oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 19. 06:41,  Miért nem megyek vissza Magyarországra? 409 komment

2015. február 19. 06:41 Határátkelő

Miért nem megyek vissza Magyarországra?

Havi egymillió forintért sem mennék haza – írja Ádámnak írt válaszában Timi, aki eredetileg magánüzenetnek szánta írását, de aztán meggyőztem, hadd adjam közre, mert szerintem érdekes vitaindító lenne.

visszafordulni_tilos_jel.jpg

Mindenekelőtt emlékeztetőül pár részlet a három éve Angliában élő Ádám egy héttel ezelőtti posztjából: „Ha számot kell vetnem a londoni eredményeimmel (nem a munkát nézve), akkor azt tudom mondani, hogy valami itt sem stimmel; ugyan sokkal több barátságkezdeményt építettem ki (főleg munkatársakkal az első cégemnél, helyi politikusokkal, pár itteni magyarral, stb.), de úgy érzem, ezek megint olyan barátságok, amikkel hosszabb távon nem lehet számolni.

Szinte az összes ismerősömmel 1-2 hétre előre kell egyeztetni időpontot, van 2-3 óránk munka után és kész. Nincs az, hogy hétvégenként elmegyünk együtt valahova (vagy spontán, egy nappal előtte szervezve), nincs az, hogy közös nyaralást szerveznénk, esetleg akár valakivel olyan jóban lennénk, hogy lakótársak is leszünk.

A randizással ugyanez a helyzet; volt, hogy valakivel egyszer-kétszer tudtam találkozni, de nincs lehetőség arra, hogy szorosabb kapcsolat kiépüljön. (...)

Szerintem ilyen szintű magánnyal korábban nem is találkoztam; gyerekként és egyetem alatt mindig ott voltak a barátaim, a szüleim, a csoporttársaim, mindig volt valaki, akivel sorsközösséget alkothattam, és most először nincs ilyen, most először van az, hogy szinte csak magamra számíthatok. Ez egy olyan élethelyzet, amivel még nem találkoztam és ezért is tölt el szorongással a helyzet.”

Eddig tehát az emlékeztető részletek Ádám posztjából (a teljes írást ide kattintva tudjátok elolvasni), most pedig jöjjön Timi válasza!

„Az egész történetemet talán nem mesélném el, mert akkor már regényként is ki lehetne adni. Ha ezt mondjuk két évvel ezelőtt olvasom, egyetértek veled. Hogy azóta mi változott meg? Talán én magam. Jelenleg azon a ponton vagyok, hogy ha egy millió forintot keresnék otthon egy hónap alatt se mennék haza.

Az okok nagyon egyszerűek: ha hazamész látogatóba, mik is a tapasztalatok? Mindenki sír: akinek nincs pénze azért, akinek van, az valami másért, ha csak megjelensz egy boltban az angliai hozzáállásoddal (mármint amilyen az enyém legalábbis) mosolyogva, jót feltételezve, nem számolva a visszajárót, akkor totál hülyének néznek, összesúgnak mögöttem.

Amúgy az eladók hozzáállása is hagy némi kivetnivalót maga után, a vásárlás után még én érzem magam kellemetlenül, hogy minek is mentem be, maradtam volna otthon, éhen.

Kellemetlen szorítás a mellkasban

Szóval a depressziós légkör, ami körülvesz, és az, hogy úgy érzem, nem egy nyelvet beszélünk, továbbá, ahogy te is többször megemlítetted, mennyit keresel, ez az érzés, hogy bizonyítanod kell, hogy milyen sokra vitted, milyen ügyes vagy, ez a kellemetlen szorítás a mellkasban állandóan üldöz otthon.

Még ki sem értünk a terminálból, de a határőrök nézése vagy inkább lenézése, máris beléd oltja, hogy nem vagy elég, holott arról van szó, hogy ő nem elégedett ezért keménykedik. Otthon minden csak a pénzről szól.

Én is laktam Pesten és kb. állandóan halálfélelmem volt, mert egyes emberek üldöztek, hogy ugyan vegyél már tőlük pocsék minőségű zoknit... és ha nem... Kirángattak a telefonfülkéből, hogy most ő fogja használni, szó szerint.

Itt soha ilyen nem történt, rengeteg „rémtörténetet” hallottam, de soha nem láttam még senkit veszélyben és nem is tapasztaltam ilyet. Otthon azt mondják a rendőrnek, menj haza, hazamegy, te pedig jó nagy slamasztikában vagy.

Tehát a biztonság, a hozzáállás, itt sosem vagy kevés, az vagy, aki vagy és kész, talán ezek indoknak éppen megteszik.

A barátokról

A barátságra azt mondanám, hogy talán rossz emberekkel találkoztál eddig, vagy ha már elvárásokat írsz a barátsággal egy mondatba, az már nem barátság. Ez ilyen egyszerű.

Volt egy munkahelyem, bezárták, azóta kétszer költöztünk és 10 barátunk jött el segíteni arról a munkahelyemről is, pedig akkor már nem találkoztunk nap mint nap, és nem azért, mert azt várták, hogy majd fizetek érte vagy akármi, tiszta szeretetből.

Azóta is eljönnek meglátogatni, mert én nem vagyok túl mobilis mostanában, az egyik kifejezetten messze lakik, és képzeld el, elég gyakran meglátogat. Van olyan, aki már nem is Londonba lakik, és mégis be tud iktatni egy-egy látogatást.

A telefonbeszélgetések nagy része így hangzik:
- Szia, otthon leszel csütörtökön?
- Szia, persze.
- Akkor átmegyek.
- Gyere nyugodtan.

Én eleve úgy nőttem fel, hogy nálunk mindig egymásnak adták a kilincset, szomszédok, anyáék barátai, rokonok, mindenki szeretett nálunk járni. Ez az én otthonomban sincs másképp, azt mondhatom, mindegy milyen országban élünk kávé és tej mindig van itthon. :D

Hallgatok, ha kell, hallgatnak, ha kell, segítek, ha arra van szükség és vissza, ez egyáltalán nem a pénzről szól. Nem mondom, vannak olyanok, akik lekoptak az idő során és lesz is, de azokat nem kell sajnálni, nem magadért voltak veled, szerintem.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr17186915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2015.02.19. 07:14:26

1 millkaert nem jossz haza? ..haha..majd haza jossz ingyen,mikor elkezd itt- ott fajni...de egy lyukas fog eleg lesz.

Milyen hatarorok figyelnek,hol?Senki sem figyel mar kb 8 eve.
Annyira nem,hogy multkor a Wizz-en egy " kedves" magyar honfitarsam a nagy borondbe( 23kg) csak cigit tett,be s vitte siman U.K ba,a kutya nem szolt hozza.

En kb egy honapja vagyok itthon,kb 600ft (1,5£)ebedelek 3 fogasos menut,150ft a Kv, 334ft a benzin,igaz,nem is keresek havi 800ezret...:(

Mindenhol kedvesek:okmanyiroda,foldhivatal,kifozde,NKH,nem tdom mi a baj.Meg varni sem kell sokat.

Szoval ez a MO minden sz@r szoveg avetos.

2015.02.19. 07:31:18

Izé, a csaj kicsit el van tévedve. Szerintem.

HA, tényleg szükség van ezekre az egyoldalú és erősen provokatív posztokra? Értem én, hogy kell a klikk is, de ennyire? Nekem ilyenkor megy el a kedvem a blogtól, és szoktam eltűnni egy időre. Pedig máskor meg tök jó posztok vannak. Mondjuk a vantaui volt nálam az örökös legeslegjobb eddig. Nem lehetne több olyant és kevesebb ilyent?

Az állandó árszínvonal vitához egy kis adalék:
index.hu/chart/2015/02/18/arszinvonal_magyarorszag/

2015.02.19. 07:32:47

@NIKI LAURA: Hagyjuk mar ezt az unalmas dumat a fogorvossal. Mindenki akinek normalis munkaja van ki tud fizetni egy fogtomest UK-ben, benefiteken levoknek pedig ugy tudom ingyenes. Sokan mennek Mo.ra olcsobb es jobb fogorvoshoz ha komoly dologrol van szo, pl. konkretan az angol ferjem egyszer egy hetet toltott Bp.en fogaszati kezeles celjabol, anyagilag meg nyertunk is rajta mert a maganbiztositonk tobbet fizetett mint amennyibe a kezeles kerult. En nem tartottam vele mert nem tudtam akkor szabadsagot kivenni es egyebkent sem volt nagy kedvem menni, o sem erezte jol magat Bp.en, legkozelebb csak maximum fogorvoshoz megy vissza. Azert mert Mo.on jok es olcsok a fogorvosok az nem azt jelenti hogy minden rendben vagy hogy sokan szeretnenek Mo.on elni, dolgozni.

2015.02.19. 07:34:46

@Ödenburger [Hu/At]: +1, egyetertek, ezek veget nem ero, ertelmetlen vitakat provokalnak. Bar az is igaz hogy nem feltetlenul kell az utobbiakhoz provokacio a blogon :)

NIKI LAURA 2015.02.19. 07:37:26

@NIKI LAURA: tegnap jelent meg az Indexen,hogy Mo a 3. Legolcsobb orszag az Eu- ban,nalunk olcsobb Romania,annal meg olcsobb Bulgaria.

A vegen Bircanak lesz igaza...merthogy Bulgariaba piti penzbol jol lehet elni,keresni meg ott is lehet " okosba"..ezt a vonalat vegig kovetve,vajon melyik a jobb?

-Angol fizetes,angol arak, ottani elet.
- Bulgar " okosba". fizetes,ottani arak,Sofiai elet.

Ugye a kasszikus az lenne,ha Angol fizetes,Bulgar arak...de ezt nehez kivitelezni.

NIKI LAURA 2015.02.19. 07:46:10

@Mirjam2: Nem csak fogfajas van.
Nagyon sokan otthon is fizetik a havi kb 6700ft - tot a Tb- nek,es a kinti biztositonak is...ugyanis nem akarnak egy angol korhazba befekudni,kezeltetni,mutetni magukat...felnek Mustafatol,v Maharadzsa lanyatol...merthogy nekik is van orvosi diplomajuk,amit Uk elfogadott,de ugye Indiaba(is) az emberelet ertektelen..

Raadasul,szinte senki nem adja le - kulfoldre koltozes eseten- az itthoni lakcimkartyat,mert utana total idegenkent,szinte minden jogtol megfosztva kezelnek Mo- on a hivatalok,mint egy Libiai menekultet Lampedusan!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.19. 07:48:56

Jó poszt. Nagyon jó poszt.
Iskolapéldája annak hogy milyet NEM szabad írni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.19. 07:55:29

@NIKI LAURA:
Mi a baj azzal, hogy valaki hazajár orvoshoz? Én is hazajárok. Lakcímkártya és biztosítás nélkül. Privátba.
És?
Ezer éve járok az X meg az Y doktorhoz és nem cserélném le őket.
Ennyi.
Mit kell ezen ennyit rugózni?
És én sem mennék haza.

NIKI LAURA 2015.02.19. 08:01:22

@svájci sapka (ch): jo,es ha nem a fogad faj,hanem talalnak egy rosszindulatu daganatot a melledben,ami raadasul attetes?

Mesz a maganorvoshoz kemora?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 08:02:18

"mosolyogva, jót feltételezve, nem számolva a visszajárót, akkor totál hülyének néznek, összesúgnak mögöttem."

Én ilyet sose tapasztaltam. Meg a telefonfülkéből se rángattak ki és az aggresszív "zokniárusok" is elhúznak ha nyomatékos vagyok. Nem mintha gyakran találkoznék ilyennel. Hol van ilyen súlyosan deprivált gettó az országban, ahol ezek mennek?

2015.02.19. 08:03:02

@Mirjam2:

Nem a vitával van a bajom, az értelmes vita általában előre visz. A nyilvánvalóan provokációként született írások zavarnak, és ez tipikusan ilyen. Határőr, telefonfülke? Aki ilyeneket ír, az legalább 15-20 évvel el van tévedve a korban.... Legalább ennyi ideje nem járt Mo-on.

**mimi** 2015.02.19. 08:17:01

Ö így érzi, ezt éli meg...nem kell neki menni.
Nem akar ide visszajönni...megteheti :)))

NIKI LAURA 2015.02.19. 08:25:09

@Ödenburger [Hu/At]: amugy vannak,csak HOR helyett rendorseg,es a Schengeni hataron:Szerbia,,Ukrajna,Romania,Horvatorszag fele.( a ket legutobbi Eu,de nem Schengen)
Remelem Romania sose lesz Schengenen belul,akkor vege Europanak.

pasztasuta 2015.02.19. 08:26:50

@Ödenburger [Hu/At]: +1
@Zka: Ezek itt kint velem napi szinten történnek meg (kivéve telefonfülke, van még olyan?). :D

Egyébként ez miért kapcsolódik Àdàm posztjához? Ő a magányról írt egy posztot, erre a válasz: Magyarországon minden sz@r. He??

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.19. 08:27:34

@**mimi**:
Persze. Nincs ezzel baj.
Én is írtam már posztot egyoldalú írásra válaszolva.
Na de egyoldalú írásra nem egyoldalúan válaszolunk mert akkor ugyanolyanok leszünk mint akire reagálunk.

Ezek a posztok azért verik ki a biztosítékot mert olyan nincs hogy valahol minden szar vagy minden jó.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.19. 08:29:03

@NIKI LAURA: Kezeltethetem magam otthon is, a biztosító kifizeti. Jobban jár, mert neki is olcsóbb.

Mme.Brioche 2015.02.19. 08:29:04

@Mirjam2: Ezt a fogorvos dologt sose értettem teljesen, tényleg annyival jobbak Magyarországon? Ez az utóbbi időben történt, hogy felfejlődtek? mert az én itteni fogorvosom annyira ügyes, sose mennék máshoz, és annyira azért nem is drága, nem drágább, mint bármilyen magánorvosi rendelés.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.19. 08:29:52

@diggerdriver: "mert olyan nincs hogy valahol minden szar vagy minden jó."
És olyan, hogy mindenhol szar?
:D
:D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.19. 08:31:48

@brioche: Szerintem sok esetben - nálam is -, az idő dominál. Ha én most felhívom a fogorvosom, hogy este nézzen bele a számba, akkor megteszi. Itt meg kapok időpontot amikor épp... lehet, napok múlva.
A másik, 20 éve járok hozzá. A bizalom sok pénzt megér.

2015.02.19. 08:32:02

@NIKI LAURA:
"Remelem Romania sose lesz Schengenen belul,akkor vege Europanak."

Csak jelzem, hogy az osztrákok és a németek kb ugyanezt gondolták, mikor felmerült, hogy Mo. csatlakozik schengenhez...

Mme.Brioche 2015.02.19. 08:39:52

Én sem szeretek nagyon hazamenni, de nem azért mert annyira rossz lenne Magyarország (telefonfülkét nem is tudom mikor láttam utoljára), hanem mert nem bírom, hogy szétszednek a családok, és mindenhova rohanni kell, meg enni, és mindenki megsértődik ha nem nézünk be hozzájuk is. Teljesen lefáradunk tőle, és minden egyes utazásnál betegek leszünk a nehéz ételektől.

De ettől függetlenül, azért nagyon kellemesen el lehet lenni Magyarországon ha hazalátogat valaki, főleg ha bejött annyira a külföldi lét, hogy van egy kis pénze is, amit elkölthet otthon, meg egy kicsit utazgathat a vidéken, gyönyörűséges helyek vannak.

Egymillióért mi se mennénk haza, de úgy tervezzük, hogy ha nyugdíjasok leszünk, akkor hazaköltözünk. Annyira nem köt ehhez az országhoz semmi, hogy itt haljunk meg. persze csak akkor lesz így, ha nem változik meg nagyon a világ addigra, ami elég esélyes. Világháború, totális átrendeződés stb. Ez esetben meg ki tudja hova sodor majd az élet.

Muscari 2015.02.19. 08:40:38

@NIKI LAURA: ez pont rossz példa, itt sokkal jobb kezelést kap és hamarabb. Rák túlélésben MO. az OECD országok közül az utolsó :-(

A posztolónak azt üzenem, hogy én is éltem Budapesten és soha nem volt halálfélelmem, sőt szeretem a várost. Az összes nem magyar ismerős, aki járt ott ódákat zengett, amióta meg én is "túristaként" megyek, még jobban tetszik. Ettől függetlenül még Londont is szeretem.

Ádám nehezen barátkozik, Timi meg könnyen. Ennyi, ennek nincs köze az országokhoz, vagy csak nagyon kevés.

Mme.Brioche 2015.02.19. 08:50:53

@svájci sapka (ch): értem. Hát az igaz, hogy nem könnyű időpontot kapni, bár egyszer volt csak olyan, hogy nagyon fájt a fogam, de nagyon, és ha aznapra nem is, de másnap reggelre behívott, még rendelési idő előtt.

Mondjuk az is igaz, hogy csak 23 voltam, amikor eljöttünk otthonról, addig max egy-két tömésre volt szükségem életemben, másra nem. Itt meg egyből megtaláltuk ezt a fogorvost, és azóta is hozzá járunk, 10 éve, és amikor pár éve a gyökékezelésemet minden fájdalom nélkül elvégezte, feltétlen híve és rajongója lettem.:-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.19. 08:53:45

@brioche: Na, ugye? A bizalom...
:)
Én vénasszony koromban jöttem el, otthon már kialakult orvosi kapcsolataim voltak, amit ha nem szükséges nem adok fel. Persze, ha lóg a belem, az más helyzet.
:)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 08:56:00

Ilyen, az amikor az ember rosszat álmodik. Én is azt álmodtam egyik nap, hogy maguarul üvöltöző farkasemberek folyton kirángatnak a telefonfülkéből és megfenyegetnek, hogy ha azonnal nem veszem meg az alacsony, magyar minőségű, pocsék terméküket, akkor felszabdalnak apró darabokra.

Szerencsére vannak jobb álmaim is. Ezekben galamblelkű londoniak ékes angol nyelven (londoni nyelvjárásban) ingyen telefont ajándékoznak nekem, majd szívélyes mosollyal beinvitálnak bolthaikba, ahol minden a kiválónál is kiválóbb, s természetesen ajmdékokkal halmoznak el. Múltkor pl. vettem egy csomag ceruzaelemet, s kaptam hozzá teljesen ingyen egy Canon 6D Mark IV gépet.

Te melyik álmot választanátok???

Golf2 2015.02.19. 08:56:00

@Mirjam2: ne is gyere Budapestre Mirjamka,jobb lesz neked London olvasztótégelyében!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 08:56:00

@NIKI LAURA:

A bolgár szintet kb. úgy kell elképzelni, hogy egy magyar fizetás 25-30 %-kal többet ér BG-ban, mint Mo-on.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 08:56:00

@Zka:

Mindjárt elájulok... hát téged is megvett az Orbán-diktatúra???

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 08:56:00

@NIKI LAURA:

Bulgária, Ciprus is EU-tag, de nem Schengen-tag. Meg persze az UK.

Viszont fordítva is lehet: Schengen-tag, de nem EU-tag.

Románia hamarosan Schengen-tag lesz, szinte biztos. Egyébként az egésznek semmi jelentősége.

hiirvi piirvi 2015.02.19. 08:56:47

Amit leírt, az a GTA San Andreas egyik pályája...de a viccet félretéve, havi 1 mio-ért nem érdekelne hogy csúnyán néz e az öreg néni a buszon, vagy pár forinttal megrövidítenek a közértben.

origohukiller8806 2015.02.19. 08:59:22

==========>
Szerintem ha mindenki aki képes arra hogy elhagyja a hazát, az disszidál, akkor a maradók nemzethűségi összetétele jelentősen javul.

origohukiller8806 2015.02.19. 08:59:22

Ez az előzetes moderáció olyan orbánista jellegű dolog.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 09:06:29

Beköszöntött a Birca Éve. Mivel a többezer gratulációra nem tudok külön-külön válaszolni, itt köszönöm meg őket együtt.

Mrs. Clayton 2015.02.19. 09:12:44

csak megjegyzem, h epp ket vagy harom hete, mentem az egyik beszallitonkhoz valami cuccert, erre az egyik arab alkalmazott egy szatyorral odalepett hozzam es megkerdezte, hogy akarok-e venni a holmibol, ilyen kotott izek voltak benne
amikor latta, hogy ugy bamulok a szatyorra, mintha doglott kiskutyak lennenek benne megkerdezte tudom-e mi van benne
mondom talan sapka?
a valasz szerint tutyik, kotott tutyuik, amit az anyukaja csinalt
hat rondak voltak az biztos
igaz nem eroszakoskodott tovabb a muki, csak megjegyezte, hogy az egesz szatyorral el kellene adnia

Aye aye 2015.02.19. 09:12:56

Korrekt poszt.

A határőr dologról érdekes módon pont ugyanez a tapasztalatom, most egy hete jöttünk haza, és az első, ami feltűnt, az a reptéri alkalmazott savanyú, számonkérő, lesajnáló tekintete volt, ahogy a reptéri kisbuszról beléptünk a terminálra leszállás után.. na, mondtam, itthon vagyunk! :)

Aztán hazafelé kalandvágyból, na meg spórolásból metróval jöttünk taxi helyett, hát azok az arcok a metrón :( Pedig Osloban is vannak durva fejek (drogosokkal tele a belváros.) És én kb 10 évig ingáztam Kőbányáról kamaszként, de ez most mellbevágott. Nem voltak rosszul öltözöttek, de mindenkinek a világ összes fájdalma ott volt az arcán.. :(

Aye aye 2015.02.19. 09:13:42

Javítok: a fiatalok rendben vannak nagyrészt. Legalábbis úgy tűnik. Ülnek és telóznak. Leszarják..

Aye aye 2015.02.19. 09:18:23

Csak pár kommentet olvastam most itt vissza,
de nem vagyunk egyformák (szerencsére).

Én lehet,hogy már "öreg" vagyok, de nekem nem kell a nagy fizu és cserébe a szar körülmények. Elég az "éppen elég" fizu és mellé a nyugodt, normális, egyszerű környék, szomszédok, barátok.

Aye aye 2015.02.19. 09:21:56

@Zka: Ilyen súlyosan deprivált gettó pl a bp xii ker szabadsághegy - ott vannak illyen boltok (spar), ahol furcsán néznek rád, ha mosolyogsz. Biztos ez a leglepukkantabb hely az egész országban, gondolom, máshol ez nem fordul elő :)

Aye aye 2015.02.19. 09:22:42

*deprimált. de lehet deprivileged is :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.19. 09:29:45

@Aye aye: "Biztos ez a leglepukkantabb hely az egész országban, gondolom, máshol ez nem fordul elő :)"

vidéki megyeszékhely játszik?

Mr Long 2015.02.19. 09:32:19

" Jelenleg azon a ponton vagyok, hogy ha egy millió forintot keresnék otthon egy hónap alatt se mennék haza."
Altalaban azok irnak ilyet, akik nem keresnenek egy milliot Mon.
Az ilyen "ellenlevel" vagy mi kb az a kategoria, hogy en utalom a diot, mas meg szereti es en vagyok a hulye szerinte, hogy utalom.
Van akinek tetszik az angliai let, van akinek nem. Miert kell ezt ragozni, meg bemondasos fizetesekhez kotni?
Szanalmas...

Aye aye 2015.02.19. 09:32:40

@svájci sapka (ch): Nemtom, Zka találta ki ezt a játékot, ő tudja a szabályokat. Én csak leírtam, hogy ahol én élek, ott ez bizony létező dolog. Zokni miatt ugyan nem zaklatnak, de egy kedves korei anyaistenhívő(!) páros 2 hónapon keresztül minden szerda délután kopogtatott nálam, mert első alkalommal túl kedvesen küldtem el őket az anyjukba (biztos meg is hajoltam közben - ők is- és ezt úgy értelmezték, hogy érdeklődöm a vallásuk iránt..).

Mme.Brioche 2015.02.19. 09:33:46

@Mr Long (UK): miért, ki keresne otthon egy milliót? :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 09:34:56

@maxval bircaman szerkesztő: " s kaptam hozzá teljesen ingyen egy Canon 6D Mark IV gépet."

Fhuh, Birkamann, merre is van ez a bolt? :-)))))))))

Mr Long 2015.02.19. 09:35:26

@NIKI LAURA: "Angol fizetes" azert ez erosen szakmatol fugg es lehet siman igazan jo szinvonalon elni, igaz nem autoszerelokent.

Mr Long 2015.02.19. 09:36:14

@brioche: Vannak ismeroseim, akik igen. Teny, hogy kurva sok munkajuk benne van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 09:39:03

@Aye aye: Osloban?Város vagy állapot?
:-))))))))))

adg 2015.02.19. 09:39:29

@Golf2: Na megvolt a mai beszolas is. Ugyes fiu vagy, minden napra jut valami bolcselet. Ne hagyd abba!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.19. 09:40:12

@svájci sapka (ch):
India?
Nem mondom mert Mirjam kicsontoz...
:))))))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 09:42:48

@Aye aye: milyen játékot találtam ki? Én csak annyit mondtam, hogy a postoló negatív élményei szerintem messze nem tükrözik az országos, általános helyzetet.
Persze, a hülye zombik tömege az megvan mindenhol, nem is azzal a résszel vitatkoztam.

Mme.Brioche 2015.02.19. 09:43:07

@svájci sapka (ch): Magyarországon? persze, hát biztos van aki keres annyit, de szerintem elég kevesen. Én egy embert sem ismerek. csak egy-két vállalkozót max, ők többet is, de szerintem azok nem teljesen tisztességes módszerekkel.

Mi aztán biztos nem keresnénk egy milliót, sőt, még dolgozni se engednének egyáltalán, engem legalábbis nem, a férjemet meg legfeljebb valami taknyos felügyelete alatt csak, szóval nem is opció a hazamenetel.

Mr Long 2015.02.19. 09:43:58

BTW mi a baj azzal, hogy valaki Londonban (sosem koltoznek oda), Parizsban (szinten), Romaban (kizart), New York (kiprobalnam), Szofiaban (megneznem) lakna szivesen?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.19. 09:46:02

@brioche: Lásd bankszektor. Az legális. Ott egy fiókvezetőcske is ennyit, de inkább többet keres. Legalábbis 2008-as adataim alapján.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 09:47:25

@brioche: Nem az számít, hogy mennyit keresel, hanem, hogy mennyit találsz.De egy millát nettóban kb senki nem talál, legálisan.Ez már a Habony és társai féle szint...

Amúgy meg szinte mindenkinek igaza van.Nekünk spec itt nincsenek rossz tapasztalataink, nem csönget senki, nem lejmol senki.Otthon viszont vegyes a kép, van sok búvalb@szott, mindjárt-megölök-valakit arc sok helyen, a rosszindulat, átverés-próbálkozás sem ritka; de vannak normális emberek is.És igen, a pénz témát se lehet nagyon kerülgetni, vagy max csak úgy ha tabu az egész.De ezt már kiveséztük soxor itt a blogon...

adg 2015.02.19. 09:47:31

Na hat ez szep poszt volt. Meg a kepek is jok!

M. Péter 2015.02.19. 09:48:18

@brioche: Magánfogorvosok között mindig is voltak jók, az enyémnek 20 évvel ezelőtt is modern amerikai felszerelése volt, közben sokan meglátták az üzletet az osztrákok, németek meg egyéb külföldiek kezelésében, vannak már erre szakosodott ügynökségek is, akik szervezik a pácienseket. Magyarországon a fogászati kezelés ára a nyugatinak fele, harmada, egy nagyobb kezelés esetén a megtakarításból simán kijön a repülőjegy és néhány nap szálloda ára.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 09:49:31

@brioche: én most közel vagyok ahhoz az összeghez és el tudom mondani, hogy kurvára nem feledteti azt, hogy milyen szar mentalitású nép és politikai "elit" jutott nekünk.
(de még ezek a hülyék sem néztek ki még sehonnan, csak mert nem voltam búvalbaszott :D)

Mr Long 2015.02.19. 09:49:56

@adg [Au, Darwin]: Jonnek a trollok es ehesek :) Etetes lesz ma? Eleg jo tapanyag ez a mai ize...

Aye aye 2015.02.19. 09:50:20

@geegee: Város vagy állapot? - Hogy érted? Eleinte nem értettem, miért szédelegnek előttem az emberek a járdán.. Aztán láttam: a földön ülő kéregetők is mind fiatalok, és durván szétcsapta őket a szer, bármi is az, amit tolnak. Aztán pont előttem le is bonyolítottak egy üzletet, akkor már sasoltam, hogy lássak mindent, de nem voltak szégyenlősek. A jólszituált idősebb díler a szájából vette ki a cuccot és adta a kopottas fiatalnak fizetés után. Nyilván neki így is megfelel (és a logisztika így biztonságosabb) :)

Mme.Brioche 2015.02.19. 09:55:00

@M. Péter: ja hogy magánfogorvosokhoz járnak Magyarországra! de hülye vagyok, ez eszembe se jutott :-)))
Én annó két SZTK-s fogtömésen voltam, és ennyi. kényszeres fogmosó vagyok, nem sok baj van a fogaimmal, úgyhogy nem gondoltam jobben bele, de mostmár értem :-))

fhdgy 2015.02.19. 09:57:29

Ádám arról írt, hogy nem talál barátokat külföldön ( bár nekem úgy tünt, hogy Mo.-on sem ), ezért inkább hazamenne. Timi arról írt, hogy ha ő egy misit keresne ( nettó? bruttó? ), akkor sem menne haza. Van tehát két ellentétes vélemény, akkor is, ha az indokok különbözők. Én most, majd hét év Németország után, Mo.-on élek, de nem jószántomból jöttem haza. Van tapasztalatom arról, hogy milyen No.-ban élni és van tapasztalatom arról, hogy milyen ÚJRA Mo.-on élni. Nagyon hangsúlyozom, hogy újra!!! Egészen mást mondanék a mo.-i életről, akkor, ha előtte nem tapasztaltam volna meg egy másik világot. Szerintem csak attól várható el használható összehasonlítás, aki keményen megtapasztalta egyiket is, másikat is. Egy-másfél év külföld szerintem még nem releváns. Pár napom van vissza nyugdíjig, tehát nem vagyok mai palacsinta, de azon töröm az agyamat, hogy hogyan tudnék megszabadulni abszurdisztántól. Miért? Mert annyira nem szeretek ÚJRA Mo.-on élni.

Tke 2015.02.19. 09:58:37

Valaki külföldre megy dolgozni, pénzt keresni, levegőváltozásra, újrakezdeni, rendben van. Nagyon rendben van.
Az viszont minimum bántó, ahogyan a személyes tapasztalait általánosítja, nullára írja az országot. Jólnevelten kesereg az itthoni helyzeten. Azon, ami elől elmenekült...

Sokan vagyunk, akik maradtunk és küzdünk. Nyilván önmagunkért, de azért is, hogy Nektek több kedvetek legyen hazajönni.

Az ország több részén éltem és dolgoztam, van alapja a rossz tapasztalatoknak, a leírás alapján nekem Betonbarcika és környéke meg a régi Nyócker ugrott be, és biztosan vannak még máshol lepukkant helyek. És minden ellenére Óbudától kezdve az alföldi kisfalvakig, mindenütt vannak jó emberek, százasával méghozzá: idősek és fiatalok egyformán, már olyan is, aki az anyagi rendeződés után hazatért például Londonból. Akik ismeretlenül is jószomszédok, akik rád néznek, akik leveszik, ha szédelegsz az uccán, akik segítenek ügyintézni vagy beszerezni ezt-azt és így tovább. Van másik arca is országnak:)

Lehet, hogy gyakrabban kell tükörbe néznünk; örömmel várjuk a bejáratott jó megoldásokat. Megértettél valamit, amit itthon még sokan tanulgatunk.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 09:59:06

@brioche:

Nekem van ismerősöm, aki egyszerű alkalmazottként keres egymillió felett Bp-en. S nem politikai állás. Sőt nem is vezetői pozíció.

Alapvetően alkalmazottként nem vezetői pozícióban a pénzügyi szektorban lehet Mo-on jól keresni, plusz egyes multicégeknél.

Volt kollégám, akivel együtt voltam ügyfélszolga itt, elment 2 éve Mo-ra, s a kezdő fizetése volt 400 ezer. Azt mondja náluk a csoportvezető 700-at kap. Az igazi vezetők többet, de most nem beszélek vezetői állásról.

Nekem utoljára 2007-ben ajánlottak munkát Mo-on. Az Elektri Tábornoknál (General Electrics), annak Budapesten van az európai és a latin-amerikai ügyfélszolgálati központja, egy félig leomlott kinézetű gyárépületben Újpesten. Akkor 330 ezer volt a kezdőfizetés az első 3 hónap próbaidőre.

A volt magyar barátnőm 3 éve vándorolt vissza Mo-ra az USA-ból, nem bírta az amerikai életet, s most ő is angol ügyfélszolga Bp-en, a fizetéset nem tudom, nem merem megkérdezni tőle, de olyan rossz nem lehet, tekintve, hogy nemrég költözött kertes családi házba.

M. Péter 2015.02.19. 10:00:25

@brioche: Helyettes államtitkár.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.19. 10:02:13

@diggerdriver: :D

nem ertem mire mondod ezt?

India egy feltorekvo politikai es gazdasagi nagyhatalom, ami folyamatosan fejlodik

(ezt a magayrazatot kaptam arra hogy marpedig India miert nem szar ... hozzatennem, hogy ezt egy Kanadaban szuletett indiai ismerosom vagta hozzam

nem akartam szemlyeskedni, de szivem szerint mondtam volna neki, hogy akkor tessek visszajonni Kanadabol ebbe a nagyszeru feltorekvo nagyhatalomba)

adg 2015.02.19. 10:02:42

A habonyi szint messze nem egy millio.

Egy milliot el lehet erni teljesen tisztessegesen is, bar alkalmazottkent valoban keves szakmaban, jo teruleten akar egy kisebb ceg vezetojekent is osszejohet. Persze nagyon nem altalanos jelenseg sajnos.

2015.02.19. 10:03:14

@Aye aye: @svájci sapka (ch):

Nem tudom, nem lehet, hogy ti csináltok valamit másképp? Nekem szinte soha nem volt bajom boltosokkal, sem Sopronban, sem Pesten, sem máshol. Olyant viszont már láttam, amitől nekem is nyiladozott a bicskám, amikor a kintre szakadt család Pesten előadta a maga kis műsorszámát... Kb. mint annó a német takarítónő a Balatonon...

Ami meg a pénzt illeti, hát sok mindent megold és elfeledtet egy jó fizetés, ezért nem is tudjuk mi sem rászánni magunkat a költözésre, bármennyire is nem tetszik a rendszer. Egyszerűen komoly, szinte behozhatatlan anyagi visszaesést jelentene a kiköltözés. Itt megvan a lakás, autók, minden. Mindezt kint újra összegrundolni nem kevés idő lenne, és akkor is csak komoly megszorítások árán tudnánk. És nem mi vagyunk az egyetlenek, aki egyedül anyagi okokból marad Mo-on.

Mme.Brioche 2015.02.19. 10:05:06

@maxval bircaman szerkesztő: ahha. De gondolom nem is könnyű akkor munkát találni a pénzügyi szektorban, aki egy ilyet megcsíp, az nagyon ragaszkodik hozzá.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.19. 10:08:39

@Ödenburger [Hu/At]: Nekem spec. nem az eladókkal van a fő problémám. Mondjuk néhányuk megér egy misét. Attól kiráz a hideg, hogy sötétedés után nem szeretek/merek egyedül menni a megyeszékhely főutcáján, hogy a plázában Gazsi leszólít, hogy vegyek már akciós parfűmöt, és hogy a gyerekem torkának fényes nappal kést szorítottak a telefonjáért. Ezt az a pénz sem kárpótolta amit kerestem annó, pedig nem volt kevés.
A helyzet ma rosszabb, mint akkor (2008)
:(

Mme.Brioche 2015.02.19. 10:09:54

@maxval bircaman szerkesztő: ezeknek az összegeknek a fényében még elképesztőbb, hogy az orvosok meg még mindig bőven 200ezer alatt keresnek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 10:12:47

@brioche: az ilyenek szerintem kevésbé paráznak az állásuk miatt, mint egy minimálbéres. Kivéve persze, ha nem megérdemelten vannak ott :) Aki megérdemelten keres ennyit, annak lesz helye máshol is, akár jobb is. Másrészt meg ennyiből lehet annyit félretenni, hogy marad még kenyérre ha esetleg fél-egy évig nincs új melóhely :)

2015.02.19. 10:15:06

@svájci sapka (ch):

Csak azt nem értem, velem vagy az ismerőseimmel miért nem történik soha hasonló? Ne értsd félre, elhiszem, nem vonom kétségbe, hogy neked ez a tapasztalatod. Csak nem értem, én mit csinálok másképpen, hogy egy alternatív Mo-on élek? Pedig mostanság nem egyszer jártam gyalogosan éjszaka a nyóckerben is, mivel haverom ott vett lakást. Vannak fura arcok, de soha senki nem akart bántani. És ez már a nyócker...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.19. 10:17:41

@Ödenburger [Hu/At]: Szerencsés csillagzat alatt születtél?
:D
Nekem is vannak ilyen barátaim.
:)

soad1221 2015.02.19. 10:18:16

te jó ég, ez a poszt rémes... Semmi gond, ha nem akar hazajönni, vannak érthető szempontok, de azért Bp az egyik legbiztonságosabb főváros a világon, így a halál félelem enyhén szólva túlzás. Én még a Diószegi Sámuel utcában sem érzek halálfélelmet, azt pedig nehezen hiszem el, hogy Londonban nincs olyan hely, ami egy kicsit rizikósabb...
A barátság/ismeretségek kialakítása meg nyilvánvalóan nem hely, hanem ember és környezet függő. Az meg bárhol lehet erre alkalmas és alkalmatlan egyaránt.. A depresszív hangulat igaz, de azért nagyon elvan ez túlozva...

@Aye aye: nem kötekedésként de, az szerintem egy CBA volt, mert fent tudtommal nincs SPAR.... és nem mind az, 2 nagyon aranyos jófej néni van ott, a többi tényleg, mintha steven seagal lenne a példakép..:)

Mme.Brioche 2015.02.19. 10:19:38

@Zka: engem sem néztek még ki egy boltból sem, de az igaz, hogy mindig teljesen elképedve néznek rám, amikor rájuk mosolygok, megköszönöm, és elköszönök, esetleg szép napot kívánok a pénztárnál. Főleg élelmiszerboltban a kasszánál. Most ősszel voltunk otthon, és többször is én vásároltam be a szüleimnek, hát az egyik pénztáros annyira ledöbbent, hogy megkérdezte, hogy talán ismerjük-e egymást valahonnan, azért vagyok-e ilyen kedves, és bocsánatot kért(!), mert ő nem emlékszik rám. Majd megszakadt a szívem. Itt ez alap.

Arra mondjuk én is elmékszem, hogy az első időkben én is ugyanígy elképedtem, amikor ott elmentem boltba, és az otthon megszokott lendülettel eszeveszett tempóban dobáltam be a cuccokat a zacskóimba és kosaramba, hogy nehogy nagyon feltartsam a sort, és ne kezdjenek mögöttem anyázni, meg pofákat vágni, de még így sem voltam elég gyors, és nem tudtam mire vélni, amikor a pénztáros ölbe tett kézzel, mosolyogva végigvárta, míg minden cuccot elpakolok, előkaparom a táskámból a pénztárcát és fizetek, majd elköszönt, szép napot kívánt, és utána kezdte a következő vásárló holmijai lehúzni a szalagon. Nem ám csak úgy egymásra hányva, ahogy esik, összekeverve az előzőével, aki nem elég fürge, hadd válogassák ki, ahogy tudják...

Mr Long 2015.02.19. 10:20:50

@svájci sapka (ch): Ez itt nalunk is megtortenik, nem hungarikum.

Mme.Brioche 2015.02.19. 10:21:55

@brioche: "amikor ott elmentem boltba"
mármint amikor _itt_ elmentem boltba

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.19. 10:26:24

@NIKI LAURA: amikor kimentél Csodaországba, pont az ellenkezőjét mondtad.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2015.02.19. 10:26:40

Én teljesen megértem, azokat, akik nem kívánnak Magyarországra visszajönni. Én még itthon élek, dolgozom, de ha úgy hozza az élet, hogy kint dolgozzak, akkor elég nyomós okom lenn arra, miért ne jöjjek vissza:

- Munkaerőpiac: Itt nagyon nehéz olyan munkahelyet találni, amivel az ember megteremtheti az önálló életének alapjait. Persze már 18 évesen jól kell tudni szakmát választani... aztán akár tetszik akár nem orvosnak, informatikusnak, vagy könyvelőnek kell lenni. Erre a helyzetre rátesz az is egy lapáttal, hogy a legtöbb munkahely alapból elvárja, hogy a leendő dolgozó már sok éves tapasztalattal rendelkezzen. Így viszont még a megfelelő háttértudás birtokában is kevés az esély egy jobb állás megszerzéséhez. ---> Így a magyar fiatal inkább kimegy külföldre raktárba, étterembe, szállodába...stb. Olyan munkaterületekre, amivel többnyire olyan munkatapasztalatot
szed össze, amivel szintén nem sokra megy itthon. Sőt az adott munkakört itthon úgy fizetik meg, ami miatt ő inkább kivándorolt, de csak ugyanabban lesz több tapasztalata.
Tehát amikor felmerül, hogy visszajöjjön, akkor rögtön azzal kell szembesülnie, hogy: mégis hova jöjjön vissza??? Melyik munkáltató fog neki komoly állást ajánlani 4-5 év pincérkedés, komissiózás, csomagolás, takarítás...stb. után???
És hogyan egyezteti össze az ottani életét azzal, hogy közben folyton haza kell jönnie állásinterjúkra.

- Ingatlanpiac:
A többség nem szeretne még 30-35 éves korában is a szüleinél lakni. Teljesen természetes dolog, hogy az ember önálló életet, külön családot szeretne alapítani. Ehhez legtöbbször költözni kell! Ha egy másik városban találnál egy jobb munkahelyet, akkor szintén költözni kell!
De hova???
Magyarországon nagyon kevés a viszonylag alacsony fenntartási költségű bérlakás. (Budapesten még azért van, de vidéken... szörnyű a helyzet). Lakást vásárolni pedig jobbára hitelből lehetséges, ami pedig eleve helyhez közti az embert. És ha 5-6 év múlva máshogy alakul az élete, akkor meg van lőve.
Persze van sok sok üres önkormányzati bérlakás, amiket az önkormányzat szigorúan helyi lakosoknak és azon belül is rászorulóknak ad ki.

Tehát a többség nem azért megy ki, hogy aztán itthon villogjon azzal, mennyit keres és itt milyen depis meg lenéző mindenki. Hanem egyszerűen csak normális kiszámítható életet szeretnének teremteni maguknak és családjuknak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 10:26:40

@Zka:

Én így szavaztam:

parlamenti:
1990: FIDESZ és SZDSZ
1994: SZDSZ
1998: FIDESZ és MIÉP
2002: FIDESZ-MDF
2006: MDF
2010: MDF
2014: LMP

EU:
2004: MDF
2009: MDF
2014: nem szavaztam

népszavazások:
1989: nem szavaztam
1990: nem szavaztam
1997: NEM-mel szavaztam
2003: IGEN-nel szavaztam
2004: állampolgárság: IGEN, kórház: NEM
2008: nem szavaztam

Az önkormányzatiakat nem írom le, túl érdektelen lenne.

A bolgár szavazásaimat is leírhatnám, de nem hiszem, hogy érdekelne bárkit is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 10:26:40

@brioche:

Persze, hogy nem könnyű. Ráadásul a szektoron belül óriásiak a különbségek.

A kis takarékszövetkezetek alig fizetnek, gyakorlatilag az országos átlagbér van náluk.

A nagy bankok közül az OTP a legszarabb hely, ott a legkisebbsk a bérek.

Engem a CIB-hez annak ellenére nem vettek fel, hogy az apám volt akkoriban a CIB lízing cégének az elnöke! Szóval oda komoly protekció kell. S ott akkoriban is (15 éve) 200 ezret kapott a kezdő pénztáros is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 10:26:40

@brioche:

Na igen, hát ez a probléma.

Valóban megdöbbentő, hogy egy kezdő ügyfélszolga a multicégnél megkeresi simán a dupláját egy iskolaigazgató fizetésének.

Ez itt nálunk még inkább így van.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2015.02.19. 10:26:40

@Ödenburger [Hu/At]:

Ha valaki megteheti, hogy az Osztrák határ közelében lakik, és Ausztriában dolgozik, annak nem is kérdés, hogy itthon lakni jobban megéri.

Nekem a boltosokkal nagyon vegyesek a tapasztalataim. Én mindenesetre igyekszem kedves lenni velük, mivel tudom, hogy nekik sem könnyű. Onnantól kezdve, hogy ő hogy viselkedik az már legyen az ő problémája.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.19. 10:28:34

@Mirjam2: arról nem is beszélve, hogy a fogorvosi ellátás szinte az összes ki van véve a TB-ből, mindért fizetni kell.

Mr Long 2015.02.19. 10:28:36

@svájci sapka (ch): Ket eve volt, hogy itt MCRben a gyerek setalt az utcan ejjel, egy csavo sitosen jott mogotte, majd nyakon szurta es tovabbsetalt...
Par honapja meg este tizkor a belvaros kellos kozepen volt drogos leszamolas. Piccadilly Gardens, ha rakeresel a mapson.
Elotte egy sofor csavot kergettek kocsival egy nagy keresztezodeshez, ahol leszoritottak es szaladtak az akkor mar futo csavo utan, majd combonszurtak, vissza a kocsiba es menekules.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 10:30:05

Úgyis volt nemrég téma ez itt:

Elb@szott térképek

www.vox.com/2015/2/18/8056325/bad-maps

Ne ezek alapján keljen át senki a határon... :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.19. 10:32:11

@maxval bircaman szerkesztő: Az osztrák bankok jól fizetnek.
:)

@Mr Long (UK): Nem véletlenül nem oda mentem.... félretéve a viccet, ez sem túl szívderítő. :(
Egészen addig nincs is gond, amíg nem az én hozzátartozóm az elszenvedő.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.19. 10:32:21

@brioche: szakmailag? nincs külföldi összehasonlítási alapom, de nem találtam kivetnivalót bennük.

Sanz 2015.02.19. 10:32:21

Hát ez egy érdekes válasz... ha személyes üzenetként jött volna, akkor szerintem csak pislogtam volna, hogy erre mit írjak.

Abszolút megértem a posztoló problémáit, mert akkor engem is zavarna Magyarországon az emberek csúnyán nézése, hátam mögött összesuttogása, stb., ha olyan ember lennék, akit ez zavar. De mivel nem ilyen vagyok, ezért inkább más szempontok alapján döntöm el, hogy egy adott országban jó-e élni vagy sem. A pénz csak egy szempont (fontos, de nem a legfontosabb)

Nekem az elsődleges prioritás egy ország kapcsán az, hogy "az én kis világom" rendben legyen. Ha rendben van, akkor minden jó, más már nem fogja azt felülírni (legalábbis jó eséllyel nem).

A másodlagos prioritás maga az ország működőképessége, munkalehetőségek, és más praktikus elemek. Például a UK ebben nagyszerű, mert 2 óra alatt tudtam céget alapítani, meg minden macera nélkül lakást kivenni, könnyű új állást találnom, stb., illetve a politikai rendszer is stabil és alapvetően minden szolgáltatás viszonylag jó minőségben működik (jó, most van a UKIP-pel probléma vagy például a lakásvásárlás sokkal nehézkesebb, mint Magyarországon, de ezek is apróbb gondok).

Szóval összefoglalva: ha a személyes biztonságérzetem/szabadságérzetem sérül, akkor nem vagyok boldog. Ilyen egyszerű. És 2 éve azt hittem, ezt pénzzel lehet pótolni/kompenzálni, de nem. Továbbra is tartom magam a kiköltözéskor mondott mondatomhoz: "nekem Magyarországból csak egy kis darab kell: egy ember, aki kísér az utamon". Na, hát ez az ember hiányzik a UK-ben.

A barátkozós részhez pedig annyit, hogy ez megint személyes habitus kérdése: én nehezen barátkozok, magasak a belépési követelményeim. De költözésnél nekem is akad segítség, de attól még nem lesz a barátom az illető (legfeljebb ismerősöm).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 10:33:03

@Aye aye: Lehet valaki Oslo városában, meg akár oszló állapotban...Sőt, akár egyszerre is lehet a kettő...Remélem, már gurul. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 10:34:33

@Aye aye: Ennyire durva Norvégiában a droghelyzet?Asztaqrva...Mi még ilyet azért nem látunk , itt eggyel jobbra.Aztán persze ettől még lehet.

Cinkapanka 2015.02.19. 10:35:32

@Mirjam2: egyetértek. Itt is vannak jó fogorvosok ráadásul NHS-en belül is. Már volt szerencsém megtapasztalni. A másik pedig, hogy lehet biztosítást fizetni, így pl nekem évi £250-ig fedezi a fogászati kezelésemet.
Kérdés, hogy milyen illetőről beszélünk. Aki beilleszkedni és élni jött ide vagy aki x éve csak magyarokkal lakik, a magyar boltba jár vásárolni és rendszeres látogatója a magyar buliknak mondjuk azért, mert megszólalni nem igazán tud az adott ország nyelven és elmondani sem tudná mi a problémája.
Nálunk most beteg a kutya és szinte mindenki megkérdezte hazavisszük-e. Miért vinnénk? Itt is van állatorvos, biztosítása van, nem teszem ki 20x órás útnak a műtött kutyát vagy veszek ki 2 hát szabit a melóhelyen, plusz költök el plusz pénzt otthon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 10:36:04

@fhdgy: Nem akarsz erről posztot írni?Télleg érdekelne...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.19. 10:36:58

@geegee: ne menj oda, túl drága náluk a ceruzaelem:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 10:38:32

@maxval bircaman szerkesztő: "Elektri Tábornoknál (General Electrics), "

Bróhaha, ezt még így nem hallottam, köszönöm... :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 10:40:49

@maxval bircaman szerkesztő: az ügyfélszolga mit jelent? Nálam az valami helpdesk pozíciót jelent és az ugyan nem keres túl jól a multinál sem... (ilyen SSC jellegű cégnél vagyok, a cég nagyrésze ilyesmit dolgozik) Persze nem is nettó 80-100at kapnak, de kertesházra nem elég.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 10:42:47

@Ödenburger [Hu/At]: Na jó, de te is Őszerejkben rendszergazdulsz, nem?Úgy meg könnyű Magyarországon "dőzsölni"... :-) Ebben Niki Laudának is igaza van...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 10:49:26

@maxval bircaman szerkesztő: Haha, oké, akkor viszont c=k, amíg ki nem derül az ellenkezője...Bocsánat. :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 10:51:47

@~~Babette~~: Tudsz arról valamit, hogy miért is van kivéve?Volt már ez itt téma, de számomra nem jött megnyugtató, egyértelmű válasz...

2015.02.19. 10:54:27

@geegee:

Ez igaz, de én azért gazdulok kint, mert Sopronban és belátható környéken sehol nem fizetnek annyit, amit amennyit előtte Pesten kerestem. Pestet nem szeretem, vidéken akartam élni, és az életszínvonalból sem akartam leadni. Így lett a határvidék, meg egyébként is mindig Sopronba vágytam, előtte rendszeresen jöttem ide nyaralni. De én Pesten majdnem ugyanannyit kerestem, mint Bécsben, amikor kijöttem.. 2008-ban volt specialistaként majdnem 800 a bruttóm plusz juttatások. Pesten is igen jól lehet keresni, ha szerencséd és munkabírásod is van, nem egy programozó ismerősöm keres az említett 1 milla felett, plusz bónuszok. Igaz nem szigorúan napi 8 óra munkával.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.19. 10:54:38

Timinek üzenem, hogy ne izguljon. Pár bekezdés után eleget "láttunk" ahhoz, hogy megmondjam ő az a típus, aki soha a büdös életbe nem fog se Mo.-n egy milliót keresni, se máshol annyit, ami ennek a magyar 1M-nak a vásárlóértékével lenne egyenértékű. Szóval kár ráfeszülni erre a kérdésre, nem fenyegeti ez a veszély. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 10:57:59

index.hu/mindekozben/poszt/2015/02/19/pwc/

"Nigéria gazdasága 2050-re megelőzi Németországét..."

Háppersze, attól félek én is...
:-)))))))))))))))))))))))

svajcineger 2015.02.19. 11:02:24

Erdekes egy poszt... Sok rosszat el lehet mondani az orszagrol, de amit itt osszehordott a kedves kommentelo... na az netto baromsag.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 11:03:54

@geegee: ez gondolom teljes GDP projekció és nem GDP per capita, ezért ilyen furcsa :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 11:04:32

@Ödenburger [Hu/At]: Hehh.Akkor Ausztriában télleg szarul fizetnek téged...Bocs, de nekem ez jön le.Aki akkora koponya, hogy Pesten 800-at kap, Nyugaton kellene ötször annyit kapjon...

Nekem eddig mindenhol ilyesmi arányok jöttek szembe, IT-szektoron belül.Igaz, nem saját tapasztalatok voltak ezek...

Persze azt is megértem, ha te nem hajtod a vagyont, ennyiből is bőven, nyugodtan megvagy, esetleg más juttatásaid is vannak, és ott lax, ahol szeretsz élni.Nincsen ezzel baj.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 11:06:06

@Zka: Nekem még így is erős lenne.De majd meglátjuk.

Hari Seldon 2 2015.02.19. 11:06:46

@NIKI LAURA:
Neked időnként Kiskunlacháza a szuper, időnként Anglia, időnként Ausztria, éppen attól függően hogy hol élsz.
(és egyébként meg kettőért, sem)

SzZoole 2015.02.19. 11:09:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: +1
Valami ilyesmit irtam volna en is,csak nem ilyen szep szavakal.
Itt is latszik a kettonk kozti iskolazotsagi kulombseg,6 elemi vs.diploma.:)))
Az utolso mondat Csak vicc volt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 11:09:58

@geegee: 73 éves leszek, ha leszek, próbálom észbentartani, hogy nézzek rá :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 11:15:12

@Zka: Én is 76, majd a Kavinton dobozára felírom... :D

2015.02.19. 11:15:45

@geegee:

Pesten komoly cégnél normális (nem egércserélgető) IT-s poziban 600-900 közt fizetnek. Ehhez nem kell nagy koponyának lenni, én pl. unixozom 1999 óta, máshoz nem is nagyon értek. A nagy koponyák mindenféle BME-s diplomákkal ennél sokat jobban keresnek. Ez 2000-3000 euró. Bécsben cégtől függően rendszergazdaként 2500-3500 közt kapsz, igaz 14x. De azért nincs akkora számottevő különbség, és az élet jóval drágább, mint Pesten. De ez nem a nagy koponyák pályája, az a sima mezei rendszergazda/rendszermérnök pálya. Már a programozók is jobban keresnek, Pesten és Bécsben is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 11:20:54

@Ödenburger [Hu/At]: ezek bruttó vagy nettó számok? Amennyit a pesti jobbfajta fejlesztői/architect állásokról tudok az hasonló pénz, de bruttóban.

2015.02.19. 11:24:09

@geegee:

Tudod, sok legenda kering a nyugati IT fizetésekről, de nem kell mindent elhinni. Nem csak az IT-ban, de általában megy a vetítés a nyugati fizukról. Volt olyan, aki közölte, hogy 3500 eurót keres gyári munkásként a haverja Ausztriában, úgyhogy én alul vagyok fizetve. Nálunk az echte osztrák irodai dolgozók keresnek 2500 bruttó körül, a mérnökökön kívül csak a főnökök kapnak 3000 felett. És ezek teljesen átlagos bérek Ausztriában. Nem kell minden legendának bedőlni.

gyengetölcser 2015.02.19. 11:24:45

tudom, hogy megragadtam a lenyeget, de en meg egyszer se ereztem, hogy a hatarorok megvetoen neznenek ram. Vagy akkora sznob lettem, hogy mar nem erdekel?:D

2015.02.19. 11:24:50

@Zka:

Bruttók, mindkét esetben.

svajcineger 2015.02.19. 11:26:05

@Ödenburger [Hu/At]:
Ha IT-skent penzt akarsz keresni, akkor Svajc a te helyed! :-)

svajcineger 2015.02.19. 11:27:15

@svajcineger:
Mondjuk innen nem lehet naponta hazajarni. Sajnos.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 11:27:39

@svajcineger: ja, kapsz 50%-kal többet, mint egy ottani pénztáros :) Kinek kell az? :)

2015.02.19. 11:29:28

@svajcineger:

Én teljesen elégedett vagyok minden értelemben a helyzetemmel, anyagilag is. Ami nem tetszik, az a politikai irány, amerre Mo. halad, de ez nem anyagi kérdés.

svajcineger 2015.02.19. 11:30:47

@Ödenburger [Hu/At]:
Nem is gondoltam komolyan. Ha tehetnem, akkor en is ugy elnek, mint te.

adg 2015.02.19. 11:30:59

@Cinkapanka: csak kivancsisagbol kerdezem, mire eleg ugy nagy altalanossagban £250 a fogorvosnal? Szeretnem osszehasonlitgatni.

Mme.Brioche 2015.02.19. 11:31:58

Kicsit OFF, de határátkelős téma:

IT-sek, akinek van tapasztalata Angliával! Van egy ismerősöm, aki szeretne szerencsét próbálni Angliában egy saját válallkozással, de az a következő lépés lenne, egyelőre szeretne kijutni, és munkát találni, hogy az első időkben fenn tudja tartani magát, főleg amíg elintézi a papírokat, és kicsit felfuttatja a bizniszét. Namost ő Magyarországon jelenleg rendszergazdaként dolgozik a... mondjuk úgy egészségügyben... korábban nem keresett rosszul, de a megszorítások miatt megnyírbálták a fizuját, ezért akar kimenni pár évre, mert így már a családjának nagyon nehéz egyről a kettőre jutni. Angolul középszinten beszél.
Szerintetek jó eséllyel találna Londonban valamilyen informatikai munkát? nem szükséges hogy a világ legjobb munkája legyen azonnal, inkább az hogy gyorsan találjon helyet, és keressen annyit, hogy ne legyen a megtakarításaira szorulva túl sokáig. Milyen helyeken lenne érdemes próbálkoznia?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 11:32:00

Puhacica, hol vagy?

velvet.hu/elet/2015/02/17/amit_eddig_nem_tudott_a_macskakrol/

26.os pont! :-)))

A macskák egy büdös qrva népség, ennyi az összefoglalás.De így van ez jól... :D

Hari Seldon 2 2015.02.19. 11:32:29

@geegee:
Aha, persze, a világ legnagyobb exportőrét. Tök valószínű.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 11:34:23

@Ödenburger [Hu/At]: Hát jó.Köszi, akkor ezt meg is beszéltük.
:-)

Ladislav 2015.02.19. 11:36:16

@csabapayne: Jól összefoglaltad. Egyetértek.
"Tehát a többség nem azért megy ki, hogy aztán itthon villogjon azzal, mennyit keres és itt milyen depis meg lenéző mindenki. Hanem egyszerűen csak normális kiszámítható életet szeretnének teremteni maguknak és családjuknak. "
Csak erre még a politikusaink túlnyomó többsége nem jött rá. Az élet kiszámíthatóságát kizárólag magukra, rokonaikra és ismerőseikre értik. Nyilván nem lehet mindenkiből atomfizikus, hanem sima, egyszerű átlagember, átlagos fizetéssel, átlagos, hétköznapi tevékenységekkel, amiből itthon nem nagyon boldogulnak, de a hanyatló nyugaton viszont igen.

Hari Seldon 2 2015.02.19. 11:39:47

@geegee:
Meg persze,nem tudom mit elemezgettek, hogy mi volt a kiinduló pont.

Mert itt azt írják, hogy 2014-ben Franciaországot megelőzi Brazilia és Oroszország, holott baromian nem:
en.wikipedia.org/wiki/Gross_national_income
se így:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29

Din Serpahis 2015.02.19. 11:40:47

En ezen a hataroros megjegyzesen rohogtem egy nagyot - otthon sose volt semmi problemam veluk, ellenben aki szeretne igazan buvalb***tt hataroroket latni annak javaslom a svajci hatart a nemet kantonok felol lehetoleg magyar rendszamos kocsival :)

Din Serpahis 2015.02.19. 11:40:47

@Ödenburger [Hu/At]: ITskent tenyleg csak ugy eri meg kimenni Becsbe, ha valaki mondjuk videkrol indul, mint en. Pecsen 250.000 HUF volt a nettom, ezt Becsben sikerult felnyomnom olyan 2100 eurora, ami azert lenyeges elorelepes volt, meg ugyis, hogy magasabbak az arak. De ha mondjuk egy pesti 500k nettorol indultam volna, semmivel sem lettem volna elorebb.

techsup777 2015.02.19. 11:40:47

@Zka: A helpdesken fizetések Pesten most olyan nettó 200 körül mozognak, de ez nagyon változik minden SSC-ben. Jobb helyeken ugyanezért már 300-400 körül is adnak, főleg, ha ahhoz kell több nyelv is, nem csak az angol (igaz ugyan, hogy az már nem helpdesk, hanem inkább technical support, azaz nem feltétlen telefonok kapkodása a teendő). Ha belevesszük még a túlórát vagy az ügyeleti pénzt (nekem lesz ilyen), akkor ez emelkedik, plusz vannak még béren kívüli juttatások stb.

Angliában hasonló helyzetben ez olyan 1500-2000 font nettó havonta (kezdetben).

Din Serpahis 2015.02.19. 11:40:47

@Zka: A becsi IT nettok nagyjabol havi 2000-3000 euro koze esnek. A 3000-es netto, az olyan evi 60-70000 euros bruttonak feleltetheto meg, ami azert mar eleg jo fizu, egyik haverom majdnem 8-10 ev architect hatterrel keres 70et.

Nalunk anno a VPk kerestek evi 100 korul, ami szinten nem olyan sok ha bekalkulalod, hogy valami irgalmatlan adok vannak ilyen magassagokban.

Szoval mindent osszevetve, ausztria nem az IT mennyorszag, ennel meg a nemeteknel is tobbet lehet keresni, pedig ott az adok meg magasabbak.

Din Serpahis 2015.02.19. 11:40:47

@geegee: A fo problema, hogy Ausztriaban sok mas nyugat EU orszaghoz hasonloan ez a nagyonelb***tt szocialkapitalizmus megy, ami azt jelenti, hogy extrem fejlett szocialis rendszerhez extrem magas adok tarsulnak, legalabbis azokban a savokban ahol az IT-sek keresnek.

Ami ez alol kivetel, az UK, irorszag, ja meg meg Svajc. Ugyhogy aki a nyuggerek hizlalasa meg a bevandorlok segelyezese helyett inkabb magara koltene, az itt probalkozzon :)

2015.02.19. 11:42:18

Hány éves vagy Timi hogy ennyi rosszat gyűjtöttél össze Magyarországról? Én már öreg vagyok, igaz otthon sem lakom éppen de ilyen sötéten még én sem látom a helyzetet. Pláne az okok amiket felsoroltál, huszadrangúak ahhoz képest hogy valaki ezért ne jöjjön haza. Ha 1 millát keresnék, röpülnék haza. Összesúgnak a hátad mögött a boltban? Van azoknak az eladóknak sokkal több és nagyobb gondja mint a te hátad mögött sugdossanak. Amúgy meg ami a hátam mögötti susmorgás, az baromira nem érdekel. Az én életemet semmilyen módon nem változtatja. Felőlem susmoroghat annyit amennyit csak akar. A határőrök pont ugyanúgy néznek mint a világon bárhol máshol. (kivéve Afrika DD) Depressziós a hangulat? Keress olyanokat akik nem azok. Üldöznek zoknival? Addig örülj amíg csak azzal. Ha telefonfülkéből valaki ki merne rángatni, az biztos hogy rendőrrel vitetném el. Sosem láttam még ilyen helyzetet, de ha volt is, tenni kell érte hogy a bunkója többet ne csinálja meg. Meg is őrülnék ha a jó barátság vagy a jó családi kapcsolatba beletartozna hogy egymásnak adják a kilincset. Még csak az kéne. Nem védem az országot, ismerem a hibáit, de pont az itt felsoroltak teljesen lényegtelenek. Ádám levele már inkább elgondolkodtató.

Ladislav 2015.02.19. 11:42:49

@Ödenburger [Hu/At]: "megy a vetítés a nyugati fizukról"
Sok "neverending storyt" hallottam már én is, de most 3 hitelesnek hangzó osztrák fizetésről tudok:
- szakács haverom: 1500-1800 nettó, 2 éve van a cégnél
- autószerelő haverom: 1700 nettó, 2 éve van a cégnél
- vendéglátós hölgy ismerősöm: 1400 nettó, 5 éve u.ott

2015.02.19. 11:46:45

@geegee: Puhacica szerintem éppen ma indult határátkelni! Sok sikert

Ladislav 2015.02.19. 11:50:37

@brioche: A bolti bevásárlásnál itthon azt is bírom, amikor rekordidő alatt bepakoltál és fizetnél, de már ott áll közvetlenül melletted a mögötted jövő. Múltkor megkérdeztem egy középkorú nőtől, hogy ha már a kezében van a kártyája és úgyis ott áll a terminál előtt, akkor húzzuk le az ő kártyáját, az enyém helyett. Húzogatta a száját és nagy kegyesen odaengedett, hogy kifizethessem amit a kosárba pakoltam.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.19. 11:53:06

@Zoole[uk]: Hát persze, hogy vicc vót, mivel az ember stílusának semmi köze a papírhoz, amit behajtogatok az asztalláb alá, mikor az billeg. Elég faragatlan és nyers voltam én érettségi előtt is meg ugyanolyan vagyok még azóta is. Ezen egy okmány nem tud változtatni. :)

Sanz 2015.02.19. 11:53:07

@brioche: Egy rendszergazda ismerősöm jött ki 1,5 éve. Ő 4 hét alatt talált munkát (nem a legjobbat, de tűrhetőt), pedig nem is kereste annyira intenzíven. Szóval jöjjön, persze. Persze azért jó, ha tud kommunikálni angolul, mert egy interjún el kell tudnia magát... bár magyarországi vállalkozással könnyebb dolga lesz.

Mme.Brioche 2015.02.19. 11:58:48

@Sanz: 4 hét az gyorsnak számít?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 12:00:56

@geegee:

Pedig egyszer ezt már elmeséltem.

Ez egy régi orosz haverom igaz története. Az édesapja követségi tanácsos volt Limában, valójában hírszerző volt
egyébként.

Peruban az egész elektromos hálózat a General Electric tulajdona. Az angol neveket a peruiak mindig spanyolosan
ejtik, tehát pl. ez a cég ott "henerál elektrik", ráadásul laza ejtésben "henerál eletri" formában hangzik.

Szóval szombat reggel cseng a telefonon a szovjet követségen. Felveszi az ügyeletes, aki alig beszél spanyolul. A GE alkalmazottja jelzi, hogy ő a GE-től van és a hálozat felülvizsgálatát végzik, s kérik mehessenek be a követség területére is, az ottani áramelosztó doboz megnézésére, kb. 1 óra múlva, ha lehet. Az egészből az orosz ügyeletes csak a "heneral eletri" az "egy óra múlva" meg a "bemenni a követségre" részt érti. Azonnal riasztja a nagykövetet "nagykövet elvtárs, egy perui tábornok telefonált, valami Eletri a neve, azt mondta itt lesz 1 óra múlva". A nagykövet meglepődik minek jönne a követségre pont szombaton egy vadidegen perui tábornok, dehát biztos fontos lehet, ha egyszer ennyire sürgős neki. Kiadja az utasítást: készítsenek pár szendvicset, italt, ő ott lesz időben fogadni a tábornokot. S értesítsék a tolmácsot is, jelenjen meg, ez volt a haverom apja.

Aztán megjön egy kocsi, kiszáll egy munkaruhás fazon, szerszámos táskával. Akkor jöttek rá a követségen, hogy ki is az az "Eletri tábornok".

Egyébként a general szóval volt egy ősrégi számítógépes vicc is a számítógépészet hőskorából. Amikor valami gond

volt a merevlemez olvasásával, az MS-DOS azt írta ki "General fault/failure reading drive". Erre született a vicces

válasz - amit sokan használtak aláírásban tagline-ként -, hogy "Who is General Fault/Failure? And why is he

reading my drive?".

Sanz 2015.02.19. 12:02:58

@brioche: Nem gyorsnak, de elégségesnek. Én azt mondom, hogy egy IT-s 90 napra elegendő pénzzel jöjjön (~2000 font + egy kis plusz a biztonság kedvéért), és akkor nem lesz gond az első fizetésig. Amit eddig személyesen tapasztaltam az 1-5 éves tapasztalattal rendelkező embereknél a következő volt:

PHP fejlesztő: állásajánlat napon belül
Front end developer: 1 héten belül
rendszergazda: 4 hét
műszaki szakszövegíró (én): 7 hét
műszaki szakszövegíró (nem én): 2 hét-6 hét

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.19. 12:03:54

@geegee: nem. Es ez egyszeruen felhaborito amugy.
kihuzzam ingyen, de a tomes mar fizetos, meg a potlasok is.
Mondjuk fogatlan nemzet kevesebb kenyeret kovetel, nem?

Mme.Brioche 2015.02.19. 12:06:13

@Sanz: szuper vagy, nagyon szépen köszönöm! próbálok segíteni neki összeszedni információkat ahonnan csak lehet, ennek nagyon fog örülni! :-)

SzZoole 2015.02.19. 12:08:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Majd az evek mulasaval Te is erni fogsz,25 evesen meg en is maskepp gondolkodtam:)

gyengetölcser 2015.02.19. 12:14:15

@brioche: mi egy Rossmann-ban voltunk Budapesten a magyarul nem beszelo baratnommel, es fizetes utan, o jaj, baratnom nem az elvart helyre helyezte vissza a kosarat, a penztaros rank is szolt, es bar baratnom nem ertette, a hangszinbol tudta, hogy az a kosar bizony mashova valo:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.02.19. 12:16:53

Ez a két esetpélda jól mutatja, hogy a kultúra váltás igen is jár elszigetelődéssel kapcsolatos borzalmakkal.

Van olyan, hogy az otthoni kultúra az otthoni emberek felé kialakul egy sugárzó, szűnni nem akaró bizalmatlanság.

Az exem visszaköltözött Spanyolországba 37 évesen és másfél év alatt nem szállt le arról a percepcióról, hogy "ezek komplett bolondok!". Aztán konstatláta, hogy mivel ő 19 éves kora óta Londonban élt, így ő angol lett. Jobban angol mint spanyol. És nem bír már megbékélni a spanyolok felfogásával.

Az egy hihetetlen indulatokkal teli kulturális szakadék, hogy én itt egy hónap alatt annyit keresek szakácsként, mint a hugom éves fizetése, aki otthon szakács. By the way ő szakképzett én nem.

Pontosan emlékszem, hogy én is egy amolyan "mint akit leforráztak" attitűddel álltam szemben az ilyesmivel. Hogy lehet ezt érzelmileg feldolgozni?????!!!!

Az egyik pátyolgatott ismerősömmel leültem söröni múlt pénteken. 24 éves lány. Összejött egy angol sráccal. Tele volt mindenféle kisebbrendűségi komplexussal, hogy akkor most biztos kelet európai másodrendű telephátsóputri országból jövő véglénynek gondolják bizonyára.

Lassan kezdi megérteni, hogy egy itteni angol rengeteg minden féle gyütt mentet lát maga körül és eszébe nem jut telephátsóputriországot odaképzelni valakinek a gyökereihez, de ha Te arról akarsz beszélni, akkor szerencsétlen mit tud vele kezdeni? Ha állandóan erről akarsz beszélni, akkor nyilván ott hagy mert ez a tematika őt végtelenül untatni fogja. Nem érdekli, hogy hogy működnek a 200 fontos fizetésű országok életmód és politikai részletei.

Elfogad egyenrangúnak ha Te is tudsz itteni lényként megérkezni ide. Az itteni valóságba.

Azzal együtt, hogy itt a kollegád lengyel, meg spanyol, meg olasz, vagy török ateista kommunista vendéglős meg perzsa stb. Néha az is érdekes hogy ki mi elől menekült el, de azért annyira nem superinteresting ez a téma, hogy hetente 3 órát ezzel kellene tölteni.

Korábban amikor közösségfejlesztőként NGO középvezetők és vezetők álmodozását és tervezését segítettem, akkor is amolyan Sisifusz meló volt ez. Feltornázol valamit a hegytetőre, ami ott azonnal megindul lefelé és széthullik. Óriási a magyarok kulturális ellenállása a közösségi aktivitással szemben.

Azóta nem középhegység méretű hegytető már az a kultúra-kihívás és NGO finanszírozási cucc, hanem Tien San. Égig érő hegy.

Talán még lőnek is közben tankokkal. Már az elindulásnál garantált a sziklád szétesése.

Szóval ha kapnék egymillió Ft-ot akkor se tenném ki magam annak, hogy akár ugyan azt a kihívást a nyakamba vegyem, mert korábban is megroppantam a súly alatt. Kiégve jöttem el.

Nem vagyok olyan erős, hogy egy hatszor akkora nyomást kibírjak, ha nem voltam olyan erős, hogy akkor azt megússzam.

Ez nem csak a nonprofit humánszolgáltatások szervezőire nehezedik. Egy egyszerű "boltot nyitok" vagy "büfét nyitok" próbálkozó is simán bele szaladhat ilyesmibe.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2015.02.19. 12:31:46

@Ladislav:

Bár politikusoknak is van szerepük ebben a kialakult helyzetben, de én úgy látom, hogy inkább az itthon maradtaknak és a vállalkozásoknak van nagyobb felelősségük. Továbbá olyan embereknek, akik nem pusztán politikai téren, de mégis fontosabb döntéshozói szerepet gyakorolnak.

ocso79 2015.02.19. 12:31:46

@NIKI LAURA:
Komi Te beteg vagy.Szerinted Angliaban hullak hevernek az uton?
Es urespofalyu emberek rohangalnak fogtalanul?

Mi villanyszerelo,tanár paros vagyunk leesik kozle £3500 havonta,szerinted erdekel ha egy tomesert £20 kell fizetni NHS-en keresztul?

BÁRÁNY

Kalmár 2015.02.19. 12:31:46

Hallom, hogy itt az emberek nem toleránsak.
Bár a minap láttam egy zsidó fiút aki Párizsban sétált szitkok, köpések tucatjai közepette.
Ott ahol több száz támadás ér zsidókat a kinézetük miatt.
Persze Dánia is magasan fölöttünk száll, a tolerancia tekintetében, bár ott is több embert öltek meg az elmúlt 5 évben a véleményük miatt, mint itthon 50 alatt.
Anglia persze más, ott nem olyan primitív népek élnek mint itthon.
Ők a liberalizmus jegyében énekelték nemrég, hogy: "Rasszisták vagyunk, rasszisták vagyunk, és nekünk így jó."
Azután kilökdösték a színes bőrűeket a metrókocsiból.

Szeretem hallani, hogy itt mekkora a baj a demokráciával, szólásszabadsággal, de főleg az önkritikával

Fajankó 2015.02.19. 12:31:47

@maxval bircaman szerkesztő:

Ezt és ehez hasonlókat mesélheted annak aki nem járt a közelmultban Bulgáriában, talán elhiszik. A többiek meg halálra röhögik magukat.
Nézz már körül a tengerpartjukon!

**mimi** 2015.02.19. 12:32:02

@geegee:
Cicáék ma reggel elindultak...úton vannak

gregaba 2015.02.19. 12:32:27

mondvacsinált farokság ez a magyarországi "depressziós légkör".

jó, én alapvetően budai gyerek vagyok és bevallottan ritkán járok a Moszkva tértől keletebbre, de se az üzletekben, se a baráti körben nem tapasztalok "depressziós légkört". ez ilyen agitpropszövegnek hat a szerző részéről, vagy pedig confirmation bias, azaz keresi az önigazolást és csak a rosszat látja itthon.

noninaploja 2015.02.19. 12:32:27

@brioche: Tudod, nekem ez fel sem tűnik, ez a pénztáras pakolós dolog, de most, hogy mondod, tényleg így van!
Hát ez az, amit tényleg csak akkor vesz észre az ember, ha máshonnan jön.

skaven 2015.02.19. 12:32:27

@Zka: nekem most volt olyan par hete mikor magyaroszagon voltam, hogy mentem videkre busszal, fizettem volna a jegyet es a sofornek nem volt eleg aproja es mondtam neki hogy nem gond (vmi 160 Ft-rol volt szo). elegge meglepodott, az latszott az arcan. :) de inkabb orult neki mint hogy rosszat gondolt volna rola magaban. legalabbis en pozitivan eltem meg a helyzetet.

ettol eltekintve szamomra eleg nyomaszto tud lenni a magyarorszagra utazas, pont a tomegkozlekedes es az emberek miatt. valoszinuleg ha kocsit berelnek akkor jobb lenne, lehet hogy kiprobalom ezt valamikor.
alapvetoen nagyon negativnak tunnek az emberek, valahogy sokkal ridegebb es komorabb minden. nehez igy elmondani, ha valaki ehhez van hozzaszokva akkor biztos mas, meg hat tel is van meg minden, de osszesegeben eleg lehangolo tud lenni a maszkalgatas sajna.

masik cucc:
felmerult a helpdeskes fizu, szerintem meg a kezo helpdeskesek kb. 15-20k-s eves bruttoval csapatjak, ami szar. ez talan valami 1100-1400 kozott van havonta nettoban. mondjuk neked ez nem tul relevans. :)

tsabus UAE 2015.02.19. 12:34:53

@csabapayne: Na igen ! Ha a mai poszt is ilyen érvelős és gondolkodós stílusú lett volna, mint amit te írtál, akkor ahhoz is lenne mit hozzáfűzni. Így, inkább csak neked válaszolva azt mondom, jók az érveid és sok mindent megmagyaráznak abból, miért nem sokan mennek eddig haza, a kint dolgozók közül.
Az általad felsoroltakhoz még hozzá lehet tenni pár lélektani okot is:
- Némelyeknek akkor is ciki lenne hazamenni, ha idekint nem megy úgy a szekér. Egyszerűen, az a kudarc beismerése lenne és inkább küzdenek tovább - gyakran sikerrel.
- Valóban átalakul a kapcsolati háló és a kinti barátok kerülnek többségbe. (Persze, láttuk, hogy ez nem mindenkinél megy...)
- Kiderül, hogy a világ nagyobb és érdekesebb annál, hogy azon a párezer négyzetkilométeren éljük le, ami Magyarországnak adatott. Sőt, vannak, akik szerint az lenne az ideális, ha kétévente egy új helyre lehetne költözni. (Ez nekem is nagy álmom.)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 12:41:42

@skaven: szerintem örült a csávó, hogy végre egy ember nem kötekszik szaros 160 forint miatt :)

qkuc 2015.02.19. 12:44:08

Atyagatya, mi van ma itt?

2 ember, a saját személyiségükből kiindulva írt két erősen szubjektív véleményt. Köszönjük, olvastuk, mehetünk tovább.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 12:45:11

@Kalmár: szerintem a muszlim bevándorlók hülyeségeit ne varrjuk a helyiek nyakába. A hülye helyiek elszigetelt (vagy sem) dolgait meg majd megítéli, aki ott lakik, ok?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.02.19. 12:49:05

Korábban írtam már arról, hogy a magyaroknak eleve van egyfajta "törzsies" kedettől fogva ellenségkereső beállítódása egymással.

A mostani politika megindította azt a kultúraformáló kampányt, amely démonizál bennünket.

Gondolkodhatok úgy az otthinokaról, hogy ők 70%-ban a két fasiszta párt hívei és egyetértenek azzal, hogy én a hanyatló nyugat kéme vagyok, magyarpusztításból feketeöves stb.

Csak azért jöttem haza, hogy jól kiraboljam őket már megint.

Ha bele kalkulálok ilyeneket, akkor már magam is akkora káposztáskő elméletekkel közelítek, hogy a bizalmatlanság eleve ott van már a felkínált "érzelmi ajánlat téleben".

Ha kalkulálok azzal, hogy ezek 70%-ban azokra a pártokra szavaznak, akik tegnap megkoszorúzták azoknak a szovjet hősöknek az emlékművét, akik 56-ban életüket áldozták a magyar szabadságért a lázadó randalírozó 56-os ellenforradalmárokkal vívott harcban.

Ha úgy vizslatom a szembogarát az embereknek, hogy vajon a Rabies Lyssa vírus tömeges fertőzés miatt vesztek-é meg, vagy csak úgy orbán viki az éterben...

Az előítéletekkel kapcsolatos félelem az eleve olyan idegállapotba hoz bennünket, ahol önigazolást keresünk a prekoncepciónkra. Stressz alá kerülünk. És ha nem jön be a prekoncepció, akkor max megnyugtatjuk ,magunkat, hogy most éppen ez a gazdasági bevándorló nem omlasztotta össze az országomat, de legközelebb ha szembe jön az utcán akkor tuti szemtanúja leszek ennek.

És legközelebb szintén lökök egy intravénás adrenalin fröccsöt ha gazdasági bevándorlót látok az utcán.

SzZoole 2015.02.19. 12:49:12

@**mimi**: Hat,hogy bennetek nokben semmi nem all meg:)))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 12:54:39

@Zka:

Ez alapvetően egy betanított munka, amihez nem kell semmilyen szakképzettség. Aljamunka az értelmiségi munkák között. Kb. mint a biztonsági őr, a takarító vagy az ópör (remélem jól írom ezt a nehéz német szót) a fizikai munkák között.

Pl. amikor a PartyPoker ügyfélszolgája voltam, volt több olyan kollégám, aki soha életében nem látott még egyetlen pókerjátszmát se. Nem számít, van 5 hét betanítás és kész. Aki nem teljesen hülye, az megtanulja azt, amit kell.

Ugyanígy a Nokiánál: több kollégám volt, aki a tréning során tudta meg, hogy a telefont hogyan lehet hozzákapcsolni egy számítógéphez, s csodálkozott amikor szóba került a bluetooth, sosem hallott róla korábban. 2 hónap múlva már ugyanez az ember magyarázta az ügyfeleknek telefonon mi a bluetooth.

Mivel azonban ez a terület az utóbbi 20 évben tipikus outsourcing terület lett, a fizetések meglepően jók. Magyarul:
ezeket az állásokat megszüntetik az USA-ban és Nyugat-Európában, átviszik szegényebb országokba, de azért,
hogy minőségi embereket találjanak ott, a bért nem viszik le a helyi szintre, hanem mondjuk megadják az eredeti bér negyedét, harmadát, felét, helyfüggően.

Az USA-ban az ilyen állás hatalmas szarnak számít, a legtöbb alkalmazott egyetemista, aki félállásban csinálja, s így gyűjti össze a tandíjat. Míg szegényebb helyen az emberek verekednek az ilyen állásokért.

Éveket dolgoztam ebben az iparágban, így jó a rálátásom.

A PartyPoker fénykorában a cégnek 7 irodája volt: London, Gibraltár, Szófia, Tel-Aviv, Hyderabad, Szingapúr, Los Angeles. Szingapúrban és Los Angelesben 10-nél kevesebb ember dolgozott. Tel-Avivban pár tucatnyi, csak a marketing részleg volt ott. Londonban maradt a tőzsdei csoport és a lokalizációs csoport, mindenki mást elküldtek.

Gibraltáron, ahol korábban az egész ügyfélszolgálat működött, gyakorlatilag csak a vezetőség maradt, mindenkit elküldtek. Angol ismerősöm pl. ott dolgozott: egy nap hivatták, megkérdezték akar-e Szófiába költözni feleakkora fizetéssel. Nem akart, adtak neki 5 hónap végkielégítést, s viszlát.

Szóval az alkalmazottak 90 %-a átkerült Szófiába és Hyderabadba. Szófiában kb. 300 ember dolgozott, Indiában a
duplája. A szervereket is átvitték Indiába, köztük a szentek szentjét, az rng-t is.

A legkisebb fizetések persze Indiában voltak. Ott a frissen felvett, szakképzetlen embereknek fizettek 300 euró körül havonta, ez az indiai átlagfizetés NÉGYSZERESE. Amikor ezek az állások Gibraltárban voltak még, ennek az ötszöröse volt a kezdőfizetés.

Szófiában a kezdőfizetés nyelvek szerint volt. A legrosszabbul az angol és az orosz részlegen fizettek persze, ott 600 euró volt a kezdőfizetés. Ezek számítottak "nem ritka" nyelveknek. A "közepesen ritka" nyelveknél - pl. német, francia, portugál, spanyol, lengyel - 750 volt a kezdés, a "nagyon ritka" nyelveknél meg 900. Nagyon ritkának számított a dán, a svéd, a román, a görög, s a magyar.

Hozzáteszem: a fizetéseket rendszeresen emelték, teljesítmény szerint is. S marha korrektek voltak az ilyen munkaügyi dolgokban. Amikor pl. megszüntették a magyar részleget (melynek ÉN voltam az utolsó alkalmazottja, viccesen részleg-embernek hívtak, utalva arra, hogy a részlegem csak belőlem áll) és elküldtek a fenébe, jött a főnök, kezet fogot velem és átadott egy papírt, mely igazolta, hogy éppen az előbb utalták át nekem az 5 havi bruttó átlagfizetésemet. (A bolgár szabályok szerint csak 1 hónapot kellett volna fizetniük.)

Ami pedig a Nokiát illeti, annak az európai ügyfélszolgálata Bp-en volt évekig, onnan költöztették át Szófiába 2006-ban. Most szépen leépítették az egészet a Nokia csődje miatt, manapság már csak erősen csökkentett az ügyfélszolgálatuk.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 12:54:39

@Fajankó:

Ez kb. olyan, mintha a magyar élelmiszer-árszintet a balatoni standi büfék ára alapján próbálnád megítélni.

A Fekete-tenger partja is 3 részre osztható: felkapott üdülőhelyek, északi part, déli part. A déli part OLCSÓBB, mint Szófia, az északi part kb. 30-40 %-kal drágább, a felkapott helyeken meg 100 %-kal magasabb.

2015.02.19. 12:54:49

Hat akkor ma nem lesz poszt...

@Sanz: @Zka: A developerek bearazasarol, az elozo munkahelyemen kb ezt fizettuk egy banki 10-15 eves tapasztalatu developernek (nem senior!), aki a banki folyamatokhoz is ert. Eves fizetes GBPben:
- London: 70K
- Kelet-Europa: 30K - ez nem Bulgaria!
- India: 20K

India egyre rosszabb minoseget produkal, igy mi elkezdtuk kivaltani a 2 indiai devet 1 kelet-europaival. Es igy is megeri, minosegileg

tsabus UAE 2015.02.19. 12:59:48

@maxval bircaman szerkesztő: "...Elektri Tábornoknál (General Electrics)..."
:-)))))))))))))))))
Egy időben gyűjtöttem az ilyeneket. :-)
Pl. Seggmedve (pharmacy), vagy Kecskegyerek-helyettes (Algida)... :-D

SzZoole 2015.02.19. 13:02:02

@charlieharper:
Mit szolsz a HSBC ujjabb balhejahoz,ami Svajcbol indult,ahol egy IT-is lementet bizonyos adatokat es lelepet vele.
Az USA tanacsara most Spanyolorszagban bujtatja egy szervezet,mert ott kissebb az eselye,hogy el tegyek labalol.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 13:06:22

@charlieharper: nekünk is azt mondták a fejesek, hogy Indiába és hasonló helyekre nem terveznek outsourceolni több okból. Időzóna beli eltérések, borzasztó akcentus és kultúrális különbségek (gyk nem ismerős fogalom bevallani azt, ha valami nem megy vagy nem tudják, úgyhogy mindent beígérnek és aztán nem teljesítik).

2015.02.19. 13:10:12

@Zoole[uk]: pont bonusz osztas elott nem dolgoznek a HSBC svajci reszen

@Zka: a minoseggel van problema. Az akcentus nem igazan problema, legalabbis a banki szektorban.
Es igen, a mindenre Yes-t mondunk mentalitasba mar mindenki befurdott az utobbi 15 evben minimum egyszer. Ezt mar mindenki tudja kezelni a szakmaban

tsabus UAE 2015.02.19. 13:11:20

@Zka: Az előző 3 munkahelyemnél India elvesztette az outsourcing csatát. Megbízhatatlanok voltak és - ahogy mondod - mindenre igent mondtak, még a legnagyobb marhaságokra is.

2015.02.19. 13:11:59

@Zka: es szemely szerint Manila nekunk jobban bejott, mint India. De beszelve tobbekkel mas bankokbol, kb ugyanaz a tendencia. India minosegileg romlik.

SzZoole 2015.02.19. 13:15:26

@charlieharper: Azt elhiszem,de menyire van valosagalapja a storynak?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.19. 13:16:56

Beszélnek itt páran 800 ezres IT fizukrol ( 2008-ban, bár nem írják bruttó vagy nettó), biztos én csinaltam valamit rosszul, ha 150-200 nettó fölé nekem sosem sikerült feltornaznom akkoriban. Fejlesztokent.

Mindegy is.

Btw, nekem semmi bajom a mai poszttal.
Nagyon sok dologgal egyetértek ( postán nincs pistadoboz, wtf, neten nem lehet postabelyeget venni, ajánlott levelnel meg mindig papír alapú kitöltés van, és ez csak a posta)

Szerencsére van jó tapasztalat is, most eskuvoszervezesnel látom, mennyi segítőkész ember van.

Uk egészségügy akkor jó, ha bupa int. biztositasod van, kb. GP katasztrófa, Magyarországra járok maganellatasra, két helyen amúgy sem lehet az embernek biztosítása.

Mr Long 2015.02.19. 13:17:20

@charlieharper: Anyosod hogy van? Meg birod a strapat? :)

qkuc 2015.02.19. 13:20:36

@charlieharper: India valaha tudott minőségi szolgáltatást adni? Mert csak a rossz tapasztalat van velük.

qkuc 2015.02.19. 13:23:39

@Zoole[uk]: Ilyenkor jön elő belőlem a LOL, :D. Mindig rájövök, hogy az "erő" rossz oldalán állok, :D.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.19. 13:24:34

@gregorik: én igen. Igaz én Alföldön meg Kelet Magyarország on mozgok.
Megerkezzel bőrönddel, vagy babakocsival a debreceni repülőtérről a Nagyallomasra, mintha időt utaztal volna a múltba. Akadalymentesites nulla, pénztáros orrod előtt bezár, se szó se beszéd, automata se működik. Ha nem lenne apum olyan helyzetben, ahogy, valószínűleg nem járnék ilyen gyakran.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.19. 13:25:17

@Saman:
Sámán te egyre jobb vagy.
Teljesen egyetértek.

2015.02.19. 13:26:00

@Mr Long (UK): koltoi kerdes volt?
@qkuc: igen, az igazan jok elhuztak USbe es UKbe evekkel ezelott. Indiaval a masik gond, hogy 1 even belul mindenki manager akar lenni. Akikhez az outsourcing megy, szokasos cegek - nem irok neveket, ugyis tudod- azokhoz a masodrangu egyetemet vegzettek kerulnrk. Az igazan jo vegzosok nem outsourcing centerekbe mennek dolgozni.

@Zoole[uk]: a Spanyol reszt nem tudom. Az elso reszet a tortenetnek, persze elhiszem. Schoolboy error volt a HSBC reszerol. Az ember pedig a svajci torvenyeket megszegte, buntetojogi kategoria. Spanyolobol Svajc kikerheti

tsabus UAE 2015.02.19. 13:27:31

@tildy[UK]: 2007 és 2008 között dolgoztam egy BSC-ben, mint "Problem and Change Coordinator", ahol 585 bruttóval kezdtem és ~640 bruttóval fejeztem be. 0 IT végzettség, 0 diploma. Munka jellege, ahogy egy kolléga fogalmazott: "Reszeljük a fingot..."
Szóval, valamit tényleg rosszul csináltál, vagy rossz helyen voltál, vagy egyszerűen nem volt szerencséd.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2015.02.19. 13:28:41

"Én is laktam Pesten és kb. állandóan halálfélelmem volt, mert egyes emberek üldöztek, hogy ugyan vegyél már tőlük pocsék minőségű zoknit... és ha nem... Kirángattak a telefonfülkéből, hogy most ő fogja használni, szó szerint."

Nem tudom az milyen környék volt, én lassan 20 éve élek BP úgy, hogy kis vidéki faluból jöttem szóval elég más az ingerküszöböm, de ilyesmivel vagy még hasonlóval se találkoztam.

Ellenben angliában egyszer voltam, Londonban 1999-ben, amikor repnapra mentünk busszal. Mentünk az utcán a szállásról befele a városba tök normálisan beszélgetve (repülőbuzi csapat volt nem hulligán :D), egy helyi a virágoskertjét vagy autót locsolta már nem is tudom és amikor mellé értünk, elkezdett minket locsolni. Csak néztünk mint a moziban, hogy most akkor mivan? És nem volt kánikula hogy csak kedveskedni akart ... Na velem meg ilyen történt angliában, és magyarországon még soha.

Szóval most akkor mondjam azt, hogy anglia a sz*r hely és mo-on meg kultúremberek élnek csak mert én ott találkoztam egy se**fejjel a postíró meg itt? Vagy az a szeméthegy amit angliában láttam ... amikor hazaértünk iszonyat csodálkoztam, hogy a kutyasz*ros bp. alapvetően milyen tiszta.

És még sorolhatnám. Én is utálom az országot, de azért az éremnek mindig legalább 2 oldala van. Néha meg több is.

SzZoole 2015.02.19. 13:33:32

@qkuc: Probalkoz Te is valami okosagal:)

Aye aye 2015.02.19. 13:35:04

@soad1221: 12. kerületben nem lenne spar?? Itt lakom, van, nem is egy..
de a CBA-ban még rosszabb a helyzet, csak oda már nem járok kb 3 éve (tudatosan, ha nincs más, akkor is inkább éjjel-napőpali mint cba, mert az tényleg a legalja)

SzZoole 2015.02.19. 13:35:44

@charlieharper: Ki kerni ki kerheti,de az USA valamelyik titkosszolgalata bujtatja,termeszetesen az informacioert cserebe.

2015.02.19. 13:36:46

@tildy[UK]:

Én írtam a majdnem 800-at, értelemszerűen bruttó, mivel az adóterhek évente változhatnak, a fizetésed meg jellemzően nem. Btw, ebből akkor a szuperbruttó miatt kevesebb mint a fele maradt meg. Pesten, telco multinál.

Aye aye 2015.02.19. 13:37:47

@Ödenburger [Hu/At]: "Nem tudom, nem lehet, hogy ti csináltok valamit másképp? Nekem szinte soha nem volt bajom boltosokkal, sem Sopronban, sem Pesten, sem máshol."
hú ez nagyon magas labda, mert ebből egyből az következik, hogy de - mi mosolygunk, mikor egy boltba belépünk..

A lényeg az, hogy általában szívesen járok vásárolni,még kaját is, lévén nőből vagyok, és többnyire jó kedvem van. Na a boltosoknak általában nincs.
De nyilván a munkahely a meghatározó - mert pl a DM-ekben pedig a rosszkedvű eladó a nagyon ritka.

svajcineger 2015.02.19. 13:43:35

@Ladislav:
Na, ezek teljesen reális számok.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 13:45:24

@tildy[UK]: nagy a szórás. Nagyon függ, milyen pozíció, mennyi tapasztalattal, milyen képességekkel, milyen cégnél. Kis sufnicégeknél nettó 100-120 se ritka vidéken, gyakorlatilag mindegy milyen tudással és pozícióban, mert semmire nem tudnak és/vagy nem akarnak fizetni.

Magyar középvállalatnál én is megakadtam nettó 180nál senior fejlesztőként. Aztán sikerült sokkal jobb helyet találni egy multinál plusz a saját vállalkozás is sikerre fordult.

Aye aye 2015.02.19. 13:46:30

@geegee: Ja már értem, hogy mennyiben oszlanak is egyszerre... ? :D :D Hát, jelentőségteljesen.. :D
Engem is meglepett,hogy ez a helyzet - bár tény, hogy Bp-nek is van egy ilyen része, csak én eddig nem ott éltem.
Ami engem meglepett még, hogy szerintem ez a hirtelen jött jólétből fakadó olcsó drog a helyieket (norvégokat) kapja el leginkább - a koldusok közt nincs arab,paki,szomáliai bevándorló - legalábbis, akiről ugyebár külsőleg látszana. Csak fehér fiatalok. Lehet, hogy pl a muszlimok/hinduk jobban ellenállnak a drogoknak (tiltja a vallás, család, akármi, vagy ha mégis függő lesz, akkor nem engedi ki a család az utcára?) Feltételezem, azért a terjesztésben benne vannak vhogy..de ki tudja...?

2015.02.19. 13:58:28

Te HA, most akkor kellenek ide az index cimlaprol idetevedt barmok, vagy sem? :D Ez olyan mintha egyenesen nekik tetted volna ki, szepen atkotve rozsaszin masnival, gyertek csak trollocskak, itt a finom husi.... :D

@qkuc: +100, barcsak enis tudnek ilyen roviden es tomoren fogalmazni.

2015.02.19. 14:09:56

@Ladislav:

Simán lehet. Ismerős kőműves munkavezető, kb. 1600 nettó. DE! Hivatalosan 1400 bruttóra segédmunkásként bejelentve, napi 10-12 óra melóval, télen 2 hónapra kijelentve, mert akkor nincs meló, ha havazik. A pincérek sem napi 8 órát szoktak dolgozni. Azért ezt se felejtsd el. De az összeg simán kijöhet a hó végére, pincér sráccall dumáltam egyszer a vonaton, ő is azt mondta, jobb hónapokban megvan az 1600-1800 kézbe, ha mindent beleszámol.

**mimi** 2015.02.19. 14:11:26

@Zoole[uk]:
:P

izgulok értük :)))))

soad1221 2015.02.19. 14:12:36

@Aye aye: de persze a kerületben van több is. a szabadsághegyen nincs tudtommal...és valóban a CBA csakis és kizárólag végszükség esetén opció :)

2015.02.19. 14:13:30

@Golf2: A kicsinyitokepzo hasznalata nem valtoztat azon a tenyen hogy semmi ertelmes mondanivalod nincs.

**mimi** 2015.02.19. 14:18:25

@Zoole[uk]:
és általában valamilyen kukac :)))
:P

Sanz 2015.02.19. 14:22:55

@tildy[UK]: De jó, te is alföldi vagy? Nem is tudtam.
Pedig Debrecen még tűrhető is (jó, mondjuk 3 napig minden az).

Mr Long 2015.02.19. 14:23:34

@Ödenburger [Hu/At]: Most br 800k-bl kapsz gyerek nelkul 524k-t. Azert az nem kevesebb a felenel.
www.nettober.com/index.php?p=berkalk20150101

2015.02.19. 14:25:36

@Sanz: Ez kesz, behaltam. :D Nem csesztetlek amugy es nem szalltam rad, befogtam, bocsanat, de ez: "magasak a belépési követelményeim" ez hatalmas, hihetetlen, hogy mindig tudod fokozni :D

@Saman: "Korábban írtam már arról, hogy a magyaroknak eleve van egyfajta "törzsies" kedettől fogva ellenségkereső beállítódása egymással." Mar megbeszeltuk ezt, pont a srac posztja alatt, hogy ez azert van igy, mert kijelento mondatokban beszelunk es csak kozlunk a masikkal dolgokat, de sosem kerdezunk, igy gyakran kialakulnak a prekoncepciok a masik emberrel kapcsolatban, hiszen amit nem mond el, arrol nem tudunk, mert nem is kerdezunk. Te is igy kezded peldaul, hogy te korabban mirol irtal, mit kozoltel.... :D

A magyarok szorongosak, es nem tudnak kerdezni, nem tudjak, mi erdekli oket a masik emberbol, ettol eloiteleteik lesznek, es agyontapossak egymast a BKV-n es kirangatjak egymast a telefonfulkebol es fegyverrel fenyegetnek, hogy vegyel szar zoknit. Nem kellene semmi csoda, csak erdeklodni kellene megtanulni, dehat almodik a nyomor. :D Lepjunk tovabb, nem lesz ma valami kajas poszt, vagy buvarkodos?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.19. 14:26:14

@Ödenburger [Hu/At]: pesten, telco multi adott akkor 2007-2008) gyakornokkent ( mobil oldalukat fejlesztettem,4 nap munka, 1 nap suli), jobb hónapban megvolt havi nettó 130 is, de nem mindig. De el kellett kezdenem valahol fejlesztokent dolgoznom, még ha anyagilag buktam is az előző helpdesk álláshoz képest.

Nem egy helyen voltam hátrányban, vagy mert nő vagyok és miért akar egy nő fejleszt ő lenni, vagy mert junior dev, vagy mert nem voltam bme-s, vagy mert nem hazudom be, amit nem tudok.

Vagy simán seniort kerestek, de akkor meg miért hívtak be.

Vagy csak nem passzoltunk. Fene tudja.

techsup777 2015.02.19. 14:31:11

@tsabus [UK]: Az én egyik kollégám ezt úgy fogalmazta meg, hogy "fingfűrészelés" :) Lehet, hogy ugyanarról a személyről van szó :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 14:31:11

@gregorik:

Így van.

Az szólja le totálisan eredeti hazáját, aki nem érzi jól magát új hazájában. Ez a tapasztalatom.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 14:31:11

@Zka:

Ami az indiai kollégákat illeti, sok a tapasztalatom. Egyfajta poroszos mentalitás jellemzi őket, azaz a szabályokat akkor is betartják, ha nyilvánvaló, hogy azoknak a konkrét esetben semmi értelmük. Képtelenség lazasára rávenni őket.

Csak egy példa. Hónapokba tellett elmagyaráznom, hogy az NEM hamisítás, ha valakinek a neve hirtelen Bokor Beátáról Szegedi Bélánéra változik. Szerintük ez új identitás felvétele és csalás. A nagykönyvben ugyanis benne van: ha a nő megházasodik és megváltozik a vezetékneve, akkor küldje be a házassági anyakönyvi kivonatát, s minden ok. De miért változik meg a nő keresztneve is? Ezt az esetet nem írja a nagykönyv, így ez csalás. A vádlott ilyenkor küldje be a névváltoztatási okmányát. De neki nincs olyan. Nos, az, hogy nincs neki, az még inkább bizonyítja, hogy csalás. Kész, a kör bezárult, nincs kiút.

Ezzel szemben a brit kolléga simán megértette 15 perc alatt: van egy nagyon furcsa, szinte megmagyarázhatatlan magyar szokás, hogy egyes nők a házasságkötéskor a keresztnevüket is megváltoztatják.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 14:31:11

@charlieharper:

A Nokiának az ázsiai ügyfélszolgálata a Fülöp-szigeteken van, legalábbis amikor én ott dolgoztam, még ott volt.

Külön tanítottak az angol részlegnek ausztrál nyelvjárást!

svédnyugger 2015.02.19. 14:31:47

Megmagyarázni nem tudom, de valahányszor visszajövök Magyarországról, elfog egy totális nyugalom. Akkor jövök rá, hogy egész idô alatt résen kellett lennem, hogy ne vágjanak át, mégis megtörtént számtalanszor. Már kétszer próbáltak kirabolni a metro lépcsôjén, sikertelenül. Sajnos már rokonom is alig van ott, így nincs ami visszavonzana.
Bár most megyek Bp-re 50 éves érettségi találkozóra.
Pár éve még gondolkoztam, hogy nyugdíjasként vissza kellene költöznöm, de hiába járna jobb anyagi helyzettel, az én koromban a biztonság a fô szempont. Már megszoktam ezt a langyos pocsolyát, ahol nem "történik" semmi.

2015.02.19. 14:32:06

@brioche: Persze hogy maganfogorvos. SZTK fogorvosnal utoljara iskolafogaszat kereteben voltam. Mo. a 'dental tourism' egyik kozpontja, sokan mennek oda mert pl. UK-hez kepest nagysagrendekkel olcsobb es egyben jobb a kezeles. Sajnos nem olyan egyszeru az elet hogy nincs szukseged fogorvosra ha rendesen mosod a fogaidat, hiaba mondtak ezt nekem is az ovodaban! :) Elobb-utobb a legtobb embernek szuksege lesz osszetett es draga fogorvosi kezelesre, akar baleset is lehet az ok vagy barmi mas is. Ferjem pl. konkretan motorbalesetben elvesztette az eredeti fogsora egy reszet es ezt megcsinaltatni sok-sok ezer fontba kerult volna Angliaban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 14:34:03

@tildy[UK]: gyakornokként a nettó minimálbér is jó sajnos :) De az egy nem örökre szóló időszak.

Sanz 2015.02.19. 14:34:29

@mojyo: Clickbait volt, és ráharaptál. :-)
De amúgy ezt a "magasak a belépési követelményeim" dolgot nem tudom, hogy lehetne szebben körbeírni. Ja, de, tudom: elitizmus / elitista életszemlélet.

Mr Long 2015.02.19. 14:41:24

@mojyo: "nem lesz ma valami kajas poszt"
Elmeseljem milyen Steak Pie-t ettem ebedre?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.19. 14:41:54

Namost en se vagyok az a kifejezett Mo rajongo,de ez nekem is meredek volt! Laptop szervizben :-( meg ket es fel nap es megyek vissza :-( de annak orulok,h meg lattam a sarkanytancot. Nagyon sokminden fog hianyozni innen :-( de vmit vmiert :-) ha irnek valaha posztot, akkor az lenne,h 10dolog, ami hianyzik Thaifoldrol/Tajvanrol/Burmabol/Indoneziabol/Pestrol. Mert jo dolgok mindenhol vannak.es mindig jo menni vhova mashova es orulni azoknak a dolgoknak amik hianyoztak.probalom majd pozitivan :-) csak most perpill nehez egy kicsit

2015.02.19. 14:45:37

@DavidT: Egy csomoan visszamennek Nyugatrol Indiaba, de ok altalaban a privat szektorban dolgoznak, te azert nem talalkozol veluk. A szoftvercegnel ahol Bangalore-ban dolgoztam tobb Amerikabol hazatert indiai szakember volt, maguk a tulajdonosok is ilyenek voltak. Indiaban nottek fel, kivandoroltak az USA-ba, megszereztek az allampolgarsagot es a kezdotoket, majd hazakoltoztek es ceget alapitottak. A Nyugatra kivandorlo indiaiak kozul sokan ugyanannyira szenvednek Nyugaton mint te Indiaban, utalnak ott lenni, hianyzik nekik a megszokott kornyezet.

2015.02.19. 14:47:46

@Dragonlady (now in Thailand): '10dolog, ami hianyzik Thaifoldrol/Tajvanrol/Burmabol/Indoneziabol/Pestrol'

Ez egy nagyon jo otlet, remelem megirod! Kitartas a kovetkezo par naphoz...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.19. 14:48:22

@ocso79: es te vagy a villanyszerelo,ugye?

Mme.Brioche 2015.02.19. 14:49:00

@Mirjam2: hát azt gondoltam, hogy nem az SZTK-ba járnak a külföldiek :-))) csak azt hittem hogy a többi rendelők valahogy be vannak tagozódva az állami rendszerbe.
Sajnos azóta már nekem sem olyan jók a fogaim az évekkel, már két gyökérkezelésem is volt, de fiatalon még elég volt a fogmosás.

**mimi** 2015.02.19. 14:50:41

@Dragonlady (now in Thailand):
most nehéz...minden változás nehéz, de ne izgulj :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.02.19. 14:55:36

@mojyo: Nagyon ritkán találunk az emberi személyiségben egy okra visszavezethető jelenségeket.

A kusza agytekervényeink úgy vannak felépítve, hogy sok sok helyről kaphatnak elektromos impulzusokat és számtalan útja módja van annak technikailag hogy új áramkörök segítségével egy-egy bevett fordulat megváltozzon.

Az segít minden esetre ha olykor olykor találunk valami megoldást!

Ha walaki ráébred önismereti munkájában hogy inkább kérdezget és nem hagyja az előítéleteit uralkodni, akkor az bizony sokat segít.

Én magát a helyzetet masszívan olyannak tartom, ami önismereti csoportot kíván.

HA ÉSZRE VESZI MAGÁN VALAKI HOGY ITT AZ EMIGRÁCIÓS HELYZETBEN MAGÁNYOS, nem úgy szerez barátokat ahogy szeretne, akkor nyugodtan vigye be valamilyen szupervíziós helyzetbe a működését.

Abban nem hiszek, hogy ilyen "kérdezzél waze" tanácsokkal ennyire komplex depi örvényekre megoldást lehetne találni.

Azt érdemes lenne akár itt a Határátkelőn behozni, hogy a bevándorlók vs. mentális betegségek, depi, öngyilkossági statisztikák, drogfüggőség, másod generációs ifjúsági devianciák stb. stb témákban mit produkálnak az egyes kisebbségi szerveződések, közösségek.

Most vasárnap voltam egy "magyar und szakszervezet" csapat alakuló ülésén. Nekik az a heuréka adta az ötletet, hogy láttak közelről egy nagy rakás lengyel humánszolgáltatást és sorra mindegyikre rácsodálkoztak, hogy na hát nekünk ez sincs, meg az sincs, meg az sincs.

A nem intézményesült segítő háló világában is kulcskérdés hogy megtalál-e egy depist egy olyan walaki aki képes megsimizni a buksiját egy olyan állapotban amikor már kórosan ki van éhezve emberi gesztusokra.

A Globe vagy a Hoffstede kutatások jól mutatják, hogy mi magyarok veszélyeztetve vagyunk másokhoz képest sokkal jobban.

Kudarckerülők vagyunk pl. /3. a 61 országból/
Individualisták vagyunk /2./
A humánorientációnk harmat gyenge.

Mr Long 2015.02.19. 15:01:05

@Mirjam2: "A Nyugatra kivandorlo indiaiak kozul sokan ugyanannyira szenvednek Nyugaton mint te Indiaban, utalnak ott lenni, hianyzik nekik a megszokott kornyezet."

A Nyugatra kivandorlo magyarok kozul sokan ugyanannyira szenvednek Nyugaton mint te Magyarorszagon, utalnak ott lenni, hianyzik nekik a megszokott kornyezet.
Na ezek a magyarok mit kapnanak :)

SzZoole 2015.02.19. 15:01:57

@**mimi**: izgulsz???
Az nagyon jo dolog:)))

2015.02.19. 15:06:37

@~~Babette~~: Ezt nem is tudtam. UK-ben is igy van, kiveve ha munkanelkuli vagy, akkor nem kell fizetni ugy tudom. A piaci arnal sokkal kevesebbet kell fizetni az allami fogorvosnal, de az ellatas is rosszabb mint a maganfogorvosi.

2015.02.19. 15:10:15

@Mr Long (UK): Mit kapnanak? Majdnem minden nap leirjak itt kommentekben, poszt is volt mar rola, Sodalis meg masok is rendszeresen leirjak hogy foleg a penz miatt vannak Nyugaton es terveznek visszakoltozni Mo.ra. Ezzel nincs semmi gond, viszont nem tudom miert kell ugy tenni mintha minden 'harmadik vilagbeli' bevandorlo hasraesne a Nyugattol es soha nem akarna visszaterni a koszos, elmaradott orszagaba... Mert ennel azert arnyaltabb a kep.

Aye aye 2015.02.19. 15:12:22

@svédnyugger: Nekem tetszik a "langyos pocsolya" gondolata :) Lehet, hogy pár év múlva menekülünk majd onnan, de egyelőre kifejezetten ez a cél. Épp elég idegbajt generálok én magam is - ha még körülöttünk alapból is van valamennyi, azt már a családom nagyon nehezen viseli :)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.19. 15:23:52

@Mirjam2: ha ismeros a fogorvos, akkor megcsinalja,hcsak anyagarat kelljen fizetned.
mondjuk nem tudom, egy implantnyi orvosi femen mi kerul 100ezerbe.

**mimi** 2015.02.19. 15:26:18

@Zoole[uk]:
ma nagyon formában vagy:))))

2015.02.19. 15:30:14

@adg [Au, Darwin]: Attol fugg hogy allami vagy magan fogorvos. Allaminal mindenre eleg mert van egy felso hatar aminel tobbet nem kerhetnek es az durvan pont 250 font korul van ha jol tudom (pontosan nem tudom, evek ota nem jarok allami fogorvoshoz). Maganban nem sokra eleg, egy (feher) tomes szaz font korul van, gyokerkezeles kb. 300-500 font stb. (ezek londoni arak, lehet hogy videken olcsobb).

adg 2015.02.19. 15:38:09

@maxval bircaman szerkesztő: Ilyen nevvaltozos sztorink nekuk is van.
Felesegem neve legyen az egyszeruseg kedveert Kovacsne Bendeguz Margit. A vezetekneve a valosagban is egy eleg ritka ferfinev.
Van egy kulfoldi utlevele, amiben a csaladneve kovacs lett, es a bendeguzt pedig rossyul irtak be, masodik keresztnev lett belole.
Mivel ezzel az utlevellel igenyeltuk az o vizumat, es nem akartunk uj utlevelet kerni es huzni az idot, hat igy szerepelt minden papiron, hibas nevvel.
Pl amikor orvoshoz mentunk pesten, arra is volt egy nyomtatvany, ami igy kezdodott:
Csaladnev: Kovacs
Utonev: Maria Bendeguz

Aszisztensno persze meg is akadt rajta egybol, kicsit gondolkdott, majd kinyogte a nagy kerdest: A bendeguz az nem fiunev?
Fapofaval vagtam ra, hogy nem, nehogy elkezdjen ezen rugozni. :)

Aztan a vizmkero lapon tovabb folytatodott:
Nev: Maria Bendeguz KOVACS
Lanynev: Jolan Maria BENDEGUZ
Egyeb korabbi nevek: Maria BENDEGUZ KOVACSNE

Az ugynok szepen megmagyarazta mindegyik nevet, a "ne"-t, az elirast, es semmi gond nem volt vele.

Amikor jogsi kellett, akkor meg be kellett mutatni a magyar jogsit, meg a hibas utlevelet, es ugze megintcsak nem egyezett a nev. De a ficko azt mondta, hogy mindkét okmány eredeti nyilvanvaloan, de az utlevel erosebb papir, mint egy magyar jogsi, ha jo a hibas nev, akkor kiallitja az ausztral jogsit a rossz nevre, aztan annyi.

Igy lett a felesegemnek hivatalosan ferfi neve. :)

Mr Long 2015.02.19. 15:42:14

@adg [Au, Darwin]: Ovatosan, eloszor csak nevet valtoztat, majd nadragot huz es lecserel teged egy nore! :DDDDD

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 15:46:42

@adg [Au, Darwin]: erről jut eszembe egy haverom esete akinek jóóó hosszú rocker sérója volt. Egyszer kapott munkahelyi fényképes belépőkártyát és ki tudja miért, lehet a haj miatt (pedig kifejezetten férfias arca van) nőiesítették a nevét Tóth Jánosról Tóth Jánosnére (kitalált név, de érted) :D

Chamroe 2015.02.19. 15:51:53

@Ladislav: @Ödenburger [Hu/At]: Technikus béreket nem tudtok véletlenül? :)
Érdekelne, hogy elektronikai gyártásban 10+ év gyakorlattal mi pénzt lehet keresni.
(Rehm kemence karbantartása; ICT (DigitalTest MTS300, Schlumberger, Terradyne) és funkció teszterek, flash programozó állomások mechanikus és elektronikus javítása; Siemens SMD gyártósor karbantartása, axiális és radiális beültető gépek (Universal) karbantartása, ASYS paneladagolók és lézergravírozó karbantartása, javítása.)

Szóval ilyesféle tapasztalattal..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.19. 15:55:19

@Zka: persze, de kb 3 évet 'vártam' erre is az infos diploma után, mert esélyt sem kaptam addig. Persze volt munkám, de szellemileg annyira nem terhelt le, hogy muszáj voltam még egy mérnöki szakot elvégezni, hogy szinten tartsam magam. Aztán meg kért éven belül ki is jöttünk.

adg 2015.02.19. 15:55:43

@Mirjam2: A magan arak hasonlonak tunnek, mint az itteniek. Nekem 150 dollar kurul tomtek egy kisebb, egy oldalon levo lukat. Az vagy 70-80 GBP.
Csinalt meg mast is, megpucolta a fogakat, volt 3 ilyen kisebb tomes, meg egy torott fogat visszacsinalt, meg a fiamnak is volt ket komolzabb tomes, amikhez valami egyszerubb gyokerkezelest is csinalt, de nem olyen teljeset, mint a felnotteknek, nem ertek hozza, meg barazdat is tomott, meg a lanyokat is atnezte, kifenyesitette. Ezert kellett volna fizetni osszesen vagy 1200-1300 dollar korul. De a biztosito nem fedezte az egeszet, a doki meg azt, mondta, hogy hagyjuk a maradekot. Nem akartuk elhinni, bar nem erolkodtem nagyon, de majd 500 dollarral kevesebbet fizettunk. Mai napig nem ertem, pedig nem huztam a szamat, nem ellenkeztem. A recepcios lany modta, hogy mennyi lesz a fizetendo, en adtam a kartyat, a doki meg kozbeszolt, hogy hagyjuk. Tobb, mint a harmada volt, amit elengedett.

Azota jobb biztositasunk van, a gyerekeknek mindent fizet, akarmennyibe kerul.

blackhairlady 2015.02.19. 15:56:38

@Ödenburger [Hu/At]: Nekem sem volt soha rossz tapasztalatom a boltokban. A visszajarot mindig megszamolom, es eddig nem vettem eszre, hogy furan neznenek ram, biztosan ok is ezt teszik mast uzletekben.
A metros/buszos utas arcokhoz pedig csak annyit, hogy parszor elkepzeltem amikor egyedul utaztam, hogy mit szolnanak a tobbiek ha elkezdenek mososlyogni magamban. Lehet, hogy hulyenek neznenek?
Probalgattam mar kulonbozo arc pozociokat felvenni, de nem tudtam melyik lenne a legmegfelelobb, igy a konyvembe temetkeztem, hogy ne is lassanak:))))

adg 2015.02.19. 16:01:53

@Mr Long (UK): Nem tud szabadulni, megorokolte a csaladnevemet. Neki mar csak keresztneve van. :)

@Zka: Nem rossz ez sem. :) A metron allt mellettunk egy termetes alak, hattal, derekig ero hajjal. Lanyom vagy 2-3 eves volt, tisztan hallhatoan elcsodalkozott: Mekkora neni.
"Neni" vigyorogva megfordult, kb akkora szakalla volt, mint haja. Lanyom nem kapott levegot a meglepetestol :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.19. 16:09:25

@adg [Au, Darwin]: oh, mi is megkaptuk már parommal, hogy hölgyeim, miben segíthetek. Aztán megfordultunk, és hát a szőke 'hölgynek' ( paromnak) szakálla volt:)

blackhairlady 2015.02.19. 16:09:47

@Zoole[uk]: Zoli, a 6 elemis vicced helyett talalj mar ki valami ujabbat, kerlek:)))

Mr Long 2015.02.19. 16:12:25

@tildy[UK]: A szakal nem jelent semmit. Itt is nehamegfordulnak fura szakallas "nok" a belvarosban...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 16:15:19

@Aye aye:

A középút az ideális.

A teljes káosz felörli az embert. Ha semmilyen szabályok nincsenek, az ember űzött vadként él.

Viszont a túlszabályozottság sem megoldás.

A nyugati liberális világ átlagembere állandóan boldogtalan, mert gúzsba kötik a szabályok, s nem marad ideje embernek lenni. Így jön az alkohol, a drog, a perverzió, s végül az öngyilkosság.

Az ellenkező véglet sem jó: Afrika, ahol teljes a szabadság, viszont a biztonság nulla. Ott az ember állandóan élet-halál harcot folytat.

Sir Galahad 2015.02.19. 16:15:19

Ismét gratulálok a blog egyik szerzőjének, megint sikerült felfedezni a kanálban a mélyedést. "Havi egymillióért sem költözne haza a poszt szerzője, többek között a depressziós légkör miatt." Szerintem maradjon is kint, mert a depressziós légkör pont az alacsony jövedelmek miatt van, és e téren nem lehet változásra számítani.

Hippi Kriszta · http://piarium.blog.hu 2015.02.19. 16:15:19

Nincs itt semmiféle depresszió! Csak szóljon a goa és égjen fű!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 16:15:19

@adg [Au, Darwin]:

Vannak cifra dolgok a nevek miatt időnként a világban, sok helyen az emberek képtelenek elfogadni, hogy máshol mások a szokások.

Vegyük pl. a nevek sorrendiségét. Az alapszabály a világban: elől van a keresztnév, aztán jön a többi. De Ázsiában meg mindig fordítva van, a keresztnév hátul van. Európában csak a magyarok követik az ázsiai rendet (illetve részben az oroszok is, de náluk mind a két sorrendiség van).

De most jön a csavar: egyes ázsiai sorrendet használó népek megtartják a sorrendet más nyelveken is, azaz a "Kovács Béla" marad angolul is "Mr. Kovács Béla" és kész, míg mások idegen nyelven megfordítják a neveket, pl. a magyarok, ahol "Béla Kovács" lesz más nyelven.Innen aztán jön a káosz, nem tudható melyik név micsoda.

Aztán ott a spanyol dupla vezetéknév, ahol mindig az első vezetéknév a fő név, mégis sokszor megesik: más országban a legutolsó nevet tekintik a fő névnek.

Aztán ott az apai név. Oroszoknál, ukránoknál, bolgároknál, stb. kötelező. Mivel a legtöbb amerikainak is 3 neve van, a legtöbb orosz szentül hiszi, Amerikában is van apai név, pl. sokszor hallottam oroszoktól, hogy JFK második neve azt jelzi, hogy Fitzgeraldnak hívták az apját. (Pedig nem, az apja Joseph volt.)

Kubában tapasztaltam a spanyol-orosz zavart ebben. Mind az átlag kubainak, mind az átlag orosznak 3 neve van, csak éppen teljesen más a szerepük: a kubaiak azt hitték, hogy az oroszok apai neve a fő vezetéknevük, az oroszok meg azt, hogy a kubaiak második vezetékneve a fő vezetékneve, pedig egyik se igaz.

Az is jó, amikor nincs vezetékneve valakinek, pl. az izlandiaknál vagy nagyon sok arabnál.

Az ókori Rómában is vicces volt: az apa lányai mind UGYANAZT a nevét viselték, mégpedig az apa keresztnevének a női verzióját. Ez automatikus volt. Így ha mondjuk volt 4 lány, akkor számozták őket vagy kitaláltak nekik valami nicket. Pl. ha az apa Julius volt, akkor mind a 4 lánya Julia volt! S mondjuk elnevezték őket "nagyobbik Juliának", "szőke Juliának", "barna Juliának", "alacsony Juliának", "Julia III-nak", "nagyorrú Juliának", stb.

svédnyugger 2015.02.19. 16:15:19

Ami még megfizethetetlen - a kényelem. Nem nekem kell fejben tartanom, hogy mikor kell vizsgáztatni a kocsit, mikor jár le a jogsim, mikor kell mennem különbözô kontrollokra.
Két dolgot kell csak nekem intéznem, az útlevelet, sajnos az adóbevallást is. Ez utóbbi is le van egyszerûsítve, ha csak "bérbôl, nyugdíjból vagy fizetésbôl" élsz, akkor bepötyögöd az e-aláírásodat a számítógépbe. Szinte minden elektronikus úton megy. Recept pl. nem is kapod kézhez, a patikában számon tartják, figyelmeztetnek, ha lejárt az éves kvótád. Buszon, vonaton már nem lehet régóta jegyet venni készpénnzel, otthon intézi az ember. Vonat pl. egyszintben áll meg a peronnal, nem kell feltornásznod magad a csomagjaiddal. Metro - mindenütt mozgólépcsô. Utcasarkok kiképezve zökkenômentes közlekedésre a gyerekkocsisoknak, nyomorékoknak. Megbízható iparosok, nem kell szabi, nyugodtan kulcsot adhadsz nekik. Nincs szivatás a szolgáltatóknál, hivatalokban. Majdnem ingyenes egészségügy - bár ez utóbbi sokat romlott az utóbbi 10 évben. Bankban csak az éves kártyahasználatért vonnak le valamit, minden más ingyenes, kivéve a kasszahasználatot, de ezt egyszerû halandó nem használja.
Gondolom vérmérséklet kérdése, hogy a barátságokhoz hogyan viszonyulsz. Pesten sem voltam szomszédoló tipus és igenis meg van az áldása, hogy bejelentkezés nélkül senki nem fog megtisztelni a látogatásával. Nekem ez csak elönyt jelentett.
A fogorvost is itt intézem, azért nem fogok repülôre ülni (félek a repüléstôl), hogy megkínozzanak. Utazás, hotel stb drágább, mint leballagni a "folktandvården"-be.
Vannak persze hátrányok, pl az idôjárás, amikor a kocsiajtót csak kisbaltával lehet kinyitni, nyitvatartási idôk cukrászdákban, már nem probléma a svéd konyha, noha nem mindent szeretek, de a változatos friss zöldség, gyümölcs (érett) hiányzik.

program készítő 2015.02.19. 16:15:19

Nem is tudsz majd jönni.Az IBAN számládat már figyeli az állam,és a különadót befizeted,a kiadott lakás utáni adót.és a szülőtartás díját az államnak--már nem is lesz érdemes.

adg 2015.02.19. 16:16:48

Tegnap emlitettem, hogy ket hurrikan is van most errefele, mindketto sokat erosodott tegnap ota, 4-es erosseguek, vagyis majdnem a legerosebbek mar. A hozzank kozelebbi egy alig lakott helyen mostanaban er partot, tolunk kb 800 km-re. Ez eleg kozel van, egy ilyen vihar atmereoje az 1000 km-t is meghaladhatja, de a legpusztitobb resze is tobb 100 km atmeroju.

A masik pedig reggel, Brisbanetol eszakra, lakott teruleten er partot. A joslatok szerint addig 5-osre erosodik, ez a legerosebb fokozatu hurrikan. Nehez napjuk lesz a keleti parton, nehany kisebb varos van az utban, de ha meg egy kicsit elfordul, akkor ket valamivel nagyobb varost is megigazithat.
Majd a szarazfold felett erejet vesztve jut el Brisbaneig. Kb 300-400 mm csapadekot varnak a varosban vagy kornyeken, ami egeszen biztosan komoly karokat okoz. Egy kisebb par eve az egesz bevarost elontotte szinte.

A mi hurrikanunk is hoz majd esot rendesen, de az nem gond. Darwin csatornahalozata akarmennyi esot el tud vinni azonnal. A brisbane-i nem, meg nekik ott van a folyo, ha kiont, akkor baj van.

blackhairlady 2015.02.19. 16:18:49

@Turchi: Minden szavaddal egyetertek!

blackhairlady 2015.02.19. 16:20:32

@Ladislav: Ez nagyon jo reakcio volt, szerettem volna latni a holgy arcat:))))

2015.02.19. 16:20:42

@adg [Au, Darwin]: Nem semmi, sajnos nem tudom elkepzelni hogy Angliaban elofordulna :(

adg 2015.02.19. 16:26:36

@maxval bircaman szerkesztő: Es meg lehet tovabb bonyolitan a mas irasjelekkel irok nevenek atirataival, azsiaiak, arabok, gorogok...
Gorog kollegamnak is eleg maskepp van a neve angolul. Ha magprobaljak kiejteni, egesz mas lesz, mit kene.

Mrs. Clayton 2015.02.19. 16:29:46

hadd kerdezzem mar meg, hogy aki kutyaval lakik alberletben, nekik is meg kellett adni a kutyak chipszamat illetve a vet telefonszamat meg h emergency eseten kit kell hivni a kutyakhoz?
eszem megall
ja fenykep is kell a kutyakrol

2015.02.19. 16:30:15

@tildy[UK]: Az egyik gyereknek akire vigyaztam volt egy idoszaka, kb. 3 eves kora korul, amikor rajott hogy az emberek vagy fiuk, vagy lanyok, es folyton megprobalta kitalalni hogy ki melyik. Ez eleg kinos jelenetekhez vezetett, pl. utcan, boltban folyton ramutatott emberekre es hangosan bejelentette hogy pl. 'girl!' - sajnos sokszor nem jott be neki :). Neha tok komoly arccal fejtegette idegeneknek hogy 'mummy is a girl, and you are a girl too!' - hol ferfiaknak, hol noknek...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 16:37:43

@maxval bircaman szerkesztő: "A nyugati liberális világ átlagembere állandóan boldogtalan, mert gúzsba kötik a szabályok, s nem marad ideje embernek lenni. Így jön az alkohol, a drog, a perverzió, s végül az öngyilkosság."

Az alkohollal még csak kibékülnék, a perverzió már adott, de a többit kihagynám. Szabad? :D

2015.02.19. 16:38:40

@adg [Au, Darwin]: Ne is mondd, raadasul errefele pl. az araboknak negy nevuk van (3 vezeteknek, egy 'keresztnev'), eloszor en is meglepodtem mikor mindenaron tudni akartak a 'nagyapam nevet', de mar megszoktam. Kiderult hogy a harombol az egyik vezeteknev az apa neve, a masik a nagyapae, a harmadik a torzsi nev. Elegge hulyenek neztek mikor nem akartam megadni a nagyapam nevet :)

2015.02.19. 16:41:47

@Jess G: Koltoztok ezek szerint, megoldodtak a papirok? Jobban vagy?

blackhairlady 2015.02.19. 16:49:04

@adg [Au, Darwin]: Es mar te is a fiu neven szolitod?:))) Nagyon jo sztori, es kulonosen jo, hogy nem kotottek bele a vizum igenylesnel.

Mr Long 2015.02.19. 16:54:37

@blackhair-lady: Es meg nehez vizumot szerezni ozzikhoz... Meg hamis identitassal is lehet :DDDDDDDDD

Ladislav 2015.02.19. 16:59:44

@Ödenburger [Hu/At]: "A pincérek sem napi 8 órát szoktak dolgozni. Azért ezt se felejtsd el." Ez így igaz, de a szakács és pincér ismerősöm is megjegyezte, hogy kevesebb munkaidőt kell dolgoznia, mint odahaza kellett.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.02.19. 17:04:58

Mikó’ mellik

Halogatunk, élegetünk,
Örülünk, ha nincsen tetűnk,
Csak tetűnk a fejünk felett,
Mit a rozsda majdnem felett.

Nem is felett, hanem megett,
Itt az isten háta megett,
Ahun sírva vígadásunk
Közepette árkot ásunk.

Egyszerűek vagyunk, népik,
Balsors akit régen tépik,
S nyavalygunk, hogy Mohács, Arad…
Oszt’ minden csak tök úgy marad.

Habsburg-orosz-török-tatár…
Deres már sok régi csatár,
Sőt a számuk addig apadt,
Míg kihalt az Aranycsapat.

Hol sírjaik domborulnak,
Nyoma sincs már hízott nyúlnak.
Amely’knek még bírta lába,
Kiemigrált Jurópába.

Honi Túró Rudi evés
Miatt vagyunk még, e kevés
Itt, hol élni s halni kellik.
Élni? Halni? Mikó’ mellik.

„Heeej, költő úr, ez aztán az édesbús sírva vigadás! Seeej, Levédia, Baskíria, tyűű, Attila aranykoporsója, heeej, szkíta őshaza, tejjel-mézzel folyó Kárpát-medence, ahun hungarikum a hun! De jaj, már csak nyög Mátyás bús hada és a régi dicsőségünket is megkéselték az éji homályban! Haj, Petőfi Barguzinban, jaj, Jókai bablevesben! Vesszen Trianon! Éljen a nyereg alatt puhított Túró Rudi! Bólints Tibi, bólints Tibi! Bort ide, még bort! Brühühü…” /Szittya Szomor, számszeríjkészítő és Nyíl Tibi rajongó/

„Tisztelt Szittya úr! A Magyar Tudományos Akadémia megfellebbezhetetlen véleménye szerint az, hogy magyar és külföldi irodalmárok, történészek, antropológusok és egyéb szobatudósok tucatjainak vizsgálata megállapította, hogy a barguzini temetőben fellelt csontváz minden kétséget kizáróan Petőfi Sándoré, még korántsem jelenti azt, hogy fent nevezett finnugor költő ténylegesen Barguzinban van eltemetve, így DNS vizsgálatának és hamvai hazahozatalának engedélyezése tudománytalansága folytán okafogyott fantazmagória.” /Dr. Wasserkopf Winnetou, az MTA Túró Rudi Pöttyösítési és Holt Költők Távoltartási Bizottságának elnöke/

Jaj, már megint feladtak egy verset, hogy olvassuk el holnapra! Ej, ráérek arra még! Előbb facebookozok és viberezek egy kicsit!” /Pató Palika, 6.c. osztályos tanuló/

„Anyám szerint Buzánszky inkább kopasz volt, mint deres, és hátvéd lévén nem is csatárral halt ki az Aranycsapat, de ez legyen a legnagyobb gondom! Ennek a versnek a legeslegfőbb baja maga a vers! A puszta létezése! Anyám szerint, ha nem létezne a puszta, nem lenne csikós és gulyás se, és nem jönnének hozzánk azok a tüchtig németek autógyárakat építeni. O, mein Gott! És mindez egy olyan vers miatt, ami, ha eltekintenénk mindattól, ami rossz benne, akkor se lenne jó, csak egy nagy büdös nulla! Frady Endre klapanciái hol rührettenetesek, hol pedig gennyganyésak. Mikó’ mellik.” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Egyszer a magasból rám vetette magát egy Dugovics Titusz nevű, utólag kitalált legendás ősmagyar vitéz, hogy elorozza a Túró Rudimat, de röptében úgy rúgtam vissza a várba, hogy a túloldalon egy zászlós törököt magával sodorva zuhant a mélybe. Lehet, hogy a történet kitalált, de a pöttyös az igazi!” /Chuck Norris, a gourmand/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/02/miko-mellik.html

Tudományos libsizmus 2015.02.19. 17:05:53

Nem is tudtam, hogy a pakik között ismeretlen a depresszió.

Csodabogár 2015.02.19. 17:06:06

@svédnyugger: Jómagam 20 éve költöztem vissza, nyugdíjasként, Pestre. Még soha semmilyen inzultus nem ért. Jó, egyszer a Zeneakadémián ellopták a pénztárcámat, de ez bárhol máshol a világon előfordulhat. Nem üldöznek, nem bántanak, nem sugnak össze mögöttem, összességében jól elvagyok. Az meg totál nem érdekel, hogy az üzletben a pénztáros jókedvű-e. Én se vagyok mindig jókedvű. Nekem a lényeg, hogy gyorsan járjon a keze. Társadalmi életet nem a pénztárosokkal és eladókkal élek. Amerikában a falra mászok az örökös mosolyoktól és bájolgásoktól. A posztoló szerintem egy kicsit paranoinás.:-(

2015.02.19. 17:14:10

@Mr Long (UK):

Szuperbruttó, keress rá, mit jelentett anno. Nem a Fidesz kezdte Mo-on az unorthodox adóztatást, már az elődei is jók voltak a témában...

2015.02.19. 17:20:05

@tildy[UK]:

Gyakornokként kb. nettó 130 vs. 10 év multis munkatapasztalattal senior Unix rendszermérnökként (BME-s diploma nélkül) kb. nettó 380-390. Hol van a gond?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.19. 17:30:05

@Ödenburger [Hu/At]: a bökkenő, hogy akkor már volt nekem kb 4-5 év multis tapasztalatom (igaz operatorkent, alkalmazás adminkent meg IT helpdesken). Ha nagyon akarsz, keress rám linkedinen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.19. 17:37:58

@Ödenburger [Hu/At]: mindegy is, a lényeg, hogy nagyon nem mindenki keresett akkora összegeket, több dologtól (pl. tapasztalat) is függött. De ez így van jól. Csak azért írtam, amit, mert sokan azt hiszik IT téren pikkpakk milliót lehet keresni.

Nem. Sok munka, meg tapasztalat kell hozzá, és még akkor sem biztos semmi sem.

Nekem ilyen szempontból UK jobban bejön, soha senki nem kérdezte, mégis mi visz rá egy nőt, hogy programozó legyen. Otthon szinte mind .

2015.02.19. 17:43:22

@Din Serpahis:
"Ami ez alol kivetel, az UK, irorszag, ja meg meg Svajc. Ugyhogy aki a nyuggerek hizlalasa meg a bevandorlok segelyezese helyett inkabb magara koltene, az itt probalkozzon :) "
No comment:(

2015.02.19. 17:46:05

@tildy[UK]:

Nem akartam nőként IT-s munkát keresni soha, így erről nem tudok nyilatkozni. Viszont tényleg ugyanott dolgoztunk, :) de még az is lehet, hogy a hozzánk tartozó weboldal wap verzióját is csinálhattad, mert a KT csoportja volt a felelős, vele kellett egyeztessék mindenben. :) Ha jól emlékszem, az első emeleten voltatok, a főbejárat felett? :) na, de részleteket max. privátban. ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.19. 17:50:46

Amúgy sokat köszönhetek nekik, nélkülük nem tartanék ott ahol.

élhetetlen 2015.02.19. 17:51:14

Nehéz dolgok ezek. Tény, hogy erős a politikai megosztottság az országon belül, ezalatt azt értem, hogy olyan barátok között is viszály keletkezik, ahol ez soha nem volt szempont. Van olyan barátnőm, (több, mint 30 év), akivel egyszerűen abban maradtunk, hogy akkor politikáról nem beszélünk, összeköt a közösen eltöltött idő, közös munka, a család, a tisztesség stb. Van olyan baráti család, ahol elég volt egy mondatra nem reagálnom ahhoz, hogy többet ne kerüljön szóba ilyen téma. És szünt meg nagyon régi kapcsolat úgy, hogy egy telefonos beszélgetésnél harmadszor kértem meg, hogy hagyja abba, de folytatta, és letettem. Ez borzasztó. Abba a csoportba tartozom, akinek nem tetszik az oktatás, az egészségügy kezelése, nem tetszik a Várba költözés, és az ehhez kapcsolódó múzeumi negyed, stadionok, hajléktalanok kezelése, stb. DE! Az emberek, ettől még nem lettek szörnyetegek. A kreált ellenségképet csak arra lehet ráhúzni, akinek tudod a hozzáállását. A bolti eladó nem tudja, és teljesen normális. Tegnapelőtt bementem izzót venni egy boltba. Rögtön hármat, hogy legyen. 1050 ft. Kétezres, a höly megkérdezi, van e apró. Humor, van de csak tizenöt ft. Elveszi a kétezrest, visszaad ezret, nekem meg kellet egy másodperc, hogy jó, akkor adom a 15 forintot legalább, és mind a ketten mosolyogtunk. Sok gond van, de azt hiszem, az embereket könnyebb anyagilag tönkretenni, mint erkölcsileg. És az az ember, aki beette, hogy neki az ezer forintos rezsicsökkentés jó, és nem gondol bele, hogy a gazdagabbnak ez esetleg harmincezer havonta, az még nem fog rám csúnyán nézni, és leköpni, nem gonosz, csak beette.

blackhairlady 2015.02.19. 17:54:50

Ezt most olvastam:)))

Szoborcsere
Vörösmarty szobrát kordon veszi körül. A kordonon belül munkások, rendőrök, szakemberek.
Egy öreg bácsika megszólít egy rendőrt:
- Mi lesz itt, fiam ?
- Megy a szobor, jön helyette egy Rákosi.
- Kár lenne, hiszen csak egy betűt kellene változtatni rajta:
- Vörösmarty-ból lehetne Vörös Matyi.
- Jó, jó, de hátul ki van írva: "Hazádnak rendületlenül"
- Nem gond, itt is csak egy betűt kellene változtatni:
- "Hazudnak rendületlenül" !

2015.02.19. 17:56:27

@tildy[UK]:

Nekem a legjobb Mo-i munkahelyem volt, sem előtte, sem utánna nem volt jobb. Nagyon szerettem ott dolgozni. Sajnos a 2009-2010-es leépítési hullámba én is beleestem.

2015.02.19. 18:01:56

@Sanz: Szerintem ez nem elitizmus, hanem egoizmus. :D Marmint, hogy ugye az a lenyeg, hogy legyen valaki aki teged kiserjen a te utadon, es nem olyan akivel egyutt talaljatok ki az utatokat, meg ugye a kedvenc, hogy legyen kihez beszelni. :D De mindegy, en eskuszom nem akarok ugy viselkedni, mint egy bully, es bocsanat, ha ugy tunik, mintha allandoan oltanalak. Egyszeruen csak total keszen vagyok attol, ahogyan fogalmazol, es ezt csak igy sikerul kifejezni, de majd beiratkozom egy diplomacia-tanfolyamra. :D Bocsanat!

@Saman: Nem azt mondtam, hogy kerdezzel, hanem, hogy erdeklodjel, "waze", ez amugy mit jelent, ez a waze? Szoval erted, hogy lassal ki a sajat fejedbol, es ne csak az egodon keresztul nezd a vilagot es a tobbi embert, akkor talan tobbre lehetne egymassal menni Magyarorszagon is meg mashol. Ennyi lenne a titok, es nem, en sem gondolom, hogy ez mindent megold, de sokkal-sokkal elorebb lennenk, es az osszes posztban leirt problema nem fajna annyira, de tenyleg en voltam a hulye, hogy reagaltam. :D Toled is bocsanatot kerek.

@Mr Long (UK): Feltetlenul, mi volt a koret es mennyi volt benne a kaloria, mindenrol szamolj be nekunk, ugy kell ehhez a maihoz az offolas, mint egy falat... oooo... steak pie :)

Quercus a favágó 2015.02.19. 18:03:21

@maxval bircaman szerkesztő:

"A teljes káosz felörli az embert"

Az a király, Max, aki uralja a káoszt.

qkuc 2015.02.19. 18:08:16

@Hippi Kriszta: Goa helyett lehet valami más is? :D

2015.02.19. 18:14:10

@svédnyugger: "a kocsiajtót csak kisbaltával lehet kinyitni" :O Tenyleg, vagy csak humorizalsz? :D

Chamroe 2015.02.19. 18:21:02

@mojyo: "A jó diplomata az, aki úgy küld el a fenébe, hogy szinte alig várod, hogy indulhass. " :-D

qkuc 2015.02.19. 18:27:33

@tildy[UK]: Jahajj, ezt tőlem is megszokták kérdezni, :D. "És miért pont IT biztonsággal foglalkozik?" Mert ez érdekel basszuskavics.

SzZoole 2015.02.19. 18:32:04

@blackhair-lady: 2 elso,4 második,igy jobb?;)))

Sanz 2015.02.19. 18:33:44

@mojyo: Jaj, ez nem bullying, ne izguljál, nem sértődtem meg, középiskolában nettó bolondként kezeltek, ahhoz képest ez semmi reakció. :-)
Amúgy igazad van, rosszul fogalmaztam: egyszerűbb, ha ugyanazon az úton halad a másik fél is, és akkor nincs vita.

blackhairlady 2015.02.19. 18:57:21

@Zoole[uk]: Ez ugyan az. Ujabbat kerunk, unalmas!!!!:)))))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.19. 19:04:13

@Mirjam2: azért mondom ... kívánom annak a kanadai indiainak is hogy jöjjön csak vissza

kanadából rohadt könnyű osztani az észt ... lehet hazajönni

lehet visszaadni a kanadai állampolgárságot, és hazatérni

ennyi ... ha nem érzi magát kanadainak, akkor nem kell ott élni

micsoda? 2015.02.19. 19:14:23

"....mosolyogva, jót feltételezve, nem számolva a visszajárót, akkor totál hülyének néznek, összesúgnak mögöttem."

Soha nem számolom feltűnően a a visszajárót, nem is néznek hülyének. Nem tapasztaltam még csalást, és szerintem nem is jellemző, akkor meg miért. Egyébként a kontakt normális esetben oda-vissza működik. Előfordul, hogy nem szimpatizálunk egymással, akkor kerülni kell a találkozást. Ha meg nem sikerül elkerülni akkor tudom, hogy mi vár rám, és kész.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.19. 19:16:06

csak este tudok kommentelni addigra mindent megirtok
de ... nem tagadhatom meg magam ..
1. egy maganyos fiu ... problemajai vannak baratkozas csajozas tarsdalmi elet .stb...
2 .kell hogy jojjon ra egy cafolas -- maganyos vagy parban levo fiatal holgy ( kép nincs de dupla DD , kerek fenék -ennyi elég:-)... szoval erdekes vele mindenki kedves, meghivjak, buliznak osszejarnak (parok is) semmi baj nincs a szocializalodassal. a vén fonoke is olyan rendes .. szoval o nem erti..

en se ertem ... de legkozelebb nonek szuletek ..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.19. 19:36:00

@maxval bircaman szerkesztő:
Én például mióta kint vagyok mindig a keresztnevemet használom elől, viszont az aláírásom megtartottam.
Nekem naponta többször le kell írni nyomtatott betűkkel a nevemet meg a szignómat.
A nyomtatott név fordítottja a magyarnak a szignó meg magyar forma.

Mrs. Clayton 2015.02.19. 19:45:59

@Mirjam2: igen szerencsere minden lett, most a berleti szerzodes egyes pontjain rohogok, remelem nem igazolvany kep kell a kutyakrol, mert azt bajos lesz csinalni

koszonom talan meggyogyultam, meg kohogok, de ez mar nem gaz

Shanarey 2015.02.19. 19:48:55

Ez a "poszt" nem poszt, ez egy depressziós kirohanás.
Ráadásul amire reflektál, na az is egy fura eset, amihez pszichomókus kellene, nem pedig "ellen" poszt.

Határőrökkel nem sokat találkoztam, de sosem néztek rám "csúnyán", max úgy néztek rám "miért pont este kell ennek is utazni. A külső paramétereim okán, a telefonfülkéből sose akart senki kitépni, a hátam mögött összesúgók, pedig az a kategória, amivel nem foglalkozok, mert az egóm nem engedi.
:-)

@NIKI LAURA:

Megint bebizonyítottad, hogy az igazmondás terén vannak még hiányosságaid. Érdekes módon nálad mindig az a "legjobb" hely ahol éppen vagy.

@Saman:

Minta te is egy olyan fickó lennél aki az egyik posztjában azt írta hivatkozásként: -Mi angolok.

@mojyo:

Majd ha megtapasztalod azt hogy az elektromos zár a kocsi ajtajában befagy, és az ajtó szintén befagyott, az előző esti kocsikázás miatt megolvadt hólé okán, akkor megérted mi is a probléma. Ja igen és mindez Magyarországon történt, egy hideg hajnalon valamikor régen.
A waze szó, a b+ szelídített változata, a mai fiatalságnál, persze ehhez társul némi agyi sötétség, és szókincs hiány is.

Mrs. Clayton 2015.02.19. 19:49:45

@montroyal ( CAN qc): arra azert ugyelj, h ne Iranba, vagy Szaudba, vagy Egyiptomba, vagy jo sok afrikai orszagba szuless am nonek, hanem mindenkepp valami nagyon fejlett helyre, mert a vegen meg a hazbol sem mehetsz majd ki a ferjed engedelye nelkul, esetleg, ha rajta kap valakivel meg jol meg is ol, aztan mossa kezeit
de Izraelbe se nagyon akarj nokent szuletni, mert ott is vannak fura dolgok, ha epp no vagy

Shanarey 2015.02.19. 19:54:03

@diggerdriver:

A szignó, az szignó, nem kell hogy a sorrendben azonos legyen a neveddel. Annyi a lényeg hogy az aláírásod egyedi legyen, a te kézírásod által. Skóciában a Jobcenter ben rákérdeztem erre, és az ottani ügyintéző mondta ezt nekem.

**mimi** 2015.02.19. 19:54:43

@élhetetlen:
maximálisan egyetértek...

Shanarey 2015.02.19. 19:59:15

Na és egy kis off, a napi levélszemét okán ami beérkezett hozzám.

Ez volt a levél tárgya:
★ Jogosítvány / Fülakupunktúra / Auschwitz és 5 másik új akció

Én a "vizuális" pedig elképzeltem milyen lehet ez.
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.19. 20:09:06

Kérem szépen...
Én csak egy proligyerek vagyok de kérném az itt jelenlevőket hogy egyet magyarázzanak el nekem.
Számtalanszor hallottam már magyaroktól hogy az angolok mennyire képmutatóak mert állandóan mosolyognak és ki tudja közben mit gondolnak rólunk. Hogy ez miatt a műmosoly miatt nem őszinték és hogy egyébként is mindig vigyorognak mint a tejbetök.
Ez az egyik oldal.
Ugyanezek a magyarok hazamenve hozsannáznak hogy a boltokban mindig minden eladó mosolyog és hogy ez milyen jól esik meghogy bezzeg a magyar eladók milyen búvalbaszottak stb stb...
Na de kérem szépen hogy van az hogy akinek munkaköri kötelessége mosolyogni akinek fizetnek azért hogy mosolyogjon az aznapi 123. sülthülye vevőre az rendben van az üdvözlendő az követendő és hogy milyenjóhogyolyankedves viszont az a szomszéd aki mosolyogva köszön reggel az hülye képmutató angol?
Nem érzetek itt valahol valami kúrva nagy ellentmondást?
Én valahogy azt érzem hogy az átlagmagyar szomszédja ha mosolyog reggel ha nem akkor is buta angol marad.
Ha van kalapja azért ha nincs, azért.

Shanarey 2015.02.19. 20:11:10

@diggerdriver:

Ilyet nem szabad kérdezni.
:-)

nyuszigonosz 2015.02.19. 20:21:42

@diggerdriver: Ez jó. :- )

Amúgy meg: miután elolvastam a mai posztnak álcázott fércmüvet, fogtam a kutyust és nagyot sétáltunk: elgondolkoztam azon, mi és hogyan is volt, mikor pl. a legutóbb Magyarországon voltam. Konkrétan Budapesten.

Velem szemben mindenki kedves volt. Üzletben, piacon, mindenhol. Söt, elöreküldtem az autórádiómat postai úton csomagban, hogy Budapesten ellenörizzék- javítsák. Ott is mindenki kedves volt, a rádió rendben + beszerelés ingyenes, várakozási idö sem volt.
Nem rángattak ki sehonnan, igaz nem telefonáltam fülkéböl.
Nem csaptak be sehol, nem néztek rám csúnyán.
Én jól éreztem magam.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.19. 20:34:57

@Jess G: hat eleve jo no leszek,mini szoknya ,silikon stb tehat olyan orszagokba nem is akarok szuletni es keresek egy ilyen pancsert mint a mostani magam ...:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.19. 20:48:15

@diggerdriver: mar a kerdest sem ertem.
biztos csak a vesszok miatt van.

Mrs. Clayton 2015.02.19. 20:51:18

@montroyal ( CAN qc): es szulsz magadnak 3 gyereket majd jol fakepnel hagyod magad? sztem ezt te nem szeretned meg nokent sem :-)
plusz ha igazi jo no leszel, ne csinaltass szilikont sehova, max a kad peremet huzd ki vele, arra jo

tavolirokon2 2015.02.19. 21:01:43

<kisujj a szaj sarkaban>
EGY MILLIO FORINT!
Netto hatszazezer, tehat ugy 1500 font.
Es hacsaknem lakotelepi lakasban akarsz lakni, meg a sokatemlegetett 600 forintos menzatarhonyan elni, akkor annyit is er.

dr kíváncsivagyok 2015.02.19. 21:01:50

"ugyan sokkal több barátságkezdeményt építettem ki (főleg munkatársakkal az első cégemnél, helyi politikusokkal, pár itteni magyarral, stb.), de úgy érzem, ezek megint olyan barátságok, amikkel hosszabb távon nem lehet számolni."

Kedves Ádám ! Barátot ( barátra ) találni lehet ,
nem keresni ,
ugyanis az
- hasonlóan a szerelemhez -
kolcsonos szimpátián mulik...

33621 2015.02.19. 21:11:48

@adg [Au, Darwin]: Milyen nagy vihar van most felétek? Az egyik ismerős fiatal srác, aki Angliában él el vett egy Maori szigetekről származó Ausztrál állampolgárságú de Angliában élő leányt, most utazott Ausztráliába a leány szüleihez már mint férj az aszonyal bemutatkozni. A Facebookon írja hogy megérkeztek és nem tud semerre menni szétnézni a vihar miatt, pedig ki tudja mikor fog majd esetleg legközelebb eljutni oda!

Cinkapanka 2015.02.19. 21:13:46

@adg [Au, Darwin]: én találtam egy olyan magánrendelőt ahol NHS-es betegeket is ellátnak, így azt az összeget kellett fizetnem. 3 gyökérkezelés + 4 tömés + 1 korona.

NHS árak itt: www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/dentists/Pages/nhs-dental-charges.aspx

Először magyar fogorvoshoz mentem, mert 5 percre van a rendelő tőlem, de ők NHS-es eseteket nem fogadnak, a fogam viszont fájt, sajna húzás lett a vége £170-ért, igaz ebben benne volt a vizsgálati díj és a panorámaröntgen is.

Manfi 2015.02.19. 21:17:41

Odaig olvastam, hogy Anglia...

2015.02.19. 21:33:58

@gregorik: Nem, az emberek tényleg frusztráltak és pesszimisták. De ahhoz te "rossz" körökben mozogsz, hogy ezt tapasztald.

BD MD Msc 2015.02.19. 21:40:11

most olvastam, hogy a "nyugati ipari országokban" a nők 38, a férfiak 45%-a kap rákot élete során.
állítólag ausztriában kiemelkedően jók a kigyógyulási arányszámok: a férfiaknál 55, a nőknél 58% még öt évvel a rák diagnosztizálása után is él (azaz kigyógyultnak tekinthető).

ha így folytatjuk igaza lesz a hírcsárdának:
"A 200 milliárd forintot Schmitt Pál egyébként a havi 500 ezer forintos életjáradék formájában kapja majd meg. Az NGM szerint így 400 ezer évig finanszírozni tudják majd a Astoria szálló volt igazgatóhelyettesének a megélhetését, ami indokolt, ugyanis Schmitt Pál elég jó formában van."
hircsarda.blog.hu/2014/11/24/schmitt_pal_kaphatja_a_magannyugdijpenztarak_vagyonat

Mr. Waszabi 2015.02.19. 21:40:26

Nem csodálom. Én 20 éve dolgozom együtt külföldiekkel itthon, de mindvégig megvolt az a meggyőződésem, hogy nekünk itt kell megvalósítani azt, amit nálunk fejlettebb, az életről többet tudó nemzetek képviselőitől meg kell tanulnunk. De végül a magyar beleszarás és konokság győzött - sikerült leamortizálni nemzeti támogatással mindazt, amit itt 20 év alatt megtanulhatott bárki. Mert a kihívások elől elmenekülő, gyáva szar magyarnak lenni, annak tetszelegni könnyebbnek látszot sokaknak, 20 év tapasztalás után is. Hiába, a nemzeti identitást nehéz legyőzni. Ha nem adják fel egyesek, akkor mára lehetett volna jobb Magyarország itt - de nem lett, mert túl sokan gondolták úgy, hogy kommunista, másokon élősködő geci szemétládának lenni kifizetődőbb. Hogy ilyenként könnyebb itt boldogulni, nem gondolkodva azon, hogy csak saját sokszor elbaszott történelmüket ismétlik meg. Gyermekeink már ma se, köszönik meg e nettó hülyeséget, nem lesz hát mire büszkének lenni. Balfaszok országa ez, semmi több. Kell még vagy 50 esztendő a tényleges rendszarváltáshoz - 1990-hez képest.

svajcineger 2015.02.19. 21:41:31

@nyuszigonosz(D) ESTP:
Ugyanezt tapasztalom en is. Mondjuk lehet, hogy en tul sokat (havonta egyszer-ketszer) jarok haza. :-)

2015.02.19. 21:45:48

@maxval bircaman szerkesztő: És aki Mo.-n él, és úgy szólja le? Arra mi a nagy bölcsességed? :)

33621 2015.02.19. 21:52:01

@Zoole[uk]: Hogy bennetek nőkben semmi sem áll meg! Dehogynem csak jó kemény legyen!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.19. 21:55:01

@Manfi: ügyes vagy, kérsz egy cukrot?
@tavolirokon2: ezzel mit akartál mondani? számomra teljesen értelmetlen.

Kvikveg 2015.02.19. 22:01:00

@Ödenburger [Hu/At]: megerositem a magyar felet, bar en BMEs tulelodiplomaval keresek annyit, nade en nem c++ meg embedded meg hasonlokat csinalok. :)

pappito · http://pappito.com 2015.02.19. 22:08:04

@33621: " el vett egy Maori szigetekről származó Ausztrál állampolgárságú de Angliában élő leányt,"

mi az a Maori szigetek?

pappito · http://pappito.com 2015.02.19. 22:08:39

@Philosoraptor: a bölcsessége kimerül a nyugat=halál egyenletben

33621 2015.02.19. 22:12:20

@Sanz: Tildy jászsági leányzó csak a párja cívis! Te is cívis vagy mint én?

33621 2015.02.19. 22:13:25

@pappito: Na jó akkor Maoriról származó!

pappito · http://pappito.com 2015.02.19. 22:15:14

@33621: a maori egy nép (és a nyelvük neve) nem pedig földrajzi lokáció

2015.02.19. 22:24:26

@pappito: Jó, de max mindenhez ért. Nem szabad ilyesmin meglepődni. :)

morsels (törölt) 2015.02.19. 22:43:04

@Zka:
Valoszinuleg Quercus haverja o is.
:-)

pacilecsenye 2015.02.19. 22:55:03

@brioche: kb. egy hónapja több portálon is hirdették ezt a lehetőséget:
www.euwork.hu/munka/380/it_projektmunkak_londonban

Kvikveg 2015.02.19. 22:55:03

@tildy[UK]: Akkor en mazlista voltam, sosem kerdeztek, hogy no letemre miert csinalom ezt. :) Csak szerintem neha olyan csodabogarszamba mentem nekik, de tetszett nekik, vagy jofejek voltak, de elutasitast nem ereztem sosem. Nem rendszergazda vagy webfejlesztos munka, sot van hogy nem irodai, hanem helyszinen kukorekol az ember hajnali 4kor.

Mas: az otthoni depis fejek: en a repteren latom a rendoroket(?), na ok a masodik csoport akitol kiraz a hideg. Ugy neznek ki, mintha a szovjet csapatokbol ottmaradt volna par. Nem tul baratsagos. Az elso csoport a magyarok akik a repulore varnak. Valahogy otthon sok... hidegtartas stilusu ember van. De nem lep meg, az atlag kornyezetet nezve. Brrr. :(

pacilecsenye 2015.02.19. 23:15:08

@geegee:
"Akkor Ausztriában télleg szarul fizetnek téged...Bocs, de nekem ez jön le.Aki akkora koponya, hogy Pesten 800-at kap, Nyugaton kellene ötször annyit kapjon...
Nekem eddig mindenhol ilyesmi arányok jöttek szembe, IT-szektoron belül.Igaz, nem saját tapasztalatok voltak ezek..."

IT-ben szerintem nominálisan másfél-kétszeres pénzt lehet Ausztriában keresni. csak nem napi 10-12 órával, hanem 8-cal.
a 4-5-szörös szorzó a többi (az IT-hez képest "keleten" relatíve sokkal jobban alulfizetett) területre jellemző.
az orvosoknál meg nagyjából 10-szeres szorzó figyelhető meg.

Badeni_lakos 2015.02.19. 23:45:47

Érdekes, hogy Timi ezt látja bele Budapestbe.

Én nem ezt érzékelem idehaza. Se Pesten, se vidéken.

A zoknisokra reagálni sem kell, a telefonfülkében ha kérik, akkor illik rövidre fogni, és a rendőrökkel meg tele van a város. Igaz, ez inkább Debrecenre igaz, ahol kevesebb szórakozó emberre relatíve több rendőr jut, mint Pesten. Pesten sokkal nagyobb a tumultus.

Mindenki igyekszik valahogy a saját hitét igazolni. Azt vettem észre, h:

Mindenki azt látja, amit hinni akar,
és nem azt hiszi el, amit lát!
(valahogy ez tényleg igaz. mindenki saját magát akarja igazolni., hogy jól döntött. Mintha nem is lenne objektív valóság. Mintha minden csak szubjektív lehetne. ez nagyon furcsa.)

33621 2015.02.19. 23:49:06

@pappito: Tévedtem Samoáról való a leányzó!

Edina Rita Akos 2015.02.19. 23:58:00

Magyaro-on mindenki sir? En Kozmetikus vagyok Angliaban , az az diploma nelkuli pszichologus ( Napi 15 ember nyavajajat hallgatva) Minden nemzet sir , minden ember függetlenul milyen országból való . Ez emberi természet , akar van pénzed rengeteg akar nincs . .Nem csak a magyarokra jellemző a siránkozas. Azonkívül örülj neki hogy csak zoknival kergettek Mao-on . Londonban a két kezemen meg tudom számolni hány ismerősöm, kolléganőm volt utcai rablás áldozata. Minden esetben fizikai bántalmazás is történt .. De hat ez London

pacilecsenye 2015.02.19. 23:58:09

a német és a svájci hadosztály figyelmébe!
egy mókás freiburgi antikvárius svájci vásárlóknak drágábban adja a portékáját. :)
www.sueddeutsche.de/wirtschaft/einkaufstourismus-in-freiburg-aufpreis-fuer-schweizer-1.2357186

2015.02.20. 00:03:12

@Badeni_lakos: Ez nagyon igaz, marmint, hogy minden szubjektiv Magyarorszagon, es, hogy mindenki csak a sajat egojan keresztul ertelmezi a dolgokat es csak az igy ertelmezett igazsagokban hisz. Cserebe erzelmileg is tulfutott, es hajlamos a szubjektiv igazsaganak masok szubjektiv igazsaga altali megcafolasat, megkerdojelezeset, vagy egyszeru eszmecserejet a konkret szemelye elleni tamadasnak venni es iszonyatos sertodesekbe es indulatokba bocsatkozni. En ezt vettem eszre, hogy ez van a magyarokkal, de abbahagyom, mert jon Saman, es meg fogja magyarazni, hogy az agytekervenyek ennel bonyolultabban mukodnek es nem tudom megoldani ilyen egyszeruen egy ilyen bonyolult orszag problemajat, ahhoz sokkal tobb hablatyolas szukseges. :D

pappito · http://pappito.com 2015.02.20. 00:08:52

@33621: ó, a varázslatos Samoa! a legnépesebb samoai városban lakom :)

adg 2015.02.20. 00:16:21

@33621: lehet, hogy uj zelandi a lany, es maori szarmazasu, de azota ausztral, aki angliaban el? :)

Merre vannak amugy? Mert igy a kerdesed kb olyan, mintha diggert kerdeznem meg, hogy milyen az ido europaban, mert a barataim is ott laknak, magyarorszagon.
Szoval nalunk nincs nincs kulonosebb vihar. Szokasos monszun van, estenkent egy-egy vihar, sok eso, nappal meleg paras, eleg fulledt.
Del kelet queensland es eszak kelet northern territory epp hatalmas hurrikanokat el at, delen szarazabb az ido, belul is es nyugaton is. Inkabb tuzek lehetnek, nem tudom. Perth vagy sydney olyan messze van ide, mint moszkva madridtol, vagy ciprus norvegia eszeki csucsatol, vagy meg messzebb kicsit. Nem hogy az idojaras, de az eghajlat is tok mas.

De itt a valasz, hivatalosan: www.bom.gov.au :)

@Cinkapanka: koszi, ezt at fogom nezni, bar nem erint, de kivancsi vagyok.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.02.20. 00:21:49

@mojyo: bocs a leegyszerüsítő képért. Nem akartalak megbántani.

33621 2015.02.20. 00:24:36

@adg [Au, Darwin]: Sajnos nem tudom a pontos helyszínt, én nem facebookozom csak a lányaim említették nekem a dolgot. Tavaly nyáron én is találkoztam a leányzóval meg a párjával amikor látogatóba voltak nálunk.

SzZoole 2015.02.20. 00:24:55

@33621: Azon sem birnak egyhelyben megulni:)

Badeni_lakos 2015.02.20. 00:25:05

@program készítő: Ez teljes képtelenség! Nemzetközi jövedelemtranszfert nem sápolhatják le, mert:
1.) Jövedelem EU-s országon belüli kettős adóztatása TILOS.
2.) Nemzetközi banki utalások megadóztatása Nem a magyar törvényhozás hatásköre! Azonnal felülírja az UNIÓS gazdasági jog ezt a kis pocsolya hazai hisztériakeltést. (nem tudom ki kelti, de teljesen felesleges!)

ilyen hírekkel felesleges riogatni, mert nincs se értelme, se jogalapja. (kb akkora hülyeség mint a netadó ötlete volt.)

2015.02.20. 00:27:21

@Saman: Ja, ne aggodj, nem bantottal meg. :D

Badeni_lakos 2015.02.20. 00:27:32

@33621: Üdv néktek! :) Cívis hon napról-napra szépül! :))

SzZoole 2015.02.20. 00:27:34

@Zoole[uk]: Ok,azt tudtad,hogy en PhD-val rendelkezem,megsem hasznalom a Dr. elonevet:)

(Privat hire Driver)

SzZoole 2015.02.20. 00:29:31

@blackhair-lady: Az elobbi kommentem neked ment volna:)

SzZoole 2015.02.20. 00:33:28

@33621: Civis???
Nem hurkas?:)))

Badeni_lakos 2015.02.20. 00:36:53

@mojyo: Naja! És a statisztikáknak se hisz már senki... legyen az akár külföldi akár hazai... (a hazainak azért nem, mert tán belenyúl a fidesz) a külföldinek meg azért nem, mert tán belenyúl a ... mittudomén mindenhol vannak érdekek :D

Hát igen, ez a szubjektív érzékelés és torzítás valahol ahhoz kapcsolódik, hogy Mi mind Emberek vagyunk. Nem tudunk puszta számok alapján racionálisan, logikusan dönteni. Sanszos, hogy 80-90% ban csak érzelmek alapján döntünk és ítélkezünk,
Úgy, hogy mi magunkat igazoljuk. hogy erősítsük magunkban, h "Igen, én Jó döntést hoztam!" kicsit nevetséges.
de Igen, ennyi lehet az egész.

u.i: Bárcsak 90% kal MINDIG racionálisan döntenék, és hagynám az emberi érzelmeket meg kíváncsiságot...
akkor sztem már rég aludnék. Szóval megyek is, Na jó éjt! :)

blackhairlady 2015.02.20. 00:42:24

@Zoole[uk]: Igen, mar ezt is emlitetted egy (sok) alkalommal:))

SzZoole 2015.02.20. 00:52:43

@blackhair-lady: De mar irtam a valodi kepesiteseimrol is,csak az senkit nem ertekelt:)))

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.02.20. 00:55:02

@Shanarey(England) ISTP: "@Saman:

"Minta te is egy olyan fickó lennél aki az egyik posztjában azt írta hivatkozásként: -Mi angolok"

Most a lengyel szereplésénél megjegyzik orbánról, hogy idehaza tíltja a stábjának, hogy őt EU-s zászló előtt lehessen fényképezni. Technikailag megszervezik, hogy kigyomlálják az EU zászlókat.

A parlamentben a házelnök is kitltatta.

Konfliktust fejez ez ki a nemzeti identitás és az unionista Európai Unós identitás között.

Jópár posztban és a kommentekben is demonstráltam azt, hogy a nemzeti identitás elvesztése vagy tudatos levetése nem olyan nagy ügy. Rengeteg határátkelő eleve úgy indul el, hogy magaunk mögött hagyunk valamit.

Azok számára, akik közpönti értéknek tartják a nemzeti identitást sőt akár védeni akarják az európai identitással szemben, ellenségesnek tartják az európait a magyarral szemben, azok nyilván azt sem szeretik ha walaki azt játsza, hogy magyarság töröl-töröl és csiribú-csiribá angol vagyok.

Ez a pökhendi magyarkodó mocsok vezetett oda, hogy korábban több nyelvet beszélő családok az anyaországban nem tanították meg a gyerekeket a családban élő második nyelvre.

A határon túli magyarok továbbra is kettős gyökerűek sokan idnetitás szempontból is nem csak nyelvileg.

Odahaza a XX. század eleji fasiszta nyomás és a kommunista kisebbségpolitika hatására ez majdhogynem kipusztult.

Egy soknyelvű országból egynyelvű hazugok lettünk.

Ez az egyik oka annak, hogy én hajlandó vagyok nyilvánosan levenni ezt a lajbit. Nem vagyok rá büszke. Szégyelni valónak tartom! Ártalmasnak. Betegnek. A blogomat abbahagytam magyarul, közel 1000 cikk után, miután megint 70% szavazott a fasiszoid pártokra.

Egyedül ide publikáltam magyar nyelven, de az utolsó 3 cikkből álló sorozat 2. cikke már nem jelent meg. Így lehet hogy a szerkesztő közkívántra nem tesz ki több cikket tőlem.

33621 2015.02.20. 01:01:42

@Zoole[uk]: Milyet kérsz? Vérest, májast vagy tüdőset?

SzZoole 2015.02.20. 01:12:38

@33621: majas-tudoset sok debreceni parosal,Ja es egy kis hazit is,hogy könnyebben tudjak emeszteni:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 01:29:38

@Turchi: Igeen?Uhh, sok sikert nekik, remélem írnak posztot...

Sanz 2015.02.20. 01:31:40

@33621: 14 évet éltem ott, szóval igen. Mondjuk felnőttként már Pestet választottam... jobban az én stílusom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 01:39:07

@maxval bircaman szerkesztő: Hahaha, köszönöm. :-)
ezért is kell tudni a nyelvet jól...

A Dosból én a General protection fault-ra emléxem, meg a Press any key to continue - Where is the "ANY" key? értetlenkedésre.Sőt, volt olyan kép is, hogy a szóközre rá volt írva alkoholos filctollal, hogy ANY...Bakker, micsoda egybites lehetett az, akinek ezt rá kellett írni... :-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 01:44:37

@~~Babette~~: Szerintem is egy köcsög dolog.A fog ugyanúgy a test része, mint a szív, vagy a máj.Ha nem fér bele a tb nyújtotta védelembe, akkor az a tb egy átverés...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 02:41:31

@svédnyugger: Na, nekem pont ez a "kulcsot adok a szolgáltatónak, hogy bejöhessen a lakásba" jelenség az, ami egy metamorfózist okoz.Odahaza Pesten ugye ez irreális dolog, hogy egy idegen bejöhessen a lakásba, amig én távol vagyok.Én viszont 35 évet Magyarországon szocializálódtam...Vagyis észvesztően tiltakozik az egyik énem ez ellen.Másrészt meg látom, hogy általában semmit sem lopnak, általában kicsi a bűnözés és télleg bosszantó ezért szabadságot kivenni.(Mondjuk nekem még nem kell...) Szóval ez egy hihetetlen kettősség bennem, ami egy körforgó harcot vív bennem...
:-))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 02:46:45

@svédnyugger: Nem volt még ebből probléma sosem?Cikkeket, eseteket se lehet olvasni, hallani ez ügyben?Mármint hogy bejön a szolgáltató ember és ellop valamit.Mert mondjuk az kicsi, értékes, könnyen mozdítható, stb...Mondjuk egy éxer, egy köteg százeurós, egy lövésnyi heroin... :D És mert ő is csak gyarló emberből van, akinél az alkalom szüli a tettet...Ráadásul elkapni se nagyon lehet, hisz másnap, vagy aznap már ki is léphet, a tulaj sose látta, és eltelhet pár nap , míg rájön, hogy mi is történhetett...Szóval én inkább kerülöm ezt a helyzetet, pedig nincsenek se brilliánsaink, se elöl felejtett százeurós-kötegeink és nem is narkózunk... :D

montroyal ( CAN qc) 2015.02.20. 02:54:54

@~~Babette~~: wow no komment ... azaz... tudjuk ,hogy létezik ,de de nem akarjuk elhinni ... Canadaban minden legkissebb noi jogokat serto dolog megengedhetetlen ... viszont a zsidok szokasairol , nok jogairol ,beszelni sem lehet, az zart vilag ..accommodation raisonnable...elfogadjuk nem beszelunk rola.. vagy ha felmerulne,gyorsan atterunk az arabok ellen ...

montroyal ( CAN qc) 2015.02.20. 03:12:00

@Mr. Waszabi: élősködő geci szemétládának lenni kifizetődőbb.

mintha ezt a jelzott hallottuk mostanaban de masokra .... . tessek mondani ezzel a dumaval ,felelemkeltessel, agymosassal , a kovetkezo valasztast is meg lehet nyerni ? 50 év mulva is ?

amugy semmi kozom hozza, nem ismerem egyik oldalt sem , de az a kifizetobb ,ha ilyen dumaval elrettentunk.. foleg azoktol ,azokat akik az atkosban nem is eltek , vagy hatulgombolosak voltak ..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 03:18:41

@33621: Aberráltak vannak mindenhol.Azért nem ez a jellemző itt se..Meg nem kicsit lehetett mulya ez a három lány, ha 25-30 évig be tudta zárni őket az anyja...Lehet, valami mentális deficit is bejátszhatott.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 03:28:05

@mojyo: Csak humorizál... :D
Bár igaz, ami igaz, nekünk is volt egy kocsink, amit a gyárban valszeg Spanyolországba szánhattak, de még is ide Svédországba került...Rettenetes minusz 2 fokban befagyott az ajtaja...Nem egyszer,m nem kétszer.És elefántból nekiesve se tudtam kinyitni, pedig nem 40 kilós vagyok...Az ablakon kellett kimásszak egyszer-kétszer.Szóval előfordul, de nem ez az általános...
:D
Volt más baja is, aztán rövid úton mexabadultunk ettől a kocsitól...Elátkozott egy darab volt.Pedig amit tudott papír szerint, az még most is elég volna.Na mindegy.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.20. 03:37:20

@montroyal ( CAN qc): most kik az eloskodok ... legalis corrupcio ... titkositas .. senkinek semmi koze hozza ... szabad rablas .. ide vissza terni ?... csak beallva a sorba szeliranyba ..

index.hu/belfold/2015/02/18/fideszes_kepviselo_is_kiakadt_a_paksi_titkositason/

2015.02.20. 06:42:40

@montroyal ( CAN qc): Nem érted. Mi Isten kiválasztott népe vagyunk, ezért nekünk a rántott hús alakú országban kell leélnünk az egész életünket. Az sem baj, ha emiatt boldogtalan vagy életed végéig, csak az a lényeg, hogy elmondhasd, te mindent megtettél, és küzdöttél.

Alapvetően nem látom értelmét a széllel szembeni pisálásnak. Egy fecske nem csinál nyarat, de sok sem fog. Van egy olyan érzésem, hogy a magyar társadalom jelentős része még nem áll készen a kapitalizmus pozitív és negatív következményeire. Az alapvető mentalitás szörnyű, és ahogy egymáshoz viszonyulnak az emberek, az még rosszabb. Ezért sem látom értelmét annak, hogy itthon éljek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 07:31:36

@morsels: neki nagyon sok baratja van, mindenhova egyutt jarnak. Ezert van meg itthon.

kék madár 2015.02.20. 08:42:46

@Saman: csak kivancsi vagyok: miert fontos neked, hogy ide publikalj? Szerintem, es teljesen semlegesen ertem ezt, az itteni kozosseg es te nem vagytok tul kompatibilisek. Kb. mint egy programozo es egy kolto nagyon unatkozna egymas mellett a buszon.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 08:42:46

@Saman:

"Ez a pökhendi magyarkodó mocsok vezetett oda, hogy korábban több nyelvet beszélő családok az anyaországban nem tanították meg a gyerekeket a családban élő második nyelvre."

Az igazi ok politikai. Egyszerűen rossz szemmel nézett a hatalom a II. vh. után azokra, akik többnyelvűek voltak. Ez így volt minden nyugati nyelvre, plusz a szerbre/horvátra, de a többi kisebbségi nyelv esetében is de facto ez volt. Különbözőnek lenni nem volt tanácsos.

Kádár be is tiltotta a nemzetiségi iskolarendszert 1962-ben, egyedüliként egész Kelet-Európában,

FutureFry 2015.02.20. 09:01:46

@Mirjam2: Mondjuk tudtommal az extra papírmunkával jár, hogy az amerikai (vagy más) állampolgárságot szerzett indiai visszaköltözzön, mert India nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Bár - ahogy most nézem - gyakorlatilag az OCI az azzal ekvivalens. Nem tudom mennyi papírmunka kell hozzá, lehet hogy legalább annyi mint egy magyarnak akinek már régen lejárt mindenféle magyar igazolványa.

2015.02.20. 09:15:30

@FutureFry: Nem ismerik el a kettos allampolgarsagot, de ez nem problema, kivaltod az OCI-t es kesz. Mivel sok millio indiai van ilyen helyzetben, kidolgoztak ra egy jol mukodo rendszert, semmi problema. Egyedul szavazni nem lehet az OCI-al, minden mas jogod ugyanolyan mint az allampolgaroknak.

2015.02.20. 09:19:33

@Jess G: Ez jo hir, gratulalok az uj lakashoz! Fenykepezzetek le a kutyat minden iranybol es vegyetek mancslenyomatokat meg DNA-mintat, biztos ami biztos...

FutureFry 2015.02.20. 09:45:02

@Mirjam2: Igen, a sok visszaköltöző miatt bizonyára elég egyszerű az OCI kiváltása. Viszont engem zavarna, hogy ahol (hosszútávon) élek nem tudnék szavazni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.02.20. 10:14:18

Kalandos maradás

Külhonba én el nem megyek!
Minek nekem a sok lóvé?!
Tök uncsik a jólét hegyek,
Itthon kaland minden hóvé-
-g!

Nem vonz már a henye Nyugat,
Oda el nem iramodok!
Kutya beszél, pénz meg ugat,
Az jó csak, mi unortodok-
-sz!

Trükkös adók pár naponta,
Ezektől élménypark e hely,
Létünk izgi hajóvonta,
S dalolgatunk uhnyem ehej-
-t!

Közmunkában vígan ások,
Könnyű megélhetés, haha!
Jók a nemmegszorítások,
Kajától nem puffad a ha-
-s!

Derék gyógyásztársadalom
Tova falcolt. Vajon hová?
S fájó felemen, az alon
Nem műt már, csak tályogková-
-cs.

Vasárnap a boltok zárva,
Betörnék s rám szólnak: Nono!
Két dolog van csupán tárva:
Templomok és stadiono-
-k.

Futballhuligánnak tőre
Jelzi, most ér véget a ma.
Nincsen pénzem temetőre,
Én földelem el magama-
-t.

Elit nem jön megsiratni,
Máshol hízik tokás feje.
Szemük előtt felirat, ni!:
Magyarország jobban teje-
-l!

„Végre egy Frady Endre vers, ami, ha eltekintünk attól, hogy milyen szörnyű, primitív, dilettáns és szellemi pestis-szerűen rettenetes, akkor majdhogynem tűrhető! Anyám szerint túl hosszú, pedig ő már az első versszak felénél belealudt. A téma telitalálat, csak kár, hogy pont a színvonalnak lett bumm a fejbe! Mindegy, én akkor sem disszidálok, ha csupán Frady Endre marad itthon az egyetlen költő, akit kritizálhatok! Itt megélnem s éhen halnom kell...” /Puzsér Róbert, kritikus hazafi/

„Felháborító ennek az USA-ból pénzelt liberálbolsevik bérrettegőnek a hazánk és népünk-nemzetünk jó hírét lejáratni vágyó üszkös rohadmányú vérgőze, amiben még a rímeket is csak hontalan fattyúbetűkkel képes megoldani és a levédiai darutollra tűzött árvalányhajas igazságot feláldozza a bűzhödt kozmopolita habsburg-finnugor csőcselékfilozófia oltárán! Mária országában csak lámpavas járhat az ilyen antiklerikális hőzöngőknek! Vendetta és ámen!” /Dr. Tömjén Szittya, gyulaturul és nemzeti oligarcha/

„Szívesen maradtam volna otthon, ha a kórházban lett volna elég fájdalomcsillapító a betegeimnek, ha a gyerekeimet járatni tudtam volna a nem létező állami óvoda helyett a magánóvodába, és ha itt Liverpoolban nem keresnék fele annyi munkával tízszer annyit, mint otthon. De ígérem, hogy hazamegyünk, amint otthon is meg lehet majd élni. Talán...” /Dr. Magyar Hunor, agysebész/

„Nem értem, mi ez a nyavalygás?! Én például sokkal jobban élek, mint nyóc éve! Ja, és a haveri köröm is.” /Panama Pál, kazánkovács és országgyűlési képviselő/

„Nálatok ilyen kalandos az élet? Jövök szétrúgni a tokás elit hízott fejét! Buli lesz!” /Chuck Norris/

„Gyere Chuck, gyere!” /nyolcmillió itthon ragadt magyar/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/02/kalandos-maradas.html

svédnyugger 2015.02.20. 11:12:31

@geegee:
Ha itt élsz, már bizonyára tisztában vagy vele, hogy egy-egy vállalkozás milyen múltra tekint vissza. Nekem könnyebb, mert kisvárosban élek, tehát van információm a firmákról.
A jó szakemberek is féltik a munkájukat, mint mindenki más. Priusszal máshová sem vennék fel.
Ha pl egy új lengyel vagy magyar vállalkozás letelepedik, akkor eleinte nehezen indul, be, de ilyen kis helyen hamar elterjed, hogy jó munkát végeznek, megbízhatóak stb.
Az építôiparban volt egy pár ügyeskedô, volt errôl egy sorozat a TV-ben, de aki megbízta ôket annak ellenére, hogy már a sokadik konkursba futott bele, meg is érdemli.
Elég nyilt társadalom, könnyü utána nézni bárkinek és bármelyik vállalkozónak.
Köszönhetô sok minden a személyi számnak, ami ugyan sokak szerint a személyi szabadság megsértése, de akinek nincs félnivalója nem berzenkedik ellene.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 11:57:07

@svédnyugger: Nem ismerem sajnos a cégeket, nem élünk még itt olyan nagyon rég.Meg a főváros környéke nyilván nehezebb eset ilyen szempontból.Sok az új cég, sok a bevándorló, bizonyos pozíciókban nem is igen dolgozik már svéd, pl autószerelőt csak arabot látni errefelé...(Jó, tudom, autószerelőt ritkán kel beengedni a lakásba... :D Csak mint példát említettem.)
Na mindegy, még egy pár liter víz biztos átfolyik a Slussennél, mire én mindenkiben feltétel nélkül megbízok...
:D
Kösz a választ.

Muscari 2015.02.20. 12:22:08

@Jess G:+1

@Cinkapanka: nincs külön NHS rendelő, hanem vannak magán fogászati rendelők, akik nyújtanak ellátást NHS alapon is. De ilyenkor pl. amalgám tömés használnak még mindig, meg egyéb olcsóbb, elavult anyagokat.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 13:08:25

@svédnyugger: most olvastam egy cikket, hogy a danokhoz kimentek a kabellopok. A danok meg nem ertik a dolgot, mint az oslakosok az elektromossagot...

montroyal ( CAN qc) 2015.02.20. 14:33:12

@Jess G: ha 3 gyereket szulok akkor aztan el lesz kapva a pasi ... talicskazhatja haza a penzt vagy megy a haztol ... a haz termeszetesen marad ... persze mondom pancsert keresek ..:-)

2015.02.20. 15:02:32

@geegee: Majd sürgetem őket, mert nagyon érdekel hogy mennek a dolgok! Bár most kisebb gondjuk is nagyobb annál hogy posztot írjanak gondolom.

Shanarey 2015.02.20. 16:53:52

@Saman:

Ezt három mondatban inkább, mert úgy érdemes.
:-)

A betű túltengési mániádat, kezeltetned kellene, mert ez az oka annak hogy a kutyát sem érdekli mit írsz.

Van egy rossz hírem, sose leszel Angol. Ha állampolgárságot kapsz akkor is csak egy Magyar leszel, aki Angol, illetve Brit állampolgár. Ne aggódj, ez lesz nálam is, sose leszek Angol, csak állampolgár. De ez is jobb, mint amit magunk mögött hagyunk.

svédnyugger 2015.02.20. 19:46:32

@geegee:
Mindenkiben ne bizz! A nagyváros az nehezebb dió. Utánanézni a dolgoknak!
Az auószerelôm is egy régi bevált kontakt. Soha nem fordult elô, hogy átvert volna, különben is úgy vagyok elkönyvelve náluk, mint a kis lökött öreglány, aki nem tudja a motorháztetôt kinyitni. És tényleg.
Vizsgáztat´s elött leadom átnézetni, amit kell megcsinálják, de egy humányival se többet, sôt le is vizsgáztatja helyettem.

svédnyugger 2015.02.20. 19:46:42

@~~Babette~~:
Eddig csak az élelmiszerboltok elött kéregettek, de most már egyre többen csöngetnek be a lakásokba is.
Nagyon sok naiv svéd beengedi ôket, de hát ôk is csak a saját kárukból tanulnak.
Egy kisebb faluban már 3X kellett a templom réz tetejét csinálni, mert valami csoda folytán éjszaka eltûnik. Mióta bekamerázták már nem bántják.

Mrs. Clayton 2015.02.20. 19:54:35

@Mirjam2: attol tartok, h a kutyak lesznek a radiator ugy egy hetig mivel az ugynokseg korabban azt mondta, h a gaztartalyban ugyan keves gaz van, de van, ehhez kepest nincs, szoval nem vagyok tul boldog, de a haz nagyon jo lesz ha egyszer meleg lesz

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.26. 09:20:19

@33621: Errol eszembe jut mindig, mikor megkerdezik tole, hova valosi:

hat tudjatok, Debrecenben szulettem, de mivel edesapamnak olyan volt a munkaja, 3 eves koromban elkoltoztunk Bekes megyebe, ott eltem megint 3 evet, aztan megint koltozes, az altalanost mar Bacs-Kiskunban kezdtem, a kozepsulit (4 ev) Szegeden vegeztem , majd az egyetemet is ott kezdtem, de atmentem a Gamfra, Kecskemetre, majd 1 evre felkoltoztem Budapestre, 5.5 eve meg Londonban elek.

Szoval hova valosi is vagyok?:)

A csalad amugy igen, Debrecenbe vagy kornyekere valosi.

adg 2015.02.26. 09:59:04

@tildy[UK]: Majdnem ugyanez nalam is.
Debrecen, paks, szekszard, kecskemet, egy kis falu nem messze onnan, vissza kecskemet, dunaharaszti, szarvas, Budapest, masik falu Kecskemet mellett, megint Kecskemet, majd Darwin.
Szekszardon es kecskemeten tobb helyen is laktam, es mar itt is a harmadik hazban vagyunk.
Atlagban 2-3 evente koltoztem eletem soran, es remelem, meg nincs vege. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása