oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 23. 06:45,  Édes élet Angliában 486 komment

2014. szeptember 23. 06:45 Határátkelő

Édes élet Angliában

Nemrégiben jelent meg a blogon egy történet egy magyar lányról, aki sikerrel valósította meg az álmát és lett saját erejéből cukrász, elsősorban cupcake-eket árulva. A jelek szerint Angliában van igény a magyaros ihletésű tortákra, hiszen mai szerzőnk, Dee az előző posztot olvasva írta meg saját történetét.

cím_118.jpg

„Nyolc és fél évvel ezelőtt érkeztem az országba, azért, hogy nyelvet tanuljak. Akkor még álmomban sem gondoltam volna, hogy itt maradok, ám végül a sors így hozta.

Anno au pairként érkeztem ide, mint oly sokan mások. Nyelvet akartam tanulni, és megismerni egy új világot. Nos, olyannyira megismertem, hogy beleszerettem és itt ragadtam. Igaz, az időjárással a mai napig vannak még gondjaim, de ma már nem igazán tudnám elképzelni az életem újra Magyarországon.

Itt ismerkedtem meg a férjemmel, itt alapítottam családot, és itt valósítottam meg az álmom. Ma már büszke tulajdonosa vagyok a pici home bakingemnek, de a legbüszkébb talán arra vagyok, hogy mindezt egyedül, önképzéssel értem el. Sosem tanultam iskolában.

4_15.jpg

Egy születésnap volt a fordulópont

Habár sütni mindig nagyon szerettem, a nagy áttörést a kislányom egyéves születésnapi tortája hozta meg az életembe. Ekkor szerettem bele a formatortákba, a burkolásba, és találtam ki magamnak, hogy ha törik, ha szakad, én ezt megtanulom.

Sok-sok éjszakát töltöttem az internet előtt, rengeteg órát fektettem a gyakorlásba, ami aztán meghozta a gyümölcsét. Büszke vagyok arra, hogy ma már Londontól Cardiffig rengeteg helyről járnak hozzám. Sokan képesek akár 2-3 órát is utazni egy-egy tortámért, amiért nem tudok elég hálás lenni nekik.

3_28.jpg

Olyannyira szeretem ezt a szakmát, hogy tavaly megmérettettem magam egy nemzetközi versenyen (Cake International Show) is Birminghamben, ahol a kategóriában, ahol indultam, negyedik helyezést értem el kalocsai hímzett tortámmal.

A versenynek köszönhetően még többen ismertek meg, és valamennyire az ügyfélköröm bővülését is elősegítette. Rengeteg magyar ügyfelem van, nagyon nagy részük visszajáró vevőm, akik minden alkalomra nálam csináltatják a tortájukat.

2_29.jpg

Minden darab egyedi

Sokan kész tervvel jönnek, de sokan azt mondják, hogy a feleségük, férjük, lányuk születésnapja lesz, ez és ez az íz, ennyi személyre, készíts valami szépet. Ilyenkor aztán alkothatok.

Cukorvirágok, cipők, emeletes tortacsodák kerülhetnek ki a konyhámból. Minden tortám egyedi, sosem csinálok kétszer ugyanolyat. Saját kidolgozott receptek alapján dolgozom, de igyekszem a hagyományos ízeket követni. Így például hagyományosan karácsonykor bejgli, zserbó, mézeskalács és mézes krémes van a repertoáron.

Az előző cikkben a másik tortás lány leírta, hogyan lett magánvállalkozó, nos, nálam is ugyanez a helyzet. Szerencsére itt nem bonyolítják meg az életed, és ha van egy jó könyvelőd, akkor még könnyebb. Az ügyfélkör kialakításához közel két év kellett. Az angolok nehezen nyitnak, a magyarok viszont szeretik, hogy hazai ízekkel dolgozom.

1_43.jpg

5_11.jpg

Akár napokig is készülhet

Rengeteg türelem, munka, és gyakorlás van abban, hogy sikerült idáig eljutni. Talán az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy az emberek azt hiszik, sütni könnyű, hogy beteszem a sütőbe a piskótát és fél óra múlva kijön feldíszítve.

Nos, alapjáraton tortánként 5-6 órám van benne, de egy bonyolultabb darab esetén akár napokba is telhet, mire minden részlet elkészül. Ami a legszörnyűbb az egészben, hogy ma már boldog boldogtalan süt és árul, sokszor minősíthetetlen munkát kiadva a kezéből, de az emberek megveszik, mert olcsó.

A legjobb példa erre, hogy nem olyan régen felhívott egy fiatalember, aki tortát szeretett volna a felesége szülinapjára, három szinteset, toronyórát lánccal. Mikor mondtam, mennyibe kerül, közölte, hogy ez neki sok, ő azt gondolta, maximum £30.

Mondtam neki, hogy sajnálom, de az alapanyagot nem tudom beszerezni ennyiért, mire közölte, hogy akkor inkább vesz egy tortát a Tescóban. Ezekkel nem tudok mit kezdeni…

6_7.jpg

Ma már tanítok is, kezdő háziasszonyokat, akik csak a hagyományos magyar ízekre vágynak, vagy azokat, akik valamilyen technikára kíváncsiak, legyen az tortaburkolás, vagy cukorvirág-készítés.

Készült már velem néhány riport is, az egyik itt olvasható el és van egy Facebook-oldalam is…

Álmom megvalósításában nagyon sokat segített a férjem, a barátaim, akik nem engedték, hogy a nehezebb időszakokban feladjam és mindig támogattak. Mindenkinek azt tudom mondani, hogy ne adja fel, merjen álmodni, mert álmok nélkül nem lehet élni. Lehet, hogy sokszor rengeteg munkát bele kell fektetni, de megéri. :)”

FELHÍVÁS!! A nagysikerű ablakos sorozat után újabb ötlet: küldjetek fotókat a városotokról! Nem a nevezetességekről, hanem arról a környezetről, ahol éltek: a házról, a sarki kisboltról, a busz- / metrómegállóról, a kedvenc éttermetekről, pubotokról, a munkahelyetekről (ha nem okoz problémát), a parkról, ahova szívesen jártok, az eldugott, kevesek által ismert hangulatos, érdekes helyekről, stb. Írjatok pár sort is mellé, mert így lesz igazán érdekes a sorozat! A cím a szokásos: hataratkelo@hotmail.com.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr556722517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.09.23. 07:39:59

Egy újabb szuper sütis poszt. :) Csak rövid lett. :D

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.23. 07:45:16

Tényleg nem akarok rosszmájú lenni, de amióta Lucas Meier a blogomon tételesen bebizonyította, hogy a magyar nők előszeretettel választanak nyugati férfit az álmaik megvalosításához én is ezen a szűrőn keresztül látom a világot. A hölgy kiment au-pairként majd rájött, hogy angliai karrerjének katalizátora egy brit férfi lesz kitűnő helyismerettel, nyelvtudással és kapcsolati tőkével. Arról nem is beszélve, hogy a vállalkozás beindítását, felfutatását is állnia kell valakinek.

Aztán mi a HÁ olvasói egy rózsaszín ködfelhőbe burkolt kis történetet kapunk az álmok megvalósulásáról és a sütik finom illatáról mely poszt végén fél mondattal megemlékezik arról, aki nélkül nem jöhetett volna létre az egész. ;-)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.09.23. 07:45:25

Gratulálok! A tortákhoz és a kitartásodhoz is. További sok sikert!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.23. 07:47:08

Köszi, ez szuper.
További sok sikert, gyönyörűek a torták.
:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.23. 07:53:35

@flash.gordon: Ezt cáfolnám. Nekem magyar a párom, de ő is sokat segít, hogy megcsináljam azt, amit szeretnék.
;)
Egyébként azt írta, hogy már gyerek is volt, amikor belekezdett.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.09.23. 08:01:06

Gratula a poszt írónak, fantasztikusak a tortái!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.23. 08:01:16

@flash.gordon: amikor valaki azt mondja, hogy "nem akarok rosszmájú lenni, de...", akkor 100%, hogy valami rosszmájú mondat következik. Ergo minek a képmutatás?
Másik: nem láttam a posztban, hogy Dee "nyugati" férfit választott volna, de még azt sem, hogy az úriember hány fonttal járult hozzá a vállalkozáshoz. Szóval még a szokásosnál is rosszindulatúbb ez a kommented. Minek jó ez?
Harmadik, ha már szemüvegegekről van szó: sokan - úgy fest, te is - még mindig valami keleti távolságból látják a "nyugati" embereket és azt hiszik, hogy minden "nyugati" gazdag és a "nyugati" értelemszerűen több vagyonnal rendelkezik, amiből majd a "keleti" feleség életmódját, álmait finanszírozza. El kell keserítselek, ez nagyon nem így van, ráadásul elég sovin és lenéző a magyar nőkre nézve, mintha mi nem tudnánk megállni a saját lábunkon. Ahogy Magyarországon is, úgy mindenhol vannak trófeafeleségek, de nem ez a jellemző. Hanem az, hogy ketten egyenrangú partnerek a kapcsolatban, ugyanannyit tesznek bele és együtt dolgoznak, hajtanak a boldogulásért.

A posztról: gyönyörűek a torták, nagy gratula Dee-nek, hogy belevágott (hehe), megérte! A kalocsai a kedvencem, naná!

LyukasBogrács 2014.09.23. 08:01:48

Az Uvegtigris a legjobb. Bakterhazat is fogsz csinalni ?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.23. 08:06:21

@Réka ‎: +1
Nem beszélve arról, ha valaki fiatalként kerül külföldre nagyobb az esélye, hogy egy helyivel "akad" össze, mint egy honfitárssal.

Sesamelmo (Q) 2014.09.23. 08:07:02

Azt nem tudom, hogy felér-e egy főállással, de nálunk is népszerű dolog ez. Sok nő vállal torta készitést, nemzeti étel házhozszállítást (görög, indiai, filippino a legnépszerűbbek talán), lehet menni hozzájuk vacsorára, főzőszakkör ovisoknak, nemzeti konyha tanfolyamok.... Mind a kereslet, mind a kinálat nagy. Expat élet velejárója.

Határátkelő 2014.09.23. 08:10:13

@flash.gordon: Esküszöm, nem értem, mi szükség erre. Nem akartam ide süllyedni, de akkor hadd mondjak neked és Lucas Meiernek egy nagyon brutális érvet, amire szerintem soha senki nem gondolt még. Tudod, miért van az, hogy a külföldre egyedülállóként kiköltöző magyar hölgyek gyakran találnak külföldi férjet maguknak? Mert abból több van. Érdekes módon Angliában több az angol férfi, mint a magyar. Döbbenetes, nem?

Iszonyatosan fáraszt már ez a "nem rosszmájú" állandó szöveg. És még valami: miért fáj neked az, ha valaki külföldön találja meg a társát? Érdekes módon nekem például soha eszembe nem jutott, hogy ebben bármi rosszat lássak.

Na, ez már kikívánkozott belőlem egy ideje.

firg_firg 2014.09.23. 08:13:51

Nagyon jok ezek a tortak. Amugy mennyi egy ilyen? Idaig csak annyi jott le hogy 30 font nem eleg ra.

firg_firg 2014.09.23. 08:17:40

Hubazz ennek a cake internationalnak a honlapjan is durva tortak vannak, nem piskota egyik se

rezsöatya 2014.09.23. 08:25:28

Elbuvoloen szepek ezek az alkotasok! Latszik az igenyesseg, a szakma szeretete. Tobb is mint szakma, hivatas! (Mondom ezt iparmuvesz vegzettseggel es hobbiszakacskent is!)
"...mire közölte, hogy akkor inkább vesz egy tortát a Tescóban..." ez mennyire ismeros! Anno a Vorosmarty teri karacsonyi vasaron arusitva sajat alkotasaimat hanyszor hallottam en is ezt! Erre valoban egy valasz van: tessek ott megvenni! :D

@flash.gordon: ne irigykedj! Csinald utana! (Es most nagyon finom es uriember voltam!)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.23. 08:28:32

@flash.gordon: egyébként olvastam azt a "tételes bizonyítást". A súlyosabb tételek között szerepelt Kiskegyed és Velvet randiblog "cikk" is, valamint a következő mondat:
"Gondolom a kedves édesanyja ilyen szavakkal küldte ki :nehogy valami csóringer magyar fiúval jöjj össze! Válassz egy jómódú helyit, gondolj a jövődre!"
Te meg nyeled, mint kacsa a nokedlit... hát gratula...

HardPötty 2014.09.23. 08:34:03

Ha angol is a párja akkor mi van? A magyar barátomnak egy magyar állampolgár de thaiföldi felesége. A családban nálunk van egy japán hölgy is. Imádni való. Az angol pasik pedig nem csoda hogy oda vannak a csinos, bájos, okos és kedves magyar lányokért, nőkért. Nem minden esetben a pénz a mozgató rugó. Létezik szerelem!

2014.09.23. 08:36:14

@Határátkelő: Vagy csak az az oka, hogy a külföldi férfiak másképp gondolkodnak, v. másmilyenek. És lehet, hogy épp ez teszi őket olyan "izgalmassá". :) Persze a rosszindulatúak beletudják magyarázni, hogy a pénztárca miatt jönnek csak össze ezek a kapcsolatok.

Cinkapanka 2014.09.23. 08:37:39

Milyen kezdotokerol beszelunk? Formak , alapanyagok, diszitoelemek keszitesehez szukseges keszletek megvetele? Az nem egy nagy osszeg. Raadasul mint irta 2 ev kellett az ugyfelkor kiepitesehez, szoval valoszinuleg nem rogton foallasban csinalta es a szukseges dolgokat sem egyszerre szerezte be.

De abban sem latok semmi rosszat, ha a ferje segitett neki. Egy normalis kapcsolatban ez igy mukodik, tamogatjuk a masikat.

Evain 2014.09.23. 08:43:44

@flash.gordon: téged komolyan az zavar, hogy a férje esetleg tőkét adott ahhoz, hogy (figyelj, mert itt a lényeg) _dolgozhasson_? Nem henyél otthon, nem a férje lóvéját szórja piperére meg rucimucikra, hanem dolgozik. Érted? Dolgozik.
Nem mellesleg rohadt szép tortákat csinál, amit MAGA tanult meg készíteni, nem a férjétől.
De ez ne is zavarjon, még leesne a szemellenződ.

2014.09.23. 08:45:44

@flash.gordon: lehet, hogy a sok hozzátok hasonló begypesedett gondolkodású magyar férfi miatt választ sok nő külföldit? Ha meg angol pasi lennék, elnézve a helyi női felhozatalt, én is kapkodnék a kelet- és dél-európai nőkért... És itt kérek elnézést minden angol nőtől. :D

Evain 2014.09.23. 08:48:39

Na most hangosan felröhögtem. A linkelt riportban leírja, hogy magyar a férje. :D:D:D:D:D Ennyit az előítéletekről. :D:D:D

Mr Long 2014.09.23. 08:52:53

@flash.gordon: Egyik angol exkollegam nagyon jo baratja felig magyar. Itt szuletett a srac magyar apatol es angol anyatol. Csak azert mondtam, hogy legyen egy ellenstrigula is a felirotablan a vegyes kapcsolatokhoz. Elmondasa szerint egy baj van a sraccal, nem lehet a vezeteknevet kimondani. :DDDD

Jok a sutik, de valaki nyisson vegre egy jo kavezot a varosunkban, mert mar rosszul vagyok a lancoktol!

radirpok123 2014.09.23. 08:54:44

@flash.gordon: jhcakes.com/dee-hamori/
"Igaz mint oly sokan mások, én is nyelvtanulás miatt jöttem ki annak idején (...) Férjemet is itt ismertem meg, aki szintén magyar."
Olvasni is kene, nem csak irni...

Mr Long 2014.09.23. 08:56:31

Azt mondjuk nem talalom hol irta, hogy angol a ferje... Csak itt talalkoztak, az meg azt jelenti van utlevele a faszinak...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 09:05:51

@norvég kém [Hu/At]:
Miért? A Camilla a Karcsi felesége egy igazi bombázó.
:))))))))))))))))

macamuca [IHUN] 2014.09.23. 09:07:47

@flash.gordon:
"... a magyar nők előszeretettel választanak nyugati férfit az álmaik megvalosításához ..."

Ha már általánosítás, akkor: talán azért, mert
1: az ún. nyugati férfiak elismerik a nők jogát ahhoz, álmaik lehessenek = nem gondolják azt, hogy a nő helye elsődlegesen konyha+gyerekszoba+hálószoba szentháromságban lenne. Ellentétben az igazi (??....) magyar "macsóval"...
2: fontosnak tartják, hogy az álmok megvalósulhassanak
3: támogatják ennek megvalósulását. És ez kizárólag azt jelenti, hogy "itt pénztárcám/bankkártyám, vedd meg, ami kell, de engem hagyj békén az """önmegvalósítási""" nyűgjeiddel!" Tudod, a pénz fontos, de önmagában még nagyon kevés ahhoz, hogy bárkinek bármilyen álma-vágya megvalósuljon.
A magyar férfiak (=tudod, általánosítunk...) a lelki izéket kitalált álproblémáknak tartják, így foglalkozni velük nem tartják szükségesnek-fontosnak. Igazi (??...) férfi nem lelkizik.
Így aztán nem meglepő, ha a bátorítás, biztatás = lelki támogatás hiányzik az eszköztárukból (="hogyan kell bánni férfimód egy nővel"-eszköztára). Inkább az "ugyan, anyukám, lásd be, ez nem neked való!"-stílust preferálják, merthogy észrevették ám, hogy valami izé van a nővel, majd megkérik, hogy "főzzél inkább egy jó kis ....t, olyan régen ettem, azt te csinálod a legjobban!", hiszen kell az elismerés a nőnek, ezt tudják = nosza, megdícsérik és elfoglaltságot is találnak neki.
Igazán törődnek vele, ezt akárki megmondhassa, ugyi?

@Philosoraptor:
+1

@Cinkapanka:
+1

@Evain:
Főnyeremény! :DDD
+1

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.09.23. 09:07:57

@HardPötty: Ez így van. Itt Albániában elképzelhetetlen, hogy egy albán azon rugózzon, hogy kinek milyen nemzetiségű a házastársa. Itt csakis annyi számít: Jó ember vagy nem jó ember? Ez az alapvető hozzáállás. Az összetartás és a családcentrikusság pedig csak növeli az illető ázsióját.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 09:08:29

Na most akkor döntsétek már el hogy magyar a férj vagy nem.

macamuca [IHUN] 2014.09.23. 09:11:40

@Dee Hamori:
"Tudod vannak olyan emberek akik kovetik az almaik!"

Meg vannak olyanok is, akik szerint ilyesmit nő csakis akkor képes megtenni-véghezvinni, ha van egy férfi (=férj), aki finanszírozza ezt. Mert férfi nélkül egy nő alkalmatlan elérni bármit is.

Na, talán ezért van az, hogy a nem így gondolkodó nők olyan férfit választanak, aki másként vélekedik a nőkről :)

Gratula az elértekhez, sok sikert a továbbiakhoz. :)

Mr Long 2014.09.23. 09:16:31

Szoval, amit a HAn tanultam:
ha magyar no + nyugati ferfi = cafkasag
ha magyar no + magyar ferfi = igaz szerelem
ha magyar no + keuropai, vagy azsiai = onbaltalmazo hulye pics@
ha magyar no + afrikai ferfi = onbaltalmazo szexmanias pics@?

Vagy tullepunk ezeken a sztereotipiakon?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 09:18:41

most akkor magyar vag sem?? kinzo kerdes.

rakoczigabi 2014.09.23. 09:20:27

@Dee Hamori:
Ekoszor is nagyon szépek a tortaid :-)) Nekem meg sokat kell fejlődnom hozzád képest.
Mióta nekem fent volt a posztom követlek téged facebookon :-)
Amint olvastam te is meg kaptad a külföldi férj/ barát jelzőt.
Ugy látszik az emberek meg most sem értik hogy nem miattuk csináljuk ezt, ha nem a magunk erejéből építettük fel amink van :-)
További sok sikert :-))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 09:22:09

@Dee Hamori:

"Dee Hamori 2014.09.23. 08:16:19

@flash.gordon: csak, hogy lass tisztan, a ferjem nem magyar"

megőrulok!
az igazsagot akarom!

Evain 2014.09.23. 09:22:11

@diggerdriver: na most én is elbizonytalanodtam. Lehet csak magyar származású? :) Nem mintha a történet szempontjából bármit is számítana, de flash.gordon szaktárs megnyugtatása érdekében úgy látszik fontos ennek tisztázása.

Off: úgy ennék egy jó kis feketeerdő tortát...

macamuca [IHUN] 2014.09.23. 09:37:39

Valaki azért elmagyarázhatná, hogy miért is van jelentősége annak, hogy milyen nemzetiségű/származású/állampolgárságú (melyik a legfontosabb szempont? ezt is jó lenne megtudni.... nomeg hogy miért az a legfontosabb szempont...) a férj?

Ha kiderülne, tán arra is választ adna, hogy más nemzetiség/származás/állampolgárság esetén mi történt VOLNA másként.

Jellemző: sztereotípiák mentén feltételezésekkel foglalkozni.
Mert ami VAN, azzal minek is foglalkozni, ugye...
A "mi lett volna, ha...." és a "tuti így+így let volna, ha..." megközelítés....
(és nem csak nőkkel kapcsolatban, hanem bárkivel-bármivel összefüggésben....)

:((((((

2014.09.23. 09:40:39

@norvég kém [Hu/At]: Miért, az angol nők annyira csúnyák lennének?

Sütemény1975 2014.09.23. 09:53:15

@Philosoraptor: ezt ugye nem kérdezed komolyan?
finoman fogalmazva: bűn rondák! :)

rezsöatya 2014.09.23. 09:55:50

@Sesamelmo (Q): most egyedi butorokat (ez az eredeti foglalkozas/hivatas), designer vagyok. A kezmuves vasarokra meg sajat grafikakkal, keramiaval, uveggel es nemeztargyaimmal voltam kint. De annyi mindent csinaltam mar az eletben! Itt is tanulok epp egy uj szakmat, egy orult vagyok! :DDD

ditta75 2014.09.23. 09:57:07

Amit itt szerintem többen félreértenek (azt nem akarom feltételezni, hogy direkt félremagyaráznak), hogy igen, egy teljes szakma váltáshoz szükség van támogatásra. De azért elég nagy különbség van aközött, hogy keresek valakit, hogy pénzelje a vágyaimat, vagy aki már mellettem van (anya, család, férj, feleség) segít egy új célban. Elég kevesen engedhetik meg maguknak, hogy több hónapig, munka nélkül tanuljanak valami újat, akármennyire sikeresek benne és igen, ehhez akkor kell valaki, aki ebben az időben támogatást tud nyújtani. De arról mondjuk egy szó sem esett a cikkben, hogy az éjjeli internetes továbbképzés mellett a posztoló dolgozott-e, vagy "csak" gyereket nevelt, vagy egyáltalán milyen anyagi megterhelést jelentett, hogy létrehozott egy most már jól menő vállalkozást. A "nyugati férfiak hátán felkapaszkodós" logika mentén, akkor ti ugye csúnyán kihasználtátok a saját szüleiteket, hiszen ők meg fizették a taníttatásotokat... Vagy van valami korhatár, hogy honnan számít kihasználásnak, ha egy családtag támogat valamiben?

Evain 2014.09.23. 10:00:05

@ditta75: Félreértetted. Itt kvázi mindenki egy emberkként ugrott neki flash.gordonnak, amiért az feltételezte alapból, hogy azért akart magának angol pasit fogni, hogy a férj pénzelje az álmai megvalósítását.
Aztán utóbb kiderült, hogy nem is angol a férje, úgyhogy most kopp van. Egyébként az ég világon semmi jelentőssége nem lenne. :P

Taxomükke (UK) 2014.09.23. 10:00:33

@flash.gordon: ... sőt, valójában a férj csinálja a tortákat, a csaj csak a nevét adja hozzá, meg mosolyog a vevőkre.
"Tényleg nem akarok rosszmájú lenni..."
Akkor ne legyél az, baszod.

rezsöatya 2014.09.23. 10:02:15

@Philosoraptor: @Sütemény1975: annakidejen ment valami angol sorozat, valami Mrs Woodhouse, vagy mi. Akkor mondta Hofi: "meghogy az angol ferfiak hidegveruek? Egy fraszt! UNDORODNAK!"
:D

Sesamelmo (Q) 2014.09.23. 10:04:53

@rezsöatya: szépek lehetnek!

Off
Magyargyerek.com versenyfelhivasat ismeritek? A kovettseg most irt nekunk errol.

SzZoole 2014.09.23. 10:10:40

@Határátkelő: csak javasolnam,hogy el kellene olvasni a poszterinaval keszitett riportot es ott kiderul,hogy a holgy ferje Magyar.
Csak egy tipp volt:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.23. 10:12:17

@macamuca [IHUN]: volt egy magyar kolleganom itt kint, ahogy kijott azonnal osszekoltozott egy fekete faszival,ed kozolte, hogy en egy hatalmas marha vagyok, nem is erti mit kuszkodok itt egyedul....mert anyagilag itt ez a biznic !!!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 10:14:47

@Zoole[uk]:
A saját fülemmel olvastam itt töle hogy nem magyar.
Utána szintén töle hogy magyar.
Lehet nem tudja?
:))))))))))))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.09.23. 10:18:34

@macamuca [IHUN]: Köszi :) Ígértem, hogy tudósítok. Egyébként nagyon nagy élmény volt. Szuper szervezés, kulturált tömeg.

Vissza a témához: Egyébként itt hihetetlen finom torták vannak, rengeteg kis cukrászda, házias ízek, nem tudom, egy ilyesmi különleges cukrászdára mennyire lennének nyitottak...

2014.09.23. 10:20:38

@Sütemény1975: Nah akkor kész szerencse, hogy mennek oda lengyelek, magyarok, románok, meg még csomó más nemzetiség is. :D

SzZoole 2014.09.23. 10:24:11

@diggerdriver: en elolvastam a poszt vegen belinkelt riportot is ahol nagyon sok mindent elarul magarol,ott azt irta,hogy magyar.
Vegul is nekem mindegy,csak megint jon a vita igy el is ment a kedvem a tovabbi kommentelestol.
Pedig a poszt nagyon jo a tortak nagyon szepek lehetett volna egy jot beszelgetni,kar hogy a seggfejek igy szet barmoljak:(((
Tovabbi szep napot mindenkinek.

andaluzkutya 2014.09.23. 10:34:06

Amúgy meg flash.gordon felvetésére azzal érvelni, hogy dehát magyar a férje, teljesen felesleges, mivel szerintem ezredrangú a nemzetisége, a történetből nem az jött le, hogy szerzett egy pasit, aki felfuttata és ezért minden szép és jó. A történetből az jött le, hogy ilyen-olyan okokból együtt lett valakivel, aki ráadásul még a férje is lett, meg gyereke, meg minden, és a férje, ahogy normális párkapcsolatokban lenni szokott, támogatta, hogy megvalósítsa, amit kitalált. Innentől kezdve nem mindegy, hogy honnan jött ez a derék ember?

DieNanny CH 2014.09.23. 10:35:04

@diggerdriver:

Szerintem azt akarta írni, hogy nem ANGOL. Csak már ő is belezavarodott ebbe a hülyeségbe...

@Dee Hamori: Dee, nagyon ügyes vagy, jó munkát!

SzZoole 2014.09.23. 10:37:44

@Cinkapanka: "Milyen kezdotokerol beszelunk? Formak , alapanyagok, diszitoelemek keszitesehez szukseges keszletek megvetele? Az nem egy nagy osszeg."

Egy profeszionaris normalis suto £2500-nal kezdodik es csak az alja a tobbi dologrol ne is beszeljunk,
Egy normalis muhely felszerelve £20000 kezdodik,hidd el tudom mirol beszelek.

Taxomükke (UK) 2014.09.23. 10:46:33

@Zoole[uk]: Erről jut eszembe... amikor először jártam Angliában (1987), egy nagyon jó barátommal jöttünk turistaként, és Wembleyben Erzsi néninél szálltunk meg néhány napra. Egy kecskeméti ügyvéd volt a szobatársunk. Egyik este azzal jött haza, hogy egy látott valakit, aki egy ÓRIÁSI ötlettel keresi a pénzét, SEMMI nem kell hozzá, csak az ötlet. Tíz percen át tartott a bevezető szónoklata, már majdnem megvertük (ez csak vicc!!!), hogy mondja végre el nekünk, mit látott, amihez SEMMI nem kell, csak az ötlet.
Elmondta.
Látott egy faszit valamelyik forgalmas helyen (Trafalgar Square vagy Hyde Park vagy hasoló), aki egy kintornán zenélt, továbbá volt egy hatalmas, idomított papagája, akit ráültetett a turisták vállára, és polaroid fényképezőgéppel készített fotót rólunk, amelyeket a turisták nagy örömmel meg is vettek.
Tényleg semmi nem kellett hozzá az ötleten kívül, mint egy kintorna, egy betanított óriáspapagáj meg egy polaroid gép. Ezeket meg, mint tudjuk, bármelyik sarki közértben akciósan be lehet szerezni.

Taxomükke (UK) 2014.09.23. 10:47:39

@Taxomükke: Sorry, nem rólunk, hanem RÓLUK, vagyis a turistákról készített felvételeket.

RoxiSpain 2014.09.23. 10:48:09

Gratulálok! Nagyon jó kis post volt, immár a második, ami nagyon inspiráló ebben a témában. :)

adg 2014.09.23. 10:49:38

Hoho, van tema ma is. :)

Egyetlen megfeleloen elhelyezett gondolat = 50 komment.

max gondolkodó val birca 2014.09.23. 10:50:47

@rezsöatya:

www.imdb.com/title/tt0068068/

Kb. olyan volt, mintha valaki parodizálni próbálná Jane Austen stílusát. Pedig ő egy marha jó író volt, szóval nem ő volt a hibás, hogy a filmsorozat paródiaként hatott.

A filmben olyan párbeszédek voltak, hogy az ember csodálkozott hogyan bírták a színészek röhögés nélkül ezeket végigmondani.

Kb. ilyenek voltak:
- Ha nem veszi tolakodásnak, bátorkodom megjegyezni, esni fog.
- Attól félek, Önnek igaza van.

SzZoole 2014.09.23. 10:54:13

@Taxomükke: Egyszer olvastam egy riportot egy emberol,aki a London Eye kornyeken arany embernek van olyozve,maszkirozva ha jo az ido nyari szezonban akkor £200-300-at is megkeres egy nap.

SzZoole 2014.09.23. 11:01:05

@Dee Hamori: figyu,Te felsz,hogy kiabalsz?
Semmi baj az erto olvasasomal.1996 ota ebben a szakmaban elek napi szinten,szerinted nem tudok kulombbseget tenni az otthoni sutogetes es egy profi cukrasz muhely fogalma kozt?
Eddig szimpatikus voltal,szep munkaid vannak,csak,hat a stilusod........

2014.09.23. 11:11:18

@Babette.: A milliárdos áfacsalás mikor lesz kivizsgálva? Kérdésem persze költői volt. Mit is várhatok ebben a maffiaállamban. :(

Mr Long 2014.09.23. 11:14:32

Hetvegen en is sutottem tortat :)

Tort zabkeksz vajjal osszekeverve, talban kisutve, nestle karamelkenoccsel kikenve, banankarikakkal lefedve, majd tejszinhabbal betakarva.
Elozo vasarnap lemon and rapsberry tart keszult.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 11:25:11

@Dee Hamori:
Ok semmi baj.lényegtelen.
Nekem a kilenc is páros.
Nagyon szépek a tortáid.
Sajnálnám megenni öket.
Ez már müvészet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 11:29:46

@Babette.:
Na ilyenkor kell összepakolni aztán otthagyni az országot a picsába.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 11:30:39

@Zoole[uk]:
Én szoktam pénzt adni a szoborembereknek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 11:37:28

@Dee Hamori:
Jóvanna.
Eltévesztetted. Ráficcentünk.
Lapozzunk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 11:40:34

@Philosoraptor:
azt másodikán a déli és esti ellenőrzés között megcsinálták.
biztos.
vagy nem.

qkuc 2014.09.23. 11:42:25

@Határátkelő: Ne vedd a szívedre HÁ, nem biztos, hogy a helyi eü-t szeretnéd megtapasztalni, :D.

Egyébként igazad van, :).

qkuc 2014.09.23. 11:42:26

Le a kontyommal előtted, :). Nagyon szépek a torták *éhes lettem, :D*.

qkuc 2014.09.23. 11:42:26

@flash.gordon: Szerintem ebben a történetben nincs ilyen "felhang". Ha valaki egyedül megy ki és ott is marad, az itthonról rendeljen párt magának? :)

Meg aztán, ne általánosítsunk már, hogy minden nő egy tőke és férjvadász, :D. Mi van azokkal, akik maguk csinálták meg a szerencséjük és később találták meg kinn életük párját? :) Nem kevés példa van rá a nők között is.

qkuc 2014.09.23. 11:42:26

@Réka ‎: "like-olom" a kommented, :)

qkuc 2014.09.23. 11:42:47

@diggerdriver: Camilla? Szép? És ez egy mondatban? Dio Mio, :D. Lady Di viszont szép nő volt. Bár ezt nőként kimondva, van valami enyhén perverz felhangja ...

Gyorgy Hamori 2014.09.23. 11:42:55

Hello mindenkinek, a ferj vagyok, es tudtommal magyar :) Csak hogy ismételjem...sose add fel. Szuper vagy!!

SzZoole 2014.09.23. 11:44:59

@Dee Hamori: ha kommentek kezdik kiverni a biztositekot nalad,akkor nem ertem,hogy miert velem kiabalsz???
En semmi negativ dolgot nem irtam.Nem is en hoztam fel ezt a temat,hogy a ferjed milyen szarmazasu,csak masok kommentjere reagaltam,hogy olvassak el a poszt vegen belinkelt riportot amit veled keszitettek,mert abbol eleg sokminden kiderul rolad.Ennyi.
Hogy miert irta cinkapankanak azt amit irtam?Mert akar profi cukraszdat nyit az ember,akar csak otthon csinalja az alapanyagokat,gepeket diszito elemeket es egyebb kiegeszitoket megvenni nem £10-20 kerul.
a tovabbi kerdeseidre nem tudok valaszolni,mivel az en hozza szolasaimban ilyenekrol nem volt szo.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 11:49:50

@qkuc: éhes?
minek egy sütihez éhesnek lenni?

:D

SzZoole 2014.09.23. 12:03:03

@diggerdriver: kozos fotot is lehet kesziteni veluk.

SzZoole 2014.09.23. 12:05:06

@Babette.: hat,erre nem merek irni semmit,de tobb mint szomoru:(

qkuc 2014.09.23. 12:10:08

@Babette.: Pavlovi reflex, :D. És egy szelet süti sosem elég.

Sütök is valami sütit hétvégén, bár nem lesz ilyen szép és gusztusos + a "diabetikus" "sütik" íze időnként izgalmas ..., :D.

ditta75 2014.09.23. 12:10:08

@Evain: bocs, természetesen a komment nem a nagy többségnek szólt, a "ti" flash_gordon-t és az általa hivatkozott "szakirodalom" szerzőjét jelentette. De így tényleg félreérthető, legközelebb nem leszek lusta visszakeresni az érintettek nevét.

Pernilla 2014.09.23. 12:11:36

Azert az eleg szomoru, hogy egyetlenegy ember irt ma egy gonosz megjegyzest, es a többiek ugranak egymasnak, akik mind dicserö szavakat irtak...
Gratulalok a posztolonak, nagyon igenyesen elkeszitett tortak, latszik rajtuk a belefektetett munka. Annak ellenere, hogy nem az en izlesvilagom az egesz :)

2014.09.23. 12:12:54

@Réka ‎: +1. Koszi hogy leirtad helyettem is...

Nagyon jo es erdekes poszt, tovabbi sok sikert a szerzonek es koszonjuk hogy megosztotta a tortenetet.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.23. 12:13:20

@Dee Hamori: Helló mivel a posztban nem lett letisztázva (később is a reggeli álmosság miatt nehezen) nem volt egyértelmű, hogy a férjed magyar. Mivel most már kiderült ezért az eddig megjelent és a még megjelenő bejegyzéseim tartalma nem téged érintenek csak egy létező jelenséget boncolgatnak.

@rezsöatya: @Evain: @Mr Long (UK): @radirpok123: @macamuca [IHUN]: @Taxomükke:

@Réka ‎: Valóban nem láthattad, hogy nyugati férfival állt össze és ő finanszírozta az egészet mivel nem lett leírva. Mint, ahogy az ellenkezője sem innentől kezdve mindkettőnknek csak a feltételezés jutott. Az azóta született kommentekből kiderült, hogy a hölgy férje magyar tehát innentől kezdve az előző bejegyzésem illetve az ott felvázolt egyébként létező jelenség NEM RÁ VONATKOZIK.

Egyébként teljesen mindegy milyen szemüveggel nézzük a kérdést azért jóval ritkábban hallani olyan történeteket, hogy Kati Kalocsáról összeállt James- szel Londonból, aki egy derék megbízható kazánkovács. (Ha esetleg ilyet találsz, kérlek linkeld be én (vagy Lucas) keresünk neked 10 másik ellenpéldát. :)

Az érvelésedhez én is csak gratulálni tudok miszerint „egyébként olvastam azt a "tételes bizonyítást". A súlyosabb tételek között szerepelt Kiskegyed és Velvet randiblog "cikk" is…”

Egyrészt mert a felsoroltakon kívül még található hivatkozás a Népszabadságra, nokkulfoldon.hu, Határátkelő blogokra, különböző privát blogok posztjaira köztük a tiédre is, ha jól emlékszem, ezen kívül még a youtubra, és a Hvg-re.

Egyébként a kérdéssel a „A válasz L.M.-nek” című IV. részre rúgó sorozatban boncolgatjuk, ahol nem egyszer leírtam, hogy a jelenséggel nem foglalkoztam, mert ezek a nők értelemszerűen nálam nem jelennek meg, illetve itt Bécsben is vannak rapid randik magyaroknak, ahová nem magyar anyanyelvű férfit még csak be sem engednek. Ezek után nem értem miért gondolod, hogy én vagyok a rosszmájú.

@Határátkelő: Valóban nagyon brutális és fantasztikus az érvelésed miszerint Angliában több szingli angol férfi van, mint magyar. Csak az nem ugyanennyire biztos, hogy több-e az szingli angol férfira vágyó magyar nő, mint a szingli angol nőre vágyó magyar férfi. ;-)

@norvég kém [Hu/At]: Könnyen lehet. De a begyepesedett magyar gondolkodású férfi alternatívája lehetne a modern gondolkodású orosz vagy ázsiai is. Biztos van ilyen is csak arról kevesebbet esik szó. ;-)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.23. 12:15:29

Bocs a helyesírási hibákért. Noha, átfésültem a Word helyesírás ellenörzőjével de így is maradt benne. :/

Határátkelő 2014.09.23. 12:20:00

Próbáljunk túllépni már a férj dolgon, aki személyesen is megjelent már itt, remélem láttátok, és megerősítette, hogy MAGYAR. Nem mintha ez kéne, hogy a fő kérdése legyen a mai beszélgetésnek. Inkább, ha lehet kérnem, koncentráljunk a már csak látványukkal is az ízlelőbimbókat izgató tortákra vagy a vállalkozási lehetőségekre Angliában.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.23. 12:24:52

@flash.gordon: példának felhozhatnám jómagam és kb az összes itt élő női ismerősömet, akik vagy egyedülállóak, vagy teljesen hétköznapi helyiekkel élnek, akik semmivel sem vagyonosabbak vagy jobban keresők magyar nejüknél. De nem teszem, mert az anekdotikus érvelés semmit nem bizonyít - részedről sem.
Értem én, hogy te meg LM meg hinta (ahányan vagytok) eldöntöttétek magatokban, hogy magyar határátkelő nőben a golddigger a jellemző, mert képtelen vagy lusta saját erőből boldogulni. Ez is egy nézet, mi pedig érdeme szerint kezeljük. De elég gerinctelen dolog azzal kezdeni, hogy te nem akarsz rosszmájú lenni. Dehogyisnem akarsz. Élvezed is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 12:27:07

@Zoole[uk]:
Tudom s fiamnak van velük fotója.
Nagyon kemény meló az.

DieNanny CH 2014.09.23. 12:35:19

@flash.gordon:

Akkor neked az a véleményed, hogyha egy Mo-on élő nő érdekből megy férjhez, hogy legyen induló tőkéje, az rendben van, de ha ezt külföldi férjjel csinálja külföldön, az fúúj! ???

Sztelenke 2014.09.23. 12:36:07

Kedves Kommentelők!

Dee-t évek óta ismerem. Itt ismerkedtünk meg Angliában. Igazán közeli kapcsolatban vagyunk, mondhatni baráti. (Nem, nem én vagyok a férje aki történetesen valóban MAGYAR férfi.)
Dee szinte első lépéseitől kezdve látjuk ,nyomon követjük a munkáját, a próbálkozásait, sikereit. Rengeteget dolgozott mire idáig eljutott. Sok-sok órát, energiát öltek bele közösen a férjével és a két kicsi gyermekével akik elviselték ,hogy nem mindig tudott csak az övék lenni. A saját és családja érdekében dolgozott/dolgozik több órát naponta, kelt fel a beteg gyerekekhez éjszakánként,stb. Mind saját , mind a családja hosszútávú érdekeit szemelőtt tartva. Amíg eljutott idáig otthon dolgozott rendben tartva a családot, ellátva , szeretve őket. A párja kedves, jószándékú , feleségét szerető férfi, aki tudja ,hogy akkor érzi jól magát ha a párja is teljes életet élhet, úgy ,hogy megvalósíthatja az álmait. Én is sütök torákat, de leginkább hobbi a számomra, mellette hímzek ,üveggravírozással próbálkozom. Számomra ez mind hobbi. Nem is szeretnék belőle válalkozást csinálni. Nekem más céljaim vannak. Viszont tudom azt ,hogy mennyi munkaóra ,lemondás, utánajárás, stb van abban ,hogy valaki ebből a szakmából megéljen. Minden tiszteletem Dee-é. Ő megcsinálta, mert ott volt a cél előtte és IGEN van kitartása, támogató ,szerető családja.
Sok sikert a továbbiakhoz Dee!
Ölelünk: Gabi , Zoli és a gyerekek. <3

Ui: Soha nem szoktam ilyet írni, de a sok irígy fanyalgónak üzenem ,keressen egy célt magának ,álljon fel a fotelből és kezdje el élni az életét. Ne fröcsögjön, stb. A sok rosszindulatú hozzászólásra szánt energiát próbálja meg pozitívvá alaktítani. Sok sikert hozzá mindenkinek!

Azoknak meg akik Dee férjének a nemzetisége fontos üzenem, Lehet nekem akármilyen nemzetiségű férjem , feleségem (mert ilyen is van kedves férfiak) akármekkora vagyonnal. Ha lusta vagyok mint a dög, akkor mehetek vele a sunyiba. Csak az lehet sikeres aki tesz is érte!!!! Férjtől ,pénztől függetlenűl.
Szép napot mindenkinek!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.23. 12:38:58

@Réka ‎: Hát, érveléseid gyenge lábakon állását nem akarom újra meg újra megvilágítani. Ha neked nem elég az erről szóló négy bejegyzés meg a három tucat komment akkor valószínűleg ennek a duplája sem lesz elég. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 12:39:35

@Határátkelő:
Na látod szívesen olvasnék egy posztot a vállalkozásbarát környezet összehasonlításáról itt és otthon.
Megírnám ha értenék hozzá.

Határátkelő 2014.09.23. 12:40:18

@Sztelenke: Szerintem nem volt sok irigy fanyalgó, valóban volt egy-kettő, aki talán erősebben kérdezett, de azért ne essünk át a ló túloldalára sem.

Éljenek a sütik meg a torták és lendüljünk tovább! :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.23. 12:41:13

@Sztelenke: ennyi.
Mondjuk arra is kivancsi vagyok, hogy FG es nogyulolo klikkje vajon mit alkotnak? Mi szepet hoznak letre? Mi az almuk es mit tesznek meg erte? Gyanithatoan 0

Határátkelő 2014.09.23. 12:41:53

@Réka ‎: @DieNanny [SZ,CH]: @flash.gordon: Mint már kértem, hagyjuk ezt a vonalat, mert szerintem már unalmas (legalábbis nekem nagyon elegem van belőle). Ha feltétlenül erről akartok vitatkozni, szerintem keressetek rá másik helyet. Kösz.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.23. 12:43:54

@Határátkelő: Bocs, csak reagálnom kellett Réka hülyeségeire. Részemről a téma lezárva. :)

qkuc 2014.09.23. 12:54:59

@Sztelenke: Oh, ne vegyétek a lelketekre, :). Elérte, megvalósította az álmát és ez a fontos, :). Számomra rettentően szimpatikus hozzáállása van és további sikereket kívánok neki is, neked is, :).

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.23. 12:59:40

@Réka ‎:

Tudod, nekem is lenne pár ötletem csak senki nem dob meg több tízezer euróval hozzá. Egyébként én is éppen az álmomért teszek jelenleg. 9 nmen élek azért hogy évek után vehessek egy szaros budapesti lakást. Ja, mondjuk engem ezért inkább kiröhögnek mint elismernek. Hát, ilyen ez.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 13:00:32

@Határátkelő: nem igazán értem a problémát, a helyében jót röhögtem volna, hogy egy elírás ekkora port kavar. a por attól, ahogyan reagált.
és természetesen megjelenik egy pártfogó, ahogyan az lenni szokott ilyenkor.
nem vagyok konteós, de érdekes egybeesés.

:)

Határátkelő 2014.09.23. 13:01:11

@házelőtthinta: Látod, alapvetően ebben van a nagy különbség. Hogy nem feltétlenül kell több tízezer euró hozzá. Sokszor (mint a mai poszt is bizonyítja) elég az ötlet, a kitartás.

2014.09.23. 13:02:54

@Sesamelmo (Q): Az en egyik indiai baratnom eredetileg 'haztartasbeli' volt Londonban, aztan elkezdett megrendelesre fozni es hazhoz szallitani, majd olyan jol ment az uzlet hogy a ferje felmondott a munkahelyen es most kozos vallalkozasban csinaljak, a baratnom foz, a ferj hazhoz szallit es a weboldalt kezeli. Mind a ketten nagyon jol megelnek belole, ez is azt mutatja hogy nem feltetlenul csak 'hobbi' szinten lehet otthonrol fozni-sutni.

2014.09.23. 13:06:03

@diggerdriver: Hogy merészelsz ilyet mondani? Hát nem jelent neked semmit a haza? :D

DieNanny CH 2014.09.23. 13:08:43

@házelőtthinta:

Mi a fenének gyűjtesz olyasmire, amit már most utálsz???
Gyűjtsél inkább egy angol lakóhajóra, ott változó a kilátás az ablakodból. Ráadásul, angolul biztosan jól tudsz, mert sokat idézgetsz angol nyelvű gazdasági lapokból. Nemcsak olvasod, de érted is őket...
;-)

2014.09.23. 13:09:00

@Határátkelő: +1, pontosan, pl. a fent emlitett baratnom eseteben szinte semmi kezdo tokejuk nem volt; napi par adag etellel kezdett a sajat konyhajukban, az etelek koltseget fektette be ami abszolut minimalis. Kesobb honlapot keszitettek maguknak (ingyen), es ahogy egyre tobb megrendelesuk lett, nyilvan egyre tobbet fektettek az alapanyagokba de ennek a koltsege szinte azonnal meg is terult. Nem tudom mi a helyzet mas orszagokban, de Angliaban tenyleg nem kell toke egy ilyen vallalkozas beinditasahoz. Egy masik baratnom pedig, aki lengyel bevandorlo, ugy kezdett sajat vallalkozasba hogy bemutatta az uzleti tervet nehany banknak es az egyik ugy dontott hogy tamogatja, kolcsont ad neki. Szinte semmi onereje nem volt.

2014.09.23. 13:10:04

@diggerdriver: Annak úgyis csak az lenne a vége, hogy már megint köpködsz...

2014.09.23. 13:12:13

@házelőtthinta: Köszönjük, Emese. El is hisszük a hülyeségeidet. :D

2014.09.23. 13:13:59

@Babette.: Nah ezt olvasom is, kíváncsivá tettél.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 13:15:13

@Philosoraptor:
De. Pontosan annyit mint amennyit én jelentek a hazának.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.23. 13:16:00

@Mirjam2: Nagyon sokan (többek között mi is) kezdtük tőke nélkül. Ha valaki nem kivenni akar rögtön elején belőle, hanem szépen visszaforgatja a vállalkozásba a hasznot, néhány év alatt fel lehet építeni egy jól menő kis céget. Sőt nagyobbat is... :)

2014.09.23. 13:17:34

@diggerdriver: :)))) Frappáns válasz.

DieNanny CH 2014.09.23. 13:21:59

@Babette.:

Ez érdekes, de a kommentelők szerint csak mese.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.23. 13:28:16

@DieNanny [SZ,CH]:

Miért utálnám? Németül is egész jól tudok.Vagy szerinted ezért vagyok egy mekiben? Megsúgom, németül folyékonyan beszélőkkel van tele még a meki is.A nyelv itt nem potenciál semmire, mivel mindenki tud németül. Ilyen egyszerű. De fejlődni kell még belőle sokat, elismerem. Viszont hazamenekülve folyékony némettel/angollal kb enyém a világ otthon. És nekem nem kell a világ. Elég egy kis takaros lakás + nettó 150 rongy. Ennyi a cél. Nem elérhetetlen! Ez életszínvonal lenne, sőt, magyar álom lenne.

@Babette.:

Kösz! A külföldön élő grill mellett izzadó kislánynak mit mondanál? Fogadjunk azt hogy szerezzen egy fiút, minél gyorsabban és együtt könnyebb minden! Ja, 23 éves lányok nem igazán szoktak grill mellett izzadni. Ez is igaz.

@Philosoraptor:

Most pont nem hülyeségeket írtam, de mindegy. Egyébként mikor tervezel külföldre költözni?

@diggerdriver:

Mindezt úgy hogy 47 éven át otthon élhettél és éltél is. Lehet kicsit rosszabb életszínvonalon abból a 200 ezres fizetésből mint Londonban 2 ezer fontból, de nem hiszem hogy nélkülöztél bármit is. Aztán kiköltözve meg előadod hogy áldozat vagy. Nem értem.

@svájci sapka (ch):

Építőipari céget tőke nélkül? Én értem hogy sok haszon van a fillérekért dolgozó melósokon..de akkor is..nekem ez tündérmesének tűnik...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 13:31:51

@házelőtthinta:
"A külföldön élő grill mellett izzadó kislánynak mit mondanál? "

ugyanazt, amit neked mondtam, míg rá nem jöttem, hogy csak panasz-játszmázol: tanuljon, és a panaszenergiákat cselekvésre fordítsa.

2014.09.23. 13:32:25

@házelőtthinta: Nem vagy egyedül aki szar körülmények közt élt. Én pl. munkásszállón laktam 10 m2-en, 12 évig idegenekkel, aztán 2 évig csecsemővel 16 m2-en, az ugye 8 m2 fejenként. Majd 8 évig 26 m2-n, ugyanott. Ja, és komfort nélküli volt eleinte. Ha valaki ezért kiröhögött volna, kirúgtam volna az összes fogát. Nagyobb lakást egyedül, segítség nélkül szereztem. Nem kell annyira sajnáltatnod magad. Jó az a konyha ha nincs más. Képzelj oda még egy barátnőt meg egy gyereket. Mindenki elkezdte valahol és nem szégyen ha netán feljebb jutott.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 13:32:29

@DieNanny [SZ,CH]: és akkor micsinájjak vele?:D

akár igaz is lehet.

2014.09.23. 13:34:35

@házelőtthinta: Arról van szó, hogy nagyon jól játszod a szerepedet, csak néha kiesel belőle. Az meg külön dicsérendő, ahogy mindenkit kiosztasz, és mindent jobban tudsz másnál. :D A Digger lehet, hogy nemcsak a pénz miatt ment ki. De te ez képtelen vagy felfogni. Vagy nem akarod inkább, fogalmazzunk így. Vannak emberek, akiknek az értékrendje nemcsak a pénz körül forog.

macamuca [IHUN] 2014.09.23. 13:34:46

@Gyorgy Hamori:
"... tudtommal magyar ..."

Hát ez az.
Tudtoddal.
Páran ezt itt sokkal jobban tudják.
Hidd el.

:))))))))))))))))))

@diggerdriver:
Te is vállalkozó vagy, nem? Azt is tudod, otthon miért NEM akartál az lenni (pedig otthon is ismerted alaposan a szakmádat).
=== megírhatnád a saját tapasztalataidat és véleményedet a témában :)

2014.09.23. 13:36:08

@Babette.: Igaz v. nem, elég beteg dolgokat írtak bele. :D

2014.09.23. 13:39:53

@flash.gordon: Csak azert mert nem ertesz egyet Rekaval, nem kell mindjart azt irni hogy 'hulyesegeket' ir. Semmivel nem ir nagyobb hulyesegeket mint te, sot.

DieNanny CH 2014.09.23. 13:40:42

@házelőtthinta:

"Miért utálnám?"

Mert az előző kommentedben mint 'szaros budapesti lakás' emlegetted.

DieNanny CH 2014.09.23. 13:42:58

@Babette.:

Hát, úgy semmit se' csinájjá vele... :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.23. 13:43:43

@házelőtthinta: Ha nem hiszed, te bajod...
Egyébként kértelek már, hogy szakadj le rólam!
Kösz.

SzZoole 2014.09.23. 13:45:22

@Határátkelő: Azert az nem annyira egyszeru,egy home bake es egy beulos cukraszda kozot van egy 'kis" kulombseg.Nem is olyan kicsi.Egy komolyabb cukraszda beinditasa tobb tiz ezer fontba is benne van.Meg egy par engedelybe es egy csomo utanna jarasba es idobe.

Evain 2014.09.23. 13:51:48

Nidda már, eltűnök egy kicsit touch screent telepíteni dual screennek, és erre jövök vissza... :o

Hát maradjunk abba, hogy ezek szép torták. Egyszer szeretnék én is tudni ilyen szép cukorvirágokat gyártani. Nade majd ha nyugdíjas leszek, szép téli estéken a Balaton partján.
:D

Határátkelő 2014.09.23. 13:55:24

@Zoole[uk]: Mondjuk sehol nincs előírva, hogy rögtön egy beülős cukrászdával kell kezdeni...

wuaaa 2014.09.23. 13:58:22

Ne fárasszátok már a bloggazdát, korán kelt ma.

SzZoole 2014.09.23. 14:00:17

@Határátkelő: persze,hogy nincs,de elob-utobb ki fogja noni a konyhat,ha sikeres es fut a szeker,akkor kell a valtas,szuksegszeru.
Higy nekem,mi mar vegig jartuk ezt az utat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 14:05:22

@Philosoraptor:
Nézd sokszor mondtam már hogy 40ezer forinton múloty hogy itt vagyok.
Meg kell köszönnöm a hazának hogy nem értem neki annyit.
Ìgy megélhettem például azt amit a múlt hétvégén Zolikáékkal.
Többek között.
Na most játszok egy kicsit.
Merthogy én nem s gyapotföldeken dolgozok hanem nekem minden nap megunhatatlan játék.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.23. 14:05:51

@Mirjam2: huh, itthon próbálna meg valaki neten kaját árulni anélkül hogy nincs 5 engedélye meg legalább 2 végzettsége... És az embereket tökre nem zavarja, hogy nem szabad szinte semmit csinálniuk legálisan, meg is érdemlik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 14:10:20

@házelőtthinta:
Áldozat?
Minek az áldozata?
A stresszmentes életé?
A kiszámítható jövöé?
Én nyertesnek érzem magam.
Pedig kulimunkás vagyok.
Betanított munkás.
Jó nekem így.
Neked is?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 14:12:57

@Turchi:
Várjálmá...
Ö a gödörből nem kifelé kapaszkodik hanem kifelé kiabál.
Nagy különbség.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 14:15:35

@macamuca [IHUN]:
Hidd el megírnám de rövid és egyoldalú lenne.
Nem voltam otthon vállalkozó.
Tudom hogy szar de nem tudom mitöl szar.

2014.09.23. 14:26:32

@diggerdriver: Ha jobban érzed magad ott, mint itt, akkor jól döntöttél. :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.23. 14:28:22

@Philosoraptor:

Igen, vannak ilyen emberek,akiknek nem a pénz körül forog elsősorban, sőt, a pénz sokadik helyen áll csak.Ők jellemzően nem lépnek le egy nyugati országba többet keresni. Te miért lépnél le? Azt ne mondd hogy az élhetetlen közeg miatt...meg hogy fojtogat a politika...meg hogy rosszkedvűek az emberek...digger szerinted mégis miért lépett le? Egyértelmű : több pénz. Minek kell az egyszerű dolgok mögé ideológiát gyártani?

@Babette.:

Hiába hangoztatjátok hogy a tanulás a kulcs, legtöbbször egy szakmunkával se élsz sokkal jobban. Mert miért élnél? Tudod mennyi egy sima pék alapbére? Nem? 1300 nettó. Vagy a tanulást úgy érted hogy slágerszakmát kitanulni egyetemen? :DD Nagyon kevés dolog van amiből tényleg nagyon jól lehet élni...Nem kulcs az semmihez. Inkább ez is csak a szerencséről szól szerintem. Ismerek olyan itst is, aki alig keres nálam többet. Egyszerű : nem sztárolt tevékenységet végez. Szép lakásban lakik és el is viszi remekül a fizetése felét. Engem ne etessen senki azzal hogy Nyugaton arat az akinek szakmája van. Sokkal több eredője van ennek. Szerintem szerencse kell hozzá a legtöbb.

@DieNanny [SZ,CH]:

Érzékeltetés hogy milyen sokat kell vergődni egy viszonylag kis lyukért. Semmi bajom Budapesttel, ellenkezőleg, kifejezetten szeretem Budapestet. Tudom, ezen a blogon ez hiba.

@svájci sapka (ch):

igen,nem hiszem. Egy sima külföldre költözés se megy fillérekből ugyanis. Te meg teljesen másról beszélsz. Hagyjuk már..a sarki kebabost elindítani is masszívan ötszámjegyű euróban. Pont az építgetős cég lesz költségmentes...mert időközben ömlik a lé és fedez mindent...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.23. 14:28:22

@diggerdriver:

A betanított munkások 900 fontokat keresnek Londonban. Teljes időben. Egyébként meg ha neked játszótér meg élmény mindennap, akkor otthon se voltál stresszes markolós, nem? Dehogynem. A kiszámíthatóságot meg hagyjuk, miközben a fizetésed felét lakbérre költöd. (Te írtad hogy 1000 a lakás. A fizetésed meg 2 rongy.) Hihetetlen elszállt megélhetési költésgek vannak ott.És miért?Mert egyszerűen annyi a bevándorló hogy így alakult ki. Nekik buli öten együtt lakni hogy egyáltalán meg tudjanak élni.

Sesamelmo (Q) 2014.09.23. 14:31:37

@Zoole[uk]: van különbség. Sőt. Az egyik magyar anyuka ételkiszállitásba kezdett magyaroknak. Pár hétig birta. Nagyon finom volt, de nem ment neki már otthon. A villanyfogyasztás az egekbe ugrott, az edények kicsik lettek, tul sokat ült a dugoban... Lehet, higy majd egyszer ujrakezdi.

@Mirjam2: itt egy indiai no csinalja azt, hogy lehet hozza menni vacsorazni. 8-10 fot vallal egyszerre, igazi indiai vacsora, valoszinu jo hangulat...
Irtam, hogy Itt is sok ilyen vallalkozas van, elfoglaltsag az expat noknek, de azok maradnak meg tobb ideig, akik nem csak sutogetnek/fozogetnek, hanem hozza is tesznek valamit,

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.23. 14:37:00

@házelőtthinta: " Ismerek olyan itst is, aki alig keres nálam többet."
Az ITben is vannak alja és kifutóban levő melók, amikért ritkán fizetnek jól. Szerencséhez ennek sincs köze, csak a szaktudáshoz. Plusz itthon nyelvet is tudni kell és akkor könnyebben lesz "szerencséd".

2014.09.23. 14:37:34

@Philosoraptor: Aki nem akar csúnyát látni v. olvasni, az ne nyissa meg, mert a rend megzavarására alkalmas képeket és szövegeket lehet látni az adott oldalon. :D

Muscari 2014.09.23. 14:41:20

A tortak egyszeruen gyonyoruek! Szerintem a posztolonak nem is a suteshez van tehetsege (vagy nem csak), hanem a szobraszathoz. Fantasztikus kezugyesseggel megaldott ember, szerintem el kene gondolkoznia muveszeti tanulmanyokon is.

Sajnos az elso kommentbe már beleolvastam, azt tudom erre mondani, hogy Magyarorszagon nagyon nehez lett volna kibontakoznia, es miert baj az, ha van tamasza es segito csaladja?

En is irigyelhetnem a baratnomet, aki takaritono volt, majd hozzament egy angol vonatvezetohoz es most full time anyuka, raadasul kenyelmesen elnek. Csakhogy en nem cserelnem el a ferjemet senkire a vilag minden kincseert sem, mindegy, milyen nehezsegeink vannak vagy voltak.

macamuca [IHUN] 2014.09.23. 14:41:49

@diggerdriver:
Nos, ha nem összahasonlítás lenne, hanem csak az ottani "menetrendre", előírásokra, lehetőségekre, stb kihegyezve, akkor is érdemes lenne megírnod.
Tekintve, hogy érthetően tudsz fogalmazni, így érthető=hasznos is lenne.
A szokásos stílusodban pedig élvezetes is.

2014.09.23. 14:42:21

@házelőtthinta: Elkezdhetnék magyarázkodni, de igazából felesleges. Mert úgyis csak a saját hülyeségeidet ismételgeted. Kérlek, ne szenvedj ott, ahol vagy, gyere vissza Mo.-ra és boldogulj itt, ha szerinted minden ennyire klafa itt. Akiknek meg elegük van ebből a retek országból, és tesznek érte, hogy legalább kint előrébb jussanak az életben, azokra meg ne irigykedj meg ne fikázd őket. Előtted is ott a lehetőség, csak élni kellene vele. Persze sírni mint egy fürdöskurva, mindig egyszerűbb.

Bocsánatot kérek mindenkitől a durva szóhasználatért, de kiakasztasz a baromságaival.

Muscari 2014.09.23. 14:43:10

A masodik kommentre gondoltam...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 14:49:03

@házelőtthinta:
Diggerdriver sxakmunkásképzö iskola nincs.
Egy kéthónapos gyorstalpaló elég hozzá.
Ja marad ezer font a havi megélhetésre.
Autófenntartás bérlrtek telefonelöfizetés elvisz még vagy 400at.
Mit gondolsz miért élek 40pennys húsgombócon?
:))))))))))))))))))

Timea Fuferenda 2014.09.23. 14:49:14

EGYET FIGYELMEN KIVUL HAGYNAK AZ ITT KOMMENTELOK -TISZTELET A KIVETELNEK- HOGY EZ A blog egy történet egy magyar lányról, aki sikerrel valósította meg az álmát ... NEM A FERJ SZARMAZASAROL SZOL... HANEM A DEE ROL ES EZT KELL NEZNI NEM MAST ...EN SOK SIKERT KIVANOK NEKI ES GRATULALOK AZ EDDIG ELERT SIKEREIHEZ ES MEG SOK SOK SZAKMAI ES VERSENYEKEN ELERT GZOZELMET ES SOK SOK TORTA RENDELEST ... MEGERDEMLED BUSZKEK VAGYUNK RAD ...PUSZ

2014.09.23. 14:51:33

@diggerdriver: "Ö a gödörből nem kifelé kapaszkodik hanem kifelé kiabál. Nagy különbség. "
Aha, tehát sosem fog kijutni. Én eddig nem bántottam, nem is zavart de egy másik blogban olyan szemét volt, nem velem hogy most már nem kímélem. Alapvetően sok dologban egyetértek vele, ezért nem piszkáltam eddig, de mindennek van határa.

Taxomükke (UK) 2014.09.23. 14:52:01

@Timea Fuferenda: Igazad van, de ne kiabálj, ha lehet. Köszi.

macamuca [IHUN] 2014.09.23. 14:58:13

@diggerdriver:
A múzeum meg ingyen van, így erre nem kell költened, de az unalom se gyötör...
:)))))))))))))))))))))))))))))))

(bár a kacsa-vásárlásra meg "szórod" a pénzt.... gyakorolni kell még a spórolást.... :DD)

@Timea Fuferenda:
Igazad van, de kiabálás nélkül is elhisszük-tudjuk.

Határátkelő 2014.09.23. 14:58:21

@Philosoraptor: Ajánlom figyelmedbe a Szűrés gombot... :) Meg azt is, hogy drága jó Hinta barátunk időtlen idők óta ezt játssza, ti meg etetitek. Csak szólok.

tanato 2014.09.23. 15:07:55

@Határátkelő: Per pillanat itt két nickről nem hiszem el hogy azok akiknek mondják magukat,azok beírásaira szűrés nélkül, sem szoktam túl sok figyelmet fordítani.Na meg Diggerből is többet nézek ki mint amennyit elárul magáról,de ő azért jó fej lehet vele értelmesen beszélgetni/meg hülyéskedni is persze/

Muscari 2014.09.23. 15:12:06

@Babette.: hova lett az altalad idezett komment? Nem talalom...

tanato 2014.09.23. 15:13:23

@Muscari: A mozdonyvezető ott is kiemelt kategória?Pótlékok ,nyugdíjkedvezmény,miegymás?Velem egykorú mozdonyvezető komám friss nyugdíjasként jó erőben élvezi az életét nem rossz nyugdíjjal feketén mellédolgozással.

blackhairlady 2014.09.23. 15:15:04

A szivem szakadna meg ha ezekbe a tortakba bele kene vagni kessel:((
Fantasztikus kezugyesseged es turelmed van, en biztos kifizetnem a kert arat ertuk, hisz ilyet nem mindennap rendel az ember.
Sok sikert a tovabbiakban is.

En pl. mar messzirol, rontgennel lattam a ferjem bankszamlajat, atvilagitottam, megfelelonek tallatam, igy nem volt kerdeses, hogy o a nagy O:DDD En mar csak mosolyogni tudok az ilyesmin. Persze nem kerdes, hogy vannak (mindenfele nemzetisegu) holgyek akik sportot uznek ebbol.

Otthon szerettem volna a garazsbol kialakitani egy amolyan turkalo felet. Feladtam, olyan eloirasok voltak, hogy a megyei korhaz sem felelt volna meg nekik.

SzZoole 2014.09.23. 15:16:17

@tanato: doki,en tobb nickrol is biztan allithatom,hogy nem azok akiknek mondjak magukat.
Digger,az igaz,hogy egy egyszeru ember,de legalabb oszinte:)

blackhairlady 2014.09.23. 15:18:52

Ja, azt elelejtettem irni, hogy a gyerekem 10. szulinapjara Harry Potterres tortat kert, ki is nezett egyet a netrol. Talaltunk egy kis cukraszda szeruseget ahol elvallaltak, 70$-ba kerult. Gyonyoru lett, egy nyitott konyv, rajta a jellegzetes szemuveg, sal, ami lelogott egy kicsit, nagyon elethu volt. De amikor felvagtuk es megkostoltuk, hat valami szornyu, csupa vaj ize volt. Az amerikai baratnojeiknek viszont nagyon izlett, ok ehhez az izhez, allaghoz voltak hozzaszokva.

blackhairlady 2014.09.23. 15:20:51

@Muscari: Eltunt jo par komment, mar en sem talaltam amikor beleptem. Gondolom sajat keresre toroltek oket.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.23. 15:20:58

@Zoole[uk]: hát hogy ki a kamunick és miből jöttetek rá :)

2014.09.23. 15:23:25

@Zka: UK-ban is kell engedely ha elelmiszerrol van szo, de ugy tudom viszonylag olcson es egyszeruen meg lehet szerezni.

tanato 2014.09.23. 15:30:30

@Zoole[uk]: Persze több is gyanús de kettő nagyon.

SzZoole 2014.09.23. 15:31:25

@Zka: hogy mibol?Egyszeru a kommentjeibol,ha figyelsz az oszinte ember mindig ua.mondja.A nagyot mondok meg mindig mast,mindenkihez hozzaszolnak es a masok altal hallot torteneteit a sajatja kent adja elo.Egyszeru,csak figyelni kell:)

SzZoole 2014.09.23. 15:32:41

@Mirjam2: Nem olyan egyszeru az es meg csak nem is olcso.

SzZoole 2014.09.23. 15:33:27

@tanato: de ugye rolam nem feltetelezed?

tanato 2014.09.23. 15:33:47

@Zka: Megérzés részemről.Végül is egy ilyen megérzés buktatta le anno az elhíresült olajbányászt Norbertet is.Valaki rosszat sejtett,túl szép volt a történet hogy igaz legyen és elkezdett nyomozni.

tanato 2014.09.23. 15:34:51

@Zoole[uk]: Isten őrizz,nekem mindig az a a gyanús mikor valaki mindig ugyanazt hajtogatja,de időnként meg kiesik a szerepéből néhány pillanatra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 15:35:26

@Zka:
...hát ha azt mondják akkor úgy van.
:))))))))))

tanato 2014.09.23. 15:36:16

@Zoole[uk]: Igaz ,de nem mindig ugyanazon témán lovagol.

tanato 2014.09.23. 15:37:53

Egyébként én is csak gratulálni tudok a posterinának a gyönyörű remekművekért.Főleg hogy én is nagy haspók vagyok különösen édességfronton.

2014.09.23. 15:39:02

@Határátkelő: Jah, mennyire igazad van, bazze. :) Vagy szűrés, v. ignorálás.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.23. 15:40:15

@Zoole[uk]: "az oszinte ember mindig ua.mondja."
Akkor hinta itt a legőszintébb :D

SzZoole 2014.09.23. 15:41:08

@tanato: tudom kire gondolsz es en mar regen mondom,hogy O nem az,mint akinek beallitja magat,valoban ki esik a szerepbol neha.

SzZoole 2014.09.23. 15:44:45

@Zka: Nem ugy ertettem,most nincs idom kifejteni ezt egy hosszu kommentben.
Hinta az mas,O szereti bedobalni a gumicsontot,amire sokan ra is ugranak.O nem az,akinek itt elo adja magat.

Muscari 2014.09.23. 15:49:30

@tanato: ilyen szuper gyorsvonatot vezet, hazavisz vagy havi 2500-3000 fontot. A vonatvezetok nagyon jol keresnek itt.

2014.09.23. 15:56:19

@Zoole[uk]: A baratnomnek az volt, o otthonrol dolgozik, a sajat konyhajukban fozi a kajat. Teljesen legalis, bejegyzett vallalkozasa van. Nyilvan ha nyitni szeretnel egy ettermet vagy cukraszdat, az mas.

blackhairlady 2014.09.23. 15:58:58

@Zoole[uk]: Elarulod kikre gondolsz? Akar privatban is. En nem vagyok ilyen jo magannyomozo, viszont kis kivancsi vagyok (es mar oreg is:))

tanato 2014.09.23. 16:00:35

@Muscari: Az tényleg jó,úgy látom ez a pálya ott is kiemelt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 16:03:49

@Muscari:
A feleségem is full time anyuka.
Igaz én nem vagyok mozdonyvezető.
:)))))))))))))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.23. 16:13:23

@Zoole[uk]:

Pedig pont az vagyok akinek lefestegetem itt magam sokadjára is. Sajnálom ha sokan azt hiszik hogy én itt egy szerepet játszom. Nem szerepet játszom, csak őszinte vagyok. De annyira emberidegen az őszinteség hogy a vegytisztán őszinte embert már csalónak tartják...

SzZoole 2014.09.23. 16:19:36

@házelőtthinta: most epp kocsiban ulok de erre azert reagalnom kell majd kesobb
A neved elarulod

33621 2014.09.23. 16:25:09

Még nem olvastam el a kommenteket, de már a videóból és a vele készült cikkből meg persze a hozzászólásékből az interjúhoz,kiderült hogy egy ügyes talpraesett Erdélyi leánkáról szól a cikk.

qkuc 2014.09.23. 16:34:01

@Sesamelmo (Q): Kirpóbálnék egy ilyen kis létszámú vacsorát. Az indiai étel az a műfaj, amit kb. csak ők tudnak jól csinálni, :).

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.23. 16:34:01

@Philosoraptor:

Ha ennyire eleged van mégis mi tart vissza? Miért nem indulsz el? Egyébként magyarázd el nyugodtan, engem érdekel hogy mi vonz Nyugatban a pénzen kívül.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 16:43:45

@Zoole[uk]:
Ki merne feltételezni bármit is Don Corleonéról?
:))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 16:54:35

@Muscari: szeritem kitakaritottak, el volt irva.

qkuc 2014.09.23. 17:00:21

@Zka: Ezt alá tudom támasztani. Én még annyira rosszul fizetett kollégával nem találkoztam itthon és nem programozókról beszélek.

De ezen a területen is tanulni kell és specializálódni, itt sem kolbászból fonják a munkaszerződést. kitartással, tanulással és akarattal itthon is igencsak jó állásokat lehet szerezni magas fizetéssel.

Egy bizonyos cégnél (ez itt nem a reklám helye, :D) tartós hiányt szenvedünk IT területen tapasztalattal rendelkező angol és/vagy németül beszélő emberekben ...

qkuc 2014.09.23. 17:00:21

@házelőtthinta: Esetleg a tapasztalatszerzés? Hm? :) Nekem itthon is elég a pénz, nem keresek rosszul, a politikát letojom, a túrórudi nem hoz tűzbe.

Ellenben hajlandó voltam rengeteget tanulni, még a szabadidőmben és a saját pénzem a jövőmbe fektetni. Tehát amikor te bulizó egyetemistákat fantáziálsz, akkor jusson eszedbe az az állatfajta is, aki egyetem MELLETT volt gyakornok heti 20-30 órában és 2 éves tapasztalattal a zsebében vették fel diplomaosztó után egészen jó fizetésért. Itthon. Van, aki hajlandó tenni a jövőjéért és nem ül az út szélén várva a sült galambot ...

qkuc 2014.09.23. 17:00:21

@blackhair-lady: Pedig egész ehető sütiket tudnak csinálni. vagy szerencsénk volt, :D. Ja igaz, azok péksütik, :). Ami nekem fura volt, hogy a felvágottak voltak "íztelenek", nincs rá jobb szavam ...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.23. 17:05:32

@qkuc: "tartós hiányt szenvedünk IT területen tapasztalattal rendelkező angol és/vagy németül beszélő emberekben"

Nem lepne meg, ha ugyanott dolgoznánk :D

Mr Long 2014.09.23. 17:06:32

@qkuc: "Van, aki hajlandó tenni a jövőjéért és nem ül az út szélén várva a sült galambot ..."
De most kepzeld el, hogy senki sem varja a sultgalambokat akkor halmokban lennenek az utak mellett es nem tudnank tole kozlekedni. Szoval ne bantsad hintat!:D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.23. 17:07:35

@andaluzkutya: ha meg fordítva van, hogy a nő támogatja a férfit, hogy elindítson egy vállakozást, vagy más karrierbe fogjon, akkor meg röhejes lúzer, hogy nem tudott jobbat fogni magának, olyat, aki eltartja. ha netán lényegesen többet keres a nő, mint a férfi, vagy sokkal sikeresebb a munkájában, akkor ráadásul a közvélemény verbálisan még ki is heréli a pasit.
sehogy nem lehet ebből jól kijönni. :-/

Mr Long 2014.09.23. 17:07:44

@Zka: Ez ilyen altalanos IT baj, vagy ott dolgoztok, ahol a haverjaim. Ok is szenvednek attol, hogy a wow folotti szinten nem beszelnek az informatikusok.

TilosazA (UK) 2014.09.23. 17:14:39

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem, ha a nő sikeresebb vagy gazdagabb, akkor ő "bossy". Törtető liba, és egyébként is, "csak női főnököm ne legyen". ;) stb...

2014.09.23. 17:21:46

@házelőtthinta:

"Ismerek olyan itst is, aki alig keres nálam többet. "

Akkor az nagyjabol egy kimondhatatlanul lusta, vagy kimondhatatlanul balfasz, vagy mindketto egyszerre... Bocs...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.23. 17:25:47

ööö, miről maradtam le, hova tűnt Dee összes kommentje? nem értem a reagálásokat :-(
és ki kamuzik? és mi van? és miért van ma ilyen példátlanul rossz hangulat? mindenki menstruál, még a pasik is? vagy hidegfront? :-(

qkuc 2014.09.23. 17:28:21

@Zka: beszéljünk színekben, :D. magenta, nemzetközi divízió? :D

qkuc 2014.09.23. 17:28:21

@Mr Long (UK): Nem bántom, tényleg, perspektívát próbálok felvázolni. Lehet ezt máshogy is csinálni, hozzáállni.

De mint már mondtam, nem vagyunk egyformák, :D. Most pedig elmászok haza az irdatlan vastag vizsgafelkészítő könyvet olvasni, mert mindjárt itt a december és még messzi van a könyv vége, :D.

TilosazA (UK) 2014.09.23. 17:28:39

@Dragonlady (now in Indonesia): Itt esik, és ma van az ősz első napja. Részemről csak egy másik sztereotípiát ismételtem, szóval nem volt komoly.

SzZoole 2014.09.23. 17:37:14

@Mirjam2: En azert furcsallom,hogy konnyen adnak engedelyt az ilyen vallakozasokre,mert mi van a helyi "kojal"intezmenyevel.
Egy konyhatunderbol atavanzsalt 'szakember' az otthon nem megfeleloen elkeszitett termekekbol konnyen lemergezhet egy egesz csaladot/nasznepet a nem megfelelo tarolas,elokeszites,elkeszites es szallitas miatt.Egy tojasbol elkeszitett termek,ha ezekbol barmit is rosszul csinal egesz komoly szalmonella mergezest tud okozni.Mi van ha valakinek ez komoly betegseget okoz vagy ne adj Isten bele is hal.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.23. 17:40:35

@qkuc: yep, vagyis annak egy leányvállalata, 4 betűs rövidítés :)

@Mr Long (UK): aki jól beszélt az nagyrészt elhúzott nyugatra az utóbbi 5-10 évben. Az itthonmaradottak között ezért most lett egy elég nagy béremelkedés ebben a szektorban, egyszerűen ki kell fizetnie a cégeknek annyit, hogy a nyugati életszínvonalat meg tudja közelíteni itthon az ember, különben elmegy a többiek után. Pár éves munkatapasztalattal, jó nyelvtudással rendelkező, speciális szakterületben jártas kollegámat csaknem bruttó 1 misiért vették fel Pesten egy másik céghez. És nem ő az egyetlen ilyen.
Ez a multiknál/startupoknál a helyzet, a hazai piacra dolgozó és közalkalmazott ITsek javarészt gondolom továbbra is lófaszt sem keresnek.

SzZoole 2014.09.23. 17:40:49

@diggerdriver: ne irj ilyeneket,mert meg elhiszik

Mr Long 2014.09.23. 17:41:18

@TilosazA (UK): :) Nekunk is modtak ismerosok, hogy olyan az ido Mon, mint Angliaban. Aztan elkuldtem nekik az idojaras jelentest...
Es tenyleg nem akarjak nekem elhinni, aki itt el, hogy milyen az atlag idojaras, mert Morol jobban tudjak... Elmehetnek a fenebe!
St Ann's Square-en voltatok? Nagyon jo kis kirakodo vasar van hetek ota.

Sesamelmo (Q) 2014.09.23. 17:41:30

@qkuc: meg nem próbáltam. Nem mertem belekezdeni, hogy gluténnélkül is főzne-e. Talán majd egyszer.

@Dragonlady (now in Indonesia): én is csak részben értem, pedig próbálom.

TilosazA (UK) 2014.09.23. 17:45:54

@Mr Long (UK): Nem, nem is tudom, merre van a St Anne Square. Nem járunk be a belvárosba, csak ha nagyon szükséges. Nem nagyon van arra dolgunk, pedig én szeretek bemenni.
Már megtanulhattad volna, hogy 'Angliában mindig esik", "az angol csapok szörnyűek", "az angol nők rondák", "az angol foci tuti jó", és "aki mást mond az hazudik". :)

TilosazA (UK) 2014.09.23. 17:48:17

@Zoole[uk]: Én nem tudom itt Angliában milyen köjál van, de gyanítom hogy nem olyan szigorú, vagy nincs akkora hatalma... amilyen kosz tud lenni pubokban, ahol ételt szolgálnak fel...:/

TilosazA (UK) 2014.09.23. 17:50:16

@Mr Long (UK): Ja, ez az ahol a színház van, már tudom. :) Ott szokott lenni tavasszal is valami, meg ilyen ételfesztiválok is.

Muscari 2014.09.23. 17:58:11

@Dragonlady (now in Indonesia): en sem ertem.

Ne haragudj, hogy meg nem valaszoktam, folyton dolgozom, a HA-t is a telomrol olvasom, de emailt irni nagyon nem szeretek rajta.
Ami kesik nem mulik :-)

blackhairlady 2014.09.23. 18:05:15

@qkuc: Van nehany, de ezek a "forma tortak" szerintem egy kaptafara keszulnek.
A multkor vettem hasonlot mint az otthoni kremes, annyi kulonbseggel, hogy retegelve volt a teszta es a krem. Isteni finom volt:) Meg szerencse, hogy csak ritkan kivanjuk meg az edesseget:)
Nekem a Shipley fankjai izlenek meg nagyon, ezer fele toltelekkel es bevonattal. Na mar agondolattol is hizok:D
Nem tudom mire gondolsz felvagotak cimszo alatt, mi leginkabb pulyka sonkat, illetve vakumcsomagolt olasz, pick szalami szeruseget veszunk. Viszont a Debreceni szerusegeik nagyon finomak, es sok fajta izesitessel kaphatoak. Pont mint otthon, vagy barhol mashol a vilagban, vannak jobb es kevesbe jo termekeik. Amit nagyon utalok, az a Maple smoked termekek. Neha nem olvasom el figyelmesen milyen bacont veszek, es sutes utan buzlik a furcsa aromatol a haz.

puhacica 2014.09.23. 18:06:16

wowowow! micsoda fincsisegek!

M. Péter 2014.09.23. 18:06:33

@TilosazA (UK): A tanácsnál az Enviromental Health-nél fel kell jelenteni, ha szerinted koszos. Komoly esetben bírságolnak vagy be is zárathatják. Az ajtón meg kell, hogy legyen egy 0 és 5 közötti Food Hygiene Rating, ha 4 alatt van, akkor máshová kell menni.

blackhairlady 2014.09.23. 18:07:30

@qkuc: Miert nem kezded a vegerol?:D

blackhairlady 2014.09.23. 18:08:48

@Zoole[uk]: Persze, mert nem is tudod:))

blackhairlady 2014.09.23. 18:12:06

@TilosazA (UK): Szerintem ugyanezek a sztereotipiak megvannak minden orszagra. Erdemes lenne egyszer osszeirni melyikre milyen jelzoket aggatnak az emberek:)

qkuc 2014.09.23. 18:26:30

@Zka: Ó, helló kolléga, :). Ha nem titok, melyik telephely? :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.23. 18:28:56

@qkuc: Szöged :) Sokan nem is tudják, hogy létezik.

SzZoole 2014.09.23. 18:37:15

@TilosazA (UK): az itteni kojal bizony szigoru,korbe jar mindent felveteleket keszit,jegyzetel es az elozo jegyzetei alapjan megallapitja,hogy amit elozoleg kert azt megtettek e,es ebbe az ellenorzesbe kilincstol a padlasig minden bele tartozik.Ha ismetelten hibat talal,akkor szoktak lejebb venni az un.Food Hygiene Rate-et.Ezzel nagyobb kart tud okozni,mintha penz buntetest szabna ki,mert ez egy fajta szegyen tablanak szamit.
ha megfigyeled akkor minden uzlet bejaratanal van egy Food Hygiene Rate matrica,1-5-ig szamozva es minel magasabb a rate,annal jobb az uzlet konyhaja a 4 es az 5 jo az ennel alacsonyabb besorolasu uzletnek,Meg az ajtajat sem ajanlott kinyitni,nem,hogy bemenni es vasarolni.

Taxomükke (UK) 2014.09.23. 18:37:26

@M. Péter: Te Péter, Mivel foglalkozol? (Ha nem titok.)

SzZoole 2014.09.23. 18:43:12

@blackhair-lady: hej,ha Te tudnad amit en tudok igen csak meglepodnel,Vicacica

SzZoole 2014.09.23. 18:45:44

@M. Péter: Peti,koszi,hogy megerositesz.

2014.09.23. 18:54:04

@házelőtthinta: A pénzen kívül egy teljesen idegen kultúra megismerése, és megvallom őszintén, vonz az is, hogy nem nézik teljesen hülyének az embert, mint Mo.-n. Meg persze vonzó a kihívás része is a dolognak. Hogy kint hogyan állja meg az ember a helyét. Ha tényleg olyan rossz lenne a nyugaton élni, akkor tömegek jönnének vissza, ezzel szemben tömegek mennek el Mo.-ról. Szóval valami itt nem kerek. Vagy az országgal/magyar társadalommal van probléma, vagy pedig 500 ezer magyar tehetségtelen és itthon nem vitte semmire. Nem tartom valószínűnek az utóbbit.

Muscari 2014.09.23. 18:59:21

@Határátkelő: na de az osszeset? Csak nem megsertodott?

Ha pedig vegigolvasta volna a kommenteket, lathatta volna, hogy mennyien dicsertuk a keze munkajat. Azert egy koszonom elfert volna szerintem. Nagy kar :-(

montroyal ( CAN qc) 2014.09.23. 19:01:30

@flash.gordon:@Réka ‎:@Határátkelő: @norvég kém [Hu/At]: es sokan masok ;
nem akarok rosszmaju lenni, de ez ugyanugy a ferfiaknak is fenn all...DDD . ezert engem nem zavar, nem az en dolgom ,hogy melyik magyar no talal helyi ferfit ( miert is ne ) de legalabb haggy mondjam hozza : JA... IGY KONNYU.. ( konnyebb)
@svájci sapka (ch): már gyerek is volt, amikor belekezdett.

az elso lépés ... a legfontosabb .. ezzel kattan is a bilincs a ferfin .. (fuggetlenul az orszagtol )
es hogy sajat peldammal bizonyitsak ; aposom (helyi) a muhelyem beinditasanal adott 10K$... jol jott... es kesobb visza is adtam ...

blackhairlady 2014.09.23. 19:05:05

@Zoole[uk]: En ugy szeretnerk meglepodni:) (Ne fecsegd ki a nevemet kerlek:DDD)

qkuc 2014.09.23. 19:09:20

@Zka: Tudok ellenpéldát. Volt bankos kollégámat a NAV vette fel 400-500 nettóért. Nem tudom hogyan verték át, de közalkalmazotti bértábla kuka és megkapta a pénzt. És mivel nem ilyen kis nyomulós, még többet is kaphatott volna, :).

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.23. 19:09:35

@Philosoraptor:

Ki néz hülyének? Németországban ki nem fog annak nézni? Ezek megint ilyen homályos szövegek..igazából fogalmad sincs miért szeretnél Nyugaton élni szerintem. Vagyis van. Számolgattad a fizetéseket.Eltaláltam? Válaszolj őszintén. A legtöbb embernek itt is egyessel kezdődik a fizetése. Ha itt kellene lakást házat venni ugyanolyan reménytelen vállalkozás mint otthon, otthoni bérekből. Nesze neked kiszámíthatóság.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.23. 19:11:01

@qkuc: sanszosan köztisztviselő, nem közalkalmazott. Nagy a különbség a bérekben.

qkuc 2014.09.23. 19:23:30

@Sesamelmo (Q): Érdemes megkérdezni, :). Milyen ételeket nem ehetsz?

qkuc 2014.09.23. 19:23:30

@Zka: Én tudom, hogy ott is vagyunk, :). A riportos kolléga, akinek az agyára szoktam menni, is a szegedi főhadiszállás oszlopos tagja. Ha jól rémlik Szögeden és Pécsett is akarnak erősíteni. (De nem erősségem a céges hírek figyelése ..., :D).

Innen Pestről tolmácsolom üdvözletem, :).

qkuc 2014.09.23. 19:23:30

@Zka: Lehet, én a köz-ig tudom értelmezni ezt a tagozatot, :D.

qkuc 2014.09.23. 19:23:30

@blackhair-lady: Még a tartalom jegyzék is hosszú. De no nyafi, én akartam, én választottam, :).

Határátkelő 2014.09.23. 19:25:07

@Muscari: Nem úgy tűnt, mint aki megsértődött, annyit írt, hogy ha majd lesz ideje koncentrálni, akkor összefogottabban reagálna.

blackhairlady 2014.09.23. 19:26:15

@qkuc: A kitartas sok penzt terem:)

montroyal ( CAN qc) 2014.09.23. 19:29:09

@svájci sapka (ch): a nejemmel sokat velemenykulombozunk ...szerinte miert a ferfiak is akarnak rajonganak egyetlen celjuk a gyerek .. mire en NEM .. de nincs mas valasztasuk ez a nok eletcelja es a ferfiaknak ezt osztani kell ha sexet akar ...
noknek viszont kell a ferfi a megvalositashoz ..

na jol van hagyjatok a szerelemmel beken ... meg a karrierista nokkel ..

Sesamelmo (Q) 2014.09.23. 19:29:15

@qkuc: semmit, amiben van glutén. De itt a legtöbb fűszerben, majonézben, szószban.... Van vagy lehet. Nem cimkeznek rendesen semmit sem. Sebaj.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.23. 19:36:33

@qkuc: :)) De kicsi a világ. Elárulnád a monogramját annak akinek az agyára mész? :) Esetleg a tiedet is? :)

Muscari 2014.09.23. 19:38:19

@montroyal ( CAN qc): "ezzel kattan is a bilincs a ferfin "
Hat lehet, hogy husz eve meg igy volt, de mar mar biztosan nem. Akkor sem mukodott igazan, csak tovabb kihuztak egyutt, ma meg mar az hogy a gyerek miatt osszehazasodjanak, szoba sem kerul.

Dee Hamori 2014.09.23. 19:50:01

Kedves Komentelok! Nagyon koszonom a sok pozitiv hozzaszolast, sajnalom azokat akik csak a negativat tudtak kihozni a tortenetembol, es igazan sajnalatos, hogy egy relative siker tortenetnek nem tudunk orulni, hanem az a legfobb tema, hogy hogyanessunk egymas torkanak. Nem igazan ertem mit szamit pl. a ferjem nemzetisege. Teljesen mindegy a kilete az ember parjanak, ha tamogatja es atsegiti ot a nehezsegeken.
Azoknak uzenem akik ketkednek benne, a ferjem magyar, nem milliomos, es egyszeru munkas ember mint barki mas. O is felkel reggel, bemegy az irodaba es hazajon delutan. :)
Azt amit elertem onerobol tettem, senki nem penzelt, senki nem segitett. Azt amim van nem egyben vettem meg, hanem szepen aprankent. Egy dolog itt, egy masik dolog a masik honapban...es a amai napig meg mindig gyujtogetem a dolgokat, mert ha mindent egybe kellett volna megvennem, soha nem lenne home bakingem.
Egy szo mint szaz, koszonom mindneki epito es kevesbe epito hozzaszolasat. A kedveloimnek a tamogatast, a ketkedoimnek pedig uzenem, hogy igen is meg lehet csinalni, csak akarni kell, nem kell hozza penzes pasi (no). Egy alom kell amit nagyon meg akarsz valositani, es hogy ezt az almot pont angliaban sikerult megvalositanom, az csupan a veletlen/sors muve, mint ahogy az is, hogy itt ragadtam. Szeretem ezt az orszagot minden hatranyaval egyutt, (ido jaras :) ) mert itt el tudsz erni barmit amit akarsz, csak akarnod kell, es elfogadni azt, hogy nincs kolbaszbol a kerites. De ha megdolgozol erte, elerheted.
Nem akarok senki ele egy illuziot vetiteni...igen is nagyon kemeny volt az eleje amikor ide jottem. Sok olyan munkat vegeztem el, amit angol meg sem gondolt volna, hogy elvallaljon...de tudtam, hogy ha itt akarok boldogulni, akkor el kell vallalnom....es miutan megtalaltam a szerelmemet a cukraszatban, nem volt kerdes, hogy meg kemenyebben kell dolgzonom. Tobbek kozott azert mert nem volt "hatszelem" es azert is mert bevandorlokent az angolok kozt ebben a szakmaban megallni a helyed igen csak nehez.

qkuc 2014.09.23. 20:02:21

@blackhair-lady: Na meg lehetőséget a világjárásra, :))).

qkuc 2014.09.23. 20:02:21

@Zka: M.A.P. ezt nem használom, de így "anyakönyveztek" a magentánál is) az enyém, az övé H.L., :)))).

blackhairlady 2014.09.23. 20:04:08

@qkuc: Ami szinten nem elhanyagolhato:)

blackhairlady 2014.09.23. 20:06:48

@Dee Hamori: En csak gratulalni tudok az ugyessegedhez, kitartasodhoz. A csalad pedig azert van, hogy segitsen amikor szukseg van ra, nemtol, nemzetisegtol fuggetlenul.

2014.09.23. 20:08:05

@házelőtthinta: Nem, nem találtad el. És most már lekophatnál rólam is.

SzZoole 2014.09.23. 20:13:44

@blackhair-lady: ennyire szereted a meglepeteseket?

blackhairlady 2014.09.23. 20:19:58

@Zoole[uk]: Nem:( igazabol ki nem allhatom oket. Csak mar tobbszor emlitetted ezt a kettos eletet, es igazan kivancsiva tettel, mert nekem senki nem tunik annak, pedig eleg figyelmesen olvasok. Igaz, szemelyesen senkit sem ismerek (illetve de, Bpetyat), de azt gondolom, feltunkt volna.
Egyebkent mindegy am, mindenki azt ir es annak lattatja magat aminek, akinek akarja.

DieNanny CH 2014.09.23. 20:30:18

@blackhair-lady:

(Szerintem Niki Laura az egyik. Bocs, hogy belebeszélek.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 20:39:05

@blackhair-lady: nekem tudod mi a fura pl az USA-val kapcsolatban? Azt hittem kb olyan szinten vannak , mint uk. Jól arcra is estem, mert par dologban igen, de általánosságban nem, és ez meglepő volt.

A tortak amúgy gyonyoruek, es item, van mikor kell az ember tarsanak a biztatasa.

33621 2014.09.23. 20:40:22

@Dee Hamori: Ugye hogy eltaláltam az Erdélyi szálat!

blackhairlady 2014.09.23. 20:44:33

@tildy[UK]: Hogy erted, hogy olyan szinten? Miben?
Egyebkent USAval kapcsolatban nem lehet altalanositani. Olyan hatalmas, annyi fele.
En egyebkent elfogadom, hogy neked nem jott be, sokaknak nem tetszik, engem nem zavar a negativ kritika. A lenyeg, hogy en hogy erzem magam itt, az pedig pozitiv. Bar egy nagyon nagyon kicsi szegmenset ismerem az egesz orszagnak, en veletlenul sem mernek levonni semmilyen kovetkeztetest abbol amit eddig lattam.

Taxomükke (UK) 2014.09.23. 20:45:14

@Dee Hamori: Nagy-nagy gratuláció neked, és jó egészséget a folytatáshoz! :)))))))))

mrsmihaly 2014.09.23. 20:56:17

@Dee Hamori: Gratulalok, a kitartasodhoz es az ugyessegedhez. Tudod Itt nem divat sikeresnek lenni, mert akkor " fenyezed magadat" ! Ezt megkaptam mar többször Itt a blogon. Ne törödjel senkivel, csak a celodat tartsd a szemed elött, es akkor minden almodat valora Tudod valtani. Mindig jobb ha irigyelnek, es nem pedig sajnalnak :-)

Taxomükke (UK) 2014.09.23. 20:56:22

Most tudtam meg (tudom, hogy csak nekem újdonság), hogy az USA-ba történő vízummentes beutazásért is fizetni kell, és előzetesen engedélyért kell folyamodni, 14 USD befizetése mellett.
Jó fejek... vízum nem kell, csak engedély, amely amúgy nem garantálja, hogy be is engednek a határon, és persze fizess érte.

macamuca [IHUN] 2014.09.23. 20:58:19

Megint off.
Hátha valaki pont ettől kap kedvet hazagyönni.
Vagy itthon maradni.
Vagy mit'tomén...

nol.hu/belfold/ettol-biztos-hazatalalnak-a-magyarok-1488199

qkuc 2014.09.23. 21:11:16

@blackhair-lady: Nekem tetszett, legalábbis ahol jártam (ami nem sok). Meglepő volt egy-két esetben, hogy egy csomó mindent telefonon DNS minta és családfa nélkül is intézni lehetett. Nem ehhez trenírozott az élet, :D.

qkuc 2014.09.23. 21:11:16

@macamuca [IHUN]: Ez a túró rudi 2.0? :D Ettől inkább elmegyek, :D. *nem bírom a galambokat*

macamuca [IHUN] 2014.09.23. 21:15:24

Miért mennek külföldre dolgozni a szakik, fiatalok és idősebbek is?
És miért mennek külföldre dolgozni a vezetők, mérnökök?
Konkrét sztori, mostanság:

www.sonline.hu/somogy/kozelet/egymilliard-forint-erti-kilenc-honapos-remalom-573479

(a sütis poszthoz képest ez is off, de a bloghoz nem :) )

2014.09.23. 21:16:56

@Zoole[uk]:
".Egy tojasbol elkeszitett termek,ha ezekbol barmit is rosszul csinal egesz komoly szalmonella mergezest tud okozni.Mi van ha valakinek ez komoly betegseget okoz vagy ne adj Isten bele is hal. "
Nyugaton nincs etelmergezes, ott meg a bacterium is steril:) Szalmonella mergezes sincs, hiszen a tojas nem latott tyukot a tej meg tehenet:)

macamuca [IHUN] 2014.09.23. 21:17:42

@qkuc:
Hjakérem, sejtettem én, hogy a szárnyalás sem fog tecceni...
Pedig galamblelkű ország (kiváltképp a vezetői) várják-hívják vissza a kinn kalandozókat.
Hogy mégis mit kellene adniuk-kínálniuk????

:)))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 21:20:42

@macamuca [IHUN]:
tudod, nehéz ehhez csúnya szavak nélkül hozzászólni,
szerintem megérdemli a sorsát.
mérnök kell neki, mérnöki munkára, majd a végén a szaktudásból "enged", jó neki a betanított munkás is,
de azért beszéljen a nyomorult két nyelvet.

merbazmeg a nyelvtudás kurva fontos oda a sorra somogyba', a szaktudás nem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.23. 21:24:03

Off: ma jót mulattam ezen a pénzes nyugati pasi dolgon annak tükrében, hogy a svéd párommal jelenleg Budapesten üdülünk. Ahogy esik úgy puffan alapon fizetjük az ebédet, belépőket stb. Majd este elővesszük a kockás füzetet, összegezzük, hogy aznap ki mit fizetett és szépen pontosan elszámolunk :))) és ez így van rendjén!

qkuc 2014.09.23. 21:28:29

@macamuca [IHUN]: Nyugalmat, kisebb adóterheket, és a milliárdos adócsalókat hajkurászó NAV-ot. Nameg fellőni a Holdba az összes aktuális képviselőt, mindent. Így kezdésnek. Nagyok az igények, :D.

i got my (törölt) 2014.09.23. 21:28:30

@diggerdriver: ajánlok egy kis camillát a begyógyult szemeidre, te nehézbombázó. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 21:29:47

Kaptam egy ilyen emailt.

"Hi Janos,

I'd like to add you to my professional network on LinkedIn."

Mi a lómáj van?

SzZoole 2014.09.23. 21:36:34

@diggerdriver: ezt en is megkaptam,torold ki a fenebe.

Virago_1000 2014.09.23. 21:36:39

KEdves Posztolo!
Oszinten gratulalok a sikereidhez!
Lehet, hogy mar szepen feljott a vallakozasod, sajnos irigyeid is biztos akadnak, de a befektetett tobbevnyi energiat, anyaiakat stb-t senki sem irigyli erdekes modon.
A legjobban irigylesre melto dolog az, hogy azt csinalsz, amit szeretsz, az a munkad, ami a hobbid, es borzaszto szerencses vagy emiatt. Az emberek min. 70%-a utal reggel bemenni dolgozni, 25% kozombos.
Egyszer lehet, hogy en is a vevod leszek, csak tudjam merre talallak :)

macamuca [IHUN] 2014.09.23. 21:42:02

@Babette.:
Kb ez a szitu.
A nyelvtudást, azt mindenütt kérik.
De kommunikatívan ám!
Az valahogy nem dereng senkinek (munkáltatói-hirdetői részen), hogy aki kommunikatívan beszél 1, azaz 1 darab nyelven, az rég elhúzott kifelé (vagy most készül).
Ha pedig ért is valamihez emellett, akkor végképp vadlibásat jáccott rég (vagy most készül "vadulni").

Oszt megy a rívás, hogy "nincs szakember".
Érthetetlen.... szerintük.

(ja, és azon sír, hogy mekkora üzletet bukott, és hogy az a legfájdalmasabb, hogy 25 állás sem "teremtődött", ezzel cirka 100 ember megélhetése-blablabla: mivaaaan? 1 fizuból élhetett volna 1 család, a cuciális érzékenységet sugallni akaró szerint?? És nem veszi észre az ellentmondás, miszerint kint jóval többet kereshet az, akit ő mennyiért is akart foglalkoztatni?? mert a kínált negyedmillás fizu nettóban kb 150 ezer=és ezt a technikusnak szánták, nem a melósnak = annak kevesebb lett volna. Persze, Somogyban örüljön, ha munkát lel, annyiért-amennyiért. Hát nem kimennek másmennyiért külföldre a szakik?? És nem érti, miért...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 21:47:13

@Dee Hamori:
Na akkor figyelj ide Aranycsillag. Kemény leszek és igazságtalan.

Kurvára rosszul reagáltad le a mai napot.
Kezdődött azzal hogy egy barom meggyanúsított hogy fogtál magadnak egy angol pasit akinek a hátán felkapaszkodtál.
Ezt a faszkalapot azonnal leugatta a közönség.
Pláne miután kiderült hogy magyar a férjed.
Erre te közlöd hogy a férjed angol. Nem érdekel hogy miért hogyan és hányas a lábméreted de ez így történt.
Persze hogy ráficcentünk és rákérdeztünk többen is. Nem azért mert számítana vagy valami jelentősége lenne hanem azért mert nem tudtuk mi van.
Erre te bevágtad a durcát és sértődötten kivonultál a kommentjeiddel együtt.
A dolgot súlyosbította néhány ismerősöd átlagon felüli pontosabban aluli nyáltengerben fürdő hozzászólása.
Megsúgom neked hogy azért nem jó taktika a sértődött kivonulás mert azokat is semmibe nézed vele akik pozitívan viszonyulnak hozzád. Ha az egyik gyerekem hibázik akkor nem pofozom végig mindet. Arcul csaptad azokat is akik szimpatizáltak veled, márpedig a többség melletted állt.
Aztán visszajöttél és egy hosszabb szösszenettel ami jórészt arról szól hogy sokat dolgozol.
Tudod itt MINDENKI sokat dolgozik. Még én is.
Ésakkor mi van?
Rendkívül tehetséges vagy, csodálatraméltó amit csinálsz és amit elértél de a mai nap minden létező hibát elkövettél amit posztíró elkövethet.
Tanuljál belőle.

2014.09.23. 21:51:26

@macamuca [IHUN]: Ez még csak a kezdet...

Taxomükke (UK) 2014.09.23. 21:52:11

@Babette.: Te otthonról megmondod, egy adott somogyi munkahelyre (ahol életedben nem jártál) milyen végzettség kell/nem kell?
Merész vagy. Vagy csak csípőből kötözködsz, mint nem ritkán.
Lehet, hogy a külföldi ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz kellett volna a nyelveken beszélő, nem pedig a fogaskerekeket zsírozni.
Sokszor csípem a hozzászólásaidat, de időnként gondolkozhatnál, mielőtt belekötsz valamibe.
Lehet, hogy amúgy nem jól gondolkodott a faszi, de ez a "merbazmeg a nyelvtudás kurva fontos oda a sorra somogyba'" beszólás nálam kicsit kiverte a biztosítékot.

Muscari 2014.09.23. 21:52:36

Dee Hamori: en is gratulálok. Sajnos mindig van, aki kotozkodik, de probalj a pozitiv kommentekre fokuszalni :-)

Csodálatos tortakat alkotsz, csak így tovább.
Az meg természetes, hogy a család támogat, többek között ez a funkciója.

Szerintem hallunk meg rólad :-)

Muscari 2014.09.23. 21:53:50

@Dee Hamori: az előző ide akart menni, de eltűnt a a kukac.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.23. 22:02:54

@diggerdriver: "a mai nap minden létező hibát elkövettél amit posztíró elkövethet."
Nem gondolom, hogy bárkinek illene vagy kellene ismernie a HA törzsgárda íratlan szabályait.... szóval hibáról itt nem igazán lehet beszélni. Az egy dolog, hogy neked nem tetszett Dee reagálása, de ettől még semmi rosszat nem követett el. Nem kell ezt az egészet ennyire komolyan venni. Vagy írsz majd egy HA-specifikus illemkódexes beugróvizsgát? :D

FutureFry 2014.09.23. 22:04:09

@Réka ‎: Bevételarányosan osztoztok a költségeken, vagy fele-fele?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 22:04:44

@blackhair-lady: igen, valószínűleg a nyugati part tök más lehet,de ami nekem feltűnt abból, amit ebből a 4-5 városból láttam, hogy sokkal fejlettebbnek, high techebbnek gondoltam ezeket a városokat, ehhez képest pl. New York cityvel kapcsolatban nem kicsit csalódtam. Mondhatni összetört a - valószínűleg alapból téves - álom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 22:06:10

@FutureFry: nálunk is koltsegosztas van, nagyjából fele-fele

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 22:07:35

@Réka ‎:
Igazad van.
Jól reagálta le. Mindenkinek ezt az utat javaslom.

Sütemény1975 2014.09.23. 22:09:47

@Philosoraptor: így van! jót tesz nekik a keveredés.

2014.09.23. 22:14:16

Igazán jó látni, hogy vannak itt amazonok is, akik széttudnák tépni egymást. :DDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 22:14:48

@Taxomükke: nem, en elolvastam a cikket.
ajanlom neked is
:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 22:18:44

@Taxomükke:
engem amugy altalanossagban bosszant, hogy ez a hozzaallas altalanos. magyar cegnel tobbre becsulik azt, aki beszel nyelvet, mint a szakembert.
es ilyeneket szamtalant lattam testkozelbol.

2014.09.23. 22:29:21

@Taxomükke: @Réka ‎: Let me get this straight - ugyan semmi kozom hozza, de ha mar szoba kerult, vilagositsatok fel - ugye Reka viccbol irta a kockas fuzetet? Ugye nem irjatok le tenyleg hogy ki mit fizetett?

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.23. 22:33:31

@Taxomükke: @Réka ‎:
Pedig ez nagyon eletszeru. A UK-ben nagyon sokan ezt csinaljak.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.23. 22:34:35

Nagyon szepek a tortak. Gratulalok es sok sikert a tovabbiakban!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 22:36:50

@Simon Hasonmasa (Roch):
Nálunk is megvannak osztva a költségek.
Az asszony fizet.
Az én pénzemből.
:))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2014.09.23. 22:38:33

@diggerdriver: Mert te eltartod.
De ha ő keresne, te meg nem, akkor téged ő nem eltartana, hanem kitartana.
Szép ez a magyar nyelv. :)

i got my (törölt) 2014.09.23. 22:38:41

@Zka:
miért, van olyan cég, amelyik nem szenved hiányt a jelzett munkaerőből? :) még tán külföldön sincs...

i got my (törölt) 2014.09.23. 22:38:41

@FutureFry: esetleg testzsírszázalék-arányosan...
klassz program lehet esténként, meghitten, a kandalló mellett, teát szürcsölve a 2000 Forintos blokkokat kalkulátorral összeadogatni... :)

i got my (törölt) 2014.09.23. 22:38:41

"Viszont hazamenekülve folyékony némettel/angollal kb enyém a világ otthon. És nekem nem kell a világ. Elég egy kis takaros lakás + nettó 150 rongy. Ennyi a cél. Nem elérhetetlen! Ez életszínvonal lenne, sőt, magyar álom lenne."

van itt valaki, aki szerint reálisan elképzelhető, hogy az ismert(etett) munkakultúrával és hozzáállással lehet ma magyaro.-n 150 nettót keresni - függetlenül attól, hogy valaki hány nyelven ásítozik? csak én gondolom, hogy ez az irreális álmok tartománya? vajon mi lenne az álomállás? elképzelni se tudom...

tsabus UAE 2014.09.23. 22:39:48

@macamuca [IHUN]: Nabasszus... Voltam már hazaáruló, anyagias, érzéketlen, antiszoc, de hogy elkóborolt állat... Ez valami új. Ezért menjek haza ?

tsabus UAE 2014.09.23. 22:40:40

@macamuca [IHUN]: Szerintem, a nézők nem vették észre a műsorváltozást ! :-D

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.23. 22:40:45

@diggerdriver:
Az super!
Nekem, mondjuk tetszik amikor latom itt a csajokat rendelni a bub-ban a parjuknak. Viszont az erdekes amikor elmondjak, hogy szigorua megosztjak a koltsegeket. Persze, nem mindenki (igy vedem le magam...:)

Dee Hamori 2014.09.23. 22:41:33

@diggerdriver: Igazan nagyra ertekelem a hozza szolasod, koszonet erte! Remelem az eleted epp olyan tokeletes mint te magad! Aranycsillag!!

Muscari 2014.09.23. 22:42:50

@Réka ‎: megkerdezhetem, hogy együtt is eltek?
Mert akkor szerintem nagyon nincs rendjen.
De ez csak az en magánvéleményem...

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.23. 22:43:39

@diggerdriver:
"Mi" pedig bemegyunk es mindenki a vendegunk! Na, et csinaljak utanunk...
Igy van? Mit gondolsz errol a virtusrol?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 22:48:17

@i got my: havonta szoktuk. Lakas + rezsi + kaja alapbol felesben megy, elore utalva, fix osszegkent, a hitelkartyas vasarlasokat pedig havonta egyszer vegigszamoljuk szamologeppel.

tsabus UAE 2014.09.23. 22:48:39

@i got my: Magyarországon minden, és mindennek az ellenkezője is elképzelhető. Csak gondolj az új külügyérre... :-(

wuaaa 2014.09.23. 22:53:39

A külföldön élő magyarok többségére még évek folyamán se ragad semennyi tolerancia a környezetükből. Pedig nem ártana.
:(

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.23. 22:55:37

@Mirjam2: nem vicc. Mivel külön élünk, külön háztartásban, ez így jobban megfelel. Otthon nyilván nem írjuk fel a mozit, sörözést stb, mert hosszú távon úgyis kiegyenlítődik. De míg otthon havonta 1-2× járunk el szórakozni, ilyenkor utazáskor azért elég intenzíven költekezünk: belépő mindenhova, két héten át napi 3x étkezés, benzin, autóbérlés, szállások, bkv bérlet stb stb... szóval adja magát az elszámolás. Így azt is követjük, hogy ne lépjük (nagyon) túl az útra szánt saját költőpénzkeretünket :)
@Muscari: lásd itt :)

(Ja és természetesen előfordul, hogy meghívjuk egymást, még mielőtt) :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 22:58:50

@tsabus [PL to UK]:
Mit állat? Birka bazmeg BIRKA. Ez az állatnak egy minősített esete.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.23. 22:59:13

@Mirjam2: nem vicc. Mivel külön élünk, külön háztartásban, ez így jobban megfelel. Otthon nyilván nem írjuk fel a mozit, sörözést stb, mert hosszú távon úgyis kiegyenlítődik. De míg otthon havonta 1-2× járunk el szórakozni, ilyenkor utazáskor azért elég intenzíven költekezünk: belépő mindenhova, két héten át napi 3x étkezés, benzin, autóbérlés, szállások, bkv bérlet stb stb... szóval adja magát az elszámolás. Így azt is követjük, hogy ne lépjük (nagyon) túl az útra szánt saját költőpénzkeretünket :)
@Muscari: lásd itt :)

(Ja és természetesen előfordul, hogy meghívjuk egymást, még mielőtt) :)

Muscari 2014.09.23. 23:00:13

@tildy[UK]: nekem ez annyira fura. Nalunk a villany az en számlámról megy, a council tax a férjemerol, a rentet osszedobjuk harman pingittel, de a többi minden ahogy esik ugy puffan.

Ha gyereketek lesz, a vele kapcsolatos koltsegeket is 50%-ban felezni fogjatok? En ezt egyszerűen nem tudom elkepzelni, lehet, hogy tul maradi vagyok.
Remelem nem bántottalak meg ezzel, te lennel az utolso, akivel megtennem, csak nem értem a motivációt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 23:01:43

@Dee Hamori:
Én köszönöm hogy igazolod minden soromat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 23:03:43

@Muscari:
Sőt nagyonis rendjén van.
Tudod miért?
Mert nekik így jó.
Ilyen egyszerű.

Taxomükke (UK) 2014.09.23. 23:05:11

@Muscari: "Nalunk a villany az en számlámról megy, a council tax a férjemerol, a rentet osszedobjuk harman pingittel, de a többi minden ahogy esik ugy puffan."
Nekünk meg közös bankszámlánk van, oszt mindent arról fizetünk.
Mondjuk 23 év házasság után beb... akarom mondani, betenne, ha azt számolgatnánk, ki mit fizetett.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.23. 23:07:53

Hülye net... sorry a duplázásért.
@Muscari: Mi úgy beszéltük meg, hogy ha összeköltözünk, akkor közös kassza lesz a kiadásokra+spórolásra. Nincs közöttünk akkora jövedelemkülönbség, hogy ez túl sok fejtörést okozna. Valamint ezen felül mindkettőnknek lesz egy-egy kisebb, külön költőpénz-számlája a saját privát kiadásaira. Nekem szarul esne, ha a közösből vásárolgatnám a körömlakkjaimat, a viking isten pedig szintén nem a közösből akar antik pinballgépre gyűjteni. :)

blackhairlady 2014.09.23. 23:09:08

@tildy[UK]: Allitolag NY city teljesen olyan mint egy europai nagyvaros. Nem tudom, nem jartam ott, viszont talan az elso helyen van ahova szivesen koltoznek. aztan az is lehet, hogy ugy jarnek mint te, oriasit csalodnek.
Amugy semmi sem tetszett NY-ban?

Muscari 2014.09.23. 23:12:48

@Taxomükke: valahogy nekunk nem jutott eszünkbe közös számlát nyitni, pedig tok logikus lenne. Mindegy, a Barclays pingittel akármikor tudunk pénzt küldeni egy pillanat alatt egymásnak, csak telefon kell hozzá.

Mindez tiz év után :-) Most lesz novemberben a tizedik évfordulónk, hogy rohan az ido...

i got my (törölt) 2014.09.23. 23:13:18

@Mirjam2:
nem lehet kiigazodni rajtatok. az se, ha aranybányász, az se jó, ha könyvelő...
hogy fogom így megtanulni tőletek a tökéletes életvezetést?

i got my (törölt) 2014.09.23. 23:13:18

@tsabus [PL to UK]: szerencsére fogalmam sincs, ki az új magyar külügyér. gondolod, hogy hinta lesz a következő? hát, akkor magyaro. tényeg a korlátlan lehetőségek hazája.

@tildy[UK]: egyetértek a nagyjábóli felezésben, de valahogy ez a minden este felírjuk a kockás füzetbe, főleg olyan párok esetében, akik lényegében már holtodiglan szoroznak és osztanak egymással...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.23. 23:13:18

@tildy[UK]:

Mi szükségetek van hitelkártyára?

@i got my:

Miért lenne irreális? A pár szakmunkás ismerősöm is simán keres ennyit. Pedig kezdők. Nehogy már egy 2 nyelven beszélő pl logisztikus ne keressen 150 rongyot. Vagy bármilyen hasonló meló ahová tényleg kell a nyelv. Ha Magyarországról van szó mindig megy a sarkítás lefelé, ha Nyugatról van szó, felfelé.

qkuc 2014.09.23. 23:13:18

@i got my: Szerintem nem, de nem akartam ünneprontó lenni, :D. Tolmácsnak, szakfordítónak ott van az a rakat nyelvész/bölcsész, akik azért elég magas fokon tudnak kommunikálni. És közülük is az egzotikusabb nyelveket beszélők kelendőbbek. Hacsak nincs valami egyéb képesítés vagy tudás a tarsolyban, :).

tsabus UAE 2014.09.23. 23:13:58

@Dee Hamori: Én is csak gratulálni tudok ahhoz, amit elértél ! Általában leborulok azon tehetségek előtt, akik valami olyat tudnak alkotni, amit én egy élethosszig tartó tanulással se lennék képes.
Ennek ellenére azt kell mondjam, Digger írásában van igazság.
Az, hogy kitörölteted a kommentjeidet, technikailag lehetséges és semmilyen szabály nem tiltja. Csak ezzel az a fura helyzet áll elő, hogy aki nem olvasta, az most nem fogja érteni a kommentfolyamot. Aki olvasta, az pedig egy fura kísérletnek láthatja, a valóság manipulálására. Ráadásul, 99% valószínűséggel az fogja így látni, aki eleve szimpatikusnak tartott és támogatott.
Hogy tisztázzuk: amit csináltál nem bűn, csak hiba. Csak ezt neked is be kell látnod. Simán elég lenne egy "Francba, ezt elcsesztem - bocsi". Főként egy szarkasztikus riposzt helyett...
Szokták mondani, hogy a cukrásznak a legjobb, mert ha elront valamit, akkor megeszi. A poszt írója azonban nem teheti meg, hogy "megeszi" az elrontott részt - szerintem.
De továbbra is fenntartom, hogy fantasztikus remekeket állítasz elő és kicsit irigyellek is, amiért olyat csinálhatsz, ami inkább hivatás, mint munka. Sok sikert !

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 23:14:22

@Muscari: mar most elkezdtunk felrerakni a gyerkocnek, felesben.

A hitelkartyat amugy azert szamoljuk ki, mert az en nevemen van kizarolag. Az osszes rezsikoltseg szinten tolem megy.

Nem fillere pontosan felezunk, tehat ha etterembe megyunk, hol a kedves fizet, hol en, de a lakassal kapcsolatos koltsegeket nem is tudnam elkepzelni mashogy.

annak idejen, mikor egy 10 eves kapcsolatom ert veget, pont emiatt volt nagyon egyszeru anyagilag elszamolni: ugyanis nem kellett. Amit en vittem bele a kapcsolatba, azt elvittem, amit tolem ajandekba kapott, az maradt nala, amit o vett, vagy vitt bele a kapcsolatba, vagy szerzett a kozos idoszak alatt, az az ove maradt. Egy percig nem volt gond belole.

De amugy nekem is szarul esne, meg a paromnak is, ha a sajat kis hulyesegunket ( nekem pl ez az amcsi ut, vagy neki a szamitogepei) a kozosbol vennenk ki.

Muscari 2014.09.23. 23:16:18

@Réka ‎: ertem, ez már nem hangzik olyan rosszul. En mondjuk a hajfestékemet a ferjem ebay szamlajarol rendelem mindig, meg nem szólt erte :-)

tsabus UAE 2014.09.23. 23:19:53

@i got my: Szijjártó Petike lett az. Hozzá képest Hinta egy szellemi és erkölcsi Mount Everest !

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 23:20:13

@blackhair-lady: Nem mondanam, hogy semmi sem, de annyira imadjak, en meg kisse pofara estem, hogy miert. Az egyik szallasunkon soklabu bogar rohangalt a tok lepukkant furdoben,a masiknala wc eldugult , es hiaba figyelt odakinn a medence, lattam mar jobb szobat is ( hasonlo arert Washington ezerszer jobb volt)

Nagyon bejott a Grand Union station, meg a 9/11-es emlekhely, a Wall street is , de osszesegeben az az erzesem volt , atyaeg de lepukkant, es felelmetes. A metro, az utcak. Nagyon nem europai, ha mar europai, az talan inkabb Boston es kornyeke.

D.C.-t viszont sokan leszoltak ismerosok kozul, mikozben nekem meg nagyon bejott.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.23. 23:22:12

@i got my: Elég egy kis takaros lakás + nettó 150 rongy.

OMG reg jottem el , de amikor a szuleim elmentek, maradt nekem a pesti kertes haz , es rossz passzba voltam itt a maganeletemmel , tehat elgondolkoztam hazamegyek ... en 200K tudtam volna innen vinni eletem vegeig (80ev?)...es ha majd oda erek a nyugdij ... de rajottem nemtudnek a magyar valosagba , mentalitasba elni ... eladtam a hazat ...

qkuc 2014.09.23. 23:22:30

@házelőtthinta: Miért, logisztikus vagy? :) Ez nekem eddig nem volt evidens, :).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 23:23:25

@házelőtthinta: Nincs szuksegunk ra es megis szuksegunk van ra. Credit score epites + penzt is termel, kb egy ev alatt 200-250 fontot.

Muscari 2014.09.23. 23:24:20

@tildy[UK]: ertem, köszi. Az jó, hogy már elkezdtetek spórolni ra :-)

tsabus UAE 2014.09.23. 23:24:55

@blackhair-lady: Szerintem előbb nézd meg NYC-t ! Komolyan ! Csak utána dönts a költözésről.
Számomra egy olyan hely, amit egyszer az életben érdemes látni - aztán soha többet. Én egy hatalmas, nyálas, kopott filmdíszletnek láttam, amivel el akarnak adni egy soha nem létezett alternatív valóságot. Hatalmas csalódás volt...

FutureFry 2014.09.23. 23:27:34

@tildy[UK]: @blackhair-lady: Szerintem NewYork nem "európai', legalább is nincs olyan "feelingje". A "legeurópaibb" (de azért persze még mindig nem igazán európai) város ahol jártam az USA-ban, az Boston. Tetszett is. De az USA-ban / Kanadában a városoknak (egy-két kivételtől eltekintve) számomra nincs igazi "hangulata". Ellenben mindenért bőven kárpótol a természet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 23:30:44

@tsabus [PL to UK]: Nohat, ezt mintha en irtam volna. Azert meg maradt ki par dolog, es messze nem vagyok ugy vele, mint Parizzsal, amit soha tobbet nem szeretnek latni.
De meglepodtem. Pont ahogyan leirtad, igy latom en is.
@FutureFry: a fenti a te hozzaszolasodra is all. Pontosan igy lattam en is.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.23. 23:31:56

@Muscari:
Meg nem integralodtal elegge. Erosen hordozod meg a keleti jegyeket.:)

qkuc 2014.09.23. 23:34:36

@blackhair-lady: Hm ... 15 éve volt, kis taknyos gyerekként jártam New Yorkban. Voltak szép részei, de valóban, vannak a városnak még Manhattan-en belül is ijesztő területei. A 5th avenue-tól akár két utcára. Turistáskodni jó, de nem laknék ott. Vagyis laknék, de először a new yorki aranytartalékot kellene meglovasítanom, hogy fusson egy Central Park melletti kéglire, :D.

FutureFry 2014.09.23. 23:36:48

@tildy[UK]: Úgy látszik egy vélemenyen vagyunk város-ügyben :). Nem tudom voltál-e, de én nagyon ajánlom a nemzeti parkokat. Bár egy kicsit zsúfoltak - legalább is túristaszezonban - de azért sokmindegyik megéri. A többi szép (és eldugott, nagyon távoli helyeket) meg megtartom magamnak :) Igaz sokukhoz nem is lenne elég egy "hagyományos" amerikai körtúraféleség, mert a közelükbe jutni is eltart egy darabig (és felszerelés is kell).

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.23. 23:37:12

@tildy[UK]:

tehát lelkes hitelkártyahasználattal kell bizonyítani (ha jól teljesítesz kapsz pontot érte...) hogy jó adós vagy? döbbenet ez is. Egy hitelkártya amúgy hogy termel bármit is? AZ nem arról szól hogy leveszel róla x összeget és kamatostul visszafizeted? De.

i got my (törölt) 2014.09.23. 23:37:12

@qkuc:
persze, logisztikus és szakmunkás egyszerre: nagy szakértelemmel emeli ki az olajból a húspogácsákat és szállítja a pulthoz...
evidens, hogy csak rá vár a magyar piac.

valamiért nem esik le neki, hogy ő egy képzetlen segédmunkás, aki tanulni se hajlandó. aligha hiszem, hogy ezt a kategóriát 150 nettóval várják a galamberegető politikusok. de remélem tévedek.
bár nem tudom, hogy e tudástranszferből mennyit profitál majd az óhaza...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 23:41:37

@házelőtthinta: ugy, hogy vannak rewardok. Pl. kb ket BA repjegynyi osszeg az egyiken + 250 fontnyi termekre atvalthato nectar pontom gyult ossze a masikon, mivel ugy hasznaljuk mint a normal debit kartyankat, amire ho vegen mindig visszatoltjuk a penzt. Sose veszek le rola osszeget, de vasarolok vele. Kamatostul visszafizetni? Mivel idoben vissza van fizetve , sosincs rajta kamat.

tsabus UAE 2014.09.23. 23:45:54

@tildy[UK]: Sajnos, majdnem ugyanezt írhattam volna Los Angelesről / Hollywoodról is. Azok se tetszettek.
Ellenben San Francisco nagyon bejött !
Lehet, hogy zakkant vagyok, de ott le tudnék csücsülni egy kis dombra és elnézelődni pár évig...

qkuc 2014.09.23. 23:47:05

@i got my: Megnéztem az átlagfizetést és a felvételi kritériumokat pár hirdetésen keresztül. 170 bruttó az átlag (az 110 nettó), szakirányú végzettség nélkül, plusz 2-3 év szakmába vágó tapasztalatot kérnek (?!, azért ez így kihívásokban gazdag munkakeresés lesz).

Nehéz menet lesz ez így, a realitás nekem ezt diktálja ... De kitartást kívánok hozzá neki és sikert.

Egy jó szakmunkás tényleg jól keres, de azok ácsok, kőművesek, gázszerelők, autószerelők. Én ilyen irányban indulnék, de nem kérte a tanácsom, :).

Vagy ha már a Meki, én úgy tudom ott van "kismenedzser" képzés, feljebb lehet lépegetni a ranglétrán. (Aztán lehet tévesek az értesüléseim.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.23. 23:49:01

Még a kommentek előtt: azért az eszem megáll, hogy Úkániában ennyire egyszerű saját készítésű élelmiszert árulni.Semmiféle köjál-ántsz-happci-stb szabályoknak nem kell megfelellni?Nem kell a kajákat minősíttetni?Nincs ebben rizikó?

Magyarországon ha igaz, még az van, hogy pl egy halászléfőző versenyen nem lehet odamenni, hogy adjanak el nekem egy tál ételt, kifizetem, nem ingyen kérem; mert hogy akkor az már fizetővendéglátás és az mindenféle engedélyköteles...És valahol azért érthető ez is...

FutureFry 2014.09.23. 23:50:02

@tildy[UK]: "Pontosan igy lattam en is": Ami érdekes (vagy nem?) mivel te túristáskodni jöttél pár hétre én meg már itt élek több mint 20 éve. Bostont leszámítva egyebként a "hangulatosabb" városok szerintem a nyugati parton vannak (Vacouver*, Seattle, San Francisco).

*Vancouver, Canada és nem Vancouver, Washington: Zavaró elnevezések - gondolom az ellenség megtévesztése érdekében...

qkuc 2014.09.23. 23:52:14

@házelőtthinta: Külföldön nem tudom hogy van, de itthon 30 napon belül rárakod a hiányzó zsét, akkor nincs kamat. Csak utána. Ha jól emlékszem. A kollégám űzött ebből sportot és gyűjtögette a wizzair meg tök tudja milyen pontokat.

Én mondjuk utálom a hitelkártya intézményét, de nem lehetetlen kivitelezni, hogy ne legyen kamat és ne tartozz. Hogy ez arrébb hogy van, abban majd segítenek a kollégák. és ezek szerint jobban teszem, ha barátságot kötök vele.

Egyébként itthon is díjazzák a "jó" adóst (itt az is anank számít, akinek nincs hitele, de semmilyen más tartozása sem), (sokkal) kedvezőbb konstrukcióban kaphatsz hitelt, stb. Kissé más a szisztéma, de van ilyen is.

FutureFry 2014.09.24. 00:02:13

@házelőtthinta: @tildy[UK]: Sőt, van olyan is ami KP-t ad vissza (1-2%-ot minden vásárlás után). Ez éves szinten több száz dollárt jelenthet.

wuaaa 2014.09.24. 00:03:03

@házelőtthinta: Van olyan hitelkártya, hogy :
- 45 kamatmentes nap jár hozzá (van 52 napos is)
- nincs éves díja
- ha elveszett, tönkrement, ingyen kapsz újat
- fizetés vagy kp felvétel ingyenes (worldwide)
- utazási biztosítás ingyen (nagyon megéri, feltétele hogy ezzel fizeted a repjegyet vagy az utazást)
- nagyon potom éves díjért (aktuális órabérem kb.) választhatsz önrész-biztosítást autóbérléshez (ez is nagyon megéri)
- nagyon előnyös éves díj (45 percnyi órabérem) ID-theft biztosítás
- bejutás (ingyen vagy szimbolikus összegért) reptéri puccos váróba (lounge) akkor is ha economy jegyed van
- stb, stb..

Összegezve : a hülyének is megéri, ha ki tudja használni a vele járó lehetőségeket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.24. 00:04:07

@Evain: Hát azt én is ennék, egy jó nagy vödörnyit...Egyszer vettünk itt kint, mert marhára megörültünk, hogy lehet kapni.Hazaromboltunk, kibontottuk, megvágtuk...Egy szimpla tejszínhab-puffancs, benne ilyen kisebb-nagyobb csokidarabok, meg csokiforgács és kész.Se tésztája, se meggy, ami a lényeg lenne...
:-O
Amúgy q finom volt, de semmi köze nem volt az eredetihez.
Na, úgy látszik ilyen egy svéd feketeerdő-torta... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.24. 00:14:37

@diggerdriver: Mi volt itt?Bannolva lett a poszterina női hölgy?A nevére kattintva semmi se jön fel...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.24. 00:27:16

@Zka: Na, látom, nem csak nekem jutott eszembe... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.24. 00:28:10

@wuaaa [nor]: Aham, köszi.Na megyek vissza, előre... :-)

coeris 2014.09.24. 00:43:34

@Muscari: Nincs most erőm elolvasni a posztot meg a kommenteket, csak kérted tegnap én meg megígértem: megérkeztem Brightonba. Első benyomás: iszonyú aranyos kis város, hangulatos nagyon, és ugyan tengert nem láttam, de sirályokat vijjogni ezerrel már igen. Az utcán látványosan lődörögtem a nyomtatott térképemmel, mire egy nő odajött, és megkérdezte, hogy segíthet-e. Még az iphoneját is elővette, hogy buszokat nézzem nekem, de megköszöntem neki, és mondtam, hogy az a 20 perc séta, amit mondott nem akkora tragédia, megoldom. :) A lakás nagyon angol, nagyon fura, de alapvetően aranyos (aztán majd lehet, hogy szidom hamarosan), a lakótársak mind nagyon jófejek, majd megyünk közösen várost nézni, meg megmutogatják mi merre van, akkor majd tudok bővebben nyilatkozni. Ja, és a közeli piacon lesz angol reggeli evő verseny vasárnap, arra tuti nevezek. :D Fél óra alatt be kell burkolni egyet, akinek sikerül, az felkerül a dicsőség falra, meg ingyen evett... Meglátjuk. :)

Egy megjegyzés: hosszú sztori, de felmerült, hogy pizsamában kell mennem valahova a városban (ruháim a szobában, én kizárva...), és erre mindenki rávágta, hogy nem gáz, menjek nyugodtan papucsban meg úgy ahogy vagyok, nem fogok kilógni a tömegben, sőt, egy csomó fura szerzet mászkál mindenfele, ez ilyen angol hippi város. :) Kiváncsi vagyok mennyi ebből az igaz, már hallottam ilyet, de most nem rég ittlakó diákok mondták, hogy láttak sok fura fazont az utcán, szóval lehet, hogy van valami a dologban. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.24. 00:43:59

@Zoole[uk]: Na, hát ezt nem értettem én se az eddig két csodacukrász-posztból.Mindenhol csak az szerepelt, hogy hipp-hopp, megsütöm, jönnek a vevők a honlapról és habzsi-dőzsi...

coeris 2014.09.24. 00:44:09

@coeris: Ja, és bocsánat, szörnyen off voltam, majd holnap ígérem igyekszem valami relevánsat is kommentelni a poszthoz!

blackhairlady 2014.09.24. 01:13:15

@Muscari: gratulalok:) meg sokszor ennyit!

blackhairlady 2014.09.24. 01:25:20

@tsabus [PL to UK]: nincs ra sok esely, hogy koltozunk, arra meg foleg nem, hogy oda. A ferjem is irtozik a varostol, elt ott, es DC_ben is, pont az a velemenye mint Tildynek. Ez csak az en fejemben van meg, amolyan de jo lenne, almodozas. Aztan mondom, lehet, hogy en is csalodnek.
Mi egyebkent 4 ev mulva tervezzuk a koltozdst amikor a legkisebb is egyetemre kerul, egy texasi toparton szeretnenk egy kis hazat venni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.24. 01:28:29

@wuaaa [nor]: Hmm, na ezt nem tudtam, én köszönöm...Aszittem, a hitelkártya egy merő néphülyítés, illetve -lehúzás...

blackhairlady 2014.09.24. 01:29:12

@qkuc: valaki irt egyszer ide posztot, az 57. Utcaban lakik, az ablaka a Central parkra nez. Irigy vagyok ra:) szeretnek egyszer az egesz csaladommal a parkban piknikezni egy kockas pleden:))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.24. 01:34:34

hát ez nagyon jó. azt hittem, ilyen többet nem lesz, hogy a "posztoló kérésére" leszedődik a poszt / kommentek. kicsikét se lett olvashatatlan és érthetetlen ez az egész mai vihar a biliben úgy, hogy eltűnt egy rakás komment. annak ellenére, hogy megértem, hogy van ilyen, meg hogy az egész nem elsősorban arról szól, hogy én mindenáron szórakoztatva legyek és értsem, miről beszélnek a többiek.
azon továbbra is mélyen elgondolkozom egyébként, hogy vajon mi a különbség, ha a férfi támogatásával és kezdőtőkéjével épít fel a nő egy vállalkozást sikeresen, vagy a nő támogatásával és kezdőtőkéjével épít fel a férfi egy vállalkozást sikeresen - és utána együtt mint pár vagy család éldegélnek vagy jól megélnek belőle és boldogok úgy, ahogy van. mert valahol biztos van valami hatalmas lényegi különbség, amit nem bírok észrevenni.

blackhairlady 2014.09.24. 01:35:00

@FutureFry: Melyik varosban laksz? Bocsanta ha mar irtad, elkerulte akkor a figyelmem.
Sajnos en meg nem sokat lattam az orszagbol, de majd hamarosan elmezdjuk a felfedezest:)

2014.09.24. 01:37:07

@Dee Hamori:
" a ferjem magyar, nem milliomos, es egyszeru munkas ember mint barki mas. O is felkel reggel, bemegy az irodaba es hazajon delutan. :) "
Egyszeru munkasember reggelente nem irodaba megy be, hanem a muhelybe, az epitkezesre vagy a raktarba, gyarba, esetleg a vendeglato hely publikumtol elzart reszebe. A nagyon egyszeru pedig a gyapotfoldekre:) Altalaban keso este megy haza, nem pedig delutan:(
Egy kerdes: a Brit Koronarol vagy a Tower-rol nem csinalsz tortat? Esetleg Union Jack, GB terkep, double-decker? Jol menne a kitsch portfoliodba:) A szines kacsa't meg sem merem kerdezni:) Abbol meg en is vennek parat egy kedves kommentelo kolleganak:) Termeszetesen sörizűt:) Tenyleg, sorosuveg torta!! Micsoda otlet!:)
Erdekes, a hungarophobiasoknak tetszett a kalocsai himzett torta:) Pedig ok minden hungaricumot megszolnak. Nekik meg az alfoldi tanya gemeskuttal is tetszene ezek szerint. Meg a busulo juhasz:) Talan a turo rudi torta is:)
Masik kerdes: fel van tuntetve a tortakon, hogy mennyi es milyen food coloring additives van bennuk? (E numbers)
Epito kotozkodesbol egyenlore ennyi:)
Peace!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.24. 01:38:42

és nem is egyébként, de nagyon tetszenek a torták, és sok sikert és boldogságot kívánok a posztolónak, és sajnálom, hogy nem érezte jól magát a határátkelőn, bármi is történt pontosan :-(

2014.09.24. 01:46:44

@FutureFry:
"Bostont leszámítva egyebként a "hangulatosabb" városok szerintem a nyugati parton vannak (Vacouver*, Seattle, San Francisco). "
Portlandot (Oregon) se hagyjuk ki a hangulatos nyugati parti varosok kozul. Nekem nagyon tetszett. Esetleg meg San Diego, a latin kultura es a meleg kedveloinek:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.24. 02:00:17

@Muscari: persze, semmi gond, tudom, hogy rajtam kívül nem sokan lógatják a lábukat 24/7 :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.24. 02:08:56

@Philosoraptor: kikérem magamnak, én szimplán tehetségtelen vagyok, és ezért nem tudtam érvényesülni Magyarországon, látod, már egészen Myanmarig csúsztam le az évek folyamán, csak attól pánikolok, hogy ezekután hova tudok még menni, ami ennél is lejjebb, az én tehetségtelenségemmel?? :-/

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.24. 02:20:03

@diggerdriver: én is kaptam, ráadásul Chang néven megszólítva, amit átírtam már egy ideje. hm, valami robot vagy zombi rászabadult a blog.hu-s regisztrációkra?

blackhairlady 2014.09.24. 03:00:53

@Dragonlady (now in Indonesia): Lehet, mert en is kaptam, kettot is. Az egyik egy ismerostol jott, de mar kapcsolatban vagyunk, nem ertettem, a masik egy magyar nevu urtol aki allitolag UK-ben el, es valamilyen engineering munkaja van. Ezek szerint tenyleg valami Hataratkelos e-mail lopas lehet.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.24. 03:08:14

@Dragonlady (now in Indonesia): valahol biztos van valami hatalmas lényegi különbség, amit nem bírok észrevenni.talan az aranyok ...feltehetoen, hozzavetoleg ... 1;100000+...

montroyal ( CAN qc) 2014.09.24. 03:13:37

@wuaaa [nor]: es van olyan credit kartya, aminek az eves osszesitojet , az adohatosag az orrod ala dorgol 3 evre visszamenoleg ... aki csak a csekkert dolgozik annak mindegy ... en koszonom nem kerek belole ...pedig van , csak soha nem fizetek vele , szallodat repjegyet sem ...

montroyal ( CAN qc) 2014.09.24. 03:24:10

@házelőtthinta: gondolom ezt mindenki tudja ha KP-t veszel le a kartyarol rogton ketyeg a kamat , mig aru (szolgaltatas)vasarlasnal van hatarido kamat nelkuli fizetesre .... DE azt irta valaki hogy az eladofel fizet a kreditkartya cegnek ...es mindig ...

FutureFry 2014.09.24. 04:09:32

@Dragonlady (now in Indonesia): "mi a különbség, ha a férfi támogatásával és kezdőtőkéjével épít fel a nő egy vállalkozást sikeresen, vagy a nő támogatásával és kezdőtőkéjével épít fel a férfi egy vállalkozást sikeresen "

Szerintem nincs különbség. Esetleg az a kérdés merülhet fel, hogy melyik esik meg gyakrabban (ha valakit az ilyesmi érdekel)

FutureFry 2014.09.24. 04:18:18

@Cascabel: A többi nyugati parti város bennem nem hagyott mély nyomot (mint az a három amit felsoroltam)

macamuca [IHUN] 2014.09.24. 07:46:16

@qkuc:
"170 bruttó az átlag (az 110 nettó), szakirányú végzettség nélkül,"

Benne vagyok a keresgélésben, az eddigi tapasztalataim:
- betanított munka, 8 általánost vár el, 3 műszak, nettó 75-80 ezerért (80 körül akkor, ha 1-2 plusz műszakot bevállalsz, de bevállalod, mivel elvárás, ill. sok helyen eleve azzal nyitnak, hogy minden második szombaton meló=köteleznek rá. Mivel a timebankos rendszer igen elterjedt, ezért nem túlóraként fizetik ki, hanem alapbért kapsz, aztán ha majd nem lesz sok megrendelés, akkor megkapod szabadnapban. Amire meg szabit írnak... ja, hát ez így nem passzol, de ne foglalkozzál vele, örülj, hogy nem csökkentik a fizudat adott hónapban a pihenőnapra jutó 1 napi résszel. Ja, hogy nem is tehetné meg, épp a timebank miatt? Ne variáljál, nem vagy te bérszámfejtő, nem azért vettek fel! Ha nem teccik, stbstb, akkor van nem 100, hanem 1000 másik a helyedre. És tényleg van.
- szaktudást, gyakorlatot elváró, de végzettséget nem kérő pozi, feltétel: 8 általános: itt már akár 90-95 ezret is meg lehet keresni (elvégre értesz valamihez...), de többet nem, hiszen nincs végzettséged... Ja, hát ez a munkán ne legyen észrevehető, hiszen azért vettek fel, mert állítólag értesz adott munkához=nosza, akkor lássuk! Szerencsések 1-2 műszakban is megkapják (nagyon ritka, tekintve a gyári termelési rendszert=3 műszak), jellemzőbb a 3 műszakban ennyit kereshetni-variáció.
- szakirányú végzettséget elváró, követelmény a végzettség, középfokú (és ide sorolható az érettségit elváró pozi is, ahol ugye szaktudást nem kér, de érettségit igen): no, ez már jobb, itt akár 110-120-ra is felmehet a fizu. Pláne, ha kommunikatívan beszélsz 1 nyelvet... nem baj, ha nem használod a munkád során, de arra jó elvárásként feltüntetni, hogy szelektálni lehessen eme feltétellel a jelentkezők között. Merthogy vannak ám bőven, éppúgy, mint a 8 általánost elváró poziknál.
Kedvencem az volt, ahol végzettséget nem kért, de előírta min. 3 éves gyakorlatot a szakmában, "természetesen" a 8 általánost elváró bérért, hiszen nem kért végzettséget. Ha van is, az semmit nem jelent, hiszen nem elvárás... Ja, és egy hiányszakmáról van szó (varrónő: annyi van, hogy nagyonsok, de valahogy nem nagyon törik magukat, hogy varrónőként dolgozzanak: amilyen fizuk vannak, nem is csoda, így hát hiányszakma lett, jópár másikkal együtt, néhány éve=nem újkeletű).
- felsőfokú végzettséget elváró pozik: a nyelvtudás természetesen itt is elvárás, kommunikatív szinten+írásban is..
Innen a kedvencem a recepciós: diploma kell (akármilyen...), nyelvtudás, bruttó 200 ezerért (ez nettó140 ezer körül van).
Mérnöknél picit több is összejöhet, cége válogatja... akár 200-300 ezret is megkereshet, nettóban, de elég nagy a szórás.
Elég árulkodó pld, hogy a környékünkön az Audi a vágyott cél sokak számára. DE: kb 1 éve folyamatosan keresnek ezerféle mérnököt, és melóst is... Hallva az ottani elvárásokat (ott dolgozó rokontól és barátoktól), nem is csodálom, hogy keresnek veszettül, de alig-alig találnak. Hiába, a magyar vezetőség sokmindenre gondol, de hogy a pénz is fantasztikusan motiváló lehet, no, az valahogy.... Hát keresnek... keresnek... keresnek... no és persze, megy a sirám, hogy alig van szakember (!!)...
Fene se érti...

(pardon a betűmenésért :D )

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 07:54:19

@qkuc:

Nem vagyok, de az valami speciális végzettség vagy mi? Mert szerintem nem. Jó, lehet vannak rá tanfolyamok, de alapvetően nem tudomány. Én úgy gondolom hogy ha bgeszélek jól két nyelven akkor engem bizony tárt karokkal vár a magyar munkaerőpiac egy korrekt fizetéssel.

i got my (törölt) 2014.09.24. 07:54:30

@qkuc:
"Vagy ha már a Meki, én úgy tudom ott van "kismenedzser" képzés, feljebb lehet lépegetni a ranglétrán. (Aztán lehet tévesek az értesüléseim.)"

tévesek, de nem a lehetőség hiányzik a lépegetéshez, hanem az ambíció. nem gondolod, hogy bármiféle stressznek teszi ki magát?! a munkáltató tapsikoljon örömében, ha egyáltalán bemegy dolgozni!

i got my (törölt) 2014.09.24. 07:54:39

@qkuc:
sok helyen van rá lehetőség, hogy beállítod, hogy automatikusan szedjék a számládról hó végén a pénzt. egyedül arra kell figyelned, hogy idejében ott legyen a debit számládon a megfelelő összeg.
szóval elvileg nem lehetetlen okosan használni. de ha homok kerül a gépezetbe (valamiért nincs elég pénz mondjuk a számlán), akkor extrém díjakkal hálálják meg.

2014.09.24. 08:17:38

@lexrex: Ez a fránya bal meg jobboldal..... :( Felfogtok valaha nőni?

2014.09.24. 08:18:33

@házelőtthinta: "Versenyképes" fizetéssel vár, jelenleg is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.24. 08:27:08

@macamuca [IHUN]: ezek vidéki számok, gondolom. Kizártnak tartom, hogy Pesten ilyen tréül fizessenek.

Én egyébként hiszek hintában, mármint abban, hogy itthon simán a nyelvtudására megkaphat egy nem teljesen megalázó fizetést. Bár akinek a nettó 150 az álomcél, az nem tette túl magasra a lécet.

Giddy Lamb 2014.09.24. 08:46:48

@diggerdriver: "Én köszönöm hogy igazolod minden soromat."

Mint építőipari szakember, tudhatnád, hogy a Pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 08:50:39

@házelőtthinta:
ha beszel valaki jol ket nyelvet, akkor mi a fraszert a magar piacon keres allast 150ert, amikor ennek a tizszereset kaphatja nemet vagy angol foldon?

Hari Seldon 2 2014.09.24. 08:55:01

@Philosoraptor:
Jobban tetszik ez neki, mint a "bűnöző maffia", és a "t*ketlen marhák" felosztás.

qkuc 2014.09.24. 08:57:10

@házelőtthinta: Gondolom én, ha ezt sikerül az egyetemen is oktatni. Az egyik évfolyam társam lett MSc logisztikus. Esetleg egy tanfolyam nem lenne szerencsés? Egy rakat hasznosnak tűnő ingyenes OKJ-s (vagy éppen most mi a neve) van, amihez csak az időd kellene ...

tsabus UAE 2014.09.24. 09:33:23

@blackhair-lady: Sok sikert kívánok a tervetekhez és nyugalmas (vagy izgalmas - ahogy tetszik), boldog életet a tóparton ! :-)

SzZoole 2014.09.24. 10:18:29

@geegee: Nem Geegee,ez nem ilyen egyszeru,kezdjuk azzal,hogy Ok nem cukraszok,ahoz,hogy cukrasz legyen valaki komoly iskolakat kell elvegezni.En is szeretem az auto sportot a forma 1-et van egy komoly nagy teljesitmenyu autom is,szeretek sportosan,gyorsan vezetni,tobb mint 1millio km levezettem mar baleset mentesen az eletem es a munkam a vezetes,megsem mondanam magamat autoversenyzonek.

SzZoole 2014.09.24. 10:30:32

@Cascabel: ez nagyon tetszet:)))A nejem ezekbol tobb szazat csinalt mar,sot a versenyen amin indult egy hatalmas szigetet keszitett az orszag reszek es tajak jellegszetesegevel,a torta feluleten a Union Jack volt Eszak Irorszag reszen az oriasok lepcsoje a Skot reszen a bag pipe es haggis a Walsh reszen hatalmas legelok baranyokal az Anglia reszen a London Eye a Tower a Palota es a korona stb.Harmadik helyet ert el vele,persze a professional kategoriaban.Ha erdekel a kep at kuldom.De ha ugyis jossz akkor megmutatom es ha szeretned a munkahelyere is elviszlek,ha jo sutit akarsz enni.

Golf2 2014.09.24. 10:30:59

@Babette.: Talán azért mert a párja 1 kukkot se tud idegen nyelven és ezért nem akar kolonc lenni a nyakán kb 1 évig.

2014.09.24. 10:41:22

@Babette.: Mert itthon sokkal jobb élni 150 ezerből, mint kint a többszöröséből. Nem érted. ;)

2014.09.24. 10:43:21

@Philosoraptor: Most nézem, hogy nem helyesen írtam. Nah helyesen így szólna: Fel fogtok valaha nőni?

2014.09.24. 10:45:05

@Hari Seldon 2: Utálom mindegyiket. :D

Golf2 2014.09.24. 10:52:22

@Réka ‎: Feminista tetszik lenni? Csak 1 nőkritizálásra adott durva válasz(gerinctelen,nőgyülölő) miatt kérdezem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 11:38:50

@Philosoraptor: igen, ez a fő baj. hogy nem értem.
ha valakinek csak és csakis a pénzzel van baja itthon, akkor miért is?

TilosazA (UK) 2014.09.24. 11:44:22

@M. Péter: Lehet hogy nekem túl magasak az igényeim, de még nem sikerült beülnöm egy pubba sem, (ahol ételt szolgálnak fel), ahol ne ragadt volna az asztal, és ne lett volna koszos a padló. Illetve de, két hete, Southamptonban. Ezt a food ratinget láttam már, de nem túl sok helyen. Az a helyzet, hogyha többször járnánk ugyanoda, ott lehet hogy jelenteném, hogy koszosak az asztalok, meg az evőeszközök, de általában mindig út közben eszünk ilyen helyeken, hétvégén, ha megyünk valahova, kétszer nem eszünk ugyanott.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 12:12:23

@Philosoraptor: meglehetősen érdekes, hogy ez tetszik neked a legjobban.

wuaaa 2014.09.24. 12:53:18

@geegee: "..Aszittem, a hitelkártya egy merő néphülyítés, illetve -lehúzás... "

Hááát, van olyan is, igen.. :)) De nem mind. Ha viszont az az alap gondolat, hogy a hátralévő összeget a kamatmentes időn belül visszafizeted és az előnyei miatt, ill. a hozzá járó-megvehető szolgáltatások miatt használod elsősorban, akkor még akár meg is érheti. Érdemes megnézni az összehasonlító teszteket, de ott csak az alapvető információkhoz jutsz hozzá. Hogy melyik kártyához mi jár és mit lehet hozzá még pluszba kapni, azt viszont többnyire csak a kártyát kibocsátó társaság oldalán lehet megtudni, úgyhogy érdemes alaposan utánanézni még mielőtt döntesz. Kiindulópontnak :
www.compricer.se/kreditkort/
kreditkortlistan.se/

blackhairlady 2014.09.24. 13:15:19

@tsabus [PL to UK]: Koszi, kedves vagy. Mar csak meg kell erni:)

Muscari 2014.09.24. 13:33:58

@coeris: welcome to England!

Orulok, hogy tetszik Brighton, kivancsian varom a tovabbi benyomasaidat is.

Muscari 2014.09.24. 13:35:04

@blackhair-lady: dehogy voltal off. Eppen most keltel at a hataron, mi lehetne aktualisabb ezen a blogon? :-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 13:37:37

@Babette.:

tízszeresét? 5 ezer eurót? hol? megint megy a sarkítás...a legtöbb osztrák dolgozó fizetése egyessel kezdődik, mondtam már. Ha nem panelban akarsz nyomorogni, hanem mondjuk egy kertes házban, ami otthon kb nem számít luxusnak, akkor kb luxus lesz a családi ház még egy szakmunkásnak is. De az ilyen apróságokkal senki nem foglalkozik. Egyszerűbb átszámolni a fizetéseket forintra és csak azzal véresszájúan dobálózni. Egyébként milyen logika már ez hogy miért akarjon otthon dolgozni? Ilyen alapon ráhúzhatod egész Németországra, hogy mégis mi a fenéért akar Németországban dolgozni bármelyik német is, mikor szintén német nyelvterületen, Svájcban, többet is kereshet....miért nem költözik akkor oda egész Németország? Ez kb ilyen logika.

@Philosoraptor:

Írtam már hogy 150 nettó azért lenne elég mert meg tudnék belőle élni. Pont. Nem lenne annyira szempont a megtakarítás meg hasonlók. Minek? Nincs párom, barátnőm, feleségem, nekem semmi szükségem pénzre, csak annyira amennyi a megélhetéshez kell. Én sajnálom hogy ennyire sötéten látod
Magyarországot, de hidd el, ha élnél kint bárhol pár évet pozitívabban látnád Magyarországot is..ugyanis rájönnél arra hogy alapvetően nem más az előadás kint sem, legfeljebb a díszlet tér kicsit el.

@i got my:

Nem vagyok ilyen, ezt miből találtátok ki?

@Zka:

Nem mindenki informatikus. Alias nem mindenki sztárolt tevékenységet végez. Elhiszem hogy it körökben szinte szégyen ilyen keveset keresni mert a junior c++ programozók után is dobálják a 200 rongyokat, de még egyszer elmondanám hogy nem mindenki informatikus.

Határátkelő 2014.09.24. 13:40:05

@házelőtthinta: Figyelj, én türelmesen beengedlek ide (a legtöbbször), de ha nem hagyod abba ezt a "Magyarországon nem számít luxusnak a családi ház, de Ausztriában igen" baromságot, akkor nem foglak beengedni, Nem tudom, ezeket a baromságokat komolyan gondolod-e, remélem csak valamilyen szociológiai kísérletet folytatsz, de most nagyon rezeg a léc.

Muscari 2014.09.24. 13:48:14

@Muscari: juj, ez coeris-nek akart menni, bocs

2014.09.24. 13:50:03

@Babette.: Mivel nem magamtól találtam oda, hanem linkelték a fő fórumot, én nem aggódnék a helyedben. ;)

2014.09.24. 13:51:54

@Babette.: Szerintem ritka az olyan ember, akinek a csak a pénzzel van gondja. Mert látjuk, hogy vannak itt elég nagy problémák a lóf@sz fizetéseken kívül is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.24. 13:51:57

@házelőtthinta: "nem mindenki informatikus"
Így van. Azért is lehet ennyit keresni vele. De most ennek mi a lényege? Az, hogy szerinted ez az egyetlen szakma, ami jól fizet? Vagy csak ebből lehet jó pénzt csinálni átlagemberként? Ez csak a tájékozatlanságodat mutatja.

2014.09.24. 13:55:54

@Zoole[uk]:
Most mar biztos hogy megyek, tegnap este vettem meg a jegyet a repteren, a British Airwaysnel. Okt. 7-en erkezem Londonba, ott leszek par napot utana haza Wizz-el 10 napig es mielott indulnek vissza, megint eltoltok par napot Londonban. Imadom az edseeget:) Majd bovebben indulas elott a programomrol es az elerhetosegemrol Londonban.

2014.09.24. 13:58:09

@házelőtthinta: Jó, persze. :) 150 nettót (bejelentve) szerintem tíz emberből mondjuk 2, ha keres. De akit minimálbérre jelentenek be, az sem fog annyit kapni zsebbe az esetek 90%-ban. Almát a körtével hasonlítod össze már megint és csúsztatsz. A osztrák minimálbért (ami tulajdonképpen nem is létezik, meghatározhatatlan), hasonlítsuk össze a nettó 80 ezerrel, ne pedig az átlagon felüli fizetéssel. Mert akkor osztrákiában sem 1000 euróval kell számolni. A pár év külföldi élet meg mindenkinek jót tenne ebben az országban, hátha felnőne pár ember agyilag.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 14:10:29

@házelőtthinta: latom, megtalaltad a lenyegi potot a kommentemben.

Muscari 2014.09.24. 14:15:57

@blackhair-lady: en tudtommal nem kaptam semmit.

Viszont a ferjem bejelentkezett a LinkedInbe, es ott felkinalt neki ismerosnek mindenkit, akivel valaha emaileztem közületek es van LinkedInje. Lehet, hogy küldött ki értesítőket is, nem tudom, mert össze-vissza nyomogatott.
Szoval nehanyotoknak mar a képét is láttam.

Mas reszrol viszont szerintem felelmetes, hogy mennyi minden van fent rólunk az interneten :-(

2014.09.24. 14:24:34

@Philosoraptor:
"A pár év külföldi élet meg mindenkinek jót tenne ebben az országban, hátha felnőne pár ember agyilag. "
Mi van, ha nem is akar felnoni, mint peldaul en?:))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 14:33:46

@Határátkelő:

Azért nem számít otthon luxusnak mert a legtöbb embernek van. Itt meg a többségnek nincs és ha abban akar lakni akkor leginkább bérelnie kell vagy ugye vennie (halandónak hitellel megoldható csak). Ez ennyire egyszerű. Ha gondolod,ne engedj be, én csak azt írom le amit látok. Otthon is ugyanolyan húzós(vagy inkább húzósabb) lenne bérelni családi házat otthoni bérekből, de otthon az a különbség hogy a legtöbbször egyszerűen nem kell, mivel van. Szinte minden emberre jut lakás/ház.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate

Nem azt írtam hogy ebből az következne hogy jobb az életszínvonal otthon...mert ez nem igaz..Ausztriában jobb az életszínvonal mivel az alacsony fizetések is olyan szinten vannak amiből meg lehet élni. Nálunk meg alacsonyabban vannak. Hivatalosan is magasabb a létminimum összege mint mondjuk a nettó minimálbér.

@Zka:

Én tisztában vagyok vele hogy rengeteg slágerszakma van, amikkel jó pénzt lehet akasztani. A brókerek is jól keresnek,mégis inkább elismerek egy lelkiismeretesen dolgozó péket, mint egy brókert, aki az ügyfelek zsírján gazdagszik.
Az a lényege hogy pék süti a kenyeredet, kamionos viszi el hozzád, és a árufeltöltő fiú pakolja ki a polcokra, hogy te, informatikus, bemehess és megvegyed. Ha pedig nem él normálisan egy árufeltöltő akkor az egészet megette a fene. Vagy ha nem él normálisan az eladó lány, aki a szalagon húzgálja a vásárolt cuccaidat, akkor is megette. Érted már? Efelé kell tartani. Nem fujjogni mikor az árufeltöltő fiú szóvá teszi hogy ő is érdemelne egy minimális jólétet, hanem elismerni hogy igaza van. Nem egyetemre küldeni meg mindenféle szakképzésre hogy vértezze fel magát a kőkemény kapitalizmusra, hanem szolidaritást mutatni irányába és elismerni hogy igen, igaza van. Dolgozó, neki is járna egy minimális jólét. Aki szerint nem, azt én személy szerint ki se szolgálnám pl a boltokban. Süsse meg akkor magának a kenyeret ha szerinte a pék meg az árufeltöltő fiú munkája ennyit ér.

@Philosoraptor:

Neked mi a gondod Magyarországgal a fizetésen kívül?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 14:33:49

@Babette.:

Mondom, a logikáddal élve, akkor minden német költözzön Svájcba mert többet kereshet ott.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.24. 14:40:11

@házelőtthinta: szóval megint a szokásos érzelmi alapú hülyeség. Az említett embereknek megvan a minimális jóléte. Sőt, lehetőségeik is vannak. Ha nem hiszed, nézd meg azokat, akinek ennyi se jutott / ennyit se értek el. Nyugodtan ne szolgálj ki, ha egyszer Ausztriában ennék a mekitekben :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 15:23:41

@házelőtthinta: dobbenet, hogy milyen jol latod a tenyeket, es dobbenet, mennyire teves kovetkeztetseket vonsz le. mint a rendor az aranyhallal.

wuaaa 2014.09.24. 16:12:22

@Zka: "Nyugodtan ne szolgálj ki, ha egyszer Ausztriában ennék a mekitekben :)"

Ááá, ő azt már megmondta, hogy 15%-kal több fizetésért ő nem fog a pénztárnál vicsorogni az emberekre, úgyhogy nyugi, nem halsz éhen. Max beleköp az olajba.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 16:53:40

@Babette.:

Valami konkrétumot is írnál, ahelyettt hogy tévedsz, hinta! Fejtsd ki, érvelj, vagy valami. Te írtad hogy aki jól tud németül miért is dolgozna otthon miközben tízszerannyit kereshet Németországban.Erre írtam hogy ilyen alapon akkor az összes német költözzön Svájcba mert többet kereshet ott. Egybként döbbenetes hogy a külföldi élet egyik legnagyobb propagandistája vagy itt a blogon, közben meg te pont otthon élsz. Akárcsak Raptor. Mondom, én Raptornak szívesen felajánlanék egy 1 éves osztrák kalandtúrát, mondjuk itt, Grazban. Aztán ledöbbenve tapasztalná hogy harcolni kell a részmunkaidős kulimelóért is, amiből csak szobabérlésre futja, nulla szórakozással, nulla élettel, csak a robot és evés ivás alvás. Ha egyáltalán kapna munkát, ugyanis elég nagy a munkanélküliség pont ebben a városban. A sok bevándorlónak pedig megköszönheti hogy ilyen sok részmunkaidős állás van amiből tényleg csak vegetálni lehet, ahogy ő is él otthon, állítása szerint. Ha szerencséje van, akár 40 órás melót is kaphat, amivel olyan luxusban is részesülhet hogy akár kivehet egy szerény, apró lakást egyedül is! Vagy kivehet egy normálisabb lakást valahol kint a picsában, és járhat autóval, a méregdrága biztosítással nyakoncsapva. Egyik jobb mint a másik.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 16:53:40

@wuaaa [nor]:

Kasszás nem kap többet, miért is kapna?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 17:11:11

@házelőtthinta: en egyszoval sem mo dtam, hogy tevedsz, ezt te szoktad mondani. tevesen logikazol.

szerinted mi a kulonbssg a magyar es nemet melos kozott, ha mar peldat hozol?

wuaaa 2014.09.24. 17:21:40

@házelőtthinta:
"Kasszás nem kap többet, miért is kapna?"

Igazad van. Én emlékeztem rosszul. Ezt a műszakvezetőre írtad, amikor ezzel magyaráztad, hogy neked miért nem opció a mekin belüli karrierlétra. Kasszában meg ugyanannyiért miért vicsorognál. Így volt.

i got my (törölt) 2014.09.24. 17:38:15

@Babette.: ez majdnem olyan rossz kérdés, mint amilyeneket hintától megszoktunk. remélem nem fog a blog az ő szintjére süllyedni. :(
miért ne dolgozhatna magyaro.-n, ha ott akar? miért ne lenne az is érvényes választás? miért ne lehetnének más szempontjai, mint a fizetés - főleg akkor, ha az igényei kielégíttetnek? ne legyünk már ennyire egydimenziósak. virágozzék száz virág!

Mr Long 2014.09.24. 17:56:06

@házelőtthinta: Tanarkent azert megkeresni £30k-t pl (ha jol emlekszem a fizura) nem egyedi eset. Azert abbol mar el lehet karcolni. Mon mekkora aranyban van a tanari fizu? Igaz most emeltek rajta, aki 30 eve szolgalatban van az aranylag nagy osszeget kapott. De itt meg egy kezdo tanar sem keres rossszul ellentetben Moval.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.24. 18:18:29

@i got my: bocsesz, de ezt annak tettem fel, aki ausztriaban mekis beosztott 1100 euroert. tole valahogy nehezen hiszem el, hogy 150ert hazakivankozna.
olvasd vissza.

2014.09.24. 19:32:04

@Cascabel: Nem úgy értettem. Az nem baj, ha valaki tud gyerek is lenni felnőtt korában. Azzal van a baj, ha nem használja az agyát és megvezethető,

2014.09.24. 19:37:47

@házelőtthinta: Nem tudom, hogy leakarom-e írni többször, mert megint megkapom a habzó szájú vérmagyaroktól, hogy hülye vagyok, és nem is úgy van, meg pesszimista vagyok. :) A fizetésen kívül, ami katasztrófa szinten megy, az a magyar mentalitás (az egész jelenlegi rendszer visszavezethető erre), és az embereknek a másikhoz való viszonya. Zavar az is, hogy legálisan vállalkozni lehetetlen, és hogy egy ilyen korrupt országban kell élnem, ahol nem mindenkire vonatkozik egyformán a törvény. Hirtelen csak így ennyi.

2014.09.24. 19:40:21

@házelőtthinta: Beszéled normál szinten a németet? Ha igen, akkor miért kellene harcolni a részmunkaidős állásokért? Vagy miért nem mész oda, ahol több a munkalehetőség? Bécs (?).

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 20:23:31

@Babette.:

Miért nem hiszed el? 67 rongyért tényleg nem szívesen mekiznék pl Budapesten. De 150 nettóért szívesen dolgoznék otthon, mivel meg tudnék belőle élni. Még egyedül is.Vagy szerinted a fizetésekre nominálisan kell tekinteni?

Egyébként a pontos bérem hónapokra lebontva nagyjából 1250 euró.(13-14 havi fizetés).

Hogy mi a különbség a magyar meg német melós között? Nem tudom. A német melós fizetésének nagyobb helyben a vásárlóereje. Szerintem ennyi. De ha megnézed Magyarországon se az a gond hogy nem keresnek eleget az emberek hogy tudjanak kenyeret, krumplit, húst venni.. hanem az hogy a jövedelmek között túl nagy a különbség így az alacsony jövedelműek nehezebben tudják a lakhatásukat kifizetni mint a nyugati országokban pl a melósok, ahol kisebbek a jövedelmek közötti eltérések. A 150 ezret meg azért emlegetem olyan sűrűn mert a centrum nyugat-európai országok durván kétszeres vásárlóereje úgy valósítható meg otthon ha megkeresel két minimálbért. Ezért hangoztatom olyan gyakran a 150 ezer nettót.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 20:23:31

@Philosoraptor:

Beszélem. Azért kell harcolni értük mert sok a jelentkező. Mindenféle melóra. Bécsbe meg nem fogok menni, kb ugyanez jutna, cserébe élhetek egy drágább városban. Melósoknak a kisebb városok az optimálisak szerintem.

Kaksi Kapitány 2014.09.24. 20:23:31

Hulla szarok es gejg édesek az angol sutemenyek, csokoladek...

(Carrot cake a kkivétel azt imadom)

2014.09.24. 20:45:56

@házelőtthinta: És miért nincsen valami értelmes, hasznosítható szakmád?

Igaz Barát 2014.09.24. 20:50:29

@Philosoraptor: A mai posztban megkérdeztem tőle, miért bukott meg az egyetemen. Kiváncsian várom a válaszát, de szerintem hiába.

i got my (törölt) 2014.09.24. 21:51:24

@Babette.:
miért ne kívánkozhatna haza - függetlenül attól, hogy mennyit keres ausztriában - az, aki azt hiszi, hogy kiválóan megélne magyaro-n is? számomra ez teljesen racionálisan hangzik, simán elképzelhető.
még az is, hogy valaki akkor is hazakívánkozzon, sőt hazajöjjön, ha magyaro.-n sokkal rosszabbul él (a magyar fizetésből). mi ebben a furcsa? láthatóan milliók élnek magyaro.-n, akiknek semmi bajuk a "rendszerrel". s ha elfogadható a megélhetés számukra, akkor örömmel mennek haza.

(azt már csak zárójelben teszem hozzá, mert lényegtelen, hogy szerintem a helyi troll most is a levegőbe beszél. túl anyámasszony katonája ő ahhoz, hogy a meleg, kihívásmentes családi konyhát, meg a mama szoknyáját odahagyja, és egy másik országban egyedül béreljen magának saját lakást. persze, az is lehet, hogy ezzel még ő maga se vetett számot, csak olyan jó álmodozni, így hát azt teszi...)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 21:51:25

@Philosoraptor:

Amiért neked sincs. Nem tanultam túlzottan. :)

Monyoka1971 2014.09.24. 21:51:25

Dee tortenetehez, es az UK vallakozas tamogatasahoz irnek par szot: ismerem Deet es tudom, hogy honnan hova fejlodott az evek alatt. Es azt is tudom, hogy ez mennyi lemondassal jart. Masreszt vannak orszagok, pl. Uk, ahol kicsit maskent viszonyulnak a vallalkozasokhoz. Az en tortenetem erre a legjobb pelda: elkezdtem melozni, a parom otthon volt a gyerekkel. Aztan amikor sikerult a gyerekelhelyezest megoldani (az iskolaba -terites elleneben - korabban be lehet vinni es tovabb is maradhat) o is elkezdett dolgozni. Mivel ekkor mar szinte nem is lattuk egymast, en hagytam abba a munkat. Szerencsetlensegunkre a korabbi cegem nem fizette rendesen az NI-t igy nem kaptam segelyt. Egy ido utan eluntam a jobcenterbe valo maszkalast es kozoltem, hogy inkabb beinditok egy vallalkozast. Erre elkuldtek egy ceghez, aki meghallgatta az otletemet, majd penzugyi tamogatast is adott. Ma mar az orszag minden reszebe szallitom a sajat termekeimet. Tehat, ha van egy otleted es kitartasod, akkor itt a kormanyzat nem gordit akadalyokat eled. "Csak" kemeny munka es kitartas kell hozza!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 22:10:52

@i got my:

Én inkább örülök hogy a közelben él a családom :) Persze a tökös fiúk biztos a családtól minél messzebb élnek. Mert az olyan életrevaló :P

2014.09.24. 22:17:57

@házelőtthinta: És úgy gondolod, hogy te áldozat vagy, pedig valójában te hoztad meg a döntéseket, tehát neked kell vállalnod a következményeket is. Pontosabban kellene. Mo.-n nem igen tudom hasznosítani a végzettségemet, mert kevés a fizu. De azért el lehet vele helyezkedni, és én legalább nem sírom tele az internetet, mint valami kislány. :)))

2014.09.24. 22:18:31

@i got my: "láthatóan milliók élnek magyaro.-n, akiknek semmi bajuk a "rendszerrel""

Itt kezdődnek a problémák. :(((

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.24. 23:10:51

@Philosoraptor:

Nem érzem magam áldozatnak. Beismerem hogy elsősorban én tehetek róla hogy nem vagyok felvértezve szaftos szakmákkal. Őszintén szólva jelenleg különösebben nem is zavar a dolog.

Azt írtad hogy valami bolti eladó a szakmád. Szerintem az pont annyira szakma mint a meki. Semennyire. Betanított meló. Ahogy bármikor mehetsz ide is a lidlbe, sparba dolgozni. Szerintem inkább örülj hogy nem nettó minimálbérrel jutalmazzák hanem 110-120 ezer forinttal. Egyébként ha ennyire el akarsz menni mit keresel még otthon?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 05:04:42

@Mr Long (UK): most hogy anyukám mondja, emelték a tanári fizetést otthon, gondoltam, bedobom a kalkulátorba, mi jön ki nettó. ha az embernek nincs gyereke, Mo-n perpill kb annyit keres kezdő tanárként, mint Thaiföldön egy thai tanár. (a külföldieknek többet adnak jóval.) (ha állami iskolában van, ott is jár ezzel biztosítás / TB és nyugdíjjogosultság.)
de büszkék lehetünk, mert Burmát és Indonéziát még lenyomjuk :-/

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.25. 08:00:24

@i got my: pontosan azért, mert nem racionális.
ráadásul 120 eurós farmerre se telne neki belőle.

2014.09.25. 08:11:33

@házelőtthinta: "Szerintem inkább örülj hogy nem nettó minimálbérrel jutalmazzák hanem 110-120 ezer forinttal."

Szerintem meg ne beszélj hülyeségeket. Jó lesz az minimálbérnek is. Az aldi kivételével (tudtommal) sehol sem fizetnek minimálbérnél többet.

2014.09.25. 08:12:50

@házelőtthinta: "Egyébként ha ennyire el akarsz menni mit keresel még otthon?"

Tudod, ez nem úgy működik, hogy csak kimegyek és majd lesz valami, ha nem jön be, akkor meg hazajövök. Kell hozzá sok pénz, meg megfelelő nyelvtudás. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.25. 08:19:44

@Philosoraptor: nem tudom de itt Szegeden a Lidl valami bruttó 90 alapbérrel + valami 5 számjegyű cafeteria keresett pénztárost részmunkaidőben. Azaz gondolom túlórákkal meg műszakpótlékkal az a nettó 100at is megközelíti. Sokáig kint volt a hirdetés...

2014.09.25. 08:35:05

@Zka: Itt pesten a Lidl úgy hirdet, hogy:

-jelenleg elérhető legmagasabb havi bruttó alapbér 122.250 Ft
-alapbéren felüli juttatásaink: műszakpótlék +30%, vasárnapi pótlék +50%
-utazási költség 100 %-os támogatása
-étkezési jegy nettó 12.881 Ft (belépés és kilépés hónapjában nem járó juttatás)
-Erzsébet-utalvány nettó 6.000 Ft.

De azt mondanom sem kell, hogy reggel 6-tól este 10-ig kell dolgozni. Legalábbis tegnap voltam állásinterjún, és ott mondták. Egy kicsit azért ledöbbentem.

Az aldiban jól fizetnek, oda viszont nehéz bekerülni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.25. 11:55:07

@Philosoraptor:

Tirolba kivisznek pénz nélkül is, idénymunkára. Laksz valami hotelben és gyűjtesz tőkét pl városba költözéshez. Pénz nélkül nincs is nagy vesztenivalód, max a vonatjegyed. Kimész, megpróbálod, ennyi.

Látod mennyi mindent ad a lidl? Nálunk se műszakpótlék, se kajautalvány se semmi....szórják az alapbért és ennyi..

azt meg kétlem hogy 16 órát kéne dolgozni. Legalábbis elég hihetetetlen hangzik elsőre.

macamuca [IHUN] 2014.09.25. 14:00:43

@Zka:
"ezek vidéki számok, gondolom. Kizártnak tartom, hogy Pesten ilyen tréül fizessenek."

Az alapfokú/középfokú végzettséget kérő munkáknál ezekhez az összegekhez bp.-i viszonylatban hozzátehetsz kb 20-30 ezret (nettóban). Ez pont annyi, mint amennyivel többe kerül a fővárosi albérlet+BKV-bérlet (ugye, a helyijáratnál nem köteles megtéríteni a munkáltató a munkábajárás költségeit (pontosabban 86 % megtérítése) = a bérlet ára teljes mértékben saját költség, az albérleti díjak magasabb mivolta pedig szintén nem kérdéses).
Kaja, ruha, stb kb annyi a fővárosban is, mint vidéken = hiába keres többet, az el is megy a lakhatásra+munkába járásra = a maradék kb ugyanarra elég, mint a hasonló munkakörben 20-30 ezerrel kevesebbet kereső vidéki fizuja.
Itt annyit megjegyeznék, hogy hiába kötelező megtéríteni a munkábajárás költségeinek (jegyár, bérletár) 86 %-át, vidéken egyre több helyen ""mellőzik"": vagy nem vesz fel más településen élő embert (van sok helybeli is, ugye...), vagy felvesz, úgy, hogy közli: bérletet nem fizet... namost ilyenkor lehet számolgatni: nettó fizu mínusz bérlet ára = mire elég a maradék?, illetve van-e más, a maradékhoz hasonló összegű fizut kínáló munka helyben?
Konkrétan: dönteni kell, mit válasszon:
1: középfokú végzettséggel/tapasztalattal mondjuk 80 ezres fizu a szomszéd településen, ahova a bérlet 20-25 ezer ft = marad 55-60 ezer ft, ezért naponta kétszer utazik, összesen 2-3 órát, és kb reggel 5-kor kel, este 7 körül ér haza = semmire nincs ideje hét közben.
2: elmegy közmunkára (=próbál bejutni, és minél hosszabb ideig bentmaradni a közmunkaprogramban, nem csak évi pár hónapig... nem egyszerű...már ezért is ""harc"" megy, ki jut be, meddig lesz bent, stb), kap 47 ezret, helyben van, nem igazán szakítja meg magát, majd 4-kor végezve vagy hazamegy és nyugiban van, vagy valami feketemelóval keres plusz pénzt, akár alkalmilag is.

Mint mondtam, ez a középfokú/alapfokú végzettségűekre vonatkozik (bér), és vidéken ez az általános. Namost ez azt jelenti, hogy kb 8 millió ember (mint vidéki lakosság) ezt tapasztalja meg, mint a mindennapok valósága, munkával, munkábajárással, fizuval kapcsolatban. Ezt tekinti valósnak, megszokottnak. Ez az az, aminek alapján dönt: vállalja-nem vállalja, netán kitántorog.
Ráadásul a fővárosban sem jobb a helyzet, a valamivel magasabb kereset nem jelent valamivel jobb megélhetést, amint azt leírtam fentebb.
:(

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.25. 14:12:30

@házelőtthinta: többműszakos rendben előfordulhat, de olyankor utána van 1-2 nap szünet.

i got my (törölt) 2014.09.25. 19:09:13

@Babette.:
szerintem nagyon is racionális, hogy az ember arra költ, ami fontos neki. ha neki a márkás farmer fontos, meg a magyar táj, akkor teljesen logikus, hogy budapesten vagy ózdon menőzzön a nadrágjában - minimálbérért.
mindenkinek mások a preferenciái, ezért költ az egyik drága autóra, a másik meg választ magának egy országot, ahol luxus élni (mert annyira rosszak a fizetések).

@Philosoraptor: @házelőtthinta: biztos nem minden nap 16 óra, de egy ismerősömtől hallottam, hogy rendszeresek a napi többórás túlórázások. a négyórások minimum hatot, a hatórások minimum nyolcat dolgoznak - természetesen bármiféle külön ellentételezés nélkül.
ausztria ebben is más. nálunk minden túlórapercet kifizetnek, ráadásul 70%-os pótlékkal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 20:12:36

@Zoole[uk]: Oké, ez világos.De vajon télleg nem kell köjál-ántsz-happci jellegű engedélyeztetés?Erről van esetleg infód?Megköszönném...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 20:15:04

@wuaaa [nor]: Köszi a válaszod.Egyelőre nem létkérdés, még eddig megvoltunk simán debitkártyával is, de ha esetleg aktuális lesz, körbesasolok.

SzZoole 2014.09.25. 20:26:59

@geegee: a home made dolgokra nem igazan.
ha uzletben csinalod ott kell,folyamatos az ellenorzes es ugyan ugy mintakat kell elrakni a hutobe az etelebol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 21:38:01

@Monyoka1971: Milyen ötlet volt ez, ha nem titkos.Nem leszek konkurenciád, nem Angliában élek... :D Akár privátban is, ha lehet tudni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 21:39:52

@Zoole[uk]: Kösz.Pedig azért a homemade üzletágnál is helyénvaló lenne.Asszem pont te írtad, hogy csak a tojással mekkorát lehet szívni...Az biztos, hogy én ilyet helyről nem rendelnék. csak üzletből...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása