oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2014. augusztus 28. 06:45,  Piros csillag a homlokra, mandarin a kertből 244 komment

2014. augusztus 28. 06:45 Határátkelő

Piros csillag a homlokra, mandarin a kertből

A mai poszt egy érdekes egyveleg lesz Jani haverjától és feleségétől, méghozzá azért mert írtak a lakásukról és az iskolakezdésről is egy posztot, így azt gondoltam, a kettőből szerkesztek egy szépen illusztrált írást Albániáról, amiről már úgyis régen volt szó itt a blogon. Úgyhogy nézzétek el, hogy nem gördül át egyik téma a másikba, ez nem Jani haverja és felesége hibája, hanem a poszt sajátossága. (Aki még nem olvasta albániai történetük kezdetét, az itt és itt megteheti.)

4_1.JPG

Jani haverjáék 2011 őszén költöztek Albániába, nem kevés előkészítés és tervezés után. Családjával, hatéves kisfiával együtt költöztek ki ebbe a kissé még mindig titokzatos országba, hogy magyar vállalkozásoknak segítsen megvetni a lábukat Albániában.

„Kiköltözésünk óta a második házban lakunk, először az előzőről írok néhány mondatban. A házból – ami Tirana mellett egy faluban található – a Dajti-hegy látszott. Ez különösen télen volt mindig érdekes, amikor egyrészt a Dajti havas volt, mi meg lenn a völgyben voltunk a 10-12 fokban, másrészt pedig igencsak furcsa időjárási viszonyokat produkál itt a tél. Olyan viharok vannak néha, mint Magyarországon nyáron. Felhőszakadás, jégeső, szivárvány, minden előfordul, mindez mondjuk januárban.

A fényképek minőségéért elnézést kérek (telefonnal készültek), de szándékosan semmiféle képszerkesztővel nem nyúltam hozzájuk, mert nem műképet akartam készíteni, tényleg ilyen színek voltak.

Olajfák és csodás panoráma

A mostani házunkba tavaly nyár elején költöztünk. Tulajdonképpen az előző háztól légvonalban kb. másfél km-re található, autóúton viszont 3-4 km, mert az Erzen folyó hídja kicsit odébb van.

Gyakorlatilag most ott lakunk, ahol az előző házból készült fényképeken látszanak a dombon a házak. Ebből a házból (a 2 hálószoba ablakából), illetve a fedett teraszról Petrele várára nyílik szép kilátás, ami egyrészt egy nagyon jó turista látványosság, másrészt meg magyar vonatkozása is van, mivel ebben a várban Hunyadi János is megfordult.

2_1_1.jpg

A vár alatt és környékén rengeteg öreg, sok száz (némelyik 7-800) éves olajfa van, és mivel itt ebben a zónában mindenki ismer mindenkit, nyugodt szívvel mondhatom, hogy szinte az összes fa a különböző ismerőseim tulajdonában van. Így aztán valószínűleg már ettem olyan olajbogyót vagy olyan olívaolajat, amelyik olyan fáról való, amely terméséből Hunyadi János is fogyasztott :-).

2_2_1.jpg

A második képen jobb oldalon repül egy fecske, őt a testvéreivel együtt „mi neveltük fel”. Ugyanis a fedett teraszunk plafonjának tövében raktak a szülei fészket, úgyhogy végig néztük a kikelésüket és a kirepülésüket. A szülők tavaly is itt költöttek.

Mandarinszüret az ablakból

A nappali ablakunk, és a konyhaablakunk hátrafelé néz. Közvetlen a konyhaablak előtt van egy mandarinfa, úgyhogy azt látjuk. Az érési folyamatot összemontázsoltam egy képbe.

Mandarinok.jpeg

Büszkén jelenthetem ki, hogy ki sem kell mennem a házból, mert csak kinyitom a konyhaablakot, és onnan is tudom szedni a mandarint. :-) Tavaly télen igen bő termés volt, erről a fáról, meg a másik kettőről kb. 90 kg mandarint szüreteltünk összesen, úgyhogy november végétől február közepéig meg volt a mandarin szükségletünk oldva (szerencsére a három fa nem egyszerre érik). Ja, nyáron a fedett teraszról meg fügét tudok szedni, le se kell mennem a kertbe.”

2_3_1.jpg

Most hogy körülnéztünk Jani haverjáéknál, lépjünk eggyel tovább. Kisfiuk immár a harmadik évet kezdi meg az albán iskolarendszerben, ráadásul egy falusi iskolában, ahol a magyarral összehasonlítva jóval egyszerűbben mennek a dolgok, és a gyerekeket érdekes módszerekkel motiválják, a történetből úgy tűnik sikeresen, mert mily’ meglepő, szeretnek tanulni.

Iskola a kommunában

„Elolvastam a németországi iskolakezdéssel kapcsolatos írást, és elsőre lejött, hogy az a precizitás, pontosság és szabálykövetés, ami a németekre jellemző, már egészen kisgyermekkor óta nagy hangsúlyt kap. Az albán iskolakezdés „kicsit” más. Leírom röviden, hogyan is néz ki.

Előzetesen csak annyit, hogy mi annak ellenére, hogy a fővároshoz nagyon közel (10 km-re) élünk, mégis csak egy faluban lakunk. Úgyhogy én kizárólag a falusi iskolakezdéssel kapcsolatban tudok nyilatkozni, de gyanítom, hogy a városokban is hasonlóképpen zajlik, hiszen ott is albánok élnek. :)

A mi esetünk annyiban speciális, hogy magyarok vagyunk, és ezért picit kivételezett helyzetben is, hiszen az albánok nagyon toleránsak és elfogadóak a külföldiekkel szemben, a magyarokkal - akikből ebben az országban nagyon kevés van – különösképpen (lásd: közös történelmi kapcsolódási pont, pl. Hunyadi János). De azért alapjában véve a nyelvi nehézségektől eltekintve ugyanazt várják el tőlünk, a gyerekünktől, mint magukkal szemben.

Az előző bejegyzésben (ami már jó régen volt, és ezúton is elnézést kérünk) már írtam, írtuk, hogy a mi kisfiunk 1 évet azzal töltött, hogy minden nap bejárt az iskolába 1-2 órára, hogy szokja a közösséget és tanulja a nyelvet. Ugyanis mi szinte nulla (albán) nyelvtudással érkeztünk ebbe az országba.

A gyerekek és a tanító nénik is nagyon készségesek voltak, mindenben segítettek. Mikor hivatalosan is elkezdte az első osztályt, az a következőképpen zajlott: még márciusban érdeklődtünk, hogy mikor lesz a beiratkozás? Azt mondták, hogy majd... Erről a „majd”-ról kiderült, hogy tulajdonképpen szeptember első hete.

Igazgató nincs

Itt a kis falusi iskolákban csak az első négy osztály van, és igazgató sincs, hanem a kommuna központjában van a felső tagozat, és ott van az igazgató székhelye is. Ehhez a kommunához (amelyikhez tartozó faluban laktunk először) a központi iskolával együtt 13 iskola tartozik, egy igazgatóval, titkárnő nélkül. Ennyit az itteni bürokráciáról.

A kommuna központi iskolája sem volt messze tőlünk, kb. 4-4,5 km, ugyanis itt Albániában azt a helyet, ahol van 4-5 ház, már falunak hívják, így a 13 falu relatív sűrűn helyezkedik el.

Szóval végül is elmentünk szeptember első hetében az iskolaigazgatóhoz, akit akkor láttunk először. Ő mondta, hogy természetesen tud rólunk, mert a mi falusi iskolánk tanító nénijei szóltak, hogy jön egy magyar gyerek, meg természetesen azt is tudta, hogy a kisfiunk már „feketén”, január 1-től kezdve a júniusi tanévzárásig látogatta az iskolát.

Az igazgató mondta, hogy a beíratáshoz összesen a Születési anyakönyvi kivonat és az Oltási könyv másolatára van szükség. Ezt prezentáltuk is (természetesen magyar nyelvű másolatokról van szó), az igazgató fogott egy irattartó nejlont, belerakta ezeket a papírokat, majd levette a polcról a mi falunk iskolájának a dossziéját, és belefűzte. Ezzel meg is volt a beíratás.

Első nap az iskolában – tankönyvet a garázsból

Abban az évben (azaz 2012 őszén) szeptember 10-én kezdődött az iskola. 3 nappal előtte szóltak a faluban, hogy a kommunában meg lehet venni a könyveket a „könyvesboltban”, de az csak ekkor és ekkor van nyitva.

Jól van, gondoltam, majd elmegyünk, „ráérünk arra még” hozzáállással, ugyanis előtte szerettem volna még beszélni a tanító nénivel. Jól is tettem, hogy vártam, mert itt a pedagógus szabadon dönthet a tankönyvhasználatról, és ami a szomszéd falu iskolájában használatos tankönyv, az nem biztos, hogy nekünk is jó. Ezt utólag tudtam meg, vagyis az első tanítási napon, így beigazolódott, hogy nem kell annyira sietni, a délies mentalitás bejött.

Na mármost, első nap megjelentünk az iskolában a szomszéd gyerekekkel együtt, akiknek természetesen már volt könyvük, de ők már a harmadik, illetve negyedik osztályt „taposták”.

Itt a falusi iskolában olyan hogy évnyitó nincs, rögtön a dolgok közepében csapnak. A tanító néni kérdezte, van-e már könyvünk, mondtam, hogy nincs, de ha megmondja, hol és milyet vegyünk, máris megyünk.

Felírták egy papírra, hogy ebbe és ebbe az iskolába való könyveket kérjünk első osztályos részére, oszt' ennyi. Megmondták, hol a „könyvesbolt” (a kommuna központban), mi meg autóba pattantunk és mentünk. A tanító néni mondta, hogy siessünk, mert máris kezdik a munkát (ennyit a laza albánokról).

könyvek.jpg

A „könyvesboltot” úgy kell elképzelni, hogy egy családi ház garázsában vannak felhalmozva a könyvek, és ott árulják őket (de csak iskolakezdésnél, máskor semmilyen könyvet nem lehet ott kapni, gyakorlatilag egy időszakos tankönyvlerakat).

Természetesen, mivel nem a „hivatalos nyitvatartási időben” mentünk, nem volt nyitva, de miután megkérdeztük az első utunkba akadó embert, az bekiabált, és a „könyvesbolt” vagyis garázs ajtaja rögtön kitárult előttünk. Mondtuk, hogy mit kérünk, aztán adták. Az egész könyvcsomag került kb. 2.300 Lek-be, ami magyar fizetőeszközben, így gyenge forinttal számolva sincs 5.000 Ft.

Visszasiettünk, és az iskolával szemközti kis vegyesboltban (merthogy olyan minden iskola közelében van, és ahol a ceruzától elkezdve a műanyag tölcsérig mindent árulnak), gyorsan vettünk füzeteket, íróeszközünk meg már volt, hiszen itt is olyan ceruzával írnak, mint bárhol a világon, és a gyerek máris kezdhette a tanulást.

Még annyit hozzátennék, hogy itt iskolánként változik az iskolaköpeny használat is, van olyan iskola, ahol kötelező, van olyan ahol nem. Szabadon dönt róla az iskola, mint ahogy a tankönyv használatról is, persze bizonyos kereteken belül.

A mi iskolánkban éppen kötelező volt az iskolaköpeny, de hát nekünk olyanunk sem volt. Megkérdeztem hát a szomszédasszonyt, hol árulják az iskolaköpenyt, és készségesen megmondta, melyik piacot keressük fel, ahol biztosan kapunk még ilyenkor is.

Így is lett, az adott piacon 1, azaz egy darab iskolaköpenyt találtunk, de hát nekünk csak egy kellett. Biztos, hogy nekünk tartogatták. :) Hát így zajlott az első iskolakezdésünk.

Másodikban új iskola

A második kicsit más volt, lévén, hogy elköltöztünk a szomszéd faluba, ami légvonalban ugyan 1 km-re van az előző lakhelyünktől, csakhogy a folyó túloldalán, így ez másik kommuna, tetejében a kommuna központja. De a beiratkozás egy cseppet sem volt bonyolultabb.

Itt már nagyobb az iskola, itt már van felső tagozat is (merthogy kommuna központ), de mivel nagyon sok a gyerek, ezért a felsősök délelőtt, az alsósok pedig délután látogatják az intézményt (az előző kis iskolában természetesen délelőtt volt a tanítás, mivel ott nem volt felső tagozat).

Az új iskolában kitöltöttek egy pár soros nyomtatványt, kezünkbe nyomták, ezt átvittük a régi iskolába, ahol kiállították a gyerek távozásáról szóló igazolást, amit visszavittünk az új iskolába. Persze ide is kellett fénymásolat a gyerek Oltási könyvéről, valamint a Születési anyakönyvi kivonatáról, és természetesen itt sem foglalkoztak az albánra fordítással.

iskola2.JPG

A tankönyvbeszerzés itt még egyszerűbb volt, mert szintén a szomszéd - ahol szerencsére ugyancsak két hasonló korú kislány van, akikkel együtt jár a kisfiunk iskolába - szólt, hogy adott napokon lehet megvásárolni a könyveket az iskolában.

Elmentünk, és 10 perc alatt kézhez kaptuk, még olcsóbban is, mint tavaly, mivel a másodikosoknak kevesebb könyvük van, mint az elsősöknek. Itt másodikban összesen 4, azaz NÉGY könyve volt a kisfiunknak.

Most sokan biztosan gondolhatják, hogy nahát, akkor jó trehány lehet az albán oktatási színvonal. Ez nem igaz. Ugyanis ebből a négy könyvből egy matematika könyv, egy matematika munkafüzet, egy nyelvkönyv, és „társadalmi nevelés” című könyv, ami gyakorlatilag lefedi a környezetismeretet is. Mindez kb. 4.000 Ft-ba került átszámolva.

Itt különösebb segédeszközöket sem kérnek, néhány füzetre van csak szükség, meg persze vonalzó, színes ceruza, gyurma, színes papír, rajzfüzet szükséges, de azon kívül semmi extra. Harmadik osztályban kezdik az angolt.

Természetesen az itteni iskola mellett is van vegyesbolt, konkrétan három is, így ha a gyereknek betelik a füzete, vagy elfogy a ceruzája, csak kimegy az udvarra, átnyúl a kerítésen és vesz egy újat.

A legközelebbi kisbolt ugyanis közvetlenül a kerítés mellett található, a helyi doktornő férje üzemelteti, aki mellesleg az iskolával szemközt lakik, de hogy a gyereknek még addig se kelljen gyalogolnia, egy nagy napernyő alá kihelyezi a portékáját a kerítés mellé.

Azon túl, hogy ceruzát, füzetet, rágógumit, rágcsálnivalót árul, és májusban, mikor itt már nagyon meleg van vizet ad a gyerekeknek ingyen, a szomszédos falvakból idejáró gyerekek oda-vissza szállításáról is gondoskodik mikrobusszal, a 9 személyes mikrobuszban kb. 15-16 gyerek utazik. Mert hogy itt komolyan veszik ám azt a régi szabályt, hogy egy gyerek fél személynek számít az autóban, úgyhogy ez így teljesen szabályos. :)

Aki ilyen bejáró a szomszéd falvakból, az 500 Lek-et, azaz kb. 1.000 Ft-ot fizet havonta az „iskolabusz” szolgáltatásért. Nekünk erre a szolgáltatásra nincs szükségünk, mivel kb.100 méterre lakunk az iskolától.

Szóval, az itteni iskolakezdés egy „fejlett, nyugati társadalomhoz” képest igencsak leegyszerűsített.

Piros csillag a homlokra

Még egy érdekesség: az első osztályban a másik falusi iskolában az volt a szokás, hogy ha a gyerek jól teljesített, nem piros pontot, hanem piros csillagot kapott. De nem ám csak a füzetébe, hanem a homlokára is! Konkrétan „megjelölték” egy piros csillaggal, hogy mindenki lássa, ő aznap nagyon ügyes volt!

A mi kisfiunk egyszer egyidejűleg kapott egyet a homlokára és az arcára is. Az esti fürdésnél került csak eltávolításra. Ez hihetetlen önbizalmat tud adni egy gyereknek, és itt valóban értékelik a szorgalmat, az akarást. Azt a gyereket, aki nem tanul, a többiek lenézik, itt nem sikk rossz tanulónak lenni, sőt!

Meg egyébként tanítás után a gyerekeket hazakísérő felnőtt vagy nagyobb testvér számára is kiderül, hogy melyik gyerek teljesített aznap jól. Egyébként a faluban sok gyerek kíséret nélkül jár iskolába, annyira figyelnek egymásra az emberek.

Hát, röviden ennyit az itteni iskolakezdésről. Nagyon mást nem tudok írni, mert annyira egyszerű, és annyira minden az utolsó pillanatban történik, hogy itt nincsen az a lázas készülődés, mint például Magyarországon, hogy már hetekkel előtte elmegy az ember beszerezni a szükséges dolgokat, meg a hercehurca a tankönyvekkel, meg a stresszelés, hogy minden meglegyen.

Mivel kevés dolog kell és az is helyben beszerezhető, ezért a gyerekek az utolsó pillanatig kiélvezik a nyári szünetet. És mivel rivalizálás sincs, tehát senkit nem érdekel, hogy kinek milyen a táskája, a ruhája, cipője, mert nem ez a lényeg, a gyerek egy egészséges értékrend szerint formálódik.”

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola ablak Albánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr226643323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:10:14

@diggerdriver: DDD
Attól azért nem félek :) Egyébként tényleg megmutattad nekik?

wuaaa 2014.08.28. 22:16:57

@Jani haverja: Komolyan mondom, a NatGeo hozzád képest piskóta... :)
Azt tudtam, hogy a jelenleg működő reptér egész új, de hogy még 3 épülni fog, azt nem. Na nehogy még megpályázzak majd ott egy állást... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:17:36

@Sütemény1975: Hát, az albánok még kukurecet is esznek, de azt mi sem esszük meg, és Ti se próbáljátok meg szerintem. Hiába nekik az egyik nemzeti ételük, de az más embernek valami förmedvény! A kukurec ugyanis sült borjúbél. Ez meg van általában töltve mindenféle "gusztusos" dolgokkal, mint nyelőcső, vastagabb erek, gége stb. D. Tetejében a belet igaz, hogy kimossák kívülről is meg belülről is alaposan, de a bélzsírt nem távolítják el róla, így konkrétan sütve is sz@r szaga is meg íze is van szerintem D.

A fenti egy szem ételen kívül minden megeszünk, amit az albánok, ami speciálisabb az pl. a joghurtban sült bárány, a különböző cserépedényben összesütött zöldség, hús, túró stb. keverékek, meg a mindenféle grillezett húsok, kolbászok stb. tömkelege sok-sok salátával.

Tudom, hogy csak viccből írtad a kommentedet, de így gyorsan írtam valami minimálisat a kajákról is :)

Quercus a favágó 2014.08.28. 22:17:44

@Sütemény1975:

Még hogy meki, de Tesco se! Még kakasos se! Hát milyen ország az, ahol az ipari hulladékot nem a lakossággal etetik meg?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:19:29

@Sütemény1975: Diplomáciában és üzletben általában nincs barátság, üzletben még legalább korrektség szokott lenni, diplomáciában még az sem. Ez nem csak ide jellemző, hanem gyakorlatilag az egész világra. Nagy különlegességet Albánia sem csinál szerintem ez ügyben, csak maximum jobb hatásfokkal csinálja ugyanazokat a dolgokat mint mások...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:22:44

@wuaaa [nor]: Hát ezeket én is csak az itteni híradásokból tudom, de ha érdekel, akkor még a pontos helyüket is leírom.
1. Saranda mellett valahol, de a teljesen pontos helyet nem tudom.
2. Vlora-nál a volt katonai repülőteret alakítják át polgárivá.
3. Kukes-nál is valószínűleg a volt katonai repülőteret alakítják át, de lehet, hogy máshol lesz mégis (mármint Kukes vonzáskörzetében).

Volt szó róla, hogy Shkodra-ban is tervezzenek ilyet, de elvetették, mert nagyon közel van hozzá a montenegrói Podgorica.

Repülős dolgokhoz közeli a szakmád?

wuaaa 2014.08.28. 22:26:10

@Jani haverja: Reptéri madárijesztő vagyok.. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:27:03

@QUERCUS: Most viccen kívül írom a saját véleményemet, ami nem biztos, hogy igaz, az én saját tapasztalatom meg megítélésem alapján mondom:
Én nem nagyon szeretem a multikat, meg Mo-on sem szerettem, de sokszor az ember praktikussági kényszerből vásárol ilyenekben (gondolom, majdnem mindenki). Szerintem a Carrefour, annak ellenére, hogy éppen olyan multi, mint a Tesco meg az Auchan, magasan veri az áruk színvonalában azokat (kevesebb az ipari hulladéknak nevezhető dolog). Nem tudom, hogy ez miért van így, és azt sem tudom, hogy Albánián kívül milyenek a Carrefour áruházak. Sőt azt sem tudom, hogy Mo-on kívül milyenek a Tesco-k és Auchan-ok. Úgyhogy, ez így egy kicsit túl szubjektív vélemény, de azért leírtam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.28. 22:27:53

@Jani haverja:
Na ezt kapd ki...
Egy hete leül velem szemben albán kolléga és elővesz egy műanyag edény levest. Valami ragulevesféle minden zöldséggel és valami elképesztően faggyús birkahússal.
Komótosan nekikészülődik és nem hittem a szememnek.
Elővett egy citromot, félbevágta és a levét belenyomta a ragulevesbe.
ááááááááááááááááááá
:)))))))))))))))))))))))))
Kész voltam...

onewayticket 2014.08.28. 22:28:42

@Jani haverja:

A Miből él (gyarapodik) Albánia? c. részhez: amit leírtál, kb. azt kellett volna Mo-nak is megvalósítania az elmúlt 25 évben, de pont az ellenkezőjét csinálták mindennek. Csak tudnám az okát!

Ja, és érdekes, hogy ott nem "kuvikolnak", hogy X nép/ország le akarja rohanni Albániát mert kell nekik az olaj meg a króm. Itt állandóan azt hallani, hogy Mo-ban van a legtöbb kincs (pl. ivóvízkészlet) és azokra pályázik ez meg az. Közben sem ki nem aknázzák, sem el nem adják azt a sok "kincset"...
Nem értem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:37:08

@diggerdriver: Itt nagyon sok mindenhez esznek citromot, főleg mindenféle húsokhoz, halakhoz. Ha faggyús birkahúst evett, akkor viszont egész biztos, hogy északi, és a helyekből származik, mert a mediterrán térségben csak a kisbárányokat eszik meg.

Az albán étkezésben a citromnak egyébként hármas funkciója van, ezért is adják mind húsokhoz, mind halakhoz az éttermekben is, vagy egész citromot vagy fél citromot.
1. Facsarsz belőle egy keveset a húsra vagy a halra vagy a levesbe.
2. Miután jól bezabáltál húsból, addigra úgyis lesz üres pohár az asztalon, pl. a rakis pohár, így abba belefacsarod a citrom maradékát teljesen, és egy húzásra így töményen megiszod, mert hogy nagyon jól segíti az emésztést.
3. Az albán emberek a húst általában kézzel eszik, mert hogy szinte csak és kizárólag a csontos húst szeretik. Szinte minden húst úgy is vágnak a hentesnél, hogy legyen benne valamennyi csont, színhúst alig lehet kapni. Így aztán a húsevés után zsíros lesz az ember keze. Na, erre való a citrom harmadik funkciója. Ilyenkor az albán ember a teljesen kifacsart citromot széttépi, jól beledörzsöli a kezét, majd utána az egyébként minden étteremben bőségesen felszolgált papírszalvétákba. Mivel a citromsav kiváló zsíroldó hatású, így az albán megoldja ezzel azt, hogy csak a kávé végén kelljen felállni az asztaltól, és elmenni kezet mosni.

Viccesen hangzik, de tényleg így szokták, mostanában már mi is így szoktuk :)

Quercus a favágó 2014.08.28. 22:40:13

@Jani haverja:

Én még a kezdet kezdetén leírtam, itthon a világ legtermészetesebb dolga, hogy a Tesco-ban(a kakasosban is), üres polcok vannak, és nem csak hétköznap, hanem hétvégén is, hogy pénteken este a húspultban alig van hús(Tecco), hogy az akció kezdetekor vagy még, vagy már nincs a meghirdetett termékből, stb. Na nem hitték el nekem itt a blogon. A helyzet azóta sem változott. Igaz, ha tehetem, a Spárban, vagy Áfész boltban vásárolok. Ott nincsenek üres polcok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:49:24

@onewayticket: Hát igen, sajnos én is így tapasztalom. Az meg számomra külön érdekesség, hogy ha Magyarország víznagyhatalom, akkor miért ott az egyik legdrágább Európában a víz??? D

De komolyra fordítva: Magyarországnak semmivel sincs több vize, mint a környező országoknak. Sok víz (ivóvíz) az nem Magyarországon a sík vidéken van, hanem ahol sok a csapadék, azaz sok a hegy. Magyarországra már túlnyomó részt csak valamennyire szennyezett vizek érkeznek. A hegyi forrásoknak meg mindenütt a Világon azért tiszta a vizük, mert senki nem olyan hülye, hogy fölcipelje a hegyre a szemetet... D De Magyarország nem hegyes ország. Szóval Magyarországnak nincsen sok vize.

A másik: Azt írkálta valahol néhány marha, hogy Kínának kellene a magyar víz. Tegyük fel Magyarországnak sok vize van (ami nem igaz, de tegyük fel). Mégis hogyan viszik azt Kínába??? Tartálykocsival, vagy csővezetéken??? Merthogy kikötője Magyarországnak az ugye nincs... Tetejében pont arrafelé vannak a legközelebbi kikötők (a Balkán), ahol ugye hegyek vannak, tele kristálytiszta hegyi forrásokból. Egész biztosan olyan hülye az a kínai, hogy ha már vizet akarna venni, nem az adott kikötőhöz legközelebb lévő kristálytiszta vizet választaná, hanem inkább felárat fizetne a messzebbi magyar vízért... DDD

Szóval ilyenek a magyar népmesék. Ezek még mesének aránylag tűrhetőek is lennének, csak az a baj, hogy az ilyen meséket Magyarországon a politikusok mondják komoly pofával, a nép egy része meg el is hiszi :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.28. 22:53:05

@Jani haverja:
Egy biztos.
Én az itteni tapasztalataimmal amit az albánokról szereztem csak alátámasztani tudom amit mondasz.
Végtelenül tisztességes segítőkész emberek.
A három évemben amit itt töltöttem majdnem két évet csak albánokkal dolgoztam. nem azért mert sokan vannak hanem nekik van a legjobb érdekérvényesítő képességük.
Magyarul a legjobban dolgoznak és ezért amit kérnek általában megadják nekik.
Arról meg nem tehetek hogy velem szeretnek dolgozni:))))))))))))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:59:03

@wuaaa [nor]: Tényleg ez a foglalkozásod? Én azt hittem viccből írtad :)

De ki kell, hogy ábrándítsalak, legalábbis részben, itt az albánok ezt a munkát szerintem sörétes puskával oldják meg... :) Bár igazából nem tudom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.28. 23:01:48

@wuaaa [nor]:
Sólymokat használsz?
Magasröptű vagy alacsonyröptű solymászatot csinálsz?

wuaaa 2014.08.28. 23:11:27

@Jani haverja: Tényleg. De szerencsére eléggé széleskörű a munkám, follow me, runway inspection, vagy akár www.dropbox.com/s/yuvpc8g7sfod2g5/WP_20131207_001.jpg?dl=0

@diggerdriver: Nem, ezen a reptéren nem használunk sólymokat. Lézert, különböző riasztórakétákat leginkább. Puskát csak a legritkább esetben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 23:12:20

@QUERCUS: Hát itt ilyen áruházak biztosan nem élnének meg.

Csak egy példa: A TEG-ben a Carrefour itt 2011 Karácsony előtt nyitott, mint maga a TEG bevásárlóközpont egésze is (Tirana East Gate). Ez volt az első Carrefour az országban. Ezt berendezték nyitásra gondolom úgy, ahogyan máshol a Világban ki szokott nézni egy Carrefour. A következő fél évben 3-szor rendezték totálisan át, mert az albán ember más, mások az igényei, és nem ment a bolt, pedig mindenfélét lehetett kapni, de még őrületes akciókkal sem ment. A dolog nyitja az, hogy az albán nem szereti az önkiszolgálósdit sem kajáldában, sem boltban, megszokta, hogy kiszolgálják. Így aztán a végső átszervezés után a végleges megoldás úgy néz ki, hogy a különböző termékeket úgy rakták, hogy rengeteg eladó legyen látszólag a polcok között (lássa az albán, hogy foglalkoznak vele), illetve, ha az albán megszólítja az eladót, akkor az a lehető leghamarabb érjen oda segíteni (igen, akár az is segítség, hogy leveszi a terméket a polcról a vásárló helyett:)). Az átszervezés másik eredménye, hogy sokkal több mindent lehet kimérve is kapni, mert az albán ember ezt is igényli. Tehát nem csak felvágottakat, sajtokat, húsokat, halat, aszalt gyümölcsöket, stb., hanem pl. őrölt kávét többfélét, porcukrot különböző ízesítésekkel, különböző fajta speciális sókat (konyhasók, de különbözőek) meg még a jófene nem tudja, hogy miket is lehet még kimérve kapni :) Természetesen eladó van ott is, mert különben nem megy a bolt, legalábbis itt :)

Szóval azért írtam, hogy a Carrefour nagyon ügyesen alkalmazkodott az itteni igényekhez. A Praktiker pl nem tudott, az személytelen maradt, ki is vonult innen már jó régen, 6 év sikertelen próbálkozás után.

Ladislav 2014.08.28. 23:12:45

@Sesamelmo (Q): Igen, tényleg nem gyakori aktivitású a posztoló!
A tájékozottságából és a válaszok hangneméből is látszik, hogy mennyire szeret ott élni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 23:17:28

@diggerdriver: Már mondtam Neked, ha jönnek haza nyaralni, gyere velük családostól! Én állítom, hogy életed legjobb nyaralása lesz, egyrészt azért, mert ők is mindent meg fognak tenni ezért (nekik ez presztízskérdés), másrészt meg azért, mert ha nem is foglalkoznának Veled (amit egyébként kevésbé tudnék elképzelni, mint egy lovat háton úszni látni), akkor is ez az ország jelen pillanatban a szolgáltatások tekintetében (a vendéglátásban is) ár-érték arányban verhetetlen Európában.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 23:18:35

@diggerdriver: Na, akkor nem csak nekem jutnak eszembe ilyesmik :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.28. 23:21:54

@Jani haverja:
Nem kétlem.
Asszonyt még rá kell beszélni.:)))))))))))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 23:22:57

@wuaaa [nor]: Hát a téli hótakarítást itt nyugodtan el lehet felejteni, kivéve, ha majd meglesz a reptér Krujában is, de én úgy tudom, hogy az fog megvalósulni utolsónak. Ott van hó, az összes többinél nincs, a meglévő tiranait is beleértve :)

Egyébként szerintem tök jó meló lehet. Én biztosan élvezném :) Volt valami képesítésed erre Magyarországról, vagy hogy a fenébe lehet ilyen helyre, illetve ilyen állásba jelentkezni?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 23:25:31

@diggerdriver: Itt egy link, a feleségem nemrég kezdte el ezt a blogot, még nincs sok beírás benne, de Albánia női szemmel:
albania.cafeblog.hu/

Hátha segít eloszlatni a feleséged kételyeit, mert ez azért mégiscsak női szemmel van-lesz írva.

wuaaa 2014.08.28. 23:30:33

@Jani haverja: Nem volt semmim. Csak egy jó tervem, egy nagy rakás szerencsém és jó időben jó helyen voltam... :) Amúgy igen, a meló tök jó, nincs mire panaszkodni. Örömmel járok be dolgozni.. :)

i got my (törölt) 2014.08.29. 00:35:19

off.

ha nagy leszek, ilyen hiteles keresztény szeretnék lenni, mint ezek a svájci ájtatosok, akik géppisztollyal sulykolják az igaz hitet szíriában és irakban a hasonszőrű iszlám barátaik számára, akiket persze terroristáknak tartanak:
www.focus.de/politik/ausland/krise-in-der-arabischen-welt/syrien/kampf-ist-christliche-pflicht-kreuzzug-gegen-den-terror-schweizer-christen-ziehen-gegen-is-in-den-krieg_id_4082945.html

a szeretet csodákra képes, nemde? a matricák jutottak róluk eszembe, amit az újjászületett keresztények szoktak ragasztani: "hát jézus mit szól hozzá?"

ennél is émelyítőbb a svájci politikus véleménye, aki jónak tartja, hogy hadsereget szerveznek a svájciak szíriában, de hogy ott harcoljanak, azt nem támogatja, mert az sérti a svájci semlegesség eszméjét.
miért ne próbálnánk a hírhedt svájci semlegesség látszatát fenntartani? miért is vállalnánk felelősséget a tetteinkért?

a kereszténység rendkívül hiteles. a svájci kereszténység viszont, úgy tűnik, a hitelesség non plus ultrája.

i got my (törölt) 2014.08.29. 00:35:25

@Babette.:
na igen, de csak minden második héten volt "szabad szombat"... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 01:13:17

@33621: Nagyjából igaz, de nem mindenben.
Mi nem tudtunk szinte semmit sem albánul, mikor kijöttünk ide, de mi vállalkozást csináltunk, meg tolmácsunk is volt, szóval a mi helyzetünk speciális.

De volt itt már pl. magyar kürtőskalács sütő vállalkozó is a tengerparton, minimális nyelvtudással. És nem a nyelvtudás hiánya miatt nem folytatja a sütést.

Ha valaki viszont itt munkát akar vállalni, azt viszont CSAK itteni hiányszakmában tegye (mindenféle IT szakember (tágabb értelemben is), olajkutató mérnök, vízépítő mérnök, stb.). Ezeket a szakmákat fizetik meg ugyanis jól. Ezekhez a szakmákhoz meg jórészt elég az angol nyelvtudás is. Persze az angol nyelvtudás is nyelvtudás, csak nem a helyi nyelv tudása. Az alap albán meg úgyis ráragad mindenkire valamennyire, ha itt él.

Alapszakmákba (pl. pincér, mosogató, kőműves, stb.) ide nem érdemes eljönni, mert az élet drágább lesz, mint egy albánnak valamivel, keresni meg ugyanannyit fog, mint egy albán (nem sokat). Az élet meg azért lesz drágább, mert az albánnak mindig van hol laknia relatív majdnem ingyen, merthogy a komplett nagycsaládja összetartó, és mindenhol van rokona az országban, az idejövő magyarnak meg ez értelemszerűen bérelni kell valami lakást, ami ha nem is egy nagy összeg, kis fizetésből az is sok. Tetejében ezekhez a szakmákhoz valamennyi albán tudás is kell általában, mert pl. az építőipari kivitelezésben egy kőműves a munkaterületen egy fia angolul tudó emberrel nem fog találkozni valószínűleg :)

Szóval én valahogyan így látom.

Az orvosi szakmát direkt nem írtam, mert igaz, hogy itt azzal is sokat lehet keresni (magánkórházakban) de ahhoz angol és albán, vagy olasz és albán, vagy görög és albán nyelvtudás kell, attól függ, hogy milyen tulajdonú a magánkórház, és kik járnak oda.

adg 2014.08.29. 03:46:37

@Jani haverja: Hat, mit mondjak, eleg jol nyomod. Le a kalappal, kitettel magadert nem csak a poszttal, de utanna a valaszaiddal meg jobban.
Nagyon informativ es erdekes volt, koszi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.29. 04:45:09

@Jani haverja: Fecskefészek: na ja, igen, most már kifelé megyünk a szezonból.De próbálj meg hirdetést feladni, hátha találsz valami másik "madarat" rá... :-)))))))))))))))))))))) Ha nem Kövér, az se baj, jobban elfér a kis lakásban. :-))))

Nick: haha ez jó, sejtettem, hogy valami hasonló lesz...Akkor valszeg nem az általam is ismert Jani lesz az illető.Mondjuk nem is vártam mást, lévén, hogy lehet simán többmillió Jani a világban... :-)

Fejlődés: ez okés, de valszeg nem nagyon lehet huszonévekig így fejlődni, gondolom, előbb-utóbb betelik az ország, elfogynak a tengerpartok, lehet, nem marad más, mint még minőségibb szolgáltatást nyújtani; onnantól meg elindulnak felfelé az árak...Vagy csak simán túl sok turista özönli el az országot, akkor meg az albánok is látják, hogy többért is el lehet adni a szolgáltatást és megint ott vagyunk, hogy elszállnak az árak.De nem akarok jósolgatni, inkább reménykedjünk, hogy maradnak egy értelmes, megfizethető hely...Jó lenne legalább egy ilyen ország Európában.Most hirtelen nem is tudnék másik ilyen helyet mondani.

Újra 6árátkelés: Olyan nagyon én se akarnék továbbállni, de ez az irgalmatlan muszlimáradat ami itt van, meg a valószínüsíthetően kevés nyugdíj jó eséllyel rákényszerít majd...És öreg koromra jó eséllyel már nem fogom se szeretni, se bírni az itteni hideget, ezért keresgélünk már most valami célországot, ahol lehetőleg egész évben rövidgatyás a klíma. :-))
Jelenleg nekem ez a küszöbérték 14-15 fok.De ha van pár hónap hosszúnadrágos-pulóveres időszak, azt még nagy duzzogva vállalnám.A nyári 40-50 fokok idejére meg visszajönnénk Skandináviába... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.29. 04:53:02

@Jani haverja: "vagy más néven Szkander bég-nek (albánul Skenderbeu) " Ugye, ő találta ki ezt a kar-birkózós sportot is?Biztos marha izmos felsőteste lehetett... :-)))))))))))

"eeeelkéééésteeek...": de nagy zsiványok ezek az albánok.És még nőni fognak... :D :D

Sanyi9 2014.08.29. 08:52:51

@Jani haverja: Egy tartomany, amelyet a torokok kulon kezeltek es ez a nagy kulonbseg? Mit jelent az konkretan, hogy "külön kezelte még a török is"? Es milyen nagy kulonbseget okozott ez, mostanra levetitve?

Ilyen alapon az en peldamhoz visszaterve a magyarorszagi es erdelyi magyarok kozott sokkal nagyobb a kulonbseg, leven, hogy Erdely nem volt 150 evig torok elnyomas alatt. Es ez nincs igy, mert ugyanaz a nyelv, ugyanaz a kultura es mindketto dolgozni jar nyugatra.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 10:04:04

@adg [Au, Darwin]: A HÁ tegnapelőtt, azaz a poszt megjelenése előtti napon elárulta, hogy meg fog jelenni másnap a poszt, úgyhogy rákészültem, és úgy osztottam be a tegnapi napot, hogy ráérjek :)
Ezzel ellensúlyozva a majd egy évi trehányságomat, amikor is nem is írtam posztot :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 10:10:37

@geegee: Az árak tekintetében én az itteni adórendszerben bízok. Itt többek között azért is alacsonyak az árak, mert nagyon kicsik az adóterhek. Ha ez meg is marad, akkor talán valamellyest maradnak az alacsony árak is.

Éghajlat szerint meg jó ország ez (mármint a tengerparti része), de azért itt is szomorú a tél, sokat esik. Viszont normálisan sokszor 4-5 napot esik, meg borús, meg relatív hideg van, aztán amikor meg egy napra kisüt a nap, akkor meg lehet akár 18 fok is, mondjuk január közepén :) Akkor mindig elfelejtődik a 4-5 nap fránya idő, és ez nagyon jó :)

Nyáron viszont nncsen 40 fokos kánikula 30 fok fölött van, de 35 alatt. Merthogy olyankor meg hűt a tenger még itt Tirana mellett is, pedig ez a hely már relatív messze van a tengertől.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 10:11:18

@geegee: Hát azt szerintem nem ő találta ki :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 10:20:28

@Sanyi9: Nagyon nem. Mindjárt leírom, hogy miért:
1./ A török uralom alatt más volt Koszovóban a pasa (ezt lehet, hogy rosszul írtam, szóval a terület vezetőjét, urát akartam írni), mindig is, mint itt, valamellyest más rendszer is volt a két helyen.
2./ De ha nem is így lett volna: Itt még országon belül sem ugyanaz a nyelv, és korántsem ugyanaz a kultúra!!! Ez egy nagyon hegyes vidék, és évszázadokig nagyon elmaradott volt a közlekedési infrastruktúra. Emiatt aztán minden folyóvölgyben másként beszélnek, és más a kultúrájuk is. Persze a közelebbi folyóvölgyeké hasonlóbb, mint a távolabbiaké, de akkor is. Az Enver Hoxha annak idején megpróbálta összekeverni azt a népet a beltenyésztettség kialakulásának az elkerülésére (a sok rossz döntése között ez volt az egyik kivételesen jó), valamennyire sikerült is neki. Ennek ellenére egy példa: Az előző ciklusban a parlament elnöknője Shkodrából származó volt. Nem tudott irodalmi albánul (ami egyébként csak 51 éve létezik, és a köznyelvben gyakorlatilag senki sem beszéli, még Tiranában sem, de legalább Tiranában tudnak úgy is beszélni), csak a saját nyelvjárását beszélte. A déli képviselők nem értették meg a parlamentben, hogy mit beszél, tolmács kellett hozzá! És ez csak országon belül van!!! Képzeld el akkor Koszovót! Ha két koszovói egymás közt beszélget, egy tiranai egy mukkot nem ért meg belőle! Legfeljebb néhány szót, értelem nélkül.

Muscari 2014.08.29. 12:21:08

@Sütemény1975: miert, szerinted a diplomacia amugy mirol szol?

Ginix 2014.08.29. 12:37:57

@Jani haverja: annyira érdekeseket írsz, hogy már többedjére nézegetem a repülőket a környékre! valszeg jövő nyár lesz belőle.
van rá mód, h az egyszeri turista a helyiekkel összebandázzon? pl nem iroda általi vezetővel megy környéket nézni, hn egy helyivel, aki olyan helyeket is ismer ill hajlandó megmutatni, amit egy utazási iroda nem, ill nem étterembe visznek, hn mondjuk a családhoz egy ebédre v vacsorára. ilyenre tudomásod szerint van lehetőség?
esetleg privát háznál megszállni?

ja, bár az albán ragozásról semmit nem tudok, azt tudom h a rendhagyó igék, azok a legtöbb (minden?) nyelvben ugyanezek (és társaik), mint amiket felsoroltál, tehát a leggyakrabban használtak.:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.29. 13:53:38

@Muscari:
A klasszikus mondás szerint a diplomácia arról szól hogy úgy küldenek el a picsába hogy alig várod hogy mehess.
:))))))))))))))))

Ginix 2014.08.29. 15:09:54

@Jani haverja: vmiért nem zöld a neved, hátha most: annyira érdekeseket írsz, hogy már többedjére nézegetem a repülőket a környékre! valszeg jövő nyár lesz belőle.
van rá mód, h az egyszeri turista a helyiekkel összebandázzon? pl nem iroda általi vezetővel megy környéket nézni, hn egy helyivel, aki olyan helyeket is ismer ill hajlandó megmutatni, amit egy utazási iroda nem, ill nem étterembe visznek, hn mondjuk a családhoz egy ebédre v vacsorára. ilyenre tudomásod szerint van lehetőség?
esetleg privát háznál megszállni?

ja, bár az albán ragozásról semmit nem tudok, azt tudom h a rendhagyó igék, azok a legtöbb (minden?) nyelvben ugyanezek (és társaik), mint amiket felsoroltál, tehát a leggyakrabban használtak.:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 15:54:58

@Ginix: Észrevettem azt is, amit elsőre írtál, csak nem volt időm válaszolni, de most megteszem :)
Mi tulajdonképpen melléktevékenységként foglalkozunk úgymond "speciális" turizmussal már jó rég óta. Tehát szervezett csoportokkal nem, hanem baráti körökkel, munkahelyi társaságokkal, családokkal, minden olyannal akiknek egyéni igényei vannak.
Az általad felsoroltakat simán meg tudjuk oldani, sőt még más dolgokat is.

Ha gondolod, vedd fel velünk a kapcsolatot nyugodtan, akár a nevemre kattintva is tudsz üzenni, vagy a honlapunkon látható elérhetőségek közül a legegyszerűbb az email, vagy még egyszerűbb, és gyorsabb a Skype.

A ragozásról: Én tudom, hogy minden nyelvben vannak rendhagyó igék, de ennyire logikátlanul egy nyelvben sincsenek, legalábbis Európában biztosan nem :) És nem csak az igeragozással van a baj... D

Herr Géza 2014.08.29. 16:12:18

Azon csodálkozom, hogy nem jött senki, hogy kijelentse: Albániában sem lehet beilleszkedni, meg jött-ment, meg kirekesztett nyugat-európaiak (mármint a magyarok, mert ott gondolom így vennének lajstromba)...
Persze @Jani haverja: igen f@sza posztja, és az azóta adott még f@szább válaszai alapján nehéz dolga is lenne.... :)))

Szóval "Jani bátyám", minden tiszteletem a tiéd, a benyomásom alapján többet tudsz Albániáról, mint az albánok..!!!!

És tényleg kedvet csinálsz az embernek, legalább egy túristaúthoz biztosan. Bejelentkeztél már az ottani "Turisztikai Minisztérium"-hoz jutalékért ?????? :DDDDD

Ginix 2014.08.29. 16:30:21

@Jani haverja: bocs, nem akartam nagyon nyomulni, csak mivel nem friss a poszt, nem tudtam, h ha vmiért nem zöld a neved, mikor a válaszra klikkelek, akkor látod-e egyáltalán:)
köszi a válaszokat, már megyek is az oldalatokra, köszi:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 17:56:29

@Herr Géza: Köszi, hogy tetszettek az írásaim :)

Még nem jelentkeztem be a Turisztikai Minisztériumhoz, de megfontolandó ötlet... D

Azért az albánoknál nem tudok többet Albániáról, tudod ez olyan, mint a csigás vicc, amikor a kis csiga megkérdezi az anyukáját, hogy hogyan lehetne átjutni az autópálya túloldalára? Mire az anyja: "Oda születni kell fiam" D
Na hát én is (mi is) így vagyok (vagyunk) az albánokkal. Az összes titkukat (pl. némely szokásaik mozgatórugóját) soha nem fogjuk megtudni, mert nem albánnak születtünk, de ez azért nem baj, ők meg nem tudják a magyar szokások mozgatórugóit soha megtudni, hiába élnének mondjuk Magyarországon. Hát ez van :)

De azért próbálok folyamatosan tanulni, tanulni, tanulni, mert Lenin elvtárs is ezt hangoztatta már jó régen, és ebben az egy dologban még igaza is volt :)

wuaaa 2014.08.29. 20:00:08

@Jani haverja: Megtaláltam a fotókat a tiranai pályaudvarról amiket emlegettem. Belinkelhetem ide? Vagy inkább tartsam meg magamnak? :))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 20:08:50

@wuaaa [nor]: Persze, hogy belinkelheted! :)
SŐT!!!

Nekem meg nincs is sajnos fotó róla azt hiszem, merthogy nem fényképeztem le soha :( Mostanra meg már elbontották...

Úgyhogy én köszönném meg a legjobban eme történelmi dokumentumot! D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 20:56:35

@wuaaa [nor]: Köszi, hogy belinkelted, tényleg fontos kordokumentum :)

Ezt már soha, senki nem láthatja így.

Az utolsó képen lévő jármű szerintem egy régi barkácsolt büfékocsi lehetett, régen voltak ilyenek a strandokon, mára azonban már ilyenek sincsenek, úgyhogy ez is igencsak fontos kordokumentum! :)

wuaaa 2014.08.29. 21:14:06

@Jani haverja: Ha nézem ezeket a képeket és arra gondolok, amit itt tegnap leírtál.... döbbenet...

i got my (törölt) 2014.08.29. 21:14:33

@wuaaa [nor]:
nem kispályás a vasútállomás. engem az atombunkerek és előfordulási gyakoriságuk lepett meg annak idején:
www.erdekesvilag.hu/albania-elhagyatott-bunkerei/

Giddy Lamb 2014.08.29. 21:15:06

@Jani haverja: Nemzetközi szálloda a Rogner is, nem csak a Sheraton. A Mercator (Agrokor csoport) is nemzetközi áruházlánc, bár ők nem olyan ügyesek mint a Carrefour.
Én 94-ben voltam ott először, akkor még minden bunker állt, igaz teleszarták addigra őket. Az én utazásom gasztronómiai tárgyú volt, konkrétan a rendszerváltás előtt Mo-n minden boltban lehetett kapni albán kagylókonzervet, finom fahéjas, olivaolajos fűszerezésű lében olcsón, de a rendszerváltozás után ez eltűnt, ezért kiutaztam, hogy feltankoljak egy nagyobb mennyiséget. Bejártam egész Albániát, de sehol nem lehetett kapni, voltam Butrintban is, ahol a kagylótelep volt, de a gyár már rég bezárt. A gyár mellett egy árusnál ettem hurkapálcára felszúrt kagylókat, valószínű az egyik romlott volt és én eléggé megbetegedtem tőle, de pár nap után jobban lettem. Persze akkor még nem voltak szállodák, meg folyóvíz, úgyhogy sátorban aludtunk, a folyókban meg a tengerben fürödtünk, az otthonról kivitt literes üveges Apentával mostam fogat, inni meg ott volt a görög dobozos Amstel olcsón:). A kaja már akkor is jó volt, bárány meg kecske, csak a higiéniára nem adtak sokat, alighogy hazaértem 2 nap múlva lezárták a határokat kolerajárvány miatt, aki ottmaradt az megszívta:). Kocsi akkoriban még alig volt, csak a "zöldséges" dízel Mercik, meg 1-2 lepukkant Alfa Romeo.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.29. 21:15:50

az jutott eszembe, hogy ezek az albánok igen sokat csodálkozhatnak, ha van nekik külön csodálkozó módjuk.

------------
ezennel ezt a posztot a legjobb posztnak nyilvánítom:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 21:43:54

@i got my: Most belinkelek Nektek egy filmet, sajnos albánul van, úgyhogy nem fogjátok érteni.

Ez is a bunkerekről szól, legfőképpen a Porto Palermóban lévő volt atombiztos hegy alatti tengeralattjáró támaszpontról (ez kb. az 5. perc utántól). Sajnos így albán tudás nélkül Nektek lehet, hogy kicsit unalmas lesz, mert a magyarázó szöveg is nagyon érdekes lenne, de ennyi lefordítására azért nem tudok vállalkozni :(

Akinek nem unalmas, az nézze végig, de nem fogok megsértődni, ha valaki unalmasnak találja, hiszen nem érti a szöveget :)

www.youtube.com/watch?v=Rm_vLmRRslA

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 21:50:26

@Giddy Lamb: Igen, a Rognert elfelejtettem, pedig ott nagyon sokszor voltam-vagyok hivatalos ügyekben (pl. kiállításszervező iroda székhelye is van ott), úgyhogy én is úgy jártam, mint az a bizonyos ember, aki keresi a szemüvegét, aztán közben rajta van :)

A Mercatort azért nem írtam, mert kisebb jóval, a Carrefour meg igaz, hogy nincsen Magyarországon, de azért a nevét szerintem majdnem mindenki ismeri.

1994-ben igencsak érdekes lehetett itt. Még 2005-ben (amikor én jártam először itt) is teljesen máshogy nézett ki ez az ország, úgyhogy nagyjából van sejtésem, hogy mi lehetett itt 1994-ben... :)
Azért az élményért irigyellek :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 21:54:21

@Babette.: Köszi a megtiszteltetést :)

Hát valószínűleg régen szegények leginkább azon csodálkoztak, hogy ha volt mit enniük. :(
Most meg azon csodálkoznak (teljes joggal), hogy egyik évről a másikra mennyi minden változik itt :) És szerencsére többnyire pozitív irányba, persze minden hirtelen változással, sőt minden változással együttjárnak a negatív dolgok is, de amíg jóval több a pozitív dolog, addig szerintem semmi baj. :)

Giddy Lamb 2014.08.29. 23:03:24

@Jani haverja: "Azért az élményért irigyellek :)"

Hát, azért a vezetékes víz teljes hiánya nem volt irigylésre méltó:)
A hegyi patakok olyan hidegek voltak, hogy nem tudtam samponnal hajat mosni, mert nem habzott a hideg vízben.
A piacokon minden húst lepett az út pora és a felakasztott megnyúzott tetemeken kóbor macskák ringatóztak, amíg a megfelelő nagyságú darab húst ki nem tudták harapni a dögből, vagy amíg az árus el nem kergette őket...
Gjirokasterban az egyetlen étterem félében a tulaj a nyelvi nehézségek miatt bevitt a konyhára, hogy mutassam meg, mit akarok enni. A mocskos hűtőben a felső rácsos polcon volt pár darab véres hús, a levük az alsó polcon tárolt salátára, paradicsomra csöpögött:)). Akkoriban sem voltam finnyás, de az élmény máig kisért:) A táj, meg az emberek kedvessége már akkoriban is mindenért kárpótolt, kivéve mikor Durresben a kikötőben egy kocsmában meghívtak egy rakira és viszonzásul vagy 8-10 embert kellett visszahívnom:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 23:13:19

@Giddy Lamb: Én nem azt írtam, hogy egészen biztosan csak pozitív élményben volt 1994-ben itt :)

De maga a dolgok megtapasztalása is egyfajta élmény, amit utána már senki nem tud elvenni tőled.

Nem tudtam jól megfogalmazni, inkább írok egy példát:
Köztudomású, hogy az emberek nem szeretnek félni semmitől. Sőt mindenben a biztonságra próbálnak törekedni, anyagiakban is, a közlekedésben is, meg az élet minden területén.
Ennek ellenére népszerűek a horrorfilmek is, meg a bungee jumping is...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 23:17:16

És kicsit OFF:
Nem szeretek itt, ezen az oldalon politizálni, de talán ez a kis politikai humor, vagy inkább csak csípős megjegyzés még belefér ide, mert nem bírom magamban tartani:

Szóval:
Most ijedtem meg igazán, merthogy Albánia el fog romlani. Ebben a pillanatban olvastam:
www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/magyarorszagon-kepzik-az-unios-csatlakozas-elott-allo-balkani-orszagok-kozbeszerzesi-szakertoit

Giddy Lamb 2014.08.30. 00:31:17

@Jani haverja: "Köztudomású, hogy az emberek nem szeretnek félni semmitől."

Hát én ezt nem értem: mikor a csajok az Oktoberfesten a 5er Loopingon ott sikoltoznak a boldogságtól a hátad mögött az vajon nem a félelemtől van, mégis tetszik nekik, de mikor hazafelé részegen a szerpentinen odalépsz neki, akkor ugyanazok a csajok ugyanúgy sikoltoznak a hátsó ülésen szintén a félelemtől, de már nem a boldogságtól:). Én a Loopingot nem élvezem, de a szerpentint igen, akkor hogy is van ez?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.30. 00:34:11

@Giddy Lamb: Az emberi társadalomban az az egyik legszebb dolog, hogy mindannyian különbözőek vagyunk... D

Más magyarázatot nem tudok erre adni :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.30. 10:42:49

@Jani haverja: Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjem az infókat, mind a poszton belül, mind a kommentek támogatásaként, amiket írtál.Szuper jó volt, sose tudtam meg volna máshonnan, máshogy ezt a sok tudnivalót..Ha sikerülne utazni jövőre, vagy máskor, akkor mindenképp jelentkezek még kérdésekkel. :-)

DieNanny CH 2014.08.30. 11:25:07

@wuaaa [nor]:

Na, hát a vasúti menetrend mindent visz! :-DDD Köszi a képeket! 20 év múlva az ottani múzeum súlyos pénzeket fog érte fizetni! - már ha oda is elér a retró-érzés.

DieNanny CH 2014.08.30. 11:33:07

@Jani haverja:

Még az jutott eszembe, hogy milyen ott az internethálózat? Csak, mert anno Birca mesélte, hogy Bulg-ban azért fejlettebb, mert később csatlakoztak a világhálóhoz. Ilyesmi van Alb-ban is, vagy olyan, mint Mo-on? (Hol van, hol nincs...)

wuaaa 2014.08.30. 11:41:11

@DieNanny [SZ,CH]:
:)) Igen, a részletes menetrend (az összes megálóval és az azokhoz tartozó időkkel) is egy A4-es lap egyik oldalán elfért. Ezt az egyik mozdonyban látta az ismerősöm...
www.vlaky.net/upload/galeria/004737/134767.jpg

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.30. 15:56:51

@DieNanny [SZ,CH]: Itt a net nagyon vegyes. Valahol lassú, mint a csiga, meg még szakadozik is, és van sok olyan Isten háta mögötti falu a hegyekben, ahol rendes út ugyan még nincsen, de be van húzva az üvegszálas kábel, és villámgyors :) Mi ahol lakunk, és ahol laktunk előzőleg, olyan közepes. Igaz, hogy a legnagyobb sebesség csak 3 Mbit/s, de az szinte atomstabilan jön, ritkán szakadozik, és nem ingadozik a sávszélesség. Manapság anyósoméknak sokkal több problémája van a nettel Magyarországon (néha egy sima hang Skype is leszakad náluk), mint nekünk, pedig anyósoméknak elvileg 20 Mbit/s sávszélességük van.

Egyébként itt is úgy van, hogy ahova később vezették be a netet, ott korszerűbb :)

Van mobilnet is (4 szolgáltató van itt, ezért olcsó is), ez nagyvárosokban, meg szezonban turistaparadicsomokban néha túlterhelt tud lenni, de általában elfogadható. Ha meg olyan helyeken van az ember, ahol nincs tömeg, akkor hasít (mindegyik mobilszolgáltatónál). Még egy érdekesség: Albánia hegyes ország nagyon. Mégis szinte a legeldugottabb, lakatlan völgyekben is mindig van térerő (általában mind a négy szolgáltatónak). Én soha nem értettem, hogy Magyarországon, ami Albániához képest olyan lapos, mint az asztal, még mindig vannak olyan helyek, ahol nincsen térerő, meg mobilnet.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.30. 16:01:24

@wuaaa [nor]: Igen, ez így volt! :)
Most már így sincs, mert Tiranában megszüntették az állomást, valamint Elbasan és Pogradec között meg végképp megszűnt mindennemű vasúti közlekedés.

Jaj, most nézem, már itt sincsen Elbasan és Pogradec között menetrend :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.30. 17:28:30

@Jani haverja:
Bizony így van. Kollégám mondta hogy évente egyszer ettek húst. Mikor mondtam neki hogy mi mindennap azt mondta Magyarország gazdag ország.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.30. 17:46:30

@diggerdriver: Tudom, sok érdekes történetet hallottam itt a régi dolgokról. Sok öreg itt még mindig azt hiszi, hogy Magyarország egy gazdag ország, mert ők úgy ismerték meg anno a szocializmusban, hogy hozzájuk képest mi a nagyon-nagyon Nyugat voltunk :) Ez AKKOR tulajdonképpen igaz is volt.

Csak hát azóta sokat változott ez az ország. Igaz, hogy a keresetek itt még mindig jóval kisebbek, mint Magyarországon, ha azokat mondjuk Euro-ban számoljuk. Viszont a megélhetés költségei is ugyanolyan (ha nem nagyobb) arányban kisebbek. Úgyhogy az átlagember szintjén Albánia egyáltalán nem szegényebb ország, mint Magyarország. Tetejében ez az ország évről-évre rohamosan fejlődik, a mai Magyarország fejlődési irányát meg most inkább ne keverjük bele ebbe az eszmecserébe...
És többek között a folyamatos fejlődés miatt jókedvűek és boldogok az emberek túlnyomó része itt. És SENKI nem stresszes, mindenki ki tudja fizetni a számláit (igaz, hogy azok összegén igencsak elröhögnéd magad:)), van ideje mindenkinek a másikra, stb.

Szóval a Világ változik, mi meg csak öregszünk...

wuaaa 2014.08.31. 15:05:14

@Jani haverja: Máig gyakran eszembe jutnak a dolgok amiket itt írtál és ebből kifolyólag kérdések is, mégpedig :
Látom hogy Albániában van bőven nem művelhető köves-sziklás vidék. Nem lehetne ilyen helyeken kitalálni valamit? Napkollektorok telepítése? Szélerőmű? Vagy milyen ott egyáltalán a helyzet a megújuló energiák terén?
Élősertés-import. Ha ez így megéri, nem kivitelezhető ott a tenyésztés? Vagy még így is olcsóbb a magyart bevinni? Vagy van benne valami trükkös csavar, ami miatt így éri meg? Nem kell részleteket írnod, csak amennyit az üzlet érdeke enged.
Írod, hogy nagy a fejlődés. Lenne ott arra anyagi keret az állam, vagy a befektetők részéről, hogy a most és a közeljövőben épülő modern városrészek és parkok tényleg modernek legyenek? Semmiféle érdekeltségem nincs ebben, csak hallottam már régebben a fejlesztéseikről. www.kozvilagitas.com/

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.31. 16:10:23

@wuaaa [nor]: Pontokba szedem, nem sértésből, csak átláthatóság céljából:
- napkollektorok: A Karaborum félsziget tényleg sziklás, és szinte egy darab fűszál sincsen rajta. Na jó, ez túlzás, de majdnem igaz. Most nemsokára fognak építeni az olaszok oda naperőműveket, és tenger alatti kábellel fogják átvinni a megtermelt áramot Olaszországba. Albániának ugyanis nem kell az áram, netto áramexportőr a rengeteg kicsi vízierőművéből. Igaz, hogy nyáron a csúcsszezonban a turisták miatt minimálisan importál áramot, de az év többi részében viszont exportál. Ez a nyári importigény is ki lesz küszöbölve hamarosan, mert épül még jónéhány minivízierőmű. Rengeteg nagy esésű gyors patak van itt ugyanis, és az albánok szerint az un. "csöves" minivízierőmű az elhagyatott helyeken sokkal kevésbé rontja a tájképet, mint a napkollektor, vagy a szélerőmű. A Karaborum félszigetet (illetve annak egy részét) is csak azért adták oda bérbe az olaszoknak, mert azt a részt szinte senki sem látja, se helyi lakos, és főleg nem turista. Nem akarják ugyanis elcsúfítani a tájukat.

- még egyszer napkollektor: A szállodák, sőt a magánházak tetején viszont rengeteg van, de az az albán logika szerint nem csúfítja a tájképet, mert azt már úgyis elcsúfította maga a szálloda, vagy maga a ház :)

- szélerőmű: Ugyanaz, mint a napkollektor, az albánok szerint rontja a tájképet, tetejében mivel az elektromos energia szükségletük majdnem a 100 %-át megújuló energiaforrásokból (konkrétan vízierőművekből) szerzik, így szerintük nincsen túl sok tennivalójuk.

- a sertéstenyésztésnek itt nem volt hagyománya, egyedül a hegyek között, ahol régebben a katolikusok, meg az ortodoxok éltek. Aztán az Enver Hoxha mesterségesen jól összekeverte a népet (ritkán értek egyet az Enver Hoxhával, de ebben, legalábbis a célban igaza volt, csak a módszerrel van kifogásom), így mindenhol elkezdtek disznóhúst enni. Ezért aztán Albánia ebből egyelőre exportra szorul. Én most próbálkozom több magyart és több albánt összehozni abból a célból, hogy legyen nagyobb volumenű sertéstenyésztés itt, de elég lassan halad a dolog, főleg az ilyen irányú szakképzett emberek hiánya, valamint a takarmánykeverő üzemek hiánya miatt. Persze erre én is rájöttem (elvégre az eredeti szakmám állattenyésztő üzemmérnök, csak nem sokat dolgoztam ebben a szakmában:)), úgyhogy mellette még takarmányos dolgokat is próbálok ide szervezni, de hát ez a jövő titka, hogy sikerül-e

- Amit itt megcsinálnak újra, az tényleg modern minden tekintetben. Csak hát sok még a tennivaló itt...
Pl. ez a két alagút az elmúlt 4 évben épült, az egyiket 4 éve adták át, a másikat tavaly. Mindkettő teljesen önfenntartó (mármint a belső világítása, szellőzése, stb.):
www.youtube.com/watch?v=2LRXiVkokdU
és
www.youtube.com/watch?v=0LiRqbg5gGI

Szóval jönnek ide az új dolgok, csak hát "avash, avash" (lassan, lassan), ahogy az albán mondaná... :) De ez egyébként nem igaz, mert ennyit fejlődni ilyen rövid idő alatt még nem fejlődött egyetlen egy ország sem Európában. :) Igaz, volt is honnan...

wuaaa 2014.08.31. 16:19:32

@Jani haverja: Na, szokás szerint megint meglepődtem.. :) Köszönöm megint a korrekt választ. Most gondolkodhatok tovább.. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.31. 16:46:50

@wuaaa [nor]: A második alagút itt van tőlünk nem messze, ez a Tirana-Elbasan (jelenleg félig kész) autópálya része. Régebben fel kellett menni a hágóra, illetve nem is klasszikus hágóra, mert a régi út egy része olyan lehetetlen hegyes környéken vezetett, hogy egy szakaszon konkrétan a hegygerincen kellett vezetni az út nyomvonalát :) Úgyhogy jobbra-balra panoráma volt :)

Így meg majd jönnek a turisták, átjönnek az alagúton, gyors lesz, kényelmes lesz, viszont lemaradnak erről a látványról:

kepfeltoltes.hu/view/140831/SDC12248_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140831/SDC12249_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140831/SDC12250_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140831/SDC12252_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140831/SDC12253_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140831/SDC12266_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ez a fejlődés ára... D

vivike22 2014.08.31. 17:04:33

@Jani haverja: Nos, en is azt mondom, jelentkezz a jutalekert :) A ma delelottot a jovo nyar szervezesevel toltottuk, kineztem egy jo kis hotelt Albaniaban, repjegy sem veszes, Barcelona-Roma-Tirana utvonal, es az autoberles is kihozhato egesz szepen. :) Koszonet erte :)

DieNanny CH 2014.08.31. 17:17:09

@Jani haverja:

"Én soha nem értettem, hogy Magyarországon, ami Albániához képest olyan lapos, mint az asztal, még mindig vannak olyan helyek, ahol nincsen térerő, meg mobilnet."

Bizony, a Mezőföldön lévő tanyánkon is ez a helyzet... :-(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.31. 17:37:16

@vivike22: Nagyon szívesen :) Ha gondolod, és aktuális lesz, nyugodtan keress meg privátban!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.31. 17:42:37

@DieNanny [SZ,CH]: Igen tudom. Itt meg pár kommenttel feljebb belinkeltem néhány tájképet. Azokban a völgyekben is, meg még sokkal durvább helyeken is mindig van térerő, összesen talán két helyen voltam, ahol szakadozott, de azok tényleg iszonyat lehetetlen helyek voltak, zéró lakossággal.

Most gondolj bele, milyen hely lehetett az, ahol SIMA ASZFALTÚTON! a hajtűkanyarban négykerékhajtást kellett kapcsolni az akkori pick-up-omnak, hogy fel tudjon menni, mert olyan emelkedő volt a hajtűkanyarban! :) Aszfaltúton, nem murván, és nyáron!!!
Ja, az út egyébként egysávos volt (nem kétszer egysávos, hanem simán egysávos), de úgysem jött szembe senki...

vivike22 2014.08.31. 18:47:37

@Jani haverja: Mindenkeppen aktualis lesz, Durrës azert lenne jobb, mert kozelebb a repter, egy picit dragabb. Vlores jobban tetszik. Meg utazasi irodaban is szetnezek, mert a bookingon nem talaltam teljes ellatasos hotelt, es azert az arara kivancsi lennek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.31. 20:14:54

@vivike22: Hát, ha megfogadsz tőlem néhány jótanácsot, akkor szerintem jobban jársz :)
- Az egyik az, hogy Durres-t én nem annyira javaslom, nagy tömeg, sík vidék, kevés látnivaló. Mi is csak akkor megyünk oda, ha csak 1 nap időnk van, akkor is a déli végére (Golembe, vagy lejjebb), mert ott egyrészt kisebb a tömeg, másrészt meg tisztább a víz (a Durres-i öböl északi részén van a kikötő, és az öböl sajátosságai miatt ott az északi részen nehezen cserélődik a víz).
- Vlora déli része (pl. Radhime) sokkal jobb választás, ha már úgyis autót akartok bérelni, a repülőtérről kb. 2 óra kocsival, feltéve, hogy Vlora belvárosában nincsen dugó, ha van, akkor plusz fél óra
- Szerintem teljes ellátást ebben az országban felesleges igénybe venni, mert mind Durresben, mind Vlorában, mind az egyéb tengerparti helyeken étterem étterem hátán, nagyon nagy a választék, és mindenhol más van, így érdemes kipróbálni sokfélét. Be lehet nyugodtan menni az elegáns helyekre is, ott sem vészesek az árak (és legalább van angol nyelvű étlap:)). Az egyszerű helyek is finomak, csak ott nyelvi nehézségeitek akadhatnak, mert lehet, hogy senki nem tud semmilyen nyelven, csak olaszul és/vagy görögül (meg értelemszerűen albánul)
- Nem tudom, hogy hány napra jönnétek, de szerintem érdemes több helyre menni (ha már úgyis van bérelt autótok)
- Nekem pl. Saranda környéke, meg az egész Riviéra a kedvencem (a Llogara hágótól Sarandáig, illetve tovább Butrintig), szerintem arrafelé van a legtöbb, és legszebb látnivaló, nagyon érdemes eltölteni arrafelé legalább 3 napot (ha nem az egész nyaralást).
- Ja, és szállást nem biztos, hogy érdemes előre foglalni, kivéve, ha a legfőbb szezonban akartok jönni, ez kb. július 20-tól augusztus 31-ig van itt.

Ha gondolod, vegyél fel minket a Skype-ra, és akkor több tanácsot tudunk élőszóban adni Nektek. A Skype nevünk ott van a honlapunk alján. Ha elérhetőnek látsz minket, akkor vagy én, vagy a feleségem van a vonal túloldalán.

vivike22 2014.08.31. 20:31:22

@Jani haverja: Okes, koszonom szepen :) Ha olaszul beszelnek, az mar jo, azt ertjuk hihi. Olasz, angol, ezekkel a nyelvekkel mar boldogulunk.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.31. 23:06:39

@vivike22: Akkor könnyű lesz Nektek boldogulni, a tengerparton majdnem mindenhol tudnak olaszul :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.31. 23:54:20

@Jani haverja: Nahát, mivel még mindig van ebben a posztban élet (maximális tisztelet érte, hogy válaszolgatsz...), így én is kérdeznék.
Mivel nagyjából kukksötétség van a fejemben az egész Balkánról.
Mondjuk május környékén (nagyon kerülném a főszezont a meleg és a tömeg miatt), 4 éves gyerekkel, nyugodt helyet keresvén, vízpart mellett (tó vagy pedig tenger és édesvízű medence) melyik régiót, városkörnyéket tanácsolod? Egyéb preferenciák:Jó ha vannak látnivalók, jó ha vannak normálisabb utak, kulturált parkolás, éttermek, jó ha nem szemetes a környék.

Illetve kb mennyi pénzt kell számolni egy napra hármónknak, a szállásra (nem kell semmi luxus, csak egy tiszta és megfelelő méretű szoba, meg mondjuk reggeli, meg valami net elérés lehetősége) , napi kajára (délben, koradélután mondjuk szendvics, gyümölcs, estefelé pedig meleg vacsora, ez utóbbi lehet a szállásadó részéről is, vagy pedig beülnénk étterembe), illetve költőpénzre (belépő, szuvenír, parkolás, útdíj, stb), mindezt mondjuk euróban?Étterem legyen mondjuk egy tányér húsos főétel, egy savanyú/saláta/deszert, meg egy üdítő/pohár bor kiindulásnak.Alkoholt szinte nem fogyasztunk, a bort is csak kóstolás szinten gondoltam.
Látnivalóként szeretjük a hegyeket, felvonókat, kilátást, de a városokat is, parkok, állatkertek, tavak, folyók, gyerekbarát helyek.Amiket kerülnénk az a tömeges, hangos, tolvajos, szemetes környékek.

Illetve milyen útvonalat javasolsz elérni az országot?Első körben saját kocsival gondoltam, vagy Pest felől mennénk, vagy kapásból észak felől, szlovén-horvát-bosnyák-montenegró irányból (van sok tengerpart, illetve van sok "kötelező" látnivaló) vagy pedig szerbek-koszovó esetleg makedón felől, ami esetleg olcsóbb (gyorsabb?) útvonal, bár ez utóbbit csak tippelem.Esetleg egyiken jönni, másikon menni vissza, egy kis Romániával megspékelve (Temesvár, Nagyvárad...)
Illetve ha ott vagyunk, gondoltam esetleg görögöket, makedónokat, bulgárokat megnézni, egynapos túra keretében.Esetleg olaszokhoz átkompolni, a csizmasarki városokhoz?Már ha van ennek értelme a látnivalók/árak hányados tekintetében.

Preferenciák az utazással kapcsolatban: nem baj, ha nem kapus az autópálya és így nem dugul be, nem baj, ha nem lőnek ránk útkozben, nem baj, ha nem húznak le rendőrök/útonállók 5 kilométerenként 20 euróra és az aszfalt se lenne baj, ha sima lenne... :D

Ne haragudj, ha esetleg szereotipiákat válsz felfedezni az irományomban, simán lehetnek, de ez mind a tudatlanságomból fakad, egyszerűen finn-gomb sincs mi van mostanában arrafelé.
Olvasom a nemzetközi híreket úgy általában, akár a Balkán felől jövőket is, de mivel nem érint, egyik szememen be, a másikon ki, kábé... :D Se rokon, se barát se ismerős, de még ezek szomszédai leszármazottai sem jártak arrafelé, akiket ismernék.
Egyedül Romániával van tapasztalat, de sztem az most irreleváns.Illetve Szlovénia is ismert terep,számomra de az már talán nem is a Balkán, hanem Dél-Ausztria... :-)

De ezektől eltérő ötletek is érdekelnek, ha van.
Előre is köszönöm, az se baj, ha csak egy hét múlva válaszolsz, marhára nem lóverseny.Először csak az árak nagyságrendje érdekel, aztán később nyilván lehet keresgélni pontosabban is a konkrétumok szerint.Ha meg repülés, bérautó lészen esetleg, arról könnyebben van infó a neten.Kösz mégeccer, ha válaszolsz, üdv

Csak azért nem magánban írtam, hátha másnak is jól jönnek az infók... :-) Illetve azért is írtam inkább a skype-beszélgetés helyett, mert én elég süket vagyok (tudod, mint a viccben, a hallásom római katolikus) a betűket könnyebben befogadom.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.02. 15:02:16

@geegee: Jövök ám a válasszal, csak idő kérdése, mert hosszú lesz... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.03. 02:08:58

@Jani haverja: Szuper.Semmi baj, sőt, így köszönöm meg, ha megfontolt lesz... :-))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.03. 16:27:20

@geegee: Szia!

Na, végre elkészültem a válasszal :)
Nektek én egyértelműen Albánia déli részét javaslom, elsősorban Saranda és környéke. Ez a rész legkevésbé szemetes és Saranda környékén nagyon sok látnivaló is van, amire majd kitérek. „vivike22”-vel privátban is leveleztem azóta (remélem, nem haragszik meg, hogy ide leírtam), nekik is azt a környéket javasoltam, bár ők repülővel jönnének. Ő találta meg ezt a szállodát a neten:
www.booking.com/hotel/al/bahamas.hu.html?sid=c5a04333f2eeb117c80e444b5a3ce56b;dcid=2;wl_id=0

Ez a szálloda szerintem Nektek is tökéletesen megfelel, mert van medencéje és jó helyen is van. Ja, a belinkelt lapon az van, hogy „Beszélünk az Ön nyelvén”, az nem azt jelenti, hogy tudnak magyarul, hanem „vivike22” vagy az olaszra v. az angolra keresett rá :) Ebben a szállodában én még életemben nem voltam, de nagyon jók az értékelései, de a helyet, ahol található ismerem, nagyon jó környék mert csendes, és nagyon közel van hozzá mind Saranda belvárosa, mind Ksamil és Butrint, az ókori romváros. Persze a környéken kismillió szálloda van, én ezt csak azért linkeltem be, mert előzőekben már kérdezted az édesvízi medencés szállodát, meg itt a fényképen látok elég nagy játszóteret is stb. Ahogy néztem, reggeli benne van az árban, és az étterem is korrektnek tűnik. De egyébként kocsival onnan kb. 5-6 perc Saranda belvárosa, ahol egymást érik a különböző éttermek, de még útközben is találni fogtok vagy százat :).

Ehhez a helyhez két úton lehet (illetve könnyű) eljutni Mo-ról, vagy Szerbia-Macedónián keresztül, és az Ohridi-tó északi részén belépve Elbasan, Rroghozhine, majd délre fordulva Fier, Vlora, Himara, Saranda útvonalon, vagy pedig (ha majdnem végig autópályán akartok menni), akkor egy nagyon kis kerülőt megér az, hogy Szerbia-Macedónián keresztül lementek Görögországba és Ioannina-nál vagy Igoumenitsa-nál északra fordulva éritek el Sarandát. Ez utóbbi út gyorsabb és kevésbé kanyargós. Ha Ioannina-nál fordultok északra, akkor Kakavia-nál léptek be, majd egyedül a Muzinai-hágót kell „leküzdeni”, de nem vészes. Ha Igoumenitsa-nál fordultok északra, akkor Qafe Bota-nál léptek be, az végig szinte sík vidék, egyedül Butrint-nál a Vivari-csatornán lévő komp lesz „igencsak érdekes” Nektek, mivel első látásra úgy néz ki, mint amelyik most készülne elsüllyedni :) De nem kell félni, eddig sem süllyedt el :)
Persze, lehet a tengerparton is jönni, Szerbia-Montenegró v. Horváto.-Montenegró útvonalon is, de ezek nagyon hosszú utak, tetejében Horvátországban „horror” autópálya díjak vannak.

Tényleg, autópálya díjak a Balkánon: Horvátországban nagyon drága, minden egyéb helyen fillérek, Koszovóban és Albániában ingyenes, Montenegróban meg nincs is autópálya :) Ahol fizetni kell, ott fizetőkapuk vannak (Görögo-ban is). Az üzemanyagárakra itt találsz támpontot:
gasoline-germany.com/international.phtml?kontinent=EU

Még az úthoz: Sehol nincsen semelyik országban különleges közbiztonsági veszély (szerintem mindenhol valamivel jobb, mint Magyarországon), Albániában meg különösen jó a közbiztonság. Kéregetők néhány helyen vannak (Görögország kivételével mindenhol beléjük lehet esetlegesen futni, illetve még Görögországban is előfordulhatnak), de nem fenyegetőek, és csak olyan helyen vannak, ahol sok a turista, és közterület (pl. Saranda parti sétány). De még ilyen helyeken sem mindig lehet találkozni velük.

A rendőrök minden országban korrektek, büntetés csak akkor van, ha megszeged a szabályokat, de még akkor is általában fillérek (20 EUR alatt). Rendőri lehúzás egyik országra sem jellemző jelenleg a Balkánon, kivéve Bulgáriát.

Költőpénz: ennek a szállodának az árait meg tudod nézni, ez egy jó szálloda, és itteni viszonylatban felső középkategóriás. Tehát lehet ennél olcsóbb helyet is találni (májusban foglalás nélkül is mindenhol tudtok találni szállodát), meg drágábbat is, pl. ez Saranda legdrágább szállodája:
www.hotelbutrinti.com/
Az olcsóbb kis családi szállodákban viszont nincsen medence, és úgy emlékszem, Ti nem szeretitek a sós vizet.
Étel- és egyéb árak: általánosságban azt lehet mondani, hogy itt az éttermi árak nagyon olcsók. Gyakorlatilag 1 napra étkezésre akkor sem tudtok 50 EUR-nál többet elkölteni hárman egy négy éves gyerekkel, ha nagyon drága helyekre mentek, és a legdrágább kajákat eszitek.
De lehet nagyon olcsón is étkezni, pl a burek (itt byrek, ejtsd: bürek), nagyon olcsó, de az összes többi helyi gyorskajálda is olcsó. Ha valaki nagyon spórol, akkor a ti családotok esetében a napi kajapénzt meg tudja még 15 EUR-ból is oldani, és még mindig főtt ételt evett vendéglátóipari helyen, és finomat :) Általában az üdítők drágábbak, mint a többi ital, úgyhogy lehet, hogy jobban jártok, ha itt rászoktok a sörre, borra, rakira a gyerek kivételével :) De azért az üdítők ára sem vészes.

Folyt köv.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.03. 16:31:50

@geegee: Folytatás:

Kompolás: az olaszokhoz szerintem nem érdemes átkompolni, mert egyrészt drága, másrészt meg csak Vlora-ből és Durres-ből indulnak kompok, harmadrészt meg az összes komp úgy közlekedik, hogy este indul és reggelre ér célba, mind odafelé, mind visszafelé. Ez az olaszoknak egy üzleti megfontolása, mivel így aki nem akar a nyílt fedélzeten éjszakázni, az a drága kompjegy mellé még megveheti a drága kabinjegyet is :) Viszont ha kompolni akartok, akkor én javaslom, hogy Sarandából menjetek át Korfura. Az egy rövid út, és aránylag elfogadható árú, főleg ha autó nélkül kompoltok át. A komp menetrendet ide linkelem:
www.ionian-cruises.com/lines.php

A kompról fontos tudni, hogy az indulási idők HELYI időben vannak megadva, és Görögo-ban 1 órával több van, mint a közép-európai idő. Ezért van aztán az, hogy a Görögo-ból reggel 9-kor induló komp elmegy Saranda-ba, leteszi az utasokat, felveszi a másik utasokat, és ugyanúgy 9 órakor már vissza is indul Korfura. D

Látnivalók a környéken:

- Saranda (a parti sétányon rengeteg étterem, szórakozóhely, meg bizbasz árus, egyébként műemlék csak a végében, már majdnem a kikötőnél van, Bar, Restaurant Republika, ami egy az ókori városfalra épült étterem, bent az étteremben van a falrészlet, valamint a Polgármesteri Hivatallal szemben van még néhány rom)
- Lekures vára Saranda fölött (ez egy középkori vár étteremnek megcsinálva, gyönyörű panorámával, Saranda felett)
- Ksamil strand (ha nem szeretitek a sós vizet, akkor is érdemes elmenni oda, mert a panoráma gyönyörű, 4 kis festői sziget, háttérben Korfu, a kis szigetekre ki lehet úszni is, de van csónak, vízibicikli, motorcsónak is.)
- Butrint ókori romváros (ez a Világörökség része, elég nagy területen a kora ókortól egészen a 17. sz-ig mindenféle romok)
- Kék-szem forrás (Syri i Kaltër vagy Blue Eye). Ez egy csodálatos természeti környezetben van, a forrás maga a föld alól tör elő, és mp-ként közel 8 m3 vizet hoz a felszínre, amiből egyből egy patak is lesz. Ahol feljön a víz, ott szemmel láthatólag púpos, ha beledobsz egy követ, egész addig nem süllyed el, amíg a szélére nem sodródik.
- Gjirokastra (szintén a Világörökség része). Érdemes megnézni az óvárosát, a várban pedig ált. kiállítások vannak, mindig más, valamint Európa legnagyobb fegyvermúzeuma, bár ezt az albánok kicsit furán számolták ki, ugyanis területre tényleg az, mert maga a vár az, de kiállított tárgyak tekintetében korántsem az. Viszont lehet ott a várban látni egy 50-es években földre kényszerített amerikai kémrepülőt is kibelezve :) Gjirokastra óvárosában pedig ott van az a ház is, ahol Enver hoxha nevelkedett gyerek korában, ez jelenleg néprajzi múzeum.
- Ha messzebb is el akartok menni kirándulni, akkor Gjirokastra után Permet felé kell fordulni, és Permet után beértek az igazi nagy albán hegyek közé.
- Ha nem akartok ilyen messze menni, akkor ha Saranda-tól elindultok a tengerparton észak felé, kb. 20 km után ténylegesen a tengerpartra értek, illetve a tengerpart mellett húzódó hegylánc oldalában folytatódik az út. Itt rengeteg gyönyörű szép öblöt és kisebb-nagyobb települést találtok. Lehet vásárolni házi sajtot, olívaolajat, mézet stb., gyümölcs májusban még nem sok minden lesz. Meg az egész úton a panoráma is gyönyörű, egészen Vloráig.

Egy jó tanács még az utazáshoz: Ha beértek Albániába, főleg a szerpentines utakon, vegyétek ki a gyereket a gyerekülésből, úgyis kis sebességek vannak itt, egyrészt itt nem kötelező, másrészt meg sokkal jobban fogja bírni a gyerek a kanyarokat, ha a hátsó ülés környékén szabadon mozoghat. Persze, lehet, hogy a Ti gyereketek jól bírja a szerpentint, ez adottság kérdése, nem lehet befolyásolni, hogy melyik gyerek bírja, és melyik nem. Egyébként ezen utak minősége (amiket leírtam) mindenhol jó. Szerbiában, és Macedoniában az autópálya olyan, mint a régi M7-es, azaz betonkockákból van, de elfogadható, csak ráz. Dél-Albániában meg a főutak nagyon jók, csak kanyargósak a domborzat miatt.

Hát kb. ennyi, azt hiszem, minden kérdésedre válaszoltam, csak nem sorrendben :)

enverhoxha85 2015.01.09. 20:55:33

@Jani haverja: En az autot egy egesz delutan nyitva felejtettem a skanderbeg ter mellett, hatizsakkal a hatso ülesen, Magyar rendszammal. Es? Es semmi nem törtent az eg vilagon! Ezzel a sajat tapasztalattal tudnam meg kiegesziteni az autolopasra vonatkozo tevhiteket :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása