oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 30. 06:47,  Három iskolában három nyelven 311 komment

2014. november 30. 06:47 Határátkelő

Három iskolában három nyelven

A határátkelésnek szerintem az egyik hihetetlenül nagy előnye és vonzereje, hogy az ember megismer más kultúrákat, megtanul alkalmazkodni és óhatatlanul is másképp tekint magára és a környezetére is. Az eheti blogajánló egyik posztja is erről szól, emellett járműcsodákat leshetünk meg Oroszországból és advent első vasárnapján elkezdjük várni a karácsonyt is (megspékelve egy felhívással).

thai iskola.jpg

Kezdjük tehát egy olyan bloggal, amiből eddig még nem szemléztem, azaz tulajdonképpen kis premierről van szó. A Végtelen… talán nagyon érdekesnek tűnik, a legfrissebb poszt pedig különösen érdekes, rögtön az első mondatából ki is derül, miért.

„Levi eddig három iskolába járt, egy évet Magyarországon, egyet Kanári szigeteken és most itt, Bangkokban járja a harmadikat, egy thai-angol iskolát. Kilenc éves, beszél spanyolul, angolul és nemsokára thaiul is. Lehet, hogy mandarinul is, merthogy azt is tanítanak az iskolában.

Először elsőbe járt, aztán Spanyolországban harmadikos volt, most meg másodikos. Hány nyelven fog tudni? Nem tudom. Milyen tananyagokkal, lexikális tudással lesz tele a feje? Nem tudom. De nem is ez a lényeg. Ennél sokkal fontosabbakat tanult meg máris. Az egyik, hogy már NEM FÉL. Mintha most már semmitől sem félne… Új ország, új kultúra, új emberek? (...)

De mit tanult még az utazgatásainkból?

Kreativitást, probléma-megoldást, kommunikációt. Még ha nem is ismered a nyelvet, akkor is meg tudod értetni magad! Önbizalmat. És elfogadást. Vagy inkább azt mondom, hogy nyitottságot a világ iránt, mert az elfogadásnál ez több.

Megtanulta, hogy minden kultúra más. Hogy minden ember más, és hogy mindez TELJESEN RENDBEN VAN! Igen, mert a thai iskola zászlófelvonással kezdődik és buddhista imával, és elegáns egyenruhát hord, mert itt ez van rendben. És ő is meghajol és összeteszi a tenyerét és azt mondja, hogy Suadika és Kaphunkrap, mert itt ez a szokás. És alkalmazkodik.

És közben tudja, hogy ez csak EGY a kultúrák közül. Egy a népek közül, egy a nyelvek közül, egy a vallások közül. Tudja, hogy ő vendég, és hogy tiszteletben kell tartania a másik kultúrát, ami éppen befogadja őt. És hogy az egyetemes értékek azok, amiket most tanul, amit a sokszínűség mutat neki, és amire mi is tanítjuk.”

Természetesen az eredeti poszt szokás szerint most is bővebb ennél, szerintem érdemes elolvasni az egészet – ide kattintva meg is tehetitek.

Autócsodák

Ugyan a héten jártunk már Oroszországban, de a Káma-túra blogon olyan posztot találtam, aminek nem tudtam ellenállni. Az ott sok képpel és meglehetős részletességgel feltüntetett mindenféle járműmatuzsálemek szerintem még azoknak is érdekesek lehetnek, akiket egyébként mindez nem érdekel különösebben. Induljon tehát egy nagyon durva időutazás!

Volga.JPGA Volga 21-es Jekatyerinburgban

„Európa fejlettebb felében – de már egy ideje Magyarországon is – múzeumba vagy veterántalálkozóra kell menni, ha az ember „autómatuzsálemeket” akar nézegetni.

Itt Oroszországban ez egy kicsit másképp van. Elég csak nyitott szemmel járni az utcákon, és a szemünk előtt elevenedik meg az elmúlt fél évszázad szovjet autóipara.

Ez azért nem azt jelenti, hogy a járművek nagy része 20-30 éves lenne, hanem csupán azt, hogy mindössze néhány évvel ezelőtt szüntették be ezer éves konstrukciók gyártását (illetve bizonyos típusokat még most is gyártanak). (...)

Otthon sokat szidjuk a BKV járműparkját, de elég lenne csak itt körbenézni egy pillanatra és máris sokan megértenék, hogy nálunk még mindig sokkal jobb a helyzet, mint a világ nagyobbik felében. (...)

A posztból esetleg úgy tűnhet, hogy itt Oroszországban csak őskövületekkel közlekednek az utakon, de ez persze messze nincs így. Sőt! Könnyedén lehetne arról is írni, hogy mennyi és milyen luxusautó van az utakon, de mivel olyanok – ha kisebb számban is – Magyarországon is vannak, ezért az talán nem lenne annyira érdekes.”

A részlet most azért olyan rövid, furcsa módon, mert a poszt nagyon hosszú és részletes, tele elképesztőnél elképesztőbb csodákkal, feltétlenül érdemes kattintani!

Nyakunkon a karácsony

Végezetül egy nagyon rövid ajánló a Bezzeg a svédek blogról, de ennek is megvan az oka, amit utána el is árulok.

Télapó-gyár.jpg

„Nemzetközi hírértékű esemény az nk karácsonyi kirakatának elkészülte. múlt hétvégén pont arra jártunk, amikor éppen bemutatták a télapó-gyár tematikát.

Összegyűlt a város apraja-nagyja, turisták messze földről, hogy megcsodálják a hangeffektekkel aláfestett színes-szagos történetet, ami megelevenedik a luxus áruház utcafrontján.”

A teljes posztot és benne a képeket ide kattintva tudjátok elérni, szerintem érdemes megnézni.

Most pedig arról, mi az oka ez utóbbi ajánlásnak. Arra gondoltam, ha van kedvetek, küldhetnétek képeket arról, miként készülődik a környezetetek a karácsonyra. Ezek lehetnek kirakatok, utcai díszítések, de nagyon örülök annak is, ha a saját készülődésetekről küldtük képet. Karácsonyig még van három hétvége, szerintem hangulatos posztokat lehetne addig összeállítani. A fotókat (némi hosszabb-rövidebb szöveggel) a szokásos hataratkelo@hotmail.com címre várom!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Oroszország Thaiföld Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr856944019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.11.30. 08:27:57

Szep Advent elso vasarnapjat mindenkinek!

Tegnap ezt lattam a Range-ben, Readingben: plüss renszarvas trofea!
Es ez meg nem a legalja!!! :-)

kepfeltoltes.hu/141130/2014-11-29_19.47.29_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.30. 08:41:50

Már október végén kezdődik az ateista karácsonyi ünnep, a legjobb esetben csak november végén. ez az egyik legidegesítőbb dolog manapság.

adg 2014.11.30. 08:57:11

@maxval birca hozzászóló: Te egy egeszen boldog ember legetsz, ha a karacsonyi elotti kereskedelmi allatkert a legidegesitobb dolog az eletedben.
Mondjuk engem meg nem idegesit. Van ra egy jo ellenszerem: leszarom.

Mme Seldon 2014.11.30. 09:04:26

Jó ilyen elfogadó iskoláról olvasni, és szimpatikus az a hozzáállás, hogy nem a lexikális tudás a lényeg, hanem egymás sokszínűségének, másságának megismerése és elfogadása 8az önbizalommal együtt).

@rezsöatya: Ez a plüss rénszarvas trófea elég súlyos :))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 09:12:25

Jó reggelt !
Én imádom a karácsonyt mindenestől. Miután teljesen normálisan kezeljük mindenféle ajándékozási hisztéria nélkül, ezért nálunk tényleg a hangulatról, a zenéről, az illatokról és az ünnepi díszbe öltözött lakásról szól.
Most meg pláne, hogy itthon vagyok, hosszú idő után megint lesz egy "normális" emberi léptékű ünneplés.
Tavaly a kedves lakótársak miatt 3 napig nem sikerült bejutni a konyhába, így nem hogy karácsony és feeling és egyebek nem volt , de még egy sült krumplit sem tudtam magamnak csinálni. ....Nem szívesen emlékszem vissza...nehéz volt...
Más....Jézusom, én még emlékszem a fekete Volgákra......apuéktól hallottam, hogy félni kellett ha bárhol, bármikor megjelent egy ilyen autó...:-DD Jujjj de öreg vagyok!!! :-P
Az első részhez. <> Levi világpolgár lesz , ez már szinte biztos. És ő lesz az , aki többek között nem fog a nyomorán gondolkozni gondolkozni, ha lépni kell, lépni fog. Lehet, hogy nem is lesz soha "nyomora",ellenben sokkal nagyobb esélye lesz arra, hogy a világ által nyújtott lehetőségeket kiaknázza.
@rezsöatya: Neked is! Megvetted ezt a szép trófeát ? :-D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.30. 09:13:28

@adg [Au, Darwin]: egyébként engem is igen tud idegesíteni, hogy mindenhol Jingle Bells stb.
mert még a karácsonyfákat és a dekorációt kibírja az ember..... de a hangeffektek....
szerencsére Yangonban nagyon minimális volt, és az is csak az utolsó héten. teljesen korrekt.
Darwinban mennyire szalad el a ló? mindenhol dekoráció, arany, jinglebells, karácsonyfa, akció, nyál? ja, mert ezt gondolnám abból, hogy Balin itt mit tálalnak fel az ausztráloknak :-) de szerencsére itt is csak most kezdték.
ja, mondjuk azért ennél idegesítőbb dolgot fel tudnék sorolni legalább 99-et kapásból :-)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.30. 09:14:36

@adg [Au, Darwin]:

Nyilván nem ez a legnagyobb bajom, de ez is bajom. Nehéz leszarni valamit, ha mindenhonnan támad rád.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.30. 09:20:42

@Mme Seldon: höhö, mondjuk azért ezt nemigen mondanám egy thai átlag iskoláról. napi 8 órában nyomatják, az elsősöknek is. mármint ha állami, de akár állami szabályok alá tartozó de magán kétnyelvű iskoláról is van szó. persze vannak ezekből is jó iskolák, nagyon jó iskolák sok külföldi diákkal, meg mindenféle rosszak is, az ötvenes osztálylétszámtól kezdve a horror képzetlen tanárokig... szóval általánosítani nagyon nem érdemes, ahogyan pár hónapja az indiai iskolák esetében sem. (6 évig dolgoztam angol-thai kétnyelvű, tandíjas, iszlám alapítvány által fenntartott, de vallásfüggetlen magániskolában, ami a minisztérium alá tartozott, tehát thai tanterv és szabályok, innen vagyok képben,)

SzerződésSertés 2014.11.30. 09:23:45

Pár (10?) éve milyen divat lett utálkozni a karácsony miatt. Én szeretem, a mi kis városkánk már most csodaszépen fel lett díszítve és tiszta jó hangulatom van tőle.

Morgo1229 2014.11.30. 09:37:28

@Mme Seldon: jaj mar..Ha a miatyankot kene mondani a. magyar suliban akkor meg aze disszidalta volna. Ha mas csinalja akkor meg dejo sokszinu.

adg 2014.11.30. 09:50:56

Az orosz poszt nagyok tetszik. Egy latvijat meg el tudtam volna kepzelni benne, vagy valami regi moszkvicsot, zaporjoskat. Latviat gyartanak meg? Orosz az egyaltalan? Van benne j? :) olyanon tanultam meg vezetni, apamnak volt egy ilyen csodaja, vegulis nem volt olyan rossz, egesz kenyelmes volt.
Volt egy roburja is, benzines, 3,3 liter, 70 loero. Meg azt a szart... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.30. 09:53:42

@Morgo1229: Thaiföldön alkotmányban rögzített államvallás a buddhizmus (amellett, hogy vallásszabadság van). lehet szeretni, nemszeretni, ez van.
az én iskolámban egyébként nem volt ima. vallás csak social studies órákon, mindenki a maga felekezetében, a muzulmán gyerekek (kb 30-40%) péntek du átmentek a mecsetbe, a buddhisták meg az osztályban tanulták a buddhizmust. tehát senkire nem volt rákényszerítve másvalaki vallása.
persze ettől még Magyarországon én sem szeretném ezt, én továbbra is magánügynek tartom a vallást. de DK-Ázsia más, máshonnan jött, teljesen mások a tradíciók stb. majd kitalálják, hogy hosszútávon nekik mi működik, ahogyan pl itt is egyre több lesz az ateista, akik előbb-utóbb fel fogják emelni a szavukat. de ez az ő dolguk. és ezzel is együtt lehet élni.

Mme Seldon 2014.11.30. 10:05:18

@Dragonlady (now in Indonesia):
Akkor vagy az első blog írója szerencsés, vagy nem ugyanarról az országról beszéltek :) Nem gondolnám,hogy általánosítanék, mikor azt mondom, hogy jó ilyen elfogadó közegről olvasni.

@Morgo1229: Mi a bajod velem?

adg 2014.11.30. 10:07:29

@Dragonlady (now in Indonesia): a boltokbaneszre lehet venni a karacsonyt. Van nemi diszites a foter helyett levo mallnak nevezett setaloutcan is. Amugy nem sok. A hazakat diszitgetik ki a nepek, de nincs az az amerikai stilusu diszorgia. Talan nagyobb varosokban. Itt a fel varos azsiai, nem hiszem, hogy a tobbseguk nagy kereszteny lenne, talan ezert is olyan visszafogott. Otthon tobb diszites volt. Dzsingol belsz sem folyik mindenhonnan.
A karacsonyi hangulatot meg nem sikerult megtanulnunk itt, a 35 fok, tuzo nap, palmafak es papgajok nem adjak vissza a megszokott hangulatot. A (muanyag) karacsonfa mellett ulve nem a tuz ropog a cserepkalyhaban, mint otthon, hanem a ventillator surrog es a klima zug. Nem havat lapatolok, hanem fuvet nyirok, favagas helyett palmalevelet daralok, es szankohas helyett furdunk.
Szoval szokni kell meg.

@maxval birca hozzászóló: latod ezt megtanultam a helyiektol, siman le tudok szarni barmit, ami zavar es nem tudom megvaltoztatni. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 10:09:17

@SzerződésSertés: jaja, menetrendszerűen érkeznek a trendi "jajdeszarakarácsony" sirámok, én meg imádom. Pont ma fog díszbe borulni a lakás, nem aprózom el :)) jövő héten megyünk páromékhoz, remélem, látunk egy kis havat is!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 10:10:44

@rezsöatya: uuuuu, nagy lenne a kísértés, ha itt meglátnám!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.30. 10:16:14

@Mme Seldon: az általánostást csak arra gondoltam, hogy sajnos ez nem rendszerszintű jellemző, igen, ügyesen találtak egy jó iskolát. csk nehogy véletlen azt gondolja valaki is, hogy ez mindenhol mindenképpen így van. ennyi.

@adg [Au, Darwin]: köszi. erre tippeltem volna ;-)
én annyira utálom a hideget, hogy nem volt nehéz megszoknom a trópusi karácsonyt. egyébként is ilyenkor a legjobb az idő (mármint Thaiföldön, Burmában, itt most nem), nagyon jókat lehet kirándulni, mászkálni. hát az biztos hogy más :-) én mindenféle magánjellegű bogaraim miatt nem is ragaszkodok ahhoz a hagymányos hideg karácsonyhoz. de ha valakinek hiányzik, meg tdom érteni, szar lehet. remélem, sikerül valahogy új hagyományokat teremtenetek, és valami nagyon érdekes, nektek értelmes dolog fog kisülni belőle így is. ja, nekem ez is tetszik a dologban - hogy saját magadnak alkothatod, definiálhatod meg a karácsonyt, szabadság. kevesebb sokkal a kötöttség meg az elvárás. az lesz belőle, amit szeretnél. (általános alany.) ok, megvan, hó nem lesz, meg a cserépkályha..... de sokminden más lehet. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.30. 10:19:56

@Réka ‎: én speciel nem a karácsonyt utálom, hanem hogy mindenhol tolják a fülembe a Jingle bellst és az arany dekorációt, alkalomadtán már halottak napja előtt (erre emlékszem konkrétan az utolsó otthoni évemből). szerintem Bircának is valami ilyesmi a baja. ugye azért megvan a különbség a karácsony mint értelmes és szép ünnep, és a két hónapig tartó konzumidióta marketing között? köszi.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 10:21:45

@Dragonlady (now in Indonesia): csihány volt a budiban? :)
Nekem a jingle bells meg a konzumidiotizmus is tetszik. Minden az, amilyenné teszük. Ha idegbeteg utálkozó stresszhónappá, akkor olyan. Szívesen :)

NIKI LAURA 2014.11.30. 10:24:59

@sodalisO [eng]: tegnap jottem vissza Wizzel,mellettem egy fiatal kiscsavo ult.

Meselte:
Mar het(7) eve dolgozik egy vidam,vagy vmi "holidej"parkban,minimalert,valahol lent delen.....Eurowork- kel jott ki anno.
Egyutt laknak- ingyen- tobb lengyel,magyar polgartarsal.
Kozos budi,konyha.
Azota angol utlevele is lett,fel evente megy haza.
Mondjuk,semmi szakmaja.
Elmondasa szerint- mivel a szallas ingyen- havi 400£ tesz el.

Szoval ki lehet birni evekig kozos helyen,es mindig minimal berert?!
Persze hulye a kerdes,mindent ki lehet birni,csak erdemes- e..?!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.30. 10:26:19

@Réka ‎: a személyeskedést itt és most fejezd be. undorító, amit ámofutottál az elmúlt két napban. mindenki más el tudja mondani civilizáltan, mások sértegetése, lealázása és lebecsülése nélkül a véleményét. neked most konzekvensen nem sikerült.
szóval neked tetszik. nekem nem. ettől ne nézzél le engem, vagy senki mást, aki másképpen és másért akarja vagy szereti a karácsonyt. csupán erre kértelek. vagy én is nézzelek le szépen vissza, hogy te másképpen szereted a karácsonyt? ezt szeretnéd?
tolerancia? zéró. megintcsak, ugyanúgy, ahogy tegnap. gratulálok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 10:29:47

@Dragonlady (now in Indonesia): ha valaki ámokfut, az te. Tegnap s ma is agresszíven nekem estél, mikor meg se szólítottalak, aztán őrjöngsz, ha válaszolok. De egyetértek, hogy befejezhetjük, már ha nem akadsz ki megint azon, hogy előírom, mit csinálj :) de részemről off és peace.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.30. 10:33:27

@Réka ‎: szóvátenni azt, hogy valaki másokat többször és szisztematikusan, provokálás nélkül sérteget, lenéz, belerúg, erkölcseit megkérdőjelezi, az ámokfutás? akkor ámokfutok. írd bele a szótáradba. az mellé, hogy tolerancia = "elfogadom, ha a másik is ugyanazt gondolja, mint én."
szánalmas vagy.
akkor is, ha ezért most jól kibasz innen HÁ.

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2014.11.30. 10:35:15

@adg [Au, Darwin]: Köszi!
Sajnos sok minden kimaradt, mert csak olyanokról akartam írni, amiről volt saját fotóm. Kimaradt például a brutális Ural AC-6-os tűzoltó autó is, mert olyat soha nem sikerült elcsípnem.
Latvijákat már nem látni az utakon. Azt egyébként Rigában gyártották. Zaporozsecet még láttam működőt az utcán egyszer vagy kétszer, de az már itt is ritkaság. Pláne a működő. :)
Moszkvics tulajdonképpen volt a posztban, az Izsek valójában izsevszki gyártású Moszkvicsok voltak.

adg 2014.11.30. 10:35:46

@Dragonlady (now in Indonesia): nem rossz ez egyaltalan, a hideg nekem nem hianyzik, a tobbieknek igen. Meg a ho is. Csak annyi, hugy marhara nincs karacsonyi hangulata. Olyan, mint egy nyaralas. :) Magam reszerol nem lenne gond, ha sose lenne 25 foknal hidegebb, de a paromnak jo lenne neha, meg o a havat se banna.
Otthon mindig olyasmi volt, amit fent irtam, de majd itt is kialakul, kezdok vagyunk meg. Ez lesz a harmadik.
Az elso nem er. Az egy vicc volt, elotte par nappal koltoztunk a tok ures lakasba. A nappali berendezesunk volt egy asztal 4 szekkel (ugye mi 6-an vagyunk), egy tv meg egy alig diszitett plasztikfenyo. Boldog karacsonyt gyerekek. :D A kovetkezo mar egesz jo volt. Szoval alakul, caak furcsa, hogy Szenteste leballagunk a tengerhez labat mosni. Nem annyira tradicionalis. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 10:37:21

@Dragonlady (now in Indonesia): elfogadom, hogy ezt gondolod. Nem sért és nincs vele semmi gond. Ezért szerintem nem fog kirakni innen senki :)

pasztasuta 2014.11.30. 10:39:13

@rezsöatya: jóóój, tavaly majdnem megvettem a tesómnak csak az élményért, hogy lássam az értetlen arckifejezést rajta amikor kibontja. :D :D aztán megkegyelmeztem neki. buttlersnél van mamutos meg cápás is. nálam ez már a sírva röhögős kategória.
www.butlers.hu/ajandekok/ajandekotletek/halali-javorszarvas-fej-39x38x29cm
itteni személyes kedvencem a kis 15cm-es, műanyag, napelemmel működő, integető pápa. :)))
www.youtube.com/watch?v=WwXIHsg50o4

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 10:40:13

@NIKI LAURA: Persze, mindent ki lehet bírni, ha az ember eldönti, hogy összeszorítja a fogát x ideig . Nyilván minden szituáció más, más munka, más fizetéshatárok, más lakás, lakótársak stb.
Az is meghatározó , hogy az ember hány éves. Gondolom az utastársad fiatal volt. Nekik ez sokszor, "haverok, buli, fanta" szinten működik. Sokkal kevesebb részlet fontos a hétköznapi komfortérzéshez.
Én is nagyon sok kompromisszumot kötöttem és kötök magammal a cél érdekében.
És igen, ahogy Réka írta, szeretem a szakmámat, és szeretem a megtakarítást is ami szerencsére havi szinten több mint az utastársadnak.....ezért tűrök és viselek el olyan dolgokat is , amik normál esetben nem férnének bele az én normáimba.
A kényszer nagy úr !

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 10:40:24

@adg [Au, Darwin]: innen nagyon sokan utaznak Thaiföldre karácsonyozni. A 2004-es cunamiban több min 500 svéd vesztette életét, ami nyilván csepp a tengerben az ázsiai áldozatokhoz képest, de máig trauma az országnak.

adg 2014.11.30. 10:47:04

@Dragonlady (now in Indonesia): ja meg a kevesebb kotottseg az nagyon igaz. Otthon mindig vita es vegul sertodes volt valaki reszerol, mert nem tudtunk egyszerre tobb helyre menni ebedre. Es hat termeszetesen egyik csalad sem volt hajlando igazodni a masikhoz. Na itt ilyen gond nincs, senkihez nem kell alkalmazkodni. :)

Mrs. Clayton 2014.11.30. 11:17:48

@Kutya 79: epp beszelgetunk a parommal es kerdezte h az oroszok szaunajat, hogy hivjak, monmdom meg sosem hallottam orosz szzaunarol, erre mutatja ha banya, ez tenyleg tradicionalis orosz szauna? es mi a kulonbseg ekozott es a finn szauna kozott?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 11:18:32

@rezsöatya: Hehe, szerintem, meg, mert olyan szép és különleges és jó nagy is !
Tudod, a gazdagság egyik szimbóluma a " jónagy" cucc. Mindegy mi, csak jó nagy dobozban legyen! :-))))

rezsöatya 2014.11.30. 11:37:57

@sodalisO [eng]: nagy dobozok...? Errol tudnek meselni...! ;-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.30. 11:44:06

@Dragonlady (now in Indonesia): elég felnőtt nő Réka, ki tud állni magáért, de megjegyeznem, hogy mar tegnap is úgy éreztem, kicsit túl reagálok vele kapcsolatban a dolgokat. Én - legalábbis. Ha-s megnyilvánulásai alapján - nem úgy látom, hogy igaz lenne rá , amit írsz. Egy erős személyiség , ez igaz.

Giddy Lamb 2014.11.30. 12:05:47

@Dragonlady (now in Indonesia): "ettől ne nézzél le engem, vagy senki mást, aki másképpen és másért akarja vagy szereti a karácsonyt"

Erről eszembe jut életem egyik legjobb karácsonya:

Tuk Tukon voltunk a Toba tónál és dec.24-én délben elmentünk a helyi étterembe és benyomtunk egy mushroom omlettet. Még épp visszaértünk a házikónkba mielőtt elkezdett szétfolyni a világ:))
Szürreális Szenteste volt annyi szent! Ilyen állapotban Krisztust sem tudták volna megfeszíteni, mert lefolyt volna a keresztfáról:))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 12:24:48

@SzerződésSertés:
Igazad van.
Leginkább az az utálkozás tárgya ha valaki nem úgy ünnepli mint mi.

Kedveled a Maseratit?
Egy Quattroportalét én is elfogadnék nagy duzzogva.
:))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 12:26:20

@adg [Au, Darwin]:
A mi falunkban két úr volt.
Én meg a Robúr:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

33621 2014.11.30. 12:35:35

@Dragonlady (now in Indonesia): @Réka ‎: Lányok mind a kettőtöknek most jött meg, és ment el az esze? :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 12:37:08

@pasztasuta:
Kiváncsi lennék hányan tudják a gugli nélkül mi az a HALALI?

33621 2014.11.30. 12:41:31

@diggerdriver: Én tudom! Haláli csak ékezet nélkül.

NIKI LAURA 2014.11.30. 12:50:23

Itt valami nem jol mukodik.
Szinte minden nap Cameron es a kormany arrol targyal,hogy korlatozzak a magyar( eu) munkavalllast.

Erre most nezem a BBC-t,es rekord magyar jon ki naprol napra.

A Wizz jaratai tipikus munkasjarat,turista- v annak kinezo- embert nem latni.
Lutonon magyarul kerem a kv-t,a hamburgert.( meg is ertik,hisz ok is azok)
Wokingba sorba ulnek a magyarok az Ni interjun.
Vannak,akik haza is mennek?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.30. 13:03:36

@Giddy Lamb: akkor most lenézzelek, vagy ne? választhatsz.:-) habár nemtom, a megfeszítés hogy jön ide, szerintem neked be kéne még iratkozni valami középhaladó karácsony-ismereti kurzusra :-)
úgy emlékszem, Toba környékén keresztény a többség, majd kijavítasz, ha nem, mindig nagyon érdekesek nekem az ilyesmik, hogy mi más, mi hogyan, egyáltalán, dekoráció, ételek, mit énekelnek, ajándékozás van-e egyáltalán. nagy élmény volt pl egy magyar jezsuita atyával elmenni húsvétkor tajvani bennszülött (keresztény) falvakba. (ott volt az egyik sült majmos élményem is.) sajnos most lemaradok erről az egészről, pedig nagyon érdekelt volna. (el kellett jönnöm Floresről, Balin vagyok perpill.)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.30. 13:23:33

@Dragonlady (now in Indonesia):

Pár éve annyira kezdett idegesíteni ez az álkarácsony, hogy cikket írtam ellene. Pár barom persze félreértette, s kaptam több emailt, melyben ki lett fejtve, hogy magyar- és keresztényellenes zsidó komcsi gazember vagyok.

Most már elkezdtünk ismét fát állítani, de kivonjuk magunkat a többiből, pl. nem veszünk ajándékot senkinek.

A templomi rész persze más, azt ünnepeljük.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.30. 13:37:48

@maxval birca hozzászóló:
én egyébként nem vagyok vallásos keresztény. engem személyesen az agresszív marketing és szenzoros túltengés idegesít. és ráadásul kerüld el ha tudod, hogyan, max ha bezárkózol otthonra két hónapra, és házhoz szállítják neked a tejet meg a kenyeret is.
azért elég érdekes fogalomszerkezetre vall, ha valakinek elválaszthatatlanul összekapcsolódott az agyában a plázákban egymást taposó, angyalhajban úszó, meri kriszmösz dalokkal lezombított tömeg, és a karácsony (vagyis ha kiakaszt az előbbi, akkor ez csakis azt jelentheti, hogy utálod az utóbbit).

2014.11.30. 13:50:39

Ooohhh regi szovjet kocsik <3 Jaj most megyek is arra az eredeti posztra, kosz, hogy szoltal, reg neztem arra a blogra...

Karacsony erdekes tema, en szeretem magat az unnepet, viszont haragszom kicsit azokra a marketingesekre akik ilyen koran elkezdik nyomatni a reklamokat meg a zeneket, leginkabb azert mert az osz a kedvenc evszakom, es mindig meg van roviditve, sose lehet teljes hosszaban kielvezni mert a vegen mindig beletrombital a Let It Snow meg a tobbi szarsag. :D Amugy viszont alternativan unneples van nalunk, szigoruan zabalas nelkul, ajandekozni pedig csakis eldugott fuggetlen boltbol vagy online, tomeg nelkul :) Szoval igy nem annyira zavaro szamomra, de azert a Novembernek is van 30 napja es elotte nem annyira szeretek a Karacsonyra gondolni :D

rezsöatya 2014.11.30. 13:53:31

@33621: csatlakozom.
Ne tepjetek mar egymast a vilag ket vegerol Advent elso vasarnapjan! Ket normalis(nak latszo) noszemely! :-)
Digger, nem akarsz utálni? Szoljal mar be nekem, dobjuk fel a vasarnapot! :-)

pasztasuta 2014.11.30. 14:07:47

@diggerdriver: mindig csak ez a maserati.. egy jó kis fiat 500 nem kéne?? :)))

milano.corriere.it/notizie/cronaca/14_novembre_04/lissone-l-auto-nuova-non-parte-colpisce-picconate-749298a2-640f-11e4-8b92-e761213fe6b8.shtml

csórikám kicsit nehezen tudta feldolgozni, hogy a vacsi új kocsi nem indul.. :))))))

SzerződésSertés 2014.11.30. 14:19:07

@Réka ‎:
Nem akarok dicsekedni (na jó, egy kicsit mégis) de én már kb. 1 hónapja nézegetem a havas hegycsúcsokat, amik körbeveszik a várost (Lugano) miközben idelent 15 fok, napsütés és pálmafák virulnak. :) Szerintem küldök is egy fotósorozatot, hadd gyönyörködjön benne mindenki.

SzerződésSertés 2014.11.30. 14:19:14

@diggerdriver:
De csakis a régit, amit még a jó öreg Pininfarina tervezett, hiába egy vagyon fenntartani! Sírni tudnék ezektől az új, jellegtelen, dízel Quattroportéktól.

SzerződésSertés 2014.11.30. 14:19:23

@maxval birca hozzászóló:
Mi sem ajándékozunk. Egymás közt szinte sohasem, majd pár éve felajánlottuk az egész családnak, hogy ne adjanak nekünk semmit, viszont egy általunk támogatott menhelyre küldjék el a ránk szánt összeget, erre hirtelen mindenki megbotránkozott, és inkább abban maradtunk, hogy akkor senki senkinek nem ad semmit. Mi is voltunk minden álszentek, meg álhumánusak, de aztán lehiggadtak a kedélyek.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.30. 14:20:15

@NIKI LAURA:

Biztos nagyon jó buli felnőtt emberként úgy élni éveken át hogy gyakorlatilag nincs intim szférád.

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2014.11.30. 14:31:41

@Jess G: Igen, "bánya", így fonetikusan. :) Olyan nagy különbség nincs a kettő között. A tapasztalataim alapján, meg némi utána olvasás után azt mondhatom, hogy az orosz szauna a finnhez képest valamivel "hűvösebb" mondjuk csak olyan 70 fok körüli a finn 100-110 helyett, viszont sokkal párásabb a levegője a gyakori locsolás miatt. Az oroszoknál szokás viszont még szaunázás közben - többnyire nyírfa gallyakból álló - csokrokkal csapkodni egymás testét, esetleg a sajátod, ezzel is serkentve a vérkeringést. Falun a bányában mosakodnak is, tehát nemcsak szaunáznak, hanem egyben fürdőház is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 14:37:51

@SzerződésSertés: küldd csak, hadd sajogjon a szívem :)) de már közöltem, hogy ha az idén is ramaty szürke tél lesz, határátkelünk Alaszkába és klímamenekültstátuszért folyamodunk.

33621 2014.11.30. 14:40:44

@SzerződésSertés: A karácsonyi ajándékozás egymásközt már nálunk se megy.Most csak azért vegyek valakinek valamit mert karácsony van? Úgy is megvesszük ami kell valakinek ha van rá pénzünk, de pluszba azért nem költekezünk karácsony miatt.
Ezt megbeszéltük már egy pár éve a családban és ehhez tartjuk magunkat. Amúgy meg egy álszent ünnep, a szeretet ünnepeként hirdetik de leginkább a pénzköltésről szól. Akit szeretek azt karácsonykor is szeretem, akit meg nem, azt ilyenkor sem fogom továbbra sem szeretni vagy kedvelni.

DieNanny CH 2014.11.30. 14:42:19

@SzerződésSertés:

Ó, igen. Nálam is kb 1 hónapja ez a helyzet... (Schwyz kanton.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 14:44:33

@mojyo: az üzletek nem azért kezdenek novemverben kriszmöszölni, hogy minket megőrjítsenek, hanem mert a karácsonyra készülődőknek rakják ki az árut. Igencsak bepipulnék, ha decemberben kellene megvennem az idei díszeket meg kajánakvalót... de én szeretek idejekorán kész lenni mindennel, úgy vagyok vele, hogy adventkor nyugi legyen és csak a friss kajákat kelljen sorra elkészíteni. Ma vettük meg az utolsó dolgokat: a jácintokat. Fám is csak azért nincs még, mert még nem árulják :))
meg ahogy mondod, 2014-ben az online vásárlás aranykorában csak annyi bolti jinglebellst kell hallgatnom, amennyit akarok.

M. Péter 2014.11.30. 14:54:47

@Réka ‎: Bárcsak csak novemberben kezdenék, de itt már szeptember első felében elkezdik árulni a karácsonyi dolgokat.,

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 14:57:22

@rezsöatya: részemről peace, a nekemugrásra békével válaszoltam. Ahogy a személyes himnuszom is mondja:
"Aki haragos az nem ad esélyt,az inkább perbe lép
Primer probléma az önös harcok verte kép-
Engedd el, jöjjön minek jönnie kell szabadon
Nem megakadni nőkön, hozzád címzett átkos szavakon
Csak lazán, mély levegő, és ének nincs itt félelem
Hisz szabad vagy az élet örök, a lélek végtelen."

Ha mindenki naponta meghallgatná ezt, egy éven belül világbéke lenne :)

DieNanny CH 2014.11.30. 15:02:13

@Réka ‎:

Itt már árulják a fákat.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 15:09:34

@33621: Hehe, azt hiszem ez a "karácsony" téma, olyan mint a nők, férfiak, szerelem, feminizmus, étkezési szokások, gyereknevelés.....örök cumi amin lehet cuppogni. :-)
Ahány ház, annyi szokás...gyerekkor, emlékek, vallás vagy ateizmus....
Szóval szerintem sok minden felülírja szerintem.
Nónap, anyáknapja, húsvét, karácsony, Valentin-nap.....kijelölt napok a szeretetre, az odafigyelésre??? Egy frászt, persze , felfogás kérdése. Nekem erre sincsenek kidolgozott ellenérveim, alapból elutasításaim, "márcsakazértislebuzizom" érzéseim. :-)
Magam részéről szimplán egy kedves és nagyon szép esemény ami minden évben lehetőséget ad arra, hogy az egész komplett ,igen nagy családom együtt legyen, együnk-igyunk, énekelgessünk kicsit,zenét hallgassunk, örvendezzünk a gyerekeknek, kicsiknek-nagyoknak, és természetesen mindez sok-sok állatkodással, röhögéssel megtűzdelve, ünnepi díszbe öltöztetett lakásban.
Mindig elképzelem karácsony estéjén a világot....Nekem ez egy nagy ablak, amin belátok a házakba, otthonokba, gazdagokhoz, szegényekhez. Szeretem azt amit gondolatban látok...

Az meg, hogy a város ahol épp vagyok, már-már hisztérikusan, giccsesen és ipari módon kínálja, tolja az arcomba a kriszmesz cumókat és 'feelenget, egyáltalán nem zavar. Szelektálok, szűrök, csak annyit engedek be amennyitől még jól vagyok. A sok sem sok, ha én úgy akarom!
Sőt gyakran élvezem a gusztustalan túlkapásokat, akkorákat tudok röhögni, hogy mikkel tudnak még előjönni , csak , hogy megvegyük, pénzt költsünk.

Giddy Lamb 2014.11.30. 15:21:53

@Dragonlady (now in Indonesia): Lejött, hogy pogány vagyok? :)

Sajnos nem emlékszem vallási dolgokra, de ha jobban belegondolok biztos keresztények, mert mintha Ramadan lett volna, de az éttermekben fényes nappal (kerthelyiségekben is) lehetett enni, inni, kábszerezni:)

A batakok többször elég durván próbáltak levenni, a muszlimok általában tisztességesebbnek tűntek nekem arrafelé, viszont szép emberek a batakok, azt meg kell hagyni...
Most, hogy felidézem az ottani embereket, egy Sinta nevű csaj mondott ott egy érdekeset a fehérekről, mégpedig, hogy ugyanazok az emberek teljesen máshogy viselkednek ott turistaként mint otthon. Sinta dolgozott egy ideig Németországban és találkozott ott olyanokkal akiket Szumátrán ismert meg és mindegyik teljesen máshogy viszonyult hozzá, mint mikor Szumátrán voltak, feszültebbek, távolságtartóak voltak, stb.
Pogányként nekem a keresztény vallás tűnik a leggázabbnak, legalábbis a személyes tapasztalataim alapján és a balinéz hinduizmus a legszimpibb.

Giddy Lamb 2014.11.30. 15:22:02

@Réka ‎: "csak annyi bolti jinglebellst kell hallgatnom, amennyit akarok."

Én nem bírom megunni a karácsonyi dalokat, különösen a Little Drummer Boy-t szeretem, mert erről mindig Oszkár jut eszembe aki a bádogdobját püföli és nem akar felnőni és erről mindig eszembe jut a Kristallnacht meg a Szentséges éj is és olyan magasztos hangulatba kerülök, amit már nem vehet el tőlem soha senki!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 15:30:27

@Giddy Lamb: a drummer boy az én karácsonyi spotifylistámon is ott figyel, Peggy Lee búgó hangjával, legjobb... a Bádogdobot pedig újra kéne olvasni!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.30. 15:31:38

nagyon OFF, bocs, de érdekes
www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=rendes
("Megerőszkolnál-e egy nőt?" - kérdőív pasiknak.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.30. 15:39:48

@Giddy Lamb: az lejött, hogy pogány vagy, csak gondoltam, azért feltűnik, hogy keresztények-e körülötted mások, ünnepelnek-e épp valamit :-) meg ha nem vallásos az ember, akkor is érdekesek lehetnek az ilyesmik, ha már egyszer ott vannak szem előtt.
hű, ramadán nagyon rég volt már karácsonnyal egyidőben, ilyen rég jártál arra, vagy csak túl sok volt a fű? ;-)

SzZoole 2014.11.30. 15:41:07

@Dragonlady (now in Indonesia): Ezt az ertekelest kaptam,remelem jo pont szamomra:)

"
Tudatos vagy, elutasítod a nők elleni erőszak minden formáját. Biztos egyetértesz azzal, hogy ez az emberi minimum, és nem várod, hogy ezért gratuláljak. Mindenesetre, ha minden férfi így gondolkodna, a nők sokkal nagyobb biztonságban érezhetnék magukat. Arra kérlek, hogy ne hallgass; ha a barátaid, ismerőseid között azt tapasztalod, hogy valaki lealacsonyítóan beszél a nőkről, megalázza őket, nemi erőszakon viccelődik, vagy az áldozatokat hibáztatja, lépj közbe, és mondd el a véleményedet! Nagyon sokat számít, ha az ilyen emberek nem hiszik azt, hogy mindenki egyetért velük."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 15:48:27

@pasztasuta:
Ez a retro FIAT a többi retroautóval nagyon népszerű az angolok közöt.
Különösen az Abarth változat.

2014.11.30. 15:48:35

@Réka ‎: Ertem en, de pont ez a lenyeg, hogy Novemberben en meg "oszolni" akarok es nem a karacsonyi unneplesre gondolni :D

Tapasztalatom szerint ha koran elkezdek valamivel foglalkozni, csak elnyujtom a stresszelest, de nem leszek rajta tul hamarabb (igen, en vagyok az a tipusu halogato aki a hatarido elott harom oraval adja le cuccot, ami ugyan popecul nez ki, de en tudom rola, hogy panikban, konnyek kozott szuletett :D) De lehet, hogy csak en vagyok igy ezzel es Te pl tenyleg meg tudod oldani jo elore, az viszont jo tulajdonsag amit irigylek :D

morsels (törölt) 2014.11.30. 15:54:37

@Zoole[uk]:
"és nem várod, hogy ezért gratuláljak."

:-)

33621 2014.11.30. 15:59:34

@sodalisO [eng]: A család az oké hogy együtt legyen, de az ajándékozás az már nem megy. Ajándék nélkül is jól tudjuk érezni magunkat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 16:03:52

@mojyo: hát ha nálad szép ősz van novemberben, az más. Az ősz a kedvenc évszakom :) de itt a november csupaszfás-szürke (5 óra napsütés lett a novemberi egyenleg) szóval nagyon várom a karácsonyi fényeket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 16:06:54

@sodalisO [eng]:
Bizony mondom neked igazságod vagyon...

A karácsony olyan mint a disznóvágás, ahány ház annyiféle.
A mi karácsonyunk megtestesíti mindazt amit a legtöbben itt elutasítanak nyilvánosan közben meg ugyanúgy csinálják.
A mi karácsonyunk megtestesíti mindazt amit itt elutasítanak.
Pénzköltés rohangálás izgalom készülődés majd meglepetés és együtt ünneplés.
Itt van a nappaliban négy műanyag láda meg egy bőrönd telepakolva amit hazaküldünk.
Két év után most megyek haza karácsonyra.
Tegnap csak csokoládéra kekszre és egyéb apróságra 150fontot költöttem. Messze nem a vége.
A karácsony kezd olyan lenni mint a választás. Senki sem szavazott a Fideszre aztán valahogy mégis kétharmaduk van.
Senki sem ajándékoz, senki sem költ karácsonykor aztán mégis minden elfogy a boltokból és minden évben rekordbevételt produkálnak a boltok.
Kifelé meg megy a "nekünkameghittségalényeg" dumák.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 16:08:13

@33621: miután mi vagyunk majdnem ezren a családban már nagyon rég nincs ajándékozás, viszont a pici gyerkőcök mindig kapnak valamit, és azt imádjuk nézni, ahogy bontogatják a csomagokat....és azt az izgalmat ahogy, körbejárják a fát milliószor , mert ott vannak a cuccok lerakva és még nem volt ajándékozás...az az izgalom...hehe , és utána az öröm, na azt nagyon imádom....és persze mindig törekszünk nem kommersz szarságokat megvenni nekik, rengetegszer kapnak személyre szabott, handmade" készült cuccokat. Szerencsére van sok "szakiparos " a családban, könnyű velük együttműködni.
Sokszor nem is tudom mi a jobb, az izgalmas gyártás vagy az átadás utáni öröm látványa. :-))
..és igen...ajándék nélkül is bizony nagyon jó együtt, jó kis pálesz, sok fincsi süti , meg cuccos , nehéz kaják, amiktől 3 napra felfordulunk....hehe dejójjis én már alig várom, főleg, hogy tavaly kimaradtam....egyedül én hiányoztam a csapatból...
nekik is szar volt de nekem is..

Giddy Lamb 2014.11.30. 16:08:56

@Réka ‎: Igen, a listakészítés ilyenkor elengedhetetlen, ha az ember ünnepi díszbe öltözteti a lelkét, akkor nincs helye a feledékenységnek, hanyagságnak, mert a legkisebb apróság hiánya is tönkreteheti a magasztos hangulatot.

morsels (törölt) 2014.11.30. 16:08:56

@Zoole[uk]:
"Ezt az ertekelest kaptam,remelem jo pont szamomra:)"

:-))

pasztasuta 2014.11.30. 16:13:54

@diggerdriver: megnéztem az Abarthot, még egész normálisnak néz ki (kívülről persze..) de most van két új: az 500X és az 500L, háááááát, maradjunk annyiban, hogy interesting amit sikerült összehozniuk, és akkor kedves voltam... :))

SzZoole 2014.11.30. 16:14:30

@morsels: Csak arra probaltam ra vilagitani,hogy mennyire az eroszak ellen vagyok,semmi tobb.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 16:16:12

@diggerdriver: :-))))
Egy a lényeg "Nagymackó" szerintem.
Meghittség, álszenteskedés ide vagy oda.....nem számít, nincsenek szabályok, van volt és lesz karácsony, és mindenki úgy éli meg ahogy akarja, vagy ahogy lehetősége vagy igénye van.
Ha mérgesen bosszankodva, akkor tegye úgy, hergelje magát, végül is , az is egyfajta magasztos, emelkedett állapot ! Lehet neki úgy jobb!
Aztán más meg csöpög , giccsel, ájtatoskodik, sírdogál, átszellemül ha kell...
Más meg zabál, fal,vedel, össze-vissza mindent, meghal, Bilagit, vagy széntabletta :-)))))
Én szeretem a fenyő illatát mint az állat! :-))
Ja meg az anyu zserbóját és Chris Reat, amikor azt énekli, hogy ...dududu , travel home for christmas.....:-))))))))))

Muscari 2014.11.30. 16:18:50

@NIKI LAURA: egy ismerosom hazament ugy egy honapja, de o nem tudott angolul. Nem akar visszajonni tobbet.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 16:19:52

@Zoole[uk]: éljen éljen, végre valaki aki majd jól megvéd bennünket ! :-)))) We love ya Zoole.:-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 16:24:10

@NIKI LAURA: és bizony , vannak ám, nem is kevesen. Nekem a Pegazus RT. /reptéri transfercég/ sofőrje mesélte, hogy horror mennyiségű utast visznek fel a Ferihegyre, özönlik a nép Angliába, és most kb az utasaik fele 1-2 hónap múlva jön is vissza..Sok a fiatal, akik nem igazán beszélnek jól angolul, és nem azt képzelték amit tapasztaltak, sokkal keményebb mint amire számítottak.
Még mindig nem hiszik el, hogy / otthon is tökösnek kell lenni/ itt hatványozottan kőkeménynek kell lenni, csikorduljon össze az a kurva fogsor, ha valamit akar az ember....nem hiszik el, hogy TÉNYLEG nem kolbászból csinálják a kerítést ?
Nem lehet eleget mondani.....

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.30. 16:26:21

A feministák éppen megtalálták az idei karácsonyi ellenséget.

Az ellenség Mariah Carrey a régi karácsonyi dala miatt www.youtube.com/watch?v=1wYUxyX4Ifc

A feminista érvelés szerint az énekesnő megalázza magát, önként vállalva az áldozat szerepet ezzel a dallal. Ugyanis az énkesnő a dalában kijelenti, hogy semmi másra nincs szüksége, csak egy férfire. Ezzel Carey szolidarlizálja magát a férfiakkal és azok nőellenes erőszakával.

Giddy Lamb 2014.11.30. 16:27:55

@Zoole[uk]: "Csak arra probaltam ra vilagitani,hogy mennyire az eroszak ellen vagyok,semmi tobb."

Persze, de akkor mér van a bal öklödre H betű a jobbra + tetoválva?

pasztasuta 2014.11.30. 16:28:31

@diggerdriver: :) már nálam is hegyekben áll a keksz&csoki&pandoro&panettone kombó, még szerencse, hogy 32kg a limit a feladandóra. a kézibe meg majd belerakom azt a két ruhát ami kell. aztán csak a bejgli, mézeskalács, csendes éj, fenyőillat, társasjáték, ölelés, meglepetés, csillagszóró, hülyülés. énmárúgyvárom!!!! :)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 16:33:49

@pasztasuta: Jajj, ez de jó, :-DDDD
hehe, épp ezen röhögtem az előbb magamon....
addig hánytuk-vetettük itt ezt a karácsony témát, hogy most megy a youtube, töltöm le a karácsonyi összeállításokat,/ mintha nem lenne már vagy 8millió! :-) /...és teljesen fel vagyok már hangolódva, és jaja, márúúgyvááárom! .-))))

SzZoole 2014.11.30. 16:33:50

@sodalisO [eng]: Meg szep,hogy meg:)))
Csak engem ki ved meg?Szerda ejszaka rosszabul jartam mint Te a boltban.

SzZoole 2014.11.30. 16:35:41

@Giddy Lamb: Tevedsz,nincs olyan tetovalasom,ha ing+ zako van rajtam egyetlen egy tetovalas sem latszik,pedig van egy jo par.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 16:37:00

@Zoole[uk]: Ne idegesíts már, mi történt ? A francba....a frászt hozod rám...

Muscari 2014.11.30. 16:39:16

@Zoole[uk]: ez igen. A fiammal is megcsináltatom, ha rossz eredmény jön ki akkor megverem :-)

SzZoole 2014.11.30. 16:39:52

@sodalisO [eng]: En ram,vagyis az automra fegyverel lottek,60 centivel mogottem csapodott az autom tetejeben egy szep lyukat utve a teton.

DieNanny CH 2014.11.30. 16:41:44

@diggerdriver:

"Kifelé meg megy a "nekünkameghittségalényeg" dumák."

Ez igaz nálunk is, de én csak vigyorgok rajta. Úgy értem, elhatározzuk otthon, megbeszéljük, hogy semmi, de semmi...! - aztán látok egy jó könyvet, vagy egy jópofa akármit, és máris ott van a fejenkénti 1-2 csomag. Pedig mi nagyon akarjuk, sértődés sem lenne... Persze, nem százezres ajándékokra kell nálunk sem gondolni. Hanem tényleg apróságokra. Bár én könyvfaló mivoltomra tekintettel könyveket kaptam, amit idén már ki tudok védeni azzal, hogy ebook-om van, nem kérek könyvet se...
Pl tavaly megláttam egy bakelit-lemez lejátszót, ami mp3-má alakít. Mivel a mi lemezjátszónk úgy 20 éve elromlott, lemezünk meg egy csomó van, hát bizony ezt nem hagyhattam ki. Már szinte mindegyiket átmásoltam a gépemre. Ugyanígy voltam egy magnókazetta-átalakítóval is. Szóval, hidd el, nálunk a szándék megvan... :-DDD

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 16:42:14

@diggerdriver:
"A karácsony kezd olyan lenni mint a választás. Senki sem szavazott a Fideszre aztán valahogy mégis kétharmaduk van.
Senki sem ajándékoz, senki sem költ karácsonykor aztán mégis minden elfogy a boltokból és minden évben rekordbevételt produkálnak a boltok.
Kifelé meg megy a "nekünkameghittségalényeg" dumák."
+1000000000 :D ezt kinyomtatom és kiteszem a falra.
@Giddy Lamb: én mindent szeretek listába szedni, egész évben :)
@maxval birca hozzászóló: egyik kedvenc karácsonyi dalom. Külön örülök neki, hogy a femináciknak nem tetszik. Most még sokkal szívesebben fogom hallgatni.

SzZoole 2014.11.30. 16:44:36

@Muscari: Termeszetesen szolj,ha segitsegre van szukseged:)))

Muscari 2014.11.30. 16:44:53

@Zoole[uk]: mi történt, mibe szaladtál bele?

Muscari 2014.11.30. 16:46:14

@Zoole[uk]: OMG, valami maffiózót vittél, vagy mi? Ugye senkinek nem lett baja?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 16:47:15

@Zoole[uk]: De mi?? Célzottan neked szólt ? Vagy beleszaladtál kocsival valami golyózáporba? Vagy téged vagy a kocsit akarták likvidálni ? Hol ? Miért ? Előzmény valami?

Herr Géza 2014.11.30. 17:09:20

@sodalisO [eng]: Meg akarta téríteni a hardcore muzulmán utast, hogy a karácsony az király és "nekünkameghittségalényeg" :D

Giddy Lamb 2014.11.30. 17:27:25

@Zoole[uk]: "Csak egy golyoba."

Bocs, csak vicc volt, most már értem, miért nem vagy ma humorodnál...:(

Apropó. azt a viccet ismered, hogy nekem + Neked együtt hány golyónk van?

SzZoole 2014.11.30. 17:36:48

@Muscari:@sodalisO [eng]: Nem maffiozot.Egy orvos part vittem az O2 arenatol Fulham-be,onnan mentem hazafele.A Hanger Lane-t elhagyva a 406-on mentem Brent Cross iranyaba.Park Royal-nal jartam mikor hallottam egy tompa puffanast,azt gondoltam,hogy egy kavics verodott fell.Masnap reggel vittem a gyerekeket az iskolaba es a fiam kerdezte,hogy miert paras az uveg.Nem paras volt,hanem olyan volt mint ha pokhalos lett volna.Az autom full panorama uveg tetos es a jobb jatso reszebe kaptam a golyot.
Most nem tudok dolgozni sem,mert az auto nem alkalmas szemelyszalitasra.A uveges ceg csak jovohet penteken tudja meg javitani,ja meg meg a rendorseg is vizsgalodik kozben,szerintuk pshiologusra van szuksegem,mert egy nagy shock ert engem.Szoval most csak varok,pihenek es napi tobb alkalomal hivnak a biztositotol,rendorsegtol.Nem unatkozok na.
Remelem ezzel nem arnyalom a Londonba szerelmes emberek imadatat.
(Diggert feltesz egy par kepet)

SzZoole 2014.11.30. 17:40:34

@Giddy Lamb: Nem,nem vagyok letargikus allapotban,nem olyan csaladbol szarmazok en:)))
Nekem 3,ezek szerint neked csak1:))))

2014.11.30. 17:46:10

Azt hittem, hogy csak a pénz miatt mennek az emberek külföldre. Meg kalandvágyból! :D

2014.11.30. 17:48:34

@SzerződésSertés: Nem a karácsonyt utáljuk, hanem ami körbeveszi. Mert már régen nem arról szól, amiről kellene. Tisztelet a kivételnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 17:53:02

@Philosoraptor:
Ki határozza meg hogy milyennek KELL lennie?
Van valami szabály?

puhacica 2014.11.30. 17:55:42

@Zoole[uk]: mennyit tud szamitani szaros 60 cm! orulok, hogy jol vagy!

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @sodalisO [eng]: mi is iden dontottuk el, hogy nincs ajandekozas. a baratnoim gyerkocei kapnak ajit meg azert anyu es az ocsem is kap vmi pici meglepit, aztan bezar a bazar. mi az urammal valoszinuleg fat se allitunk iden. ajandek cimszo alatt meg majd meglepjuk magunkat valami kozos elmennyel. :) egyebkent is uritjuk mar a lakast, eladunk, elajandekozunk mindent, amire nincs egeto szuksegunk.

Szentendren mar all a jaszol a szent csaladdal es a tehenkekkel, a korforgo karacsonyi dalokat enekel es tegnap diszitettek a karacsonyfat a Fo teren, mikozben mezeskalacsos es levendulas feher forrocsokit szurcsoltunk. vegyes erzeseim vannak a karacsonnyal kapcsolatban. nekunk sose volt igazi, kerek csaladunk es bar a meglevo "csonkat" nem cserelnem el semmire, ilyenkor hatvanyozottabban erzem, hogy lehetne maskepp is. szoval mindig van valami szomorkas az en karacsonyomban. sose volt reszem peldaul ilyen Sodalis fele oriasi, vidam unnepben, pedig valahogy igy kepzelem az "igazit". :)

2014.11.30. 17:59:50

@Dragonlady (now in Indonesia): Lehet úgy is válaszolni, hogy pszichopata legyek, és úgy is, hogy angyalka...

Én is megkaptam, amit Zoli. Nah most megnyugodtam kicsit. Huh! :D

2014.11.30. 18:01:00

@diggerdriver: Azt ki határozza meg, hogy szeretnem kell? És ha nem szeretem, akkor ilyen-olyan ember vagyok?

Kérdésre nem illik kérdésre válaszolnom, tudom. :)

Szóljon a családról, meg a szeretetről. Szerintem.

Muscari 2014.11.30. 18:02:48

@Zoole[uk]: Aztamindenit, akkor ezek szerint eszre se vetted. A golyo nincs meg?
Basszus, akkor most adjal halat Istennek, Allahnak, Buddhanak meg mindenkinek. De jo, hogy nem esett semmi bajod!

2014.11.30. 18:03:37

@diggerdriver: Ne legyél már aljas. Úgy lett kétharmada a fidesznek, hogy átírták a törvényt, és 2 millió ember szavazta be őket a hatalomba. Mintha nem tudnád.

SzZoole 2014.11.30. 18:06:25

@puhacica: "mennyit tud szamitani szaros 60 cm!"
Hat meg 18 cm minuszba:)))
Valoban sok mult a szerencsen.

Giddy Lamb 2014.11.30. 18:08:47

@Zoole[uk]: )))

Látom ismered...
Hová fúródott be a harmadik golyód? Megtalálták?

SzZoole 2014.11.30. 18:11:11

@Muscari: Nem igazan,csak egy tompa puffanast hallottam,amire azt gondoltam,hogy egy kavics az utrol.
A golyo meg bent lehet az uveg teto es a lemez kozt,majd az uvegesek a cserenel megtalaljak.
Hat valakinek halat kell adnom,leginkabb a szerencsemnek.
Az elet megy tovabb,nincs ido panikolni:)))

SzZoole 2014.11.30. 18:12:54

@Giddy Lamb: Meg nem,penteken cserelik ki,majd talan akkor.

Muscari 2014.11.30. 18:13:55

@diggerdriver: most akkor hany lyuk van osszesen? Felulrol ment be a golyo?

2014.11.30. 18:14:57

@Philosoraptor:

Nem a Fidesz tehet arról.hogy nem viszed semmire az életben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.30. 18:15:06

@33621: nem, az én apámnak nem volt Alaszkában szállodalánca.

wuaaa 2014.11.30. 18:19:50

Szeretnék minden aggódót megnyugtatni, hogy @Zoole[uk]: -t nem akarták eltenni láb alól. Vagy valami gyerekek szórakoztak egy légpuskával, de lehetett akár egy felverődő kő (vagy egy útszélen fekvő fémdarab, pl. csavar) akár a szemben menő járműtől is. Ahogy a képeket nézem, kideríteni nehéz lesz az okát, mivel ha ólomlövedék is okozta volna, azok az üvegszilánkok, amelyeken látható lenne a becsapódáskor odakenődött ólom, már rég kirázódtak a helyükről.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 18:19:54

@Muscari:
Kin hány lyuk van?
A Zolikán szerencsére nincs több mint amennyinek feltétlenül lenni kell.
:)))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.11.30. 18:23:03

@Határátkelő: Hat igen nem egyszeru,de az esetem nem egyedi dolog,sajnos azt kell mondanom,hogy szinte minden napos.
Egy baratom azzal vigasztalt,hogy en meg a szerencsesek kozze tartozok,hogy igy jartam.Egy anyuka vasarolni ment a 2 gyerekevel London Cricklewood reszeben az A5-os uton(sokan biztos,hogy ismerik ezt a varos reszt)O is be kapott egy lovest,csak O meg is halt.
Ha ezt nezzuk valoban a szerencsesek kozze tartozok.

SzZoole 2014.11.30. 18:24:09

@Muscari: Egy lyuk van csak,egy feluljarorol lottek az autora.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.30. 18:25:01

@Philosoraptor:

Népszerű ballib néphiedelem.

Ezzel szemben a valóság az, hogy 1990 óta a magyar választási rendszer alig változott.

2010-ben a Fidesznek azért lett kétharmadja, mert ilyen a választási rendszer. DIREKT aránytalannak lett tervezve 1989-ben.

A 2010 utáni fideszes változtatás minimális.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.30. 18:26:19

@lexrex:

Nem. Szerinte Magyarország tehet róla. De majd ha sikerül kijutni az ígéret földjére akkor minden megváltozik.

puhacica 2014.11.30. 18:26:23

@Zoole[uk]: na jol van, latom, csak az uveg veszett oda, a humorod megmaradt! :)

Határátkelő 2014.11.30. 18:27:41

@Philosoraptor: @maxval birca hozzászóló: Szerintem nagyon jó lenne, ha nem kezdenétek el ezen itt most vitatkozni. Mi a helyzet a karácsony készülődéssel, például? :)

SzZoole 2014.11.30. 18:27:50

@wuaaa [nor]: A rendor mondta,hogy golyotol szarmazo lyuk.Biztos,hogy nem legpuskabol szarmazik.A lyuk atmeroje tobb mint 1 cm,felulrol jott egy feluljarorol.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 18:29:24

@puhacica: hát ...mostanára lettünk brutál sokan! Amit imádok!
De a kezdetekben csak mi voltunk 6-an lányok, meg apu meg anyu. Igen szerény és szegény karácsonyaink voltak, mert apunak a falusi kis tanítói fizetéséből éltünk.
Ami érdekes, hogy egy darab rossz emlékem nincs, nem lettünk lelki sérültek, vagy érzelmi toprongyok és nem cipelek magamban semmilyen dühöt haragot a világra az országra vonatkozóan, hogy nálunk nem voltak ajándékhegyek gyerekkoromban. Nem voltak.
De volt annyi minden más, amire viszont emlékszem, és a mai napig visszasírom, mert olyan már soha többet nem lesz.
és jó volt, nagyon jó volt....

2014.11.30. 18:29:47

@diggerdriver: Nem, mert én így gondolom. Ne mosd össze azzal, hogy mi a szokás. Nem a társadalom által elfogadott szokás miatt gondolom ezt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.30. 18:30:14

@diggerdriver: honnan tudod? megszámoltad őket személyesen?

:P

2014.11.30. 18:30:37

@diggerdriver: Nem? Akkor hogy van? Mindenki a fideszre szavazott?

2014.11.30. 18:32:49

@házelőtthinta: Mondja nekem ezt egy olyan ember, aki semmire sem vitte az életben. Nézz inkább magadba lexrex haveroddal együtt, mielőtt más kezdtek fikázni.

2014.11.30. 18:33:29

@maxval birca hozzászóló: "A 2010 utáni fideszes változtatás minimális."

Ez volt a nap poénja, köszönöm. :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 18:39:59

@diggerdriver: :-DDDD
Te, azért ha karácsonykor itthon lesztek nem lesz egy szabad délután hogy összehozzunk egy HÁ-s talit, most kivételesen itthon ? Úgy tudom lesznek itthon még jó páran innen.
Vicces lenne !! .-)))

wuaaa 2014.11.30. 18:41:36

@Zoole[uk]: Klasszikus lőfegyver esetében, ha felülről kapod, akkor egyrészt az üveg alatti réteg is lyukas lenne, másrészt annak akkora a becsapódási energiája, hogy nem egy tompa puffanást hallottál volna, amit kőfelverődésnek gondolsz és csak másnap veszed észre. Eléggé szabálytalan alakú az a lyuk.... a képek és az általad leírtak alapján én látom ezt annyira komolynak.
Kellemetlen persze, az nem vitás.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 18:43:33

@puhacica: Ja és elfelejtettem valamit.
Nem tudom, emlékszel-e, linkelgettünk itt egy időben képeket vintage meg pin-up őrületről?
Na, nekem a karácsonyfa ebben a témakörben fontos, szimbólum, ráadásul imádom, mert olyan jó ránézni.
Idén hazahoztam a kinti karifámat, és az elkészült vintage hálószobámban lesz felállítva, mert RÓZSASZÍN!!!! :-DDDDDD
A szomám is light pink falakkal, fehér bútorokkal, az összevásárolt bizbaszokkal most lett kész! SZerintem nagyon gusztustalanul jó lesz, mint egy infantilis gyogyós budoár! :-DDDD
De élvezem, mert ez is az egyik tervem volt és megcsináltam.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 18:49:38

@diggerdriver OK, ezt megbeszéltük....höm...vagyis megbeszéljük! :-)
@Philosoraptor: mi ez a -juk? Többes szám . Te és még kik utálják ?
Amúgy...te be vagy rúgva most vagy mi ?
Mi az, hogy ...." Ne legyél már ilyen aljas ? ..." Miért is írsz ilyeneket ?
Te leírhatsz ilyeneket? De neked nem lehet írni közel hasonlót sem , mert azonnal kiesik a kapanyél??
Vegyél vissza szerintem. More respect....

puhacica 2014.11.30. 18:50:34

@sodalisO [eng]: hat ez az, hogy nalunk nem volt apu. es igazabol a csaladban mindenki elvalt, kiveve egy hazaspart, de ok meg csak elnek egymas mellett 20 eve. szoval nekem ezen a teren van nemi hianyerzetem. volt egy mostohaapukank par evig es ket mostohatesonk, az az elejen nagyon jo volt, aztan meg nagyon nagy szar lett belole. egyszer eloadtunk karacsonyi meglepeteskent egy szindarabot, en voltam Jozsef, egy zold esokabatbol es egy barna torolkozobol csinaltam magamnak jelmezt. :D ja, meg egyszer krampusz is voltam a mufaterom melosruhajaban meg anyu kilyukasztott fekete harisnyajaban. ugy neztem ki mint egy fiatalkoru betoro. :D voltunk mi is olyan szegenyek, hogy ajjaj, de ez mondjuk a karacsony szempontjabol pont nem zavart.

2014.11.30. 18:54:16

@Philosoraptor:

Rendesen fölhúztad magad? Az jó. Akkor kezd el összerakni a dolgaidat. Ne a politikával foglalkozz. Ahhoz fiatal vagy. Foglalkozz a saját életeddel. Annak van értelme. A mádat építsd, mert az a tégla, amiből házat tudsz fölhúzni. Az a jövőd.

Sok sikert.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.30. 19:01:00

@Határátkelő:

Mi Karácsony előtt 1 nappal kezdünk készülődni.

Sőt, ha vendégségbe megyünk, a vendégsegbe úton megállva veszünk párt italt és ételt fél órával odaérkezés előtt.

Szóval nemigen készülődünk. Mint mondtam, ajándékot nem veszünk.

Határátkelő 2014.11.30. 19:02:25

@lexrex: @Philosoraptor: Akkor most szólok mindkettőtöknek utoljára, hogy aki nem fejezi ezt be nagyon gyorsan, azt úgy leveszem a listáról, mint a szél. Szórakozzatok egymással máshol.

puhacica 2014.11.30. 19:02:36

@sodalisO [eng]: persze hogy emlekszem. meg igerted is, hogy kuldesz kepet egy uj taskarol, amit akkoriban vettel, de aztan ez elmaradt. hat, tudom, hogy nem fogod magadra venni, meg izlesen nem lehet vitatkozni, szoval nekem az a szereny velemenyem, hogy holmi rozsaszin mukaracsonyfak be nem tehetik a labukat a lakasunkba. :D evek ota piros gombokbe, gyongyokbe oltoztetem a fat, meg nehany aranyba, tavaly mar ego es szaloncukor se volt rajta. nekem csodaszep, de masnak meg ez lehet unalmas. a szobadat viszont megneznem! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 19:03:05

@Philosoraptor:
Egyébként igazad van, 8millió ember valóban nem szavazott rájuk.
Kár hogy 10millió az aki tagadja hogy rájuk szavazott.

De azért levezetem neked.
Volt egy Választási Törvény amit a rendszerváltáskor minden párt elfogadott.
Ez a törvény a megválasztott pártoknak a megválaszásuk arányában jogosítványokat ad.
Mivel a Fidesz négy évvel ezelőtti megválasztásakor olyan jogosítványokat kapott ami az Alkotmány és a Választási Törvény megváltoztatásához TÖRVÉNYI felhatalmazás ad így ők éltek a lehetőséggel.
Akkor most figyelj.
-Tudok szalmaegeret csinálni
-Tudod miből van az egér? Egérből bazdmeg.

Menjünk tovább.
-Értek a matematikához, eszerint a többség nem a Fideszre szavazott.
-Tudod miből van a Választási Törvény? Választási Törvényből bazdmeg.
Annyi köze van a matematikához hogy össze kell számolni a szavazatokat.
A Választási Törvény szerint a nem szavazásra jogosultak nem szavazhatnak.
Nem léteznek a Választási Törvény szempontjából.
Marad a választópolgárok tömege.
Közülük akik nem szavaznak azok ugyanannyit érnek mint a gyerekek.
Semmit. Nem léteznek.
A Választási Törvény szempontjából csak a szavazásra jogosultak azon egyedei számítanak akik érvényes szavazatot adtak.
Az érvényes szavazatokból NEM MATEMATIKA SZERINT hanem a Választási Törvény szerint részesülnek a pártok.
NEM MATEMATIKA SZERINT hanem a Választási Törvény szerint kapott a Fidesz kétharmadot.
TÖRVÉNYESEN.
A többi rizsa.
Ilyen egyszerű a történet.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:05:15

@puhacica: :-)) Ezek a kis emlékecskék a legaranyosabbak, sokszor felülírnak rossz dolgokat hál istennek.
Nah, el tudlak képzelni, hogy néztél ki!!! :-))))
Az is biztos, hogy a család mint bázis, mint háttér, ha stabil , akkor a gyereknek nagyon sokat tud adni.
Pszichológusok, mindent ide vezetnek vissza.
Nyilván nagyon sok esetben nem a legideálisabbak a körülmények /pénz, családi állapotok, válás, házasodás, kalamajkák, zilált rendezetlen viszonyok../, de véleményem szerint a legfontosabbnak mindig a gyerekek érdekeinek kellene lenni.
Persze felnőttként tudnunk kell kezelni sok mindent, a dolgokat a helyükre kell tenni. Én a szart felteszem egy jó magas polcra!!! És nem járok el alatta! :-)))

Határátkelő 2014.11.30. 19:06:43

@diggerdriver: Téged is megkérlek, hagyjuk ezt. Kösz.

2014.11.30. 19:07:20

@sodalisO [eng]: Aljas csúsztatás, amit írt. És van neki keze meg billentyűzete, nem kell őt megvédeni.

Muscari 2014.11.30. 19:08:09

@sodalisO [eng]: nagyon szerencses vagy, biztosan nagy szeretetben es harmoniaban neveltek a szuleid benneteket.

2014.11.30. 19:08:35

@lexrex: Nem húztál fel, csak irritálsz.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:09:18

@puhacica: Hehe, tudom, tudom.
Mű, és nagyon rózsaszín,borzasztó, de annyira, hogy már aranyos. :-))
Egyébként itthon mindig élő karácsonyfánk volt, most is lesz a nappaliban.
Ezt a kis rémséget csak a hálószobámban fogom tartani, és ő is csak azért lett megvásárolva, mert tavaly kint Angliában sehol nem találtam igazi fenyőt. Kényszer szülte szegényt, de nagyon kis csinos.
Ja , és ridikül, valamire emléxem, de azóta vettem több tucatot, már nem tudom melyik lehetett a beígért áldozat! .-)))

2014.11.30. 19:11:04

@Határátkelő: Nézzük meg, hogy ki szokott belekötni a másikba. Nem szoktam keresni az alkalmat, hogy belekössek a tiszta szívemből szeretett lexrex fórumtársunkba. Hagyni viszont nem fogom, hogy sértegessen, nem tudom, hogy kinek hiszi magát. Kitiltatni nem szeretném magamat.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:13:04

@Muscari: Hehe , hát ez igaz, semmink nem volt csak ennivaló, hó végére meg mentünk kölcsön kérni mindig. De szeretet az volt dögivel, meg jó sok röhögés, a kínunkon is meg a szegénységünkön is . De jó volt, mert ki tudtuk figurázni, tudtunk belőle viccet csinálni.
Emlékszem, hetekkel karácsony előtt ragasztgattuk a színes papírcsíkocskákból a füzért a fára, rohadt hosszú lett mindig, és mikor felraktuk , már közben "izreporrá szakadt.
Lisztből, vízből csináltunk ragasztót, mert nem volt pénz ragasztóra...és közben mennyit hülyültünk, állatkodtunk.....-))

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.30. 19:14:48

@diggerdriver:

Az a röhej, hogy a választási törvény ellen mindig csak az tiltakozik, aki éppen vesztett. 2002-ben a Fidesz "számolta" ki, hogy az MSZP valójéban alig 25 %-ot kapott, mert 75 % másra szavazott vagy nem ment el szavazni.

Én évekig komolyan hittem, hogy a ballibek értelmesebb, műveltebb, kevésbé demagóg emberek, mint a jobbikosok és a fideszesek. Nos, 2010 után bizonyították: valójában nem jobbak, sőt még nagyobb demagógok...

Ez alkalomból írtam egy paródiát múlheti újpesti időközi választás kapcsán: bircahang.blog.hu/2014/11/24/valasztasi_csalas_ujpesten persze a többség nem értette meg.

2014.11.30. 19:15:01

@diggerdriver: Felfogtam. Tudom, hogy törvényesen nyertek. Azzal nem értek egyet, hogy szerinted itt mindenki narancsországot akar, mert ez bullshit. Bocsánat HA, többet ma ebben a témában nem fogok írni, úgyis értelmetlen.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:15:38

@Philosoraptor: Én nem védek meg itt senkit. Félreértettél.
Engem zavar, amikor valaki ilyen stílust enged itt meg magának. Ennyi.
More respect.
/...bár lehet te nem tudod a véleményedet parlamentáris formában megfogalmazni...../
Kicsit idősebb vagyok nálad és "kicsit " régebben vagyok tagja ennek a társaságnak, de soha nem engednék meg magamnak ilyen hangot, mert annál sokkal jobban tisztelem az embereket, még azokat is akikkel nem értek egyet....

Határátkelő 2014.11.30. 19:16:01

@lexrex: Nem félek az aktuálpolitikától, ellenben utálom, amikor teljesen másról szóló posztok alatt csak úgy valaki előkapja. Vannak erre megfelelő blogok és fórumok, lehet ott szórakozni. Amikor olyan poszt van, mert itt is előfordul, akkor az más, de ez most nem az.

kardio1 2014.11.30. 19:18:28

@sodalisO [eng]: Igy, hogy tudok franciàul, érdekes, hogy a kis nôi tàskàt magyarul retikülnek és ridikülnek is szoktàk nevezni. Ez utobbi, persze màs helyesiràssal (ridicule) franciàul azt jelenti, nevetséges. Nem tudom a te tàskàdra alkalmaznà-e ezt a kifejezést puhacica? :))

puhacica 2014.11.30. 19:19:52

@sodalisO [eng]: igen, ezekre azért jó visszaemlékezni. :D

ja, így már értem a pink fát! :D

----------------------------------
gyerekek, leszerződtetem hintát! sose volt akkora látogatottsága a blogomnak, mint 28-án, amikor reggel írta, hogy olvasott nálam valamit, aminek rendkívül örül... :D

2014.11.30. 19:21:04

Nalunk igyan nincs karacsony, de a feldiszitett utcak es hazak tetszenek. A testveremek egyik szomszedjanal olyan vilagito show van, mintha heathrow kifutolyat neznem este es egyarra jaro Boeing akar le is tudna rakni a gepet

Amit viszont nem viselek el, az a Last Xmas i gave you my heart cimu dal, amit az a pojaca enekel.

@sodalisO [eng]: akkor neked ennyi volt a UK? Vegre hazakoltoztel?

2014.11.30. 19:22:40

@sodalisO [eng]: Szerintem meg ugord át, és ne akarj engem megnevelni, mert nincsen rá szükségem.

"Kicsit idősebb vagyok nálad és "kicsit " régebben vagyok tagja ennek a társaságnak, de soha nem engednék meg magamnak ilyen hangot, mert annál sokkal jobban tisztelem az embereket, még azokat is akikkel nem értek egyet...."

Nem tudom, milyen e-pénisz méricskélés ez, de nézd meg, hogy mikor regisztráltam, és vond le a megfelelő következtetést. Te akkor még itt sem voltál, amikor a poster-es blogon már ment ez a blog, és én már akkor ott voltam. Szóval ha már itt tartunk, hogy ki mióta van itt, akkor eléggé mellélőttél. De nekem ez nem fontos, én nem ez alapján ítélem meg az embereket. Én is tisztelem az embereket, amíg nem esnek át a ló túloldalára. Sajnálom, hogy sértettnek érzed magadat, mert jól kiosztottuk egymást pár hónapja, és ez ad neked alapot arra, hogy megmondd, ki mit és hogyan mondhat. Digger-t bírom itt a legjobban, szóval őt sosem tudnám "bántani".

2014.11.30. 19:23:06

@kardio1: ez jo!!! Es most kepzelj el egy rozsaszin haloszobat a felesegeddel

puhacica 2014.11.30. 19:23:39

@sodalisO [eng]: ja, ilyen színespapír láncot mi is gyártottunk! aztán eltettük, hogy jól lesz jövőre is, egy év múlva meg annyi időt elcsesztünk a kiigazgatására, mintha csináltunk volna egy újat. :D de rég volt...

2014.11.30. 19:24:23

@puhacica: ti most komolyan mentek a UKbe? Mikor?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:24:39

@kardio1: Nyugodt lehetsz, hogy igen. Helytálló lenne a szó az átvitt értelmében is, mert borzalmas dolgokat megtudok vásárolni. Magam sem értem, néha jön valami isteni szikra, és azt gondolom, óhhh, ez igen, ez kell nekem, gyere csak édesem, hopp, már meg is van, hinnye, aztán otthon rájövök, hogy jééééééééééézus és sikítok.....mit akartam én ezzel, ez most komoly ? :-DDD
Nem vagyok normális. :-P Nem tagadom.....
...ja és tudom, hogy hivatalosan retikül, de nekem a "ridikül jobban tetszik, maga szó kicsit olyan mint én......naaa de nem magyarázom tovább .-)))
..és még egy, angolul, hogy is van az, hogy nevetséges ?ugyeugye ? :-))

kardio1 2014.11.30. 19:25:54

@charlieharper: Azért ne kivànj nekem rosszat! :) Még mielôtt valaki félreértené, nem a személy, hanem a szoba szine ellen van kifogàsom :)

bxf 2014.11.30. 19:26:03

Ha dec.10-ig tudtok varni, akkor en is fel tudok dobni nehany houstoni karacsonyi keszulodeses kepet.

33621 2014.11.30. 19:27:18

@sodalisO [eng]: Nállunk a családban a picik már elmúltak mind 20 évesek, így nem nagyon rohangálnak már a fenyő körül! Sőt ha kell még pálinkát is isznak!:-)

Határátkelő 2014.11.30. 19:28:13

@bxf: Simán, szóval jöhet! :)

kardio1 2014.11.30. 19:28:21

@sodalisO [eng]: A legvégére: az angol nyelv szokincsének a felét a franciàbol vette. Minden jot nem vettek àt a galloktol, pl. a gasztronomia terén.
Egyébként meg biztos mazochista vagy! :)

puhacica 2014.11.30. 19:29:09

@sodalisO [eng]: @kardio1: hát, lehet, hogy felmosolyognék, de más meg az ezüstszínű tépőzáras cipőmön nevetne. bevásárolni amúgy én is be tudok, nyáron erőltettem, hogy vegyünk egy mobilklímát, aztán egy rakás szar, szóval megpróbáltuk eladni. ma sikerült. 20ezerért. csak 60at buktunk rajta... de ruhát is mennyit ajándékoztam már el úgy, hogy amikor megvettem, azt gondoltam, le fog rólam rohadni. aztán meg sose hordtam. :)

@charlieharper: elég komolynak tűnik. ha minden jól megy, akkor februárban vagy márciusban.

33621 2014.11.30. 19:29:44

@Babette .: Én csak a kecskékre gondoltam!:-)

2014.11.30. 19:30:44

@kardio1: nalunk most a szuletendo gyerekek neven van a vita. En termeszetesen francia betuzott nemzetkozi nevet szeretndk, mig az asszony az afrikaans vagy esetleg az angol verziot

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:36:24

@charlieharper: csak január végéig leszek itthon, megyek vissza folytatom ...
Tudod, Csak előre a lenini úton! .-))
Várnak vissza a munkahelyemre, és még nem vagyok elég kőgazdag! :-))
@Philosoraptor: Na akkor csak , hogy tudjad. Persze, hogy alapvetően nem számít, hogy ki és mióta van itt és ott. Nagy jelentősége nincs , igaz.
Én alapvetően utálom a bunkó és tiszteletlen embereket. Mert engem így neveltek és szerencsére apám mindig pofán vágott akkor amikor kellett. Mindig tudtam, hogy miért kaptam és hogy igaza volt.
Veled kapcsolatban...ne lihegd túl magadat itt nagyon, nem vagy te itt annyira fontos ember, hogy számottevő lenne bármilyen veled lefolytatott szócsata. Te engem nem tudsz megsérteni.Így nem is hagysz és hagytál bennem mély nyomokat. Lehet te szeretnéd ezt hinni.
Nekem csak egyszerűen nem jön be a stílusod, a hozzászólásaid alapján összeraktam rólad egy jellemrajzot, hát mit mondjak, nem lettél szimpatikusak. Egyszerűen nem kedvellek,csak szimplán bunkónak tartalak, de nem zavarsz, általában jól viselem amikor itt hangemberkedsz és elküldöd a jó népet a sunyiba.
Ma úgy gondoltam, hogy szólok, hogy engem zavar ha itt lealjasozol embereket.
Eszembe sincs téged megnevelni, téged nem lehet, rendesen el vagy már b@a.
Ennyi! :-P

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:37:25

@kardio1: Most komolyan látnod kéne!!!!!!!! :-))))Nagyon szexi! :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 19:37:54

@sodalisO [eng]:
A lányomnak bevásároltunk rengeteg pin upos meg Marilin Monroe-s cuccot, nagy lesz az öröm.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:41:40

@diggerdriver: You are the best daddy! Biztos nagyon boldog lesz és összevissza fog csókolni ! Dejóóóóóóóóóóóó:-)))))
@puhacica: Hehe, te sem vagy teljesen komplett akkor ! :-) Dejó.
:-)

morsels (törölt) 2014.11.30. 19:42:09

@charlieharper:
Az egyik kedvencem:
www.youtube.com/watch?v=DiXjbI3kRus

De a vicces az, amikor az elejen a beszelgetes kozben Bowie mondja, hogy "I'm not as young as I look", mire Bing Cosby valaszol, hogy "none of them these days"
:-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 19:43:06

@puhacica: anélkül, hogy előre innék a medve bőrére: örülök és szorítok, hogy minden hamar a helyére kerüljön! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 19:43:39

@sodalisO [eng]:
Sőt, Puhacicának is küldök ajándékot de ne szólj neki...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:50:14

@diggerdriver: ne máááár, ilyen nincs, ilyen reggelizős garnitúrát hoztam most haza, csak a tényérok különböző színűek és pöttyes az alap, vagyis "polka dot"...hehe dejjjóez :-))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:54:26

@lexrex: Igazából nem érdekel, hogy őszinte legyek. Én őt nem jegyzem, ez egy kivételes alkalom volt ma, hogy észrevettem, hogy itt van.:-))
Még csak szűrnöm sem kell , mert teljesen hidegen hagy a sok okossága. Ma ,számomra bunkón lealjasozott egy törzstagot itt, igaz utána ment a kompenzálás , meg a seggnyalás....ennyi..
..de én lapozok is ...érdektelen...
.....inkább vissza a ridikülökhöz:-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 19:54:35

@sodalisO [eng]:
Tetszik.
Látom azért néhány charity teljes árukészletét már te is felvásároltad:))))))))))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:56:19

@diggerdriver: Húhha, miazhogy..., netuddmeg....beteg állat vagyok....:-D
Csak hallkan megsúgom, kell még pár dolog! .-))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 19:56:29

@sodalisO [eng]:
Legnagyobb bánatom hogy múltkor a gőzgép bemutatón vettem egy fémlemez Marilyn fali domborképet és nem találom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 19:58:09

@sodalisO [eng]:
Ne is mondd, már egy vagon porcelánt hazaküldtünk a nyáron most is vagy két doboz azzal van tele és még maradt is de már ma vásároltunk megint a charitykban.
Ez már betegség...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 19:58:19

@diggerdriver: keressed, meg kell lennie....haza ne gyere Marilyn relikvia nélkül, abból sosem elég..főleg ha már meg is vetted....:-))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.30. 20:03:32

@33621: hat kecskekeol alig van szo a cikkben.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 20:06:33

@diggerdriver: hát az, de ez egy imádnivaló kórság ! .-))

CSaw 2014.11.30. 20:12:05

@sodalisO [eng]: "Maga a szoba még félig kész, de már lakható!"

A szobád Dolores fiatalkori szobájára emlékeztet, vigyázz, ne járj úgy mint ő:)))

www.revistatrend.cat/2014/10/31/j-k-rowling-descriu-dolores-umbridge-en-una-nova-historia/

2014.11.30. 20:15:06

@sodalisO [eng]: És szerinted engem érdekel, hogy egy internetes profil mögé bújó valaki mit gondol rólam? Túl sokat képzelsz magadról, ha te ezt tényleg elhiszed. :)

pasztasuta 2014.11.30. 20:15:55

@sodalisO [eng]: "SZerintem nagyon gusztustalanul jó lesz, mint egy infantilis gyogyós budoár!" elmentem karácsonyi fotókat lőni a HÁ-ra, na, PONT így tudnám leírni a 4 seasons karácsonyi dekorációját. Majd meglátjátok ámícsik, majd meglátjátok..:)))

2014.11.30. 20:18:57

@sodalisO [eng]: Nem tudom ki kompenzál azzal, hogy személyeskedésre futja csak.

2014.11.30. 20:19:59

@lexrex: Ti ma összebeszéltetek? Vagy alapból szerettek szívatni?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 20:24:36

@pasztasuta: na de mondjad mááár, jó vagy nem ? :-P
@Philosoraptor: Nyugodj meg, nem hiszem. Nyugodtan írogathatsz, fogalmazhatod a hejjdekis válaszaidat.
De ugye nem baj, ha továbbra sem tekintelek itt valakinek vagy bárkinek is.
Egyszer említettem, hogy megválogatom mit engedek be az életembe, gondolataimba. Na , téged nem.
Tehát, részemről ennyi volt az idő, amit rád tudtam pocsékolni.
Ha nem válaszolok, az azért van, mert a semmit nem látom. Én sem vagyok azért varázsló, na! :-D

Határátkelő 2014.11.30. 20:26:46

@CSaw: Hát ha ez neked kérdés, akkor nem tudom, mit mondjak...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 20:30:38

@CSaw: miért , ő hogy járt ? Lollipop mérgezésben túlvilágra szenderült ? :-)

pasztasuta 2014.11.30. 20:34:00

@sodalisO [eng]: Hááááát...mint valami pszichedelikus rózsaszin/fehér vattacukor látomás, plafonról belógó fenyőfákkal, fel-lefutó tollboákkal, Hamupipőke tökhintójával.. nem tom..Szerinted??? :D :D :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 20:40:14

@pasztasuta: Hahaaa, ez de jól hangzik!!!!!!! Cukiiii:-)))
Kicsit sok de attól még lehet akár jó is ! :-DD
Hahahaaa ...
Uhh tényleg van valahol egy fekete tollboám....hola p@a lehet, na most megkeresem, köszi, hogy szóóótá:-DD

pasztasuta 2014.11.30. 20:49:10

@sodalisO [eng]: nincs mit! :)) amúgy nem jó, hidd el, nagyon nem odavaló, giccsparádé a javából, én mondjuk jót röhögtem, de szegény Medicik minimum forognak a sírjaikban.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 21:00:24

@pasztasuta: na váájáá,1. nem tudom mi az a 4 seasons.:-)
2. Mi nem odavaló? :-) Semmi ? Vagy valami konkrétan ?
3.És hogy jönnek ide a Medicik?
:-))

pasztasuta 2014.11.30. 21:08:37

@sodalisO [eng]:
1. hotellánc, a rongyrázós fajtából (de van ezen a néven futó Vivaldi szerzemény is, vigyázz.. :))) )
2. a karácsonyi giccsparádé
3. Medici palota volt cirka 500 évvel ezelőtt
;)
de főleg... megtaláltad a tollboát?? :D

SzZoole 2014.11.30. 21:12:37

@wuaaa [nor]: A rendor mondta,nem en allitom.
Ahol a golyo vagy valami becsapodott az uvegteton az uveg alatt fem volt.A fem allitotta meg.Amugy az egesz uvegteto mind a negy sarkanal be van roppanva az uveg az utodestol van olyan kepem is,ha akarod el tudom kuldeni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 21:14:11

@pasztasuta: ahh, ok. a Vivaldi 4 évszak az megvan, a hotelláncot azt nem ismerem. :-)
2. giccsek, giccses...azt tudtad , hogy erre is van újkori művészeti állásfoglalás?! :-D
3. Azért laknék én egy Medici palota maradékban.:-))

ééés megvan a boa! :-)))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 21:25:43

@CSaw: uahhh, a francba, jól elkapták:-))))

puhacica 2014.11.30. 21:28:37

@sodalisO [eng]: hat nem annyira. de buszken viselem az allapotom. :)

@Réka ‎: koszi! :) remelem, egyszer leihatjuk a mackorol a bundat bokaig! :)

@diggerdriver: fel is csillant a szemem, mikor irtad a ladakat par kommenttel korabban. :)))

@pasztasuta: koszi! aranyos vagy! :)

puhacica 2014.11.30. 21:30:52

@sodalisO [eng]: nahat, ez nagyon cukiiii! azt hittem, ilyen szemkapraztato ciklamen szinu lesz a fal. kicsi feher textiliat el tudok kepzelni meg, akar baldachin jelleggel. :)

Határátkelő 2014.11.30. 21:34:31

@CSaw: Komolyan el kell magyarázni, hogy amikor egy kommentben gyalázol és sértegetsz valakit, akkor azt miért nem engedem be?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.30. 21:48:14

@NIKI LAURA: Igen. Tolunk unokatesoma heten koltozott haza.

pasztasuta 2014.11.30. 21:54:46

@sodalisO [eng]:
2. jaj.. ez most komoly? :O
3. hát én is ellaknék na, de azért megvárom amíg leszedik a karácsonyi díszletet, majd csak utána foglalok. :)))))

kardio1 2014.11.30. 22:28:13

@puhacica: Good luck for UK and the new life:)

kardio1 2014.11.30. 22:29:26

@sodalisO [eng]: Jövô héten néhàny napot Mo.-on leszek. Esetleg megnézném....

2014.11.30. 22:31:49

@puhacica: Helyileg melyik városba szeretnétek menni?

puhacica 2014.11.30. 22:34:45

@kardio1: köszi! reméljük a legjobbakat.

@Philosoraptor: valószínűleg - meglepetéééés! - London lesz a vége. én nem szerettem volna, végig vidékben gondolkodtam, de be kell látni, hogy a mi szakmánkban ott a legnagyobb az esély és a legtöbb a lehetőség.

SzZoole 2014.11.30. 22:38:17

@puhacica: " remelem, egyszer leihatjuk a mackorol a bundat bokaig!"
Lattal mar mackot bunda nelkul?

puhacica 2014.11.30. 22:39:37

@Zoole[uk]: van az a mennyiség, hidd el. :D

SzZoole 2014.11.30. 22:42:43

@puhacica: Kuldtem egy kepet,ha van kedved ki rakhatod ide is:)

SzZoole 2014.11.30. 22:45:29

@Határátkelő: Remelem az ujj oldalon mar lehet kepeket is beilleszteni a blogra mindenfele kep megoszto fajlok nelkul.Mar szegyelem magam,hogy mindig masokat kerek meg,ha egy kepet fel akarok tenni a blogra.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 22:46:48

@pasztasuta: na akkor :-))

.."A vintage jelentése
Időszerű, hogy bemutassam mi is a vintage. Ma még nem eléggé elterjedt a fogalom Magyarországon és sokan összekeverik a retróval. A szó eredeti jelentése szüret, begyűjtés, sajnos magyar megfelelője nincs, de kezd meghonosodni a magyarosított változata 'vintázs' néven. Az 1920-as és az 1960-as évek közötti időszak stílusát foglalja magában, beleértve az öltözködést, sminket, bútorokat és tárgyakat. Az utóbbi pár évben egyre több követője akad, elsősorban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, de hazánkban is tért nyert.

Elterjedésében nagy szerepe volt a 'Csináld magad!' (Do it yourself! =DIY) mozgalom népszerűségének. Előkerültek a nagymama régi kincsei és divat lett turkálóba járni, ami pár éve még ciki lett volna. Biztos, hogy a gazdasági világválságnak is szerepe volt benne.

A fogyasztói társadalom elfeledtette velünk, hogy mik a valódi értékek. A reklámok arra sarkalltak, hogy vegyél és vegyél a régit pedig dobd ki, mert ha nem így teszel, akkor nem vagy eléggé divatos, sikkes, mivel csak "gagyi" régi dolgaid vannak. A státuszszimbólumokról már nem is beszélve! Magyarán lomtalanítsd a valódi tömör fa bútorod, hogy helyette fa zúzalékból készült divatos farostlemez bútorod legyen. Logikus nem?
www.youtube.com/watch?v=74LXx0wSqMI

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.30. 22:55:47

@rezsöatya: hú, milyen igazad van, nem néztem!! Elnézést!! Én a Wilkoban szoktam ilyesmiket felfedezni.

SzZoole 2014.11.30. 22:59:40

@puhacica: Na ez mennyit ihatott,hogy elhagyta a bundajat:)))

2014.11.30. 23:19:54

@puhacica: Végül is, ha bejön az élet (és miért ne jönne), még mindig van lehetőség odébb költözni. Londonba én nem szeretnék menni, akármennyire is sok ott a munka. Nekem megtenné Leeds, Brighton, Bristol. Nincsenek nagy igényeim. :D

pasztasuta 2014.11.30. 23:32:18

@sodalisO [eng]: ehm..? a vintage az ok, de nem a giccsről volt szó? vagy valamit átugrottam? vagy mi van? hjuszton! btw a muzik jó :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.30. 23:36:31

@puhacica:

Miért nem vidékre mentek ha úgyis azt akartad? Mosogatni ott is lehet. Kezdetben úgyse lesz más. Londonban meg 1000 font egy normálisabb KICSI lakás, ahol nem lőnek le esténként. Biztos ez kell?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.30. 23:37:06

@sodalisO [eng]: tudod, aposomek nyiltan lenezik, hogy milyen regi butorok tetszenek nekunk, szova is teszik.
ertsd ezLatt a tiszta fa komodot. biedermeyer kanapet es art deco asztalt. szerintuk ez ocska.
kozben az asztalt ma megcsiszoltuk es beeresztettuk butorapoloval es olyan gyonyoru, hogy csak alltam percekig es csodaltam.
nekem ezt az elmenyt semmi mai draga csoda nem tudja adni, meg egy andante borkanape sem

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.30. 23:39:44

@sodalisO [eng]: mi ez a szar oldal? nem latni semmit csak villog.

Muscari 2014.11.30. 23:48:04

@Babette .: mi egy Art Deco vitrint vettunk potom penzert itt egy charity shpoban.

Otthon meg van ket fotelunk, amit egy ismeros kidobott es egy raktarban porosodtak. Felujittattuk es atkarpitoztattunk oket plusz csinaltattunk hozzajuk kanapet. Aztan ket tonett szeket meg lomtalanitas alkalmaval szedtunk ossze (fuj, tudom :-)), azokat is felujittattuk es ugyanazzal a karpittal csinaltattuk meg, mint a fotelokat. Gyonyoruek, mar csak ki kene oket hozni.

Ha van kedved kuldjel egy kepet az asztalotokrol.

Muscari 2014.11.30. 23:53:27

@sodalisO [eng]: szereted a vintage ezust ekszereket is? En nagyon megszerettem oket, sose gondoltam volna, hogy ennyi penzert lesz gyurum meg fulbevalom rubinnal, zafirral vagy borostyannal. Mar annyi gyurum van, hogy nincs eleg ujjam hozza.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.01. 00:50:36

@Philosoraptor:

www.zoopla.co.uk/to-rent/details/15939396#HQV3CoeaoWtyUgcK.97

tessék. jövendőbeli lakhelyed :). ha szerencsés vagy és kapsz full time melót, akko számolhatsz 900 fontos jövedelemmel. Ki fogsz jönni a pénzedből. Amennyiben nem szórakozol,nem tartasz kocsit, nem eszel sose étteremben, szóval melózol meg otthon kavargatod az ételt.

2014.12.01. 01:05:40

@házelőtthinta: A 900 font úgy jött ki, hogy felszoroztad havi 160 órával a bruttó hat egész mittudom mennyi font órabérrel? És mi van, ha többet fogok keresni? Az lehetetlen? Csak azért, mert te nem vitted semmire, más sem viheti? Más nem kereshet többet?

wuaaa 2014.12.01. 01:28:25

@Zoole[uk]: Láttam a képen a helyet ahol a legnagyobb volt a becsapódási energia, kb. fél cenire tippelem az üvegszilánkok méretéhez viszonyítva, azért írtam, hogy légpuska. Ha lőfegyverből lenne a lövedék, akkor átlyukasztotta volna a fémlemezt is ha felülről lövik rád. Ha kis szögben csapódott volna be, pl. ha hátulról lövik ki és azért nem hatol mélyebbre, mert az üvegfelületen elsiklik a lövedék, akkor más nyomot hagyott volna.
Ha csúzliból kilőnél egy csapágygolyót, vagy egy anyacsavart felülről telibe egy üvegtetős autóra, az is hasonló nyomot hagyna.
Aki már járt vadászaton, ahol golyós puskával lőnek nagyvadra, az bizonyára tudja, hogy a lövés után még egy csattanó hangot lehet hallani, mégpedig amikor a lövedék célba ér. Vagy aki már próbált hangtompítót, az is tudja, hogy a becsapódás is mennyire hangos, csak általában a detonáció hangja elnyomja.
Szóval én csak annyit mondok, hogy ha úgy istenigazából rálőnek az autóra amiben ülsz, akkor azt nem másnap veszed észre.
Szerintem.

pappito · http://pappito.com 2014.12.01. 01:42:57

nálunk már december elején felkerül a fa és szilveszter után megy is vissza a dobozába. a közösségi tereken ömlik a szokásos karácsonyi giccsdekor, csak itt rövidnadrágos a santa, vagy strandszéken sörözik :) A sztenderd angolszász schedule megy, 25-e kari, 26 boxing day leárazásokkal. Utóbbit évek óta hanyagoljuk, túl nagy a tömeg és túl kevés a diszkont :) inkább kimegyünk a partra vagy parkba vagy valahova.

ajándékot a gyerekek kapnak leginkább.

miután a nejem nem hagyta, hogy ezüst színű műfenyőt vegyünk (az nézett ki a legbizarrabbul a boltban) zöld van, három vödörnyi ledes biszbasszal meg mindenféle díszekkel. Együtt díszítjük a gyerekekkel, illetve együtt díszítettük tegnap, este meg gyönyörködtünk benne.

pappito · http://pappito.com 2014.12.01. 01:47:27

@wuaaa [nor]: rengeteg a változó, szerintem nem lehet látatlanban ilyen egyértelmű kijelentéseket tenni. Mivel üveget talált el, a fene tudja mi volt az, a tűzfegyverek lövedéke általában szabályos kerek likat hagy, de hát a rendőr jobban tudja, mint mi a fotelból :)

Amúgy is elég zorall az egész sztori, remélem zolee rendben van és ez valami ostoba véletlen volt, nem őt akarják bántani.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.01. 04:57:48

@Philosoraptor:

taxcalculatorral számoltam, egészen pontosan 964 font egyedülállóként FULL TIME melóval. Jobb melót szinte biztos hogy nem fogsz kapni mivel nincs slágerszakmád, nem igazán értesz semmi specifikus dologhoz.Úgyhogy leginkább ilyen bérezéssel számolj. És mivel fullon van minden nagyobb város bevándorlókkal, nem is lehetsz benne biztos hogy egyáltalán kapsz FULL TIME melót.(meg úgy általában melót) Ezt nem értik az otthon élők. Hogy itt gerillaharc megy a mosogatásért is.

Ja és ez egy olcsó lakás. Ennél olcsóbbat nem is találtam szinte első blikkre, úgyhogy számolhatsz LEGALÁBB ennyivel lakásra, ha szeretnél saját életteret.

Figyelj én nem érzem úgy hogy nem vittem semmire, nem értem miért írogatod. Neked ilyen értékrended van? Hogy aki nem keres jó sok pénzt, meg nem önmegvalósít, az nem vitte semmire se?

adg 2014.12.01. 06:49:38

@Dragonlady (now in Indonesia): @Babette .:
Ime a karacsonyi hangulat. Pont ma nott ki a foldbol a karacsonyfa, hat gyorsan lefotoztam nektek. Hogyis mondjam, nemikepp visszafogottabb, mint a new yorki karacsonyi dekoraciok. :) Bar a hatam mogotti bevasarlokozpontban is allitottak egy fat, az is kb ekkora volt, csa azt fel is diszitettek.

Szoval reggel, meg noves kozben:
kepkezelo.com/images/a8c77upx2x26vhvk98lf.jpg

Ez meg delben, mire szepen kibontakozott:
kepkezelo.com/images/00ysyaxveuuc4185jit.jpg

Es kozben 35 fok van, a nepek majdem puceran maszkalnak, szoval valahogy nem kerulget a karacsonyi hangulat. De ez nem panasz, en jol meg vagyok igy is. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.01. 07:34:40

@Babette .:
Tehetnél fel egy képet róla.
Az art deko nagy kedvencem.

puhacica 2014.12.01. 07:58:36

@Philosoraptor: en is delre mentem volna szivem szerint, de mivel az uram mindenkepp vagni akar ott is es erre Londonban van a legnagyobb eselye, hat oda megyunk. nekem meg mindegy, hol "mosogatok". kesobb meg en is ujra vagni szeretnek majd, es egy kisebb varosban nem is biztos, hogy lenne lehetosegem.
@házelőtthinta: a fentieket neked is irtam, csak annyit tennek hozza, hogy az, hogy en mit akarok, csak akkor donto, ha egyedul vagyok. de mi ketten megyunk, es en megertem az uram erveit, igy nem nehez lemondanom a videki Angliarol. ha meg megsem lesz jo, legfeljebb elkoltozunk.

adg 2014.12.01. 08:22:47

@puhacica: na latod, ezt nem jol tudod. Hintavilagban egyedul vagy, csinalod az unalmas kulimunkadat minimalberert, es este nyomorogsz huszadmagaddal. Meghogy ferj, meg ilyesmi, ugyanmar...

:)

Muscari 2014.12.01. 09:39:35

@házelőtthinta: kvara unalmas a szoveged. Mo-n hol tartasz fent egyszerű melós keresetből egy lakást, akármilyen kicsi is? Itt is az a helyzet, hogy jobb párban vagy ismerőssel lakni, képzeld, még az angolok is azt csinálják. Onnantól egész más a helyzet, jut jóval több mindenre.

Értsd már meg, hogy valami pluszt kell hozzátenni, előre kell lépni, tanulni etc. De úgyis hiába mondom.

puhacica 2014.12.01. 09:51:27

@adg [Au, Darwin]: na de hála a kaporszakállúnak, nem hintavilágban élünk. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.01. 09:59:13

@adg [Au, Darwin]: köszi a képeket :-)
felétek mikor kezdődik a monszun, vagy ami odáig eljut belőle? itt pár napja, az esőt szeretem, a párától mindig is szenvedek, asszem öregszem....
@puhacica: szerintem hagyd ott a francba a pasit ;-) mi az már, hogy még csak kedvedre se mosogathatsz ott, ahol szeretnél?? kizsákmányolás. elnyomás. ne hagyd magad ;-)

puhacica 2014.12.01. 10:03:25

@Dragonlady (now in Indonesia): akkor inkább nem mosogatok, de ott nem hagyom! :D

wuaaa 2014.12.01. 10:08:41

@pappito: A szabálytalan formájú lyukat korábban én is megemlítettem itt, nekem is feltűnt, ahogy az is, hogy az alattalévő réteg sértetlen.
Amúgy voltam már jelen rendőrségi helyszínelésen olyan ügyben, amikor éppen egy mozgó gépjármű kapott egy sorozatot egy sorozatlövő légpuskából, nagyrészük üvegfelületet ért, dupla üveg volt légréssel, csak a külső réteg volt átlyukasztva, pici lyukak. A kiérkező járőrök reakcióját látva nem tudtam hogy sírjak vagy nevessek-e inkább, azóta nekem is más a véleményem arra, hogy mit tud jobban egy mezei rendőr.

Na de a szárított húsos projektbe még mindig nem vágtam bele, pedig amióta láttam a blogodon a leírást, azóta az jár a fejemben. Majdcsak rászánom magam egyszer, köszi az ötletet ! :)

adg 2014.12.01. 10:08:51

@Dragonlady (now in Indonesia): nem feltetlen van monszun. Tavaly volt egy remordhosszusagu, egy honapos. Elotte evben nem volt. En elveztem, nem zavar a para, ha sokat esik es lehuti a levegot idonkent. Ez a build up ami most van, ez jobban zavar. Nagyon kellene mar, hogy elkezdodjkn a rendes esos evszak. Mult heten volt par kis eso, de meg nagyon nokedli volt.

Herr Géza 2014.12.01. 11:28:34

@Muscari: Az a legjobb, hogy - bár utálom a "bezzeg a mi idönkben" kezdetü mantrát - generációk nöttek fel úgy, hogy a suli után jött a kolesz, albérlet másokkal közösen, ne adj isten munkásszállás, stb,, söt fiúknál még az 1-2 év katonásdi (mondjuk 40-en egy hálóteremben, mosogatni is kellett, de nem fizettek érte...:D) és mégis mindenki túlélte, söt, nekem is egy aranykort jelentett életemben (na nem a katonaság). Miért "no go" ez egy Hinta életében ? Ha így folytatja úgyis olyan egyadta "intimszféra" lesz az élete, hogy önként, dalolva fog vmi. szociális otthonba beköltözni, mert ott legalább lesz, aki hozzászól.... :))))

2014.12.01. 12:16:26

@házelőtthinta: Akkor maradjak itthon? :(

2014.12.01. 12:18:48

@Muscari: Kocsit sem tartasz fel magyar minimálbérből, de ugye almát a körtével. Ha itthon keresel minimálbért, és csak albérletre meg kajára futja, az jó. Ha kint keresel minimálbért, nem lesz pénzed se kocsira, se étteremre. Elég érdekes ellentmondás.

2014.12.01. 12:46:40

@puhacica: Ti tudjátok, de azért azzal te is tisztában vagy, hogy Londonban milyen albérlet árak vannak. Persze, ha mindketten kaptok munkát, akkor nem lesz gond kifizetni. Ha meg nem is feltétlen kisvárosba költöznél, még mindig ott van Manchester meg Liverpool, attól függően, kinek szurkol a férjed. :D

puhacica 2014.12.01. 13:38:23

@Philosoraptor: ő nekem szurkol. :D tudjuk az árakat, kalkulálunk, nyilván nem fogjuk kinyírni magunkat anyagilag, de most London a fő irány. (amúgy nem a férjem.)

2014.12.01. 14:11:51

@puhacica: Nem akartam azt írni, hogy a párod, mert vannak, akik hidegrázást kapnak tőle. De akkor bocs. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.01. 14:53:23

@puhacica: Nektek az egyik legjobb perspektíva London, esetleg a közeli környék , onnan még bejárni is lehet opció. Északot nem javaslom, és az itteni munkaközvetítő centerek sem. orrod elé tolják a foglalkoztatási nagy térképet, Leeds, Newcastle, Manchester, Liverpool sötétkék, ott a legnehezebb elhelyezkedni, pedig iparvárosok nagyrészt, és mégis. És még egyéb más szempontok alapján sem javaslatos.....közbiztonság, populáció, jövedelmi viszonyok, rentek stb...

puhacica 2014.12.01. 15:02:15

@sodalisO [eng]: meglátjuk. északot egyébként Long úr sem javasolta, a szolgáltató szektor nem annyira erős ott. nézegetjük a különféle produkciós cégeket, nagyon sokan szakosodtak például esküvői videozásra, de olyan semmilyen trailereik vannak, sőt, néhány olyan iszonyú szart is látok, hogy hihetetlen, közben meg úgy hirdetik magukat, hogy a környék legjobb szolgáltatója, megvalósítjuk álmait, stb. :D filózunk saját vállalkozásban is, de ahhoz azért még jól meg kell vetnünk a lábunkat.

@Philosoraptor: :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.01. 15:12:53

@puhacica: huhu, háát, majd meg fogod látni, mennyire megy kint a öntömjénezés. Hallod, a sok , 1/2 eszű alulképzett suttyó , kontár vállakozó, veszi a kocsit, nagy -nagy reklám feliratokkal, jó szöveg, logó meg amit akarsz, hirdetés orrba-szájba , és olyan kritikán alul dolgoznak, hogy az valami hihetetlen. Vannak persze kivételek, de nem ez a jellemző.
Egy biztos a jónép, eszi, veszi, mert reklám és hirdetés zabálók, pénzük van, az nem probléma....:-)))
Nem nehéz közülük kiemelkedni. Szerintem járjátok körbe a saját vállalkozás témát is.
Pl. mellettünk van egy fotós bolt, olyan univerzális studio féle, a Snappa Snap lánc egyik üzlete. a több mint másfél év alatt, csak amit én láttam, havonta volt kint a kirakatban a hirdetés, hogy staffot keresnek, aki tud fotózni, videózni, ....figyelj...! fénymásológépet és nyomtatót kezelni.......és találtak valakit, a hirdetés eltűnt...majd 2 hét múlva kint volt megint...és 3 hétig nem ..és 3 hét múlva megint......
Nem találnak olyan alkalmazottat, aki ennek a feladatkörnek megfelel. Nekem nem szakmám, de ha átmennék, szerintem simán megfelelnék, mert azért ez nem egy bonyolult történet....
Na jó, nem becsülöm le, persze ez is egy szakma....de érted....1,5 év alatt nem kerül elő 1 ember aki ezt normálisan megtanulta és tudja csinálni?????? Nekem hihetetlen....

puhacica 2014.12.01. 16:25:56

@sodalisO [eng]: azért az komoly! :D az nem baj, ha a népek a piacról választanak, úgyis mindenki a színeset-szagosat kívánja, csak legalább lenne mögötte tartalom. itthon meg az a baj, hogy mindenki a sógor-koma-jóbarát szentháromságban gondolkodik. nem baj, ha szart is kap, csak fizetni ne kelljen. ott már egy lépcsőfokkal feljebb léptek ezek szerint... :)

M. Péter 2014.12.01. 19:26:56

@sodalisO [eng]: Nem lehet az pl., hogy a főnök kibírhatatlan, és ezért mindenki felmond 2 hét után?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.01. 19:44:59

@Muscari:

Miért lenne jobb együtt lakni? Ja mert máshogy nem lehet megélni? És akkor az máris jó lesz? Bezzeg ha Budapesten nem lehet megélni minimálbérből akkor mindenki fujjog, ha Londonban nem lehet, akkor meg azt mondják hogy ez tök rendben van, össze kell költözni egymással és akkor majd meg lehet, mert az olyan nyugatos élet amúgyis, sokadmagunkkal egy fedél alatt.

@Philosoraptor:

Figyelj, levezettem már párszor hogy kocsit tartani Nyugaton luxus alacsony bérekből. Drágább mint Magyarországon. A fizetésekhez képest is.

2014.12.01. 20:09:20

@házelőtthinta: Tehát Mo.-n nem luxus kocsit tartani minimálból. Oké. :DDD

2014.12.01. 20:10:04

@házelőtthinta: De sajnos nem tudok. És nem vagyok elvakult Mo. hívő, aki csak itt tudja elképzelni az életét.

M. Péter 2014.12.01. 23:43:03

@sodalisO [eng]: Sztereotípiákat terjesztesz. Londonban a munkanélküliség 6,3%, kicsivel az országos átlag fölött, pont ugyanannyi, mint Eszaknyugat-Angliában. A statisztikai régiók közül a legalacsonyabb munkanélküliség Délkelet- és Délnyugat-Angliában van. A nagyvárosok közül Liverpoolban és Birminghamben legrosszabb a helyzet, de London több keleti kerületében is magas a munkanélküliség, hasonló vagy magasabb szinten van, mint Newcastle-ben. Manchesterben szintén az országos átlagnál magasabb, de mellette Warringtonban vagy Cheshire-ben az országos átlagnál sokkal alacsonyabb, kb. ugyanannyi mint Londonban a legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező kerületekben.

Közbiztonság: Valamikor láttam egy statisztikát, amely London kerületeit külön egységként kezelte. A 20 legrosszabb hely között 10 londoni kerület volt.

A minimálbér mindenütt ugyanannyi, de Londontól messzebb a lakbér a londoninak fele, harmada is lehet, így az ember még akár minimálbérből is tud saját lakást bérelni, nem kell 9 pakisztánival együtt laknia.

2014.12.02. 00:11:28

@M. Péter: Viszont be kell járnia, ami pénzbe és időbe kerül.

M. Péter 2014.12.02. 00:16:47

@Philosoraptor: Hova kell bejárnia vagy mit kell bejárnia?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.02. 09:00:54

@M. Péter: Szia, juj nem szeretnék.
Lehet , hogy pontosításra szorul amit írtam. Megnéztem megint , valóban Birmingham környéke jobban kiemelkedik a munkanélküli rátájával.De több statisztikai grafikont is megnéztem és azokból választottam ki egyet. Igyekeztem időben a legfrissebbet használni.
Csak arra próbáltam utalni, hogy érdemes a legfrissebb statisztikákat használni, az angol közigazgatás és a központi informatikai adatszolgáltatás erre jó lehetőséget ad, mert minden fent van a neten és a legfrissebb adatok is hozzáférhetőek. pl...
én ezeket szoktam használni..
www.police.uk/metropolitan/00BK17N/crime/

www.numbeo.com/property-investment/gmaps_rankings_country.jsp

www.tradingeconomics.com/united-kingdom/unemployment-rate

2014.12.02. 09:47:33

@M. Péter: Ha Londonon kívül lakik, de oda jár be dolgozni. Az is pénzbe meg időbe kerül. De lehet, hogy még így is sokkal jobban megéri, mint kicsengetni a horribilis albi árat.

adg 2014.12.02. 10:23:42

@Philosoraptor: azt irja, londontol messzebb. Szerintem nem a peremre gondol, hanem mas reszere az orszagnak.
Ott olcsobb a megelhetes, a minimalber meg ugyanannyi, vagyis jobban megeri. Csak talaljon munkat...

M. Péter 2014.12.02. 11:03:19

@Philosoraptor: Én meg azt mondom, hogy Londonon kívül is van munkahely, sőt Dél-Angliában Londonon kívül pont jobb a helyzet. Ha az illető, ott él, ahol dolgozik, akkor nem kell Londonba bejárnia.

M. Péter 2014.12.02. 11:06:16

@sodalisO [eng]:
Munkanélküliség a helyi tanácsok szintjére, vagy akár tanácsi választókerületekre lebontva:
nomisweb.co.uk/
Munkanélküli segélyt kapók aránya parlamenti választókerületekre lebontva:
www.parliament.uk/briefing-papers/RP14-54.pdf

2014.12.02. 12:21:58

@M. Péter: Szerencsére. Azért eléggé durva lenne, ha mindenki Londonba menne.

2014.12.02. 12:22:55

@adg [Au, Darwin]: A messzebb nekem itt azt jelentette, hogy a vonzáskörzete Londonnak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása