oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 01. 06:49,  Megadatott a választás lehetősége 239 komment

2015. szeptember 01. 06:49 Határátkelő

Megadatott a választás lehetősége

Érdekes élethelyzet, amikor az ember él egy országban, úgy érzi, oda tartozik, majd valami miatt el kell onnan mennie. Ez történt Adamirral, a mai poszt szerzőjével, aki fiatal felnőttként élt éveket Izraelben, majd családi okok miatt visszatért Magyarországra. Ma már ismét Izraelben él. (Az írás a Magyarország és én pályázatra érkezett.)

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

izrael_beer_sheva_foto_flickr_com_raffaele_esposito.jpg(fotó: flickr.com / Raffaele Esposito)

„Jómagam 1991 elsők között jöttem el legálisan Magyarországról egy darab bőrönddel 20 évesen. Nekem megadatott az, hogy zsidóként Izraelben azonnal állampolgárságot kaptam és 12 hónapon át anyagi támogatást és így sem volt könnyű hisz abban az időben akkora volt az orosz bevándorlók száma, hogy elvesztem a hivatalok tengerében és nem tudtam a jogaimról.

Fantasztikus 4 évem volt, boldog és optimista ember lettem, tudtam az első pillanattól, amikor Ben Gurion repterén leszálltam a gépről, hogy IGEEEEN ez az otthonom, ez az, amit kerestem...

A nyelv ragadt rám, így 8 hónap után találtam viszonylag jó munkát (nem takarítottam, hanem bolti eladó lettem egy plázában), imádtam minden pillanatát az életemnek.

Családi gondok

1994-ben édesapám halála után visszamentem Budapestre édesanyám kérésére. Ott ragadtam, mert Ő is beteg lett. Férjhez mentem, megszületett a nagyobbik fiam, találtam megfelelő munkát, de folyton aggódó és pesszimista lettem, nem volt jó semmi, hiába éltem anyagi biztonságban, szeretettben. Akik jól ismertek, barátok, ismerősök, éveken át azt hallották tőlem minden nap: visszamegyek Izraelbe!

Édesanyám 2001-ben meghalt, rokon nélkül maradtam, de már volt lakás, autó, gyerek és nagyon jó munkahelyem. Második kisfiam 2007-ben született, de 2009-ben elváltam, a munkahelyem megszűnt, a lakásomat a bank bekebelezte, jöttek a beszólások.

Soha nem tagadtam, hogy zsidó, sőt izraeli állampolgár is vagyok, de nem jártam zsinagógába még ünnepekkor sem, egy voltam a sok budapesti között - gondoltam én!

De nem kaptam munkát, és egy szép napon a kisebbik fiam a gangon szárított ruháit nemes egyszerűséggel felgyújtották, miután a Jobbik bekerült az EU parlamentbe, a kiérkező rendőr halvány mosolya, hogy háááát van ez így, majd jót beszélgetett a szomszéddal. Itt volt az utolsó csepp a pohárban, félni nem fogok!

39 évesen új életet kezdtem

Fogtam magam a két fiamat, három bőröndömet és két hónapra elegendő pénzzel, amit össze tudtam szedni az eladott megmaradt életemből, 39 évesen új életet kezdtem Izraelben, lesz, ami lesz alapon, de legalább ha legközelebb le „büdös zsidóznak” az amiatt lesz, mert nem fürödtem, mert a gyerekeimet soha többet nem érheti ilyen esemény…

15 év után újra itthon voltam. I-T-T-H-O-N. Álltunk a reptéren, ahol senki nem várt, és azon gondolkodtam, na, most merre?! Kezdjünk északon – Haifa, majd jött Tel Aviv, Netanyja, Askelon, Eilát 3,5 év. Ma már 1 éve Beer Sheván élünk. Itt már tudok, merek gyökeret ereszteni, elmondani, van otthonom, életem.

Küzdelmes évek

Nagyon nehéz 5,5 év küzdelem van mögöttem, hiszen itt sincs kolbászból a kerítés, ma már nem 20, hanem lassan 45 éves leszek, de mind ezek után is azt mondom, szeret a jó isten, mert nekem megadatott a választás lehetősége, hisz állampolgárként minden támogatást megkapok Izraelben, hogy dolgozhassak, jobban élhessek.

Nincs rokon, család, senkim Budapesten, így 2009 óta egyszer nem voltam Magyarországon, nincs honvágyam, ahogy 20 évesen sem volt. Mehettem volna más országba, ahogy 1991-ben úgy most 2009-ben is, de miért mennék, hiszen az otthonom Izrael. Azt szokták mondani, az első 5 év a legnehezebb minden szempontból, de egy biztos a jó nyelvtudás a legfontosabb.

Árnyoldalak

Minden új bevándorlónak is azt tudom csak mondani, Izrael nagyon nehéz, kemény ország, a mentalitás pocsék, a nyelvük nehéz, a bürokrácia elviselhetetlen, és ne felejtsük el a bel- és külpolitikát, ami háborúkhoz vezet.

Szinte lehetetlen megszokni a légiriadó hangját, de ha ide tartozol lélekben és a szívedben, szereted a néped, az országot, akkor itt a helyed, mert csak kemény munkával és nagy adag optimizmussal sikerül, hogy jobban élhess.

Amennyiben gazdasági bevándorló vagy, aki a 6 havi támogatás után nem tudja, merre, hogyan tovább, a nyelvtanulásról azt hiszi, nem fontos és azt hiszi, csak jogai vannak, akkor el se indulj, mert nem fogsz itt maradni, ezt mutatja a statisztika.

Ha Rómában jársz, viselkedj rómaiként, tartja a mondás, és nincs ez másképp Izraelben sem.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Izrael Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr757748808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pernilla 2015.09.01. 20:06:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az első osztály nyugalma valahogy így néz ki: kep.cdn.index.hu/1/0/976/9765/97651/9765129_99143120e514a4eed1eb87d502426bc0_wm.jpg
úgyhogy ne legyenek illúzióink... azért bízzunk benne, hogy normalizálódik a helyzet.
Münchenbe biztosan lehet online jegyet venni, de nem hiszem, hogy a menekültek közül bárki ott vett volna.

2015.09.01. 20:09:55

@wuaaa [nor]: Mit szolsz az Europa Liga csoportsorsolasahoz, szerinted meddig jut a Celtic, es nem kellett-e volna Ronny Deilat kirugni meg tavaly?

wuaaa 2015.09.01. 20:15:03

@mojyo: Tudtam, hogy rád lehet számítani...

montroyal ( CAN qc) 2015.09.01. 20:16:02

Szinte lehetetlen megszokni a légiriadó hangját,

huha csak nem papirrepulot hajtogatnak ezek a franya palesztin gyerekek es elengedik israeli teruletek fole ? mert harci es bombazo gepuk csak az israelieknek van ... ja a raketak .. lattam a TVben mutattak egyet ami a sivatagban leesett .. canadai tv kommentje DE ha ez egy iskolara esik tobb gyerek meghalt VOLNA .. tehat jogos a civilek 2 hetes bombazasa valaszkent ( joguk van vedekezni )
na csak ironizalok kulomben nem erdekel ..valahol az se jo ha azok a bombak megpeneszednek es nincs utanrendeles ..

tavolirokon2 2015.09.01. 20:16:11

Az allando haboruzgatast is meg lehet am unni, ide Kandaba rengetegen jonnek Izraelbol. Mondjuk akiket en ismerek nagyreszt eredetileg Oroszorszagbol mentek oda, lehet, hogy csak az evszakok hianyoznak nekik. Vagy a viz. Majd egyszer megkerdezem.

2015.09.01. 20:18:58

@Muscari: Ezt nem kellett volna megneznem :(. Pont amirol @tanato: -val beszeltunk: mutatjak ezt a 'menekult' hazaspart a filmen, akik egy eve Berlinben elnek menekultkent, mar van egy kisgyerekuk, es a csaj terhes. Ha egy eve laknak ott, akkor nyilvan nem a haborus ovezetben lett terhes, hanem mar miutan egy idegen orszagban eltek menekultkent, egy kisgyerekkel... Es most kaptak lakast a nemet allamtol. Ha nekem lennenek pl. gyerekeim, senki nem fizetne az alberletunket, de nekik persze telik a nemet adofizetok penzebol, szuper. A hazaspar nem beszel nemetul, tolmacsolnak nekik a filmen. Nekem mindehhez semmi kozom, de most tenyleg sajnaljam oket, hogy szegeny terhes menekult no?

montroyal ( CAN qc) 2015.09.01. 20:20:04

hisz állampolgárként minden támogatást megkapok Izraelben, hogy dolgozhassak, jobban élhessek.

gyere Canadaban itt is megkapod ... es rengeteg torveny varosi rendelet nem vonatkozik ratok .. accomandation reasonable .

ja es ha van unnepetek megbunteti a varos aki pl a fuvet vagja es zajt csinal ... tenyleg ironizalok ma is 3 zsido kocsija all bent szoval jo kliensek ...

2015.09.01. 20:25:17

@wuaaa [nor]: Nezd, ha nem tetszik, akkor ne csak kunyeralj off-temaert, hanem dobjal be egyet te is. :D

Muscari 2015.09.01. 20:26:11

@Mirjam2: ez az. Lakást kapnak, mikor oty is olyan lakáshiány van, mint itt. A legálisan bevándorló és munkát kereső embereknek is sokkal nehezebb lesz majd lakást találni.

Channel 4-t tudsz nézni? Kezdtek egy új sorozatot, Calais-ban forgattak a migránsok között. www.channel4.com/programmes/breaking-into-britain-the-lorry-jumpers/on-demand/60440-001

Tildy ajánlotta, érdemes megnézni.

DieNanny CH 2015.09.01. 20:29:46

@mojyo:

Nálam esik az eső. És nincs gumicsizmám...

.
? :-DDDDDD

©________ 2015.09.01. 20:34:14

@Pernilla: nos, gyerekkoromban igy volt.
De en 96 ota nem utaztam vonaton esnem is fogok, ha rajtammulik.
No, hazudok, 2000 korul svajcban, de az nem szamit vonatnak, olyan tiszta es pontos volt.

De kimondom, nem birom tovabb: ha nem a tomeg, nem az allas, akkor megis mi nem tetszett, mi az, amire utalni akarsz?

©________ 2015.09.01. 20:35:38

@Virago_1000: leszel szives a politikai szemelyeskedeseket masik blogon kielni, itt hanyunk tole.

2015.09.01. 20:38:22

@Muscari: Koszi, oszinten szolva ha Calais hireket latok, inkabb nem olvasom el vagy kikapcsolom, mert csak feleslegesen idegesitem magam, valtoztatni ugysem tudok semmin. Valami nagyon melyen el lett rontva ezzel az egesz 'menekult'-dologgal.

2015.09.01. 20:42:00

@Bajor Gizi: Most tudtam meg itt a kommentekbol hogy mi volt a vonatokon Bp-Nemetorszag kozott - en sokszor utaztam Indiaban vonaton, nem elso osztalyon, igy merem allitani hogy ott sincsenek ilyen allapotok. A MAV korlatlan szamu jegyet ad el egy vonatra, vagy mi van? Komolyan nem ertem.

wuaaa 2015.09.01. 20:42:54

@mojyo: ..jut eszembe...mondott valamit macamuca arról, hogy sikerült a sirályleitatás (leetetés) a hétvégi beachparty apropóján..?

Pernilla 2015.09.01. 20:45:40

@Bajor Gizi: az, hogy elfogy a levegő, és nem tudod, hogy vajon még 2 órát, vagy 6-ot fog állni velünk a vonat. Ha nem lett volna légkondi, ott fulladt volna meg jópár ember.
De bocs, egy nemzetközi, repülővel vetélkedő színvonalú vonatot hadd ne hasonlítsunk már össze gyerekkorod szakadt MÁV-szerelvényeivel. 2015-öt írunk.
De nem is értem, valami rasszista szöveget szeretnél a számba adni?

Pernilla 2015.09.01. 20:48:26

@Mirjam2: Igen, mert a jegyek nagy része open ticket, amelyekkel az adott távra bármelyik vonatra felszállhatsz, nincs kötelező helyjegyfoglalás, így ezt a MÁV korlátlan számban értékesíti. (Hozzáteszem, ez nagyrészt az ÖBB sara, a MÁV már régóta be akarja vezetni a kötelező helyjegyet, ezt meg is tették a magyarországon belüli utazásra ezen a vonaton)

©________ 2015.09.01. 20:51:38

@Pernilla: nem akarok a szadba adni yemmit, de eddig csak azt mondtad, hogy milyen szar volt, csak azt nem, hogymiert. Ugy kell kihuzni beloled a konkretumot.

2015.09.01. 20:52:37

@wuaaa [nor]: Fogalmam sincsen, hogy mirol van szo, igy nem nagyon tudok valaszolni neked sajnos.

DieNanny CH 2015.09.01. 20:54:12

@Bajor Gizi:

De, hátha kell neki is? A másik: ő gyerek, én felnőtt vagyok. Nem fér bele az övébe a lábam. Egyik se.

©________ 2015.09.01. 20:54:38

@Mirjam2: peldaul.
Es egyaltalan ad el jegyet, olyannak, akirol latszik,hogy 150 meter mulva nem engedik fel a vonatra.

Lattam egy kepet, miszerint egy muncheni jegyet 160ezerert allitottak ki, mikozben a neten levo tajekoztatas szerint 209 euro a legdragabb.nem tudom a valosagtartalmat

DieNanny CH 2015.09.01. 20:57:05

@mojyo:

Hú, pedig ez jó poén lesz! Már ha videózik...

2015.09.01. 20:58:12

@Pernilla: Igy mar ertem... Pl. Indiaban, ahol ugye oriasi tomegeket mozgatnak minden nap vonattal, ezt ugy oldjak meg hogy szinte minden vonatra kell helyjegy, es ezen felul helyi jaratokon altalaban van egy alacsony osztaly ahova nagyon olcso a jegy es ezek ilyen 'open ticket'-ek, tehat ott aztan tenyleg annyian utaznak ahanyan felfernek ra. De az osszes tobbi osztalyon elkepzelhetetlen lenne hogy ne legyen ulohely.

DieNanny CH 2015.09.01. 21:00:33

@Bajor Gizi:

A Railjeten - nappal - Bp-Zürich múlt hónapban 12900 volt. Éjszakai középkategória - fekvőhelyes - kb 27.000 forint. München sincs messzebb, szerintem egyedül a hálókocsiban sem kerül ilyen sokba...

:-(((

Térjünk vissza a gumicsizmára.

Pernilla 2015.09.01. 21:00:43

@Bajor Gizi: hát pedig pont írtam már, hogy mi volt a szar, de úgy látom, ez nem ütötte meg az ingerküszöböd. Na nem baj, biztos én vagyok a sznob pics@, hogy nem számoltam ilyesmivel egy nemzetközi luxusvonaton...
Ja, egyébként hozzáteszem a megnyugtatásodra, hogy a körülöttem lévő menekültek egy része nagyon kedves volt hozzám, még segítettek is feljutni a vonatra, meg a tömegen továbbadni a táskám.
Na mindegy, nem kell fáradnod a válaszolással....

2015.09.01. 21:03:18

@Bajor Gizi: Nyilvan az sem opcio az eladonak hogy ne szolgalja ki az ugyfelet mert pl. afgannak nez ki, ilyen alapon nem diszkriminalhatnak, meg akkor sem ha ez a vasarlok erdekeben allna. Ugyanakkor valoban abszurd helyzet hogy eladjak nekik a jegyeket ha nem tudjak hasznalni, ez is azt mutatja hogy milyen szinten kaotikus az egesz szituacio.

Pernilla 2015.09.01. 21:06:31

@Mirjam2: egyébként az open ticketből eredő probléma már egy szimpla péntek/vasárnap este, vagy karácsonyi időszakban probléma volt, csak az Ausztriába ingázó magyarok miatt. Mégse tettek semmit. Most kiderült, még lehet fokozni azt a tömeget.

©________ 2015.09.01. 21:07:54

@Pernilla: ha azt mondom, hosztisvagyok, megbocsatasz?

2015.09.01. 21:08:51

@Pernilla: Errol van szo, ez egy oriasi riziko, emberek agyonnyomhatjak egymast stb. En ilyen korulmenyek kozott nem szalltam volna fel a vonatra, megertem hogy neked muszaj volt es sajnallak, de hogy ez nem normalis helyzet az biztos.

©________ 2015.09.01. 21:09:22

@Mirjam2: allitsak oda azt az embert, aki a vonatnal allva nem engedi fel. Csak 150 meterrel kell odebb rendelni, es maris egy csomo ember nincsmegszopatva.

Igya a segitoknek kell segiteni visszavaltatni. Kinek jo ez?

Pernilla 2015.09.01. 21:16:16

@Mirjam2: igen, emiatt álltak órákig a vonatok Hegyeshalomnál, mert az osztrákok nem voltak hajlandóak így átvenni a vonatokat, biztonsági szempontból. A magyaroknak ez nem volt probléma, az okát nem teljesen tudom. (Valószínűleg nem volt senki, aki kézben tartsa a helyzetet)

@Bajor Gizi: én meg, csak ne provokálj :-)

2015.09.01. 21:17:32

@wuaaa [nor]: O, errol lemaradtam :D Felelotlen jatek volt, a siralyok masnaposan osszeszartak a kornyek osszes autojat gondolom? :D

qkuc 2015.09.01. 21:18:40

@fhdgy: először mondjuk a saját háza táján rakjon rendet a francia úr, ha már fegyelmezhetnékje támad ...

qkuc 2015.09.01. 21:20:33

@svájci sapka (ch): A német metállédi nagyon izgalmasan kavargatja a lapjait. Most akkor végül miben is maradt magában? :) Már tisztára nehéz követni, :D.

qkuc 2015.09.01. 21:31:46

@fhdgy: szerencsére elég gyorsan "fogy" a képzett/szakumnás munkaerő ahhoz, hogy igény legyen az olcsóbb európai alapanyagra ...

Pénz beszél, még az angoloknál is, :).

qkuc 2015.09.01. 21:33:08

@qkuc: Ki lehet kacagni, de úgy zajlik ez a sztori, hogy egyik napról a másikra hirtelen megjelenik irdatan sok menekült. Ér gyanakodni?

qkuc 2015.09.01. 21:33:41

@montroyal ( CAN qc): @qkuc: az előbbit a tiédre írtam válasznak, :)

2015.09.01. 21:37:52

@Bajor Gizi: Ertem hogy senkinek nem jo, de gondolom azert nem oldhato meg, mert egyszeruen nincs jogszabalyi kornyezet hozza - ez egyebkent az egesz 'menekult' kaoszra jellemzo. Milyen jogi alapon igazoltathatna barki a jegyet vasarlo embereket a penztarban? Es egyebkent jelenleg meg az sem 100% tiszta hogy most vegulis utazhatnak-e vagy nem. Teljes kaosz az egesz.

wuaaa 2015.09.01. 21:38:27

@qkuc: Gyanakodni? ...képesek az emberek még ilyesmire ilyen síkban? Vagy kimerül a gyanakodás abban, hogy a VV Józsi talán megtoszta a VV Bözsit..?
Szkeptikus vagyok..

montroyal ( CAN qc) 2015.09.01. 21:42:30

@qkuc: nem tudom az okosok jobban tudjak ... en csak a hirekbol szerencsere..

qkuc 2015.09.01. 21:54:56

@fhdgy: Hogy ez a mostani "fiatalságban" hogy van, azt nem tudom, de Charles Fenyvesi könyve szerint a magyar zsidók magyar nemzetiségű, zsidó felekezetű embereknek tartották magukat a 2. vh-ig. Ők igyekeztek a lehető legmagasabb szinten asszimilálódni a társadalomba.

Igazából a nagybácsit már nem tudom megkérdezni, de ő Németországban született, de Mayarországon nevelkedett és a magyar kényszermunka, gettó és orosz kényszermunka után Amerikába menekült 56-ban (igen, menekült, akkor is megvolt a sansz egy kis pogromra). De magyarul beszélt és foggal-körömmel ragaszkodott egy magyar útlevélhez, mint magyar állampolgár (is, német és amerikai is volt). (Több éves tortúra volt, bár voltak iratai, de nem fogadták el, végül egy tisztviselő kegyelmezett meg és adta ki az útlevelet, hosszú történet volt ...).

A német útlevelét valahogy annyira nem erőltette.

©________ 2015.09.01. 22:04:33

@Mirjam2: hat ha a keletiben dekkolhatnak, akkor utazhatnak is,

Tovabbi hataron okmanyok nelkul nem mehetnek at
Szerintem nem folengedni oket a vonatra ervenyes menetjeggyel teljesseggel immoralis

Amugy az egesz eka lenyeget nemertem. Oke, regisztraljuk oket. Aki megkapja a menekultstatuszt, tovabbmehet.
Es aztan mi lesz?
A tobbiekkel mi lesz?

Oke, h kapunk ra jo par milliardot, de hova tettuk, tesszuk?
Vanmar valami akcioterv?
Vagy valami felelos, hozzaerto?
Barmi? Barki??
Kapkodo intezkedesek vannak, mikozben egy hete kulminalodott a dolog.

qkuc 2015.09.01. 22:10:57

@Virago_1000: Az gondolom nem zavar, hogy a kommunisták is üldözték a zsidókat ...Sőt.

wannabeworker 2015.09.01. 22:22:15

@Pernilla: a Te cikkedet olvastam a Facebookon ezzel kapcsolatban?? Ha igen, akkor meg kell mondjam nagyon jó írás volt!

Pernilla 2015.09.01. 22:24:42

@wannabeworker: biztos nem én voltam, de gondolom még volt egy-két hasonló helyzetben lévő utas a vonaton. Belinkelnéd? Kíváncsi vagyok, más hogy látta belülről a helyzetet.

Bredpitt Monika 2015.09.01. 22:36:18

@fhdgy: Ez azért jutott eszembe, mert ez a mai poszt is inkább viselhette volna az "Izrael és én" pályázatot.

Igen, azt hiszem igazad van. De benne van a Magyarországhoz fűződő viszony is szerintem.

Bredpitt Monika 2015.09.01. 22:38:38

@diggerdriver: Na, akkor már tudom azt is mi volt régen a LIDL helyén. Na, meg azt is miért állnak most a Gubacsi úton a lányok a sarkon. Digger, miket vezettél be te itt?

Bredpitt Monika 2015.09.01. 22:40:13

@Virago_1000: "Egy másik néni meg rendőrökkel zavartatta haza a kb 10 óvodásból álló gyerekcsoportunkat a játszótérről, mert nem tudott tőlük csendben haldokolni."

Ezt hozzám másoltad, de nem én írtam. Egyébként üdvözlet.

Bredpitt Monika 2015.09.01. 22:42:35

@Ödenburger [Hu/At]: Nem sértés, illetve nem lenne sértés ha megtörténne. A múltkoriban átsétáltam Soroksárra és sokkal jobb volt a közérzetem mint itt. Ott azt vettem észre, ha ráköszönök az emberekre visszaköszönnek, míg ez sajna az én kerületemben nem így van, de azért így is jól érzem magam, más okok miatt.

Soroksárnak amolyan falu jellege van, én pedig nagyon szeretem a magyar falvakat.

Bredpitt Monika 2015.09.01. 22:50:23

@montroyal ( CAN qc): érdekes volt a cikk nagyon, azért a mexicoi határos történethez annyit, hogy nemrég jött a hír miszerint Kubából egy tutajon megint partot ért egy pár bátor ember, és az amerikai törvények szerint, ha Kubából a vizen érkezők amerikai földre teszik a lábukat akkor be kell őket fogadni. Ha még a vízen elkapja őket a Parti Őrség akkor lehet őket visszafordítani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.01. 22:50:41

@Bredpitt Monika:
Hogy közvetlenül mi volt a LIDL előtt azt nem tudom de mikor én ott kezdtem akkor a Közmű és Mélyépítő Vállalat telephelye volt ott.
1981 augusztus 23.-án kezdtem termelni a GDP-t.

Bredpitt Monika 2015.09.01. 22:52:32

@LittleG (uk): Sajnos elkezdtem nézni és abban a pillanatban amikor a herezacskós részhez értem le is töröltem a filmet, nagyon gusztustalan. Jó volt a film többi része egyébként? Én Hugh Jackmant nagyon nem szeretem valamiért, még a zacskók nélkül sem, hát még azzal.

Bredpitt Monika 2015.09.01. 22:54:38

@diggerdriver: én akkor kezdtem a középiskolát, az egész környék elég kiabrándító egyébként, a prostik legálisan állnak ott , ez az a bizonyos türelmi zóna, az egész akciót végignézi az aki ott lakik a Határ út másik oldalán, szerintem nagyon gáz az egész

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.01. 22:57:39

@Bredpitt Monika:
Miért? Van már törvényesen kijelölt türelmi zóna?
Én nem tudtam.

2015.09.01. 23:00:41

@Bredpitt Monika:

Egyik legjobb haverom erzsébeti, ő mondta, hogy arrafelé ez a legnagyobb sértés... :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.09.01. 23:03:59

@qkuc: Én lemaradtam már tegnap.
:( Szerintem, lassan már ő sem tudja...

Bredpitt Monika 2015.09.01. 23:14:58

@Ödenburger [Hu/At]: engem nem lehet megserteni, mar rajohettel volna, jo ejt mindenkinek

Bredpitt Monika 2015.09.01. 23:16:54

@diggerdriver: igazabol nem tudom hogy torvenyes e ez a turelmi zona, egyebkent ez mar a kilencedik kerulet, na akkor alvas, jo ejt

Pernilla 2015.09.01. 23:59:51

@wannabeworker: köszi, már belinkelte valaki előtted.
Egyébként ez tök más sztori, ő már nem utazott menekültekkel együtt a vonaton.
Annyiban ugyanaz, hogy vele is kedvesek voltak a menekültek.
(Viszont a megható történetek írása abszolút nem az én stílusom :D)

Virago_1000 2015.09.02. 00:58:15

@qkuc: "Az gondolom nem zavar, hogy a kommunisták is üldözték a zsidókat ...Sőt"
- uldoztek v nem uldoztek sorold a bizonyitekaidat ha tudod. Az viszont bizonyitott teny, hogy a tanacskoztarsag, a 133 napos remuralom vezerei 90%-ban zsidok v zsido szarmazasuak voltak. Ekkortol datalhato es ennek a zsidok elleni gyulolet megerosodese magyarorszagon. Rakosi es csapataban szinten brutalisan felul voltak reprezentalva.

Nemzetkozi vizekre evezve: Lenint kitomtek penzzel hogy miutan hazatert svajbol, robbantsa ki a bolsevik hatalomatvetelt. Trockijt szinten csak o New yorkbol tert "haza". Marx karoly koztudottan zsido szarmazasu volt. Hadd ne soroljam.

wannabeworker 2015.09.02. 04:23:56

@Pernilla: igen, láttam hogy már belinkeltek
A stílusod nem ismerem, és bevallom őszintén valóban elkerülte a figyelmemet hogy ő már nem utazott velük, valószínűleg abból asszocialtam a Te kommentedbol erre az írásra, hogy itt is, ott is szóba került a menekültek figyelmessége.

Kedves HA, felkerulhetek a listára?? Köszi!!

FutureFry 2015.09.02. 07:45:06

@Mirjam2: Schengenen belül az utazás jogilag szabad (kellene, hogy legyen) attól függetlenül, hogy valaki legális-e vagy sem. Pont ez (lenne) a lényege az egésznek. Pl. ha valaki repül, akkor csak biztonsági ellenőrzés keretében kérhetnek személyigazoló papírokat (vagy, hogy megállapítsák, hogy a kiállított jegyen a név megegyezik-e az utazóéval, ami igazából egy légitársasági manőver, hogy ne lehessen jegyet eladni), de azt nem nézhetnék, hogy legálisan tartózkodik-e az illető az adott országban (vagy ahova megy).

Mindez persze csak elvileg, mert mindenféle kitétel van átmeneti (?) ellenőrzések bevezetésére, beleértve a legalitás kérdését is. Gondolom most ezen megy a huzavona (mit lehet bevezetni, meddig, és hogyan).

p.s.: Köszi a Berlitz-es thinking/sinking linket (ha jól emlékszem te linkelted pár napja), nagy a sikere errefelé!

2015.09.02. 08:04:22

@FutureFry: Nem, a menekultek nem utazhatnak Schengenen belul legalisan - az utazhat legalisan akinek Schengen vizuma van, tehat aki legalisan lepett be a Schengen zona teruletere. Most nincs idom erre bizonyitekot keresni, de nezz utana ha erdekel, az a szabaly hogy nem hagyhatjak el az orszagot ahova eloszor beleptek az EU-ba, ott kell menedeket kerniuk es az adott orszag hatosagainak regisztralniuk kell oket. Enelkul teljesen illegalisan vannak az orszagban es / vagy az EU-ban, es termeszetesen feltartoztathatjak oket a hatosagok. Barkit barmikor igazoltathat a rendorseg ha okuk van ra, pl. buncselekmeny / szabalysertes gyanuja, ami ebben az esetben egyertelmuen fennall.

Muscari 2015.09.02. 08:06:41

@FutureFry: a, utazás szabad, de csak papírokkal. Kell érvényes útlevél vagy szig. A menekültek nem tudom, hogy milyen papírokat kapnak, miután regisztrálták őket. Amit nem regisztráltak, az nyilván nem mehet legálisan sehova.

FutureFry 2015.09.02. 08:16:00

@Mirjam2:
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:0554:FIN:EN:PDF

"SECURITY CHECKS ON PERSONS
...
Third-country nationals can identify themselves on the basis of a
passport. The checks should not verify whether the third-country national is in possession of a
visa or residence permit, as they are mere identity checks for commercial or transport security
reasons. Member States cannot request any additional check to be carried out and carriers are
not subject to any liability when transporting persons who might not meet the conditions of
entry or stay in other Schengen Member States. Also, carriers cannot themselves oblige thirdcountry
nationals to prove the legality of their stay by showing a visa or residence permit.
Including such an obligation in the contract with the traveller would circumvent the abolition
of border control at internal borders."

FutureFry 2015.09.02. 08:22:11

@FutureFry: Itt van magyarul is ( eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:0554:FIN:HU:PDF ):

"... Az ellenőrzések során csak az utazó személyazonosságát kell ellenőrizni úti okmány alapján. Az uniós polgárok útlevelükkel vagy személyazonossági igazolványukkal azonosíthatják magukat. A fuvarozók nem kötelesek egyéb okmányok, mint például jogosítvány, bankkártya stb. elfogadására, mivel ezek nem személyazonosító okmányok, azonban elfogadhatják ezeket. Harmadik országbeli állampolgárok útlevéllel azonosíthatják magukat. Az ellenőrzések során nem szabad ellenőrizni, hogy a harmadik országbeli állampolgár rendelkezik-e vízummal vagy tartózkodási engedéllyel, mivel itt csupán a személyazonosság kereskedelmi vagy közlekedésbiztonsági célból történő ellenőrzéséről van szó. A tagállamok nem kérhetik további ellenőrzések végrehajtását, és a fuvarozók nem vonhatók felelősségre amiatt, ha olyan személyeket szállítanak, akik esetleg nem teljesítik a más schengeni tagállamokba való belépés vagy ott tartózkodás feltételeit. Maguk a fuvarozók sem kötelezhetik a harmadik országbeli állampolgárokat, hogy vízum vagy tartózkodási engedély bemutatásával igazolják tartózkodásuk jogszerűségét. Az utazóval kötött szerződésben ilyen kötelezettség szerepeltetése a belső határokon történő határellenőrzés megszüntetésének megkerülését jelentené. ..."

2015.09.02. 09:08:38

@FutureFry: Igen, de itt torvenysertesrol van szo. Megalapozott gyanuval barmikor igazoltathatnak - lehet hogy nem a kalauz, de a rendorseg igen. Nem kell hogy igazoltassanak, es nem a vonattarsasag felelossege, ez derul ki abbol amit belinkeltel. De a rendorseg mindenkeppen ellenorizheti hogy legalisan tartozkodsz-e az orszagban es / vagy a vonaton, marpedig Schengen vizum nelkul nem-EU orszag allampolgara illegalisan tartozkodik a nemzetkozi vonaton. Ez ugyanolyan, mintha pl. korozott szemelyt keresnek es azt gyanitjak hogy a vonaton van, ilyenkor is felszallhat termeszetesen a rendorseg es igazoltathatnak mindenkit.

2015.09.02. 09:14:58

@Muscari: Pont hogy a regisztracio utan nem mehetnek sehova, kiveve ha sikerul Schengen vizumot szerezniuk, ami a legtobbnek nem sikerul. A helyzet egyszeru: illegalisan lepnek be az orszagba ha belepeskor nincs Schengen vizumuk, tehat ezen a ponton torvenysertok. Ha viszont menekultnek valljak magukat es vedelmet kernek, akkor ettol kezdve nem illegalisak, ha az adott orszag hatosagai regisztraljak oket (ujjlenyomat, adatfelvetel) es adnak nekik arrol egy papirt hogy a kerelmuk elbiralasa folyamatban van, es helyileg hol (pl. melyik taborban) kell megvarniuk amig elbiraljak a kerelmuket. Masik orszagba nem mehetnek, kiveve ha ervenyes vizumuk van. Es termeszetesen az elso orszagban menedeket kell kerniuk ahol ez lehetseges, mert ha nem teszik, akkor egyszeru torvenysertok, mint pl. te lennel ha vizum nelkul lepnel be az USA-ba. A vizummentesseg Schengenen belul csak EU allampolgarokra es azokra vonatkozik, akiknek Schengen vizumuk van. Ez a menekultek nagy reszere nem vonatkozik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.09.02. 09:15:04

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: másodosztály a jegy szerint, de fekvőhelyes. Állítólag ezeket a kocsikat végig lezárva tartják eleve. Majd kiderül mi lesz.

2015.09.02. 09:17:49

@FutureFry: Orulok hogy tetszett a video, en egyszer regebben linkeltem be, lehet hogy valaki mas is par napja. Az en diakjaimnal is mindig nagy sikere van :)

LittleG (uk) 2015.09.02. 09:19:20

@Bredpitt Monika: szörnyű volt az egész film, a férjemnek tetszett, de ő szereti a furcsaságokat
Hugh Jackmant nagyon szeretem de nem ebben a filmben. Ki adott ennek a leforgatására pénzt???

**mimi** 2015.09.02. 09:28:43

@Mirjam2:
Itt az a másik nagy gond, hogy a menekültek Görögországban lépnek az unio területére (elvileg itt kéne regisztrálni őket), de mivel tovább akarnak menni, ráadásul a görögök Macedonia felé küldik őket, ami nem uniós ország, így a görögök nagy ívben szarnak az egészre, és simán viszik őket a macedón határra

soad1221 2015.09.02. 10:10:46

@diggerdriver: én úgy tudom 2 van, és ez az egyik a kettő közül...
a másik nem tudom hol van. persze nem biztos...

2015.09.02. 10:53:33

@**mimi**: Igy van, a gorogok legtobbszor nem regisztraljak oket. Pont ezt nem ertik sokan a magyarokkal kapcsolatban, hogy miert akarjak mindenaron megallitani es regisztralni = Mo.on tartani a menekulteket, mikor allitolag a magyarok sem akarjak hogy ott maradjanak, meg a menekultek sem. Mindenesetre en pl. orulok, meg Merkel is, hogy Mo. mindenaron a torvenyek szerint probal eljarni, mert igy kevesebben jutnak Nemetorszagba es / vagy Angliaba ahol pl. engem zavarhatnanak (na jo, most persze csak gonoszkodok :))).

puhacica 2015.09.02. 11:17:59

@Virago_1000: es elotte miert gyuloltek oket annyira, hogy vagohidra kuldtek oket? meselnel? latom, nagyon tajekozott vagy.

©________ 2015.09.02. 12:20:38

@Mirjam2: akkor nekik meg kell mutatni, hogy ezért:

hu.wikipedia.org/wiki/Dublini_rendelet

"A dublini rendelet az Európai Unió egy jogszabálya volt, mely meghatározza egy tagállam felelősségét egy menedékkérelem elbírálásában az Európai Unión belül.
Ez a dublini rendszer sarokköve, mely a dublini rendeletből és az úgynevezett EURODAC rendeletből áll, mely létrehoz egy európai szintű ujjlenyomat-adatbázist az EU területére illegálisan belépettekről.
A dublini rendelet célja, „gyorsan meghatározni a tagállam felelősségét [egy menedékkérésben]” és egy menedékkérőt abba a tagállamba irányítani.

A felelős általában az a tagállam, melyen át a menedékkérő belépett az EU területére."

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.09.02. 13:14:48

@Mirjam2: hihetetlen, végre valami amiben a görögök nem mutatkoznak hülyének.

Fajankó 2015.09.02. 18:06:27

@puhacica:
"hogy draga a lakber vagy sokszor esik az eso... "
pedig hét ágra fog sütni a nap a héten is....

DieNanny CH 2015.09.02. 18:46:53

@wuaaa [nor]:

Köszi, hogy megkerested neki. :-D

Fajankó 2015.09.02. 19:16:35

@puhacica:
A Zsidók üldöztetése az ókorban kezdődött, és a középkorban erős iramban folytatódott. A pénzük sokszor jól jött. Ajánlott irodalom: A velencei kalmár; Ivanhoe; stb.........
A "kifüstölés" kifejezés is onnan ered hogy amikor a zsidók
- valamelyik lázadásuk alkalmával - sziklabarlangokba menekültek, az üldöző római katonák a barlang szájánál tüzet gyujtottak és pokrócokkal hajtották a füstöt befelé.

qkuc 2015.09.02. 19:56:56

@Virago_1000: No, mert mik a te bizonyítékaid? "Kereszt"levelek? Kérlek mutasd.

Tessék, olvasgassál, művelődj, rád fér:
www.historia.hu/archivum/2003/030506madievski.htm

FutureFry 2015.09.02. 21:00:11

@Mirjam2: Persze egy tagállam rendfenntartó szerve ellenőrízhet, “lekapcsolhat” valakit aki illegálisan tartózkodik az országban (Schengenben). De a fuvarozóknak ezt nem kell (nem szabad!) nézniük, ráadásul “Két tagállam közötti belső határ átlépését elvileg ugyanúgy kell kezelni, mint egy tagállam körzetei vagy régiói közötti utazást.”. Szóval elvileg Schengenen belül a mozgás ugyan olyan szabad (vagy korlátozott) mint az egyes tagországokon belül. Ezen alapon pl. nem értem hogyan értelmezhető a Schengenen belüli “embercsempész” fogalma, azaz a MÁV, BKV, VolánBusz, WizzAir stb. is embercsempész?

M. Péter 2015.09.02. 22:40:00

@FutureFry: Nincs ellenőrzés, de ettől még nem teljesen szabad a mozgás schengeni zónán belül. A menedékjogot kérő csak abban az országban tartózkodhat legálisan, ahol a kérelmet beadta, a többi schengeni országba vízum kell, kivéve ha egyébként vízummentes. A hosszabb időre szóló tartózkodási engedély is egy konkrét országhoz van kötve, a többi országban minden 6 hónapban max. 90 napot lehet tölteni vízummentesen, ezt persze gyakorlatban nem lehet ellenőrizni.

Virago_1000 2015.09.03. 00:12:18

@qkuc: Qkuc.
Te erted is amit olvasol? Erosen ketlem. Mert mit allitottam en? Hogy a kommunizmus a zsidok muve (nagy reszben.)
Erre beidezel nekem egy cikket, hogy uldoztek oket. Hol allitottam en, hogy a kommunistak?

Most az altalad linkelt cikkbol (aminek a valosagtartalmaval nem vitatkozok), fogom bebizonyitani, hogy mekkorat tevedsz:

" Érthető, hogy a cári rendszer megdöntése megkönnyebbült sóhajt váltott ki az oroszországi zsidókból. Ez az érzelem valóságos ujjongásba ment át, amikor az Ideiglenes Kormány 1917. március 21-én minden felekezeti és nemzeti korlátozást megszüntetett."

" Az új kormányba egyetlen zsidó sem került be, a Petrográdi Szovjet végrehajtó bizottságába is csak kevesen. Csak amikor Petrográdba és Moszkvába visszatértek az emigránsok és száműzöttek, akkor kezdett a zsidók aránya az oroszországi politikai elitben gyorsan növekedni. "

Ime, belegabalyodtal a sajat hulyesegedbe.

FutureFry 2015.09.03. 00:33:35

@M. Péter: Köszi, ez nekem kicsit úgy hangzik, mintha pl. valaki Magyarországon csak Baranya megyében tartózkodhatna legálisan. Papíron előírható, de nehezen betartatható (belső határok felállítása és/vagy egyéb - sok hatósági erőforrást igénylő - intézkedés nélkül, ami addig meglévő szabadságjogokat is korlátozna). Végül is - ahogy én látom - valami ilyesmi történik most (remélhetőleg átmenetileg) egyes schengeni országokon (határokon) belül.

M. Péter 2015.09.03. 17:17:20

@FutureFry: Az USA-ban is van ilyen. A kubai vezetőket be kell engedni az USA-ba, ha az ENSZ-be mennek, de csak New York City területére érvényes vízumot adnak nekik. Legalábbis valamikor így volt, lehet, hogy már eltörölték.

FutureFry 2015.09.03. 18:35:00

@M. Péter: Persze, a börtönből feltételesen szabadlábra helyezettek esetében is gyakran kitétel, hogy nem hagyhatja el azt az adott területet/államot (lásd pl. “Ocean’s 11”), de azért még nem vezettek be amerikai államok közötti határellenőrzést. Igaz van pár (már itt is szóba került, és eléggé vitatott) belső határellenörző pont a déli államokban (ahol azonban úgy is átmehet valaki, ha nagyon akar, hogy nem mond semmit, vagy nem mutat semmilyen papírt).

onewayticket 2015.09.04. 23:46:32

Amikor a másik Izraelbe vándorolt hölgy (pedagógus) történetét olvastam, már akkor megfogalmazódtak a gondolataim. Most le is írom őket. :)
Egész egyszerűen nem értem azt, hogy viszonylag értelmes (!) emberek is (tehát nem a kétbites kopaszok) szitokszóként használják azt, hogy valaki "zsidó". Szinonimaként a csalóra, a hazugra, a tolvajra, a tisztességtelen emberre.

Én nem vagyok zsidó, sem származásra, sem vallásilag. Keveset tudok e nép kultúrájáról, de úgy látom, hogy a társadalmi beilleszkedési problémák rájuk igen kevéssé jellemzők!
Ők nem bántanak senkit, nem velük vannak tele a bűnügyi hírek, az ő soraikból igen kevés ember válik pl. hajléktalanná. Az ő értékrendszerükben fontos a tanulás, a művelődés, a munka, az, hogy egy felnövő ember hasznos tagja legyen a társadalomnak. Nem keresik senkivel a konfliktust, sőt, a vallásukat sem "tukmálják" rá másokra. Ellentétben egyes "keresztény" közösségekkel... (Pl. forgalmasabb köztereken az Őrtorony, lakásokba becsengető hittérítők, utcán leszólongatók - eddig egyik sem a zsidó vallásra akart engem áttéríteni.)

Szóval ezért nem értem a zsidóellenességet.
Amit viszont a két hölgy leírt, az antiszemitizmus nélkül is gáz. Történetesen a Rokonok c. történet szüntelen ismétlődése a valóságban, az, hogy nem a kreatív, tehetséges, jó képességű egyének érvényesülnek a szakmájukban, a helyi közéletben (pl. iskola), hanem a talpnyalók. Régen legalább udvari bolondnak is olyat választottak, aki tudott nevettetni és ügyesen csomagolva kimondta az igazságot (ld. Hofi), most meg már erre sem adnak.
Ha valaki bajba kerül, attól embertársai elfordulnak, senki nem mer/akar kiállni a másik emberért (ezt magam is tapasztaltam). Akkor sem, ha ehhez nincs köze pl. a politikának.

Az iskolai és a munkahelyi élet mindennapos része a megfélemlítés, a zsarolás. Nem az egyén jó képességeinek kibontakozását segítik elő, hanem a hibákra, a hiányosságokra összpontosítanak és abba dörgölik bele a "gyalogok" orrát. Vezető pozíciókba szinte csak olyanok kerülnek, akiknek perverz élvezetet okoz a hatalommal való visszaélés.

Az intézményeken kívül (pl. közlekedés, bolti sorban állás, stb.) is általános a durvaság, az agresszió.

Ehhez nem kell zsidónak lenni, hogy az ember érezze és attól féljen, hogy ez jobb nem lesz, csak rosszabb.

Elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy ha pl. született nem-zsidóként Izraelbe kerülnék (pl. felvéve a vallást, megtanulva a nyelvet) talán kevésbé lennék idegen ott, mint itt. :(

nemor 2015.09.06. 10:35:41

@onewayticket: ez eléggé valószínű.
Amikor mi ott "kalandoztunk", beszélgetés végén mindenki úgy köszönt el tőlünk, hogy jó beilleszkedést kíván. Zavarba jöttünk és mondtuk, hogy egyrészt nem maradunk, másrészt nem is vagyunk zsidók. Nevettek, "na és?" volt a válaszuk, meg hogy azért csak gondoljuk meg.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása