oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 15. 06:41,  Stockholm hétköznapi arcai 409 komment

2014. november 15. 06:41 Határátkelő

Stockholm hétköznapi arcai

Ma folytatódik Az én városom sorozat, méghozzá Réka jóvoltából Stockholmmal. Eredetileg is az volt az ötlet, hogy ne csak a lakóhelyetek szép oldalát mutassátok meg, hanem hadd ismerkedjünk meg a mindennapokkal. Nos, Réka ezt maximálisan teljesíti, köszönet az érdekes, nagyszerű képekért!

(Természetesen továbbra is várom a lakóhelyeteket bemutató fotókat, ha lehet némi szöveggel kiegészítve, elsősorban nem a nevezetességeket, hanem a hétköznapokat bemutató képekkel. A cím a szokásos: hataratkelo@hotmail.com)

cím_125.jpg

„Megpróbáltam a felhívás szerint nevezetességmentesen és a kevésbé hízelgő részeket is megmutatva fotózni, válogatni. Mivel pedig errefelé beköszönt a sötét, esős évszak, úgy döntöttem, hogy javarészt éjszakai és esős fotót küldök.

Illetve egy nevezetességet mégis küldök, ez a stadion a világ legnagyobb gömb alakú épülete. Esténként aszerint világítják meg, hogy ki játszik vagy lép fel benne: a svéd válogatott meccsein sárga-kék csíkos ezen a fotón a helyi Djurgården csapat arany-vörös-kék színeiben pompázott ez a nagy bigyó. Két évig ez az épület volt a kilátás az ablakomból

stadion.jpeg

A környékem bemutatása kissé ambivalens téma, mert bár a pici lakótelepen remekül érzem magam, az otthonom és a munkahelyem között fekvő plázába már hosszú hetek-hónapok óta nem járok. Inkább a távolabbi, de kellemesebb hangulatú plázákba-mozikba járunk bevásárolni és szórakozni.

Ma viszont csak a blog kedvéért kivételesen ellátogattam ide, és megnéztem az új könyvtárat, amely a pláza egyik emeletén nyílt. A könyvek mellett sok-sok pici tanulószobát hoztak létre benne.

Ez a szimpatikus fejlesztés gyaníthatóan azoknak a fiataloknak könnyíti meg a tanulást, akik nagy családból származnak, és otthon nem adatik meg nekik a nyugodt környezet, ahol odafigyelhetnének a munkára. Belestem a pici szobákba és tényleg mindegyikben szorgalmas tanulás folyt.

könyvtár.jpeg

Egy másik szegletben függőágyakat helyeztek el, ahol az olvasók megpihenhetnek. :)

könyvtár 2.jpeg

A könyvtár ablakából tanúja lehettem egy igazi multikulti találkozásnak két romániai roma kéregető és két szomáliai asszony között. Hazamenet pedig elcsíptem, ahogy a metró elsuhan a fölöttem magasló betonhídon a megálló felé.

kéregetés.jpg

metró_1.jpg

Ezen a fotón pedig a lakásomhoz közeli terecske egy része látható.

tér.jpg

Ha nem valamelyik város melletti bevásárlóközpontban szórakozunk, akkor a belvárosban sétálunk vagy beülünk sörözni. Az egyik belvárosi metróállomás mellől ez a látvány fogad minket.

kikötő_2.jpg

Innen mindössze pár száz méter a kedvenc sörözőnk, onnan pedig továbbsétálunk az esőben.

söröző.jpg

A városban már megkezdték a karácsonyi díszkivilágítás felaggatását, pár hét múlva így fog kinézni a sétálóutca.

sétálóutca.jpg

Sajnos tavaly karácsonykora fenti sivár látvány fogadta a shoppingolókat, mivel szinte egyáltalán nem volt hó. Idén reméljük, hogy bőven lesz havazás, olyankor a város gyönyörű sejtelmes fényben dereng.”

havas.jpg

Ha szeretnél további képeket látni Stockholmról (is), akkor nagyon ajánlom Réka blogját!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: fotó sorozat Stockholm Az én városom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr576898285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2014.11.15. 23:46:51

@rumitom: hagyd, már tudja szegény Babette, csak kb tízen mondtuk neki :-)

Sütemény1975 2014.11.16. 01:07:03

@Mirjam2: szimpatikus ar, bar asszem akkor sem tudnek ott elni, ha ingyen lenne :) a meleg es en nem vagyunk jo baratok :)

Sütemény1975 2014.11.16. 01:09:07

@wuaaa [nor]: holanc van bent, osztrak okt 15-tol keri es ellenorzi is. mas kerdes, hogy igen nagy bajban lennek, ha egyszer fel kellene tenni.

Sütemény1975 2014.11.16. 01:10:22

@házelőtthinta: engem is megtalalsz a hulyesegeiddel?

Sütemény1975 2014.11.16. 01:15:08

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: na probald meg elkepzelni ugyanezt 40 tonnaval, kezdo kamionos jogsival. volt, hogy a bal kezemben meg egett a cigi, de a jobbal gyujtottam ra a masikra :) Es kozben imadkoztam, hogy potkocsi maradjon egyenesben. Enyhe, finom fekezesnel is tolt hatulrol az osszes suly... Nem volt oszinte a mosolyom, na :)))

montroyal ( CAN qc) 2014.11.16. 03:38:34

@tanato: @tableno: Isla Margarita nyaralni nem rossz ... semmi gondunk nem volt igaz mondtak ,ha atmegyunk egy kis dombon a nagy playahoz ( mi mellette egy kis obolbe voltunk ),biztos ki fognak rabolni inkabb taxival menjunk de inkabb reklam volt mert 5 perc volt gyalog es semmi bajunk nem volt ... a sziget autoval par ora alatt korbejarhato nincsenek veszelyes helyek ... nem ugy Caracasba ..
a masik emlekem, hogy egy nagy szallodaban kb tizenvalahanyan voltunk nem delamerikaiak es bajba voltak hogy keressenek valakit aki beszel angolul ..

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.16. 04:52:27

@diggerdriver: moondjuk azért, mert ott volt mellette konkrétan valakinek a neve? durva személyeskedés, célozgatás, ilyesmik?

vagy akkor olyat is szabad mondani, hogy jó lehet pénzt gyűjteni mint HÁ és lenyúlni mindent. takarítani mint Jess és elemelni ezt-azt az irodákból. gyerekkel dolgozni mint Nanny, mert jó móka taperolni őket. teszkóba járni, mint Hinta, mert ott lehet a legjobban lopni.

szerintem meg ezért biztosan nem nő HÁ, mert magasról szarik erre és ilyesmikre, akárhányszor privátban vagy nyilvánosan tiltakozok.

illetve, ha most tag nélkül reagált, és nem kaptam róla értesítést, akkor bocs, túl dühös vagyok ahhoz, hogy mindent átolvassak.

2014.11.16. 05:27:32

@Muscari: Nem gondolom hogy demagog, azt gondolom ezzel szemben hogy jonehany itt elhangzo komment rasszista. EU jog kifejezetten tiltja hogy ne adjanak benefiteket az EU-s bevandorloknak.

2014.11.16. 05:31:28

@tildy[UK]: Megneztem a filmet, Muscari ajanlotta nemreg. En szimpatizaltam az indiai szereplokkel...

2014.11.16. 05:32:14

@tanato: Nem arrol van szo hogy mi a 'slager', ennel komolyabb kulturalis es tortenelmi okok vannak a hatterben.

2014.11.16. 05:34:45

@Shanarey(England) ISTP: 'Nem akarlak megbántani, semmi bajom a Pakisztániakkal, vagy az Indiából érkezettekkel, de engem zavar ha nem lehet velük értelmesen beszélni. Legalábbis a fiatalokon kívül a többség nem beszél, vagy nem akar beszélni angolul. Nem az a bajom hogy hozzák a saját kultúrájukat, hanem az hogy nem ismerik el a mások kultúráját, például ahová érkeztek, az Angol kulturális szokásokat.'

Mar ne is haragudj de ez hogy a 'tobbseg nem beszel angolul', 'nem lehet veluk ertelmesen beszelni' stb. abszolut hulyeseg, nem tudom te kikkel talalkozol... Ez meg hogy nem ismerik el a brit kulturalis szokasokat egyaltalan nem igaz, ok altalaban jobban es regebbrol ismerik ezeket a szokasokat mint a kelet-europaiak peldaul.

2014.11.16. 05:36:32

@diggerdriver: Kerdezz mar meg valakit aki ert a gazdasaghoz hogy volt-e 'hatalmas gazdasagi novekedes' UK-ben 2004 utan. Pont hogy egy hatalmas (vilag)gazdasagi valsag volt, es az atlagember erezhetoen rosszabul el mint 2004 elott.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 06:29:49

Óóóó, hogy baxxa meg a jegesmedve, Stokis poszt és én meg késve érek ide... :-(((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 06:56:06

@Mirjam2: Könyörgök, sírva fakadok ezen a sötétségfóbián...Bakker, kábé két hónapig van ez, dec közepétől febr. közepéig, utána olyan vaddisznó módon világosodik, hogy el nem lehet mondani.Április elejére már kb reggel 5-kor kezd a nap és este 9-f10ig fent van.Jön az óravisszaállítás, azt a fény kb 3 nap alatt visszahozza; majd egészen megnövexik napi 20 óra világosság-4 óra sötétség arányra.Az északi régióban meg másfél órás szürkület, vagy még annyi sincs éjjel.Az miért nem zavar senkit??!?!4,négy?vessző? :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 07:04:55

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Asszem, totál hiába magyarázzuk ezt az egész hó meg sötét dolgot...Falra hányt borsó, meg sivatagba homokhordás, kb... :D

2014.11.16. 07:07:43

@geegee: Mindenkinek mas eghajlat / idojaras jon be. En is mondhatnam ilyen alapon hogy sirva fakadok a 'meleg-fobian', pl. nalunk is csak kb. ket honapig van 45-50 fok korul napkozben, telen akar nulla-ot fok koze is lemegy a homerseklet ejszaka, szoval nem kell nyafogni a meleg miatt... Raadasul mivel tobbnyire nincsen futes, szet lehet fagyni telen, en tavaly honapokig telikabatban tanitottam mert annyira hideg volt az egyetemen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 07:08:32

@Mirjam2: És vajon ők is elvennék Kartács útlevelét, meg csak engedéllyel utazhatna haza/bárhová a világban?...Hááát, nem tudom, engem valahogy nem vonzana...Persze őt még akár igen is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 07:11:39

@Mirjam2: Én mondjuk a sötétségről/re írtam ezt, nem a hidegről.
A hideg felhánytorgatására semmi mentséget nem tudok felhozni. :-))
A télikabátos tél kemény lehet azért...

Muscari 2014.11.16. 07:12:16

@Mirjam2: és most? Most már van valami 3 hónapos várakozási idő, ha jól tudom. Azon kívül a napokban volt szó az Európai Bíróság ítéletéről, hogy nem jár a munkanélküli segély annak, aki nem dolgozott. Biztosan lehetett volna még több kiskaput találni, csak sajnos későn eszméltek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 07:18:48

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Jaj, szegény nejemet mit össze bosszantottam az első időkben, mikor mondta, hogy feküdjek már le.Én meg mondtam neki, hogy mit akarsz még, fent van a nap.Mindezt éjfélkor... :-))))))))))

Muscari 2014.11.16. 07:20:48

@Mirjam2: az enyémre célzol? Hogy rasszista? Távol álljon tőlem, viszont a rasszista kártyát állandóan előhúzóktól már kicsit fázom, és én csak addig tolerálok másokat míg ők is engem.

Tudod te is, hogy valami elromlott itt az elmúlt években, remélem majd helyre teszik.

A beilleszkedni, nyelvet megtanulni nem akaró lengyelek ugyanúgy zavarnak mint akármilyen más nemzet fiai-lányai, akik így tesznek.

Muscari 2014.11.16. 07:26:21

@Mirjam2: mwrt te velük mindig, minden körülmények között szimpatizálsz :-)

Szerintem téged rossz helyen dobott le a gólya, nem véletlenül vágysz annyira Indiába. Lélekben közéjük tartozol, remélem sikerül majd ott letelepedned egyszer végleg.

Muscari 2014.11.16. 07:28:17

@Mirjam2: azt a műsort nem én ajánlottam, hanem TilosazA, ha jól emlékszem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 07:32:39

@QUERCUS: Loller! :-))))))))))))

És igen, sajnos efelé haladunk...A nyelvsuliban is én voltam a csodabogár, mutogatta svéd tanár Budapestet a térképen a többieknek.A sok szomál, meg kokeró közelkeleti az már totál mexokott... :-o

Meg eccer volt kitéve ilyen vizsgalista féle a falra, hogy ki ment át, vagy végeredmények, ilyesmi.Volt kint vagy ötszáz név, végigbogarásztam.Talán ha volt 15 európai nevű, azok is ruszkik, lengyelek, szlávok.Magyar egy darab se... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 07:39:00

@tildy[UK]: @morsels: Mondjátok már el lécci, mi az isten szerve ez a bitcoin bányászat.Konkrétan a bányászás.Honnan a bánatból lehet digitálisan bányászni bármit is?Akárhányszorra olvasom, nem értem.Valszeg nem elég jó az angolom hozzá...
Kösz előre is

DieNanny CH 2014.11.16. 07:47:37

@Babette.:

"a repülő külön történet ilyen szempontból. repülőn pl nem utazhatsz személyivel (ID) akkor sem, ha unión belül maradsz. illetve konkrétan te sehogy, hanem az uniós polgárokra gondolok."

Öö, lehet, hogy valamit nem jól értelmezek, de én repültem már Bp-ről és Bécsből Zürichbe személyivel, valamint Bécsből Firenzébe személyivel. (2005-ben először.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.16. 08:06:34

@Dragonlady (now in Indonesia): bocs hogy belekotty, de én semmi ilyesmit nem érwztem ki abból a kommentből. Nekem totál csak az jött le, hogy Hinta szemmély szerint így művelné a kamionozást, nem pedig az, hogy Sütit ezzel gyanúsítja. Nem tudom, hogy ezzel most én vagyok naiv vagy te túlérzékeny :)
(Csak zárójelben: morálisan az égvilágon semmi kivetnivalót nem látok benne, ha valaki történetesen ily módon múlatná az idejét, amíg ezt nem trafficking áldozatokkal v hasonlóval teszi, max furcsállnám a gusztusát. Ugyanakkor meg is mosolyogtam Hinta naiv elképzeléseit a kellemes bordélyról. Azt hiszem, nagyon kiábrándulna.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.16. 08:07:49

@geegee: és egykor már világodásodik és akkor meg minek lefeküdni :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.16. 08:11:22

@Muscari: ja levagyok maradva, mint a borravalo:D

tanato 2014.11.16. 09:13:48

@Mirjam2: Értelek én,de ennek ellenére a más ik nagy volt gyarmatos országban /Fr./ minket lényegesen jobban tolerálnak mint pl. a volt gyarmataikról beözönlő muzulmánokat.Kivéve a román cigányok őket ott sem komálják.Anno két éve még nekem panaszkodtak sokan hogy mennyi arab között kell éljenek és ők mennyire mások m int mi.tehát valami difi azért van az angolok lelkivilágában hogy pont a kelet európaiakat akarják kiutálni.

2014.11.16. 09:57:17

@geegee: Ha olajmernok vagy brit utlevellel, akkor jellemzoen nem veszik el az utleveledet, az enyemet / mienket sem vettek el soha pedig 'csak' tanarok vagyunk (mondjuk az enyemet elkertek egyszer de mondtam hogy inkabb nem adom...). Ha meno allasod van mint pl. mernok, akkor a ceged biztosit neked alapbol egy olyan vizumot amivel korlatozas nelkul jarhatsz ki-be az orszagbol, nem kell engedelyt kerned. Ez tenyleg az az orszag ahova csak 'meno' szakmaval erdemes jonni (es az sem art ha feher vagy, lehetoleg nyugati utlevellel).

2014.11.16. 10:04:59

@tanato: Mikor a nyaron Franciaorszagban voltunk, nekem feluletes szemlelokent ugy tunt hogy az ottani bevandorlok sokkal kevesbe illeszkedtek be a helyi tarsadalomba mint az azsiai / fekete britek UK-be, ez lehet a magyarazat. UK-ben jellemzoen alig van kulturalis / nyelvi kulonbseg egy angol es egy masodik vagy tobbedik generacios brit azsiai / fekete kozott, es nagyon sok keveredes is van a csoportok kozott hazassag reven. Nyilvan vannak egyeni kulonbsegek, de egy tipikus masodik generacios azsiai brit sokkal kevesbe fog kulonbozni egy angoltol mint egy ujonnan bevandorolt kelet-europai. Tetszik vagy nem tetszik, nem csak a borszinen mulik a hasonlosag vagy kulonbozoseg.

2014.11.16. 10:08:39

@Muscari: Nem, nem rad gondoltam - es remelem te sem ram gondoltal mikor a rasszista kartya elohuzasara utaltal :), inkabb az jellemzo ram hogy visszafogom magam es nem szolok semmit a bekesseg kedveert mikor enyhen rasszista megjegyzeseket latok itt (nem toled), de neha ugy erzem muszaj szolnom valamit. A filmmel kapcsolatban igazad van, azt hiszem TilosAzA ajanlotta.

puhacica 2014.11.16. 10:34:55

@Mirjam2: kulturalis es tortenelmi hatter. engem nem erdekel sem a Kozel-, sem a Tavol-Kelet kulturaja. ne erts felre, ez nem diszkriminacio vagy felsobbrenduseg reszemrol, egyszeruen nem erzem kozel magamhoz a vilagnak azt a szeletet. nem tudom elkepzelni, hogy ott eljek. azt viszont el tudom kepzelni, hogy a UK-ben telepedjek le. vajon miert? ugy gondolom, azert, mert hiaba a kozos brit-indiai mult, India igenis erosen azsiai, UK meg europai. ez sem degradalas, egyszeru teny. az, hogy te jobban otthon erzed magad London "indiai negyedeben", nem azt bizonyitja, hogy ok milyen homogen kozosseg a kozos multjuk miatt, hanem hogy te jol erzed magad kozottuk, mint ahogy Indiaban jol erzed magad. te, aki sokszor felemeled a szavad a diszkriminacio ellen, gyakran olyan mertekben diszkriminalsz pozitivan, hogy nem tudok mit kezdeni vele. ketsegbe vonod, hogy masok sok esetben talalkoznak muveletlen, tanulatlan indiaiakkal, mert te nem ilyen korokben mozogsz. cserebe azt allitod a kelet-europaiakrol, hogy ok egy nyelveket nem beszelo, szakkepzetlen massza. es persze hozzateszed, hogy nem mind ilyen, de. ugy gondolom, nem minden indiai olyan muvelt, tanult es "brit", mint amilyennek te latod oket. van ilyen is, olyan is, mint minden nemzet fiai/lanyai kozott. nem lehet ennyire egy szemszogbol nezni a vilagot, neha fel kell allni kicsit az asztalra. ne haragudj, ha banto, amit irtam, nem az volt a cel, csak neha ugy erzem, hogy nagyon elfogult vagy es nem erted/akarod erteni, mirol irunk mi, akiknek India es a Kelet nem all olyan kozel a szivunkhoz.

puhacica 2014.11.16. 10:40:14

@Mirjam2: azt kifelejtettem, hogy termeszetesen a ket nep tortenelmere vonatkozo tudasodat eszemben sincs ketsegbe vonni, mivel en eleve nem sokat tudok rola. es lehet, hogy ebben van a titok nyitja, ami miatt ennyire kulonbozoen latjuk ezt a temat.

puhacica 2014.11.16. 10:44:52

@Mirjam2: meg valami, aztan befejeztem. egy masodik generacios azsiai britet egy masodik generacios kelet-europai brittel kell osszehasonlitani, nem egy friss bevandorloval. ott mar sokkal kisebbek lesznek a kulonbsegek, szerintem. es tenyleg ne erts felre kerlek, tenyleg nem szekalni akarlak!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 10:49:44

@Mirjam2: Erdekes. Nem vagyunk egyformak, mindenesetre -szerintem - szegyent hoznak az orszagra, meg a sajatjukra is , ilyen viselkedessel. Oszinte leszek: gyomorforgatoan viselkedett a holgy. @geegee: A bitcoin specialis hardverekkel "banyaszhato" virtualis valuta. Talan emlekszel, mikor annak idejen SETI@home. Ott is a folos szamitasi kapacitast hasznaltak, pc-ken valamire. Nagyvonalakban: Itt abbol lett penz, hogy tranzakcios muveleteket kalkulaltak ezek a gepek, az erre epitett gepeket pedig banyagepeknek hivtak.

bovebben itt: bitcoin.hu/archivum/bevezeto/banyaszat-az-elso-10-lepes/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 10:52:43

@Mirjam2: Csak tudod, a meleg ellen nem tudsz hova levetkozni , mikozben hideg ellen jobban fel tudsz oltozni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 10:57:42

@puhacica: Na valaki tokeletesen leirta, amit gondolok.

2014.11.16. 11:15:59

@tanato: @Mirjam2: @puhacica: a brit azsiaiakat enyhen szolva is rozsaszin szemuvegen at nezi a Mirjam. Eleve, miert tesszuk egy kalap ala a sikheket, hindukat es a muszlimokat?
Teny, hogy Londonban vannak nagyon iskolazott, muvelt azsiai orokseggel jovo brittek. Es mellette ott van a hatalmas tanulatlan azsiai tomeg, akik minden statisztika szerint kevesebbet keresnek, mint egy atlag brit es muveletlenebbek. Hogy a kulturajuk kozelebb lenne? Jah, ismerik a crickettet es ugyanug isszak a teat. Ezzel ki is fujt.
Nezzuk meg Bradfordot, Leedset, B'hamot es meg sorolhatnam es utana mondjuk, hogy mennyire "sikeresen britek" valtak az azsiaiak. Semmenyire. Utaljak is oket a britek. Nem veletlen a "paki bashing" kifejezes, ami joval kelet-europai nyitas elott letezett.

Mirjam, a lengyelek gyerekei, akik 10 eve mar a UKban (es jottek vagy 7-10 evesen) vannak, az elkovetkezo 5-10 ev mulva belepnek a brit munkapiacra, brit iskolai hatterrel. Na, ok mar britek lesznek es onnan tudod majd a lengyel felmenoket, hogy a vezeteknev a Krzszsrkzs. Sokkal jobban britek lesznek, mint a masodgeneracios pakisztani, bangladeshi, aki meg mindig elsosorban pakisztanikent definialja magat.

Tanato, a franciak nem kaptak 10 ev alatt 2-3millio kelet-europait. Kaptak ok ennek a tizedet, nem tudom a pontos szamokat. Persze, hogy nem utaljak ott a k-europait. Marokko, Algeria sokkal elobb volt europai befolyas alatt, mint India. Tehat a Mirjamnak a "kulturalis kozelsege" nem allja meg a helyet. Es olyan nincs Fro-ban, hogy bevandorlo vagy es nem beszelsz franciaul. UKban meg siman elvagy az urduval vagy a hindivel.
Amiert ott kilog a lolab, az a vallas. Amiatt a muszlimok a UKban is kilogank. Erdekes a sikhek nem.

tanato 2014.11.16. 11:28:04

@Mirjam2: Nem csak a bőrszínre gondoltam,vallás,ünnepek,hagyományok /karácsony,húsvét,győzelem napja első és második vh-egyaránt,halottak napja stb./Azért elvileg ezekben sokkal közelebb kellene állnia egy britnek és egy kelet európainak mint egy muszlimnak,vagy hindunak/Egy biztos a gyarmatokról érkezők anyanyelvi szinten beszélik az angolt/mivel;otthon is angol iskolába jártak döntően/ velünk szemben.Ebben jobban hasonulnak.de azért Londonban sem meg Párizsban sem a kelet európai bevándorlók szoktak gyújtogatni,robbantani,zavargásokat csinálni.sajnos hogy ezt sem értékelik a britek.Csak a kelet.európaiakra fújnak,nyilván a szovjet időkben kialakult más táborba való tartozás miatt él még bennük ez az előítélet.

tanato 2014.11.16. 11:36:04

@charlieharper: Igen ez jogos,jóval kevesebb kelet-európai bevándorlót kaptak 10 év alatt/hála az itthon sem túl preferált francia nyelv oktatásnak köszönhetően szemben az angollal/és azok közül is rengeteg románt akiket viszont rokonnak tartanak,így nem alakult ki /még/ kelet-európai ellenes mozgalom meg utálat,szemben az arabbal.
Mindenesetre ha az angolok meglépik a korlátozást,kelet-Európában érdemesebb lesz a németre meg a franciára ráállni az angollal szemben az oktatásban,tanulásban.Mert hiába az angol a nemzetközi közvetítőnyelv,ha pl. a magyar tisztességes dolgozni kívánó fiatalokat páros lábbal rúgják vissza az angol nyelvű országok/UK,USA,Kanada,Ausztrália/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 11:39:35

@Keleti Szél:
Ilyet sosem mondanék ki...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 11:43:22

@Sütemény1975:
Te Süti én tudom miről beszélsz.
Én tudom milyen mikor sok tonna irányíthatatlanul megindul.
Úgy gyomortájon érezni a hatását.
Nem kívánom senkinek.

2014.11.16. 11:46:34

@tanato: nezd, a UK Labour kormanynak oriasi hibaja volt, a "mindenkit beengedek" kezdemenyezese. Ennyi embert egyszeruen nem lehet integralni feszultseg nelkul. Es ugye a 2-3millioban biztosan vagy egy x% nem tisztesseges ember. Csodalkozol, hogy fujnak rank a britek? En nem.
Emellett a briteknek megvan a naivitasuk, amivel most szembesulnek, hogy a k-europai kijatsza. Az azsiaiak is kijatszak, de ok mindig is kijatszottak, igy nemtunik fel. Hirtelen tobb szazezer plussz okoskodo van, akik eloskodnek. Neked sem tetszene, ha ez Mo-n lenne.

Egyebkent az azsiaiak ellen is agalnak, csak az nem jut el Mo-ra, mint hir. Megszigoritottak a vizumokat, mist mar nem johet be boldog-boldogtalan.
A nagy gondja a UKnak, hogy meg az elozo kormany alatt akkora kupit csinaltak, hogy nem tudjak ki van az orszagban es ez nem vicc. Nincs kilepeskor ellenorzes, igy aki marad, arrol nem tudnak.
Plussz a kitoloncolasi politika is vicces. Ha valakit elkap az utcan az idegenrendeszet, nincs joguk betenni a kocsiba es a repterre vinni. Csak masodjara vagy harmadjara, ha ugyanazt a szemelyt elkapjak. De erdekes modon, ez alig tortenik, hiszen az illegaloknal soha nincs semmilyen okmany, igy olyan jevet mondanak be, amilyet akarnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 11:48:36

@Mirjam2:
Ezzel pont alátámasztottad amit én mondtam.
VILÁGgazdasági válság volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 11:50:45

@geegee:
Egyébként teljesen igazad van.
London jóval délebbre van de északabbra mint Magyarország.
Január végefelé valami brutális gyorsasággal világosodik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 11:51:49

@geegee:
Haggyadmá...
Londonban mindig esik az eső...
:))))))))))))))))))))))))))))))))

tanato 2014.11.16. 11:53:24

@charlieharper: Érik a szigor,meg a korlátozás az biztos.Mo.-on meg nem külföldiek az adófizetők nyakán élősködők,hanem itthoniak,Persze hogy nem tetszik az adót rendesen fizetőknek ez a felállás itthon sem.Na de őket nem lehet kitoloncolni,mert magyar polgárok.Szóval új világ közeleg,mondom jobb lesz németül meg,franciául tanulni a magyar fiataloknak.

Quercus a favágó 2014.11.16. 11:56:50

@tanato:

Ha az UK kilép az EU-ból, milyen kapcsolatot fog fönntartani vele a továbbiakban? Olyat mint pl. Norvégia. Akkor nem korlátozhatja a szabad munkavállalást. Olyat mint az USA? Akkor az UK termékek, szolgáltatások nem értékesíthetők szabadon az EU-ban. Mit fognak erre lépni az UK-ba települt EU-n kívüli vállalkozások? Pl. az autógyárak?
Ha közben Skócia mégis úgy dönt, hogy kilép az UK-ból, áttelepülnek oda?
Szerintem túl sok a megválaszolatlan kérdés.

tanato 2014.11.16. 11:57:12

@montroyal ( CAN qc): Szerencsés vagy hogy járhattál Venezuelában,meg Isla Margaritán.Nézegettem tegnap a youtubon néhány kis videót,csuda szépek a sziget is meg az ország is.

tanato 2014.11.16. 11:58:09

@QUERCUS: Én is így érzem,nem lesz az hosszabb távon jó a most minket nem kedvelő brit polgároknak sem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.16. 12:05:48

@charlieharper:
Telitalálat.
Minden szavaddal egyetértek.
Amúgy a szikh egy figyelemreméltó vallás.

Keleti Szél 2014.11.16. 12:52:47

@tanato: Lehet, hogy én látom rosszul, de nekem nem úgy tűnik, hogy páros lábbal rúgnák vissza a káeurópaiakat (vagy ezt akarnák tenni a jövőben).
Legfeljebb arról van szó, hogy UK is szeretné az ausztrál példát követni: kimazsolázzuk a jönni akarók közül a nekünk tetszőket (kor, szakma és az ország által megszabott tetszőleges egyéb paraméterek alapján). Tehát a programozók, orvosok, mérnökök, ápolónők, stb. továbbra is tárt karokkal lennének fogadva.

2014.11.16. 13:08:40

@diggerdriver: 2 napja probalom elokeresni az egyik rhinos videomat, ahol tobbe kevesbe turkal a rhino. Nem emlekszem hova pakoltam.

@Keleti Szél: abszolut igy van. Amivel nekem semmi bajom nincs, igaz brit utlevellel konnyen beszelek. Rengeteg lengyel megcsinalta az allampolgarsagit a 10 ev alatt. Kiurulni biztosan nem fog az orszag, ha 2017-re referendum lesz. A kivalas 2020 elott biztosan nem fog megtortenni, ha egyatalan lesz kivalas. Addigra, aki akarja, elintezi a papirjait

@QUERCUS: ez nincs atgondolva meg. A toke aramlast biztosan nem fogjak korlatozni :) viszont, az nem megy, hogy az EUban csak a nemetek dirigalnak.

2014.11.16. 13:16:07

@diggerdriver: a sajat videomrol beszeltem

tanato 2014.11.16. 13:53:17

@Keleti Szél: Ha így lesz,akkor a szabadságnak ami most van,vége,visszasüllyedünk egy más,alacsonyabb szintű állapotba.A spontaenitásnak,hogy kimegy valaki egy kis kezdőtőkével és néhány hét vagy hónap múlva talál munkát magának/tulajdonképpen a blog cikkeinek nagy része erről szól./ vége.Az előszűrés az jó dolog lesz az angoloknak,de a szabad Eu állampolgári jogoknak ezzel vége.Érdemesebb lesz a fiataloknak a másik két nagy nyelvet biflázni itthon ha ki akarnának majd törni az itthoni anyagi és egyéb keretek közül.

tanato 2014.11.16. 13:58:40

@charlieharper: Elvileg a Közös Piac alapításakor,a tőke ,a az áru meg az ember szabad áramlásáról volt szó anno,nagyon régen.Ha viszont egy ország az egyiket akadályozza akkor a másik /pl. Lengyelország/akadályozhatja az angol áruk és a tőke,befektetések mozgását a saját országában.Ezzel azután nagyjából vége is az Uniónak,ami utána lesz azt már majd máshogyan kell hívni.

morsels (törölt) 2014.11.16. 14:22:42

@charlieharper:
Arrol nem is beszelve, hogy az angolokbol kinezem, hogy nem visszamenoleg csinalnak jogszabalyt, tehat akik mar ott vannak es dolgoznak, azokat nem fogjak hazakuldeni.
Ok is tudjak, egy ez egyreszt hulyeseg lenne, masreszt jogallamban ilyet nem is csinalnak.
Es azert ha valami, akkor a britek ilyesmikben jobbak, mint Orban :-)

2014.11.16. 14:39:51

@tildy[UK]: Ha valaki nem jol toleralja a hideget, az hiaba oltozik fel, meleg ruhaban is nagyon kenyelmetlenul fogja erezni magat a hidegben. Pl. velem siman elofordul hogy a leheto legmelegebb ruhakba, telikabatba oltozve szo szerint raz a hideg es semmi masra nem tudok gondolni csak arra hogy milyen elviselhetetlen hideg van. Es ehhez nem kell minusz husz foknak lenni, sokkal kevesebb is eleg. Mar a ho latvanyatol is rossz erzes kerit a hatalmaba, meg kepen sem szeretem latni.

2014.11.16. 14:41:22

@morsels: Igy van - teljesen kizart dolog hogy elkezdenek 'hazakuldeni' az evek ota ott elo embereket. Szerintem a kivalasbol sem lesz semmi, de meg ha lenne is, akkor sem erintene azokat akik mar ott vannak.

2014.11.16. 15:01:42

@puhacica: Hat ha neked hihetetlen pozitiv diszkriminacionak tunik az, hogy engem nem zavarnak a mas borszinu emberek az utcan, akkor legyen... Mar nem tudom hanyadszor olvastam ezt itt tegnap hogy mennyire zavaro hogy nem feher emberek vannak az utcan stb. es 'minek engedtek be oket' meg minden, altalaban nem szolok semmit, de neha a brit tortenelem / vilagtortenelem olyan merteku hianyarol es egyben olyan merteku intoleranciarol tanuskodnak a kommentek, hogy nem tudom megallni szo nelkul.

Tanulatlan emberek: ugy tudom minden tarsadalomban alacsonyan iskolazott az emberek nagy resze, ez igaz Azsiaban, Kelet-Europaban, stb. Termeszetesen az azsiaiaknak a nagy resze akiket en ismerek szinten 'egyszeru', nem magasan iskolazott ember. Annyit batorkodtam megjegyezni hogy ok semmivel nem rosszabbak mint a szinten kevesse iskolazott es angolul nem nagyon beszelo kelet-europai bevandorlok. Azt is megjegyeztem - hihetetlen pozitiv elfogultsag - hogy a brit azsiaik egy jelentos resze magasan iskolazott es termeszetesen anyanyelvekent beszeli az angolt.

Keleti Szél 2014.11.16. 15:04:07

@tanato:
Az akartam írni, hogy ha Németországba, Ausztriába is annyian mennek, mint UK-be, akkor bizonyára ők is szigorítani fognak.
Aztán megnéztem a bevándorlási statisztikákat, és meglepődtem, hogy 2000-2012 között létszámarányosan a német bevándorlási számok 1-2 évet kivéve folyamatosan meghaladták az angolokéit. Az osztrák számok meg talán kivétel nélkül minden évben.
appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=tps00176&lang=en

Van egy másik táblázat, az országban élő külföldiek számáról, ebben sem kiugró UK a maga 4,9 milliójával. Németországban 7,7, a spanyoloknál 5,1, franciáknál 4,1 millió külföldi él.
epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tps00157&plugin=0

Egyedül abban látszik rendhagyónak az angol helyzet, hogy a 2005-ös 3 millióról 2013-ra 60%-kal nőtt a külföldiek száma. Németországban már 2005-ben is 7,3 millióan voltak, ehhez képest a 2013-as létszám alig több, mint 5%-os növekedést jelent.
Az emberek érzéseit, hangulatát pedig nem az abszolút mértékek, hanem a változások intenzitása befolyásolja.

(Miközben a legtöbb európai országban az elmúlt években többnyire nőtt vagy enyhén csökkent a külföldiek száma, Magyarországon a 2011-es 209 ezerről két év alatt 141 ezerre zuhant.)

2014.11.16. 15:22:59

@charlieharper: Nem nezem oket rozsaszin szemuvegen keresztul, viszont a kelet-europaiakat sem nezem rozsaszin szemuvegen keresztul csak azert mert en pont az vagyok. Ugy latom ez irritalja itt a tobbseget. A kulturalis hatas nem csak egy iranyban mukodik, tehat nem csak az indiaiak ismerik pl. valamennyire a brit kulturat, hanem az utobbit is befolyasolta evszazadokon keresztul a volt gyarmatok kulturaja. Pl. az anyosom, aki feher angol kozeposztalybeli idos holgy, ismeri az indiai konyhat, jar indiai etterembe, rendszeresen jonnek hozza a bangladeshi brit szomszedok, fiatal kora ota ismer indiaiakat, a felmenoi kozott voltak akik ott eltek stb. Viszont Kelet-Europa teljesen feher folt a szamara, en vagyok az egyetlen kelet-europai akit szemelyesen ismer.

Ertem amit mondasz a masodik generacios lengyelekrol, de most hogy ennyi elso generacios van UK-ben es sokan kozuluk angolul sem beszelnek, majd meglatjuk mennyire lesz 'lathatatlan' a masodik generacio. Nem volt nehez beolvadniuk amig par ezren voltak osszesen az orszagban, foleg mivel europaiak, igy nincsen lathato kulonbseg.

Igaz amit mondasz a vallasok kozotti kulonbsegrol, es ez egyre inkabb szarmazastol fuggetlen problema lesz UK-ben, hiszen a muszlimok kozott vannak azsiaiak es afrikaiak kulonbozo orszagokbol, plusz arabok es egyre novekvo szamban nyugati betertek (akik gyakran fanatikusabbak mint barki mas). Termeszetesen az azsiai es mas bevandorlok ellen is van eloitelet, ami a multban sokkal erosebb volt, nem azert volt 'paki bashing' mert annyira zavarok voltak az azsiaiak objektiven hanem mert nyiltan rasszista volt a brit tarsadalom (sok mas nyugati tarsadalomhoz hasonloan).

2014.11.16. 15:31:47

@Keleti Szél: A statisztikak nem mindig informativak, pl. ebben az esetben ki szamit kulfoldinek? Kulfoldi allampolgarok? UK-ben ugy tudom konnyebb megkapni az allampolgarsagot mint Nemetorszagban, utobbiban rengeteg torok el akik mar regota ott vannak de nem nemet allampolgarok mivel nem akarnak lemondani a torok allampolgarsagukrol. Tehat statisztikailag kulfoldinek szamitanak, de az utca embere mar regen megszokta oket. Mig UK-ben pl. en elvileg nem szamitok mar kulfoldinek a brit utlevelemmel, de gyakorlatilag engem es sok hozzam hasonlot kulfoldinek fognak tekinteni a britek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 15:32:31

@Mirjam2: az lehet, de a lengyelek meg zavartak teged, mi ez,, ha nem diszkriminacio? Nem tudom mi lehet a hatterben - azt sejtem csak, hogy a ferjed reven van ez a nagy pozitiv diszkriminacio a reszedrol.

Szerintem semmivel sem jobb vagy rosszabb egy frissen bevandorolt lengyel vagy magyar, egy masodik generacios indiainal. Akik kozul ismertem ilyet is , olyat is. a portasaink merhetetlen jo fejek, mikozben a szomszed lakasban elok meg ugy veszekednek, azt hisszuk , elobb utobb ver fog folyni. Kopogtunk mar be hozzajuk, amikor hallottuk a csorompolest, meg kiabalast, szoltunk mar a portasnak, rajtunk nem fog szaradni, ha kinyirjak egymast. Aztan masik albinknal szomszedban abszolut benefithuszar , 30-40 eve bevandorolt indiaiak voltak, ahol ok is, gyerek is council lakasra hajtott, az asszony 1-2 szot tudott angolul, de a ferfi sem beszelte jol a nyelvet. Beszelte, de kozepfokkal rendelkezo ismeroseim jobban beszeltek nala.

Engem nem erdekel ki honnan jon, de normalis, dolgozo, jo ember legyen. ( Ha megnezed a kelet-europai bevandorlokat, ott nincs olyan, hogy asszony otthonmarad, azt nem dolgozik, mert vallas!!!)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 15:35:37

@Mirjam2: amugy nem kell a kelet-europait rozsaszin szemuvegen keresztul nezni, de nem kell hajbokolni annak sem, aki azt mondja, mind benefitre jatszo, alulkepzett, az en adombol elo ingyenelo. Nagyon jol tudod, hogy nem.

Vagy csak en meg itt paran mozgunk olyan korokben, ahol dolgos kelet-europaiakat ismerunk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.16. 15:42:41

Amugy ami irritalja a csorom, az az allando k-europaizas - amit az emlitett hndu no is tolt a videoban, mikozben istenbizony kulonb volt mind a litvan, mind a ket lengyel nala, emberileg biztosan.
Igen, ahogyana k-europaizast toljak itt UK-ben, az semmivel sem jobb, mint az a fajta rasszizmust amit paran az indiaiakra, vagy feketekre hasznalnak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.16. 16:26:13

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Mondjuk ez is igaz... :D

@Mirjam2: Na, ezek már egészen európaias feltételek...

@tildy[UK]: aham, köszi, akkor már kezdem kapirgálni.Megsasolom a linket is.

@diggerdriver: Jaja, elhiszem.Ha észak felé halad az ember, akkor a nappal-éjszaka arány borul fel egyre jobban, ha nyugat felé, akkor meg csak az általános arány csúszik el, mert ugye később ér oda a nap.Londonra, Angliára mind a kettő igaz lehet...

Keleti Szél 2014.11.16. 16:51:25

@Mirjam2:
Igen, a korábban említett adatok az állampolgárság alapján különítették el a külföldieket. Vannak statisztikák a külföldi születésre is:
a Németországban élők közül 10,2 millió fő született külföldön, az Egyesült Királyságban élők közül pedig 7,8 millió fő, tehát e mutató szerint is több a németeknél a "migrációs hátterű", mint az angoloknál.
epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/File:Non-national_population_by_group_of_citizenship_and_foreign-born_population_by_country_of_birth,_1_January_2013_YB14_II.png

montroyal ( CAN qc) 2014.11.16. 16:54:22

@tanato: koszi de hogy visszavegyek, innen Canadabol a masodik legolcsobb categoria (Cuba Dominika Mexico a legolcsobb) de tenyleg szep hely es mint turista semmilyen veszellyel nem talalkoztam ...

tanato 2014.11.16. 16:55:46

@montroyal ( CAN qc): Még jó,nem akarják elcseszni az idegenforgalmukat.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.16. 17:01:48

@tanato: igaz .. sokkal surubbek a rendorok ilyen turista helyeken

tanato 2014.11.16. 17:04:44

@Keleti Szél: Köszi az infót,az hogy itthon ennyire zuhant a külföldiek száma,nem lep meg,jellemzi az ország élhetőségét,életminőségét.Sajnos nem kívánkoznak ide külföldiek nagy számban.Akik meg itt voltak főleg erdélyiek meg vajdaságiak nagyon sokan továbbálltak nyugatra.

tanato 2014.11.16. 17:09:00

@Keleti Szél: Szomorú aktualitása hogy Emigrantékat is kirabolták abban a nógrádi //faluban.Visszatérve még arra amit írtál hogy várható osztrák és német bekeményítés is akkor végképp vége az UNIO-nak,meg a blogunk is okafogyottá fog válni,retroblog lesz.

tanato 2014.11.16. 17:11:13

@montroyal ( CAN qc): Ezt én is tapasztaltam a térségben.Voltam egy napot Belizben,egyet Guatemalában,kettőt Mexikóban,tényleg mindenütt géppisztolyos ,rendőrök,katonák voltak rohamsisakban hármasával négyesével.

2014.11.16. 17:11:56

@tildy[UK]: Feladom, mindig megbanom utolag mikor hozzaszolok a rasszizmus vagy szexizmus temahoz. Mas a velemenyem, es valoszinuleg masok a tapasztalataim, mint itt a tobbsegnek.

2014.11.16. 17:16:16

@Keleti Szél: Erdekes, ezt nem gondoltam volna. Eltem mind a ket orszagban (UK es Nemetorszag), hatarozottan az az erzesem volt hogy UK-ben tobb bevandorlo van, de ezek szerint pont a forditottja igaz.

puhacica 2014.11.16. 17:20:33

@Mirjam2: csak az elso mondatodra reagalva: en _nem_ ezt irtam. de mivel write only modban vagy, en meg nem akarok veszekedni, meggyozni meg plane nem, hagyjuk is. te igy latod, mas meg maskepp, kesz.

2014.11.16. 17:26:07

@tanato: most gondolom a diakok eltunese/lemeszarlasa odavert a turizmusnak Mexikoban

@Mirjam2: szerintem ebbe nem veszik bele a rengeteg illegalust, akik UKban vannak.

Keleti Szél 2014.11.16. 17:59:42

@tanato:
Egyelőre semmi jele, hogy az osztrákok és a németek besokalltak volna a bevándorlóktól. Ellenben pl. Svájcról ez nem mondható el. Ha jól tudom, az összes eddig említett ország közül, messze ott a legmagasabb a külföldiek aránya: 8 millióból 1,8 millió.

Ha bezárulnak az eddigi nagy felvevőországok, ez akkora nyomás alá helyezheti Németországot és Ausztriát is (a korábbi célországok listájának szűkülésével jelentősen megnövekedne a hozzájuk igyekvők száma), hogy ők is eddigi politikájuk újragondolására kényszerülnének.

Az biztos, hogy egy-két generáció múlva felismerhetetlen lesz Európa. Bécsben a gyerekeknek már most is 70%-a migrációs hátterű. Aligha lesz képes a társadalmi integráció lépést tartani a demográfiai változásokkal.

Ráadásul ha Európa a gazdasági növekedésben lemarad, elég gyorsan, akár 5-10 év alatt megváltozhat / megfordulhat a bevándorlás iránya. Ha a fiatalok nem kötődnek ide kulturálisan, csupán a jólét miatt vannak itt, és szebb jövő rajzolódik másfelé, iszonyú sebességgel fognak új hazát keresni, gyorsabban, mint ahogy a multik telephelyet váltanak. S akkor mi marad hátra? Kétszázmillió európai nyugdíjas, termelés - és értelemszerűen: nyugdíj - nélkül? Az ingatlanárak szintén egy pillanat alatt fognak bezuhanni. Ki akarna olyan helyen lakni, ahol nincs munka?
Én optimista vagyok! :)

M. Péter 2014.11.16. 18:10:43

@Mirjam2: A hivatkozott statisztika szerint a No.-ban csak 0,1%-kal magasabb a külföldön születettek aránya. Ott valószínűleg több európai származású bevándorló van, akiről ránézésre nem tűnik fel, hogy nem tősgyökeres német.

Keleti Szél 2014.11.16. 18:24:19

@Mirjam2:
Hát, attól is függhet, hogy kit tekintesz bevándorlónak. Ha az indiaiak, pakisztániak nem angliai bevándorlók a szemedben, hanem a birodalom részei, akkor lehet, hogy más számok jönnek ki. ;)

A másik, hogy az átlagpolgár nehezen tudja megállapítani, ki a bevándorló. Egy szerb fiatal (20 éves), aki már Ausztriában született, mindkét statisztika szerint (születési hely és állampolgárság) echte osztrák. A két évvel idősebb bátyja, aki még Szerbiában született (22 éves), legfeljebb állampolgárság szerint.
Mindegyik anyanyelvi szinten beszél "osztrákul", lévén, hogy 20 éve itt élnek. Hogy állapítja meg róluk az egyszeri osztrák, hogy ők most osztrákok-e vagy sem? Még a nevükről sem tudja, mert olyan sok osztráknak van magyar, szlovák, stb. neve.

tanato 2014.11.16. 20:16:02

@Keleti Szél: Az érdekes lenne felébredni 100 vagy 200 múlva a koporsómból vagy az urnámból és megnézni mi lesz Európából meg Magyarországból.Milyen etnikumú anyanyelvű és vallású népek fognak itt élni.

2014.11.16. 20:19:49

@Keleti Szél: Nem tudom mire gondolsz, mindenesetre sok azsiai masodik / harmadik generacios bevandorlo tehat ok britek es sem a statisztikaban nem jelennek meg bevandorlokent, sem az atlag brit nem tekinti oket bevandorlonak hanem britnek.

2014.11.16. 20:28:14

@M. Péter: Igen, ez igaz, pl. sokan vannak akik a balkani haboruk miatt kotottek ki Nemetorszagban, es persze osztrakok is peldaul, gondolom statisztikailag ok is bevandorlonak szamitanak ha Nemetorszagban elnek.

2014.11.16. 20:29:48

@charlieharper: Ja tenyleg, az illegalisok nyilvan nincsenek benne a statisztikaban, sot lehet hogy a diakok sem.

2014.11.16. 20:33:11

@puhacica: Komolyan nem tudom elkepzelni hogy mi volt a hihetetlenul pozitiv diszkriminacio abban amit leirtam. Vegig csak tenyeket irtam le. Mondjal mar egy peldat a hihetetlenul pozitiv diszkriminaciora abban amit irtam.

Keleti Szél 2014.11.16. 20:44:17

@Mirjam2: Pontosan erre. Hogy a bőrszín alapján levont felületes következtetés szerint - "látszólag" - Britanniában több a bevándorló, mint amennyi valójában. Hogy az átlag brit bevándorlónak vagy britnek tekinti-e a sokadgenerációs ázsiaiakat, ezt nem tudom. De ha igen, akkor az itteni hozzászólások nem tükrözik az átlagbrit véleményt. :)

Lehet, hogy sok Angliában élő keleteurópai bevándorló szemében - tévesen - minden ázsiai bevándorló.
Viszont lehet, hogy a te látószöged meg a másik irányban torzít, hogy minden ázsiait britnek "hiszel" (úgy értem: ha a hétköznapokban látsz egy ázsiait, akkor automatikusan azt feltételezed, hogy brit).

puhacica 2014.11.16. 21:00:52

@Mirjam2: nem csak a mai hozzaszolasaidrol van szo. egyszeruen azt latom (nem biztos, hogy helyesen!), hogy kettos mercevel mersz. ha valaki azt allitja, hogy bar van kedves pakisztani ismerose, megis elkoltozott egy europai varosbol egy masikba, mert az adott varost szinte csak (tobbsegeben alulkepzett) indiaiak es pakisztaniak lakjak es ez neki nem tetszett, akkor o a rasszista. foleg, mert te nem talalkoztal ilyen azsiaiakkal. ha te azt mondod, hogy a magyar ferfiak bunkon viselkedtek, ezert sem erezted jol itt magad, igy elkoltoztel egy masik orszagba, es valaki kikeri maganak, hogy nem minden magyar ferfi olyan, akkor te azt mondod, hogy ok, aki nem erzi ugy, ne vegye magara, de te akkor is igy tapasztaltad. mindenkinek joga van hozza, hogy megitelje, mi tetszik neki es mi nem. neked is, nekem is, mindenkinek. nem csak a te tapasztalasaid vannak. de igazabol kar is volt belemennem, ugy erzem, semmi sertot nem irtam, raadasul kifejezetten hangsulyoztam tobbszor is, hogy nem ellened beszelek, hanem egy masik nezopontot probaltam felhozni. te meg nekem jossz itt. engem nem kell meggyozni semmirol, se indiai, se bevandorlo, se magyar ferfi nem vagyok. csak probaltam beszelgetni. kulturalt, okos nonek tartalak, semmi kedvem hepajkodni veled.

2014.11.17. 07:26:05

@Keleti Szél: 'az itteni hozzászólások nem tükrözik az átlagbrit véleményt. :)'

Igen, ugyanis ide tobbnyire friss kelet-europai bevandorlok irnak, nem atlag britek. Egy brit forumon lenne eleve egy csomo brit azsiai hozzaszolo is. Egyebkent szerintem nem is olvastad a kommentemet, mivel pont azt mondtam hogy UK-ben ugy erzi az ember mintha tobb bevandorlo lenne mint Nemetorszagban, de mindegy.

2014.11.17. 07:31:44

@puhacica: En sem akarok veled vitatkozni, de ugyanugy ahogy a multkor sem altalanositottam es nem minden magyar ferfirol beszeltem (ezt tobb szazszor leirtam kb.), ugy itt sem altalanositasrol volt szo a reszemrol. Az viszont igenis nagyon zavar mikor beir ide valaki aki par honapja jelent meg eloszor UK-ben es azt mondja hogy zavarja ot a sok nem europai ember az utcan, meg hogy a nagy reszuk nem tud rendesen angolul stb. Bocsi, de egyreszt ok voltak itt elobb, masreszt talan meg kene ismerni kozuluk parat mielott igy nyilatkozik valaki hogy 'nem lehet veluk ertelmesen beszelni' stb. Ha elolvasod a tobbi kommentet ebben a temaban, talan eszre fogod venni hogy nem en vagyok az aki altalanosit. Az hogy engem nem zavarnak az azsiaiak az utcan az szerintem nem 'hihetetlen pozitiv elfogultsag'.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása