oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 18. 06:49,  Sluníčko 299 komment

2014. július 18. 06:49 Határátkelő

Sluníčko

Őszintén szólva kissé tanácstalan vagyok, mit is írhatnék a mai poszt elé. Kriszti a blogon merőben szokatlan írással, tulajdonképpen egy novellával jelentkezett. Szerintem érdekes és jól fogja meg a határátkelés egy bizonyos hangulatát, úgyhogy most következzen ez a poszt, amiből az is kiderül, mi az a címben emlegetett Sluníčko.

cím_109.jpg

„Amikor megérkezem, körülfon a csend.

Hát így válnak valóra az álmok, gondolom. Kicsit azért csalódott vagyok. Valahogy másra számítottam. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan véget ér ez az állapot.

Talán az első véletlenül meghallott, dallamos spanyol szó lesz az, ami majd felrázza az utazástól és kialvatlanságtól tompa érzékeimet. Vagy a valahonnan a házak közül kiszűrődő flamenco diadalmas ritmusa. Esetleg az andalúz partokat mosó hullámok fáradhatatlan morajlása. Mindegy is, hogy mi.

Hamarosan jön majd valami - valami kósza inger, amitől megszűnik ez a furcsa, hangtalan érzés, ami most még elfojt és megbénít bennem minden lelkesedést és örömöt...

Végül összegyűlik a csapat. Így, első ízben együtt, alig tucatnyian, idegenek egymásnak, idegenek most még önmagunknak is, elindulunk.

1_37.jpg

Az első vacsora alatt óvatosan méregetjük egymást. Mindannyian kicsit félszegek vagyunk, és mind kicsit túl hangosak is, hogy leplezzük bizonytalanságunkat. Mivel jó benyomást akarunk kelteni, arcunk barátságosnak szánt, széles vigyorba merevedik. Kínosan ügyelünk rá, hogy le ne együk magunkat.

Azon az első estén még próbálok a felszínen maradni, minden erőmmel igyekszem a körülöttem zajló párbeszédre összpontosítani. Hiába. Tehetetlenül tűröm, hogy a figyelmem lassan, ráérősen szétcsússzon.

Hullámokban csap össze fejem felett a rosszul beszélt angol megannyi változata. A cseh, francia, német, lengyel, olasz és ír akcentusok zavarba ejtő kavalkádjában csakhamar egészen magamra maradok a magyar szavaimmal.

A következő hetekben keményen dolgozunk. Egy hét alatt megnyitásra kész állapotba hozzuk az éttermet. A második héten már kétségbeesés nélkül üdvözöljük esténként az első vendégeket. Kialakulnak a feladatkörök, a napi rutin.

costa del sol hajnalban.JPGA Costa del Sol hajnalban

Közben hozzászokunk egymás furcsa kiejtéséhez, megtanuljuk találékonyan áthidalni a kommunikációs nehézségeket. Kitapasztaljuk, hogyan tudunk a leghatékonyabban együttműködni. Próbára tesszük határainkat és egymás tűrőképességét.

Akármilyen különbözőek vagyunk is, a munkában lassan igazi csapattá kovácsolnak bennünket a kihívások. De a munkaidő végére mindebből semmi sem marad; amint ledobáljuk magunkról az átizzadt egyenruhákat, újra egyedül maradunk, helyüket kereső idegenek egy ismeretlen világban.

Minden reggel korábban ébredek, mint a többiek. Egyedül reggelizek az üres étteremben. Lassan eszem a friss bagettet, kortyolgatom hozzá a hideg kakaót. Egy ideje nem olvasok evés közben- helyette a kertet figyelem. Ebben a napszakban a fény elsimul a mediterrán növények levelén és a fák között lassan remegni kezd a levegő a fokozódó hőségtől.

Reggeli után biciklire ülök, hogy három kilométert tekerjek a legközelebbi strandig. Azután csak ülök a parton, bámulom a végtelen vizet. Mindig egyedül vagyok. Előttem a tenger, hátam mögött a délutáni sziesztába bágyadt üdülőfalu. Nem csinálok semmit, nem gondolok semmire; az idő múlását sem észlelem.

Három óra körül nyugodtan visszatekerek az étterembe. A munka délután négykor kezdődik. A konyhára vagyok beosztva. A feladataimat az első néhány nap után már alig odafigyelve, automatikusan végzem. A közös vacsorák során csak néha szólalok meg.

Látszólag élek, jelen vagyok, dolgozom, ismerkedem, részt veszek mindenben - én tudom csak, hogy valójában a tudatomat védő, vattaszerű, süket csend foglya vagyok. Úgy érzem, mintha valamiféle időtlen, légüres térben lebegnének a napjaim.

Ahogy telnek a hetek, már nem is várok változást. Lassan szinte kényelmesnek találom a furcsa, néma buborékot, ami körülvesz. Különös módon biztonságban érzem magam benne.

Aztán egy júniusi éjjelen, zárás után az étteremben maradok. Az egyik asztalnál ülök egyedül. A hangszóróból még szól a szokásos zenei összeállítás. Sarah McLahlin-tól az Angel, Eva Cassidy-től az Over the Rainbow, Rufus Wainwright-tól a Hallelujah...

Granada 2.jpgGranada

Kisvártatva motoszkálás hallatszik a bárpult mögül. Megint felhangzik a Hallelujah. Közben a többiek végeztek az átöltözéssel és egyenként visszaszállingóznak az étterembe, ahol én, lábaimat a szomszédos széken pihentetve, még mindig az ételfoltos egyenruhámban ülök az asztalnál. Szó nélkül körém telepednek. Valaki sangríát tölt és a teli poharat a kezembe nyomja. Automatikusan megköszönöm, de a csend elfojt bennem minden további reakciót.

Harmadszor is felhangzik a Hallelujah.

- Monika!! - kiált fel körülöttem egyszerre mindenki. Összerezzenek.

- Mindig ezt csinálja - magyarázza Peter. - Ha hagynánk, egymás után tízszer lejátszaná!

- Ugyan már, imádom ezt a számot! Csak még egyszer...! - hallatszik Monika hangja a bárpult mögül. A kialakuló vitát azonban rövidre zárja a főnök megjelenése, aki egyszerűen lekapcsolja a gépet és jóéjszakát kívánva eltűnik a ház irányába.

Monika nevetve csatlakozik hozzánk az asztalnál.

- Akkor most te jössz - böki oldalba Petert. Peter kicsit elgondolkodik, aztán vállat von, és így szól:

- Szerintem ma tanítsunk valamit a magyarnak! - A hangjában nyoma sincs rosszindulatnak. Komolyan néz rám, de látom, hogy a szája sarkában mosoly bujkál.

- Énekeld utánam - mondja. És már bele is kezd, erős hangjával megtelik a bársonyos nyáréjszaka. Bár nem ismerem a dalt, így is egyértelmű, hogy szörnyen hamisan énekli az egyszerű kis dallamot.

- Sluníčko, sluníčko, popojdi maličko - motyogom utána először tétován az idegenül hangzó szöveget a napocskáról, aki az út közepén áll. Azután elölről kezdjük, újra és újra, míg végül már én magabiztosan harsogom a nyelvtörő cseh szavakat a csillagok felé. Közben valahol, mélyen megmozdul bennem valami. De nem tudom meghatározni, mi az; olyan érzésem támad, mint amikor gyorsan akarok valamit kimondani, és bár a nyelvem hegyén van a szó, valami blokk megakadályozza, hogy az értelmem is megragadja.

- Sedíš tu u cesty, stane se neštěstí, něco tě zajede- zendít rá Monika is. És akkor a tudatom szélén egyensúlyozó érzés végre átbucskázik az innenső oldalra, és már tudom, mi az, és ha akarnék, sem tudnék ellenállni neki. Felnevetek, hangosan, ahogyan már egy örökkévalóság óta nem nevettem. Egy pillanat múlva az asztal körül ülő többieket is magával sodorja a roham, és már nevetnek mind, szédülten és minden látható ok nélkül.

Többé soha nem vagyok egyedül. Ahogy telnek a hetek, kalandok egész során át mélyül barátságunk Monika-vel, Peter-szal és a csapat többi tagjával.

Gibraltár.jpgGibraltár

Szabad napjainkon bejárjuk a tartományt. Kóborolunk a közeli hegyek között. Meredek dombokon tekerünk fel, hogy aztán visszafelé észvesztő sebességgel suhanva növeljük az adrenalin-szintünket.

Autót bérelünk, amivel fél napig utazunk, hogy eltöltsünk két órát Portugáliában, aztán még egy fél napig, hogy nyitásra visszaérjünk az étterembe. Kétszer is megnézzük az Alhambrát, eltévedünk Córdoba szűk utcáin, bemászunk egy lezárt területre, hogy jobb szögből tudjuk lefényképezni Ronda völgyhídját.

Kis híján ott ragadunk Marokkóban, aztán Tarifától tizenöt kilométert gyalogolunk az óceán partján, hogy elérjünk egy olyan faluba, ahonnan azután csak autóstoppal tudjunk visszajönni. Amikor nem utazunk sehova, délelőttönként lebiciklizünk a strandra.

Tarifa napfelkelte.jpgTarifa napfelkelte

Máskor kártyázunk vagy társasjátékot játszunk az étteremben nyitásig. Véletlenszerű szavakat tanítunk egymásnak az anyanyelvünkön. Éjszaka gyakran elmegyünk úszni a tengerhez vagy a közeli elhagyott római fürdőbe. Miután kiderül, hogy többnyire ugyanazokat a dalokat szeretjük, zárás után szinte mindig zenét hallgatunk vagy hangosan énekelünk, és szédült táncra perdülünk az üres asztalok között.

Történeteket mesélünk a többieknek a különböző helyekről, ahonnan érkeztünk. A történetekkel látszólag szórakoztatni akarunk - valójában azonban mindannyian a magunk mögött hagyott világon próbálunk biztosabb fogást találni. Mesélünk egymásnak, és közben igyekezünk szorosabban magunkhoz vonni az otthoni táj egyre távolodó képét, benne szeretteink alakját.

Az andalúz nap közben ugyanolyan könyörtelenül fakítja féltve őrzött emlékeinket, mint a szárítókötélen felejtett ruháinkat. De nem bánjuk igazán; hiszen tudjuk, hogy az a világ ott van valahol, a nyár bűvkörén túl türelmesen várakozik ránk, és hamarosan újra magába ölel bennünket.

De most még mindez nem számít. Fiatalok vagyok, könnyelműek és vidámak. Bőrünket aranybarnára színezi, hajunkba halvány csíkokat szív a nap. Izmaink megerősödnek a sok biciklizéstől, étvágyunk csillapíthatatlan, energiáink kifogyhatatlanok.

Tarifa.jpgTarifa

Minden új napba és új kalandba olyan lelkesedéssel és szenvedéllyel vetjük bele magunkat, mintha az az utolsó lenne. Örömeink és haragunk intenzívebbek, mint valaha. Minden percben teljes lángon égünk - és közben észre sem vesszük, hogy az együtt átélt idő milyen erős szövetséget kovácsol közöttünk. Arra sem gondolunk, hogy feltartóztathatatlanul közeledik a nap, amikor majd ezt a szövetséget véglegesen próbára teszi az elválás.

Egy késő augusztusi éjjelen mindannyian a római fürdőt körülzáró, hevenyészett betonfal tövében ülünk. Néhány teamécses fényénél műanyagpoharakból sangríát kortyolgatunk.

Később a holdfényben elsétálunk egy közeli tisztásig, ahol hanyatt fekszünk a magunkkal hozott takarókon, és a mélységes mély, ragyogó csillagokkal kivert andalúz égboltot bámuljuk. Én látom meg az első hullócsillagot.

- Kívánj gyorsan valamit! - figyelmeztet Peter.

Behunyom a szemem. Az jut eszembe, hogy nincs mit kívánnom. Milyen különös; egész életemben mindig volt valami vágyam. Szüntelenül kívánságok zöngtek a képzeletemben, lehetetlenek és megvalósíthatóak. Sohasem múló álmodozásban ringtak tova egész hónapok, évek. És most végre itt vagyok, egy távoli ország végtelennek tűnő nyáréjszakáján, és nincsen a világon semmi, ami hiányzik ebből a pillanatból.

Talán végül így válnak valóra az álmok, gondolom.

Granada 3.jpgGranada

Az utolsó napon sokáig ébren maradok. Ülök az ágyamon. A laptopom képernyője kékes fénnyel világítja meg a lecsupaszított falakat, a sarokban az indulásra kész bőröndöt. Az andalúz nyáréjek megszokott hangjaival együtt most valami szokatlanul hűs levegő kúszik be a nyitott ablakon; az ősz első, tapintatos üzenete. Hát megérkezett.

Sóhajtva teszem az utolsó üres cédét a lejátszóba. A már megírtak ott fekszenek a bőröndöm tetején, gondosan felcímkézve - nevetések, átbeszélgetett éjszakák, forró napok lenyomata néhány fényes műanyag korongba zárva. Egy nyár édesbús emlékezete.

Még egyszer végignézek a listán, mielőtt rákattintok az OK gombra. A tucatnyi gondosan összeválogatott dalcím engedelmesen várja döntésemet. Hirtelen egy gondolat mosolyt csal az arcomra.

Új listát nyitok. Egyetlen dalt másolok bele, a Hallelujah-t. Tízszer, egymás után.

Túl hamar jön el a reggel. Állunk a pálmafákkal szegélyezett parkolóban. A csomagjainkkal babrálunk, miközben magunkban sután kotorászunk a megfelelő szavak után. Nézzük egymást, meg a hegyoldalon lecsorduló aranyszínű napfényt. Nem hangzik el búcsúszó, ígéret, semmi. Hallgatunk. A levegőben valami torokszorító véglegesség vibrál.

Aztán megérkeznek értünk a taxik. Hirtelen eszembe jutnak a cédék. Gyorsan szétosztom őket.

- Mi ez? - kérdezi Monika.

- Zene - mondom én.

- Zene? Csak nem az én zeném...? - Két kézzel szorítja az átlátszó tokot, és lassan felragyog az arcán a szokásos felhőtlen mosolya.

- Nem, Sluníčko - javítom ki.- A miénk!

És már én is mosolygok, mert egyszerre megértem, hogy ez nem igazi búcsú.

Nem örökre szól.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr996516019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pernilla 2014.07.18. 07:19:02

A Nők lapja "Lélek" rovatát olvashattuk. :))))
A múlt hetet én is Andalúziában töltöttem. Tényleg gyönyörű.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.18. 07:21:38

"A történetekkel látszólag szórakoztatni akarunk - valójában azonban mindannyian a magunk mögött hagyott világon próbálunk biztosabb fogást találni"

klassz

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.18. 07:55:42

Alapvetően jó volt, viszont a bennem élő Coelho plágiumot kiáltott volna, ha nem vertem volna agyom már jó régen, hiszen utálom :D

HardPötty 2014.07.18. 08:15:45

Már már elhittem hogy velem történt úgy beleképzeltem magamat. :)

firg_firg 2014.07.18. 08:19:27

A hajos kepig jutottam. Sok sikert a posztolonak!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 08:23:23

Nekem a ''Gyöngyvirágtól lombhullásig'' címü kiváló természetfilm elbaszott narrációjára emlékeztet.

csello70 2014.07.18. 08:37:38

Nekem nagyon tetszett ! :) Koszonjuk !

rezsöatya 2014.07.18. 08:40:08

Gyonyoru!

(Aki nem erti, erzi, magara vessen!)

DieNanny CH 2014.07.18. 08:40:13

Bár nem novellára vágytam így korán reggel, azért elmegy. Pedig szeretem regényekben is a leírásokat.
A képek nagyon jók.
Valaki megmagyarázná a "Monika-vel és Peter-szel" értelmét?

Herr Géza 2014.07.18. 08:54:13

Ez jó! Más, mint a szokásos posztok.
Elkezdtem olvasni, az elején kicsit szkeptikusan. Itt meg is akadtam (az a hülye logika...):
"Minden reggel korábban ébredek, mint a többiek..... Reggeli után biciklire ülök,.... Azután csak ülök a parton,.... hátam mögött a délutáni sziesztába bágyadt üdülőfalu."
Most akkor reggel van, vagy délután? Vagy a reggeli van délután?
Na, sag' schon, ma nem kötözködünk (nem pisiltem csalánra...:)))
Ezért olvasom tovább, megfog a hangulata, nosztalgia, ilyesmi.
Tetszett. Nagyon jól ír Kriszti. Tényleg egy kicsit Coelho-s, de néha kell az is.
Szuper volt.

2014.07.18. 08:58:41

Izeee... Hosiesen bevallom, nem birtam vegigolvasni, kb. a harmadik bekezdes utan feladtam. Meghagyom viraglelkueknek, es a Muller Peter meg Coelho fanoknak. :D

Herr Géza 2014.07.18. 09:02:41

@DieNanny [SZ,CH]: "Valaki megmagyarázná a "Monika-vel és Peter-szel" értelmét?"
Na így belemerültem, hogy ezt észre sem vettem.... Mondjuk jogos a kérdés.
(Mellesleg még cifrább: ö azt írja, hogy Peter-szal....)
Kíváncsi vagyok mi az oka. Biztos lesz valami magyarázata, ilyet nem lehet ennyire elírni.....

Herr Géza 2014.07.18. 09:05:50

@Herr Géza:
Azt a mindenit:
"Biztos lesz valami magyarázata, ilyet nem lehet ennyire elírni....."
Ezt én írtam? Ilyen pozitív lennék ma????
Hallelujah..... :DDDDD

Hari Seldon 2 2014.07.18. 09:21:11

@Herr Géza:
Én is pont ezt akartam írni:

"Reggeli után biciklire ülök, hogy három kilométert tekerjek a legközelebbi strandig. Azután csak ülök a parton, bámulom a végtelen vizet. Mindig egyedül vagyok. Előttem a tenger, hátam mögött a délutáni sziesztába bágyadt üdülőfalu."

Most akkor elég hosszúra nyúlt a reggeli pihenője, vagy csak a regény kedvéért írt ilyen hosszan.

Mindegy, ha ő Coelho-zhat akkor én meg téged plagizállak. :-)

Hari Seldon 2 2014.07.18. 09:21:47

Ebből a lányból írónő lesz, akárki meglássa!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.07.18. 09:22:24

Hát nem egy szokványos írás itt az oldalon az biztos. De azért van hangulata.

DieNanny CH 2014.07.18. 09:25:52

@Hari Seldon 2:

Igen, hosszúra nyúlt a reggeli pihenője. 3-kor kellett visszaindulnia. Esetleg az ebédjéről írhatott volna. Komolyan, úgy értem, volt a közelben kifőzde, hamburgeres, akármi...

nyuszigonosz 2014.07.18. 09:31:57

@Hari Seldon 2:
Egyszerü pedig: ha egy étteremröl van szó, akkor ott éjjel kettöig-háromig is melózhatnak meg teszik a rendet utána, így ilyen munkarendnél a reggel mint olyan az akár délben van.

"Ebböl a lányból írónö lesz, akárki meglássa! " - írod.
Ma már publikál mindenki, vagy a neten - föleg - de akár máshol is.?

A poszthoz:
Szépek a képek, meg az Alhambrát még élöben nem láttam, azt irigylem is.
Ez a stílus meg nem a kedvencem, könyv formában sosem olvasnék ilyesmit - pedig még az emlegetett Coelhotól is olvastam már könyvet, na az sem került a kedvencek közé - de magamba szállok: egyszer ilyet is lehet olvasni és nem esik le a korona az ember fejéröl. :-)
Söt, lényegében az tetszik benne, hogy nem használ csúf szavakat. Meg most úgy szivesen ülnék egy tenger partján.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.18. 09:33:02

Nekem nagyon tetszett! Es bar meg az agybol, reggeli felalomban olvastam, eleg tisztan ertheto volt a sziesztaidos reggeli: etteremben dolgozik, keson zarnak (a spanyolok este tizkor meg siman beulnek vacsorazni), utana meg par ora szabadido, gondolom del korul kel, hogy meglegyen a napi 6-8 ora alvasa.

Jo ez a reggel hetkor elesedo poszt rutin: reggel mindig elsok kozott nezem meg a Hataratkelot, par perccel het utan. Mire letusolok, elkeszulok, pont osszegylik annyi komment, hogy kavezas kozben legyen mit olvasnom. Minden napom jol kezdodik :)

DieNanny CH 2014.07.18. 09:42:32

@Réka ‎:

Így kell ezt csinálni! :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.18. 09:45:24

Nekem nagyon tetszett, főleg így reggel, ezzel indítani a napot!
Nem írt sebességkorlátokról, büntetési tarifákról, tejfölvanvagynincsről, mennyi a húsgombócról.......végre teljesen másról volt szó!
Mondjuk, azon nem csodálkozom, hogy sokan ezt nem tudják hova tenni!? :-D

Ezen mit nem lehet érteni????????
"Reggeli után biciklire ülök, hogy három kilométert tekerjek a legközelebbi strandig. Azután csak ülök a parton, bámulom a végtelen vizet. Mindig egyedül vagyok. Előttem a tenger, hátam mögött a délutáni sziesztába bágyadt üdülőfalu. Nem csinálok semmit, nem gondolok semmire; az idő múlását sem észlelem.

Három óra körül nyugodtan visszatekerek az étterembe. A munka délután négykor kezdődik....."

Istenem......
Na mindegy...
Mentem is, pá!

Herr Géza 2014.07.18. 09:52:56

@sodalisO [eng]: Jól van na, a magamfajta földhözragadt (kelés 6-kor, 1/2 8-8 kor már a "gyapotföldeken" vagyok..) embörnek fennakad a szeme rajta elöször, de aztán helyreteszi a dolgokat...
Szóltam ezen túl egy rossz szót is rá? Bocs, hogy élek. :DDDD

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 09:57:23

Aranyos történet. Beleéltem magamat elég rendesen.
Azok a képek... Oda el kell mennem... :)

Herr Géza 2014.07.18. 09:58:24

@sodalisO [eng]: Egyébként meg ha már, akkor már (az elsö mondatot nem idézted be):
"Minden reggel korábban ébredek, mint a többiek.."
Ha azt írja, hogy "minden délelött", vagy "délben" korábban ébredek.., akkor nyilván hamarabb egyértelmü lett volna. Így a "reggel" bezavart. Annak azért úgy 10 óra felé legkésöbb vége van a hagyományos terminológia szerint....
De mint mondtam, én földhözragadt vagyok.... Felejtsük el.

Herr Géza 2014.07.18. 10:00:38

@M. Péter: Máris kiengedtek az elözetesböl ?? Vagy ott is van már net??? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

puhacica 2014.07.18. 10:03:22

adott nekünk egy kicsit a lelkéből. szép.

tableno 2014.07.18. 10:10:53

Naszóval...

Amikor felébredek, körülfon a csend.

Hát így válnak valóra az álmok, gondolom. Kicsit azért csalódott vagyok. Valahogy másra számítottam. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan véget ér ez az állapot.

Homályos tudatom ködös völgyébe éles napsütésként törnek be az ébredező London zajai: a kukásautó dudája, a szomszéd család szokásos reggeli érthetetlen cockney káromkodásokkal fűszerezett veszekedése, a müezzin óbégatása a szomszédos mecsetből. Óvatosan feltápászkodom a padlóról, vigyázva hogy ne essen le a helyéről szegény másnapos fejem. Szerencsére úgy tűnik legalább a gatyámat levettem tegnap este, mielőtt kidőltem.

Óvatosan elindulok a fürdőszoba felé. Átlépem a még csendesen szuszogó vagy éppen hangosan horkoló lakótársaimat, Ahmedet, Hasszánt és Vej csi-t, de megbotlom Agnieszkában, aki nemrég érhetett haza az éjszakai műszakról a sztriptízbárban. Sajnos úgy tűnik, Abdurrahman már elfoglalta a vécét, így magamban Edda-számokat dúdolgatva számolom a falon nyiladozó penészvirágokat, miközben várom, hogy végezzen.

Amikor végre leülök a kellemesen előmelegített deszkára, előveszem az ájfónomat és megnyitom a Határátkelőt. Ma is szar a poszt, úgyhogy gyorsan orbánozok egyet, hazaköpködök kettőt, letörlöm a nyálat a kijelzőről, és Heideggert idézem. Kakálás közben valahogy mindig Heidegger jut eszembe, nem tudom miért. Otthon a Taktaharkányi Kommunikációs Főiskola bölcsészkarán is ebből húztak meg.

Gyors hidegvizes zuhany után ideje munkába indulni. Mára nyárias, meleg időt mondtak, úgyhogy csak két pulóvert, gumicsizmát és esőkabátot húzok, a polárdzseki ma otthon marad. Beteszem az aktatáskámba a mosogatókesztűimet és a vécékefémet - egy Kitchen Cleanliness Executive rendben tartja a szerszámait. Kilépek az enyhén pisiszagú londoni ködbe, és elindulok a nap új kihívásai elé...

Hari Seldon 2 2014.07.18. 10:16:41

Nekem egyébként nem nagyon jön be az ilyen felhőjáró gondolatvilág, és fogalmazás. Ettől függetlenül igyekeztem az információkat szűrni, és most már nagyjából értem miről van szó. Egyedüli magyarként kiment nyárra vendégmunkásnak spanyolba, sok másik vendégmunkással volt együtt, és szokatlan volt neki először. Aztán valaki felrázta, és összebarátkozott mindenkivel, meg volt mindenfelé. Végére minden happy, és boldogság, vége a letargiának Nagy gyekujem Peter-nek, hogy elérte hűsünknél!

nyuszigonosz 2014.07.18. 10:20:24

@tableno: Elfelejtetted a gumicsizma színét megemlíteni. :-)

rezsöatya 2014.07.18. 10:20:28

Ki ez a Coelho? Annyit emlegetitek! Szokott itt kommentelni???
:-)))))))

tableno 2014.07.18. 10:23:54

@nyuszigonosz(D): Londonban egy idő után minden gumicsizma ugyanolyan színű...

London2009 2014.07.18. 10:25:36

Szep kepek valoban! Szerintem Fejos Eva lanya lehet : )

Herr Géza 2014.07.18. 10:26:37

@tableno: @rezsöatya: De lököttek vagytok... :DDDDDD

@Hari Seldon 2: Ja, ennyi a sztori, de ilyen formában mindenki itt jajgatna utána, hogy mi a túró is volt ez...... Mondjuk így is vannak ilyen hangok. :DDDDDDD

Nekem ma beletalált a hangulatomba. Lehet, hogy tegnap nem jött volna be, meg holnap se tetszene, de ma részemröl OK. Ha másért nem, már csak amiatt is, hogy formabontó.

nyuszigonosz 2014.07.18. 10:27:09

@tableno: Lelki szemeim elött koszosszürke gumicsizmát láttam lassan tappogni a szeméttel teli,büzlö, vizes járdán.

Herr Géza 2014.07.18. 10:28:24

@London2009: Na volt már itt Coelho, Müller Péter meg most már Fejös Éva is. Még valaki ?? :DDDDDD

Herr Géza 2014.07.18. 10:30:32

Ha meg én írtam volna, tele lenne relatív nedvességgel, higrosztáttal meg h-s diagrammal..... Na meg szerepelne a jelleggörbe, meg a statikus nyomás is. :DDDDD

tableno 2014.07.18. 10:32:34

@Herr Géza: a relatív nedvességre vevő vagyok.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.18. 10:33:05

@tableno: @nyuszigonosz(D): .......pffff......

/ ...Sodális mindig rácsodálkozik mennyi kedves ember van a földön

...na tényleg megyek, még mielőtt nem hányok ide liberálisan!!!

tableno 2014.07.18. 10:37:25

@sodalisO [eng]: most méééér? "Imitation is the sincerest form of flattery"

nyuszigonosz 2014.07.18. 10:42:09

@sodalisO [eng]: Benned ezek szerint nincs humorérzék, csak rosszindulat.

firg_firg 2014.07.18. 10:45:32

Ez a poszt is olyan mezes-mazas mint a tobbi. Nem a valosagot irja le, hanem ferdit, tuloz es villant az otthoniaknak arrol, hogy milyen szep es jo is az elet kulfoldon.

Pedig a valosag teljsen mas, csak a kellemetlen reszletekrol felet atsiklik iro. Ismerek ilyen embereket, etteremben dolgoznak, sokszor feketen, be sincsenek jelentve, a munkaado elveszi az utleveluket es a minimalber toredeket kapjak csak meg. Cserebe kapnak szallast. Ami valojaban egy szoba a pinceben, emletes agyak vannak benne es 20an alszanak egy agyban, mondom megegyszer, a pinceben. Szemelyes privat szfera nincs, es ha eleg sok a keleti bevandorlo, a Peter meg a Zdenka, akkor meg lopnak is egymastol. A sokat dicsert teljes ellatas masik resze hogy kapnak enni. A valosagban ez azt jelenti, hogy a sikatorban kikaparhatjak a kukabol a megmaradt moslekot. Mert a fonok nagylelkuen megengedi. Remelem azert az is feltunt, hogy mikor a munkasok este kicsit ki akartak kapcsolodni akkor jott a fonok es lekapcsolta a zenet, majd szora se meltatva oket elhuzott aludni? Na, hat igy kezelik a sokat dicsert nyugaton a kivandoroltakat akik verejtekukkel epitik a nyugati joletet. Kulimunkasnak tartjak oket, es semmi elismeresben nincs reszuk.

Mielott valaki kivandorol, gondolkozzon el rajta, hogy milyen az erem masik oldala, es hogy tenyleg ilyen eletre vagyik-e. Ettol meg Spanyolorszag biztos szep, csak ne hallgassuk el a teljes igazsagot.

Utolag is boccs, de ez igy egy rohadt unalmas nap lesz.

tableno 2014.07.18. 10:53:44

@firg_firg: ez majdnem olyan jó paródia volt, mint az enyém... :)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.18. 10:54:08

@nyuszigonosz(D): Bennem humorérzék van !!!! /Nálam a humor más formában nyilvánul meg./ Rosszindulat és cinikusság, gúny viszont nincs !
Ha nem tetszik a napi poszt , írd le és annyi... De ne érezd magad jól attól, hogy szúrsz is !

Mondjuk én nem fikázni járok ide 3 éve !..........

És biztos azt gondoljátok, rohadt viccesek, jó fejek vagytok!!!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.18. 10:55:38

Engem magával ragadott, sőt, magamra is ismertem egy kicsit benne.

Ha a posztoló jönne: ezt a spanyol nyári melót évente meg fogja ismételni, vagy más országokat is fel akar még fedezni? Milyen munkakörben volt? Esetleg sztázsolt szakácsként?

nyuszigonosz 2014.07.18. 10:57:38

@sodalisO [eng]: Nézd, a mai poszrtról már írtam. Azon természetesen átsiklottál.

Nem én szurkálok válogatás nélkül össze-vissza,

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.18. 10:58:59

@Herr Géza: Nem ment el az ezoterikus irányba, nem osztotta meg velünk 5 évtized élettapasztalatát, nem írt szerelmi drámáról.

Szerintem sem Coelho, sem Müller, sem Fejős. Kriszti Spanyolországból és kész.

Most van egy olyan érzésem, hogy ciki beismerni, ha egy lélekből jövő írás valamilyen szinten megérinti az embert.

tableno 2014.07.18. 11:05:14

@sodalisO [eng]: nem szokásom magyarázkodni, de most úgy érzem, muszáj:

1, Nekem tetszett a poszt. Tényleg. Jól és hangulatosan volt megírva, bármelyik ponyvaregény mellett megállná a helyét.

2, Egyszerűen ihletet kaptam, milyen lenne, ha a négypakivallakólondonimosogató sztereotíp figuráját írnám meg ugyanebben a stílusban. Az ötletet viccesnek találtam, megírtam.

3, Amit írtam, annak semmi, ismétlem SEMMI köze nincs a posztoló hölgyhöz, akit ezúton is legmélyebb tiszteletemről biztosítok. Az írásombam szereplő személyek a képzelet szüleményei, a valósághoz való minden hasonlóság véletlen.

4, Elnézést, ha bárkinek belegázoltam volna az érzékeny női lelkivilágába. Vezeklésül ma egész nap Hello Kittys képernyővédő lesz a számítógépemen.

nyuszigonosz 2014.07.18. 11:10:41

@tableno: És az ötleted vicces volt és én is ehhez a vicchez csatlakoztam.

Mint az elöbb már írtam a hölgynek: a posztról is írtam. Mást. Nem gúnyoltam ki sem a poszt íróját, sem a posztot.

Ezért nem értem ezt az egészet most.

Kriszta D 2014.07.18. 11:22:09

Sziasztok, itt vagyok, szívesen válaszolok kérdésekre, és mindjárt egyenként is reagálok pár hozzászólásra.

De előtte még hadd szögezzem le a következőket:

1. Nagyon jól szórakozom a mai hozzászólásokon :)

2. Coelhot szívből utálom. Nem csak a stílusa miatt, hanem mert nagyon nem jön be ez a 'majd én megmondom mi a boldogság és hogy érd el' - téma. Fejős Évát és Müllert sem olvasok, sőt, az Eat, Pray, Love sem figyel ott a könyvespolcomon, a fent említett okok miatt :)

3. Ezt a történetet évekkel ezelőtt írtam, 23 évesen. Csak most bukkantam rá véletlenül, és beküldtem a Határátkelőnek, mert hát nyár van és uborkaszezon :). Annak idején amúgy azért írtam le ezt így, és ilyen stílusban, mert nem volt olyan könnyű érzelmileg feldolgozni ezt az élményt. De az írás segített.

4. Különben írtam már ide 'rendes' határátkelős bejegyzést is azóta :)

Kriszta D 2014.07.18. 11:23:25

@tableno: :D és +1! nekem nagyon bejött a Londonos verzió :D

Morgo1229 2014.07.18. 11:23:32

@tableno: ez jo volt ! :-) olvastam volna meg.

Morgo1229 2014.07.18. 11:25:03

@Hari Seldon 2: nekem is ez jott le. Ez egy ilyen threesome. Ezt igy irjak ?

Morgo1229 2014.07.18. 11:27:40

@London2009: vagy a Schaffer Erzsébet-e

Kriszta D 2014.07.18. 11:28:01

@firg_firg: Tisztázzunk valamit: ez a poszt is, mint a Határátkelőn általában a legtöbb, EGY ember KONKRÉT történetéről szól.

Azért nem fogok szenvedő munkásokról meg elvett útlevelekről írni, mert nekem ezekkel kapcsolatban SEMMI tapasztalatom nincsen.

Viszont rengeteg nagyszerű élménnyel lettem gazdagabb a külföldön töltött évek alatt. Ha majd egyszer lesz valami rettenetes tapasztalatom, becsülletszavamra ígérem megírom azt is, elrettentésképpen!

tableno 2014.07.18. 11:28:44

@Kriszta D: köszi, örülök hogy átjött a humor! :)

tableno 2014.07.18. 11:30:03

@Kriszta D: amúgy a képek tényleg zseniálisak. De hát Andalúziáról nehéz csúnyát csinálni...

Morgo1229 2014.07.18. 11:30:14

@firg_firg: a Hallelujas szamra en is kirantanam a falbol a dugot. :-)

nyuszigonosz 2014.07.18. 11:35:25

@Kriszta D: Örülök, hogy neked van humorérzéked. :-)

Kriszta D 2014.07.18. 11:36:29

@zöldeketbeszélek:
'ezt a spanyol nyári melót évente meg fogja ismételni, vagy más országokat is fel akar még fedezni?'
- Egyszer akartam megismételni a következő évben - de más volt a csapat, hiányoztak a barátaim, és ideje lett felnőni, úgyhogy egy hónap után más kaland felé néztem. Innentől kezdődik az előző HÁ-s bejegyzésem (link: hataratkelo.blog.hu/2012/12/10/tullepni_a_kishitusegen)

'Milyen munkakörben volt? Esetleg sztázsolt szakácsként?'
- Konyhán dolgoztam, de ez egy angol étterem volt fix menüvel, szóval nem kellett valami nagy szakácstudomány. Kosztot és kvártélyt kaptunk, plusz mellé fizetést (havi 750 eurót, ha jól emlékszem...), amiből havi 1-200-at sikerült maximum elköltenünk az utazásokra meg a piacon friss kajákra.

Különben akivel együtt dolgoztam a konyhán azóta tényleg szakács lett, nívós éttermekben dolgozgatott, most pedig Masters képzésre jár. Szóval neki pl. pont beindította a karrierjét ez a nyári kaland, ott jött rá, hogy milyen hivatott az életben :)

Kriszta D 2014.07.18. 11:37:51

@tableno: Pontosan :) Ezek valami rém gagyi géppel készültek, én meg egyáltalán nem tudok fényképezni, csak nyomtam a gombot, és tessék. Andalúziáról szerintem lehetetlen rossz képet csinálni :)

SzZoole 2014.07.18. 11:41:13

A kepek nagyon szepek es a majdnem bibliai nyelvezetu tortenetet is meg ertettem elsore,csak egy kicsit lassaban es figyelmesen kellet olvasnom,szep volt,na:)))

@tableno: nem szorulsz magyarazatra,mi londoni mosogatok ertjuk mit akartal mondani,bar a 2 es1/2 oras buszozast es gyaloglast termeszetesen oda es vissza,hianyolom a Te verziodbol:)))

Muscari 2014.07.18. 11:41:59

@Kriszta D: szia, nekem nagyon atjott a hangulat, ugy ereztem, mintha en is ott ulnek koztetek. Kicsit irigyellek, nekem a korai fiatal eveimbol az ilyesmi kimaradt.
Egyszer el akartam menni a Balatonhoz nyari munkara, de a szuleim nem engedtek, aztan meg hamar csaladom lett. Biztosan nagyon jo buli volt!

Kriszta D 2014.07.18. 11:46:58

@Muscari: Mindenkinek más jut :)

Nekem a korai éveimből kimaradtak az óvodai meg általános iskolai barátságok (nem voltam túl népszerű), a gimis lázadás (gimis koromban olyan életet szerettem volna, mint amilyen a szüleimnek volt annak idején), az egyetemi bulizós évek (jártam egyetemre de nem illettem bele a közegbe, rettenetesen éreztem magam) és a szintén bulizós Erasmus (nekem hegymászós-kirándulósra sikeredett:)).

De azért így is jól érzem magam :).

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 11:53:18

@Zoole[uk]: Talán biciklivel ment @tableno: ... :) Jót nevettem. Rám fért. Köszi :)

Herr Géza 2014.07.18. 11:54:53

@firg_firg: Ezért kár volt ennyit pötyögni.
Te most mindent megköltöttél, ami NEM volt a posztban, és ld. Kriszta válaszát nem azért nem vot benne, mert ferdített.
Baromságokat írtál, na.
Brrrrrr....

adg 2014.07.18. 11:59:40

@firg_firg: Tyu, az aldojat. Ez tenyleg igy van? Te ismersz ilyeneket? Es akkor tenyleg mindenkinek ilyen a helyzete?

En ismerek olyat, aki le volt csukva korabban. Akkor mindenki le volt csukva?
Sot, anyamat is ismerem, akkor mindenki az anyam lenne? En is?
De ez nem lehet, mert anyam nem volt lecsukva, a masik meg igen, es az nem is az anyam. Hu, basszus, most jol bezavartal.

Megyek gondolkozni... (Mindenki megy?)

Világpolgár2012 2014.07.18. 12:00:49

@tableno: @nyuszigonosz(D):
Menjetek a francba, Londonban ma 32 fok lesz :))))) Delután megyek is le a tengerpartra süttetni a hasamat, viszem a kesztyűket és a wc keféket is, hogy jól kiszáradjanak :)

Itt egy kis ízelítő:

kepfeltoltes.hu/140718/Hythe_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

LyukasBogrács 2014.07.18. 12:01:13

@Kriszta D:
"2. Coelhot szívből utálom. Nem csak a stílusa miatt, hanem mert nagyon nem jön be ez a 'majd én megmondom mi a boldogság és hogy érd el' - téma. Fejős Évát és Müllert sem olvasok, sőt, az Eat, Pray, Love sem figyel ott a könyvespolcomon, a fent említett okok miatt :)"

Ehhez kepest elegge tajekozott vagy.

SzZoole 2014.07.18. 12:02:24

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: Aaaa biciklire nem tellik a mosogatoi fizetesbol,hova gondolsz?:)))))
Akkor ezek szerint majd nem mindenki kulon tudja valasztani a tableno humoros kommentjet a poszt-tol.

Hari Seldon 2 2014.07.18. 12:03:50

@Kriszta D:
Nem jön be a linken semmi.
Melyik országról volt szó benne? Rászűrök az országra.

Kriszta D 2014.07.18. 12:07:12

@firg_firg: 'Remelem azert az is feltunt, hogy mikor a munkasok este kicsit ki akartak kapcsolodni akkor jott a fonok es lekapcsolta a zenet, majd szora se meltatva oket elhuzott aludni?' - hát sajnos ez sem így volt. Miután mi végeztünk (hajnali 2-3 óra felé), a főnök általában még vagy egy fél óráig tett-vett. A zene az irodából, egy központi számítógépről szólt az étteremben. Ezt kapcsolta le, amikor bezárta az irodát. Amúgy természetesen a saját laptopunkon meg hangfalainkkal annyi zenét játszhattunk egész éjjel, amennyit akartunk. Ja és mielőtt bezárta a bárt, mindig előtte megkérdezte, hogy kérünk-e még valamit (nagyon nem fogyasztott sok alkoholt egyikünk sem, úgyhogy max 1-2 sört szoktunk...).

Azt nem mondom, hogy tökéletes főnök volt és emberileg olyan, akiről példát lehetne venni, de ilyen szempontól mindig korrekt volt. Csak a miheztartás végett.

adg 2014.07.18. 12:08:54

Zsir, nekem is tetszett. Nem egy teljesen atlahos leiras, az biztos. Gratulalok.

Kriszta D 2014.07.18. 12:08:54

@Hari Seldon 2: bocs, amikor megnyitottad töröld ki a zárójelet mögüle a keresősávban. Vagy itt van még egyszer:

hataratkelo.blog.hu/2012/12/10/tullepni_a_kishitusegen

Amúgy Írország, kb az 5. oldalon van az Írországos posztok között.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.18. 12:10:23

@rezsöatya: egy ideig igen, de aztán halálra cyberbullyztuk mert nem tetszett a stílusa, tudod, ez már csak ilyen közösség itt :))

Kriszta D 2014.07.18. 12:12:21

@LyukasBogrács: Igen, mielőtt véleményt formálok valamiről, általában igyekszem megismerni a témát. Olvastam párat Coelhotól meg a többitől, így állapítottam meg, hogy 1. nem jönnek be 2. pontosan mi a bajom velük :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.18. 12:13:18

@Kriszta D: örülök, hogy nem veszed a szívedre. A mondanivaló a végén egyébként tetszett.

Kriszta D 2014.07.18. 12:16:18

@Zka: köszi :)

Amúgy a barátságok tényleg tartósnak bizonyultak valóban. Most is tartjuk a kapcsolatot, látogatjuk egymást különböző országokban, stb.

Ó, és van egy pár akik ott találkoztak (de akkor még nem jöttek össze, mert egyikük sem akart ilyen egynyári kalandot...) - most lesz 2 éves a gyönyörű kislányuk. :)

Herr Géza 2014.07.18. 12:17:53

@zöldeketbeszélek: Ezt rossz helyre tetszett címezni. Ld. elsö kommentem. Engem is megérintett.... De sebaj. :DDDDD

Hari Seldon 2 2014.07.18. 12:22:58

@Kriszta D:
OK. Értem. De most akkor ha jól értem, tanultál Írországba, és elmentél később/közbe dolgozni Spanyolországba. (ahol először rosszul érezted magad, de jöttek a csehek és feldobtak... :-) )
Most viszont hol vagy, ha a spanyol munka régi?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 12:26:01

@Zoole[uk]: A sárga csizmát azért hiányoltam, de ami késik, az is elmúlik, és a poszterünk majd pótolja a hiányzó információkat. :)

@Kriszta D:
Mindig időben lezárta a zenét, hogy tudjatok pihenni :)))

@Babette.: :)))

Kriszta D 2014.07.18. 12:28:26

@Hari Seldon 2: Nem egészen. Na jó elmesélem:
Tanultam otthon, de akartam Spanyolországba menni Erasmussal. Pont lecsúsztam róla, helyette a tanszék elküldött Skóciába. Innen aztán nem akartam hazamenni nyárra, mert még mindig Spanyolországba vágytam, ígyhát kerestem nyári munkát Spanyolhonban (rengeteg brit fiatal csinálja ezt amúgy).

Itt jól elvoltam (mint a fentiekből kiderül), és közben megismerkedtem egy ír fiatalemberrel. Egy év múlva úgy döntöttük, hogy a távkapcsolatot megint spanyol nyárra cseréljük. Azonban a sok minden nem úgy volt, mint annak előtte, úgyhogy döntenünk kellett, merre tovább.

Fél napos mérlegelés után aztán megvettük a jegyet és a Dublinba tartó repülőre ültünk fel.

A kapcsolat 3 évig tartott, az én dublini életem egy kicsit tovább, de már nem ott vagyok.

Hogy azóta hogy alakultak a dolgok, azt hamarosan kifejtem egy újabb posztban, ha van rá igény. :)

SzZoole 2014.07.18. 12:29:17

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: ne nalam hianyold,nem en irtam azt a kommentet,hanem tableno.

Kriszta D 2014.07.18. 12:31:14

@Hari Seldon 2: Ja és nem éreztem magam olyan rosszul, inkább csak olyan semmilyen volt ahhoz képest, amire számítottam. De aztán jöttek a csehek :)

firg_firg 2014.07.18. 12:33:04

@Kriszta D: Nahat, ezt jo let volna tudni, hogy regi iromany.

Meg mielott a sok itthoni remenykedo azt gondolna, hogy, spanyolorszag tovabbra is varja a pincereket.

Jelenleg akkora a munkanelkuliseg a spanyoloknal, hogy, hat most hirtelen nem tudom megmondani, de van vagy 50%. Szoval nagy a munanelkuiseg, plane a fiataloknal, azoknal kulonosen nagy. Kulimunkara helyben is talalnak munkaerot a vallalkozok.

Ne induljatok! Spanyolorszag megtelt es bajban van. Csak hogy valaki leirja mar verge az igazsagot is.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 12:33:19

@Zoole[uk]: Nem nálad hiányolom, veled csak beszélgetek sárga gumicsizmáról, bicikliről, mosogatásról, etc. :) ;)
Illetve múlt idő, megyek, mert így nem haladok.
Sajnos senki nem mosogat el helyettem... :)

nyuszigonosz 2014.07.18. 12:37:27

@Világpolgár2012: Most irigykedek. Nekem nincs közel egyik tenger sem és 32 fok az itt is lesz.

SzZoole 2014.07.18. 12:37:41

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: azert lehetne meg par dolgot emliteni.
Segitsek?En szeretek mosogatni,komolyan,profi mosogato vagyok:)))

Kriszta D 2014.07.18. 12:37:43

@firg_firg: Én úgy hallottam, hogy ahol a turisták túlnyomó része angol anyanyelvű, ott még most sem a helyi erőkből toboroznak.

Ez amúgy egy élménybeszámoló, szerintem senki nem gondolja, hogy a spanyol mukaügyi központ toborzókampánya.

firg_firg 2014.07.18. 12:40:06

@adg [Au, Darwin]: Ne haragudj, de ezzel csak magadat minosited. Nem ertem miert kell kiforgatni a szavaimat.

Persze hogy nem mindenki pincer, vannak jol kereso emberek is akik kivandorolnak, orvosok, mernokok meg ilyenek. De a tobbseg nem ilyen. A tobbseg egyszeru atlagos ember aki csak job eletre vagyik aztan porul jar. Te biztos nem pinceben laksz, ennelfogva lehet at sem erzed az atlagember problemait.

NIKI LAURA 2014.07.18. 12:40:40

Aszaltra szivja a nap a tokom a Farnborough- i legiparaden,erre mit olvasok: valami Szerb Horvat helyen,egy magyar kislany Csehekkel baratkozik,es lengyelul enekel egy spanyol dalt?.....vagy mi van?

Ez most hol jatszodik?Bisztro,ami 4PM nyit?

Világpolgár2012 2014.07.18. 12:49:49

@nyuszigonosz(D):
Ez volt a cél, hogy valaki írigykedjen már szegény londoni mosogatókra :))))

Egyébként két hete már a vízbe is bemerészkedtem, annyira meleg volt. Kellemesen csalódtam, nem fáztam egyáltalán.

Világpolgár2012 2014.07.18. 12:50:35

@NIKI LAURA:
Miből akarsz bevásárolni Niki? Az amcsik nem is hozták a gépüket :)

SzZoole 2014.07.18. 12:52:05

@Világpolgár2012: melyik varosba mesz a partra?

Világpolgár2012 2014.07.18. 12:57:29

@Zoole[uk]:
Legtöbbször Sandgate és Hythe között, mert ott nem sokan vannak. Kavicsos a part, de déli tájolású, tiszta és szép. Ha homokra vágyunk, akkor Joss Bay vagy Kingsgate Bay Broadstairs mellett.

Hari Seldon 2 2014.07.18. 12:57:30

@Babette.:
Hinta turbó.
Hintának ehhez kell fél nap, amíg ennyire felpörgesse magát.
Szerintem ő csak estére tudja ezt.

Hari Seldon 2 2014.07.18. 13:01:56

@NIKI LAURA:
Hol olvastál szerb horvát helyet?

firg_firg 2014.07.18. 13:02:19

@tableno: nekem is tetszett a tied :)))) a durva hogy sokan veresen komolyan veszik

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.18. 13:02:40

@firg_firg:

A hivatalos 27 % körül van, a fiataloké viszont valóban 50 % felett. De mivel ezzel is gondolom szépítenek simán el tudom képzelni hogy valójában 35-40 % az igazi munkanélküliség.

Pl. Ausztriában 4-5 % munkanélküliséget harsognak, de közben az igazi munkanélküliségi ráta inkább 10 % körül van.

LyukasBogrács 2014.07.18. 13:02:52

@Kriszta D:
Így már érthető. Bár ez a sorszámozott érvelés kissé faragatlannak tűnik. Egy szakácskönyvben ez még elmegy, de azért reméljük személyes beszélgetés során nem nyitogatod sorba az ujjaidat a másik kezeddel.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.18. 13:03:14

@firg_firg:

Ez lehet hogy paródia, de rettentően sok igazság van benne. A külföldi élet nagyon sokszor önigazolás is. Nagyon sokan magukat akarják meggyőzni hogy milyen jól sikerült az "új" élet, külföldön.Az ember lelkének szüksége van erre. Legalábbis szerintem sok embernél így működik. Ezért tapasztalható az hogy felnagyítják a hazai meg a nyugati élet különbségeit. Én egyetlen dolgot tudok csak aláírni. Jobb a megélhetés. A többi szerintem csak beleképzelés, meg kiszinezés. Én őszintén nem értem hogy mire alapoznak ilyen véleményeket hogy kiszámíthatóság, reményteljes jövő meg hasonló magasztos szavak.Engem nem zavar hogy szebbre festegetik mint ami, csak az zavar egy kicsit hogy a szegény otthon élő meg mindent elhisz. Nem azért mert ennyire buta, hanem azért mert el akarja hinni. El akarja hinni hogy máshol tényleg lehet szép.

adg 2014.07.18. 13:04:22

@firg_firg: A vilagon semmit sem forgattam ki, olvasd csak el megegyszer, mit irtal.

Ezen nincs mit kiforgatni, leirtad, hogy ez van, pont. A posztolok "villantanak", hogy milyen jo minden, pedig:
- "a valosag teljsen mas"
- "be sincsenek jelentve, a munkaado elveszi az utleveluket es a minimalber toredeket kapjak csak meg"
- "egy szoba a pinceben, emletes agyak vannak benne es 20an alszanak egy agyban" (20-an egy AGYBAN??)
- "a sikatorban kikaparhatjak a kukabol a megmaradt moslekot."
- "igy kezelik a sokat dicsert nyugaton a kivandoroltakat akik verejtekukkel epitik a nyugati joletet"
- ...

Mintha nem azt irtad volna, hogy esetleg ilyen is lehet. Nem, te ismersz ilyeneket, tehat igy van.

Azert a valosagban igen ritka az a kivandorlo, aki huszadmagaval alszik egy agyban a piceben, es a kukabol kaparja ki a kajat...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.18. 13:07:43

@Herr Géza: Igazad van, csak a kommentem első része szólt neked, vagy hozzád, a második már egy vélemény volt, amit az addigi reakciókból szűrtem le :).

Kriszta D 2014.07.18. 13:11:00

@LyukasBogrács: ja az munkahelyi ártalom, alighanem...
De szóban nem szoktam, főleg, mert belekeverednék :D

firg_firg 2014.07.18. 13:11:11

@Babette.: ezt az o neveben is kikerjuk magunknak. O hozzam kepest egy uriember.

Kriszta D 2014.07.18. 13:12:54

@házelőtthinta: ' Én őszintén nem értem hogy mire alapoznak ilyen véleményeket hogy kiszámíthatóság, reményteljes jövő meg hasonló magasztos szavak. '

mmmmmm.... például tapasztalatra...?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.18. 13:15:01

@Babette.: Hát ez furi volt. Három év után ilyen poszt?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.18. 13:18:43

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: Te Nezzazegfele, széthullóban vagy :)? Tegnap még két darabban, ma három darabban...mi lesz holnap? Nezzazegfele-puzzle? :)

SzZoole 2014.07.18. 13:22:04

@Világpolgár2012: Kingsgate Bay-t mar mas is ajanlotta nekem szepnek tunik,en egy kicsit feljebb voltam Great Yarmouth-ba,ott is nagyon szep arany homokos part van es keves ember(Brihgton-hoz kepest keves).
Elsejen meg megyunk egy par napra Hastings-be,azt a reszt ismered?

Herr Géza 2014.07.18. 13:25:27

@firg_firg: Mert te most jössz Spanyolországból? Igen, nagy a munkanélküliség, meg Spanyolo. is szarban van. De nincs lakat a határon a sorompón. A turistahelyeken meg most is van kereslet a spanyolon kívül más (angol-német) nyelvet beszélök iránt.
(Nekem is van kint szakács rokonom, egyetlen spanyol sem dolgozik az étteremben... Most váltott munkahelyet, semmi perc alatt talált másik állást. Na persze szakmailag igen elismert volt már itthon is, nem botcsinálta szakács....)
Tény, hogy máshol Európában jobban is kereshetne, de neki egyéni favoritja az ország, hát odament..

DieNanny CH 2014.07.18. 13:28:10

@Herr Géza:

A hagyományos terminológia tengerparton nem számít... 2001 nyarán az egyik osztrák családommal voltunk 2 hétig az olasz tengerparton. Tele volt osztrák ismerősökkel. Na, mikor fél12-kor kimentünk a partra, mindenki jóreggelttel köszönt... :-)))
Mondjuk én az oviban anno, aki 8 után hozta a gyerekét - és így elkésett -, és esetleg jóreggelttel köszönt, annak hangsúlyosan már jónapotkívánokkal köszöntem vissza...
:-)))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 13:30:29

@Zoole[uk]: A férjem ígért egy mosogatógépet, bár azzal nem lehet liba kaját szedni a kertben. Vagy ki tudja. Jöhetsz nyugodtan mosogatni, családostól. A kert 1500 nm-es. Mindig van mit mosogatni. Közben pedig indulókat énekelünk, és győzködjük magunkat, hogy jó itt nekünk, hajj, de jó itt nekünk, hasított akácból van a kerítés, így lesz télire tüzelő is. Hátul meg kolbásztökből, így lesz kaja is. Szép az élet.
:) ;)

@zöldeketbeszélek: Az tegnapelőtt volt, asszem. Tegnap semmiképpen. Akkor már három darabban voltam.
A holnap rejtélyes ködbe vész. Albioniba.
Te, mi vagyok én, vátesz?
Hát mittoménmilesz... Valami. Vagy akármi.
De addig sem ülünk ölbe tett kézzel.
Addig is mosogatunk.
;)

DieNanny CH 2014.07.18. 13:34:05

@firg_firg:

Írd le te is egy napodat! Ha azt fogják a tudatlanok olvasni, akkor gondolom inkább Mo-on maradnak, mint te, hiszen a te napod sokkal jobban telik. Ezért sem mész külföldre. Igaz?

DieNanny CH 2014.07.18. 13:44:47

@Világpolgár2012:

És még azt mondják, hogy csak Svájcban minden mértani pontosságú... Akkor ez a szögegyenes tengerpart mi????
Amúgy nagyon tetszik... Szép napot!

(Itt van hűsítőnek egy téli kép: kepfeltoltes.hu/140718/03122012052_www.kepfeltoltes.hu_.jpg )

Kriszta D 2014.07.18. 13:52:45

Péntek délután van, megyek is napozni :)
Ha valakinek van még valami kérdése hozzám, bátran írja meg, majd este válaszolok!

Addig is mindenkinek szép napot!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.18. 13:53:21

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: Bekukkantottam hozzád és egy kicsit okosabb lettem. Na nem nagyon :).

tableno 2014.07.18. 13:59:45

@Kriszta D: Te most éppen hol vagy?

DieNanny CH 2014.07.18. 14:02:18

@firg_firg:

Leírnád pontokba szedve, hogy szerinted az átlagember: mennyi idős, mi a munkája, mi a végzettsége, mennyi a súlya, magassága, ebből kifolyólag mennyit eszik, vega vagy normál, milyen helyen lakik, hányadik szinten, milyen gyakran vásárol ruhákat, szereti-e az alkoholt, emiatt jár-e bárokba, vagy jó a teszkós sör is; valamint mennyire tud nyelvet, ennek folyományaként milyen emberekkel tartja a kapcsolatot, mit csinál szabadidejében (kirándulás, olvasás, bicajozás, vagy négyfalra-bambulás).

Na, ha megvan, hogy mik Átlagember ismérvei, akkor kérlek mutass be neki, ugyanis a saját szájából akarom hallani, hogy milyen Átlagember élete. Nem a tiédből. Vagy te az vagy?
Köszönöm!

tableno 2014.07.18. 14:05:10

@adg [Au, Darwin]: Figyi, nem gondolta komolyan, paródia volt. No worries, mate!

Herr Géza 2014.07.18. 14:07:56

@DieNanny [SZ,CH]: A hülyeségi rekordot e téren azt hiszem a néhai NDK-s határörök/vámosok tartották. Volt egy vonat, ami 23 óra valahánykor indult Drezdából Bp.-re és éjféltájt volt az NDK/cseh határon. Elötte jöttek ugye az egyenruhások: ha 23.59-kor tépték fel a fülkeajtót, akkor "Guten Abend!" volt, ha 00.01-kor, akkor már következetesen "Guten Morgen!" A 00.00 órát nem sikerült megérnünk, pedig nagyon kíváncsiak voltunk, hogy olyankor vajon mi lesz... (Biztos nekik is gond volt, és inkább vártak egy percet a folyosón.... :DDD).
Azért az éjféli katonás Guten Morgen-re rituálisan mindig elmorogtuk magyarul a fogunk között, hogy "Morgen-t ám a k. anyádnak"...Akár viszaköszönésnek is lehetett érteni... :DDD

**mimi** 2014.07.18. 14:10:19

@sodalisO [eng]:
+1

nekem is tetszett...nem tudom miért kell leszólni....

adg 2014.07.18. 14:17:29

@tableno: Sajnos rajottem kozben, hogy nem lehet komoly. Mindig kell egy hintan edzett hulye, aki beszopja.
She'll be right, mate.

A tied jobban tetszett mindenesetre. :)

2014.07.18. 14:33:15

@Világpolgár2012:
" Londonban ma 32 fok lesz :))))) "
Reszvetem:)) Itt lehult tegnap, reggel 6-kor +10C-ra ebredtem, be kellett kapcsolni a futest. Masodik alkalom hosszu hetek ota, hogy vegigaludtam az ejszakat, a vekker ebresztett, nem forditva:) Vege a kanikulanak. Ma csak +24C less a max. homerseklet. Kanada, en igy szeretlek:)
A poszthoz: sokszor van ilyen erzesem, amikor elvezem az eletet, nincs gondom (vagy kikapcsolom a mindennapokat) es csak a szepet latom magam korul. Ezert kellene szivnom rendszeresen, olyankor folyamatos az eletorom:) Ha anelkul is bejon, azt hivjak "natural high" allapotnak:) Sajnos nem tudtam vegigolvasni a posztot, a hozzaszolasoknak is csak a negyeden futottam at. Azt hiszem, majd ha megjottem a gyapotfoldekrol fogom bovebben kielemezni. De csak a magam szamara, hozzaszolasoknak nem lesz ertelme, olyankor mar Europa (es a tobbseg) mar alszik:) Ez is az egyik hatranya a - 8 ora idoeltolodasnak.
Tovabbi jo szorakozast!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 14:48:06

Tényleg nem látja senki mi a baj a poszttal?

2014.07.18. 14:58:04

Hat ez erdekes, csak tul szemelyesre sikerult a hangulatleiras szemszoge de kulonben aterezhetore sikerult megirni amugy :))

Azt hiszem nezzazegfele, de lehet, hogy masvalaki is mar irta itt, hogy imadja a torteneteket. En pont nem ilyen vagyok, en a hangulatokat szeretem meg a leirasokat, az atmoszferat, es nem annyira a sztorit meg a dramat meg a konfliktust meg a megoldast meg a karakterfejlodest, ezek engem nem erdekelnek... :D En peldaul nem is nezek filmeket, es konyvbol se olvasok regenyt peldaul, de ha meg megis, akkor a filmben meg a konyvben se erdekel a sztori, sot, neha tokeletesen ignoralom, vagy igy altalaban olyanokat szeretek amiket mindenki mas utal, mert esetleg nincs is tortenete vagy nehezen ertelmezheto, van viszont olyan atmoszferaja amit be tudok lelegezni es akarom meg tobbszor is, ott akarok lenni, vagy legalabbis ugy akarom erezni magam.

Szoval ez a mai ez elegge szemelyes tortenet, es elegge a szemelyes erzelmeinek a szemszogebol irta meg a dolgokat es szamomra igy nehez megfelelo receptorokkal megprobalni belelegezni azt a hangulatot amit o at akart adni, vagyis nekem ez kevesbe sikerult, de gondolom ez csak en vagyok :D Deamugy respekt, hogy megprobalta azert azt is atadni, ilyet kevesen csinalnak ezen a blogon (perszekulonben akkor is at tud jonni nagyon sokszor, ha nem eroltetik, en legalabbis azokbol is be tudom lelegezni szoval ez most senkinek sem a fikazasa akart lenni csak megprobaltam elmagyarazni, hogy en hogyan fogadom :D)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.18. 15:00:22

@Kriszta D:

És ez mit jelent? havi 200 euró megtakarítás? Vagy milyen a kiszámíthatóság?

McZozo 2014.07.18. 15:00:31

@firg_firg:
Ha a poszt moge nezel teljesen igazad van szerintem. Viszont ez nem errolszol. Ez pusztan annyit mond el hogy mennyire egyedul lehe tlenni a legjobb helyen is, aztan meg mennyire lehet szerelmesnek leninj a legszarabb korulmenyek kozott is es ha az ember szerelmes akkor semmi mast nem lat. Ennyi a lenyeg se tobb se kevesebb.

firg_firg 2014.07.18. 15:00:53

@DieNanny [SZ,CH]: Nem szamit hogy nekem hogyan telnek a napjaim, nem en vagyok az atlag, de sok egyszeru ismerosom van.

Ha nagyon ingerelni akarod magad akkor, tessek, nekem igy telnek a napjaim:
d28q3oz7vts50r.cloudfront.net/uploads/yacht/297/yacht_photo/43335/v2_large_oaygCIoE.jpg

Enjoy!

tableno 2014.07.18. 15:12:44

@firg_firg: Te sikálod a hajófeneket, pucolod a WC-t és mosogatsz? :)

2014.07.18. 15:14:43

@tableno: Hahahaha ez nagyonjooo :DD

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 15:37:57

@mojyo: Izé... Ez is egy történet volt. Teljesen filmszerű és romantikus. Nem minden filmben a jellemfejlődés a fő mozgatórugó, néha csak egy szubjektív leírás az egész, és ez jól is van így. Történet. Nem Híradó este 8-kor egy akármilyen csatornán :)

Hari Seldon 2 2014.07.18. 15:45:09

@Cascabel:
De jó neked. Itt is 33 fok van. Már alig állok. Mondtam már hogy NEM bírom a meleget?!?
Szerintem ha így megy tovább 4-5 év és Québecben kötünk ki... :-)

DieNanny CH 2014.07.18. 15:52:34

@firg_firg:

Az egyszerű ismerőseid az átlag? Akiknek másmilyen élete van, mint neked?
A te szavaiddal: miért hinnénk neked? Hiszen csak olyan történetekben szabad hinni, csak olyan történeteket lehet példának tekinteni, ami átlagemberekkel történt.
A te életed ezek szerint számodra sem jelent, nem ér semmit? Nem az az élet értelme, hogy elüssünk az átlagtól? Nem az a fejlődés? A példa? És az elérendő cél?

2014.07.18. 16:07:29

@Kriszta D: Akkor megsincs baj az antennaimmal, megiscsak jol ertelmeztem, mert valahogy pont ilyesmit sejtettem :D

" És most végre itt vagyok, egy távoli ország végtelennek tűnő nyáréjszakáján, és nincsen a világon semmi, ami hiányzik ebből a pillanatból." - Ez a resz tokeletesen atjott viszont, en csak ugy hivom, hogy "chilledtof*ck" eleterzes, es igyekszem minel tobbszor igy erezni. :D

firg_firg 2014.07.18. 16:08:23

@DieNanny [SZ,CH]: ????

Szerettem volna valaszolni neked valami ertelmeset, es eskuszom hogy vagy 10szer atolvastam a kerdeseidet, de mindig belebonyolodtam a harmadik sor kornyeken. Nem ertem.

Kint 40 fok van, bent 30. Kezd leallni az agyam. Halasszuk ezt kesobbre.

Sajnalom, de nem tudom megvalaszolni a kerdesidet, meg mar nem is vicces a dolog. Ilyen hosegben a tuleles a tet :) Meg amugy is pentek van.

2014.07.18. 16:14:58

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: Igen igy ertettem, hogy ezert is nehez volt vele mit kezdeni szamomra, mert olyan nagyon szemelyes tortenet volt, hogy nekem ebbe nehez beleelnem magam, de a hangulatot legalabb megprobalta atadni, ennek orultem, amugy meg nem szoltam le, es senki mast se szoltam le aki meg kifejezetten a torteneteket keresi, csak megmagyaraztam magam. Nem hiradot vartam, sot, utalom a hiradot, abban is cselekmeny van, meg tortenesek, altalaban rosszak es eroszakosak, azt meg en nem birom. :D

Kulonben szerintem van benne jellemfejlodes hiszen a szereplo bejart egy utat. :D

Na mindegy, lehet, hogy nem jol magyaraztam meg sajat magamat, ezt nehez kulonben, de remelem igy erthetobb, hogy mit akartam irni :D

firg_firg 2014.07.18. 16:16:35

Kozben gondolkoztam az eredeti poszton. Rajottem mi hianyzik belole.

A szex. Az egesz iras kerulgeti a forro kasat, es vegig ott van bujtatva, de soha nem tortenik semmi. :((

Azert a jo Monikaval meg a jo Peterrel lehet tartani manapsag Facebookon a kapcsolatot. Gondolom be is vannak mar jelolve. Lehet lajkolni orrba szajba az instas kepeket, barmerre is sodorjon a szel. Nem kell elvalni orokre :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.18. 16:28:59

@sodalisO [eng]: Szerintem pont tarifákról írt, illetve fotózott... :D Ostoba egy helységnév... :-)

DieNanny CH 2014.07.18. 16:33:44

@firg_firg:

Semmi gond, tényleg meleg van. Megpróbálom világosabban leírni. Először ezt írod:

"Ez a poszt is olyan mezes-mazas mint a tobbi. Nem a valosagot irja le, hanem ferdit, tuloz es villant az otthoniaknak arrol, hogy milyen szep es jo is az elet kulfoldon.
Pedig a valosag teljsen mas, csak a kellemetlen reszletekrol felet atsiklik iro. Ismerek ilyen embereket, etteremben dolgoznak, sokszor feketen, be sincsenek jelentve, a munkaado elveszi az utleveluket es a minimalber toredeket kapjak csak meg."

Vagyis, ismersz rossz sorban élő embereket. De te nem rossz sorban élsz.

"Persze hogy nem mindenki pincer, vannak jol kereso emberek is akik kivandorolnak, orvosok, mernokok meg ilyenek. De a tobbseg nem ilyen. A tobbseg egyszeru atlagos ember aki csak job eletre vagyik aztan porul jar."

Viszont a rossz sorban élő emberek az átlag. Számodra. Mert aki jól él, az nem átlagember, ezért nem is kellene, hogy posztoljon ide, mert akkor az egyszerű magyar ember azt hinné, hogy külföldön lehet az átlagnál - vagyis a magyar rossz keresetűeknél - jobban élni.
És azt is írtad, a te életmódod nem számít, mert te jobban élsz az átlagnál.
De ha te jobban élsz az átlagnál, miért nehéz elhinned, hogy van más olyan ember is, aki szintén jobban él az átlagnál?

Ha Gipsz Jakab leírja, hogy szereti a rózsaszínű naplementét, akkor miért veted a szemére, hogy az átlagember meg nem, ezért nincs igaza?

2014.07.18. 16:46:57

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: Jaakkorjo. :D Neha ugy erzem nehez kifejezni magam verbalisan. :D

@Kriszta D: En orulok, hogy a HA kitette ezt a posztot, pentek van, nem ertem mi a baj :D

firg_firg 2014.07.18. 16:48:33

@DieNanny [SZ,CH]: Hmm. Igazad van. Ugy sejtem ez a helyes valasz.

Koszonom hogy ennyi energiat pazarolsz ram, de hidd el, nem eri meg. Es most hazavonszolom magam mielott hogutat kapok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.18. 17:14:20

nagyon tetszett a poszt, meg a képek pluszban, thanks for sharing.
én is szeretem, hogy mindenféle poszt van, sajt és sör ára, így béreljünk lakást stb stb, meg filózósak, mint a múltkor Th's child, meg mindenféle történetek. egyébként halál unalmas lenne.

2014.07.18. 17:23:15

Ez a Sziria poszt noi valtozata?
@firg_firg: ez nem szabalyos. Ha ledobod a horgonyt, fel kell huzni az anchor ball-t.

kardio1 2014.07.18. 17:33:08

@Hari Seldon 2: Te meg csak ne panaszkodj a melegre, itt 5 fokkal melegebb van, mint nàlatok fenn északon! :)

SzZoole 2014.07.18. 17:43:16

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: rendben,7.- en megyunk haza,hova is kell pontosan menni?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.18. 18:19:57

@**mimi**: :) Azért vagyunk egy páran, még a férfinépből is :)).

Hari Seldon 2 2014.07.18. 18:38:27

@kardio1:
Itt északon, másik mérés szerint a szomszéd bácsi kerti hőmérője szerint 34 fok volt volt hatkor.
Nem is merek belegondolni, hogy mi lehet nálatok.
Mindig tetszettek a déli részek, főleg úgy októbertől áprilisig mindig irigyeltem a délieket.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 18:45:38

@mojyo: Esetleg el is táncolhatod :)

@Zoole[uk]: Csak ide a falu végére... :)

SzZoole 2014.07.18. 18:46:04

Itt a nyar!!!33 fok meleg tiszta egbolt.
A lanyom es a baratnoje vs.a szomszed kislany es baratnoje a kerti slagal csataznak egymas ellen a keritesen keresztul.
En meg mar a tudom is ki rohogtem.

Shanarey 2014.07.18. 18:46:54

Nekem ez a "poszt" bejött.
Nem Coelho-s, és nem Müller Péteres, nincs benne világégés, sem hanyatló nyugat sem kizsákmányolás, semmi negatív.

Jó ez így, bár hosszabban már lehet nem lenne annyira jó.

SzZoole 2014.07.18. 18:49:14

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: csak odaig?8.- an delelot valamikor ott leszunk,majd egy nagy fekete pobedat nezzel,azok leszunk mi:)))

Shanarey 2014.07.18. 18:54:59

Ja igen a "ködös Albion"

Csütörtök hajnalban köd volt, este dörgés villámlás és zuhé, napközben pedig dög meleg. Az utóbbi két hét amúgy is szinte végig rendes nyári időjárással működött. Én sem vagyok az a barnulós típus, de akik nálam is sápadtabbak, na azok már haldokolnak.
:-)

SzZoole 2014.07.18. 18:59:07

@Shanarey(England): igaz milyen kodos?
Nem is latok mar,de nem a kodtol hanem az izadsagtol:)

Shanarey 2014.07.18. 19:03:02

@Zoole[uk]:

Hajnalban volt, és gyorsan elmúlt, mert a napsütés kiütötte.
Éjjel itt zuhé is volt, na az sem látszik már meg, csak a füvön hogy az nincs kiégve. A francba, nagyon úszhatnékom van de nem tudom merre érdemes ezen a környéken ez ügyben nyomulni.
A medencés verzió, nem az ami nekem jó.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 19:18:19

@Zoole[uk]: Szerintem kitódulnának a népek az utcákra zászlókkal. Utoljára itt talán Losonczi elvtárs járt ilyen autóval... :)

@Shanarey(England): :)

SzZoole 2014.07.18. 19:25:02

@Shanarey(England): itt hajnal 3 korul dorgott villamlott es szakadt az eso,reggel 6 korul mentem Londonba az M1 meg vizes volt.
1/4 9-kor ujra volt egy kanyarom Londonba mar nyoma sem volt a hajnali zuhenak.
Az elore jelzes szerint ejszaka ujra eso lesz es talan holnap napkozben is.

SzZoole 2014.07.18. 19:28:47

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: most mar kivancsiva tettel,hogy melyik az a falu.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 19:35:58

@Zoole[uk]: Érdekességét meglátásakor el is veszítené. Különben is, két ember már csoportosulás, ami rögtön gyanús. Ha én szóba állok veled a kapu előtt, miközben a férjem a ház előtt áll takarásban, az őt nem látók már össze is raktak veled egy ordas, randa, megfellebbezhetetlen mondatba.
Majd egy angol pub-ban mutatok képeket.
Csak jussunk el oda.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 19:37:14

err: mondatban
Kicsit hiányos a billentyűzetem, mióta kiporszívóztam a csajok által beleszórt morzsákat. Khm.

Shanarey 2014.07.18. 19:49:29

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]:

" Ha én szóba állok veled a kapu előtt, miközben a férjem a ház előtt áll takarásban, az őt nem látók már össze is raktak veled egy ordas, randa, megfellebbezhetetlen mondatba "

S hogy ez mennyire így van.

Amikor még nem voltam az a Divorce kategória, előtte pár évvel a balatoni házunkat kölcsönadtuk az egyik gyerekkori hölgyismerősömnek. Én mentem le vele és a két gyerekével, na meg a nagyobbik gyerekemmel és a két rokon gyerekkel akik ott is maradtak velük. Le mentem velük a strandra is, A szomszédok mind azt gondolták, na itt bajok vannak Shanarey lecserélte a feleségét erre a szőkére. A Német nyaralók meg egészen mást. Amikor azt látták két felnőtt meg öt gyerek bandukol a strand irányába, ők a sok gyerek miatt elismerően mosolyogtak.
:-)

Két héttel később amikor már a feleségemmel és a kisebbik gyerekkel együtt mentünk le és váltottuk a hölgyet a két gyerekével, hirtelen több szomszédnak is volt valami "oka " arra hogy látogatást tegyen nálunk és a feleségemet keresték.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 19:56:51

@Shanarey(England): Gondolom nem hátsó szándékkal, véletlenül elejtettek egy-egy kérdést, vagy tettek egy megjegyzést a feleségüket csaló férjekről, vagy rögtön jöttek a hasonló történetekkel...
Olyan kicsi ez az ország. Vajon ez is egyezik? :)

blackhairlady 2014.07.18. 19:58:47

A leiras alapjan meg tudnek festeni egy kepet. Ha tudnek festenI:)
De tenyleg nagyon jo, magaval ragado a tortenet, A kepek is gyonyoruek!
Koszi!:)

Shanarey 2014.07.18. 19:59:51

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]:

Vicces volt, ahogy próbálkoztak hogyan is tudakolják meg hogy a párom tudja e hogy mi volt itt nemrég.

SzZoole 2014.07.18. 20:00:06

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: hallod en polgarpukasztas kep szivesen elmennek.Valoban egy nagy fekete autom van ket naponta nyiratkozom es a felsotestem nagy resze ossze van firkalva(amit az avataromon latsz az csak a hatam).

blackhairlady 2014.07.18. 20:03:45

@sodalisO [eng]: Ne legy ilyen szigoru, nem tudhatja mindenki:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 20:05:31

Na szóval...

kepkezelo.com/images/hdlla78eef4ldr4sswa3.jpg

Megmutatom mi a probléma.
Vegyük az írás első három bekezdését.
Eredeti változat:

„Amikor megérkezem, körülfon a csend.

Hát így válnak valóra az álmok, gondolom. Kicsit azért csalódott vagyok. Valahogy másra számítottam. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan véget ér ez az állapot.

Talán az első véletlenül meghallott, dallamos spanyol szó lesz az, ami majd felrázza az utazástól és kialvatlanságtól tompa érzékeimet. Vagy a valahonnan a házak közül kiszűrődő flamenco diadalmas ritmusa. Esetleg az andalúz partokat mosó hullámok fáradhatatlan morajlása. Mindegy is, hogy mi."

Fejtsük le róla a nyáltengert:

„Amikor megérkezem, körülvesz a csend.

Hát így válnak valóra az álmok, gondolom. Kicsit azért csalódott vagyok. Valahogy másra számítottam. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan véget ér ez az állapot.

Talán az első véletlenül meghallott spanyol szó lesz az, ami majd felrázza tompa érzékeimet. Vagy a valahonnan a házak közül kiszűrődő flamenco ritmusa. Esetleg az andalúz partokat mosó hullámok morajlása. Mindegy is, hogy mi."

Tegyük vissza úgy hogy ne tűnjön nyáltengernek:

„Amikor megérkezem, körülfog a csend.

Hát így válnak valóra az álmok, gondolom. Kicsit azért csalódott vagyok. Valahogy másra számítottam. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan véget ér ez az állapot.

Talán az első véletlenül meghallott spanyol szó lesz az, ami majd felrázza tompa érzékeimet.Vagy a valahonnan a házak közül kiszűrődő flamenco ritmusa. Esetleg az andalúz partokat mosó hullámok morajlása. Mindegy is, hogy mi.
A spanyol nyelv dallama talán feledtetni tudja az utazás és kialvatlanság monotóniáját. A hullámok fáradhatatlan ostroma talán talán kitartást ad, a zene diadalmas szárnyalása pedig optimizmussal tölt el.

Szóval valami ilyesmire gondoltam.
Az első mondatban a körülFON a csend az egyszerűen minősíthetetlen.
Gagyi giccsparádé egyetlen mondatban.
Semmi baj nem lenne az írással ha ezek a végtelenségig túlhúzott jelzős szerkezetek nem lennének benne.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 20:07:44

@Shanarey(England): :)))

@Zoole[uk]: Gondolod nincs nekem elég bajom anélkül is? Te polgárpukkasztasz, majd elhagyod a fedélzetet, én meg itt maradok a népekkel...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.18. 20:07:47

@Herr Géza: guten morgen?? amikor ndkban voltam epitotaborban, a reggeli koszones egy aufstehen!! orditas volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 20:08:25

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]:
Én múltkor megfordítottam a billentyűzetet és ami az asztalra hullott az egy közepes létszámú etióp falu háromheti élelme.
:)))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 20:21:40

Valaki itt múltkor kételkedett a hiperrealisztikus festészetben.
Ezek itt ceruzarajzok.

www.keptelenseg.hu/art/amikre-a-ceruza-kepes-89254

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.18. 20:27:43

@házelőtthinta: Arra basszus, hogy megmondjak elore, es ugy is van. Megmondjak, ket ev mulva mennyi lesz a minimalber, es ugy van. Vagy kamat.

Sajnalom, hogy te ezt nem tudod atelni.
Sajnalom, nem gondoltam volna, hogy kimondom, de te vagya forum trollja. Nem hiszel senkinek, azt hiszed mindenki szinez, fel sem merul benned, hogy valaki tenyleg jol elvan, szerinted csak vetites. Szerintem meg amit csinalsz, az pszichikai eset mar.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.18. 20:29:51

@Zoole[uk]: Ez nem nyar, ez mar katasztrofa. En nem erre szerzodtem, mikor idekoltoztem, a nyarat hagyjuk meg magyarorszag opiumanak.

blackhairlady 2014.07.18. 20:31:29

@DieNanny [SZ,CH]: jaj, a kep lattan kiszaladtam gyorsan az udvarra mert elkezdtem fazi:)))))
Amugy nagyon szep a taj:)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 20:35:20

@diggerdriver: :D Szinte kész zsemlemorzsát kaptál akkor... :)

Azok a hiperképek nagyon tetszenek.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 20:36:40

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: már mint a ceruzarajzra gondoltam, nem a hülye dinnyéjére...

:)))

SzZoole 2014.07.18. 20:38:57

@tildy[UK]: ha rasszista lennek akkor azt mondanam,hogy ez mar nem feher embernek valo ido,de nem vagyok az,legalabb is nyiltan nem.

blackhairlady 2014.07.18. 20:39:04

@diggerdriver: En nem latom, hogy baj lenne vele. Oszd meg velunk.

blackhairlady 2014.07.18. 20:41:39

@Hari Seldon 2: Nalunk folyamatosan van 30-38 fok kozott a homerseklet, mar sok hete, es meg vagy szeptemberig eltart. Szerencsere eso is van, igy nem szarad ki semmi.

tableno 2014.07.18. 20:43:27

@Zoole[uk]: Nem értem mi a bajotok egy kis nyári meleggel. Én ilyenkor érzem, hogy élek!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 20:43:52

@Zoole[uk]:
Te liberális vagy bazmeg.
:))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.07.18. 20:51:00

@tableno: jo neked,en sajnos nem birom.Nem regen jegkremet ettem most epp egy virgin mojitoval hutom magam ejszaka meg teljesen nyitott ablaknal is csak forgolodom.Remelem hamar visszahul a normalis 22-24 fokra az ido.

SzZoole 2014.07.18. 20:53:05

@diggerdriver: a meg mi,kifejtened?De egyszeru szavakat hasznalj,mert a bunyolult nyelvezetet nem ertem,erted?:))))))))))))))))

SzZoole 2014.07.18. 20:59:45

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: tudod mit,viszem magamal Diggert is,majd O elmagyarazza nekik,hogy mi az a liberacicaizmus,ha meg nem ertik meg akkor majd rautalo magatartast tanusitunk.Masnap az egesz falu elore fog koszonni neked:)))
(Mielott meg barki komolyan venne ezeket a sorokat,viccnek szantam)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.18. 21:00:37

@tableno: Az a bajom, hogy szakad rolam a viz, es nem tudok mar hova vetkozni.

blackhairlady 2014.07.18. 21:02:52

@diggerdriver: Engem nem gyoztel meg, nekem ugy tetszik ahogy Kriszta irta. Megha en nem is jol latom, mert nem ertek hozza. Mondjuk engem vonzz a giccs. Meg a kacsaid is tetszenek:)))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:06:17

@tildy[UK]:
Vigyázz, vannak itt férfiak is...
(nem magamról beszéltem)
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:08:14

@Zoole[uk]:
Nem tudom de tegnap engem leliberálisozott valaki.
Gondoltam te is olyan egyszerű vagy mint én legyünk együtt liberálisok.
A barátságon innen...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.07.18. 21:11:05

@Shanarey(England):

Ez ismerős. 18 éves koromban a pesti nagybátyámmal voltunk a környékükön ügyeket intézni. Estére már jóakaratú ismerősök szóltak nagybátyám anyósának, hogy a vejét valami idegen nővel látták kocsikázni...

A sokgyerekes történet nálunk is megesett. '79 nyarán. 11 és 9 éves unokanővérek, 7 éves unokabáty, 5 éves én, 4 éves húgom, és anyukám gömbölyödő pocakja. Így voltunk hajókiránduláson Pesten. Nem kevesen tátották a szájukat!
( kepfeltoltes.hu/140718/SAM_3496_www.kepfeltoltes.hu_.jpg )

SzZoole 2014.07.18. 21:11:07

@diggerdriver: Te mondtam mar,hogy biszexualis vagyok:))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:17:07

@Zoole[uk]:
Tiszteletem a macskátoknak:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.07.18. 21:22:46

@tildy[UK]:

Amúgy hogy vagy? Folytathatod a lékúrát, vagy várnod kell vele?

Hari Seldon 2 2014.07.18. 21:23:50

@diggerdriver:
Tudod mi a hiperrealizmus?
A cseh emberek. Némelyik olyan mintha maga Svejk lépett volna elő 100 évvel korábbról. Prágában járva rengetegszer bukkantunk Svejk hasonmásokra. Nagyon szórakoztató.
(Hozzáteszem: szeretem a cseheket, meg Prágát is, nem azért mondtam, hogy lehúzzam őket.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.18. 21:25:58

@DieNanny [SZ,CH]: Jobban, tegnap kicsit jobban huzodott belul, a felszivodos varrat meg fogalmam sincs mikor potyog ki. En, aki mar gyerekkent is lekaparta a varat ritka nehezen tudom megallni, hogy ne basztassam heget ( azert eddig nagyjabol sikerult) .
Lebojtkura valamikor folytatodik, szerintem augusztustol. Parom ismet csinalja, a heten en meg nem ereztem, hogy kesz lennek ra.

Hari Seldon 2 2014.07.18. 21:27:27

@diggerdriver:
Digger, ha a társaság a németeknek szurkol, de már azért is az argentinoknak.
Most hogy mindenki a melegre panaszkodik, te elkezded dicsérni az időt.

tableno 2014.07.18. 21:30:48

@tildy[UK]: Na ezért (is) szeretem a nyarat! Képet küldesz? :)

vivike22 2014.07.18. 21:31:51

Szerintem tok jo poszt, nekem tetszett :) Es igen, igenis ilyen, ha igy dolgozol, sok kulfoldivel egyutt, csak legfeljebb nem tudjak igy megirni, es leginkabb sehogysem.

Ha a naplementeben a munkanelkulisegi rata miatt sirt volna, az tuti tobbeket elegedettseggel toltott volna el.

De hala Krisztanak, nem igy lett, koszi a kepekert, kedvet kaptam Tarifaba latogatni majd egyszer :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 21:31:55

@tildy[UK]: Változatos időintervallumokban tudnak kipotyogni. Nekem volt amelyik 2 hét után kezdett kilökődni és volt egy féléves példány is. Az utóbbinál maradt egy kis csomó a hegen.
Valahogy csak bírd ki, hogy nem vakarod.
Hamarosan könnyebb lesz.

i got my (törölt) 2014.07.18. 21:31:58

@mojyo: Olvass Bariccot! A jó Alessandro történetet mond, de szinte mágikus a meséje. Nem a történet a lényeg, hanem a hangulatok és érzések, amik közben jönnek. Olvasod, nem tudod, miről szól, de mégis rabul ejt. Nagyon különleges. A legjobban nekem az első tetszett, a Selyem.

"Ez nem regény. Nem is elbeszélés. Ez egy történet. Olyan férfiról, aki beutazza a világot, s a végén egy szeles tó partján ül egész nap. A férfi neve Hervé Joncour. A tóét nem tudni.
Mondhatnánk, hogy szerelmi történet. De ha csupán az volna, nem érné meg elmondani. Szerepel benne vágy és fájdalom, mindkettőről tudjuk, mi fán terem, még sincs rá igazi szavunk. Mert szerelemnek nem szerelem. (Régi fogás. Ha nem tudunk nevet adni valaminek, akkor történetnek mondjuk. Ez már csak így van. Évszázadok óta.)
Minden történetnek zenéje van. Ennek fehér zenéje. Ez fontos, mert a fehér zene különös muzsika, időnkint zavarba ejtő: halkan szól, és lassan kell táncolni rá. Ha jól játsszák, olyan, mintha a csönd szólna, s akik szépen táncolják, úgy tűnik, meg sem mozdulnak. Átkozottul nehéz a fehér muzsika.
Sok hozzáfűznivalóm nincs. Talán jobb, ha tisztázom még, hogy tizenkilencedik századi történetről van szó: fontos, hogy senki se várjon repülőgépeket, mosóautomatákat és pszichiátereket. Nincsenek. Bár ma se volnának."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:34:44

@Zoole[uk]:
Gondoltam ő a bi.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2014.07.18. 21:36:35

@DieNanny [SZ,CH]:
Ez óriási.
Az én storym:
Mme Seldonnal és a három lánnyal plusz az öcsémmel voltunk Párizsba most az ősszel (valamilyen konferencia volt). Az öcsém amúgy is meg akarta nézni a Várost, úgyhogy akkor menjünk hatan.
A város metrója nem igazán gyerekbarát, így a legtöbb helyre hatan mentünk a városban.
A metróra beszélgetve szórakozva szálltunk fel. Az egyik iker a tesóm ölébe ült, Johanna rám kötve, a másik iker meg Mme Seldonnál.
Aztán lassan arra lettem figyelmes, hogy lassan egyre többen minket néznek. Nem, nem a nyelv miatt. Az az iker, aki a tesómnál volt szőke és göndör kék szemű, ahogy az öcsém is kék szemű, és szőkés, a másik kettő barna hajú és szemű ahogy én is. Szóval elkezdték méregetni, hogy a csaj jól csinálhatja, hogy a gyerekei apjai ilyen jól elvannak egymással, hogy ilyen szépen tudnak közös programot is szervezni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:36:51

@Hari Seldon 2:
Én is bírom a cseheket.
Pláne a filmjeiket.
Meg a sörüket.
Meg a pácolt heringjüket.
Meg a szép nőiket.
Meg a.........

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:38:29

@Hari Seldon 2:

Én már csak ilyen megveszekedett rebellis sváb kuruc vagyok.
Nehezen állok be a sorba.

SzZoole 2014.07.18. 21:39:16

@diggerdriver: ahh,hagyjuk,meg azt fogjak hinni,hogy......

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:49:19

@Zoole[uk]:
Pedig dehogy. De. Hogy.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Vasárnap megyek vegyél vazelint.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.07.18. 21:57:45

@diggerdriver: ide,minek,meg azt hiszik,hogy ismerjuk egymast,de jo gyere,hozd a csaladod is:))))

Furos 2014.07.18. 22:02:24

@diggerdriver: Nyet vazelin! Vaszilij :)

SzZoole 2014.07.18. 22:11:56

@Furos: Ti nem jartok erre vasarnap?Vazelin nem kell az van:)))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 22:20:58

@Hari Seldon 2: :D

@diggerdriver: @Zoole[uk]: @Furos:

Vazelines történet.

Első gyerek megszületett, vettünk egy vadiúj babakocsit.
Mondja az eladó, hogy a gyógyszertárból vegyünk vazelint, azzal havonta egyszer kenjük meg a keréktengelyt, ahol érintkezik a kerékkel, hogy ne rakodjon be a por, így tovább fog tartani.

Még aznap megyünk a gyógyszertárba, ott volt a sarkon, a gyereket lazán kézben fogta a férjem, és beálltunk a sorba.
Aztán mondom, hogy mit akarok, és rám bámult a nő...
Megismételtem, hogy kérek egy kis adag vazelint.
Nem mozdul.
Aztán egyszer elindul befelé, majd kijön egy 10 dekás tégellyel, és leteszi elém, elég furán méregetve.
Mire én: kisebb kiszerelés nincs?
Robot mozdulatokkal hátra nyúl, letesz egy kis tubust, azt mondja, hogy ez orvosi tisztaságú, tubusos kiszerelés, de valami csillagászati áron volt.
Annyit nem adunk vazelinért, a 10 dekás olcsóbbra jött ki.

Egy hónap múlva keressük a tégelyt, nincs sehol. Minden megvolt, a fürdető, a babaápolók, csak a vazelin nem.
Semmi gond, ha veszek még egy tégelyt, még mindig olcsóbb, mint a tubusos, nosza...
Átballagok a patikába, megint ott a nő, mondom mi a bánatom, kérek egy tégely vazelint.
Faarccal elővett megint egy tégelyt, lerakta elém, nem szólt semmit.
Akkor beugrott, hogy valami nem stimmel, ez valamit hisz...
Magyarázatként hozzáfűztem, hogy remélem ezt nem dugom el biztos helyre, mert a babakocsi kerekét kell kenni vele havonta.
Mire egy megkönnyebbül sóhajjal ide adta a visszajárót, és kiderült, hogy akkor hallott először arról, hogy a kereket vazelinnal kell megkenni...

2014.07.18. 22:24:53

@tildy[UK]: egesz jovohetre ilyen huszonsok fok lesz. Kuldj fotot

SzZoole 2014.07.18. 22:26:26

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: miert pont vazelin?
Egyszeru kocsi kenocs nem lett volna jo?Azt bar melyik auto szerelo ingyen adott volna egy kis tegelyel.

SzZoole 2014.07.18. 22:27:34

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: gondolom a baba kocsi arus spanban volt a patikusal:)

2014.07.18. 22:32:44

Off
Mai nap erdekessege, hogy megtudtam hogyan tartjak kordaban az angol football hooliganokat.
Ha van ra igeny leirom.
On

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 22:42:35

@Zoole[uk]: A patika közelebb volt, gyorsabb volt, és kb. a tégely többe került, mint az anyag maga.
Az autószerelő ismerősök történetesen egy-egy faluval arrább laktak.

@charlieharper: Hogyan?

blackhairlady 2014.07.18. 22:42:55

@charlieharper: Engem erdekel. egyaltalan lehetseges a megfekezesuk?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.18. 22:49:51

Elöször nem tetszett... Aztän ahogy toväbb olvastam egyre jobban ätjött. :-)
@DieNanny [SZ,CH]: Ezt én sem értettem. Mert nekem volt Monika nevü és Peter nevü kollégäm is, és midkettöt ugy +/-ejtettük, ahogy magyarul.
@Hari Seldon 2: @Herr Géza: @nyuszigonosz(D): Ösi kaszinos mondäs: A holnap akkor van miutän fölkelsz. :-)
Amugy meg, soha nem tudjuk, hogy hanyadika és hogy milyen nap van (amiota vannak mobilok mär egyszerübb), azt viszont pontosan, hogy hanyadik napunkat nyomjuk, és mennyi van még a szabadnapig. :-)
@tableno: Ugyanolyan szürke, mi? :-)
@zöldeketbeszélek: Hät késön érö tipus... :-)
@mojyo: Az, hogy péntekenkén elemzös-statisztikäs-pszichoposztok szoktak lenni... :-))))

2014.07.18. 22:49:58

@Furos: @nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: @blackhair-lady: elore leszogezem, a leghitelesebb forrasbol szarmazik az informaciom, a pubbol.
Azt ugye tudjatok, hogy a stadionokban CCTV van, arcfelismero software, a notorius verekedok azonositva. Nos, ezek a verekedok nem utazhatnak kulfoldre egyetlen bajnoki match-re sem, EB, VB, stb. Kotelezoen jelentkezniuk kell a rendorsegen a bajnoksag kezdese elott 5 nappal es le kell adniuk az utleveluket. Ha, nem, elfogatoparancs megy ellenuk. A bajnoksag vegen kapjak vissza az utleveluket.
Tadammmm, kulfoldi bajnoki matchen angol verekedok minimalizalva.

SzZoole 2014.07.18. 22:52:25

@charlieharper: akik a meccsen rendbontok voltak es a CCTV rogzitette azt nem engedik be leggkozelebb a stadion teruletere,mert arc felismero rendszer van telepitve a stadion bejarataihoz.

nyuszigonosz 2014.07.18. 22:53:03

@Naschkatze (Mostindien / CH): Mondtam én, hogy akkor van a reggel mikor az ember felkel. :-)

blackhairlady 2014.07.18. 23:01:18

@charlieharper: Ez komoly. Itthon is ez kene a fradis dozsas huliganoknak.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 23:03:46

@charlieharper: Értem. A forrásmegjelölésben a hiteles mérce a legjobb. :)

SzZoole 2014.07.18. 23:09:16

Es vegre,nagy cseppekben esik az eso es mar csak 21 fok van,ez jobban elviselheto,csak az a baj,hogy dorog villamlik.

i got my (törölt) 2014.07.18. 23:16:36

@charlieharper:
Remek, éljenek az emberi jogok!
Esetleg mi lenne, ha minden meccsre látogatót ott helyben falhoz állítanánk? Így még gyorsabban és hatékonyabban lehetne kezelni a problémát... :(

DieNanny CH 2014.07.18. 23:18:47

@Zoole[uk]:

Imádom a dörgést, villámlást. Olyankor tudok a legmélyebben aludni! (És ez nem vicc. Komolyan!)

2014.07.18. 23:23:36

@i got my: Olvastam egyet, a Tengeroceant, es egy filmet is lattam ami a Novecento-bol keszult :D A tengert naaaaaagggyon szeretem es valami remlik errol az elbujos hangulatbol, de ezen kivul masra nem emlekszem :D De tudom, hogy bennem van a hiba, engem nagyon keves filmmel es meg annal is kevesebb regennyel lehet igazan kikapcsolni mert mar mondtam, hogy nem vagyok egy verbalis tipus (magamat visszaolvasni meg plane utalom :D) En legalabbis allandoan azt gondolom, hogy a szavak csak eltorzitjak az eredeti eszleleseket, es ez engem mindig nagyon zavart, minden mas formaban, illatban, zeneben, vagy vizualisan sokkal jobban atjon akarmi mint csak szavakban. Marmint nekem. De lehet ez ilyen onzes kulonben, hogy mennyire nem az erdekel, hogy a masik ember hogy erez hanem en akarok elmerulni egy hangulatban ezert filmekbol meg konyvekbol is olyanokat keresek amik csak leirnak vagy vizualizalnak, hangokat, szagokat leirjak, peldaul az oroszok :D Vagy utazasokrol... vagy tudomanyrol, mert azzal en azt kezdhetek amit akarok. :D Vagyis engem inkabb ezek kapcsolnak ki ugy igazan. Mostanaban Yi-Fu Tuant olvasok, azt hiszem eddig o a kedvencem <3 De az sem regeny hanem csak elmeletek, leirasok gyujtogetese a helyekrol, utazasokrol, foldrajzrol, ilyesmikrol, lehet, hogy neked is tetszene ha neked bejon ez a Barricco-fele eszkepizmus es nem ragaszkodsz a fikciohoz! :D

@Naschkatze (Mostindien / CH): Es ezzel mi a baj? Mindjart jon a hetvege, lehet, HA szerint ilyenekkel jo kikapcsolni :D

2014.07.18. 23:25:23

@i got my: Gatulalok! A tied a mai nap "Hyperbole Award"-ja

2014.07.18. 23:33:34

@charlieharper: Ebben mi az ujdonsag? :D Kb 10 eve igy megy ez es mar kapucnis puloverben se lehet jegyet kapni, az arcfelismeres miatt.* Amugy en ugy tudom, Oroszorszagban is hasonlo van azt hiszem (vagy csak probaljak, vagy beepitett rendorok kiserik oket a meccsekre, nem tudom pontosan, sokfelet hallani, egyikben sem vagyok benne biztos), meg gondolom a rendszer is korruptabb. :D

*Ezt enis hiteles forrasbol tudom: Ian Brown mondta egy interjuban hogy nem vehetett jegyet vmelyik City meccsre, mert kapucnis pulcsi volt rajta es nem szolgaltak ki, mert balhesnak neztek. :D

SzZoole 2014.07.18. 23:34:17

@i got my: azert nem kell tulzasba esni.

rezsöatya 2014.07.18. 23:38:49

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: ha mar patika:

Egy ember elujsagolja a baratjanak, hogy ket hetre Parizsba repul.
- Akkor keresd fel a prostitualtakat is, de vigyel magaddal ovszert!
- De nem szeretek repulni, mindig hanyingerem van!
- a patikaban kapsz Dedalont is, ovszert is.
Igy is tesz, bemegy a patikaba: vesz egy ovszert es egy Dedalont.
- elujsagolja a baratjanak, megvannak a szukseges dolgok.
- Megorultel? Egy ovszert vettel ket hetre? Es visszafele nem repulovel jossz?
Amaz ismet bemegy a patikaba:
- Egy ovszert es egy Dedalont kerek!
Mire a patikus:
- Uram, ha ennyire undorodik, miert csinalja?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.18. 23:39:11

@blackhair-lady: De hät Texasban minden nagyobb... még a meleg is! :-))))
@tableno: Ezt a hintänak kellett volna irnia... :-)
@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]:
Volt egy pasim, akinek az apja villanyszerelö volt. Ö nagy adagban väsärolta a vazelint...furcsän néztek rä a gyogyszertärban... :-)

rezsöatya 2014.07.18. 23:44:04

@DieNanny [SZ,CH]: engem is "bearultak" anno az (azota) exnejemnel, hogy egy szoke bombazoval lattak.
A 18 eves lanyommal mentunk valami kiallitasra...

SzZoole 2014.07.18. 23:46:02

@mojyo: nem csak a stadionokban van ez a rendszer.
Meg 4 evel ezelott rendszeres latogatoja voltam London,Holloway Road egyik szorakozohelyen a beleptetes a kovetkezo modon tortent,az ID kartyadat(jogsidat)egy szkenneren elenoriztek,ha sipolt be engedes megtagadva,ja es motozas is volt,ha kapusznis pulover vagy akarmilyen sapka volt rajtad,levettek veled es csak ugy lehetett be menni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.18. 23:47:16

@mojyo: Ezt lättad a mondat végén? : :-))))
@i got my: Szerintem védesd le ezt az ötletet! Tuti vevök lennének rä...
@nyuszigonosz(D): Kolléganöm dolgozott oceänjäron. A "legjobb" ut az az volt, amikor Amerikäbol jöttek ät Europäba. A 6oräs idöeltolodäst ugy oldottäk meg, hogy minden nap 1oräval ällitottäk az orät.
De mesélte, hogy a legelsö dolog amit "kiszedett" a telojäbol, az az automatikus idöätällitäs volt. Mert ide-oda hajozgatva volt, hogy a vekker nem akkor keltett, amikor kellett. :-)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.18. 23:49:07

@nyuszigonosz(D): Ja, és a ma addig tart amig le nem fekszel... :-)))

SzZoole 2014.07.18. 23:52:09

@rezsöatya:
Székely bemegy a fővárosi patikába,és kéri az előírt gyógyszert.A patikus véletlenül hashajtót ad neki.A székely rögtön beveszi a kapszulát. Megy az utcán,és találkozik egy legénnyel,aki megkérdezi tőle:
- Merre van a patika öregapám?
- Csak kövesd fiam ezt a sárga csíkot és megtalálod.:)))))

2014.07.18. 23:54:41

@Zoole[uk]: Sejtem, hogy ilyen van mashol is, meg regebben technologia nelkul se engedtek be akarkit akarmilyen szorakozohelyre, focisra kulonosen figyelnek, ha ellendrukker / piros / zold / katolikus / protestans / stb. vagy siman kidobnak :D De ez mindenhol igy van a torzshelyekkel szerintem nem csak Angliaban, csak a hoodie-para ott elterjedtebb :D De akkor ezek szerint sima szorakozohelyen is van ez :D

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem. nem lattam, mert pentek van es faradt vagyok mar :D

SzZoole 2014.07.18. 23:57:25

@mojyo: hat,ha en hiteles forrasnak szamitok akkor igen :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.19. 00:02:26

@rezsöatya: Ebben az a jó, hogy külön büszke lehetsz a jó vérvonalra... :)

M. Péter 2014.07.19. 00:44:43

@házelőtthinta: A hivatalosan munkanélküliek egy része természetesen a feketegazdaságban dolgozik. Ha Spanyolországban az ember munkanélküli segélyt kap, nem kell semmilyen hivatalba járni, elég ha az interneten bejelentkezik. Vannak akik külföldön élnek, és 2 országból is kapják a segélyt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.19. 00:49:49

@mojyo: Akkor majd legközelebb :-D -t rakok a mondat végére. (öcséim és az msn jutnak erröl eszembe amugy)
@blackhair-lady:
OFF
Milyen idö van felétek december elején?
ON

Világpolgár2012 2014.07.19. 01:34:04

@Zoole[uk]:
Bocs, hogy válaszoltam hamarabb, csak most jöttünk haza :)

Hastings nem nagyon dobogtatja meg a szívemet, de szeretem a Hastings-hez viszonylag közeli Bexhill-t és Camber-t is. Bexhill az kavicsos part, tele nyugdíjasokkal, szóval elég csendes és nyugodt. Amikor még Londonban laktunk sokat jártunk oda, most, hogy van közelebb is part, már régen voltunk. Camber-ben viszont voltunk a múlt héten, csak hogy megnézzük mennyire van tele. Ez a part homokos, a legnagyobb összefüggő homokos part a dél-keleti részen. A múlt hétvége még csendes volt, de lehet, hogy augusztusban már tömve lesz. A part keleti végén lehet kite survingelni is. Meg persze, ha Camber-ig elmerészkedtek, akkor Rye-t nem lehet kihagyni, az egyik kedvenc helyem, szép kis falu a domb tetején egy csomó 500 éves házzal, kis várral, angol viszonylagban jó cukrászdával. Nem tudom melyik úton jöttök le London felől, de ha az A21-esen, akkor nincs túl messze Bodiam vára, meg az egyik kedvenc éttermem Hawkhurstben, The Curlew. Ó és persze Sedlescombe, első osztályú angol bor!

Világpolgár2012 2014.07.19. 01:39:09

@Zoole[uk]:
Ja, Great Yarmouthban én is voltam, egy rokonunk lakott ott egy ideig. Olyan nagy homokos partok itt délen nincsenek. Onnan egy kicsit éjszakabbra Cromer felé szeretnék még elmenni, de mindig elriaszt a hideg és inkább dél felé megyünk :)

Világpolgár2012 2014.07.19. 01:43:42

@DieNanny [SZ,CH]:
Nem egyenes az, csak a képen :) Annyira jók voltak a színek és kontrasztok, hogy muszáj volt egy ilyen képet csinálnom :)

Hari Seldon 2 2014.07.19. 06:52:26

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]:
Nagyon jó.
De szerintem a babakocsiárus, csak poénkodott a vazelinnel.

2014.07.19. 07:25:04

@Naschkatze (Mostindien / CH):
" käbelt behuzni kellett... :-) "
" Pulling the wire " (kanadai szleng) :) Azt is konnyebb vazelinnal:)
@Világpolgár2012:
" Hasting nem nagyon dobogtatja meg a szívemet "
Vancouverben a skid row neve Hasting Street. Nem egy szivdobogtato hely:(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.19. 07:43:46

@diggerdriver: Asszem én voltam.Ezek közül is van jó pár, amit kurvára nehezen hiszek el.Vagy ha igen, akkor minimum hónapokig készülnek... Tudom, ez az én bajom... :D

SzZoole 2014.07.19. 13:29:18

@Világpolgár2012: huh,koszi ezek nagyon hasznos informaciok.
Probaltam szallast nezni mindket varosban(Camber es Rye) az osszes b&b vegig neztem 1kivetelevel az osszes foglalt volt,az az 1 is £750 lett volna 6 fo 2 ejszakara,igy maradt Hastings £280 a 2 ejszaka 6 embernek,majd jovore idoben kezdek nezelodni nem az utolso pillanatban.

blackhairlady 2014.07.19. 18:19:53

@Naschkatze (Mostindien / CH): nagyon hideg volt, ilyen hideg telet itt meg nem eltem at a 4 ev alatt. Volt -2 fok is, atlagban 1-4 fok korul volt, raadasul nem ment 10 fok fole egeszen aprilisig. Itt is megbolondult az ido.
2X volt iskolaszunet, mert reggel fagyosak voltak az utak, itt pedig az egy rakas balesettel jarna, inkabb fagyszunetet hirdettek.

Muscari 2014.07.19. 18:35:13

@blackhair-lady: az nem semmi. Itt is iskolaszunet van, ha esik 2 centi ho. A teli gumit meg hirbol sem ismerik :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.19. 21:02:10

@blackhair-lady: Ne ijesztgess! Felétek akarunk menni nyaralni (telelni)...

blackhairlady 2014.07.19. 21:55:26

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem tudom mit mondjak. En is meglepodtem, mert az elozo 3 evben rovidgatyaban diszitettuk a haz elejet. aztam az iden megkaptuk, meg az igazi nagykbatomat is fel kellett vennem. Hova jottok?

Világpolgár2012 2014.07.19. 23:29:39

@Zoole[uk]:
Szívesen, jó pihenést! Ha belefér, egy délutáni kirándulásként is megéri Rye-t megnézni, Hastingsben csak aludni kell :)

SzZoole 2014.07.19. 23:35:55

@Világpolgár2012: kar,hogy nem beszeltunk errol korabban,Hastings tenyleg csak aludni lesz jo.
Mindent kijegyzeteltem amit javasoltal,megegyszer koszonom:)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.20. 00:47:06

@blackhair-lady: Pensacola biztos. :-) A repülösmuzeum miatt. Terv az, hogy onna Corpus Christi-ig leautozunk a parton vagy közelében. Erre van 2hetünk. Hogy hogy repülünk az még nincs lefixälva.

blackhairlady 2014.07.20. 03:02:39

Jo terv:) ha erre jartok talalkozhatunk:)
Most nezegettem a terkepet, szeintem jo otlet a part melletti autozas, meg akar New Orleansot is utba ejthetitek. Ha viszont az I-10 mellett dontotok akkor az itt megy el nem messze tolunk, utba ejthettek:)
Corpus Christy szep hely, meg regebben egyszer ott toltottunk egy napot/ejszakat, jo emlekeim vannak rola. Bar nem tudom, hogy november utan mennyire kellemes az ocean.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása