oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 18. 06:49,  Sluníčko 299 komment

2014. július 18. 06:49 Határátkelő

Sluníčko

Őszintén szólva kissé tanácstalan vagyok, mit is írhatnék a mai poszt elé. Kriszti a blogon merőben szokatlan írással, tulajdonképpen egy novellával jelentkezett. Szerintem érdekes és jól fogja meg a határátkelés egy bizonyos hangulatát, úgyhogy most következzen ez a poszt, amiből az is kiderül, mi az a címben emlegetett Sluníčko.

cím_109.jpg

„Amikor megérkezem, körülfon a csend.

Hát így válnak valóra az álmok, gondolom. Kicsit azért csalódott vagyok. Valahogy másra számítottam. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan véget ér ez az állapot.

Talán az első véletlenül meghallott, dallamos spanyol szó lesz az, ami majd felrázza az utazástól és kialvatlanságtól tompa érzékeimet. Vagy a valahonnan a házak közül kiszűrődő flamenco diadalmas ritmusa. Esetleg az andalúz partokat mosó hullámok fáradhatatlan morajlása. Mindegy is, hogy mi.

Hamarosan jön majd valami - valami kósza inger, amitől megszűnik ez a furcsa, hangtalan érzés, ami most még elfojt és megbénít bennem minden lelkesedést és örömöt...

Végül összegyűlik a csapat. Így, első ízben együtt, alig tucatnyian, idegenek egymásnak, idegenek most még önmagunknak is, elindulunk.

1_37.jpg

Az első vacsora alatt óvatosan méregetjük egymást. Mindannyian kicsit félszegek vagyunk, és mind kicsit túl hangosak is, hogy leplezzük bizonytalanságunkat. Mivel jó benyomást akarunk kelteni, arcunk barátságosnak szánt, széles vigyorba merevedik. Kínosan ügyelünk rá, hogy le ne együk magunkat.

Azon az első estén még próbálok a felszínen maradni, minden erőmmel igyekszem a körülöttem zajló párbeszédre összpontosítani. Hiába. Tehetetlenül tűröm, hogy a figyelmem lassan, ráérősen szétcsússzon.

Hullámokban csap össze fejem felett a rosszul beszélt angol megannyi változata. A cseh, francia, német, lengyel, olasz és ír akcentusok zavarba ejtő kavalkádjában csakhamar egészen magamra maradok a magyar szavaimmal.

A következő hetekben keményen dolgozunk. Egy hét alatt megnyitásra kész állapotba hozzuk az éttermet. A második héten már kétségbeesés nélkül üdvözöljük esténként az első vendégeket. Kialakulnak a feladatkörök, a napi rutin.

costa del sol hajnalban.JPGA Costa del Sol hajnalban

Közben hozzászokunk egymás furcsa kiejtéséhez, megtanuljuk találékonyan áthidalni a kommunikációs nehézségeket. Kitapasztaljuk, hogyan tudunk a leghatékonyabban együttműködni. Próbára tesszük határainkat és egymás tűrőképességét.

Akármilyen különbözőek vagyunk is, a munkában lassan igazi csapattá kovácsolnak bennünket a kihívások. De a munkaidő végére mindebből semmi sem marad; amint ledobáljuk magunkról az átizzadt egyenruhákat, újra egyedül maradunk, helyüket kereső idegenek egy ismeretlen világban.

Minden reggel korábban ébredek, mint a többiek. Egyedül reggelizek az üres étteremben. Lassan eszem a friss bagettet, kortyolgatom hozzá a hideg kakaót. Egy ideje nem olvasok evés közben- helyette a kertet figyelem. Ebben a napszakban a fény elsimul a mediterrán növények levelén és a fák között lassan remegni kezd a levegő a fokozódó hőségtől.

Reggeli után biciklire ülök, hogy három kilométert tekerjek a legközelebbi strandig. Azután csak ülök a parton, bámulom a végtelen vizet. Mindig egyedül vagyok. Előttem a tenger, hátam mögött a délutáni sziesztába bágyadt üdülőfalu. Nem csinálok semmit, nem gondolok semmire; az idő múlását sem észlelem.

Három óra körül nyugodtan visszatekerek az étterembe. A munka délután négykor kezdődik. A konyhára vagyok beosztva. A feladataimat az első néhány nap után már alig odafigyelve, automatikusan végzem. A közös vacsorák során csak néha szólalok meg.

Látszólag élek, jelen vagyok, dolgozom, ismerkedem, részt veszek mindenben - én tudom csak, hogy valójában a tudatomat védő, vattaszerű, süket csend foglya vagyok. Úgy érzem, mintha valamiféle időtlen, légüres térben lebegnének a napjaim.

Ahogy telnek a hetek, már nem is várok változást. Lassan szinte kényelmesnek találom a furcsa, néma buborékot, ami körülvesz. Különös módon biztonságban érzem magam benne.

Aztán egy júniusi éjjelen, zárás után az étteremben maradok. Az egyik asztalnál ülök egyedül. A hangszóróból még szól a szokásos zenei összeállítás. Sarah McLahlin-tól az Angel, Eva Cassidy-től az Over the Rainbow, Rufus Wainwright-tól a Hallelujah...

Granada 2.jpgGranada

Kisvártatva motoszkálás hallatszik a bárpult mögül. Megint felhangzik a Hallelujah. Közben a többiek végeztek az átöltözéssel és egyenként visszaszállingóznak az étterembe, ahol én, lábaimat a szomszédos széken pihentetve, még mindig az ételfoltos egyenruhámban ülök az asztalnál. Szó nélkül körém telepednek. Valaki sangríát tölt és a teli poharat a kezembe nyomja. Automatikusan megköszönöm, de a csend elfojt bennem minden további reakciót.

Harmadszor is felhangzik a Hallelujah.

- Monika!! - kiált fel körülöttem egyszerre mindenki. Összerezzenek.

- Mindig ezt csinálja - magyarázza Peter. - Ha hagynánk, egymás után tízszer lejátszaná!

- Ugyan már, imádom ezt a számot! Csak még egyszer...! - hallatszik Monika hangja a bárpult mögül. A kialakuló vitát azonban rövidre zárja a főnök megjelenése, aki egyszerűen lekapcsolja a gépet és jóéjszakát kívánva eltűnik a ház irányába.

Monika nevetve csatlakozik hozzánk az asztalnál.

- Akkor most te jössz - böki oldalba Petert. Peter kicsit elgondolkodik, aztán vállat von, és így szól:

- Szerintem ma tanítsunk valamit a magyarnak! - A hangjában nyoma sincs rosszindulatnak. Komolyan néz rám, de látom, hogy a szája sarkában mosoly bujkál.

- Énekeld utánam - mondja. És már bele is kezd, erős hangjával megtelik a bársonyos nyáréjszaka. Bár nem ismerem a dalt, így is egyértelmű, hogy szörnyen hamisan énekli az egyszerű kis dallamot.

- Sluníčko, sluníčko, popojdi maličko - motyogom utána először tétován az idegenül hangzó szöveget a napocskáról, aki az út közepén áll. Azután elölről kezdjük, újra és újra, míg végül már én magabiztosan harsogom a nyelvtörő cseh szavakat a csillagok felé. Közben valahol, mélyen megmozdul bennem valami. De nem tudom meghatározni, mi az; olyan érzésem támad, mint amikor gyorsan akarok valamit kimondani, és bár a nyelvem hegyén van a szó, valami blokk megakadályozza, hogy az értelmem is megragadja.

- Sedíš tu u cesty, stane se neštěstí, něco tě zajede- zendít rá Monika is. És akkor a tudatom szélén egyensúlyozó érzés végre átbucskázik az innenső oldalra, és már tudom, mi az, és ha akarnék, sem tudnék ellenállni neki. Felnevetek, hangosan, ahogyan már egy örökkévalóság óta nem nevettem. Egy pillanat múlva az asztal körül ülő többieket is magával sodorja a roham, és már nevetnek mind, szédülten és minden látható ok nélkül.

Többé soha nem vagyok egyedül. Ahogy telnek a hetek, kalandok egész során át mélyül barátságunk Monika-vel, Peter-szal és a csapat többi tagjával.

Gibraltár.jpgGibraltár

Szabad napjainkon bejárjuk a tartományt. Kóborolunk a közeli hegyek között. Meredek dombokon tekerünk fel, hogy aztán visszafelé észvesztő sebességgel suhanva növeljük az adrenalin-szintünket.

Autót bérelünk, amivel fél napig utazunk, hogy eltöltsünk két órát Portugáliában, aztán még egy fél napig, hogy nyitásra visszaérjünk az étterembe. Kétszer is megnézzük az Alhambrát, eltévedünk Córdoba szűk utcáin, bemászunk egy lezárt területre, hogy jobb szögből tudjuk lefényképezni Ronda völgyhídját.

Kis híján ott ragadunk Marokkóban, aztán Tarifától tizenöt kilométert gyalogolunk az óceán partján, hogy elérjünk egy olyan faluba, ahonnan azután csak autóstoppal tudjunk visszajönni. Amikor nem utazunk sehova, délelőttönként lebiciklizünk a strandra.

Tarifa napfelkelte.jpgTarifa napfelkelte

Máskor kártyázunk vagy társasjátékot játszunk az étteremben nyitásig. Véletlenszerű szavakat tanítunk egymásnak az anyanyelvünkön. Éjszaka gyakran elmegyünk úszni a tengerhez vagy a közeli elhagyott római fürdőbe. Miután kiderül, hogy többnyire ugyanazokat a dalokat szeretjük, zárás után szinte mindig zenét hallgatunk vagy hangosan énekelünk, és szédült táncra perdülünk az üres asztalok között.

Történeteket mesélünk a többieknek a különböző helyekről, ahonnan érkeztünk. A történetekkel látszólag szórakoztatni akarunk - valójában azonban mindannyian a magunk mögött hagyott világon próbálunk biztosabb fogást találni. Mesélünk egymásnak, és közben igyekezünk szorosabban magunkhoz vonni az otthoni táj egyre távolodó képét, benne szeretteink alakját.

Az andalúz nap közben ugyanolyan könyörtelenül fakítja féltve őrzött emlékeinket, mint a szárítókötélen felejtett ruháinkat. De nem bánjuk igazán; hiszen tudjuk, hogy az a világ ott van valahol, a nyár bűvkörén túl türelmesen várakozik ránk, és hamarosan újra magába ölel bennünket.

De most még mindez nem számít. Fiatalok vagyok, könnyelműek és vidámak. Bőrünket aranybarnára színezi, hajunkba halvány csíkokat szív a nap. Izmaink megerősödnek a sok biciklizéstől, étvágyunk csillapíthatatlan, energiáink kifogyhatatlanok.

Tarifa.jpgTarifa

Minden új napba és új kalandba olyan lelkesedéssel és szenvedéllyel vetjük bele magunkat, mintha az az utolsó lenne. Örömeink és haragunk intenzívebbek, mint valaha. Minden percben teljes lángon égünk - és közben észre sem vesszük, hogy az együtt átélt idő milyen erős szövetséget kovácsol közöttünk. Arra sem gondolunk, hogy feltartóztathatatlanul közeledik a nap, amikor majd ezt a szövetséget véglegesen próbára teszi az elválás.

Egy késő augusztusi éjjelen mindannyian a római fürdőt körülzáró, hevenyészett betonfal tövében ülünk. Néhány teamécses fényénél műanyagpoharakból sangríát kortyolgatunk.

Később a holdfényben elsétálunk egy közeli tisztásig, ahol hanyatt fekszünk a magunkkal hozott takarókon, és a mélységes mély, ragyogó csillagokkal kivert andalúz égboltot bámuljuk. Én látom meg az első hullócsillagot.

- Kívánj gyorsan valamit! - figyelmeztet Peter.

Behunyom a szemem. Az jut eszembe, hogy nincs mit kívánnom. Milyen különös; egész életemben mindig volt valami vágyam. Szüntelenül kívánságok zöngtek a képzeletemben, lehetetlenek és megvalósíthatóak. Sohasem múló álmodozásban ringtak tova egész hónapok, évek. És most végre itt vagyok, egy távoli ország végtelennek tűnő nyáréjszakáján, és nincsen a világon semmi, ami hiányzik ebből a pillanatból.

Talán végül így válnak valóra az álmok, gondolom.

Granada 3.jpgGranada

Az utolsó napon sokáig ébren maradok. Ülök az ágyamon. A laptopom képernyője kékes fénnyel világítja meg a lecsupaszított falakat, a sarokban az indulásra kész bőröndöt. Az andalúz nyáréjek megszokott hangjaival együtt most valami szokatlanul hűs levegő kúszik be a nyitott ablakon; az ősz első, tapintatos üzenete. Hát megérkezett.

Sóhajtva teszem az utolsó üres cédét a lejátszóba. A már megírtak ott fekszenek a bőröndöm tetején, gondosan felcímkézve - nevetések, átbeszélgetett éjszakák, forró napok lenyomata néhány fényes műanyag korongba zárva. Egy nyár édesbús emlékezete.

Még egyszer végignézek a listán, mielőtt rákattintok az OK gombra. A tucatnyi gondosan összeválogatott dalcím engedelmesen várja döntésemet. Hirtelen egy gondolat mosolyt csal az arcomra.

Új listát nyitok. Egyetlen dalt másolok bele, a Hallelujah-t. Tízszer, egymás után.

Túl hamar jön el a reggel. Állunk a pálmafákkal szegélyezett parkolóban. A csomagjainkkal babrálunk, miközben magunkban sután kotorászunk a megfelelő szavak után. Nézzük egymást, meg a hegyoldalon lecsorduló aranyszínű napfényt. Nem hangzik el búcsúszó, ígéret, semmi. Hallgatunk. A levegőben valami torokszorító véglegesség vibrál.

Aztán megérkeznek értünk a taxik. Hirtelen eszembe jutnak a cédék. Gyorsan szétosztom őket.

- Mi ez? - kérdezi Monika.

- Zene - mondom én.

- Zene? Csak nem az én zeném...? - Két kézzel szorítja az átlátszó tokot, és lassan felragyog az arcán a szokásos felhőtlen mosolya.

- Nem, Sluníčko - javítom ki.- A miénk!

És már én is mosolygok, mert egyszerre megértem, hogy ez nem igazi búcsú.

Nem örökre szól.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr246516019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.18. 20:29:51

@Zoole[uk]: Ez nem nyar, ez mar katasztrofa. En nem erre szerzodtem, mikor idekoltoztem, a nyarat hagyjuk meg magyarorszag opiumanak.

blackhairlady 2014.07.18. 20:31:29

@DieNanny [SZ,CH]: jaj, a kep lattan kiszaladtam gyorsan az udvarra mert elkezdtem fazi:)))))
Amugy nagyon szep a taj:)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 20:35:20

@diggerdriver: :D Szinte kész zsemlemorzsát kaptál akkor... :)

Azok a hiperképek nagyon tetszenek.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 20:36:40

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: már mint a ceruzarajzra gondoltam, nem a hülye dinnyéjére...

:)))

SzZoole 2014.07.18. 20:38:57

@tildy[UK]: ha rasszista lennek akkor azt mondanam,hogy ez mar nem feher embernek valo ido,de nem vagyok az,legalabb is nyiltan nem.

blackhairlady 2014.07.18. 20:39:04

@diggerdriver: En nem latom, hogy baj lenne vele. Oszd meg velunk.

blackhairlady 2014.07.18. 20:41:39

@Hari Seldon 2: Nalunk folyamatosan van 30-38 fok kozott a homerseklet, mar sok hete, es meg vagy szeptemberig eltart. Szerencsere eso is van, igy nem szarad ki semmi.

tableno 2014.07.18. 20:43:27

@Zoole[uk]: Nem értem mi a bajotok egy kis nyári meleggel. Én ilyenkor érzem, hogy élek!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 20:43:52

@Zoole[uk]:
Te liberális vagy bazmeg.
:))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.07.18. 20:51:00

@tableno: jo neked,en sajnos nem birom.Nem regen jegkremet ettem most epp egy virgin mojitoval hutom magam ejszaka meg teljesen nyitott ablaknal is csak forgolodom.Remelem hamar visszahul a normalis 22-24 fokra az ido.

SzZoole 2014.07.18. 20:53:05

@diggerdriver: a meg mi,kifejtened?De egyszeru szavakat hasznalj,mert a bunyolult nyelvezetet nem ertem,erted?:))))))))))))))))

SzZoole 2014.07.18. 20:59:45

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: tudod mit,viszem magamal Diggert is,majd O elmagyarazza nekik,hogy mi az a liberacicaizmus,ha meg nem ertik meg akkor majd rautalo magatartast tanusitunk.Masnap az egesz falu elore fog koszonni neked:)))
(Mielott meg barki komolyan venne ezeket a sorokat,viccnek szantam)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.18. 21:00:37

@tableno: Az a bajom, hogy szakad rolam a viz, es nem tudok mar hova vetkozni.

blackhairlady 2014.07.18. 21:02:52

@diggerdriver: Engem nem gyoztel meg, nekem ugy tetszik ahogy Kriszta irta. Megha en nem is jol latom, mert nem ertek hozza. Mondjuk engem vonzz a giccs. Meg a kacsaid is tetszenek:)))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:06:17

@tildy[UK]:
Vigyázz, vannak itt férfiak is...
(nem magamról beszéltem)
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:08:14

@Zoole[uk]:
Nem tudom de tegnap engem leliberálisozott valaki.
Gondoltam te is olyan egyszerű vagy mint én legyünk együtt liberálisok.
A barátságon innen...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.07.18. 21:11:05

@Shanarey(England):

Ez ismerős. 18 éves koromban a pesti nagybátyámmal voltunk a környékükön ügyeket intézni. Estére már jóakaratú ismerősök szóltak nagybátyám anyósának, hogy a vejét valami idegen nővel látták kocsikázni...

A sokgyerekes történet nálunk is megesett. '79 nyarán. 11 és 9 éves unokanővérek, 7 éves unokabáty, 5 éves én, 4 éves húgom, és anyukám gömbölyödő pocakja. Így voltunk hajókiránduláson Pesten. Nem kevesen tátották a szájukat!
( kepfeltoltes.hu/140718/SAM_3496_www.kepfeltoltes.hu_.jpg )

SzZoole 2014.07.18. 21:11:07

@diggerdriver: Te mondtam mar,hogy biszexualis vagyok:))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:17:07

@Zoole[uk]:
Tiszteletem a macskátoknak:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.07.18. 21:22:46

@tildy[UK]:

Amúgy hogy vagy? Folytathatod a lékúrát, vagy várnod kell vele?

Hari Seldon 2 2014.07.18. 21:23:50

@diggerdriver:
Tudod mi a hiperrealizmus?
A cseh emberek. Némelyik olyan mintha maga Svejk lépett volna elő 100 évvel korábbról. Prágában járva rengetegszer bukkantunk Svejk hasonmásokra. Nagyon szórakoztató.
(Hozzáteszem: szeretem a cseheket, meg Prágát is, nem azért mondtam, hogy lehúzzam őket.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.18. 21:25:58

@DieNanny [SZ,CH]: Jobban, tegnap kicsit jobban huzodott belul, a felszivodos varrat meg fogalmam sincs mikor potyog ki. En, aki mar gyerekkent is lekaparta a varat ritka nehezen tudom megallni, hogy ne basztassam heget ( azert eddig nagyjabol sikerult) .
Lebojtkura valamikor folytatodik, szerintem augusztustol. Parom ismet csinalja, a heten en meg nem ereztem, hogy kesz lennek ra.

Hari Seldon 2 2014.07.18. 21:27:27

@diggerdriver:
Digger, ha a társaság a németeknek szurkol, de már azért is az argentinoknak.
Most hogy mindenki a melegre panaszkodik, te elkezded dicsérni az időt.

tableno 2014.07.18. 21:30:48

@tildy[UK]: Na ezért (is) szeretem a nyarat! Képet küldesz? :)

vivike22 2014.07.18. 21:31:51

Szerintem tok jo poszt, nekem tetszett :) Es igen, igenis ilyen, ha igy dolgozol, sok kulfoldivel egyutt, csak legfeljebb nem tudjak igy megirni, es leginkabb sehogysem.

Ha a naplementeben a munkanelkulisegi rata miatt sirt volna, az tuti tobbeket elegedettseggel toltott volna el.

De hala Krisztanak, nem igy lett, koszi a kepekert, kedvet kaptam Tarifaba latogatni majd egyszer :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 21:31:55

@tildy[UK]: Változatos időintervallumokban tudnak kipotyogni. Nekem volt amelyik 2 hét után kezdett kilökődni és volt egy féléves példány is. Az utóbbinál maradt egy kis csomó a hegen.
Valahogy csak bírd ki, hogy nem vakarod.
Hamarosan könnyebb lesz.

i got my (törölt) 2014.07.18. 21:31:58

@mojyo: Olvass Bariccot! A jó Alessandro történetet mond, de szinte mágikus a meséje. Nem a történet a lényeg, hanem a hangulatok és érzések, amik közben jönnek. Olvasod, nem tudod, miről szól, de mégis rabul ejt. Nagyon különleges. A legjobban nekem az első tetszett, a Selyem.

"Ez nem regény. Nem is elbeszélés. Ez egy történet. Olyan férfiról, aki beutazza a világot, s a végén egy szeles tó partján ül egész nap. A férfi neve Hervé Joncour. A tóét nem tudni.
Mondhatnánk, hogy szerelmi történet. De ha csupán az volna, nem érné meg elmondani. Szerepel benne vágy és fájdalom, mindkettőről tudjuk, mi fán terem, még sincs rá igazi szavunk. Mert szerelemnek nem szerelem. (Régi fogás. Ha nem tudunk nevet adni valaminek, akkor történetnek mondjuk. Ez már csak így van. Évszázadok óta.)
Minden történetnek zenéje van. Ennek fehér zenéje. Ez fontos, mert a fehér zene különös muzsika, időnkint zavarba ejtő: halkan szól, és lassan kell táncolni rá. Ha jól játsszák, olyan, mintha a csönd szólna, s akik szépen táncolják, úgy tűnik, meg sem mozdulnak. Átkozottul nehéz a fehér muzsika.
Sok hozzáfűznivalóm nincs. Talán jobb, ha tisztázom még, hogy tizenkilencedik századi történetről van szó: fontos, hogy senki se várjon repülőgépeket, mosóautomatákat és pszichiátereket. Nincsenek. Bár ma se volnának."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:34:44

@Zoole[uk]:
Gondoltam ő a bi.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2014.07.18. 21:36:35

@DieNanny [SZ,CH]:
Ez óriási.
Az én storym:
Mme Seldonnal és a három lánnyal plusz az öcsémmel voltunk Párizsba most az ősszel (valamilyen konferencia volt). Az öcsém amúgy is meg akarta nézni a Várost, úgyhogy akkor menjünk hatan.
A város metrója nem igazán gyerekbarát, így a legtöbb helyre hatan mentünk a városban.
A metróra beszélgetve szórakozva szálltunk fel. Az egyik iker a tesóm ölébe ült, Johanna rám kötve, a másik iker meg Mme Seldonnál.
Aztán lassan arra lettem figyelmes, hogy lassan egyre többen minket néznek. Nem, nem a nyelv miatt. Az az iker, aki a tesómnál volt szőke és göndör kék szemű, ahogy az öcsém is kék szemű, és szőkés, a másik kettő barna hajú és szemű ahogy én is. Szóval elkezdték méregetni, hogy a csaj jól csinálhatja, hogy a gyerekei apjai ilyen jól elvannak egymással, hogy ilyen szépen tudnak közös programot is szervezni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:36:51

@Hari Seldon 2:
Én is bírom a cseheket.
Pláne a filmjeiket.
Meg a sörüket.
Meg a pácolt heringjüket.
Meg a szép nőiket.
Meg a.........

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:38:29

@Hari Seldon 2:

Én már csak ilyen megveszekedett rebellis sváb kuruc vagyok.
Nehezen állok be a sorba.

SzZoole 2014.07.18. 21:39:16

@diggerdriver: ahh,hagyjuk,meg azt fogjak hinni,hogy......

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.18. 21:49:19

@Zoole[uk]:
Pedig dehogy. De. Hogy.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Vasárnap megyek vegyél vazelint.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.07.18. 21:57:45

@diggerdriver: ide,minek,meg azt hiszik,hogy ismerjuk egymast,de jo gyere,hozd a csaladod is:))))

Furos 2014.07.18. 22:02:24

@diggerdriver: Nyet vazelin! Vaszilij :)

SzZoole 2014.07.18. 22:11:56

@Furos: Ti nem jartok erre vasarnap?Vazelin nem kell az van:)))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 22:20:58

@Hari Seldon 2: :D

@diggerdriver: @Zoole[uk]: @Furos:

Vazelines történet.

Első gyerek megszületett, vettünk egy vadiúj babakocsit.
Mondja az eladó, hogy a gyógyszertárból vegyünk vazelint, azzal havonta egyszer kenjük meg a keréktengelyt, ahol érintkezik a kerékkel, hogy ne rakodjon be a por, így tovább fog tartani.

Még aznap megyünk a gyógyszertárba, ott volt a sarkon, a gyereket lazán kézben fogta a férjem, és beálltunk a sorba.
Aztán mondom, hogy mit akarok, és rám bámult a nő...
Megismételtem, hogy kérek egy kis adag vazelint.
Nem mozdul.
Aztán egyszer elindul befelé, majd kijön egy 10 dekás tégellyel, és leteszi elém, elég furán méregetve.
Mire én: kisebb kiszerelés nincs?
Robot mozdulatokkal hátra nyúl, letesz egy kis tubust, azt mondja, hogy ez orvosi tisztaságú, tubusos kiszerelés, de valami csillagászati áron volt.
Annyit nem adunk vazelinért, a 10 dekás olcsóbbra jött ki.

Egy hónap múlva keressük a tégelyt, nincs sehol. Minden megvolt, a fürdető, a babaápolók, csak a vazelin nem.
Semmi gond, ha veszek még egy tégelyt, még mindig olcsóbb, mint a tubusos, nosza...
Átballagok a patikába, megint ott a nő, mondom mi a bánatom, kérek egy tégely vazelint.
Faarccal elővett megint egy tégelyt, lerakta elém, nem szólt semmit.
Akkor beugrott, hogy valami nem stimmel, ez valamit hisz...
Magyarázatként hozzáfűztem, hogy remélem ezt nem dugom el biztos helyre, mert a babakocsi kerekét kell kenni vele havonta.
Mire egy megkönnyebbül sóhajjal ide adta a visszajárót, és kiderült, hogy akkor hallott először arról, hogy a kereket vazelinnal kell megkenni...

2014.07.18. 22:24:53

@tildy[UK]: egesz jovohetre ilyen huszonsok fok lesz. Kuldj fotot

SzZoole 2014.07.18. 22:26:26

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: miert pont vazelin?
Egyszeru kocsi kenocs nem lett volna jo?Azt bar melyik auto szerelo ingyen adott volna egy kis tegelyel.

SzZoole 2014.07.18. 22:27:34

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: gondolom a baba kocsi arus spanban volt a patikusal:)

2014.07.18. 22:32:44

Off
Mai nap erdekessege, hogy megtudtam hogyan tartjak kordaban az angol football hooliganokat.
Ha van ra igeny leirom.
On

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 22:42:35

@Zoole[uk]: A patika közelebb volt, gyorsabb volt, és kb. a tégely többe került, mint az anyag maga.
Az autószerelő ismerősök történetesen egy-egy faluval arrább laktak.

@charlieharper: Hogyan?

blackhairlady 2014.07.18. 22:42:55

@charlieharper: Engem erdekel. egyaltalan lehetseges a megfekezesuk?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.18. 22:49:51

Elöször nem tetszett... Aztän ahogy toväbb olvastam egyre jobban ätjött. :-)
@DieNanny [SZ,CH]: Ezt én sem értettem. Mert nekem volt Monika nevü és Peter nevü kollégäm is, és midkettöt ugy +/-ejtettük, ahogy magyarul.
@Hari Seldon 2: @Herr Géza: @nyuszigonosz(D): Ösi kaszinos mondäs: A holnap akkor van miutän fölkelsz. :-)
Amugy meg, soha nem tudjuk, hogy hanyadika és hogy milyen nap van (amiota vannak mobilok mär egyszerübb), azt viszont pontosan, hogy hanyadik napunkat nyomjuk, és mennyi van még a szabadnapig. :-)
@tableno: Ugyanolyan szürke, mi? :-)
@zöldeketbeszélek: Hät késön érö tipus... :-)
@mojyo: Az, hogy péntekenkén elemzös-statisztikäs-pszichoposztok szoktak lenni... :-))))

2014.07.18. 22:49:58

@Furos: @nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: @blackhair-lady: elore leszogezem, a leghitelesebb forrasbol szarmazik az informaciom, a pubbol.
Azt ugye tudjatok, hogy a stadionokban CCTV van, arcfelismero software, a notorius verekedok azonositva. Nos, ezek a verekedok nem utazhatnak kulfoldre egyetlen bajnoki match-re sem, EB, VB, stb. Kotelezoen jelentkezniuk kell a rendorsegen a bajnoksag kezdese elott 5 nappal es le kell adniuk az utleveluket. Ha, nem, elfogatoparancs megy ellenuk. A bajnoksag vegen kapjak vissza az utleveluket.
Tadammmm, kulfoldi bajnoki matchen angol verekedok minimalizalva.

SzZoole 2014.07.18. 22:52:25

@charlieharper: akik a meccsen rendbontok voltak es a CCTV rogzitette azt nem engedik be leggkozelebb a stadion teruletere,mert arc felismero rendszer van telepitve a stadion bejarataihoz.

nyuszigonosz 2014.07.18. 22:53:03

@Naschkatze (Mostindien / CH): Mondtam én, hogy akkor van a reggel mikor az ember felkel. :-)

blackhairlady 2014.07.18. 23:01:18

@charlieharper: Ez komoly. Itthon is ez kene a fradis dozsas huliganoknak.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.18. 23:03:46

@charlieharper: Értem. A forrásmegjelölésben a hiteles mérce a legjobb. :)

SzZoole 2014.07.18. 23:09:16

Es vegre,nagy cseppekben esik az eso es mar csak 21 fok van,ez jobban elviselheto,csak az a baj,hogy dorog villamlik.

i got my (törölt) 2014.07.18. 23:16:36

@charlieharper:
Remek, éljenek az emberi jogok!
Esetleg mi lenne, ha minden meccsre látogatót ott helyben falhoz állítanánk? Így még gyorsabban és hatékonyabban lehetne kezelni a problémát... :(

DieNanny CH 2014.07.18. 23:18:47

@Zoole[uk]:

Imádom a dörgést, villámlást. Olyankor tudok a legmélyebben aludni! (És ez nem vicc. Komolyan!)

2014.07.18. 23:23:36

@i got my: Olvastam egyet, a Tengeroceant, es egy filmet is lattam ami a Novecento-bol keszult :D A tengert naaaaaagggyon szeretem es valami remlik errol az elbujos hangulatbol, de ezen kivul masra nem emlekszem :D De tudom, hogy bennem van a hiba, engem nagyon keves filmmel es meg annal is kevesebb regennyel lehet igazan kikapcsolni mert mar mondtam, hogy nem vagyok egy verbalis tipus (magamat visszaolvasni meg plane utalom :D) En legalabbis allandoan azt gondolom, hogy a szavak csak eltorzitjak az eredeti eszleleseket, es ez engem mindig nagyon zavart, minden mas formaban, illatban, zeneben, vagy vizualisan sokkal jobban atjon akarmi mint csak szavakban. Marmint nekem. De lehet ez ilyen onzes kulonben, hogy mennyire nem az erdekel, hogy a masik ember hogy erez hanem en akarok elmerulni egy hangulatban ezert filmekbol meg konyvekbol is olyanokat keresek amik csak leirnak vagy vizualizalnak, hangokat, szagokat leirjak, peldaul az oroszok :D Vagy utazasokrol... vagy tudomanyrol, mert azzal en azt kezdhetek amit akarok. :D Vagyis engem inkabb ezek kapcsolnak ki ugy igazan. Mostanaban Yi-Fu Tuant olvasok, azt hiszem eddig o a kedvencem <3 De az sem regeny hanem csak elmeletek, leirasok gyujtogetese a helyekrol, utazasokrol, foldrajzrol, ilyesmikrol, lehet, hogy neked is tetszene ha neked bejon ez a Barricco-fele eszkepizmus es nem ragaszkodsz a fikciohoz! :D

@Naschkatze (Mostindien / CH): Es ezzel mi a baj? Mindjart jon a hetvege, lehet, HA szerint ilyenekkel jo kikapcsolni :D

2014.07.18. 23:25:23

@i got my: Gatulalok! A tied a mai nap "Hyperbole Award"-ja

2014.07.18. 23:33:34

@charlieharper: Ebben mi az ujdonsag? :D Kb 10 eve igy megy ez es mar kapucnis puloverben se lehet jegyet kapni, az arcfelismeres miatt.* Amugy en ugy tudom, Oroszorszagban is hasonlo van azt hiszem (vagy csak probaljak, vagy beepitett rendorok kiserik oket a meccsekre, nem tudom pontosan, sokfelet hallani, egyikben sem vagyok benne biztos), meg gondolom a rendszer is korruptabb. :D

*Ezt enis hiteles forrasbol tudom: Ian Brown mondta egy interjuban hogy nem vehetett jegyet vmelyik City meccsre, mert kapucnis pulcsi volt rajta es nem szolgaltak ki, mert balhesnak neztek. :D

SzZoole 2014.07.18. 23:34:17

@i got my: azert nem kell tulzasba esni.

rezsöatya 2014.07.18. 23:38:49

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: ha mar patika:

Egy ember elujsagolja a baratjanak, hogy ket hetre Parizsba repul.
- Akkor keresd fel a prostitualtakat is, de vigyel magaddal ovszert!
- De nem szeretek repulni, mindig hanyingerem van!
- a patikaban kapsz Dedalont is, ovszert is.
Igy is tesz, bemegy a patikaba: vesz egy ovszert es egy Dedalont.
- elujsagolja a baratjanak, megvannak a szukseges dolgok.
- Megorultel? Egy ovszert vettel ket hetre? Es visszafele nem repulovel jossz?
Amaz ismet bemegy a patikaba:
- Egy ovszert es egy Dedalont kerek!
Mire a patikus:
- Uram, ha ennyire undorodik, miert csinalja?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.18. 23:39:11

@blackhair-lady: De hät Texasban minden nagyobb... még a meleg is! :-))))
@tableno: Ezt a hintänak kellett volna irnia... :-)
@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]:
Volt egy pasim, akinek az apja villanyszerelö volt. Ö nagy adagban väsärolta a vazelint...furcsän néztek rä a gyogyszertärban... :-)

rezsöatya 2014.07.18. 23:44:04

@DieNanny [SZ,CH]: engem is "bearultak" anno az (azota) exnejemnel, hogy egy szoke bombazoval lattak.
A 18 eves lanyommal mentunk valami kiallitasra...

SzZoole 2014.07.18. 23:46:02

@mojyo: nem csak a stadionokban van ez a rendszer.
Meg 4 evel ezelott rendszeres latogatoja voltam London,Holloway Road egyik szorakozohelyen a beleptetes a kovetkezo modon tortent,az ID kartyadat(jogsidat)egy szkenneren elenoriztek,ha sipolt be engedes megtagadva,ja es motozas is volt,ha kapusznis pulover vagy akarmilyen sapka volt rajtad,levettek veled es csak ugy lehetett be menni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.18. 23:47:16

@mojyo: Ezt lättad a mondat végén? : :-))))
@i got my: Szerintem védesd le ezt az ötletet! Tuti vevök lennének rä...
@nyuszigonosz(D): Kolléganöm dolgozott oceänjäron. A "legjobb" ut az az volt, amikor Amerikäbol jöttek ät Europäba. A 6oräs idöeltolodäst ugy oldottäk meg, hogy minden nap 1oräval ällitottäk az orät.
De mesélte, hogy a legelsö dolog amit "kiszedett" a telojäbol, az az automatikus idöätällitäs volt. Mert ide-oda hajozgatva volt, hogy a vekker nem akkor keltett, amikor kellett. :-)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.18. 23:49:07

@nyuszigonosz(D): Ja, és a ma addig tart amig le nem fekszel... :-)))

SzZoole 2014.07.18. 23:52:09

@rezsöatya:
Székely bemegy a fővárosi patikába,és kéri az előírt gyógyszert.A patikus véletlenül hashajtót ad neki.A székely rögtön beveszi a kapszulát. Megy az utcán,és találkozik egy legénnyel,aki megkérdezi tőle:
- Merre van a patika öregapám?
- Csak kövesd fiam ezt a sárga csíkot és megtalálod.:)))))

2014.07.18. 23:54:41

@Zoole[uk]: Sejtem, hogy ilyen van mashol is, meg regebben technologia nelkul se engedtek be akarkit akarmilyen szorakozohelyre, focisra kulonosen figyelnek, ha ellendrukker / piros / zold / katolikus / protestans / stb. vagy siman kidobnak :D De ez mindenhol igy van a torzshelyekkel szerintem nem csak Angliaban, csak a hoodie-para ott elterjedtebb :D De akkor ezek szerint sima szorakozohelyen is van ez :D

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem. nem lattam, mert pentek van es faradt vagyok mar :D

SzZoole 2014.07.18. 23:57:25

@mojyo: hat,ha en hiteles forrasnak szamitok akkor igen :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.19. 00:02:26

@rezsöatya: Ebben az a jó, hogy külön büszke lehetsz a jó vérvonalra... :)

M. Péter 2014.07.19. 00:44:43

@házelőtthinta: A hivatalosan munkanélküliek egy része természetesen a feketegazdaságban dolgozik. Ha Spanyolországban az ember munkanélküli segélyt kap, nem kell semmilyen hivatalba járni, elég ha az interneten bejelentkezik. Vannak akik külföldön élnek, és 2 országból is kapják a segélyt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.19. 00:49:49

@mojyo: Akkor majd legközelebb :-D -t rakok a mondat végére. (öcséim és az msn jutnak erröl eszembe amugy)
@blackhair-lady:
OFF
Milyen idö van felétek december elején?
ON

Világpolgár2012 2014.07.19. 01:34:04

@Zoole[uk]:
Bocs, hogy válaszoltam hamarabb, csak most jöttünk haza :)

Hastings nem nagyon dobogtatja meg a szívemet, de szeretem a Hastings-hez viszonylag közeli Bexhill-t és Camber-t is. Bexhill az kavicsos part, tele nyugdíjasokkal, szóval elég csendes és nyugodt. Amikor még Londonban laktunk sokat jártunk oda, most, hogy van közelebb is part, már régen voltunk. Camber-ben viszont voltunk a múlt héten, csak hogy megnézzük mennyire van tele. Ez a part homokos, a legnagyobb összefüggő homokos part a dél-keleti részen. A múlt hétvége még csendes volt, de lehet, hogy augusztusban már tömve lesz. A part keleti végén lehet kite survingelni is. Meg persze, ha Camber-ig elmerészkedtek, akkor Rye-t nem lehet kihagyni, az egyik kedvenc helyem, szép kis falu a domb tetején egy csomó 500 éves házzal, kis várral, angol viszonylagban jó cukrászdával. Nem tudom melyik úton jöttök le London felől, de ha az A21-esen, akkor nincs túl messze Bodiam vára, meg az egyik kedvenc éttermem Hawkhurstben, The Curlew. Ó és persze Sedlescombe, első osztályú angol bor!

Világpolgár2012 2014.07.19. 01:39:09

@Zoole[uk]:
Ja, Great Yarmouthban én is voltam, egy rokonunk lakott ott egy ideig. Olyan nagy homokos partok itt délen nincsenek. Onnan egy kicsit éjszakabbra Cromer felé szeretnék még elmenni, de mindig elriaszt a hideg és inkább dél felé megyünk :)

Világpolgár2012 2014.07.19. 01:43:42

@DieNanny [SZ,CH]:
Nem egyenes az, csak a képen :) Annyira jók voltak a színek és kontrasztok, hogy muszáj volt egy ilyen képet csinálnom :)

Hari Seldon 2 2014.07.19. 06:52:26

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]:
Nagyon jó.
De szerintem a babakocsiárus, csak poénkodott a vazelinnel.

2014.07.19. 07:25:04

@Naschkatze (Mostindien / CH):
" käbelt behuzni kellett... :-) "
" Pulling the wire " (kanadai szleng) :) Azt is konnyebb vazelinnal:)
@Világpolgár2012:
" Hasting nem nagyon dobogtatja meg a szívemet "
Vancouverben a skid row neve Hasting Street. Nem egy szivdobogtato hely:(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.19. 07:43:46

@diggerdriver: Asszem én voltam.Ezek közül is van jó pár, amit kurvára nehezen hiszek el.Vagy ha igen, akkor minimum hónapokig készülnek... Tudom, ez az én bajom... :D

SzZoole 2014.07.19. 13:29:18

@Világpolgár2012: huh,koszi ezek nagyon hasznos informaciok.
Probaltam szallast nezni mindket varosban(Camber es Rye) az osszes b&b vegig neztem 1kivetelevel az osszes foglalt volt,az az 1 is £750 lett volna 6 fo 2 ejszakara,igy maradt Hastings £280 a 2 ejszaka 6 embernek,majd jovore idoben kezdek nezelodni nem az utolso pillanatban.

blackhairlady 2014.07.19. 18:19:53

@Naschkatze (Mostindien / CH): nagyon hideg volt, ilyen hideg telet itt meg nem eltem at a 4 ev alatt. Volt -2 fok is, atlagban 1-4 fok korul volt, raadasul nem ment 10 fok fole egeszen aprilisig. Itt is megbolondult az ido.
2X volt iskolaszunet, mert reggel fagyosak voltak az utak, itt pedig az egy rakas balesettel jarna, inkabb fagyszunetet hirdettek.

Muscari 2014.07.19. 18:35:13

@blackhair-lady: az nem semmi. Itt is iskolaszunet van, ha esik 2 centi ho. A teli gumit meg hirbol sem ismerik :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.19. 21:02:10

@blackhair-lady: Ne ijesztgess! Felétek akarunk menni nyaralni (telelni)...

blackhairlady 2014.07.19. 21:55:26

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem tudom mit mondjak. En is meglepodtem, mert az elozo 3 evben rovidgatyaban diszitettuk a haz elejet. aztam az iden megkaptuk, meg az igazi nagykbatomat is fel kellett vennem. Hova jottok?

Világpolgár2012 2014.07.19. 23:29:39

@Zoole[uk]:
Szívesen, jó pihenést! Ha belefér, egy délutáni kirándulásként is megéri Rye-t megnézni, Hastingsben csak aludni kell :)

SzZoole 2014.07.19. 23:35:55

@Világpolgár2012: kar,hogy nem beszeltunk errol korabban,Hastings tenyleg csak aludni lesz jo.
Mindent kijegyzeteltem amit javasoltal,megegyszer koszonom:)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.20. 00:47:06

@blackhair-lady: Pensacola biztos. :-) A repülösmuzeum miatt. Terv az, hogy onna Corpus Christi-ig leautozunk a parton vagy közelében. Erre van 2hetünk. Hogy hogy repülünk az még nincs lefixälva.

blackhairlady 2014.07.20. 03:02:39

Jo terv:) ha erre jartok talalkozhatunk:)
Most nezegettem a terkepet, szeintem jo otlet a part melletti autozas, meg akar New Orleansot is utba ejthetitek. Ha viszont az I-10 mellett dontotok akkor az itt megy el nem messze tolunk, utba ejthettek:)
Corpus Christy szep hely, meg regebben egyszer ott toltottunk egy napot/ejszakat, jo emlekeim vannak rola. Bar nem tudom, hogy november utan mennyire kellemes az ocean.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása