oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 30. 06:47,  Három iskolában három nyelven 311 komment

2014. november 30. 06:47 Határátkelő

Három iskolában három nyelven

A határátkelésnek szerintem az egyik hihetetlenül nagy előnye és vonzereje, hogy az ember megismer más kultúrákat, megtanul alkalmazkodni és óhatatlanul is másképp tekint magára és a környezetére is. Az eheti blogajánló egyik posztja is erről szól, emellett járműcsodákat leshetünk meg Oroszországból és advent első vasárnapján elkezdjük várni a karácsonyt is (megspékelve egy felhívással).

thai iskola.jpg

Kezdjük tehát egy olyan bloggal, amiből eddig még nem szemléztem, azaz tulajdonképpen kis premierről van szó. A Végtelen… talán nagyon érdekesnek tűnik, a legfrissebb poszt pedig különösen érdekes, rögtön az első mondatából ki is derül, miért.

„Levi eddig három iskolába járt, egy évet Magyarországon, egyet Kanári szigeteken és most itt, Bangkokban járja a harmadikat, egy thai-angol iskolát. Kilenc éves, beszél spanyolul, angolul és nemsokára thaiul is. Lehet, hogy mandarinul is, merthogy azt is tanítanak az iskolában.

Először elsőbe járt, aztán Spanyolországban harmadikos volt, most meg másodikos. Hány nyelven fog tudni? Nem tudom. Milyen tananyagokkal, lexikális tudással lesz tele a feje? Nem tudom. De nem is ez a lényeg. Ennél sokkal fontosabbakat tanult meg máris. Az egyik, hogy már NEM FÉL. Mintha most már semmitől sem félne… Új ország, új kultúra, új emberek? (...)

De mit tanult még az utazgatásainkból?

Kreativitást, probléma-megoldást, kommunikációt. Még ha nem is ismered a nyelvet, akkor is meg tudod értetni magad! Önbizalmat. És elfogadást. Vagy inkább azt mondom, hogy nyitottságot a világ iránt, mert az elfogadásnál ez több.

Megtanulta, hogy minden kultúra más. Hogy minden ember más, és hogy mindez TELJESEN RENDBEN VAN! Igen, mert a thai iskola zászlófelvonással kezdődik és buddhista imával, és elegáns egyenruhát hord, mert itt ez van rendben. És ő is meghajol és összeteszi a tenyerét és azt mondja, hogy Suadika és Kaphunkrap, mert itt ez a szokás. És alkalmazkodik.

És közben tudja, hogy ez csak EGY a kultúrák közül. Egy a népek közül, egy a nyelvek közül, egy a vallások közül. Tudja, hogy ő vendég, és hogy tiszteletben kell tartania a másik kultúrát, ami éppen befogadja őt. És hogy az egyetemes értékek azok, amiket most tanul, amit a sokszínűség mutat neki, és amire mi is tanítjuk.”

Természetesen az eredeti poszt szokás szerint most is bővebb ennél, szerintem érdemes elolvasni az egészet – ide kattintva meg is tehetitek.

Autócsodák

Ugyan a héten jártunk már Oroszországban, de a Káma-túra blogon olyan posztot találtam, aminek nem tudtam ellenállni. Az ott sok képpel és meglehetős részletességgel feltüntetett mindenféle járműmatuzsálemek szerintem még azoknak is érdekesek lehetnek, akiket egyébként mindez nem érdekel különösebben. Induljon tehát egy nagyon durva időutazás!

Volga.JPGA Volga 21-es Jekatyerinburgban

„Európa fejlettebb felében – de már egy ideje Magyarországon is – múzeumba vagy veterántalálkozóra kell menni, ha az ember „autómatuzsálemeket” akar nézegetni.

Itt Oroszországban ez egy kicsit másképp van. Elég csak nyitott szemmel járni az utcákon, és a szemünk előtt elevenedik meg az elmúlt fél évszázad szovjet autóipara.

Ez azért nem azt jelenti, hogy a járművek nagy része 20-30 éves lenne, hanem csupán azt, hogy mindössze néhány évvel ezelőtt szüntették be ezer éves konstrukciók gyártását (illetve bizonyos típusokat még most is gyártanak). (...)

Otthon sokat szidjuk a BKV járműparkját, de elég lenne csak itt körbenézni egy pillanatra és máris sokan megértenék, hogy nálunk még mindig sokkal jobb a helyzet, mint a világ nagyobbik felében. (...)

A posztból esetleg úgy tűnhet, hogy itt Oroszországban csak őskövületekkel közlekednek az utakon, de ez persze messze nincs így. Sőt! Könnyedén lehetne arról is írni, hogy mennyi és milyen luxusautó van az utakon, de mivel olyanok – ha kisebb számban is – Magyarországon is vannak, ezért az talán nem lenne annyira érdekes.”

A részlet most azért olyan rövid, furcsa módon, mert a poszt nagyon hosszú és részletes, tele elképesztőnél elképesztőbb csodákkal, feltétlenül érdemes kattintani!

Nyakunkon a karácsony

Végezetül egy nagyon rövid ajánló a Bezzeg a svédek blogról, de ennek is megvan az oka, amit utána el is árulok.

Télapó-gyár.jpg

„Nemzetközi hírértékű esemény az nk karácsonyi kirakatának elkészülte. múlt hétvégén pont arra jártunk, amikor éppen bemutatták a télapó-gyár tematikát.

Összegyűlt a város apraja-nagyja, turisták messze földről, hogy megcsodálják a hangeffektekkel aláfestett színes-szagos történetet, ami megelevenedik a luxus áruház utcafrontján.”

A teljes posztot és benne a képeket ide kattintva tudjátok elérni, szerintem érdemes megnézni.

Most pedig arról, mi az oka ez utóbbi ajánlásnak. Arra gondoltam, ha van kedvetek, küldhetnétek képeket arról, miként készülődik a környezetetek a karácsonyra. Ezek lehetnek kirakatok, utcai díszítések, de nagyon örülök annak is, ha a saját készülődésetekről küldtük képet. Karácsonyig még van három hétvége, szerintem hangulatos posztokat lehetne addig összeállítani. A fotókat (némi hosszabb-rövidebb szöveggel) a szokásos hataratkelo@hotmail.com címre várom!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Oroszország Thaiföld Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr976944019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 19:54:35

@sodalisO [eng]:
Tetszik.
Látom azért néhány charity teljes árukészletét már te is felvásároltad:))))))))))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:56:19

@diggerdriver: Húhha, miazhogy..., netuddmeg....beteg állat vagyok....:-D
Csak hallkan megsúgom, kell még pár dolog! .-))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 19:56:29

@sodalisO [eng]:
Legnagyobb bánatom hogy múltkor a gőzgép bemutatón vettem egy fémlemez Marilyn fali domborképet és nem találom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 19:58:09

@sodalisO [eng]:
Ne is mondd, már egy vagon porcelánt hazaküldtünk a nyáron most is vagy két doboz azzal van tele és még maradt is de már ma vásároltunk megint a charitykban.
Ez már betegség...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:58:19

@diggerdriver: keressed, meg kell lennie....haza ne gyere Marilyn relikvia nélkül, abból sosem elég..főleg ha már meg is vetted....:-))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.30. 20:03:32

@33621: hat kecskekeol alig van szo a cikkben.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 20:06:33

@diggerdriver: hát az, de ez egy imádnivaló kórság ! .-))

CSaw 2014.11.30. 20:12:05

@sodalisO [eng]: "Maga a szoba még félig kész, de már lakható!"

A szobád Dolores fiatalkori szobájára emlékeztet, vigyázz, ne járj úgy mint ő:)))

www.revistatrend.cat/2014/10/31/j-k-rowling-descriu-dolores-umbridge-en-una-nova-historia/

2014.11.30. 20:15:06

@sodalisO [eng]: És szerinted engem érdekel, hogy egy internetes profil mögé bújó valaki mit gondol rólam? Túl sokat képzelsz magadról, ha te ezt tényleg elhiszed. :)

pasztasuta 2014.11.30. 20:15:55

@sodalisO [eng]: "SZerintem nagyon gusztustalanul jó lesz, mint egy infantilis gyogyós budoár!" elmentem karácsonyi fotókat lőni a HÁ-ra, na, PONT így tudnám leírni a 4 seasons karácsonyi dekorációját. Majd meglátjátok ámícsik, majd meglátjátok..:)))

2014.11.30. 20:18:57

@sodalisO [eng]: Nem tudom ki kompenzál azzal, hogy személyeskedésre futja csak.

2014.11.30. 20:19:59

@lexrex: Ti ma összebeszéltetek? Vagy alapból szerettek szívatni?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 20:24:36

@pasztasuta: na de mondjad mááár, jó vagy nem ? :-P
@Philosoraptor: Nyugodj meg, nem hiszem. Nyugodtan írogathatsz, fogalmazhatod a hejjdekis válaszaidat.
De ugye nem baj, ha továbbra sem tekintelek itt valakinek vagy bárkinek is.
Egyszer említettem, hogy megválogatom mit engedek be az életembe, gondolataimba. Na , téged nem.
Tehát, részemről ennyi volt az idő, amit rád tudtam pocsékolni.
Ha nem válaszolok, az azért van, mert a semmit nem látom. Én sem vagyok azért varázsló, na! :-D

Határátkelő 2014.11.30. 20:26:46

@CSaw: Hát ha ez neked kérdés, akkor nem tudom, mit mondjak...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 20:30:38

@CSaw: miért , ő hogy járt ? Lollipop mérgezésben túlvilágra szenderült ? :-)

pasztasuta 2014.11.30. 20:34:00

@sodalisO [eng]: Hááááát...mint valami pszichedelikus rózsaszin/fehér vattacukor látomás, plafonról belógó fenyőfákkal, fel-lefutó tollboákkal, Hamupipőke tökhintójával.. nem tom..Szerinted??? :D :D :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 20:40:14

@pasztasuta: Hahaaa, ez de jól hangzik!!!!!!! Cukiiii:-)))
Kicsit sok de attól még lehet akár jó is ! :-DD
Hahahaaa ...
Uhh tényleg van valahol egy fekete tollboám....hola p@a lehet, na most megkeresem, köszi, hogy szóóótá:-DD

pasztasuta 2014.11.30. 20:49:10

@sodalisO [eng]: nincs mit! :)) amúgy nem jó, hidd el, nagyon nem odavaló, giccsparádé a javából, én mondjuk jót röhögtem, de szegény Medicik minimum forognak a sírjaikban.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 21:00:24

@pasztasuta: na váájáá,1. nem tudom mi az a 4 seasons.:-)
2. Mi nem odavaló? :-) Semmi ? Vagy valami konkrétan ?
3.És hogy jönnek ide a Medicik?
:-))

pasztasuta 2014.11.30. 21:08:37

@sodalisO [eng]:
1. hotellánc, a rongyrázós fajtából (de van ezen a néven futó Vivaldi szerzemény is, vigyázz.. :))) )
2. a karácsonyi giccsparádé
3. Medici palota volt cirka 500 évvel ezelőtt
;)
de főleg... megtaláltad a tollboát?? :D

SzZoole 2014.11.30. 21:12:37

@wuaaa [nor]: A rendor mondta,nem en allitom.
Ahol a golyo vagy valami becsapodott az uvegteton az uveg alatt fem volt.A fem allitotta meg.Amugy az egesz uvegteto mind a negy sarkanal be van roppanva az uveg az utodestol van olyan kepem is,ha akarod el tudom kuldeni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 21:14:11

@pasztasuta: ahh, ok. a Vivaldi 4 évszak az megvan, a hotelláncot azt nem ismerem. :-)
2. giccsek, giccses...azt tudtad , hogy erre is van újkori művészeti állásfoglalás?! :-D
3. Azért laknék én egy Medici palota maradékban.:-))

ééés megvan a boa! :-)))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 21:25:43

@CSaw: uahhh, a francba, jól elkapták:-))))

puhacica 2014.11.30. 21:28:37

@sodalisO [eng]: hat nem annyira. de buszken viselem az allapotom. :)

@Réka ‎: koszi! :) remelem, egyszer leihatjuk a mackorol a bundat bokaig! :)

@diggerdriver: fel is csillant a szemem, mikor irtad a ladakat par kommenttel korabban. :)))

@pasztasuta: koszi! aranyos vagy! :)

puhacica 2014.11.30. 21:30:52

@sodalisO [eng]: nahat, ez nagyon cukiiii! azt hittem, ilyen szemkapraztato ciklamen szinu lesz a fal. kicsi feher textiliat el tudok kepzelni meg, akar baldachin jelleggel. :)

Határátkelő 2014.11.30. 21:34:31

@CSaw: Komolyan el kell magyarázni, hogy amikor egy kommentben gyalázol és sértegetsz valakit, akkor azt miért nem engedem be?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.30. 21:48:14

@NIKI LAURA: Igen. Tolunk unokatesoma heten koltozott haza.

pasztasuta 2014.11.30. 21:54:46

@sodalisO [eng]:
2. jaj.. ez most komoly? :O
3. hát én is ellaknék na, de azért megvárom amíg leszedik a karácsonyi díszletet, majd csak utána foglalok. :)))))

kardio1 2014.11.30. 22:28:13

@puhacica: Good luck for UK and the new life:)

kardio1 2014.11.30. 22:29:26

@sodalisO [eng]: Jövô héten néhàny napot Mo.-on leszek. Esetleg megnézném....

2014.11.30. 22:31:49

@puhacica: Helyileg melyik városba szeretnétek menni?

puhacica 2014.11.30. 22:34:45

@kardio1: köszi! reméljük a legjobbakat.

@Philosoraptor: valószínűleg - meglepetéééés! - London lesz a vége. én nem szerettem volna, végig vidékben gondolkodtam, de be kell látni, hogy a mi szakmánkban ott a legnagyobb az esély és a legtöbb a lehetőség.

SzZoole 2014.11.30. 22:38:17

@puhacica: " remelem, egyszer leihatjuk a mackorol a bundat bokaig!"
Lattal mar mackot bunda nelkul?

puhacica 2014.11.30. 22:39:37

@Zoole[uk]: van az a mennyiség, hidd el. :D

SzZoole 2014.11.30. 22:42:43

@puhacica: Kuldtem egy kepet,ha van kedved ki rakhatod ide is:)

SzZoole 2014.11.30. 22:45:29

@Határátkelő: Remelem az ujj oldalon mar lehet kepeket is beilleszteni a blogra mindenfele kep megoszto fajlok nelkul.Mar szegyelem magam,hogy mindig masokat kerek meg,ha egy kepet fel akarok tenni a blogra.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 22:46:48

@pasztasuta: na akkor :-))

.."A vintage jelentése
Időszerű, hogy bemutassam mi is a vintage. Ma még nem eléggé elterjedt a fogalom Magyarországon és sokan összekeverik a retróval. A szó eredeti jelentése szüret, begyűjtés, sajnos magyar megfelelője nincs, de kezd meghonosodni a magyarosított változata 'vintázs' néven. Az 1920-as és az 1960-as évek közötti időszak stílusát foglalja magában, beleértve az öltözködést, sminket, bútorokat és tárgyakat. Az utóbbi pár évben egyre több követője akad, elsősorban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, de hazánkban is tért nyert.

Elterjedésében nagy szerepe volt a 'Csináld magad!' (Do it yourself! =DIY) mozgalom népszerűségének. Előkerültek a nagymama régi kincsei és divat lett turkálóba járni, ami pár éve még ciki lett volna. Biztos, hogy a gazdasági világválságnak is szerepe volt benne.

A fogyasztói társadalom elfeledtette velünk, hogy mik a valódi értékek. A reklámok arra sarkalltak, hogy vegyél és vegyél a régit pedig dobd ki, mert ha nem így teszel, akkor nem vagy eléggé divatos, sikkes, mivel csak "gagyi" régi dolgaid vannak. A státuszszimbólumokról már nem is beszélve! Magyarán lomtalanítsd a valódi tömör fa bútorod, hogy helyette fa zúzalékból készült divatos farostlemez bútorod legyen. Logikus nem?
www.youtube.com/watch?v=74LXx0wSqMI

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.30. 22:55:47

@rezsöatya: hú, milyen igazad van, nem néztem!! Elnézést!! Én a Wilkoban szoktam ilyesmiket felfedezni.

SzZoole 2014.11.30. 22:59:40

@puhacica: Na ez mennyit ihatott,hogy elhagyta a bundajat:)))

2014.11.30. 23:19:54

@puhacica: Végül is, ha bejön az élet (és miért ne jönne), még mindig van lehetőség odébb költözni. Londonba én nem szeretnék menni, akármennyire is sok ott a munka. Nekem megtenné Leeds, Brighton, Bristol. Nincsenek nagy igényeim. :D

pasztasuta 2014.11.30. 23:32:18

@sodalisO [eng]: ehm..? a vintage az ok, de nem a giccsről volt szó? vagy valamit átugrottam? vagy mi van? hjuszton! btw a muzik jó :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.30. 23:36:31

@puhacica:

Miért nem vidékre mentek ha úgyis azt akartad? Mosogatni ott is lehet. Kezdetben úgyse lesz más. Londonban meg 1000 font egy normálisabb KICSI lakás, ahol nem lőnek le esténként. Biztos ez kell?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.30. 23:37:06

@sodalisO [eng]: tudod, aposomek nyiltan lenezik, hogy milyen regi butorok tetszenek nekunk, szova is teszik.
ertsd ezLatt a tiszta fa komodot. biedermeyer kanapet es art deco asztalt. szerintuk ez ocska.
kozben az asztalt ma megcsiszoltuk es beeresztettuk butorapoloval es olyan gyonyoru, hogy csak alltam percekig es csodaltam.
nekem ezt az elmenyt semmi mai draga csoda nem tudja adni, meg egy andante borkanape sem

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.30. 23:39:44

@sodalisO [eng]: mi ez a szar oldal? nem latni semmit csak villog.

Muscari 2014.11.30. 23:48:04

@Babette .: mi egy Art Deco vitrint vettunk potom penzert itt egy charity shpoban.

Otthon meg van ket fotelunk, amit egy ismeros kidobott es egy raktarban porosodtak. Felujittattuk es atkarpitoztattunk oket plusz csinaltattunk hozzajuk kanapet. Aztan ket tonett szeket meg lomtalanitas alkalmaval szedtunk ossze (fuj, tudom :-)), azokat is felujittattuk es ugyanazzal a karpittal csinaltattuk meg, mint a fotelokat. Gyonyoruek, mar csak ki kene oket hozni.

Ha van kedved kuldjel egy kepet az asztalotokrol.

Muscari 2014.11.30. 23:53:27

@sodalisO [eng]: szereted a vintage ezust ekszereket is? En nagyon megszerettem oket, sose gondoltam volna, hogy ennyi penzert lesz gyurum meg fulbevalom rubinnal, zafirral vagy borostyannal. Mar annyi gyurum van, hogy nincs eleg ujjam hozza.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.01. 00:50:36

@Philosoraptor:

www.zoopla.co.uk/to-rent/details/15939396#HQV3CoeaoWtyUgcK.97

tessék. jövendőbeli lakhelyed :). ha szerencsés vagy és kapsz full time melót, akko számolhatsz 900 fontos jövedelemmel. Ki fogsz jönni a pénzedből. Amennyiben nem szórakozol,nem tartasz kocsit, nem eszel sose étteremben, szóval melózol meg otthon kavargatod az ételt.

2014.12.01. 01:05:40

@házelőtthinta: A 900 font úgy jött ki, hogy felszoroztad havi 160 órával a bruttó hat egész mittudom mennyi font órabérrel? És mi van, ha többet fogok keresni? Az lehetetlen? Csak azért, mert te nem vitted semmire, más sem viheti? Más nem kereshet többet?

wuaaa 2014.12.01. 01:28:25

@Zoole[uk]: Láttam a képen a helyet ahol a legnagyobb volt a becsapódási energia, kb. fél cenire tippelem az üvegszilánkok méretéhez viszonyítva, azért írtam, hogy légpuska. Ha lőfegyverből lenne a lövedék, akkor átlyukasztotta volna a fémlemezt is ha felülről lövik rád. Ha kis szögben csapódott volna be, pl. ha hátulról lövik ki és azért nem hatol mélyebbre, mert az üvegfelületen elsiklik a lövedék, akkor más nyomot hagyott volna.
Ha csúzliból kilőnél egy csapágygolyót, vagy egy anyacsavart felülről telibe egy üvegtetős autóra, az is hasonló nyomot hagyna.
Aki már járt vadászaton, ahol golyós puskával lőnek nagyvadra, az bizonyára tudja, hogy a lövés után még egy csattanó hangot lehet hallani, mégpedig amikor a lövedék célba ér. Vagy aki már próbált hangtompítót, az is tudja, hogy a becsapódás is mennyire hangos, csak általában a detonáció hangja elnyomja.
Szóval én csak annyit mondok, hogy ha úgy istenigazából rálőnek az autóra amiben ülsz, akkor azt nem másnap veszed észre.
Szerintem.

pappito · http://pappito.com 2014.12.01. 01:42:57

nálunk már december elején felkerül a fa és szilveszter után megy is vissza a dobozába. a közösségi tereken ömlik a szokásos karácsonyi giccsdekor, csak itt rövidnadrágos a santa, vagy strandszéken sörözik :) A sztenderd angolszász schedule megy, 25-e kari, 26 boxing day leárazásokkal. Utóbbit évek óta hanyagoljuk, túl nagy a tömeg és túl kevés a diszkont :) inkább kimegyünk a partra vagy parkba vagy valahova.

ajándékot a gyerekek kapnak leginkább.

miután a nejem nem hagyta, hogy ezüst színű műfenyőt vegyünk (az nézett ki a legbizarrabbul a boltban) zöld van, három vödörnyi ledes biszbasszal meg mindenféle díszekkel. Együtt díszítjük a gyerekekkel, illetve együtt díszítettük tegnap, este meg gyönyörködtünk benne.

pappito · http://pappito.com 2014.12.01. 01:47:27

@wuaaa [nor]: rengeteg a változó, szerintem nem lehet látatlanban ilyen egyértelmű kijelentéseket tenni. Mivel üveget talált el, a fene tudja mi volt az, a tűzfegyverek lövedéke általában szabályos kerek likat hagy, de hát a rendőr jobban tudja, mint mi a fotelból :)

Amúgy is elég zorall az egész sztori, remélem zolee rendben van és ez valami ostoba véletlen volt, nem őt akarják bántani.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.01. 04:57:48

@Philosoraptor:

taxcalculatorral számoltam, egészen pontosan 964 font egyedülállóként FULL TIME melóval. Jobb melót szinte biztos hogy nem fogsz kapni mivel nincs slágerszakmád, nem igazán értesz semmi specifikus dologhoz.Úgyhogy leginkább ilyen bérezéssel számolj. És mivel fullon van minden nagyobb város bevándorlókkal, nem is lehetsz benne biztos hogy egyáltalán kapsz FULL TIME melót.(meg úgy általában melót) Ezt nem értik az otthon élők. Hogy itt gerillaharc megy a mosogatásért is.

Ja és ez egy olcsó lakás. Ennél olcsóbbat nem is találtam szinte első blikkre, úgyhogy számolhatsz LEGALÁBB ennyivel lakásra, ha szeretnél saját életteret.

Figyelj én nem érzem úgy hogy nem vittem semmire, nem értem miért írogatod. Neked ilyen értékrended van? Hogy aki nem keres jó sok pénzt, meg nem önmegvalósít, az nem vitte semmire se?

adg 2014.12.01. 06:49:38

@Dragonlady (now in Indonesia): @Babette .:
Ime a karacsonyi hangulat. Pont ma nott ki a foldbol a karacsonyfa, hat gyorsan lefotoztam nektek. Hogyis mondjam, nemikepp visszafogottabb, mint a new yorki karacsonyi dekoraciok. :) Bar a hatam mogotti bevasarlokozpontban is allitottak egy fat, az is kb ekkora volt, csa azt fel is diszitettek.

Szoval reggel, meg noves kozben:
kepkezelo.com/images/a8c77upx2x26vhvk98lf.jpg

Ez meg delben, mire szepen kibontakozott:
kepkezelo.com/images/00ysyaxveuuc4185jit.jpg

Es kozben 35 fok van, a nepek majdem puceran maszkalnak, szoval valahogy nem kerulget a karacsonyi hangulat. De ez nem panasz, en jol meg vagyok igy is. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.01. 07:34:40

@Babette .:
Tehetnél fel egy képet róla.
Az art deko nagy kedvencem.

puhacica 2014.12.01. 07:58:36

@Philosoraptor: en is delre mentem volna szivem szerint, de mivel az uram mindenkepp vagni akar ott is es erre Londonban van a legnagyobb eselye, hat oda megyunk. nekem meg mindegy, hol "mosogatok". kesobb meg en is ujra vagni szeretnek majd, es egy kisebb varosban nem is biztos, hogy lenne lehetosegem.
@házelőtthinta: a fentieket neked is irtam, csak annyit tennek hozza, hogy az, hogy en mit akarok, csak akkor donto, ha egyedul vagyok. de mi ketten megyunk, es en megertem az uram erveit, igy nem nehez lemondanom a videki Angliarol. ha meg megsem lesz jo, legfeljebb elkoltozunk.

adg 2014.12.01. 08:22:47

@puhacica: na latod, ezt nem jol tudod. Hintavilagban egyedul vagy, csinalod az unalmas kulimunkadat minimalberert, es este nyomorogsz huszadmagaddal. Meghogy ferj, meg ilyesmi, ugyanmar...

:)

Muscari 2014.12.01. 09:39:35

@házelőtthinta: kvara unalmas a szoveged. Mo-n hol tartasz fent egyszerű melós keresetből egy lakást, akármilyen kicsi is? Itt is az a helyzet, hogy jobb párban vagy ismerőssel lakni, képzeld, még az angolok is azt csinálják. Onnantól egész más a helyzet, jut jóval több mindenre.

Értsd már meg, hogy valami pluszt kell hozzátenni, előre kell lépni, tanulni etc. De úgyis hiába mondom.

puhacica 2014.12.01. 09:51:27

@adg [Au, Darwin]: na de hála a kaporszakállúnak, nem hintavilágban élünk. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.01. 09:59:13

@adg [Au, Darwin]: köszi a képeket :-)
felétek mikor kezdődik a monszun, vagy ami odáig eljut belőle? itt pár napja, az esőt szeretem, a párától mindig is szenvedek, asszem öregszem....
@puhacica: szerintem hagyd ott a francba a pasit ;-) mi az már, hogy még csak kedvedre se mosogathatsz ott, ahol szeretnél?? kizsákmányolás. elnyomás. ne hagyd magad ;-)

puhacica 2014.12.01. 10:03:25

@Dragonlady (now in Indonesia): akkor inkább nem mosogatok, de ott nem hagyom! :D

wuaaa 2014.12.01. 10:08:41

@pappito: A szabálytalan formájú lyukat korábban én is megemlítettem itt, nekem is feltűnt, ahogy az is, hogy az alattalévő réteg sértetlen.
Amúgy voltam már jelen rendőrségi helyszínelésen olyan ügyben, amikor éppen egy mozgó gépjármű kapott egy sorozatot egy sorozatlövő légpuskából, nagyrészük üvegfelületet ért, dupla üveg volt légréssel, csak a külső réteg volt átlyukasztva, pici lyukak. A kiérkező járőrök reakcióját látva nem tudtam hogy sírjak vagy nevessek-e inkább, azóta nekem is más a véleményem arra, hogy mit tud jobban egy mezei rendőr.

Na de a szárított húsos projektbe még mindig nem vágtam bele, pedig amióta láttam a blogodon a leírást, azóta az jár a fejemben. Majdcsak rászánom magam egyszer, köszi az ötletet ! :)

adg 2014.12.01. 10:08:51

@Dragonlady (now in Indonesia): nem feltetlen van monszun. Tavaly volt egy remordhosszusagu, egy honapos. Elotte evben nem volt. En elveztem, nem zavar a para, ha sokat esik es lehuti a levegot idonkent. Ez a build up ami most van, ez jobban zavar. Nagyon kellene mar, hogy elkezdodjkn a rendes esos evszak. Mult heten volt par kis eso, de meg nagyon nokedli volt.

Herr Géza 2014.12.01. 11:28:34

@Muscari: Az a legjobb, hogy - bár utálom a "bezzeg a mi idönkben" kezdetü mantrát - generációk nöttek fel úgy, hogy a suli után jött a kolesz, albérlet másokkal közösen, ne adj isten munkásszállás, stb,, söt fiúknál még az 1-2 év katonásdi (mondjuk 40-en egy hálóteremben, mosogatni is kellett, de nem fizettek érte...:D) és mégis mindenki túlélte, söt, nekem is egy aranykort jelentett életemben (na nem a katonaság). Miért "no go" ez egy Hinta életében ? Ha így folytatja úgyis olyan egyadta "intimszféra" lesz az élete, hogy önként, dalolva fog vmi. szociális otthonba beköltözni, mert ott legalább lesz, aki hozzászól.... :))))

2014.12.01. 12:16:26

@házelőtthinta: Akkor maradjak itthon? :(

2014.12.01. 12:18:48

@Muscari: Kocsit sem tartasz fel magyar minimálbérből, de ugye almát a körtével. Ha itthon keresel minimálbért, és csak albérletre meg kajára futja, az jó. Ha kint keresel minimálbért, nem lesz pénzed se kocsira, se étteremre. Elég érdekes ellentmondás.

2014.12.01. 12:46:40

@puhacica: Ti tudjátok, de azért azzal te is tisztában vagy, hogy Londonban milyen albérlet árak vannak. Persze, ha mindketten kaptok munkát, akkor nem lesz gond kifizetni. Ha meg nem is feltétlen kisvárosba költöznél, még mindig ott van Manchester meg Liverpool, attól függően, kinek szurkol a férjed. :D

puhacica 2014.12.01. 13:38:23

@Philosoraptor: ő nekem szurkol. :D tudjuk az árakat, kalkulálunk, nyilván nem fogjuk kinyírni magunkat anyagilag, de most London a fő irány. (amúgy nem a férjem.)

2014.12.01. 14:11:51

@puhacica: Nem akartam azt írni, hogy a párod, mert vannak, akik hidegrázást kapnak tőle. De akkor bocs. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.01. 14:53:23

@puhacica: Nektek az egyik legjobb perspektíva London, esetleg a közeli környék , onnan még bejárni is lehet opció. Északot nem javaslom, és az itteni munkaközvetítő centerek sem. orrod elé tolják a foglalkoztatási nagy térképet, Leeds, Newcastle, Manchester, Liverpool sötétkék, ott a legnehezebb elhelyezkedni, pedig iparvárosok nagyrészt, és mégis. És még egyéb más szempontok alapján sem javaslatos.....közbiztonság, populáció, jövedelmi viszonyok, rentek stb...

puhacica 2014.12.01. 15:02:15

@sodalisO [eng]: meglátjuk. északot egyébként Long úr sem javasolta, a szolgáltató szektor nem annyira erős ott. nézegetjük a különféle produkciós cégeket, nagyon sokan szakosodtak például esküvői videozásra, de olyan semmilyen trailereik vannak, sőt, néhány olyan iszonyú szart is látok, hogy hihetetlen, közben meg úgy hirdetik magukat, hogy a környék legjobb szolgáltatója, megvalósítjuk álmait, stb. :D filózunk saját vállalkozásban is, de ahhoz azért még jól meg kell vetnünk a lábunkat.

@Philosoraptor: :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.01. 15:12:53

@puhacica: huhu, háát, majd meg fogod látni, mennyire megy kint a öntömjénezés. Hallod, a sok , 1/2 eszű alulképzett suttyó , kontár vállakozó, veszi a kocsit, nagy -nagy reklám feliratokkal, jó szöveg, logó meg amit akarsz, hirdetés orrba-szájba , és olyan kritikán alul dolgoznak, hogy az valami hihetetlen. Vannak persze kivételek, de nem ez a jellemző.
Egy biztos a jónép, eszi, veszi, mert reklám és hirdetés zabálók, pénzük van, az nem probléma....:-)))
Nem nehéz közülük kiemelkedni. Szerintem járjátok körbe a saját vállalkozás témát is.
Pl. mellettünk van egy fotós bolt, olyan univerzális studio féle, a Snappa Snap lánc egyik üzlete. a több mint másfél év alatt, csak amit én láttam, havonta volt kint a kirakatban a hirdetés, hogy staffot keresnek, aki tud fotózni, videózni, ....figyelj...! fénymásológépet és nyomtatót kezelni.......és találtak valakit, a hirdetés eltűnt...majd 2 hét múlva kint volt megint...és 3 hétig nem ..és 3 hét múlva megint......
Nem találnak olyan alkalmazottat, aki ennek a feladatkörnek megfelel. Nekem nem szakmám, de ha átmennék, szerintem simán megfelelnék, mert azért ez nem egy bonyolult történet....
Na jó, nem becsülöm le, persze ez is egy szakma....de érted....1,5 év alatt nem kerül elő 1 ember aki ezt normálisan megtanulta és tudja csinálni?????? Nekem hihetetlen....

puhacica 2014.12.01. 16:25:56

@sodalisO [eng]: azért az komoly! :D az nem baj, ha a népek a piacról választanak, úgyis mindenki a színeset-szagosat kívánja, csak legalább lenne mögötte tartalom. itthon meg az a baj, hogy mindenki a sógor-koma-jóbarát szentháromságban gondolkodik. nem baj, ha szart is kap, csak fizetni ne kelljen. ott már egy lépcsőfokkal feljebb léptek ezek szerint... :)

M. Péter 2014.12.01. 19:26:56

@sodalisO [eng]: Nem lehet az pl., hogy a főnök kibírhatatlan, és ezért mindenki felmond 2 hét után?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.01. 19:44:59

@Muscari:

Miért lenne jobb együtt lakni? Ja mert máshogy nem lehet megélni? És akkor az máris jó lesz? Bezzeg ha Budapesten nem lehet megélni minimálbérből akkor mindenki fujjog, ha Londonban nem lehet, akkor meg azt mondják hogy ez tök rendben van, össze kell költözni egymással és akkor majd meg lehet, mert az olyan nyugatos élet amúgyis, sokadmagunkkal egy fedél alatt.

@Philosoraptor:

Figyelj, levezettem már párszor hogy kocsit tartani Nyugaton luxus alacsony bérekből. Drágább mint Magyarországon. A fizetésekhez képest is.

2014.12.01. 20:09:20

@házelőtthinta: Tehát Mo.-n nem luxus kocsit tartani minimálból. Oké. :DDD

2014.12.01. 20:10:04

@házelőtthinta: De sajnos nem tudok. És nem vagyok elvakult Mo. hívő, aki csak itt tudja elképzelni az életét.

M. Péter 2014.12.01. 23:43:03

@sodalisO [eng]: Sztereotípiákat terjesztesz. Londonban a munkanélküliség 6,3%, kicsivel az országos átlag fölött, pont ugyanannyi, mint Eszaknyugat-Angliában. A statisztikai régiók közül a legalacsonyabb munkanélküliség Délkelet- és Délnyugat-Angliában van. A nagyvárosok közül Liverpoolban és Birminghamben legrosszabb a helyzet, de London több keleti kerületében is magas a munkanélküliség, hasonló vagy magasabb szinten van, mint Newcastle-ben. Manchesterben szintén az országos átlagnál magasabb, de mellette Warringtonban vagy Cheshire-ben az országos átlagnál sokkal alacsonyabb, kb. ugyanannyi mint Londonban a legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező kerületekben.

Közbiztonság: Valamikor láttam egy statisztikát, amely London kerületeit külön egységként kezelte. A 20 legrosszabb hely között 10 londoni kerület volt.

A minimálbér mindenütt ugyanannyi, de Londontól messzebb a lakbér a londoninak fele, harmada is lehet, így az ember még akár minimálbérből is tud saját lakást bérelni, nem kell 9 pakisztánival együtt laknia.

2014.12.02. 00:11:28

@M. Péter: Viszont be kell járnia, ami pénzbe és időbe kerül.

M. Péter 2014.12.02. 00:16:47

@Philosoraptor: Hova kell bejárnia vagy mit kell bejárnia?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.02. 09:00:54

@M. Péter: Szia, juj nem szeretnék.
Lehet , hogy pontosításra szorul amit írtam. Megnéztem megint , valóban Birmingham környéke jobban kiemelkedik a munkanélküli rátájával.De több statisztikai grafikont is megnéztem és azokból választottam ki egyet. Igyekeztem időben a legfrissebbet használni.
Csak arra próbáltam utalni, hogy érdemes a legfrissebb statisztikákat használni, az angol közigazgatás és a központi informatikai adatszolgáltatás erre jó lehetőséget ad, mert minden fent van a neten és a legfrissebb adatok is hozzáférhetőek. pl...
én ezeket szoktam használni..
www.police.uk/metropolitan/00BK17N/crime/

www.numbeo.com/property-investment/gmaps_rankings_country.jsp

www.tradingeconomics.com/united-kingdom/unemployment-rate

2014.12.02. 09:47:33

@M. Péter: Ha Londonon kívül lakik, de oda jár be dolgozni. Az is pénzbe meg időbe kerül. De lehet, hogy még így is sokkal jobban megéri, mint kicsengetni a horribilis albi árat.

adg 2014.12.02. 10:23:42

@Philosoraptor: azt irja, londontol messzebb. Szerintem nem a peremre gondol, hanem mas reszere az orszagnak.
Ott olcsobb a megelhetes, a minimalber meg ugyanannyi, vagyis jobban megeri. Csak talaljon munkat...

M. Péter 2014.12.02. 11:03:19

@Philosoraptor: Én meg azt mondom, hogy Londonon kívül is van munkahely, sőt Dél-Angliában Londonon kívül pont jobb a helyzet. Ha az illető, ott él, ahol dolgozik, akkor nem kell Londonba bejárnia.

M. Péter 2014.12.02. 11:06:16

@sodalisO [eng]:
Munkanélküliség a helyi tanácsok szintjére, vagy akár tanácsi választókerületekre lebontva:
nomisweb.co.uk/
Munkanélküli segélyt kapók aránya parlamenti választókerületekre lebontva:
www.parliament.uk/briefing-papers/RP14-54.pdf

2014.12.02. 12:21:58

@M. Péter: Szerencsére. Azért eléggé durva lenne, ha mindenki Londonba menne.

2014.12.02. 12:22:55

@adg [Au, Darwin]: A messzebb nekem itt azt jelentette, hogy a vonzáskörzete Londonnak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása