oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 08. 06:43,  Az amerikai suli 416 komment

2014. október 08. 06:43 Határátkelő

Az amerikai suli

Talán emlékeztek még, hogy majdnem napra pontosan egy hónappal ezelőtt jelent meg Mónika posztja, aki akkor azt a kérdést tette fel magának és nektek is, hogy maradjanak az Egyesült Államokban, vagy költözzenek vissza Magyarországra. Most ismét írt, ezúttal az amerikai iskoláról, bevándorlásról és az óceánról, melynek a partján élnek.

amerikai iskolabusz_1.jpg(A kép illusztráció)

„Rögtön a beiratkozásnál érdekes volt, hogy mivel tőlünk kb. 20 perc gyalogútra található az USA egyik legrégebbi atomerőműve (a másik New York államban van, ugyanazon a napon nyitották meg őket 1969-ben), ezért alá kellett írnunk egy beleegyező nyilatkozatot, miszerint megengedjük az iskolának, hogy egy nukleáris baleset esetén kálium-jodidot adjanak a gyereknek. (Kérdésem azokhoz, akik értenek hozzá: mennyit segítene ez akkor, amikor ennyire közel a baj?)

Egyébként a Toms River-i suliba egyszerűen besétáltunk, semmit nem kellett vinni. A könyvek ingyen vannak. Lista sem volt, még ceruzát sem kértek. Az első óra 9.25-kor kezdődött és 3.35-kor csengettek ki. Az itteni suli 8.45-kor kezdődik és 3.15-kor szállnak fel az iskolabuszra.

Ami még itt nagyon furcsa és szerintem nagyon rossz, hogy nincsenek szünetek az órák között. Egész nap tanulnak. Ki lehet menni a mosdóba és ahhoz kapnak egy kártyát, amit a folyosón lát minden felnőtt, hogy tudják, nem egy kóborló gyerekről van szó.

Van egy hosszabb szünet az ebédnél, ami után kimennek jó időben az udvarra, egyébként délután is tanulás van. Ezek után felmerül a kérdés, hogyan jutnak el oda ennyi tanulás után, hogy egy érettségi matekpélda kb. ilyen kaliberű: mennyi 33-ból 9?

1997-ben egy rádióműsorban ezen a matekpéldán röhögtek műsorvezetők, és azt fejtegették, Amerika szégyene, hogy ennyiből áll egy érettségi. Az iskolarendszert már régóta meg akarják változtatni. Nekem ugyan nem ez a legnagyobb bajom, mert azt látom, hogy a főiskolák, az egyetemek viszont jók.
Ami nekem nagyon tetszik, hogy ha egy gyerek kész van a feladatával, olvasnia kell, hogy ne unatkozzon.

Az ebédbefizetés is máshogy működik, mint otthon, aminek van előnye és hátránya is. Ami jó, hogy a befizetés nincs időponthoz kötve, így nem lehet róla lemaradni, az viszont rossz, hogy a gyerek mar fiatalon megtanulja, milyen mások (jelen esetben a szülőkét és nem a bankét…) pénzét költeni. Lehet követni, mennyit és mit rendelt a gyerekünk (a „mit” részt inkább nem taglalnám, elég szörnyű a menü).

Tanévnyitó helyett

Itt nincs évnyitó és évzáró. Szülői értekezlet van, amire elmentünk. Az iskolaigazgató pár szóban elmondta, mekkora hangsúlyt fektetnek a biztonságra. Azért annak a sok szörnyűségnek, ami itt történt, megvan a hatása.

Pár kommentelő kérdezte, nem lehet-e másik iskolába menni. Nem lehet. Akkor igen, ha fizetünk érte, és magániskolába megy. Itt nagyon komolyan veszik a körzetbe járást, ami megint az adóval van összefüggésben és itt azt is megbüntetik, aki hazudik valaki miatt, amikor a lakcímet ellenőrzik.

Anti-bullying, azaz az erőszakmentesség

Erre nagyon nagy hangsúlyt fektetnek és én ezt jó dolognak tartom. Van egy külön ember az iskolában, aki ezekkel az esetekkel foglalkozik. Az erőszak nem feltétlenül fizikai lehet, hanem verbális is.

Pár napja suli után mesélte a kislányom, hogy egy fiú doofusnak hívta. Először nem is tudtuk, hogyan kell lebetűzni a szót, a sógornőmet kérdeztem, nem tudta, aztán a lányom 28 éves unokatesóját, ő sem volt benne biztos

Végül a férjem lebetűzte, de nincs jelentése a szótár szerint (a Sztakit néztem). Aztán találtunk ilyen nevű játékokat, de nem tudni, mit jelent pontosan, nekem nem tűnt valami nagy dolognak.

A lányom nem csinált ügyet belőle, de egy pár másik igen, és elmondták a tanárnőnek. Egyből előhúzatta a kártyát a fiúval (ez a kártya a suliban marad mindig, a magatartásukat regisztrálják rajta, ha jól értettem), és azt mondta, akkor most írd rá, hogy az a bűnöd, hogy mást szóban inzultáltál.

A fiú nem akart szót fogadni, végül a tanárnő már az igazgatóval fenyegetőzött. Ha ezt időben elkezdik megtanítani a gyerekeknek, akkor biztos, hogy a fegyelemmel nem lesznek nagy bajok az iskolában.

Még annyit ehhez a témához saját példából, hogy a lányom unokatesójának (aki már ugye idősebb) van két kisfia, akik fekete apukától születtek. Ezen a környéken ez nem nagyon általános, mert ahol mi lakunk, ott lakik a kemény, amerikai mag.

Rockzene, Harley Davidson, konföderációs zászló és még sorolhatnánk. Tehát a fiúk kilógnak a sorból egy kicsit. Nagyon helyesek, imádom, ahogy megszólítják az embereket (például Mr. Joe), az alkoholüzletet felnőtt boltnak hívják (biztos nem újdonság sokaknak, hogy itt nem lehet élelmiszerboltban alkoholt venni, van persze kivétel, például a floridai Publixban lehet sört és bort venni, és még sorolhatnám, milyen érdekes törvények vannak az alkoholra vonatkozóan. Erről jut eszembe, hogy mióta Coloradóban legális lett a marihuána, arra képzik a rendőröket, hogyan lehet kiszúrni a nem alkoholfogyasztástól boldog embereket a volán mögött… na elkalandoztam).

Szóval a fiúkat valamelyik nap niggernek hívta egy kis tanuló. Fiatalabbak, mint a kislányom, és egy másik épületben tanulnak. Majd kifaggatom a fiúk anyukáját, hogy mit reagált erre az anti-bullying felelős, mert ez nagyon durva.

Iskolabusz

Pár napja beszéltem a sógornőmmel, aki 25 éve iskolabuszt vezet. Mesélte, hogy amikor a recesszió idején sokan féltek, hogy elveszítik az állásukat, neki nem volt mitől tartania. Hihetetlen, mennyi pénzt ölnek ebbe a rendszerbe.

Neki tavaly volt olyan tanulója, akiért felment innen északra és aztán levitte egy innen délre lévő suliba, mert sajátos nevelési igényű diák volt. Egyetlen gyerekért vezetett kb. egy órát. Amikor elképedve mondtam neki, mennyi pénzbe kerül ez az országnak, azt mondta, hogy az adóját mindenki arra fizeti a saját városában, amit megszavaz.

Itt már volt, hogy az idősek leszavazták az iskolabuszt, de a város úgy döntött, hogy oly módon csoportosítják át az adót, hogy megmaradhassanak a buszok, így elvettek két tantárgyat a gyerekektől a suliban (az egyik a Művészet óra volt, a másikra nem emlékszem).

Valamelyik nap követtem a biciklimmel a gyerekem iskolabuszát. Jó sok gyereket vett fel innen a környékről. Ha arra gondolunk, mi lenne akkor, ha minden gyereket külön-külön vinnének iskolába (itt a tömegközlekedés nagyon nem jó), akkor mindenképpen jó ötlet az iskolabusz.

Minap a kislányom a kezembe nyomott egy szülő-diák kézikönyvet. Hihetetlen, hogy még erre is futja a suliknak. Nagyon profi. Ebben le van írva egy csomó minden a szabályokról, érdemjegyekről, étkeztetésről, stb.

Bevándorlás

Erről oldalakat lehet írni. Érdemes megnézni a Terminál című filmet Tom Hanks főszereplésével. Csomó dolog nagyon stimmel benne. (Aki nem ismerné: a főszereplő Kelet-Európából repül New Yorkba, amikor hazájában államcsíny történik. Megérkezik a JFK repülőtérre, ám mivel útlevele egy éppen nem létező országból való, ezért nem léphet be az országba. – HÁ) Én már átléptem az amerikai határt párszor, néha nagyon rezgett a léc.

Egy nagyon közeli ismerősöm az egyik nagy amerikai reptéren dolgozik a vámhivatalban. Nemrégiben kirendelték őket egy New York-i kikötőbe, ahova egy német utasszállító hajó érkezett több mint négyezer emberrel a fedélzeten. Egy napot tartózkodtak az országban, aztán újra hajó.

Másnap az volt a feladata, hogy ellenőrizze a hajóra visszaszálló utasokat. Kérdeztem tőle, mindig visszaszállnak-e az utasok. Azt mondta, ők igen, nagyon ritka, hogy nem, inkább a legénység tagjai közül van olyan, aki előszeretettel ragad Amerikában. Ami nekem döbbenetes volt, hogy elkaptak egy 89 éves náci háborús bűnöst, aki Németországból jött.

Az óceánról

Ez a pár mondat azoknak lehet hasznos, akik esetleg az óceánhoz készülnek, de nem nagyon ismerik, de talán másoknak is érdekes lehet.

Egy kedves ismerősünk nyár elején elvitt minket egy Island State Beach Park nevű helyre, ami itt van az óceánparton. Egy idő után rengeteg ember gyűlt össze, hiszen itt nagyon szép az óceánpart. Ez egy természetvédelmi terület, itt nincsenek lakóházak.

Piros zászlók voltak kitéve a parton, és folyamatosan hívták ki az embereket a vízből, mert rossz helyen mentek be. Nem nagyon értettem, mert annak ellenére, hogy itt éltem New Jerseyben elég hosszú ideig, mégsem ismertem a dagály (rip tide) erejét, igaz, nem vagyok egy strandoló típus.

Amikor elmentem a kislányommal a mosdóba és sétáltam vissza a vízpart felé, akkor láttam a táblát: Rip tide can kill you (A dagály megölhet). Pontosan le van rajzolva, mi is a rip tide és mit kell tenni, ha elkap.

Ha a YouTube-on beütitek a rip tide, vagy rip current kifejezést, elég sok videó jön föl, ajánlom mindenkinek, főleg annak, aki az óceánhoz készül. Ha tudod, mit kell tenned, az életed mented meg vele. Nagyon ijesztő.

Állhatsz térdig érő vízben, amikor elkap ez a sodrás, ami nem visz a víz alá, mint az örvény, hanem pár másodperc alatt bevisz a vízbe. A legtöbb ember pánikba esik, és elkezd szemben úszni az árral. Ha megnézitek a videókat, lehet látni, hogy ez a sodrás milyen keskeny.

A parttal párhuzamosan kell úszni, vagy egyszerűen lebegni kell a vízen, és előbb-utóbb kivisznek a hullámok a partra, nem oda, ahol álltál, hanem távolabb, de akkor is élve kikerülsz. Aznap nagyon sokszor kihívták az embereket a vízből az életmentők. A víz már egyre nagyobb volt, a végén már nem lehetett a parton sétálni azon a részen, ahol még vizes a homok.

Már senki nem volt a vízben, amikor két lifeguard, egy lány és egy fiú (nagyon fiatalok egyébként) eldobtak mindent a kezükből és elkezdtek rohanni, előhúztak az egyik állvány mögül egy nagy jetskit, a fiú vezette, a lány meg mögötte térdelt egy szörfdeszkán.

Nagyon látványos volt, ahogy a hullámokon áthajtottak. A csaj repült a levegőben, aztán elfordultak, és a parttal párhuzamosan elhajtottak valahova. A vízbe nem lehetett visszamenni, ha valaki bement a legsekélyebb részre is, egyből jött a sípszó.

Aztán egyszerre vagy 6-7 lifeguard elrohant, mi pedig úgy döntöttünk, hogy hazamegyünk. Hazafelé a kb. 30 perces út alatt vagy 20 szirénázó autót láttunk, mentőt, tűzoltót vegyesen, de volt három repülő és a parti őrség helikoptere is.

Egy dolgot tudtam elképzelni, hogy felborult egy utasokkal teli hajó. De mikor hazaértünk, az interneten ott volt a cikk: egy 25 éves francia férfi eltűnt a vízben, még soha nem úszott az óceánban és egyből olyan helyen kezdte, ahol nem lett volna szabad úszni, és ahol nincs lifeguard. Szombaton találták meg a holttestét. Három hete egy 17 éves fiú halt meg szinten a dagály miatt.

Tisztelni kell az óceánt. Ezen a környéken évente kb. 50 ember hal meg a fenti jelenség miatt. A lifeguardok munkája nem irigylésre méltó, és ezért is emlegetem őket angolul, mert nem igazán úszómesterek ők, hanem tényleg életmentők.”

Aki esetleg hiányolja az előző posztban feltett kérdésre (jelesül: Amerika vagy Magyarország?) a választ, az megszületett, de majd a következő posztban lesz róla szó.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás bevándorlás Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr206768869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.08. 07:53:46

Hogyhogy nincs még hozzászólás?
Ez az anti-bullying meg így elsőre jól hangzik, de ha minden kis fiszfaszért büntetnek, azzal szerintem jó kis pszichopatákat lehet képezni, akikből egyszer majd kitör az elfojtott frusztráció. Nagyon utálom a PCskedést, pedig liberális, toleráns embernek tartom magam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 07:55:29

Nagyon jó poszt.
Sok mindent megtudtam amit eddig nem tudtam.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.08. 07:58:28

Ezt a doofus szenvedést meg külön nem értem, az első 5 google találat egy szótári definíció, sőt még külön a definíciót is kiírja az első találat előtt.

Sesamelmo (Q) 2014.10.08. 08:07:27

Urban dictionary es meg egy csomo mas is ad talàlatot doofus-ra. Ezt èn nem èrtem, hogy te mièrt nem èrted.
Amerikàban èlôkènt ne a SZTAKIt hasznàld, angol-angol szòtàrok, szinonimàk...

Sesamelmo (Q) 2014.10.08. 08:13:01

@Sesamelmo (Q): elnèzèst, nem kioktatni akartalak, csak fura, hogy a sztakin keresgèlsz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 08:25:05

@Zka:
A dolog mögött takán az van hogy a szó nem értelmezhető.
Az lehetett a baj.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.08. 08:34:47

Az amerikai oktatási rendszer Hitlerére emlékeztet, mármint arra melyet Hitler tervezett a meghódítandó Oroszországban: összeadás, kivonás, olvasás, írás, több nem kell, hiszen az alacsonyrendű szláv emberszabású úgyis csak fizikai aljamunkát fog majd végezni árja főnöke értő vezetése alatt.

Szégyen, hogy ugyanezt Washington nem egy leigázott idegen néppel teszi, hanem a SAJÁT népével.

Az amerikai oktatás alapja: minimális tudás az érettségiig, s aztán majd az elit megtanul mindent úgyis az elitegyetemeken. Aki meg nem megy elitegyetemre, az úgyse számít.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 08:59:12

Scak úgy kérdem hogy itt a Nagy Oktatási Vitában megtalálta már valaki a TÖKÉLETES oktatási rendszert?

Én most is tartom magam ahhoz hogy meg vagyok elégedve az angol oktatási rendszerrel.
Mert ha nem vagyok megelégedve akkor is azt kapom.
Egy nagy okos barátom mondta hogy örül ha esik az esö.
Miért?
Ha nem örül akkor nem esik?

Sesamelmo (Q) 2014.10.08. 09:07:05

@diggerdriver: hogy nem èrtelmezhetô? Lehulyèzte a kislànyt. Nem szèp dolog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 09:10:21

@Sesamelmo (Q):
Azt jelenti?
Eddig nem mondtátok.
Akkor meg pláne.

DieNanny CH 2014.10.08. 09:16:17

Kálium-jodid: Ezt az osztrák iskolákban is alá kell írni a szülőknek (Legalábbis Alsó-Ausztriában) a paksi erőmű miatt. Ha megvan a baj, akkor abban segít, hogy ne a radioaktívan sugárzó jódot vegye fel a szervezet, hanem már telítve legyen a tiszta, gyógyszertári jóddal.
Nem szabad 'előre' szedni, meg túladagolni.

Nem is tudom, Mo-on felkészültek ilyesmire az iskolák?

Na, olvasom tovább a posztot.

DieNanny CH 2014.10.08. 09:23:50

Érdekes volt a poszt, csak rövid. Többet szeretnék tudni a suliról, akár minden pontja jöhetne annak a Szülői könyvnek...

2014.10.08. 09:25:39

Mi a helyzet az iskolákban a klikkesedéssel? Tényleg olyan súlyos a helyzet, mint ahogy az amerikai filmekben szoktuk látni?

kardio1 2014.10.08. 09:40:15

@diggerdriver:
Szerintem mindenki megtalàlta, de csak elméletben, mert a valosàgban nem létezik :( Kombinàlni kellene a "poroszos" és az angolszàsz oktatàs elônyeit a hàtrànyok nélkül.
Màs: Angliàban élve tényleg jobb szeretni az esôt :))
Egy ismerôsöm Belgiumban töltött némi idôt és mesélte, hogy a belgàk milyen büszkén mondtàk: Esik az esô! "Ha ez van, legalàbb legyünk büszkék rà" alapon! :)
Remélem, tovàbbra is elégedett leszel az angol oktatàssal!
Kàr, hogy otthon nem ilyen pozitiv a hozzààllàs: ott is azt kapod, amit, ha szereted, ha nem. Akkor màr szeretni is lehet a magyar oktatàst, nem? :)))
Még mielôtt komolyan vennéd (de te meg Zolika ùgysem vagytok "merev...", igy nem fogod), ez csak egy fricska volt! :)

qkuc 2014.10.08. 09:43:28

Engem az érdekelne, hogyan máködik ez az iskolabusz rendszer. Hogyan szervezik meg az útvonalakat?

kardio1 2014.10.08. 09:44:22

A poszt nekem kicsit vegyes volt. Azt hittem, végig az iskolàrol lesz szo, de aztàn a dagàly elmosta :)

pappito · http://pappito.com 2014.10.08. 09:47:12

@Zka: az antibullying azért jó, mert tudatosítja a kis parasztokban, hogy nem csak az a bully, ha elveszed a másik ozsonnáját, hanem a kiközösítés meg más kárára viccelkedés is. nem hülyeség ez, csak a magyarok fejben még ott tartanak, hogy "jó hát engem is leköptek a suliban meg elvették a szendómat, mégis felnőttem"

pedig lehet civilizáltan is, és mondjuk pár gyereknek nem egy lelkiterror rémálom lesz az a pár év amíg odajár iskolába

Sesamelmo (Q) 2014.10.08. 09:56:21

@diggerdriver: google mondta nekem is. Fèl perc alatt. Abban a csalàdban senki sem baràtkozik Google-lel???

Stupid person, someone who hasnt got a clue,, foolish /inept person.
Nemet/francia eredettel valoszinuleg.

puhacica 2014.10.08. 10:06:36

@pappito: +1
tény, hogy sokkal többre vittem, mint azok, akik anno a menő gyerekek közé tartoztak és olyan sokat változtam, hogy magam is meglepődök (bár ez relatív, hogy kinek mit jelent "többre vinni" és a pozitív fejlődés), de kibírtam volna a gyerekkoromat a sok szekálás nélkül. a gyerekek iszonyú kegyetlenek tudnak lenni.

Bumbershoot 2014.10.08. 10:09:22

Nincs szünet az órák között? Nálunk - Washington államban - délelőtt 15 perc, ebédidőben 25 perc szünet, a kicsiknek (Kindergarten) délután fél óra szabadfoglalkozás.

Az ebédre tényleg rémes a kínálat, de ismerősi körben mindenki otthonról visz kaját - ami ezáltal a nagyjából szendvics vagy szendvics...

paleva20 2014.10.08. 10:09:22

Google fordító: doofus - stupid person. Tényleg nem szép, hogy így nevezték a kislányt. Elgondolkodtató, hogy itthon miként lehetne ezt kezelni, mivel az én elsős gyerekem elmondásai alapján ők ütik-verik és lehülyézik egymást a szünetben pedig egy átlagos suliba jár Budapesten. És senki nem szól rájuk.

Bluely 2014.10.08. 10:09:22

Pakson éltem évekig, általánosban nekünk gázálarcot osztottak, meg kiképeztek minket, hogy mit kell csinálni, ha baj van. :-D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.08. 10:09:22

"Ezek után felmerül a kérdés, hogyan jutnak el oda ennyi tanulás után, hogy egy érettségi matekpélda kb. ilyen kaliberű: mennyi 33-ból 9?"

Mondjuk ez tényleg röhej. Még ha nem is kell egy átlagembernek integrálni soha a büdös életben, de azért az jól jöhet ha tud fejben százalékot számolni. De ez úgy látszik magas egy átlagos amerikai prolinak.

Engem inkább a felsőoktatás érdekelne a tandíjaival. Lehet itt nem olyan zsíros a középosztály, meg úgy alapvetően tényleg jóval csóróbb, de legalább a szegény gyerek is tud egyetemre járni. Nekem nagyon ellenszenves ez a ha van pénzed minden ajtó megnyílik ha nincs akkor nem nyílik meg semmi. Itt se nyílik sok minden, de legalább lehetőség van.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.08. 10:09:22

@puhacica:

Mi az hogy sokra vinni? Ezt most komolyan kérdezem. Szerintem nem igazán meghatározható.

wacak88 2014.10.08. 10:12:48

@pappito: Magyarországon már ott tartunk, hogy a tanárok cigizve végignézik ahogy 2-3 gyerek összeveri valamelyik iskolatársát, mert egy stréber tetű, aki mindenre tudja a választ.
Nagyon jó dolog az anti-bullying, én bevezetném itt is.

2014.10.08. 10:15:20

@qkuc: Engem meg az is érdekelne, hogy olyanok-e a buszvezető nénik, mint akit a South Park-ban is láthatunk? :DDD

2014.10.08. 10:17:07

@házelőtthinta: "Nekem nagyon ellenszenves ez a ha van pénzed minden ajtó megnyílik ha nincs akkor nem nyílik meg semmi."

Mo.-n nem ez az kép kezd kibontakozni? :)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.08. 10:24:03

@wacak88: feleségem mesélte, mikor várta a gyereket az ovinál, egy gyerek olyan szinten megverte a másikat, hogy azt hitte kiesik a szeme. Ő ment oda, hogy elküldje a kis hülyét, meg megvigasztalja a hüppögve síró másikat. A többi szülő rezzenéstelen arccal nézte végig. Svájc.

kardio1 2014.10.08. 10:24:56

@Philosoraptor: Akkor màr itt van Amerika! :))) Bàr azért màst is àtvehetnénk...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 10:32:14

@házelőtthinta: mi az, hogy sokra vinni?
menj el egy osztálytalálkozóra, megtudod:D

DieNanny CH 2014.10.08. 10:32:37

@Lex D'Arquebus:

"A többi szülő rezzenéstelen arccal nézte végig. Svájc."

Kijavítanálak. Nem Svájc! Csupán az az iskola, és az a 20 szülő, aki végignézte.
Mint ahogy itt láttam, hogy szülő állított le egy idegen gyereket.
Vagy bármelyik országban van szintén 20 szülő akik végignézik. Vagy nem.
Csak ennyit akartam.

SzZoole 2014.10.08. 10:33:52

@Sesamelmo (Q): valoszinu digger talalkozott mar ilyen szoval,csak lehet,hogy nem ismeri a jelenteset.En is a gyermekeimtol tanulom az angol slang-et:)))
Mint pl,az egyik legelterjetebb a jerk off,jap's eye vagy a bellend.A jelenteseit had' ne irjam le,az itt elok biztos,hogy erteni fogjak szotar nelkul is.

qkuc 2014.10.08. 10:39:01

@Zoole[uk]: Oh, "kiműveltem" magam gyorsan ..... :D. Valahogy a témát sejtettem, :D.

Sesamelmo (Q) 2014.10.08. 10:42:53

@Zoole[uk]: jo, jo. nekem az fura, hogy a posztolonal ebbol csaladi kupaktanacs meg miegyeb volt, a sztakiban keres ilyesmit aztan velunk is megosztja. Mikozben google megmondja neki mi az, honnan ered.....

SzZoole 2014.10.08. 10:44:47

@kardio1: doki,En tudok olvasni a sorok kozt,ertem mirol beszelsz:)))
Nekem vagyis a gyermekeimnek mindket orszagbol van tapasztalat az iskolakbol es nem mondanam,hogy az otthoni rossz es az itteni jobb,vagy forditva,de erre most nincs idom,hogy kifejtsem.Egyebkent is mindenkinek mas a tapasztalata.

SzZoole 2014.10.08. 10:46:41

@qkuc: ne felj,majd ha kikerulsz Kanadaba jobban fog ragadni rad a slang,mint a kosz:)))

pappito · http://pappito.com 2014.10.08. 10:49:37

@wacak88: akkor a szülő menjen oda, és csináljon valamit

én elvárom, hogy az iskolában ne legyen bullizás és ha van, akkor az iskola tegyen ellene, de ha nem tesz, akkor én fogok

eddig nem volt rá szükség szerencsére

(és ha lesz, akkor valszeg a kisebbik lányom fog bullizni másokat :)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.08. 10:50:04

@DieNanny [SZ,CH]: Valóban félreérthető volt, csupán azt akartam jelezni, hogy mindez Svájcban történt, jelezve, hogy ilyen nem csak Magyarországon esik meg, hanem akárhol máshol, mert az emberek/gyerekek mindenhol emberek/gyerekek.
Igaz, mondta az óvónő, hogy most ritka agresszív csoport jött össze.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 10:53:59

@pappito: és akkor visszakanyarodtunk a múltkori vitához, miszerint neveljen is az iskola, vagy csak oktasson.

SzZoole 2014.10.08. 10:55:02

@Sesamelmo (Q): Nem tudok erre mit mondani.Az ido mullasaval az ember ugyis felveszi ezeket a szavakat,ha akarja,ha nem.
En pl. ha ilyen szot hallottam es nem ertettem,akkor megkertem azt aki mondta,hogy magyaraza el.Elmagyaraztak.
Ha valaki hall ilyen szot es nem erti a jelenteset ne a hagyomanyos szotarakban kerese a magyarazatot,mert nem fogja megtalalni.
Ajanlanam a slang dictionary-t vagy a urban dictionary-t.

Herr Géza 2014.10.08. 10:55:20

@Sesamelmo (Q): Röhej, mert angol szlengül nagyon gyér vagyok, de mivel németül a "doof" hülyét jelent, rögtön arra tippeltem volna...
Ld. még tegnapi témát: Lomb Kató és a nyelvtanulás.....

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.08. 10:55:28

@Philosoraptor:

Hát én speciel teljesen ingyen tanultam amíg jártam egyetemre pár félévet... Magyarországon, ami egy állítólag nagyon csóró ország. Ausztriában meg szinte minden szak ingyenes.

@kardio1:

Az orvosfizetéseket?:)) Az osztrák eü helyzete se túl jó. A fiatalok orvosok menekülnek innen, keveslik a bért.

www.oe24.at/oesterreich/politik/Alarm-Uns-fehlen-1-300-Aerzte/160260327

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.08. 10:56:22

@DieNanny [SZ,CH]:

Ezt már megfigyeltem ezen a blogon. Magyarországgal kapcsolatban szabad általánosítani, Nyugattal kapcsolatban meg nem. Ami Nyugaton történik és esetlegesen rossz dolog, az teljesen egyedi. Ha ugyanez Magyarországon történik akkor meg általános.

@Babette.:

Őszintén szólva, nem igazán vagyok kíváncsi a sok msc-s, lassan phd-s okostojásra. Vitték valamire, na bumm. Azt felejtik el csak sokan hogy mind ugyanoda tartunk.A temetőbe. Az meg már teljesen mindegy hogy a síromon virág lesz e vagy gyom.

pappito · http://pappito.com 2014.10.08. 10:56:22

@Babette.: melyik múltkorihoz?

na maindegy, én úgy nevelem a gyerekem, hogy ne bullizzon, de mások gyerekét nem tudom nevelni és nem is akarom. az iskola ne engedje meg a bullit és kész. nem kell ebből mély filozófiát csinálni.

Herr Géza 2014.10.08. 10:56:27

@Zoole[uk]: Vagy csak szimplán a Google-t. Az elsö találatban (nálam) benne van angolul a "fordítás"....

CJKrisz 2014.10.08. 10:58:12

@Philosoraptor: A buszvezető néniről nekem is rögtön a South Park jutott eszembe! :D

Számomra az oktatás színvonala egészen hihetetlennek tűnik. Nem kételkedem benne, hogy az alsóbb réteg sötét, mint az éjszaka, mégis hihetetlennek tűnik. Közvetlen tapasztalatom nincs, hiszen nem éltem ott egy percet sem, de van magyar ismerősöm, aki annak idején az egyetem után odakint "ragadt", és a fiai már az USA-ban születtek. Az egyik 16 éves, a másik 14. Évente egyszer Mo-ra látogatnak, ilyenkor össze szoktunk futni egy kis beszélgetésre és a gyerekek egyáltalán nem a fent vázolt oktatási rendszert tükrözik. Rém intelligens mindkettő, az általános műveltségük messze átlag feletti és nem csak az amerikai, hanem a magyar dolgokkal is jól tisztában vannak. Komolyan jó velük beszélgetni, mert érdemben hozzá tudnak szólni szinte bármilyen témához, nagyon értelmes srácok. Ők az én fejemből teljesen elkergették a gondolatát azoknak a videóknak, amikben Amerikában megállítják az utca emberét, hogy hány csúcsa van a háromszögnek és ilyen válaszok jönnek, hogy négy, meg öt. Rosszabb esetben kettő. :D Vagy hogy mondjon egy U betűvel kezdődő országot, aztán Urániától Utópiáig mondanak mindent, csak épp a saját országukat nem. Persze ez is sarkítás, mert a világ bármely országában lehet ilyet csinálni és 100-ból összevágni azt a 4-5 gyépést, akiken röhögni lehet. Csak ez ugye nem feltétlenül tükrözi a valóságot.

Herr Géza 2014.10.08. 10:59:00

@házelőtthinta:
"Vitték valamire, na bumm. Azt felejtik el csak sokan hogy mind ugyanoda tartunk.A temetőbe. Az meg már teljesen mindegy hogy a síromon virág lesz e vagy gyom."
Gratulálok újabb világnézeti aranyköpésedhez.
Ha kicsit többet keresnél, meglenne a helye a pénznek: költhetnéd mondjuk pszichológusra.....

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 10:59:13

@pappito: asszem, diggie posztja után lángolt fel, sokan voltak, akik szerint otthon kell nevelni, az iskola csak oktasson.

DieNanny CH 2014.10.08. 11:00:19

@Babette.:

Én úgy vagyok vele, amit a gyerek az iskolában "követ el", az legyen iskolán belül megoldva/kezelve. Amit meg otthon, az otthon.

(Mesélte a továbbképzésen az egyik nevelő, hogy az anyának elmondta, hogy a gyereke milyen rosszaságot csinált napközben. Másnap az anya mesélte, hogy a gyereknek otthon büntetésből 1! órát egy széken kellett ülnie. 2,5 éves gyerek... És a nevelőnek volt lelkiismeret-furdalása. mert hiszen ő ezt már lerendezte napközben, csupán tájékoztatta a szülőt. Szóval, azóta meggondolja, mit mondjon a szülőnek.)

Herr Géza 2014.10.08. 11:02:16

@Sesamelmo (Q): Ja, most látom, hogy nem is véletlenül ugrott be rögtön....

DieNanny CH 2014.10.08. 11:03:32

@házelőtthinta:

Nagyon rossz a megfigyelőképességed. Amikor sokan arról meséltek, hogy milyen rossz volt általánosban, kiközösítették, esetleg tanár is verte, én mindig arról meséltem, hogy milyen jól éreztem magam átlagos tanulóként, senkit nem közösítettünk ki, semelyik tanár nem vert minket.

kardio1 2014.10.08. 11:06:38

@házelőtthinta: Nem tudod ugy jelölni a nevemet, hogy tudjam, pontosan mire irtad ezt?
Egyébként azt tudom, hogy szinte mindenütt orvoshiàny van Nyugat-Europàban.

TilosazA (UK) 2014.10.08. 11:10:12

@Babette.: Nekem is az osztálytalálkozó jutott eszembe. Volt olyan osztálytársam, aki mindig ilyen partizós fajta volt, tanulás semmi, divatgöncök, pasik.... Az első osztálytalálkozón kiderült, hogy megcsinálta a jogi egyetemet, és éppen a második idegennyelvet tanulja. A másik véglet az volt, aki inkább csöndes lány volt mindig, oké, nem színjeles tanuló, ő meg az előző 5 évben egy benzinkútban volt pénztáros, elég gáz körülmények között, nőként, sokszor éjszakai műszakban.
De az is igaz, hogy mindkettejük élete véges, és vagy lesz virág a sírjukon, vagy nem. Csak amíg odáig eljutnak, az nem mindegy. Szerintem. :)

2014.10.08. 11:16:20

@házelőtthinta: Nem tanultal 'ingyen', hanem masvalaki fizette a szamlat helyetted, az adofizetok pl. Sem az egeszsegugy, sem az oktatas nem 'ingyenes', valakinek fizetni kell erte. USA-ban pl. sokat fizetnek mindkettoert a felhasznalok, es ennek megfeleloen altalaban szinvonalas oktatast illetve ellatast kapnak. Viszont osztondijakra lehet jelentkezni, igy azoknak az oktatasat finanszirozzak masok akik meg is erdemlik, mert kiemelkedoek valamiben, es vallaljak a felteteleket, pl. bizonyos tanulmanyi atlag fenntartasa, tanulmanyok befejezese.

puhacica 2014.10.08. 11:17:27

@házelőtthinta: mint írtam, ez rendkívül relatív, mert van, akinek az a karrier, hogy szép családot hozott össze, sok gyereke van, megszerezte a doktoriját, van rendes állása, stb.
én speciel arra gondoltam, hogy ezek az egykor menő, gazdag gyerekek ma anyu/apu pénzéből élnek mint hal a vízben, ugyanolyan kőbunkók, lenézők a másikkal szemben mint anno 12 évesen. a helyi közösségben persze most is ők a valakik. van diplomájuk (anyu/apu vette), van munkájuk (anyu/apu cégében), vannak kapcsolataik (anyu/apu haverjai), de igazából semmijük sincs - nem csak anyagi értelemben. szegény gazdagok. (és nem, egyáltalán nem vagyok irigy. :D)

SzAdam 2014.10.08. 11:22:39

@Zka: Be kell íratni a gyereket valami önvédelmi sportra, ott a bullykat is megnevelik és a nyugis kölykök is megtanulják megvédeni magukat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 11:32:54

@pappito:
Megint egyetértek.
A francba.
:))))))))))

Hari Seldon 2 2014.10.08. 11:35:57

"„Rögtön a beiratkozásnál érdekes volt, hogy mivel tőlünk kb. 20 perc gyalogútra található az USA egyik legrégebbi atomerőműve (a másik New York államban van, ugyanazon a napon nyitották meg őket 1969-ben), ezért alá kellett írnunk egy beleegyező nyilatkozatot, miszerint megengedjük az iskolának, hogy egy nukleáris baleset esetén kálium-jodidot adjanak a gyereknek. (Kérdésem azokhoz, akik értenek hozzá: mennyit segítene ez akkor, amikor ennyire közel a baj?)"

Szerintem akkor egész New York államnak (gazdasági láncreakcióként) mindegy lesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 11:36:05

@paleva20:
Teher alatt nö a pálma...
:))))))))))))

tableno 2014.10.08. 11:36:17

@DieNanny [SZ,CH]: nem az átlagos tanulókat szokták kiközösíteni, hanem azokat, akik kilógnak a sorból vagy felfelé, vagy lefelé. Na erről én sokat tudnék mesélni... Verekedős tanárokról is... :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 11:38:41

@házelőtthinta:
Az én karrierem például baszod.
Én például sokra vittem.
Vezető beosztásig.
:))))))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2014.10.08. 11:39:37

nálunk éppen teljes holdfogyatkozás van

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 11:41:33

@Zoole[uk]:
Jó hogy nem értettem mer kikanalaztam vokna a szívét.
:))))))))))

Hari Seldon 2 2014.10.08. 11:42:33

"Lehet követni, mennyit és mit rendelt a gyerekünk (a „mit” részt inkább nem taglalnám, elég szörnyű a menü)."
Mi nem panaszkodhatunk.
Nálunk a héten:
Lundi:
Melon
Blanquette de volaille
Ble
Comte
Mousse au citron
Mardi:
Radis Beurre
Filet decabillauda l'oseille
Riz aux legumes
Brie a la coupe
Fromage blanc aux fruits
Mercredi:
Potage
Raviolis au boeuf
kiri
Fruit de saison

Szóval itt mindennap Michelin csillagos étterembe járnak az étlap szerint. :-)

Herr Géza 2014.10.08. 11:45:15

@Hari Seldon 2: Röhej, hogy még itt tartanak. Nekünk 1980-ban nyomták a dumát a néphadseregben, hogy atomvillanáskor le a földre, röptében a jódtablettát bevenni és akkor semmi (baj) nem lesz....
Már akkor szétröhögtük magunkat rajta, hogy a hatelemis kiképzö maga is komolyan elhitte a maszlagot.... :)))))

Herr Géza 2014.10.08. 11:46:58

@Hari Seldon 2: Az a jó ezekben a francia kajanevekben, hogy tényleg olyan elegánsak (föleg ha az ember nem tud franciául)... :D

tableno 2014.10.08. 11:49:18

@Herr Géza: Hát ja, mennyivel jobban hangzik a "Riz aux legumes", mint a "rizi-bizi"! :))

SzZoole 2014.10.08. 11:50:20

@diggerdriver: vagy vegig hajtottal volna a kislabujjan a hernyotalpal:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 11:51:35

@Herr Géza:
Mikor kiképzö voktam kivittük az újoncokat a terepre.
Vezényeltünk egy atomvillanást mindenki hasra a földre mi meg olyankor körbeadtuk a pálinkásüveget.
Sokszor villant az atom.
:))))))))))))))

SzZoole 2014.10.08. 11:51:43

@tableno: tudja O,hogy mi az,csak mar megint hulyet jatszik a kritikusainak:)

Hari Seldon 2 2014.10.08. 11:51:54

@kardio1:
Én is szeretem az esőt. Talán azért mert, Belgium közel van?

qkuc 2014.10.08. 11:51:55

@házelőtthinta: Most már nehezebb dolgod lenne ingyen tanulni, :).

qkuc 2014.10.08. 11:53:09

@Mirjam2: Mondjuk ebben is van igazság ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 11:54:18

@Zoole[uk]:
Faszé kell lebuktatnod?
Most akartam megkérdezni hogy a Manchesterben játszik vagy a Liverpoolban?
:)))))))))))

kardio1 2014.10.08. 11:57:19

@Hari Seldon 2: Mi az a blé a blanquette de volaille alatt? Bùzàt kapnak köretként? :)
Nàlunk se rossz a menza az iskolàban (azért az otthoni ételekkel elégedettebbek a gyerekeink) a korhàzban meg még jobb. De azért nem Michelin csillagos, van összehasonlitàsi alapom!
Ti szoktatok olyanba, vagy gasztronomikus étterembe jàrni?
Van itt egy igen jo egy csilagos étterem. Azért nem lesz soha kétcsillagos, mert nincs terasza. Màsik kedvencem egy szàrd étterem, ahol még a személyzet egy része is onnan szàrmazik!
Van kedvenc francia ételetek?

SzZoole 2014.10.08. 11:57:30

@diggerdriver: melyik manchasteri csapatra gondolsz,ugyanis ott ketto van.

kardio1 2014.10.08. 12:00:00

@Hari Seldon 2: Biztosan belga vagy legbelül. :) (nézd meg a tegnapi poszthoz irt legutobbi kommentemet!)

Hari Seldon 2 2014.10.08. 12:01:36

@tableno:
Ho-Hó! Van benne répa is! - Legalábbis a lányok elmondása szerint.

Hari Seldon 2 2014.10.08. 12:04:56

@kardio1:
Ezen mi is agyaltunk, hogy kerül a búza a képbe. Szerintem valami búzacsíra, vagy ilyesmi. Csak tipp.

nosuti 2014.10.08. 12:06:03

@tableno: azt itt a svájci menzán is Risi-bisinek írták

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.08. 12:06:17

@TilosazA (UK):

És most kiszolgálja azokat a benzinkúton, akik jól keresnek és megtankolják a kocsijukat. (=vitték valamire, az értékrend szerint). Cserébe nem nézik semmibe. Pedig pont annyira szükséges mint a c++ban pötyögő szemüveges, vézna informatikus.Persze ilyenkor menetrendszerűen érkezik pár ember aki elmagyarázza hogy de a kóder szükségesebb és természetesen nélkülük összeomlana a világ.Egyébként jellemzően a butábbakat tudják betörni és beállítani versenyezni. Az élet nem lóverseny!

@DieNanny [SZ,CH]:

Szerintem nem figyeltem akkor. Inkább arra szoktam figyelni amikor pl szidod Ausztriát. Csak azért mert a szomszédban még többet lehet keresni.Idegesít, őszintén szólva. Főleg úgy hogy igazából nem is dőzsölsz te sem.

@kardio1:

Mindig a válaszra kattintok és nyomok utána egy entert is, de sokszor nem működik. Nem tudom miért. Operát használok. Mondják meg az informatikusok! :)

@Mirjam2:

Fizettem érte? Nem. Az nem érdekel ki fizeti. Engem se zavar hogy az adóforintjaimból tanulnak az egyetemisták ingyen meg a léhűtők segélyét is abból utalják.

2014.10.08. 12:07:25

@maxval a bircaman: eleg nagy gond az, hogy egy ilyen cikk utan dontest hozol az USA oktatasrol. Ez is sok mindent elarul.

Errol a kalium-jodid injekciorol, amikor egy 15-20 eve izraelbe vandorolt az egyik rokon, akkor a Welcome packben volt gazalarc es egy injekcio, arra az esetre, ha pl a baratsagos Iran vegyi tamadast indit Izrael ellen. Olyasmi volt, mint egy rotring ceruza, megnyomtad a veget es a tu beled allt. Nem tudom, hogy kalium-jodid volt -e. Mindenesetre a rokon veletlenul kiprobalta, amikor nezegette. Az osszes nedvesseget kiszivta a testebol es valami 3liter vizet itattak vele es utan is csak 2 csepp vizelet jott (bocs a vizualis elmenyert). Nem tudom, hogy egy ilyennek vannak -e hosszabb tavu elettani kovetkezmenyei. Dokik?

A posztot inkabb nem kommentelem.

TilosazA (UK) 2014.10.08. 12:16:29

@házelőtthinta: Itt nem arról van szó, hogy ki néz le kit. Az emberek nagy része szívesebben dolgozna naponta 8-4-ig egy fűtött irodában/helységben a minimálbér háromszorosáért, mint összevissza beosztva, sokszor éjszaka, egy huzatos benzinkúton, minimálbérért. Ahol ráadásul ki van adva, hogy egy nap hány vásárlót kell átverni, át kell öntögetni az olajat... stb. Szerintem azzal te is egyetértesz, hogy előbbi embernek több ideje és kedve lesz a családjával törődni munka után, elutazni hétvégén, vagy csak élvezni a naplementét a kertből. Nem beszélve arról hogy a másodiknak nem valószínű hogy lesz kertje ahonnan nézelődne.
Ennyi.

kardio1 2014.10.08. 12:16:55

@házelőtthinta: Akkor meg tudod mondani (vagy bemàsolni), amire reagàltàl?

kardio1 2014.10.08. 12:21:38

@charlieharper: Miutàn nem megy nekem itt az üzenetküldés, irj egy mailt a freemailes fiokomra (freemail.hu)! A kukac elé az itteni nevemet tedd. A multkori a nyugdijjal kapcsolatban kérdeztél, arra akartam eredetileg vàlaszolni.

Az az injekcio nem kàlium-jodid volt, az biztos.

jewel79bp 2014.10.08. 12:23:26

@házelőtthinta: azért "picit" komolyabbak ennél a tesztek. Akit érdekel, itt van pár gyakorló SAT matek teszt a netről: www.majortests.com/sat/problem-solving-test01

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.08. 12:26:32

@TilosazA (UK):

Melyik irodista keres 3 szor annyit mint pl én? Havi 3300 eurót nettóban? Megnézném őket...

adg 2014.10.08. 12:31:16

Termeszetes, hogy egy gyerekert is elmegy a busz. Az o szulei is fizetnek adot, es nem kapnak kedvezmenyt, ha nem kerik a buszt. Azon kivul egy csomo gyereket meg elvisznek a szilok, osszessegeben fuck all, vagy bugger all a plussz koltseg, csak hogy en is hozzajarjak eggyel a szlenggyujteshez.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.08. 12:32:13

@pappito: ez világos, csak ha egy "hülye" kaliberű beszólásért az igazgatóhoz kell járni és büntetést viselni, az se normális. Az értelmes középutat hiányolom de nagyon.

puhacica 2014.10.08. 12:34:06

@házelőtthinta: ne kötözködjél már! én is fűtött irodában dolgozok és szerintem keresek 3x annyit mint egy benzinkutas. de ezt most nem azért írtam, mert én emberebb vagyok egy benzinkutasnál, ugye érted? egyébként meg ha már itt tartunk, te többet keresel mint én, te burzsuj állat! :D

TilosazA (UK) 2014.10.08. 12:34:33

@házelőtthinta: Előbb egy jogászról beszéltünk és egy benzinkutasról. Ha még emlékszel.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.08. 12:36:33

@diggerdriver: ez úgy vezetői beosztás, mint ahogy a lángossütő zsíros állás? :D

Sesamelmo (Q) 2014.10.08. 12:37:16

@diggerdriver: jajjj mar, ne tessèk velem szorakozni. :)))))))))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.08. 12:37:47

@házelőtthinta: "Operát használok. Mondják meg az informatikusok! :)"

Ne használj Operát.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 12:41:52

@házelőtthinta:
"Cserébe nem nézik semmibe"

azt gondolom, neked is komoly komplexusaid vannak.

DieNanny CH 2014.10.08. 12:42:41

@kardio1:

Búzával, mint körettel, itt találkoztam először. A neve "Ebly" amit ismerek, ez előpárolt búza, így csak 10 perc a főzési idő. Nagyon finom.
www.google.ch/search?q=ebli&espv=2&biw=1271&bih=647&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=4xQ1VMqmBc3B7AbhwoDYBA&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=Ebly

DieNanny CH 2014.10.08. 12:45:02

@házelőtthinta:

Szidom Ausztriát???? Én???? Minden vágyam, hogy valahogy visszakerüljek!!!
Te tényleg nem tudom, hogyan olvasol...

adg 2014.10.08. 12:45:29

@pappito: De jo, hogy szoltal. Ki is zavartam a kolykoket egy kis fizikaorara. :)

qkuc 2014.10.08. 12:45:54

@Lex D'Arquebus: Nem voltál egyedül ..., :D.

kardio1 2014.10.08. 12:48:44

@DieNanny [SZ,CH]: En is valami ilyesminek gondoltam, de ezt itt köretként még nem làttam. Elôételbe szoktàk rakni (hideg vegyes elôétel, zoldséggel pl.)

adg 2014.10.08. 12:50:56

@TilosazA (UK): "Az emberek nagy része szívesebben dolgozna (...) egy fűtött irodában"
Hu basszus, az kene meg csak, hogy futsenek is. :D

2014.10.08. 12:51:04

@kardio1: Az egészségügyi rendszerüket a csillió biztosítás nélkülivel, és a horror költségű számlákkal ne vegyük át, de a kórházi színvonalat át kellene. Kár, hogy erre sincsen semmi szándék... :(

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.08. 12:51:16

@puhacica:

Nyugaton kisebbek a jövedelmek között a különbségek. (pl Ausztriában biztosan kisebbek mint otthon.). Kétlem hogy a hozzád hasonló munkát végző pl itt 3 szor annyit akaszt mint én.Persze, tudom 50 ezer forintos órabérben dolgoznak Hollandiában...

@Zka:

De használok, mert ez a legjobb. Sose fagy, nem zabál annyi memóriát mint a többi, sorolhatnám. Szerintem a böngészők királya az Opera. Pcre biztosan, mással nincs tapasztalatom.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.08. 12:53:19

@jewel79bp: Ez lenne az amerikai erettsegi matek? Ezt hany evesen kell megcsinalniuk?

@házelőtthinta: En mar csak azt nem ertem, hogy ha teged nem erdekel a penz, nem akarsz tobbet keresni mert nem ettol lesz az ember boldog elmondasod alapjan, akkor miert beszelsz szunet nelkul a penzrol es kerdezoskodsz masok fizeteserol megallas nelkul?

DieNanny CH 2014.10.08. 12:54:48

@Zka:

Már én is fel akartam ezt a kérdést tenni, mert nagyon idegesít, hogy nem tudom, mire válaszol.
Az Opera tényleg ilyen béna, vagy csak nála?

Sesamelmo (Q) 2014.10.08. 12:57:02

@adg [Au, Darwin]: nalunk most pont olyan, mintha futenènek. A nyamvadt diezel màr megint kifogyott ès 2 òràja nincs àram. Lassan felforrok.

jewel79bp 2014.10.08. 12:57:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: egy része, gyakorló feladatok... ha feljebb mész azon az oldalon, amit linkeltem, látsz több gyakorló feladatsort, más és más témában. Én egyet linkeltem be közülük. Viszont viszonylag rövid az idő, erre a 10 kérdésre ugye 12 percet írnak, és jó sok kérdés van, szóval nincs idő sokat gondolkodni. A magyar érettséginken meg volt 5 feladat és 4 óra... szóval ez más rendszer.

Herr Géza 2014.10.08. 12:58:25

@diggerdriver: Hogy mi voltál te? Kiképzö? Tisztes? Jézus, elástad magad... :))))))))

DieNanny CH 2014.10.08. 12:58:49

@házelőtthinta:

Biztosan nem király, ha még egy egyszerű kommentválaszra sem reagál...

2014.10.08. 13:01:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: 'En mar csak azt nem ertem, hogy ha teged nem erdekel a penz, nem akarsz tobbet keresni mert nem ettol lesz az ember boldog elmondasod alapjan, akkor miert beszelsz szunet nelkul a penzrol es kerdezoskodsz masok fizeteserol megallas nelkul?'

Hinta barmit mond csak hogy felbosszantsa az embereket. Pl. uton-utfelen elmondja hogy az osszes penzehes hataratkelo 'csak' azert valtott orszagot hogy magasabb legyen a fizetese. Tegnap megjelent a posztolo aki elmondta hogy orszagvaltason gondolkodik, bar tudja hogy ez eletszinvonal-esessel jarna mivel kiemelkedoen magas fizetese van Mo.on. Erre Hinta ot is kritizalja, mondvan ha van eleg penze Mo.on, minek akar kivandorolni... Az is hulye szerinte aki a penzert megy, az is aki nem; az is aki keveset keres, az is aki sokat. Mindegy, csak kotozkodni lehessen.

Herr Géza 2014.10.08. 13:03:52

@DieNanny [SZ,CH]: Az Opera tényleg béna, de nálam másért: PC-n ugyan nem használom, de a tableten sokszor (véletlenül) igen. Ott meg ha rányomok a nekem szóló kommentben a nevemre, hogy megmutassa mire reagált valaki, akkor lazán visszabasz a poszt elejére. Nagy élmény, föleg ha aznap már az ötszázadik komment környékén járunk. Pedig be vagyok jelentkezve, él a link, be is van "sárgulva". Ha már itt tartunk, lehet ez vmi böngészöbeállítási hiba?

adg 2014.10.08. 13:09:14

@Sesamelmo (Q): Ez mar a veg, Katarban elfogyott az olaj. :D

Herr Géza 2014.10.08. 13:09:37

@Herr Géza: Ja: iOS-Opera kombináció természetesen....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.08. 13:10:23

@házelőtthinta: @DieNanny [SZ,CH]: szerintem nagyon béna az Opera. Kétszer raktam fel: először és utoljára :D
Nem tudom, tartják-e még magukat a fejlesztők ahhoz, hogy az Opera szigorúan betart minden webes szabványt, de régen tartották és rengeteg gond volt ebből. Az összes haszna ennek az volt, hogy csomó minden nem működött, vagy szarul nézett ki, ami minden más browserrel ment és szépen nézett ki. Lehet Hinta problémája is emiatt van.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.08. 13:11:04

@jewel79bp: Hat azt latom, hogy mas a rendszer. Nagyon is. Csak en a kulonbseget inkabb a kovetelmenyszintben latom, nem az idoben.

Biztos nekem tul magasak az elvarasaim, de barmilyen orszagrol is legyen szo, azert azt elvarnam egy matek erettsegi eseten, hogy legalabb papirt es szamologepet kelljen elovennem. Ezeket a kis jatekos feladatokat meg meg lehet oldani 10-30 sec alatt fejben. Raadasul multiple choice-os....

Nem akarok senkinek sem a lelkivilagaba gazolni, de ez a magyar matekoktatasban a 8-os, 9-es, nem emelt szint.
Nah mindegy, ez legyen az amcsik gondja, nem az enyem. No offense! :)

Herr Géza 2014.10.08. 13:11:58

@Babette.: Kösz, nekem is ilyen sejtelmem volt.... :))

Sesamelmo (Q) 2014.10.08. 13:12:04

@adg [Au, Darwin]: nem nem, csak a munkaterületünkön. Es ez folyton megesik. Nem tudom mit lehetne tenni ez ellen. Ez szàmunkra megoldhatatlan dolog.

2014.10.08. 13:13:10

@Babette.: "Mindenesetre van okunk az örömre, hiszen már a cigicsempészet is növeli a GDP-t, mert EU és vele Magyarország egy módosított nemzeti számlarendszer statisztikára tér át az idei évtől. A prostitúció és a drogpiac 2006 óta szerepel a bruttó hazai termék számításában, és most ehhez adódik hozzá a csempészet is."

Na ne. Akkor majd a fegyverkereskedelmet meg az embercsempészetet meg a szervkereskedelmet is bele fogják számolni. Hát ezek készek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 13:16:36

@Herr Géza:
már meséltem, hogy a wp frissített cynra, azóta utálom a telefonom oprendszerét. pedig előtte.....
semmi mást nem hajlandó elfogadni, csak az ie-t, az viszont a frissítés óta tiszta hülye. csak a mobil verzióban hajlandó megnyílni, akármire állítom, a sárga linkek nem működnek, ha olyanja van, visszadob a poszt elejére, természetesen azt is mobil verzióba, hiába sikerült előtte teljes-re állítanom.
még muci se tudott segíteni, mit tegyek vele.
igaz, azt nem ajánlotta, hogy dobjam le tíz emelet magasról, majd ugorjak rá egy diggerrel.

jewel79bp 2014.10.08. 13:16:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Persze, más... De ha belegondolok, én a magyar "komoly" érettségin úgy mentem át matekból, hogy bemagoltam a levezetendő tételeket (egy szót nem értettem belőle), plusz megoldottam az első, legkönnyebb törtes feladatot... Most mennyivel jobb az? Valóban, 8., 9. osztály környékén vesztettem el a fonalat, és meg se találtam érettségiig, mert a magasabb szintű egyenleteket egyszerűen már nem értettem. És a magyar iskolarendszer csak darált tovább, sikerélményem nem volt, kínszenvedés volt ülni az órákon. Az jobb? Ha ilyen faladatokat kellett volna stabilan, fejben megoldanom nap, mint nap, sokkal jobban jártam volna.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 13:18:09

@Philosoraptor: te most min csodálkozol? amikor a népességbe beleszámolják az óperncián és üveghegyen túli magyarokat, a munkanélküli statisztikába meg a londonországiakat? majd pont a legtermelékenyebb ágazatokat nem fogják?

DieNanny CH 2014.10.08. 13:21:01

@Zka:

Na, most letöltöttem az Operát. Most éppen arról válaszolok. Kíváncsi vagyok, nálam jelentkeznek-e ezek a problémák!
(Amikor IE-nél anno nem jelent meg a szűrés gomb, áttértem Chrome-ra. Minden szívbaj nélkül. Nekem a Chrome a legjobb, de most következzék az Opera tesztje...)

2014.10.08. 13:21:41

Na jo, ma tenyleg kicsit kiakasztott az angol oktatasi rendszer. Tavoktatasban probalok egy angol egyetemen tanulni (ezert vagyok online, nem azert hogy itt kommentelgessek! :)), human szak, es beirt az egyik brit diak a forumra hogy az egyik szovegben volt egy utalas 'Babel'-re amit o nem ertett. Megnezte Google-n (ezt leirta igy reszletesen...) es rajott hogy bibliai tortenet (huha...) de meg mindig nem erti hogy mire utaltak a szovegben, megmagyarazna valaki?? Facepalm!!! Es meg csak ma van a kurzus masodik napja. Mennyi ilyen lesz meg... Ugy erzem oreg vagyok en ehhez.

Herr Géza 2014.10.08. 13:22:07

@Zka: Mellesleg pl. az Opera és a Chrome között tempóban semmi különbséget nem érzékelek. Korábban Firefox ment nálam mindenen, de mióta bevezették ezt a heti ca. 5 update-et (ill. "új verziót"), azóta állandóan gond volt vele (pl. a FB kezelhetetlenül belassult), na meg az add-on-ok és kiegészítök csak kéthavi csúszással követték a Mozilla tempóját, így azok fele folyamatosan nem ment....
Berágtam, átálltam a Chrome-ra (ca. 10-15 év Firefox meg IE után kb. két óráig tartott míg megszoktam) mindenen egységesen, azóta csak azon szentségelek, hogy miért nem tettem meg hamarabb.A Google-Accounttal bejelentkezve minden gépen/telón/tableten egyformán ott van minden és ez akkor még nem is volt lehetöség a Firefoxnál. Tudom, most már ott is megy...
Az Operát meg Safarit nem is igen tudtam soha megszokni, lehet, nem is akartam...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.08. 13:24:19

@DieNanny [SZ,CH]: hát működik. Akkor csak hinta ilyen különleges :)

Herr Géza 2014.10.08. 13:24:38

@Herr Géza: @DieNanny [SZ,CH]: Most veszem észre, hogy én meg félrebeszélek: természetesen nem az Operáról van szó nálam, hanem a Safariról: iOS-Safari, made by Apple. Sorry!!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.08. 13:24:45

@jewel79bp: Persze, mas rendszer, mas elvarasok.
Abban mondjuk egyetertek veled, hogy a Fold legtobb orszagaban szarul oktatjak a real targyakat. Mo.-n is. Nagyon sokan elvesztik idokozben a fonalat es ezzel egyutt a lelkesedesuket. Az a sanda gyanum, hogy ez modszertani hiba. Persze bizonyitekom nincs ra. :)

En nem ertek az oktatasszervezeshez, bar tudnek mondani jol beazonosithato konkret hibakat. De attol meg nem leszek szakember, igy csak gyanitom, hogy ezt lehetne mashogy is csinalni. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.08. 13:25:54

@Herr Géza: Firefox elkurvult, a flash tök instabil benne sajnos. A Chrome-mal egyéb gondjaim voltak - rengeteg apróbb, de hosszú távon nagyon idegesítő UI bug, főként a scrollozás körül. Plusz a munkahelyi proxy valamiért nem szereti. Úgyhogy maradtam a kissé instabil FFnél, még az a legkevésbé rossz.

DieNanny CH 2014.10.08. 13:26:50

@Herr Géza:

Igen, ez nekem is tetszik, hogy ha bejelentkezek egy idegen gépen, akkor a könyvjelzők, előzmények, minden egyéb rögtön ott van. Szóval, jó.

@házelőtthinta:

Nos, mint láthatod, nálam működik a 'Válasz erre' -gomb Operánál. Biztos, hogy rendesen rányomsz? Meg szerintem egy kommenten belül csak egy embernek válaszolj. Talán az is számít...

Herr Géza 2014.10.08. 13:27:58

@Babette.: Bár nem vagyok egy nagy IT-mágus, de ezt most nem érteni. A "wp frissített cynre": aztat nem manuálisan, szándékosan csinálja az embör fia egy kis rootolással egybekötve? Vagy le vagyok maradva? :))) Vagy csak szimplán félrebeszélek?

jewel79bp 2014.10.08. 13:28:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Azért egy dolgot ne felejtsünk el: Amerikában is van magániskola, (fizetős), van ösztöndíjrendszer a legjobbaknak. És ott az a szokás, hogy a család már jó előre gyűjt a gyerek egyetemi tandíjára, ha jó egyetemre akarja küldeni. Szóval annak, akit érdekel egy téma, van bőven lehetősége, hogy magasabb szinten tanulhasson.

DieNanny CH 2014.10.08. 13:28:28

@Zka:

Tudod, egy egyszerű melós ne vágyakozzon az Operába(ra).
Most gonosz voltam? :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 13:31:28

@Herr Géza: nem egészen,
amikor naponta azon baszakszik, hogy nyomd már meg a frissítés gombot, akkor csak megnyomod, mert elvileg* utána jobb lesz, és békén is hagynak.
ez tök hivatalos frissítés, semmi kókányolás.
hozzáteszem, nemcsak a böngésző csesződött el, de a kontaktlist is, az applist is, és kiürült a naptáram is (ami egy nőnél gond, ha érted...)

*azt mesélik....

2014.10.08. 13:32:57

@házelőtthinta: Mo. az eu átlaghoz képest szegény, meg úgy alapjáraton ahhoz is szegény, hogy ennyi jóléti kiadást megengedhessen magának. Mi nem vagyunk Svédország.

DieNanny CH 2014.10.08. 13:34:23

Kedves HÁ, tudja a posztíró, hogy ma került ki az írása? Mert én nagyon szeretnék többet tudni az amerikai iskolákról. Vagyis arról, amelyiket ő ismeri.
A keleti parton 6 órával kevesebb van, tehát már felébredt... Igazán jöhetne már...

DieNanny CH 2014.10.08. 13:36:05

Ja, ami reggel óta a fejemben van: Úgy '90 körül olvastam egy 'regényt': Iskolabusszal Amerikába, egy 12 éves srác írta, akinek kiküldetésben voltak a szülei, és az ottani élményeiről írt. A poszt nyitóképéről rögtön a könyv jutott eszembe.

2014.10.08. 13:36:25

@házelőtthinta: Amúgy apa, azt ugye te sem hiszed el, hogy te ingyen jártál egyetemre. Szerinted ki fizeti ki az egyetemi tanároknak a fizetését, meg az egyetem egyéb (igen költséges) kiadásait? Eltaláltad, az adófizetők. Ön nyert. :)

Herr Géza 2014.10.08. 13:40:01

@Babette.: Akkor tényleg el vagyok tévedve: a cyn ezek szerint nem azonos a CyanogenMod-dal ?

de.wikipedia.org/wiki/CyanogenMod

Mert azt ráadásul a "gyári" Android mellé/helyett találták ki, tehát már azt sem értettem hogy jön ez a wp-hez....

2014.10.08. 13:41:28

@diggerdriver: Akkor te is egy CEO vagy, csak másképp. :D

qkuc 2014.10.08. 13:43:19

@Herr Géza: Finoman hangzik mind, :D. Mondjuk a nulla francia tudással a fejemben fogalmam sincs milyen ételekről van szó, :D.

Herr Géza 2014.10.08. 13:43:47

@Babette.: Ja bocs, németül ment a Wiki-link, legalább gyakorolsz is egy kicsit... :))))))
Persze akkor már azt is kérdezem, hogy a wp=Windows Phone ???
Ahogy mondani szokták: a többi stimmel....

Más: elveszett naptár nöknél ? Ajjajjjjjj.... :D

pappito · http://pappito.com 2014.10.08. 13:44:01

@Zka: azért, mert az egyik kölök lehülyézi a másikat, nem kell az igazgatóhoz járni, hagyjuk már a népmeséket. Az, hogy az iskolában odafigyelnek a bullying-ra, nem ezt jelenti.

Herr Géza 2014.10.08. 13:46:15

@pappito: Ha így kéne lennie, akkor én idöröl-idöre akár be is költözhettem volna a suliba..... :D

Evain 2014.10.08. 13:48:12

@jewel79bp: Mondjuk engem ebben a témában az is érdekelne, hogy ezeket a feladatokat milyen hibaaránnyal oldják meg. Azért érettségi szinten ez elég minimum elvárás, még 12 perc alatt is olyan diákoktól, akik ezeket tanulták (aka nem 20 évvel ezelőtt volt utoljára matek könyv a kezében).
Nekem a magyar oktatás a másik véglet, mivel mi gimiben már deriválni tanultunk, és úgy megutáltatták velem a matekot (amit egészen addig nagyon szerettem), hogy a fal adta a másikat.
De ismét oda lyukadunk ki, hogy valahol csak kéne lennie egy jó középútnak. :)

2014.10.08. 13:52:36

@Babette.: Olyan nem létezik, megmondták, hogy a ksh rendre jó statisztikákat ad ki, és nem lehet őket manipulálni. Mo.-n iszonyat sokat nőtt a foglalkoztattak száma, a munkanélküliek száma csökkent, a gazdaság soha nem látott mértékben nő. Cinizmusom határtalan tud lenni ebben a témában. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.08. 13:54:48

@pappito: olvasd el a postot, abban van, hogy majdnem az igazgatóig jutott egy lehülyézés kaliberű dolog.

Határátkelő 2014.10.08. 13:54:49

@DieNanny [SZ,CH]: Tudja, és nyilván jön is majd. :)

jewel79bp 2014.10.08. 13:59:33

@Evain: Amit linkeltem, a legkönnyebb kérdések. A kérdések egyre nehezebbek egy igazi vizsgán. A SAT-ra pontokat kapnak, nem jegyeket. Minél több pontod van, annál jobb egyetemre van esélyed bekerülni. Gyorsan kigugliztam egy pár "nehéz" kérdést, fegalmam sincs ezek milyen nehezek, kb 20 éve volt SAT teszt a kezemben, azóta nem foglalkoztam vele ;) de vannak nehezebb kérdések is. advancedmathtutoring.com/five-level-5-sat-math-questions/

2014.10.08. 14:02:48

@Zka: Ha elolvasod meg egyszer, latni fogod, hogy azert kellett a tanarnak az igazgatoval fenyegetoznie mert a gyerek nem volt hajlando az utasitasat kovetni. Az en tanaraim ezt annak idejen ugy oldottak volna meg hogy ram orditanak pl., de mivel Nyugaton csak szigoruan civilizalt eszkozok vehetok igenybe, igy ha egy hateves gyerek nem hajlando megcsinalni valamit amit a tanar ker, nincs mas megoldas mint az igazgatoval fenyegetozni. Szo sem lett volna az igazgatorol, ha a gyerek minimalis tiszteletet tanusit a tanar irant.

blasiusii 2014.10.08. 14:06:46

Akkora az USA, hogy biztos nagy különbségek vannak a középiskolák között. Én Ohióban jártam egy évet gimnáziumban (~10 éve), sokat tudnék mesélni róla, de egy-két dolgot kiemelnék:

- nálunk voltak szünetek, de mivel több településnek volt egy bazi nagy iskola, ezért az épület is nagy volt, tehát örültünk, ha odaértünk a következő órára a szünet végéig (+ volt egy nagyszünet is ebédelni)

- mivel mindenféle gyerek járt oda (az leendő autószerelőktől a jövő jogászaiig), ezért szerintem összességében elfogadóbb társaság alakult ki

- nem voltak osztályok, az évfolyamon az egyetemhez hasonlóan lehetett órákat felvenni. Minden tárgycsoportból megvolt a kötelező óraszám, de pl. ha neked a fizika jobban tetszett a kémiánál, akkor a Fizika III-at vetted fel a Kémia III helyett. Emellett már elsőben mindenkivel irattak, és évenként ismételtek személyiség/karrier teszteket, hogy ne az legyen, mint itthon a végzősöknél, hogy fogalmuk sincs, mi érdekli őket...

- a tankönyveket nem kellett megvenni, hanem mindenki kölcsönözte, így sok pénzt megtakarítottak a családok

- kevés dolgot kellett "fejből" tudni, és nem volt felelés, volt viszont sok tesztírás és rengeteg házi. A tanár általában csak magyarázott órán -nem mint itthon-, és a feladatokat kiosztotta otthonra. Keveset kellett jegyzetelni is, sokszor fénymásolt anyagokat kaptunk, így nem abból állt az óra, hogy végig jegyzetelsz

- az ebéd hazai szemmel is nagyon olcsó volt, talán 2,50-ért volt a menü (ez 10 éve) - nem mindig volt egészséges (pizza, hamburger), de mindig volt valami saláta / leves azért.

- az iskolabusz nagy, ormótlan, hideg és kényelmetlen volt, de közel rakott le a házhoz. Ennyire emlékszem :D A filmeken jobban néznek ki, mint amennyire komfortosak! Ja, és csak az alsóbbévesek járnak busszal, a felsősök mind autóznak (15 évesen már el lehet kezdeni a jogsit)

- sok-sok iskolai rendezvény volt, és a sporteseményeket (komoly sportélet volt) a kisváros egész lakossága nézte, így is erősítve a közösséget ...persze ez a lokálpatriotizmus még nem tántorított el senkit attól végzősként, hogy jó messze tanuljon tovább :)

- nagyon konzervatív közeg volt, pl. szigorú dresscode volt, a sulis bulikon minden sarokban önkéntes szülők vigyáztak a "rendre" (akkor még grindingnak hívták a twerkinget :) )emellett nem cécóztak, 2-3 tanári felszólítás után elzárás járt, aztán a notóriusokat (3-5 elzárás után, már nem emlékszem) könnyű szívvel kirúgták, mehetett az 50 km-el arrébb lévő suliba...

Hirtelen ezek jutottak eszembe. Nem mondom, hogy jobb a rendszer, mint itt, de azért lenne egy-két dolog, amit átvehetnénk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.08. 14:09:32

google és szótárazás
ha csak annyit ír be az ember, hogy

define: doofus

akkor is kijön, hogy

(átírása, kiejtése, meg lehet hallgatni)
noun North American informal
a stupid person

még csak egy szótárt se kellett kinyitni vagy keresgélni.... kb 5 másodperc (mert lassú a net)
aki nem ismerte, hogy így is lehet jelentéseket/definíciókat találni, enjoyyyyy és szívesen ;-)

kardio1 2014.10.08. 14:16:10

@DieNanny [SZ,CH]: Revideàlom a koràbban irtakat: itt is van vsz. bùzaköret a menzàn, megkérdeztem az illetékest :)

kardio1 2014.10.08. 14:18:04

@Philosoraptor: A kettô valamennyire együtt jàr (màrmint a költségek, meg a szinvonal). Hangsùlyozom: valamennyire.

TilosazA (UK) 2014.10.08. 14:18:42

@DieNanny [SZ,CH]: Nekem is ez jutott eszembe! Imádtam azt a könyvet! :)) Azóta nem tudom kiverni a fejemből Amerikát... még így sem, hogy már azért sokkal több infóm van róla.

Sesamelmo (Q) 2014.10.08. 14:20:40

@DieNanny [SZ,CH]: azt a könyvet èn is olvastam ès nagyon tetszett!

Evain 2014.10.08. 14:23:18

@jewel79bp: Nade pont azért kérdeztem, hogy vajon milyen lehet ennek a megoldási sikeraránya, mivel próbaképpen megcsináltam, és az átlagra azt írta ki (erre a könnyebb kérdéssorra), hogy a megoldás átlaga a 10 kérdésre 4,5. Na most kísérletképpen megcsinálom a nehezet is :D

kardio1 2014.10.08. 14:23:47

@Philosoraptor: Szerintem nem làtod a probléma lényegét! :))) Biztos forràsbol tudom, hogy Jani haverja albàn haverjai àllnak a hàttérben. Addig csicskàztattàk az egész EU-t, mig azok belementek ebbe a szàmitàsi rendszerbe. Mindezt pedig azért, hogy, miutàn beletörött a bicskàjuk a lazarati drogültetvények felszàmolàsàba, inkàbb hasznukra legyen a dolog. Es azota szàguld az albàn puma!!!! :)))

puhacica 2014.10.08. 14:30:04

@házelőtthinta: "Nyugaton kisebbek a jövedelmek között a különbségek." - ez egy nagyon pozitív dolog szerintem.
nem tudom, feltűnt-e, de ha nem, akkor most elmondom: nem célom Hollandia és az 50ezres órabér. szóval leakadhatnál erről.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 14:36:17

@Zka:
A lángost olajban sütik...
:))))))))))

Muscari 2014.10.08. 14:40:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: szia Kartasch, szeretnék érdeklődni hogy hogy szolgál az egészséged. Jol vagy már?

2014.10.08. 14:45:30

@kardio1: Azért vannak a világon jobban működő egészségügyi rendszerek is, mint az amerikai. Ahol biztosan sokat költenek az eü-re, de mégsem kell iszonyú pénz fizetni egy kisebb műtétért. Egy Michal Moore filmben volt, hogy a csávónak levágták a hüvelykujját, és valami nem tudom hány ezer dolláros számlát kapott. Mondjuk nem volt biztosítva, de azért ez akkor is durva... Bele sem merek gondolni egy komoly műtétbe, hogy mennyi pénzt gombolnak le rólad. A biztosítótársaságok meg leginkább abban érdekeltek, hogy ne fizessenek. Szóval nem egyszerű ott a helyzet. De a magyar sem jó.

2014.10.08. 14:46:52

@kardio1: Lehet, majd jön a delikvens, és elmondja, hogy látja. :D

qkuc 2014.10.08. 14:47:53

@jewel79bp: Annyit vegyünk számításba, hogy az én időmben volt a központi felvételi többek között matekból, az jelentősen durvább volt a SAT-nál ... Matek/Számtech tagozatosként is cifrákat káromkodtam, amikor megláttam a vizsgasort, :D.És jó egyetemre központi felvételin keresztül lehetett bejutni.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.08. 14:48:13

@kardio1: Mi a baj már megint Albániával? Nagyon figyeltek, miket irkál itten Jani haverja :) Már annyira naprakészek vagytok, nincs is mit hozzáfűzni :)

qkuc 2014.10.08. 14:51:34

@Mirjam2: ez legyen Hinta baja, :). Nehéz elfogadnia, hogy nem mindenkit csak a pénz motivál, ha innen el kíván vándorolni, legalább egy kicsit, csak pár évre, :).

Muscari 2014.10.08. 14:54:02

@Herr Géza: nalunk a Muscari fia csinálta ugyanígy ezzel a módszerrel. Nekem sokszor lefagy és a mobil bankolast elfelejthetem. Ettől eltekintve tetszik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 14:55:35

@Mirjam2: aztán mi van olyankor ha a gyerek kiröhögi a fenyegetö tanárt meg az igazgatót is?
Két maflás aztán tudja merre az arra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 14:57:45

@Herr Géza: szpfterverkiadas: lumia cyan. elotte amber volt.
jelentsen ez barmit:D

jewel79bp 2014.10.08. 14:58:49

@DieNanny [SZ,CH]: meghatározó gyerekkori olvasmányom volt :) kíváncsi lennék, mi lett a sráccal, egy orvos-közgazdászt találtam ilyen néven a facebookon.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 14:59:03

@Herr Géza: hat a nogyogyasznal problema. alig varom a klimaxot:D:D

Muscari 2014.10.08. 15:06:43

@Dragonlady (now in Indonesia): nem ismertem, koszi szepen. Ez tényleg hasznos.

@Philosoraptor: mi a film címe?

Én n csak a Bowling in Columnine--t lattam, magyarul Kóla, puska, sültkrupli volt a címe azt hiszem. Kicsit demagóg de megrázó film, azóta nem vagyok hajlandó Charlton Heston filmet nézni :-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.08. 15:07:13

@DieNanny [SZ,CH]:

Leírtam miért szeretem. A többi csak fagyott mindig meg túlette a memóriát. Ja igen, nincs csúcsgépem. Nem vagyok túlfizetett informatikus hogy félévente pc-t cseréljek az aktuális legjobbra.

Ha minden vágyad Ausztria, akkor mit keresel Svájcban még?Ja tudom, nem jössz vissza mert itt alig keresnél...

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Mivel én is abból élek, ezért engem is érdekel. Az idegesít hogy mindig hangoztatják hogy én ennyit érek meg hogy tökéletesen beárazott a piac és ezért felesleges a számat tépni hogy én a megélhetésért dolgozom (normális életkörülmények között). Szerintem meg csak arról van szó hogy belőlem nyomják ki a szuszt hogy felül zsírosodjon a többi.

tommygun 2014.10.08. 15:07:13

@Dragonlady (now in Indonesia): urbandictionary.com - a szülők legjobb barátja

Nigro notanda lapillo 2014.10.08. 15:07:13

@jewel79bp: no, én pont így jàrtam:D nagyon nehézkes néhàny év utàn írtam egy jeles matek érettségit minden különösebb készülés nélkül...

Muscari 2014.10.08. 15:09:34

@Babette.: akkor az mas, mint az enyem és a sajnos nem tudok hozzaszolni.
Az egyik kollégámnak viszont szintén Lumiaja van, ha nem felejtem el, megkerdezhetem ot a tapasztalatairól.

2014.10.08. 15:20:25

@diggerdriver: Pontosan. Kezdett bennem felmenni a pumpa ettol a mondattol hogy 'a fiu nem akart szot fogadni...'; nehogy mar altalanos iskolas gyerek 'ne fogadjon szot' es a tanarnak az igazgatoval kelljen fenyegetozni. De hat sajnos tenyleg igy mukodik manapsag sok helyen, hogy a diak eldonti, szot fogad-e a tanarnak vagy sem.

kardio1 2014.10.08. 15:25:03

@DieNanny [SZ,CH]: Tényleg! A tetejébe meg mintha én irtam volna le ezt a kifejezést itt elôször. Valahogy az albàn szamàr jutott eszembe, mert az még rimelt is, de nem akartam megbàntani Jani haverjàt és VPBA-t.

2014.10.08. 15:25:50

@Muscari: Sicko. Ha jól rémlik. Nekem akkor is az a kedvencem, amikor egy fikuszt beszavaztatott a kongresszusba. Vagy valami ilyesmi volt, már nem emlékszem tisztán. :D

Golf2 2014.10.08. 15:31:58

50év. Ennyi visszalépés lesz ha hazajön. Jövőre meg már 55.

Határátkelő 2014.10.08. 15:34:52

@házelőtthinta: Néha már annyira jól csinálod, hogy az egészen elképesztő, csak vigyázz, nehogy túlhajtsd. "Túlfizetett informatikus", hogy félévente gépet kelljen venni. :D :D :D Nekem speciel egy alsó középkategóriás 3 éves laptopom van és minden gond nélkül fut rajta az összes rendszer. Csak mondom. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.08. 15:35:11

@jewel79bp: Bar nem vagyok szakember, de latod ezt meg en is tudom. :)

@Muscari: Oszinten szolva, ha nem kerdezed eszembe sem jut. Mar reges reg a multe az egesz. :) Vegso soron igy utolag azt mondhatom, hogy olcson es szerencsesen megusztam. Tulajdonkeppen labon kihordtam az egesz rakot. Egy kis hajhullassal megusztam az egesz chemot, de azota mar a frizuram es a szakallam is a regi. :) Koszonom kerdesed amugy, de igazabol sosem vettem komolyan ezt az egeszet. :) Mondjuk nem arrol vagyok hires, hogy barmit is komolyan vennek az eletben. :D

Muscari 2014.10.08. 15:38:53

@DieNanny [SZ,CH]: na en is letoltottem az Operat, onnan irok most. Lassuk a medvet!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.08. 15:38:57

@házelőtthinta: A vilagban szamtalan dolog van, aminek a moralis/erkolcsi erteket nem tukrozi az anyagi erteke. Szomoru, de ez van. Attol nem fog valtozni, hogy minden nap elmondod, hogy ez teged zavar.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.08. 15:40:59

@kardio1: Nem bántottál volna meg az albán szamárral sem :) Különben is az albán sas. Az szárnyal :)

kardio1 2014.10.08. 15:49:51

@Philosoraptor: Hàt igen, Amerikàban ha van jo biztositàsod, jo az egészségügy. Itt Europàban meg a joléti rendszer egyre inkàbb akadozik, az eü.re forditott pénz csökken.

Mrs. Clayton 2014.10.08. 15:51:38

@házelőtthinta: te figyi ma lehuzott az O2 (mobilszolgaltato) kb 500 fonttal, kbaszott elegem van beloluk, de kot hozzajuk a huseg plusz megfogadtak h kuldenek egy azonos osszegu jovairast, igaz ezt megigertek a mult honapban is
azon tul vettem egy rakas repjegyet kb az osszes kozeli es tavoli ismerosomnek, rokonomnak es kifizettem a gyerek ballagasi oltonyet is
szoval annyira jol vagyok, hogy neked is kuldenek penzt
megadnad a szamlaszamod, csak h egyszer te is jol erezhesd magad?

kardio1 2014.10.08. 15:51:58

@VPBA: Semmi baj nincs Albàniàval, csak ma lehet, hogy egy kicsit konteosabb hangulatban vagyok... Es örültem, hogy felfedeztem, miért született ez az EU-s modszertan, amit Magyaro.-on is àtvettek. :)

2014.10.08. 15:54:51

@kardio1: Szerintem Mo. is ebben a cipőben jár (plusz kiöregedő társadalom), csak nálunk sokkal hamarabb fog összeomlani az eü. meg a nyugdíjrendszer. Hozzánk nem akarnak valamiért bevándorolni az emberek...

kardio1 2014.10.08. 15:56:44

@Határátkelő: Lebuktàl! :)) Informatikus vagy!

Herr Géza 2014.10.08. 15:57:46

@Babette.: Na akkor tényleg két tök eltérö dologról beszéltünk, nem csoda, hogy nem értettem. Nem tudtam, hogy a Lumiáknál ilyen fantázianevek vannak az update-okra és ráadásul pont a cyan az aktuális. (Lumia még a környezetemben sem volt senkinek, így a komplett WP nekem ismeretlen terület).
A CyanogenMod viszont az Androidos telefonbuherálók körében igen ismert ügy, magam is kipróbáltam már, de csak "játszásiból". A garancia ugyanis rögtön ugrik a rootolásnál, annyi rizikót nem ért meg, na meg annyira nem vagyok profi, hogy olyasmivel kísérletezzek az "ünneplös" telefonommal, amit gáz esetén nem tudok esetleg visszaállítani sem....)

kardio1 2014.10.08. 15:58:18

@VPBA: Az albàn szamàr is szàrnyal! Ha a sas felkapja! :)

TilosazA (UK) 2014.10.08. 15:59:51

@jewel79bp: Úgy tudom újságíró lett, csak 4 évet töltött Amerikában, aztán hazaköltözött Magyarországra.

Herr Géza 2014.10.08. 16:00:14

@Jess G: A repjegy-buliba bevehetnél engem is, ha már ilyen holiday van feléd, elugranék egy pár napra a tengeren túlra.... :)))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 16:01:19

pedig mar miota zudjuk, h sose szabad fullba nyomni a kretent :D@Határátkelő:

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.08. 16:01:24

@kardio1: Na látod, előrébb járnak ők már, mint az EU, Mo-ról meg nem is beszélve :)

kardio1 2014.10.08. 16:02:33

@Philosoraptor: Azért gondolom, hogy a magyar egészségügy és a benne dolgozok erejükön felül teljesitenek, mert sokkal kevesebb pénzbôl hoznak ki hasonlot, mint nyugat-europai tàrsaik. Es itt most nem az épületek àllagàra gondolj, hanem a szaktudàsra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 16:03:34

@Jess G:
bakter ez ilyen konnyen megy nalad? csak egy kis rinya kell es tejelsz? mindig tudtam, h elhetetlen vagyok...

qkuc 2014.10.08. 16:10:47

@Határátkelő: A túlfizetett informatikus is olyan "szleng", mint az extra profit ..., :).

Mrs. Clayton 2014.10.08. 16:17:33

@Babette.: figyi, en egy nagyon rendes no vagyok ugy alapbol segitek barkin, foleg most meg irto jol is erzem magam,boldog vagyok mint meg sose, szoval csak kerj, mit szeretnel :-)

@Herr Géza: lasd mint fentebb :-)

2014.10.08. 16:17:49

@kardio1: Ez így van. Már ameddig marad ápoló meg orvos ebben az országban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.08. 16:22:38

@Jess G:

Egyébként ha 500 fonton dühöngsz akkor nagyjából ugyanolyan melós lehetsz mint én...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.08. 16:22:53

@Philosoraptor:

Szerintem inkább örülj annak hogy hozzánk nem vándorolnak be. Ha majd kijutsz az ígéret nyugati földjére és saját szemeddel megtapasztalatod a csodás nyugati társadalmat, akkor te is máshogy fogsz erről nyilatkozni. Inkább örülni kéne neki hogy a mi hazánkban még magyarok élnek.

@Jess G:

Nem adom, mert jelenleg nincs szükségem pénzre. Pontosabban tudnék mit kezdeni mondjuk 15 millió forinttal, de nekem még egy problémámat se oldotta meg az életben a pénz. A pénz az arra jó hogy ne öljük meg egymást a kajáért.Gyakorlatilag ha pénzed van akkor te minden vagy, ha meg nincs akkor senki. Cserébe mindent megvehetsz érte, csak éppen az olyan dolgokat nem amik tényleg számítanak is.

Mrs. Clayton 2014.10.08. 16:28:19

@házelőtthinta: te egy nagyon vicces fiu vagy, azt ugye tudod

Mrs. Clayton 2014.10.08. 16:31:13

@házelőtthinta: o, ezzel nem ertek egyet, ma bevasaroltam hetvegi vacsorara, terveim szerint ez lesz olyan hatasos, h akinek fozok, meg aznap felesegul is vesz, szoval csak ovatosan azzal, h mit lehet penzen venni :-)

ha erdekel a tenyleges vegkimenetel, vasarnap beszamolok

Herr Géza 2014.10.08. 16:36:31

@házelőtthinta: Falsch. Ha átbasznak, én még 5 fonton/eurón/forinton is dühöngök.....

kék madár 2014.10.08. 16:45:30

a rip tide az nem a dagaly, hanem az az aramlat ahol visszamegy a viz a partrol

kardio1 2014.10.08. 16:45:40

@VPBA: A szocialista orszàgok is minidig a nyugat elôtt jàrtak pàr lépéssel. Ez utobbi pedig, mint tudjuk, a szakadék szélén tàncol... :)

Határátkelő 2014.10.08. 16:45:54

@kék madár: Ez az én saram, én próbáltam meg magyarítani.

Mrs. Clayton 2014.10.08. 16:46:43

@Herr Géza: en nem duhongok hanem reklamalok es kompenzaciot kerek. Legutobb a waitrose kuldott egy 10 fontos kupont mert az uveg viz es szelet csoki helyett 2csokit irt a szamlara igy okozott kb 1 font kart

kardio1 2014.10.08. 16:48:01

@Philosoraptor: Kb. 30-35000 aktiv orvos lehet az orszàgban. Ehhez képest még nem sokan hiànyoznak a rendszerbôl. Es van néhàny Széchenyi-szindromàs, aki màr hazatért.

qkuc 2014.10.08. 16:52:36

@házelőtthinta: Itt érzek némi logikai problémát. Ha nem fontos a pénz, akkor te egy boldog ember kellene, hogy legyél. Van állásod, van hol laknod, futja ételre. Mi kell még? Ehhez képest rettentően sokat panaszkodsz, :).

2014.10.08. 16:53:27

@házelőtthinta: Épp ez a baj. Így nem is lesz sohasem nyitottabb a magyar társadalom más emberek/kultúrák megismerésére... Azért ez a globalizmus világában eléggé nagy hátrány.

2014.10.08. 16:57:18

@kardio1:

Na, a magyar egeszsegugyet inkabb hagyjuk!! Anyam eppen komaban fekszik a balesetiben, a veseje leallt, a keringeset es a legzeset pedig mestersegesen tartjak fent! Egy bokatorese volt 2 hete, mutottek a balesetiben, majd hetfon belazasodott, szedult, nehezen vette a levegot, leesett a vernyomasa, az orvos kedden vegre hajlando volt bekuldeni az Uzsoki belgyogyaszatra, ahol kozoltek, hogy nem ok mutottek, nem nyulnak hozza, es 6 oran at vart a mentore, amivel atvigyek a balesetibe. Amire odaert mar nem volt maganal es nem tudott lelegezni!! Szeptikus sokk, elfertozodott a mutet helye. Ha a mento meg 1-2 orat kesik, ott halt volna meg az Uzsokiban (igy sem biztos, hogy tuleli), mert nem voltak hajlandok megnezni, mert ok mutottek!!!

Szoval rohadjon meg az ilyen orvos, aki erre kepes!! Es allitolag ez igy szabalyaos!! Na, ennyit a magyar egeszsegugyrol!!!

2014.10.08. 16:58:18

@kardio1: És közülük mennyi nyugdíjas v. fog nyugdíjba menni hamarosan?

Határátkelő 2014.10.08. 16:59:38

@kék madár: Semmi gond, hacsak az nem, hogy rengeteg dolog van, amire egyszerűen nincs magyar szó, mert nincs jelen a hétköznapokban. (Tök érdekes, hogy például a spanyolban több szó is van arra, amit mi, magyarok egyszerűen tengerpartnak nevezünk, mert hát ugye miért is lenne külön szavunk rá...)

2014.10.08. 17:00:04

@Ödenburger [Hu/At]:

helyesen: "nem voltak hajlandok megnezni, mert NEM ok mutottek!!! "

ABL CA 2014.10.08. 17:16:37

Regen szoltam hozza a cikkekhez, de most megteszem, mivel kinyilt a bicska a zsebemben. Ez a cikk ( az iskolarol szolo resze) ugy ahogy van, nemes egyszeruseggel hulyeseg. Masodkezu tapasztalattal rendelkezem, mivel gyermekem itt jar suliba, bar azt hozza kell tennem, nem New Jersey-be, hanem Californiaba. Csak a matematikat emlitenem, gyerekem odahaza 2 evet egy jonak szamito budapesti gimnaziumba jart, es tavaly, mikor kijott az elso par honapban vert izzadt, hogy fel tudjon zarkozni! Kulon vettek a matekot, kulon a geometriat, kulon az algebrat, es iden a statisztikat. Hazi feladat van mindennap, nem is keves neha, es nagyon nagyon szigoruan veszik a szamonkerest.
Arra gondoltam, megprobalom ravenni a fiamat, hogy irja meg o az egy eves tapasztalatatn pontosabban ossze tudja vetni a magyar oktatast az amerikaival.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.08. 17:16:37

@Jess G:

Írtam hogy arra jó hogy legyen betevő falat...másra szerintem nem. A palota, a szép kocsi, a nyaralgatások mind mind csak konzum dolgok, semmi közük a jóérzetemhez. Egy kiadás rakott krumplitól viszont konkrétan tényleg boldogabb leszek mivel feltölti a testemet üzemanyaggal. Ezért hangoztatom mindig hogy szerintem nagyon durván túl van értékelve a pénz a mai világban.

@qkuc:

Pénz miatt nem szoktam panaszkodni. Azt szoktam ecsetelni hogy az egy baromság hogy tökéletes a rendszer és én így vagyok beárazva és nekem elégedettnek kell lennem az egésznek a működésével. Amiatt szoktam panaszkodni hogy engem nem tartanak olyan embernek mint a mérnök urat csak mert én nem vagyok annyira zsíros. Meg persze kevésbé potenciális is. Szerintem sose írtam még itt arról hogy jaj kevés a pénzem szenvedek. Nem emiatt szoktam szenvedni. Sokkal mélyebb okai vannak.

@Philosoraptor:

Kérdezz meg pár osztrákot hogy mennyire érzik úgy hogy ők gyarapodtak a rengeteg bevándorlóval :)))

2014.10.08. 17:23:37

@Lex D'Arquebus: @Golf2: @Határátkelő:

Koszonom, sajnos az orvos elmondasa alapjan nem tul jok az eselyei... Majd meglatjuk....

Inkabb csak azert irtam le, mert tipikus peldaja annak, hogy hogyan mukodik a magyar egeszsegugy... :(

kék madár 2014.10.08. 17:32:06

@Határátkelő: nekunk viszont sok szavunk van a spanyolokra a tengerpartjukkal, pontosan 5: "rohadj meg a tengerpartoddal sundiszno!"
:)

Muscari 2014.10.08. 17:41:01

@Herr Géza: mi is mar csak a garancia lejarta utan csinaltuk es foleg azert, mert a draga cegek csesztek update-eket csinalni az en ket es fel eves oreg telefonomhoz. Volt olyan program, amit nem tudtam letolteni, mert az en telomra ne volt elerheto. Azelott en sem tudtam, hogy mit jelent, de mar pl az emlitett ceg (a Cyanogenmod) sajat oprendszert is csinalt ugy tudom, ugyhogy nem kispalyasok.

2014.10.08. 17:41:26

@házelőtthinta: Miért te mi vagy Ausztriában? Osztrák? Vagy csak más emigránsokkal van baj? :)

Muscari 2014.10.08. 17:43:07

@Jess G: ennek szivbol orulok es jo ujra itt latni teged.

Herr Géza 2014.10.08. 17:47:41

@Jess G: Na ja, a dühöngök szót csak idéztem a Hintától.... :D Én rohadt nyugis tudok lenni, de ilyenkor a szemem olyan ijesztö (a feleségem szerint... :D), hogy "hidegen hasító" hanggal mindet kipréselek az ellenfélböl. Sajna telefonon viszont csak részben müködik, mert nem látják a szememet.... :)))))

Muscari 2014.10.08. 17:51:24

@Ödenburger [Hu/At]: O te szegeny, remeljuk rendbe jon, jobbulast kivanok neki.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.08. 17:53:07

@Philosoraptor:

Szállj fel egy vonatra, gyere ki, sétálgass pár órát a városban és rájössz hogy mi a baj. Én értem hogy ti a Nyugatból annyit láttok hogy 2000 euró meg megbecsülés meg kiszámíthatóság meg a többi bullshit, de a valóság sajnos sokkal keserűbb.

2014.10.08. 18:04:34

@Ödenburger [Hu/At]: Te jo eg, nagyon sajnalom ami Anyukaddal tortent es oszinten remelem hogy felepul.

Tudományos libsizmus 2014.10.08. 18:27:12

"Anti-bullying, azaz az erőszakmentesség"
Persze. Melyik országról olvashatunk hetente iskolai lövöldözős ámokfutásokat?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.08. 18:32:02

A kommenteket me'g nem olvastam vegg, reggeli munka elott irok:) szoval csak a posztra reagalva elso korben:
Sokszor volt mar rola szo, de nem elhet elegszer hangsulyozni: Az USA hatalmas, allamonkent nagyon eltero rendszerrel, igy altalanositani nem lehet. Sok mindenben kulonbozik pl. a keleti part es a nyugati, ill. a deli, hagyomanyos ertekeket kepviselo allamok a liberalis nagyvarosoktol.
Ennyit eloljaroban, majd me'g jovok, most megyek kcsit angotl tanitani :)

2014.10.08. 18:35:11

@házelőtthinta: Az a lényeg, hogy sikeresen kikerülted a választ, és nyomod a hülyeséget megint. :D

Mrs. Clayton 2014.10.08. 18:37:08

@Muscari: o, hat meg en hogy orulok, gondolhatod :-)
altalaban nincs idom meg olvasni se, ma kiveteles nap volt, igy raertem
nagyon hajtok arra az Evocra, mert az S-maxba beleraktam mar 90k merfoldet le kell a fonoknek cserelnie nagyon hamar

egyebkent h milyen kicsi a vilag, van egy nagyon nagy multi ugyfelem, akivel akadt egy kis problemam, igy szemelyes meghallgatast kertem
megyek ma 4-re a recepciora, elmondom a kisholgynek a kinomat, aki furcsan mosolygott, majd mindjart a business loungeba vezetett a pornepnek fenntartott szekek helyett
ej ha gondoltam, ezek nem viccelnek velem
majd az ugyfelem kozolte, hogy amellett h megkulonboztetett figyelmet forditanak ram a kisholgy magyar, mint en

vicces volt, de legalabb kiderult a mosoly az arcan miert volt olyan erdekes

Mrs. Clayton 2014.10.08. 18:41:46

@Herr Géza: asszem egyformak lehetunk azt leszamitva, hogy nekem telefonon is mukszik
tegnap pl a directline akart felultetni a hintara
ugyanis a lanyomra kotottem felelossegbiztositast a kocsira par hete, aztan csak most realizaltam, h a no claim bonusaim azok valahogy mindig eltunnek a sullyesztoben, igy csak 1 evem van 3 helyett
felhivom oket mondja a ficko h nem gond kijavitja es ad uj arat
erre olyan siri csond lett 2 perc utan a telefonban, h azt hittem a csoka meghalt, aztan vegul kozolte h annyival megnott a dijam, h nem meri megmondani
mondom neki, na megis mennyi, ne habozzon
erre o 112 helyett 500 per ho
na itt en is leestem a szekrol, de vegul addig mondtam, h ez igy nem lehet es nem csak az elnokkel es a vezerigazgatoval, de ha vannak a reszvenyesekkel is egyesevel akarok beszelni, hogy egy masik kollega adott egy 120 fontos havi ajanlatot az 500 helyett, amit igy keszseggel elfogadtam
hiaba aki csoro annak havi 400 font az penz :-D

kardio1 2014.10.08. 19:04:46

@Ödenburger [Hu/At]:
Sajnàlom, ami édesanyàddal történt! Remélem felgyogyul!

Ilyen történetet én is tudnék sajnos mesélni, és nemcsak Magyarorszàgrol. Ha nem személyes érintettség alapjàn néznéd a magyar ^¨u.t, hanem egy kicsit nagyobb léptékben (amit most nem csodàlom, hogy nem tudsz megtenni!), akkor talàn te is làtnàd, hogy annyi forràsbol, ami rendelkezésre àll, ilyen szinvonalù egészségügy lesz: ami sokkal közelebb àll egyébként szinvonalban a nyugati szakmai szinvonahoz, mint amennyire a forràsok különbsége indokolnà.
Még egyszer: Kivànom, hogy édesanyàd mielôbb felépüljön!

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 19:12:35

@Jess G: 2 cs wanhan ajan lakut nagyon szeretnek:D

TilosazA (UK) 2014.10.08. 19:19:44

@Ödenburger [Hu/At]: Jobbulást anyukádnak. :( Nekem is van hasonló sztorim, nagyim testvérével, az sajnos nem végződött jól, nem engedte levágni a lábát, azt mondta 70 évesen már nem akar újra megtanulni járni.
Sajnos az a helyzet otthon, hogy nem szabad ráhagyni az ápolást az ápolónőkre, vagy fizetni kell, hogy rendesen cseréljenek pl. kötést a betegen. Pl. nem tudom császármetszés után mi a protokoll,nekem 4 nap után látta a sebem először orvos, akkor cseréltek kötést először... Mondjuk addig vizitet sem láttam, viszont a virágot kitiltották a kórteremből, mert a virágpor nem tesz jót. :)

2014.10.08. 19:31:59

@kardio1: Mindenkinek van egy horror története a magyar eü.-vel kapcsolatban, v. saját tapasztalatból, vagy hallomásból. Ez azért sokat elárul a színvonalról.

2014.10.08. 19:38:08

@Philosoraptor: Nyugi, ez az NHS-szel is pont igy van - nem tudom olvastad-e, pont nemreg volt egy ezzel kapcsolatos poszt. De tenyleg mindenkinek van egy horror sztorija aki eleg sokaig el UK-ben. Illetve sokunknak nagyon jo tortenetei is vannak. Gondolom ez hasonloan alakul Mo.on is.

négyzet 2014.10.08. 19:39:47

@Ödenburger [Hu/At]: úristen :( remélem felépül!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.08. 19:41:25

@TilosazA (UK): en meg konkretan meg azert elek mert otthon diagnosztizaltak rohadt gyorsan es jol, utana meg kezeltek.....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.08. 19:41:33

D.C-ben az egyik boltban simán kaptunk volna alkoholt, igaz a borok ára meglepett. Ami nekem idegesítő volt még, az a tipping rendszer érthetetlensége, elviszi (!) a bankkártyat, utána visszahozza a számlával, ott beirhatod a tippet, és vársz. Vársz, mert nem tudod, hogy a kártyád már lehuztak, a tippet pluszban meg a végén hozzacsapjak. Nem úgy megy, hogy mondod, mennyibo, mennyit kersz vissza....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.08. 19:43:57

@házelőtthinta: csak szólok, kb 3 éves géppel nyomom, és egy infost se látok magam körül, aki évente gépet cserélne.

2014.10.08. 19:44:07

@sodalisO [eng]: Szia, csak tegnap tertem vissza a bazisra es lattam a kommentedet - orulok hogy minden jol alakult, remelem jobban erzed magad az uj helyeden.

2014.10.08. 19:48:21

@tildy[UK]: Welcome to the club - te is egy ilyen luzer vagy, neked se jott be a nyugati elet, mi? :) Kulonben nekem se - tok gaz, mar Szaudi Arabiaban vagyunk es meg mindig nem veszek magamnak evente uj szamitogepet. Komolyan, lehet hogy bankot fogok rabolni. Bar az is igaz, hogy akkor meg Hinta azzal fog vadolni hogy engem csak a penz erdekel :( - you can't win...

puhacica 2014.10.08. 19:49:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: sokszor gondoltam rad, orulok, hogy jol vagy! :)

@Ödenburger [Hu/At]: nektek pedig a legjobbakat kivanom!

kardio1 2014.10.08. 19:53:11

@Philosoraptor: Az elôbb csak arra akartam ràvilàgitani többek között, hogy ilyen történetek külföldön is vannak. Hogy egy aktuàlis magyar hirt emlitsek: a frissen felùjitott mosonmagyarovàri korhàzban meghalt beteg esetét, ahol a felùjitàs utàn nem ellenôrizték, hogy az altatogàz- és oxigéncsatlakozàs rendben van-e. Itt ezzel egyidôben hallottam a hirt, hogy egy vidéki francia korhàzban meghalt egy 28 éves nô a csàszàrmetszés soràn vsz. a belga altatoorvos hibàjàbol, aki, ùgy tûnik, ittas volt. Es itt is szo volt szàndékosan (!) összecserélt oxigén- és altatogàz csövekrôlAkkor most mondjam azt, hogy a francia eü. hitvàny? Nem teszem. Vagy, hogy visszautaljak az egyik közelmùltbeli posztra az angol eü.ben megélt negativ tapasztalatokrol. Akkor, ha màr éltalànositunk, tegyük ezt konzekvensen és mondjuk ki bàtran, hogy a magyar eü. a franciàval meg az angollal egyetemben mit sem ér? En nem tenném.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.08. 19:56:08

@Mirjam2: mondjuk amilyen gépünk van, olyat otthon sosem tudtam volna venni abból a fizubol. Ellenben itt igen.

kardio1 2014.10.08. 19:59:34

@TilosazA (UK): A cserepes és a vàgott viràg nem a viràgpor miatt tilos, fôleg a cserepesnél van esélye komoly fertôzést okozo korokozok bevitelének.

Mrs. Clayton 2014.10.08. 20:02:23

@Babette.: mihelyt rajovok hol lehet beszerezni maros kuldom :-)

M. Péter 2014.10.08. 20:04:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az USA-ban nincs érettségi, az SAT és az ACT felvételi vizsgák, nem tantárgyi tudást, hanem inkább intelligenciát próbálnak mérni. Az SAT-nek vannak egyes tantárgyakból is vizsgái, azok ennél nehezebbek.

2014.10.08. 20:05:06

@tildy[UK]: Oke, akkor most lebuktattad magad: csak a piszkos anyagiak miatt hagytad ott a Hazadat! (Jo, csak vicceltem... Azt hittem mar immunis vagyok Hintara, de ma megint kicsit kiakasztott, azt hiszem le kene allitanom magam.) Komolyra forditva a szot: termeszetesen en sem tudtam volna ilyen szamitogepet venni Mo.on, illetve ha nagyon akarnek vehetnek evente uj gepet, csak kicsit mas prioritasaim vannak. Ezt nem ertik meg sokan Mo.on szerintem, hogy 'kozeposztalybelinek' lenni nem azt jelenti - Nyugaton sem - hogy mindent meg tudsz venni korlatlanul, pl. haz, auto, legujabb tablet, szamitogep, utazasok, stb. stb. Hanem azt jelenti hogy ha igazan szeretnel valamit, ami neked fontos, arra tudsz kolteni - nem kell amiatt stresszelned hogy egy fontos dolog penzhiany miatt nem fog megvalosulni.

TilosazA (UK) 2014.10.08. 20:10:05

@kardio1: Ez nem cserepes volt. Mindegy, nem haltam bele... :)

M. Péter 2014.10.08. 20:10:08

@Mirjam2: Csak úgy példaként a német egészségügyről is lehet rémtörténeteket olvasni, de kevesebben tudnak németül, mint angolul, és a magyar bulvársajtó az angolnyelvű bulvársajtóból táplálkozik.

qkuc 2014.10.08. 20:10:46

@házelőtthinta: Ha azért panaszkosz, mert kicsi az albérlet, mert ennyire futja, akkor gyakorlatilag azt állítod, hogy nem elég a pénz, :).

Én értem, hogy szeretsz szenvedni, de neked ez miért jó? :) Van lehetőséged, hogy változtass az életeden, nem a nulláról kezdesz, mint egy menekült.

Btw.: nem vágom miért érdekel ennyire más véleménye rólad. Te milyen embernek tartod magad, ha tükörbe nézel? Annak, aminek tartanak és az kellemetlen? Akkor változtass, egyébiránt meg tojd le és éldd az életed.

TilosazA (UK) 2014.10.08. 20:15:00

@sodalisO [eng]: A diagnosztizálással talán nincs is olyan nagy gond otthon, szerintem jó orvosok vannak még mindig, minden ellenére. Szerintem a probléma a többi részével van: a nővéreknek nincs idejük ágyneműt húzni, kötést cserélni, észrevenni egy elfertőződött katétert, a takarítónak nincs hypoja takarítani, úgyhogy csak vízzel maszatol valamit, túl kevés a mentő és 5-6 órát kell várni a szállítással, ilyesmi. Amire azt mondaná az ember, hogy hát igen, kellemetlen, meg ez nem a Hilton, de azért úgy tűnik mégis életek múlhatnak rajta.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.08. 20:19:42

@puhacica: Akkor azert csuklottam mostanaban annyit. Koszonom! :)

@M. Péter: Mondjuk akkor maris egykicsit jobb a leanyzo fekvese. De persz, ertem en, amugy sem attol lesz boldog valaki/fog boldogulni az eletben, hogy fejben fel tud rajzolni egy fuggvenyt. :)

2014.10.08. 20:20:11

@M. Péter: En nem olvasok bulvarsajtot semmilyen nyelven, a sajat szemelyes tapasztalatombol mondom hogy az NHS-rol mindenkinek van egy horror sztorija. Nemetorszagban csak egy evet eltem, azalatt semmilyen horror tortenetet nem hallottam egeszsegugyrol, illetve azt tapasztaltam hogy sokkal magasabb szinvonalu mint az NHS (a magyarral pedig ossze sem hasonlithato), de ez nyilvan korlatozott tapasztalat, es tobbe is kerul az atlagembernek mint az NHS igy el is varhato szerintem a magas szinvonal. Ettol fuggetlenul elhiszem hogy a nemet nyelvu bulvar sajtoban megjelennek egeszseguggyel kapcsolatos horror tortenetek. Az a vicces, hogy az olyan helyen mint India ahol szo szerint hagynak az utcan meghalni ha nincs penzed orvosi ellatasra, nem hallani horror sztorikat az egeszsegugyrol mivel senki nem veszi garantaltnak hogy magas szinvonalu ellatast fog kapni (pedig azt is lehet, atlagosan kevesebb penzert mint Europaban).

rezsöatya 2014.10.08. 20:32:29

@Philosoraptor: "Mindenkinek van egy horror története a magyar eü.-vel kapcsolatban..."

Nekem nincs... soha eletemben nem voltam beteg (na jo, egy ket megfazas volt azert!) a megelozes hive vagyok, ezert (is) jarok most is bringaval kozel a hatvanhoz.
Ha holnap beteg lennek, sem lenne gond, valamiben ki kell nyuvadni... :D

DieNanny CH 2014.10.08. 20:37:55

@sodalisO [eng]:

Pontosan ez történt velem is. :-) Igaz, már 10 éve.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 20:41:21

@TilosazA (UK):
"diagnosztizálással talán nincs is olyan nagy gond otthon"
erre azért ne vegyél mérget:(

2014.10.08. 20:52:59

Off: ket napja volt a BBC-n egy vitamusor a bevandorlasrol, most nezem az iPlayer-en, ha valakit UK-bol erdekel, ez a link: www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b04kzzl2/free-speech-series-3-episode-7 (sajnos UK-n kivul nem elerheto, kiveve ha van VPN-ed mint nekunk).

qkuc 2014.10.08. 21:01:30

@rezsöatya: atyám, mi a titka? :D a misebor? :D

2014.10.08. 21:06:00

@kardio1: Azt nem tudom, de itt ember életekről van szó. Nem lehet egy legyintéssel elintézni, hogy mindenhol vannak hülyék... Akkor ne praktizáljanak, ha nem tudják, mivel jár a munkájuk. Ilyen egyszerű. Az ittas orvos meg no comment. Tényleg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 21:16:11

@tildy[UK]:
Ezzel én is így vagyok.
Kulimelós prolik vagyunk.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2014.10.08. 21:33:19

@DieNanny [SZ,CH]: Az opera már csak a felhasználói felületben különbözik a chrome-tól, a böngészőmotor ugyanaz.

NorthPier 2014.10.08. 21:33:31

@pappito: Csak óvatosan avval az "én csinálok valamit kijelentéssel", bár ez csak Mo-ra vonatkozik, nem tudom, felétek hogy űznek csúfot a jogból.
Emlékszem egy esetre, egy idősebb ember életét majdnem teljesen tönkretették, meghajtottam a guglit, de az eredeti, általam feldolgozott cikket már nem találom és a gépemen sincs meg.
Amit találtam:
www.delmagyar.hu/alfold/rabositottak_a_ferfit_mert_szetvalasztotta_a_verekedoket/2077090/
www.borsonline.hu/20081121_megmentette_imret_az_ugyesz

A történetnek úgy és akkor lett vége, amikor a szolnoki főügyész-helyettes reggeli kávézás közben a megyei újságban olvasott egy cikket az esetről, és úgy gondolta, hogy ezt már mégsem..., és megszüntette az eljárást.
Mi lett volna, ha nem kávézna a fü-h? Vagy nem olvassa a megyei lapot?
Egyébként a helyzet azóta sem változott, simán feljelenthető valaki (kiskorú) személyi szabadságának korlátozásáért.

puhacica 2014.10.08. 21:35:05

@diggerdriver: nem. irtam neked most a yahoo-s mailedre.

kardio1 2014.10.08. 21:37:18

@Philosoraptor:
Ha az egészségügyben dolgozol, azzal kénytelen vagy szàmot vetni, hogy egyrészt hogy nem tudsz mindenkit megmenteni, add bàr a tudàsod maximumàt, màsrészt mi is emberbôl vagyunk és hibàzhatunk. Szerintem olyan orvos nem létzeik, aki mindig, minden szituàcioban jol dont a pàlyafutàsa soràn.
Ma talàn màr nem igy van odahaza sem (errôl nincs aktuàlis informàciom), de annakidején az éjszakai ügyelet utàn nem jàrt pihenônap, igy simàn dolgoztunk 32-35 oràt egyben, igaz volt közben néhàny ora, nem zavartalan alvàs, nem egyszer csupàn 1-2 ora. Ilyen kifacsart àllapotban joval könnyebb àm hibàzni.

kardio1 2014.10.08. 21:39:56

@TilosazA (UK): A vàgott viràgot se szoktàk engedni.

NorthPier 2014.10.08. 21:46:47

@pappito: Na, ez már jobb, de még mindig nem az, de nem keresem tovább.

www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/megsem-sertette-meg-a-diak-szemelyi-szabadsagat-a-nagypapa-191688

Igy is eléggé hajmeresztő a történet.

FutureFry 2014.10.08. 21:57:08

@tildy[UK]: Ez csak szokás (meg bizalom) kérdése. Magyarországon meg sok helyen ugyan úgy ott van a "Tip"-nek a helye a számlán, amikor meg beírod, a pincér mondja, hogy az úgy nem fog menni...

FutureFry 2014.10.08. 22:05:39

@Mirjam2: hola.org/
Ingyen VPN "plugin" browser-hez. (Mondjuk ajánlatos egy külön browser-t _csak_ erre használni - pl. a BBC-t nézni - és abból browser-ből más tevékenységet nem folytatni).

FutureFry 2014.10.08. 22:18:44

@tildy[UK]: Na, erre akartam válaszolni a @FutureFry: kommentemmel.

2014.10.08. 22:21:59

@FutureFry: Nagyon koszi a tippet! Mi mar fizettunk erte (nem birtam tovabb BBC nelkul) de sokaknak hasznos lehet.

2014.10.08. 22:27:48

@kardio1: Jó, de azért amikor benne hagynak a páciensben rongyot meg ilyenek, és úgy varrják össze, az eléggé brutális műhiba. Én imádkozom, hogy sose kelljen átesnem műtéten, orvos meg csak idős koromban lásson. Magyar kórházba biztosan nem szívesen feküdnék be, csak akkor, ha lenne pénzem a borítékokra... Külföldi meg nem tudom, mennyivel jobb v. rosszabb, ezt is biztos országa válogatja.

FutureFry 2014.10.08. 22:36:19

@tildy[UK]: Ja, és még a borravaló-szokásokhoz: Ha készpénzzel fizetsz (manapság már ritka) akkor sincs olyan "hogy ennyiből kérek vissza", hanem pontosan visszaadnak (ha kell), a borravalót pedig az asztalon hagyod távozáskor.
Európában amerikai ismerős ezt megprobálta eljátszani, a pincér meg utánafutott az asztalon hagyott pénzzel, hogy "Ezt elfelejtette!"

rezsöatya 2014.10.08. 22:49:35

@qkuc: alkoholt sem iszom... :-P

@Philosoraptor:
- nover, nem hagytunk valamit a betegbem?
- nover! ... nover!! ... nover!!!

:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.08. 22:53:31

Tudtam....
Valahol mélyen emlékeztem rá hogy valaki írt egy posztot hogy miért jó Magyarországon élni.
Arra is emlékeztem hogy egy nagyon jó poszt volt és mindenki pozitívan fogadta.
Aztán rájöttem hogy ki írta.
Szóval mostanában elhangzott néhány felhívás keringőre. Kaptunk ígéretet is hogy megírják miért jó Magyarországon.
Na akkor tisztelt vállalkozószellemű posztírók ez itt lent a mérce.
A viszonyítási alap.
Az etalon.
Elismerem nagyon magas a léc.
Sok sikert.

hataratkelo.blog.hu/2013/08/27/miert_jo_magyarorszagon_646?token=971cb6f3edce557e2ac28691b93c0ab4

Mrs. Clayton 2014.10.08. 22:57:27

@NorthPier: persze feljelentheto barki barmi miatt, maximum a hatosag felrvezetese, esetleg hamis vad miatt eljaras indul az illeto ellen, de ez mar legyen az o baja
viszont laikuskent nem erdemes messzemeno kovetkezteteseket egyes ugyekbol levonni, hiszen az atlagpolgar ha tisztaban is van a buntetes kiszabas elveivel, nem biztos, hogy ugyanazt erti aranyossagon, mint amit a jogalkoto
persze elofordul hogy egyes birok hoznanak teves iteletet, ezert tobbfoku az igazsagugyi rendszer, hogy az ilyen hibak orvosolhatok legyenek

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.08. 23:00:46

Hat, ugy latom, az amerikai iskola, na meg a rip tide nem sok embert hozott lazba, szepen el is ment a kommenteles off-ba :)) akkor en is off-olok kicsit, bar a rip tide-hoz kapcsolodik:) a mi oldalunk (nyugati part) is igencsak oda kell figyelni erre a jelensegre, bar a kaliforniai szorfosok nagyon szoktak orulni a nagy hullamoknak. Kb. masfel honapja Mexiko felol jott fel egy eros szel, ami a szorfosoknek szuper felteteleket teremtett. 5-6 meteres hullamok voltak par napig, a legelszantabbak ilyen hullamokat lovagoltak emg Malibu kornyeken: www.youtube.com/watch?v=0LjEWLywx-8

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.08. 23:02:22

@Mirjam2: Errol van szo. Remelem nem hangzik nagykepusegnek, mert abszolut nem ugy szanom, de en spec orultem, hogy onerobol, nem csalad, vagy valami ferfi tamogatasaval meg tudtam finanszirozni egy amerikai utat. Ahhoz kepest, hogy gyerekkent, minden tamogatast, meg palyazatot, meg segelyt kellett intezni, mert annyira keves volt az egy fore juto, orulok, hogy megtettem. Es meg tudtam tenni.

Mi amugy nem az anyagiak jottunk ki, otthon pl. sosem kellett egy hetig langoson elnem, csak mert annyira nem volt penzunk a parommal ( itt elofordult egy kaucio-koltozes fizeteskor ) .

Amugy az elso racsodalkozasaim itt olvashatoak:

logout.hu/bejegyzes/tildy/10_dolog.html , logout.hu/bejegyzes/tildy/ujabb_10_dolog_ami_viszont.html

kardio1 2014.10.08. 23:05:37

@Philosoraptor: Igen, ha ilyen történik, az sùlyos hiba. Ezért is ritka. A mûtétek elôtt a mûtösnô mindent megszàmol, az eszközöket, törlôkendôket stb. és a mûtét végén ùjra szàmolàs van. A kettônek egyezni kell. Ez az eljàràs az ilyen esetek elkerülésére.
Tudom, nem egy fajsùly, de azért én tovàbbra is jàrok boltba, noha volt màr olyan vàsàrlo, aki romlott àrut kapott :))
Egyébként meg kivànom, hogy sokàig ne legyen szükséged orvosra! De ha egyszer igen, akkor ne halogasd.
Van egy ilyen mondàs, hogy az orvosok egyszerû mesteremberek: hozott anyagbol javitàst vàllalnak. Ez utobbin is nagyban mùlik a javitàs eredményessége (màrmint a hozott anyagon)! :))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.08. 23:07:20

@FutureFry: hat az elso ilyen kartyaelvivos helyzet utan mi is inkabb kp-val fizettunk. Bar ott is fura volt, visszahozta az osszes visszajarot. Itt mi rendszeresen mondjuk, mennyibol kerunk vissza, ehhez kepest nagyon erthetetlen es ismeretlen volt elsore a kinti rendszer.

FutureFry 2014.10.08. 23:13:00

@tildy[UK]: Mondjuk én Londonban (étteremben) többször talalkoztam az "elviszi - visszahozza - beírom a számlára a borravalót - mehetek" módszerrel, szóval érdekes, hogy más ott lakó ezt nem ismerte.

Témába vág még a "Curb Your Enthusiasm" jelenete:
www.youtube.com/watch?v=W4f7KiiB6dM

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.08. 23:15:03

@Philosoraptor: @TilosazA (UK): nekem vegyesek a tapasztalataim. Maganellatas tobbnyire kivalo otthon. Bar most volt szerencsem hetfon belefutni olyanba, aki kb semmit nem csinalt, megcsak meg se vizsgalt rendesen, 20 ezer forint maris repult, mig itt ugyanannyibol egy indiai doki olyan szepen megoldotta, hogy siman ment a 2 hetes utam utana. A korhazi ellatassal itt nem volt gondom, legalabbis a Newham Hospitalrol jokat tudok mondani. Otthon viszont ... Ha csak apumra nezek, eszembe jut, ha nem videken lakunk, valoszinuleg meg tudjak menteni valamennyire azt, amit igy nem sikerult, es akkor lehet hogy az ujabb mutetre se lett volna szukseg, mert kevesbe erheli azt az oldalt, nalam a rendszeres felrediagnosztizalasok... Tehat ha szakorvos, maganorvos : Magyarorszag, ha korhaz, UK.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.08. 23:16:16

@FutureFry: hozza a szamlat, szolunk fizetnenk, hozza a penztarcajat vagy a kis gepet . en ilyennel talalkoztam csak.

pappito · http://pappito.com 2014.10.08. 23:18:32

@NorthPier: kedves tőled, hogy fáradsz, de egyrészt én nem vagyok elmebeteg, és értelemszerűen az én csinálok valamit nem arra vonatkozott, hogy kapáva-kaszával nekimegyek az iskolának.

Ráadásul én egy un. jogállamban élek (ami nem csak egy szó a szótárban, hanem jelentéssel is bír) úgyhogy nagyon kicsi az esélye, hogy az állam a rendőreivel meghurcoljon csak úgy

2014.10.08. 23:20:16

@tildy[UK]: Nem hangzik nagykepusegnek egyaltalan, sot teljesen megertem hogy mirol beszelsz. Koszi hogy belinkelted a blogbejegyzeseidet, 'brings back memories' :)

2014.10.08. 23:25:28

@tildy[UK]: @FutureFry: Erdekes, ugy latszik mindharmunknak mas tapasztalatai vannak londoni tippelessel kapcsolatban - lehet hogy masfajta ettermekbe jarunk? :) En mindig odaadom a penzt, megvarom hogy visszaadjak a visszajarot, aztan ha kulonosen elegedett voltam a kiszolgalassal, otthagyok az aprobol valamennyit. Par napja ugyanezt a gyakorlatot kovettem Burmaban, de ott ugy tunik nemigen elterjedt meg a tippeles, legalabbis nem 'helyi' ettermekben, mert ertetlenul meredtek a pincerek az asztalon hagyott penzre es fura tekintettel meregettek...

pappito · http://pappito.com 2014.10.08. 23:25:28

@Zsuzsi65: a rip tide meg a nagy hullám nem függ össze, a riptide az az áramlat ami a víz felé megy a part felől.

A nagy hullámot meg a jó swell+szembeszél csinálja.

Egyébként a szörfösök nem szoktak félni a riptől, van náluk egy bazi nagy floating device amihez madzaggal hozzá is vannak kötve. Sőt szeretni is szoktuk, ha bevisz, mert megspórol nekünk egy jó adag lapátolást :)

Az úszókra veszélyes, akik megpróbálnak ellene úszni aztán ki- és elmerülnek. Meg a gyerekekre akiket el tud vinni.

www.resortcollection.com/blog/wp-content/uploads/2014/08/riptide.jpg

2014.10.08. 23:29:37

@diggerdriver: Ezt nem is olvastam eddig, váó. Nah most gyorsan elolvasom.

2014.10.08. 23:30:08

@tildy[UK]: Maganellatas UK-ben is nagyon jo, csak altalaban megfizethetetlen egy atlagembernek. En is csak onnan tudom hogy a munkahelyem fizetett nekem ilyet nehanyszor. Egyedul a magan fogorvos volt az amivel nagyon nem voltam megelegedve, de az is meg mindig jobb volt mint az NHS (mondjuk ezzel nem mondtam sokat). Nemetorszagban az 'allami' orvos / fogorvos akivel talalkoztam olyan szinvonalu volt mint a magan UK-ben vagy Mo.on, de ehhez hozza kell tenni hogy ott nincsen igazabol allami ellatas hanem mindenkinek kotelezo maganbiztositast fizetni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.08. 23:35:59

@pappito: Igazad van:)) csak a viz volt az osszekoto elem:) ezeket te is tudod, ocean-kozelikent :))

NorthPier 2014.10.08. 23:38:15

@pappito: Elmebeteeeeeg?! Szóval nem olvastad el. Ráadásul jeleztem, hogy rád nyilván nem vonatkozik, lakhely, jogbiztonság okán.
Pontosan arra rímel az eset, amit írtál: valaki csináljon valamit, ha a kölkök csépelik egymást, ill. egy gyengébbet, kisebbet.

2014.10.08. 23:42:03

@NorthPier: Na ezt probalnad meg UK-ben (mondjuk epeszu ember nem probalna meg, meg a sajat gyerekevel sem...). Eloszor megverne a 13 eves meg a haverjai, aztan bortonbe zarnanak, criminal record-od lenne eleted vegeig es eltiltananak minden kiskoruakkal kapcsolatos munkatol.

FutureFry 2014.10.08. 23:44:14

@Mirjam2: @tildy[UK]: Az egyik londoni étterem (www.tomaikens.co.uk) ahol pár éve "amerikai módon" fizettem hitelkártyával (legalább is úgy emlékszem) az most nézem, nemrégen bezárt. Megmaradt bennem mert a számla olyan £200 körül volt.

2014.10.08. 23:49:36

@FutureFry: Ja, ilyen helyekre csak akkor jarok ha nem en fizetek (es ez komoly :)) szoval fogalmam sincs mi lesz a tippel. Errol most random modon az jutott eszembe, mikor a fonokom meghivott egy ugyfelet ebedelni, az meg pofatlan modon kepes volt valami white truffle-t rendelni, se a fonok se en nem tudtuk mi az aztan csak neztunk hogy mitol tobb szaz font a szamla, de nem volt a fonoknek mas valasztasa, fizetni kellett... Tobbszor nem hivtuk meg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.08. 23:56:40

@Mirjam2: Marmint hogy megakadayozni , hogy a gyerek megverjen egy masikat, majd bevinni az igazgatohoz, criminal record? Wtf.

puhacica 2014.10.09. 00:00:36

@diggerdriver: hat nem tudom. nem akkora durranas ez a poszt. meg nem is fogadta mindenki olyan pozitivan. es jo lenne, ha a posztolo megirna, meg mindig az aranytojast tojo tyuk-e a fonoke... szoval ne tulozzunk kerem szepen! :D

pappito · http://pappito.com 2014.10.09. 00:18:36

@NorthPier: persze, hogy nem olvastam el, nem érdekel.

Én nem élek UK-ban, én itt élek, nekem az itteni problémákkal kell boldogulnom. Ezer és egy lépés van azelőtt hogy bullyzna valaki valakit és ezer és egy utána.

Akár az én gyerekem a bully akár őt bullizák, az én gyerekem és felelős vagyok érte, más gyerekéért viszont nem. Az iskolának mindenféle antibulli eszköze van, ha ezek nem elégségesek, akkor sem fogom hagyni, hogy a gyerekem lelki nyomorultként jöjjön el onnan.

end of story

Taxomükke (UK) 2014.10.09. 00:21:40

@diggerdriver: Most elolvastam megint, tényleg jó írás.

pappito · http://pappito.com 2014.10.09. 00:23:38

@puhacica: jó kis poszt az, tárgyilagos. már az is érdekes, hogy nem nagyon jönnek hasonlók.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.09. 00:38:15

Olvasgatom a posztot, es volt egy kerdes: "Ezek után felmerül a kérdés, hogyan jutnak el oda ennyi tanulás után, hogy egy érettségi matekpélda kb. ilyen kaliberű: mennyi 33-ból 9?"

Valo igaz, hogy az SAT teszt, ami kb. erettseginek felel meg (nagyon kb. mert mas a rendszer), nem tunik olyan neheznek, mint az erettsegi. Ugyanakkor hozza kell tenni, hogy 1.az SAT eredmeny cask egy resze a felvetelinek 2. nem csak 12. evfolyamban lehet letenni, igy valoszinuleg "konnyebbnek" tunhet olyanok szamara, akik 12. evfolyamon, esetleg AP Math (emelt szintu matek) tanulasa utan veszik. Minden AP class, amit egy gyerek kozepiskolaban vesz, college szintnek felel meg, es ha atmegy a vizsgan, college credit-et kap vele. Tehat nem kell a kozepiskolai oktatast, mint olyat teljesen eltemetni :-) Mas kerdes, hogy allami iskolakban valoban nem tul magas a szinvonal (szoros osszefuggesben az iskola helyevel...)

montroyal ( CAN qc) 2014.10.09. 00:52:22

@NorthPier: @Mirjam2: mas tertenet velem de hogy mennyire kell vigyazni a gyerekekkel

a betetes, visszavalthato uvegeket kint egy nagy muanyag tartalyba taroltam , a budos tolvaj kolykok ellopkodtak a sajat udvarombol , amikor elkaptam az egyiket a karjanal fogva , azonnal ramkialtott hogy ne erjek hozza ... es el is engedtem mert nem erhetsz a gyerekhez , mert mar visznek is a rendorok ... na ilyen a vilag most ..

montroyal ( CAN qc) 2014.10.09. 01:08:00

az erőszakmentesség

Erre nagyon nagy hangsúlyt fektetnek ...

es az allam jar elol , jo peldaval ; ha valaki ,valami nekunk nem tetszik,nem az erdekunknek megfelelo , odamegyunk , ugyis erosebb a hadseregunk es szetbombazzuk oket , civileket gyerekeket , es nem is szamoljuk az aldozatokat , de az eroszak az nem megengedheto sot egy ember megoleseert jog szerint halalra is itelhetnek ..
azert ezeket a barbar lefejezosoket en is elitelem , a bombazas es most mar a canadai szarazfoldi alakulatok sokkal humanusabban es igazsagosan gyilkolasznak ..

2014.10.09. 01:08:45

@tildy[UK]: Abszolut, hozza sem erhetsz a gyerekhez. Te ezt nem tudtad? Olyan is elofordult UK-ben hogy a sajat apja megpofozta a 14 eves kiscsajt (nem agyba-fobe verte, hanem megpofozta), erre a lany kihivta a rendorseget, az apat letartoztattak, criminal record. Mit gondolsz, miert viselkednek a 'gyerekek' ugy mint az allatok? Pontosan ezert. 'Because they can.'

2014.10.09. 01:12:32

@montroyal ( CAN qc): Ez teljesen igy van UK-ben is, nem erhetsz hozza, es a 'gyerekek' ezt nagyon pontosan tudjak es kihasznaljak. Csak jogaik vannak, kotelessegeik nincsenek. Egy baratnommel meg az is megtortent hogy kislanynal volt babysitter este, mondta neki hogy be kene mar fejezni a csokievest es lassan le kene fekudni, erre a gyerek azt mondta neki hogy 'ha nem hagysz beken, megmondom anyamnak hogy molesztaltal'. Nem emlekszem mennyi idos volt, de talan ilyen 8 ev koruli kislany.

pappito · http://pappito.com 2014.10.09. 02:35:39

@Mirjam2: nálunk is van anti-smacking law, ráadásul ezt a civilek kezdeményezték : "Should a smack as part of good parental correction be a criminal offence in New Zealand?"

en.wikipedia.org/wiki/New_Zealand_citizens-initiated_referendum,_2009

amit egyrészt erősen támogatok, a gyerekverés sok szempontból nagyon rossz dolog. mások gyerekének a verése meg egyenesen elfogadhatatlan. Az ilyen törvényekkel visszaélést is annak tartom.

ha egy pedagógus csak fizikai erőszakkal képes kontrollálni a rábízott gyerekeket, akkor alkalmatlan a munkájára.

A hülye gyerekének lekeverő szülő (és kifejezetten nem a serpenyővel meg nadrágszíjjal pépesre verésre gondolok) kriminalizálása sem megoldás, akkor sem, ha egy maflást is soknak tartok.

de nem értek hozzá :(

montroyal ( CAN qc) 2014.10.09. 04:59:31

@pappito: @Mirjam2: tudom hogy nalunk a fenekre utes toleralt egy bizonyos korig de teljesen nem tudom a reszleteket...

fontos pedig az

TORONTO -MONTREAL 3-4.. yeeeessss

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.09. 07:04:00

@montroyal ( CAN qc):
Ismered a mondást.
Ha megölsz 10embert tömeggyilkos vagy ha 10 millót akkor hódító.

DieNanny CH 2014.10.09. 07:09:33

@diggerdriver:

A rossz csupán az, hogy alig 1 évvel az írás után, már teljesen más hangulatban, más érzésekkel írna @puhacica... :-(((
És nem arra akarom kihegyezeni, hogy Na ugye, megmondtuk! - mielőtt bárki félreérti...
Elképzelhető, mikor visszafizetem a banki kölcsönömet, már meg tudnék élni az óvónői fizetésből Mo-on....

puhacica 2014.10.09. 07:59:38

@pappito: koszi!

@DieNanny [SZ,CH]: igen, este sokat gondolkodtam ezen. mennyi minden megvaltozott az egy ev alatt. es nem elonyere. :( lehet, hogy irok majd rola nalam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.09. 08:09:19

@pappito:
Maradjunk az eredeti példánál.
A gyerek nem tette meg amire utasították.
Ok.
Igazgatóval fenyegetöztek mire megtette.
Ok.
Osztán mi van ha szemberöhögi az igazgatót is?
Aztán mi van ha a sxülö azt mondja a tanárnak hogy oldja meg de nem nyúlhat hozzá?
Állj be a sarokba.
Nem.
Menj ki az osztályból.
Nem.
Szóval mi a megoldás?

pappito · http://pappito.com 2014.10.09. 08:12:48

@diggerdriver: nem tudom. nem értek hozzá, nem vagyok pedagóg. ha lenne megoldásom, akkor már rohadt gazdag lennék valószínűleg.

Valahol ott lehet a kunszt, hogy a számos jog mellett elsikkadni látszik a kötelesség rész.

De a verés ezt nem oldja meg. A verés úgy általában nem szokott megoldani semmit.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.09. 08:23:16

@pappito:
Az álláspontod a tanár diák viszonyok legnagyobb problémája.
''Nem tudom mi a megoldás, oldja meg más de feltételeim vannak''.
Innen patthelyzet.

pappito · http://pappito.com 2014.10.09. 08:33:22

@diggerdriver: "''Nem tudom mi a megoldás, oldja meg más de feltételeim vannak''."

én kurvára nem ezt mondtam.

pappito · http://pappito.com 2014.10.09. 09:19:59

hagyjuk meg mások csuklóztatását hintának és a rajongótáborának, én erre nem vagyok vevő

Muscari 2014.10.09. 09:31:34

@Philosoraptor: hidd el, vannak nagyon jo orvosok is, meg noverek akik tenyleg torodnek a beteggel. A SOTE sebeszeti klinikajan peldaul megmentettek apukam eletet es mind a noverek, mind az orvosok a maximumot nyujtottak a korulmenyek ellenere. Negyszer mutottek es csak egy orvos fogadott el boritekot, a novereknek csak kavet es banant hordott anyukam. Tobbukkel en is talalkoztam, apukam elmondasa szerint kifejezetten szeretettel bantak vele, ha valami panasza volt, azonnal segitettek.

Ugyanez a videki korhazrol, ahol eloszor jart mar nem mondhato el, de amikor rajottek, hogy ok nem tunak mit kezdeni ezzel a betegseggel, legalabb tovabb kuldtek a megfelelo helyre.

Hat ilyen is van azert.

2014.10.09. 10:02:28

@DieNanny [SZ,CH]: 20 év múlva is pont ugyanúgy lóf@szt sem fog érni a forint, szóval ne reménykedj... :(

2014.10.09. 10:03:21

@Muscari: Szuper. Van ilyen is, meg olyan is, ki mit tapasztal, ugye. :)

2014.10.09. 10:04:01

@puhacica: Pont ezt akartam én is mondani. Hogy vajon a poszt óta mennyit változott a véleményed. :)

2014.10.09. 10:04:16

Ehh, a legtöbb poszt után úgy vagyok vele, szerencsés vagyok, hogy Magyarországon élek... most sincs másként...

puhacica 2014.10.09. 10:28:48

@Philosoraptor: nagyon sok minden kavarog bennem. :(

M. Péter 2014.10.09. 10:30:48

@Mirjam2: Túl sok Daily Mail-t olvasol. Ön- vagy vagyonvédelemből, más testi épségének megvédésére bárkit, gyereket is meg lehet érinteni.

Hari Seldon 2 2014.10.09. 10:36:09

@Herr Géza:
Engem a régi Chrome-nál az zavart, hogy nincs olyan legördíthető lehetőség a címsorban. Legtöbbször nem szeretek gépelgetni. Legördítem, aztán kiválasztom a megfelelő honlapot.
Nem tudom most az újabb verziókban van-e.

Hari Seldon 2 2014.10.09. 11:02:03

@ABL CA:
Erről már volt szó, hogy az USA olyan nagy, annyi állam van, hogy simán lehet, hogy az egyik állam másképpen szervezi az oktatást, mint a másik. Ráadásul California éppen az egyik leggazdagabb, feltehetőleg ott sokkal több pénz van az oktatásra. Továbbá, simán lehet, hogy a Szilícium Völgy miatt, a matektanítás külön kiemelt dolog. Ellentétben mondjuk Nebraskával, ahol a "kosárlabda egyetem" már elitnek számít.
Szóval elképzelhető az az eset, hogy amíg nálatok nagyon komoly, máshol nagy linkség.
(Még Magyarországon is van különbség egy budai iskola, és egy Jászbodzsás alsó iskolája között.)
Ettől függetlenül, örülünk hogy eljöttél és elmondtad.
Mert én sem szeretem a "hülye amerikai", mert olyan rossz az oktatásuk... Szöveget.
Persze, nyilván van egy jelentős tömeg ahol alacsony a színvonal ami erősíti ezt a közhelyet.

Hari Seldon 2 2014.10.09. 11:14:09

@kardio1:
Az egészségügy szerintem tipikusan az az eset, hogy sehol senki nem elégedett vele maradéktalanul.
Viszont amikor azt mondod, hogy milyen kevés pénzből hozzák mi Magyarországon a viszonylag jó állapotot, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos összeg fölött kevésbé érződik a berakott összeg.
Egyik nyugati ország mondjuk költ rá 200 milliárdot, a másik 210-et. Érződik a különbség? Nem valószínű.
Ellenben, a magyarok kényszerből megtanultak spórolni. - többek között az orvosok a saját bérükön spórolnak. És azért egy alulfizetett orvos "lelkesedése" sem olyan nagy. - Lásd: Ödenburger esete.

Hari Seldon 2 2014.10.09. 11:15:22

Na ide is már csak én írogatok... :-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.09. 11:20:07

"Elképzelhető, mikor visszafizetem a banki kölcsönömet, már meg tudnék élni az óvónői fizetésből Mo-on..."

Kizárt dolog! Csak a svájci óvónők tudnak megélni...esetleg az osztrák lánykák is..de az se biztos...1700 euró nem sok..bezzeg a svájci...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.09. 11:20:07

@DieNanny [SZ,CH]:

Egyébként ha ugyanígy élnél otthon mint most Svájcban (egy nagyon olcsó kis szobát bérelve) akkor meg tudnál élni. Saját lakással meg főleg.Ha normálisan élnél Svájcban akkor ott se lenne túl sok mindenre elég az a 2 ezer frank amit kapsz.

@diggerdriver:

Sokan megírhatnák miért jó Magyaroszágon. Azonban nem írják, mivel nektek úgyis mindegy mit írnak róla, csak az lesz a lényeg hogy Magyarországról el kell húzni, meg Magyarország rossz, mert nem nyugat, mert alacsonyabb vásárlóerő, mert nem London, mert magyarok élnek ott, mert magyarok vagyunk, mert depizünk, mert politika, mert mutyi, mert csak.

2014.10.09. 11:48:34

@kardio1:

Koszonom, egyelore annyi a jo hir, hogy a vese elindult, igy dualizisre mar biztosan nem lesz szukseg, a verkeriges es a legzes viszont instabil, mestersegesen tartjak fent, hogy ne omoljon ossze.

Kozben kiderult a teljes sztori: az Uzsokiban bevittek a belgyogyaszatra, de akkor mar levezett a seb a gipsz alatt, ezert levittek a traumara, ahol leszedtek a gipszet, es mondtak, hogy azonnal rohammentovel at a balesetire. Ezek utan valamiert a belgyogyasz visszavitette a belgyogyaszatra, es rendelt egy betegszallitot, es mivel nem volt mar vizelete (nem mukodott a veseje) adott egy vizhajtot!!!

Nem vagyok orvos, de vagytok itt paran, kivancsi loennek a velemenyetekre, mert allitolag a balesetin az orvos ertoteljesen szentsegelt az Uzsokis orvosra... Tesom tobbszor kerte, hogy surgesse meg a mentot, kozolte, hogy ne hisztizzen, majd jon amikor raer!! Ugy hogy kozben anyamnak mar legzese alig volt, lazas volt, nem volt vizelete es ott volt a laban egy gennyes seb!!! Vegul ugy tesom hivta fel a mentoket, es amikor elmondta nekik mi van, azt mondta a diszpecser, hogy tartsa, azonnal megy a mento, 10 percen belul ott is volt. Akkor derult ki, hogy a belgyogyasz nem mentot, hanem betegszallitast rendelt! A balesetin azt mondtak, hogy meg 1-2 ora, es ott halt volna meg az Uzsokiban... :(

Egyebkent az Uzsokiban mar 3 eve is majdnem megoltek, csipoprotezis mutetnel elkurtak az erzestelenitest, es ugyanigy leallt a legzese es a szive, ugy kellet ujraeleszteni. Ezek utan egyet tudok javasolni mindenkinek, az Uzsokit kerulni. Az viszont teny, hogy a balesetiben nagyon rendesek es profik voltak, es a tenyleg a mento is azonnal jott, amikor tesom elmondta, hogy vermergezessel ulnek az Uzsokiban 5 oraja, es az orvos nem hajlando semmit tenni.

Szvsz, a magyar egeszseguggyel nem is a penz a baj, es foleg nem a szaktudas, hanem az emberanyag, az emberseg. Azon max. rohog egyet az ember, amikor adnak egy listat, hogy miket vigyel be (wc-papir es hasonlok), receptet gyogyszerekre, mert a krhaznak nincs. De az amikor a beteg akkor van megfurdetve, ha a hozzatartozo megfurdeti, mert a nover nem er (vagy nincs kedve hozza, tenyleg nem tudom melyik), na az gaz.

2014.10.09. 11:57:55

@Ödenburger [Hu/At]:

a dualizisre ertelemszeruen dializis

kardio1 2014.10.09. 12:01:51

@Ödenburger [Hu/At]:
Az jo hir, ha a vesefunkcio javul!
Azt hogy én hogyan küldtem volna àt az Uzsokibol a Balesetire, nehéz megmondani. Annak alapjàn, amit elmondtàl, vsz. sürgôs szàllitàst kértem volna. Ehhez mondjuk azt is tudni kellene, mennyi volt a vérnyomàsa és az egyéb klinkai paraméterei.
Ami meg magàt a sokkot illeti, ha kardiogén (sziveredetû) sokkrol van szo, a vizhajto segit (de nem mindig elég), de szeptikus esetben nem igazàn jo, ilyenkor inkàbb masszivan "tölteni" kell a beteget (infuzio). Intenziv osztàly is van az Uzsokiban, nem?

kardio1 2014.10.09. 12:03:02

@Hari Seldon 2:
Az a tapasztalatom, hogy a helyi korhàz mindig rossz. Bezzeg a màsik vàrosban! Amit meg persze az ottaniak tartanak rossz korhàznak...

2014.10.09. 12:40:11

@kardio1:

Van, amikor par eve az erzestelenitest csesztek el, akkor ott volt...

Na mindegy, az teny, hogy a balesetiben (Fiumei ut, Orszagos Traumatologiai Intezet) eddig nagyon pozitivak a tapasztalatok, teljesen mas, mint az Uzsoki (lakcim szerint oda tartozik). Az Uzsoki viszont nagyon gaz, delelott beszeltem egy ismerossel, aki ott volt tavaly rezidens, o is azt mondja, hogy az Uzsokit el kell kerulni, ha lehet, minden osztaly tele van nagykepu es penzehes sztar-orvosokkal, akik lehet, hogy szakmailag nagyon jok, de emberileg nagyon gazak, es csak az a beteg szamit, aki eleget fizet... Nekem anno a csipomutetnel a doki, amikor odaadtam a boritekot, kibontotta ott helyben, belenezett, es amikor latta, hogy 50ezer Ft, fintorgott egyet. Utana mondtak, hogy neki 100 felett "illik" adni egy csipomutetert, akkor mar kedves szokott lenni...

Szoval ne mondd, hogy nincsenek bajok a magyar egeszsegugyben...

2014.10.09. 12:42:59

@Hari Seldon 2: Legjobb baratnom kozepiskolai tanar 'special needs' iskolaban, es szamos volt osztalytarsam szinten elkezdte a tanarkepzot (mas kerdes hogy nem sokan fejeztek be). Ezen kivul evekig nanny-kent dolgoztam, tehat nem csak a Daily Mail-bol tudom hogyan mukodnek ezek a dolgok 'gyerekvedelemmel' kapcsolatban. Engem mar fenyegetett meg 5 eves gyerek hogy 'megmondom anyukamnak hogy megutottel', mikozben meg csunyan sem neztem ra, csak szolok. De biztos en vagyok az aki csak elmeletbol ismeri az ilyen helyzeteket, nem te...

2014.10.09. 12:43:50

@Hari Seldon 2: Sorry, az elozo kommentem @M. Péter: -nek szolt!

2014.10.09. 12:54:15

@Ödenburger [Hu/At]: Te jo eg, ez nem hangzik tul jol. Nagyon-nagyon remelem hogy hamarosan tul lesz Anyukad a nehezen. Amit irtal az a nyari korhazi tapasztalataimra emlekeztetett egy indiai allami korhazban: ott is azzal kezdtek hogy adtak egy listat hogy mit kell venni, de emberileg nem is lehettek volna velem kedvesebbek az orvosok, noverek - pedig lehetetlen korulmenyek kozott dolgoznak. Ja es penzt senkinek nem adtam.

kardio1 2014.10.09. 13:23:51

@Ödenburger [Hu/At]:
Nem is mondom, higy nincsenek.
Csak annyit mondtam, hogy a feltételeket ismerve, csoda, hogy ennyire jol mûködik. Persze messze nem hibàtlanul.
A konkrét példàdat a hàlapénz "lecsekkolàsàrol" természetesen etikàtlannak tartom. Hàlapénz akkor is volt, amikor én otthon dolgoztam. De a hàlapénz legyen valoban hàlapénz: azaz utolagos, és ne attol függjön az ellàtàs minôsége.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.09. 13:24:03

@Ödenburger [Hu/At]: vannak bajok. a nincs penz az csak egy dolog. az emberseg hianyzik jobban.

nekem mondjuk azzal kevesebb bajom van ( mar emlitettem, hogy jelenleg a problemam, h nem tudnak diagnosztizalni),
de amugy az jellemzi oket, amit a mai esetem is mutat, fogrontgenen voltam, akartam kerni beutalot, de azt az informaciot kaptam attetelesen (!), h nem kell. hat kellett volna, de nem tul sokat problemaztak, megcsinaltak mosolyogva. mondjuk aki csinalta, elkuldenem koszonestanfolyamra, de vegso sorban elegedett vagyok a "kiszolgalassal".

2014.10.09. 13:24:13

@Mirjam2: @Babette.:

Koszonom, es mindenki masnak is, aki irt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.09. 13:25:12

@kardio1: en meg soha nem adtam orvosnak halapenzt.

2014.10.09. 13:39:49

@kardio1:

Ausztriaban tudnak kedvesek es embersegesek lenni az apolok, es nem is hallottam olyanrol, hogy barmit neked kelljen vinned, vagy gyogyszert esetleg, mert a korhaz nem ad. Halapenzrol nem is beszelve... Ez tenyleg attol fugg, hogy mennyit keres az orvos es az apolo?

DieNanny CH 2014.10.09. 13:43:27

@Philosoraptor:

Arra gondolok, hogy ha nem lenne a banki kölcsönöm, akkor jelenleg meg tudnék élni Mo-on a kb 120ezer Ft haviból. Tehát ha a vásárlói értéke nem változik a fizetésemnek, akkor 20 év múlva is meg tudok élni.

kardio1 2014.10.09. 13:48:25

@Babette.: En meg soha nem tettem függôvé a munkàmat tôle.

DieNanny CH 2014.10.09. 13:48:41

@házelőtthinta:

"Egyébként ha ugyanígy élnél otthon mint most Svájcban (egy nagyon olcsó kis szobát bérelve) akkor meg tudnál élni. Saját lakással meg főleg."

Pont ugyanezt mondtam, amit az előző kommentedben meg kigúnyoltál.
Mo-on van egy összkomfortos családi házam. Mit gondolsz, minek a törlesztését nyögöm?

Nem lehet, hogy néha valaki lenyúlja a nickedet? Néha homlokegyenest mást írsz, mint 1 órával korábban...

kardio1 2014.10.09. 13:54:19

@Ödenburger [Hu/At]:
A hàlapénzt a 2. vh. utàn vezették be az ùj rezsim alatt, mondvàn: felére csökkentjük az orvosok fizetését, mert ùgyis kapnak a betegeiktôl. A dolog szépséghibàja, hogy a hàborù elôtt is csak a magànorvosok kaptak a betegektôl közvetlenül pénzt, a magànorvoslàst pedig megszüntették Ràkosiék...
A hàborù elôtt Magyarorszàgon sem volt ilyen torz rendszer.
Mellesleg korhàzi gyogyszerlista az itteni korhàzban is van. Ami ezen nem szerepel, azt vagy az itt elérhetôvel kell helyettesittetni, vagy a beteg behozatja, és a sajàt gyogyszerét szedi tovàbb...
A jo fizetés egyébként tényleg sokat szàmit. Nem véletlenül hangoztatjàk otthon, hogy fizessék meg ôket, és akkor nem lesz hàlapénz se. ez a rendszer igazàbol senkinek se jo, se az orvosoknak, se a betegeknek.

2014.10.09. 14:07:28

@kardio1:

Ok, de gyors fejszamolas utan az emlitett csipospecialista sebeszorvos a halapenzbol zsebbe tesz havonta adomentesen kb. 1 millat. Mennyi fizetest kellene neki adni, hogy elegedett legyen vele? De egyebkent egyetertek azzal, hogy az orvosok ma Mo-on gyalazatosan keveset keresnek. En alapbol valahol olyan 800 brutto kore lonem be a kezdo bereket, es 300-400 brutto kore az apoloket. Tenyleg vicc, hogy egy apolono kb. annyit keres mint egy Sparos elado. Sot, a fentebb emlitett rezidens ismerosom 98.000!!! Ft nettot kap havonta!! Azt mondta, hogy ha jovo tavasszal leszakvizsgazik, ez talan a duplaja lesz...

montroyal ( CAN qc) 2014.10.09. 14:25:08

@diggerdriver: Ha megölsz 10embert tömeggyilkos vagy ha 10 millót akkor hódító.

vagy demokraciot ajandekozo a tuleloknek ...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.09. 14:39:32

@DieNanny [SZ,CH]:

Nem gúnyoltalak ki. Csak szerintem azért nem olyan szörnyű a helyezete az óvónőknek otthon sem. 6 óra mesélésért nem rossz az a 120 rongy. Főleg ha valaki szereti is. Arról nem is beszélve hogy hiány van belőlük, egy kezdő óvónő is elég könnyen el tud helyezkedni.

Az összkomfortos családi ház megteremtése Svájcban mennyi idő lenne? Na, erről van szó.

Határátkelő 2014.10.09. 14:41:36

@házelőtthinta: Hallod, látszik, hogy nem láttál még óvodás csoportot, ha szerinted az óvónők munkája "6 óra mesélés". Szerintem a mekis krumplisütögetés a kutya nemiszerve ahhoz képest, amit egy óvónő, vagy egy tanító csinál.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.09. 15:27:02

" En alapbol valahol olyan 800 brutto kore lonem be a kezdo bereket, "

Ausztriában keresnek ennyit a kezdő orvosok.És mint mondtam, innen is menekülnek.

Szóval szerinted az orvos kezdőbére legyen 800 rongy, de a melósnak jó a bruttó 101 ezres minimálbér is. Remek! Úgyse tanult, megérdemli!

Egyébként itt se kap sokkal többet egy ápolónő mint pl egy sparos eladó. Legalábbis az ams szerint. Pflegehelferint beütve ilyen bruttó 1800 as állásokat dob ki. Az barátok között is nettó 1300 max. Tehát akkor miről beszélünk? Az osztrák ápolónők is gyújtsák fel a kórházakat hogy micsoda igazságtalanság ez?

@Határátkelő:

Jobban is keresnek. Itt is, otthon. Otthon mosogatással 6 órában mennyit keresel? Itt 6 órában mennyit keresel? Felét..

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.09. 15:27:02

@Határátkelő:

Arról nem is beszélve hogy egy óvónő általában azért lesz az mert szeret a gyerekkel foglalkozni míg egy mekis meg azért mert az jutott. Egy óvónőnek normális esetben egyáltalán nem teher hogy figyelni kell a gyerekekre! Mondjuk szerintem ti még a markolózást is a mekis munka felé helyeznétek :D

Teljesen más jellegű a munka. 8 órán át a grill mellett azért elfáradsz keményen. Mert meleg van, mert pörögni kell. Szerintem nagyon fárasztó. Hiába írják itt páran hogy ők bármikor beugranának ha muszáj lenne, a legtöbb ember nem bírná szerintem. Hozzánk is alig jönnek újak. Akik jöttek hamar kiszóródtak.

2014.10.09. 15:47:14

@házelőtthinta:

"Remek! Úgyse tanult, megérdemli!"
Na, vegre sikerult elkapnod a lenyeget!! ;)

DieNanny CH 2014.10.09. 16:45:37

@Határátkelő:

Köszönöm a kollégáim nevében! :-)

DieNanny CH 2014.10.09. 16:47:14

@házelőtthinta:

Érdekes, azt mondtad egyszer, hogy anyukád és nővéred is óvónő... Meghallgattad erről már az ő véleményüket is?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.09. 17:09:24

@DieNanny [SZ,CH]:

Meg. A lényeg az hogy az én munkámat lehet a földbe taposni, de a többiek szentek.

DieNanny CH 2014.10.09. 17:20:07

@házelőtthinta:

Tehát ők azt mondták, hogy nemcsak meseolvasás egy óvónő munkája, téged pedig lenéz anyukád és nővéred is?

2014.10.09. 17:45:23

@házelőtthinta: "6 óra mesélésért nem rossz az a 120 rongy. Főleg ha valaki szereti is"
Tudtad hogy 2 gyerek 3-felé tud szaladni? 3 gyerek meg 5-felé, stb.? Láttál már gyereket közelről? Mondjuk egy 3 évesre vigyázni pár napot? És akkor azt szorozd meg még 25-tel. Bármennyire szereti is őket, lóg a bele műszak végén, fizikailag és agyilag is lecsobban nap mint nap. Tudtommal 8 óra a munkaidő. A gyerekek meg olyanok ám hogy nemcsak mesét hallgatnak hanem esznek, isznak, pisi, kaka, jajgatnak, kiabálnak, öltöznek, már ha tudnának egyedül mindent, nyűgösek, meg mernek megbetegedni pont munkaidőben, stb. Amúgy aranyosak kb. 1 órát. Persze a saját az más. Az már fél óra alatt is képes kicsinálni DD

2014.10.09. 17:47:04

@házelőtthinta: Amúgy én nem nézem le a mekiben dolgozókat. Meg szeretünk is odajárni. Azt a munkát sem csinálnám mint ahogy az óvónőét sem. És persze össze sem hasonlítom.

kardio1 2014.10.09. 18:16:19

@házelőtthinta: A Pflegehelferin segédàpolo, nem pedig àpolonô!!!

kardio1 2014.10.09. 18:21:57

@Ödenburger [Hu/At]:
Fôleg a mûtétes szkmàban divat a nagy hàlapénz, és eléggé feudàlis rendszer van, a fônök és esetleg még egy-két orvos lefölöz mindent. Ôk operàlnak sokat, igy a kezdôk nehezen tudjàk megtanulni a szakmai fogàsokat, mert nehezen jutnak beteghez. A fentebb emlitett felsô réteg keresete összességében igy nem rossz, nem is nagyon érdekeltek a hàlapénzrendszer felszàmolàsàban :(

montroyal ( CAN qc) 2014.10.09. 19:15:28

@házelőtthinta: @Ödenburger [Hu/At]: ha meg tanult ( a nem tanulok adojabol) akkor meg erdemli ... es aztan mint nalunk elmegy mas orszagba, mert nem eleg a300-500K+ fizetes ... a maganugye de a kis adofizeto aki nem tanult mert....... az orvos nelkul marad 5-10 orat var az ugyeleten .. vagy egy mutetre 1 evet

mas ha beteg vagyok es meggyogyitanak , minden penzt megerdemelnek

de valahol ez egyfajta zsarolas , amikor fizetsemelest kovetelnek 50-100k a kis emeles

eagles 2014.10.09. 19:24:12

@Turchi:

"Mondjuk egy 3 évesre vigyázni pár napot?"

Saját magára sem tud vigyázni, nem még egy 3 évesre.

2014.10.09. 22:02:29

@puhacica: Ha készülsz külföldre, akkor nem csodálom. :)

2014.10.09. 22:04:47

@házelőtthinta: A tanárok meg csak bejárnak mereszteni a seggüket az iskolába, és ráadásul nyáron nem is kell dolgozniuk. Szerintem fizetést sem kellene adni nekik, úgy is csak kávézgatni járnak be.

Sokszor nem tudom eldönteni, hogy mi a rosszabb. Tényleg ilyen kretén ember vagy, esetleg csak rájátszol...

tanato 2014.10.10. 21:35:32

@kardio1: tegnap 21 37-re.Most is ügyelnek sokan egyhuzamban akár 4 napot is.Kórházban már elvileg jár ügyelet után szabadnap ,gyakorlatilag nem az orvoshiány miatt.Mi vállalkozó Ho.-ok alapból dolgozunk ügyelet után.Tisztára mint a praxisblog.hu a kommentek.

kardio1 2014.10.11. 19:03:42

@tanato: A mùltkori kérdésedre: halottvizsgàlat viszonylag ritkàn van. Az interne-ek (rezidensek) vagy a sürgôsségis orvosok àllapitjàk meg, ha normàl munkaidôn kivül van ilyen. Es persze rtika a fiatal. Még Magyarorszàgon voltak azok is, emlékszem egy 18 éves fiùra. az jobban megviseli az embert.

Az kàr, hogy még mindig nem sikerült elfogadtatni az ügyelet ut)ni pihenôidôt a gyakorlatban. Mondjuk itt is van ilyen ott, ahol kevesen vannak és bennalvos ügyelet van.

Dark Dreamer 2014.10.30. 06:35:07

A leírt matematika színvonalához szólnék hozzá. Mi New York államban élünk, a lányunk ötödik osztályba jár, negyedikes koráig Magyarországon éltünk, ahol mindvégig kitűnő tanuló volt, matek versenyekre járt. Itt viszont az ötödikesek előrébb tartanak a tananyagban, mint az otthoni ötödikesek. Tud velük lépést tartani, de sok a pótolnivalója. A házifeladat mindennapos, és bőséges. Nem osztom a véleményt, miszerint az itteni általános iskolai képzés rossz lenne, vagy esetleg csak rosszabb, mint az otthoni. Az iskola színvonala jó, az elvárások magasak. Az órák közötti szünetek hiányának mi sem örülünk, de hamar hozzá szokott a lányunk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása