oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 10. 06:50,  Német ügyintézés lakástól a bankszámláig 255 komment

2015. április 10. 06:50 Határátkelő

Német ügyintézés lakástól a bankszámláig

Elinduláskor az ügyintézés a legnehezebb feladatok egyike, hiszen tisztában kell lennünk a helyi előírásokkal, szokásokkal, utóbbiak például a lakásbérlés esetében nagyon sokat számítanak akár már az előzetes kalkuláció esetében is. Ezekben próbál meg segíteni a mára már többszörös szerzővé lett Manó mai posztja.

nemetorszag_ugyintezes.jpg

„Először is fogja a kis megtakarított pénzét, felpakol és kijön. Előtte gyűjtöget, meghatározza a célját, mikorra akarja azt elérni, tájékozódik mindenről, mindenkitől és elindul.

Itt bérel egy szerény kis szobát, akár hotelszobát pár napra. Vesz egy olcsó mobilt (Aldi, Penny, stb... 7-10 euró / hó vagy jobb, ha kártyás, nem havidíjas), hogy legyen német telefonszáma, regisztrál egy német mail szolgáltatónál és elkezdi küldeni a pályázatokat.

Mindezt lehet otthonról is, de innen szimpatikusabb, a telefonálás esetében pedig egyértelmű, hogy a HR-es nem akar külföldi számot felhívni, hogy behívjon egy interjúra.

A legfontosabb a munkahely, a fix havi fizetés, legalábbis a munkaszerződés, ami „garantálja” a fix havi jövedelmet. Itt is trükköznek, mint mindenütt talán a világon. Ez a papír lesz az alapja majd minden további ügyintézésnek, ez az első, amit fel kell tudni mutatni.

A lakásbérlés

Munkaszerződéssel a kézben irány az ingatlanosok! Felénk általában a bérbeadók nem foglalkoznak személyesen a kiadással, az ingatlanosokra bízzák a kiadást.

Az ingatlanosokkal több dolgot kell tisztázni: mennyi kauciót kell letennünk, mennyi a jutalékuk, és Schufa nélkül is kiadják-e a lakást. (A Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung a német hitelinformációs központ, amely közel 100 millió ember közel félmilliárd adatát tárolja.)

Ez azért érdekes kérdés, mert ha nem szerepelünk a Schufában, az azt jelenti, hogy nincs itt ellenőrizhető előéletünk, nem tudni, van-e valamilyen hitelünk, mennyire vagyunk pontosan fizető és megbízható adósok... Itt erre is köthetsz biztosítást, szívesen is veszi egy tulaj, akitől a lakást béreled ki, ha van ilyen biztosításod.

Vegyünk egy egyszerű példát: lakbér havi 500 euró (Kaltmiete – fűtési költség nélkül, Warmmiete – fűtési költségekkel, Nebenkosten – rezsi), kaució 3 hónap, jutalék 2 hónap.

Tehát az első percben le kell tennünk 2500 eurót, plusz az első havi bérleti díjat, meg ki kell fizetni az első rezsit. Tehát még plusz kb. 700, azaz összesen 3200 euró.

Jobb lenne mindez ingatlanos nélkül, nem? Vannak ilyen oldalak is, ahol közvetlenül a tulajtól béreled a lakást, vagy adhatsz fel hirdetést, hogy egy honfitársad elhagyja a lakást és beajánlhatna téged (nachmiete).

A lakást általában bútor nélkül bérled. A bútor viszont horror áron van. Egy komplett konyhabútor nem ritkán 3000 euró, ami majdnem 1 millió forint, de persze nem számítjuk át a valutát soha!

Mikor én voltam ilyen helyzetben, akkor találtam egy nagyon olcsó bútoráruházat, pár hónappal később a mellette lévő másik bútoráruház felvásárolta, mert konkurenciája volt, így hoppon maradtam.

A felvásárlónál csakazértsem vettem semmit, keresek inkább másik céget, kiszúrok vele! A jótékonysági szervezeteknél is lehet olcsó bútorokhoz jutni, érdemes többször benézni hozzájuk, ha van a környéken ilyen.

Lakcímkártya

Vegyük úgy, hogy van lakásunk, kezünkben van a lakáskulcs és a lakásbérleti szerződés. A lakásbérleti szerződéssel el kell menni az önkormányzatra (Rathaus), és ott be kell jelentkezni.

Ehhez kell egy érvényes kártya alakú (EU konform) személyi igazolvány, vagy egy érvényes útlevél. Megoldható, hogy a hotelszoba címét adod be egy darabig, az a lényeg, hogy a megadott címre érkező leveleidet átvegyék.

(Értelemszerűen ha a hotellel meg tudsz egyezni, hogy nem 1-2 napra maradsz, akkor alacsonyabb árat számolnak fel, de ehhez sem árt egy kis nyelvtudás vagy ismerős, aki besegít.)

Az ügyintéző a tanácsházán (Rathaus, szó szerint tanácsháza) elkéri a papírokat, ellenőrzi, majd (nálunk legalábbis) ad egy nyomtatványt, amit azonnal segít is kitölteni. Ezt kitöltve majd leadva azonnal kiadja az A/4 formátumú „lakcímkártyát” (Abmeldebestätigung).

A bankszámlanyitás

A lakcímkártyával a kezünkben a következő lépés a bankszámla nyitása. Ehhez kell egy időpont valamelyik bankban. A magyar szokásokkal ellentétben itt nem olyan egyszerű a bankszámla megnyitása!

Először is kérni kell egy időpontot. Ha szerencsénk van, akkor viszonylag hamarra tudnak adni egyet, de előfordulhat akár 1-2 hét is. A legkönnyebben – tapasztalataim szerint – a Sparkasséban kap az ember időpontot.

Azonban komoly hátránya, hogy ez csak lokális pénzintézet, akár Magyarországon a takarékszövetkezetek, így viszonylag kevés fiókkal rendelkeznek. Ez nem igaz ugyan erre a környékre, mert itt mindenütt látok Sparkassét, viszont nem egyszerű egyik fiókból a másikba sem az ügyintézés, de megoldható.

Adószám és egészségbiztosítás

Miután megvan a bankszámla is, mehetünk az adóhivatalba (Finanzamt) adószámot és adóosztályt kérni. A 3-as lenne a legtutibb, mert abból vonják a legkevesebb adót, de ahhoz kell házassági papír meg gyerek anyakönyvi kivonatának fordítása, ha ilyesmi nincs, akkor a 6 adóosztály valamelyike, de nem kell megijedni, ezek módosíthatók később is.

Ezt követően már csak egy egészségbiztosításra (Krankenkasse) van szükségünk. Két lehetőség közül választhatunk: állami vagy magánkassza. Amíg az állami kasszába a befizetendő összeg sávos, addig a magánpénztárakba a befizetés általában viszonylag egyforma.

Magas keresetűeknek és vállalkozóknak az utóbbi a kötelező, ennek eredményeképp alacsonyabb jövedelmi sávokban az állami, majd egy határ után a magánkasszák az „olcsóbbak", de érdemes mérlegelni, hogy melyik biztosító mit fizet és mit nem.

Nem szabad a legolcsóbbal szerződést kötni, mert ha baj van, akkor az lesz a legdrágább. Évi 6 héten át 100% táppénzt kap az emberke, utána 75%-ot. Meg kell, hogy mondjam, a német sokat megy el betegállományba, a külföldire ez nem igazán jellemző, de ha náthás vagy, akkor azt mondják, hogy maradj otthon, mert megfertőzöl mindenkit.

Különben nem illik megkérdezni, hogy milyen betegséggel vagy otthon betegállományban, ez titok, a munkaadód sem tudja a papírból, amit nála leadsz, semmi köze hozzá, személyiségi jogok védelme miatt - ez a német mentalitás.

Mint ahogyan nem illik a fizetéseket sem összehasonlítani, nem illendő arról beszélgetni, ez nem téma náluk. Az állásinterjún azért szóba kell hozni, mert mégiscsak abból élünk, nem?

Munkaszerződéssel, adószámmal, lakcímkártyával az ügyintézés pofonegyszerű. Csak be kell menni egy irodába, ahol az ügyintézők azonnal kitöltik a szükséges papírokat, és onnantól már csak fizetni kell.

Mindig tanulni

A magyarságról általában jó véleményük van a németeknek, nagyon szorgalmas nemzet, okos, rugalmas, csak az a fránya nyelvtudás sokszor a probléma. De nagyon sok ingyenes oldal van hanganyaggal együtt, persze ahhoz kell egy számítógép és nem árt ismerni az internet működését sem. Tudom, fura, hogy ezt írom, de tényleg van olyan réteg és olyan korú embercsoport, aki erre nem nyitott. Hanganyag nélkül nem lehet nyelvet tanulni.

Én is láttam még szoba nagyságú számítógépet, emlékszem még a Commodore 64-re - nem vagyok egy számítógépzseni, de az alapokat tudom.

Tanulni, tanulni, tanulni. Sosem fogom elfelejteni azt, amit anyukám emlegetett mindig, Isten nyugosztalja szegényt, hogy minden másból kiforgathatnak, de a tudást, nem veheti el tőled senki.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ügyintézés Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr937351000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morsels (törölt) 2015.04.10. 23:10:37

@qkuc:
Nezd, nem mondom azt, hogy nem foghatsz meg egy 300ezer dollarost allast, de azert a software developorok nem annyi penzt csinalnak.
De mondjuk a Microsoftnal (az ismerosom) csinalt 120ezer dollart par evvel ezelott, szoval azert az sem rossz.

Az mas kerdes, hogy ilyen cegeknel a 'corporate culture' nem mindenkinek mukodik, nem mindenki szereti.

Az ilyen 300ezres fizetesuekkel is az tortenik altalaban, hogy par evig van lehetoseguk csillogni, aztan kirugjak oket es kereshetnek mast. Vagy mennek tovabb.
En csak annyit mondtam, hogy ez messze nem az atlag, az inkabb a 120 korul lehet.

Nyilvanvalo modon nem azt allitom, hogy neked nincs lehetoseged a 300ezres allasra, de az mar eleve manager.

morsels (törölt) 2015.04.10. 23:12:36

@morsels:
Mondjuk ez sem igaz ilyen kategorikusan, hogy software developernek nem fizetnek ennyit.
Vannak olyanok, akik contractban csinalnak ennyi penzt, vagy tobbet, de azok megint mas kategoria, nem az atlag.

Tenyleg csak azert irom azt, hogy nehogy barki azt gondolja teged olvasva, hogy hat E-Amerikaban milyen penzeket szakitanak a programozok, mert az nem allja meg a helyet.

morsels (törölt) 2015.04.10. 23:14:46

@qkuc:
Ja es ezek mind brutto osszegek.

FutureFry 2015.04.10. 23:20:20

@qkuc: Gondolom a zöldkártya applikációkra gondolsz (ami lehet H1B vagy más vízum alapú is, bár a nagy legnagyobb része tényleg H1B), mert ott lehet csak tudni az állampolgárságot. Egyébként ezért India (és pár másik ország) bizonyos munkaadó szponzoros kategóriákban (is) limitált - azaz csak akkor kaphatja meg a ZK-t a delikvens, ha bizonyos dátum előtti a "jelentkezése" (lásd "priority date" és "visa bulletin").
A H1-B kérvénynél tudtommal nincs országonkénti limitálás ("csak" az éves 65K kvóta), szóval ott nagyon valószínű, hogy méginkább a hasonló országok dominálnak (India, Kína). Egyébként az idei kontingens most telt be, a szokásos pár nap alatt (Április 1-től lehetett jelentkezni):
www.uscis.gov/news/uscis-reaches-fy-2015-h-1b-cap

morsels (törölt) 2015.04.10. 23:23:18

@qkuc:
Ja meg csak annyit.
Ha a Google-hoz akarsz bekerulni, akkor legyen pHD-t, anelkul nehez lesz.
A Microsoftnal meg ugy csinaljak, hogy minden evben ertekeles van es az also 10%-ok leadjak, majd vesznek fel mast.
Apple hasonlo, de az Amazon, facebook, meg a tobbiek is hasonlo iranyt vesznek.
Persze ott van korulottuk egy csomo egyetem, valogathatnak.

Eleve maga az interju nem egyszeru ezeknel a cegeknel, nezz utana.

www.businessinsider.com/15-google-interview-questions-that-used-to-make-geniuses-feel-dumb-2012-11?op=1

Herr Géza 2015.04.10. 23:32:01

@James Dean: Mondjuk az ács faházat meg tetőt csinál, a konyhabútor az asztalos dolga..., és sokkal drágább lesz... :)))
A 3000.- €-s konyhabútor szolíd középkategória egy lakótelepi konyhánál nem nagyobb kivitelnél. Nem kell palota ahhoz, hogy kiadjál úgy 10-15k-t konyhaberendezésre, és akkor még nem aranykilincsekről meg ilyen bohócságokról beszélünk. De akit a 3k meglep, az parkoljon már össze otthon M.o.-on pl. egy L-, vagy U-alakú konyhát az IKEA-ból, az egy misi úgy elhussan, hogy csak na... (Természetesen ezek az árak standard beépített konyhagépekkel értendők: minimum sütő, főzőlap, mosogatógép, páraelszívó, kombi hűtőszekrény.)

FutureFry 2015.04.10. 23:34:52

@morsels: Jogos, a $200K+ (vagy inkább $150+) a kivételes és ritka ebben a szakmában, pláne ha nem "manager" vonalon nézzük. Meg persze államtól is függ, pl. (a www.foreignlaborcert.doleta.gov 2013-as adatait nézve) a ZK és H1-B kategóriában Kaliforniában olyan $100K fölöttinek tűnik az átlag, míg Dél-Dakotában inkább olyan $65K. Persze jóval drágább Kaliforniában lakást bérelni. És igen, ezek bruttó összegek.

Herr Géza 2015.04.10. 23:44:53

@James Dean: Természetesen a keleti részeken kisebb a kereslet és nagyobb a kínálat, így ott általában jobb a helyzet, de pl. Lipcse, Drezda az ottani átlaghoz képest drágább, és akár drágább, mint a nyugati rész "elmaradottabb" helyei (pl. Saarland, Oberfranken, Sauerland...).

FutureFry 2015.04.10. 23:45:33

@morsels: "A Microsoftnal meg ugy csinaljak, hogy minden evben ertekeles van es az also 10%-ok leadjak, majd vesznek fel mast."

Ezt a nagyon utált, pár különböző néven ismert (pl. "Stack Ranking") modelt már feladták, még Ballmer alatt.

morsels (törölt) 2015.04.10. 23:52:57

@FutureFry:
Tenyleg?
Ezt nem tudtam.

Azt tudom, hogy egyszeruen megmergezte a munkahelyi legkort.
Tipikusan az, ami jol hangzik, de valami egeszen mas erdemenye lesz.

FutureFry 2015.04.10. 23:59:00

@morsels:
www.wsj.com/articles/SB10001424052702303460004579193951987616572
(Lehet, csak akkor tudod az egész cikket elolvasni, ha a google keresőjéből "érkezel")

Herr Géza 2015.04.11. 00:01:05

"Amíg az állami kasszába a befizetendő összeg sávos, addig a magánpénztárakba a befizetés általában viszonylag egyforma."

Itt valami félreértés, vagy elírás van. Az "állami" betegpénztárakba a fizud fix %-át fizeted, és alkalmazottként csak egy bizonyos bruttó fizu felett (ez most évi 54,9k) van lehetőséged privát biztosítást választani, ott viszont minden pénztárnál más-más díjat fogsz fizetni, de a szolgáltatások között is óríási különbségek lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy az "állami"-nál már egy munkaviszony alapján is biztosított egy díjért az egész család, a privátnál meg minden családtag biztosítása külön díj ellenében történik.

morsels (törölt) 2015.04.11. 00:01:46

@morsels:
Vagyis hat tudni nem tudom igazabol, csak olvastam rola :-)

morsels (törölt) 2015.04.11. 00:04:18

@FutureFry:
Ja, csak az eleje van meg itt.
De elhiszem, nem is kerdojeleztem meg.

FutureFry 2015.04.11. 00:04:43

@tildy[UK]: @nyuszigonosz(D) ESTP: Remélem ha vendég jön, akkor legalább hoz saját WC-deszkát.
Egyébkent meg:
screen.yahoo.com/darnette-disposable-toilets-ad-000000147.html

morsels (törölt) 2015.04.11. 00:20:21

@FutureFry:
De erdekes, tobb okbol kifolyolag.
Vannak olyan dolgok, amik meg a hetvenes evek vege, nyolcvanas evek elejenek kulonbozo gazdasagi reformjaban kitalalt osztonzokre emlekeztetnek :-)
De azt hiszem, hogy most nem fogom figyelmesen vegigolvasni, de erdekes.
Kosz.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.04.11. 00:30:03

@morsels: Biztos bennem van a hiba (vagy a masodik pohar whiskyben amit eppen nyalogatok :) de en megneztem ezeket a kerdeseket, es legalabb a felere siman par masodperc alatt illene tudni valaszolni ha tenyleg egy google szintu cegnel akar az ember dolgozni. A masik felen mondjuk tenyleg kene kicsit gondolkodni.

Amugy az interju skillek ugyanolyan tanulahato es fejlesztheto skillek mint sok mas.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.04.11. 00:34:14

@FutureFry: Azert az ilyen statisztikak bongeszese kozben azt is erdemes figyelembe venni hogy sok ember munkakore nehezen besorolhato az itt megadott kategoriakba, de valahova bele kell sorolni. Ez foleg a csucs fizeteseknel okozhat kavarast.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.11. 00:35:26

@Herr Géza: Ja, hogy a jaaaaaaaa, így már még okébb.
Itt felénk szinte minden bérlakásnak tartozéka a bútorzat, illetve néhány konyhagép is.Hüttő (sicc), mosogató, mikró, stb.
Valszeg ez zavart be nekem.

adg 2015.04.11. 00:36:26

@James Dean: tovabbra is azt kereezem, hogy az esetleges magasabb fizetes miben befolyasolja a banki ugyintezes es a lakaskiadas bonyolultsagat?
Mert azt mondtad, itt azert egyszerubb, mert gazdag orszag.
Amugy az usd/aud arfolyam nem jelent tul sokat, nem hullamsanak vele az arak igazan. Most eleg lent van az aud, de azert altalaban ennel kozelebb szoktak egymashoz lenni.
Es hidd el nekem, hogy az usa olcsobb.

@P.Elliot: na errol beszelek. Itt egy ezresbol nem berelsz lakast, legfeljebb valami nagyon lepukkant ocska lukat egy borzaszto kornyeken. Egy normalis studiolakas darwinban hetente min 350-400 dollar. Hetente.

morsels (törölt) 2015.04.11. 00:44:21

@Flamy:
Ezt csak peldanak linkeltem be, mast kerestem igazan.
Szoval egy haverom a Microsoftnal interjuzott, egesz napos volt, az adott csoportobol orankent masok jottek es kulonbozo problemakon vittek keresztul. Kifejezetten programozoknak szolo dolgok, amit white boardon kellett megoldani.
De azt most nem talaltam meg.

A kerdesek konnyuvel kezdodnek, aztan egyre nehezebbek lesznek, sot van olyan is, amikor a megoldast nem is varjak, egyszeruen csak a problema felvazolasa, kulonbozo strategiak kialakitasa is eleg.

Es igen, ezek a skillek is fejleszthetoek.

Ami azert valahol vicces, mert attol senki nem lesz jobb programozo, hogy jol felkeszul egy ilyen tesztre, de igy mukodik.

Itt van egy jobb pelda:
codercareer.blogspot.ca/p/microsoft-interview-questions.html

Ezeknel is altalaban sok mindenre kivancsiak, nem csak arra, hogy kepes vagy irni egy kodot arra, hogy helyes valaszt adj, hanem hogy hogyan kezeled ha valami elbaszodik (exception throwing and handling), kulonbozo variaciok, esetleg a koztuk levo elonyok, hatranyok bemutatasa, ertekek ellenorzese, unit test, user case, meg hasonlok.

Szoval lehet, hogy neked ezek egyszeruek, meg persze ha valaki kifejezetten erre keszul, tanul, akkor meg lehet oldani, de azt hiszem, hogy akar tobb (10) eves gyakorlattal is siman meg lehet bukni elsore.

Vagyis hat en biztos megbuknek, ami persze nem jelenti azt, hogy az ideirok tobbsege, vagy rajtam kivul mindenki mas siman atmenne.

adg 2015.04.11. 00:51:37

@FutureFry: azok a tobb szazezres fizetesek nem rosszak. Valoban erdekes adatok, koszi, hogy kigugliztad.

Tovabbra is ugy erzem, hogy a 33k fizutol nem esnek hasra az emberek, es amennyire valaha utananeztem, egy csalad normalis megelhetesehez nem art minimum 70-100k. Ez nyilvan allamtol is fugg. Jol erzem az osszeget?

Mindegy, mas a ket orszag, nehez osszehasonlitani. Azl latom, hogy itteni amerikaiak sokalljak az arakat, es ozik amikor az usaba nennek, szinten ezt emelik ki.

adg 2015.04.11. 01:00:39

@Herr Géza: koszi, teljesen el voltam kepedve a ket hetes idopontfoglalason bankszamlanyitashoz. Igy azert mennyivel jobb mar.
Maradnak az angol bankok a leghulyebbnek. :))

adg 2015.04.11. 01:07:48

@morsels: "Azert nem tudsz orankent megenni egy hamburgert"
Csak nyolcat kell megenned naponta, hogy feledd a fizetesed. Az azert doable. :DD

P.Elliot 2015.04.11. 01:09:12

@adg [Au, Darwin]: En az itteni Usabeli arakat irtam. 400 dollar hetente egy studio? Azert itt mar ket haloszobas, konyhas, furdoszobas nappalis apartmentet kapsz nagyon jo helyen, futessel es melegvizzel.
En mindig azt hallottam hogy Ausztraliaban nagyon jol meg lehet elni. Olcso az elet.

morsels (törölt) 2015.04.11. 01:11:40

@adg [Au, Darwin]:
Te kepes vagy napi 8 hamburgert megenni?
Mekkora hamburgerek vannak Ausztraliaban? :-))

P.Elliot 2015.04.11. 01:22:27

@Fruka1: Ahogy irod tenyleg nem. Itt 1 font banan 49-69 cent, 16 dollaros hamburger, nahat! Itt a feleert kapod es adnak melle sult krumplit, , panirozott sult hagymat. Es az a hamburger szep jokora darab.

adg 2015.04.11. 01:37:22

@P.Elliot: Lehet, hogy van egy alternativ ausztralia is? :)
Ha pl papa-mama jo helyen dolgozik, tehat nem takarit, akkor nagyon jol meg lehet elni. Vagyis ezt a reszet jol hallottad. De az elet nem olcso egyaltalan. Plane nem itt fent eszakon a vilag vegen.
A fizetesek jok, itt fent meg jobbak, hogy karpotoljanak a magasabb arakert. Pl az en kozepes fizetesembol, a csaladi tamogatasokbol meg a nejem reszidos munkajabol kijovunk 6-an. Nem nyomorgunk es nem ehezunk, de nem elunk tul fenyesen meg. Ha neki is lenne olyan fizetese, mint nekem, akkor marha jo lenne.
De ugyanilyen aranyu fizetessel otthon (vagyis ugyanezzel a munkaval otthon kapott fizetessel) bajban lennenk. Szoval itt jobb, es nem panaszkodni akartam.
Csak sajnos sokan azt latjak, hogy 16,50 a minimalber, hubasszus az mekkora kidalysag mar. De melle kell tenni az arakat is, azt meg sokan elfelejtik.
A kaja siman duplaja az otthoninak, a lakhatas az egekben, szolgaltatasok szinten.
De megegyszer, ha van rendes munkad, akkor nagyon jo, ha nincs, akkor marha draga.
Viszont ha kulfoldre megyunk, akkor nagyon urak lehetunk ausztral fizetessel. :DD

A multkor beszelgettunk ket nyugdijas fickoval, epp befejeztek az orszagjaro korutjukat. Eredetileg ugy gondoltak, mennek amig elfogy a nyugdij, de az nem akart elfogyni. Mindig jott a kovetkezo. Igy itt darwinban atertekeltek a terveiket, es ha mar ennyit jottek, akkor nem allnak meg, bejarjak azsiat is. Csak el kell kolteni azt a nyugdijat valahogy. :)

adg 2015.04.11. 01:44:52

@morsels: hat, par napig birnam biztosan, aztan soha tobbet. Azert a 16 dollaros hamburger nem gyenge adag, nem a mekis valtozat, hanem amit @P.Elliot: ir, felturbozva mindennel. Kb egy komplett ebed.
Azert jellemzoen 10-14 dollarbol meg lehet ebedelni elfogadhatoan, meg itt darwinban is. A nagyobb varosok a keleti parton olcsobbak. Es azert jobb munkaval inkabb 35-50 dollar koze esik a brutto orabered, szoval egy ebed nem nagy ervagas.
Kollegam a felesegevel sosem foznek, szinte nem is esznek semmit otthon, legfeljebb valami nasit. Mindig kajaldaban esznek. En ezt nem tudnam csinalni....

Ja banan 4, alma 6-10, "kenyer" 2-5, marha 10-40 dollar, szoval az olcso elet eleg relativ. :) a sor meg a benzin olcso.

P.Elliot 2015.04.11. 01:47:16

@adg [Au, Darwin]: Igy mar mas hogy a kettotok fizetesebol rendesen meg tudtok elni, plane 4 gyerekkel. Probalnad meg otthon!
A gyerekek meg elobb utobb felnonek es utana jut meg ido felretenni egy kis penzt oregkorotokra.
Azert ha igy nezem Ausztralia nagyon jo orszag. Valoban ha az ember hallja az ottani orabereket akkor elamul hogy milyen magas, a megelhetesi osszegekrol most hallottam eloszor itt ebben a topikban.
Mar akartam kerdezni hogy valaki azt mondta nekem hogy ha valaki nem talal munkat ott nalatok akkor munkanelkuli segelyre kerul, es az korlatlan, akar eleted vegeig jarhat. Igaz ez? Mert nem akartam elhinni.

M. Péter 2015.04.11. 01:49:24

@Mirjam2: Londonhoz képest a világ majdnem minden városa olcsó.

P.Elliot 2015.04.11. 01:52:16

Van meg egy kompjuter problemam. Eddig ki volt irva hogy az utolso 100 komment, meg az osszes, melyiket akarod olvasni, most csak a szama van kiirva es nem tudok az elejere menni.
Ha nem vagyok gep elott akkor ha sok komment volt vagy akar nekem cimeztek, nem tudom elolvasni. Mi az megoldas? Nektek is igy van?

adg 2015.04.11. 01:53:02

@P.Elliot: fogalmam sincs. Nem foglalkoztam munkanelkuli segely kerdesevel. :)
Mi csak par honapja vagyunk permanentek, elotte semmi sem jart nekunk. Most mar a gyerekek miatt jon egy kis penz, ami nagyon jo. De friss bevandorlok ket evig nem kapkak segelyt, ezt tudom. Vallalni kellett a vizumkerelemnel is, hogy eleg penzzel erkezep, mert nincs segely.

Remelem a munkanelkuli segely kerdese nem fog erdekelni sosem. :)

P.Elliot 2015.04.11. 01:55:09

@adg [Au, Darwin]: Csak azert erdekelt mert hihetetlenul hangzott.
Sok szerencset nektek ott! Szerettek ott elni? A gyerekeknek, felesegnek hogy tetszik?

FutureFry 2015.04.11. 02:21:49

@adg [Au, Darwin]: Hát ez (ahogy írtad) nagyon államfüggő (sőt gyakran azon belül is), meg egyénfüggő is. Szóval inkább itt egy link, ami az amerikai háztartások középbevételeit mutatja böngészhető térképen:
project.wnyc.org/median-income-nation

morsels (törölt) 2015.04.11. 02:27:58

@adg [Au, Darwin]:
"Kb egy komplett ebed. "
Es abbol nyolcat egy nap? :-))

Azt a mindendit. Akkor gondolom te lebirkozod a capat is a vizben :-)

adg 2015.04.11. 03:11:52

@morsels: na jo, kicsit tuloztam. De 4-5 menne siman egy nap. Par napig. :))
A capa nem jatek. :)

@FutureFry: ez egy nagyon jo terkep, egy fel orat elbolyongtam rajta. Koszi.
Nagyjabol azt tamasztja ala, amit gondoltam, bar nagyatlagban kisse tobbre gondoltam azert. De szepen mutatja, hogy a nagyobb varosokban milyen latvanyosan koncentralodik a penz. Nem annyira meglepo modon. :) majd ha hozzajutok a gyerekektol a gepekhez, megnezem alaposabban, igy telefonon eleg kinlodas.

Koszi

adg 2015.04.11. 03:15:13

@P.Elliot: hat nem rossz, eleg nyugodt. Kicsit messze van, de ezt tudtuk elore. Nejemnk neha van kis honvagya, meg o nem olyan antiszocialis, mint en, viszont nagy barati korunk meg nem alakult ki, szoval neki neha kicsit nehezebb.
De en meg a kolkok jol elvagyunk.

2015.04.11. 07:52:50

@M. Péter: Valaki akirol tudom hogy eddig Londonban elt irta hogy milyen nehez lehet Nemetorszagban ennyi kauciot kifizetni, es UK-ben csak par hetet kernek. Erre irtam valaszul, mivel en eltem Londonban es Nemetorszag 'legdragabb' varosaban is, hogy konnyebb Nemetorszagban honapokat kifizetni elore mint Londonban heteket, mert London dragabb. Ezt tajekoztatasul irtam azoknak akik esetleg azon gondolkodnak hogy Nemetorszagba vagy Angliaba koltozzenek. De mar latom hogy felesleges volt megszolalnom mert mindenki csak belemkot. Nem tudom ennek mi ertelme van, de nem csodalkozom hogy egyre kevesebben kommentelnek meg posztolnak, mert barmit ir az ember, mindig lesz valaki aki kritizalja vagy kioktatja. Termeszetesen tudom hogy London az egyik legdragabb varos a vilagon.

James Dean 2015.04.11. 08:14:03

@Herr Géza:

www.immobilienscout24.de/expose/79221857?

Drezda drága?:)

Kaltmiete 246 € Mit lokalem Mietspiegel vergleichen
Nebenkosten + 37 €
Heizkosten + 37 €
Gesamtmiete 320 €

Nem tűnik olyan drágának...és elvileg ott is 8,5 euró már a minimális bérezés nem?

James Dean 2015.04.11. 08:14:11

@Herr Géza:

Drezda drága?:)))

www.immobilienscout24.de/expose/78106661

Kaltmiete 186 € Mit lokalem Mietspiegel vergleichen
Nebenkosten + 30 €
Heizkosten + 30 €
Gesamtmiete 246 €

oké, 26nm, de egy embernek jó kis lakás ez.

James Dean 2015.04.11. 08:14:23

@adg [Au, Darwin]:

Nem egészen ezt írtam. Csak annyit hogy más világ. Az is tény hogy gazdagabb mint Európa. Az okokat lehet keresni, ez viszont tény. Keress cikkeket róla a neten hogy mennyi vagyona van átlagosan pl az ausztráli háztartásoknak. Az a 17 dolláros minimálbér se véletlen. Én értem hogy nem dőzsölnek belőle, de akkoris magasabb bérszínvonal mint ami pl az európai országok többségében van. A németek se dőzsölnek a bevezetett 8,5 eurós minimálbérből hidd el... de a kevesebből mégiscsak kevesebb marad pl globális javakra. PL utazásokra.

A lakásbérlés rendszere meg valamiért így alakult ki. Ki tudja miért. UKban is hasonló. Gondolom az USÁban is. Angol nyelvterületen ez lehet a módi, a precíz germán emberek földjén meg kérnek egy rakat pénzt előre :))

James Dean 2015.04.11. 08:14:47

"Azert jellemzoen 10-14 dollarbol meg lehet ebedelni elfogadhatoan, meg itt darwinban is."

Ezt mondjuk nem értem :) Hogy a fenében jöhet ki egy komplett ebéd 10 dollárból 17 dolláros minimálbérrel? Ez olyan mintha Budapesten megebédelhetnél 250 forintból. Itt valami nem tiszta...

kék madár 2015.04.11. 08:15:03

@FutureFry: ez a county alapu terkep nagyon gaz

kék madár 2015.04.11. 08:15:09

@adg [Au, Darwin]:
"egy csalad normalis megelhetesehez nem art minimum 70-100k."
az amerikkai csaladok 70%-a 70 ezer alatti bevetelbol el
en.wikipedia.org/wiki/Household_income_in_the_United_States.

Nem kell 70-100 egy normalis eletszinvonalhoz. Ahol a median ingatlan ar 200 alatt van, a 70K mar igen kenyelmes

kék madár 2015.04.11. 08:15:14

egy atlag security engineer a Qualcommnal ami 2014 legjobb employere volt, kb 100K-t keres, Ezek a fizetesek a contractorokbol jonnek ossze ami eleg halal, 150K jo ha 110-et er benefittel, 0 szabadnappal

kék madár 2015.04.11. 08:15:17

@adg [Au, Darwin]:
" De szepen mutatja, hogy a nagyobb varosokban milyen latvanyosan koncentralodik a penz."
Amerikaban a nagyvarosokon kivul nincs elet. Az allasok 98%-a az onkormanyzati szektortol, minimalis szolgaltatastol es a mezogazdasagtol eltekintve 60 nagyvarosban van.

nyuszigonosz 2015.04.11. 08:22:49

@Herr Géza: Igen, pontosan.
A konyhaberendezésre egy vagyont is ki lehet adni és még mindig nem aranyból lesz.

kék madár 2015.04.11. 08:26:30

@James Dean:
" Hogy a fenében jöhet ki egy komplett ebéd 10 dollárból 17 dolláros minimálbérrel? "
Ausztraliarol nem tudok, de ez Kaliforniara majdnem igaz, 9 dollar a minimum ber es abbol etteremben degeszre eszed magad. De az atlagber inkabb $25/ora

adg 2015.04.11. 08:46:00

@James Dean: oke, mas vilag.
Figyelj csak, leirtam, hogy bonyolult a lakasberles es a banki ugyintezes nemetorszagban, a poszt szerint. Azota kicsot arnyalodott a kep.
Na most erre ezt valaszoltad:"Oké, de Ausztrália más világ. Ny-Európa elég szegénynek számít Ausztráliához képest."

En mar tobbszr kerdezte , hogy hogy fugg ossze a ketto, de valahogy masra valaszolgatsz.

Hogy miert lehet ennyibol megebedelni, hat azert, mert ez egy mas vilag, mas arakkal. Miert egy dollar a teljes tej literje, miert negy a banan ami raadasul itt terem, miert 600-1000 dollar egy haz HETENTE, es miert van ingyen a strand. Igy alakult ki. Te mondtad, hogy nem lehet osszehasonlitani csak ugy a dolgokat. Bar azt is, hogy Igen, csak aranyitani kell a fizeteseket, ha jol emlekszem.

Ez ilyen, igy mukodik.

2015.04.11. 08:51:21

@James Dean: Most akkor ki ir 'butasagot'? Ezt irtam en is, hogy Nemetorszagban olcsobban berelsz lakast mint Angliaban, mikozben a berek nem sokkal alacsonyabbak. A legolcsobb hely Nemetorszagban sokkal olcsobb mint a legolcsobb hely Angliaban, es a legdragabb varos Nemetorszagban meg mindig sokkal olcsobb mint a legdragabb varos (=London) Angliaban. A minimalber es az atlagos ber pedig nagyon hasonlo a ket orszagban.

adg 2015.04.11. 09:00:50

@kék madár: koszi a kiegeszitest. Azt tudtam, hogy csak a nagyvarosokban van elet, itt is igy van, sot, meg igyebb, a fovarosokon kivul csak nehany emlitesre melto varos van. A mi allamunk pl tok ures, itt lakik egy kupacban 160000 ember, az egesz 1,4 m km2-es allamban meg osszesen lakik 220000, beleertve az elobbi 160-at is.

Masik. A 10 dollaros ebeddel meg nem zabalom tele magam, az a normal adagnak valamivel kisebb valtozata delben. A husosabbak inkabb 14-15 korul. Itt nem ismerik norbi update eloirasait, es este esznek a legtobbet. Olyankor felmegy az ar is valamivel. De pl egy szep nagy szteket korettel lehet enni 25-30 dollarert. Vagy egy egesz jo pizzat egy huszasert.
Az atlagber meg nem 17, inkabb 30-40 kozt lehet, szoval egy etterem nem feltetlen unnepi esemeny. Mas persze, ha negy gyereke van az embernek, ugy mar huzosabb. De ez meg legyen az en bajom. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.11. 09:02:33

@Herr Géza: Most voltunk Drezdaban, neztunk berlesi arakat, nem tunt draganak.
Amugy csodalatos varos, nem nagyon felkapott, en spec nagyon szivesen elnek ott.

scontent-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/1907515_10153165149244286_395925187893625411_n.jpg?oh=9e47c068e3fd9a6c733830bc65213069&oe=55E60948
Csak egy kep hirtelen a mult hetvegerol onnet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.11. 09:02:55

Hinta megint megjelent.
Ti meg ugrotok...
:))))))

2015.04.11. 09:03:05

Tegnap ota ereztem hogy ez a James Dean emlekeztet engem valakire... Hinta?? Ne mar!! Oke, nekem kicsit sok ez, egy idore kivonom magam a forgalombol :)

2015.04.11. 09:03:58

@diggerdriver: Egyszerre mondtuk!!! :)))

adg 2015.04.11. 09:07:15

@Mirjam2: en meg vartam valami jelet, de amikor az ausztral takaritokkal jott, az tobb mint gyanus volt.
De most jobban figyel a stilusra azert. :)

2015.04.11. 09:09:10

@tildy[UK]: Na ez az, hogy ami Kelet-Nemetorszagban draganak szamit, az barhonnan Angliabol nezve meg mindig olcso. (Persze ez csak az olyan foldhozragadt emberekre vonatkozik mint en, akik szerint 'olcso' azt jelenti hogy 'kevesebb penzbe kerul' :))).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.11. 09:11:01

@~~Babette~~: Na ja, a keletnemetek nagyon is tudjak hol van Magyarorszag, eszmeletledn volt latni, pl az utcai kajaarusokon, hogy mig itt Londonban van kb ketfele, ott kb 2-3 nem hazaik onyha dominal, ezek kozul bizony egyik a magyar!

Lepten nyomon magyar gulyas, langos, kurtoskalacs feliratokba botlottunk, akar Berlinben, akar Drezdaban.

Berlinben kozel a brandenburgi kapuhoz pedig az egyik kirakat teli volt kepekkel Magyarorszagrol, a hatarnyitasrol, mikor hazamehettek a nemetek, tiszta nosztalgia volt, Balaton, trabant stb. a kepeken.

Ha a ferjem nem lenne ennyire nemet nyelv ellenes, lehet mennenkk is oda, vicces volt, kb 15 eve nem hasznalt eros alapfoku nemettudassal en forditgattam neki. Na , azt hiszem gyerek melle meg is van a program, visszafejlesztema nemetem, mert iszonyat zavar, hogy bar 40-50%-ot kb ertek, beszelni alig tudtam.

2015.04.11. 09:12:04

@adg [Au, Darwin]: Ja, igy kellett fel nap amig felismertuk, egy ora helyett. Ezzel azt hiszem rekordot dontott :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.11. 09:14:51

@Mirjam2: van osszehasonlitasi alapom szerencsere egy Koln kozeleben levo hellyel is. AMikor valaki siman berel kb 400 euroert egy egy haloszobas lakast, akkor azert igencsak elgondolkodom. Es Berlinben sem voltak elszallva lakasarak, marmint a veteli, ott azt neztuk. 100-200 ezer euroert eleg pofasakat lehetett mar kapni. Mondjuk ha Berlin vagy Drezdakozt lehet valasztani, en utobbira voksolok. El voltam tole ajulva.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.11. 09:16:29

@tildy[UK]: helyesbites:

"pl az utcai kajaarusokon, hogy mig itt Londonban van kb EZERFÉLE, ott kb 2-3 nem hazai konyha dominal, ezek kozul bizony egyik a magyar!"

2015.04.11. 09:18:25

@tildy[UK]: Berlin kimondottan olcso europai viszonylatban. Munchen pl. joval dragabb mint Berlin, persze ott a munkalehetoseg is tobb. Szerintem te nagyon jol erezned magad Nemetorszagban, es munkat is talalnal konnyen. Nem lehet a ferjedet valahogy meggyozni? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.11. 09:19:09

@Mirjam2: amugy sozmoru, hogy a muszaki cikkekre is ervenyes. Hoztunk egy ac routert, itt £170-180, ott kb €169 ~ £122 volt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.11. 09:25:54

@Mirjam2: az a baj, hogy en nagyon elfelejtettem nemetul.

Szegyen is, nagyon kemeny, eroskezu nemettanarom volt.

PEdig imadtam a nyelvet, imadom az eteleiket , a cukrom is rendben volt, annak ellenere, hogy nem tudtam mindig inzulinozni magam ugy ahogy kene, szoval erdekes volt.

Van raffaellojuk majd minden boltban -bar azt most mondjuk nem lehet- , meg kefir, meg turo, meg tejfol, meg szalami , meg a kedvesnek kinder maxi king es pingui, isteni kenyereik, bagett, nem agyoncukrozott peksutemeny!

Na es akkor ne is beszeljunk, hogy a torokok reven ugye a dürüm, meg ilyenek.
Hm... Na szoval az etelek isteniek.:)

adg 2015.04.11. 09:28:55

@Mirjam2: atveszem HA modszeret, eloszor csak megfigyelem az uj jatekosokat a jovoben, es csak kesobb reagalok, ha belemkotnek valami baromsaggal.

Meglehetosen sunyi ez a modszer amugy, csak ugy ideszivarog, mint egy trojai falo.
Mindegy, ez is megvolt.
Varjuk a kovetkezo nevet. :)

2015.04.11. 09:30:10

@tildy[UK]: Igen, majdnem minden olcsobb Nemetorszagban, foleg az elelmiszer, mivel kevesebb rajta a VAT mint barhol mashol Europaban. A childcare is sokkal olcsobb es jobb minoseguek az allami ovodak, iskolak pl. mint UK-ben.

2015.04.11. 09:43:07

@adg [Au, Darwin]: Kovetkezo nev: Olaf Iajort :)

2015.04.11. 09:46:49

@tildy[UK]: IT-ben angolul tudnal dolgozni az elejen, a nemetet meg gyorsan felszedned. Ezt mondom, hogy te imadod az ottani eteleket (amiket en utaltam... :((( ) es az eletstilus is sokkal jobban bejonne neked mint Angliaban, kozelebb all hozzad a nemet ertekrend. Nemetorszag, objektiven, 'better value for money' mint Anglia, foleg London. Londonban azoknak erdemes elni akik kimondottan szeretnek ott lenni, anyagilag a legtobb embernek nem eri meg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.11. 09:50:06

@Mirjam2: Mondjuk azert jo volt hazajonni. Olyan - nem is tudom- otthonerzes. Sokkal kozvetlenebbek nekem az itteni emberek.

Kolnben es kornyeken tavalyelott voltam par napot , az a kornyek nekem mar tul steril volt.

2015.04.11. 10:02:51

@tildy[UK]: Nem akarlak tovabb provokalni, de Bajororszagban kozvetlenebbek az emberek mint Londonban! :) Engem kicsit idegesitett, mert en a szemelytelenseget szeretem, de kifejezetten baratsagosak. Legalabbis az en tapasztalatom ez volt. Es Munchen kornyeken szerintem talalnal IT-vel allast, ugy is hogy 'csak' angolul beszelsz folyekonyan; Munchen elegge nemzetkozi.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.04.11. 10:08:59

Csak egy gyors erdekesseg ami az USA kapcsan eszembe jutott: Szilveszterkor turistaskodtunk New Yorkban es talakoztunk baratnom egyik volt kollegajaval, aki mar 20 eve ott lakik. O meselte hogy 9/11 es a Katarina hurrikan ota egyre tobb ceg telepul ki Manhattanbol mert tul nagy kockazatot latnak abban hogy ott van minden emberuk. Ezert kisebb kozpontokat hoznak letre az USA-n keresztul. Ezzel meg nem is lenne problema, de a srac azt panaszolta hogy az embereknek felajanljak hogy megpalyazhatjak a sajat allasukat az uj helyen (persze sokkal kevesebb fizetesert mert nem NYC) es akinek nem tetszik az repulhet.

Az is erdekes volt ahogy mutogatta hogy Manhattenben volt irodaepuleteket lakoepuletekke alakitanak at mert annyira nincs mar igeny az irodakra. Ez persze biztos jot fog tenni a helyi berloknek. :)

Flamy (fat cat wannabe) 2015.04.11. 10:12:42

@Mirjam2: Angol nyelvtudassal a vilagban majdnem barhol lehet allast talalni, ez vitathatatlan.

De az is teny, hogy a Nemet-Osztrak-Svajc haromszogben sokkal konyebb ha tudsz nemetul is. A sokkal konnyebb alatt azt ertem hogy pl. egy skandinav v benelux orszagban sokkal kevesbe fontos a helyi nyelv.

Termeszetesen mindig vannak kivetelek, en is voltam mar Becsben es Baselben is melo miatt, pedig a sor rendeles kivetelevel mast nem nagyon tudok nemetul. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.11. 10:35:12

@Mirjam2: na jo , de a bajorok a nemet skotok :):) Viccet felreteve, edesapam Drezdaban elt egy ideig, o isch-el, misch-el beszelt -bar ez most nekem ott nem tunt fel , az nekem jobban megszokott "nemet".

Amit meg eszrevettem, oke, hiaba tudsz angolul, azertbarhol a vilagon jobb, ha tudod a helyi nyelvet is.

ganjagym 2015.04.11. 10:36:53

@morsels: talalkozzatok virtualisan Laszlo Bock-kal, aki a Google head of people operation fonoke. Link alant.
www.theguardian.com/technology/2015/apr/04/how-to-get-job-at-google-meet-man-hires-fires

Határátkelő 2015.04.11. 10:59:15

@Mirjam2: @adg [Au, Darwin]: Én is bevettem sajnos, mindenesetre érzékeny búcsút veszünk James Deantől.

És akkor még mondja valaki, hogy nincs értelme az előmoderációnak.

2015.04.11. 11:19:04

@Flamy: @tildy[UK]: Igen, persze hogy hasznos es kell a nemet egy ido utan, ezt en is es az angol ferjem is tapasztaltuk mikor Nemetorszagban eltunk es dolgoztunk. Viszont az elejen a nemzetkozi nagyvallalatoknal eleg lehet az angol, nekunk is eleg volt. A nemet meg gyorsan fejlodik / visszajon ha mar egyszer tanultad iskolaban, legalabbis velem igy volt, persze azota megint felejtettem de hat ez normalis. Mindenesetre nem lehetetlen par ev alatt magas szinten megtanulni ha megvannak az alapok.

P.Elliot 2015.04.11. 11:46:05

@Flamy: Nem a terrorizmus miatt koltoznek ki New York Citybol az irodak, / nyugi, marad eleg/ hanem mert a helyberles borzasztoan magas. Es a kompjuterizalas miatt tokmindegy hogy ott van-e az iroda vagy mashol, a lakasok emiatt nem lesznek kevesbe olcsok, egyre dragabbak mert van igeny ott lakni akinek jobban megy, akinek meg nem de valami nagy cel odakoti az szinten megfizeti.
Az uj helyen nyilvan nem fizetnek annyit mint New Yorkban tettek, ott a varost kellett megfizetni. Hogy oda bejarsz dolgozni, am az emberek java a Cityn kivul el es a vonat vagy auto koltsege nagyon komoly penz.
Az uj helyen, mondjuk Charlotte/ North Carolina/ rengeteg iroda koltozik oda mert uj, szep, olcsobb, gyonyoru nemzetkozi reptere van. De az odakoltozo dolgozo sem fog kevesebb fizetessel rosszabbul jarni, olcsok a hazak, nagyok, szepek, van ter es levego, olcso a bejaras mert nevetsegesen kozel van.
Hidd el, megeri a cseret kevesebb fizetessel is. New Yorkot sem kell hianyolni mert ez egy fejlodo varos, maris ugy nez ki mint egy mini New York csak meg kicsi de megtalalsz minden kulturalis dolgot amit akarsz, mivel uj epitesu, nem tudott kurulotte lepusztulni a varos, nincs ketes resze korben, mindjart jonnek a normalis hazak, szerintem tiszta nyereseg kevesebb fizetessel is.
Es ez csak egy varos ahova erdemes irodaknak koltozniuk. Van tobb is.

James Dean 2015.04.11. 12:57:22

@Határátkelő:

Ezt nem értem. Hónapokig nem írok ide, vezekelek, aztán teljesen normálisan a témához meg a hozzászólásokra reagálva írok és kitiltasz? Ez milyen eljárás?:)

Szerintem én is megérdemlek egy esélyt. A többség amúgyis hiányol.

2015.04.11. 13:18:31

@ganjagym: Elolvastam. Tom Lamont (az ujsagiro) szerint jokepu ez a Bock. Hat errol masokat is meg kellett volna kerdezni... Szerintem pl. nem :). Ettol fuggetlenul erdekes interju. A szivem melyen tovabbra sem hiszem hogy jobb munkat vegeznek az emberek attol ha egy hatalmas jatszoter-szeru helyen vannak egesz nap, de lehet hogy tevedek. Mindenesetre ha megengedhetik maguknak, akkor miert ne. Vicces a sztori a Meatfree Monday elleni lazadas torteneterol :)

2015.04.11. 14:26:50

@James Dean: Hinta, you get an A for effort

ganjagym 2015.04.11. 17:03:22

@Mirjam2: hat, Tomnak bejon a Laci, Mirjamnak nem, en meg ebben nem vagyok illetekes:))).
Viszont orok gyermekkent en szeretnek egy oriasi jatszoteren elni/dolgozni.

qkuc 2015.04.11. 17:18:17

@Mirjam2:A Meatfree day ellen én is lázadnék ..., :D.

qkuc 2015.04.11. 17:20:36

@ganjagym: Én is, nekünk csak egy csocsó asztal van (ami nem közös, vagyis hát sosem kérdeztük meg a 3. emelet titkos lakóitól), de a nyugiszoba, a zene a büfé/étkezőnkben lenn, és a csíkos napozó székek az épület előtti parkban fel tudják időnként dobni a munkamorálom, :D.

wuaaa 2015.04.11. 18:47:19

@qkuc: "..csíkos napozó székek.."

:)))

2015.04.11. 19:00:27

@qkuc: Ezt ugy olvastam elsore hogy 'gumiszoba' :))). Na az nekunk is nagyon kene a munkahelyre.

qkuc 2015.04.11. 19:30:28

@wuaaa [nor]: Szemtelen módon le fogom fotózni őket, :D. Csak neked, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.11. 19:30:35

@Herr Géza: hat itten a vadkeleten mink meg szokunk kapnyi ilyen bankokat meg aprokat, oszt azt be szokjuk vinnyi a bankba,
mer mink ilyen elmaradottak vagyunk meg a nagy nyugathoo kepest, nem tudjuk beledobanyi a pezet a internyetbe.

qkuc 2015.04.11. 19:31:44

@Mirjam2: Néha egy gumiszoba sem ártana, amikor a kolléga félig szétveri a telefonját dühében ..., :D.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.11. 19:32:33

@Fruka1: itthon egy hamburger 1000 forint, a minimalber meg 500.

Fruka1 2015.04.11. 21:05:53

@morsels: persze hogy nem, akkorát meg főleg nem.....de ez akkor sem olcsó, az ottani barátoknak sem, pedig ők nem AU minimálbért kaptak!:)

Fruka1 2015.04.11. 21:06:02

@~~Babette~~: Kedves Babette, lehet hogy így van, de most nem erről volt szó, hogy Mo-on mennyi a minimálbér és az mire elég. Tudjuk hogy semmire.
Én csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy AU-ban egy ottani minimálbérből, ami Európában soknak tűnik, nem biztos hogy olyan fényesen lehet élni mint sokan gondolják. De ahogy nézegettem, Adg kommentelő kolléga ezt többé - kevésbé igazolta is hsz-ban .....

Herr Géza 2015.04.12. 00:26:17

@~~Babette~~: Látom beleadtál apait-anyait, hogy még én is megértsem.... :))

kék madár 2015.04.13. 01:01:55

@FutureFry: ez foglalkozasi artalom, GIS szakmabelikent, a megyehatatorok nagyon torzitanak es lehetnek sokkal egyszerubben norlamizalni az adatot. Csak meg lustak hozza

2015.05.22. 01:01:58

Tudom, hogy ez már a kutyát sem érdekli, de talán akad valaki, aki ebből a posztból próbál majd esetleg tájékozódni a német vizsonyokat illetően.
Nos, hát első szinten. Ne tegye. Ne ez legyen az elsődleges infó-forrása, mert ez csak nagyvonalakban fedi a valót.
Az első tárgyi tévedés. A Sparkasse az egyetlen olyan bank, amelynek az országban bárhol vannak fiókjai, egyszóval ez egy Bundesbank. Akit BW-be esz a fene, a BW-Bank is a Sparkasse csoport tagja, csak a sváb öntudat, ugyebár ;).
Illetve bocs, a Postbank még játszik, csak hát hm ... ahányszor közvetlenül utalok onnan pénzt egy másik Postbankos számlára Bareinzahlunggal (utalás díj 6 euró), annyiszor nyomatják nekem, hogy ugyan nyissak már számlát náluk. Ez nekem too much a tukmálásból.
A banki számlanyitási terminek meg az adott bankfiók forgalmától függenek. Esetemben úgy volt, hogy felhívtam 2 BW bankfiókot, amelyek egymástól 500 méterre vannak. A forgalmasabban csak 4 nap múlva kaptam időpontot, a kisebb esetében meg már másnap reggel. Vittem a meldezetelt, és 1 órán belül megvolt a bankszámla. Szóval nah, érdemesebb a kisebb fiókokat megcélozni.
Albérlet. Semmi esetre sem fizetünk ki az ügynökségnek közvetítői díjat bérlőként. Google: provisionfrei wohnungen mieten + a városnév és máris eljő a Kánaán. Elég lecsengetni a 3 havi lakbért. Ja, és még valami. A kauciót soha nem adjuk a tulaj kezébe, az megy egy letéti számlára. Amelyik tulaj esetleg nem megy ebbe bele azt hajtsuk el a fenébe, mert csak problémánk lesz vele a későbbiekben. Különben is, Németországban némettől kell bérelni, még véletlenül sem más nációtól.
Biztosítás. Ha alkalmazottak vagyunk, akkor gond egy szál sem, ott az AOK. Ha nem, akkor ... vagy a teljes körű privát (ami havonta kb 500 euró), vagy akkor inkább maradjunk a nemzetközi EU-snál. Ugyanis, ha nem az itteni prémiumot választjuk (500/hó), akkor a többi szolgáltatásban többet nem nyújt, mint az általános EU-s, viszont jóval drágább.
Ezt így most hirtelen, mert unatkoztam, és visszaolvasgattam a blogot ;)

A másik. Ne, az ég szerelmére ne fizessetek már ti ügynöki jutalékot (pláne 2 hónapot)

DeadBodiesEverywhere 2017.09.05. 16:31:07

Ha vki éppen aktuális:

ING-DIBA, nincs bankfiók, partner ATMkből lehet pénzt levenni

Viszont online se-perc alatt megköthető, postident van, amivel webcam-en keresztül be tudod magad azonosítani (vagy bemész egy postára, ahol csinálnak postident-et)
Ingyenes
Kapsz helyi "EC" kártyát és VISA kártyát, amivel külföldön is ingyen vehetsz fel pénzt
Kb minden levelezéssel együtt 1,5 hét alatt megvan
Internetbank van, TAN kóddal "írsz" alá

Nincs vele semmi gond.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása