oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2014. július 20. 06:48,  Nem lehet felkészülni egy ekkora változásra 232 komment

2014. július 20. 06:48 Határátkelő

Nem lehet felkészülni egy ekkora változásra

A mai három ajánlott posztot egy dolog köti össze: mindannyi a világ másik felén íródott, kettő Új-Zélandon, egy pedig Ausztráliában. Szóval jó messze megyünk ma Európától, de azért lesz, ami ismerős lesz. Például ki gondolná, hogy az ausztrálok ennyit képesek vacakolni az ügyintézéssel…

Új-Zéland cím.jpg

De kezdjük egy búcsúval (bármilyen furcsán is néz ki ez így leírva), hiszen a Milyen az élet a világ végén blog szerzője, Ági 8 hónap után Új-Zélandról egy időre visszatér Magyarországra.

„Búcsúzom Új-Zélandtól, mert ebben az évben már biztosan nem látjuk egymást. Kicsit otthon maradok, kell a pihenés és hát ki kell próbálnom, hogy Új-Zéland után mennyire könnyű Magyarországon munkát találni. ;-)) Ígérem, arról már nem írok. :-)

Hogy összességében véve milyen volt ez a 8 hónap? Nehéz. Nyilván bennem is van a hiba, mert talán túl nagy és téves elvárásokkal jöttem ide és sok minden nem úgy alakult, ahogy elképzeltem.

Igazából az ember nem tud reálisan felkészülni egy ekkora változásra, hiszen Te magad sem tudod, hogyan fog alakulni és Te hogyan fogod megélni. Elég durva önismereti lecke megtapasztani azt, hogy mire vagy képes egy idegen kontinensen és hogy mire nem...

Nagyon hiányoztak a szeretteim és folyamatosan tágítani kellett a határaimat, ami hasznos, de nagyon fájdalmas tud lenni. Azt hiszem, hogy folyamatos harcot vívtam Új-Zélanddal és leginkább magammal, félúton elvesztem, sokszor fel akartam adni és hazamenni, de aztán a végén újra magamra találtam.

Sajnálom, ha sokat panaszkodtam itt a blogban, de sosem voltam híve annak, hogy más képet mutassak, mint ami a valóság. Minden nehézség ellenére nagyon hálás vagyok az Életnek, hogy egy ilyen életre szóló tapasztalatot szerezhettem, hogy itt lehettem.

Hálás vagyok érte, amit láttam a szigetből és remélem lesz alkalmam még többet is látni. Kíváncsi vagyok, hogy otthonról hogyan fogom megélni ezt a nyolc hónapot és milyen további következéseket fogok levonni. Biztosan lesz egy pár…”

Őszintén szólva erre én is kíváncsi vagyok, úgyhogy én a magam részéről örülnék, ha folytatódna a blog akár egy-két magyarországi bejegyzéssel is. Aztán később ki tudja, hátha egy újabb határátkelés következik. Aki egyébként a teljes posztot szeretné elolvasni, az kattintson ide!

Az eltűnt szerkesztőség nyomában

Ágival ellentétben Pappito szerencsére marad, így a jövőben sem kell nélkülöznünk nagyszerű blogját. A legutóbbi bejegyzést például a magam részéről végigröhögtem, azt hiszem házfelújításról ilyen humorral írt sorokat régen olvastam.

Pappito had-kulcsok.jpg

„Az ember hajlamos egészen messzire merészkedni a kényelme érdekében, szóval mi is átgondoltuk mit szeretnénk okosan megcsinálni, hogy kényelmesebben lakjunk. Több fronton eszkalálódtak az események, nézzük mivel töltötte a szerkesztőség az elmúlt hónapokat.

Tekintve, hogy a kecó megfelel az új-zélandi elvárásoknak (van fala meg teteje) semmiféle fűtési opcióval nem rendelkezett, amikor megvásároltuk, pedig mi szeretjük a fűtést. Kedves a szívünknek.

Eleinte a fűtés hiánya nem volt gond, mert nyár volt, de winter is coming, ugyebár, kénytelenek voltunk szakember segítségét igénybe venni, hogy változtassunk a status quo-n. A fűtés nem csak a kényelmet szolgálja, hanem segítségével elkerülhető a hideg láb, asztmás gyerek és penészes szobasarok, úgyhogy minden amellett szólt, hogy jobb, ha mi döntjük el hány fok legyen otthon, nem az időjárás. (...)

Ehhez a ház alatti alvilágban van egy űrszörny telepítve, félelmetes ezüstszín csápokkal és szívótorkokkal, ő gondoskodik a folyamatos levegőáramlásról és hőfokról. Így, a kiwi szokásokkal ellentétben egész éjszaka kényelmes, állandó hőmérséklet van (nappal mostanában nincs hideg, enyhe a tél, nem kell géppel csinálni meleget), nem fázik meg senki és mivel az egész lakótér levegője kicserélődik párszor egy éjszaka alatt, sehol sem tud megállni a hideg levegő, hogy kicsapódjon belőle a pára és szanaszét penészedjen minden. (...)

Kék Láng Hadművelet

Sajnos az utcánkban nincs gáz, így ki kellett hívni a gázmant, aki kiépítette a déli áramlatot a tűzhelytől a ház alá rekkentett palackos lelőhelyig, ami egy vagyonba került, mint minden szaki minden munkája, de most egy nagyon modern, sárga cső vezet le a ház alatti sötétbe, és jön rajta a gáz, lehetővé téve a civilizált főzési procedúrák alkalmazását.

A gázhálózat beszervítése mellett még egy konnektort is kellett a falra applikálni, amit a villanyman intézett, ezzel elő is készítettük a helyet az elszívó felapplikálásához.

A projektet az elszívó felszerelésével zártuk, amit nálam sokkal gyakorlottabb és bátrabb emberkék segítségével abszolváltunk, most az elszívó az összes párát meg guzmányt kifújja a házból szépen, ráadásul – mivel későbbiekben még tárgyalt – lámpásokkal van felszerelve, így látja is az ember, mit kotyvaszt. Hol tart a tudomány!

Komótos Részecskék Hadművelet (Operation Sluggish Particles)

A szerkesztőség már régóta tanakodott a világításkorszerűsítésen, de azt se tudtuk hol kezdjük, csak azt tudtuk, hogy a hagyományos izzóknak menniük kell.

Alapvetően nekem nem sok bajom van a régimódi izzókkal, remekül szolgálták az emberiséget az elmúlt százötvenhatvansok évben, de vannak más megoldások, amelyek modernebbek és hatékonyabbak. Nyilván legegyszerűbb lett volna minden izzót simán LED helyettesítőre cserélni, de ez rohadt sokba került volna egyben, mert a megbízható darabok még mindig elég drágák. (...)

A hadművelet a kezdeti sikerek ellenére még nem ért véget, úton vannak apró csomagok, mindenféle ledekkel freeshippingiából, és majd még zajlanak kísérletek további ledes alkalmazásokkal, de egyelőre a fontos dolgokra koncentrálunk. (…)

Kisebb projektek is lezajlottak, előszobafal csinálás, itt-ott tapétázás és csináltunk lego kulcstartót is a falra, mert a gyerek akarta, szóval apró, de határozott lépésekkel haladunk.

Még két fontosat meg kell majd csinálni, az egyik az elektromos kapcsolószekrény korszerűsítése mert a miénk kicsit régimódi, már kismegszakítók vannak(!), de nincs RCD, aminek a becsületes szittya neve fí-relé, ami pedig igen hasznos bigyó, úgy hallom. Ezen felül őrült terveink vannak a mosókonyha racionalizására is, de hát az nem sürgős igazán. Na, hát ide voltunk tűnve az elmúlt időkben.”

Az eltűnés után tehát ismét itt Pappito, teljes szívemből ajánlom az egész poszt elolvasását, amit ide kattintva tehettek meg. Aki jól akar szórakozni, nem hagyja ki!

Ház projekt Ausztráliában

Nem megyünk messze Új-Zélandról, csak a szomszédos Ausztráliába, ahol Bernadett és Attila (blogjukat ide kattintva érhetitek el) azzal az elképesztő (…) ötlettel álltak elő, hogy saját otthont szeretnének. Akkor még aligha gondolták, hogy mindez ennyi bürokratikus vesződséggel jár.

De kezdjük az elején, hiszen a ma kiválasztott poszt immár a sorozat negyedik része, úgyhogy először egy rövid idézet az elsőből, avagy hogyan is kezdődött az egész.

"Először venni akartunk. Néztük is napokig az interneten, de annyi pénzért, amit rászántunk, elég szutyok házak voltak csak. Mondjuk akkor még nem tudtuk, hogy annyiért építeni se tudunk majd.

Egyébként itt a rengeteg bevándorló miatt nagyon elszaladtak az árak az elmúlt években, minden kiadó lakásra vagy eladó ingatlanra több tucatnyian jelentkeznek.

Sokszor már azt csinálják, hogy egy megadott időpontra odacsődítenek mindenkit, aztán lehet licitálni. Azaz még ha tetszett is volna valamelyik, akkor sem biztos, hogy überelni tudtuk volna a többi kedves érdeklődőt, hogy aztán legyen egy húszéves lelakott házunk, amire még rákölthetünk egy rakás pénzt."

Aztán hónapokon keresztül zajlottak az események, végül a telekvásárlás mellett döntöttek, ami legkevésbé sem volt olyan egyszerű, mint amilyennek az ember a világ másik végéről elképzeli. Most ott kapcsolódunk be a történetbe, hogy mi történik akkor, amikor sikerül megállapodni a földdarab megvételéről.

„Miután fizikailag kész van a telek, be kell nyújtani az itteni földhivatalnak (Landgate) bejegyzésre. Na, erre tavaly azt mondták, hogy 3-4 hét átfutási ideje van, lett belőle 3 hónap. Kiderült, hogy még mielőtt a földhivatalhoz megy, előtte 6-7 féle hatóságnak kell aláírnia, hogy minden okés.

Úgyhogy ezt a késést ráverték állam bácsira, mert szerintük valamelyik emberke elsőre nem nézett meg mindent és hetekig vártak, hogy kijöjjön még egyszer. Ez még valszeg igaz is, de az is biztos, hogy ha minden jól megy, akkor sem lehetett volna 3-4 hét alatt lerendezni a folyamatot, például végül csak a földhivatalnál két hétig volt az ügy.

Magyarul vagy teljesen inkompetensek, hogy ezt nem tudják, vagy hazudtak. Hajlok az utóbbira, merthogy állítólag ezeknek több évtizedes tapasztalatuk van, szóval tudniuk kellett. Kompenzáció persze nem jár, próbáltunk másokkal összefogni, de sajnálaton kívül semmit sem értünk el.

Annyit megengedtek, hogy az építőnk megcsinálja a talajvizsgálatot, ami normálisan csak fizetés után szokott lenni, ezzel talán nyertünk kis időt. Sajnos ezzel a vizsgálattal az is kiderült, hogy a talaj nem pont olyan, mint amilyet az építőnk gondolt, erősebb alap kell, úgyhogy jóval drágább lesz.

Május végén szóltak, hogy akkor bejegyezte a földhivatal, lehet fizetni. Nyilván ez sem olyan egyszerű, beletelik 3-4 hétbe, mert elég komoly koordinációt igényel a bank, az állam, az eladó és a vevő között. Annyira, hogy szinte kötelező egy ügynököt alkalmazni jó pénzért, aki összehangolja az egészet. Nem ám csak átutaljuk a pénzt, azt’ csókolom.

A bank rá akarja tenni a jelzálogot, mielőtt folyósítja a lakáshitelt, az állam szeretné behajtani a mindenféle illetéket és megbizonyosodni arról, hogy jogosult vagy a szocpolra (de szép szó is ez), tehát egy rakás folyamat megy a háttérben mire hetekkel később végre mindenki asztalhoz ül és elmegy a pénz.

Itt csak a bankkal volt problémánk, konkrétan az ügyintéző kisasszony (nem pont ezt a szót használnám, de ez egy kulturált blog) egy órával az esemény előtt vette észre, hogy valami nem jó, töltsük ki újra, azt majd megpróbáljuk megint egy hét múlva. Hogy rohadjon meg, az a papír két hete nála volt, mondtuk is párszor, hogy szóljon időben, ha valami nem frankó.

Mondjuk eddig is tudtuk, hogy nem egy észlény, anno még a hiteligényléshez kapott csomagban is voltak hiányzó nyomtatványok, még én mondtam meg nekik, hogy mit kéne elküldeni, de persze nem sikerült, helyette hatszor elküldték ugyanazokat, amik már megvoltak, a hiányzókat meg nem. De azért 3 hét alatt sikerült kifizetni, most már miénk a telek.”

Eddig tehát az (engem némiképp meglepő) részlet, aki további részletekre is kíváncsi, az olvassa el a teljes bejegyzést (ide kattintva), nem minden tanulság nélkül való. A szerzőknek pedig jó egészséget és megfelelő mennyiségű kitartást az építkezéshez!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztrália Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr406525197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.20. 22:09:16

@diggerdriver:

és 17 font/óra mire elég Londonban? Lakatás érdekel, nem a kajaköltség...

Lukas Meier (törölt) 2014.07.20. 22:09:20

Haha, látom végre előkerültek meg a valóságot megíró határátkelők, illetve akik még Magyarországon reálisan látják a külföldi helyzetet és leveszik a cukormázat és a rózsaszín szemüveget.

A legjobban az Oakland-dal kapcsolatos magasztalás tetszett és az utána linkelt index videó, amiben a valóság elég jól be lett mutatva.

De San Fransisco-ról is tudnék rosszakat mondani, pl. az ott lakók 7.3 százaléka illegális bevándorló semmilyen papírokkal, iratok, eü biztosítás nélkül, abszolút semmit nem tudnak róluk.

"Illegal alien constituted an estimated 7.3 percent of the state's population, the t hird highest percentage of any state in the country,[79][note 2] totaling nearly 2.6 million."

Jó dolog lehet 2.6 millió illegálissal, egy negyed Magyarországnyi emberrel, akikről semmit nem tudni, együtt élni. Biztos rendben vannak a kertjeik is és tiszták az utcák mindenhol.

Persze vazzup valszeg a Szilícium-völgybe ment dolgozni jó pénzért és elit helyen lakik 100k+ évi fizetéssel, így neki az élete elég jó lehet, de Magyarországon is jó élete van a top 5-10%-nak, igaz nem annyira jó, mint az USA-ban. Gratula @vazzup: neked!

@lexrex: @NIKI LAURA: @házelőtthinta: Nektek kitartás!!! Terjesszétek az igazságot kiegyensúlyozottan és objektíven továbbra is!

Én feladom a napi küzdelmet az itteni kommentelőkkel, mert elegem van a sok ferdítésből és kamuzásból és a rossz elhallgatásából, pedig én sem élek rosszul itt, csak az éremnek két oldala van ÁM és a rosszabbik oldal rendszeresen el van hallgatva.

Most írhatnék egyenként megint mindenkiről, de már belefáradtam.

A végére néhány kérdés:

Csak nekem furcsa az, hogy valaki 5+ éve már kivándorolt és még mindig a blogján és fórumokban bizonygatja a köznépnek, hogy mennyire jó is ott kint, hehe én milyen király vagyok, aztán várja az elismerő kommenteket a blogján, hogy "tényleg öreg, király vagy, de jó neked, meg jól írsz".

Ki a francot érdekel az egész Magyarország, ha rendesen beilleszkedett, ott van családja és elvileg vannak ott barátai, minden rendben van vele, ja és állítása szerint még honvágya sincsen?

Vajon Magyarországon is folyamatosan ugyanezt csinálná, ha itt élne?

Nagyon furcsa ez az egész internetes kivándorolt blogolós és kommentelő közönség, de tényleg.

Határátkelő 2014.07.20. 22:13:16

@Lukas Meier: Hát ha szerinted Hinta terjeszti az igazságot, akkor azzal mindent el is mondtál. Egyébként csak nekem furcsa, amikor valaki leírja, hogy "feladom a küzdelmet az itteni kommentelőkkel", de kényszeresen nap nap után visszatér és kommentel?

Az pedig, hogy valakit érdekel Magyarország annak ellenére, hogy akár 5-6-8 éve elment, teljesen természetes dolog. Sajnálatos, ha te furcsállod.

Én igazán türelmesen próbálom elviselni mindenkinek az agymenését (benne a szerinted igazságot terjesztő Hintával és a többiekkel), de néha már nagyon unom ezeket a beszólásokat.

Határátkelő 2014.07.20. 22:20:53

@tanato: Hát régen minden jobb volt... Tudod, már gondoltam rá, hogy beteszek ide egy-két akkori posztot (tavaly nyáron volt ilyenre példa), kíváncsi lennék, mit szólnátok hozzá.

Lehet, hogy furcsa lesz, amit mondok, de szerintem most több a hosszan, jól megírt poszt, mint akkor (ne csak azt nézd, amire emlékszel, mert nyilván a jókra emlékszel, hanem az átlagot).

Ami a hozzászólásokat illeti, az elkerülhetetlenül változott, változik. Akkor ritka volt a 200 feletti kommentszám, de sok posztnál volt 70-80 komment összesen. Sokkal kisebb volt az olvasótábor is, kevesebben szóltak hozzá (egyébként azért, mert pocsék volt a blogmotor, minden héten volt valaki, aki felvetette, hogy miért nem költözik már el a blog...), nyilván aki vette magának a fáradtságot, hogy átverekedje magát a regisztrálás, kommentelés nehézségein, az már másképp szólt hozzá. Szóval szerintem nem jobb volt, hanem más: újdonság volt, kisebb közösséggel, minden komolyabban megírt poszt rácsodálkozás volt.

Ami pedig a "Magyarországon minden jobb" hozzászólásokat illeti: ez is a fentieknek tudható be. Amikor a blog elindult, ez szerintem még nem volt ilyen éles téma, azóta a politika és a közélet tűzvonalába került, ami sok mindent magával hozott.

SzZoole 2014.07.20. 22:21:44

@Határátkelő: hagyd,Fegyvertelenekel nem lehet szellemi csatat vivni.
Azert meg mindig tobben vagyunk akik pozitivan latjak az egeszet,meg csak rozsaszin szemuveg sem kell hozza.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.20. 22:25:40

@Határátkelő: Tényleg! Nincs kedved megkeresni 1-2 régit, hogy azota mi lett velük? Én pl tök kiväncsi vagyok egy bugris-ra. Hogy sikerült-e megvalositania azt, amit anno eltervezett. Itt az ö iräsa tuti népszerü lenne egyeseknek. :-)

tanato 2014.07.20. 22:36:58

@Határátkelő: Persze,tudom el kellett költözni a blogmotor miatt.Azóta persze más lett a dolog,de jó így is jól működik.
Az utolsó bekezdés igaz, én is politikai indíttatásúnak gondolom a kivándorlás ellenes vonal/meg a nyugat ellenes Putyin barát/ térnyerését.

vazzup 2014.07.20. 22:39:11

@Lukas Meier: te sem tudsz túl sokat a világról ezek szerint... mindegy, gondold csak azt, hogy te pontosan tudsz mindent, miközben ki sem kell mozdulnod Pölöske-alsóról...

Pont ezek miatt semmi kedvem posztot írni. Vagy írok majd, és magasról teszek a kommentekre, oszt' mindenki azt gondol majd, amit csak akar. Csak akkor meg az a baj, hogy hol a szerző... van rajta sapka, nincs rajta sapka...

Hari Seldon 2 2014.07.20. 22:49:43

@lexrex:
"Az úgynevezett kiskapuk minden ország jogszabályában megtalálhatók, élen az USA-val. Ebből élnek az ügyvédek.
Ezek kihasználásában pedig a bankok, és a multik járnak az toronymagasan mindenki előtt. Magyarországon is. "

OK. Ez nagyon jó önfelmentés. Más is csinálja, mi is csináljuk.

"Persze, tudom nyugaton sincs másképp..." - Hát erre meg azt tudom mondani, hogy éppen most kerül Sárközy-re a sor, és bíróság elé kerül. Nem ilyen gazdasági ügyeskedések miatt, hanem "csak" azért mert volt neki informátora a igazságszolgáltatásnál.

SzZoole 2014.07.20. 22:52:05

@vazzup: honnan tudna mikor mindig csak kulombozo hiroldalak cikkeit linkeli be.Az ilyenek mindig jobban tudjak,hogy mi tortenik az adott orszagban,mint akik ott elnek,anelkul,hogy egy percet is eltoltottek volna ott.
Nyugodtan ird meg a posztot,addig mig 100 emberbol 95 pozitivan all hozza az jo.A tobbi 5-re meg magasan tehetsz,hidd el mi is magasan teszunk rajuk.
Szoval hajra azzal a poszt irasal:)

SzZoole 2014.07.20. 22:55:04

@Hari Seldon 2: miert csodalkozol pont Sarkozyn?O is csak egy magyar szarmazasu kissebbsegi csaladbol szarmazo hazankfia.

Hari Seldon 2 2014.07.20. 22:58:01

@tanato:
"Az utolsó bekezdés igaz, én is politikai indíttatásúnak gondolom a kivándorlás ellenes vonal/meg a nyugat ellenes Putyin barát/ térnyerését. "
Szerintem is így van.

Ők azok, akiknek az ilyen cikkeket simán be lehet adni:
hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20140719_Ismerjek_meg_a_legugyesebb_Putyinszopot

Ez már OFF, de a géplelövés annyira feldúlt most egy napja, hogy mindenre ugrom.
És szinte megint egy emberként állnak ki a latorállamok a nyugattal szemben: Putyin, Kína. (Reagennek ebben tényleg igaza volt)

2014.07.20. 23:04:41

@Lukas Meier: Nekem volt egy hasonlo ismerosom, ilyen internetes marmint, 8 evig irogattam egy nemzetkozi (angol nyelvu) forumra, moderator is voltam. Amerikai volt a lelkem, Kanadan kivul meg sosem jart, de eloszeretettel trollkodott velunk, masorszagban elokkel, hogy nekunk milyen szar, ENSZ-statisztikakat, ujsagcikkeket idezve. Mindenki agyara ment, de amig odairkalt, lattam karakterfejlodest azert :D Ujrairatkozott az egyetemre, oroszul tanult (beszelgettem is igy vele neha :D), meg kinaiul is elkezdett asszem, bar ugy tudom utazni nem utazott, de lettek ujonnan szerzett baratai mindenhonnan, szoval arnyalodott a kepe a vilagrol egy kicsit hala istennek.

Ezt azert irtam meg, mert oszinten kivanom mindenkinek, hogy utazzon, olvasson, tapasztaljon es ezekbol tegye ossze a kepet a vilagrol es ne eloiteletekbol. Sokkal jobb lesz, hidd el.

Kepzeld el, senki szerint sem csuparozsaszin minden kulfoldon, es ezt meg is irjak az emberek neha, de elkepzelheto, hogy a jorol tobbet irnak, annak az az oka valoszinuleg azert, mert nagyon szeretik az eletet, es alapvetoen ugy az egesz sokkal konnyebb es tobb ertelme is van, ha a pokolban is meglatjak a szepet, es azokat a tapasztalasokat erositik fel maguknak, amik pozitivak voltak. Ez nem jelenti azt, hogy negalnak a problemaikat vagy letagadnak, de lehet, hogy ugy sokkal konnyebb megoldani ezeket, ha tudnak valamibol erot meriteni, latnak jo peldat, es elerheto celt. Szoval erted, ezeket azert irjak meg tobben, hogy az ertekeket lassak meg az olvasok, es ne csak azt ami rossz (perszetudom, az a sajat ertekeikben megerositoleg hatna olyan olvasokra akik ebben bizonytalanok). En ezert jarok ide legalabbis, nyilvan nemtudom, a tobbiek miert, de szerintem hasonlo oka van. Sajnalom, ha te nem igy vagy vele, persze tiszteletben tartom, csak megmagyarazom, hogy mi az amit lehazugozol epp. :D

Oszinten kivanom, hogy kisusson a nap nalad (vagy olyan hangulatosan kopogjon az eso az ablakodon legalabb :D)

Határátkelő 2014.07.20. 23:10:03

@Naschkatze (Mostindien / CH): De, abszolút tervben van, hamarosan lesz is egy ilyen poszt (igaz, ott magától jelentkezett a szerző, de hátha az is elindít valamit).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.07.20. 23:10:34

Szerintem is jo otlet lenne megkeresni par embert a regi csapatbol (anno en is a postr.hu-n irtam par bejegyzest), es megnezni, mi tortent veluk azota.
Vazzup: nekem neha direkt egy "fun challenge" ugy megirni egy posztot, hogy tudom, lesznek olyanok, akik zsigerbol (cask mert Amerikabol irom) azt fogjak mondani, mint most neked...Arra gondolj, hogy nem ok a "celkozonseged", vannak itt sokan olyanok, akik viszont erdeklodessel olvasnanak arrol, amirol irsz. Nekem pl. mindig erdekes, amikor valaki szinten Kaliforniaban van, mert 1. raismerek a sajat tapasztalataimra 2. ossze tudom vetni a posztolo velemenyet az enyemmel...
Szoval ha van kedved, akkor ird meg, varjuk a posztod! :)

kardio1 2014.07.20. 23:13:54

@Hari Seldon 2:
Sarko nem csinàlt semmi többet mint Hollande és elvbaràtai. Csak most partvonalon kivülre akarjàk rakni. A PS azt hiszi, ha nincs egy erôs UMP (jobbközép), Akkor majd rà fognak szavazni Marine Le Pen ellenében. Nagyot fognak koppanni...

En nem érzem egyébként, hogy itt a blogon kivàndorlàsellenes lene a közhangulat, éppen ellenkezôleg. Itt majdnem mindenki boldog, aki elhagyta Magyarorszàgot. Nyilvàn az ir ide, aki igy érzi. Azért szerintem nem kellene a "Nyugat jobb" àllàsponttal egyet nem értôket leszolni, néha igen durva modon (ez nem ràd vonatkozik, bàr a mordoros hasonlatod azért elég merész volt szerintem.
Ismered azt a mondàst, hogy valami nem stimmel azzal, aki ifjùkoràban nem liberàlis. De azzal is, aki felnôve még mindig az:)
Klasszikus értelemben vévé én is liberàlis vagyok. Csakhogy a liberàlis alapértékeket a mai konzervativ jobbközép pàrtok is képviselik, igy a mai politikai liberalizmusnak csak a vallàsi vagy szexuàlis kisebbségek és pl. drogfogyasztok védelme maradt (nem teljes a felsorolàs). A kollektiv szabadsàgjogokat meg nem ismerik. Amit még furcsànak tartok a mai politikai liberalizmusban, hogy toleranciàt hirdetnek, közben végtelenül intolerànsak az ô nézeteiket nem osztokkal.
Na befejeztem a filozofàlgatàst.
PS.: Posztiràson màr én is gondolkodtam, de nem szeretnék ledorongolo kommentek tömegébe futni :)

kardio1 2014.07.20. 23:18:47

@Hari Seldon 2: Amit a gondolkodàsmod és Magyarorszàg elhagyàsa közötti ok-okozati összefüggésrôl irtàl, abban sok igazsàg van!

jewel79bp 2014.07.20. 23:22:36

@Határátkelő: én szeretem a posztokat. Mindig elolvasom őket. Csak a kommenteket nem szeretem, főleg az offolások miatt, meg mert mindig azt keresik, mibe lehet belekötni. Nehéz a hasznos infókat kiválogatni a kommentek közül.

Hari Seldon 2 2014.07.20. 23:22:44

@kardio1:
Szia. Nekem ITT Franciaországban semmi problémám nincs a jobbközép pártokkal,akár az UMP-vel akár másokkal.
Nyilván koppanni fog a PS, de ez ilyen értelemben várható is. A szavazótábor kicsit át fog alakulni, már pártok kicsit megerősödnek, aztán vissza. Hol erre leng az inga, hol arra. (Itt nincsenek annyira bebetonozott "szekták" mint Magyarországon.)
Én egyébként már Hollande győzelmét is annak tulajdonítottam jelentős részben, mert a válság eléggé megtépázta az országot. Kíváncsian várom most az új miniszterelnök mit fog alakítani. Manuel Valls értelmesebbek látszik mint Hollande, szerintem pár év, és egymás riválisai lesznek.

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 23:24:45

@NIKI LAURA: van három útleveled meg két PR cardod és még mindig két ellel írod, hogy salary?
Nem trollkodni vagy parasztkodni akarok, csak furcsának találom.
jelentősége mondjuk nem nagyon van,a z igaz

Hari Seldon 2 2014.07.20. 23:25:16

@kardio1:
Írjál, legalább erősítjük a francia vonalat!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.07.20. 23:32:24

@mojyo: Teljesen egyetertek veled! Tudom, hogy amikor valaki kulfoldon el, nagyon nehez dolog az eleterol beszelni egy Mo-n elovel. Kicsit nyuszika-sapka esete, ugy erzem.
Hacsak nem vagyunk nagyon jo, es oszinte, nyilt kapcsolatban valakivel, akivel jot-rosszat meg lehet osztani, nem igazan tudjuk, mennyi "jot" es mennyi "rosszat" mondjunk el az eletunkrol. Ha tul sok "jot" mondunk, dicsekvesnek hat, ha tul sok "rosszat", akkor megkapjuk: "minek mentel akkor kulfoldre? En a legtobb esetben annyit mondok, hogy itt is vannak nehezsegek, de jo dolgok is, mint mindenhol a vilagon. Az teljesen egyentol fugg, vajon melyik szemuveget hordja, es hogyan latja a vilagot. Ahogy te is fogalmaztad, az emerek tobbsege szamara az, hogy a rosszban is meg tudjak latni a jot, nagy segitseg. Talan ezt a szemleletet kellene otthon is megtanulni...De ez mar egy masik poszt temaja lehetne (es sokszor volt is rola szo egyebkent...:)) Na UFF, en szoltam :)) Udv mindenkinek a napfenyes Sunland-bol, Kaliforniabol :)

morsels (törölt) 2014.07.20. 23:47:51

@kardio1:
"PS.: Posztiràson màr én is gondolkodtam, de nem szeretnék ledorongolo kommentek tömegébe futni :)"

Ahhoz nem kell posztot sem irni :-)

kardio1 2014.07.20. 23:58:30

@Hari Seldon 2: Vigyàzz: ha az UMP és a PS neked egyre megy, akkor te FN pàrti vagy (ôk mondjàk a mésik kettôre, hogy UMPS)! Akkor viszont nem értem egy ilyen hott liberàlist mint te, hogy tûrnek meg maguk között! :))
Szerintem Valls csak ugrodeszkànak hasznàlnà a jelenlegi posztjàt,elnök akar lenni 2017-ben. A baj az, hogy ô egy aktiv ember, de az irànyt nem neki, hanem az elnöknek kéne adnia, de Hollande egy nagy mulya, csak a kamarillapolitikàhoz ért, az meg ilyen szinten nem elég. En nagyon nem örültem, amikor ô került az Elysée-be. Addig legalàbb Sarko eljàtszotta, hogy egy szinten vagyunk a németekkel, ez meg odatette Franciaorszàgot az olaszok, spanyolok mellé. Bravo!
Ami a 2017-es elnökvàlasztàst illeti, akàr én is indulhatnék, volt màr egy magyar, most van egy holland(e), jöhetne megint egy magyar:) Addig még lehetek kettôs àllampolgàr ...

Köszi a biztatàst a posztiràshoz! Meglàtom, mit tehetek az ügy érdekében:)

kardio1 2014.07.21. 00:00:01

@morsels: Igaz, igaz, mintha csak magam mondtam volna! Elég, ha az ember nem a fôsodorban van.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.21. 00:01:39

@mojyo: Hogyis vannak azok a bizonyos fäzisok? :-)
hataratkelo.blog.hu/2013/07/26/kultursokk_es_ami_vele_jar
(Ki lehet talälni, hogy ki melyikben van...)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 00:22:44

@Határátkelő:

Én az egyszerű melóst testesítem meg azt hiszem. Nem a cnc szakmunkást, nem a kőművest, nem a markolóst, nem a péket, hanem az egyszerű segédmunkást, betanított munkást. Az ő életüket próbálom valamennyire lefesteni ide, elég gyakran. Elhiszem hogy sokszor zavaró, de szerintem ugyanúgy megvan ennek is a helye mint annak mikor egy gépészmérnök leírja hogy hogyan él 3 ezer euróból. Nekem az nem tetszik mikor kollektíven kijelentgetik hogy Nyugaton kiszámíthatóság van, kirobbanó jólét, reményteljes jövő. Lehet hogy sok mindenkinek megvannak ezek, de szerintem nekünk, egyszerű melósoknak jó ha megélhetésünk van. És azért zavar nagyon ez mert mindig leírják hogy Nyugaton az egyszerű melóst is megbecsülik..na nézzük mennyire :

www.willhaben.at/iad/immobilien/mietwohnungen/steiermark/graz-umgebung/eggenberg-36-m2-charmanter-1-zimmer-single-und-studentenwohnhit-90740619/?adId=90740619&

Na, ha a melós kibérel egy ilyen lakást (ami elég kicsi és szerintem ez a mininum ha nyugati életvitelről beszélünk), kocsival jár melózni, eszik, iszik, alszik akkor :

kecó : 450.(áramot rászámoltam, az nem szokott benne lenni, de min 450)
kocsi : 70-80(ez kb minimum ennyi) biztosítás + mondjuk 50 benyára.
kaja : 200 (ennyi kell ha nem moslékot akar enni,illetve főz)
egyebek : 50

marad bő 200 euró. De! Gyakorlatilag semmit nem csináltuk csak melóztunk, ettük, ittunk, aludtunk. Ezt én nem nevezém nyugati életnek. Abba beletartozik az hogy elmegyünk azért havonta 1-2 alkalommal szórakozni vagy mondjuk enni egyet valahová. Akkor pedig elúszik a maradék is egész gyorsan. Na ezért mondogatom hónapok óta hogy melósként nincs semmilyen kiszámíhatóság.

Ja igen, és én 40 órával számoltam. Ha nem melózol 40 órát akkor felejtsd el hogy te egyáltalán egyedül fogsz élni. 30 órával már csak számlától számláig élet lenne ez.

Határátkelő 2014.07.21. 00:34:40

@házelőtthinta: Megfogadtam, hogy nem reagálok ezekre, de most az egyszer hadd tegyek kivételt, mert amit leírsz tökéletesen jellemző az egész itteni ténykedésedre.

Vegyünk már egy magyar pedagógust, jó? (Ne legyen "egyszerű melós", mint te, aki saját bevallásod szerint 120 eurós farmert veszel rémes ausztriai nyomorodban, hanem legyen egy főiskolát, vagy egyetemet végzett tanító / tanár.)

Keressen ez a magyar pedagógus nettó 110-120 ezer forintot havonta. Ha már albérletezünk, legyen az az elviselhető albérlet 50 ezer forint + rezsi, ami együtt közelít a 80 ezerhez. Vegyen normális kaját 40 ezer forintért havonta (ha tud, de nem biztos, hogy ennyiért tud). És akkor autó, egyebek - ja, hogy erre már nem is jut, igaz??? Félretenni tud? Ja, hogy azt sem. Nem 200 eurót, hanem egy fillért sem. És ez egy főiskolát végzett pedagógus. De ha hazavisz 150 ezer nettót (nem visz haza), még akkor sem tart ott, ahol szegény elnyomott, szerencsétlen osztrák melós.

És még te hiányolod a kiszámíthatóságot???? (Ha meg olyan pocsék az élet Ausztriában, miért vagy még mindig ott és nyomod minden nap a szövegeidet ide? Ja, mert hogy a saját bevallásod szerint is jobb ott. Akkor miről beszélünk? Vagy csak nem egy egyszerű troll vagy?)

Szóval fejezzük már be egyszer s mindenkorra a parasztvakítást, ha kérhetném!

morsels (törölt) 2014.07.21. 00:46:17

@házelőtthinta:
Most nem azert, de ha tenyleg olyan szar neked, de meg mindig jobb, mint Magyarorszagon, akkor egeszen pontosan mi az, ami miatt osztod itt az embereket?

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 00:54:55

@Lukas Meier: "Csak nekem furcsa az, hogy valaki 5+ éve már kivándorolt és még mindig a blogján és fórumokban bizonygatja a köznépnek, hogy mennyire jó is ott kint, hehe én milyen király vagyok, aztán várja az elismerő kommenteket a blogján, hogy "tényleg öreg, király vagy, de jó neked, meg jól írsz".

Lehet, hogy neked furcsa, ha valaki jól ír, de hát ez a te bajod. Olvsass szarul írókat. Ha neked az, hogy valaki leírja hogyan él az bizonygatás, akkor te egy szimpla irigy hülye vagy, aki otthon puffog a fotelban, hogy más jól érzi magát.Ehhez jogod van, amit senki el nem vitathad tőled.

De azért, a te szinteden: én a saját blogomra írtam és HÁ beletette a vasárnapi ajánlóba. Senki nem kényszerít, hogy elolvasd, pláne, hogy reagálj rá valamit. Mivel sejtésem szerint nem olvastad azt a 900 másik posztot amit az elmúlt hét évben írtam, ezért simán hülyét csinálsz magadból itt, én öcsi mindent leírtam, a jót is meg a rosszat is, magunkról is meg az országról is. De csak azért, hogy te ott jobban érezd magad, nem fogom azt hazudni, hogy nekem itt szar. Nekem öcsi Mo-on se volt szar én nem gazdasági menekült vagyok. Sajnálom, hogy a "bezzeghaitthonmaradtálvolna" paneljaid nem passzolnak rám (sem) de eléggé elegem van abból, hogy itt van 4-5 nick aki szemrebbenés nélkül hazugozza azokat akik külföldön merészelnek élni és még jól is esik nekik.

"Ki a francot érdekel az egész Magyarország, ha rendesen beilleszkedett, ott van családja és elvileg vannak ott barátai, minden rendben van vele, ja és állítása szerint még honvágya sincsen?"

És téged miért érdekel a külföldön élők közössége öcsi, ha nem is akarsz menni sehova a jó kis kényelmes fotelodból? Lehet, hogy téged bosszant, hogy nekem nincs honvágyam, de én ezt leszarom, pubi. Azt is, hogy téged nem érdekelne Mo, de az, hogy engem mi érdekel aztén döntöm el, és ezt neked megmagyaráznom nem kell.

"Vajon Magyarországon is folyamatosan ugyanezt csinálná, ha itt élne?"

Amíg ott éltem, addig is volt blogom, egy viszonylag látogatott kis hely, de az inkább közéleti jellegű volt, nem rólam szólt, azt abbahagytam amikor elköltöztem Mo-ról. Szóval igen, képzeld hülyegyerek, a blogolás egy hobbi amit már korábban is űztem.

"Nagyon furcsa ez az egész internetes kivándorolt blogolós és kommentelő közönség, de tényleg."

Hát, még mindig megvan a lehetőség, hogy erőt vegyél magadon és olyan blogokat olvass amelyek tetszenek, ha a HÁ nem.

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 00:56:10

@morsels: egy troll aki magányos és kommunistára issza magát estére. a többi nickje is elég fárasztó

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 01:08:05

@i got my: igen.

Nekem mindig az jut eszembe, hogy mit látál magad körül amíg a reptérről beértél a városba. Nem tudom most mi van, de már a szockóban is disznóól látszott a gyorsforgalmiról, lepukkant hátsókertek, öt lomtalanításnyi szarral-szeméttel és ez még megvolt a kétezres évek közepén is. Úgy a Kökinél kezdődött a normális városi utcakép. Remélem ez már megváltozott.

morsels (törölt) 2014.07.21. 01:13:19

@pappito:
Hat, mivel nem ismerem hintat, igy elfogadom azt, amit magarol ir.
Ja, neki nem jott be, vagy neki szinte mindegy, de akarhogy probalja magyarazni, egyszeruen csak a sajat nezopontjabol irja a tutit, ami mar egy ideje az Igazsagga fejlodott.

Dehat annak kell venni, ami.
Ha igaz, amit ir, akkor valahol ertheto, hogy amiket olvas, az szamara zavaro.
Ha nem igaz, akkor meg csak idotoltes az, amit csinal.

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 01:15:39

@morsels: nekem semmi bajom azzal, hogy szarul van. azzal van bajom, hogy szinte betűről betűre írja ugyanazt _minden_ posztnál a kommentek közé. ha valaki jól érzi magát, akkor "de az osztrák melósnak nincs jövője, szar a nyugat, hazudik" ha valaki nem érzi jól magát "ugyehogy mindenki hazudik, nézd ez is szarul van, mint én az osztrák melós"

uncsi

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.21. 01:16:42

@Zsuzsi65: Múltkor néztem a blogodat, aztán bezártam, és nem találtam. Nannynak akartam belinkelni :)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.21. 01:18:52

@házelőtthinta: Csaxolok, hogy a kocsi luxus (itt Europäban)...és rengeteg pénzt visz el... ha mär az egyszerü ausztriai melos életét szeretnéd prezentälni...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.07.21. 01:35:01

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: Elvileg mukodik, ha profilom mellett levo linkre kattintasz. Igaz, mostanaban nem voltam valami szorgalmas blogolo, regen szuletett uj poszt :) (de azota mar "nemhivatalosan" bekoltoztunk a hazba :)
susiehun.blogspot.com/

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 01:38:05

elmesélek egy történetet, tegnapi. tök off meg minden, csak az élmény kedvéért. Szóval.
kiégett az egyik indexlámpás az autómban (tik-tak-tik helyett tiktaktik) elmentem az autósboltba izzóért. Leveszem a polcról (tök sztenderd pilács) kettő van egy fóliában, megnézem, hogy volt-watt stimmel, fizetek, megyek a parkolóba, csavarhúzó elő, régi izzó ki, új be, nem világít. Na mi van. Másik új be, az se világít. Megnézem a foglalatot meg kiszedtem a kukából a kidobott régit, hát néddoda, hülye a juzer, kétféle izzó van, az egyiknek két érintkező van kétoldalt a talpán, a másiknak egy középen, hát nyilván rosszat vettem, nem néztem meg rendesen.

Visszaballagok a feltépett csomagolású újakkal, mondom heló, elcsesztem, nem jót vettem, mi legyen. Erre srác vigyorgott egyet, aszonta előfordul, ne aggódjak, visszavette a kicsomagolt régit, sztornózta a számlát, elszaladt egy jóért, azt odaadta, mondta, hogy ami nekem kell az ugyan 10 centtel drágább, de ne törődjek vele, szóljak ha kell segítség a beszereléshez, szép napot, heló.

na csak úgy elmeséltem...

morsels (törölt) 2014.07.21. 01:40:40

@pappito:
Neked izzokat kell cserelned a kocsidban?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.21. 01:40:41

@Zsuzsi65: Hosszú menet volt, gratulálok :) Kis nyírfaág, virágok, krepp papír, szalag a tetőn megvolt? :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.21. 01:42:15

@pappito: Ez egy üdítő történet volt, köszönöm :)

@morsels: Megyek és alszok :)

Egál.

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 01:44:15

@Zsuzsi65: hú, szép nagy házatok lesz :)
gondolom pezseg már a dekoráló mirigyed :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.07.21. 01:47:51

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: "Hosszú menet volt, gratulálok :) Kis nyírfaág, virágok, krepp papír, szalag a tetőn megvolt? :) "

Haha, 4 ev "kempingezes" utan azt mondtam, most mar lemondok a "extreme makeover" fele szuper bekoltozesrol, amikor minden csip-csup a lakasban :))) nekem eleg, ha a haloszobaban van egy agy, amin tudok aludni :))) (a mi halonkban most kb. ez a helyzet, szoval ugy erezzuk magunkat, mint a fiatal hazasok, akiknek mindossze egy agyuk van, de az a legfontosabb :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.07.21. 01:50:04

@pappito: "hú, szép nagy házatok lesz :)
gondolom pezseg már a dekoráló mirigyed :)"

Neha arra gondoltam egyik-masik melypontomon, hogy talan tulvallaltuk magunkat :))) de aztan amikor most ranezek, es latom, meddig eljutottunk, arra gondolok, vegulis is ezt beruhazasnak, es a gyerekeinknek is epitettuk...szoval valahol megeri :)) es igen, mar NAGYON dolgozik az HGTV-brigad az agyamban :))) (aki esetleg nem ismerne, ez az egyik legnezettebb lakberendezo DIY csatorna az USA-ban)

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 01:55:23

@morsels: nem kell mindet, csak amelyik kiég, miért?

morsels (törölt) 2014.07.21. 01:58:03

@pappito:
En meg sosem csereltem izzot a kocsiban.
A lakasban igen.
Ja, a ledes izzok dragak.

morsels (törölt) 2014.07.21. 02:00:48

@pappito:
Arrol nem is beszelve, hogy a joleti tarsadalom alapja az, hogy mindenki azt csinalja, ami a dolga. A hamburgeres hamburgert csinal, az izzocserelo izzot cserel. Ha te ilyen barbar modon belenyulsz a rendszerbe, felborul az egesz es a joleti tarsadalom szep lassan csak tarsadalom lesz, aztan meg az sem.

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 02:04:08

@morsels: hogy őszinte legyek ebben az autóban már egy szer kiégett a helyzetjelző az egyik oldalon, azt cseréltem, meg most egy indexet. meg egyszer a motoromban kiégett a műszerfalvilágítás lámpácskája, azt is kellett. Az eddigi hét járművünkből ez azért nem tragédia.

a ledes izzók meg hosszú távon nem drágák, egyben lecserélni mindent, na az drága, ha azt nézem, hogy 59 cent egy sima villanykörte. De ha azt nézem, hogy tizede a fogyasztása a ledesnek, akkor már más a kép. Látszik a villanyszámlán h nincs hagyományos izzó a házban.

morsels (törölt) 2014.07.21. 02:06:42

@pappito:
Ember... ha kieg egy izzo, uj autot kell venni.

A ledes izzok a hazba klasszak. Csak kozben bezar egy csomo gyar, egy csomo ember elveszti a munkajat, a megelheteset.

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 03:03:00

@morsels: van olyan, hogy izzócserélő?

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 03:04:06

@morsels: ha bezár az izzógyár majd nyílik ledgyár és odamennek az emberkék dolgozni

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 06:50:42

@Babette.: nem bizony, itt se olyan szép ám az élet csak ezt sokan elhazudják :)

(egyébként valszeg pénzt se kértek volna ha beállítok egy autószerelőhöz a problémával, hanem kicserélik és kapok pár csípős megjegyzést, de hát leégne a pofámról a bőr, ha nem tudnék két csavart ki- meg behajtani meg berakni egy bajonettes izzót :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.21. 06:57:31

@pappito: :D

tavaly kiment a biztositek az oreg automban, bementem a szervizbe, total ingyen kaptak szet.
jo,lehet, azt hittek, hogy egyszer maj ott veszek ujat helyette, de akkor is:)

tanato 2014.07.21. 07:09:01

@Hari Seldon 2: Egyetértek,Putyin nem jó irányba halad és ennek ellenére nő a hívei száma MO.-on is,éles nyugatellenes retorikája miatt.

tanato 2014.07.21. 07:16:32

@Határátkelő: @morsels: Nem biztos hogy a saját gondolatit nyomja.Lehet hogy igazából egészen mást gondol.

rezsöatya 2014.07.21. 07:18:46

@pappito: nem bizony, nem kertek volna!

Az en sztorim:
Meg Skociaban dolgoztam, s ott a markaszervizben fel voltak sorolva az ingyenes szolgaltatasok (altalaban ellenorzesek, de koztuk volt az izzocsere is). En is magam szoktam cserelni, mar csak a kihivas miatt is, de a hatso rendszamtabla megvilagito izzo cserejehez a fel hatsoajto burkolatot le kellett volna pattintani, gondoltam, jobb, ha ok csinaljak. El is keszult, az izzot mondjuk ki kellett fizetni, a ket darab kerult 38 pennybe(!) A szerelonek akartam borravalot adni, megiscsak elszorakozott vele 20 percet, nem fogadta el. Szoval van egy markaszervizes szamlam 38 pennyrol! (kb.140 Ft)

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 07:27:03

@rezsöatya: hát nekem szegény öreg járgányommal nem sok keresnivalóm van a márkaszervízben, de azért valahogy így kéne működnie a dolognak

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.21. 08:04:28

@pappito:
Itt mindennapos látvány az autópálya leállósávban kereket cserélö segélyszolgálatos.

nyuszigonosz 2014.07.21. 08:13:02

@diggerdriver: Én is azokat hívnám, ha útközben kerékcsere kellene.

Hol vannak azok az idök, mikor még az apu kocsiján én magam cseréltem az út mellett a kereket! :-)

Na de az is úgy volt, hogy eldübörgött mellettem egy teherkocsi, mire a mozgástól kisiklott az emelö és a kocsi lerogyott. Én meg éppen már az új kerékkel álltam mellette. A következö teherkocsi meg azonnal megállt, két fickó kiugrott: összerogyott kocsi megemel, kerék kicserélve. :-))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 08:57:06

@Határátkelő:

A lehető legőszintébben mondom most hogy én nem vagyok troll. Minden úgy igaz ahogy van. Az életemről meg mindenről. Nem trollkodni járok ide,hanem hogy véleményt formáljak és persze igyekszem én is kivenni a részem a közvetítő szerepben. Nem tudom hogy mennyien olvassák otthonról a blogodat, de szerintem ők vannak többségben. Ebből pedig egyetlen dolog következik biztosan : Nekik objektív információkra van szükségük,mert belőlük lesznek a jövő határátkelői. Én nem tudok úgy nyugodtan aludni hogy a 19 éves budapesti cserfes, kalandvágyó lány fals információkat olvas össze pl innen. Nem hazugozok le senkit,de lássuk be hajlamosak az emberek sarkítani és elhallgatni bizonyos dolgokat. Te is tudod hogy így van. Max jól leírta hogy miért. Önigazolás. Az emberek önmaguknak is szeretnék bebizonyítani hogy igenis, sokkal jobb nekik.Ezért sokszor akaratlanul is hajlamosak túlozni. Egy tipikus túlzó eset volt mikor linkelték a norvég új mercis takarítókat. Természetesen mindenki elhitte. Mintha olyan evidens lenne hogy a norvég takker simán megveszi az új mercit.

Én leírtam már párszor hogy szerintem Nyugaton jobb a megélhetés. Sose tagadtam le, mert tudok számolni és közel sem élhetnék ilyen életszínvonalon se pl a fővárosban, de egy vidéki városban sem egy hasonló melóval. Valószínűleg jobban élek mint a 110 ezreket kereső emlegetett akárki. A 150 ezresnél már kétségeim lennének. Ugyanis a 150 ezres nem akkor él úgy mint én ha havi 200 eurót rak félre, hanem ha a fizetésének ugyanolyan %-a marad meg hasonló életvitel mellett mint nekem.Nekem durván 20%, otthon 30 ezer lenne ez a 20 %. Na most, egy vidéki városban(Ne fővárossal hasonlítsuk össze, én se Bécsben élek, ahol 150 euróval is drágább lenne egy ilyen lakás simán) 150 rongyból egyedül megélni úgy hogy maradjon 30 rongyod hó végére azért az nem scifi. Főleg hogy otthon nem havi 70 euró a biztosítása a kocsinak hanem EGY ÉVBEN ennyi. Azonban a többi maszatolást én tényleg mesének érzem kicsit... A kiszámíthatóságot, a jövőt meg mindent amit szoktunk itt gyakran olvasni. Te is pontosan tudod miről beszélek. A tündérmesékről. Nyugaton nem löknek fel, Nyugaton nem idegesek annyira az emberek, Nyugaton nyugalom van. Egyébként nem fura hogy gyakorlatilag én vagyok itt az egyetlen rendszeresen kommentelő egyszerű melós? Érdekes én rengeteg egyszerű melóst ismerek...itt meg valahogyan csak én kommentelek egyszerű segédmunkásként...vajon miért nem kommentelnek ők nagyobbb számban? Mi lehet az oka?

Úgy érzem nekem is van helyem itt. Nem személyeskedem, csak más általában a véleményem. Ha pedig ennek itt nincs helye, akkor tényleg kijelenthetjük hogy cenzúra van. Lehet lúzerezni, nem sértődöm meg. Igen, az vagyok. Én is tudok róla. De képzeljünk el 1 napot tiszta tányérok nélkül az éttermekben. Na, akkor szerintem ebből a rövid és egyszerű példából látszik hogy minden dolgozó ember megélhetése számít és fontos.

Most se csak úgy beírtam a dolgokat hanem csak "megvédtem" magam.

Én nem akarok vakítani senkit. Én objektíven szeretném tálalni a dolgokat. Sose tagadtam hogy szeretem a nyugati életemet és hogy többet tudok fogyasztani mint pl egy magyar mekis dolgozó. Sose tagadtam. Azonban szerintem van helye azoknak a témáknak is amikről én gyakran regélek itt. Melós életvitelről, beilleszkedési nehézségekről, helyi nők közönyéről és a többi.

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Ha a kocsi luxus, akkor Magyarországon egész sokan élnek luxusban, ugyanis rengeteg kocsi van. Nyugati mérvcével is rengeteg.Arról nem is beszélve hogy rengeteg melóhoz ALAPfeltétel, vagy inkább kényszer. Nekem is ki kellett dumálni hogy úgy osszanak be ahogy, mert késő este pl nem tudnék hazamenni. De nem minden munkahely tud ilyen rugalmas lenni. Ha kettőkor végzel akkor vagy hazagyalogolsz vagy taxit hívsz.Egy fővárosinak ez is megdöbbentő lehet, hogy nincsenek rendszeres éjszakai járatok.De ki akarna mondjuk -15 fokban hóesésben gyalogolni, bicajozni?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.21. 08:58:31

@házelőtthinta: rossz hirem van szamodra: te nem "egyszeru atlagmelos" vagy. A melosnak van valamilyen szakkepesitese, amit anno becsulettel kitanult, es amivel el tud helyezkedni. Te egy lusta tengo-lengo eletforma vagy, aki nem tanult szakmat. Ezert ne is vard, hogy majd sporolni tud, meg kocsikazni, mert ez a Fold egyik orszagaban sem fog megvalosulni es ez nem az adott orszag hibaja. A betanitott, kepzetlen munkat jobbara azok vegzik, akik kozben tanulnak valami mast es kell egy egyszeru melo, ami atmenetileg eleg kajara es lakasra. Majd ha kitanultak egy szakmat, tovabblepnek. Illetve ha a szakmajukban epp nem tudnak elhelyezkedni es kell a penz. De ez is atmeneti megoldas, amelybol a cel a tovabblepes, valtas. A kepzetlen, betanitott munka egy normalis embernek nem realis eletpalya. Ha viszont hosszu tavra ezt az eletutat valasztottad, azzal sincs semmi baj, viszont akkor bizony elegedj meg a minimalbereddel es ne sirjon a szad, hogy nem eleg kocsira meg etteremre. (Megjegyzem, ket diplomam es jo allasom van, de almomban sem jutna eszembe autot tartani, jo nekem a tomegkozlekedes is.)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.21. 09:10:25

@morsels: Most érzem magam öregnek. Cseréltem izzót a hőskorban egy Zsiguliban... :D

@nyuszigonosz(D): Jajj... Jó, hogy nem esett rá a lábadra az emelő... :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 09:12:35

@diggerdriver: az rendben van, én is azokat hívnám, ha lepukkanna a kerekem. A nejem autóján asszem inkább megcsinálnám, attól függ mennyit kell várni.

De azért a kerékcsere, adott esetben berohadt/atomra meghúzott csavarokkal, a pótkerék kibányászásával, kerekek emelgetésével az út szélén nem ugyanaz, mint a parkolóban ki meg bepattintani egy izzót :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.21. 09:15:57

@házelőtthinta: Azért nagy érdeklődéssel figyelem a veled és ellened folytatott harcot itt!! :-D
....és kíváncsian várom azt a pillanatot, amikor majd elveszted az emberi tartásod, és te is, kedvesen felajánlod itt egy-két embernek, hogy ugyan akassza már fel magát, és menjen a picsába, meg menjen orvoshoz ha bolond, és depressziós és idegbeteg! :-D
De még hallod-e te gyerek, igen jól bírod! :-O

Hari Seldon 2 2014.07.21. 09:21:00

@kardio1:
Nekem sem tetszik a Hollande Spanyol-Olasz vonala. Ezért ha a kettő közül választani kéne akkor inkább a Valls lenne jó. Majd meglátjuk mi lesz pár év múlva.

Határátkelő 2014.07.21. 09:27:46

@házelőtthinta: Még egyszer mondom, nem kívánok veled teljesen értelmetlen vitákba belemenni, így csak azt kérem, linkelj be EGYETLEN olyan posztot, aminek a szerzője azt állította valaha is ezen a blogon (és már megjelent több mint 1050 írás), hogy kemény munka, nyelv- és szaktudás, valamint elszántság nélkül tudott boldogulni külföldön. Mert ha ezt nem tudod linkelni (márpedig nem tudod, mert ilyen poszt itt soha nem jelent meg), akkor csak hangulatot keltesz, ezt pedig bloggazdaként kikérem magamnak.

Miként azt is, hogy folyamatosan lehazugozod az ide írókat és kommentelőket és úgy állítod be magad, mint aki az objektivitás felkent képviselője ezen az oldalon.

Nem állítja senki, hogy külföldön nem kell keményen dolgozni, nagyon sokan leírták már, hogy az elején milyen nehéz volt, egy lakásban élni idegenekkel, stb. Ezért mondom azt, hogy amit csinálsz, az szimpla trollkodás (rosszabb esetben: a valóság elferdítése), és még egyszer megkérlek, ezt fejezd be.

Még valami: egyszerűen nem igaz, hogy nincs helye a véleményednek itt, te is (és még páran, akik pedig direkt a többieket hergelni járnak ide) megjelenhetsz, annak ellenére is, hogy én személyesen sokszor végtelenül irritálónak tartom az "objektivitásod". De nyilván nem az én személyes ízlésem és véleményem határozza meg ezt a blogot, hanem az, hogy minél több vélemény elhangozzék.

Részemről ennek a beszélgetésnek itt véget vetek.

Üdv

Határátkelő

tanato 2014.07.21. 09:36:43

@Határátkelő: Sajnos én is arra gondolok: már nem trollkodás ez hanem tudatos célirányos munka méghozzá aknamunka ,egyrészt kivándorlás ellenesség,másrészt a blog ellehetetlenítése szétbomlasztása.Szóval masszív politika

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 09:42:46

@sodalisO [eng]: senki nem _harcol_ hintával, csak alapvetően hibás amit állít, miszerint az ő élete az valamiféle fokmérője vagy minőségjelzője a külföldiai életnek. A nekem szar=nyugaton szar egy baromság. Különösen itt, ahol csomó olyan poszt volt, ahol szintén bet.munk-ból éldegélő arcok írtak.

Az, hogy ezredszer állítom, hogy el van tagadva a nyugat sötét oldala (ami nem igaz mellesleg) majd a saját életemet állítom példának és az igazság feltárójának vélt dicsfényében sütkérezem + sajnáltatom magam, hogy nem állnak szóba velem a nők - ez mondjuk tíz alkalommal is uncsi, nemhogy minden egyes poszt alatt.

Az pláne bosszantó, hogy cenzúráról sopánkodik, amikor újra és újra elmondja ugyanazt.

És ehhez persze nyugaton él és a bet.munk-ból is megtakarít...

hagyjuk már

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.21. 10:39:19

@Határátkelő: ezért nagyon köszi (nem mondom, hogy minden magyarországi proli, szakmunkás, tanár, könyvtáros, nővér, és egyéb minimálbéres nevében, mert hülyén venné ki magát, de mégis).

**mimi** 2014.07.21. 11:02:42

@sodalisO [eng]:
+1 :))))))

én is érdeklődve figyelem...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 11:28:41

Én is befejeztem. Elegem van már abból hogy lustának tartják azt az embert aki ugyanúgy bejár egy helyre robotolni mint ők, de nem is irodába, hanem izzadni az 50 fokban a grill mellé. Tényleg, elegem van ebből. Meg hogy szerinte mindenki lépkedi a lépcsőfokokat. Igen, a szakmunkás biztos, de én melósokról beszéltem.Ha nem érted a különbséget azon nem tudok segíteni. Bár szerintem a szakmunkás se annyira lépked. Hova lépkedne egy pék? Lustának tartanak mikor a helyi fiatal lakosság jelentős része meg fetreng a 800 eurós segélyeken otthon, bepiálva, bedrogozva. Én meg 300 al többért dolgozok 180 órát.Ez a lustaság netovábbja, valóban! Mindenki egy trehány lusta ember aki nem vértezi fel magát szakképesítésekkel! Gratulálok a sok iskoládhoz.

Egyébként mondom, nem azt mondtam hogy nem lehet boldogulni, de ez a kiszámíthatóság, reményteljes jövő, biztonság, ezek csak jól hangzó szavak, nem sok közük van a valósághoz.

málé mackó 2014.07.21. 11:30:48

@házelőtthinta:
Kicsit sok már az önismétlésed. Belőled egyetlen egy dolog hiányzik az alapvető élethez, amit ambíciónak hívnak.
Ezzel lehet az életben érvényesülni. Ha egyszerű kuli melós vagy, akkor maradj az és éld azt az életet, amivel elfogadod hogy tettek nélkül NINCS előrébb jutás. Ha egyszerű melós vagy, akkor dolgozz, hozd ki magadból a lehető legtöbbet, kommunikálj kedvesen, és kiemelnek a hamburger sütők közül a kiszolgálók közé. Lehúzol egy évet, máris megvan a referenciád, amivel máshová pályázhatsz, és léphetsz a mekiből egy kiváló nem franchise burgerezőbe, és máris több a pénz. Valamit akkor már nem csak húspogácsát forgathaszt, hanem A húspogácsát, ami tudod hogy a burgereződ kulcsa a pénzhez. Ha nem vagy hülye, akkor láthatod hogy az üzlet hogy épül rá A húspogácsára, a többi összetevőre, a szakértő elkészítésre.
De nem, Te csak egy kuli munkás vagy, aki a konyhába helyezett ágyából egy belvárosi lakást tart kulimunkásként normálisnak.
Ébredj már fel! 23 évesen mi a fene trauma ért Téged, hogy mindenkit kiosztasz aki felismerte azt, hogy ha ma teszek mondjuk 10 percet a nyelvtudásomért, a hobbimért, amiből akár később meg is tudok élni (ha tökélyre fejlesztem magam benne). Miért nem magadra költöd az időd a siránkozás, a megrekedés helyett? Ha megtanulsz mindennap egy új számodra idegen szót, akkor a pultos lány arcára mosolyt csalhatsz a pubban/kocsmában. Ha két hétig folyton ott múlatod az időd a próbálkozásaiddal, akkor máris lesz egy barátságos karaktered.

Minden külföldön próbálkozó ember átmegy a maga nehézségein, de az ambíció előrevisz mindenkit, az ambíció adja a kulcsot az álmok megvalósításához.

Ha Neked alanyi jog egy autó, akkor vállalj több órát a munkahelyeden. Keress másik munkahelyet, ahol több órát tudnak adni. Tegyél érte, ne siránkozz mint egy...
Ha azt mondanád, hogy dolgoztam a héten 45+ órát, mert a célom hogy vegyek egy autót magamnak, akkor mindenki veled lenne, és kitartást kívánna a célodhoz. De így?!

jewel79bp 2014.07.21. 11:32:50

@házelőtthinta: Tudod, én ezzel úgy vagyok, hogy csodálom a nyugatikat, akik egyáltalán beengednek szakképzetlen szakmunkást az országukba dolgozni. Nézd az ő szemszögükből: nincs használható szakképzettséged, nem beszéled esetleg (tökéletesen) a nyelvet, mit vársz? Félre ne érts, én is nulla holland nyelvtudással kezdtem takarítani (két magyar diplomával), de feltettem magamnak a kérdést: ki vagyok én itt most? Egy ember, aki még az életében nem dolgozott ebben az országban, nem bizonyított itt semmit, nincs papírja a helyi képzettségéről, nem beszéli jól a nyelvet... És ENNEK ELLENÉRE szavaztak nekem annyi bizalmat, hogy nulla előélettel adtak egy munkát. WC pucolást, de munkát. Azt már végképp nem értem, hogy szerinted ezért miért kéne olyan fizetést kapni, amiből egyes egyedül kényelmesen el tudod tartani magad... Milyen jogon, miért?
Első generációs bevándorlónak lenni szar. Ha olvasol könyveket azokról, akik egyszerű melósként Amerikába mentek mondjuk 100-200 éve (de akár most is), kidolgozzák a belüket, nem élnek jól, de ez az ára annak, hogy majd a gyerekeik, unokáik egy olyan országba szülessenek, éljenek, nőjenek fel, ahol jobb lesz nekik. Mert ők már anyanyelvként beszélik majd a nyelvet, mert ők ott helyben szereznek szakképesítést, és lesznek helyi, bennszülött barátaik - te, mint első generációs bevándorló ezt a lehetőséget tudod majd megadni nekik. Ez egy óriási lehetőség szerintem. Annak jár ennél több, aki olyan speciális tudással, szakképesítéssel rendelkezik, amiért már első generációs bevándorlóként megfizetik. Hatalmas nyitottságra vall a nyugati országoktól, hogy ez így lehetséges, hogy igenis van átjárhatóság, lehetőség a felemelkedésre, hogy hajlandóak befogadni - de ezért nekünk is valamit adni kell.

bpetya75 2014.07.21. 11:37:41

@házelőtthinta:

Nem hinta, Réka nem azért nevezett lustának, mert betanított munkát végzel, hanem azért, mert miközben a soraidból az derül ki, hogy többre vágysz, nem teszel azért, hogy azt a többet el is érd, hanem inkább siránkozol. Két útja van, hogy elégedett ember légy. Vagy az igényeidet alakítod a körülményeidhez, vagy a körülményeidet az igényeidhez.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 12:10:54

@jewel79bp:

Szerintem te félreérted a külföldi életet. Nem az ország tesz szívességet nekem ezzel,hanem én neki. Én adom el az időmet. Mi az hogy nem adok semmit? A szabadidőm már smafu? Bocsánat én nem tudok ilyen szolgalelkű lenni, hogy összeteszem a két kezem hogy egy gazdag országban lehetek bérszolga. Örülök hogy biztosít nekem munkát az "új" hazám, de ennyiben megáll a dolog.

@málé mackó:

Igen, azt tartom normálisnak hogy a melós fenn tudjon magának tartani egy normális lakást.Aki szerint normális az hogy csomó nyugati nagyvárosban már a 40 órát robotoló melósok is csak sok emberrel összetömörülve tudnak megélni, annak gratulálni tudok. Mondom, ugyanez a világ évezredek óta. Koldusok és királyok. És látszólag senkit nem zavar ez a társadalmi berendezkedés. Csak a képembe dörgölik hogy tanulj aztán hátha. Dolgozni nem elég? Milyen elferdült értékrendű világban élünk már? De mondom, nyugodtan mondjad hogy mit akar a kulimunkás, örüljön hogy van mit enni...nekem se kedvem, se energiám, se pénzem nincs kitanulni valami versenyképes szakmát. Nekem ebből kell boldogulnom. És igazából én még szeretem is. Azt nem szeretem hogy hallgatni kell itt naponta hogy kirobbanó jólét meg reményteljes jövő.

@bpetya75:

Nem vágyom én többre. Egy nullával hosszabb bankszámlával se lennék jelenleg se boldogabb se elégedettebb. Ő pedig lustának nevezett. Szerintem ez minimum sértés. Mintha szociális juttatásokból fetrengék Ausztriában évek óta...ne nevezzen egy dolgozó embert lustának. A mérnök úr nem lusta mi? Csak a melós...mert nem végez 2 egyetemet egyszerre két műszak között éjszaka...

bpetya75 2014.07.21. 12:24:52

@házelőtthinta:

Ne mondd már, hogy nem vágysz többre! Szereted a jó ruhákat, szeretsz jókat enni-inni, szeretnél becsajozni. Legalább is abból, amiket itt leírtál, nekem ez jött le. Ha ehhez nem elég az a pénz, amit a grill mellett megkeresel, akkor...?
Napi 8-9 óra munka mellett Magyarországon lehet, sőt szinte muszáj tanulni vagy még dolgozni valamit, ha jutni akar valamire az ember. Nehogy már kicsivel nyugatabbra ne lehessen!?

málé mackó 2014.07.21. 13:04:24

@házelőtthinta:

A kulimelós lét Neked elég egy életen át? Nem vágysz arra, hogy a munka amit végzel örömmel töltsön el?Elmész dolgozni, aztán annyi?
Szoktál csinálni valamit szabaidődben? Mi a napod legjobb pillanata? Van valami hobbid? Amikor kisfiú voltál, mi szerettél volna lenni? Mi állított meg, hogy azzá válj?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.21. 13:07:34

@házelőtthinta: nem kell egyetemet vegezni. Nem kicsit serto, hogy magadat a pekkel hasonlitod ossze. A pek tud kenyeret sutni! Te semmit nem tudsz. Semmihez nem ertesz. Akar a mekiben is dolgozhatnal becsulettel - aki a minimalis elvartnal tobbet nyujt, az elorelephet.
De aki a huspogacsaforgatasbol nem AKAR elorelepni, mert nincs kedve (teged idezlek), az ne is varja, hogy olyan megelhetese legyen, mint egy peknek.
A pek Nyugaton vagy nagy kenyergyarban dolgozik, ahol bizony megkeres annyit, hogy ha nem is fenyuzoen, de tisztesen megeljen. Vagy pedig kidolgozza a belet a sajat peksegeben, altalaban kevesebbet keres, mint egy takarito, de a szabadsagot es a kockazatot valasztotta a beosztott munka helyett. Mindketten toronymagasan felette allnak a te ambicioszintednek.
Sugjak egy erdekes dolgot? Epp betanitott munkat vegzek. Jelenlegi allasomhoz semmilyen szakkepzettsegem nincs, szinte veletlenul cseppentem bele, A cegnel tanultam ki a szakmat, es olyan jol dolgoztam, hogy ket even belul eloleptettek. Most elegedett vagyok es egy ideig nem is akarok tovabblepni. De ha majd nonek az igenyeim, akkor bizony hozzajuk fogom igazitani a befektetett munkat, hogy megvalosithassam a vagyaimat.

Az, hogy te a nulla felelosseget, tudast es beleelest igenylo biodroid munkabol akarsz munkasosztalybeli eletszinvonalat, az csakis a te ostobasagod. Te nem vagy munkasosztaly. Digger meg en vagyunk munkasosztaly. Attol te nagyon messze elmaradsz.

málé mackó 2014.07.21. 13:48:29

@Határátkelő:

Elnézésed kérem, nem etetni akarom a trollt, egyszerűen megérteni, hogy MIÉRT ismétli rogyásig a saját beszűkült izéit.. nem találok rá megfelelő szót sem. (Az eszme a megfelelő, de ezt mi máshoz kötjük mint ő.)

Még postr-es időkből olvasom a blogot, eddig csak csöndben. Ez a fiú előcsalta a medvét. Képtelen vagyok elfogadni, hogy emberek a változásra való képességet megtagadják önmaguktól.
Vállalom, hogy a pénz miatt lettem határátkelő. Ám nagyon sokat változtam azáltal, hogy befogadtam majd elfogadtam a helyi szokásokat, és ezek dominálnak a mindennapjaimban. Minden egyes nap értékelem az életet, amire itt lehetőségem van.
Ugyanakkor maradtam az, aki voltam. Ha régi emberekkel találkozom, akik Mo-hoz kötnek, ugyanaz a konok viselkedés tör belőlem felszínre, és ezt nehéz elfogadnom.
Szerintem mindenki átmegy ezen, van aki sokkal-sokkal toleránsabbá és barátságosabbá válik, és ennek megfelelően bánik Hintával és a többi makacs, más nézőpontra képtelen emberrel.
Sajnos ők nem értik meg azt, hogy amiért én hálát érzek a jelenlegi életemért, az a LEHETŐSÉG egy életre, ahol az ambícióimnak teret tudok adni.
Legyen az szakmai, legyen az a család legjobb elkészített ebédje vagy a gyermekeink legjobb pillanatai - ugyanis sokan sikeresek voltak Mo-n is, ám nem volt idejük a családjukra a megélhetés miatt.
Aki ezt értékeli, annak Mordor vagy egyéb negatív jelzővel jut eszébe Magyarország, és nem azért, mert külföldön minden jobb.
Külföldön ha legalább annyit hozol ki magadból, mint amennyit Mo-n tettél, akkor azt a munkaadód, az üzleti partnered értékeli.

Ezért nem értem Hintát és ezért tettem fel neki a gyermeteg kérdéseket. Valami oka van, hogy ő megrekedt. Senki nem érti hogy miért van itt és hangoztatja újra meg újra a tudjukmit. Ügyesen fogalmaz, de képtelen egy számára feltett összetett kérdésre válaszolni. Talán most.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 14:48:08

@málé mackó:

Akkor én megrekedtem :) Mindenki megrekedt aki nem lépked felfelé. Úgy látszik. Mégis ki dönti ezt el hogy ki reked meg meg ki nem? A társadalom krémje? Egy felsőosztálybeli rátok ugyanúgy rásózhatná ilyen alapon hogy megrekedttetek...mert dolgoztok a megélhetéséért..és a többi...egyszerűen csak arról van szó hogy a legtöbb ember tapos lefelé, felfelé meg kapaszkodik.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 14:48:18

@bpetya75:

Szerintem a melósnak is jár a jó koszt. A drága ruha nem, de nekem sincsenek drága ruháim. Vettem egy normális farmert. Ti meg ezen lovagoltok hónapok óta. Tudod nekem egy nagyobb táskában elfér az egész életem, minden cuccommal együtt. Most akkor ki is vágyik mindenfélére?

@málé mackó:

Örömmel tölt el ahogy nyomom a mustárt a zsemlékre, a ketcupot és a többi.Örömmel tölt el hogy csurog rólam az izzadság és én is építem a gazdaságot. De egyébként igen, nekem a munka az tökéletesen beszorul abba a 8 órába. Miután leraktam a "lapátot", eszembe nem jut holnapig. Én nem a munkám vagyok. Nem is akarok az lenni. Ez van.Nem igazán akartam soha semmi lenni. Már régebben is utáltam hogy versenyzés az élet. 13-14 évesen még be tudtak törni és hurculásztak mindenféle tanulmányi versenyre, utána már megmakacsoltam magam. Érdekel amúgy sok minden.Közgazdaságtól kezdve filozófián át a filmművészetig. Persze biztos egyikről se tudok semmit mert nem jártam iskolába hozzá. Velős hobbijaim nincsenek.

@Réka ‎:

Tehát te munkásosztály vagy, én pedig nem, mert te azt mondod. Igaz ugyanolyan betanított melót végzel mint én, de te valamiért különb vagy. Miért? Szerintem pont azért végzel betanított munkát mert az jutott. Ne magyarázd meg azok után amit előadtál a karrierről meg egyebekről hogy neked tökéletesen megfelel a segédmunkás lét.Egyébként a mekihez értek. Tudom, imádjátok lenézni, de oda is 2-3 hónap tisztességesen betanulni. Úgyhogy én is értek valamihez. A legtöbb ember nem is bírná azt a pörgést ami ott van. Ennyit erről.Előlépni meg nem fogok a mekiben, mert annál több eszem van hogy +200 euróért sokkal több stresszt vegyek a nyakamba.

málé mackó 2014.07.21. 15:25:16

@házelőtthinta:

Oké, ha megrekedtél az átlagos népítélet szerint, akkor ezt el kellene fogadnod. Ha nincs kedved egy gourmet burgerezőben hamburgert készíteni, amihez szerinted értesz, akkor nem is lehet mit hozzáfűzni.
Csak ebben az esetben ne csapkodd az asztalt, hogy a kulimunkásnak ilyen-olyan igénye van.
Az élethez mindenkinek joga van, a piac beáraz mindent, és ezáltal tudsz pozícióba kerülni. Ha nem fontosak a materiális javak, elmehet bárki önkénteskedni a világ másik felére, ha az az igény.
De elég spongya dolog másokat oltani a bennük lakozó tehetségért, ambícióért és célokért. El kellene fogadnod Neked is, hogy más azt választotta, és tisztelni a döntését.

Ha folyamatosan beleharapsz másokba a kígyómérges fogaddal, és azt mondod hogy igenis kocka alakú a föld, mert te olyan sarkosan látsz mindent, miközben közgazdaság, filozófia és filmművészet érdekel, ahol ezek sokszor cáfolva vannak (kivéve a filozófiát), hát ott elég nagy a képzavar.

Kívánom hogy mihamarabb találj önmagadra, és megtanuld önmagad becsülni és tisztelni - nem pedig magasztalni a kulimunkás 8 óra munkaidőt és ezzel defíniáld önmagad. Ez csak egy munka. Nem szereti mindenki a munkáját, sokaknak a kellő rossz, ám mégsem nézi le a másikat, amíg piedesztára nem emeli a saját értékeit.
A többi utána már magától fog menni.

Becsülöm a munkád, mert szükség van hamburger készítőkre a mekiben is, hisz van akinek csak 4 dollárja van ételre.
Ugyanakkor ha nem lenne készletnyilvántartó program, akkor kicsit bajos lenne a meki üzemeltetése több műszakon keresztül. Vagy ha nem lenne a papírgyári sorban ember, akkor nem lenne miben tálalni a burgereket. Ez ennyire egyszerű.

Ha jó farmert szeretnél, legközeleb keress egy outletet. Azt a kulimunkás is meg tudja fizetni, és lehet ott márkás, minőségi ruhákat találni és nem csak egy minőségi farmered lehet a táskádban, amiben elfér az életed.

2014.07.21. 15:36:55

@házelőtthinta:

"Én nem a munkám vagyok. Nem is akarok az lenni. Ez van.Nem igazán akartam soha semmi lenni. Már régebben is utáltam hogy versenyzés az élet. 13-14 évesen még be tudtak törni és hurculásztak mindenféle tanulmányi versenyre, utána már megmakacsoltam magam. Érdekel amúgy sok minden.Közgazdaságtól kezdve filozófián át a filmművészetig. Persze biztos egyikről se tudok semmit mert nem jártam iskolába hozzá. Velős hobbijaim nincsenek."

Szerintem ez az amit olyan nehez nekem megertenem veled kapcsolatban, hogy nincs olyan aktiv cselekves amit szivesen csinalsz. Tudom, sok embernek nem jut az, hogy ezert penzt is kapjon, dehat ezert vannak a hobbik es neked ez meg az sincs. En amugy sose szoktam megmondani masoknak az interneten, hogy hogyan elje az eletet, es nem is akarom neked se, felre ne erts. :D Csakhaterted, szoval.... szerintem iszonyu jo erzes belefeledkezni valamibe es csak ugy csinalni, hogy eszre se veszed, hogy telik az ido. Igy, aktivan, nem ugy, hogy mondjuk konyvet olvasva, bar az is jo dolog, de ez egy kicsit masmilyen erzes. Meg erteni is jo valamihez, ha elmentek baratokkal valahova es beszelgettek munkarol is, akkor szamithatnak a velemenyedre es megbeszelhettek ezt-azt, hogy mit hogyan kellene csinalni... Ez hivatas. Ez tenyleg nem versenyzes, a verseny azt jelenti, hogy magadat allandoan ujra ertekeled masok helyzetehez kepest, ez szerintem is rossz dolog, egeszsegtelen, es bele lehet orulni. A hivatas az nem ilyen. Egyszeruen az identitasom resze az amit csinalok, egyszeruen az, hogy hogyan toltom el az aktiv idomet, meghatarozza a szemelyisegemet, sokmindent ezen keresztul nezek es nem is tudom kikapcsolni. Ez nem verseny, hanem elet. :D Nekem marmint. Ja es amugy keves penzt kapok erte peldaul, enis csoro vagyok. :D

En azert akadok fenn ezen ennyire mert en el sem tudnam kepzelni az eletemet ezek nelkul, en csak ezert tartalak furanak, de lehet, hogy en vagyok az. Szoval en csak megmagyaraztam, hogy nekem eleg nehez megerteni, es ugy latom, hogy kulonben megakadalyoz teged is abban, hogy megertsd minket, akik "vetitunk" a "szuper" eletunkrol miert gondolkodunk ugy, ahogy. Szoval mindegy, en megprobaltam magamat megmagyarazni, de nem kell elolvasni. Csak eltunodtem. Dehat kit erdekel. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.21. 16:25:00

@házelőtthinta: egyebkent mit csinalsz a szabadidodben? es mik a terveid, mit szeretnwl csinalni par ev mulva?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.21. 16:40:18

@házelőtthinta: nem, te nem vagy munkasosztaly, azert meg nagyon sokat kell fejlodnod ahhoz, hogy odajuss. Az en munkamnak van tetje, oriasi felelosseg nehezedik ram. Ezt imadom es hetfon is dalolva megyek be dolgozni. Es nem pampogok, hogy miert nem futja a fizetesembol kertes hazra, hanem ha arra vagyom, megpalyazom a kovetkezo szintet, hogy jovore mar jusson. Mert a kertes haz nem JAR. A minosegi kaja sem JAR. Sot kepzeld, a cuki kis lakas sem JAR. Mindenert meg kell dolgozni. Szar ugy, hogy erre te csak ujabban jottel ra es most fosz a sajat levedben. De a te bajod.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.21. 17:09:52

@Réka ‎: off nagyon tetszett a midsommer beszámolód meg a népviseletek, thanks for sharing

bpetya75 2014.07.21. 17:24:28

@házelőtthinta:

Nem lovagolok a farmerodon, de szerintem egy elég egyértelmű jelzés, hogy igenis többre vágysz annál, amit eddig elértél.

Látom, hogy az emberek milyen ügyesen tudnak hazudni maguknak. Minél intelligensebbek, annál ügyesebben. Te is alátámasztod ezt a tapasztalatomat.

Azt meg megint csak nem tudom elhinni, hogy semmi nem érdekel komolyabban. Azért reagálok a dolgaidra, mert szerintem jó srác vagy. Ha elhagynád az önsajnálatot és befejezve a sodródást képes lennél felelősséget vállalni az életedért, akkor szerintem jó ember lenne belőled. De ha fixálod magadban ezt a sírós életérzést, ami most árad belőled, akkor rövidesen bukod a sanszod.

2014.07.21. 19:03:51

@diggerdriver: Valaki itt minap riogatta a jónépet, hogy majd milyen sokan fognak elhúzni Mo.-ról. Szerintem meg pofázni mindenki tud, tenni is valamit annál kevesebben...

DieNanny CH 2014.07.21. 19:43:54

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Pont ez tűnt fel nekem is, hogy automatikusan beleszámolja az autós kiadásokat. Ausztria elég jól le van fedve busz- és vonathálózattal (bár voltam olyan faluban, ahonnan csak iskolai napokon jött-ment busz, de ott nem is volt álláslehetőség), tehát amíg valaki alacsony keresetű, nem éri meg autót tartani.

DieNanny CH 2014.07.21. 19:45:17

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]:

Köszi, most továbbolvastam, és megtaláltam Zsuzsi blogját.

DieNanny CH 2014.07.21. 19:50:21

@Muscari:

(A napokban kezdtem nézni a Flashpoint sorozatot; ugyanilyen csapatról van benne szó, meg minden részben túsztárgyalnak. Nagyon jó!)

i got my (törölt) 2014.07.21. 21:09:35

Hinta kiszámolta, hogy szerinte mennyibe kerül az élet, aztán nagyvonalúan megfeledkezett a 13. és 14. havi fizetésről, amit ő is kap, meg vele a nagy többség. Ezért még a beteg kalkulációja (autó, 200 eurós élelmiszerszámla) után is jóval több marad megtakarításként, mint amit írt (a napokban írta, hogy ő is annyit kap, mint a Spar eladó minimálbére: havi nettó 1300 Eurót).
Ebből tehát nem 200, hanem 470 Euró marad.

Sajátos logikára enged következtetni, hogy nem a megtakarított összegeket (vagy az értük vásárolható javakat) hasonlítja össze, hanem a nettó bér százalékát. Szerintem aligha azonos, hogy 600 nettóból vagy 60 nettóból teszek félre 20%-ot. :)

200 eurós havi élelmiszer-kiadással az ember kb. hetente 3-4-szer ehet étteremben. Nem is értem, miért nem 400 euróval számolunk. Nem alanyi jog a mindennapi éttermi ebéd??? No meg, igazán számolhatnánk havi 50 Euró parfümköltséget, és még sorolhatnám.

Szerintem az a probléma, hogy az általa fairnek tartott kiadási szintet várja el a társadalomtól. Hogy honnan veszi, hogy ő állapítja meg az elvárható szintet, az rejtély. A társadalomnak semmilyen kötelezettsége sincs vele szemben. Sőt!
Nem, nem jár a farmer, sem a kebab, sem az egyfős lakosztály. Senkinek sem. Meglehetősen eltorzult és törvényszerűen boldogtalansághoz, elégedetlenséghez vezető életszemléletet mondhat magáénak az, aki elhiszi, hogy jár a farmer. Erre jó példa Hinta.
("Mindenki jó valamire, ha másra nem, elrettentő példának.")

Támogatom, hogy ülj a babérjaidon, élvezd a munkád. De ne várd, hogy ezért ugyanúgy jutalmaz a társadalom, mint a törekvő tagjait. Dacolj bátran a társadalmi ösztönzőkkel (fizetés), vesd meg a karriert, a tudás templomait és templomszolgáit! De ne akarj akkor a fogyasztói mennyországba jutni. Elégedj meg az alamizsnával, amit az öntudatos lázadóknak vetnek.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 21:55:25

@i got my:

Igen, azt elfelejtettem, bocsánat. A havi 200 euró kajálás meg a minimum. Milyen heti 3-4 étterem? egy olcsó fogás is 10 euró... biztos kijön heti 50 euróból 3-4 étteremi evés is..

heti 50 euró kell ha normálisan akarsz enni. Az nem normális hogy nem eszel húst, de ezen most ne vitatkozzunk. 1 kg csirkemell 10 euró! csak egy példa. egy kg marhalábszár 10 euró. Sorolhatnám.

2014.07.24. 11:57:06

@NIKI LAURA:
minek akarna bárki hazajönni kintről ebbe a nyomorba kényszrvállalkozósdit játszani? Mi a faxra menne bárki a kinti kapcsolataival ebben a semmi mutyisztánban? a nyelvet tudja itthon is gyakorolni, de közlöm nem kell a 8 elemis tsz ifa sofőr is hülye mint a segg, pusztán időben kezdte és határ mázlija volt hogy nem jött valaki a legelején aki csak egyszer benyelje a kifizetést amivel meg is bukott volna a tőkéje. Vagy nem volt aki alákínáljon mert a magyar ugye zsigerből kitúromkodik, ügyesked.
Miféle visszanem térítendő pénzt igényelne? Asszed minden pofa akinek hirtelen eszébe jut vállalkozni annak szórják az eu meg állami pénzeket a 2 szeméért.
A tézised úgy baromság ahogy van, és nem lesz olyan hülye aki a kint összenyomorgatott lóvéját majd visszajöjjön ide elbukni. Aztán erős középkorúan egy rakás szívás után befásulva a 0-ról újrakezdeni.

2014.07.24. 14:20:07

@Réka ‎:
őszintén, de tényleg pontosan mi az amit csinálsz amitől olyan nagy felelősség van rajtad? Defibrillátorokhoz szerelsz vezérlőegységet, vagy repülőgépekbe fedélzeti rádiót?
Most egy betanított melós ilyennel ne akasszon már a felelősségével hasba.
Aztán hogy akarsz te innen egyel maggasabb szintre jutni úgy hogy nincs meg a szakképesítésed? Kitanulsz kint mérnöknek vagy technikusnak? Aztán bejelented a gyárban hogy kéremszépen én túlképeztem magam ehhez a munkához akkor jobbat kérnék több pénzért mert ambícióim vannak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.29. 10:34:36

@Valakiateleprol: amivel foglalkozok, uzletag-, termek- illetve cegspecifikus, nevezhetjuk a beosztasomat termekspecialistanak. Ezert nem kell hozza szakiranyu felsofoku vegzettseg, a munka csinjat-binjat helyben, cegen belul tanultam meg. ambar a diplomaimnak a gyakorlatban hasznat veszem, illetve igyekszem ugy alakitani a munkavegzesemet, hogy hasznosithassam pl. a nyelvtudasomat. De felvetelkor nem volt kovetelmeny a diploma. A kollegak kozott van bolti elado, bolcsesz, ovono hatteru.
Amennyiben a termeket meg jobban megtanulom, valamint az ezt korulvevo folyamatokat jobban megertem, szinte barmelyik iranyba tovabblephetek. Hivtak pl. projektvezetonek, de meg nem erzem magam eleg tapasztaltnak hozza, a szemelyisegemhez sem passzolna tulsagosan, egy par ev mulva meglatjuk. Projektvezetoink kozott vannak mernokok, kozgazdaszok, tanarok, es egy elmegyogyaszati gondozo is, aki nalunk az ugyfelszolgalaton kezdte es onnan lepkedett tovabb - neha viccelodunk, hogy az o hattere a legmegfelelobb a munkahoz :)
de egyebkent nem magasabb, inkabb melyebb szintre szeretnek lepni: nem erdekel a klasszikus ertelemben vett karrierepites, a vilag minden kincseert sem lennek fonok, vagy ertekesito, akik a nagy penzeket keresik. Inkabb szeretnek specialista maradni, persze mind magasabb tudasszinttel, ennek megszerzese csak rajtam mulik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása