oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 23. 06:45,  Édes élet Angliában 486 komment

2014. szeptember 23. 06:45 Határátkelő

Édes élet Angliában

Nemrégiben jelent meg a blogon egy történet egy magyar lányról, aki sikerrel valósította meg az álmát és lett saját erejéből cukrász, elsősorban cupcake-eket árulva. A jelek szerint Angliában van igény a magyaros ihletésű tortákra, hiszen mai szerzőnk, Dee az előző posztot olvasva írta meg saját történetét.

cím_118.jpg

„Nyolc és fél évvel ezelőtt érkeztem az országba, azért, hogy nyelvet tanuljak. Akkor még álmomban sem gondoltam volna, hogy itt maradok, ám végül a sors így hozta.

Anno au pairként érkeztem ide, mint oly sokan mások. Nyelvet akartam tanulni, és megismerni egy új világot. Nos, olyannyira megismertem, hogy beleszerettem és itt ragadtam. Igaz, az időjárással a mai napig vannak még gondjaim, de ma már nem igazán tudnám elképzelni az életem újra Magyarországon.

Itt ismerkedtem meg a férjemmel, itt alapítottam családot, és itt valósítottam meg az álmom. Ma már büszke tulajdonosa vagyok a pici home bakingemnek, de a legbüszkébb talán arra vagyok, hogy mindezt egyedül, önképzéssel értem el. Sosem tanultam iskolában.

4_15.jpg

Egy születésnap volt a fordulópont

Habár sütni mindig nagyon szerettem, a nagy áttörést a kislányom egyéves születésnapi tortája hozta meg az életembe. Ekkor szerettem bele a formatortákba, a burkolásba, és találtam ki magamnak, hogy ha törik, ha szakad, én ezt megtanulom.

Sok-sok éjszakát töltöttem az internet előtt, rengeteg órát fektettem a gyakorlásba, ami aztán meghozta a gyümölcsét. Büszke vagyok arra, hogy ma már Londontól Cardiffig rengeteg helyről járnak hozzám. Sokan képesek akár 2-3 órát is utazni egy-egy tortámért, amiért nem tudok elég hálás lenni nekik.

3_28.jpg

Olyannyira szeretem ezt a szakmát, hogy tavaly megmérettettem magam egy nemzetközi versenyen (Cake International Show) is Birminghamben, ahol a kategóriában, ahol indultam, negyedik helyezést értem el kalocsai hímzett tortámmal.

A versenynek köszönhetően még többen ismertek meg, és valamennyire az ügyfélköröm bővülését is elősegítette. Rengeteg magyar ügyfelem van, nagyon nagy részük visszajáró vevőm, akik minden alkalomra nálam csináltatják a tortájukat.

2_29.jpg

Minden darab egyedi

Sokan kész tervvel jönnek, de sokan azt mondják, hogy a feleségük, férjük, lányuk születésnapja lesz, ez és ez az íz, ennyi személyre, készíts valami szépet. Ilyenkor aztán alkothatok.

Cukorvirágok, cipők, emeletes tortacsodák kerülhetnek ki a konyhámból. Minden tortám egyedi, sosem csinálok kétszer ugyanolyat. Saját kidolgozott receptek alapján dolgozom, de igyekszem a hagyományos ízeket követni. Így például hagyományosan karácsonykor bejgli, zserbó, mézeskalács és mézes krémes van a repertoáron.

Az előző cikkben a másik tortás lány leírta, hogyan lett magánvállalkozó, nos, nálam is ugyanez a helyzet. Szerencsére itt nem bonyolítják meg az életed, és ha van egy jó könyvelőd, akkor még könnyebb. Az ügyfélkör kialakításához közel két év kellett. Az angolok nehezen nyitnak, a magyarok viszont szeretik, hogy hazai ízekkel dolgozom.

1_43.jpg

5_11.jpg

Akár napokig is készülhet

Rengeteg türelem, munka, és gyakorlás van abban, hogy sikerült idáig eljutni. Talán az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy az emberek azt hiszik, sütni könnyű, hogy beteszem a sütőbe a piskótát és fél óra múlva kijön feldíszítve.

Nos, alapjáraton tortánként 5-6 órám van benne, de egy bonyolultabb darab esetén akár napokba is telhet, mire minden részlet elkészül. Ami a legszörnyűbb az egészben, hogy ma már boldog boldogtalan süt és árul, sokszor minősíthetetlen munkát kiadva a kezéből, de az emberek megveszik, mert olcsó.

A legjobb példa erre, hogy nem olyan régen felhívott egy fiatalember, aki tortát szeretett volna a felesége szülinapjára, három szinteset, toronyórát lánccal. Mikor mondtam, mennyibe kerül, közölte, hogy ez neki sok, ő azt gondolta, maximum £30.

Mondtam neki, hogy sajnálom, de az alapanyagot nem tudom beszerezni ennyiért, mire közölte, hogy akkor inkább vesz egy tortát a Tescóban. Ezekkel nem tudok mit kezdeni…

6_7.jpg

Ma már tanítok is, kezdő háziasszonyokat, akik csak a hagyományos magyar ízekre vágynak, vagy azokat, akik valamilyen technikára kíváncsiak, legyen az tortaburkolás, vagy cukorvirág-készítés.

Készült már velem néhány riport is, az egyik itt olvasható el és van egy Facebook-oldalam is…

Álmom megvalósításában nagyon sokat segített a férjem, a barátaim, akik nem engedték, hogy a nehezebb időszakokban feladjam és mindig támogattak. Mindenkinek azt tudom mondani, hogy ne adja fel, merjen álmodni, mert álmok nélkül nem lehet élni. Lehet, hogy sokszor rengeteg munkát bele kell fektetni, de megéri. :)”

FELHÍVÁS!! A nagysikerű ablakos sorozat után újabb ötlet: küldjetek fotókat a városotokról! Nem a nevezetességekről, hanem arról a környezetről, ahol éltek: a házról, a sarki kisboltról, a busz- / metrómegállóról, a kedvenc éttermetekről, pubotokról, a munkahelyetekről (ha nem okoz problémát), a parkról, ahova szívesen jártok, az eldugott, kevesek által ismert hangulatos, érdekes helyekről, stb. Írjatok pár sort is mellé, mert így lesz igazán érdekes a sorozat! A cím a szokásos: hataratkelo@hotmail.com.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr176722517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.09.24. 01:37:07

@Dee Hamori:
" a ferjem magyar, nem milliomos, es egyszeru munkas ember mint barki mas. O is felkel reggel, bemegy az irodaba es hazajon delutan. :) "
Egyszeru munkasember reggelente nem irodaba megy be, hanem a muhelybe, az epitkezesre vagy a raktarba, gyarba, esetleg a vendeglato hely publikumtol elzart reszebe. A nagyon egyszeru pedig a gyapotfoldekre:) Altalaban keso este megy haza, nem pedig delutan:(
Egy kerdes: a Brit Koronarol vagy a Tower-rol nem csinalsz tortat? Esetleg Union Jack, GB terkep, double-decker? Jol menne a kitsch portfoliodba:) A szines kacsa't meg sem merem kerdezni:) Abbol meg en is vennek parat egy kedves kommentelo kolleganak:) Termeszetesen sörizűt:) Tenyleg, sorosuveg torta!! Micsoda otlet!:)
Erdekes, a hungarophobiasoknak tetszett a kalocsai himzett torta:) Pedig ok minden hungaricumot megszolnak. Nekik meg az alfoldi tanya gemeskuttal is tetszene ezek szerint. Meg a busulo juhasz:) Talan a turo rudi torta is:)
Masik kerdes: fel van tuntetve a tortakon, hogy mennyi es milyen food coloring additives van bennuk? (E numbers)
Epito kotozkodesbol egyenlore ennyi:)
Peace!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.24. 01:38:42

és nem is egyébként, de nagyon tetszenek a torták, és sok sikert és boldogságot kívánok a posztolónak, és sajnálom, hogy nem érezte jól magát a határátkelőn, bármi is történt pontosan :-(

2014.09.24. 01:46:44

@FutureFry:
"Bostont leszámítva egyebként a "hangulatosabb" városok szerintem a nyugati parton vannak (Vacouver*, Seattle, San Francisco). "
Portlandot (Oregon) se hagyjuk ki a hangulatos nyugati parti varosok kozul. Nekem nagyon tetszett. Esetleg meg San Diego, a latin kultura es a meleg kedveloinek:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.24. 02:00:17

@Muscari: persze, semmi gond, tudom, hogy rajtam kívül nem sokan lógatják a lábukat 24/7 :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.24. 02:08:56

@Philosoraptor: kikérem magamnak, én szimplán tehetségtelen vagyok, és ezért nem tudtam érvényesülni Magyarországon, látod, már egészen Myanmarig csúsztam le az évek folyamán, csak attól pánikolok, hogy ezekután hova tudok még menni, ami ennél is lejjebb, az én tehetségtelenségemmel?? :-/

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.24. 02:20:03

@diggerdriver: én is kaptam, ráadásul Chang néven megszólítva, amit átírtam már egy ideje. hm, valami robot vagy zombi rászabadult a blog.hu-s regisztrációkra?

blackhairlady 2014.09.24. 03:00:53

@Dragonlady (now in Indonesia): Lehet, mert en is kaptam, kettot is. Az egyik egy ismerostol jott, de mar kapcsolatban vagyunk, nem ertettem, a masik egy magyar nevu urtol aki allitolag UK-ben el, es valamilyen engineering munkaja van. Ezek szerint tenyleg valami Hataratkelos e-mail lopas lehet.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.24. 03:08:14

@Dragonlady (now in Indonesia): valahol biztos van valami hatalmas lényegi különbség, amit nem bírok észrevenni.talan az aranyok ...feltehetoen, hozzavetoleg ... 1;100000+...

montroyal ( CAN qc) 2014.09.24. 03:13:37

@wuaaa [nor]: es van olyan credit kartya, aminek az eves osszesitojet , az adohatosag az orrod ala dorgol 3 evre visszamenoleg ... aki csak a csekkert dolgozik annak mindegy ... en koszonom nem kerek belole ...pedig van , csak soha nem fizetek vele , szallodat repjegyet sem ...

montroyal ( CAN qc) 2014.09.24. 03:24:10

@házelőtthinta: gondolom ezt mindenki tudja ha KP-t veszel le a kartyarol rogton ketyeg a kamat , mig aru (szolgaltatas)vasarlasnal van hatarido kamat nelkuli fizetesre .... DE azt irta valaki hogy az eladofel fizet a kreditkartya cegnek ...es mindig ...

FutureFry 2014.09.24. 04:09:32

@Dragonlady (now in Indonesia): "mi a különbség, ha a férfi támogatásával és kezdőtőkéjével épít fel a nő egy vállalkozást sikeresen, vagy a nő támogatásával és kezdőtőkéjével épít fel a férfi egy vállalkozást sikeresen "

Szerintem nincs különbség. Esetleg az a kérdés merülhet fel, hogy melyik esik meg gyakrabban (ha valakit az ilyesmi érdekel)

FutureFry 2014.09.24. 04:18:18

@Cascabel: A többi nyugati parti város bennem nem hagyott mély nyomot (mint az a három amit felsoroltam)

macamuca [IHUN] 2014.09.24. 07:46:16

@qkuc:
"170 bruttó az átlag (az 110 nettó), szakirányú végzettség nélkül,"

Benne vagyok a keresgélésben, az eddigi tapasztalataim:
- betanított munka, 8 általánost vár el, 3 műszak, nettó 75-80 ezerért (80 körül akkor, ha 1-2 plusz műszakot bevállalsz, de bevállalod, mivel elvárás, ill. sok helyen eleve azzal nyitnak, hogy minden második szombaton meló=köteleznek rá. Mivel a timebankos rendszer igen elterjedt, ezért nem túlóraként fizetik ki, hanem alapbért kapsz, aztán ha majd nem lesz sok megrendelés, akkor megkapod szabadnapban. Amire meg szabit írnak... ja, hát ez így nem passzol, de ne foglalkozzál vele, örülj, hogy nem csökkentik a fizudat adott hónapban a pihenőnapra jutó 1 napi résszel. Ja, hogy nem is tehetné meg, épp a timebank miatt? Ne variáljál, nem vagy te bérszámfejtő, nem azért vettek fel! Ha nem teccik, stbstb, akkor van nem 100, hanem 1000 másik a helyedre. És tényleg van.
- szaktudást, gyakorlatot elváró, de végzettséget nem kérő pozi, feltétel: 8 általános: itt már akár 90-95 ezret is meg lehet keresni (elvégre értesz valamihez...), de többet nem, hiszen nincs végzettséged... Ja, hát ez a munkán ne legyen észrevehető, hiszen azért vettek fel, mert állítólag értesz adott munkához=nosza, akkor lássuk! Szerencsések 1-2 műszakban is megkapják (nagyon ritka, tekintve a gyári termelési rendszert=3 műszak), jellemzőbb a 3 műszakban ennyit kereshetni-variáció.
- szakirányú végzettséget elváró, követelmény a végzettség, középfokú (és ide sorolható az érettségit elváró pozi is, ahol ugye szaktudást nem kér, de érettségit igen): no, ez már jobb, itt akár 110-120-ra is felmehet a fizu. Pláne, ha kommunikatívan beszélsz 1 nyelvet... nem baj, ha nem használod a munkád során, de arra jó elvárásként feltüntetni, hogy szelektálni lehessen eme feltétellel a jelentkezők között. Merthogy vannak ám bőven, éppúgy, mint a 8 általánost elváró poziknál.
Kedvencem az volt, ahol végzettséget nem kért, de előírta min. 3 éves gyakorlatot a szakmában, "természetesen" a 8 általánost elváró bérért, hiszen nem kért végzettséget. Ha van is, az semmit nem jelent, hiszen nem elvárás... Ja, és egy hiányszakmáról van szó (varrónő: annyi van, hogy nagyonsok, de valahogy nem nagyon törik magukat, hogy varrónőként dolgozzanak: amilyen fizuk vannak, nem is csoda, így hát hiányszakma lett, jópár másikkal együtt, néhány éve=nem újkeletű).
- felsőfokú végzettséget elváró pozik: a nyelvtudás természetesen itt is elvárás, kommunikatív szinten+írásban is..
Innen a kedvencem a recepciós: diploma kell (akármilyen...), nyelvtudás, bruttó 200 ezerért (ez nettó140 ezer körül van).
Mérnöknél picit több is összejöhet, cége válogatja... akár 200-300 ezret is megkereshet, nettóban, de elég nagy a szórás.
Elég árulkodó pld, hogy a környékünkön az Audi a vágyott cél sokak számára. DE: kb 1 éve folyamatosan keresnek ezerféle mérnököt, és melóst is... Hallva az ottani elvárásokat (ott dolgozó rokontól és barátoktól), nem is csodálom, hogy keresnek veszettül, de alig-alig találnak. Hiába, a magyar vezetőség sokmindenre gondol, de hogy a pénz is fantasztikusan motiváló lehet, no, az valahogy.... Hát keresnek... keresnek... keresnek... no és persze, megy a sirám, hogy alig van szakember (!!)...
Fene se érti...

(pardon a betűmenésért :D )

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 07:54:19

@qkuc:

Nem vagyok, de az valami speciális végzettség vagy mi? Mert szerintem nem. Jó, lehet vannak rá tanfolyamok, de alapvetően nem tudomány. Én úgy gondolom hogy ha bgeszélek jól két nyelven akkor engem bizony tárt karokkal vár a magyar munkaerőpiac egy korrekt fizetéssel.

i got my (törölt) 2014.09.24. 07:54:30

@qkuc:
"Vagy ha már a Meki, én úgy tudom ott van "kismenedzser" képzés, feljebb lehet lépegetni a ranglétrán. (Aztán lehet tévesek az értesüléseim.)"

tévesek, de nem a lehetőség hiányzik a lépegetéshez, hanem az ambíció. nem gondolod, hogy bármiféle stressznek teszi ki magát?! a munkáltató tapsikoljon örömében, ha egyáltalán bemegy dolgozni!

i got my (törölt) 2014.09.24. 07:54:39

@qkuc:
sok helyen van rá lehetőség, hogy beállítod, hogy automatikusan szedjék a számládról hó végén a pénzt. egyedül arra kell figyelned, hogy idejében ott legyen a debit számládon a megfelelő összeg.
szóval elvileg nem lehetetlen okosan használni. de ha homok kerül a gépezetbe (valamiért nincs elég pénz mondjuk a számlán), akkor extrém díjakkal hálálják meg.

2014.09.24. 08:17:38

@lexrex: Ez a fránya bal meg jobboldal..... :( Felfogtok valaha nőni?

2014.09.24. 08:18:33

@házelőtthinta: "Versenyképes" fizetéssel vár, jelenleg is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.24. 08:27:08

@macamuca [IHUN]: ezek vidéki számok, gondolom. Kizártnak tartom, hogy Pesten ilyen tréül fizessenek.

Én egyébként hiszek hintában, mármint abban, hogy itthon simán a nyelvtudására megkaphat egy nem teljesen megalázó fizetést. Bár akinek a nettó 150 az álomcél, az nem tette túl magasra a lécet.

Giddy Lamb 2014.09.24. 08:46:48

@diggerdriver: "Én köszönöm hogy igazolod minden soromat."

Mint építőipari szakember, tudhatnád, hogy a Pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 08:50:39

@házelőtthinta:
ha beszel valaki jol ket nyelvet, akkor mi a fraszert a magar piacon keres allast 150ert, amikor ennek a tizszereset kaphatja nemet vagy angol foldon?

Hari Seldon 2 2014.09.24. 08:55:01

@Philosoraptor:
Jobban tetszik ez neki, mint a "bűnöző maffia", és a "t*ketlen marhák" felosztás.

qkuc 2014.09.24. 08:57:10

@házelőtthinta: Gondolom én, ha ezt sikerül az egyetemen is oktatni. Az egyik évfolyam társam lett MSc logisztikus. Esetleg egy tanfolyam nem lenne szerencsés? Egy rakat hasznosnak tűnő ingyenes OKJ-s (vagy éppen most mi a neve) van, amihez csak az időd kellene ...

tsabus UAE 2014.09.24. 09:33:23

@blackhair-lady: Sok sikert kívánok a tervetekhez és nyugalmas (vagy izgalmas - ahogy tetszik), boldog életet a tóparton ! :-)

SzZoole 2014.09.24. 10:18:29

@geegee: Nem Geegee,ez nem ilyen egyszeru,kezdjuk azzal,hogy Ok nem cukraszok,ahoz,hogy cukrasz legyen valaki komoly iskolakat kell elvegezni.En is szeretem az auto sportot a forma 1-et van egy komoly nagy teljesitmenyu autom is,szeretek sportosan,gyorsan vezetni,tobb mint 1millio km levezettem mar baleset mentesen az eletem es a munkam a vezetes,megsem mondanam magamat autoversenyzonek.

SzZoole 2014.09.24. 10:30:32

@Cascabel: ez nagyon tetszet:)))A nejem ezekbol tobb szazat csinalt mar,sot a versenyen amin indult egy hatalmas szigetet keszitett az orszag reszek es tajak jellegszetesegevel,a torta feluleten a Union Jack volt Eszak Irorszag reszen az oriasok lepcsoje a Skot reszen a bag pipe es haggis a Walsh reszen hatalmas legelok baranyokal az Anglia reszen a London Eye a Tower a Palota es a korona stb.Harmadik helyet ert el vele,persze a professional kategoriaban.Ha erdekel a kep at kuldom.De ha ugyis jossz akkor megmutatom es ha szeretned a munkahelyere is elviszlek,ha jo sutit akarsz enni.

Golf2 2014.09.24. 10:30:59

@Babette.: Talán azért mert a párja 1 kukkot se tud idegen nyelven és ezért nem akar kolonc lenni a nyakán kb 1 évig.

2014.09.24. 10:41:22

@Babette.: Mert itthon sokkal jobb élni 150 ezerből, mint kint a többszöröséből. Nem érted. ;)

2014.09.24. 10:43:21

@Philosoraptor: Most nézem, hogy nem helyesen írtam. Nah helyesen így szólna: Fel fogtok valaha nőni?

2014.09.24. 10:45:05

@Hari Seldon 2: Utálom mindegyiket. :D

Golf2 2014.09.24. 10:52:22

@Réka ‎: Feminista tetszik lenni? Csak 1 nőkritizálásra adott durva válasz(gerinctelen,nőgyülölő) miatt kérdezem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 11:38:50

@Philosoraptor: igen, ez a fő baj. hogy nem értem.
ha valakinek csak és csakis a pénzzel van baja itthon, akkor miért is?

TilosazA (UK) 2014.09.24. 11:44:22

@M. Péter: Lehet hogy nekem túl magasak az igényeim, de még nem sikerült beülnöm egy pubba sem, (ahol ételt szolgálnak fel), ahol ne ragadt volna az asztal, és ne lett volna koszos a padló. Illetve de, két hete, Southamptonban. Ezt a food ratinget láttam már, de nem túl sok helyen. Az a helyzet, hogyha többször járnánk ugyanoda, ott lehet hogy jelenteném, hogy koszosak az asztalok, meg az evőeszközök, de általában mindig út közben eszünk ilyen helyeken, hétvégén, ha megyünk valahova, kétszer nem eszünk ugyanott.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 12:12:23

@Philosoraptor: meglehetősen érdekes, hogy ez tetszik neked a legjobban.

wuaaa 2014.09.24. 12:53:18

@geegee: "..Aszittem, a hitelkártya egy merő néphülyítés, illetve -lehúzás... "

Hááát, van olyan is, igen.. :)) De nem mind. Ha viszont az az alap gondolat, hogy a hátralévő összeget a kamatmentes időn belül visszafizeted és az előnyei miatt, ill. a hozzá járó-megvehető szolgáltatások miatt használod elsősorban, akkor még akár meg is érheti. Érdemes megnézni az összehasonlító teszteket, de ott csak az alapvető információkhoz jutsz hozzá. Hogy melyik kártyához mi jár és mit lehet hozzá még pluszba kapni, azt viszont többnyire csak a kártyát kibocsátó társaság oldalán lehet megtudni, úgyhogy érdemes alaposan utánanézni még mielőtt döntesz. Kiindulópontnak :
www.compricer.se/kreditkort/
kreditkortlistan.se/

blackhairlady 2014.09.24. 13:15:19

@tsabus [PL to UK]: Koszi, kedves vagy. Mar csak meg kell erni:)

Muscari 2014.09.24. 13:33:58

@coeris: welcome to England!

Orulok, hogy tetszik Brighton, kivancsian varom a tovabbi benyomasaidat is.

Muscari 2014.09.24. 13:35:04

@blackhair-lady: dehogy voltal off. Eppen most keltel at a hataron, mi lehetne aktualisabb ezen a blogon? :-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 13:37:37

@Babette.:

tízszeresét? 5 ezer eurót? hol? megint megy a sarkítás...a legtöbb osztrák dolgozó fizetése egyessel kezdődik, mondtam már. Ha nem panelban akarsz nyomorogni, hanem mondjuk egy kertes házban, ami otthon kb nem számít luxusnak, akkor kb luxus lesz a családi ház még egy szakmunkásnak is. De az ilyen apróságokkal senki nem foglalkozik. Egyszerűbb átszámolni a fizetéseket forintra és csak azzal véresszájúan dobálózni. Egyébként milyen logika már ez hogy miért akarjon otthon dolgozni? Ilyen alapon ráhúzhatod egész Németországra, hogy mégis mi a fenéért akar Németországban dolgozni bármelyik német is, mikor szintén német nyelvterületen, Svájcban, többet is kereshet....miért nem költözik akkor oda egész Németország? Ez kb ilyen logika.

@Philosoraptor:

Írtam már hogy 150 nettó azért lenne elég mert meg tudnék belőle élni. Pont. Nem lenne annyira szempont a megtakarítás meg hasonlók. Minek? Nincs párom, barátnőm, feleségem, nekem semmi szükségem pénzre, csak annyira amennyi a megélhetéshez kell. Én sajnálom hogy ennyire sötéten látod
Magyarországot, de hidd el, ha élnél kint bárhol pár évet pozitívabban látnád Magyarországot is..ugyanis rájönnél arra hogy alapvetően nem más az előadás kint sem, legfeljebb a díszlet tér kicsit el.

@i got my:

Nem vagyok ilyen, ezt miből találtátok ki?

@Zka:

Nem mindenki informatikus. Alias nem mindenki sztárolt tevékenységet végez. Elhiszem hogy it körökben szinte szégyen ilyen keveset keresni mert a junior c++ programozók után is dobálják a 200 rongyokat, de még egyszer elmondanám hogy nem mindenki informatikus.

Határátkelő 2014.09.24. 13:40:05

@házelőtthinta: Figyelj, én türelmesen beengedlek ide (a legtöbbször), de ha nem hagyod abba ezt a "Magyarországon nem számít luxusnak a családi ház, de Ausztriában igen" baromságot, akkor nem foglak beengedni, Nem tudom, ezeket a baromságokat komolyan gondolod-e, remélem csak valamilyen szociológiai kísérletet folytatsz, de most nagyon rezeg a léc.

Muscari 2014.09.24. 13:48:14

@Muscari: juj, ez coeris-nek akart menni, bocs

2014.09.24. 13:50:03

@Babette.: Mivel nem magamtól találtam oda, hanem linkelték a fő fórumot, én nem aggódnék a helyedben. ;)

2014.09.24. 13:51:54

@Babette.: Szerintem ritka az olyan ember, akinek a csak a pénzzel van gondja. Mert látjuk, hogy vannak itt elég nagy problémák a lóf@sz fizetéseken kívül is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.24. 13:51:57

@házelőtthinta: "nem mindenki informatikus"
Így van. Azért is lehet ennyit keresni vele. De most ennek mi a lényege? Az, hogy szerinted ez az egyetlen szakma, ami jól fizet? Vagy csak ebből lehet jó pénzt csinálni átlagemberként? Ez csak a tájékozatlanságodat mutatja.

2014.09.24. 13:55:54

@Zoole[uk]:
Most mar biztos hogy megyek, tegnap este vettem meg a jegyet a repteren, a British Airwaysnel. Okt. 7-en erkezem Londonba, ott leszek par napot utana haza Wizz-el 10 napig es mielott indulnek vissza, megint eltoltok par napot Londonban. Imadom az edseeget:) Majd bovebben indulas elott a programomrol es az elerhetosegemrol Londonban.

2014.09.24. 13:58:09

@házelőtthinta: Jó, persze. :) 150 nettót (bejelentve) szerintem tíz emberből mondjuk 2, ha keres. De akit minimálbérre jelentenek be, az sem fog annyit kapni zsebbe az esetek 90%-ban. Almát a körtével hasonlítod össze már megint és csúsztatsz. A osztrák minimálbért (ami tulajdonképpen nem is létezik, meghatározhatatlan), hasonlítsuk össze a nettó 80 ezerrel, ne pedig az átlagon felüli fizetéssel. Mert akkor osztrákiában sem 1000 euróval kell számolni. A pár év külföldi élet meg mindenkinek jót tenne ebben az országban, hátha felnőne pár ember agyilag.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 14:10:29

@házelőtthinta: latom, megtalaltad a lenyegi potot a kommentemben.

Muscari 2014.09.24. 14:15:57

@blackhair-lady: en tudtommal nem kaptam semmit.

Viszont a ferjem bejelentkezett a LinkedInbe, es ott felkinalt neki ismerosnek mindenkit, akivel valaha emaileztem közületek es van LinkedInje. Lehet, hogy küldött ki értesítőket is, nem tudom, mert össze-vissza nyomogatott.
Szoval nehanyotoknak mar a képét is láttam.

Mas reszrol viszont szerintem felelmetes, hogy mennyi minden van fent rólunk az interneten :-(

2014.09.24. 14:24:34

@Philosoraptor:
"A pár év külföldi élet meg mindenkinek jót tenne ebben az országban, hátha felnőne pár ember agyilag. "
Mi van, ha nem is akar felnoni, mint peldaul en?:))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 14:33:46

@Határátkelő:

Azért nem számít otthon luxusnak mert a legtöbb embernek van. Itt meg a többségnek nincs és ha abban akar lakni akkor leginkább bérelnie kell vagy ugye vennie (halandónak hitellel megoldható csak). Ez ennyire egyszerű. Ha gondolod,ne engedj be, én csak azt írom le amit látok. Otthon is ugyanolyan húzós(vagy inkább húzósabb) lenne bérelni családi házat otthoni bérekből, de otthon az a különbség hogy a legtöbbször egyszerűen nem kell, mivel van. Szinte minden emberre jut lakás/ház.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate

Nem azt írtam hogy ebből az következne hogy jobb az életszínvonal otthon...mert ez nem igaz..Ausztriában jobb az életszínvonal mivel az alacsony fizetések is olyan szinten vannak amiből meg lehet élni. Nálunk meg alacsonyabban vannak. Hivatalosan is magasabb a létminimum összege mint mondjuk a nettó minimálbér.

@Zka:

Én tisztában vagyok vele hogy rengeteg slágerszakma van, amikkel jó pénzt lehet akasztani. A brókerek is jól keresnek,mégis inkább elismerek egy lelkiismeretesen dolgozó péket, mint egy brókert, aki az ügyfelek zsírján gazdagszik.
Az a lényege hogy pék süti a kenyeredet, kamionos viszi el hozzád, és a árufeltöltő fiú pakolja ki a polcokra, hogy te, informatikus, bemehess és megvegyed. Ha pedig nem él normálisan egy árufeltöltő akkor az egészet megette a fene. Vagy ha nem él normálisan az eladó lány, aki a szalagon húzgálja a vásárolt cuccaidat, akkor is megette. Érted már? Efelé kell tartani. Nem fujjogni mikor az árufeltöltő fiú szóvá teszi hogy ő is érdemelne egy minimális jólétet, hanem elismerni hogy igaza van. Nem egyetemre küldeni meg mindenféle szakképzésre hogy vértezze fel magát a kőkemény kapitalizmusra, hanem szolidaritást mutatni irányába és elismerni hogy igen, igaza van. Dolgozó, neki is járna egy minimális jólét. Aki szerint nem, azt én személy szerint ki se szolgálnám pl a boltokban. Süsse meg akkor magának a kenyeret ha szerinte a pék meg az árufeltöltő fiú munkája ennyit ér.

@Philosoraptor:

Neked mi a gondod Magyarországgal a fizetésen kívül?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 14:33:49

@Babette.:

Mondom, a logikáddal élve, akkor minden német költözzön Svájcba mert többet kereshet ott.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.24. 14:40:11

@házelőtthinta: szóval megint a szokásos érzelmi alapú hülyeség. Az említett embereknek megvan a minimális jóléte. Sőt, lehetőségeik is vannak. Ha nem hiszed, nézd meg azokat, akinek ennyi se jutott / ennyit se értek el. Nyugodtan ne szolgálj ki, ha egyszer Ausztriában ennék a mekitekben :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 15:23:41

@házelőtthinta: dobbenet, hogy milyen jol latod a tenyeket, es dobbenet, mennyire teves kovetkeztetseket vonsz le. mint a rendor az aranyhallal.

wuaaa 2014.09.24. 16:12:22

@Zka: "Nyugodtan ne szolgálj ki, ha egyszer Ausztriában ennék a mekitekben :)"

Ááá, ő azt már megmondta, hogy 15%-kal több fizetésért ő nem fog a pénztárnál vicsorogni az emberekre, úgyhogy nyugi, nem halsz éhen. Max beleköp az olajba.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 16:53:40

@Babette.:

Valami konkrétumot is írnál, ahelyettt hogy tévedsz, hinta! Fejtsd ki, érvelj, vagy valami. Te írtad hogy aki jól tud németül miért is dolgozna otthon miközben tízszerannyit kereshet Németországban.Erre írtam hogy ilyen alapon akkor az összes német költözzön Svájcba mert többet kereshet ott. Egybként döbbenetes hogy a külföldi élet egyik legnagyobb propagandistája vagy itt a blogon, közben meg te pont otthon élsz. Akárcsak Raptor. Mondom, én Raptornak szívesen felajánlanék egy 1 éves osztrák kalandtúrát, mondjuk itt, Grazban. Aztán ledöbbenve tapasztalná hogy harcolni kell a részmunkaidős kulimelóért is, amiből csak szobabérlésre futja, nulla szórakozással, nulla élettel, csak a robot és evés ivás alvás. Ha egyáltalán kapna munkát, ugyanis elég nagy a munkanélküliség pont ebben a városban. A sok bevándorlónak pedig megköszönheti hogy ilyen sok részmunkaidős állás van amiből tényleg csak vegetálni lehet, ahogy ő is él otthon, állítása szerint. Ha szerencséje van, akár 40 órás melót is kaphat, amivel olyan luxusban is részesülhet hogy akár kivehet egy szerény, apró lakást egyedül is! Vagy kivehet egy normálisabb lakást valahol kint a picsában, és járhat autóval, a méregdrága biztosítással nyakoncsapva. Egyik jobb mint a másik.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 16:53:40

@wuaaa [nor]:

Kasszás nem kap többet, miért is kapna?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 17:11:11

@házelőtthinta: en egyszoval sem mo dtam, hogy tevedsz, ezt te szoktad mondani. tevesen logikazol.

szerinted mi a kulonbssg a magyar es nemet melos kozott, ha mar peldat hozol?

wuaaa 2014.09.24. 17:21:40

@házelőtthinta:
"Kasszás nem kap többet, miért is kapna?"

Igazad van. Én emlékeztem rosszul. Ezt a műszakvezetőre írtad, amikor ezzel magyaráztad, hogy neked miért nem opció a mekin belüli karrierlétra. Kasszában meg ugyanannyiért miért vicsorognál. Így volt.

i got my (törölt) 2014.09.24. 17:38:15

@Babette.: ez majdnem olyan rossz kérdés, mint amilyeneket hintától megszoktunk. remélem nem fog a blog az ő szintjére süllyedni. :(
miért ne dolgozhatna magyaro.-n, ha ott akar? miért ne lenne az is érvényes választás? miért ne lehetnének más szempontjai, mint a fizetés - főleg akkor, ha az igényei kielégíttetnek? ne legyünk már ennyire egydimenziósak. virágozzék száz virág!

Mr Long 2014.09.24. 17:56:06

@házelőtthinta: Tanarkent azert megkeresni £30k-t pl (ha jol emlekszem a fizura) nem egyedi eset. Azert abbol mar el lehet karcolni. Mon mekkora aranyban van a tanari fizu? Igaz most emeltek rajta, aki 30 eve szolgalatban van az aranylag nagy osszeget kapott. De itt meg egy kezdo tanar sem keres rossszul ellentetben Moval.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 18:18:29

@i got my: bocsesz, de ezt annak tettem fel, aki ausztriaban mekis beosztott 1100 euroert. tole valahogy nehezen hiszem el, hogy 150ert hazakivankozna.
olvasd vissza.

2014.09.24. 19:32:04

@Cascabel: Nem úgy értettem. Az nem baj, ha valaki tud gyerek is lenni felnőtt korában. Azzal van a baj, ha nem használja az agyát és megvezethető,

2014.09.24. 19:37:47

@házelőtthinta: Nem tudom, hogy leakarom-e írni többször, mert megint megkapom a habzó szájú vérmagyaroktól, hogy hülye vagyok, és nem is úgy van, meg pesszimista vagyok. :) A fizetésen kívül, ami katasztrófa szinten megy, az a magyar mentalitás (az egész jelenlegi rendszer visszavezethető erre), és az embereknek a másikhoz való viszonya. Zavar az is, hogy legálisan vállalkozni lehetetlen, és hogy egy ilyen korrupt országban kell élnem, ahol nem mindenkire vonatkozik egyformán a törvény. Hirtelen csak így ennyi.

2014.09.24. 19:40:21

@házelőtthinta: Beszéled normál szinten a németet? Ha igen, akkor miért kellene harcolni a részmunkaidős állásokért? Vagy miért nem mész oda, ahol több a munkalehetőség? Bécs (?).

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 20:23:31

@Babette.:

Miért nem hiszed el? 67 rongyért tényleg nem szívesen mekiznék pl Budapesten. De 150 nettóért szívesen dolgoznék otthon, mivel meg tudnék belőle élni. Még egyedül is.Vagy szerinted a fizetésekre nominálisan kell tekinteni?

Egyébként a pontos bérem hónapokra lebontva nagyjából 1250 euró.(13-14 havi fizetés).

Hogy mi a különbség a magyar meg német melós között? Nem tudom. A német melós fizetésének nagyobb helyben a vásárlóereje. Szerintem ennyi. De ha megnézed Magyarországon se az a gond hogy nem keresnek eleget az emberek hogy tudjanak kenyeret, krumplit, húst venni.. hanem az hogy a jövedelmek között túl nagy a különbség így az alacsony jövedelműek nehezebben tudják a lakhatásukat kifizetni mint a nyugati országokban pl a melósok, ahol kisebbek a jövedelmek közötti eltérések. A 150 ezret meg azért emlegetem olyan sűrűn mert a centrum nyugat-európai országok durván kétszeres vásárlóereje úgy valósítható meg otthon ha megkeresel két minimálbért. Ezért hangoztatom olyan gyakran a 150 ezer nettót.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 20:23:31

@Philosoraptor:

Beszélem. Azért kell harcolni értük mert sok a jelentkező. Mindenféle melóra. Bécsbe meg nem fogok menni, kb ugyanez jutna, cserébe élhetek egy drágább városban. Melósoknak a kisebb városok az optimálisak szerintem.

Kaksi Kapitány 2014.09.24. 20:23:31

Hulla szarok es gejg édesek az angol sutemenyek, csokoladek...

(Carrot cake a kkivétel azt imadom)

2014.09.24. 20:45:56

@házelőtthinta: És miért nincsen valami értelmes, hasznosítható szakmád?

Igaz Barát 2014.09.24. 20:50:29

@Philosoraptor: A mai posztban megkérdeztem tőle, miért bukott meg az egyetemen. Kiváncsian várom a válaszát, de szerintem hiába.

i got my (törölt) 2014.09.24. 21:51:24

@Babette.:
miért ne kívánkozhatna haza - függetlenül attól, hogy mennyit keres ausztriában - az, aki azt hiszi, hogy kiválóan megélne magyaro-n is? számomra ez teljesen racionálisan hangzik, simán elképzelhető.
még az is, hogy valaki akkor is hazakívánkozzon, sőt hazajöjjön, ha magyaro.-n sokkal rosszabbul él (a magyar fizetésből). mi ebben a furcsa? láthatóan milliók élnek magyaro.-n, akiknek semmi bajuk a "rendszerrel". s ha elfogadható a megélhetés számukra, akkor örömmel mennek haza.

(azt már csak zárójelben teszem hozzá, mert lényegtelen, hogy szerintem a helyi troll most is a levegőbe beszél. túl anyámasszony katonája ő ahhoz, hogy a meleg, kihívásmentes családi konyhát, meg a mama szoknyáját odahagyja, és egy másik országban egyedül béreljen magának saját lakást. persze, az is lehet, hogy ezzel még ő maga se vetett számot, csak olyan jó álmodozni, így hát azt teszi...)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 21:51:25

@Philosoraptor:

Amiért neked sincs. Nem tanultam túlzottan. :)

Monyoka1971 2014.09.24. 21:51:25

Dee tortenetehez, es az UK vallakozas tamogatasahoz irnek par szot: ismerem Deet es tudom, hogy honnan hova fejlodott az evek alatt. Es azt is tudom, hogy ez mennyi lemondassal jart. Masreszt vannak orszagok, pl. Uk, ahol kicsit maskent viszonyulnak a vallalkozasokhoz. Az en tortenetem erre a legjobb pelda: elkezdtem melozni, a parom otthon volt a gyerekkel. Aztan amikor sikerult a gyerekelhelyezest megoldani (az iskolaba -terites elleneben - korabban be lehet vinni es tovabb is maradhat) o is elkezdett dolgozni. Mivel ekkor mar szinte nem is lattuk egymast, en hagytam abba a munkat. Szerencsetlensegunkre a korabbi cegem nem fizette rendesen az NI-t igy nem kaptam segelyt. Egy ido utan eluntam a jobcenterbe valo maszkalast es kozoltem, hogy inkabb beinditok egy vallalkozast. Erre elkuldtek egy ceghez, aki meghallgatta az otletemet, majd penzugyi tamogatast is adott. Ma mar az orszag minden reszebe szallitom a sajat termekeimet. Tehat, ha van egy otleted es kitartasod, akkor itt a kormanyzat nem gordit akadalyokat eled. "Csak" kemeny munka es kitartas kell hozza!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 22:10:52

@i got my:

Én inkább örülök hogy a közelben él a családom :) Persze a tökös fiúk biztos a családtól minél messzebb élnek. Mert az olyan életrevaló :P

2014.09.24. 22:17:57

@házelőtthinta: És úgy gondolod, hogy te áldozat vagy, pedig valójában te hoztad meg a döntéseket, tehát neked kell vállalnod a következményeket is. Pontosabban kellene. Mo.-n nem igen tudom hasznosítani a végzettségemet, mert kevés a fizu. De azért el lehet vele helyezkedni, és én legalább nem sírom tele az internetet, mint valami kislány. :)))

2014.09.24. 22:18:31

@i got my: "láthatóan milliók élnek magyaro.-n, akiknek semmi bajuk a "rendszerrel""

Itt kezdődnek a problémák. :(((

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 23:10:51

@Philosoraptor:

Nem érzem magam áldozatnak. Beismerem hogy elsősorban én tehetek róla hogy nem vagyok felvértezve szaftos szakmákkal. Őszintén szólva jelenleg különösebben nem is zavar a dolog.

Azt írtad hogy valami bolti eladó a szakmád. Szerintem az pont annyira szakma mint a meki. Semennyire. Betanított meló. Ahogy bármikor mehetsz ide is a lidlbe, sparba dolgozni. Szerintem inkább örülj hogy nem nettó minimálbérrel jutalmazzák hanem 110-120 ezer forinttal. Egyébként ha ennyire el akarsz menni mit keresel még otthon?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 05:04:42

@Mr Long (UK): most hogy anyukám mondja, emelték a tanári fizetést otthon, gondoltam, bedobom a kalkulátorba, mi jön ki nettó. ha az embernek nincs gyereke, Mo-n perpill kb annyit keres kezdő tanárként, mint Thaiföldön egy thai tanár. (a külföldieknek többet adnak jóval.) (ha állami iskolában van, ott is jár ezzel biztosítás / TB és nyugdíjjogosultság.)
de büszkék lehetünk, mert Burmát és Indonéziát még lenyomjuk :-/

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.25. 08:00:24

@i got my: pontosan azért, mert nem racionális.
ráadásul 120 eurós farmerre se telne neki belőle.

2014.09.25. 08:11:33

@házelőtthinta: "Szerintem inkább örülj hogy nem nettó minimálbérrel jutalmazzák hanem 110-120 ezer forinttal."

Szerintem meg ne beszélj hülyeségeket. Jó lesz az minimálbérnek is. Az aldi kivételével (tudtommal) sehol sem fizetnek minimálbérnél többet.

2014.09.25. 08:12:50

@házelőtthinta: "Egyébként ha ennyire el akarsz menni mit keresel még otthon?"

Tudod, ez nem úgy működik, hogy csak kimegyek és majd lesz valami, ha nem jön be, akkor meg hazajövök. Kell hozzá sok pénz, meg megfelelő nyelvtudás. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.25. 08:19:44

@Philosoraptor: nem tudom de itt Szegeden a Lidl valami bruttó 90 alapbérrel + valami 5 számjegyű cafeteria keresett pénztárost részmunkaidőben. Azaz gondolom túlórákkal meg műszakpótlékkal az a nettó 100at is megközelíti. Sokáig kint volt a hirdetés...

2014.09.25. 08:35:05

@Zka: Itt pesten a Lidl úgy hirdet, hogy:

-jelenleg elérhető legmagasabb havi bruttó alapbér 122.250 Ft
-alapbéren felüli juttatásaink: műszakpótlék +30%, vasárnapi pótlék +50%
-utazási költség 100 %-os támogatása
-étkezési jegy nettó 12.881 Ft (belépés és kilépés hónapjában nem járó juttatás)
-Erzsébet-utalvány nettó 6.000 Ft.

De azt mondanom sem kell, hogy reggel 6-tól este 10-ig kell dolgozni. Legalábbis tegnap voltam állásinterjún, és ott mondták. Egy kicsit azért ledöbbentem.

Az aldiban jól fizetnek, oda viszont nehéz bekerülni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.25. 11:55:07

@Philosoraptor:

Tirolba kivisznek pénz nélkül is, idénymunkára. Laksz valami hotelben és gyűjtesz tőkét pl városba költözéshez. Pénz nélkül nincs is nagy vesztenivalód, max a vonatjegyed. Kimész, megpróbálod, ennyi.

Látod mennyi mindent ad a lidl? Nálunk se műszakpótlék, se kajautalvány se semmi....szórják az alapbért és ennyi..

azt meg kétlem hogy 16 órát kéne dolgozni. Legalábbis elég hihetetetlen hangzik elsőre.

macamuca [IHUN] 2014.09.25. 14:00:43

@Zka:
"ezek vidéki számok, gondolom. Kizártnak tartom, hogy Pesten ilyen tréül fizessenek."

Az alapfokú/középfokú végzettséget kérő munkáknál ezekhez az összegekhez bp.-i viszonylatban hozzátehetsz kb 20-30 ezret (nettóban). Ez pont annyi, mint amennyivel többe kerül a fővárosi albérlet+BKV-bérlet (ugye, a helyijáratnál nem köteles megtéríteni a munkáltató a munkábajárás költségeit (pontosabban 86 % megtérítése) = a bérlet ára teljes mértékben saját költség, az albérleti díjak magasabb mivolta pedig szintén nem kérdéses).
Kaja, ruha, stb kb annyi a fővárosban is, mint vidéken = hiába keres többet, az el is megy a lakhatásra+munkába járásra = a maradék kb ugyanarra elég, mint a hasonló munkakörben 20-30 ezerrel kevesebbet kereső vidéki fizuja.
Itt annyit megjegyeznék, hogy hiába kötelező megtéríteni a munkábajárás költségeinek (jegyár, bérletár) 86 %-át, vidéken egyre több helyen ""mellőzik"": vagy nem vesz fel más településen élő embert (van sok helybeli is, ugye...), vagy felvesz, úgy, hogy közli: bérletet nem fizet... namost ilyenkor lehet számolgatni: nettó fizu mínusz bérlet ára = mire elég a maradék?, illetve van-e más, a maradékhoz hasonló összegű fizut kínáló munka helyben?
Konkrétan: dönteni kell, mit válasszon:
1: középfokú végzettséggel/tapasztalattal mondjuk 80 ezres fizu a szomszéd településen, ahova a bérlet 20-25 ezer ft = marad 55-60 ezer ft, ezért naponta kétszer utazik, összesen 2-3 órát, és kb reggel 5-kor kel, este 7 körül ér haza = semmire nincs ideje hét közben.
2: elmegy közmunkára (=próbál bejutni, és minél hosszabb ideig bentmaradni a közmunkaprogramban, nem csak évi pár hónapig... nem egyszerű...már ezért is ""harc"" megy, ki jut be, meddig lesz bent, stb), kap 47 ezret, helyben van, nem igazán szakítja meg magát, majd 4-kor végezve vagy hazamegy és nyugiban van, vagy valami feketemelóval keres plusz pénzt, akár alkalmilag is.

Mint mondtam, ez a középfokú/alapfokú végzettségűekre vonatkozik (bér), és vidéken ez az általános. Namost ez azt jelenti, hogy kb 8 millió ember (mint vidéki lakosság) ezt tapasztalja meg, mint a mindennapok valósága, munkával, munkábajárással, fizuval kapcsolatban. Ezt tekinti valósnak, megszokottnak. Ez az az, aminek alapján dönt: vállalja-nem vállalja, netán kitántorog.
Ráadásul a fővárosban sem jobb a helyzet, a valamivel magasabb kereset nem jelent valamivel jobb megélhetést, amint azt leírtam fentebb.
:(

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.25. 14:12:30

@házelőtthinta: többműszakos rendben előfordulhat, de olyankor utána van 1-2 nap szünet.

i got my (törölt) 2014.09.25. 19:09:13

@Babette.:
szerintem nagyon is racionális, hogy az ember arra költ, ami fontos neki. ha neki a márkás farmer fontos, meg a magyar táj, akkor teljesen logikus, hogy budapesten vagy ózdon menőzzön a nadrágjában - minimálbérért.
mindenkinek mások a preferenciái, ezért költ az egyik drága autóra, a másik meg választ magának egy országot, ahol luxus élni (mert annyira rosszak a fizetések).

@Philosoraptor: @házelőtthinta: biztos nem minden nap 16 óra, de egy ismerősömtől hallottam, hogy rendszeresek a napi többórás túlórázások. a négyórások minimum hatot, a hatórások minimum nyolcat dolgoznak - természetesen bármiféle külön ellentételezés nélkül.
ausztria ebben is más. nálunk minden túlórapercet kifizetnek, ráadásul 70%-os pótlékkal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 20:12:36

@Zoole[uk]: Oké, ez világos.De vajon télleg nem kell köjál-ántsz-happci jellegű engedélyeztetés?Erről van esetleg infód?Megköszönném...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 20:15:04

@wuaaa [nor]: Köszi a válaszod.Egyelőre nem létkérdés, még eddig megvoltunk simán debitkártyával is, de ha esetleg aktuális lesz, körbesasolok.

SzZoole 2014.09.25. 20:26:59

@geegee: a home made dolgokra nem igazan.
ha uzletben csinalod ott kell,folyamatos az ellenorzes es ugyan ugy mintakat kell elrakni a hutobe az etelebol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 21:38:01

@Monyoka1971: Milyen ötlet volt ez, ha nem titkos.Nem leszek konkurenciád, nem Angliában élek... :D Akár privátban is, ha lehet tudni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 21:39:52

@Zoole[uk]: Kösz.Pedig azért a homemade üzletágnál is helyénvaló lenne.Asszem pont te írtad, hogy csak a tojással mekkorát lehet szívni...Az biztos, hogy én ilyet helyről nem rendelnék. csak üzletből...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása