oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 14. 06:48,  Drogteszt a svájci suliban 294 komment

2014. december 14. 06:48 Határátkelő

Drogteszt a svájci suliban

Egy ilyen hét végén egyszerűen képtelenség megállni a blogajánlónál, hogy ne tegyem be azt a posztot, melyben az egyik őskommentelő (jelen esetben Svájci sapka) arról ír, hogy drogtesztet csináltak a gyermeke iskolai osztályában. Emellett megtudjuk, milyen az igazi nő és az igazi férfi orosz módra, és az is kiderül, milyen gyermeket szülni Dubaiban.

drogteszt.jpg

Elég vaskos botrányt okozott Magyarországon a hét elején az a kormányzati elképzelés, miszerint a 12-18 éves korosztály esetében kötelezővé tennék a drogszűrést. Azóta nem kicsit módosult / puhult az elképzelés, ennek ellenére azt gondolom, nagy hiba lenne tőlem, ha nem idéznék itt a Svájci S(ch)apka blogról ugyanerről a témáról – csak éppen Svájcban.

„Tegnap délben felhív a lányom a suliból, hogy: ’Anya képzeld drogtesztet csináltak’. Nem kaptam infarktust, mert nincs miért aggódni, csak ilyenben még nem volt része. Az újdonság erejével hatott rá. Én a magam részéről azt mondtam, hogy nagyon helyes.

A történet persze nem most kezdődött. Az osztályában többen is fogyasztók, és a suliban sem hagynak fel a fűszívással. Ennek okán büdös van az osztályban. Az egyik - meglehetősen laza - tanár már többször szólt, hogy őt marhára nem érdekli, hogy otthon mit csinálnak, de az osztályban ne!

Mert BÜDÖS van.

Időközben az osztályfőnök is sérelmezte, de nem történt semmi. Jellemzően az osztályba már nagykorúak járnak, tehát itt nem jön be, hogy szólunk apának, anyának.

Egyik óra elején bevágtatott az iskola vezetése, és az iskola orvosa. Mindenkit kikérdeztek, nyilatkoztattak, arról, hogy fogyasztott-e valamit az elmúlt 24 órában. Utána teszt.

Négyen buktak meg.

Egyelőre annyi történik, hogy értesítik a munkahelyüket és többször fogják meglepetésszerűen tesztelni az osztályt.”

Az eredeti posztot ide kattintva olvashatjátok el!

Nő és férfi Oroszországban

A nőiesség és a férfiasság minden kultúrában mást és mást jelent, mások az elvárások, viselkedésben, öltözködésben. Ezzel persze nem mondtam semmi extrát, de arra éppen elég volt, hogy felvezessem a Káma-túra blog legutóbbi bejegyzését, amely éppen ezt a témát feszegeti. Lássuk tehát, milyennek kell lennie egy nőnek és egy férfinak az orosz felfogás szerint!

orosz_no.JPG

A nő

A nőnek mindig szépnek kell lennie, nyilatkoztatta ki Ványa. Tényleg mindig szép is, elegánsan vonul magas sarkú csizmájában az iparváros kacska járdáin a jégbordákon, miniszoknyában mutogatja vékonyka lábait a mínusz húszban, kiskosztümben, tűsarkúban jár egyetemre. (...)

A nőnek nem illik csúnyán beszélnie. (...) A nőnek, különösen, ha falun született, legkésőbb 22-23 éves koráig illik férjhez mennie és gyereket szülnie. A nő életének legszebb, várva várt napja az esküvő. (...)

A nő ugyanakkor nem tűri a testiséget, érzéki jeleneteket a vásznon, s megbotránkozik, ha csókolózó párt lát az utcán: a tiszta, éteri szerelem hódolója ő.

A nőnek, ha már 21 éves és férjnél van, illendően illik öltöznie: felsőtestét nyakig zárt blúzba, lábait a térdet takaró szoknyába ajánlott bújtatnia, mondta egy huszonéves.

A nőnek, ha már 21 éves és férjnél van, az ura mellett van a helye. Nem pályázgathat külföldi ösztöndíjakra. (...)

A nőnek illik eltitkolnia a férje elől, ha esetleg többet keres nála, mondta egy harmadik orosztanárnő, mert ez sértheti a férj önérzetét. A nő keresetével a nő gazdálkodhat és garázdálkodhat, szabadon költheti bundára, kelmékre.

A család megélhetését a férj keresete biztosítja, az a pénz éppen erre való. A férjnek azért illik leadnia a keresetét az asszonynak, aki azt beosztja, kiosztja, könyveli és számon tartja, mondta egy negyedik orosztanárnő.

A férfi

A férfi nagy terepjáróval jár és ha kell, a járdára parkol. (...) A férfi, ha késztetést érez, odaköp egy jó szaftosat a járdára.

A férfi más férfitársaival együtt olykor lépcsőházakban bandázik. Sörözik, cigizik, szotyihéjat köpköd és – ha a szükség úgy hozza – akár a kövezetre is vizel ilyenkor a lépcsőfordulóban.

A nőtlen férfi magatehetetlen, nem képes élelmezni magát és rendben tartani környezetét, épp ezért fontos, hogy kora húszas éveiben megházasodjon, fejtegette egy fiatal lány. (...) A férfi egyetlen feladata, hogy munkájával eltartsa családját. (...) A férfi nem végez házimunkát, mert az túl nőies tevékenység, írta egy egyetemista.”

Ha a teljes posztra és bővebb jellemzésekre is kíváncsi vagy, kattints ide és olvass!

Anyának lenni Dubaiban

Az Oh Pura Vida blog indított egy érdekes sorozatot, melyben a világ különböző tájain élő anyákat mutat be. Legutóbb Évi, egy Dubaiban élő kisgyermekes anyuka számolt be élete alakulásáról. Ebből idézek most részleteket.

„Megmondom őszintén, én egy magyar orvoshoz jártam, mert nekem fontos volt, hogy ne legyenek nyelvi akadályok. (...) Havonta jártunk ultrahangra egészen a hetedik hónapig, onnantól kéthetente kellett mennünk, majd az utolsó hónapban hetente. (...)

Szülés után az újszülött az anyukával egy szobába kerül es végig ott is marad. Általában csak kettő (császármetszés során négy) éjszakát töltenek az anyák a kórházban és a szülők egyből elkezdik a gyermek gondozását, persze kórházi segítséggel. A szobákat kinyitható kanapéval szerelik fel az apukák részére, így az egész család együtt lehet már az első napokban is, és ez nagy segítség a szülés után lábadozó anyukának. (...)

A szülési szabadság 45 nap, de a törvény nem említi, hogy munkanap vagy naptári nap, így ezt a cégek döntik el és általában naptári napot számítanak. Sokan ennek letelte után bejárónőt (maid) alkalmaznak a gyermek gondozására vagy fizetés nélküli szabadságra mennek, ha a cégük ezt engedélyezi. (...)

A bölcsik átlagosan körülbelül 7500 AED-be (kb. fél millió forint) kerülnek terminusonkent és 3 terminus van egy évben a legtöbb helyen. Ez heti 5 nap és napi 4 óra felügyelet díja, ha hosszabb időre szeretnéd ott hagyni a gyereket, az természetesen többe kerül ennél is.

Az iskolát a legtöbb intézményben 3 év 7 hónapos kortól kezdhetik a gyerekek, az éves tandíj pedig nagyon változó, de akár 8000-100000 AED (500-700.000 forint) is lehet. (...)

Számomra a legfurcsább az itteni gyerekneveléssel kapcsolatban, hogy nagyon elterjedt az, hogy felvesznek egy bejárónőt otthonra, aki a házimunka elvégzése mellett a gyermekre is vigyáz, ellátja, foglalkozik vele.

Ez otthon Magyarországon luxusnak számít, csak kevesen engedhetik meg maguknak, illetve nem feltétlenül bízzák a gyereknevelést egy idegenre. Sokszor előfordul, hogy este 7-8 órakor is még a bejárónő sétál a gyerekekkel és nem a szülők.”

A teljes beszélgetést ide kattintva olvashatjátok el, szerintem érdemes.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

A napokban a kommentek között felmerült egy esetleges budapesti Határátkelő-találkozó megrendezésének a lehetősége. A szervezést Pasztasuta vállalta, én annyit tudok segíteni neki, hogy felajánlom: aki szívesen részt venne rajta, írjon a hataratkelo@hotmail.com címre és én továbbítom neki a jelentkezéseket. Aztán ő felveszi veletek a kapcsolatot, és meglátjuk, mi alakul ki belőle.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Oroszország Dubai Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr186973401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.12.14. 07:31:45

Jo reggelt mindenkinek!

Na, ugy erzem lesz itt minden ma! Hideg-meleg egyarant (amugy Budapest -2°C!).
Drog, nő-, ferfi-szerep, anyasag...!

Mindig is mondtam, ez nem szoknya, ez reverenda! :-))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.14. 08:01:44

kinek a munkahelyet ertesitik es miert a gyerek pozitiv drogtesztjerol???????

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.14. 08:12:25

@Babette .: Szakközépiskoláról van szó. Itt csak akkor mehet valaki szakmát tanulni, ha van egy cég, aki biztosítja a szakmai képzést. A gyerek a céggel szerződik, ahol mindkét fél kötezezettségeket (is) vállal.
Jelen esetben a gyerek megszegi a szerződést, ezért értesíti az iskola a munkahelyét.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.14. 08:26:14

szerintem ez a drogteszt más tészta, mert 1, már nagykorúak a "gyerekek", 2, problémák voltak, oka volt konkrétan, hogy ott miért tesztelnek, 3, Svájc és az ottani iskolák alighanem kicsit könnyebben megengedhetik maguknak az ilyesmit, mint egy olyan ország, ahol hetekig, hónapokig sorban kell állni szakorvosi vizsgálatokra, életmentő kezelésekre várva / esnek szét az iskolák, krétára is a szülőktől szednek "zsebpénzt".

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.14. 08:30:19

Igen, az orosz leírás találó.

Mondjuk én nem szeretem a miniszoknyát, s a magassarkúnak sem vagyok feltétlen híve. Mindenesetre tény: nagyon kevés az elhanyagolt, sminkeletlen nő az oroszoknál, legalábbis 35 éves kor alatt. 35 év felett sajnos egyre többen gondolják, hogy most már "illendő" csúnyának lenni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.14. 08:41:25

ha már időjárás, akkor itt a derült égből volt két olyan égdörgés, hogy majd leestem a székről. eső, felhő sehol semmi. Zeusz bepörgött valamin, vagy nem is tudom, ki a helyi ügyvezető igazgatója.
nagyon röhögtem egyébként, a pasi múlt éjjel teljesen átfagyva jött haza, vizesen, frászt kaptam, hogy éjjel belementek a tengerbe (nappal is aljasak a hullámok, áramlások, amikor látja az ember), de nem, az egyik haverja az XY nemzetközi iskolában biztonsági őr, és oda lógtak be a medencében randalírozni éjfél után :-))) nem is értem, miért nem a könyvtárba.
szóval jó idő van....
továbbá most esett le, hogy egy hatalmas 10 napos ünnep kezdődik itt mindjárt. ma már nagyon mozgolódik és készül mindenki. az ilyenek nekem miindig érdekesebbek, mint a karácsony. az ősök szellemei jönnek vissza látogatóba, és nagyon jól kell velük bánni. elsősorban családi ünnep, de itt ugye azok se bezárkózós dolgok. (ezt külön szeretem mindig.)
ezek a bambusz dekorációk meg olyan gyönyörűek mindig, kicsikét katedrális-érzése lesz az embernek alattuk.
www.ticbali.net/uploads/7/8/0/2/7802847/7070613_orig.jpg
szóval örülök. remélem, lesz elég erőm kicsit mászkálni és nézelődni, olyan jó lenne.
bocs az OFFért :-)

tanato 2014.12.14. 09:15:05

DUbaiban a maid nem bejárónőt jelent hanem bentlakós cselédet,mint általában a 3. világban,meg MO.-on is száz éve.Erről volt már post egy ott lakó magyar kisgyermekes anyuka tollából itt 2011-ben.Na meg Birca is tud róla ő ís írt már erről Peruval kapcsolatban.Egy bizonyos középosztálybeli szint felett minden családban van maid arrafelé/meg úgy általában a 3. világban/

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 09:43:49

Jó vegyes kínálat mára!
Az orosz definíciók jó nagy baromságok, tipikus szűk agyú emberek sztereotípiái..:-)))) Nem is boncolgatom.....
Drogteszt...nagyon helyes....mindent meg kell tenni vagy próbálni....hatékonyság ? Hm..nem hiszek nagyon benne....Túl sok a pénz a drog mögött,szerintem nem is tudjuk elképzelni sem, mennyi, de biztos sok, különben nem halnának bele világszerte bele a futárok, a csempészek,a dealerek...ölik egymást és öldösik őket.....
Bejárónő, takarítónő...mindegy melyik országról beszélünk......Én megbolondulnék, ha a lakásomban egy idegen nő ott kotorászna, fogdosná a fehérneműmet, pakolászna, sertepertélne, mintha 100%-ban a totális rendre , tisztaságra fókuszálna......Én is meg tudom csinálni, ráadásul senki sem csinálja meg úgy , ahogy én.....Nekem eszembe nem jutna, hogy kell......Szóval.....Persze nem vagyunk egyformák.

pappito · http://pappito.com 2014.12.14. 09:59:50

@maxval bircaman szerkesztő: "nagyon kevés az elhanyagolt, sminkeletlen nő az oroszoknál"

a sminkeletlen nem jelent elhanyagoltságot, csak szólok

2014.12.14. 10:03:14

@sodalisO [eng]: Nekem mindhárom poszt tetszett, főleg az orosz, mármint röhögtem rajta, így kell érteni. Itt is mindenkinek bentlakó cselédje van egy bizonyos fizetés fölött ahogy Kairóban. Soha, senkit nem engedek be sem főzni, sem takarítani. Nem is értik a helyiek hogy miért. Tény hogy egy 400 m2-es lakást kitakarítani nem kis kihívás, de sportnak megfelel. Drogteszt? Mikor még én az őskorban tanítottam, (egyesek szerint a jurában szültem DD) már ott is kiderültek volna disznóságok, mármint droghasználat, piálás. Helyeslem az ellenőrzést, persze más a módszer a kiskorúnál és más a nagykorúaknál. Gondolom otthon a kiskorúaknál van vita a hogyan, milyen módszerrel. Amúgy a drogteszt az vérvétel? Nem vagyok képben.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 10:14:05

@Turchi: Szerintem nem vérvétel. Ahhoz gondolom kellene szülői beleegyezés is, hogy megszúrhassák a gyerekedet.
Én inkább olyanra gondolok, mint amivel a piásokat nézik a zsaruk, valami "hőlégbefúvó" készülék, vagy nah, valami amibe belefújnak..vagy mint az oxigén szaturációt nézik olyan kis ujjra csíptethető baszina, oszt mutat valamit. De majd jönnek a dokik és elmondják.:-DD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 10:18:11

@maxval bircaman szerkesztő: Hát nah...
..."nagyon kevés az elhanyagolt, sminkeletlen nő az oroszoknál.."

A sminkelésnek és az elhanyagoltságnak semmi köze egymáshoz Max, láttam én már sminkelt nőt és olyan elhanyagolt volt, mint egy útszéli csavargó.....

Az tény, hogy az orosz nők ősidők óta festik magukat, jó erős színekkel, illatoznak...bocs...bűzölögtek a Vörös Moszkvától....
Nagybátyám ezredes volt Debrecenben, rengeteg katonai parádén voltunk, ahol orosz "vendégművészek" /fejes katonatisztek/ vendégeskedtek......Nah, azt a parádézást az orosz naccságák " között....hajjaj...../De vicces visszaemlékezni..:-)))/

2014.12.14. 10:18:43

@maxval bircaman szerkesztő: 'Mondjuk én nem szeretem a miniszoknyát'

Hat hulyen is neznel ki benne, Max. Arrol nem is beszelve hogy konnyen megeroszakolhatnanak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.14. 10:23:49

@tanato:

Sőt, eleve szar lenne nagyon, ha hirtelen mindenki lemondana a cselédről. Ezek után mit kezdene a sok fiatal lány, aki nem ment egyetemre?

2014.12.14. 10:27:12

@Turchi: En is ugy voltam vele meg tavaly hogy hosiesen magam takaritok, aztan most az atlag napi tiz ora munka plusz tanulas mellett gyorsan rajottem hogy ez nem fog menni... Akinek meg gyerekei is vannak, azoknak muszaj hogy alkalmazzanak valakit, maskulonben nem tudnanak dolgozni meg egy gyerek mellett se, ugyanis a munkahelyen senkit nem erdekel hogy van-e gyereked vagy nincs. Az allami egyetemen ahol tavaly dolgoztam ket het szulesi szabadsagot adtak, azutan vagy visszament az anya dolgozni, vagy elvesztette az allasat. Azert azon meg mindig mosolygok mikor a szaudi diakjaim teljesen ledobbennek ha kiderul hogy en tudok fozni, sot magam fozok otthon. Mindig hitetlenkedve, nagy tagra nyilt szemekkel kerdezik hogy 'teeenyleg?' :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.14. 10:27:37

@Turchi: @sodalisO [eng]:Nem, nem vettek vért. Először fizikai vizsgálat volt (megnézték a tenyerüket, a pupillát, stb.), aki ezen gyanúban keveredett, velük csináltak valami fújós-köpős-akármi tesztet. Ezt a lányom nem csinálta, ezért nem tudjuk, hogy pontosan milyen volt. A többiek nem dicsekedtek vele.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 10:31:26

@svájci sapka (ch): :-D Nah, pontosan erre gondoltam, valami fújós-köpősre. :-))))

2014.12.14. 10:32:46

@sodalisO [eng]: A 'drogteszt' messze nem ilyen egyszeru mint az alkoholszint-mero teszt. Eleve hulyeseg az egesz, mivel milyen 'drogokrol' van szo? A Mo.on legnepszerubb, es egyben legkarosabb, 'dizajner' drogok nagy reszet semmilyen teszttel nem lehet kimutatni. Aztan vannak kulonfele tesztek amikkel pl. a marihuana hasznalatat lehet kimutatni tobb vagy kevesebb valoszinuseggel, ezek kozul van olyan amihez vizeletminta kell, vagy hajszal, stb. Az egesz nagyon osszetett, egyaltalan nem ilyen szintu mint az ut szeli szondaztatas.

2014.12.14. 10:34:25

@Dragonlady (now in Indonesia): Nagyon jo ez a kep, remelem hogy reszt tudsz venni valamennyire az unneplesben!

2014.12.14. 10:35:12

@Mirjam2: Persze ez érthető csak a környezetemben a nők nem járnak dolgozni és minthogy én sem, bár dolgozom itthon mást, ezért ezt büntetésnek szabtam ki magamnak DD. Én azon vagyok kiakadva mikor meghívnak valahova egy családi bulira és oda is hozzák a "szolgákat" mert ők a pletykálás mellett nem érnek rá a saját kölkükkel foglalkozni. Az meg egyenesen kreténség ahogy bánnak velük, mint a kapcával. Egyszer le akartam ültetni az egyik segéderőt az asztalhoz ebédelni, hát úgy elzavarta a családfő aki alkalmazta hogy hánynom kellett. Utána kivittem a konyhába és a legjobb kajákat adtam neki. Annyira hálás volt, látszott hogy ez neki teljesen hihetetlen. Csak azt nem értem ha valaki rábízza a gyerekét másra, akkor miért bánik vele ilyen cefetül. Hiszen a családhoz tartozik ha így vesszük.

2014.12.14. 10:36:46

@svájci sapka (ch): Ha meg nincs is vérvétel akkor meg hadd menjen, abba még nem halt bele senki. Alkohol szonda sem ártana egyeseknél. Még a kedves tanerőnél sem.

2014.12.14. 10:44:11

@Dragonlady (now in Indonesia): Szerintem is. Itt, ha jol ertem, konkretan arrol volt szo hogy az iskolaban / munkahelyen fogyasztottak tudatmodosito szert fiatal felnottek, ami termeszetesen nem elfogadhato, hiszen reszegen sem lehet munkaba menni peldaul. A 'drogok' elleni keresztes hadjarat egy teljesen mas tortenet. Utobbi elegge ertelmetlen es ertelmezhetetlen szamomra, hiszen mi a 'drog', marihuana vagy heroin peldaul? Ha a gyerekem negy osztalytarsa rendszeresen heroint fogyasztana, az egyertelmuen aggodalomra adna okot (azt sem szeretnem ha alkoholistak lennenek), viszont a marihuana kicsit mas kategoria, stb. A jogi helyzet is teljesen mas Mo.on es Svajcban: Svajcban legalisan lehet birtokolni kis mennyisegu marihuanat, mig ugyanezert Mo.on ugy tudom letartoztatnanak. Raadasul nagyon sok kulonfele teszt van, az olcsobbak es egyszerubbek csak nehany dolgot mutatnak ki, mig egy 'komoly' drogteszt sokkal dragabb es tobb idot vesz igenybe, stb.

nyuszigonosz 2014.12.14. 10:49:13

@sodalisO [eng]: Mint már Svájci sapka is írta, nem kell vérvétel az alap drogteszthez.
Bár 18 éven felüli tanulóknál egy esetleges vérvételhez sem kell a szülö beleegyezése, csak saját beleegyezés.
( vannak esetek, amikor a saját beleegyezés sem kell)

A drog gyorsteszt, az kézfelület vagy homlok letörlésével megoldható. Gondolom egy iskolai alap tesztnél ennyi elég is a drog használat kimutatásához.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.14. 10:52:52

@sodalisO [eng]:
"idegen nő ott kotorászna"

ez bizalmi állás. én elviselném, főleg mostanában.

2014.12.14. 10:52:58

@Turchi: Hat nagyon nem ugy latjak pl. Indiaban vagy a Kozel-Keleten hogy a dajka a csaladhoz tartozik... Gondolom nalatok is igy van. Szamukra egyertelmu a helyzet: a cseled alacsonyabb tarsadalmi osztalyhoz tartozik, sokan egyenesen ugy bannak veluk mint a rabszolgakkal (mifelenk 1962-ig legalis volt a rabszolgatartas). Teljesen kizart hogy asztalhoz uljon a csalad jelenleteben, sot altalaban egyaltalan nem ulnek le pl. Indiaban ha a 'fonok' jelen van. A 'csaladhoz tartozik' hozzaallas mashol is elegge ritka szerintem, pl. mikor en nanny voltam Angliaban, engem sem kezeltek egyenrangu felkent egyaltalan (de mindenkeppen sokkal jobb volt a helyzetem mint a cseledeke mas orszagokban).

2014.12.14. 10:55:50

@nyuszigonosz(D) ESTP: 'A drog gyorsteszt' Ezen mit ertesz? Milyen teszt, milyen drog?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.14. 10:55:56

@Mirjam2: mert szoktál aggódni max miatt? és hogyan megy? beszámol a napjáról mindig neked, vagy csak csöndben a sarokban aggódgatsz?:DDDD

2014.12.14. 10:59:21

@Turchi: Azert sem osszehasonlithato az alkoholszondaztatas a drogteszttel, mert ugy tudom a szonda csak azt mutatja ki hogy az elmult par oraban - maximum egy napban mennyi alkoholt fogyasztottal, mig bizonyos tesztekkel pl. a marihuana fogyasztasa akar hetekre visszamenoleg kimutathato. Igy utobbi sulyosan utkozhet a szemelyisegi jogaiddal, hiszen ha az orszag torvenyei nem tiltjak, akkor legalisan semmi akadalya hogy a szabadidodben marihuanat fogyassz, ez nem befolyasolja pl. a munkahelyi teljesitmenyedet, kiveve ha kozvetlenul munka elott vagy munkaido alatt fogyasztod - ugyanugy mint ahogy az is maganugyed hogy munka utan megiszol-e egy-ket sort.

pappito · http://pappito.com 2014.12.14. 11:00:07

@maxval bircaman szerkesztő: számodra, de ez ízléskérdés, szóval, neked az tetszik, hogy vastag réteg máz van a nőkön, másnak meg az ellenkezője

2014.12.14. 11:01:35

@Babette .: Altalaban nem szoktam aggodni, de mikor arra gondoltam hogy reszegen, miniszoknyaban, tusarku cipoben, kisminkelve milyen veszelyek leselkedhetnek ra, hat kivert a viz! Szerencsere biztositott bennunket arrol hogy nem szereti a miniszoknyat es nem hord sminket, igy most mar nyugodtan fogok tudni aludni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 11:03:53

@Babette .: ..különbözőek vagyunk. Nekem egyébként is alapelvem mindenben, hogy amit meg tudok csinálni magam, azt meg is csinálom. Szerelőt sem hívok egy csaptelep cseréért, zárcseréért és egyebekért, takarítani is tudok, mondjuk én szeretek is , mert menet közben látom, hogy szépül.
Mosok, főzök, takarítok! Mint egy cseléd ! :-DDD Ez jó! :-)))

nyuszigonosz 2014.12.14. 11:05:11

@Mirjam2: Például így egy iskolában.
Meg közúti ellenörzéskor is van gyors drogteszt. Ahol azonnal kimutatható, hogy igen, tudatmódosító szer hatása alatt van a tesztelt személy - vagy nem.

Konkrétan, hogy milyen drog és milyen mértékben, na erre már természetesen összetettebb kivizsgálás szükséges, ( vér, vizelet, haj ) de minden tudatmódosító szer kimutatható.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 11:05:13

@pappito: pill....azért a vastag máz nem minden esetben jelent sminket....azt úgy hívjuk magunk között, hogy malter, csak nem a vödörben hanem jelen esetben arcon...:-P

2014.12.14. 11:06:06

@Mirjam2: Úgy látom a témában alaposan el vagyok tévedve, mondhatni fogalmam sincs az egészről. Az a bizonyos asztalhoz leültetés az első esetem volt, aztán már tudtam hogy mi a pálya de így elsőre elég megdöbbentő volt, hiszen én sosem láttam ilyet addig.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.14. 11:07:02

Nem sok különbséget látok az orosz és magyar nőideálok között, maximum annyi, hogy a magyar nőtől szinte elvárt valamilyen szexipari múlt.

bxf 2014.12.14. 11:11:52

@Mirjam2: Oooo, ezt honnan veszed, hogy nem lehet kimutatni???

Itt egy szep, hosszu tablazat (a teljesseg igenye nelkul), hogy milyen drogokat milyen idoszakra visszamenoleg lehet kimutatni kulonbozo biologiai mintakat hasznalva.

Ha az elmult 1-5 nap drogfogyasztasara kivancsiak, a legjobb a breath test (szondazas, bar ez itt nincs feltuntetve), ill. a nyal.

A vizelet es a vervetel mar az idejet multa, emellett 'kicselezhetoek'.

Szep jo reggel mindenkinek Houstonbol. "Kemeny" 16 Celsius van, sem futeni, sem huteni nem kell mar hetek ota.

2014.12.14. 11:12:27

A Dubaiban elo anyukara raterve, szerintem erdemes lenne megemliteni - foleg mivel errol a temarol sokat beszeltunk az elmult par napban - hogy o valoszinuleg egy jobb fajta magankorhazban szult. Nem tudom mi a helyzet Dubaiban, de nalunk peldaul az ellatas minosege kozvetlenul osszefugg az elkoltott penz mennyisegevel (akar biztositas, akar kozvelten fizetes formajaban). En eddig egyszer voltam szaudi allami korhazban, remalmaimban ne jojjon elo... Sokkal rosszabb volt mint az indiai allami korhaz ahol voltam. Ugy tudom ez nem egyedi tapasztalat, nagyon rossz hiruk van itt az allami korhazaknak. Termeszetesen a hatar a csillagos eg, vannak nagyon magas szinvonalu magankorhazak azoknak akik meg tudjak fizetni, es minden a ketto kozott, penztol fuggoen.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.14. 11:15:05

@sodalisO [eng]: szívem, van itt egy népszerű tévedés.
az ember többnyire ilyen munkákkal azért bíz meg másokat, mert vagy nincs rá ideje,
vagy egységnyi idő alatt a saját szakmájában a többszörösét megkeresi, mint amennyit kifizet ezért a munkáért.

az emberemnek is ezt magyarázom évek óta. hogy nem az a gond, hogy ne tudná megcsinálni. hanem hogy nem éri meg. az ő szakmájában főleg nem éri meg. és ideje sincs rá.

amikor ma a "mester" összesen 17 órai munkáért 5000 (értsd ÖTEZER) forintot kért (ellentétben a 7000/10 óra megbeszélt árral),
az emberem rámnézett, és kijelentette, hogy basszus ennyiért a fánglit nem emelem fel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.14. 11:15:49

@Mirjam2: milyen kis érzékeny vagy. biztos jólesik maxnak, hogy törődsz vele.

2014.12.14. 11:16:22

@Réka ‎: Akkor én nem vagyok, és nem is voltam női ideál. Mindjárt elsírom magam DD. A magyar tv-ben viszont a való világ című műsorban kötelező a szexipari múlt, pornó, kurválkodás, ilyesmi.

2014.12.14. 11:19:51

off: Kéretik a férfi arányokat javítani a HA találkozón, pasztasuta az összekötő!!

2014.12.14. 11:21:43

@bxf: Orvosok velemenye alapjan irtam hogy nem lehet kimutatni, de biztosan tevednek es te tudod jobban. Lasd pl. drugrecognition.com/Desigmer.htm.

'The motivation for custom designing drugs are:

Avoid police detection and prosecution. It often takes years for government to detect, classify, and pass legislation against a dangerous designer drug. Although ecstasy is illegal, a new chemical relative was recently discovered by police, "mCPP" (meta-chorophenylpiperazine) has shown-up in many Midwest cities. Producing a ecstasy-like high, mCPP is not criminally banned under state drug laws, making it a safer drug for criminals to produce and sell.'

pasztasuta 2014.12.14. 11:21:45

@rezsöatya: Firenze 15°C, napos-felhős. :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.14. 11:28:48

@maxval bircaman szerkesztő: a sminknelkuliseg nem egyenloa csunyasaggal. Rendszeresen nem minkelem magam, a fenti kepen sincs smink rajtam. Ettol meg nem leszek banyarem.

Az orosz mentalitastol -marmint ami itt le van irva - kiraz a hideg....

Muscari 2014.12.14. 11:29:01

@Dragonlady (now in Indonesia): most Balin vagy, ugye? Ott mik a fő vallási csoportok és milyen arányban? Már biztos írtál róla, csak nem emlékszem.

Remélem ki tudsz majd menni, biztos nagyon rád férne. Azért csak nagyon vigyázz, nagy tömegbe inkább ne menjél.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.14. 11:29:54

@Turchi: Én se. Szőke se vagyok, a combon se hosszú... most mi lesz? :D

2014.12.14. 11:31:06

@nyuszigonosz(D) ESTP: En maskepp tudom, de nem akarom tovabb elemezgetni a temat, talan jon erre egy orvos es elmagyarazza. Azt latom hogy a tobbsegnek itt elegge leegyszerusitett elkepzelese van a 'drogtesztrol'.

Muscari 2014.12.14. 11:33:10

@Mirjam2: te biztos nem emlékszel, de bxf egészen véletlenül orvos.

nyuszigonosz 2014.12.14. 11:34:15

@Mirjam2: Nem mennék bele igazán ebbe a drogteszt tematikába.
Maradjunk annyiban: minden drog kimutatható. Tudom.

2014.12.14. 11:34:34

@tildy[UK]: Szerintem valami nagy gond van azokkal akik nem hajlandoak elhagyni a hazat smink nelkul. Oke hogy ha szeret valaki sminkelni es altalaban sminkel, tegye. De ahhoz mar nagyon bizonytalannak kell lenned magadban szerintem hogy ne vallald a valodi arcodat egyaltalan.

Mme Seldon 2014.12.14. 11:35:31

Vizeletből többféle drog kimutatható, most hirtelen egy ilyet találtam:
www.laboratoriumkft.hu/vizsgalatok/leiras/drog-teszt-vizelet1/

A "hagyományos" férfi-női orosz beállítódástól rosszul voltam, mintha a XVIII. században lennénk...

pappito · http://pappito.com 2014.12.14. 11:36:52

@Muscari: so what, van még 7 milliárd másik földlakó, abból egy... :)

2014.12.14. 11:37:29

@Muscari: @nyuszigonosz(D) ESTP: Nem tudtam hogy orvos, ettol fuggetlenul en ugy tudom hogy nem mutathato ki. Esetleg nagyon draga, hosszadalmas, osszetett vizsgalatokkal sok minden kimutathato, de hogy messze nem olyan egyszeru mint egy alkoholszonda az biztos.

Hari Seldon 2 2014.12.14. 11:38:00

Kiegészítés:
Az orosz szerepekhez:
ha vicc akkor gyenge, ha valóság akkor szánalmas.

bxf 2014.12.14. 11:39:10

@Mirjam2: ??? Felve kerdezem, hogy megertetted az angol szoveg lenyeget???

A torvenyek elfogadasa kerul evekbe, nem a drog kimutatasa... Amit ideztel, az teljesen irrelevans a temahoz. Egy szoval sem emliti, hogy egyes drogokat ne lehetne kimutatni.

Nehezen ravettem magam, hogy a linkre kattintsak, de az elso mondat lattan be is zartam. Az Ectasy mar 15 eve is ki lehetett mutatni, ill. lasd a tablazatot, amit bemasoltam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.14. 11:39:43

@Mirjam2: kedvesem anyukaja is ilyen, hogy smink nelkul ki nem megy a lakasbol. Aztan mikor kozos nyaralas volt Horvatorszagban, akkor volt parszor, hogy nem sminkelt -ott nem ismeri senki, nem szolitja meg senki , mig ahol laknak igen, leven tanitoneni . Mivel lattam a gimis ballagasi kepet korabban, visszajott az a bajos arc, es annyira , de annyira jol nezett ki smink nelkul :) Sajnos nem sikerult ravennem, hogy a hetkoznapokban is legyen igy. Nem ertem, de lattam mar masnal ugymond karon varnyut, volt aki nem mert ugy kimenni nokent az utcara, hogy a karja ne lett volna leborotvalva/epillalva...

Parom meg erdekes, szereti a leheletnyi sminket, de nem varja el. Tudja, hogy ez nekem pepecs. Igy mittudomen, egy heten egyszer kb sminkelek, van mikor annyiszor sem. A borom meg koszoni jol van.

Golf2 2014.12.14. 11:54:23

Érdekes poszt,kár hogy itt tart már a világ:(

2014.12.14. 11:57:19

@bxf: 'It often takes years for government to DETECT, classify, and pass legislation against a dangerous designer drug'

Egyebkent nekem mindegy, felolem azt hiszel amit akarsz. En tudom amit tudok :). Egyertelmuen 'eye-opener' szamomra a temaban ez a mai beszelgetes, fogalmam se volt hogy ilyen leegyszerusitett elkepzeleseik vannak egyebkent ertelmes embereknek a 'drog tesztrol' mint amiket itt olvasok.

bxf 2014.12.14. 11:59:57

@Mirjam2: Elnezest, de mit kell ezen magyarazni? Drogok jelenlete teszt nelkul is kimutathato. Lasd Svajci sapka elso posztjai.

Egy reszuk kozponti idegrendszer stimulans, mig a masik reszuk nem.

A stimulansok tagitjak a pupillat, szaraz nyalkahartyakkal jarnak (pl. szem kotohartyaja vagy eppen a szaje), emelik a vernyomast, a pulzust, a legzesszamot, szarazza teszik a bort.

A masik resz ellentetes hatasokkal jar, pl. szukitik a pupillat, nyaladzik a delikvens, izzad (lasd Svajci sapka posztja, ezert neztek meg a gyerekek tenyeret - mas kerdes az, hogy ritkan vannak emberek, akiknek a tenyere izzad a stressz miatt), es idonkent konnyezik, stb.

Ha a fenti tunetek kozul barmelyik vagy barmelyek jelen vannak, az tovabbi teszteket von maga (maguk) utan (ismetelten, ez meg is tortent Svajci sapka lanyanak az osztalyaban).

Nalunk (USA) nehany drogtesztet mar a helyi ABC-ben is lehet venni.

Tovabb is lehetne ragozni, de nincs ertelme.

Legrosszabb esetben majd a medical examiner (igazsagugyi orvosszakerto) mutatja ki, bar lehet, hogy akkor mar regen keso lesz.

Muscari 2014.12.14. 12:03:29

@Mirjam2: látom a designer drogokról írsz. Az orvosok és a hatóságok mindig egy lépés hátrányban vannak értelemszerűen, ugyanez a helyzet a doppingal is. A másik probléma, hogy olcsók, így könnyebben elérhetők a kispénzű fogyasztók számára is.

Muscari 2014.12.14. 12:05:53

@Babette .: ez csak egy kifejezés. Nem készítesz egészen véletlenül kecskesajtot? :-)

bxf 2014.12.14. 12:10:17

@Mirjam2: Nekem meg fogalmam sem volt, hogy magukat ertelmes embereknek gondolo emberek ennyire nem tudnak jol angolul.

Picit gondolkodjal mar el a mondaton: tenyleg komolyan gondolod, hogy majd a helyi/megyei/allami szervek evekig tartogatjak a delikvens nyalmintajat, vizeletet stb., hogy detektaljak az ismeretlennek minositett drogot? Rohog a vakbelem.

Mellesleg nem is orvosoktol szarmazik a link, amit bemasoltal, hanem a honlap egy nyugdijas rendore, aki drogszakertokent is szerepel birosagokon. Ha orvosokra hivatkozol, nevesiteni sem artana. Blanket statement-et mondani a legegyszerubb.

2014.12.14. 12:14:28

@bxf: 1, Ki kerte hogy magyarazz valamit? :); 2, Persze hogy lehet drogtesztet venni a szupermarketben, hogy ez mit mutat ki az mas kerdes. Nem tudom lattal-e mar kozelrol elo embert aki fogyasztott 'drogot' es utana teszteltek, ha lattal volna, lehet hogy kevesbe lennel magabiztos a szupermarketben kaphato = olcso drogtesztekkel kapcsolatban.

Ami a fizikai tuneteket illeti: ez ugyanugy van mint az alkoholnal, vannak akiknel bizonyos tunetek jelentkeznek akar kis mennyiseg fogyasztasa utan, es vannak akiknel nincsenek tunetek sokkal nagyobb mennyisegtol sem, drogtol / hozzaszokastol / alkattol stb. fuggoen.

Jelzem hogy en itt es most abbahagyom a drog-temaval kapcsolatos beszelgetest.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 12:16:04

@Babette .: Szívem! :-) Nem csak!
Nálunk pl. 2 tesómnak is van bejárónője. Az egyik tesóm kórházban dolgozik, 6 órában, 2 gyerek van....és nem ér rá semmire, szalad a ház....és délután 3-kor otthon van...:-))
Az sem igaz, hogy többszörösét megkeresi és futja cselédre.
Csak simán fel kéne emelni a kis seggét és le kéne tenni a tabletot, meg az okos telefont 1 órára és gyors körbezergézni a lakást.
Tehát...nem csak!!!
A másik tesómnak is volt 2 kis gyereke és patika volt otthon, simán megfőzött , feltakarított, belefért bármi, mert jó volt a logisztika, ésszel élt.
Fejben dől el minden asszem! Lehetetlen nincs csak tehetetlen.
Angliában kint reggel fél 8-kor elmentem otthonról, este fél 8 vagy fél 9-kor értem haza, a helyzet indokolta volna , hogy valaki besegítsen, de mégsem haltam éhen, ettem, takaritottam, rend volt és tisztaság körülöttem, mert rühellem a disznóólat. Igaz, nem volt könnyű, gyakran voltam fáradt".
De ez már csak ilyen....nálam és szerintem..
De simán elfogadom, ha másnak máshogy megy.

2014.12.14. 12:22:26

@bxf: Az altalam szemelyesen ismert orvosokat talan nem nevesitenem, ha megengeded :). Azt gondolsz vagy mondasz az angoltudasomrol amit akarsz. Ez volt az elso link ami a temaval kapcsolatban feljott Google-on de van meg rengeteg, orvosoktol es nem orvosoktol. Mikor azt mondtam hogy 'ki lehet mutatni', akkor nem arra gondoltam hogy ha megorzik a mintat evekig akkor esetleg sok ev utan ki lehetne majd mutatni valamit, hanem hogy a valo eletben egy drog teszten mit lehet kimutatni aminek kovetkezmenyei is vannak. Ha a logikadat kovetjuk, akkor azt is lehetne mondani hogy hazugsag hogy az AIDS nem gyogyithato, mert ha hibernalnank a pacienst es felelesztenenk amikor megtalaltak a gyogymodot, akkor gyogyithato lenne, esetleg evtizedek mulva.

adg 2014.12.14. 12:24:07

Darwin 32-34 termeszetesen. Holnap is ennyi lesz. Ket het mulva is.

Az oroszok hiresek a mertekletes sminkjeikrol, fel kilo fejenkent. :)
Ugyanakkor a smikkerdes szerintem eghajlattol is fugghet. Sziberiaban még a hideg ellen is jol jon 4 cm alapozo+6 centi fedoreteg. Itt meg csak szejjelfolyna a paras melegben, es a nok mindennek kineznenek, csak apoltnak nem.
Igy aztan alig van festett no errefele, es hoppa, megsem tunik igenytelennek a tobbseg. Vagy apolatlannak. Van persze olyan is, de a tobbseg teljesen elfogadhatoan nez ki, es szerintem senki sem varja el tuluk a russian type sminket, es a nagyon nagy tobbseg nem sminkeli magat latvanyosra, akkor sem, ha egez nap legkondiban ul :)
Illetve mit tudom en, 15 eve hazas vagyok, honnan tudnam, hogy nez ki mas no, ne is kerdezzetek tolem.

2014.12.14. 12:26:02

@Mme Seldon: dokineni, asszony kerdezi, hogy a Tums-ot szedheti e a maradek 3 honapra, refluxra. Calcium carbonate antacid. Az vanrairva, hogy csak 2 hetig lehet szedni. Mit csinaljon a maradek idore? Egyatalan mit csinal egy refluxos, 2 hetig elvan, utana szenved?

Jelzem, hogy mivel regulalt szakmam van, nalunk kotelezo az eves drogteszt' ver es vizelet. Gyakorlatilag mindent kimutatnak, az mas kerdes, hogy a drogipar a torvenykezes elott jar es legalis szereket tesznek sokszor bele

Maxvalnak eddig az osszes belinkelt szerinte szep no eleg egykaptafara epul. Mashogy definialja a noi szepseget, mint pl en.
Valakinek meg az anorexias 16evesnek kinezo divat showkon lezengo fogpiszkalok tetszenek. Igaz, ok nem hirdetik, hogŷ szerintuk hogyan kell kinezni egy nonek, legalabbis ezen a blogon nem.

2014.12.14. 12:29:25

@sodalisO [eng]: nalunk muszaj. Asszony kisebb balnameret mar az ikrekkel, csak par hete mult el az allando rosszullete. A masik 2-t eselye sem volt iskolaba vinni, felkelni alig birt. Egyszer megprobalkoztunk a bevasarlassal, a halaspult ele hanyt.

SzZoole 2014.12.14. 12:29:36

Csak egy kis érdekesség
Itt vagyok Heathrow T 5-on es Helen Mirren itt van tőlem 2 méterre

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 12:32:23

@charlieharper: Óhh, na , hát persze, ab ovo kell! Jaj, szegénykém...Ebben az esetben a körülmények egyértelműen indokolják, naná , hogy kell.
@Zoole[uk]: Húúúú Zoole, aztaaa, na és , hogy néz ki? Pont mint Helen Mirren? :-D

Muscari 2014.12.14. 12:35:04

@sodalisO [eng]: nem tudom, hogy mit mondanal vagy gondolnal rolam, ha most szetneznel a lakasunkban. En nem birom magam utolerni, pedig a gyerekek is szoktak segiteni. Rettento faradt vagyok es faj a hatam is, kepzeld, meg pizsamaban vagyok es semmit sem csinaltam itthon.
Iszonyu rendetlenseg van, ennek egy jo resze a ferjem cucca. O azonban heti 7 napot dolgozik, amikor itthon van akkor is dolgozik, vagy alszik, most mit csinaljak vele?

A fiam sajnos csak hosszas noszogatasra porszivozik vagy mosogat, magatol nem, a lanyom meg az iskola mellett ket napot dolgozik. Minden nap fozok, mert negyunkre kell.

Mit nem adnek, ha valaki csak napi ket orat segitene es megcsinalna a hazimunkat!

2014.12.14. 12:35:25

@charlieharper: Hat hiaba, nincsenek is drogos bankarok pl. Londonban, pont a Square Mile-on dolgozok hiresen tisztak :)))

2014.12.14. 12:38:38

@Zoole[uk]: Huuu, vegre valami erdekes! Egyet arulj el nekunk: van rajta smink??

Muscari 2014.12.14. 12:39:40

@Zoole[uk]: @sodalisO [eng]: Par eve Szeles Gabor allt elottem a sorban egy benzinkuton. Nagyon alacsony pasas, alig magasabb, mint en es ronda is :-)

adg 2014.12.14. 12:40:55

A linkelt szoveg mintha azt mondana, hogy a hatosagoknak evekig tart, mire rajonnak egy-egy uj szerre, es keresztulmegy a burokracian a folyamat, majd vegul betiltjak. Ekkor a bunozok megvaltoztatjak a molekulat egy egesz kicsit, igy a szer ismet nem lesz tiltott, mehet a buli ujra evekig.

A mi irodank mellett egy egy munkakozvetito ceg lakik. Ok rutinszeruen pisiltetik a jelentkezoket. Ez a modszer nyilvan nem azonosan megbizhato egy igazsagugyi szakerto eljarasaval, de ha tok hulyeseg lenne, csak nem koltenenek ra. Gondolom a legaltalanosabb cuccokat jo esellyel kimutatja, es viszonylag ritkan fals pozitiv.
En legalabbis igy kepzelem el.

NIKI LAURA 2014.12.14. 12:42:18

@rezsöatya: papi,otthon vagy az unokakkal,csaladdal,es ahogy kinyitod a szemed,rogton net meg Ha!:)
( nem komolyan venni)

2014.12.14. 12:42:18

@Mirjam2: a bankaroknak nem mindegiknek kotelezo, bizonyos poziciokban es a regisztrataknak. Azt hiszem a regulacio nem mondja ki szo-szerint, de a legtobb bank belso policyja keri. Az eves credit check-et is.
Teny, hogy sok drogis volt egy idoben, azota valtoztak a szabalyok, teljesen mas vilag van most. Persze mit tudom en, hogy egy 25 eves junior tracer hogy tolti a szabadidejet.
Egyik regebbi traderunket azert kellett kirugni, mert a ceges telefonjan rendelte meg a szilveszteri bulira valot. Azelott 2 hettel vezette be a Compliance az SMS es beszelgetes szurest. Peche volt.

2014.12.14. 12:44:34

Nezi valaki a koreai "nut rage" hisztit? A no vagy 2 fejjel magasabb minden korulotte leve koreainal, beleertve a sajat apjat

Muscari 2014.12.14. 12:46:11

@Zoole[uk]: mennyire latszik fiatalnak? A teveben eleg fiatalos, bar tudom, hogy nem mai csirke.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.14. 12:47:21

@Mme Seldon:

Az orosz állapotok persze túlzóak, de ez alapvetően reakció a nyugati feminizmusra.

Lassan majd rendbe jön ez a túlzások eltűnnek, s marad a normalitás.

Amikor egy emberellenes ideológia agresszívan nyomul, bizony kezdetben az ellenreakció is agresszív,

Éppen olvastam a múlt hónapban amerikai üzletembereknek szóló tanácsokat. Ott volt leírva a nőknek szóló részben, hogy ha az orosz fél meghív szabadidős programra, azt nem úgy kell értelmezni, mint az USA-ban, hogy a nő felvehet melegítő nadrágot, bő pulóvert és edzőcipőt, ezt CSAK a férfiak tehetik meg, a nőknek ilyenkor még fokozottabb az öltözködési szabály. a szabadidős női öltözék csak azt jelenti, hogy most akkor nem kosztümöt kell venni magassarkúval, hanem miniszoknyát, leggingst, stb., lehetőleg valamilyen csillogó felsővel, s semmiképpen sportcipőt. Ha hegyre másznak, akkor lehet esetleg kisebb sarkú cipő. Azt is írta: míg az USA-ban a sminkmentesség amolyan lazaságnak, közvetlenségnek, a független üzletasszony jelének számít, addig Oroszországban ez sértés, azt jelzi: az amerikai üzletasszony nem tiszteli orosz vendéglátóit.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.14. 12:47:46

@charlieharper:

Az, hogy tetszik egy bizonyos típus, az nem jelenti, hogy más típus ne lehetne szép.

Pl. az alacsony nőket jobban szeretem, de a közepesek között is va szép, néha még a magasak között is.

T.Jani 2014.12.14. 12:47:49

Ez a dolog nagyon tetszik amikor a nemzeti szuverenitást ordítja Orbán a képünkbe naponta, akkor bejön hogy azért vezetjük be mert így van máshol is (dohányboltok, italboltok).
Ennyi erővel bevezethetnék azt is hogy kapjuk el a külföldieket és végezzük ki őket, mert így csinálják az Iszlám Államban. :(

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.14. 12:48:47

@charlieharper:

A világ legszebb politikusnője: www.pilgrimstudios.com/wp-content/uploads/2014/03/Palin_Sarah_PROMOPIC.jpg - hozzáteszem, én általában a sötétebb vagy vörösebb hajat szeretem.

165 cm magas egyébként.

adg 2014.12.14. 12:49:08

@Muscari: Hat o a tvben is ronda. Olyan mint a tom es dzserriben a kutya, amelyik mindig segit az egernek bunkozni a macskaval.

Jo par eve egyszer augusztus 20-an pesten ragadtunk a haverokkal, mert lekestuk az utolso vonat. Valahogy ki kellett huzni reggelig, es eleg hideg is volt, igy bementunk random egy kocsmaba. Egy asztalnal ult egy kb 15 fos tarsasag, ezt leszamitva ures volt. Azonnal kiszurtuk Zambo Jimmit, akkor meg nem volt lelove. Es a latvanytol le is fagytunk, ez biztos valami zartkoru buli, azert nincs mas, menjunk innet.
Ahogy fordultunk ki, egyszer csak odakilatott nekunk, hogy "hej fiuk, ne menjetek el, gyertek ide es igyatok bazd meeeeg!"
Engedtunk a kedves meghivasnak, leultunk a szomszed asztalhoz, es ittunk, b meg. Kozben figyeltuk oket, erdekes egy tarsasag volt..

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 12:50:10

@Muscari: Nyugi, nem mondanék semmit, azt gondolnám, hogy tuti rohadt fáradt vagy ...ennyi ismerem ezt az érzést...nem palotát fenntartani mentél ki, hanem dolgozni, pénzt keresni, lehetőség szerint mindkettőből sokat, és még gyerekek is vannak.....szóval, ez most ilyen....majd ha egészséges leszel és nem hulla fáradt, tuti megcsinálod..ennyi:-)

Én nagyon imádom, elképesztő színésznő, imádom, imádom.<3
@NIKI LAURA: Ugyeugye??? :-P

bxf 2014.12.14. 12:54:18

@Mirjam2: A helyedben melloznem a "tudom, amit tudok" stb. mondataid. Jo tanacs: ha orvoshoz mesz valaha is, akar Mo-n, akar kulfoldon, soha ne mondj ilyet, mert kiveri oket a hideg... Volt mar ra pelda nalunk, hogy a betegnek hasonlo megjegyzesek miatt azt mondta a kezeloorvos, hogy keressen masik orvost (nem, korantsem olyan penzehesek az USA-ban az orvosok, mint otthon hiszik roluk, es minden szemrebbenes nelkul "elbocsajtjak" a beteget...).

Aztan van a vilaghalo...

"Szerencsere" ma mar az Internet segitsegevel mindenki orvosprofesszornak kepzelheti magat (bar en azt mondom, hogy az okoskodo hulye es a hulyeskedo okos kozott azert van kulonbseg), es ez a magatartas egyre inkabb elterjedt a kulhonban elo magyaroknal (csak tudnam, hogy akkor legtobben miert magyar orvost keresnek?!). Ugyhogy en is meghagyom a drogokrol es a drogtesztekrol valo vitatkozast (vagyis egyeseknek a Google-on elsokent megjeleno cikkbol frissen szerzett tudast), es elmegyek a tegnap erkezett haztartasi gepeimet kiprobalni.

Tschuss.

2014.12.14. 12:55:06

@maxval bircaman szerkesztő: neeee, csak ot ne!
Ettol a notol nem tudom elszeparalni azt, ami kijon a szajan. De kb ez az alapsmink egy atlag NYi nonek. Minimum ennyi szokott rajtuk lenni. Szerintem a brit nokon tobb a smink.
Nekem alapban a francia, katalan es latinak tetszenek, pl a Penelope Cruz vagy az a masik gondorhaju spanyol szineszno

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.14. 12:55:40

@Muscari: Nekünk meg még ügyfelünk is volt. :) Tudod, ahonnan jöttünk, ahol Te is sokat strandoltál, ott van nyaralója. Kellett ezt-azt csinálni. Meg egy csomó más "híres" embernek is, pl. Csányi, Matolcsy, Kuncze, meg még sorolhatnám... Mondjuk, mi nem azt néztük, mennyire szépek. :)

2014.12.14. 13:04:33

@bxf: Hat hogy hozzad nem fordulnek mint orvoshoz, akkor sem ha te lennel az egyetlen orvos a Foldon, az teljesen biztos... Arra is volt mar pelda a tortenelemben hogy betegek mas orvoshoz fordultak mert az elso orvos egy arrogans f*sz volt, csaxolok :). Szerintem kettonk kozul nem feltetlenul en vagyok az aki kizarolag Google-rol es / vagy konyvekbol tajekozodik illegalis drogokrol, de mindegy.

ojbitt 2014.12.14. 13:07:44

@tanato: Szingapúrban is vannak maid-ek (200.000 az öt és fél milliós városban), és azt hiszem a helyes fordítás tényleg cseléd, mert a bejárónő ugye bejár, de a maid-ek a családdal laknak.

Muscari 2014.12.14. 13:12:36

Elovastam az orosz posztot, Digger dorzsolheti a kezet, ez az o napja.

En foleg Moszkvaba valo embereket ismerek, ot mar nem ennyire durva a helyzet, amit itt lehet olvasni. Ez kulonosen tetszik: "A férfi, minthogy nem adatik meg számára az a lehetőség, hogy a házimunka során levezesse a benne felgyülemlett stresszt, sokszor jobb híján alkohollal kénytelen oldani feszültségét"

Lehet, hogy en azert vegzek kevesebb hazimunkat mostanaban, mert nincs stressz, amit le kell vezetnem? Erre meg nem is gondoltam.

Egyebkent nem csak a ferfiak, a nok is szeretnek a pohar fenekere nezni es csak mertekkel isznak, a mertek a vodor :-) Az uzleti targyalasok kotelezo kelleke a vodka, nem is ertem, hogy emlekeznek masnap, hogy miben allapotak meg.

Ez is valtozoban van azonban, sokan a fiatalabb generacio tagjai kozul kezdik felfedezni a minosegi borokat peldaul.

2014.12.14. 13:16:05

@Mirjam2: micsoda parazna noszemely. Nem eleg, higy fezet, de ha jol latom, a karja is kilog abbol a ruhabol!

www.theguardian.com/world/2014/dec/14/fears-saudi-female-acitivist-detained-driving-ban-loujain-al-hathloul

Muscari 2014.12.14. 13:18:38

@VPBA: de jo a memoriad ;-) En Kobor Janost lattam ott egyszer, araszoltunk a szabadstrand fele vezeto uton o meg jott szembe szinten kocsival.

@adg [Au, Darwin]: ez jo, bmeg :-)) Szegeny Jimmy milyen hulye volt, hihetetlen.
Kepzeld el a ferjem regen szerette hallgatni, szerencsere hamar leszoktattam rola. Most ott tartunk, hogy punkkoncertre jar velem, szoval eleg jelentosen atformaltam az izleset :-)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.14. 13:27:02

@Muscari: Egész véletlenül neki is ott van nyaralója. :)

Mme Seldon 2014.12.14. 13:27:46

@charlieharper:
Szedheti nyugodtan.
Ezt találtam: americanpregnancy.org/is-it-safe/tums-during-pregnancy/
Még a gyömbéres keksz is segíthet valamit.

Muscari 2014.12.14. 13:33:25

@Mme Seldon: pantoprazole-t is lehet terhesseg alatt szedni? Van akinek mas mar nem hasznal.

Muscari 2014.12.14. 13:35:13

@morsels: micsoda erkolcsteleseg!

2014.12.14. 13:38:54

@charlieharper: Ezt jo hogy belinkelted, kicsit lesokkolodtam, mivel olvastam errol egy cikket a helyi sajtoban ami azt kozolte hogy kegyesen elengedtek illetve pszichiatriai tanacsadasra koteleztek mivel nyilvan orult szegenyke (csak orult nok probalnak vezetni :)). Ugyanebben a cikkben ideztek egy helyi vallasi vezetot aki szerint ez egy nyugati osszeeskuves resze hogy a nok vezetni akarnak. Eddig is tudtam hogy cenzurazott a helyi sajto, de ez megint egy markans peldaja ennek a jelensegnek.

Szegeny no, bar oszinten szolva csak mersekelten szimpatizalok vele, tudhatta volna pontosan hogy mik lesznek a kovetkezmenyek. Sajnos sok szaudi no annyira burokban el hogy egyszeruen nem fogja fel mi zajlik korulotte, o is tipikusan sertett kiralykisasszonykent viselkedett mikor letartoztattak, pedig nyilvanvalo volt hogy ez fog tortenni. Meg sok-sok evnek kell eltelnie ahhoz, vagy valami nagyon drasztikus valtozasnak kell tortenni, hogy a szaudi nok felnojenek a feladathoz es javitani tudjanak a sajat helyzetukon. Ez nem fog menni komoly aldozatok nelkul, az europai nok is szo szerint megkuzdottek, sokan eletuket aldoztak az egyenlo jogokert.

Herr Géza 2014.12.14. 13:42:43

@maxval bircaman szerkesztő:
"Mondjuk én nem szeretem a miniszoknyát, s a magassarkúnak sem vagyok feltétlen híve."

Full egyetértünk, én is ritkán hordok miniszoknyát, magassarkú pedig még ritkábban van a lábamon.... :))))))))))))))))))))))))))))))

Igaz Barát 2014.12.14. 13:46:43

@Herr Géza: Nekem azt tanácsolták, hogy ha magassarkút veszek, akkor legyen rajtam miniszoknya is, mert a szőrös lábam látványa talán eltereli a figyelmet a hülye járásomról.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 13:59:30

@bxf: Egy kérdés, küldhetek neked egy fényképet, asszem kissé allergiás lettem valamire, én gyógyszerre gyanúzok, inkább az érdekelne, ilyet csinálhat-e pl. vírus ?

Herr Géza 2014.12.14. 14:09:06

@adg [Au, Darwin]: Szegény Jimmy....,én is nagyon szerettem. Akkoriban pont építkeztem és hajnalban mentem ki az építkezésre. Munka helyett ott ült az összes melós egy csomóban a rádió körül, és baromira hallgattak valamit tök szótlanul.
Én meg, mint az elefán a porcelánboltban:
- Mi van fiúk ?
- Nem hallottad, lelötték a Jimmyt...
Mire én (öszintén és önkéntelenül):
- Na végre, hála istennek....
Aztán világcsúcsot döntöttem 100 m-es síkfutásban..... :)))))))))

Tudom, tudom, jó bunkó voltam, mentségemre szóljon, hogy akkor még nem tudtam, hogy meg is halt szegény..... R.I.P.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.14. 14:09:07

@maxval bircaman szerkesztő: Kiprobaltam. Egyszer egyszer elmegy, de nem az en vilagom, ahogy a mukormok, es a vasarlas sem.

Taxomükke (UK) 2014.12.14. 14:10:37

@Réka ‎: "Nem sok különbséget látok az orosz és magyar nőideálok között, maximum annyi, hogy a magyar nőtől szinte elvárt valamilyen szexipari múlt."

Ez kurva jó duma volt. Azon csodálkozom, hogy eddig csak egyetlenegy hzzászólás érkezett rá.

Gyanítom, ha ugyanezt mondjuk leírnám én, Digger, Max vagy valamely más pasi, akkor hányan ugranának rá...

Taxomükke (UK) 2014.12.14. 14:18:43

@Mirjam2: @Zoole[uk]: ... csinálj vele egy gyors drogtesztet.

rezsöatya 2014.12.14. 14:24:54

@NIKI LAURA: amikor en kinyitom a szemem (hajnali haromkor), akkor mindenki alszik, csak a net van ebren...! :-)
Azonkivul letezik kaveszunet is! :-P
(Lanyomek epp uj lakasba koltoznek, igy dolgozni (is) jottem haza...!)

2014.12.14. 14:44:40

"A férfi nagy terepjáróval jár és ha kell, a járdára parkol." Hat ez k*rvanagy, felrohogtem :D

Herr Géza 2014.12.14. 14:51:02

@mojyo:
Mondjuk van benne hiba. Helyesen: "ha kell, ha nem, a járdára parkol..." :))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 14:56:17

@Taxomükke: Hát, őszintén ehhez nem nagyon lehet mit hozzáfűzni, kár pazarolni a tintát! :-)))
btw :-DD
/ pl. mi van azokkal akiknek nincs sajnos semmilyen kurvamúltja ? :-DD/

lehet még majd ezután futok bele efféle elvárásokba?? :-)

2014.12.14. 14:56:54

@Herr Géza: Nem, van, amikor a jatszoter kozepere, megneztem az eredeti posztot :D

rezsöatya 2014.12.14. 15:05:04

@sodalisO [eng]: Nikinek kuldott valaszom neked is szol: szerinted mi mast tudok a -2 fokos Bp-en hajnali haromkor csinalni, azonkivul, hogy egy finom kavet kortyolgatok...?

Muscari 2014.12.14. 15:05:38

@tildy[UK]: nekem evekig volt mukormom, de praktikus okokbol. A sajat kormeim iszonyu picik, formatlanok es gyengek, egy kicsit sem tudom oket megnoveszteni, mert allandoan beszakadnak.

Egesz rovid francia kormoket csinaltattam, sokkal noiesebbe tattek a kezemet, raadasul ki tudtam bontani egy dobozos uditot, amit most nem, meg kerteszkedtem, mindent csinaltam vele. Egyedul az ment nehezen, ha egy penzermet kellett felcsippenteni az asztalrol. Most majd ki kell puhatolnom, hogy az uj munkahelyemen lehet-e hordani, mert a kavezokban nem engedtek.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 15:07:31

@rezsöatya: Megmondjam ??
Én kurvára aludnék hajnal 3-kor ! :-)))))
De egyszer kipróbálnám, eldugnám a telefonod, lennél bajban asszem !!! :-DDDDDDDDD

apropóóó, csak nem kint alszol az utcán -2 fokban ? ..mert ha igen, akkor kicsit megértem az álmatlanságot..:-))))

Muscari 2014.12.14. 15:11:27

@Taxomükke: en elsiklottam felette. Oke, hogy ilyen "nok" szerepelnek a bulvarmediaban, de azt ketlem, hogy idealkent tekintene rajuk valaki. Ha meg igen, az tenyleg nagy baj.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.14. 15:13:09

@tanato: Thaiföldön még én is ki tudnék fizetni simán egy ilyen bentlakós cselédet. csak engem idegesítene, hogy valaki mindig ottvan és lát-hall mindent, vagy kotorászhat a cuccaim között. a takinénit se tudtam soha megszokni.

@Mirjam2: na ezen nekem is kiakadtak a diákjaim tavaly. hogy én mosom a ruháimat. érted, a mosógépben. nagy kaland.
kedvencem, amikor mondja egy tízéves, hogy bocsi, nincs olvasókönyve, mert "My maid forgot to pack it." én ezeken olyan jókat tudok szórakozni.... viszont egyébként meglepő módon a szülők jártak a gyerekekért a suliba, illetve olykor a sofőr, nem a cselédlányokat küldték.

@Mirjam2: ráadásul nem lennék meglepve, ha Svájcban a szondáztatást valamikor valahol nem előzte volna meg teljes körű felvilágosítás és prevenciós programok drogtémában. ha már pénzt és energiát akar valaki erre, akkor nagyon jól képzett szakemberek tömegeit kellene küldeni minden iskolába drog, alkohol, szexuális felvilágosítás, közlekedésbiztonság, stb stb témában.
tudom, felébredtem és a kezem a biliben.....

2014.12.14. 15:16:02

@charlieharper: Most lattam a 'nut rage' esetet, eleg durva, rajottem hogy nekem szamtalanszor szolgaltak mar fel mogyorot zacskoban. Meg fogom kerni az ugyvedemet hogy az osszes erintett legitarsasagnak irjon panaszlevelet es kovetljen a nevemben kompenzaciot.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 15:18:40

@rezsöatya: .......what is wrong with you than ?:-))
any reason ,what do you mean ?? :-))))

2014.12.14. 15:22:36

@Dragonlady (now in Indonesia): Ezek szerint nem dolgoztak a szulok? Legalabbis nalunk nem tudnanak egyszerre munkaba is meg az iskolaba is menni, csak ugy oldhato meg ha nem dolgozik az egyik szulo (termeszetesen az 'egyik szulo' az anyat jelenti...). En mar lassan semmilyen kifogason nem lepodom meg, mult heten az egyik lany probalt meggyozni hogy azert nem hozott tollat a vizsgara mert nincs otthon egy tolluk sem, majd mikor javasoltam hogy vegyenek, azzal probalta kivagni magat hogy nincs penzuk. Kozben log rola a tablet, iPhone, dizajner ruha, de tollra nincs penz :(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.14. 15:35:16

@Muscari: Balin a hinduizmus egy különleges változata van, ami sehol máshol a világon (csak a kivándorló közösségekben más szigeteken itt-ott persze), és emellett megmaradt a hinduizmus előtti szellemkultusz is. nagyon sokban különbözik az indiai hinduizumstól, onnan kezdve, hogy egyáltalán nincsenek az istenekről képek és szobrok a templomokban, odáig, hogy esznek sőt áldoznak is húst (holnapután lesz a nagy disznóölés), és nincsen kasztrendszer (csak a papok és a köznép van elválasztva kaszt szinten). amennyire tudom, itt nincsenek meg az indiai ünnepek egyáltalán, hanem amik vannak, teljesen a sajátjuk. mivel nagyon sok virágot és színes levelet használnak a szertartásokhoz, az egész sziget (amint kikerül az ember ebből az istenverte nagyvárosból itt a déli részen) egy nagy virágoskert. nagyon erősen művészi hajlamúak, a szellemeknek felajánlott napi áldozatoktól kezdve a házakig, a zenétől a fafaragásig és a táncig minden tele van szépséggel. nagyon könnyen megfogja az embert. ja és szeretem, hogy nem zárják ki a kívülállókat az ünneplésből, ha összehaverkodsz valakivel, bevisznek a templomba szertartásra pl. ha még emlékszel a blogomra, tavasszl nagyon sokat írtam Baliról és volt rengeteg kép is :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.14. 15:36:22

@Muscari: Semmi gond, ha valaki hordja amugy, de megneznem egy ilyen koromre mit alkotnanak?:)

listverse.com/wp-content/uploads/2011/02/fox.jpg
Merthogy nekem rovid nagyon a huvelykujjamon:)

2014.12.14. 15:40:06

@Dragonlady (now in Indonesia): Ezt egyszer szeretnem megnezni magamnak :), addig is maradnak a kepeid...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.14. 15:40:27

@Mirjam2: de, dolgoznak, az anyukák egy része is, úgy tűnik, csak azok nem, akik sok gyereket menedzselnek. általában persze saját business, vagy ilyesmi vonalon voltak, nem alkalmazottak. de a sulinak legkorábban 4:15-kor volt vége, sokakért csak 5 után jöttek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.14. 15:44:52

@Mirjam2: ez engem annyira érdekelne, hogy mennyire felismerhető, mint hinduizmus, "indiai" hinduknak. még soha nem találkoztam olyannal, akivel ezt meg tudtam volna vitatni, az itteniek se utaznak Indiába.
viszont egy dologra emlékszem, a márciusi újévkor készült mitológiai óriás figurákról nagyon sok képem volt innen, és Kathmanduban egyszer összehaverkodtam pár tízév körüli kölyökkel, akiket nagyon érdekelt a fényképezőgépem, megmutattam nekik egy hirtelen ötlettel a képeket, és nagyon izgatottan felismerték és megvitatták őket, hogy melyik kicsoda. ez nagyon tetszett :-)
és most kicsavarják a kezemből a laptopt, pedig még nem olvastam végig a kommenteket :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.14. 15:52:11

@charlieharper: remélem, hamarosan szerencsésen mint túllesztek az egészen. el se merem képzelni ezt az egészet ikrekkel :-/

2014.12.14. 15:55:01

@Dragonlady (now in Indonesia): Igy mar ertem. Nalunk 1 es 2 kozott van vege az iskolanak altalaban (7-7.30 korul kezdodik a tanitas). A legtobb munkahelyen meg legalabb 3-ig ott kell maradni. Lehet hogy van ahol biztositanak napkozit delutan, de gondolom dragabb lenne mint a cseledlany.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.14. 16:01:26

@Taxomükke: vettem egy nagy levegőt, aztán mégegyet, ugráljon más.
(Manchester-Liverpool van a tévében, mégis marad nálam a laptop.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.14. 16:05:13

@Mirjam2: ja, gondolom a cselédlányok nem tudnak vezetni, vagy senki nem adná nekik oda a kocsit. volt két család, akiknek az összesen 7 gyerekéért a sofőr jött minden nap, erre emlékszem. ja meg persze iskolabusz sokaknak. na mondjuk az majdnem annyiba került a gyerekeknek, mint minden nap taxival járni.... még jó, hogy nekünk ingyen volt. tömegközlekedni még én se voltam hajlandó... csak a szatyrokkal haza a vásárlásból azt a másfél kilométert.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.14. 16:25:07

@charlieharper:

Ez olyan szép nő, hogy még a butaságai is aranyos csacsogásnak tűnnek.

Fel vagyok iratkozva hozzá a FB-on és a YT-on... :-)

Mindig megoszt valamit, most éppen vadászni volt: www.facebook.com/sarahpalin/photos/a.10150723283643588.424640.24718773587/10152921399563588/

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.14. 16:25:13

@Muscari:

Alaszkai.

Már a FB háttérképe is olyan bután aranyos: www.facebook.com/sarahpalin két grizli, az egyik megy, a másik áll, ez olyan csacska, ártatlan lélekre vall...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.14. 16:25:24

@Dragonlady (now in Indonesia):

A kedvenc - dániai - latin nyelvkönyvemben az egyik leckében a családfő fontos megbízatásra küldi a bizalmas rabszolgáját, akinek a feladata az is, hogy a gyerekeket elkíséri az iskolába és persze helyettük viszi a vinnivalókat: a kis agyagtáblát, a írószerszámot, meg a tízórait. (Akkoriban a papír nagyon drága volt, így csak ünnepélyes dolgokra használták, de semmiképpen a gyerekek iskolai oktatására. Így a római gyerekeknek volt kis fakeretes agyagtáblájuk, s a puha agyagba írtak egy vashegyű tollal, tulajdonképpen kapartak. S aztán egy kefeszerű valamivel elsimították az agyagot, ha betelt, s mást akartak írni.)

A gyerek, amikor látja, hogy a rabszolga elmegy, döbbenten szól az apjára: - S akkor ki fogja vinni nekem az iskolai cuccokat?

Az apja meg: - Ezuttal majd te magad viszed.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.14. 16:35:58

@sodalisO [eng]: figyi, amikor egyedul eltem es csak aludni jartam haza, nalam se volt se kosz se rendetlenseg, erre nincs mire nyalat verni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.14. 16:38:53

@charlieharper:
"2 hetig elvan, utana szenved?"

nem. protonpumpagatlot szed. azt lehet hosszabban.

Muscari 2014.12.14. 16:39:15

@tildy[UK]: az enyem sem sokkal nagyobb,a kisujjamon kb 5mm x 5 mm :-)

Muscari 2014.12.14. 16:40:46

@Dragonlady (now in Indonesia): koszi, ez erdekes volt. En csak annyit tudok Balirol, hogy az utazok szerint maga a paradicsom, a bakancslistamon mindenesetre rajta van. Gyonyoru lehet (sohaj)

Muscari 2014.12.14. 16:44:03

@Babette .: epp kerdezte Mme Seldont, hogy azt lehet-e szedni terhesen. Az a ma elerheto legkorszerubb gyogyszer refluxra. Emlekszem, szegeny nagymamam meg kanalszam nyelte az almagelt ugy 30 evvel ezelott, na az nagyon szar volt es nem is hasznalt neki.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 16:55:51

@Babette .: Édes, azért kicsit szerényebben, én nem a nyálam verem, hanem beszélgetek ......de veled nem fogom erőltetni most már....sokadszorra nem sikerül a normális kommunikációd velem...Gondolom ennek oka lehet.:-P
Ami nem baj, van ez így......:-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.14. 16:56:47

dokumentumfilmben mondtak: aki nem tud egy nap egy uveg vodkat meginni, nem igazi orosz.@Muscari:

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.14. 16:57:56

Na jó fasza karácsonyi hangulat. Mindketten torokgyulladással, hó nuku, kint szürke minden, de a fa azért áll... és expressz sebességgel fel is díszítettük. Most ágynak dőlés és önsajnálás kezdődik :D
kepkezelo.com/images/72fuqjklltoe3z3kyb.jpg

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 17:02:28

@Réka ‎: Nagyon csini lett a fa, klasszikus karifa, még képen keresztül is átjön a hangulat. Köszi.:-)
És javulást nektek, csak , hogy szolidáris legyek veled, én meg fejtetőtől a lábam ujjáig egybefüggő, nagy kiterjedésű kiütésekkel, harcolok 2 napja, hehe, egyelőre nem múlik, épp most költözött be a számba és a nyelő-és légcsövembe. Egyre jobb itt is.
Nah, gyógyuljatok! :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.14. 17:05:42

@Muscari: igen, lattam utana. hu az almagelre emlekszem, halistennek nekem nem kellett szednem.
szinte alom volt a terhesseg...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.14. 17:07:29

@Taxomükke: úgy fest, többen azt hitték, hogy én támogatom ezt az ideált :))))) namindegy

@sodalisO [eng]: kösz, de erre a fajta szolidaritásra igazán nem lenne szükség :D jobbulást neked is! Úgy vagyok vele, hogy inkább zavarjuk le most a betegségeket, hátha akkor pont karácsonyra jól leszünk és érezzük a bejgli ízét :)

Mme Seldon 2014.12.14. 17:07:31

@Muscari:
A pantoprazolról nem mutattak ki teratogén hatást állatkísérletekben (patkányokban és nyulakban, a humán dózisok 88- és 40- szeresénél), illetve humán vizsgálatokban sem találtak különbséget a protonpumpa-gátlókat szedők és a kontrollok között.

www.drugs.com/pregnancy/pantoprazole.html

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1781096/

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.14. 17:07:43

@sodalisO [eng]: oka? mondjuk h amit elobb irtam, nem ertetted.
kisse erzekeny vagy, mi tortent,?

2014.12.14. 17:08:02

@Réka ‎: latom az oroszok megint viccet csinaltak a sved legterbol. Mi erre a helyi, ultra-liberalis, reakcio? Hagyjak a svedek, hogy hulyet csinaljanak beloluk?
Szep a fa.

Mme Seldon 2014.12.14. 17:08:59

@Réka ‎: @sodalisO [eng]:
Jobbulást, karácsonyig még meggyógyulhattok!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.14. 17:09:13

@charlieharper: szörnyülködnek, elítélik, bíráló vezércikkeket írnak. Honvédelem nélkül erre telik :D

2014.12.14. 17:09:17

@Babette .: varjal, elkepzelem; proton es pumpa. Ennek a gatlojat szedik?

Mme Seldon 2014.12.14. 17:15:10

@sodalisO [eng]:
Csalánkiütés lehet allergia következménye (legtöbbször, milyen gyógyszert szedtél?, ettél-e új, szokatlan ételt, váltottál-e mosóport? ), de lehet vírus következménye is. (ha semmilyen allergént nem tudnak előtalálni, akkor lehetséges a vírusfertőzés.
Milyen kezelést kaptál a csalánkiütésre? Antihisztamin, szteroid, kalcium? Teljes testre + légcsőre kiterjedő csalánkiütésre mindenképp kell, hogy kapj valamit.

2014.12.14. 17:18:49

@Réka ‎: Váó, nektek telik karácsonyfára? :O

Quercus a favágó 2014.12.14. 17:19:03

@sodalisO [eng]:

Túlhajszolt szexuális élet.....hiánya.
Jobbulást.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.14. 17:20:41

@Philosoraptor: csak azért, mert nyugati pasim van. Anélkül tömegszálláson fetrengenék. :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 17:21:55

@Mme Seldon: @charlieharper: Tegnap voltam ügyeleten, nagyon tündéri kis doktornő volt bent. Mindent alaposan átrágtunk.
Mindenféle himlős voltam.
Túl vagyok egy 34 napos Medrol és utóbb Brexin, 20 mg, napi egy. A Medrolt szépen hoztuk le, lassan fokozatosan, 10 napja váltottunk Brexinre, eddig 10 szem ment be és tegnap reggelre lettem brutális.
Tisztítószerek, minden ugyanaz, semmin nem változtattunk.
Kaptam Cetirizint, este 1-et, napi 3 Calcium Sandoz és egy szurit is valagba, Suprastint.
De nem lett jobb mára sem, sőt , most költözött be a számba. !
Holnap megyek a házidokimhoz, szerencsére itthon könnyebb bejutni, vagy csak én vagyok ilyen szerencsétlen szerencsés ?!

Muscari 2014.12.14. 17:31:04

@sodalisO [eng]: te szegeny, a szadban is? Ird majd meg hogy mit talaltak.

A lanyomnak volt egyszer egy hoszasan, hetekig tarto kiutese, rozsahamlas (pityriasis rosea). Az eltarthat 4-6 hetig is, de nem sulyos, csak viszket.

Muscari 2014.12.14. 17:33:34

@Mme Seldon: koszonom szepen a valaszt. Ugy tudom egyebkent, asszem meg Tanato irta, hogy igazabol csak nehany tucat gyogyszer van, ami veszelyes a magzatra. Ettol fuggetlenul nekem volt olyan ismerosom, aki meg fajdalomcsillapitot se mert bevenni.

morsels (törölt) 2014.12.14. 17:35:20

@sodalisO [eng]:
En az elmult 30 eve parszor kaptam antibiotikumot, azt is azert, mert begyulladt a fogam.

En nem is ertem, hogy mirol beszeltek.
Neha iszok kinai teat (marmint tenyleg kinabol hoztak, az egyik kollegam onnan, ahol meg valamikor o is szedte), de kb. ennyi.
Ja, meg husleves, a nathara, megfazasra.

Muscari 2014.12.14. 17:40:02

@Babette .: akkor meg nekem is csak annyi bajom volt, hogy nem tudtam megenni a fustolt kolbaszt, ma mar visszasirom ezt az idoszakot. Raadasul ugy tunik, hogy mindket gyerekem orokolte tolem ezt a pocsek gyomrot :-(

Muscari 2014.12.14. 17:49:36

@charlieharper: ezt egy orvos nyilvan jobban el tudna magyarazni. A lenyeg: gyomorban a sav-elválasztás úgy történik, hogy a gyomor sejtjeinek sejthártyájában olyan csatornák találhatók, melyek a savasságot okozó hidrogénionokat, vagyis protonokat juttatnak a gyomorba, a gyomorban lévő káliumionokat pedig bejuttatják a sejtbe, vagyis kicserélik őket. Mindezt energia felhasználásával tudják megtenni, hiszen a két oldal közötti koncentráció-különbséget tovább kell növelniük. Ezért nevezzük ezeket a csatornákat protonpumpának. A protonpumpagátlók olyan gyógyszerek, melyek megakadályozzák ennek a pumpának a működését, és ezzel akár 100 százalékosan is meggátolhatják a gyomor savtermelő képességét.

Részletek: www.webbeteg.hu/cikkek/reflux_gyomorfekely/4297/protonpumpagatlok-refluxra-gyomorfekelyre

33621 2014.12.14. 17:51:30

Ezeknek sem a szomszédjuk az őrült, hanem ők maguk akik ilyet még le is írnak!

index.hu/kulfold/2014/12/13/ha_nem_szuz_meg_kell_tisztitani_a_mehet/

morsels (törölt) 2014.12.14. 17:53:12

@Muscari:
Namost nekem az en orvosom ugy magyarazta, hogy a gyomor es a nyelocso kozotti szelep 'elromlik', ilyenkor mindaz, ami a gyomorban tortenik, vagy ott kene tortennie, az felszivarog a nyelocso vegebe, ami a gyomoregest, refluxot okozza.

Ez tobb okbol rossz, erre lehet szedni tablettakat, amik csokkentik a 'pezsgest', de alapvetoen meg lehet elozni kulonbozo dolgokkal.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 17:57:34

@Babette .: nem vagyok érzékeny..és játszunk olyat, hogy értettem amit írtál.
@morsels: hát egy nagy kiterjedésű, masszív ülő és csípőizületi gyulladásra a húsleves nem annyira hatékony! :-)) Én gyógyszert csak akkor szedek, ha azt mondják, holnap meghalok, na akkor azért bekapok 2-3-at.:-))
@QUERCUS: Hehe, attól még sosem voltam kütéses!
@Muscari: Tegnap azt mondták allergia, valószínűleg a gyógyszerektől.

morsels (törölt) 2014.12.14. 18:05:21

@sodalisO [eng]:
Azt hiszem irtam, hogy nathara, megfazasra van a husleves...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.14. 18:15:16

Hahaaa, a káma-szutrás poszt nagyon kemény, széjjel meg szana röhögtem magam... :-)))))
Megyek is át oda is beszólni...

Ha ezek a ruszkik nem lennének, ki kéne találni őket... :D

morsels (törölt) 2014.12.14. 18:16:11

@sodalisO [eng]:
A massziv ulo es csipoizelutu golgokra nem is gondoltam, nem is tudnam, hogy mi kene...
Valoszinuleg ezert nem etem, hogy milyen gyogszerekrol beszeltek itt.

En csak kapkodom a fejem. Tudnom, ismernem kene oket?
Ha fogalmam sincs a gyogszereket illetoen, akkor nem vagyok szofisztikalt?
Ez igy karacsony elott egyre jobban aggaszt.

Igaz Barát 2014.12.14. 18:17:57

@sodalisO [eng]:
Én utoljára kb 10 éve ettem gyógyszert. Nagyon be volt gyulladva a mandulám, írtak fel rá Augmentin-t vagy mit. A mandulámon nem segített, viszont olyan kiütéses lettem, hogy a család beutalt az ügyeletre azonnali hatállyal. A doki meglátott, kapásból belémnyomott valami csodamixet, majd utána Zyrtec-et kellet szednem vagy két hétig.
Na, azóta csak lázcsillapítót vagyok hajlandó beszedni, három nap kínlódás után :)

Muscari 2014.12.14. 18:21:13

@morsels: ez igy igaz, de nekem a savam is tul sok, az tuti. Mar az osszes lehetseges modszert kiprobaltam, azt biztos peldaul, hogy a koffeint nagy ivben kerulnom kell.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.14. 18:24:40

@Mirjam2: Rettentő ostoba szó ez az elnevezés, hogy dizájner-drog.Attól tervezővé válik valaki?Ha így könnyebb kitanulni ezeket a szakmákat, akkor engem érdekelne... :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 18:26:28

@morsels: Valószínűleg, olyan szerencsé vagy, hogy még nem jött sok fos betegség szembe veled. Masszív, jó kötés, jó genetika, sportos, egészséges, stresszmentes életmód, jó immunitás....ilyesmi lehet nálad, ezért nincs rutinod a gyógyszerekben, mert nem sokat kellett szedned eddig. Ez jó, ennek örülj! :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 18:29:04

@Igaz Barát: Hehe, nálam is most valami ilyesmi van. Kicsit fosok a gége ödémától, amit súlyos alllergiás reakcióknál emlegetnek. De nekem tuti nem lesz ! Elhatároztam.:-)
Viszont úgy nézek ki mint egy állat !Pedig sok volt a mindenféle himlős a családban...De verem őket !!! :-) én nyertem tuti. :-D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.12.14. 18:30:47

@Mirjam2: 'Mondjuk én nem szeretem a miniszoknyát'

Hat hulyen is neznel ki benne, Max. Arrol nem is beszelve hogy konnyen megeroszakolhatnanak."

Haha,pont en is erre gondoltam,amikor olvastam Birca kommentjet :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.14. 18:30:57

@Mirjam2: Pedig ez nagyon egyszerű:minden drognak számít, ami tudatmódosulást okoz.Az alkohol is.Minden az, amitől az ember döntésképessége, ítélőképessége rossz irányba megváltozik.
Há'de nem?

nyuszigonosz 2014.12.14. 18:34:23

@geegee: Ezek szintetikus drogok. A dizajnhoz semmi közük nincs, ezt a nevet az eladóiktól kapták.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.14. 18:35:46

@Babette .: Hol lehet ilyen mestert találni?Mennyire elfogadható a munkája? :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.14. 18:37:10

@nyuszigonosz(D) ESTP: Akkor az eladók a tervezők? Vagy mit nem értek?Miért jó elnevezni valamit úgy, hogy annak semmi értelme se legyen? :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.12.14. 18:38:05

@pasztasuta: : "Firenze 15°C, napos-felhős. :D"

Ha mar idojaras jelentes: Los Angeles: reggel "dermeszto" 10c volt (ez itt tenyleg hidegnek szamit), napkozben is csak 16-18c lesz. Ez a mi telunk :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.14. 18:41:16

@charlieharper: :)))
figyi, nem tudom szakszerűen, csak egyszer utánéztem: mitokondrium, sejtek, ozmózis, membrán, enzimek, a protonpumpa az valami enzimkomplex, ami az áthaladást szabályozza a membránon
de hogy ez hogyan jön össze a savtermeléssel, azt nem nagyon értem:
users.atw.hu/kladna/nanotech/protonpumpa.htm

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.14. 18:45:06

@Muscari: az én gyomrom vasból volt:)
mondjuk a naggyal mást nem volt képes lenyelni, csak gyümölcsöt, a kicsivel meg csak szilvalekváros vajas kenyeret.
nem is tudom, hogy fejlődtek ki ilyen étrend mellett:DDD

Igaz Barát 2014.12.14. 18:48:51

@sodalisO [eng]:
Igen, az elhatározás a legfontosabb, én is úgy gyógyulok.
Amikor valaki dokihoz akar küldeni, akkor azt szoktam mondani (és most elnézést a jelen lévő orvosoktól), hogy meghalni meg tudok önállóan is. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.14. 18:51:51

@geegee: ez most költözött ide a szomszédunkba. elég tűrhető. még nem tépem a hajamat.

tanato 2014.12.14. 18:59:09

@ojbitt: Igen,Szingapúrból volt is itt poszt meg kommentelt is egy magyar hölgy onnan régebben.Ő is írta hogy arányaiban ha a háztartások és maidek arányát nézzük valszeg ott az egy család/egy bentlakós cselédlány arány a világon.

nyuszigonosz 2014.12.14. 18:59:45

@geegee: Mert az eladók eladni akarnak, és ezért ez az elnevezés. Buta népek mindent megvesznek, ami dizájn.

tanato 2014.12.14. 19:02:02

@sodalisO [eng]: @Turchi: Persze hogy nem tartanátok cselédet,magyarok vagytok nem vagytok ehhez szocializálva.Ezen országokban viszont a középosztálybeli lányok ezt látják gyermekkoruktól otthon,így nekik meg az a természetes.

Keleti Szél 2014.12.14. 19:03:31

@geegee: eddig úgy tudtam, hogy a kamilla is drog. meg még egy csomó "gyógytea", amit a drogériákban árulnak.
akkor a kamillateától is tudatmódosulunk?

Keleti Szél 2014.12.14. 19:03:31

@geegee:
Vannak az isteni drogok meg a dizájner drogok (előállítójuk szerinti csoportosítás). Válaszd az istenieket! A teremtőé nem szokott szennyezett lenni.

Keleti Szél 2014.12.14. 19:03:31

@sodalisO [eng]:
'gége ödéma ... nekem tuti nem lesz ! Elhatároztam.:-)'

Úgy könnyű! Meg se fogsz halni? Vagy azt még nem határoztad el?

"Viszont úgy nézek ki mint egy állat !"

Az is vagy. De ne vedd a szívedre, vagyunk itt az olvasók között még egy páran, akik hasonló származással dicsekedhetünk. ;)

tanato 2014.12.14. 19:05:43

@maxval bircaman szerkesztő: Annak idején ezt már kirészletezted Peruval kapcsolatban.A városokba áramló tanulatlan lányoknak ez felemelkedés ha megcsípnek egy bentlakós cseléd statust,különben az utcasarkon vagy egy bordélyban végeznék.

tanato 2014.12.14. 19:25:20

@Mme Seldon: de jó hogy itt vagy,mindig vannak orvosi kérdések,valamelyikünk csak elérhető általában itt.Én is most jöttem meg egy karácsonyi bevásárlásból,Pestről.

tanato 2014.12.14. 19:27:46

@Muscari: Persze azért egy terhes nagyon óvatosan szedjen csak gyógyszert,és jobb ha előtte konzultál a nőgyógyásszal is.

2014.12.14. 19:27:56

@tanato: Hát tudom én ezt, nem is róluk hanem magamról írtam DD

tanato 2014.12.14. 19:29:51

@morsels: A reflux vagy GERD,szinte népbetegség,a bő nehéz ételek,kevés mozgás,elhízás fokozza az elterjedtségét,szóval civilizációs baj.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.14. 19:30:55

@nyuszigonosz(D) ESTP: Ja, értem.Éppenséggel lehet benne valami.

@Keleti Szél: Nem tudom.Azt nem mondtam, hogy én vagyok hivatott a drogokat minősíteni...A kamilla az miért drog?Nem tudsz tőle vezetni, egyenesen járni?

Melyek az isteni drogok?

tanato 2014.12.14. 19:31:24

@Turchi: Igen,valszeg bolondnak néznek ott téged ezért,elütsz az átlagtól.

tanato 2014.12.14. 19:32:21

@Turchi: Ja majd érdeklődöm a HÁ találkozó ügyében hátha tudok javítani a nemek közti arányon.

tanato 2014.12.14. 19:34:27

@Mirjam2: Itthon egyre nagyobb probléma a fiatalok droghasználata,egyre több középiskolás drogosom van az utóbb időben.A kimutatásban nem vagyok persze szakértő,ezt a megfelelő szakemberekre,pszichiáterekre bízom gyanú esetén.

2014.12.14. 19:37:31

@tanato: Engem máshol is bolondnak néznek más miatt. A nagy igazságérzetem, az őszinteségem és a félelem hiánya miatt. DD
És javítsd a nemek arányát ha lehetséges!

tanato 2014.12.14. 19:42:55

@Dragonlady (now in Indonesia): Persze hogy tudnál tartani cselédet ott a harmadik világban,hisz az annak a lényege hogy írtó nagy a különbség egy középosztálybeli/oda sorollak/ és egy mély-szegénységben élő jövedelme között,ezért gyakorlatilag szinte fillérekért beállnak maidnek a középső osztályos családok jövedelméhez képest.

tanato 2014.12.14. 19:47:32

@Turchi: Hát igen az igazságérzet meg a szolgák tartása tényleg nehezen fér meg együtt.Még régebben írta itt egy öbölbéli államban élő magyar nő hogy tulajdonképpen tényleg bolond hogy maga látja el a háztartást,mert a férje jövedelmének egy harmincadáért már fel tudna venni egy maidet,ilyen arányok vannak.De mivel magyar nő nincs ehhez szokva.

élhetetlen 2014.12.14. 19:47:39

@Muscari: „azt biztos peldaul, hogy a koffeint nagy ivben kerulnom kell”. Nem biztos, inkább a babkávéból főzött „rendes” kávét kell kerülnöd. Nescafé (én Nestlé classicot iszom), koffein van benne, savtartalom nincs. Persze, csak, ha jól esne a kávé…

2014.12.14. 19:50:41

@Réka ‎: Szóval nyugati pasid van. Aha. Most lebuktál. Biztos kitartott vagy te is! :D

Keleti Szél 2014.12.14. 19:58:44

@geegee:
hu.wikipedia.org/wiki/Drog

"A drog természetes (főként növényi, ritkán állati) eredetű gyógyszeranyagot jelent.
...
A drog kifejezés a német trocken ’száraz’ szóból került a nemzetközi szaknyelvbe, mivel többnyire valóban szárított növényi részt jelent, de tartoznak ide más növényi eredetű anyagok (gumiarábikum, hasisgyanta, ópium stb.), állati eredetű anyagok (méz, sellak, szépiacsont, kőrisbogárpor, csukamájolaj stb.), gombák (siitake, anyarozs stb.), zuzmók, egysejtűek termékei (izlandi zuzmó, agaragar), valamint különféle vizes vagy alkoholos kivonatok.
...
A köznyelv a „drog” szóval a kábítószereket, vagyis a pszichoaktív szereket szokta hívni, de hivatalos formában kerülik ezt az ilyen értelmezésben szlengnek minősülő kifejezést."

Isteni drogok, ahol a dizájner maga az Úr volt. Pl. Amanita muscaria. Hem véletlen, hogy a mesegomba pont így néz ki. :)
enfo.agt.bme.hu/drupal/sites/default/files/l%C3%A9gy%C3%B6l%C5%91%20gal%C3%B3ca.pdf

'A régi magyarok kábítószer-használatát egykor a megfelelő hatáshoz szükséges, évezredes hagyományokon alapuló pontos receptek, szabályok és a fogyasztók szakrális előírásai "szabályozták". Ezt az idillien "archaikus" állapotot dúlta szét előbb az alkohol, s mostanában a már szintetikusan is előállított kábítószerek kora.'
fu.web.elte.hu/drogeria/cikk/0207hvg19950429.html

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.14. 20:15:17

@Muscari:

Történt egyszer egy egyetemen, hogy az emberi nyál összetételét vizsgálták az ifjú orvostanhallgatók. A dolog úgy történt, hogy a mikroszkóp lencséje alá helyezett tárgylemezen helyet foglaló minta képét szép nagy formátumban kivetítették az első falra és a professzor az illusztráció segítségével magyarázott hosszasan. Egy idő után azonban – az anyag illékony volta miatt – újabb mintára volt szükség. A professzor megkérte az egyik csinos medikát, hogy legyen segítségére a hiányzó minta pótlásában.
A hölgy a felkérésnek maradéktalanul eleget tett, majd a mikroszkóp alá helyezték ismét a tárgylemezt. Na ezt a pillanatot a leányzó egy életre megjegyezte…
Ugyanis a kép közepén feltűnt egy jól felnagyított, vergődő, egysejtű ostoros…
A leányzó tűzvörösen, rohant ki az óráról, a professzor csak nézett utána egy kicsit, majd csak ennyit fűzött a dologhoz
– Hát igen. Ideális körülmények között hetekig is elélnek…

33621 2014.12.14. 21:03:18

@diggerdriver: De hüle vagy!
Azért amit az előbb belinkeltem ide az is durva!

index.hu/kulfold/2014/12/13/ha_nem_szuz_meg_kell_tisztitani_a_mehet/

33621 2014.12.14. 21:04:28

Hahó itt mindenki megint alszik már?

Mme Seldon 2014.12.14. 21:06:56

@sodalisO [eng]:
A Medrol szteroid, amit elvileg allergia esetén is adnak, a Brexin piroxicam, nem szteroid gyulladásgátló,az simán okozhat allergiás reakciót.
Idézet a Brexin betegtájékoztatójából:
www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/brexin_20_mg_tabletta/12128
Azonnal hagyja abba a Brexin szedését és keresse fel orvosát:
- ha a bőre felhólyagosodik, kivörösödik vagy kiütéses lesz, bármely testrésze kifekélyesedik (például a bőre, szája, ajkai vagy a nyelve), vagy az allergiás reakció egyéb tüneteit észleli, például bőrkiütés, az arc, ajkak vagy a nyelv megdagadása, amely nehézlégzést vagy zihálást okoz.

wuaaa 2014.12.14. 21:09:54

@33621: Munkaidőben van itt inkább élet, a szabadidejében mindenkinek akad jobb dolga... :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.14. 21:19:35

@Mme Seldon: Igen, köszike, aranyos vagy. Megtörtént, abbahagytam, felkerestem. Ja és elolvastam miután pöttyes lettem. Előre sosem olvasom el a betegtájékoztatót ! :-)

morsels (törölt) 2014.12.14. 21:30:47

@geegee:
A designer drug abban kulonbozik a tobbitol, hogy szintetikusan allitottak elo, nem pedig termeszetes forrasbol allitottak elo.

Szo szerint megterveztek oket, hogy hasonlo hatast erjenek el vele, mint az opiatok, cocain, marijuna, magic mushroom, egyeb termeszetes alapanyagokbol szarmazo tudatmodositok kulonbozo variacio.

morsels (törölt) 2014.12.14. 21:36:31

@diggerdriver:
Most nem azert, de ezt nem reklamoznam.
:-)

élhetetlen 2014.12.14. 21:54:56

@Turchi: Itt szakértők szerint az volt a probléma, hogy a 12-18 év közöttiek vizelettesztjének kielemzése a viszonyaink között 90 évig tartana, + a személyiségi jogok. Ekkor jött a következő ötlet, hogy csak, ha a szülő kéri. Ez pedig ugyanaz, mintha a szülő fogja a gyereket, és elviszi most egy drogszűrésre. Magyarul jó nagy apparátussal (nyilvántartani, ki kéri, ki nem stb.) nem csinálnának semmit. A gyerek szempontjából pszichésen ugyanaz, hogy elviszi a szülő, vagy kéri az iskolától. Létre lehet hozni találomra x labort, vagy kell, vagy nem, de nem akkor, mikor az alapellátással is nagyon súlyos gondok vannak. A drogellenes küzdelemről meg annyit, hogy ne a tizenévestől akarják már megtudni, hogy ki a terjesztők főnöke.

élhetetlen 2014.12.14. 21:54:56

@Babette .: „az én gyomrom vasból volt:)”. Érdekes ez, csak poénból mesélem el. A barátnőm terhesen, a férjével elmentünk hozzám valamit szerelni. És mondtam, hogy van abált szalonnám. Hozzunk! Visszaértünk, és ahogy ajtót nyitott, a „hoztátok?” volt a kérdés. Ha elfelejtettük volna, tuti, hogy visszazavar bennünket. És benyomott hozzá egy teljes fej fokhagymát. A férje ott pánikolt mellette, de hát rosszul leszel. „Én ettől nem.” Nem is lett.

élhetetlen 2014.12.14. 21:54:56

@Dragonlady (now in Indonesia): „felébredtem és a kezem a biliben”, igen nekünk csak az a bajunk, hogy itthon lóg a kezünk a bilibe. Tömegesen születnek olyan törvények, aminek a hatását nem mérik fel, csak jó ötletnek tűnik, vagy pár befolyásos embernek jó. Nem tartozik ide, de pl. a trafikügy. Nem csak az a vesztese, akinek be kellett zárnia a boltját, hanem az is, aki újságot és cigit árult, a cigi kiment, csak az újságból nem tud megélni. A falusi vegyesbolt, ami csak a tejből, kenyérből nem tud megélni, annyi pénze nem volt, hogy beruházzon egy szeparált dohányboltra (ráadásul miből gondolta volna, hogy megéri, mert csak a jogok kiosztása után emelték a haszonkulcsot 4%-ról tízre), bolt bezár, kenyér sincs, cigi sincs. Erről nem beszél senki. És mindez az ifjúság védelmében? Amelyik tini cigit akar venni, az most is hozzájut. Na, bocs.

33621 2014.12.14. 22:05:31

@pappito: Na jó neked most valószínűleg nem este van!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.14. 22:18:02

@Keleti Szél: oké, értelek már, én a szlenges változatot értem ez alatt...a gyógyszerre gyógyszert mondok. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.14. 22:19:58

@morsels: Áhám, köszönöm.Lűtszik, hogy nem élek ilyesmivel, de lassan csak kikupálódom...

pappito · http://pappito.com 2014.12.14. 22:34:59

@33621: nem, hétfő reggel van és dolgozni kell :(

pappito · http://pappito.com 2014.12.14. 22:37:58

@tanato: emlékeztek még az öngyilkosságos miss hungary versenyre? nyolcvanas évek v kilencevenes eleje? nem tudom már pontosan, de micsoda botrány volt!

fura, hogy akkoriban ez volt a botrány, de akkor is :)

tanato 2014.12.14. 22:40:55

@pappito: Hogyne emlékeznék,azt a kislányt nagyon kihasználta mindenki.Molnár Csilla Andrea volt a neve

33621 2014.12.14. 23:32:07

@pappito: Sajnállak, én most fogok lefeküdni aludni!

Herr Géza 2014.12.15. 01:05:57

@pappito: 1986.-ban lett öngyilkos, 85-ben volt szépségkirálynö.

pappito · http://pappito.com 2014.12.15. 01:11:45

@Herr Géza: köszi, akkor mégicsak a nyolcvanas évek voltak

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.15. 04:26:53

@geegee: lehet, hogy angolul van értelme eredetileg, és a magyar meg olyan lassú, rugalmatlan nyelv, az angollal ellentétben, hogy egy ilyen lenemfordítás vagy tükörfordítás rosszul jön ki?
mert ha jól sejtem, olyan drogokról van szó, amiket folyamatosan buherálnak, kísérletezgetnek, "újraterveznek", szintetikusan legyártanak - hogy más legyen a hatásuk vagy ne legyenek kimutathatóak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.15. 04:31:13

@tanato: naigen, Magyarországon meg ha meg akar élni egy tanár, rosszabb esetben ő megy el kerestkiegészítésnek takarítani másokhoz....

ja, és jófej leszek és megkímélek szegény Tanato kivételével mindenki mást a hányásaim kielemzésétől :-)))))
(Ranitidin, Ondansetron - ezeket kaptam inravénásan is. friss gyömbér milyen nagyon jó lenne, ha lenne itt is turmixgépem és meg tudnám csinálni, ahogy pár hete még "otthon". az tényleg jó volt. de szagolgatni is jólesik.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.15. 05:09:31

@Herr Géza: talan pont a Molnar Csillarol irt konyvevel jutott be a Friderikusz? emlekszem h olvastam, es h nagyon szomoru sztori volt :-/

Muscari 2014.12.15. 06:06:23

@élhetetlen: köszi, de biztos, hogy a koffein az, mert még a koffein tablettát is kipróbáltam és ugyanúgy felnyomja a savamat. A koffeinmentes kávé viszont nem árt. Nem vagyunk egyformák kinek ez, kinek az jön be.

@tanato: persze, természetesen, én se merném szedni orvosi konzultáció nélkül.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.15. 06:15:36

Jóreggelt.
Szorítok a sydney-i túszoknak. :(

Muscari 2014.12.15. 06:16:06

@pappito: sose felejtem el. Szegény Molnár Csilla, 16 éves volt. Friderikusz írt róla egy könyvet Isten óvd a királynőt címmel, ha jól rémlik ennyi év távlatából, akkor az apukának nagy szerepe volt abban, hogy így végződött.

@Dragonlady (now in Indonesia): én is így tudom.

val 2014.12.15. 07:07:22

Drogteszt? Svájcban? Tünti nem lesz?

2014.12.15. 08:03:40

@tanato: Es milyen drogokat hasznalnak?

2014.12.15. 08:09:43

@tanato: Semmi igazsagtalan nincsen a haztartasi alkalmazottak foglalkoztatasaban, ez ugyanolyan munka mint barmi mas. Termeszetesen minden munkakorben elofordulhat hogy a fonokod terrorizal, igazsagtalan veled, kihasznal. Egy bennlako haztartasi alkalmazott eseteben, kulonosen ha az illeto egyedul van egy szamara idegen orszagban ahol nincsenek jogai es nem beszeli a nyelvet, sokkal nagyobb esely van arra hogy kihasznaljak mint mas munkakorok eseteben. Ettol fuggetlenul ha valaki normalisan banik az alkalmazottal akkor ertelmetlen igazsagtalansagrol beszelni. Az nem igazsagtalansag hogy hazimunkat vegez valaki, ezt csinaltak a nok mar evszazadok ota, sokszor mas, 'fizetett' munka es gyerekneveles mellett.

tanato 2014.12.15. 08:23:43

@Mirjam2: Szerencsére csak un. könnyű drogokat amiket meg tudnak venni dílereken keresztül nem túl drágán,az összetételüket sem ők sem én nem tudom,de az a baj hogy függők lesznek.Sok anyuka hozza be a gyerekét hogy tachycard,sápadt,étvágytalan hangulata labil,biztosan súlyos beteg.Alapvizsgálatokat elvégezzük persze semmi,de én már a középiskola nevéből sejtem ,hol kell keresni a baj okát.Psychiáter szakorvoshoz küldöm utána őket tovább.ahol már nem lehet ott a szülő amikor beszélgetnek.

Muscari 2014.12.15. 08:28:33

@Dragonlady (now in Indonesia): te is olvastad? Engem nagyon felkavart, mert csak egy kicsivel volt idősebb nálam.

2014.12.15. 08:29:41

@tanato: Ugy erted, szintetikus drogok? Vagy marihuana? Mindenkeppen a legjobb megoldast valasztod szerintem azzal hogy szakorvoshoz kuldod oket, remelem megkapjak a megfelelo segitseget. Gondolom arra nincs mod hogy az erintett kozepiskolakban intenziv felvilagosito, megelozo kampany kezdodjon...

Muscari 2014.12.15. 08:30:49

@Réka ‎: én is. Már az ausztrálok sem élhetnek nyugodtan tőlük :-(

Muscari 2014.12.15. 08:33:10

@Mirjam2: ilyesmire ma Magyarországon nemigen van pénz. Az iskolarendőr tarthat előadást esetleg, de nem hiszem, hogy ő a legalkalmasabb erre.

tanato 2014.12.15. 08:36:38

@Mirjam2: Persze hogy nem igazságtalan a maid alkalmazása,de egy volt kommunista országból érkező fiatalasszony ezt így érzi,erre szocializálódott.Mivelhogy ezt a szisztémát 45-től kezdve a kommunista rendszerek itthon radikálisan kiirtották,mint az osztálytársadalom egyik fő jelképét./Mondjuk van benne valami/.
De a világ más részein ugye,főleg a harmadik világban köszöni szépen él és virul ez a bentlakásos cseléd rendszer.És nagyon is szükséges mert tényleg ez az egyetlen megélhetési lehetősége ott sok millió tanulatlan fiatal nőnek segély és közmunka hiányában.Mint amit írt pl. egy Peruban élt magyar nő anno,ha nem talál az illető városokba vándorló fiatal szakképzetlen,tanulatlan lány egy ilyen bentlakó maid statust egy középosztálybeli háztartásban,legtöbbjüknek csak az utcasarok vagy egy bordély maradt az éhenhalás ellen.
A másik oldalon meg az hogy kihasználják,megalázzák halálra dolgoztatják sokukat az már sajnos az emberi természeten illetve az őket alkalmazó háziasszony természetén,jó vagy rosszindulatán múlik.

tanato 2014.12.15. 08:39:47

@Mirjam2: Nem marihuana,szintetikusak,de leginkább maszek laborokban összetákolt,sokszor hígított kotyvalékok.De a tudatukat összezavarja rendesen.Néhány egyházi intézmény van ahová lehet küldeni őket/ha beleegyeznek/Nemrégen küldtem egyet Zsibrikre,ott is van egy ilyen.

tanato 2014.12.15. 08:44:21

@Dragonlady (now in Indonesia): Mindenképpen kell egy tanárnak keresetkiegészítés ha meg akar élni/kivéve persze ha jól kereső házastársa van/szerencsére ott még nem tartunk hogy takarítani,de pl. biztosító ügynökösködni meg egyéb AMway, Zepter stb az gyakori a pedagógusoknál.

2014.12.15. 08:46:04

@Muscari: Szomoru. Gondolom lattad a hirekben hogy a tervezett drogtesztelesre viszont mennyi penzt szantak... Meg szerencse hogy ugy tunik elvetettek az otletet. Mindenesetre megelozesre biztos hogy kene penzt forditani, mert nagyon sokba fog ez igy kerulni hosszu tavon a tarsadalomnak.

2014.12.15. 08:48:53

@tanato: Nagyon gaz... Remelem hogy legalabb az egyhazi intezmenyek segitenek valamit, ha mar a kormany ennyire tehetetlen.

2014.12.15. 08:57:01

@tanato: A 'maid' igy ebben a formaban lehet hogy igazsagtalan, haztartasi alkalmazottak semmikeppen. Peldaul Angliaban vagy Nemetorszagban is sokan alkalmaznak takaritot stb., ez nem tudom miert lenne igazsagtalan. A nanny pedig egy karrier Angliaban, sokszor nagyon is tanult emberek / nok muvelik ezt karrierkent es nagyon jol lehet keresni vele; kepzett pedagogusok nagyon keresettek ebben a munkakorben. En magam is terveztem hogy karrierkent csinaljam, es tobbek kozott pont azert tettem le rola mert nem volt hozza vegzettsegem es egeszsegugyi vegzettseg nelkul egyertelmuen hatranyban voltam (kisbabakkal / kisgyerekekkel foglalkozoktol elvarjak a komoly csaladok az egeszsegugyi vegzettseget, en meg elajulok ha vert latok, igy eselyem se volt a kepzest elvegezni).

tanato 2014.12.15. 09:13:51

@Mirjam2: Persze nyugat Európában sem halt ki a szisztéma csak megszelídült a harmadik világbélihez képest,talán annyi a változás hogy nem lakik ott az alkalmazott/kivéve az au-pairek/.Na meg nincs az irgalmatlan jövedelmi különbség.De kétségtelen az egyenlősdihez szokott volt posztkommunista állampolgárnak igazságtalannak tűnik első látásra/Ha mondjuk MO.-ról kikerül pl Dubaiba hirtelen/.De az az idő múlásával változik általában és alkalmazkodik a magyar háziasszony a helyi viszonyokhoz ilyen szempontból is.

2014.12.15. 09:20:32

@tanato: Már évek óta ott tartunk hogy a pedagógusok takarítanak munka után. Nem ügynökösködnek, abból nincs pénz, az csak az időt viszi. Már 15 évvel ezelőtt is takarított a fél tanári kar. Már ahol én dolgoztam.

2014.12.15. 09:20:50

@tanato: Dehogynem, ott laknak Angliaban is! 'Live-in nanny / maternity nurse'. A legtobb csalad nem alkalmaz ha nem akarsz veluk lakni. Angliaban soha nem volt annyira igazsagtalan a rendszer mint a Kozel-Keleten, mivel ott mindig is alkalmazottak voltak, mig a Kozel-Keleten rabszolgak. En soha nem ereztem igazsagtalannak a rendszert Angliaban, akkor sem mikor eloszor kerultem oda au pairkent / illetve a munkam inkabb baby nanny-nek felelt meg, de au pair vizumom volt mivel akkor meg csak azt lehetett kapni. Nem gondoltam soha hogy igazsagtalansag aldozata vagyok, inkabb halas voltam a lehetosegert, es a mai napig halas vagyok mert igy tudtam hosszu tavon egy jo eletet teremteni magamnak. Lehet hogy azok gondoljak hogy igazsagtalan akik Mo.on a kozeposztalyhoz tartoztak; engem mar Mo.on is kihasznaltak, akkor mar inkabb szazszor Angliaban hasznaljanak ki, ha valasztani lehet.

tanato 2014.12.15. 09:37:40

@Mirjam2: Mo.-n használják ki csak igazán az alkalmazottakat legtöbb melóhelyen az biztos.Nem kell hozzá cselédrendszer.
Azt hogy nem laknak ott a takarítónőkre,bejárónőkre értelmeztem.A kisgyermekgondozók az persze más/persze nekem ismeretlen/ szisztéma.Bár tegyük hozzá azért nagyon sok magyar lány hazamenekült egy két hét után az au-pairkedésből,mert igazságtalannak gondolta a dolgot.Szerencséd hogy te jól viselted lelkileg.

2014.12.15. 09:43:08

@tanato: Páran azért nem szomorkodtak annyira mert az emberek általában megbíztak a pedagógusokban, ezért némelyik még vállalkozást is csinált, persze nem ez a jellemző. Magyarországon a takarítónői állás magánlakásnál bizalmi munka hiszem nem szívesen enged be az ember a lakásába akárkit. De egy pedagógust igen. Nem mondom hogy ez a jövő útja, főleg az idősebb generációnak, én örülök ha a sajátomat kitakarítom, nemhogy még másét.

tanato 2014.12.15. 09:44:58

@Turchi: Mindenképpen szomorú hogy nem elég a pedagógusi bér a megélhetésre.No dehát ez van.

2014.12.15. 09:51:44

@tanato: Egeszen a 'gyerekek' felnott koraig ott laknak a nanny-k a jobban kereso csaladoknal, maskepp nem vagy nehezen lehetne megoldani az iskolaztatast. Gyakran a nanny mas feladatokat is ellat, pl. bevasarol, szemelyi titkarkent mukodik valamelyik szulo mellett, napkozben ugyeket intez stb. Mas szemelyzet csak felso-osztalybeli csaladoknal lakik ott, ugy mint regen.

En is talalkoztam au pairekkel akik panaszkodtak, szerintem ez foleg attol van mert eleve a magasabb tarsadalmi statuszu magyar lanyok kerulnek au pairkent kulfoldre - egy kis faluban elo, nyelveket nem beszelo, internetet nem hasznalo, kapcsolatokkal es penzzel nem rendelkezo ciganylany gondolom legritkabb esetben lesz au pair Angliaban, hiszen meg a repulojegy arat sem tudna kifizetni, azt se tudna hol kezdje a munkakeresest. A 'kozeposztalybeli' lanyok meg hirtelen megdobbennek hogy itt nem vendegkent kezelik oket hanem dolgozni is kell es bizony nem mindig kedves es aranyos veluk a fonok.

M. Péter 2014.12.15. 10:08:54

@Mirjam2: Egyszer hallottam egy kínai nőt, bankár vagy bankárfeleség volt, aki teljesen ki volt akadva attól, hogy Londonban a cselédnek is jár a minimálbér meg a fizetett szabadság.

adg 2014.12.15. 10:41:17

@Turchi: "Magyarországon a takarítónői állás magánlakásnál bizalmi munka hiszem nem szívesen enged be az ember a lakásába akárkit."
Na ez milyen erdekes. Felesegem hazvezetessel, gondnokoskodassal koti le magat mostanaban. Magan hazakhoz jar, amiket kiadnak rovid tavra 1-2 hetre. Nincs ugynok, a tulaj a fonok. Eddig minden gazdi csak ugy odaadta a kulcsot es megmondta a cimet. Nem ment vele, nem felugyelte a munkat, semmi.
Az egyik rogton elso alkalommal adott a sajat lakasahoz is egy kulcsot, mert ott tartja a tiszta agynemut.
Nem mondom, hogy nagyvallalkozo a parom, 6-8 kuncsaftja van, de mindegyiknel maximalis bizalommal fogadtak az elso pillanattol. Pedig nem ismertek, nem beszel jol angolul, meg messzire latszott rola, hogy csak most kezdett ilyesmivel foglalkozni. Mondjuk mindenhova ugy kerult, hogy valaki ajanlotta.

Volt, aki mar rogton az elso alkalom utan megkerte, hogy a sajat hazat is rakja rendbe.

Es akkor azzal mar nem is tudtunk mit kezdeni, amikor az egyik szolt, hogy vasarnap kene menni, mert lett hirtelen egy vendege, de akkor fizetne inkabb 30 dollart orankent, a szokasos 25 helyett. Jo lesz-e?
Vagy a masik megkerte, hogy mossa ki az agynemuket is (amit maga szokott csinalni a gazdi)amig elmegy szabira. Mennyit ker erte? Szamolgattunk, kb egy ora munka, biztos alkudni is fog, legyen 40 dollar. Azt mondja, o 80-ra gondolt. Hat akkor legyen annyi, ezen nem veszunk ossze. :)

Es egyszer sem ellenorizte senki az orak szamat, tok bemondasra elhiszik.

De ugyanigy jon akarmilyen szerelo is. Megkerjuk, hogy hozzon kulcsot az ugynoksegtol, ha nem vagyunk itthon.

2014.12.15. 10:58:19

@adg [Au, Darwin]: Ezért írtam hogy Magyarországon :-). Nekem otthon két lakásnak adtam oda a kulcsát és tudom hogy át lettem már többször is bacarintva de ennek vége lesz ha hazamegyek, csak akkor keresnem kell mást, de már csak egy lakásra. Különböző keresztkérdésekkel rájöttem hogy olyan hibákért fizettetek velem ami szerintem meg sem történt. Amúgy nem tűnt el semmi, nincs is mi, de az utóbbi időben elszemtelenedtek.

tanato 2014.12.15. 11:04:51

@Mirjam2: Ez tényleg így van,au pairnek nem a legszegényebb magyar lányok mennek ki,és nagyot néznek hogy nem kiránduláson vagy vendégségben vannak.

tanato 2014.12.15. 11:09:26

@M. Péter: Igen a harmadik világbéli maid szisztéma,erősen hasonlít pl. a magyar Horthy rendszerbéli bentlakós cselédrendszerre.Az ok az óriási 30-szoros,ötvenszeres jövedelemkülönbség és az hogy sorba állnak még ennyiért is cselédnek a munkanélküli tanulatlan sokszor analfabéta lányok

tableno 2014.12.15. 11:15:30

@adg [Au, Darwin]: Ez tipikusan kulturális kérdés, hogy egy társadalomban mekkora a bizalom idegenek iránt. Ausztráliában a világon az egyik legnagyobb, Magyarországon meg az egyik legkisebb.

2014.12.15. 15:27:08

@M. Péter: Sajnos gyakran elofordul Angliaban hogy mas orszagbol szarmazo 'kozeposztalybeli' emberek illegalisan - pl. turistavizummal - behoznak szolgakat a sajat orszagukbol, persze kiszolgaltatott embereket valasztanak akik nem beszelnek angolul, sajnos neha az is elofordul hogy kiskoruakrol van szo, akiket aztan szinte rabszolgakent tartanak, sokszor nem hagyhatjak el a hazat, a konyha padlojan alszanak es nem vagy nagyon keveset fizetnek nekik. Ezzel kapcsolatban sok per zajlott le az elmult evekben, de az esetek zome titokban marad. Elofordul azsiai, afrikai, kozel-keleti haztartasokban. En onkenteskedtem par honapig Londonban egy olyan szervezetnel akik ilyen helyzetbe kerult gyerekeket / kiskoruakat probaltak meg kimenteni.

Egyebkent a diplomatak kulon vizumot kapnak a sajat szolgaiknak hogy behozhassak oket UK-be es tovabbra is kihasznalhassak oket. Mas orszagban is voltak ebbol botranyok, pl. nemregen a hires eset az indiai diplomataval Amerikaban ami komoly diplomaciai vitahoz vezetett India es Amerika kozott (nypost.com/2014/01/09/indian-diplomat-indicted-over-nanny-gate-cant-be-kept-in-us/).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása