oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2015. február 18. 06:48,  A Paradicsom színe és fonákja 197 komment

2015. február 18. 06:48 Határátkelő

A Paradicsom színe és fonákja

Tegye fel a kezét, aki nem ugrana, ha kapna egy álomajánlatot egy karibi szigetre! Na, ugye. Aztán tegye fel az a kezét, aki pár hónap után nem gondolkodna el azon, mennyi ideig szeretne még élni és dolgozni az Isten háta mögött, ahol a piacgazdaság nem nagyon létezik, ennek minden előnyével és hátrányával együtt! Nos, körülbelül ebben a helyzetben van Hajni (és párja), akinek személyében ismét egy régi szerzőt köszönhetünk. Egy 2012 végén elhagyott fonalat veszünk ma fel.

cim_7.jpg

„Utoljára (pár éve) ott hagytam abba, hogy Gran Canarián élünk, mint hal a vízben, mindenféle értelmetlen, de megélhetésre eleget fizető munkákból. A blog néhány törzsvendége nagyon okosan megmondta előre, hogy nem lesz ez így sokáig, és mit mondjak, igazuk is lett.

Na, nem mintha hirtelen óriási karriert építettem volna, de legalább kicsit előrébb másztam az egyedfejlődésben, és helyszínt is váltottam, úgyhogy azt gondoltam, megér egy beszámolót a jelen is. (Valójában csak régóta nem szólt be nekem senki igazán, szóval jöttem egy kis kiosztásért, hehe.)

Canarián egyszer csak, amikor már eleget dolgoztam gyerekfelügyelőként, vagy a vendéglátásban, úgy éreztem, eljött az idő azt csinálni végre, amit igazán szeretek, és elküldtem a helyi búváriskoláknak a jelentkezésem (szám szerint olyan 60 e-mailt), miszerint még csak kezdő vagyok (akinek ez mond valamit: advance szinten voltam nagyjából 50 hobbi merüléssel a hátam mögött), de szívesen venném, ha felturbóznának divemasterré (magyarul merülésvezető), és dolgozhatnék aztán a kiképző cégnek.

A rengeteg iskola közül erre kettő válaszolt pozitívan, másik pár beígérte, hogy talán majd később… A két érdeklődő suli tulajával tehát találkoztam is egy kávéra, és megbeszéltük a részleteket.

Egyikük szimpatikusabb volt, úgyhogy nála kezdtem meg a divemaster képzésem, és dolgoztam a hajóján a megfelelő tanfolyamok elvégzésének idejére, mintegy áprilistól júliusig ingyen, illetve nem ingyen, hanem ugye a papírokért és a tapasztalatért.

Életem egyik legjobb időszaka volt, annak ellenére, hogy időközben azért szépen legatyásodtunk, és időnként valódi segítség volt, hogy a hajón menetközben kapok enni is. De nem bántam, sem akkor, sem most (most már pláne!), nagyon megérte mindennel együtt.

Miután megvolt a tanfolyamozós rész, ott ragadtam majdnem két évre dolgozni, és hogy ne legyen annyira egyhangú, elkezdtem felkészülni a búvároktatói vizsgára is, amit egy évvel később sikeresen le is tettem a szomszédos Tenerifén.

Boldogan merülgettünk

Ezek után beszerveztem a hajóra a pasimat is, aki eleve imádja a búvárkodást (szóval nem rángattam bele semmi hozzá nem illőbe), így a divemasterből frissen előlépett oktatói mivoltom azonnal kiképezhetett egy másik divemastert. Persze ez ugyanúgy beletelt neki is pár hónapba, mint nekem: boldogan merülgettünk a hajóról.

Aztán jött a terv, hogy csak kéne már valahol máshol is dolgozni, és rövidesen azon kaptuk magunkat, hogy búvároktatói állásokra pályázom a túlparton, a Karib-tengeren. (Addigi mentorom és főnököm maximálisan támogatott ebben, annak ellenére, hogy a végén majdhogynem könnyes búcsút vettünk egymástól, és azóta is intenzíven tartjuk a kapcsolatot.)

Hamarosan fel is vettek egy Sint Maarten nevű apró karibi sziget búvárbázisára (néhány e-mail és Skype-interjú nyomán), ahol tavaly december egytől kezdtem el dolgozni.

Sajnos a munkakörülmények nem váltották be a hozzá fűzött reményeimet, és hiába kecsegtettek bőséges anyagi jussal, egy hónap nyűglődés után ismét állásajánlatokat böngésztem az erre alkalmas búváros oldalakon, ahol aztán szembe is jött az álomajánlat: éppen egy búvároktató és merülésvezető párt kerestek, egy szintén Karibi-szigeten.

Úgyhogy uzsgyi, karácsonykor átcuccoltunk Nicaraguába (Közép-Amerika legcsóróbb országába), és azóta itt vagyunk a Corn Islandnek nevezett Isten háta mögött.

Az utolsó vadregényes sziget

Megérkezésünk első hetében konkrétan csak szuperlatívuszokban tudtunk a helyről nyilatkozni, egyrészt annyira üdítő volt végre nem az előző hülye főnökeim idióta szabályai szerint dolgozni, másrészt a sziget valóban paradicsomi.

Valószínűleg az utolsó ilyen vadregényes, elmaradott sziget a Karib-térségben, és valószínűleg sokáig már nem is marad ilyen ez sem, úgyhogy időben érkeztünk.

Minden olyan, mintha száz évvel ezelőtt lennénk: alig pár aszfaltozott út, semmiféle közlekedési szabályzat, tábla, lámpa, vagy zebra, alig néhány autó (valamivel több, de még így sem sok motor), a legtöbben bringával járnak, vagy olykor lóháton, de leginkább gyalog. Természetesen minden motorkerékpár pont annyi személyes, ahány tagú a család. Vagy még plusz néhány.

tenger_2.jpg

A sziget két óra alatt körbesétálható (kivéve az eldzsungelesedett déli csücskét, ahol nincsen út), a lakossága 8 ezer körülire tehető. A kókuszpálmákról mindenki maga szedi a kókuszt, nincsen utcai árus humbug, felmászol, vagy levered egy bottal, aztán lecsapod a tetejét a macsetével és ihatod. Ha nincs célszerszámod, az első embert megkéred, és elintézi helyetted, mosolyogva adja oda, hogy egyed-igyad, eszébe sem jut pénzt kérni érte.

A Paradicsom szürke oldala

A vállalkozások (még) mind helyi kezekben vannak, ennek minden előnyével és hátrányával. Tényleg autentikus, hogy az általuk ismert és elkészített kajákat kapod, és tényleg unalmas egy idő után, hogy nincs semmi más sehol.

A homár és a banán mindenféle sült-főtt-csipsz verziója remek, a kókusztejben főtt babos rizs sem rossz, és a káposztasaláta a hagymás-csípős helyi szósszal kiváló, ám pár hét után ezt is meg lehet unni.

A boltokban viszont alig tudsz venni valamit, hogy magadnak főzz: krumplit, ahhoz hasonló további ötféle gyökeret, narancsot, banánt, rizst, mosószappant... (Hát igen, a mosógép és egyéb úri huncutságok itt még nem terjedtek el.)

A turisták úgyis pár napot maradnak csak, és nincs szükségük semmire (az éttermek nagyon olcsók), a helyiek pedig úgysem a boltokban vásárolnak, hanem egymás között csencselnek „neked csirkéd van, nekem meg homárom” -elven.

ut_es_pokjel.jpg

Mi, néhány hosszútávon itt élő külföldi pedig szép lassan elkezdünk bosszankodni a kis paradicsom hiányosságain (illetve a tehetősebb itt élő amerikaiak áthidaló megoldásként rendszeresen elrepülnek a civilizációba, és áthajóztatják, amire szükségük van – röpke két hónap alatt ide is ér, amit bedobozoltak). Ez a hangulat egyik nap jobban, másik nap kevésbé meghatározó.

Általánosságban mondhatjuk, hogy amikor kevesebb a munka, és kevesebbet merülünk, akkor sokkal jobban elkezd zavarni a néhány apró kis idegesítő nüansz, amikor meg el vagyunk foglalva, akkor leginkább megint csak a szépet és jót vesszük észre a helyből.

Európaiként nehéz

A sziget egyszerűen csodaszép, nem igazán kell leírni, mindenki látta már (legalább magazinokban): fehér homok, türkiz tenger fölé nyúló pálmafák, állandó nyár, mezítlábas, vigyorgó félcsoki kisgyerekek a puha zöld fűben. És mindemellett persze, amikor elkezdesz jobban mögé látni, a szörnyű tanulatlanság és az ebből fakadó rengeteg bosszantó eset.

Tény, hogy nehéz egy európainak ilyen körülmények között élnie, még mi sem tudjuk, meddig bírjuk majd. A megállapodásunk egy évre szólt, de lehet, hogy előbb odébbállunk majd. Vagy az is lehet, hogy beleszokunk / beleszeretünk, és itt maradunk örökre.

Természetesen itt rajtunk kívül senki más nem ért a professzionális búvárkodáshoz, a főnök nyitott egy bázist, mert már van egy szállodája, akkor miért ne legyen búvárbázisa is, így az egész boltot szépen ránk hagyja, vigyük, ahogy lehet.

Ez olykor nagy előny, mert nem szól bele semmibe, máskor meg nagy nehézség, mert mégiscsak neki, hozzá nem értőnek kell valahogy elmagyaráznunk, miért van szükség alapvető dolgokra (amik ugye pénzbe kerülnek, és nehéz behozatni is a szigetre).

repuloter_gepbol.jpg

Az élet egyébként lassú és kellemes, nyaralásra tökéletesen ideális, senki sem rohan sehova, a helyiek kedvesek, a tenger langyos, a januári középhőmérséklet nagyjából 26 fok. A sziget belsejében mocsarak találhatók, különböző érdekes (vagy félelmetes) élőlényekkel, úgymint szokatlan nagy madarak, halászpók, vagy óriáskígyó...

A kertekben nem ritkán majmok laknak, kis fákra épített házikókban, mint nálunk a kutyaól. A legtöbben tartanak valami (haszon)állatot, ami azért is vicces, mert kerítéseket viszont nemigen építenek, így mindennapos látvány az utcákon csellengő malac, csirke, bárány, vagy akár ló. Tehenek is legelésznek a dús fűben mindenfelé.

A legnagyobb szenzáció (nekünk, civilizációból érkezőknek), hogy az egyetlen nagy felületű aszfaltozott területet, a reptéri kifutópályát a napi 3-4 (kis)repülő érkezési idején kívül megnyitják, és az emberek szabadon kószálnak rajta, mint legfőbb városi korzón. Nem ritkán gyerekek eregetnek rajta sárkányt, tinédzserek baseballoznak, illetve a szélén magasra növő füvet is lelegeltetik róla olykor az élelmesebbek.

majom.jpg

Még nem értik a piacgazdaságot

A boltokat döngölt padlózatú lakóházak előterében alakították ki, koszosak, fülledtek és mindenféle szagúak, mindegyikben pontosan ugyanazt kapod ugyanannyiért, az eleve szegényes választékot főleg a „mikor érkezik a hajó a kontinensről” határozza meg.

Ha az egyik boltban nincsen WC-papír, az biztos, hogy a másikban és a következőben sem lesz a hajó érkezéséig. A kis házi magánvállalkozásokból a legtöbben reggel és délután körbejárnak a szigeten a portékával, így leginkább elég, ha ülsz az ajtód előtt és megvárod, hogy házhoz jöjjön a frissen sült pékáru, vagy zöldség-gyümölcs.

A világ összes helye közül, ahol valaha jártam, ez az egyetlen, ahol ugyanannyiba kerül a sör a bárokban, mint a boltokban. Valószínűleg azért, mert lényegében mindkettő ugyanolyan, és a piacgazdaságot a helyiek még nemigen értették meg.

Ha az egyik kifőzdében például nincsen sör, és megkérdezed, bánnák-e, ha mégis áthoznánk egyet a közértből a kajánkhoz, készségesen mondják, hogy nem gond, hozd át nyugodtan, ahelyett, hogy eszükbe jutna nekik átmenni érte, és dupla áron eladni nekünk...

A turistáknak szánt éttermek és úgynevezett hotelek (itt ne gondoljunk semmiféle csillagokra, maximum egyemeletes, de leginkább földszintes kis házikók) már eggyel igényesebbek és drágábbak is, de még így is jóval alulmúlják bármelyik karibi árfekvést vagy minőséget.

helyi_haz.jpg

A helyiek házai viszont leginkább siralmasak, a legtöbbjükben áram sincsen, és nem akarom tudni, miféle csatornázási megoldásaik vannak. Ennek ellenére a népség nagyon vidám és bizakodó, a szigeten igazán látszik a törekvés, hogy a térséget joggal nevezhessük fejlődőnek.

Kiszakadás a fogyasztói társadalomból

Itteni mindennapjainkban a legnagyobb különbség a kanári életünkhöz képest a szocializáció (illetve annak hiánya): helyi barátaink nemigen vannak, mert bár hiába beszélnek ők is angolul vagy spanyolul (mint mi), alig lehet megérteni őket, vagy ha mégis, nem sok közös témánk akad.

Így a társasági életünk nagyjából a vendégeinkre, kollégáinkra, és egymásra korlátozódik, ami hosszútávon valószínűleg kevés lesz (bár persze ez még változhat).

Összességében ittlétünket kiváló kísérletnek tartom arra, hogy az európai fogyasztói társadalomból erősen kilógó mifélénk mégis mennyire érzi jól magát egy olyan helyen, ahol valóban nincsen fogyasztói társadalom, és egy rakás újkori vívmányt egyszerűen itt még nem találtak föl. Szerencsére internet van, úgyhogy igazán nagy baj nem lehet.”

Ha érdekelnek további részletek Hajniék karibi életéről, akkor a blogját ide kattintva találjátok.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nicaragua Corn Island

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr297184329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pacilecsenye 2015.02.18. 19:24:46

@maxval bircaman szerkesztő: az Ovis ariest nem engedik be? vagy melyik fajjal van probléma?

Határátkelő 2015.02.18. 19:25:38

@montroyal ( CAN qc): @maxval bircaman szerkesztő: No, most van az, amikor ezt a vonalat erősen hanyagolni kellene. Kösz.

SzZoole 2015.02.18. 19:40:56

@montroyal ( CAN qc): Persze,hogy felvennenk valami helyit,csak nem gondold,hogy en sutetnem magam a napon:)))

montroyal ( CAN qc) 2015.02.18. 19:49:09

@Zoole[uk]: a pia a jegben rendben de meginnank a hasznot...

SzZoole 2015.02.18. 19:51:16

@~~Babette~~: Ez jo:)))
Putyinak beremegett a valla a tobbiek meg kopni nyelni nem tudtak,Lazar meg csak nezzet,mint Jani a moziban:)))
Igaz a videorol,csak Putyint,Orbant es Lazart ismerem.A tobbirol halvany lila fingom sincs,hogy kik.

SzZoole 2015.02.18. 19:55:56

@montroyal ( CAN qc): Haszon???
Kit erdekel a haszon....
En csak olyan carpediem fillingben elnek.A napi bbq,sorom,fekete csempem rozsaszin fugaval meglegyen,aztan masnap majd lesz valahogy:)))

2015.02.18. 19:58:26

Beleolvastam a posztolo blogjaba. Bar ne tettem volna:
legutobbi posztjaban peldaul "szornyen butanak" jellemzi a helyi oslakosokat. Kozben a " magasabbrendu feher europai" nem kepes zsemlemorzsat csinalni. Inkabb nem eszik rantott sajtot. Lehulyezi oket, mert nem ismerik a zsemlemorzsat. Se spanyolul, se angolul. Eleve nincs tisztaban azzal, hogy az empanada nem rantott dolgot jelent, hanem kenyertesztaba toltott es abban kisutott etelt. A rantott dolgokat milanesa-nak hivjak Del-Amerikaban.

2015.02.18. 20:06:36

@tableno:
"Szóval a posztolónak javaslom, ha már nagyon unják az istenhátamögötti életet, de azért a karibi világban maradnának, nézzenek el arrafelé. "
Javasolnam azt is, hogy tanuljanak meg kicsit spanyolul is, akkor nem kevernek az empanada-t a milanese-vel:)

tableno 2015.02.18. 20:15:19

@Cascabel: itt azért kicsit bekavar az, hogy szinte minden közép- és dél-amerikai országban eltérő a helyi dialektus. Amit például Mexikóban empanadas-nak neveznek, az Salvadorban és Hondurasban pupusa. Nem biztos az sem, hogy a milanese-t megértenék Nicaraguában...

SzZoole 2015.02.18. 20:17:18

@~~Babette~~: percemberkek,ez mit jelent?

SzZoole 2015.02.18. 20:26:54

@tableno: Milliardosok?Akkor gondolom a libanyaku nagyokat nyelo emberke Szijjarto Petike kell,hogy legyen,de varjal csak neki nem az apukaja milliardos?:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.18. 20:29:59

@Zoole[uk]: akik csak percekig hiresek.
nem fognak bekerulni a tortenelmkonyvekbe.

SzZoole 2015.02.18. 20:32:11

@~~Babette~~: Ertem,de hogy nem fognak bekerulni a tortenelem konyvbe azt ketlem,hiszen Ok irjak:)))

2015.02.18. 20:36:33

@Zoole[uk]:
A tortenelemkonyvet mindig a gyoztesek irjak!:)

tableno 2015.02.18. 20:41:35

@Zoole[uk]: valóban ő az. Az meg, hogy ki honnét szerezte a milliárdjait, nem tartozik ránk...

SzZoole 2015.02.18. 20:41:52

@Cascabel: Ez regi nagy igazsag,de ne feled,hogy meg Ok ulnek ott fent.

Egyebkent nem lenne kedved jonni Montival meg velem Corn szigetere?
Montival csinalunk ott egy kozos uzletet es szukseg lenne egy tapasztalt tanacsadora:)))

SzZoole 2015.02.18. 20:43:47

@tableno: Igazad van nem rank tartozik,mivel mi,egy ideje nem az Ok zsebuket gazdagitjuk a befizetett adoinkbol:)

33621 2015.02.18. 20:51:49

@KanáriHajni: Ugye hogy eltaláltam hogy a te posztod!

2015.02.18. 21:32:10

@Zoole[uk]:
Lenne kedvem, de en inkabb kokuszban szeretnek utazni:
kokuszolaj, kokuszrost, kokuszvaj, kokuszszappan, stb.
Maskulonben tegnap erkeztem meg Calgaryba Fort Mcmurraybol. Utkozben Edmontonban aludtunk egy nyiregyhazi fodrasznonel:) Lehet, hogy ismerted is otthon, a te korosztalyod:) Ide jott ferjhez Torontoba kb. 20 eve.
Ja, a hetvegen indulok Mexikoba, Houstonon at.

SzZoole 2015.02.18. 21:38:02

@Cascabel: Semmi gond,bovitjuk az uzletet:)))

Lehet,hogy ismerem,bar Nyiregyhaza kb. 120 ezres varos.

Jo utat es vigyazz magadra:)))

2015.02.18. 21:47:45

@Zoole[uk]:
Kosz es ne aggodj, ugyan is
"Csalánba nem üt mennykő!"

SzZoole 2015.02.18. 21:52:09

@Cascabel: En is azt hittem.....
megis repultem 9 metert,betonra es meg tiszta is voltam akkor....

KanáriHajni 2015.02.18. 22:20:18

Na, visszaértünk, és szívesen elmesélném a merüléseket is, de ahhoz sok-sok külön poszt kéne. Ez itt most egy röpke összefoglaló akart lenni.
A milanese-t itt valóban nem ismerik, és szerintem semmiféle lenéző nincsen abban, ha észreveszed, tanulatlanok az emberek körülötted, blogbejegyzésem sem arról szólt, hogy ne tudnám, hogyan kell magamnak zsemlemorzsát készíteni, daráltam eleget kiskoromban a Nagyival...
Mi is volt még? Ja, hogy StMartin európai. Naigen. Így hirdetik magukat, és ha azt tekintjük európainak, hogy nagyon olcsó a kokain és emiatt az elegáns ruhába öltözött szétcsapott cruiserek őrjönghetnek kedvükre az éjszakában, akkor valóban helytálló is a megállapítás, mindenesetre nekem az valahogy sehogyan sem jött be, akkor már inkább legyen valódi harmadikvilág.

pacilecsenye 2015.02.18. 22:24:33

@KanáriHajni: köszönjük a történetet, érdekes volt!

blackhairlady 2015.02.18. 22:36:43

@Cascabel: Csak atszallsz vagy bejossz a varosba is?

KanáriHajni 2015.02.18. 22:36:45

@33621: De. :-)

@tanato: Van néhány ház, amiben rendelnek orvosok és árulnak gyógyszereket is (darabra! - egyszer vettem hasmenésre), a búvárbázisunk tulajának felesége pl azt mesélte, hogy már egy szívinfarktusa is volt itt a szigeten, és Doktor David, a kubai csodadoktor élve eljuttatta a fővárosi kórházig. Szóval van remény. :-)

@Shebelle: Ide nyugodtan lehet jönni hajóval is, csak lassabb és bizonytalanabb az érkezés. :-)

@Mirjam2: Szerintem csak annyi, hogy HA szerkeszti sorba őket úgy, hogy ne legyen fél évig csak trópus vagy csak London. Az meg, hogy szokatlan itt, ugyanakkor mégis jó is, gondolom érthető, ha akad benned egy kis empatikus készség, vagy kimozdultál már a városhatáron túlra valaha.

@jewel79bp: A búvároktató az más, nem egy olyan szakma amivel aztán betegre keresed magad, de mondjuk, hgogy ha szerencsér van, meg tudsz élni a hobbidból. A kezdő tanfolyamtól fellétrázni az oktatóig kb ráköltesz 3-4 ezer euro-t (attól függ persze hol csinálod), és mondjuk alaphangon fél év, utána mehet a banzáj!

KanáriHajni 2015.02.18. 22:38:58

@Zoole[uk]: Nemtom, nem vettem, de mindenki azt mondta, nagyon olcsó, ezért lett az party island...

KanáriHajni 2015.02.18. 22:46:33

@Bluely: Képzeld, én még rendesen arachnophobiás is vagyok. Amikor kiderült, hogy a földkerekség egyik legnagyobb termetű pókja itt él, hááát... De a homárt énis imádom! :-)

@Mr Long (UK): Az iskolarendszer sajnos leginkább semmilyen, a tizenhárom évesek már nemigen járnak be, inkább melóznak, ha van mit, vagy ücsörögnek valahol, de hogy melyik rendszert nem látogatják, azt sajnos még nem tudtam meg. Kanárin a körbeülős modern volt.

Nikili 2015.02.18. 22:47:08

WOW! Szuper iras!! Es baromi erdekes a tema is! Ferjemmel jo nehanyszor mar szobakerult a bizonyos allaskereses "egesz evben strandpapucsos" teruleten, de ha hiszed, ha nem , pont ezektol tart O is, amiket Te itt most leirtal!!
En mindenesetre pozitiv irigykedessel olvastalak es kivanom, hogy pont ugy tortenjen / alakuljon minden, ahogy annak alakulnia kell!

SzZoole 2015.02.18. 22:47:58

@KanáriHajni: Tudom,hallottam es olvastam is mar rola...
De kicsi sziget a Corn sziget az valoban megfogott.En tenyleg el lennek ott:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.18. 23:10:40

@diggerdriver: Jajj, ez a dög, ez rettenetesen ostoba, ahogy próbál marha ijesztő lenni...
:-))))))))))))

Mindig ez jut róla eszembe...

i.imgur.com/OFRw6.gif

:-))))))

KanáriHajni 2015.02.18. 23:15:00

@ChristineK: Ó, a klíma remek, nem nyír az ki senkit!

@P.Elliot: Köszi! Bizniszt egyelőre nem tervezünk, pedig annyira már fiatalok sem vagyunk, csak lehet hogy olyan félék, akik nem terveznek bizniszt. :-) A kókuszkenyeret pedig szeretnéd, a műkókusz-ízű bounty cuccokat én sem szeretem, de ez szuper finom.

@maxval bircaman szerkesztő: Milyen veszélyes halakkal találkoztál?

@leprecHaUN : Ne ravaszkodj, nem azt mondtam, hogy hiányzik a rátett haszon, hanem meglepődve tapasztalom, hogy még van ilyen hely! Nem vagyunk nagy halmozók, vásárlók, pénzfüggők, az előző pár évünk amolyan hátizsákos, nem kell sokminden-jellegű, épp erre vonatkozott az a megjegyzésem is, hogy kilógunk a klasszikus fogyasztói társadalomból...

@tanato: Igen, Panamával szemeztem idefelé is, hát majd körülnézünk mindenfelé, persze, volt egy jó állásajánlat Costa Rica-ban is, csak ott kizárólag illegálisan lehet dolgozni, nem úgy, mint Nica-ban... Nem mintha ez lenne a fő dolog, de azért jó, ha van vmi papír és nem kell háromhavonta a határra rohangálni.

KanáriHajni 2015.02.18. 23:17:54

@Zoole[uk]: Nekemis bejön egyébként, egyre jobban, de ha nem írok árnyoldalt, akkor az lett volna, hogy kamuzok (mármegint). :-)

@Nikili: Köszi! Egyébként bele kell vágni, mert otthonról nézve minden sokal ijesztőbb, mint innen.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.18. 23:20:56

@KanáriHajni: nekem tunt europainak ,de csak ranezesre ,mert ugye csak egy napot voltunk ott, es este mar mentunk is .. Phillisburgban nem lattunk kunyhokat csak szallodak ettermek butikok es nyilvan a szep strandon, corzon is csak turistakkal talalkoztunk ... a francia reszen Marigot is nagyon mediterrannak tunt ...szoval en gondolkodas nelkul odakoltoznek (lotto nyeremeny utan ) meg még hany helyre ...
www.kepfeltoltes.hu/view/150111/Maarten__17__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
www.kepfeltoltes.hu/view/150111/Maarten__252__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
www.kepfeltoltes.hu/view/150218/Maarten__275__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
www.kepfeltoltes.hu/view/150111/Maarten__243__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
www.kepfeltoltes.hu/view/150218/Maarten__32__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Muscari 2015.02.18. 23:22:11

@KanáriHajni: Hajni, nagyon ügyesek vagytok, csak így tovább. Egy évet szerintem én is kibírnék ott, egyszer ki kéne már próbálni egy trópusi szigetet nekem is :-)

Nikili 2015.02.18. 23:23:32

@KanáriHajni: Nincs mit Hajni! Ami jo, az jo! De mi megcsak nem is oothonrol nezzuk...:) USA ban elunk, de en mindig az orokke termo fat keresnem, ahogy Misi Mokus is tette :)) De gyerekkel mar nehezebben ugrabugral az ember... Ti szuperugyesen csinaljatok!!!!! Van egy
baratom, orvos es csak a Deli Sarkot nem jarta meg be, mint onkentes doki... De tenyleg, Haiti, Afrika, Del Amerika Isten tudja meg merre...Szuper lehet, de azt hiszem mindezt gyerek elott kell! Ugyhogy hajra! :)))

SzZoole 2015.02.18. 23:28:50

@KanáriHajni: Azt remelem nem nekem cimezted,hogy "marmegint"
Nekem a hatranyai miatt is,bejon,nem csak az allando jo ido miatt.
Sajnos az auto,telefon es az internet a minden napos munkamhoz tartozik,allandoan uton vagyok.

KanáriHajni 2015.02.18. 23:30:39

@Nikili: Mármint otthonról alatt a civilizációt értettem, még európából sokkal extrémebbnek láttam az egészet. Ittlenni már csak olyan természetes, megszokod-hangulat.

@montroyal ( CAN qc): Egy nap alatt szűrted le, hogy európai. Nos, igen, Philipsurg és Marigot elég jól néz ki (utóbbi nekem is jobban tetszett), főleg abban az időszakban, amikor az éppen kikötött 4-5 óceánjáró lakossága elözönli a várost. Utána két órával meg öntik a mocskos vizet a lábadra az utcán, dobálják szét a dobozokat, büdös és randa.
Ezeken kívül pedig nem igazán van nagyobb település, és mindenki ellenjavallotta, hogy naplemente után egyedül mászkáljak, ami kicsit eleve elvette a kedvem az ottléttől...

KanáriHajni 2015.02.18. 23:36:57

@Zoole[uk]: Nem, dehogy, bár nem emlékszem már, kik pörögtek az előző poszton napokig azon, hogy kamuposzt vagyok, vagy sem, de nem neked szólt, csakúgy általánosságban. :-)

adg 2015.02.18. 23:41:58

@geegee: @diggerdriver:
O fiuk, ez egy muanyag allat, nem vettetek eszre? :)))

A galleros gyiknak nincs foga. A gallerja messze nem ilyen szabalyos, es miindig tepett, serult. Az csak egy vekony, szinte atlatszo bordarab.
Es ausztraliaban AustPost-os postaladakat hasznalnak, nem U.S. Mail-est.
szoval ez nem a mi postaladank. Abban gekkok laknak, galleros nem ferne bele. :D

Itt van egy igazi: hataratkelo.blog.hu/2014/11/01/hurrikan_es_krokodilhus
Ez sajat foto.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.18. 23:43:01

@KanáriHajni: igen egy nap alatt es ranezesre ... mintahogy ranezesre nem elnek Dominikan v Haitibe ... megertelek Teged a HA nem a turistaskodasrol szol ,de egy percig se gondoltam hogy dolgozni mennek oda .. Corn szigeten mar tervezzuk Zolival a businesst, de csak dolgoztatunk... kovetkezo télen nem tudom mit fogok tervezni, hova koltozni ,mert ez lesz valszeg a kivalasztott utunk ..

www.croisierenet.com/holland-america/ms-amsterdam/933087-fr/fiche2.html#201510&mrasn=51873.72569

Nikili 2015.02.19. 00:09:46

@KanáriHajni: jaa okok. Leesett, ugy latszik jobban be vagyok lassulva, mint terveztem... :)) Igen, amugy biztos ebben is van vmi, amit mondasz! Es biztos vagyok benne, hogy gyerekkel is meg lehet oldani a wc papir hianyt, de azt hiszem a,"mi korunkban" mar az elkenyelmesedes nagyobb ur... sajna. Bar, ha jobban belegondolok az elso lepest mar megtettuk. Es aszongyak az a legnehezebb, nem?! 3 eve mikró nelkul elunk es ELUNK :))
viccet felreteve, 10 evvel "konnyebben" lehet nekivagnank...
Beleolvastam a blogodba is. Tetszik :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 00:41:26

@33621: Fhuhh, asszem, itt télleg nyakig ért a sz@r... :D
A kis digger is pazar játékos lehet, annak a kanálnak lehet vagy 66 féle szabadsági foka...Fantasztikus munka volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 00:44:53

@adg [Au, Darwin]: MIndegy, röhej a köbön az egész állat, úgy ahogy van.Mondd meg majd neki, hogy nem tudom komolyan venni...
:-)))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 00:52:05

@montroyal ( CAN qc): Hmm, ez az 5000 dollár személyenként van?Betakar minden költséget a hajón?Valahol olvastam, hogy van ilyen kötelező borravaló meg hasonló tételek...Nem pofátlanság ez?Akkor már mér' nem adják hozzá a viteldíjhoz, legalább nem bosszankodna az ember.,..
A hullámzás mennyire hánytat?
Én itt Európában az autós kompokon folyton érzem azt a finom rázkódást, remegést.Mindig öröm leszállni róla... :D
Titeket nem zavar?Vagy ezek a hajók jobbak ilyen szempontból?

montroyal ( CAN qc) 2015.02.19. 01:18:27

@geegee: szinte semmit nem erzunk hogy a hajo mozog olyan nagy mint egy kis varos (?) 3-5 ezer ember , persze viharba nem voltam még ... nem hanyat .. en tudom miaz mert kalozhajo utanzaton voltam mar ahol mindenki rosszul volt feheredet hanyinger stb .
az arban a kaja benne van es a gepi uditok kave jus minden program a hajon ... alkoholert dobozos italokert fizetni kell(mindent az ajtokartyadra megy kp nincs ) ... a borravalora az ut vegen szamolnak naponta fejenkent 12$... nem rossz . mert igy a dolgozok kotelesek egyforman mindenkivel kedvesnek lenni( azok is)nem leshetik , hivatalosan nem is fogadhatjak el a borravalot ... titokban azert adunk , hagyunk az agyon1-2$ vagy a szamlat kikerekitjuk alairaskor .. stb
nekunk CAN$ inkabb 6K, viszont le fog menni a last minuteben .... a kiszallaskor a kirandulasokra, programokra is $$$...

KanáriHajni 2015.02.19. 01:37:46

@montroyal ( CAN qc): Javaslom, ha Haiti vagy Dominika neked már meredek, a Corn-ra még csak gondolni se merj..! :-)

@Nikili: Mikró? Asszem tizensok éve nem éltem olyan helyen, ahol lett volna (akárcsak tévé), pedig Európában voltam, nagyrészt. :-)

adg 2015.02.19. 03:24:27

@geegee: oke, feltetlenul megmondom minegyiknek. De akkor te mar nem teheted ide a labad, mert neked annyi, ha meglatnak. :)

Amugy mi birjuk oket, jopofak. Szaladgal a fuben, vagy a fa torzsen. Majdnem akkora, mint egy macska, csak hosszabb. Mar vartuk, hogy mikor kerulnek elo. A szaraz evezakban ugyanis eltunnek valahova.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.19. 03:47:38

na jól megkaptad Mirjam, hogy valszeg sose mozdulsz ki a városhatáron túl :-) szerintem nálad extrémebb határátkelő nincs itt a kommentelők között :-))))

KanáriHajni 2015.02.19. 04:18:15

Nem állítottam, hogy nem mozdult ki (miután nem ismerem őt), csak, hogy ha igen, és van benne empátia, akkor talán el tudja képzelni, hogy valakinek mondjuk nehezebb beleszokni egy teljesen új világba (még ha ő netán valóban a legextrémebb átkelő is, ergó ugyanúgy elvan a dzsungel szélén, mint egy metropoliszban).

2015.02.19. 04:21:31

@blackhair-lady:
Valtozott kozben a terv, ma elcsereltem a lakokocsimat egy Chrysler Pacificara es lehet, hogy azzal megyek le Kaliforniaig. Eredetileg repulovel mentem volna Mexico City-ig, kozvetlen jarat nincs innen csak Houstonon at Mexicoba, naponta 15-20 jarat (olajvaros mindketto) raadasul rendkivul olcson, 450-500 $ oda vissza. Meg nem tudom, hogy alakulnak a dolgok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 04:29:12

@montroyal ( CAN qc): Értem, köszönöm.Valszeg jobban megoldják azokon a hajókon a rezgést, nyilván magasabbak az igények, meg más az utazási idő is.Végül is, hajó látom :D 50 napra 5000 usd nem olyan nagy vérszarás, napi százasból kijön.Eccer majd mi is átkrisszingelünk innen mondjuk kezdetnek csak a baltiakhoz, az kijön egy éjszakából.Kipróbálni elég lesz...:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 04:35:32

@adg [Au, Darwin]: Aszondod, nagyon felkapnák a vizet?
:-)))))
Én is bírnám őket, jó nagyokat röhögnék rajtuk...Egy nyulat biztos nagyon meg tudnának ijeszteni... :D
Egy macska meg valszeg fejbe vágná párszor...
Gondolom, az esernyője azért sittes, szakadt, mert beleakad minden vacakba.Nem szoktak ezek pórul járni, hogy pl valaki nyitva húzza ki valahonnan?
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.19. 04:37:12

@adg [Au, Darwin]: Nem szoktak sziszegni, köpködni, vagy ilyesmi, fokozandó a totális félelemkeltést?

2015.02.19. 05:40:55

@Dragonlady (now in Thailand): @KanáriHajni: Maradjunk annyiban, hogy olyan helyen meg nem voltam ahol mindenki tul buta lett volna ahhoz hogy baratkozzak veluk, de lehet hogy egyszeruen csak en vagyok annyira buta hogy nekem nem tuntek fel :). Komolyra forditva a szot: voltam mar irastudatlan emberekkel korulveve, a jelenlegi diakjaim nagy resze nem tudja elhelyezni a sajat orszagat a terkepen az elso oran, megsem gondolom hogy 'butak', csak azt hogy nem voltak olyan jo lehetosegeik a tanulasra mint nekem. Szerintem - elnezest - egy korlatolt reakcio ez hogy 'nezd milyen butak, meg ezt sem tudjak'. Nem akarom idealizalni a tanulatlan embereket, de nem hinnem hogy az IQ-juk atlagban alacsonyabb lenne mint masoke vagy hogy emberileg kevesebbet ernenek mint masok.

2015.02.19. 05:51:29

@Mirjam2: Meg mielott valaki azzal vadol hogy rosszindulatu vagyok, hadd idezzek Hajni egyik legutobbi blogbejegyzesebol:

"Az itteni emberek szörnyen buták. Vagy képzetlenek, vagy tanulatlanok, vagy nem is tudom, minek nevezzem őket, nekem együgyűen mindig csak az jut eszembe, hogy atyaúristen, mennyire buták! Valószínűleg pedig erre más szó lenne a helyes, de úgyis értitek.
A mindennapokban ezekkel úgy szembesülsz, hogy feltűnik egy-egy részlet.

Az első az volt, amikor az átmeneti szállásunkon dolgozó szobalányt (vagy mi az, ilyen mindenes cseléd a ház körül, kedves nőci amúgy, és még értelmesnek is tűnik abszolút), szóval a wifi jelszóról kérdeztem. Elmondta, de nem értettem, és automatikusan előkaptam egy tollat-papírt, hogy írja le. Kezdődött a kálvária, szegény, utólag már tökre bánom, hogy ilyen helyzetbe hoztam, de eszembe sem jutott eddig ilyesmi, hogy valaki nem tud írni. Szóval először kipróbálta a tollat a tenyerén, és mindenféle betűket vetett, de végül mindig áthúzta, nem sikerült eszébe jutnia, hogy hogy is volt. Aztán ment a lányáért (olyan 8 éves forma) és megkérte írja le…"

'Szornyen butanak' nevezni es egy blogon kifigurazni valakit aki nem tud irni - hat, szerintem nem egy intelligens dolog. Halas lehetnel a sorsnak, a szuleidnek, hogy te tudsz irni es olvasni. Ehelyett mire hasznalod a tudomanyodat? Arra hogy leird egy blogon milyen buta valaki aki nem tud.

A tovabbi bekezdesekben irsz a 'szerencsetlenekrol' akik nem tudnak irni es olvasni, stb. Ja es hulyenek nezed oket mert nem tudjak mi a zsemlemorzsa... En sem tudom pontosan mi a zsemlemorzsa, meg soha nem hasznaltam, en is ertetlenul neznek rad ha kernel tolem, szoval en is szornyen buta es szerencsetlen vagyok, ez van.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.19. 07:03:44

@Zoole[uk]: ugyan.....
pilatus csicskaja benne van?
Na ugye...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.19. 07:09:27

@KanáriHajni: minden külföldi kamuposzt, igazabol meg mindig van vasfuggony, a menekuloket fold alatti bortonbe dugjak, a posztokat a hatalom csicskai irjak.

tanato 2015.02.19. 07:47:25

@KanáriHajni: Köszi az infót!Panamáról viszont nem én beszéltem hanem Tableno.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 08:56:00

@pacilecsenye:

Probléma nincs. De egy fajilag domináns területre idegen fajúként betelepedni sokszor nem gondnélküli dolog.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.19. 08:56:00

@Mirjam2:

Volt egy velem egyidős bolgár ismerősöm. Egy csaj. Még 1990-ben politikai menedékjogot kapott az USA-ban, persze kamu ügy volt, elment egy tüntetésre, azon lefényképezte magát és a buta amerikaiak bevették, hogy a tüntetés még a kommunizmus bukása ELŐTT volt.

Kiment Chicagóba. Teljes ellátás a politikai státusz miatt. Állást is találtak neki, egy zsidó ékszerész alkalmazta az orosz nyelvtudása miatt, 5 ezer dolláros havi fizetéssel, ami ma is magas, akkor meg végképp az volt. Aztán megimserkedett egy bolgár fiúval, aki vegészmérnök volt a Monsantónál, magas fizetéssel.

Szóval alig 2 év alatt a szófiai panellakótelepi egyetemistából chicagói kertvárosi lakos lett.

Ekkor elkezdett turisztikai cikkeket írni egy amerikai magazinnak. Kb. pont ebben a stílusban, hogy "a műveletlen helyiek", meg hasonlók.

Aztán valaki felfedezte a csajt egy bolgár internetes fórum, s közröhej tárgya lett. Én is onnan tudtam meg, hogy mi lett a korabeli ismerősömből.

2015.02.19. 10:25:30

@maxval bircaman szerkesztő: Ez jo :). En egyszer - nem olyan regen - olvastam a Times (!) utazasi mellekleteben egy utibeszamolot Del-Indiarol, az iro egy luxushotelben lakott (ingyen) ket hetig. Az informacio szekcioban tobbek kozott azt irta hogy 'nyelv: indiai' :))). Annyit nem volt kepes megtenni a ket het alatt hogy megkerdezett volna valakit milyen nyelven beszelnek korulotte. En is szivesen lennek ilyen turisztikai cikkiro csak nem tudom hogyan kell bekerulni! Akar meg Svedorszagig is szivesen elmegyek ha nem kell kimozdulni a luxushotelbol.

SzZoole 2015.02.19. 10:27:30

@~~Babette~~: Miazhogy,sot,meg a BBQ sutot is kezelheted:)))

SzZoole 2015.02.19. 10:36:09

@Mirjam2: Az indiai nyelvrol jutott eszembe.
Anno dolgoztam egy raktarban ahol eleg sok indiai srac dolgozott,nagy reszuk a sajat nyelvukon beszeltek egymasal,de volt egy srac,szinten indiai,akivel angolul beszeltek.Kerdeztem toluk,hogy miert?Azt mondtak,hogy Indiaban kb.26 nyelv van es egy delrol szarmazo nem erti az eszakrol szarmazot.

gregaba 2015.02.19. 10:57:58

@maxval bircaman szerkesztő: "Az Egyenlítő sehol sem keresztezi a Karib-tengert. Szóval alaposan eltévedtél. Mint Kolumbusz, aki Indiába indult"

a lényegre reflektálj lécci, ne okoskodj. a szintén említett Szingapúr pont rajta csücsül az Egyenlítőn, és a Karib-tenger déli partvidéke sincs túl messze tőle.

blackhairlady 2015.02.19. 13:19:14

@Cascabel: Ha netan megis erre vet a sors akkor irjal ram, szivesen talalkoznek veled.

2015.02.19. 13:49:12

@Zoole[uk]: Indiaban osszesen tobb szaz kulonbozo nyelvet beszelnek, 22 hivatalos nyelv van. Del-Indiaban nemcsak mas nyelvek vannak mint Eszak-Indiaban hanem mas nyelvcsaladba tartozo nyelvek is (tehat akkora a kulonbseg mint mondjuk a magyar es az angol kozott). Az irasjelek is masok a kulonbozo nyelvekben.

KanáriHajni 2015.02.19. 15:43:03

@Mirjam2: Mondjuk az sem gyakran fordult még elő velem, hogy én leszek az, akinek a toleranciát magyarázni kell, szóval maradjunk annyiban, hogy nem, nem nézem le, vagy figurázom ki az embereket azért, amiért nem tudnak olvasni, hanem sajnálatosnak tartom, hogy ez még 2015-ben előfordulhat...

@maxval bircaman szerkesztő: Egyikük sem veszélyes,maximum csak ha kishal vagy. De gondolom 16 évesen sem kishal voltál, maximum a búvárkodásban, hogy elhidd, ezek veszélyes állatok... :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.19. 16:02:18

@Mirjam2: volt egyszer az oviban egy hmong nemzetisegu anyuka,aki nem tudott thaiul vagy mas nyelvenirni-olvasni. En speciel a dan ferjet nem ertettem h miert nem luldte el esti iskolaba vagy szerzett neki egy magantanart,most h mar nem kellett guriznie egyfolytaban. Egyszeruen csak azert h szetencsetlen tudjon boldogulni a mindennapokban v a lanyanak segiteni a leckeben....azota is remelem,legalabb a lanyanak volt annyi esze h kesobb megtanitotta az anyjat o, ritka ertelmes es jolelku gyerek volt.

2015.02.19. 16:51:45

@Dragonlady (now in Thailand): Ha egy bizonyos eletkorig nem tanulsz meg irni-olvasni, utana mar nagyon nehez, sokak egyszeruen nem kepesek ra. Az irastudatlan embereknek maskepp alakul a gondolkodasmodjuk mint az irastudoke es ezt nem lehet csak ugy megvaltoztatni; maga az iras-olvasas megtanulasa teljesen mas folyamat mint amikor egy mar irastudo ember pl. mas karaktereket tanul egy uj nyelven.

Ezt en sem tudtam egeszen addig amig Indiaban el nem kezdtem az iskolaban dolgozni. A szulok nagy resze irastudatlan volt ami termeszetesen nagy nehezsegeket okozott nekik a mindennapi eletben, kerdeztem a vezetoseget hogy miert nem vezetunk be pl. esti iskolat, ugy kepzeltem el hogy par het alatt megtanitjuk a szuloket irni-olvasni es minden szep lesz. Aztan elmagyaraztak hogy ez nem ilyen egyszeru, szakirodalmat is adtak hozza, innen tudom hogy van egy ilyen cut-off point ami utan mar kialakitott az illeto egy olyan gondolkodasmodot amibe nem fer bele az iras-olvasas.

2015.02.19. 17:06:56

@KanáriHajni: Elofordul, pl. az elso forras szerint amit a Google kidobott nekem, jelenleg a Fold lakossaganak 16%-a irastudatlan, ezeknek ketharmada no: www.proliteracy.org/the-crisis/adult-literacy-facts. Vannak orszagok ahol a statisztikak szerint meg mindig a felnottek kevesebb mint fele tud csak irni-olvasni. Mi szerencsesnek tarthatjuk magunkat mivel ingyenes, magas szintu iskolai oktatast kaptunk gyerekkorunkban. Nem mindenki ilyen szerencses.

2015.02.19. 17:33:25

@Mirjam2:
"Aztan elmagyaraztak hogy ez nem ilyen egyszeru, szakirodalmat is adtak hozza, innen tudom hogy van egy ilyen cut-off point ami utan mar kialakitott az illeto egy olyan gondolkodasmodot amibe nem fer bele az iras-olvasas. "
Akkor hogy tudtak megtanitani irni-olvasni peldaul Venezuela es Bolivia felnott lakossaganak jelentos hanyadat? Szerintem olcso es kenyelmes kifogas csak, hogy nem lehet bizonyos kor utan megtanulni irni-olvasni.

micsoda? 2015.02.19. 18:24:30

Tetszett a poszt, üdítő a stílusa. Nem hívogató, inkább kaland, méghozzá irigyelni való kaland:)

KanáriHajni 2015.02.19. 20:48:45

@Mirjam2: Való igaz, hogy óriási szerencsénk van, épp ezért is neveztem őket "szerencsétlennek", amit ide citáltál felháborodva a blogomból.
Ha már, akkor ide tenném ezt is, ugyanabból a bejegyzésből "nem könnyű, és nem csak azért, mert csökken a komfortzónád, hanem mert lelkileg is megvisel a bűntudat, hogy mennyivel könnyebb minden Európában."
Szóval respekt a munkádért, és szerintem ugyanazt mondjuk, csak félreértettél. Peace.

2015.02.20. 09:44:23

@Cascabel: Biztosan meg lehet, tobbe-kevesbe, valamilyen szinten, de ehhez egy komoly program kell, nem olyan mint amilyenre en gondoltam hogy ket hetre osszehivjuk a szuloket par orara es megtanitjuk nekik a betuket aztan hajra. Annak a szervezetnek ahol en dolgoztam nem lett volna ennel tobbre kapacitasa. Azt el tudom kepzelni hogy ha van egy komoly, szervezett kormanyprogram, amire penzt, idot aldoznak, az mukodhet (meg ha nem is fog minden erintett magas szinten megtanulni).

2015.02.20. 09:50:15

@KanáriHajni: Oke, peace :), engem csak a 'szornyen buta' jelzo akasztott ki meg a zsemlemorzsas tortenet, de mar tultettem magam rajta. Utobbi nem a te hibad egyebkent, par napja volt egy vitam a blogon - nem veled! - arrol hogy en mennyire kikeszultem Nemetorszagban mert nem talaltam olyan elelmiszereket a boltokban amik nekem fontosak, es erre tobben nekem tamadtak hogy bennem van a hiba. Pedig a te peldadbol is latszik mennyire frusztralo tud lenni ha nagyon szeretnel enni valamit ami szerinted konnyen elerheto kene hogy legyen es nem tudsz hozzajutni.

2015.02.20. 10:03:38

@Cascabel: Utananeztem ennek a venezuelai dolognak, nem akarlak kiabranditani, de ugy nez ki hogy kb. annyira volt sikeres a program mint O.V. kozmunka-programja... Lasd foreignpolicy.com/2012/05/25/a-withering-verdict-on-venezuelas-flagship-literacy-program/. Roviden: rengeteg penzt elkoltottek, oriasi propaganda volt korulotte ('felszamoltuk az irastudatlansagot' stb., Chavez jobban teljesit...) es ha a szamokat nezed az derul ki hogy nem sokan tanultak meg irni-olvasni. A statisztikak nagyreszt azert javultak meg sok irastudatlan oreg meghalt.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 10:38:16

@Mirjam2: pedig akar.....a Guardian szerint is venezuelara hajazunk...

2015.02.20. 11:46:20

@~~Babette~~: Tenyleg? Ennek utananezek... Ez a literacy program tenyleg kiserteties hasonlosagokat mutat a magyar modszerekkel. Oriasi propaganda, a Vezer a nep jotevoje, objektiven kimutathato eredmenyek nincsenek de kozben valamire elment egy csomo penz :(

adg 2015.02.20. 12:00:11

@Mirjam2: szerintem az a vita egy felreertesen alapult, nem is akartam beleszolni, pedig ereztem, hol volt a gond.

Egyreszt volt a srac, aki indiaban kenytelen lakni egy ideig, pedig nem igazan elvezi, kb semmi nem tetszik neki ott, es a kajatol meg rosszul van.

Masreszrol meg itt voltal Te, aki nemetorszagban laktal egy ideig, pedig par jo tapasztalatod ellenere nem igazan elvezted, nem talaltad meg a neked tetszo kajakat, es a nemetek sem lettek a kedvenceid nagy altalanossagban.

Na most itt zokon vetted, hogy indiat szapulja david (?), pedig szerinted az nem olyan rossz, mert neked mas a velemenyed.

Ezek utan vagy elott nem sokkal egesz hasonlo kijelenteseket tettel nemetorszagra.
Szerintem ez lett ellened forditva.

Nem arrol van szo, hogy nem lehet nemeto-ra csunyat mondani, en sem vagyom oda, csak a ketto kijelentes kozti kontraszt volt eleg szembeotlo. Legalabbis kivulrol nezve.
Gyakorlatilag ugyanazt mondtad, mint david, csak az orszag neve, meg nehany jelzo volt mas.

Ez szubjektiv, en ilyennek lattam, lehet, hogy felreertettem, akkor bocsanat.

2015.02.20. 12:29:23

@adg [Au, Darwin]: David nem kenytelen Indiaban lakni, egy munkat vallalt el ott sajat akaratabol. En kenytelen voltam egy evig Nemetorszagban lakni, csaladi okokbol, amiket most nem reszletezek. Erre az egy evre kis hijan rament a hazassagom es a karrieremre is nagyon rossz hatassal volt. Mindent gyuloltem Nemetorszagban, az eteleket is beleertve. Ezen a blogon viszont mindig az van hogy ha valaki 'harmadik vilagbeli' orszagra mond negativ dolgokat az normalisnak szamit, ha Nemetorszagra / Svajcra / Ausztriara mondja ugyanezeket akkor mindenki letamadja. Mar megszoktam.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 12:37:50

@Mirjam2: azt irta az index. Nem neztem utana a forrasnak.

2015.02.20. 12:39:38

@adg [Au, Darwin]: 'Gyakorlatilag ugyanazt mondtad, mint David, csak az orszag neve, meg nehany jelzo volt mas.'

Pontosan. Direkt ezert irtam amit irtam, hogy egy peldat hozzak arra, objektiven nem az indiai konyhaval van a gond, hanem azzal ha olyan helyen talalja magat az ember ahol nem az izlesenek megfelelo a kaja. Daviddal mindenki nagyon megerto volt, persze hogy nem eheto a borzalmas indiai etel szegenynek. Engem meg mindenki kritizalt sot meghazudtolt. En is nekieshettem volna Davidnak es irhattam volna hogy pedig minden sarkon lehet nyugati eteleket kapni Delhiben (ami egyebkent igaz), de nem ezt tettem, probaltam megertoen hozzaallni. Ez kevesbe mondhato el nemelyik kommentelorol aki ram reagalt.

adg 2015.02.20. 13:10:54

@Mirjam2: Az tény, hogy az ny európai országok kicsit felülreprezentáltak a blogon. Mindenki védi a saját szemétdombját. :)
Én értem amit mondasz, de tegnap nekem sem jött át teljesen, hogy szándékosan nagyitod fel, fordítod át, szerintem ezért ugrottak ennyien.

Amúgy nem csak harmadik világbeli országokkal történik ez. Itt van az én szemétdombom is, ahányszor felmerül, mindig jönnek a pókos cápás kigyózós rémtörténetek, megjegyzések.
De még angliánál is felmerül egy pár klissé szinte mindig.

KanáriHajni 2015.02.20. 18:22:10

Németországban énis nagyobb gondban lennék, mint itt. Mindenkinek más jön be, az pl nekem sem.

ZOH 2015.02.26. 13:01:33

@KanáriHajni: jó újra olvasni rólatok, már az "eredeti" kanáris is az egyik legemlékezetesebb írás volt... hajrá és grat az új melóhoz!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.