oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 20. 06:48,  Nem lehet felkészülni egy ekkora változásra 232 komment

2014. július 20. 06:48 Határátkelő

Nem lehet felkészülni egy ekkora változásra

A mai három ajánlott posztot egy dolog köti össze: mindannyi a világ másik felén íródott, kettő Új-Zélandon, egy pedig Ausztráliában. Szóval jó messze megyünk ma Európától, de azért lesz, ami ismerős lesz. Például ki gondolná, hogy az ausztrálok ennyit képesek vacakolni az ügyintézéssel…

Új-Zéland cím.jpg

De kezdjük egy búcsúval (bármilyen furcsán is néz ki ez így leírva), hiszen a Milyen az élet a világ végén blog szerzője, Ági 8 hónap után Új-Zélandról egy időre visszatér Magyarországra.

„Búcsúzom Új-Zélandtól, mert ebben az évben már biztosan nem látjuk egymást. Kicsit otthon maradok, kell a pihenés és hát ki kell próbálnom, hogy Új-Zéland után mennyire könnyű Magyarországon munkát találni. ;-)) Ígérem, arról már nem írok. :-)

Hogy összességében véve milyen volt ez a 8 hónap? Nehéz. Nyilván bennem is van a hiba, mert talán túl nagy és téves elvárásokkal jöttem ide és sok minden nem úgy alakult, ahogy elképzeltem.

Igazából az ember nem tud reálisan felkészülni egy ekkora változásra, hiszen Te magad sem tudod, hogyan fog alakulni és Te hogyan fogod megélni. Elég durva önismereti lecke megtapasztani azt, hogy mire vagy képes egy idegen kontinensen és hogy mire nem...

Nagyon hiányoztak a szeretteim és folyamatosan tágítani kellett a határaimat, ami hasznos, de nagyon fájdalmas tud lenni. Azt hiszem, hogy folyamatos harcot vívtam Új-Zélanddal és leginkább magammal, félúton elvesztem, sokszor fel akartam adni és hazamenni, de aztán a végén újra magamra találtam.

Sajnálom, ha sokat panaszkodtam itt a blogban, de sosem voltam híve annak, hogy más képet mutassak, mint ami a valóság. Minden nehézség ellenére nagyon hálás vagyok az Életnek, hogy egy ilyen életre szóló tapasztalatot szerezhettem, hogy itt lehettem.

Hálás vagyok érte, amit láttam a szigetből és remélem lesz alkalmam még többet is látni. Kíváncsi vagyok, hogy otthonról hogyan fogom megélni ezt a nyolc hónapot és milyen további következéseket fogok levonni. Biztosan lesz egy pár…”

Őszintén szólva erre én is kíváncsi vagyok, úgyhogy én a magam részéről örülnék, ha folytatódna a blog akár egy-két magyarországi bejegyzéssel is. Aztán később ki tudja, hátha egy újabb határátkelés következik. Aki egyébként a teljes posztot szeretné elolvasni, az kattintson ide!

Az eltűnt szerkesztőség nyomában

Ágival ellentétben Pappito szerencsére marad, így a jövőben sem kell nélkülöznünk nagyszerű blogját. A legutóbbi bejegyzést például a magam részéről végigröhögtem, azt hiszem házfelújításról ilyen humorral írt sorokat régen olvastam.

Pappito had-kulcsok.jpg

„Az ember hajlamos egészen messzire merészkedni a kényelme érdekében, szóval mi is átgondoltuk mit szeretnénk okosan megcsinálni, hogy kényelmesebben lakjunk. Több fronton eszkalálódtak az események, nézzük mivel töltötte a szerkesztőség az elmúlt hónapokat.

Tekintve, hogy a kecó megfelel az új-zélandi elvárásoknak (van fala meg teteje) semmiféle fűtési opcióval nem rendelkezett, amikor megvásároltuk, pedig mi szeretjük a fűtést. Kedves a szívünknek.

Eleinte a fűtés hiánya nem volt gond, mert nyár volt, de winter is coming, ugyebár, kénytelenek voltunk szakember segítségét igénybe venni, hogy változtassunk a status quo-n. A fűtés nem csak a kényelmet szolgálja, hanem segítségével elkerülhető a hideg láb, asztmás gyerek és penészes szobasarok, úgyhogy minden amellett szólt, hogy jobb, ha mi döntjük el hány fok legyen otthon, nem az időjárás. (...)

Ehhez a ház alatti alvilágban van egy űrszörny telepítve, félelmetes ezüstszín csápokkal és szívótorkokkal, ő gondoskodik a folyamatos levegőáramlásról és hőfokról. Így, a kiwi szokásokkal ellentétben egész éjszaka kényelmes, állandó hőmérséklet van (nappal mostanában nincs hideg, enyhe a tél, nem kell géppel csinálni meleget), nem fázik meg senki és mivel az egész lakótér levegője kicserélődik párszor egy éjszaka alatt, sehol sem tud megállni a hideg levegő, hogy kicsapódjon belőle a pára és szanaszét penészedjen minden. (...)

Kék Láng Hadművelet

Sajnos az utcánkban nincs gáz, így ki kellett hívni a gázmant, aki kiépítette a déli áramlatot a tűzhelytől a ház alá rekkentett palackos lelőhelyig, ami egy vagyonba került, mint minden szaki minden munkája, de most egy nagyon modern, sárga cső vezet le a ház alatti sötétbe, és jön rajta a gáz, lehetővé téve a civilizált főzési procedúrák alkalmazását.

A gázhálózat beszervítése mellett még egy konnektort is kellett a falra applikálni, amit a villanyman intézett, ezzel elő is készítettük a helyet az elszívó felapplikálásához.

A projektet az elszívó felszerelésével zártuk, amit nálam sokkal gyakorlottabb és bátrabb emberkék segítségével abszolváltunk, most az elszívó az összes párát meg guzmányt kifújja a házból szépen, ráadásul – mivel későbbiekben még tárgyalt – lámpásokkal van felszerelve, így látja is az ember, mit kotyvaszt. Hol tart a tudomány!

Komótos Részecskék Hadművelet (Operation Sluggish Particles)

A szerkesztőség már régóta tanakodott a világításkorszerűsítésen, de azt se tudtuk hol kezdjük, csak azt tudtuk, hogy a hagyományos izzóknak menniük kell.

Alapvetően nekem nem sok bajom van a régimódi izzókkal, remekül szolgálták az emberiséget az elmúlt százötvenhatvansok évben, de vannak más megoldások, amelyek modernebbek és hatékonyabbak. Nyilván legegyszerűbb lett volna minden izzót simán LED helyettesítőre cserélni, de ez rohadt sokba került volna egyben, mert a megbízható darabok még mindig elég drágák. (...)

A hadművelet a kezdeti sikerek ellenére még nem ért véget, úton vannak apró csomagok, mindenféle ledekkel freeshippingiából, és majd még zajlanak kísérletek további ledes alkalmazásokkal, de egyelőre a fontos dolgokra koncentrálunk. (…)

Kisebb projektek is lezajlottak, előszobafal csinálás, itt-ott tapétázás és csináltunk lego kulcstartót is a falra, mert a gyerek akarta, szóval apró, de határozott lépésekkel haladunk.

Még két fontosat meg kell majd csinálni, az egyik az elektromos kapcsolószekrény korszerűsítése mert a miénk kicsit régimódi, már kismegszakítók vannak(!), de nincs RCD, aminek a becsületes szittya neve fí-relé, ami pedig igen hasznos bigyó, úgy hallom. Ezen felül őrült terveink vannak a mosókonyha racionalizására is, de hát az nem sürgős igazán. Na, hát ide voltunk tűnve az elmúlt időkben.”

Az eltűnés után tehát ismét itt Pappito, teljes szívemből ajánlom az egész poszt elolvasását, amit ide kattintva tehettek meg. Aki jól akar szórakozni, nem hagyja ki!

Ház projekt Ausztráliában

Nem megyünk messze Új-Zélandról, csak a szomszédos Ausztráliába, ahol Bernadett és Attila (blogjukat ide kattintva érhetitek el) azzal az elképesztő (…) ötlettel álltak elő, hogy saját otthont szeretnének. Akkor még aligha gondolták, hogy mindez ennyi bürokratikus vesződséggel jár.

De kezdjük az elején, hiszen a ma kiválasztott poszt immár a sorozat negyedik része, úgyhogy először egy rövid idézet az elsőből, avagy hogyan is kezdődött az egész.

"Először venni akartunk. Néztük is napokig az interneten, de annyi pénzért, amit rászántunk, elég szutyok házak voltak csak. Mondjuk akkor még nem tudtuk, hogy annyiért építeni se tudunk majd.

Egyébként itt a rengeteg bevándorló miatt nagyon elszaladtak az árak az elmúlt években, minden kiadó lakásra vagy eladó ingatlanra több tucatnyian jelentkeznek.

Sokszor már azt csinálják, hogy egy megadott időpontra odacsődítenek mindenkit, aztán lehet licitálni. Azaz még ha tetszett is volna valamelyik, akkor sem biztos, hogy überelni tudtuk volna a többi kedves érdeklődőt, hogy aztán legyen egy húszéves lelakott házunk, amire még rákölthetünk egy rakás pénzt."

Aztán hónapokon keresztül zajlottak az események, végül a telekvásárlás mellett döntöttek, ami legkevésbé sem volt olyan egyszerű, mint amilyennek az ember a világ másik végéről elképzeli. Most ott kapcsolódunk be a történetbe, hogy mi történik akkor, amikor sikerül megállapodni a földdarab megvételéről.

„Miután fizikailag kész van a telek, be kell nyújtani az itteni földhivatalnak (Landgate) bejegyzésre. Na, erre tavaly azt mondták, hogy 3-4 hét átfutási ideje van, lett belőle 3 hónap. Kiderült, hogy még mielőtt a földhivatalhoz megy, előtte 6-7 féle hatóságnak kell aláírnia, hogy minden okés.

Úgyhogy ezt a késést ráverték állam bácsira, mert szerintük valamelyik emberke elsőre nem nézett meg mindent és hetekig vártak, hogy kijöjjön még egyszer. Ez még valszeg igaz is, de az is biztos, hogy ha minden jól megy, akkor sem lehetett volna 3-4 hét alatt lerendezni a folyamatot, például végül csak a földhivatalnál két hétig volt az ügy.

Magyarul vagy teljesen inkompetensek, hogy ezt nem tudják, vagy hazudtak. Hajlok az utóbbira, merthogy állítólag ezeknek több évtizedes tapasztalatuk van, szóval tudniuk kellett. Kompenzáció persze nem jár, próbáltunk másokkal összefogni, de sajnálaton kívül semmit sem értünk el.

Annyit megengedtek, hogy az építőnk megcsinálja a talajvizsgálatot, ami normálisan csak fizetés után szokott lenni, ezzel talán nyertünk kis időt. Sajnos ezzel a vizsgálattal az is kiderült, hogy a talaj nem pont olyan, mint amilyet az építőnk gondolt, erősebb alap kell, úgyhogy jóval drágább lesz.

Május végén szóltak, hogy akkor bejegyezte a földhivatal, lehet fizetni. Nyilván ez sem olyan egyszerű, beletelik 3-4 hétbe, mert elég komoly koordinációt igényel a bank, az állam, az eladó és a vevő között. Annyira, hogy szinte kötelező egy ügynököt alkalmazni jó pénzért, aki összehangolja az egészet. Nem ám csak átutaljuk a pénzt, azt’ csókolom.

A bank rá akarja tenni a jelzálogot, mielőtt folyósítja a lakáshitelt, az állam szeretné behajtani a mindenféle illetéket és megbizonyosodni arról, hogy jogosult vagy a szocpolra (de szép szó is ez), tehát egy rakás folyamat megy a háttérben mire hetekkel később végre mindenki asztalhoz ül és elmegy a pénz.

Itt csak a bankkal volt problémánk, konkrétan az ügyintéző kisasszony (nem pont ezt a szót használnám, de ez egy kulturált blog) egy órával az esemény előtt vette észre, hogy valami nem jó, töltsük ki újra, azt majd megpróbáljuk megint egy hét múlva. Hogy rohadjon meg, az a papír két hete nála volt, mondtuk is párszor, hogy szóljon időben, ha valami nem frankó.

Mondjuk eddig is tudtuk, hogy nem egy észlény, anno még a hiteligényléshez kapott csomagban is voltak hiányzó nyomtatványok, még én mondtam meg nekik, hogy mit kéne elküldeni, de persze nem sikerült, helyette hatszor elküldték ugyanazokat, amik már megvoltak, a hiányzókat meg nem. De azért 3 hét alatt sikerült kifizetni, most már miénk a telek.”

Eddig tehát az (engem némiképp meglepő) részlet, aki további részletekre is kíváncsi, az olvassa el a teljes bejegyzést (ide kattintva), nem minden tanulság nélkül való. A szerzőknek pedig jó egészséget és megfelelő mennyiségű kitartást az építkezéshez!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztrália Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr126525197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.20. 08:58:22

Első igen, másik kettő köszi nem...

nyuszigonosz 2014.07.20. 09:04:34

Nekem Pappito házfelújítása tetszik a legjobban.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.20. 09:37:11

Már csak megfelelő mennyiségű idő kell, hogy mindet átolvassam. :)

Ági esetében engem érdekelne a magyarországi folytatás is. :)

DieNanny CH 2014.07.20. 09:46:52

Az első kettő tetszett (de miért szerkesztőség? Asszem, neki kéne állni Pappito blogjának is...), a 3. már az olvasásakor is felhúzott. Kösz, nem kell nekem ilyen bürokratikus agyfárasztás! (Azért persze köszi az íróknak, hiszen ők ráadásul ezt át is élték...)

SzZoole 2014.07.20. 09:50:31

Az elso;No comment.....
A harmadik;Rendben van,akaro,kitarto emberekrol szol,akik a kituzott cel eleresehez mindent meg tesznek.Fo a pozitiv hozza allas.
Na de a masodik?
Pappito az asz van egy par blog amit lazan legyalazz:)))

2014.07.20. 10:06:28

Egy józan gondolkodású ember akkor is mérlegre helyezi a családhoz való viszonyát, ha Nyíregyházáról, Tatabányára költözik. Nem Magyarországról NZ-ra

Már sokadszor olvasom ezt a nincs fűtés mizériát, egy jó pár országban. Gondolom ez normális. Mert ugye nyugaton minden happy.

Bürokrácia detto. Mert ugye nyugaton minden happy.

Ismét megerősödött bennem a tudat, azért nem olyan szar itthon minden.

DieNanny CH 2014.07.20. 10:18:13

@lexrex:

Igazad van. Otthon tényleg nem olyan szar. Én pl nagyon jól éreztem, érzem magam mindig Mo-on.
Csak az a fránya pénz... Ha nincs állásom, akkor a jó érzés hamar elillan. Igazából, élhetnék a szüleim nyakán, mert kicsit szűkösen ugyan, de a két nyugdíjukból 3-an elélnénk. De ezt nem tudom összeegyeztetni a természetemmel...

Sesamelmo (Q) 2014.07.20. 10:19:23

Pappito szuperül ír! :)))) már megint elnevetgéltem olvasásközben az irodában.
Ági Mo.i sorsa engem is érdekelne.

2014.07.20. 10:28:57

@DieNanny [SZ,CH]:

Magyarországon egy szűk rétegtől eltekintve, gyakorlatilag senkinek nincs lehetősége annyi pénzt keresni, hogy tisztességes életvitelt tudjon magának biztosítani. Még a kétkeresős családoknak sem. Megjegyzem, ez nem Fidesz specifikus dolog. A liberósok idején is így volt. Csak ők belevitték az embereket a deviza kölcsönös buliba, így egy ideig az a hamis képzet alakult ki a társadalomban, hogy már itt van a nyugat. Nincs. És nagyon sokáig még nem is lesz. Aki teheti, az próbálkozzon külföldön. Ezzel semmi gond. Csak ne akarják a kint élők folyamatosan bebizonyítani hogy ott maga a paradicsom, itthon meg a pokol. Mert ez nem igaz.

i got my (törölt) 2014.07.20. 10:36:09

Az amerikaiak több mint fele még sose járt külföldön. Persze, minek is, ha az Eiffel toronytól a svájci chalet-ig és az angol kastélyokig minden megtalálható - az országon belül?
Nem, ez nem a disneyland-i tervezők, hanem - legalább részben - az elmúlt századokban az Újvilágban új hazát kereső, a saját "túrórudijaiktól" szabadulni nem tudó / nem akaró, honvágytól kínzott ojrópai emigránsok műve.
www.weather.com/travel/us-locations-look-world-travel-destinations-20140714

nyuszigonosz 2014.07.20. 10:41:44

@lexrex: Mondjuk én még sosem írtam olyat, hogy nyugaton minden happy.
Igen, itt is van bürökrácia. Mint mindenhol.
Itt a lakásokban, házakban viszont van fütés. Minöségileg nagyon eltérö dolgok, de alapból van.

Viszont úgy tudom Dél Franciaországban sincs a lakásokban házakban alapból fütés, mint ahogy Spanyolországban sem az összesben.
Egy csodálatos penthous-t szoktunk a tengernél a Pireneusok lábainál bérelni többbhetes üdülésekre. Na abban sem volt fütés, nem is kellett, de: volt pár villanyradiátor, ha valaki mondjuk télen szeretne odamenni és szüksége lenne rá.

Úgy gondolom, hogy azokban az országokban, kontinenseken, ahol általában nincs az a hideg tél, nincs alapból fütés a házakban. Más minöségben építkeznek.
Nem eleve rosszul, csak éppen másképp.

Szerintem ezt fontos tudni, hogy mindenhol emberek élnek, akik ilyenek, meg amolyanok.

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 10:43:32

@lexrex: "Egy józan gondolkodású ember akkor is mérlegre helyezi a családhoz való viszonyát, ha Nyíregyházáról, Tatabányára költözik. Nem Magyarországról NZ-ra"

mit akartál mondani?

"Már sokadszor olvasom ezt a nincs fűtés mizériát, egy jó pár országban. Gondolom ez normális. Mert ugye nyugaton minden happy."

Új-Zéland keleten van. És itt az északi részen nincsenek minuszok, ők ehhez szoktak hozzá, hogy egy elektrik blenkit elég, nekik ez a normális. tizenegykét fokokban rövidgatyában járnak. Ők ezt szokták meg, annak ellenére, hogy te ezt képtelen vagy felfogni. Valószínűleg nekik fura lenne az állami támogatással 28 fokra fölfűtött, nyolcadik emeleti egérlyuk.
Egyébként akinek nem tetszik a hűvös ház az fűt. Azért nem olyan bonyi ez.

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 10:44:54

@lexrex: "Magyarországon egy szűk rétegtől eltekintve, gyakorlatilag senkinek nincs lehetősége annyi pénzt keresni, hogy tisztességes életvitelt tudjon magának biztosítani."

ez szimpla hazugság

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 10:46:16

""Csak ne akarják a kint élők folyamatosan bebizonyítani hogy ott maga a paradicsom, itthon meg a pokol. Mert ez nem igaz."

a kint élők leírják, hogy ők hogy. ez téged felháborít, mert irigy vagy vagy a fene tudja miért és a frusztráltságodat olyan kommentekkel vezeted le amivel saját magaddal mondasz ellent.

hinta-e vagy?

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 10:48:10

@nyuszigonosz(D): "Úgy gondolom, hogy azokban az országokban, kontinenseken, ahol általában nincs az a hideg tél, nincs alapból fütés a házakban. Más minöségben építkeznek.
Nem eleve rosszul, csak éppen másképp. "

nem, ez nem lehet így, hiszen nyugaton(!) minden szar, az emberek vacognak és nem fűtik a házaikat 25 fokra, mint az okos magyarok, akik aztán kimennek nyugatra vacogni és azt hazudják, hogy nem vacognak! ejj már :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.20. 10:48:47

@nyuszigonosz(D): en meg meg csak nem is olvastam ilyet. nem is ertem, mire fol ez a felhaborodas most mar tobbektol.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.20. 10:50:09

@pappito: en ugye meleget szeretem, de szivesen vacognek nalatok.:)

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 10:50:52

remélem jön Bernadette és elmondja, hogy milyen telket vettek, ez valami frissen kimért rész volt, vagy miért ennyire bonyi?

2014.07.20. 10:51:38

@pappito:

"ez szimpla hazugság"

Akkor miért mentél el?

2014.07.20. 10:53:01

@pappito:

"mit akartál mondani?"

Ahogy mondani szoktad, szimpla szövegértelmezés. Ugye nehezen megy?

NIKI LAURA 2014.07.20. 10:54:52

Tobb baratom van Kanadai,Del afrikai...egy nagy sz..r NZ es Ausztralia..mondja mind,kivetel nelkul...meg tudom erteni a kislanyt.

Persze mas dolog,ha valaki menekul,korozik stb...akkor jo buvohely,ha sok a monay...

Inkabb 3 ev Nagybaracska,mint 5 ev Down Under.

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 10:57:39

@Babette.: nálunk már nem kell vacogni, jöhetsz :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 10:58:45

@lexrex: mert nem szeretek hazugokkal egy országban élni

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 11:00:22

@NIKI LAURA: ahham, akkor miért ide meg ozziba menekül a sok délafrikai? bírják a nagy szart :)

nyuszigonosz 2014.07.20. 11:01:02

@Babette.: Hát most úgy én sem tudom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.20. 11:03:35

@lexrex:

A fő probléma mint mindig a magyar mentalitásban van.
Lefogadom hogy a kivándorlás enélkül a mentalitás nélkül háromszoros lenne.
Ez az ami miatt földhözragadtnak mondják a magyarokat.
Arról beszélek hogy a többség a végsők utánig kivár.
Mikor megtehetné hogy lelép akkor még várja a csodát hogy "majcsakjobblesz".
NEM LESZ JOBB.
Megvárják a mentalitásból fakadóan hogy annyira lecsúsznak hogy már menekülni sem tudnak.
Itt a fő baj.
Önmagukra csukják a ketrecajtót.
Óriási hiba.
Mikor az ember észreveszi hogy egyre csúszik lefelé hogy egyre nehezebb de még van valamennyi akkor kell lépni.

SzZoole 2014.07.20. 11:05:18

@NIKI LAURA: voltal Te mar Nagybaracskan?Vagy akar melyik gugolosban?
Mert ha igen,akkor nem irnal ilyet.

NIKI LAURA 2014.07.20. 11:07:16

@pappito: mert oda tudtak legkonnyebben menekulni a. Fekak elol...kaptak konnyitest a govermentol ugy tudom...azert ketsegtelen,jobb ott mint halottan.

2014.07.20. 11:08:59

@pappito:

"hinta-e vagy?"

Csak ennyit nézel ki belőlem? Ne sérts meg.
Egy személyben vagyok hinta, birca, quercus, sodalis, és mindazok, akik nem olyanok mint te. Akik nem szenvednek felsőbbrendűségi tudatban, nem akarják mindenkinek bebizonyítani, hogy ha nem tapsikolnak a gyönyörtől, ha valaki kiejti a száján a nyugat szót, akkor hülye egybites seggfejek.
Csak nálam olyan kifejezés, hogy PC, ismeretlen.

NIKI LAURA 2014.07.20. 11:09:31

@diggerdriver: diggi,de akinek JOBB,az mieee menjen?
Vagy ez csak olyan psihoszomatikus,hogy jobb?..talan becsapjuk magunkat!?

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 11:11:14

@lexrex: "Csak ennyit nézel ki belőlem?"

akkor túlbecsültelek, de én is tévedhetek, előfordul

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.20. 11:15:51

@pappito:
Vegyünk két alapesetet.
Itt rengeteg devizahitel menekült van.
Innen fizetik a törlesztőt aztán a többség rájön hogy hiába és abbahagyja. Van ismerősöm aki havi 500fontot tol haza a bankba hogy harmadszor is kifizesse amit már kifizetett.
DE TUDJA fizetni.

Másik alapeset.
Nincs semmije a tehermentes lakásán kívül de tudja hogy nincs jövő otthon.
Felvesz 2milla kölcsönt a lakásra amit innen törleszt 200fontjával havonta 5évig.
Két minimálbért keresőnek ez nem tétel. A két millából rajtahagy a számláján fél évi törlesztőrészletet.
A többiből itt elindul.
Ennyi.

Sesamelmo (Q) 2014.07.20. 11:18:32

Itt sincs fűtés, általában nem is kell. De van olyan év, amikor pár hétig hideg van. Második télen kellett vennem egy elektromos radiátort a hálóba éjszakára és van egy mini az irodában. Ami néha nyáron is megy. Ha a többiek 17cra hűtenek.

Viszont vicces látni, hogy osszel/télen (1x fokokban is már) a fekete afrikaiak sapkában, pulcsiban de papucsban vannak, nehány nyugati meg felveszi UGGS csizmát, gondolom megszokásból.

NIKI LAURA 2014.07.20. 11:21:46

@NIKI LAURA: sajat meglatasom szerint:
Egy bizonyos alaptokevel-az altalad idaig leirtak,eloadottak alapjan- reg sajat epitoipari ceged lehetne,ITTHON!

Tudok tobb peldat : tiszakecskei Vakond Kft,semmibol kezdtek...egy mini digger,egy nagyobb komatsu...ma milliardokat keresnek.
A boss Ifa sofor volt a Tsz- be..rengeteg pelda van...

Most osszeszeded kicsit magad kint,gyakorlod a nyelvet,kapcsolatokat epitesz...itthon igenyelsz valami visszanemteritos penzt,es belevagsz.
A fiad par ev mulva vezeti a "digger & sohn" kft-t...minden kepesseged megvan,hogy vegigcsinald.
(Az otletert meg fogok toled kerni valamit,majd...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.20. 11:22:00

@NIKI LAURA:
Soha egy szóval nem mondanám annak akinek egyenletes kiszámítható jövedelme van amiből megél.
Én a hozzám hasonlókról beszélek akik azt veszik észre hogy szép lassan de csúsznak lefelé a lejtőn.
Mindig kevesebb a cucc a bevásárlókosárban és többet kell érte fizetni.
Hétvégén nem telik meg a hűtő.
Számolni kell a kilométereket és matekolni hogy most mikor tankoljak.
Mindezek mellett van egy tehermentes családi házam egy csodálatos kerttel és biztos állásom Budapest legnagyobb közműszolgáltatójánál harminc év szakmai gyakorlattal a hátam mögött úgynevezett jómunkásemberként.
Ha NEKEM és a hozzám hasonlóknak nem tud az ország EGYENLETES megélhetést biztosítani akkor majd megkeresem én.

2014.07.20. 11:25:43

@pappito:

"akkor túlbecsültelek"

Na látod, veled kapcsolatban én ezt a hibát nem követem el.

@diggerdriver:

Ez is igaz. Meg az is, vannak akik elégedettek a jelenlegi helyzetükkel. Vannak, akik,mint fentebb írtam, mérlegelik, tudnának-e a család nélkül élni. Ha nem, maradnak. Vannak, akik elhiszik, majd jobb lesz. És még millió indok van.
De mi lenne, ha most hirtelen több millió magyar megindulna? Hogyan reagálnák le a célországok?

Egyébként soha, senkit nem szóltam le se itt, se máshol, mert külföldön kereste a boldogulását. Én egyenlőre maradok. Engem nem érdekel, sem az ki van hatalmon, sem az mit csinál.
Ismerek minden engem érintő jogszabályt, és pontosan tudom, hogyan lehet kijátszani, és hogyan lehet ezzel pénzt keresni. És jól élek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.20. 11:27:29

@NIKI LAURA:
Nézd én pontosan tudom a lehetőségeimet.
Az otthoni úttól a vállalkozói boldogulás felé felfordul a gyomrom.
Bármikor vehettem volna gépet.
Utána embereket kellett volna megvennem hogy legyen munkája a gépnek.
Kösz nem.
Az itteni boldoguláshoz lekéstem 20évvel.
Ha akkor jövök ki ma saját cégem van és dolgoztatok.
Most azon dolgozok ha már nekem nem akkor a fiamnak de ITT.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.20. 11:29:47

@lexrex:
Persze. Igazad van, tudod hogy nagyjából egyetértünk.
Én csak azt mondom aki érzi a veszélyt az időben reagáljon.

NIKI LAURA 2014.07.20. 11:30:10

@lexrex: abban teljesen igazuk van,hogy a " nem jogkovetes" az altalanos itthon,csak igy lehet penzt keresni...de nem mindenki akar/tud igy elni,mindig "okosba" gondolkozni..

Egy kanadai,vagy nemet rendor elkepzelhetetlen,hogy penzt kerne v fogadna el egy szabalysertes eltusolasaert...na,a del afrikai eltenne!

vazzup 2014.07.20. 11:46:28

Upsz, ezt véletlenül egy régebbi bejegyzés alá sikerült kommentelni, ez van, ha az ember jetlaggel olvasgat hajnali 3-kor. De bezzeg aludni az nem megy.

Szóval csak ennyi:
---
Hát, először is, ahogy ígértem, behoztam a lemaradásomat olvasásban, bár ne tettem volna. Teljesen elment a kedvem a Határátkelőtől, úgy kompletten.
Mivel időközben immár "végleg" kiköltöztem az Kaliforniába, gondolkodtam, hogy megírom a történetét, meg az első benyomásokat a Szilícium-völgy szívéről, de azt hiszem, inkább nem teszem.

Francnak sincs kedve olvasgatni utána a kielemző wannabe-pszichomókus hozzászólásokat, hogy én mennyire kibaszottul boldogtalan vagyok itt kint, meg mennyire szarul élek, bezzeg ha maradtam volna a zuglói panelban, akkor mennyire fasza lenne minden s tetejébe még jönne Hinta és letorkollna, hogy miért keresek annyit, és miért nem a Mekdonáldszban vagyok séfmester.

Mert nagyjából mostanában erről szólnak a kommentek, amikor nem offolás van. Hát kösz, de ezt inkább nem.

Oké, leszámítva néhány igenrégi motorost (meg emelődarust), akik viszont vagy mennek az árral, vagy csak ímmel-ámmal tudnak más medert alkotni a diskurzusnak.

Szóval így mégis minek? Eh. Régen minden jobb volt. A határátkelő méginkább. :(
Csalódott vagyok.

Muscari 2014.07.20. 12:53:27

@vazzup: nagyon sajnalom. En is szurve olvasom csak, atgorgetem pl az osszes hintaval kapcsolatos hozzaszolast.
En is gondolkodtam posztirason, aztan letettem rola, (irtam mashova, de pszt!) ugyanazon okok miatt, mint te.
Azert gyere majd meg, ha mast nem, a kommentekben tudsz egy kicsit irni magadrol. A Szilicium volgy engem speciel erdekelne.

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 12:59:24

@vazzup: "Mivel időközben immár "végleg" kiköltöztem az Kaliforniába, gondolkodtam, hogy megírom a történetét, meg az első benyomásokat a Szilícium-völgy szívéről, de azt hiszem, inkább nem teszem."

kár, én szívesen olvasnám

onewayticket 2014.07.20. 13:01:51

Rendszeresen olvasom a Határátkelőt, és újra meg újra oda jutok, hogy (nekem) nemcsak azért nincs jövőm itt, mert a lehetséges perspektíva a "zuglói (vagy inkább lőrinci, kispesti, csepeli...) panel" vagy a pénztárosi állás nettó nyolcvanezerért, hanem, a "közérzet" nem jó itt. Ennek rengeteg oka van, azok közül csak egy a politika.

Elgondolkodtam, hogy ha megnyerném a lottóötöst (amit persze nem fogok), és bármit megvehetnék ITT: úszómedencés villát zöldövezetben, csili-vili autót, ékszereket, műtárgyakat, ingatlanokat, stb. - NEM kéne, mert minden tárgy, amit vennék, csak idekötne, mint egy súlyos golyó a lábamra kötött bilincs másik végén.

A szabadság (érzete...) a legdrágább kincs, és az bizony itt nem kapható. Még mielőtt bárki félreértené, nem (csak) a politika miatt! Ameddig mások voltak a hatalomban, akkor sem éreztem magam szabadnak és akkor is úgy látszott, hogy a szegény + alsó középosztálybeli embereket elnyomják. Még azoknak sem adnak esélyt, akik tehetségesek és/vagy igyekeznek.
Van azonban egy csomó dolog, amiért nem lehet a politikusokat, a gazdagokat, a celebeket, stb. hibáztatni. Ez az uralkodó közhangulat, a sajátosan magyar (kelet-európai) mentalitás, a jellegzetes külső megjelenés, a bunkóság-divat, a kosz, az igénytelenség. A "prosztóság".

Írtátok többen is, hogy ne legyenek illúzióink, a fejlett nyugaton sem él olyan jól pl. egy bolti pénztáros vagy egy takarító, mint egy egyetemi tanár. Ez teljesen rendben van, csakhogy itt, Mo-n sem a bolti pénztáros, sem a buszvezető, sem az orvos, sem a tanár nem él valami fényesen - és nem csak anyagi szempontból!

Itt nem pusztán fizikai kényelmetlenségeket kell elviselni, mint amilyen a fűtés elégtelensége (bár sokan nem tudják a téli fűtést kifizetni, még a dolgozók közül sem!), a hosszú várakozás az orvosi rendelőben, az egyoldalú táplálkozás, stb., hanem főleg olyanokat, amelyek a lelkünkre hatnak.
Van egy lényeges különbség: aki az életét újrakezdeni megy külföldre és az első egy-két évben összeszorított fogakkal birkózik meg a hűvös szobával, a hangos lakótársakkal, az olcsó junk food-dal, az ittenitől lényegesen különböző időjárási viszonyokkal, a "túró rudi" hiányával, stb., az abban a hitben teszi, hogy a 3. évtől már érezhetően jobb lesz, és általában úgy van. Ott igaz az a tétel, hogy ha nekem már annyira nem is jön be (de elvagyok, megélek), a fiamnak/lányomnak már igen.

Itt viszont nem átmenetileg kell nélkülözni, hanem értelmetlenül és cél nélkül kell robotolni, ha elveszted a munkád vagy tartósan beteg leszel, véged. Ha megöregszel, te már nem kapsz nyugdíjat (és félretenni sem tudsz). A gyereked egy olyan iskolarendszerben tanul, amiben az élettől elrugaszkodott dolgokat tanítanak neki, nem várható, hogy 18 éves kora környékén "ütőképes" szakmája és egyéb hasznos ismeretei (pl. jogosítvány, idegen nyelvek _tényleges_ tudása, alapvető közgazdasági és jogi ismeretek, a hétköznapi életben is használt természettudományos ismeretek, stb.) lesznek.

A "normális" ugyanis az lenne, hogy pl. egy szakképzett eladó vagy pék is meg tudjon élni a munkájából, érezze a munkaadója megbecsülését, akár még szeresse is a foglalkozását! Ezt nem zárja ki az, hogy minden társadalomban vannak gazdagok és szegények, osztályok, és a munkások nyilvánvalóan nem a felső középosztályba tartoznak.
Nem lehet mindenki rákkutató, mérnök, orvos, meg Oscar-díjas színész, vagy éppenséggel celeb! Sőt, a TÖBBSÉG nem az, hanem bizony eladó, pék, buszvezető, fodrász, szobafestő, stb.

Az "egyszerű embernek" nem kell sok, ha úgy vesszük. Lakhatás, közlekedés, élelem-ruházkodás legyen megoldott, az egészségügy álljon rendelkezésre szükség esetén, a gyerekek olyan iskolába járjanak, ahol az életre készítik fel őket. Ne csak azért éljenek az emberek (családok), hogy dolgozzanak, hanem élvezhessék is munkájuk gyümölcsét: szabadidős programok, vendéglátás, sport, üdülés. Itt ez most mind luxus, még akkor is, ha nem az Operabált értjük szórakozás, nem a thaiföldi nyaralást értjük üdülés alatt.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.20. 13:02:32

@diggerdriver:

Ettől én falnak megyek, hogy időről időre megmondják hogy nekünk kollektíve rossz a mentalitásunk. Hegyeshalmot elhagyva meg egyből mindenkinek más lesz a mentalitása, ami jó. Nincs olyan hogy jó mentalitás. Máshogy gondolkodik valószínűleg egy áltag magyar mint egy átlag német, de nem azért mert ő ilyen elmaradott figura, hanem azért mert ő magyar a másik meg német.Nem vagyunk lemaradva gondolkodásmódban senkitől. Nincs olyan hogy pl nyugati etalon gondolkodásmód.

Ezt a ketrec dumát se értem..téged milyen ketrecbe zártak be? Hova csúsztál? Több pénzt akartál, elmentél, megkaptad. Nem kell túlmisztifikálni azt ami pofonegyszerű. Ugyanúgy mint pl anyámék. Mindenük megvolt egy borsodi zsákfaluban is, stabil állásokkal, JÓ életszínvonallal, aztán leléptek a gyerekeik után. Nem azért mert ketrecbe kerültek, vagy éppen nyomorogtak (lássuk be nagy divat a nyomorozás,sokszor teljesen oktalanul) hanem mert el akarták hinni a tündérmeséket, hogy Nyugaton tényleg jobb. Aztán most, mikor már csak ketten élnek együtt és az egyikük részidős kulimelóját szinte teljesen elviszi csak az albérlet, kicsit elgondolkodtak ők is ezen a nagy nyugati jóléten.

"Mindig kevesebb a cucc a bevásárlókosárban és többet kell érte fizetni."

Ez Nyugaton is pontosan így van. Egyre drágul minden, a fizetésem meg nem emelkedik.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.20. 13:08:09

@vazzup: szerintem ujabban (bizonyos egyen tiltasaval) pont hogy sokkal kevesebb az offolas, az elso 100 kommentet siman el lehet elvezetesen olvasni, utana meg mar ugyis mindegy.
A hataratkeloket lehuzo kommentelok pedig igencsak a kisebbseghez tartoznak, van 2-3 onigazolni prodbalo szerencsetlen, akik sajat magukat egetve naponta lenyomjak ugyanazokat a lozungokat, na bumm, en igazabol szorakoztatonak tartom oket, mint egy shame reality musort. A tobbi komment meg tok jo.

tsabus UAE 2014.07.20. 13:12:42

@vazzup: Engem is nagyon érdekelne a posztod ! Kérlek vedd figyelembe, hogy a többség nem kommentel, csak olvas ! (OK, én néha hozzászólok, de messze nem olyan gyakran, mint a törzsközönség)
Írd meg a történeted és sz@rd le a kommenteket ! Számomra ennek a blognak nem az a fő erénye, hogy hozzá lehet szólni a posztokhoz, hanem az, hogy érdekes történeteket olvassak, érdekes sorsokról. Kérlek, gondold meg magad !

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.20. 13:16:31

@házelőtthinta: sajnos igenis mas a mentalitas Magyarorszagon es Nyugaton. Vannak kivetelek (ezt olvasd el ketszer, vannak kivetelek, nem is, leirom haromszor: vannak kivetelek), de a tobbsegre sajnos ervenyes. Egy gyakori pelda az eladok, vendeglatosok modora a vendeggel, vasarloval szemben, vagy akar a vendegek/vasarlok modora veluk szemben. Altalanossagban a modor, vagy leginkabb a modortalansag, az alazat hianya, a tulfutott onerzet, sertodekenyseg, agresszivitas jellemzo Magyarorszagon.
Valamint ami rettenetesen fontos: az igenytelenseg. Utazom Monorrol Budapestre: Monor, Gyomro, Maglod, majd Rakoskeresztur, Ors Vezer tere... megannyi kertes haz elott vezet el az ut. Az udvarok donto tobbsegen iszonyu kupi, hulladekhegyek, gaz, omladozo feszerek, szanaszet hevero szerszamok, jatekok, rendetlenseg. Ausztria, Nemetorszag, Svedorszag: tokeletes rend, tisztasag, rendezettseg, gondozott udvarok. Es ez NEM penz kerdese, egy icipicit sem. Egyszeru igenytelenseg. Es ne jojjon nekem senki Maslow lepcsojevel, meghogy szegenyek a villanyszamla miatt idegesek es azert nem sikerul rendet rakni az udvaron, mert a sajat lakokornyezetet szepen tartani egy civilizalt embernek pont ugyanolyan alapszukseglet, mint a tisztalkodas.

firg_firg 2014.07.20. 13:37:40

@Réka ‎: "Az udvarok donto tobbsegen iszonyu kupi, hulladekhegyek, gaz, omladozo feszerek, szanaszet hevero szerszamok, jatekok, rendetlenseg. "

Ez a hianygazdasag, a szegenyseg es a valamikor valamire jo lesz az meg mentalitas kovetkezmenye. Nem igenytelenseg. Szukseg. A kertekben is azert van dzsuvas vetemenyes mert az hasznos, a fuves 1 centis gyommetes pazsit a gazdagok kivaltsaga. Ausztriaban, Nemetorszagban, Svedorszagban. Azoke akik nincsenek raszorulva.

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 13:43:20

@firg_firg: a kosz és putri az szükség? mit nem mondsz.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.20. 13:43:57

@firg_firg: persze mindenre lehet kifogast talalni, de az attol meg kifogas marad sajnos... a feszert is lehet rendben tartani, nem kell az udvaron hevernie mindennek. Dzsuvas vetemenyes, most ugye viccelsz? Jartal te mar kertben eletedben? Az nem dzsuvas kerlek szepen, azt is rendben kell tartani, gyomlalni, kulonben nem terem. Ennyit a kifogasokrol...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.20. 13:52:02

@onewayticket: "Van egy lényeges különbség: aki az életét újrakezdeni megy külföldre és az első egy-két évben összeszorított fogakkal birkózik meg a hűvös szobával, a hangos lakótársakkal, az olcsó junk food-dal, az ittenitől lényegesen különböző időjárási viszonyokkal, a "túró rudi" hiányával, stb., az abban a hitben teszi, hogy a 3. évtől már érezhetően jobb lesz, és általában úgy van. Ott igaz az a tétel, hogy ha nekem már annyira nem is jön be (de elvagyok, megélek), a fiamnak/lányomnak már igen."

plusz ezer.

Na, ezt kéne kőbe vésve kinyomtatni és akár a blog fejlécében elhelyezni.Ez az, amit egy jó csomó beszűkült gondolkodású nem tud felfogni, akik azt mondják, hogy mosogatni minek kimenni, azért nem éri meg...Nem a lóf@szt nem, már a mosogatásért is is megéri kijönni.Ugyanis pár éven belül szinte mindig lesz/lehet jobb, szemben az otthoni állapotokkal.
De most meg jönnek majd, hogy hazafelé csak köpködni tudok...De hát ha egyszer ez van...

2014.07.20. 14:08:35

Ezjooo... a gazmanos poszt vicces volt, a Grand Designs Australia-rol pedig kerjuk a folytatast, es kepeket is, a kesz hazrol is, vagy legalabb az ablakbol, a szomati soriba. :D

Szerintem a rend vs kupi nem eszakdel vagy keletnyugat vagy ilyen egyszeru kerdes (muveszlakasok peldaul mindenhol vannak :D Meg gondolom OCD is, kiveve lehet, hogy Svajcot ahol lehet, hogy az szamit normalisnak, nemtudom* :D), debizony az igaz, hogy foldrajzi helyzettel valtozik az emberi gondolkodasmod (utalom azt a szot, hogy mentalitas), aki ezt tagadja annak tobbet kell utaznia. :)))

*OK csak viccelek, ugyenemkellmagyarazni.

firg_firg 2014.07.20. 14:18:23

@pappito: @Réka ‎: nem a rendetlensegre gondolok, hanem arra amikor kenyszerbol megtartanak olyan dolgokat ami a te szemedben ocska szemet. A lakasok is azert neznek ki olyan szedett-vedetten ment nincs penzuk x evente lecserelni a komplett nappalit a legtrendibb dolgokta. Nincs penz es ennek lathato kovetkezmenyei vannak.

Olyanok amik messze esnek az altalad kivanatosnak latott szep zold fuves kertitorpes Sved nemet osztrak hazaktol.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.20. 14:23:21

@firg_firg: hat lathatolag fogalmad sincs, mirol van szo, szovegertelmetlen emberekkel, fakadjon e hianyossag a butasagukbol vagy a rosszindulatukbol, nincs ertelme beszelgetni. Egyebkent a kommentjeid kristalytisztan tamasztjak ala, amit mondani akartam. Az ilyen emberek miatt van kup szerte az orszagbani: akik azt gondoljak, hogy csak ugy erdemes rendet tartani, ha van penz a "legtrendibb" dolgokra parevente. Hogy a tisztasag, takarossag penz kerdese. Az ertelmes embernek nem kell elmagyarazni, hogy ez miert orbitalis baromsag; neked egyszeruen nem erdemes.

DieNanny CH 2014.07.20. 14:31:58

@lexrex:

"Csak ne akarják a kint élők folyamatosan bebizonyítani hogy ott maga a paradicsom, itthon meg a pokol. Mert ez nem igaz."

Érdekes, hogy ezt pont a mai posztok alá írod. Ugyanis kettő belőlük éppen az árnyoldalakról beszél...

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 14:33:03

@firg_firg: "em a rendetlensegre gondolok, hanem arra amikor kenyszerbol megtartanak olyan dolgokat ami a te szemedben ocska szemet."

a szemét az szemét, nem az a baj, hogy papi harmincöt éve ellopta a kútgyűrűt a téesz udvaráról, amikor nem lehetett kapni csak protekcióval, annak is ezer oka lehet,h ogy mégse kellett sehova, csak rohad ott három évtizede. de mára telement szeméttel és a rohadt deszka meg lukas lábos meg vödör az szemét és nem kényszerből van megtartva.

Az, hogy nem trendi a bútor az nem jelenti azt, hogy koszosnak is kell lennie. Tisztában vagyok azzal, hgoy a hiánygazdaságban sokmindent halmozott fel az ember, mert ki tudja mikor lehet hozzájutni meg jó lesz az még valamire. De már két és fél évtizede nincs hiánygazdaság és azért rendben is le lehet tenni a felhalmozott szart, nemcsak hagyni az udvaron rohadni.

amúgy tisztkiv, mert vannak bizony Mo-n is falvak ahol simán megy ez a dolog, pedig az is Mo, szóval az igénytelenséget ne mentegessük már.

firg_firg 2014.07.20. 14:37:24

@Réka ‎: Nem vitatom hogy attol hogy valaki szegeny meg nem kell rendetlennek lennie.

De irok egy peldat. Xnek van egy husz eves kocsija, amivel a kerben parkol. Nem egy epuletes latvany. A garazs ramaty allapotban van mert nincs penze ujra vakolni meg festeni. A bontos ismerosetol kapott valami elvegzett munkaert cserebe harom lokharitot meg ilyen olyan karosszeriaelemeket a kocsijahoz (X tok boldog, legalabb nem kell dragan vennie a markakereskedotol). Ezeket leteszi a kerites melle, mert megis hova tegye. A kandallo fele? Mashol nincs hely, megcsinalni meg nem tudja. Majd ha lesz ra ideje.

Ranezel egy ilyen haztra, koszos falak, lim lom mindenhol. Ebben nem feltetlenul az igenytelenseget kell latni.

DieNanny CH 2014.07.20. 14:44:37

@lexrex:

"Ismerek minden engem érintő jogszabályt, és pontosan tudom, hogyan lehet kijátszani, és hogyan lehet ezzel pénzt keresni. És jól élek."

Ha eltekintek attól, hogy te a kijátszás miatt élsz jól, akkor csak azt mondom: én, mint közalkalmazott (óvónő), nem tudok semmit kijátszani. Fehéren-feketén rajta van a papíron, mennyit dolgoztam, és mennyi a bruttóm, nettóm. Ez van.

vazzup 2014.07.20. 14:46:23

@firg_firg: attól, hogy neki az apró előny, hogy vmit nem kell megvenni vagy megcsinálni, ezért kupit hagy az udvaron, az attól még igénytelenség, legfeljebb van egy apró előnye.
De ha megcsinálná a garázst, akkor tarthatná ott a leszakadt lökhárítókat és akkor nem lenne kupi és nem lenne igénytelen.
Annak, hogy "szükség" viszi-e rá vagy sem, semmi köze ahhoz, hogy igénytelen-e vagy sem.

@Réka ‎: jó, az is lehet, hogy túl tömény volt így hirtelen elolvasva a sok komment. Pláne, hogy pont ilyen posztok jelentek meg, amiken lehet is csámcsogni, ha valaki kértelenül bele akar ugatni más életébe.
De most komolyan, miért kell elkezdeni találgatni, elemezgetni, hogy mit hazudik a szerző? Valahogy sosem fér a fejembe. Valamiért valaki úgy döntött, hogy ennyit oszt meg a nagyérdeművel, oszt' kalap. A többit vagy nem tartja fontosnak, vagy nem köti mások orrára.
Olyan nehéz ezt felfogni? S olyan nehéz "sztori"-ként olvasni a posztokat (amelyik olyan)? Meg ha kamu is, kit érdekel? Most komolyan, mi változik vele? Semmi.
Eh, csak megint belelovalom magam, miközben nincs is értelme. :(

DieNanny CH 2014.07.20. 14:46:52

@vazzup:

De, légyszi, írd meg, én nagyon kíváncsi lennék rá! Vagy írd meg saját blogban, és akkor csak az érdeklődők olvasnák. Mint pl én.

i got my (törölt) 2014.07.20. 14:54:48

@házelőtthinta:
"drágul minden, a fizetésem meg nem emelkedik"

Talán rossz munkahelyet / munkaadót választottál. Nálunk infláció feletti az évi rendes bérfejlesztés.
De semmi gond, pályázz egy másik munkahelyet. A törekvő, tanult, szorgalmas munkavállaló után két kézzel kapnak.

onewayticket 2014.07.20. 14:56:51

Vitatkoznék azzal az állítással, hogy a magyar mentalitás/gondolkodásmód nem elmaradott a nyugat-európaihoz képest. (Itt most mindegy, hogy a némethez, a hollandhoz vagy az olaszhoz viszonyítunk.)

Azért elmaradott a magyar, mert:

1. Budapest ugye az ország gazdaságilag legfejlettebb városa. Mellékes, hogy ez most jó vagy nem jó az ország egésze szempontjából, de régóta így van.
Namármost, ha ez a legfejlettebb, akkor a város tradicionális gazdasági-kereskedelmi központjában miért vannak ormótlan, szedett-vedett cégtáblájú kirakatok, miért árusítanak giccset és gagyit a körúti üzletek, miért van rengeteg üres, elhagyott üzlethelyiség, miért bűzlenek ürüléktől az árkádok és a kapualjak, miért olyan elhanyagolt minden?
Miért éktelenkedhet egy olyan épület a Blahán, mint a volt Corvin áruház, miért van egyre több kínai cipőbolt, 100 forintos bolt és olcsó pizzaszeletet árusító büfé? Még egy szegény arab országban is különb volt a "bazár"!

2. A szüleim fiatalkorában a belvárosban (gyalogosan) közlekedő emberek tiszták voltak és elegánsak, a szegényebb régiókból érkezőknek az volt az "etalon". Most ugyanebben a "térségben" (de nemcsak ott) az igénytelen, proli megjelenés a "divat": bikanyakú, agyontetovált, kigyúrt-kopasz férfiak ócska pólóban, lógó nadrágban, félretaposott cipőben; útszéli prostinak kinéző nők 5 cm-es hegyes műkörmökkel és koszos lábbal flip-flop papucsban. Artikulálatlan beszéd, kiabálás, agresszió. Rengeteg koszos, büdös, ápolatlan ember - és nem a csövesekről beszélek!

3. A bevásárlóközpontokban vagy a nem magyar tulajdonú áruházakban (szaküzletekben) az eladók nem tudnak a vevők kérdéseire válaszolni, a reklamáció intézése annyira hosszadalmas, hogy a vevőnek ne érje meg kivárni. (Egy jó pont: kifejezett udvariatlanságot azért nem tapasztaltam.)
A szupermarketekben, élelmiszerboltokban nem lehet közlekedni, túlzsúfoltak a polcok és a standok, folyamatos a rakodás, a vásárlás egy tortúra.

4. Elméletileg a tévé azért van, hogy nézzük, a rádió, hogy hallgassuk. (Akkor is, ha be lehet tenni DVD-t, el lehet menni moziba, a youtube-on lehet hallgatni zenét.)
Mo-n a média a gagyira, a szellemi nívótlanságra rendezkedett be, nincs igényes szórakoztató műsor. A régebben sikeres filmeket, sorozatokat agyonismétlik. A ló másik oldalán az idősebbeknek szóló vallási és nosztalgia-műsorok vannak.
Feltételezem (sőt tudom, mert a netnek hála sok minden elérhető...), hogy "nyugaton" bővebb a választék, minden réteg megtalálhatja a neki való tévéadást, programot, sorozatot, rádiót. Nemcsak "Édes élet" van meg Nótatévé.

Valahogy a modernnek vagy "merésznek" szánt műsorok is olyan avíttnak, naftalinszagúnak tűnnek számomra. Mindegyiken átüt az, hogy itt a művészi-szellemi elképzelések megrekedtek a 30-40 évvel ezelőtti szinten.

5. Többször tanúja voltam, hogy a hétköznapi életben némi udvariassággal megoldható konfliktushelyzetben különböző korú, nemű és társadalmi helyzetű emberek egymásnak estek, majdnem a tettlegességig fajultak olyan dolgok, amiket "szép szóval" is lehetett volna rendezni.
Ha éppen nincs konfliktus, akkor is barátságtalan arcot vág a legtöbb ember (pl. közlekedésben, boltokban, utcán). Az nem lehetséges, hogy mindenkinek töri a lábát a cipő, fáj a foga, nehéz napja volt, válófélben van, megbukott a vizsgáján, stb.!

6. A kereskedők és a szolgáltatók mindig megtalálnak a kéretlen ajánlatokkal, reklámokkal, de amikor te mész hozzájuk, olyat - vagy nagyban hasonlót - nem tudnak adni, amire neked lenne szükséged.

7. Ha a privát egészségügyi ellátást nem tudod megfizetni, akkor az állami intézményben még akkor sem jól kezelnek, ha adsz hálapénzt. Nem vizsgálnak meg alaposan, nem jól állítják be a gyógyszered (főleg, ha idős vagy), nem figyelnek rád, ha a tüneteidet mondod. Tisztelet a kivételnek!

8. Az emberek hétköznapi életét, gondolkodását túlságosan is befolyásolja a politika, a politikusok kampánya, nyilatkozatai - és nem csak a választások idején.
Úgy tudom, a legtöbb nyugat-európai országban az átlagemberek úgy élik az életüket, hogy fogalmuk sincs, ki éppen a pénzügyminiszter. A miniszterelnök sokaknak "semleges" figura, még akkor is, ha nem az ő pártjára voksoltak (kivéve, ha valami botrányba keveredik).

9. No future! De itt még sincs sem ifjúsági, sem semmilyen mozgalom, művészeti irányzat, semmi, amire demonstrációkat, figyelemfelhívást lehetne építeni. Ha mégis felbukkan egy ilyen (pl. Hallgatói Hálózat), arra azonnal rárepül egy párt, hasznot húz belőle és megfojtja.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.20. 14:56:59

@Réka ‎:

Tehát ennyire nem függ az életvitel a pénztől..akkor mit keresel Nyugaton?:)

firg_firg 2014.07.20. 14:58:30

@vazzup: Nincs penze megcsinalnia garazst. Nem elonyokrol van itt szo.

Akinek nincs penze kitatarozni a hazat es emiatt egy szar megjelenesu hazban lakik az neked igenytelen? Ahol a tuleles a cel, ott az igenyesseg meg a szepseg masodlagos.

vazzup 2014.07.20. 15:05:15

@firg_firg: akkor most igénytelen vagy sem? Mert önmagadnak mondtál ellent. Igen, igénytelen, csak téged nem zavar, minket meg igen.
S nekem ugyan mondhatod, hogy milyen az a helyzet, amikor ilyenekre van szükség. Volt ilyenben részem éppen eleget annak idején. Csak valahogy nálunk az volt a szokás, hogy rendbe lett téve, aminek rendbe kell lenni.

2014.07.20. 15:05:45

Off:
Mindjart indulok a "gyapotfoldekre" (igen, vasarnap is, szombaton is, mert maskulonben a proletar nem el meg, mert nem tanult, nem szuletett uri csaladba, nem vallalt felelosseget magaert, stb) kozben hallgatom a radiot:
"Ha kedvenc kutyajanak, macskajanak etkezesi problemaja van, forduljon XY pet nutritionisthoz:( (allat dietaval foglalkozo szemely)
Megall az ember esze!!! Meg hogy nem rohad a Nyugat!! Ha mas nem is, de a mentalitasa biztosan!! Biztos jovo a kivandorolt gyerekenek: legyen pl. haziallat dietas nover!!! :))) De jo eselye lesz raszokni kinn az alkoholra, drogokra is. Jodogaba!:(

DieNanny CH 2014.07.20. 15:09:45

@Réka ‎:

(Olyan szempontból igaza van firg-nek - de csak ebből a szempontból!!! -, hogy a rendezettség gazdagságot sugall.
Tanyánkon pl soha nem történt semmi gond, egészen addig, míg 24 évvel ezelőtt, nagypapám halála után el nem kezdtünk rendszeresen lejárni oda, füvet nyírni, udvart rendezni, aztán ősszel be is kerítettünk vagy 5000 m2-t. Rákövetkező januárban kétszer is betörtek, 2 hét különbséggel. Azóta párszor megismétlődött, de csak a melléképületekbe jutottak be.
Félig-meddig ösztönös viselkedés az elhanyagolt udvar. De persze nem a lustákat akarom védeni!!!)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.20. 15:11:44

@házelőtthinta: amint közöd lesz hozzá, azonnal elmesélem :)

Sütemény1975 2014.07.20. 15:13:13

Pappito posztja szokas szerint kivalo, Belgiumban eltunt a nap, kellemes szelecske fujdogal, bekajaltam a mezes, mustaros, gombas szoszos tesztamat, ugyhogy jol vagyok :)

NIKI LAURA 2014.07.20. 15:13:18

Emberek,figyeljetek!

Csakhogy milyen konnyu dolgozni...
Sokan tudjak,joly jokerkent barhova mehetnek a vilagba dolgozni,hisz van 3 Passom,,es 2 orszagba PR card...

Sot,kivalloan elek Mo is,jo korulenyek kozott.
A lenyeg:
Par napja kijottem Farnborough,Uk,repulonap.

Mondom,tleg csak kivancsisag...talalok-e munkat.

Elso nap,nyitottam a Barcklys bankba uj accountot.
Masnap felhivtam az NI szam igenylesehez tartozo szamot,ket nap mulva interju( csak az identitast ellenorzik),nyelvet se kell tudni,dnak tolmacsot is !

"Autos" szakmam van,...bementem az utomba kerulo 2 servizbe....mind a kettobe rogton felvettek....kezdes 1600£ ( levonasokkal)
Meg itthonrol felraktam az one.etrajzomat( kizarolag full hazugsagok)arra napi kb 6 hivasom van,abbol ketto igaz toborzo.
Nem vagyok orvos,plumber,mernok...
Arra viszont vigyazzni kell,hogy lehet mindent kamuzni,de erteni kell a szakmahoz,az kiderul kezdes utan rogton.

Itt mindenki el tud helyezkedni.
Kanadaban ugyanez volt,mindenhol elsore felvettek,2000$ kezdessel.

Nem ertem ezt a sirast,rivast...hogy nincs munka...
CSak szorakozok,egy hetet maradok,utana HAZA,A TANYARA!

DieNanny CH 2014.07.20. 15:31:42

@házelőtthinta:

A tisztaság és rendezettség igénye nem függ a pénztől. Portörléshez kell egy nedves és egy száraz rongy. Régi pólóból megvan. Felmosás: egy rongy, meleg vízbe mosogatószer.
Ablakpucolás: víz, mosogatószer, ecet.
Udvaron: fűnyírás, lomtalanításkor holmikat kirakni az utcára. Ha valaki nem akar kertészkedni, akkor nyírja meg a gazt. Az is jobban néz ki egyenletes 5 cm-es magasságban.
A vakolat mállásának rendbehozatala kicsit pénzigényesebb, az igaz.

firg_firg 2014.07.20. 15:34:45

@vazzup: Most akkor kitataroztatok akkor is ha nem volt ra penz? Vagy megis volt ra penz? Akkor "annyira" megse voltatok csorok...
Szerinted akkor a mosdatlan hajlektalan is azert koszos mert igenytelen? Mert nem akarna egy szep hazban elni?

Kezdjuk az elejerol. Reka azt irta egy olyan kornyekrol, amit konretan ismerek, hogy a hazak "donto tobbsege" putri. Azzal egyetertek, hogy Svedorszag, Nemetorszag vagy a Silcon Valley utan egy magyar suburb lepukkantnak nez ki. Elhiszem hogy szebb egy olyan kertvaros, ahol zold a fu, es mindenkinek szep haza van medencevel. Nekem is jobban tetszik. De Magyarorszagon ez nem igy van. Es ennek nem az igenytelenseg az oka. Hidd el, itt is sokan vagynak american dream tüchtig csaldi hazra. Csak nem telik ra, ezert laknak lepukkantabb, nem olyan trendi hazakban. Ahol az udvar se olyan szep. De nem putri.

Es erre eszembe nem jutna azt mondani, hogy igenytelenek.

Hari Seldon 2 2014.07.20. 15:41:21

@házelőtthinta:
"Ettől én falnak megyek, hogy időről időre megmondják hogy nekünk kollektíve rossz a mentalitásunk. Hegyeshalmot elhagyva meg egyből mindenkinek más lesz a mentalitása, ami jó."

Nem hinta: rosszul ülsz a lovon, nem nem lesz más a mentalitása annak aki elhagyja Hegyeshalmot, HANEM azért hagyja Hegyeshalmot el, mert már eleve más volt a "mentalitása".

(Természetesen többségének. Persze van olyan mint te, aki továbbra is sopánkodik, és van olyan aki ilyen vagy olyan ok miatt nem tud elmenni Mordorból)

morsels (törölt) 2014.07.20. 15:45:31

@vazzup:
Inkabb ird le a tapasztalatodat.
High tech cegek mekkajaban egy softwares tortenete biztos erdekes :-)

vazzup 2014.07.20. 15:49:42

@firg_firg: fú, te iszonyatosan el vagy ám tévedve. Itt sem kolbászból van a kerítés, a medence meg a tiszta udvar itt sem szériatartozék. Mégis ritkán látni igazi vastelepet egy helyen sem. Pedig itt sem csak eltartott kisujjú brit származék milliomosok élnek, hanem mindenféle népek. A közhidelemmel ellentétben. S ez még Oakland jó részére is igaz. Az más kérdés, hogy ott vannak igazi nyomortelepek is néhány helyen, ahol már nem ennyire jó a helyzet, de még az is jobb, mint amit otthon egy átlagos kerületben láttam. San Fran nagyrésze meg egyenesen a multimilliomosok hazája, ha a gazdagság a tisztaság mértékegysége.

Te kevered a szezont a sezlonnyal. Az, hogy tiszta-e az udvar az kérlek szépen nem pénz kérdése. Nem kell hozzá havi 200 pengő fix, hogy kimenjél, felszedd a szemetet, urambocsá, eltakarítsd az aprólékot és tisztán tartsd, esetleg kigyomláld a gazt meg elpakold a hulladékot egy akár deszkákból összeeszkábált kamrába, ahol rendezetten lehet tárolni lomot. Erre lett kitalálva. Tudod, a Praktikerben fém faházként volt reklámozva. ;)

Ja s még egy. Igen, a mosdatlan hajléktalan az Magyarországon igénytelen hajléktalan. Egyrészt jól ismerem őket, (de erről régen már írtam), másrészt meg ha ágy nem is jut mindegyiknek zuhanyzási lehetőség igen, ha akar, tud hol.

Muscari 2014.07.20. 16:04:50

@NIKI LAURA: most akkor nem repulos szakmad van?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.20. 16:06:34

@Hari Seldon 2: "
Nem hinta: rosszul ülsz a lovon, nem nem lesz más a mentalitása annak aki elhagyja Hegyeshalmot, HANEM azért hagyja Hegyeshalmot el, mert már eleve más volt a "mentalitása". "

köszönöm, köszönöm, köszönöm!

NIKI LAURA 2014.07.20. 16:26:21

@Muscari: hat azzal nem sokra megyek itt,sajnos....legalabb is megelni,nem tudok belole...a vizsgak meg 6 honap,utana kuka ha nem repulok.

firg_firg 2014.07.20. 16:28:16

@vazzup: Boccs, de Oakland leggazabb reszeire azt irni hogy "még az is jobb, mint amit otthon egy átlagos kerületben láttam" az meredek.

Szoval Oakland, feka getto, epeszu feher ember be se megy, mindennapos az emberoles, de szerinted meg az is jobb mint egy ATLAGOS hazai kerulet. Biztos IGENYESEBBEN NEZ KI.

Koszonom, befejeztem.

2014.07.20. 16:33:37

@NIKI LAURA: "abban teljesen igazuk van,hogy a " nem jogkovetes" az altalanos itthon,csak igy lehet penzt keresni...de nem mindenki akar/tud igy elni,mindig "okosba" gondolkozni..
"

Tényleg szégyen, hogy nem mindenki akar halászni a zavarosban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.20. 16:58:09

@vazzup: mint mar emlitettem, nagyon szivesen olvasnam...

vazzup 2014.07.20. 17:02:48

@firg_firg: gondolom a feka gettózást csak biztonságos távolságból van merszed elereszteni, a helyszínen nem. Ha ugyan jártál egyáltalán a környéken mostanában...
Tudod, mégegyszer mondom, a környezet igényessége, tisztasága nincs közvetlen összefüggésben sem a pénzzel sem pedig azzal, hogy naponta hány gyilkosság történik egy környéken.
Úgy általában, persze kivételek (néha sok, néha kevés) mindig van, s itt is élnek igénytelen emberek, gazdagok is, szegények is.
De úgy általánosságban, arányaiban sokkal kevesebb a szemét, a lepratelep és a gazos rét a házak körül, mint otthon Budapesten. Valahogy.
De nyugodtan befejezheted, lehet, hogy nem értesz ezzel egyet, s nem tagadom, lehet kissé költői túlzás, mert Oaklandban tényleg vannak érdekes kerületek, bár az, hogy oda ember be nem megy, egyszerűen nem igaz. Nagyon régen nem igaz.

Muscari 2014.07.20. 17:04:43

@NIKI LAURA: ja ertem. Azt lehet tudni, hogy mi az autos szakma kozelebbrol? A ferjemnek is valami affeleje, bar Magyarorszag-specifikus, azt meg itt nem szeretik.

Muscari 2014.07.20. 17:06:08

@vazzup: megkerdezhetem, hogy milyen Oaklandrol beszeltek most?

Muscari 2014.07.20. 17:08:13

@Babette.: szerintem ironianak szanta...

vazzup 2014.07.20. 17:14:45

@Muscari: Oakland, CA, US (mondjuk úgy általában véve amúgy tényleg nem egy szép hely, viszont évről-évre jobban néz ki, s nem csak a felújítások miatt, hanem azért is, mert egyre kevesebb a szemetes környék).

Sütemény1975 2014.07.20. 17:36:41

@Hari Seldon 2: vagy nem akar, mert az a hazaja. A mordorhoz valo hasonlitgatas meg nyilvan csak engem zavar.

NIKI LAURA 2014.07.20. 17:47:33

@Muscari: semmi specifikussag,sima autoszerelo ( car mechanik v technician) nemi diagnosztikai ismerettel.

Barhol voltam a vilagon(Israel,Del afrika,Canada,vagy akar Uk,Ciprus,Malta)mindenhol szinte rogton volt(lett volna)azonnali munka,es nem kezdo sallary)

De hasonlo lehetoseg egy plumber,komuves,acs,burkolo,stb

nyuszigonosz 2014.07.20. 17:50:47

@Sütemény1975: Belgiumba már odaért a vihar?
Csak mert itt már eltünt a nap, még mindig nagyon meleg van és olyan szürke levegötlenség.

firg_firg 2014.07.20. 17:51:57

@Muscari:
Nem vazzup az egyetlen innen aki eljutott Ámerikába. De hat Oaklandben "ott vannak igazi nyomortelepek is néhány helyen, ahol már nem ennyire jó a helyzet, de még az is jobb, mint amit otthon egy átlagos kerületben láttam".

Ezt talaltam neked, figyeld milyen igenyes kornyek:

index.hu/video/2014/02/28/oakland/

A lenyeg hogy szepen van nyirva a fű!

2014.07.20. 17:58:34

@Sütemény1975: A mordorhoz való hasonlítás tökéletesen megállja a helyét. Sajnos.

vazzup 2014.07.20. 17:59:22

@firg_firg: hát, eldönthetnéd végre, hogy akkor mi a vita tárgya... senki sem mondta, hogy biztonságos környék, de ennek mifasz köze van ahhoz, amit eddig beszéltünk? Most komolyan kérdem...

Mert nem arról szólt a vita, hogy hányan halnak meg az utcasarkon, hanem, hogy általában véve hogy néz ki az utca meg a házak meg a kertek (ott inkább csak hátsókertek, szerencsés esetben).

Hari Seldon 2 2014.07.20. 18:03:13

@Sütemény1975:
Nem Mordor? OK. Akkor nézz meg egy fideszes gyűlölet szeánszot. Van ott minden, Sauron, meg a sok szektás. Mindenki ellenség nekik.
Ezt kell elviselni a még maradék embernek aki ezt kívülről látja.

Hari Seldon 2 2014.07.20. 18:13:29

@Sütemény1975:
Belgiumban eltűnt a nap?

Ezek szerint vihar van.
Akkor egy óra és ideér.

2014.07.20. 18:14:57

@vazzup: Bocsanat, hogy beleszolok, tudom, nem velem vitatkozol :D De szerintem csak azt akarja mondani, hogy van, ahol egyaltalan nem prioritas az, hogy hogy nez ki az utca, ettol meg lehet egy esztetikailag rendezetlen kornyek biztonsagosabb, es elhetobb, mint peldaul szobanforgo Amerikai kornyek. En igy ertelmezem amit mondott legalabbis, de lehet, hogy nem ez a lenyeg, majd kijavit, ha nem igy gondolja. :D

Ezzel kulonben egyet lehet erteni, kismillio oka van annak, hogy a kornyezeti esztetika miert olyan ott ahol, van akit egyaltalan nem zavar a kupi meg a dzsuva, es nem is erti mirol beszelsz ha mondod neki, anyagi helyzettol, iskolazottsagtol, mindentol fuggetlenul. Az, hogy nyugaton ez kevesbe latszik kivulrol, tobbek kozt annak tudhato be, hogy nagyobb a tarsadalmi nyomas a kornyezet rendbentartasara, es kisebb a korrupcio es az "enakkorisaztcsinalokamitakarokazenhazamazenvaram" gondolkodas. :D De ettol meg letezik nagyonsokfele perszonalis ter, szerintem egyaltalan nem ez Magyarorszag fo problemaja*

(*De ezt nyilvan azert gondolom en igy, mert en egy ilyen ciganylelku eletmuvesz vagyok aki ha csak tehetne, egy lakokocsiban elne, mikozben egy ipari hangarban tarolja az osszes cuccat. :D)

vazzup 2014.07.20. 18:18:42

@mojyo: én is egyetértek ezzel, de kurvára nem erről vitatkoztunk, ezt ilyen nyuszi-a-kalapból-szintű érvként húzta elő a semmiből, aminek semmi köze a korábbi vitához...

Hari Seldon 2 2014.07.20. 18:20:07

@lexrex:
"Ismerek minden engem érintő jogszabályt, és pontosan tudom, hogyan lehet kijátszani, és hogyan lehet ezzel pénzt keresni. És jól élek."
Igen, ezt el tudom képzelni. A Maffiapárt nem véletlenül hibázik a törvényhozásnál, tudja, hogy kell "etetni" a csókosait.

2014.07.20. 18:32:42

@vazzup: En ugy lattam, te emlitettel meg egy olyan kornyeket ami szerinted jobb mint egy atlagos budapesti kerulet, szerinte viszont nem fontos, hogy nez ki, mert a peldaul sokkal veszelyesebb. Nekem ez igy tiszta sor. (No pun intended.)

De lehet, hogy felreertelmezem, vallalom, hogy nem tudok olvasni, kulonben meg nekem nyoc, mert szerintem tokre jo dolog, hogy mindenfele kornyek van, szerintem mikrokornyezetbol nem lehet messzemeno kovetkeztetest levonni nemzeti "mentalitasra". Adott dzsumbuly (most ez ly vagy j vagy vanilyenszoamugyegyaltalan) is lehet romantikus peldaul, meg lehet hugyszagu meg eldobalt heroinos injekciostuk rejtekhelye is peldaul, meg a rendes kornyek is lehet elettelen zombie suburbia is meg takaros, baratsagos bekeszigete is. :D

2014.07.20. 18:42:58

@Hari Seldon 2:

Minden jogszabályban van kiskapu, nem is egy. És ez nem Fidesz találmány, 25 éve így működik. Vannak olyan jogszabályok, amik egy konkrét lenyúlási projektre készültek. Ennek szintén 25 éves hagyománya van. Ezeknek a kiskapuknak egy része szándékosan kerülnek beépítésre, másik része a gyakorlati szakmai ismeretek hiányára utal. Ezek kihasználása nem csókosság, hanem ész kérdése.

Hari Seldon 2 2014.07.20. 18:54:49

@lexrex:
És szerinted ez így rendben van?
Hogy szándékosan, vagy törvényhozói dilettantizmusból valaki hülyére keresse magát?
Közben (most olyan demagóg leszek mint Sauron az orkjainak): van aki pénz hiány miatt nem tudja vállalni az életmentő műtétet,és meghal két év alatt. És közben ezt tudja is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.20. 18:57:54

Az van hogy ma megint egy kiváló vendéglátásban volt részünk Zolikáéknál.
Egy S-class Mercedes tükör árát megettem náluk(rohadt ingyenélő féreg vagyok) de egy jót beszélgettünk.
Azért is figyelemreméltó volt az ebéd mert a család legnagyobb része nem is szereti. Nekem lett csinálva mert egyszer itt megemlítettem hogy nem ettem még sztrapacskát.
Íme:

kepkezelo.com/images/h0j2xr4zbqst6a9vdo8f.jpg

Respect to kitchen and Boss.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.20. 19:00:58

@NIKI LAURA:
Bazmeg hosszú ideje ugatom már itt hogy úgy felpörgették a gazdaságot hogy mindenki talál munkát.
Elképesztő szakemberhiány van.
A héten rekord ajánlatot kaptam. 17fontot/óra.

montroyal ( CAN qc) 2014.07.20. 19:03:17

aki meg nem olvasta aFB talaltam .. erdekes

Egyszer bement egy virágárus a borbélyhoz nyiratkozni. Amikor a fizetésre
került sor, a borbély azt mondta: „Én nem vehetek el tőled pénzt, mert ezen a
héten és ingyen, társadalmi alapon nyírok”. A virágárus megköszönte neki és
elment. Másnap reggel, amikor a borbély sietett kinyitni az üzletét, az ajtó előtt
talált egy köszönő levelet és egy tucat rózsát.
Azután betért nyiratkozni a pék, de amikor fizetésre került sor, a borbély azt
mondta: „Én nem vehetek el tőled pénzt, mert ezen a héten és ingyen, társadalmi
alapon nyírok”. A pék megköszönte neki és megelégedetten elment. Másnap
reggel a borbély talált az üzlet ajtaja előtt egy köszönő levelet és egy tucat
süteményt.
Eljött nyiratkozni a képviselő is, és amikor fizetni készült a borbély ismét csak
azt mondta: „Én nem vehetem el a pénzt, mert ezen a héten és társadalmi alapon
nyírok”. A képviselő megörült és elment.
Másnap, amikor a borbély megérkezett az üzletébe, az ajtó előtt egy tucat
képviselő, tíz kormánytag, tizenöt tanácsos, a polgármester és több miniszter, a
polgármester felesége és hat gyermeke – mind az ingyenes nyiratkozásra.
Hát ebben, kedves barátom, rejtőzik a különbség az egyszerű emberek, és
a „becsületes” emberek csoportja között, akik minket irányítanak...
Kérlek, a legközelebbi választásokon figyelmesebben és tiszta lelkiismeretedből
szavazz. Te döntesz.
1. Az egyszerű tolvaj tárgyakat lop: pénzt, órát, ékszereket, autókat, mobil
telefonokat, és számtalan más ostobaságot.
2. A politikus tolvaj többet lop: egészséget, tetőt a fejed felől, az oktatást, a
nyugdíjadat, pihenésedet, munkádat, sőt, a lelkiismeretedet.
1. Az első tolvaj téged választ.
2. A másikat te választod.
Gondolkodj el ezen. Minden jót,
A BORBÉLY

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.20. 19:03:34

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]:
Ez az volt.
Merénylet.
De olyan jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.07.20. 19:34:53

@Hari Seldon 2: Persze, hogy rendben van. Hiszen Mo.-n így lehet igazán érvényesülni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.20. 19:38:31

Az elsöt nem nagyon értem. 8honap? Az kb semmi. De remélem megtalälja a szämitäsait Mo-on.
Pappito, mint mindig szuper!
A harmadikat is tök jo volt olvasni. A helyükben viszont nem lennék...
@nyuszigonosz(D): Izraelben az elsö 2helyen ahol laktunk nem volt fütés. Mert ök légkondival szoktäk megoldani a fütés-hütés dolgot. Jeruzsälemben mär volt fütés, azt viszont nem élvezhettük ki, mert kitört a banzäj.
@Sesamelmo (Q): Kb 1hete lättam egy fekät téli dzsekiben és sapkäban...30fok körül volt a hömérséklet.
@vazzup: Pedig megigérted, hogy irsz! Tudod, az igéret szép szo... :-))))
Jol el is tüntél. Egyszer visszajöttél, vkivel egy jot vitatkoztäl, oszt' megint eltüntél.:-) Azt hittem soha nem térsz vissza...
Amugy meg, ha nem akarsz irni, akkor fotozz, és azt küld be a mit lätok az ablakombol sorozatba. ;-)
@Réka ‎: +1

Furos 2014.07.20. 19:44:07

@diggerdriver: Hat Jancsibacsi nagy makod van,hogy en nem birtam ott lenni mert azt a talat csak veres kozelharc aran birtad volna megkozeliteni :))))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.20. 19:52:43

@morsels:

Én csak úgy idekerültem, nem volt túl tudatos lépés. Jobb a megélhetés(igaz nem fényévekkel) egyszerű melósként, ez az igazság. Ezért vagyok jelenleg is itt még. Na meg itt van a családom is már. Én nagyjából ugyanúgy élek mint otthon, ugyanaz nekem a közeg, csak a társadalom más. Én nem éltem át rengeteg mindent, amit a többség igen. Nem volt semmiféle kultúrsokk meg semmi, mivel alapvetően ugyanazt az életet éltem meg élem itt is, csak annyi változott hogy bejárok egy helyre melózni.

i got my (törölt) 2014.07.20. 19:53:15

@mojyo:
"Adott dzsumbuly (most ez ly vagy j vagy vanilyenszoamugyegyaltalan) is lehet romantikus peldaul, meg lehet hugyszagu meg eldobalt heroinos injekciostuk rejtekhelye is peldaul, meg a rendes kornyek is lehet elettelen zombie suburbia is meg takaros, baratsagos bekeszigete is. :D "

Az igazán szép az, hogy mindezeket egyszerre is tudhatja egy hely. Sőt, még lakókocsi se kell hozzá. :)

Sütemény1975 2014.07.20. 19:54:33

@nyuszigonosz(D): itt most ossze-vissza ido van. Neha sut, neha esik, de ilyen fulledt a levego.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.20. 20:10:31

@Furos:
Na te is nagy kedvelője vagy mindennek ami egészségtelen?
Jól van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.20. 20:11:50

@Muscari:
Nem, még küzdünk vele.
Még egy antennacsatlakozót le kell tesztelnünk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.20. 20:18:15

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Milyen érdekes hogy otthon nem volt baráti köröm. Nem jártunk össze senkivel.
Itt meg a fele baráti kör a HA-nak köszönhető a többi meg egyéb forrásból.
Kezdem azt hinni hogy valami különleges állatfaj vagyok mert csak jó tapasztalatom van az itteni magyarokkal, az itteni románokkal és egyéb nációkkal.

tanato 2014.07.20. 20:39:01

@vazzup: Az Origos határátkelő szerintem,is nívósabb volt.
Na meg én is úgy látom erőteljesebbé vált egy vonal itt ami kivándorlásellenes és a Mo.-i maradást preferálja./úgysem lesz ott jobb,kuli maradsz ott is stb./alapon.
Ennek ellenére írd meg azt a kaliforniai cikket.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.20. 20:57:20

@diggerdriver: Az az igazsäg, hogy nekem otthon (szülöväros) van 4db jo barätnöm. Mivel mär 18éve nem élek ott, ezért ritkän talälkozunk. = amikor otthon vagyok jelentkezem, összeülünk, dumcsizunk, vagy elmegyünk valahovä. Ez 1évben 1x van. Aztän mindenki éli a sajät életét. Nekem soha nem volt olyan igazi kebelbarätom. Voltak / vannak viszont kollégäk, barätok, akikkel több-kevesebb ideig hatottunk egymäsra. Ezek közül is vannak olyanok, akikkel még a mai napig kapcsolatban vagyok. Van akivel havonta talälkozom, van akivel évente 1x. Szoval sajnos én sem tudom, hogy milyen az az igazi, nagy baräti kör.
De anyämtol hallottam, hogy az otthonmaradottaknäl sem jobb ez. Mindenki elvan a maga kis vilägäban, az emberi kapcsolatok äpoläsa face to face sokaknak terhes. Meg különben is, a fészen ott van az x-100 ismerös, akikkel egyidejüleg tudom tudatni, hogy ma éppen mit ettem/ittam stb. Ezzel le is tudtam a kapcsolataim äpoläsät. Ez a mai "divat" akärmennyire is nem tetszik...valahogy mindig csak rohanunk...

2014.07.20. 21:04:12

@Hari Seldon 2:

Az úgynevezett kiskapuk minden ország jogszabályában megtalálhatók, élen az USA-val. Ebből élnek az ügyvédek.
Ezek kihasználásában pedig a bankok, és a multik járnak az toronymagasan mindenki előtt. Magyarországon is.

vazzup 2014.07.20. 21:39:06

@tanato: azt nem tudom, én az origos időkben még nem voltam, alapvetően a költözéskor, az Indexről csapódtam be. Szóval lehet, hogy én is lefelé húzom a színvonalat. (pláne, ha az piros - elnézést)

**mimi** 2014.07.20. 21:41:23

@diggerdriver:
istenem de jól néz ki....:)
csorog a nyálam.....

tanato 2014.07.20. 21:47:44

@vazzup: Kár,jobban érezted volna magad ott.Na de azért még remélem itt is jobb lesz,ha nem így gondolnám,én sem lapoznék ide sokszor.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.20. 22:09:16

@diggerdriver:

és 17 font/óra mire elég Londonban? Lakatás érdekel, nem a kajaköltség...

Lukas Meier (törölt) 2014.07.20. 22:09:20

Haha, látom végre előkerültek meg a valóságot megíró határátkelők, illetve akik még Magyarországon reálisan látják a külföldi helyzetet és leveszik a cukormázat és a rózsaszín szemüveget.

A legjobban az Oakland-dal kapcsolatos magasztalás tetszett és az utána linkelt index videó, amiben a valóság elég jól be lett mutatva.

De San Fransisco-ról is tudnék rosszakat mondani, pl. az ott lakók 7.3 százaléka illegális bevándorló semmilyen papírokkal, iratok, eü biztosítás nélkül, abszolút semmit nem tudnak róluk.

"Illegal alien constituted an estimated 7.3 percent of the state's population, the t hird highest percentage of any state in the country,[79][note 2] totaling nearly 2.6 million."

Jó dolog lehet 2.6 millió illegálissal, egy negyed Magyarországnyi emberrel, akikről semmit nem tudni, együtt élni. Biztos rendben vannak a kertjeik is és tiszták az utcák mindenhol.

Persze vazzup valszeg a Szilícium-völgybe ment dolgozni jó pénzért és elit helyen lakik 100k+ évi fizetéssel, így neki az élete elég jó lehet, de Magyarországon is jó élete van a top 5-10%-nak, igaz nem annyira jó, mint az USA-ban. Gratula @vazzup: neked!

@lexrex: @NIKI LAURA: @házelőtthinta: Nektek kitartás!!! Terjesszétek az igazságot kiegyensúlyozottan és objektíven továbbra is!

Én feladom a napi küzdelmet az itteni kommentelőkkel, mert elegem van a sok ferdítésből és kamuzásból és a rossz elhallgatásából, pedig én sem élek rosszul itt, csak az éremnek két oldala van ÁM és a rosszabbik oldal rendszeresen el van hallgatva.

Most írhatnék egyenként megint mindenkiről, de már belefáradtam.

A végére néhány kérdés:

Csak nekem furcsa az, hogy valaki 5+ éve már kivándorolt és még mindig a blogján és fórumokban bizonygatja a köznépnek, hogy mennyire jó is ott kint, hehe én milyen király vagyok, aztán várja az elismerő kommenteket a blogján, hogy "tényleg öreg, király vagy, de jó neked, meg jól írsz".

Ki a francot érdekel az egész Magyarország, ha rendesen beilleszkedett, ott van családja és elvileg vannak ott barátai, minden rendben van vele, ja és állítása szerint még honvágya sincsen?

Vajon Magyarországon is folyamatosan ugyanezt csinálná, ha itt élne?

Nagyon furcsa ez az egész internetes kivándorolt blogolós és kommentelő közönség, de tényleg.

Határátkelő 2014.07.20. 22:13:16

@Lukas Meier: Hát ha szerinted Hinta terjeszti az igazságot, akkor azzal mindent el is mondtál. Egyébként csak nekem furcsa, amikor valaki leírja, hogy "feladom a küzdelmet az itteni kommentelőkkel", de kényszeresen nap nap után visszatér és kommentel?

Az pedig, hogy valakit érdekel Magyarország annak ellenére, hogy akár 5-6-8 éve elment, teljesen természetes dolog. Sajnálatos, ha te furcsállod.

Én igazán türelmesen próbálom elviselni mindenkinek az agymenését (benne a szerinted igazságot terjesztő Hintával és a többiekkel), de néha már nagyon unom ezeket a beszólásokat.

Határátkelő 2014.07.20. 22:20:53

@tanato: Hát régen minden jobb volt... Tudod, már gondoltam rá, hogy beteszek ide egy-két akkori posztot (tavaly nyáron volt ilyenre példa), kíváncsi lennék, mit szólnátok hozzá.

Lehet, hogy furcsa lesz, amit mondok, de szerintem most több a hosszan, jól megírt poszt, mint akkor (ne csak azt nézd, amire emlékszel, mert nyilván a jókra emlékszel, hanem az átlagot).

Ami a hozzászólásokat illeti, az elkerülhetetlenül változott, változik. Akkor ritka volt a 200 feletti kommentszám, de sok posztnál volt 70-80 komment összesen. Sokkal kisebb volt az olvasótábor is, kevesebben szóltak hozzá (egyébként azért, mert pocsék volt a blogmotor, minden héten volt valaki, aki felvetette, hogy miért nem költözik már el a blog...), nyilván aki vette magának a fáradtságot, hogy átverekedje magát a regisztrálás, kommentelés nehézségein, az már másképp szólt hozzá. Szóval szerintem nem jobb volt, hanem más: újdonság volt, kisebb közösséggel, minden komolyabban megírt poszt rácsodálkozás volt.

Ami pedig a "Magyarországon minden jobb" hozzászólásokat illeti: ez is a fentieknek tudható be. Amikor a blog elindult, ez szerintem még nem volt ilyen éles téma, azóta a politika és a közélet tűzvonalába került, ami sok mindent magával hozott.

SzZoole 2014.07.20. 22:21:44

@Határátkelő: hagyd,Fegyvertelenekel nem lehet szellemi csatat vivni.
Azert meg mindig tobben vagyunk akik pozitivan latjak az egeszet,meg csak rozsaszin szemuveg sem kell hozza.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.20. 22:25:40

@Határátkelő: Tényleg! Nincs kedved megkeresni 1-2 régit, hogy azota mi lett velük? Én pl tök kiväncsi vagyok egy bugris-ra. Hogy sikerült-e megvalositania azt, amit anno eltervezett. Itt az ö iräsa tuti népszerü lenne egyeseknek. :-)

tanato 2014.07.20. 22:36:58

@Határátkelő: Persze,tudom el kellett költözni a blogmotor miatt.Azóta persze más lett a dolog,de jó így is jól működik.
Az utolsó bekezdés igaz, én is politikai indíttatásúnak gondolom a kivándorlás ellenes vonal/meg a nyugat ellenes Putyin barát/ térnyerését.

vazzup 2014.07.20. 22:39:11

@Lukas Meier: te sem tudsz túl sokat a világról ezek szerint... mindegy, gondold csak azt, hogy te pontosan tudsz mindent, miközben ki sem kell mozdulnod Pölöske-alsóról...

Pont ezek miatt semmi kedvem posztot írni. Vagy írok majd, és magasról teszek a kommentekre, oszt' mindenki azt gondol majd, amit csak akar. Csak akkor meg az a baj, hogy hol a szerző... van rajta sapka, nincs rajta sapka...

Hari Seldon 2 2014.07.20. 22:49:43

@lexrex:
"Az úgynevezett kiskapuk minden ország jogszabályában megtalálhatók, élen az USA-val. Ebből élnek az ügyvédek.
Ezek kihasználásában pedig a bankok, és a multik járnak az toronymagasan mindenki előtt. Magyarországon is. "

OK. Ez nagyon jó önfelmentés. Más is csinálja, mi is csináljuk.

"Persze, tudom nyugaton sincs másképp..." - Hát erre meg azt tudom mondani, hogy éppen most kerül Sárközy-re a sor, és bíróság elé kerül. Nem ilyen gazdasági ügyeskedések miatt, hanem "csak" azért mert volt neki informátora a igazságszolgáltatásnál.

SzZoole 2014.07.20. 22:52:05

@vazzup: honnan tudna mikor mindig csak kulombozo hiroldalak cikkeit linkeli be.Az ilyenek mindig jobban tudjak,hogy mi tortenik az adott orszagban,mint akik ott elnek,anelkul,hogy egy percet is eltoltottek volna ott.
Nyugodtan ird meg a posztot,addig mig 100 emberbol 95 pozitivan all hozza az jo.A tobbi 5-re meg magasan tehetsz,hidd el mi is magasan teszunk rajuk.
Szoval hajra azzal a poszt irasal:)

SzZoole 2014.07.20. 22:55:04

@Hari Seldon 2: miert csodalkozol pont Sarkozyn?O is csak egy magyar szarmazasu kissebbsegi csaladbol szarmazo hazankfia.

Hari Seldon 2 2014.07.20. 22:58:01

@tanato:
"Az utolsó bekezdés igaz, én is politikai indíttatásúnak gondolom a kivándorlás ellenes vonal/meg a nyugat ellenes Putyin barát/ térnyerését. "
Szerintem is így van.

Ők azok, akiknek az ilyen cikkeket simán be lehet adni:
hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20140719_Ismerjek_meg_a_legugyesebb_Putyinszopot

Ez már OFF, de a géplelövés annyira feldúlt most egy napja, hogy mindenre ugrom.
És szinte megint egy emberként állnak ki a latorállamok a nyugattal szemben: Putyin, Kína. (Reagennek ebben tényleg igaza volt)

2014.07.20. 23:04:41

@Lukas Meier: Nekem volt egy hasonlo ismerosom, ilyen internetes marmint, 8 evig irogattam egy nemzetkozi (angol nyelvu) forumra, moderator is voltam. Amerikai volt a lelkem, Kanadan kivul meg sosem jart, de eloszeretettel trollkodott velunk, masorszagban elokkel, hogy nekunk milyen szar, ENSZ-statisztikakat, ujsagcikkeket idezve. Mindenki agyara ment, de amig odairkalt, lattam karakterfejlodest azert :D Ujrairatkozott az egyetemre, oroszul tanult (beszelgettem is igy vele neha :D), meg kinaiul is elkezdett asszem, bar ugy tudom utazni nem utazott, de lettek ujonnan szerzett baratai mindenhonnan, szoval arnyalodott a kepe a vilagrol egy kicsit hala istennek.

Ezt azert irtam meg, mert oszinten kivanom mindenkinek, hogy utazzon, olvasson, tapasztaljon es ezekbol tegye ossze a kepet a vilagrol es ne eloiteletekbol. Sokkal jobb lesz, hidd el.

Kepzeld el, senki szerint sem csuparozsaszin minden kulfoldon, es ezt meg is irjak az emberek neha, de elkepzelheto, hogy a jorol tobbet irnak, annak az az oka valoszinuleg azert, mert nagyon szeretik az eletet, es alapvetoen ugy az egesz sokkal konnyebb es tobb ertelme is van, ha a pokolban is meglatjak a szepet, es azokat a tapasztalasokat erositik fel maguknak, amik pozitivak voltak. Ez nem jelenti azt, hogy negalnak a problemaikat vagy letagadnak, de lehet, hogy ugy sokkal konnyebb megoldani ezeket, ha tudnak valamibol erot meriteni, latnak jo peldat, es elerheto celt. Szoval erted, ezeket azert irjak meg tobben, hogy az ertekeket lassak meg az olvasok, es ne csak azt ami rossz (perszetudom, az a sajat ertekeikben megerositoleg hatna olyan olvasokra akik ebben bizonytalanok). En ezert jarok ide legalabbis, nyilvan nemtudom, a tobbiek miert, de szerintem hasonlo oka van. Sajnalom, ha te nem igy vagy vele, persze tiszteletben tartom, csak megmagyarazom, hogy mi az amit lehazugozol epp. :D

Oszinten kivanom, hogy kisusson a nap nalad (vagy olyan hangulatosan kopogjon az eso az ablakodon legalabb :D)

Határátkelő 2014.07.20. 23:10:03

@Naschkatze (Mostindien / CH): De, abszolút tervben van, hamarosan lesz is egy ilyen poszt (igaz, ott magától jelentkezett a szerző, de hátha az is elindít valamit).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.07.20. 23:10:34

Szerintem is jo otlet lenne megkeresni par embert a regi csapatbol (anno en is a postr.hu-n irtam par bejegyzest), es megnezni, mi tortent veluk azota.
Vazzup: nekem neha direkt egy "fun challenge" ugy megirni egy posztot, hogy tudom, lesznek olyanok, akik zsigerbol (cask mert Amerikabol irom) azt fogjak mondani, mint most neked...Arra gondolj, hogy nem ok a "celkozonseged", vannak itt sokan olyanok, akik viszont erdeklodessel olvasnanak arrol, amirol irsz. Nekem pl. mindig erdekes, amikor valaki szinten Kaliforniaban van, mert 1. raismerek a sajat tapasztalataimra 2. ossze tudom vetni a posztolo velemenyet az enyemmel...
Szoval ha van kedved, akkor ird meg, varjuk a posztod! :)

kardio1 2014.07.20. 23:13:54

@Hari Seldon 2:
Sarko nem csinàlt semmi többet mint Hollande és elvbaràtai. Csak most partvonalon kivülre akarjàk rakni. A PS azt hiszi, ha nincs egy erôs UMP (jobbközép), Akkor majd rà fognak szavazni Marine Le Pen ellenében. Nagyot fognak koppanni...

En nem érzem egyébként, hogy itt a blogon kivàndorlàsellenes lene a közhangulat, éppen ellenkezôleg. Itt majdnem mindenki boldog, aki elhagyta Magyarorszàgot. Nyilvàn az ir ide, aki igy érzi. Azért szerintem nem kellene a "Nyugat jobb" àllàsponttal egyet nem értôket leszolni, néha igen durva modon (ez nem ràd vonatkozik, bàr a mordoros hasonlatod azért elég merész volt szerintem.
Ismered azt a mondàst, hogy valami nem stimmel azzal, aki ifjùkoràban nem liberàlis. De azzal is, aki felnôve még mindig az:)
Klasszikus értelemben vévé én is liberàlis vagyok. Csakhogy a liberàlis alapértékeket a mai konzervativ jobbközép pàrtok is képviselik, igy a mai politikai liberalizmusnak csak a vallàsi vagy szexuàlis kisebbségek és pl. drogfogyasztok védelme maradt (nem teljes a felsorolàs). A kollektiv szabadsàgjogokat meg nem ismerik. Amit még furcsànak tartok a mai politikai liberalizmusban, hogy toleranciàt hirdetnek, közben végtelenül intolerànsak az ô nézeteiket nem osztokkal.
Na befejeztem a filozofàlgatàst.
PS.: Posztiràson màr én is gondolkodtam, de nem szeretnék ledorongolo kommentek tömegébe futni :)

kardio1 2014.07.20. 23:18:47

@Hari Seldon 2: Amit a gondolkodàsmod és Magyarorszàg elhagyàsa közötti ok-okozati összefüggésrôl irtàl, abban sok igazsàg van!

jewel79bp 2014.07.20. 23:22:36

@Határátkelő: én szeretem a posztokat. Mindig elolvasom őket. Csak a kommenteket nem szeretem, főleg az offolások miatt, meg mert mindig azt keresik, mibe lehet belekötni. Nehéz a hasznos infókat kiválogatni a kommentek közül.

Hari Seldon 2 2014.07.20. 23:22:44

@kardio1:
Szia. Nekem ITT Franciaországban semmi problémám nincs a jobbközép pártokkal,akár az UMP-vel akár másokkal.
Nyilván koppanni fog a PS, de ez ilyen értelemben várható is. A szavazótábor kicsit át fog alakulni, már pártok kicsit megerősödnek, aztán vissza. Hol erre leng az inga, hol arra. (Itt nincsenek annyira bebetonozott "szekták" mint Magyarországon.)
Én egyébként már Hollande győzelmét is annak tulajdonítottam jelentős részben, mert a válság eléggé megtépázta az országot. Kíváncsian várom most az új miniszterelnök mit fog alakítani. Manuel Valls értelmesebbek látszik mint Hollande, szerintem pár év, és egymás riválisai lesznek.

pappito · http://pappito.com 2014.07.20. 23:24:45

@NIKI LAURA: van három útleveled meg két PR cardod és még mindig két ellel írod, hogy salary?
Nem trollkodni vagy parasztkodni akarok, csak furcsának találom.
jelentősége mondjuk nem nagyon van,a z igaz

Hari Seldon 2 2014.07.20. 23:25:16

@kardio1:
Írjál, legalább erősítjük a francia vonalat!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.07.20. 23:32:24

@mojyo: Teljesen egyetertek veled! Tudom, hogy amikor valaki kulfoldon el, nagyon nehez dolog az eleterol beszelni egy Mo-n elovel. Kicsit nyuszika-sapka esete, ugy erzem.
Hacsak nem vagyunk nagyon jo, es oszinte, nyilt kapcsolatban valakivel, akivel jot-rosszat meg lehet osztani, nem igazan tudjuk, mennyi "jot" es mennyi "rosszat" mondjunk el az eletunkrol. Ha tul sok "jot" mondunk, dicsekvesnek hat, ha tul sok "rosszat", akkor megkapjuk: "minek mentel akkor kulfoldre? En a legtobb esetben annyit mondok, hogy itt is vannak nehezsegek, de jo dolgok is, mint mindenhol a vilagon. Az teljesen egyentol fugg, vajon melyik szemuveget hordja, es hogyan latja a vilagot. Ahogy te is fogalmaztad, az emerek tobbsege szamara az, hogy a rosszban is meg tudjak latni a jot, nagy segitseg. Talan ezt a szemleletet kellene otthon is megtanulni...De ez mar egy masik poszt temaja lehetne (es sokszor volt is rola szo egyebkent...:)) Na UFF, en szoltam :)) Udv mindenkinek a napfenyes Sunland-bol, Kaliforniabol :)

morsels (törölt) 2014.07.20. 23:47:51

@kardio1:
"PS.: Posztiràson màr én is gondolkodtam, de nem szeretnék ledorongolo kommentek tömegébe futni :)"

Ahhoz nem kell posztot sem irni :-)

kardio1 2014.07.20. 23:58:30

@Hari Seldon 2: Vigyàzz: ha az UMP és a PS neked egyre megy, akkor te FN pàrti vagy (ôk mondjàk a mésik kettôre, hogy UMPS)! Akkor viszont nem értem egy ilyen hott liberàlist mint te, hogy tûrnek meg maguk között! :))
Szerintem Valls csak ugrodeszkànak hasznàlnà a jelenlegi posztjàt,elnök akar lenni 2017-ben. A baj az, hogy ô egy aktiv ember, de az irànyt nem neki, hanem az elnöknek kéne adnia, de Hollande egy nagy mulya, csak a kamarillapolitikàhoz ért, az meg ilyen szinten nem elég. En nagyon nem örültem, amikor ô került az Elysée-be. Addig legalàbb Sarko eljàtszotta, hogy egy szinten vagyunk a németekkel, ez meg odatette Franciaorszàgot az olaszok, spanyolok mellé. Bravo!
Ami a 2017-es elnökvàlasztàst illeti, akàr én is indulhatnék, volt màr egy magyar, most van egy holland(e), jöhetne megint egy magyar:) Addig még lehetek kettôs àllampolgàr ...

Köszi a biztatàst a posztiràshoz! Meglàtom, mit tehetek az ügy érdekében:)

kardio1 2014.07.21. 00:00:01

@morsels: Igaz, igaz, mintha csak magam mondtam volna! Elég, ha az ember nem a fôsodorban van.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.21. 00:01:39

@mojyo: Hogyis vannak azok a bizonyos fäzisok? :-)
hataratkelo.blog.hu/2013/07/26/kultursokk_es_ami_vele_jar
(Ki lehet talälni, hogy ki melyikben van...)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 00:22:44

@Határátkelő:

Én az egyszerű melóst testesítem meg azt hiszem. Nem a cnc szakmunkást, nem a kőművest, nem a markolóst, nem a péket, hanem az egyszerű segédmunkást, betanított munkást. Az ő életüket próbálom valamennyire lefesteni ide, elég gyakran. Elhiszem hogy sokszor zavaró, de szerintem ugyanúgy megvan ennek is a helye mint annak mikor egy gépészmérnök leírja hogy hogyan él 3 ezer euróból. Nekem az nem tetszik mikor kollektíven kijelentgetik hogy Nyugaton kiszámíthatóság van, kirobbanó jólét, reményteljes jövő. Lehet hogy sok mindenkinek megvannak ezek, de szerintem nekünk, egyszerű melósoknak jó ha megélhetésünk van. És azért zavar nagyon ez mert mindig leírják hogy Nyugaton az egyszerű melóst is megbecsülik..na nézzük mennyire :

www.willhaben.at/iad/immobilien/mietwohnungen/steiermark/graz-umgebung/eggenberg-36-m2-charmanter-1-zimmer-single-und-studentenwohnhit-90740619/?adId=90740619&

Na, ha a melós kibérel egy ilyen lakást (ami elég kicsi és szerintem ez a mininum ha nyugati életvitelről beszélünk), kocsival jár melózni, eszik, iszik, alszik akkor :

kecó : 450.(áramot rászámoltam, az nem szokott benne lenni, de min 450)
kocsi : 70-80(ez kb minimum ennyi) biztosítás + mondjuk 50 benyára.
kaja : 200 (ennyi kell ha nem moslékot akar enni,illetve főz)
egyebek : 50

marad bő 200 euró. De! Gyakorlatilag semmit nem csináltuk csak melóztunk, ettük, ittunk, aludtunk. Ezt én nem nevezém nyugati életnek. Abba beletartozik az hogy elmegyünk azért havonta 1-2 alkalommal szórakozni vagy mondjuk enni egyet valahová. Akkor pedig elúszik a maradék is egész gyorsan. Na ezért mondogatom hónapok óta hogy melósként nincs semmilyen kiszámíhatóság.

Ja igen, és én 40 órával számoltam. Ha nem melózol 40 órát akkor felejtsd el hogy te egyáltalán egyedül fogsz élni. 30 órával már csak számlától számláig élet lenne ez.

Határátkelő 2014.07.21. 00:34:40

@házelőtthinta: Megfogadtam, hogy nem reagálok ezekre, de most az egyszer hadd tegyek kivételt, mert amit leírsz tökéletesen jellemző az egész itteni ténykedésedre.

Vegyünk már egy magyar pedagógust, jó? (Ne legyen "egyszerű melós", mint te, aki saját bevallásod szerint 120 eurós farmert veszel rémes ausztriai nyomorodban, hanem legyen egy főiskolát, vagy egyetemet végzett tanító / tanár.)

Keressen ez a magyar pedagógus nettó 110-120 ezer forintot havonta. Ha már albérletezünk, legyen az az elviselhető albérlet 50 ezer forint + rezsi, ami együtt közelít a 80 ezerhez. Vegyen normális kaját 40 ezer forintért havonta (ha tud, de nem biztos, hogy ennyiért tud). És akkor autó, egyebek - ja, hogy erre már nem is jut, igaz??? Félretenni tud? Ja, hogy azt sem. Nem 200 eurót, hanem egy fillért sem. És ez egy főiskolát végzett pedagógus. De ha hazavisz 150 ezer nettót (nem visz haza), még akkor sem tart ott, ahol szegény elnyomott, szerencsétlen osztrák melós.

És még te hiányolod a kiszámíthatóságot???? (Ha meg olyan pocsék az élet Ausztriában, miért vagy még mindig ott és nyomod minden nap a szövegeidet ide? Ja, mert hogy a saját bevallásod szerint is jobb ott. Akkor miről beszélünk? Vagy csak nem egy egyszerű troll vagy?)

Szóval fejezzük már be egyszer s mindenkorra a parasztvakítást, ha kérhetném!

morsels (törölt) 2014.07.21. 00:46:17

@házelőtthinta:
Most nem azert, de ha tenyleg olyan szar neked, de meg mindig jobb, mint Magyarorszagon, akkor egeszen pontosan mi az, ami miatt osztod itt az embereket?

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 00:54:55

@Lukas Meier: "Csak nekem furcsa az, hogy valaki 5+ éve már kivándorolt és még mindig a blogján és fórumokban bizonygatja a köznépnek, hogy mennyire jó is ott kint, hehe én milyen király vagyok, aztán várja az elismerő kommenteket a blogján, hogy "tényleg öreg, király vagy, de jó neked, meg jól írsz".

Lehet, hogy neked furcsa, ha valaki jól ír, de hát ez a te bajod. Olvsass szarul írókat. Ha neked az, hogy valaki leírja hogyan él az bizonygatás, akkor te egy szimpla irigy hülye vagy, aki otthon puffog a fotelban, hogy más jól érzi magát.Ehhez jogod van, amit senki el nem vitathad tőled.

De azért, a te szinteden: én a saját blogomra írtam és HÁ beletette a vasárnapi ajánlóba. Senki nem kényszerít, hogy elolvasd, pláne, hogy reagálj rá valamit. Mivel sejtésem szerint nem olvastad azt a 900 másik posztot amit az elmúlt hét évben írtam, ezért simán hülyét csinálsz magadból itt, én öcsi mindent leírtam, a jót is meg a rosszat is, magunkról is meg az országról is. De csak azért, hogy te ott jobban érezd magad, nem fogom azt hazudni, hogy nekem itt szar. Nekem öcsi Mo-on se volt szar én nem gazdasági menekült vagyok. Sajnálom, hogy a "bezzeghaitthonmaradtálvolna" paneljaid nem passzolnak rám (sem) de eléggé elegem van abból, hogy itt van 4-5 nick aki szemrebbenés nélkül hazugozza azokat akik külföldön merészelnek élni és még jól is esik nekik.

"Ki a francot érdekel az egész Magyarország, ha rendesen beilleszkedett, ott van családja és elvileg vannak ott barátai, minden rendben van vele, ja és állítása szerint még honvágya sincsen?"

És téged miért érdekel a külföldön élők közössége öcsi, ha nem is akarsz menni sehova a jó kis kényelmes fotelodból? Lehet, hogy téged bosszant, hogy nekem nincs honvágyam, de én ezt leszarom, pubi. Azt is, hogy téged nem érdekelne Mo, de az, hogy engem mi érdekel aztén döntöm el, és ezt neked megmagyaráznom nem kell.

"Vajon Magyarországon is folyamatosan ugyanezt csinálná, ha itt élne?"

Amíg ott éltem, addig is volt blogom, egy viszonylag látogatott kis hely, de az inkább közéleti jellegű volt, nem rólam szólt, azt abbahagytam amikor elköltöztem Mo-ról. Szóval igen, képzeld hülyegyerek, a blogolás egy hobbi amit már korábban is űztem.

"Nagyon furcsa ez az egész internetes kivándorolt blogolós és kommentelő közönség, de tényleg."

Hát, még mindig megvan a lehetőség, hogy erőt vegyél magadon és olyan blogokat olvass amelyek tetszenek, ha a HÁ nem.

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 00:56:10

@morsels: egy troll aki magányos és kommunistára issza magát estére. a többi nickje is elég fárasztó

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 01:08:05

@i got my: igen.

Nekem mindig az jut eszembe, hogy mit látál magad körül amíg a reptérről beértél a városba. Nem tudom most mi van, de már a szockóban is disznóól látszott a gyorsforgalmiról, lepukkant hátsókertek, öt lomtalanításnyi szarral-szeméttel és ez még megvolt a kétezres évek közepén is. Úgy a Kökinél kezdődött a normális városi utcakép. Remélem ez már megváltozott.

morsels (törölt) 2014.07.21. 01:13:19

@pappito:
Hat, mivel nem ismerem hintat, igy elfogadom azt, amit magarol ir.
Ja, neki nem jott be, vagy neki szinte mindegy, de akarhogy probalja magyarazni, egyszeruen csak a sajat nezopontjabol irja a tutit, ami mar egy ideje az Igazsagga fejlodott.

Dehat annak kell venni, ami.
Ha igaz, amit ir, akkor valahol ertheto, hogy amiket olvas, az szamara zavaro.
Ha nem igaz, akkor meg csak idotoltes az, amit csinal.

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 01:15:39

@morsels: nekem semmi bajom azzal, hogy szarul van. azzal van bajom, hogy szinte betűről betűre írja ugyanazt _minden_ posztnál a kommentek közé. ha valaki jól érzi magát, akkor "de az osztrák melósnak nincs jövője, szar a nyugat, hazudik" ha valaki nem érzi jól magát "ugyehogy mindenki hazudik, nézd ez is szarul van, mint én az osztrák melós"

uncsi

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.21. 01:16:42

@Zsuzsi65: Múltkor néztem a blogodat, aztán bezártam, és nem találtam. Nannynak akartam belinkelni :)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.21. 01:18:52

@házelőtthinta: Csaxolok, hogy a kocsi luxus (itt Europäban)...és rengeteg pénzt visz el... ha mär az egyszerü ausztriai melos életét szeretnéd prezentälni...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.07.21. 01:35:01

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: Elvileg mukodik, ha profilom mellett levo linkre kattintasz. Igaz, mostanaban nem voltam valami szorgalmas blogolo, regen szuletett uj poszt :) (de azota mar "nemhivatalosan" bekoltoztunk a hazba :)
susiehun.blogspot.com/

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 01:38:05

elmesélek egy történetet, tegnapi. tök off meg minden, csak az élmény kedvéért. Szóval.
kiégett az egyik indexlámpás az autómban (tik-tak-tik helyett tiktaktik) elmentem az autósboltba izzóért. Leveszem a polcról (tök sztenderd pilács) kettő van egy fóliában, megnézem, hogy volt-watt stimmel, fizetek, megyek a parkolóba, csavarhúzó elő, régi izzó ki, új be, nem világít. Na mi van. Másik új be, az se világít. Megnézem a foglalatot meg kiszedtem a kukából a kidobott régit, hát néddoda, hülye a juzer, kétféle izzó van, az egyiknek két érintkező van kétoldalt a talpán, a másiknak egy középen, hát nyilván rosszat vettem, nem néztem meg rendesen.

Visszaballagok a feltépett csomagolású újakkal, mondom heló, elcsesztem, nem jót vettem, mi legyen. Erre srác vigyorgott egyet, aszonta előfordul, ne aggódjak, visszavette a kicsomagolt régit, sztornózta a számlát, elszaladt egy jóért, azt odaadta, mondta, hogy ami nekem kell az ugyan 10 centtel drágább, de ne törődjek vele, szóljak ha kell segítség a beszereléshez, szép napot, heló.

na csak úgy elmeséltem...

morsels (törölt) 2014.07.21. 01:40:40

@pappito:
Neked izzokat kell cserelned a kocsidban?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.21. 01:40:41

@Zsuzsi65: Hosszú menet volt, gratulálok :) Kis nyírfaág, virágok, krepp papír, szalag a tetőn megvolt? :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.21. 01:42:15

@pappito: Ez egy üdítő történet volt, köszönöm :)

@morsels: Megyek és alszok :)

Egál.

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 01:44:15

@Zsuzsi65: hú, szép nagy házatok lesz :)
gondolom pezseg már a dekoráló mirigyed :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.07.21. 01:47:51

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: "Hosszú menet volt, gratulálok :) Kis nyírfaág, virágok, krepp papír, szalag a tetőn megvolt? :) "

Haha, 4 ev "kempingezes" utan azt mondtam, most mar lemondok a "extreme makeover" fele szuper bekoltozesrol, amikor minden csip-csup a lakasban :))) nekem eleg, ha a haloszobaban van egy agy, amin tudok aludni :))) (a mi halonkban most kb. ez a helyzet, szoval ugy erezzuk magunkat, mint a fiatal hazasok, akiknek mindossze egy agyuk van, de az a legfontosabb :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.07.21. 01:50:04

@pappito: "hú, szép nagy házatok lesz :)
gondolom pezseg már a dekoráló mirigyed :)"

Neha arra gondoltam egyik-masik melypontomon, hogy talan tulvallaltuk magunkat :))) de aztan amikor most ranezek, es latom, meddig eljutottunk, arra gondolok, vegulis is ezt beruhazasnak, es a gyerekeinknek is epitettuk...szoval valahol megeri :)) es igen, mar NAGYON dolgozik az HGTV-brigad az agyamban :))) (aki esetleg nem ismerne, ez az egyik legnezettebb lakberendezo DIY csatorna az USA-ban)

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 01:55:23

@morsels: nem kell mindet, csak amelyik kiég, miért?

morsels (törölt) 2014.07.21. 01:58:03

@pappito:
En meg sosem csereltem izzot a kocsiban.
A lakasban igen.
Ja, a ledes izzok dragak.

morsels (törölt) 2014.07.21. 02:00:48

@pappito:
Arrol nem is beszelve, hogy a joleti tarsadalom alapja az, hogy mindenki azt csinalja, ami a dolga. A hamburgeres hamburgert csinal, az izzocserelo izzot cserel. Ha te ilyen barbar modon belenyulsz a rendszerbe, felborul az egesz es a joleti tarsadalom szep lassan csak tarsadalom lesz, aztan meg az sem.

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 02:04:08

@morsels: hogy őszinte legyek ebben az autóban már egy szer kiégett a helyzetjelző az egyik oldalon, azt cseréltem, meg most egy indexet. meg egyszer a motoromban kiégett a műszerfalvilágítás lámpácskája, azt is kellett. Az eddigi hét járművünkből ez azért nem tragédia.

a ledes izzók meg hosszú távon nem drágák, egyben lecserélni mindent, na az drága, ha azt nézem, hogy 59 cent egy sima villanykörte. De ha azt nézem, hogy tizede a fogyasztása a ledesnek, akkor már más a kép. Látszik a villanyszámlán h nincs hagyományos izzó a házban.

morsels (törölt) 2014.07.21. 02:06:42

@pappito:
Ember... ha kieg egy izzo, uj autot kell venni.

A ledes izzok a hazba klasszak. Csak kozben bezar egy csomo gyar, egy csomo ember elveszti a munkajat, a megelheteset.

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 03:03:00

@morsels: van olyan, hogy izzócserélő?

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 03:04:06

@morsels: ha bezár az izzógyár majd nyílik ledgyár és odamennek az emberkék dolgozni

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 06:50:42

@Babette.: nem bizony, itt se olyan szép ám az élet csak ezt sokan elhazudják :)

(egyébként valszeg pénzt se kértek volna ha beállítok egy autószerelőhöz a problémával, hanem kicserélik és kapok pár csípős megjegyzést, de hát leégne a pofámról a bőr, ha nem tudnék két csavart ki- meg behajtani meg berakni egy bajonettes izzót :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.21. 06:57:31

@pappito: :D

tavaly kiment a biztositek az oreg automban, bementem a szervizbe, total ingyen kaptak szet.
jo,lehet, azt hittek, hogy egyszer maj ott veszek ujat helyette, de akkor is:)

tanato 2014.07.21. 07:09:01

@Hari Seldon 2: Egyetértek,Putyin nem jó irányba halad és ennek ellenére nő a hívei száma MO.-on is,éles nyugatellenes retorikája miatt.

tanato 2014.07.21. 07:16:32

@Határátkelő: @morsels: Nem biztos hogy a saját gondolatit nyomja.Lehet hogy igazából egészen mást gondol.

rezsöatya 2014.07.21. 07:18:46

@pappito: nem bizony, nem kertek volna!

Az en sztorim:
Meg Skociaban dolgoztam, s ott a markaszervizben fel voltak sorolva az ingyenes szolgaltatasok (altalaban ellenorzesek, de koztuk volt az izzocsere is). En is magam szoktam cserelni, mar csak a kihivas miatt is, de a hatso rendszamtabla megvilagito izzo cserejehez a fel hatsoajto burkolatot le kellett volna pattintani, gondoltam, jobb, ha ok csinaljak. El is keszult, az izzot mondjuk ki kellett fizetni, a ket darab kerult 38 pennybe(!) A szerelonek akartam borravalot adni, megiscsak elszorakozott vele 20 percet, nem fogadta el. Szoval van egy markaszervizes szamlam 38 pennyrol! (kb.140 Ft)

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 07:27:03

@rezsöatya: hát nekem szegény öreg járgányommal nem sok keresnivalóm van a márkaszervízben, de azért valahogy így kéne működnie a dolognak

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.21. 08:04:28

@pappito:
Itt mindennapos látvány az autópálya leállósávban kereket cserélö segélyszolgálatos.

nyuszigonosz 2014.07.21. 08:13:02

@diggerdriver: Én is azokat hívnám, ha útközben kerékcsere kellene.

Hol vannak azok az idök, mikor még az apu kocsiján én magam cseréltem az út mellett a kereket! :-)

Na de az is úgy volt, hogy eldübörgött mellettem egy teherkocsi, mire a mozgástól kisiklott az emelö és a kocsi lerogyott. Én meg éppen már az új kerékkel álltam mellette. A következö teherkocsi meg azonnal megállt, két fickó kiugrott: összerogyott kocsi megemel, kerék kicserélve. :-))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 08:57:06

@Határátkelő:

A lehető legőszintébben mondom most hogy én nem vagyok troll. Minden úgy igaz ahogy van. Az életemről meg mindenről. Nem trollkodni járok ide,hanem hogy véleményt formáljak és persze igyekszem én is kivenni a részem a közvetítő szerepben. Nem tudom hogy mennyien olvassák otthonról a blogodat, de szerintem ők vannak többségben. Ebből pedig egyetlen dolog következik biztosan : Nekik objektív információkra van szükségük,mert belőlük lesznek a jövő határátkelői. Én nem tudok úgy nyugodtan aludni hogy a 19 éves budapesti cserfes, kalandvágyó lány fals információkat olvas össze pl innen. Nem hazugozok le senkit,de lássuk be hajlamosak az emberek sarkítani és elhallgatni bizonyos dolgokat. Te is tudod hogy így van. Max jól leírta hogy miért. Önigazolás. Az emberek önmaguknak is szeretnék bebizonyítani hogy igenis, sokkal jobb nekik.Ezért sokszor akaratlanul is hajlamosak túlozni. Egy tipikus túlzó eset volt mikor linkelték a norvég új mercis takarítókat. Természetesen mindenki elhitte. Mintha olyan evidens lenne hogy a norvég takker simán megveszi az új mercit.

Én leírtam már párszor hogy szerintem Nyugaton jobb a megélhetés. Sose tagadtam le, mert tudok számolni és közel sem élhetnék ilyen életszínvonalon se pl a fővárosban, de egy vidéki városban sem egy hasonló melóval. Valószínűleg jobban élek mint a 110 ezreket kereső emlegetett akárki. A 150 ezresnél már kétségeim lennének. Ugyanis a 150 ezres nem akkor él úgy mint én ha havi 200 eurót rak félre, hanem ha a fizetésének ugyanolyan %-a marad meg hasonló életvitel mellett mint nekem.Nekem durván 20%, otthon 30 ezer lenne ez a 20 %. Na most, egy vidéki városban(Ne fővárossal hasonlítsuk össze, én se Bécsben élek, ahol 150 euróval is drágább lenne egy ilyen lakás simán) 150 rongyból egyedül megélni úgy hogy maradjon 30 rongyod hó végére azért az nem scifi. Főleg hogy otthon nem havi 70 euró a biztosítása a kocsinak hanem EGY ÉVBEN ennyi. Azonban a többi maszatolást én tényleg mesének érzem kicsit... A kiszámíthatóságot, a jövőt meg mindent amit szoktunk itt gyakran olvasni. Te is pontosan tudod miről beszélek. A tündérmesékről. Nyugaton nem löknek fel, Nyugaton nem idegesek annyira az emberek, Nyugaton nyugalom van. Egyébként nem fura hogy gyakorlatilag én vagyok itt az egyetlen rendszeresen kommentelő egyszerű melós? Érdekes én rengeteg egyszerű melóst ismerek...itt meg valahogyan csak én kommentelek egyszerű segédmunkásként...vajon miért nem kommentelnek ők nagyobbb számban? Mi lehet az oka?

Úgy érzem nekem is van helyem itt. Nem személyeskedem, csak más általában a véleményem. Ha pedig ennek itt nincs helye, akkor tényleg kijelenthetjük hogy cenzúra van. Lehet lúzerezni, nem sértődöm meg. Igen, az vagyok. Én is tudok róla. De képzeljünk el 1 napot tiszta tányérok nélkül az éttermekben. Na, akkor szerintem ebből a rövid és egyszerű példából látszik hogy minden dolgozó ember megélhetése számít és fontos.

Most se csak úgy beírtam a dolgokat hanem csak "megvédtem" magam.

Én nem akarok vakítani senkit. Én objektíven szeretném tálalni a dolgokat. Sose tagadtam hogy szeretem a nyugati életemet és hogy többet tudok fogyasztani mint pl egy magyar mekis dolgozó. Sose tagadtam. Azonban szerintem van helye azoknak a témáknak is amikről én gyakran regélek itt. Melós életvitelről, beilleszkedési nehézségekről, helyi nők közönyéről és a többi.

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Ha a kocsi luxus, akkor Magyarországon egész sokan élnek luxusban, ugyanis rengeteg kocsi van. Nyugati mérvcével is rengeteg.Arról nem is beszélve hogy rengeteg melóhoz ALAPfeltétel, vagy inkább kényszer. Nekem is ki kellett dumálni hogy úgy osszanak be ahogy, mert késő este pl nem tudnék hazamenni. De nem minden munkahely tud ilyen rugalmas lenni. Ha kettőkor végzel akkor vagy hazagyalogolsz vagy taxit hívsz.Egy fővárosinak ez is megdöbbentő lehet, hogy nincsenek rendszeres éjszakai járatok.De ki akarna mondjuk -15 fokban hóesésben gyalogolni, bicajozni?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.21. 08:58:31

@házelőtthinta: rossz hirem van szamodra: te nem "egyszeru atlagmelos" vagy. A melosnak van valamilyen szakkepesitese, amit anno becsulettel kitanult, es amivel el tud helyezkedni. Te egy lusta tengo-lengo eletforma vagy, aki nem tanult szakmat. Ezert ne is vard, hogy majd sporolni tud, meg kocsikazni, mert ez a Fold egyik orszagaban sem fog megvalosulni es ez nem az adott orszag hibaja. A betanitott, kepzetlen munkat jobbara azok vegzik, akik kozben tanulnak valami mast es kell egy egyszeru melo, ami atmenetileg eleg kajara es lakasra. Majd ha kitanultak egy szakmat, tovabblepnek. Illetve ha a szakmajukban epp nem tudnak elhelyezkedni es kell a penz. De ez is atmeneti megoldas, amelybol a cel a tovabblepes, valtas. A kepzetlen, betanitott munka egy normalis embernek nem realis eletpalya. Ha viszont hosszu tavra ezt az eletutat valasztottad, azzal sincs semmi baj, viszont akkor bizony elegedj meg a minimalbereddel es ne sirjon a szad, hogy nem eleg kocsira meg etteremre. (Megjegyzem, ket diplomam es jo allasom van, de almomban sem jutna eszembe autot tartani, jo nekem a tomegkozlekedes is.)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.21. 09:10:25

@morsels: Most érzem magam öregnek. Cseréltem izzót a hőskorban egy Zsiguliban... :D

@nyuszigonosz(D): Jajj... Jó, hogy nem esett rá a lábadra az emelő... :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 09:12:35

@diggerdriver: az rendben van, én is azokat hívnám, ha lepukkanna a kerekem. A nejem autóján asszem inkább megcsinálnám, attól függ mennyit kell várni.

De azért a kerékcsere, adott esetben berohadt/atomra meghúzott csavarokkal, a pótkerék kibányászásával, kerekek emelgetésével az út szélén nem ugyanaz, mint a parkolóban ki meg bepattintani egy izzót :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.21. 09:15:57

@házelőtthinta: Azért nagy érdeklődéssel figyelem a veled és ellened folytatott harcot itt!! :-D
....és kíváncsian várom azt a pillanatot, amikor majd elveszted az emberi tartásod, és te is, kedvesen felajánlod itt egy-két embernek, hogy ugyan akassza már fel magát, és menjen a picsába, meg menjen orvoshoz ha bolond, és depressziós és idegbeteg! :-D
De még hallod-e te gyerek, igen jól bírod! :-O

Hari Seldon 2 2014.07.21. 09:21:00

@kardio1:
Nekem sem tetszik a Hollande Spanyol-Olasz vonala. Ezért ha a kettő közül választani kéne akkor inkább a Valls lenne jó. Majd meglátjuk mi lesz pár év múlva.

Határátkelő 2014.07.21. 09:27:46

@házelőtthinta: Még egyszer mondom, nem kívánok veled teljesen értelmetlen vitákba belemenni, így csak azt kérem, linkelj be EGYETLEN olyan posztot, aminek a szerzője azt állította valaha is ezen a blogon (és már megjelent több mint 1050 írás), hogy kemény munka, nyelv- és szaktudás, valamint elszántság nélkül tudott boldogulni külföldön. Mert ha ezt nem tudod linkelni (márpedig nem tudod, mert ilyen poszt itt soha nem jelent meg), akkor csak hangulatot keltesz, ezt pedig bloggazdaként kikérem magamnak.

Miként azt is, hogy folyamatosan lehazugozod az ide írókat és kommentelőket és úgy állítod be magad, mint aki az objektivitás felkent képviselője ezen az oldalon.

Nem állítja senki, hogy külföldön nem kell keményen dolgozni, nagyon sokan leírták már, hogy az elején milyen nehéz volt, egy lakásban élni idegenekkel, stb. Ezért mondom azt, hogy amit csinálsz, az szimpla trollkodás (rosszabb esetben: a valóság elferdítése), és még egyszer megkérlek, ezt fejezd be.

Még valami: egyszerűen nem igaz, hogy nincs helye a véleményednek itt, te is (és még páran, akik pedig direkt a többieket hergelni járnak ide) megjelenhetsz, annak ellenére is, hogy én személyesen sokszor végtelenül irritálónak tartom az "objektivitásod". De nyilván nem az én személyes ízlésem és véleményem határozza meg ezt a blogot, hanem az, hogy minél több vélemény elhangozzék.

Részemről ennek a beszélgetésnek itt véget vetek.

Üdv

Határátkelő

tanato 2014.07.21. 09:36:43

@Határátkelő: Sajnos én is arra gondolok: már nem trollkodás ez hanem tudatos célirányos munka méghozzá aknamunka ,egyrészt kivándorlás ellenesség,másrészt a blog ellehetetlenítése szétbomlasztása.Szóval masszív politika

pappito · http://pappito.com 2014.07.21. 09:42:46

@sodalisO [eng]: senki nem _harcol_ hintával, csak alapvetően hibás amit állít, miszerint az ő élete az valamiféle fokmérője vagy minőségjelzője a külföldiai életnek. A nekem szar=nyugaton szar egy baromság. Különösen itt, ahol csomó olyan poszt volt, ahol szintén bet.munk-ból éldegélő arcok írtak.

Az, hogy ezredszer állítom, hogy el van tagadva a nyugat sötét oldala (ami nem igaz mellesleg) majd a saját életemet állítom példának és az igazság feltárójának vélt dicsfényében sütkérezem + sajnáltatom magam, hogy nem állnak szóba velem a nők - ez mondjuk tíz alkalommal is uncsi, nemhogy minden egyes poszt alatt.

Az pláne bosszantó, hogy cenzúráról sopánkodik, amikor újra és újra elmondja ugyanazt.

És ehhez persze nyugaton él és a bet.munk-ból is megtakarít...

hagyjuk már

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.21. 10:39:19

@Határátkelő: ezért nagyon köszi (nem mondom, hogy minden magyarországi proli, szakmunkás, tanár, könyvtáros, nővér, és egyéb minimálbéres nevében, mert hülyén venné ki magát, de mégis).

**mimi** 2014.07.21. 11:02:42

@sodalisO [eng]:
+1 :))))))

én is érdeklődve figyelem...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 11:28:41

Én is befejeztem. Elegem van már abból hogy lustának tartják azt az embert aki ugyanúgy bejár egy helyre robotolni mint ők, de nem is irodába, hanem izzadni az 50 fokban a grill mellé. Tényleg, elegem van ebből. Meg hogy szerinte mindenki lépkedi a lépcsőfokokat. Igen, a szakmunkás biztos, de én melósokról beszéltem.Ha nem érted a különbséget azon nem tudok segíteni. Bár szerintem a szakmunkás se annyira lépked. Hova lépkedne egy pék? Lustának tartanak mikor a helyi fiatal lakosság jelentős része meg fetreng a 800 eurós segélyeken otthon, bepiálva, bedrogozva. Én meg 300 al többért dolgozok 180 órát.Ez a lustaság netovábbja, valóban! Mindenki egy trehány lusta ember aki nem vértezi fel magát szakképesítésekkel! Gratulálok a sok iskoládhoz.

Egyébként mondom, nem azt mondtam hogy nem lehet boldogulni, de ez a kiszámíthatóság, reményteljes jövő, biztonság, ezek csak jól hangzó szavak, nem sok közük van a valósághoz.

málé mackó 2014.07.21. 11:30:48

@házelőtthinta:
Kicsit sok már az önismétlésed. Belőled egyetlen egy dolog hiányzik az alapvető élethez, amit ambíciónak hívnak.
Ezzel lehet az életben érvényesülni. Ha egyszerű kuli melós vagy, akkor maradj az és éld azt az életet, amivel elfogadod hogy tettek nélkül NINCS előrébb jutás. Ha egyszerű melós vagy, akkor dolgozz, hozd ki magadból a lehető legtöbbet, kommunikálj kedvesen, és kiemelnek a hamburger sütők közül a kiszolgálók közé. Lehúzol egy évet, máris megvan a referenciád, amivel máshová pályázhatsz, és léphetsz a mekiből egy kiváló nem franchise burgerezőbe, és máris több a pénz. Valamit akkor már nem csak húspogácsát forgathaszt, hanem A húspogácsát, ami tudod hogy a burgereződ kulcsa a pénzhez. Ha nem vagy hülye, akkor láthatod hogy az üzlet hogy épül rá A húspogácsára, a többi összetevőre, a szakértő elkészítésre.
De nem, Te csak egy kuli munkás vagy, aki a konyhába helyezett ágyából egy belvárosi lakást tart kulimunkásként normálisnak.
Ébredj már fel! 23 évesen mi a fene trauma ért Téged, hogy mindenkit kiosztasz aki felismerte azt, hogy ha ma teszek mondjuk 10 percet a nyelvtudásomért, a hobbimért, amiből akár később meg is tudok élni (ha tökélyre fejlesztem magam benne). Miért nem magadra költöd az időd a siránkozás, a megrekedés helyett? Ha megtanulsz mindennap egy új számodra idegen szót, akkor a pultos lány arcára mosolyt csalhatsz a pubban/kocsmában. Ha két hétig folyton ott múlatod az időd a próbálkozásaiddal, akkor máris lesz egy barátságos karaktered.

Minden külföldön próbálkozó ember átmegy a maga nehézségein, de az ambíció előrevisz mindenkit, az ambíció adja a kulcsot az álmok megvalósításához.

Ha Neked alanyi jog egy autó, akkor vállalj több órát a munkahelyeden. Keress másik munkahelyet, ahol több órát tudnak adni. Tegyél érte, ne siránkozz mint egy...
Ha azt mondanád, hogy dolgoztam a héten 45+ órát, mert a célom hogy vegyek egy autót magamnak, akkor mindenki veled lenne, és kitartást kívánna a célodhoz. De így?!

jewel79bp 2014.07.21. 11:32:50

@házelőtthinta: Tudod, én ezzel úgy vagyok, hogy csodálom a nyugatikat, akik egyáltalán beengednek szakképzetlen szakmunkást az országukba dolgozni. Nézd az ő szemszögükből: nincs használható szakképzettséged, nem beszéled esetleg (tökéletesen) a nyelvet, mit vársz? Félre ne érts, én is nulla holland nyelvtudással kezdtem takarítani (két magyar diplomával), de feltettem magamnak a kérdést: ki vagyok én itt most? Egy ember, aki még az életében nem dolgozott ebben az országban, nem bizonyított itt semmit, nincs papírja a helyi képzettségéről, nem beszéli jól a nyelvet... És ENNEK ELLENÉRE szavaztak nekem annyi bizalmat, hogy nulla előélettel adtak egy munkát. WC pucolást, de munkát. Azt már végképp nem értem, hogy szerinted ezért miért kéne olyan fizetést kapni, amiből egyes egyedül kényelmesen el tudod tartani magad... Milyen jogon, miért?
Első generációs bevándorlónak lenni szar. Ha olvasol könyveket azokról, akik egyszerű melósként Amerikába mentek mondjuk 100-200 éve (de akár most is), kidolgozzák a belüket, nem élnek jól, de ez az ára annak, hogy majd a gyerekeik, unokáik egy olyan országba szülessenek, éljenek, nőjenek fel, ahol jobb lesz nekik. Mert ők már anyanyelvként beszélik majd a nyelvet, mert ők ott helyben szereznek szakképesítést, és lesznek helyi, bennszülött barátaik - te, mint első generációs bevándorló ezt a lehetőséget tudod majd megadni nekik. Ez egy óriási lehetőség szerintem. Annak jár ennél több, aki olyan speciális tudással, szakképesítéssel rendelkezik, amiért már első generációs bevándorlóként megfizetik. Hatalmas nyitottságra vall a nyugati országoktól, hogy ez így lehetséges, hogy igenis van átjárhatóság, lehetőség a felemelkedésre, hogy hajlandóak befogadni - de ezért nekünk is valamit adni kell.

bpetya75 2014.07.21. 11:37:41

@házelőtthinta:

Nem hinta, Réka nem azért nevezett lustának, mert betanított munkát végzel, hanem azért, mert miközben a soraidból az derül ki, hogy többre vágysz, nem teszel azért, hogy azt a többet el is érd, hanem inkább siránkozol. Két útja van, hogy elégedett ember légy. Vagy az igényeidet alakítod a körülményeidhez, vagy a körülményeidet az igényeidhez.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 12:10:54

@jewel79bp:

Szerintem te félreérted a külföldi életet. Nem az ország tesz szívességet nekem ezzel,hanem én neki. Én adom el az időmet. Mi az hogy nem adok semmit? A szabadidőm már smafu? Bocsánat én nem tudok ilyen szolgalelkű lenni, hogy összeteszem a két kezem hogy egy gazdag országban lehetek bérszolga. Örülök hogy biztosít nekem munkát az "új" hazám, de ennyiben megáll a dolog.

@málé mackó:

Igen, azt tartom normálisnak hogy a melós fenn tudjon magának tartani egy normális lakást.Aki szerint normális az hogy csomó nyugati nagyvárosban már a 40 órát robotoló melósok is csak sok emberrel összetömörülve tudnak megélni, annak gratulálni tudok. Mondom, ugyanez a világ évezredek óta. Koldusok és királyok. És látszólag senkit nem zavar ez a társadalmi berendezkedés. Csak a képembe dörgölik hogy tanulj aztán hátha. Dolgozni nem elég? Milyen elferdült értékrendű világban élünk már? De mondom, nyugodtan mondjad hogy mit akar a kulimunkás, örüljön hogy van mit enni...nekem se kedvem, se energiám, se pénzem nincs kitanulni valami versenyképes szakmát. Nekem ebből kell boldogulnom. És igazából én még szeretem is. Azt nem szeretem hogy hallgatni kell itt naponta hogy kirobbanó jólét meg reményteljes jövő.

@bpetya75:

Nem vágyom én többre. Egy nullával hosszabb bankszámlával se lennék jelenleg se boldogabb se elégedettebb. Ő pedig lustának nevezett. Szerintem ez minimum sértés. Mintha szociális juttatásokból fetrengék Ausztriában évek óta...ne nevezzen egy dolgozó embert lustának. A mérnök úr nem lusta mi? Csak a melós...mert nem végez 2 egyetemet egyszerre két műszak között éjszaka...

bpetya75 2014.07.21. 12:24:52

@házelőtthinta:

Ne mondd már, hogy nem vágysz többre! Szereted a jó ruhákat, szeretsz jókat enni-inni, szeretnél becsajozni. Legalább is abból, amiket itt leírtál, nekem ez jött le. Ha ehhez nem elég az a pénz, amit a grill mellett megkeresel, akkor...?
Napi 8-9 óra munka mellett Magyarországon lehet, sőt szinte muszáj tanulni vagy még dolgozni valamit, ha jutni akar valamire az ember. Nehogy már kicsivel nyugatabbra ne lehessen!?

málé mackó 2014.07.21. 13:04:24

@házelőtthinta:

A kulimelós lét Neked elég egy életen át? Nem vágysz arra, hogy a munka amit végzel örömmel töltsön el?Elmész dolgozni, aztán annyi?
Szoktál csinálni valamit szabaidődben? Mi a napod legjobb pillanata? Van valami hobbid? Amikor kisfiú voltál, mi szerettél volna lenni? Mi állított meg, hogy azzá válj?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.21. 13:07:34

@házelőtthinta: nem kell egyetemet vegezni. Nem kicsit serto, hogy magadat a pekkel hasonlitod ossze. A pek tud kenyeret sutni! Te semmit nem tudsz. Semmihez nem ertesz. Akar a mekiben is dolgozhatnal becsulettel - aki a minimalis elvartnal tobbet nyujt, az elorelephet.
De aki a huspogacsaforgatasbol nem AKAR elorelepni, mert nincs kedve (teged idezlek), az ne is varja, hogy olyan megelhetese legyen, mint egy peknek.
A pek Nyugaton vagy nagy kenyergyarban dolgozik, ahol bizony megkeres annyit, hogy ha nem is fenyuzoen, de tisztesen megeljen. Vagy pedig kidolgozza a belet a sajat peksegeben, altalaban kevesebbet keres, mint egy takarito, de a szabadsagot es a kockazatot valasztotta a beosztott munka helyett. Mindketten toronymagasan felette allnak a te ambicioszintednek.
Sugjak egy erdekes dolgot? Epp betanitott munkat vegzek. Jelenlegi allasomhoz semmilyen szakkepzettsegem nincs, szinte veletlenul cseppentem bele, A cegnel tanultam ki a szakmat, es olyan jol dolgoztam, hogy ket even belul eloleptettek. Most elegedett vagyok es egy ideig nem is akarok tovabblepni. De ha majd nonek az igenyeim, akkor bizony hozzajuk fogom igazitani a befektetett munkat, hogy megvalosithassam a vagyaimat.

Az, hogy te a nulla felelosseget, tudast es beleelest igenylo biodroid munkabol akarsz munkasosztalybeli eletszinvonalat, az csakis a te ostobasagod. Te nem vagy munkasosztaly. Digger meg en vagyunk munkasosztaly. Attol te nagyon messze elmaradsz.

málé mackó 2014.07.21. 13:48:29

@Határátkelő:

Elnézésed kérem, nem etetni akarom a trollt, egyszerűen megérteni, hogy MIÉRT ismétli rogyásig a saját beszűkült izéit.. nem találok rá megfelelő szót sem. (Az eszme a megfelelő, de ezt mi máshoz kötjük mint ő.)

Még postr-es időkből olvasom a blogot, eddig csak csöndben. Ez a fiú előcsalta a medvét. Képtelen vagyok elfogadni, hogy emberek a változásra való képességet megtagadják önmaguktól.
Vállalom, hogy a pénz miatt lettem határátkelő. Ám nagyon sokat változtam azáltal, hogy befogadtam majd elfogadtam a helyi szokásokat, és ezek dominálnak a mindennapjaimban. Minden egyes nap értékelem az életet, amire itt lehetőségem van.
Ugyanakkor maradtam az, aki voltam. Ha régi emberekkel találkozom, akik Mo-hoz kötnek, ugyanaz a konok viselkedés tör belőlem felszínre, és ezt nehéz elfogadnom.
Szerintem mindenki átmegy ezen, van aki sokkal-sokkal toleránsabbá és barátságosabbá válik, és ennek megfelelően bánik Hintával és a többi makacs, más nézőpontra képtelen emberrel.
Sajnos ők nem értik meg azt, hogy amiért én hálát érzek a jelenlegi életemért, az a LEHETŐSÉG egy életre, ahol az ambícióimnak teret tudok adni.
Legyen az szakmai, legyen az a család legjobb elkészített ebédje vagy a gyermekeink legjobb pillanatai - ugyanis sokan sikeresek voltak Mo-n is, ám nem volt idejük a családjukra a megélhetés miatt.
Aki ezt értékeli, annak Mordor vagy egyéb negatív jelzővel jut eszébe Magyarország, és nem azért, mert külföldön minden jobb.
Külföldön ha legalább annyit hozol ki magadból, mint amennyit Mo-n tettél, akkor azt a munkaadód, az üzleti partnered értékeli.

Ezért nem értem Hintát és ezért tettem fel neki a gyermeteg kérdéseket. Valami oka van, hogy ő megrekedt. Senki nem érti hogy miért van itt és hangoztatja újra meg újra a tudjukmit. Ügyesen fogalmaz, de képtelen egy számára feltett összetett kérdésre válaszolni. Talán most.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 14:48:08

@málé mackó:

Akkor én megrekedtem :) Mindenki megrekedt aki nem lépked felfelé. Úgy látszik. Mégis ki dönti ezt el hogy ki reked meg meg ki nem? A társadalom krémje? Egy felsőosztálybeli rátok ugyanúgy rásózhatná ilyen alapon hogy megrekedttetek...mert dolgoztok a megélhetéséért..és a többi...egyszerűen csak arról van szó hogy a legtöbb ember tapos lefelé, felfelé meg kapaszkodik.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 14:48:18

@bpetya75:

Szerintem a melósnak is jár a jó koszt. A drága ruha nem, de nekem sincsenek drága ruháim. Vettem egy normális farmert. Ti meg ezen lovagoltok hónapok óta. Tudod nekem egy nagyobb táskában elfér az egész életem, minden cuccommal együtt. Most akkor ki is vágyik mindenfélére?

@málé mackó:

Örömmel tölt el ahogy nyomom a mustárt a zsemlékre, a ketcupot és a többi.Örömmel tölt el hogy csurog rólam az izzadság és én is építem a gazdaságot. De egyébként igen, nekem a munka az tökéletesen beszorul abba a 8 órába. Miután leraktam a "lapátot", eszembe nem jut holnapig. Én nem a munkám vagyok. Nem is akarok az lenni. Ez van.Nem igazán akartam soha semmi lenni. Már régebben is utáltam hogy versenyzés az élet. 13-14 évesen még be tudtak törni és hurculásztak mindenféle tanulmányi versenyre, utána már megmakacsoltam magam. Érdekel amúgy sok minden.Közgazdaságtól kezdve filozófián át a filmművészetig. Persze biztos egyikről se tudok semmit mert nem jártam iskolába hozzá. Velős hobbijaim nincsenek.

@Réka ‎:

Tehát te munkásosztály vagy, én pedig nem, mert te azt mondod. Igaz ugyanolyan betanított melót végzel mint én, de te valamiért különb vagy. Miért? Szerintem pont azért végzel betanított munkát mert az jutott. Ne magyarázd meg azok után amit előadtál a karrierről meg egyebekről hogy neked tökéletesen megfelel a segédmunkás lét.Egyébként a mekihez értek. Tudom, imádjátok lenézni, de oda is 2-3 hónap tisztességesen betanulni. Úgyhogy én is értek valamihez. A legtöbb ember nem is bírná azt a pörgést ami ott van. Ennyit erről.Előlépni meg nem fogok a mekiben, mert annál több eszem van hogy +200 euróért sokkal több stresszt vegyek a nyakamba.

málé mackó 2014.07.21. 15:25:16

@házelőtthinta:

Oké, ha megrekedtél az átlagos népítélet szerint, akkor ezt el kellene fogadnod. Ha nincs kedved egy gourmet burgerezőben hamburgert készíteni, amihez szerinted értesz, akkor nem is lehet mit hozzáfűzni.
Csak ebben az esetben ne csapkodd az asztalt, hogy a kulimunkásnak ilyen-olyan igénye van.
Az élethez mindenkinek joga van, a piac beáraz mindent, és ezáltal tudsz pozícióba kerülni. Ha nem fontosak a materiális javak, elmehet bárki önkénteskedni a világ másik felére, ha az az igény.
De elég spongya dolog másokat oltani a bennük lakozó tehetségért, ambícióért és célokért. El kellene fogadnod Neked is, hogy más azt választotta, és tisztelni a döntését.

Ha folyamatosan beleharapsz másokba a kígyómérges fogaddal, és azt mondod hogy igenis kocka alakú a föld, mert te olyan sarkosan látsz mindent, miközben közgazdaság, filozófia és filmművészet érdekel, ahol ezek sokszor cáfolva vannak (kivéve a filozófiát), hát ott elég nagy a képzavar.

Kívánom hogy mihamarabb találj önmagadra, és megtanuld önmagad becsülni és tisztelni - nem pedig magasztalni a kulimunkás 8 óra munkaidőt és ezzel defíniáld önmagad. Ez csak egy munka. Nem szereti mindenki a munkáját, sokaknak a kellő rossz, ám mégsem nézi le a másikat, amíg piedesztára nem emeli a saját értékeit.
A többi utána már magától fog menni.

Becsülöm a munkád, mert szükség van hamburger készítőkre a mekiben is, hisz van akinek csak 4 dollárja van ételre.
Ugyanakkor ha nem lenne készletnyilvántartó program, akkor kicsit bajos lenne a meki üzemeltetése több műszakon keresztül. Vagy ha nem lenne a papírgyári sorban ember, akkor nem lenne miben tálalni a burgereket. Ez ennyire egyszerű.

Ha jó farmert szeretnél, legközeleb keress egy outletet. Azt a kulimunkás is meg tudja fizetni, és lehet ott márkás, minőségi ruhákat találni és nem csak egy minőségi farmered lehet a táskádban, amiben elfér az életed.

2014.07.21. 15:36:55

@házelőtthinta:

"Én nem a munkám vagyok. Nem is akarok az lenni. Ez van.Nem igazán akartam soha semmi lenni. Már régebben is utáltam hogy versenyzés az élet. 13-14 évesen még be tudtak törni és hurculásztak mindenféle tanulmányi versenyre, utána már megmakacsoltam magam. Érdekel amúgy sok minden.Közgazdaságtól kezdve filozófián át a filmművészetig. Persze biztos egyikről se tudok semmit mert nem jártam iskolába hozzá. Velős hobbijaim nincsenek."

Szerintem ez az amit olyan nehez nekem megertenem veled kapcsolatban, hogy nincs olyan aktiv cselekves amit szivesen csinalsz. Tudom, sok embernek nem jut az, hogy ezert penzt is kapjon, dehat ezert vannak a hobbik es neked ez meg az sincs. En amugy sose szoktam megmondani masoknak az interneten, hogy hogyan elje az eletet, es nem is akarom neked se, felre ne erts. :D Csakhaterted, szoval.... szerintem iszonyu jo erzes belefeledkezni valamibe es csak ugy csinalni, hogy eszre se veszed, hogy telik az ido. Igy, aktivan, nem ugy, hogy mondjuk konyvet olvasva, bar az is jo dolog, de ez egy kicsit masmilyen erzes. Meg erteni is jo valamihez, ha elmentek baratokkal valahova es beszelgettek munkarol is, akkor szamithatnak a velemenyedre es megbeszelhettek ezt-azt, hogy mit hogyan kellene csinalni... Ez hivatas. Ez tenyleg nem versenyzes, a verseny azt jelenti, hogy magadat allandoan ujra ertekeled masok helyzetehez kepest, ez szerintem is rossz dolog, egeszsegtelen, es bele lehet orulni. A hivatas az nem ilyen. Egyszeruen az identitasom resze az amit csinalok, egyszeruen az, hogy hogyan toltom el az aktiv idomet, meghatarozza a szemelyisegemet, sokmindent ezen keresztul nezek es nem is tudom kikapcsolni. Ez nem verseny, hanem elet. :D Nekem marmint. Ja es amugy keves penzt kapok erte peldaul, enis csoro vagyok. :D

En azert akadok fenn ezen ennyire mert en el sem tudnam kepzelni az eletemet ezek nelkul, en csak ezert tartalak furanak, de lehet, hogy en vagyok az. Szoval en csak megmagyaraztam, hogy nekem eleg nehez megerteni, es ugy latom, hogy kulonben megakadalyoz teged is abban, hogy megertsd minket, akik "vetitunk" a "szuper" eletunkrol miert gondolkodunk ugy, ahogy. Szoval mindegy, en megprobaltam magamat megmagyarazni, de nem kell elolvasni. Csak eltunodtem. Dehat kit erdekel. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.21. 16:25:00

@házelőtthinta: egyebkent mit csinalsz a szabadidodben? es mik a terveid, mit szeretnwl csinalni par ev mulva?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.21. 16:40:18

@házelőtthinta: nem, te nem vagy munkasosztaly, azert meg nagyon sokat kell fejlodnod ahhoz, hogy odajuss. Az en munkamnak van tetje, oriasi felelosseg nehezedik ram. Ezt imadom es hetfon is dalolva megyek be dolgozni. Es nem pampogok, hogy miert nem futja a fizetesembol kertes hazra, hanem ha arra vagyom, megpalyazom a kovetkezo szintet, hogy jovore mar jusson. Mert a kertes haz nem JAR. A minosegi kaja sem JAR. Sot kepzeld, a cuki kis lakas sem JAR. Mindenert meg kell dolgozni. Szar ugy, hogy erre te csak ujabban jottel ra es most fosz a sajat levedben. De a te bajod.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.21. 17:09:52

@Réka ‎: off nagyon tetszett a midsommer beszámolód meg a népviseletek, thanks for sharing

bpetya75 2014.07.21. 17:24:28

@házelőtthinta:

Nem lovagolok a farmerodon, de szerintem egy elég egyértelmű jelzés, hogy igenis többre vágysz annál, amit eddig elértél.

Látom, hogy az emberek milyen ügyesen tudnak hazudni maguknak. Minél intelligensebbek, annál ügyesebben. Te is alátámasztod ezt a tapasztalatomat.

Azt meg megint csak nem tudom elhinni, hogy semmi nem érdekel komolyabban. Azért reagálok a dolgaidra, mert szerintem jó srác vagy. Ha elhagynád az önsajnálatot és befejezve a sodródást képes lennél felelősséget vállalni az életedért, akkor szerintem jó ember lenne belőled. De ha fixálod magadban ezt a sírós életérzést, ami most árad belőled, akkor rövidesen bukod a sanszod.

2014.07.21. 19:03:51

@diggerdriver: Valaki itt minap riogatta a jónépet, hogy majd milyen sokan fognak elhúzni Mo.-ról. Szerintem meg pofázni mindenki tud, tenni is valamit annál kevesebben...

DieNanny CH 2014.07.21. 19:43:54

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Pont ez tűnt fel nekem is, hogy automatikusan beleszámolja az autós kiadásokat. Ausztria elég jól le van fedve busz- és vonathálózattal (bár voltam olyan faluban, ahonnan csak iskolai napokon jött-ment busz, de ott nem is volt álláslehetőség), tehát amíg valaki alacsony keresetű, nem éri meg autót tartani.

DieNanny CH 2014.07.21. 19:45:17

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]:

Köszi, most továbbolvastam, és megtaláltam Zsuzsi blogját.

DieNanny CH 2014.07.21. 19:50:21

@Muscari:

(A napokban kezdtem nézni a Flashpoint sorozatot; ugyanilyen csapatról van benne szó, meg minden részben túsztárgyalnak. Nagyon jó!)

i got my (törölt) 2014.07.21. 21:09:35

Hinta kiszámolta, hogy szerinte mennyibe kerül az élet, aztán nagyvonalúan megfeledkezett a 13. és 14. havi fizetésről, amit ő is kap, meg vele a nagy többség. Ezért még a beteg kalkulációja (autó, 200 eurós élelmiszerszámla) után is jóval több marad megtakarításként, mint amit írt (a napokban írta, hogy ő is annyit kap, mint a Spar eladó minimálbére: havi nettó 1300 Eurót).
Ebből tehát nem 200, hanem 470 Euró marad.

Sajátos logikára enged következtetni, hogy nem a megtakarított összegeket (vagy az értük vásárolható javakat) hasonlítja össze, hanem a nettó bér százalékát. Szerintem aligha azonos, hogy 600 nettóból vagy 60 nettóból teszek félre 20%-ot. :)

200 eurós havi élelmiszer-kiadással az ember kb. hetente 3-4-szer ehet étteremben. Nem is értem, miért nem 400 euróval számolunk. Nem alanyi jog a mindennapi éttermi ebéd??? No meg, igazán számolhatnánk havi 50 Euró parfümköltséget, és még sorolhatnám.

Szerintem az a probléma, hogy az általa fairnek tartott kiadási szintet várja el a társadalomtól. Hogy honnan veszi, hogy ő állapítja meg az elvárható szintet, az rejtély. A társadalomnak semmilyen kötelezettsége sincs vele szemben. Sőt!
Nem, nem jár a farmer, sem a kebab, sem az egyfős lakosztály. Senkinek sem. Meglehetősen eltorzult és törvényszerűen boldogtalansághoz, elégedetlenséghez vezető életszemléletet mondhat magáénak az, aki elhiszi, hogy jár a farmer. Erre jó példa Hinta.
("Mindenki jó valamire, ha másra nem, elrettentő példának.")

Támogatom, hogy ülj a babérjaidon, élvezd a munkád. De ne várd, hogy ezért ugyanúgy jutalmaz a társadalom, mint a törekvő tagjait. Dacolj bátran a társadalmi ösztönzőkkel (fizetés), vesd meg a karriert, a tudás templomait és templomszolgáit! De ne akarj akkor a fogyasztói mennyországba jutni. Elégedj meg az alamizsnával, amit az öntudatos lázadóknak vetnek.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.21. 21:55:25

@i got my:

Igen, azt elfelejtettem, bocsánat. A havi 200 euró kajálás meg a minimum. Milyen heti 3-4 étterem? egy olcsó fogás is 10 euró... biztos kijön heti 50 euróból 3-4 étteremi evés is..

heti 50 euró kell ha normálisan akarsz enni. Az nem normális hogy nem eszel húst, de ezen most ne vitatkozzunk. 1 kg csirkemell 10 euró! csak egy példa. egy kg marhalábszár 10 euró. Sorolhatnám.

2014.07.24. 11:57:06

@NIKI LAURA:
minek akarna bárki hazajönni kintről ebbe a nyomorba kényszrvállalkozósdit játszani? Mi a faxra menne bárki a kinti kapcsolataival ebben a semmi mutyisztánban? a nyelvet tudja itthon is gyakorolni, de közlöm nem kell a 8 elemis tsz ifa sofőr is hülye mint a segg, pusztán időben kezdte és határ mázlija volt hogy nem jött valaki a legelején aki csak egyszer benyelje a kifizetést amivel meg is bukott volna a tőkéje. Vagy nem volt aki alákínáljon mert a magyar ugye zsigerből kitúromkodik, ügyesked.
Miféle visszanem térítendő pénzt igényelne? Asszed minden pofa akinek hirtelen eszébe jut vállalkozni annak szórják az eu meg állami pénzeket a 2 szeméért.
A tézised úgy baromság ahogy van, és nem lesz olyan hülye aki a kint összenyomorgatott lóvéját majd visszajöjjön ide elbukni. Aztán erős középkorúan egy rakás szívás után befásulva a 0-ról újrakezdeni.

2014.07.24. 14:20:07

@Réka ‎:
őszintén, de tényleg pontosan mi az amit csinálsz amitől olyan nagy felelősség van rajtad? Defibrillátorokhoz szerelsz vezérlőegységet, vagy repülőgépekbe fedélzeti rádiót?
Most egy betanított melós ilyennel ne akasszon már a felelősségével hasba.
Aztán hogy akarsz te innen egyel maggasabb szintre jutni úgy hogy nincs meg a szakképesítésed? Kitanulsz kint mérnöknek vagy technikusnak? Aztán bejelented a gyárban hogy kéremszépen én túlképeztem magam ehhez a munkához akkor jobbat kérnék több pénzért mert ambícióim vannak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.29. 10:34:36

@Valakiateleprol: amivel foglalkozok, uzletag-, termek- illetve cegspecifikus, nevezhetjuk a beosztasomat termekspecialistanak. Ezert nem kell hozza szakiranyu felsofoku vegzettseg, a munka csinjat-binjat helyben, cegen belul tanultam meg. ambar a diplomaimnak a gyakorlatban hasznat veszem, illetve igyekszem ugy alakitani a munkavegzesemet, hogy hasznosithassam pl. a nyelvtudasomat. De felvetelkor nem volt kovetelmeny a diploma. A kollegak kozott van bolti elado, bolcsesz, ovono hatteru.
Amennyiben a termeket meg jobban megtanulom, valamint az ezt korulvevo folyamatokat jobban megertem, szinte barmelyik iranyba tovabblephetek. Hivtak pl. projektvezetonek, de meg nem erzem magam eleg tapasztaltnak hozza, a szemelyisegemhez sem passzolna tulsagosan, egy par ev mulva meglatjuk. Projektvezetoink kozott vannak mernokok, kozgazdaszok, tanarok, es egy elmegyogyaszati gondozo is, aki nalunk az ugyfelszolgalaton kezdte es onnan lepkedett tovabb - neha viccelodunk, hogy az o hattere a legmegfelelobb a munkahoz :)
de egyebkent nem magasabb, inkabb melyebb szintre szeretnek lepni: nem erdekel a klasszikus ertelemben vett karrierepites, a vilag minden kincseert sem lennek fonok, vagy ertekesito, akik a nagy penzeket keresik. Inkabb szeretnek specialista maradni, persze mind magasabb tudasszinttel, ennek megszerzese csak rajtam mulik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása