oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 28. 06:45,  Piros csillag a homlokra, mandarin a kertből 244 komment

2014. augusztus 28. 06:45 Határátkelő

Piros csillag a homlokra, mandarin a kertből

A mai poszt egy érdekes egyveleg lesz Jani haverjától és feleségétől, méghozzá azért mert írtak a lakásukról és az iskolakezdésről is egy posztot, így azt gondoltam, a kettőből szerkesztek egy szépen illusztrált írást Albániáról, amiről már úgyis régen volt szó itt a blogon. Úgyhogy nézzétek el, hogy nem gördül át egyik téma a másikba, ez nem Jani haverja és felesége hibája, hanem a poszt sajátossága. (Aki még nem olvasta albániai történetük kezdetét, az itt és itt megteheti.)

4_1.JPG

Jani haverjáék 2011 őszén költöztek Albániába, nem kevés előkészítés és tervezés után. Családjával, hatéves kisfiával együtt költöztek ki ebbe a kissé még mindig titokzatos országba, hogy magyar vállalkozásoknak segítsen megvetni a lábukat Albániában.

„Kiköltözésünk óta a második házban lakunk, először az előzőről írok néhány mondatban. A házból – ami Tirana mellett egy faluban található – a Dajti-hegy látszott. Ez különösen télen volt mindig érdekes, amikor egyrészt a Dajti havas volt, mi meg lenn a völgyben voltunk a 10-12 fokban, másrészt pedig igencsak furcsa időjárási viszonyokat produkál itt a tél. Olyan viharok vannak néha, mint Magyarországon nyáron. Felhőszakadás, jégeső, szivárvány, minden előfordul, mindez mondjuk januárban.

A fényképek minőségéért elnézést kérek (telefonnal készültek), de szándékosan semmiféle képszerkesztővel nem nyúltam hozzájuk, mert nem műképet akartam készíteni, tényleg ilyen színek voltak.

Olajfák és csodás panoráma

A mostani házunkba tavaly nyár elején költöztünk. Tulajdonképpen az előző háztól légvonalban kb. másfél km-re található, autóúton viszont 3-4 km, mert az Erzen folyó hídja kicsit odébb van.

Gyakorlatilag most ott lakunk, ahol az előző házból készült fényképeken látszanak a dombon a házak. Ebből a házból (a 2 hálószoba ablakából), illetve a fedett teraszról Petrele várára nyílik szép kilátás, ami egyrészt egy nagyon jó turista látványosság, másrészt meg magyar vonatkozása is van, mivel ebben a várban Hunyadi János is megfordult.

2_1_1.jpg

A vár alatt és környékén rengeteg öreg, sok száz (némelyik 7-800) éves olajfa van, és mivel itt ebben a zónában mindenki ismer mindenkit, nyugodt szívvel mondhatom, hogy szinte az összes fa a különböző ismerőseim tulajdonában van. Így aztán valószínűleg már ettem olyan olajbogyót vagy olyan olívaolajat, amelyik olyan fáról való, amely terméséből Hunyadi János is fogyasztott :-).

2_2_1.jpg

A második képen jobb oldalon repül egy fecske, őt a testvéreivel együtt „mi neveltük fel”. Ugyanis a fedett teraszunk plafonjának tövében raktak a szülei fészket, úgyhogy végig néztük a kikelésüket és a kirepülésüket. A szülők tavaly is itt költöttek.

Mandarinszüret az ablakból

A nappali ablakunk, és a konyhaablakunk hátrafelé néz. Közvetlen a konyhaablak előtt van egy mandarinfa, úgyhogy azt látjuk. Az érési folyamatot összemontázsoltam egy képbe.

Mandarinok.jpeg

Büszkén jelenthetem ki, hogy ki sem kell mennem a házból, mert csak kinyitom a konyhaablakot, és onnan is tudom szedni a mandarint. :-) Tavaly télen igen bő termés volt, erről a fáról, meg a másik kettőről kb. 90 kg mandarint szüreteltünk összesen, úgyhogy november végétől február közepéig meg volt a mandarin szükségletünk oldva (szerencsére a három fa nem egyszerre érik). Ja, nyáron a fedett teraszról meg fügét tudok szedni, le se kell mennem a kertbe.”

2_3_1.jpg

Most hogy körülnéztünk Jani haverjáéknál, lépjünk eggyel tovább. Kisfiuk immár a harmadik évet kezdi meg az albán iskolarendszerben, ráadásul egy falusi iskolában, ahol a magyarral összehasonlítva jóval egyszerűbben mennek a dolgok, és a gyerekeket érdekes módszerekkel motiválják, a történetből úgy tűnik sikeresen, mert mily’ meglepő, szeretnek tanulni.

Iskola a kommunában

„Elolvastam a németországi iskolakezdéssel kapcsolatos írást, és elsőre lejött, hogy az a precizitás, pontosság és szabálykövetés, ami a németekre jellemző, már egészen kisgyermekkor óta nagy hangsúlyt kap. Az albán iskolakezdés „kicsit” más. Leírom röviden, hogyan is néz ki.

Előzetesen csak annyit, hogy mi annak ellenére, hogy a fővároshoz nagyon közel (10 km-re) élünk, mégis csak egy faluban lakunk. Úgyhogy én kizárólag a falusi iskolakezdéssel kapcsolatban tudok nyilatkozni, de gyanítom, hogy a városokban is hasonlóképpen zajlik, hiszen ott is albánok élnek. :)

A mi esetünk annyiban speciális, hogy magyarok vagyunk, és ezért picit kivételezett helyzetben is, hiszen az albánok nagyon toleránsak és elfogadóak a külföldiekkel szemben, a magyarokkal - akikből ebben az országban nagyon kevés van – különösképpen (lásd: közös történelmi kapcsolódási pont, pl. Hunyadi János). De azért alapjában véve a nyelvi nehézségektől eltekintve ugyanazt várják el tőlünk, a gyerekünktől, mint magukkal szemben.

Az előző bejegyzésben (ami már jó régen volt, és ezúton is elnézést kérünk) már írtam, írtuk, hogy a mi kisfiunk 1 évet azzal töltött, hogy minden nap bejárt az iskolába 1-2 órára, hogy szokja a közösséget és tanulja a nyelvet. Ugyanis mi szinte nulla (albán) nyelvtudással érkeztünk ebbe az országba.

A gyerekek és a tanító nénik is nagyon készségesek voltak, mindenben segítettek. Mikor hivatalosan is elkezdte az első osztályt, az a következőképpen zajlott: még márciusban érdeklődtünk, hogy mikor lesz a beiratkozás? Azt mondták, hogy majd... Erről a „majd”-ról kiderült, hogy tulajdonképpen szeptember első hete.

Igazgató nincs

Itt a kis falusi iskolákban csak az első négy osztály van, és igazgató sincs, hanem a kommuna központjában van a felső tagozat, és ott van az igazgató székhelye is. Ehhez a kommunához (amelyikhez tartozó faluban laktunk először) a központi iskolával együtt 13 iskola tartozik, egy igazgatóval, titkárnő nélkül. Ennyit az itteni bürokráciáról.

A kommuna központi iskolája sem volt messze tőlünk, kb. 4-4,5 km, ugyanis itt Albániában azt a helyet, ahol van 4-5 ház, már falunak hívják, így a 13 falu relatív sűrűn helyezkedik el.

Szóval végül is elmentünk szeptember első hetében az iskolaigazgatóhoz, akit akkor láttunk először. Ő mondta, hogy természetesen tud rólunk, mert a mi falusi iskolánk tanító nénijei szóltak, hogy jön egy magyar gyerek, meg természetesen azt is tudta, hogy a kisfiunk már „feketén”, január 1-től kezdve a júniusi tanévzárásig látogatta az iskolát.

Az igazgató mondta, hogy a beíratáshoz összesen a Születési anyakönyvi kivonat és az Oltási könyv másolatára van szükség. Ezt prezentáltuk is (természetesen magyar nyelvű másolatokról van szó), az igazgató fogott egy irattartó nejlont, belerakta ezeket a papírokat, majd levette a polcról a mi falunk iskolájának a dossziéját, és belefűzte. Ezzel meg is volt a beíratás.

Első nap az iskolában – tankönyvet a garázsból

Abban az évben (azaz 2012 őszén) szeptember 10-én kezdődött az iskola. 3 nappal előtte szóltak a faluban, hogy a kommunában meg lehet venni a könyveket a „könyvesboltban”, de az csak ekkor és ekkor van nyitva.

Jól van, gondoltam, majd elmegyünk, „ráérünk arra még” hozzáállással, ugyanis előtte szerettem volna még beszélni a tanító nénivel. Jól is tettem, hogy vártam, mert itt a pedagógus szabadon dönthet a tankönyvhasználatról, és ami a szomszéd falu iskolájában használatos tankönyv, az nem biztos, hogy nekünk is jó. Ezt utólag tudtam meg, vagyis az első tanítási napon, így beigazolódott, hogy nem kell annyira sietni, a délies mentalitás bejött.

Na mármost, első nap megjelentünk az iskolában a szomszéd gyerekekkel együtt, akiknek természetesen már volt könyvük, de ők már a harmadik, illetve negyedik osztályt „taposták”.

Itt a falusi iskolában olyan hogy évnyitó nincs, rögtön a dolgok közepében csapnak. A tanító néni kérdezte, van-e már könyvünk, mondtam, hogy nincs, de ha megmondja, hol és milyet vegyünk, máris megyünk.

Felírták egy papírra, hogy ebbe és ebbe az iskolába való könyveket kérjünk első osztályos részére, oszt' ennyi. Megmondták, hol a „könyvesbolt” (a kommuna központban), mi meg autóba pattantunk és mentünk. A tanító néni mondta, hogy siessünk, mert máris kezdik a munkát (ennyit a laza albánokról).

könyvek.jpg

A „könyvesboltot” úgy kell elképzelni, hogy egy családi ház garázsában vannak felhalmozva a könyvek, és ott árulják őket (de csak iskolakezdésnél, máskor semmilyen könyvet nem lehet ott kapni, gyakorlatilag egy időszakos tankönyvlerakat).

Természetesen, mivel nem a „hivatalos nyitvatartási időben” mentünk, nem volt nyitva, de miután megkérdeztük az első utunkba akadó embert, az bekiabált, és a „könyvesbolt” vagyis garázs ajtaja rögtön kitárult előttünk. Mondtuk, hogy mit kérünk, aztán adták. Az egész könyvcsomag került kb. 2.300 Lek-be, ami magyar fizetőeszközben, így gyenge forinttal számolva sincs 5.000 Ft.

Visszasiettünk, és az iskolával szemközti kis vegyesboltban (merthogy olyan minden iskola közelében van, és ahol a ceruzától elkezdve a műanyag tölcsérig mindent árulnak), gyorsan vettünk füzeteket, íróeszközünk meg már volt, hiszen itt is olyan ceruzával írnak, mint bárhol a világon, és a gyerek máris kezdhette a tanulást.

Még annyit hozzátennék, hogy itt iskolánként változik az iskolaköpeny használat is, van olyan iskola, ahol kötelező, van olyan ahol nem. Szabadon dönt róla az iskola, mint ahogy a tankönyv használatról is, persze bizonyos kereteken belül.

A mi iskolánkban éppen kötelező volt az iskolaköpeny, de hát nekünk olyanunk sem volt. Megkérdeztem hát a szomszédasszonyt, hol árulják az iskolaköpenyt, és készségesen megmondta, melyik piacot keressük fel, ahol biztosan kapunk még ilyenkor is.

Így is lett, az adott piacon 1, azaz egy darab iskolaköpenyt találtunk, de hát nekünk csak egy kellett. Biztos, hogy nekünk tartogatták. :) Hát így zajlott az első iskolakezdésünk.

Másodikban új iskola

A második kicsit más volt, lévén, hogy elköltöztünk a szomszéd faluba, ami légvonalban ugyan 1 km-re van az előző lakhelyünktől, csakhogy a folyó túloldalán, így ez másik kommuna, tetejében a kommuna központja. De a beiratkozás egy cseppet sem volt bonyolultabb.

Itt már nagyobb az iskola, itt már van felső tagozat is (merthogy kommuna központ), de mivel nagyon sok a gyerek, ezért a felsősök délelőtt, az alsósok pedig délután látogatják az intézményt (az előző kis iskolában természetesen délelőtt volt a tanítás, mivel ott nem volt felső tagozat).

Az új iskolában kitöltöttek egy pár soros nyomtatványt, kezünkbe nyomták, ezt átvittük a régi iskolába, ahol kiállították a gyerek távozásáról szóló igazolást, amit visszavittünk az új iskolába. Persze ide is kellett fénymásolat a gyerek Oltási könyvéről, valamint a Születési anyakönyvi kivonatáról, és természetesen itt sem foglalkoztak az albánra fordítással.

iskola2.JPG

A tankönyvbeszerzés itt még egyszerűbb volt, mert szintén a szomszéd - ahol szerencsére ugyancsak két hasonló korú kislány van, akikkel együtt jár a kisfiunk iskolába - szólt, hogy adott napokon lehet megvásárolni a könyveket az iskolában.

Elmentünk, és 10 perc alatt kézhez kaptuk, még olcsóbban is, mint tavaly, mivel a másodikosoknak kevesebb könyvük van, mint az elsősöknek. Itt másodikban összesen 4, azaz NÉGY könyve volt a kisfiunknak.

Most sokan biztosan gondolhatják, hogy nahát, akkor jó trehány lehet az albán oktatási színvonal. Ez nem igaz. Ugyanis ebből a négy könyvből egy matematika könyv, egy matematika munkafüzet, egy nyelvkönyv, és „társadalmi nevelés” című könyv, ami gyakorlatilag lefedi a környezetismeretet is. Mindez kb. 4.000 Ft-ba került átszámolva.

Itt különösebb segédeszközöket sem kérnek, néhány füzetre van csak szükség, meg persze vonalzó, színes ceruza, gyurma, színes papír, rajzfüzet szükséges, de azon kívül semmi extra. Harmadik osztályban kezdik az angolt.

Természetesen az itteni iskola mellett is van vegyesbolt, konkrétan három is, így ha a gyereknek betelik a füzete, vagy elfogy a ceruzája, csak kimegy az udvarra, átnyúl a kerítésen és vesz egy újat.

A legközelebbi kisbolt ugyanis közvetlenül a kerítés mellett található, a helyi doktornő férje üzemelteti, aki mellesleg az iskolával szemközt lakik, de hogy a gyereknek még addig se kelljen gyalogolnia, egy nagy napernyő alá kihelyezi a portékáját a kerítés mellé.

Azon túl, hogy ceruzát, füzetet, rágógumit, rágcsálnivalót árul, és májusban, mikor itt már nagyon meleg van vizet ad a gyerekeknek ingyen, a szomszédos falvakból idejáró gyerekek oda-vissza szállításáról is gondoskodik mikrobusszal, a 9 személyes mikrobuszban kb. 15-16 gyerek utazik. Mert hogy itt komolyan veszik ám azt a régi szabályt, hogy egy gyerek fél személynek számít az autóban, úgyhogy ez így teljesen szabályos. :)

Aki ilyen bejáró a szomszéd falvakból, az 500 Lek-et, azaz kb. 1.000 Ft-ot fizet havonta az „iskolabusz” szolgáltatásért. Nekünk erre a szolgáltatásra nincs szükségünk, mivel kb.100 méterre lakunk az iskolától.

Szóval, az itteni iskolakezdés egy „fejlett, nyugati társadalomhoz” képest igencsak leegyszerűsített.

Piros csillag a homlokra

Még egy érdekesség: az első osztályban a másik falusi iskolában az volt a szokás, hogy ha a gyerek jól teljesített, nem piros pontot, hanem piros csillagot kapott. De nem ám csak a füzetébe, hanem a homlokára is! Konkrétan „megjelölték” egy piros csillaggal, hogy mindenki lássa, ő aznap nagyon ügyes volt!

A mi kisfiunk egyszer egyidejűleg kapott egyet a homlokára és az arcára is. Az esti fürdésnél került csak eltávolításra. Ez hihetetlen önbizalmat tud adni egy gyereknek, és itt valóban értékelik a szorgalmat, az akarást. Azt a gyereket, aki nem tanul, a többiek lenézik, itt nem sikk rossz tanulónak lenni, sőt!

Meg egyébként tanítás után a gyerekeket hazakísérő felnőtt vagy nagyobb testvér számára is kiderül, hogy melyik gyerek teljesített aznap jól. Egyébként a faluban sok gyerek kíséret nélkül jár iskolába, annyira figyelnek egymásra az emberek.

Hát, röviden ennyit az itteni iskolakezdésről. Nagyon mást nem tudok írni, mert annyira egyszerű, és annyira minden az utolsó pillanatban történik, hogy itt nincsen az a lázas készülődés, mint például Magyarországon, hogy már hetekkel előtte elmegy az ember beszerezni a szükséges dolgokat, meg a hercehurca a tankönyvekkel, meg a stresszelés, hogy minden meglegyen.

Mivel kevés dolog kell és az is helyben beszerezhető, ezért a gyerekek az utolsó pillanatig kiélvezik a nyári szünetet. És mivel rivalizálás sincs, tehát senkit nem érdekel, hogy kinek milyen a táskája, a ruhája, cipője, mert nem ez a lényeg, a gyerek egy egészséges értékrend szerint formálódik.”

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola ablak Albánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr726643323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.08.28. 07:04:53

Ez érdekes volt, tetszik ez a suli rendszer. Köszönet érte! Az ablakból szedett mandarin pedig sárgulásra késztet. :-))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.08.28. 07:07:36

@Babette.: Nem tudom te merre jártál suliba a '70-esévekben, de én konkrétan megszakadtam az iskolatáska alatt. Volt mikor nem is fért be a táskámba a szükséges könyv-füzet mennyiség.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 07:15:54

@Babette.: Még egyszerűbb annál, bürokrácia szinte semmi, meg szerencsére nem szocializmus van :)

Sesamelmo (Q) 2014.08.28. 07:20:20

Köszönjük. Jó irás. A mandarin fa jó lehet. Nekem citromfa volt az első házban, olyan jó volt, csak leszedni és limonádét késziteni belőle.

mit csinálnak a felsősök délelött illetve az alsósok délután? napközi gondolom nincsen, mert nem férnek el. Ebéd sincsen? És a suli akkor csak 4 ora? nekunk kb. (7)8-2 volt a tanitás, a felsősök későn érnek haza?

a füzet vásárlás nagyon egyszerűen hangzik igy. Ott nem divat a "szép" füzet? AMinek az elején minta van? szerettem anyukámmal válogatni, hogy melyik legyen. Bekötni otthon...

Éhes.ló 2014.08.28. 07:23:14

Köszi a postot, érdekes és vidám volt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 07:28:20

@Sesamelmo (Q): Itt a felsősök délelőtt járnak iskolába az alsósok délután. A szabadidőben otthon vannak, vagy a szomszédoknál, nagyszülőknél, bárhol. Ebéd természetesen nincs, teljesen felesleges lenne, mindenki megoldja, mivel itt mindenki családban gondolkodik, valaki úgyis otthon van a családban, meg úgyis az egész falu vigyáz a gyerekre. Sokszor mi sem tudjuk, hogy hol van a kisfiunk, mert átmegy a szomszédba játszani, aztán onnan közösen átmennek még valahova, onnan meg tovább, stb. De mindenki vigyáz mindenki gyerekére, és ez így nagyon kényelmes. Ha nálunk van a gyerekcsapat éppen, akkor meg a feleségem vigyáz rájuk. De egyébként a nagyobb gyerekek is vigyáznak a kisebbekre, ez itt természetes.

Füzet: Itt minden füzet "szép", azaz mindegyiken van állat, vagy mesefigura, és a kisboltokban is elég nagy választék van. Bekötni a füzeteket nem kell, mivel félkemény fedelesek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 07:42:13

@Sesamelmo (Q): Ja, még egy dolog:
Városokban van napközi néhány helyen, de nagyon kevesen veszik igénybe, ott is meg tudják általában oldani a gyerekek felügyeletét. A napközinél természetesen van ebéd.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 07:50:28

@ChristineK: most ezen elgondolkodtam. dd nem emlekszem ilyenre. nekunk 1-2.ban 4 meg 5 orank volt csak.
de kesobb sem volt nehez.
a beiratkozas sem volt macera. ev vegen meg kiosztottak a konyveket a suliban es kesz.
egyedul a hosszu evnyitokat meg evzarokat nem szerettem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 07:52:24

@Jani haverja: es ez is a 70es evek:) reggel elmentem otthonrol nyaron, senki nem zgult, mert nem is kellett neki, hogy hol vagyok, csak erjek haza, mire a lampakat felkapcsoljak. pont.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 07:53:26

mo,djuk a homlokos csillagra tudod, milyen felzudulas lenne most itthon?

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 07:54:51

ja meg egyt utaltam. a masodikos tantoneni celuxszal leragasztotta a szajat, aki sokat beszelt, ugy kellett hazamenni.
es en sokat beszeltem.
a celluxot meg leszedtsm hazafele.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 08:05:07

@Babette.: Jaja, mert megkülönböztetés... :) Még ha pozitív is. Meg biztosan lenne olyan szülő, aki felháborodna, hogy "összefirkálták" a gyereke arcát... :)

Kicsit más: Itt pl a TV-ben bemondják név szerint a bűnözőket is! Na abból milyen botrány lenne otthon, hogyha a TV-ben így szerepelne mondjuk egy bűncselekmény:
"Kovács János Bivalyboconád, Árok u. 13. szám alatti lakos tegnap éjszaka betört a falu vegyesboltjába, és eltulajdonítani készült néhány dolgot, ám a lakosok lefülelték, és rendőrt hívtak".

Szerintem egy ilyenből országos botrány lenne Magyarországon, itt meg természetes :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 08:07:41

@Babette.: Na itt cellux az nincs :)

Az előző kommentemhez kis kiegészítés: Szerintem ennek a TV-ben bemondott nevesített bűnözős dolognak óriási visszatartó ereje van egyébként. Sokkal kisebb is a bűnözés itt, mint Magyarországon, szerintem részben az ilyen dolgok miatt.

NIKI LAURA 2014.08.28. 08:16:30

Ember Hodzsa vilaga.
Az egyetlen kihasznalatlan tengerpart europa(?) - ban.

Stereotipiak Albaniaval: az osszes kocsi lopott,tobbnyire olaszbol,alban egyenruha( egyen ruha,a tobbi nezi),albanok mind bergyilkosok europaban,peksegeket uzemeltetnek mindenhol,utaljak az osszes ex yugot.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 08:20:46

@NIKI LAURA: Igen, ezek azok a sztereotípiák, amelyek közül szerencsére egy sem igaz (legalábbis mostanra).

Sesamelmo (Q) 2014.08.28. 08:23:10

@ChristineK: vékonyka kislany voltam es a nagycsoportban avval riogattak, hogy nem mehetek suliba, mert nem birom el a taskat, ami emlékeim szerint nehéz volt. Plussz a tesi cucc kulon zsakban.

rezsöatya 2014.08.28. 08:55:44

@NIKI LAURA:???

( egy + -on, -en, -ön )

wuaaa 2014.08.28. 09:05:16

Nagyon jó a poszt megint, köszönet érte. Engem mondjuk érdekelne az is, hogy munkaügyileg milyen lett, hogyan alakult a helyzet a szerző szempontjából. Már ha nyilvános ez..

wuaaa 2014.08.28. 09:05:57

Nagyon jó a poszt megint, köszönet érte. Engem mondjuk érdekelne az is, hogy munkaügyileg milyen lett, hogyan alakult a helyzet a szerző szempontjából. Már ha nyilvános ez..

NIKI LAURA 2014.08.28. 09:14:10

@Sesamelmo (Q): lattad az olx reklamot?...ebben hordtatok a tabletet?:)

Sesamelmo (Q) 2014.08.28. 09:31:06

Láttam. Es nagyon tetszik az a taska. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 09:48:25

@wuaaa [nor]:Hogy nekünk hogyan jött be ez az egész? Anyagilag nem lettünk milliomosok, de megélünk ebből a tevékenységből, és fejlődünk is folyamatosan, egyre több a munkánk, néha túl sok is. :) Ebben az országban még nagy lehetőségek vannak, ezeket próbáljuk kihasználni. Közérzetileg pedig nem nagyon cserélném el ezt az életet semmi másra, abban tökéletesen bejött.

Visszatérve a munkára: Amiket kiköltözésünkkor kigondoltunk üzleti lehetőségként, azokból gyakorlatilag szinte egy sem jött be :) Viszont bejöttek más dolgok, amiket nem is gondoltunk előre :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 09:54:53

Jani, bocsánatot kérek erősen, de hadd OFFoljak egyet, mert ledobta az ékszíjat az agyam, hogy mikre képesek manapság itthon:
index.hu/gazdasag/2014/08/28/new_chance/

(tudom, naivság, de én még mindig meglepődöm minden alkalommal - ráadásul egyszer majdnem elmentem ehhez a céghez dolgozni)

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 09:55:51

@Jani haverja: az utóbbi bekezdést kifejthetnéd..

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.28. 10:06:47

@Jani haverja: es a verbosszu? Az erezheto a mindennapokban? Ide eleg sok alban erkezik es verbosszura hivatkozva kernek menedekjogot.

négyzet 2014.08.28. 10:13:49

tetszik :) különösen az, hogy a faluban ilyen jó összetartás, egymásrafigyelés van. gondolom mások amúgy bejárnak dolgozni a fővárosba (?)

négyzet 2014.08.28. 10:15:35

Amúgy az albán pékségek elromlottak :-( Eleinte elég jók voltak a cuccok, de mióta elkezdtek durván terjeszkedni, csak puffasztott péksütiszörnyeket csinálnak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 10:16:18

@Babette.: Gondolkodtunk előre egy csomó termék exportján-importján, na ezek nem jöttek be. Viszont teljesen más termékek exportjában-importjában segédkezünk :)
Pl. ami a honlapunkon szerepel (márványmozaik, és különböző díszkövek) azokra abszolút nincsen kereslet Magyarországon, minimális mennyiséget adtunk el belőlük.
Helyette különböző magyar cégek itteni ügyeit intézzük, pl. élősertés exportot is :) (Mármint importot ide Albániába)

M. Péter 2014.08.28. 10:16:18

@Jani haverja: Mielőtt a bíróság elítéli, jobb nem írni olyanokat, hogy valaki valamilyen bűncselekmént követett el. Egyébként itt van egy albán a tegnapi hírekből: index.hu/belfold/2014/08/27/harom_evet_kapott_a_metroalagutba_ugrott_tolvaj/

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 10:19:07

@Réka ‎: Jó indok :) Csak kamu az egész.
A vérbosszú intézménye létezik ugyan fenn az északi hegyekben, de ez a lakosság kb. 1%-ára jellemző, és kizárólag a katolikusokra. Akikre ez jellemző, azok iszonyat elszigetelt, párházas falvakban laknak, és már évszázadok óta háborúban állnak egymással a családok. Nem is tudom, hogy hány éve volt tényleges gyilkosság itt vérbosszú miatt egyébként.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 10:20:15

@négyzethálós: Igen, sok a bejáró. Nagyon sűrű a buszjárat is, meg sokan kocsival járnak be.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 10:21:27

@négyzet: nem tudom, hogy az előző komment miért "négyzethálós" névre ment, pedig csak rákattintottam a nevedre :)

négyzet 2014.08.28. 10:23:35

@Jani haverja: épp átírtam, mármint a nicket. már nagyon rég akartam, de sosem vettem a fáradtságot a három kattintásnyi erőfeszítéshez :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 10:24:44

@négyzet: Magyarországon nincsen albán pékség! Mármint albániai albán pékség. Még akkor sem, ha némelyik tulajdonosa albán útlevéllel igazolja magát. Ők kivétel nélkül koszovóiak, azok is, akiknek albán útlevelük van (azok kettős állampolgárságot szereztek a koszovói háború alatt menekültként). A koszovóiak mások, más történelmi gyökerekkel, más hagyományokkal, stb. Sőt, még azt is megkockáztatom, hogy majdnem, hogy más nyelvvel is. Egy dél-albán nagyon nehezen ért meg ugyanis egy koszovóit, én meg egyáltalán nem értem meg őket :)

wuaaa 2014.08.28. 10:31:55

@Jani haverja: Köszi! Jól hangzik. Örülök, hogy bejött! Érdekes lehet amit csinálsz, új kapcsolatok, új lehetőségek, kívánom, hogy egyre jobb legyen! :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 10:32:31

@M. Péter: Hát akit a helyszínen elkapnak annak nyugodtan leírhatják a nevét szerintem, bírósági ítélet után meg aztán végképp (ez utóbbit sem nagyon lehet Magyarországon megcsinálni).

Én mindig hadakozok a nyugati média (ebbe értem a magyart is) marhaságai ellen. A belinkelt cikkedben lévő albánról láttatlanban mondom, hogy legalább 95% az esélye annak, hogy nem albániai albán, hanem koszovói albán. De a média simán összemossa ezeket, pedig ezek nem csak két külön ország, hanem gyakorlatilag két külön nép is, lásd fentebbi hozzászólásomat. Albániai albán nagyon kevés van Magyarországon, koszovói albán legalább 10-szer több van, de lehet az is, hogy 100-szor több, nem tudom. Az albániai albánnak nem célországa Magyarország. Mivel vízummentesen mehet bárhova az EU-ba, még ha lopni akarna, akkor is nyugatabbra menne. A koszovóinak meg vízum kell az EU-ba, így rengeteg az illegális bevándorló közülük, és némelyik "útközben nyugat felé" bűncselekményeket követ el pl. Magyarországon, meg máshol is.

puhacica 2014.08.28. 10:41:24

nos, új célországot találtam magunknak! :D nagyon bejön Albánia.

@Jani haverja: említetted, hogy minimális albán nyelvtudással bírtatok, amikor kiköltöztetek. angol volt a közös nyelv, amíg nem tanultatok meg albánul? illetve milyen szinten vagytok most?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 10:54:57

@puhacica: A történet hosszú... Pedig a kérdés egyszerű :)
Szóval: Mi 2005 óta járkáltunk ki ide folyamatosan, először turistaként, aztán egyre inkább üzleti lehetőségeket is nézni. 2011 őszére sikerült ideköltöznünk, 6 év úgymond "előkészítő munka" után.
A feleségem eredeti szakmája angol nyelvtanár, tehát meglehetősen jó angol nyelvtudás rendelkezésre állt, de ez itt csak turistaként jó, üzletileg nem sokat ér, mert nem vesznek komolyan az itteniek. Úgyhogy a 6 év próbálkozás túlnyomó része az abból állt, hogy keressünk egy olyan albán embert, aki tud magyarul, és hajlandó nekünk segíteni is. Nem volt egyszerű, de végül is sikerült :) Ő egy nyugdíjas nagyon kedves ember, aki anno 9 évet dolgozott Budapesten az albán nagykövetségen, és azóta a barátunk is lett. Ha ő nem lett volna, a mai napig nem laknánk itt. Ő segített nekünk mindenben, üzletben (kapcsolatokkal és tolmácsolással), lakáskeresésben, stb. de tőle vettünk nyelvleckéket is. Soha nem fogjuk tudni meghálálni neki azt, amit értünk tett.

Aztán szép lassan megtanultunk albánul. Most jelenleg a felállás az, hogy albán tudásban a feleségem, és a kisfiam holtversenyben az elsők, és én tudok a legrosszabbul, mert nekem a nyelvérzékem a béka segge alatt van :) Ettől függetlenül én is meg tudom értetni bárkivel, bármilyen témáról, bármilyen helyzetben magam, akár üzleti tárgyaláson is. Csak éppen pl. helytelenül ragozok, stb., de ez itt nem probléma, mert az albánok nagyon tisztelik azt, aki megtanulja ezt az iszonyat nehéz nyelvet valamilyen szinten, úgyhogy soha semmi károm nem származott ebből, hogy helytelenül beszélek. Szóval így állunk most :) Egyébként az albán ragozást a lehetetlennel határos megtanulni, arra születni kell (mármint albánnak kell születni) D

Kriszta D 2014.08.28. 10:57:19

@Jani haverja: "Itt pl a TV-ben bemondják név szerint a bűnözőket is! " - Írországban is bemondják, teljes névvel-címmel-fotóval, mindennel...

puhacica 2014.08.28. 11:05:02

@Jani haverja: hűha! gratulálok ahhoz, amit elértetek. :) nem lehetett egyszerű, még egy ilyen patrónussal sem.

DieNanny CH 2014.08.28. 11:28:03

@Babette.:

Ez szörnyű! Máris osztottam fb-n.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 11:28:47

@Kriszta D: Itt is, és szerintem nagyon helyesen!
Szerintem óriási visszatartó ereje van ennek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 11:33:06

@négyzet: Pont erről írtam előzőleg. EZEK KÖZÜL EGY SEM albániai albán pékség, mert olyan nincsen Magyarországon. Ezek mind koszovóiak, még akkor is, ha a koszovói háború idején ide menekültek anno, és megkapták az albán állampolgárságot is esetleg. Koszovó meg egy tök más ország, teljesen más mentalitással, teljesen más történelemmel.

Ez a cikk kb. olyan, mintha valamilyen olasz cikk azt részletezné, hogy a külföldiek által elkövetett bűncselekmények túlnyomó részét a magyarok követik el Olaszországban. Mindezt abból kiindulva, hogy Romániában is jelentős magyar lakosság él. Milyen lenne ez Magyarországra nézve?

DieNanny CH 2014.08.28. 11:33:14

Jó a poszt, köszi.

Emlékszem, én 2-3-4.-ben jártam délelőtt-délután váltásban. Akkor ez tűnt normálisnak.
Viszont azóta tanultam, hogy délután már nem fog úgy az ember - főleg gyerek - agya, mint délelőtt.

Amúgy itt, Svájcban is, már első nap teljesen normális tanítás, semmi évnyitó, sőt, házit is kaptak. Ami annyiból állt, hogy A4-es papíron sok kép, amelyik nevében hallod az "L" hangot, azt karikázd be.
2. nap: A tárgyak rajza alatt 3 négyzet: hol hallod az "L" hangot? Elöl, benne, utolsóként? Na, oda kell tenni x-et. Viszont, volt olyan tárgy is, amiben nincsen "L".
Itt hetente 3x kapnak házit elsőben.

Kriszta D 2014.08.28. 11:34:28

@Jani haverja: én is azt mondom, hogy nagyon helyes.

A kedvencem az volt, amikor megírták az újságban, hogy valami bűnöző leérettségizett a börtönben. Az újságíró arról is beszámolt hogy a tárgyaláson amikor ezt bejelentette a bíró, a teremben valaki megszólalt hogy 'na, mi jön ezután, beíratják a Trinity College-ba?'...

Ír humor, felülmúlhatatlan!

A másik, ami feltűnt, hogy pl. autóbaleseteknél is bemondják, hogy kik voltak benne. De mondjuk az ritka, nincs hetente 3 halálos baleset, mint nálunk otthon...

DieNanny CH 2014.08.28. 11:34:28

Ja, a kommunát lehet úgy értelmezni, mint a "járást"? Német nyelvterületen meg "Gemeinde"?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 11:35:52

@puhacica: Semmi sem egyszerű az életben :) Magyarországon maradni sem egyszerű, meg más országba költözni sem :)

Viszont ennek az idős barátunknak tényleg annyit köszönhetünk, hogy a szüleinken kívül nem is tudok felsorolni más embert, akinek ennyit köszönhetnénk. Pedig nagyon sok rendes embernek köszönhetünk sokat az életben, itt is, meg Magyarországon is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 11:38:32

@DieNanny [SZ,CH]: Házit itt minden nap kapnak, de keveset. Itt a délutánosság miatt a kisfiunk (meg az összes többi alsós) délelőtt csinálja meg a házit :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 11:40:18

@Kriszta D: Ez itt is így van a baleseteknél is. És tényleg, itt is sokkal kevesebb a halálos baleset annak ellenére, hogy a közlekedési szabályokat viszont meglehetősen lazán értelmezik :) Viszont nagyon ritka a száguldozó.

SzZoole 2014.08.28. 11:41:35

Nagyon az en gyerekkoromra emlekeztet,en '80 kezdtem az alt.iskolat,elsotol negyedikig szinten delutan jartunk iskolaba szigoruan iskolakopenyben.A tanarok szinten piros pontal/csillagal vagy fekete pontal/csillagal jutalmaztak a munkankat.Nekem tobbnyire fekete jutott amit rendszerint att is rajzoltam gyorsan palcika embere:)
A hireket olvasva azt hiszem Mo. mar nem lehetne piros csillagal dijazni a gyerekek munkajat,mivel a piros csillag az "ujj magyar alkotmany/takolmany"szerint onkenyuralmi jelkepnek szamit:(

Az eddigi leirtak/ kepek alapjan egyre jobban tetszik Albania:)))
A tavlati terveim alapjan valoszinu,hogy fel fogom venni veled a kapcsolatot,akar meg kozos uzletet is szulethet belole:)))

Muscari 2014.08.28. 11:42:54

Nekem nagyon bejon ez a mediterran stilus. Nyugdijas korunkra eselyes Horvatorszag es Albania is.
Ugy magam ele kepzeltem, hogy az emberke a napernyo alatt arulja a fuzeteket. Azt is imadom, mikor a nenik a fuget meg a paradicsomot aruljak az ut mellett egy kis standon, vagy csak ki van rakva a kapu melle es csengetni kell.

Mar most menni akarok:-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 11:43:47

@DieNanny [SZ,CH]: Igen, a kommuna az a járásnak felel meg magyarban, illetve a Gemeinde-nek németben. Ott van csak polgármesteri hivatal is. Minden faluban van polgármester, de se iroda, se fizetés :) Viszont ezek a polgármesterek a kommunai képviselők is egyben, őbelőlük áll össze a képviselőtestület, és onnan azért kapnak valami minimális fizetést, ha nem is sokat. Meg ott van lehetőség papírmunkát is csinálniuk, bár itt a bürokrácia nagyon kevés.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 11:46:10

@Zoole[uk]: A nevemre kattintva elő tudod hozni a privát elérhetőségemet, de a honlapon is él az összes elérhetőségünk, kivéve a magyar telefonszám. Keress meg nyugodtan privátban, ha aktuális!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 11:47:31

@Muscari: Azért télen itt se jó, sokat esik az eső, és akkor a hangulat is borúsabb, de ezt rakival (pálinka) lehet azért orvosolni baráti körben :)

Muscari 2014.08.28. 11:48:42

Jani haverja: nemmreg beszelgettem valakivel, aki a delszlav haboru idejen bekefenntartokent allomasozott Horvatorszagban ill. Koszovoban.

Azt meselte, hogy haromszor annyi "koszovoi" jelentkezett menedekjogert, mint ahanyan egyaltalan eltek ott eredsetileg. Anyaorszagi albanok adtak ki magukat koszovoinak, hogy Ny-Europaba kerulhessenek. Te errol hallottal valamit?

Muscari 2014.08.28. 11:51:12

@Jani haverja: tudom, a tel az tel, de ha csak tizfokos a hideg, azt ki lehet birni.

Ha valaki nyugdijaskent koltozik Albaniaba, az hogy szerezhet orvosi ellatast? Egyaltaln milyen az egeszsegugy arrafele?

**mimi** 2014.08.28. 11:54:45

Tetszik Albánia...:)
Nagyon szimpatikus nekem ez az egymásra/gyerekekre figyelés, mint egy nagy család...jó az :)

Muscari 2014.08.28. 11:55:41

@Babette.: olvastam, szerencsetlen emberek. Hogy lehet az, hogy torleszteniuk kell a meg nem kapott kolcson utan? Ezt nem ertem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 11:56:32

@Muscari: A koszovói hábotú idején még az albán állampolgároknak is kellett vízum az EU-ba. Akkoriban nagyon sokan akartak kimenni dolgozni külföldre, és nagyon sokan ki is mentek. Ezt, amit leírtál, tökéletesen el tudom képzelni az akkori időkről... :)
Most már az albániai állampolgároknak nem kell vízum az EU-ba 2011 decembere óta, de azóta meg nem nagyon akarnak menni külföldre dolgozni, inkább hazatelepednek többen, legfőképp Görögországból és Olaszországból.

vivike22 2014.08.28. 11:58:34

@Jani haverja: Nagyon tetszik a poszt, es amit leirtal. Emberi, emberkozeli, nekem ez jott le, azon tul, hogy gyonyoru :)

A narancs-mandarin es fugefakat en sem adnam semmiert! Barmikor szedhetunk mi is a kornyezo foldekrol, ha jon a tulajdonos es latja, hogy leszedtunk egy kis szatyorral meg megkerdezi, adjon e masik szatyrot vagy eleg lesz e. Amig nem furgonnal erkezunk szedni, senki nem szol egy szot sem :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 12:00:00

@Muscari: Ezt konkrétan nem tudom, hogy nyugdíjasként hogyan lehet TB ellátást kapni, viszont nagyon sok idetelepült nyugdíjas van, főleg olasz, görög, norvég és USA-beli. Azok is megoldják valahogyan.

Igaz, itt a magánkórházak (rengeteg van belőlük) is fillérekért vannak.

Amit én el tudnék képzelni: Csinálni egy látszatvállalkozást, és fizetni a minimál TB-t (nem sok), és akkor egészen biztosan ingyenes az állami egészségügy is :) De egészen biztosan van más (elegánsabb) megoldás is. Ha komolyan érdekel, akkor utánanézek.

Muscari 2014.08.28. 12:00:46

@Jani haverja: most volt nagy botrany a peksegek korul. Adot csalnak, trukkoznek az AFA-val, nem fizetik ki az alkalmazottakat, igy versenyelonyhoz jutva tonkreteszik a magyar peksegeket, akikre ranyitottak elozoleg.
Ezt irta roluk a HVG, meg sokszor nem is felelnek meg a termekek a magyar eloirasoknak, azert szeretik az emberek, mert olcsoak.

**mimi** 2014.08.28. 12:00:57

@Babette.:
ez valami félelmetes..megdöbbentő!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 12:05:42

@Muscari: Ja, az egészségügy vegyes. (Mármint az állami egészségügy). Azok a kórházak, amiket már felújítottak, azok tök modernek, jó ellátással, állítom, hogy jobb, mint a magyar. A még nem felújított kórházak viszont nagyon lepukkantak (ilyen itt Tiranában pl. az országos urulógiai központ), de ezekből szerencsére egyre kevesebb van, mert rohamtempóban újítják fel őket. Emberileg viszont mindenhol nagyon kedvesek mind az orvosok, mind az ápolók.

A magánkórházak mindenhol korszerűek, és mint már említettem, fillérekbe kerülnek. Nagyon sok olasz kezelteti itt magát pl. magánkórházakban, és ezt az olasz TB fizeti!!!
Van olyan USA egészségbiztosító is, aki nemhogy elfogadja bizonyos itteni magánkórházak kezelését, hanem még támogatást is ad rá, merthogy neki még a repjeggyel együtt is olcsóbba kerül :)

NIKI LAURA 2014.08.28. 12:07:22

@Jani haverja:En ugy latom,hogy a nagy penz a tengerparti nyaraltatas lenne!
A hegyi kecskevel fajtalankodo pasztorra nem lenne senki kivancsi,de:
Sok magyar vett keglit Horvatorszagban,miert ne venne hugyeszare Albaniaban!?

Igaz,a foldhivatali- tulajdonjog bejegyzes( allitoag) meg nem ad teljes garanciat,de ha lehetne venni tengerparti reszeket,majd kis pize epiteni.
Motorcsonakkal vinni a turistakat,kisgepes repultetes,stb...biztos vagyok benne,le lehet fizetni par ezer euroval egy ket janicsar hajjakendet es mindent lehetne!
Ez persze elkepzelhetetlen lenne nemetorszagba,vagy ausztriaba...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 12:08:07

@vivike22: Ez itt is így van :) Megy az ember vendégségbe valahova, a tulajdonos meg is sértődik, ha nem szüretel az ember magának a kertkapu, meg a tulaj háza között :)

négyzet 2014.08.28. 12:08:39

@Jani haverja: nem a cikk tehet róla, nem tudhatják, főleg, ha okosban van albán útlevelük az illetőknek. és igazából nem lényeges szerintem, hogy albánok a pékségek vagy koszovóiak, inkább maga a jelenség.

Muscari 2014.08.28. 12:09:05

@Jani haverja: hat igen. Az osszes alban, akit en itt Londonbasn ismerek, mind koszovoi. Tobbseguk nagyon szimpi, van ket vallasos csaj is ok kerndoben jarnak, de nagyon aranyosak.
Egy pasi van csak, aki gusztustalan, hadd ne reszletezzem, de hat ilyen mindenhol akad.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 12:09:31

@Muscari: Utánaérdeklődök, és megírom privátban.

Muscari 2014.08.28. 12:11:30

@Jani haverja: nem rossz, nem rossz. Meg van ugy husz evunk a nyugdijig, addig biztosan tovabb javul.

Muscari 2014.08.28. 12:12:28

@Jani haverja: szuper, koszi szepen. Annyira azert nem surgos, van meg egy kis idonk :-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 12:16:42

@NIKI LAURA: Sok magyar érdeklődik nálam is, meg máshol is ingatlan iránt.

Először megdöbbennek, mert a tengerparti földterület itt DRÁGÁBB, mint Görögország és Olaszország tengerparti építési telkeinek a többsége!

Viszont az építőanyag iszonyat olcsó.

Éppen ezért itt ingatlanbefektetésként csak és kizárólag sokemeletes apartmanházban lévő apartmant érdemes vásárolni (akár többet is, értéknövekedés miatt és kiadás céljából). A sokemeletes apartmanházban ugyanis az arra az egy apartmanra jutó földterület kicsi, ezért az olcsó. Itt olyan 650 EUR/m2-től már egész elfogadható tengerparti apartmanokat lehet kapni, ezek mostani hozzávetőleges árak. Mondjuk Saranda környéke ennél drágább.

Megfizetni meg itt hivatalnokot nem nagyon tudsz, azok az idők már rég elmúltak. Pl. itt van építőipari rendőrség is, a szabálytalanul, vagy engedély nélküli épületeket könyörtelenül bontják!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 12:18:04

@négyzet: Hát azért annyiban lényeges, hogy rontja Albánia hírnevét a cikk, holott semmi köze hozzá az albániai albánoknak...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 12:21:35

@Muscari: Kendőben járó vallásos albániai albán lányt itt ne nagyon keress, az szinte csak Koszovóra jellemző. Itt is a lakosság kb. 70 %-a elvileg muszlim, de ők csak mértékkel tartják a vallásukat, nem járnak az asszonyok kendőben, isznak alkoholt, esznek disznóhúst, és a Ramadannak is csak az első, meg az utolsó napját tartják meg, merthogy az a két nap a nagy zabálásról szól, és nem magáról a köztelévő böjtről :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 12:22:32

@Muscari: Ok, azért majd megírom privátban, ha megkérdeztem.

négyzet 2014.08.28. 12:32:42

@Jani haverja: azt, hogy semmi köze az albánoknak a pékségekhez, én is csak most, tőled tudtam meg. Szóval, hát ez ilyen, elég bosszantó.

adg 2014.08.28. 12:37:44

Nagyon jó poszt(ok) volt(ak), nekem is tetszik, köszi.
Én is előnyben részesítem a "mediterrán" életstílust. Olyan felesleges az állandó rohanas, a soha véget nem érő papírozások, idegbaj.
Nekünk 1,5 évig tartott valamennyire megszokni, hogy majd lesz valahogy, no worries.

(Azért gyanítom, hogy Európa érettebb felén is gördülékenyebb az ügyintézés bármilyen témakörben, mint ahogy otthon megszoktuk.)

Nekünk is van valami citrusféle a kertben, de nem hajlandó virágozni a mocsok, pedig már elég nagy. Lehet, hogy be kéne oltani.

Sesamelmo (Q) 2014.08.28. 12:43:45

@Jani haverja: de a kisfiad es a nejed is megtanulta :)))))) (az akban nyelvet)

wuaaa 2014.08.28. 12:59:47

@Jani haverja: Szerencsétlen norvég nyugdíjasok, minden nap sokkot kaphatnak az ottani áraktól... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 13:06:10

@Sesamelmo (Q): De ők sem tudnak rendesen ragozni mindig :)

Az albán nyelvben pl. az az egyik legnehezebb, hogy pl. a legegyszerűbb igék (menni, enni, inni, aludni, beszélni, szólni, stb.) mind-mind rendhagyók, még egymáshoz képest is. :( Aztán itt van pl. még csodálkozó igemód is...

Aztán a következő dolog, hogy a főneveknek van határozott, és határozatlan alakja, természetesen az összes esettel. De a mellékneveket is ragozzák...

És még folytathatnám, hosszú lenne a sor igencsak :(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 13:11:07

@wuaaa [nor]: Az úgy kezdődött valamikor régen, hogy egy albán testvérpár kiment anno külföldre dolgozni (saccra 1992 körül). Az egyik Norvégiába ment, a másik Olaszországba. Sok év után hazajöttek, és az összespórolt pénzükből csináltak egy lakóparkot norvég és olasz nyugdíjasoknak. Ez volt az első ilyen jellegű beruházás (külföldi nyugdíjasoknak szóló lakások) itt Albániában. Ezért van aztán az, hogy még jelenleg is jóval több itt a norvég nyugdíjas, mint pl. a svéd, a dán, vagy a finn. Merthogy elterjedt a híre, hogy van egy nevetségesen olcsó ország, kedves emberekkel, mediterrán környezetben :)

wuaaa 2014.08.28. 14:00:12

@Jani haverja: Nem hallottam itt még senkitől semmit Albániával kapcsolatban. Szűk körökben terjedhetett ez az információ. Valami ilyesmit kibővíteni extra szolgáltatásokkal (reptéri transzfer, szervezett kirándulások, orvosi ellátás, fogorvos!, masszázs, wellness, stb. és .... na, gondolom érted mire gondolok... :)
Sok sikert!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 15:22:18

@wuaaa [nor]: Nem voltam még soha ebben a norvég-olasz lakóparkban, úgyhogy nem tudom, hogy honnan, milyen úton szerezte a tulajokat ott az albán.

Szolgáltatás van itt mindenféle, ez az ország szolgáltatásban ugyanis verhetetlen, legalábbis ár-érték arányban.

Sesamelmo (Q) 2014.08.28. 16:23:55

@Jani haverja: huhhh, akkor jo lenne albánul tudni. Mióta itt vagyok, csodálkozo modban tengetem napjaimat. Ha erre lenne egy megfelelo ragozási mod, meg jobban ki tudnám magam fejezni :))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 16:41:13

@Sesamelmo (Q): DDD

De írhatok még érdekesebbet is:
Milyen nyel az, ahol az egyik fajta múltidővel kifejezve az hogy "én voltam" (valahol, az ugyaúgy van, mint az, hogy van kutyám? DDD

"Unë kam qen në Tiranë" Ez jelentheti azt is, hogy voltam (jártam már) Tiranában, de azt is jelentheti, hogy van (egy) kutyám Tiranában. DDD

M. Péter 2014.08.28. 17:03:43

@Muscari: Szerintem meg azért szeretik az emberek, mert az albán (bocs, koszovói) pékségek jó dolgokat sütnek. Aki olcsót akar, az a Tesco gazdaságosat veszi.

Ladislav 2014.08.28. 17:19:25

Jó írás volt. Érdekes ilyen nem gyakran, vagy nem pozitív hangvételben emlegetett országról is olvasni.
Az is figyelemreméltó, hogy Európa legszegényebb országában normálisak az emberek, valamint a frusztráció és rosszkedv sem jellemzi őket, mint hallottam már néhány haveromtól, akik eltöltöttek ott egy kis időt és útbeszámolót tartottak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 17:33:04

@Ladislav: Albánia már régen nem Európa legszegényebb országa. Az utóbbi 17 évben iszonyat nagyot fejlődött minden évben, évről-évre. Nem tudom, a haverjaid mikor jártak erre, de ha mondjuk 4-5 éve, akkor rá sem ismernének erre az országra. Itt mindig, minden változik, és általában jó irányba. Néha elolvasom a saját magam régi (pár éves) írásait, meg másokét is különböző fórumokon, aztán akkor csodálkozom, hogy "tényleg, nem is olyan régen még ez, meg ez volt, most meg mennyire más minden..." :)

Az utóbbi 17 évben Európában Albániában volt ugyanis messze a legnagyobb gazdasági növekedés. Ezzel Európa-rekorder az ország.

A mai állapotokra csak egy példa: Sok magyar turista írta le az utóbbi időben különböző fórumokban-beszámolókban, hogy mind a főutak minősége, mind pedig az autópark jobb itt Albániában, mint Magyarországon. Ezt ők látják, és nem én.
Persze van még hova fejlődni, ez nem kérdés, de remélhetőleg ez is megtörténik.

És még egy jó pont ennek az országnak: A horribilis fejlődés ellenére az emberek kedvessége szerencsére megmaradt (legalábbis minimálisan csökkent). Viszont az emberek persze, hogy jókedvűek, évről-évre sokkal jobban élnek :)

Örülök, hogy tetszett a poszt :)

M. Péter 2014.08.28. 17:34:17

@Jani haverja: Olvastad-e ezt a cikket: index.hu/gazdasag/2014/08/28/new_chance/ , amelyet már Babette is említett fentebb. A hitelező szabálytalanul lefoglalta az ügyfél házát, kicserélte a zárat, és kizárta az ügyfelet a házából. Válófélben levő vagy elvált párok között is megesik, hogy az egyik kizárja a másikat. Ha ilyenkor a tulajdonos erőszakkal kénytelen a saját tulajdonába bejutni, nem mindig lehet azonnal megkülönböztetni egy betörőtől.

2014.08.28. 17:50:49

Oh jesz, Albania :) De szepek a kepek, a hegyek, meg a mandarin...jok ezek a posztok :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 17:52:15

@M. Péter: Én nem erre értettem. Nagyon nem. Hanem a tök egyértelmű esetekre.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.28. 17:56:26

@Jani haverja: csak a főutak állapotáról jut eszembe - Thaiföld és Malajzia messze veri ebben Magyarországot. a mellékutak nagy része is kifogástalan állapotban van. persze ha lemész a hatodrangú földútra, az földút lesz. és persze igaz, hogy soha nem fagy fel, nem teszi tönkre a hó, de az eső elég sokat tud esni, ha alapból szar lenne, akkor az eső is tönkretenné.
Yangonban tavaly újrabetonoztak minden főutat a DK-Ázsia játékokra. mindet egyszerre. négy hónapig nem lehetett közlekedni. most ott is jobb állapotok vannak perpill, mint Budapesten voltak januárban. (előtte tragédia volt.) de a magyar autópark azért veri a burmait :-))))
hm.
ez most köpködésnek számít?
:-/

wuaaa 2014.08.28. 18:01:03

@Jani haverja: Még egy kérdésem lenne. Ahogy olvasom, hogy hatalmas a fejlődés, azon kezdek gondolkodni, hogy miből él Albánia? Miből van bevétele? Mert még semmin sem láttam olyat, hogy Made in Albania. Mert ugye a fejlődés pénzbe kerül. Talán kigúglizhatnám hogy mit mutat a statisztika, de inkább tőled szeretnék választ kapni, mert gondolom a munkádból kifolyólag van némi rálátásod a gazdasági helyzetre.

Quercus a favágó 2014.08.28. 18:02:54

@M. Péter:

Ez az eset már sokadszor bizonyítja be, hogy Magyarország nem jogállam,Illetve, hogy a hatóságok, annak tagjai,ill. a hivatalos személyek gyakorlatilag bűnpártolók.
A PSZÁF-nak amikor az esetek a tudomására jutottak, a Be. 171.§ 2. bekezdése alapján kötelessége lett volna följelentést tenni. Persze az nem meglepő,hogy ezt nem lépték meg, hiszen akkor minden devizahitelezéssel érintett bankot föl kellet volna jelenteni. Az egyezség meg nem erről szól/szólt.
A rendőrségnek meg tévedett a 3 éves elévülési időben, mert ügye folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett bűncselekményről beszélünk.
És ha már ügyfelek tájékoztatása.

hu.euronews.com/2014/08/27/millios-buntetest-kapott-a-royal-bank-of-scotland-a-hianyos-banki-tanacsadasert/

Normális országban ez így működik.

Sanyi9 2014.08.28. 18:40:35

@Jani haverja: "A koszovóiak mások, más történelmi gyökerekkel, más hagyományokkal, stb." - erre adnal egy utalast/linket? Mert abbol amit en eddig hallottam, nincs a koszovoi es az albaniai albanok kozott tul nagy kulonbseg, vagy ami van, az is az utolso 100 evben alakult ki (Albania nagyon zart volt, mig a jugoszlaviaiak a 70-es 80-as evekben jarthattak Europaba, stb). Amugy hasonlo a helyzet a magyarorszagi es a hataron tuli magyarokehoz: 100 eve elagazott a tortenet, de azert tul nagy kulonbseg nincs koztuk, hisz 900 evig kozos volt a tortenelem, nyelv, stb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 18:46:19

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Nem köpködés, tények. Néha némely országban hirtelen bődületes fejlődések vannak. Európa (mármint az EU) meg kicsit elkényelmesedett, és ebben sajnos kishazánk az élen jár (mármint elkényelmesedésben).

Sesamelmo (Q) 2014.08.28. 19:01:20

@Jani haverja: hihi, irhatnàl erről többet.
Lehet nincs igazam, hamar abbahagytam az arab tanulást, de ott nincs rendes jovo ido, meg igy is ugy is lehet erteni a mondatokat... A magyarban (is) sokkal jobban ki lehet fejezni magam.

Muscari 2014.08.28. 19:29:37

@QUERCUS: en ezen a cikken nagyon kiakadtam. Ha ezt igy tenyleg meg lehet ma csinalni Magyarorszagon es a hatosagok nem tesznek semmit, akkor valoban nincs jogallam. Raadasul nem egyszeri eset, hanem sok-sok emberrel megtettek. Megis kihez tudnak ezek az emberek fordulni? Nem mindenki tud egy sztarugyvedet megfizetni.

Ladislav 2014.08.28. 19:32:20

@Jani haverja: "Nem tudom, a haverjaid mikor jártak erre, de ha mondjuk 4-5 éve, akkor rá sem ismernének erre az országra."
2006 vagy 2007-ben. Úgy volt, hogy megyek én is, de egy meló miatt kihagytam. Az egyikőjük, aki igazi világjáró, azt mondta, hogy az eddigi (európai) utazásai közül, itt érezte a legjobban magát, mert ilyen vendégszeretetben még nem volt része, mint a kis hegyi albán falvakban.

wuaaa 2014.08.28. 19:37:10

Bocsánat a mai poszt szerzőjétől az OFF-ért, de gondoltam megosztom veletek.

A Financial Times-ban ma jelent meg, ő a szerző :
www.regjeringen.no/en/dep/smk/primeminister/political-staff/minister-vidar-helgesen.html?id=742919

és a cikk :
www.ft.com/cms/s/0/2234f99a-2942-11e4-8b81-00144feabdc0.html#axzz3BhzbkypY

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 19:47:36

@wuaaa [nor]: Miből él Albánia? Most röviden írom inkább csoportokba összeszedve:
1./ Szolgáltatások. Ebben a banki szolgáltatásoktól elkezdve a turisztika, a kereskedelem, és minden egyéb szolgáltatás beletartozik, pl. magánkórházak, magánegyetemek, stb. Az egész titka az adórendszer. Pl. vannak itt olasz magánegyetemek, ahol olasz diákok tanulnak olasz professzoroktól. Csak a terület albán, meg az építőanyag ára volt albán, meg a kőműves munkadíja is albán volt, jelenleg meg a takarítónő, meg a karbantartó munkadíja albán, meg az összes rezsi is albán árban van. Meg a diákok megélhetése is albán árakon van (pl. kaja), úgyhogy máris nem olyan drága a tandíj. A végzősök meg két diplomát kapnak, egy olaszt (azaz EU-st), és egy albánt. Magánkórházaknál sokszor ugyanez a helyzet. A kereskedelemben meg az adórendszer miatt virágzik. Átkompol ide az olasz, és megveszi az olasz terméket olcsóbban, mint otthon, aztán hazaviszi :) A göröggel ugyanez a helyzet, csak az a szárazföldön jön :) Hatalmas a bevásárlóturizmus, éppen ezért pl. statisztikailag a külker hiány rendkívül magas, mert az ugye benne van a statisztikában, amíg idejön kamionnal az áru nagy tételben, de az már nincs benn, amit a sok ember személyautóval kivisz az országból :)
2./ Ásványkincsek: Hogy csak a legnagyobbat említsem: Jelenleg Albánia a Világ legnagyobb krómexportőre, és a Világ második legnagyobb krómkészletével rendelkezik. Az első ebben Dél-Afrika, de ott most politikai okok miatt gondok vannak a kitermeléssel. De itt van Európa legnagyobb SZÁRAZFÖLDI kőolajkészlete is. Norvégiának ugyan sokkal több olaja van pl, de az a tenger alatt van.
3./ Nagyon sok az ide hazautalt pénz a külföldön dolgozó albánoktól.
4./ Politika: Ez az ország gyakorlatilag egymás ellen játssza ki mesterien az EU-t, az USA-t és Szaúd-Arábiát. Most részletesen nem írom le, a lényeg az, hogy a mindhárom érdekcsoport rengeteg pénzt önt ide csak úgy, gyakorlatilag vissza nem térítendő támogatásként. :) Ebben Albánia nagy mester. Mindhárom érdekcsoport fél a másik kettő térnyerésétől, és ennek eredményeként mindhárman fizetnek (sokat). :)
Albánia meg taktikázik. Itt általában pl. az autópályák ingyen szoktak felépülni, azaz az adófizetőknek ez nem szokott semmibe sem kerülni... :)

Szóval ebből a négy fő dologból él ez az ország, kb. a sorrend is ez.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 19:50:52

@Sanyi9: Itt sokkal régebbi a történet, mint 100 év. Koszovót már az 500 év török uralom alatt is külön kezelte még a török is. Az az 500 év török uralom alatt is más hely volt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 19:51:55

@Sesamelmo (Q): Majd egyszer írunk egy posztot az itteni nyelvi nehézségekről... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 19:53:57

@Ladislav: Húha! Ha akkor voltak itt a haverjaid, akkor Te le fogod hazugozni őket, mert az emberek kedvességén kívül totál mást fogsz látni, mint amit ők elmondtak Neked :)
De hidd el, ők igazat mondtak Neked, csakk az ország változott rengeteget. Viszont az emberek tényleg kedvesek maradtak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.28. 20:00:03

A poszt-tolóhoz: nem gondolkodtál rajta, hogy a fecskéket bekamerázod?Frankó fecske-valóságsót lehetne csinálni.Ha látogatott lesz az oldal (miért ne lenne, mindenki szereti a cuki kis föcskéket...) akkor mehetnek rá bannerek, amiből meg dűl a pééz...
:D Az ötletért mondjuk kérek százalékot, az arányában megegyezünk privátban... :-))
Illetve nem lehet tudni valamit a Janiról?Én ismerek egyet, nem lehet, hogy az ő haverja vagy? :-)))))

Amúgy az öregecskedő korban odaköltözésen én is gondolkodok sokat, csak attól félek, hogy mire aktuális lesz, jól elbaszódik/megdrágul az ország.Ha annyiba fog kerülni mint a horvát(h)oknál, meg olyan tömeg lesz mindenhol, akkor akar menni a franc...De hát ezt ki tudja előre, ugye.

wuaaa 2014.08.28. 20:10:23

@Jani haverja: Hú, hát köszönöm szépen a részletes infót, megdöbbentő, hogy hogyan lehet ez az Albánia egy ilyen fekete lyuk, hogy gyakorlatilag senki nem tud róla igazából semmit, pedig Bp.-től Párizs kétszer olyan messze van mint Tirana.
Ha ez így megy tovább, Albánia gazdasága túlnőhet egyik-másik EU tagállam gazdaságánál és ha ennek ők maguk is tudatában vannak, nem is nagyon fognak nyomulni az EU-ba és talán jobb is lesz nekik így. Már jópár éve volt, amikor azt hallottam, hogy európában 3 stabil valuta létezik (nem emlékszem a pontos megfogalmazásra), a norvég korona, a svájci frank és az albán lek. Mindenesetre le a kalappal előtted, hogy ezt meglépted. Nem semmi !

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 20:17:18

@geegee: A fecskebekamerázás jó ötlet, de csak jövőre lehet szó róla, mert már rég kirepültek, most üres a fészek :( Majd jövő tavasszal...

Arról a bizonyos Janiról (akinek a haverja a nicknevem) annyit érdemes tudni, hogy vele voltam itt életemben először Albániában 2005-ben. Én addig semilyen fórumra semilyen kommentet nem írtam, semilyen formában, tehát nem volt semilyen nicknevem sem. Aztán amikor hazajöttünk, a Jani írt egy valamilyen utazási fórumra Jani nicknéven, talán az akkori utazas.com-ra, vagy másikra, nem emlékszem. Megírta a tapasztalatainkat, Aztán én meg ki akartam egészíteni, és csináltam egy nicket Jani haverja névre. Azóta használom ezt a nicknevet mindenhol, mert lusta voltam mást kigondolni :) Viszont azóta a Jani barátom nem szokott kommentelni sehova, semilyen témában, én meg megmaradtam Jani haverjának :) Hát ez a nickem története :)

Nem tudom én sem, hogy mi lesz. Az idelátogató turisták száma évről-évre kb. 10%-kal nő. Viszont az árak nem emelkednek, mert mindig százával épülnek az új szállodák, nagy a konkurencia. Meg itt az infláció már legalább 10-12 évre évről-évre 1% körüli, tehát azért sem nőnek az árak. Az adók is nagyon kicsik, legalábbis egyelőre, ez Európa legkisebb adóterhelésű országa (a San Marino, meg hasonló mini adóparadicsomok kivételével). Hogy később mi lesz, arról nekem sincsen fogalmam sem, remélem nem romlik el ez az ország, mert már nem nagyon szeretnék még máshova menni innen :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.28. 20:19:46

off

ma érdekes dolog történt : a merkurban 17,35 eur/kg áron vettem originál téliszalámit. 800 grammos rudat(13,90 eur volt). Ausztriában ez alighanem a legolcsóbb megoldás a téliszalámira. Nem volt leakciózva. Eddig azt hittem a billás 19 euró körüli a legolcsóbb igazi téliszalámi itt, de úgy látszik hogy ez az. Otthon is hasonló áron vettem. De ott 27 % áfa van pl erre, itt meg 10. A különbségből szépen kijön az ideszállítás költsége :) Tanulság : az osztrák proli jóval több téliszalámit tud venni a fizetéséből mint a magyar.

Sesamelmo (Q) 2014.08.28. 20:21:46

@Jani haverja: esetleg azt tudod, hogy ételallergia terén hogy állnak. Gluténmentes, laktózmentes... Éttermek és a közértek?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 20:35:46

@wuaaa [nor]: Nem nagyon törekednek arra, hogy belépjenek az EU-ba. Csak az albán nyelvezetet egy kicsit sem értik az EU bürokratái. Ők azt hiszik, hogy Albánia törekszik belépni az EU-ba. Közben meg én tudom, hogy Albánia törekedni is fog az EU belépésre, de valahogyan mégsem fog neki sikerülni...

Hogy megértsd, egy történelmi példa:
Itt minden nagy városban van Hunyadi János utca. Őt azért tiszteli az albánok, mert ha Hunyadi János nem segített volna Kasztrióta Györgynek, vagy más néven Szkander bég-nek (albánul Skenderbeu) az albánok államalapítójának, akkor most a térképen nem lenne olyan ország aminek ez lenne a neve. Hunyadi anno sok csatában segítette Kasztrióta Györgyöt, és volt olyan is többször is, hogy katonákat adott neki úgymond ajándékba. Aztán a történelem úgy hozta, hogy Hunyadi két csatában segítségre szorult volna. Az egyik a rigómezei (ma a koszovói Prishtina mellett található ez a hely) csata volt ilyen, a másik pedig a várnai. Kasztrióta György mindkét alkalommal megígérte neki, hogy segít katonákkal. Mindkét helyre el is indultak a katonák, csak eeelkééésteeek...:) Ugyanis Kasztrióta György nem akarta kockáztatni a harcosai testi épségét, viszont azt mégsem tehette meg, hogy nem indít harcosokat Hunyadi segítségére. Tehát ez lett a politikai megoldás. Jelenleg az EU-s csatlakozással kapcsolatban Albánia az EU-val szemben pontosan ugyanezt a játékot játssza. Mindig meg lesz az oka annak, hogy miért nem sikerül valahogyan ez a csatlakozósdi, pedig Albánia úgy akarná...

Egy másik példa a közelmúltból. Magyarországon járt nem is olyan rég az albán közlekedési miniszter. Többek között Szíjártó Péterrel is tárgyalt. Szíjártó Péter a tárgyalás után nagy büszkén kijelentette többek között, hogy Albánia azon a szándékon van, hogy közvetlen személyszállító vasúti összeköttetés legyen a két ország között. Én meg amikor ezt a hírt olvastam, majd leestem a székről a röhögéstől. Ugyanis a tiranai személypályaudvart most bontották el szőröstől-bőröstől, második városközpont lesz a helyén parkokkal, közösségi épületekkel stb., és személypályaudvart nem is szándékoznak helyette építeni ebben az országban. Aztán rájöttem, hogy az albán közlekedési miniszter tulajdonképpen nem is hazudott. Mert hogy Albánia és Magyarország között vasúti összeköttetés szempontjából két ország van: Szerbia és Montenegró. Mindkét országban rohamosan építik le a vasúti személyszállítást. Tehát mire szóba kerül majd az egész, egyáltalán nem az albánokon fog múlni, hogy nem lesz közvetlen vasúti személyszállítás Budapest és Tirana között. Pedig ugye az albánok úgy szeretnék...:)

Szóval ilyen az albán politika.

A három stabil valutáról én is régebben is olvastam, ezt közgazdászok írták valami tanulmányban, de ahogy figyelemmel kísérem a valutaárfolyamok váltakozását, valószínűleg igaz is. Ez Neked is jó, meg nekünk is :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 20:39:58

@Sesamelmo (Q): Húha, ez nehezebb dolog, mert hogy az albánok táplálékának egyik fő alapanyaga a tejtermékek. Éttermekben szerintem maximum a luxus helyeken lehet ilyen termékeket kapni. Mondjuk itt a relatív luxus hely sem drága, nyugati fizetéshez képest meg főleg nem.

Boltokban is szerintem csak a nagyáruházakban, pl. Carrefour lehet hozzájutni ilyen élelmiszerekhez, kisboltokban szerintem nem nagyon van ilyen, legalábbis én nem láttam.

Quercus a favágó 2014.08.28. 20:51:36

@Muscari:

Sztárügyvédre? Mire oda jutnának az adósok, hogy pereskedjenek, már a perilletékre sincs pénzük, nem ügyvédre. Ráadásul a bizonyítási kényszer őket terheli. Egy mezei ügyvéd, egy csóró ügyfél kedvéért nem fog heteket azzal tölteni, hogy fölkészüljön gazdasági jogból. A hitelintézetek jogászai meg napi rutinnal végzik ezt a munkát.
Arról nem is beszélve, hogy a bíráknak a továbbképzéseik során a bankok jogászai tartanak előadásokat. Nem nehéz kitalálni milyen irányba terelik a bírákat( adóügyekben meg a NAV jogászai).
Egy átlagos magyar bíró négy dolgot ért meg. Ptk, Pp, Btk, Be.
Esetleg még a Ket. Ha ezen túl, szakmai dolgokkal akarod terhelni az agyát, azt zokon veszi. Ugyan is nem érti.

Na ezért foglalják a zemberek imába Orbán nevét. A deviza hiteles törvénnyel ugyan is megfordította dolgot. A bizonyítási kényszer a bankokon van. A Fővárosi Törvényszék meg kapott 700 milliót, a "többletköltségek" fedezésére. Na meg,hogy értsék miről szól a törvény. Úgy néz ki, értik.

Sesamelmo (Q) 2014.08.28. 20:52:11

@Jani haverja: felismertem egy piaci űrt :) amennyiben már elkezdték ott diagnosztizálni az ilyesmit.

Kutyákhoz ott hogy állnak?

2014.08.28. 20:53:28

Erdekes orszag ez az Albania, nem mindom, hogy kedvet kaptam, de erdekes olvasni rola.
Ami tetszik az albanokban -onzo modon - a zsidokhoz valo hozzaallasuk. A naci megszalas alatt nem coltak hajlandok kiadni a zsidok nevsorat, allami szinten adtak hamis papirokat a zsidoknak. Az albanok szinte versengtek, hogy ki ment meg tobb csaladot. Egesz Albaniabol 1 az az egy csaladot deportaltak. Mindezt egy muszlim orszagban! Peldaerteku

Quercus a favágó 2014.08.28. 20:54:53

@Jani haverja:

Mennyire vannak jelen a multik?(ipar. szolgáltatás, kereskedelem)

2014.08.28. 20:55:38

@wuaaa [nor]: a gdp 18%-at a gazdasagi menekultekmhazautalasa teszi. Miutan orias alban populacio volt Gorogo es Olaszoban, amikor ez a ket orszag lerongyosodott, sok alban hazament.

@házelőtthinta: a Merkurban az atlag ember Trabantot vett

2014.08.28. 21:04:46

@házelőtthinta: Az osztrák proli nem 80 ezret keres havonta, minő meglepő felismerésről tettél tanúbizonyságot... :DDD

wuaaa 2014.08.28. 21:05:18

@Jani haverja: :)) Szóval az albánok már akkor is ügyes diplomaták voltak, amikor ez a kifejezés még nem is létezett. Most már azt hiszem értem. Meg kell hagyni, nagyon profik.
6-7 éve volt egy akkori ismerősöm Albániában. Mivel a srác mozdonyvezető, így csak vonattal utazott. Egészen az Albán határig, onnan busszal Tiranába, mert vonat nem járt. Mutatott fotókat a tiranai pályaudvarról... Hááááát.... :)) Neked talán nem kell magyarázni.. :) Mondta hogy sínek vannak, meg egy-két vagon is, sőt egy matuzsálem csehszlovák mozdonyt is látott valahol, de vasúti közlekedés mint olyan nem igazán van.
Most nézem éppen, hogy azért az is jelent valamit, hogy a tiranai reptérről napi járatok vannak Bécsbe, Münchenbe, Frankfurtba, Istanbulba, stb... Nem gondoltam volna.

Eddig összesen nem tudtam annyit Albániáról mint amennyitt tőled ma megtudtam. Köszönöm a korrekt válaszokat!

wuaaa 2014.08.28. 21:09:15

@charlieharper: Mekkora hitük kell hogy legyen az albánoknak saját hazájukban, hogy annyi pénzt hazavittek? 18%..... omg...

2014.08.28. 21:10:30

@Jani haverja: Írtál már posztot? Csak mert nagyon érdekes dolgokat írtál ám. :)

2014.08.28. 21:13:56

@Philosoraptor: Mármint arról, hogyan jutottál ki, mit dolgozol, ilyesmi.

2014.08.28. 21:14:46

@Jani haverja: Oké, kicsit este van már. Látom, hogy az oldal tetején ott a posztod... :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 21:24:41

@Sesamelmo (Q): Hát, kutya itt kétféle van:
1. Ami kóbornak látszik, de a többsége nem az, a többségének van gazdája, csak kerítése nincs :) Ezek a kutyák vagy házőrzők, vagy csak kedvtelésből tartják őket, főleg falvakban, de nem nagyon törődnek velük.
2. A másik csoport a városban tartott fajtatiszta luxus kutyáké. Ezeket ugyanúgy gondozzák, mint Európában bárhol, és általában lakásban is tartják őket. Erről egy jó történet: 2007-ben, illetve 2006-tól kb. 2008-ig valami teljesen érthetetlen ok folytán egyik pillanatól a másikra divatba jött a fehér színű törpeuszkár. Azokban az években szerintem Európa összes fehér törpeuszkár kölykét fölvásárolták az albánok :) Fogalmam nincs, hogy miért, de ez pl. a tipikus egy hülye százat csinál szindróma volt :) Most már vannak mindenféle kutyák, bár azért városokban kevesebb lakásban tartott kutya van, mint mondjuk Nyugat-Európában. Vannak rájuk szakosodott boltok is, meg kutyakozmetikus, stb.
Nem kérdezted, de egyébként díszállat kereskedés is van rengeteg, nagyon sok madarat tartanak kedvtelésből, de díszállat kereskedésben sok helyen még majmot is árulnak, a madarakon meg halakon és egyebeken kívül. Aztán olyanról is tudok, hogy, aki hobbiból medvét tart, nem is egyet, hanem kettőt, de azokat nem a lakásban, hanem a kertben ketrecben :)
Szóval ilyen az állat paletta itt :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.28. 21:25:18

Na.
Jó írás.
Megmutattam az albánoknak.
Azt mondták nem értenek belőle semmit egy zagyvaság az egész és úgy veszik hogy az ország rosszhírét kelted, ezért kiadják rád a vendettát és egy gurkha kukrival fognak megmérgezni.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Sesamelmo (Q) 2014.08.28. 21:34:43

@Jani haverja: köszönöm szèpen, hogy lelkesen vàlaszolgattàl. Bevallom eddig szinte semmit sem tudtam albàniàról, most meg màr uszkàr ügyben is megokosodtam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 21:35:49

@charlieharper: Igen, meg egyébként az összes vallás közötti tolerancia is példaértékű. Ha ilyen lenne máshol is a világban, akkor egy csomó háború nem lenne. Itt pl. egy muszlim simán bemegy ortodox vagy egy katolikus templomba imádkozni, de egy katolikus is megteszi ezt. A történelem úgy hozta, hogy Shkodra-ban van Albánia legnagyobb mecsete és Albánia legnagyobb katolikus temploma is, egymás szomszédságában. Minden egyes muszlim, és minden egyes katolikus ünnepen a mecset minaretjét és a katolikus templom tornyát lámpafüzérrel kötik össze, és együtt ünnepelnek.

Shkodra-ban ortodox vallású emberek nem nagyon vannak, ők délen vannak sokan. Náluk meg van egy olyan szokás, hogy Vízkeresztkor, azaz január 6-án a pópa bedob egy keresztet az adott falu vagy város vizébe, azaz folyójába, tavába vagy a tengerbe, és a fiatal fiúk azon versenyeznek, hogy ki tudja kihalászni a mellesleg nagyon hideg vízből. Akinek ez sikerül, az lesz a szerencsét hozó fiú. Ez a fiú utána minden házba becsenget, vagy bekopog és minden háztól kap pénzt. Mivel majdnem mindenhol a muszlimok többségben vannak az ortodoxokhoz képest, ezért rengetegszer előfordul, hogy éppen muszlim nyeri meg ezt a versenyt. De ez az albánok ortodoxokat cseppet sem zavarja, hogy a muszlimok is versenyeznek, és tetejében esetleg még ők is nyernek :)

Szóval én még más országban ilyen fokú vallási toleranciát nem hogy nem láttam, de még csak nem is hallottam ilyenről. Itt mindenki azt mondja, hogy "Zoti është një.", azaz "Egy az úr.", és ezzel tökéletesen el van intézve minden.

Egyébként szeptember 21-én jön ide Tiranába a Pápa. Én előre megjósolom, hogy az általa a Teréz anya téren tartott szentmisén több muszlim lesz, mint katolikus. Nem valami különleges ok miatt, hanem azért, mert Albánia lakosságának csak a 10%-a katolikus, a 70%-a meg muszlim, legalábbis papírforma szerint, úgyhogy számarányukból kifolyólag lesznek ők többen :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 21:45:21

@QUERCUS: Vannak multik, bár attól függ, hogy mit értesz ez alatt? Kereskedelemben van néhány pl., de kevés. Ugyanis a nagyokra másfajta adórendszer vonatkozik, mint a kicsi kereskedőkre. A nagyok ugyanolyan rendszer szerint adóznak, mint Mo-on, csak az adókulcsok kisebbek. A kiskereskedők viszont átalányadóznak, azt is nagyon keveset, így a nagyok nem szorítják őket ki. A Praktiker pl. 6 év kínszenvedés után tavaly előtt hagyta el Albániát, mert nem bírt versenyezni a többiekkel, meg a műszaki kisboltokban, műszaki piacon árulókkal. De pl. a Carrefour, mint üzletlánc nagyon szépen megél itt, és terjeszkedik is, mert az megértette az albán mentalitást, és ki tudja szolgálni a helyiek igényeit. Van még néhány olasz, görög stb. áruházlánc is itt.

Ipari multi itt tudomásom szerint nincs, ez az ország nem az iparból élet meg soha, meg valószínűleg ezután sem abból fog, nem is ez a cél.

Egyéb szolgáltatásoknál szintén nem sok multi van jelen, pl. szállodában van egy, azaz egy darab Sheraton hotel, aztán tudomásom szerint nincs is több nemzetközi szállodalánc Albániában.
Gyorsétterem volt ugyan, de az nem multi, hanem egy Amerikában élő albán próbált csinálni egy McDonalds-szerű koppintás hálózatot Kolonat néven, de nem nagyon jött be neki, mert az albán ember egy étterembe le szeret ülni, és elvárja, hogy kiszolgálja a pincér. Ez meg a gyorséttermekben ugye nem így szokott lenni. Aztán most jelent meg kb. 1-1,5 éve egy szintén másik albán próbálkozás, amelyik a KFC-t próbálja valamilyen szinten utánozni. AFC a neve, Albanian Fried Chicken DDD. Én még nem voltam benne, mert én is inkább étterempárti vagyok, és itt étterem minden utcasarkon van, de tényleg ki fogom próbálni egyszer :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 21:49:07

@charlieharper: Igen, most már kevesebb a hazautalt GDP, mert jönnek haza a Görögországban és Olaszországban dolgozó albánok. De nem csak ők jönnek ide, hanem a görögországi görögök is, meg az olaszországi olaszok is! Mindezt ki hitte volna, 6-8 évvel ezelőtt, hogy ide jön a görög meg az olasz vendégmunkásnak? D
Itt egy cikk: hvg.hu/gazdasag/20140610_Ki_nem_talalnank_hova_migralnak_az_olaszo#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default_hirkereso

wuaaa 2014.08.28. 21:49:33

Azt hiszem a mai nap sokáig nem lesz túlszárnyalva itt a HA-n. Amikor reggel olvastam a posztot még egy hozzászólás se volt, de onnantól kezdve, hogy elkezdtek jönni a kérdések és szinte azonnal a szerző válaszai, mást se csinálok jóformán, csak a refresht nyomkodom egész nap. Ez nagyon összejött! 10/10

SzZoole 2014.08.28. 21:59:38

@wuaaa [nor]: osztom a velemenyed es annyival kiegeszitenem,hogy a kommentek 1-2 off-ot eltekintve egesz nap a posztrol szolt.
Koszonjuk @Jani haverja:)))))
(Vagy bar hogy is hivnak)

nyuszigonosz 2014.08.28. 22:00:55

Jani haverja: hát érdekesen és nagyon szép képekkel, jót írtál. Az ember kedvet kap megnézni Albániát.

Sütemény1975 2014.08.28. 22:01:00

@Jani haverja: nincs meki? Mit esztek? :))))))))

Sütemény1975 2014.08.28. 22:02:15

@wuaaa [nor]: en ezt inkabb csusztatasnak, sumakolasnak neveznem, mint ugyes diplomacianak...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:07:01

@wuaaa [nor]: Itt a vasúti közlekedés kultúrája nem alakult ki soha, mondjuk ezt nehezítette az ország nagy részének domborzata is, meg a szegénység sem volt anno a vasútépítés pártjára írható. Ezt az albánok megszokták, nem is igénylik a vonatot. Na, azt a Tiranai pályaudvart (már ha egyáltalán pályaudvarnak lehet az ilyet nevezni, mert Mo-on egy kis falu vasútállomása is majdnem hogy nagyobb) bontották el éppen, amit az ismerősöd látott. Inkább park lesz helyette, meg közösségi épületek, egy második városközpont.

A közúti közlekedést viszont iszonyat módon fejlesztették és fejlesztik is. Tulajdonképpen igazuk is van, mert itt áruforgalom is csak az van, ami direkt ide jön vagy direkt innen megy. Átmenő forgalom nincs, főleg nem vasúti, mert aki Európa közepéből mondjuk Görögországba akar valami vinni, annak ott van a jól kiépített Szerbián és Macedónián keresztül lévő vasúti pálya, ami tetejében sokkal kevésbe hegyes tájon vezet át.

A repülőtér egyébként az albánok büszkesége, mert a Balkán legkorszerűbb repülőtere. Nem a legnagyobb, de a legkorszerűbb. A repülőtérről még egy érdekes dolog: kb. 1 évvel ezelőtt valahol egy fórumon valaki azt állította, hogy Albániában annyi autót lopnak, hogy az autó kölcsönzők kategorikusan megtiltják, hogy valaki Albániába vigye a bérelt autót. Erre én nem tettem mást, csak belinkeltem neki a Tiranai repülőtér honlapját, amin színtisztán látszik, hogy a repülőtéren 8, azaz nyolc darab autókölcsönző cég van jelen (ezek közül 6 multi), Hertz, Avis stb., Lisztferihegyen meg csak 6 darab autókölcsönző cég van jelen.
Egyébként még három repülőtér épül a közeljövőben az országban (kell is, mert messze van a nyugati turistáknak autóval az itteni tengerpart).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:10:14

@diggerdriver: DDD
Attól azért nem félek :) Egyébként tényleg megmutattad nekik?

wuaaa 2014.08.28. 22:16:57

@Jani haverja: Komolyan mondom, a NatGeo hozzád képest piskóta... :)
Azt tudtam, hogy a jelenleg működő reptér egész új, de hogy még 3 épülni fog, azt nem. Na nehogy még megpályázzak majd ott egy állást... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:17:36

@Sütemény1975: Hát, az albánok még kukurecet is esznek, de azt mi sem esszük meg, és Ti se próbáljátok meg szerintem. Hiába nekik az egyik nemzeti ételük, de az más embernek valami förmedvény! A kukurec ugyanis sült borjúbél. Ez meg van általában töltve mindenféle "gusztusos" dolgokkal, mint nyelőcső, vastagabb erek, gége stb. D. Tetejében a belet igaz, hogy kimossák kívülről is meg belülről is alaposan, de a bélzsírt nem távolítják el róla, így konkrétan sütve is sz@r szaga is meg íze is van szerintem D.

A fenti egy szem ételen kívül minden megeszünk, amit az albánok, ami speciálisabb az pl. a joghurtban sült bárány, a különböző cserépedényben összesütött zöldség, hús, túró stb. keverékek, meg a mindenféle grillezett húsok, kolbászok stb. tömkelege sok-sok salátával.

Tudom, hogy csak viccből írtad a kommentedet, de így gyorsan írtam valami minimálisat a kajákról is :)

Quercus a favágó 2014.08.28. 22:17:44

@Sütemény1975:

Még hogy meki, de Tesco se! Még kakasos se! Hát milyen ország az, ahol az ipari hulladékot nem a lakossággal etetik meg?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:19:29

@Sütemény1975: Diplomáciában és üzletben általában nincs barátság, üzletben még legalább korrektség szokott lenni, diplomáciában még az sem. Ez nem csak ide jellemző, hanem gyakorlatilag az egész világra. Nagy különlegességet Albánia sem csinál szerintem ez ügyben, csak maximum jobb hatásfokkal csinálja ugyanazokat a dolgokat mint mások...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:22:44

@wuaaa [nor]: Hát ezeket én is csak az itteni híradásokból tudom, de ha érdekel, akkor még a pontos helyüket is leírom.
1. Saranda mellett valahol, de a teljesen pontos helyet nem tudom.
2. Vlora-nál a volt katonai repülőteret alakítják át polgárivá.
3. Kukes-nál is valószínűleg a volt katonai repülőteret alakítják át, de lehet, hogy máshol lesz mégis (mármint Kukes vonzáskörzetében).

Volt szó róla, hogy Shkodra-ban is tervezzenek ilyet, de elvetették, mert nagyon közel van hozzá a montenegrói Podgorica.

Repülős dolgokhoz közeli a szakmád?

wuaaa 2014.08.28. 22:26:10

@Jani haverja: Reptéri madárijesztő vagyok.. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:27:03

@QUERCUS: Most viccen kívül írom a saját véleményemet, ami nem biztos, hogy igaz, az én saját tapasztalatom meg megítélésem alapján mondom:
Én nem nagyon szeretem a multikat, meg Mo-on sem szerettem, de sokszor az ember praktikussági kényszerből vásárol ilyenekben (gondolom, majdnem mindenki). Szerintem a Carrefour, annak ellenére, hogy éppen olyan multi, mint a Tesco meg az Auchan, magasan veri az áruk színvonalában azokat (kevesebb az ipari hulladéknak nevezhető dolog). Nem tudom, hogy ez miért van így, és azt sem tudom, hogy Albánián kívül milyenek a Carrefour áruházak. Sőt azt sem tudom, hogy Mo-on kívül milyenek a Tesco-k és Auchan-ok. Úgyhogy, ez így egy kicsit túl szubjektív vélemény, de azért leírtam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.28. 22:27:53

@Jani haverja:
Na ezt kapd ki...
Egy hete leül velem szemben albán kolléga és elővesz egy műanyag edény levest. Valami ragulevesféle minden zöldséggel és valami elképesztően faggyús birkahússal.
Komótosan nekikészülődik és nem hittem a szememnek.
Elővett egy citromot, félbevágta és a levét belenyomta a ragulevesbe.
ááááááááááááááááááá
:)))))))))))))))))))))))))
Kész voltam...

onewayticket 2014.08.28. 22:28:42

@Jani haverja:

A Miből él (gyarapodik) Albánia? c. részhez: amit leírtál, kb. azt kellett volna Mo-nak is megvalósítania az elmúlt 25 évben, de pont az ellenkezőjét csinálták mindennek. Csak tudnám az okát!

Ja, és érdekes, hogy ott nem "kuvikolnak", hogy X nép/ország le akarja rohanni Albániát mert kell nekik az olaj meg a króm. Itt állandóan azt hallani, hogy Mo-ban van a legtöbb kincs (pl. ivóvízkészlet) és azokra pályázik ez meg az. Közben sem ki nem aknázzák, sem el nem adják azt a sok "kincset"...
Nem értem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:37:08

@diggerdriver: Itt nagyon sok mindenhez esznek citromot, főleg mindenféle húsokhoz, halakhoz. Ha faggyús birkahúst evett, akkor viszont egész biztos, hogy északi, és a helyekből származik, mert a mediterrán térségben csak a kisbárányokat eszik meg.

Az albán étkezésben a citromnak egyébként hármas funkciója van, ezért is adják mind húsokhoz, mind halakhoz az éttermekben is, vagy egész citromot vagy fél citromot.
1. Facsarsz belőle egy keveset a húsra vagy a halra vagy a levesbe.
2. Miután jól bezabáltál húsból, addigra úgyis lesz üres pohár az asztalon, pl. a rakis pohár, így abba belefacsarod a citrom maradékát teljesen, és egy húzásra így töményen megiszod, mert hogy nagyon jól segíti az emésztést.
3. Az albán emberek a húst általában kézzel eszik, mert hogy szinte csak és kizárólag a csontos húst szeretik. Szinte minden húst úgy is vágnak a hentesnél, hogy legyen benne valamennyi csont, színhúst alig lehet kapni. Így aztán a húsevés után zsíros lesz az ember keze. Na, erre való a citrom harmadik funkciója. Ilyenkor az albán ember a teljesen kifacsart citromot széttépi, jól beledörzsöli a kezét, majd utána az egyébként minden étteremben bőségesen felszolgált papírszalvétákba. Mivel a citromsav kiváló zsíroldó hatású, így az albán megoldja ezzel azt, hogy csak a kávé végén kelljen felállni az asztaltól, és elmenni kezet mosni.

Viccesen hangzik, de tényleg így szokták, mostanában már mi is így szoktuk :)

Quercus a favágó 2014.08.28. 22:40:13

@Jani haverja:

Én még a kezdet kezdetén leírtam, itthon a világ legtermészetesebb dolga, hogy a Tesco-ban(a kakasosban is), üres polcok vannak, és nem csak hétköznap, hanem hétvégén is, hogy pénteken este a húspultban alig van hús(Tecco), hogy az akció kezdetekor vagy még, vagy már nincs a meghirdetett termékből, stb. Na nem hitték el nekem itt a blogon. A helyzet azóta sem változott. Igaz, ha tehetem, a Spárban, vagy Áfész boltban vásárolok. Ott nincsenek üres polcok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:49:24

@onewayticket: Hát igen, sajnos én is így tapasztalom. Az meg számomra külön érdekesség, hogy ha Magyarország víznagyhatalom, akkor miért ott az egyik legdrágább Európában a víz??? D

De komolyra fordítva: Magyarországnak semmivel sincs több vize, mint a környező országoknak. Sok víz (ivóvíz) az nem Magyarországon a sík vidéken van, hanem ahol sok a csapadék, azaz sok a hegy. Magyarországra már túlnyomó részt csak valamennyire szennyezett vizek érkeznek. A hegyi forrásoknak meg mindenütt a Világon azért tiszta a vizük, mert senki nem olyan hülye, hogy fölcipelje a hegyre a szemetet... D De Magyarország nem hegyes ország. Szóval Magyarországnak nincsen sok vize.

A másik: Azt írkálta valahol néhány marha, hogy Kínának kellene a magyar víz. Tegyük fel Magyarországnak sok vize van (ami nem igaz, de tegyük fel). Mégis hogyan viszik azt Kínába??? Tartálykocsival, vagy csővezetéken??? Merthogy kikötője Magyarországnak az ugye nincs... Tetejében pont arrafelé vannak a legközelebbi kikötők (a Balkán), ahol ugye hegyek vannak, tele kristálytiszta hegyi forrásokból. Egész biztosan olyan hülye az a kínai, hogy ha már vizet akarna venni, nem az adott kikötőhöz legközelebb lévő kristálytiszta vizet választaná, hanem inkább felárat fizetne a messzebbi magyar vízért... DDD

Szóval ilyenek a magyar népmesék. Ezek még mesének aránylag tűrhetőek is lennének, csak az a baj, hogy az ilyen meséket Magyarországon a politikusok mondják komoly pofával, a nép egy része meg el is hiszi :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.28. 22:53:05

@Jani haverja:
Egy biztos.
Én az itteni tapasztalataimmal amit az albánokról szereztem csak alátámasztani tudom amit mondasz.
Végtelenül tisztességes segítőkész emberek.
A három évemben amit itt töltöttem majdnem két évet csak albánokkal dolgoztam. nem azért mert sokan vannak hanem nekik van a legjobb érdekérvényesítő képességük.
Magyarul a legjobban dolgoznak és ezért amit kérnek általában megadják nekik.
Arról meg nem tehetek hogy velem szeretnek dolgozni:))))))))))))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 22:59:03

@wuaaa [nor]: Tényleg ez a foglalkozásod? Én azt hittem viccből írtad :)

De ki kell, hogy ábrándítsalak, legalábbis részben, itt az albánok ezt a munkát szerintem sörétes puskával oldják meg... :) Bár igazából nem tudom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.28. 23:01:48

@wuaaa [nor]:
Sólymokat használsz?
Magasröptű vagy alacsonyröptű solymászatot csinálsz?

wuaaa 2014.08.28. 23:11:27

@Jani haverja: Tényleg. De szerencsére eléggé széleskörű a munkám, follow me, runway inspection, vagy akár www.dropbox.com/s/yuvpc8g7sfod2g5/WP_20131207_001.jpg?dl=0

@diggerdriver: Nem, ezen a reptéren nem használunk sólymokat. Lézert, különböző riasztórakétákat leginkább. Puskát csak a legritkább esetben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 23:12:20

@QUERCUS: Hát itt ilyen áruházak biztosan nem élnének meg.

Csak egy példa: A TEG-ben a Carrefour itt 2011 Karácsony előtt nyitott, mint maga a TEG bevásárlóközpont egésze is (Tirana East Gate). Ez volt az első Carrefour az országban. Ezt berendezték nyitásra gondolom úgy, ahogyan máshol a Világban ki szokott nézni egy Carrefour. A következő fél évben 3-szor rendezték totálisan át, mert az albán ember más, mások az igényei, és nem ment a bolt, pedig mindenfélét lehetett kapni, de még őrületes akciókkal sem ment. A dolog nyitja az, hogy az albán nem szereti az önkiszolgálósdit sem kajáldában, sem boltban, megszokta, hogy kiszolgálják. Így aztán a végső átszervezés után a végleges megoldás úgy néz ki, hogy a különböző termékeket úgy rakták, hogy rengeteg eladó legyen látszólag a polcok között (lássa az albán, hogy foglalkoznak vele), illetve, ha az albán megszólítja az eladót, akkor az a lehető leghamarabb érjen oda segíteni (igen, akár az is segítség, hogy leveszi a terméket a polcról a vásárló helyett:)). Az átszervezés másik eredménye, hogy sokkal több mindent lehet kimérve is kapni, mert az albán ember ezt is igényli. Tehát nem csak felvágottakat, sajtokat, húsokat, halat, aszalt gyümölcsöket, stb., hanem pl. őrölt kávét többfélét, porcukrot különböző ízesítésekkel, különböző fajta speciális sókat (konyhasók, de különbözőek) meg még a jófene nem tudja, hogy miket is lehet még kimérve kapni :) Természetesen eladó van ott is, mert különben nem megy a bolt, legalábbis itt :)

Szóval azért írtam, hogy a Carrefour nagyon ügyesen alkalmazkodott az itteni igényekhez. A Praktiker pl nem tudott, az személytelen maradt, ki is vonult innen már jó régen, 6 év sikertelen próbálkozás után.

Ladislav 2014.08.28. 23:12:45

@Sesamelmo (Q): Igen, tényleg nem gyakori aktivitású a posztoló!
A tájékozottságából és a válaszok hangneméből is látszik, hogy mennyire szeret ott élni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 23:17:28

@diggerdriver: Már mondtam Neked, ha jönnek haza nyaralni, gyere velük családostól! Én állítom, hogy életed legjobb nyaralása lesz, egyrészt azért, mert ők is mindent meg fognak tenni ezért (nekik ez presztízskérdés), másrészt meg azért, mert ha nem is foglalkoznának Veled (amit egyébként kevésbé tudnék elképzelni, mint egy lovat háton úszni látni), akkor is ez az ország jelen pillanatban a szolgáltatások tekintetében (a vendéglátásban is) ár-érték arányban verhetetlen Európában.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 23:18:35

@diggerdriver: Na, akkor nem csak nekem jutnak eszembe ilyesmik :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.28. 23:21:54

@Jani haverja:
Nem kétlem.
Asszonyt még rá kell beszélni.:)))))))))))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 23:22:57

@wuaaa [nor]: Hát a téli hótakarítást itt nyugodtan el lehet felejteni, kivéve, ha majd meglesz a reptér Krujában is, de én úgy tudom, hogy az fog megvalósulni utolsónak. Ott van hó, az összes többinél nincs, a meglévő tiranait is beleértve :)

Egyébként szerintem tök jó meló lehet. Én biztosan élvezném :) Volt valami képesítésed erre Magyarországról, vagy hogy a fenébe lehet ilyen helyre, illetve ilyen állásba jelentkezni?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 23:25:31

@diggerdriver: Itt egy link, a feleségem nemrég kezdte el ezt a blogot, még nincs sok beírás benne, de Albánia női szemmel:
albania.cafeblog.hu/

Hátha segít eloszlatni a feleséged kételyeit, mert ez azért mégiscsak női szemmel van-lesz írva.

wuaaa 2014.08.28. 23:30:33

@Jani haverja: Nem volt semmim. Csak egy jó tervem, egy nagy rakás szerencsém és jó időben jó helyen voltam... :) Amúgy igen, a meló tök jó, nincs mire panaszkodni. Örömmel járok be dolgozni.. :)

i got my (törölt) 2014.08.29. 00:35:19

off.

ha nagy leszek, ilyen hiteles keresztény szeretnék lenni, mint ezek a svájci ájtatosok, akik géppisztollyal sulykolják az igaz hitet szíriában és irakban a hasonszőrű iszlám barátaik számára, akiket persze terroristáknak tartanak:
www.focus.de/politik/ausland/krise-in-der-arabischen-welt/syrien/kampf-ist-christliche-pflicht-kreuzzug-gegen-den-terror-schweizer-christen-ziehen-gegen-is-in-den-krieg_id_4082945.html

a szeretet csodákra képes, nemde? a matricák jutottak róluk eszembe, amit az újjászületett keresztények szoktak ragasztani: "hát jézus mit szól hozzá?"

ennél is émelyítőbb a svájci politikus véleménye, aki jónak tartja, hogy hadsereget szerveznek a svájciak szíriában, de hogy ott harcoljanak, azt nem támogatja, mert az sérti a svájci semlegesség eszméjét.
miért ne próbálnánk a hírhedt svájci semlegesség látszatát fenntartani? miért is vállalnánk felelősséget a tetteinkért?

a kereszténység rendkívül hiteles. a svájci kereszténység viszont, úgy tűnik, a hitelesség non plus ultrája.

i got my (törölt) 2014.08.29. 00:35:25

@Babette.:
na igen, de csak minden második héten volt "szabad szombat"... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 01:13:17

@33621: Nagyjából igaz, de nem mindenben.
Mi nem tudtunk szinte semmit sem albánul, mikor kijöttünk ide, de mi vállalkozást csináltunk, meg tolmácsunk is volt, szóval a mi helyzetünk speciális.

De volt itt már pl. magyar kürtőskalács sütő vállalkozó is a tengerparton, minimális nyelvtudással. És nem a nyelvtudás hiánya miatt nem folytatja a sütést.

Ha valaki viszont itt munkát akar vállalni, azt viszont CSAK itteni hiányszakmában tegye (mindenféle IT szakember (tágabb értelemben is), olajkutató mérnök, vízépítő mérnök, stb.). Ezeket a szakmákat fizetik meg ugyanis jól. Ezekhez a szakmákhoz meg jórészt elég az angol nyelvtudás is. Persze az angol nyelvtudás is nyelvtudás, csak nem a helyi nyelv tudása. Az alap albán meg úgyis ráragad mindenkire valamennyire, ha itt él.

Alapszakmákba (pl. pincér, mosogató, kőműves, stb.) ide nem érdemes eljönni, mert az élet drágább lesz, mint egy albánnak valamivel, keresni meg ugyanannyit fog, mint egy albán (nem sokat). Az élet meg azért lesz drágább, mert az albánnak mindig van hol laknia relatív majdnem ingyen, merthogy a komplett nagycsaládja összetartó, és mindenhol van rokona az országban, az idejövő magyarnak meg ez értelemszerűen bérelni kell valami lakást, ami ha nem is egy nagy összeg, kis fizetésből az is sok. Tetejében ezekhez a szakmákhoz valamennyi albán tudás is kell általában, mert pl. az építőipari kivitelezésben egy kőműves a munkaterületen egy fia angolul tudó emberrel nem fog találkozni valószínűleg :)

Szóval én valahogyan így látom.

Az orvosi szakmát direkt nem írtam, mert igaz, hogy itt azzal is sokat lehet keresni (magánkórházakban) de ahhoz angol és albán, vagy olasz és albán, vagy görög és albán nyelvtudás kell, attól függ, hogy milyen tulajdonú a magánkórház, és kik járnak oda.

adg 2014.08.29. 03:46:37

@Jani haverja: Hat, mit mondjak, eleg jol nyomod. Le a kalappal, kitettel magadert nem csak a poszttal, de utanna a valaszaiddal meg jobban.
Nagyon informativ es erdekes volt, koszi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.29. 04:45:09

@Jani haverja: Fecskefészek: na ja, igen, most már kifelé megyünk a szezonból.De próbálj meg hirdetést feladni, hátha találsz valami másik "madarat" rá... :-)))))))))))))))))))))) Ha nem Kövér, az se baj, jobban elfér a kis lakásban. :-))))

Nick: haha ez jó, sejtettem, hogy valami hasonló lesz...Akkor valszeg nem az általam is ismert Jani lesz az illető.Mondjuk nem is vártam mást, lévén, hogy lehet simán többmillió Jani a világban... :-)

Fejlődés: ez okés, de valszeg nem nagyon lehet huszonévekig így fejlődni, gondolom, előbb-utóbb betelik az ország, elfogynak a tengerpartok, lehet, nem marad más, mint még minőségibb szolgáltatást nyújtani; onnantól meg elindulnak felfelé az árak...Vagy csak simán túl sok turista özönli el az országot, akkor meg az albánok is látják, hogy többért is el lehet adni a szolgáltatást és megint ott vagyunk, hogy elszállnak az árak.De nem akarok jósolgatni, inkább reménykedjünk, hogy maradnak egy értelmes, megfizethető hely...Jó lenne legalább egy ilyen ország Európában.Most hirtelen nem is tudnék másik ilyen helyet mondani.

Újra 6árátkelés: Olyan nagyon én se akarnék továbbállni, de ez az irgalmatlan muszlimáradat ami itt van, meg a valószínüsíthetően kevés nyugdíj jó eséllyel rákényszerít majd...És öreg koromra jó eséllyel már nem fogom se szeretni, se bírni az itteni hideget, ezért keresgélünk már most valami célországot, ahol lehetőleg egész évben rövidgatyás a klíma. :-))
Jelenleg nekem ez a küszöbérték 14-15 fok.De ha van pár hónap hosszúnadrágos-pulóveres időszak, azt még nagy duzzogva vállalnám.A nyári 40-50 fokok idejére meg visszajönnénk Skandináviába... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.29. 04:53:02

@Jani haverja: "vagy más néven Szkander bég-nek (albánul Skenderbeu) " Ugye, ő találta ki ezt a kar-birkózós sportot is?Biztos marha izmos felsőteste lehetett... :-)))))))))))

"eeeelkéééésteeek...": de nagy zsiványok ezek az albánok.És még nőni fognak... :D :D

Sanyi9 2014.08.29. 08:52:51

@Jani haverja: Egy tartomany, amelyet a torokok kulon kezeltek es ez a nagy kulonbseg? Mit jelent az konkretan, hogy "külön kezelte még a török is"? Es milyen nagy kulonbseget okozott ez, mostanra levetitve?

Ilyen alapon az en peldamhoz visszaterve a magyarorszagi es erdelyi magyarok kozott sokkal nagyobb a kulonbseg, leven, hogy Erdely nem volt 150 evig torok elnyomas alatt. Es ez nincs igy, mert ugyanaz a nyelv, ugyanaz a kultura es mindketto dolgozni jar nyugatra.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 10:04:04

@adg [Au, Darwin]: A HÁ tegnapelőtt, azaz a poszt megjelenése előtti napon elárulta, hogy meg fog jelenni másnap a poszt, úgyhogy rákészültem, és úgy osztottam be a tegnapi napot, hogy ráérjek :)
Ezzel ellensúlyozva a majd egy évi trehányságomat, amikor is nem is írtam posztot :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 10:10:37

@geegee: Az árak tekintetében én az itteni adórendszerben bízok. Itt többek között azért is alacsonyak az árak, mert nagyon kicsik az adóterhek. Ha ez meg is marad, akkor talán valamellyest maradnak az alacsony árak is.

Éghajlat szerint meg jó ország ez (mármint a tengerparti része), de azért itt is szomorú a tél, sokat esik. Viszont normálisan sokszor 4-5 napot esik, meg borús, meg relatív hideg van, aztán amikor meg egy napra kisüt a nap, akkor meg lehet akár 18 fok is, mondjuk január közepén :) Akkor mindig elfelejtődik a 4-5 nap fránya idő, és ez nagyon jó :)

Nyáron viszont nncsen 40 fokos kánikula 30 fok fölött van, de 35 alatt. Merthogy olyankor meg hűt a tenger még itt Tirana mellett is, pedig ez a hely már relatív messze van a tengertől.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 10:11:18

@geegee: Hát azt szerintem nem ő találta ki :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 10:20:28

@Sanyi9: Nagyon nem. Mindjárt leírom, hogy miért:
1./ A török uralom alatt más volt Koszovóban a pasa (ezt lehet, hogy rosszul írtam, szóval a terület vezetőjét, urát akartam írni), mindig is, mint itt, valamellyest más rendszer is volt a két helyen.
2./ De ha nem is így lett volna: Itt még országon belül sem ugyanaz a nyelv, és korántsem ugyanaz a kultúra!!! Ez egy nagyon hegyes vidék, és évszázadokig nagyon elmaradott volt a közlekedési infrastruktúra. Emiatt aztán minden folyóvölgyben másként beszélnek, és más a kultúrájuk is. Persze a közelebbi folyóvölgyeké hasonlóbb, mint a távolabbiaké, de akkor is. Az Enver Hoxha annak idején megpróbálta összekeverni azt a népet a beltenyésztettség kialakulásának az elkerülésére (a sok rossz döntése között ez volt az egyik kivételesen jó), valamennyire sikerült is neki. Ennek ellenére egy példa: Az előző ciklusban a parlament elnöknője Shkodrából származó volt. Nem tudott irodalmi albánul (ami egyébként csak 51 éve létezik, és a köznyelvben gyakorlatilag senki sem beszéli, még Tiranában sem, de legalább Tiranában tudnak úgy is beszélni), csak a saját nyelvjárását beszélte. A déli képviselők nem értették meg a parlamentben, hogy mit beszél, tolmács kellett hozzá! És ez csak országon belül van!!! Képzeld el akkor Koszovót! Ha két koszovói egymás közt beszélget, egy tiranai egy mukkot nem ért meg belőle! Legfeljebb néhány szót, értelem nélkül.

Muscari 2014.08.29. 12:21:08

@Sütemény1975: miert, szerinted a diplomacia amugy mirol szol?

Ginix 2014.08.29. 12:37:57

@Jani haverja: annyira érdekeseket írsz, hogy már többedjére nézegetem a repülőket a környékre! valszeg jövő nyár lesz belőle.
van rá mód, h az egyszeri turista a helyiekkel összebandázzon? pl nem iroda általi vezetővel megy környéket nézni, hn egy helyivel, aki olyan helyeket is ismer ill hajlandó megmutatni, amit egy utazási iroda nem, ill nem étterembe visznek, hn mondjuk a családhoz egy ebédre v vacsorára. ilyenre tudomásod szerint van lehetőség?
esetleg privát háznál megszállni?

ja, bár az albán ragozásról semmit nem tudok, azt tudom h a rendhagyó igék, azok a legtöbb (minden?) nyelvben ugyanezek (és társaik), mint amiket felsoroltál, tehát a leggyakrabban használtak.:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.29. 13:53:38

@Muscari:
A klasszikus mondás szerint a diplomácia arról szól hogy úgy küldenek el a picsába hogy alig várod hogy mehess.
:))))))))))))))))

Ginix 2014.08.29. 15:09:54

@Jani haverja: vmiért nem zöld a neved, hátha most: annyira érdekeseket írsz, hogy már többedjére nézegetem a repülőket a környékre! valszeg jövő nyár lesz belőle.
van rá mód, h az egyszeri turista a helyiekkel összebandázzon? pl nem iroda általi vezetővel megy környéket nézni, hn egy helyivel, aki olyan helyeket is ismer ill hajlandó megmutatni, amit egy utazási iroda nem, ill nem étterembe visznek, hn mondjuk a családhoz egy ebédre v vacsorára. ilyenre tudomásod szerint van lehetőség?
esetleg privát háznál megszállni?

ja, bár az albán ragozásról semmit nem tudok, azt tudom h a rendhagyó igék, azok a legtöbb (minden?) nyelvben ugyanezek (és társaik), mint amiket felsoroltál, tehát a leggyakrabban használtak.:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 15:54:58

@Ginix: Észrevettem azt is, amit elsőre írtál, csak nem volt időm válaszolni, de most megteszem :)
Mi tulajdonképpen melléktevékenységként foglalkozunk úgymond "speciális" turizmussal már jó rég óta. Tehát szervezett csoportokkal nem, hanem baráti körökkel, munkahelyi társaságokkal, családokkal, minden olyannal akiknek egyéni igényei vannak.
Az általad felsoroltakat simán meg tudjuk oldani, sőt még más dolgokat is.

Ha gondolod, vedd fel velünk a kapcsolatot nyugodtan, akár a nevemre kattintva is tudsz üzenni, vagy a honlapunkon látható elérhetőségek közül a legegyszerűbb az email, vagy még egyszerűbb, és gyorsabb a Skype.

A ragozásról: Én tudom, hogy minden nyelvben vannak rendhagyó igék, de ennyire logikátlanul egy nyelvben sincsenek, legalábbis Európában biztosan nem :) És nem csak az igeragozással van a baj... D

Herr Géza 2014.08.29. 16:12:18

Azon csodálkozom, hogy nem jött senki, hogy kijelentse: Albániában sem lehet beilleszkedni, meg jött-ment, meg kirekesztett nyugat-európaiak (mármint a magyarok, mert ott gondolom így vennének lajstromba)...
Persze @Jani haverja: igen f@sza posztja, és az azóta adott még f@szább válaszai alapján nehéz dolga is lenne.... :)))

Szóval "Jani bátyám", minden tiszteletem a tiéd, a benyomásom alapján többet tudsz Albániáról, mint az albánok..!!!!

És tényleg kedvet csinálsz az embernek, legalább egy túristaúthoz biztosan. Bejelentkeztél már az ottani "Turisztikai Minisztérium"-hoz jutalékért ?????? :DDDDD

Ginix 2014.08.29. 16:30:21

@Jani haverja: bocs, nem akartam nagyon nyomulni, csak mivel nem friss a poszt, nem tudtam, h ha vmiért nem zöld a neved, mikor a válaszra klikkelek, akkor látod-e egyáltalán:)
köszi a válaszokat, már megyek is az oldalatokra, köszi:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 17:56:29

@Herr Géza: Köszi, hogy tetszettek az írásaim :)

Még nem jelentkeztem be a Turisztikai Minisztériumhoz, de megfontolandó ötlet... D

Azért az albánoknál nem tudok többet Albániáról, tudod ez olyan, mint a csigás vicc, amikor a kis csiga megkérdezi az anyukáját, hogy hogyan lehetne átjutni az autópálya túloldalára? Mire az anyja: "Oda születni kell fiam" D
Na hát én is (mi is) így vagyok (vagyunk) az albánokkal. Az összes titkukat (pl. némely szokásaik mozgatórugóját) soha nem fogjuk megtudni, mert nem albánnak születtünk, de ez azért nem baj, ők meg nem tudják a magyar szokások mozgatórugóit soha megtudni, hiába élnének mondjuk Magyarországon. Hát ez van :)

De azért próbálok folyamatosan tanulni, tanulni, tanulni, mert Lenin elvtárs is ezt hangoztatta már jó régen, és ebben az egy dologban még igaza is volt :)

wuaaa 2014.08.29. 20:00:08

@Jani haverja: Megtaláltam a fotókat a tiranai pályaudvarról amiket emlegettem. Belinkelhetem ide? Vagy inkább tartsam meg magamnak? :))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 20:08:50

@wuaaa [nor]: Persze, hogy belinkelheted! :)
SŐT!!!

Nekem meg nincs is sajnos fotó róla azt hiszem, merthogy nem fényképeztem le soha :( Mostanra meg már elbontották...

Úgyhogy én köszönném meg a legjobban eme történelmi dokumentumot! D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 20:56:35

@wuaaa [nor]: Köszi, hogy belinkelted, tényleg fontos kordokumentum :)

Ezt már soha, senki nem láthatja így.

Az utolsó képen lévő jármű szerintem egy régi barkácsolt büfékocsi lehetett, régen voltak ilyenek a strandokon, mára azonban már ilyenek sincsenek, úgyhogy ez is igencsak fontos kordokumentum! :)

wuaaa 2014.08.29. 21:14:06

@Jani haverja: Ha nézem ezeket a képeket és arra gondolok, amit itt tegnap leírtál.... döbbenet...

i got my (törölt) 2014.08.29. 21:14:33

@wuaaa [nor]:
nem kispályás a vasútállomás. engem az atombunkerek és előfordulási gyakoriságuk lepett meg annak idején:
www.erdekesvilag.hu/albania-elhagyatott-bunkerei/

Giddy Lamb 2014.08.29. 21:15:06

@Jani haverja: Nemzetközi szálloda a Rogner is, nem csak a Sheraton. A Mercator (Agrokor csoport) is nemzetközi áruházlánc, bár ők nem olyan ügyesek mint a Carrefour.
Én 94-ben voltam ott először, akkor még minden bunker állt, igaz teleszarták addigra őket. Az én utazásom gasztronómiai tárgyú volt, konkrétan a rendszerváltás előtt Mo-n minden boltban lehetett kapni albán kagylókonzervet, finom fahéjas, olivaolajos fűszerezésű lében olcsón, de a rendszerváltozás után ez eltűnt, ezért kiutaztam, hogy feltankoljak egy nagyobb mennyiséget. Bejártam egész Albániát, de sehol nem lehetett kapni, voltam Butrintban is, ahol a kagylótelep volt, de a gyár már rég bezárt. A gyár mellett egy árusnál ettem hurkapálcára felszúrt kagylókat, valószínű az egyik romlott volt és én eléggé megbetegedtem tőle, de pár nap után jobban lettem. Persze akkor még nem voltak szállodák, meg folyóvíz, úgyhogy sátorban aludtunk, a folyókban meg a tengerben fürödtünk, az otthonról kivitt literes üveges Apentával mostam fogat, inni meg ott volt a görög dobozos Amstel olcsón:). A kaja már akkor is jó volt, bárány meg kecske, csak a higiéniára nem adtak sokat, alighogy hazaértem 2 nap múlva lezárták a határokat kolerajárvány miatt, aki ottmaradt az megszívta:). Kocsi akkoriban még alig volt, csak a "zöldséges" dízel Mercik, meg 1-2 lepukkant Alfa Romeo.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.29. 21:15:50

az jutott eszembe, hogy ezek az albánok igen sokat csodálkozhatnak, ha van nekik külön csodálkozó módjuk.

------------
ezennel ezt a posztot a legjobb posztnak nyilvánítom:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 21:43:54

@i got my: Most belinkelek Nektek egy filmet, sajnos albánul van, úgyhogy nem fogjátok érteni.

Ez is a bunkerekről szól, legfőképpen a Porto Palermóban lévő volt atombiztos hegy alatti tengeralattjáró támaszpontról (ez kb. az 5. perc utántól). Sajnos így albán tudás nélkül Nektek lehet, hogy kicsit unalmas lesz, mert a magyarázó szöveg is nagyon érdekes lenne, de ennyi lefordítására azért nem tudok vállalkozni :(

Akinek nem unalmas, az nézze végig, de nem fogok megsértődni, ha valaki unalmasnak találja, hiszen nem érti a szöveget :)

www.youtube.com/watch?v=Rm_vLmRRslA

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 21:50:26

@Giddy Lamb: Igen, a Rognert elfelejtettem, pedig ott nagyon sokszor voltam-vagyok hivatalos ügyekben (pl. kiállításszervező iroda székhelye is van ott), úgyhogy én is úgy jártam, mint az a bizonyos ember, aki keresi a szemüvegét, aztán közben rajta van :)

A Mercatort azért nem írtam, mert kisebb jóval, a Carrefour meg igaz, hogy nincsen Magyarországon, de azért a nevét szerintem majdnem mindenki ismeri.

1994-ben igencsak érdekes lehetett itt. Még 2005-ben (amikor én jártam először itt) is teljesen máshogy nézett ki ez az ország, úgyhogy nagyjából van sejtésem, hogy mi lehetett itt 1994-ben... :)
Azért az élményért irigyellek :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 21:54:21

@Babette.: Köszi a megtiszteltetést :)

Hát valószínűleg régen szegények leginkább azon csodálkoztak, hogy ha volt mit enniük. :(
Most meg azon csodálkoznak (teljes joggal), hogy egyik évről a másikra mennyi minden változik itt :) És szerencsére többnyire pozitív irányba, persze minden hirtelen változással, sőt minden változással együttjárnak a negatív dolgok is, de amíg jóval több a pozitív dolog, addig szerintem semmi baj. :)

Giddy Lamb 2014.08.29. 23:03:24

@Jani haverja: "Azért az élményért irigyellek :)"

Hát, azért a vezetékes víz teljes hiánya nem volt irigylésre méltó:)
A hegyi patakok olyan hidegek voltak, hogy nem tudtam samponnal hajat mosni, mert nem habzott a hideg vízben.
A piacokon minden húst lepett az út pora és a felakasztott megnyúzott tetemeken kóbor macskák ringatóztak, amíg a megfelelő nagyságú darab húst ki nem tudták harapni a dögből, vagy amíg az árus el nem kergette őket...
Gjirokasterban az egyetlen étterem félében a tulaj a nyelvi nehézségek miatt bevitt a konyhára, hogy mutassam meg, mit akarok enni. A mocskos hűtőben a felső rácsos polcon volt pár darab véres hús, a levük az alsó polcon tárolt salátára, paradicsomra csöpögött:)). Akkoriban sem voltam finnyás, de az élmény máig kisért:) A táj, meg az emberek kedvessége már akkoriban is mindenért kárpótolt, kivéve mikor Durresben a kikötőben egy kocsmában meghívtak egy rakira és viszonzásul vagy 8-10 embert kellett visszahívnom:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 23:13:19

@Giddy Lamb: Én nem azt írtam, hogy egészen biztosan csak pozitív élményben volt 1994-ben itt :)

De maga a dolgok megtapasztalása is egyfajta élmény, amit utána már senki nem tud elvenni tőled.

Nem tudtam jól megfogalmazni, inkább írok egy példát:
Köztudomású, hogy az emberek nem szeretnek félni semmitől. Sőt mindenben a biztonságra próbálnak törekedni, anyagiakban is, a közlekedésben is, meg az élet minden területén.
Ennek ellenére népszerűek a horrorfilmek is, meg a bungee jumping is...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.29. 23:17:16

És kicsit OFF:
Nem szeretek itt, ezen az oldalon politizálni, de talán ez a kis politikai humor, vagy inkább csak csípős megjegyzés még belefér ide, mert nem bírom magamban tartani:

Szóval:
Most ijedtem meg igazán, merthogy Albánia el fog romlani. Ebben a pillanatban olvastam:
www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/magyarorszagon-kepzik-az-unios-csatlakozas-elott-allo-balkani-orszagok-kozbeszerzesi-szakertoit

Giddy Lamb 2014.08.30. 00:31:17

@Jani haverja: "Köztudomású, hogy az emberek nem szeretnek félni semmitől."

Hát én ezt nem értem: mikor a csajok az Oktoberfesten a 5er Loopingon ott sikoltoznak a boldogságtól a hátad mögött az vajon nem a félelemtől van, mégis tetszik nekik, de mikor hazafelé részegen a szerpentinen odalépsz neki, akkor ugyanazok a csajok ugyanúgy sikoltoznak a hátsó ülésen szintén a félelemtől, de már nem a boldogságtól:). Én a Loopingot nem élvezem, de a szerpentint igen, akkor hogy is van ez?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.30. 00:34:11

@Giddy Lamb: Az emberi társadalomban az az egyik legszebb dolog, hogy mindannyian különbözőek vagyunk... D

Más magyarázatot nem tudok erre adni :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.30. 10:42:49

@Jani haverja: Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjem az infókat, mind a poszton belül, mind a kommentek támogatásaként, amiket írtál.Szuper jó volt, sose tudtam meg volna máshonnan, máshogy ezt a sok tudnivalót..Ha sikerülne utazni jövőre, vagy máskor, akkor mindenképp jelentkezek még kérdésekkel. :-)

DieNanny CH 2014.08.30. 11:25:07

@wuaaa [nor]:

Na, hát a vasúti menetrend mindent visz! :-DDD Köszi a képeket! 20 év múlva az ottani múzeum súlyos pénzeket fog érte fizetni! - már ha oda is elér a retró-érzés.

DieNanny CH 2014.08.30. 11:33:07

@Jani haverja:

Még az jutott eszembe, hogy milyen ott az internethálózat? Csak, mert anno Birca mesélte, hogy Bulg-ban azért fejlettebb, mert később csatlakoztak a világhálóhoz. Ilyesmi van Alb-ban is, vagy olyan, mint Mo-on? (Hol van, hol nincs...)

wuaaa 2014.08.30. 11:41:11

@DieNanny [SZ,CH]:
:)) Igen, a részletes menetrend (az összes megálóval és az azokhoz tartozó időkkel) is egy A4-es lap egyik oldalán elfért. Ezt az egyik mozdonyban látta az ismerősöm...
www.vlaky.net/upload/galeria/004737/134767.jpg

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.30. 15:56:51

@DieNanny [SZ,CH]: Itt a net nagyon vegyes. Valahol lassú, mint a csiga, meg még szakadozik is, és van sok olyan Isten háta mögötti falu a hegyekben, ahol rendes út ugyan még nincsen, de be van húzva az üvegszálas kábel, és villámgyors :) Mi ahol lakunk, és ahol laktunk előzőleg, olyan közepes. Igaz, hogy a legnagyobb sebesség csak 3 Mbit/s, de az szinte atomstabilan jön, ritkán szakadozik, és nem ingadozik a sávszélesség. Manapság anyósoméknak sokkal több problémája van a nettel Magyarországon (néha egy sima hang Skype is leszakad náluk), mint nekünk, pedig anyósoméknak elvileg 20 Mbit/s sávszélességük van.

Egyébként itt is úgy van, hogy ahova később vezették be a netet, ott korszerűbb :)

Van mobilnet is (4 szolgáltató van itt, ezért olcsó is), ez nagyvárosokban, meg szezonban turistaparadicsomokban néha túlterhelt tud lenni, de általában elfogadható. Ha meg olyan helyeken van az ember, ahol nincs tömeg, akkor hasít (mindegyik mobilszolgáltatónál). Még egy érdekesség: Albánia hegyes ország nagyon. Mégis szinte a legeldugottabb, lakatlan völgyekben is mindig van térerő (általában mind a négy szolgáltatónak). Én soha nem értettem, hogy Magyarországon, ami Albániához képest olyan lapos, mint az asztal, még mindig vannak olyan helyek, ahol nincsen térerő, meg mobilnet.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.30. 16:01:24

@wuaaa [nor]: Igen, ez így volt! :)
Most már így sincs, mert Tiranában megszüntették az állomást, valamint Elbasan és Pogradec között meg végképp megszűnt mindennemű vasúti közlekedés.

Jaj, most nézem, már itt sincsen Elbasan és Pogradec között menetrend :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.30. 17:28:30

@Jani haverja:
Bizony így van. Kollégám mondta hogy évente egyszer ettek húst. Mikor mondtam neki hogy mi mindennap azt mondta Magyarország gazdag ország.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.30. 17:46:30

@diggerdriver: Tudom, sok érdekes történetet hallottam itt a régi dolgokról. Sok öreg itt még mindig azt hiszi, hogy Magyarország egy gazdag ország, mert ők úgy ismerték meg anno a szocializmusban, hogy hozzájuk képest mi a nagyon-nagyon Nyugat voltunk :) Ez AKKOR tulajdonképpen igaz is volt.

Csak hát azóta sokat változott ez az ország. Igaz, hogy a keresetek itt még mindig jóval kisebbek, mint Magyarországon, ha azokat mondjuk Euro-ban számoljuk. Viszont a megélhetés költségei is ugyanolyan (ha nem nagyobb) arányban kisebbek. Úgyhogy az átlagember szintjén Albánia egyáltalán nem szegényebb ország, mint Magyarország. Tetejében ez az ország évről-évre rohamosan fejlődik, a mai Magyarország fejlődési irányát meg most inkább ne keverjük bele ebbe az eszmecserébe...
És többek között a folyamatos fejlődés miatt jókedvűek és boldogok az emberek túlnyomó része itt. És SENKI nem stresszes, mindenki ki tudja fizetni a számláit (igaz, hogy azok összegén igencsak elröhögnéd magad:)), van ideje mindenkinek a másikra, stb.

Szóval a Világ változik, mi meg csak öregszünk...

wuaaa 2014.08.31. 15:05:14

@Jani haverja: Máig gyakran eszembe jutnak a dolgok amiket itt írtál és ebből kifolyólag kérdések is, mégpedig :
Látom hogy Albániában van bőven nem művelhető köves-sziklás vidék. Nem lehetne ilyen helyeken kitalálni valamit? Napkollektorok telepítése? Szélerőmű? Vagy milyen ott egyáltalán a helyzet a megújuló energiák terén?
Élősertés-import. Ha ez így megéri, nem kivitelezhető ott a tenyésztés? Vagy még így is olcsóbb a magyart bevinni? Vagy van benne valami trükkös csavar, ami miatt így éri meg? Nem kell részleteket írnod, csak amennyit az üzlet érdeke enged.
Írod, hogy nagy a fejlődés. Lenne ott arra anyagi keret az állam, vagy a befektetők részéről, hogy a most és a közeljövőben épülő modern városrészek és parkok tényleg modernek legyenek? Semmiféle érdekeltségem nincs ebben, csak hallottam már régebben a fejlesztéseikről. www.kozvilagitas.com/

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.31. 16:10:23

@wuaaa [nor]: Pontokba szedem, nem sértésből, csak átláthatóság céljából:
- napkollektorok: A Karaborum félsziget tényleg sziklás, és szinte egy darab fűszál sincsen rajta. Na jó, ez túlzás, de majdnem igaz. Most nemsokára fognak építeni az olaszok oda naperőműveket, és tenger alatti kábellel fogják átvinni a megtermelt áramot Olaszországba. Albániának ugyanis nem kell az áram, netto áramexportőr a rengeteg kicsi vízierőművéből. Igaz, hogy nyáron a csúcsszezonban a turisták miatt minimálisan importál áramot, de az év többi részében viszont exportál. Ez a nyári importigény is ki lesz küszöbölve hamarosan, mert épül még jónéhány minivízierőmű. Rengeteg nagy esésű gyors patak van itt ugyanis, és az albánok szerint az un. "csöves" minivízierőmű az elhagyatott helyeken sokkal kevésbé rontja a tájképet, mint a napkollektor, vagy a szélerőmű. A Karaborum félszigetet (illetve annak egy részét) is csak azért adták oda bérbe az olaszoknak, mert azt a részt szinte senki sem látja, se helyi lakos, és főleg nem turista. Nem akarják ugyanis elcsúfítani a tájukat.

- még egyszer napkollektor: A szállodák, sőt a magánházak tetején viszont rengeteg van, de az az albán logika szerint nem csúfítja a tájképet, mert azt már úgyis elcsúfította maga a szálloda, vagy maga a ház :)

- szélerőmű: Ugyanaz, mint a napkollektor, az albánok szerint rontja a tájképet, tetejében mivel az elektromos energia szükségletük majdnem a 100 %-át megújuló energiaforrásokból (konkrétan vízierőművekből) szerzik, így szerintük nincsen túl sok tennivalójuk.

- a sertéstenyésztésnek itt nem volt hagyománya, egyedül a hegyek között, ahol régebben a katolikusok, meg az ortodoxok éltek. Aztán az Enver Hoxha mesterségesen jól összekeverte a népet (ritkán értek egyet az Enver Hoxhával, de ebben, legalábbis a célban igaza volt, csak a módszerrel van kifogásom), így mindenhol elkezdtek disznóhúst enni. Ezért aztán Albánia ebből egyelőre exportra szorul. Én most próbálkozom több magyart és több albánt összehozni abból a célból, hogy legyen nagyobb volumenű sertéstenyésztés itt, de elég lassan halad a dolog, főleg az ilyen irányú szakképzett emberek hiánya, valamint a takarmánykeverő üzemek hiánya miatt. Persze erre én is rájöttem (elvégre az eredeti szakmám állattenyésztő üzemmérnök, csak nem sokat dolgoztam ebben a szakmában:)), úgyhogy mellette még takarmányos dolgokat is próbálok ide szervezni, de hát ez a jövő titka, hogy sikerül-e

- Amit itt megcsinálnak újra, az tényleg modern minden tekintetben. Csak hát sok még a tennivaló itt...
Pl. ez a két alagút az elmúlt 4 évben épült, az egyiket 4 éve adták át, a másikat tavaly. Mindkettő teljesen önfenntartó (mármint a belső világítása, szellőzése, stb.):
www.youtube.com/watch?v=2LRXiVkokdU
és
www.youtube.com/watch?v=0LiRqbg5gGI

Szóval jönnek ide az új dolgok, csak hát "avash, avash" (lassan, lassan), ahogy az albán mondaná... :) De ez egyébként nem igaz, mert ennyit fejlődni ilyen rövid idő alatt még nem fejlődött egyetlen egy ország sem Európában. :) Igaz, volt is honnan...

wuaaa 2014.08.31. 16:19:32

@Jani haverja: Na, szokás szerint megint meglepődtem.. :) Köszönöm megint a korrekt választ. Most gondolkodhatok tovább.. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.31. 16:46:50

@wuaaa [nor]: A második alagút itt van tőlünk nem messze, ez a Tirana-Elbasan (jelenleg félig kész) autópálya része. Régebben fel kellett menni a hágóra, illetve nem is klasszikus hágóra, mert a régi út egy része olyan lehetetlen hegyes környéken vezetett, hogy egy szakaszon konkrétan a hegygerincen kellett vezetni az út nyomvonalát :) Úgyhogy jobbra-balra panoráma volt :)

Így meg majd jönnek a turisták, átjönnek az alagúton, gyors lesz, kényelmes lesz, viszont lemaradnak erről a látványról:

kepfeltoltes.hu/view/140831/SDC12248_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140831/SDC12249_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140831/SDC12250_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140831/SDC12252_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140831/SDC12253_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140831/SDC12266_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ez a fejlődés ára... D

vivike22 2014.08.31. 17:04:33

@Jani haverja: Nos, en is azt mondom, jelentkezz a jutalekert :) A ma delelottot a jovo nyar szervezesevel toltottuk, kineztem egy jo kis hotelt Albaniaban, repjegy sem veszes, Barcelona-Roma-Tirana utvonal, es az autoberles is kihozhato egesz szepen. :) Koszonet erte :)

DieNanny CH 2014.08.31. 17:17:09

@Jani haverja:

"Én soha nem értettem, hogy Magyarországon, ami Albániához képest olyan lapos, mint az asztal, még mindig vannak olyan helyek, ahol nincsen térerő, meg mobilnet."

Bizony, a Mezőföldön lévő tanyánkon is ez a helyzet... :-(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.31. 17:37:16

@vivike22: Nagyon szívesen :) Ha gondolod, és aktuális lesz, nyugodtan keress meg privátban!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.31. 17:42:37

@DieNanny [SZ,CH]: Igen tudom. Itt meg pár kommenttel feljebb belinkeltem néhány tájképet. Azokban a völgyekben is, meg még sokkal durvább helyeken is mindig van térerő, összesen talán két helyen voltam, ahol szakadozott, de azok tényleg iszonyat lehetetlen helyek voltak, zéró lakossággal.

Most gondolj bele, milyen hely lehetett az, ahol SIMA ASZFALTÚTON! a hajtűkanyarban négykerékhajtást kellett kapcsolni az akkori pick-up-omnak, hogy fel tudjon menni, mert olyan emelkedő volt a hajtűkanyarban! :) Aszfaltúton, nem murván, és nyáron!!!
Ja, az út egyébként egysávos volt (nem kétszer egysávos, hanem simán egysávos), de úgysem jött szembe senki...

vivike22 2014.08.31. 18:47:37

@Jani haverja: Mindenkeppen aktualis lesz, Durrës azert lenne jobb, mert kozelebb a repter, egy picit dragabb. Vlores jobban tetszik. Meg utazasi irodaban is szetnezek, mert a bookingon nem talaltam teljes ellatasos hotelt, es azert az arara kivancsi lennek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.31. 20:14:54

@vivike22: Hát, ha megfogadsz tőlem néhány jótanácsot, akkor szerintem jobban jársz :)
- Az egyik az, hogy Durres-t én nem annyira javaslom, nagy tömeg, sík vidék, kevés látnivaló. Mi is csak akkor megyünk oda, ha csak 1 nap időnk van, akkor is a déli végére (Golembe, vagy lejjebb), mert ott egyrészt kisebb a tömeg, másrészt meg tisztább a víz (a Durres-i öböl északi részén van a kikötő, és az öböl sajátosságai miatt ott az északi részen nehezen cserélődik a víz).
- Vlora déli része (pl. Radhime) sokkal jobb választás, ha már úgyis autót akartok bérelni, a repülőtérről kb. 2 óra kocsival, feltéve, hogy Vlora belvárosában nincsen dugó, ha van, akkor plusz fél óra
- Szerintem teljes ellátást ebben az országban felesleges igénybe venni, mert mind Durresben, mind Vlorában, mind az egyéb tengerparti helyeken étterem étterem hátán, nagyon nagy a választék, és mindenhol más van, így érdemes kipróbálni sokfélét. Be lehet nyugodtan menni az elegáns helyekre is, ott sem vészesek az árak (és legalább van angol nyelvű étlap:)). Az egyszerű helyek is finomak, csak ott nyelvi nehézségeitek akadhatnak, mert lehet, hogy senki nem tud semmilyen nyelven, csak olaszul és/vagy görögül (meg értelemszerűen albánul)
- Nem tudom, hogy hány napra jönnétek, de szerintem érdemes több helyre menni (ha már úgyis van bérelt autótok)
- Nekem pl. Saranda környéke, meg az egész Riviéra a kedvencem (a Llogara hágótól Sarandáig, illetve tovább Butrintig), szerintem arrafelé van a legtöbb, és legszebb látnivaló, nagyon érdemes eltölteni arrafelé legalább 3 napot (ha nem az egész nyaralást).
- Ja, és szállást nem biztos, hogy érdemes előre foglalni, kivéve, ha a legfőbb szezonban akartok jönni, ez kb. július 20-tól augusztus 31-ig van itt.

Ha gondolod, vegyél fel minket a Skype-ra, és akkor több tanácsot tudunk élőszóban adni Nektek. A Skype nevünk ott van a honlapunk alján. Ha elérhetőnek látsz minket, akkor vagy én, vagy a feleségem van a vonal túloldalán.

vivike22 2014.08.31. 20:31:22

@Jani haverja: Okes, koszonom szepen :) Ha olaszul beszelnek, az mar jo, azt ertjuk hihi. Olasz, angol, ezekkel a nyelvekkel mar boldogulunk.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.31. 23:06:39

@vivike22: Akkor könnyű lesz Nektek boldogulni, a tengerparton majdnem mindenhol tudnak olaszul :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.31. 23:54:20

@Jani haverja: Nahát, mivel még mindig van ebben a posztban élet (maximális tisztelet érte, hogy válaszolgatsz...), így én is kérdeznék.
Mivel nagyjából kukksötétség van a fejemben az egész Balkánról.
Mondjuk május környékén (nagyon kerülném a főszezont a meleg és a tömeg miatt), 4 éves gyerekkel, nyugodt helyet keresvén, vízpart mellett (tó vagy pedig tenger és édesvízű medence) melyik régiót, városkörnyéket tanácsolod? Egyéb preferenciák:Jó ha vannak látnivalók, jó ha vannak normálisabb utak, kulturált parkolás, éttermek, jó ha nem szemetes a környék.

Illetve kb mennyi pénzt kell számolni egy napra hármónknak, a szállásra (nem kell semmi luxus, csak egy tiszta és megfelelő méretű szoba, meg mondjuk reggeli, meg valami net elérés lehetősége) , napi kajára (délben, koradélután mondjuk szendvics, gyümölcs, estefelé pedig meleg vacsora, ez utóbbi lehet a szállásadó részéről is, vagy pedig beülnénk étterembe), illetve költőpénzre (belépő, szuvenír, parkolás, útdíj, stb), mindezt mondjuk euróban?Étterem legyen mondjuk egy tányér húsos főétel, egy savanyú/saláta/deszert, meg egy üdítő/pohár bor kiindulásnak.Alkoholt szinte nem fogyasztunk, a bort is csak kóstolás szinten gondoltam.
Látnivalóként szeretjük a hegyeket, felvonókat, kilátást, de a városokat is, parkok, állatkertek, tavak, folyók, gyerekbarát helyek.Amiket kerülnénk az a tömeges, hangos, tolvajos, szemetes környékek.

Illetve milyen útvonalat javasolsz elérni az országot?Első körben saját kocsival gondoltam, vagy Pest felől mennénk, vagy kapásból észak felől, szlovén-horvát-bosnyák-montenegró irányból (van sok tengerpart, illetve van sok "kötelező" látnivaló) vagy pedig szerbek-koszovó esetleg makedón felől, ami esetleg olcsóbb (gyorsabb?) útvonal, bár ez utóbbit csak tippelem.Esetleg egyiken jönni, másikon menni vissza, egy kis Romániával megspékelve (Temesvár, Nagyvárad...)
Illetve ha ott vagyunk, gondoltam esetleg görögöket, makedónokat, bulgárokat megnézni, egynapos túra keretében.Esetleg olaszokhoz átkompolni, a csizmasarki városokhoz?Már ha van ennek értelme a látnivalók/árak hányados tekintetében.

Preferenciák az utazással kapcsolatban: nem baj, ha nem kapus az autópálya és így nem dugul be, nem baj, ha nem lőnek ránk útkozben, nem baj, ha nem húznak le rendőrök/útonállók 5 kilométerenként 20 euróra és az aszfalt se lenne baj, ha sima lenne... :D

Ne haragudj, ha esetleg szereotipiákat válsz felfedezni az irományomban, simán lehetnek, de ez mind a tudatlanságomból fakad, egyszerűen finn-gomb sincs mi van mostanában arrafelé.
Olvasom a nemzetközi híreket úgy általában, akár a Balkán felől jövőket is, de mivel nem érint, egyik szememen be, a másikon ki, kábé... :D Se rokon, se barát se ismerős, de még ezek szomszédai leszármazottai sem jártak arrafelé, akiket ismernék.
Egyedül Romániával van tapasztalat, de sztem az most irreleváns.Illetve Szlovénia is ismert terep,számomra de az már talán nem is a Balkán, hanem Dél-Ausztria... :-)

De ezektől eltérő ötletek is érdekelnek, ha van.
Előre is köszönöm, az se baj, ha csak egy hét múlva válaszolsz, marhára nem lóverseny.Először csak az árak nagyságrendje érdekel, aztán később nyilván lehet keresgélni pontosabban is a konkrétumok szerint.Ha meg repülés, bérautó lészen esetleg, arról könnyebben van infó a neten.Kösz mégeccer, ha válaszolsz, üdv

Csak azért nem magánban írtam, hátha másnak is jól jönnek az infók... :-) Illetve azért is írtam inkább a skype-beszélgetés helyett, mert én elég süket vagyok (tudod, mint a viccben, a hallásom római katolikus) a betűket könnyebben befogadom.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.02. 15:02:16

@geegee: Jövök ám a válasszal, csak idő kérdése, mert hosszú lesz... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.03. 02:08:58

@Jani haverja: Szuper.Semmi baj, sőt, így köszönöm meg, ha megfontolt lesz... :-))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.03. 16:27:20

@geegee: Szia!

Na, végre elkészültem a válasszal :)
Nektek én egyértelműen Albánia déli részét javaslom, elsősorban Saranda és környéke. Ez a rész legkevésbé szemetes és Saranda környékén nagyon sok látnivaló is van, amire majd kitérek. „vivike22”-vel privátban is leveleztem azóta (remélem, nem haragszik meg, hogy ide leírtam), nekik is azt a környéket javasoltam, bár ők repülővel jönnének. Ő találta meg ezt a szállodát a neten:
www.booking.com/hotel/al/bahamas.hu.html?sid=c5a04333f2eeb117c80e444b5a3ce56b;dcid=2;wl_id=0

Ez a szálloda szerintem Nektek is tökéletesen megfelel, mert van medencéje és jó helyen is van. Ja, a belinkelt lapon az van, hogy „Beszélünk az Ön nyelvén”, az nem azt jelenti, hogy tudnak magyarul, hanem „vivike22” vagy az olaszra v. az angolra keresett rá :) Ebben a szállodában én még életemben nem voltam, de nagyon jók az értékelései, de a helyet, ahol található ismerem, nagyon jó környék mert csendes, és nagyon közel van hozzá mind Saranda belvárosa, mind Ksamil és Butrint, az ókori romváros. Persze a környéken kismillió szálloda van, én ezt csak azért linkeltem be, mert előzőekben már kérdezted az édesvízi medencés szállodát, meg itt a fényképen látok elég nagy játszóteret is stb. Ahogy néztem, reggeli benne van az árban, és az étterem is korrektnek tűnik. De egyébként kocsival onnan kb. 5-6 perc Saranda belvárosa, ahol egymást érik a különböző éttermek, de még útközben is találni fogtok vagy százat :).

Ehhez a helyhez két úton lehet (illetve könnyű) eljutni Mo-ról, vagy Szerbia-Macedónián keresztül, és az Ohridi-tó északi részén belépve Elbasan, Rroghozhine, majd délre fordulva Fier, Vlora, Himara, Saranda útvonalon, vagy pedig (ha majdnem végig autópályán akartok menni), akkor egy nagyon kis kerülőt megér az, hogy Szerbia-Macedónián keresztül lementek Görögországba és Ioannina-nál vagy Igoumenitsa-nál északra fordulva éritek el Sarandát. Ez utóbbi út gyorsabb és kevésbé kanyargós. Ha Ioannina-nál fordultok északra, akkor Kakavia-nál léptek be, majd egyedül a Muzinai-hágót kell „leküzdeni”, de nem vészes. Ha Igoumenitsa-nál fordultok északra, akkor Qafe Bota-nál léptek be, az végig szinte sík vidék, egyedül Butrint-nál a Vivari-csatornán lévő komp lesz „igencsak érdekes” Nektek, mivel első látásra úgy néz ki, mint amelyik most készülne elsüllyedni :) De nem kell félni, eddig sem süllyedt el :)
Persze, lehet a tengerparton is jönni, Szerbia-Montenegró v. Horváto.-Montenegró útvonalon is, de ezek nagyon hosszú utak, tetejében Horvátországban „horror” autópálya díjak vannak.

Tényleg, autópálya díjak a Balkánon: Horvátországban nagyon drága, minden egyéb helyen fillérek, Koszovóban és Albániában ingyenes, Montenegróban meg nincs is autópálya :) Ahol fizetni kell, ott fizetőkapuk vannak (Görögo-ban is). Az üzemanyagárakra itt találsz támpontot:
gasoline-germany.com/international.phtml?kontinent=EU

Még az úthoz: Sehol nincsen semelyik országban különleges közbiztonsági veszély (szerintem mindenhol valamivel jobb, mint Magyarországon), Albániában meg különösen jó a közbiztonság. Kéregetők néhány helyen vannak (Görögország kivételével mindenhol beléjük lehet esetlegesen futni, illetve még Görögországban is előfordulhatnak), de nem fenyegetőek, és csak olyan helyen vannak, ahol sok a turista, és közterület (pl. Saranda parti sétány). De még ilyen helyeken sem mindig lehet találkozni velük.

A rendőrök minden országban korrektek, büntetés csak akkor van, ha megszeged a szabályokat, de még akkor is általában fillérek (20 EUR alatt). Rendőri lehúzás egyik országra sem jellemző jelenleg a Balkánon, kivéve Bulgáriát.

Költőpénz: ennek a szállodának az árait meg tudod nézni, ez egy jó szálloda, és itteni viszonylatban felső középkategóriás. Tehát lehet ennél olcsóbb helyet is találni (májusban foglalás nélkül is mindenhol tudtok találni szállodát), meg drágábbat is, pl. ez Saranda legdrágább szállodája:
www.hotelbutrinti.com/
Az olcsóbb kis családi szállodákban viszont nincsen medence, és úgy emlékszem, Ti nem szeretitek a sós vizet.
Étel- és egyéb árak: általánosságban azt lehet mondani, hogy itt az éttermi árak nagyon olcsók. Gyakorlatilag 1 napra étkezésre akkor sem tudtok 50 EUR-nál többet elkölteni hárman egy négy éves gyerekkel, ha nagyon drága helyekre mentek, és a legdrágább kajákat eszitek.
De lehet nagyon olcsón is étkezni, pl a burek (itt byrek, ejtsd: bürek), nagyon olcsó, de az összes többi helyi gyorskajálda is olcsó. Ha valaki nagyon spórol, akkor a ti családotok esetében a napi kajapénzt meg tudja még 15 EUR-ból is oldani, és még mindig főtt ételt evett vendéglátóipari helyen, és finomat :) Általában az üdítők drágábbak, mint a többi ital, úgyhogy lehet, hogy jobban jártok, ha itt rászoktok a sörre, borra, rakira a gyerek kivételével :) De azért az üdítők ára sem vészes.

Folyt köv.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.03. 16:31:50

@geegee: Folytatás:

Kompolás: az olaszokhoz szerintem nem érdemes átkompolni, mert egyrészt drága, másrészt meg csak Vlora-ből és Durres-ből indulnak kompok, harmadrészt meg az összes komp úgy közlekedik, hogy este indul és reggelre ér célba, mind odafelé, mind visszafelé. Ez az olaszoknak egy üzleti megfontolása, mivel így aki nem akar a nyílt fedélzeten éjszakázni, az a drága kompjegy mellé még megveheti a drága kabinjegyet is :) Viszont ha kompolni akartok, akkor én javaslom, hogy Sarandából menjetek át Korfura. Az egy rövid út, és aránylag elfogadható árú, főleg ha autó nélkül kompoltok át. A komp menetrendet ide linkelem:
www.ionian-cruises.com/lines.php

A kompról fontos tudni, hogy az indulási idők HELYI időben vannak megadva, és Görögo-ban 1 órával több van, mint a közép-európai idő. Ezért van aztán az, hogy a Görögo-ból reggel 9-kor induló komp elmegy Saranda-ba, leteszi az utasokat, felveszi a másik utasokat, és ugyanúgy 9 órakor már vissza is indul Korfura. D

Látnivalók a környéken:

- Saranda (a parti sétányon rengeteg étterem, szórakozóhely, meg bizbasz árus, egyébként műemlék csak a végében, már majdnem a kikötőnél van, Bar, Restaurant Republika, ami egy az ókori városfalra épült étterem, bent az étteremben van a falrészlet, valamint a Polgármesteri Hivatallal szemben van még néhány rom)
- Lekures vára Saranda fölött (ez egy középkori vár étteremnek megcsinálva, gyönyörű panorámával, Saranda felett)
- Ksamil strand (ha nem szeretitek a sós vizet, akkor is érdemes elmenni oda, mert a panoráma gyönyörű, 4 kis festői sziget, háttérben Korfu, a kis szigetekre ki lehet úszni is, de van csónak, vízibicikli, motorcsónak is.)
- Butrint ókori romváros (ez a Világörökség része, elég nagy területen a kora ókortól egészen a 17. sz-ig mindenféle romok)
- Kék-szem forrás (Syri i Kaltër vagy Blue Eye). Ez egy csodálatos természeti környezetben van, a forrás maga a föld alól tör elő, és mp-ként közel 8 m3 vizet hoz a felszínre, amiből egyből egy patak is lesz. Ahol feljön a víz, ott szemmel láthatólag púpos, ha beledobsz egy követ, egész addig nem süllyed el, amíg a szélére nem sodródik.
- Gjirokastra (szintén a Világörökség része). Érdemes megnézni az óvárosát, a várban pedig ált. kiállítások vannak, mindig más, valamint Európa legnagyobb fegyvermúzeuma, bár ezt az albánok kicsit furán számolták ki, ugyanis területre tényleg az, mert maga a vár az, de kiállított tárgyak tekintetében korántsem az. Viszont lehet ott a várban látni egy 50-es években földre kényszerített amerikai kémrepülőt is kibelezve :) Gjirokastra óvárosában pedig ott van az a ház is, ahol Enver hoxha nevelkedett gyerek korában, ez jelenleg néprajzi múzeum.
- Ha messzebb is el akartok menni kirándulni, akkor Gjirokastra után Permet felé kell fordulni, és Permet után beértek az igazi nagy albán hegyek közé.
- Ha nem akartok ilyen messze menni, akkor ha Saranda-tól elindultok a tengerparton észak felé, kb. 20 km után ténylegesen a tengerpartra értek, illetve a tengerpart mellett húzódó hegylánc oldalában folytatódik az út. Itt rengeteg gyönyörű szép öblöt és kisebb-nagyobb települést találtok. Lehet vásárolni házi sajtot, olívaolajat, mézet stb., gyümölcs májusban még nem sok minden lesz. Meg az egész úton a panoráma is gyönyörű, egészen Vloráig.

Egy jó tanács még az utazáshoz: Ha beértek Albániába, főleg a szerpentines utakon, vegyétek ki a gyereket a gyerekülésből, úgyis kis sebességek vannak itt, egyrészt itt nem kötelező, másrészt meg sokkal jobban fogja bírni a gyerek a kanyarokat, ha a hátsó ülés környékén szabadon mozoghat. Persze, lehet, hogy a Ti gyereketek jól bírja a szerpentint, ez adottság kérdése, nem lehet befolyásolni, hogy melyik gyerek bírja, és melyik nem. Egyébként ezen utak minősége (amiket leírtam) mindenhol jó. Szerbiában, és Macedoniában az autópálya olyan, mint a régi M7-es, azaz betonkockákból van, de elfogadható, csak ráz. Dél-Albániában meg a főutak nagyon jók, csak kanyargósak a domborzat miatt.

Hát kb. ennyi, azt hiszem, minden kérdésedre válaszoltam, csak nem sorrendben :)

enverhoxha85 2015.01.09. 20:55:33

@Jani haverja: En az autot egy egesz delutan nyitva felejtettem a skanderbeg ter mellett, hatizsakkal a hatso ülesen, Magyar rendszammal. Es? Es semmi nem törtent az eg vilagon! Ezzel a sajat tapasztalattal tudnam meg kiegesziteni az autolopasra vonatkozo tevhiteket :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása