oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 31. 06:46,  Interkontinentális szerelem 408 komment

2014. július 31. 06:46 Határátkelő

Interkontinentális szerelem

Mindig nagyon élvezem, amikor olyan írás érkezik, amely egy általam ismeretlen világba kalauzol. A mai írás is ilyen, hiszen a keleti kultúrához már gyermekkora óta vonzódó, és végül egy indiai férfival házasságot kötő Éva részletesen beszámol arról, milyen is egy indiai esküvő, és még sok egyéb érdekességet is megtudhatunk.

cím_111.jpg

“Én viccesen csak annyit szoktam mondani az indiai esküvőről, ha kérdezik, hogy olyan, mint egyfajta próbatétel. Ha azt túléled, a házasság már gyerekjáték lesz.

Átlagos lánynak tartom magam, aki ráadásul ha lehet, kerüli a feltűnést. Persze a saját esküvődön ezt nyilvánvalóan nem kerülheted el, az indiai verzió pedig még kevésbé teszi ezt lehetővé.

Annyi minden történt velünk ott, és azóta is, hogy talán még csak most tudott leülepedni a sok történés, és a 4 ország (Magyarország, India, Németország és az Egyesült Arab Emirátusok) közti ingázás ill. költözések sora. Sokat elmond, hogy a videónkat is csak fél évvel később tudtuk megnézni. Nem is meglepő tehát, hogy a saját esküvőm leírása több mint egy évet váratott magára.

Ab ovo

Már kisgyermekkor óta vonzódtam a keleti kultúrákhoz, a zenéhez, nyelvekhez. Saját magam identitását sem határoztam meg úgy soha, hogy én magyar lennék, vagy bármilyen valláshoz vagy közösséghez tartozó; elsősorban emberek vagyunk. És mint ilyen, egyetlen nagy közösséghez, az emberiséghez tartozunk.

Tehát számomra természetes volt, hogy amikor megházasodom, mindegy, milyen nemzetiségű lesz a párom. Végül pedig ennek a felfogásnak köszönhetően váltam kozmopolitává, világpolgárrá.

Az egyetemi évek

Az indológiának köszönhetően csodálatos embereket ismertem meg (és kevésbé csodálatosakat is) és kinyílt előttem egy egészen új világ. Nem csak az egyetemen oktatott nyelv és kultúra hatására, de az egyetem utáni órákban az indiai konyhának, táncnak, és embereknek köszönhetően is. Úgy látszott, ha keleti szakra adod a fejed, az teljes embert követel.

Végül bizonyos felismerések és nehézségek után, úgy döntöttem, egy év után nem folytatom tovább a szakot (személyes és gyakorlati okok miatt), és más keleti nyelvekkel próbálkoztam tovább.

Viszont a baráti kapcsolatok úgy-ahogy megmaradtak, és három évvel később ennek, és valószínűleg a sorsnak köszönhettem, hogy találkoztam a férfival, akit ma már a férjemnek nevezhetek. De esetem koránt sem tekinthető egyedinek, mint ahogyan azt elsőre a legtöbben gondolnák. Csoportunkból mára már többen is büszkélkedhetnek indiai férjjel.

Elméletem beigazolódni látszik, miszerint ez egy életforma, és beszippantja az embert, vagy egyszerűen csak a mai húszas korosztály sokkal nyitottabb a tengereken átívelő love story-kra. Persze előttünk is voltak sokan, és utánunk is lesznek majd, akik indiaiakkal kötnek házasságot. Gondolom, egyre többen is, és ez jó.

Szerelem harmadik látásra

Férjemmel egy baráti társaságban találkoztunk először, és gyakran feltett kérdés, hogy szerelem volt-e első látásra. Én inkább úgy mondanám, hogy harmadikra. Ugyanis baráti társaságban háromszor kellett találkoznunk ahhoz, hogy egyáltalán beszédbe elegyedjünk egymással.

Gyorsvonat a szerelemben és Bajorországban

Amilyen lassan kezdődött, olyan gyorsasággal folytatódott. Amikor mi randizni kezdtünk, ő már másfél éve dolgozott Magyarországon, és elérkezettnek látta az időt arra, hogy továbbálljon. Már megismerkedésünk előtt eldöntötte, hogy szabadúszóként folytatja tovább karrierjét, és elfogadott egy állásajánlatot Németországban.

Az időzítés a lehető legrosszabb volt, hiszen csak most találtunk egymásra, és neki máris el kellett mennie. De a Railjet müncheni járatának hála - aminek szinte állandó utasai lettünk -, sűrűn tudtuk látni egymást. Körülbelül 9 hónapot töltöttünk el így ingázva. Utólag visszagondolva, érdemesebb lett volna bérletet váltani rá.

Lánykérés

Mint a mesékben, körülbelül 3 hónap ismeretség után Budapesten kérte meg a kezemet, és én azonnal igent mondtam. Eleinte még két esküvőt szerettünk volna, egyet Indiában és egyet Magyarországon, de az első után úgy gondoltam (és nem csak én voltam így vele) hogy talán ennyi elég is volt. Amilyen szép egy esküvő, olyan stresszes is.

Esküvő a törvények árnyékában

kézfogó.jpg

Férjem és családja keresztények, így számára mindenképpen fontos volt a templomi esküvő. Magyarországon a templomok nincsenek felhatalmazva a joggal, hogy házasságot köthessenek, csak szentesíthetik a közjegyző által megkötött házasságot. Számára ez a felállás nem volt elfogadható, tehát innentől egyértelmű volt a döntés, mivel az indiai templomok rendelkeznek ezzel a joggal.

Ami szintén a kinti esküvő mellett szólt, az az volt, hogy a magyar állam az indiaiaktól egy bizonyos „no objection certificate”-t kér, ami azt igazolja, hogy nem kötöttek még házasságot kint, és szabadon házasodhatnak, nincsen semmi akadálya.

Ezt elviekben nagyon nehéz, vagy majdhogy nem lehetetlen megszerezni, mivel Indiában a nagy népesség, a kevésbé szabályozott törvénykezés, és a különböző vallások miatt az esküvőket úgymond hivatalosan nem regisztrálják. Kellene, de az emberek általában nem teszik. Ha utólagosan valamiért szükségük lenne rá, akkor megtehetik. A hivatalos bejegyzés és pecsét csak azoknak kell, akik külföldre mennek.

Bár mostanában hallottam egy történetet, amiben az indiai fiúnak ezt teljesen egyszerűen és gyorsan sikerült beszereznie, tehát ez nagyon is ellentmond annak, amit mi 2 éve hallottunk - és ő is azelőtt házasodott -, de mint mondtam, nálunk végül mégsem ezen múlt a döntés.

Ehhez képest tőlem csak egy születési anyakönyvi kivonatot kértek, - amin ugye már eleve rajta van minden angolul, tehát fordíttatni sem kellett -, és egy keresztlevelet a templomból, ami magyarul volt, de nem kérték, hogy fordíttassuk le. Én azért a biztonság kedvéért a helyi okmányirodából is kértem egy olyan papírt, amin rajta volt a családi állapotom, mert mi ugye az ilyen „hivatalos” iratokhoz vagyunk szokva, de nem volt rá szükség.

Hetedhét országra szóló esküvő?

Hát ha nem is hetedhét, de a mi esetünkben ugye két országra szólt. Internetes közvetítésen keresztül a család itthon maradt tagjai is nyomon tudták követni az eseményeket.

A másik sztereotípia, amit gyakran hallunk Indiával kapcsolatban, az az egy hétig tartó esküvő. Igen, van ilyen, de ott sem maga az esküvő tart egy hétig. Különböző felkészítő szertartások vannak szokásban vallástól függően, majd maga az esküvői szertartás, aztán a fogadás, és az utána való ünnepségek. Ezek mind mind lehetnek egy- vagy több naposak is. Mi nem szerettünk volna ekkora felhajtást, de magyar mércével mérve mégis nagyra sikeredett.

Családi unszolásra végül a vendéglista 200 fős lett, de mire a szervezéstől az esküvőig eljutottunk, a szám 500-ra kúszott fel. Igen, még így is kis esküvőnk volt. Egy átlagos esküvő olyan 1000 fős.

Persze népesebbek is a családok, és a közeli rokonság fogalma sem áll meg az unokatestvéreknél, hanem az olyan távoli tagokig terjed, akikről nekem például fogalmam sincs, kicsodák is az én családomban.

Meg kell hívni például a szomszédot, a szomszéd rokonát, az embert, aki a ruháidat vasalja - ő hozza a családját -, a szüleid volt kollégáit - az ő családjukat -, kisebb településeken joggal mondhatjuk, hogy az egész falut. A mi esetünkben egész Hyderabad kicsit sok lett volna, de jöttek délről is, Keralából, és északról is, például Delhiből.

A másik szabály, hogy ha 400 embert vársz, akkor legalább 500-ra főzz! Nincs konkrét vendéglista, vagy visszajelzés, de úgyis többen jönnek, mint ahányat hívtál. A meghívót elvileg személyesen kell átadni a közeli rokonoknak (akik a mi szemünkben távoliak lehetnek, és mivel India amúgy is nagy, néha tényleg földrajzilag is távol vannak).

Vásárlás az esküvőre, szervezés

ruha.jpg

Az esküvői ruhámat Magyarországon vettük meg, mint ahogy végül férjem öltönyét is, és minden egyéb kiegészítőt, ami a templomi esküvőhöz kellett. Hyderabadban nem igazán van választék keresztény esküvői ruhákból, ill. dívik még a fehér szári divatja is.

A templomi ruhával kapcsolatban érdemes egy szolidabban gondolkodni, ezért vettünk hozzá egy bolerót is, ami takarja a hátat és a karokat is. (Később, a saját fotózásodon ezt úgyis leveheted, és legalább többfajta kép készülhet.)

Szerencsések voltunk, mivel férjem nővérei elintéztek számunkra mindent, mire a nagy nap elérkezett. Nekünk már csak annyi volt a dolgunk, hogy odamenjünk egy héttel előtte, megvegyük a fogadáshoz a második öltönyt, és a szárit - amit aztán leadtunk a varrónőnek, hogy készítse el a hozzá való blúzt méretre.

nevető menyasszony.jpg

Azonban a vásárlás sem úgy zajlik le itt, mint otthon. Indiában ez egy kisebb családi esemény, és mindenki látni akarja, hogy mit vesz a menyasszony. Tehát ilyenkor csoportosan vonulunk boltról boltra.

Ami nem csak azert kellemetlen, mert száz szempár tapad rád, és fehér lévén amúgy is látványosság vagy egymagadban a boltban, minden árus próbál körülugrálni, és a többi vásárló is bámul… de ha végül nem tetszik semmi, ezután még el kell rángatnod az egész családot valahova máshova is. De gondolom ez minden esküvő esetében hasonló lehet, ahol nagy a család.

Végül nem a tradicionális anyagok, vagy színek szerint választottam szárit, hanem aszerint, hogy miben éreztem magam a „legmenyasszonyosabban”. A mai napig nem bántam meg.

A hozzá illő ékszerszettet egy eladó személyesen segít összeállítani. A passzoló „mang tikka”-t (a homlok közepén lógó fejdíszt), a nyakláncot, fülbevalót és „payal”-t (bokaláncokat) továbbá a „chudiyaa”-t, (a tipikusan indiai karpereceket).

Ez utóbbi szokott a legtovább tartani (ezt már előző vásárlásaim tapasztalataiból tudom) mert több fajtát és színt kevernek egy szetté, és pontosan passzolnia kell a szári színeihez is, és persze a kezem méretéhez is. A végére rendesen fel leszek díszítve, és a karperecek súlyosak is.

Egy másik boltban vettük meg az úgynevezett „mangal sutra”-t, a nyakláncot, amit csak a házas nők hordanak, olyan, mint nálunk a jegygyűrű. Aranyból és fekete gyöngyökből készül. A templomi szertartáshoz pedig egy hagyományos „tali”-t is vettünk, amiről a kesőbbiekben ejtek majd még szót.

Nalugu, Sangeet - felkészítés és ünneplés

nalugu.jpg

A nalugu nevű ünnepségen úgymond rituálisan megtisztítják a házasulandó párt. Kurkuma és szantálfa pasztából álló keveréket készítenek - amivel később bekennek -, egy másik tálban pedig rizst helyeznek el kurkumával. Ezek szimbolizálják a testi-lelki megtisztulást (és a kurkuma amúgy is jó a bőrnek és fertőtlenít), a rizs pedig a gazdagság, bőség jelképe.

Egy nagy tálcán ajándékokat is kapunk - ami leginkább szimbolikus gyümölcsökből áll -, egy másik tálcán pedig ruhákat. Többek közt azt is, amit a maszatolás után fogunk viselni, miután megfürödtünk.

Mindennek újnak kell lennie, az ezüsttálaktól a fa sámliig, amin majd ülünk, miközben jönnek a vendégek. Szokás még egy kisfiút / kislányt is mellénk ültetni, a gyermeki létet és az ártatlanságot szimbolizálva.

Ez rendes esetben egyébként külön-külön történne a fiús és lányos házban, de mivel nekem ott nincs házam, ezért ezt úgy oldottuk meg, hogy az elején együtt tartózkodtunk lent a hallban, majd először én mentem fel az emeletre, és a férjemet kenték be, majd pedig ő jött fel és én mentem le.

Mikor a lépcsőn lefele menet megláttam őt, kissé megijedtem, mert egy sárga sár-szörnyre hasonlított leginkább. Szerintem igazán bevezethetnék szokásba, hogy egy házban tartják mindkettőjüknek, mert ha így meglátod a jövendőbelidet, és még mindig hozzá akarsz menni, akkor az már jelent valamit. Ezek után kissé féltem, hogy én mire számíthatok, de szerencsére ugye nőkön kevesebb a szabadon hagyott bőrfelület.

lábmosás.jpg

vőlegény.jpg

A házas nők egyesével jönnek és először bekennek a pasztával. Az arcodat, nyakadat, kezedet és lábadat. Majd meghintik a fejedet, vállaidat és térdedet rizzsel. A szokás szerint csak a házas nők, de ettől eltérően végül a hajadonok is jöttek, sőt, férjem esetében végül férfi rokonok, és barátok is ragaszkodtak hozzá, hogy ők is részt vehessenek a szertartáson.

Nem voltam rá felkészülve, hogy egyes idősebb asszonyok milyen élvezettel fogják az arcomra dörzsölni, és nem rákenni, valamint arra sem, hogy be kéne csuknom a szememet, mert hát mégis ki kenné már bele?

Mivel én fehér bőrű vagyok, nálam a kurkuma szóba sem jöhetett, ugyanis rajtunk nyomot hagy napokra. A sötétebb bőrön ez nem látszik, sőt, ragyogóbb lesz tőle, és a vendégek is azzal játszanak, hogy egymást kergetik és kenegetik be.

Elvileg azért csinálják esküvő előtt ezt a szertartást (a szimbolikus okokon túl), hogy megtisztuljon a bőr, és ki sem mehetnének már ezután a házasulandók az utcára, mert a szmog, stb. ismét beszivárogna a pórusaikba. Később én is sokszor hallottam, hogy a kozmetikában használt kurkumás pakolást lehetőleg este tegyük fel, vagy ne menjünk utána sehová, mert védtelenebbé teszi a bőrt a külső hatásokra. Tehát én helyette szantálfát kaptam.

Ez az ünnepség napokig is tarthat (mint férjem unokatestvére esetében, és majdnem minden napon részt is kellett vennünk), de a miénk csak egynapos volt.

A sangeet pedig az „ereszd el a hajam” napja. Délelőtt a hennás nők jöttek hozzánk, és felfestették a „mehendi”-t (amit mi csak egyszerűen hennának hívunk itthon). Nekem ez alkalommal csak a lábamra, mert úgy gondoltuk, kézen nem ment volna a fehér ruhához. A többi vendég és gyerekeik viszont élvezhették.

Este elkezdődik a zene és a tánc. Lassan-lassan, mert eleinte mindenki bátortalan. Aztán te is csak előadod azt a kis bollywoodi tánctudásodat, férjed pedig a többiek által kikövetelt híres táncát… Szóval, maradandó lesz a buli. Már csak azért is, mert nem lesz több. Ezután már „csak” a templomi esküvő, és a fogadásnak nevezett díszfelvonulás következik.

Mindkét nap finom ételeket is kell biztosítani a vendégsereg számára, tehát sátrat és benne rendelt ételt, felszolgálókat kellett hívni.

Az esküvő

esküvő.jpg

tali.jpg

Maga a templomi esküvő hasonlóképpen zajlik, mint az itthoni. Azzal a különbséggel, hogy ott nincsen csók a végén (csak kint, a fotózás kedvéért volt), és a gyűrű felhúzása előtt még egy úgy nevezett „tali”-t is a menyasszony nyakába kell kötnie a vőlegénynek.

Ez egy tipikusan indiai keresztény medál, ami lehet pl. szív alakú, kereszt van rajta, és aranyból készül. Ezt egy vastag sárga zsinórra fűzik rá, amit előtte kurkumába mártanak - ez a kapcsolat tisztaságát szimbolizálja. Ezt kell a menyasszony nyakára kötni 3 csomóval. Később ezt a láncot aranyra cserélik.

gyertya.jpg

Volt egy gyönyörű szimbolikus elem is. Az esküvő megkezdése előtt két erre kijelölt személy meggyújtott egy-egy gyertyát, amin a nevünk állt, amik egy nagy, vastag gyertya mellett álltak.

Az eskütétel után lejöttünk a pulpitusról, és ezekkel a gyertyákkal közösen gyújtottuk meg a nagy gyertyát, majd elfújtuk egymás gyertyáit. Ezzel is szimbolizálva, hogy két külön személyként jöttünk még ide, de a házasság szent kötelékében lángjaink összeolvadtak, és együtt, egy egészként égnek már tovább. Egymás gyertyáit elfújtuk, tehát átadtuk magunkat egymásnak, az „Én” megszűnik létezni, már csak a „Mi” él tovább.

A szertartás körül belül egyórás volt, és a végét az anyakönyv aláírása és egy-egy virágfüzér egymás nyakába akasztása zárta. Ezután kivonultunk a bejárat elé, ahol két oldalt virágszirmokat tartó tálakkal vártak minket.

Először a pásztorok, majd a család többi tagja jött, és szimbolikusan megáldott vele, a szirmokat a fejünkre szórva. Ezután mi visszamentünk még a templomba egy gyors fotózásra, majd együtt elhajtottunk a fogadás helyszínére.

A fogadás

házaspár.jpg

A fogadás helyszínén, ami a Paigah Palace nevű hely volt (de hívják kastélynak is), átöltöztünk, majd együtt bevonultunk egy nagy hallba, aminek az elején egy színpad volt. A székekkel berendezett terem ekkor már tele volt vendégekkel. Szokás, hogy magára a szertartásra kevesebben jönnek el, inkább csak a közeli rokonok, barátok, míg az utána lévő fogadásra már mindenki.

Az est további része számunkra itt fog telni, a színpadon állva. Először áldásokat mondanak el, majd a tortavágás következik - ez sem éjfélkor van, a végén, hanem rögtön az elején -, és az első szelettel egymást kell megetetni, az édes élet szimbólumaként. Aztán jönnek a rokonok, barátok hozzánk fel a színpadra fényképezkedni.

Az egész koncepció teljesen más, mint otthon. Itt már tényleg minden a vendégekről szól. Az ifjú pár az utolsó, aki eszik, a legközelebbi családtagokkal, és nincsen úgymond menyasszony-tánc sem. A színpad mellett volt egy táncra kijelölt hely, zenével, de például mi nem is táncoltunk a saját esküvőnkön. Igaz, nem is bántuk. Erre a célra volt ugye a „sangeet” nevű nap is.

család_3.jpg

A legtávolabbi rokonok vagy barátok jönnek fel hozzánk elsőként. Van, aki ajándékot hoz, van, aki borítékot ad, van, aki semmit sem. A kapcsolat szorosságának függvényében dől el. Felvonul a család, gratulálnak, és boldog hazás életet kívánnak, elkészül a csoportkép, majd ők levonulnak, mi maradunk, és jön a következő család.

Így állunk ott órákon keresztül, éhesen és fáradtan, leülni is alig tudunk két kép között, mivel a vendégek mintha sohasem akarnának elfogyni, csak jönnek és jönnek.

két nővel.jpg

A koszorúslányomtól lopva kapok pár falatot a tortánkból és pár korty vizet. Miután órákon keresztül feszítesz a száridban és görcsöt kapott az arcod az állandó mosolygástól, akkor jön fel az igazán közeli rokonság.

Számomra teljesen érthetetlen, mivel ők a legközelebbiek, és mire ők feljönnek, annyira fáradt vagy, hogy mosolyogni sem tudsz rendesen, szóval pont a családról lesz a legnehezebb jó képet készíteni, ami pedig az igazán fontos lenne.

Mondanom sem kell, hogy az 500 emberből alig ismertem párat, pedig már nem először jártam ott, sőt még férjem sem ismerte mindet személyesen. Bár decemberben készíttettünk a fogadásról is egy albumot, de nyilván kevesebbszer fogom ezt nézegetni, mint az „igazi” családi képeket.

Hitelesítés

Következő hétfőn mentünk vissza a templomba a házassági anyakönyvi kivonatért. Azt, mint kiderült, mégsem kellett Delhibe elvinnünk szerencsére, elég volt rá a Külügyminisztérium pecsétje, és az állami jegyző vörös plomba pecsétje.

A közös élet kezdete

Az esküvő után nem mentünk azonnal nászútra, de nem is volt rá időnk, mivel Indiában töltöttünk el heteket az előkészületekkel, és a pihenéssel utána. Meg az esküvő utáni kötelező ebédekkel, családlátogatásokkal stb.

Mentünk vissza Németországba, ahol férjem szerződése még egy hónapig tartott. Nászútra decemberben mentünk, egy keralai körútra, ha már a fent említett unokatestvér esküvője okán úgyis Indiában voltunk. De ezt majd egy későbbi posztban fejtem ki. Ezután visszajöttünk egy hónapra Magyarországra.

A magyar bürokrácia útvesztői

Az itthon töltött idő alatt elkezdtük bejárni a magyar bürokrácia rögös útvesztőit. Az első teendő ahhoz, hogy itthon is be tudjuk jegyeztetni külföldön, külföldi állampolgárral kötött házasságunkat az, hogy lefordíttatjuk házassági anyakönyvi kivonatunkat, és párunk születési anyakönyvi kivonatát. Ezt csak az OFFI-nél tehetjük meg, mint egyetlen hiteles fordító irodánál.

Miután kifizettük az árát, és kivártuk az időt, mire lefordítják (hacsak nem sürgősségivel kértük, de annak még borsosabb az ára), örültünk egy sort és haza is vittük, azért nézzük már meg, csak úgy poénból, hátha a mi magyar leánykori nevünket elírták-e. Mert el. Másnap vihettük vissza. Szerencsére kb. 10 perc alatt kijavították és adtak másikat. Az indiai nevek persze nem okoztak problémát nekik.

Ezután vigyük be egy okmanyirodába az egész pakkot, és reménykedjünk, hogy a nyári időszak miatt nem egy helyettesítő fogad minket. Mint mondta, ő halotti anyakönyvet pillanatok alatt szívesen kiállít, na de ezt… Megköszöntük szépen, de azt azért talán most mégsem kérnénk. Jöjjünk vissza holnap, és megpróbál addig körbetelefonálni, hogy több információt szerezzen.

Tehát visszatértünk másnap, és órák szenvedése után sikerült is mindent kitölteni rendesen, annak ellenére, hogy az ügyintéző hölgy szakértelme még az enyémnél is kevesebbnek bizonyult, pedig én nem is dolgoztam ott.

Nagyon számított az idő, hogy minél gyorsabban menjenek a dolgok, mert még a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz is át kellett ezt a papírt küldeniük, és minden hivatal kivárja a saját kényelmes idejét.

Ezek után viszont a hölgy közölte, hogy jó, készen van, de azért ő még megvárná az illetékest, amíg vissza nem jön a szabadságból, hogy elküldés előtt az még átnézze. Itt vesztettem el a fejemet konkrétan.

Innen már csak nagyjából tudhattuk, hogy a hölgy mikor küldhette tovább, ha nem felejtette el teljesen az ügyünket. Az esküvő júniusban volt, és csak egy hónappal később, júliusban tudtuk ide beadni.

A 30 napos határidő lejárta előtt felhívtam a Bevándorlási Hivatalt. Itt már meg sem kellett volna lepődnöm, hogy csak helyettesítővel tudtam beszélni. Konkrétan most vette elő a dossziénkat.

Mondta, hogy nem volt rajta megkülönböztető cetli, hogy ez különleges eset, és ez bizony sokáig fog tartani. Ugyanis normál esetben 1-2 nap alatt meglenne egy ügy, azért veszik csak elő a huszonvalahányadik napon. Hát ennek persze nagyon örültem. Nekik sem volt sok fogalmuk róla, mit is kezdjenek velünk.

Közölték, hogy kellene hiánypótlás, egy nőtlenségi papír, méghozzá nem is akárhonnan, hanem az újdelhi-i magyar nagykövetségről. Ezen kívül még abban sem voltak biztosak, hogy az ottani angol metodista egyház nálunk bejegyzett egyháznak számít-e, és egyébkent is valóban megtörtént-e a házasságkötés…

Rengeteg telefonálgatás után, és az igazán kedves és segítőkész ügyintéző segítségével végül arra jutottunk, hogy úgy, ahogy van, ő felküldi a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Magánjogi Főosztályára (még leírni is szörnyű) és lesz ami lesz, agyaljanak rajta ők tovább.

Addig is kiküld egy felfüggesztő határozatot, de ettől ne ijedjünk meg, ez csak azért kell, hogy nehogy visszadobják az ügyet, és innen tudjuk majd tovább folytatni. Ez augusztus közepén volt.

Majd szeptember végén kaptam egy emailt, amiben az a határozat állt, hogy házasságunk itthon is elismerhető. Továbbá pedig, mert az „Indian Christian Act” szerint keresztények csak úgy köthetnek házasságot, hogy közben nincsen további fennálló házasságuk, ezért a nőtlenségi papír bemutatásától is eltekintenek. Halleluja!

Októberben már kint voltunk mindketten Dubaiban, mire postán is megérkezett a végre hivatalos, magyar házassági anyakönyvi kivonatunk. Ismerünk olyan párt, akiknek körül belül 3 évbe telt, mire itthon is honosíttatni tudták házasságukat. A dolgot nehezítette, hogy a hölgy hindu volt, és nem kaptak róla semmiféle papírt, valószínűleg nem is voltak felkészülve arra, hogy mi várja majd őket itthon.

Hogyan kerültünk Dubaiba?

Dubaiban.jpg

Ahogyan ezt egyszer férjem viccesen de találóan megfogalmazta, nem ő keres munkát, hanem a munka keresi meg őt. Így kerültünk végül Dubaiba is. Ha van valahol egy újabb projekt, felkeresik.

A szabadúszó létnek megvannak persze az előnyei és a hátrányai is. Előnye, hogy többet fizet, mint egy állandó munka - mivel bizonytalanabb -, és új meg új helyeken lakhatsz. Hátránya aztán ugyanez néha, hogy folyton költözködnöd kell, és ha épp nincs más, akkor olyan helyeken is el kell vállalnod, ahová egyébként nem szeretnél menni.

Sokak álma, hogy Dubaiban élhessenek, de mi nem tartoztunk közéjük. Éppen ezért mi nem is azt a csillogó várost látjuk, amit a legtöbb ember a turistaútján. Nem mind arany, ami fénylik, ahogyan a mondás is tartja.

Viszont a friss indiai zöldségek, az arab és keleti konyha végtelen választéka, és a moziban játszott bollywoodi filmek már pár nap távollét után is hiányoznak. Akárcsak a tisztaság. Viszont az iszonytató hőség nem. Míg itthon Magyarországon mindenki tikkad a melegtől, én haza csak hűsölni jövök.

India belső szemmel

Turistaként járni egy országot, vagy pedig beházasodni oda, és az elvárásoknak megpróbálni megfelelni, teljesen más dolog. Kívülről nézve mi csak a végleteket látjuk. A bódévárosokban élő szegényeket, a kígyóbűvölőket, vagy a gyönyörű filmekben látott szép ruhákat, ékszereket, táncokat.

Nem állítom, hogy egyik sem igaz; vannak koldusok is, és a ruhák tényleg nagyon szépek, viszont ez korántsem India egyetlen arca. Ők maguk is sokszor vannak felháborodva ezen a módon, ahogyan Indiát reklámozzák külföldön.

Nem akarok a nagy szakértő szerepében sem tetszelegni, hiszen egész Indiát nyilvánvalóan nem ismerem attól még, hogy egy családba beházasodtam. Ahány ház, annyi szokás; ez a mondás itt is él.

Csak nagy vonalakban: az ott élő emberek sok mindenben hasonlítanak ránk, nyugatiakra, de talán még több dologban különböznek is tőlünk. Nagyobb hangsúlyt kapnak a tradíciók, az étkezések, és persze a család.

Nem ebbe a kultúrába születetteknek ezek bizony nehéz dolgok lehetnek, és nem is való mindenkinek. Sok türelemre és kompromisszum készségre is szükség van; a hajlandóságra, hogy megértem és eleget teszek mások szokásainak is.

Tehát mielőtt valaki a csábító kelet bűvöletében egy interkontinentális házasságra adná a fejét, jól nézzen magába, hogy valóban képes-e rá, és nem csak a csillogó látszat vonzza.

Nem arról fog szólni az életünk, hogy eljön értünk az arab herceg fehér lovon, vagy az indiai maharadzsa elefánton, és aztán boldogan élünk, amíg meg nem halunk. A házasság olyan lesz, amilyenné mi tesszük, közösen. Ez persze nem nagy titok, mindenhol így van, csak ebben az esetben lehet, hogy egyesektől több együttműködést igényel, mint azt a legelején gondolták volna.

Ne egy illúziót kergess, hanem az embert magát lásd, és akkor tudni fogod, hogy ő az, akivel az ég is egymásnak teremtett benneteket...”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: esküvő India

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr76556093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2014.07.31. 07:06:54

hát... sok boldogságot kívánok

tableno 2014.07.31. 07:13:42

Szép pár. Kicsit az én esküvőmre emlékeztet. Anno csak "bazi nagy latin lagzi"-ként emlegettük...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.31. 07:24:48

Részletes írás, köszi.
Nemrégiben volt egy film, szintén magyar lány-indiai fiú esküvőjéről. Érdekes szokások.
Nekünk is van a családban egy indiai. Ő itt járt az orvosira, és maradt, de már teljesen integrálódott.
Sok boldogságot!

33621 2014.07.31. 07:28:50

Érdekes különleges poszt! Sok sikert a továbbiakhoz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.31. 07:29:26

Fantasztikusan jó írás.
Gratulálok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.31. 07:33:32

Hat ez gyonyoru volt! Jol indult a napom tole :)
Poszterina nagyon szep, az ekszeres fotorol azt hittem, stock/reklamfoto :)
Gratulalok es sok boldogsagot kivanok. Kesobb johet a hetkoznapi eletet kozelebbrol bemutato poszt ism

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.31. 07:38:26

Egy kérdés: magyar oldalról senki sem vett részt az eseményen?

tableno 2014.07.31. 07:41:56

@svájci sapka (ch): Tényleg! Hátha megjelenik a posztoló és válaszol.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.31. 07:46:11

@tableno: Ezzel kapcsolatban van némi hiányérzetem. A filmben, amit láttam úgy volt, hogy az indiai esküvőn a szülők és a testvérek voltak a magyar részről. Később pedig otthon is csináltak egy "ereszd el a hajam" bulit az otthoniaknak. :)

tableno 2014.07.31. 08:04:15

@svájci sapka (ch): Nálunk először otthon volt egy polgári esküvő, kint meg templomi, ahová kiutazott a szűk család is. Az is igen egzotikus volt, ha nem is Bollywood, inkább mint egy dél-amerikai szappanopera. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 08:18:10

"közjegyző által megkötött házasságot"
??

a burokratikus resz borzaszto

a pszthoz nezzetek meg az Eskuvo monszun idejen c filmet:)

tableno 2014.07.31. 08:23:20

@Babette.: Na a bürokráciáról én is tudnék mesélni... :-S

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 08:28:01

@svájci sapka (ch): Megjelentem es most valaszolok :) Nem, magyar reszrol nem volt senki bizonyos okok miatt, viszont elo kozvetitesben tudtak kovetni otthonrol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.31. 08:28:58

Mikor vonul valami nagy esküvő én mindig csendben megjegyzem hogy a válóperen nem lesznek ennyien.
Olyankor le szoktak hülyézni, de hát én közismerten romantikus alkat vagyok.
:)))))))))))))))))))))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.07.31. 08:29:17

Szépséges az ifjú pár! Gratula és sok boldogságot! A posztért a képekért pedig külön köszönet, nagyon érdekes volt.

Egy hozzáértő elárulhatná hogy a szári mitől áll olyan pöpecen alkattól függetlenül minden nőn? Rajtam egyből szétcsúszik az egész amit megmozdulok.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 08:31:10

@Réka ‎: Koszonom! Minden foto a sajatunk :) Gondoltam, hogy tobbet irok a hetkoznapokrol, de azok igazabol ugyanolyanok, mint akarmelyik hazassagban, maximum egy icipici maszalaval fuszerezve :)

Mindenkinek koszonjuk a jokivansagokat! Jo volt erre ebredni :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 08:31:48

@ChristineK: hasokaig nezed a kepet, kiderul, hogy se mozognak.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 08:32:37

@ChristineK: Valoszinuleg rosszul volt felkotve :) Nekem is kotettek mar ugy fel, hogy utana 2x csinaltak ujra masok :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 08:32:57

@Travel and Living Abroad: gyonyoruek a kepek, tartalmilag meg szakmailag is.

a ruhakat nagyon irirgylem:)

tableno 2014.07.31. 08:33:26

Egyébként nekem a fotókon még az is feltűnt (a menyasszony szépsége mellett persze), hogy a csiricsáré stílus ellenére mennyire ízléses a dekoráció, mennyire jól vannak összeválogatva a színek. Nekem borzasztóan tetszik, pedig alapból nem az én ízlésem.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 08:34:22

@Babette.: Koszonjuk szepen! :) Ne irigyeld...szepek, de kenyelmetlenek! :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.31. 08:34:54

@Travel and Living Abroad: @Travel and Living Abroad: Köszi. Félre ne érts, nem turkálni akartam, csak feltűnt.
Még egyszer sok boldogságot!

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 08:36:13

@tableno: Koszonjuk szepen! Atadom ferjem novereinek, a ruhakon kivul minden az o erdemuk! :) Egyebkent ott is minden csak izles kerdese. Akinek van, azon latszik is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 08:36:29

@tableno: es itt nem is az a fo problema, h gul van szervezve, hanem az ugyintezok tobbsege sotet fogalmatlan.
amibol az egyik baj, h ez nem is zavarja oket "en csak a dolgomat vegzem" jucika,
a nagyobbik baj, hogy ezeke valaki odaillonek itelte, odaultette, es fizetest ad nekik.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.31. 08:36:56

@diggerdriver: Ott elég, ha a két ellenérdekelt fél jelen van.
:D
Egyébként régebben otthon is divat volt a nagy lagzi.
:)

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 08:38:03

@svájci sapka (ch): Nem erettelek felre, ne aggodj! :) Egyebkent meg azt szoktam mondani, hogy nem is volt ra lehetosegem, hogy az enyemeket hianyoljam, mert ferjem reszerol annyian voltak, hogy az helyettesitette :D
Koszonjuk szepen!

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 08:38:06

@Travel and Living Abroad: :)

a ferjeden nem lattam turbant, az nem hagyomanyos viselet?

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 08:46:30

@Babette.: Turbant a "sikh"-ek viselnek. Hindu eskuvon lathatsz meg ilyet, de az nem turban, hanem "sehera" vagy "pagdi". Mivel o kereszteny, naluk nincs ugymond hagyomanyos viselet. A fogadason lehetett volna "sherwani"-t viselni (tradicionalis diszes oltony ferfiaknak), de nem akart. Mikor meg mar akart volna, nem tudott, mert egy helyi unnep miatt bezart az osszes bolt az eskuvo elotti napon :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.31. 08:49:53

@svájci sapka (ch):
Nincs az az isten hogy résztvegyek benne mint szenvedö alany.
:)))))))))))

**mimi** 2014.07.31. 08:53:37

Nagyon jó és érdekes írás...:)
további sok sikert és boldogságot)
Azok az ékszerek.....teljesen elvarázsoltak, a fotókkal kapcsolatban egyezik a véleményem Rékával, először azt hittem, hogy reklám fotók, klasszak!

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 08:53:56

@diggerdriver: Persze. Nem egyet ismerek otthonrol is, akikrol meg nem mondanad. Maximum a karperecuk lehet arulkodo, meg az akcentusuk. Mar akinek van szeme meg fule hozza :))

tableno 2014.07.31. 08:55:36

@Babette.: Én inkább azt tapasztaltam, hogy a szabályok teljesen ésszerűtlenek és szinte betarthatatlanul bonyolultak, ha egy kicsit is speciális a helyzeted. Az ügyintézők többsége rendes, de persze nem mindig állnak a helyzet magaslatán.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 08:58:12

@**mimi**: Koszonjuk szepen! :) Persze mondanom sem kell, hogy azota egyik sem volt rajtam, se a saari, se az ekszerek...de hat az eskuvoi ruhankat sem vesszuk fel megegyszer :) Egyebkent delen szokas meg a rengeteg arany nyaklanc, ami magyar szemmel inkabb csak vertnek mondhato, mert olyan hatalmasak! Abban is biztos vagyok, hogy azokat sem veszik fel tobbe, viszont millios nagysagokat kepviselnek, es befektetesnek tekintik oket. Mindenesetre szamomra erdekes gondolat eskuvoi ekszert a kesobbiekben eladni...de ahany haz...

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 09:03:53

@tableno: Novekvo szamuk ellenere ezek meg mindig annyira egyedi esetek, hogy fogalmuk sincsen, mit kezdjenek veluk. Egyikukbol kibukott vegul, hogy a mi esetunkre meg nincs is semmi szabaly...mondtam, hogy akkor most csinaljanak egyet, de olyat, ami nekunk jo lesz! :D Vegul csak megszultek. Amugy meg precedensjog van ilyen esetekben. Azert akartak minket itthonrol Delhibe szalajtani az eskuvo utan a notlensegi papirert, mert mar egy hindu fiu eseteben is igy tortent, szoval nekunk is ezt kene tennunk...:/ Szerencse, hogy vegul nem kellett.

Hari Seldon 2 2014.07.31. 09:06:35

Szep nagy eskuvo. Jok az eskuvoi fotok. Sok boldogsagot.
Valaki szereti az ilyen nagy eskuvoket. Szerencsere nalunk egyikunk sem volt oda ilyenert.
Az esti vacsorara 20-25 ember volt hivatalos, igy volt a legkellemesebb. - Nem utolso sorban szervezni is (ezt csak Diggernek)
Mar az elokeszuletek leirasanal lefaradtam, ennel mar egy Space Shuttle fellovese is kissebb szervezest igenyel.

Nalunk termeszetesen csak polgari eskuvo volt, de ott is volt ilyen ket gyertyabol gyujtunk meg egyet. Szoval nem gondolnam, hogy ez nagyon specialis szokas lehet.

Hari Seldon 2 2014.07.31. 09:14:21

@Travel and Living Abroad:
Szia. Nem jon be a blogod. Megneztem volna, jo a link?

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 09:16:10

@Hari Seldon 2: Innen kettintva most nekem sem...Par pillanat es ujra bemasolom, most helyi cimmel. Koszonom az eszrevetelt!

Hari Seldon 2 2014.07.31. 09:17:10

@Travel and Living Abroad:
Az egyik kepen a szad ele reszed a kezed. Ez valami helyi szokas? Mintha mar lattam volna ezt a gesztust indiai vonatkozasban.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 09:20:14

@Hari Seldon 2: A karkotosre gondolsz? Ez fotos beallitas. Gondolom, mert igy latszik minden ekszer, es titokzatos is.

@Hari Seldon 2: Most probald, remelem mukodik.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.31. 09:22:36

@Travel and Living Abroad: kerdes: az abayat milyen szajizzel oltotted magadra Dubai-ban? Kotelezo/elvart volt?

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 09:27:27

@Réka ‎: Oh, az csak egy vicces foto :) Nem kotelezo itt semmi sem. Egy sivatagi szafarin voltunk, ahol be lehetett oltozni es fotozkodni. Dubaiban ugyanugy jarkalnak miniszoknyaban meg sortban a nok. Bar en nem oltozom igy, megis az indiai/pakisztani ferfiak bamulnak, mutogatnak rad. Ezt nem szeretem itt, de hozza kell szokni.

vivike22 2014.07.31. 09:49:40

Gyonyoruek voltatok, es hatarozottan jo izlesre vall minden! Egy vilagjaro kedves baratunk volt tavaly inidiai eskuvon, sok kepet lattam, szep volt ott is az ifju par, viszont nem volt ennyire izleses minden. Ezzel nem oket akarom bantani, nekem ott sok volt pl a piros szin egy eskuvohoz.

Nagyon sok boldogsagot nektek!

HardPötty 2014.07.31. 09:57:26

@Travel and Living Abroad: Gyönyörű pàr vagytok. Nagyon sok boldogsàgot kìvànok. Az ìràsod izgalmas volt ès èrdekes remèlem mèg olvashatunk itt tőled. A magyar sràcok sajnàlhatjàk hogy "lemaradtak" egy ilyen szèp magyar nőről. :)

NIKI LAURA 2014.07.31. 10:31:16

KIRAZOTT A HIDEG...aranyos no,Michel Jackson fekete(tebb) valtozataval.
Valami Amerika c film jelenete jatszodott le,mikor a rendor megallitja a jobbkormanyos autot:" maga normalis ember,miert nem baratkozik a magunkfajtaval?"

A blog tokeletes pelda arra,hogy IGY ne tegyuk tonkre eletunket,dacara a "gyonyoru" Indiai kulturanak,ami max hetekre valoban elkapraztat(hat)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.31. 10:32:32

@Travel and Living Abroad: Gratulálok én is, nagyon szép pár vagytok! Egy kérdés, bár amilyen fiatalok vagytok, talán még korai :). Hol akartok majd letelepedni? Írtad, hogy a férjed szabadúszó, oda mentek, ahol munkát kap, de ha majd gyerekeitek lesznek, azért csak előnyösebb lesz nekik egy helyben élni, vagy 'diplomata-életmódra' rendezkedtek be?

tableno 2014.07.31. 10:42:09

@NIKI LAURA: "A blog tokeletes pelda arra,hogy IGY ne tegyuk tonkre eletunket." - WTF? Kifejtenéd ezt bővebben is?

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 10:48:50

@zöldeketbeszélek: Le szeretnenk mar most telepedni, de hat ugye mindenki penzbol el, es ez tobbet hoz a konyhara. Mi is ugy gondoljuk, hogy a gyereknek jobb lenne egy helyben, bar amig meg pici, ugye konnyu vinni akarhova. Europaban szeretnenk maradni bizonyos okok miatt, de ugye nem igy alakult, es meg jovo ev elejeig valoszinuleg maradunk is Dubaiban. Europan belul szabadabban is mozoghatunk, tehat az sem baj, ha ott koltozunk. Maximum mellekhataskent fellephet, hogy a gyerekek nyitottabbak es fogekonyabbak lesznek mas kulturakra, es a 3 helyett akar 4-5 nyelven fognak beszelni, mire felnonek...nagyobb bajuk ne legyen :D

Mindenkinek: Koszonjuk, koszonom a bokokat, jokivansagokat, aranyosak vagytok :)

SzZoole 2014.07.31. 10:51:36

@Travel and Living Abroad: na akkor 52.-kent csatlakozom az elottem hozza szolokhoz,sok boldogsagot:)))

A burokraciahoz.
Nekem 2x volt eskuvom es mindketto polgari es templomi volt.
Ez azert erdekes,mert mar az elso templomin is elmondta a pap,hogy;amit Isten ossze ad azt ember szet nem valassza.
Ehez kepest ra 3 evre ujjra ott alltam az oltar elott es vegig halgattam ugyan azt a szoveget.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.31. 10:52:54

@tableno: szerintem arra gondol, hogy a blogra valo hulye trollkommenteles mennyire artalmas. Vegre belatta :)

tableno 2014.07.31. 10:53:56

@Zoole[uk]: javíts ki ha tévedek, de tudtommal a válóperes ügyvéd nem ember... :)))

SzZoole 2014.07.31. 11:00:27

@tableno: ez igaz:)))
Amugy a valaskor nem volt szukseg ugyvedre,csak kozjegyzore,nem nagyon volt min osztozkodni.'93-ban volt az eskuvo es '95-ben mar valtunk.
De igazad van az ugyved az egy kulon allat faj:)))
(Az ugyeszekrol meg ne is beszeljunk,toluk gusztustalanabb allat faj nincs is)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.31. 11:01:34

@Travel and Living Abroad: Néha valóban csak az a mellékhatása, néha meg az, hogy nehezen épít ki tartós kapcsolatokat, barátságokat és sehol sem érzi igazán otthon magát. Én felnőtt koromig 7 különböző helyen laktam (több lakásban, mint 7, ez csak a kerületek-települések száma), az általános iskolát 4 különböző helyen végeztem, a középiskolát 3 helyen. Jó, egyetemet nem váltottam egyszer sem :)). És bár mindez egy megyén belül történt, a mai napig gondjaim vannak a kapcsolatépítéssel és kapcsolattartással és valójában egy helyen sem éreztem, hogy ott igazán otthon vagyok. De nem azt mondom ezzel, hogy mindenki így éli meg ezeket az élethelyzeteteket, csak azt, hogy ez is benne van a pakliban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.31. 11:03:32

@Zoole[uk]: Akkor Isten színe előtt bigámista vagy :). Egyébként meg az Ószövetségben nem volt bűn a többnejűség, ha Isten nagyon konzervatív, semmi kivetnivalót nem találhatott a két templomi esküvődben, sőt :)))!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.31. 11:07:08

Kedves Éva!
Köszönöm szépen, hogy megosztottad velem is ezt a nagyon kedves történetet. Gyönyörű volt az esküvő, olyan nagyon csajsziknak való.../ruhák, smink, ékszerek,huhhh :-D/. Nagyon szép pár vagytok, igazán!
Nekem ez az indiai esküvős sztori különösen jól esett,a Spektrum TV-n már láttam ilyeneket, de azok nem keresztény hagyomány szerint történtek.
Élvezettel olvastam minden sorodat, és külön köszönet a fényképekért.
Legyetek nagyon boldogok!!!!! <3

Sesamelmo (Q) 2014.07.31. 11:13:33

@Travel and Living Abroad: jó irás, alaposan leírtad, köszi.

Mindenki pozitivan fogadta a férjedet? Családban, barátok... Dohában lakom, itt is vannak különböző kulturából származó házaspárok. Van aki mondta, higy nem fogadta egyik vagy másik csalad tárt karokkal a másikat, eloiteletek voltak...

NIKI LAURA 2014.07.31. 11:14:37

@Határátkelő: kar,pedig lett volna mondani valom.Tagabb kornyezetemben volt egy Egypt,Tuneziai es egy Nigeriai legeny is...

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 11:15:56

@zöldeketbeszélek: Ferjemek ugyanigy nottek fel, csak nagyobb lepteku volt ugye India merete miatt. Szuleik munkaja miatt 3 evente koltozkodtek, es mondhatni eltek mindenhol, tehat a szuletesekor ismert 4 nyelven kivul meg nagyon sokat ismer/megert. De teljesen megertelek. Eloszor en is ugyanezen allaspontot vallottam, hogy igazi "otthonuk" nem is volt...de most mar kezdem maskepp latni a vilagot. Hat igen, vagy sehol sem lesznek otthon, vagy mindenhol :) De ahol a sziv, ott az otthon. Hiszem, hogy a csalad szeretete es tamogatasa varazsol egy helyet az otthonodda.
Egyebkent mi otthon csak egyszer koltoztunk (de akkor csak 5 eves voltam), szoval okot semmi nem adna ra, de en is nehezen epitek ki kapcsolatokat es tartok fent baratsagokat. Valoszinuleg ez alkati kerdes, es a rossz tapasztalatok eredmenye is. Megtanultam egyedul ervenyesulni es valoszinuleg ez segit abban is, hogy egy idegen orszagban sincs semmi bajom attol, hogy teljesen egyedul vagyunk. Persze meglatjuk majd mi lesz, de a gyerekek meg konnyebben baratkoznak, mint a felnottek :)

London2009 2014.07.31. 11:16:33

Mindig elkeserit amikor latok egy gyonyoru magyar not, ah nem is folytatom inkabb. Egyszeruen csak nem ertem miert van az, hogy a baratnoim vagy egyedulalloak, vagy pedig hozzamentek egy joval idosebb, mas orszagbol valo, nem hozzajuk valo, ilyen, olyan, amolyan ferfihoz. Nem bantani szeretnem a magyar ferfiakat de miert van az, hogy a szebbnel szebb magyar nok nem talaljak vagy pedig nem otthon/magyar ferfival talaljak meg a boldogsagot?

Sütemény1975 2014.07.31. 11:16:50

OFF

A szűrést minden egyes posztnál külön be kell állítani?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.31. 11:20:31

@NIKI LAURA: Általánosítás!!!!
Szűk környezetemben van egy indiai.
Sok magyar férfi vehetne róla példát, hogyan kell tisztelni egy nőt.
:)

puhacica 2014.07.31. 11:21:52

@Travel and Living Abroad: gratulálok, sok boldogságot! a fotók profik! :)

nemrégiben nézegettem egy londoni(?) produkciós cég honlapját, akik kifejezetten indiai párokra szakosodtak. hát, láttam néhány túldíszített menyasszonyt. :D

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 11:24:35

@sodalisO [eng]: Koszonom szepen a kedves sorokat :)

@Sesamelmo (Q): Hmm, mi itt nem igazan latunk vegyes parokat, nagyon ritka, tehat gondolom ez meg ratesz egy lapattal, hogy bamulnak.
Nalunk nem volt semmi gond. Az elejen az kicsit nem tetszett nekik, hogy nem jartam templomba (szuleteskor rom.kat.-nak kereszteltek meg, es ennyi :D ) De Munchenben talaltunk egy nemzetkozi metodista egyhazat, ami nagyon tetszett, mert nagyon mas, mint az itthoni istentisztelet (nem akarok bantani ezzel senkit sem). Vegul ott, az Isar folyoban egy hideg delutanon at is lettem keresztelve :) De ez mar egy masik tortenet...Ezen kivul, es ezek utan az eg vilagon semmi problemaja nincs egymassal a 2 csaladnak :)

puhacica 2014.07.31. 11:31:10

@London2009: de miért kellene otthon megtalálni a boldogságot? miért olyan elképzelhetetlen, hogy ezek az emberek igazán szeretik egymást? még ha külsőleg nem is "illenek" egymáshoz, ki/mi határozza meg azt, hogy milyen származású emberben találjuk meg mindazt, amit keresünk, amitől kerek az életünk és boldogok, harmonikusak a mindennapjaink?

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 11:32:11

@London2009: Ugyanazt tudom ismetelni, amit @svájci sapka (ch) mond. Mashogy vagyunk/vannak a ferfiak nevelve. Persze ez is csunya altalanositas. Es hogyne, indiaban is vannak ferfiak, akik semmibe veszik a not, csoportosan eroszakolnak, stb...Minden csak neveles kerdese. Viszont aki szepen van nevelve, azon erzodik a kulonbseg. Pont nemreg mondta ferjem, hogy o nem arra buszke, hogy indiai, hanem arra, amilyen ertekek szerint nevelkedett. Hagyomanyorzo, erkolcsos, becsuletes, tisztelettudo. En egyetlen magyar ferfinal sem tapasztaltam azt a tiszteletet egy no irant, amit nala. Soha nem volt benne negativ szandek vagy bosszu senki irant, megerto es hatalmas szive van. En szemely szerint ezert mentem hozza :)

tableno 2014.07.31. 11:32:55

@London2009: és mi van azokkal a jóképűbbnél jóképűbb magyar férfiakkal, akik szintén külföldivel házasodnak? :)

Manapság az ilyesmi egyáltalán nem ritka, és teljesen elfogadott. A gyerek bölcsödéjében a kicsik legalább 20%-a vegyesházasságból származik.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.31. 11:36:19

@Travel and Living Abroad: ...és most lemegyek és megveszem azt a bokaékszert amire 2 éve fáj a fogam.....pont az utca sarkon van egy hatalmas indiai divatárus, minden gyönyörűségekkel, egyszer már majdnem fel is próbáltam egy csodaszép ruhát...!!!
Most megadtad a kegyelemdöfést Éva! :-))))))

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2014.07.31. 11:36:50

Nagyon érdekes olvasmány volt, köszönöm, hogy olvashattam, hogy megosztottad itt.
Legyetek legalább olyan boldogok mint mi vagyunk.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 11:37:41

@puhacica: Pontosan, koszonom :) Ha a kulonbozosegek ellenere megis tobb bennunk a kozos, mint mondjuk egy szomszed magyar fiuval, akkor miert ne? Mindannyian ugyanugy emberek vagyunk a Fold bolygon.
Eppen ezert irtam, hogy a csilli-villi felszin ala nezzunk, es magat az embert lassuk meg, mert azzal fogunk egyutt elni. Ha meg olyan nagyon masok lennenk, eleve ossze se tudtunk volna mar hazasodni.
Egy masik hulye kerdes, amit egy ismerosom tett fel, a: "Mit szeretnel, ha a gyereked feher lenne, vagy sotet?" Mondom tok mindegy, ami jon. Ha rozsaszin lesz, vagy kek, akkor is szeretni fogom, mert az enyem! :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 11:39:03

@Zoole[uk]: ez hol volt?
én is szeretném, másodszorra (is), illetve pont ezért, hogy nehogy már a régi legyen "érvényes", de tudtommal előtte valami engedéllyel el kell válni, de akitől kérdeztem hozzáértőtől, az sem tudott válaszolni.
vagy a papok nincsenek összekötve információilag?

nem vagyok hívő és gyakorló vallásos, de szeretném ha nem a régi (és anno a szülők által leszervezett esküvő lenne érvényes "ott fenn")

frauka 2014.07.31. 11:39:35

Gratula az esküvöhöz.Csak azt nem értem,miért kell (most nem csak a posztolora értem,hanemm akik ezt csinálják) az ember privát dolgát ennyire kitenni a netre,pl a video meg sok kép.Persze,hogy mert büszke,de egy esküvö annyira privát,nem tenném igy ki a netre ahol minenki láthatja.Na jo,pár képet lehet,szépek is tényleg.En azért nem osztanám meg a legmeghittebb pillanatokat mindenkivel.De ez csak az én véleményem,nem kell ezért leharapni a fejem,nem bántásbol irom,mindenki azt csinál amit akar,csak sokszor már nem értem.En biztos nem mutatnám meg a családon kivül senkinek az esküvömet.A sorozat,ahol az ablakbol megmutatjátok hol laktok,azzal semmi gond szerintem,én pl egy sörgyár mellett lakok :D .Remélem nem bántottam meg az írót,mert nem azért irtam de érdekelne miért osztanak meg emberek ennyire magán dolgokat.

Hmfc 2014.07.31. 11:39:40

@NIKI LAURA: Oh, hogy az ilyen trollokat, mint te, miert nem lovik ki az urbe...

NIKI LAURA 2014.07.31. 11:39:45

@London2009: azert,mert ez az egyetlen eselyuk,hogy kilepjenek a szuletesuk,szarmazasuk,borszinuk miatti vilagbol.Kezdetben ezert mindent,szo szerint mindent megtesznek,hogy elkapraztassak. NOT!

Ha viszont egyenrangu a pasi- azaz pl helybeli- az udvarlonak csak egy szempont lehet valos: szerelmes lesz-e a nobe!?

Persze itt is vannak kivetelek,pl az echte Kanadai altalaban lepukkant,budos,apolatlan farmer,akihez meg az ottani nok sem vonzodnak,pedig gazdasagilag rentabilis lenne...

De jo ellenpelda a russki nok,agyon pacsulizva,akik millio szam keresik parjukat a neten,nyugati ferjre vadaszva...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 11:41:00

@Travel and Living Abroad:
ez érdekes, nekünk a tágabb családban van olyan, aki apja munkája révén 3 évente más országban élt és nőtt fel, már nem is tudom, hány nyelven beszél,
és most egy vidéki kisvárosban él elásva, nemhogy internetje, de számítógépe sincs.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 11:43:50

@London2009: hát igen, nagy pech, ha az igazit mondjuk egy apró kínai vagy afrikai faluba teremtette le neked az isten.
sose találod meg.

London2009 2014.07.31. 11:46:42

@puhacica: @Travel and Living Abroad: Igazabol ez csak egy felsohajtas volt. Nem azon volt a hangsuly, hogy kulfoldi a parja. Nekem is! Tehat eleg vicces lenne ha en szolnek ez ellen barmit is. Bar magamtol is kerdezhetnem ugyanezt. Milyen furcsa, hogy soha nem vonzodtam a magyar fiukhoz. Egyszeruen sosem talaltam veluk a kozos hangot. Na es ez az amit nem ertek. Valahogy azt erzem, hogy a magyar ferfiak es nok kozott, legalabbis az en generaciomban hatalmas a kulonbseg.
@tableno: jokepubbnel jokepubb magyar fiuk nincsenek. Igy tobbesszamban meg plane :D

NIKI LAURA 2014.07.31. 11:47:05

@Hmfc: miert lennek Troll,azert mert mas a velemenyem?

Szurjel b+

Muscari 2014.07.31. 11:48:19

Wow, de gyonyoru poszt! Es azok a fotok! Koszonom szepen, hogy megosztottad velunk es sok boldogsagot kivanok.

@Travel and Living Abroad: az kar, de hat nyilvan meg volt az oka es nem akok indiszkret lenni.
Te kommenteltel egy parat mar korabban, ugye?
Most hirtelen egy kerdes jutott szembe. Nem erezte megat a ferjed kellemetlenul Magyarorszagon? Nem kaptatok ellenseges megjegyzeseket vagy asonlot?

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 11:50:42

@frauka: Egyaltalan nem bantasz meg :) Egy eve eskudtunk, es akkor meg en is pontosan ugyanigy gondolkodtam. A posztban is, videoban es kepekben is igyekeztem arra torekedni, hogy minel kevesebb ugymond szemelyes reszlet keruljon nyilvanossagra. Magat a szoveget is vagy egy hetig irtam, at-at szerkesztve a privatabb reszeket.
Persze buszke is vagyok az eskuvomre, mert nagyon szep volt. De amugy is ott volt 500 ember, akiket nem is ismertem, tehat ok mar eleve lattak, mint idegenek :) Nagydobra sem verem, de titokban sem tartom, foleg, mert lattam, hogy nagyon sok embert erdekelt a tortenetunk, az eskuvonk, stb. Tulajdonkeppen, annak aki megnezi, ez olyasmi, mint egy dokumentumfilm. Ismeretterjeszto, es egyaltalan nem intim. Vegul ez vezetett ahhoz az elhatarozashoz, hogy megosszam.

puhacica 2014.07.31. 11:53:19

@frauka: hidd el, a legtöbben egy percig sem gondolkodnak, hogy megosszák-e a nagyvilággal a nagy eseményt. mi ugye vágunk esküvői videokat is, nagyon várják mindig a kész filmet, és nem csak azért, hogy a családnak megmutathassák.
itt egy film, ezt nem mi csináltuk, nem is ismerem a résztvevőket, de nagyon bánnám, ha nem láttam volna, mert egyszerűen fantasztikus! :)
vimeo.com/102043151

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 11:57:44

@Muscari: Marmint itt vagy mas blogbejegyzeseknel? Itt igen, es egy regebbi Maldivos posztnal.
Mikor eloszor jott Magyarorszagra dolgozni, mondta, hogy meg sokan bamultak. Aztan ez valahogy a masfel ev alatt lecsenghetett. Eleg sok mar Pesten is a kulfoldi, indiai foleg, szerintem kezdik megszokni az emberek :) Semmi rossz tapasztalata nem volt, sot altalaban az osszes baratja azt mondja, hogy a magyarok milyen kedvesek, es csodalkoznak mikor azt mondom, hogy rasszistak :) Es kijavitanak, hogy nem, nem is, ok jobban tudjak :D

tableno 2014.07.31. 11:58:47

@NIKI LAURA: "azert,mert ez az egyetlen eselyuk,hogy kilepjenek a szuletesuk,szarmazasuk,borszinuk miatti vilagbol." - ez egy jómódú családból származó, művelt, világlátott indiai fiatalember esetén nem tűnik elsődleges szempontnak...

NIKI LAURA 2014.07.31. 11:59:55

Megkovetem a poszt-tolot,hisz a ferjenek mar volt munkaja Nemetorszagban,tehat MAR rendelkezett Schengen vizummal,azt nem a hazassag miatt kapta!( PR statusz persze mas kerdes)

Egyebbkent oriasi reputaciot jelent az arab,afrikai,indiai eraban egy feher-raadasul nem kihivasokkal kuszkodo - szep no " birtoklasa".

Ennek tenye hatalmat,elismerest,tiszteletet ad a kinti partnernek.

Egy kivetelt ismerek: DEL AFRIKA,ahol a mai napig kikozositik a vegyes kapcsolatokat...

NIKI LAURA 2014.07.31. 12:01:54

@tableno: igen,EZ RESZBEN IGAZ!...te cserelnel vele?:)szoren-szort...ugye nem..

tableno 2014.07.31. 12:02:45

@NIKI LAURA: mármint kivel? A fiúval vagy a lánnyal? :P

Herr Géza 2014.07.31. 12:04:45

@NIKI LAURA: De jó vazze, hogy te mindenkit ismersz a világon (v.ö.: az összes kanadait, aki mind büdös..), meg a "nem egyenrangú" indiai pasikat, akik csak így tudnak kitörni szerinted. Hát veled nem is egyenrangúak, az biztos, te ugyanis úgy tünik IQ- téren kicsit le vagy maradva...
Brrrrrr.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 12:07:55

Nem tartozik igazan senkire, de ferjem elotte evekig dolgozott Ausztraliaban, Del Afrikaban, Japanban, hogy csak par peldat emlitsek. Tartozkodasit is csak most igenyelt, mert kulonben maceras a beutazasa. Nem akar allampolgarsagot sem, bar ez nagyban megkonnyitene a "hivatalos" eletunket. En is csak most fogok olyan indiai vizumot igenyelni, amivel 5 evig szabadon utazhatok.
Khmm...Szoval inkabb en jartam jol ezzel az egesz dologgal nem? Bar egyikunt sem rajong kimondottam a sokak altal ajnarozott Dubajert...

Muscari 2014.07.31. 12:08:29

@tableno: mint peldaul te? ;-))))

Nem ertem a fanyalgast kulonben. Egy magyar miert csak magyarral talalhatna meg a boldogsagot? Az en ferjem ugyan magyar, de a lanyom peldaul angl fiuval jar. Akkor se lenne ra egy rossz szavam sem, ha mondjuk lengyel lenne a fiu (ha szaudi, akkor lehet, hogy lenne)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.31. 12:13:12

@Travel and Living Abroad: Igen, ez alkat kérdése elsősorban, csak az a baj, hogy mindig utólag derül ki, hogy az utód mindenhol otthon van-e, vagy sehol sincs otthon...

puhacica 2014.07.31. 12:16:59

@London2009: ja, értelek. az mondjuk tényleg elég fura, hogy annyi szingli férfi és nő ismerősünk, kollégánk, barátunk van, és mindenki csak fújja, hogy mert a fiúk/lányok csak "azt"/a pénzt akarják. kicsit mindenki túl magasra teszi a mércét, azt hiszem.

@Travel and Living Abroad: "Ha rozsaszin lesz, vagy kek" - :D

Hari Seldon 2 2014.07.31. 12:18:32

@tableno:
En is pont ezt a harom betut akartam irni.

Muscari 2014.07.31. 12:20:09

@puhacica: tenyleg nagyon jo video, remelem nem banjak, hogy ide kitetted.

@Travel and Living Abroad: igen itt, arra gondoltam. Annak meg kulon orulok, hogy pozitiv tapasztalataitok vannak, azert azt tanacsolnam, hogy Borsodba ne menjetek :-)

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 12:23:24

@Muscari: :D Egyebkent otthon meg mindig nagy a "romazas", es mindenki annak van titulalva, akinek kicsit is kreolabb a bore...szoval ennek koszonom szepen, de nem szeretnem majd kitenni a porontyokat.

Muscari 2014.07.31. 12:25:55

@puhacica: Nekem van olyan rokonom, negyven eves csaj, aki egy hat eves kapcsolat lezarulta ota, 10, azaz tiz eve szingli. Meg csak alkalmi kapcslata sem volt azota, mert azt meg nem akar.

Interneten keresgel, de azt hiszem, ha ennyi ido alatt nem talalt senkit, akivel egyaltalan megprobalna, akkor vele komoly gondok vannak. Na nem a kulsejevel, mert nagyon jol nez ki, hanem a fejeben.

NIKI LAURA 2014.07.31. 12:26:31

@Travel and Living Abroad: azert ne essunk at a lo masik oldalara.

Indiabol menekultek az emberek a Brit Nemzetkoziseg mas allamaiba.Indiat a mai napig a nyomor,jarvanyok,szegenyseg,eroszak,es az Indiai emberek fuszer miatti kiparolgasa(nem pejorativan,de "indian spice")jellemzi..

Van persze mas arca is,max ket hetig kiralysag,de ott elni!?

Pozitiv hozadek lehet ha mondjuk a Hindu vallasrol irsz PHD -t,ahoz szinte kotelezo ott tolteni par hetet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.31. 12:26:33

@Travel and Living Abroad: Ez komoly? Te halál komolyan úgy mutatsz be minket, magyarokat, hogy rasszisták vagyunk??? Na, neeee...

NIKI LAURA 2014.07.31. 12:29:57

@NIKI LAURA: nemzetkoziseg: nemzetkozosseg

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 12:30:15

@zöldeketbeszélek: Sajnos nem mindenki olyan eloitelet mentes, mint Te, eleg ha csak itt korbenezel...En is csak a sajat tapasztalataimbol tudok beszelni, mint mindenki mas. Azt meg csak hallom, videken mi a helyzet :( Cafolj meg, orulnek neki, ha nem igy lenne! :) De mint mondtam, ugysem hisznek nekem :D

Muscari 2014.07.31. 12:30:38

@Travel and Living Abroad: az en fiam is megkapta, pedig o egyszeruen csak egy kicsit tul barnara sikerult, egyikukben sincs egy vonoval sem. Az mondjuk inkabb vicces szitu volt, mikor egyszer a gyerekfogorvos megkerdezte tolem, hogy apuka ilyen pigmentalt? A gyereknek ugyanis kisse lilas a foginye, mint a sotetebb borueknek altalanban. :-)

Anyuek varosaban meg egyszer elment a boltba egyedul, az egyik cigany ember megkerdezte tole, hogy hat te meg kinek a fia vagy? Na, ezen kesobb meg jokat rohogtunk.

NIKI LAURA 2014.07.31. 12:35:39

@zöldeketbeszélek: hat persze,itthon senki sem rasszista,de az ellen MINDENKI tiltakozik,ha romakat akarnak a szomszedjaba koltoztetni!

Kanadaba felere esik le a piaci ara- vagy eladhatatan lesz-az a haz,ahova Indiai/Fekete koltozik.

Nem elvitatva azt,hogy az Indiai sokkal dolgosabb- szorgalmasabb- kepzettebb nep,mint pl a romak vagy a feketek.
Kanadaba a benzinkutak,hotelek legnagyobb reszet ok uzemeltetik.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 12:41:20

Dubaiban osszeomlana a gazdasag, ha egyszerre az osszes indiai, pakisztani, bangladesi, afgan, filippino hazamenne. Ugyanigy London is megbenulna.
Nem tudom, miert van ugy beallitva, hogy a feher az ember szine...de aki igy gondolja, annak kivanom, hogy legkozelebb mas borszinnel szulessen ujja...mar ha nem hernyo lesz...es ha egyaltalan van ujjaszuletes :)

Muscari 2014.07.31. 12:42:21

@zöldeketbeszélek: Csak egy pelda, mult heten tortent. A lanyom telekocsival ment haza Magyarorszagra, ket kocsi ment egyutt konvojban. Azt mondta a sofor az utasoknak, hogy oruljenek neki, hogy az o kocsijaban kaptak helyet, mert a masikban ket feka is utazik.

Az en gyerekem nem ehhez van szokva, nem tudott magahoz terni a megdobbenestol.

Termeszetesen nem mindenki rasszista, de mar egy is sok szerintem.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 12:44:38

@Muscari: :) Es egy is eleg...ha az az egy epp olyan veszelyes fajta.

Muscari 2014.07.31. 12:47:06

@NIKI LAURA: ahol regen laktam, egy nem tul nagy utca egy vdeki varosban, harom cigany csalad is volt. Mind dolgos emberek. Ja, ugy vettuk a telket, hogy mindezt tudtuk, de felmertuk a korulmenyeket, termeszetesen putri szomszedsagaba en sem mentem volna lakni. Ugyhogy nekem volt cigany szomszedom ugy, hogy o lakott ott elobb, na erre varrjal gombot!

NIKI LAURA 2014.07.31. 12:53:10

@Muscari: ja,ja...venni igen,de ELADNI?

SzZoole 2014.07.31. 12:54:57

@zöldeketbeszélek: bar katolikusnak szulettem nem igazan vagyok vallasos,csak hat a szulok akarata.....

SzZoole 2014.07.31. 13:01:39

@Babette.: az elso '93-ban volt a masodik '96-ban(ami meg mindig tart).
Amikor bejelentkeztunk a pap nem kerdezte mi meg nem mondtuk,hat igy.

Kriszta D 2014.07.31. 13:03:15

@Travel and Living Abroad: "Egyebkent otthon meg mindig nagy a "romazas", es mindenki annak van titulalva, akinek kicsit is kreolabb a bore..." - ismerős, az én emberem is megkapta, amikor először hazavittem... :D

Amúgy pedig gratulálok nektek, az esküvő tényleg gyönyörű lehetett és köszi, hogy megírtad! Sok boldogságot a közös életetekben!

Muscari 2014.07.31. 13:07:55

@NIKI LAURA: Azota az arak a tizszeresere mentek fel (mi 94-ben koltoztunk oda) Egyebkent nem figyeltel, teljesen normails, atlagos hazakrol beszeltem, atlagos lakokkal. Azon kivul, hogy barnabbak, mint mi, semmiben nem kulonboznek, erted? Azota pedig tele lett az utca uj epitesu hazakkal es felkapott kornyeknek szamit.

Kriszta D 2014.07.31. 13:09:13

@Travel and Living Abroad: Neem, latin-amerikai ... szóval külön vicces, mert nagyjából csak európai felmenői vannak (mondjuk azok a mediterrán vidékről), meg van egy nagyon picike indián beütése. De általában spanyolnak nézik, bár nézték már arabnak is (mondjuk ezt nem értem azóta sem). :D

Cserébe rólam sem tudják sehol ránézésre megállapítani pontosan honnan jöttem, nekem ilyen átlagos európai megjelenésem van.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 13:19:48

@Kriszta D: Sebaj, en is voltam mar az eszak indiaitol kezdve (ok vilagosabb boruek) torok, szir, pakisztani, afganig bezarolag minden, de magyarnak meg sosem neztek...neha meg otthon sem :D Ami nem is akkora baj, ha nem akarod, hogy tudjak, beszelsz magyarul, vagy itt hindiul :P

tanato 2014.07.31. 13:23:39

Én is gratulálok a cikkhez is meg ,a házassághoz is..És örülök hogy egyre több magyar házasodik messzi vidékekről jött emberekkel.Az mindenképpen jót tesz a a begyöpesedett magyar lakosságnak,úgy kulturális,mint geneteikai, mint toleranciafokozó ,antirasszista szempontból.Szerencsére én az előéletemből kifolyólag sok ilyen vegyespárost ismerek.

tanato 2014.07.31. 13:25:22

@svájci sapka (ch): Nem Borsodban dolgozik az az indiai illetőségű orvos?

puhacica 2014.07.31. 13:27:42

@Babette.: mi nem tetszik benne?

@Muscari: nem hinném, facebookon találtam a készítők oldalán. teljesen nyilvános.

puhacica 2014.07.31. 13:29:11

@Muscari: igen, itt a gondolkodással is lehet valami bibi, de sajnos az is igaz, hogy nagyon nehéz ismerkedni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 13:29:31

hű! nagyon szépek a képek.
sok boldogságot kívánok én is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.31. 13:34:54

@tanato: Nem, a Dunántúlon. Gyerekorvos volt, már nyugdíjas.

tanato 2014.07.31. 13:37:03

@svájci sapka (ch): Köszi,akkor ő már nagyon régen lehetett itthon egyetemista.

Sesamelmo (Q) 2014.07.31. 13:40:03

@Travel and Living Abroad: jol hangzik, nyitottak a családaitok. Apukam szerintem elsore meglepodne. Es masodikra is. :)

Igen, itt sok a vegyes kapcsolat/hazassag: egyiptomi ff amerikai no, fekete afrikai no nemet pasi, nemet no nigeriai ff, fülöpke nő angol /amerikai/magyar ff, lengyel nő libanoni pasi. Hirtelen ennyi jut eszembe a kozeli ismerősök között.

2014.07.31. 13:43:36

Huhdeszeeeeep ez nagyon tetszett, koszonjuk szepen. :D

Kulon koszonet a kepekert, hogy az internettel megosztotta ezt a pillanatot az eletebol, gyonyoruek, az egesz csaladdal egyutt.

Kaptam egyszer ilyen eskuvos magazinmellekletet Indiabol, mostmar azt is tudom, hova kerul az a sok gyonyoru cucc :D (Igen, gyujtom a kepeskonyveket, kepeslapokat, csomagolasokat es a divatmagazinokat a vilag minden tajarol. :D)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.31. 13:43:55

@Sütemény1975: Annye naa, ne legyél már ilyen....Olyan jó lenne megtudni...neve, címe, telefonszáma, nős, férjezett, ha nem akkor kivel van jóban???
Oan izééé vagy !!! :-PPPPP
:-DDDD

Kriszta D 2014.07.31. 13:48:08

@tanato: +1! Szerintem is pozitív dolog a vegyesházasság! Az én baráti körömben eléggé gyakori, és hihetetlen cuki gyerekek születnek!

Hari Seldon 2 2014.07.31. 13:49:00

@NIKI LAURA:
OK, de ezek gondolom muzulman emberek voltak. Az feltehetoleg mas story lenne.
"A lanyom nelkul soha" film ha kicsit meseszeru is, de el tudom kepzelni, hogy az olyan fordulat benne lehet a pakliban muzulman vilag eseten. (Azt gondolom, hogy India ebbol a szempontbol teljesen mas, pozitiv ertelemben.)

tanato 2014.07.31. 13:49:19

@Sesamelmo (Q): Nemrégen olvastam egy cikket egy Dubaiban élő magyar mérnök és egy filippina nő házasságáról,ott kint internetes társkeresőn ismerkedtek meg.Elég nagy cikk volt sok képpel.Azt hiszem a Délmagyarban olvastam odavalósi volt a magyar férfi,szegedi vagy hódmezővásárhelyi.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.31. 13:50:06

@Travel and Living Abroad: @NIKI LAURA: @Muscari: Nem mondtam, hogy senki sem rasszista, na de ez, hogy a 'magyarok', értsd minden magyar rasszista, azért erős.

Egyébként a témáról nem fejtem ki a személyes véleményemet, mert (bár egyébként nem zavar, ha a fősodor a szemét forgatja), annyira felzaklat, hogy inkább kihagyom.

Ehhez még egy apróság. Nekem nem a szomszédaim cigányok, hanem házasság révén rokonaim. Cigányok, fél-és negyedvér cigányok, rendes, dolgos emberek, nem egyszer ültem az asztaluknál, a lányom játszott az ő kicsijükkel. De ez csak egyetlen tapasztalatom száz másikkal szemben.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 13:52:00

@Hari Seldon 2: Csak halkan jegyzem meg, hogy indiaban is szamottevo a muszlimok szama (ferjem is egy ilyen varosbol szarmazik), es a keresztenyeke is, attol meg, hogy hindu allam :)

tanato 2014.07.31. 13:53:50

@Kriszta D:Így van nagyon szép gyerekek szoktak az ilyen vegyespárosoknál születni.Mondjuk az én fiatalkoromban általában itt tanuló távoli országokból jött egyetemista fiú magyar lány volt az általános felállás.Ma inkább a kint dolgozó magyarok esetében fordul elő gyakran.De a lényeg én örülök neki mert pozitív hozadéka van,az eddig nagyon zárt magyar társadalom nyitottsága szempontjából.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.31. 13:57:27

@puhacica:

Miért mit akarnak? Bármennyi nővel ismerkedtem kb ott lett vége a dolognak hogy elmeséltem hogy mivel foglalkozom. Ha csóró vagy, kb semmi esélyed nőre(felnőttként). Fordítva természetesen működhet a dolog. A nőket képesek az utcáról is felemelni a férfiak.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 13:57:52

@zöldeketbeszélek: Ezt igy, ebben a formaban en sem mondtam, hogy minden magyar rasszista. Semelyik nepre nem huzhatsz ra egyetlen jelzot. Mert olyan, mint nep nem is letezik magaban, azt is egyenek alkotjak. De tobb van ebbol a felfogasbol otthon, mint mas nyugati orszagokban. Sajnos. De ahogy egyre tobb kulfoldi jon hozzank, szerintem ez is atalakul.
Valoszinuleg nem ment at rendesen a gondolatmenetem.

tanato 2014.07.31. 13:59:28

@zöldeketbeszélek: Nem rasszista a magyar,csak sajnos mostanában nagyon sok a politikában az ilyen felhang ami kivetül a mindennapi életre.De pl. a nagyon gyakori itthoni tehetségkutató versenyeken rengeteg vegyes házasságból való/,vagy itthoni cigány/ gyerek szerepel sikeresen rengeteg közönségszavazatot kapnak/Mudjahid,Hien,Saunders,Caramel,Oláh Ibolya aki most hirtelen eszembe jut,meg a líbiai kislány stb./Ez azért mutatja hogy nem vagyunk rasszisták itthon.

Határátkelő 2014.07.31. 14:03:08

@házelőtthinta: Beengedtem ezt a kommented, de felhívnám a figyelmed, hogy nem szeretném, ha már megint ezen rugóznánk. Úgyhogy arra kérlek, ezt itt fejezzük be.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 14:03:38

@tanato: Szuper, ezek szerint javulo tendencia vagyunk :) Az ujakat nem ismerem, nincs is lehetosegem nezni, de mindenkeppen jo hir!

tanato 2014.07.31. 14:05:15

@házelőtthinta: Mondtuk már neked többször hogy az egzotikus nők között keresgéljél,van Ausztriában belőlük bőven.rakjál fel magadról egy videót mint a tegnapi srác,garantáltan sok lány fog visszaírni.

Hari Seldon 2 2014.07.31. 14:05:16

@Travel and Living Abroad:
OK, olyan muzulman 13-15 szazalek,, kereszteny meg 2-3.
Ellenben van harom olyan allam ahol a keresztenyek vannak tobbsegben.
Ettol meg dontoen az indiai civilizaciora a hinduizmus nyomja ra a belyeget, es ott azert a nok kevesbe vannak alavetett helyzetben.
(Remelhetoleg a tendencia folytatodik a jovoben is.)

Sesamelmo (Q) 2014.07.31. 14:08:36

@tanato: nem szegedi, nem hodmezovasarhelyi. Bajai. Es Dohaban elnek, nem Dubaiba. De igen, a tortenet valos.Ismerem ot, magyarorszagon is egyutt dolgoztunk es most itt is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.31. 14:08:49

@Travel and Living Abroad: "Semmi rossz tapasztalata nem volt, sot altalaban az osszes baratja azt mondja, hogy a magyarok milyen kedvesek, es csodalkoznak mikor azt mondom, hogy rasszistak :) "

Hát ezt nehéz lett volna árnyaltabban értelmezni :).

De egy másik tévedés az, hogy Ny-Eu-ban mindenhol kevésbé rasszisták az emberek, mint nálunk. Csak egy példa Franciaország, de mondhatnám Olaszországot. Szerinted ott mennyire tartják a román cigányokat?

Nem lehet összekeverni az itt élő kisebbséggel - jelen esetben a cigányokkal - szembeni averziókat, a külföldiekkel szembeni gyanakvással. Nem ugyanaz és nem is ugyanarról a tőről fakad.

Megjegyzem, az idegenekkel szembeni gyanakvás (szándékosan nem idegengyűlöletet írok) a túlélés egyik eszköze volt igen sokáig. Vannak népek, akiknél az idegen mint olyan, sosem hozott jót, csak rosszat. Vagy vitt, amit ért. A berögződött viselkedési mintákat meg nem olyan egyszerű felülírni. Azon dolgozni kell :).

A másik meg, hogy hogyne létezne nép. Gondolj csak bele, mennyire másként viselkedik az ember egyénként, mint csoport tagjaként. Nem kell messzire menni, ülj be egy focimeccsre. Szándékosan nem hozok durvább példát, ez is jól szemlélteti.

tanato 2014.07.31. 14:09:54

@Travel and Living Abroad: Pontosan,más a politikai beszéd és más a hétköznapi magyar ember.,hozzállása egy "egzotikus" külföldi itt élő személyhez,döntő többségében én az itt maradt ,ide nősült orvosokat ismerem akik már 30-40 éve itt laknak.Mind nagy tiszteletnek örvendenek a magyar lakosság körében,legyen akár szudáni,akár nigériai akár tanzániai akár paleszt,in vagy jemeni,szíriai,bangladeshi,perui,hogy csak azokat mondjam akiket személyesen ismerek.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 14:10:53

@Hari Seldon 2: Most mar...:) Nagyvarosokban igaz(abb), kisebb telepuleseken sajnos nem. Marmint a kevesbe alavetettseg.
Azert meg mindenhol a ferfi az ur, es az van, amit o akar. Aztan kitartassal lehet ellene kuzdeni, es vagy sikerul, vagy nem :) Mindkettore lattam peldat a kozvetlen kornyezetunkben. De mindenkeppen elnyugatiasodik a tarsadalmuk. Valakik oromere, masok banatara.
India lakossaganak 13%-a is rengeteg ember, a nagy nepesseg miatt :D De ezt mar csak kukacoskodasbol mondtam ;)

Határátkelő 2014.07.31. 14:11:30

@NIKI LAURA: Jézusom, azért egy ekkora és ilyen változatos országot két sorban elintézni... Egészen kicsit talán előítéletes és leegyszerűsítő vagy.

tanato 2014.07.31. 14:11:48

@Sesamelmo (Q): Na akkor egyről beszélünk,persze a Délmadár bajai mellékletében volt róla a múlt hetekben egy nagy egészoldalas cikk,sok szép fényképpel az esküvőről és a nászútról/azt hiszem az a Fülöp.-szigeteken volt/

Hari Seldon 2 2014.07.31. 14:11:48

@Hari Seldon 2:
pontatlan lett:
nok kevesbe vannak alavetett helyzetben MINT a muzulman tobbsegu orszagokban.

(A fene, meg szoknom kell a francia billentyuzetet, es amig figyelem, nem irom le azt amit akarok.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 14:12:50

valaki említette feljebb a "túl sok pirost" - úgy tudom, Indiában általában ez az esküvői szári hagyományos színe, mint nekünk a fehér.

turbánt Rajasthanban hindu férfiak is hordanak, ezen én is meglepődtem, én is úgy tudtam, csak a szikhek. teljesen tradicionális, a vármúzeumokban egész kollekció van, ahol elmagyarázzák évtizedről évtizedre a divatot, meg vannak százéves fényképek a királyi családról és egyéb fontos emberekről, nagyon komoly.

én se szeretnék ilyen esküvőt, az biztos, de ha az ember bekerül egy ilyen családba, hagyományok stb, akkor egyszerűen nem lehet megúszni, max ha szakítasz.

Indiában mi kell ahhoz, hogy engedjenek egy keresztény európait / nyugatit hinduval házasodni? nem kekeckednek, hogy hindu csak hinduval? vagy meg lehet kerülni az egész vallási vonulatot állami esküvővel? na nem mintha praktikus okok miatt érdekelne, hanem csak úgy egyszerűen. csak mert Indonéziában (és köztük a hindu Balin) nem engedélyezik a különböző vallásúak házasságát, és nem egyszerű külföldinek betérni a hindu vallásra, hacsak papíron is, ha oda házasodik.

OFF
úgy tűnik egyébként, hogy egy brutál giardia-fertőzés, ami miatt beteg voltam Indiában, plusz van még valami hozzá, amit egyelőre nem tudtak azonosítani, káliumszintem a pincében, olyan vérszegény vagyok, hogy a fal adja a másikat, de azért sokkal-sokkal jobban vagyok már, csak gyalogolni ne kelljen 2 percnél többet. köszi mindenkinek, aki kérdezte mostanság, hogy hogy vagyok.

**mimi** 2014.07.31. 14:12:57

@sodalisO [eng]:
Jól teszed, vedd csak meg, jót tesz a lelkednek, és különben is...megérdemled :))))

Herr Géza 2014.07.31. 14:13:33

@házelőtthinta: Semmi gáz, álcázd magad nönek és a férfiak "fel fognak emelni az utcáról"... Ilyen egyszerü.

tanato 2014.07.31. 14:13:51

@zöldeketbeszélek: meg fogom a könyvet keresni köszi.Cigányügyben érintett vagyok,a praxis 30-40%-a roma lakos.

tanato 2014.07.31. 14:15:41

@Dragonlady (now in Thailand): Giardia az itthon is van,természetesen a trópusokon "érzi jól magát" igazán ez a bélféreg.Jobbulást kívánok.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 14:19:43

@zöldeketbeszélek: Jo hat ebbol akkor mar nem fogom kimagyarazni magamat, neked meg tenyleg egy gyenge temad lehet ez :) Nem allt ott a MINDEN magyar, csak altalanositas volt. Jo, most mar akkor en vagyok rasszista a sajat nepemmel :D
De akkor mar ne felejts ki az antiszemitizmust sem!

Sajat tapasztalatombol, ahol en eddig megfordultam, nyitottabbak voltak az emberek, foleg mivel a lakossag nagy szazalekban kulfoldiekbol allt. Az meg vonja maga utan a valtozast.

A nep birkasaga mas, mint hogy az egyen hogy gondolkozik egy-egy adott temarol.

Ezek szerint en nottem fel rossz kornyeken, es csak nekem voltak rossz tapasztalataim eddig.

Muscari 2014.07.31. 14:20:19

@puhacica: tudom, sokszor nincs meg a megfelelo hely, alkalom az ismerkedesre. ezert jo, ha van valakinek valami hobbija, turazni jar, vagy belyeggyujto szakkorbe (hogy ket teljesen ellentetes dolgot mondjak, bt azt sem tudom, hoyg van-e olyan, hogy belyeggyujto szakkor) szovel egyszeruen valami hely, ahol uj embereket ismerhet meg.
A turazas azert jutott eszembe, mert az exemet ugy ismertem meg, hogy kozosen turaztunk, de a mostani ferjemet a munkanak koszonhetem. A volt fonokom egyik ugyfele volt, en szallitottam neki arut. A mai napig elerzekenyulok, amikor eszembe jut az elso talakozasunk, o szamolgatta a sok vas alkatreszt en meg csak neztem ot. Aztan kiderult, hogy o sem csak a vasakat nezte :-)

Visszaterve a rokon lanyra o kozmetikus, szoval az nem az a szakma, ahol sok pasival lehet talalkozni.

Sesamelmo (Q) 2014.07.31. 14:21:05

@Dragonlady (now in Thailand): jobbulást!

@tanato: láttam én is fotó a cikkről. Ott házasodtak össze , mert egyszerűbb volt, mint Mo.on és a naszutjuk is ott volt

Sesamelmo (Q) 2014.07.31. 14:23:00

@Muscari: a bpi kozmetikusom azt mondja, hogy sok pasi jar manapsag kozmetikushoz.

**mimi** 2014.07.31. 14:23:12

@Dragonlady (now in Thailand):
úúúúúú...a giardia fertőzés nagyor car....egy ismerősömnek volt, kórházba is került...
vigyázz magadra és jobbulást!

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 14:24:22

@Dragonlady (now in Thailand): Teljesen igazad van, ok kimaradtak :)
Nem kekeckednek vele, egy ismerosom ugyanigy ment hozza hindu fiuhoz. Ott ebbol nem csinalnak problemat. Nem tudtam, hogy mashol igen. Ugye papirokat is alig kernek tolunk...

puhacica 2014.07.31. 14:27:05

@házelőtthinta: akkor elárulom, csak most, csak itt, csak neked, hogy az uram munkanélküli volt, mikor megismerkedtünk.

@Határátkelő: elnézést, "muszáj volt", de befejeztem a rugózást. :)

Hari Seldon 2 2014.07.31. 14:29:16

@házelőtthinta:
Talan tovabb kene lepni egy picit.

Elso lepesnek mondjuk megtenne, hogy otthagynad azt a nyamvadt McDonalds-ot, es atmennel a Burger-ez, az sokkal Kiralyabb!

puhacica 2014.07.31. 14:33:02

@Muscari: "A mai napig elerzekenyulok, amikor eszembe jut az elso talakozasunk, o szamolgatta a sok vas alkatreszt en meg csak neztem ot. Aztan kiderult, hogy o sem csak a vasakat nezte :-)" - de jó történet ez! :)

egyébként nekem is több partnerem volt eddig munkakapcsolatból mint nem. nem mintha úgy összesen olyan sok lett volna. :D

Muscari 2014.07.31. 14:33:06

@házelőtthinta: hihetetlen kisebbsegi komplexusod van, szerintem kezdeni kene vele valamit. Amugy a kulsoddel minden rendben van? Mintha azt irtad volna, hogy 130 kilo vagy. Arra nem gondoltal meg, hogy esetleg ez is problema lehet? Ezt minden bantas nelkul, jo szandekkal kerdezem

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 14:36:06

@tanato: ne is mondd, statisztika szerint arrafele a többség hordozó, csak nekik többnyire tünetmentes. múltkor mikor ez volt (1 éve), sokkal hamarabb elmúlt. :-/

Indiában az a 13% is legalább 160 millió ember, ha jól számolok!

és lehet, hogy a vallás maga nem teszi a nőket alávetett helyzetbe, de a kultúra eléggé. érdemes csak azt megnézni, hogy a nők vs a férfiak hány százaléka írástudatlan a nagy népességű északi hindu államokban (fele vs negyede). és nagyon-nagyon szembetűnő, most jutott el az agyamig, hogy visszajöttem Thaiföldre, hogy Indiában mindenhol pasik dolgoznak. hotel, mosoda, étterem, jegyiroda, üzlet, vasút, majdnem sehol egy nő. gondolom, otthon kuksolnak a számtalan gyerekkel, jól kiszolgáltatva a férfi családjának. még mindig korán házasodnak. az özvegyek még mindig gyakran jutnak nyomorúságos sorsra, de mondjuk legalább már több mint száz éve nem mennek a máglyára. az erőszakkal kapcsolatos hírek meg gondolom mindenkihez eljutnak, jéghegy csúcsa, most kezdik egyáltalán megkapirgálni a témát. statisztikailag jobb helyzetben vannak, mint Afganisztán, de azért szerintem egyenlőségről vagy jó helyzetről beszélni túlzás lenne.

Muscari 2014.07.31. 14:39:12

@Dragonlady (now in Thailand): atyaeg, mi ez a betegseg pontosan? Kaptal valami gyogyszert? A kaliumot hogy lehet potolni. Mindenesetre gyogyulj meg hamar!

Herr Géza 2014.07.31. 14:41:16

@tanato: Sajnos ez a jelenség pont nem az "antirasszizmus" bizonyítéka szerintem. Ezeknél a közönségszavazós tehetségkutatóknál pont az elesettség/másság/sajnálat számít nagyon a szavazásnál, ill. az ilyen müsorok ténylegesen szavazó törzsközönségénél. Az ulrarasszista az nem fog pénzért betelefonálva direkt az ellenfélre szavazni, ö megmarad annál, hogy a tv elött (is) köpködi öket ("há nehogymá a köcsög nigger nyerjen...").
A tömegesen szavazó fiataloknál, de föleg a középkorú átlagpolgároknál viszont rögtön beugrik a sajnálat, a másság, stb. és ö fölemeli a telefont és szavaz. Arra, aki szerinte hendikeppel indul.Ha a döntöben két ember marad, és az egyik így "kilóg" a sorból, szinte borítékolhatóan ö nyer. (Na persze a tudásszintjük ott már nagyjából úgyis egyforma).
A magyarokon túl sok ilyen Megasztár-, X-faktor-, stb.-szerü müsort láttam már itt is. Ha csak a döntöt nézem meg, meg látom elötte a bulvárcímlapokat, akkor is tutira megmondom a befutót. És biztos, hogy a börtönviselt/agyontetovált/csokiszínü/hajléktalan/féllábú/külföldi/homokos/leszbikus/pornómúltas/hájpacni etc. kapja a legtöbb szavazatot, rádásul általában toronymagasan. Ez olyannyira köztudott, hogy ök már a castingnál is elönnyel indulnak, feleakkora énektudással is (mindent a nézettségért).

Muscari 2014.07.31. 14:41:33

@tanato: azt olvastam egyszer, hogy valaki Thaifoldon szedett ossze horgasferget, amit azutan a talpabol operaltak ki. Vannak azert borzaszto betegsegek a tropusokon, ami ellen az ember nem tudja magat beoltatni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 14:42:48

de egyébként nem akarok nagyon beleszólni a hindu témába, majd jön Mirjam remélem.
de külső szemlélőként megkockáztatom, hogy a sokkal fejlettebb országokban élő maláj és indonéz muzulmán nők jobb helyzetben vannak, mint az átlag indiai hindu nő. náluk messze nincs az az elnyomó kultúra, mint a közel-keleten.

tableno 2014.07.31. 14:45:37

@Muscari: hát ha "csak" a talpából, akkor még nem is járt olyan rosszul... :S

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 14:50:07

@Muscari: valami parazita (vagyis nem baktérium vagy vírus, hanem egy egysejtű állat, a mikroszkópos képeken úgy néz ki, mint egy szellem, még két "szeme" meg "szája" is van). van rá gyógyszer. káliumhoz, kaptam ipari mennyiségű rehidrációs oldatot, ebben van kálium is, de amikor a doki felvetette, hogy sok banánt is kéne ennem, akkor nagyon röhögtem (két hónapig kb banánon éltem, gyomorrontásos nyavalyára az jó meg muszáj a kálium miatt). most van minden gyümölcs, amit szeretek (snake skin, mangó, egy kraton nevű körteszerű édes-savanyú, licsi, rambután, sárkánygyümölcs), nehehem szeretnék több banánt látni se egy ideig.

tableno 2014.07.31. 14:50:23

@Herr Géza: az igaz, hogy az valódi próbája a dolognak, hogy valaki mennyire toleráns a mindennapokban, ha a szomszédja, kollégája, neadjisten menye/veje/sógora más színű/vallású/stb. De talán már ez is egy lépés a jobb elfogadás felé.

Herr Géza 2014.07.31. 14:50:49

@Muscari: "A kaliumot hogy lehet potolni." Hát káliummal... :))) Viccet félretéve rengeteg zöldségféle van, ami kimondottan magas káliumszinttel bír (pl. brokkoli..), másrészt van tablettában, pezsgötablettában, injekcióban, stb. Csak óvatosan kell ezekkel bánni, mert a túl sok kálium szintén veszélyes (intravénás nagy adag káliuminjekció=tuti szívroham).
Sajna nekem is kellett egy idöben lórúgásnyi adagban szednem, sok gyógyszertárból felhívták az orvost, hogy nem volt-e benyomva, amikor ráírta a receptre, hogy napi 3x2x600 mg. :)))

Herr Géza 2014.07.31. 14:52:34

@tableno: Ebben maximálisan igazad van. Én sem negatív jelenségnek akartam leírni a dolgot, inkább valami törvényszerüségnek.

2014.07.31. 14:55:54

De gyonyoru ez a poszt, vizualisan is es tartalmilag is! Kar hogy keson ertem ide, mostanaig eppen egy indiai allami korhazban toltottem a napomat - kisse 'off', de meg kell jegyeznem hogy most lattak el eletemben masodszor allami korhazban Indiaban es mindketszer kituno ellatast kaptam szinte ingyen. Most elolvasom a kommenteket a poszthoz...

Herr Géza 2014.07.31. 14:56:22

@Hari Seldon 2:
"Elso lepesnek mondjuk megtenne, hogy otthagynad azt a nyamvadt McDonalds-ot, es atmennel a Burger-ez, az sokkal Kiralyabb!"
Ojan-hüje-vagy... :)))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 14:57:15

@Zoole[uk]: akkor majd finoman bepróbálkozok:)

tableno 2014.07.31. 14:57:33

@Babette.: az ővé keresztény, úgyhogy nem a legilletékesebb... :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 14:58:20

@puhacica: olyan mű. semmi természetesség nincs benne.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 14:59:29

@tableno: tudnád, itthon mennyi keresztény hisz a reinkarnációban. a fiúnak meg biztos van csomó ilyen ismerőse.

amúgy poén volt, ha elkerülte volna...;)

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 15:01:39

@Babette.: Jahh :) Szerinte nincs, nala ezt a nezetei kizarjak...nalam nem :D

tableno 2014.07.31. 15:02:32

@Babette.: nem kerülte el. :) Az meg hogy Magyarországon mennyi ezo-horoszkóp-tisztítókristály-jóslás-ufó-stb hívő mondja kereszténynek magát, az tiszta röhej... A régi szép időkben ilyesmiért simán az Inkvizíció elé kerültek volna... :))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 15:03:17

@Herr Géza: mondjuk Adam Lambert elég valószínű, hogy azért nem nyerte meg az American Idol-t, mert túl sokaknak nem tetszett, hogy meleg. az ellenfele sehol nincs hozzá képest. mondjuk így sokkal jobban járt, hogy nem kötötte annyi hülye szerződés.

@Muscari: bizonyos folyókban és tavakban nem szabad fürdeni, mert tele vannak férgekkel, de ezt mondják / lehet tudni. lehet, hogy benézte az illető.
mondjuk pont most mesélte a barátnőm, hogy az egyik kollégának begyulladt a szeme, és hopp valami férget operáltak ki belőle. szerintem ez rosszabb, mint a talp :-O
a legveszélyesebb szerintem a dengue-láz, ezt több százezren kapják el évente, és sokan meg is halnak. már elég ígéretesek a vakcina-kísérletek, de még messze a vég. ebben az a különleges, hogy nem kell hozzá dzsungel mélye, mint a maláriához, hanem a nagyvárosokban tarol a legjobban. (szúnyogok terjesztik.) de ételmérgezést, hasonló "finomságokat" nem kapnak el itt olyan tömegével az emberek, mint Indiáról köztudott. egyszerű összemosni, hogy "trópusok", de szerintem Mo-i és thaiföldi higiéniai állapotok, egészségügyi ellátás, meg életkilátások között jóval kisebb a különbség, mint Thaiföld és Észak-India vagy Nepál között. annyi lényeges, hogy ha makacsul lázas az ember, akkor azonnal orvoshoz, nem priznic meg paracetamol, mint otthon, mert akármi is, nagyon gyorsan eldurvulhat. a dengue is így kezdődik, és nincs rá gyógyszer, csak a kórházban életben tartják meg hidratálják az embert, amíg leküzdi. "jó kis" hír, hogy a globális felmelegedéssel már most is egyre gyakrabban fordul elő, terjed a Földközi-tenger térségében is.

Muscari 2014.07.31. 15:03:35

@Herr Géza: koszi Dr Geza. Szegenynek banant kene ennie es ra sem tud nezni.

@Mirjam2: te is beteg vagy? Minden jot es jobbulast kivanok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 15:04:20

@Dragonlady (now in Thailand): jaja, szívem, az nagyon csúnya dolog, sajnálom:(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 15:05:37

@Mirjam2: remélem, semmi komoly, és nincs benne hasmenés :-/ gyors gyógyulást!

Nigro notanda lapillo 2014.07.31. 15:05:53

Sok boldogsàgot! élmény volt olvasni a posztot.

a témàhoz lazàn kapcsolodik:
www.youtube.com/watch?v=QerOPic11Tk

ha jàtszàk felétek,ezt a francia filmet ne hagyjàtok ki:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.31. 15:06:04

@puhacica:

És az anyukájánál lakott? Vagy már akkor is volt lakása? Na látod. Én pl nem igazán tehetem meg hogy ne menjek dolgozni mert pl nem találok a szakmámban munkát. Gondolom a hősöd(urad) is így volt vele. Nem akart beállni alacsonyabb presztizsű munkába...

@Muscari:

Nem vagyok kövér, de nekik nem lehet amúgy barátnőjük vagy mi? :D

Ígérem nem lovagolok a témán de muszáj volt nekik válaszolnom!

tableno 2014.07.31. 15:06:29

@Dragonlady (now in Thailand): igen, a dengue sajnos mindenhol gond a trópusokon, még az ultra-szuper-higiénikus Szingapúrban is előfördul.

2014.07.31. 15:09:26

@Dragonlady (now in Thailand): Huh! Durva, de legalabb kiderult, hogy mi van. Jobbulast!

@Mirjam2: Jezus! Remelem minden OK, neked is jobbulast.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 15:09:28

@Travel and Living Abroad:
az újjászületésről:)))

(ha a kommentemben a nevedre kattintasz, akkor az jön elő, amire válaszoltam, így ha elfelejted, meg tudod nézni.)

Hari Seldon 2 2014.07.31. 15:09:58

@Herr Géza:
Ne mar, nem tudtam hogy McDonalds-os vagy! Bocs.

Sot, ha tovabb lep, meg hozzank is atjohet a Quick-be.
Lehet meg jatszosarok felugyelo is.
(Itt szuper nagy fedett jatszosarkok vannak a legtobb helyen.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 15:10:44

@Travel and Living Abroad:
:)
hát pedig akár a feltámadást is vehetjük annak;)

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 15:10:53

@Nigro notanda lapillo: Koszonjuk szepen! A film is erdekes, megprobalok rakeresni majd (persze angol felirattal) :)

tableno 2014.07.31. 15:11:17

@házelőtthinta: "Nem vagyok kövér, de nekik nem lehet amúgy barátnőjük vagy mi?" - dehogynem, van egy jóbarátom, aki kifejezetten erősen túlsúlyos (mindig is az volt), mégis nagyon csinos felesége van. Csak ehhez mondjuk az is kellett, hogy a srác iszonyú jófej, remek humora van, és sikeres ember. Tudod VALAMIT azért kell tudni nyújtani a nőknek... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 15:13:19

@tableno: ja, hát szúnyogok meg pocsolyák ott is vannak, csak ennyi kell. mondjuk legalább elég fegyelmezettek ahhoz az emberek, hogy ha van egy kampány, hogy bármi állóvizet hogyan kell befedni (mármint aranyhalas edényke, stb, bár a halak pont megeszik, amit kell), meg hogy még egy vödröt se szabad szanaszét hagyni, mert összegyűlik benne az eső, és jönnek a szúnyogok, akkor az emberek tényleg meg is csinálják.
minden évben volt a gyerekeim közül valaki kórházban dengue miatt, egyszer egy kolléga, ő alig volt magánál két hétig. na utána lett nekem is biztosításom villámgyorsan, miután mondta, hogy mennyi volt a számla.

2014.07.31. 15:13:19

@ChristineK: 'Egy hozzáértő elárulhatná hogy a szári mitől áll olyan pöpecen alkattól függetlenül minden nőn? Rajtam egyből szétcsúszik az egész amit megmozdulok.'

Gyakorlat kerdese, talalni kell egy felvevesi modot ami mukodik neked es mindig azt hasznalni. Amig nem vagy gyakorlott, biztositotukkel kell a helyen tartani a cuccot (komolyan! indiai nok is hasznalnak tuket). Ha hozzaszoksz, nagyon kenyelmes viselet tud lenni (mondjuk nem telen, Londonban...).

Muscari 2014.07.31. 15:13:57

@Dragonlady (now in Thailand): azert ez eleg kemeny. Nem art ezek szerint elovigyazatosnak lenni, mondjuk nem mostanaban fogok arra jarni sajnos.

Hari Seldon 2 2014.07.31. 15:14:18

@Nigro notanda lapillo:
Ez nekem szol.
Franciaorszag egyezik, itt (is) harom kislany van. :-)

Muscari 2014.07.31. 15:16:03

@házelőtthinta: de lehet baratnojuk a kovereknek is, mondjuk nem en leszek az, az biztos.

2014.07.31. 15:17:06

@Muscari: @mojyo: @Dragonlady (now in Thailand): Te jo eg, nagyon kedves hogy aggodtok, de semmi para! :) Hasmenesem foleg nincs, nem tudom mi van velem de komolyan eletemben nem volt meg hasmenesem Indiaban. Viszont volt egy vagas az ujjamon ami elfertozodott es begyult, szoval ma egy filmsztar kinezetu kashmiri fiatal doki felvagta, es most egy oriasi kotes van rajta. Tenyleg csak jot tudok mondani a korhazrol, tiszta volt, professzionalis, mindenki nagyon kedves volt velem es osszesen 100 rupit fizettem plusz a gyogyszerek ara (100 rupi = 1 font).

Hari Seldon 2 2014.07.31. 15:22:30

@Nigro notanda lapillo:
Hogy ez a Clavier meennyire kover lett!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 15:38:44

@Muscari: ezért is mondom, hogy ha véletlen bárki DK-Ázsiában jár, akkor jó tudni, hogy erre oda kell figyelni.
errefele nincs malária egyáltalán, de jártam már én is olyan helyen (Pápua), ahol mindenki túlesett már rajta a helyiek közül, illetve, aki nem, az belehalt már. na ott kb a második napon a hangyák megrohamozták a bezacskózott gyógyszeremet (doxy néven futó antibiotikum), és megzabálták az alighanem glükóz tartalmú kapszulákat. na azért ott akkor én is megremegtem és paráztam egy hónapig (max. lappangási idő).

@Mirjam: te nemcsak lélekben vagy indiai, szerintem a gyomrod is az, valahogy legyűröd az összes bacit / parazitát, ami ott kering, esélyük nincs :-) irigyellek :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.31. 15:41:58

@Travel and Living Abroad: Biztos bennem van a hiba, de ezt a kommentedet nem értem. Honnan ne felejtsem ki az antiszemitizmust és hogy jön most ez ide?

Miért lennél te rasszista a saját népeddel? Esetleg, ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor előítéletes..?

"Ezek szerint en nottem fel rossz kornyeken, es csak nekem voltak rossz tapasztalataim eddig."

Ez érdekes, megmagyarázhatnád, ugyanis többféleképpen is érthető...

2014.07.31. 15:44:02

@vivike22: Hindu eskuvokon a piros a dominans szin, a menyasszonyi szari is hagyomanyosan voros.

tableno 2014.07.31. 15:46:39

@Mirjam2: azt hiszem a fehér náluk a halál színe, temetéseken viselik. Legalábbis a buddhistáknál így van.

sara 2014.07.31. 15:47:28

Gyönyörűek a képek, sok boldogságot Nektek!

2014.07.31. 15:50:21

@Dragonlady (now in Thailand): Szerintem lehet hogy ez azert van mert mar sok eve mindig indiai kajat eszem, barhol vagyok. Bar ez nem magyarazza meg a 'korokozokkal' szembeni immunitast, az nem tudom honnan van. Lehet hogy csak szerencses vagyok. Teny hogy barmit megehetek es semmi bajom, utcai kajatol elkezdve szegeny csaladok viskoiban keszitett etelig mindent ettem mar tobbszor es semmi gyomorpanasz. Most egy csaladnal vagyok es 'tisztitott' csapvizet iszunk aminek van egy fura mellekize de eddig ezt is jol birom. (Nem kerdeztem meg hogy 'tisztitjak', nem akarom tudni :)).

Egyebkent fel ora mulva vacsora, mar nagyon ehes vagyok... A korhazi vizit miatt csak ket zacsko csipszet ebedeltem :(.

2014.07.31. 15:53:08

@tableno: Az ozvegy hindu nok viselnek feher szarit, eletuk hatralevo reszeben a ferj halala utan. Egyebkent a UK-ben jelenleg az a divat hindu lanyok koreben hogy az eskuvoi szari nagyreszt feher (nyugati hatasra) de piros mintaval, piros szegellyel.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 15:55:22

@zöldeketbeszélek: Nem szeretnek ezen mar tovabb lovagolni, ne haragudj es felre ne erts! :) En tevedtem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.31. 15:56:28

@tanato: Érdemes. Nagyon érdekes dolgokat tudtam meg belőle, sajnos pár hónapja visszavittem, úgyhogy nem tudok idézni, de az újdonság volt számomra, hogy a cigányok gyakorlatilag csak a magyar királyság területén vándorolhattak szabadon, csak itt engedték meg nekik az ősi életmódjuk folytatását, mindenhol máshol üldözték ezt. Aztán jött Mária Terézia és elég durván megpróbálta beolvasztani a cigányokat.
És azt sem láttam még így leírva máshol (nem azért, mert mások nem írták le), hogy a szocializmusban ha volt jó, akkor az nagyon jó volt, hogy a vidéki szegény cigányságnak munkát adtak. A szociológus szerint a cigányság önbecsülése és a társadalmi megbecsülésük össze sem hasonlítható azzal, ami most van. Érdekes könyv, na.

tanato 2014.07.31. 15:56:46

@Herr Géza: Én azért örülök neki hogy sikeresek a magyar közönség soraiban,bár a sajnálat tényleg sokat jelent ha nem is a máshonnan jötteknél inkább a fogyaté kosoknál és a szociálisan háttérben lévőknél.

tanato 2014.07.31. 15:57:34

@zöldeketbeszélek: Mindenképpen rákeresek,érdekel a téma.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 15:58:21

@Mirjam2: Igen, egyik kozeli rokonuknak is ilyen eskuvoi ruhaja/saarija volt feherben. Azert en a feher ruharol nem mondtam volna le, de naluk sem merult fel egy pillanatra sem, hogy mast viseljek. A fogadason meg ugyis volt saari.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.31. 16:01:10

@tableno: Nekünk is van egy kedves barátunk, veri a mázsát rendesen és olyan szép, karcsú, aranyos lányt vett el, hogy ihaj, a kislányuk meg egy tündér. De hát a pasi egy igazi jó fej srác, okos , humoros, kedves és ambiciózus is amellett, hogy nagyon családcentrikus :).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 16:01:15

@tableno: a buddhisták itt Thaiföldön akkor viselnek fehéret, ha komolyabb alkalomból mennek a templomba, nemcsak beszaladnak imádkozni /meditálni egyet, hanem ott vannak egész nap vagy ott is alszanak. elég sokan járnak hosszú hétvégén vagy szabadság alatt "meditation retreat"-re, akkor is tiszta fehér. illetve a női szerzetesek (apácák) ruhája is fehér itt (Burmában rózsaszín).
temetésen én feketét láttam inkább, illetve fekete alsó-fehér felsőt, ez a kötelező viselet akkor is 1-2 hétig, ha pl a királyi családból meghal valaki (előre borítékolom, hogy legalább fél évet fekete-fehérben kell majd járni, mikor meghal a király vagy a felesége, nagyon öregek már mindketten, sokéve nagyon betegesek).
esküvőre itt még nem láttam mást, mint a fehéret, sokszor nyugati stílusú, de sokszor hagyományos elemekkel.
persze más buddhista országokban más lehet az egész fehér helyzet, nem bírok sehogy se visszaemlékezni, Tajvanon felénk vidéken mi volt a módi, bár ott soha senki nem öltözik "alkalomra", ugyanabban mennek esküvőre, mint a gyerekért az oviba.

tableno 2014.07.31. 16:07:38

@Dragonlady (now in Thailand): jó, hát manapság már Ázsiában annyira erős a nyugati hatás, hogy nem egyértelmű a dolog, meg nyilván országról országra is változik. Japánban is eléggé össze-vissza van ez, például hagyományosan a szamurájok akkor vettek fel fehér kimonót, ha harakirire készültek... Viszont a sintó esküvőkön meg mindig fehér kimonót hord a menyasszony, és az arca is hófehérre van sminkelve. Emellett meg nyugati stílusú esküvőt is szoktak tartani, gyakran kamu díszlet-templomban, kamu keresztény pappal...

2014.07.31. 16:11:04

@Travel and Living Abroad: Vegre valaki le merte irni: en is igy erzem, hogy atlagban az indiai / nepali ferfiak sokkal normalisabban, tobb 'tisztelettel' viselkednek a nokkel mint a magyarok / kelet-europaiak. Nincs ez a buta, macso, folenyeskedo stilusuk ami sok kelet-europai ferfinak van (persze nem mindenkinek, senkit nem akarok megserteni, de nagy atlagban sajnos gyakori...), es az sem ciki az azsiai ferfiaknak hogy kulsoleg adjanak magukra - ellentetben sok kelet-europaival.

puhacica 2014.07.31. 16:18:08

@házelőtthinta: mit latok te nagyonegyszeru? :D igen, anyukajanal lakott es nem, nem volt lakasa, mint ahogy most sincs. mielott megismertem, a helyi elmenyfurdoben volt takarito, aztan leepitesek voltak es igy lett munkanelkuli. na puszi!

puhacica 2014.07.31. 16:20:56

@Babette.: az igaz, hogy megrendezett a sztori, de szamomra ettol fuggetlenul nagyon hangulatos. no de izlesek es plafonok ugyebar. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 16:26:28

OFF este negyed tízkor a guesthouse mögötti másik szálloda uszodában (az ablakomtól cirka 12 méterre) egy thai pasi próbálja úszni tanítani a thai barátnőjét, aki totális pánikban kapálózik és visít. már vagy negyedórája. hű de szeretnék átmenni agresszív kismalacba és valamit beszólni.
OFF2 voltam ma a régi iskolámban. az egykori diákjaim, akiket én írni-olvasni tanítottam 5-6 éves korukban, a legkisebbek most harmadikosak, a legnagyobbak hetedikesek. a nagyokat már nem ismerem fel arcról, csak névről :-( az egyik annó "osztály réme" most jött haza Grúziából, ahol valami nagy nemzetközi diákversenyen mutatta be a találmányát, valami fiberoptics meg saving energy, ennyit fogtam fel belőle. csak pislogok. emlékszem még, amikor négyévesen visított, mert annyira félt a sötétben :-) basszus nem szeretek öregedni.

tanato 2014.07.31. 16:34:11

@Muscari: A trópusi betegségek az egy külön szakma,lehet is belőle szakvizsgát tenni még itthon is,bár igazi keletje a volt gyarmattartó országokban van.PL Marseille-ben van egy ilyen nagy Intézet.A giardia itthon az epehólyagot támadja meg és nehezen irtható ki,állandó puffadást étvágytalanságot okoz meg krónikus hasmenést.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 16:48:15

@tanato: na étvágytalanság az nincs :-) sajnos. de ilyeneket ne mondj nekem légyszi, hogy nehezen irtható ki :-(
otthon a László kórházban van egy trópusi osztály, 11 éve egy teljesen dilis nő volt ott az orvosom. feküdt bent valaki épp maláriával.

2014.07.31. 17:12:16

@tanato: Ne haragudj de kihasznalhatom hogy orvos vagy? (Szegeny, biztos mindig ezt csinaljak veled...). Azt szeretnem kerdezni hogy ha paronychia miatt kb. 6 oraval ezelott felvagtak az ujjamat hogy kitisztitsak, es most meg elegge faj meg luktet, illetve szorit a kotes alatt es picit fel van dagadva a kezfejem az erintett ujj alatt, ez normalis? Nem zavar a fajdalom csak parazok hogy esetleg nincs-e valami gond. (Vagy lehet hogy tudat alatt csak kifogast keresek hogy visszamehessek a korhazba, egyelore nem tudom kiverni a fejembol a kashmiri dokit :)).

A masik meg, hogy egy oriasi, nehez kotes van rajta es azt mondta a doki hogy 2 napig ne tavolitsam el. Ez normalis, hogy 2 napig az eredeti kotes van fenn? Elegge nehez meg kenyelmetlen...

2014.07.31. 17:18:08

@Dragonlady (now in Thailand): 'brutál giardia-fertőzés'

Te jo eg, most jutottam el idaig a kommentekben! Te szegeny, nem csoda hogy annyira beteg voltal! Remelem jo orvosod van mert en is ugy tudom hogy nehezen lehet megszabadulni tole. Hihetetlen hogy az elso par Indiaban toltott het alatt pont ezt szedted ossze, oszinte reszvetem :(

Muscari 2014.07.31. 17:18:30

@Hari Seldon 2: meg meg is oszult rendesen. Mondjuk en utoljara a Korzikas filmben lattam, de birom apasit nagyon. Jatszottak vajon ezta filmet otthon?

jewel79bp 2014.07.31. 17:18:39

@Travel and Living Abroad: szia! Csodaszép esküvőtök lehetett! :) Engem az érdekelne, hogy hogy tudod magadban a két kultúrát (mármint a magyart és az indiait) összehangolni. Ha már Magyarországon is ilyen szakos voltál, nyilván az indiai felé hajlik a szíved ;) de meg lehet azt csinálni, hogy Magyarországon a magyar szokások szerint élsz, Indiában az ottaniak szerint, Dubai meg végképp más? Nincs olyan érzésed, hogy valamelyik helyen "jelmezt viselsz", és csak a külsőségek miatt viselkedsz helyi szokás szerint? Csak húz a szíved valamilyen irányba ;) és akkor milyen a másik helyen alkalmazkodni a helyi szokásokhoz?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 17:19:09

@zöldeketbeszélek: igen, az első képen vannak.
hopp, valahol van nekem az ablakon kifényképezős kategóriában a kilencedikről nézve egy csomó apácalányka.
meg kerestem neked egy másikat is.

kepfeltoltes.hu/140731/IMG_9579_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/140731/IMG_9710_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

KK blogot bojkottáltam (lélekben :-D ), mert elég sok számomra kedves helyet nagyon lehúzott, pl egész Thaiföldet úgy ahogy van :-) viszont nekik köszönhetem, hogy Maluku egyáltalán felkerült a térképemre, és talán ezért megérte minden mást is elolvasni tőlük, mert tényleg az egyik legszebb hely a világon :-)

Muscari 2014.07.31. 17:19:52

@Dragonlady (now in Thailand): jo kis para lehetett, de ezek szerint megusztad :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 17:27:18

@Mirjam2: Tanato orvos, és tényleg mindig nagyon segítőkész itt mindenkivel.
giardiát 11 éve Balin sikerült benyalnom először, olyan helyen, ahol egyáltalán nem gyanakodott volna az ember, hogy nem megfelelőek a higiénés körülmények. sose lehet tudni, elég ha egy kretén nem mos kezet egy étteremben, és az ember immunrendszere meg nem tudja azonnal legyűrni a betolakodót.

@jewel79bp: bocs, hogy beleszólok, végülis hasonló helyzet kicsit a mindenféle kultúrákban létezésről, egy szíriai-magyar osztálytársam jut eszembe, aki a nyarakat mindig kint töltötte a családjával (azóta aki nem halt meg az öregek közül, mind határátkelt, szanaszét vannak a világban az unokatesói....), ő azt mondta, amikor ott van, akkor ő arab, amikor Pesten, akkor magyar, teljesen egyszerű, nincs ebben semmi gubanc. erre a két évvel kisebb öccse, hogy érdekes, amikor ő kint van, akkor mindig úgy érzi, kilóg, mert túlságosan magyar, amikor otthon van, akkor sem stimmel semmi, mert ő túlságosan arab. mondjuk a személyiségük is ilyen volt, a lány nagyon laza és mindenhol beilleszkedő, a fiú magánakvaló, érzékeny lelkű.

2014.07.31. 17:28:54

@Dragonlady (now in Thailand): @Hari Seldon 2: En csak Szaudit tudom osszehasonlitani Indiaval mert errol a kettorol van tapasztalatom olyan szinten hogy eddig egy evet eltem folyamatosan mindket orszagban: eg es fold a kulonbseg, ossze sem lehet hasonlitani. Sokkal, de sokkal jobb a nok helyzete - egyenlo jogok, banasmod szempontjabol - Indiaban mint Szaudiban. Szaudi utan hihetetlenul szabadnak erzem itt magam. Pedig most Kashmirban vagyok, ahol ugye majdnem mindenki muszlim. Nagyon nagy kulonbseg van, India javara.

Egyebkent Indiaban is nagyon sok no dolgozik, csak foleg Eszakon ez nem annyira szembetuno mert pl. hotelekben, ettermekben valoban kizarolag ferfiak dolgoznak. Ettol fuggetlenul a noi lakossag donto tobbsege dolgozik, pl. ma a korhazban a dolgozok legalabb 50 szazaleka no volt, koztuk egy noi orvos is (pedig, hangsulyozom, a 'legmuszlimabb' reszen vagyok Indianak).

jewel79bp 2014.07.31. 17:30:19

@Dragonlady (now in Thailand): szerintem ez nem csak személyiségfüggő. Mondjuk hülye példa, de ha Indiában szent állat a tehén, és ez a kultúrám része, akkor nagyon rosszul esik, ha Magyarországon a pörkölt ebből készül. Muszáj dönteni valamelyik mellett, nem?

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 17:30:39

@Dragonlady (now in Thailand): Bocsi, teljesen mas tema, csak az ablakos fotorol eszembe jutott, amit en tavaly osszel keszitettem itt Dubaiban az egyik apartman hotel ablakabol, ahol eleg sokaig eltunk. Dubaira gondolva senkinek sem egy ilyen latvany jutna eszebe (es ez egy fout mogotti utcaban volt). Az elso par napban a szivem szorult el, ahonyszor csak kineztem az ablakon, aztan (sajnos) megszoktam, es teljesen termeszetesnek vettem.
Azoknak szoktam meg elkuldeni ezt a kepet, akik agyon ajnarozzak a varost, azzal a kerdessel, hogy: "Es nekik vajon bejott az elet Dubaiban?" Itt sincsen kolbaszbol a kerites...

kepfeltoltes.hu/140731/580309_1435875303301856_1953872491_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 17:33:28

@Travel and Living Abroad: azt elfelejtettem emliteni, hogy a laptopozo uriember terasza mogott, az egy lakohaz konkretan, ahol a furoszobajuk fele teljesen a szabad eg alatt van...magyarul nincs teto. Ott lattam a sracokat borotvalkozni, meg fogat mosni a fa melletti tukorben a falon. Es rengetegen eltek itt (jobb oldali szobacska) nagy volt a joves-menes is mindig.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 17:39:15

@jewel79bp: Indiaban nem eltem, leghosszab ido egy honap volt, amit ott toltottem egy huzamban. Ott tobbnyire indiai ruhat viselek, de a nyugati oltozkodesem sem olyan, hogy ott le lenne vallalhato. Ugyanezt tudom elmondani Dubairol.
Jelmezt ugymond sehol sem viselek. Ezzel neha megnevettetek, esetleg ne adj isten megbantok masokat :) Tudod, ez a "magyar feher kislany ezt se tudja" vagy "uristen, tenyleg ezt mondta?!" :) Maximum ez szul vicces helyzeteket.
Indiaban sem kell semmilyen szokashoz alkalmazkodnom (legfeljebb a kotelezo csalad viziteket csendben orakon at tulelnem) itt meg aztan foleg a magunk urai vagyunk, es nem kell senkihez sem alkalmazkodnunk. Csak a meleghez :) Legfeljebb az idojaras befolyasolja az eletunket. Napkozben hacsak nem nagyon muszaj, nem megyunk ki a 45 fokban :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 17:54:08

@jewel79bp: tehén és pörkölt - majd a vegetáriánusok elmondják, milyen érzés ez, én nem tudom átélni.
azért szerintem a felnőtt emberek nagy része el tud vonatkoztatni a saját meggyőződéseitől, és elfogadja, hogy mások teljesen másképp gondolkoznak alapvető kérdésekben is, még ha nagyon rosszul esik is neki.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 18:03:13

@jewel79bp: A hinduk kulfoldon ha tehetik, elkerulik, hogy megegyek. Ha nincs mas valasztas, akkor megeszik. Ferjem ugyanigy van a disznoval. (Otestamentum miatt)
@Dragonlady (now in Thailand): En vega vagyok. Ferjem nem. Nem esik az jol egyik veganak sem :) Ettol fuggetlenul ugymond nem zavar, ha valaki hust, halat eszik mellettem. Mint ahogy latod, egy nem vegahoz hozza is mentem :) De pontosan, elfogadod mas meggyozodeseit, es mas is a tiedet :)

tanato 2014.07.31. 18:07:46

@Mirjam2: Persze hogy normális,egy-két napig még fájni fog meg duzzadni.Kötéscsere ügyben szerintem azért naponta cserélni kellene.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 18:08:35

@Mirjam2: írtam facebookon

@Travel and Living Abroad: ez ismerős, félig a szabad ég alatt. mondjuk ott legalább nem esik az eső fél évig. húgom imádta Dubait, nyaralni voltak egy hétig, nem tudom, mi volt a szállodájuk ablaka alatt. az ember sokminden látványt meg tud szokni. sajnos.

egyébként többek tanácsára hosszú ing+ nadrágban próbáltam járni Indiában, amúgy is mindig ing vagy póló + hosszúnadrág, de nagyon gyorsan lejött, hogy sokkal kevesebben bámulnak, ha rendes pólót veszek inkább. szeretem a hosszú ingeket, de inkább elraktam és most hordom :-) aztán másoknak meg más jön be, van aki inkább száriban érzi úgy, hogy el tud vegyülni.

érdekes, hogy pont te vagy vega és a férjed nem :-) hajlandó vagy vásárolni, főzni neki, vagy önkiszolgálás van neki? nem próbáltátok meggyőzni, legyűrni egymást egyik szakaszban sem?

tanato 2014.07.31. 18:10:39

@Dragonlady (now in Thailand): Igen MO.-n csak a László Kórházban van trópusi betegségek osztálya,viszonylag kevés az ilyen jellegű betegség.A giardia nem teljesen trópusi csak ott jobban elterjedt.Itthon Kliont szoktak rá adni,de viszonylag lassan gyógyul,ez persze személyenként változó.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.07.31. 18:20:26

@Dragonlady (now in Thailand): Igen, anno mi is 3 ora alatt kivegeztuk Dubait, mikor eloszor jartunk itt. Turistakent nyilvan csak a szep helyekre mesz, lakni viszont nem fogsz tudni ott sajnos. Ahol a kozember el, az bizony nem annyira csinos. Vagy ha az, akkor nagon messze van, es nem eri meg a pluszban rakoltott penz es ido miatt utazaskor.

Nem, egyikunk sem probalja megvaltoztatni a masikat. En nem ereoltetem ra az akaratomat vagy vilagnezetemet senkire sem, o meg talan parszor megjegyezte, hogy talan annyira megsem egeszseges ez...ennyi. Amugy is mindketten ugyanolyan makacsak vagyunk :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 18:22:55

@jewel79bp: meg az jut még eszembe, hogy ha ilyen "messzi" kultúrába megy az ember, akkor nem szokták elvárni, hogy indiai legyen, vagy thai, vagy japán vagy akármi más. sőt, nem is lehet azzá válni, tökmindegy mit csinálsz. nem úgy, mint Nyugat-Európában, hogy muszáj "integrálódni", mertkülönben. simán megfelelő, ha az ember betart egy rakás szabályt, mint pl hogy muszáj az egész családot meghívni esküvőre, nem trappolunk át a lakáson cipővel, nem eszünk bal kézzel, nem veszünk fel olyan ruhát, amiből minden kilóg, amikor ott vagyunk, akkor csak vegetáriánus ételek kerülnek az asztalra, pontosan hogyan köszönünk az idősebbeknek és hogyan szólítunk meg másokat, plusz még kéttucat ilyesmi. ha az ember veszi a fáradságot, és megtanul párszáz szót, vagy utánaolvas történelmi alakoknak, kultúrának, nagyon hálásak tudnak lenni. senki nem várja, hogy ugyanúgy gondolkozzunk, mint ők, vagy ugyanaz legyen az értékrendünk, simán elég, ha az ember betartja az alapvető viselkedési szabályokat, és tisztelettel viszonyul ahhoz, amikor vallásról, mélyebb szokásokról, hiedelmekről, kultúráról stb van szó. senki nem fogja elvárni, hogy úszni menj te is a Gangeszben / vonulj kolostorba egy hétig, ha a családban meghal valaki / ne egyél és igyál napkeltétől napnyugtáig, de ne tegyél rá megjegyzéseket, amikor ők megteszik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 18:33:48

@Travel and Living Abroad: most nézem a fényképeidet a weblapodról kifele linken, nagyon szépek.

jewel79bp 2014.07.31. 18:41:29

@Dragonlady (now in Thailand): ez tényleg érdekes. Én Hollandiában élek, és bizony már csomó holland szokást magamra vettem, meg apróságok is: a hollandoknak szurkolok a sportversenyeken, megörülök, ha nyaraláskor külföldön találkozom egy holland családdal, igazán megrendített a repülőszetencsétlenség, és a nemzeti gyásznap kicsit nekem is nemzeti gyásznap volt... Persze sosem leszek "igazi" holland, de nekem nagyon fontos, hogy ha itt élek, ezt az országot választottam, akkor igenis már ez a második hazám, a szó legkomolyabb értelmében... Nekem ez fontos.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 19:10:59

@jewel79bp: értem egyébként, és tudom, hogy ez bizony nyugaton elvárás is valahol, sokkal jobban, a nyelvtudással együtt.
nekem meg az a szerencsés helyzetem, hogy eldönthetem, mi az, amit nem vagyok hajlandó átvenni és kész.
minden, amit egy "keleti" bevándorló nem vesz át "nyugaton", az egy mínusz összesítésben.
minden, amit egy nyugati átvesz keleten (az alapvető udvariassági szabályokon túl), az egy plusz összesítésben.
leegyszerűsítve legalábbis :-)
én a "haza" szóval nem tudok mit kezdeni, soha nem tudtam, a "home" jobban bejön. és megint az a szerencsés helyzet, hogy nem mások döntik el nekem, hogy az otthonom / hazám lehet-e, ahol vagyok (mert az a bizonyos legmélyebb "haza" értelem úgyis elérhetetlen), hanem csak az számít, én hogy érzem.
simán mondhatja akárki, hogy úgy érzi, neki az otthona India vagy Thaiföld, és nem kell indiaivá vagy thaijá válni ehhez. az egyszerű bevándorlónak, aki Nyugat-Európába téved, szerintem nagyon sokat kell letennie az asztalra, mire elfogadják tőle, hogy az otthonának tartja azt az országot.
nem tudom, van-e értelme annak, amit mondani akarok, nagyon nehezen tudom megfogalmazni ezt a témát mindig.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.31. 19:24:19

@jewel79bp: azt hoszem, ha engem egy normalis orszag befogadna, lakast es munkat adna nekem, en is nekik szurkol,ek a sportban, pedig nem vagyok sportrajongo

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.31. 19:37:07

@Dragonlady (now in Thailand): Erről eszembe jut a Mispasha blogja, ahol azt olvastam, hogy azért is vetették el Thaiföldet, mert úgy gondolták, hogy ott örökre csak fejőstehenek lennének. Szerinted akkor ez így nem igaz?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 19:41:18

na a "legjobbat" meg elfelejtettem.
az egyik régi kollégámmal beszélgettem, azt mondja, ugye nem ott ettél Indiában, ahol laktál?
mondom dehogynem, mindig ott eszek, egyszerűbb.
erre ő, hogy egyes számú szabály, nem szabad. mert direkt romlott kaját fognak adni neked, hogy tovább maradjál, meg kihívhassák neked az orvost, és jól lehúzzanak.
na ott helyben lehidaltam.
lehet, hogy az angolok ezt pletykálják (sokmindent olvastam Indiáról turistafórumokon, ezt még egyáltalán nem, tehát nem egy általános nézet!), de egyszerűen nem akarom és nem is fogom elhinni, hogy akárki idáig lesüllyedjen.

jewel79bp 2014.07.31. 19:43:17

@Dragonlady (now in Thailand): értem, amit írsz, és teljesen igaz szerintem (bár keletebbre még nem éltem). Az is igaz, hogy talán azért mások az elvárások, mert egy másik európai ország polgárává válni könnyebben teljesíthető feladat, mint egy keleti ország szokásait valóban elsajátítani. Talán.

2014.07.31. 19:43:37

@Dragonlady (now in Thailand): En azt hiszem ertem, es egyet is ertek.

Annyit tennek hozza, hogy szerintem nem elvaras "Nyugaton" sem, hogy "Integralodjon" az ember, vagyis szerintem nem kell feladni magadbol semmit sem, legalabbis egy ertelmes kozegben, hanem, ahogy jewel is irta, ahogy neki is ez igy belulrol jon, ez egy csomo embernek a belso kesztetese, pont azert, mert o is vagyik erre a "home" erzesre, es ehhez az o pszichejenek szuksege van ra, hogy egy kicsit atvegyen a kornyezete ertekeibol. Ezt Europaban sokkal konnyebb megtenni kulonben, mert mi itt mind hasonloak vagyunk, egymassal kereskedtunk / keveredtunk evezredekig, alapvetoen mind keresztenyek vagyunk, es a nyelvek is nagyon hasonlitanak egymasra, kb 4-5 nyelvcsalad van osszesen, es az egesz kontinensen osszesen haromfele betukeszlet van, kisebb valtozatokkal :D

Azsiaban is nyilvan kereskedtek meg keveredtek egymassal, de gondolom egy kicsit elszigeteltebben egymastol, mivel sokkal nagyobb es nepesebb hely, van vagy 1000-fele nyelv, es ezeket egy csomoszor mashogy is irjak, hogy a sokfele vallasrol mar ne is beszeljunk, szoval meg ha meg is van a belso kesztetes, hogy olyanna valj, mint az otthonod, sokkal nehezebb lehet elerni, ezert ez egy kevesbe egy kituzott cel (akar a kornyezet, akar a bevandorlo reszerol). Szerintem.

blackhairlady 2014.07.31. 19:54:35

@Dragonlady (now in Thailand): A ferjemnek volt Dangeu laza amikor Haitin dolgozott. A mult nap tudtam emg amikor neztunk egy uj sorozatot (The last ship, ajanlom figyelmedbe mert nagyon jo:) amelyben egy hajos dolgozo eppen emiatt volt elet-halal kozozott. Azt mondta, hogy szornyu volt, es nem adtak 2 centet sem az eleteert. Szerencsere felelpult es azonnal at is kerte magayt Magyarorszagra:))))))
Vigyazz magadra, gyogyulj meg. Azert megerte ennek ellenere is az indiai kirandulas? Gondolom sok szepet es sok szornyut is lattal.

blackhairlady 2014.07.31. 19:58:09

Nagyon tetszett a poszt, gyonyoruek a kepek, gratulalok Evinek! Olyan ezeregyejszakasan nezel ki a szariban:)))
Igazan szep par vagytok, az eskuvo meg olyan meseszeru nekem:)
Mi 10-en voltunk a masodik eskuvonkon, es az anyakonyvvezeto direkt fel oraval korabban kezdett, a mi kedvunkert, mert csak arra a napra tudott hazajonni a ferjem, szoval jo fej volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 20:00:06

@zöldeketbeszélek: nagyon "attól függ". valamikor nemrég itt is mondta valaki a fejőstehén dolgot.
eleve ha az ember már meg tudja thaiul kérdezni, hogy mennyibe kerül, és érti a választ, vagy ha látják, hogy nem turista (pl olyan ruhában van), akkor minimális a lehúzás. ha le akar húzni, akkor meg nem hagyom. pedig ez egy nagyon is turistákból és expatokból élő város. lehet, hogy pont azért.
szóval lakásbérlés - annyiért vettem ki, amennyiért meghirdették (thaiul, ausztrál kollégám volt a szomszédom, így kerültem oda). internet, telefon, víz, villany, benzin, motor regisztrációja és adója, teszkóban a krumpli, mosógép vagy könyv, étteremben a tészta, buszjegy, vonatjegy, repjegy, gyógyszer, a magánkórházban a műtét, az ugyanannyi nekem is, mint a thainak. piacon én csak ott veszek akármit is, ahol ki van írva az ára, vagy ha kérdezni kell, tudom, hogy mennyi és nem vagyok hajlandó többért. rendőr ha megálllít, hogy nincs sisak vagy akármi, az lehet lehúzás, jobb, ha nem ugrál az ember. ha utazni megyek, és én is turista vagyok, na akkor próbálkoznak, taxisok, buszosok stb. ha az ember tudja, mire kell figyelni, minek mennyibe kell kerülni, és olykor el tud küldeni hidegebb éghajlatra thaiul egy-két embert, aki kiérdemelte, akkor minimalizálható a dolog.
ami húzós itt külföldinek, az a megfelelő színvonalú angol nyelvű oktatás (international school) - na az az intézményesített lehúzás, átlagembernek nem megfizethető, kb bankot kell rabolni, hogy az ember kifzethesse. nagyjából és egészében az én fizetésem nem lenne elég egy gyerek tandíjára. (tanárok gyerekeit általában ingyen vagy majdnem ingyen szokták mondjuk.) a biztosítás is necces lehet, mindenféle már létező betegséget kizárnak pl. amíg csak ételmérgezést és influenzát kap az ember, addig semmi gond, csak ne legyen komoly baj.
házat se akarnék itt építeni, az biztos, azt nem hiszem, hogy meg lehetne úszni egyszerűen.
de simán el tudom képzelni, hogy pl némelyik déli beachen, ahol csak külföldiek laknak, vagy Pattayán, Phuketen, ott tényleg intézményesítve van a lehúzás akár még a teszkó szintjén is :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 20:13:05

@mojyo: @jewel79bp:
mondjuk ha így belegondolok, akkor egy átlag magyar, még ha nem is tudott elég mélyen integrálódni, azért mondjuk Hollandiában vagy Angliában úgyse fog kilógni annyira, mint egy kínai vagy szomáliai, és sokkal könnyebb dolga van. nem kell nagyon bizonyítania semmit, nem látványos, hogy ő "nem oda tartozik".
szerintem errefele ha egy "fehér ember", vagy akár egy másféle színű nem fehér, elsajátítja a nyelvet és a szokásokat 99%-ban, akkor sem fogja soha senki a szűk családján és barátain kívül odatartozónak tekinteni. esélytelen. a félvér gyerekek is megszenvednek vele olykor, akkor is, ha soha nem is éltek máshol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.31. 20:19:22

@blackhair-lady: még nem tudom, miért, de biztos megérte :-) muszáj megtalálni az értelmét :-) mindenképpen élmény volt, és nagyon szép helyek vannak, mennék vissza, ha tudnám teleportálni magam egyik szép helytől a másikig, és nem kéne foglalkozni semmivel, ami közte van :-)))
aludnom kéne jóég, visszakaptam a motoromat, amit egy barátnőm fogadott örökbe, de cserébe azért fuvarozni kell reggel a melóba, hajnali fél nyolckor, grrrrrr.

Muscari 2014.07.31. 20:42:14

Off

Ha olvassa valaki az USA-bol, legyszi valaszoljatok. Az jarhato ut a zoldkartyahoz, ha valaki ceget akar alapitani es megvan az ehhez szukseges tokeje? Errol meg nem nagyon olvastam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.31. 20:43:10

Na szóval...

kepkezelo.com/images/18wi8fyxsb2mf2wg6i5a.jpg

Bocsánat de az alapszituációhoz nem szeretnék hozzászólni mert bevallottan rasszista vagyok és hazudnék ha azt mondanám hogy szép pár.
Ugyan az indiaiakkal nincs bajom, sok kiváló kollégám van közülük, tényleg semmi probléma velük de ha a lányom bemutatna egyet mint a jövendőbeliét, hát nem biztos hogy úriemberként viselkednék.
Bevallom mindez az én hibám nincs köze a poszthoz.
Sajnálom, de ha most itt eljátszanám a felvilágosult embert akkor az nem én lennék.

Térjünk rá a posztra.
Mindig örülök mikor egy ilyen posztot olvasok.
Egyrészt ismereteket szerzek betekintést egy általam soha nem látott világba, másrészt pedig igazolást kapok hogy így is lehet poszt írni.
Érdekfeszítő, gördülékeny, jól megfogalmazott és a legjobban annak tudok örülni ami nincs benne.
Nincs benne túlspilázott pátosz, nincs benne nyáltenger a mondatonkénti 543 melléknévtől, nincs benne "körülfon a csend"
nincs benne a női romantika, amivel talán nem lenne baj ha nem próbálnák sokan leírni. Eddig még senkinek nem sikerült.
A szerzőnek csak gratulálni tudok és holtig tartó boldogságot kívánok mindkettőjüknek.

Még egy dologról had írjak.
A poszt írója megjelent, és végig végtelenül szimpatikusan válaszolt minden kérdésre.
Lubickolt a népszerűségben amit teljesen megérdemelt.
Viszont amit kiemelnék az a hozzászólása amikor a férjét jellemzi.
Azonnal eszembe jutott tegnap Tildy jellemzése a viking harcosról.
Sem Tildy sem a posztíró nem kezdett el beszélni a villámcsapásokról, tüzijátékról, a kémiáról a testnedvekről a csillagok aszcendenseinek állásáról a kazánkovács és nőgyógyász szakmák közelítéséről és "mikor megláttam orgazmusom lett azonnal" című történetekről.
Vannak akiknek a fentiek alapján indult a kapcsolata, nekik ez egy plusz és örüljenek hogy megélhették.
Nekem ami Tildy mondandójában a legszimpatikusabb volt az az hogy "ő egy jó ember". A posztoló azt mondta hogy semmi negatív indulat nincs a párjában. Végülis ugyanazt jelenti mindkettő de én ennél jelentőségteljesebb vagy nagyobb súlyú dícséretet el sem tudok képzelni egy férfi számára.
Ez az a mondat amire hosszútávon lehet építeni. Ami mindent elmond. Az érett nők mondanak ilyet. A villámcsapás egy tizedmásodperc, a tüzijáték elhamvad és visszahullik a földre de a "jó ember" jelző az egy hosszabb távú ismertséget és főképp KIISMERTSÉGET feltételez.
Ha majd meghalok és semmi mást nem írnak a síromra csak annyit hogy "jó ember volt" akkor onnan fentről elégedetten tekintek le és azt mondom, nem éltem hiába.

blackhairlady 2014.07.31. 20:56:38

@diggerdriver: Azert akinek volt ilyen villamcsapasa, ugye leirhatja?:) Vagy a "jo ember" es a "hirtelen villamcsapas, kemia" kizarja egymast?
Te realista vagy, mas idealista, romantikus. Elferunk, es nem kell ezert nem kedvelnunk egymast.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.31. 21:11:47

Hivatalosan szeretném bejelenteni hogy visszavettek a mekkencsbe! Van munkám! Lehet fogok írni egy mélyebb lélektani posztot erről!

Bocsánat az offért, csak remegek az örömtől, fél órája úszok eufóriában. Ki kell írni magamból. Egy posztban meg is fogom ezt tenni.

Giddy Lamb 2014.07.31. 21:12:02

@házelőtthinta: " Bármennyi nővel ismerkedtem kb ott lett vége a dolognak hogy elmeséltem hogy mivel foglalkozom. Ha csóró vagy, kb semmi esélyed nőre(felnőttként)."

Elsősorban az önbecsüléseddel van gond, az összes problémád ennek a hiányából fakad.
Ronald McDonald örökbecsű bölcseletét pont Rád szabta, miszerint: "Ha azt akarod, hogy a csajok úgy nézzenek rád mint egy Big Tastyre, akkor viselkedj Big Tastyként, ha olyannak látszol, mint egy McMuffin, akkor McMuffinként néznek rád!'

2014.07.31. 21:15:17

@NIKI LAURA:

"Persze itt is vannak kivetelek,pl az echte Kanadai altalaban lepukkant,budos,apolatlan farmer,akihez meg az ottani nok sem vonzodnak,pedig gazdasagilag rentabilis lenne..."

Ezt leforditottam a magas, jokepu, szelesvallu, intelligens, muvelt, kanadai ferjemnek es o a kovetkezot uzeni neked:

Szerinte te vagy egy budos, apolatlan paraszt, egy kobunko alkoholista proli, aki a felesegenek (ez en vagyok) meg a csicskasa sem lehetne itt. Szerinte te egy sunyi eloskodo vagy, amiert idepofatlankodtal, elvezed az elonyoket amit ez az orszag nyujt, aztan fikazod az itteni egyszeru embereket, akik neked ezt lehetove tettek, a szorgos munkajukkal. Lehet huzni innen a csaba!

Tudod en eveken keresztul probaltam titkolni, hogy ilyen honfitarsaim vannak, mint te, de amiota itt megismertelek teged meg a hozzad hasonlokat, meggondoltam magam. Miert en szegyelljem magam miattad, en normalis ember vagyok. Inkabb elhatarolom magam a hozzad hasonlo mergezo emberektol. Ja es ne csodalkozz hogy nem keresunk magyart ferjnek, sajnos a hozzad hasonlokbol eleg sok van....

Es most nem kell besertodni, hisztizni, vagy egyeb "noies" dolgokat muvelni - a fagyi visszanyalt az allando trollkodasodert, viseld el ferfiasan. En is csak leirtam a velemenyunket az en csaladomban. Ja es nem fogok szurni "b+" egy par szociopata idiota miatt. Megis mit kepzelsz? Te idehanysz nap mint nap mas meg ne reagaljon ra? Rohej....

nyuszigonosz 2014.07.31. 21:15:33

@házelőtthinta: Ennek örülök, hogy megint van munkád, és mivel többször is írtad, hogy szeretted a munkádat a mekiben, elhiszem, hogy nagyon örülsz.

2014.07.31. 21:18:13

Charlie, Welcome to North America!

Most megint L.

2014.07.31. 21:36:18

@morsels: Csak a vilagossag kedveert, leginkabb az bosszant, hogy egyesek nyugodtan idehanyhatjak a szelsoseges es masokat lealazo, banto "velemenyuket" (inkabb eloiteletekrol van szo), de a masik felnek meg nem lehet reagalni, elvart mind a troll, mind a bloggazda reszerol, hogy a sertett fel szurjon. Hat nem. Mondjuk HA is kivehette volna ezt a beszolast, mert tudhatta, hogy ez hogy erint masokat - eleg a magyar vagy zsido szot behelyettesiteni a kanadai helyett, es akkor nyilvanvalo. Es persze ez a szures es ignoralas dolog nem mukodik beteges emberekkel, mint ahogy ezt a multban is tapasztaltuk. Szoval en most visszaszoltam....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.31. 21:42:13

@házelőtthinta: gratulálok Hinta, mindent bele és légy ügyes !!! :-)))
Én szurkolok neked !!! Ez lehetőség, fogd meg !. :-))

morsels (törölt) 2014.07.31. 21:44:32

@cougarcat:
Ohh, semmmi bajom nem volt a beirasoddal, csak meglepodtem :-)

Egyebkent nem tudom, hogy masok mennyire hiszik el Lauranak azt, amit Kanadarol ir. Vagy epp montroyalnak, vagy masnak. Gyanitom hogy sokan, hisz hat megiscsak o elt itt, akik olvassak, azok meg nem, igy ez van.

A problema persze altalaban az, hogy persze, van olyan farmer is valoszinuleg, amit o irt le, en meg szemely szerint nem ismerek sok farmert.
Es ezert fel sem merul bennem, hogy kijelentsek ilyen dolgokat, amik Kanadara ervenyesek.

morsels (törölt) 2014.07.31. 21:47:27

@diggerdriver:
Lehet, hogy meglepodnel elsore, de ha megismerned az embert (marmint akit a lanyod hazahozott es jo ember), akkor valoszinuleg tul tudnad tenni magad rajta.

A fotokrol, meg a videobol szerintem a posztiro ferje kifejezetten jokepu, ertelmes, intelligens fazonnak tunik. Raadasul nem egy merev ize, hanem laza, van humora, szoval teljesen rendben levonek latszik.

Najo, a poszt iroja is :-)

2014.07.31. 21:49:57

@morsels: Azon mar reg tuljutottam, hogy az itteni tarsasag hisz neki vagy sem, vegulis, lehet barkinek negativ velemenye Kanadarol, de engem felhaborit, amikor NL az embereket veszi celpontul, de ugy, hogy nem a viselkedesukrol, tetteikrol ir, hanem emberi minosegukben alazza meg oket. Kulonben mar reggel ota vacillaltam, hogy szoljak be, ne szoljak be, kb. 5 valtozatot kitoroltem, elmentem vasarolni, futottam, aztan ez lett a vege. :))))) Szerintem meg volt irva hogy igy legyen....

Hari Seldon 2 2014.07.31. 21:51:11

@házelőtthinta:
O, bakker!
Mondtam, hogy a Burgert celozd meg!
Te soha nem akarsz feljebb lepni?
Ennyit igazan megtehettel volna!
Na mindegy, jo munkat.
Aztan ha tudsz azert valtsal, tudod az sokkal "kiralyabb" hely, es a csajok is tudjak ezt, hogy milyen kiraly helyen dolgozol!

2014.07.31. 21:53:03

@cougarcat: Jaj, miért veszed fel egy gyökér embernek a sértegetéseit? :) Pont ezt élvezi, hogy kiakadnak rajta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.31. 21:53:24

@morsels:
Teljesen igazad van.
Én tapasztalati alapon egy rossz szót nem tudnék mondani az indiaiakról.
Az egy másik dolog hogy mégis van bennem ellenérzés minden színes bőrűvel szemben.
Ez előítélet. Tudom.

puhacica 2014.07.31. 21:53:58

@diggerdriver: "A villámcsapás egy tizedmásodperc, a tüzijáték elhamvad és visszahullik a földre de a "jó ember" jelző az egy hosszabb távú ismertséget és főképp KIISMERTSÉGET feltételez." - ma, amikor hinta jott a baromsaggal, hogy a nok tenyleg csak a penzre hajtanak es az uramnak is biztos van lakasa es nem anyukajaval lakott, mikor megismerkedtunk, gondoltam, kifejtem neki ezt a dolgot, amit irtal. aztan rajottem, hogy felesleges es csak egy rovid cafolatot irtam neki. rad viszont erdemes reagalni, szoval: pontosan emlekszem ra, hogy mielott osszejottunk az urammal, felhivtam anyukamat es elmondtam neki, hogy van itt egy srac, kulsore egyaltalan nem tetszik, fiatalabb is nalam, de jo ember, olyan, amilyennel en meg nem talalkoztam. aztan most meg mar ot latom a legszebb ferfinak a vilagon, nincs az a dzsordzs kluni, akiert odaadnam. :D szoval nagyon igazad van.

Hari Seldon 2 2014.07.31. 21:54:17

@cougarcat:
Varj, autoversenyzo baratunk Kanadabol kommentel?
En valamiert azt gondoltam, hogy Budapestrol szorja a sziporkait.

2014.07.31. 21:54:39

@házelőtthinta: Akkor újból kezdődik majd a sírás, hogy engem miért nem fizetnek/becsülnek meg, pedig dolgozom?

2014.07.31. 21:55:42

@morsels: "van olyan farmer is valoszinuleg, amit o irt le,"

En farmer kozossegben eltem 3 evet Dawson Creek-ben is egyaltalan nem jellemzo az amit NL irt. Namost ha van itt-ott olyan, akkor abbol nem az jon le hogy az "echte kanadai farmer" ilyen vagy olyan. Az en dedszuleim itt egyebkent farmerek voltak, es az unokatestvereim kozul is van ilyen - a vilagot bejartak, magas eletszinvonalon elnek, Albertaban (cattle ranchers).

morsels (törölt) 2014.07.31. 21:56:01

@cougarcat:
Hat... Niki ilyenkor mar nem is olvas teged, szerintem holnapra mar nem is emlekszik, ogy mit mondott, az meg kulonosebben nem erdekli, hogy mas mit mond :-)

En meg ugy vagyok vele, hogy egyreszt vilagos, Kanada sem homogen, vannak itt is bajok, vannak kulonbozo tarsadalmi szintek, raadasul valaki egyeni tapasztalat nehez vitatni meg akkor is, amikor ezt kivetiti az egesz orszagra. Az o szempontjabol biztos igaza van.

Persze nekem is van velemenyem, de az inkabb arra iranyulna, hogy miert az a velemenye, ami. Az meg mar szemelyeskedes kategoria... nem egeszen az, amit a ferjed mondott, de van abbol is :-)

puhacica 2014.07.31. 21:58:09

@cougarcat: de orulok neked! :) kiscica szeme meggyogyult?

morsels (törölt) 2014.07.31. 21:58:47

@cougarcat:
Nem is azt mondtam, hogy echte...
De volt az a faszi, aki nem tudom hany not tett el lab alol.

Mondjuk arra is kivancsi lennek, hogy Niki mennyi farmert ismer... es hogy tenyleg nem csak ebbol az egy 'hirbol' vonta le a kovetkezeteteset :-)
Ilyesmire Cascabel is hajlamos. A sajat szempontjabol igaza van, csak hat...

De ezert szerintem nem erdemes kiakadni. Kanada kulonben sem igazan kivandorlasi celpont az ideirok szamara.

Muscari 2014.07.31. 21:59:18

@blackhair-lady: +1

udv: a masik villamcsapasos

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.31. 22:00:39

@Giddy Lamb: Már ne haragudj , de ez egy nagy baromság!!! A legrosszabb ha valakinek a kedvéért szerepet kell játszanod ! Nincs az az ember a világon , akinek a kedvéért bárkinek a bőrébe bújnék, vagy úgy csinálnék mintha.....
Egyszer minden kiderül!!!!!Egyébként ,csak halkan jegyzem meg, én pont a fiamon keresztül látom, hogyan mennek a dolgok!
Régóta nincs barátnője, 32 éves,gépész, informatikus,technikus, operátor, minden lófasz megvan....és rendes, helyes, komoly , intelligens , tanult srác, mos, főz, takarít ha kell, igényes, nem egy szar hernyó!!!
De minden csaj azzal kezdi, hol laksz, milyen kocsid van, hol dolgozol, milyen pozióban.......:-)))))))))))))))
Ha nem jó a válasz, szelaviiiii baby!!!!!
Mehetsz a levesbe!!!!!!

2014.07.31. 22:01:07

@Hari Seldon 2: NL-nek itt permanent resident statusza van, a szabalyok ertelmeben eleg ha 3 honapot itt tolt egy evben, es nem vesziti el a statuszat. Pontosan ezt csinalja.

@Philosoraptor: Nem sertodesrol van szo, ha ismernel, nem irnal ilyet! En hiszek benne, hogy van ami jo meg van ami rossz. Amit NL csinal az rossz, es en ezt elitelem. En nem felek ezt hangoztatni es ha ugy adodik, magamra vallalom a hangado szerepet. Szerintem a legrosszabb amit tehetunk, hogy ilyen dolgoknak teret adunk es ignoraljuk.

Hari Seldon 2 2014.07.31. 22:03:50

@diggerdriver:
Szerintem inkabb egy diskonfort erzes, ami szokatlan, mert kibillent a megszokott kozegedbol.
Ha ugy alakult volna az eleted, hogy kenytelen lettel volna markolni eveket Delhiben, tokre megszoktad volna.
Bar csak okoskodom, mert en sem vallalkoznek arra, hogy kiszakadjak az europai (ide veszem az eszak amerikait is, stb) civilizaciobol. Elso latasra ez nekem tul sok.

morsels (törölt) 2014.07.31. 22:04:06

@Muscari:
Nem teged akarlak bantani, de nekem (mikor meg 18 eves voltam) volt egy baratnom, akit eleg surun ert villamcsapas.

morsels (törölt) 2014.07.31. 22:08:00

@diggerdriver:
Az meg csak szokas kerdese. 10 ev mulva mar nem lesz benned ilyen 'feszultseg'.

Egyebkent en is azt mondtam, hogy a magyarok azert nem rasszistak, mert nem is lattak masik nepcsoportot sokaig :-)
Aztan amikor kezdtek megjelenni, akkor mar elegge valtozott a helyzet.

2014.07.31. 22:10:28

@morsels: Engem nem vezerel az, hogy NL-t hogyan erinti amit irtam, egyszeruen nem tudtam szo nelkul hagyni amit a kanadaiakrol irt. Nem kiakadas ez, hanem kalkulalt ellentamadas... :))))))

@puhacica: :)) Igen, megvolt a mutet, a szovettan, minden rendben volt, mar ugyanugy rosszalkodik mint azelott. :)

morsels (törölt) 2014.07.31. 22:12:27

@cougarcat:
Egyebkent meg igazad van, NK nagyvonaluan kezel mindent es mindenkit.
Szerintem nagyon sok mindenben nincs igaza, viszont nem ismerem a Calgary kornyeken levo redneck, construction worker habitust, szoval ott valoszinuleg igaz is lehet az, amit ir. A kornyezeteben, az o eletvitelevel, a hozzaallasaval.

i got my (törölt) 2014.07.31. 22:13:43

@Dragonlady (now in Thailand):
És vica versa? Gyanítom, hogy a nemfehéreket kb. ugyanannyira fogadják be Fehérisztánban. A video tanúsága szerint több generáció után ennyire kapnak hülye kérdéseket:
"No, where are you really from?"
www.youtube.com/watch?v=PMJI1Dw83Hc

Nagyon jó, lehet rajta nevetni! :)

2014.07.31. 22:15:45

Gyönyörű pár! A férfi is :-). Szóba került itt hogy vannak ellenérzések a színes bőrűekkel szemben. Nem vagyok rá büszke de bennem is van némi hasonló érzés. De! Minél többet van az ember köztük, annál kevésbé érzi ezeket. Egyre jobban feltűnnek a különbségek, a pozitív dolgok. Mikor először jártam Szudánban már attól összetojtam magam hogy milyen feketék. Nem ellenérzés hanem félelem volt bennem. Ez már nincs. Van helyette más, de arról inkább nem beszélnék. Soha nem tudtam elképzelni hogy bármi közöm legyen egy külföldi, sötét bőrű férfihoz, erre tessék: panaszkodjunk.blog.hu/2014/01/17/ahogy_volt_miota. Persze nem is lett közöm, na meg a férjem is olvashatja, DD, bár a poszt nem erről szól, van benne pár mondat ami szerintem mindent elmond. Gratulálok a párnak, nagyon szimpatikus, érdekes írás volt.

morsels (törölt) 2014.07.31. 22:17:33

@cougarcat:
Nem is mondtam, hogy ne tamadj ellen :-)

Niki erosen sarkit.
Azt meg sem emlitem, hogy amennyiben igaz az, hogy van izraeli utleve, akkor nem csak 'kanadaikent', hanem zsidokent is erosen rasszista, amit persze irjunk a Del-Afrikai allampolgarsagara.

Az igazsag az, hogy a faszi ugy, ahogy van, egy csomo kerdojel. Mert mi a faszert dolgozna egy nemzetkozi pilota construction on kanadaban.

De Cas azt mondta, hogy talalkozott vele, a faszi letezik (mert o mondta), szoval...

I don't get it.

skylla 2014.07.31. 22:20:14

@házelőtthinta: ezzel nem azt mondom, hogy szörös vagy :D, csak legyel vidamabb :) es hajra

2014.07.31. 22:21:26

@morsels: Egyebkent NL nem a farmerekrol irt velemenyt, hanem az atlag kanadairol - azt irta, hogy az "echte kanadai lepukkadt, budos, apolatlan farmer" - szoval szerinte altalaban ilyenek a kanadaiak. Szoval ez mar eleg komoly gyulolkodes, teljesen felesleges elemezni, hogy milyenek a farmerek. Az is lenyegtelen, hogy NL kit ismer es kit nem, mert tudja o jol, hogy baromsag amit irt.

En ismerem a redneckeket es persze ok nem az en embereim, de ha valaki felsorolja hogy nem szereti oket mert mittudomen tul konzervativak, vagy nem baratsagosak idegenekkel, ezzel semmi bajom. Nade hogy budos, meg apolatlan, mi koze van ennek a farmersaghoz, vagy meg a redneckseghez is?

skylla 2014.07.31. 22:23:30

@morsels: ja, meg azt mondta cas, hogy jo fej. hm.

jewel79bp 2014.07.31. 22:24:04

@cougarcat: tényleg van olyan város, hogy Dawson Creek?!... Volt egy ilyen sorozat, akkoriban nagyon szerettem, és emlékszem, bújtam az USA térképet, hogy találjak egy ilyen várost. Szóval akkor Kanadában kellett volna keresnem ;)

2014.07.31. 22:28:18

@morsels: Mondjuk amilyen keves idot tolt Kanadaban, nem csoda hogy nincs kepben. Fogadok hogy eloben nem ilyen, de hat en nem is az IRL embert kritizalom, hanem az itteni nickjet, meg azt amit magabol itt bemutat. :)))))

morsels (törölt) 2014.07.31. 22:30:34

@cougarcat:
En elhiszem neked. Csak par farmerrel talalkoztam, de egyik sem volt olyan, amirol Niki irt. Sot gyanitom, hogy a tobbseg nem olyan, amit o ir.
Szamomra tok atlagos farmereknek tuntek, dehat ez akkor is csak az en par tapasztalatom (meg mit ertek hozza) :-)

Szoval nem azt akartam mondani, hogy ne baszd le Nikit, csak elcsodalkoztam, meg nevettem rajta :-)
Es igazad van. Szerintem.

blackhairlady 2014.07.31. 22:32:03

@Hari Seldon 2: Ez most nagyon nem volt szep, ne haragudj. Vegre van munkaja, orul neki, erre leszolod, eleg cinikusan. Ez a feljebb lepes szerintem mar ilyen viruskent terjed itt a blogon.

2014.07.31. 22:33:27

@jewel79bp: Kell hogy legyen Dawson Creek, kulonben en hol a francban toltottem el harom qrvahideg telet? :)))) Te azt hiszem a Dawson's Creek USA sorozatra gondolsz, ami nem Dawson Creek, BC-rol szol. :)

blackhairlady 2014.07.31. 22:33:30

@diggerdriver: Elolvastam. Meg mindig nem ertem, hogy miert baj az ha valaki leirja, hogy hogyan ismerkedtek meg. De biztos en vagyok ertetlen, bocsi.

jewel79bp 2014.07.31. 22:34:26

@cougarcat: persze, de legalább hasonlít a neve :))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.31. 22:35:04

@**mimi**: Megvettem és gyönyörűűűűűű!!!! :-))

morsels (törölt) 2014.07.31. 22:36:50

@skylla:
Cas is egy masik vilagban el :-)
O azt ismeri, neki igy jo, raadasul en azt a vilagot nem ismerem igazan.

Nikivel sem ez lenne a baj. Hanem a sumak ugyeskedesei :-)
Dehat az o dolga.
Vallvonas.

Hari Seldon 2 2014.07.31. 22:37:51

@blackhair-lady:
???
Mirol beszelsz?
Nem erted a viccet?
Szerintem hinta is pontosan fogta.

2014.07.31. 22:40:27

@jewel79bp: Most megneztem, azt a sorozatot Cape Cod-on es North Carolinaban forgattak - sajnos Dawson Creek, BC, nem olyan (kulonben meg mindig ott lennek) :)))

blackhairlady 2014.07.31. 22:43:51

@Hari Seldon 2: Ezek szerint ma nem. De nekem nagyon nem viccesen hangzott. Mindegy, ma en is kicsit erzekenyebb vagyok, biztos menstrualok, klimakszolok, vagy baxatlan vagyok.

morsels (törölt) 2014.07.31. 22:47:44

@blackhair-lady:
Ohh, az eg aldjon meg.

Vilagos, egy 120 kilos 23 eves faszinak is joga van a depressziora, nadehat ne akard mar vattaba csomagolni.

Merthat azert elegge lehengerlo igy is.

(ehh, tudom, hogy ezt nem kellett volna irni, de most mar mindegy)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.31. 22:50:13

@blackhair-lady:
Már megint kötözködni akarsz.
Külön kiemeltem hogy nekik annyi plusz van a kapcsolatukban.
A hirtelen jött szerelem nem zárja ki a hosszú együttélést csak hozzátesz.
Viszont szerencse kell hozzá.
Mi garantálja hogy a delikvens jó ember?
A villámcsapás szép és jó dolog de szerencsejáték.

skylla 2014.07.31. 22:52:51

@morsels: en szeretem cast. en is igy elnek, ha nem lennenek gyerekeim. laudat nem ertem, de mar nem is akarom.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.31. 23:00:35

@morsels: de ez most csak egy kis óccsóság....ez volt a próba.... :-DDd

blackhairlady 2014.07.31. 23:02:06

@diggerdriver: Nem akarok kotozkodni, de neked maniad mindig kiemelni ezt a villamcsapasos dolgot mintha valami lanyregenyben lenne ez csak elkepzelheto. De ok, nem szoltam, azt is halkan mondtam.

morsels (törölt) 2014.07.31. 23:04:24

@sodalisO [eng]:
Hat igen. Mit lehet erre mondani :-)

2014.07.31. 23:07:22

@Babette.: :))) Mama mar nem morgok tovabb. :)

@skylla: Cas teljesen mas ember, bar sok mindenben nem ertek egyet vele, nem gonosz, nem rosszindulatu, csak kicsit boldogtalannak tunik neha es az ember szeretne ha tudna elvezni az eletet, mert megerdemli.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.31. 23:09:52

@blackhair-lady:
Tudod nekem is volt az életemben három ilyen villámcsapás.
Szerencsére nem tartott sokáig.
Viszont utólag visszagondolva...
Úristen
Akinek bejött egészségére váljon.
Én nem kérek belőle.

blackhairlady 2014.07.31. 23:10:35

@diggerdriver: Egyebkent nem, nincs annyi plussz a kapcsolatukban. Mert a mi kapcsolatunkban is pont megvan ez, ezert vagyunk mar egutt lassan 18 eve. Reszemrol amikor lertam ezt a villamcsapasos dolgot, akkor az egy konkret kerdesre volt valasz, megpedig hogy hogy ismerkedtunk meg. Ez az igazsag, nem fogom csak azert kisebbiteni azt a pillanatot mert nyalas. az, de hat akkor is igy volt.

2014.07.31. 23:14:42

@blackhair-lady: Hali! :))

OFF - A hetvegen csinaltam tokfozeleket sarga cukkinibol - tokeletes lett. Vegul nem vettem meg a mandolin slicer-t, kezzel julienne-re vagtam, igy is OK volt. Csinaltam makos gubat is - a kavedaralo szepen ledaralta a makot, hejas zsemlet kockaztam fel hozza - itt is visszajottek a reg izek. Arra is rajottem hogy az organic sour cream-nek van ugyanolyan ize, mint a magyar tejfolnek. Persze lvalszeg te ezt mar mind tudtad de lehet hogy masoknak meg hasznos info... :))

skylla 2014.07.31. 23:15:22

@cougarcat: ezt most mire? en eppen azt irtam, hogy nagyon sok mindenben szimpatikus

2014.07.31. 23:20:57

@diggerdriver: @blackhair-lady:

Engem ert villamcsapas de nem erzem magam ilyenkor "biztonsagban" igy elobb utobb az ilyen afferok nalam kudarcot vallanak. Amikor elvesztem a fejem es csak az erzelmeim iranyitanak, akkor nagyon sebezheto vagyok, illetve ugy erzem hogy masok iranyitanak, "fel akarnak falni". :)) Ezert en is inkabb racionalis oldalrol kozelitem meg a kapcsolatokat, ami leginkabb a szemelyiseg tipusombol kovetkezik. De aki vallalja a sebezhetoseget, hajlando magat feltarni, stb. - annak a villamcsapas bejon - mert azert az nagyon jo erzes, el kell ismerni (endorfinok, euforia, stb). Sajnos en nem tudok ilyen lenni...

2014.07.31. 23:22:28

@skylla: Igen atjott amit irtal, ezzel ertettem egyet es tettem hozza valamit.

Giddy Lamb 2014.07.31. 23:33:24

@sodalisO [eng]: "Már ne haragudj , de ez egy nagy baromság!!! A legrosszabb ha valakinek a kedvéért szerepet kell játszanod !"

Az önbecsülés nem szerepjáték. Ha nem teszel egy lépést sem azért, hogy azzá válj aki lenni akarsz, soha nem jutsz sehová, egy helyben toporogsz és sajnálod magad.

"De minden csaj azzal kezdi, hol laksz, milyen kocsid van, hol dolgozol, milyen pozióban.......:-)))))))))))))))
Ha nem jó a válasz, szelaviiiii baby!!!!!
Mehetsz a levesbe!!!!!!"

Legyen boldog a fiad, hogy az értéktelen, felszínes csajokat már az első mondatokból fel lehet ismerni, így nem kell rájuk időt fecsérelni! Te tényleg sajnálod, hogy az ilyen csajoknál nincs sikere a fiadnak? Esetleg azt hiszed, hogy minden fiatal lány ilyen?
Viszont ugyanezen csajokat nagyon könnyű ám zavarba hozni, ha ellenük fordítod a saját kérdéseiket, pld:
hol laksz?- válasz én itt és itt lakom és te hol laksz? Milyen kocsid van? - Nekem ilyen és neked milyen? stb...

i got my (törölt) 2014.07.31. 23:33:30

@Travel and Living Abroad:
Nagyon szép pár vagytok, köszönöm, hogy leírtad és megosztottad a történeteteket. Élethosszig tartó boldogságot kívánok!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.31. 23:45:08

@diggerdriver: Te komolyan azt hiszed , azért mert " villámcsapás" volt, azért ment tönkre ???? Ugye csak viccelsz ????

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.31. 23:47:43

@Giddy Lamb: Nem gondolom, hogy ilyen minden csaj, és persze , örülök neki, hogy egy ilyen lubnya sem kerül a közelébe a fiamnak, hál istennek....
Azt próbáltam érzékeltetni, hogy jobbára ez a jellemző, sajnos.....
De, már mondtam neki, hogy járjon többet könyvtárba!!!!! :-)))

blackhairlady 2014.07.31. 23:47:46

@cougarcat: En vettem otthon igazi makdaralot a vasarban, most tobzodhatunk a makos kajakban:)
A tejfol nalam a Daisy markaju, tokeletes, a turo pedig a Lifeway Farmer cheese, szoval minden adott a finom otthoni izekhez:)
Tokfozelekre nem vagyik senki sem az utobbi idoben, szoval ahhoz nem tudok most hozzaszolni.

A masik tema. nekem nem voltak kapcsolataim. Volt az elso ferjem es van a masodik. Ennyi. Szoval nekem sosem volt ilyen gondom, hogy hogyan ismerkedjek, mert nem ismerkedtem senkivel, sem villamcsapasosan sem racionalisan. Most meg mar nem is akarok:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.01. 00:31:10

Nagyon-nagyon erdekes volt, es koszonjuk, hogy megosztottad ezt a nem mindennapi esemenyt velunk! Szamomra nagyon erdekes volt latni, ahogy a nyugati (kereszteny) es az indiai kultura keveredik. (a mi egyhazi eskuvonkon is volt Unity Candle, ami szerintem is egy nagyon szep hagyomany)
Valami ilyesmi figyelheto meg pl. itt az USA-ban is, sokan - bar atvesznek tradiciokat, azert a sajat kulturajukbol is meritkeznek eskuvok eseten. Nagyon sok boldogsagot kivanok nektek! :) Egy interkulturalis hazassag a legjobb tanitomester, toleranciara, turelemre es elfogadasra tanit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 00:33:18

@Travel and Living Abroad: Szinte ragyogsz a száriban, abban az oltozekben valahogy valami fenomanalis az osszhatas. Nem mondom, a feher europai ruha sem csunya, de az ottani oltozet , szohoz sem jutok. Gratulalok.

@blackhair-lady: en ugy vagyok vele, nekem csak egy ferjem lesz. inkabb legyen kapcsolatom, de ha valakinek holtomiglan-holtodiglant fogadok ( amellett, hogy nem lesz templomi eskuvo) , azt ugyis gondolom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 00:35:50

@Dragonlady (now in Thailand): Hát akkor tényleg eléggé dörzsöltnek kell lenni. Na, engem megennének reggelire :))!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 00:39:28

@cougarcat: Szia, örülök, hogy ismét látlak :)! De ne húzd fel magad, nem ér annyit az egész :)!

33621 2014.08.01. 00:53:20

@sodalisO [eng]: Ez igazán izgató fotó! Talán egy vagy két arab fel is izgulna rá. De úgy kompletten szerintem jobba is mutatna.

blackhairlady 2014.08.01. 00:57:22

@tildy[UK]: Persze, az ember altalaban igy indul bele egy kapcsolatba, akar elso latasra szerelem, akar hosszabban tarto ismeretseg utan. De a problema ott kezdodik, hogy az ember valtozik, neha nem elonyere. Ja, es hat ott a masik fel is aki lehet, hogy egy ido utan nem ugy gondolja, hogy holtodiglan.
Ettol fuggetlenul kivanom, hogy sikeruljon!:)

blackhairlady 2014.08.01. 00:58:43

@Zsuzsi65: En meg sosem lattam itt eskuvot, egyszer meghivhatna mar valaki:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 01:00:40

@diggerdriver: :) Te is egy jo ember vagy :)

Teny es valo, tenyleg igy tortent nalunk. Nem tudtam mit ereztem paromnal, csak annyit, hogy ha feljon bulizni, es na;am alszik, akkor nekem annyi. Nem az a felmosas a padlorol erzes, hazudnek ha azt mondanam igy volt, hanem mert tudtam: egy "aldott jo ember". Soot, akkoriban en meg vagy fel evig az ex utan keseregtem, masreszt meg buntudatom volt, hogy igy nem kene a vikingemmel lennem ( tudott errol, igen, azt mondta turelmes... Azota meg ugye az eljegyzes is megvolt)

Igen. Jo ember. Amikor merges, akkor is :D (Most elobb epp az iroasztala miatt dult-fult, mert szep nagyon, de keskeny... Kozel vannak a monitorok. Pedig parszor megkerdeztem tole, tuti jo lesz, nem lesz keskeny? Nem. Most vehetunk uj iroasztalt....)

Szoval na, ismerem en ezt a mossanak fel a foldrol erzest, meg is szivtam, ex meg mindig az "idealom", de kizarolag kinezetre.

Igen, errol is tud a viking.:) Akire amugy azota mar itthon is raragadt ez a szo, hala nektek:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 01:02:35

@blackhair-lady: Nem, a kapcsolatba nem igy indul bele az ember, legalabbis en nem. En ugy indulok bele, most jo, es remelhetoleg sokaig igy marad. De nem ugy, hogy holtomiglan-holtodiglan, az majd idovel kiderul.

De a huseg megfogadasa egy tudatos dontes. Es tevekeny reszvetel is abban, hogy minden jol mukodjon.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.01. 01:02:55

@blackhair-lady: Ha tudtam volna, meghivtalak volna a mienkre (igaz, 7 evvel ezelott volt :)

2014.08.01. 01:03:39

@zöldeketbeszélek: Szia! :)) O, amit bekuldtem az mar a nyugodt, letisztult valtozat volt. :)))))) Az eros felindulasbol elkovetettet nem lehetett betenni. Es persze igy is sokkolo, tudom, csakhat amit NL leir, az is az, ezert hozza igazitottam a stilust.

2014.08.01. 01:10:40

@zöldeketbeszélek:

Ki az a Mishpasha? Ránéznék arra a blogra. Köszi! :)

@Dragonlady (now in Thailand):

"a magánkórházban a műtét, az ugyanannyi nekem is, mint a thainak"

Azért ez így sokkal egyszerűbbnek hangzik, mint amilyen. Mögötted hosszú évek tapasztalata áll, segítőkész natívokkal az oldaladon.

Mindig csodálkoztam azon (ez most nem rád vonatkozik), amikor valaki pár hónap után már azzal büszkélkedik, hogy mindenért a thai árat fizeti. Aztán csak kiderül mindig, hogy az embernek a thai nője vagy régi honos barátja nyitott bankszámlát, az jár a piacra stb., szóval a csókának magának fogalma sincs.

Én a nehezített pályát jártam, mert nem kerítettem magamnak thai segítőt, és az első 1 évben nyilván nem beszéltem thaiul sem. És oké, mindenhol írják, hogy alkudozz meg ne legyél kezdő, de honnan tudja az ember, mennyibe kerül a túk-túk pl. a wangsinkam road soi 5 elé, ha még soha nem járt ott? Marha nagy bullshit az egész. (már természetesen nem az, amit te mondasz, mert mondom, te évek tapasztalatából beszélsz, az más)

Épp most futottam bele egy tanácsba, hogy az ember alkudjon a kórházban, csak a thai price-t fogadja el. És pölö én nem voltam kórházban egyáltalán thaiföldön, ha mondjuk el kell mennem egy kósza kemoterápiára, és a doki azt mondja (a hasamra ütök), hogy 170k baht, akkor erre mit felelek? Ez megint olyan, amit csak akkor van esélyed megugrani, ha A) vannak thai barátaid B) nem először kerülsz ebbe a helyzetbe.

Hogy mást ne mondjak, ha hiszed, ha nem, nekem nagyon nehéz volt 10k baht alatt szállást találnom magamnak (olyat, amilyet akarok). Most, hogy tudogattam thaiul, szerintem nem fizetnék 4-5-6k-nál többet (és tudom, hogy ez is több, mint amit te fizetsz).

Szóval nincsen könnyített út, és engem mocsokul felb.sztak az expat okoskák (megint csak: nem te, hanem a 2 éve ott élő szexpat mindentudók).

Mindenesetre én azt láttam, hogy a thaiok alapvetően nem szoktak _hazudni_ az embernek. Előfordul, de nem ez a jellemző, még a turista szolgáltatóknál sem. Inkább olyanok, mint a balatoni vendéglátósok: mondanak egy pofátlan árat, aztán nekik mindegy, kezdesz vele, amit akarsz. (Sokszor egyébként a pofátlan ár is aprópénz nyugati szemmel nézve, igazán nem értem, egy skandináv/ausztrál/amerikai expat mit akad le azon, ha véletlenül 400 baht volt a túk-túk. So fcking what.)

Na így, nem tudom, mennyire volt összefüggő.

És jól olvasok a sorok közt, munkába álltál megint?
(Hiába, vannak emberek, akik nem bírnak pihenni. ;-) )

blackhairlady 2014.08.01. 01:22:27

@tildy[UK]: Ok, en ebbe inkabb nem foglalnek allast, mondom, nekem csak 2 kapcsolatom volt, mindeketto hazassaggal vegzodott. En azt kivanom, hogy mindenki talalja meg a "foltjat", ki igy, ki ugy.

blackhairlady 2014.08.01. 01:23:05

@Zsuzsi65: Nagy lagzi volt? Hat akkor en meg javaban otthon laktam:)

blackhairlady 2014.08.01. 01:24:13

@Th's child: Baloldalon ahol felvannak sorolva a blogok, megtalalod az ovet is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.01. 01:33:26

@blackhair-lady: "mult nap tudtam emg amikor neztunk egy uj sorozatot (The last ship, ajanlom figyelmedbe mert nagyon jo:)"

Ferjem uj kedvence a 24 utan :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.01. 01:35:32

@blackhair-lady: nem volt nagy, mindkettonknek a masodik szoval nem volt angy rongyrazas, de az itteni szokasoknak megfeleloen volt bridesmaid, maid of honor, unity candle, ahogy kell :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.01. 02:19:51

@Th's child: dehogy dolgozok, csak visszakaptam a motorom, de az örökbefogadója nem akar gyalog járni.
nem emlékszem, te hol laktál.
és simán lehet, hogy a pasiknak más.
és az tényleg biztos, hogy Chiang Mai nem Pattaya vagy Phuket.
nem jártam thai barátokkal máshova állandóan. kórházba olykor igen. de kérdeztem, az biztos, hogy hova menjek és mennyi lesz lesz és stb. azért itt a helyiek a kilenctized, nem mi :-)
ha látom, hogy a helyi negyvenet fizet, mikor kiszáll a közös taxiból, akkor én is annyit fogok.
tuktukot kerülni kell, nm is viszik el az embert, hülye turitára vadásznak. aki kifizeti a négyszázat, úgy kell neki. csak utána meg a nemhülye szívja meg, ha elszemtelenednek (ez Balin öltött brutális méreteket, ahol a részeg ausztrálok bármit kifizetnek).
jóég rohanok,csak gyprsan benéztem.
bocs, ha bulshitgyanús volt a dolog, nekem itt ez a tapasztalatom. Phuketen egyébként félóra alatt mindenkinek leordítottam a fejét, olyan állapotok voltak. pedig csak a reptérről akartunk eljutni Phang Nga felé.

blackhairlady 2014.08.01. 02:38:10

@Zsuzsi65: Jo soroat:) A 24-et meg most keszulunk visszanezni egyben.
Jo kis buli lehetett, en mar csak a nagylanyomban bizhatok, hogy megtapasztalom a szervezes es egyeb velejaroit egy itteni eskuvonek:)

Muscari 2014.08.01. 05:28:19

@diggerdriver: te provokalsz :-) Termeszetesen az a jo kapcsolat, ahol az ember sok ev utan is ugy tud beszelni a masikrol, hogy "jo ember" es "arany szive van". Ez azonban nem zarja ki azt, hogy ugy kezdodjon, hogy szerelem elso latasra, meg villamcsapas meg ilyenek. Tudom, tudom, ritka az ilyen, de van:-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.01. 05:45:04

@Th's child: ja, és remélem, tényleg nem gondolod, hogy bullshittelek, és nemcsak az illem kedvéért mondom :-))))) írtam emailben hosszút.
pontosítok, hogy a kolléga nem kérte, hogy fuvarozzam, én ajánlottam fel, mert tudom, hogy ahol lakik, nagyon nehéz reggelente taxit fogni. és jó, hogy nem alszok délig. az kevésbé jó, hogy nem aludtam többet mint 4.5 óra, de ezvan :-) reggeli után besegítettem neki a melóban egy órácskát, kihegyeztem az összes ceruzát, amit a teaching assistant mindig el szokott szabotálni (nothing changes) meg hasonlók. :-) ennyi pont elég is volt mára. nagyon nyomasztó a majdnemhogy ablak nélküli, sötét tanterem, azt akkor is tudtam, évekig, de most nagyon pofánvágott. mégjó, hogy depresszió felé megy az ember lánya, napfény nélkül :-(

pappito · http://pappito.com 2014.08.01. 06:09:10

@házelőtthinta: remek, gratulálok. jól fog mutatni a blogodon a sok nyígás között egy ilyen poszt.

Muscari 2014.08.01. 06:18:39

@blackhair-lady: te jo eg, meg jo, hogy a vegen megmaradt neked.

@puhacica: a "villamcsapas" nem errol szol, hanem arrol, hogy szerelem elso latasra. Szerencses esetben aztan a tuz sokaig megmarad, akar evtizedekig.

@cougarcat: szia! Remelem jol vagy.
Nikivel sajnos remenytelen vitatkozni, de jol tetted, hogy nem hagytad szo nelkul, nagyon durvan eloiteletes es rasszista is a srac, latod, nem tisztel senkit.

@morsels: lasd fentebb amit puhacicanak irtam. Digger erre gondolt, mert ram celzott a kommentjeben. A baratnodnel nem igazan errol lehetett szo.

@Turchi: ugyehogyugye

@diggerdriver: ebben igazad van, szerencse is kell hozza, ez teny.

pappito · http://pappito.com 2014.08.01. 06:26:50

off
ez most off meg nem is a posztolóra gondolok, meg amúgyis félóra múlva lesz új poszt, de én hideglelést kapok ettől az esküvőfétistől. valami ami nagyon bensőséges és csak kettőnkről kellene, hogy szóljon és ott van ötszáz ember (na jó, vidéki lagziba' csak kétszáz) akit nem is ismersz

a ráépülő ipar meg külön hideglelős
on

2014.08.01. 06:40:54

@Muscari: Koszi en jol vagyok, remelem ti is elvezitek a nyarat! :))

Epp ezert nem is probaltam vitatkozni N-vel.... de van olyan idonkent hogy a bullyt is kepen vagja valaki. :))

tableno 2014.08.01. 06:55:44

@pappito: Nem egészen értek veled egyet. Az esküvő elsősorban nem a párról szól, hanem a két családról, akik hagyományosan ott tudnak megismerkedni egymással és a párral. Ez nemzetközi esküvőknél különösen fontos, hát még olyan kultúrákban, ahol a csalad mindenem felett áll. Szóval fontos dolog ez, nem szabad lebecsülni.

pappito · http://pappito.com 2014.08.01. 07:00:01

@tableno: nekem nincs bajom azzal hogy ezt így gondolod :)

én nem lebecsülöm, csak magamnak nem kívánom. egyébként esküvőfétis alatt kifejezetten a hölgyek megőrülését értem amikor a racionalitástól hatezer fényévre távolodnak és az eskövő maga lesz a cél, nem az ami utána jön. (nekem mázlim van, mert a nejem nem ilyen de elég durván elszállt esetekhez is volt szerencsém az ismeretségi körben)

az egyik férj a készölődés utolsó heteiben azon viccelődött, hogy a leendő nej annyira benne van a szervezésben, hogy lehet, hogy őt elfelejti meghívni :)

tableno 2014.08.01. 07:11:53

@pappito: Na jó, EBBEN már egyetértünk. Csak ami nekünk európaiaknak már túlzásoknak tűnik, nem biztos, hogy adott kultúrkörben is az. Erre akkor jöttem rá, amikor Latin-Amerikában esküdtem. Előtte pont ugyanúgy gondolkodtam, mint te, de alávetettem magam az asszony és a családja akaratának. Aztán rájöttem, hogy nékik volt igazuk...

puhacica 2014.08.01. 07:16:02

@Muscari: persze. en csak arra probaltam kilyukadni, hogy szamomra ez a fajta szerelem sokkal melyebb es komolyabb mint az eddig megelt elso latasra langolasok. nem rosszabb egyik se a masiknal, de nekem ez tobbet ad, ugy erzem.
(nemsoka atkelunk a hataron, irany Vodice! :) )

pappito · http://pappito.com 2014.08.01. 07:22:33

@tableno: ezért írtam, hogy nem a posztolóra értettem, abban gondolom egyetértünk, hogy a mi kultúrkörünkben az ötszáz fős indiai esküvő inkább az extrém kivétel :) és nem is érzem túlzásnak, pláne, hogy nem ismerem mi ott az átlagos

nyilván mindenhol más szokások vannak, az oké, de ami európában kezd menni ezügyben az nekem már kicsapja a biztit eléggé

pappito · http://pappito.com 2014.08.01. 07:24:02

na jó, igazából oda akartam kilukadni, hogy maga az esküvő számomra egy nem túl fontos pillanata egy kapcsolatnak, amiben már úgyis együtt éltünk korábban, az, hogy ez most "hivatalos" engem nem hat meg, nem azért vagyunk együtt és a rendezvénynél ezerszer fontosabb pillanatok vannak a kzös élet során

tableno 2014.08.01. 07:31:40

@pappito: Én meg teljesen egyetértek, csak azt mondom, hogy az esküvő nem a párnak fontos (illetve közvetve igen), hanem a családoknak/rokonságnak/barátoknak. Gyakorlatilag két "klán" egyesülését ünnepli. Persze a modern nyugati társadalmakban ennek már nincs sok értelme, de a hagyományosabb helyeken nagyon is van. Mondjuk amiről te beszélsz, az inkább a kiüresedett konzumerista változat, az tényleg értelmetlen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.01. 07:33:06

@cougarcat:
Na végre valaki aki tudja miről beszélek.

**mimi** 2014.08.01. 07:43:44

@sodalisO [eng]:
kérek szépen képet :))))

@diggerdriver: nekem is volt...sajnos nem volt tartós...de amig lehet tartós tejet kapni, addig nincs gond :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.01. 07:44:13

@tildy[UK]:
Azzal a mondattal MINDENT elmondtál a vikingröl.
Természetesen semmi sem garancia semmire de ez több az elvakult szerelemnél.
Sok boldogságot.

**mimi** 2014.08.01. 07:49:50

azt mondják az okosok, hogy a szerelem csupán kémia, 2 évig tart a hatása, ha utána nincs az ami összekovácsolja a két embert pl. szeretet,megbecsülés, barátság, szövetség, akkor elhamvad...

Muscari 2014.08.01. 08:12:45

@puhacica: nekunk meg egy het, jo nyaralast :-)

Muscari 2014.08.01. 08:15:28

@**mimi**: szerencses esetben sokkal tovabb, de mar nem akarom tovabb ragozni. Az a lenyeg, hogy az ember boldog legyen sokaig azzal, akivel el.

Visnuprija 2014.08.01. 09:09:41

Sziasztok! Én is India és Keleti kúltúra rajongó vagyok most találtam ezt az oldalt .Sokat vagyok Indiában egyébként Én már túl vagyok egy "Dengi"lázon amit már itthon diagnosztizáltak a László Kórház legnagyobb örömére.Amiért írtam szeretnék munkát ajánlani Indiában annak aki szeretne kiszakadni az itthoni életből egy Karácsonyt esetleg úgy eltölteni hogy az óceánban sétálva kíván a szeretteinek Boldog Karácsonyt szeret olvasni egyedül lenni és gondolkozni 3 és fél hónap Decembertől Marcius elejéig.Természetesen nem a meggazdagodás reményében .Akit érdekel írjon .Az ifjú párnak pedig sok boldogságot és szívből kívánom hogy találják meg egymásban azt a másik felüket akivel tényleg jóban rosszban .........

tanato 2014.08.01. 09:11:42

@Sesamelmo (Q): Esküvő a Fülöp-szigeteken
Attila tagalogul kérte meg Karen kezét
Mindketten katolikus keresztények, de egészen más kultúrális örökséget hoztak a házasságukba – Vidra Attila alig fél éves ismerettség után Katarban feleségül kérte a Fülöp-szigeteki Karen Vicente-t. A fiatal magyar építészmérnök azt is elmesélte, hogy megvásárolták első közös háziállatukat, egy bikát.
kultúrák találkozása
Kancsár TÍmea
– Amikor az esküvőnk és a nászut alkalmával először a Fülöp-szigeteken jártam, megdöbbentett, hogy milyen szegénységben élnek az emberek. Mégis, ahogyan az egészre visszagondolok, kizárólag jó élmények jutnak eszembe. Azt is tudom, hogy miért. Karen, a feleségem, a családja és az összes helybéli a rossz körülmények, és a rendkívül nagy arányú munkanélküliség ellenére mindig mosolyog, nem panaszkodik és a legapróbb dolgoknak is nagyon örül, mindent megköszönnek. Az emberek becsületesek és összetartanak. A nélkülözés ellenére feltűnően sok gyereket nevelnek fel, nem csinálnak ügyet abból, ha egész nap rizst kell enniük – meséli tapasztalatait Vidra Attila. A Bajáról elszármazott 32 éves építészmérnők a pécsi főiskolai évek után az M6-os autóút egyetlen magyarországi alagútlánc építésénél kóstólt bele az építőmérnökök feladataiba, és gyorsan építésvezetővé lépett elő. Majd amikor 2010-ben befejezték a projektet, főnökei beajánlották a budapesti 4-es metró osztrák kivitelezőjéhez, 2012-ben pedig egykori főnöke Katarba invitálta, ahol azóta megnyerték a helyi metróprojektet, amelyet 2018-ig, a következő futball világbajnokságig fel is építenek. Attila alig fél éve, tavaly októberben ismerte meg Fülöp-szigeteki feleségét, Karen Vicente-t, áprilisban megkérte, és még nincs egy hónapja, hogy egybe is keltek.
oNline társkeresőn ismerkedtek meg
– Az igazság az, hogy rossz tapasztalataim voltak az európai nőkkel, mert szerintem sokan megjátsszák magukat, nem a természetes énjüket mutatják a férfiaknak. Egyre többen karrieristák, amivel egészen addig nincs baj, amíg el nem felejtik, hogy milyen szép a családanya szerep is. Meg akarják mutatni, hogy mennyivel többet érnek, mint egy férfi, pedig nekem az a véleményem, hogy egy édesanya, aki gondoskodik a családjáról sokkal többet ér, mint egy jól dolgozó férfi. Csak ez a típusú konzervativizmus mára kezd kiveszni a nőkből. Ma már az trendi, ha valaki szingli, és sajnos otthon a fiatalok elég gyakran rövid házasság után elválnak. Nem ismerik, mit jelent felelősséget vállalni. Karen kimutatja, ha boldog, olyankor folyton mosolyog, és természetesen azt sem palástolja, ha rosszkedvű. Nagyon őszinte nő – engem ez az, ami elsősorban megfogott, amikor megismertem őt. De természetesen nekem külsőleg is nagyon tetszik. Amikor tavaly meglátogattam az egyik barátom Tokióban, illetve Thaiföldön is nyaraltam, már sokadjára megállapítottam, hogy nagyon szépek az ázsiai nők – avat be Attila, aki egy online társkeresőn ismerte meg kedvesét, itt kezdtek beszélgetni, majd randevút egyeztettek. – Egyikünknek sem volt igazán tapasztalata az online ismerkedésben, de Katarban igen csak nehezen működik máshogyan. Esetleg a szórakozóhelyek alkalmasak még erre – nagy hotelek klubjaiba járnak a fiatalok bulizni. Az a bökkenő, hogy ezeken a helyeken igencsak pénzorientált nőkkel lehet megismerkedni

tanato 2014.08.01. 09:12:44

@tanato: . Máskülönben, itt, ha egy nő nem a feleséged, hivatalosan nem is lehet hozzá semmi közöd. Szóval a tavaly év végi ramadán idején – ilyenkor rövidebbek, hat órásak a munkanapok – mindketten jobban ráértünk az interneten bóklászni. Amikor az első randinkon autóval Karenért mentem, a barátnői az ajtóig kísérték. Később kiderült, az volt a feladatuk, hogy megjegyezzék a rendszámom. Tudják, hol kell keresni, ha netán nem érne vissza időben a randevúról – tudjuk meg.
Nem tudom, hogy igent mondott-e...
Attila Fülöp szigeteki mérnök beosztottjaitól kérdezte meg, hogyan kell tagalogul megkérni egy lány kezét, aztán Dohában egy romantikus séta alkalmával feleségül kérte Karent. – Valójában nem is tudom, hogy igent mondott-e vagy sem, mert nem értettem, de sírt és nyújtotta a kezét, hogy felhúzhatom a gyűrűt – szóval gondolom, nem volt ellenvetése – viccelődik a magyar férfi. A Fülöp-szigeteken, tengerparti, idilli környezetben tartották az esküvőt, ahol Attila családja nem volt jelen. De decemberben, amikor hazalátogatnak, Baján, a Dunaparton is rendeznek egy igazi magyar lagzit.
– Igaz, gyorsan történtek a dolgok, de rá vártam. Nem beszélve arról, hogy így nyugodtan együtt élhetünk Katarban. Bár a házas életet még nem gyakoroljuk, mert amíg nem lesz meg Karen családi vízuma, addig nem tartózkodhat Katarban. Mint férj, most már lehetek a szponzora, másképpen itt nem kap vízumot a külföldi. Nekem a cégem a szponzorom. Utána keresünk neki valami munkát, de az is lehet, hogy nem lesz az egészből semmi, mert a gyermekvállalást sem halogatjuk. Most, hogy belegondolok, még nagy kérdés, hogy milyen nyelven beszélünk majd a gyerekeinkhez, magyarul, tagalogul vagy ahogyan egymáshoz is szólunk, angolul.
Fülöp-szigeteken a jövő
Bizonytalan választ kaptunk, amikor Attilát a jövőről kérdeztük, mert úgy tervezi – miután 2018-ban elkészül a metro Dohában – a Fülöp-szigeteken telepednének le, de Magyarországon is szeretne majd egy házat vásárolni, hogy hosszabb időre haza is tudjanak költözni. – Azt gondolom, ha az elkövetkező négy évben is olyan szépen keresek, mint eddig, akkor utána már úgy is el tudom tartani a családomat, hogy már nem kell dolgoznom. Otthon, legközelebb csak akkor vállalnék munkát, ha valami alagútépítési projekt kezdődne, például bővítenék a négyes metró vonalát – de erről egyelőre nincsen tudomásom. Igaz, ha jól tudom, a közeljövőben Szaúd-Arábiában is vállalnak egy nagy metró-projektet, de ott aztán már tényleg nem tudnánk eltölteni a szabadidőnket. Karen például csak lefátyolozva léphetne az utcára. Itt Dohában viszonylag sok a szórakozási lehetőség. Voltunk quadozni, bowlingozni és a tengeren jet skizni – számol be tapasztalatairól Attila, és azt is megosztja velünk, hogy igencsak meglepődött, amikor megtudta, hogy a felesége, sok Fülöp-sziegetekihez hasonlóan, hiába nő fel a tenger mellett, nem tud úszni. Ő azóta már orvosolta a problémát, megtanította Karent.
Az első közös háziállat egy bika
Attila, ha éppen nem dolgozik, akkor is azon gondolkodik, hogy milyen vállalkozással lehetne több pénzt keresni. Ilyen indíttatásból vásárolták meg feleségével az első közös háziállatukat, egy bikát. A Fülöp-szigeteken ugyanis szoktak tehenekkel kereskedni, sőt, nagyon jó üzlet. Rengeteg olyan alap dolog van, ami az itt élőknek kuriózum – például a szénsavas ásványvíz – így jó üzlet lehet az importálása.

tanato 2014.08.01. 09:15:22

@Sesamelmo (Q): Na megtaláltam a cikket a Délmagyarban a Katarban dolgozó bajai mérnök és a Fülöp szigeteki lány esküvőjéről.

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.08.01. 09:57:34

@tildy[UK]: Koszonom. Igen, sokan mondtak mar, hogy nem logtam ki a sorbol abban a ruhaban :)

@i got my: Neked is koszonjuk szepen!

Es mindenki masnak, akik kedves szavakkal illettek, gratulaltak, vagy akar a partunkat fogtak. Igy ismeretlenul is, zomeben csak jokivansagokat kaptunk, amiert nagyon halasak vagyunk!

2014.08.01. 14:12:52

@cougarcat:
Welcome back!:) Par hete tettem egy szokasos rovid "flugos futamot", utbaejtve Nanaimot is:) Nehany foto az utrol:
www.dropbox.com/sh/iw6tta1jl6wvnlk/AAAX9ZUjnyOh9IE1DyYquO2va
Most munka ezerrel, 6 hete, meg szabadnapom sem volt.
Ettol fuggetlenul elvezem en az eletet, csak nem mutatom:)

2014.08.01. 14:30:50

Off:
Tegnap este volt egy kis idom, feltoltettem nehany fotot Mazatlanrol is a 2012-es nagy utazasrol, a tobbi is hamarosan felmegy:)
www.dropbox.com/sh/dedg1sxd43ges2z/AACFmuEBAF_rpsq85rDzQEnga
Szeretem Mazatlant, a prolik udulohelye:) Regebben 2X-3X teleltem ott evente par napig, nyaron csak a fotok keszitesenek idejen. Meg este 8-kor is nagy tomeg a beacheken es a legjobb az volt az egeszben, hogy nem talalkoztam gringokkal:) Az mar kellemetlenebb volt, hogy nem talaltam hotelszobat fel napig.
On:
A poszthoz inkabb nem szolok hozza:(

Kyria 2014.08.01. 14:52:40

Ejha! Bátor lány, illetve asszony! Nagyon tetszett a ruha, tényleg olyan menyasszonyos. Nagyon sok örömet, élményt, boldogságot! Jó volt olvasni, egyébként meg bárhogy alakul is, legalább lesz mire emlékezni.

2014.08.01. 17:05:43

@Cascabel: Ha maskor erre jarsz jelezd, esetleg talalkozhatnank. Montroyalek is beneztek Tofino es Victoria kozott.

"Most munka ezerrel, 6 hete, meg szabadnapom sem volt."

A szomszed hazat most renovaljak. Az alvallalkozo a furdoszobat csinalta es egyik nap meg ejfel utan is dolgozott. Ugy latszik ez ilyen szakma, amikor van mit, dolgozni kell ejjel-nappal - gondolom nalad is ez a helyzet. Ez azert kemeny, honapokig semmi szabad nap - akkor vegul is te most ledolgozod az egesz evet, de lehet tervezni Mexikot vagy valami mast. :)

"Ettol fuggetlenul elvezem en az eletet, csak nem mutatom:)"

Jol van, az a jo. Sajnos eleg hamar elmulnak az evek ahhoz hogy maskent tegyuk... :)

kutya vacsorája 2014.08.01. 17:40:11

dejó írás, sok boldogságot!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása