oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 12. 06:41,  Megvalósítottam az álmom 465 komment

2014. szeptember 12. 06:41 Határátkelő

Megvalósítottam az álmom

A mai poszt szerzője, Gabi három éve tért vissza Angliába, ahol korábban au pairként dolgozott. Ma, tulajdonképpen számára is teljesen meglepő módon, egy kis vállalkozás tulajdonosa, melyben saját készítésű süteményt árul.

Nyitó.jpg

„Mikor 2009 karácsonyán hazaköltöztem Angliából 1 év au pairkedés után, úgy voltam vele, hogy már beszélek annyira angolul, hogy majd találok valami jó munkát otthon. De sajnos ez nem így alakult.

Sikerült elhelyezkednem angol nyelvű recepciósként egy nagyvállalatnál, de nem voltam boldog. Mindig arra gondoltam, hogy mennyivel jobb lenne kint, mennyivel másabb az élet.

A körülöttem levő emberek azt hittek, hogy megbolondultam, miért panaszkodok, ha van egy jól fizető állásom. Ők azt sajnos nem értették meg, hogy én éltem egy másik országban, szóval össze tudom hasonlítani a dolgokat. Ők csak azt látták, hogy én mindig elégedetlen vagyok és hetente többször megkaptam, hogy „szálljál már le a magas lóról, már nem Angliában vagy!”

Azért sikerült 1,5 évet eltöltenem otthon, de az alatt az idő alatt rájöttem, hogy nekem nem otthon kell élnem, hanem külföldön. Úgy voltam vele, hogy először kijövök Angliába és utána megyek tovább Amerikába. Mivel ott is éltem és dolgoztam 4 hónapot, az az ország is nagyon vonzott. De az élet máshogy alakult. Jobban, mint képzeltem volna.

Miért éppen Basingstoke?

2009-ben már laktam ebben a városban, mikor au pairkedtem. Rengeteg barátot szereztem az itt eltöltött 6 hónap alatt. Így mikor 2011-ben (22 évesen) arra az elhatározásra jutottam, hogy visszajövök akkor megpróbáltam itt munkát keresni.

Hála az internetnek, le tudtam szűkíteni, hogy hol is szeretnék dolgozni. Egy kicsi hotelben kaptam munkát, mint takarító Basingstoke-tól 15 percre.

Így mikor kijöttem, szerencsére nem egy ismeretlen helyre jöttem, hanem egy olyan város mellé, amit már jól ismertem, és a 2009-ben megismert barátok még mindig itt voltak szerencsére.

Kint voltam mar 7 hónapja, amikor a hotelben a főnök mondta, hogy van felvétel, nem ismerek-e valakit, aki kijönne szívesen dolgozni. Mivel a húgom végzett a sulival, így szóltam neki. Ő sajnos nem beszélt semennyire angolul mikor kijött, de az itt eltöltött 2,5 év alatt megtanult. Nagyon jó döntés volt, hogy neki szóltam. Nagyon jó, hogy ő itt van nekem, mivel haza látogatóba évente kb. kétszer megyünk.

2012 márciusában munkát váltottam, mivel be akartam költözni a városba (Basingstoke-ba). Sikerült is munkát találnom egy iroda éttermében.

Akkor még nem tudtam, de ez a költözés teljesen megváltoztatott mindent. Az egyik régi ismerősömmel összefutottam és ő mondta, hogy menjünk el a hétvégén bulizni és ő hozza a pasi haverjait.

Szóval a hétvégén kimentünk bulizni és akkor megismertem Luke-ot. Azt kell mondanom szerelem volt első látásra. Megismerkedésünk után 1,5 évvel volt az esküvőnk, ami hihetetlen volt. Én egyáltalán nem számítottam arra, hogy én kijövök Angliába és 2 évvel később már házas leszek.

Sütés?

Az egész Luke-nak köszönhető! Otthon mi anya lányai voltunk, így ő főzött, sütött mindig. Így én, mikor kijöttem Angliába fogalmam sem volt a sütés-főzés rejtelmeiről. Mikor megismertem Luke-ot, úgy voltam vele, hogy ha meg akarom tartani, akkor meg kell tanulnom főzni és sütni.

3_25.jpg

Tőle kaptam a névnapomra a szilikon formát, amivel az Óriás Cupcake-t csinálom. Már előtte is sütöttünk normál cupcake-t hétvégenként, de mondta nekem, hogy ez valami hihetetlenül óriási, próbáljam ki. Decemberben csináltam életem első óriás cupcake-jét, karácsonyra, az itteni családomnak.

Mar akkor mondták nekem, hogy csináljam ezt üzletszerűen, de én nem bíztam magamban és a képességeimben.

A következő pár hónap tervezéssel telt. Utána kellett járnom, hogy milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy én ezeket a süteményeket áruljam. Mint kiderült itt semmilyen képzettség nem kell hozzá, csak fel kellett hívnom a helyi önkormányzatot és ők elküldték postán a nyomtatványt. Én azt kitöltve visszaküldtem, és 1 hónappal később már árulhattam a süteményeket. Azóta megcsináltam egy Food safety kurzust és kötöttem felelősségbiztosítást is.

Idén áprilisban ünnepelte a Gabi’s Cupcake factory az első születésnapját. Hihetetlen volt. Nekem, aki életében nem sütött egy adag pogácsát sem otthon, itt sikeres cégem van. Decemberre van az első esküvői megrendelésem, ami nagy boldogsággal tölt el.

Nem olyan régen elkezdtünk 3D-s kézzel formázott es normál emeletes tortákat is árulni. Amire én nem is számítottam, de mivel igény van rá, így szükség volt erre a bővítésre.

Azt kell mondjam, vannak visszatérő vásárlóim és olyan vásárlók is, akiknek valamelyik ismerősük ajánlott engem. 3 évvel ezelőtt mikor kijöttem, nem tudtam mit fog hozni a jövő. Mindenre gondoltam, de erre egyáltalán nem. Házas vagyok, van egy saját lakásunk és nekem pedig egy saját vállalkozásom. Ha valaki nekem ezt mondja, mikor kijöttem, tuti az arcába nevettem volna.

0.jpg

Legeslegjobb döntésem volt az, hogy kijöttem

Itt, ha keményen dolgozik az ember, akkor meg lehet valósítani az álmainkat. Mennyivel jobb érzés az, amikor a hobbid a munkád és örömmel csinálja az ember?

Manapság, sajnos főleg otthon, örül az ember, ha munkája van, meg álmodni sem nagyon mernek az emberek, hogy a hobbijuk legyen a munkájuk és abból éljenek meg. Ezért szerencsésnek mondhatom magam és köszönöm a családomnak és a barátaimnak, hogy mindvégig támogattak és bíztattak.

Mindenkinek azt ajánlom, hogy legyen bátorsága az álmait követni. Mivel kemény munkával el lehet érni mindent!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vendéglátás Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr136690833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andaluzkutya 2014.09.13. 00:12:17

@blackhair-lady: Na most már tényleg nem sok hiányzik, hogy érzéketlen orvos létemre könnybe lábadjon a szemem ;)

2014.09.13. 00:22:21

@rakoczigabi: Nekem nagyon tetszett a posztod, inspiralo. A sutemenyek is nagyon-nagyon tetszenek - tobbekkel ellentetben nekem pl. a kannas torta is bejon:). Ha meg mindig Angliaban laknank, biztosan rendelnek toled (ez komoly!) de talan majd egyszer, ha visszakoltozunk... A honlap is nagyon jo, kulonosen a szoveg, de egyetertek azzal aki megemlitette fentebb hogy javitani lehetne meg az oldal design-jan. Kulonosen a fenykepekre gondolok: pl. en a helyedben jobban odafigyelnek a hatterre, illetve ha meg nem tettetek meg, erdemes lenne egy profi fotossal keszittetni par kepet a sutikrol. (Elnezest, nem akarok keretlen tanacsokat osztogatni, csak az jutott eszembe a honlap lattan hogy mar igy is milyen jol neznek ki a sutemenyek es az eletben biztosan meg jobban!). Sok sikert es koszonjuk hogy megosztottad a tortenetedet.

Muscari 2014.09.13. 00:30:39

@Dragonlady (now in Indonesia): van megoldas, rootolni kell (csak Tildy meg ne tudja). Ird meg pontosan, hogy milyen telod van, en meg megkerdem a hazi IT-semet, hogy hogy kell csinalni. Nekem a Galaxy SII-n a legujabb Kitkat android fut most.

blackhairlady 2014.09.13. 00:32:00

@andaluzkutya: Erzeketlen? Havonta talalkozok pszichiaterrel, nem tunik erzeketlennek, szerintem te sem vagy az. Nyugodtan vallald fel azt a par csepp elmorzsolt konycsepepet:)

M. Péter 2014.09.13. 00:39:25

Igazán rossz tortákért ide kell menni: www.cakewrecks.com

andaluzkutya 2014.09.13. 00:41:33

@blackhair-lady: Csitt, még lebuktatsz, odalesz az imidzsem ;)

Muscari 2014.09.13. 00:45:07

@LittleG.: igy mar azert mas Reading :-) De sajnos mincs tenger. Londontol nem akarunk messze menni, mert a ferjemet ide koti a vallalkozas, a lanyomat meg majd remelhetoleg az egyetem.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.13. 00:45:40

@rakoczigabi: "home baker" kategoriaba tartozok ezert nem annyira szigoru a rendszer.

van nalunk egy kurtoskalacsos ,aki a baratom ,hat ot ugy eltapostak mert otthon keverte a tesztat csak neha sutogetett is mert csak ,festivalokra jar ... igen szigoru eloirasok szabalyozzak az otthon sutest, ami nem is igazan a hazba van ,mert egy kulonallo helysegba tuzbiztonsagi ,egeszsegugyi, tisztasagi eloirasoknak kellett megfelelni ..
es csak ettol az evtol engedik kiserletkeppen az utcai mozgo kaja arusokat eddig csak zart etterembe lehetett..

montroyal ( CAN qc) 2014.09.13. 00:49:37

@andaluzkutya: gondolni, hogy a pénztárca ilyen esetekben mindig szerepet játszik :D

ferfi pénztarca - az a jol bevalt noi viagra...

rakoczigabi 2014.09.13. 00:55:57

@montroyal ( CAN qc):

Ha gondolod olvasd el a városi önkormányzat leírását hogy mi is vonatkozik rám.
Teljesen szabályosan csinálok mindent :-)
De akkor ezek szerint minden városban , megyében más a szabályzat.

http://www.basingstoke.gov.uk/Resources/3/A/{3A7DFDBF-96EE-49D8-8AB7-B31F610A973B}/Documents/Advice%20for%20cake%20and%20cupcake%20makers.pdf

montroyal ( CAN qc) 2014.09.13. 01:02:23

@rakoczigabi: nem ketelkedtem ,mert nem ismerem az angol szabalyokat nalunk canadaban sokkal vaskalaposabbak ..

egyebkent engem csak a befejezo szakasz erint ,vagyis a torta befalasa ...

Muscari 2014.09.13. 01:07:40

@blackhair-lady: meg jo, hogy tudom, hogy nem ugy erted, hogy minden vallalkozo atveri az embereket :-)
Valamit olcsobban venni es dragabban eladni: ehhez egyszeruen tehetseg kell, ami nem mindenkinek van. Az en ferjem szuletett kereskedo, neha csak amulok, hogy miket muvel, en nem tudnam utana csinalni. Egesz eleteben kereskedett, csak az valtozott, hogy mivel.

Sajnos a magyar jogszabalyok a keteskedoknek nem kedveznek, itt, mint valaki irta, az afaval nem is kell foglalkozni egy bizonyos (nem kicsi) eves forgalom alatt. Adozni is csak az utan adozol, amit megkerestel, nem a minimalber duplaja meg ilyenek.

Muscari 2014.09.13. 01:13:47

@Taxomükke: az HMRC oldalan tudsz regisztralni, de ha nem boldogulsz vele, egy konyvelot is hivhatsz segitsegul, nekunk 30fontba fajt. Online ingyenes, de konyvelo amugy is kelleni fog.
Adot fizetni csak az adoev utan kell, ha leadtad a bevallast, national insurans-t azt hetente, de csak par font.

Muscari 2014.09.13. 01:15:42

@Muscari: keso van. A harminc fontot a konyvelonek fizettuk, amiert megcsinalta a regisztraciot, amit te magad is meg tudsz.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.13. 02:19:03

@LittleG.: nyar elejen jottunk, eddig jo :-) Brüsszel teljesen frankofon, mindenhol franciaul beszelnek, a tömegközlekedesen bemondanak mindent hollandul is, de csak ott. Elheto, fura varos ez :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.13. 02:36:37

@33621: Figyi! Nem akarok paraszt lenni (de az vagyok, tudom), de tegnap belinkeltem 2 magyar oldalt, csak el kéne olvasni... Itt a sväjci, tedd be a gugli forditojäba mäst nem tudok mondani: www.ahv-iv.info/ahv/00162/00185/index.html?lang=de
www.eda.admin.ch/eda/de/home/serv/swiabr/goabr/ruheab.encoded-Show%3D1%26print%3D1.html
Olyanrol nem tudok, hogy szociälis nyugdij, ez valoszinüleg az AHV / IV (Alters- und Hinterlassenenversicherung / Invalidenversicherung), ez kötelezö mindenkinek fizetni, ez az ällami nyugdij. (kb sz@rra sem elég) Ha nem dolgozott, akkor addig nem kell fizetnie, amig a férje fizette helyette ezt a minimum nyugdijat. Ezt lehet kiegésziteni szociälis segéllyel, ez ugye sok mindentöl függ, de ahhoz ugye itt kell lakni, ahogy azt @mrsmihaly: is irta. A legegyszerübb, amit @svájci sapka (ch): is javasolt: helyi önkormänyzat. Ahhoz viszont beszélni kell a helyi nyelven... Mivel itt szerintem senki nem nyugdijjogosult, ezért sokan nem fognak tudni segiteni. Annyit tudok, hogyha elhagyod az orszägot, akkor az AHV / IV csak a nyugdijjogosultsägtol van, kérvényezni kell mindig - rengeteg bentragadt nyugdij van azoktol, akik csak pär évig dolgoztak itt, mert sokan nem tudjäk, hogy jogosultak rä. Az ugynevezett Pensionskasse-t / Freizügigkeitspolice-t, vagy mäs néven a Säule 2-t a megfelelö papirok kitöltése utän ätutaljäk, de csak sväjci szämlära többek között akkor, amikor elhagyod az orszägot.
@Babette.: @M. Péter:@DieNanny [SZ,CH]: A "rendes" nyugdijat utaljäk külföldi szämlära is, külföldi pénznemben. :-) Csak a magännyugdijat nem tudjäk csak csak sväjci szämlära utalni. Onnan meg kb 2klikk és ätmegy a magyarra. Söt bemész a bankba, szolsz hogy jön a Pensionskasse, amikor megjön utaljäk ät, vonjäk le a megfelelö költségeket és szüntessék meg a szämlät. Müködik, tapasztalat.
@QUERCUS: :-)))))
@Philosoraptor: ÄÄÄÄ dehogy! :-)))
HÁ majd olyan bevezetövel irja meg, hogy Pistike, a szegény sorbol szärmazo, de joravalo borsodi gyerek hosszu, küzdelmes ut utän végre révbe ért a labancoknäl. Most buriforgato kisiparos is lehetne, de ö inkäbb a jo tärsasägot, a kellemes, nemzetközi csapatot és a kivälo munkahelyi légkört biztosito multinäl dolgozik. Mert neki a pénz, a karrier nem szämit. (Külön köszönet a mobillal titokban készitett konyhai fölvételekért! )

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.13. 02:51:00

@Nitnitnit: Az exem dolgozott ott pär évet, nem dicsérte öket... Mondjuk kellett az is hozzäs, hogy kiraboljäk öt, a kollégäit, a munkahelyét (kb az évszäzad rabläsa volt) stb. El is ment melegebb éghajlatra...most Afrikäban nyomja. :-)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 04:37:29

@GTVili: ez építő jellegű kritika, hogy sajnálod, aki megveszi? bocs, de ez nettó fikázás.
remélem, nem tanár vagy.
ja és gondolom a poszterina is tudja, hogy van mit tanulni még. mindig van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 04:42:40

@Muscari: nagyon köszönöm, egy Samsung 5360-as, az a baj, hogy az android 2.3.6-os. nem akarok hozzányúlni, mert nem értek hozzá, aztán még azt is elszarom, ami működik egyébként, és ezt nem szeretném. netezni, minden mást tudok rajta (most is azon jön a 3G és onnan lőttem át a laptopra, a laptopon meg megy a skype is), csak a skype applikáció nem megy rajta már többé :-(
vagy ez olyan egyszerű dolog lenne, hogy esetleg még én is meg tudom csinálni? :-/
mégegyszer köszi, nagyon kedves vagy.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.13. 05:51:16

Nekem bejott ez a mai poszt , a sutik meg szepek.

A kinti utamrol: Vegul nem bereltunk kocsit. Tobb oka is van - lehet szidni - de leginkabb az, hogy a sok gyaloglasban rendesen lefaradtunk New Yorkban es D.C-ben ( elelmiszerboltot meg a varosban nagyitoval kell keresni....Elelmiszer: eheto materia, ami nem crisp es tarsa bt. )

Szoval vegul amellett dontottunk, hogy buszozunk fel Torontoba. Lehet meg tudtam volna csinalni az utat egyedul ( sajnos valtotars nem lenne, ccounterpart nala hianyzik) , de vegig nekem kellett volna vezetni, plusz a kocsit visszahozni D.C-be. Plusz para , nehogy valami tortenjen, ismeretlen terep, amugy is idoszakosan vezetek csak, amikor Magyarorszagon vagyok. Nins nagy forgalom, viszont ismeretlen terep.

Washington D.C amugy imadnivalo varos, nekem jobban bejott mint New York.

Most hagytuk el amugy Philadelphiat.

Az utolso (wimdu) szallasunkra semmi panasz nem lehet, az airbnb-s New yorki az kevesbe jott be.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.09.13. 06:41:36

Igazi sikertortenwt, gratulalok! Nem tudom, miert, de Woody Allen egtik klasszikusa, a Small Time Crooks jutott eszembe a sikeres sutemeny uzlet kapcsan:))) egyik kedvenc filmem :) m.youtube.com/watch?v=cZApuwXxJd8

2014.09.13. 06:57:28

@kardio1: Heston Blumenthal is abban utazik, ha jól tudom, őt meg nagyon bírom.

2014.09.13. 06:58:36

@i got my: Aha. És mi a helyzet a kkv-val meg a rengeteg szirszar adóval?

33621 2014.09.13. 08:07:53

@Naschkatze (Mostindien / CH): Köszi a választ . Majd csak lesz valahogy!

33621 2014.09.13. 08:09:37

@Naschkatze (Mostindien / CH): A külföldön való bankkártyás pénzfelvételi ötletről ( amit Babette vetett fel) mi a véleményed?

rakoczigabi 2014.09.13. 08:17:46

@Dragonlady (now in Indonesia):

Igen tudom hogy meg tanulnom kell sokat es fejlődni :-)
Meg csak pár hónapja csinálom a normál tortakat. Szóval azok meg nem mennek annyira jól.
De pl ha valaki olyat szeretne amit eddig nem csináltam akkor elmondom neki hogy olyat meg nem csináltam , es o pedig eldöntheti hogy igy is megrendeli tőlem vagy sem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.13. 08:43:51

@blackhair-lady: Vicces, en pont muffinsutos vallalkozast akartam kezdeni amikor Irorszagbol visszajottem, mert nagyon megtetszett ahogy ott a kis pekseg- boltocskak mukodnek. Peksutik muffinok es a haz levese, kave forro csoki. Na valami hasonlora gondoltam az egyetemi negyednel vagy irodanegyednel. Gondoltam kezdenem otthon, rendeles neten, kiszallitas. Majd kis uzlet a netes rendelest tovabbra is megtarva. Aztan felhivtak a figyelmemet egy-ket aprosagra...:-(

2014.09.13. 08:59:07

@Muscari: 'de konyvelo amugy is kelleni fog'

Nem akarlak megcafolni, de ha valakinek nem bonyolult a helyzete, az en tapasztalatom szerint nem kell konyvelo. En is voltam evekig maganvallalkozo illetve parhuzamosan alkalmazott es maganvallalkozo (self employed) mellekallasban, es soha nem hasznaltam konyvelot, siman meg tudod magadnak csinalni az adobevallast stb.

2014.09.13. 09:01:09

@Muscari: Egyebkent NI-t lehet havonta vagy ritkabban is fizetni egy osszegben, illetve bizonyos jovedelemhatar alatt lehet kerni hogy mentsenek fel teljesen a fizetese alol.

Muscari 2014.09.13. 09:08:42

@Mirjam2: persze, ha nem bonyolult, nincs nagyon sok szamla, akkor igen, akarki meg tudja csinalni. Meg tudod esetleg adni az oldalt pontosan, ahol megtalalom?

i got my (törölt) 2014.09.13. 09:32:03

@Dragonlady (now in Indonesia):
a rootolást semmiképp sem ajánlom, hacsak nem tudod pontosan, mit csinálsz!

elképzelhető, hogy régebbi skype verziót telepíts, ami fut a 2.3-as androidon. pl.:
comesifaper.altervista.org/ripristino_restore_skype4android.html#1
community.skype.com/t5/Android/How-can-I-dowload-Skype-3-2-for-Android/td-p/1758412

ha nem megy így se, akkor nézd meg ezeket az árakat:
www.browsercalls.com/calling_rates/
nekik is van androidos programjuk.
ehhez hasonló szolgáltatóból van még több tucat, az általad preferált hívásirány alapján ki kell választani közülük a legolcsóbbat (jelentősen különbözőek a díjaik, mindegyiknél kicsit más a szuperkedvezményesen hívható országok köre).

LittleG (uk) 2014.09.13. 09:36:58

@Muscari: ja, nincs tenger és egyhamar nem is várható, hogy lesz :)

hát, akkor Brighton jó, azt hiszem klassz tengerparti városból az van a legközelebb Londonhoz.

egyszer majd, mikor süt a nap és lecseréltük az autónkat, én is megnézem magamnak :)

LittleG (uk) 2014.09.13. 09:42:12

@Nitnitnit: akkor érezzétek jól magatokat :) én továbbra is a nappalikat irigylem ;)

(nem volna kedved írni róla?)

M. Péter 2014.09.13. 10:36:42

@rakoczigabi: Ez a szabályozás egész Angliában egységes.

GTVili 2014.09.13. 10:51:11

@Dragonlady (now in Indonesia):
Nem,nem vagyok tanár. És az angolokat sajnáltam.....mert pl az általam linkelt tortákat,itthon 20-30 fontnyi összegért megkaphatod.....:-) És azért valljuk be,van némi különbség....

És mondjuk az sem mellékes,hogy egy képzett,cukrász végzettségű ember készíti. Aki alapból tisztában bizonyos dolgokkal.

Az,hogy ő kiment és kint így belevágott dicséretes. Mint írtam,a cupcake-ek kifejezetten jók...

Szóval nem fikázás. Hajrá,csak így tovább! Gyakorolni-gyakorolni....

M. Péter 2014.09.13. 11:08:12

@rakoczigabi: Ami abban a basingstoke-i tanács által kiadott tájékoztatóban van.

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 11:14:42

@rakoczigabi:
Gratula mégegyszer :)

"Meg mikor magyar tortát akart rendelni valaki azt mondta hogy 5-10 fontnál nem fizet többet erte , mivel Magyarországon a Tescóban annyi, en miért kerek többet ?"
1: ezek szerint aki "magyar" tortát akart rendelni, az magyar volt =másként honnan tudta volna, hogy Mo.-on a Tescoban milyenek a torta-árak? :))))))))
2: tényleg van torta a Tescoban, és tényleg kb 2000-4000 ft. körüli/közötti áron (méret és fajta függvénye). De kb olyanok is....
Konkrétan: kb 3 éve hagytam fel az itthoni tortakészítéssel (időhiány és egyéb okok miatt), azóta vásárolom (évi 2-3 alkalom). Az első vásárolt torta a tescoból jött: szépen nézett ki és az ára is jó volt (=olcsó volt). Aztán felszeltük, kóstoltuk, és azóta nem vettem.... Gyakorlatilag piskótalap között cukros margarinkrém (a vajas krém már nemigen jött volna ki anyiból, amennyiért adták...), némi szinezék, egy kis dekorációval.
A cukrászdákban a rendelésre készült torták kb 4-5 ezer ft.-tól indulnak, igény/kérés szerint vajas krémmel, vagy főzött krémmel, tejszínes krémmel, stb. Méret, íz, dekoráció, stb=egyéni igény után áll össze, mennyi is lesz a vége....
Konkrétum: 1,5 éve lányomnak készült egy formatorta (bagoly), 36 szeletesnek mondott méretű (átmérő: kb 25 cm., magasság kb 35 centi), tejszínes főzött krémmel (csoki), no és az élethű külső marcipán-bevonat (a szemek, toll, stb színezése, formázása=igencsak élethű lett, amikor a feje le lett vágva, hogy beférjen a megszegett torta a hűtőbe, aztán nyitottam a hűtőajtót, és szembenézett velem egy bagolyfej...., na, fordítottam egyet a tányéron :DD), szóval, mindezért fizettem 18.500 ft.-ot. Nekem megérte, mert egyszer 18 éves az évek óta bagolymániás gyerök :)), de nem a tescos torta-ár volt a mérvadó....
Akinek igen, no, az lehetőleg ne akarja előadni az "igényes vagyok, hát mit képzelsz te, hogy 4000 ft.tól (10 fonttól) többet is képes lennél elkérni egy tortáért??, otthon ennyiért kapok a tescoban!!"-tartalmú/értelmű szöveget. Mert részemről közöltem volna vele, hogy oké, akkor menj haza és vegyél a mo.-i tescoban ennyiért tortát az "igényességed" kielégítésére....
:))
Mindez nem fikázása a vevőnek (mint mondtam, én is a tescoban vettem az első vásárolt tortát.... azt hittem, hogy..., de kiderült, hogy dehogy.... és az is rendben van, ha valakinek okés a tescos torta, de ne az legyen már a viszonyítási pont), csak éppen eszembe jutott mindez a tescos torta megemlítése kapcsán. :)

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 12:20:38

@Simon Hasonmasa (Roch):
"Kedves Gabi, gratulalok ugyes vagy tenyleg, de van belole akkora bevetel hogy egyedul is el tudnad magad tartani?
Mielott magyarok ezrei indulnanak angliaba vallslkozni... "

Aki egy ilyen blogposzt után (merthát azt írták, hogy milyen eccerűen megy ez az egész==ha neki is sikerült, akkor nekem is tuti sikerül, sőőőt, sokkal jobban is fogom csinálni!) nekiindul és belevág, aztán
1: sikerül neki, az megérdemli.
2: nem sikerül neki, az is megérdemli.

De egyikük eredményéhez sem lesz semmi köze a poszt írájának (akár Gabinak, akár másnak).
Csakis magának köszönhet mindent, az is, akinek sikerül, és az is, akinek nem.
Persze, ettől még lehet hálálkodni a posztolónak, vagy szidni őt (végkiemenet függvényében).

@házelőtthinta:
ugyehogyvannekedhumorod is!
:)))))))))

@QUERCUS:
:))))))))))))))))))))
(és még dr. andalúzkutya is visszatért, megérezte, hogy mikor lesz/lehet rá naaaaagy szükség :DD)

@GTVili:
mindjárt kiderül, hogy amit a posztoló sikernek és fejlődésnek tart (mindez a jelenre és a jövőre is vonatkozik, főleg a fejlődés kapcsán), az tulajdonképpen kudarc és gagyi ...
Lehet, hogy építő/segítő szándékkal mondod-írod azt, amit, de a megfogalmazás miatt kizárólag a negativizmus árad a soraidból.
Ilyen sokat jelent az, hogy milyen szavakkal-mondatokkal közöljük véleményünket.
Hiába pozitív a szándék, ha a kivitelezés negatívra sikeredik...

@i got my:
"jelentem, ilyen gyorsan szinte sehol a világban nem lehet vállalkozást indítani, mint magyaro.-n. a vállalati nyereségadózás világszinten mérve is alacsony mértéke a vállalkozásoknak kedvez."
Gyorsaság: a jelen posztban leírt gyorsaság akkor nem a világon létezik, hanem mondjuk az űrben? :))) Mert ettől Mo.-on kicsit tovább tart a dolog.... kicsit többe is kerül.... (pld a vállalkozóvá váláshoz feltétel, hogy legyen váll.ig., a kiváltás díjköteles, kiváltáskor díjazás nélkül belejgyeznek minden olyan tevékenységi formát, amire abban a pillanatban jogosult /végzettség!!! alapján!!/ a jelentkező ÉS kéri, majd utóbb, ha újabb tevékenységi kört szeretne bejegyeztetni, egy újabb végzettség/képesítés megszerzése után /vagy mert utólag értesül, hogy van olyan tev.kör, mihez nem kell, és szeretné csinálni...nem sok ilyen van, de akad/, akkor darabonként díjat kell fizetnie).
Persze, ha előre mindent elintézett, beszerzett, kifizetett, stb, akkor szó szerint pár perc alatt megigényelhető neten (ha van ügyfélkapus reg.-je, amihez időpont+sorszám szükséges egy hivatalban, személyes megjelenéssel+várakozzással...) a vállalkozói státusz+adószám. Node addig... vagy online reg. helyett személyes ügyintézéssel....
Adózás: akkor tulajdonképpen Mo.-on egyszerű vállalkozást indítani és alacsonyak az adóterhek, egyszerű adózni és nem kell sokat fizetni adó(k) címszó alatt.
Köszi, hogy szóltál, az érintettek (egyéniek, kisvállalkozások és nagy cégek egyaránt) eddig másként tudták ÉS tapasztalták, de most majd tuti megváltozik a véleményük.

@diggerdriver:
"néhány falatért..."
@Zoole[uk]:
Szégyelld magad, Zoole, hogy csak néhány falatot adtál szegénykémnek! Hát hogyan fogja megtartani a felemelt 160 tonnát, ha nem lesz ereje???! Rádomlik a hanyatló nyugat és maga alá temet == aggyá'enni rendesen!!!!!
:)))))))))))))))

SzZoole 2014.09.13. 12:42:17

@macamuca [IHUN]: 600gram husbol keszitettem plusz a hozzavalok,mi negyen kb.a felet birtuk megenni ugy,hogy a hasunk lufi mereture tagadt.A masik fele meg egy akkora tino meretu embernek is eleg kell,hogy legyen:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.13. 12:46:10

@Zoole[uk]: 30 deka hus 4 embernek? mik vagytok ti, liliputiak?

2014.09.13. 12:46:30

@Muscari: Ahol mit talalsz meg...? Bocs, kisse lassu vagyok ma. Ha az adobevallasra gondolsz, arrol itt van info: www.gov.uk/self-assessment-tax-returns/overview

kardio1 2014.09.13. 12:52:54

@montroyal ( CAN qc):
Nem kevés québeci elôadojön Franciaorszàgba karriert csinàlni, ez valoban érdekes. De humorista is van egy pàr, aki ugyanezt az utat jàrja.

kardio1 2014.09.13. 12:54:37

@Philosoraptor:
Tôlem ez a fajta konyha màr teljesen idegen. Szeretem a raffinàlt dolgokat, de ez màr nekem sok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 12:54:47

@i got my: köszi, majd megnézem, perpill annyira nem fontos a dolog, de a múlt héten a falat kapartam miatta.
amit találtam máshol régebbi skype verziót, egyszerűen nem hajlandó feltelepíteni a telefonom, mert nem megbízható forrásnak van nyilvánítva bármi, ami neki valamiért nem tetszik / nem hivatalos oldal vagy vlami hasonló okkal, gondolom.

SzZoole 2014.09.13. 12:55:55

@Babette.: pontosan. 610 gram hust vettem adj hozza meg 2 nagyfej hagymat,6 gerezd fokhagymat,2 evokanal mustar,2kanal piros paprika,1 kanal bors,2 kanal ketchup,1 kanal chilli port 100 gram vajat es 2 kanal Worcester szoszt es igy add ossze.Kb.1 kg,igy mar nem is olyan keves.

2014.09.13. 12:57:03

@GTVili: Mo.on azert olcsobbak a tortak mint Angliaban mert sokkal kevesebbet fizetnek a 'cukrasz vegzettsegu' embernek aki csinalta, igy alacsonyabbak a berek. Sajnalod az angolokat? En a magyarokat sajnalom, akik eloszor evekig tanulnak azert hogy szerezzenek egy papirt rola hogy ok igazi kepzett cukraszok, aztan meg mindig fillereket fizetnek a munkajukert. Egy atlagos angol fizetesbol telik dragabb tortara, meg alberletre, meg a szamlakra, ruhakra, nyaralasra stb. es nem kell a honap vegen a csekkekkel sakkozni.

Elarulom neked, hogy engem pl. rohadtul nem erdekel, 'cukrasz' vagy nem cukrasz aki a tortat kesziti, az erdekel hogy jol nezzen ki es finom legyen. A keszito papirjai nagyon nem erdekelnek.

2014.09.13. 13:03:43

@macamuca [IHUN]: +1. Erre mondjak Angliaban hogy 'you get what you pay for'.

kardio1 2014.09.13. 13:14:42

@Zoole[uk]:
Nekem tovàbbra is kevésnek tûnik. Nem tartom magamat nagyétkûnek, de azért 20-30 deka hùs simàn lecsùszik, ti meg négyen ettetek 30 dekàt...

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 13:21:26

@Zoole[uk]:
"... eleg kell,hogy legyen:))) "

Szerinted elég.
Kivetíted (jól mondom, doki? :D) a saját igényeidet/elképzeléseidet másvalakire. Azt hiszed, ha neked elég, másnak is az. Nos, nem elég.
Ő tartja a hanyatló nyugatot (==mai Atlasz!!), te meg része vagy annak, amit véd=gyönge vállain megtart.
=== szimpla önvédelemből aggyá'nekije enni, a kóstoló ízlett neki :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Tudod:
"Még kér a nép, most adjatok neki!
Vagy nem tudjátok, mily szörnyű az,
ha nem kér, de vesz, ragad?!"
:))))))

@Mirjam2:
Igen, azt.... :D
Errertájt olyat is mondanak, hogy "minél sz@rosabb, annál flancosabb" (-nak akar láccani....)
:D

SzZoole 2014.09.13. 13:30:56

@kardio1: fentebb leirtam Babettenek,hogy mit adtam meg hozza.Tatar beefsteak-rol beszelunk,nem egy konnyu kaja,ha piritosra vajat kensz es meg arra a tatar beefsteak-et plusz paradicsom,paprika melle,ugy mar elegnek kell lenni annak a menyisegnek.En sokat birok enni,de nem mernek jol lakni vele.

GTVili 2014.09.13. 13:50:08

@Mirjam2:
Képzeld,nekem itthon is telik "drága tortára",nyaralásra,csekkekre de még saját házra is.
Elhiszem,hogy kint könnyebb de aki tud és akar,az itthon is megállja a helyét.
És mielőtt bárki megjegyezné,voltam már Angliában...

De kissé elkanyarodtunk a témától....továbbra is tartom azt,hogy a posztban bemutatott torták nem szépek. Elnagyoltak és kezdetlegesek. Azért mondtam,hogy sajnálom mert mint a példa is mutatja,kevesebbért is lehet szebbet-jobbat kapni. És most az tökmindegy,hogy Angliában vagyunk-e vagy sem...

Ja,és azt még megemlíteném,hogy a linkelt torták nem egy méregdrága,nagynevű cukrászdában készültek....

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.13. 13:55:41

@Zoole[uk]: hát most mit mondjak...
másfél kiló alatt nem veszek rántott húsnak, két kiló alatt meg fasírtnak.
és ketten vagyunk, csak az emberemnek igen jó étvágya van.
szoktam neki mondani, hogy inkább ruháznám:DD

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.13. 14:00:31

@GTVili:
te, én tényleg nem akarlak b--sztatni, de ez "aki tud és akar,az itthon is megállja a helyét" eléggé ki szokta verni a biztosítékot is.
egyrészt roppant kicsi szociális érzékenységre utal, másrészt ugyanennyi tájékozottságra.

esetleg javasolhatnám, hogy költözz vidékre, és nézd meg ott.

itt a nyugati határszélen (és akkor ez még nem Borsod!), gyakorlatilag műszakin és háromműszakos betanított munkán kívül nincs más.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 14:01:13

@Mirjam2: jópár éve olvastam egy szakács pasi blogját, elképesztő sztorik voltak, hogy hol, mivel, hogyan próbálkozott megélni, állást találni. két évtizedes gyakorlat után is default volt, hogy minimálbr, estleg valami zsebbe, 12 órás műszakok heti 6 nap, legolcsóbb legvacakabb alapanyagok, lepukkant konyhák. nem tudom, most mi a helyzet, de valahogy kétlem, hogy sokkal jobb (=köpködök megint), és valahogyan azt is egészen megjósolhatónak tartom, hogy a cukrász fronton is ilyesmi van.
egyébként szerintem az anyukám süti a legjobb tortákat (najó.... néhány kedvenc cukrászda után), és engem nem érdekel, hogy néz ki, "ronda de finom" is ok, olykor kiskanállal lehet csak megmenteni a tepsiből stb stb :-) amennyi szülinapi tortát én végigzabáltam az évek alatt, lazán megmondom már a yangoni és a chiang mai-i cukrászdák dobozai alapján, hogy melyiket érdemes egyáltalán megkóstolni :-) (nem szeretem ezeket a margarinkrémes színes izéket, jól néz ki de íze semmi, viszont a gyerekek állandóan összekenik vele egymást, direkt, mondjuk Doraemon-kékkel - ők se szeretik, de erre pont jó....)
volt egy indonéz anyukánk Chiang Maiban, mostmár ezer éve Szingapúrban vannak, akinek szintén ilyen otthon sütős biznisze volt. még most is látom facebookon a tortáit. na ő volt persze a kedvenc :-) nagyon szép dolgokat varr, batikol, kreatívkodik, mindig irigylem az olyan embereket, akiknek ennyire lazán megy a vizuális kreativitás.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 14:09:13

@GTVili: "de aki tud és akar,az itthon is megállja a helyét."

tudom, másik nap, másik téma, de
ÉN EZT NEM SZERETNÉM MINDENNAP OLVASNI/HALLGATNI
egy "határátkelő" nevű blogon.
ha már a mai nap arról van szó, hogy kié ez a blog és kinek szabad kommentelni.
a hócipőm (ööö, stradpapucsom??) televan ezzel a szöveggel.

a kérdésem továbbra is, hogy minek kellett volna állnom, 1, pornószínész 2, CNC-s 3, kólcenteres
(a múltkoriban ugyanis ilyen karriereket hozott fel nekem valaki alternatíváknak, ha jól emlékszem.)

(Vili - nem ismersz, alighanem - én csak egy egyszerű, jöttment angoltanár vagyok,és ehhez még mindig ragaszkodom, hogy ezt szeretem és szeretném csinálni, perpill egy évig nem dolgozok, a terv szerint, éppen nyaralok.)

2014.09.13. 14:09:58

@GTVili: Izlesek es pofonok - szerintem meg az altalad linkelt tortak neznek ki borzalmasan. Hanyingert kapnek ha valaki egy marcipanbol formalt Viagras dobozt akarna megetetni velem peldaul - nagyon-nagyon nem tartom viccesnek, inkabb szexistanak es kiabranditonak. A bohocos meg peldaul unalmas, sablonos. Ugy nez ki mintha kioltek volna minden kreativitast a keszitojebol. Nekem es nyilvan sokan masoknak az tetszik Gabi tortaiban hogy eredetiek, egyeniek, latszik rajtuk hogy otthon keszultek es nem egy 'nagynevu cukraszdaban'.

kardio1 2014.09.13. 14:10:59

@Zoole[uk]:
Olvastam bizony, mit tettél még a hùshoz. Akkor ezek szerint mégiscsak nagyétkû vagyok :(, mert én ùgy szoktam szàmolni, ha hùst veszek a csalàdnak, hogy fejenként 25 deka jusson. Ebben persze bennevan, hogy sokszor marad belôle (a többiek nem ennyire hùsosak), de inkàbb maradjon, mint kevés legyen ! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 14:12:54

@Babette.: há mér nem mentek el mind pornósztárnak, vagy felsővezetőnek, olyan nincs, hogy valaki nem tud boldogulni, csak olyan, hogy nem akar :-((((((
áááááááá.
bocs.

2014.09.13. 14:13:01

@Babette.: Viszont a kepzett cukraszok tok jol megelnek videken is Magyarorszagon! (De csak akkor ha tokeletes dobos tortat tudnak kesziteni az eloirasok szerint!!) Ne kopkodj mar megint... :)

2014.09.13. 14:16:31

@Dragonlady (now in Indonesia): Na pont ezt mondom, hogy nekem az olyan sutik jonnek be amik olyanok mintha otthon keszultek volna, tehat akar en is keszithettem volna oket ha lett volna tobb idom, energiam, tehetsegem. Semmi szuksegem egy tobb szaz eves szabalyok szerint keszult, steril 'eszterhazy tortara' vagy mire. A buli / szuletesnap / eskuvo nem hagyomanyorzo verseny, vagy cukrasz mestervizsga...

2014.09.13. 14:24:09

@Dragonlady (now in Indonesia): Termeszetesen ha tanar vagy illetve egyeb luzer bolcsesz, akkor ne csodalkozz ha nem elsz meg. Hiszen tanitani mindenki tud (vagy megsem?...). A 'bufe-ruhatar' szakmara nem vonatkozik az aranyszabaly hogy meg lehet elni belole Mo.on is. (Meg egy csomo minden masra sem, de mindegy: az a lenyeg, hogy aki nem luzer, hanem Lazar, peldaul, az megel! Sot nagyon is jol el!).

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 14:27:22

@GTVili:
"... aki tud és akar,az itthon is megállja a helyét."
Tudok is, akarok, a helyemet is megállom (akasztott ember még nem voltam, de nagyon sok minden más igen, felmondáskor mindenütt marasztaltak, kivéve most: bezár a gyár...).
Csak éppen a tudás+akarás+helytállás trióért kapott pénz nem elég....
Persze, lehet mondani, hogy túlzóak az igényeim, azért kevés/keveslem a kapott bér(t).
Én meg amondó vagyok egy ilyen felvetésre, hogy a saját igényeimet én szeretném megszabni, és nem más(ok) elvárásaihoz igazítani == számomra fontos, akkor is, ha más szerint fölösleges/túlzó/stb.
Konkrétan az én esetemben:
a saját házunkban élve munkalehetőség szinte zéró (=a közmunkáért is veszekedés megy, hogy ki kerülhessen be pár hónapra... nem egész évre!...), ezért költöztünk országon belül.
Itt sokáig okés volt, majd most bazár bezár, munka most már itt is alig: pontosabban olyan munka, amire középfokú végzettségek és meglévő tapasztalatom/tudásom alapján felvennének (pld recepciósnak hívtak pár éve, most meg oda is elvárás a főiskolai diploma...) nőként. Amire felvennének, ott meg 80-100 ezer ft/hó a fizu (a 100 ezer 1-2 túlórával értve), mindez 3 műszakban (nem csak betanított sori munka, a tegnapi állásbörzén pld jelen volt a Tesco is, keresett többek között csoportvezetőt is, feltételeknek megfelelek, a tájékoztatóban szerepelt, hogy bruttó 130 ezer ft. a bér: ez kb nettó 90 ezer ft., plusz műszakpótlék, ez 30 %, vagyis bruttó 40 ezer ft, ami kb nettó 28 ezer, az annyi, mint kb nettó 120 ezer (bőven felfelé kerekítve=inkább 115). Ja és állandó (!!) éjszakai műszak vállalása....
Mindez albérletben élve: a házunk eladhatatlan: valahogy senki nem akar házat venni ott, ahol nincs munkalehetőség...., és amíg nem tudjuk eladni, addig hitelképtelenek vagyunk, hiszen az önrészt mi a fenéből teremtsük elő?? Albérleti díj fizetése mellett tegyünk félre a havi megélhetést biztosító fizuból? 10-15 év alatt hátha összejön annyi, amennyi most (!!) egy olcsó lakás minimális önrésze? Akkorra mennyi lesz?

Szóval, az " aki tud és akar,az itthon is megállja a helyét." -állítás több sebből is vérzik...
És nem miattam/az én konkrét helyzetem miatt, mert én csak egyetlen ember vagyok = nem releváns a helyzetem.
Csakhogy sokan vannak hozzám hasonló helyzetben, és még többen sokkal rosszabban....
Tudnak, akarnak, képesek megállni a helyüket, mégsem boldogulnak==jutnak egyről a kettőre. Azokról nem is szólva, akiknek nem az egyről-a-kettőre-jutás a cél, hanem a napi/havi szintű megélhetés: nekik már az is előrelépés, ha ezt sikerül megoldani.

Nem negatív vagyok, pusztán tényeket sorolok.
A megoldás mindenkinek más, sokaknak (és egyre többeknek) a határon átlépés==máshol próbálkozás.
Hátha kint sikerül, ami itthon nem.
Aztán vagy sikerül, vagy nem....

GTVili 2014.09.13. 14:30:56

@Babette.:
Vidéki vagyok,és nem a nyugati oldalon. De egyébként rengeteg ismerősöm,barátom él a keleti országrészben. Valahogy mindegyik él és virul. Egyikük sem milliomos vagy felsővezető....és mégis.
Egész életemben dolgoztam és ha váltani kellett,hát váltottam.

GTVili 2014.09.13. 14:43:56

@Mirjam2:
Arra gondoltál már,hogy ezek rendelésre készültek...tehát úgy néz ki,ahogy a megrendelő szeretné....?

Javaslom olvass figyelmesebben. Mint írtam,ezek a torták sem egy nagynevű cukrászdában készültek....

Nem azzal van a nagyobb baj ahogyan kinéznek a torták,amíg mondjuk az ismerősöknek sütögeti ezeket......hanem azzal,hogy az ilyen elnagyolt ,látszólag is home-made tortát üzletszerűen értékesíti.
Nem is értem, aki olyan szupi kis muffinokat gyárt,az lehetne sokkal igényesebb a tortáit illetően is...

SzZoole 2014.09.13. 14:44:55

@Babette.: @kardio1: csak egyet tudok mondani,1kg daralt marha husbol a fent felsorolt hozzavalokal keszits tatar beefsteaket es azt piritosra kenve egyetek meg vacsorara,de ejszaka nyomni fogja a hasatokat ne engem szidjatok:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 14:50:32

@macamuca [IHUN]: @macamuca [IHUN]: sajnálom, hogy ennyire nem jól alakulnak a dolgaitok. :-( remélem, minél hamarabb körvonalazódik valami megoldás, akármerre is.
szomorú, hogy mivel nem szatyorban élek, ezek a dolgok még nekem is elég jól lejönnek most nem is tudom hányezer kilométer távolságból is, család, ismerősök, bloggerek stb történeteiből, de vannak, akik otthon élve is befogják a szemük-fülük, és tagadják bármiféle probléma létezését. (figyelem, senki nem azt mondja, hogy ott lehetetlen boldogulni egyáltalán, hanem hogy egyre több embernek egyre nehezebb.)
olyan lehet ez tán, ez az elmeállapot, mint a megerőszakolt áldozat szoknyahosszát felhozni. ("én ilyet nem látok, nem hallok, én nem így viselkedek, tehát ez velem sohasoha nem történhet meg.")

Giddy Lamb 2014.09.13. 15:03:19

@GTVili: "Valahogy mindegyik él és virul."

Attól függ mit nevezünk "életnek"
Ez egyénenként változó, van akinek a vasárnapi rántott hús és fasírozott az élet, szülinapon pedig még Tescos tortára is fussa, van akinek meg az, hogy péntek délután beül a privát jetbe és repül Vegasba a póker bajnokságra.
A közös az bennük, hogy mindketten Mo-n élnek és hétköznap kapnak a pofájukba rendesen, amit az egyik az olcsó szar zabálásával kompenzál, a másik meg az izgalmak hajszolásával...

GTVili 2014.09.13. 15:40:04

@Giddy Lamb:
Pl azt,hogy boldogok....ha valaki nem az,akkor tökmindegy hogy a világ melyik részére költözik....és az is,hogy mennyi pénze van.
Megcseszheti a magánrepülőjét,ha boldogtalan....

De már megint eltértünk a vitát kiváltó beírásomtól....
Attól még hogy egy torta otthon készül,még lehet sima és egyenes.A kör is kör maradhatna,és a fondant is lehet ám' vékonyabbra nyújtani....nem is beszélve,a nem megfelelően eldolgozott színezőről.
Nem a fantázia hiányáról,hanem az alapvető esztétikai érzékről beszélünk. Pláne,ha még pénzt is kérünk érte...nem is keveset.
Na sebaj....kívánok sok sikert,és rengeteg elégedett vásárlót.

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 15:46:32

@Babette.:
"itt a nyugati határszélen (és akkor ez még nem Borsod!), gyakorlatilag műszakin és háromműszakos betanított munkán kívül nincs más."

Megerősítem.
Most járkálok ebben a cipedliben...
Kiegészítem annyival, hogy az átlagot képviselő (=valamilyen középfokú végzettséggel rendelkezik, ehhez kapcsolódó munkatapasztalattal) nagy többség számára.
Kivételek, ill. a szűkebb réteghez tartozók természetesen itt is vannak, számukra klassz is lehet.

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 15:53:57

@Dragonlady (now in Indonesia):
Nos, valóban nem éppen kellemes, ahogyan alakultak a dolgok, ugyanakkor távol álljon tőlem a panaszkodás.
Pld a tegnapi börzén 3 olyan lehetőséget is találtam, mi nekem bejövős lenne, az egyik kiváltképpnagyonnagyon tetszene (sok szempont együtt=ideális munka/feladatkör, és még a bér is elfogadhatónak tűnt...). Kérdés, hogy valamelyik "sikeredik-e"==engem választanak-e?
Ha igen, jó.
Ha nem, az sem baj == indul a határátkelős projektem.
Ez is olyasmi, ami régóta forog a fejemben, régóta készülgetek is rá, tehát se nem új, se nem kétségbeesett választás/döntés nem lenne, ha így alakulna.
Szóval, nem panaszkodom, a tények azok, amik, én meg próbálom kihozni a lehetőségekből a számomra legjobbat :)

Giddy Lamb 2014.09.13. 16:19:00

@GTVili: "Pl azt,hogy boldogok"

Nekem is rengeteg kelet-mo-i ismerősöm rokonom van, mert onnan származom én is, de vhogy egyikről sem a boldogság jut először eszembe...
ha a boldogságon mentális állapotot értesz, akkor vagy lelki szegények az ismerőseid, vagy kábszer függők, akiknek korlátlan áll rendelkezésre a cucc és folyamatosan lövik magukat:)
ha viszont folyamatot értesz a boldogságon, akkor kíváncsi vagyok melyik az a falu, vagy város arrafelé, ahol mindenki harmóniában él egymással és önmagával?

2014.09.13. 16:25:43

@GTVili: Mit nem ertesz? Gabi tortai is ugy neznek ki, ahogy a megrendelo szeretne. Lehet hogy neked pl. nem tetszik a kanna, de masoknak meg igen. Egyebkent en az izlestelen Viagras formedvenyt akkor sem adnam ki a kezembol, ha fizetnenek erte, de ez mas kerdes.

Ami a 'nagynevu cukraszdat' illeti, ertettem hogy mit akartal irni elsore. Ugy latszik te nem erted, hogy en azt probalom elmagyarazni: nekem nem a cukraszdabol kikerult torta az etalon mikor bulira, szulinapra tortat rendelek. Pont azert tetszenek nekem Gabi tortai, mert latszik rajtuk hogy otthon keszultek, nem ilyen sablonos, unalmas, steril tortak mint amiket te belinkeltel.

2014.09.13. 16:33:39

@Dragonlady (now in Indonesia): +1, a megeroszakolasos parhuzam erdekes... Ez addig mukodik, amig veletlenul pont azzal nem tortenik ilyen eset aki addig az aldozatot hibaztatta.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 16:48:58

@macamuca [IHUN]: hű, hogy tudsz ennyire nyugis lenni, csodállak. persze tudom, a pánik nem old meg semmi t:-(
ha határátkelés, akkor merre is?

@Mirjam2: az ember általában védi magát, megpróbálja megmagyarázni, miért nem történhetnek meg vele olyan szörnyűségek, mint másokkal. mert én nem úgy öltözök / nem megyek arra / okos vagyok, szorgalmas és tehetséges / közgáz diplomám van és 13 nyelvvizsgám / minden évben járok szűrővizsgálatra / nem repülök azzal a társasággal véletlen sem / stb.
OFFFF
nemrég egy Thai Lion Air gépen meghalt egy holland pilóta (Thaiföld felett, belföldi járat volt), negyvenes pasi, szívroham :-( nem lett semmi baj, a másik pilóta lehozta egyedül a gépet. máris indultak a kommentek a legnagyobb thai expat fórumon (ami egyébként egy igazi troll-kincsesbánya, csak azért érdekes mégis, mert az iszonyú sok felhasználó miatt tényleg minden kérdésre választ lehet kapni és mindent tud valaki), hogy de hát ezt a társaság erről meg arról hírhedt (2 éve elúsztattak egy gépet, de senki nem halt meg), így a biztonsági izék, úgy a pilóták képzettsége, bezzeg az X légitársaság milyen jó, és én csak azzal repülök, és és és. mintha a társaság tehetett volna arról, hogy egy szerencsétlen pilóta meghalt a levegőben...... azóta se értem.

2014.09.13. 17:13:51

@kardio1: A molekuláris főzőcskézés azért nem is otthoni kategória, legalábbis szerintem.

2014.09.13. 17:17:15

@Mirjam2: Budapesten nettó 80 ezreket keres az átlag cukrász, olyan nívós cukrászdákban, ahol nem is gondolnád. Akkor vidéken mennyit kereshetnek?... :(

SzZoole 2014.09.13. 17:46:51

@Philosoraptor: a nejem videken,Nyiregyhaza,100 ezret keresett tisztan es ez 2010-ben volt.Az is igaz,hogy az elso ember(manager) volt..Itt is az,de joval tobb a fizetese is.

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 18:40:16

@Dragonlady (now in Indonesia):
Első körben Anglia, vagy Skócia.
A német szókincsem kb 20-30 szóból áll :D (persze, innen szép "nyerni" :DD), így hiába közel az osztrák határ (nyugi, Hinta :DD), nekem nem opció most.
Aztán majd kiderül.... vagy beborul... esetleg én is, agyilag. Na, ezért mondtam, hogy pont időben tért vissza dr. andalúz :))))))

i got my (törölt) 2014.09.13. 19:08:14

@macamuca [IHUN]:
itt elolvashatod, hogy hogyan lehet 5 nap alatt magyarországon céget alapítani:
www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/hungary

jelzem, hogy értelemszerűen azonos elvek alapján mérték fel minden országban, mennyi időre van szükség, s ez alapján készült a rangsor.

@Dragonlady (now in Indonesia):
"egyszerűen nem hajlandó feltelepíteni a telefonom, mert nem megbízható forrásnak van nyilvánítva bármi, ami neki valamiért nem tetszik"

telepítés előtt természetesen be kell állítanod a telefonod, hogy engedje a nem megbízható forrásból származó alkalmazásokat telepíteni. ez egy egyszerű beállítás, mint pl. a nyelv.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.13. 19:16:47

@macamuca [IHUN]: találtam ehhez jó kis csoportokat a fb-on, megmutatnám, úgyhogy átküldhetnéd a linkedet priviben (a múltkor megnéztelek, de már elfelejtettem, ki vagy:D)

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 23:18:53

@Babette.:
privi ment :)
Ott én is kerestem-leltem csoportokat (az egyikből pár nap után ki is léptem :)))), olyan szinten nem a témáról volt szó...
No és akad pár rokon és barát is Angolországban/Skóciában...

kardio1 2014.09.13. 23:24:58

@Zoole[uk]:
Nem fog menni! :( A tatàrért én sem vagyok nagyon oda, de a csalàdbol màs nem eszi meg. Igy meg 1 kg hùs kicsit valoban sok lenne nekem...

SzZoole 2014.09.13. 23:31:55

@kardio1: azert sem fog menni mert nagyon nehez kaja,probalj csak 30 dekat enni piritosal,biztos,hogy meg birod enni,en is meg birom,de hogy ejszaka nem fogsz tudni aludni az bizztos.Nagyon eros fuzerezesu,nem birna a gyomrod.

kardio1 2014.09.13. 23:36:07

@Philosoraptor:
Persze, nem az. En csak azt irtam le, hogy nem is igen vàgyok egy ilyen konyhàt vivô étterembe.

kardio1 2014.09.13. 23:45:04

@Zoole[uk]:
Ezért mondtam, hogy nem vonom kétségbe a tapasztalatodat. Tatàrbifszteket illetôen nincsenek személyes tapasztalataim. Egyszer egy étteremben làttam egy rànézésre 70 év körüli ùriembert, aki a mellettem lévô asztalnàl azt evett (itt steak tartare vagy tartare de bœuf) egy jo adagot. Inkàbb az italfogyasztàsàn lepôdtem meg, mert rövid idô alatt beküldött egy liter vörösbort is mellé. Ami azért segiti az emésztést ! :)

SzZoole 2014.09.13. 23:51:49

@kardio1: probald ki,ha jol el van keszitve nagyon finom.
Itt is steak tartare a neve.
En szaraz feher borot kuldok le utanna,az is kelokepen segit az emesztesben,na meg a jokedvben is:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.14. 03:10:10

@33621: Nem rossz ötlet, söt nagyon is jo / logikus egy mai ember szämära.
DE
85évesen mär nem ugräl ide-oda az ember "csak ugy".
Az a kisebbik dolog, hogy van olyan megoldäs, hogy egyätalän nincs papirmunka (nem kapsz semmit a banktol, mindent online intézhetsz, ha kell szlakivonat, akkor töltsd le). Tehät innentöl kezdve akär nem is kellhet aktiv cim. De, hogy mäst ne mondjak, a kärtyät sem adjäk 10évre. Azt meg ugye cimre küldik, de ez ugye kisdolog.
Nagyi hijän nem ismerek olyan 85évest sem, aki onlinebankingol. :-) És hät ugye az emberek szeretik követni a szämlän történö pénzmozgäsokat, idösebbek szämlakivonat formäjäban.
Mivel itt eléggé kockäk az emberek, meg ugye az idösebbek (sem) szeretnek a régi jol bevälton vältoztatni, ezért gondolom a pénzfölvétel is ugy megy näla, hogy bemegy a bankfiokba vagy a postära és ott vesz föl/ki pénzt. (Sväjcban élök tudjäk mire gondolok. :-) ) Tehät nem is biztos, hogy van bankkärtyäja. Nekik amugy is az a pénz, ami a kézben van, mindent személyesen intéznek (+ugye ez arra is jo, hogy emberekkel talälkozzanak).
Lehet, hogy én vagyok a gyanakvo, de én a férjemen kivül nem adom oda senkinek a bankkärtyämat, bär még ö sem kérte el.
Nem egyszerü eset, és mivel a sogorod nem egy nagy spieler németül, ezért gondolom az ügyintézés sem lesz egyszerü...a néninek meg gondolom a korhäzbol kijöve nem az lesz a legnagyobb vägya, hogy ügyeket / kivändorläst intézzen... :-(
Summa summärum. Rövid tävon ésszerü a "csak egy bankkärtya", viszont a többit nem lehet elkerülni, és ahhoz erösen kell a néni. (Nem vészmadärkodni akarok, meg kivänom, hogy minél késöbb következzen be, de a haläleset körüli intéznivalok sem lesznek egyszerübbek, ha külföldi bankszämla van képben)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.14. 10:24:21

Mutatok egy klassz kis tortát, tegnap vettük és ettük. 16 szeletes, 9 fontnak megfelelő magyar Ft.
Nagyon fincsi, különleges és csini volt !

kepfeltoltes.hu/view/140914/DSC_0081_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140914/DSC_0082_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

adg 2014.09.14. 11:19:47

@Naschkatze (Mostindien / CH): "Lehet, hogy én vagyok a gyanakvo, de én a férjemen kivül nem adom oda senkinek a bankkärtyämat, bär még ö sem kérte el."
En sem adnam oda a sajatomat, de kis erdekessegnek elmselem az itteni tapasztalataimat.

Egy baratomeknal a gyerek sulijaban leadjak a titkarneninek a bankkartyaadatokat, es amikor valamit fizetni kell, akkor siman lekapjak a szamlarol. Szulok pedig boldogak, hogy nem kell minden alkalommal bohockodni. Mancika meg nem vesz le neha maganak is egy kicsit, mukodik a rendszer.

Mar ket kulonbozo cegnel voltam ceges bulikon, es eddig mindig ugy tortent a fizetes, hogy a fonok lerakta a hitelkartyajat az asztalra, es aki rendelni akart valamit maganak, az vitte a kartyat. Volt, hogy a fonok maga nem is jott, csak odaadta a kartyat. Es olyan is volt, hogy a kartya nem az asztalon volt, hanem a pultosnak adta, aki minden rendeleskor lehuzta azt.
Ezen kivul a ceges kocsiban is van egy kartya, ha tankolni kellene, vagy inni egy kavet, vagy valami akarmi
Furcsak az emberek.

Jo par eve otthon apam cegenel volt a ceges kocsikhoz benzinkartya, ami csak egy kuton volt hasznalhato, es csak benzinre, rendszam alapjan. Hat az emberek piszok gyorsan megegyeztek a kutasokkal, es a benzinszamla az egekbe szokott, mert mindenki ott tankolta a sajat meg a felseg, haver kocsijat. Meg is szunt a benzinkartya par honap utan... :)

2014.09.14. 21:43:56

@kardio1: Egyszer szívesen kipróbálnám, már csak azért is, mert nem hétköznapi dolgokat csinálnak. :D

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.15. 10:35:41

@LittleG.: A nappalikrol? :) Brusszelrol meg arrol h hogy kerultunk ide hamarosan fog megjelenni iras.

LittleG (uk) 2014.09.15. 10:48:03

@Nitnitnit: hehe, a nappalikról is szó lehet benne ;)

Szuper, kíváncsian várom!

blackhairlady 2014.09.17. 00:09:54

@sodalisO [eng]: Ilyet szoktam sutni, csak mot nem jut eszembe a neve:) A piskotatekercst egy uvegtalba teszem, a kozepebe joghurtos krem megy amiben fixalo van, es gyonyoruen ki lehet onteni a tortat, szep felgombalaku lesz.
Sutok is egyet a hetvegen, koszi a tippet. Bar az enyem meg sem kozeliti kinezetre ezt a csinit:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása