oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 22. 06:47,  Amikor jobb a fecni, mint a hivatalos papír 198 komment

2015. április 22. 06:47 Határátkelő

Amikor jobb a fecni, mint a hivatalos papír

Gergely és családja idén év elején költözött Németországba (illetve ő, ahogy az már lenni szokott, kicsit hamarabb), azóta tulajdonképpen flottul mentek a dolgok, ügyintézéstől óvodáig minden. Ami miatt szerintem érdekes a történet, az a vége, amikor kiderül, hogy vannak esetek, amikor többet ér egy kézzel írt nyilatkozat, mint a hivatalos okmányok.

Ne felejtsétek el a Magyarország és én pályázatot sem! Részletek itt!

nemetorszag_ugyintezes_rendszam.jpg

„Észak-Németországban lakunk január óta, illetve én már egy kicsit hamarabb elkezdtem itt dolgozni alkalmazottként, a család (mama és két fia) január elején érkeztek hozzám.

Azóta rengeteg ügyintéznivaló akadt, de valamennyire már ismertem a rendszert, úgyhogy egyedül tökéletesen elboldogultam, nem kellett semmilyen segítséget igénybe venni.

Lakást az ebay.kleinanzeigén keresztül találtunk – mindenki ott hirdet mindent -, a főbérlő eszméletlen jó fej, és a szomszédok is. Óvodát nyilván helyben intéztem – azzal nagy szerencsénk volt, mert éppen lett hely, mikor a gyerekek jöttek, különben vihettük volna őket három faluval arrébb. A nagyobbiknak már meg is volt az iskolai alkalmassági, szeptemberben kezd, addig meg kell tanulnia a nyelvet.

Gyorsan ment az ügyintézés

Sok időt vett igénybe a családi pótlék intézése, mert a múltkorihoz képest jóval több papírt igényelnek már, ezeket részben otthonról kellett meghatalmazással intézni. Találtunk a feleségemnek is nyelvtanfolyamot, mert ő még nem tud olyan jól (30 euróba került, de kérdezték, hogy menekült-e, mert akkor ingyen lenne).

A betegbiztosítónál a kapcsolattartó hölgy olyan kedves volt, hogy néha azt hittem udvarol, pedig sosem látott, a 4 kártya hamar meglett, a végén kaptunk 80 eurót belépési jutalomként.

Elég sokat voltunk orvosnál, főleg a gyerekek miatt, hát... inkább nem is írom.

Minden nagyon megnyugtatóan rendezett, logikus, jól felépített, működőképes és emberközpontú. Az emberek nyugodtak és kedvesek. Az ezerszer emlegetett sztenderdek ugye jóval magasabbak, ebből adódik ez a nyugodtság, stresszmentesség, kedvesség.

Nagyon sokszor voltunk már az országban, főleg én, de továbbra sem értjük, hogyan van arra idő, energia, pénz és igény, hogy az utolsó falu utolsó utcájának utolsó házának leghátsó ablaka is új, tiszta és azon is lóg egy kis dekoráció. A kertek kínosan ápoltak. Nagyon nehéz megszokni, pedig mi otthon messze átlag felett kerestünk és nagyon menő helyen laktunk.

Az akadályverseny vége: az autó

Ekkor jött az utolsó akadály, az autó. Mivel április 24-én lejár a műszakija, ezért muszáj volt újat csináltatni, de ehhez persze német rendszám kell, a magyar forgalmiba nyilván nem ütik be a pöcsétet.

Na, jó előre csináltam időpontot a TÜV-nél, a biztosításról még kértem februárban a banktól igazolást. Kedden minden jól haladt, fékek, biztonsági övek, futómű, stb. minden rendben, hopp! De sajnos a fényszóró magasságállítása nem működik. Hááát így bizony nincs műszaki.

Azonnal eszembe jutott, apu mit csinált 1992-ben hasonló esetben a Mozaik utcában… Én viszont átgurultam a szomszéd szervizbe, mondtam, kellenek új fényszórók (persze az állítómotor egybe van építve a fényszórókkal), mondták, hogy ma már nem ér ide, csak holnap reggel. Jó. Darabja 109 Eur + beépítés.

Otthon megnéztem, az ebayen fele ennyibe kerülnek, de nem pont az az évjárat, stb. nem mertem kockáztatni.

Másnap megyek reggel, 8:00-kor befutnak a fényszórók, nekiáll a szaki, de az újakkal sem működik (de jó, hogy nem vettem meg én külön…), rommá szedi az autót, órákig piszmog, valahol szakadt a kábel, de nem találja, hol.

Berak egy tökúj kábelt, így működik a régivel is. Három órát dolgozott, 180 euró. Mondom, nekem nem kell ám számla, akkor 150. Jó itt a kártya? No no. Akkor kp. Annyi nincs nálam, de elszaladok a bankhoz, jó. Viszont kellene az autó hozzá… Öö, de visszajössz, ugye? Igen. Jó. Elmentem, kp ki, vissza, kifizetem, viszlát. Pénteken akkor vizsga.

Pénteken tényleg minden rendben volt, a 2006 utáni autók esetében a kipufogógázokat csak kiolvassák a kompjúterből, nem kell pöfögtetni a csőbe. 180 euró huss!

Jobb a fecni, mint a törzskönyv

A TÜV mellett van a rendszámozós hivatal (Zulassungstelle). Ott is baj volt. Nincs meg az adásvételi. Mondom, az meg minek, itt a törzskönyv, forgalmi??!! Az nem jó! Mi? Inkább egy magyar nyelvű fecni? Igen.

Hazamegyek, persze nincs meg. Visszamegyek: nincs. Akkor nem lehet. Akkor adjanak egy papírt, hogy emiatt nem kaphatok rendszámot. Jó, megbeszélem a főnökkel, elmegy telefonálni, kijön.

Jó akkor írjak egy nyilatkozatot, hogy az enyém, ekkor vettem stb. Írtam egyet ott kézzel, aztán már ment minden, csak 100 eurót kellett kicsengetni. A magyar okmányokat mind bevonták a rendszámmal együtt, aztán a német hatóság értesíti a magyart, így legalább a forgalomból kivonással nem kell otthon foglalkozni.”

A történetről az jutott eszembe, hogy benneteket ért már olyan meglepetés, amikor külföldön kiderült, hogy a Magyarországon oly hivatalos ügyintézést egy-egy hasonló mozdulattal át lehet vágni? Vagy épp fordítva: amikor Magyarországon rugalmasabbak voltak a hivatalok, mint külföldön?

A moderálási alapelveket itt találod.

Ne felejtsétek el a Magyarország és én pályázatot sem, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashattok el!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ügyintézés Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr547387650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2015.04.22. 19:38:41

@~~Babette~~: nem nem, konkretan meseltek valakirol az egyetemen, hogy a nagybanin volt bananerleloje es mennyi penzt csinalt belole.

Muscari 2015.04.22. 19:43:40

@Gergő: ez itt egy osszeszokott tarsasag, sokan beszelgetni jarunk ide, mellesleg jo posztokat olvasni. A tied is jo volt, de en Londonban elek es nem sokat tudok a nemet elinteznivalokrol, ezert nem is tudok hozzaszolni. A fenyszoroallitas se hoz lazba, a gyumolcserleles meg igen.

Elnezest kerek, ha rosszul esik, ez nem neked, illetve a posztodnak szol, sot. Ha valami hulyeseget vagy rosszat irtal volna mar szet lennel szedve :-)))

Muscari 2015.04.22. 19:47:25

@qkuc: persze, biztosan van rengeteg, mint minden termesztett novenybol :-)
Egy perui ismerosom peldaul mutatott nekem kukoricaszemeket, amiket ok otthon termesztenek. Hat el nem tudod kepzelni, hogy mennyifele szinu es alaku letezik, teljesen leesett az allam.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.04.22. 19:55:38

@~~Babette~~: Mi már családostul regisztráltunk. :)

qkuc 2015.04.22. 20:15:07

@Muscari: Ugye ide csak egyféle jut, gondoltam, hogy egynél többféle van, na de több száz?! Egyszer ennék nem tesco gazdaság banánt, hátha íze is van ..., :D.

qkuc 2015.04.22. 20:16:47

@33621: Érdekes, én meg éppen mennék, igaz nem mosogatni, ;).

wuaaa 2015.04.22. 20:22:44

@qkuc: "..én meg éppen mennék, igaz nem mosogatni.."

Látod, mennyivel egyszerűbb lenne, ha legalább azt megtanultál volna ! :))

qkuc 2015.04.22. 20:32:57

@wuaaa [nor]: Nos, tudni éppen tudok, de hogy mosogatni nem vennének ezzel a "tehetséggel", az hétszentség, :D.

SzZoole 2015.04.22. 20:40:43

@Világpolgár2012: en azert erősen javasolnám a téligumik,sőt a hólánc is jo ha van.Egy jo kis szeles havazás eleg kellemetlenséget tud okozni.
A komprol nem is beszélve,mi a 2 órás komputat tettük mar meg 4.5 óra alatt.Akkora szel volt.hogy a kompot szinte csonakkent dobálta es a hullámok a legfelső szintig fel csaptak.Az összes budi tele volt a sok gyomobeteg embertől,volt olyan aki ott oklenedezett ahol rájött.

SzZoole 2015.04.22. 20:47:20

@Világpolgár2012: sőt 1-2 hulla zsák,alkohol szondák,deflektor,tűzoltó készülék stb. sem árt ha van az autóban

wuaaa 2015.04.22. 20:55:10

@qkuc: :)) ..azóta is végigfutom pár naponta a kínálatot, de nem találtam semmi neked valót mostanában. akkor pont belefutottunk abba... :)) gondolom onnan még semmi reakció, mert tudom mennyire ráérősen megy itt az ilyesmi.. ..türelem.. :))

wuaaa 2015.04.22. 20:59:15

@Zoole[uk]: "...a kompot szinte csonakkent dobálta es a hullámok a legfelső szintig fel csaptak.Az összes budi tele volt a sok gyomobeteg embertől,volt olyan aki ott oklenedezett ahol rájött.."

A skandinávok ezt tükörsima vízen is elő tudják adni. Elég ha vámmentes a pia.. :DD

qkuc 2015.04.22. 21:02:28

@wuaaa [nor]: Köszi, :). Oké, türelmes leszek, tudtam, hogy nem karikacsapásra megy, de kicsit elcsüggedtem, :).

33621 2015.04.22. 21:11:55

@Zoole[uk]: Minek a deflektor? Vetni is akarsz útközben? Vagy traktorral mész haza Angliából Nyíregyházára!:-)

wuaaa 2015.04.22. 21:18:29

@qkuc: Hát, egyenlőre úgy néz ki nincs mit.. :)) Majd nyitvatartom a szemem ezután is, ami az itteni lehetőségeket illeti. Türelmesnek kell lenned, ha nem a nulláról akarsz kezdeni (vagy egy ahhoz közeli pozícióban), hanem onnan, ahonnan annak értelmét látod. Aztán lehet, hogy x idő elteltével változtatsz a stratégiádon, de lehet, hogy mégsem. Sokszor csak később értjük meg, hogy ami nem jött össze, amit mi akkor kudarcként könyveltünk el, valójában a sikerhez vezető út egy része volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.22. 21:19:50

@Muscari: az epret tavaly állítólag egyetlen éjszaka alatt lezabálták a csigák. aztán megették az összes petrezselymet és a büdöskéket is. :-/
én most napraforgókat fogok ültetni, abból ugyan nem lesz vacsora, de szerintem azt nem eszi meg senki más sem legalább :-)

2015.04.22. 21:20:54

@33621: Fogalmam sincs mit akartal ezzel mondani, es nem is akarom tudni. Nyugodjon bekeben az aldozat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.22. 21:40:51

@wuaaa [nor]: magokat vihetik a madarak, csak ez szerintem legalább nagy eséllyel eljut odáig, hogy megnő, levelei lesznek, kivirágzik, stb. ez mostanság nem sokmindenről mondható itt el. tavaly a 40 éves buxusbokrokat is kipusztította teljesen egy puszpángmoly nevű valami. nincsen kép, de állítlag olyan pókhálószerű hálókat szőttek, hogy simán elment volna horrorfilm diíszletnek a kert. szóval szerencsére nem szotyit szeretnék termeszteni, csak nagyon szeretem a napraforgót :-) aztán meglátjuk :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.22. 21:50:29

@Cascabel: Igen, ez nekem is feltűnt.Már az, hogy valami műhely egyáltalán elgondolkozik 30 eurós nyereségnél, hogy kockáztasson egy p!cs@nrúgást a német Apech-től.

Idekint nekem hatalmas élmény volt és még ma is az, hogy számlát kapok autószerelésről.Ha kérek, ha nem.De nem szoktam nem kérni.Odahaza meg ha kértem volna, se kaptam.35 év alatt...
Na ez a nem mindegy.Ezért tart itt ez az ország ahol, meg az az ország, ahol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.22. 22:08:22

@qkuc: van íze :-) amikor anyukám először kijött látogatóba, húzta a száját, hogy őt nem érdekli a banán, a narancs meg az ananász, aztán amikor megkóstolta, mert persze ezt nem hagyhattam annyiban, akkor le nem lehetett vakarni őt hetekig a cuccról :-) tényleg ég és föld. ahogyan egyébként visszafele meg az alma, szilva, körte stb is az.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.22. 22:10:40

@Cascabel: Az utolsó két képen mi az a lila kancsó?Az növény, vagy állat? :D

SzZoole 2015.04.22. 22:15:53

@33621:elírtam,pontosan deflector

Muscari 2015.04.22. 22:17:18

@33621: hát ez eléggé WTF kategória. Nehogy már ne lehessen Németországban savanyított káposztafejet kapni, ott nincsenek lengyel boltok meg a németek sem esznek savavanyú káposztát?

De a csúcs az a vörösbor :-D Meg a WU2 sampon :-D

Muscari 2015.04.22. 22:22:33

@Dragonlady (Bp, Hun): ebben azért ne legyél annyira biztos :-) Láttam a madárkákat, meg az is lehet ám kukacos sajnos. Azért sok sikert hozzá.

nyuszigonosz 2015.04.22. 22:23:37

@Muscari: Savanyított káposztafejet lehet kapni. Német üzletláncokban is kapható. A német kaják nagyrészében káposzta van, mindenfélét lehet kapni, Savanyú káposztát is.

qkuc 2015.04.22. 22:26:03

@33621: Nekünk a konzerves libamájat kellett vinni, szerette a kisöreg, :D. Meg Unicumot, brrrr ....

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.22. 22:26:44

@Muscari:
na most ti tényleg le akartok engem törni? :-)))))
szerintem azért nincs a németeknél savanyúkáposta, mert mindet exportálják. pl Thaiföldre. sauerkraut néven fut. :-)

Világpolgár2012 2015.04.22. 22:29:31

@Zoole[uk]:
Így van, egy hosszú útra fel kell készülni és a kocsit is fel kell készíteni, ez az alap.

Nekünk mindig szerencsénk volt eddig a komppal, bár az is igaz, hogy többször mentünk a Eurotunnel-en. Jobb, ha lekopogom, mert júniusban Harwich-ból Hook of Holland-ba megyünk, amit még nem próbáltunk, éjszakai komp, érdekes lesz. Inkább vezetni szoktunk Hollandiába, de most ez kipróbáljuk, hogy időt takarítsunk.

nyuszigonosz 2015.04.22. 22:29:41

@33621: Most végiglovastam ezt és ami Németországról volt, hát az nem igaz így: méghogy tölteni való paprika lenne a luxuscikk.
Tarhonyát tényleg nem lehet venni. Ennyi ami igaz az egészböl, amiket beszélt.
Nemtudom hol élnek az ilyen népek, vagy csak érdekesnek szeretnének látszani, hogy ilyen butaságokat beszélnek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.22. 22:29:51

@wuaaa [nor]: Mi csak úgy hívtuk, hogy Skinead O'Connor...

morsels (törölt) 2015.04.22. 22:33:09

@geegee:
Ez az uzlet nagysagatol fugg.
Ha kicsi cegrol van szo, tehat a tulaj dolgozik, egy-ket segitovel (legyen az autoszereles, haz koruli munka, barmi), ott konnyen elofordul az ilyesmi, hogy szamla nelkul, keszpenzben lehet fizetni.
Ezeknel nagyobb vallalkozasok, plane nagyobb cegek mar nem kockaztatnak ilyesmikkel.

Gondolom Nemetorszagban (meg mashol is) igy van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.22. 22:34:47

@Zoole[uk]: Fúh, ez durva lehet.Én is szoktam gondolkodni, mikor kompozok innen át a németekhez általában, hogy de nem hiányzana egy vaddisznó vihar...És eddig megúsztam, igaz, általában nyáron szoktunk menni.De ha minden sikerül, jövőre február lesz, akkor majd lehet inkább a hidakat választom a dánoknál, az legalább nem dobál, még ha kissé kerülőút is...

A kocsik nem csúsznak össze ilyenkor, jól leamortizálva egymást?Az egy dolog, hogy be van húzva a kézifake, meg sebességben van hagyva, de ha 45 fokban áll a fedélzet, akkor álló kerékkel is összecsúszhatnak...

Szerencsére nem olvastam európai kompbalesetről, halálos áldozatokról az Estonia óta.Az meg egy másik mise, hogy ott is mi adta az első lökést... :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.22. 22:38:45

@Dragonlady (Bp, Hun): Hehh, már a csigák is egy ilyen megátalkodott népség?Azannyjuk jó istállóját, a tolvaj bandának...
:-)))
Állítólag a sózást nem nagyon szeretik.Lehet, körbe kéne sózni a veteményest...Vagy az többet árt, mint használ?

Briganti csiga-hordák... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.22. 22:40:32

@geegee:
nem tudom, a családban nem én vagyok az agráros szekció :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.22. 22:44:47

@morsels: Lehet, nem tudom.Itt a kis céges ember is szó nélkül írta a számlát...Én meg egy pillanatig se hittem, hogy számla nélkül esetleg kevesebb lenne.Hohoooj, olyan isten itt nincsen...:D
Akkor meg viszont legyen csak dokument.Jó az, ha anyázkodni kell valamiért...

SzZoole 2015.04.22. 22:57:36

@Világpolgár2012: meg az sem árt ha tapasztalt a sofőr
Egy tapasztalatlan sofőrnek gondot okozhat a jobb kormányos autóval a jobb oldali közlekedés

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.22. 22:59:05

@33621: Szerintem ez megint csak annak a hülyenevű csávónak a próbálkozása, aki a gyerehaza.org -ot is üzemeltette.Aztán kiderült róla is, hogy ő is kiköltözött...Ennyit a nagy eltökéltségről...
:-)))))))))))))

Valami Tristán, vagy mi a frász volt a neve, vagy Machbeth...

SzZoole 2015.04.22. 22:59:19

@geegee: nem csúszkáltak össze az autók a kamionok meg lánccal vannak lerogzitve

qkuc 2015.04.22. 23:05:59

@geegee: Meg kell enni a csigákat ..., :D.

33621 2015.04.22. 23:30:26

@Zoole[uk]: Még mindig nem tudom a deflectort, hogy mi is az pontosan az autóval kapcsolatban amit a felsorolásodban említettél.
Én ezeket találtam rá!

dictzone.com/angol-magyar-szotar/deflector

Világpolgár2012 2015.04.22. 23:39:21

@Zoole[uk]:
Nem tudom más hogy van vele, de ez nekünk nem okoz és soha nem is okozott gondot. Amint átkelünk a másik oldalra, az agy átkapcsol :) Egyébként sokáig volt bal kormányos autónk, azzal sem volt bajunk itt Angliában vezetni. Gondolom ez személytől függ meg attól is, hogy valaki szeret-e vezetni vagy sem. A legutóbbi tényleg hosszú utunk pedig kb. 10.000 km volt, szóval a tapasztalattal nálunk nincs gond :) Egy hosszú hétvége 2.000 km-ig még rövid :)

Muscari 2015.04.22. 23:52:05

@nyuszigonosz(D) ESTP: na azért ám :-) Vörösbor is van? Tuti? ;-)

Muscari 2015.04.22. 23:56:06

@morsels: így van, mindkettő finom.

adg 2015.04.22. 23:56:08

@Muscari: az en felesegem nem szarvasi, csak oda jart o is. Amugy 2 utcanyira laktunk egymastol, de szarvasra kellett mennunk, hogy megismerkedjunk.

adg 2015.04.23. 00:00:57

@Muscari: en ismerem attetelesen azt, akie volt a bananerlelo. Horror penzt csinalt vele. Volt mar jo par eve, talan a testvere, vagy valami eleg kozeli rokona dolgozott apammal.

morsels (törölt) 2015.04.23. 00:04:45

@adg [Au, Darwin]:
Hogy mar fiatalon is milyen nehezsegeken mentel at...

SzZoole 2015.04.23. 00:58:21

@33621: a deflector az a dolog amit az autó két lámpájára kell ragasztani ,hogy ne vakitsa el a szembejövő autóst.
Ugyanis itt baloldali közlekedés van ezért a fényszóró balra hord es ha felragasztod a deflectort akkor az jobbra tereli at a fenycsovat.
Ugyanezt meg kell tenned ha atjosz ide bal kormányos autóval
Teccik érteni mostman:)))

SzZoole 2015.04.23. 01:05:22

@Világpolgár2012: nekunk sem okoz gondot,egyik pillanatról a másikra tudunk váltani,de ehez ugye van tobb évi tapasztalat is nekem meg mar jóval tobb mint 1 millió km. a labamban.Baleset mentesen.
Nem eleg vezetni szeretni,tudni is kell:)))
Ha tudnád,hogy en milyen vezetőkkel találkozók naponta.....

kék madár 2015.04.23. 01:39:36

@Muscari: " ez itt egy osszeszokott tarsasag, sokan beszelgetni jarunk ide, mellesleg jo posztokat olvasni."
a post az az folul amit attekerek, hogy a hozzaszolasokhoz erjek?
:)

Világpolgár2012 2015.04.23. 01:48:56

@Zoole[uk]:
Sajnos tudom, mi Londonban tanultunk vezetni :))) London után Európában bármi jöhet, még az olaszok is bármikor :) Kíváncsi leszek mondjuk Horváto.ra, ott még sosem jártunk, mert amíg nem volt az EU-ban, a biztosítás nem fedezte. Ebben az évben kipróbáljuk. Voltál már ott autóval?

Nem kötözködésképpen, csak érdeklődésképpen, de az autódon nem lehet a lámpát átállítani a másik irányba?

pappito · http://pappito.com 2015.04.23. 02:54:55

@geegee: a csigák ellen beer-trap kell

2015.04.23. 04:07:33

@geegee:
"Az utolsó két képen mi az a lila kancsó?Az növény, vagy állat? :D"
Az a banan viraga:)
Megertem a kerdesedet, ugyanis elcsodakoztam en is, amikor elosszor lattam eletemben.
www.google.ca/search?q=banana+flower&biw=1093&bih=538&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=vFI4Va-pG4j9oQTQtYH4AQ&sqi=2&ved=0CBwQsAQ

2015.04.23. 05:26:28

@Világpolgár2012:
" A legutóbbi tényleg hosszú utunk pedig kb. 10.000 km volt, szóval a tapasztalattal nálunk nincs gond :) Egy hosszú hétvége 2.000 km-ig még rövid :) "
Kb. 3 hete 4400 km-t vezettem le egyhuzamban, Torontobol Vancouverbe, 2 es fel nap alatt. Na, az egy igazan "flugos futam" volt. Egyszer alltam meg hosszabb idore, 4 orara kicsit bobiskolni a kocsiban. Vancouver elott elkapott egy hatalmas hovihar, meg a hegyekben, 2 orara le volt zarva az autopalya. Fiatalabb koromban parszor atugrottam par orara kavezni, beszelgetni Vancouverbol Calgaryba -1000 km - pedig mar akkor is utaltam vezetni. Legjobban tavolsagi buszon szeretek utazni, egyszer Seattlebol utaztam Greyhound-dal New Yorkba, egyhuzamban, egy busszal. 3 eve pedig Mexico Citybol busszal mentem vegig Calgaryig, igaz, 2 hetig tartott, mert par helyen megalltam nehany napra.

2015.04.23. 06:35:55

@Mirjam2:
"Egyebkent tenyleg legkondit hasznalsz 22 fokban? Akkor hogy birod ki Mexikot? "
Igen, legkondit hasznalok, mert rettenetes erosen sut itt a Nap, emiatt konnyen es hamar felmelegszik a kocsi utastere delutan, kulonosen 2-3 ora korul. (Calgary 1100 m tengerszint feletti magassagon fekszik es rendkivul tiszta es szaraz a levego, talan ezert) Mexikoban altalaban a nagy melegben - atlag +31C - sziesztazni szoktam, az az semmit tenni az arnyekban es az ocean felol azert jon egy kis friss szello mindig. Amikor dolgoztam, altalaban koran kezdtunk es mire kibirhatatlan lett a meleg, befejeztuk a munkat. Volt gyakran olyan, hogy hajnal 3-kor mar indultunk ki terepre es delben mar benn voltunk a hotelben. Igaz, olyan helyen, pl. a Sonora sivatagban mar de. 10 orakor +30C volt delutan pedig +48C :( Neha elaludtam vezetes kozben, amikor jottunk be a munkabol:( Szerencsere vagy sajnos nem vagyok egy izzados tipus, igy jobban birom a meleget is. Ja, es a munkam is "ulomunka" volt, legtobbszor egy ladan ulve dolgoztam:) Amikor ki kellett mennem a meresi vonalra, mert elszakadt a kabel, szenvedtem eleget: hegyen fel, hegyen le, sokszor 4-5 km-t, egyedul, csorgokigyok, skorpiok, szuros bokrok, kaktuszok kozott. Szerencsere ilyen csak egyszer ketszer volt hetente.

nincs1itt 2015.04.23. 06:59:05

@Cascabel: gonosznak gonosz, de sajna igazad van.
ugyanis a szerelő/szervíz elsőkörben ad egy árajánlatot. "okosba' " nem nagyon hajlandóak dolgozni(értsd: soha).
2 autót tartok fenn (de durva jó nekem), ha nem kérsz számlát (eleve hülyén néz a szervizes), akkor nincs garancia sem a munkájára.
de én is csak kötekedek itten.
majd megláttyuk, miként fog működni a kafkai-sajtcetli, amikor az adóhivatal(nálam megesett) technikai hiba miatt 3 adószámon és ugyanannyi adóosztályban tart nyilván(mezei alkalmazottként).
továbbá, ha aszondom a friccnek, hogy szkenneljed má' be oszt' lökgyed át emilben, akkor gondosan elkéri a lakcímemet és 1-2 nap múlva ott hever a papír a postaládámban, csak simán semmi tértivevény meg ilyesmi.
a fényszóró állítás pedig fontos, mert ha elromlik a szintező motor, esetleg hidraulika, akkor megeshet, hogy a teliholdat világíttya szemközt a lámpás. az automatikus szintező, ami xenon és/vagy projektoros rencereknél müxik az más tészta.
az már a kanyarodási asszisztens kérdése is, 100 euróból a hibakiolvasás meg is van.
ja, majd ha eltelik egy kis idő, akkor észre fogja venni a posztoló, hogy a dekoráció sztenderd...

SzZoole 2015.04.23. 08:57:43

@Világpolgár2012: Nem kotozkodz,csak egy par gomb nyomas es mar at is allt:)

Muscari 2015.04.23. 09:53:28

@Világpolgár2012: hadd válaszoljak Zoli helyett, én sokat vezettem Horvátországban. Alapvetően olyan, mintha otthon vezetnél, egyedül a tengerparti városokban lehet gond a szűk utcákban, ha nagy az autó. Nekünk volt, hogy ide-oda kellett tolatni, hogy be tudjunk egyáltalán kanyarodni :-) De azért ez ritka.
Az utak minősége jó, még a szigeteken is, az autópályák meg egyenesen kiválóak. A rendőrök egyáltalán nem zaklatnak, azért a sebességhatárokat ajánlott betartani.

Ha meg szeretnél valamit tudni, kérdezz nyugodtan.

Gergő 2015.04.23. 09:55:52

@Muscari: nekem aztán mindegy, ha a blogtulajdonost nem zavarja a folyamatos offolás. én életemben nem írtam 20 kommentnél többet, ezeket is beleértve. Posztot sem akartam írni, a haverom beszélt rá, akinek elküldtem a sztorit.
Szerintem egy másik fórumon kell lekvárról írni, mert ennek itt semmi értelme. Na csá én kiléptem, utánam a lekvárözön.

fhdgy 2015.04.23. 10:01:12

@Muscari: Egy kiegészítés azért a vezetéshez: Jó, jó, de a ZG ( Zágráb ) rendszámú autókkal nem árt óvatosnak lenni. Hegyekben, kanyarokban olyankor is előznek, amikor épeszű embernek eszébe se jutna. Ha mögöttem egy ilyen rendszámú autó jön, akkor félszemmel mindig figyelem és előre keresem a menekülési lehetőséget. Volt már, hogy menekülnöm kellett. A tenger közelében nem árt óvatosnak lenni. Kis esőben veszélyes lehet a helyzet, mert kevéske só is lecsapódhat az útra és mint a jég, úgy csúszik!

Muscari 2015.04.23. 10:33:59

@fhdgy: én még egyiket se tapasztaltam, igaz a hegyekben ritkán vezetünk, mert autópályát használunk főleg, meg eső is ritkán szokott esni nyáron. Azért köszi.

Idén is megyünk majd, Hvar sziget a célpont, ott ilyen agresszív vezetőktől nem kell tartani.
Ne feledd a beszámolót :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.23. 13:23:38

@Zoole[uk]: Igen?Na ezt nem tudtam.Általános ez a láncolás?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.23. 13:24:53

@Zoole[uk]: Mondjuk nem is a kamion a legdurvább, a svéd-német kompokon komplett vonatszerelvényeket is betolnak.Na azt milyen lánccal rögzítik vajon...?Egy mozdony lehet vagy 100 tonna... :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.23. 13:26:43

@qkuc: Pfuj, egye meg, akinek két anyja van... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.23. 13:29:59

@Cascabel: Hjaaaaaaaaaaaaaaaa, vagy úgy... :-)))))))
Hát lövésem se volt arról, hogy egyáltalán virágzik...
Mi itten földhözragadtak vagyunk Ojrópában... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.23. 13:40:28

@Cascabel: Húúú, ezeket a hosszú túrákat de nagyon kipróbálnám...Nagyon néptelen a városoktól távol?Nem lehet gyorshajtani?Úgy értem, hogy a semmi közepén is vannak rendőrök, akik lemeszeljenek?
Itt a svédeknél is vannak távolságok, ha nem is akkorák.A városoktól távolabb a néptelen helyeken simán lehet elméletileg ezerrel hajtani, nem hogy rendőr, másik mozgó autó sincs.Igazából csak az álgok (felétek múz...:D ) azok, amik miatt mégsem illdomos.Olyan üres helyek vannak itt 100 négyzetkilométeresével, hogy meg is lehet halni egy kisebb balesetben, mert mikor ér oda a mentő...Lehet térerő sincs, hogy hívjon az ember segítséget...Felétek hogy van ez?

adg 2015.04.23. 14:11:52

@geegee: "Itt a svédeknél is vannak távolságok, ha nem is akkorák"
Na ne viccelj, neptelen helyek Svedorszagban? :)))
Jobb helyeken tobb svedorszagnyi teruletek vannak lakatlanul, igaz @Cascabel: ? :-D

2015.04.23. 17:55:55

@Dragonlady (Bp, Hun): Csak kicsit tartozik ide, a bananokrol es a mangokrol jutott eszembe, hogy te ismered ezeket a Kanchil nevu foszereploju, indonez (allitolag) nepmeseket? Nekem van nehany darab ezekbol, az illusztraciok miatt, puszta inspiraciobol gyujtottem nehany ilyet, az indiai Tara Books adja ki oket, meg masmilyeneket is, mindegyiket mas illusztrator, torzsi muvesz kesziti, szerintem nagyon szepek. Nem tudom mennyire uj, vagy erdekes informacio ez szamodra, ha nem, akkor mar itt sem vagyok, csak gondoltam, hogy megemlitem, hogy erdemes lehet rakeresni az interneten, hatha kesobb esedekes lesz es majd ott tartotok Minidragonnal, hogy meselni kell neki :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.23. 18:04:26

@mojyo: nagyon is uj info, koszi. Floresen nem lehet konyveket venni. Nincs. Amikor kiborultam, h a rokon gyerekeknek nincsenek konyveik es kuldtem Balirol, a postan elloptak a felet. Nekem nagyon sok thai gyerekkonyvem van otthon, direkt elraktam, de a konyvek logisztikaja horror. Rakeresek, mi ez,es nagyon koszonom!

2015.04.23. 18:11:33

@Dragonlady (Bp, Hun): Igazan nincs mit. :) Nekem ketto ilyen indonezes van, a cimuk "The Sacred Banana Leaf" (ez jutott eszembe a kommentekrol :)), es a "The Great Race", ezek mind angolul vannak (en az Amazonrol, illetve azon keresztuli antikvariumbol vettem oket innen-onnan.) Van meg nagyon sokfele egyebkent, nekem peldaul az Andersen-fele Kis Hableany is igy indiai muvesz altal illusztralva, ugyanettol a kiadotol, de ez a ketto amit fentebb emlitettem konkretan indonez, ezert jutottal eszembe :)

www.tarabooks.com a kiado cime, de ahogy latom csak az ujabb dolgokat aruljak kozvetlenul, de a regebben megjelent konyveket is erdemes keresgelni mindenkeppen.

Világpolgár2012 2015.04.24. 01:51:16

@Cascabel:
Mondjuk, ha nem szeretsz vezetni, akkor az annyira nem jó :( Mi szeretünk, ezért is megyünk állandóan, be vagyunk sózva.

Világpolgár2012 2015.04.24. 01:53:35

@Zoole[uk]:
Jól gondoltam akkor, csak annyira emlegetted a deflectort :)

Világpolgár2012 2015.04.24. 02:00:49

@Muscari:
Köszi szépen, ez azért megnyugtató. Van is egy pár kérdésem :)Van kedvenc helyetek? Voltatok már a Plitvicei tavaknál? Ha igen, megéri elmenni arrafelé? Még nem tudom merrefelé megyünk, de kb. 1 hetet tervezünk kezdésnek.

Világpolgár2012 2015.04.24. 02:02:02

@fhdgy:
Köszi szépen neked is az infót. Tőleg is megkérdezem, hogy van-e kedvenc helyed Horváto.ban?

fhdgy 2015.04.24. 08:54:16

@Világpolgár2012: Nekem kettő is van:

1. Szentlászló Eszéktől délre, kb. 20 km. A falu is, de a temető is, tele rokonaimmal. Nem ott születtem, de otthon érzem magam.

2. Istrán Rovinj, főleg az északi része, a Limski Kanal felé. 1997-től összen 7-8 hónapot töltöttem Rovinjban. Már ismerőseim is vannak.

Világpolgár2012 2015.04.26. 01:46:10

@fhdgy:
Köszi szépen! Meg is néztem mindkettőt a térképen :) Rovijn az még útba is esik, csak a környéken simán el lehet egy hetet tölteni. Szentlászló nem volt a tervezett útvonalban, de még az is lehet, hogy arrafelé megyünk, mert kíváncsivá tettél. A Plitvicei tavaknál voltál már esetleg? Ha igen, megéri elmenni? Mennyire turistás?

2015.04.26. 02:44:43

@Világpolgár2012:
Nehany video a tavakrol:
www.google.ca/search?q=plitvice+lakes+national+park&biw=1093&bih=538&tbm=vid&source=lnms&sa=X&ei=uDM8VajPGJeSoQT54oDADQ&ved=0CAkQ_AUoAw&dpr=1.25
Pont a napokban neztem meg egy errol keszult HD filmet ujra. Jo par eve toltottem le es egyik hard drive-omon bongeszve veletlenul bukkantam ra. Nem is gondolna az ember, hogy Magyarorszagtol nem messzire milyen rejtett termeszeti csodak rejtoznek.

fhdgy 2015.04.26. 08:13:25

@Világpolgár2012: A plitvicei tavaknál még nem voltam soha! Ha mentem le az Adriára, akkor mindig az volt, hogy hamar, hamar, amennyire csak lehet le az Adriára. Ha már jöttünk haza, akkor meg már gyerünk haza! Istráról meg csak elmenni oda, elég messze van.

Szentlászló egy magyar falu Szlavóniában. Turisztikai szempontból semmi látnivaló. Nincsenek mágikus szemeim, de én sokkal többet látok Szentlászlón, mint egy odavetődött átutazó. Én látom, ha becsukom a szemeimet, a háború előtti szép kis falut. Aztán látom a lerombolt, elhagyott kisértet falut is. 1998 január elsején, amikor még tilos volt benni, én beszöktem és csináltam három tekercs szines felvételt. Persze, látom azokat az embereket is, akik elestek, megnyomorodtak a harcokban. Látom azokat is, köztük rokonaimat, akiket kegyetlenkedve megöltek. Ahhoz már nem kell becsukni a szemeimet, hogy láthassam az újra épített falut. Persze, ez már csak egy másik Szentlászló. Sok minden elveszett örökre. A háború alatt a harcolókat kivéve, szinte mindenkit elmenekítettek. Közülük nagyon sokan ott, az új helyen ragadtak. Ők is elvesztek Szentlászlónak.

Muscari 2015.04.26. 14:25:05

@Világpolgár2012: van kedvenc helyünk, egész Dalmácia. Főleg a szigeteket szeretjük, idén Hvarra megyünk, már voltunk ott kétszer, de nem volt elég. Ajánlom még Korculát, Bracot, Makarska környéke, Omis, Murter szigete, itt van híd, nem kell kompozni. Split csak városnézés, de anmak kihagyhatatlan.

Ha nem akartok annyira messze menni, akkor Rab sziget, vagy Krk (itt is van híd). Isztrián Rovinj és környéke.

A Plitvicei tavakat hazafele érdemes beiktatni, egy bő fél nap elég rá. Van azonban egy még szebb vízesés rendszer, Krka, nem messze Sibeniktől.

A fenti helyekről mind van saját tapasztalat.
Ha szeretnél valamit konkrétan tudni, írj privátban nyugodtan. Mi majd június végén megyünk.

2015.04.26. 16:43:57

@fhdgy:
Nem azon a kornyeken harcolt Rozsa Flores? Pont a mai posztban emlitette valaki, hogy a boliviai kiruccanasanak egy eletben maradt tagja elhagyta Boliviat kis segitseggel.
@Muscari:
"van kedvenc helyünk, egész Dalmácia"
Evek ota itteni horvatoknak, pontosabban dalmatoknak dolgozok. Egyikuk cegenek a neve is Split-tel kezdodik. Erdekes emberek, nagyon buszkek a szarmazasukra. Ket hete kezdtem uj cegnel, a tulaj szinten dalmat. Megbizhato, ugyes, pontosan, idoben fizet es szereti a magyarokat (plane ha penzt tud rajtuk csinalni) :) Dolgozik neki ket itt szuletett magyar srac is - tobbek kozott - na azok megernenek egy miset:) Evek ota dolgoznak neki, de allandoan be vannak love, asse tudjak sokszor, hogy hol vannak es mit csinalnak es altalaban 1-2 orat kesnek naponta. De a munkajukat erdekes modon tokeletesen elvegzik, benne van a verukben:) Eleg szotlan gyerekek es nem beszelnek sajnos magyarul. Angolul is ritkan:)

fhdgy 2015.04.26. 17:05:05

@Cascabel: Igen, jól tudod, ott harcolt Eduárdó. Ismertem személyesen is, nem kiválóan, de ismertem. Az ottani magyarok és horvátok között, akikkel harcolt többeket viszont tényleg nagyon jól ismertem. Rokonaim is voltak köztük. Sajnos, többen meg is haltak. Egyszer már leírtam, de mivel érdeklődsz, még egyszer szívesen leírom: Eduárdó zsidó volt ( ezzen nem zsidózni szeretnék ), majd áttért az iszlám hitre. Miután Boliviában megölték, Szentlászló, ami református falu, isten tiszteletet tartottak az emlékére a templomban! Megkérdeztem egy rokonomat, hogy lehet egy muzálmán számára istentiszteletet tartani. A válasz: Nekünk Eduárdó Eduárdó volt és az is marad!

Ő ott tényleg hős volt!

A munka jellegéről, amit Dalmáciában csinálsz, szabad tudni valamit? Privátban is jó!

2015.04.26. 18:51:55

@fhdgy:
"A munka jellegéről, amit Dalmáciában csinálsz, szabad tudni valamit? Privátban is jó! "
Elfelejtettem leirni, hogy ezek a horvat dalmatok Kanadaban elnek, itt dolgozom nekik, Calgaryban. Bocs.

fhdgy 2015.04.26. 19:01:38

@Cascabel: Ezt kihagytam a számításból!

Világpolgár2012 2015.04.27. 02:09:52

@Muscari:
Köszi! Mi is június végén megyünk :) És én is pont arra gondoltam, hogy a hazafelé úton beiktatjuk a tavakat. Jó, hogy megerősítetted, hogy ez lehetséges.

Átnézem majd amiket felsoroltál, már most látom, hogy nehéz lesz választani. Majd írok privátban, ha egy kicsit jobban sikerült tanulmányoznom a helyeket.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása