oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 03. 06:42,  Európában otthon igazán 451 komment

2015. június 03. 06:42 Határátkelő

Európában otthon igazán

Távol Magyarországtól (és Európától) született a mai írás a Magyarország és én pályázatra. Hajni (aki korábban már a Kanári-szigetekről és Nicaraguából is küldött posztot) elég kalandos utat járt be, és mint írja, mára arra jött rá: alapvetően a nyelv és a konyha az, ami az országhoz köti. Ami igazán erős identitás, az Európa. (A kép a szerző fotója.)

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

tenger_3.jpg

„Sétálsz egy utcán, tízezer kilométerre az úgynevezett otthonodtól, nem is igazán utca, csak egy ütött-kopott kis földút a tengerpart mentén (pont olyan, ahova mindig is vágytál), vakít a napfény, türkiz a víz, teljes valódban itt vagy, eszedbe sem jut máshol lenni.

Mégis, váratlanul bekúszik az orrodba valahonnan az olajon pirított hagyma illata. Csak egy futó pillanat, de máris ott vagy, Nagyi asztalánál ülsz a hetedik kerületben, mélytányérba szedi a paprikás krumplit, és alig várod, hogy az omlós fehér kenyeret a szaftba tunkold…

A honvágy számomra mindig egy mesterségesen kreált fogalom volt. Nem állítom, hogy mindenki csak bemeséli magának az érzést, kizárólag magamról tudok nyilatkozni, de engem valahogy sosem látogatott meg. Nem értem, nem érzem, és azt sem tudom, mire lenne való.

Illetve hazudok, persze, vannak pillanatok, amikor nosztalgiával gondolok az anyaországra. (Otthonnak már rég nem hívom.) De az igazi, híres magyar identitás sosem alakult ki bennem, és az, amire jóérzéssel gondolok vissza, valójában lehet, hogy korfüggő (drága tinédzser-évek!), vagy élményfüggő (semmi sem pótolhat egy napfelkeltés Sziámi-koncertet a legjobb barátokkal!).

Kalandvágyból Szardíniába

Életem harmincöt éve alatt négyszer hagytam el az országot úgy istenigazából elköltözősen, de sosem voltam gazdasági, vagy politikai menekült. A politika, persze sosem alakult igazán a kedvem szerint, és a közhangulat ennek megfelelően szűkebb környezetemben mindig ellenzékinek számított, de alapvetően soha nem gondoltam annyira befolyásoló tényezőként rá, amiért bármit is komolyabban változtatnék az életemen. Munkát is találtam Budapesten, általában épp eleget a megélhetéshez. Ráadásul annyira nem is érdekelt sosem ez a része az egzisztenciának.

Először azt hiszem, puszta kalandvágy volt. Huszonnégy éves voltam, és egy Európai Uniós önkéntes projekt keretében indultam neki Olaszországnak. Irány Szardínia!

Addig igazi budapesti sznob voltam. Kinevettem a vidéket, nem érdekelt semmi a belváros szűkös határain kívül. Váratlanul mégis ott találtam magam egy istenháta mögötti faluban, ahol a főúton néha átsétált egy-egy birkanyáj, és egyszer csak valahogy elkezdett tetszeni ez az egész.

Fél év után már úgy indultam haza, hogy csak átmeneti időt töltök majd otthon. És tényleg, pár hónappal később már újra Itália földjét tapostam, hátizsákkal, lelkesen kerestem a munkát, a szállást, a törzshelyet, a barátokat.

Kanári-szigetek, Nicaragua

Innen négy év múlva tértem haza, szintén átmeneti (félévesre tervezett, de kettőre nyúlt) időre. Az újabb irány a Kanári-szigetek felé mutatott, ahol négy évig éltünk, ekkor már az (időközben Budapesten megismert) barátommal közösen.

Újabb négy évvel később (újabb kalandvágyból) átjöttünk a Karib-tengerre, és most fél éve Nicaraguából gondolkozhatok magyarságomon. Innen nézve egyébként még sokkal kérdésesebb.

Nagyon kevés embernek mond itt valamit is Magyarország. A legtöbbször csodálkozva bólogatnak, és csak amikor hozzáfűzöm, hogy „Kelet-Európa”, akkor látszik valamiféle felvillanás az arcokon, hogy na, így már legalább nagyjából tudom hova tenni, honnan jöttél.

Itt sokkal inkább vagyunk európaiak, mint magyarok. Mindenben kiütközik európaiságunk. Akikkel összefuthatunk itt, legtöbbször amerikai turisták, vagy környékbeli közép-amerikaiak. Az európaiak egész másmilyenek. Nagyritkán őket is látni, több száz méterről megmondod róluk, hogy „odaátról” jöttek.

Igazából ez valamiféle identitás mégis. Szeretek európai lenni. Érzem és látom a különbséget. Több ezer éves kultúrák, egészen másfajta mosolyok. Nekünk nem áll jól a „hogy vagy?”, mint köszönés. (Bár a spanyolok is űzik, mégis más a que tal, mint a how are you doing. És igazán nehéz lenne elmondanom, mitől más, remélem, van még, aki érzi.)

Magyar társsal egyszerűbb

Persze volt, hogy mégis hiányzott a magyar érzés. Volt, hogy megpróbáltam elmondani az olasz barátomnak, mit jelent nekünk egy szegény jószívű, egyfejű sárkány, és mit, ha a tévémaci már a fogát mossa...

El lehet mondani, és meg is érti, de ettől még sosem lesz a kultúránknak közös gyökere. Így aztán, afféle szellemi menekültként immár hat éve a magyar társammal vagyunk külföldiek.

Így lényegesen könnyebb persze beilleszkedni, és egyúttal kéttagú csapatként kívülállónak is maradni egy kicsit. Nem kell külön elmagyarázni, mit jelent az, ha történetesen ma este buborékos vizes bort akarok inni. Fröccsözünk, és kész.

Gran Canaria-ról eleinte volt, hogy „kampányoltam” az otthon maradt ismerősöknek, mennyivel egyszerűbb, és jobb nálunk az élet. Azóta sem tudnám megmondani, ezt miért tettem.

Sokan követtek is minket, és sokan meg is maradtak a szigeten, boldogultak. Többen pedig megpróbálták, és mégsem szerették, visszaköltöztek, vagy továbbálltak valahova máshova.

Volt, aki megharagudott, amiért nem sikerült neki, de sokkal többen haragudtak meg magáért az invitálásért. Évekig ostoroztak nagymellű magyarok a gusztustalan árulásért, amit az ország ellen követtem el az efféle akcióimmal.

Kevésbé nagy magyarok pedig azt hitték, szimplán dicsekszem, vagy lenézem őket, akik még mindig otthon próbálnak boldogulni. Sosem volt bennem ilyesfajta negatív érzés feléjük.

Az egyetlen, amit éreztem, az őszinte csodálat volt (amit egyébként több külföldi is feltett nekem kérdésként, miután vázoltam, mi mennyibe kerül mondjuk Budapesten, és átlagosan mennyi egy fizetés), hogy hogyan tudnak akkor ott megélni? Ez továbbra is egy rejtély, szerintem még az ott élők számára is. (Igaz, ez afféle jópofa játéknak is felfogható, mint valami valóságos parapark.)

Mindenesetre a kampányolástól szép lassan elment a kedvem, már nem akarom mindenkinek az életét megváltoztatni. Beérném azzal, ha a szűkebb családom, és az a néhány otthonmaradt tétova jóbarát rászánná magát a költözésre. Utána azt hiszem, nagyon (még ritkábban) járnék vissza Magyarországra.

Bár való igaz, egy-egy koncert, amit csak ott láthatok, nekem maga a haza, teljes megnyilvánulásában. Ha „haza vágyódom”, egy klub ugrik be, a kedvenc pultom, a kedvenc zenekaraim, a kedvenc félismerőseim, akikkel hosszas beszélgetések nélkül is tudjuk, hogy ugyanabban a csapatban játszunk. Ezek miatt viszont elég lenne talán két-három évente bekukkantani, egy hétre. Egyelőre nincs így, hazajárok Anyu-, Tesó-, és Unokahúg-nézőbe.

A pótolhatatlan ízek

Ha végre ők is felkerekednének, ami akkor maradna még a honvágy-szerűségből talán, az az, amikor tejfölös-rakottkáposztával álmodok. Az ízek, az igazi magyar konyha valóban pótolhatatlan és egyedi. Nem is érdemes túlzottan törekedni a fenntartására, mert végül úgyis csak csalódás lesz. Nincsen olyan gyöngyhagyma sehol a kerek világon!

Igen, ha már nemzeti öntudat: szeretem, ha tízezer kilométerre az országtól, egyszer csak kiderül, hogy valaki imádja a „gulást”. Ez az a (ritka) pillanat, amikor büszkén mondhatom: én a gulás földjéről származom! És nevetünk, mindenki tudja, ez komoly fegyvertény, már szervezzük is a gulás-partyt.

Pirospaprikát szerezni eleve alaptevékenysége a külföldre szakadt magyaroknak (szerintem). Ha van pirospaprika, a honvágy csillapodik. Ha tejfölt is szereztél, már szinte teljes a siker.

Olyan is előfordult már, hogy egy Atlanti-óceánba pottyant kis sziget utcai árusánál igenis megvettem a Jókai-kötetet, mert bár nem szeretem Jókait, egy ilyen „úgyis csak én érteném közel s távol” könyvet egyszerűen nem hagy ott az ember.

Magyarul olvasunk

És ha már irodalom: egy ideje e-bookokat olvasunk. És tehetnénk ezt három-négy nyelven, mégis mindketten 90%-ban magyarul tesszük. Néha még verseket is letöltök, és úgy lépkedek a digitális oldalakon, mint amikor otthon csak egy telefonra várva felütöttem egy-egy kötetet a polcon.

Szeretem Kosztolányit, rajongok Csáth Gézáért, és igen, kijártunk a Múzeumhoz március tizenötödikéken versszavalást hallgatni, szerettem kitűzni a kokárdát (mielőtt még pártszimbólum lett), és azt tartom: a magyar irodalom igazi kuriózum.

Szinte minden idegen nyelvre fordított magyar mű silányabb az eredetinél. És szinte minden idegen nyelvű költemény magyarra fordítva remekmű. Erre végül is büszke is lehetnék, de nem igazi büszkeség ez, talán inkább csak hála.

Hálás vagyok, amiért egy olyan nyelv az anyanyelvem, ami ennyire színes, ennyire egyedi és megismételhetetlen (sajnos emiatt szinte lefordíthatatlan is, így megmarad egy pár tízmillós olvasóközönségnek).

Igen, azt hiszem, most, hogy leírtam, körvonalazódott egészen: a konyha és a nyelv az egyetlen, ami valójában szorosan Magyarországhoz köt. Szerencsére egyiknek az élvezetéért sem kell többé már az ország határain belül leélni egy teljes életet. Mert (hogy egy kedvenc zenekaromtól idézzek) „nem jó olyan országban élni, ahol a törvény csak a kólát védi”.

Sok baj van Magyarországon a portás-mentalitással, az átláthatatlan bürokráciával, a nehézkes megélhetéssel, és tomboló intoleranciával, de még inkább lehangoló (számomra) a sok szomorú, szürke arc, a sok korlátolt gondolkodású, nagyot mondó félművelt médiahős, és természetesen nem utolsó sorban: sosem tudnék boldogan élni egy olyan helyen, ahol nincsen tenger.

Viszont azt hiszem, a túlparton éldegélést nem nekem találták ki, kalandnak remek, és körbe is akarom élni egy kicsit a világot, de hosszútávon mégiscsak valahol Európában leszek otthon igazán. Majd, egyszer.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nicaragua Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr277513446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 07:26:32

" Évekig ostoroztak nagymellű magyarok" - BDSM?

:)

bocs

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.03. 07:28:57

akartam kérni hogy Nicaraguából is legyen poszt, de látom hogy volt már ... jólvan, még túl korán van :D

szerintem az nagyon jó érzés amikor az ember megéli azt az európaiságot amit a poszterina is említ ... remélem ő is így gondolja

(legalábbis Indiában nekem tetszett ezt megélni :D) ... és szerintem mindenkire ráférne egy kicsit hogy egy ilyen érzést átéljen

kék madár 2015.06.03. 07:33:36

@pappito: kezdesnek jo lesz, nem fog felremenni a tarsalgas :)

pasztasuta 2015.06.03. 07:39:24

Tetszett, Szardiniaert kulon piros pont. :)

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 07:41:55

btw, az európainak levéssel egyetértek, ez tényleg csak akkor látszik igazán, amikor az ember messze megy Európától. (az pláne érdekes, hogy Mo viszont hogy nem úgy Európai, ahogy szeretnénk, miközben mindenki európai benne, na mindegy)

ez a tejfölöskápszta meg nagyi hagymája dolog nekem érthetetlen, de ha a szerzőnek ez, hát ez.

a magyar irodalom meg pont annyira különleges és egyedi, mint az izlandi vagy svéd vagy indonéz vagy az orosz. Márai pl. angolul is Márai, a líra-műfordítások pedig ugyanúgy megváltoztatják az eredetit, mint ahogy a magyar eredeti si megváltozik, ha más nyelvre műfordítják. Ez ilyen, különösebben nem érzem különlegességnek.

az, hogy magyar társsal egyszerűbb - ez nyelvtudás kérdése, inkább érzemigaznak azt, hogy társsal egyszerűbb. társsal általában minden egyszerűbb.

" Nekünk nem áll jól a „hogy vagy?”, mint köszönés." - wtf?

és bár nincs honvágy, a magyar ízek kellenek meg Mo-ra járkálni - szóval a leírásból nekem ez honvágynak tűnik.

de remélem a szerző boldog lesz bármerre is jár és mindenhol jól fogja érezni magát

Taxomükke (UK) 2015.06.03. 07:43:09

Poszterina, fogsz te kapni ma a magyar konyhas megjegyzeseidert.
Egyetlen mentseged, hogy kimaradt a Turo Rudi.

Világpolgár2012 2015.06.03. 07:46:34

@svájci sapka (ch):
Egyuttes, Muller Peter vezetesevel.

Ja, Sziami, Sziget, latszik egy korosztaly vagyunk. Jo volt? Igen. Hianyzik? Nekem nem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.03. 07:48:27

@Világpolgár2012: Köszi. :)
Látszik, hogy nem érdekel(t) a hazai könnyűzene.

2015.06.03. 08:10:16

Tetszett, masodszor szavaztam! :)

A Mo-al kapcsolatos negativ dolgokkal nem ertek egyet, de hat nem is kell mindenben egyeterteni. A tobbi meg elvezetes, olvasmanyos volt, nagyon jo es erdekes gondolatokkal tarkitva! :)

Kb. azokrol a dilemmakrol irt, amikkel en is napi szinten kuzdok a menni/maradni kapcsan. Kultura, nyelv, irodalom, zene, ilyesmik... Az etelek es a nemzeti unnepek nekem kevesbe... De hat kinek mi?

Sziami, Europa Kiado, Agi es a Fiuk... :) Egyebkent nagyon lehangolo volt, hogy a tavalyelotti Volt Fesztivalon a Muller Peter koncerten volt kb. 30 ember, es abbol is 20 szerintem azt sem tudta, hol van, es miert van ott, csak annyira reszeg volt, hogy eppen onnan nem tudott tovabb menni... :( Mondjuk a Sziami sosem volt egy divatzene... Meg hat valtoznak az idok, valtozik a divat, en pl. most allapitottam meg, hogy az idei Volt fellepok 90%-rol azt sem tudom mi fan terem... :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.03. 08:14:33

hat igen, a magyar Otthon szaga dinsztelt hagyma....

HardPötty 2015.06.03. 08:27:42

Ez jó pàlyázati anyag volt :) Tènyleg egy viszonyt térképezett fel a poszterína és az "anyaország" között. Nem pedig egy kiköltözésrm története poszt volt. Az e-book díjnak meg is lenne a helye. :))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.06.03. 08:40:46

Jaj ne, a nyelvi felsőbbrendűség már megint. Annyira nonszensz.

Csodabogár 2015.06.03. 08:46:50

@pappito: Szerintem magyar társsal egyszerübb. Nagyon fárasztó hosszútávon, ha a társnak minden, számunkra magától érthető dolgot, el kell magyaráznunk. Mindig azt mondtam, hogy nem akarok külföldi társat, mert azzal nem tudok együtt emlékezni. Gyerekkori élményekre, Balatonra, régi helyekre stb.

szakasz2 2015.06.03. 08:52:25

Na, úgy tűnik ma én leszek az első ünneprontó. Nekem az a vetület elég erősen nem tetszik, hogy a posztoló bevallottan "sosem volt gazdasági, vagy politikai menekült", hanem kalandvágyból ment világgá. Ha így van, akkor minek akar boldog-boldogtalant, barátot, ismerőst, családtagokat ilyen intenzíven "felkerekedésre" bíztatni - köztudott, hogy erősen személyfüggő, hogy ez a kalandozás kinek jön be és kinek nem.

Az eredmény is meglett: "Volt, aki megharagudott, amiért nem sikerült neki, de sokkal többen haragudtak meg magáért az invitálásért." - hát ezt nem csodálom, talán tanulni kellene belőle.

Mindettől a mozzanattól függetlenül, mint pályázati anyag érdekes és alapvetően tetszik, a magyar nyelvvel kapcsolatban pedig teljesen egyetértek. Ez nem felsőbbrendűség, egyszerűen a nyelvünk struktúrája, belső logikája elég egyedi a világon (a finn is hasonló). A szókincsről nem is beszélve, elég csak megnézni a könyvespolcon egy Magyar-X illetve X-Magyar szótár vastagsági különbségét (X=német/angol/francia...) - a Magyar-X nem ritkán másfélszer vastagabb.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.06.03. 08:56:02

"A pótolhatatlan ízek"

A gyermekkorban megkedvelt ízek, illatok és zamatok mélyen belénk vannak kódolva. Mint ahogy a pirítósra zöttyenő velő horkanása, a törökméz textúrája, az éléskamra hűvös félhomálya és a mozsár csilingelése is. Az ízeket lehet reprodukálni, a hangulatot már kevésbé.
:-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.03. 08:56:20

A magyarnál 10-szer alacsonyabb szintű Nivaraguában csodálkoznak az emberek a magyar fizetések "kicsiségén"? Ez kamu szöveg teljes mértékben. A nicaraguaiak legfeljebb a magyar fizetések nagyságán tudnának csodálkozni.

rumitom 2015.06.03. 08:57:00

@Világpolgár2012: nem cserelnem el a kamaszkorom, de valoszinuleg bp-n elve sem jarnek mar ki szigetre.

Az europaisagot pontosan igy erzem mint a poszterina. Hosszutavon en is az oreg kontinensen kepzelem el magam

puhacica 2015.06.03. 09:01:37

ez volt az egyik poszt, amit mar elegge vartam. nem csalodtam, tetszett.

puhacica 2015.06.03. 09:03:46

ja, es a paprikas rantas illatanal csak keves jobb van a vilagon. vagy talan nincs is. :D

HardPötty 2015.06.03. 09:03:47

@maxval bircaman szerkesztő: hogy jön ez ide!? Nem is volt szó lóvéról... vagy nem a mai poszttal kapcsoltaban írsz?

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 09:08:17

@Csodabogár: "Mindig azt mondtam, hogy nem akarok külföldi társat, mert azzal nem tudok együtt emlékezni. Gyerekkori élményekre, Balatonra, régi helyekre stb."

miért, ha te Sopronban nősz fel, a párod meg Debrecenben, akkor sincsenek közös gyerekkori élmények... ismerek itt pár olyan párost aminek a fele magyar és elvannak...

nyilván ez egyéni kérdés, nem vagyunk egyformák

2015.06.03. 09:09:10

@szakasz2:
"Na, úgy tűnik ma én leszek az első ünneprontó."
En meg a masodik:) De nalam ez termeszetes, meg egy iras sem tetszett a palyazatra berkezettek kozul. Talan azert, mert en egy szemelyben vagyok "mindenutt otthonos otthontalan" vilagpolgar es buszke videki magyar is parasztproli letemre:)
¡Trabajadores del mundo, uníos!

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 09:10:43

@puhacica: hú, szerencsére a szüleim nem mérgeztek minket zsíron pörkölt liszttel :)

HardPötty 2015.06.03. 09:11:24

@pappito: azért mondjuk a gyerekkori iskolai élmények hasonlóbbak egy soproni debreceni párosnak mint mondjuk egy debreceni nicaraguainak. Nem? :)

2015.06.03. 09:11:29

@maxval bircaman szerkesztő:

Az meg a Gran Canaria-s reszhez tartozik...

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 09:12:38

@szakasz2: "Volt, aki megharagudott, amiért nem sikerült neki, de sokkal többen haragudtak meg magáért az invitálásért." - hát ezt nem csodálom, talán tanulni kellene belőle."

na de hát tanult belőle, aszondja "Azóta sem tudnám megmondani, ezt miért tettem."

szóval pont ezért piszkálni nem fair

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 09:13:46

@HardPötty: feltételezem igen, de hát hányszor nosztalgiázol azon, hogy gyerekkorodban milyen volt a kakasos nyalóka?

Evain 2015.06.03. 09:16:01

@pappito: hát filóztam, hogy reagáljak-e rá, de te gyorsabb voltál. :)

Amúgy azt hittem, a közös emlékeknél egy párkapcsolatban fontosabb az, hogy a jövőről alkotott kép egyezik-e. De lehet, hogy tévedek. :)

HardPötty 2015.06.03. 09:16:23

Off

Dolgozni mentem, jó írogatást.
És ne feledjétek!

Ha Magyarországra jössz nem veheted el! - így kellett volna befejezni a plakátot. :)

HardPötty 2015.06.03. 09:17:20

@pappito: többször mint azon hogy milyen lehet a nicaraguai rántott gyík ;)

puhacica 2015.06.03. 09:21:00

@pappito: minket meg igen, es valahogy mind a haroman eletben vagyunk meg, sot, virulunk az egeszsegtol. es meg koverek se vagyunk.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.03. 09:39:12

"Magyarországon a portás-mentalitással, az átláthatatlan bürokráciával, a nehézkes megélhetéssel, és tomboló intoleranciával, de még inkább lehangoló (számomra) a sok szomorú, szürke arc, a sok korlátolt gondolkodású"

Mi az a portás-mentalitás?

A magyar bürökrácia teljesen normális szintű.

A megélhetés nehézsége teljesen szubjektív ügy.

Az intolerancia nem jellemző Mo-ra. Igen, a külföldiek ellen idegenkedés van, ez tény, de ez nem intolerancia.

A szomorúság nemzeti jelleg. Mire fel kellene állandóan vigyorogni?

A korlátolt gondolkodás tény volt sokáig, pont manapság kezd megszűnni, az egyik ok éppen a fokozott kitántorgás.

SzZoole 2015.06.03. 09:51:40

Nekem ez is tetszet,mint eddig Hajni minden irasa.

@pappito: tanusitani tudom neked,hogy @puhacica: nem kover,sot nagyon is csinos es szep csajszi:)))

Egyebkent mi is mindent zsiral keszitunk el es semmi bajunk tole.

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 09:59:33

@Zoole[uk]: én egy szót se szóltam kövérségről

csak szerencsére nekem nem kellett mindent rántással zabálni, ez minden

Evain 2015.06.03. 10:01:04

Lemaradtam valamiről? Hogy jött a paprikás rántáshoz a kövérség? :s

Egyébként azt kár tagadni, hogy a magyar konyha egyik fő eleme a dinsztelt hagyma.

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 10:02:08

@Evain: nem hiszem, hogy tévednél, csak nem tudtam ilyen szépen megfogalmazni, mert a gyerekeimet fürdettem :)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2015.06.03. 10:06:23

A poszt tök jó volt.
Valami kis "megmondomság" viszont jön nekem a sorok közül.
Nem tudom. Lehet, hogy csak én vagyok túl kötekedős hangulatban.
Az irodalom résszel nem értek egyet.
Tény, hogy szép és gazdag nyelvünk van, de...
Olvass pl. Shelley verset, ugyanolyan szép, ha nem szebb angolul...
Ezernyi példa jöhetne még.

szakasz2 2015.06.03. 10:08:20

@pappito: Ja igen, és pár sorral lejjebb:
"Ha végre ők is felkerekednének..." - szóval nekem úgy tűnik a kampányolás nem ér véget. Sőt ebből úgy tűnik, hogy honvágya is van, legalábbis barátok és család szintjén, és - talán kicsit "önző" módon - maga mellett szeretné tudni őket, de persze úgy, hogy ne ő hozzon áldozatot, hanem a többiek.
Ja, és nem piszkáltam, annyit mondtam, hogy ez a mentalitás nekem nem tetszik. ;)

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 10:14:52

@szakasz2: "de persze úgy, hogy ne ő hozzon áldozatot, hanem a többiek."

szerintem kicsit túlgondoltad ezt :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.03. 10:15:39

@Cascabel: kérem a zenei aláfestést is ehhez a szlogenhez :D :D

SzZoole 2015.06.03. 10:16:57

@pappito: nem,valóban nem szóltál,csak ha valaki arról ír,hogy zsírt használ az elkészítendő ételhez,sokan azt gondoljak,hogy akkor az ember mar kövér es egészségtelenül el.
Csak erre gondoltam:)

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 10:23:06

@Zoole[uk]: nekem a zsírral nincs semmi bajom (rendes pörkölt csak zsíron az igazi), sőt a liszttel se de a zsíros paprikás lisztet én személy szerint undorítónak tartom, ráadásul a közétkeztetésben a kaják fele ebből volt mert olcsóbb volt, mint az étel, mindenbe ezt rakták a levestől a főzelékig :( plusz a fiatalkoromban az étteremben is ezt tolták, rántás+vegeta volt a jolly joker (ez azért szerencsére már változott sokat ahogy hallom)

ezután vágyakozni, nekem érthetetlen :)

SzZoole 2015.06.03. 10:27:15

@pappito: igen ezekre en is emlekszem,utaltam az ipari konyhai kajat,mindenek egyforma íze volt:(

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.03. 10:29:53

@Zoole[uk]: Igen, tényleg lehetett egy ilyen felhangja, de az tény, hogy mi magyarok nem állunk épp jó helyen a listán az egészséges étkezés és a nem elhízás tekintetében. Mi pl. mindig meglepődünk, ha jönnek hozzánk Mo-ról, vagy látunk mostani fényképeket az otthon maradottakról, hogy a nagy részük milyen kövér. De lehet, hogy csak nekünk van túl sok kövér ismerősük, rokonunk, nem tudom. Ehhez biztos nem csak a zsírnak van köze, de hogy annak is köze van, az biztos. :)

Evain 2015.06.03. 10:30:11

@pappito: nekem van ennél rosszabb emlékem. Nálunk rendszeresen volt vacsorára beirdalt és úgy kisütött főzőkolbász. Mustárral. Kenyérrel. Ez van, akkor ennyire tellett, megértem én ezt, de akkor is megutáltam.
Meg a paradicsomos káposzta, bár azt csak menzán ettem, de az egy életre megutáltatta velem. :D

2015.06.03. 10:30:50

@DavidT:
www.youtube.com/watch?v=Xaa7NrcHyD0
(La Internacional (Español)

¡Trabajadores del mundo, uníos!

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 10:33:57

@Evain: a paradicsomos káposzta számomra mindig misztikus volt. mármint, hogy ki találta ezt ki és miért gondolta, hogy étel?

gondolom olcsó volt, mint a szar, az iskolai menzán meg mindegy a kölyköknek, úgyse panaszkodnak, nincs kinek :)

2015.06.03. 10:34:07

@Evain:
"Meg a paradicsomos káposzta, bár azt csak menzán ettem, de az egy életre megutáltatta velem. :D "
Most per pillanat fizetnek 100$-t egy adag paradicsomos kaposztaert! Komolyan. Termeszetesen fustolt oldalassal:)
Pax vobiscum.

2015.06.03. 10:39:57

@pappito:

Egyik kedvenc kajam... a paridicsomos husgomboc es a toltott paprika (termeszetsen paradicsomos) mellett... :)

Evain 2015.06.03. 10:40:22

@pappito: Gyanítom, hogy az olcsóság közrejátszott a "feltalálásában", de a menzára max az elterjedését lehetett fogni. :)

Egyébként nekem semmi bajom a magyaros ízekkel, sőt, én szeretem magyar konyhát (pl a rakott káposzta nálunk is nagy kedvenc), de hosszú távon nem bírom kizárólagosan fogyasztani. Nekem szükségem van a változatosságra. Hogy ez éppen indiai, kínai, indonéz vagy francia, az mindegy.

Tegnap spec tanduri csirke volt kuszkusszal, ma szójaszószos sertéshúsos sült tészta.

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 10:42:28

@Ödenburger [Hu/At]: a paradicsomos húsgombóc és a töltött papper közös jellemzője a hús/töltelék

:)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.03. 10:44:13

@Cascabel: "kto byl nichem, tot stanet vsem" :D

ok, befejeztem ... köszi, ismertem amúgy a spanyol verziót is

2015.06.03. 10:44:25

@pappito:

Ugyanez a paradicsomos kaposzta eseteben fasirt mellekletkent jelentkezik... :) Az teny, hogy fasirt nelkul nem az igazi... :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.03. 10:54:42

@Csodabogár:

magyar tarsam van, megsem tudok vele egyutt emlékezni, tok masok voltak a preferenciai, és ott van meg a korkulonbseg is.

qkuc 2015.06.03. 10:54:52

Fuhuhuhuhujjj, paradicsomos káposzta ...

SzZoole 2015.06.03. 10:58:20

@pappito: @VPBA:
De Jo,hogy a zsirrol beszeltunk,eszembe jutott,hogy mikor husvetkor otthon voltunk,hoztunk egy jo nagy darab hazisonkat amit feldaraboltunk es a fagyasztoba raktuk.
Meg hetfon kivettem egy darabot es most eszembe jutattatok.
4 ujjnyi hus 3 ujjnyi szalonna es papir vekony puha bör +friss kenyer,Meg is volt a reggelim,koszonom sracok:)))

SzZoole 2015.06.03. 11:00:14

@Cascabel:
"Most per pillanat fizetnek 100$-t egy adag paradicsomos kaposztaert! Komolyan. Termeszetesen fustolt oldalassal:)"
Ha legkozelebb,josz a vendegem vagy ra,termeszetesen ingyen:)))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.03. 11:02:00

@Zoole[uk]: Váljék egészségedre! :) Mi már elszoktunk a magyar sonkától és szalonnától is, vagyis inkább úgy mondanám, hogyha kapunk, akkor jó sokáig kitart. :)

Pernilla 2015.06.03. 11:04:41

@Ödenburger [Hu/At]: Akkor mar tudjuk, miert ragaszkodsz a Lajta sötetebb oldalahoz. Minden vilagos :-D

SzZoole 2015.06.03. 11:05:40

@VPBA: nekem a magyar etelekbol egyedül ez hiányzik,a házi füstölt szalonna,sonka csülök:)
Itt is lehet venni farm shopokban,ez is házi,ez is finom,de az otthoni házi az jobb:)

esban 2015.06.03. 11:06:27

Nekem is tetszett. En meg sosem voltam europan kivul, de mar igy is erzek valamit az Europaisag erzesebol.

Mar egy ideje erzem, hogy EU-n kivulre vagyom, kalandbol, az lenne az igazi kihivas. :)

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 11:13:56

@diggerdriver: mihez? és mikor gratuláltál korábban?

adg 2015.06.03. 11:16:27

a paradicsomos kaposzta - persze, ha jol van elkeszitve, nem az a fos amit menzan adtak - akkor eleg jo kaja szerintem. Oldalassal, porkolttel, fasirttal vagy csak egy tokorrojassal, nem olyan rossz az. Persze egy csulok pekne azert arnyalatnyival megelozi.
Azota eszek amugy nehany fajta fozeleket, miota a parom kesziti. A menzan megutaltam a nevet is, anyam sem todott rendes fozeleket gyartani.
De csak a fingosakat szeretem, kel, bab, pk, lencse ilyesmi.

2015.06.03. 11:18:31

@Pernilla:

Viszont turo rudi nelkul ellennek egesz eletemben is... :)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.03. 11:19:03

@~~Babette~~:
Mennyivel vagy idősebb?
:))))))))))))))))))

Csakviccvolt

Evain 2015.06.03. 11:22:10

@adg [Au, Darwin]: Hú, nálunk főzelékből egyedül a spenót maradt meg. De azt a gyerekek is eszméletlen mennyiséget esznek meg egyszerre. Múltkor itt sokkoltam a kollégákat, hogy a család egy este 1,4 kg spenótot evett meg vacsorára. :D

Ja, a magyar oldalast se szeretem már, ugyanazért, amiért a sült főzőkolbászt. Viszont pár hete Kölnben egy igazi helyi étteremben olyan csülköt ettem, hogy leolvadtam a székből. :)

Muscari 2015.06.03. 11:29:21

@svájci sapka (ch): látom a magyar zenekarok időnként fejtörést okoznak. Müller Péter neve mond valamit (nem az író)?

adg 2015.06.03. 11:30:16

@Evain: na a spenot hatareset. Megeszem, de magamtol nem jutna eszembe.
Bizony, a nemetek nagyon tudnak csulkozni.
Errefele nem divat. Igy szerencsere viszonylag olcso is, mar amikor van.

2015.06.03. 11:32:50

@Muscari:

Egyebkent Muller Peter ironak a nevelt fia

firg_firg 2015.06.03. 11:33:46

Sajnalom Hajnit. Elolvastam az eddigi posztjait is, es sulyos lelki serultnek tunik, akik nem tudja mit akar, keresi a helyet es sodrodik az elettel. 15-25 evesen nem gaz, de 35 evesen szerintem mar hatareset. Kivanom neki hogy megtalalja a helyet.

puhacica 2015.06.03. 11:35:13

@Evain: @pappito: en kotottem ossze, mert ugye aki zsiros rantast zabal, az jo esellyel lesz kover. vagy nem.

Muscari 2015.06.03. 11:40:39

@~~Babette~~: ez tényleg így van, nekem még hozzájön a húsleves.

puhacica 2015.06.03. 11:41:53

@diggerdriver: dehogy szeretem! a legrosszabb leves a vilagon. broaf.

@Zoole[uk]: oh, koszonom!

Muscari 2015.06.03. 11:44:16

@szakasz2: hát most nem tudok forrást linkelni, de az amgolban biztosan sokkal több szó van, mint a magyarban, erre még tanulmányaimból emlékszem.

Evain 2015.06.03. 11:46:23

@puhacica: nos, ez kábé annyira igaz, mint hogy a hollandok azért soványak, mert egészségesen esznek. Holott... :D

Nigro notanda lapillo 2015.06.03. 11:53:54

@Világpolgár2012: igen, akkor jó volt, sőt fantasztikus élmény de ma már nem kellene...

Golf2 2015.06.03. 11:54:04

Jò poszt,tetszett!

Nigro notanda lapillo 2015.06.03. 11:54:08

@pappito: sokszor azt tapasztalom az itteni magyar/magyar pàroknàl, hogy egymàst hùzzàk vissza a nagy nosztalgiàzàssal, míg a vegyes kapcsolatok màsik tagja ùj dolgokkal tudja megismertetni a tàrsàt s persze ô maga is tanulhat a magyar tàrstól, így a vegyes kapcsolat inkàbb ösztönző lehet...mondjuk nyitottsàg és fogékonysàg szükséges, de e két tulajdonsàg nélkül szerintem nem is érdemes orszàgot vàltani

szakasz2 2015.06.03. 12:03:09

@Muscari: Ezt nagyon erősen kétlem. De mondjuk itt egy link:
hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B3kincsm%C3%A9retek_%C3%B6sszehasonl%C3%ADt%C3%B3_list%C3%A1ja

8000–9000 Ennyi szó szükséges a 20. századi angol próza megértéséhez.
16 000 Arany János műveiben használt egyedi szótövek száma – megelőzve Vörösmartyt (12e), Babitsot (11e), Adyt (10,4e), Petőfit (9,6e) és József Attilát (8,2e)
40-45 ezer Jókai Mór (műveiben felhasznált) szókincsének becsült mérete

qkuc 2015.06.03. 12:15:19

@firg_firg: Nem hiszem, hogy gáz lenne, miért kéne mindenkinek egy helyen gyökeret eresztenie?

London2009 2015.06.03. 12:17:55

Igen! Teljesen egyetertek. Ezt az “europaisagot” en eloszor Ausztraliaban eltem at. Sot, ott meg sikerult megelnem azt is, hogy lePOMoztak! POM-Prisoner of Mother England. Ott az is kiderult, hogy egy ausztralnak “I sound British”. Csak egy napot kell ulni a repulon es ilyenek tortennek az emberrel!
Erdekes modon nekem a magyar konyha mar egyaltalan nem hianyzik. Itt Londonban egyre nagyobb trend lett az egeszseges etkezes es engem is beszippantott magaval. Ha hazamegyek es elcsabulok egy jo kis szalonnakatona, makosguba, turogomboc lattan…na utana jo par napig lelkiismeretfurdalasom van, hogy megint sikerult ennyi “szxrt” osszeennem. No mindegy, ez en vagyok.
Annak is orulok, hogy ugy erzem tokeletesen el tudom mar valasztani a nosztalgia es a honvagy erzeset. Nagyon sokszor el tudok nosztalgiazni dolgokon, de honvagyam soha nem volt.
Gratulalok a szerzonek! Nagyon tetszett a poszt!

2015.06.03. 12:18:22

@szakasz2:

Az altalad linkelt wiki szocikkbol:
1 millió Ennyi angol szót tartanak számon[46][47]
1 millió A magyar nyelvben kb. ennyi szó (lexéma!) van (túlnyomórészt elavult vagy rendkívül speciális szavak)[22]

London2009 2015.06.03. 12:19:42

@Nigro notanda lapillo: +1 Ugy latom en is, hogy egyszerubb egy vegyes parkapcsolatban.

2015.06.03. 12:31:27

@szakasz2: @nemor:

Az, hogy a magyar szebb meg nehezebb meg különlegesebb, az ez nyelvi mítosz, azért érezhetjük így, mert ez az anyanyelvünk.

A világnyelvekben meg nyilván több szó van, mert olyan dolgokra (növények, állatok, tárgyak) is vannak szavaik, amikkel ők világnyelvségük miatt találkoznak, mi meg nem. Nem mintha a szókincs nagysága valami presztízs volna amúgy.

Irodalom dettó. Nagyon fázós kijelentni, hogy a magyar költők szupermenők, ha még nem olvastuk venezuali versek koreai fordítását.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.03. 12:31:43

@Muscari: Az irodalomban otthon vagyok. Nem ő az. Elképzeltem szegényt, ahogy ugra-bugrál a színpadon. Vicces lenne.
:D

soad1221 2015.06.03. 12:37:06

na ez tényleg jó volt...

Giddy Lamb 2015.06.03. 12:38:42

@puhacica: Furcsa ízlésed van, a köménymagos-tojásos-krutonos rántott/suhintott leves az egyik legletisztultabb, legkifinomultabb, legfineszesebb magyar étel.

firg_firg 2015.06.03. 13:01:36

@qkuc: Nem kell mindenkinek gyokeret eresztenie, csak kivanom neki, hogy megtalalja a boldogsagot, a kiegyensulyozottsagot es a belso harmoniat, beket. Ennyi.

2015.06.03. 13:11:18

@Nigro notanda lapillo: Errol eszembe jutott, hogy volt itt egy srac, mar nem tudom honnan irt de tokre megmaradt bennem, hogy azt mondta, hogy o nem is akar kulfoldi baratnot, mert neki nem tudna olyanokat mondani, hogy "ezt elkurtad, nem kicsit, nagyon" , ez tokre megmaradt, hogy miert pont ezt mondana a baratnojenek, de ertem, hogy nem konkretan erre a sorra gondolt (:D), hanem az ilyen szalloigekre, utalasokra, amiket elvileg csak magyarul lehet erteni. Akkor nem vitatkoztam vele, de szerintem az ilyeneket meg lehet tanitani a kulfoldi partnereknek, vagy megtanulni az oveket, es kialakitani a sajatokat, nekunk mar van egy csomo ilyen "hazi-mem" (:D), amiket igy az alapjan hasznalunk, amiket egyutt lattunk, tapasztaltunk. Namindegy csak megemlitettem.

@Th's child: "Nagyon fázós kijelentni, hogy a magyar költők szupermenők, ha még nem olvastuk venezuali versek koreai fordítását."

Szerintem ez hulyeseg, ez olyan mint a masik amit mondtal, a vilaglegjobbanyukaja bogres, meg a legszebblanyokavilagonos, az is hulyeseg volt, mar bocsanat :D Ugy ertem, hogy amugy sem tudod eldonteni, ki a legjobb kolto a vilagon, mert amit te utalsz, az lehet, hogy nekem tetszik, es nem tudjuk, ki a legjobb anyuka, mert az embernek tobbnyire csak egy van, igy mindenki csak azt ismeri, meg azt se tudjuk, kik a legszebb lanyok a vilagon, mert szerintem a sapadt, szeplos, voroshajuak, a @maxval szerint pedig a leggingset viselo, sminkelt, nemszoke lanyok. :D Ezek ilyen szubjektiv dolgok, en is tudom, hogy a kertvaros pokol, anelkul, hogy laktam volna akar egyben is. :D Siman lehet velemeyt alkotni az alapjan, amit lattal, legfeljebb kesobb megvaltoztatod, a velemeny nem egy ilyen statikus dolog, szerintem eszmeletlen arrogancia azt feltetelezni, hogy egyaltalan lehetseges olyat megallapitani, hogy objektive kik a legjobb irok, meg kik a legszebbek, meg ilyenek, tehat, ha valaki azt mondja, hogy Van Gaal a legjobb menedzser a vilagon, akkor az nyilvan nem ugy van, hogy tenyleg, mert ilyen lista nem letezik, ezt ugy kell erteni, hogy szerinte, az o megitelese szerint, az o szemszogebol.

Persze vannak szepszegversenyek, de azt is, meg az Aranylabdat, meg az Oscar-dijat meg a Nobel-dijat is, meg minden mast is igy itelnek oda, emberek szubjektiv velemenye alapjan, nyilvan olyan embereke, akikrol feltetelezheto, hogy meg lehet bizni a velemenyukben, de az oveke is csupan elismeres, ezekkel a dijakkal tobbnyire egyvalakit tisztelnek meg, ilyenkor nem sorolodik hatra a tobbi, vagy veszitenek az ertekukbol, es ezek nem tekinthetok abszolut mercenek, es senkinek sem kotelezo veluk egyeterteni.

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 13:21:13

@Ödenburger [Hu/At]: de most tényleg ilyen kinek hosszabb a f...onémakészlete az összehasonlítgatás?

2015.06.03. 13:26:52

@pappito: Nekem is ez jutott eszembe :D Igen, tudom ... :DDDD

Ismerős különben a posztoló dilemmája, a segítés-nem segítés szintjén. Mindenképpen szar ügy .. jól nem jössz ki belőle, csak néha, véletlenül :(

nemor 2015.06.03. 13:29:57

@Th's child: ezt most nem annyira értem, miért írtad nekem, de teljes mértékben egyetértek, én is így gondolom:-)

Din Serpahis 2015.06.03. 13:30:04

@Giddy Lamb: A tojasos rantottleves? Uristen, az egy borzalom, utolso emlekem rola az altalanos sulis menza idejebol szarmazik, amikor egy adagot sikerult nemes egyszeruseggel kihanynom. Ahogy azok a foszlanyok lebegnek benne, hat az valami szornyu.

Határátkelő 2015.06.03. 13:32:10

@Din Serpahis: + 100000000 (nincs annyi nulla a világon, amennyire egyetértek!!!) + köménymag

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 13:33:45

@Din Serpahis: szerintem is kevés undorítóbb kaja van a rántott levesnél
nagyim egyszer csinált, direkt azért, hogy kóstoljuk meg, ettünk belőle két kanállal, aztán kiöntötte a francba az egészet és azt mondta, hogy na kisunokáim ilyen az igazi szegénység íze.

2015.06.03. 13:37:39

@Din Serpahis: @pappito: Én imádom, szoktam is készíteni magamnak, igaz, köménymagosan. És a tojásfehérjefoszlányok külön élmény, már a halászásuk :D

2015.06.03. 13:41:57

@Határátkelő: Ja, akkor téged is beleveszlek körbe ;)
Talán azért lehet ez így, hogy én sok olyan kaját szeretek, amit a többség nem, hogy Romániában nem volt menza az általános iskolákban, max. az ovikban. Így hát, az ilyen "menzás-kajákat" otthon készítette el a nyagyi vagy anyu, a lehető legjobban, nem tömegétkeztetésre hajazva ....

rumitom 2015.06.03. 13:48:48

@London2009: ket nap utan magyarorszagon hihetetlenul el kezd hianyozni a lazac, az indiai, thai kaja, a sushirol nem is beszelve.
Nem mintha ezek nem lennenek elerhetoek otthon, de a csalad meg nem mozdult el a rantotthus, brassoi, milanoi triumviratustol.

Jo a magyar konyha, de hogy mindennap azt egyem?

2015.06.03. 13:52:28

@pappito:

Meg a wikipedia amugy is nagyon mersekelten hasznalhato barmilyen komolyabb temaban... Mttol fuggetlenul szerintem sincs ertelme a szokincs osszehasonlitgatasanak. Pl. az emlitett wikipedia cikk szerint Petofi Sandor 9600 egyedi szotovet hasznal verseiben, Jozsef Attila "csak" 8200-at. Es akkor mi van? Ettol meg szerintem Jozsef Attila a magyar irodalom top3 legnagyobb koltoje kozt van, Petofi meg nalam meg a top20-ba sem ferne be...

2015.06.03. 14:01:29

@mojyo:

Na de várgyál, ugyanazt mondjuk, nem?

"Siman lehet velemeyt alkotni az alapjan, amit lattal, legfeljebb kesobb megvaltoztatod, a velemeny nem egy ilyen statikus dolog, szerintem eszmeletlen arrogancia azt feltetelezni, hogy egyaltalan lehetseges olyat megallapitani, hogy objektive kik a legjobb irok, meg kik a legszebbek, meg ilyenek,"

Véleményt alkotni szerintem is lehet, de igen, arrogancia azt gondolni, hogy van objektíve legjobb anyuka/legszebb nő/legkifejezőbb nyelv. Még nagyobb arrogancia, ha még az ember merítési készlete is csekély.
De hiszen pont ezt mondom én is.:)

@nemor:

Öööö... akkor szuper.:)

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 14:08:11

@Zka: hát a zsiroskenyeret értem is meg szeretem én is, de ez nem mentség :)

tanato 2015.06.03. 14:10:57

@Pink Petsch: Csorbaleves,mititej meg a román vetrece,azok a jó erdélyi kaják.

2015.06.03. 14:12:10

@Th's child: Nem ugyanazt mondjuk, mert, bar abban egyetertunk, hogy nem lehet kijelenteni, melyik a legszebb lany es a legkifejezobb nyelv, szerinted ilyet senki se jelentsen ki, szerintem pedig pont ezert mindenki megteheti :D Ha nem merjuk kijelenteni, hogy ki a legjobb, azzal azt feltetelezzuk, hogy ilyet megiscsak lehet, csak mi nem ismerjuk az objektiv szempontokat, ezert nem merjuk kijelenteni, de lehet, hogy valaki, valahol, peldaul egy isten, vagy egy foldonkivuli mesterseges intelligencia, aki minden foldi nyelvet egyforman ert es nincsen anyanyelve, es az osszes foldi koltot olvasta, az megiscsak meg tudna allapitani, hogy melyik a legkifejezobb nyelv. Szerintem viszont nincs ilyen, tehat, mindenki, aki kijelenti, hogy akarmilyen nyelv a legkifejezobb nyelv vagy akarki a legjobb iro, igazat beszel, hiszen ez a velemenye, szamara, az o szemebol nezve a vilagot ez biztosan igy van. Tehat nem kell fikazni a posztolot se, hogy o magyarul olvas, mert az o lelket ugy erinti meg igazan. Szerintem ez elfogadhato, es abszurd tole szamonkerni, hogy ezt hogy meri kijelenteni anelkul, hogy olvasta volna venezuelai koltok koreai forditasat.

tanato 2015.06.03. 14:16:01

@maxval bircaman szerkesztő: Nicaraguában biztosan 10 ezer ft.nak megfelelő összeget keres egy fizikAI munkás havonta nettó?

Golf2 2015.06.03. 14:16:38

@Pink Petsch: Jè milyen sok erdèlyi kommentel itt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.03. 14:16:56

@Pink Petsch: hát azért azok az óvodai ebédek hagytak egykét nyomot :D főleg amikor beletették a másodikat a levesbe, ha az ember nem volt elég gyors...
blog.rekafoto.com/2009/07/ovodai-kajalasok.html?m=0

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.03. 14:18:02

@szakasz2:
Akkor én mondok egy biztosat. 4 évvel ezelőtt jegyezték be az egymilliomodik angol szót. A WEB2-t.

2015.06.03. 14:19:08

@tanato: Ezek általános román kaják, amelyeket bárhol megkapsz Románia területén ;) Bár a vetrece .. hm ... hát azt lehet nem mindenhol .. de a ciobákat és a miccset kb. mindenhol, még Dobrudzsában is.
A ciorba különben nem egyfajta levest jelent (mint mondjuk, ha magyarul azt mondod, gulyásleves, hanem egy elkészítési módot. A ciorba egy savanyú-leves, amelynek a savanyússágát a korpa-cibere adja meg hagyományosan ... és ez lehet húsgombóc, zöldség, pacal vagy éppen halleves ...)

2015.06.03. 14:21:55

@Golf2: Ugyehogy? ;) Üdv a klubban! (nem egy nagyszámú klub ez ám ;) )

@Réka ‎: Húúúúú, nekem mondod? Élketemben először 4 éves koromban hánytam ételtől, az ovi napközis kajától, ami a tejleves volt ... brrr! ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.03. 14:22:46

@Giddy Lamb:
A tojásos levesnek semmi köze rántottleveshez.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.03. 14:26:14

Nekem az volt akedvencem, mikor egy troll azt mondta, Thaifoldon csak 3 evszak van, bezzeg Magyarorszagon NEGY!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.03. 14:27:34

@Határátkelő:
Szakítsátok már ki a tojást a rántottlevesből.

2015.06.03. 14:28:15

@Pink Petsch:

Ciorba de burta... de utaltam meg a szagat is... apam regen sokszer kert vendegloben, hogy aztan utana legtobbszor elmondhassa, hogy nem is volt jo, mert... legalabbis szerintem csak ezert rendelte, mert legtobbszor ugyis az lett a vege... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.03. 14:30:46

@Réka ‎: Most mi van, egy helyre megy nem?Ott úgyis összekeveredik... :D

Óvoda...bahh, akkor mit mondjak a honvédségről?A kib@szott forró leves szétégeti az ember pof@ját belül, de enni kell, mert nincs más és 5 perc után hoppá-fel-t vezényelnek...Bár gumi és öreg koromban már kényelmesebb volt, meg nem kellett egyszerre, egy időpontban kajálni...

2015.06.03. 14:32:11

@Ödenburger [Hu/At]: Azt én is nagyon ... :D Egyetmi éveim alatt a nyári szezonben dolgoztam otthon-otthon a vendéglátásban is némi pénzmagért. Reggelente, amikor bementem, és megéreztem a konyhából a piított murok szagát, már tudtam, hogy ciorba de burta, azaz pacalleves lesz a nap egyik leves-ajánlata. Soha, de soha az életben nem tudtam megszeretni a pacalt, semmilyenképpen elkészítve.

SzZoole 2015.06.03. 14:32:34

Ha mar leves a füstölt csülkös habart paszulytol nincs jobb a világon:)

soad1221 2015.06.03. 14:38:20

@puhacica: mondjuk a paprikás rántás azért nem feltétlenül kell, de amitől én is "ízig-vérig magyar vagyok" és ettől nem is akarok szabadulni az a gyomrom. Imádok mindenféle kaját, mindent szíves kipróbálok, francia kaják tömkelegét etették már meg velem, de olyan igazán finom tényleg csak a magyar konyha lehet... :D

soad1221 2015.06.03. 14:41:04

@Zoole[uk]: de régen hallottam a paszuly szót... :)
és igen az is finom :)

2015.06.03. 14:41:35

@Zoole[uk]: :DDDDD A paszuly, mi? :DDDD

qkuc 2015.06.03. 14:41:54

@Din Serpahis: Fujfujfujfujfuj. Nem véletlenül voltma angyon vékony kiskölök,a menzás kaják zömével ki lehetett üldözni ..., :D.

2015.06.03. 14:43:37

@Pink Petsch: fuszulykaleves meg pityokatokany... :)

2015.06.03. 14:43:52

@Zoole[uk]: Különben nálunk-felé a paszuly az a még hüvelyes bab volt (zöld- és sárgapaszuly), a már száraz, kifejtett szemek meg a bab.

SzZoole 2015.06.03. 14:44:37

@soad1221:
@Pink Petsch:
Akkor legyen bab,igy man joouuu:)))?

2015.06.03. 14:47:48

@mojyo:

Most itt összemosódik két (három) dolog.

Az egyik, hogy azzal, amit a posztoló mondott, semmi bajom. Abban nem vagyok biztos, hogy a magyar bármennyivel is nehezebben volna lefordítható, mint bármi más, de amúgy tök oké, sőt, a saját érzéseim (bármilyen meglepő) ugyanezek.

Amit mondtam, nem is neki címeztem.

És itt jön képbe a másik két dolog, túlozni a beszédben szerintem ér, előfordul, hogy az embernek mindenféle kis érzelmei támadnak, és akkor ezt így fejezi ki. Én is szoktam csinálni, bár azzal már vigyáznék, hogy érdemes-e ezt alapértelmezett beszédmóddá tenni ezt. Elvileg van a szavainknak jelentése, ha állandóan túlzásokat használunk, és amolyan tudd-hogy-értsd módon beszélünk, az a kommunikáció szándékos lerontása. Már szvsz.

Ami viszont nem szvsz, hogy amikor megpróbálják számszerűsíteni, hogy de márpedig a magyar igenis bonyolult, hiszen jókai mennyi szót ismert, és nézd, hamisított shaw idézetünk is van, akkor a delikvens pont azt próbálja, hogy objektív tényként állítson be valami szubjekívet. Ami önmagában is hiba (csakazértis egyértünk, figyeld meg), ráadásul még az érvek is szarok (mert nem olvasta venezuelai költők koreai fordítását). Na, az ilyentől szokta ledobni az én agyam a gépszíjat.

És különösen ott a bűbájos ellentmondás, ha az ember pont akkor kezd el süketelni meg pontatlankodni, amikor amellett próbál érvelni, hogy az a nyelv milyen pontos és kifejező. Van-e ennél nagyobb öngól a világon?

@Dragonlady (Bp, Hun):

Ez megalol. Ezt mostantól én mondtam.

2015.06.03. 14:48:34

@Ödenburger [Hu/At]: Édejóistenem! Itt valóssággal vadászom a fuszulykát a piacokon, amikor szezonja van, mert egyébként csak a hercegnő-bab, meg a zsenge babhéj kapható. A gelbe-bohnen ritkán, pár hétig :(. Pedig abból egy leves, vagy egy főzelék! Hmmm......
Konzervben kapni néha, fagyasztva még sosem láttam itt, csak a megszokott zöldeket, amiket kifejzetten nem szeretek, frissen sem. Csak a sárgát ;)
A tokány szóra szerintem más nyelvben nincs is szó, csak a rommagyarban ;)

2015.06.03. 14:49:59

@Zoole[uk]: Neeem, mert a paszuly és bab nem ugyanaz .. :P

adg 2015.06.03. 14:50:28

@Dragonlady (Bp, Hun):
4? Ugyan...
A mi osembereink 6 evszakot tartanak szamon. Gyoztem? :)

soad1221 2015.06.03. 14:57:15

@Zoole[uk]: nem tök jó volt az a paszuly... :) csak nagyon régen hallottam...
@Pink Petsch: én bizony Zalában hallottam a paszulyt a babra is.. a piacon paszuly, zöldpaszuly, sárgapaszuly.. minden paszuly volt. a babot nem akarta érteni.. szerintem tudta, csak nem akarta érteni a néni:D

2015.06.03. 15:02:45

@soad1221: Ez bizony fura .. én eddig abban a hitben éltem, hogy elsősorban Erdélyre jellemző a paszulyozás. Persze, ott is mondanak babot, a száraz, szemesbabra (fehérbab, tarkabab, vörösbab stb ... de az már mind száraz), de a hüvelyes az paszuly -vagy fuszulyka egyes régiókban-.
Köszi a tágításért ;)

Evain 2015.06.03. 15:06:15

@Pink Petsch: hát, ha belegondolsz, a főzelék is eléggé ránk jellemző csak, én spec szót még más általam tanult nyelvben még nem találtam rá. :)

2015.06.03. 15:08:02

@Th's child: Najo, egyefene, akkor egyetertunk :D Rendben, mostmar ertem, hogy mire gondolsz, ha nem ugy altalaban veve azzal van a bajod, hogy kijelentik, hogy a magyar a legkifejezobb, akkor az mas :) Valoszinuleg azert ertettelek felre, mert a multkor volt az a bogres kifakadasod, es igy a ketto egyutt osszeadodott a fejemben, azt hittem, hogy altalaban veve gondolod azt, hogy soha, senki se jelentse ki, hogy kik a legszebb lanyok a vilagon, es hasonlok. De ha ezzel nincs bajod, akkor jo :)

Azzal nem ertek egyet viszont, hogy a tulzasok tulzasbavitele (tulzas-ception :D) rombolja a kommunikaciot, szerintem a tulzasokat azok hasznaljak, akik erosebben elik meg az erzelmeket es hajlamosabbak nagyon beleelni magukat a dolgokba, szerintem ez nem rossz tulajdonsag.

Az viszont mar valo igaz, hogy az ilyen "legjobbdologavilagon" kijelenteseket es egyeb tulzasokat viszont valoban, minden szempontbol velemenykent kellene kezelnie mindenkinek, es az szerintem is hulyeseg, amikor valaki objektivnek latszo ervekkel, hamisitott idezetekkel, es egyebekkel probalja meg alatamasztani a szubjektiv erzeseit, de az ember marcsak ilyen, probalja igazolni a vilagkepet. Bar ez a jelenseg szerintem is vicces, alapvetoen az ilyen vitatkozasoknak is van haszna, kiderulhet belole sokminden, meg lehet ismerni mas emberek vilagat is, meg magarol a vita targyarol is elhangozhatnak ertelmes dolgok is. Ha nem is lehet az ilyen vitakban meggyozni egymast, foleg ilyen hardcore, fonema-statiszika-ismerokkel szemben, el lehet ultetni egy-ket gondolatot masok fejebe ilyenkor, hogy megismerjen mas dolgokat is, es en is kaptam masoktol ilyen kis magokat mar egeszen biztosan.

2015.06.03. 15:14:37

@Evain: Ez nagyon igaz. Itt, a németeknél is van egyfajta "főzelék-féle" ugyan, de az leginkább a zöldségfélek tejszínes párolását jelenti. Végeredmenyben fel lehet ezt felfogni főzeléknek is éppen, persze nem az.
És jellemző, hogy főzőtököt pl. nem is nagyon kapni, csak nagyon néha pár török zöldésgesnél. A piacokon ritkán bele lehet futni egyfajta főzőtökbe, de annak a belseje jobb esetben is sárgás (nem az a halványzöld), de leginkább halvány narancssárga, és kissé édeskés az íze, mintha a megszokott főzőtökünket keresztezték volna a sülttök-fajtákkal, és lett, ami lett belőle ... Örök szívfájdalmam, hogy nem tudok hetente legalább egyszer tökfőzeléket enni, amikor imádom :(.

Muscari 2015.06.03. 15:15:40

@pappito: mi egymástól elég messze nőttünk fel a férjemmel, ő is magyar. A gyerekkori élményekben a közös az, hogy mi dketten falun és a szüleink egyszerű munkások voltak.
Így aztán egy csomó közös pont van, míg mondjuk ha ő egy 13 kerületi bérházban nő fel értelmiségi családban, akkor ez nincs meg. Attól még azonban a kapcsolatunk nem lenne kevesebb, hogy nem tudunk együtt nosztalgiázni a gyerekkori kapálásokról :-)

Muscari 2015.06.03. 15:21:04

@Zoole[uk]: persze, mert a mennyiség is számít. Az olajban sincs kevesebb kalória, mint a zsírban, az a lényeg, hogy ne tocsogjon a kaja benne. Ém a kacsa es libazsírt szeretem, azt használok rendszeresen.

Muscari 2015.06.03. 15:24:29

@Ödenburger [Hu/At]: nekem is! Most meg a rántott velőt kívánom, kövezzetek meg érte :-)

Flamy (fat cat wannabe) 2015.06.03. 15:26:52

En imadom Londonban hogy ennyi kulonbozo etelt lehet kiprobalni, mondjuk en a hagyomanyos magyar konyhatol soha nem voltam elajulva...

Amugy mindenki mas tipus: apam peldaul csak aokat az eteleket szereti amit kb. 10 eves kora elott evett otthon. Ennek megfeleloen a magyaros etelek, kiveve barmi olyat amit az o anyja nem szeretett ergo nem fozott (peldaul semmilyen hal etel)

2015.06.03. 15:29:07

@Muscari: Khm, eddig ebbe nem akartam belefolyni, mert rég történt a kommentelés róla, de hogy így most felhoztad ....
Nagyon különböző társadalmi hátterű emberek igen ritkán tudnak hosszabban együttélni, bármekkora is legye a szerelem a kezdetekben.
Ha ő egy angyalföldi gangos bérházban szocializálódott volna, te meg a nagyid veteményeskertjében, akkor egy idő után (miután lecseng a szexualitás újszerű izgalmassága, és esetleg nem találtok közös érdeklődési kört, úgy 2-3 év), bye-bye Szása! A nyelvnél és a kulturális környezetnél sokkal fontosabb az azonos társadalmi réteg.
Persze, ha idegenben két magyarként csak egymásra szmíthattok, akkor elhúzható ez az időszak ... akkor is, ha a társad küléföldi csak más társadalmi rétegből , mert a nyelvi különbözőségek és érdekességek eltolhatják a periódust, amikor egyik vagy másik, esetleg (optimális esetben) mindkét fél rádöbben, hogy egy newporti dokkmunkás és a egy budai nagypolgári család sarja akkor sem illik össze évtizedekre, ha közben 2-3 gyerekük született .... Na, ezután kínos, és vergődős az élet ...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.03. 15:29:32

@Pink Petsch: Most, hogy írtad a tejlevest... Fúúúj! Azon meg néhány cifra belsőségen kívül én bármilyen európai kaját megeszek. Bennem valahogy nem hagyott olyan mély nyomokat a menza kaja. Volt az a lilás-rózsaszín gyümölcs mártás ilyen cipőtalpszerű marhahús szelettel, az hiányzik, azzal a mai napig szoktam álmodni. :)))
A szemesbabot itt is nagyon szeretik, úgy mondják: 'fasule', készítenek a miénkhez hasonló babgulyást jó kis borjú- vagy bárányhússal cserépedényben.

soad1221 2015.06.03. 15:30:35

@Pink Petsch: mondjuk azt nem tudom, hogy Erdélyből származott-e a néni.. :D

szerintem a paszulyt országosan ismerik, a fuszulykát én is csak erdélyi-székely eredethez tudom kötni.. persze ebben sem vagyok biztos, de ezt mondanám... :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.06.03. 15:32:33

@VPBA: az a lilás mártás nem az almaszósz? Azt mennyire gyűlöltem. Meg a belebaszott ízetlen, de cafrangos párolt húst.
80as évek menzakajájánál igénytelenebb dolgot még soha nem ettem. Gondolom azóta cseppet se jobb a menzahelyzet.

Muscari 2015.06.03. 15:38:32

@Határátkelő: sajnálom, én azt is szeretem, fokhagymával, tojással, szerintem csinálok is.

Bár már rájöttem, hogy én olyan mindenevő vagyok, a családban én vagyok az abszolút metszethalmaz, mindenki kedvence az én kedvencem is. Szerintem nagyon kevés kaja van, amit nem eszek meg, erősen gondolkodnom kell rajta. Jó kukacokat meg a balutot az kihagynám, de még a százmapos tojást is szeretem. Azt nem tudom csak megenni, ha valami nagyon savanyú vagy méregerős.

2015.06.03. 15:42:49

@VPBA: Ugyehogy, hogy ..? ;) Metélt édes-cukros langyos tejben .... szerintem én azóta nem bírom meginni a sima tejet (tejtermékek okésak), csak nagyon néha :DDD
Hm, nem tudom biztosra, de az nem a meggymártás vagy szósz volt? Már a főtt marhához: (Különben az is egy király kaja, csak jól kell elkészíteni, nem menza.szinten - mondjuk, én imádom a hús-gyümölcs kombót).
Igen, a szárazbab sok nép ételeiben feltűnik ... én nem szeretem, de ez egyéni szocproblem ;) A hüveleyesek sárga formáját viszont igen .. fura az ember :DDD

2015.06.03. 15:45:14

@soad1221: Hát akkor ma mindannyian tanultunk valamit :DDD

qkuc 2015.06.03. 15:46:21

@Pink Petsch: Ú, meggymártás, mmm, főtt marhával, vagy rántotthússal :D.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.03. 15:48:32

@Zka: Hát, nálunk volt abban minden, szilva, meggy, ami gyümölcs éppen akadt.
Szerintem egyébként bármennyire is sz@r volt néhány (vagy lehet, hogy valakinek mindegyik) menzai étel, azért akkoriban még jobb minőségű élelmiszerek, alapanyagok voltak Mo-on. Meg lehet nézni pl. a pilóta kekszet, vaníliás karikát ma, meg a mi gyerekkorunkban, vagy a tejet, vagy a húsok minőségét.

2015.06.03. 15:49:38

@soad1221: Köszönöm, nem szoktam népszerű lenni ezzel a véleményemmel.
Igaz, én érintve is vagyok. A biológiai apám egy igazi faszántos pasi volt, ritka jól nézett ki, és hál'Istennek rá hasonlítok, tipikus apja-lánya ;). Csakhogy egy sima bányász volt, bár értelmes, mert anyám noszogatására végül esti suliban elvégezte a megdelelő továbbképzéséket, csakhogy ... nagyon más volt a társadalmi háttér ... Anyám egy nagypolgári, nagyvárosi értelmiségi családból, apám meg hát egy kisvárosi munkáscsaládból. Értelmes volt ugyan, de a környezete túlságosan is meghatározta, nem léphette át az árnyékát. Bár tényleg kurvajól nézett ki :DDDD

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.03. 15:54:16

@Th's child:

Szép. Ízlés kérdése. A magyar nyelv pl. kifejezetten monotón hangzású. Hozzáteszem: az, hogy a monotónia szép-e vagy csúnya ismét ízlés kérdése.

Nehéz nyelv. Minden nyelv nehéz és könnyű. Nincs objektív mérce. MIndenesetre minden nyelv egyforma nehéz, hiszen minden anyanyelvi csecsemő azonos idő alatt képes BÁRMILYEN nyelvet megtanulni. Ha lennének objektíve nehéz nyelvek, akkor azokat az ottani csecsemők lassabban tanulnák meg. De ilyesmi nincs.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.03. 15:54:42

@mojyo:

Ha a Nobel-díjasok száma a mérce egy ország okosságára, akkor Saint Lucia a világ legokosabb országa, mert ott egymillió lakosra 11 Nobel-díjas jut, míg Magyarországon alig 1.

Az USA Mo-gal azonos szinten van, szintén 1 Nobel-díjas jut 1 millió lakosra.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.03. 15:54:49

@nemor:

Amatőr butaság. Eleve mi a szó meghatározása. Nem ugyanaz minden nyelvben, azaz abszurd az összehasonlítás.

Minden poliszentetikus típusú nyelv pl magasan veri az összes többi nyelvet szószámban, a poliszintetizmus jellege miatt! S minden izoláló típusú nyelv pedig alulmarad szószámban az izoláló típus sajátossága miatt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.03. 15:54:56

@Muscari:

Ha a szakszavakat leszámítjuk, minden kultúrnyelv szókészlete nagyjából azonos. Ami különbség van, az a nyelvek eltérő szerkezeti típusa miatt van.

A poliszintetikus nyelvekben egy kifejezés egyenlő egy szóval, így abszurdan magas a szavak száma.

Az izoláló nyelvekben pedig szinte csak alapszavak vannak, így kevés a szó.

A kettő között vannak a hajlító nyelvek és a ragozó nyelvek.

A ragozó nyelvekben szinte vég nélkül lehet játsznai a ragok és képzők miatt, azaz számtalan új szót lehet képezni.

Giddy Lamb 2015.06.03. 15:55:03

@diggerdriver: Felétek lehet, hogy nem, de mifelénk gazdagabb emberek laktak, került bele tojás is...

Golf2 2015.06.03. 15:55:06

@Pink Petsch: És szerinted 1 pesti ès 1 erdélyi meddig birja együtt?

2015.06.03. 15:55:07

@qkuc: Uuuhh! Rántotthúsra szerintem max. pár csepp citromot, ha már nagyon muszáj valamit ... de inkább semmit sem ... mert valamilyen szinte az is frissensült, mártással vagy szósszal megküldeni nekem nem annyira oké ... Például a jagerschnitzelt sem szeretem (ez gombaszószos).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.03. 15:58:00

@geegee: hát én eléggé megalázónak éreztem, pedig csak négy éves voltam. Persze túléltem, de nem felejtettem el és remélem, a konyhás nénivel is így bánnak majd az öregek otthonában.

2015.06.03. 15:58:07

@Golf2: Attól függ, milyen társadlami háttérből érkeztek. Ha azonosból, akkor bármeddig ... ha különbözőből, akkor pár évig, föggetlenül attól, hogy pesti vagy erdélyi. Éppen azt magyaráztam, hogy nem a nyelv és a más ország a legnagyobb probléma, hanem a különböző társadalmi háttér. Ha a férfie a "magasabb szintű", akkor talán tovább tart. Bár a helyében, nagyon figyelnék a gázóra-leolvasóra ;).

Muscari 2015.06.03. 15:58:18

@Pink Petsch: szerintem többet számít, hogy hova tartanak, milyen a végzettségük és az értékrendjük meg hogy mit dolhoznak. A családi háttérnek inkább fiatalabb korban lehet jelentősége. Moért ne "emelkedhetne fel" egyik ember a mâsikhoz? Ugyanez igaz a más nemzetiségű párokra.

Te már megint nagyon borúsan látod a dolgokat szerintem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.03. 16:01:04

Azt a klassz fényképet Hajni készítette?

2015.06.03. 16:01:50

@maxval bircaman szerkesztő: Igy van, es az izlandi nok a legszebbek, mert ott jut a legkevesebb lakosra egy szepsegkiralyno, csak felmillioan laknak de azt hiszem 7szer vagy 8szor is (nemtudom mennyiszer), valasztotak izlandi szepsegkiralynot. Es a liechtensteiniek a legsportosabbak, mert olyan keves (azt hiszem 50.000) lakosra 8 (azt hiszem) olimpiai bajnok is jut! :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.03. 16:04:24

@Pink Petsch: van a közeli környezetben példa az ellenkezőjére (mire nincs persze) de inkább @Muscari: -val értek egyet, az a fontosabb, hogy merre tartanak. Persze amiről te írsz is lehet tényező, én is tapasztaltam, nem volt dealbreaker,de lehet hogy később azzá vált volna.
Továbbá pedig manapság, amikor minden szarság miatt szétmennek a párok és nincs kitartás megdolgozni a kapcsolatért, az eltérő háttér a legkisebb probléma, ezer más kicsi és nagy ok miatt nem tartanak össze élethosszig az emberek.

Muscari 2015.06.03. 16:04:47

@VPBA: sem nagyon nem értek egyet ezzel a régenmondenjobbvót dologgal. Szerintem a a vaníliás karika legalább olyan jó most, mint volt. Lehet finom tejet is kapni csak meg kell fizetni.

A hússal kapcsolatban igazad lehet, de gyerekkoromban en sok házi dolgot ettem és hát az egyértelműen jobb volt.
Ha mondjuk a párizsit vesszük, most is van jó is meg szar is, ki mit tud megfizetni.

2015.06.03. 16:08:24

@Muscari: A "milyen a végzettségük" és a "mit dolgoznak", szerintem k.rvára irreleváns ... a "hova tartanak", az "értékrendjük" sokkal fontosabb. És a legfontosabb az, hogy honnan indultak, mert ahogy te is megjegyezted, a családi háttérnek fiatalon nagy szerepe van, és fiatalon alakul ki az, amit a személyiségünknek, vagy legalábbis annak meghatározó alapjának nevezzük. Ez mindvégig velünk marad.
A nemzetiséget nem vettem igazán számításba, legfeljebb pozitívan, hogy még ez is hozzáadhat pluszot 1-2 évig, még akkor is, ha a pár egyébként nem illene össze, ha azonos nemzetiségűek lennének.
Én mindig csodálom azt, aki másképp gondolja, de szerintem egy kétkezi munkás és egy értlemiségi kaőpcsolata sosem harmonikus és hosszúééletű. Nem másért, csak mert mások, nem rosszabbak vagy jobbak, egyszerűen mások, annyira, hogy ez nem megy együtt hosszú ideig. Ha mégis, akkor a magasabb kvalitásokkal rendelkező fél komoly kompromisszukokra lesz kénytelen. Ez pedig visszaüt előbb-utóbb, bármilyen formában. (Az egyik az, hogy hozzánk járnak a pasik, a lányokhoz. a nők meg gondolom, halálra shoppingolják magukat, vagy valami ..)
Lehet így élni, persze, csak ez nem egy normális párkapcsolat (harmonikus meg pláne nem, és hát azért az ember azt keresi).

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.03. 16:10:09

@tanato: mondjuk ez a kedvencem, ez a csorba, mivel eleve levest jelent. Meg tuneziaban is:-)

2015.06.03. 16:10:38

@mojyo:

Ok, nincs hozzáfűzni valóm.:)

@maxval bircaman szerkesztő:

Pontosan.

@~~Babette~~:

Nem én. És te?

2015.06.03. 16:12:14

@Réka ‎: Hm, szerintem a gondok mélyen az eltérő háttér van, csak ezt a mási szemébe mondani áperté, nagyon kínos. Akkor is, ha éppen otthagyod. Hiszen éppem eléggé megsérted és megalázod azzal, hogy otthagyod. Ha még azt is a képébe végod, hogy társadalmi szinten mélyen alattad áll, és csak a fizikai tulajdonságai illetve rövid időre a személyisége kötött le, azzal végleg agyonvered. Ilyet meg jóérzésű ember öntudatlanul sem tesz. Így inkább jönnek a kifogások, hogy horkol, csámcsog, zajosan mos fogat, nem hajtja le a budi-ülőkét .. stb ....

soad1221 2015.06.03. 16:19:05

@Pink Petsch: ejj de szerény vagy :D

kiegészíteném azzal, hogy ha a környezetből nagyon ki akar szakadni valaki, akkor nem feltétlen fogja ez szétszakítani őket. Illetve hát ezek a társadalmi rétegek sem ennyire szétválaszthatók már, mint régebben, azért szépen elmosódtak. ezek a határok..

De egyetértek, egészen egyszerűen ellentétet fog okozni a két fél között előbb-utóbb...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.03. 16:19:41

@Pink Petsch: nagyon sarkosan fogalmazol, a "sosem lehet harmonikus/hosszú"-t konkrétan cáfolni tudom, ráadásul az sem törvényszerű, hogy a felsőbb rétegből származó hagyja ott a "melós"-t, vagy együttmaradás során ő köt nagyobb kompromisszumot.
de eleve teljesen értelmetlen dolog mások kapcsolatát elemezgetni meg értékelgetni, elég mindenkinek a sajátjával foglalkoznia szóval ezt fogom tenni, hogy még sokáig együtt maradjunk :))

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.03. 16:20:14

@Réka ‎: mi egyszer az oviban megneztuk, mennyire hajlik a kanal. Az enyem eltorott nyakban. Ugy kellett ennem vele.

Remelem, a konyhasneninek is majd csak torott kanal lesz a szocotthonban.

(Milyen kanal az, amit egy kis ovis kislany csak ugy el tud torni?)

2015.06.03. 16:21:24

@Pink Petsch: Szerinted amugy olyan nem lehet, hogy a ketkezi munkas kulfoldi peldaul nem direkte lett ketkezi munkas, hanem csak draga volt az egyetem peldaul, de lehet benne ertelmisegicsira, es akkor igy egyutt maradnak? Vagy peldaul, hogy a ketkezi munkas kulfoldi meg a magyar ertelmisegi ugyanabbol a megfontolasbol hallgatta ugyanazt a rakendrollt amikor ugyanabban a korban voltak, es akkor az segit egy kicsit a kozos hatteren? :D Csak kerdezem, nem magam miatt persze, hanem egy baratnom baratnojenek a feltestvere van ilyen helyzetben :D

London2009 2015.06.03. 16:21:29

@rumitom: Ugyanez nalam is. Miutan probalok minel egeszsegesebben etkezni, nalam a magyar konyha ugy ahogy van, sztorno. Lecsot, porkoltet (nem szalonna agyon), fozelekeket (rantas nelkul), gulyast, leveseket szoktam csinalni kb 1 honapban egyszer max. De a koromporkolt, kocsonya, pacal, dinsztelt maj, disznosajt, velo, rantott sajt meg rantott szalveta (nalunk allitolag ezt is adtak neha a menzan :D), betuteszta stb nem hianyzik! :D

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.03. 16:21:30

@Muscari: Nem azt írtam, hogy minden jobb volt. :) Az élelmiszerek minősége volt jobb. Akkor egy dologból egyféle volt, vagy 1-2 -féle, de azok jók voltak. A kávét is a boltban daráltuk. :) Szerintem a vaníliás karika és társai régen finomabbak voltak, akkoriban nemigen trükköztek a gyártók mindenféle térfogatnövelővel, meg kisebb kiszereléssel stb. Az igaz, hogy most nagyobb a választék, van silány is, meg minőségi is bizonyos termékekből, eldöntheted, melyiket veszed, de nem mindenből. Ahol laktunk Mo-on, ott német nyaralótulajdonos szomszédaink mindig No-ból hoztak húst, mert Mo-n nem lehet normális borjúhúst kapni. Marhát, azt igen, csak az nekik nem felelt meg. És még sorolhatnék néhány dolgot, amit otthonról hoztak.

2015.06.03. 16:23:11

@Pink Petsch:

Noaztanmostma ne emberkeggye hee, me minnyaa tokanyt csinalok beloled!! :)))) (magadra nem vedd!! :)))

Herr Géza 2015.06.03. 16:25:24

@Evain: Paradicsomos káposztát szerintem csak menzán/üzemi konyhán lehet enni, mert épelméjü (=nem mazochista) ember olyat magának nem föz... :))))))))

2015.06.03. 16:27:22

@Pink Petsch:

Van egy udevarhelyi baratom (haverem :), vele szoktam "szekelyul" beszelni. O alapbol ugy beszel, en nem, de kb. 1 perc alatt tudok barmikor atkapcsolni a "dialektre". :) Huuu, az jol szokott esni a kis lelkemnek... :)

soad1221 2015.06.03. 16:28:00

@~~Babette~~: az attól függ, hogy az ovis kislánynak mekkora bicepszei voltak....
most elkezdtem végiggondolni, hogy kötekedjek-e még veled valaha... ? :)

2015.06.03. 16:28:29

@Herr Géza:

Ismetlem: en imadom a paradicsomos kaposztat fasirttal! Igaz, a kozepiskola alatt a kollegiumban szoktam ra, de imadom! :)

egy mazochista :)

soad1221 2015.06.03. 16:33:09

@mojyo: de lehet... csak ritka. úgyhogy a barátnőd barátnőjének a féltestvére egy fehér holló :)
Egyébként nem a végzettség az amit említett, hanem a társadalmi réteg. az pedig a leírásból még lehet azonos, vagy hasonló, anyagi helyzettől függetlenül. a rakenroll, már egyfajta közös pont nyilván, de ez egyetlen közös pont, az ismerkedés + pár hónapra futja önmagában... életre szóló kapcsolat nem lesz a Sepultura szeretetéből, az tuti :)
és egyébként mi volt az a rakenroll? :) már amit a barátnőd barátnőjének a féltestvére és jelenlegi párja hallgatott :)

qkuc 2015.06.03. 16:34:52

@~~Babette~~: Kezdek éhes lenni ............

soad1221 2015.06.03. 16:35:34

@Herr Géza: de. az finom. csak jól kell csinálni.

*mondja egy nem teljesen épelméjű, mazochista ember

2015.06.03. 16:35:36

@Herr Géza: A paradicsomos káposztával mindeddig egyetlen kapcsolatom volt. Itt a neten, blogokban emlegetve .. hál'istennek .. szerintem ;)

adg 2015.06.03. 16:36:14

@~~Babette~~: "Milyen kanal az, amit egy kis ovis kislany csak ugy el tud torni?"

Vagy milyen ovis kislany az, aki csak ugy el tud torni egy kanalat? :)

Nalunk ilyen vastag gusztustalan alu kanalak voltak, mindig zsirosan. Es ez a kulonleges foszlos muanyag bogrek. Soha nem hasznaltam. Egyszer sem, annyira irtoztam tole. Ez meg is maradt, most sem innek hasonlobol sem.
Az alu kanalban az volt a jo, hogy ha hozzaert a fogamhoz, belenyilalt.

Amugy pedig: "there is no spoon."
youtu.be/uAXtO5dMqEI

adg 2015.06.03. 16:39:40

@Herr Géza: "mert épelméjü (=nem mazochista) ember olyat magának nem föz."
Igy igaz. Nekem fozi, de eszik belole o is, mert szereti. :)

2015.06.03. 16:42:34

@Ödenburger [Hu/At]: Ismerős .. és nagyon figyelnem kell, mivel viszonylag hamar veszek át dialketusokat.... :DDD Azért is szeretnek engem rotálni a mostani főnökeim különböző német tartományok közöt, mert 1-2 nap, és megértem a bajor dialektustól kezdve a svábon át a hessenig, mindet. Kevés képességeim egyike .... ;)
Szóval, sokszor arra kkel vigyáznom, hogy 1 nap vagy pár óra után már ne beszéljek olyan dialektissual, mint a helyiek, mert rögtön megkapom, hogy "mit játszod meg magad?". Pedig játsza a franc ...

London2009 2015.06.03. 16:46:12

@soad1221: Ez szerintem is igy van. De akar csak ha a gyakorlati okokat nezzuk sem igazan mukodokepes egy melos-irodista parkapcsolat. Ha nekem van egy 9-5-ig tarto munkam es hetvegen vagyok szabad, mig a parom meg ossze vissza kap hol itt szabadnapot, hol ott, akkor az mar onmagaban nem egy idealis eset…

2015.06.03. 16:46:33

@soad1221: Mint mindig ;)
Hm, szerintem nem mosódtak el, csak legfeljebb, a pC jegyében nem illik már szóbahozni. De azzal, ami sosem olvasott Adyt, nincs mről igazán beszélgetném, bármilyen jó kiállású kan is legyen ....

2015.06.03. 16:47:57

@Réka ‎: Ja, bocs, nem tudtam, hogy érintett vagy .. akkor tárgytalan minden, mivel úgysem tudod objektíven megítélni.
Sok sikert, meg minden, akit ilyenkor kívánni szoktak!

2015.06.03. 16:51:47

@mojyo: Hm, lehet .. és reménykedni is lehet ... és még be is jöhet. Mert, amit én megfogalmaztam, az csak egy általános szabályszerűség, kivételek, mindig vannak. És én nagyon örülük nekik. De tényleg :)
Te, azért készülj fel lélekben ... szerintem ... Ha nem lenne mire, az csak "öröm-bódottsá'" .. de ha mégis, akkor nem taglóz le.
Tudod, az óvatos duhaj ;).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.03. 16:54:47

@Pink Petsch: ezt azért elég lekezelőnek éreztem, főleg hogy te sem tudod objektíven megítélni (egyébként nem saját kapcsolatról van szó), szóval miért is lenne tárgytalan emiatt.
Tárgytalannak max azért tárgytalan, mert a saját kapcsolatunkon kívül senkiéhez nincs közünk, értékelni, rossz véget jósolni nekik meg pláne nem okés. Szerintem.

soad1221 2015.06.03. 16:58:02

@London2009: ez önmagában még nem jelent sokat, de tény nem ideális. Az hogy éppen milyen munkát végez, még nem mutat semmit, ez egy állapot. Mindenesetre nem szerencsés, de azon lehet változtatni.. az, amit a szülői háttér adott, azon nem...

2015.06.03. 17:01:18

@soad1221: Hat de a rakendroll nem csak rakendroll hanem eleterzes, nem? :D Nem konkret zenekarokrol van itt szo, hanem stilusrol meg vilagnezetrol :D Az nem tarthatja ossze a baratnom baratnojenek a feltestverenek a kapcsolatat? :D

@Pink Petsch: Akkor jo :D Szerintem amugy az onismeret a titok, vagyis, en azert nem aggodom a baratnom baratnojenek a feltestvereert, mert abban a kapcsolatban mindketten tudjak, hogy mik a sajat korlataik, es mekkora az az aldozat, amit meg meg tudnak hozni egymasert, vagy le tudnak adni magukbol, a hatterukkel egyutt. Szerintem, ha ez meg van, akkor ok lehetnek a kivetelek, akikrol beszeltek, vagyis en ebben hiszek! :D

2015.06.03. 17:04:01

@Réka ‎: Nem lekezelőnek szántam, kár, hogy annak érezted. És lehet, félreértelmeztem, de úgy értettem, a saját kapcsolatod hozod fel. És abban valóban nem lehetsz objektív.
Teljesen objektív, persze én sem vagyok, hiszen én a szüleim kapcsolatát veszem alapul, de ezt jeleztem is.
Ja, hát ilyen alapon semmihez sincs közünk a világon, amiben nem veszönk részt aktívan, kezdve Viktor országromboló politikájától, a nemi erőszakig ... (hiszen remélhetőleg egyik sem érint közvetlenül, és nem vagyunk részesei egyiknek sem .. )

2015.06.03. 17:04:56

@mojyo: Hajrá! De komolyan :)

Muscari 2015.06.03. 17:17:21

@VPBA: gondolod, hogy regen nem hasznaltak elelmiszer adalekokat? Biztos, hogy igen. Van egy elelmiszer-mernok ismerosom, majd megkerdezem, mert tenyleg erdekel, nem teged akarlak szekalni :-)

A borjuhus meg nem eppen jo pelda, en 30+ voltam, mikor eloszor ettem. A mi falusi boltunkban nem hogy borju vagy barany nem volt, de csirke is csak hetente ketszer (ez persze ugy 25-30 evvel ezelottre ertendo). Bar ebben igazad van, nalunk nincs rendes borju vagy marhahus, egyszeruen mast fajtakat tartanak.
Erre volt egy kis ralatasom a tanulmanyaimbol kifolyolag, a nagy cocializmusban ket legyet akartak utni egy csapasra. Olyan marhat, ami sok tejet ad es sok jo minosegu husa van. Erre meg a magyar tarka eleg jol megfelelt (ez a barna-feher tehen), aztan megis elheztek oket levaltani a Holstein frizekre, ez a fekete-feher. Ennek rooszabb minosegu, de tobb a teje es nem is olyan jo meg olyan sok a husa.

Jo marha vagy borjuhust azonban csak kifejezett husmarhabol lehet nyerni, az meg otthon nem nagyon van es nem is volt.

A bizonyos nagybetus Turo Rudit meg peldaul azert nem szeretem, mert egyszer gyerekkoromban ettem romlottat. Akkoriban meg csak 2-3 nap volt a szavatossaga es nalunk gyakran nem volt friss. Ugyanugy, ahogy nem is tudom, hogy hanyszor vettunk savanyu tejet. En nem sirom vissza azt az idoszakot, bar lehet, hogy csak nalunk volt kulonosen pocsek a bolt.

Mondod, hogy a nemet ismeroseid mennyi mindent vittek otthonrol. Nem ismeros ez valahonnan? ;-)

Muscari 2015.06.03. 17:18:12

@Herr Géza: akkor jelentem en nem vagyok epelmeju :-)))

Muscari 2015.06.03. 17:22:59

@mojyo: sok boldogsagot a baratnod baratnoje feltestverenek, szerintem biztos mukodik az a kapcsolat :-)

soad1221 2015.06.03. 17:26:45

@mojyo: oké én elfogadom, a rakenroll életérzés, életszemlélet.
persze nem egy együttes, meg hát aki Gépes volt sokszor szapulta is az Ossiant, de akkor is :)
szóval a barátnőd barátnőjének a féltestvérének a kapcsolata persze nem veszett ügy emiatt, de azért az az a rakenroll fíling elmúlik, ahogy az ember felnő..
jó az nem igaz, hogy elfelejted, meg elmúlik, mert azt sosem, de azért a prioritások mások lesznek, és akkor azért rövid hajú polgári életet kezd el élni előbb-utóbb az igazi rokker is...
persze a barátom barátjának az unokaöccséről beszélünk. ugyebár. :D

2015.06.03. 17:26:51

@Muscari: Mar ok mar kb nyolc ve ismerik egymast es kb hat eves a kacsolatuk amugy, dehat @Pink Petsch evtizedekrol meg 2-3 gyerekrol is beszelt, ezert ijeszto volt a peldaja, de ha szerinte is vannak kivetelek akkor jo. :D

2015.06.03. 17:34:23

@mojyo: Te, ez szerintem az általános tendencia, ami ez esetek kb. 70%-ában igaz. Ma, amikor a válás annyira természtes, mint a lélegzetvétel, szerintem külön bátorság kell egy ilyenfajta kapcsolathoz, pláne házassághoz, gyerekekkel. Ha mégis működik, annak én tényleg csak örülni tudok. Nem ellendrukkerkedem, csak megpróbálok reális lenni. Persze, ez sosem egy hálás szerep, mivel az ember azt szereti hallani, ami megfelel a reményeinek ;)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.03. 17:35:50

@Pink Petsch: azért nagy különbséget látok a politikai/társadalmi kérdések bírálata és mások intim kapcsolatának értékelése között, utóbbit nagyon rühellem.

2015.06.03. 17:37:03

@soad1221: Hat, a baratnom baratnojenek a feltestvere sosenem annyira rakendroll volt, hogy tudna peldaul, hogy ki az a Gepes, meg Ossian, vagy valoszinuleg masmilyen szub-rakendroll volt a lenyeg :D Azt hiszem, nekik inkabb forditva volt, volt az eleterzes, aminek a kovetkezmenye volt a rakendroll, es az eleterzes az lehet a budapesti ertelmiseginek es a nyugati munkasosztalybelinek viszonylag hasonlo, nem? Es akkor onnan mar tudnak egyutt donteni, hogy meddig mennek le a polgari eletbe, peldaul kertvarosba azert sosem, ha peldaul ebben meg tudnak egyezni, akkor mar van alapja a kapcsolatuk jovojenek, nem? :D

2015.06.03. 17:39:11

@Pink Petsch: Ertem en, es nem vettem ellendrukkerkedesnek! :) Ertheto amit gondolsz, es szerintem is van alapja, en csak ugy elgondolkodtam :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.06.03. 17:39:57

@Muscari: én csak a fehér kenyér és a felvágottak tekintetében érzem azt, hogy régenjobbvót. De manapság már bottal se piszkálom a fehér kenyeret, kivéve évente 1-2x amikor már semmiképp nem bírom ki egy jó hagymás zsírosdeszka nélkül. Normális esetben vagy egyáltalán nem eszek kenyeret, vagy csak valami sötétbarnát, esetleg durumcipót.

2015.06.03. 17:41:40

@Réka ‎: Jézusom, ezek csak random példák voltak!
Most tényleg, magyarázzam el? Oké, mert látom, így egyszerűbb veled.
Szóval.
Magyarként nagyon remélem, hogy Viktor országromboló politikája nem érint közvetlenül. Attól még zavarhat a léte.
Nőként, nagyon remélem, hogy a nemi erőszak nem érint közvetlenül. Attól még nagyon zavarhat a léte. (

2015.06.03. 17:43:06

@Réka ‎: Köszönöm, hogy nem vetted támadásnak, eszem ágában sem volt.

2015.06.03. 17:45:28

@mojyo: Akkor jó, nem "biztos-nem-jön-nekik-össze" alapon írtam, amit. Ellenkezőleg ... remélem, összejön :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.03. 17:47:04

@Pink Petsch: na ez viszont lekezelő volt és a jelek szerint annak is szántad. Ez nem OK, én nem szóltam hozzád ilyen hangnemben. Én itt lezártam ezt a meddő témát.

2015.06.03. 17:50:27

@Réka ‎: Édesjóistenm, mit vétettem????? Én lekezelő? Mikor, hol? Nem vagy te kissé túlérzékény? Még külön kommentet is írtam neked ebben a témában.... Ennyire különbözik a marosvásárhelyi magyar dialektus a nagykárolyitól? Hárt bocsi. Úgy látszik, nem egy nyelvet beszélünk. Még ha magyar karakterekkel is fejezzük ki ....

Muscari 2015.06.03. 17:50:42

@Zka: a kenyer eseteben alighanem igazad van, nagyon pocsek kenyereket lehet mostanaban kapni. Amit en regen nagyon szerettem az a vajas kifli volt.
Most viszont a Lipoti pekseg 3 kilos parasztkenyere a favorit, amikor otthon vagyunk.

tanato 2015.06.03. 17:51:54

@Pink Petsch: Na ezt nem tudtam,hogy a csorba egy gyűjtőnév.De azt sem hogy ezek mind román eredetű ételek.De jó mind a három fajta étel az biztos.

tanato 2015.06.03. 17:52:31

@~~Babette~~: Na a csorba arabul is csorba?Ezt nem tudtam.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.03. 17:53:15

@Pink Petsch: biztosan különbözik a hátterünk :D

2015.06.03. 18:02:06

@tanato: Igen, ez egy gyűjtőnév .. ha bekerülnék a Konyhaséf adásába, pl., megmutatnám azért, mennyire mások ;)
Hogy echte román ételek lennének abba kételkednék, maradjunk inább a kelet-európaban, ugyanis a raguleves sem sokban különbözik a ciorbától. Legfeljebb az, hogy a ciorbában alapvetően nincs tárkony, és a raguleves annyiban megengedőbb, hogy a citromos savanyítás is oké (bár tudtommal ott is inkább a cibere-féleségek inkább ajánlottak).

2015.06.03. 18:03:32

@Réka ‎: Az nagyon ... most minden piszkálódás nélkül írom .. de tényleg nagyon különbözünk. Bár szeretnek minket egy kalap alá venni itt a blogon, merthogy rommagyarok vagyunk. Csakhogy, ugye ...

nemor 2015.06.03. 18:03:46

@Határátkelő: te 101% hogy a húgom vagy:-)) ő körberakja a tányérját a köménymagokkal, úgy néz ki, mint ha hangyák menetelnének :) és azt állítja, meghalna, ha véletlen is megenne akár egyet XD

soad1221 2015.06.03. 18:06:04

@Réka ‎: szerintem ott megy félre ez a dolog, hogy emberi kapcsolatokról szóló kis beszélgetést némi személyes elménnyel és poénnal megspékelve már szerinted mások intim kapcsolatának értékelése...
azért az egész ennyire komoly nem volt, és már elején egyértelműen egy általánosításról beszélt(ünk), Ami értelemszerűen mindenkire nem lehet igaz...

soad1221 2015.06.03. 18:07:42

@nemor: namost a köménymag tudvalevő, hogy gyilkol.... és én biztos nem vagyok a húgod :)

élhetetlen 2015.06.03. 18:14:31

@qkuc: „Fuhuhuhuhujjj, paradicsomos káposzta ...”
Fuhuhuhuhujjj, qkuc

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.03. 18:17:20

@Muscari: Persze, hogy használtak élelmiszer-adalékokat, csak szerintem nem ennyire durván, mint manapság. De csak kérdezd meg az ismerősödet, engem is nagyon érdekel, hogy volt régen, és hogyan van ma.

A húsokra nekem is van némi rálátásom, férj „diplomás paraszt”, Kaposváron végzett, pont a Holstein-ből írta a szakdolgozatát. Az meg szerintem a mezőgazdasági „szakemberek” hibája, hogy Mo-on nem lehet jó minőségű húst kapni, illetve, hogy leragadtunk a sertés- véres csirke kombónál, borjút, bárányt, kecskét nem is nagyon lehet kapni, mert egyszerűen nincs rá igény. A halról nem is beszélve.
Európa más részein, ahogy itt is, ez nem így van. Itt pl. nagyon jó minőségű húsok vannak, kimérve csak fiatal állatot árulnak, borjút, bárányt, kecskegidát, és sertést is csak 100 kg alattit, ezt onnan tudom, hogy mi is koordináltunk már ide sertés szállítmányokat, és az itteni kereskedő kikötötte, hogy kizárólag 100 kg alatti malacokat vesz át. Amennyiben 1 db állat is megüti a 100 kg-t, az egész szállítmány mehet vissza. Egyébként meglepően sok sertéshús érkezik ide Mo-ról, egy muzulmán országba. :)

A Túró Rudiról nekem szép emlékeim vannak, de megvagyok nélküle :)

Az utolsó mondatodat meg nem értem.

2015.06.03. 18:22:49

@geegee: Én ugyan rohadtul ellene vagyok, hogy több százezer, semmire sem jó, analfabéta líbiai nyomuljon be Európába, de ez akkor is gyomorforgató.
Rohadt nagy gondot jelentenek ezek a semmihez sem értő, jobbára írni-olvasni sem tudó emberek Európának ..... Kár, hogy sem Hollande, sem Merkel nem olyan tökös, hogy továbbküldje őket az olasz partokról Obamának. Mert nekik "köszönhetjük" őket.

puhacica 2015.06.03. 18:24:46

@soad1221: en is minden "szart" osszeeszek, nem volt meg olyan konyha, amit ne probaltam volna ki, ha az utamba kerult.

@Giddy Lamb: tolem felaggathatod meg par jelzovel, akkor se fogom megszeretni. szerintem a vilag legcsodalatosabb levese a tarhonyaleves.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.03. 18:26:16

@qkuc: Én ezt például külön szeretem enni, nem keverem össze a desszertet a főfogással... :-)

2015.06.03. 18:32:09

@Pink Petsch: Ja, és így fog teret nyerni a szélsőjobb Európában .. idővel.
Már rég nem az a téma, hogy a kelet-európai bevándorlók ... nem.. már a nem fehérek a téma .... mert a kelet-európaira nem ugrott az osztrák paraszt ... De amíg anekdota-számba ment, hogy az öreg székely, megkérdi a mulat kisfiútól, hogy "Milyen szerzett vagy te?" "Én? Székely!", "No, ha te székely vagy, akkor én mi vagyok?".
Mna, ez már rég nem anekdota ....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.03. 18:33:27

@Réka ‎: :-)) Nem mondtad ezt meg neki így, szembe?Nagyon megnéztem volna a reakcióit... :D

Olyan ez, mint a viccben a bökdösődő öregasszonyokról... :D

élhetetlen 2015.06.03. 18:36:09

@puhacica: Rántott leves. Lehet, hogy nem tudod, hogy kell. Kevés, világos rántás, pirospaprika, felöntöd. Só, sok petrezselyem zöldje, egy kis lestyán (lehet szárított), tíz perc főzés után egy tojás (ha mondjuk másfél liter a leves), egy villával nagyobb darabokra szétkeverve, (tudod, egy kis fehérje egy kis sárga darab). Tálaláskor egy kanál tejföl. (Félre ne érts, én is láttam már undorító rántott leves).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.03. 18:38:32

@~~Babette~~:
1. Látom, nem vagy egy Uri Geller...

2. Biliacél.
:D

Muscari 2015.06.03. 18:44:03

@VPBA: csak arra probaltam utalni, hogy mi magyarok is hozunk sokmindent otthonrol, mint ahogy itt is olvashattad mar sokszor. Pirospaprika, kolbasz, tejfol stb. Mert hogy az otthoni a legjobb :-))

2015.06.03. 18:51:45

@Muscari: Nem, nem, nem .. egyik sem a felsoroltakból, mivel mindegyik megtalálható más nemzeteknél is. Tudod, mi az egyetlen dolog, amit nem lehet? A túró, a tehntúró, az a tipikus 20%-os zsírtalmú. kissé pergős tehéntúró. Na, ez nincs meg sehol. De komolyan sehol. Még Romániában sem (bár ott nagyon hasonló, csak kissé levesesebb, kissé le kell csepegtetni, és tuti). Vannak különböző túrók, tehéntúrók is, de az a tipikus otthoni, nincs meg sehol. Európában tuti nem. (lehet, máshol a világon megvan, lehet ...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.03. 18:52:07

@VPBA: Diplomás paraszt? Ez q jó... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.03. 18:55:35

@Pink Petsch: Én is ellene vagyok erősen.De ebben pont az a röhej, hogy Magyarországon ez egy műbalhé, mikor érkezik talán az országba évente max néhány ezer menekült, az is jó eséllyel hamar továbbáll.Ny-Eu-ba meg érkezik országonként százezres nagyságrend, oszt mégsem ilyen paraszt módra kommunikálják le a dolgot...

élhetetlen 2015.06.03. 18:58:52

@Ödenburger [Hu/At]: „en imadom a paradicsomos kaposztat fasirttal!”. Egyszer próbáld meg lángossal (akár a piaci, otthon átmelegítve). Bocs, nem figyeltem, hol élsz, de, ha nem kapható, nem nehéz sütni se. A tökfőzelék is azzal a legfinomabb.

élhetetlen 2015.06.03. 18:58:53

@diggerdriver: „A tojásos levesnek semmi köze rántottleveshez.”. Na, rögtön összeveszek veled. Mi a különbség, azon kívül, hogy a kész levesbe van aki pirított zsemlekockát rak, (én nem), vagy egy tojást üt bele. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy az eperlevél tésztával készült borsóleves, az nem borsóleves, csak a csipettkével készült. A borsóleves borsóleves, függetlenül a betéttől, és attól, hogy ki milyen betéttel szereti.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.06.03. 18:59:55

@Csodabogár: "Szerintem magyar társsal egyszerübb. Nagyon fárasztó hosszútávon, ha a társnak minden, számunkra magától érthető dolgot, el kell magyaráznunk"

Ez biztos egyeni dolog, nekem epp ellenkezo tapasztalatom van: en elvezem, hogy a paromnak sok mindent elmeselhetek, megtanithatok a kulturankrol, a tortenelmunkrol stb. (es vice versa) persze ehhez kell, hogy erdekelje is ot...feltetelezem, hogy egy jo kapcsolatban a felek erdeklodnek egymas kulturaja irant.
Mindig lesznek olyan aprosagok, ahol nincs kozos pont, es nem lehet egyutt nosztalgiazni es/vagy nem egyertelmuek bizonyos dolgok, de ez szamomra nem akkora hianyerzet...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.06.03. 19:05:32

@Evain: "Amúgy azt hittem, a közös emlékeknél egy párkapcsolatban fontosabb az, hogy a jövőről alkotott kép egyezik-e. De lehet, hogy tévedek. :)"

Lehet, hogy ebben a tipikus magyar "visszarevedes" van benne? ill. ez talan nem is tipikusan magyar, hanem europai.. pont errol beszelgettunk nemregen itt nalunk, hogy az europaiak - a hosszu tortenelmuk miatt hajlamosabbak mindig a multba nezni (talan azzal a szandekkal, hogy ne kovessek el ugyanazokat a hibakat (?). Ugyanakkor az Ujvilagban nincs meg ez a szemlelet, ok mindig elore neznek, es nem is ertik az europaiaknak ezt a fajta multba nezeset...szamukra az, ami elmult, elmult, inkabb a jelenre es a jovore koncentralnak.

2015.06.03. 19:09:26

@geegee: Magyarországon igen, az európai kvóta szerint jelenleg valami 300 körüli lenne .. ennél sokkal nagyobb gondot jelentenek a cigányok (úgy tudom, most már okés kiírni, és nem kell romáknak vagy "svédeknek" hívni őket, mert lecsengett már az a túl-liberális korszak).
Viszont Európára nézve baszott nagy gondot jelentenek. Nem azt mondom, hogy lőjjék a tengerbe a bárkáikat. És azt sem, hogy ha éppen készülnek belefulladni, akkor ne mentsék ki őket. De miután kimentették, max. 1 héten belül paterolják is haza őket. Vagy ha haza nem megy, akkor egy szomszédos, békés afrikai országba. Ha oda sem megy, akkor meg adják fel gyorspostán az egész bagázst Obamának. A fajtársai, ő tuti szót ért velük. Mert mi itt, Európában nem, az biztos ... És nem is a mi sarunk, "Arab tavasz", rémlik?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.06.03. 19:10:55

@London2009:" +1 Ugy latom en is, hogy egyszerubb egy vegyes parkapcsolatban."

na, akkor mar tobben vagyunk, akik igy gondoljak :)

2015.06.03. 19:12:36

Hé, moderálva lettem! :DDDD
Nem is tudom, röhögjek, vagy sírjak ezen!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.03. 19:22:20

@London2009:
A mi kapcsolatunk tipikus melós-irodista kapcsolat. Köszönjük megvagyunk.

2015.06.03. 19:27:07

@diggerdriver: Várd meg, amíg lesz gyerek .. már, ha tervezitek ...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.03. 19:30:08

@Muscari:

Ahol a szó kifejezést jelez.

Pl. "a kutya alszik" az egy szó, s "a kutya ugat", az meg egy másik szó.

nyuszigonosz 2015.06.03. 19:34:02

A mai írás: szubjktív látása a dolgoknak, mint minden írás.

Csak két dologhoz szolnék hozzá: a magyar kaják - aki kizárólagosan azokat szereti, na annak hiányoznak, nem lehet általánosítani, hogy na mostmár akkor biztosan mindenkinek.

Irodalom, olvasás: azt, hogy azt is csakis magyarul olvasni érdemes, hát azt azok mondják , akik nem tudnak további nyelveken annyira, hogy az olvasás élvezetes legyen, mert fordítanak, szavakat keresnek, értelmét az olvasottnak nem értik, és perszehogy az nekik nem kikapcsolódás.

Úgyhogy itt sem kellene általánosítani.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.03. 19:48:53

@Muscari: Így már értem. Ők azért nagyjából elégedettek voltak a magyar élelmiszerekkel, hiszen meg tudták venni a drágább kategóriát, ilyesmit hoztak, hogy hús, a kedvenc mustárjuk, grillszószaik, amiket Mo-on nem lehetett kapni stb. De azt gondolom, Te is tudod, hogy Mo-on nem azt a Milka csokit kapod, mint mondjuk Ausztriában. :) És ez egy csomó élelmiszerre igaz. Ismerős mondta, aki benne van ezekben, hogy a kelet-európai piacra más összetétellel dolgoznak, mint a nyugat-európaira.

blackhairlady 2015.06.03. 19:49:33

@Hobbiszakács: Ezt olyan szepen mondtad:) Tenyleg igy van ahogy irod, jo lenne, ha az erzeseket is lehetne reprodukalni.

blackhairlady 2015.06.03. 19:54:16

@puhacica: Egy utcabeli anyukaval beszelgettem egyszer, es mondta, hogy annyira orul, hogy elkoltoztek az apartmanbol, mert minden aldott nap a curry szaga lengte be az egesz komplekszumot, lassan mar a ruhajukba, hajukba is beleivodott, mert volt 2 indiai csalad a hazban akik allandoan ezt foztek. Akkor eszembe jutott, hogy amikor a 10 emeletes hazban laktam ottn, ugyan ezt ereztem a paprikas dinsztelt hagymaval kapcsolatban, enm volt olyan nap, hogy valaki ne porkoltet vagy hasonlot fozott volna:)

blackhairlady 2015.06.03. 20:04:07

@pappito: Akkor te utalnad az en ganicamat (es meg hivhatnam ezer es egy enven:), mert mi mindig meglocsoljuk zsiron parolt paprikas hagymaval, es erre megy meg a tejfol. Holnap fozok is egy adaggal.

qkuc 2015.06.03. 20:06:41

@mojyo: Nem tudom mennyire releván példa, de apukám elektroműszerész technikus volt, anyukám meg építészmérnök. 39 évig tök jól elvoltak, :D.

qkuc 2015.06.03. 20:08:52

@geegee: tisztázzuk melyik melyik, :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.03. 20:09:38

A tojasleves olyan, mintha gigantikus taknyok uszkalnanak benne.... broaf

qkuc 2015.06.03. 20:13:07

@élhetetlen: És én mért? :D Vagy te vagy az utált paradicsomos káposzta? :D

soad1221 2015.06.03. 20:14:36

@Dragonlady (Bp, Hun): kosziiiiiiiiii....ezt mondtam kb. 25 éven keresztül... Aztán a feleségem az első terhesseg alatt valamiert főzött és megszerettuk.... Nem hittem el,hogy ez tud ilyen finom lenni...

qkuc 2015.06.03. 20:16:53

@blackhair-lady: Mi az a ganica? Olyan mint a dödölle?

PRND2L 2015.06.03. 20:17:37

Azt mondják a pszihomókusok, hogy egy kapcsolatban a két félnek azonos szociális hátterűnek ÉS különböző pszichológiai beállítottságúaknak kell lennie ,ez az alap.

Egy kis olvasnivaló kezdésnek: www.enneagram.hu/

élhetetlen 2015.06.03. 20:17:37

@Pink Petsch: Nem tudom, ez beszerezhető-e, meg tudod-e beszélni valami termelővel, hogy hagyja megnőni, a cukkinit, ne szedje le bébiként, ugyanis, legyalulva, ragyogó „tökfőzelék” lesz belőle. Én eszem meg az egész család termését, (persze a tököt is), legyalulva mélyhűtöm, és van.

élhetetlen 2015.06.03. 20:17:37

@Pink Petsch: @Herr Géza ?A paradicsomos káposzta nagyon jó, csak a só, és a cukor arányát kell pontosan eltalálni, úgy, mint a kínai, stb kajáknál is. És ez csak kóstolással megy a végén, kicsi ebből, kicsi abból. És mindenképpen kell bele egy jó marék bazsalikom, akár friss, akár szárított, még főzés közben. Bors is mehet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.03. 20:24:11

@tanato: hat nezd, arabul nem tudpk, encsak ramutattam egy piroy levesre, h mi az, es azt feleltsk,h csorba.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.06.03. 20:24:38

@Muscari: na most aki árérzékeny (vagy csak igénytelen) és a legolcsóbb szeletelt fehéret veszi azt én csak őszintén sajnálni tudom. Legalább 10 éve ehetetlen az összes ilyen kenyérutánzat.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.03. 20:27:57

@Dragonlady (Bp, Hun): azert kell egeszben beleutni a tojast, majd tiz mp utan lezarni es 10 percet allni hagyni,
Ugy nem lesz taknyos, es a sargaja sem szaraz, hanem kremes

Legjobb a furjtojas.

blackhairlady 2015.06.03. 20:29:08

@Zoole[uk]: Na surgosen szegyelld el magadat. nem gondolsz a tengerentulra szakadt hazad fiaira?:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.06.03. 20:30:21

@VPBA: "A halról nem is beszélve. "

Nekem pl nagy igényem van halra, de a realitás az, hogy az édesvizi halainkat mind utálom, élén a ponttyal, mert pocsolyaízük van. A pontyot konkrétan annyira gyűlölöm, hogy amikor anyám karácsonykor azt főzte, mindig bezárkóztam a szobámba egész napra, hogy kevésbé érezzem a bűzét.

Tengeri halakat nagyon szeretem, de itthon vagy nem kapni, vagy amit kapni az olyan is: szétfagyasztott szemét. Egyes étteremek adnak tök jó lazacot, nem tudom honnan veszik, mert boltokban olyat még soha nem láttam (Szeged). Ha esetleg valaki tud tippet ez ügyben, ne tartsa vissza.

2015.06.03. 20:32:25

A magyar konyha legjobb kritikajat amugy egy egyszeru brit legenybucsus turista fogalmazta meg par evvel ezelott... egyszer tolem kert egy ilyen tanacsot egy internetes forumon, hogy mit ajanlok Budapestrol, en meg meseltem neki, a szokasos dolgokat, aztan mikor ujra talalkoztam vele online, kerdeztem, hogy milyen volt, erre o azt mondta, hogy szep, meg jo, de mi a feneert ilyen rohadt sos nalunk minden kaja? :D

qkuc 2015.06.03. 20:33:38

@Zka: Nincs felétek METRO? Ott frissnek látszó tengeri cápák is szoktak lenni (oké csak halak), :).

qkuc 2015.06.03. 20:36:44

@qkuc: Upsz, igaz ahhoz kártya is kell ...

2015.06.03. 20:38:59

@diggerdriver: Gratulálok! És ezt a legkomolyabban mondom, tényleg! (jobban nem tudom bizonygatni írásban, úgyhogy , hidd már el ;) )
Nagyon örülök, hogy nektek ez bejött, és összejött, hogy kivételek vagytok. Jó, ilyet látni nagyon :)

2015.06.03. 20:47:18

@élhetetlen:

Ki fogom, nem hangzik rosszul. Sopronban, két kiváló lángosos is van a városban, úgyhogy nem lesz gond lángost beszerezni. :)

2015.06.03. 20:48:01

@mojyo: Uhh, a brit konyha ... ! A legenyhébb kifejezés, hogy ízetlen. Én "magyar mércével" nem főzök "fűszeresen", azaz só és bors nálam tényleg visszafogott (ki is szoktam rakni a teljes fűszertartót az asztalra, lehet választani). De az angol konyha, tényleg teljesen fűszer-mentes. Amikor Ramsay bisztrójában utána kellett sóznom a hamburger-falatkákat az enyhén szólva is kiábrándító volt ....

élhetetlen 2015.06.03. 20:48:10

@qkuc: Bocs, nem, nem én vagyok a paradicsomos káposzta, csak szerves része az életemnek, az egyik kedvenc kajám, és leszóltad. Visszavonom amit írtam, de most nem tudom leírni azt a sok betűt visszafele sorrendben, hogy jóvátegyem a reakciómat. Ok?

sasfészkes 2015.06.03. 20:48:11

@diggerdriver: "Nekem az eddigi legjobb. "

Nekem is.

élhetetlen 2015.06.03. 20:48:11

@diggerdriver: Csaxólok:)))))))))))))))))))))))))))))))
Megnéztem. „Pirítsd meg jól”, „tegyél bele ételízesítőt”,Ez egy verzió, láttam már a keresztanyámnál, a férje reakciója az volt, hogy, na, megint mutymurutty. Nálunk ugyanez a leves más volt. A másik recept ecetes, egész tojásokkal. Gondolom, ők az egyetlen tudói az ételkészítésnek. Nincs minden kajára legalább harminc recept. Köszönöm a felvilágosítást. Egyébként a második recept nálunk úgy ment, hogy ecet nélkül, tejföllel behabarva, főtt hús mellé mártásnak, mint savanyú tojás mártás (a tejföltől savanyú), de ez nyilván nem érvényes, nem tudtunk mi élni, főzni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.03. 20:51:33

@mojyo:
Az angolokat egy kajával biztosan a magyar konyha csodálóivá tehetünk.
A rakott krumplival.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.03. 20:52:46

@Pink Petsch:
Ne bizonygasd elhiszem. Köszönjük szépen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.03. 20:53:50

@Pink Petsch:
Talán fűszertelennek nem mondanám de hogy sótlan az biztos. Sőt nagyon sótlan.

2015.06.03. 20:55:20

@Ödenburger [Hu/At]: Szerinted mik a negatívumok Mo.-t illetően? Csak azért kérdezem, mert ugye itt nem illik Mo.-t köpködni, se a magyar társadalmat.

Illetve a bónusz kérdésem. Ha valamit sokszor sok ember leír, az elképzelhető, hogy ténylegesen úgy van, nem pedig mindig az adott ember kereste mindenben a rosszat?

2015.06.03. 20:57:47

@mojyo: Ja, nem én fizettem a beugrót, úgyhogy annyira nem zavart, csak csendben utánasóztam a hamburgereknek (amelyek egyébként k.rva jók voltak, nagyon passzolt minden mindennel, éppen csak 2-3 csipet só hiányzott, hogy teljesen kijöjjenek az ízek).
Bár ezt megfigyeltem a már 14 (?) évadnyi Pokol konyhájában is, hogy Ramsay rühell sózni. Borsozni meg pláne. Nem tudom, milyen fixáció ez nála, de nem igazán okés. És mondom, én nem főzök sósan, tényleg nem. Pl. a chipseket meg sem tudom enni, mert azok nekem már tömény sófalatok ....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.03. 20:59:05

@élhetetlen:
Amúgy nálunk a rántott leves szombat reggeli étel volt.
Apám csinálta és az a mai napig utánozhatatalan. Friss kenyeret beleszaggatva ettük.

A tojásos levest anyám tudta jól csinálni. Nem sajnálta belőle a tojást.
Nálunk a tojásos nokedliba is 15 tojás volt.

2015.06.03. 21:00:25

@diggerdriver: Csak nehogy személyes támadásnak vedd itt nekem ;)

Hm, hát szerintem mindkettő, de ez persze ízlés kérdése, a fűszereteln viszont atombiztos ;)

2015.06.03. 21:05:01

@Pink Petsch: Szerintem a kritika inkabb csak annak szolt, hogy a magyaroknak miert csak a so/bors/paprika szentharomsag szamit fuszernek, ez amugy szamomra is erthetlen, azert nagyon sokminden van meg, szerencsere az anyukam sok ilyet hasznal, mi otthon nem nagyon ettunk magyarosan :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.03. 21:05:28

@Zka: Pontosan erre gondoltam. Nekünk magyaroknak van a jó zsíros ponty, a szálkás keszeg, meg a büfé-hekk. :)
Mióta itt élünk, tobzódunk a jobbnál-jobb tengeri halakban, meg "herkentyűkben", mondjuk, azt is megértem, hogy valaki nem szereti a halat. Nekünk ez fontos, és itt van lehetőség ezeket enni frissen. Meg a tavi halak is nagyon finomak, az Ohridi-tóban van a koran, a tavi lazac, ami csak itt és a Bajkál-tóban él, és isteni finom. Meg van még 8 másik endemikus ponty fajta. Meg van pisztráng is, meg más halak, nekünk ez jó, mert mi szeretjük.

SzZoole 2015.06.03. 21:10:27

@blackhair-lady: bocs,Degecen születtem:)))

Hoppá,túl vagyunk a 300--on,en meg csak dolgozok es dolgozok,a kommenteket csinos idom olvasni.azert jo volt reggel bedobni az étel témát
Meg valamit észre vettem,a romagyarok közül valaki kitűnik a többi közül,pozitív értelemben es Ő a qurvacsősz:)

2015.06.03. 21:13:38

@mojyo: No persze, sajnos még jelen van ez a vonal a "tourist menü" (Legközelebb szólj a haverodnak, hogy ahol angol menüt is lát kiírva oda még véletlenül se üljön be).
Tudom, és engem is roppant bosszant .. mert a magyar konyha nem a só-bors.paprika ... de ezzel lettünk elkönyvelve, elsősorban a paprikával. Tudod, hogy hívják Németországban a paprikás chipseket? Ungarisch. Mármint ez van a zacsin, rányomtatva. Nem paprikás chips, hanem ungarisch. Ez az ízesítés .. paprika, és pont ... Most sírjak, vagy nevessek? ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.06.03. 21:16:59

@qkuc: van METRO a város szélén, de évek óta nem jártunk arra. Lehet majd megnézem, hátha árulnak valami frankó lazacot.

qkuc 2015.06.03. 21:23:34

@Zka: Télen volt füstölt skót lazac, igaz kicsomagolt, de itt a kecskemétiben a halpulton is szokott lenni, meg lepényhalat is láttunk, azt megkostolnám én is egyszer. És ki is filézik neked, ha kéred.

firg_firg 2015.06.03. 21:26:58

@Zoole[uk]: Bakker megelőztél, igy mar csak annyir irhatok:

Gyerünk, ma este meg kell hogy legyen a 400!

Az se baj hogy átmentetek gasztroblogba! Holnap megint foci lesz? Jajj de jo lesz! Alig varom!

2015.06.03. 21:29:45

@diggerdriver: Mna, az nagyon ránkfér, mindannyiunkra ;)

2015.06.03. 21:36:44

@Pink Petsch: Hat igen, ez valoban vicces. :D De legalabb valamirol hiresek az ungarischek :D

rumitom 2015.06.03. 21:54:04

@VPBA: az a boltban daralt kave az ezereves daralobol az ABC bejaratanal meg most is kisert, szerintem azota nem birom a kv szagat.

2015.06.03. 22:02:59

@mojyo: Jah, nekem valamiért mindig azt mondják errefelé, hogy "ungarische? .. ja, scharfe paprika!"... De legalább valamiről ismernek ;).
Még mindig jobb, mint szegény echte román váltótársam, akit Drakulával baxtatnak ;))))
(Mondtam, neki, hogy addig örüljön, amíg nem a román cigányokkal -sajnos jelen vannak-, de valahogy nem vidult fel ;) ).

rumitom 2015.06.03. 22:13:55

@mojyo: ehez azert az is hozzatartozik, hogy az angolok (meg az irek) konkretan so nelkul foznek.
nekem vagy 2 evig sotlan volt minden. azota otthon nekem is minden sos

élhetetlen 2015.06.03. 22:20:52

@diggerdriver: Na, most megint visszabeszélek. A tojásos nokedli komoly szimbiózisban van a fejes salátával, ugye? Na, nálunk szezonban nem tojásos nokedli volt, bár bőven volt tojás. „Piros nokedli”, azaz kockára vágott hagyma zsiradékon megpárolva, pirospaprika, só, és ebbe forgatva a nokedli. Sokkal jobb, ízesebb, mint a tojásos, csak kevés helyen ismerik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.03. 22:24:39

@diggerdriver: hetvegen rakott krumplit csinaltam - a tojasrol jutott eszembe, parom ma rantottat akart, ugyis van sok tojas cimszoval , dobbent nagyot, mikor csak 4-t talalt - haaaat, csak azert fogyott el harom nap alatt, mert parom leallitott a repetarol, mert tudja, hogy a kedvenc kajam, es a foldon fetrengve szoktam vegezni.

élhetetlen 2015.06.03. 22:25:36

@diggerdriver: Akkor még egy sztori. Az 5 éve Angliában élő unokahúgom jön Pestre, angol vendége jön, nálam lesznek, én le Balcsira. Gondoltam, megviccelem őket, a rántással készült kelkáposzta főzelékkel még nem találkozott a srác. Nem eszem fokhagymát, tehát a klasszikus főzelék egy marék majorannával van ízesítve. Na, három nap után maradt két evőkanálnyi a lábas alján, de csak azért, mert rendetlenek, egyébként befalták. Majorannás fasírt volt hozzá, mert, mint mondtam, a fokhagyma nem játszik nálam.

2015.06.03. 22:28:37

@rumitom: Ugyehogy nem én vagyok a hülye, és a teljesen íz-vesztett? Köszi :)

2015.06.03. 22:31:32

@élhetetlen: Eierspätzle .... mínusz paprika ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.03. 22:37:57

@Pink Petsch: Én is ilyesmi véleményen vagyok.Csak hát maguktól biztos nem fognak se visszamenni, se másik afrikai országba eltávozni...
Nem rég olvastam , talán Tahiföldről, vagy Indonéziából volt egy hír, hogy ott is próbálnak csólnakos menekültek bejutni, de a parti őrség rendre visszavontatja a hajóikat nemzetközi vizekre...
Érdekes egy megoldás ez is... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.03. 22:39:23

@élhetetlen:
Nem lehet rossz. Az ecetes salátát fonnyasztva szeretjük. Édesen.
Ettem már olyat ami olyan volt mintha kimentem volna a kertbe és lelegelem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.03. 22:41:06

@tildy[UK]:
Mondjuk egy hagymás paprikás szalonnás kolbászos tojásrántotta...
Az ragad a vesére:)))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.03. 22:43:06

@élhetetlen:
Főzelékben nem tudom milyen a majoranna de mi sváb hurkát szoktunk csinálni és az majorannás.
Egyszer próbáld ki hogy a fasírtba citromhéjat reszelsz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.03. 22:43:23

@VPBA: Nem tudom, én még nem vettem észre semmilyen különbséget a csokikban.Pedig függő vagyok.Szerintem ez olyan, mint mikor a nyugati benzint jobbnak gondolják az autósok, mint a magyart.Mert hogy kevesebbet eszik belőle a kocsi, meg jobban megy tőle.Közben semmi ilyesmi nincs, egyszerűen a hosszabb úton jobban kiég a sok szar a motorból, kipuff rendszerből, stb.

Illetve maximum az eltérő ízvilágot tudom elképzelni, már mint, hogy káerópában mondjuk kevésbé szeretik x vagy y összetevőt, ezért módosítják a csoki összetételét egy kicsit.De ha van erről valami komolyan vehető link, szívesen elolvasom.

Nigro notanda lapillo 2015.06.03. 22:44:53

@VPBA: ami az adalékokat illeti, sajnos régebben sem volt jobb a helyzet(itt nem az 1800-as évekre gondolok). Egy kedves idős szomszédunk gyerekoromban az Oéti-nél dolgozott, emlékszem, hogy körbejártak a szomszédoknál az általa indigóval gépelt listák hogy lehetőség szerint mit ne vegyünk a boltban, mindig azt mondogatta mosolyogva: a szocialista tervgazdálkodás szabályainak ugyan megfelel, de mi inkább ne fogyasszuk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.03. 22:46:49

@qkuc: A meggyszósz a desszert, a főtt marhahús pedig a főfogás.
Ezek a svédek is gyakran esznek lekvárt hússal...Ezzel az erővel az egészet beletehetnék a levesbe is, ahogy Rékának jutott az oviban... :D
Tőlem aztán, de én inkább külön eszem.

2015.06.03. 22:49:36

@geegee: Én nem engedném a bárkákat az olasz vizekig, a nemzetközi határsávra kellene egy egységes, EU-s partiőrség ... Tényleg nem kell senkit belelőni a tengerbe, és aki életveszélybe kerül, azt ki kell menteni, de utána, "Csá', kösz hogy benéztél!" És ennyi!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.03. 22:49:41

@Dragonlady (Bp, Hun): Én eddig szerettem, mert kenyérkockával jó, meg a tojás is finom, de elveszitek az életkedvemet ezzel a fujjogással.Ehhez képest a távolkeleti bogarak, meg élő ételek, amelyek elmásznak a tálból, az mennyei manna, ugye? :-(
És akkor még egy pacalról, vagy körömpörköltről, kocsonyáról nem is beszéltünk...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.03. 22:53:22

@geegee: a bogarakat se szeretem, meg a stinky tofut, meg a százéves tojást, meg a pacalt, meg a körömpörköltet meg a kocsonyát se. szeretem a mindenféle kajákat, de finnyás vagyok nagyon arra, hogy milyen az állaguk, szaguk, kinézetük. gyerekkoromban pl utáltam mindent, ami ilyen meztelencsiga-halmazállapotú, pl majonéz, tejföl. vagy a bizarr színeket, mint a cékla vagy a spenót. azért ahhoz képest kikupálódtam. de a takonyleves.... najó, előbb megenném, mint a bogarakat. ha muszáj.

2015.06.03. 22:53:36

@geegee: Huu pedig a gyumolcs a hussal, az nagyon jooo :D Ha puccos helyen eszunk, mindig olyat kerek :D

2015.06.03. 22:55:28

Amugy pedig en nem tudom melyik Magyarorszagon nohettem fel, de a fele kajakrol amikor beszeltek nem is tudom, hogy micsoda :D

A tojaslevesrol remlik valami nekem is az ovodabol, de, hogy mi az a rantottleves, meg a tobbi, fogalmam sincs :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.03. 23:05:05

@Pink Petsch: Valami "civilizált" megoldás télleg kéne, mert elborítják az EU-t (ha még eddig nem...).Lehet, csak el kéne lesni a módszereket a témában előrébb tartó országoktól.Pl Ozziék, Enzéék.Ott vajon hogy oldják meg, illetve mi a megoldás?Pappitó, Adégé? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.03. 23:06:26

@Dragonlady (Bp, Hun): Hát, akkor te télleg finnyás lehettél... :D

2015.06.03. 23:10:04

@mojyo: No, akkor mondok neked egy nagyon egyszerű elkészítési módot. Pláne, ha van sütőd.
A húst -csirke vagy sertés (a marhát ne használd erre, kár érte)- előpirítod olívaolaj és vaj keverekén. A visszamaradt szaftban (húslé-redukcióban, ha "über" akarsz lenni :DDD), átfuttatod a tetszőlegesen kiválasztott gyümölcsöket. Igyekezz olyanokat választani, amelyek ízben passzolnak neked, pl. egy gyümölcssalátában szívesen vennéd őket nyersen is. Cukrot csak akkor adj hozzá, ha gyümölcsök önmagukban nem eléggé édesek. Ha már cukrot adsz hozzá, akkor az legyen lehetőleg barnacukor, és karamellizáld kicsit , mielőtt belerakod a gyümölcsöket, illetve a fűszereket. 2-3 percnél tovább közepes lángon ne pirítsd őket.
No, most van egy lepirítod húsod, és egy chutney-szerűséged.
Innen rajtad múlik. Maradsz a pirított vonalnál ( ez esetben egy nagy serpenyőben némi burgonyával -főtt-sült- összepirítod az egész katyvaszt húsostól, gyümölcsöstől ... vagy felvágod grillre).
Vagy mártást, szószt, vagy mázat készítesz. A mártáshoz tejszínt használj, amivel lazítod, és selymessé teszed. A szószhoz kis tejet, ilyenkor csak a gyümölcsök játszanak. A mázhoz meg a pirításkor nyert húslevet (Ugye, nem öntötted ki? ;) ).
Nem ördöngösség, csak főzés :DDDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.03. 23:12:20

@geegee: csokit nem tudom, úgy rémlik, hogy a Coca Cola másmilyen mindenhol, helyi ízlés szerint.

2015.06.03. 23:12:38

@geegee: "Belelövik" őket az óceánba. Már képletesen. Gyakorlatilag meg simán visszafordítja a lélekvesztőket a partiőrség. Pont az a megoldás, amit én is mondtam, határzár a tengereken. És tschüss!

2015.06.03. 23:16:46

@Pink Petsch: Koszonom szepen :) Mar probalkoztam ilyesmivel, csak uszott a gyumolcsleben az egesz, kicsit elmereteztem az aranyokat :D Sajnos en nem vagyok egy nagy konyhatunder, igy legtobbszor kb a sonka+lekvar szendvics komboban elem ki az ilyen hajlamaimat, mint egy csoves diak :D Amugy sem szeretek hussal fozni, a sima hetkoznapokon en vegetarianus vagyok :D

2015.06.03. 23:24:02

@mojyo: Ja, hát persze az arányok ... azokra figyelni kell ám, meg a fűszerezésre, és ilyesmikre ;).
Megsúgom nekem, hogy az első pudingom, ami nem bezacskózott porból készült, megállta volna a helyét bármilyen beton-szépségversenyen ... Hja, kérem, az arányok! Na, azokat ki kell tapasztalni, másként nem megy ;).

blackhairlady 2015.06.03. 23:31:10

@Muscari: En imadom hallgatni a ferjem gyerekkori, de foleg fiatalkori sztorijait, es o is az enyemet. Amikor otthon laktunk, megmutattam neki a hatalmas nagy falumat, van vagy 20 haz benne, igen erdekes arcot vagott amikor meglatta. El sem tudta kepzelni, hogy igy is lehet elni, es foleg akkora hazban ami nekunk volt. Elvittem az iskolaimba, a kedvenc helyeimre, Sopronba a Gyogygodorbe, a Balatonon a kedvenc helyeimre.
itthon pedig o mutatta meg a Surfside beachet ahol a baratokkal a hetveget toltottek, a szabad eg alatt, truckon aludva, az elso munkahelyet, a templomot ahol az elso hazassagat kototte, a hazat ahol az elozo felesegevel elt, meg ilyeneket.
Nekem ez legalabb annyit jelent mintha egy magayr ferfivel nosztalgiaznank ugyanazon.

blackhairlady 2015.06.03. 23:32:12

@Muscari: Nem kovezlek, kuldjel nekem is ha hozzajutsz:))

blackhairlady 2015.06.03. 23:34:37

@Zka: Latszik, hogy en nagyon nagyon szegeny voltam, emrt a menzakaja amiket soroltok mind mind a kedvencem volt:))))

blackhairlady 2015.06.03. 23:36:06

@Muscari: Mi nagyon hasonlitunk kajaugyileg:) Ne legyen benne egesz komeny, es ne legyen meregeros, azonkivul johet minden. Mi vagyunk a konyhamalacok:DD

blackhairlady 2015.06.03. 23:37:09

@qkuc: Vagy csak magaban hazi meggybol:)

2015.06.03. 23:38:12

@Pink Petsch: Jaj amugy en imadom ezeken az internetes szennyblogokon ezeket a "nemsikerult valami a konyhaban" temaju kepgyujtemenyeket, nem tudom, hogy ez gonoszsag-e, ha igen, akkor bocsanat, de en nagyon jokat tudok rohogni masok elrontott sutemenyein :D

@blackhair-lady: Igy van, 100%-ban egyetertek :)

2015.06.03. 23:40:57

@geegee: Sosem értettem ugyanis, ha a Budapest-München railjetről le lehet (és le kell) szállítan az illegális határátlépőket, akkor ugyanezeket a határátlépőket, miért kell beengedni Európába, ha vizen érkeznek? Ugyanolyan határzár, ugyanolyan "leszállítás", és viszlát! A tengereknek is vannak határaik ... nem szabad nemzeti vizeken belülre engedni őket. Kaját és édesvizet átdobni, és lehet visszafordulni. Afrikában is vannak békés országok, tele hasonló kultúrájú fajtársakkal. Sok szerencsét! Pá!

blackhairlady 2015.06.03. 23:41:03

@Pink Petsch: Azert en most felhoznam magamat kivetelnek.

2015.06.03. 23:45:33

@mojyo: Ja, a "nailed it" posztok :DDD Én is jókat röhögök rajtuk. Bár mivel ezek jórészt sütik, és én nem vagyok cukrász-aspiráns, szerintem pont ugyanolyanokat csinálnék én is :DDDD

2015.06.03. 23:47:46

@blackhair-lady: Az jó :) Mondtam, örülök a kivételeknek ... :)

pappito · http://pappito.com 2015.06.03. 23:53:33

@VPBA: " A kávét is a boltban daráltuk."

ki is ment belőle az összes aroma, mire hazaértél vele :)

blackhairlady 2015.06.03. 23:57:01

@soad1221: Ugye? En is ezt tanultam biologia oran, mutattak kepeket is emberekrol akiket az egesz komenymag olt meg, kinhalalt haltak szegenyek:((((

blackhairlady 2015.06.04. 00:00:54

@VPBA: Szerintem lenen ra igeny, csak a disznohusnal sokkal sokkal dragabb, ezert csak kevesen vasarolnak.

pappito · http://pappito.com 2015.06.04. 00:05:23

@London2009: "Miutan probalok minel egeszsegesebben etkezni, nalam a magyar konyha ugy ahogy van, sztorno. Lecsot, porkoltet (nem szalonna agyon), fozelekeket (rantas nelkul), gulyast, leveseket szoktam csinalni kb 1 honapban egyszer max. De a koromporkolt, kocsonya"

de mostan őszintén, a kocsonyával mi a frász baj van? a csak egy nagyon lassú húsleves

pappito · http://pappito.com 2015.06.04. 00:11:47

@blackhair-lady: nem, lecsapattam őket ultrásvzzel, aztán írtam :)

blackhairlady 2015.06.04. 00:12:39

@kék madár: A polcrol:)
Ott van az olajoknal, Lard neven. De egyebkent nem azt hasznalom, hanem a Fiestaban veszek zsirszalonnat idonkent amikor megkivanja a fiam a toportyut, kisutom,e s elvagyunk a zsirral egy darbig. Most jobban fogy, mert egy goat-feeder-ben zoldsegeket termesztek, 2 m2-en, van rajta paradicsomom, paprikam, uborka felfuttatvam petrezselyem, zoldhagyma es sargarepa. Minden reggel friss, organic zoldseget reggelizek, es meg kapalnom sem kell:))

pappito · http://pappito.com 2015.06.04. 00:13:51

@blackhair-lady: "Akkor te utalnad az en ganicamat"

miért utálnám, a dödölle nem zsírban sült liszt?

Az sok krumpli, kevés liszt elkeverve és úgy megsütve, pörköltalapon nem? Lehet, hgoy rosszul tudom.

pappito · http://pappito.com 2015.06.04. 00:16:22

@Zka: "Nekem pl nagy igényem van halra, de a realitás az, hogy az édesvizi halainkat mind utálom, élén a ponttyal, mert pocsolyaízük van."

na, látom te is kiiratkoztál a nemzetből! :)

blackhairlady 2015.06.04. 00:22:41

@diggerdriver: nalam meg a tejfakaszto leves:)
A papam ette friss beleszggatott kenyerrel, igaz, o minden levesbe azt rakott:)En csak a meleg tejbe, kakoba.

kék madár 2015.06.04. 00:26:43

@blackhair-lady: hat ez jol hangzik : ) En zsirt csak akkor latok, ha szalonnat sutok de akkor ki is nyalom a tepsit ha a macska meg nem eloz.

pappito · http://pappito.com 2015.06.04. 00:28:27

@Pink Petsch: "mert a magyar konyha nem a só-bors.paprika ... de ezzel lettünk elkönyvelve, elsősorban a paprikával."

mert jó sokat használunk belőle :) nincs a paprikával semmi baj, a baj azzal van, hogy nem természetes a kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, majoránna, rozmaring, sáfrányos szeklice, lestyán, tárkony, borsikafű... ami egyébként hagyományosan széles körben használt fűszerek voltak a háború előtt Mo-n.
aztán a késő cuculizmus elhozta nekünk a vegetát meg a maggi kockát...

anyám nagy varázsló volt ezekkel, mindig szerzett midendélét, mert azért fűszer és gyógynövénytermesztés az volt nagyban, csak a bótba nem nagyon került. Ha jól emlékszem a nyolcvanas években kezdtek megjelenni ezek a fűszerek a boltokban.

blackhairlady 2015.06.04. 00:31:14

@geegee: Mi pedig mostanaban raszoktunk, hogy savanyusag helyett befottet eszunk a husokhoz. Akisebbik gyerekm szereti a "barackos husit", grillezett huson barack befott, arra fustolsajt, ragrillezve. A maradek befottet megettem az en csupasz grill husomhoz, igen izlett, igy bevezettem alalndora:)

blackhairlady 2015.06.04. 00:32:58

@mojyo: Nekme a tojasleves meg a rantottleves ugaynaz. digger szerint nem, de majdnem:)

2015.06.04. 00:38:26

@blackhair-lady: Aham. A tobbirol mar meg sem kerdezem, hogy micsodak :D Eskuszom, hogy Google-szotar kell pedig esku enis magyar vagyok :D

blackhairlady 2015.06.04. 00:39:42

@pappito: Nalam nem a krumlis lisztes massza a meztelen, nincs rajta semmi, sok heleyn lepiritjak ezt sutoben vagy serpenyoben, de mi anelkul szeretjuk, ezzel a hagymas paprikas zsirral es tejfollel nyakon ontve. De ez az az a kaja minek tenyleg ezer neve van es ezer elkeszitesi modja.

pappito · http://pappito.com 2015.06.04. 00:40:37

@geegee: "Lehet, csak el kéne lesni a módszereket a témában előrébb tartó országoktól.Pl Ozziék, Enzéék.Ott vajon hogy oldják meg, illetve mi a megoldás?Pappitó, Adégé? :D"

hát az ozziknál vannak csónakos vendégek, de ők mennek is táborokba, meg a Christmas Island-ra a detention centerbe, nem feltétlenül jutnak be Ausztráliába.

Ide tudtommal nem jönnek a csónakos menekülők, mi nagyon a térkép szélén lakunk, egyszerűen nem éri meg idáig evezni, pláne, hogy elég veszélyes lehet a Tasmán-tenger, szóval ilyen lélekvesztőkön nem biztos, hogy ideérnének a versenyzők. Másrészt meg meg kéne kerülniük egész Ausztráliát, hogy idáig elérjenek, amikor ki is köthetnek ott... nálunk nincs csónakos probléma.

Nálunk vannak bevándorlási kvóták a szigetieknek, jöhet évi n ezer szamoai meg tongai meg mittomén, Tokelau pl. belföldnek számít tulajdonképpen, Niue és Cook Is. meg ilyen szabad társulásban van, ha jól tudom a cook szigeteki születéssel egyből NZ áp a delikvens.

blackhairlady 2015.06.04. 00:44:09

@kék madár: Ha akarsz finom zsirt, akkor vegyel lardot, egy jo nagy bodonnel, olvaszd fel. vegyel disznohust, ha lehet akkor nem szeleteltet. ezt darabold fel olyan 5-6 centisekre, a vastagsagat hagyd meg. nyomjal a zsirba egy csomo fokhagymat, a hust sozd meg egy kicsit, es pakold bele a felolvasztott zsirba, es szepen bugyogva sussed amig a hus meg nem puhul. Igazi finom sulthus zsirt kapsz igy, a husi pedig ket szep szelet kenyer kozt, paprikaval, a legfinomabb szendvics:)

pappito · http://pappito.com 2015.06.04. 00:44:35

@blackhair-lady: régi kínai kivégzési mód

kömény halál :)

blackhairlady 2015.06.04. 00:46:08

@mojyo: :)) kerdezz nyugodtan, elegge kepben vagyok kajaugyileg, oreg is vagyok, falusi is vagyok, menzas voltam orok eletemben, szoval a szokincsem igen bo ebebn a temakorben;D

pappito · http://pappito.com 2015.06.04. 00:46:38

@blackhair-lady: "Nalam nem a krumlis lisztes massza a meztelen"

nolámcsak! :)

blackhairlady 2015.06.04. 00:47:04

@pappito: Na most ezen hangosan felrohogtem:))

blackhairlady 2015.06.04. 00:48:29

@pappito: a NEM szocska utan kellene egy vesszo:)
De tenyleg igy hivta anyukam, imadta csak a kifozott tesztat ugy magaban, es meztelen tesztanak hivta.

pappito · http://pappito.com 2015.06.04. 00:50:09

@blackhair-lady: ó, azt hittem te vagy meztelen :)

(persze a konyhában ezzel csak óvatosan)

2015.06.04. 00:50:37

@pappito: Horváth Ilonát egyenesen felkötném ... mert gyilkosság, amit művelt, gasztrofronton ... és igen, tudom.

blackhairlady 2015.06.04. 00:58:53

@pappito: Ja, ha nem a teszta akkor en? Erdekes lenen, 3 gyerekkel korulottem:)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.06.04. 01:06:54

Ha mar ennyire az ennivalokrol volt szo ma: www.cnn.com/videos/tv/2015/05/29/anthony-bourdain-parts-unknown-budapest-sneak-peek.cnn-promo?sr=fbpuab060115budapestt530pmvideolink

Gondolom, majd megint megy (ill. talan mar le is ment ez az epizod) a sok "egzotikus" ennivalo, mint velo, maj es tarsai :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.06.04. 01:08:27

Oh, most latom, ez most vasarnap lesz, akkor megnezhetjuk :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.06.04. 01:23:28

@kék madár: na, vajon mit szolnanak a koleszterin- freak emberek ehhez a velos-majas koleszterin bombahoz? :))) egyebkent amikor megneztem az elozetest, sehogy nem tudtam rajonni, vajon ez a "dzsokuti" milyen nev lehet...aztan lehullott a lepel: ez Jo'kuti :))

kék madár 2015.06.04. 01:26:49

@Zsuzsi65: szerintem ezert itt borton jarna :)

Muscari 2015.06.04. 01:30:02

@diggerdriver: nagyon vártam a válaszodat :-)))

Muscari 2015.06.04. 01:33:15

@diggerdriver: az a savanyú tojás, amiről te beszélsz, az a becsületes neve. Senki nem keveri össze a tojáslevessel, ami rántoty leves tojással.

Muscari 2015.06.04. 01:44:33

@blackhair-lady: ezt tök jó volt olvasni :-)

Muscari 2015.06.04. 01:45:46

@blackhair-lady: nálam még a kömény is jöhet!

blackhairlady 2015.06.04. 01:57:16

@Muscari: Vigyazz a gyilkos komenyekkel:))

montroyal ( CAN qc) 2015.06.04. 02:05:30

@firg_firg: Holnap megint foci lesz?

azt nem tudom de a Stanley kupa
dontoje kezdodik most ebben a percben ...

Tampa - Chicago ...

montroyal ( CAN qc) 2015.06.04. 02:18:03

@~~Babette~~: te tudsz koreaiul?

eleg sokan tudtunk koreaiul Mo-on ...

gondolok azokra akik a taekwondo uztek komolyabb szinten ..:-))

szamolasig es a szakszavakig eljutottunk ...az gyenge alapszint?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.04. 02:24:07

@Pink Petsch: Végül is, lehet télleg ez a legegyszerűbb és legnagyszerűbb...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.04. 02:29:02

@Zka: Nemtom, írjátok ezt a pocsolyaízt a pontynál, már nem először látom.Nekem ízlik az is nagyon, illetve a tengeri halaktól sem vagyok különösebben jobban elájulva.Azok közt is akad jobb de rosszabb is.A lazac egy külön kaszt persze, de arról is lehet olvasni, hogy micsoda iparág épült már köré, és hogy nagyon kevés az, amit télleg a természetes élőhelyéről fognak ki.
Pontyra visszatérve, lehet, az a bajom, hogy nincs tapasztalatom, nem kóstoltam még a pocsolya ízét...? :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.04. 02:34:31

@pappito: Igaz, télleg, Enzé körül nem nagyon van másik ország, ahonnan menekülni kéne.De mondjuk repülőn, nagy hajón sincs sok próbálkozó?Kezelhető a helyzet?Vagy a vízumos túlmaradók?Könnyen elkapják őket, uram? :D Bár nagyon nem jönnek onnan hírek, hogy ádáz botrányok lennének.Ezzel szemben mondjuk az olasz-görög-bulgár környékről meg igen...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.04. 02:37:18

@montroyal ( CAN qc): Szombaton lesz foci, akkor lesz a béel-döntő...Már mint kereklabdás fociról beszélek.

pappito · http://pappito.com 2015.06.04. 03:20:48

@geegee: repcsivel nem könnyű, egyrészt oda kellenek rendes okmányok, plusz simán lehet, hogy már felszállni sem engednek arra a gépre ami idejönne, de itt is visszafordíthatnak a határon, ha valami gyanúsat találnak, plusz biosecurity, plusz simán lehet, hogy kapsz egy 30 napos vizitor visát, azzal meg nem sokra mész amúgy sem.
Az overstay nem kivihetetlen, csak elég kockázatos, gondolom nem lehet a neveden semmi (mondjuk jármű), nem lesz eü biztosításod ha megfájdul a fogad vagy el kell menni a gp-hez, már meg is buktál ls persze nem dolgozhatsz legálisan, csak feketén, ami durva zsákutca. És nem gatyáznak, kimegy érted a bizottság, kivisznek a reptérre és felrúgnak az első gépre, szevasz. Jó eséllyel soha többet nem jöhetsz be az országba, lásd első pont, már az idefelé jövő gépre se engednek fel. Volt régebben ilyen tévéműsor, abban volt egy magyar srác, felcsöngettek érte a lakásba, heló, hozd az útleveled kiccsávó, és már a kocsban is volt, a kabátjáért se engedték vissza, reptér, gudbáj.

De mondom, ez itt nem úgy probléma, mint Lampedusánál, ide hajóval csak a vitorlások jönnek, de ott is kemény ellenőrzés van, ha átsurransz nagyon megütheted a bokád.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.04. 04:01:18

@pappito: Értem, kösz.Nekem is pont ez a Lamped-Usa jutott eszembe...De valszeg egy idő után télleg ez lesz, q nagy vaskerítések a szárazföldi határoknál és katonai cirkálók a tengereken...Én is kezdem belátni, hogy télleg nem nagyon lehet mit kitalálni.

adg 2015.06.04. 05:08:39

@blackhair-lady: igen, amalgamos. Ismerem a jelenseget sajnos, ugyanez az oka a rengeteg kinlodasnak, amikor aluminium es acel szerkezetet kell osszekapcsolni

adg 2015.06.04. 05:29:13

@geegee: @Pink Petsch: ozziek nem fogadnak csonakosokat egy ideje. Egyaltalan nem. Hirdetik a kiindulo orszagokban ezerrel, hogy csonakon nem tudsz ausztraliaba jonni. No way. You will not make Australia home.
A megoldas egyszeru. Van legalis modja, hogy ide menekulj. Vannak irodak szerte a tersegben, ezzel foglalkoznak. Megoldjak az idejutast is valahogy, hivatalosan. Nem tudom, pontosan hogy mukodik.
Viszont az teny, hogy mielott ezt bevezettek, ezrevel fulladtak vizbe a jeloltek, mara ez a jelenseg teljesen megszunt. Tobb ezer dollart fizettek a csempeszeknek a menekulok, hihetetlen. Ugyanez megy most a foldkozi tengeren is.
Ausztralia egyebkent joval civilizaltabb mint nehany kornyekbeli orszag, szoval ha jossz csonakkal, akkor nem vontatnak vissza, hanem kimentenek. De nem hoznak be az orszagba, hanem valamelyik kulso taborban leszel elhelyezve, es soha nem jossz ausztraliaba. A taborok uj gineaban, naurun meg vietnamban vannak, meg tan meg egy ket helyen. Ezekkel az orszagokkal aunak egyezsege van, penzert, egyeb segitsegert ott letelepdhetnek a menekultek.
Ez annyira visszaszoritotta a csonakos dolgot, hogy szinte teljesen megszunt.

Kepzeld el, hogy afrika szerte hirdetne az eu, hogy a tengeren kihalazsott emberek soha nem tehetik a labukat europaba, helyette Elefantcsontpartra koltoznek. Azert ennek lenne nemi elgondolkodtato hatasa. Cserebe biztositani valami legalis modszert.

sasfészkes 2015.06.04. 06:51:58

@Pink Petsch:
Te eg. példa alapján általános.tasz. Ez lenne a realitás?Ráadásul külföldön élő honjaik jó része nem a végzettségének megfelelő munkát végzi.

tanato 2015.06.04. 07:46:17

@~~Babette~~: Akkor szerintem török eredetű lesz az mint a bogrács , szablya, handzsár stb.Hisz TUnézia meg mi is az Oszmán Birodalom részei voltunk egy időben akárcsak a román fejedelemségek.

2015.06.04. 07:53:02

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

"Ha valamit sokszor sok ember leír, az elképzelhető, hogy ténylegesen úgy van, nem pedig mindig az adott ember kereste mindenben a rosszat?"

Az, hogy egy ember hanyszor irja le, az irrelevans. Az a kerdes, mi a sok? Az, hogy extrem esetben 500ezer ember mondja, hogy neki x dologgal baja van, meg nem jelent semmit, akkor meg mindig van 9.5 millio, aki nem mondja... Es egyebkent is, ha mind a 10 millio magyar azt mondja, hogy neki x dologgal baja van, attol meg en mindig gondolhatom ugy, hogy szerintem az nem baj, nem?

En egyszeruen azt nem ertem, hogy miert kell minden posztban, az amugy igazan pozitivakban is, legalabb egy bekezdest szentelni annak, hogy Mo-on azert milyen rossz, es mi mennyire gaz. Aki elment, az oruljon, hogy nem kell ebben a gazban elnie. Szerintem. Akinek meg tetszik a gaz, az meg barmikor elmehet. Vagy kuzdhet itthon ellene.

1991 ota elek Magyarorszagon, de a mai napig aktivan figyelemmel kovetem az erdelyi helyzetet, olvasom a magyar es a roman ujsagokat is a neten, de egyszer nem szoltam bele az ottani politikaba, es foleg, ha barmit mondok az orszagrol, az pozitiv. Azt meg az otthon maradottaknak kell eldonteni, hogy nekik mi a baj, es szerintuk hogy kellene megoldani. Nekem eszembe nem jutna ebbe beleszolni. Viszont ha tehetem, mindig elmondom, hogy a szulofoldem milyen jo hely. Nekem ennyi a dolgom. Szerintem. Ezt a hozzaallast hianyolom itt picit sok embernel... De hat nem vagyunk egyformak, nem kell egyformak legyunk..

tanato 2015.06.04. 08:03:12

@Ödenburger [Hu/At]: Na látod,eddig ez eszembe sem jutott,pedig tényleg ti Erdélyben szocializálódott személyek itt a blogon sosem szidjátok az aktuális román politikai vezetés intézkedéseit,szemben a magyarországi kommentelők jó részével.Pedig életetek legfogékonyabb részét ott éltétek le.Dicséretes dolog,ez nem politikai blog.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.04. 08:24:46

@Zsuzsi65: jaaj, az egy olyan szep ember:-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.04. 08:26:15

@geegee: aki szerint a ponty pocsolyaizu, az igazabol nem is szereti a halat.
szerintem.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.04. 09:43:51

@geegee: Én viszont határozottan éreztem a különbséget pl. a Milka csokinál. Nem tudom, hogyha csak az ízvilágban van eltérés, azt vajon ki vagy kik határozzák meg, hogy ilyennek vagy olyannak kell lennie, mert nekem határozottan jobban ízlett az echte német, mint a magyar piacra gyártott. Nem jó, hogy ebben is a fejünk fölött döntenek.

qkuc 2015.06.04. 10:00:12

@geegee: (Akkor titkon svéd vagyok, mert a sonkát szoktam áfonyalekvárral enni ....) :D

qkuc 2015.06.04. 10:06:21

@blackhair-lady: Ó, szerintem ez nem gazdagsági fokmérős. Én a menzás zöldborsófőzelékért vagyok oda meg vissza, de mivel gyűlölöm a kelkáposztát, ez elég sok menzakosztot feltett a "én ugyan ezt meg nem eszem".

qkuc 2015.06.04. 10:15:05

@Zsuzsi65: huhh az a csirkemájas cucc nem tudom mi .... sosem láttam még olyat, :D

Muscari 2015.06.04. 10:36:49

@adg [Au, Darwin]: hu, te ez egy nagyon jo otlet!

Muscari 2015.06.04. 10:41:10

@~~Babette~~: en csak azert nem szeretem a pontyot, mert zsiros. Pisztrang-parti vagyok.

puhacica 2015.06.04. 11:55:39

@Pink Petsch: nem erzed kicsit erosnek ezt a "fajtarsazast"? mar masodszor? :(

@blackhair-lady: hat ja, a rantas eleg alap a magyar konyhaban. :)

@élhetetlen: az biztos, hogy nem tudom, hogy kell. az anyukam viszont remekul foz, de a rantottleves az akkor is broaf. ilyen meg a finomfozelek es kicsit a szalontudo. ezeken kivul mindent megeszek, imadom a sargarepafozeleket, a rantott velot, pacalt, kormot, kocsonyat, kakashere porkoltet, stb.

SzZoole 2015.06.04. 12:10:48

@~~Babette~~: Pedig pony es pony kozott is van kulombbseg.
En nagy horgasz voltam,mig otthon eltem,minden szabadidomet a vizparton toltottem,meg a nyaralasokat is ugy terveztuk,hogy horgaszati lehetoseg legyen.
A kulombseg a tavi es folyoban fogott pony kozt van.A telepitett tavi pontynak tenyleg pocsolya ize van,ellenben amit a Tiszaban fogtam,teljesen mas ize van.

élhetetlen 2015.06.04. 12:35:43

@puhacica: Nem érdemes ezzel foglalkozni, azért írtam le, hogy én hogyan készítem, mert diggerdriver-rel pl teljesen mást értettünk a név alatt.
Arra viszont felhívnám szíves figyelmedet, hogy egy ételre, amit esetleg más szeret, nem mondjuk, hogy undorító, legfeljebb azt, hogy nem szeretem.

adg 2015.06.04. 12:44:27

@~~Babette~~: Néha van mocsáríze, olyankor másik halast kell választani, mert rossz a beszerzési forrása.

@Muscari: ...és roppant hatékony. Nem zárkózik el a segítéstől, de hülyének sem nézeti magát. Azért aki sri lankán meg hasonló helyeken össze tud kaparni fejenként több ezer dollárt (ugyanez afrika esetében is) az nem a legcsóróbb réteg azért.
És hát pont az volt a lényeg, hogy a csempészek hálójából kifogják a szelet, meg ne fulladjon annyi ember a vízbe.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.04. 12:58:47

@Zoole[uk]: azert azt a tavi ponyt megkostolnam...

SzZoole 2015.06.04. 13:03:33

@~~Babette~~: A tobol kifogott pontyot,igy jaauuu:)))

adg 2015.06.04. 13:26:49

@~~Babette~~: nyilvan. Ugy nezek en ki, mint aki fel napokat ucsorog a parton a bizonytalanert? :D
Sose probaltam, de szerintem nem elveznem. Itt mar pecaztam egyszer, de az mas volt. Meg kicsit porgosebb.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.04. 14:46:55

@Zoole[uk]: :-):-)

@adg [Au, Darwin]: nem tudom, nem dobott ki semmit a nevedre a fb:-):-):-):-)

adg 2015.06.04. 15:10:20

@~~Babette~~: en es a facebook. Ezelott ezer eve kaptam egy meghivot ra egy feligmeddig ismeretlen lanytol, akivel valtottam 5 szot irasban. Azt mondta, hogy nem lehet fb nelkul elni. Na akkor regisztraltam. O az egyetlen ismerosom, soha nem irtam a facebookomra semmit, es vagy ket eve szerintem be sem leptem.
A paromnak van, o is roppant aktiv, igy eleg az nekunk.

Egyebkent van egy rakas jelentkezo, aki ismer engem allitolag. Mar gondoltam ra, hogy visszajelolom oket, igy x ev utan jo poennak tunik.

puhacica 2015.06.04. 16:22:50

@élhetetlen: koszonom az illemorat. bar kettonk kozul nem en irtam, hogy lattam mar undorito rantott levest, szoval annyira nem ertem, miert nekem irod, hiszen en csak annyit irtam, a legrosszabb leves a vilagon. de mindegy, nem art felfrissiteni idonkent, mi illendo es mi nem. :D

élhetetlen 2015.06.04. 16:41:41

@puhacica: Legyen, teljesen igazad van, semmi különbség nincs a „láttam már undorító rántottlevest”, és „rántottleves undoró” kifejezés között. Bár ez utóbbit sem írtad, csak a „broaf” került elő párszor a levessel és más kajával kapcsolatban. Biztosan velem van a baj, hogy ezt a szót nem ismerem, tehát egy hangulatjelzőnek minősítettem, úgymint kihányni való. Ha tévedek, bocs.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.04. 18:46:13

@élhetetlen: szerintem en voltam a legkritikusabb es engem akartal megpiszkalni, nem Puhacicat, de en leszarom, hogy mi illik.

M. Péter 2015.06.04. 18:49:41

@Pink Petsch: A hajón jövők nagy valószínűséggel meghalnak, ha visszafordítják őket, és egyelőre túl civilizáltak vagyunk ahhoz, hogy sok száz embert a halálba küldjünk. Ezenkívül a tengeri jog szerint a bajban levőkön segíteni kell.

2015.06.04. 19:36:34

@Ödenburger [Hu/At]: "Az, hogy egy ember hanyszor irja le, az irrelevans. Az a kerdes, mi a sok? Az, hogy extrem esetben 500ezer ember mondja, hogy neki x dologgal baja van, meg nem jelent semmit, akkor meg mindig van 9.5 millio, aki nem mondja... Es egyebkent is, ha mind a 10 millio magyar azt mondja, hogy neki x dologgal baja van, attol meg en mindig gondolhatom ugy, hogy szerintem az nem baj, nem?"

Ez a baj, hogy akik maradnak, azoknak "tökéletesen" megfelel az, ami van. A kocsmában meg a fb-n mindenkinek nagy a szája, és a másiktól várja a megoldást. A mentalitás és hogy fát lehet vágni az emberek hátán, tökéletesen demonstrálja, hogy miről beszélek. Természetesen azt gondolsz, amit akarsz, csak lehet, hogy körül kellene nézned kicsit a saját kis világodon kívül is. Ha pedig úgy általában teljesen érzéketlen vagy a szűkebb környezeteden kívüli dolgokra, én azt is megértem.

"En egyszeruen azt nem ertem, hogy miert kell minden posztban, az amugy igazan pozitivakban is, legalabb egy bekezdest szentelni annak, hogy Mo-on azert milyen rossz, es mi mennyire gaz. Aki elment, az oruljon, hogy nem kell ebben a gazban elnie. Szerintem. Akinek meg tetszik a gaz, az meg barmikor elmehet. Vagy kuzdhet itthon ellene. "

Azért mennek el az emberek, amit olvasol a köpködés rovatban minden posztban. Lehet, hogy nem tetszik, de attól még nem lesz kevésbé igaz. Te is elismered, hogy gáz itt élni (hiszen most írtad le), de viszont azt nem érted meg, hogy másnak nem felel meg ez az ország. Küzdeni? Miért v. kiért? Saját magadért küzdhetsz, lehetsz jómódú, de attól még sok mindent a pénzeddel sem tudsz megváltoztatni. Ezért sem értem, amikor a szakértők megmondják, hogy CSAK anyagi érdekeltségű okok miatt mennek el az emberek. Ha én dupla annyit keresnék nettóban, mint most; akkor sem változna meg a véleményem, és továbbra is reménytelennek tartanám ezt a társadalmat.

"1991 ota elek Magyarorszagon, de a mai napig aktivan figyelemmel kovetem az erdelyi helyzetet, olvasom a magyar es a roman ujsagokat is a neten, de egyszer nem szoltam bele az ottani politikaba, es foleg, ha barmit mondok az orszagrol, az pozitiv. Azt meg az otthon maradottaknak kell eldonteni, hogy nekik mi a baj, es szerintuk hogy kellene megoldani. Nekem eszembe nem jutna ebbe beleszolni. Viszont ha tehetem, mindig elmondom, hogy a szulofoldem milyen jo hely. Nekem ennyi a dolgom. Szerintem. Ezt a hozzaallast hianyolom itt picit sok embernel... De hat nem vagyunk egyformak, nem kell egyformak legyunk.."

Dicsérendő. De azt nem veszed figyelembe, hogy sok emberben ott a tüske, és dühösek az itteni állapotok miatt.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.04. 20:44:14

@Dragonlady (Bp, Hun): jo, de nem is te vagy itt az illemtanar, hanem o.

2015.06.04. 22:19:14

@Dragonlady (Bp, Hun): Soha, de soha a budos eletben nem fogom megerteni ezt, meg vagyok gyozodve rola, hogy ilyet csak a magyarok csinalnak, hogy kepesek emberek masok velemenyet valami teljesen semleges dologrol (kertvaros, tojasleves, konyvek, filmek, stb.) szemelyes sertesnek / helytelenul megallapitott objektiv kijelentesnek ertelmezni, es kovetelni a helyreigazitast, hogy marpedig lasd be, hogy az nem is igaz, vagy legalabb tedd hozza, hogy csak szerinted, mert amugy tokre nem egyertelmu, hogy te mondtad, hogy undorito :D ..... en egyszeruen ettol K E S Z E N V A G Y O K.

Mr Long 2015.06.04. 23:01:19

@puhacica: Akkor szar, ha egesz komenyt tesznek bele. Kulonben finom!

puhacica 2015.06.04. 23:08:35

@élhetetlen: nem, nem, óriási különbség van a kettő között. még a broáffal kapcsolatban is igazad van. bár mondhattam volna, hogy takonyleves, meg hogy szar és hasonlók, de én már csak ilyen illetlen vagyok. :(

puhacica 2015.06.04. 23:09:24

@Mr Long (UK): héhéhé, nem mondunk ilyet mások által szeretett ételre, hogy szar! most volt az illemóra, semmit se tanultál?!

2015.06.05. 06:02:54

@Mr Long (UK): Nem utáltak ki még innen? :O

Mr Long 2015.06.05. 07:17:57

@puhacica: Csak a lenyeget, a rantottblevest fogtam meg :)

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Hat, az igazat megvalva kicsit alul teljesitesz kiutalasban :) Reggelente megnezem a posztokat, meg neha beleolvasok a kommentekbe, csak most kicsit suru az elet. Elado pesti panelokat keresek epp :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.06.05. 07:33:44

@~~Babette~~: Gundelék (réges-régen) „kimosással” szabadultak meg a ponty pocsolya-ízétől (mocsár-ízétől): az élő pontyot hálós tartályokban a Dunába eresztették, és két hétig ott tartották. Az éheztetés, ezáltal halzsír mennyiségének a csökkenése élvezhetőbbé teszi a pontyot.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.06.05. 08:44:31

A ponty témánál eddig jutottam az olvasásban, amikor a "válaszra" nyomtam.... Bocsi :-(

~Babette~~ 2015.06.04. 08:26:15
@geegee: aki szerint a ponty pocsolyaizu, az igazabol nem is szereti a halat.
szerintem.

2015.06.05. 18:03:45

@M. Péter: A fölfrészre kell visszafordítani őket, nem feltétlenül az országukba.
Azt egyébként már megjegyeztem, hogy ez a kib.szott nagy "civilizáltság" okozza végül a vesztünket Itt, otthon Európában? Ja, igen, említettem ... hát ilyen ez ...
Európában nem akarok sem mecseteket, sem vudu-templomokat látni 100 méterenként. Ez van,a mi kontinensünk, a mi kultúránk. Fejlettebbek vagyunk, és befogadóak is, itt Európában. Gondolj csak a többi fejlett fehér kultúrára, az USA, Ausztrália, Kanada ... mind rohadt nehéz követelményeket támasztanak, még a fehérekkel szemben is.

2015.06.05. 19:16:30

@Mr Long (UK): Szörnyű, hogy nem jött be Nostradamus jóslata, és nem utáltak ki innen, pedig rászolgáltál. :DDD

KanáriHajni 2015.06.06. 18:37:04

Sziasztok! Köszi a kommenteket, meg szavazatokat, nem tudtam online lenni aznap, mostanra meg annyi a hozzászólás, hogy csak átfutni volt türelmem. Kaja-témában úgy vettem észre, volt egy kis félreértés, nekem a tipikus magyar kaja sosem a cupákos-szaftos körömpörkölt-jellegűeket jelentette, hanem inkább a lecsó-paprikáskrumpli-tejfölös rakott zöldbab vonal volt irányadó. De végülis már mindegy. Paradicsomoskáposzta fúj!
A fotó az enyém volt.
Szóval köszi, üdv, csáó, megminden!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása