oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 16. 06:44,  Nem elég okosnak lenni, szerencse is kell 271 komment

2014. december 16. 06:44 Határátkelő

Nem elég okosnak lenni, szerencse is kell

Ez Károly mottója, aki Erdélyből jutott el Belgiumig, ahol több mint három évtizede él. Ugyan határátkelése nem mai történet, de talán nem minden tanulság nélkül való, miként következtetése sem.

belgium_brusszel_gare_du_midi.jpg

„Nem olyan régen ismertem meg ezt a blogot, és roppant sok érdekes történetet olvastam már. Ezért döntöttem úgy, hogy megosztom másokkal az én talán rendhagyó történetemet.

Kolozsváron születtem, az ötvenes évek elején, egyszerű munkáscsalád gyerekeként. Apám is, és anyám is roppant értelmes, szorgalmas emberek voltak, legalább köztisztviselői karrierig vihették volna, de nem így hozta a sors. A korai árvaság, a háború, orosz fogság, nélkülözések nem tették lehetővé, hogy felemelkedjenek a társadalmi ranglétrán.

Korán, még óvodáskoromban megtanultam olvasni, a nővérem olvasókönyvét lapozgatva, és az olvasás lenyűgöző élményt jelentett számomra. Eleinte meséket olvastam, de nem akármilyeneket, a magyar népmeséken túl szovjet népek meséit, arab népmeséket, az ezeregy éjszaka meséit. Képzeletben már akkor is utaztam. Szindbád, a tengerész kalandjai csodálatosak voltak.

Irány a tenger!

Később Verne Gyula könyvei is, az óceánok, kalózok, tengerészek és hajósok világa megérlelte bennem azt a gondolatot, hogy én is a tengerésztiszti karriert válasszam szakmaként.

1971-ben felvételiztem a Konstancai Tengerészeti Főiskola Elektro-mekanikai Fakultására, amit sikeresen el is végeztem 1975-ben, majd a NAVROM különböző tengerjáró hajóin szolgáltam, mint gépésztiszt.

Csodálatosan szép utakat bejártam. Mindig nagy élmény volt kihajózni a Boszporuszon, a Márvány tengeren, majd a Dardanellákon. Többször átutaztam a Szuezi-csatornán, megkerültem Afrikát.

Jártam Amerikában (észak és dél), Afrikában több helyen, Indiában, körbe a Földközi-tengeren több helyen. Jól kerestem, a hajón volt szakács meg pincér is, néha sokat kellett dolgozni, de az élet szép volt és érdekes.

A kaland is vonzott, de családra is vágytam, így fiatalon, 23 éves koromban megnősültem és két gyönyörű gyermekem született ebből a kapcsolatból. Szerencsére a feleségem nem zavarta túlságosan a hosszú távollétem; továbbra is az anyjáéknál lakott és a 2 gyermek, valamint a tanárnői szakmája kitöltötte az életét.

Eltűntem, mint szamár a ködben

Minden a helyén volt, mégse volt semmi rendben. Gyerekkoromban Kolozsvár még 90 százalékban magyar város volt, környezetemben mindenki magyarul beszélt, de a ’60-as, 70’-es évekre ez megváltozott és az erőltetett nacionalista román politika meghozta gyümölcsét.

Ezen kívül, a diktatórikus kommunista politika egyre jobban kimutatta a foga fehérét, olyannyira, hogy számomra egyre inkább elviselhetetlenebbé vált az az ország.

Hajóstiszt voltam, igaz, hogy nem volt útlevelem, de a hajó sokfele elvitt és sokkal több lehetőségem volt, mint egy közönséges román lágerbe zárt halandónak arra, hogy országot cseréljek. A sors úgy hozta, hogy egy ködös téli estén Antwerpen kikötőjében a szó szoros értelmében „lelépjek” a hajóról, és eltűnjek, mint szamár a ködben.

Egy bőrönddel, de sok szakmai tapasztalattal kezdtem

Antwerpenből a hatóságok Brüsszelbe irányítottak, mert itt volta az UNHCR irodája. Elég hamar megkaptam a menekült státuszt és viszonylag kevés idő alatt, a szakmámnak megfelelő munkát is találtam. Csodával határos módon, 35 évig maradtam ugyannál a vállalatnál, amelynél az első állásomat találtam. Jól kerestem, vállalkoztam, mertem.

Summa summarum (vagy koncé kancov, ahogy az orosz mondja), most előnyugdíjasként szép eredményt mondhatok magaménak: több lakásnak vagyok tulajdonosa és még félretett pénzem is van. Nekem a nagy nyugati kaland sikerült. Nem voltam boldogtalan, szépen, jómódban éltem, sokat utaztam, nyaraltam, szórakoztam.

Szívet cseréljen az, aki hazát cserél

Szóval ma is elmondhatom, minden a helyén van, még sincs semmi rendben. Miért? Mert 35 évnyi erős akaratom ellenére mégsem lettem belga, annak ellenére, hogy anyanyelvi szinten beszélek franciául, sőt flamandul is jól, a köznapi életben csak idegenül beszélek, de Belgisztánban nem akarok élni.

Egy korábbi poszt szerzője, aki EU-tisztviselőként már 12 éve él Brüsszelben, azt írta, hogy a Gare du Nord környékén 10 percet kellett várnia, hogy egy európai arccal találkozzon. Az is két magyar lány volt.

Ez az állítás cseppet sem túlzás. Jómagam több mint 20 évig a Belga Nyugdíjhivatalban dolgoztam, ami a Gare du Midi mellett van. Az ablakon kibámulva, sokszor azon tűnődtem, vajon hány percig kell várni egy európaira. Nos, ha hébe-hóba fel is tűnt egy-egy, akkor holtbiztos, hogy az illető vagy albán, vagy román, vagy lengyel volt.

Itt tart most Európa fővárosa, ahol lassan több lesz a Kinshaszai afrikai kocsma, mint az arab teázó. Nem beszélve a hagyományosan belga hentesboltok eltűnéséről, amelyek helyét arab feliratú „halal” boltok váltják fel. Az iskolai étkezdékben már nem szabad disznóhúst felszolgálni, mert az tisztátalan állat.

Mit hoz a jövő?

Ha Belgiumban nem, akkor hova költözzek? Magyarországra, ahol soha nem éltem? Most majd megpróbálom. De már érzem, szűk lesz nekem ez az ország hosszú távon. Valószínű, úgy fogok élni, mint a vándormadarak, nyáron itt, télen pedig melegebb éghajlaton, Spanyolországban.

Mit hoz a jövő? Ma már biztosan tudom, semmi jót. Öregséget, betegséget, szenvedést majd a halált. Az életem szebbik fele mögöttem van.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

A napokban a kommentek között felmerült egy esetleges budapesti Határátkelő-találkozó megrendezésének a lehetősége. A szervezést Pasztasuta vállalta, én annyit tudok segíteni neki, hogy felajánlom: aki szívesen részt venne rajta, írjon a hataratkelo@hotmail.com címre és én továbbítom neki a jelentkezéseket. Aztán ő felveszi veletek a kapcsolatot, és meglátjuk, mi alakul ki belőle.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Románia Brüsszel Belgium

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr876985603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2014.12.16. 22:57:20

@Hari Seldon 2: "Szabadka visszaszerzése az egyik oka, hogy itt vagyok."

és ugyanez az oka, hogy sokszázezren nincsenek itt. fura dolog a történelem :)

morsels (törölt) 2014.12.16. 23:08:53

@diggerdriver:
Azt hiszem a 'zsebbenz' volt az, ami kiverte a biztositekot :-)

En tudom, hogy mire gondoltal, de (es ebben tokeletesen igazad van) tobben ugy vettek ezt, hogy az asszony gyakorlatilag csak a te engedellyel mehet ki a hazbol, nelkuled nincs dontesi joga es a 'zsebbenzt' is maximum szexis fehernemure koltheti.
Szoval teljesen elnyomod, gyakorlatilag egy cselednek tartod.

Az ilyen indulattal, lendulettel nem lehet mit kezdeni.

De igazad van, tenyleg rendesen neked estek :-)

morsels (törölt) 2014.12.16. 23:09:51

@Turchi:
"Miután itt már elmúlt éjfél, betartottam az ígéretem hogy a mai napon befejeztem a társalgást de az már tegnap volt így reagálnék pár megjegyzésre"

Ugy erted, a mai sem?
:-)

2014.12.16. 23:15:38

@morsels: Nehéz kérdéseket teszel fel így hajnal 1-kor DD

Keleti Szél 2014.12.16. 23:18:44

rendkívül jó! :)
'Isten csak akkor haragszik, ha 200 négyzetméternél nagyobb boltban vásárolunk vasárnap. Minden, amit a mai Magyarországról tudni kell.

Egy hete már írtunk Sailor Ripley mikroblogger életre nevelő képeskönyvkezdeményéről, melyből a kicsik megtudhatják, miért költözött épp a Várba a Miniszterelnök Úr, több fizetésből tényleg többet lehet-e költeni, illetve hogy a kábítószer balliberális hazaárulás.'

www.hir24.hu/turmix/2014/12/16/folytatodik-a-ner-meseskonyve/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.16. 23:20:02

@morsels:
Minek kellett volna neveznem?
Fizetésnek csak nem nevezhetem. Akkor?
Semmire sem KELL költenie.
Azt hogy a többiek mit magyaráztak bele az őket minősíti.
Nem tudom egyébként hogy hogyan és mi következik belőle de itt a blogon már régen harcolok az ilyen belemagyarázások ellen.

morsels (törölt) 2014.12.16. 23:23:16

@diggerdriver:
Azt hiszem tok mindegy, hogy minek nevezted volna.
Talan korbe kellett volna irni, hogy mondjuk:
"Nalunk en kezelem a penzt, mindenkinek van kerete egy hetre, amit arra kolt, amire akar a kozos kiadasokon felul."

Bar egy nonel sosem lehet tudni biztosra, hogy mi inditja a harcikedvet :-)

Velemenyem szerint.... 2014.12.16. 23:38:46

@prunoki: brüsszel nem úgy működik mint más normális városok. A "belváros" nem a legfrekventáltabb, és attól nyugatra már elég szórványos a népesség. Míg a "körúton" kívül keletre és délre meglehetősen jó részek vannak szecessziós tömbházakkal és frissebb jól szituált sorházakkal, sok parkkal és zölddel. Kb mintha mi hazavágtuk volna a körúton belüli részt és maradt volna a Stefánia út mint látványosság.

A franciáknak külön szavuk van erre: "brüsszelizáció", a belgák valamiért nagyon nem értenek a városrendezéshez...

A szerző pedig gondolom sok más közigazgatási épülethez hasonlóan épp egy "rehabilitációs övezetben" dolgozik, amikor a gettós részre raknak közigazgatási irodákat, lásd a Gare du Nord modern irodaépületei...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.17. 00:07:17

@Mirjam2: Ez de király ez az ábra...kösz. :-)

Muscari 2014.12.17. 00:08:34

Itt egy cikka magyar rákhelyzetről, elég döbbenetes. Az OECD országok közül nálunk halnak meg a legtöbben 100 ezer lakosra vetítve.

Valami nagyon rosszul működik, láthatóan a rendszerrel van a baj, nem az orvosok szaktudásával.

m.hvg.hu/itthon/20141216_Akkor_is_meghal_ha_nem_kell_ennyit_varni

Hari Seldon 2 2014.12.17. 02:07:49

@diggerdriver:
1900-tól 1960-ig bármikor készülhetett.

montroyal ( CAN qc) 2014.12.17. 02:43:52

gyermeket elhagyni ...

hogy lehet jol donteni a mai mo-i viszonyok kozott

1- maradok a csaladdal (2-3 gyerekkel ) 60-80 ezerbol eluk lakunk eszunk kozlekedunk ruhazkodunk ... tehat nyomorgunk a gyerekkel de legalabb egyutt a csalad ... persze ebbol a gyerek nem ertekel sokat , mert latja hogy elnek a tehetosebbek - lehetosegek , ruhak electro kuttyuk , nyaralasok , szorakozas , elit iskolak stb. (4-5 millio aki igy elhet ?)

2- HA... elhagyjuk oket mert sajnos csak igy tudnk elni tobbet biztositani a gyerekeknek , a penzt hazakuldve, jobb eletet biztositani nekuk , de szemelyes jelenletunk nelkul(OK skype)
tudjuk igy jobb nekik de belul allandoan fajdalom es hianyerzet ..

roppant nehez kerdes es sajnos hogy donteni kell ...

pappito · http://pappito.com 2014.12.17. 02:50:21

@morsels: lemaradtam a zsebpénz sztoriról, mi volt az?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.17. 04:37:49

hol írta feljebb a posztoló, hogy miután lesétált a hajóról, küldött rendszeresen haza pénzt? egyáltalán lehetséges volt ez a diktatúra alatt még?
nem is ezzel volt a bajom elsősorban, hogy lelépett, van ilyen, sokszor jobb is. a "gyereket ott nem hagyunk" szöveg nem az enyém. bárcsak minket is otthagyott volna a fater.
azzal volt a bajom, hogy egy büdös szó nem esett arról, hogy mi lett a családdal otthon azután, hogy neki milyen jó kis élete lett. hogy próbált pénzt küldeni, csak nem tudott, vagy úgy megromlott sajnos addigra már a kapcsolat, hogy mindenki megkönnyebbült, hogy pár év múlva vissza tudott már menni látogatóba, de a többiek mardni akartak, vagy hogy magasról leszartam őket mind. bármi....
szerintem ezt rendesen le is írtam a hajótörős párhuzammal, hogy nekem olyan volt így ez a félbehagyott történet.
annó a zsebpénzes vitába nem szóltam bele, ebbe emlékszem, mert nem volt kialakult véleményem, és olvastam pro és kontra eszmefuttatásokat és okokat, mert próbáltam rájönni, szerintem hogyan jó, de azóta se tudom.
én se szeretem, ha félremagyarázzák, amit mondok.

2014.12.17. 06:37:27

@Muscari: Ez valahogy így lehet. Valószínűleg a szolgáltatás minőségével és a körülményekkel van a baj. Ami azért erősen függ attól, hogy mennyi pénzt raknak bele az eü.-be.

tanato 2014.12.17. 07:02:29

@Philosoraptor: Nem raknak bele,inkább a meglévőből akarnak kivenni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.17. 07:18:59

@Mirjam2: azt én sem hiszem, hogy taxiban - és magánjeten - menekülők vannak többségben. Nem is állítottam ilyet, nem tudom, honnan jött ez most neked. De sokan vannak, túl sokan azok, akik nyilvánvalóan nem szorulnak rá, hogy pont idejöjjenek, és nyilvánvalóan a bőkezű szociális hálón akarnak élősködni. Egy igazi háborús menekültnek Libanon, Törökország vagy akár Olaszország is biztos menedéket jelent. Az, hogy az ideérkezők tömegesen dobják el az útlevelüket az idetartó repülőn, arra enged következtetni, hogy más EU országból érkeznek, ahol a dublini egyezmény szerint kötelező lenne menedéket kérniük, avagy olyan országból jönnek, ahol nincs háború és nem illetné meg őket a menekültstátusz.
Szóval szerintem pont ide nagyon sokan érkeznek arra nem érdemesek, így megfosztva a valódi menekülteket az esélytől. Hogy kisebbség-e, vagy többség - nem tudom. De mindegy is. Felháborítóan sokan vannak. Csalóból egy is sok.

eagles 2014.12.17. 07:27:16

@diggerdriver:

Még mindig nem érted? A gond az, hogy nem dolgozik a feleséged. Hogy te tartod el. Ezt nem tudják itt jó páran megemészteni.

2014.12.17. 08:04:34

@Réka ‎: Torokorszag es Libanon nem fogadja be oket, nezz utana ha erdekel. Probaljak oket visszakuldeni. Olaszorszaggal nem tudom mi van. Tudom hogy nem azt mondtad hogy a maganjetesek vannak tobbsegben, de csak oket emlitetted, ezert gondoltam hogy kiegeszitem kicsit a kepet mert ez igy elegge torz. A valosag az hogy hatalmas emberi tragedia ami Sziriaban tortenik, milliok valtak foldonfutova, veszitettek el a csaladjukat es minden vagyonukat. Orulj neki hogy teged nem erint ez a tragedia, mielott viccelodsz a maganjettel, szerintem. Bocs de erzekenyen erint a tema mert a kollegaimat erinti es latom hogy szenvednek minden nap. Barmelyikunk kerulhet egyszer nehez helyzetbe, meg te is.

2014.12.17. 08:10:10

@eagles: Pont az volt tobbek kozott bizarr abban ami Diggerrel tortent, hogy ha kulfoldi ferj 'tartja el' a magyar feleseget azon mindenki felhaborodik es megy a nagy 'gold diggerezes', Diggernek meg azert estek neki mert nem adja oda minden penzet korlatlanul a felesegenek. Kepzeld el mit kapnek en a kommenteloktol ha beirnek ide hogy 'az angol ferjem minden kiadasunkat fedezi es csak heti 100 font zsebpenzt ad nekem, a rohadt szemet alak' :)))

2014.12.17. 08:15:30

Kicsit meglepodtem hogy ennyi kommentelonek vannak csaladi fotoi a 30-as, 40-es evekbol. Az en csaladombol orultek akik tuleltek, nemhogy csaladi fotok maradtak volna meg... Maximum az eletuk maradt meg es a ruha ami rajtuk volt. De hat nyilvan minden csaladi tortenet mas.

Mr Long 2014.12.17. 08:17:15

@diggerdriver: Hinnye, de erzekeny a kozosseg erre. Nem akartalak offenziva ala tetetni!!!
Akkor bevallom ferfiasan en nem zsebpenzet adtam neki, amikor nem dolgozott, hanem, kajara penzt. O intezte a bevasarlast, amig dolgoztam. Azota mas a helyzet, mert o is keres, igy kozosen vasarolunk, neha en fizetek, neha o (de nem osztjuk el kettovel az osszeget!) Plusz ruhakat, hasonlokat altalaban en fizetem neki. Akkor most rosszul mukodik a kozos penzkezeles, vagy csak zsarnok vagyok, vagy mi.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.17. 08:19:34

@Mirjam2: azt sem vonom kétségbem hogy hatalmas tragédia, ami Szíríaban, történik - remélem, eszedbe se jutott, hogy nem így gondolom. A magánjettel pedig nem viccelek, véresen komolyan veszem, mert arcpirító pofátlanság. A milliónyi földönfutó arculköpése, ha úgy tetszik és az idióta menekültrendszer elé tartott görbe tükör. Ha pedig én kerülnék hasonló helyzetbe, akkor nem éhségsztrájkolnék a befogadó ország által feltételek nélkül nyújtott szállásán, hogy túl messze van a buszmegálló, nem halal az étel és nem elég jó a mobil lefedettség. Aki ilyet tesz, az az én szememben nem menekült, hanem telhetetlen, semmirekellő ingyenélő.
Egyébként ha személy szerint én nem, de családtagom volt pont ilyen helyzetben, tehát tudom, miről beszélek, mert abszolút személyesen érintett vagyok a témában, szóval nem kell kioktatni, hogy én is kerülhetek ilyen helyzetbe.

Egyébként jó, hogy így kiegészítgetjük egymást, mert amit te írsz, az is elégge torz képet ad a valóságról. Jó, hogy árnyaljuk egymás mondanivalóját.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.17. 08:30:08

@Mr Long (UK):
...hàt lehetnél nagyvonalúbb.
:)))))))))))))))))).
Fogtechnikusnak tetszik lenni?
:))))))))))))))))))

tanato 2014.12.17. 08:35:05

@Mirjam2: Neked nincsenek 100 éves családi fotóid?Pedig az nagyon érdekes hogy kik voltak hogy néztek ki az őseid.A 30-as 40-es évekből már sok is van,főleg amikor meghalt egy felmenőm,mindig szétosztottuk a régi képeket a bátyámmal.Háborús képeim is vannak,még olyanokról is akik nem élték túl/Pl. nagybátyám aki túlélte a DOn kanyart,ahol százával haltak meg mellette a katonatársai,ő meg túlélte és 44-ben a magyarországi harcokban hunyt el/ a visszavonuló németek felrobbantották a szegedi hidat úgy hogy azon magyar katonák voltak még/

tanato 2014.12.17. 08:37:40

@Mirjam2: A bolgárok sem engedik be őket,építettek egy kerítést izraeli mintára a török határon a szíriai menekültek ellen,

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.17. 08:38:15

@Mirjam2:
Mondjuk az az àllàsppnt megérne egy vitàt hogy miért is kell a férjnek ''hazaadni,, a fizetését.
Én az első hàzassàgomban megtanultam hogy az nem működik.

tanato 2014.12.17. 08:40:01

@eagles: Persze mert irígylik hogy olyan jól keres,ezt nem tudják megemészteni.

2014.12.17. 08:40:19

@Réka ‎: Elmagyaraznad reszletesen hogy miert ad torz kepet a valosagrol az amit en irtam? Annyit irtam hogy milliok szenvednek, es barmelyikunk kerulhet barmikor ilyen helyzetbe. Ez miert torz kep?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 08:40:48

@Mirjam2: @Mr Long (UK): @diggerdriver:

ez a közösség nem mentes - mert nem is lehet, olyan gyakori ez a fajta viselkedés - ettől a gondolkodástól,
ráadásul kvázi névtelenül (máraki) sokkal könnyebb sommás ítéleteket mondani.

ez a téma pont ugyanolyan, mint a tegnapi, nincsen kifejtve részleteiben, mégis egyesek kőkorszaki nézeteket vallanak, már olyan tekintetben, hogy
egy : semmi közük hozzá, és nincs joguk ítéletet mondani
kettő: gőzük sincs, hogy a másik életében pont miért történt az, ami
három: azt gondolják (?), hogy csak úgy jó élni, ahogy ők (ezt nem is értem, hiszen itt elvileg felvilágosult emberek vannak)

hát nem mindenkinek a saját dolga, hogy eltartja-e a feleségét/férjét, vagy sem?
egyáltalán mit jelent eltartani valakit?
ha ő közben a cukrászdában kávézgat meg plázában vásárolgat?
vagy ha rendben tartja a háztartást meg a kölköket?
vagy intézi a vállalkozás adminisztrációját?

nálunk én (csak hogy legyen egy kis személyes) intézem a háztartást, ellátom az állatokat, intézem a vállalkozás adminisztrációját, közben egyetemre járok.
az anyósomék szerint engem eltartanak és el kéne mennem munkahelyre dolgozni, mint minden rendes ember.
szerintetek?:PPPPPP

tanato 2014.12.17. 08:41:07

@Réka ‎: Ceau alatt menekültek rendesen a népek Romániából a zöldhatáron.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.17. 08:41:08

@tanato:
Az én nagybàtyàm ugyanígy halt meg visszavonulàs közben màr magyar területen.

2014.12.17. 08:42:34

@diggerdriver: Ez egy kimondottan szexista es regimodi allaspont hogy 'haza kell adnia' barmelyik felnek (konkretan a ferfinek) a fizeteset. Regen a nok nem dolgozhattak a hazon kivul, ez ma mar megvaltozott, ettol kezdve teljesen ertelmetlen a 'hazaadas' koncepcio.

tanato 2014.12.17. 08:44:32

@Babette .: A kommunista rendszerben úgy szocializálódtunk,hogy mindkét fél dolgozik,ha csak a férj akkor az már burzsuj,tehát ellenség,ha a nő meg nem akkor az meg "úrinő" aki szintén ellensége a kommunistáknak.Ez csak akkor fog változni ha kihal a még a Kádár rendszerben felnőtté vált nemzedék.

2014.12.17. 08:44:55

@tanato: Hat nem, nincsenek szaz eves csaladi fotoink... Vannak ezzel meg a mi csaladunkon kivul igy egy paran Magyaroszagon. Ahogy mondtam, a tuleloknek szo szerint az eletuk maradt es a ruhajuk ami rajtuk volt.

tanato 2014.12.17. 08:45:38

@diggerdriver: Na ilyen kis dolgokon múlik vészhelyzetben az élet.Rosszkor volt rossz helyen.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.17. 08:46:16

@Mirjam2: mert relativizálod azt, amit én írok, és nagyon egyoldalúan közelíted meg a témát. Nem vagy hajlandó tudomást venni a tömeges visszaélésekről, arról, hogy itt is a tehetős tapossa el azt, akinek valóban szüksége lenne a segítségre, a csak segélyre utazó álmenekültek százezreiről.
Nekem nem gond, hogy te így látod. Én a másik oldalát látom nap mint nap, erről írogatok, amikor eszembe jut. Nem vagyok akkora harcos, mint te, aztán dolog is van, szóval itt részemről téma lezárva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.17. 08:47:55

@Babette .:
Anyàm hàztartàsbeli volt.
Elötte 15évet zsàkolt a malomban.
Aztàn otthonmaradt.
Nevelt engem meg az unokàjàt(csak 6év a különbség) ellàtta az àllatokat gondozott 300négyszögöl kertet és mindennap kétfogàst főzőtt.
Akkor most kitartott volt?

tanato 2014.12.17. 08:48:03

@Mirjam2: Igen jogos amit mondsz,nem maradtak meg a családi fényképeik.Eltűntek a háború zűrzavarában.Ilyen is volt sok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 08:48:30

@tanato: akkor nekik az is bűn, hogy volt, amikor kétszer annyit kerestem, mint ő?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 08:49:30

@diggerdriver: majd jönnek a szakértők és megmondják.

tanato 2014.12.17. 08:49:40

@diggerdriver: Nem volt munkahelye tehát osztályidegen az akkori szóhasználat szerint.

tanato 2014.12.17. 08:50:36

@Babette .: Hajaj az csak igazán,egy gazdag nő a fiú mellett,biztos elnyomja a gyereket.

2014.12.17. 08:52:20

@Babette .: Szerintem teljesen igazad van, ez egy nagyon szemelyes dolog, a csalad kozos dontese, masoknak nem lenne szabad beleszolni / elitelni egy masik csaladot amiatt hogy ok hogy oldjak meg. Persze nevtelenul egy internetes forumon mindig konnyu masokat elitelni. Valojaban senkinek semmi koze hozza, meg a tagabb csaladnak sem, nemhogy idegeneknek, hogy ki kinek mennyi penzt ad a szuk csaladon belul - en legalabbis igy latom.

2014.12.17. 08:58:20

@Réka ‎: Csodalkoznek ha tomeges visszaelesek lennenek szirek reszerol, ha megis igy van, azt lecci tamaszd ala valami bizonyitekkal, mert arra rengeteg bizonyitek van hogy milliok valtak foldonfutova, arra meg nem hogy tomegesen menekulnek maganrepulogeppel. Szerintem nem en vagyok az aki egyoldaluan kozeliti meg a temat, nem en szoktam kizarolag gazdag, penzes almenekultekrol irni. Egy csomoszor irtam mar maskor hogy szerintem is vannak gazdasagi menekultek nyugati orszagokban akiket nem kene befogadni. Pont a szirek nagy resze nem hiszem hogy ebbe a kategoriaba tartozik. Kivancsi vagyok hany gazdag szir almenekultet latsz magad korul minden nap.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 08:59:56

@tanato: főleg hogy vannak más bűneim is, tönkretettem az első házasságát, és még unokáik sem lesznek tőlünk...egyszerűen megbocsáthatatlan hosszú évek óta....

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.17. 09:01:00

@Mirjam2: nem csak szírek élnek vissza tömegesen. ilyet nem írtam, hanem a menekültipar klienseiről. ne forgasd ki a szavaimat. bizonyítékot a bevándorlási sorozaton közöltem a blogomon. további jó monológot, leszállhatsz rólam, köszi.

tanato 2014.12.17. 09:06:17

@Babette .: Ajjaj ebből már tényleg nem tudsz pozitívan kiszállni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 09:07:15

@tanato: az anyósok a karmám része. az elsővel se volt szerencsém.

tanato 2014.12.17. 09:10:11

@Babette .: Nem is egyszerű az,a fiús mamák nagyon nehezen engedik el a gyereket.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 09:11:47

@tanato: az én menyemnek szerencséje lesz akkor:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 09:18:13

@tanato: hát ezt már nem írom ki nyilvánosan:)

tanato 2014.12.17. 09:38:35

@Babette .: Akkor nemsokára jön a menyed is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 09:42:20

@tanato: az egyik már félig kész:) asszem jó lesz.

tanato 2014.12.17. 09:58:49

@Babette .: Helyes csak így tovább

Muscari 2014.12.17. 10:20:08

@Mirjam2: te is zsidó vagy? Még nem említetted. Vagy ha nem, akkor mi történt a családoddal?

Muscari 2014.12.17. 10:23:43

@tanato: ez tragikus. Elég szörnyű lehet orvosként látni, hogy az erőforrások hiánya miatt nem tudsz segíteni a betegeken, vagy nem elég gyorsan.

Tényleg beletelhet fél évbe egy rákdiagnózis felállítása?

Mr Long 2014.12.17. 10:25:56

@Babette .: mi van az agrarjog vizsgaddal?

tanato 2014.12.17. 10:27:43

@Muscari: Az a betegtől is függ,sajnos.nagyon sokan nem jönnek időben,meg a rákos tünetek sem ordítóak először.de kétségtelen a képalkotó CT és egyéb vizsgálatokra több hónapos várakozási idő van.

Muscari 2014.12.17. 10:28:51

@Babette .: de hát az nem is munka! A párod keresi a pénzt, te meg csak elköltöd, nem tudtad? Én annak idején ezt megkaptam az exemtől :-(

Mr Long 2014.12.17. 10:34:52

@diggerdriver: Mondtam neki, hogy legyen kartyaja a szamlamhoz, barmikor hozzafer igy a penzhez. Az meg nem kellett neki. Ezt csak azert mondom, nehogy zsarnoknak tunjek.
Kulonben nekem tetszetos, hogy mint a regi szep idokben volt szokas egyedul el tudnam tartani magunkat, de nem mondom, mert csunyan fognak nevezni! :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 10:35:18

@Mr Long (UK): megtörtént:) még nem tudok semmit.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.17. 10:59:54

@tanato:
A 70es években ez màr nem volt jelen.
Sokan voltak htb- k.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.17. 11:03:26

@Babette .:
Nana....
:))))))))))
Anyósod is ezt mondanà.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.17. 11:06:50

@Mr Long (UK):
Nàlunk van sajàt szàmlàja amihez én nem férek hozzà, ő viszont hozzàfér az enyémhez.
Na erre mit mondanak a kàrogók.
:))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 11:14:03

@diggerdriver: az enyém hazahozza a pénzt, majd kér zsebpénzt....

tanato 2014.12.17. 11:17:41

@diggerdriver: Igen onnantól már puhult a Kádár rendszer sokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.17. 11:19:30

@Babette .:
Mond meg neki hogy részvétem...
:)))))))))))))))

leprecHaUN 2014.12.17. 11:29:21

Hat nekem nem tunik boldognak a poszt-tolo. Lehet, hogy anyagilag minden OK, ket lakas, love, halleluja, de nem boldog. Es ugye ahogy a belga is mondja: a penz nem boldogit. Talan ha a csalad fele billent volna a merleg, nem a vilagjaras fele, akkor most nem lenne ilyen keseru ize az egesz irasnak.

En is eltem Belgiumban, Brusszelben. Nem az a hely, ahol szeretnek sokaig elni es megoregedni. Talan tenyleg meg nem keso helyet valtani es boldognak lenni az elet utolso szakaszaban. Az nem feltetlenul csak betegseget es szenvedest tartogathat...

Túrós (törölt) 2014.12.17. 11:56:51

Szerencse is kell? Váó... én eddig úgy láttam másokon, hogy csak az kell, tök mindegy hol vagy mert anélkül ketté is szarhatod magad ha olyan helyzetben vagy nem javul majd sehogy

P.Elliot 2014.12.17. 13:46:18

@Babette .: Nalunk is zsebpenzrendszer van. A bejovo jovedelelmek kozos penz, mindketto szamara hozzaferheto. Kifizetve belole ami kell, kiosztva a meghatarozott osszegu zsebpenz amivel az illeto azt csinal amit akar, meg wc papirkent is hasznalhatja ha ugy akarja. A masiknak semmi koze hozza! Minden szemelyi szukseglet, a kozosbol megy, oltozkodes, kozmetika, barmi. Ezert aztan neha nehez felhasznalni a zsebpenzt amikor megvan minden, a parom elszorja hulyesegekre bar mostanaban szaporodik neki, en meg extraban adom neha az egeszet egy szegeny sorsu rokonomnak. De kell az ilyen hogy az ember erezze hogy rendelkezik penzzel amihez nincs koze masnak, nem tartozik beszamolni hogy mire koltotte. A beoszto rendszer mukodik, megvan hogy mennyit es mire teszunk felre, nagyobb dolgok vasarlasat megbeszeljuk/ auto/, esetleges valoper eseten, / kitunoen mukodo hazassagunkat nem valoszinu hogy valami feldulna, de ki tudja ugye/, siman felezunk, tokmindegy hogy melyikunk kereste a tobbet.
Ha hazassag van akkor nagyon furcsanak erzem hogy kulon kassza van egyeseknel.Akkor minek a hazassag ha ez nem fer bele? Mifele kozosseg az? A penzt ketten kell kezelni. A haztartasbeliseg meg egy tobb mint 8 oras munkakor, aki a csaladot rendezi, ellatja, az nem haztartasbeli. Az egy dolgozo no!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.17. 17:10:07

@tanato: nalunk azert sem maradtak haboru elotti fotok, mert a tanyavilagban nem is igen keszultek eleve. masik nagymamam csaladja es a haz meg odaveszett egy halalpontos bombatalalatban,onnan se hiszem, h sok kepet szedtek elo.

montroyal ( CAN qc) 2014.12.17. 22:19:01

@P.Elliot: +1...

de nem mindenki egyutt kezdi fiatalon evek alatt kozosen , kialakitani az eletkorulmenyeket ... ma, a tobbseg 2. 3. + hazasaga 30 -40 -50+ evesen ... az a normalis, hogy valaki 20+ ev utan kialakitotta az eletet , es valaki (no) beleul es minden kozos ... a no hozza a gyerekeit meg 2 borondot ... o keres x osszeget a ferfi hazzal lakassal stb 5x keresettel ... egy kassza..... meg a lof ...t

nalunk tetszik, nem tetszik mindenki bead egyforma osszeget ez megy a megelhetesre kozos koltsegekre ....mivel, ami az eletunk kenyelmet szolgalja es nagyobb kiadasok ,mint haz ,kocsi, butor berendezes stb en hoztam es en dolgoztam 20 evet erte , meg jo hogy a nejem csinalja a haztartast ( egyebkent o napi 5-6 orat dolgozik en a duplajat )... segitek otthon - ha van kedvem ...
a tobbletkoltsegeket, mint nyaralas ,szorakozas ,szinhaz ugy is en allom .... es ami megmarad nekem az jo lesz idos koromra mert egy nore soha nem szamithatsz, ki tudja mi lesz addig..
a nejem az extra penzet a gyerekeire kolti de az az o dolga ...

tudom nem mindenki igy van foleg, akik egyutt kezdtek egyforma korulmenyek kozott , hosszu evek ota , de engem a 4. felesegem hasznal. vagy finoman szolva elvezi az elonyeit ..

tanato 2014.12.17. 22:20:48

@Dragonlady (now in Indonesia): Nekem első VH előtti családi képeim is vannak bőven.

P.Elliot 2014.12.18. 06:48:12

@montroyal ( CAN qc): Egy szoval sem mondom hogy nincs igazad! En csak azt irtam le hogy nalunk hogy van, illetve egy elso hazas hazassagnal. Ha tobb hazassag van akkor mas persze, de az is attol fugg hogy hogy allapodnak meg a felek. Usaban elek, itt valahogy, legalabbis a kornyezetemben, az uj hazassagoknal minden tovabbi nelkul felnevelik a hozott gyerekeket, iskolaztatjak, magukenak/ is/ valljak, meg a regi idok szokasai szerint, koltik rajuk a penzuket es kezelik egyutt a csaladi penztart. A tobbedik hazassagoknal is. Hogy a mai 20-30 evesek hogy szoktak azt nem tudom, egyetlen 32 eves pasast ismerek kozelebbrol aki elvalt az elsotol, gyerek nem volt, elvett egy ketgyerekes not ugy hogy meg gyerektartast sem kapnak mert ez volt a kikotes hogy ha a no akarja nevelni oket akkor nem ad az apa, ha birosag utjan keri akkor o is keri a lathatast. Szoval a pasas a nyakaba szedett 2 gyereket, meg ketto sajat szuletett, cipeli a ket mostohafiut a sport edzesekre, meccsekre, kolti rajuk a penzet, a no keveset keres de jol beosszak a penzt mert meg hazat is vettek nehany eve. Szoval ugy altalaban osszerakjak a keresetet es abbol gazdalkodnak. Abban igazad van ha a sokadik feleseged utan magadra is gondolsz mert nem tul biztato a jovo! Egyebkent bator ficko vagy! 4 hazassag! En mar masodikat sem igazan mernek kotni. Igen, igazat adok, a te helyzetedben a kulon kassza jobb otlet..

Mr Long 2014.12.18. 08:44:52

@Babette .: Huhh, akkor kell keresnem masik jogaszt, ha a leendo foldjeimmel kapcsolatban tanacsot kernek!!! :DDDDD

Mr Long 2014.12.18. 08:53:04

@montroyal ( CAN qc): "valaki (no) beleul es minden kozos ... a no hozza a gyerekeit meg 2 borondot ... o keres x osszeget a ferfi hazzal lakassal stb 5x keresettel ... egy kassza..... meg a lof ...t"
Amikor felesegul keri az ember lehet ezt is figyelembe kellene venni es akkor nem lenne belole problema. :)

Mr Long 2014.12.18. 10:46:21

@Babette .: Gratulalok kulonben hozza! ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.18. 11:19:18

@Mr Long (UK): köszi:) már csak 3 van hátra az államvizsgáig...

DieNanny CH 2014.12.19. 20:11:24

@Dragonlady (now in Indonesia):

A nagymamáméknál azért maradt - és egyáltalán készült! - olyan sok, mert volt a faluban egy fotóőrült. Mindent és mindenkit állandóan fényképezett. Pl, hogy a tsz konyha előtt megpihennek a dolgozók. Nagymamám szakácsnő volt ott:
kepfeltoltes.hu/141219/h_zas.5_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A falu meg kis, 1000 fős jelentéktelen település, bomba se hullott, menekülni sem kellett. Az apai dédszüleim háza még mindig áll, azzal szemben építkeztek nagyszüleim.

Carlos88 2014.12.29. 19:50:14

@NIKI LAURA: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:@tanato: @leprecHaUN: @montroyal ( CAN qc): @Turchi: @Hari Seldon 2: @P.Elliot: @London2009: Kedves olvasóim.
Sokan hiányolták, hogy nem beszélek a családról. Ezt valójában szándékosan tettem, mert ezen a téren igazából nem minden jött be. Talán az én hibám, talán a partneremé, a körülményeké ? Talán minden együtt. De elrontani egy családi életet nem a határátkelők kiváltsága, ugyanúgy meg lehet ezt tenni Magyarországon és külföldön is. Amennyire egyenletes és felfelé ívelő volt a szakmai és pénzügyi helyzetem, a családi helyzetemről ez nem igazán mondható el. Tévedés ne essék, mindig roppant családcentrikus voltam, a gyerekeimről és nevelésükről nem mondtam le, évtizedekig segítettem Erdélyben maradt szüleimet, nővéremet, unokaöcséimet.
Gyerekkoromban sokat foglalkoztatott az, hogy miért tűntek el híres családok, miért haltak ki olyan híres nevek, mint Zrínyi vagy Rákóczy. Persze azért, mert nem volt fiú leszármazott. Biztos voltam benne, hogy az én esetemben ez nem fog megtörténni.
Egy házasságból, majd egy kapcsolatból 2 x 2 gyerekem született. Fiú, lány, fiú, fiú. Mindegyik egészséges, szép, értelmes gyerek. Első fiamat 13 éves korában, Brüsszelben, elütötte egy autó és szörnyethalt. A feleségem a szememre vetette, hogy az én hibámból történt, ugyanis, ha nem jön utánam Romániából, ez a dolog nem történik meg. Aztán nemsokára rá, elrabolta a lányunkat és Magyarországra költözött. Így a házasságom teljesen zátonyra futott. 5 évig nem láthattam a lányomat, az anyja természetesen ellenem nevelte. 17 éves korától a kapcsolatunk rendeződött. A sok hányattatás és kalandos életút ellenére a lányom kiegyensúlyozott maradt, szorgalmas és kitartó volt. 5 nyelven beszél, majdnem mindegyiken anyanyelvi szinten. Jelenleg magas szintű szövetségi alkalmazott…Svájcban. A harmadik gyermekem (fiú), miután egyre váltogatta a legjobb egyetemeket a párizsi Sorbonne-ban egy nihilista csoport befolyása alá került és jelenleg anarchista. A negyedik gyermekem, a kis kedvenc legkisebbik, jelenleg Londonban fejezi be egyetemi tanulmányait. Ő meleg.
A családfámról alkotott naiv elképzeléseimet pedig dobhatom a sutba. De az én esetem nem egyedülálló. Lehet sok gyereked, ha miután felnőnek, szétszóródnak a szélrózsa minden irányába, magad maradsz a sorsoddal és töprengéseiddel. Sokan azt is kifogásolták, hogy a befejező rész mennyire lehangoló. Hát igen kérem, ez egy antik tragédia. Jó lenne visszaforgatni az idő kerekét legalább 20 évvel és egy új kapcsolatot kiépíteni, újabb gyerekeket nemzeni. De nem lehet. (Deres már a határ, őszül a vén betyár, rá se néz már sohasem a fehérnép.) Hatvan éves élettársamat pedig lecserélném két harmincasra, esetleg három huszasra, de ezt sem lehet.
Még jó vagyok, megjelenésem korrekt, egészséges vagyok, nem vagyok kopasz, az eszem vág, mint a borotva. Mindennap járok a konditerembe, aztán úszok, biciklizek. De ha ránézek a velem egykorú otthoni nőkre/férfiakra, akkor megijedek. Én is ilyen leszek? Vagy már ilyen is vagyok? Magyarországon nemrég megleptem két fiatal női alkalmazottat a könyvtárban, akik rólam beszélgettek. „Tudod, bejött ide tegnap egy idős bácsi…” Legalább azt mondta volna, egy idős úr ! Az öregedést, a nyugdíjas kort, a hirtelen fölöslegessé válást nehéz elfogadni. Az azelőtti 10-12 órás aktív munkát pedig nem könnyű okos dolgokkal helyettesíteni. Hát innen a melankólia.

2014.12.29. 20:59:56

@Carlos88: A magam nevében köszönöm a választ.

Carlos88 2014.12.30. 16:34:00

@Taxomükke: Nem csak munkàval lehet pénzt keresni, habàr sokat dolgoztam. Ingatlanokat adtam-vettem.

Muscari 2014.12.30. 16:41:21

@Carlos88: koszonom, hogy leirtad. Megertem, hogy nehezen beszelsz rola.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása