oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 21. 06:46,  Álláskeresés külföldön – hasznos tippek 215 komment

2014. december 21. 06:46 Határátkelő

Álláskeresés külföldön – hasznos tippek

Három egészen eltérő témát találtam mára, hiszen megnézzük, mit várnak el a munkaerő-toborzással foglalkozó szakemberek a jelentkezőktől külföldön, aztán megismerhetjük Gibraltár kevésbé kellemes arcát, végül az is kiderül, hogy nagyon nem szeretnénk, ha Dél-Afrikában kellene postai ügyeket intéznünk.

cim_recruiter.jpg

Kezdjük tehát a határátkelők többsége számára kulcsfontosságú területtel, az álláskereséssel. A Smart Career Journal blog szerzője recruiterként (azaz szép magyar kifejezéssel kiválasztási szakemberként) dolgozik Ausztriában, így első kézből tudja, mit várnak el a cégek a leendő munkatársaktól.

„1. A recruiter itt komoly ember. Általánosságban otthon azt láttam, hogy a recruiter mindenhol egy 23 éves lány, aki egy vidéki főiskolán szerzett egy HR szakirányú diplomát és jellemzően nem, vagy alig beszél idegen nyelvet. (…) Ausztriában a recruitment egy olyan hivatás, amit akár harmincas évei derekáig szívesen csinál az ember. Itt a valóságban is a cég alapvető értékteremtőjeként tekintenek a kiválasztásra, nem csak szlogenek szintjén. (...)

2. Ebből következik, hogy itt rendesen megnézik és elolvassák az önéletrajzodat és a motivációs leveledet. Illetve az egyéb dokumentumaidat (több mindent kérnek be jellemzően, mint otthon, erről még lesz szó). Tudom, durván hangzik, de így van. Volt olyan, hogy amikor elfelejtettem csatolni valamit, a HR-es még aznap visszaírt, hogy legyek szíves. Tegye fel a kezét, akivel otthon ilyen megtörtént! (...)

3. Nem kérdeznek hülyeséget. A „3 jó és rossz tulajdonság” és a „hol akarsz lenni 5 év múlva” szintjét megugorva tényleg mindig értelmes dolgokról beszélgettünk. Nem csak azt jártuk körül, hogy miért tetszik a cég és a pozíció, hanem azt is, hogy miért érdekel a szektor. Otthon ez nem igazán szempont, de itt ha például értékesítő akarsz lenni, megkérdezik, hogy miért a telekom szektorban és miért nem máshol gondolod ezt előadni. (...)

4. Boomol az Employer Branding. A legtöbb cégnél van felelőse a területnek, de nagy cégeknél külön csapat dolgozik a munkáltató népszerűsítésén. Ez nekünk azért jó, mert tényleg sok információt össze lehet szedni az internetről vagy fórumokról a munkáltatóról. Milyen a cég hangulata, hogy állnak a túlórához vagy a családbarát kezdeményezésekhez, inkább fiatalos és vicceskedő vagy inkább vérprofi a hangulat? Nem mindegy. (...)

5. Initiativbewerbung. Avagy a spontán jelentkezés egy céghez. Otthon is érdemes ezzel próbálkozni, a profik szoktak is. Itt sokkal nagyobb hagyománya van, illetve, mivel a recruiterek nincsenek annyira leterhelve, mint otthon és valóban jó eséllyel el is olvassák a jelentkezésedet. A legtöbb cég külön emailcímet vagy linket tart fenn a spontán jelentkezéseknek és nagyon-nagyon értékelik őket.”

Ha további részletek is érdekelnek, ne habozz, kattints itt az eredeti posztra!

Menekülés Gibraltárról

Nemrégiben volt itt, a blogon egy jó kis poszt Gibraltárról, így aztán most külön érdekes megmutatni a másik oldalt, azaz egy olyan esetet, amikor egy családnak nem jött be egy hely. Ráadásul nem is egy klasszikus blogot van szerencsém a figyelmetekbe ajánlani, hanem a Külföld retúr Facebook-oldalt, amiről az is kiderül, mi volt az utolsó csepp a pohárban.

gibraltar.jpg

„Az utak gyakran olyan keskenyek Gibraltáron, hogy néhol még járda sincs, így a gyalogosoknak sok helyütt egyértelműen az úton kell közlekedniük. Ez mindenhol teljesen természetes, a sziklán pedig - ahová ezrével járnak a turisták - több mint egyértelmű, hogy mindenki libasorban jár-kel az úttesten.

Andy utólagos elmondásából kiderült, hogy az egyik spanyol autós nem volt hajlandó nagyjából három másodpercet várni, amíg Zoe kissé odébbáll, ehelyett elindult az autójával, és fellökte a kislányt. Andy szaladt az autó után, majd kiabálásig fajult a dolog. Végül is nem emiatt az eset miatt döntöttünk a költözés mellett, de tény, hogy ez volt mindennek a teteje.

Az arroganciának és türelmetlenségnek is vannak határai, de tapasztalataink szerint a spanyolok ezeket legtöbbször túllépik. Andy nem egyszer jött haza a munkából maximális fölháborodottsággal fél óra hőségben történő biciklizés után azzal, hogy végleg elege volt a spanyolokból és gibraltáriakból; nem számított nekik, ha látták is őt az úttesten, mégis gondolkodás nélkül kigurultak elé autóval, félig belehajtottak a kerékpárba a körforgalomban, a motorral, vagy autóval majdnem fellökték ésígytovább, noha nem ő volt az egyetlen személy, aki biciklivel közlekedett a városban. (...)

A kinti étkezés teljesen lehetetlen volt, mert a legyek kíméletlenül meglepték az ételt - kétszer annyian voltak, mint a Magyarországon támadó társaik. Estefelé, amikor kissé enyhült a hőség, a szúnyogok MÁR ott is teremtek - szintén legalább kétszer olyan túlerővel, mint Magyarországon -, a legyek pedig MÉG nem tántorítottak.

La lineában konténeres szemételszállítási rendszer volt (talán egész Spanyolországban, ezt nem tudom biztosan). Egy olyan országban, ahol legalább két-két és fél hónapig rekkenő a hőség, és egy csepp esőt sem lát a vidék! (...)

Kezdetben a gondolataimban nagy misztikum övezte mindkét országot, de ma már tudom, hogy egyik sem volt egyéb egy olyan eszköznél, ami irányt mutatott az életünkben, majd elvezetett minket végső célunkhoz.

Nem mi szolgáltuk Gibraltár érdekeit - legalábbis egyelőre nem -, hanem fordítva. Nem azért kellett eljutnunk oda, hogy ott robotolva pénzt kereshessünk, hanem azért, hogy beteljesíthessük küldetésünket. És ez felemelő érzés! Rendkívüli hálával és boldogsággal töltött el a gondolat, hogy nem kellett ott maradnunk, és ott folytatnunk a történetünket. (...)

Hova tovább?

Egyelőre még nem tudjuk, de elképzelésekkel természetesen már rendelkeztünk. Horvátország gyönyörű, kellemes klímájú, Magyarországhoz is közel van, de minden drága, és egyikünk sem beszélte a nyelvet.

Németország meseszép, nincs is túl messze a hazámtól, de méregdrága az élet, és a németek elvileg arrogánsak. Ausztria! Ausztria! Ausztria! Csodás környezet, magyarországi közelség és az emberek talán kedvesebbek a németeknél. A bérletek azonban megfizethetetlenek, ha pedig házvételről lenne szó, életünk végéig spórolhatnánk. Plusz meg kellene tanulnunk németül. Hova? Hova Hova?”

A teljes bejegyzést ide kattintva olvashatjátok el!

Posta para

Őszintén szólva az egyik olyan dolog, amivel bármikor ki lehet kergetni a világból, az az, ha postára kell menni – és tapasztalatom szerint ez teljesen országfüggetlen. Mégis, az Afrikaland blog vonatkozó posztját olvasva az az érzésem támadt, hogy ha lehet, akkor Dél-Afrikában még kevésbé vágynék igénybe venni a posta szolgáltatásait – már ha ezeket annak lehet nevezni. Ráadásul ők végigcsináltak egy esküvőt és egy hazaköltözést is a postával, íme, a kalandok rövid leírása.

posta.jpg

„Dél-Afrikában nem liberalizált a piac, vagy csak jól titkolják, és a South African Post Office, azaz SAPO feladata (lenne) a levelek kézbesítése. Jó sok helyen lehet levelet feladni és ládák is vannak mindenfelé elszórtan, kb. felükön még az ürítés gyakorisága is szépen ki van írva, tehát a lehetőség adott. (...)

Ott kezdődik a probléma, amikor kiállod a közepesen hosszú sort, megkapod a bélyegeket, megmutatják, hogy miután felnyálaztad a borítékokat, hova kell bedobni a levelet (mert ő nem veszi át, azt neked kell bedobni egy gigantikus hengerbe), majd amikor boldogan, dolgod végeztével elköszönsz, akkor utánad szólnak, hogy jja, amúgy sztrájk van, és bár nyugodtan bedobhatom a leveleket, de tegnap volt ürítés, aminek tökre örülnek, mert előtte másfél hétig senki sem jött (napi kétszer kéne elvigyék a leveleket btw), szóval sajnos nem tudják mikor jön megint a levél-elvivős ember, de ha jönne is, akkor sem tudják, hogy mikorra ér célba a levelem, mert a levélfeldolgozóban is sztrájk van, szorri. (...)

Bár a postának nincs versenytársa (értsd azonos szolgáltatás azonos áron), a magáncégek között igen szép verseny van kialakulóban. A legtöbbjük csak bizonyos területeket fed le a nagyvárosok mellett, de páran már az egész országba szállítanak. 100 Rand (kb. 2200 forint) körüli a beugrós szint, a felső határ pedig a csillagos ég. (..)

A leveleim végül 3 hét elteltével kezdtek el felbukkanni, és kb. 1 hónap után mindenki megkapta a hivatalos meghívóját is. Igaz, hogy addigra már kénytelenek voltunk mindenkit felhívni, de végső soron nincs miért panaszkodnom, mindenki megkapta a szépséges, kézzel készített meghívót. :) (...)

Az esküvős mizéria után sokáig eszünkbe sem jutott a posta, egészen addig, amíg a hazaköltözéssel kapcsolatosan el nem kezdtünk azzal foglalkozni, hogy az esetlegesen a konténerből kimaradó, de a bőröndbe mégsem férő cuccokat hogyan küldjük haza. (...)

Ott kezdődik a probléma, amikor eljön az idő, hogy ténylegesen utána érdeklődj magától a postai alkalmazottól, hogy mennyibe is kerül az általuk használt szállítódoboz, hogy melyik szállítási kategóriát javasolja választani, és, hogy általában mennyi idő alatt érnek a csomagok Európába, és miután mindenre szépen válaszolnak, és nyomtatott katalógust is kapsz, akkor mintegy mellékesen megjegyzik, hogy bár szívesen eladják nekünk a dobozokat, de amúgy pár hete nem vesznek át semmilyen csomagot, külföldre menőt aztán meg pláne nem, mert éppen sztrájk van, és a nemzetközi termináljuk egyáltalán nem fogad és nem továbbít csomagokat. (...)

Mindezt nem sokkal a konténer indulása előtt, amikor már azt hitted, hogy nagyjából készen vagy a behajózandók összeválogatásával, de hála nekik, mégsem, mert újra át kell menni minden cuccon, hogy mi az, amit még tudsz nélkülözni pár hónapig.”

A további részleteken ide kattintva borzonghattok!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Felhívás! Írjátok meg a legemlékezetesebb külföldi karácsonyotok történetét! Ez lehet jó, vagy rossz élmény (például mert a családtól távol kellett tölteni), az első kinti alkalom, vagy bármelyik, amelyik valamiért megragadt bennetek. Az írásokat (amelyek lehetnek rövidek is, akkor több lesz egy posztban) a szokásos  hataratkelo@hotmail.com címre várom.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztria Spanyolország Gibraltár Dél-Afrika

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr417000951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.21. 07:05:56

Szép jó reggelt!
A második írás olvasása közben kissé meglepődtem.
Ez komoly?
Tudom, sok szempontot kell mérlegelni egy külföldre költözésnél, de tökéletes ország nincs.
:)

adg 2014.12.21. 07:10:20

Nincs osszekeverve a gibraltaros es a postasos kep?

Valami miatt a delafrikai postat pont ilyennek kepzeltem volna el. :)
Milyen lehet a kongoi, vagy a nigeri? Mar ha van...

El kene donteni, hogy az osztrakok most akkor kedvesek es baratsagosak, vagy idenegengyulolok. Teljesen osszezavarodtam az elmult napok posztjai alapjan. :)

A multor a szikla is masmilyen volt. Akik akkor akartak azonnal koltozni, most is mennenek? :) Ezert orulok a tobbfele nezopontnak. Nyilvan a ket szerzo ugyanazon a girbaltaron lakik/lakott, valahogy az egyeni hozzaallasuk okozhat ekkora kulonbseget.

2014.12.21. 07:34:31

Addig oruljetek amig van posta. Nalunk nincs, vagy DHL vagy FedEx vagy semmi. Ami a Gribraltaros temat illeti, nekem semmi bajom nincs azzal ha valakinek nem szimpatikus egy hely, ugy erzi hogy nem neki valo, csak azt nem ertem, miert esik nekem mindig mindenki ha le merem irni hogy nekem Nemetorszag nem jott be. Miert lehet mindenkit kritizalni - a spanyolokat, az angolokat, az arabokat, az indiaiakat stb., csak a nemeteket nem. Ha en ugyanilyen stilusban irnek Nemetorszagrol mint a fent idezett szerzo Gibraltarrol, szerintem ki lennek tiltva a blogrol.

adg 2014.12.21. 07:42:43

@Mirjam2: En ugyan csak ketszer voltam ott par napot, szoval nincsenek tul mely tapasztalataim, de nekem sem jott be Nemetorszag. (De el ne mondd a tobbieknek)
Valoszinuleg tobbet kellett volna ott toltenem, tobbet latni, tapasztalni, de elso blikkre nem fogott meg.

Osztrakia jobban, de ott sem becs, hanem valami kis alpesi faluban aludtunk egy to mellett, es reggel az valami mesesen szep volt. A kis falu mint egy ekszerdoboz, es mindenki odakoszont nekunk. Az jo volt.

Viszont ennyibol en inkabb nem mondom, hogy Ausztria jo, No meg szar hely.
Te legalabb eltel ott...

2014.12.21. 07:43:38

@adg [Au, Darwin]: En is orulok a ketfele nezopontnak. Szerintem nem feltetlenul a hozzaallasrol van szo, egyszeruen kulonbozo embereknek kulonbozo eletstilus, mentalitas, eghajlat jon be.

2014.12.21. 07:46:17

Maradjon mindenki a seggén, Mo.-n. Ez a lényeg. :D

2014.12.21. 07:50:18

@adg [Au, Darwin]: Persze, teljesen igazad van, azt en sem mondanam soha hogy 'ez a hely ilyen vagy olyan (jo vagy rossz), ezek az emberek ilyenek vagy olyanok'. Ezek nagyon szubjektiv dolgok hogy ki hogyan erzi magat egy helyen, altalanositani ertelmetlen. Mint minden interakcional, itt is ugy mukodik hogy felig rajtad is mulik hogy masok hogyan reagalnak rad, ennyiben igaz hogy a hozzaallas is szamit. En egyebkent tisztelem a nemeteket mert ahhoz kepest hogy en mennyire utaltam naluk lenni (es ez valoszinuleg latszott is rajtam) nagyon is korrektul, sot sokszor baratsagosan es segitokeszen viselkedtek velem, amiert a mai napig halas vagyok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.21. 08:39:12

@adg [Au, Darwin]: Nekem egeszen bejott Nemetorszag, total elcsabultam, szep rend es tisztasag mindenutt, jo nyelv ... Egeszen addig , amig haza nem jottem. YK-ba. Aholis mar a kiszallasnal elpityeredtem magam, es azt ereztem, vegre itthon vagyok.

Din Serpahis 2014.12.21. 08:43:14

Na, az osztrák recruitingről eléggé más tapasztalataim vannak. Annak idején két állásra jelentkeztem Ausztriában. Az első úgy nézett ki, hogy volt egy induló telefonos interjú, tök általános témákról (mi a három pozitív tulajdonságod is felbukkant), majd fél év múlva hívott a HR-es kiscsaj, hogy bocs, szerinte tök jó vagyok, de az állást visszavonták.

A másik cégnél, ahova végülis felvettek, meg nem is volt rendes HR, egy külső cég volt megbízva a toborzással - Azok az induló két interjút elég gyorsan le is tudták, majd továbbküldték az anyagot. A cégnek ezután két hónapra volt szüksége, hogy behívjon a következő körre, majd ezt követően újabb két hónap telt el az utolsó körig.

Szóval mindent összevetve, szerintem valami istentelen szöszmötölés megy. A szakmai interjúk rendben voltak, felkészült emberek voltak benn, de a HRes körök szerintem semmiben nem tértek el egy standard magyar HR körtől. Nagyjából ugyanazok a kérdések, meg témák..

Határátkelő 2014.12.21. 09:33:20

@adg [Au, Darwin]: De, össze van. :) Mindjárt javítom, köszi.

NIKI LAURA 2014.12.21. 10:06:53

1, a " recruiter az toborzot jelent!.. Hulye osztrak szereti atvenni az angol szavakat,naluk a " jobs" is gyakran hasznalatos szo.
2, csipkebokor vesszo.
3. Horvatok beledolenenek a sz@rukba,ha nem lenne tenger.
Ha a tengertol kb 10 km tavolodsz,teljes szegenyseg,legfeljebb a karora huzott " odojak",a sult malac ad nemi latnivalot,meg legfeljebb Plitvice.
Ket het nyaralas ok,illetve osztrak nyugger lekoltozik marc- szept ig.
4, Del afrikai posta legandassan jo volt,amit persze- mint minden mast- szetb@szott a fekete government,ahol a fekete megjelenik,ott szarra vallik minden sajnos.

NIKI LAURA 2014.12.21. 10:22:19

@adg [Au, Darwin]: a legtobb ember azt hiszi,ott,valahol, delen afrika,az utcan oroszlanok meg zebrak szaladgalnak,kozben fekete emberek sutik a hust a tuz korul ugralva...

Ez igaz,egy turista bemutaton,ezzel szembe:
Republic of Sa europai- amerikai mercevel is az egyik legfejlettebb allam,a postan mar sok evtizeddel ezelott " scanelt" hasznaltak,mikor itthon " postasjozsi" meg mindig cetlit iratott ala az atvevovel...

Ahogy 94 utan a feketek kezdtek hatalomra kerulni,pont azt tortent mint itthon..nem tarottak meg a kepzett feher szakembert,hanem a sajat haverok,rokonok kerultek pozicioba.( termeszetesen itthon partok,nem borszin..)

Felsorolt tulajdonságaik miatt a feketék képtelenek egy modern állam vezetésére, nem is beszélve a szükséges fejlesztésekről. A fekete adminisztratív hierarchia ellenben kitűnően ért a közpénz és külföldi adományok zsebre vágásához. Az állami pénzből saját fényűző házaikat építik fel, biztonsági őrökkel veszik körbe magukat, és évente cserélik a magáncélokra használt hivatalból járó luxusautóikat.

Talán még ennél is nagyobb veszteséget jelent az országnak, hogy az állami intézményeknél és egyre több magánvállalatnál a munkájukhoz semmit se vagy alig értő feketék töltik be az igazgatói és más magas rangú pozíciókat, míg a fehér (hindu, esetleg színes) jóval alacsonyabb fizetésért végzi a munkát. A mázsánál is súlyosabb disznóra hízott igazgató tevékenysége abból áll, hogy ritkán bejön a munkahelyre és aláírásokat firkant.

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2014.12.21. 10:28:54

A második poszthoz: Annak azért nyomós oka van, hogy a határ túloldalán, a spanyol részen, La Lineában negyedannyiba kerül egy kis lakás bérlése, mint itt Gibraltáron..ez két külön világ.. a La Lineai "olcsóságnak" nagy ára van.. A sziklán sok helyen valóban nincs külön járda, helyhiány miatt, a járdát csak egy felfestés választja el az úttesttől, de ettől még biztonságos a közlekedés, talán épp ezért a sofőrök általában nagyon óvatosak, a gyerekek itt egyedül járnak. Nekem a közlekedéssel meglepően jó tapasztalataim vannak (igaz, nem járok biciklivel), 2 éve minden egyes alkalommal megállt minden autó, ha csak azt látták, hogy közeledek az úttesthez és át akarok kelni, és nem csak akkor, ha három gyerekkel túráztam.. Ez elég váratlanul ért több évtized budapesti közlekedés után..

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.21. 10:34:35

A hülye magyar HR-szokások mind kivétel nélkül nyugati import.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.21. 10:42:48

@Határátkelő:
Nézd meg légyszives hogy 53 plusz 1 dok?
Tegnap gyalázatos volt a netem és kb a felétől nem jelzett vissza hogy elküldte viszont az elküldöttek között megvannak.
Köszi

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.21. 10:49:32

Londoniakat kérdezem...
Ki tud jó és megbízható vezeték nélküli internet megoldást?
Utolsó ajánlatom az EE-től van. Egy kütyü a szobába és korlátlan internet 10mega sebességgel.
18font havonta de a ha egyben kifizetem akkor 35font egy évre.
Tud valaki jobbat?

NIKI LAURA 2014.12.21. 10:56:39

@diggerdriver: mire erted a " vezetek nelkuli" megoldast?

- a netes szolgaltatas vezetek nelkul jon,pl muholdrol( jellemzoen horror ar)

- vagy a net kabelen bejon,a box- tol kabel a wifi- ig,es onnantol lesz " vezetek nelkuli" a laptop v pc- ig?!

adg 2014.12.21. 10:57:32

@NIKI LAURA: Egy ideje nem kell mar nekik oroszlan az utcara...

adg 2014.12.21. 11:01:11

@diggerdriver: @NIKI LAURA: Gyanitom, hogy mobilnet. (Vagy kabel + wifi). A muhodnak semmi ertelme londonban.

Igaz Barát 2014.12.21. 11:04:48

@NIKI LAURA: Amit itt felsoroltál, jellemző néhány, feketék által ritkán lakott, fehér vezetésű, európai országra is.

Golf2 2014.12.21. 12:04:38

@diggerdriver: 35 font per év az tétel neked? Annyi még Pesten se tétel pedig itt nincs nyugati fizetés.

Mrs. Clayton 2014.12.21. 12:10:30

@Golf2: en ilyet meg nem hallottam, h elore kifizeted, sztem az upfront charge lesz es nem az eves dij

Keleti Szél 2014.12.21. 12:11:07

"Boomol az Employer Branding."

aha. és hogy developálódnak a remunerációs pakkok?

Keleti Szél 2014.12.21. 12:12:25

@Golf2: Kérdezd csak meg az indiaikat, nyugati fizetés van-e Pesten!

Keleti Szél 2014.12.21. 12:16:30

Nem értem ezt a nagy elégedetlenséged a HR kérdések megalapozottságával szemben. Amikor a jó és rossz tulajdonságaimról faggattak, buddhista bölcsességeket meg Weöres Sándort idéztem. (Jó és rossz tulajdonságaid alapjában véve nincsenek.) Érdekes mód nem volt a témához több kérdésük, és továbbjutottam a szakmai körre. ;)

Pl.
A vágyak idomítása

Ne mondj le semmiről: mert ki amiről lemondott, abban elszáradt. De
kivánságaid rabja se legyél.
Visszafojtott szenvedélyekkel vánszorogni éppoly keserves, mint
szabadjára eresztett szenvedélyek közt morzsolódni.
Ha vágyaidat kényezteted: párzanak és fiadzanak. Ha vágyaidat
megölöd: kísértetként visszajárnak. Ha vágyaidat megszelidíted: igába
foghatod őket és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz, mint a tökéletes
hatalom maga.
Legtöbb ember, ha véletlenül megpillantja saját mélységének
valamely szörnyetegét, irtózattal visszalöki a homályba; ezentúl a
szörny még-nyugtalanabb és lassanként megrepeszti a falat. Ha meglátod
egyik-másik szörnyedet, ne irtózz és ne ijedj és ne hazudj önmagadnak,
inkább örülj, hogy felismerted; gondozd, mert könnyen szelidül és
derék háziállat lesz belőle.
Jó és rossz tulajdonságaid alapjában véve nincsenek. Ápolt
tulajdonságaid jók; becézett, vagy elhanyagolt tulajdonságaid rosszak.
terebess.hu/keletkultinfo/teljesseg.html

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.21. 12:17:06

@Golf2:
Eltévesztettem.
Vagy 18font havonta vagy 135font egyben kifizetve egy évre.

DieNanny CH 2014.12.21. 12:30:06

Óriási OFF:

Alkoholt-ismerők segítségére számítok! :-)
Nagy dilemmában vagyunk itthon a szüleimmel, ugyanis, találtunk a szekrény mélyén egy üveg Baker's Field cream original liquer-t. A nyakára az van írva, hogy L-7-352, ami állítólag azt jelenti, hogy 2007-ben, a 352-ik napon (kb dec. végén) gyártották.
Mivel ez jó adalék kávéba, nemsokára kávézunk, szeretném gyorsan megtudni, vajon jó-e még? (Én gyakorlatlan vagyok, ha kibontanám se tudnám valószínűleg íz alapján megállapítani...)
Köszönöm az expressz segítséget, ígérem, legközelebb már a HÁ.com-on fogok erről csetelni...
:-D

Keleti Szél 2014.12.21. 12:36:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Alkohol nem romlik meg. Szerintem csak a nevében van tejszín.

adg 2014.12.21. 12:50:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Mindenkepp probaljatok ki, annyit meger. Legalabb kiderul, hogy befostok-e.
:D

adg 2014.12.21. 12:54:11

@diggerdriver: Ha addig senki okosabb es londonibb, akkor holnap megnezem, mit linkeltel be. Mostmar ossze van ragadva a szemem, keso van itt a vilag vegen a csuszomaszok kozt.
Es ma meg golf sem szolt be nekem...

DieNanny CH 2014.12.21. 12:57:04

@Keleti Szél: @svájci sapka (ch): @adg [Au, Darwin]:

1 óra múlva helyzetjelentést adok...
:-DDDDDD
Köszi a válaszokat! :-)

Keleti Szél 2014.12.21. 12:59:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Irigyellek, mennyi jószándékú, segítőkész barátod van a zinterneten, akikhez bármilyen kérdéssel lehet fordulni! Hiába, ez egy valódi közösség! ;))

adg 2014.12.21. 13:01:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jo erzessel tolt el, hogy hasznos valaszokkal sikerult a segitsegedre lennunk.

Keleti Szél 2014.12.21. 13:03:50

@adg [Au, Darwin]:
Szerintem alaptalanul értékeled túl a helyzetet. Amióta kiírtad magad az Élet Könyvéből, akarom mondani a magyarok közül, érzékelhetetlenné váltál számára, mint aki nem létezik.
Tudom, nehéz lesz megemésztened ezt az információt. Vigasztaljon a tudat, hogy ekkora teher alatt a legnemesebbek is összeroskadnának.

adg 2014.12.21. 13:05:14

@Keleti Szél: Ugye milyen jo neki? Bezzeg svajcban meg ilyen klassz segitotarsak is vannak a zinternetben, mint mi. Ezert vagyik oda mindenki. Mintaallam, az alpes albaniaja...

adg 2014.12.21. 13:08:34

@Keleti Szél: Nemnem, van meg remeny szamomra is. Tegnapelott eszrevett. :DD

adg 2014.12.21. 13:15:21

Na befejezem magam, holnap ujabb nehez nap jon, tele kuzdelemmel a tulelesert itt egyedul, kirekesztve a vilag vegen a meteres pokok es a busz meretu krokodilok kozt.

Jo ejt. Mar amennyire jo lehet, fene tudja mi van odakint a sotetben...

morsels (törölt) 2014.12.21. 13:17:06

@diggerdriver:
35 font egy evre?
En havonta fizetek 45 dollart :-)

nyuszigonosz 2014.12.21. 13:18:00

@diggerdriver: Amit írsz, a zsinórmentes internetröl és a kép amit felraktál: ez egy router, ( itt WLAN, máshol WIFI) ami lefedi a lakás területét nettel.
Nem Angliában élek, de nekem ilyen van, nem fekete, mint a képen, hanem piros és plusz három antennaféle is van rajta, igaz olyan rövidkék.

Így zsinórmentesen kapja a netet az összes kütyü, ami a netre tud menni. meg ha valaki jön látogatóba az is ugyaninnen, mármint a "varázskombinációt" megadva tud zsinórmentesen a netre menni.

Én ezt az aktuális szolgáltatómtól vettem kb, 100 Euróért, és természetsen fizetem a net és a vezetékes telefon szolgáltatást minden hónapban.
A szolgáltató is ajánlotta, hogy az árát belekalkulálja a havi fizetnivalóba, de akkor két évre kellett volna szerzödnöm velük, vagy ha nem akarok szerzödni velük két évre, akkor router bérleti díjat számláztak volna, egyiket sem akartam, ezért fizettem egy összegben a routert. Így bármikor felmondható a szolgáltató, és a router saját.

Most azt nem tudom, hogy nálad akkor az a 135 pénz a router ára egy évre? És plusz fizeted a netet?
Vagy 18 pénz havonta és zsinórmentes a net aztán?
Mert azzal, hogy az ember vett és lett egy routere attól még nincs benne automatikusan net.

2014.12.21. 13:27:11

A Gibraltar poszthoz, ha elotte az illeto az angol kozlekedeshez szokott, ahol a reakcio ido a doglott angolnaehoz konvergal, akkor megertem a felhaborodast.

Del-afrikai posta.... jobb, ha nem kommentalom. @NIKI LAURA: es mar torvenybe is van iktatva, hogy koteles vagy feketet felvenni a BEE miatt.
Voltam egy ceges tanfolyamon, a hozott oktato berakott videokat "leader"-ekrol, mint Mandela. Tobben szoltunk, hogy vegyek ki az anyagbol azt a feher es zsido gyulolo egyent. Tobb kart okozott, mint hasznot.

Digger, te nem Magyarorszagon vagy mar?
@morsels: olyat en se ismerek. Nagyon olcsonak tunik

2014.12.21. 13:28:41

@maxval bircaman szerkesztő: mik azok a hulye magyar HR szokasok?

morsels (törölt) 2014.12.21. 13:33:51

@diggerdriver:
Ez egy DSL modem.
Cabel modemek gyorsabbak... sokkal gyorsabbak.
Es mivel neked szukseged volt az SSD-re, gondolom a sebesseg itt is szamit :-)
A 10 mega sebesseg legtobbszor csak elmeleti maximu, kb. mint az autoknal a fogyasztas. A valosagban valoszinuleg a felet fogod megkapni.

morsels (törölt) 2014.12.21. 13:35:57

@charlieharper:
Eszak-Amerika joval dragabb akar az internetet, akar a mobil szolgaltatasokat nezem.
Az en havi 45 dollaros csomagom is 300 Gig limittel van, bar 30 megas sebesseggel.
Es ez is csak azert, mert szolgaltatot valtottam, majd visszacsabitottak.
Egy eve meg 80 dollart fizettem 65 Gig limittel.

morsels (törölt) 2014.12.21. 13:46:01

@charlieharper:
Ahh, regi szep idok... amikor meg azt sem tudtam, hogy mi az a recruiter...
A ceg alapitojaval egy pubban talalkozta, megittunk par sort es felvett. Hat evig dolgoztam neki, aztan az IBM megvette a ceget.

Most mar nem igy mukodik :-)
En meg mar oreg vagyok. Nem tudok a fiatalokkal versenyezni ilyen college/university test jellegu interview-kon.
Amihez persze a recruiter sem ert igazabol, o csak egy eloszuro.

Muscari 2014.12.21. 14:01:07

@diggerdriver: hát én marhára nem ajánlom eztva megoldást. Nekünk két hónapig volt, amíg a Plusnet szarakodott a telefon bekötésével, de gyakorlatilag használhatatlan volt.

Igaz, Three volt és nemEE, meg a térerő sem tökéletes a lakásban, de böngészésen kívül másra nem lehetett használni, az is rém lassú volt.

All in all, csak akkor ajánlom a dongle-s megoldást, ha egyáltalán nincs neted máshogy.

Muscari 2014.12.21. 14:07:22

@diggerdriver: na ácsi, ez egy wifi router. Te nem mobilnetet szeretnél véletlenül használni a számítógépeden? Vagy rosszul értettem?

Muscari 2014.12.21. 14:08:45

@NIKI LAURA: na wz lenne az én kérdésem is.

2014.12.21. 14:15:45

Jo, hat akkor Del-Afrikaban nem fog terjeszkedni az Etsy-boltom :D

(Amugy valoszinuleg nem volt csalo az illeto, hanem tenyleg nem kapta meg, ami megjobban idegesit, mert valoszinuleg elloptak a cuccot vagy ott fekszik valami padlon vagy egy kukaban. Mindegy, kuldtem neki egy hasonlot, expressz meg tracking number meg minden es nagyon happy volt, remelem ezt mar tenyleg megkapja.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.21. 14:16:22

Na, megint egy osztrákos poszt! :D :D

Az elsőhöz: Én csak azt nem értem, hogy ha az emberek toborzásához, felvételéhez háerres, recruites kell, akkor az első háerrest ki veszi fel a cégnél? :-)

Mindenesetre örömteli, (már ha igaz) hogy az ember cévéjét legalább kézbe veszi valaki, mielőtt nagy ívben landol a papírkosárba; az otthoni állapotokkal szemben, ugye.

A másodikhoz: hát ha így állnak hozzá, hogy itt meleg van, ott drágaság van, amott arrogánsak; akkor kb sehol se lesz jó.Mindenhol vannak hátrányok.Csaxólok.

Ausztriában pl. drága a lakásbérlés kezdetekkor, és drága a kocsibiztosítás.Na?Pedig sosem éltem ott egy percig se, mindent innen a HÁról tudok...

A harmadikhoz: úgy látszik a póóósta az mindenhol atombomba-pozitív szolgáltatási terület.Nettó emberszívatás...

DieNanny CH 2014.12.21. 14:16:51

@Keleti Szél: @svájci sapka (ch): @adg [Au, Darwin]:

Még élünk! És isteni finom volt! Beiktattuk napi kétszeri programnak...

DieNanny CH 2014.12.21. 14:22:29

Ja, és a poszthoz:
Azt hiszem, szerencsés vagyok, hogy olyan munkaköröm van, ahol még hírből sem ismernek HR-st. Anno óvodavezetővel beszéltem, később osztrák családok anyukáival, aztán itteni bölcsődevetetővel, meg -anyukákkal...

Fura volt az előző lelkendező Gib.-os poszt után ezt olvasni, de mindenki más, másféle tűréshatárral. Tudom, nagyon sokan Svájcot ki nem állhatják.

A postás-dolog eléggé szívás...

Muscari 2014.12.21. 14:24:08

Nekem is egy van egy Off kérdésem.

A lakásbérleti szerződést egy évre írtuk alá annak idején. most hívott az ingatlanos, hogy be kéne menni és újra aláírni valamit, mert lassan lejár az egy év.
Mi nem valószínű, hogy még egy évet maradunk, felet azonban biztosan.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen szerződést akarnak vajon újra aláiratni velünk? El tudunk attól még év közben költözni? A szerződésben annyi van, hogy egy hónap a felmondási idő, más szankciót nem találtam, de majd még átböngészem.
Ha sokáig maradunk valahol, akkor minden évben új szerződést iratnak alá velünk?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.21. 14:38:24

@morsels: Ez mobilnet vagy vezetékes?Mert ha vezetékesen letöltési limit van, az eléggé középkor lehet... :-o
Jó, persze nem mindenki ilyen netbuzi, mint én, bár én is puhulok az idő múlásával...
:D

Muscari 2014.12.21. 14:39:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: mar biztos keso, de szerintem semmi bajotok nem lesz tole, plane ha jo az ize.

Egeszsegetekre!

Muscari 2014.12.21. 14:41:54

@geegee: meg fogsz lepodni, de itt meg van olyan. A mai napig ugy hirdetik a jobb csomagokat, hogy "truly unlimited download" :-)

Nem hittem volna, hogy Mo elorebb jar valamiben is, de az internettel kapcsolatban ez a helyzet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.21. 14:42:40

Digger, szerintem vedd meg a legjobb ár-érték arányú vezetékes netet, akassz a lakásban a bejövő kábel végére egy routert és onnantól kezdve az összes vackotok drótnélkül szopizhatja az éltető térerőt... :D Ahogy nyuszigonosz is írta.

A routert próbáld elhelyezni a lakásban valahová középre, hogy egyenlően jusson el a legtávolabbi helyekre.Oszt jónapot.
Ne bonyolítsd túl. :-)

A routert egyszer kell csak beállítani rendesen, ehhez esetleg kellhet valaki, ha te nem értesz hozzá.Bár manapság minden ilyesmi eléggé le van egyszerűsítve, varázslókkal, tündérekkel...
:-)

Keleti Szél 2014.12.21. 14:47:31

@geegee: @Muscari:
A legmenőbb magyari (vezetékes) netszolgáltató UPC-nél - akár 120 Mbit/s-os csomaggal - is van letöltési limit, igaz havi 300 gigab., és csak apróbetűvel írják...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.21. 14:53:59

@diggerdriver: miert kell neked mobilnet? Amugy ee-nel van elofizunk, eleg gyors szokott lenni.

Kottess normalis netet, mobilnettel gond szokott lenni lakason belul.

@geegee: Szerintem meg vegyen meg egy masik routert,repeatert melle, vagy x10-s ethernet over power csatlakozokat ( azt ugyis 15 fontert mr aruljak)

@Muscari: A plusnet miutan mar bekoti, utana mar rendben van. Nekunk semmi gondunk veluk. 80 mbit/sec, korlatlan nettel , 19 font + telefonelofizuert.

Muscari 2014.12.21. 14:59:15

@mojyo: ilyenkor ez a legjobb megoldas. Van olyan neha, hogy elveszik, de szerencsere eleg ritka. Sajnos csak most jutott az eszembe, de az illeto bemehetett volna a postara erdeklodni, mert velunk megtortent, hogy ott volt a cucc, mert tulsulyosnak talalta a posta es egyszeruen nem vittek ki. A cimzest is erdemes ellenorizni, abbol is lehet problema.

Mi meg ugy jartunk az Amazonnal, hogy ok valtig allitjak, hogy leszallitottak nekunk az arut, amit rendeltunk, valaki ala is irta a ketyeret, csakhogy azok nem mi voltunk. Nalunk az a baj, hogy a szomszed haztombnek is ugyanaz a postcode-ja, mint a mienknek, en mar nem egyszer vittem at levelet, ami hozzank volt bedobva. Valaki nem volt olyan rendes, mint mi :-(

morsels (törölt) 2014.12.21. 14:59:29

@geegee:
Cabel.
Szoval vezetekes, azt hiszem.
Es igen, Eszak-Amerika elegge kozepkori.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.21. 15:02:19

@Muscari: Nem semmi.Persze emléxem, a tetű júpíszínél is az volt, hogy korlátlan a csomag, de ott volt az apróbetűsben, hogy ez havi néhány-tíz gigabájt mennyiséget jelent. Apjufaxa...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.21. 15:03:15

@Keleti Szél: Na, közben én is ilyesmit írtam be, igaz az kb 10 évvel ezelőtt volt...

Muscari 2014.12.21. 15:04:11

@tildy[UK]: mar nekunk sincs gondunk, mikor vatottunk fibre optic-ra, akkor hamar megcsinaltak mindent. Most 25 fontot fizetunk, cserebe van 80 giga letoltesi sebessegunk, most mar meg vagyunk elegedve.

Nem csak a plusnet ilyen egyebkent, egy kollegamek elkoltoztek es a Virginnek 3 honapba telt atvinni a netet a masik lakasba. Szerintem ez mar a nevetseges kategoria.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.21. 15:05:42

@tildy[UK]: Jó, hát te biztos jobban rálátsz az angol lehetőségekre, műszaki kiépítettségre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.21. 15:06:43

@morsels: Érdekes.Persze, nem vitatom, átlagos felhasználásra simán jó lehet.

morsels (törölt) 2014.12.21. 15:20:20

@geegee:
Mert te nem atlagos felhasznalo vagy?

morsels (törölt) 2014.12.21. 15:21:19

@geegee:
Mondok meg valamit.
Ket mobil telefonra, 1 Gig data, 140 dollar havonta.

2014.12.21. 15:29:33

@Muscari: Hat igen eloszor enis a cimre gyanakodtam, mert nem ugyanaz volt a neve a csajnak aki az emailt irta, mint ahova postazni kellett volna, de ketszer is le emaileztem vele, hogy ide kell-e, es azt mondta igen. Azt nem hinnem, hogy tulsulyos volt, egy aprosagrol volt szo. Hat megkapja mindkettot, remelem az egyiket majd visszakuldi :D Amugy siman elkepzelheto, hogy a karacsonyi hajtaskor elveszett, valami tapasztalatlan ideiglenes alkalmazott kezebe kerulhetett, vagy ilyesmi.

Amugy nekunk is szokott lenni gebasz a hazszammal, a mi hazszamunk egy haztombhoz tartozik, ami viszont az utcan van, ezert ketsoros a cim, viszont ugyanaz a hazszam ervenyes, a tomb neve nelkul, csak az utcanevvel is. Kiderult viszont, hogy a sima utca hazszam cim egy fodrasz szalone, felvettuk vele a kapcsolatot, es neha hivjuk egymast ha nalunk van a postaja, es azota hozza jarunk hajat vagatni, jo arc amugy, aki bejarta a fel vilagot es van egy csomo sztorija, es idiota pletykalapok helyett utazos magazinokat lehet nala lapozgatni :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.21. 15:32:47

@geegee: az elso haeres mindig a tulaj unokahuga.

tanato 2014.12.21. 15:36:00

@morsels: Ez jó,Bircának való,mert vagy Birca gondolkozik/illetve ír ,gondolkozni lehet hogy másképpen/rosszul a hanyatló Nyugatról és a feljövő putyini rendszerről vagy az orosz milliomosok bolondultak meg hogy szembe mennek a jövő folyamataival. és a hanyatlást választják.

Muscari 2014.12.21. 15:47:17

@nyuszigonosz(D) ESTP: ezt szepen osszeszedted :-)

@geegee: nalunk mindent beallitott a szerelo, installalta a routert is, mikor bekototte a netet, nekunk semmit nem kellett csinalni.

nyuszigonosz 2014.12.21. 15:57:30

@Muscari: Hát összeszedtem, hogy a Diggernek érthetöen írjam.

Amúgy meg: én ezt aztán egyedül csináltam meg, állítottam be. Eltartott, mert valamikor a késö délután kezdtem neki és hajnalra ment minden! :-)))) ( ezt inkább nem is írtam elöször a Diggernek)

Persze egy müszaki szakembernek ez egy tízperces ujjgyakorlat, de hát én nem az vagyok. :-)

2014.12.21. 16:00:45

@Muscari: Mindig kell ervenyes berleti szerzodesnek lennie, tehat mielott lejar az egyeves szerzodes, ujat kell alairni. Nezzetek utana alaposan illetve kerdezzetek ra hogy tenyleg eleg-e az egy honap felmondasi ido barmikor, vagy azt ugy kell erteni hogy a szerzodes vegen kell egy honap felmondasi idot adni ha ki akarsz koltozni. Ha pl. fel ev utan akartok koltozni kb., akkor erdemes egy un. 'break clause'-t belefoglalni az uj szerzodesbe 6 honap utan (neha ez 'default'-kent benne van az egy eves szerzodesben), lasd pl. www.out-law.com/topics/property/corporate-occupiers/break-clauses---top-tips-for-landlords-and-tenants/ vagy www.lewissilkin.com/Knowledge/2012/October/~/media/Knowledge%20PDFs/Litigation/Break%20Clauses%20A%20Tenants%20Guide.ashx.

Muscari 2014.12.21. 16:01:30

@mojyo: ilyen idiota cimem nekem is volt, olyan hosszu volt, mindig utaltam leirni. Volt lakas szama, haz neve, haz szama az "alutcaban" es a rendes utcanev. Ugyanaz a hazszam plusz utcanev az "alutca"nelkul mar joval arrebb volt.

Ezert en jobban szeretek az iranyitoszamra hagyatkozni, az altalaban jo, kiveve, amikor a Google rossz helyre teszi, mert mar olyan is volt. Egy Kensal Rise-i iranyitoszamot (ez kb Nyugat-London) pl. berakott London kozepere a belvarosba. Neztem is nagyot, hogy ez most akkor mi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.21. 16:11:46

@morsels: Az se rossz.

Úgy értettem, hogy én egész biztos sokkal többet töltikézek le, mint egy átlagos felhasználó.De nem akarok jobban belemenni... :P

2014.12.21. 16:14:21

@morsels:
"Ket mobil telefonra, 1 Gig data, 140 dollar havonta."

Wind: unlimited data $35/month
www.windmobile.ca/plans-and-devices/plans/mobile-plan-details/phone-plan-wind-35

Koodo: 2G data $70/month
shop.koodomobile.com/plans/plans/index.html

Muscari 2014.12.21. 16:14:34

@Mirjam2: koszi. Valaminek lennie kene benne, mert akkor mindenki csak az egy ev lejarta utan tudna elkoltozni, evente egyszer. Vagy igy is szoktak csinalni?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.21. 16:15:12

@Muscari: Hmm, az nem rossz.Nekünk eddig az volt, hogy megkaptuk a cuccokat dobozban, zacskóban és sok szerencsét kívántak... :D Mázlim, hogy nem halbiológusnak tanultam, és meg tudtam eddig minden ilyen net-beüzemelést oldani...

2014.12.21. 16:16:04

@Muscari: "lakas szama, haz neve, haz szama az "alutcaban" es a rendes utcanev." Ez fincsi :D

Az iranyitoszam amugy altalaban a legmegbizhatobb, bar minel nagyobb a hely, annal kevesbe, gondolom, ld. a londoni peldad... Altalaban mindegyikben van logika, es azt is ertem, hogy Izlandon miert nem hasznalnak iranyitoszamot egyaltalan, de azt nem ertem, hogy Oroszorszagban hogyhogy csak 6 jegyuek? :D

morsels (törölt) 2014.12.21. 16:17:33

@Cascabel:
A Wind-el az a baj, hogy csak szuk teruleten adnak szolgaltatast.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.21. 16:22:29

www.origo.hu/nagyvilag/20141221-a-britek-tobbsege-kilepne-az-eu-bol.html

Érik ez, nagyon érik...Nem zörög a haraszt, ha nem rúgja a paraszt...
Vagy csak feszültségkeltés?

morsels (törölt) 2014.12.21. 16:25:02

@Cascabel:
Ja es a masik, ami azert Magyarorszagon nem igy mukodik azt hiszem (sot, mar lassan Europaban sem), hogy ha Ottawabol elmegyek Montrealba, akkor az roaming charge, vagy az meg az alapra ra kell fizetni...

A Wind mar a varos szelen nem mukodik.

2014.12.21. 16:27:49

@Muscari: A szerzodestol fugg. Egy ev nem tul hosszu ido lakasberles szempontjabol, pl. en tulajdonoskent nem adom ki a lakasomat egy evnel rovidebb idore. Ha nincs 'break clause' az egyeves szerzodesben, akkor csak egy ev utan lehet felmondani, neha meg lehet allapodni a berbeadoval hogy engedjen el korabban ha talaltok magatok helyett masik berlot. Azt nem szabad elfelejteni hogy mindket felet koti a szerzodes idotartama, tehat sokszor a berlo szempontjabol elonyos ha nincs 'break clause' mert a tulajdonos igy nem tud korabban felmondani a berlonek. Persze ha koltozni terveztek, akkor ez nem elony nektek.

2014.12.21. 17:07:18

@maxval bircaman szerkesztő: Nekem biztos mazlim volt, de komolyan egyszer sem talalkoztam ertelmetlen kerdesekkel vagy kerdoivekkel / tesztekkel Angliaban; ha volt teszt, az kimondottan szakmai dolgokkal volt kapcsolatos, nem 'szemelyisegteszt'. Tobb koros interjuim sem nagyon voltak, maximum ket kor. Mindig hitetlenkedve olvasom itt a forumon a sokkoros interjukrol, fura kerdesekrol szolo sztorikat.

Muscari 2014.12.21. 17:23:59

@Mirjam2: Mindig egy evre kotik a szerzodest? Itt, ennel az irodanal ugy tunik, ez a szokas, nem tudom, hogy mennyire altalanos. Nem ok adjak ki a lakast kulonben, csak kozvetitenek, a landlorddal kozvetlen kapcsolatban vagyunk., neki fizetunk. Legrosszabb esetben tehat meg egy evet maradnunk kell, mert februar elejeig mar nincs eleg idonk.

Nekem egyebkent az a furcsa, hogy evenket hosszabbitjak a szerzodest.

Idezek a szerzodesunnkbol, mert nem egeszen ertem: "It is herebyagrred that the tenant(s) may terminate this Agreement provided that two months written notice is given to the Landlord(s) and that such notice will be effective until the contractual date date of month ten to expire two month later at the end of month twelve. Thereafter two months` notice may be given from the contractual date of any month to expire two month later."

Ez igy oke lenne, de mi van, ha most ujra alairatnak velunk egy ugyanilyet? Mert ez azt mondja, hogy egy evig nem lehet felmondani, ha jol ertem. A masik rohej meg az, hogy elore alairattak velunk egy felmondast, egeszen pontosan a landlord mond fel az egy ev lejartaval. De megsem, mert uj szerzodest kotunk majd. Most akkor mi van?

Keleti Szél 2014.12.21. 17:29:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Helyes! :)

@geegee: Pedig senki sem feltételezi, hogy nem az unokahúgod rajzait töltöd le naponta bmp formátumban.

szalka240 2014.12.21. 17:29:43

@geegee: Az addig ok, hogy kézbe veszi. De vajon el is olvassa?
Hogy ne csak a HR teszteljen engem, én is be szoktam építeni egy kis tesztet a jelentkezésembe. Nem cserélem fel a nevemet az aláírásnál. Az önéletrajzomból és a diplomámból kiderül, hogy hogy hívnak. Német nyelvterületen a válaszadók kb. 15%-a teljesítette a tesztet, vagyis a válszlevelében helyes volt a megszólítás. Angol nyelvterületről nem tudok nyilatkozni, mert onnan általában válszra sem méltattak.

PannonBoy 2014.12.21. 17:48:23

Az első részhez egy gyors kérdés az UK-ban lakókhoz:
Mennyire fogadják el a recruiter-ek a magyar lakcímű önéletrajzokat? (Diplomás, multis tapasztalat, felsőfok angol esetén)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.21. 17:55:26

@charlieharper:
Kedden indulunk.
Ma délután karácsonyi ajándékozás volt nálunk és utána ebéd a Harvesterben.
Most értünk haza.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.21. 17:56:19

@morsels:
Én az 5tel is elégedett lennék ha az stabil.

Muscari 2014.12.21. 18:01:32

@diggerdriver: mi a baj a mostani nettel? Az a landlordtol jon?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.21. 18:15:14

@geegee: En mindig is mondtam....

"Cottage cheese: túrójellegű, de inkább krémes, 4% zsírtartalmú, lágy, általában még épp morzsás tejtermék. Néhány multiban kapható.
"
En inkabb mini mozzarellagolyokhoz hasonlitanam, turojelleghez nem igazan van koze, nedves, kinezetre sem turo, izre sem.

A creme fraiche meg : nem tejfol, nem nem nem. 30%-os zsirtartalmu izre se savanyu.

A netre visszterve: ez nem kiepitettseg fuggvenye: nem eloszor botlok bele abba akar itt, akar Magyarorszagon, hogy egy router ket szobat sem visz at wifi jellel. Ilyenkor van par lehetoseg :

www.pcadvisor.co.uk/reviews/network-wifi/3512407/trendnet-powerline-500-av2-adapter-kit-review--one-of-the-fastest-powerline-weve-tested-so-far/ pl ez is.

@PannonBoy: Ne irj bele magyar lakcimet. Felesleges. Illetve olvass utna, mit nem illik belerakni ( fenykepet pl. tilos) .

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.21. 18:23:58

@tildy[UK]: @Muscari:
Na.
A mostani net a landlordtól jön valami gyalázatos minőségben.
Elég ha annyit mondok róla Talk-talk.
Ezért a telefonom netjét szoktam megosztani.
Az korlátlan net de csak 3G. Ha váltanék 4G-re akkor 20gigát adnának.
Az nekem elég lenne de a gyerek Ipadja a játékaival fel szokta tornázni az adathasználatot 40-60gigára.
Amikor Magyarországon nyaralt akkor egy hónapnak az adathasználata nálam 5giga volt.
Szóval ha váltanék 4G-re akkor a 20giga nem elég.
Kéne egy korlátlan net ide. Viszont telefonvonalat nem akarok fizetni meg semmiféle vezetéket behúzatni.
Az EE kütyüje korlátlan netet ad és 10megabájt sebességet ÍGÉR.
ez vezeték nélkül kapja és adja a zinternetet.
18,75 havonta vagy egyben kifizetve az évet 132font.
Ha garantáltan jó lenne akkor megvenném de minden ilyen netes cucc lutri.
Nem tudom mit csináljak.

Muscari 2014.12.21. 18:24:15

@tildy[UK]: epp most csinaltam tokfozeleket creme freiche-sel. Nagyon finom lett.

Muscari 2014.12.21. 18:32:49

@diggerdriver: az EE kutyuje nem ad netet, az csak egy router. Olvasd el, amit nyuszigonosz irt 13:18-kor.

A mobilnet nekunk nagyon szar volt, azon mulik leginkabb, hogy milyen a terero a lakasban. Nekunk ilyennel jott, de csak egy gepre tudtuk hasznalni, az usb-be kell bedugni, a sim kartyat meg elotte beletenni: store.three.co.uk/view/plan/MBBD18112013T155739?manufacturer=ZTE&deviceType=MBB_DONGLE&gclid=CNCF0YbV18ICFYKxfAodGRUARw&gclsrc=ds

PannonBoy 2014.12.21. 18:44:52

@tildy[UK]: Köszi! :) A fényképről eddig is tudtam, hogy szigorúan tilos. A lakcímmel kapcsolatosan pedig, ha az illetőnek nincs angol lakcíme, akkor hogyan pályázzon Mo-ról? Ördögi kör. :)

Mrs. Clayton 2014.12.21. 18:49:54

@diggerdriver: nem huznak be semmilyen vezeteket sehova, keresd meg a fo telefon csatlakozot az ilyen dupla doboz valahol a falon, magyarul felul is van egy telefon csatlakozo meg alul is es oda csatlakoztatod majd a routert ami egyben wifi-t is szolgaltat, emlekeim szt az also a fibre optiknak a felso meg az adsl-nek a dugalja
a talk talkkal nincs semmi gond ha mar bekotottek, egyebkent ha nagyon hatarozottan beszelsz a kis indiai callcenteresekkel, akkor meg dulore is lehet veluk jutni
S. hazaban BT van en nem vagyok hanyattdolve tole, semmivel nem jobb mint az en talk talkom
felteszem a tulaj netje max egy 5 megas net amit az egesz hazzal megoszt, persze h nem jon rajta semmi vagy csak olyan lassan h elvezni nem lehet, ez nem a szolgaltato hibaja, viszont a mobil net meg olyen se lesz

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.21. 18:57:15

@PannonBoy: Vegyel skypeon angol szamot, vagy skype elerhetoseget irj oda.
@Muscari: az lehet, de akkor sem tejfol:)

Keleti Szél 2014.12.21. 19:07:50

@diggerdriver:
"nekem elég lenne de a gyerek Ipadja a játékaival fel szokta tornázni az adathasználatot 40-60gigára.
Amikor Magyarországon nyaralt akkor egy hónapnak az adathasználata nálam 5giga volt.
...
Nem tudom mit csináljak. "

Küldd haza a gyereket! ;))

puhacica 2014.12.21. 19:19:44

@PannonBoy: nekunk most hoz egy baratunk egy telefonkartyat, igy lesz angol telszamunk. kineztunk a neten egy szolgaltatot es egy csomagot, o pedig megvette. szerencsere fel is tolti, mert mi itthonrol nem tudjuk. neked nincs valaki, aki segithetne? akar meg levelben is elkuldhetne a kartyat. csak egy fuggetlen telefon kell hozza.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.21. 19:25:34

@Jess G:
Én úgy tudom hogy minden szolgáltató a BT netet használja kivéve a Virgint.
Ezt hallottam.
A talk- talk a létező legnagyobb szar. Az előző lakásban is az volt ott is szar volt a mostani lakásban is szar és amúgy még nem beszéltem emberrel aki elégedett lett volna vele.

Mrs. Clayton 2014.12.21. 19:57:05

@diggerdriver: ha most mondod h mindenki a BT kabeljeit hasznalja, akkor mitol lenne a talk talk rosszabb mint barmelyik masik? az indian ugyfelszolgalat nem tul kellemes, mert a kutya se erti h mit beszelnek, de jellemzoen nem az ugyfelszolgalattal tarsalgom, hanem nezem a tv-t vagy netezek, vegyel egy sokmegas fibreoptic netet es kesz
nem teljesen vilagos h mit nem ertesz azon, ha van egy 5 megas neted amit 24 gepen hasznalnak, akkor az nem mukodik akarki is a szolgaltatoja az 5 meganak, vegyel mittomen 30 megas netet tok m1 kitol es ha 3 gepre osztod le, akkor is jo lesz, ennyi
egyebkent igen, mindenki egy halozatot hasznal, mert senki nem fog az utcan kulon vezetekeket kiepiteni, mit ahogy kulon viz, vagy gazcso sincs, viszont ezert kell un line rentalt fizetni ha lesz vezetekes neted, mivel azt a szolgaltatod is fizet annak, akitol berli a kabelt, a tulaj meg fejleszti a halozatot ebbol a penzbol

Keleti Szél 2014.12.21. 19:57:39

@puhacica:
Erre jó lehet a nemzetközi virtuális hívószám is.
"EU, Kína, USA, Kanada, bárhol beindíthatja vállalkozását, és helyi telefonszámon fogadhatja a megrendeléseket itthon. Önnek mindössze csak egy regisztrációra van szüksége az Ephone-nál és 24 órán belül már fogadhatja is hívásait saját VoIP vonalán, vagy bármilyen egyéb telefonon, akár saját mobilján is*.
...
A fogadott hívásoknak nincs költsége*, viszont a hívó félnek is csak a helyi tarifát kell megfizetnie."
www.ephone.hu/?page=nemzetkozi-virtualis-hivoszam

tanato 2014.12.21. 19:57:50

@Muscari: Persze,ki fognak lépni, nem is olyan sokára egy szép emlék lesz a kelet-európaiaknak a szabad munkavállalás.Meg a HÁ blog is.Nagyon érik a dolog.Megyünk vissza a jövőbe.Lehet azt is megérjük hogy újra orosz érdekszféra leszünk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.21. 20:00:06

@Jess G: Amiatt, mert az ugyfelszolgalat olyan amilyen. Mi 3 hetig vartunk rajuk, kuldtek , hogy ekkor jonnek bekotni, akkor. Rajuk telefonalok: nincs a szerzodes a rendszerben. Rajuk telefonalok megegyszer, akkor oek megtalaltak, ja ezt a megrendelest toroltek. Mondoma nonek, talan nem kellett volna bennunket errol ertesiteni? Ja de. Ezert nem mindegy, kinel vagy.

Mrs. Clayton 2014.12.21. 20:00:07

@puhacica: mert miert nem tudod feltolteni? mondjuk ha csak uk halozatra jo a kartya akkor ertem, de annak meg semmi ertelme ugye kulfoldon

2014.12.21. 20:00:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Feltétlen írd le azt is, ha nem volt jó. Köszönjük. :-D :DDD

2014.12.21. 20:03:59

@lexrex: Abszolút egyetértek. Mi azért járunk ide, hogy kábítsanak minket a nyugaton élők, ők meg azért, hogy önigazolást találjanak abban, hogy elhagyták a SZENT anyaföldet. :(

Mrs. Clayton 2014.12.21. 20:04:48

@tildy[UK]: ezt en is tudom, de a fogyaszto a legritkabb esetben beszelget az ugyfelszolgalattal, egyeb irant a bekotest tekintve egyik sem jobb a masiknal, foleg mert a bt emberei jonnek ki ha ki kell jonni, de jellemzoen nem jon ki senki, hanem te rakod ossze a netedet ok meg a tavolbol bekapcsolnak aztan ennyi
ha tudod h 3 honap mulva koltozol, akkor jelentsd be nekik 3 honappal korabban a pontos datumot, akkor mar a bekoltozes utani napon lesz neted, felteve ha az elozo lako a sajatjat kikottette
szoval teljesen mindegy hogy kinel vagy, egy a lenyeg milyen gyors a neted es mennyit fizetsz erte, ebben pedig a talktalk jo

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.12.21. 20:04:57

@Muscari: szia, ha még nem kaptál választ: mi is így voltunk az előző helyen, az egy éves szerződés lejárta előtt kértük hogy tegyenek minket "rolling contract "- ba az egy év után. Ennek a lényege hogy a szerződésed folyamatos, de bármikor felmondhato egy hónap felmondási idővel.

puhacica 2014.12.21. 20:05:18

@Keleti Szél: koszi, majd jol utananezek.

@Jess G: lehet, hogy felreinformaltak bennunket, de ugy tudjuk, csak UK bankkartyaval lehet online feltolteni. bar most, hogy belegondolok, lehet, hogy ez tenyleg fals info.

puhacica 2014.12.21. 20:08:05

@PannonBoy: ja, meg van ilyen is. es itthon is van ugyfelszolgalatuk.
www.nordtelekom.co.uk/ketszamos

Mrs. Clayton 2014.12.21. 20:16:19

@puhacica: vannak az ilyen tesco, meg gifgaf meg mittomen kartyak, ezek csak uk halozaton mukodnek, de logikusan barmilyen debit vagy creditkartyaval fizethetsz a feltoltesert az orszagon belul, aztan vannak a rendes szolgaltatok kartyai, amik jellemzoen mindenhol a vilagon mukodnek, ezekert vagy elore fizeted a havi dijat vagy utolag, ez passz, vagy szepen toltogeted egy elore meghatarozott osszeggel vagy amennyivel eppen tetszik, termeszetesen ezekert is olyan bankkartyaval fizetsz amilyennel jol esik, akar kulfoldon, akar belfoldon
szoval ha asda vagy tesco vagy egyeb ilyen nem telefonszolgaltato kartyajat hasznalod, azokat tenyleg nem tudod Mo-n feltolteni, de nem a bankkartyad miatt, hanem mert a szam nem mukodik kulfoldi halozaton, de meg Angliabol sem tudsz kulfoldi szamot hivni vele, csak ha feltoltesz rajuk egy erre szolgalo egyenleget

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.21. 20:21:25

@Philosoraptor: te legalabb el tudtad donteni, tagja akarsz e lenni ennek a klubnak

Keleti Szél 2014.12.21. 20:22:20

@tanato:
Jelenleg se a "Nyugat" áldott jó szíve teszi lehetővé a magyarok külföldi munkavállalását, hanem a Nyugat érdeke.
Persze, elképzelhetők szigorítások, de amíg ez az érdek fennáll, addig nem nagyon aggódnék.

tanato 2014.12.21. 20:22:56

@Philosoraptor: Siess Raptor,siess ,érik nagyon a kapuzárás.Akkor azután jön a pánik azok közt akik mentek volna.

tanato 2014.12.21. 20:24:15

@Keleti Szél: sajnos perpill úgy látom nagyobb az idegenellenes indulat arrafelé mint a józan gazdasági érdek és a paraszti ész.

Mrs. Clayton 2014.12.21. 20:30:52

@Babette .: nem, S dolgozik a ket unnep kozott, igy lehetetlen, eddig ugy volt h februar, de akkor vmi kiallitasi lesznek, szoval jelen allas szt juniusban leghamarabb, de a lanyom remelem lassan otthon van, mert most raktam fel a gepre

puhacica 2014.12.21. 20:38:11

@Jess G: koszi a felhomalyositast! en ezt vegig se gondoltam, pedig... a 3-t valasztottuk, ugyhogy akkor itthonrol is meg tudjuk oldani a feltoltest. :)

Mrs. Clayton 2014.12.21. 20:40:48

@puhacica: igen, a 3 gyakorlatilag a t-mobile, ha jol tevedek

2014.12.21. 20:41:21

@Babette .: Igen, ebben van valami. Vannak emberek, akik szeretik kínozni magukat, aztán meg mártírhalált halni. :DDD

Szerintem ez egy jó közösség, és azért sok embernél látszik, hogy megtalálta azt, amit keresett. Ez mindennél többet mond arról, hogy megéri-e kimenni.

2014.12.21. 20:43:10

@tanato: Tudtommal "csak" Angliáról van szó. Ott is a választások miatt. Várjuk ki a végét ennek a nagy bevándorló ellenességnek. Nekem az sem fájna, ha a hollandoknál ragadnék. Max. megtanulom a nyelvüket. :)

Mrs. Clayton 2014.12.21. 20:43:32

@Jess G: asszem megse, mert az ee lesz az de lehet megsem :-D
a lenyeg valaki megvette a t itteni halozatat, v ugyfeleit, vagy a nevet
szoval most nincs T, de lehet ez sem igaz, es leteznek csak en keverem a szezont a fazonnal

Keleti Szél 2014.12.21. 20:43:37

@Philosoraptor: Jaj, hát vetítenek, be ne dőlj nekik! Bölcs tanácsadód már nincs itt, hogy újra meg újra elmondja. :))

Keleti Szél 2014.12.21. 20:46:38

@tanato:
Szerintem az érdek mozgat, a populista politikusok csak használják a népet.
És könnyen lehet, hogy mostanság változik az érdek: lehet, hogy már tényleg nem kellenek további képzetlen bevándorlók az angol gazdaságnak. Majd előírnak itt is feltételeket meg kvótákat, mint az ausztrálok meg a kanadaiak: "jöhet, ha szükségünk van rá".

2014.12.21. 20:48:01

@lexrex: Tudom, meg tehetségtelen és buta is vagyok, ezt még 1 hónapja írtad. Aztán utána azt írtad, hogy koncentráljak a jövőmre, ne foglalkozzak a politikával. Megvilágosodtam (mert alapból ugye hülye vagyok :D), és rájöttem, hogy nem szeretnék Mo.-n jövőt teremteni sem magamnak, sem a jövőbeni családomnak. Sajnálom, ha ez érzékenyen érint téged, meg a többi köcsögöt. :(

2014.12.21. 20:49:43

@Keleti Szél: Akkor ki is léphetnek az eu-ból... Mert az úgy nem fog menni, hogy csak azt szeretném, ami jó nekem.

puhacica 2014.12.21. 20:52:29

@Jess G: azt nem tudom, de mindenkepp nagy szolgaltatot akartunk valasztani. aztan ha majd lesz szemelyes tapasztalatunk, valtani is tudunk, ha ugy latjuk jobbnak. de elsore biztosra szerettunk volna menni.

2014.12.21. 20:54:50

@Muscari: Nem mindig egy evre kotik, lehet 6 honapra is pl., de az ugynoksegek majdnem mindig egy evre mert nekik az az erdekuk hogy biztositva legyen hosszu tavon a berleti dij. Szerintem jol ertelmezed a szerzodest, ez azt jelenti hogy ha fel akarjatok mondani az ev vegevel (12 honap elteltevel), akkor a 10. honapban fel kell mondanotok, a felmondasi ido 2 honap. Ezutan pedig barmikor felmondhatjatok 2 honap felmondasi idovel; viszont ha ujat irtok ala, akkor valoban megint egy evre elkotelezitek magatokat. En a magam reszerol nem irnek ala egy uj egyeves szerzodest ebben a helyzetben. Nem tudom elkepzelni hogy megprobalna kirakni benneteket az ugynok emiatt, foleg ha mindig rendesen fizettetek. Biztos hogy nincs 'break clause' a jelenlegi vagy javasolt szerzodesben? Ha koltozni terveztek, vagy ne irjatok ala uj szerzodest, vagy csak akkor ha van benne 'break clause' egy nektek megfelelo idopontban. Akar oszinten is megmondhatjatok szerintem az ugynoknek hogy lehet hogy koltoztok. Remelem nem lesz gond, de meg ha esetleg kenyszeriteni is probal benneteket, en a helyetekben akkor sem irnam ala. Itt jol le vannak irva az opciok: ha nem irtok ala uj szerzodest, automatikusan egy 'rolling tenancy'-ra fogtok atvaltani, erre utal a szerzodesetekben is az a resz hogy az egy ev lejarta utan barmikor fel lehet mondani 2 honap felmondasi idovel - en a helyetekben ehhez probalnek ragaszkodni mert lehet hogy ez lenne nektek a legjobb, vagy ragaszkodnek a 'break clause'-hoz mondjuk 6 honap utan. Egyebkent a 2 honap felmondasi ido eleg sok, tipikus ingatlanugynoki huzas... Tovabbi informacio a 'rolling contract'-rol itt, ugyan 1 honapot irnak de lehet hogy ratok 2 honap vonatkozik mert ez van az eredeti szerzodesben: england.shelter.org.uk/get_advice/private_renting/ending_a_tenancy/renewing_your_private_tenancy

Keleti Szél 2014.12.21. 21:03:26

@Philosoraptor: Persze. Onnan indultunk, hogy jelenleg a britek 51%-a szavazna a kilépésre. Na erre szerintem szinte biztosan nem fog sor kerülni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.21. 21:04:46

@puhacica:
Az jó. Azt itt bárhol egy kis Tescóban is fel tudod tölteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.21. 21:08:15

@Jess G:
Van T- Mobile és van EE. Az EE együtt a T-Mobile és az Orange.
Ettől függetlenül párhuzamosan vannak EE és T-Mobile boltok.
Én a Carphone Warehouse-ban vettem T-Mobilos előfizetést telefonnal.

Thargoid 2014.12.21. 21:21:42

@Mirjam2: Nem kell új szerződés.
A lakásbérleti szerződés, ha nem kerül meghosszabbításra az angol törvények szerint rolling contract-tá (kb.határozatlan idejű szerződés) változik - kivéve, ha az aláírt szerződésben más szerepel.
Rolling contract alatt a bérlőnek 1 hónapos, a bérbeadónak 2 hónapos felmondási joga van, de érdemes figyelembe venni, hogy általában a következő havi határnaptól előtt kell ezt bármelyik félnek jelezni, tehát a valóságban pl. 1 hónap és amennyi még hátra van az aktuális hónapból.
A break clause azt jelenti, hogy még mielőtt lejárna a szerződésben aláírt joviszony, ki akarsz lépni a szerződésből.
Rolling contractnak nincs egyéb kötöttsége, így értelemszerűen break clause sincs.

england.shelter.org.uk/get_advice/private_renting/ending_a_tenancy/renewing_your_private_tenancy

A szerződéshosszabbítást azért eröltetik az ügynőkségek, mert ilyenkor több száz fontot beszednek mindkét féltől különböző díjakat kitalálva, plusz a tulajdonost belekényszeítik, hogy tövábbra is fizessen nekik a bérleti díjból a szokásos 15%-ot.

Épeszű tulajdonos nem szokott ügynökségen keresztül hosszabbítani, hiszen az ügynökség részesedése neki keményen a zsebére megy.
Az ilyen levelek, amik erre szólítanak fel, szinte mindíg az ügynökségek saját akciói, pont azért, hogy szivassák a tulajt és a bérlőt is.

Ha megbízol a tulajban nem kell csinálni semmit, el kell hajtani az ügynököt a halálba, megmondani neki, hogy tudod, hogy most már rolling contracton vagy. Ez a varázsmondat, innentől több hívást levelet nem fogsz kapni :)

Ha nem bízol meg a tulajban, akkor van értelme hosszabbítani. De érdemes figyelembe venni, hogy a hosszabbítás a bérlőnek NEM garancia, ugyanis az alap jogi állás az, hogy ha az ingatlan eladásra kerül vagy árverezik, akkor a bérlőnek azonnal fel lehet mondani. Az egyetlen eset amitől az új szerződés véd, hogy ha a tulaj talál valakit aki többet fizetne, és ezért ki akar rakni.

Thargoid 2014.12.21. 21:22:56

@Muscari: Lásd előző posztom, eggyel feljebb.
Mindenképp beszélj a valódi tulajdonossal, hogy ő akarja-e ezt vagy az ügynökség. 99% hogy az ügynökség.

Thargoid 2014.12.21. 21:24:47

@Muscari: Nem, a szerződés fix idejének lejárta után akkor költözöl, amikor akarsz vagy tudsz. Előtte break clause lehet érvényben, és esetleg ki is kell(ene) fizetni a bérleti díjat a fix időre.

Thargoid 2014.12.21. 21:25:37

@geegee: Közeleg a választás :)

Thargoid 2014.12.21. 21:26:45

@Mirjam2: Fel tudsz mondani előbb mint tulaj... ha eladod az ingatlant, vagy végrehajtás alatt áll.

Thargoid 2014.12.21. 21:31:18

@Muscari: Szivatnak, szivattak. Olvasd el amit írtam fentebb.
Olyan nincs, hogy a szerződéssel együtt felmondást aláírsz.
Beszélj a tulajjal, mert őt is szivatják, a 15%-ára megy az ügynükség, ami NEM jár nekik, ha vége a fix idejű bérleti szerződésnek.
Ergo eget-földet megmozgat a legtöbb ilyen tetű, hogy véletlenül se kerüljön a tulaj és a bérlő rolling contract státuszba, mert akkor vége a jutalékainak.

2014.12.21. 21:34:48

@Keleti Szél: Több lenne a hátránya, mint az előnye. Az viszont tény, hogy a briteknek nem kellett volna hagyni ennyire eldurvulni a bevándorlást.

Thargoid 2014.12.21. 21:36:15

@PannonBoy: Én kidobom az olyan CV-t amin bármilyen szemékyes adat, pl. lakcím, fénykép, életkor, nem, családi állapot stb van.
SOHA ne adj ilyet angolszász országba, mert félnek a személyes adattól, mint a pestistől, különösen normális munkahelyeken, multiknál.
Az más kérdés, hogy egy személyes beszélgetés során szóba kerülhet, DE rendkívül udvariatlan dolog, és nagyon indokoltnak kell lennie, hogy miért kiváncsi erre valaki.
Egyedül a HR szokta multinál vagy költségvetési intézményél kérdezni, de azért mert kötelező neki, és NEM kerül tovább az állást hirdető menedzserhez, adatszolgáltatásra kell.

Thargoid 2014.12.21. 21:40:43

@PannonBoy: Nem értem mi az ördögi.
Email cím, (lehetőleg angol) telefonszám, név.

Ennyi és nem több.
Ha valaha is tovább jutsz akkor meg már nem számít, hogy épp milyen lakcímed van.

Mrs. Clayton 2014.12.21. 23:22:11

@Thargoid: szerintem mi normalis munkahely vagyunk ennek ellenere en mindig megkerdezem h hany gyereke van azok hany evesek es ki fog rajuk vigyazni ha anyuka epp nalam fog dolgozni. Akinek tul sok van vagy tul kicsik szoba se johet mert feszt otthon fog maradni. Ha meg nem adja meg a cimet honnan tudjam hol lakik. Aki par merfoldnel tavolabb az se johet szoba mert nem fog tudni bejarni.

Mrs. Clayton 2014.12.21. 23:30:48

@diggerdriver: na, tudtam en, h az ee megvette/atvette mittomen a t mobilet, most neten rakerestem, nincs mar ilyen h onallo t mobile, ami uzletuk volt a varosban az is bazart es mar ee van kiirva, gondolom meg mindent nem csereltek le

PannonBoy 2014.12.21. 23:31:47

@puhacica: Köszönöm az infót. :) Igen, a NordTelekom-ról én is hallottam, de az átvilágítása során arra jutottam, hogy velük csak akkor ha nagyon muszáj. A Skype-ban bízom, így tőlük pl. vennék számot. O2-nél meg már van számom, csak úgy tudom az online felületen angol bankkártyával lehet feltölteni. Amúgy az O2 is létre tud hozni olyan virtuális magyar számot, mit amit a NordTelekom most hirdet. :)

Mrs. Clayton 2014.12.21. 23:39:21

@PannonBoy: ne viccelj mar, szted ilyen van? idejon egy kulfoldi es nem tudja a bankkartyajaval a nyomorult kartyajat feltolteni? ugyan, ha megis, befonom a hajamat, mert ilyen nincs

PannonBoy 2014.12.21. 23:40:20

@Thargoid: Köszi az infót. Nem is konkrét címre gondoltam, csak annyira, hogy Budapest, Magyarország. Ugyanis a telefonbeszélgetés során kiderülne, hogy a másnapi interjú kivitelezhetetlen.
Az ördögi kört pedig arra értettem, hogyha van is lakhelye az embernek UK-ban, de jövedelme még nem, akkor az idő ketyeg.
Magyarországon pedig nem ketyeg az óra (bizonyos esetekben), így pályázni biztonságosabb Mo-ról.

PannonBoy 2014.12.21. 23:42:01

@Jess G: Lehet, hogy én értettem akkor félre, úgy emlékszem angol számlázási címet kér. Igaz, még sosem próbáltam feltölteni M.o-ról. :)

2014.12.21. 23:46:52

@PannonBoy: "Magyarországon pedig nem ketyeg az óra (bizonyos esetekben), így pályázni biztonságosabb Mo-ról."

Csak akkor, ha van mit felmutatnod. Mérnök/IT vonalon nem tűnik lehetetlennek a dolog.

PannonBoy 2014.12.22. 00:42:27

@Philosoraptor: Igen, ezt mindjárt gondoltam, hogy az IT/mérnök vonal az ilyen, de az kb. az egész világon (USA is).
Más diploma esetén ez kicsit nehezebb.

tucano 2014.12.22. 01:11:48

@tanato: inkább az, hogy nekik van az EU-n kívül egy bitang nagy érdekszférájuk, amit háttérbe kellett szorítani. És ha ezek is megkapják az EU-s kedvezményeket, akkor meg már nem az angoloknak fognak tejelni, hanem az EU-nak. És ez borzasztó nagy érvágás, meg ugye arcvesztés lenne. Viszont ez jön lassan. Az összes karibi adóparadicsom, az összes "ugyan már nem is hozzánk tartoznak" Csatorna-sziget, stb. Ha összeadjuk az brit érdekszféra összes jelentős pénzügyi központját, akkor New York feldughatja Hong Kongot, meg Tokiót (sor tetszőlegesen bővíthető) magának. Ehhez képest, hogy kinek lengyel a szomszédja népszerű, de valójában érdektelen téma.

Muscari 2014.12.22. 01:12:17

@petrasp: ez jó, köszi, megpóbàljuk megnézni őket, hátha belemennek.

Muscari 2014.12.22. 01:15:07

@Jess G: nem, az EE lett a T-mobile, az Orange-dzsal együtt.

Muscari 2014.12.22. 01:18:41

@Mirjam2: màr Petra is írt a rolling contract-ól, az lesz a megoldás. Köszi szépen.

Muscari 2014.12.22. 01:26:52

@Thargoid: ezt tök jó tudni. Mi azonban aláírtunk már egy felmondást, egy hónappal az után, hogy beköltöztünl, nem is értettem az egészet. Egy évvel későbbre volt dátumozva, és a landlord mond fel benne nekünk.
Lehet, hogy nem kellett volna aláírni, mindenesetre beszélünk vele, meglátjuk mit lehet tenni.

Mindenkinek köszönöm a segítséget.

adg 2014.12.22. 01:51:59

@Muscari: Lehet, hogy kaptal mar ra valaszt, nem olvastam vegig mindent.
En abbol indulnek ki ilyenkor, hogy:
- mar ott laktok egy ideje, nem rugtak ki, tehat a landlord meg van elegedve veletek
- most akarnak uj szerzodest, amit meg nem irtatok ala
- ha most elmentek, akkor nekik uj berlot kell keresniuk, ujra megcsinalni az osszes szart, ami a berles legelejen van, allapotfelmeres, jelentkezok ellenorzese, stb. Plussz par het rent kiesik nekik esetleg
- a landlord es az ugynok is ember, altalaban nem szeretnek feleslegesen dolgozni

En azt csinalnam, hogy megmondom nekik, lehet, hogy szeretnenk kesobb mashova koltozni valami okbol, de pillanatnyilag jol erezzuk itt magunkat. Ugyhogy szeretnenk csak fel evre kotni a szerzodest, aztan meglatjuk. De most egy evet nem tudunk biztosra vallalni.
Es elfogadnak szerintem.
Igy van egy jo berlojuk meg fel evre biztosan, es elodazzak a munkat is fel evvel. Mindenki hepi.

Mi mar kotottunk fel evre szerzodest, hasonlo okbol.

adg 2014.12.22. 02:24:25

@Muscari: Kozben vegigolvastam, hat sokkal jobb valaszokat kaptal, mint az enyem. Szerintem nem lesz gond.
Beszelj a landlorddal, hogy toroljetek a felmondast. :)

adg 2014.12.22. 02:33:21

@diggerdriver: Igazan megtisztelo, hogy az elso kepen a csirke pont az en hozzaszolasomat olvassa a monitoron. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.22. 06:10:03

@Jess G: Nalunk kijottek, ket emberke is. Mondjuk egy routert meg a netet ossze tudjuk mi is rakni. De azert a talktalkrol en meg jokat mastol sem hallottam, es nekunk sem volt szep az emlitett eset veluk.

bpetya75 2014.12.22. 07:34:19

Off

Kedves Mindnyájan! Mivel idén már nem nagyon fogok itt előfordulni, szeretnék nagyon boldog, áldott ünnepeket kívánni nektek. Az újévben pedig legyen néktek kívánságtok szerint! :-)

Ajándékul egy kis kórusdal innen a Zselic lábától: www.youtube.com/watch?v=FQMHF5GEc9Q

Quercus a favágó 2014.12.22. 07:42:56

Csatlakozom a kollégához. Mivel én sem fogok itt előfordulni, ezért
Boldog Karácsonyt, Békés Újévet kívánok mindenkinek, Isten áldásával.

tanato 2014.12.22. 08:30:45

@tucano: Érdemes elolvasni a kommenteket is az Origón a cikk alatt.Főleg angliai magyarok kommentelnek.

puhacica 2014.12.22. 08:50:12

@bpetya75: @QUERCUS: boldog karacsonyt, minden jot az uj evre nektek is!

Mr Long 2014.12.22. 08:57:45

De most komolyan veszi valaki, hogy ezek a hr-es hulyesegek kulfoldon komolyabbak lennenek, mint Mon? Miert kell alomkepekkel etetni a szerencsetlen allaskeresoket???

tanato 2014.12.22. 09:20:45

@bpetya75: @QUERCUS: Viszont kívánom nektek is!

Mrs. Clayton 2014.12.22. 09:41:47

@tildy[UK]: csak akkor jonnek ki ha kifozeted az 50 fontot vagy ha optic netet akarsz de nincs ilyen konektorod. Kulonben az ugyfel rakja ossze a netet. A szolgaltatasikmegfelelo egyedul az indiai uf. a gaz de en veluk is dulore jutottam amikor felemeltem a hangomat. Ketszer is ok hivtak vissza. Egy ismerosom 2x is kpltozott2 honap alatt es par napon belul atkotottek neki. Elore idoben kell szolni.

2014.12.22. 10:19:04

@Thargoid: Kosz az infokat, ez nekem is hasznos volt, nem tudtam peldaul hogy ha eladjak az ingatlant akkor fel lehet mondani korabban - mondjuk az arverezes az logikus... En magambol indultam ki, hogy ha en lennek a tulaj, akkor mindenkeppen ragaszkodnek uj fix ideju szerzodes alairasahoz, de ha @Muscari: landlordja nem az jo. Az nem tudom hogy befolyasolja a helyzetet hogy az o eredeti szerzodesukben ket honap felmondasi idot kotottek ki, nem tudom hogy ezt ki lehet-e kenyszeriteni rolling contract fazisban.

2014.12.22. 10:25:14

@PannonBoy: Az a helyzet hogy igy is massziv tuljelentkezes van szinte minden allasra, kiveve ha pl. orvos vagy vagy mas specialis szakmad van, nemigen fogsz ugy munkat talalni ha nem vagy helyben. Persze hogy neked kenyelmesebb lenne ha Mo.rol talalhatnal munkat, de ez a cegeket nem igazan erdekli sajnos. Ahogy @Jess G: is irta, mar akkor sem vesznek fel sok helyre ha Anglian vagy pl. Londonon belul tul messze laksz a munkahelytol. Nagyon is altalanos gyakorlat a cimet feltuntetni az oneletrajzon; nem kell a pontos cimet megadni, de legalabb a varost es a kornyeket, foleg ha nagyvarosrol van szo.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.22. 11:34:28

@Jess G:
Igen, én is így tudom, erre mi történik? néhány hónapja nyílt egy új T-Mobile bolt itt a sarkon. Tőlük 100méterre meg ott van az EE bolt.
A T-Mobile boltban nem is tudnak arról a kütyüről amit ajánlottak nekem az EE-nél, úgy hogy a T_Mobil készüléke.
A Carphone Warehouse honlapján T-Mobile előfizetéseket lehet venni de a telefonon mint szolgáltató már az EE jelenik meg.
Elég kusza.

Muscari 2014.12.22. 11:37:13

@bpetya75: @QUERCUS: fiuk, nagyon boldog karacsonyt kivanok nektek is: 9gag.com/gag/aXEe5RD

Muscari 2014.12.22. 11:47:24

@tanato: olvasom a kommenteket is, hat szornyuek. Mennyi primitiv ember van itt, atyaeg!

2014.12.22. 12:00:52

@PannonBoy: Nem lehetetlen, csak tényleg nagyon nehéz. Meg itt is sokan mondják, hogy magyar számot fel sem hívnak...

2014.12.22. 12:09:19

@Muscari: Hol látjátok a hozzászólásokat? :O

Thargoid 2014.12.22. 12:26:11

@Jess G: @PannonBoy:
Amennyire emlékszem te a egy takarítócéget vezetsz, de van egy olyan érzésem, hogy valaki aki MO-ról jelentkezik angol állásra az nem a takarítást célozza be, hanem valami olyasmit, ami kicsit kvalifikáltabb, ahhoz pedig lényegtelen, hogy Angliában vagy MOn hol lakik... az a lényeg, hogy mikor tud kezdeni és majd segítenek a relokációban is.
...de majd PannonBoy kijavít ha tévedek :)
Ha még is inkább takarítás, mosogatás stb. akkor igaza van Jess G-nek, és Angliából próbálkozz.

Thargoid 2014.12.22. 12:29:49

@PannonBoy: Így van. De nagyon attól függ, hogy milyen állást céloztál be.
Ha képzettséget nem igénylőt, akkor bizony már itt kell lenni.
Ha kvalifikált munkát, akkor keress nyugodtan MO-ról, ha valóban jó vagy a szakmádban fogsz találni valamit.
Azt érdemes figyelembe venni, hogy az EUs bevándorlást biztosan le fogják korlátozni, tehát azért valamennyire ketyeg az óra...

Thargoid 2014.12.22. 12:34:43

@Muscari: Hát itt bizony előre megfontolt szivatás esete áll fenn.
Ha a landlord is egyetért, tekintsétek semmisnek az alárt felomondást, és *** írjatok róla papírt. ***
Az ügynökség meg elmehet a jó édesbe. Ha fenyegetőznek - márpedig aki ilyet aláirat az fog! - akkor Citizan Advice Bureau lesz a varázsige, meg az, hogy nem tájékoztattak arról miért iratják veled alá a felmondást. Ilyet nem tehetett, nyilvánvaló bárkinek aki itt él egy ideje, hogy miért csinálták...

Thargoid 2014.12.22. 12:37:53

@adg [Au, Darwin]: Nem ez itt teljesen másról szól... lásd fentebb.
Röviden: pénz ügynökségnek csak a fix idejű szerződésért jár. Fix idejű szerződés lejár, rolling contract -> no zseton.
Az ügynök itt teljesen etikátlan módon megszívatta őket, azzal, hogy aláíratta, hogy lelépnek, Így ha maradni akarnak akkor nekik is kell majd új ügynékségi díjat fizetni, és a tulajnak is újból jutalékot az új fix időre.
Természetesen ez törvénytelen, de Muscari nem tudhatta...

Thargoid 2014.12.22. 12:49:55

@Mirjam2: Kénytelen voltam utananézni néhány éve... gondolom sok minden nem változott azóta se.
Landlordként neked se érdeked a fix iedjű hosszabbítás, mert elég magas az ügynkségi jutalék. Talán akkor nem számít, ha nagyon alacsony a jutalék, külföldön vagy stb... akkor rá vagy szorulva az ügynökségre amúgy általában nem, csak a bérlő keresésnél - és ezzel az ügynükség is tisztában van, ezért próbálnak "képben maradni" amíg csak lehet.

Thargoid 2014.12.22. 12:52:04

@Philosoraptor: Mi felhívjuk akár a Japán számot is, ha arról van szó - magyart meg egész biztosan :)

adg 2014.12.22. 13:00:23

@Thargoid: Igen, koszi. Utana vegigolvastam es megtalaltam az esszedet a temarol. Ez egesz mas megvilagitasba teszi a dolgokat. Az elore alairt felmondas eleg meglepo huzas, a landlord legalabb gyanut foghatott volna.
Na mindegy, ugy latszik itt ez is maskepp van. Szerencsere...

Muscari 2014.12.22. 13:07:49

@Thargoid: Meg raadasul torvenytelen is? Elmehetnek a fenebe.

Mindenkepp beszelunk a landlorddal, ez neki sem erdeke, ugy latom, ossze kell fognunk az ugynokseg ellen.

Meg egyszer koszi es boldog karacsonyt!

bpetya75 2014.12.22. 13:26:20

@QUERCUS: @puhacica: @tanato: @Muscari:

Még egy kicsit megpromózom az általam megosztott dalocskát: Balra hátul, az a kopasz melák vagyok én. A fenyő mögött fuvolával nagylány, asszony vezényel, vele szemben weszkócsizmában a középső, a kicsi meg jobb oldalt alulról sündörög be a képbe két barátnővel ;-)

Thargoid 2014.12.22. 13:29:41

@Muscari: Ha azt mondta, hogy a landlord miatt kell aláírni, és a landlord nem is tudott róla - ami elég valószínű - akkor az.

Boldog karácsonyt és sok sikert!

puhacica 2014.12.22. 13:41:39

@bpetya75: olyan jót mosolyogtam, szívmelengető kis video. :)

Muscari 2014.12.22. 14:02:33

@bpetya75: annyira edesek :-)

Eszembe jutottak a mi ovis meg iskolas karacsonyaink. Olyan regen volt mar, de olyan jo visszaemlekezni.

PannonBoy 2014.12.22. 14:31:29

@Thargoid: Igen, kijavítanálak: nem vezetek semmilyen takarítócéget és soha nem is volt ilyenhez közöm.
Piacképes, diplomás területen dolgozom, junior szinten.
A takarítás, meg a hasonló munkák csak akkor jöhetnek szóba, ha minden kötél szakad, és akkor is kizárólag átmenetileg.

Amúgy valóban, tényleg ketyeg az óra a bevándorlás korlátozásának lehetősége miatt. Folyamatosan figyelemmel kísérem a témát. A vélemények a magyarok között megoszlanak, nem tud senki semmi biztosat.
De nekem is az a megérzésem, hogy előbb-utóbb lesz valami korlátozás.

Thargoid 2014.12.22. 14:41:06

@PannonBoy: Jess G-re gondoltam, tudtommal neki van takarítócége, ahol nyilván számít, hogy vala be jár-e és a közelben lakik.
Ha kapsz állást versnyképes diplomás minőségben, ez maximum csak neked fog számítani, ti. hogy mennyi idő alatt érsz majd be a munkahelyedre.

Valamit valóban kell tenni, mert az angol ellátórendszer nagyon le van terhelve - több millióval kevesebb emberre lett tervezve az oktatáts, egészségügy, közlekedés és legfőképpen lakhatás.
A nem EU emberekhez nem lehet nyúlni, mert többségük már angol állampolgár és mint ilyen tud szavazni néhány hónap múlva... a friss EU csatlakozók között ez a szám jóval kisebb, így érdemes a K-Európaiakat ütni, legalább szóban.

PannonBoy 2014.12.22. 14:47:15

@Thargoid: Ja, sorry, nem tudtam, hogy neki szántad.

Igen, az számomra is világos, hogy előbb-utóbb itt komoly változások lesznek. Azon spekulálok, hogy ez kb. mikor történhet meg, azaz mennyi időm van még.

2014.12.22. 14:54:58

@PannonBoy: ha jol emlekszem ACA vagy ACCAs vagy. Akkor meg a City Jobsot nezegesd es Linkedinen legyel rajta.
Cimet, szul datumot szedd ki a CVdbol. A harmadik fordulonal kerdezd meg, hogy van e reliocation package. Legtobbszor a Cityben van az ilyen tipusu munkakorre. Attol ne felj, hogy nem vagy az orszagban, gyakori

Thargoid 2014.12.22. 14:55:21

@PannonBoy: Jó kérdés... az UK-ban évekig nem történik semmi, de ha igen akkor titokban döntenek, csütörtökön kihirdetik, pénteken életbe lép... legalábbis egy ilyen döntésnél így kellenne csinálni, hogy elejét vegyék a várható koorupciónak és rohamnak.
Most változtatták meg az ingatlan illetéket (a többség számára előnyösen) és pontosan így történt, gyakorlatilag néhány órát kaptak azok akik így rosszabbul jártak arra, hogy lezárják a folyamatban lévő vételüket - ha tudják...

www.bbc.co.uk/news/uk-politics-30291460

2014.12.22. 14:59:31

@charlieharper: @PannonBoy: marciusban bonusz osztas, mar akinek. Akkor elindul a Cityben az interview tsunami.

2014.12.22. 15:12:03

@Thargoid: En meg soha nem bereltem vagy adtam ki ugynoksegen keresztul lakast (viszont dolgoztam property management company-nal Londonban, ezek utan nagyon nem is szeretnek hasonlon keresztul akar berelni, akar kiadni :))), de volt fix szerzodesem a landlordtol kozvetlenul, es mint landlord en is csak fix idore szerzodok, minimum egy evre. Nagyon nagy szivas ha csak ugy barmikor felmondanak, foleg mivel eddig mindig ugy adtam ki hogy kozben kulfoldon voltam es nem egyszeru egy honap alatt kulfoldrol uj berlot talalni. Gondolom nem minden landlord lakik a szomszedban, vannak akiknek fontos hogy tudjak tobb mint egy honappal elore mikor koltozik ki a lako.

Thargoid 2014.12.22. 15:18:14

@Mirjam2: Persze, ahogy írtam ilyenkor van értelme a dolognak.

2014.12.22. 15:21:04

@Thargoid: @charlieharper: Nem csak akkor kell az orszagban lenni ha 'takaritasra / mosogatasra' jelentkezel, es nem csak akkor szamit hogy mennyire laksz kozel, hanem sokkal kvalifikaltabb diplomas munkaknal is. Nyilvan ha angolul jol beszelo, megfelelo referenciakkal rendelkezo, kepzett konyvelo vagy es realis eselyed van ra hogy a City-ben helyezkedj el, akkor valoban nem szamit hol laksz. Ha ez a helyzet, akkor en @PannonBoy: helyeben nem aggodnek az esetleges jovobeli korlatozasok miatt, mivel ha ennyire szuksege van ra egy cegnek hogy Mo.rol is alkalmazza, akkor biztosan el tudnanak neki intezni egy munkavallalasi engedelyt is meg abban az extrem es valoszinutlen esetben is hogy a kovetkezo evekben erre lenne szukseg.

Thargoid 2014.12.22. 15:23:42

@Mirjam2: Persze, igazad van, de mind Charlie mind én olyan cégek szempontjából látjuk a dolgokat, ahol teljesen mindegy, hogy jelenleg valaki hol lakik, ha őt szeretnénk felvenni.
PannonBoy válasza alapján könnyen lehet ebben a kategóriában.

2014.12.22. 15:37:25

@Thargoid: Oke de akkor ne panaszkodjon hogy nem veszik fel mert Mo.on van :). Onnan indult el az egesz beszelgetes hogy o mondta hogy hatranyban van a Mo.i lakhely miatt, erre reagaltunk Jess meg en mondvan hogy hat igen, a legtobb munkahelyre nem vesznek fel kulfoldrol. Persze vannak olyan helyzetek amikor igen, ha az ove is ilyen az szuper, es ebben az esetben tenyleg nem kell aggodnia a kepzetlen kelet-europaiakat esetleg sujto korlatozasok miatt mert nem hiszem hogy ez vonatkozna ra.

Thargoid 2014.12.22. 15:41:23

@Mirjam2: Ott számít, hogy valakinek relocation+visa, vagy csak relocation kell. Általában a kisebb ellenállás fele megy minden cég, így ha majd kell vízum az kis rossz pont lesz.
Most még nincs oka a panaszra, azért mert MOn lakik ilyen munkakörökbe, az biztos :)

2014.12.22. 16:25:41

@Thargoid: Ertem. Hat remelem hogy vizum nem fog kelleni magyaroknak egyhamar; ha lesznek is korlatozasok, maximum olyat tudok elkepzelni hogy sokaig fog tartani az uj NI szamok kiadasa, de gondolom ez nem lenne problema azoknak akiket kimondottan alkalmazni akar egy nagyobb ceg hiszen a ceg is el tudja intezni az NI szamot nekik kozvetlenul (nekem legalabbis annak idejen az elso munkaltatom intezte). Vagy lehet hogy konkret munkaajanlat fog kelleni a belepeshez, vagy egy bizonyos osszegen feluli fizetes, de gondolom ebben a helyzetben ez nem lenne gond - mint ahogy az sem ha nem lehetne benefiteket kapni az elso par evben, PannonBoy gondolom nem szorulna ra.

DieNanny CH 2014.12.22. 17:13:41

@Jess G:

Szerintem, ha valaki jelentkezik egy munkára, eleve megtervezi, hogy ki fog vigyázni a gyerekeire. Az meg, hogy hol lakik, szintén hasonló dolog: gondolom olyan munkahelyre jelentkezik, ahova be tud járni. De ezt csak úgy gondolom, te vagy az üzletasszony...
(Nekem pl mikor Mo-on munkát kerestem, az volt az egyedüli szempont, hogy fél 7-re oda tudjak érni, óvodanyitásra.)

PannonBoy 2014.12.22. 18:10:43

@charlieharper: Köszönöm, ez nagyon hasznos infó! Januárban aktivizálom magam.

@Mirjam2: @Thargoid: Köszönöm a tanácsokat. Majd megírom, hogy valóban sikerült-e Mo.-ról találni, vagy csak kintről.
Nem a benefit-re utazom, engem a tanulás, fejlődés lehetősége vonz.
Mindenesetre fejben már kitűztem azt a dátumot, amikor mindenképp megyek, lesz, ami lesz.

bpetya75 2014.12.23. 13:45:32

@puhacica: @Muscari:

Köszi, hölgyek! Csak kiprovokáltam egy kis dicsértet :-P

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása