oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 31. 06:46,  Hollandia: lakásbérléstől az egészségügyig 439 komment

2015. augusztus 31. 06:46 Határátkelő

Hollandia: lakásbérléstől az egészségügyig

A mai poszt különleges körülmények között született, egy segítséget kérő levélből indult (az érdeklődő most kezd dolgozni Hágában, és praktikus tanácsokat kért, különös tekintettel a lakhatásra), amire Kriszti olyan részletes választ írt, hogy úgy gondoltam, kár lenne, ha mások nem olvashatnák. Ezért ha néha töredezett a poszt, vagy ugrál kicsit, az nem a szerző hibája, hanem a műfajból adódik. Kérlek, ennek fényében olvassátok!

hollandia_haga_foto_n_winslow.jpg(fotó: N. Winslow)

„Én Frieslandban (Leeuwarden mellett) laktam egy darabig, most még pár hétig Amszterdamban (aztán költözöm Milánóba...). Jártam Hágában, nekem nagyon tetszett főleg a tengerparti rész, és több kollégám is onnan járt be Amszterdamba.

A 30 százalékos szabály

A 30 százalékos szabály egy, a külföldről érkezett munkavállalóknak kitalált kedvezmény. Mindenféle feltételeknek meg kell felelni, de ha ezek megvannak, akkor meghatározott ideig ennyi adókedvezményt kaphatsz. Tulajdonképpen ezzel akarják kompenzálni azokat a költségeket, melyekkel egy külföldi itteni munkavállalása jár.

Ez nagyon szuper dolog, azt kell tudni, hogy nem mindig adjak meg, még akkor sem, ha a cég megpályázza. Nekem először nem akarták (mert már a munkakezdés előtt az országban éltem pár hónapig), de a cégem megfellebbezte párszor és végül fél év elteltével visszamenőleg is kifizették.

Az nem csoda, hogy nehéz róla konkrétumot találni, ugyanis minden évben felülvizsgálják és megváltoztatják (idővel meg akarják szüntetni = évről évre egyre kevesebb lesz... :( ).

Függ az életkortól (!!), én most lettem 30 decemberben és januártól sokkal kevesebb lett (gyakorlatilag lement 10 százalékra). Igen ám, de a döntésről a cégek csak az adóév végével értesültek, úgyhogy most havonta fizetgetem vissza a különbözetet, mivel januártól áprilisig még a régi fizetést kaptam. Mindemellett eléggé korrektek mindenben.

A szabadság, amit adnak, az fizetett, a nem fizetettet nem szokták beleírni a szerződésbe. :) Minden cégnél más extrákat adnak, nálunk magánnyugdíjat, meg TB-t fizettek, meg minden nap uzsonnát… mindezzel érdemes a cég HR-esét megkeresni.

Alkudozni lehet, én elfogadtam az első ajánlatot, igaz, én közöltem, mennyit szeretnék, és azt meg is adták, de közben is lehet alkudozni, például ha már ismernek és letettél valamit az asztalra.

Közben érdemes a LinkedIn-en fejvadászokkal kapcsolatba lépni, én hetente kapok ajánlatokat, ami jó, mert amint alkudozásra kerül sor, legalább van valami kártya a kezedben.

Lakásbérlés

Na, ez a nem mindegy Hollandiában. Az nagy segítség, ha a cég biztosít szállást mondjuk az első hónapra. Ha nem, akkor érdemes Facebook-oldalom vagy az Airbnb-n keresgélni.

Amire nagyon oda kell figyelni, hogy csak olyat bérelj, ahol regisztrálhatsz. Van valami szabály, hogy hány négyzetméreten hány ember lakhat, úgyhogy a szobabérlés necces tud lenni. Illegálisan ugye semmit sem érdemes csinálni, én azt javaslom, inkább fizessen az ember többet, de legyen minden az előírások szerint.

Én azon nem is gondolkodtam, hogy összeköltözzek idegenekkel, főleg, mert van egy kutyám, és mert gimis korom óta osztozkodtam, amiből 15 év pont elg is volt.

A jó hír, hogy Hágában valamivel olcsóbb az élet és a lakásbérlés, én Amszterdamban nagyon jó helyen (Westerpark mellett) bérelek egy egyszobás lakást (nagy nappali konyhával, hálószoba, nagy fürdőszoba + kert), havi 1100 euró + számlák. Ez elég jó ár.

A lakáskeresés rettenetes, én azt csináltam, hogy kinéztem azokat, amelyek tetszettek, írtam az ügynökségnek, hogy pontosan mit szeretnék és mennyiért, utána az ügynökségek kerestek engem az ajánlatokkal.

Ha már itt van az ember, érdemes személyesen is bemenni az ügynökségekhez, gyakran vannak olyan lakások, amiket még nem tettek fel a netre. FONTOS: vidd magaddal a szerződésed, legyen bankszámlád és BSN-számod, és MINDEKÉPPEN említsd meg, ha érvényes rád a 30 százalékos szabály!

Amszterdamban akkora a verseny, hogy egy-egy jó helyen és jó árban lévő lakásra több tucat versenyzővel kell megküzdeni. Az én taktikám, hogy eleve már az összes papír kéznél van, illetve beszkennelve a gépemen, plusz vittem referenciákat az előző főbérlőimtől is.

Nekem ugye teljes lakás kellett, bútorozottan, és az is szempont volt, hogy el tudjak szállásolni benne egy-két embert alkalomadtán, amikor jönnek a pajtik meg a család látogatóba.

A bútorozott lakás ritka, mint a fehér holló, itt úgy adják ki őket, hogy még padlóburkolat sincs sokszor, se mosógép, se hűtő, semmi. Ha van bútorod és a céged fizeti a szállítást, és mondjuk tudod, hogyan kell lerakni egy laminált padlót, az szuper, ez esetben rengeteg pénzt spórolhatsz, már 600 euró is reális ár Hágában egy egész lakásért. Ha valamiért lakótársakra vágysz, és szobát bérelnél csak, akkor a kamernet.nl oldalt tudom ajánlani.

Lakást csak ügynökségen keresztül lehet (és érdemes) bérelni, viszont egyhavi lakbért elkérnek díjként, ami persze pénzkidobás… kaució egy vagy két hónap (búrozottért általában utóbbi), amit utána visszaadnak, DE nem egyből, hanem kis késéssel, kiköltözés után utalják (legalábbis remélem, mert én most költözöm…).

A számlák

Internet: havi max 50 euróért már kapsz kombinált csomagot a UPC-től (most Ziggo néven fut a cég...), amiben van TV, internet meg telefon. Vannak más cégek is, nekem a UPC bejött, gyorsan reagálnak mindenre és mindent beszereltek.

Víz, villany, gáz: ezekért átalányt fizetek, amit úgy számolnak ki, hogy megnézik az előző lakó átlagos fogyasztását, amikor beköltözöl regisztrálni kell magad. Ebben az ügynökség segíteni fog. Mindig küldenek emailt vagy papírt, amire az óraállást kell beírni. Az én esetemben a lakásban előtte egy ember lakott, mi ketten költöztünk, úgyhogy felhívtam őket és megbeszéltem velük, hogy pár hónap után beolvasom nekik az óraállást, és az alapján újrakalkulálják a havidíjat, nehogy az év leteltével kelljen egy csomót ráfizetnem. A gázért és villanyért egyben havi 90 eurót fizetek. Vízre havi 10 eurót fizetek, ez benne van a lakbérben.

Szemétszállítás: van egy meglepi közműdíj is, ami lakhelytől függ, nekem évi 300 euró, ez a szemétszállítás díja, cserébe a gazt is kiirtja az önkormányzat a házam előtt, meg ha valaki odaszemetel, azt is elviszik szó nélkül. Ez egy zöld borítékban jön amint beköltözöl egy hónapon belül, és részletekben is ki lehet fizetni. Ha közben más címre költözöl, akkor újrakalkulálják és a különbözetet visszakapod.

TB: amivel még számolni kell, az a tb - otthon ki kell jelentkezni, Hollandiában meg fizetni minden hónapban. Alapjáraton extrák nélkül 90-100 euró/hó. Késni semmivel nem érdemes, mert késedelmi díjat számolnak fel.

Biztosítás: ezt érdemes a bankszámlával kötni, nekem van ilyen lakásbiztosítás (12 euró/hó) és liability (ha balesetet okozol pl).

Bankszámla: vagy az ING-nél vagy az ABN AMRO-nál érdemes nyitni - nekem ez utóbbinál van, nagyon meg vagyok elégedve, minden angolul van, a weboldaluk is. Nekem fontos volt, hogy olyan számlám legyen, amihez jár debit és kreditkártya is, az előbbi azért kell, mert Hollandiában a kártyás fizetés a divat, az utóbbi meg azért, mert a munkám miatt sokat utazom, és például a szállást mindig azzal kell fizetnem, aztán utólag visszaigényelni a cégtől.

Hivatalos ügyintézés

Ez az, amire sokan panaszkodnak, és való igaz, hogy a hollandok imádnak hivatalos leveleket küldözgetni (a bankszámla-nyitáshoz három különböző levél jön…), viszont átlátható a rendszer, mindenki beszél angolul, remek az ügyfélszolgálat mindenhol, és rendkívül segítőkészek.

A legfontosabb a BSN-szám és a regisztráció, ezzel meg kell igényelni a DigiD nevű dolgot, ami gyakorlatilag belépő az egész rendszerbe. Hollandiában nagyon jól működik a rendszer és együttműködnek a különböző hivatalos szervek, szóval ha a gemeentében mondjuk címet változtatsz, akkor automatikusan a TB-d meg a bankod is tudni fog róla.

Ha valami kérdésed van, akkor pl. az Expat Centerrel érdemes kapcsolatba lépni, ők mindenben tudnak segíteni. De például a helyi önkormányzathoz (gemeente) is bármikor be tudsz menni, és elmondják mi merre hány méter. Szóval igen, van egy kis papírmunka az elején, viszont cserébe minden működni fog és rendben lesz, és főleg áttekinthető. :)

Közlekedés

Bicikli: Asszem erről többet nem is érdemes mondani... ja, igen annyit, hogy ha itt veszel, akkor semmiképpen ne utcai árusoktól, hanem vagy boltból, vagy ha használtan, akkor legyen rajta szám.

Ha lopott biciklit veszel, akkor a rendőrség bármikor elveheti tőled. A reális ár egy használt, jó állapotban lévő darabért 80-150 euró. Ha nagyon olcsón adják, akkor lopott.

Tömegközlekedés

A legfontosabb, amit be kell szerezned, az egy OV Chipkaard. Ez olyan, mint egy kreditkártya, teszel rá annyi pénzt, amennyit akarsz, és már utazhatsz is! Ez az egész országban mindenre érvényes, távolsági vonatokra és helyi buszra, vonatra, metróra, mindenre.

Bárhol fel tudod tölteni, minden állomáson, szupermarketben, primerában (papír-írószer volt, de ebben van a posta is), albert heijnben., stb. Vonatokra lehet kedvezményes kártyákat vásárolni, például amivel hétvégén ingyen utazhatsz.

Ez nem olyan, mint nálunk, hogy szociális helyzettől függően adják, hanem bárki vehet ilyet. Például ha szeretsz hétvégenként kirándulni, érdemes utánajárni.

Vonattal amúgy mindenhova könnyen el lehet jutni, hihetetlenül jól össze vannak hangolva a járatok, az átszállást úgy oldják meg, hogy majdnem mindig a szomszéd peronig kell csak menni.

Ha autóval szeretnél kirándulni, az is megoldható, vannak közösségi autók. Nálunk szinte senkinek sincs saját autója az irodában, nem érdemes tartani, mert mindenhova el lehet jutni anélkül is, és sokba kerül a fenntartása. Ha meg néha kell, akkor jobban megéri bérelni egyet.

Egészségügy

Na, erre sokan panaszkodnak. Nekem csak jó tapasztalatom volt eddig. A holland orvosok nem írnak fel egyből egy csomó gyógyszert, inkább megpróbálják anélkül megoldani.

Viszont, ha például tudod, mi a bajod és hogy arra te mindig antibiotikumot szedsz (nekem van pár ilyen visszatérő problémám), azt szó nélkül felírják. Én például be se megyek a dokihoz, csak online konzultálok, felírja a gyógyszert, besétálok a rendelőben lévő patikába és elhozom.

Fizetni nem kellett eddig, minden gyógyszeremet fedezte a TB. Amiért fizetek, az a fogászat - ha sokat jársz fogorvoshoz, akkor érdemes olyan biztosítást kötni. Én évente egyszer megyek visszatetetni egy tömést, meg tisztításra, úgyhogy nekem jobban megéri azt kifizetni külön.

A fogorvossal jó tapasztalataim vannak, nem olcsó, viszont nagyon lelkiismeretes munkát végez (egy fogpótlásért háromszor mentem vissza, mert NEKI nem volt tökéletes az eredmény, és addig javította, míg jobb nem lett, de természetesen az első alkalom után nem kellett fizetnem - különben én elsőre is elégedett voltam, de a végeredmény tényleg jó lett...).

Az élet Hollandiában

Én nem egyből Magyarországról költöztem, laktam közben pár másik országban is, de azt kell, hogy mondjam, eddig Hollandia a legtökéletesebb hely mind közül.

Minden működik, minden gyönyörű, tiszta, hagyják az ember élni. A munkaidő szent, a munkáltatónak az a célja, hogy jól érezd magad, mert akkor tudsz jól dolgozni.

Felejtsd el azt a mentalitást, hogy (főleg frissen megérkezve) túlbuzgónak kell tűnni, és minden nap túlórázni kell, mert különben a próbaidő után kitesznek. Hollandiában akkor néznek rád rossz szemmel, ha 6-kor lejár a munkaidő, és te még utána is ott szöszmötölsz az irodában. Ha valamiben nem vagy biztos, kérdezz, és legyen véleményed.

A hollandokat sokan bunkónak tartják, de szerintem nagyon jó velük dolgozni - egyenesek, őszinték, megmondják, ha valami nem jó és nem sértődnek meg, ha te is ugyanezt teszed.

Nagyon demokratikusak és rangtól függetlenül mindenki véleményét egyformán fontosnak tartják (emiatt néha sokáig tart meghozni egy-egy döntést).

Rendkívül nyitottak és érdeklődőek, de nem állandóan „ha kell, ha nem” mosolygósak, mint az amerikaiak. Szerintem nagyon természetes és normális, ahogy viselkednek, én teljesen otthon érzem magam közöttük, még úgy is, hogy egy szót sem beszélek hollandul (érteni értek a német miatt).

Annyit tudok tanácsolni, hogy ne hasonlítgasd össze Magyarországgal (tudom, hogy nehéz, ez a kulturális sokk egyik szakasza...), ne várd el, hogy ugyanolyan barátaid legyenek, mint otthon.

Ők azt várják el, hogy ebben a jól működő, kényelmes rendszerben tedd meg te is, amit kell, de nem fogják a kezed és nem fogják a lelked ápolgatni, meg meghívni az otthonukba, ez nem divat.

Ha meghívnak, akkor viszont fogadd el, mert náluk ez olyan, mint az egyszeri ember szerelme (egyszer szólnak róla, és többet nem) - ha valamire nemet mondasz, akkor a kategóriában a jövőre nézve is mindenre nemet mondtál.

El kell fogadni, hogy ők úgy érzik jól magukat, ha minden meg van szervezve percre pontosan és a spontaneitást meghagyják másnak. A hollandok nagyon egészségesek, és az őrült kirúgást a hámból a nyaralásra és a zenei fesztiválokra tartogatják, a mindennapi életben teljesen normálisak, jókat esznek és sportolnak.

Ha egyedül érzed magad, érdemes valami hobbi után nézni, rengeteg mindenből lehet válogatni. Súlyos esetben bármikor fordulhatsz háziorvoshoz, aki szakemberhez küld, ha erre van szükség (például depresszió esetén).

Hollandiában nagyon fontos a közösség, sokan önkénteskednek, vannak közösségi piacok, rendezvények, stb. Amikor például beköltöztem a lakásba, kaptunk egy kis csomagot a helyi közösségtől (környező pár utca), amiben üdvözöltek bennünket, volt benne egy szórólap helyi érdekű dolgokról, és egy csomó voucher, amivel a helyi kávézóban, fodrásznál, stb. lehetett kedvezményt kapni.

Összességében az életminőség ezek miatt a kis dolgok miatt nagyon jó - a hollandok nagy gondot fordítanak a mentális egészség megőrzésére, ami nagyon érződik a mindennapi életben.”

A moderálási alapelveket itt találod. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr17746746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.08.31. 07:20:03

1.
A rezsit elnezve en ugyanennyit fizetek itthon.

2. "Ha meghívnak, akkor viszont fogadd el, mert náluk ez olyan, mint az egyszeri ember szerelme (egyszer szólnak róla, és többet nem) - ha valamire nemet mondasz, akkor a kategóriában a jövőre nézve is mindenre nemet mondtál."

O, a magyarok meg elvarjak, hogy konyorogjel, sokszor, mert nem hiszik el.
Hat en nem konyorgok.
Jo lennek hollandnak.
:-)

©________ 2015.08.31. 07:20:42

(O, remek, nemlatszanak a kommentek?)

tanato 2015.08.31. 08:36:04

Mi van Kacce-val régi hollandiai országfelelősünkkel.?

SzZoole 2015.08.31. 08:36:45

2008-ban Hága volt az elso hely ahova tantorogtam,bár ne tettem volna,zsufoltsagban London kutya tőke Hagahoz képest
Arról nem beszélve,hogy a lakásban ahol laktam a minibuszban amivel az uveghazakhoz vittek dolgozni az uveghazakban es az utcákon is sok helyen az állandó 'mariskaszagtol' migrénes fejfajasom volt.

tanato 2015.08.31. 08:36:50

Szerintem olvas minket most hogy látja hollandiai cikk van soron.

SzZoole 2015.08.31. 08:40:33

Természetesen vannak szép emlékeim is.A belvárosa a tengerpartja valóban szép.

SzZoole 2015.08.31. 08:53:39

Minden Erika nevű kedves kommentelő tarsamat a Jóisten élhessen sokáig:)))

Bredpitt Monika 2015.08.31. 09:46:12

@Ferrari Violetta: de latszanak,

Violetta, koszi hogy eljottel Budapest re szuper volt a koncert

Bocs, ezt nem birtam kihagyni.olvasom a posztot tovabb

Bredpitt Monika 2015.08.31. 10:21:52

@Zoole[uk]: Koszi a köszöntést. Igaz én nem Erika vagyok, de tudod, porszívó reklám.

Bredpitt Monika 2015.08.31. 10:30:54

A poszt nagyon jó volt. Ezt el kell menteni, just in case.
Jó részletes és nekem a 3. szerelmem (sorrend Magyarország, USA) Hollandia, illetve Amszterdam.
A legális "fű" árusítás valószínűleg sokat nyom a jóléthez.
Azt hallom amióta Coloradóban is legális a marihuana nyilvánvaló a gazdasági fellendülés az államban.

Amszerdamban a piros lámpás negyedben csalódott voltam.
Elég csúnya prostik vannak a kirakatban.

Látom az egészségügy ott sem olyan szuper? Hmmm. Úgy tűnik nem egyszerű tökéletes eü rendszert varázsolni. Szerintem Kanada nagyon profi volt , mondjuk az 1992 ben, azóta mi helyzet delfines barátunk?

Mindjárt felforr az agyvizem és még csak fel tizenegy van.
Köszi a beszámolót, az ilyenek engem nem szoktak érdekeleni, de mivel Hollandia.........

I love Hungary. Még most is ilyen még zaklatottabb állapotában.

Bredpitt Monika 2015.08.31. 10:41:32

Mi van? Mindenhol hőség van? Mi ez a tunyulás hozzászólók? Vagy Violettának van igaza és nem látszik semmi?

Én látszom.

adg 2015.08.31. 10:42:58

@Bredpitt Monika: Nem, nem latszol te sem. :)

SzZoole 2015.08.31. 10:46:54

@Bredpitt Monika: olyanról meg nem hallottál,hogy munka???
Nem mindenki ér ra egesz nap itt ba..ni a legyet

Bredpitt Monika 2015.08.31. 11:09:49

@Zoole[uk]: De hallottam, és már nagyon hiányzik, lehet ezen a héten kezdődik, napi három óra utazással, de ha ez most nem jön össze, akkor megyek önkénteskedni, úgy látom van teendő bőven.

Bredpitt Monika 2015.08.31. 11:15:40

@Ödenburger [Hu/At]: Tegnap beszéltem egy barátnőmmel, aki Németországban él most , de itthon volt egy pár hétig. A munkahelye ablakából a Nyugatinál (itthonról is tud dolgozni meg kintről is) minden nap hallotta a gyereksírást. Akinél meg lakik amíg itthon van a Keleti mellett lakik, nagyon becsülöm őt, azért ahogy beszélt az egész helyzetről........

Kedves HA, le tudod adni a posztot minél hamarabb, szerintem sokan reagálnának rá és nagyon aktuális? Nem akarok türelmetlennek tűnni.......

Az első feladat egy nagyon utópisztikusnak tűnő lenne. Az összes rohadt fegyverkereskedőt kéne likvidálni. Tudom lehet puszta kézzel is ölni, de ..........

Bredpitt Monika 2015.08.31. 11:16:50

@adg: Nem, nem latszol te sem. :)

szomorú vagyok, szeretek látszani

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.31. 11:46:26

@Bredpitt Monika:
Nem, itt 15fok van és esik az eső. Itt mindig esik, ne gyertek ide.
Bankhooliday van vagyis szabadnap. Most keltem fel.

tanato 2015.08.31. 11:46:27

@Ödenburger [Hu/At]: Ez várható volt,ha MO továbbra is szembemegy Európával pl. menekültkérdésben de másban is pl oroszok ügyében,további keményebb retorziók is jönnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.31. 11:49:06

@Zoole[uk]:
...és azt tudod hogy kell a legyet megszexualizálni?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Bredpitt Monika 2015.08.31. 12:00:37

@diggerdriver: Ne aggódj, oda nem megyünk. Bár most eső ide vagy oda, én mennék. Nagyon nem vagyok meleg párti (nem kell félreérteni).

Bredpitt Monika 2015.08.31. 12:02:17

@tanato: Megnézném, hogy Németroszág milyen nagylelkűen fogadna be mindenkit. Úgy értem mindenkit, aki odakészül.
Képmutatásból megint jelesre vizsgáznak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.31. 12:08:46

@Bredpitt Monika:
Nem hiszem. A németek másképp viszonyulnak ehhez a kérdéshez.
Ott a muszlimok sem nagyon ugrálnak mint a franciáknál vagy itt.
Vagy integrálódik mint a törökök vagy mennek a picsába. A németeknél nem fog tért hódítani az iszlám. Elmehetnek egy darabig aztán utána szevasz. Nem egy liberális nép.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.08.31. 12:31:12

OV-kártyához hozzátenném, hogy ha személyes kártyád van (sárga, fényképes) és nem anonim, akkor beállítható rá automatikus feltöltés, nem kell vele szórakozni, hanem amint 0 alá megy az összeg, beállítástól függően rátölt a számládról 10-20-50€-t.

A lakásbérlés nekem valamiért nem volt horror (Rotterdam), 75 négyzetméteres lakást kaptam részben bútorozottan (konyha meg egy-két nappalibútor, padló megvolt) egyhavi kaucióval és alacsony (kb. a lakbér harmada) közvetítői díjjal. Persze lehet, hogy csak mázlista vagyok.

Az időjárás, na az viszont nagyon gusztustalan tud lenni. Pl. ma villamosoznom kellett, mert éppen 6 körülre jósolják az égszakadást...

nl_eni 2015.08.31. 12:42:03

lakásbérlés: funda.nl

Itt is ügynökségek hirdetnek nagyrészt, de a fizetségüket a hirdető perkálja, ill. ha a bérlő, fel van tüntetve, hogy mennyit. Gyakran lehet ügynökségi díj mentesen lakást bérelni.
Amszterdam a legdrágább, de érdemes a környékbeli településeken is keresgélni.

Bredpitt Monika 2015.08.31. 12:54:47

@nyuszigonosz: milyen képet? Bocs, most nem tudom mire gondolsz?

Bredpitt Monika 2015.08.31. 12:56:13

@diggerdriver: Nem hiszem. A németek másképp viszonyulnak ehhez a kérdéshez.
Ott a muszlimok sem nagyon ugrálnak mint a franciáknál vagy itt.
Vagy integrálódik mint a törökök vagy mennek a picsába. A németeknél nem fog tért hódítani az iszlám. Elmehetnek egy darabig aztán utána szevasz.

most hallottam a híradóban, hogy Németország befogadja a szíreket,

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.31. 12:59:31

@Bredpitt Monika:

Persze mert szóltam nekik hogy használják ki a bevándorlás előnyeit.

Olvasd el ezt:

diggerdriver.blog.hu/2015/08/23/korlatlanul_451#c27940670

Bredpitt Monika 2015.08.31. 13:27:54

@diggerdriver: elolvastam este lehet még reagálok rá, sajnos megint kivan a derekam a hosszú repülőútnak köszönhetően, vannak közös gondolatok

2015.08.31. 13:51:20

@Bredpitt Monika:

Vasarnap jartam a Keletinel Pesten. En teljesen kiakadtam. Eddig sem voltam tul befogado allasponton, de most mar kimondottan kezdem ugy erezni, hogy ha az a dontes, hogy az EU nelkul es enelkul a menekult csurhe nelkul, vagy ezekkel es az EU-val, akkor inkabb kifele az EU-bol is, ha nincs mas megoldas. Europa a sajat sirjat assa, aki meg nem ert egyet az extra-PC allasponttal az meg mocskos neonaci. Hat akkor en is az vagyok, de en egyszeruen nem akarom, hogy ezek lepjek el az orszagot. Ha a nemeteknek kellenek, akkor kuldjenek vonatokat es vigyek el oket, de itt egyet se hagyjanak. Ez a nem tul PC velemenyem, foleg a Pesten latottak es hallotak fenyeben.

2015.08.31. 13:58:51

@tanato:

Nemcsak Mo., egesz Kelet-Europa, hala Istennek... En egeszen idaig minden korulmenyek kozt lelkes EU tamogato voltam. Ez a menekult dolog viszont nalam nagyon kicsapta a biztositekot. Nyugat-Europa egy puhapocs elkenyelmesedett tarsasag, aki eppen most gyujti be magahoz az eroszakos es radikalis beinteralodasra keptelen tomeget, aki majd el fogja pusztitani., Lassan, 50-100 ev alatt, de megallithatatlanul. A tortenelemben szamos pelda van ra, hogy az elkenyelmesedett puhapocs civilizaciokat kiirtjak a sokkal barbarabb es eroszakosabb civilizaciok. Ugy latszik, ez europai civilizacio es elerkezett a vegehez, mar csak evtizedek kerdese. :(

Kelet-Europanak meg van eselye, ha megmarad a maga "barbar" es zart keretei kozt, de a nyugati resz most iteli magat halalra... :(

Kriszta D 2015.08.31. 14:03:56

@Gerusz: Igen szerintem inkabb csak Amszterdam horror, a tobbi varosban ki lehet fogni olcsobbat es jobbat is... Kulonben en is talalkoztam olyan ugynokseggel akik csak fix osszeget szamolnak fel (3-400 euro kozott), de ok nem talaltak nekem jo lakast sajnos.

Idojarashoz pedig itt a legeslegfontosabb weboldal: www.buie.nl/

Mi mindig ehhez merten idozitettuk a joves-menest, elegge megbizhato (es igen, csak 2 orara elore tudja megjosolni az idot, hosszabb tavu pontos elorejelzessel nem is erdemes probalkozni...)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.08.31. 14:12:24

@Kriszta D: Én az yr.no-t és az Accuweathert szoktam nézni, napon belül mindkettő relatíve precíz. De egy napon túli jelentést már valóban nem érdemes nézni.

tanato 2015.08.31. 14:20:51

@Ödenburger [Hu/At]: Nincs akkora vész mint amit a média suggall,az ország döntő részén ami nem esit a taranzitútvonara/Szeged,Bp.Győr Móvár/egyáltalán nem látni menekültet.Nem özönlik el az országot.Na nyugatot azt igen.Az más tészta.Ott a kisvárosokban is sokat látni.

tanato 2015.08.31. 14:22:31

@Bredpitt Monika: A kelet balkániakat/főleg romákat/hamarosan hazapaterolják a németek.Most perpill a szíreket a háború miatt nem.

blackhairlady 2015.08.31. 14:28:05

@Bredpitt Monika: Tegnap olvastam egy blogbejegyzest errol a koncertrol, egy anyuka irta aki szinten ott volt a 10 eves lanyaval. Nagyon dicserte, csupa jo dolgokat irt rola.

Muscari 2015.08.31. 14:50:14

@Ödenburger [Hu/At]: meg jo, hogy te vonattal jarsz, az ingazok most nagyot szivnak:-(

©________ 2015.08.31. 15:00:24

@Ödenburger [Hu/At]: ez most kemeny lesz: kitekintettel a bekes kis sopron-becs eletedbol, es maris fol akarod forgatni a vilagot?

Muscari 2015.08.31. 15:02:07

@tanato: Mi sem vagyunk annyira erintve, kiveve a calais-i probalkozokat. Itt ugy evan hatarellenorzes, szigoruan vizsgalnak minden kamiont. Bejutnak azert paran, de nem olyan durva a dolog, latszik is, hogy a legtobb menekult Nemetorszagba vagy Svedorszagba igyekszik.

Nagyon sajnalom ezeket az embereket, de szerintem az Union kivul kene rajtuk segiteni. Kuldhetne az Unio tobb penzt Torokorszagnak vagy Jordanianak, hogy fejlesszek a mar meglevo taborokat. Biztos vagyok benne, hogy ha a tagallamoknak valasztani kene, hogy kuldenek x millio eurot vagy befogadjak a menekulteket, akkor az elobbit valasztanak. Az ausztralok is ugyanezt csinaljak, erekes modon lle is csokkent a kiserletek szama.

Szerintem a menekultek donto tobbsege hazaterne majd, ha kicsit lecsendesedik a helyzet, es ezt sokkal konnyebben meg tudjak tenni a szomszedos orszagokbol, mint Europabol.

Muscari 2015.08.31. 15:07:47

@tanato: ez teljesen ertheto. A baj csak az , hogy mostantol mindegyikuk szirnek mondja magat, papirja meg a legtobbjuknek nincs. Nyilvan meg lehet allapitani nagyjabol, hogy honnan valosiak, csak rengeteg idot es energiat igenyel.

Din Serpahis 2015.08.31. 15:15:37

Eddig en is abszolut lelkes eu parti voltam, ket het alatt sikerult euroszkeptikust faragni belolem. Nem kerek az ilyen juncker meg merkel fele bamba degeneralt eubol. Legkozelebb a jobbikra fogok szavazni vagy arra akirol elhiszem hogy ezt a csurhet az utolso szalig kipaterolja magyarorszagrol.

Határátkelő 2015.08.31. 15:16:43

Kérek szépen mindenkit, hogy próbáljunk meg a kulturált beszélgetés keretei között maradni, a csürhézést és egyebeket hagyjuk meg máshová. Köszönöm.

©________ 2015.08.31. 15:19:52

@Muscari: te nem mondanad szirnek magad?
Mert en igen. Siman.

©________ 2015.08.31. 15:23:30

@Din Serpahis: a nemetek kulonvonatokkal vinnek oket.
Most ezen hisztizik a kormany.
Eddig az volt az baj, hogy itt vannak.

Azt se tudjak eldonteni,mi legyen. A lenyeg a hiszti.

Muscari 2015.08.31. 15:31:20

@Ferrari Violetta: dehogynem, azt mondo, hogy ez logikus lepes az erintetettek reszrol. A habors mnekultek egy dolog, veluk valamit csinalni kell, az teny.

Viszont Europa nem fogadhat be sokmillio embert korlatlanul a vilag minden tajarol, egyszeruen nem birja el, se gazdasagilag, se kulturalisan.

2015.08.31. 15:31:42

@Ferrari Violetta:

A kulonvonat kacsa, a nemet kormanyszovivo tagadta. Az osztrakok meg nem engedik be Ausztriaba a menekultekkel teli RailJeteket. Szoval akkor most hogy is van?? Mocskos keletiek nem fogadjak be oket, a nemetek meg az osztrakok befogadnak, de hat sajnos a hataron ellenorzo pontokat kellett felallitani, a menekultekkel teli vonatok nem johatnek be Ausztriaba, sot a nemetek is ellenorzo pontokat allitottak fel a hatar menten, de a mocskos magyar kormany, az mekkora szemet, hogy nem engedi fel oket a vonatra. Ja, mert ha meg felengedi, akkor meg megy a hiszti az osztrakok es a nemetek reszerol, hogy Magyarorszag atengedi a migransokat, pedig nem szabadna. De keritest epiteni sem szabadna, mert az meg nem europai... Nyuszika, most van sapkad vagy nincs? Mindegy is...

Muscari 2015.08.31. 15:33:24

@Ferrari Violetta: sajnos az egyseges europai fellepes messzebb van, mint valaha, mindenki le van benulva. Mindjart ranezek a legutobbi londoni reakciokra.

2015.08.31. 15:37:14

@Ferrari Violetta:

most ez kemeny lesz: nem, mar regebben kitekintettem, eleg gyakran elofordulok Pesten es Delalfoldon is. Csak az kicsit felkurta az agyamat, hogy a Nefelejcs utcaban vinnek fel a hutot haveromhoz, de b...meg ott ul 5 afgan/szir/akarmi a kapuban, cseszegeti a mobiljat, es leszarja, hogy nem tudunk tole bemenni, mikozben egy hutot cipelunk. Es ha raszolsz akkor meg fel van haborodva, hogy odebb kell takarodni. Neki jogai vannak, o ott ulhet! Kozel voltam ahhoz, hogy egyszeruen szo nelkul felrugom a francba, ha nem hajlando odebb kotrodni...

2015.08.31. 15:44:08

@Din Serpahis:

En meg csak addig jutottam, hogy - ami eddig szamomra elkepzelhetetlen volt - ha igy megy tovabb, es az EU tovabb nyomja a PC suketelest, en a kovetkezo valasztason siman a Fideszre fogok szavazni, es nem erdekel, hogy mi minden mast hogy kurnak el, mert meg mindig jobb lesz 20-30 ev mulva egy korrupt kozep-amerikai rendszeru es eletszinvonalu, oligarchak altal iranyitott Magyarorszagon elni, mint abban az EU-ban, amit most eppen epitenek...

soad1221 2015.08.31. 15:52:39

@Ferrari Violetta: öööö.. ezért ezeket a híreket nagyjából a bedobásuk után cáfolta az összes érintett, szóval ha egy reggeli kacsa hírt olvasol, akkor a reggeli cáfolatot is olvasd el...
...és hát nem pont azért vannak a felállított ellenőrző pontok, hogy ott kólát töltsenek minden újonnan érkezettnek...

2015.08.31. 15:58:58

@soad1221:

Nem is kólát, hanem schnaps-ot; aki lehúzza, az jöhet, aki nem az takarodjon vissza Magyarországra, mert az muszlim... :)

blackhairlady 2015.08.31. 16:17:57

@Muscari: A mult heten es hetvegen is minden hircsatorna a tv-ben es az Interneten is vezeto hirkent hozta a magyar helyzetet, helyszini riportokkal, megszolaltattak migransokat, miert jottek, mi a vegcel, mutattak a penges kerites alatti atmaszast, a konnygaz beveteset, a halott migransokat az autoban, stb...

Mr Long 2015.08.31. 16:18:41

@Ödenburger [Hu/At]: Haha, bezzeg az osztrakokat nem nacizzak le, pedig ok is azt csinaljak, mint a magyarok, nem akarjak beengedni oket...

©________ 2015.08.31. 16:24:47

@soad1221: egyszeruen nincsmostenergiam eredeti forrasokatnezni.
De itt vagytok nekem ti, eshelyretesztek;)

©________ 2015.08.31. 16:25:56

@soad1221: ja es ott tartok, hogy tegnap nem neztem mar meg egy cikk datumat, eselhittem
2012es volt:-):-):-):-)

Mr Long 2015.08.31. 16:34:19

@Mr Long: Nem baj, ha elesik Europa talan kapok orosz vizumot es melot. Jo szakemberre csak lesz ott is szukseg :)

©________ 2015.08.31. 16:41:57

@adg: fogadjunk, hez egy posszumfarok.
Ez esetben tessek keresztezni!

adg 2015.08.31. 16:47:33

@Ödenburger [Hu/At]: hosszu ido utan megneztem egy hiradpt a duna tv-n, ugye nyilvan a menekultekkel foglalkozott. Mutattak a palyaudvarokat pesten, hat az valami dobbenetes. Ahogy ott ulnek szazaval ezrevel, ruhak szetteregetve mindenfele ...

Es akkor merkel azt mondja, hogy o minden szirt befogad. A menekultek meg ott obegatnak, hogy engedjek oket tovabb, es nem hiszik, hogy nem lehet, stb. Merkelnek kene egy talalkozo a junkerrel, o is megerdemelne egy taslit. :)
Merkel konnyen beszel, legalabb ket orszag valasztja el toluk, akiket kot az unios szabalyozas. Sajat farkaval kene a csalant verni, talan.

A legjobb egyebkent, hogy sokan koveteloznek meg tiltakoznak, meg gyujtogatnak es fenyegetnek, hogy milyen szar nekik. Tiszta elkepeszto, otthon jobb volt? En behuznam fulem farkam, ha mar masokra, masok joindulatara lennek raszorulva.

Nem lesz ennek jo vege. Es megint nyilvan egy kis idiota mag miatt sziv a tobbseguk, es az o viselkedesuk hatarozza meg az osszes menekultrol kialakulo velemenyt.

Itt is szokott amugy hir lenni, es latszik, hogy messzebb vagyunk. Itt nem fasiszta magyarorszag. Teljesen normalisan leirjak, legalabbis ahol en olvastam, hogy mi a helyzet, hogy probaljak az orszagok vedeni magukat. Itt nem csak magyarorszag epit keritest, hanem az osztrakok is lepeseket tesznek, hatarellenorzes, stb, a nemetek is, angolok is keritenek, stb.

Na mindegy, egy bevalt modszer biztosan van a problemara, de az nyilvan fasizmus egy rendes europai felelos vezeto szemeben, meg is mondtak. Pedig mukodik, es rengeteg eletet megment, feszultsegtol megkimel.
...

adg 2015.08.31. 16:48:38

@Ferrari Violetta: dehogy keresztezem, az mar a lofej szinonimaja lenne. :)

blackhairlady 2015.08.31. 16:50:59

@adg: Koszi, megtisztelsz, de hianyos a kep. Hol a masik? Nem igy szolt az alku Pasztasutaval. Ezert meg fizetni fogsz. Mondjuk vedelmi penz helyett feledekenysegi dijat:D

2015.08.31. 16:53:49

@Mr Long: Te mar a sokadik vagy, aki azt hiszi, hogy Oroszorszag valamifele kereszteny menedek. Elarulom, hogy tele van muszlimmal, raadasul a terrorizmus az nem ilyen egyszeru keresztenyellenesseg, hanem fuggetlensegi haboruval atszott allando politikai fenyegetes, ezenkivul pedig a nagyvarosok, foleg Moszkva szazezerszamra szivja fel a kozep-azsiai vendegmunkasokat, es, meglepetes, de hozzajuk is mennek Sziriabol es egyeb kozel-keleti orszagbol is.

Mr Long 2015.08.31. 16:55:30

@mojyo: De nincs kedvem Del-Amerikaba koltoyni, a vegen csak az marad...

Stefi Schneider 2015.08.31. 16:57:38

Látom kicsit elkalandoztunk a témától. Hollandia a világ legfrankóbb helye, en 13 év után meg mindig ugyanúgy élvezem mint amikor először jöttem ide. A leírás amúgy stimmel . Sok sikert a poszternek

blackhairlady 2015.08.31. 16:58:00

@Mr Long: Menjel adg-hez, szerintem o befogadna :)
Milyen otthon dolgozni, elni ujbol?

Muscari 2015.08.31. 16:58:23

@Signora con i capelli neri: szép neved van :-)
Itt is sokat látni a BBC-N, főleg a kerïtést mutatják.

Mr Long 2015.08.31. 17:01:43

@Signora con i capelli neri: Kezd olyan lenni a korut, mint Manchester... Csak itt nem toljak annyian burkaban :)
Fasza, meg egy hetveget sem toltottem Pesten, mindig menni kellett valamerre, de jo, csak nagyon meleg.
Meg nem all ra a kezem az ekezetes billentyuzetre, de nem is irok magyar emailt, doksit, szoval nem gaz :D

adg 2015.08.31. 17:01:59

@Mr Long: kozel kelet? Nem lesz mar ott senki, csak az olaj. :)

Muscari 2015.08.31. 17:02:00

@adg: Calais-nál is van már kerítés, azért mégsem szól senki. Igaz, az alagútba bemenni nagyon veszélyes, és nem csak a delikvensre nézve.

Muscari 2015.08.31. 17:06:52

@Mr Long: Észak-Amerika is okés, ott sincs túl sok muszlim, ha az a fő szempont. . USA, Kanada rendben vsn, csak sajnos nehéz bejutni.

Részemről rendben vannak egészen addig, amíg én mászkálhatolk miniszoknyában és ehetek sonkát, meg persze nem kezdenek el gyilkolászni.

adg 2015.08.31. 17:07:28

@Muscari: arra gondoltam. Nekik lehet, az mas.

Mr Long 2015.08.31. 17:09:26

@adg: Ha mar homok, meg meleg, akkor megyek hozzatok.

2015.08.31. 17:09:43

@Mr Long: Pedig lehet, hogy erdemes, marmint Del-Amerikaba koltozni, mert ha az iszlam lesz a vilagvallas, es mindenhol betiltjak az alkoholt, sokkal tobben fognak fuvezni es kokozni, es akkor Del-Amerikaba nagyon sok penz fog menni. :D

Muscari 2015.08.31. 17:27:29

@Ödenburger [Hu/At]: Odi, mi ujsag veled? A te vonatodat nem tartoztattak fel? Kerunk egy kis helyzetjelentest a hatarrol, ha lehet, elso kezbol.

2015.08.31. 17:37:48

@Muscari:

En a mult het ota ismet autozom, ugyhogy a reggeli dugot sikerult nemikepp beszopni, de nem nagyon, 8 utan indultam, akkor mar nem volt gaz, kb. 5-10 percet alltam a dugoban (pontosabban abban a dugoban, mert Becsnel az A2-es be volt allva rendesen, de annak semmi koze a migransokhoz, az csak a hetfo reggeli rendes dugo...). De 6-7 kozt allitolag Sopron belvarosaban allt a hatartol a kocsisor vege. Egyebkent nem is a hataron ellenoriznek, hanem olyan 3-4 km-re a hatartol osztrak oldalon (a volt siegendorfi cukorgyarnal), egy negysavos szakaszon, gondolom azert, hogy minel kisebb torlodas legyen. De azert volt igy is rendesen. A Becs-Sopron es a Becs-Hegyeshalom hala Istennek nem ugyanaz a vonal, a soproni vonalon nem hallottam rola, hogy barmi gondd lenne. Igazabol a Bp.- Gyor- Hegyeshalom- Becs- Salzburg- Munchen vonal a gaz, az arra kozlekedo RailJetek az erintettek, amennyire olvastam. Kb. ennyit tudok a "helyszinrol" irni... :) Meg hogy Becsben valahol valami tuntetes van a WestBahnhof kornyeken, ezt kollegam mondta, de azt nem kerdeztem, hogy van-e koze a migransokhoz, vagy nincs...

2015.08.31. 17:40:20

@Ödenburger [Hu/At]: Pontosan, mi ez a nonszensz hogy a nemetek befogadjak oket, mikozben legalisan egyikuk sem lephetne be Nemetorszag teruletere, kiveve aki repulovel es / vagy ervenyes vizummal erkezik? Meg kozben azt is mondjak a nemetek hogy ok befogadjak oket, csak osszak szet oket mas orszagokba? Most befogadjak vagy masoknak parancsolgatnak, hogy ok fogadjak be? 'Kicsit' atgondolatlan ez az egesz, amit pont a nemetektol nem vartam.

2015.08.31. 17:44:46

@adg: Speciel a palyaudvarokon stb. azert ulnek a menekultek Bp.en mert a magyar kormany meg annyit sem kepes es / vagy akar megszervezni hogy pl. buszokkal elszallitsak oket a menekulttaborokba.

blackhairlady 2015.08.31. 17:57:54

@Muscari: Ugye? Es az avatarom is illik hozza:)

blackhairlady 2015.08.31. 18:00:00

@adg: Na de megallapodtatok, a neved is kersztbetettoposszumfarok, akkor tessek ehhez tartanod magad. Ez kell hogy legeyn a csaladi cimered.

2015.08.31. 18:01:07

@Mirjam2:

En azt erzem, hogy mindenki probal egyensulyozni es politikai elonyt kovacsolni a helyzetbol. A keleti orszagokban egyertelmu a helyzet, a menekultek barmi nemu befogadasanak merev elutasitasa a szavazok kb. 80%nak a rokonszenvet minimum birja, itt igy barmelyik politikai part, aki menekultbarat lenne, politikai ongyilkossagot kovet el.

A nemeteknel es a tobbi nyugati orszagban viszont sajnos nem ennyire egyszeru a helyzet, ott lavirozni kell az egyre novekvo bevandorlasellenes helyi lakossag, a bevandorasparti helyi lakossag, es a nem keves ott bevandorlo kozt, ugy hogy mindenkinek jo legyen. Raadasul nyugaton az EU szintu politikabol is konnyen kiirhatja magat egy politikus egy erosebb hangnemu bevondorlasellenes nyilatkozattal. Szerintem Merkel es a tobbi mainstream politikus ezt a koteltancot probalja valahogy jarni, de azt gondolom, hogy amit csinalnak, annak az eredmenye egyreszt az egyre jobban megerosodo radikalis nyugat-europai partok lesznek, masreszt pedig egy csomo bevandorlo, ami tovabbi tarsadalmi feszultseget fog szulni. Szoval szerintem ha nagyon gyorsan nem mozdulnak el valamilyen hatarozott iranyba a nyugati EU-s politikusok, akkor nagy baj lesz arrafele rovid idon belul. Nem veletlenul gyujtanak fel napi rendszeresseggel bevandorlokak kialakitott hazakat pl. Nemetorszagban. Lathatoan kezd elszakadni a cerna az emberek egy reszenel.

blackhairlady 2015.08.31. 18:01:15

@Mr Long: erezd jol magad, a korut meg kellett is neked, tul nagy lett volna a kultur sokk:)

2015.08.31. 18:02:55

@Mirjam2:

Mert a magyar kormanynak az az erdeke, hogy kaosz legyen, mert egyreszt igazolja a nagy menekultellenes kampanyukat es hozza a szavazatokat, masreszt a menekulteknek is jol elveszi a kedvet a Mo-on maradastol. Ket legyet egy csapasra.

montroyal ( CAN qc) 2015.08.31. 18:04:23

@Bredpitt Monika: EU nalunk még mindig jo persze a csaladiorvosok hianyoznak allandoan es ha egy kohogessel az urgencere mesz akkor besorolnak es 5-6 orat varsz de amit kell surgosen es jol ellatnak ... azert szerencsere semmi dolgom nincs veluk csak a hirekbol tudom ..

blackhairlady 2015.08.31. 18:05:04

@Mirjam2: Szerintem (kizarolag az en velemenyem), a nemetek nem mernek nemet mondani, kiserti oket a mult, es nem akarjak megkapni a azt a bizonyos jelzot ismet, ezert inkabb mindent benyelnek.

2015.08.31. 18:05:26

@Ödenburger [Hu/At]:

Na, errol beszeltem:

"

Németország nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket, a menekültügyet szabályozó Dublin III. rendelet alkalmazásától pedig nem térhet el, és ezt már a magyar kormány tudomására hozta - mondta a német kancellár hétfőn Berlinben.

Angela Merkel sajtótájékoztatón a Magyarországra érkezett szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, "nagyra becsüljük, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket", írta az MTI. Hozzátette, hogy nem minden uniós tagország teljesíti ezt a kötelességét, Magyarország viszont "teljes mértékben" eleget tesz a regisztrációt előíró szabálynak.

Kifejtette: "bizonyos zavarodottság" alakult ki annak révén, hogy egyes tartományok változtatásokat sürgetnek a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) pedig úgy döntött, nem él azzal a lehetőséggel, hogy a szíriai menedékkérőket visszaküldje abba az uniós tagországba, ahol beléptek az EU területére."

index.hu/belfold/2015/08/31/menekultek_bevandorlok_krizis_percrol_percre/merkel_megsimogatta_a_magyar_kormany_fejet/

Norvég csöves 2015.08.31. 18:06:23

A menekültek miért Németországba mennek? Csóróskodni 1000 euróért? Miért nem jönnek inkább Norvégiába ahol meg is fizetik a munkát?

Betanított munkás is 20 ezer NOK körül kap (2200 eur)

2015.08.31. 18:07:47

Es elkezdodott a Vona elleni karaktergyilkossag is... Nem mintha nagy baj lenne, csak mar kivancsi voltam mikor kezdik el:

index.hu/gazdasag/2015/08/31/vona_gabor_hirhedt_cegnel_volt_mlm-ugynok/

Muscari 2015.08.31. 18:09:50

@Mirjam2: szerintem kicsit nagyon átgondolatlan. Össze - vissza kapkodás van mindenhol, sehol semmi stratégia, annyit bírtak kinyögni, hogy a dublini egyezmény nem működik, de azt még már mindenki tudja.

Muscari 2015.08.31. 18:10:41

@Signora con i capelli neri: azért az előző se volt rossz :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.08.31. 18:12:33

@Bredpitt Monika: Amszerdamban a piros lámpás negyedben csalódott voltam.
Elég csúnya prostik vannak a kirakatban.

de a kirakat elott legalabb lehet magyar hangokat hallani ...

©________ 2015.08.31. 18:12:38

@Norvég csöves: nyugi, hinta, tudjuk, hogy faj neked.

soad1221 2015.08.31. 18:34:34

@Norvég csöves: Te hinta... már átköltöztél? mit is dolgozol Te norvégiában 20 ezer koronáért?

soad1221 2015.08.31. 18:37:19

@Ödenburger [Hu/At]: ó, ez már megy egy ideje.. Szépen sorban szedik a jobbikosokat... :) kezdődött ugye szegedi csanáddal..
Ezek értelemszerűen a szabiról visszatérésre vannak bekészítve, nyilván a nyáron csak 1-1 bedobott gumicsont van.

33621 2015.08.31. 18:38:22

@Ferrari Violetta: Te most új ember vagy a blogon? Vagy Babette klónja vagy esetleg? Ha meg nem, akkor meg hova tűnt Ő?

montroyal ( CAN qc) 2015.08.31. 18:39:05

@Muscari: nekem is rendbe de hanyok amikor tele vannak ilyenekkel a waterparkok .. es meg hogy special anyag meg furdoruha rendes esokabatba mennek be a vizbe a gyerekekkel amig a ferjeik csapatokba bamuljak a bikinis lanyokat ... sajat foto

www.kepfeltoltes.hu/view/150831/GOPR0297_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Din Serpahis 2015.08.31. 18:49:08

"Angela Merkel sajtótájékoztatón a Magyarországra érkezett szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban újságírói kérdésre félreértésnek nevezte, hogy "minden szíriai jöhet Németországba". Ezt a félreértést bizonyosan sikerül majd a jó diplomáciai kapcsolatok révén tisztázni - mondta a német kancellár."

Hát Merkelnek a ******* (öncenzúra). Miután feltüzelte a menekülteket, most szépen bocs, de mégse, ha azok meg netalántán dühöngeni kezdenek, hát majd a magyarok megoldják.

Din Serpahis 2015.08.31. 18:49:19

@Ödenburger [Hu/At]: Egyébként érdekes ez az egész - sok fórumot olvasgatok, és pl az indexen olyan emberekből akik teljesen konszolidált nickekként ismertek, egyre többször törnek elő olyan megnyilvánulások, hogy minden rasszista megnyalná a tíz ujját.

Közben meg a mandineren szélsőjobbos nickek vergődnek, hogy meg kell védenünk Európát, meg hogy az európai kultúra meg civilizáció így meg úgy.

Az osztrákoknál meg németeknél meg kezd elszakadni a cérna, teljesen olyan mintha egy közös platform kezdene kovácsolódni az átlagember szintjén az EU-ban, ami végülis hosszútávon még jól is elsülhet - a történelemben sosem volt még olyan komoly kohéziós erő, mint a közös ellenség :S

Ana72 2015.08.31. 18:49:49

@Ödenburger [Hu/At]: látom a kormány menekült emberekkel kapcsolatos politikai célja nálad betalált...
sokan nem látnak tovább az orruknál, és az meg külön szép, h bár téged nem érint közvetlenül, mégis mindenkit hazapaterolnál, lehetőleg válogatás nélkül...a következő lépés a lőjünk le mindenkit lesz?
az állam feladatát az önkéntesek látják el, akik nélkül a jelenlegi helyzet még ilyen sem lenne...
nyilván nem az a megoldás, hogy mindenkit örökre befogadjunk az országba (mondjuk nem is akar jórészük itt maradni), de a menekültstátusz az mondjuk járjon annak, aki menekült. ha itt mindenféle terroszervezetek háborút robbantanának ki, és te nem utazhatnál legálisan másik, békés helyre, mi a tököt csinálnál? menekülnél valszeg.
ehh, azt gondoltam, h te egy megfontoltabb, nehezebben csőbe húzható ember vagy.
áá, nem is folytatom ezt inkább. Bocs, HA.

DieNanny CH 2015.08.31. 18:50:15

@Ferrari Violetta:

"Hat en nem konyorgok.
Jo lennek hollandnak."

Én is ilyen vagyok! :-) A kínálással is. Ha nem kér inni, nem kérdezem meg még egyszer...
Vagy, ha valami kérdésem van valakihez, tesóm szerint itt S-ban előtte körülményeskedni kell, minden sz*rról beszélni, utáni illik csak megkérdezni.
Hát, én rögtön a tárgyra térek. Még senki nem lamentál! (Jó, tesóm imád semmiségekről beszélni...)

DieNanny CH 2015.08.31. 19:01:05

@Bredpitt Monika:

"Az első feladat egy nagyon utópisztikusnak tűnő lenne. Az összes rohadt fegyverkereskedőt kéne likvidálni. Tudom lehet puszta kézzel is ölni, de .........."

Ha hiszed, ha nem, ugyanerre a végkövetkeztetésre jutottam én is, mikor elkezdtem gondolkodni a menekült-helyzeten. Hogy mi a csíra, amit el (meg) kell fojtani.

2015.08.31. 19:42:06

@Muscari: Szerintem amugy ez az Oroszorszag iszlam-mentes ovezet tevkepzet azert elhet az emberek fejeben, mert ott a muszlim ugyan valoszinuleg tobb, mint nyugaton, de a PC az valoban nem annyira letezo fogalom :D Csakhogy szerintem ez inkabb kedvez a nyilt konfliktusoknak, es akar a helyzet langra lobbanasanak is, de ilyen inkabb ne legyen, sehol se, se orosz foldon, se nyugaton. :(

©________ 2015.08.31. 19:42:53

@Din Serpahis: nos, ez valoban felreertes, egyreszt nem o mondta, masreszt nem ezt,
Hanem azt, hogy a hosszadalmas egyedi menekultkerelem elbiralasok helyett legyen egy roviditett, kvazi cenzus alapu, aminek soran a sziriai szarmazas eseten siman megkapjak a menekultstatuszt ( es nem vizsgaljak egyesevel az osszes korulmenyt, amit amugy a menekultugyi egyezmeny alapjan kene)

©________ 2015.08.31. 19:45:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ja, a vendegeknek szoktam mondani, akinek kell valami, szoljon a szajaval.
Nenekem kelljen mindenki eletfunkcioit figyelni, majd visszahallani, hogy nem kinalok. Nem kinalok, szoljanak.
Vagy szolgaljak ki magukat.

Persze hosszabb vendegsegnel, nyilvan.

©________ 2015.08.31. 19:46:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: utopista nok, meh.
A vilagbeke nem létezik.

A vilagjegy persze mas:-)

Fajankó 2015.08.31. 19:49:46

@Gerusz:
"Az időjárás, na az viszont nagyon gusztustalan tud lenni."
Te legalább őszinte vagy.

2015.08.31. 19:56:25

@Bredpitt Monika: Haaat, azert a gyakorlatban ez nem egeszen igy van, kerdezd csak meg a Nemetorszagban elo forumozokat itt a HA-n. (Vagy inkabb ne kerdezd, mert az varhatoan elvinne rasszista / anti-muszlim iranyba a beszelgetest, attol meg senkinek nem lesz jobb.)

2015.08.31. 20:35:38

@Ferrari Violetta: Hiaba mondanad szirnek magad, egy rovid beszelgetesbol meg tudja allapitani egy masik szir hogy az vagy-e vagy nem. Nem kene ehhez kulonleges technika, csak nehany megbizhato, leellenorzott ember akik beszelgetnek az erkezokkel. Ez eddig is igy volt, legalabbis Angliaban, meg logikus is: az anyanyelven beszelget a menedekkerovel valaki, megallapitja hogy tenyleg onnan jon-e mint ahonnan allitolag jon. Nyilvan van egy-ket kivetel, de az emberek 99%-arol eleg konnyen meg lehetne allapitani hogy hazudik vagy nem.

2015.08.31. 20:36:16

@Ana72:

Ja, nálam tökre betalált, főleg mert 2010 óta azon kevés területek egyike, amivel kapcsolatosan teljesen egyetértek velük. Törökország és Jordánia is békés hely, senki nem bántja őket, és hatalmas menekülttáborok vannak. Szóval nem kell a bullshit a békés helyre menekülőkről. Ha pedig olvasnád a kommentjeimet, akkor tudhatnád, hogy sosem voltam a multikulti híve, és pláne nem azé a multikultié, amibe az iszlám is beletartozik. Nem a bőrszínnel vagy a nemzetiséggel van a baj, hanem a vallással és az ahhoz kapcsolódó kultúrával.

2015.08.31. 20:47:22

@Ödenburger [Hu/At]: Ez az egyik legertelmetlenebb politikai nyilatkozat amit az utobbi evekben olvastam... Mi az hogy 'becsuli' hogy regisztraljak oket? Most akkor torveny szerint kell oket regisztralni, vagy nem? Engem igazabol nem a 'menekultek' zavarnak ebben az egeszben, hanem az a teny, hogy az egesz europai politikai vezetes sulyos alkalmatlansagrol tesz tanusagot. Rossz belegondolni mi lenne ha egy igazi problema lenne, pl. haboru.

nyuszigonosz 2015.08.31. 21:05:00

@Mirjam2: Nem a kontextusból kiszedett két szót kell nézni , hanem az egészet, amit Merkel asszony mondott.

2015.08.31. 21:12:02

@nyuszigonosz: Es az egesznek mi ertelme van?

nyuszigonosz 2015.08.31. 21:18:33

@Mirjam2: Elolvashatod az egész sajtókonferenciát, megtalálható a neten.

Amúgy ez a két szó, itt hangzott el, ma:

"14.38 Uhr - Es geht um Ungarn. Merkel lobt Budapest dafür, dass Flüchtlinge in Ungarn registriert werden, das sei nicht in allen Ländern der Fall."

Így egész mondatban más értelmet nyer.

Ezért is érdemes ilyeneket egészükben meghallgatni vagy elolvasni, meglepöen másképp hangzik aztán.

2015.08.31. 21:21:09

@Mirjam2:

Sajnos számomra is ez a tanulsága az elmúlt évek válságainak (ukrán, görög, és most ez a menekülthullám). :( az EU politikai vezetése totálisan fatökű impotens bürokrata bagázs, sajnos.

2015.08.31. 21:26:46

@nyuszigonosz: Igazad van, igy valoban mas ertelme van ennek a konkret mondatnak, es Merkelnek is igaza van abban hogy termeszetesen mashol is regisztralni kene oket ahova megerkeznek, elsosorban Gorogorszagban, de ott meg tudjuk mi van. Viszont az egesz helyzetre nincsen semmi megoldasi javaslata sem a nemet kormanynak, sem az egesz EU vezetesnek. Es ha ezt sem tudjak kezelni, rossz belegondolni hogy mi lesz kesobb, ha nagyobb problemak fogjak fenyegetni az EUt.

2015.08.31. 21:28:21

@33621:

Aztán mégis hogy? Schengenből nem lehet csak úgy kizárni tagokat, ez nem egy rockbanda... Meg akkor nagyjából egész Kelet-Európát ki kellene zárni, főleg ha a lengyeleknél nyer ősszel a PiS és újra lesz egy vérkonzervatív kormány.

2015.08.31. 21:34:23

@Ödenburger [Hu/At]: Igen, en is kb. ebben a sorrendben vesztettem el teljesen a hitemet az 'europai projectben': Ukrajna, Gorogorszag, most meg ez. Keves ember van aki tobbet profitalt az EU-bol mint en, szemely szerint, tehat nekem jol jott, de ha objektiven, kivulrol nezzuk az egeszet, most ugy nez ki hogy nem volt annyira jo otlet, vagy legalabbis nem tul jo iranyba halad jelenleg.

2015.08.31. 21:54:22

@33621: Szerintem ezek csak ures fenyegetesek, valojaban az EU tehetetlen, semmit nem tudnak csinalni - se Mo.gal, se a menekultekkel. Egyebkent kb. semmivel sem ertek egyet amit a francia fickotol ideznek ebben a cikkben, es a franciak egyebkent is probaljak mar meg a teljes anarchiat felszamolni a sajat hataraikon, mielott masokat fenyegetnek meg kioktatnak. Ja es ha Mo. nem lenne Schengenben, akkor is szabadon mozoghatnanak a magyar allampolgarok, mert attol meg EU allampolgarok lennenek tovabbra is, szoval nem tudom mirol beszelunk.

2015.08.31. 21:54:26

@Ödenburger [Hu/At]: @Mirjam2: Alapvetoen ertem a velemenyeteket, de en annyit hozzatennek, hogy ez nem igazan az "EU" mint intezmeny hibaja, vagyis a "toketlenseg" alapvetoen nem az EU intezmenyrendszerebol kovetkezik, hanem egyszeruen ilyen ez a bulvaros korszellem, "lajk"-hajhaszo, populista idoket elunk, ez a negativ kovetkezmenye egy amugy rendkivuli, az emberiseg torteneben szerintem speciel az egyik legszuperebbul pozitiv folyamatnak, vagyis, hogy elertunk egy viszonylag sokaig tarto joletet es tartos beket az orszagaink kozott. Igy nemcsak felnott, hanem a gyermekei is felnottek annak a generacionak, amelyik viszont nem csak, hogy nem tapasztalt egyetlen sulyosabb konfliktust sem, de fogalma sincsen, hogy mit kellene azokkal kezdeni, es igy a valasztott politkusok pedig meg targyalni se tudnak, inkabb twitteren osztjak egymas normalis, emberi kommunikacio helyett, nemhogy felvallalni barmilyen dontest es barmilyen kovetkezmenyt is.... Ez akkor is igy volna, ha nem lenne EU, hanem az egyes orszagok kulon-kulon viselkednenek igy, peldaul az USA-val is ugyanez a helyzet, a jelenleg hivatalban levo elnok peldaul azelott kapott Nobel-bekedijat, mielott barmit csinalt volna elnokkent, es emiatt kesobb akkora arcvesztessel jart volna, ha szokasos szuperhatalomkent akart volna viselkedni, hogy inkabb be se vallalta. Hogy ez megerte-e, vagy sem, vagy jo-e, arrol mindenkepp erdemes beszelgetni, de az EU-t hibaztatni nem igazan, hiszen alapvetoen ugy mukodik, mint minden, amit az emberek csinalnak, hogy olyan lesz, mint az emberek, akik csinaljak. :D

Ana72 2015.08.31. 21:57:43

@Ödenburger [Hu/At]: Békés helyek? Hát, ha neked az a béke, ami ott van..
Igen, többnyire olvasom a kommentjeidet, és sok kérdésben voltunk hasonló állásponton, még ha én ritkán is kommentelek, de ez a mostani egy kirekesztő szemléletű megközelítésed, amivel nem lehet egyetérteni. Mert persze bizonyára minden iszlám hívő egyforma, ugye, ahogy a keresztények is (vö. Hegedűs Lóránt vs a pápa, hogy két végletet említsem, és igen, tudom, h az egyik protestáns, a másik meg katolikus, de mégiscsak mindkettő keresztény, és akkor el is érkezhetünk a vallásból fakadó kultúra egységességének kérdéséhez...). Szóval tényleg hagyjuk a bullshitet.

qkuc 2015.08.31. 22:02:48

@Norvég csöves: miért? beengedik őket? :) csak kérdem, :)

2015.08.31. 22:03:15

@Mirjam2:

És azt is jegyezzük meg csendben, hogy a balhé részben úgy kezdődött, hogy a franciák mindenáron bombázgatni akartak, mert jó ötletnek tűnt...

wuaaa 2015.08.31. 22:07:16

@qkuc: Na? Működik az érme? :)

qkuc 2015.08.31. 22:08:58

@Ana72: téged nem érint közvetlenül

még, előbb-utóbb mindenkit érinteni fog, mert valakinek finanszírozni kell az ellátásukat és az te meg én leszünk, a tápláléklánc alján álló adófizető

qkuc 2015.08.31. 22:10:50

@wuaaa [nor]: Nem, :(((((((. Vissza is viszem a boltba a szerencsehozó lóherét, így halad a tengerparton leszek csöves ....

2015.08.31. 22:10:51

@mojyo: Ha igazan populistak lennenek az EU politikusok, akkor mar regen kitalaltak volna valami megoldast. Ahogy fentebb is irtak nehanyan, az europai lakossag nagy reszenel kezd betelni a pohar. Szerintem pontosan azert alakult ki ez a helyzet mert az EU miatt egyik kormany sem erzi felelosnek magat, ez ugyanolyan mint amikor 'csapatmunkaban' kell elvegezni valamit de nincsen rendesen megszervezve, igy senki sem csinalja. Az EU orszagok szo szerint probaljak attologatni az embertomeget egyik orszagbol a masikba. Mindez nem tortenhetne meg ha tovabbra is fuggetlen allamok lennenek a teruleten.

2015.08.31. 22:11:24

@Ana72:

" ez a mostani egy kirekesztő szemléletű megközelítésed, amivel nem lehet egyetérteni. "

Hát, kapaszkodj meg, de elég sokan gondolják napjainkban hasonló képpen, és nem csak Mo-on, de Európa többi részén. Olvass osztrák és német kommenteket, beszélgess emberekkel. Nem kell bedőlni hivatalos médiáknak, máshol is erősen tele az emberek töke a pc süketeléssel. És ha valami nem változik, nemsokára FPÖ kormány lesz Ausztriában pl.

wuaaa 2015.08.31. 22:12:09

@qkuc: Nyugiiii......még messze van a tél.. :)
Majd lesz jobb.. ;)

2015.08.31. 22:22:07

@Mirjam2: Ezzel majdnem teljesen egyetertek, kiveve azzal, hogy ha igazan populistak lennenek, akkor kitalaltak volna mar megoldast. Szerintem az igazi megoldas a rendes, osszeuropai hirszerzoi munka (ehhez azert megiscsak kell, hogy legyen EU es kozos politikai akarat) es annak segitsegevel felszamolni az embercsempesz bandakat, de az sajnos lathatatlan es igy nem hoz szavazatokat, es ezert nem vallaljak be. Es igy tenyleg marad a tologatas, nemcsak az embereke, hanem a felelossege is :(

2015.08.31. 22:31:51

@Ödenburger [Hu/At]: En ezeket mar nem tudom kovetni, konnyen lehet.

2015.08.31. 22:33:04

@mojyo:

Szerintem az európai politikai vezetés teljesen le van fagyva, és csak lohol az események után, minden koncepció nélkül. Én már az ukrán és a görög válságnál is ezt éreztem, de most szerintem egyértelmű. Nem tudják hogyan kezeljék a helyzetet, ugyanis az eddig jól bevált politikai és ideológiai bullshitek ellenére a polgáraik most elkezdtek nagymértékben radikalizálódni, és nem értik a helyzetet, nem tudják mit tegyenek.

qkuc 2015.08.31. 22:38:30

@Ödenburger [Hu/At]: Érdekelne egy gyors svéd helyzetjelentés is a téma kapcsán, mert "állítólag" ott is nagyon meg vagyunk szólva, hogy a csúnya magyarok így meg úgy ...

Itt az ír hírharsonákon is mi lettünk a sötét lovas ...

2015.08.31. 22:42:03

@Mirjam2:

Anno Líbia bombázását és a Kadafi megbuktatását a franciák erőltették a legjobban, de a szíriai kormányerők bombázásában is élen jártak a franciák. Ha jól emlékszem.

2015.08.31. 22:44:14

@qkuc:

Erről Réka tudna írni, vagy talán Geegee van még arrafelé, ha nem tévedek.

2015.08.31. 22:44:29

@Ödenburger [Hu/At]: A megfigyeleseddel egyetertek, marmint, hogy nem igazan ok diktaljak a helyzetet, hanem "loholnak az esemenyek utan", az okaban viszont nem vagyok biztos, ugy ertem, hogy szerintem nem azert nem tudjak, mit tegyenek, mert nem ertik a helyzetet, hanem mert egyszeruen egyik javasolt forgatokonyvet sem ohajtjak bevallalni, mivel nepszerusegvesztessel jarna. En ugy kepzelem, hogy, bar maguk a politikusok nem tul okos emberek, a hivatalokban sok ertelmes kozszolga dolgozhat, akik letettek az asztalukra a kulonbozo forgatokonyveket, es aztan bearaztak oket, hogy melyiknek mi volna a kovetkezmenye, ezek a jolethez szokott, lozungokkal megvalasztott idiotak pedig egyiket sem hajlandoak bevallalni. Ezek az emberek csak orokoltek az EU-t, de nem vettek reszt az EU letrehozasaban, ma mar nagyon kevesen aktivak azok kozul az emberek kozul, akik kokemenyen kitargyaltak ezeket a dolgokat, megegyeztek, leadtak bizonyos erdekekbol, es felvallaltak masokat. Ez egyaltalan nem volt egy egyszeru folyamat es rengeteg aldozattal jart, de akkor meg valahogy elt az elkepzeles, hogy ahhoz, hogy kesobb jobb legyen, most arat kell fizetni. Ezeknek, akik most ulnek ott, fogalmuk sincs errol az egeszrol. :(

NorthPier 2015.08.31. 22:48:17

@Norvég csöves: @qkuc: de, mennek Norvégiába, méghozzá az orosz-norvég határon. Pont ma olvastam róla.
Több mint száz szíriai menekült biciklizik át az orosz-norvég határon
Ez a cikk címe, de az utolsó frissítés óta valamiert nem tudok linket másolni, így nem tudom ide hozni.

qkuc 2015.08.31. 22:53:25

Lakásbérlet: itt manóföldén nincs olyan kiadó lakás, ami üres lenne ... Lehet a posztolónak ide kéne költözni, :D.

qkuc 2015.08.31. 22:54:27

@NorthPier: De egy nap, vagy eddig összesen? S mit csinálnak velük a norvégok? :) A lényeg ebben a második kérdésben rejlik, :). Erről nincs valami infód?

NorthPier 2015.08.31. 23:01:57

@qkuc: azon kívül, h repülővel a fővárosba.szállítják őket, semmi nem derült ki a cikkekből, de nekem valahogy az jön le,.h erősen csodálkoznak.

NorthPier 2015.08.31. 23:08:54

@Ödenburger [Hu/At]: kösz, most erolkodok a probalgatassal, azt hiszem rá is jöttem. Hát mit mondjak, elég figyelmetlen voltam, mert ott volt az orrom előtt, csak már annyira idegesít ez a k telefon,.az utolsó szoftverfrissites után annyi minden megváltozott rajta, és nem előnyére, úgyhogy innen is szeretettel üdvözlöm a t fejlesztőket, miattam csuklik sokat az anyukájuk.

2015.08.31. 23:41:26

@mojyo: Ebben teljesen igazad van - durva hogy az embercsempeszek teljesen nyiltan hirdetik magukat pl. a Facebookon, mint egy utazasi iroda, az europaiak meg csak allnak es varjak hogy megerkezzenek a kuncsaftok :)

2015.08.31. 23:47:44

@mojyo: Az utolso par mondatoddal nagyon egyetertek.

Ana72 2015.09.01. 00:03:36

@Ödenburger [Hu/At]: szerintem én nem írtam ilyen kapaszkodjmegeket neked, de ahogy gondolod (es neked van bajod digger stílusával, na mind1, ez nem tartozik ide most).
Igen, sokan gondolkodnak hozzad hasonlóan, ami nem jelenti azt, hogy az attól jó...volt a történelemben mar olyan, amikor sokan gondolkodtak valahogyan, aztán nem mindig lett jó vége...
Meg aztán szerencsére úgy is sokan gondolkodnak, ahogyan én, szóval ez az érvelés nem annyira áll meg.
Valamint arra is lehet gondolni, hogy ami az én megközelítések is, az nem a pc-seg, hanem meglepő módon mondjuk az emberiessegen is alapulhat pl., hogy az alapvető emberi jogokat ne is említsem, persze tudom, h az csak amolyan liberális hülyeség, egészen addig, amíg nem sajátunk kerül veszélybe.
Én belátom, h nem könnyű ezt látni, nincs ezzel probléma. Nem vagyunk egyformák. Ugyebár.
Ja, es olvasok, meg beszélgetek. Tudom, fura, de hat nem csak te szoktál ilyet :)

©________ 2015.09.01. 06:28:00

@Mirjam2: maris lebuktam, pedig megneki sem alltam....

©________ 2015.09.01. 06:31:52

@Mirjam2: tegyukfel, londonorszagban kitor a vilageges. Akkor az angolul nem beszelo magyarok nem menekulhetnek el onnan?

Jojo, tudom, koran van, hulyesegeket beszelek:-)

©________ 2015.09.01. 06:33:34

@Mirjam2:

Ezt ugy hivjak, diplomacia.
Saller, nyalas, tasli, fejsimi. Joban vagyunk? Hat persze.

©________ 2015.09.01. 06:36:50

@mojyo:

"valasztott politkusok pedig meg targyalni se tudnak, inkabb twitteren osztjak egymas normalis, emberi kommunikacio helyett, nemhogy felvallalni barmilyen dontest es barmilyen kovetkezmenyt is...."

Pont ugyanolyan emberek, mint te meg mindenki.

Sose ertettem, miert varnak toluk mast. Ja, jo a piarjuk....

©________ 2015.09.01. 06:37:58

@qkuc: na mi van,iden nem raktal befottet?:-)

kisQtya 2015.09.01. 07:28:36

@Norvég csöves: Mert a norvégok épp az EU menekültpoltkája matt nem lépnek be az EU-ba. Nem akarnak Norvégiában menekültet látni.

kisQtya 2015.09.01. 07:28:45

@Ana72: Na de azért Szerbiában már igazán senki nem üldözi őket. Igazán jöhetnének a kijelölt határátkelőhelyen. Mért illegálisan menekülnek????? Fel nem foghatom!

kisQtya 2015.09.01. 07:28:51

@Mirjam2:
Ezt a "nem mozoghatnak szabadon a magyarok" hülyeséget, csak így hasra ütve... én sem értem.

Aggasztó, hogy ilyen hülye politikusok vezetik az EU szervet és húzóállamait...

kisQtya 2015.09.01. 07:28:53

@Mirjam2: Sőt! A rendőrök szemére vetették, hogy nem hagyják őket "dolgozni". :))))

tanato 2015.09.01. 07:40:54

@Ana72: Sajnos a magyar közvélemény 80%-a úgy gondolkodik mint Ödenburger,massívan bevándorlóellenes.Pedig ha valami Mo.-problémája lesz a közeljövőben az nem a be hanem a ki vándorlás lesz. Ödenburger adójából is az osztrák nyugdíjasok fognak profitálni.Egyébként a magyar lakosság döntő része nem látott még bevándorlót csak a TV-ben mert az ország tranzitfolyosóján kívül nincsenek.ennek ellenére a kormánypropaganda hatására gyűlölik őket,de mint tudjuk az antiszemitizmushoz sem kell zsidó elég ha van gyűlöletpropaganda.Tehát a magyar bevándorlóellenesség meg mondjuk a francia polgár muszlimellenessége teljesen különböző dolog,ott ténylegesen él az ő városában többezer muzulmán,ismeri őket és valamiért nem kedveli,itthon meg a média hatására gfyúlölködik.

tanato 2015.09.01. 07:46:36

@Ödenburger [Hu/At]: @kisQtya: Per pillanat tényleg nincs jogi lehetőség MO.-t kipenderíteni Schengenből és az Únióból.De:Szerintetek egy munkahelyi vagy iskolai közösségben ha valaki állandóan felrúgja a szabályokat,szidja a közösséget,a közösség külső ellenségével kacsalódik,nem hajlandó részt venni a közös akciók végrehajtásában/kvóta/,de a markát tartja a közösség bevételeinek elosztásakor,mit fog azzal a taggal előbb utóbb csinálni a közösség?Szerintetek?Szerintem előbb utóbb úgy kivágják mint amacskát.Úgy hogy ne higgyétek hogy üres fenyegetések a német és francia politikusok kijelentéssei

tanato 2015.09.01. 07:50:32

@Mirjam2: Természetesen rajtad kívül még legalább fél millió,de családtagokkal jóval több magyar polgár profitál az unióból főleg annak /még/szabad mozgás és munkavállalási szabályaiból.Rossz belegondolni mi volna itthon ha nem volna szabad kinti munkavállalás./kb ukrán szint,meg zavargások/

M. Péter 2015.09.01. 07:52:17

@Ödenburger [Hu/At]:
Még a valódi menekültek sem nagyon akarnak Mo.-n maradni, nyugatabbra jobb menekültnek lenni.

2015.09.01. 07:56:21

@Ana72:

Kedves Ana, a beszelgetesunk alaphangjat azert megadta az, hogy az elso kommentedben burkoltan lehulyeztel. Olvasd csak vissza, mit es milyen stilusban irtal... Tudod, nalam amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj' Isten... A masik, amire kimondotta harapok, amikor kozlik, hogy azert mondok ezt vagy azt, mert egy adott politikai part azt mondja. lasd elso kommented elso mondata. Hat elarulom, hogy en ennel sokkal fafejubb vagyok, altalaban van velemenyem dolgokrol, ami neha egyik, neha meg masik part mondandojaval esik egybe, neha meg egyikevel sem. Ezert szoktak egyik percben lekomcsi zsidoberencezni, a masikban meg fasisztazni. En a kormany menekultellenes kampanya elott is azt gondoltam, hogy a multikulti halott, es Europan kivuli civilizaciokbol erkezo embereket nagy tomegben befogadni nem szabad, mert keptelenseg integralni oket, es a kormany kampanya utan is ugyanezt gondolom.

Lehet ezzel nem egyeterteni, nincs azzal gond, engem mindenesetre felhaborit az EU-s vezetok latvanyos alszent tokolodese, es orulok, hogy az emberek elkezdtek nyugaton is radikalizalodni, legalabbis ezugyben. Lehet humanitarius szempontokrol beszelni, de haboru van, Europaban is, csak ma meg nem fegyverekkel megy az invazio, ma meg arra sincs szukseg, csak csendben bevonulnak es elfoglaljak Europat.

Lattam egy videot, amin valami nemet kisvarosban viragokkal, kb hoskent unneplik a szir menekulteket. Arrol lehetne vitatkozni mi hosies egy menekulesben, de kivancsi leszek, amikor majd egyikuk vagy a gyereke az iszlam neveben felrobbant valamit, akkor is ilyen lelkesek lesznek-e? Kicsit olyan volt, mint ha Trojaban unnepseget rendeztek volna az ajandekba kapott falonak. Szanalmasan tudatlan es szomoru egyszerre... :(

M. Péter 2015.09.01. 07:58:33

@tanato: A legtöbb eurót használó ország sem tartja be a deficitre és az államadósságra vonatkozó szabályokat, mégsem büntetik őket, Görögországot óriási kölcsönökkel jutalmazták meg. Nem kell aggódni, hogy az EU egy kis ejnye-bejnyén túl valamit is tesz.

tanato 2015.09.01. 08:00:01

@Ana72: Ne aggódj ha kevesen is de vagyunk még itthon akik a 20%-ba tartozunk és emberi humanitárius alapon közelítjük meg a menekülő civil lakosságot,,nem bedőlve a propagandának terroristának nézzük a gyerekeket és terhesanyákat pl.Próbálunk segíteni a mi szerény eszközeinkkel.Igaz ellenséges többségi légkörben.Anno szegény nagyanyám is próbált 44-ben segíteni amikor a Nyugatiban a vagonokba zsúfolt szerencsétlen anyukák a csecsemőjüket mutogatva próbáltak vizért könyörögni.Persze megesett rajtuk a szíve,vallásos katolikus asszony volt és ha sikerült adott vizet,de sokszor meg durván elzavarták a vagonokat örző csendőrök.Ezt még nekem kisgyermekkoromban mesélte.Úgy hogy azért akkor sem dőlt be mindenki a gyűlüöletpropagandának.Mondjuk akkor nem muszlimveszélyt vizionáltak hanem zsidó világuralmat.,ami ellen harcolni kell még civilek lemészárlása árán is.

adg 2015.09.01. 08:02:37

@kisQtya: " Igazán jöhetnének a kijelölt határátkelőhelyen. Mért illegálisan menekülnek?????"

Vizum. Az nincs nekik.

M. Péter 2015.09.01. 08:10:49

@adg: Menedéket kérnek, és akkor már nem kell semmi papír.

adg 2015.09.01. 08:17:15

@M. Péter: Node a kerdes az volt, hogy miert nem jonnek at legalisan a szerb-magyar hataron, ha egyszer szerbiaban mar nem uldozik oket. Nem tud menedeket kerni magyar oldalon, mert nem engedik ki papirok nelkul a szerb oldalrol. Szerintem mar szerbiaban sem lehetne vizum nelkul, de ha szerbiaban ker menedeket, akkor ott kellene maradnia, akkor nem mehet az eu-ba.
Ok meg az euban akarnak menekultek lenni, annak is inkabb a nyugati feleben. Szoval az egyetlen megoldas, ha mar az eu-n belul talalkozik eloszor hatosaggal.

Pontosan nem tudom, hogy mukodnek ezek a dolgok, de en igy erzem realisnak. Te hogy latod?

Mr Long 2015.09.01. 08:23:18

@Muscari: En komalom az epiteszetet, megnyugtatja a szemem, szoval muszaj Europaban maradnom. :D Bar azert szivesen kiprobalnek valami erdei reszt Kanadaban, vagy USA-ban.

Mr Long 2015.09.01. 08:28:13

@Mirjam2: Haha, a kormany megkerdezte a nemeteket, hogy akkor milyen jogok alapjan engedhetnek oket tovabbutazni, mivel ervenyes utiokmany nelkul nem mehetnek at belso europai hatarokon sem (lasd a mi szemelyink). Kivancsi leszek a nemetek reakciojara. Ha nem kernek semmit (bar ezt ketlem es suketelni fognak), akkor biztosra veszem, hogy a MAV kulonvonatokat indit nemetbe :)

Mr Long 2015.09.01. 08:30:35

@Signora con i capelli neri: Koszi. Azert ezzel vannak fenntartasaim :)
Ellenben ma megyek bubi berletet venni, ajanlom mindenkinek, aki Pestre latogat vagy sokat mozog a belvarosban.

M. Péter 2015.09.01. 08:33:23

@adg: A szerbek szerevezetten szállítják a migránsokat Horgosra, aztán ott mutatják, hogy arra van Mo. Ilyen erővel a határátkelőn is lerakhatnák őket.

adg 2015.09.01. 08:41:22

@M. Péter: Hat ha valoban szervezetten viszik oket, akkor csak annyi ervem maradt, hogy adni kell a latszatra is. :)

nemor 2015.09.01. 09:28:12

@M. Péter: Onnan pedig a magyarok szervezetten (buszokkal) Vámosszabadiba, Balassagyarmatra, Debrecenbe stb. (budapesti kitérővel vagy anélkül) :S

Muscari 2015.09.01. 09:32:05

@Mr Long: Dél-Amerikában is szép ám az építészet. Ezt a képet a Világjáróról loptam, Cuzco van rajta, szerintem csodaszép
kepkezelo.com/images/gb8wlpzlw3sdpjbbj4sg.jpg

2015.09.01. 09:52:01

@tanato: En meg sokan masok nem 'bevandorloellenesek' meg inhumanusak vagyunk, csak racionalisan gondolkodva rajottunk hogy a vilag tobbi resze nem kerekedhet fel es koltozhet mind Europaba, ez mar csak matematikai alapon sem mukodik, nem hiszem hogy tobb milliard ember akar fizikailag elferne a kontinensen, nem erre terveztek :). Termeszetesen minden normalis ember sajnalja az utcan lehorgonyzott embereket (akar menekultek, akar nem), mikor arra jartam veletlenul a Keleti fele, en is probaltam segiteni, mint ahogy regen probaltam hajlektalanokat, hatranyos helyzetueket stb. segiteni a magam szereny modjan. De ez nem azt jelenti hogy Europaba mindenkit be kell engedni aki erre jar.

A zsidokkal valo osszehasonlitas nagyon nem helyenvalo: a zsidok kicsit regebben eltek Europaban mikor uldozni kezdtek oket, mint a most erkezo menekultek. Egy nyelvet beszeltek a helyi nem zsidokkal, sokszor annyira beilleszkedtek hogy ok maguk nem is tudtak hogy zsidok, amig el nem vittek oket a felmenoik papirjai alapjan. Ertekes tagjai voltak a tarsadalomnak ahol eltek; a gazdasagi, kulturalis, tudomanyos elet reszei Europaban. Es nem gyilkoltak meg idonkent a nem zsido embertarsaikat. Hallottal te olyan esetrol hogy annak idejen pl. egy zsido nyilt utcan lefejezett egy nem zsido katonat, vonaton lovoldozott az utasokra, stb.? Meg akkor sem kovettek el semmi agressziv cselekedetet amikor mar nyiltan uldoztek oket.

Termeszetesen nalam jobban senki nem tudja hogy a muszlimok jo resze normalis, kedves ember es nem eroszakos. Pl. most abba kell hagynom az irast, mert itt jon be az ajton 30 muszlim akiket tanitanom kell, es nem felek toluk (sot ok felnek tolem egy kicsit, hatha rossz jegyet adok nekik :))). De azert nem art objektiven nezni a dolgokat, a humanitarius elveken tul.

nemor 2015.09.01. 10:26:20

@tanato: nagyon örülök, hogy ezt leírtad, és annak is, hogy minden alkalommal következetesen kiállsz ügyekért és mindig a humanitás oldalán, és mivel magam is ezt az elvet követem, sajnos abban nem vagyok biztos, hogy az arányunk eléri a 20%-ot. Persze tényszámokkal nem tudom megerősíteni, csak a szubjektív benyomásaim alapján mondom, hogy kb. annyian mentenek most menekülteket, mint anno zsidókat. És ha én innen elmegyek valaha, annak az oka pont ez lesz.

2015.09.01. 12:01:33

@tanato:

Szerintem nem vagnak ki ezek senkit sehova. vagy ha igen, akkor az az EU vege, mert barmennyire is ez van itthon a mediaban (erthetoen) agyonhangsulyozva, nem Magyarorszag az egyetlen fekete barany, mas orszagoknak vannak konfliktusai az EU-val, neha nagyobbak, mint a mienk, hogy ne menjek messze, lasd Gorogorszagot.

Szoval az EU-bol szerintem senki nem lesz kivagva, meg ha tavozni akarna, akkor is ott fognak konyorogni, hogy maradjon. Ures fenyegetozes es politikai nyomasgyakorlas az egesz, foleg, hogy mar reg nincs olyan, hogy egyseges europai allaspont semmirol (talan soha nem is volt), csak jobb es roszabb kompromisszumok vannak, amik ellen mindig agal valaki. Neha csak 1-2 orszag, neha tobb. Es jelen esetben az egesz keleti blokk ugyanazon a velemenyen van, nem kizarolag Mo. az egyetlen fekete barany.

2015.09.01. 12:02:47

@tanato:

Ne haragudj, de izlestelennek tartom a ket dolog barmilyen szintu osszehasonlitasat, amellett, hogy meg vegtelen demagog dolog is.

2015.09.01. 12:10:17

@tanato:

Tudod nekem anno azt mondta egy teolprof, amikor szobakerult, hogy a keresztyen ember johiszemusegevel sokan visszaelnek, hogy a keresztyen embernek johiszemunek kell lennie, de nem lehet naiv balek.

Szep dolog a humanitarius emberbarati szemlelet, de csak ezt hajtogatni, es minden mas gazdasagi es tarsadalmi racionalitast es elorelathato kovetkezmenyt kizarni, az minimum eroteljes naivsag. Hangsulyozom: szerintem.

nemor 2015.09.01. 12:26:34

@Mirjam2: Magyarországon még nagyon, nagyon sokan elférnének, és ez csak egy közepesen kicsi állam Európában.
Például jelenleg a munkaerőhiány tartósan 100.000 fő körül/alatt van, és minden szakmában (ideértve a segéd- és betanított munkát is) akkora, hogy a toborzás külföldről folyik, és nemcsak szomszédos országokból, hanem egész távolról is. Ennek ellenére több ágazat az ellehetetlenülés közelében van, és nemcsak a Dunántúlon.
A bevándorlók minden rétegében van olyan ember, akikre nekünk szükségünk lenne, horribile dictu, hasznunk is belőlük. Csak egy kicsit tovább kéne látnunk az orrunknál.

A történelem meg a fizika (népvándorlások, entrópia:-) miatt egyébként úgyis a bevándorlók győznek. A kérdés annyi, hogy élére állunk egy folyamatnak és irányítjuk, vagy sodródva csodálkozunk a következményein, közben szörnyülködünk, meg sajnáltatjuk magunkat, meg persze gyűlöljük őket, meg félünk, meg egyáltalán kikérjük magunknak (nem ritkán külföldről, bevándorlói státuszból:-))))), hogy mit keresnek ezek a csürhék a mi hazánkban/kontinensünkön/EU-nkban/kukoricaföldünkön/keletipályaudvarunkon stb..

Persze a felvetésem (nem szándékoltan) álnaiv, mert ugyanezt a saját cigányságunkkal sem tudjuk megtenni mióta. Ami szintén egy hihetetlen erőforrásbázis.

tanato 2015.09.01. 12:47:35

@Mirjam2: @Ödenburger [Hu/At]: Én csakm azt tudom erre mondani mindenki azt kívánja másnak mint amit maga is elvárhatna hasonló helyzetbn,háború ISIS éhínség elől menekülve saját magának.Mit szeretne ha anya létére gyerekkel vagy terhesen menekülnie kéne.Azt hogy belérúgjanak,leköpjék elüldözzék őket vagy azt hogy enni adjanak neki,esetleg horribile dictu még szállást Wc-t tusolót is.A civilek ezt az űrt próbálják/próbáljuk/betölteni magán adományokból és munkaidőn túl való önkénteskedéssel.

tanato 2015.09.01. 12:50:26

természetesen az iszlám terrorizmus ellen fel kell lépni,de nem barbár erőszakos fűnyíró elv szerint módszerekkel.haNEM rendőri titkosszolgálati módszerekkel ahogyan ezt USA-ban meg Nyugaton próbálják.Nem a civil menekültek elleni gyűlöletkeltéssel.

tanato 2015.09.01. 12:54:15

@Mirjam2: @Ödenburger [Hu/At]: A 44-es időket csak azért emlegettem mert aki valamit próbált tenni a civil lakosság elleni erőszak ellen az is a döntő többség ellenére volt kénytelen segíteni mint most is Na meg hivatalos ellenszéllel szemben.

2015.09.01. 12:56:06

@nemor: "A kérdés annyi, hogy élére állunk egy folyamatnak és irányítjuk, vagy sodródva csodálkozunk a következményein, közben szörnyülködünk, meg sajnáltatjuk magunkat, meg persze gyűlöljük őket, meg félünk, meg egyáltalán kikérjük magunknak (nem ritkán külföldről, bevándorlói státuszból:-))))),"

Ezt mar korabban irtam, az emberek tobbsege empatiaval viseltet a haboru elol menekulok irant, viszont a menekulteknek, es foleg, azoknak, akik ertuk dolgoznak, nekik segitenek, es azon vannak, hogy nekik jobb legyen, szoval nekik is empatiaval kene viseltetniuk az ugynevezett egyszeru emberek irant. Lehet, hogy a haboruhoz kepest az semmiseg, hogy nagyletszamu, idegennyelven beszelo, idegen kulturaju csaladok kezdenek csovezni a palyaudvarokon, a metroaluljarokban, stb, de attol meg felelemmel toltheti el oket is a jelenseg. Szerintem nem lehet elvarni, hogy az emberek szabaduljanak meg az idegensegtol valo teljesen osztonos felelmuktol. Magyarorszag meg nincs tul a kapitalizmus okozta trauman se, hogy magyarok (es koztuk ciganyok) szazezrei kerultek iszonyatos szegenysegbe, es a metroaluljarokat elleptek az allasukat, csaladjukat, lakasukat elveszto hajlektalanok. Valoszinuleg igazad van amugy abban, hogy Magyarorszagon sok ember meg elfer, fizikailag biztosan :D De a gazdasag es a tarsadalom nem valoszinu, hogy kepes kezelni ennyi ember hirtelen megjeleneset. Ugyanigy vannak a tobbi keleti orszagok is amugy, naluk sincs ehhez meg a megfelelo jolet kialakulva, raadasul nem is igazan erezzuk magunkat felelosnek, hiszen mi nem vagyunk nagyhatalom. Soha, semmilyen tortenelmi helyzetben nem mi voltunk a gyoztesek, igy hogyan is erezhetnenk ezt a felelosseget, mi nem csinaltunk haborut, csak "veletlenul" kerultunk most a nyugati oldalra, es bar azt tudjuk, a NATO resze vagyunk, egyaltalan nem erezzuk a mienknek ezeket a konfliktusokat. Sot, mivel eddig mindet elvesztettuk, meg egy kicsit szeretnenk sajnalni magunkat es megoldani a problemainkat, mielott a gyoztesekkel egy oldalon tetszelgunk a megmento szerepben. Szerintem ezt meg lehet erteni, ettol nem rohadek naci a legtobb magyar, de tudom, mar mondtam, az olyan alakok miatt tudott letrejonni a Harmadik Birodalom, mint en. A zsidomentos hasonlat szerintem se volt tul jo otlet azert, sot, szerintem ezt a helyzetet semmihez sem erdemes hasonlitani, mivel teljesen uj, ilyen meg tenyleg nem igazan volt, a magyarokkal biztosan nem.

2015.09.01. 12:56:53

@tanato:

Nezd, aki Torokorszagban vagy a szomszedos orszagokban van egy menekulttaborban, az haboru elol menekul, az eletet menti. Azokat tamogatni kell, akar innen Europabol is, az abszolut humanus jocselekedet. Aki terhesen vagy kisgyerekkel utnak indul Torokorszagbol Nemetorszagig csak ugy bele a vakvilagba, mert hallotta, hogy ott jobb, az egy felelotlen ... (ide tudnek meg mit irni...), azt inkabb felelossegre kellene vonni a tettei miatt, mint megdicserni... Szerintem.

tanato 2015.09.01. 12:58:28

@Ödenburger [Hu/At]: Baleknek nem kell lenni,de de gyermekek anyák betegek segítése minden körülmények között keresztyén,keresztény kötelesség./lenne/Szerencsére itthon is vannak azért akciók pl. a jezsuiták imádkoztak a menekültekért meg adományt vitte nekik a pápáról elnevezett térre.Ref oldalon meg ott van a Református Menekültmisszió akik a már igazoltan menekültnek nyilvánított emberek beilleszkedését segítik elő Mo.-on.

tanato 2015.09.01. 13:01:10

@nemor: Köszi a bátorítást én a szegedi Mig.Szol civileket támogatom.Szerintem is elfér még az a dott csonka Magyar területen is jóval több ember minta amennyi most itt lakik mínusz a gyors ütemű kivándorlás.

tanato 2015.09.01. 13:03:03

@Ödenburger [Hu/At]: Törökország sötét ló ,nem biztos hogy teljes mellszélességgel harcol az ISIS ellen,inkább a kurdokat bántja.Nem biztos hogy biztonságos ország egy kisgyerekes családnak egy menekülttáborban a határ mellett.

2015.09.01. 13:23:01

@tanato:

Biztonsagosabb atvagni a Balkanon es fel Europan? Ne haragudj, de ezzel semmilyen szinten nem tudok egyeterteni. Csakugy, ahogy azzal sem, hogy valaki ugy kezdi egy az uj eletet, hogy az uj orszagban, hogy megsert x db torvenyt, illegalisan lepi at a hatart, embercsempeszekkel csempeszeteti magat, nem hajlando ujlenyomatot adni, regisztraltatni magat, stb., es mi pedig tapsikolva orulunk neki. Nem, szerintem ez egyszeruen nem igy mukodik.

Aki az eletet menti, az maradjon a kornyezo orszagokban, aki jobbletet akar, menjen a gazdagabb iszlam orszagokba, es dolgozzon. Europaba nem kell tobb muszlim, a jelenlegiekkel sem igazan tudunk mit kezdeni. Szerintem.

tanato 2015.09.01. 13:39:51

@Ödenburger [Hu/At]: Nem egy malolban őrölünk.Az a politikai része hogy nem kell több muszlim az meg a civil része hogy mi hogyan bánunk a menekültekkel,ha már egyszer átvergődtek a fél világon át.teljesen függetlenül az illető vallásától.de megjegyzem hogy OV már akkor elkezdte a kampányt amikor még nem muszlimokról hanem koszovói menekültekről volt szó,cigányok,keresztények muszlimok vegyesen.Most meg sokan éppen az ISIS elől menekülnek.

nemor 2015.09.01. 13:43:51

@mojyo: szinte minden szavaddal egyetértek:-))

azzal sajnos nem tudok, hogy "az emberek tobbsege empatiaval viseltet a haboru elol menekulok iran", mert alig-alig van empatikus hang és tett.

de, de, a gazdaságnak nagyon nagy szüksége volna nagyon sok emberre. a társadalom (fentiek miatt) már egy más kérdés.

igaz, hogy szerencsére a mi generációinknak nincs háborús élménye, de annyi minden nem történt meg velünk, ami ellenére mégis tudunk empatikusak lenni (pl.sose voltam kivert kutya, mégis segítek az állatmenhelynek, vagy sosem voltam [eddig] hajléktalan, ennek ellenére rendszeresen támogatom őket, nem vagyok nagycsaládos, de folyamatosan gyűjtök nekik stb.), hogy azt kell gondoljam, mégiscsak a gyűlöletkeltés az, ami kiváltja az empátia hiányát egyes jelenségek esetében. persze ez is csak vélekedés, lehet, hogy tudunk részben empatikusak, részben kirekesztők lenni (ld. vizslasimogatás:-))

nagyon tetszik az "olyan alakok, mint én" mondatod. mert nem lehetett könnyű eddig a felismerésig eljutni, nyilvánosan leírni. tisztellek érte.

én amúgy épp a másik véglet vagyok, az a partizános-dózsagyörgyös-ellenállós marha, akit a 3. percben koncolnának fel, ezt átgondoltam már sokszor, de csak nem tudok kibújni a saját bőrömből. tuti így is végzem. még az sem kizárt, hogy azok lándzsája végén, akikért küzdük :P

Mr Long 2015.09.01. 13:52:01

@tanato: Ha a haboru elol menekulnenek csak, akkor megallnanak szerbiaban, az mar biztonsagos, vagy elobb. Jo reszuk ez melle meg joletet is akar, ami mondjuk ertheto.

2015.09.01. 13:58:45

@tanato:

Nem ertek egyet. Nem kell tobb muszlim. Aki itt van, menjen vissza, es ha ezt egyszer ketszer megteszed, akkor mar nem jon tobb, mert nem lesz erdemes. Ha viszont segited oket, meg tobben jonnek. Ennyire egyszeru a keplet. Szerintem. Es neked is leirom, hogy nem erdekel, mit mondott es mit mondd az OV. Nekem sem az ukrajnabol erkezokkel (igaz azok nagyresze magyar), sem a mashonnan erkezokkel nincs bajom, ha nem muszlimok. Az iszlam viszont szerintem egy komoly fenyegetes, amit nem figyelembe venni komoly hiba. Es itt nem emberekrol szol a tortenet, hanem Europa, es azon belul az unokaink jovojerol (na jo, akkor megis emberekrol szol, de az unokaim jovoje megicsak jobban aggaszt, mint a szirek unokainak a jovo, lehet szemet vagyok...)

2015.09.01. 14:20:03

@nemor: Hat igazabol en sem tudom, mennyi empatia van az emberekben, en mar 5-6 eve nem Magyarorszagon elek, de az en otthagyott barataimban, rokonaimban mind van, es a sajtoban is talalkozom vele, es ha ide jonnenek, akkor itt is talalnanak egyutterzest az emberekben, ebben biztos vagyok. :)

Hogy te Magyarorszagon miert megis alig tapasztalod, az valoszinuleg szerintem az elobb az altalam leirt apatikus, nem igazan joleti, nem tul egeszseges tarsadalom miatt van, es kevesbe a gyuloletkeltes miatt. A gyuloletkeltes ezert is extra gonoszsag, hiszen az emberek eleve nem tul jo lelkiallapotat es az alapveto felelmeit probalja meg negativ erove kovacsolni. Ennek semmi helye nincsen, es iszonyatos karokat okoz, ebben maximalisan egyetertunk.

Erdekes amit magadrol irsz amugy, hogy te vagy a partizan, es a harcos, en meg a gyava sunnyogo, igy el tudom kepzelni, hogy ha kitorne valami sulyos konfliktus, te maradnal a frontvonalon, en pedig menekulnek az elso megfizetheto embercsempesszel. :D Belolem amugy valoszinuleg eppen ezert nem hianyzik az egyutterzes, hiszen tisztaban vagyok azzal, hogy en is lelepnek, sot, le is leptem mar pedig nem is volt sulyos valsaghelyzet, viszont en azokkal is egyutterzek, akiknek "megszalltam" az otthonat, ahova az idegen kulturamat magammal vittem, stb. Hala istennek nem talalkoztam sulyos eloitelettel, gyulolkodessel pedig plane, de en nem csak magamra figyelek, hanem, hogy milyen reakciot valtok ki a masikbol, es probalom megerteni. Es igy elfogadom, hogy nem szamithattam volna ilyen szivelyes fogadtatasra, ha nyelvtudas nelkul, huszadmagammal erkeztem volna viszont, es a mostaninal is tavolabbrol erkeztem volna, meg idegenebb szokasokkal, es azt hiszem meg tudnam erteni, hogy az embereknek nehezukre esne elfogadni, hogy valtozast hoztam a kornyezetukbe, en ezert nem tartanam oket gonosz embereknek.

Dehat tudom, hogy ez velemenynek szamit-e, hiszen erre a problemara en nem nagyon tudok semmilyen gyakorlati megoldast, de mar mondtam, hogy en egy gyava alak vagyok. :D

2015.09.01. 15:27:01

@nemor: Te nem tudom mirol beszelsz - szerinted ezek a bevandorlok Mo.on akarnak maradni hogy segedmunkaskent dolgozhassanak? Ezt te sem gondolod komolyan... Ha Mo.on laknek, valoszinuleg semmi bajom nem lenne a bevandorlassal. De szerinted pl. Nemetorszagnak mekkora szuksege van tobb millio szakkepzetlen, nemetul nem beszelo bevandorlora? Mert hogy oda mennek, nem Mo.ra.

A nepvandorlas pedig teljesen mas mint a menedekkeres. Ha ezek a tomegek elfoglalni szandekoznak teruleteket, es nem menedeket kernek, akkor tenyleg fel kene oket tartoztatni ahelyett hogy ingyen lakast meg zsebpenzt adunk nekik. Szerinted a honfoglalo magyarok lakast, kajat, penzt kaptak mikor megerkeztek?

2015.09.01. 15:35:48

@tanato: Terhesen menekulni kell... Oke, en pl. nem ertem, hogy mikor Sziriaban negy eve haboru van, miert terhes annyi no, akik sok esetben evek ota taborokban elnek pl. Torokorszagban. Mindenki tudja mitol lesz a gyerek, talan varni kene kicsit a terhesseggel amig nincsen haboru meg nem taborban lakik az illeto. A masik meg az hogy sokan nem haboru elol menekulnek, hanem a nehez eletkorulmenyeik elol, de ezt igy nem lehet megoldani hogy mindannyian atkoltoznek Europaba. Hogy en mit szeretnek magamnak hasonlo helyzetben? Megmondom oszinten, ha haboru lenne egy olyan helyen ami nekem fontos (es vannak ilyen helyek a vilagon) en ott maradnek, no letemre is, es megprobalnam megvedeni a helyet ami fontos nekem, nem akarnam egy masik kontinensen ulve szemlelni ahogy elpusztitjak. Ez en vagyok, en ezt csinalnam, mindenki azt csinal amit akar.

2015.09.01. 15:39:17

@tanato: A civil lakossag ellen nem az europaiak hasznalnak most eroszakot, hanem a sajat nepuk, pl. mas szirek. Nem az europaiakat kene humanizmusbol kioktatni ebben az esetben. Ki hasznal eroszakot a menekultek vagy segitoik ellen Europaban?

2015.09.01. 15:53:18

@Mirjam2: "Megmondom oszinten, ha haboru lenne egy olyan helyen ami nekem fontos (es vannak ilyen helyek a vilagon) en ott maradnek, no letemre is, es megprobalnam megvedeni a helyet ami fontos nekem"

Ezen amugy sokat gondolkoztam enis, hogy hogyan cselekednek, azt hiszem, en csak akkor lennek kepes megvedeni, ha egyertelmu volna az ellenseg, peldaul, ha a nacik, vagy az iszlamistak, vagy a zombik, vagy a foldonkivuliek tamadnanak, akkor valoszinuleg enis lonem oket halomra es bujtatnam a tobbieket a pinceben. Hiszen akkor nem lennek egyedul, sot, osszefogas volna, es tudnam, hogy minden korulmenyek kozott szamithatnek a tarsaimra. Viszont ha mindenki mindenki ellen van, es a sajat orszagom katonai is engem uldoznek epp, meg haromfele szelsoseges csoport is, es kb mindenkinek ellenseg vagyok, en bujnek az elso kamionba, az hetszentseg.

"miert terhes annyi no, akik sok esetben evek ota taborokban elnek" Ez egy erdekes kerdes, meg nem is gondoltam ra... azt hiszem a valasz, hogy ezekben a taborokban nagyon unalmas lehet az elet es nem nagyon lehet mast csinalni :D (Fogamzasgatlas pedig nem igazan elerheto gondolom.) Amugy ez egy teljesen jogos felvetes, szerintem dobjuk ossze az EU-bol a penzt rendes kabel TV-re, hogy legalabb Europa Liga kozvetites legyen a taborban! :D

2015.09.01. 16:13:08

@mojyo: Nem rossz otlet, bar en inkabb fogamzasgatlora dobnam ossze a penzt :). De komolyan, a gyereknek se jo, az anyanak sem, es senki masnak sem a csaladban ha ilyen helyzetben terhes valaki. Persze vannak veletlen, elkerulhetetlen esetek, de azert a nagyreszuk nem az. Pont most olvastam egy riportot menekulttaborokban elo szir anyakkal, es csupa olyan volt aki pl. 16, 18 evesen terhes volt (a taborban ment ferjhez), meg aki pl. a hetedik gyerekevel volt terhes, es mind mondtak hogy nincs munkaja a ferjuknek, nincs penzuk, nincs orvosi ellatas, satorban laknak. Ez egy helyi lapban jelent meg es a muszlim kommentelok is mind azt irtak hogy minek lettek a nok terhesek ilyen helyzetben.

nemor 2015.09.01. 16:22:07

@Mirjam2: OK megpróbálom máshogy mondani.
Nem, nem akarnak:-) Épp efölött sajnálkozom, hogy meg sem próbáljuk itt tartani őket.

Nem, azt sem gondolom, hogy a köztük levő orvos/könyvelő/asztalos segédmunkásként dolgozzon. Ezt egyik mondatomból sem olvashattad ki. Pláne hogy az elérhető statisztikák szerint zömmel a középosztály indul meg, amiből nálunk súlyos hiány van. Nyilván Németországban is, ezért nem érdekli őket pl. az itteni körzeti orvosi állás (bár egy Győrben elhelyezkedett fogorvosról már hallottam).

Németországnak mennyire kellenek: németek szerint náluk szintén hatalmas munkerő-hiány van. Ahogy írtam, nálunk a 100 ezer főt közelíti a teljes hiány. Náluk ez a szám csak a mérnökhiány.

Nézd, én is éltem már olyan országban, amelynek nem beszéltem a nyelvét, igaz, csak pár hónapokra. Ha jól olvasom a blogot, itt is van több ilyen határátkelő. Gondolom, hogy igen, rájuk is szüksége van a befogadó országnak.

A népvándorlás kérdése szerintem már nem kérdés, hanem tény. Ezt kár nem (f)elismerni.

Nem, szerintem a honfoglaló magyarok felnégyeltek mindenkit, a nőket elhajtották, a földet/állatot/javakat elvették (durva verzió), vagy szépen békésen asszimiláltak mindenkit (soft verzió), de biztos, hogy nem rendeztek népszavazást arról, akarják-e az avarok, hogy ők ide beözönöljenek. Úgy tudom, az összes többi népvándorlás is így zajlott.
Ebből tanulva lehetne most is koordinálni, nem pedig vicces kerítésekkel meg szemét teherautós gyilkosságokkal meg 8 órát esőben sorban állatással meg tonfával meg stb. stb. eljátszani, hogy köhög a bolha...

De igen, szerintem ez a menedékkérés már népvándorlás.

Próbáltam mindegyik kérdésedre válaszolni.

2015.09.01. 16:27:30

@nemor: En ezt nem tudom igy latni, mivel eltem pl. Nemetorszagban, fogok is meg ott elni, csaladtagjaim is elnek ott es ok sem hiszik, meg en sem hiszem, hogy jo nekik az ami most tortenik. A menedekkeres pedig nem nepvandorlas, ha elfoglalni akarja valaki Europat, akkor ne kerjen ingyen lakast meg ilyesmiket, hanem probalja meg erovel elvenni a teruletet es majd kiderul hogy az europaiak kepesek-e megvedeni vagy nem. Viszont most ugye nemhogy eroszakot nem lehet alkalmazni, de meg utlevelet sem szabad kerni az erkezoktol az emberi jogokra hivatkozva.

2015.09.01. 16:31:40

@Mirjam2: Hat valoszinuleg semmi sincs egy ilyen taborban, nem tudnak dolgozni, tanulni, semmit se csinalni, ezert egymassal foglalkoznak, osszehazasodnak es gyereket szulnek, hogy legalabb csalad legyen, kozosseg, ha mar mas nincsen. Orvosi ellatas nelkul meg plane, bar szornyu felelotlensegnek tunik igy kivulrol es egyaltalan nem logikus az egyen szempontjabol, de azt hiszem ez egy ilyen evolucios logika lehet, hogy mivel ketto-harom ujszulott siman meghalhat, ezert inkabb szulnek negyet-otot, hogy ugy is maradjon valaki, aki tuleli. :( Mennyiseg a minoseg felett, vagyis nem az a lenyeg, hogy milyen eletet eljenek, hanem, hogy legyenek elegen.

2015.09.01. 16:40:22

@mojyo: A taborokban etel es viz is alig van, nemhogy orvosi ellatas es hasonlok. Semmi evolucios logika nincsen benne hogy ebben a helyzetben gyereket szuljon valaki, szerintem. Amit mondasz az az hogy nem-joleti tarsadalmakban, ahol nincs szocialis halo es magas a gyerekhalandosag, az emberek inkabb tobb gyereket szulnek hogy legyen aki eltartja oket idos korukban. Viszont egy haboru miatt atmeneti taborban elo csoport helyzete mas, ott pont az egesz csalad tulelesi eselyeit csokkentik a kisbabak.

©________ 2015.09.01. 16:42:25

@Mirjam2: érdekes, háború idején mindig több gyerek születik, mint békeidőben.
sajnos, nem emlékszem, mire jutottak a kutatók, miért.

2015.09.01. 16:50:37

@Mirjam2: Minden igaz, amit leirsz, de szerintem evekig satortaborban lakni kimeriti a "nem-joleti tarsadalom" fogalmat, es siman beindulhatnak ezek a reflexek, megha teljesen logikatlanok is es tenyleg csokkentik a tulelesi eselyeket. Nem tudom persze, csak gondolom, en csak probalok magyarazatot talalni a jelensegre.

2015.09.01. 16:50:56

@Bajor Gizi: Gondolom mert pl. a nok megeroszakolasa gyakran resze a haborunak? Lehet hogy mas okok is vannak, most ez jutott eszembe nyilvanvalo okkent.

Mr Long 2015.09.01. 16:53:50

@Mirjam2: A gyerek oromot hoz a csaladnak, mert nem azt nezik mennyi nyaralasrol mondanak le, hogy a gyerek neves magansuliba jarhasson. Mon is van ilyen kisebbseg es ott ugyan ez a magas gyerekszam oka. Vagyis regebben ez volt, nem tudom most penzugyileg is megeri-e nekik...

2015.09.01. 16:56:00

@Bajor Gizi: Nem tudom kovetni ezt az irast, nem az en stilusom, bocs... Ertem hogy sok helyen tortennek szornyu dolgok, de akkor sem ertem hogy miert kene ilyen alapon mindenkit beengedni Europaba. Sajnalom, en igy latom. Foleg miutan itt egyesek szerint nepvandorlas zajlik, es nem menedekkeres. Nem arrol van szo hogy senkit nem kene befogadni vagy nem kene segiteni ha lehet, de ami most zajlik 'menekult'-ugyben, az szerintem nem egy jo folyamat.

2015.09.01. 17:00:07

@Mr Long: Lehet hogy a 'csaladnak' oromot okoz, de pl. a riportban olyanokat mondtak a nok hogy nem tudjak mivel etessek a gyereket, esoben borig aztak az ujszulott csecsemovel, stb. Sokan ilyen helyzetben prostituciora es hasonlokra kenyszerulnek hogy etessek a gyereket. Ez szerinted kinek okoz oromet? Egyebkent nekem mindegy, mindenkinek a maganugye hogy hany gyereke van, mint ahogy nekem is. Viszont nem ertem, miert kene nekem sajnalnom valakit aki terhesen menekul ebben a helyzetben. Persze valamilyen ertelemben sajnalom, de azt is gondolom kozben hogy vajon miert lett terhes - es ez persze nem csak a nokon mulik, sot sokkal inkabb a ferfiakon, az o helyzetukben.

Mr Long 2015.09.01. 17:07:36

@Mirjam2: Nem neztem a riportot, csak egy szociologus ismerosom ezt mondta nekem a magyar ciganysag kapcsan. Gondoltam hatha hasonlo "motivaciok" vannak itt is.

©________ 2015.09.01. 17:09:19

@Mirjam2: pássz.

azt tudom, hogy a háború után drasztikusan visszaesett a gyerekek száma (plusz hát sokan elestek a háborúban), ezért jött a ratkó korszak, ami csak 56ban szűnt meg, ekkor törölték el a abortusztilalmat meg a gyerektelenségi adót.

adg 2015.09.01. 17:24:09

Lanyok, haboru alatt sem all meg az elet, nem lonek altalaban megallas nelkul. Az osztonok mukodnek, raadasul vannak elhuzodo konfliktusok is.
Ha teszem azt 20 evig tart a haboru, es kozben nem szuletik senki, akkor ott kihalas van.
Plusz az eroszakbol szarmazo gyerekek.

Az persze kerdeses, ha valaki epp atmenetileg taborban el, akkor kicsit varhatna.
Az ut kozben meg frissen megerkezve szulok szerintem pont azert indultak el, hogy ne a taborban szuljenek, jobb eselyeket remelnek a gyereknek valami civilizalt helyen.

Es pszichesen is nezhetjuk a dolgot. Gyerek keszitessel pepecselni kivalo rekreacios elfoglaltsag, remek feszultsegoldo es sporterteke is emlitesre melto. Raadasul segit az eredmeny is elterelni kicsit a figyelmet a kornyezo allatkertrol, ertelmet ad a kitartashoz, tuleleshez.

Es erdemes azt is figyelembe venni, hogy csak a "nyugati" vilagban divat akkor gondoskodni utodokrol, amikor ugymond minden feltetel tokeletesen adott. Meg lehet nezni a nepessegi mutatokat. A vilag tobbi reszen nem koti a szuloket ilyen gondolkodas, es ok allnak nyeresre.

Azt hiszem ez az en velemenyem.

nemor 2015.09.01. 17:32:17

@adg: +1 és :-) és <3
:-)))

2015.09.01. 17:59:10

@Mr Long: Oke, de ez teljesen mas, most nem tartosan melyszegenysegben elo emberekrol van szo akiknek az egyetlen oromforrasa a gyerek es csaladi potlekot kapnak, hanem haboru elol menekulo, nincstelen emberekrol akik satorban elnek menekulttaborban.

tanato 2015.09.01. 19:18:57

@Mirjam2: Nagyon közel van az hogy a magyarok erőszakot alkalmazzanak a menekülők ellen.sajnos..Akkor viszont elindul egy tényleg szörnyű helyzet.

tanato 2015.09.01. 19:20:28

@Ödenburger [Hu/At]: Hova menjen vissza?Szíriába,amely állam már csak papíron létezik?Inkább integrálni kéne őket,mint a születési országodban akarják.www.origo.hu/nagyvilag/20150901-menekultek-migransok-ausztria-romania-europai-tanacs.html

tanato 2015.09.01. 19:22:55

@Ödenburger [Hu/At]: Na én potn így képzeltem el mint szülőhazád vagy születési helyed jelenlegi vezetői.Nem erőszakoskodni háborúzni kéne a civilekkel hanem integrálni őket.Nyugaton is van több milla harmadik világbéli első másod és haramadgenerációs isKelet-európában is elférnének és dolgoznának.Nem terrosristák mégha van is köztük néhány bűnöző.

tanato 2015.09.01. 19:26:37

Szíriába már hiába mennének vissza a terhes nők meg a gyerekek harcolni,legfeljebb éhenhalni tudnának.56-ban is menekülni kellett.

tanato 2015.09.01. 19:27:08

Ezt Mirjamnak írtam.

2015.09.01. 19:29:04

@adg: Ez mind szuper, de szerinted fair az hogy utana ezeket a gyerekeket a nyugati adofizetok tartsak el, illetve hogy azert kell beengedni szegenyeket mert terhesek es ezert sajnalnunk kell oket? Engem ki sajnalna ha nyolc gyerekem lenne es semmi penzem? Egyebkent garantaltan semmi penzem nem lenne ha nyolc gyerekem lenne, mert nem tudnek dolgozni es nem tudnam oket mibol eltartani, pedig en ugye nem vagyok haborus ovezetben.

tanato 2015.09.01. 19:33:36

@Mirjam2: Ha nem engeded be őket hová küldöd vissza a háborúba?Nonszensz lenne,az már nem Európa lenne.

2015.09.01. 19:36:11

@tanato: Integralni meg minden, ez nagyon szepen hangzik de a valosagban nem igy mukodnek ezek a dolgok. 56 teljesen mas helyzet volt, nem lehet osszehasonlitani azzal ami most a kozel-keleten tortenik, es raadasul az un. menekultek nagy resze nem szir. Nem azt mondtam hogy feltetlenul harcolni kene visszamenni, hanem, mivel azt kerdezted hogy en mit csinalnek, leirtam hogy mit: egyreszt konkretan megprobalnek nem teherbe esni, masreszt, szamomra vannak olyan helyek hogy inkabb meghalnek ott mint hogy foldonfutokent eljek mas orszagban. Ha mindenki mindig ugy gondolkodott volna mint a 'menekultek' - akiknek a nagy resze nem terhes no, hanem fiatal ferfi - akkor mi lett volna, minden haborus konfliktus eseten kiurultek volna kontinensek mert mindenki atmenekult egy masikra?

2015.09.01. 19:41:24

@tanato: Nem kozvetlenul haborus ovezetbol jonnek, hanem egy egesz csomo olyan orszagon keresztul ahol nincs haboru. Es a jo reszuk pl. nem szir hanem pakisztani, alban, stb. A masik pedig az hogy beengedni oket egy dolog, megengedni hogy papirok nelkul maszkaljanak, lakast, penzt adni nekik evekig, az egy masik dolog. Mert egy egesz csomoan az utobbi miatt jonnek, szo szerint ezert kockaztatjak az eletuket, tehat nem a haboru veszelyezteti oket, hanem sajat maguk sodorjak veszelybe magukat egy jobb elet remenyeben.

tanato 2015.09.01. 19:56:41

@Mirjam2: Minden háborúban nagyon sok fiatal sorköteles elszökött a sorozás elől.Ez lehet árulás is de lehet hogy nem érezte magáénak a háborút,mint pl. a Jugó háború idején hozzánk szökött vajdaságiak.A nők gyerekek reakciója pedig logikus.Háborús övezetekben rájuk tényleg nem sok szükség van,max hogy megerőszakolják őket.

tanato 2015.09.01. 19:57:36

@Mirjam2: Ja a balkániakat Németország is hazapaterolja mert ők tényleg szegény segélyre hajtó vándorlók.

tanato 2015.09.01. 19:58:35

@Mirjam2: De a románok tényleg jót fognak lépni.A bevándorlók nélkül hamarabb kiürül az országuk mint a miénk.

tanato 2015.09.01. 20:01:45

@Mirjam2: Na jó ami modern hadseregekben tényleg sok nő szolgál,eü,híradós,légiirányító stb beosztásban.De azért háborús bevetésre ők sem viszik el a csecsemőiket.

nemor 2015.09.01. 20:16:01

@tanato: megtaláltam a pécsi párjukat, sőt köztük közvetlen ismerőst is, így végre done deal:-)
köszönöm a tippet!! örülök, ők is örülnek, remélem, te is :)

2015.09.01. 20:29:46

@tanato: Nem erted szerintem hogy mire gondolok, de mindegy is, nem akarom nyilvanosan tovabb fejtegetni. Az 'integracio' meg nem ilyen egyszeruen mukodik, hogy ha x szamu ember elkoltozott, akkor y szamu masik embert bekoltoztetunk helyettuk egy masik orszagbol es minden rendben... A balkaniakat meg nem igazan egyszeru vagy olcso 'hazakuldeni', ez is csak papiron tunik egyszeru feladatnak.

tanato 2015.09.01. 20:36:49

@Mirjam2: Nagyjából értem,a haza fegyveres védelméről beszélsz.de gy polgárháborús káosz uralta országban kire lőjünk?Ez nem nyílt sisakos háború mint mondjuk 48-49-ben.Ott nem is volt sok dezertálás.Ott küzdöttek tudták ki az ellenfél.De pl. 19-ben nem volt már ilyen tiszta a képlet.fehéreki,vörösök,románok csehszlovákok Lenin fiúk székely hadosztály stb.Nem is voltak tiszta frontok.
De a román elképzelést dicséretesnek tartom még ha az eleje sok konfliktust is fog okozni.30 év múlva mikor az ott születtetek már románként felnőnek, már nyerő pozícióban lesznek velünk szemben.

2015.09.01. 20:49:19

@tanato:

Hogyhogy hova? Soroljam fel az összes muszlim országot, ahol nincs háború?? Azért van bőven... Nem szeretem, ha valaki tetteti a hülyét, és eddig ez rád nem is volt jellemző, ne most kezdd el. Én nagyon birlak, de szerint valami nagyon elcsúszott benned, és nem látod a realitást ezzel az üggyel kapcsolatosan. Én a Keletinél főleg kb. 15-30 közötti férfiakat láttam, sokkal kevesebb nőt és gyereket. Vasárnap jártam ott, mint írtam.

Mellesleg ma haveromék hazában a Nefelejcs utcában feltörték a kaput, beköltöztek az udvarra és a lépcsőházba, telesz.rtak mindent. A rendőrök alig tudták kipaterolni őket. Szerintem ezek biztosan nem a sokat emlegetett értelmiségi menekültek voltak. A környéken lakók élete nagyjából pokol. Persze néha kimenni és megsimogatni a buksijukat biztosan szuper érzés, hogy mekkora jót tett megint az ember, de ha a te házad előtt menne a balhé, lehet nem szeretnéd őket ennyire...

tanato 2015.09.01. 21:07:43

@nemor: Örülök hogy tudtam segíteni,meg annak is hogy hasonlóan humanitárius,emberjogi képből is tudjuk látni a menekülteket nem csak háborús propaganda által feltüzelten elpusztítandó arcnélküli ellenségként.

tanato 2015.09.01. 21:14:24

@Ödenburger [Hu/At]: Én Szegeden főként nőket és gyerekeket láttam,persze néhány férfit is.A balhét a magyar hatóságok.pontosabban a vezetés provokálják sajnos jól felfogott választási érdekből.Úgy a jó ha MENEKÜLTEK KINT VANNAK ÉS tüntetnek,minél többen lássák őket,mocskosan koszosan ellátátlanul.Bennem nem tört el semmi csak én emberekként látom őket,nem potenciális bűnözökként ,területfoglaló ellenségként.A megoldást persze én sem látom egyelőre.Várjuk ki a végét.

2015.09.01. 21:23:20

@tanato: Nem fegyveres vedelemrol beszeltem elsosorban, de nem erted, mit akarok mondani.

Romanok: nem, ez nem igy mukodik hogy valaki 'romankent no fel', a sokadik generacios brit indiaiak sem 'angolok' peldaul, ez nem egy ilyen egyszeru helyzet.

Egyebkent megprobaltam egyuttmukodni Mo.on egy ilyen helyi Migration Aid csoporttal; nem sikerult, mert ok is pont olyan fekete-feheren latjak a helyzetet mint te. Azt nem ertem, miert olyan nehez pl. neked, vagy nekik elkepzelni hogy nem mindenki akarja 'elpusztitani az ellenseget' aki nem gondolja hogy valogatas nelkul mindenkit be kene engedni Europaba. Nekem ezek az emberek nem 'arctalanok', nem akarom oket elpusztitani, stb. Amint tudod, vannak afgan, szir munkatarsaim, ismeroseim, barataim. Csak en nem vagyok egy elszallt idealista aki azt gondolja hogy barmire is megoldas ha a fel vilag felkerekedik es Europaba koltozik.

tanato 2015.09.01. 21:40:30

@Mirjam2: De a hazaszeretetről.De ahhoz nem kell ellenségkép.De ha valaki ott születik ott szocializálódik valamiképpen román lesz.Mo.-on is vannak ilyen fiatal felnőttek,akik már magyarnak érzik magukat,más bőrszínük és származásuk ellenére.

2015.09.01. 21:59:11

@tanato: Igen, valahogy igy. Egyebkent nem akartalak megbantani az 'idealista' jelzovel, inkabb legyen valaki idealista mint rasszista, legalabbis az en ertekrendem szerint. De pont az a lenyeg amit mondtal: a menekultek is emberek, semmivel nem jobbak vagy rosszabbak mint mas emberek, tehat nem automatikusan mind aranyosak, kedvesek stb. azert mert most eppen egy hatranyos helyzetu csoportot alkotnak.

Majd lehet hogy te is meglatod hogy amint kicsit magabiztosabbak, elojonnek olyan dolgok amik neked sem szimpatikusak, pl. a muvelt szir kolleganoim nagy resze rendszeresen leszolja a nyugati noket, a nyugati kulturat, es ez a hozzaallasuk akkor sem valtozna ha tortenetesen Europaban kotnenek ki a haboru miatt. Es en pl. nem orulok annak hogy sok szazezer ember ezzel a mentalitassal Europaba koltozik es ott tobb tamogatast kapnak mint sok europai. Tudom hogy te azt hiszed hogy majd megvaltoznak meg 'integralodnak', de a tapasztalat azt mutatja hogy sok esetben pont az ellenkezoje tortenik.

nemor 2015.09.01. 22:00:14

@tanato: Nem ismerlek, csak innen, és amit innen tudok rólad, annak alapján nagyon nem tetszik, hogy lehülyéznek. Az igen, hogy milyen elegánsan átlépsz rajta. Ezt a képességet irigylem is:)

2015.09.01. 22:09:56

@tanato:

Ott születtem és szocializálódtam, de kikérem magamnak, hogy román lennék bármilyen szinten is!

2015.09.01. 22:13:07

@tanato:

Ausztriában is vannak ilyen fiatalok, akik semennyire sem érzik magukat osztráknak, cserébe jó ötletnek tartják pl a Westbahnhofban robbantgatást. Pedig jelentősen többet tettek az integráció érdekében, mint a magyar kormány valaha tenne.

tanato 2015.09.01. 22:33:00

@nemor: Első pont:nem az a legény aki adja hanem aki állja.
Második pont:Ref.presbiter vagyok:Aki megdob kővel dobd vissza kenyérrel.
Igaz hogy ez a mai agresszív világban nem egy divatos viselkedési mód mert,mert inkább az járja hogy Szemet szemért,de még inkább hogy szemért halált és százszorosan üss vissza ha megütnek.
na de ez van mAGAMFAJTA EMBEREKNEK IS KELL LENNIE MÉG HA TÖRPE KISEBBSÉGBEN IS.

tanato 2015.09.01. 22:41:21

@Mirjam.@Mirjam2: Igen te ott élsz testközelben,nyilván más a meglátásod.De ha belegondolsz sok olyan országban éltél ahol sokkal nagyobb a bevándorló sok kontinensről érkező lakos mint,itthon ahol majdnem semmi.És látod működnek,mégpedig jobban mint MO.Nem pusztultak el a sok "idegen"-től,mint ahogy a jelen propaganda sulykolja az emberekbe hogy vége az országnak ha a sok idegen főleg muzulmán "megszállja" az országot.Én azért bízom/mert reménytelenül idealista vagyok/hogy egy jó részük be fog tudni integrálódni valamilyen szinten,mégha hozzánk nem is.Persze konfliktusok lesznek,hiszen a kunok is óriási pusztítást végezetek a magyarok között először ma meg a kun egy igen karakteres magyar csoportot jellemez,akárcsak a jászok.

tanato 2015.09.01. 22:43:08

@Ödenburger [Hu/At]: Azért is írtam árnyaltabban,hogy nem szülőhazád hanem születési helyed országa.de a lényeg:Szerintem előrelátóbbak mint mi és a befogadás hosszú távon be fog nekik jönni,jobban mint a mi teljes elutasításunk.

tanato 2015.09.01. 22:47:07

@Ödenburger [Hu/At]: Vannak integrálhatalan személyek,de ahhoz nem kell idegennek lennie lehet az honfitárs is,akiből sosem lesz teljes értékű ember.SŐt pár évtizede a nyugati terroristák zöme anyanyelvű honfitárs volt nyugaton,Bader Meinhof,Vörös Brigádok,Vörös Hadsereg frakció stb.

2015.09.01. 23:03:07

@tanato:

Írtam privátot...

2015.09.01. 23:09:28

@tanato:

Ezt írtad:
"De ha valaki ott születik ott szocializálódik valamiképpen román lesz."

Erre reagáltam, hogy semennyire nem vagyok román.

2015.09.01. 23:17:14

@tanato:

Na, ehhez egy több oldalas hozzászólást tudnék írni, de telefonról nem fogok. Maradjunk annyiba, hogy jelenleg is a baromira befogadó németek miatt van a káosz a Keletiben és Ausztriában is, akik mellesleg kötelezettségszegési eljárást javasolnak Magyarország és Ausztria ellen, mivel átengedtek némi bevándorlót...

tanato 2015.09.01. 23:22:59

Az emailod nem jó nem ment át a válaszom,de majd holnap újra próbálom.

adg 2015.09.02. 00:05:15

@Mirjam2: nem errol beszeltunk, a valaszod nem kapcsolodik ahhoz, amit en irtam a korabbi temahoz.

nemor 2015.09.02. 10:57:55

@tanato: így van:-) köszönöm!
Már láttam, osztottam is a napokban, de sajnos továbbra is úgy gondolom, hogy a xenofóbia mindig erősebb lesz a tisztánlátásra törekvésnél.
Erről hálából egy viszontlink (a videókat én sem néztem meg, a szöveg a fontos):
mindenamianglia.co.uk/sokkolo-valosag-a-bevandorlas-mogott-csak-eros-idegzetueknek-video-es-kep/

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.09.02. 13:11:09

@adg: " A vilag tobbi reszen nem koti a szuloket ilyen gondolkodas, es ok allnak nyeresre. "

Hát ha a túlnépesedést győzelemnek értékeljük, akkor valóban.

Mr Long 2015.09.02. 13:54:30

@Ödenburger [Hu/At]: Baszod, ne idegesits, a Nefelejcs azert kozel van hozzam.

adg 2015.09.02. 14:01:15

@Zka: ha nem vegletekben gondolkodunk, akkor is meg lehet allapitani, hogy nem jo irany a gyerekkel a vegletekig varni a tokeletes korulmenyeket.
Csak kicsivel kene batrabbnak lenni, es nem fogyna europa "oshonos" lakossaga.
Ha osszeeresztunk ket csoportot, mint most eppen, ahol az egyikben 1-1,5 gyerek van csaladonkent, a masikban meg mondjuk 3-4, nem kerdeses, hogy ki all gyozelemre.

De ezen nem annyira erdemes vitatkozni, ez amolyan hitvita mostanaban.
A trendi, hogy legyen penz, lakas, kocsi, tartalek, mittudomen, karrier, aztan majd johet a gyerek. Csak ez szerintem nem idealis a gyereknek sem, a szuloknek sem, tul nagy a generacios kulonbseg. Nehezebben alakul ki eros, jo kapcsolat, raadasul sokszor mar ossze sem jon a gyerek, nagyobb esellyel lesz valami baja, meg mittudomen. Meg hol vannak meg a testver(ek).
Szerintem meg az anyagiak kevesbe fontosak, meg raernek. Meg hiaba ersz el sokmindent, egy pillanat alatt megvaltozhat barmi. Persze az mas kerdes, hogy melyszegenysegbe, meg fedel neklul stb, nem arrol beszelek.
De mondom, ez ilyen hitvita. Nalunk bevalt az en elkepzelesem.
Mas meg amugy gondolja, nekem mindegy. A jovo gondja lesz, a tendencia az eleg jol latszik.

Mr Long 2015.09.02. 14:13:53

@Mirjam2: Az integracio hatastalan, eleg sok orszagban latszik.

2015.09.02. 14:37:35

@Mr Long:

Ez a Keleti feloli vege, Garay utca es Thokoly ut kozti resz, amirol en beszelek. Kerdes, hogy melyik resze van kozel hozzad....

Mr Long 2015.09.02. 14:47:39

@Ödenburger [Hu/At]: Azert az messzebb van, hal' istennek!
Reggel a keleti mellett jottem el kocsival, hat mit ne mondjak ennyit a szep uj terrol...
A boltok elotti beugronal fem korlattal vannak kizarva az emberek, mert barhova bemennek.

2015.09.02. 15:15:56

@adg: Nem tudom 'ti' mirol beszeltetek, en arrol beszeltem Tanatoval es masokkal hogy szerintem aki pl. evek ota menekulttaborban lakik az probaljon meg nem teherbe esni. Van egy kis kulonbseg a nem teljesen idealis korulmenyek (pl. nincs a csaladnak autoja, nem telik maganiskolara) es akozott hogy valaki, akinek nulla jovedelme van es satorban lakik, a hatodik gyereket varja, peldaul. Egyebkent engem az utobbi sem zavar, de az mar zavar ha utana Europaban ker segelyeket az illeto.

2015.09.02. 15:19:28

@nemor: Azt tudod hogy nem csak feher emberek lehetnek xenofobok? Szerinted azok akik most menekultkent jonnek Europaba, mind szeretik az europaiakat? Mert ha ezt gondolod, akkor sulyosan tevedsz... Egy egesz csomo arab es azsiai ember ugyanannyira eloiteletes a nyugatiakkal szemben (sot, feketekkel es masokkal szemben) mint a 'rasszista' feherek.

2015.09.02. 15:22:51

@tanato: Oke, de ki 'fel' a menekultektol? En pl. nem, csak nem orulok neki, egy egesz csomo racionalis okbol, hogy megjelentek nagy tomegben. Ennek messze nem csak a felelem vagy a gyulolet lehet az oka.

bpetya75 2015.09.02. 15:23:59

@adg:

"Szerintem meg az anyagiak kevesbe fontosak, meg raernek. Meg hiaba ersz el sokmindent, egy pillanat alatt megvaltozhat barmi. Persze az mas kerdes, hogy melyszegenysegbe, meg fedel neklul stb, nem arrol beszelek."

Mily meglepő, maximális az egyetértésem. Ami a jövő gondját illeti, ez nem a távoli, hanem a közeli jövő. Főleg itt, Európában, ezzel a menekült áradattal.

bpetya75 2015.09.02. 15:25:06

@Mirjam2:

Erre is, meg a másik kettőre is utána +1000

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.02. 15:45:32

Petya, adg, az én fiam melyik tábort erősíti? (Kotozkodok, egyébként teljesen értem és egyet is értek, ez a háború a demográfiaval fog eldolni. Ha nem elég fontos nekünk a saját civilizációnk és értékeink ahhoz h tovabbadjuk, akkor majd lesznek olyanok akik tovabbadjak a sajatjukat, ez ennyire egyszerű. A saját onzosegunk miatt lesz vegunk, nem csak a hulyesegig határtalan PC miatt)

2015.09.02. 15:46:17

@adg: Es mitol kevesbe onzo azert szulni, hogy tobb legyen a feher ember? :D

Szerintem ez a civilizacios versenges egy baromsag, eppenseggel boven van eleg ember a foldon, csak nem tulsagosan egyenloen elosztva. Ha kepesek lennenk egy fajkent tekinteni magunkra es nem elnyomni akarnank egymas kulturajat, semennyire nem szamitana, hogy kinek van tobb gyereke. Tudom, nem ez van, de attol meg ez egy hulyeseg.

bpetya75 2015.09.02. 15:50:35

@Dragonlady (Bp, Hun):

Így igaz. Ennek kapcsán lenne is egy kérdésem. Nem pont hozzád, csak úgy általában. miért is olyan nagy hülyeség Max víziója a haldokló nyugatról?

@mojyo:

Ahhoz, hogy fajként képesek legyünk összezárni, faj szintű kihívás kell. Vagyis nekünk E.T kell!

2015.09.02. 16:02:37

@Dragonlady (Bp, Hun): Azert ezzel vitatkoznek... Nekem pl. nem 'onzosegbol' nincs gyerekem es nem hiszem hogy egyedul lennek ezzel. Az ertekek atadasa nem borszin vagy szarmazas kerdese, tokeletesen jol at lehet adni nyugati ertekeket masoknak anelkul hogy sajat gyereke legyen valakinek - vagy mint a te eseted is mutatja, a gyerek szarmazasa, borszine nem relevans, hiszen biztos vagyok benne hogy te is at fogsz adni nyugati ertekeket Minidragonnak.

Egyebkent amint ezeket a sorokat irom, eppen a Keletit mutatjak az Al Jazeeran elo adasban...

2015.09.02. 16:07:57

@Mirjam2: Ez az Al Jazeera tudositas nagyon fura volt. Vegeredmenyben ugy allitottak be hogy a csunya magyar hatosagok szemetek es nem engedik szegeny menekulteket felszallni a vonatra.

2015.09.02. 16:11:56

@nemor: "Pláne hogy az elérhető statisztikák szerint zömmel a középosztály indul meg, amiből nálunk súlyos hiány van."

Hat epp ez az, ha nincsen kozeposztaly, hova fog beilleszkedni ez a sok ember? Nyelvtudas nelkul csak alulra tud, ahogy a magyar kozeposztaly is mosogat Londonban, csakhogy Magyarorszagon alul lenni egyaltalan nem olyan egyszeru, es minel tobben osztoznak minel kisebb vagyonon, annal kisebb lesz a tolerancia.

Tudom, hogy ezt mar megbeszeltuk, es nem akarlak gyozkodni, tisztelem a joszandeku, nyitott hozzaallasodat, de tovabbra is az a velemenyem, hogy a "gyulolkodoket" nem lehet annyival elintezni, hogy buta xenofobok, akik beveszik a kormanypropagandat.

En oszinten hiszek abban, hogy az emberekben nincsen igazi gyulolet, csak egyszeru, onzo lenyek, akik csak akkor fognak tudni megosztani, ha van mit. Aki remenytelennek erzi a sajat helyzetet, es ez Magyarorszagon sok mindenkire igaz, nem fog tudni remenyt adni egy vadidegennek, akiben szinten lehet pont ugyanilyen serelem amugy. En nem vagyok amugy az ordog ugyvedje es en is felek a gyulolettol, de annyira tudok felni, hogy en csak akkor tudok megnyugodni, ha vegleg megertem, hogy honnan ered :D Igy tortent, hogy az eroszakos futball ultrak ferfi vilagaba is beleastam magam, es azota az a velemenyem, hogy ok, es a hozza hasonlo emberek, a menekultellenes gyulolkodok is peldaul, csak akkor nem fognak tobbe problemat okozni, ha az o problemaikat is megoldjuk, ha ok is jarhatnak iskolaba es ok is kaphatnak munkat. Ezek az emberek vesztesek, es Magyarorszagon amugy szelsoseges nezetek nelkul is sokan erzik magukat annak. Ezt orvosolni pont az az eros kozeposztaly kene, ami az egesz vilagon mindenhol elkezdett fogyatkozni. De ezt nem lehet vadidegenekkel potolni egyetlen tarsadalomban sem. Amugy szeretnem, ha igazad lenne, es tenyleg tisztellek, es megeskuszom ra, hogy azt kivanom, hogy barcsak mindenki olyan joszandeku lenne, mint te, de sajnos ez nincs igy, se a magyarok, se az idegenek kozott, es ezzel muszaj foglalkozni elsosorban.

Szoval vegso soron lehet, hogy az ilyen alakok miatt tudott letrejonni a Harmadik Birodalom, mint en, de el se kezdtek volna epiteni, ha a veszteseket nem alaztak volna meg annyira az elso haboru utan, es nem lett volna gazdasagi valsag. Vagyis azt gondolom, hogy ahhoz, hogy ne legyen konfliktus, azt nem lehet ugy megoldani, hogy ne legyetek rosszfiuk es fogadjatok be a menekulteket, elobb ahhoz muszaj foglalkozni a rosszfiukkal, es megoldani az o problemajukat is, hogy utana tenyleg be tudjak fogadni azokat akiknek meg sulyosabb a helyzetuk. En ezt gondolom, hogy ez vezethet a tartos bekehez, de lehet, hogy meg fogom banni, hogy ezt leirtam.

2015.09.02. 16:18:57

@bpetya75: Szerintem mar regen itt a faj szintu kihivas, klimavaltozasnak hivjak, kicsit nagyobb para mint egy biciklis foldonkivuli, ehhez kepest eppen azzal vagyunk elfoglalva, hogy a baconos szendvics vagy a halal kebab vezet-e a vegso megdicsouleshez, es naponta hanyszor es merrefele fordulva elonyosebb-e imadkozni.

2015.09.02. 16:19:36

@mojyo: Igy van, ha a nemetek azt gondoljak - marpedig szerintem azt gondoljak - hogy a szirek, foleg a kozeposztalybeliek, majd elvegzik naluk a rosszul fizetett betanitott munkat, halasak lesznek es minden rendben lesz, akkor rossz uton jarnak... Ez mar a torokokkel sem nagyon mukodott, a szirekkel meg szerintem meg kevesbe fog.

tanato 2015.09.02. 16:37:37

@mojyo: A gyűlölethez nem kell ellenség,gondolj a pirézekre,elég ha van gyűlöletkeltó propaganda.De mint mondják sokan az antiszemitizmushoz sem kell zsidó,ott is elég agyűlöletkampány.És a jelen:AZ ország döntő többségében nem lehet menekültet látni nem akarják MO.-ot elfoglalni,benépesíteni.Csak a tranzitzóna keskeny sávjában Szeged Kecskemét BP. Győr MÓvár Hhalom,om vonalban vannakEnnek ellénere azok is szívből gyülölik őket akik mondjuk Békésben vagy Borsodban vannak,hála kormányunk plakátos,médiás kerítéses gyűlöletkampányának.

nemor 2015.09.02. 16:40:43

@Mirjam2: igen, tudom /nem, most hallom először tőled*
*nem kívánt rész törlendő

ne haragudj, nem tudom, ezzel mit szerettél volna mondani: azt, hogy kétféle ember van: xenofób és nem xenofób; bőrszintől, életkortól, ki- vagy bevándorlási célországtól és motivációtól, földrajzi helyzettől, műveltségi és jövedelmi színvonaltól stb. stb. teljesen függetlenül?

mert ha ezt, akkkor teljesen egyetértünk

(mondjuk nekem ez elég nagy közös metszetet fed le a nagypapám jó ember/rossz ember beosztásával:-))

tanato 2015.09.02. 16:40:51

@mojyo: Az nem igaz hogy nem lehet 3.-ik világból középosztályt szerezni.Rengeteg 3.ik világbeli orvosunk gyógyszerészünk,mérnökünk van.csak őket akkor még integrálni is akartuk,nem elüldözni likvidálni.Mára fordult akocka a kampány hatására sokan fontolgatják közülük is az emigrációt nyugatra,senki sem szeretné ha beszólógatnának,provokálnák őket. nekik vagy a gyermekeiknek.

tanato 2015.09.02. 16:44:13

@Mirjam2: Te nem de a többségnek be van adva hogy félni kell tőlük/megerőszakolják a nőket,gyilkolnak,fosztogatnak,elveszik a munkát,erőszakosan iszlámosítani a karnak stb./ezért is nagy a gyűlölet.Persze egyetlenegy komoly bűncselekmény sem köthető hozzájuk,viszont áldozatok annál többen vannak köztük.

2015.09.02. 16:45:37

@tanato: Dehiszen en is ezt mondtam, hogy a gyulolethez nem kell ellenseg, eleg, ha rosszul erezzuk magunkat a borunkben, es nem akarjuk magunkban keresni a hibat. Ehhez nem kell propaganda, amikor a pirezes kiserlet volt, meg nem voltak plakatok. Ezert mondom, hogy a gyulolkodoktol csak ugy lehet megszabadulni, ha az o problemaikkal is foglalkozunk, hogy kevesbe erezzek magukat rosszul a borukben, es ne masokat hibaztassanak erte.

adg 2015.09.02. 16:47:02

@mojyo: ezzel csak az a baj, hogy nem tudod orizgetni a masok kulturajat. Az adott kiltura addig el, ameddig a nep, akihez tartozik. Aztan mehet a muzeumba, vagy el lehet dozerolni, mint a kozel keleten.
Szoval az europai, vagy nyugati kultura megmaradasanak kulcsa, hogy ne legyen tul nagy pl muszlim tomeg europaban. Ok nem fognak vigyazni a mienkre, az a mi dolgunk.

Szoval hiaba tekintunk egymasra egy fajkent. En pl velem azonos fajba tartzonak gondolom az emberek nagy tobbseget, bar a kornyezetemben latok azert olyanokat, akkrol ezt nehez elhinni. :D De ettol fuggetlenul en sem tudnam az o emlekeiket orizgetni, es forditva sem.
Gondold el, hogy hirtelen europaban eltunne az europai ember, es megjelenne 500 millio muszlim. Teljesen lehetetlen. Forditva is, es nem faji meg xenofob meg egyeb ilyen okorsegek miatt. Ha megorokolned valaki szep nagy, sovennyel korbevett kertes hazat Savannah alson, benne az osszes szarjaval, te sem orizgetned oket, legfeljebb azokat, amik neked is tetszenek, a tobbi kuka.
Vagy ahogy eltunnek a kis falvak regi hagyomanyai, ugyanugy eltunne az osszes europara jellemzo kulturalis elem, pl boy george vagy nena. :D

Na alvas

tanato 2015.09.02. 16:47:45

@Mirjam2: Nem csak az al Jaziira mutatja ezt ,hanem a világ sok tv állomása.Nem teljesen ok nélkül.A szerbek és a görögök is átengedték őket.Mi meg csiki-csukit játszunk velük.Az egész a szavazatszerzésről szól.Az Al Jazira azért veszélyesebb persze mert ezek után tényleg célpont lehetünk magyarok bárhol a világban ilyen ürüggyel.

2015.09.02. 16:47:51

@tanato: Szerintem ennek inkabb az az oka, hogy akkor meg Magyarorszagon is letezett kozeposztaly es nekik igy volt hova beilleszkedniuk, es volt kapacitas is az integraciojukra (mivel nem tobbezren voltak egyszerre.)

adg 2015.09.02. 16:55:36

@mojyo: ja, es nem beszeltem onzosegrol :D

2015.09.02. 17:03:27

@adg: Amit irsz az emlekekrol, az nemcsak a kulturak kozott, hanem egy kulturan is belul ervenyes, en sem tudom az nagyanyaim emlekeit orizni, a kultura mindig alakul, a generaciok, a technologiai fejlodes, stb mind mind alakitanak rajta, nemcsak a bevandorlok. Vagyis a kultura nem vesz el, csak atalakul :) Vigyazni kell ra, ez ketsegtelen, hogy ne alakuljon olyanna, amilyenben nem szeretnenk elni, de ezt nem csak mennyiseggel, hanem minoseggel is meg lehet tenni, vagyis, ha en nem szulok 5-10 gyereket, mint ok, hanem csak egyet es csak neki, vagy akar egyet sem es masok gyerekeinek, vagy felnotteknek probalok atadni valami minosegi szellemi outputot :D

tanato 2015.09.02. 17:05:21

@mojyo: www.investor.hu/news/20150902-a-migracios-hullam-hatasa-az-europai-unio-gazdasagara-munkaeropiacara.html
Na meg akkor nem volt még gyűlölölködés meg iszlám terror sem nagyon,nem volt kérdés az integrációs hajlandóságunk.

2015.09.02. 17:08:53

@tanato:

Kerlek, koltozz olyan helyre, ahol ez a "bekes es kedves" tomeg az ajtod elott tanyazik napok ota. Meglatod, mindjart nem fogsz annyira orulni nekik (tudom ez is a kormany hibaja). Nem tudom, hogy a Keletinel levo tomeg mennyire a szir kozeposztaly vagy mennyire nem, de ugy viselkednek, mint az allatok, sokszor a civilizacio minimalis igenye sincs meg bennuk.

Ami meg az eroszakos iszlamizaciot illeti - ez pl. nekem a maniam es fo bajom veluk - az egyszeruen azt jelenti, hogy jonnek, egyre tobben, es nagyon sokan vannak meg ott, ahonnan a jelenlegiek jottek, es ok nem hajlandok valtoztatni, ragaszkodnak a vallasukhoz es a kulturajukhoz, es mivel egy kulturalisan zart tomeg, ami hajlamos a radikalizmusra is, ha elerik azt a kritikus mennyiseget, nem fogjak toleralni a te es a hasonloan gondolkozok liberalis es humanus allaspontjat, pont az ilyenek lesznek az elsok, akik a poznakon fogjak vegezni.

Persze addig meg sok viz lefolyik a Dunan, eltelik jopar evtized, de ha igy megy tovabb, el fog jonni ez az ido. Egyszeruen azt kellene felfogni, hogy nem lehet beintegralni egy amugy is kulturalisan igen szegmentalt tersegben, mint Europa, egy kulturalisan teljesen bezarkozo nagyletszamu tomeget. Egyeneket igen, de ha sokan lesznek, gettosodnak, bezarkoznak, es eselyed sincs ezen valtoztatni. Aztan ha mar elegen lesznek, egyre agresszivebbek es kovetelozobbek leszenk, foleg a masodik-harmadik generaciok.

Nem hiszem el, hogy mindenki a homokba dugja a fejet, es nem latja mi van mar most pl. Franciaorszagban. De barmelyik masok nyugati orszagot mondhatnam. Evtizedek alatt sem sikerult beintegralni oket a tobbsegi tarsadalomba, meg ott sem igazan, ahol csak kevesen vannak. Tenyleg nem ertem, hogy miert hiszi azt barki, hogy ha meg tobben jonnek, akkor menni fog, ha a jelenleg evtizedek ota itt elok sincsenek integralva...

nemor 2015.09.02. 17:10:24

@mojyo: köszönöm:-)
Szerintem nincs mit megbánnod azon, amit leírtál, mert valós problémákat boncolsz és tények alapján, nem pedig "úgy érzem", "én sem szeretem meg a családom sem" érvek mentén. Ráadásul hiába mondod, hogy te nem vagy ilyen meg olyan, mert végtelenül nyitottan állsz a kérdéshez. Bennem az vált ki különösen tiszteletet irántad, hogy folyamatosan mérlegeled és körbejárod a dolgokat, nem pedig kinyilatkoztatsz (amire pl. nekem is van hajlamom sajnos).
Én is egyetértek veled, hogy jónak lenni jó, és hogy ezt a legtöbb ember így gondolja. Sok akcióval képesek voltunk olyan marcona khmmm... embereket segítő tevékenységbe bevonni, sőt láttam őket párás szemmel is bujdokolni, szóval igen, tudom, hogy így van:-))
Abban is teljes mértékben egyetértek veled, hogy a devianciák frusztrációból erednek.
És nem, nem vagyok naiv, azt gondolom, hogy ma Magyarország a legkevésbé alkalmas a befogadásra az általam ismert országok közül. Ami jelentős szégyennel tölt is el.

Azt is tudom, hogy árral szemben úszok többnyire, de amit ma láttam itt: index.hu/video/2015/09/02/onkentes_orvos_nyugati_menekult/
a fiatal, Izraelben született, amerikai zsidó orvostól, aki most a Nyugatinál ápolja az arabokat :), az a "moral compass", azért mégiscsak mindig segít:-)

bpetya75 2015.09.02. 17:13:11

@mojyo:

A klímaváltozást sokan hitkérdésnek tekintik. Nem egységes a megítélése. Ha egy idegen faj felbukkan nálunk, az elég egyértelmű, hogy olyat tud, amit mi még nem. Ez talán elegendő motiváció lenne egy faj szintű összefogásra. Mást nem tudok elképzelni. Ha elolvad a sarki jég, és eltűnnek a gleccserek, az sem lenne elég hozzá.

2015.09.02. 17:15:09

@tanato:

Es szerintem az nem gyulolet, ha azt mondod, hogy nem szeretnem ha itt lennek, mert nem okos dolog a jovonkre nezve befogadni oket. Ha gyulolnem oket, akkor haborut inditanek ellenuk es tuzzel-vassal uldoznem oket mindenfele a vilagban. En ezzel ellentetben siman annyit szeretnek, ha nem jonnenek ide, mert igy is van eleg gond itt is, es nincs szukseg meg tovabbiakra, plane nem olyanokra, amelyek hosszu tavon komoly negativ hatassal lehetnek a jovomre. Szerintem ez nem xenofobia vagy gyulolet, hanem racionalis helyzetertekeles, a konkluziok levonasa, es velemenyalkotas. De mar jo ideje divat mindenkit megbelyegezni, aki nem uszik birka modra az arral, szoval hozzaszoktam, nem zavar, ezert tudok egyszerre zsidoberenc libsi es komcsi meg naci is lenni, csak az a kerdes, hogy ki melyik oldalrol cimkez...

2015.09.02. 17:20:37

Es ha mar off: ugy tunik az osztrakok celja tenyleg az embercsempeszek keresese, es nem az ingazok szivatasa, ma 50 perc alatt ertem az irodaba ajtotol ajtoig. Ez kb. vasarnap szokott 45 perc korul lenni, amikor nulla forgalom van. Ott vannak a hataron, a kamionokat es kistehereket kiterelik a regi kamion terminal teruletere, atnezik oket, de ugy oldottak meg, hogy attol a forgalom tobbi resze zavartalanul tudjon haladni. Legalabbis Sopronnal ezt tapasztaltam tegnap es ma is.

2015.09.02. 17:21:19

@nemor: Akkor jo. :D Azt en sem gondoltam, hogy naiv vagy, es az mindenkeppen tisztelendo, hogy az arral szemben uszol, es a az izraeli orvos is, meg a tobbiek. En igazabol a szivem melyerol nektek drukkolok, csak aggodom, hogy az ar ne sodorjon el vegul, es ezert en sem megyek a kozelebe. :(

2015.09.02. 17:22:28

@bpetya75: "A klímaváltozást sokan hitkérdésnek tekintik. Nem egységes a megítélése."

Hat epp ez az... ez a legszomorubb az egeszben, hogy meg mindig itt tartunk.

2015.09.02. 17:36:26

Es ha mar itt tartunk:

index.hu/belfold/2015/09/02/a_nemet_nagykovetseg_honlapjan_uzent_a_menekulteknek/

"Merkel közben Berlinben leszögezte, hogy Németországnak nincs felelőssége a Magyarországról vonattal érkező menedékkérők jogi helyzetével kapcsolatos bizonytalanságban."

A nagy budos %&&%$§%%&$!!$%&$$!!-t nincs!! Huu, komolyan kezd elszallni az agyam a nemetekre, gusztustalan, amit csinalnak...

2015.09.02. 17:39:36

@tanato: Atengedtek oket, ezzel egyreszt megszegtek az EU-torvenyeket, masreszt arra batoritottak meg tobb embert hogy az elete kockaztatasaval felkerekedjen Europa fele, harmadreszt raszabaditottak oket Nyugat-Europara, de jo. En ezen a ponton kiszallok a teljesen ertelmetlen beszelgetesbol... Nem tudom mi nem ertheto. Vizet meg plussmacit adni menekulteknek a Keletiben jo dolog, en is adtam (nem pont plussmacit, de a lenyegen nem valtoztat). Ez ami most tortenik, olyan hordereju dolog, hogy messze nem az a leglenyegesebb a tortenetben hogy ki ad, vagy nem ad a Keletinel vizet meg orvosi ellatast. Ha veletlenul a rokonaid, ismeroseid Nyugat-Europaban elnek majd a kovetkezo evtizedekben, tapasztalni fogjak a kovetkezmenyeit annak ami most tortenik, es en a magam reszerol nem hiszem hogy ezek pozitiv kovetkezmenyek lesznek.

nemor 2015.09.02. 17:43:26

@mojyo: nézd. bárki bármit tesz egész életében, mind ugyanoda jutunk a végén. akkor már legyen OK a közbeeső idő, nem?

(én szóltam előre, hogy minden karitasz csupa önzés:-))

2015.09.02. 17:53:41

@nemor: Ez abszolute igy van :)

2015.09.02. 17:57:34

@tanato: "Na meg akkor nem volt még gyűlölölködés meg iszlám terror sem nagyon"

Dehat pont errol szolt amit irtam, hogy ezek a dolgok csak ott tudjak megvetni a labukat, ahol remenytelenseg es frusztracio van. Tobbnyire ez volt elobb, nem a propaganda. Az mar csak akkor jon, amikor a remenytelenseg es a frusztracio tartosnak bizonyul, gyokeret vet, nem lehet lozungokkal felszamolni es kell egy egyszeru felelost keresni.

©________ 2015.09.02. 18:02:06

@tanato: igen, tök érdekes, hogy felénk üresek a határátkelők, se menekültek, se cirkáló ellenőrzés sincs.

tanato 2015.09.02. 18:03:43

@Mirjam2: Hogy mi lesz 30-40 év múlva azt csak a jó Isten tudhatja.Nyilván változni fog a fejlett államok etnikai összetétele.nem kétséges.Hogy bekövetkezik e az iszlám túlsúlyú fordulat az attól függ mennyire nem lesznek vagy lesznek beintegrálhatóak a másod,harmadgenerációsokÉn azért nem aggódok annyira,Pl. Görögország,Szerbia,Bulgária 500 éves betelepítéses muszlim török megszállás alatt állt,mégsem lett egyikből sem iszlám állam.Belül,lelkileg,vallásialg megvédték magukat,ha már fegyverrel nem is volt lehetséges.

tanato 2015.09.02. 18:08:15

@Mirjam2: Ingyen orvosi meg egyéb ellátást adni a rászorulóknak meg mindenképpen felszabadító jó érzéssel eltöltő cselekedet,mégha tényleg iszlám állam leszünk is 100 év múlva/nem hiszem,mi is voltunk 150 évig iszlám uralom alatt/,de a jelen trendek szerint inkább indiai eredetű népességtöbblet lesz akkor.Mindenestre mint a nótában:szeretnénk megmutatni hogy jobb adni mint kapni.

©________ 2015.09.02. 18:11:58

@tanato: még mindig vazsmegyében:)

2015.09.02. 18:18:46

@tanato: Nahat en is pont ezt nem szeretnem, ha Nyugat-Europa ugy nezne ki par ev mulva mint most Gorogorszag, Szerbia vagy Bulgaria. Nem az iszlammal mint olyannal van problema, hanem az ertekrenddel, az eletszinvonallal, stb. Persze hogy te nem aggodsz, mert te es a csaladod ugy tudom nem Nyugat-Europaban eltek, ezert benneteket nem erint a dolog.

tanato 2015.09.02. 18:32:33

@Mirjam2: Azért remélem hogy a bevándorlás azért automatice nem viszi le a fejlett államok életszínvonalát.Inkább a betelepülők szeretnék a sajátjukat emelni.Közvetlen családomból csak néhány fiatal él kint,meg a sógoromék fognak néhány éven belül menni/illetve apu már kint van,/de hogy az én gyermekeim meg az övéik hol fognak élni azt meg már megint a JÓisten tudja csak előre.

tanato 2015.09.02. 18:34:00

@Prielle Kornelia: Ott tényleg nem láttam egyet sem a nyáron. Na a határ burgenlandi oldalán azért igen,ott láttam menekültcsaládokat.

2015.09.02. 18:41:17

@tanato: Hat majd meglatjuk mi lesz, befolyasolni egyikunk sem tudja az esemenyeket, az biztos.

tanato 2015.09.02. 18:48:12

@Prielle Kornelia: Kedden indulna éppen a nagyobbik lányom Spanyolországba egy-két hónapra dolgozni/megnyert egy környezetvédelmi EU pályázatot Valenciában/a Keletiből bécsi átszállással.Természetesen így nem engedem,elvisszük kocsival Bécsbe a nagyállomásig hogy le ne késse a milánói csatlakozást.Azután Genova és hajóval Valencia/.Inkább bebukjuk a kifizetett vonatjegy árát.

tanato 2015.09.02. 19:04:00

@Prielle Kornelia: Egyrészt a környezetvédelmi szervezet kérte a résztvevőket hogy ne használjanak repülőt elvi okokból,másrészt meg a lányom is akarta hogy többet lásson,Milánóban meg Genovában is szét tud nézni néhány órára.

©________ 2015.09.02. 19:32:39

@tanato: ó, értem.
jó lesz neki:)

2015.09.02. 19:46:30

@tanato: Most olvasom hogy egy iskola Bajororszagban, ahol 200 szir menekultet szallasoltak el a tornateremben, levelet irt a szuloknek amiben arra kerik oket hogy a lanyok ne menjenek 'kihivo ruhaban' iskolaba. Na most egesz veletlenul a ferjem gyonyoru tinedzser lanya Bajororszagban jar iskolaba, es nagyon nem orulok neki hogy ilyenek tortennek ott. Az egy dolog hogy en a szabad akaratombol ugy dontottem hogy en pl. atmenetileg ide jovok es fekete szemeteszzsakban jarok az utcan, de nehogy mar a ferjem lanyanak igy kelljen elnie ott ahol szuletett, azok utan hogy europai nok evszazadokon keresztul harcoltak azert hogy ne igy legyen. Es ez csak a jeghegy csucsa.

tanato 2015.09.02. 19:47:45

@Prielle Kornelia: Egy víztisztító valenciai cégnél fog dolgozni,kutatni,azután hozza haza a megszerzett ismereteket.Egy pályázaton nyerte ezt meg ,kap 8 ezer Eurót abból kell kihoznia a két hónapi szállást kaját utazást.Ő Szegeden végzett az egyetemen környezetvédelmi szakon.Utána meg volt kint majd két évet Párizsban,illetve még egyetem alatt is.Milánóban megaLSZIK EGYET utána meg a hajón.Szóval kedden este el kell érje nyolckor a milánói vonatot Bécsben.Ezért nem kísérletezünk a Keletivel,meg az osztrák határral a vonattal.

tanato 2015.09.02. 19:51:24

@Mirjam2: Ez sajnos igaz,de remélem alakulni fog később .

©________ 2015.09.02. 20:01:05

@tanato: mondjuk a helyetekben, ha már úgyis autóval viszitek őket, eljönnék soltnak, majd vagy a hetesen vagy a nyolcason idáig, és itt mennék át valamelyik átkelőn, majd innen fel bécsig.
itt most tuti jó. ott azért bizonytalan, ahogy az ismerősök mesélik.

2015.09.02. 20:12:02

@tanato: Persze, kesobb mar majd eszebe sem jut senkinek hogy 'kihivo' ruhaban jarjon. Tenyleg nagyon naivan allsz hozza ehhez a dologhoz... Es nem te vagy az egyetlen.

tanato 2015.09.02. 20:59:03

@Prielle Kornelia: Igen én is valahol Vasban tervezem az átkelést nem az M1-en

tanato 2015.09.02. 21:09:51

@Mirjam2: Vagy a 3.-ik generációs muzulmán lányok lázadnak fel a régi csadoros hagyományok ellen és járnaK MAJD MERÉSZEBB RUHÁBAN.Ne feledd Törökországban a városi lányok már egészen európai viseletben járnak/láttam pár éve,igaz a falusi lányok meg fejkendőben fürödtek a tengerben/ a bosnyák és albán muzulmán lányok meg még lengébben öltöznek.Az iszlámnak vannak ortodox követői meg liberálisabbak,akárcsak a zsidóknál meg a keresztényeknél.Pl. ismerek azerbajdzsáni muzulmán lányt aki protestáns magyar fiúval kötött házasságot ,Kecskeméten találkoztam vele egy orosz cikkeket áruló üzletben,meg nem különböztetem volna egy magyar nőtől öltözködése alapján.Amikor a vallásról kérdezgettem,mondta hogy muzulmán szülei mecsetbe járnak naponta otthon,de ő már liberálisabb úgy öltözik ahogy MO.-on szokás.
SZóval az iszlám nagy falu, más Saudi meg más Azerbajdzsán meg Bosznia. pl.Én örök álmodozó bízom egy jobb világban.

2015.09.02. 21:22:58

@tanato: Pont nekem nem kell ezt magyarazni, nem Szaudi Arabiaban lattam eloszor muszlimot. Viszont azt hiszem te nem vagy kepben azokkal a folyamatokkal amik konkretan Nyugat-Europaban zajlanak iszlam radikalizalodas teren az ifjusag koreben.

tanato 2015.09.02. 21:45:50

@Mirjam2: Így van,ez lehet veszélyforrás,de bízom hogy a józanabb muszlim európai ifjúság fog felülkerekedni a radikálisokon,.PL. török származású európai terroristáról,nem hallottam még./ettól persze még lehet/

2015.09.02. 21:56:12

@tanato:

Bp. - Győr -Csorna végig autópálya, Csorna - Sopron közút, a határ után nemsokára meg megint autópálya végig. Szerintem ha ki szeretnéd kerülni az M1-et, akkor ezzel jársz a legjobban. Reggel 5 és 8 közt lehet a határon kb 10-15 perc dugó, de 8 után már nincs. Én ma 50 perc alatt értem be Bécsbe háztól házig.

2015.09.02. 22:00:07

@tanato:

Akiket az osztrákok mostanság lekapcsoltak, második generációs törökök vagy bosnyákok voltak kivétel nélkül. Tényleg nagyon nem látod (vagy akarod látni) mi van manapság Nyugat-Európában e téren. És ez alól a második generációs szír vagy afgán sem lesz kivétel...

©________ 2015.09.02. 22:01:50

@tanato: a nyolcas vegig felujitottak, nagyon klassz lett

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.02. 22:02:59

@Mirjam2: én ezt értem, és en se a fehér civilizáció védelmében szültem. Perpill direkt sarkitom a kérdést azok számára, akik kalifatust vizionálnak Európába 100 év mulvara. És úgy is lesz, ha a demografiat nnézzük meg az erőltetett PC-t. Pedig rajtuk is múlik. Nem a szövegelesen fog múlni vagy hogy kinek a kultúrája "jobb". Egyszerűen a számokon. És amint atbillen olyan 20%-on az arány, szerintem onnan jön a lejtő. Annyi embert már nem lehet sikeresen integrálni ha a fejed tetejére állsz se. Szerintem.
Mindezekkel párhuzamosan nem győzöm én se eleget mondani, hogy ettől még nem szabad így bánni emberekkel.

©________ 2015.09.02. 22:04:17

@Ödenburger [Hu/At]: csornanal most nincs tul nagy rend az uton. ott is felujitanak.
es divatba jott a dugo, mert imadjak a kamionok a 86ost, alig lehet atvergodni a varoson.
amig nem lesz rend, en is papanak kozlekedek gyorbe

2015.09.02. 22:13:58

@Prielle Kornelia:

Még egyszer sem volt részem dugóban Csornán mostanság, pedig járok arra eleget.. De lehet csak nekem volt mindig szerencsém. A 8-as elég nagy kerülő Bp. -Bécs Wbh útvonalon, szerintem, főleg hogy az osztrákoknál az A2 Bécs felé viszont elég gyakran beáll és nem kicsit. Az A3 viszont sima ügy, ott lehet haladni. De nekem végül is mindegy...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.02. 22:17:44

@tanato: akik Bangkokban robbantottak múlt héten (20+ halott, nem tudom, mennyi lett a végére), az egyik török (és úgy tűnik, ujgur szál van még a történetben).
Én törökök kel dolgoztam sok évig, de nem mernek az égvilágon semmit általanositani róluk (sem).

2015.09.02. 22:23:00

@tanato: Es miert tenne ezt? Nem kotozkodesbol kerdezem, hanem tenyleg, tudni szeretnem, hogyan lehetne a muszlimokat befolyasolni, hogy a mersekelt iranyt, es ne a radikalisat kovesse?

Az van, hogy van a vilagban most egy iszonyatos gazdasagi egyenlotlenseg, amit a technologia is erosit. A vilag egyik feleben osszeadnak mar ket ferfit es ket not is, mig a masikban meg egy ferfi es egy no sem hazasodhat szerelembol. Ugyanott kislanyokat lonek fejbe, mert iskolaba mernek jarni, mig a vilag masik vegleteben olyan mozgalom indult el, hogy az iskolaba jaras megoli a szemelyiseget es elnyomja a kreativitast. Lehet, hogy regebben tobben eltek szegenysegben, de ekkora kulonbsegek nem voltak, a fejlodes nem volt ennyire gyors, es most veszelyesen kozelitunk ahhoz a szinthez, hogy ez a ketfele valosag mar sehol se fog talalkozni es semennyire sem fogja egymast erteni. Ebben a helyzetben sajnos elegge egyertelmu, hogy ha en kiszakadok az egyik felebol, kb semennyire sem fogom erteni a masikat, es el fogom utasitani annak minden erteket es sokkal inkabb fogok ragaszkodni a regi, radikalis ertekekhez amit az oseimtol hoztam magammal, mert abban legalabb kiismerem magam, foleg, hogy mivel ezt a rendszert nem ertem, eselyem sincs, hogy valaha is a vagyaim szerint ervenyesulhessek benne. A nyugat persze megprobalhat lelassitani, konzervativabba valni, a valosagshowk es a szupermarketek helyett valami jelentessel telibb eletet es spiritualisabb alternativat kinalni, meg egyenloseget, testveriseget ajanlani, es foleg, tudast, oktatast es ertelmes munkat, kenyeret, joletet, es leginkabb remenyt a fiataloknak, es akkor talan, talan kevesebben csatlakoznanak a radikalis mozgalmakhoz, de erre nincsen garancia sajnos, az ellent nem erdemes lebecsulni, mivel az politikai mozgalom, hatalomszerzesi cellal, amely barmire kepes, hogy elerje azt.

nemor 2015.09.02. 22:31:45

@Prielle Kornelia: én hétfőn repülök Bécsből, sztem minimum tripla check-int fogok számolni induláskor. Hétfőnként eddig is kellett dupla, egyszer így is csak úgy nem maradtam le, hogy késett a gép :))

nemor 2015.09.02. 22:31:45

@mojyo: mert ők sem egyformák :)

2015.09.02. 22:41:50

@nemor: Ennyivel azert eddig is tisztaban voltam, de sajnos ez nem valasz a kerdesemre.

Az elobb beszelgettunk, hogy a magyarorszagiak miert intoleransak, es miert rossz dolog propagalni nekik a gyuloletet pluszban. De ugyanezek a forrasok, vagyis a remenytelenseg, frusztracio, stb, az jovevenyekben is lehet, es foleg, a gyermekeikben es az unokaikban is, ha nem kapnak lehetoseget, vagy nem tudnak elni vele. Csakhogy mig a magyarorszagi gyuloletpropaganda viszonylag ujkeletu, a politikai iszlamizmusnak tobb evtizedes, veres multja van, amit nem erdemes alabecsulni, meg akkor sem, ha az ember alapvetoen elfogado es eloiteletmentes.

2015.09.02. 22:44:47

@Dragonlady (Bp, Hun): En ezt nem igy latom, a szamok onmagukban semmit nem jelentenek, hiszen nem vagyunk a szuleink klonjai, nem leszunk belulrol olyanok mint ok, meg akkor sem ha hozzajuk hasonloan nezunk ki. Szerintem pont a 'szovegeles' a lenyeg, hiszen ha egy barhonnan szarmazo, barmilyen szinu ember hozzam hasonlo ertekekben hisz, akkor attol kezdve nincs koztunk problema. Ha sikerulne a nyugati ertekeket vonzova tenni szelesebb tomegek szamara, es ok is elkezdenenek aszerint elni, akkor nem szamitana az adott emberek borszine vagy szarmazasa, a nyugati kultura tovabb elne, fejlodne. Nem az az egyetlen modja ennek hogy a nyugati es / vagy feher embereknek szamszeruen minel tobb gyerekuk legyen.

tanato 2015.09.02. 22:45:51

@Dragonlady (Bp, Hun): És ott is kalifátust meg a nyugati civilizáció pusztulását akarták a muzulmán/török/ terroristák?Thaiföldön?Az ujgurokról persze tudok,a kínai elnyomás ellen robbantottak sokszor,de a baszkok is csináltak ilyet sokszor a spanyolok ellen pedig mind a ketten katolikusok.

tanato 2015.09.02. 22:48:45

@Ödenburger [Hu/At]: Na látod ezt nem tudtam,tényleg volt már Európában hogy törökök csináltak terrorcselekményt?Vagy bosnyák esetleg albán muzulmánok?Mondom nem tudom,de ettől lehetséges.

nemor 2015.09.02. 22:55:29

@mojyo: bocs, nem poénnak szántam, csak mindig bőbeszédűséggel vádolnak, joggal

De a lényeget elmondtam vele. Meggyőződésem, hogy az emberek többsége a világon mindenhol normális "kispolgári" létre vágyik (család, lakhatás, karrier, hobbi stb., kinek mi). A hangos kisebbség meg politikai aktivista vagy akár szélsőséges mozgalom tagja (ld. nálunk). Na ők a veszélyesek, akár iszlám, akár cionista, akár náci vagy egyéb irányzatot képvisel. A többi meg szeretne jó szülő, szakember, szomszéd stb. lenni, amiben én pl simán tudok nekik segíteni. Mindegy, hol születtek :)

Remélem, kiengeszteltek ;)

2015.09.02. 23:12:00

@nemor: Ebben egyetertunk, csakhogy olyan idoket elunk, amiben egyreszt nem mindenkinek jut kispolgari elet (megha dicseretes modon segiteni is probalsz minel tobbeknek elerni :)), illetve az is van, hogy akinek meg jut, az sem feltetlenul elegedett vele, hiszen az IKEA butor es az Audi csak a kenyelmi hatteret nyujtjak a spiritualis kiteljesedesre, de nem adja meg konkretan es effektive az udvozulest amire vagyom, sot, csak osszezavar, es a kerdeseket is nekem kell feltennem, valaszt akkor hogyan is kaphatnek. Es igy ertettem az aggodalmam, ebbol a szempontbol az iszlamizmust azert erdemes kulonlegesebb esetkent kezelni a tobbi szelsoseges mozgalomnal, mert sokkal hatekonyabb az erre fogekony tomegek felszivasaban, hiszen nem mast iger, mint a teljes megdicsoulest es az igazi, foldi lelekkel felfoghatatlan boldogsagot.

tanato 2015.09.02. 23:32:32

@Ödenburger [Hu/At]: Köszi a linket!AZt tudtam hogy sok nyugati csatlakozott az ISIS-hez, törökökről még nem tudtam.Félmilla muszlim a sógoroknál tényleg sok.

adg 2015.09.03. 05:32:14

Na hat tobben is felreertettek. Nem arrol beszeltem, hogy tul kell szulni a muszlimokat. Hanem hogy az eloregedo es erosen fogyo "oslakossag" automatikusan atadja a helyet a betelepuloknek.
Es akkora szakadek van a ket tarsasag kozott, hogy az ujak valoszinuleg soha nem lesznek olyanok, mint a regiek. Hogy ez jo vagy sem, az nezopont kerdese.
De amikor francia meg angol stb orszagban elo tobbedik generaciosok is kovetelik az o valassi eloirasaiknk a betartasat a tobbsegi, sot mas vallasu tarsadalomtol, akkor az azert nem tul biztato. Lasd, oltozzenek a lanyok rendesen, ne legyen az iskolaban diszno, vagy csak halal kaja legyen, legyen sharia londonban es egyeb agyament dolgok. Semmi nem utal arra, hogy a helyzet javulni fog, sot. Most meg csak nehanyan vannak, de mar most kepesek mennyi mindent kiharcolni maguknak. Mi lesz, ha 20-30%-at fogjak kitenni a lakossagnak?

Szoval csak erre gondoltam. Ez igy biztosan nem a jo iranyba megy, komoly konfliktusok fognak kialakulni, pedig most sem tul bekes a helyzet helyenkent. Teljesen igaza van @Ödenburger [Hu/At]: -nek, es ez nem denofobia meg gyulolkodes. Egyszeruen nem passzolnak. Teljesen mas tarsasag, az o ertekeiket jellemzoen szentnek es megmasithatatlannak, mindenki altal tisztelendonek, neha kotelezonek tartjak, a masok ertekeit meg elpusztitandonak kb, de minimum elfogadhatatlannak. Ez igy meglehetosen nehez baratsag.
Ez meg nam zarja ki a segitseget, de mas segiteni a valoban menekulteken, amig konfliktushelyzet van odahaza, netan egy reszuket befogadni, es egesz mas meghivni kvazi barkit barhonnan letelepedni, es kitomni minden tamogatassal, mig ok neha tuntetnek es koveteloznek meg tobbert.

Es nem csak orban tehet rola, meg a xenofob magyarok, mert egy rakas konfliktus van szerte ny europaban is. Kicsit alszent csak a franciak meg a nemetek cirkuszolasa.

A tortenelmi peldak meg erossen santitanak, ha jol emlekszem, nem tul nagy baratsag es elfogadas alakult ki a magyarok es pl a torokok kozt. Es a balkanon sem allandoan gyongyviragszagolgatassL vezetik le a stresszt a nepek. Ezt felhozni peldanak kicsit kontraproduktiv.

Szerintem, szerinem, en velemenyem, stb.

Kivancsi lennek, ha egy afgan, vagy ormeny pl hivatalosan szeretne vizumot kapni pl nemetorszagba, sikerulne-e neki, vagy mekkora cirkusz lenne. Es amikor megkapja, milyen segitseget kapna utana?
Na mindegy...

nemor 2015.09.03. 07:08:50

@mojyo: azt hiszem, olyan idők sose voltak, hogy mindenki jólétben élt, és attól tartok, nem is lesznek.
Én ezt nem a tényleges materiális javakra mondtam, hanem a célokra.
Az "ént" pedig általános alanyként értettem a befogadó attitűdre, nem önfényezésnek szántam.
Az én szememben egyébként bármely vallás hittérítő tevékenysége egyformán taszító, gyilkoltak is szinte mindegyik nevében eleget, szintén valami megdicsőülés-ígéret nevében (keresztes hadjáratok, gályarabság stb.). Szóval továbbra sem gondolom egyik embert különbnek a másiknál, csak individuális minőségében.

tanato 2015.09.03. 08:27:56

@adg: Balkán:Ne felejtsd 20 éve volt a Jugó háború aminek/egyik vezérfonala/ a szent Szerb Föld megtisztítása a túl szapora máskultúrájú muzulmán bosnyákoktól.Ennek érdekében minden eszközt,még a népirtást,etnikai tisztogatást is bevetettek a szerbek.
Nem ismerős a vezérfonál?
Na akkor még Mo.is a muzulmán oldalon állt/meg a kinti magyarok is/ akeresztény szerbek ellenében,A népirtást nem is nézte el a világ,végül a szerbek által istenített Slobodan Milosevics első számú vezér is háborús bőnösként bíróság előtt végezte.

2015.09.03. 08:41:34

@tanato:

Azért a balkáni háború ennél kicsit komplexebb okokra vezethető vissza, és a bosnyákok sem voltak restek, ha a civilek kiirtásáról volt szó. És a horvátoról se feledkezzünk meg, illetve a crnagoracokról (montenegróiak) se. Ott igazából a mai Sziriahoz hasonlóan mindenki lőtt mindenkire, és mindenki követett el súlyos háborús bűncselekményeket. A háború mindenhol szörnyű és mindenhol a civil lakosság szív. Sajnos.

2015.09.03. 08:47:26

@tanato:

És hát a bosnyákok beintegrálása sem lesz Ausztria legnagyobb sikere, nagyjából semennyire nem sikerült, hiába európaiak, a vallási szokásaikhoz tíz körömmel ragaszkodnak, nagyrészük elutasít minden integrációt, néha több baj van velük, mint a törökökkel.

DieNanny CH 2015.09.03. 08:58:26

@Ödenburger [Hu/At]:

"A 8-as elég nagy kerülő Bp. -Bécs Wbh útvonalon,"

Tanato nem Bp-n lakik, hanem Bács-Kiskun megyében. (Vagy arrafelé...)

©________ 2015.09.03. 10:21:39

@Ödenburger [Hu/At]: mondjuk elkerulte a figyelmedet a kiindulasi pont, es az hogy solt iranyat javasoltam (mint altalamjol ismert utvonalat)

Amugy
444.hu/2015/09/03/megszunt-a-vasuti-osszekottetes-magyarorszag-es-nyugat-europa-kozott/

Meg

krikszimasik.blogspot.hu/2015/09/kommentaljam-vagy-ne.html

tanato 2015.09.03. 10:39:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Így van valszeg a8-as úton megyünk.

adg 2015.09.03. 10:43:21

@tanato: Vagyis nem tamasztja ala, hogy az ennyire eltero kulturak keverese jo otlet lenne.

tanato 2015.09.03. 10:47:45

@Ödenburger [Hu/At]: A fő fornt a szereb bosnyák volt ott volt a legtöbb halott és atrocitás.A második a szerb horvát háború volt.
Egyébkénrt akkor is a civil lakosság menekült,sokan Mo.-ra is és nemcsak a magyar nemzetiségűek.Pl. dél Baranyába sok muzulmán is.A háború után hazamentek,de néhányan itt ragadtak.Van egy nagyon szép dzsámijuk Siklóson.Egy 500 éves török dzsámi amit edig raktárnak használtak,visszakapván eredeti funkcióját,szépen felújították/török állami segítséggel/.Tava ly mi is megnéztük a Malkocsoglu dzsámit/eredeti építtetője a Szulejmán sorozatból ismert Malkocsoglu Bali bég.Aktív dzsámi ma is.Nagyon szép.Egyébként érdekesség akkor is kvótáztak a menekültekkel az államok,még Izraelbe is jutott muzulmán bosnyák menekült,külön táborokba.A palesztinok be is jártak hozzájuk közös imára meg haverkodni.,kártyázni,gyerekkel játsazni stb.

tanato 2015.09.03. 10:49:12

@adg: Az már 500 éves keveredés volt.Jugoszláviában még jól együttműködtek a szétesés után viszont folyt avér.Legalább 300 ezer halott és kétszer annyi sebesült volt.

tanato 2015.09.03. 10:52:25

@Ödenburger [Hu/At]: A legtöbb népirtó háborús bűnös viszont szerb volt.Válogatás nélkül ölték a civil lakosságot pl. Szarajevót a környező hegyekről.De mondom,akkor a nyugati világ a muzulmánok pártján állt,élen az USA-val és a végén szétbombázták SLobó országát.De nem volt kár érte,az tényleg egy fasiszta, diktataúra volt komm.mezben,a magyarokat is ölték.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 11:10:50

@Ödenburger [Hu/At]: @tanato: @adg: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
látom még mindig itt vagytok.

Nehéz másról beszélni. Nekem most főleg, hogy hazajöttem a lányommal, megint. Sokan azt hitték, hogy nem fogunk visszajönni, pedig mindenki tudta, hogy csak két hónapra megyünk New Jerseybe.
Most nagyon azt harsogják, hogy szeptember közepétől biztos nagy mértékben lecsökken a határátlépők száma.

Egyébként még annyit, hogy én most az M1 t nézem, amit nem szoktam egyébként, de pl az ATV t is szerettem volna látni, de hát mit mondjak, amíg az M1 en folyamatos tájékoztatás van, addig az ATV n a Hurrá nyaralunk műsora ment....no komment.

Még annyit akartam mondani pl neked Ödenburger, hogy veled kapcsolatban elfogult vagyok, mert mindig megvéded Magyarországot és nagyon szeretem a hozzászólásaid, mert érdekesek, de könyörgöm nem lehetne egyszer elvonatkoztatni attól a k.....va politikai helyezkedéstől, ami mindig előkerül.
Azt el tudja valaki képzelni, hogy egyszerűen próbálják a politikusok tényleg megoldani a helyzetet? Én el tudom, de lehet csak arról van szó, ennyire naív vagyok.

Barátnőm egyébként azt mondja, aki Németországban él, hogy az a 800.000 bevándorló (hogy ennyi lesz e tényleg, azt ki tudja) amiről beszélnek simán elfér majd a 80milliós Németországban, mert van is igény a munkájukra.

soad1221 2015.09.03. 11:15:53

@adg: ez a gyöngyvirágszagolgatás nagyon betalált .. :D azóta röhögök... :D
köszi

Bredpitt Monika 2015.09.03. 11:18:53

@adg: Szoval csak erre gondoltam. Ez igy biztosan nem a jo iranyba megy, komoly konfliktusok fognak kialakulni, pedig most sem tul bekes a helyzet helyenkent. Teljesen igaza van @Ödenburger [Hu/At]: -nek, es ez nem denofobia meg gyulolkodes. Egyszeruen nem passzolnak. Teljesen mas tarsasag, az o ertekeiket jellemzoen szentnek es megmasithatatlannak, mindenki altal tisztelendonek, neha kotelezonek tartjak, a masok ertekeit meg elpusztitandonak kb, de minimum elfogadhatatlannak. Ez igy meglehetosen nehez baratsag.

Nem örülök neki, hogy ide jutottam, de én is egyetértek vele.

Biztos emlkészik még mindenki a svájci népszavazásra

hu.wikipedia.org/wiki/Minaret%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9si_tilalom_Sv%C3%A1jcban

Akkor fújtak mindent a svájciakra, milyen kirekesztőek, meg stb.
Hát én erre akkor is azt mondtam, hogy legyen csak Svájc olyan amilyen mindig is volt. Ha én oda akarok menni, akkor nem minareteket akarok látni, hanem alpesi tájakat és tartsa meg m inden ország a saját identitását.
Sajnos ez a hajó elment már úgy tűnik Európában. Nem lehet megakadályozni a keveredést.

adg 2015.09.03. 11:38:30

@Bredpitt Monika: most eloszor hallotam, hogy megemlitik a hirekben magyarorszagot. Epp hazafele buszolok, es a hirekben a keletinel rekedt ezrekrol beszeltek. Szokatlan. Hat ez van. Hires lett az orszag.

@soad1221: megenni nem jo, mert mergezo. :))

Bredpitt Monika 2015.09.03. 11:50:31

@tanato: ,A népirtást nem is nézte el a világ,

Hát azért egy darabig elnézte, és úgy látom mindig elég sokáig el bírja nézni..........

Bredpitt Monika 2015.09.03. 11:51:20

@adg: Inkább hírhedt, mint híres, úgy tűnik, sajnos.

adg 2015.09.03. 11:59:36

@Bredpitt Monika: nem volt benne negativ felhajg. Teljesen targyilagos volt. Csak elmondta, hogy par ezer ember varja, hogy tovabb uazhasson becs fele.
Nem volt sem orvanozas, sem keritesezes, semmi.

2015.09.03. 12:14:50

@Bredpitt Monika:

"Barátnőm egyébként azt mondja, aki Németországban él, hogy az a 800.000 bevándorló (hogy ennyi lesz e tényleg, azt ki tudja) amiről beszélnek simán elfér majd a 80milliós Németországban, mert van is igény a munkájukra. "

Az a baj, hogy a nemetek meg mindig itt tartanak, keptelenek elfogadni a realitasokat. Ha az elmult 40 evben (kb a 70-es kozepetol importaljak a munkaerot nyugatra) nem sikerult erdemben beintegralni a tomeget, akkor az ujabb erkezoket miert sikerulne? Nem a jelenlegi keszleket kellene egyszer felhasznalni, es csak utana betarazni ujakat? De lehet, velem van a gond...

A masim problema, ami ma mar kristalytisztan latszik: odakoltozott a torok (bosnyak, akarmi, szabadon behelyetesitheto) Ausztriaba/Nemetorszagba, a nyemvet valamennyire megtanulta, de kepzettseg nelkul jo esetben csak alulfizetett munkakat tud elvallani, emiatt az osztrakokhoz kepes szegenyesen el o es a gyerekei is, kiszorul az olcsobb varosreszekre, es minel tobben szorulnak ki, az osztrakok annal kevesbe koltoznek oda, viszont annal tobb torok es bosnyak koltozik oda, es maris kesz a getto. Lasd Becs egyes varosreszei, pl. Favoriten vagy Meidling egyes reszei. A helyi iskolakban tobbsegben kerulnek a bevandorlo gyerekek, az osztrakok nem adjak oda a gyerekeiket, inkabb elviszik masik keruletbe, maris kesz a szegregalt oktatas a gettokban.

Ha kikerulnek az iskolabol altalaban az oktatas szinvonala miatt elmaradnak az osztrakoktol, eselyuk sem nagyon van egyetemre menni, meg igazabol penzuk es igenyuk sem nagyon van, de ez masik kerdes, a lenyeg, hogy maris elertunk a problemahoz: egy csomo magat kirekesztettnek tenkinto tinedzser, aki egyebkent itt nott fel es legtobb esetben osztrak allampolgar. Es jon az IS predikatora, elmeseli, hogy neked az apad es a nagyapad hitet kell vedened a hitetlenekkel szemben, akik egyebkent is csak diszkriminalnak es bantanak teged (arra senki nem emlekszik mar, hogy a szuleiket meg befogdtak), identotast es ideologiat a redikalizmusra amugy is hajlamos fiataloknak. Es maris kesz az iszlam terrorista.

Es ha az elmult 40 ev alatt nem sikerult erre megoldast talalni, ketlem, hogy most hirtelen sikerulni fog.Eleve a nemet orulnek az olcso munkaeronek, aki majd elvigzi az alja munkat, vagyis visszaertunk a kiindulo pontra, tovabb novelik a szegeny es szegregalt reteget, aki majd kitermeli a tovabbi terroristakat. Csak ezt valahogy senki nem akarja tudomasul venni.

2015.09.03. 12:26:49

@nemor: Ebben abszolute egyetertunk :) Emberek kozott en sem teszek kulonbseget. A felelmet magyaraztam megint, hogy miert tartunk a vallasi szelsosegek ternyeresetol. Szerintem van okunk ra es foglalkozni kell vele.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 12:31:16

@Ödenburger [Hu/At]: Érdekes amit írsz, de arról biztos lehet vitatkozni, hogy találják meg a terroristák az újabb és újabb nagyon fiatal elszánt őrülteket. Pont erről beszéltünk valakivel a napokban. Vannak a olyan fiatalok is, akik egyszerűen függetlenül attól ,hogy milyen vallású családban nevelkedtek elkallódnak és pont ezeket az elkallódó vagy elkallódni készülő fiatalokat is megtalálják, akik egyébként nem gettókban élnek, hanem látszólag normális családokban.

Engem megijeszt a vallásuk. Nekem itt van Nigériai család ismerősöm a házunk mögötti szintén 10 emeletes házban, három gyerekük van, nagyon szeretem őket, ők keresztények egyébként. Szeretem , hogy itt vannak, nekem alapjáraton semmi problémám a sok nemzet együtt él képpel, de itt nagyon ki fog lógni a lóláb, én is úgy látom. Én meg vagyok riadva, az az igazság.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 12:33:52

@adg: annak örülök, hogy a tájékoztatás korrekt, na nektek nincs mitől félni, úgy látom , talán ezért is korrekt a tájékoztatás, kiváncsi lennék, hogy mi lenne, ha a ti bőrötök is érintve lenne, egyébként erről jut eszembe, most mondta valaki, hogy az ausztrál miniszterelnök is megjegyezte már hogy a kerítés nem méltányos, igaz ez?

Bredpitt Monika 2015.09.03. 12:41:47

Ja, és még valami. Most hallottam tegnap, hogy Dánia is reagált, felére csökkentik a menekülteknek járó segélyt, ezzel kicsit letörve a lelkesedését azoknak akik a magas összegű segélyekre számítanak. Na, miről beszélünk? Lehet szidni minket, itt most meg van ijedve mindenki, azt hiszem.

adg 2015.09.03. 12:53:49

@Bredpitt Monika: nem tudom, hogy mondott-e ilyet, es ha igen, akkor mo-nak celozta-e. Szerte europaban vannak keritesek, csak az mas. Mindig mas. Alszent francia szerint a calais melletti kerites azert nem olyan, mint a magyar, mert az nem a menekultek ellen van, hanem magantulajdont ved. Erted??
Mondjuk a magyar is, mert a kerites melletti foldek valoszinuleg magantulajdonban vannak. :)

Egyebkent ausztraliat elegge rendesen megtalaltak a menekultek. Komoly problema volt, rengetegen jottek, es nagyon sokan fulladtak vizbe. Csak megoldottak a kerdest, es vege lett a menekultaradatnak egyik pillanatrol a masikra. Mondta a miniszterelnok, hogy szivesen segit europanak, de kb lefasisztaztak nehanyan, es elhajtottak a rakba. Mondjuk az a csonakosokra lett volna elsosorban jo, most meg a szarazfoldi erkezes a divat, bar ott is megoldhato lenne.

tanato 2015.09.03. 13:12:13

@Bredpitt Monika: Elnézte egy jó darabig,de azután néhány nap alatt befellegzett a szerb vezetésnek és jött a nemzetközi bíróság.
Na de amiért emlegettem a Jugó háborút,csak azért hogy nem kell 44-ig visszamenni népirtásér ügyben elég ha 20 évet megyünk vissza.Semmiféle szent ügy nevében/zsidó viléáguralom elleni harc 44-ben vagy SZerbia szent földjének iszlámtalanítása 94-ben stb/ nem adhat felhatalmazást ,civil fegyvertelen lakosság elleni tömeges erőszakra kivégzésekre.

2015.09.03. 14:00:03

Nekem ma reggel sikerult rettegest keltenem 30 muszlimban. Dolgozatot irtunk! :))) A lanyok iszonyuan meg voltak remulve, de mar megnyugodtak.

A mostani bevandorolni szandekozo tomegekben engem pl. nem az zavar hogy megtamadhatnak (sokkal jobban felek ilyen tekintetben az antiszocialis nyugati drogos fiataloktol), hanem ennel sokkal hetkoznapibb dolgok, pl. hogy egy generacio alatt lerombolhatjak azt a fejlodest amit Nyugaton sok generacio alatt ertek / ertunk el nok, melegek jogai es vallasszabadsag, szekularizacio tekinteteben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.03. 14:54:27

Na most ezt magyarazza el nekem valaki mert nem értem.
Ha tovabbengedjuk a menekülteket, mert az a szabály, hogy itt kéne feldolgozni a kerelmeiket, akkor az a baj.
Ha még itt akarjuk tartani őket, ld keleti, Bicske, akkor az a baj.
azt értem, hogy el van cseszve a helyzet, de most mit is kér számon rajtunk a nyugati sajtó, mit kellene csinálnunk? Akaratuk ellenére táborba zárni egy csomó embert? És akkor ha balhét csinálnak, kinek a hibája?

tanato 2015.09.03. 15:15:48

@Dragonlady (Bp, Hun): Emlékezel még a Páneurópai Piknikre?Sopronpusztán, 26 éve volt.

tanato 2015.09.03. 15:28:23

@Ödenburger [Hu/At]: Én is nézem majd percenként,igaz most mennem kell dolgozni mindjárt.

tanato 2015.09.03. 15:37:12

@Dragonlady (Bp, Hun): Kérdesedre azt válaszolom,nem biztos hogy a gazdag uraságok terített asztalához igyekvő nyomorgó éhezőket bottal elhajtó fogdmegeket,zsandárokat nagy tisztelet övezné még a gazdag uraságok részéről sem a későbbi időkben mégha a zsandárokat ők is fizetik.Sőt ha az elhajtási akció következtében több éhezőt agyonvernek,az uraságok teljesen mosni fogják is a kezeiket/Gonosz durva zsandárok,mi nem adtunk utasítást a durvaságokra, ölésre/
SZóval a gazadag országok nagyon kétszínűek mint mindig pl. 56-ban is.
Véleményem a zsandároknak szólóan,próbáljanak először puha módszerekkel dolgozni,de ha nem megy nem kell közéjük lőni,inkább elengedni mégha később az uraságok rosszallását is kivívják.Még mindig az lesz a kisebbik bajuk a fogdmegeknek.

2015.09.03. 16:49:22

@Dragonlady (Bp, Hun): Hadd magyarazzam meg a nyugati sajto szempontjabol: azt kene csinalni, hogy mindenkit viraggal fogadnak es legkondis busszal ujepitesu, teljesen felszerelt lakasokba visznek a magyar hatosagok, majd 150 euro zsebpenzt adnak nekik fejenkent es havonta, hogy eszukbe se jusson tovabbvonulni Nyugat-Europa fele. Ez a megoldas az Al Jazeera tudositoinak is szimpatikus lenne, es csupa jo dolgokat mondananak Mo.rol.

2015.09.03. 17:14:34

@Mirjam2: :D

Amugy nekem az mar eszembe jutott, hogy a hataron welcome drinkekkel kene fogadni ezt a sok embert, ugyis kempingeznek mar mindenhol, a palyaudvarokon meg a parkokban, szoval igy a fotok alapjan tiszta fesztival feeling lehet mar amugyis, igazan nem kene mar sok egy rendes partihoz, es akkor aki megissza az ingyen felest, az minden bizonnyal sikerrel integralhato, tehat maradhat, aki nem fogadja el viszont, az sajnos tul komolyan veszi a vallasat, potencialisan radikalizalhato, tehat nekik sajnos menniuk kell, de adnank nekik vizumot egy masik, bekes iszlam orszagba, amelyikkel megegyeztunk igy elore, hogy a nem-ivokat befogadja. Es akkor igy raadasul az ingyen piatol az egesz sokkal nagyobb buli volna, a csovik biztosan orulnenek, vegulis ok a kemeny mag akik mar a migransok elott is a parkokban aludtak, a szkinhedeknek meg ekit kene adni ingyen, de nem ilyen jozsefvarosi szart hanem rendes jominosegut, hogy ok meg ne gyuloljenek tovabb, hanem megteljen meleg szeretettel a szivuk es olelgessek a menekult kisgyerekeket es focizzanak veluk es rajzoljanak szivarvanyokat az aszfaltra. Es akkor a rendoroknek meg csak az lenne a dolguk, hogy a nagyon kesz embereket bevigyek a detoxba, a hadseregnek meg csak, hogy logisztikailag elosztogassak az alkohol meg az eki keszleteket, hu de keszen lennenk teljesen, johetne a Manu Chao ingyen koncertet adni, raadasul nem ordibalnanak rank tovabb a l*beralis nyugatrol, mert megvalositanank a 60as evek ota dedelgetett almukat, es egy hatalmasnagy Woodstockot csinalnank az egesz kontinensbol 500 millio resztvevovel, megvalosulna az anti-establishment establishment, Amerika is bekaphatna meg a tobbi haboruzo orszag is, hogy mi itt Europaban micsoda fesztivalt mereszelunk csinalni, es kuldenenk szerte szejjel a vilagba az iszonyatos kesz party fotoinkat, hogy pukkadjatok meg rohadekok. :D

nemor 2015.09.03. 17:41:21

@mojyo: végre a megoldás:-)))))) te nagyon kész vagy, de nagyon. a piateszten behaltam [zokog]

XD peace, flowers, freedom, happiness XD

**mimi** 2015.09.03. 17:54:27

@mojyo:

:)))))))))))))))

ezt közhírré kéne tenni......

M. Péter 2015.09.03. 17:59:23

@Mirjam2: Havi 150 euró kevés lesz, legyen inkáb heti 150.

tanato 2015.09.03. 19:41:15

@tanato: Na ebből mi lesz ha tényleg jönnek az osztrák civilek.,mondjuk 1000 fő.felveszik a menekülteket és a magyar rendőrök meg letartóztaTJÁK őket embercsempészésért,magyar bíróság meg magyar börtönökbe küldi őket.Mondjuk ezret.lesz e reakciója?

©________ 2015.09.03. 20:29:45

@tanato: 2

Szerintem nem az. Nem all meg atenyallas.

Embercsempészés

353. § (1) Aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az embercsempészést
a) vagyoni haszonszerzés végett, vagy
b) államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva
követik el.
(3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az embercsempészést
a) a csempészett személy sanyargatásával,
b) fegyveresen,
c) felfegyverkezve,
d) üzletszerűen vagy
e) bűnszövetségben
követik el.
(4) Aki embercsempészésre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Jogellenes tartózkodás elősegítése

354. § (1) Aki
a) az Európai Unió tagállamának,
b) az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam vagy
c) az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam állampolgárával azonos jogállású állampolgár államának
területén történő jogellenes tartózkodáshoz vagyoni haszonszerzés végett segítséget nyújt olyan személy részére, aki ezen államok egyikének sem állampolgára, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki vagyoni haszonszerzés végett külföldi személy magyarországi jogellenes tartózkodásához nyújt segítséget.

-----
Ha atviszik oket, es az osztrak btk azt bunteti, akkor igen.
De akkor is ott.

Itthon max ha kiserletet tesznek a hataratlepesre.

©________ 2015.09.03. 20:41:28

@tanato: nagyonszivesen.

De sorra jonnek uj hirek, nem gyoznem linkelni.
Indulas elott tajekozodjatok
Vasnepe.hu
vaol.hu
Nyugat.hu

2015.09.03. 21:32:11

@tanato: A haborus Mo.rol akarjak 'kimenteni' a menekulteket? :) Titeket mikor fog kimenteni valaki? Azt erted hogy az EU-torvenyek, es nem magyar torvenyek miatt kell Mo.on maradniuk azoknak akik ott leptek be menedekkerokent az EU teruletere?

2015.09.03. 21:36:08

@M. Péter: Tenyleg, most hogy mondod, ez a minimum.

tanato 2015.09.04. 07:34:13

@Mirjam2: Én ugye szakmámnál fogva mindig a szenvedő fél sorsába kell képzeljem magam,hogy megértsem mit is akar tőlem a napi munkám során.Na most ha azon családok helyzetébe képzelem magam akik most kutyaszorítóba kerültek,nekem is jólesne ha valaki kimentene.Szíriába szerintem már nemigen van visszaút,igazán tovább sem tudnak menni törvényesen útlevéllel,így marad a szürke zóna a menekülés.Mert menedékkérelmét egynek sem fogják pozitívan elbírálni a magyar hatóságok az ezer százalék,ez sajnos így volt már a kampány előtt is évekre visszamenőleg.Hogy háború miatt kimentene e valaki?
Ha zt nem is ne kvótarendszer szerint befogadták 56-ban a m agyarokat a világban,meg a délszláv menekülteket is keresztényt muzulmánt vegyesen a Jugó háború idején.

tanato 2015.09.04. 07:46:32

@Mirjam2: Egyébként megértem az aggodalmaidat,nem szeretnél muzulmán államokat látni később Európában.Én sem,sem a sariát nem szeretném persze.Az viszont egyáltalán nem zavarna ha volna működő mecset pl. a kisvárosomban/mint írtam Siklóson is van aktív muzulmán imahely./Van nekünk katolikus,református templomunk,nagyon jól működő zsinagógánk is,meg baptista,Jehova tanúi,szombatista működő kistemplomok.Ha a muzulmánok betartják az ország törvényeit/egynejűség,női egyenjogúság, stb./akkor valamennyit elbírna még az én 25 ezres kisvárosom is.Néhány tíz fő aktív körbemetélt muzulmán lakosunk van már persze,néhányan már Hadzsi is közülük.Egyébként 100 év múlva nagy valószínűséggel roma városom lesz a jelenlegi trendet figyelembe véve.
De mint írtam még erőszakos muzulmánosítási és betelepítési kíserlet ellenére sem lett 500 év alatt sem Albánia,sem Szerbia,sem Görögország,sem BUlgária iszlám állam,na jó persze balkáni életszínvonallal,meg sok muzulmán beütéssel,ételek,guggolós WC stb.De megmaradtak kereszténynek.

2015.09.04. 07:55:32

Kiváncsi leszek mi lesz ebből a menekülteket kiszállítós osztrák cirkuszból. Én a magyar kormány helyében hagynám, hogy vigyék őket... Majd az osztrákok és a németek játszák le az osztrák hippikkel, hogy akkor most hogyan is tovább. Ez egy nagyon jó lehetőség Mo-nak, hogy kicsit javítson az imidzsén. Ha viszont elkezdenek keménykedni, abból nem lehet jól kijönni.

Így utólag nézve, hogy mi lett az egészből, az első nap meg kellett volna nyitni a Németországba tartók előtt a határt, menjenek Isten hírével, a kétszínű osztrákok és németek meg kezdjenek velük, amit akarnak. De akkor meg az lenne a baj.

2015.09.04. 07:58:19

@tanato: Egyaltalan nem biztos hogy nem fogjak pozitivan elbiralni a kerelmuket Mo.on ha valoban Sziriabol jottek eredetileg. Az a helyzet hogy nagyon sokan nem onnan jottek. Ja es a legtobb nem 'csalad', hanem egyedulallo fiatal ferfi.

56 teljesen mas helyzet volt mint a mostani. De tenyleg feleslegesen magyarazok, majd meglatod hogy erzed magad ha neked vagy a gyerekeidnek mondjak hogy nem lehet pl. karacsonyfat allitani az iskolaban, a lanyok uljenek kulon az osztalyterem hatso reszebe (megtortent Angliaban), ha neked lesznek a tarsashazban szomszedaid rengeteg gyerekkel akik a folyoson latszanak egesz delutan, ha a te gyerekeid vagy unokaid jarnak olyan egyetemre ahova rendszeresen jonnek toborozni radikalis iszlam csoportok, stb.

2015.09.04. 08:00:43

@tanato: Nem, nem erted, mert nem eltel Nyugat-Europaban es nem latod hogy mik tortennek ott. Ennyi.

2015.09.04. 08:07:36

@Ödenburger [Hu/At]: Ezzel az a gond, hogy a fel vilag Nemetorszagba tart Mo.on keresztul. Ha par ezret atengednek az egyik nap, abbol hamarosan az lesz hogy minden nap ezrek jonnek, es pl. rajtuk kivul mindenki masnak teljesen hasznalhatatlanna valik a Keleti es a nemzetkozi vonatok egy resze. De persze sokak szerint ez sem problema (nem rad gondolok)...

tanato 2015.09.04. 08:22:48

@Mirjam2: Én sem akarnék itthon/sem/ iszlám törvénykezést,de szerintem aq nyugatiak sem szeretnének mondjuk pl. borsodi cigány többségű településeken élni szinté sok hangoskodó gyerekes szomszédokkal.Ráadásul ott a színesek egy jelentős része beilleszkedett,sok orvos,rendőr,mérnök,tanár,rendőr stb van színesekből ami itthon sajnos nem mondható ela romákról.

tanato 2015.09.04. 08:27:22

@Mirjam2: Nem egy malomba őrölünk.Van egyszer egy harc a nemzetközi sokszor iszlám terrorizmus ellen világszerte,nemzetbiztonsági eszközökkel,rendőrséggel stb.
meg van a másik a háborús övezetből menekülő elsősorban családokkal val humánus bánásmód/vagy nem humánus/ és a a menekültcsaládok ideiglenes néhány esetben végleges befogadása.A kettőt nagyon nem kéne összemosni.

tanato 2015.09.04. 08:31:57

@Ödenburger [Hu/At]:@Mirjam2: Persze hogy jobb lenne átengedni őket,a görögök is ezt csinálták,csinálják hisz hozzánk is onnan jönnek keresztül.Mégis mi lettünk a gonoszok.Mint írtam a gazadag uraságokról a kastélyparkban terített aszatloknál a kastélyparktól bottal a szegény éhezőket elzavaró fogdmegekről.Nem biztos hogy az a fogdmeg jár jobban később aki nagyon keményen lép fel a nyomorultakkal szemben.

2015.09.04. 08:39:38

@Mirjam2:

Én tényleg kezdek eljutni oda, hogy Nyugat-Európa megérett a pusztulásra. Beleolvastam a fuvarozós osztrák FB csoportba. Ezek egyszerűen nem normálisak. Komolyan megérdemlik, hogy vigyek őket, mi meg húzzunk kifelé ebből az EU-ból, amíg meg lehet. De egyébként megy az osztrákoknál is az adok kapok rendesen, itt is legalább annyian nem örülnek az akciónak, mint amennyien igen. Tanulságos olvasmány minden ezzel kapcsolatos fórum es FB csoport... És egyre biztosabb, hogy a következő választás után nehéz lesz az FPÖ nélkül kormányt alakítani Ausztriában. Kiváncsi vagyok, akkor hogy fogjak fasisztázni Mo-ot. Most ugyanis ez a divat...

2015.09.04. 08:41:39

@tanato: Azert nem erted hogy mirol beszelek, mert a valosaggal szemben hirekbol tajekozodsz. Papiron van a 'nemzetkozi terrorizmus' elleni harc, a valosagban van egy folyamat ami a teljesen hetkoznapi emberek kozott megy vegbe ma Nyugat-Europaban es a vilag mas reszein. Ennek semmi koze a borszinhez - egyebkent egy egesz csomo muszlim ma mar europai, es pl. a szirek egy resze is szinte 'feher', ez nem borszin vagy etnikum kerdese. A romakkal kapcsolatos 'problemak' - amik nagyreszt a melyszegenyseggel es diszkriminacioval kapcsolatos problemak - nem veszelyesek a nyugati civilizaciora es ertekrendre. A fekete keresztenyek, az azsiai hinduk stb. bevandorlasa szinten nem. A 'radikalis iszlam' egy politikai es tarsadalmi mozgalom, ezt @mojyo: fogalmazta meg nagyon jol. A szerencsetlen, haboru elol menekulo szirek, meg meg egy csomoan masok, csak babuk ebben a sakkjatekban.

Nekem ez most tenyleg az utolso hozzaszolasom ebben a temaban, mar eddig is feleslegesen vesztegettem ra az idot.

2015.09.04. 08:46:27

@tanato:

Nem tudom eldönteni, hogy ennyire naiv vagy, vagy ennyire nem rendelkezel információkkal arról, hogy mi megy nyugaton, ami egyébként nincs benne a nagyon polkorrekt nyugati sajtóban, mert megzavarhatná a befogadó liberális nyugati társadalom emberének lelki világát, és disszonanciát okozna a lelkecskéjében...

2015.09.04. 08:49:28

Egyebként nemrég olvastam egy statisztikát, miszerint pl. az osztrák rendőrök túlnyomó többsége FPÖ szavazó. A burgenlandi FPÖ vezető is rendőr volt, és nem egy ex-rendőr van a soraikban. Sajnos nem sikerült kigúgliznom, lehet nyomtatott sajtóban olvastam, pedig be akartam linkelni ide.

Mr Long 2015.09.04. 08:49:57

@tanato: "guggolós WC " Na az baszna be, hogy olvasok ott ujsagot????

tanato 2015.09.04. 09:30:28

@Mirjam2: @Ödenburger [Hu/At]: Oké tényleg elbeszélünk egymás mellett,abban igazatok van a nyugat kétszínű,egyrészt van iszlámellenes hangulat ott is,/meg vannak,voltak iszlám terrorcselekmények/másrészt viszont minket lenáciznak,és befogadják a muzulmán menekülteket.Ez tényleg így van.
Viszont,a fenyegető iszlám veszély ellenére még mindig innen húznak el a fiatalok milliószám /K-Európa/Nyugatra,mert azért nemcsak iszlám betelepedésről szól azért Nyugat Európa.Ugyan több év elteltével egy jó részük szintén nem jó, szemmel néz az ottani muszlim kisebbségre,ennek ellenére nem akaródzik hazajönni az iszlám-mentes Mo.-ra vagy Lengyelországba.
Hogy a szélsőjobb mennyire lesz meghatározó Nyugaton az még a jövő zenéje,ha annyira mintpl.Fr.-oban nem lesz olyan aggasztó nekik mint ha nálunk a Jobbik nyer 3 év múlva.
de a lényeg az itthoni iszlám ellenes hangulat sajna a kormánykampány miatt alakult ki,azelőtt nem volt,addig a szélsőjobb szinte szövetségesnek nézte őket a zsidó világuralom elleni harcban.És ami még szomorúbb azn ország nagy része tényleg elhiszi hogy a kormánypárt Mo.-ot és Európát akarja megvédeni a muzulmán agresszió ellen/meg még sok kinti magyar is pl. Te Mirjam/közben meg egy jól kifundált szavazatszerzési aljas akció az egész,színtiszta választási harc.

tanato 2015.09.04. 09:32:55

@Mr Long: Igen azt valószínű a törököktől vették át as balkáni ortodox keresztény államok, a baklavával meg a burekkel együtt.

tanato 2015.09.04. 09:37:35

@Mirjam2: www.origo.hu/itthon/20150904-tiltott-hataratlepes-hatarsertes-menekult-roszke.html

Biz,Isten tényleg többet nem piszkállak muszlim ügyben,de a 2600 illegális határátlépőböl 550 gyerek ,azért ez nem egy fiatal férfiakból álló titkos hadsereg arányszámai.

2015.09.04. 10:16:38

@tanato:

Szerintem is 600-szor körbekerültük a témát, én biztosan nem fogom megvaltoztatni a véleményemet, főleg azért, mert bármennyire is szerettek cimkézgetni, jóval a menekült válság előtt is ugyanaz volt, tessék nyugodtan visszaolvasni a vonatkozó kommentjeimet.

Az EU-ban viszont nagyot csalódtam, és már egyáltalán nem vagyok száz százalékig meggyőződve arról, hogy jó lenne a szorosabb integráció, kezd egyre jobban tetszeni a gondolat, hogy külső körös állam maradunk. Sőt érdemes lenne elgondolkozni a schengenből való kilépésen is. Mi gazdaságilag és geostratégiailag kellünk az EU-nak, az EU gazdaságilag kell nekünk, politikailag viszont kezdem azt érezni, hogy jobb lenne nélküle. Maradunk a NATO-ban, ott legalább megbecsülnek még minket, meg külső körös EU tagként a vámunión belül, ezen kívül meg hagyjuk egymást békén. És ők is egyék meg, amit főztek, meg mi is... :(

2015.09.04. 10:18:55

@tanato: Azert ne vadoljal mar azzal hogy a titkos hadsereges hulyesegeket terjesztem. Te egyszeruen nem vagy hajlando megerteni, hogy nem mindenki idegengyulolo osszeeskuves-elmelet hivo, akik nem orulnek hogy naponta tobb ezer ember erkezik alacsony jovedelmu muszlim orszagokbol Europaba, ahol ingyen lakast es zsebpenzt kapnak, minek kovetkezteben meg tobben fognak jonni. Mit nem ertesz azon, hogy a Fold tele van nehez sorsu emberekkel, gyerekekkel, csaladokkal, es ok nem koltozhetnek mind Nemetorszagba ingyen lakasba?

Mar irtam, az eritreai hotel managerunk - aki evek ota itt dolgozik, jo allasa van - mondja nekunk hogy o azon gondolkodik, elindul Nemetorszag fele mert hallotta hogy ott kap ingyen lakast, penzt es hozhatja a csaladjat. Tudod rajta kivul hany millio hasonlo ember van meg? Aztan ha az eletuk kockaztatasaval eljutnak Europaba, akkor a legtobb esetben ott nem azt kapjak mint amit vartak, es akkor lesz az - sok evvel a bevandorlas utan, valoszinuleg csak a masodik generacioban - hogy egy bizonyos politikai / vallasi csoport, akik mogott penz van, es meg tobb penzt es hatalmat akarnak, megtalalja majd oket es felhasznalja a sajat celjaira. Nem kell ezt nekem elhinni, majd te is meglatod.

2015.09.04. 10:27:02

@Ödenburger [Hu/At]: En is oszinten remelem hogy Anglia kilep az EU-bol, bar realis eselyt nem latok ra. Most azt ajanlottak fel a britek hogy a Sziriaval hataros taborokbol kozvetlenul fognak befogadni par ezer szir menekultet, ez a normalis hozzaallas szerintem, nem az hogy arra batoritanak embereket az egesz vilagrol hogy probaljanak meg gumicsonakkal athajozni Europaba.

nemor 2015.09.04. 10:37:53

@tanato: ez a vonal engem is érdekelne, hogyan váltottak át a "mentsük meg arab testvéreinket" -akkor még meglepő- lózungjukból az "ide nem hoztok arabokat" tiltakozásig, ld. tapolcai, horogkeresztes fb-képét mára már törlő, legfrissebb országggyűlési képviselőnk eheti megnyilvánulása...

logikailag, mert erkölcsi oldala nyilván nincs.

tanato 2015.09.04. 10:47:45

@Ödenburger [Hu/At]: Hát az EU hogy abból mi lesz az nem sokára elválik,lehet tényleg kétkörös lesz.

tanato 2015.09.04. 10:49:29

@Mirjam2: Azért azt remélem már nem érem meg hogy EUrópa muzulmán lesz,sem azt hogy MO. majd roma állam.Persze lehet hogy az lesz de az már majd 100+ év múlva.

tanato 2015.09.04. 10:50:37

@nemor: A logikája az hogy amit mond a vezér az mindig az igazság,akár ha egy héten belül 180 fok is a z eltérés.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.04. 11:04:49

Még most is totál hülyeség nek tűnik ha egy magyar meg akarja szerezni az angol stb. útlevelet? Ugye egy hét alatt is mennyire megváltozott a helyzet?

soad1221 2015.09.04. 11:10:32

@tanato: mint mindenhol. Az, amit a német kormány, a francia kormány és az osztrák kormány illetve ellenzékeik csinálnak mind erről szólnak, egy demokrácia ilyen. A szavazatokért megy a harc, pont ezért nevezed Te is kétszínűnek őket.
Ami a lényeges különbség, ott lavírozni kell az ellenző/támogató szavazatok között, itt nem kell a fidesznek lavírozni, pusztán a falig kell elmennie, hogy kitolja a jobbikot a szélsőséges pozícióba és hogy ne tudjon tovább erősödni.... Ahogyan a nem picit balos Ficonak is... szerinted Fico és Orbán az utóbbi években mitől lettek annyira jóban?

Az pedig bocs, de nem érv, hogy innen mennyien mennek ki az EU-ba letelepedni... Ne felejtsük el, hogy az EU tagjai vagyunk. Szíria nem. Az EU-nak meg ugye ez az egyik értelme, hogy szabadon mozoghatunk, vállalhatunk munkát, nem?

soad1221 2015.09.04. 11:31:47

@nemor: se erkölcs, se logika nincs a politikában. :)
ott csak szavazat van...

nemor 2015.09.04. 12:12:26

@tanato: de, szerintem roma állam lesz, de nem hiszem, hogy 100 év alatt

kerestem rá modellfutásokat, de nem találtam, pedig korábban olvastam ilyen elemzést, most meg nem lelem sehol

tanato 2015.09.04. 12:35:19

@soad1221: Ezt csak arra írtam,hogy vannak lényegesebb dolgok is egy állam megítélésében mint a muzulmán bevándorlóktól való félelem.

tanato 2015.09.04. 12:40:04

www.origo.hu/gazdasag/20150904-turistak-magyarorszag-visszamondas-menekulthelyzet-utazasi-iroda.html

Na kezdődik amitől féltem,a kemény menkültellenes módszerek miatt már is bukunk idegenforgalomban is.

2015.09.04. 12:59:04

@tanato: "Én ugye szakmámnál fogva mindig a szenvedő fél sorsába kell képzeljem magam,hogy megértsem mit is akar tőlem a napi munkám során." Szerintem nem csak a munkad miatt van ez, hanem, mert idosebb vagy, mint itt sokan (nem tudom persze, most nem leoregeztelek amugy :D), hanem ugy ertem, te meg emlekszel arra, hogy milyen volt a hideghaboru, es miert ertek a beke, es mire kepesek az emberek. Sajnos ez nem nagyon van ma mar benne az emberekben, teljesen mashogyan kezelik a konfliktusokat es mashogyan gondolkodnak az emberekrol. Az en generaciom peldaul teljes egeszeben megorokolte a szabadsagot, de a megszerzeseben nem vettunk reszt, emiatt szamunkra sokkal konnyebb csalodni is benne, kiabrandulni, vagy legalabbis erzekelni a hatranyait, vagyni a biztonsagosabb vilagra amikor nem kell egyedul megallni a helyunket, mert megmondjak folulrol, mit csinaljunk. A beke, szabadsag megoroklese azt is magaval hozta, hogy nem igazan van helyunk nekunk peldaul lazadni, vagyis, hogy ha a beke es a szabadsag a mainstream, es mar a szex, a drogok es a rock and roll is legalisak, kereskedelemben kaphatoak es a rendszer reszei, akkor ebben ugy lehet lazadni, hogy teljesseggel elutasitom ezeket, es visszaterek a profetahoz, stb. Illetve olni, mert az sose lesz legalis. Egy masik ilyen hozadek, hogy az emberek teljesen elfelejtettek kezelni a konfliktusokat, iszonyatosan tulerzekenyek lettek, es azert is kirugnak mar embereket a munkahelyukrol, mert szexista vicceket meselnek a twitteren. Amikor meg mindenki mindent tulreagal, abbol konnyen lesz totalis meg nem ertes, csolatas, es gyulolkodes.

En szemely szerint szeretnem, ha tobb olyan ember lenne a vilagon, mint te, es kevesebb, mint amit az elobb leirtam, de sajnos en is kiabrandultam mar egy kicsit, es azt hiszem, hogy @Mirjam2:-nak, ebben a leirasaban foleg, van sok igazsaga abban, ahogyan a dolgok a valosagban zajlanak. Ez persze engem sem tolt el boldogsaggal, sot :(

P.Elliot 2015.09.04. 13:16:20

@tanato: Na, pont ez az ami tegnap nekem is eszembe jutott amikor a BBC-t neztem, mondtam is a ferjemnek hogy nem lesz turista aki iden beteszi a labat Magyarorszagra, hogy mekkora veszteseg lesz ez az orszagnak es a vendeglato iparnak, hogy hany ember fogja elvesziteni a munkajat es a bizniszet.

tanato 2015.09.04. 21:21:57

Csak még egy érdekesség a jó zsandár rossz zsandár témában.PL. a néhai NDK:Egyesítés után volt hogy börtönbüntésre ítéltek volt keletnémet határőrt menekülőre leadott célzott halálos lövés miatt,egy másikat meg felmentettek mert be tudta bizonyítani hogy direkt mellé lőtt.
Vagy 44 Magyarország:volt olyan hogy halálra ítéltek csendőrt 45 után a zsidókkal való kegyetlenkedés miatt,de volt pl. olyan hogy csendőrtiszt feleségül vett zsidó lányt és együtt szöktek később./Dr.Nagy Endre/
wap.frei.hu/magyar/aktualis/index.php?id=112

neurotikus bunkocska 2017.11.08. 14:48:48

Nem tudom, hogy oruljek-e, hogy ratalaltam erre az informaciora, kaptam egy allast egy nagyon jo cegnel Hollandiaban, de minel tobbet kutakodom a temaban, annal tobbszor sirom el magam.

Azt szeretnem kerdezni, hogy van-e eselyem onok szerint havi kb. €1900 koruli fizetesbol butorozott studiot talalni Amszterdam korul (mindegy, hogy milyen kornyek, vagy milyen messze van). Sajnos csak ennyit kapok, raadasul egyelore nem is egesz evre szol a szerzodes. Nem szivesen laknek szobaban, mert szeretnem, ha nalam lakhatna a volegenyem, vagy akar utanam johetne, ha ebbol egy hosszabb tavu dolog lesz, illetve ugy tunik, hogy eleg stresszes lenne ez az uj munka es szeretnek otthon egyedul lenni... erre mennyi esely van? Gondoltam ra, hogy fizetnek ugynoknek (aanhuurmakelaar?) is, de vajon mennyi esely van ra, hogy egyaltalan komolyan vesznek? Elegge ketsegbe vagyok esve....

Az is baj, hogy meg masik orszagban (UK) vagyok ahol ki kell tolteni a felmondasi idot, vagyis meg nem vagyok ott, hogy lakast nezzek... de ha pedig megerkezem, akkor csak 4 napom lesz magamnak, mielott dolgozni kezdenek, raadasul csak 2 hetre foglaltam ideiglenes szallast, mivel annyira hirtelen jott, es elfogytak az olcsobb lehetosegek. Ket het alatt pedig valoszinuleg nem fogok szallast talalni, pedig mar most elkezdtem, csak egyelore a panikon kivul nem tudok mit tenni. Az uj munkahely egyelore csak linkeket adott ijeszto oldalakhoz, ennyi volt az informacios segitseg, mast meg en sem kerdeztem toluk. Onok szerint pl. mit erdemes egyaltalan kerdezni?

Szoval a nalam tapasztaltabbaktol kerdezem, osszessegeben mennyi eselyem van, hogy tuleljem a kalandot? Kerem segitsenek egy ketsegbeesett kisbunkonak! :(

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása