oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 13. 06:41,  A honvágy mindig elmúlik 452 komment

2015. május 13. 06:41 Határátkelő

A honvágy mindig elmúlik

Az első napok ijesztő idegensége, és az átmeneti állapot után mára sikerült beilleszkedni Finnországban Franciskának, aki blogot is vezet ottani élményeiről. Az írás a Magyarország és én pályázatra érkezett, szóval ma is lehet szavazni a poszt végén és a Facebookon. (A képért köszönet a szerzőnek.)

finnorszag_franciska_150513.jpg

„Majdnem egy évem volt felkészülni. Eldönteni, hogy mit viszek magammal és mi az, amit hátrahagyok. Néhány könyvet tartottam csak magamnál, kiszórtam egy csomó régi kacatot, papírokat, ruhákat. Egy hatalmas bőröndbe pakoltunk mindent. Egészen az utolsó pillanatig tartottam magam, de amikor a reptérre indulás előtt tíz perccel rájöttünk, hogy a bőrönd 15 kilóval nehezebb, mint lehetne, akkor elszakadt a cérna.

Ki kellett venni az összes könyvet és válogatás nélkül minden ruhát addig, amíg a pluszsúly el nem fogyott. Nem volt időnk latolgatni. Indulni kellett. Persze, irtózatosan összevesztünk, egy pillanatra még az is megfordult a fejemben, hogy itt hagy. Szomorú voltam és dühös. Sírtam a váróban a beszállás előtt, sírtam, amikor a busz elindult velünk a repülőgép felé és felszállás közben is.

Még Lengyelország felett kibékültünk, Tallinninál kezdtem jobban lenni és mire Helsinkibe értünk, már mosolyogtam.

Az első napok

Az első napokban ijesztően idegen volt minden. Nem szerettem egyedül az utcára menni, mert azon kezdtem el gondolkozni, hogy mi a fenét keresek én itt? Nekem itt a férjem mindenem, de ha nincs mellettem, valahogy az egész olyan okafogyottá válik.

Idegenek voltak az utcák, nem értettem, mit beszélnek az emberek, nem tudtam, merre járnak a buszok, nem tudtam elolvasni a feliratokat. Ezek nem hallottak róla, hogy világnyelv az angol?! Állandóan olyan érzésem volt, hogy a kirakat előtt állok és sóvárogva nézek befelé.

Bár ijesztő volt az új környezet és sokáig talajtalannak éreztem itt magam, cserébe szinte minden az újdonság, a más, a nem megszokott izgalmával kecsegtetett.

Utáltam, hogy konkrétan egy büdös szót nem értettem abból, ami körülöttem zajlik, és semmit nem jelentettek nekem a feliratok, de paradox módon volt ebben valami megnyugtató.

Se itt, se ott

Eleinte tranzitban voltam a régi és az új között. Oda már nem tartoztam egészen, az itteni dolgokhoz meg még nem volt sok közöm. Jó volt kicsit nem tudomást venni a hétköznapokról, nem érteni a híreket, nem bosszankodni hétköznapi apróságokon.

Szerintem azért is nem kapkodtam el a nyelvtanulást. Szerettem volna egy kicsit a tranzitban pihenni, élvezni, hogy nekem itt nem fáj semmi. Jó volt nem tudni, miről pletykálnak a boltban, miről beszélnek vonatozás közben telefonon, hogy okosak-e vagy buták az emberek, akik körülöttem vannak. Azt képzelhettem róluk, amit csak akartam. És én úgy képzeltem, hogy mindenki kedves és jó.

Már vannak finnországi emlékeim

Honvágyam volt, de csak hullámokban és egészen kezelhető. Amikor rám tört, nem estem kétségbe. Megvártam, amíg elmúlik. Mindig elmúlik. Egy hónapja voltunk itt, amikor először be mertem magamnak vallani, hogy jól érzem magam.

Az emberek nem idegbetegek, az utcák tiszták, az életünk nyugodt. A természet közel van, a tej nincs felvizezve és a sajt is finom. Még az időjárás is kegyes volt hozzánk, azt mondják, sosem volt ilyen hosszú és színpompás az ősz, mint amikor megérkeztünk.

Már régóta el merek menni egyedül a boltba, arcról ismernek az eladók és szeretek könyvtárba járni is. Pizzát az araboknál eszünk és majdnem minden nap sétálunk a tengerparton. Tudok jegyet venni a vonaton és tudom, honnan melyik hoz haza. Kicsit már beszélek finnül, vannak barátaim, vannak már finnországi emlékeim.

Leiratkoztam

Fél éve voltunk itt, amikor leiratkoztam a magyar levelezőlistáról, mert csak felbosszantom rajtuk magam. Vagy a Szent Korona-tant népszerűsítik, vagy misére hívnak, vagy eladásra kínálnak használt babakocsit. Egyikre sincs szükségem.

Ma, másfél év után, kétezer kilométer távolságból Magyarország még sötétebbnek látszik, mint amikor benne voltam. Színvonaltalan, buta, érzéketlen és nagyon aljas. Hiányzik a családom, hiányoznak a barátok, de honvágyam nincsen. Nem vágyom, a szennyes Budapestre, ahol megint könyveket égetnek. Ahol elégették Radnóti könyveit.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Finnország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr647455136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2015.05.13. 07:02:15

Az utolso elotti mondatig tetsziket akartam nyomni. Aztan ugy dontottem, inkabb nem nyomok ma sem...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.13. 07:12:01

Ez volt az első nemtetszikem. A vége miatt az írást pont olyan színvonaltalannak, butának, érzéketlennek és aljasnak tartom, mint a posztoló a volt hazáját.

DonTintoretto 2015.05.13. 08:00:24

Még nem olvastam, de a képről a Keresztapa II vége jut eszembe, amikor Fredo elment pecázni..

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.13. 08:05:39

Egy kérdés merült fel bennem.

Nincs előszűrés, nincs egy szint, amit meg kell ugrania a posztnak?

Ez még kommentnek is gyenge, mind stílusában, mind tartalmilag. És most nagyon-nagyon-nagyon visszafogtam magam.

Muscari 2015.05.13. 08:07:04

Én ezt most nem értem. A végével agyoncsapta az egészet. Meg mi az, hogy szennyes Budapest, nehogy már az a néhány könyvégető náci felülírja az összes pozitívumot, amit meg lehet ott találni.

Remélem, hogy a poszterina egyszer tényleg magára talál, mert így néz ki, hogy az egyik helyen már, a másik helyen még nincs otthon.

pasztasuta 2015.05.13. 08:07:31

@DonTintoretto: :D
Epp akartam irni, hogy nekem csak a kep tetszik, arra hol lehet szavazni.

Hari Seldon 2 2015.05.13. 08:23:09

Szerintem nem a pályázathoz, kellett volna berakni. Itt most olyat kell beírni, hogy "hiányzik a lángosos szaga", meg ilyeneket.
Egyébként olyan közepes. Az eleje nem tetszett. A közepe jó. Értem miről van szó. A végét meg így látja. Személyes. Kész. De most itt nem PC ezt így leírni.

Hari Seldon 2 2015.05.13. 08:27:34

@DonTintoretto:
Nem láttam a Keresztapá-t. Egyszer most már meg kéne nézni.

(soha nem volt rá időm, vagy alkalmam, vagy éppen kedvem)

2015.05.13. 08:33:11

Az ilyenekert nem kar, hogy kitantorognak, sot!
Szebb jövőt! :)
(ez jobb, mint a "Peace!", mimozalelkuek?)
"ráadásul gyakran kifejezetten bántó és agresszív beszólások végére biggyeszti oda, mintha ezzel elvenné az élét... "
Megtehetem, hiszen en vagyok a kreten, felmuvelt Kati neni (is) Ozdrol.
Gondolkoztam 10 percig, hogy elkuldjem e ezt a kommentet.
Casting szerencse:) (© Cascabel)

Muscari 2015.05.13. 08:41:17

@Hari Seldon 2: de mi a személyes, a könyvégetők? Azt nem írta, hogy ő is ott volt.

Nekem aztán nincs honvágyam, a gyerekkorom dolgai sem úgy hiányoznak, nem volt épp boldog gyerekkorom, de én úgy látogatok haza, mint turista, és így egyáltalán nem tűnik szennyesnek a város, sőt, nagyon jól érzem ott magam egy hétig, így ez nekem bántó.

A maffiás filmeket meg nem bírom sajnos, próbálkoztam a Keresztapával is, de nem ment. Nem az én műfajom.

Csodabogár 2015.05.13. 08:42:00

Szerencsére elég sokan élünk ezen a "szennyes" Budapesten és vannak akik ezt a várost szeretik és élvezik az életet itt is. Poszterinának elég sötét élete lehetett itthon ha csak így tud visszatekinteni. Élvezze csak a finneket! Jó dolga van, sétálgat, könyvtárba jár stb. Nyelvtanulás ráér, dolgoznia nem kell. Itthon feltehetően kellett valamit tennie a megélhetéséért.

2015.05.13. 08:45:44

@Hari Seldon 2:
"Nem láttam a Keresztapá-t. Egyszer most már meg kéne nézni."
En sem lattam, de nem is vagyok ra kivancsi. Sot, a Harry Pottert sem lattam, a Tronok izejet sem. Übersznob-e vagyok?:)

Sanyi9 2015.05.13. 08:48:27

Mivel foglalkozik a szerzo? Magyaroszagon mivel foglalkozott (tanult, dolgozott)? Konkretan miert van ilyen szubjektiv negativ velemenye Magyarorszagrol?

2015.05.13. 08:57:03

@Muscari:
"A maffiás filmeket meg nem bírom sajnos, próbálkoztam a Keresztapával is, de nem ment. Nem az én műfajom. "
Nekem sem a mufajom, ellenben a drogkartellek-rol szoloakat megnezem. Szakmai artalom:)

tableno 2015.05.13. 09:02:34

Basszus ez olyan volt, mint egy HÁ-paródia Quercus blogján! :/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.13. 09:05:38

@Cascabel: Nem, az akkor lennél, ha azt írnád, még csak nem is hallottál róluk :).

2015.05.13. 09:16:41

@zöldeketbeszélek:
Pedig ugy orultem a magma kitalalta "übersznob" jelzonek. Egy vilag dolt ossze bennem:) Leromboltad az egomat:( Megyek is aludni. Ami ramfer, napi 10-12 orakat dolgozom az utobbi es elkovetkezendo napokban, a hosszu hetvegen is. Épiccsük a kapitalizmust.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.13. 09:17:55

Sikítani tudnék a magyar szó hallatán mert ez az aljanép folyamatosan könyveket éget. Legközelebb a cikkemet is már világnyelven angolul írom meg!

2015.05.13. 09:19:04

@zöldeketbeszélek: +1. En szemely szerint felhaborodnek ha egy 'harmadik vilagbeli' helyrol / emberekrol irna ilyen stilusban valaki (szennyes varos, buta es aljas emberek...), nem kevesbe felhaborito hogy ezt Mo.rol irja valaki. Ja es nemreg meg honvagya volt...

Kedves posztiro, en egyike vagyok azoknak az embereknek akiknek soha nem volt 'honvagyuk' Mo. fele, evekig volt viszont egy visszatero remalmom arrol hogy 'visszatoloncolnak' Mo.ra, szerencsere mindig felebredtem es oriasi megkonnyebbulessel konstataltam hogy meg mindig Angliaban vagyok :).A boltba sem felek egyedul elmenni semmilyen orszagban, pedig voltam mar par helyen ahol 'nem hallottak rola' hogy az angol vilagnyelv :))). Ennek ellenere nem gondolom hogy indokolt lenne ilyen jelzoket hasznalni Mo.gal kapcsolatban mint pl. 'szinvonaltalan, buta, nagyon aljas, szennyes' stb.

2015.05.13. 09:22:25

@tableno: Varjal, most hogy mondod, ez gyanus :). Nekem is inkabb parodianak tunik mint komolynak, bar ha tenyleg viccnek szantak akkor sajnos nem tul jo. Max sokkal jobbakat tud irni peldaul. Tenyleg, Max, kuldjel mar be valamit a palyazatra ha raersz :)

Hari Seldon 2 2015.05.13. 09:27:00

@Muscari:
Igen én is kb egy hétig bírom. Addig én is csak lazulok, nézelődök, stb. Utána már kezd idegesíteni egy csomó minden. Nem tudom elmondani mi. Így nekem pont jó, hogy egy hetekre elmegyünk.
Ezért mondom, hogy a vége az ő dolga. Viszont nem a pályázatra kellett volna írni.
Ahogy gondolom, ott az ilyen emlékes visszaemlékező dolgokat kell írni.
(ezért azok érzelmessége sem jön nagyon be azok, mondjuk ha jól megvan írva akkor azt lehet értékelni)

HardPötty 2015.05.13. 09:30:01

Ózdi vagyok mint Kati néni és azt hiszem lehetne okom utálni a várost, de nem tudom. Lehet emberekkel vagy élethelyzetekkel van bajom de ez nem konkrétan a város hibája. Mégis csak bölcsőm volt. Nekem Budapest is mindig túl sok volt de nem tudnám utálni. Minthagy tisztában vagyok vele hogy sok a magyar ember kínja baja de elfordulni sosem tudnèk a magyarságtól. Lehet haragudni de szemenköpni magunkat... Meg kell értenünk hogy igazából nem is a magyarsággal van gondunk hanem csak néhány emberrel akik éppenséggel magyarok. Lesz még 2000 km-re is mit utálni csak várni kell egy kicsit.

Hari Seldon 2 2015.05.13. 09:31:08

@Cascabel:
Én nagyon utálom a bűnözőket. (ja nyilván mindenki) És ezért mindig kerültem a Keresztapát.
Persze párszor kíváncsi voltam rá, mert fontos része a mozitörténetnek, és mint ilyen tudni kéne, hogy miről mondok véleményt.
De leginkább az volt az ok, hogy minek nézni maffiát - filmen?

2015.05.13. 09:33:25

Egyebkent errol a konyvegetesrol eddig nem tudtam semmit, mar ezert megerte olvasni a posztot (vagy megsem :(((). Akinek nem tetszenek Radnoti versei, irjon jobbat, egyebkent meg nem kell irigykedni (ezt termeszetesen a konyvegetokre ertem, nem a posztolora) :)

Határátkelő 2015.05.13. 09:35:22

Ezek a szövegek nagyon személyesek a téma jellegéből adódóan. Az, hogy én egyetértek-e vele, az egy kérdés (a mai végével például nem), de ő ilyennek látja. Ő elmondhatja, mit gondol, ti meg elmondjátok, mit gondoltok róla, leszavazhatjátok, stb.

qkuc 2015.05.13. 09:36:43

Hm, ez is egy vélemény ... Ennek ellenére ezt a posztot nem tetszikeltem ... Maradjunk ennyiben.

Ér már offolni?

2015.05.13. 09:37:41

@Hari Seldon 2: Esetleg a muveszeti erteke miatt? Vagy a Macbethet sem nezed meg mert nem erdekelnek a gyilkosok? :)

2015.05.13. 09:39:09

@Hari Seldon 2:

Ez érdekes, mi is egy hétben állapítottuk meg a párommal a Magyarországon még kellemesen eltölthető időkeretet. :)

Hari Seldon 2 2015.05.13. 09:40:45

Belenéztem a blogba. Ahogy látom ő hiába mondja nincs honvágya, szerintem van neki csak nem a mostani Magyarország felé, hanem a saját képzeletbeli Magyarországa iránt. Ha rájön erre, sokkal jobb lesz neki is.

Mr Long 2015.05.13. 09:42:15

@adg [Au, Darwin]: Na benne volt a teveben a kiscica, aki atszelte ausztraliat? Mi lett vele? Ott marad, vagy visszamegy a gazdihoz Darwinba?

2015.05.13. 09:43:57

@Határátkelő: Igen, megertem hogy te nagyon nehez helyzetben vagy, foleg mivel igy is folyamatosan 'cenzuraval' vadolnak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.13. 09:46:49

Látom ma az összes hozzászólót lefizette a gonosz diktátor Orbán...

tableno 2015.05.13. 09:47:13

@Mirjam2: volt könyvégetés, de pont nem Budapesten. Amúgy kábé öt negatív IQ-s skinhead akciója volt, mindenk más fel volt rajta háborodva.

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 09:50:27

na erre kiváncsi lennék mi volt a szerző motivációja, vagy mit is akart igazából mondani.

Budapestnek vannak kifejezetten undorító részei és történnek ordas nagy faszságok is benne, de kissé sarkosnak látszik a szerző megközelítése. nem tetszikeltem nem nemtetszikeltem.

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 09:51:46

@Cascabel: miért trollkodsz?

komolyan érdekel

Hari Seldon 2 2015.05.13. 09:51:59

@Mirjam2:
Nem tudom. Nekem a keresztapáról, valahogy az él bennem, hogy olyan semi-realista film. Nagyjából így működik a maffia. Arra meg nem vagyok kíváncsi.

Hülyeség, de ha veszünk egy kifejezetten erőszakos akciófilmet, az nem zavar. Mert azt egyáltalán nem veszem "komolyan".

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 09:54:43

@Mirjam2: hát a könyvégetés meg a szoborösszefestékezés az úgy harmincas IQ felett már nem játszik. ötven meg van egy szobafenyőnek is...

SzZoole 2015.05.13. 09:55:34

@Cascabel: "ellenben a drogkartellek-rol szoloakat megnezem. Szakmai artalom:)"
Ha szereted az ilyen filmet nezd meg az Amerikai
Gengszter c.filmet.
Denzel Washington jatsza a gengsztert es Russell Crowe a rendort.
Igaz tortenetet dolgoz fel,nekem nagy kedvenc,mint altalaban a tobbi gengszteres film:)))

2015.05.13. 09:57:58

@qkuc: 'Ér már offolni?'

Igen, talan mindenkinek az lesz a legjobb ha minel elobb tullepunk a poszton! :)

tableno 2015.05.13. 09:58:02

@Határátkelő: Azért emlékezzünk rá, hogy a blog történetében volt már egy-két kamuposzt...

Hari Seldon 2 2015.05.13. 10:00:15

@Cascabel:
A Trónok harcának az első sorozatát láttam.
Elején ígéretesen indult.
De szerintem tele volt öncélú erőszakkal, és szexel.
Nem vagyok prűd, de a történet szempontjából fölösleges, az író egyszer azt mondta , hogy egy kitalált középkorra húzta rá a fantasy-t és az ilyen volt. Lehet, de akkor is fölösleges a történet szempontjából. Ami viszont szerintem profin kidolgozott sorozat lenne. Másik baj vele, hogy nagyon elhúzzák.

2015.05.13. 10:00:51

@tableno: Igen, valahogy igy kepzeltem el. Persze elbagatellizalni sem kell az ilyeneket, de azert erdemes perspektivaba tenni, ennel sulyosabb dolgok is tortennek sok mas orszagban sajnos... Hulyek meg mindenhol vannak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.13. 10:02:27

@Határátkelő: Ha levesszuk a veget, akkor sem stimmel. A palyazat Magyarorszag es en. Ez meg? En meg en, Finnorszag meg en... Nulla elozmeny, motivacio, stb.

Hari Seldon 2 2015.05.13. 10:02:57

@qkuc:
OFF-olni mindig lehet. Legfeljebb nem reagálunk rá.

Én is szoktam, és vagy reagáltok rá, vagy nem.
Attól függ kit mi érdekel. Valakit ugye az ESA program nem fog meg, valakit a Kate babája (aki most már tudom, hogy a második) Ez van.

adg 2015.05.13. 10:03:17

@Mr Long (UK): Pontosan mirol tetszik erdeklodni a Hosszu urnak? :)

DonTintoretto 2015.05.13. 10:04:30

@snygg panda: Én is most voltam otthon egy hetet (feleségem csak a hétvégére tudott jönni). Hát érdekes volt.. Budapest imádnivaló, ellenben az emberekből olyan szintű keserűség áradt és gyakorlatilag minden apró kis személyes sztoriban megjelent a korrupció, a lenyúlás, a másik életének szándékosan való megnehezítése, ami borzasztó. Részletekbe most nem mennék, talán lesz belőle egy önálló poszt.

Egy helyismerettel (akár csak egy magyar ismerős által), valamint nyugati fizetéssel rendelkező turista számára viszont maga a paradicsom!

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 10:04:56

en komolyan azt hittem, a világon egyedül vagyok, aki nem látta a keresztapat és nem is akarja. polip detto.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.13. 10:05:00

@Hari Seldon 2: A konyv szerintem meg durvabb.A sorozatnal meg nagyon kilog a lolab...eroszak+eroszak+ eroszakos szex=penz es meg tobb penz. En mar kaszaltam.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 10:07:43

@Cascabel: szebb jovot? tudod, kik mondtak ezt?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.13. 10:08:22

@~~Babette~~: Valami fel orat ha lattam belole. Remlik valami lofej es egy matkapar lemeszarlasa. Nem erzem nagy vesztesegnek, ha kihagyom. Ellenben vegigizgultam Cattani felugyelo szelmalomharcat :-).

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 10:09:05

hogy all a szavazás? mobilon ez sem latszik

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 10:13:15

@zöldeketbeszélek: meg nem is voltak olyan rossz fejek, mi?

puhacica 2015.05.13. 10:13:50

en meg rosszat almodtam. es ehes is vagyok. megyek reggelizni.

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 10:15:53

@puhacica: jó étvágyat.

mit reggelizel?

2015.05.13. 10:18:34

@pappito:
"miért trollkodsz? komolyan érdekel"

DNFTT !
(Do not feed the trolls or „ne etesd a trollokat”-NEAT)

Capish? :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 10:20:46

@Cascabel: utoljára próbáltam meg.

csak eszembe jutott Alfonzó sztorija a szépen terített asztalról meg annak a sarkán levő kistányérról amiben van egy icipici darab szar.

biztos ismered.

o/o

Buchhalter 2015.05.13. 10:22:21

Elolvastam ezt a szöszenet.Szerintem a szokásos külföldön vagyok és minden rózsaszínben látszik jellemző a poszterinára.Hogy Budapestet meg így elmondta mindenek előttem lepontozta magát.Itt vagyok Aachenben és itt is vannak normális kerületek meg ronda koszosak.Annyira nem szeretem amikor a külföldi fű az biztos zöldebb mint a hazai!Van ilyen is olyan is.A könyvégetést meg hagyjuk.Felkapta a ballibsi sajtó pár hülye gyerek ökörségét.Ebből levonni egy ország mentalitását ostobaság.Finnország se olyan nagy szám mint ahogy azt poszterina szeretné beállítani!Csak ki kéne nyitni egy kicsit a szemei!A finnek rendkívül depressziósak és nagyon magas az alkoholisták száma . Ha akarnánk ,találnánk még sok más negatívumot is.

Faith Black 2015.05.13. 10:22:21

Ez furcsa, nagyon szeretem ezt a blogot (én is Finnországban élek) és az írója annyira jó stílusban ír általában, nem értem, ez hogy származhat az ő tollából...

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 10:32:18

@zöldeketbeszélek: biztos.
de ez a koszones hires.
es nagyon nen szeretnem, ha elfogadott lenne itt.

2015.05.13. 10:35:32

@DonTintoretto:

Nagyon kíváncsian olvasnám, ha önálló poszt születne belőle. Nekem is teljesen hasonlóak a tapasztalataim, ráadásul én mindig az embereken rugózom, vagyis őket helyezem a középpontba, mivel szerintem rajtuk múlik nagyon sok minden.

Svéd ismerősöket szoktam Magyarországra küldözgetni "nyaralni", de egyszerűen imádják. Mindenki úgy jön vissza, hogy "úristen, miért jöttetek el onnan???"! :D

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 10:41:17

@snygg panda: persze, bulizni, partizni, egy hétre, két hétre marha jó hely, de ez nem csak Bp-re igaz. De ott élni teljesen más sztori.

andaluzkutya 2015.05.13. 10:41:50

@snygg panda: Én is ajánlgatom az ismerőseimnek, hogy menjenek Budapestre, mert turistaként nagyon jó, de a bajt megelőzendő azt is elmondom, hogy nem ugyanaz ott élni, meg beugrani pár napra.
Persze tudom, hogy Budapest egy csodás város, én is nagyrészt szerettem, amíg nem kezdtem el dolgozni, utána már sok örömöm nem volt benne. De ez nyilván az én hibám :)

adg 2015.05.13. 10:44:25

Atfutottam meg egyszer, es meg kell hagyni, ma még ilyen jó poszt nem is jelent meg a HA-n.

@Mr Long (UK):
O, ize. Hogy is mondjam. Az ilyen vilagrengeto esemenyek valahogy nem igazan lepik at az ingerkuszobomet, bar elhiszem, hogy valakinek fontos lehet. :)

Mr Long 2015.05.13. 10:54:30

@adg [Au, Darwin]: :D Azert az angolok hogy akarjak ezt is "uberelni", vagy legalabb a nyomaba erni...
"Last month, a cat in north Wales faced a similar fate when it was found 205km from home in Yorkshire, the Telegraph reported."
Az independentes cikkben irtak. Na jah, itt ez a tavolsag hasonlo nagysagrendu, mint nalatok a parezer km. :DDDDDDDDDDD

sellőlány 2015.05.13. 10:58:16

Valóban nem egy szerencsés poszt, főleg ha ismeri a szerző egyéb írásait is az ember. Talán jobban elfogadható a tartalom, ha tudjuk, minden egyes külföldi tapasztalat a saját identitásunkkal való küzdelmet is jelenti egyben. A múltunkat jelentő környezet negatív hatásának elutasítása, illetve a rossz emlékek tagadása valahol törvényszerű ilyenkor. Majd kérdezzük meg őt 10 év múlva, hol tart.

Határátkelő 2015.05.13. 10:59:13

@sellőlány: Teljesen egyetértek. Én is azt gondolom, hogy egy ilyen poszt mindig sokkal inkább szól a szerzőről, önmagához, múltjához való viszonyáról, mint az országról.

2015.05.13. 11:05:59

@pappito: @andaluzkutya:

Ismerős, elég sokat éltem ott én is, de imádtam. A mindennapi budapesti élet kifejezetten hiányzik. Én még metrózni is szerettem. :)

A nehézségek nekem is a munkával kapcsolatban kezdődtek.

Vicces epizód svéd ismerősökkel, akik voltak nemrég Pesten. Mondtam, hogy nem kell ott félni, nagyon jó kis város, csak 1-2 dologra figyelmeztettem őket, mint pl. a taxi. Na, mivel nagyobb társaság volt, így valahova csak 2 külön taxival jutottak el. Aztán nevetve mesélték, hogy az egyik taxiban 3x annyit fizettek, mint a másikban. Szerencsére nem érintette őket rosszul, mert ez még így is töredéke volt a svéd áraknak, inkább mint vicces kalandot élték meg.

puhacica 2015.05.13. 11:06:08

@pappito: koszi! tavaly hoztunk Zakynthosrol citromos olivaolajat, azt tunkoltam olivas kenyerrel.

@adg [Au, Darwin]: de hogy maradhatott eletben ennyi ideig viz nelkul? szegenyke. :(

SzZoole 2015.05.13. 11:09:40

@puhacica:
"ellenben a drogkartellek-rol szoloakat megnezem. Szakmai artalom:)"
Dingok veret itta,biztos egy vermacska volt:)))

SzZoole 2015.05.13. 11:11:02

@puhacica: Bocs,erre akartam valaszolni:)

SzZoole 2015.05.13. 11:12:10

@puhacica: Marmint erre
"de hogy maradhatott eletben ennyi ideig viz nelkul? szegenyke. :("
En is ehes vagyok....

andaluzkutya 2015.05.13. 11:14:36

@puhacica: a macska szárazföldi állat... Képzeld, egy aranyhalnak mennyivel rosszabbak lettek volna az esélyei :)

sellőlány 2015.05.13. 11:16:45

@Határátkelő: A húgom 10+ éve él Angliában. Bébisintérként kezdte, aztán férjhez ment egy helyi sráchoz. Évek óta nem dolgozik, a napjaik kb. egyformák. Élhető, biztonságos életet él, ami kellőképpen lefaragta az életösztöneit, leegyszerűsítette a kapcsolatait. Semmiért nem kell különösen megküzdeniük. Lehet így is élni. Ezek mind egyéni döntések. Mi (külföldön sokat élt magyar nő, holland férj) a nehezebbik, de számunkra izgalmasabb mellett (Magyarország) döntöttünk.

Ardenta 2015.05.13. 11:16:59

A vége nekem is elrontotta az összképet.
Mindenhol vannak szennyes, faragatlan, tanulatlan, bunkó emberek, gondolom Finnországban is meg lehet találni párat.

Azt nem írta le, hogy ő mivel foglalkozik. Talán ha kiderül, hogy könyvkötő/könyvtáros/ ne adj isten író, akkor egy kicsit jobban megértem a felháborodását.
Azt sem írta le, hogy a férje mit csinál, honnan származik, melyikük tud alapból finnül, miért mentek oda és nem máshova, ahol a hivatalos nyelv az angol például. Miért éppen Finnország? Ez mind olyan tényező, ami fontos lenne. A posztoló művelt, tud írni, és ha egy kicsivel jobban megmagyarázza a miérteket, talán nem kap ennyi negatívat.

Határátkelő 2015.05.13. 11:17:48

@sellőlány: Nem emlékszem, hogy lett volna ilyen poszt (ha igen, bocs). Nem lenne kedved megírni? Szerintem nagyon érdekes lenne!

2015.05.13. 11:18:05

@Határátkelő: Teljesen igazad van, ugyanakkor az is teny hogy ez egy nyilvanos blog es nem magannaplo, sot nem is vers vagy irodalmi alkotas peldaul ahol jobban elfogadott a teljes szubjektivitas. Nem tudom hol van, vagy van-e egyaltalan, hatar a szubjektiv velemeny 'elfogadhato' es 'elfogadhatatlan' kifejezese kozott ebben a formaban. Bar nem kotelezo, de szerintem onkentes alapon a legtobb posztiro megprobalja figyelembe venni az olvasok tobbsegenek erzeseit amikor megir egy ilyen, nyilvanossagnak szant posztot. Ha megjelenik a szerzo, szivesen megkerdeznem tole hogy tudataban volt-e annak, mennyire banto vagy akar serto lehet sok potencialis olvaso szamara az utolso bekezdes.

adg 2015.05.13. 11:24:00

@puhacica: hat most direkt a te kedvedert elolvastam. Majd legkozelebb repulovel megy, ugy nem szarad ki.
Emlekezetes utja lehetett, az outback-ben lazan van nap kozben 40 fok, az a kontenerben szerintem akar 60+ is lehet, bar ejjel enyhul kicsit.
Azt mondjuk nem teljesen ertem, miert tartott 10 napig az ut, biztos taroltak a kontenert valahol par napig. Brisbane azert nincs olyan messze.

Hamarosan megyek Canberraba, megcsinaltatom a gyerekeimnek a vilag legdragabb utlevelet. Aki kitalalta az ujjlenyomatos baromsagot, annak meg nojon a pocse az orrara. :)

adg 2015.05.13. 11:27:18

Ha nincs neki, akkor legyen. :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 11:29:13

@adg [Au, Darwin]: "a vilag legdragabb utlevelet"

ismerős a sztori, nekünk is folyamatban van egy éppen

sellőlány 2015.05.13. 11:29:35

@Határátkelő: Poszt még nem volt, de már egyszer váltottunk levelet róla. :-) Azóta is formálódik a szándék, de nem könnyű feladat írásba foglalni, jól ismerve az itteni rettentően kritikus olvasóközönséget. Főleg nem egyetlen posztban. :-D

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.13. 11:29:35

Az egyik leggyengebb poszt a hataratkelon. Szinvonaltalan, nem informativ...ures. Se datum, se az hogy mivel tolti az idejet, csak kozhelyek.
Egyetlen elonye, hogy rovid.

soad1221 2015.05.13. 11:34:15

Már sokan említettétek az utolsó sort, ezért nem is reagálnék rá nagyon, de ha már a posztolót ennyire megérintik az ilyen barbár események a tán pont nem Finnországba kellett volna mennie....ugyebár a fatemplomokat gyújtogató sátánisták őshazájába.. :)
egyébként nekem sem tetszik, kb " Kedves Naplóm!" szint.
bocs.

qkuc 2015.05.13. 11:35:02

@pappito: szóval tartózkodtál, :D

qkuc 2015.05.13. 11:37:47

@Hari Seldon 2: Gondoltam megkérdezem, mielőtt kardélre hánynak, akik szerint túl sok az off. De ez a poszt ... Inkább beszéljünk a különböző konyhákról, mi lesz ma a finom ebéd a Föld körül, :D.

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 11:38:23

@qkuc: jó, hát ha körülményesen akarsz fogalmazni :)

puhacica 2015.05.13. 11:39:42

@Zoole[uk]: hat egyel te is valami finomat!

@andaluzkutya: ebben mondjuk igazad van. :)

@adg [Au, Darwin]: a cikkben azt irjak, hogy feb 20-tol apr 10-ig utazott. ez mar nem trefadolog! (latod, ha hozzatok vandoroltunk volna ki, akkor most vaghatnek ilyen cuccokat a helyi tv-nek. :))

soad1221 2015.05.13. 11:40:22

@maxval bircaman szerkesztő: nézd azért a sok véleménykülönbség ellenére van egy szint amiben itt az emberek jó része nem megy lejjebb..
Azért egész mo-t szapulni egy könyvégető barom miatt, hát...
No meg ugyebár az nagyjából 2 éve történt, szóval tendenciának nehezen nevezhető...

SzZoole 2015.05.13. 11:41:27

@puhacica: Mar megtettem,szalonnas tojast ettem:)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 11:41:31

@snygg panda: nehez dolog ez a budapest. a vegen mar utaltam, de megelni rendesen ott lehet.

az ember úgy erzi magat, mint a laktozerzekeny tejfuggo vagy a pollenallergias mehecske.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.13. 11:43:09

@pappito:
Ismerem.
Moldovának mondta a könyvére:)))))))))

Hari Seldon 2 2015.05.13. 11:43:14

@qkuc:
Ne aggódj, kezdem az OFF-ot én, mert a mairól többet nem nagyon érdemes:

A menekülteket segítő szervezet szerint sok migráns éppen a mindennapos rendőri brutalitás miatt próbál kétségbeesetten átjutni Nagy-Britanniába.

hvg.hu/vilag/20150513_Brutalis_video_buktatja_le_a_menekulteket

A sok hülye, azt gondolja, hogy a menekült a rendőrök elöl megy az UK-ba? Fel sem teszik maguknak a kérdést, hogy miért pont Calais-ban vannak ezek? Miért nem mondjuk egy bármelyik városban.
Mondjuk sietniük kell. Mert pár év múlva az UK kiválik. - Onnan meg kiválik Skócia.
Pár év, és kiválik mindenki mindenkiből... :-)

ON

adg 2015.05.13. 11:44:25

@pappito: ket nagynak kell, es azt akarjak, hogy mindket szulo menjen. Akkor nem hagyhatjuj itt a kicsiket sem, szoval hat jegy. Meg egy nap szallas.
Meg kuzdunk veluk, mert szerintem eleg kell legyen, ha csak en megyek a ket csajjal, mert a szuloi nyilatkozatot alairtuk mar a kozjegyzo elott, azt el kellene fogadniuk. Ha nem kene ujjlenyomat, lehetne postan csinalni az egeszet, mint a ket kicsinek korabban, es akkor eleg a hitelesitett nyilatkozat.
Ha szemelyesen viszem, akkor meg nem. Biztos en vagyok a hulye.
Na mindegy, legalabb kirandulunk egyet.
Meg lehetne csinaltatni elvileg adelaideben vagy sydneyben is, de annyival nem olcsobb, amennyivel bizonytalanabb. Ha nincs itt a konsul vagy lemondja, az eleg nagy szopas

puhacica 2015.05.13. 11:44:27

@Zoole[uk]: az se rossz! mi meg varjuk a futart, hogy hozza a tv-t.

Hari Seldon 2 2015.05.13. 11:46:51

@Muscari:
Na utoljára a posztról: személyes az volt, amikor azt írta, hogy se itt se ott. Én voltam így az első félévben. Még nem beszéltem olyan jól, hogy értsek mindent. - Hát erre gondoltam.

adg 2015.05.13. 11:52:35

@puhacica: latod en mondtam, hogy gyertek. Nem mondtam? Nem halgattatok ram. Mostmar keso. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 11:52:36

azért elég sokat elmond, hogy még Mirjam is kikéri magának a Magyarországot leíró jelzőket, pedig a törzskommentelők között szerintem nincs olyan, aki nála kevésbé kötődik Mo-hoz érzelmileg vagy lelkileg (bár remélem, ezzel most nem másztam bele senkinek a lelkébe).
minap HÁ azt mondta, még kb 60 ilyen pályázati írás van, szóval akkor ma még kb 58 van hátra? mert akkor rendszeresítek itt még egy centit, amin napokat lehet vágni :-)

qkuc 2015.05.13. 12:04:25

@Hari Seldon 2: kiválunk az univerzumból is, :D

2015.05.13. 12:04:45

@~~Babette~~:

Fiatalon dorbézolni teljesen jó volt, de családalapításba már mi is csak külföldön mertünk belevágni...

qkuc 2015.05.13. 12:06:47

Nem lehetne beiktatni (persze már ha van) pár "klasszikus" kivándorló posztot?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 12:14:53

@andaluzkutya:
:-))))))
hiányzol ám innen :-)

@qkuc:
esküszöm, kínomban már ott tartok, hogy mindenféle ellenkező irányú fenyegetéseim és fogadalmaim ellenére írok egyet :-)

2015.05.13. 12:19:57

@qkuc:

Milyen lenne a klasszikus? :))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 12:23:51

@qkuc:
mai ebéd: nem tudom, hogy hívják. maradék zsömlék szétszaggatva, cukros tejbe beáztatva, sok túróval, almával, fahéjjal és fagyasztott meggyel megrakva, be a sütőbe. úgy tudom, a kiflifelfújtban mák van a gyümölcsök helyett, a máglyarakás tetején meg hab, de én ezeket nem szeretem ilyen kombinációban.
hála a jó égnek, egyfolytában tejet akarok tejtermékkel, Indonéziában már éhen haltam volna mostanra :-( de most jó helyen vagyok. na ez is egy kis én és Magyarország pillanat.
egyébként meg marha vicces, nyolcadik hónap vége, és aszongya nekem a buszon egy csávó, hogy ja bocs, nem láttam. nem is akarok már busszal menni sehova. gondolom, az van ilyenkor az emberek fejében, hogy te akartad bazmeg, akkor oldd meg magadnak, nekem közöm sincs hozzá. vagy nemtom, mi van a fejükben. de azért még nem gyújtanám fel a várost. még odaveszne az összes túró meg a meggyfákon a kis meggy-embriók.

qkuc 2015.05.13. 12:28:40

@Dragonlady (Bp, Hun): lassan én is, csak hát még nem jutottam el idáig, :D

2015.05.13. 12:30:10

@Dragonlady (Bp, Hun):

Az első felére összefutott a nyál a számban. :) A másodikra meg az ugrott be, hogy "na, Magyarország"... :(

puhacica 2015.05.13. 12:30:14

@qkuc: nalatok mi lesz az ebed?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 12:30:52

@adg [Au, Darwin]:
na ezért nem lesz rajta a Gyerekapjának a neve végülis a születésin, csak az enyém :-( mert akkor onnan kezdve meg vagyunk lőve, ha útlevelet szeretnénk csináltatni azért, hogy el tudjunk menni az apjához, aztán majd két év múlva megint :-(
azért remélem, ki tudtok hozni ebből egy jó kis kirándulós hétvégét. és egyébként meg basszákmeg, hogy nem elég nekik a közjegyzős aláírás :-( mikor is lesztek állampolgárok? bocs, nem emlékszem már, pedig biztosan mondtad.

Csodabogár 2015.05.13. 12:34:50

@qkuc: Ha érdekel, készülőben van a töltött karalábé éppen.:-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.13. 12:35:17

@Dragonlady (Bp, Hun): @snygg panda: azért ez egyáltalán nem magyarosch jelenség - inkább az magyarosch, hogy minden negatívumról azt hisszük, hogy magyarosch ;))
itt is úgy gondolja a többség, hogy buszra/metróra érkezési sorrendben történik a leülés, aki meg állapotos vagy fáj valamije, az szóljon, ha le akar ülni. Amivel megjegyzem semmi gond nincs.

Muscari 2015.05.13. 12:37:51

@Mirjam2: azért égették el, mert Radnóti zsidó volt.

@Dragonlady (Bp, Hun): zsemlefelfújtat eszel? De irigyellek, én is nagyon szeretem.

@puhacica: de jó, vettetek tévét :-) A licence le van rendezve, ugye?

2015.05.13. 12:38:52

@Réka ‎:

"inkább az magyarosch, hogy minden negatívumról azt hisszük, hogy magyarosch ;))"

Ezzel jól rátapintottál a lényegre. :))) Itt nálunk is sok bunkó van, csak valahogy arányaiban mégis kevesebb, mint otthon. Vagy valamiért nem érződik annyira. Vagy csak sűrűbben járnak a buszok. Nem tudom... :)

SzZoole 2015.05.13. 12:39:13

@qkuc: Most voltam bevasarolni,tejfolos csirke lesz nokedlival:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.13. 12:44:54

@snygg panda: magyar szemmel szerintem rém bunkók/neveletlenek (fellökés, metróról nem leszállva engedés-feltolakodás, krákogás, köpködés, az ember pofájába ásítás, ajtót a mögötte igyekvőre elengedés) de nem agresszívek, szerintem ez a nagy különbség: nem direkt csinálják. El kell fogadni, hogy ez a kultúrájuk. Szerencsére vannak kivételek :) (már akik jómodorúak, nem akik direkt csinálják) :D

qkuc 2015.05.13. 12:45:17

@Dragonlady (Bp, Hun): Én a helyedben alapból nem buszoznék, ha nem muszáj ... Nem tudhatod mit szedhetsz össze a fogantyúkról, ülésről ...

Hogy van a kis sárkány?

Mj.: a kajákból ítélve a többség kis "hazait" tol, :D.

qkuc 2015.05.13. 12:47:57

@puhacica: Panang curry vagy mi a szösz, ma a netpincér "főzött" rám home officeban, :D.

@Csodabogár: Mivel van/lesz töltve? :)

@Dragonlady (Bp, Hun): túrós süti cucc, jól hangzik ..., :D, tisztára éhes lettem

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 12:48:01

@Réka ‎:
értem én, habár nekem egyébként személyes okaim vannak arra, hogy ne szóljak senkinek.
mert én mindig utáltam, ha nekem szóltak.
világéletemben ájulós voltam, gyerekkoromtól. alacsony vércukor, alacsony vérnyomás, krónikus vashiány már akkor is, nemcsak most. húszperceket,félórákat utaztam pluszban azért, hogy le tudjak ülni biztosan. és még így is meghurcoltak párszor, például egyszer egy nyanya, aki rámszólt, hogy adjam át a helyem, én meg mondtam, hogy nem, és erre elküldte a személyleírásomat az ált. iskolámnak (ahol leszálltam), és ott oltári nagy balhé volt. kibaszott nyolcvanas évek. egyébként talán az volt a legrosszabb az egészben, hogy senki nem védett meg, nem csinált balhét. de ez nagyon off. én ezért nem kérek meg senkit sem direktben, hogy adjon helyet. múltkor leszálltam a villamosról és megvártam a következőt :-( pedig egyébként tudok balhézni. szoktam is. de ez a szituáció nem megy. -- egyébként nekem pl ilyenek miatt is votl nagy életminőségi ugrás olyan helyen lakni / dolgozni, ahol nem kellett naponta 2-2.5 órát tömegközlekedni, és nem úgy estem be a melóba, mint a mosott szar.

soad1221 2015.05.13. 12:52:48

@Réka ‎: is... :) bár nem mélyültem el a '90-es évek okkult szubkultúráiban de, szinte biztos vagyok benne, hogy Finnországban is gyulladt pár templom.. vagy csak voltak köztük finnek is?!
na most, hogy így írom kezdek elbizonytalanodni, na mindegy, végül is 20 éve volt... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 12:54:34

@qkuc:
hála az égnek, mostmár a kórházon kívül minden ami kell 10 perc sétán belül van (orvos, védőnő stb), de kétszer elmentünk babakocsit nézni, egyszer meg egy barátnőmhöz mentem ottaludni, szerencsére ennyivel megúsztam az elmúlt 2.5 hónapot.
mondjuk úgy, hogy megvagyunk, na :-) jobb már nem lesz egyhamar a helyzet.

2015.05.13. 13:02:35

@Muscari: Igen, ezt valahogy sejtettem :)

2015.05.13. 13:03:31

Ezen a budapest dolgon akadt meg a szemem. Nem lehet, hogy ez valami vidék-város ellentét is a posztolónál? Írja, hogy ahol most lakik, közel a természet... hát, a természetből nézve elég szennyes minden város.

Jómagam vidéki fiú vagyok, de sokat éltem budapesten, és minden percét gyűlöltem, egyre jobban és jobban. Ámblok nincs bajom mo-gal, de budapesttel nagyon is, mocsok, rohadt egy hely, olyan, mint a pokol, soha nem megyek vissza lakni oda. Ahogy egyébként más nagyvárosba sem megyek, szóval nem budapestspecifikus ez, és elnézést, ha esetleg valaki városrajongót megbántottam.

2015.05.13. 13:04:49

@Réka ‎:

Azt hiszem körvonalazódik. :) Ezt a bunkóskodást is valamilyen visszafogott, kulturált módon tudják csinálni. Most, hogy mondod régebben sokat vonatoztam a Göteborg-Stockholm vonalon és felszállásnál azért mindig ment a helyezkedés az ajtónál, nem volt kegyelem, ha valaki előbb ért oda. De ez valahogy mindig úgy történt, hogy közben mindenki csendben volt, és soha nem ért közvetlenül a másikhoz. Csak, mint a kis balettozó pingvinek helyezkedtek és surrantak fel a lépcsőn egymás után. Soha nem éreztem azt a nyílt agressziót, mint Magyarországon. Valahogy így tudnám körülírni a különbséget.

A másik dolog pedig, hogy távolsági buszon még nem utaztam úgy Svédországban, hogy ne lett volna ülőhely. Itt miért lehet megoldani?

qkuc 2015.05.13. 13:08:55

@snygg panda: Klasszikus nekem: ahol van támpont, hogy mire számítsak ha arrafelé veszem az irányt (papírok, sóhivatalok, stb.), hogyan került ki: kinn próbálkozott állást találni, vagy itthon, esetleg vállalkozásra adta a fejét. Oké, Anglia, Németország, meg Ausztria és kicsit az USA is körbe van rágva, de biztosan vannak még hasznos tudnivalók ezekről az országokról is.

Vagyis, persze ez is szubjektív, mint potenciális sátorbontó, de a lelki vetületeken túl a materiális szint is érdekel, :D.

qkuc 2015.05.13. 13:10:28

@Dragonlady (Bp, Hun): No, akkor olyan sok már nincs hátra, utána rosszabb lesz, :D (viccelek csak, remélem nyugodt, éjszaka is alvó kis sárkánybébi lesz, :) ).

2015.05.13. 13:14:24

@Dragonlady (Bp, Hun): Igazad van, oszinten szolva kb. annyira kotodom erzelmileg Mo.hoz mint Finnorszaghoz (kiveve hogy Finnorszagrol legalabb nincsenek negativ emlekeim :))), de arra gondoltam hogy nem szeretnem pl. ha azt irna valaki Londonrol vagy Delhirol hogy 'szennyes' :), pedig mind a ket hely egyertelmuen koszosabb mint Budapest :). Arrol nem is beszelve hogy 'buta, szinvonaltalan' stb. Ez elmegy szerintem egy naploban, versben vagy hasonloban, de itt egy posztban... Nem azt mondom hogy cenzurazni kellett volna mert az sem megoldas, de nem tudom ezeket a jelzoket hova tenni. Foleg nem valakinek a reszerol akinek nemreg meg honvagya volt es nem mert egyedul Finnorszagban boltba menni (?).

2015.05.13. 13:15:36

@qkuc:

Világos. :) Volt itt egy poszt jó pár hónapja Nigériáról, nekem az nagyon tetszett. Amiben arról volt szó pl. hogy hogyan próbálkoznak a "Do you remember me?" szöveggel pénzt kicsalni az európaiakból. Nekem az nagyon tetszett, mert olyan világot mutat be, amit egyáltalán nem ismerek. De megmondom őszintén, hogy az Anglia/Ausztria/Németország posztokat szinte már automatikusan átugrom, annyira körbe lettek járva ezek az országok. De szívesen olvasnék olyat is, mint amiben a Norvég óvodáról írt valaki, az is érdekes volt.

adg 2015.05.13. 13:20:45

@Dragonlady (Bp, Hun): Ravasz megoldas, mi nem voltunk ilyen elorelatok.

Meg kuzdunk veluk egy kort, szerintem csak eleg lesz, ha en megyek a lanyokkal. Semmi ertelme. Ha postan jo nekik, szemelyesen miert nem. Nem mindegy, hogy harom jegy vagy hat, egy szoba ejszakara, vagy ketto, stb...
Amugy csak egy rohanas lenne az egesz, majd kirandulunk maskor. Hideg van ott ilyenkor, befagyok. Elszoktam mar a zimankotol. Tervezzuk mar amugy, hogy majd valamikor, talan ev vegen, mennenk egy kort. Alice-Adelaide-Melbourne-Canberra-Sydney-Brisbane-eszaknak a keleti parton Cairns-ig, onnan meg haza. Alig 12-13 ezer km. A mult hetvegen megvolt a proba is, elkirandulgattunk a husszu hetvege alkalmabol 1200 km-t, pedig csak itt voltunk a szomszedban.

Meg majdnem ket ev, mire polgarok lehetunk. Pont leszarnam most ezt az utlevelet amugy, eleg lenne kesobb is megcsinaltatni, mert egy evig hasznalhato a lejarat utan is uj utlevel igenylesehez, de megy a lanyom osztalykirandulni, oszt nincs ezen a nyamvadt szigeten eleg latnivalo, kell az utlevel.
Bezzeg a mi idonkben... Mi az allatkertbe mentunk, meg a varosszeli kiserdobe. :D

qkuc 2015.05.13. 13:21:50

@snygg panda: Ilyenekre gondolok én is, :D. Meg jó sok ország van még, csak ezek szerint posztoló nincs egyelőre ...

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 13:22:41

@adg [Au, Darwin]: most gondoltam csak végig, hogy ti messzebb laktok Canberrától, mint én :)

2015.05.13. 13:30:53

@~~Babette~~:
A Peace is koszones volt, egy letunt nemzedek koszonese. (60'-as evek) Csak hogy tudja az, aki eddig nem tudta. Nem pedig "internetes slang". De nem tetszett sokaknak. A Szebb Jovo sem tetszik. "Xar Jovot" elfogadottab lenne? Koszones nelkul pedig nem illik eltavozni. Meg egy trollnak sem. Ezert maradok a Peace mellett.
Béke veletek! (Pax vobiscum!)
Erzem, ez sem fog tetszeni:(

2015.05.13. 13:32:56

@Dragonlady (Bp, Hun):

"hogy te akartad bazmeg, akkor oldd meg magadnak,"

Lol.
Csúnya dolgot fogok írni, ne tessék nagyon komolyan venni, csak egy kis bevezetés az embergyűlöletbe.

Jómagam az állapotos nőkkel mindig makulátlanul udvarias vagyok (meg általában másokkal is), és eleve csak akkor ülök le buszon/metrón, ha sok szabad hely van, mert nem szeretem, ha mások hozzám érnek, de azért itt mégiscsak arról van szó, amit idéztem tőled, nem?

Mindig felmerül, főleg a szegénysorsú családok kapcsán, hogy csak az csináljon gyereket, és csak annyit, amennyit még el bír tartani. Ez végülis jogos igény. Nem ugyanilyen jogos-e, hogy csak az csináljon gyereket, aki aztán fel bírja vinni a babakocsit egyedül is a lépcsőn?

Eleve a gyerekes családok meh. Mindig lent hagyogatják a kis műanyag szarjaikat a társasház homokozója mellett, és tudom, hogy életük legboldogabb pár kis évét élik, nekem meg ott kell kerülgetni őket, tök nyomorult vagyok, kúrvára fáj a fejem, és azon merengek, hogy még aznap adagoljam túl az altatókat, vagy csak holnap, és akkor még én legyek tapintatos velük. Lóf.szt. Mindig is rühelltem a boldog embereket.

...
No jó, ez csak egy kis kivonat egy mizantróp mentálhigiénés problémáiból, kéretik a maga súlyán, versként kezelni.

adg 2015.05.13. 13:36:37

@pappito: Meg is neztem gyorsan. Legvonalban 3200 km tolunk, toletek meg egy ezressel kevesebb. Ha jol emlekszem, hogy merre laksz.
A terv szerint csak Syneybe repulnenk, mert az joval olcsobb, aztan atbuszolunk, vagy berelek valami kisautot. Ezert is nem jo, ha hatan megyunk.

qkuc 2015.05.13. 13:38:40

@Th's child: Szegény, :)))).

Kéne ilyen terápiás klub a HÁ-n, :). Mentál wellnessz, :D.

puhacica 2015.05.13. 13:39:27

@Muscari: vettunk. minden rendben van. :)

@qkuc: nem lehet rossz. :)
es a csiripori (! ;P) es a toltott karalabe is finom! nalunk vegul csilisbab lesz.

fhdgy 2015.05.13. 13:44:43

@Th's child: "... hogy csak az csináljon gyereket, és csak annyit, amennyit még el bír tartani." Ez csak a dolog egyik oldala.

A másik: csináljon annyi gyereket, hogy a családi pótlékból ő maga is meg tudjon élni. Hányan vannak, akik ebből élnek. Hogy hogyan, az egy másik kérdés.

qkuc 2015.05.13. 13:48:19

@puhacica: Egész finom, régen nem bírtam az egyszerre édeskés és csípős dolgokat de ez a cucc finom, :D.

A csilisbab se rossz, mondjuk akkor jó, ha hús is van benne, de akkor már máshogy hívják, :). Jó étvágyat hozzá! :)

2015.05.13. 13:49:06

@Th's child: Erre azt tudom mondani, hogy ha ez lett volna a kriterium, akkor en sem meg sokan masok sem szulettek volna meg (hogy ez pozitiv vagy negativ, az szubjektiv megiteles kerdese :))) mert hozzam hasonloan az edesanyam is kb. negyven kilo volt es semmilyen lepcson nem tudott volna felvinni egy babakocsit, foleg nem gyerekkel egyutt. Lehet hogy az lenne az igazsagos ha a pasik szulnenek gyereket es ok emelgetnek utana meg par evig a babakocsit is :)

SzZoole 2015.05.13. 13:59:57

@qkuc: En a csilisbabot mindig daralthusal keszitem el,sot,meg gerslit is teszek bele,sot,neha egy kis aprora vagott fustolt csulkot is:)

adg 2015.05.13. 14:01:07

@Th's child: Folytasd meg. :)
Par tipp:
- csak az oregedjen meg, aki magatol birja vonszolni a koszlott segget, ne masnak kelljen vele foglalkozni.
- csak az legyen beteg, aki el birja lani magat
- a gyerekesek fizessenek plusz adot, ne a rendes, felelossegtudo, gyerektelen embereknek kelljen eltartani a nyivakolo kolykeiket

(termeszetesen csak vicc volt)

2015.05.13. 14:01:47

@snygg panda:
" de családalapításba már mi is csak külföldön mertünk belevágni... "
De jo, hogy a szuleid nem igy gondolkoztak:) Meg a legtobbunk szulei sem. Azert el ez a blog. Most egy hozzaszoloval kevesebben lennenk. A magyar gyerekmeset mar te is angolul fejezned be peldaul.
Béke veletek!

2015.05.13. 14:02:17

@qkuc:

Persze, ráadásul én a sok kis apró szösszenetet szeretem, mint ahogy volt az a nigériai posztban. Nekem az nem szokott tetszeni, amikor 1 db esetet vagy procedúrát boncolgatnak oldalakon keresztül (útlevél stb.). Persze a főbb mozzanatokat hasznos leírni, de ezen pörögni egy egész posztban szerintem felesleges. Mindegy, saját vélemény. :) Lehet össze kéne gyűjteni valami ilyesmit Svédországgal kapcsolatban, de megmondom őszintén, hogy nem vagyok az a posztíró típus. :)

2015.05.13. 14:02:45

@Th's child: En kimondottan nagyvarosi ember vagyok, imadom a nagyvarosokat. Budapestet (teljesen szubjektiv okoknal fogva, meg mielott nekem tamad valaki) kimondottan nem szeretem, fantasztikusan felszabadito erzes volt mikor vegre eladtam az ottani lakasomat, legszivesebben tancoltam volna az utcan az ugyvedtol kifele jovet :). Sokakkal ellentetben azt sem gondolom hogy turistaszempontbol jo hely (pl. a ferjem volt ott kvazi turistakent, nelkulem, es nagyon nem erezte jol magat, de ezt inkabb nem reszleteznem). Ettol fuggetlenul nem jott be nekem ahogyan a posztolo minositette, valahogy ugy erzem hogy erre a stilusra 'nincs mentseg'. De lehet hogy csak en reagalom tul.

2015.05.13. 14:04:17

@adg [Au, Darwin]: Tovabbmegyek: mindenki, aki nekem nem szimpatikus es / vagy nem hajlando engem eltartani, koltozzon a Marsra! :)

2015.05.13. 14:05:10

@Cascabel:

Még szerencse. Csak előttük nem állt olyan választási lehetőség, mint előttünk. Meg én/mi egy kicsit másabb világban születtünk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 14:05:55

@Mirjam2:
ezt a boltba menős problémát soha nem értettem.....
lefogadom, hogy ha a pasiknak kéne bonyolítani ezt a gyerektémát, akkor már régesrég feltalálták volna a teleportálással szülést és a babakocsi-levitációt :-)

@adg [Au, Darwin]:
hova mennek osztálykirándulni, Balira? - nem kispályás tényleg, hát nem elég nagy az az ország? :-)

@Th's child:
ez kicsit olyan Papagályos volt :-) értem én, valahol. még ha nem is komoly.
az egyén nagy elmagányosodása. minden csak magányügy (ez elgépelés volt, de így hagyom) és oldd meg magadnak.
csak aztán ugyanazok az emberek ne cirkuszoljanak, hogy a bevándorlók kiszaporodják őket a saját országukból.
egyébként meg tán minden nagyváros ilyen. mocskos is, meg valahol aljas, meg az emberek másképpen nem tudnak ép ésszel túlélni, csak ha szarnak egymásra.
ha túl sok egeret zársz egy ketrecbe, azok is becsavarodnak és kinyírják egymást.

**mimi** 2015.05.13. 14:08:20

@qkuc:
kéne bizony....rám is férne :)))

**mimi** 2015.05.13. 14:09:31

@Zoole[uk]:
most már teljesen kész vagyok...még nem ebédeltem, de mindjárt éhen is halok...jobbnál jobb kaják :)))

2015.05.13. 14:10:21

@qkuc:
"Én a helyedben alapból nem buszoznék, ha nem muszáj ... Nem tudhatod mit szedhetsz össze a fogantyúkról, ülésről ..."
Az ex-aposom az ujsagot is kesztyuben olvasta "A nyomdafestek mergezo" jeligevel. Tomegkozlekedest szkafanderben vallalt volna csak.:)
Az egyszeri lany a strand vizetol lett terhes. Bar az meg mindig jobb, mint egy masik, aki meg nem volt ferfival es kiderult, hogy terhes. Az orvos meghatodva mondta neki, hogy fel lehet keszulni a Megvalto masodik eljovetelere:)

2015.05.13. 14:11:29

@Cascabel:
Bocsanat, ez kimaradt:
Béke veletek!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 14:15:08

@adg [Au, Darwin]:
és természetesen írni-olvasni, angolul, meg stb is tanítsa meg mindenki otthon a saját kölkét, vagy saját magát :-)

2015.05.13. 14:16:45

@qkuc:
"A csilisbab se rossz, mondjuk akkor jó, ha hús is van benne, de akkor már máshogy hívják, "
Chilli con carne. (chili hussal) :)
Béke veletek!

adg 2015.05.13. 14:16:47

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem, dehogy. Mennek a terrorallamba, ahol nem lehet ragozni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 14:23:04

Még a kommentek előtt:
Jó volt, végre skandi téma.
A finn nyelv egy katasztrófa, nem csodálom, ha valaki nem akarja, tudja megtanulni... :D
Én is tökön szúrtam volna magam, ha oda kerülünk.Olyan szavak vannak, hogy az ember szeme
szikrát vet olvasáskor.Hoztam egyzser egy naptárt onnan, egy ralliról.Olyan plakátféle volt,
egyben volt rajta minden.Egy év alatt se tudtam megtanulni belőle egy hónap nevét se.
Igaz, a klozetben volt kirakva, szóval nem azzal keltem-feküdtem...
Tipikusan hozza az őskori viccet:

_Hogy hívják a finn biztonsági őrt?
-???
_Häälljämägää, Männjjäninnänn.

Érdekes lenne tudni, hogy ott mennyire lakják le az országot az idegenek, bár az arab pizzériások
léte jelzésértékü...

Érdekes a szavazás állása, eléggé megosztja a jónépet...pedig szerintem semmi baj nincs vele.

SzZoole 2015.05.13. 14:26:35

@**mimi**: Enyire ki vagy ehezve Mimike,azert remelem a nemieleted rendben van:)))
A Harleymedve jo bikanak tunik:)))

2015.05.13. 14:31:57

@qkuc:
" Inkább beszéljünk a különböző konyhákról, mi lesz ma a finom ebéd a Föld körül, :D. "
Nekem a szokasos: 9:30-kor elugrok a Tim Hortonba, drive in, medium size coffee, triple triple and 2 chocolate glazed donuts. Ez az ebedem is. Reggel 7-tol este 7-ig ennyit eszek meloban. Kozben elszivok fel doboz cigit:) Ja, reggelizni sem szoktam:) Vacsorara egy tanyer kimchi leves. Ha diet-en vagyok, nincs leves:)
Béke veletek!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.13. 14:32:02

@pappito:
Alfonzó mondta neki valamelyik könyvére.
Úgy emlékszem.

Muscari 2015.05.13. 14:37:03

@fhdgy: egyre kevésbé, uram. A csp vagy tíz éve nem elelkedett, az adókedvezményt nyomják, de hát aki nem tud dolgozni, vagy a szürke v fekete gazdaságban kénytelen dolgozni, az a hajára kenheti. Egy gyerkőc után valani 12500 " Ft jár.

Nekem azért nem lett 3. mert féltünk belevágni, anyagi okokm miattpersze, m ás kérdés, hogy ha mindenki így gondolkodik akkor lassan kohalunk. Sosincs megfelelő alkalom.

Muscari 2015.05.13. 14:39:47

@Cascabel: na, neked hány van? Akoről tudsz is? ;-)

soad1221 2015.05.13. 14:46:59

@Cascabel: hát persze-persze, és ezt a szöveget a lány szülei bevették? :)
csak kellett volna az az óvszer...

2015.05.13. 14:49:04

@Muscari:
Szerencsere egy se:) Akirol tudok:)
Gyapotfoldek:( 5 perc vezetes. 7-kor kezdek ill. akkor indul az ora. Most van 6:50.
Tovabbi jo szorakozast!
Béke veletek!

adg 2015.05.13. 14:51:18

@geegee: Tudod, van ez a kornyezetbarat meter alapu utlevel. Nem szabad idegen szavakat hasznalni, megparancsolta tegnap a fohadnagy ur, igy nem irhatom, hogy biometrikus.

blackhairlady 2015.05.13. 14:51:31

@DonTintoretto: "Egy helyismerettel (akár csak egy magyar ismerős által), valamint nyugati fizetéssel rendelkező turista számára viszont maga a paradicsom!"

Ez tenyleg erdekes. En csak mint turista jartam Budapesten, egy dunantuli varosbol, kb minden masodik hetveget ott toltottuk, es imadtam. Annyi szuper latnivalo, program van ott, hogy egy eletere kitolti a hetvegeket. Oda akartam koltozni, es szinte minden ott elo ember azt tanacsolta, hogy ne hogy megtegyem, mert egy elhetetlen varos. En komolyan nem ertette, sot most sem ertem ezt. Tenyleg csak a turistak szeretik es elvzik a fovarost? En nem akarom ezt elhinni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 14:52:32

@adg [Au, Darwin]: Na, most már látom, ne írd le még egyszer...
:D

blackhairlady 2015.05.13. 14:52:51

OFF:

Van valakinek a Testnevelesi Egyetemen dolgozo ismerose aki szemelyesen ra tudna kerdezni valamire a tanulmanyi osztalyon?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 14:53:51

@adg [Au, Darwin]: De ez csak ott van, vagy mindenhol?Asszem tavaly kellett nekünk is útlevelet csináltatni, és nem emléxem, hogy ujjlenyomat lett volna.Bár lehet, hogy már lukas az agyam... :D

puhacica 2015.05.13. 14:55:48

@qkuc: elnezest gasztronomiai tajekozatlansagomert, termeszetesen van benne hus. csak mi "falun" igy szolitjuk. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.13. 14:57:13

@blackhair-lady: en hat evet eltem ott es nagyon szerettem, soha nem untam meg es most is hianyzik. Stockholm egy poros, unalmas es csunya kis falu hozza kepest.

fhdgy 2015.05.13. 14:59:48

@Muscari: Ne feledd, hogy van egy társadalmi réteg, ahol gyakorlatilag az egész család a családi pótlékból él. Nekik nincsenek olyan aggályaik, mint nektek. Csak ne vádoljatok rasszizmussal!

Mr Long 2015.05.13. 15:01:11

@blackhair-lady: Ez hulyeseg. Jo varos tanulokent, jo dolgozokent, nyugdijaskent mondjuk nem tudom, de remelem kiprobalom majd. :)

adg 2015.05.13. 15:02:24

@geegee: Ilyen mar egy sor utlevel vilagszerte. Ha tavaly csinaltatok, akkor kellett nektek is, hacsak nem vagytok 10 evesnel fiatalabbak. Vagy 12? nem emlekszem. A 8 evesnek nem kellett, azt el tudtuk intezni postan.

soad1221 2015.05.13. 15:02:27

@adg [Au, Darwin]: most az van, hogy elkezdtem gondolkodni, hogy mi a francról beszélsz, hogy "kornyezetbarat meter alapu utlevel".... és el telt egy pár másodperc, mire leesett, hogy még le is írtad, illetve nem, de ez most mindegy, szóval egy pillanatra elszégyelltem magam, aztán rájöttem, hogy amúgy is szarul aludtam, meg különben se kerestem rá, szóval nincs miért...
de köszi, ez megint jól esett :)

soad1221 2015.05.13. 15:03:55

@adg [Au, Darwin]: miért ő még nem tud robbantani, meg túszokat ejteni?

fhdgy 2015.05.13. 15:06:57

@adg [Au, Darwin]: Nem parancsoltam! Különben meg vannak kikerülhetetlen esetek, akkor nemcsak szabad, de kötelező!

puhacica 2015.05.13. 15:09:11

@blackhair-lady: en is szeretem. eddig egy idos angol hazasparral, egy fiatal angol es egy olasz sraccal es egy izraeli hazasparral beszelgettem rola, mind jartak mar Pesten es szerettek. az izraeliek meg a langosra is emlekeztek. :D

soad1221 2015.05.13. 15:11:30

@blackhair-lady: nem. kezdjük azzal, hogy a főváros sem különbözik egyik nagyvárostól sem, van jobb és szarabb része. élhetőbb és kevésbé élhető része. igazából pont olyan, mint minden milliós város, vannak benne nagyon szép épületek, meg csúnyák is, meg vannak koszosabb utcák, meg tiszták, hülye emberek, meg jófejek...
szóval nem, benne élni sem rossz.. ahol én élek benne legalábbis ott nem rossz... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 15:14:46

@Dragonlady (Bp, Hun): " a bevándorlók kiszaporodják őket a saját országukból."

Bróhaha, köszönöm, ezt eltettem magamnak nehezebb időkre...
:-)))

adg 2015.05.13. 15:19:29

@soad1221: "miért ő még nem tud robbantani, meg túszokat ejteni?"
Hogy tudna mar, hisz meg biometrikus utlevele sincs. :D

blackhairlady 2015.05.13. 15:19:39

@puhacica: Nalunk rantott cukkini, rantott gomba, rantott karfiol, rantott csirkemaj, tocsni fokhagymas tejfollel.

soad1221 2015.05.13. 15:27:40

@adg [Au, Darwin]: akkor most a tyúk volt előbb vagy a tojás?
szerintem 42

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 15:30:02

@Réka ‎: Én mondjuk 35 évet éltem ott, de örültem egy kicsit, hogy kiszakadhatok, mikor 6árátkeltünk...Vannnak látnivalók, események, igen, csak mindig ott van egy kicsi de...A rettenetes közlekedés, túlzsúfoltság meg mindennek a csimborasszója.Főleg a városvezetés ostoba döntéshozói miatt...

De nincsen ezzel semmi baj se, különbözőképpen gondoljuk, ennyi.Stokit meg még nem ismerem annyira, hogy véleményt mondjak.Vannak rettenetes részei, az biztos.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 15:31:25

@adg [Au, Darwin]: Akkor lehet, hogy csak nem figyeltem oda... :D
Elmúltunk már 12 évesek, igen...Lassan három és félszer... :-)

blackhairlady 2015.05.13. 15:38:12

@Réka ‎: @Mr Long (UK): @soad1221: @puhacica: Akkor ezek szerint en nem a megfelelo emberekkel beszeltem:) Ha nem jott volna kozbe a koltozes ide videkre, most biztosan mar ott laknank. Nekem hianyzik:(

qkuc 2015.05.13. 15:39:22

@Cascabel: Amikor az ember ótvaros lesz, mert valaki után összeszedte a busz fogódzkodó korlátjáról, utána elgondolkodik az orvosi kesztyű rendszeres használatán. Na meg a csövik is összetojják/vizelik rendszeresen a textil borítású üléseket. Ki tudja, min ül az ember ...

qkuc 2015.05.13. 15:40:39

@puhacica: ja, nem az egyébként, de meglepődtem már párszor, amikor kigurult a csilisbab és hús nem volt benne ...

blackhairlady 2015.05.13. 15:42:21

@geegee: Itt meg semmilyen kozlekedes sincsen, csak a sajat kis autod:( Ahogy olvasom, Londonban sem fenekig tejfel a buszos kozlekedes, szoval szamomra meg mindig Budapest nyert ebben a korben. Mi mindig tomegkozlekedtunk a varosban, letettuk az autot, es szepen megterveztuk hova milywn jarmuvel jutunk el, nem volt problema.

qkuc 2015.05.13. 15:42:47

@Cascabel: És mondd, nem vagy te cukros bácsi? Mármint cukorbeteg ...,. :D. Ennyire jó a Tim Horton?

qkuc 2015.05.13. 15:46:09

@blackhair-lady: Én két dolgot nem csípek Budapestben: tömeg, permanens zaj 0-24h.

Egyébként időt eltölteni munka után simán lehet, múlt héten zsebturistáskodtam, szerintem ma is azt fogom csinálni, nyakamba rakom a fényképezőt és sétálgatok a belvárosban. /Vagy lemegyek a Labirintusba a Várban, :D/

puhacica 2015.05.13. 15:46:23

@blackhair-lady: a tocsniert annyira nem ugralok, de a tobbi... nyami! :)

@qkuc: oszinten szolva nekem ez a husnelkuli verzio eszembe se jutott.
az ebededre visszaterve: nemreg ettem valami indiai motyot, kokusz volt benne es ki tudja meg, mi minden. nagyon izlett, pedig a kokuszos dolgokat nem annyira szeretem. szoval megertelek. :D

Mr Long 2015.05.13. 15:47:52

@blackhair-lady: Az amcsik vannak mindig elajulva, hogy milyen fasza, minden sarokra lehet menni tomegkozlekedve. :)

qkuc 2015.05.13. 15:49:13

@blackhair-lady: Akkor a sok rántott dolog mellé ajánlom a rántott ananászt, :). /Finom!/

Mr Long 2015.05.13. 15:49:13

@qkuc: "Én két dolgot nem csípek Budapestben: tömeg, permanens zaj 0-24h." Ez minden nagyvarosban megvan, marmint a legalabb Bp meretuekben.

2015.05.13. 15:54:31

@Mr Long (UK): Budapest nekem csendesnek es kihaltnak tunik, foleg a legutobb nagyon meglepodtem (ez kb. 2 eve volt) hogy milyen keves ember van. Nem egy kimondott metropolisz...

SzZoole 2015.05.13. 15:55:01

@Mr Long (UK): amikor kijöttem Londonba 4 hónapig a North Circular Road-on laktam.Az ablakomtol 6metre egy 2x 3 sávos út ment.Ejjel-nappal olyan monotom zaj volt,hogy alig tudtam aludni.
Amikor elkoltoztem onnan egy csendes helyre ahol a szobám ablaka a kertre nézett egy darabig nem tudtam aludni a csendtol.

soad1221 2015.05.13. 16:01:13

@geegee: egyébként budapesten a tömegközlekedés jónak mondható.
a járművek állapota, tisztasága, pontossága persze leeht kérdés, de önmagában a hálózat szervezése, a szolgáltatás jó.
Sokat szapulják a Vitézy Dávidot - okkal vagy ok nélkül- , de a BKK megalakulásával és az ő vezetése alatt rohamosan fejlődött a tömegközlekedés.

Én kb 8 éve nem használom a tömegközlekedést napi szinten, addig kizárólag azzal jártam, és nagyon utáltam. Viszont az utóbbi 2-3 évben még ha nem is napi szinten használom, de látom, hogy van benne jelentős javulás gyakorlatilag minden téren..
Autóval közlekedni sem vészes, a belvárost meg a csúcsidőt el kell kerülni, de ebben szerintem egyik város sem különbözik...

persze ez mind tök szubjektív, szóval nem azt is meg tudom érteni, ha vki rühelli :)

Golf2 2015.05.13. 16:05:29

@fhdgy: abbol nem lehet megèlni van ott más is.

blackhairlady 2015.05.13. 16:06:33

@qkuc: A tomeg nem zavar, sot szeretem ha emberek vesznek korul, olyan elet szaga van a varosnak. Az en varosom olyan volt sokszor mint egy szellemvaros, foleg nyaron. A zaj talan hosszu tavon zavarna, ilyen ropke latogatasok alkalmaval nem, pedig a geyrekem a Dozsa Gyorgy uton lakott, szemben a homokoras varosligeti parkoloval, volt ott zaj boven:)
Na de valoszinuleg mar sosem tudom meg a kulonbseget az ottlakas es a turistaskodas kozott :)

Ja, es fenykepzz egy kicsit, majd nezd emg a labirintust, es ismet fenykepezz:)

soad1221 2015.05.13. 16:10:07

@qkuc: na ez az ami itt nagyon hely függő... merthogy a budai oldalon kb 15 percre a belvárostól simán lehet iszonyú jó helyeket találni, amik egyébként meg madárcsicsergős zöldövezetben vannak... és kétlem, hogy London, vagy New York csendes lenne...

az árak már más kérdés, akár vásárlásról akár bérlésről legyen szó, de mondjuk ez sincs másképp más nagy városban...

Mo-n budapest azért nem rossz hely, itt munka is van, illetve a fizetések is valamivel magasabbak, mint vidéken - nyilván valamennyire az árak is. Viszont vidéken a munkalehetőség gyakorlatilag nincs...

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 16:12:03

@sellőlány: hát egyáltalán a párban élés hordoz ilyen veszélyeket a nő számára. én lassan már nem fogok tudni kalapálni, villanyégőt cserélni, eltörött tányért pillanatragasztóval megragasztani. mondtam is az emberemnek, hogy mi lesz így velem, ha vele valami történik.
:D

blackhairlady 2015.05.13. 16:12:20

@Mr Long (UK): El is hiszem, itt a ny-iakon kivul szerintem nem sokan tomegkozlekednek.
Bar a ferjem most mondhatjuk ugy, hogy tomegkozlekedik, ugyanis ismet atkoltoztek a belvarosba az eredeti irodahazukba, es nincs kedve es idegrendszewre napi ketszer orakat tolteni a dugoban, ezert igenybe veszi a Park $ Ride szolgaltatast. A kozelben van egy oriasi ilyen parkolo, ott leteszi a truckot (bocsi, platos kocsit vagy mi az:D), es busszal megy a munkahelyere, ugyanugy vissza. A busznak van az HOV sav, igy mehet normalis iramban.

blackhairlady 2015.05.13. 16:13:03

@qkuc: Nem ettem emg, de nem hangzik rosszul, sutve huson szeretem. kiprobalom:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 16:13:29

@sellőlány: ugorjál fejest, úgyse tudsz mindenkinek megfelelni:)

SzZoole 2015.05.13. 16:13:58

@soad1221: kar ketelkedned,Londonak is vannak csendes részei,nem is kevés

Mr Long 2015.05.13. 16:16:08

@blackhair-lady: Na jo, inkabb a dugoban ules, mint a tavolsagi buszozas. Azt nem birja az idegrendszerem. :) Tavolra vonat vagy kocsi.

soad1221 2015.05.13. 16:19:47

@Zoole[uk]: najó mára abba kell hagynom.. szóval persze nyilván vannak csendes részek ott is, a lényeg az akart lenni, hogy nem hinném, hogy bp különsen hangos lenne, bármelyik nagy városhoz képest, sőt, bár nem éltem külföldön, de itt a mindig nyüzsgő belváros 15 percen belül elérhető a szinte erdőnek nevezhető részektől
szóval nem az akart ebből kijönni, hogy london mindenhol és mindig kurva hangos :D

blackhairlady 2015.05.13. 16:23:16

@Mr Long (UK): Ez olyan busz ami nem all meg sehol, csak a vegallomason. Nem rossz az. Szerintem a masodik heten atgondolnad amikor 0.5-del haladsz orankent, es 3 naponta kell tankolnod:) Persze sokan nem valasztjak ezt, ezert is van dugo, a ferjemrol sem tudtam volna elkepzelni elotte, hogy buszozik.
Vonat egyaltalan nincs, marmint szemelyszallito, csak teher.

soad1221 2015.05.13. 16:25:48

@blackhair-lady: ez egyébként tök érdekes, hogy ott nálatok miért nem jellemző a személyszállító vonat. Ha már egyszer ott a vágány, meg a mozdony ami húzza???

SzZoole 2015.05.13. 16:27:12

@soad1221: teljesen mindegy,hogy melyik várost meregetjuk egymáshoz .
Csúcsforgalomban mindenhol autó autó hatan es a zaj is fenomenális:(
Bár en mikor otthon voltam húsvétkor oda vissza pesten keresztül mentem,nekem nem tűnt forgalmasnak ,Londonhoz képest egy setakocsikazasnak tűnt.

2015.05.13. 16:29:50

@Zoole[uk]: Igy van. Szerintem Europaban nincs olyan (nagy)varos ahol allando a zaj es a tomeg, ahhoz mas kontinensre kell menni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 16:29:58

@Th's child:

"csak az csináljon gyereket, aki aztán fel bírja vinni a babakocsit egyedül is a lépcsőn?"

igazad van.
ugyanígy az építsen házat, aki egyedül felrakja a falat, sőt a tetőszerkezetet,
és ebédet is csak az egyen, aki képes megcsinálni magának, kenyeret meg az, aki képes learatni azt a nyavalyás búzát,
és villanya is csak annak legyen, aki be tudja szerelni a falba.

Mr Long 2015.05.13. 16:32:04

@~~Babette~~: Az nem a falbol jon, hanem az eromubol. Szoval uzemeltetnie, vagy megepitenie kell tudni annak, aki villanyt akar? :D

**mimi** 2015.05.13. 16:32:22

@Zoole[uk]:
:P

most kajáról volt szó...teeee :)))

Mr Long 2015.05.13. 16:33:14

@soad1221: Ha nincs ra kereslet, akkor nem inditanak ilyen vallalkozat, mert draga. Plusz ki kellene epiteni az allomasokat is hozza, ami plusz penz, meg nem biztos, hogy egy mindenhol megallo szemelyvonat belefer a menetrendbe.

SzZoole 2015.05.13. 16:33:14

@Mirjam2: Londonban 5 óra utan egy igazi élmény kocsival közlekedni:)

blackhairlady 2015.05.13. 16:33:18

@soad1221: Sokszor sok embertol kerdeztem mar itt, a valasz altalabn ugyanaz, igy sozktak meg, autoval mennek mindenhova.
A masik pedig, hogy busz, metro, villamos sincs, tehat ha leszallnal a vonatallomason, mivel mennel tovabb a dolgodra?
Nem reg olvastam, hogy tervezik, hogy megepitik a gyorsvasutat Dallas-Houston kozott. Ami szuper jo, mert talan gyorsabban es olcsobban oda lehet erni, de ott akkor mindenki autot fog berelni?

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 16:33:49

@adg [Au, Darwin]: nagyon jó hely lehet ez a Degec, olyan sokan születtek ott...

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 16:34:52

@Mr Long (UK): ÚRISTEN, EGY ERŐMŰ VAN A FALBAN!!!!

van ilyen egérirtó, az a neve, hogy Ratata, az jó ellene vagy menjek el a gazdaboltba erősebbért?

qkuc 2015.05.13. 16:35:17

@soad1221: Kecskeméthet képest iszonyat hangos a város, :D. Mondjuk én két relatíve nagyobb forgalmú út kereszteződésében lakom Pestországban.

2015.05.13. 16:38:54

@Zoole[uk]: Ha valaki igazi zajt es csucsforgalmat akar latni, annak ajanlom az indiai nagyvarosokat :). Siman elofordulhat hogy egy-ket oraig meg sem mozdul az auto, mikozben folyamatosan dudalnak minden oldalrol. Eletkep: www.youtube.com/watch?v=UaDiNlbX2hY

soad1221 2015.05.13. 16:49:55

@Zoole[uk]: istenbizony, hogy nem akartam összehasonlítani a 2 várost.. :)
igazából írhattam volna Prága, Párizs, Bécs, Berlin, San Francisco, vagy bármilyen nagyvárost, köztük olyanokat, ahol még sosem jártam, és lehet, hogy nem is fogok :)

Gondolom azért, mert húsvétkor kiürült a város. legalábbis ahol jártam, ott nagyrész turisták voltak, :)

@Mr Long (UK): @blackhair-lady: persze, alapvetően a kereslet hiánya, és amíg van relatíve olcsó és sokkal kényelmesebb alternatíva (a kocsi ugyebár), addig nem is lesz rá..
Igazából csak érdekes, hogy ott ez teljesen kimarad, mint lehetőség, mert hosszú távon az egyik legolcsóbb és leggyorsabb közlekedés a vonat, persze a vonal kiépítése után.

SzZoole 2015.05.13. 16:51:51

@Mirjam2: tudom,mar mondta egy pár indiai utasom araszolas kozben,hogy ez semmi Mumbaihoz képest

Mr Long 2015.05.13. 16:55:15

@soad1221: A vasut igazabol a teherszallitas miatt epult ki mindenhol. A szemelyszallitas csak jarulekos haszon volt. Ahol leepult a nagytomegu szallitas, ott a szemelyszallitas maradt, mint alternativa csak. Ahol viszont meg van (usa, ausztralia, afrika), ott "nem olyan fontos" nekik, hogy szemelyvonatok fussanak, pont azert, amit irtam. At kell alakitani az allomasokat (sokat, mivel nem eleg nekik 300km-kent leszallni), foglaljak csak az idot a vaganyon, plusz macerasabbak, mint a thervonat. Azt elinditod valahol es parszaz v. ezer kilometer mulva leszedik az arut.

soad1221 2015.05.13. 16:56:55

@qkuc: hát jó kecsó city egy picit tényleg csendesebb, nyugisabb..

SzZoole 2015.05.13. 17:11:40

@soad1221: félre értesz,egyik város sem a szívem csücske
En vidéki gyerek vagyok es most is vidéken elek,mar lassan 2 éve
Eleg volt Londonban lakni
3 év 7 hónapot

jewel79bp 2015.05.13. 17:14:51

Én Budapesten születtem, ott éltem 27 évet, de amikor mostanában hazamegyek, én is megdöbbenek, hogy milyen koszos... Amikor ott éltem, esküszöm, nem tűnt fel. Mindenen áll egy ragacsos, szürke-barna por, legalábbis a belvárosban. Sajnálom, nem tudom, mitől van. Talán az éghajlat. Amúgy megdöbbenek, egész sokan le merték írni a pályázatra a nem nosztalgiázó véleményüket. Én nem mertem.

soad1221 2015.05.13. 17:17:09

@Zoole[uk]: megyek, aludnom kell. :)

egyébként ezt én sosem értettem. én egész életemben felváltva éltem vidéken és városban, mondjuk városban is nyugis részen, de közel a nyüzsgéshez..
és ez nekem így mindig tök jó volt, sose volt bajom, ha városban kellett lennem, és sose volt bajom ha vidéken.. mondjuk tény, hogy huzamosabb vidéki lét után visszatérni bp-re egy kicsit sokkoló volt, de pár nap alatt fel tudtam venni a tempót.

Igazából az autóval nagyon szembetűnő, bp-i közlekedésből kimenni egy vidéki kisvárosba.. elképesztően lassúnak tűnik a közlekedés. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 17:33:45

@blackhair-lady: Oké, már csak egyet kérdeznék: mikor jártál utoljára Budapesten?

blackhairlady 2015.05.13. 17:38:25

@geegee: Tavaly juniusban amikor otthon jartam.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 17:43:37

@blackhair-lady: Usában élve mondjuk pont a tömegközlekedés hiányzana a legkevésbé, főleg nem a magyar.Jó nagy autók, automata váltóval, széles utak, p!cs@olcsó benzin, szóval nekem nagyjából a kánaán lenne, ha ott élnék... :-)
De lassan a BKV-re is igaz lesz, hogy kocsival olcsóbb és gyorsabb is.Ha meg tele van a kocsi, nem egymaga közlekedik az ember, akkor meg pláne.Az meg, ahogy szervezik, hogy pl egyszerre van bombarobbantás a Moszkva téren, meg a Margit híd alatt, az abszurdum.Főleg, hogy a Margit hidat nemrég adták át, most mennyibe tellett volna pluszban megcsinálni a villamosos dolgokat is ugyanakkor.Vagy említhetném a külső-óbudai-ürömi felfordulást a Bécsi úton, mikor kiássák az aluljárót, ami aztán lelemegy vízzel, majd betemetik, aztán megint kiássák; vagy a szintén városhatármenti 11-es út-Colbert-híd kapcsolódási megoldását, áhh, végtelen a sor, lehetne folytatni napestig.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 17:45:23

@blackhair-lady: Hát jó... akkor csak különbözően látjuk a helyzetet.Illetve ismét csak előjön az, hogy egy nyaralás nagyon nem ugyanaz, mint ott élni folyamatosan.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 17:47:27

@Zoole[uk]: Ejnye már, hát akkor semmi sem jó??Mindig az kell, ami nincs? :-)))

blackhairlady 2015.05.13. 17:49:55

@geegee: Nem baj ha kulonbozoen latjuk:)
Valoban a legkenyelmesebb az auto, raadasul en itt 9 gallont 20$-ert tankolok jelenleg, parkolasert csak a szigoru ertelemben vett belvarosban kell fizetni, az utak szelesek, jok, szoval nem panaszkodhatom. Viszont a dugoban ulni munkakezdes elott illetve utan, az azert meg tudja tepazni az ember idegeit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 17:51:24

@soad1221: Vannak mondjuk biztató jelek is, ez igaz.De a jótól szerintem még erősen messze van.Most itt ámblokk (unblock...) a közlekedésre gondolok, mindenféle járművel és egyénileg is beleszámítva.Valszeg a Demszki és Mékpísz éra volt a mélypont Budapest irányításában...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 17:55:09

@blackhair-lady: Automata kocsid van? Mert nekünk mikor az volt, valami olyan földöntúli nyugalom szállt meg, mikor dugóba kerültünk, hogy azt nem tudom elmondani.Már nem a dugótól magától, hanem az, hogy nem kell az a kib..tt váltót, kuplungot rángatni, rugdosni méterenként háromszor...Hanem csak ülök a jó kis klimatizált járgányban, még akár zenét is hallgathatnék, ha tudnék, és minden tiszta hepi...:D

blackhairlady 2015.05.13. 17:59:50

@geegee: Egyebkent a tomeg, zsufoltsag tekinteteben en vagyok a helikopter, kb szerintem csak en szeretem a zsufolt helyeket:) Ha egy turistas hely kihalt, nekem mar hianyerzetem van, es elgondolkodom, hogy mi az oka, hogy ilyen kevesen vannak.
A bevasarlokozpontokban sem zavar. Tavaly Karacsony elott elmentunk a Galleria nevu, talan a legnagyobb mallba, ahol van egy klassz kis resz kialakitva, oriasi kandallo, bor fotelek, kanapek, leultem megpihenni, es olyan jo volt nezni a nyuzsgo embertomeget, a sok kulonbozo karaktert, borszint, eletkort, jol meg lehetett figyelni ki mit vasarolt a szatyrokbol. Pl. megallapitottam, hogy rengetegen szeretik az almas termeket, sokan vasarolnak a termeszetes tisztalkodoszereket arulo uzletben, es meg mindig sokan olvasnak.
Mellettem volt a jegpalya, tomeg, de szorakoztato tomeg.
A tengerparton ugyaigy elvezem mustralni az embereket:)
Persze buszon ez nem olyan jo, de mi mindenbol kihozzuk a legjobbat, igy vegig rohogjuk altalaban az utvonalat:D

blackhairlady 2015.05.13. 18:01:48

@geegee: Bizony az, es ugy ahogy mondod, sokkal egyszerubb igy az elet dugoban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 18:01:50

@blackhair-lady: Bakker, kiszámoltam, itt a svédeknél olyan háromszor(!) annyiba kerül a benzin, és ez még nem is a legdrágább ár Európában.Olyan szinten tudnék most káromkodni, hogy a html leíró nyelv is elpirulna... :-((((
De mi vagyunk ekkora címeres b@rmok itt Európában, hogy hagyjuk ezt a lehúzást magunkkal megtenni...Fel tudnék robbanni, bökje meg... }:-[[[

SzZoole 2015.05.13. 18:04:16

@**mimi**: Jaja,kajarol,az ehes diszno is makkal almodik:)))

blackhairlady 2015.05.13. 18:16:15

@geegee: Csak halkan jegyzem meg, hogy szerintem Zsuzsi kaliforniaban duplaannyiert tankol. Mi itt texasiak el vagyunk kenyeztetve:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 18:18:54

@~~Babette~~: nálunk malac van befalazva a házba, szobánként vagy 2-3...

wuaaa 2015.05.13. 18:24:03

@geegee: "..háromszor(!) annyiba kerül a benzin.."

Az európában gyártott és odahajóztatott autó is olcsóbb ott. Tényleg hülyék vagyunk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 18:26:22

@blackhair-lady: Nahát, nekem meg egyre inkább tömegundorom van.A megfigyelgetés az egy más eset.Ha pl a belváros közepén lenne egy lakásom egy magas toronyházban, akkor pl marha szívesen sasolgatnám a városi forgalmat, főleg akkor ha tudnám, hogy nem kell benne részt vennem, ha nem akarom... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 18:29:02

@blackhair-lady: Azt nem tudom, én a te általad adott árra reflektáltam...Ott nálatok én kábé a csomagtartóba tankolnék, nagyjából fürödnék a benzinben, szórnám, mint bolond a nulláslisztet...

2015.05.13. 18:30:18

@Muscari: A Keresztapa pont nem egy könnyű film, ráadásul nagyon lassú, és nagyon hosszú. Nézd meg a Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs) című filmet v. a Nagymenők (Goodfellas) című filmet először. ;)

blackhairlady 2015.05.13. 18:30:20

@geegee: Szerintem az emberek tulnyomo tobbsege ugy van mint te, szoval en vagyok a kirivo eset :)

SzZoole 2015.05.13. 18:31:40

@geegee: De azt montad egyszer,hogy siket vagy,igy is vezethetsz?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 18:32:12

@wuaaa [nor]: Na hát erről nem is beszélve.Állítólag egy Bömbike konkrétan olcsóbb az Usában, mint Németországban...Hát ez hogy a p.cs@ba lehetséges...?De már semmin se csodálkozom.Illetve csak azon, hogy miért nincs valami cég, akik az Usából hoznak be benzint Európába...Dagadtra kereshetnék magukat, még az Usán belüli árrés kifizetése mellett is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 18:33:21

@Zoole[uk]: Miért ne vezethetnék?Amúgy meg süket, siket az a fajd... :-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 18:35:52

@geegee: Illetve még a nagyothalló szó is egy hülyeség, sokkal logikusabb a kicsithalló... :D

SzZoole 2015.05.13. 18:36:50

@geegee: Mert ha dudal valaki akkor nem hallod.
En ugy tudtam,hogy siketnek mondjak azt aki nem hall.

GERI87 2015.05.13. 18:38:20

Látom sokan berágtak a "szennyes Budapest"-ezés miatt, nem értem miért, nem kell személyesen magára vennie senkinek. Ki így éli meg, ki úgy.
Én szerintem is tényleg egy olyan hely, ahol összegyűlik az ország piszka, mocska.
Én nem ott élek, így elsőnek csak ezt látom, ezzel kerülök kapcsolatba...a többi meg: épület, forgalom, nyüzsgés..
Ezek nem elegek hogy szeressem.
Akárhányszor megyek fel, mindig betalál valami hülye, hogy "fogadjunk" vagy rámsózzon valamit, lehúzzon, kéregessen...ilyen egy nagyváros sötét oldala: oda megy a sok féreg a "zavarosba halászni". A Tápiórecskai parkban nincs nagyon kit lehúzni.

2015.05.13. 18:42:02

@geegee: Ha így folytatja az index, pár év, és 1 db magyar sem marad itt. Hahaha. Az akarok valamit és a teszek is érte, az két különböző dolog.... :)

2015.05.13. 18:43:40

@soad1221: Dávidkának nagyon jó családi kapcsolatai vannak, azért került oda, ahova.

2015.05.13. 18:43:49

@geegee: Ha igazan idegeskedni akarsz az europai benzinarak miatt, kattints erre a linkre! :) www.globalpetrolprices.com/Saudi-Arabia/gasoline_prices/

2015.05.13. 18:47:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Na ebben teljesen igazad van... Ez kb. olyan erteku hir mint hogy 'evtizedek ota nem akart ennyi ember gazdag lenni' :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 18:47:48

@Zoole[uk]: Miért, ha hallom, akkor az jobb nekem...? :D

Igen , elvileg így szép, bár azt nem tudom, hogy miért, szerintem felesleges affektálás ez a szó.Na mindegy.
Meg amúgy is csak vicc vót részemről...

qkuc 2015.05.13. 18:55:20

@geegee: Tarts perverznek, de ha és amennyiben eljutok Los Angelesbe lakni, én tömegközlekedni fogok, legalábbis megpróbálom ..., :D.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 18:57:27

@Mirjam2: Jó, a szaudaráb és hasonló homokkal borított országokban persze, hogy annyi, amennyi.Ott valszeg egy ásónyom-mélyen van a talajbenzin...
:-))))))))
Ezzel nincs is bajom, ott így alakult.Illetve ott meg a víz lesz egyre nagyobb kincs, ha jól sejtem.
De az Usa vs Eu párhuzamot nézve ha jól tudom a benzin adóztatásában van a q nagy különbség...

Venezuela meg elég meglepő, tekintve, hogy politikailag nem egy stabil ország, tudtommal...Persze nem bánom, szegény ördögöknek van ott elég baj, legalább a benzin olcsó.Illetve kérdés, hogy nekik is olcsó-e, vagy csak kívülről tűnik annak.

Jó volt a link, köcce, szeretem az ilyen összehasonlításosdikat...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 19:05:38

index.hu/mindekozben/poszt/2015/05/13/megmutatjuk_miert_nem_jo_otlet_tulzsufolni_egy_kompot/

Esküszöm, aszittem, hogy ott így töltik fel a folyópartot...Ostoba barmok.

***

index.hu/mindekozben/poszt/2015/05/13/isis_ic/

A Máv is kellően menekültbarát... :D

blackhairlady 2015.05.13. 19:05:50

@geegee: Hu de ilyeszto, de egyben szep is.

Egyebkent siket. Az en gyerekem is az, es igy van a hivatalos megnevezese.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.13. 19:11:28

@sellőlány: Mindig erdekes, es egyfajta gorbe tukrot tart elenk, amikor egy kulfoldit kerdezunk a magyarorszagi tapasztalatairol..termeszetesen ez annal relevansabb, minel hosszabb ideje el az illeto Mo-n, nem csak turistakent csoppen bele a magyar valosagba, es szamol be a kultur sokkrol. Errol az utobbirol olvastam nemreg egy cikket, talan tobben ismeritek. Egy amerikai (kaliforniai) kultur sokkja Mo-n :)
matadornetwork.com/abroad/9-culture-shocks-americans-will-hungary/

SzZoole 2015.05.13. 19:14:12

@geegee: Ok,de ha vezetsz es balesetveszely van,pl.egy kamion fekhibas,azt dudaszoval jelzi es Te nem hallod,akkor baj van.
Egyebkent ez benne van a jogsidban?
Mert,ha jol tudom aki szemuveges az be van irva a jogsiba.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.13. 19:17:02

@blackhair-lady: igy van :)) plane Labor Day utan (majus utolso hetvegeje), amikor a hivatalos nyari szezon kezdodik, szinte torvenyszeruen mennek fel az arak (nagyobb kereslet, mindenki nyaron utazgat ugye:). Mar most lehet tapasztalni. Jo 2-3 honapja tortenelmi melysegekben voltak az arak ($2.40 korul/gallon, ami itt Kaliforniaban NAGYON olcso), most pedig ismert $4 kozeleben...:(

Gizi06 2015.05.13. 19:17:22

Mar többször olvastam töle, de mindig felhaborit az önbizalma?(bekepzeltsege?)valahol vagyok es a bennszülötteknek kutyakötelessegük angolul beszelni?V
egül is a sajat orszagukban ugyan hasznalhassak mar az anyanyelvüket .....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.13. 19:24:14

@qkuc: haha, sok szerencset a los angelesi tomegkozlekedeshez :))) viccet felreteve, ha mondjuk a belvarosban laksz, ott tenyleg elkepzelheto, busz, metro van, de ennek fejeben vagy dragak az apartmanok, vagy olyan kornyeken kell berelned, ami nem igazan vonzo/biztonsagos...Sajnos LA-ben ez egy problema, foleg a nagyon nagy kiterjedes miatt, nem eri meg a tomegkozelekedes fenntartasa, es hagyomanyosan az emberek nem ehhez vannak szokva. Az altalanos eletvitelbol adodoan az emberek szamara az autonak koszonheto mobilitas es szabadsag prioritast elvez. Kocsi nelkul tenyleg nehez letezni, hacsak nem akarsz nagyon kis sugaru korben mozogni, esetleg orakat eltolteni azzal, hogy kb. 20-30 km-re eljuss varoson belul.

M. Péter 2015.05.13. 19:32:38

@geegee: Tényleg olcsó, ezért mindeki a lehető legnagyobb kocsival jár, és emiatt a nagyvárosokban rettenetes a légszennyezés. Az olcsó benzin és dízel persze rossz minőségű is, és tönkreteszi a motorokat. Természetesen nagyban megy a csempészet, Kolumbiában többszáz km-re a határtól is láttam már csempészett benzint árulni. Nincs elég belföldi finomítókapacitás, ezért importálják az üzemanyagot, hogy aztán a piaciár 10%-ért adják el, ez nagyon logikus. Néhány éve néztem, akkor a költségvetés kb. 7%-a ment a benzin és dízel fogyasztói ártámogatására, közben meg alapvető élelmiszerek mint liszt, cukor, étolaj rendszeresen hiánycikkek, mert nincs pénz az importra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.13. 19:33:33

@Th's child: Én csak két évet éltem vidéken, de mindig odavágytam. Viszont az is tény, hogy bár Bp egy felfújt koszfészek (nem mindenhol, de éppen elég sok helyen), vidéken elég nehéz helyivé változni. Tudod, a gyüttment jelenség. Van kivétel, szerencsére éppen elég, de vajon kifogja-e a kiköltöző, vagy éppen jól beleesik?

montroyal ( CAN qc) 2015.05.13. 19:36:56

Még Lengyelország felett kibékültünk,

pedig olyan szukek a mosdok a repuloben ..:-))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.13. 19:39:09

@Th's child: Ez súlyosabb formában a munkahelyeken jelentkezik a kismamautálat/irigység szintjén.

Mintha mindenki elfelejtené, hogy volt ő is gyerek, meg anyukája is volt gyerek, még a nagypapi is volt gyerek...

Meg hogy az a gyerek, aki még a nyavalyás, élősködő kismama pocakjában követeli ki a buszon a helyet, az fogja az utálkozó 'felnőtt' nyugdíját megtermelni. Meg esetleg az ágytálját kivinni a kórházban, vagy megműteni a szívinkfartusa után.

qkuc 2015.05.13. 19:39:13

@montroyal ( CAN qc): Valakit ez vonz ... De ez nekem is eszembe villant ..., :D.

qkuc 2015.05.13. 19:42:41

@Zsuzsi65: Elkötelezett támogatója vagyok az Alternative travel projectnek (ami LA-ban székel és tevékenykedik főleg), :D. Tehát egy próbát tennem kell, ha már, :D. Engem azok a reggeli dugók riasztanak el, őszintén, nekem itthon is elgurul a pöttyös a HUngárián néha, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 19:45:01

@geegee: nyilván lehetne jobban szervezni a munkákat, de egyszer olvastam egy cikket arról, hogy mennyire nem megfelelő a mai élethez Bp szerkezete.

mondjuk még mindig jobban jártunk, hogy nincs a körút helyén egy csatorna, ahogy valaki javasolta.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 19:48:08

@geegee: én se mentem pesten bkv-val, az egy halál, sajnos. egyik munkahelyem egy kocsival dugó nélkül 13 perces út 1 óra lett volna 3 átszállással, állva, büdös emberek közt, míg autóval dugóban ugyanennyi, de kényelmesen ülök, engedek be levegőt, hallgatok rádiót. egyszer fordult elő, hogy másfél óra lett.

Jégermájszter 2015.05.13. 19:54:32

@tableno: nem lehet, hogy ő írta? hogy beteljesedjen a jóslat az önmaga paródiájává váló bolgról. ;)

2015.05.13. 19:57:50

@geegee: Igen, ezen szoktunk nevetni hogy itt az ivoviz (csak palackozott vizet lehet inni) szo szerint dragabb mint a benzin. Bar most hogy belegondolok, ez lehet hogy annyira nem is vicces... :(

2015.05.13. 20:06:46

@Mirjam2: Kb. Megy a rémhírterjesztés, mintha mind a 10 millió magyar holnap fogná magát és felülne az első Ferihegy-Luton gépre.... :)

2015.05.13. 20:09:58

@Mirjam2: Itt 1 liter benzin 450 forint, 1 zsugor 2L-es ásványvíz 390 Ft.... :)

qkuc 2015.05.13. 20:17:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nincs annyi a benya egyelőre, csak mondom, :). 370-380 Ft körül repdes a 95-ös.

Jégermájszter 2015.05.13. 20:20:28

@Th's child:
ha előrelátó csecsemő lettél volna... ;))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.13. 20:25:02

@~~Babette~~: Egy ismerosom rühatka fertőzést szedett össze a bkv kapaszkodojarol. Az orvos azzal vigasztalta, h ez nem is olyan ritka :-(.

2015.05.13. 20:26:49

@qkuc: Most éppen, de volt sokkal drágább is.

qkuc 2015.05.13. 20:33:18

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nos, célszerű a jelenlegi árakkal "dolgozni", ha éppen most nem 450 Ft a benya, :D.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 20:43:02

@Zoole[uk]: Nincs benne.Régebben van jogsim, mint süketségem.Meg amúgy sem vagyok 100% süket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 20:45:58

@M. Péter: Érdekes.Importálják a benzint, aztéán meg nagy dotációval árulják??Én aszittem, hogy van sok olcsó nyersolajuk...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 20:48:50

@~~Babette~~: Igen, ezt is elismerem.

A körút helyén régen meg is volt a csatorna, vagy 100-150 éve.Ha meglennének, járhatnánk most gondolákkal Combinók helyett... :D

SzZoole 2015.05.13. 20:50:11

@geegee: Ertem,azt hittem,hogy igy szulettel.Baleset vagy valami betegseg okozta ezt nalad?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 20:50:27

@Mirjam2: Én spec örülök, hogy itt a víz az olcsó.Közlekedni, főleg autóval kevésbé muszáj, mint inni... :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 20:53:46

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Na jó, de a sima, kiváló csapvíz köbmétere mennyi?100-150 ft, nem?És az ezer liter.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 20:54:36

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Amúgy meg sztár mitől lettél.A boxzsákot, meg a megmondóembert még értem úgy-ahogy... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 20:57:06

@Zoole[uk]: Betegség, hogy rohadna meg... :-(

Amúgy tervezem a magyar jogsit beváltani svédre, mert az nem jár le, a magyarral szemben.Meg nem kell orvosi ellenőrzésre járni.
A svédbe meg lehet, hogy majd beleírják, franc tudja...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 20:57:52

Jön a Reál Margit-Juventus, nézzétek a meccset! :D

SzZoole 2015.05.13. 21:05:48

@geegee: Milyen betegseg okoz siketseget?

Muscari 2015.05.13. 21:23:26

@blackhair-lady: én szerettem ott lakni, mindig volt mit csinálni, hova menni.

Ha legközelebb mész, a romkocsmákat ki ne hagyd :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 21:24:05

@zöldeketbeszélek: na igen, a kapaszkodás is ott van még...

2015.05.13. 21:31:35

@geegee: Itt igen. De a sivatag kellős közepén kicsit nehéz vízhez jutni. :)

2015.05.13. 21:33:44

@geegee: Az úgy van, hogy nagyon okosokat írok, és itt vannak nekem ám rajongóim is, akik helyeselnek és tapsolnak a hozzászólásaimra. Ezért élek, és ez az életcélom is. Legalábbis Quercus bá szerint. Szóval ő mondta, hogy sztár vagyok, ő meg csak tudja.... :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 21:46:13

minden attól függ, honnan jön az ember.... Pest szerintem is csendes és kihalt :-))))) hetekig nagyon furcsa volt a csend, de azért meg lehet szokni :-) és itt kint a kertvárosban tényleg gyönyörű minden. csak az az október-március szívás ne lenne, szerintem teljesne más lenne minden és mindenki itt.

Herr Géza 2015.05.13. 21:54:03

@geegee: Ja, a Bayern tegnap egy hét alatt másodszor búcsúzott Berlintől.....:))) El classico lesz a BEK döntő....

négyzet 2015.05.13. 22:00:16

Én mondjuk a szerző blogjáról jöttem át olvasni, meg megnézni a kommenteket, és ott vannak előzmények is, és úgy nekem eléggé ült ez a poszt, jó volt és velős, meg úgy kiderül, hogy ez az írás már vagy másfél éves. Mindezek fényében vicces a sok lenéző és "majdmegtudja" és hasonló hozzászólások.

Aki már mondjuk vagy 10 éve él külföldön már lehet, hogy elfelejtette, vagy neki sosem volt ilyen, de emlékszem, amikor a férjem mesélte, hogy az első héten nem mert szinte az utcára sem kimenni Svédországban, talán az elutasítástól való félelem miatt, hogy egyből leveszik, hogy bevándorló, hogy nem megy még annyira a nyelv, hogy inkább szeretne angolul kérdezni, és arra az elnéző mosoly jön, és hogy már megint egy újabb kelet-európai ez is, és közben mégis nagyon vágyott felfedezni az új helyet, és minden nagyon szuper volt, és amikor fél év után hazajött, akkor sokkolta Budapest, jó hát persze nem itt nőttünk fel, egyikünk sem, csak itt éltünk évekig, és a zaj, a kosz, az igénytelenség, szegénység egyszerűen megcsapja az embert egy olyan hely után, ahol minden eléggé rendben van - mondjuk egy közepes méretű, tényleg rendes svéd város után. És egyébként én továbbra is itt, Budapesten élve azt mondom, hogy mocskos és sokszor taszító ez a város, kivéve ha az ember megoldja, hogy csak jó helyeken közlekedjen és jó időben. Turistáskodni persze más, de amikor minden reggel a húgyszagot tüdőzöd le a sarkon, mert nincs még egy európai város, ahol ennyi kutyát tartanának (egyes felmérések szerint 400 ezret, és napi 40 tonna kutyaszart "termelnek", Bécsben amúgy kb 50 ezer kutyát tartanak, Londonban 60 ezret, most igazából nem is tudom, hogy ezt miért hoztam fel, talán pont azért, mert ma is sikerült majdnem berókáznom a húgyszagtól az utcán).

Hari Seldon 2 2015.05.13. 22:09:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Nem. Ezt az első évadot olyan DVD-n láttam, amit nem boltba vettek.

M. Péter 2015.05.13. 22:16:52

@geegee: Nyersolaj van, csak olajfinomító nincs elég.

2015.05.13. 22:20:16

@Hari Seldon 2: Látod, ez a baj. Én olvastam az eddigi megjelent köteteket, és azt kell mondanom, hogy abszolút pozitív csalódás ért. A sorozat hatására kezdtem el olvasni a könyveket. A sorozat sajnos nagyon sok mindent nem ad vissza, és ez meglepőnek fog tűnni, de sokkal kevesebb benne a szexualitás, mint a sorozatban. Valamivel el kell adni, ugye... Ami még bosszantó, hogy rengeteg mindent megváltoztattak, vagy egyenesen kivettek, és sokszor nem lehet érteni, hogy ki kivel van, és miért csinálja azt, amit. A könyvben rengeteg az intrika meg az ármány, arról nem is beszélve, hogy nem azok mozgatják a szálakat, akikre elsőre gondolnál.

Ha van szabadidőd, szerintem érdemes megpróbálni az első kötetet, hiszen az csak ~800 oldalas... :DDD

2015.05.13. 22:21:51

@négyzet: Nem a kutyákkal van baj, hanem a prosztó gazdáikkal.

négyzet 2015.05.13. 22:27:06

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: a pisit nem tudják összeszedni :)
amúgy sajnos a kakát sem szedi össze nagyon sokuk, ami aztán elporlad, a szél felkapja és szépen belélegezzük a kórokozóikkal együtt.

blackhairlady 2015.05.13. 22:40:40

@Muscari: Meg sosem voltam, bevallom tavaly nyarig azt sem tudtam mi az, a fiam homalyositott fel otthon amikor eppen indultak a barataival:) Az a baj, hogy nem iszom alkoholt, az uditoert sem vagyok oda. De azert majd megnezem magamnak egyszer, bar a nyaron nem megyunk haza.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 22:41:43

@Mirjam2: ez nemrég még Indonéziában is így vlt, hogy olcsóbb egy palack benzin mint egy palack ivóvíz, habár ők importálnak. aztán most elkezdték levenni az állami támogatást a benzinről, és most olcsóbb a víz. azt hittem, bele fog bukni az új elnök, hogy kétszerannyiba kerül majdnem a benzin, mint korábban, de még nem.

qkuc 2015.05.13. 22:41:50

@blackhair-lady: Én "ifjú" koromban megnéztem őket, elég alaposan, helyetted is, :D. Vedd úgy, hogy láttad, :).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 22:42:16

@Mirjam2: ez nemrég még Indonéziában is így vlt, hogy olcsóbb egy palack benzin mint egy palack ivóvíz, habár ők importálnak. aztán most elkezdték levenni az állami támogatást a benzinről, és most olcsóbb a víz. azt hittem, bele fog bukni az új elnök, hogy kétszerannyiba kerül majdnem a benzin, mint korábban, de még nem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 22:45:51

@négyzet:
csak nem egy buszmegállóban rókáztál esetleg?
még egy feminista :-))))
(bocs, együttérzek egyébként. hú, és még nem válaszoltam, ugye? :-( )

blackhairlady 2015.05.13. 22:52:03

@qkuc: Koszonom, akkor kerek felmentest:)
(Azert kivancsi vagyok am;D)

qkuc 2015.05.13. 22:56:38

@blackhair-lady: Majd tartok idegenvezetést, ;).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.13. 22:58:32

@Zsuzsi65: korrigalom az elozo kommentem:) Labor Day a nyar veget, Memorial Day a nyar kezdetet jelzi:) csak hogy az amerikai honfitarsak ne kossenek bele:)))

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 23:10:28

@qkuc: "Én két dolgot nem csípek Budapestben: tömeg, permanens zaj 0-24h. "

de hát minden másfél-kétmilliós város ilyen, sőt. ázsiában meg még ilyenebbek

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 23:12:39

@Mirjam2: nejem most jött vissza Barcelonából, azt mondja fura mennyi ember van az utcán, meglöknek a vállukkal. Itt ilyen nincs, Auckland egy falu :)

Meg azt is mondta, hogy itt milyen tiszta a levegő Barcelonához képest, amikor oda járkáltunk még pestről, akkor mindig örvendeztünk, hogy ott milyen tiszta... minden relatív :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 23:42:35

@Zoole[uk]: Virusfertőzés.Herpes zooster, menier...Legalább is nekem ezek jöttek be.Hogy mitől, azt senki nem tudja, a dokik se...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 23:45:41

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Jaa, értem, akkor arról lemaradtam. A vizet én is a magyar viszonyokra értettem.A sivatagos közel keleten meg szopó lesz nemsokára.Lehetett olyan cikkeket is olvasni, hogy a rohadék ISIS is a víz miatt harcol.Hát a franc se tudja, de el bírnám éppen képzelni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 23:48:04

@pappito:
Varanasi után Jaipur egészen tiszta.
Jaipur után Yangonban odavan az ember, hogy végre tisztság!
Yangon után Bangkok csilivili higiénikus.
Bangkok után Budapest kifejezetten rendezett és szép....
és gondolom, van ez így még szépen tovább :-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 23:49:56

@négyzet: Nemtom, nekünk semmi ilyesmi érzésünk nem volt a svédekkel, apszolút normálisan álltak hozzánk, ha angolul gagyogtunk, akkor is.A közel keletiekhez lehet, hogy máshogy állnak, főleg a segílyesekhez, de aki normális, azokkal általában ők is normálisak.Persze negatív példa mindenre lehet...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 23:51:14

@M. Péter: De hát akkor hogy olyan hülyék, hogy kész benzint vesznek, ahelyett, hogy technológiát, tudást, vagy szakembereket...? Érthetetlen.De lehet, hogy csak nekem...

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 23:54:04

@geegee: nem lehet, hogy a nyersolajat kiviszik finomíttatni, aztán a készterméket hozzák be? csak tippelek, nincs fúrótornyom

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 23:55:51

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez oké, de egyszer csak körbeérünk a Földgolyón...Nem lehet a végtelenségig nyugat felé menni...
:-))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.13. 23:57:56

@pappito: Dehonnem, akár még ez is lehet éppen.Sajnos nekem sincsen...De ha állami dotáció miatt ilyen olcsó csak, akkor az erősen visszaüt, nem?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 23:59:09

@geegee:
tipikus példája az az ország annak, hogy mennyire gazdagok lehetnének, és mégis mennyire el lehet cseszni még így is mindent :-/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.14. 00:03:06

Molyjó, akár hol is molyolsz...:D

index.hu/kultur/2015/05/12/a_21._szazad_het_magyar_fobunenek_allitottunk_emleket_a_vilagkiallitason/

Ez egész egyszerűen egy gigantikus versenyautó eleje.A hüttőrács (sicc) látszódik a két első kerékkel... :D

pappito · http://pappito.com 2015.05.14. 00:05:09

@geegee: első ránézésre az államilag dotált dolgok (rezsicsöki!) általában drágábbak hosszú távon és egészen más szinteken ütnek vissza, (kiváló példa az egész magyar szocializmus gazdaságtana)
szóval nem tudom, túl sok a számomra ismeretlen elem a dologban, hogy nyilatkozni tudjak.

de mondjuk a bérfeldolgozás nem ismeretlen az iparban sem, bauxit-alu, pl.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.14. 00:08:37

@geegee:
ja, nem Venezueláról volt szó? :-/

kardio1 2015.05.14. 00:15:17

@pappito: Azon nem csodálkozom, hogy Auckland szellősebb, mint Barcelona. Nem egy tulnepesedett ország a Zátony, ahol élsz, ellenben valószínűleg nem véletlenül szokták a világ nyolcadik csodájának is nevezni. Örülök a szerencsédnek (értsd jól, tudom, hogy tettél érte), hogy ott elhetsz. Egyszer én is megneznem, csak ne lenne olyan messze...
Egyébként az előző posztnal neked is válaszoltam, de azon a gépen nem emeli ki a címzettet.

kardio1 2015.05.14. 00:18:19

@pappito: Chavez valami hasonlót próbált, mint a szocialista országok. Neki se sikerült.

kardio1 2015.05.14. 00:22:52

@tableno: Írtam neked választ a másik poszt alatt, de azon a gépen nem tudom kiemelni a címzettet, így valószínűleg nem kaptál értesítést róla.

pappito · http://pappito.com 2015.05.14. 00:35:40

@kardio1: gondolom az óceáni szél takarít, a város legszűkebb pontján 2-3km-re van egymástól a tasmán-tenger és a csendes-óceán, az időjárás nyugatról jön és Au-NZ között nincs semmi csak víz, az meg nem akasztja meg a szelet.

meg nincsenek szénerőművek meg kohók a városban, szóval szép tiszta a levegő

nincs is olyan messze, ha vasárnap este elindulsz, kedd délben itt is vagy :)

persze azért nem Auckland a nyolcadik csoda, ez egy nagy falu, de a vidék az nagyon szép tényleg, különösen a déli sziget, még jó, hogy az ütődött franciák elbénázták a megszerzését :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.14. 00:36:21

@kardio1: nem szokott sikerülni senkinek, bele van drótozva az elméletbe a bukta

kardio1 2015.05.14. 01:07:31

@pappito: Wellingtonrol olvastam, hogy nagyon szeles, mert pont az "átjáróban" fekszik.
A Déli-sziget szép lehet, különösen a Milford Sound vonz, bár az az éghajlat már hideg egy "delfrancianak".
Azért legalább Polinézia egy része francia mind a mai napig. :-)
Aotearoa meg már rég elveszett Mirjamek számára...

pappito · http://pappito.com 2015.05.14. 01:19:57

@kardio1: hehe, Welly tényleg nagyon szeles, és elég hűvöske is, pláne amikor az antarktiszi szelek jönnek és hozzák a hideget. Annyira szeles, hogy voltak kötelek az utcán, hogy a proletárok belecsimpaszkodhassanak, ha nagyon begorombul az időjárás.

A Milford Sound-ba meg csak turistának kell menni, nem kell egyből odaköltözni, szóval mindegy az éghajlat, de az tény, hogy ez nem egy mediterrán/karibi sziget, aki meleget akar az menjen északabbra, Cook Is., Fiji, stb. Vagy Au, ott meleg van. Na nem Melbourne-ben... :)

kardio1 2015.05.14. 01:30:38

@pappito: Nekem NZ-on furcsa lenne, hogy sehol egy szomszédos ország. Még. Ausztrália is 2000 km, ami annyi, mint tőlünk Magyarország. Odáig meg minimum 2 országon keresztül kell menni.

kardio1 2015.05.14. 01:32:56

@pappito: Az Északi-sziget azért mediterrán, nem?
Itt felénk egyébként az arabokat hívják mediterránoknak :-)

M. Péter 2015.05.14. 01:51:56

@geegee: Chávez és Maduro politikájában logikát kár keresni,

pappito · http://pappito.com 2015.05.14. 01:54:50

@kardio1: Mo-ra is repcsivel mész, mi is azzal megyünk ozziba, az, hogy közben alul tenger van, nem dimbekdombok, az nem számít :) európában is repkedsz két-három órát, ha nem vigyázol...

de a déli sziget az olyan,m intha más ország lenne :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.14. 02:00:25

@kardio1: az Északi sziget melegebb, de azért ez se jamaika. Northland kellemes (ott termesztik a finom gyümölcsöket) de az Északi sziget déli része azért elég hűs, annak ellenére, hogy sokat süt a nap. a déli északi részén (Marlborough) meg az északi legdélebbi részén (Martinborough) teremnek a nagyon finom borok.
Itt északon már nincs hó csak a hegyekben, nyáron meleg van, télen se megy nulla alá, sok a csapadék.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.14. 02:06:03

@Dragonlady (Bp, Hun): őőő, de, csak valamiért nem esett le nekem, hogy ahhoz szólsz hozzá, bocs. :-) Lehet, késő van már...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.14. 02:06:58

@pappito: Valami ilyesmire gondolok én is...Na mindegy, nem mi fogjuk asszem megoldani.

montroyal ( CAN qc) 2015.05.14. 02:22:01

@Th's child: csak az csináljon gyereket, aki aztán fel bírja vinni a babakocsit egyedül is a lépcsőn?
errol az jut eszembe amikor kotelezoen meghajolva a noi egyenjogusag mellett, egyre tobb not vesznek fel mentosnek ... persze 5 ferfi segit neki es vonszolja helyette a mentoagyat a 100+ kg beteggel ..

montroyal ( CAN qc) 2015.05.14. 02:34:08

@adg [Au, Darwin]: - a gyerekesek fizessenek plusz adot, ne a rendes, felelossegtudo, gyerektelen embereknek kelljen eltartani a nyivakolo kolykeiket

errol meg az jut eszembe hogy az ingatlantulajdonosok fizetnek iskola adot , holott talan nincs is gyerekuk a berlok nem fizetnek de 5 gyerekuk jar iskolaba ,
es mindenki fizet a szulesi szabadsag fentartasara adot , az is akinek nincs gyereke
mindenki fizet adot a tomegkozlekedes fentartasara holott autoja van, soha nem szall fel buszra

nalunk ...

montroyal ( CAN qc) 2015.05.14. 03:06:08

@Zsuzsi65: Labor Day a nyar veget,..
en csak azt reagaltam ra , na akkor ez az USAban maskor van ...

de akkor meg sem ..

pappito · http://pappito.com 2015.05.14. 03:15:39

@geegee: hát akkor ez is megy a hosszú listára amin a dolgok vannak amiket nem mi fogunk megoldani :)

adg 2015.05.14. 04:17:08

@montroyal ( CAN qc): pontosan. Igy mukodik a tarsadalom. Meg lehetne nezni, hogy mi lenne ha mindenkinek kizarolag a sajat koltsegeit kellene alnia.
A kommentem amugy mero ironia volt, folytatva azt, amire hivatkoztam.

montroyal ( CAN qc) 2015.05.14. 04:38:04

@adg [Au, Darwin]: ja ja ertettem ,mert ugye az egeszsegeseknek sem kellene tarsadalombiztositast fizetni .. fizessenek a betegek .. ok élvezik a szolgaltatasokat ..:-)

2015.05.14. 05:24:36

@geegee: Olyat már én is olvastam, hogy az édesvíz lesz a jövő aranya. Nem tudom, hogy mi belőle a tényleges igazság.

DieNanny CH 2015.05.14. 07:35:51

@zöldeketbeszélek:

Úgy egy éve láttam olyan babarugdalózót, amin németül kb ilyen szöveg volt:
"Kényeztess, mert én fogom állni a nyugdíjadat!"

Érdemes lenne olyanokat készíteni, hogy: "Nyugi, 30 év múlva én operálom a szívedet!"
Vagy:
"Adj helyet, én fogom feltalálni a rák ellenszerét!"
Vagy tudomisén...
:-)

DieNanny CH 2015.05.14. 08:03:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Csakhogy Mo-on a csapvíz is iható. (Oké, kb 0,1%-a nem.) Tehát annak az árát kell nézni. A csapvíz meg asszem szennyvízdijjal együtt 1000 liter úgy 800 Ft.

2015.05.14. 08:14:01

@~~Babette~~:
"oké, azt hittem, tudod:"
Ezzel a tudassal nem buszkelkedem nyilvanosan. Sot azt is tudtam, hogy ki volt Lutz Gizi:) (egy ormeny-magyar felesege, igen, a Frank Szaljosan-e)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 08:16:54

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: milyen vizet iszol, eviant??

mizseviz 1,5 l 59,-
theodora 1,5 l 110.-
san benedetto 1,5 l 180-190.-

en meg 300folotti vizet atlag boltban nem lattam

2015.05.14. 08:23:52

@pappito:
" miért trollkodsz?"
Ha ennyire kivancsi vagy, megmondom a frankot, de csak neked es utoljara:

"Egyedul elek, Pacificaval jarok, nincs se kutyam, se macskam, raadasul paraszt-proli vagyok, es ne is legyek troll?"

Pax vobiscum!

DieNanny CH 2015.05.14. 08:28:27

@adg [Au, Darwin]:

Ez, hogy mindenki a saját költségét állja, volt kb 100 évvel ezelőtt. Öregen nem akartál nélkülözni? Szülj sok gyereket, vagy tegyél félre a matrac alá pénzt. Iskoláztatni akarod a gyereked? Fizess érte. Gyógyíttatni akarod magad? Fizess érte.
Igazából, nem is tudom, hogy ez a mostani mindenféle segély tényleg jó-e. Régen, aki lusta volt, az egyszerűen belehalt az éhezésbe, vagy egy betegségbe. Természetes szelekció...
Ridegnek tűnik, pedig volt benne ész-szerűség.

2015.05.14. 08:31:25

@zöldeketbeszélek:
" az fogja az utálkozó 'felnőtt' nyugdíját megtermelni"
Csak kerdem, hogy a 30-45 even at befizetett nyugdijjarulek kamatos kamata es a nyugdijalapok befektetesei utan jaro haszon mire megy akkor?
Pax vobiscum!

2015.05.14. 08:34:55

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
" Természetes szelekció..."
Társadalmi darwinizmus 101. Ezert tamogatom peldaul a szabad kabszerhasznalatot is. Hagy hulljon a fergese!:)
Pax vobiscum!

2015.05.14. 08:43:36

@qkuc:
" És mondd, nem vagy te cukros bácsi? Mármint cukorbeteg ...,. :D. Ennyire jó a Tim Horton? "
Nem tudom, hogy cukorbeteg-e vagyok, de nem hiszem.
A Tim Horton nem jo, csak minden sarkon van egy, gyors es nem jarnak oda sznobok, a prolik kavezoja. Starbucks-ba be sem tennem a labam, inkabb leszoknek a cigirol es a kavezasrol is, ha nem lenne mas:) Pedig egy nagyon jo haverom felesege Starbucks manager Vancouverben.

Golf2 2015.05.14. 08:58:09

@diggerdriver: Mèg a vègèn beindul valami itthon miattatok 1 össznépi duruzsolás.Már megérte.

jog-ász 2015.05.14. 08:58:09

nagyon szomoru hogy magyarok butának aljasnak látják az országot, sztem itt is lehet boldogan élni.
az össszes külföldi barátom(nem magyar aki kiment) azt mondja imád magyarországra jönni akár hosszabb időre is, az egyik pozitivum a szemükben, hogy pl nem ütköznek minden sarkon bevándorlókba..ezen én is meglepődtem,de külföldön járva, a komplett gettókat látva megértem őket is.

soad1221 2015.05.14. 08:59:39

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: az lehet, ezt egyrészt nem tudom, másrészt nem is írtam, hogy bármilyen érdeme volna ebben.
Csak annyit írtam, hogy amióta megalakult a BKK, sokat fejlődött a közlekedésszervezés Bp-en. Meg hogy ez az ő vezetésével történt - ez nyilván nem one-man-show, sok ember munkája kell egy ilyen szervezéshez...
Azt, hogy ebben neki mi a személyes teljesítménye, érdeme, vagy egyszerűen egy odarakott ripacs én nem tudom, de erről nem is írtam semmit.

Ha van érdeme, akkor meg nagyjából mindegy, hogy milyen családi kapcsolatoknak köszönheti, hogy odakerült, a teljesítmény rendben van.
Ha semmi nincs, akkor ugyan szomorú, hogy ott lehetett, de biztató, hogy a mostani vezetés sem fogja elbaszni a jó irányt... :)

DonTintoretto 2015.05.14. 09:18:27

@blackhair-lady:
Én szerettem Budapesten lakni és nem tartom Budapestet élhetetlennek. Illetve nem jobban, mint Magyarország egyéb részeit. Az árak relatíve magasak, míg a fizetések alacsonyak, és a mindennapok során komolyan oda kell figyelni, hogy ne vágjanak át a boltokban. (Nagyon odafigyelek, de néha még így is túljárnak az eszemen, nem kicsit fel is háborodtam a múlt héten...)

Ha Magyarországon élsz, szerintem Budapest jó hely, feltéve, hogy bizonyos feltételek teljesülnek a lakhelyed kapcsán, illetve, hogy vágysz a nagyvárosi forgatagra.

DieNanny CH 2015.05.14. 09:21:40

@Cascabel:

A gond csupán az a szabad kábszerhasználattal, hogy a hatása alatt téged megkéselhet, vagy elüthet autóval.

2015.05.14. 09:40:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Tobb eselyem van arra, hogy egy reszeg elut kocsival. Ha meg megkesel, egy masik "fergese" hullik:) "Ezt dobta a gep" lesz a sirkovemre irva:)

2015.05.14. 09:45:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szinte kizart dolog hogy egy marihuana hatasa alatt levo ember megkeseljen vagy elusson valakit, ellentetben egy reszeggel. A legelterjedtebb un. 'kabitoszerek', mint a marihuana es az opium, egyszeruen lelassitjak, letompitjak a hasznalokat.

2015.05.14. 09:53:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ha elmesz pl. Indiaba (en ott lattam, de sok mas orszagban is igy van), megnezheted milyen a segely, ingyenes iskola es ingyenes egeszsegugyi ellatas nelkuli tarsadalom. Nem szep latvany :(. Nem veletlenul probal sokezer ember gumicsonakokba kapaszkodva eljutni egy olyan helyre ahol nincsenek teljesen magukra utalva az emberek.

M. Péter 2015.05.14. 09:57:15

@Mirjam2: Elütni nagyon is tud, mert lassúbb a gondolkodása, lassabbak a reflexei.

2015.05.14. 09:58:39

@Mirjam2: Termeszetesen az 'ingyenes' sem ingyenes, de a felhasznalok egy resze szempontjabol 'ingyenes' mivel nem kozvetlenul fizetnek erte.

nyuszigonosz 2015.05.14. 10:04:55

@Mirjam2: Nem kizárt: nagyon sok olyan autóbaleset történik, ahol a soför marihuana hatása alatt képtelen idöben reagálni.
A késelést sem zárnám ki, sok esetben kombinálják a marihuanát még más tudatmódosítokkal is.

2015.05.14. 10:28:49

@M. Péter: Ebben igazad van, es termeszetesen nem szabadna marihuana hatasa alatt vezetni. Megis azt gondolom hogy alkohol hatasa alatt vezetni meg veszelyesebb, errol tanulmanyok is vannak, pl. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722956/

'Epidemiological studies have been inconclusive regarding whether cannabis use causes an increased risk of accidents; in contrast, unanimity exists that alcohol use increases crash risk.'

2015.05.14. 10:31:28

@nyuszigonosz(D): Ha massal kombinaljak - tobbnyire alkohollal - az mas kerdes, az viszont egyertelmu szamomra hogy egy alkohol hatasa alatt allo ember sokkal veszelyesebb a kornyezetere mint egy marihuana vagy opium hatasa alatt allo. Az utobbiak kimondottan csokkentik az agressziot.

nyuszigonosz 2015.05.14. 10:42:07

@Mirjam2: Nem alkohollal, további drogokkal.
A marihuana nem csökkenti az agressziót, csak eltompul a soför.
Az alkohol is olyan, hogy míg valaki elalszik töle, más agresszívvá válik.

zackie 2015.05.14. 10:58:34

@blackhair-lady: Ha jó egzisztenciával rendelkezel akkor számodra is élhető város.

DieNanny CH 2015.05.14. 12:22:54

@Mirjam2:

Na, de ha nincs aki megelőlegezze azt az orvosi ellátást, akkor az orvos széttárja a kezét, majd összecsomagol és elmegy. (Már ha egyáltalán elment a beteg lakására.)
Tudom, amit az előző kommentemben írtam, azok nagyon középkori állapotok, tényleg csak a tehetősek voltak egészségesek és tanultak.
Csak sajnos mostanra a humanitárius cselekedetek átestek a ló túloldalára, és már nem csak a rászorulókat segítik, hanem a lustákat is. Akik szaporodnak, és továbbadják a lustaság génjét... (Ami, tudom, nincs!!! Még mielőtt valaki letámad.)

wolves84lb 2015.05.14. 13:03:17

@nyuszigonosz(D): ha további drogokkal kombinálják, akkor miért is a cannabis a "hibás"? Nyugodj meg...vezettem már beszívva, és berúgva is, pontosan tudom, mi a különbség. És hidd el, te is inkább a beszívott sofőrt választanád a részeg helyett.
Lehet, hogy lassabban reagál a tiszta állapothoz képest, de mindezt 30-cal haladva adja elő. Míg a részeg szintén lassabban reagál, de legalább 130-cal adja elő a fittipaldit. (ez így most egy sarkított példa volt, de a lényegét tartalmazza: beszívva bátorságod nem lesz, részegen meg félelemérzeted...melyik a veszélyesebb egy minimum 1000kg-s fém-dobozzal?)

nyuszigonosz 2015.05.14. 13:11:59

@wolves84lb: Nem dicsekednék ilyennel, hogy vezettél, mint írod beszívva és berúgva is.
Te ezek szerint még nem láttál olyan balesetet, amit a te szóválasztásod alapkán beszívott okozott. Vérrel, sebesültekkel és/vagy halottakkal.

négyzet 2015.05.14. 13:12:24

@geegee: ja persze, szörnyen jófejek voltak igazából, sokat segítettek pl. albikeresésben is, a fél év alatt több barátra is szert tettünk, akik el szoktak jönni néha Bp-re látogatni. Ez inkább csak ilyen kezdeti sokk volt és irracionális félelem, ami hamar elmúlt. És talán azért is volt, mert egy olyan városról van szó, ahol azért nem mindenki beszél olyan jól angolul, már ha egyáltalán... Szóval nem egy Stockholm, ahol az idősek is szempillantás alatt váltanak angolra, ha külföldivel akarnak csacsogni, meg ahol a buszsofőr is azonnal angolul nyomja, ha látja, hogy eltévelyedett külföldiről van szó.

négyzet 2015.05.14. 13:20:35

@Dragonlady (Bp, Hun): ha most odarókáznék valahova, legalább nem azt kapnám a járókelők tekintetéből, hogy fúj egy drogos/alkesz k.rva, mert az állapot már ugye eléggé egyértelmű...

Most még eszembe jutott Bp témához, hogy az egyik svéd barátunk, aki meglátogatott minket utólag azt kérdezte e-mailben, hogy hogy tudunk mi itt élni? ő megfulladna ebben a városban, és itt nem csak a levegő minőségére gondolt, sőt főleg nem annyira arra.

2015.05.14. 13:56:05

@Mirjam2: @nyuszigonosz(D):
Szemelyes tapasztalat - nagyon sok haverom, munkatarsam, ismerosom iszik vagy fuvezik - de a kettot nem nagyon keverik. Raadasul aki fuvet sziv, nem nagyon vezet olyankor vagy utana. Sot, a fuvet sem keverik mas drogokkal. A fuvesek megvetik, lenezik a kemeny anyagok hasznaloit, az alkoholistakat, sot a dohanyosokat is:) Zavartak mar ki nappali szobabol, mert party alkalmaval ragyujtottam egy cigire, kozben akkor marijuana fust volt benn, hogy a biciklit neki lehetett volna tamasztani. Sot, ott volt az egyik fuvet szivo magyar kivandorolt csaj oleben par honapos babaja is. O volt legjobban felhaborodva. Marmint az anya:(
Pax vobiscum!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.14. 14:51:02

@négyzet: Melyik megyében toljátok, ha nem titok? :-)

négyzet 2015.05.14. 16:43:08

@geegee: Skåne északi része volt az. Már nem vagyunk ott, elég bonyolult, hogy miért alakult így, de örökké hálás leszek, mert nagy lifechanger volt az az idő, és szemnyitogató is. Talán még visszamegyünk, vagy Dániába, ami a másik szerelem, különösen az őrült dánok miatt.

DieNanny CH 2015.05.14. 16:46:02

@wolves84lb:

30 km-rel menve is meglökhetsz úgy egy gyalogost, hogy belehal a sérülésbe. Úgyhogy, köszi, még ha az is volt a kérdés, a kettő közül melyiket választanám: egyiket sem. Aki hülye, AZ haljon meg, ne a vétlen útban álló!

2015.05.14. 17:30:14

@nyuszigonosz(D): Szerintem pedig te nem sok 'beszivott' embert lattal meg :). Nem kell rogton dramara, verre, balesetre aszocialni. A vilagon rengeteg ember fogyaszt rendszeresen 'lagy' drogokat es nem folyik ver, vagy legalabbis sokkal kevesebb mint az alkohol befolyasa alatt allo emberek miatt. Olyannal meg nem talalkoztam aki marihuanatol agressziv lett volna, eles ellentetben az alkohollal.

soad1221 2015.05.14. 18:06:18

@nyuszigonosz(D): nem védeni akarom a beszívott sofőröket, mert semmilyen cucc hatása alatt ne vezessen senki (sőt, ha nagyon fáradt vki, azt sem árt felismerni, éppolyan veszélyes), de beszívott sofőr biztos, hogy sokkal kevesebb balesetet okoz... egész egyszerűen annak a szernek ilyen a hatása, attól nagyon belassul minden. és nem agresszív sem lesz attól a szertől senki.

Sőt még az alapból agresszív állat is jámborrá válik, ha rendesen betép...

montroyal ( CAN qc) 2015.05.14. 18:22:41

@Cascabel: szabad kabszerhasznalatot is. Hagy hulljon a fergese!:) .. nem ertek hozza sose lattam drogot a marihuana szagatol is hanyok de rendszeresen nezem a criminal dokumenteket es szinte nincs olyan ugy, amikor nem hangzik el a buvos mondat; elotte(rendszeresen) drogoztak legyen az soft v hard ... szoval hogy ok pusztulnak az OK de gyilkolasznak lopnak stb ...

2015.05.14. 18:59:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ebben igazad van, de nem szeretem a csapvizet. Lehet a követ dobálni... :D

2015.05.14. 19:00:37

@~~Babette~~: A zsugor azt jelenti, hogy 6x2L... Tehát valami ötven forint körül van a literje.

2015.05.14. 19:01:53

@soad1221: Nem lehet, mert ez tény. De mivel Mo.-n vagyunk, ezen meg sem lepődünk.

2015.05.14. 19:03:04

@soad1221: Annál az ásványvíznél amit én veszek, olcsóbb nincsen... A benzint meg eltúloztam, most éppen nem 450 forint litere...

2015.05.14. 19:06:34

@Mirjam2: Én már láttam olyan embert, aki a fűtől aggresszívabb lett. Az jó, hogy a tudósok megmondják a "frankót", csak sokszor közük nincsen a valósághoz. A fű nagyon sokféle reakciót tud kiváltani az emberből, van olyan, aki teljesen depressziós lesz tőle, más meg önfeledet örömöt érez, és kb. mindenen képes röhögni. És vannak olyanok, akik kivetkőznek önmagukból, akárcsak a túlzott alkoholfogyasztás esetén.

2015.05.14. 19:07:31

@Cascabel: Hagy hulljon a férgese. ;)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 20:12:39

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: na az mas.

de miert 12l vizet hasonlitsz 1l benzinhez?nem ertem

2015.05.14. 20:50:50

@~~Babette~~: Mert Mirjamnál olcsó a benzin, viszont a víz meg nem az... :)

rumitom 2015.05.15. 00:46:32

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: mint ahogy alkohol es alkohol kozott is van kulonbseg, maskepp masnapos az ember tomenytol, sortol, vagy vorosbortol. sot kulonboz tomenyek is maskepp hatnak az egyenre. van aki a vodkatol mindenkit olelget, a whiskeytol verekedos lesz. tobbszor ittam az illetovel igy elso kezbol tudom. szerencsere o is tudja, ezert nem iszik whyskeyt.

a funel is mas hatasa van az indicanak sativanak, es a hazenek. manapsag mar ezek keverekeivel lehet talalkozni, de az egyes osszetevok aranya alapvetoen meghatarozza a vegtermek kimenetelet.
either way, a vezetes veszelyes, se faradtan, se semmilyen szer hatasa alatt ne csinalja senki.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 04:46:15

@montroyal ( CAN qc): én még csak a a szagát se ismerem...csak hogy állítólag büdös. De ezt is csak mások elmondásából... :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.15. 05:53:17

@Cascabel: Nagyon jó kérdés! Én is szeretném tudni...

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Remek ötlet :). Nem indítod be a gyártást :)?

(szükség lenne rá, ha igény még nincs is...)

2015.05.15. 06:36:15

@montroyal ( CAN qc):
" a marihuana szagatol is hanyok "
Allergia. Van aki a marijuana szagatol hany, van aki viragportol, van aki a pacsuli szagatol, van aki a kigyurt testektol, van aki az anorexik noktol, van aki a dagadtaktol:) Mindenki mastol. Izlesek es pofonok.
"rendszeresen nezem a criminal dokumenteket "
Komcsi propaganda. TV-t nem szabad nezni. Kanadaban fuveznek a fejlett vilagban a legtobben, megis szerinted az egyik legjobb orszag a vilagon. Magyarorszagon a lakossag nagyon kis hanyada sziv, megis xar orszag. Akkor hogy is van ez?:)
"szoval hogy ok pusztulnak az OK de gyilkolasznak lopnak stb ... "
Benne van a pakliban az is:) Collateral demage vagyis járulékos kár. Elofordulhat barhol, barmikor, barkivel.
PS: osszel valasztasok lesznek Kanadaban es remelem, hogy a Libsik Trudeauval az elen nyernek es engedik a konnyu drogok hasznalatat:)
"A kanadai név megint szép lesz, Méltó régi nagy hiréhez" :)
Pax vobiscum!

2015.05.15. 07:15:30

@geegee:
"én még csak a a szagát se ismerem...csak hogy állítólag büdös."
Ismered azt a ferfimondast, hogy..... :)

2015.05.15. 07:50:46

@rumitom: "a whiskeytol verekedos lesz"

Ezt már én is hallottam, hogy vannak, akiknél ilyen hatást vált ki. Tapasztalni még nem tapasztaltam, szerencsére. :D

2015.05.15. 09:01:06

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem csak tudomanyos ertekezesekbol tajekozodom... Szerintem ha valakibol agressziot valtott ki, az keverte valamivel. Elkepzelhetlennek tartom (nem tudomanyos ertekezesekbol vett tapasztalatok alapjan...) hogy marihuana vagy opium onmagaban agresszivva tegyen valakit, marmint konkretan amikor a szer hatasa alatt van az illeto. Felelem / paranoia az lehet, rossz esetben, de agresszio, nem hiszem.

soad1221 2015.05.15. 09:06:58

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem, a fűtől nem fog önkívületi állapotban őrjöngeni senki. ha ezt teszi, akkor más szert is használ.
Igen a fő mindenkire másképp hat, más érzéseket vált ki...de alapvetően a nyugtató hatású szer nem fog agresszívvá változtatni.
A fű egyik negatív hatása, hogy a stressztűrő képesség csökken, így a masszív füves rendszerint akkor válik ingerültté, amikor nincs szer hatása alatt és valami kisebb stresszhatás éri.. de a cucc hatása alatt nyugodt lesz..

soad1221 2015.05.15. 09:14:19

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem, nem lepődöm meg, de ebben Mo nem annyira különbözik más országtól, nyugaton sem ritka, hogy családi kapcsolatok révén tud vki igazgatói székbe ülni.
Azt viszont továbbra is tartom, hogy ez önmagában nem feltétlen zavaró, amennyiben van/lesz/lett mögötte teljesítmény...

kardio1 2015.05.15. 12:23:23

@Mirjam2: Sajàt tapasztalatokbol meritesz a füvezés területén? Tényleg, hogy àllnak a kàbitoszerekhez Szaùd-Aràbiàban? Mindegyikj ugyanùgy tilos, mint az alkohol? Vagy tesznek különbséget köztük?

2015.05.15. 18:13:31

@soad1221: "em, a fűtől nem fog önkívületi állapotban őrjöngeni senki"

Sehol sem írtam, hogy önkívületi állapotban fog őrjöngeni tőle, de mindegy. Az jó, hogy te jobban tudod, hogy én mit láttam. :P

2015.05.15. 18:14:18

@soad1221: "Azt viszont továbbra is tartom, hogy ez önmagában nem feltétlen zavaró, amennyiben van/lesz/lett mögötte teljesítmény..."

Igen, nálunk ez számít a legkevésbé. Mármint a teljesítmény.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása