: sok szerencsét és jó egészséget az egész családnak!

Muscari 2015.09.03. 08:48:24

@tanato: @Zka: köszi, srácok, látszik, hogy már nem élek otthon, erre nem is gondoltam. :-(

©________ 2015.09.03. 08:48:41

@puhacica: mint altalaban. De hetfonkent biztosan.

©________ 2015.09.03. 08:51:10

@Zka: ugy erted, tegnap meg kellett volna ijednem, hogy egy barna boru par parkolt mellenk, az asszonyon meg kendo is volt, majd meg beszeltek is hozzam, hogynyitva maradt a kocsiajto?

(Nemmenekultek, bombijuk volt)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.09.03. 09:02:57

@Prielle Kornelia: igen, mindenképpen. Rettegj, elfoglalják a zországot! :D

©________ 2015.09.03. 10:23:42

@Zka: igazad lehet, egy teljes parkolohelyet mar elfoglaltak, sajat szememmel lattam.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 11:25:26

@James Dean: Hiányoztál! Lehet, hogy tényleg dilis vagyok, de komolyan mondom.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 11:27:09

@petok11: Sok sikert a döntéshez, köszönjük a posztot. Nem könnyű, ha már az ember elindul valamerre. Előbb utóbb döntéshelyzet elé kerül és néha nagyon nehéz úgy dönteni, hogy azt mondhassuk, biztos jól döntöttünk. Üdv.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 11:32:10

@Mirjam2: Na, ha megnézed a The Frozen Ground c, filmet még jobban ki fog rázni a hideg Alaszkától. Bűnözés szempontjából az egyik legrosszabb. A film egyébként NAGYON JÓ. Lerágod a körmöd a végén.

Autizmus. Ajánlom a Szikra c. könyvet, ha még nem olvastad, nagyon érdekes.

"Kristine Barnett fiának IQ-ja nagyobb, mint Einsteiné, fotografikus memóriával rendelkezik, és két hét alatt egyedül megtanulta a függvénytant. Jacob kilencévesen fogott hozzá egy olyan eredeti asztrofizikai teória kidolgozásához, amelyért szakértők szerint egyszer Nobel-díjat kaphat, tizenkét esztendősen pedig már fizetésért végzett kvantumfizikai kutatásokat. Történetét azonban az teszi még inkább figyelemre méltóvá, hogy Jake rendkívüli elméje kis híján az autizmus ködébe veszett. Kétévesen, amikor állapotát diagnosztizálták, az édesanyjának azt mondták, ez a gyerek talán soha nem lesz képes önállóan bekötni a cipőjét."

Az anyuka harca a gyógypedagógiával szemben. Anyuka győz.

petok11 2015.09.03. 13:09:10

@P.Elliot: Koszi. Orulok, ha tetszett.

petok11 2015.09.03. 13:14:10

Valaki irta, hogy milyen lehetosegek vannak Mo-on, ha nem telejsen egeszseges a csemete. Igen mi is a gezenguz alapitvanyba es devenyes tornashoz hordjuk, mikor Mo-on vagyunk. Olyan 3000 Ft egy kezeles plusz az utikoltseg, tehat akar meg egy korrekt Bp.i fizetessel is fajdalommentesen bevallalhato.

Egyebkent pedig azert gondolkozunk, hogy visszamegyunk mielott iskolaba megy a fiunk, mert utana mar jobban kialakulnak neki barati kapcsolatok es tobben is mondtak hogy emiatt nem olyan jo koltozni. Az ovi alatt meg ez nem annyira jellemzo.

noninaploja 2015.09.07. 09:42:35

@Mr Long: hol a cáfolat? Beteg talán?

noninaploja 2015.09.07. 09:42:35

@petok11: Én írtam. Igazad van, ami a korrekt bp-i fizetést illeti, de sajnos a sérült gyerekeket nevelők közül soknak nincs ilyenje. Mindenesetre örülök, hogy nektek nem okoz gondot, kívánom, hogy sikerrel járjatok.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása