oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 12. 06:45,  Miért megy el egy fiatal kutató? 497 komment

2014. június 12. 06:45 Határátkelő

Miért megy el egy fiatal kutató?

Sokat hallunk a határátkelés kapcsán a diplomások (vagy diploma előtt állók) elvándorlásáról, ami jó esetben persze nem mosogatást, vagy takarítást jelent, hanem szakmai megbecsülést. Ádám története iskolapéldája annak, hogyan is működik az agyelszívás. A célország ebben az esetben Ausztria.

kutató.jpgA kép illusztráció

„Szeretném veletek megosztani a történetemet, mivel úgy érzem, tanulságos lehet a hozzám hasonló helyzetben lévőknek. Szerintem rávilágít néhány érdekes különbségre a magyar és a nyugat-európai munkaerőpiaci hozzáállása között.

Jelenleg BSc diplomám lezárásához közelítő mérnökhallgató vagyok Budapesten, az egyetem „hagyományainak" megfelelően két szemeszter csúszásban. Emellett másfél éve távkapcsolatban élek bécsi barátnőmmel.

Nyári munkát kerestem, mivel szerettem volna elmenni nyaralni és ezt jelenleg nem engedhetem meg magamnak. (Ismerős?) Tavaly nyáron, a szakmai gyakorlatom szervezése alatt sikerült egy elég átfogó képet kapnom a magyarországi szakmai lehetőségekről pályakezdőként, vagyis pályakezdéshez közelítő hallgatóként.

Fogalmazzunk úgy, hogy a magyar cégek nem voltak elragadtatva tőlem. Épp ezért diákmunkákat, adománygyűjtést, szórólapozást, raktári munkákat néztem, most már Bécsben. A magyarországi tapasztalataimból kiindulva nem is álmodtam arról, hogy lehetőségem lesz a szakmámban elhelyezkedni.

Válaszok

Szerencsére a barátnőm rábeszélt, próbáljam meg mégis. Elvégre mit veszíthetek vele? Elkezdtem tehát magyar és osztrák cégeket bombázni az egyelőre igen rövid szakmai önéletrajzommal.

Az egyetemen teljesített tárgyakon és laborokon kívül valójában egy érettségi bizonyítványt és két nyelvvizsgát tudok felmutatni, ez nem hangzik valami soknak, legalább is a magyar munkaerő-piacon. Sajnos ezt kicsit későn tettem meg, május elején.

Ennek ellenére számos pozitív választ kaptam osztrák cégektől, melyekben az szerepelt, hogy bár erre a nyárra már nem tudnak nekem helyet biztosítani, jövőre, diplomásként mindenképpen vegyem fel velük a kapcsolatot, mert komolyan érdeklődnek utánam. Ez jól esett.

Természetesen emellett számos standard elutasító válasz is érkezett, miszerint: „Köszönjük jelentkezését, sajnálattal közöljük, hogy nem tudunk önnek állást kínálni, viszlát." Itt megjegyezném, hogy nem az szerepelt a válaszokban hogy majd értesítenek, hanem az hogy ne is számítsak rájuk. Az utóbbit sokkal korrektebbnek tartom.

A magyar cégek részéről viszont semmi. Annyi sem, hogy fogadták volna a jelentkezésemet.

Egy váratlan telefon

Egyik hétfő délelőtt viszont egy ismeretlen osztrák szám hívott. A HR-es bemutatkozott ugyan, de a cég nevét nem említette, én pedig nem mertem megkérdezni, ennek ellenére megbeszéltünk egy interjút csütörtökre.

Utánanéztem hát, hogy melyik cégnél, milyen pozícióra jelentkeztem és el is szomorodtam. Egy színvonalas kutatóintézetről van ugyanis szó, akik technikust keresnek, teljes munkaidőre, azonnali kezdéssel.

Be is ugrott, csak azért jelentkeztem, mert a kutatási terület nagyon szimpatikus volt, de nem fűztem hozzá semmi reményt. Remek, én július előtt nem tudok kezdeni, mivel vizsgáim vannak, és szeptembertől kezdődik az utolsó aktív félévem. Erről ennyit. Valószínűleg el sem olvasták az önéletrajzomat csak mindenkit behívnak, aki jelentkezett, gondoltam legalább is én. (Ez többször előfordult már velem.)

El is kezdtem megfogalmazni az időpontot lemondó, elnézést kérő e-mailt. Párom ennek ellenére elzavart az interjúra, félredobva az esélytelenségemet taglaló érveimet, hiszen mi vesztenivalóm van? (Mondjuk az, hogy hülyét csinálok magamból egy cég előtt, ahol diplomásként talán el tudnék helyezkedni, és megjegyzem: nagyon szívesen dolgoznék ott...?)

Meglepetések sora

Innentől kezdődtek a meglepetések. Amellett, hogy a megbeszélt időpontban egy rendkívül modern és jól felszerelt épületben találtam magam (mondjuk erre pont számítottam) egy fiatalos és dinamikus csapatot találtam ott. Az átlagéletkor szerintem maximum harminc év.

A következő meglepetés az volt, hogy nem csak elolvasták az önéletrajzomat, az interjúztató kutatásvezető egy oldalnyi kérdéssel érkezett. A szakmai pontokra koncentrált, azt, hogy még van egy félévem Budapesten elintézte azzal, hogy húsz vagy harminc órában szeretnék-e dolgozni. Ennyi.

Ez őszintén szólva sokként ért. Rá is kérdeztem, azt hittem, nem értettem jól. Erre a következő választ kaptam: "Itt többéves kutatási projektek futnak, ebből kifolyólag senkit sem érdekel, hogy kedden vagy csütörtökön végzi el a feladatait." Na, erre nem számítottam.

Ezek után megbeszéltünk egy próbanapot a következő hétre. Nagyon jó hangulatban távoztam.

Egy hihetetlen beszélgetés

A próbanap, pontosabban "belekóstoló-nap" ahogy ott nevezik, szintén nagyon jó hangulatban telt. Több munkatárssal is együtt dolgoztam számos feladaton és kiderült: nagyon sok szabad kapacitás van, ezen belül nekem kell eldöntenem, hogy pontosan mivel is szeretnék foglalkozni. Ez sem volt ismerős itthonról.

A másik meglepetés az intézet vezetőjével való elbeszélgetés volt. Ő ugyanis arra volt kíváncsi, hogy én hogy éreztem magam ott, a szakmai felkészültségemről szó sem volt.

Úgy fogalmazott: "Mi a profilunkból adódóan hosszú távra keresünk valakit. Ez csak akkor működhet, ha ön is jól érzi magát nálunk, nagyon fontos, hogy a munkatársak között meglegyen a megfelelő légkör."

Továbbra sem értettem, hogy miért van szó az én igényeimről és elvárásaimról. Nem gondoltam volna ugyanis, hogy ez a világon bárkit is érdekel. Majd jött a kegyelemdöfés: "Ha szeretne továbbtanulni, az is megoldható, nagyon sokan dolgoznak emiatt harminc órában, emellett nagyon érdekes kutatási témákat is tudunk biztosítani egy diplomamunkához." Itt majdnem elröhögtem magam.

Aztán folytatta: "Most menjen haza, és gondolja át alaposan, hogy szeretne-e velünk dolgozni. A jövő héten várjuk a válaszát." Mikor elkezdtem volna, hogy ezen nincs mit átgondolni, belém fojtotta a szót. "Ez nem egy olyan döntés, amit itt helyben meg lehet hozni. A barátnőjével is mindenképp beszélje meg, mivel ez őt is komolyan érinti. Hétfő előtt ne is válaszoljon."

Itt elröhögtem magam, mert egész egyszerűen nem értettem a helyzetet. A tapasztalataim alapján ugyanis az álláskeresés nem így működik. Úgy tűnik tévedtem.

Az utolsó meglepetés akkor ért, mikor megkaptam a munkaszerződésemet. Technikusnak jelentkeztem, a hirdetésben megjelölt fizetésért. Junior kutatónak vettek fel, egy jóval magasabb bérért. Pedig az alacsonyabbal is nem hogy elégedett, boldog lettem volna.

Mi szól Ausztria mellett?

Ennek ellenére nehéz szívvel hagyom el Magyarországot, pedig a karrierem mellett a magánéletem is Ausztriába húz. De nem azért tanultam ennyi éven keresztül, hogy csekkeket kelljen „tologatnom” és hogy örüljek, ha megengedhetek magamnak egy hetet a Balatonnál. Hogy havi százötven-ezer forintért nekem kelljen alkalmazkodni, és örülhetek, ha van munkám.

Ehhez járul még néhány apróság, hogy normálisan működik a tömegközlekedési hálózat, hogy ingyenes a felsőoktatás nekem is, szerződések és röghöz kötés nélkül, a 13. és 14. havi fizetés, az utazási költség visszatérítése adójóváírásként, hogy mindkét fél tartja magát a megkötött megállapodásokhoz. Igen, az Állam is. Továbbá az, hogy nyugaton a munkavállaló is ember, az ő igényei is számítanak.

Valójában arról van szó, hogy ott látom a jövőmet. Látom azt, hogy ha elhivatottan elvégzem a munkámat, megkapom, amit elvárok cserébe. Azt, hogy elmehessek nyaralni anélkül, hogy legózni kéne a pénzzel. Hogy ne a termékek ára, a minősége lehessen az elsődleges szempont. Hogy ne fulladjak bele a hitelekbe. Nem hiszem, hogy ez irreális elvárás.

Mi lesz az állampolgársággal?

Magyarország ehhez képest egész egyszerűen nem versenyképes. Ez hosszú távon igen komoly problémát jelent, hiszen így a képzett és ambiciózus emberek elmennek innen, pusztán azért mert egy normális és fenntartható életet szeretnének maguknak. Ezért pedig nem ítélheti el őket senki.

De akkor ki marad? Mi lesz itt két évtizeden belül? Emiatt nagyon aggódom, és úgy gondolom a döntéshozók is aggódhatnának. A röghöz kötés ezt nem oldja meg. A képzésem költsége a fizetésemhez képest ugyanis aprópénz.

Hat év munkaviszony után jár az osztrák állampolgárság, osztrák nyugdíjjal. Ehhez viszont vissza kell adni a magyart. Ez egy nehéz döntés, nem szívesen hoznám meg most. De ahhoz, ahogy most itthon mennek a dolgok, amerre politikailag, társadalmilag és gazdaságilag haladunk, egész egyszerűen nem adom a nevem és a szaktudásom.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr156296367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.06.12. 06:59:33

Az osztrák nyugdíj megkapása független az állampolgárságtól.

Az írás jó sajnos évek óta meglévő problémát boncolgat, amire nem is látszik, hogy lenne megoldás. Az külön pozitívum, hogy a posztoló elismeri, hogy az esetleges tandíj visszafizetés nem lenne olyan egetrengető probléma nyugati fizetésből.

DieNanny CH 2014.06.12. 07:13:21

Nagyon jó, és szomorú!
Ez az "elröhögöm magam" szitu velem is megtörtént. 3 hónapja dolgoztam a bölcsiben, mikor a főnök elbeszélgetett velem. Első kérdése az volt, hogy hogyan érzem magam. A második kijelentése pedig:
- Úgy gondoljuk, hogy felemeljük az órabéredet 10%-kal, jó? - és aggódva nézett rám, hogy beleegyezek-e. Na, én itt elröhögtem magam, és vigyorogva mondtam, hogy persze...

tableno 2014.06.12. 07:15:30

Nagyon jó írás, gratulálok a posztolónak! Az,agyelszívásról még annyit, hogy Magyarország nem csak hogy nem képes versenyképes fizetést és munkafeltételeket biztosítani a legtehetségesebb fiataloknak, de igazából olyan munkát is egyre kevésbé, ahol kihasználhatnák a tehetségüket. Sokan nem is elsősorban a pénz miatt mennek el, hanem mert nem akarnak úgy járni, mint Michelangelo a falanszterben, aki egész nap csak széklábakat farag. Ez a sajnálatos helyzet abból adódik, hogy a valaha tényleg világszínvonalú magyar oktatás több és jobb szakembert képez, mint amit a romokban heverő gazdaság fel tudna szívni. Erre mostanában talált a kormány megoldást, az oktatás a gazdaság színvonalához való igazítását (tönkretételét). Még lesz egy generáció, aki nyugatra fog távozni, aztán a következőnek már nem lesz olyan versenyképes tudása, amivel Magyarországon kívül el tudna helyezkedni. Probléma megoldva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 07:18:57

Magyarországon a pályakezdö fiatal az a senkinél is senkibb.
Ott meg MEGCSINÁLJÁK a jövö szakembereit.

tanato 2014.06.12. 07:22:05

A jó képességű kutatókat,diákokat már 100 éve is elszipkázta a Nyugat,ez nem új jelenség és nem csak a magyarokra vonatkozik.
Kérdés a posztolóhoz.barátnője osztrák,vagy ausztriai magyar?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.06.12. 07:29:07

@tableno: Az oktatás az mikor volt világszínvonalú? Mert én mindig csak hallok róla, hogy az volt. Most rendben van, hogy Klebelsber idejében pl. ugrásszerűen javult és az is, hogy a most kivándorlók nagy része azért megtalálja a helyét a kinti munkaerő piacon de ezt tényleg jegyezték valamikor valahol a világon?

Morgo1229 2014.06.12. 07:30:20

@tanato: ez igaz hogy elszipkazta. Viszont az is igaz, hogy a kutatoi palya olyan, hogy abban elengedhetetlen a mobilitas. Kotelezo sok helyen megfordulni. Amugy a poszter nem kutato. Csak belecsoppent.

Sesamelmo (Q) 2014.06.12. 07:30:28

Tetszett amit irtál. Gratulálok, ez szép siker, fiatalon pedig különösen az. Csak így tovább.
Milyen mérnök vagy? Jól értem, hogy a BSCdet fogod jövőre befejezni és a laborban azt mondják, hogy támogatják, ha meg szeretnéd csinálni az MSC-t is, de addig is junior kutatóként kezelnek?

tableno 2014.06.12. 07:34:08

@diggerdriver: hát igen, Magyarországon viszont eléggé általános, hogy a fiatal pályakezdőket a főnökök rabszolgának, vagy ami még rosszabb, leendő konkurrenciának tekintik, és igyekeznek beletaposni a földbe. De én még az egyetemen is hallottam professzortól (aki természetesen nem a tanításból, hanem ilyen-olyan tanácsadásból élt), hogy őneki az a clja, hogy elvegye a diákok kedvét a szakmától, mert nem akar magának konkurrenciát képezni!

tableno 2014.06.12. 07:36:58

@flash.gordon: a 30-as évektől a 90-es évekig bizonyos területeket igenis az volt. Természettudományokban egyértelműen (elvégre a magyar Nobel-díjasok is jöttek valahonnan), társadalomtudományokban csak néhány részterületen.

La Pantera 2014.06.12. 07:39:39

Sajnos, nagyon szomorú írás. Magyarországra elsősorban olyan nagyvállalatok (gyártás) érkeznek, akiknek szakképzetlen, olcsó, betanítható munkaerőre van szüksége. (Lego, Audi, stb) Iszonyúan hiányoznak a szellemi műhelyek, kutatás, fejlesztés támogatása, kiépítése, megbecsülése.

tableno 2014.06.12. 07:43:36

@La Pantera: a baj az, hogy abból nehéz rövid távon meggazdagodni. Nálunk nem sok politikus van, akit bármilyen hosszú távú befektetés érdekelne.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 07:44:29

Sok sikert kivanok a posztolonak a jovoben! Egyetlen tanacs: hallgasson az eszere es amig fiatal, preselje ki a jelenbol, amit csak tud.
En sajnos lusta voltam hozza, most pedig mar kapkodhatok.

Allampolgarsag kerdese:
Jelenleg, Europaban egyetlen jelentosege van: ha kulfoldon bajba kerulsz, melyik allam nyul a honod ala. Nem vagyok benne biztos, hogy markans kulonbsegek lennenek a nyujtott szolgaltatas minoseget tekintve.
Ha szeret utazni, lehet szerepe annak, hogy osztrak vagy magyar nagykovetsegbol van-e tobb.

A jovot nem tudom megjosolni, "rosszindulattal" azt gondolom, hogy egy osztrak allampolgarsag nagyobb biztonsagot ad (mondjuk nem tessekelnek ki onnan).

A magyarrol valo lemondas igazabol nem realis dilemma. Azert nem, mert barki kerheti a visszahonositasat, aki magyar allampolgar volt. El kell tenni a regi utleveleket, szuletesi anyakonyvi bizonyitvanyt es a lemondasrol a hatarozatot. Ha kesobb megis ujbol kellene, be lehet ballagni veluk a megfelelo hivatalba es rovid idon belul ujbol megvan az allampolgarsag. Nem nagy ugy.

En is le fogok mondani rola, nem bizom a magyar politikusokban. Nem lenne kotelezo, de nincs mit veszitenem.

Csak elore!!! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 07:49:20

@La Pantera:
A LEGO kiralysag! Fizetnek erte, hogy egesz nap jatszak! :)))))

@tableno:
A magyar Nobel-dijasok 95%-a kulfoldon tanult es ott erte el az eredmenyeit is. Szinte kivetel nelkul zsidok voltak. Ez utobbi egeszen addig nem problema, mig nem probaljuk oket beallitani magyarnak, majd 2 perccel kesobb nem kezd el dolni az antiszemitizmus belolunk.

A "kedvencem" a buszke vagyok a Nobel-dijasainkra, mikozben atpadsavost lobogtatok. Nevetseges!

La Pantera 2014.06.12. 07:52:11

@tableno: Így van, az olcsó munkaerőt támogató mezőgazdaság, illetve gyártás előtérbe helyezésével soha nem leszünk versenyképesek mondjuk Skandináviával, ahol kiemelten foglalkoznak a szellemi munka, kutatás, fejlesztés támogatásával. Most őszintén, szerintem pénzzel sokkal könnyebb felhúzni egy gyárat és 200 betanítható embert találni, mint felállítani egy 10 fős megfelelő háttértudású, elhivatott kutatócsoportot.

DieNanny CH 2014.06.12. 07:53:15

@tableno:

Szívesen utánaolvasnék annak,hogy ezek a díjasok pontosan hol tanultak? Magyar, vagy külföldi egyetemen? És hol kutattak? Mo-on, vagy külföldön?
Mert ha úgy igazából nem számít, hogy az embert hol pottyantotta ki a gólya, akkor ez díjazottaknál sem szabad, hogy számítson.

DieNanny CH 2014.06.12. 07:54:03

@Kövérmadár [swe]:

Ó, te meg már részben meg is válaszoltad...

La Pantera 2014.06.12. 07:54:14

@Kövérmadár [swe]: hát én nem szeretnék egész nap szemeket ragasztani a kis fejekre, bármennyire is imádom a legót, szerintem az egyik legzseniálisabb játék...:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.12. 07:55:02

Szuper írás. Már nagyon kellett.
:)
Én úgy gondolom korai még az állampolgárságról gondolkodni. Bár nagy összegben mernék fogadni a majdani döntésre.
A lehetőség adott, ki lehet/kell használni.
Sok sikert kívánok!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 07:55:51

@tableno:
Én nem tudom eléggé meghálálni a mestereimnek hogy végtelen türelemmel megtanítottak a szakmára és föképp a szakmaszeretetre.
Na de az én szintem nem ugyanaz.

Frőczy Sanyi 2014.06.12. 07:58:11

Véleményem röviden: inspiráló írás. A fiataloké (azaz miénk) a jövő. Ne hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk!

2014.06.12. 08:00:03

@La Pantera:
Gondolom azert az Audinak nem csak " szakképzetlen, olcsó, betanítható munkaerőre van szüksége ", sot! Szukebb hazam, Eger egyik legnagyobb cege a ZF Hungaria sem erre alapozva jott Magyarorszagra. Sok gyerekkori haverom es azok gyerekei dolgoznak ott felelos, felsofoku kepzettseget igenylo beosztasban, a magyarorszagi korulmenyekhez kepest egesz jo fizetesert. Talalkoztam es beszelgettem ott dolgozo fiatal indiai fejlesztomernokkel is peldaul.
www.zf.com/eu/content/media/hungary/corporate_hu/career/ZFH_company_information.pdf

tableno 2014.06.12. 08:00:53

@DieNanny [SZ,CH]: a többségük Magyarországon végezte a közpfokú tanulmányait (ami nagyon fontos). Az egyetemet viszont sokan külföldön, mert zsidóként nem tanulhattak magyar egyetemen a numerus clausus miatt. Ez természetesen a magyar történelem egyik nagy gyalázata, amiről szeretünk hallgatni. Ettől függetlenül, a 20-dik századi magyar egyetemeket még így is rengeteg kiváló professzor tanított, csak hát mára sajnos kihalt a többségük.

tableno 2014.06.12. 08:02:47

@diggerdriver: szerencse kérdése is. Az első magyar főnökömnek én is nagyon sokat köszönhetek, de sok negatív példát is ismerek.

La Pantera 2014.06.12. 08:05:34

@Cascabel: Hát arányaiban tuti több kuli kell, mint szellemi munkaerő. Ezzel nem a munkásokat nézem le, örülök, hogy legalább van munkájuk és valaki befektet oda is, inkább arra a tendenciára gondolok, hogy a kutatás-fejlesztés támogatása, megfelelő műhelyek fenntartása mennyire mostoha terület.

TryMan 2014.06.12. 08:09:45

@diggerdriver: Ha elég jó csaj az adott fiatal, akkor Magyarországon is simán.

2014.06.12. 08:10:50

@La Pantera:
" hogy a kutatás-fejlesztés támogatása, megfelelő műhelyek fenntartása mennyire mostoha terület. "
Ennek nem a magyar munkas, mernok vagy az oktatas az oka, hanem a mindenkori politikai vezetes.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.06.12. 08:11:24

@Kövérmadár [swe]: Már bocsánat de sokszor a zsidóknál maguknál is disszonancia van ki számít annak. Míg a Nobel díjasokról sokszor kiderül addig Rákosi Mátyásnál meg a többieknél erre hivatkozni az antiszemitizmus maga. Egyébként a zsidóknál is örök visszatérő és újra meg újra kihangsúlyozandó kérdés, hogy ők magyarok akkor nem értem, hogy a nem zsidóknál ugyanez miért probléma.

@tableno: A harmicas évek stimmel. Hogy ez a kilencvenes évekig tartott azt már nem tudom. Nekem kicsit olyan ez mint a 6:3. Attól, ohgy folyton beszélünk róla elfeledteti, hogy ötvenes években volt a meccs.

La Pantera 2014.06.12. 08:14:35

@Cascabel: ez így van, én se gondolom másként.

Pernilla 2014.06.12. 08:19:42

Gratulálok a posztolónak, jól csinálta :)
Az nem teljesen tiszta, hogy akkor a barátnő osztrák? Ha nem, akkor elismerésem, hogy ilyen simán ment egy osztrák állásinterjú. Bár ha igen, akkor is.
Ez az állampolgárság-dolog engem is zavar kicsit, hogy le kéne mondani a magyarról, meg jelenleg úgy érzem, hogy nem adna semmi pluszt egy osztrák állampolgárság. De ez még úgyis először 3 év múlva lenne aktuális, van időm gondolkodni :)

NIKI LAURA 2014.06.12. 08:22:37

Csak atfutottam az irast....nos,a a baratno 20km,vagy 2000 km...mindegy,a tavkapcsolat sajnos(vagy szerencsere?) felredugas.

Az eretsegi,meg a nyelvvizsga egyenlo:0!
Mondjuk,innen szep a Zero to Hero!

Magyar szamot hivott az osztrak munkaltato?...szinte hihetetlen,mintha a Jaszkarafaxajenoi gumis Pistiket hivna a Vancouver Islandi gumis,hogy gyere melozni,varunk...
El se olvassak a CV-t,ha kulfoldon vagy.(kiveve a szakmaban hires professzor,sportolo,stb)

DieNanny CH 2014.06.12. 08:26:16

Még korábban írta valaki, hogy a mostani szakképző sulikban csak képekről ismerik a gépeket a tanulók.
Én anno az ált. iskolában a technika teremben valódi satupadon dolgoztam - volt belőle kb 10 a teremben - fizikatermben az asztalokban voltak a konnektorok - nem tudom, a mostaniakban is, vagy még a 40 éves asztalok vannak-e ott.
A szakképzőkben meg pláne nem tudom.

Itt a helyi általánosban - ami 6. osztályig tart - így néz ki a barkácsterem:
kepfeltoltes.hu/140612/20140611297_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kb 10 fűrészgép, álló fúrógépek, lehet agyagozni is, mert van 2 kemence.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.12. 08:29:10

@DieNanny [SZ,CH]: "Én anno az ált. iskolában a technika teremben valódi satupadon dolgoztam"

Ilyen öreg vagy? ;) (bocs, de ezt nem tudtam kihagyni)
:D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 08:31:43

@Frőczy Sanyi: hinta mennyire zavarban lesz, hogy sorbaálljon, vagy bemenjen dolgozni :))))

NIKI LAURA 2014.06.12. 08:33:42

"De akkor ki marad? Mi lesz itt két évtizeden belül? Emiatt nagyon aggódom, és úgy gondolom a döntéshozók is aggódhatnának...."

Holgyek,Urak: ne alszenteskedjen itt SENKI,
Van itt olyan hataratkelo,aki pereputryostol kikoltozik,uram bocsa beilleszkedik,es azon aggodik,MI FOG ITT TORTENNI?

Dehogy...ez csak mubalhe,ha elmenukultel a sulyedo hajorol,Te mar a biztonsagos szigetrol nezed...Illetve csak gondolod,hogy sulyed...valojaban zatonyon(lehet)van,de csak NEZZ KORUL..es rajossz,ez a hajo nem is volt olyan rossz...

DieNanny CH 2014.06.12. 08:33:57

@svájci sapka (ch):

:-)))
Sőt, a számítástechniai fakultáción volt a 20 gyerekre 1!! db számítógép... De ez 1987-ben volt...

Morgo1229 2014.06.12. 08:34:48

@svájci sapka (ch): mi is satupadon dolgoztunk. Pedig enek-zene tagozatra jartam. Ja persze en is 40+ vagyok.

DieNanny CH 2014.06.12. 08:36:30

@Frőczy Sanyi:

Azt írja, hogy a keresett oldal nem található! Lehet, rögtön megrohamozták azt a helyet, és ezért gyorsan levették az oldalt?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 08:37:23

@DieNanny [SZ,CH]: az durva. Én a 80as évek végén olyan suliba jártam, ahol olaszt tanultunk úgy, hogy a csoportban (kb 15 fő) mindenkire jutott gép és azon gyakoroltunk :) Igaz, csak kis Videoton vag HT1080 gépek voltak, nem tudom, ilyen C64 klónok. Még újságcikkek is voltak a tanárról meg erről a csoportról, hogy milyen előremutató.
Na kb azóta nem is fejlődött sokat az oktatás itthon.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.12. 08:37:39

@DieNanny [SZ,CH]: Soha nem felejtem el, amikor bejött a technika tanár és azt mondta, hogy most programot fogunk írni számítógépre. Abban az időben az osztályból csak pár gyereknek volt Commodorja. :)
A suliban ohne... mit csak néztünk, hogy akkor most mit is csinálunk?
Ez is '85 körül volt.
:D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 08:38:00

@NIKI LAURA: Én amikor anno pályázgattam mindenhová, nem egyszer és nem kétszer felhívtak a magyar számomon brit, norvég, svéd HR-esek.
A hasonlatod pont ott hibádzik, hogy ő kutató és nem gumis. ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 08:38:21

@Zka: naszóval "Videoton vagy HT1080Z", azt akartam írni.

2014.06.12. 08:48:46

Nem csak az en idomben (70-es evek) de elotte is a magyar oktatas (alap, kozep, felso) igen csak nivos volt. Az 56-os disszidensek es a kesobbiek sem a szep szemuknek koszonhettek, hogy felelos, szakmai tudast feltetelezo munkakorokben tudtak elhelyezkedni, hanem nem kis reszben a Magyarorszagon szerzett tudasuknak. Szukebb "szakmamban", a geofizikaban a magyarok nemzetkozileg is az elmezonyben voltak es vannak Eotvos Lorandtol Sefel Jozsefen at Nemet Gezaig (www.seismicinstruments.com/) Olvasotarsunk, Mayree is az otthon szerzett diplomaval es gyakorlattal tudott a vilag egyik legjobb geofizikai cegenel vezeto geodetakent elhelyezkedni. Vagy egy regebben posztot is iro geofizikus Norvegiaban. Hogy a sok,altalunk ismeretlen, a vilag szinte minden reszen becsulettel, jo szakmai tudassal helytallo kollegamrol ne is beszeljek.
Alszerenysegem tiltja, hogy megemlitsem magamat is, aki egy egyszeru erdesz erettsegivel evekig geofizikus uzemmernoki beosztasban dolgoztam Kanadaban, az USA-ban, Mexikoban (ott raadasul nyelvtudas nelkul) Mindezt az otthoni oktatasnak koszonhetoen. Pedig sem szep, sem jo, se megbizhato nem vagyok:) De a szakmaban megalltam a helyemet nem csak az egesz eletemben uldozo szerencsenek koszonhetoen:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.12. 08:50:44

@diggerdriver: Hát, tudod mihez képest... :) 40 és 50 között félúton.

Hari Seldon 2 2014.06.12. 09:02:07

@tableno:
"Erre mostanában talált a kormány megoldást, az oktatás a gazdaság színvonalához való igazítását (tönkretételét). Még lesz egy generáció, aki nyugatra fog távozni, aztán a következőnek már nem lesz olyan versenyképes tudása, amivel Magyarországon kívül el tudna helyezkedni. Probléma megoldva. "

+1 (nem mintha szükséged lenne rá)
Tökéletes észrevétel.
Módszeresen verik szét az oktatást (is). A céljuk, hogy csak "autó összeszerelő" rabszolgák maradjanak. (Mert azok nem tudnak elmenni. )

Ennike (DK) 2014.06.12. 09:02:30

@tanato:
mno.hu/interju/egeszsegugy-csak-kivalasztottaknak-1118647

ezzel ellenkezoleg, a dan egeszsegugyi rendszer meg olyan, hogy te lehetsz orvos, vagy barki mas a rendszeren belul, nem jar semmifele elsobbseg semmiben, ha meg te vagy a hozzatartozo, aki ismeri a rendszert, alaposan frusztralodsz, mert ilyenkor latod a rendszer hibait, es csak allsz tehetetlenul, de legalabb itt nincs feudalizmus (sokszor van benne a rendszer szo, nem tudtam mellozni...)

A poszthoz: tetszett, de egyik szemem sir, a masik nevet, sir mert ilyen Magyarorszag, nevet, mert mashol lehet maskepp is...csak az a baj, hogy sokszor rakenyszerulsz, muszaj menned, akkor is, ha nem akarnal. Fiatalon az ember rugalmas, tele van vilagmegvalto tervekkel, lelkesedessel, szerencsere, ma mar mindenki mehet ahova akar,azt tanulhat ahol akar. Sok sikert kivanok!

Hari Seldon 2 2014.06.12. 09:05:26

@flash.gordon:
Hát igen, mondjuk mostanáig még számot volt tartva a SOTE meg az ELTE (meg Szeged) de a többit nem is jegyzik az első 500 egyetem között.
Ahogy az egyetemek önállósága tovább csökken még ez sem lesz.

Hari Seldon 2 2014.06.12. 09:10:04

@DieNanny [SZ,CH]:
A legtöbb a fasori evangélikus gimnáziumban.
Gondolom azért mert a Horty rendszerben csak az evangélikus egyház nem volt ilyen mértékben antiszemita.
Katolikus és református gimnáziumban nemigen vettek fel zsidót.

Hari Seldon 2 2014.06.12. 09:11:37

@diggerdriver:
Minden szakma, ha jól csinálják értek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 09:12:27

@DieNanny [SZ,CH]: a KSH adatokban még mindig nincs benne a szürke és fekete jövedelem, szóval kb ennyire lehet komolyan venni, hogy itt a fél ország éhezik. Zsákfaluban FHTból élő embereknél még el tudom képzelni, de más esetén nem nagyon.

Hari Seldon 2 2014.06.12. 09:13:03

@Hari Seldon 2:
Na, jó hinta, még a hamburger sütés is egy kicsit az.

De azért ne felejtsd el magad továbbképezni fagyi gép kezelőnek is! Utána már jöhet a kólafeltöltő mesterképzés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 09:13:28

@Hari Seldon 2:
Az elso 500? :)))
Persze, az is valami...

Kepzeld, en vagyok Svedorszagban az 5.678.431. leggazdagabb... mogottem mar csak a munkanelkuli bevandorlok allnak. Kb. ilyen benne lenni az 500 legjobban. Az elso 100 valami, futottak meg kategorianak lenni szerintem nem akkora erdem. Ghanat viszont verjuk, kiralysag!

szaszo71(D) 2014.06.12. 09:22:50

@Zka: Meg ugye a sok határátkelő hozzátartozó, aki utalja haza a pénzt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 09:24:31

@flash.gordon:
Nekem mindegy, hogy ki szamit annak vagy ki tenylegesen az. Sem a szarmazasi alapon vett, sem a vallasi alapon vett zsidosaggal nincs semmi problemam.
Gondom azzal van, aki horogve uvolt miattuk es a sajat eletenek sikertelenseget es ostobasagat vetiti ki rajuk.

**mimi** 2014.06.12. 09:25:13

nagyon jó írás, és nagyon elszomorító is egyben....igaza van, menjen oda, ahol megbecsülik , segítik, támogatják....ennyi...

"De akkor ki marad? Mi lesz itt két évtizeden belül? "
emiatt én is aggódom...

DieNanny CH 2014.06.12. 09:27:49

@Kövérmadár [swe]:

Azt, hogy hol tanultak a magyar Nobel-díjasok.

DieNanny CH 2014.06.12. 09:58:28

@Herr Géza:

Ööö... Nekem csak az első 5 sor jelenik meg, aztán a nagy semmi.
???

M. Péter 2014.06.12. 10:00:38

@La Pantera: Magyarországon a futballalapú felvirágzás folyik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 10:02:04

@**mimi**:
Ebben egyetertek az egyik elottem szoloval: kicsit alszent dolog ezen aggodni hataratkeles utan.
Ha valoban fontos neki, akkor marad es kuzd. Ha nem fontos, akkor minek mondja?

@DieNanny [SZ,CH]:
Nehany eve, mikor egyszer elszallt az agyam az antiszemitizmus es melldongetes oka,, utana jartam ennek. Mar nem emlekszem pontosan, de megdobbento volt az eredmenye. Hol tanultak? Hol ertek el eredmenyt? Nehanyan meg a magyar szarmazast is "letagadtak". Gondolom akkoriban is letezett a zsidoellenesseg, igy nem is csoda.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 10:03:17

@M. Péter:
Megsem mi jatszuk a mai nyitomeccset :)

Vizilabdaba, kezilabdaba, uszasba... miert nem olnek ennyit?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 10:06:15

@DieNanny [SZ,CH]: nekem teljesen ki kellett kapcsolnom a noscriptet, hogy megjelenjen. Már ha van ilyened. Ha nincs, akkor nemtom :)

Herr Géza 2014.06.12. 10:11:12

@DieNanny [SZ,CH]: Öööö, egy-két mp-ig nekem is eltart, mire bejön a többi is... Lehet, hogy vami flash-gubanc nálad, mert a cikk interaktív, azaz a grafikonokban tudod állítgatni, hogy mikre vagy kíváncsi... Ebben nem vagyok szakértö, majd gondolom segít valamelyik IT-s fenegyerek itt a csapatból.

2014.06.12. 10:12:53

@flash.gordon: Nem tanulmanyoztam a kerdest, de annyit tudok mondani szemelyes tapasztalatbol hogy tarsadalomtudomannyal kapcsolatos szakra jartam egy jonak szamito londoni egyetemen es az elso evben semmit nem kellett szinte tanulnom mert a tananyag nagy reszet tanultan mar kozepiskolaban Magyarorszagon (az is igaz hogy szinvonalas kozepiskolaba jartam). Tovabba csak nevettem az angolokon akiknek nagyreszt teljesen uj fogalmak voltak pl. a bibliografia, hivatkozas, stb. Sokan azt sem tudtak hogy egy esszet reszekre kell bontani pl. bevezetes, targyalas, konkluzio. Tehat szerintem igenis nagyon szinvonalas volt a magyar oktatas mikor en jartam iskolaba, nem olyan regen. Muszaki, tudomanyos teruletekrol nem tudok nyilatkozni, de szerintem ezek is szinvonalasak Mo.on mas orszagokhoz kepest, pl. a ferjemnek a legjobb angol egyetemrol van diplomaja de par hete kiderult, nem tudja hol van a vese es hogy ketto van belole stb., ilyenek rendszeresen elofordulnak angol ismeroseimmel.

Kiég3tt 2014.06.12. 10:15:32

Gratulalok! Ugy gondolom, jo donteseket hoztal!

A gondolatmeneteddel viszont nem tudtam egyet erteni... Lemondani egy technikusi poziciot olyan teruleten, ami erdekel - orulok, h a parodnak idoben helyen volt az esze.
Hadd adjak utravaloul egy csokor gondolatot:

Sok mernokpalanta iroasztalhoz ul rogton a katedra padbol... ennek sokszor az a kovetkezmenye, h a kezuk kozul kikerulo munka nelkuloz minden gyakorlatiassagot. Lattam olyan frissen telepitett keszuleket, aminek az volt a feladata a tarolason kivul, h lehutse a tartalmat egy adott hofokra. Az okosok a homerot a keszulek oldalaba terveztek es tettek, felutra, ugy, h ha a folyadekszint a homero ala esik, akkor mar veletlenul se lehessen dolgozni vele...

Vagy gepesz kivitelezok ugye mernoki iranyitas alatt az uj savallo csovezetekbe azert epitettek be kanyart, hogy a kivitelezeshez felallitott allvanyt kikeruljek vele...

Mernokkent azt gondolom, h junior evek alatt osszeszedett technikusi/operatori tapasztalatok sulya aranyban merheto. Nem csak azert, mert sokkal melyebben megismered az adott terulet eszkozkeszletet, mindennapos problemait es gyakorlatiasabb szemleletet ad, hanem azert is, mert igy a kesobbiekben jobban fel fogod tudni merni, hogy mit es mennyit lehet/illendo a technikustol/operatortol elvarni ha fognak alattad dolgozni.

A masik dolog, h ilyen munkakorben ha vki palyakezdoket alkalmaz es megfizet az nehany even tarto befektetes szamara - nyilvan azert, h ez majd neki megteruljon. Ha esetleg abba a helyzetbe kerulnel egy ket even belul, h mashol 10-20% -al tobbet ajanlananak - gondolj ra, h mikor meg sehol sem tartottal, akkor kik voltak, akik beled fektettek a bizalmukat. Persze nem azt mondom, h innen kell nyugdijba menni.

Azert, h kulfoldre mesz, ne legyen lelkiismeret furdalasod - mint irtad, te probalkoztal otthon is. A tandijadat ugyis visszakovetelik... tehat alaptalanak a veresszaju kopkodesek, h a "mi penzunkon tanultad ki a szakmat"

Egyebkent az ember az egyetemen nem tanulja ki a szakmat, csak ralatast kap a szakteruletre, h tudjon majd okosakat kerdezni es rovidebb ido alatt megertse a szakteruletet. Kitanulni a szakmat a munkahelyen lehet...
Szerintem.

szaz szonak is egy a vege: Munkasikereket kivanok!

DieNanny CH 2014.06.12. 10:17:37

@Zka:

Mi az a noscript? Vagy, mivel nem tudom, lehet, olyanom nekem nincs?
(Adblockplusom van kikapcsoltam, de semmi...)

2014.06.12. 10:19:16

@Hari Seldon 2: Igy van, es hallottam valamit hogy a tankotelezettseg korhatarat is csokkentettek, mehetsz dolgozni 16 evesen vagy valami hasonlo? Ami egyaltalan nem lenne baj ha szinvonalas gyakorlati kepzest biztositananak attol az eletkortol, de valahogy olyan erzesem van hogy inkabb fillerekert fogjak betanitott munkaskent alkalmazni a fiatalokat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 10:20:09

@DieNanny [SZ,CH]: valamilyen javascript vagy flash elem nem működik nálad. Ennek sok oka lehet, addonok vagy biztonsági szoftver vagy céges proxy is blokkolhatja.

Hari Seldon 2 2014.06.12. 10:20:15

Mondjuk ebből süt az első munkahelyes naivitása:

"Ennek ellenére számos pozitív választ kaptam osztrák cégektől, melyekben az szerepelt, hogy bár erre a nyárra már nem tudnak nekem helyet biztosítani, jövőre, diplomásként mindenképpen vegyem fel velük a kapcsolatot, mert komolyan érdeklődnek utánam. Ez jól esett."

DieNanny CH 2014.06.12. 10:29:19

@Kiég3tt:

"Mernokkent azt gondolom, h junior evek alatt osszeszedett technikusi/operatori tapasztalatok sulya aranyban merheto. Nem csak azert, mert sokkal melyebben megismered az adott terulet eszkozkeszletet, mindennapos problemait es gyakorlatiasabb szemleletet ad, hanem azert is, mert igy a kesobbiekben jobban fel fogod tudni merni, hogy mit es mennyit lehet/illendo a technikustol/operatortol elvarni ha fognak alattad dolgozni.
"

Kicsit más megközelítésből:
Én pl óvónőként, és mert hobbiból lakás/ház alaprajzokat böngészek 30 éve, túlzás nélkül állítom, hogy meg tudnék tervezni egy óvodát. (Persze, statikailag, gépészetileg nem).
Hogy nekem, ha 20 gyerek a csoportban van, 5 meg wc-n, hogy az az 5 ne kezdjen vizipárbajba a mosdóban, rá kell látnom mindkét helyiségre.
Kis túlzással, talán Digger is meg tudna tervezni egy markolót...
(Azért őt emeltem ki, mert nagyon részletesen ír a munkájáról.)

Pl láttam egy bölcsőde hozzáépítési terveit - ami meg is lett valósítva. Olyan kacifántosan lettek kialakítva a helyiségek, hogy 2 éves legyen a talpán, aki nem téved el. A másik meg, kialakítottak mozgássérült öltözőt-zuhanyzót (bölcsődében hol dolgozik mozgássérült????), de úgy nyílnak egymásra az ajtók, hogy be sem lehet menni kerekesszékkel.

Bocs, kicsit eltértem a fővonaltól, de alapoktól kezdeni szerintem emiatt van értelme.

Mr Long 2014.06.12. 10:36:37

Az oktatas szinvonalanal egy dolgot nagyon, ismetlem NAGYON elfelejt mindenki. A technologiakat, eszkozoket, neves tanarokat penzert lehet kapni. Es az nincs a magyar egyetemeken annyi, mint monjuk egy angol suliban. Mo-n egy felev belekerul kb £800-ba, vagyis egy tanaev £1600. Mig egy angol egyetemen tavoktatasban, amikor meg iskolat sem kell fentartani also hangon £5000 rendes nappalin meg kozel £9000 egy tanev. Ja igen, 5x penzbol persze, hogy a legfrissebb technikakat hasznalhatjak a hallgatok es persze, hogy a legjobb egyetemi oktatok oktatjak oket. Ezt valahogy senki sem veszi soha figyelembe.

Herr Géza 2014.06.12. 10:38:54

@Kiég3tt: Csak annyit ehhez, hogy nálunk a frissen végzett mérnökök min. 2-3 hónapra "számüzetnek" az építkezésekre segéd-szerelöként, hogy a kezükkel is megtapogathassák azokat az elemeket, amiket késöbb nagy svunggal terveznek a rendszerekbe. Pótolhatatlan gyakorlati tapasztalatokat szereznek a rendszerek szereléséröl, így késöbb pl. a saját élményeik alapján tudják megítélni, hogy min-max mi várható el a szerelöktöl, mikre kell figyelni a tervezésnél (ld. állvány kikerülése: :DDD). És ami megdöbbentö (pedig ennek kéne normálisnak lennie): a szerelök nem úgy fogadják ezeket a srácokat, hogy na, most megmutatjuk a majdani nyakkendösnek (vö.: a késöbbi fönökünknek), hogy hol lakik az úristen, hanem végtelen türelemmel tényleg megtanítják öket a szakma gyakorlati csínjára-bínjára.... És mindezek tetejére a fönökség épít a szerelök véleményére, a "gyakorlat" letelte után vége is annak a srácnak a próbaidejének, akiröl a vezetöszerelö negatívan nyilatkozik..

Frőczy Sanyi 2014.06.12. 10:47:06

@DieNanny [SZ,CH]: Nem tudom mi lehetett a gond (talán lemaradt a végéről egy /), rákattintottam a linkre és nekem se jött be. De itt a helyes link: www.hir24.hu/belfold/2014/06/11/megnyilt-a-gyorsetterem-ahol-penzt-osztanak-a-szegenyeknek/

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 10:47:41

@Mr Long (UK): szerintem meg tökre nincs elfelejtve, csak annyira evidens hogy a pénzhiány az egyik fő ok, hogy idáig el se szokott jutni az eszmefuttatás, csak odáig, hogy a színvonal gyenge.

Kiég3tt 2014.06.12. 10:51:07

@Mr Long (UK):
Csak reszben ertek veled egyet. Egy bizonyos szintig a nelkulozes a problemamegoldo kepesseget fejleszti. Pl: muegyetemen van olyan prezentacios eszkoz, mar nem tudom mi a feladata, de az oktato bicikli alkatreszekbol rakta ossze, a neves egyetemek hasonloert tobb ezer dollarokat fizettek ki csuklobol.
Amikor en tanultam, akkor a profjaim zome ott volt a szeren nemzetkozileg is annak ellenere, h a beruk elmaradt a nyugati tarsaiktol. Nem volt az olyan regen (15 eves erettsegi talalkozom iden volt)
De abban igazat adok, h amig az egyetemeknek es a tanaroknak azert kell kuzdeniuk, h eletben maradjanak addig nem jut erejuk a szinvonal biztositasahoz.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.06.12. 10:52:53

Ez egy qva jó cikk, ami a munkaerőpiac politikai szocializációs hátterére rávilágít.

Amikor a közgázon tanultam mondták a tanár/kutató állásban lévő előadóink, hogy mennyit keresnek. Elég sokkoló, hogy egy csúcsintézmény tanárai mennyire alulfizetettek.

A magyar munkaerőpiac nem gondolkodik abban, hogy megfizesse a teljesítményt, a szellemi teljesítmény pedig meglehet hogy a kegsetétebb kommunista időkhöz hasonlóan üldözendővé válik. A piacon is cunami szerű összeomlás utáni állapot van!

Maga az egész felépítmény, amiben mi élünk, az a törzsies "önvédelem" logikájára épül. A teljesítménynél lényegesen fontosabb az alapvetően "türk" hátterű magyaroknál, hogy "ki fia bornya vagy?".

Amikor ezek után walaki találkozik egy olyan munkahellyel, amely a "betanulását" akarja támogatni???

Szabadon bele illeszkedhet a kutató irányú gondolkodás áramlásába....és senkit nem érdekel, hogy "ki fia bornya vagy..."

Na ez nekünk nem ezen a bolygón van.

Érdekes az a világ is, ahová a szerző piacszegmentálása oda képzelte magát.

Vannak-e nálunk klaszikus "fiataloknak való" melóhelyek?

Véletlenül nem az "uristen itt egy vaddisznó?!" - attitűddel állunk hozzá ahhoz a kérdéshez, hogy léteznek fiatalok????! - "hogy kerültek ezek ide?"

Korábban írtam erről. A magyar 16-24 éves kor közötti fiatalok 23%-a dolgozik. Csak összehasonlításként UK fiataljainak 50%-ának van munkája ebben a korban.

Ebben a cikkben exponlják a legrosszabb és legjobb "ifjúsági munka országokat. www.cnbc.com/id/101743273

Nálunk a teljes keresőképes korú népesség körében 50% a foglalkoztatottság. A 16-64 éves csoportban. Csak ezért nem vagyunk ott a top 10-ben Bosnia és Macedonia előtt, mert vélhetően a vizsgálat nem tudta értelmezni a magyar adatot. Még az is lehet, hogy nem hitték el.

Van olyan, hogy egy átlagos fejjel gondolkodó "családi életstratégia" elképzeli az ő első munkáját... de hogy néz ki a "keretalkotó sikeresség" azügyben, hogy miként várjuk mi tárt karokkal a "tojás héj a fenekén" csibéket?

Mit művelünk mi ezügyben?

Mit tesznek más népek a munkaerőpiaci integrációs kihívásokkal?

Hogyan próbálnak dolgozni a kirekesztés ellen?

A saját profilom felépítésénél tudatosan írtam arról, hogy itt a UK életemben dolgoztam gyorsétteremben vagy kitchen porterként, ami klaszikusan a betanított munka világa. Külön cikket írtam arról, hogy exponáljam, hogy az ilyen munkahelyek világának a tisztelete mennyire hiányzik az otthoni munkaerőpiacról. A legtöbb "rajongómat" nem érdekli ez a jelenség, inkább arra használják ezt a történetet, hogy kifejezzék, hogy mennyire alacsony társadalmi státusú melókat végzek.

Jelezném, hogy odahaza mindkét világ halott! Se kétkezi munkák nem várják az "új belépőket", se ilyen kutató "csibeneveldék" nincsenek!

Én vélhetően azért vagyok UFO a magyarok között, mert ilyenben nőttem fel! A demokráciafejlesztő diákmozgalmak amikben 16 éves koromtól nyakig benne voltam arra a témára koncentráltak, hogy "hogyan gondolkodik együtt az embercsoport".

16- éves koromtól 36 éves koromig sikerült ezen a területen dolgoznom. Kb. 20.000 másik magyarral együtt.

Na ez a civil "gyakorlóterep" is el lett tüntetve!

Azóta a gazdaság "kövér László" filozófiáján nevelkedik, gondolkodni már senkinek nem kell. Együtt gondolkodni meg kifejezetten bűn.

Hari Seldon 2 2014.06.12. 10:54:05

@Herr Géza:
Igen. Ez nagyon jó módszer, hogy legyen esze, amikor valamit tervez (kigondol), hogy a munkásoknak azt meg kell utána csinálni. És jobban átlátja a tevékenységet.
Plusz, nem utolsósorban: "leszáll a magas lóról" (ha addig rajta volt) és nem nézi le a munkás kollégákat.

Hari Seldon 2 2014.06.12. 10:57:14

@Kiég3tt:
"de az oktato bicikli alkatreszekbol rakta ossze, a neves egyetemek hasonloert tobb ezer dollarokat fizettek ki csuklobol."

OK, hogy kreatív volt.
De ha belegondolunk, hogy hány értékes "munkaórája" ment el rá, amíg összerakta a dolgot, és ami alatt például "pénzért" kutathatott volna. (ami gondolom, sokkal fontosabb szellemi tevékenység lett volna neki is)

Kiég3tt 2014.06.12. 11:02:16

@Hari Seldon 2: ki tudja, lehet, h 1-2 diploma tema alapjaul szolgalt. Kitalalt vmit, amit masok dragabban oldottak meg... lehet, h azota gyartjak is valahol ... nem tudom a tortenetet teljes valojaban.

Hari Seldon 2 2014.06.12. 11:03:58

@Saman:
"hogyan gondolkodik együtt az embercsoport"
Nem tudom észrevetted-e már a nagy világmegváltásban, hogy az embercsoportok gondolkodása MINDIG a csoport tagja közül a leggyengébb felé hajlik erősen? Magyarul A csoport gondolkodása szánalmasan alacsony. (ettől még az egyénnek lehetnek jó taktikai döntései)

Hari Seldon 2 2014.06.12. 11:06:14

@Kiég3tt:
OK. Én csak filozofiáltam, hogy mi történhetett volna, ha...
Természetesen az lenne az igaz, ha a szellemi tevékenységét a piacon is el tudná adni. (Azzal az egyetem is jól járna és ő is)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 11:08:39

@Mr Long (UK):
Igazad van!
Ezert szavaztam anno a tandijra.

Ingyen semmi sem szinvonalas. Egy jol eltalalt osztondij rendszerrel pedig nem kallodik el a kevesbe tehetos, de tehetseges diak sem. Aki pedig nem uti meg a szintet, minek akar diplomat? Jellemzoen 320.573. bolcseszt / "Menuben mehet?" diplomat?

Herr Géza 2014.06.12. 11:09:42

@Hari Seldon 2: Én hálás voltam a sorsnak, hogy olyan cégnél tanultam bele igazán a szakmámba, ahol a folyosón a tervezök/projektvezetök mellett volt a gyártáselökészítés irodája és nem esett le az ujjamról a karikagyürü, ha kitaláltam valamit és átmentem megkérdezni öket, hogy akkor mit szólnak az ötlethez. Mivel maga a gyártás is az épületen belül folyt, számtalanszor álltam ott a Müller szaki mellett, miközben az általam elgondolt dolgot el kezdte gyártani, és k. sokat tanultam belöle én is...
De ugyanitt dolgoztam olyan mammutcégnél is, ahol az irodások mágneskártyája nem nyitotta az irodablokk és a gyártócsarnok közötti átjárót (és viszont). "Vicces" világ volt, léptem is onnan gyorsan (persze nem csak ezért).

**mimi** 2014.06.12. 11:10:35

@Kövérmadár [swe]:
na jól van értem én, de ÉN komolyan aggódom.....:)
miből lesz majd nekem nyögdíjam??? :)

**mimi** 2014.06.12. 11:12:42

@Mirjam2:
a műszaki egyetemeken is színvonalas az oktatás Mo-n

Sesamelmo (Q) 2014.06.12. 11:12:42

Amig otthon éltem, nem voltam benne biztos, higy igaz az, amit a BMEn folyton mondanak, higy vilagszinvonalu oktatas... Most latom a filippino, indiai, delafrikaies nehany europai mernokot is es halas vagyok mindenkinek, aki valaha tanitott.

Mirjammal sokszor egyetertunk, a veserol jutott eszembe: volt elsosegely oktatas, amin 3 napon at untam magam, ok meg sosem hallottak a Heimlich mufogasrol - porszivoval szivd ki az elakadt falatot, szolt az otletuk -, a belso szerveket nem tudtak felsorolni, a terhesseg / szules alatt lejatszodo folyamatok roviid ismerteteset a gorog kollega is tatott szajjal figyelte.

Es azert az is mond valamit, hogy az osztrak cegnek egy BSCvel sem rendelkezo diak megfelelt. Ha annyira rossz volna az oktatas, akkor elkuldenek.

Herr Géza 2014.06.12. 11:24:59

"Látom azt, hogy ha elhivatottan elvégzem a munkámat, megkapom, amit elvárok cserébe. Azt, hogy elmehessek nyaralni anélkül, hogy legózni kéne a pénzzel. Hogy ne a termékek ára, a minősége lehessen az elsődleges szempont."

És lefogadom, hogy ennek ellenére soha nem fog üzemszerüen 120 eurós farmert venni..... :)))

Mr Long 2014.06.12. 11:28:26

Mindenki nyugodjon le es valogasson farmert. 120 juro meg nem is draga...
www.harveynichols.com/mens-all-clothing-jeans/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 11:29:02

@Hari Seldon 2:
Ja csak az nem mindegy hogy hol mennyit fizetnek érte.

2014.06.12. 11:29:07

@Saman: Bevallom nehez volt elolvasni mert nem mindig ertem a mondataidat, de elolvastam es azt kell mondanom, teljesen egyetertek. Az egyik nagy problema a magyar tarsadalomban hogy nem tisztelik a 'nem ertelmisegi' munkat, es ez mindenre kihat. Atjarhatatlan szakadek van az 'ertelmisegi' es mas munkak kozott, mig Nyugat-Europaban, Eszak-Amerikaban teljesen normalis hogy egy fiatal 'betanitott munkat' vegezzen es kesobb mernok vagy akarmi legyen. Ez segiti a tarsadalmi szolidaritas, egymas iranti tisztelet kialakulasat. Magyarorszagon ez nincs meg, ami nagyon erdekes hiszen evtizedekig eroszakkal probaltak ravenni az embereket minden munka tiszteletere; nem tudom hogy pont emiatt, vagy ennek ellenere nezik le sokan azokat akik nem egy iroasztalnal ulnek egesz nap.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 11:30:24

@**mimi**:
Mid??? :))))

Egy orszag ritkan megy tonkre, szerintem. Raadasul a mindenkori politikai elitnek nem erdeke a nyugdijasok szivatasa, tul jo es aranyaiban nagy bazis.

Elobb lesz 35% szja es valamilyen modon a kulfoldon elok megsarcolasa, mint a nyugdijasok nyugdijanak megszintetese / csokkentese.
Szerintem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 11:32:46

@Sesamelmo:
A Heimlich mufogast "hinta nyafogasnak" olvastam... ez mar a veg kezdete lenne?

**mimi** 2014.06.12. 11:35:20

@Kövérmadár [swe]:
nyögdíj.....nyögve nyelős minyimum :)))))

bocs az offért , de ezt megoszom

gepnarancs.hu/2014/06/bulvarveg-a-kepernyon/

"Igen, nézzünk szembe a tényekkel: az ország kilencven százaléka alulinformált, éspedig azért, mert nem is tesz túl sokat az informálódása érdekében. Nekik van szükségük az RTL új híradójára, már, ha az beváltja a hozzá fűzött reményeket – annak a semleges tömegnek, akik választani sem mentek el, hiszen azt hiszik, hogy „úgyis mindegy”, akik gyakorlatilag valóban az esti híradóból tájékozódnak, vacsora közben. A már meglévő ellenzéki sajtót azért nem fogyasztják, mert egyfelől fogalmuk sincs a létezéséről, másfelől, ha lenne, sem rajonganának érte, mert kevés benne a pucér kebel."

2014.06.12. 11:39:20

@Sesamelmo: En nagyon halas vagyok amig elek, a Sorsnak vagy a magyar kormanynak vagy barkinek aki ezert felelos, hogy nagyon magas szinvonalu oktatast kaptam ami nekem es a csaladomnak semmibe nem kerult. Es az angol kormanynak / adofizetoknek is halas vagyok, mivel pont a tandij bevezetese elott jartam egyetemre, igy az alapdiplomam is ingyen volt, szinten nagyon magas szinvonalu oktatassal. Tenyleg csak akkor ertekeli ezeket az ember ha latja a kulonbseget mas orszagokbol szarmazo emberekkel osszehasonlitva.

Az egy teljesen mas kerdes, hogy szubjektiven ugy erzem, karos a gyerekek szemelyisegfejlodese szempontjabol a magyar iskolakban altalanos hozzaallas a tanarok reszerol, pl. azt probaljak bebizonyitani mit nem tudsz, megfelemlitenek, megalaznak stb. De ez inkabb egy atfogo tarsadalmi kerdes, nem feltetlenul korlatozodik az oktatasra. Meg igy is fenyevekkel jobb a tanarok hozzaallasa mint pl. Azsiaban vagy a Kozel-Keleten.

Sesamelmo (Q) 2014.06.12. 11:40:09

@Kövérmadár [swe]: :)))))
fogalmuk sem volt rola es nem is nagyon ertettek mire jo. De az volt a legjobb, amikor a gorog mernok teljesen oszinte arccal felallt s megkerdezte, hogy kiporszivozni nem volna-e talan jobb.

A szulesnel kerdeztek kell-e elsosegelyt adni. Es hasonloak....

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.06.12. 11:40:36

Köszönet a poszternek, jó volt olvasni a történetet :)

Ádám, sok sikert kívánok a kinti életedhez - és szeretném majd olvasni a folytatást is a beilleszkedésről, a munkáról, és a kinti közös életetekről.

A barátnőd bécsi magyar, vagy osztrák lányt találtál? :)

Kiég3tt 2014.06.12. 11:41:39

@NIKI LAURA:
Persze, az Olimpian is a magyaroknak szurkoltam...

Komolyra veve, hogy a viharba ne... azert sok ismeros, felmenok otthon maradtak. Ha mas nem az o sorsuk, boldogulasuk fontos.
A kulonbseg annyi, h innen tajekozodva az esemenyekrol nem fakad ki az epem.

Mr Long 2014.06.12. 11:55:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Na jo, de ezt tudod te, meg en, meg akiket felhivtak meg. Akit nem hivnak/hivtak az elkepzelni sem tudja...

goAus 2014.06.12. 12:00:33

Tetszett, jó irás, sok sikert a srácnak!

Badeni_lakos 2014.06.12. 12:00:42

Jó az írás!

Én valamiért szkeptikus vagyok ezzel a sztorival kapcs. h minden igaz-e ebben.

1.) Elvileg BSc, vagy Master Grad (diploma) nélkül csak Prakti lehetne a szerző osztrák/német cégnél. (gyakornok.)

2.) Nem hiszem el, h Budapesten a BOSCH az újonnan felhúzott kutatási-fejlesztési kp.jában (Határ út) ne várták volna tárt karokkal a szerzőt. Vagy a Knorr-Bremsénél, stb stb. rengeteg mérnök hallgatót várnak ezek a cégek! Én voltam ott álláiw-n (igaz, nem tegnap volt) és egy mérnök gyereknek 1 év tap.tal Br 400-at simán megadtak volna (az kb nettó 250), de ő egy másikhoz ment, vmi amerikai céghez ami jobbn fizetett.

Szumma: Nagyon keresik a mérnököket Magyar.o.on! El tud helyezkedni! (dipl. nélkül gyakornokként)

3.) Az h visszaírnak a német/oszt cégek az Puszta Marketing-fogás.
udvariasan Rückmeldung ot adni kell minden jelentkezőnek, mivel a Cég kifelé közv. képe az egyik legfontosabb a Marketing részlegen, ez a Richtlinien (alap irányelv) mindenhol. Mi az érthetetlen ebben?

4.) tömegközl., utazási díjtérítés, "ingyenes" felsőokt. és Állampolg. : Itt kilóg a lóláb. Ezt miért sorolná fel egy (!)Még Le se diplomázott BSc-s hallgato(!) könyörgöm mit foglalkozna ennyire behatóan a körülményekkel. EZ NEM REÁLIS. Miért foglalkozna ilyenekkel egy 20 éves?

Na ezért vagyok szkeptikus hogy Igaz-e ez az írás!

>HA nem igaz, akkor kérném a szerzőt fedje fel a szándékát.
>HA igaz, akkor a le a kalappal! HA ez igaz, akkor nagyon büszke vagyok az illetőre, mert emeli kint a jóhírünket, respektünket. "Tiszteletet a.. :D " szóval HA igaz, akkor szívből Gratulálok!
(egy inform. level. 2. dipl. hallgató)

ablakkktalan (törölt) 2014.06.12. 12:01:05

Na ez végre egy jó poszt.

Nyugaton emberszámba vesznek a munkahelyeden, ideje hozzászoknod! Egy másodpercig ne szomorkodj és ne hezitálj ezen a történeten, a második fizetésedből veszel egy kocsit és akkor mész haza, amikor akarsz, úgyis a hét felét otthon töltöd, tanulással!

Ausztria a legjobb hely ahova az ember jelenleg kerülhet, közel van otthonhoz, magasabb az átlag életszínvonal mint angliában, németországban, és más nyugati országokban, lassan svájc szintjére kerül. Hajrá!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.12. 12:02:00

"De nem azért tanultam ennyi éven keresztül, hogy csekkeket kelljen „tologatnom” és hogy örüljek, ha megengedhetek magamnak egy hetet a Balatonnál. Hogy havi százötven-ezer forintért nekem kelljen alkalmazkodni, és örülhetek, ha van munkám."

Tehát azért tanult hogy zsíros legyen. Ti meg beszéltek állandóan hivatásról meg szakmaszeretetről. Tetszett volna a poszt, de ez a két mondat lehúzta nálam az összképet. Érdekes hogy ha az jegyzi meg hogy nagyon jól szeretne élni aki 5 évvel tovább tanult mint mondjuk én, azzal semmi gond nincs, ha én jegyzem meg hogy jobban szeretnék élni mert én is ugyanúgy melózom mint ti, akkor mindenki egyből rámugrik hogy mégis hogy képzelem...hogy merek venni magamnak egy farmert meg néhanapján egy normális húst is. Mert a melós csak dolgozzon és aludjon meg egyen vackokat és legyen elégedett. ugyi? Az úgynevezett tanult értelmiségi művelt polgári középosztály meg bármit követelhet és jogosan van felháborodva hogy pályakezdőként nem 300 ezret kínálnak neki Budapesten. A Nyugaton is ember a munkavállaló pedig egy gyakran hangoztatott butaság. Ha olyan droid vagy mint én, akkor nem becsül meg senki. Engem is kirúgtak az életveszélyes betegségem után zokszó nélkül. Nesze neked megbecsülés. Alkatrész vagyok csak ebben a rendszerben, nem emberi lény.

ablakkktalan (törölt) 2014.06.12. 12:02:08

@Mirjam2: "nekem es a csaladomnak semmibe nem kerult"

A szüleid nem fizettek rohadt sok adót, amíg te tanultál?
Ne az államnak legyél hálás, hanem a szüleidnek, akik a fejüket az igába tették és kifizették a te taníttatásod árát. Másnak nem tartozol köszönettel.

u.i.: nem lehetne elköltözni másik felületre, kb. minden második hozzászólás jelenik csak meg

coeris 2014.06.12. 12:02:22

Azért a teljes képhez tényleg fontos látni, hogy a kutatói pálya hagyományosan mobilis, nyugati országok kutatói is utazgatnak és töltenek el hosszabb-rövidebb időt külföldön. Alapvetően természetes és támogatott dolog, ha valaki utazik, ma már a kutatás abszolút nemzetközi szintű együttműködésekkel halad előre, nem kis izolált társaságokkal. A fiatalokat kimondottan rugdossák, hogy menjenek, lássanak világot. A probléma ott van, hogy onnan ide alig jönnek, míg innen oda jóval inkább, és főleg fiatalabb kutatók esetén, ha még nem köti őket röghöz a család, ott is maradnak. Dolgozom együtt olyannal, aki külföldre ment ösztöndíjjal, de már mondta, hogy ha lejár az ösztöndíja elsősorban ott fog pályázni valami pozíciót. Jó eséllyel meg is fogja kapni. Családot meg már kint alapít...
Velem is ez a helyzet, hetek kérdése és meglesz a diplomám itthon, de már van a zsebemben egy határozott idejű doktori ösztöndíj külföldre. És ugyan határozott időre szól, de nincs afelől illúzióm, hogy mekkora eséllyel térek haza utána. Az egyetlen szakmai tényező, ami ilyenkor mégis Magyarország mellett szólhat, az az, hogy ha az embernek itthon a külföldi eredményei alapján itthon megszavaznak egy jelentősebb támogatást és esetleg saját csapatot, tehát nagyobb mozgásteret kap a kutatásaihoz, mint mondjuk egy kinti team esetén. Pont emiatt indított pár éve az Akadémia egy erre célzott ösztöndíj programot, de tudtommal még bőven nem tart ott a dolog, hogy beálljon a kívánt ki- és bevándorlási egyensúly. Mindenesetre érzékelik a problémát, és próbálnak tenni ellene, már ez is valami.

bpetya75 2014.06.12. 12:08:27

@Mr Long (UK):

Wazzz! 775 font egy szakadt farmerért?

@házelőtthinta:

Ha megelégszel a csavar szerepével, akkor csavar leszel. Ahhoz, hogy komolyabb, nehezebben pótolható alkatrész légy, tanulni kell. Ami nehezebben pótolható, jobban megbecsülik. Ez van.

Sanyi9 2014.06.12. 12:08:56

Azert a "jovore vegzek a bsc-mel, ket szemeszter kesessel"-tol a kutatoig meg van egy kicsi...

macamuca [IHUN] 2014.06.12. 12:10:01

@diggerdriver:
@flash.gordon: "Az oktatás az mikor volt világszínvonalú?"
Kb a '70-es, '80-as években, az akkor iskolába járók/tanulók számára.
Nem volt még PISA-teszt, voltak egyéb nemzetközi felmérések és nemzetközi tanulmányi versenyek, ahol igencsak elöl végeztek/jártak az akkoriak.
Majd jött a rendszerváltás, és vele az oktatási reform. Ez meghozta a maga "eredményét": kezdtünk hátrább kerülni ezeken a méréseken/versenyeken (nyilván nem 1-2 év alatt).
Még tovább "reformáltak", még lejjebb csúsztunk.
Jött a PISA-teszt (2000-től), ott is kezdtünk "teljesíteni"....
Közben még tovább "reformáltak", folyamatosan alakítják át az oktatást (elemitől az egyetemig), ez a felméréseken/versenyeken további "eredményeket" produkál(t).

Könyen ki lehet számolni, hogy az említett időszakban iskolába járó/kerülő diákok ma melyik korosztályt jelentik, függetlenül attól, hogy szakmunkásbizonyítványt vagy diplomát szereztek akkoriban, és ezeknek a korosztályoknak mekkora a felkészültsége/tudása, bármilyen munkát végezzenek is most.

Ahhoz, hogy ez a helyzet létrejöjjön, hosszú évek kellettek, de sikerült, elértük. Volt egy jól működő oktatásunk, ezt sikeresen "megreformáltuk-átalakítottuk", most élvezhetjük az eredményét.
A másik irányba történő változáshoz ugyanígy hosszú évek kellenek-kellenének. 4 év alatt nem megy (sem a lerontás, sem a javítás). De ettől hosszabb időre nem tervez egyik kormány sem.... (na jó, kivéve a mostanit, de nekik az oktatás terén nem épp a "kiművelt emberfők" "előállítása" a céljuk....).

Szóval, nem legenda, éppúgy, ahogyan a valamikori klassz magyar foci. Node hol van az már??? Mindkettőnél a valamikori szép eredményeket emlegetik ma is, mondván, ma is milyen szuper.
Na, ez a legenda: valamikor tényleg jó volt, mára "sikeresen" átalakították, adaptálták a korba, reformálták, stbstb....
Múltba révedés, nosztalgia.
Mintha a múlt jelentené a jelent (no és a jövőt), akár foci, akár oktatás....

hvg.hu/itthon/20140213_Magyar_PISAteszt_a_gyengebbek_meg_gyenge

"Hozzátette, a következő években nyugdíjba megy az a tanárgeneráció, amelyik még abban az időben szerzett diplomát, amikor még csak egy szűk elit jutott be az egyetemekre, főiskolákra, és nem lesz, aki hasonló kvalitásokkal lép a helyükbe. Ez a tendencia sem új, csak idő kérdése volt, hogy mikor mutatkozik meg a hatása a PISA-eredményekben."

Ez a tényező is erősen hatással van a mérésekre/eredményekre....

@tableno:
A Nobel-díjasokat kár idekeverni, mert igaz, hogy az alapokat itt szerezte meg egy részük, de a további tanulmányaikat, kutatásaikat egyikük sem Mo.-on végezte = nem az itt biztosított lehetőségeknek (tanulás, kutatás terén) köszönhetik a díjat.
Sokkal lényegesebb, hogy a tömegek oktatása mit eredményez(ett), akármelyik iskolatípust tekintjük is.
Kiemelkedő képességű diák mindenütt van, kérdés, hogy hol tudja kibontakoztatni a képességeit, hol tud előrelépni....

Sesamelmo (Q) 2014.06.12. 12:10:56

@Badeni_lakos: nem megkerdojelezve az iras valodisagat, de ezt en is kerdeztem, hogy egy meg se levo BSCvel mitol ilyen keresett Becsben es itthon miert nem. Es hogy milyen mernok. Gepesz? Biokemia?

Rebarbaraa 2014.06.12. 12:14:27

@DieNanny [SZ,CH]: ha a fooldalt megnyitod akkor rogton a foci vb feletti cikk.

ditta75 2014.06.12. 12:15:08

Én is mérnökként végeztem, és jelenleg az a helyzet, hogy 6-8 hét gyakorlat kötelező nyáron, képzése válogatja, hogy hol mennyi.
1. Ez édes kevés, ennyi időre a cégek nem szívesen vállalnak embert, mert a betanulásra is kevés, minek vesződjenek vele.
2. Ez abban is megmutatkozik, hogy egyetemistaként nagyon nehéz gyakorlati helyet találni, még ingyen sem nagyon kell az ember senkinek az itthoni cégeknél. (Néhány kivétellel, amelyik szoros kapcsolatot tart fent az adott egyetemmel). Sokan dolgoztak nyáron ingyen gyakornokként úgy, hogy már volt egy BSc diplomájuk... azért nekem ez elég furcsa.
3. A képzések időbeosztása nem igazán támogatja, hogy egyetem mellett dolgozzon az ember, ha csak nem akar minimum 2-3 évet csúszni. (Más kérdés, hogy ez megéri-e, tapasztalat nélkül nem szívesen veszik fel az embert sehová, azt meg csak így lehet szerezni.)
Én éppen ezért a BSc diploma után egy vidéki egyetemen folytattam az MSc képzést, ami jóval könnyebb volt, mint Budapesten, így már az első hónaptól tudtam mellette dolgozni. Egy bécsi székhelyű cég itthoni irodájában van most is állásom, nem teljesen a szakirányomnak megfelelően, de mérnökként. És elképesztően szerencsésnek érzem magam, hogy még nem kellett a munkanélküli hivatalba regisztrálnom, bár látom, hogy egykori szaktársaim közül sokan mennyire küzdenek az állás kereséssel.

ditta75 2014.06.12. 12:15:37

@Badeni_lakos: Nem igaz, hogy diploma nélkül keresik a mérnököket, gépészként végeztem a BME-n, és nagyon nehéz gyakornoki helyet találni! Másik kommentben kifejtettem, hogy miért...
A BOSCH-ról meg annyit, hogy szinte az összes álláshirdetése úgy kezdődik: kiváló minősítésű diplomával... na most a BME-n azért nézzük már meg, hogy hány ilyen minősítésű diploma született az évek alatt, amikor több, mint 50%-os a lemorzsolódás aránya a nehezebb szakokon. (És ezzel nagyon alacsony számot mondtam....)

coeris 2014.06.12. 12:16:18

@házelőtthinta: Azért ácsi, igenis, ha valaki legalább (!!), öt évet arra áldozott az életéből, hogy valami olyan tudást szerezzen, ami az emberiség töredékének van, és mégis fontos és hasznos a teljes társadalom szempontjából (közvetetten vagy közvetlenül), annak ingenis engedtessék meg, hogy ne olyan bérezéssel és feltételekkel kezdjen, mint aki gimi után ment hambit sütni.
A hambisütő életszínvonalába tartozzon bele a normális étkezéshez, ruházkodáshoz, alapkomforthoz szükséges dolog persze, ne legyen éhbérért tengődő pária, de pl. egy tanár, orvos vagy kutató ne innen kezdjen, és talán legyenek nagyobb perspektívái. A tanulás meló, kemény meló, és a szellemi munka is nagyon fontos, nem csak a kétkezi. Nem tudom miért kell kölcsönösen lenézni egymást.
A fent felsorolt állások _mindegyike_ paraszthajszállal a minimálbér fölött kezd itthon, és sok sok év alatt kúszik csak fölé, de nem jelentősen. Szerintem akinek megvan a végzésükhöz szükséges tudása és tehetsége (mert ezt talán alkatilag is kevesebb ember képes űzni, mint a betanított munkákat pl.), az joggal várja el a társadalomtól, hogy megjutalmazza az erőfeszítéseit annyival, hogy mondjuk fiatal álláskezdőként is tudjon családot alapítani. Vedd észre, hogy messze nem a luxus életkörülményekről beszélek. Aki ezeket a szakokat elvégezte, az esélyes, hogy tudna olyan diplomát is szerezni, amivel nagyságrendekkel több fizetést kapna. És mégsem azt végezte. Itt van a szakma szeretete.

Pernilla 2014.06.12. 12:21:31

@ditta75: +1
@Sesamelmo: @Badeni_lakos: nekem nem remlik, hogy irta volna, milyen mernökkent vegzett. Gepesz, villamosmernök es informatikuskent igaz amit irsz, de a többi mernök szakmaban rohadtul nem varnak sehol tart karokkal, baromi nehez meg apropenzert gyakornoki helyet is talalni. Legalabbis nekem es a BME-s barataimnak ez volt a tapasztalata...
Az allampolgarsaghoz meg: mert ne filozofalhatna ezen... Raadasul, ha jol ertelmeztem, osztrak a baratnöje, de ezt lehet, hogy felreertettem.
Az osztrak cegek visszajelzesehez pedig ö is irta, hogy egyszerüen örült, hogy valaszoltak, tök mindegy hogy ez csak marketingfogas.
Nem hinnem hogy barmilyen szinten kamu lenne. a poszt...

Rebarbaraa 2014.06.12. 12:22:52

@DieNanny [SZ,CH]: "Egy háztartás átlagosan a jövedelem harmadát költi élelmiszerre, a lakhatás költségeire pedig 28% megy el. A maradék alig 40%-ból jut minden másra, érthetően előbb ruházkodásra, egészségügyi kiadásokra költenek a háztartások."

Ezt szerinted mibol szamoltak ki? 28% lakhatasra. Mondjuk minimalber, 1 fo, lakas. Sztem tobb az mint 28%, van az 60-70-% is.

"Hazánkban a minimálbér bruttó összege is alig lépi át a 100 ezer forintot, melyből kézhez kicsivel több mint 66 000 forint jár. Ez bőven alatta marad a KSH létminimum-becslésének. Ebből kiindulva nem tűnik légből kapottnak és rémhírnek az a felmérési eredmény, mely szerint Magyarországon a gyermekes családok csaknem fele néz szembe az éhezéssel."
Ehhez meg mar nem is fuzok hozza semmit.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 12:26:34

@Badeni_lakos: Bosch Határ-úti R&D központjában meg a Knorr-Bremse fejlesztésén is vannak barátaim.

Keresik a mérnököket és magyar viszonylatban jól is fizetnek (300-350 bruttótól felfelé), de hallottam már olyan sztorikat mindkét helyről, hogy sírni lenne kedve az embernek...
A Határ-úti R&D központ amúgy pont emiatt az egyik legnagyobb magyar gépészmérnök ugródeszka. Az frissdiplomások egy elég nagy százaléka lehúz ott 2-3 évet és dobbant is a német anyacéghez...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.06.12. 12:29:55

@Hari Seldon 2: "az embercsoportok gondolkodása MINDIG a csoport tagja közül a leggyengébb felé hajlik erősen?"

A mi mozgalmunkban a Műegyetem "Management Szakkollégium" alapítói tanítottak Brainstorming technikákat.

Nagyjából arról szól a történet, hogy "átlagos képességű emberek ezekkel a keretekkel csúcsminőségű szellemi terméket hoznak létre".

Az ötleteléssel induló tervezésben nem releváns a "leggyengébb" szempontja. Ha valaki kifejezetten szabotál vagy ökörködik, akkor csak képvisel egy szélsőséget. Az is lehet szélsőség, hogy valaki sziporkázóan kreatív a többiekhez képest. Egy rendes csoportban elő fordul ilyen is olyan is.

Ha pl technikai újításon gondolkodtatják a csoportot a mérnökök, akkor azt keresik hogy melyik lesz "A" befutó újítás.

Annyira de annyira lényegtelen, hogy menet közben hány olyan ötlet merült fel ami nem használható!

Konkrétan ennek a kognitív iskolának VAN véleménye arról, hogy mit kezdjünk a felmerülő de nem "befutó" ötletekkel!

Az elején elmondjuk a csoportnak, hogy a szellemi alkotási folyamatban a Brainstorming egy "áramlási" folyamat. Nyugodtan álljanak elő a "féli kész" vagy "biztosan nem működő" ötletekkel is, mert az is lehet, hogy az a nézőpont valakinek ad olyan rálátást, ami miatt előkerül a "kapcsolódj hozzá" attitűd miatt valaki másban az igazi újjítás!

A zseniket meg arra szoktuk kérni, hogy egy körben csak egy ötletüket mondják el, és nyugodtan várjanak a sorukra a második ötlettel a második körig. Így benne lehet tartani a vadászat izgalmában az egész csoportot. Nem dőlnek hátra az átlagosak arra várva, hogy majd okoska megoldja.

Summa summárum! Totál nem úgy van a csoportos szellemi alkotási folyamat támogatásánál, hogy a hülyék elkezdik uralni a csoport hangulatot és a csoport ezerrel szétkúrja az eredeti csoport szerződést.

Itt a blogok kommentelési dinamikájánál ez mindennapos. De hát ez nem is egy "tiszta szerződés"-re épülő csoport. Még az is lehet hogy fizetett kommentelők gerjesztik ezt a csoport nyomást politikai okokból. Ha nem így van, akkor van egy még setétebb elképzelésem: magyarok.

Én csak röhögök az itteni törzskommentelők kitartó ökörködésén! Tőlük még ez a karaván halad!

A prakszisomban szerintem 1-2% alatt van az élő csoportoknál az olyan eset, ahol élő csoport szembe fordul a csoport céljával. Olyankor leállunk azzal a témával és felkínálunk mást.

Nem lehetetlen, de egyáltalán nem gyakori!

Kiég3tt 2014.06.12. 12:34:03

@házelőtthinta: Semmi baj sincs azzal, h mennyiert veszed a farmert... csupan az emberek azert akadtak ki rajta, mert korabban hangoztattad, h igy-ugy sporolsz es az vhogy nem passzolt a kepbe.
Azzal sincs semmi, ha boldogulni akar vki es kijonni a fizetesebol. Mikor munkaszerzodest kotsz egy ceggel az egy ketoldalu megallapodas, jobb esetben olyan, ami mindket fel szamara megelegedesul szolgal. Te munkat szolgaltatsz szamara o csereben fizetest ad... fuggetlenul attol, h mekkora szakertelmet es vegzettseget igenyel az elv ugyanaz. A munkavallalohoz pedig olyan a viszonyuk, h ha megtehetik, h valogatnak, akkor ott valogatnak. Ha nem, akkor megbecsulik. Ha a WC pucolo hianyszakma lenne, hidd el, akkor a WC pucolokat megbecsules ovezne, ha masert nem, hat azert, mert nehez talalni...

Hari Seldon 2 2014.06.12. 12:36:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ugye a 300-350 bruttó valami poén? 1000 Euro-ról beszélünk. ha fejlesztés, minimum duplája kéne, hogy aki ott lehúz 2 évet, ne dobbantson.

Hari Seldon 2 2014.06.12. 12:40:45

@Saman:
Akkor pontatlanul fogalmaztam: a tömegben az ember viselkedését a deviáns mindig elhúzza a saját irányába.
De be is fejezem a témát, mert nem erről volt szó, és nem akarok OFF-olni.
Illetve, nem ezzel... :-)

Gizi06 2014.06.12. 12:44:11

Nem olvastam a többiek hozzaszolasat, de NEM kell a magyar allampolgarsagrol lemondanod. Ausztria es Mo is EU --tehat semmi problema , sok sikert!

Herr Géza 2014.06.12. 12:45:09

@Badeni_lakos:
"1.) Elvileg BSc, vagy Master Grad (diploma) nélkül csak Prakti lehetne a szerző osztrák/német cégnél. (gyakornok.)"

Na ebben a mondatban (Németországot illetöen) a hangsúly az "elvileg" szón van. A valóságban a cégek nagy többsége leszarja a titulust és a különbözö papírokat. Ért hozzá, van benne pozitív szándék, passzol a csapatba ? Jöhet (a próbaidö alatt a többi elválik). Van cifra papírja, de sötét, negatív, lusta, stb.? Kenje a hajára a papírjait.... Ilyen egyszerü az élet.
Természetesen vannak munkakörök (statikus, villamosmérnök, építész, gépész tervezö), ahol hivatalosan is igazolni kell a tervezöi jogosultságot, az más tészta.

2014.06.12. 12:45:09

@ablakkktalan: Persze, nem lehet pontosan ramutatni hogy ki fizetett az allami oktatasert, ezert is hulyeseg ezzel ervelni hogy milyen halatlanok akik elmennek az orszagbol pedig mennyi penzt rajuk koltottek az adofizetok stb. Csak megjegyzem, hogy vannak sajnos orszagok ahol fizetnek az emberek adot de az allam megsem biztosit szinvonalas oktatast.

Sesamelmo (Q) 2014.06.12. 12:46:12

@Pernilla: nem hiszem, hogy kamuposzt, szerintem roppant szerencses az illeto es csak igy tovabb. Jo lenne, ha valaszolgatna nekunk.
Azt gondolom, hogy biomernok vagy hasonlo, inkabb hianyszakmas dologra tippelek. Csak erdekel.

Herr Géza 2014.06.12. 12:49:06

@Gizi06: Sorry, de ez így generálisan nem igaz: Ausztria pl. pont nem engedi meg a kettös állampolgárságot (egy-két extrém kivételtöl eltekintve). Németország viszont igen, de ök sem túl régóta. Ez nem EU szinten szabályozott kérdés, hanem minden ország saját belügye.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 12:50:44

@Hari Seldon 2:
Nem is ertem, mi baja van hintanak... annyit keres, mint egy mernok. :)))))))

macamuca [IHUN] 2014.06.12. 12:54:20

@Zka:
A szürke és a fekete jövedelem sem jelenti azt, hogy aki ilyen jövedelemből él, az hú-de-sokat-keres = jellemzően az alacsony béren szeretnének még többet "keresni" azok, akik így fizetnek/foglalkoztatnak. Plusz ezek a jövedelemforrások évente pár hónapra "biztosítanak" jövedelmet, a többi hónapra ezekben a hónapokban kell(ene..) félretenni.
Az 1 fő jövedelme és az egy fő számára szükséges min. jövedelem (megélhetéshez=lakhatás, élelmiszer, egyebek) nem ugyanaz, ha "családban számolsz": egy fizuból ketten élni.... netán hárman-többen.... (szoc.segély ugyanis csak akkor adható, ha a családban senkinek nincs rendszeres jövedelme, márpedig a min.bér /nettó 66 ezer ft/ rendszeres jövedelemnek minősül, akkor is, ha időszakos = a munkanélküli családtag nem kaphat segélyt, marad a fizu összege, mint beosztandó összeg, ez oszlik el a családtagok között, mint egy főre jutó jövedelem).
Szóval, akármilyen durva is a következtetés, de nem túlzó azt mondani, hogy az ország igen nagy része megélhetési problémákkal küzd. Van, aki befizet minden befizetnivalót, a maradékot költi ételre: van villany-stb, de korog a has. Más a csekkeket halasztja, inkább eszik (aztán kikötik a villanyt, vizet, stb... az elmaradt összeget ugyanis nemigen képes összspórolni-befizetni).
Durva, de attól még -sajna- létező dolog.
Akkor is, ha teszem azt Afrikában még durvább a helyzet (az ottani éhezők soxor felemlítődnek a mo.-i éhes emberek megemlítésekor: mintha az ottani még durvább helyzet enyhítene valamit az ittenin....)
Nem kell ahhoz zsákfaluban élni, hogy korogjon a has.
Példa: 2 fős háztartás, egy kereset, kisváros lévén legyen nettó 100.ezer, albérlet. Kifizetik az albi-díjat+rezsit (kb 35 ezer/hó + 20 ezer/hó /átlag, tél és nyár különbözik/, a többiből vehet bérletet /munkába járás/, ételt, új zoknit /egy nadrág, cipő, stb már "nagy" összeg, spórolni kell rá.../, akármit.
Lehet számolni, hogy mennyi jut egy főre egy hónapban ételre, és abból hányszor/mit fog enni a példabeli, nem zsákfaluban élő pár. Ha gyerek is van, akkor elég sűrűn fog korogni a hasuk...

macamuca [IHUN] 2014.06.12. 12:55:01

@Kövérmadár [swe]:
"Ha valoban fontos neki, akkor marad es kuzd. Ha nem fontos, akkor minek mondja?"
Mintha csak akkor lehetne valami valóban fontos (=alkalmasint aggódás tárgya), ha ténylegesen-tevőlegesen részt veszek benne...
Ha "csak" hatással van rám, akkor már álságos azt mondani, hogy fontosnak tartom, aggódom miatta??
És ha (döntésem-döntéseim miatt) a mindennapjaimra nincs hatással (máshol-másként élek, mint aggódásom "tárgya"), akkor szintén hazugság, hogy fontosnak tartom, érdekel, aggódok miatta, stb?
Akár személyről, akár történésről-folyamatról-lehetséges következményről van szó....
Nem csak az a fontos, ami közvetlenül érinti az embert.
Hogy kinek milyen a sorrendje, az változó, de az orrunk előtt lévő dolgokon túl más is fontos (alkalmanként aggasztó) lehet, és sokaknak az is.

Herr Géza 2014.06.12. 12:55:14

@ditta75: "A BOSCH-ról meg annyit, hogy szinte az összes álláshirdetése úgy kezdődik: kiváló minősítésű diplomával..."

Naná, minden cég a csúcsot akarja a lehetö legkisebb ráfordítással (fizetés), csak ez ugye nem feltétlenül jön össze. Praktikusan: nyugodtan jelentkezz akkor is, ha csak a feltételek felének felelsz meg, aztán majd a kereslet-kínálat eldönti, hogy beleférsz-e a csapatba. Ha viszont meg sem próbálod, soha nem fogod megtudni, hogy uram bocsá te lettél volna a király a jelentkezök között.

2014.06.12. 12:58:07

@Badeni_lakos: Kedves 'inform. level. 2. dipl.', szerintem egyreszt nem kamu, lehet hogy te azert szeretned ha az lenne mert ez nem veled tortent? Masreszt, hagyjuk mar ezt a nyaj-mentalitast hogy minden sikeres magyar noveli a 'respektunket', mindenki a sajat maga egyeni respektjet noveli vagy csokkenti. Harmadreszt, ertem hogy nem vagy irodalmar, de azert ennel akkor is megtanulhatnad magadat igenyesebben kifejezni irasban mint diplomas ember.

Pernilla 2014.06.12. 13:00:11

@Herr Géza: Ez igy van, le kell szarni a tul magas elvarasokat, föleg ha nyilvanvalo, hogy nem sok jelentkezö tudna azt teljesiteni.
Vakok között felszemü a nyerö, ugye :D

McZozo 2014.06.12. 13:00:15

@NIKI LAURA:

Ez totalisan nem igy van. En mikor ki akartam jonni Angliaba. otthonrol kezdtem el levelezni a kinti fejvadaszokkal. Mar akkor irtak vissza es volt egy egy telefonos interjum is. Aztan hogy erositsem a dolgot kijottem par napra Londonba es a helyett hogy a london eyet neztem volna vegig latogattam a fejvadaszokat, hogy legyen mar szemelyes kapcsolat is. Majd hazamentem minden eredmeny nelkul. Viszont innentol kezdve komolyan beadtak az oneletrajzom kulonbozo cegeknek es nyomtak is. ugyhogy Jottek is az interjuk. Egytol egyik angol cegek telefonon kerestek. Mindenutt megertoek voltak hogy nem vagyok ott igy meg volt beszelve hogyha ugy gondoljak komolyan erdeklem oket akkor ki tudok menni de csak smuzolasra azert nem ugranek ki londonba. Megertettek. Aztan jott egy ceg ahol felhivott a mukso leinterjuztatott es kesz mondom es akkor masodik fordulo kint? mire mondta hogy ha akarok mehetek de o tud donteni a telefon alapjan is gondolja nekem is egyszerubb igy. Majd ra egy orara hivtakhogy felvettek mehetek mikor tudok kezdeni.

Hawas 2014.06.12. 13:00:15

@Cascabel: Üdv kolléga! Én még fiatal pályakezdő, sőt még inkább egyetemi geológus hallgató vagyok de érdekelne mennyire lehet geológus-geofizikusként külföldön elhelyezkedni erős angol nyelvtudással. Azt hallottam itthoni korábbi munkatapasztalat nélkül ez szinte lehetetlen még jó angollal is, mennyire igaz ez? Köszönöm a választ, egy pályakezdőnek mindig nagyon fontosak egy tapasztaltabb kolléga tanácsai.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 13:00:57

@Herr Géza:
Köszi.
Ismerem a típust.
Fekvöhengeres Guzzi.
Azt a nagy forgó lendkereket nevezték szalonnaszeletelönek.

2014.06.12. 13:02:19

@Herr Géza: Ez mas teruleten is igaz, en sajnos csak keson jottem ra! Jelentkezni kell akkor is ha a 'minimum' kriteriumok csak egy reszenek felelsz meg, es sok esetben megis behivnak interjura ha hianyszakmarol van szo.

2014.06.12. 13:03:34

@Kövérmadár [swe]:
" Nehanyan meg a magyar szarmazast is "letagadtak". "
Mint peldaul Andrew Grove ( Grof Andras), az Intel Corp. egykori CEO-ja.
@Hari Seldon 2:
" OK, hogy kreatív volt.
De ha belegondolunk, hogy hány értékes "munkaórája" ment el rá, amíg összerakta a dolgot, és ami alatt például "pénzért" kutathatott volna. (ami gondolom, sokkal fontosabb szellemi tevékenység lett volna neki is) "
Az Iparmuveszti Foiskolan egy tanar pontosan 40 eve a hallgatok terlatasanak a fejlesztesere kitalalt egy szemlelteto eszkozt, amire gondolom, sok ertekes munkaoraja ment el. Ha helyette penzert kutathatott volna, a vilag nem ismerhette volna meg a Rubik kockat:)

macamuca [IHUN] 2014.06.12. 13:04:37

@Mirjam2:
Igen, 16 év a tankötelezettség.
Utána mehet dolgozni.
Ha van hova.
Diákmunka csak akkor jöhet szóba, ha aktív tanulói jogviszonya van = suliból kimaradva ez a lehetőség kiesik (a diákmunka olcsóbb, nincs járulékfizetés, csak adó). Ráadásul 18 éves kor alatt szinte lehetetlen ilyet is találni, inkább nagykorúakat közvetítenek ki (lányommal 16 éves korától 2 éven keresztül próbálkoztunk, semmi, majd a 18. szülinapja óta rendszeresen tud dolgozni, igen változatos helyeken-munkakörökben...).

Ezzel együtt ez a 16. éves korhatár nem gáz, HA akar tanulni a "gyerek", tud rá hatni (ezügyben IS) a szülő.
Ha nem akar tanulni-nem tud hatni rá a szülő, akkor nem a törvény tolt ki vele-velük....

Herr Géza 2014.06.12. 13:09:24

@diggerdriver: Gondoltam, hogy tudni fogod akkor is, ha a táblát nem fényképezem hozzá... :))) A szalonnaszeletelö jó duma, nagyon passzol....

Herr Géza 2014.06.12. 13:10:33

@Cascabel: "Az Iparmuveszti Foiskolan egy tanar pontosan 40 eve a hallgatok terlatasanak a fejlesztesere kitalalt egy szemlelteto eszkozt, amire gondolom, sok ertekes munkaoraja ment el. Ha helyette penzert kutathatott volna, a vilag nem ismerhette volna meg a Rubik kockat:)"
Maestro, ez 10 pont a tízböl !!!!

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.12. 13:11:02

@Mirjam2: nem érted, de egyetértesz? szavazz rám akkor:D

Herr Géza 2014.06.12. 13:13:37

@Mirjam2: Eddie örülete után én sem kötözködök szívesen ilyesmivel, de ez most nekem is sok volt......

2014.06.12. 13:15:20

@házelőtthinta: Lehet hogy ez csak az en egyeni peldam, de dolgoztam felszolgalokent Budapesten es Londonban is, az elobbi helyen nemcsak a fizetes volt sokkal alacsonyabb de lekezeloen is viselkedtek velem mind a fonokok, mind a vendegek; mig az utobbi helyen emberszamba vett es udvariasan, normalisan viselkedett velem mindenki. Ha valasztanom kene, inkabb kevesebb penzert is Londonban dolgoznek mint Budapesten.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 13:16:44

@macamuca [IHUN]: nem mondtam, hogy jó a helyzet, sem azt, hogy nem nagyon alacsonyak a fizetések, csak azt, hogy semmi alapja nincs annak, hogy a fél ország éhezik. Alapvetően minden KSH kimutatás a valóságnál rosszabb képet fog mutatni a zsebbe fizetések miatt, minél alacsonyabb bérekről beszélünk, annál inkább.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 13:16:53

@Hari Seldon 2: Kéne, kéne... Nekem is kéne repülnöm, de sajnos nem tudok. :)

@Jerky: Miskolcon tanulsz?

macamuca [IHUN] 2014.06.12. 13:17:47

@Saman:
"Na ez nekünk nem ezen a bolygón van."
Kb eddig közérthetően fogalmaztál. És egyetértek.
Utána megint elkapott a gépszíj, és átmentél szakszerűsködőbe.
Érdekes gondolatok közérthetetlenül megfogalmazva.
Ha sokaknak szánod a mondandódat, akkor alakítsd még a szókészletedet.
Képes vagy rá, mint azt az első részben bizonyítottad...
:)

2014.06.12. 13:22:55

@Herr Géza: Ez mar tulmegy a helyesirason, ez mar stilisztikai problema... Szamomra azt sugallja a stilusa hogy nem szamit hogyan irok hiszen akkora okossagokat mondok.

Matula néne 2014.06.12. 13:24:11

@Mirjam2: "Magyarorszagon ez nincs meg, ami nagyon erdekes hiszen evtizedekig eroszakkal probaltak ravenni az embereket minden munka tiszteletere; nem tudom hogy pont emiatt, vagy ennek ellenere nezik le sokan azokat akik nem egy iroasztalnal ulnek egesz nap. "
Egy másik megyéből költöztem Vas megyébe pár éve, előre is elnézést ha valaki ebből a régióból olvassa a blogot, de: iszonyú múlt századiak az emberek errefelé több szempontból is, amit most nem kívánok részletezni, csak azért írom, mert én pld. helyi (falusi) önkormányzatnál dolgozom, és rendszeresen megdöbbenek azon, ahogy emberek szolgalelkűen, megalázkodva jönnek be a hivatalba, szabályosan tolják magukat alám, mint akik sokkal értéktelenebbek nálam. Nem győzök tiltakozni, hogy ezt ne tegyék, semmi különbség nincs köztünk, csak én xy iskolát végeztem, ezért szellemi munkát végzek, ő másfajtát, ahol megkockáztatom, jóval értékesebb munkát végezhet az enyémnél (iszonyú bürokrácia). De a mindig is itt élő kolléganőim számára magától értetődő, hogy nekik ki is jár ez a viselkedés. A másik, ahogy errefelé a jómódúbb réteg lenézi a szegényeket, már az óvodában (!!!!) megkülönböztetik a gyerekeket. Csak egy példa, de 500 ilyen eset történt, mesélem a hivatalban, hogy a gyerekem xy kisfiúval játszott az oviban, erre maga a polgármester forgatja a szemét..... kérdezem, hogy mi történt, valami baj van ezzel a gyerekkel??? Hogy hát a szülei...... hozzáteszem a szülei egyetlen bűne, hogy a szegényebb réteghez tartoznak, de tisztességes, dolgozó emberekről van szó. Mondtam, ha nem baj, én nem ezek alapján válogatnám meg a kisfiam barátait, ill. azt hittem már sok éve lejárt annak az ideje, amikor a szegényt csak az szegénységéért lenézzék. Én lenézem a munkakerülő, másokon élősködő heréket, de nem a szegényeket. bocs az off-ért, csak ez a téma iszonyatosan feldühít. Magyarország masíroz szép rendben vissza a sötét középkorba.

macamuca [IHUN] 2014.06.12. 13:28:24

@**mimi**:
Tegnap este meglepődtem.
Kanálisváltogatás közben az RTL-re "sodródtam", ahol a Híradó-előzetes ment. És arról beszélt komor képpel a műsorvezetőnő, hogy az egy főre jutó jövedelemek drasztikusan csökkentek, miközben a vagyonát megsoxorozó, az ország ötszáz-akarhanyadik leggazdagabb embere stadiont épít, majd nevesítette is: Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere.
Namost mindez a szöveg/téma, amint ezen a csatornán (!!) elhangzik....
Úgy tűnik, komolyan berágott az RTL az elfogadott reklámadó kapcsán (különös tekintettel az elfogadás előtti utolsó percben benyújtott módosításra, miszerint az előző évi veszteség leírható a fizetendő adóból = a tavaly veszteséges TV2 jókora "kedvezményt" kapott: az új tulaja mintha kormányközeli lenne... az rtl meg vígan nyereséges volt tavaly is=fizethet jócskán...).
Meglepődtem alaposan :)))

Badeni_lakos 2014.06.12. 13:28:51

@Mirjam2: Nem akarok redundánsan fogalmazni. Az idő pénz.
(lehet ez a tanulmányokból fakad: informatikai /mérnöki szemlélet)

ditta75 2014.06.12. 13:28:52

@Herr Géza: Persze, tudom, hogy az álláshirdetések 90%-a annyi képesítést kér, hogy nem is létezik rá megfelelő ember, de azért ez nekem nagyon nem szimpatikus. (Tudom, a munkáltatók magasról tesznek rá, hogy nekem mi a szimpatikus...) Csak nem értem, hogy miért gondolják, hogy a diploma minősítése és a munkavállaló teljesítménye között komoly összefüggés lenne, amikor egyrészt elég sok tanulmány kimutatta már, hogy nincs ilyen, másrészt meg az egyetemi tudásanyag nem nagyon van összefüggésben azzal, ami a munkavégzés során hasznos és kell... De ők tudják.
Nekem szerencsére most jó állásom van, majd csak néhány év múlva szeretnék váltani, akkor meg valószínű inkább külföld felé...

Viszont akiket én ismerek a BOSCH-nál, ők tényleg kiváló minősítésű diplomások, szóval hajlamos vagyok azt hinni, hogy tényleg fontos tényezője ez a kiválasztásnak...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 13:31:56

@ditta75: komolyan szokták venni az emberek az álláshirdetésekben felsorolt 50 dolgot? Nemár :) Ha a reálisan szükséges kettőt jól tudod, 3 másikat pedig felületesen, az már általában elég :)

Herr Géza 2014.06.12. 13:37:22

@ditta75: Nézd, nagyon reális volt a meglátásod, hogy nincs M.o.-on összesen annyi kiváló minösítéssel végzett müszaki ember, amennyit a BOSCH szeretne.... Tudod hányan dolgoznak ott a Gyömröi úton, no meg Miskolcon ezen a területen ??? Viszont lehet, hogy Te a kevés kivételeket ismered éppen... :))))

macamuca [IHUN] 2014.06.12. 13:39:35

@Badeni_lakos:
Valóban keresik, mi több, nagyon keresik a mérnököket.
Akik jórésze a kínált fizetéstől nagyságrendekkel (!!) magasabb fizuért egyre inkább külföldön keresgél állást.
És talál is (aki keres), akár kezdő, akár tapasztalt(abb).
Emiatt kevesen vannak = keresettek. Ez a kínált fizukon nem nagyon vehető észre = növekszik a kereslet.
Kb az a helyzet, mint az orvosokkal.
A kínált fizuk meglátszanak a kereslet mértékén = kis pénz, nagy kereslet.
De odáig még nem jutottak el a munkáltatók, hogy jócskán emelni kéne a kínált béren. Amíg ez megtörténik, addig is szükség lesz mérnökre/orvosra, és egyre kevesebben lesznek (mármint itt).
Nyilatkozzanak az itt jelenlévő mérnökök, orvosok, hogy simán többet keresnek/kereshetnek kint, vagy nagyságrendekkel többet?
Havi nettó 200-300 ezer ft. helyett 400-500 ezer forintnak megfelelő összeget keresnek, vagy a többszörösét?
Lényeges, szerintem....

Matula néne 2014.06.12. 13:40:45

@coeris: "Azért ácsi, igenis, ha valaki legalább (!!), öt évet arra áldozott az életéből, hogy valami olyan tudást szerezzen, ami az emberiség töredékének van, és mégis fontos és hasznos a teljes társadalom szempontjából (közvetetten vagy közvetlenül), annak ingenis engedtessék meg, hogy ne olyan bérezéssel és feltételekkel kezdjen, mint aki gimi után ment hambit sütni.
A hambisütő életszínvonalába tartozzon bele a normális étkezéshez, ruházkodáshoz, alapkomforthoz szükséges dolog persze, ne legyen éhbérért tengődő pária, de pl. egy tanár, orvos vagy kutató ne innen kezdjen, és talán legyenek nagyobb perspektívái. A tanulás meló, kemény meló, és a szellemi munka is nagyon fontos, nem csak a kétkezi. Nem tudom miért kell kölcsönösen lenézni egymást.
A fent felsorolt állások _mindegyike_ paraszthajszállal a minimálbér fölött kezd itthon, és sok sok év alatt kúszik csak fölé, de nem jelentősen. Szerintem akinek megvan a végzésükhöz szükséges tudása és tehetsége (mert ezt talán alkatilag is kevesebb ember képes űzni, mint a betanított munkákat pl.), az joggal várja el a társadalomtól, hogy megjutalmazza az erőfeszítéseit annyival, hogy mondjuk fiatal álláskezdőként is tudjon családot alapítani. Vedd észre, hogy messze nem a luxus életkörülményekről beszélek. Aki ezeket a szakokat elvégezte, az esélyes, hogy tudna olyan diplomát is szerezni, amivel nagyságrendekkel több fizetést kapna. És mégsem azt végezte. Itt van a szakma szeretete. "
És még csak egy mondat az előző szösszenetemhez (bár már megint elmaradva olvasom a kommenteket...... pontosan erről beszélek, az emberek között abban igenis reálisan lehet és legyen is különbség, hogy a mérnök ne ugyanannyit keressen, mint a segédmunkás pld., vagy a tanár mint egy varrónő. De emberként mindannyian egyformán értékesek, nem lehet mindenki 3 diplomás, mert a kenyeret is meg kell sütni valakinek, és a W.C-t is ki kell pucolni. De ezek legyenek fizetésbeli, munkahelyi körülményekbeli ill. természetesen ezekből adódóan életszínvonalbeli különbségek. Ne nézze le az egyik ember a másikat!!! Miért halt meg annyi ember a történelem során hogy kiharcolják az alapvető emberi jogokat??

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 13:44:23

@macamuca [IHUN]:
Maskeppen gondolkodunk, annyi szent.

Azt gondolom, hogy ami fontos / igazan fontos, azert teszek. Ha nem teszek erte, akkor annyira megsem lehet fontos.
Olyasmi miatt pedig igyekszem nem aggodni, amire nincs befolyasom.

Egy orszag gazdasagi / moralis / akarmilyen allapota pont ilyen: nem tudom befolyasolni. Az mar csak hab a tortan, hogy hatassal sincs ram, de ez mar egyeni dolog.

Herr Géza 2014.06.12. 13:45:55

@ditta75: Még valami. Ezeket a hirdetéseket is úgy kell kezelni, mint az ingatlanosokat, vagy az utazási irodák prospektusait. Szótár kell hozzá:

1. xy képesitéssel/tudással elönyben = jó volna, de ilyen úgysem fog jelentkezni
2. xy végzettséggel/diplomával/tudással rendelkezik = jó lenne már az is, ha valami hasonlót tanult
3. csak xy tudással/képesítéssel = legalább legyen egy ismeröse, aki ilyesmit csinál

:DDDD

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.12. 13:46:38

@coeris:

"A hambisütő életszínvonalába tartozzon bele a normális étkezéshez, ruházkodáshoz, alapkomforthoz szükséges dolog persze, ne legyen éhbérért tengődő pária,"

Ez jelenleg csak néhány nagyon gazdag nyugati országban van meg. Szerintetek ez normális így? Jóindulattal egyébként. A nyugati egyszerű melósnak le kell nyelnie egy csomó dolgot : neki nem lehet lakása, háza, meg nagyjából semmi. Pedig ugyanúgy építi a gazdaságot mint a mérnökök. Biztos rohadt igazságos ez ugye? Nem lehet mindenki képébe odatolni hogy de há tanulhattál vóna te is! Ez így nincs jól. Minden embernek járna legalább egy panellakás. Jelenleg ez így van? Ja nincs, a nyugati melós a fizetése felét elkölti csak a bérleti díjra. Cserébe még ki is röhögik a melóst hogy milyen szerencsétlen. Azt kellene megérteni hogy nincs meg a valamennyire egészséges társadalom szikrája se ha a munkásosztály úgy érzi hogy ők nem jutnak semmire a kapitalizmusban. Egyik nincs meg a másik nélkül és nem lehet azért a másik felé helyezni mert más jellegű a munkájuk! Támogatom hogy legyenek különbségek, mert honorálni kell a magasabb szellemi tőkét, de ne tízszer annyit kapjanak meg százszor annyit, hanem mondjuk legyen szerényebb az a szorzó. Ezt pedig csak jelentősebb újraelosztással lehet elérni. Igenis aki sokat kaszál az fizessen 60-70-80 % adót és az segítse a szegényebb réteget.Teljesen elmebeteg hogy a sok szkript kiddie kikerül az egyetemről és 3-4 szer annyit máris hazavisznek mint a 20 éve melós. Aki szerint ez normális, az nem normális. Bónuszként aki lent van azt tapossák aki fent van annak meg mindenki nyaldossa a cipőtalpát.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 13:48:06

@macamuca [IHUN]: "Havi nettó 200-300 ezer ft. helyett 400-500 ezer forintnak megfelelő összeget keresnek, vagy a többszörösét?"

Tervezőmérnökként kb. 3-szorosat kapom UK-ben az otthoni, hasonló beosztású barátok fizujához képest.

Matula néne 2014.06.12. 13:49:05

@Mirjam2: "Lehet hogy ez csak az en egyeni peldam, de dolgoztam felszolgalokent Budapesten es Londonban is, az elobbi helyen nemcsak a fizetes volt sokkal alacsonyabb de lekezeloen is viselkedtek velem mind a fonokok, mind a vendegek; mig az utobbi helyen emberszamba vett es udvariasan, normalisan viselkedett velem mindenki. Ha valasztanom kene, inkabb kevesebb penzert is Londonban dolgoznek mint Budapesten. "

Erről beszélek!!! Maximálisan egyetértek!! ::)))

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.06.12. 13:50:36

Az alapképzés Magyarországon igenis nagyon színvonvalas volt még a kilencvenes évek végén is, főleg természettudományokban és a mérnöki területeken.

De már akkor látszott, hogy a továbblépés külföldön van, egész egyszerűen azért, mert az már nagyon forrásigényes.

A Nobel-díjasokkal nem érdemes példálózni se pro se kontra, mert az igazi zseninek szinte mindegy, hogy milyen képzést kap (ld. Srinivasa Ramanujan). Inkább azt érdemes nézni, hogy egy átlagos, vagy annál picivel jobb egyetemi eredménnyel mire mész más országok hasonló cipőben járó fiataljaihoz képest.

És ebben a tekintetben a mi tudásunk sokkal jobban megalapozott volt, sokkal adaptívabb, mint az a tán modernebb, de jóval specializáltabb tudás, amit sok fejlettebb ország egyetemi alapképzése nyújtott.

Ahol már a nyolcvanas években le voltunk maradva, az a "mit kezdjünk azokkal, akik az átlag alatt vannak?" kérdése volt, és úgy tűnik, ebben azóta se sikerült sokat javulni.

macamuca [IHUN] 2014.06.12. 13:51:03

@házelőtthinta:
Egyszer talán (talán...) megérted ÉS elfogadod, hogy az energiamegmaradás törvénye mindenütt érvényes.
Aki több energiát (=időt, pénzt, fáradságot, stb) fektetett X tudás megszerzésébe, az többet vár el/kap(hat) vissza: kényelmesebb, érdekesebb, szívesen végzett munkát, kellemesebb életkörülményeket, magasabb bért, stb.
Aki lusta tanulni (bármit is), annak is lehetnek magas(abb) igényei, de mivel semmit nem tett ennek érdekében, ezért lehurrogják.
Maradva nálad: nem értesz ugyan (mondjuk) az orvosi, IT-s, műszaki mérnöki, stb területekhez, de elvárod, hogy az ő bérezésükhöz hasonló összegekkel honorálják az általad végzett munkát is.
Megtanulni valamelyiket nem vagy hajlandó (nem érdekel, nehéz számodra, stb), elvégezni sem tudod, de a fizujuk kellene. És háborogsz, hogy miért nem kapod meg...
Úgy hiszed, hogy fél óra alatt megtanulható-megtanítható tudás ugyanannyit kell, hogy érjen fizuban, mint az, amelyiket éveken keresztül kell tanulni-gyakorolni.
Tévedsz. Egyszer tán elhiszed. Ha nem, akkor marad háborgás. Miért nem fizetnek annyit egy hambisütőnek, mint mondjuk egy darabos törést helyrehozó dokinak....

Tényleg: jelentkeztél már valamilyen jól fizető állásra?
Miért nem?
Csak nem tudást kérnek a magss fizuért cserébe?? .....

2014.06.12. 13:54:28

@Zka: @macamuca [IHUN]: @DieNanny [SZ,CH]:

Engem egyébként komolyan kezdenek bosszantani ezek a főcímek, hogy "mo-on a családosok fele éhezik" meg hogy "mo a három millió szegény országa".

Eleve ha azt kérdezik, előfordult-e veled az elmúlt egy évben, hogy nem tudtál elég élelmiszert venni, az azt jelenti, előfordult-e veled, hogy egyszer éhes maradtál. Ha elő is fordult, az nem éhezés.

Másrészt ezeket a felméréseket más országokban is elvégzik, az usában például az emberek hatoda "éhezik", izraelben az emberek nyolcada. Ezek a válaszok az elrugaszkodott elvárásokból születnek (mint péládul hinta hozzáállása, de vegyük észre, hogy még hinta sem állítja, hogy éhezne), nonszensz az egész. Magyarországon van 3 millió autó, házakban laknak az emberek, fűtenek télen és van zoknijuk meg cipőjük. Plusz tele van az ország kövér emberekkel (ami nyilván abból is fakad, hogy anyagi okokból vacakul táplálkoznak -- de értjük, táplálkoznak). A jómód meg az éhezés/szegénység között állati sok átmenet van még, és noha egyáltalán nem irigylek senkit, aki gyereket nevel vagy vidéken lakik vagy átlagbért keres (a kívánt rész aláhúzandó), ezt éhezésnek hívni, meg éhségmenetet (így, ezen a néven) szervezni marhaság meg hangulatkeltés. Ahogy az 50 millió "éhező" amerikai is zokogógörcsöt kapna, ha meglátná, hogyan él a magyar középosztály.

Olvastam valami ensz adatot arról, hogy szerintük 200 ezer ember éhezik magyarországon -- ez még mindig nagyon sok, de semmiképpen sem 3 millió, meg a fele, meg a nyomorgó kisnyugdíjas. Birca szokta mindig hangsúlyozni, hogy mo igenis jómódú állam, és teljesen igaza van.

...
Elnézést, az indulat nyilván nem nektek szól, de pont az ilyen cikkek miatt tudnak elkeseredni meg elhintásodni az emberek. Ne csináljuk.:)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.06.12. 13:54:36

@macamuca [IHUN]: Én szoftveresként kb. háromszorosát keresem nettóban az otthoninak.

Igaz, amikor kijöttem, még alig kétszerese volt, mert egy kicsit lejjebb ereszkedtem a ranglétrán az itteni kezdéshez, de ami lényeges, hogy még abból is tudtam félretenni a plusz albérlet és a hazalátogatás költségei mellett is.

Herr Géza 2014.06.12. 13:57:14

@macamuca [IHUN]: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mérnök és mérnök fizetése között otthon is, itt is már önmagában nagy különbségek lehetnek, tehát nehéz egy szorzót mondani szerintem. (Megkockáztatom azt a kijelentést is, hogy a magyar mérnökök legalább felének a nettó 300e HUF is álom csupán...) Alles zusammen biztos valahol a 2-4 között mozog a szorzó, de ennek így úgysincs semmi értelme, hiszen megélhetési paritáson kellene nézni a számokat...

2014.06.12. 13:57:22

@Badeni_lakos: Latod jol sejtettem hogy direkt arroganciabol nem irsz normalisan :). Egyebkent nem akarlak piszkalni, elnezest ha atcsusztam szemelyeskedesbe.

Herr Géza 2014.06.12. 14:00:22

@Th's child: ".... tudnak elkeseredni meg elhintásodni az emberek. "
Óriási! Parnasszusi magasságokba ért Hinta poszter-karrierje, már igét képezünk a nicknevéböl.... :DDDDDDD

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.06.12. 14:01:15

@házelőtthinta: Az, hogy valaki tervezhető, élhető jövőre vágyik, az miért is számít zsírosodásnak?

Mert egyáltalán nem az, hanem egyenesen következik a hivatástudatból és a szakmai büszkeségből.

A hivatásra sokkal jobban lehet koncentrálni, ha nem töltöd az időd felét azzal, hogy kisakkozd, hogy fogod az összes számlát befizetni. Ha napi tíz órában csak a szakmámra tudok koncentrálni, ha fizetik nekem a továbbképzést, akkor attól bizony jobb szakember leszek.

Ha még azon se kell folyton görcsölni, hogy mi van, ha ezt elrontom, és kirúgnak, akkor jó eséllyel sokkal jobb döntéseket hozok. Olyanokat, amik után este tükörbe tudok nézni, és nem kényszerülök rá, hogy magamat és a szakmámat szembeköpjem.

Ennyi.

Badeni_lakos 2014.06.12. 14:05:06

@macamuca [IHUN]: Igazad van.
De pl. ha Baden-württ.ben mérnökként el akarsz helyezkedni, akk hibátlanul kell ismerned (beszélned és írnod)
a szakmai németet, és szakmai angolt (terminológia, kifejezések, Standards, etc) úgy, mint egy kint diplomázott fiatal. Verseny van!
Kinti dialektust, szokásokat, stb ismerned kell. Különben csak nézel..
lustig, ge'? :D Munkastílus is más: Strukturáltabb, hatékonyabb Arbeitsweise az egy alap. De többet várnak el, Mert a cég mindig a legjobb versenyelőnyt akarja magának. Szóval nem sétagalopp az kint egy itthon frissen végzettnek.

Badeni_lakos 2014.06.12. 14:06:10

@Kiég3tt: "az-en-generaciom-trianonja/"
Ez nagyon dúrva. és nagyon szomorú.

csőcsere 2014.06.12. 14:06:37

@Saman:
"A magyar munkaerőpiac nem gondolkodik abban, hogy megfizesse a teljesítményt"

"A teljesítménynél lényegesen fontosabb az alapvetően "türk" hátterű magyaroknál, hogy "ki fia bornya vagy?"."

Mindkettő szerintem mítosz. Ezeket a mítoszokat valszeg a mindenkori uralkodó osztály élteti. Hiszen, ahogy előbbiekben írta tableno, nem érdekük a konkurencia megjelenése.

Sokan meg sem próbálnak teljesítménnyel feljebb jutni, vagy az első bukkanóknál feladják, hiszen "köztudott" ("Köztudott?? Safranek, maga gúnyolódik velem?" Macskafogó), hogy csak kapcsolatokkal lehet.

Senkinek sem vagyok sem jóbarátja, sem ismerőse, sem szeretője. Vannak kapcsolataim, ironikus módon nem használom őket.
Sőt, az utóbbi években a konkurencia és az egész szakma ellenszelében értem el az eredményeimet.
Ez a "csak kapcsolatokon keresztül lehet érvényesülni" c. jelmondat egy büdös nagy mítosz.

Badeni_lakos 2014.06.12. 14:07:33

@macamuca [IHUN]: RTL Klub <=> Fidesz Kormány (illegitim 2/3 dal)
Igen, háború lesz. Végre vki felveszi a kesztyűt. Nagy-nagy hangja lesz, messzire el fog szólni az EU ban.
Szorul a hurok, mert nincs pénz, nincs már honnan elvonni.
A végén Szét fog esni a Fidesz, végre.

Herr Géza 2014.06.12. 14:08:03

@Badeni_lakos: Szerintem meg egy épkézláb mondatot leírni ugyanannyi idö, mint a szavakat lazán egymás mellé hányni (v.ö. karakterek száma). Ez is a tanulmányokból ered: általános-középiskola + gépészmérnöki szemlélet. Ha viszont a fogalmazás, mint agyi tevékenység igényel sok idöt, na akkor "gute Nacht!"

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 14:09:41

@csőcsere: ezzel is egyetértek, mert a saját tapasztalataim is ezt támasztják alá. Nyilván más minden szakma, sőt minden munkahely a lehetőségeket tekintve. De lehet váltani, ha valami nem elég.

macamuca [IHUN] 2014.06.12. 14:11:29

@Zka:
Mivel a zsebbe fizetések a szezonális/alkalmi munkáknál, illetve a pár hónapos munkaszerződések esetén jellemzőek, valamint zömmel az eleve alacsony bérsávban alkalmazzák, így az itt keletkező szürke/fekete jövedelem ugyan nem számít bele a statisztikába, de ettől még alacsony jövedelem.
És az, hogy (példa) mondjuk 6-8 hónapig feketén keresek havi nettó 100 ezret, vagy fehéren havi 66 ezret (min.bér, egy határozatlan idejű szerződéses munkahelyen), nos, ez a lényegen nem változtat: az éves jövedelem havi bontásban hasonló nagyságrendű. Minden hónapban kell rezsit fizetni+enni, hogy aztán minden hónapban kapok valamennyi pénzt fehéren, vagy pár hónap alatt kell(ene) félretenni arra az időszakra is, amikor nincs munka/jövedelem, ez részletkérdés.
Lehet havi 100-ból jóllakni (mármint ha fejenként 100 ezer nettó a jövedelem...), aztán utána koplalni, vagy lehet félretenni (már amennyit...), és fizu mellett+fizu nélkül egyformán hasat korogtatni.
Az, hogy éhezés, az nem kizárólag azt jelenti, hogy abszolút semmit nem eszik, az éhhalál fenyegeti. Az is éhezés, amikor naponta 1-2 étkezésre telik, kis adagok+csekély tápérték. Persze, ez nem olyan látványos, mint az afrikai (tényleg nincs étel, éhhalál van, meg felpuffadt testek), de attól még létezik.
No és egy apróság: sokan szégyellik = nem vallják be. Mintha az elszegényedés (és az ebből adódó éhség, fűtetlen lakás, stbstb) az egyén szégyene lenne. Tudod, amikor pld az egyedül élő kisnyugdíjas azt mondja, hogy "ó, hát én kevéssel beérem, idős korban már nem kíván annyit az ember, mint egy fiatal!". Ja, csakis ezért vásárol 5 szelet parizert 5 kiflivel.....

Sajnos nagyon is létezik a dolog, attól, hogy kételkedsz benne (nem vagy vele egyedül), meg abban, hogy ekkora mértékben létezik (egyre növekvő...), attól még sajna igaz....

2014.06.12. 14:12:22

@Jerky:
Kedves Kollega!:) Nagyon szep es erdekes szakmat valasztottal, orulok a dontesednek, komolyan. Bar nekem semmilyen papirom nincs rola, onkepzessel, szerencsevel ertem el azt, amire sokan eveket aldoznak. A szakmaba is veletlenul kerultem, de az elso perctol kezdve tetszett a dolog, meg az atlagon feluli fizetes:)
Hogy milyen eselye van geologus, geofizikus diplomaval elhelyezkedni egy magyar fiatalnak kulfoldon? A nagy banyaszati multtal rendelkezo orszagokban - Kanada, Ausztralia - az atlagosnal is nagyobb, meg csekely nyelvtudassal is. De benn is maradni a szakmaban mar mas, bonyolultabb kerdes, az az igazi kihivas:) Igaz, vannak evek, amikor nem annyira van kereslet a vilagpiacon energiahordozok, asvanykincsek, szinesfemek irant, na olyankor nem konnyu. De az utobbi 20 evben ilyen problema nem nagyon volt, esetleg 2008 utan kicsit csokkent a kereslet. De mint minden munkakeresesnel, itt is az egyik legfontosabb tenyezo a " megfelelo idoben a megfelelo helyen" :) Magyaran a szerencse:) Azert egy kis "hatszel", kapcsolat itt is sokat segit, a kozhiedelemmel ellentetben. Kulonosen az elejen. Termeszetesen nem a magyarorszagi ertelemben vett " szocialis osszekottetesre" kell gondolni.
Kesobb folytatom, egy kis elinteznivalom akadt hirtelen.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.12. 14:19:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Szoftvermérnökként kb. 4szeresét kapom az otthoninak, cserébe itt a lakásbérlet átszámítva több, mint otthon a nettóm. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 14:22:29

@macamuca [IHUN]: persze, nagyon alacsony jövedelem, de egy minimálbér körüli esetben egy zsebbe rakott 20K is arányaiban nagy pénz és sokat számít az életminőségben.
Azonkívül nekem szerintem a tiednél kicsit extrémebb elképzeléseim vannak a zsebbe fizetés mértékéről. Konkrét példa egy ismerősöm, akit volt pofája a munkáltatónak fél minimálbélre bejelenteni (gyk 4 órás meló) de valahogy mégis hazavitt 140K nettót. Az vagy 110 zsebbe. A KSH statisztikájában ő is éhező lenne...
Plusz ld Th's child postját fentebb.

Herr Géza 2014.06.12. 14:23:23

@Badeni_lakos:
Kezdjük azzal, amiben maximálisan igazad van:
"Munkastílus is más: Strukturáltabb, hatékonyabb Arbeitsweise az egy alap. De többet várnak el, Mert a cég mindig a legjobb versenyelőnyt akarja magának. Szóval nem sétagalopp az kint egy itthon frissen végzettnek."
Mondjuk az otthon frissen végzettnek még semmilyen munkastílusa sincs, tehát szüz.... de ennyit hadd kötözködjek már.
Ami viszont tök nem igaz:
"De pl. ha Baden-württ.ben mérnökként el akarsz helyezkedni, akk hibátlanul kell ismerned (beszélned és írnod) a szakmai németet, és szakmai angolt (terminológia, kifejezések, standards, etc) úgy, mint egy kint diplomázott fiatal. Verseny van!
Kinti dialektust, szokásokat, stb ismerned kell. Különben csak nézel.. lustig, ge'?"
Persze, ismernie kell a szakmai németet/angolt. Na de hibátlanul ? Ugyanmár!!! A dialektust/szokásokat ? Na neeee... Ha az összes mérnököt felállítanánk, aki a Te paramétereidnek nem felel meg, akkor a fél BW kiürülne. És nem csak a külföldiekre gondolok, hanem pl. az ország más részéröl ideköltözött "betolakodó" németekre is. Nyilván elöny, ha ezeknek a kitételeknek megfelelsz, de hogy enélkül nem tudsz elhelyezkedni, az szimplán hülyeség. Végül is Te vagy az élö cáfolat, hisz Te is itt dolgozol, gell?

ablakkktalan (törölt) 2014.06.12. 14:25:01

@Mirjam2: Azért olyan nyugati ország nem sok van, ahol arányában annyi az adó, mint mo.-n, ráadásul itt a tanárok bére sem szakítja be a költségvetést, szóval annyira azért nem kell hasraesni.

Ha keresne itt is 1-1.5 milkót az ember szülője, per fő, akkor azért ki lehetne nyögni valahogy a tandíjakat is.

Ráadásul a kormány által anno megállapított fejpénz (hogy mennyibe kerül egy ember taníttatása), köszönőviszonyban sincs a valósággal, rám legalábbis biztosan nem költöttek annyit.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.12. 14:25:08

@macamuca [IHUN]:

Nem a fizetésükre vágyom. Igazságosabb elosztásra vágyom. Hogy úgy érezzem én is haladok a kapitalista világban ha már ebbe születtem bele. Senkinek nincs joga beleordítani a képembe hogy nem tanultál, akkor meg is érdemlmed a sorsod.A 3 milliárd nélkülöző is mást érdemel! De én is!

@Püspök utcai gombaszedő:

Én is vágyom tervezhető élhető jövőre!! Vagy az nekem nem jár mert nem tanultam eleget? Érző emberi lény vagyok én is!

ablakkktalan (törölt) 2014.06.12. 14:26:21

@Badeni_lakos: Csak a kettes pontra reagálnék, az általad említett cégeknél anno több éves szerződéseket akartak aláíratni "betanítás megtérülése" címén, és olyan fizetést adtak volna, amire csak nevetni tudott az ember.

Szóval ja, keresik a hallgatókat, de magocskákért senki nem fog dolgozni, főleg most, amikor nyitva vannak a határok. Én mindig ezen sírok be, mikor mondják, hogy informatikushiány van magyarországon. Hiány az nincs, a fizetés a kevés.

A külföldi multinak akkor biznisz idejönni, ha a csillogó szemű magyar informatikus harmadannyiért megcsinálja a melót, mint külföldi társai, sok helyen fejkvóták vannak/voltak, amiket nem lehet túl lépni, akkor se, ha te vagy a legokosabb ember a világon és milliárdos hasznot hozol a cégnek (persze ez enyhe túlzás, ha tényleg te vagy a legokosabb, akkor azért nem hagynak éhezni sehol sem...).

Sok multinál van, hogy a projekteket már nem magyarországra viszik, hanem egyből a fejlődő világba, pl. indiába, ahol kb. mindenki beszél angolul, és még kevesebbért dolgoznak.

Mindenesetre egy kisebb nyugati cégnek az ajtón betántorgó frissdiplomás, értelmes, olcsóbban dolgozó külföldi munkaerő, aki várhatóan évekig jelentősen kevesebbe fog kerülni mint az osztrák társa, kevesebbet fog ugrálni, lelkesebben fog dolgozni, aranyat ér.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.06.12. 14:30:17

@házelőtthinta: kedves hinta, írnám hogy fogd már be a szád és nézz körül kicsit, meg magadban is, de inkább nem teszem. Olvasd el kérlek az én posztomat, és akkor láthatod, hogy amit Te szeretnél az megvalosithato,csak még kell érte dolgozni. Nincs diplomám, nincs nyelvvizsgam, a szüleim egyszerű, de nagyszerű emberek akik egyszerűen, de nagyszerűen felneveltek, és most, saját magamnak köszönhetően pl többet keresek mint Don Kartacs, aki viszont sokkal többet tanult mint én. Nem tanultam tovább, az én választásom volt. Szerettem / szeretnék jól élni, ez is az én választásom. Ha Te is jól akarsz élni tegyél érte.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 14:33:53

@Saman:
Teljesen egyetértek.
A mai legjobb komment.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 14:37:51

@petrasp:
Nem erti meg, mert egy nemletezo nick, aki csak kotekedni tud... :)

ablakkktalan (törölt) 2014.06.12. 14:38:06

@Jerky: Én az olajos cégek felé mozognék, azoknál annyi pénzt kereshetsz, hogy el se tudod költeni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 14:39:54

@házelőtthinta: oké, senki nem akadályoz meg a sok érzésben. De abban sem, hogy tervezhető jövőt alakíts ki magadnak. Vagy csak az eredményre vágysz, az oda vezető küzdelemre nem?

2014.06.12. 14:40:03

@házelőtthinta: Van tervezheto jovo. Pl. ha tanulnal valamit, nem feltetlenul mernoki kepzest hanem barmit ami erdekel, akkor tervezhetnel, es jobban elhetnel. Hol a problema? Nemetorszagban bizonyos korulmenyek kozott felajanlja a munkanelkuli hivatal hogy fizet kulonbozo kepzesekert (Ausbildung). En a helyedben erdeklodnek a munkaugyi hivatalnal hogy nalatok van-e ilyen. Szinten Nemetorszagban lattam hogy cegek ajanlanak kepzeseket ketkezi munkasoknak, pl. ha bizonyos aruhazlancoknal dolgozol, munka mellett kereskedelmi iskolaba jarhatsz es boltvezeto lehetsz meg ilyesmi. Utananezhetnel hogy Ausztriaban van-e ilyen. Ugy tudom hogy a McDonald'snak is vannak belso kepzesei.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.06.12. 14:40:46

@házelőtthinta: Senki nem mondta, hogy neked nem jár. Én azzal teljesen egyetértek, hogy sok területen fordítva ülünk a lovon. Csapatépítőtréning-szervezők nélkül például valahogy csak elboldogulna a világ, utcaseprők nélkül viszont nem.

Csak azzal az állításoddal vitatkoztam, hogy a valamivel több pénzre vágyás mindig ellentétes a hivatástudattal. Egy bizonyos határon túl persze mindenképp, de a magyar fizetések sajnos nagyon messze alatta maradnak ennek a határnak.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.06.12. 14:44:16

@NIKI LAURA: Akkor engem biztos úgy vettek fel, hogy el se olvasták el a CV-met, mert híres professzor tutira nem vagyok.

Matula néne 2014.06.12. 14:44:23

@Th's child: "Engem egyébként komolyan kezdenek bosszantani ezek a főcímek, hogy "mo-on a családosok fele éhezik" meg hogy "mo a három millió szegény országa".
...
Elnézést, az indulat nyilván nem nektek szól, de pont az ilyen cikkek miatt tudnak elkeseredni meg elhintásodni az emberek. Ne csináljuk.:) "

Nem tudom Magyarországon élsz vagy sem, de hidd el, ha nem is 3 millióan éheznek (nem tudom mennyien) - bármennyien is, az túl sok.
Hónapról hónapra kézzelfoghatóan csökken az életszínvonal, konkrétan tudok olyan családokról, akik élték a maguk kis közép-alsó osztálybeli nyugodt életüket, de az egyik fél elveszítette a munkáját, nem talált helyette másikat, és hónapok alatt mindenüket elveszítették. Nem voltak milliós bankbetéteik, hónapról hónapra 10-20 ezer forintot tudtak csak félretenni a fizetésükból, de nem nyavajogtak. A mi családunkról: mindketten a férjemmel dolgozunk, soha nem voltunk munkanélküliek, közép- ill. felsőfokú (nem diploma) végzettséggel rendelkezünk. Minden hónapban eltudok tenni valamennyit, de arra az összegre aztán általában mindig szükségem is lesz (most festettünk pld.).... és kezdődik elölről a kuporgatás. Ki merem jelenteni van 3 millió család aki ezen az életszínvonalon él. És ha az ilyen családoknál az egyik fél elveszíti a munkáját, nincs tartalék (vagy csak nagyon kevés), akkor annak éhezés lesz a vége. De egyébként nem tudom hol hallod ezeket a dolgokat orrvérzésig.... esetleg a net-en, de TV-ben (ahogy föntebb szó volt róla) nem nagyon.
De ettől nem vagyok "elhintásodva", sőt, optimista ember vagyok és harcolok a túlélésért nap mint nap, de aki ezeket nem látja, homokba dugja a fejét.

tanato 2014.06.12. 14:46:01

@Ennike (DK): Köszönöm a linket!Végigolvastam,tényleg nagyon ül.

Herr Géza 2014.06.12. 14:49:04

@házelőtthinta:
"..de ne tízszer annyit kapjanak meg százszor annyit, hanem mondjuk legyen szerényebb az a szorzó."

Kívánságod máris teljesült, ki beszélt itt 10-es meg 100-as szorzóról ?

"Cserébe még ki is röhögik a melóst hogy milyen szerencsétlen."

Szó nincs róla, mellesleg a jó szakmunkás sem éhbérért gürcöl..

Csak azt ismételgeted, hogy mit kéne neked kapnod, meg mi járna ?
Elöször adni ????? Ja, hogy úgy már nem buli.... Mert akkor meg kéne emelni a seggedet és csinálni valamit (pl. szakmát tanulni ?) ??? Hát az én adómból te ne "kapjál" lakást, még panelt sem.....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 14:51:06

Lassan egy hete kint van a segelykialtasom a gyerehaza.org-on, de eddig nem volt kapas... :(

Mi lesz igy velem?!

tableno 2014.06.12. 14:51:35

@házelőtthinta: "Tehát azért tanult hogy zsíros legyen. Ti meg beszéltek állandóan hivatásról meg szakmaszeretetről." - ha az ostobaság fájna, te egész nap csak üvöltenél. Ha hivatástudat meg szakmaszeretet nem azt jelenti, hogy utána hajlandó vagy szarért-hugyért melózni, akármennyire is ez a komcsi elmélet. Nyilván azért fektetett éveket tanulásba, mert szereti azt amit csinál (ha valamit utálsz akkor soha nem fogod tudni jól csinálni), viszont jogosan várja el a befektetett idő és energia anyagi megtérülését is. De persze ismerem a te hozzáállásodat: tanuljanak és gürizzenek mások, hogy aztán te 0 befektetett energiával ugyanúgy élhess, mint a nálad sokszor több értéket termelők. A rossz hír az, hogy annak a világnak vége lett legkésőbb 1990-ben.

tableno 2014.06.12. 14:52:58

@Kövérmadár [swe]: kénytelen leszel továbbra is hazátlan bitangként és lenézett bevándorlóként odakint senyvedni. :((

Herr Géza 2014.06.12. 14:53:03

@házelőtthinta:
"Senkinek nincs joga beleordítani a képembe hogy nem tanultál, akkor meg is érdemlmed a sorsod."
Dehogynem!! Mindenkinek joga van hozzá, akinek te beleordítasz a képébe, hogy miért keres olyan sokat....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 14:53:55

@KukorIca: szerintem ezekben sem kételkedik senki, egyszerűen a mértéket vitatom (vitatjuk?) és úgy érzem (érezzük?), hogy ezek a cikkek és felmérések hatásvadász módon használják ezt a fogalmat.
Nálam az éhezés azt jelenti, hogy valaki csontsoványra fogy és elvész minden ereje. Esetleg éhen is hal. Én konkrétan 1 db anyagi okból éhenhalós magyar esetről olvastam a rendszerváltás óta, az is elkerülhető lett volna, ha az alany nem teljesen hülye.

Mr Long 2014.06.12. 14:56:21

@házelőtthinta: Te tenyleg nem hasznalod a netet??? Most lattam allast, svedbe angliabol visznek ki melosokat vasuti kocsik szerelesere. Linoleumozni kell, vagy mit csinalni. £25 ph a fizu. Elmondom neked, en mernokkent nem keresek ennyit, pedig tervezo vagyok. Szallast adjak, konyha van, foszocskezhetsz, szoval nem megy el minden penzed ettermi kajalasra. Egy turnus 3 honapig tart, fix term contract.
Na ehhez sem kelll "magasan kvalifikaltnak" lenni.
Vagy vegyel peldat diggrol. O sem diplomas, meg apamfasza, hanem megtanulta hasznalni a markolojat. De megtanulhatsz hegeszteni es kb barhova mehetsz a vilagba.

macamuca [IHUN] 2014.06.12. 14:56:55

@Kövérmadár [swe]:
"Azt gondolom, hogy ami fontos / igazan fontos, azert teszek. Ha nem teszek erte, akkor annyira megsem lehet fontos.
Olyasmi miatt pedig igyekszem nem aggodni, amire nincs befolyasom."

Kérdés: mi az, amiért tudok tenni, van rá lehetőségem, befolyásom, hatással lehetek rá?
És ha nem lehetséges (akár pillanatnyilag, akár összességében) hatni rá-változtatni rajta (de min. megpróbálni), akkor mondhatom-e, hogy tényleg fontos nekem/számomra?
Én azt hiszem, hogy a mozgásteremtől függetlenül sok olyasmi van, ami fontos, de tevőlegesen nem lehetséges a beavatkozásom.
Példa:
Munkáltatóm léte, helyzete, az én konkrét munkahelyem: mit tehetk? Maximálisat nyújtok, de ez önmagában még nem fog megrendeléseket generálni. Sokan vagyunk, lóg a leépítés a levegőben, és mivel már volt rá példa (2 éve), így azt is tapasztalatból tudom/tudhatjuk, hogy a végzett munka minősége nem volt szempont ("őt elküldték?? ő meg maradt??")....
Fontos dolog? Az. Aggódom? Igen. Van ráhatásom? Nincs.
Mit tehetek? Tájékozódom és tervezek, felkészülök a számomra kedvezőtlen (?....) lehetőségre, az elbocsátásra. Nem várok tétlenül, de sem megakadályozni, sem mérsékelni nem tudom a (reális) problémát.
Más: szeretett családtag/barát betegsége. Fontos, aggódok, de tenni mit tudok (érdemben)? Bátorítás, másik doki/kezelés ajánlása, drukkolás a javulásért/gyógyulásért, látogatás-kapcsolattartás (tapasztalja meg az illető, hogy tényleg fontos). Mindettől jobban érzi magát lelkileg, de fizikálisan az állapota nem ezektől javul(hat) = semmit nem tudok érdemben tenni. Pedig tényleg fontos...
Vagy a fogyi-dolog: magamért tudok tenni, node a másikért? Segíthetek tippekkel, de a lényeg nem rajtam múlik, tenni neki magának kell.

Persze, lehet, hogy alapvetően az én beállítottságom helytelen, mert olyasmiért is aggódok, amire nincs/nem lehetséges befolyásom (tényleges-tevőleges), olykor pont azon tépelődök, hogy miért is nem tudok valamit tenni (a tétlen szemlélődés nagyon nem az én világom...).
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 14:57:19

@Mirjam2:
Nem tudod elképzelni hogy én ezt mennyire éreztem Magyarországon és mennyire az ellenkezöjét érzem itt.
Miröl beszélünk mikor csodálkoznak ha egy melós múzeumba jár.

Mr Long 2014.06.12. 15:00:07

@diggerdriver: "Miröl beszélünk mikor csodálkoznak ha egy melós múzeumba jár." Miert, ott is kell neha alapot asni! :DDDDDDDDDD

tableno 2014.06.12. 15:09:32

@házelőtthinta: "Senkinek nincs joga beleordítani a képembe hogy nem tanultál, akkor meg is érdemlmed a sorsod.A 3 milliárd nélkülöző is mást érdemel! De én is!" - idefigyelj te szerencsétlen: a 3 milliárd nélkülözőnek (akik közül sokan semmivel sem dolgoznak kevesebbet, mint te) a te életszínvonalad maga lenne az álomluxus. Úgyhogy az a helyzet, hogy a te képességeiddel és teljesítményeddel még így is jóval többet kapsz, mint amennyit érdemelsz.

Herr Géza 2014.06.12. 15:09:52

@Mr Long (UK): Jajjjj, de gonooosz... :))))))

coeris 2014.06.12. 15:11:54

@házelőtthinta: Bocs, de ez így nagyon nem tényszerű. A felsorolt állások (tanár, orvos, kutató (term.tud.) - ezekre látok rá saját és ismerősök életén keresztül) kezdőfizui jóval a "melós" bérek alatt, de maximum a környékén van itthon, és mint mondtam nincsen igazi perspektíva a jelentős fejlődésre. Számszerűen: havi nettó 100 körül mozog pl. egy doktorandusz. Ez 3-4-szeres fizetés neked? Családos kutató mondta nemrég egy interjúban, hogy itthon hétvégente (gondolom feketén) korrepetálgatott, hogy legyen annyi pénzük, hogy kijöjjenek hónapról-hónapra. Most az USA-ban van, és végre dolgozhat rendesen, a hivatására fókuszálva, anélkül, hogy filléres gondjai lennének.
Ha meg külföldre nézel, ott sincs ilyen differencia, mint amiket vizionálsz, kutatóknál maradva a normális középosztálybeli bérezés jár. Annyi az extra (ez mondjuk nem elhanyagolható), hogy intézeti/egyetemi pénzeken be lehet (inkább kell :) ) utazni a fél világot konferenciák és vendégkutatások címén, illetve van ahol számtógéphez kap az ember támogatást, mint munkaeszköz. De megint viszonyítási alapnak egy angliai doktorandusz fizetés mondjuk 1100 font/hó. Nem érzem az ottani árszintet még, mások erősítsenek meg nyugodtan, de szerintem ez nem a luxus szintje. Igaz, hogy (hivatalosan) több munkaórával, de egy "melós" is keres ennyit ott.
Az, hogy melóst kiröhögnek, lenéznek... Szerintem ez jórészt belemagyarázás, én inkább olyannal találkoztam, hogy bezzeg a rendes melós, hülye értelmiségiek csak élősködnek rajtuk. Mindkét irányba történő elfogultság baromság, ha valaki ilyenekkel dobálózik, lenéz, és megvet, akkor először az ember türelmesen és udvariasan megmagyarázza neki, hogy hülye véleménye van, ha ez nem segít szegényen, akkor meg elkönyveli, hogy valószínűleg frusztrált és szomorú élete van, és inkább sajnálja egy kicsit, majd csendben továbbáll. Pont.

ablakkktalan (törölt) 2014.06.12. 15:11:55

@macamuca [IHUN]: Három és félszeresét, pedig az utolsó otthoni nettóm is sok volt.

Ráadásul még elég nagy a növekedési potenciál, ha erőt feccölsz a tanulásba, akkor a csillagos ég a határ, alkalmazottként is elérhető 4 misi körüli bruttó (mondjuk az már tényleg komoly pozíció...)

És akkor arról még nem beszéltünk, hogy a környezet is vállalkozóbarát, otthon sose jutott volna eszembe vállalkozni, itt meg egyre inkább úgy érzem, hogy azt kéne, mert minden tiszta, nincsenek váratlan meglepetések, ellenben van fizetőképes kereslet minden szarra.

Szóval van út felfele, egy kis reménysugár, no magyarországon ilyen nemigen van. Nem is a pénz a legfontosabb, hanem ez.

tanato 2014.06.12. 15:17:46

@coeris: Alatta vagy egyszinten,ez még kommunista örökség amikor az értelmiségi megbízhatatlan osztályidegennek számított.És egyelőre ez nem is igen változik,majd ha mi akik akkor nőttünk fel már kihaltunk.Mivel, a mi generációnk lelkületében ez él még tovább,hogy így helyes.

Matula néne 2014.06.12. 15:18:02

@Zka: Ebben igazad van, de mivel senki nem tesz semmit, ezért a hatásvadász cikk is jobb a semminél.
Még a magyar oktatás színvonalának margójához: a gyerekem szeptemberben kezdi az általánost, 3.000,- Ft-os keret van megszabva a tanároknak, amiből a gyerekek tankönyveit megrendelhetik. Azért nem lehet több, idézem: "mert a szegények nem tudnák kifizetni"..... a tanár nem tudta hogy fogalmazza meg finoman árnyaltan, hogy így viszont neki lehetetlen tanítania, mert alap könyvek hiányozni fognak. Mi szülők ugyanakkor megbeszélhetjük magunk között (de szigorúan iskolán kívül) hogy ezt vagy azt a könyvet is akarjuk, összeszedjük a pénzt, megrendeljük és egy szülő elhozza. Azt hittem leesek a székről. Lehet hogy el vagyok maradva, de azt hittem vagy 20 ezer forintba fognak az elsős könyvek kerülni.... arányában ez anno mikor én voltam gyerek is így volt, erre a szülők fel vannak készülve, és ez nem gond. A könyvek meg vannak bontva hogy tartós használatúak (kemény kötésűek) vagy sem, a tartós használatúba nem lehet egy sort sem írni (tele vannak feladatokkal amik azért vannak benne, hogy a gyerekek megoldják), mert az 3 évig kell használni, magyarul ezeket a könyveket használtan kapjuk meg és első végén mi is leadjuk. Ugye ez eddig úgy volt, hogy akik szociálisan rászorultak ill. nagycsaládosok azok kaphattak ingyen könyveket és azt 8. végén vissza kellett adniuk. Erre most már mindenki így kapja a könyveket. Próbáltuk egy páran felvetni, hogy mi nem csak a keretebe bele nem férő könyveket, hanem mindet szeretnénk megvenni, hogy a gyerekünk rendesen tanulhasson, de mondta a tanár, azt sajnos nem lehet, mert ez diszkrimináció azzal szemben, akinek ez nem fér bele. Ugyanakkor ha a szülők nem mennének bele a fentebb írt plusz rendelésbe, akkor pld. nem tudna a tanár matekot oktatni, mert pld. csak az az egy könyv 1.100,- Ft. Mi jöhet még?

2014.06.12. 15:18:18

@KukorIca:

Hát nézd, én tkp. mindennel egyetértek, amit írtál.

Külföldön élek, de speciális helyzetben, mert magyar bérből, úgyhogy épp úgy a bőrömön érzem például a forint értékcsökkenését, mint egy devizahiteles, szóval abszolút érintenek az otthoni dolgok, és szerintem is kézzelfoghatóan csökken az életszínvonal, teljesen igazad van. Ha elveszteném a munkámat, még csak meglennék (elmennék mosogatni londonba), de ha mittomén, elütne egy busz, és fél évig vasak tartanák össze a vállamat, és nem tudnék dolgozni, akkor szuperpara lenne... nálunk valóban csak az tehetősekre jellemző, hogy van egy kis tartalék a rendszerben. Ez nagy baj, de tartom, hogy nem ezt hívják "szegénység"-nek, illetve a cél, ahogy írod is, legalább a mérsékelt optimizmus megtartása.

És még két gondolat.

Az egyik, hogy az embereknek általában elég rövid az emlékezete, pedig a legtöbbünk biztos fel tudja idézni, hogy például 1991-ben 35%-os infláció volt, évekig folyamatosan magasabb munkanélküliséggel, mint most, évre évre romló helyzetben (ha jól emlékszem, 1996-ban fordult meg a trend), szóval búgott akkor is a szopóroller, szerintem még jobban is mint most, de A) csak túl lettünk rajta valahogy B) szerintem még az sem volt szegénység.

A másik pedig, hogy 2008 óta folyamatosan az államcsődileg leginkább veszélyeztetett legordenárébb bóvli országok közé vagyunk besorolva, ehhez képest még mindig kapálózunk a felszínen. Ez kicsi meg savanyú eredmény persze, de mégiscsak valamilyen eredmény, nem? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 15:19:03

@Mr Long (UK):
Söt most éppen továbbképzésen vagyok.
Iskolában dolgozom.
Ok primary school na de iskola az iskola.
:))))))))))))

Mr Long 2014.06.12. 15:20:23

@diggerdriver: Es befejezed? :D Termeszetesen a melora gondolok ;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.06.12. 15:24:57

@tableno: A még rosszabb hír, hogy Magyarországon egy rövid időre bár (mert a pénz előbb-utóbb azért elfogy), de visszatérőben van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 15:25:32

@Püspök utcai gombaszedő:
Én négyszeresét keresem az otthoninak. Proliként.

macamuca [IHUN] 2014.06.12. 15:31:58

@Th's child:
Magam részéről nem cikkekből tájékozódom ezügyben, hanem magam környezetéből.
Kollégák, akik nem esznek munkaidőben (8 órás műszak), vagy 1 db szendvicset (margarin+olcsó felvágott) hoznak maximum. Elég sokan vannak, és nem diéta miatt.... Mióta lehetséges lett a cafeterián belül a benti 2 étkezés helyett Szép-kártyára/utalvány formájában kérni az adott összeget, azóta drasztikusan visszaesett az étkezde forgalma (már nem főznek, nem éri meg, kintről hozatnak főtt ételt, plusz jókora létszámcsökkentést hajtottak végre és a nyitvatartási időt is korlátozták, a korábbi 24/24 után a jóval kisebb forgalom jóval kisebb létszámot "enged meg", ez meg korlátozott nyitvatartást....).
És itt habfehér jövedelemről van szó, havi 100-110 ezres fizukkal (legalacsonyabb bérsávban): mégis egyre fontosabb tényező, hogy a cafeteriás összeg milyen mértékben-módon tud hozzájárulni a család (!!) étkezéséhez, és abból mi/mennyi jut az egyénnek.
Ez a jobb eset, amit látok.
A rosszabb esetek kelet-Mo.-ra hazalátogatva láthatók-hallhatók.
Mert az ottanihoz képest itt "királyság" van. Azzal együtt, hogy itt is egyre rosszabb a helyzet (munkahelyek száma, munkanélküliség mértéke, fizuk összege/értéke, stb).

Szóval, nem olvasottak, hanem tapasztaltak alapján mondom-írom-alakítom ki a véleményemet.

@házelőtthinta:
"Igazságosabb elosztásra vágyom."
Az elosztás alapja a (konkrétan elvégzett munkához) hozzáadott érték. Érték=tudás/tapasztalat adott munkakörben.
Ha ez az érték=tudás könnyen=sokak által megszerezhető, akkor alacsony értékű.
Ha nehezen/nehezebben=kevesek által megszerezhető, akkor magasabb értékű.
Minden munka értékes és fontos, de amelyikre könnyen találnak embert = sokan képesek elvégezni, azt soha semmikor sehol nem díjazták magasan. Nyugi, helyettem is könnyen találnak másikat=magamra is értem. Férjem helyett már nehezebben. Igaz, amit ő tud, azt én képtelen lennék megtanulni.
Tudod, a folyóparti kavicsnak is van ára (sóderként árulják-veszik=pénzt adnak érte), meg a gyémántnak is. A különbség annyi, hogy milyen gyakori/ritka, és hogy milyen könnyű/nehéz hozzájutni.
A hambisütő tudás kell, megszerzése könnyű, sokaknál meglévő a tudás = alacsony az ára.
A vakbélműtét elvégzéséhez szükséges tudás megszerzése nehéz, kevesen/kevesebben képesek elsajátítani=magas az ára.
Persze, hambit mondjuk naponta eszik az egyén, vakbelet meg max. egyszer vetet ki, de ha hambi nélkül marad, akkor túléli (eszik mást), míg ha nincs, aki kivegye a begyulladt vakbelet, akkor abba bele is halhat... Ez a különbség is jelentkezik X tudás beárazásában/fizujában.
Az, hogy kinek milyen érzései vannak önmagával, munkájával, stb kapcsolatban, az még nem jelenti azt, hogy más is hasonlóan vélekedik az egyénről, illetve az egyéni vágyak nem jelentik azt, hogy másnak (akár egyénnek, akár munkáltatónak) díjazni kell ezeket a vágyakat.
A vágyak és a tudás 2 nagyon különböző valami....
Márcsak azért is, mert a vágyakért nem fizetnek, a tudásért meg igen (ha keveset is némely tudásért).

Hari Seldon 2 2014.06.12. 15:46:51

@Cascabel:
Igen. Pont erre mondtam, hogy HA sikerül sikeres dolgot így kitalálni, és ezt az ötletet el tudja ezt adni, akkor az egyetem és ő is jól jár.
(De általában nemez a jellemző)

2014.06.12. 15:48:39

Hintanak:
Most people in rich countries are paid more than they should be
 
What they tell you:
 
In a market economy, people are rewarded according to their
productivity. Bleeding-heart liberals may find it difficult to accept
that a Swede gets paid fifty times what an Indian gets paid for
the same job, but that is a reflection of their relative
productivities. Attempts to reduce these differences artificially –
for example, by introducing minimum wage legislation in India
– lead only to unjust and inefficient rewarding of individual
talents and efforts. Only a free labour market can reward
people efficiently and justly.

What they don’t tell you:
 
The wage gaps between rich and poor countries exist not
mainly because of differences in individual productivity but
mainly because of immigration control. If there were free
migration, most workers in rich countries could be, and would
be, replaced by workers from poor countries. In other words,
wages are largely politically determined. The other side of the
coin is that poor countries are poor not because of their poor
people, many of whom can out-compete their counterparts in
rich countries, but because of their rich people, most of whom
cannot do the same. This does not, however, mean that the
rich in the rich countries can pat their own backs for their
individual brilliance. Their high productivities are possible only
because of the historically inherited collective institutions on
which they stand. We should reject the myth that we all get
paid according to our individual worth, if we are to build a
truly just society.

coeris 2014.06.12. 15:57:21

@tanato: egyébként a generációváltástól sokat lehetne várni, de pl. pont a politikában úgy fest hiábavaló, mert az én generációmat a régi rendszerben szocializálódottak mentorálják... Na jó, ez messze visz, meg nem is tartozik a tárgyhoz, hagyjuk. :)
Egyébként meg szerintem ilyen hierarchizáló kasztrendszeresdi, osztályharcos izé sokak önérzetének tetszik, akárhova is képzeli magát a táplálékláncban, identitást ad, mert vagy kitüntetettnek gondolhatja magát, vagy jogosnak érezheti a dühét másokkal szemben erre alapozva, és rázhatja az öklét "felette" állókra. Pláne, hogy most gyorsan jön/jött az ellenkező iskola, az egyenlősdi, PC-vel átszőtt világkép, ami amúgy önmagában mond egy rakás hülyeséget, a munkás-értelmiségi felosztás meg prímán szembeállítható vele. Szerintem mindkettő elég sok anomáliával terhelt valami, de tök jól el lehet vitatkozni, meg konyhafilozofálni róluk. :) Az még egy kis csavar, hogy az egyik mondjuk nyugati, a másik meg keleti, ezeket is divat manapság ütköztetni, szóval jó táptalaj a vitához (=értelmetlen flame war).

enrobag 2014.06.12. 15:57:22

Érdekes, hogy senkiben sem merült fel a poszt elolvasása után a kérdés: miért is nevezi Há ezt a fiatalembert fiatal kutatónak?
Ő ugyanis egy szóval sem említi, hogy különösebben érdekelte volna eddigi tanulmányai alatt a kutatói élet, és nem tud felmutatni egy akármilyen szerény eredményt, ami azt bizonyítaná, hogy ő rátermett, tehetséges kutatójelölt. Nem hivatkozik TDK-s munkára, tanulmányra, vagy bármilyen szakmai kreatív eredményre. Sőt, így írja: „Az egyetemen teljesített tárgyakon és laborokon kívül valójában egy érettségi bizonyítványt és két nyelvvizsgát tudok felmutatni, ez nem hangzik valami soknak, legalább is a magyar munkaerő-piacon.” Én azt gondolom, ez nem hangzik soknak más munkaerőpiacon sem. Ez egy tisztességes eredmény a négy szemesztert abszolvált fiatalembertől, de nem kiemelkedő. Ne nevezzük tehát fiatal kutatónak, mert ahhoz ennél lényegesen több eredményt kéne felmutatnia.
Másrészről, ha igaz a történet, akkor Ausztria sincs túl jó oktatási helyzetben, ha „importra szorul” és azonnal junior kutatói állással kecsegtet egy arra tévedő technikusi kvalitásokkal rendelkező fiatalt.

Hari Seldon 2 2014.06.12. 15:58:52

@Hari Seldon 2:
Egyébként kicsit urban legend-szerű volt. Ezért utána néztem pár dolgot:
www.jgytf.u-szeged.hu/tanszek/matematika/speckoll/1999/rubik/tortenet.htm
Való igaz, hogy a tanítványainak mutatta meg először, de nem derül ki belőle hogy tantárgyi szemléltető anyagnak készült.

Határátkelő 2014.06.12. 16:01:45

@enrobag: Lehet, hogy én vagyok nagyon konzervatív, de ha valaki kutatóként kapja a fizetését (még ha junior is), akkor én azt megdöbbentő vakmerőséggel hajlamos vagyok kutatónak nevezni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.12. 16:02:24

@tableno:

Tehát még ennyit se érdemelnék? :) Kapjak 500 eurót hogy elmenjen az összes lakhatásra?:)) Remek!

Határátkelő 2014.06.12. 16:05:12

@házelőtthinta: Érlelődik már bennem jó ideje, de azt hiszem, most lett úgy nagyjából elegem abból, hogy minden áldott nap ugyanazt szajkózod folyamatosan. Nagyon megköszönném, ha úgy általában véve törekednél arra, hogy a posztokhoz szólj hozzá, vagy ha ez nagyon nem megy, akkor kissé tágítanád a kört, és nem mindig ugyanazt mantráznád, mert egyre kevésbé szívesen engedem be a kommentjeid. Nem vagyok biztos ugyanis abban, hogy a blogot a "Hinta keservei" című műsorrá kellene átalakítani.

Hálás köszönet előre is.

2014.06.12. 16:05:52

@Cascabel:
Elfelejtettem a forrast megnevezni:
Ha-Joon Chang - 23 Things They Don't Tell You About Capitalism
Akit erdekel a konyv, innen letoltheti meg egy par napig:
www.dropbox.com/sh/ydhgz3ni4omdj96/AAAy3ZbN8tqlOs_WdeNTJ2pna
Tegnap vettem meg a konyvesboltban a papirkiadast, hogy aramszunet eseten is tudjam olvasni:)
(varom a "budos komcsi" jelzot!) :)))))

Mr Long 2014.06.12. 16:07:43

@házelőtthinta: A gyerehaza.org-nal nem probalkoztal? Pont erre szakosodtak, hogy segitsenek Mo-n uj eletet kezdeni annak, akinek nem jott be kulfoldon.

tsabus UAE 2014.06.12. 16:09:02

Ha már magyar helyzet, szegénység és egyebek. Egy új kutatás eredményei:
hvg.hu/gazdasag/20140612_GfK_Eltunt_a_magyar_kozeposztaly_vagy_tan

macamuca [IHUN] 2014.06.12. 16:11:11

@Kövérmadár [swe]:
Maradsz a hanyatló nyugaton/északon.
Én meg majd innen (vagy máshonnan-....) empatikus leszek.
:)))))))))))))

2014.06.12. 16:14:50

@Hari Seldon 2:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rubik's_Cube
" Although it is widely reported that the Cube was built as a teaching tool to help his students understand 3D objects, his actual purpose was solving the structural problem of moving the parts independently without the entire mechanism falling apart. He did not realize that he had created a puzzle until the first time he scrambled his new Cube and then tried to restore it."

SilentDreams 2014.06.12. 16:28:18

@DieNanny [SZ,CH]:

(( Irtam tegnap privát levelet egy kérdéssel, megkaptad? ))

Hari Seldon 2 2014.06.12. 16:32:07

@Cascabel:
OK. A valódi indítéka azért nem egyértelmű.
Nem fogok ezen rugózni. Ha szemléltetés volt az elsődleges cél akkor az. Tök mindegy. (De mindegy is, mint mondtam, az csak jó, ha a munkája során el tudja adni az ötletet)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.12. 16:35:40

@Határátkelő:

A posztra reagáltam az első kommentemmel, utána már csak magamat védtem, igaz az már tényleg off topik volt. A jövőben igyekszem csak a témához szólni és nem ideoffolni azt aminek nincs itt a helye! Igazad van hogy annak nincs itt a helye hogy nekem sok minden nem tetszik ebben a világban. A jövőben igyekszem mérsékeltebben viselkedni. Azonban szerintem szükség van az én hangomra is, aki szerint nem minden tökéletes Nyugaton.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 16:35:52

@Mr Long (UK):
Muhahahaaa!!! Bruhahaaa! 8)

@diggerdriver:
Akkor en nyertem.
Munkanelkuli voltam, jelenleg a vegtelenszereset keresem ;)

@macamuca [IHUN]:
A felsorolt dolgok mindegyikere lehet es van rahatasod. Adhatsz penzt a rokonnak, kereshetsz jobb orvost. Kereshetsz jo elore masik munkahelyet.
Pici befolyasok, lehet nem is segit egyik-masik, de legalabb hozzatettel vagy probaltal.

Ha Magyarorszagon maradsz, azzal nem segitesz az orszagon. Az a hal tenylegesen a fejetol buzlik, hiaba van kivalo teste (polgarai).

SilentDreams 2014.06.12. 16:37:06

@enrobag: Ez igaz, de lehet, hogy olyan területen tanul ill. érdekli épp, ami felfutóban van és keresett, így olyanokat is könnyebben felvesznek, aki még nem is végezte el az egyetemet, ha éppenséggel jó munkaeröt látnak benne.

Határátkelő 2014.06.12. 16:37:30

@házelőtthinta: Nem azzal van gond, amit a Nyugattal kapcsolatban írsz, mert bár én nagy részével nem értek egyet, de a tied is egy vélemény, hanem ugyanannak az állandó ismételgetésével. Kösz, ha a jövőben tartózkodsz az offolásoktól. :)

Hari Seldon 2 2014.06.12. 16:37:56

@Wilhelmus80:
Kell a kormány reklámpénze? Mint az ötvenes években. Kell írni egy cikket.
Klímaváltozás hisztéria. Most ez megy? Mi lesz 100 év múlva?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 16:44:53

@Határátkelő:
Nem tudsz IP alapjan ranezni, hogy kinek a masodik nickje a palinta? :)

2014.06.12. 16:55:31

@Hari Seldon 2:
En sem rugozom rajta, ugy 50-50 %-ban vagyunk:) Az igazsagot ugysem tudjuk meg. En annak idejen, a 80-as evek elejen olvasta a torteneterol, meg otthon.
BTW: soha nem volt Rubik kockam, kezembe is vagy ketszer kerult, 1 perc utan feladtam:)

coeris 2014.06.12. 17:02:51

@Határátkelő: annyiban védeném @enrobag: hozzászólását, hogy a posztíró BSc-s mérnökhallgató, aki eddig nem vett részt kutatásban (látszólag TDK szinten sem, holott a kutatónak készülő hallgatóknál ez tipikus), jelentkezett egy ilyen pozícióra, megkapta, de ha jól értem, még nem kezdett. A dolog jelentősége talán az, hogy a címben felvetett kérdésre szerintem általában nem ad választ, mert a fiatal kutatók a nyugati országokból is folyamatosan áramlanak mindenfele (persze főleg más nyugati országokba :) ), ez a szakma természete. Erre csak rásegít az itthoni pénztelenség (alacsony fizetések és szűkebb kutatási keret), tehát Mo.-ról (első közelítésben) az áramlás egyirányú. Emellett az itt dolgozó magyar kutatók itthonról rendszeresen részt vesznek külföldi kutatásokban, és vannak emiatt hosszabb-rövidebb útjaik külföldre (úgy tudom '89 előtt a vasfüggönyön is átmehettek viszonylag simán). A posztíró viszont véletlenül csöppent bele ebbe a világba (egyébként gratulálok neki! :) ), nem igazán "iskolapélda".
Egyébként itthon ilyen eredményekkel biztosan nem férne bele sok kutatásba, legalábbis természettudományos berkekben. Ott MSc után kötelező PhD van, amihez a felvételin sokat nyom a latba a jegyek mellett a tanuláson felül, szabadidőben folytatott kutatási tevékenység, és annak eredménye (TDK, cikk, konferencia, stb.). És ez külföldön is így van, az egyetem melletti kutatási tapasztalat a minimum, ezzel van esély interjúig eljutni. Onnan meg főleg mázli. De úgy látszik ez mérnökéknél máshogy megy, azzal nem vagyok képben.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 17:13:34

@KukorIca: a hatásvadász cikk sem tesz semmit, csak tovább frusztrálja az embereket. Nekem már a belem kifordul attól, hogy a csapból is az folyik, hogy itthon ki mennyire csóró meg mellőzött. Mindeközben gyakorlatilag soha sehol nem beszél arról senki, hogy mi is a probléma valódi oka és mit lehetne, kellene tenni egyéni és társadalmi szinten. Csak a sírás és maroktartás megy, meg a bűnbakkeresés. Ebből így SEMMI nem lesz. Ezért vagyok mérges az ilyen cikkekre.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 17:27:34

@Hari Seldon 2: jaja, ez a "klímaváltozás miatt kitörő háború" dolog ez totál kész :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 17:28:55

@Kövérmadár [swe]: érdekes, nekem határozottan úgy tűnik, hogy a magyar hal a testétől bűzlik - hiszen ő választja meg azokat a bűzös fejeket és nem a pirézek.

bpetya75 2014.06.12. 17:41:56

@KukorIca:

Pont tegnap érdeklődtem tankönyvrendelés ügyben, nekem nem mondtak ilyeneket, amikről írtál. Én azt az infót kaptam, hogy ha meg akarjuk venni a gyerekeknek a könyveket, akkor az illetékes elvtársnőnek vissza kell vonnia az iskolai megrendelést és nekünk kell webshopon keresztül megrendelni. Tovább nem firtattam, végül is csak tankönyveket érint, azokra meg majd megpróbálnak vigyázni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.12. 17:43:15

Egy újabb cikk arról hogy ne hagyjuk el az országunkat(remélem ez nem túlságosan off, végülis a poszt is erről szól részben) :

www.portfolio.hu/ingatlan/varoskep/miert_ne_hagyd_el_magyarorszagot_itt_a_legjobb_elni.1.199937.html

Kövérmadárnak emelnék ki egy részt :D

"Az International Living magazin 2009-ben, 2010-ben is összeállította a világ leginkább élhető országainak rangsorát. A szempontok között szerepeltek a megélhetési költségek, a szórakozási és kulturális lehetőségek, a gazdaság helyzete, a környezet, a szabadság szintje, az egészségügy, az infrastruktúra, a biztonság és az éghajlat. A 197 országot vizsgáló listán Magyarország az előkelő 20. helyen végzett, s olyan országokat utasított maga mögé, mint az Egyesült Királyság, Portugália, Görögország, Svédország, Japán, Monacó vagy például Írország."

Ezen azért még én is elmosolyodtam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.12. 17:50:16

identity check miatt be kell hoznom az utlevelet, meg jo hogy van, id kartya nem megfelelo. Mondjuk mindenkinek ki van adva. Van az itteniek kozul olyan, akinek nincs is utlevele. :O

Meg jo, hogy bar id kartya is eleg UK-be beutazni, de mindig van utlevelem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.12. 17:57:08

Hogy a temahoz is hozzaszoljak: En mar megbantam, hogy "erasmus" ( ami nem volt igazi erasmus, mert norveg allami osztondij volt joval magasabb kerettel, csak az erasmusos csapat vitte ezt is) utan nem maradtam vagy mentem megint rogton kulfoldre.

Jo lett volna akkor valami kulfoldi gyakorlatot kifogni.

SilentDreams 2014.06.12. 18:06:23

@házelőtthinta: Na ettöl aztán nem hinném, hogy bárki is meginog, aki külföldben gondolkozik... :))))

Ráadásul semmit sme veszít az, aki kipróbál több helyet is a világon, még akkor sem, ha egyik sem jön be neki jobban, mint Magyarország. Legalább már tudja ezt. Kipróbálas nélkül fogalma sem lehetne erröl, mert teljesen szubjektív dolog, hogy ki hol érzi jól magát.

bpetya75 2014.06.12. 18:07:47

@Mr Long (UK):

"De megtanulhatsz hegeszteni es kb barhova mehetsz a vilagba. "

Hallottam egy erdőmérnök kollégáról, aki nagyon tiplizni akart innen. Leült a földgömb elé, és kibökte Ausztráliát, hogy legszívesebben oda menne. Elsőre asszem Kanadára gondolt, de bonyolultnak találta a pontrendszerüket vagy esélytelen volt ott, már nem emlékszem. Rákeresett, hogy mik a leghiányabb szakmák az ausziknál, minősített hegesztői vizsgát tett, és sikerült is elhelyezkednie valami hajógyárban Brisbane-ben.

Hari Seldon 2 2014.06.12. 18:08:04

@házelőtthinta:
Klíma hisztéria.
Azért érdekes, hogy most 30-40-50 éves felmérések pillanatnyi tendenciája miatt bepánikolunk.
A Föld több mint 4 milliárd éves, az emberi faj is megélt néhány jégkorszakot. (a legutóbbi kis jégkorszak a teljes 17-ik század folyamán végig tartott)
Ha hosszabb időtávot nézünk nincs jelentős elmozdulás.

Nem volt még a "pusztulnak az esőerdők" szöveg még?
És akkor jön a széndioxid hatás?
Azt elfelejtik megemlíteni, hogy a földön felszabaduló CO2 legjelentősebb megkötője a óceán. (kb 90%-ban)

Hari Seldon 2 2014.06.12. 18:08:58

@házelőtthinta:
2011, 2012, 2013 és 2014-es adatok a maffiakormányzás éveiből nincs?

SilentDreams 2014.06.12. 18:12:41

@tildy[UK]: Sebaj, ha kicsit más úton is, de kijutottál, s ez a lényeg :)

Párszor bennem is felvetült, hogy anno miért nem próbáltam külföldön megcsinálni a PhD-t Mo. helyett, sokkal egyszerübb lett volna utána külföldi állashoz jutni, stb.
De ennek valójában nincs sok értelme. Akkor fel sem merült a dolog bennem, és csak a mostani eszemmel visszagondolva értelmes ez a kérdés. Ha már akkor is fontosnak éreztem volna, akkor bizonyára eszembe jut akkor :)
Ki tudja, a végeredmény tekintetében lehet, hogy mégis így a jobb. Na meg "kicsit" többet kellett tenni igy a siker érdekében, ami az eredményt is felértékeli kicsit.... :)

bpetya75 2014.06.12. 18:14:38

@Hari Seldon 2:

Sokan nem tudják, hogy a Föld tüdejét valójában az óceáni fitoplanktonok tömege alkotja. Ugyanakkor az esőerdők hatása is jelentős. Az adott területen klímamódósító hatásuk van. Nemrég olvastam egy cikket arról, hogy a kiirtásuk után a területen harmadával csökkent az éves csapadék mennyisége.

Mr Long 2014.06.12. 18:16:14

@bpetya75: Na jo, de tanult! -> belefektetett energiat... :D

bpetya75 2014.06.12. 18:18:55

@Mr Long (UK):

Ja, hogy ja! Az úgy nem ér? :-P

Wilhelmus80 2014.06.12. 18:20:05

@házelőtthinta:
Metodologiai oka lehet annak, hogy az International Living magazin listájában Mo. ennyire előre került.
Csak példaként két másik index:
www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp
Mo. a 40.
en.wikipedia.org/wiki/Where-to-be-born_Index
Mo. a 46.
Ezek a helyezések reálisabbnak látszanak.
@Hari Seldon 2:
A 2011-es adatsor megtekintéséhez már regisztrálnia kellett volna az újságírónak az International Living oldalán ... :D

Mr Long 2014.06.12. 18:20:26

@bpetya75: Ugy konnyu! :P Itt arrol van szo, hogy nem fektetek bele, de miert baj, ha akkor is elvarok.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 18:21:30

@házelőtthinta: Hinta, legyünk őszinték, neked nem csupán Nyugat-Európával van bajod, hanem az egész világgal. Igaszságtalan? Az. Kegyetlen? Az. Tudunk ezen változtatni? Nem. Mivel egyelőre nincs másik lakható bolygónk, szerintem elöbb-utóbb meg kell tanulni ezzel együtt élni és élvezni az élvezhető dolgokat.

@Kövérmadár [swe]: Nem másodnick, létező személy. Tanúsíthatom. Ami érdekes, hogy Facebookon a fala tele van viccekkel... és még jók is vannak közte! :)

@bpetya75: Ha egy hegesztő szépen dolgozik, angolul jól beszél és megvannak a nemzetközi minősítésű papírja, akkor vicc nélkül övé az egész világ. A Föld szinte bármely pontján keresett hiányszakma. Az már csak hab a tortán, hogy bizonyos körökben többet is kapnak, mint az a mérnök, aki megtervezte a szerkezetet, amit hegeszteni kell. :)

Mr Long 2014.06.12. 18:27:29

@házelőtthinta: Jah, a multkori email kerdesedre nem tudom miert. En nem gondolkoztam rajta, nem tunt fel. Kerdezzed meg az erintetteket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.12. 18:30:20

@SilentDreams: Nekem eszembejutott, es mar akkor is UK-t nezegettem, ovolt par angliaval kapcsolatos forum akkoriban , ahova irogattam.

( 2004-ben diplomaztam, akkor el is kezdtem dolgozni, aztan 3 honap utan ki is tettek (probaidon belul, pedig mindent megoldottam, amit kertek ) .

Nalam a visszatarto ero az ex volt. O nem nagyon akart menni.

bpetya75 2014.06.12. 18:37:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Tőlem nagyon távol áll a fém. Én a fa embere vagyok, de abból is inkább az élőé, a megmunkálásához nem nagyon értek. Műszaki antitálentumnak tartom magamat, de ma ismét bebizonyosodott, hogy van nálam lejjebb is élet. A költöztető brigád elég érdekesen szedte le a rájuk bízott szekrényekről az ajtókat. Fel nem foghatom, hogy meglett férfiemberek hogyan jutnak el odáig, hogy leszereljék a pántról az ajtót. A csavarok meg persze valahogy elmaradoztak. Szerencsére mi nem bíztuk ezt rájuk, de a közös szekrényekkel így is szívtunk eleget...

Badeni_lakos 2014.06.12. 18:38:47

@coeris: @enrobag : Egyetértek. Támogatom a meglátásotokat.
én is szkeptikus voltam először, mikor olvastam a posztot.
De igaz lehet a sztori. (az én tapasztalatom az Baden-Württ.ből, h nagyon komolyan veszik a németek megszerzett fokozatokat, sőt, az alapján osztanak be fiz. sávokba is.

A követelményekben rögzített (Anforderungsprofil ) képességeknél nincs kec-mec, nincs olyan, h "so-so". Vagy tudod, vagy nem (német szinten). Mindegyik pontnak meg kell felelned, Őszinteséget várnak tőled!
Nagyon nagy versenyelőnyben indulnak azok a külföldi (kínai, tunéziai, szerb, indiai stb.) diákok, akik ott végeztek Elektrotechniket, gépészmérnökit, mérnök/ gazd.infót, stb. Mert már évek óta oda akklimatizálódtak, nyelvi fordulatok, munkastílus, mentalitást stb.) az itthon végzett magyarral szemben.
A kínaiak pl. nagyon kooperatívak mindenkivel, és a német diákok sokat tanulnak tőlük. Ez az nyitottság és tolerancia alapvető előnye.)

Herr Gézának: Nem már nem élek BW ben. Hazajöttem, be kell fejezzem az infó kart. Még 1 félévig el-programozgatok itt.

Az az igazság, h a személyes jelenlét egyetemen pl. prog.laborokon nagyon sokat segít. Sokat jelent nekem. Meg motivál is. Le a kalappal az adjunktusok, és prof ok előtt! Mindenben segítenek nekünk. (ez a java pl. egyedül brutál lenne) Persze, Fizetek érte 200e, de a tudásért megéri. A PhD-s kutatási projektek nél meg tényleg elengedhetetlen a tudomány szeretete, mert nagyon sok energiát kell belefektetni. De jó dolog, az "Ahha!" élmény. szerintem mindig megéri tanulni.

SilentDreams 2014.06.12. 18:47:35

@tildy[UK]: Persze így azért más, ha már akkor is szemezgettél vele. De ha fontosabb lett volna, mint az ex, akkor megpróbáltad volna valószinüleg.
Utólag persze, mikor már tudod, hogy nem volt érdemes az exed miatt maradni, könnyü visszanézni és azt mondani, hogy bánod, hogy úgy döntöttél.
Szerintem meg van az oka, hogy így alakult, lehet akkor még nem voltál felkészülve rá eléggé.

Nekem a 2000-es évek eleje nyitotta fel a szemem a világra. Korábban érdekes módon nem néztem ki magamból, hogy külföldön is megállnám a helyem. Aztán 2004-töl már próbalkozgattam, de csak 2009 elejére jött össze. Hosszú út, de lehet nekem tényleg ez kellett, s nem az ,hogy egyetem után azonnal külföldre csöppenjek 1998-ban :)

bpetya75 2014.06.12. 18:48:56

@tanato:

Már vártam tőled ;-)

Kartács kolléga már kisóhajtozta magát az ottani kommentek közt.

2014.06.12. 18:51:01

@KukorIca: Teljesen le vagyok dobbenve, almomban nem gondoltam volna hogy ennyire rossz a helyzet.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 18:52:52

@bpetya75: Eszméletlen! Életem kb. 2. origos kommentje volt és te pont lecsapsz rá. :D

SilentDreams 2014.06.12. 18:54:11

@KukorIca: Nem tudom, mennyire lehet általános, de nagyon durva....

SilentDreams 2014.06.12. 19:10:08

A poszthoz: a történet tetszett, gratulálok a talpraesettséghez és a sikerhez. Remélem beválik a munkahely/ország, de ha nem, akkor tapasztalatnak is jó és lehet másfelé is próbalkozni.

A magyar állampolgárság leadásával kapcsolatos dilemmát viszont egy "cseppet" még korainak tartom most, hogy még nem is él kint.... Nem eszik olyan forrón a kását :)))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.06.12. 19:15:13

@Kövérmadár [swe]: :D

@bpetya75: Velünk aláírattak egy papírt, hogy akarunk vagy sem tankönyvtámogatást? Előző esetben ingyenes, visszaadandó, utóbbi esetben fizetendő, év végén elvihető.
Idei tanévben nem volt választás, kötelezően ingyenes volt. Örökre bevésődve ott marad az utókornak a tanító néni ordító szarvas helyesírási hibája, amit üzenetként pirossal belevésett a munkafüzetbe... Szerettük volna megvenni, de nem adják. (Nem az üzenet miatt, csak nekem is megvan az elsős tankönyvcsomagom a 80-as évekből.)

Érdekes, hogy az ismerősöd a kanadai pontrendszert tartotta nehezebbnek. Nekünk minden Kanada/AUS között vacilláló ismerősünk az utóbbit tartotta annak.

SilentDreams 2014.06.12. 19:23:05

@nezzazegfele: El sem tudtam volna képzelni, hogy használt könyvböl tanuljak és hogy ne tarthassam meg a tankönyveimet!
Nekem élmény volt minden év elején friss könyveket kapni, nézegetni, bekötni :), még ha nem is minden tantárgy érdekelt, különösen egy bizonyos nem :)))

A 80-as évek és ez mostani idöszak nagyon eltérö sok mindenben....

Papagály (törölt) 2014.06.12. 19:24:04

magazin diggerdrivereknek (nem, nincs benne emlő):
ebookw.net/magazines/transport/424305-earthmovers-july-2014.html

hírek e-autó-szkeptikusoknak:
www.portfolio.hu/vallalatok/cegauto/itt_az_attores_1500_km_villanyautoval.200058.html
Két cég, az Alcoa és a Phinergy újfajta akkumulátort fejleszt, amely több mint 1500 km-es hatótávolságot tesz majd lehetővé az elektromos autók számára, ami már versenyképessé teszi ezeket a belső égésű motorokkal szemben is, az ár és a fenntartási, üzemeltetési költségek tekintetében is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.12. 19:28:20

@bpetya75:
"Sokan nem tudják, hogy a Föld tüdejét valójában az óceáni fitoplanktonok tömege alkotja"

én tudom!
valami 40%-ot hallottam.

2014.06.12. 19:30:29

@Cascabel: Tudom nem leszek ezzel nepszeru, de szerintem ha nem lenne immigration control, honapok alatt oriasi kaosz alakulna ki aminek a vege az lenne hogy mindenki vagy halott lenne, vagy nagyon szegeny. Az emberi tortenelem soran nagyon sokaig nem voltak hatarok, immigration control stb. Aztan egyes emberek, egyes zart kozossegekben, tehetsegesebbek, sikeresebbek voltak masoknal es tobb vagyont halmoztak fel. Egyes kozossegek kollektiven sikeresebbek voltak mas kozossegeknel, pl. olyan szabalyokat vezettek be es tartottak be amik a folyamatos gyarapodast szolgaltak. Az hogy kialakultak nemzetallamok, hatarok, immigration control, az mar csak egy vegso stadium, nem a vagyoni kulonbsegek oka, hanem kovetkezmenye. Az anyagi ertelemben kevesbe sikeres kozossegek tagjai gyakorlatilag ostromoljak a hatarokat, mindannyian reszesulni akarnak a joletbol, de sajnos az elet nem ilyen egyszeru hogy a Fold egesz lakossaga pl. Skandinaviaba emigral es mindenki gazdag lesz. Azt felejtik el sokan, hogy pl. Skandinavia nem csak ugy veletlenul, szerencse folytan lett gazdag, hanem mert az ottani lakosok kepesek voltak megvalositani valamit amit masok nem. Ha mas tarsadalmak gazdagok akarnak lenni, tanulmanyozni kene a sikeres modelleket es megprobalni utanuk csinalni.

**mimi** 2014.06.12. 19:39:05

@macamuca [IHUN]:
várom is a ma késő esti hiradót! :)))

kutya vacsorája 2014.06.12. 19:42:16

jó írás. a posztoló állítson lovasszobrot a barátnőjének.

Pernilla 2014.06.12. 19:45:00

@Mirjam2: Na ezzel teljesen egyetértek.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.12. 19:49:23

@Papagály:

Szerintem teljesen működőképes a dolog, csak az olajoligarchiák annyira nagyok hogy nem bírják érvényesülni hagyni az elektromos autókat.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.06.12. 19:53:30

@SilentDreams: Eleinte kardoskodtunk a könyvek megvásárlása mellett. Mivel volt más, fontosabb, ami mellett még jobban ki kellett állnunk, így a könyv maradt talonban. A lányunk használta először. Viszont kiradírozhatatlan, a tanárok meg eleve tollal írtak bele. Lol... Nekünk alá kellett írni egy papírt, hogy esküszünk az élő Istenre, hogy vigyázunk rá.
Erről ennyit. :D

Úgy oldottuk meg, hogy megmaradjanak az első ákombákomok, hogy vettünk egy rakás foglalkoztatót, és azokban gyakorolt, amikor beteg volt. Így mégiscsak marad valami emlék az első osztályból (a sok hülyeségen kívül).

Egész évben azt hajtogatta, hogy vegyük ki, tanítsuk itthon. :) Nyáron nyelvtanulás van beütemezve neki, apjával angolozni, velem németezni fognak.
Aranyos, amikor próbálja kiolvasni az idegen szavakat. Úgy látom, hogy az angol fog neki jobban feküdni. :)

Apropó, tudja valaki, hogy az új rendszerben mikor kezdik a nyelvoktatást?
Egy faluval arrébb, a másodikosok már tanulnak, de ők pont nem az új rendszerben kezdték meg az első tanévüket.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.06.12. 19:54:35

@Mirjam2: Jön a király és megoldja ezeket a problémákat... :D
gyerehaza.org/node/14823#comment-2308

Lementem hídba. :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 20:05:18

@házelőtthinta: Szerintem ebben nem igazán van benne az olajlobbi keze.

Egyszerűen csak mostanra értek be a technológiák, hogy normális hatótávval minőségi, megbízható elektromos autókat gyártsanak. Sőt, hát igazából ki is lehet szerintem mondani, hogy ez a Teslának köszönhető. Mert ami előtte volt, az netto bohóckodás volt a Toyota-Lexus részéről, azóta meg valahogy hirtelen mindenki más is megtanult jó elektromos autókat gyártani (BMW, Ford, Nissan, stb.).

Amúgy a Tesla óta jönnek is fel az elektromos verdák mint a telejvíz. Norvégoknál lassan minden 10. autó elektromos. De dánoknál, hollandoknal, USA-ban is tombol az elektromos autós láz. Az olajlobbi meg köszöni szépen jól megvan. :) Végső soron az ő szemszögükből nem olyan nagy érvágás ha ezentúl az értékesített benzin helyett majd a földgázt fogják számolatlanul vásárolni az erőművek a megnvekedett elektromos fogyasztás miatt.

Mostanra már szerintem a legtöbb szkeptikus is belátta, hogy ez egy reális alternatíva és nem csak "útkeresés" meg "tapogatózás a sötétben". :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 20:11:00

@Wilhelmus80:
Hogy lehet ennyi baromságot összehordani?
Nincs túl hideg(-20) nincs túl meleg(+40).
Anyád.
Nincsenek veszélyes állatok...
Ezen besírtam.
Mostmár talán kevesebben vannak de még mindig 200an.
A Túró Rudi kimaradt???

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 20:11:21

@Zka:
Nem sok olyan fejet tudnek valasztani, ami nem buzlik...

Sütemény1975 2014.06.12. 20:12:10

Szep estet mindenkinek! Jo szorakozast a nyitomeccshez, aki nezi! En nekilodulok kifele ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 20:12:49

@Wilhelmus80:
Erdokertes es Veresegyhaz konkretan sivatagosodik... az a 35-40 fok nyaron nem embernek valo.
:)

SzZoole 2014.06.12. 20:14:21

@házelőtthinta: hinta az oligarchak inkabb politikai vonalon mozognak,ertsd magas rangu politikusokon keresztul probalnak befojast szerezni,erthetobben,Simicska-Orban paros
Az amire Te gondolsz azt Kartel-nek hivjak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 20:17:24

@bpetya75:
Dolgoztam hegesztőkkel.
Minősített hegesztőkkel.
Röntgennel ellenőrizték a hegesztővarratokat.
Kúrva jó szakma de tehetség kell hozzá.

SzZoole 2014.06.12. 20:22:02

@diggerdriver: tudod melyik a leggjobb szakma?
Hat a ba-szakma vagy ne ba-szakma:))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 20:25:03

@Papagály:
jobb ha nem minősítem a levegő-alumínium akkumulátort. Viccnek is rossz.
Lábszagakkumulátor nincs még?
Mert eddig már minden volt.

Hari Seldon 2 2014.06.12. 20:25:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Én továbbra is szkeptikus vagyok. De örülök, HA valóban megoldás.
ha,most hirtelen minden autó elektromos lenne, az mekkora extra teljesítményt kíván meg az erőművektől?
Jelentősebb erőművi kapacitásokat meg ugye legegyszerűbben hőerőműként lehet felfejleszteni.

Kiszámolta már valaki a többi lépést?

A benzines/gázolajos autó "erőműve" egy "átalakítással" alakul át mozgó energiává.
A nagyon nyomatott elektromos autó "mozgatási lánca:
Először erőművekben elégetik az olajat/szenet, elektromos energiává alakul. utána megint csak veszteséggel betölti az aksiba, utána az idő alatt azért szerintem az aksik is gyengülnek (további veszteség)
Szóval, ha a teljes energia felhasználást nézzük, akkor az a gazdaságosabb.

Mondom, nem tudom, de ha végig gondolom, az "elektromos autónál van pár "áttétele" ami nem a hatékonyság irányába hat. Persze be lehet adni a marketingeseknek, hogy elektromos és nincs környezetszennyezés, és gazdaságosabb. Holott a fenéket nincs szennyezés, legfeljebb nem közvetlenül az autó kipufogójánál.

Hari Seldon 2 2014.06.12. 20:28:38

@Sütemény1975:
Úgy látszik senki nem akar OFF-olni a meccsekkel.
Pedig, ha nem jó a poszt milyen jól tudtunk volna OFF-olni.(természetesen nagyon ritka esetekben, amikor például a helyi puncs lángos,és sajtod fagyi leírását olvasom),

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 20:30:17

@Zoole[uk]:
Figyu múltkor írta ide valaki hogy 45évesen jön a kapuzárási pánik.
Akkor én már 50-en túl rég becsuktam.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.06.12. 20:32:15

@tanato: Üres oldal jelenik meg... :S

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 20:33:11

@Hari Seldon 2:
A világban még akkora lufit nem fújtak mint az elektromos autó lufi.
Nagy durranás lesz.
Ez baj egyébként mert amikor majd kitalálják a VALÓDI elektromos autót akkor senki sem fog bízni benne.

2014.06.12. 20:35:15

@DieNanny [SZ,CH]: A magyar irigység és korlátoltság miatt, valószínűnek tartom, hogy nem Mo.-n támogatták őket...

Hari Seldon 2 2014.06.12. 20:36:06

@Sütemény1975:
Itt is nagy VB láz van.
Egy csomó ablakban kint van a zászló.
Ami érdekes, hogy elég sok autón/házon van olasz zászló kirakva.
Úgy látszik felénk elég sok az olasz származású bevándorló.

Gizi06 2014.06.12. 20:38:42

Herr Geza : nem igazan vagyok egy velemenyen veled.... tekintve, hogy kb ket eve bagyok kettös allampolgar---ugyhogy tu
dom , hogyan folyik az ilyesmi.Termeszetesen Te mindent jobban tudsz, hadd emlekeztesselek a GEZ-dijra :))

Hari Seldon 2 2014.06.12. 20:39:40

@diggerdriver:
Mondom nem tudom mi a valóság, de ha a teljes folyamatot nézzük, nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy hatékonyabb mint a mostani hagyományos autók. (legalábbis döntő többsége, és nem a ZIL)

Szerintem előbb utóbb tényleg lesz valaki, aki pontosan végigszámolja a dolgot, és kiderül a helyzet.

szuperkrumpli 2014.06.12. 20:41:27

A magyar oktatáson jókat lehet röhögni! Egyrészt ahová próbálják süllyeszteni a kormányok, másrészt sztem a világon nincs még olyan ország ahol ennyire kárörvendően néznék le a pályakezdő frissdiplomásokat! Azzal tehetnénk fel az i-re a pontot ha a keményborítós diploma kinyitásakor benne lenne a befizetett repülőjegy egy 20 kilós bőrönddel!

Az állampolgárság teljesen lényegtelen. Valószínűsítem, hogy 10 éven belül én is más állampolgár leszek, de ha bárki rákérdez mindig azt fogom mondani, hogy magyar vagyok. Sőt! Valahogy úgy érzem, hogy külföldön sokkal büszkébben tudom vállalni a mi ironikus, szarkasztikus stílusunkat! Viszont az már nem érdekel milyen logo van az útlevélen. Az állampolgárság inkább tűnik számomra egyfajta biztosításnak!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 20:42:16

@Hari Seldon 2: Noh, csak dióhéjban mert mennem kell tanulni.

"Először erőművekben elégetik az olajat/szenet, elektromos energiává alakul."

Noh, azért már nem az ipari forradalom korát éljük. :DDD
Nem mondom, vannak szénerőművek elvétve itt-ott (pláne németeknél nagy divat mostanság), de nem az a jellemző. Az erőművek többsége földgázzal, biomasszával és plutóniummal megy mostanság. :) Ezek eleve jóval "tisztábbak", mint a szén/olaj.

Van erőművi veszteség és persze van szállítási veszteség, de ugyanígy a benzin esetében is van veszteség több lépésben. Azt is finomítani kell mert sajnos nem tudunk benzint meg dízelt kiszivattyúzni a föld alól, plusz őket is kell szállítani és a legfaszább tankerkocsik vagy kőolajvezetékek esetében is van veszteség (jóval több, mint gondolnád, százalékokban mérhető). De akkor feltenném az i-re a pontot, tudod mennyi a villanymotor hatásfoka: 90 fölötti. Tudod mennyi a robbanómotor hatásfoka? 30-40%. Bizony, az üzemanyag kb. felével egyszerűen csak fűtöd a motorteret...

És a kipufogózás nem marketingduma. A kocsikban olyan a katalizátor amilyen. Nyilván van a Földön X millió, nem fognak csúcstechnológiát szerelni mindbe mert senki nem tudná kifizetni a kocsi árát. Nah most nézd meg egy kombinált ciklusú erőmű környezetvédelmi rendszerét, porszűrő ciklonok, meszes mosók NOx-re, COx-re nedves mosók, stb. Sokmilliós technológiák, amik klasszisokkal hatékonyabban szűrik a károsanyagokat mint egy autó kipufogórendszere. Szóval dióhéjban, nem marketingduma, sokkal hatékonyabb és gazdaságosabb egy helyen megfogni a károsanyagokat mint 1 millió helyen...

@Kövérmadár [swe]: Miazhogy, minden szerdán leugrom Grazba, együtt szoktunk berugni. :D

Hari Seldon 2 2014.06.12. 20:45:13

@Hari Seldon 2:
Amúgy önmagában, ha csak magát a kocsit nézzük, a Tesla természetesen jó autó.
Legfeljebb az irtó igénytelen amerikai kiképzésű belső tere zavaró.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 20:45:49

@diggerdriver: "A világban még akkora lufit nem fújtak mint az elektromos autó lufi.
Nagy durranás lesz."

Hallod, addig álljál féllábon, amíg az "elektromos autó lufi" (sic!) kidurran! :DDD

Hari Seldon 2 2014.06.12. 20:48:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Szerintem a biomasszát nyugodtan kihagyhatod.
Akkora kapacitást kiépíteni belőle lehetetlen lenne.
Másrészt, a biomassza előállításának is van "ökológiai lábnyoma"
Még egyszer, nem tudom a teljes folyamatot felmérni, de szerintem nem egyértelmű a dolog.

2014.06.12. 20:51:13

@**mimi**: A megtakarításodból. Ha rakod félre.

DieNanny CH 2014.06.12. 20:56:33

@SilentDreams:

Jó, hogy szóltál, most ránéztem és válaszoltam!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 20:59:30

Na szóval...

kepkezelo.com/images/bpki9bd1hfqklv3o2g5.jpg

A posztról nincs mit írnom.
Teljesen rendben van.

Az oktatásról.
Szerintem az általános iskolai oktatás 80%-a felesleges. Amit meg kell tanítani azt jóval kevesebb időben is meg lehetne.
Az alapokat kell hogy megadja és nem többet.
Én az írás olvasás számoláson kívül semmit nem tanultam a legendás 70-es években.
Amit ez fölött megtanultam azt nem az iskolában.
Viszont máig vallom hogy életem legszebb három éve a traktoros iskola volt.
Olyan tanári kart olyan szakmaszeretetet olyan elhivatottságot sehol nem láttam.
Meggyőződésem hogy a munkához való hozzáállást ott oltották belém.
Máig köszönettel tartozom nekik.

Volt itt szó az értelmiség kontra munkásosztály viszonyáról.
Csak a saját tapasztalataimról beszélek.
A Mérnök Úr és Józsi bácsi a kovács a kommunista rendszerben kölcsönösen megbecsülték egymást és a kapcsolatukat az egymás iránti tisztelet jellemezte.
Aztán jött a rendszerváltás és valami elromlott.
A melós egy senkiházi rabszolga lett az értelmiségi meg a Diplomás Úr.
Az idősebb főnökeim akik a rendszerváltás után is pozícióban maradtak továbbra is magas szociális érzékenységű melóst tisztelő emberek voltak. Aztán elmentek nyugdíjba meg volt egy nagy fiatalítási hullám és kezdtem rosszul érezni magam a bőrömben.
Egy lenézett senkiházi lettem aki csak a melósok és a művezetők között érezte jól magát.
A rendszerváltás után egyetemről kikerült generáció egy teljesen érzéketlen technokrata felsőbbrendű generáció lett.
Itt a blogon is van aki bevallottan nem szeret egy légtérben tartózkodni a prolikkal.
Ez a generáció néz csodálkozva ha egy digger a múzeumba megy. Miért az is ember? Oda csak értelmiségiek járnak.
Ahányszor életemben engem már lenéztek az alulképzettségem miatt...
Aztán kijöttem ide és megmutatták hogy ember vagyok.
Olyasmit kaptam itt amiről otthon álmodni sem mertem volna.
Pozitív inspirációt.

DieNanny CH 2014.06.12. 21:00:21

@Kövérmadár [swe]:

"Munkanelkuli voltam, jelenleg a vegtelenszereset keresem ;)"

A '0' bármennyivel is szorozva '0' marad... :-)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.12. 21:02:42

@SilentDreams: fontos volt az, fontosabb volt, mint az ex, csak elnyomtam magamban. Aztan ferjjeloltnek utana megmondtam, vagy jon velem ki, vagy otthonmarad, de en miatta nem maradok otthon az tuti:) Szerencsere o is ugyanezt mondta nekem :D

enrobag 2014.06.12. 21:02:51

@Határátkelő:
Az Európai Unióban használt terminológia szerint a PhD fokozat elnyerése után max.9 évvel számít valaki fiatal kutatónak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 21:06:22

@Hari Seldon 2: Nyilván ezek a dolgok nem egyik pillanatról a másikra épülnek ki. Sok-sok évtized kell, mint minden egyes nagyobb technológiai lépés elterjedésében (gőzgép, vasút, autók, számítógép, stb.). Ha egyik napról a másikra lecserélnénk minden autót elektromosra, akkor természetesen összeomlana a hálózat mert jelenleg nem erre van kiépítve. De ez nem jelenti azt, hogy ahogy terjed fokozatosan a rendszer, ne lenne úgy alakítható hozzá a hálózat is.

A megújulók is terjednek persze csakhát drága és lassú. Nem 2 év mire láthatóak a változások.

"Szerintem a biomasszát nyugodtan kihagyhatod."

Nah most nem akarok lekezelő lenni, de főállásban biomassza erőművi rendszereket tervezünk, szerinted nem tudom miről beszélek? :) Jelzem, jelenleg a világ energiaforrásának kb. 10%-át adja a biomassza, de EU-ra például 2020-ra 20% a cél. Sokan alábecsülik, de az az igazság, hogy ez még mindig az elsődleges megújuló energiaforrásunk. Csakúgymondom. ;)

Persze, nem lehet csak ezzel lefedni az egész világot, ugyanúgy ahogy semmi mással sem. Nem lehet csak nukleárissal vagy csak gázzal lefedni. Ahhoz túl sokan vagyunk. Keverni kell így is úgy is az erőforrásokat. Egyelőre maximum az arányok javításán fáradozhatunk. :)

firg_firg 2014.06.12. 21:06:32

@Zka: az 1080 a full hd-ra utal? :)

DieNanny CH 2014.06.12. 21:07:35

@Hari Seldon 2:

Erről a 17. sz-i jégkorszakról szívesen olvasnék. Tudsz valami oldalt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 21:14:58

Megint a hozzáértők segítségét kérném.
Ajánljatok nekem egy max 8colos tabletet.

Erről mi a vélemény?

www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/1714649.htm

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 21:16:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Minden tiszteletem ellenere: amig nem tudnak felmutatni 600-700kmes hatotavot, 3-5 perces ujratoltesi idot es elfogadhato arat (a Tesla ara szerintem vicc kategoria), addig halott ugy.

Egy hibrid meg csak-csak (Lexus LS600h :) ), de egy tisztan villanyauto szerintem alkalmatlan a legtobb ember szamara.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 21:17:42

@diggerdriver:
Persze, vegyel egy 17"-es HP notebookot i7-es processzorral... ;)

2014.06.12. 21:22:32

@Zka: Nekem meg határozottan úgy tűnik, hogy nincsen jó választás, csak rossz v. még rosszabb.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 21:25:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: most már meg kell kérdeznem: mi a f*szom olyan bonyolult ezen a hegesztésen, hogy ennyire kevesen csinálják? :D
Van egyébként egy haverom, akinek saját bevallása szerint van vagy 6 szakmája, pl hegesztő is, de évek óta munka nélkül tengődik.

bpetya75 2014.06.12. 21:26:41

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Nagy testvéred figyel téged! (Na jó, hozzád képest kicsi, de figyel) :-P

@nezzazegfele:

Nem ismerősöm, csak valamelyik kollégától hallottam róla.

@Babette.:

Szerintem még annál a 90%-nál is többről van szó, amit Seldon írt ;-)

@diggerdriver:

Gondolom kábé egy mesterlövész keze. Mármint remegés szempontjából.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 21:27:27

@diggerdriver:
www.businessinsider.com/teslas-model-s-receives-the-highest-owner-satisfaction-score-consumer-reports-has-seen-in-years-2013-11

"Owners of the Tesla Model S gave it the highest owner-satisfaction score Consumer Reports has seen in years: 99 out of 100," the magazine said. :)

@Kövérmadár [swe]: Jó, oké, nyilván van még hová fejlődni, nem azt mondom hogy ez most már tökéletes, de az emberek 90% mire használja a kocsit? Napi 40km-t jó ha megy a nagyvárosokban. Hát arra ez bőven elég. Sok is.
1-2 extrém kivételtől eltekintve a legtöbb felhasználó igényét lefedi. Nem azt mondom hogy most az összes futár elektromos autóra kell hogy váltson. Első körben nem nekik lett kitalálva. Amúgy meg te le tudsz vezetni úgy 700km-t, hogy nem állsz meg egyszer sem kávézni, kajálni, járni egyet? Mert annyi idő alatt fel is tölt.

De amúgy meg már dolgoznak az akkucserélő boxon is. Az meg konkrétan gyorsabb mint a tankolás. :)

tanato 2014.06.12. 21:30:39

@Philosoraptor: Az origo.hu-n is el tudod olvasni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 21:32:42

@tanato: jaj de nagyon jó a benne levő pdf. Egész jó képet ad a nettó jövedelmek eloszlásáról. www.origo.hu/attached/20140612osztalyletszam_adatok.pdf

bpetya75 2014.06.12. 21:32:58

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"Szóval dióhéjban, nem marketingduma, sokkal hatékonyabb és gazdaságosabb egy helyen megfogni a károsanyagokat mint 1 millió helyen..."

Bírom benned, hogy lekezelő sallangok nélkül tudod elmagyarázni a dolgokat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 21:36:19

@házelőtthinta: ezért létezik és sikeres a Tesla, annak ellenére, hogy qwa drága? :) El kéne felejteni ezt az olajlobbi összeesküvés dolgot. Azok se tudnak mindent elintézni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 21:36:24

@Zka: Maga a hegesztés nem bonyolult. De vannak speciális vállfajai, amik azért már tapasztalatot igényelnek.

Alapvetően szerintem az a baj, hogy az otthoni hegesztők közül kevesen tudnak jól angolul + a szükséges nemzetközi papírok összegyűjtése tetűlassú és mocsokdrága folyamat.

Ezt úgy képzeld el, hogy ha kapsz egy megrendelést és végighegesztgetsz mondjuk egy gázvezetéket Kazahsztánban, akkor minden varrat mellé bele kell ütnöd a számodat, ami alapján bármikor megmondják, hogy ezt te csináltad. Na most ha az gázvezeték elkezd szivárogni, és bizonyíthatóan te vagy a hibás, akkor évtizedekkel később is elő fognak venni.

Ebbe a rendszerbe való bekerülés lassú és drága folyamat (sokszor milliókba is kerülhet mire minden nemzetközi tanúsítványt megszerzel). Hegesztő és hegesztő között is van különbség. Szóval én első körben nem Bélabára gondoltam, aki egy palack keritésszaggatóért cserébe a pajkosan félrecsapott svájcisapkájában, tolerálhatóan borgőzös állapotban meghegeszti a bringád hátsó támvilláját.

Itt az olyan Jürgenekre gondolj, akik profi tűzálló munkaruházatban, egy paksamétányi tanusítvánnyal a hónuk alatt és komoly elszívófülkés, védőgázas hegesztéssel olyan varratokat csinálnak, ami erősebb, mint maga a nyersanayag.

bpetya75 2014.06.12. 21:38:14

@Zka:

Még jobb lett volna, ha a 100%-hoz közelítően szerepeltették volna a jövedelmi sávokat a kategóriákon belül. Szerintem nem kellett volna sokkal több sor a rubrikákban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 21:39:53

@Zka:
Amikor egy rókalyukban kell meghegeszteni egy gázcsövet röntgen alá úgy hogy se hely se levegő és még rá is kell tekeredni a csőre azt azért kevesen csinálják jól.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 21:42:02

@Zka:
Egy hegesztesnel macerasabb a debugolas :)
Eleg sok valtozos tortenet, millio fajtaja van, nem egyszeru.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Igen, sot, ha ilyen tavolsagon vezetek, akkor minel elobb le szeretnem tudni es csak akkor allok meg, ha mar firkal a vege ;)
Szerinted miert a dilim a nagy auto, fotel ulesekkel? Egy Suzukival tuti megallnek 2 orankent, mert elultem a sejhajomat.

Eddig egy parkoloban lattam itt konnektort, igaz, nem is keresem oket.

Norvegoknal hogy birjak az idojarast? Mennyit ront a teljesitmenyen / hatotavon egy -30 fok?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 21:43:39

@diggerdriver: minden új technológia úgy indul, hogy nem kellően hatékony és kényelmes, ez gyorsan elmúlik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 21:45:51

@bpetya75:
Például.
De számtalan buktatója van a szép varratnak.
A kigyökölés milyensége a berakni való távolság a hozzáférhetőség stb...
Gyönyörű mikor hegeszt és a salak a hegesztés után néhány centivel pöndörödik fel és alatta tiszta szép varrat látszik.
Jó hegesztőnek nem kell leverni a salakot az leválik magától.
Valamikor ilyen egytengelyes aggregátokkal hegesztettek amiben a 3011-es Zetor motorja volt.
Az idősebbek talán tudják.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.12. 21:46:16

@bpetya75: akkor a teveben rosszul mondtak. vagy felrehallottam masszirozas kozben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 21:47:01

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Azt mondod, a Borgozos Belabanak az utolso varrata lenne a vizalatti? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 21:47:41

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ja majd lecserélem a kétszer töltött új autóm akkuját más 500-szor töltött szarjára.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 21:50:29

@bpetya75: szerintem azért nincs meg a 100% mert nem válaszolt mindenki a jövedelmét firtató kérdésekre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 21:51:28

@Kövérmadár [swe]:
Egy töltött akkumulátor teljesítménye -30fokon kb 40%-ra esik vissza.
Láttál már hideg reggeleken bikázgató meg autókat tologató embereket.

bpetya75 2014.06.12. 21:52:30

@diggerdriver:

Egyszer volt a kezemben hegesztőpisztoly, mert géptanon úgy gondolták, hogy nekünk olyat is kell csinálni. Egyik évfolyamtársam odahegesztette a munkadarabot az asztalhoz. Jött a gyakorlati oktató, hogy "Akkor most hozom a flexet, és leszedi onnan!" mire a srác "Akkor dobhatják ki az asztalt is." "Aztán miért?!" "Mert a flexhez is pont ugyanennyire értek!" Végül nem kellett próbálkoznia ;-)

@Babette.:

Próbáltam rákeresni, de egyelőre nem találtam adatot. Masszírozol vagy masszíroztatsz?

Sütemény1975 2014.06.12. 21:56:38

@Hari Seldon 2: en az angoloknak drukkolok, bar valogatott szinten nem olyan erosek mint a Premier Leagie-ben.

Sütemény1975 2014.06.12. 21:57:51

@diggerdriver: mar kitalaltak. vehetsz te is. Tesla S

Sütemény1975 2014.06.12. 21:59:55

@Hari Seldon 2: en meg csak kepeken lattam belulrol, de nem volt veszes szvsz

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 22:05:16

@Sütemény1975:
Vegre!!!
Akkor mar ketten vagyunk! :)

En drukkolok a nemeteknek is. ;)

@diggerdriver:
Lattam, foleg dieseleket :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.12. 22:06:53

@diggerdriver:
"Egy jo hegeszto akkorat tud hegeszteni, amekkorat lepni" :)

Wilhelmus80 2014.06.12. 22:12:52

@diggerdriver:
Ez egy ilyen lista... Kicsi, sárga, de a miénk. :-)
A Túró Rudit mint érvet már levédette a gyerehaza.org

SzZoole 2014.06.12. 22:16:50

@diggerdriver: de neked a pisalas legalabb duplan jo:)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 22:22:26

@Sütemény1975:
Akkor elmondom hogy milyennek kéne lenni egy elektromos autónak.
Hatótáv 1000kilométer minden hőmérsékleten. Akkumulátor nagysága max 60köbdecméter 70kilogramm.. Tölthetősége 5perc.
500tölthetőség kapacitás csökkenés nélkül.
Tesla???

SzZoole 2014.06.12. 22:28:42

@diggerdriver: nem tunik rossznak,csak az a kerdes,hogy mire akarod hasznalni?

Badeni_lakos 2014.06.12. 22:30:37

@enrobag: Teljesen Igaz! Tehát a címet korrigálni kellene!!

@szuperkrumpli: Ne szidd a magyar felsőoktatást, kérlek.
Ha részt vennél benne (felsőokt.) akkor látnád azt, h milyen elkötelezett, hatalmas tudással és szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek tanítanak minket. És többszörösét kereshetnék a nagy gyártócégeknél, (cisco, ibm, ms, stb.) De ők mégis, évről évre a hallgatókért, Miértünk(!) maradnak, hisznek bennünk, és Tudod ez már valami! EZ igazi érték!
És ezekből a nagy tudású emberekből áll össze egy egyetem. Az egyetemekből meg a felsőoktatásunk, amit neked nincs jogod pocskondiázni.

Tegyél le inkább te is vmit az asztalra tudományos téren!
És csak utána írogassál, h ilyen meg olyan a felsőoktatás.

SzZoole 2014.06.12. 22:39:18

@Kövérmadár [swe]: a turorudi papirja nem pottyos?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 22:43:44

@Kövérmadár [swe]: "Azt mondod, a Borgozos Belabanak az utolso varrata lenne a vizalatti? :)"

Hallod, Béci nekimenne úszószemüveggel meg nagy levegővel. :)

"Norvegoknal hogy birjak az idojarast? Mennyit ront a teljesitmenyen / hatotavon egy -30 fok?"

Ez típusfüggű. Úgy olvastam, hogy például a Nissan Leaf max. hatótávból levesz vagy 25%-ot az extrém hideg, de Tesla csinált külön hűtés-fűtés kört az akksiknak, ott csak valami 10%-al kevesebb a felhasználók véleménye alapján.

SzZoole 2014.06.12. 22:47:51

@diggerdriver: Te Jani,mar a szemed is rossz az a tab 8 colos nem 7 colos.

Sütemény1975 2014.06.12. 22:48:28

@diggerdriver: lesz ilyen is. Adj idot a technologianak. Nekem mar egy tesla is jo lenne.

SzZoole 2014.06.12. 22:50:16

@diggerdriver: akkor miert kerdezed?Bendeguznak kell?

Sütemény1975 2014.06.12. 22:50:38

@diggerdriver: ez kb olyan, mintha 1902-ben megmutattak volna neked az egyik elso automobilt, te meg mar a 12 hengeres, dupla turbos motort hianyoltad volna belole :))

Furos 2014.06.12. 22:51:38

@diggerdriver: Nexus 7 es
Nalam nagyon bevalt :)

Furos 2014.06.12. 22:53:04

@Furos: @diggerdriver: Olcso, sokat bir , kenyelmes, rengeteg ingyen program, fasza olvasni rajta mi kell meg ?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 22:54:15

@Sütemény1975:
Na figyu.
120év alatt az autó minden alkatrésze legalább 100-200szoros fejlődésen ment át.
Egyetlen egy alkatrész van ami szinte semmit nem fejlődött.
Az akkumulátor.

nyuszigonosz 2014.06.12. 22:59:12

@diggerdriver: Szerintem a 7 colos az elég. Én is nagyobbat akartam venni, de miután egy igazi szakemberrel beszéltem ezügyben a 7-est javasolta. Igaza lett. :-)
Kényelmesen tudom egy kézzel tartani, millió ingyen porgram is van, és mindent tudok vele csinálni.
Jó rajta olvasni, filmet is nézni, amit nem hittem volna, de mégis igaz.
Azóta volt a kezemben az a nagyságú, amit én gondoltam volna, és nagyon örülök, hogy nem olyan lett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 22:59:30

@Furos:
Az illetékesnek nem tetszik mert vastag a kerete.
Jaaa kérem nőnek lesz.
A miértekre nem válaszolok.
:))))))))))))))))))))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 23:00:02

@diggerdriver: én nem tudom mennyit fejlődött az akkumulátor, de a hagyományos járműben annyira nagyon nem központi a teljesítménye, ezt el kell ismerned. Csak az utóbbi 1-2 évben több új, nagyon durva fejlesztést láttam akkumulátorokkal kapcsolatban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 23:00:36

@nyuszigonosz(D):
7colos kell.
Táskában elfér buszon könnyű kezelni...

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.12. 23:00:55

@bpetya75: utobbi. szabaly, hogy aki massziroz, az valaszt musort. na olyankor nezek ilyen musorokat:D:D:D

SzZoole 2014.06.12. 23:03:20

@diggerdriver: ok,de milyen celra?
Amit Te belinkeltel az 8 colos.

nyuszigonosz 2014.06.12. 23:04:53

@diggerdriver: Igen. Én az ágyamban is ezen olvasok még, vagy valamit megnézek, Nagyon jó dolog. Örülök, hogy van.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.12. 23:05:38

@diggerdriver: Valószínűleg pont ezért dugta össze a Tesla kitalálója, ELon Musk a fejét a világ egyik legnagyobb tech cégével, az Apple-el, hogy közösen csináljanak egy 4 milliárd dolláros akkumulátor gyártó- és fejlesztőközpontot Amerikában. Feltételezem nem a habokra... valszeg tudnak valamit, amit a nagyközönség még nem. :)

Furos 2014.06.12. 23:05:41

@diggerdriver:
www.amazon.co.uk/Asus-Google-Nexus-7-inch-Tablet/dp/B00EANTELE
igy ennyiert jo is.
Haaat kerem azert arra szeretnem emlekeztetni, hogy elofordult mar maskor is , hogy a funkcionalitast helyezte a szepseg ele :)

M. Péter 2014.06.12. 23:06:48

@diggerdriver: Hudl a Tescótól, 119 font.

Muscari 2014.06.12. 23:07:07

@diggerdriver: azt kihagytad, hogy nincs hurrikan sem. Azt lattad, hogy az evszazad vegere allitolag London viz ala kerul? Menekuljunk!

Furos 2014.06.12. 23:14:31

@Muscari: Nem zavar a vastag keret ? :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 23:16:00

@Zoole[uk]:
Ne öljél már hogy milyen célra.
Nőnek kell.
Sminktükörnek.
Mit tudom én.
Nézegetni.
Milyen célra?
Acélra.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 23:17:00

@M. Péter:
Volt róla szó.
Olyan van hogy max 8colos és billentyűzet van hozzá?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 23:18:02

@Furos:
Úgy úgy. Például mikor meglátott...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 23:19:33

@Muscari: Addig akarsz élni?
Nem lesz az sok?
:))))))))))))))))))))))))))))

Furos 2014.06.12. 23:20:58

@diggerdriver: En is erre celoztam :))))

Muscari 2014.06.12. 23:21:19

@nyuszigonosz(D): meg filmet nezni is kivaloan lehet rajta, agyban fekve, vagy Hataratkelot olvasni. Kommentelni kicsit korulmenyesebb, de meg mindig jobb, mint a telefonon.

Sütemény1975 2014.06.12. 23:21:59

@diggerdriver: mert eddig nem volt ra egeto szukseg. majd most lesz.

Herr Géza 2014.06.12. 23:22:47

@Gizi06: Mármint hol vagy kettös állampolgár? N.o.-ban? Mert akkor olvasd már el figyelmesen, hogy mit is írtam... N.o. megengedi, Ausztria viszont nem. Szerinted?

Muscari 2014.06.12. 23:24:02

@Furos: nem, mi lefaragtunk belole :-)

@diggerdriver: A ferjem szerint Ildi igazabol arra celoz, hogy IPad minit szeretne ;-))))

Sütemény1975 2014.06.12. 23:24:37

En is csatlakozom a nexus 7 taborhoz. Kivalo tab! De persze a nok! Ok kocsit is szine alapjan valasztanak! :))

SzZoole 2014.06.12. 23:28:31

@diggerdriver: akkor iPad mini,bar az 8 colos

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 23:31:09

Mivel jobb az ipad mint a tablet és mi a tököm az a retinadisplay?

SzZoole 2014.06.12. 23:32:40

@Muscari: miert lenne korulmenyes?En csak arrol kommentelek,a sofan fekve:)))

Sütemény1975 2014.06.12. 23:34:37

@diggerdriver: az ipad is tablet. csak dragabb. mondjuk en android hivo vagyok, ugyhogy apple nalam nem rug labdaba.

Furos 2014.06.12. 23:35:26

@diggerdriver: semmivel, de cserebe joval dragabb...
Marketing fos.
Mondjuk ha Ildi a szepsegeert akar tabletot akkor vegyel neki szepet

Sütemény1975 2014.06.12. 23:35:38

digger mingyar megkerdezi, mi azaz android.. :)))))))

SzZoole 2014.06.12. 23:36:41

@diggerdriver: gyere el es megmutatom mi a kulombseg,valogathatsz 3 tab kozul,samsung galaxi II,kindle fire HD es egy iPad mini.Probald ki mind a 3 -at es latni,erezni fogod a kulombseget.

SzZoole 2014.06.12. 23:38:18

@Sütemény1975: az android egy inteligens robot:)))

Furos 2014.06.12. 23:39:57

@Sütemény1975: a mezga gezaeknal latott mar olyat.

Furos 2014.06.12. 23:40:59

@Furos: kobuki kuldte fenypostan

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.12. 23:41:17

@diggerdriver: és? Majd olcsóbbak lesznek. Tényleg nem vagy már mai gyerek, az utóbbi pár évtizedben gondolom láttál pár ilyet, nem? Minden új dolog drágán és szarul indul, aztán olcsóbb és hatékonyabb lesz idővel. Pl 1990ben kb $9 volt 1 MB tárolókapacitás harddisken. Most 6 cent 1 GB. Ha jól számolom 25 éve 15000x ennyibe került az adattárolás. Ugyanekkor sokkal gyorsabb is lett az adatátvitel, csökkent a zajszint és talán a fogyasztás is, csak úgy mellékesen.
Na kb minden technológiával ez van, a fejlődési görbék eltérőek, de a trend elég látványos tud lenni olyan dolgok esetén, amire komoly piaci igény van.

Muscari 2014.06.12. 23:41:49

@Zoole[uk]: nekem lassabban megy, mint a bilnnentyuzetrol es sokszor utok melle. Tudok ugyanis felig-meddig tiz ujjal gepelni, igy a klaviaturan gyorsabb vagyok.Csak erre gondoltam.

SzZoole 2014.06.12. 23:44:49

@Muscari: ertem,en csak az egy ujjas teknikat hasznalom,a tabon is meg az asztali gepen is.

SzZoole 2014.06.12. 23:47:18

Hat ugylatom egy kicsit lejt a hazai palya a braziloknak.

SzZoole 2014.06.12. 23:49:51

@diggerdriver: az iPad klasszisokal jobb a masik kettonel.
Ugyis Watfordban dolgozol 10 percre tolunk gyere el es probald ki oket,kavet is kapsz:)))

Furos 2014.06.12. 23:52:22

@Zoole[uk]:á dehogy.
Fogadjunk high nincs jailbreak az ipadeden.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.12. 23:55:07

@Zoole[uk]:
Köszi de embereket hordok.
Állítsak oda két albánnal?
:)))))))))))))))))

SzZoole 2014.06.12. 23:57:37

@diggerdriver: tolem,Ok is kapnak kavet:)))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.06.12. 23:58:10

@Furos: Lexus-t olvastam. Ideje ágyba menni... :D :D :D

Furos 2014.06.13. 00:07:57

@Zoole[uk]: majd egy sor mellett megszakertjuk

SzZoole 2014.06.13. 00:10:44

@Furos: tolem,mikor,hol?
Bar en csak felhasznalo vagyok,de a szakemberek is azt mondjak,hogy az iOS egy lepesel elorebb jar.

Sütemény1975 2014.06.13. 00:13:16

@Zoole[uk]: ha vagodeszkanak kell, akkor ipad ez 1ertelmu :))))))

Furos 2014.06.13. 00:14:41

@Zoole[uk]: nalunk, nyaron, Jancsibacsiekkal gyertek ti is
Aztan szakertunk

SzZoole 2014.06.13. 00:14:58

@Sütemény1975: nem ertem mi bajotok az iPad-al.

SzZoole 2014.06.13. 00:17:42

@Furos: ok,de csak 25.-e utan,sajnos haza kell mennem,szombaton indulok reggel.

Furos 2014.06.13. 00:21:54

@Zoole[uk]: Meg jancsibacsi sem nyilatkozott, de augusztusrol beszelt elozetesen.
Majd leszervezzuk

SzZoole 2014.06.13. 00:24:41

@Furos: augusztus 8-tol 20.-ig holliday:)))
Nekem tulajdonkeppen mindegy mikor.

Sütemény1975 2014.06.13. 01:36:08

@Zoole[uk]: nekem ugy altalaban van bajom az apple termekeivel. tularazottak es sokkal inkabb a csili-vili fele mennek el. Ocsemnek volt iphone-ja, szerette ugyan, de egy csomo dolog korlatozta, amit most az s5 kivaloan tud. az android egy lenyegesen nyitottabb rendszer, szerintem felhasznalobaratabb is. a mac-ek meg a penzkidobas kategoria. otthoni hasznalatra. de igazbol es is mar "vallas" kategoria. A ket tabor gyozkodi egymast, de ugyis mindenki azt vesz amihez a szive huzza.

rezsöatya 2014.06.13. 05:34:01

@diggerdriver: "Köszi de embereket hordok. Állítsak oda két albánnal?"

Nem eleg, hogy 10 pakival laksz egy szobaban, meg a kocsidon is osztozkodsz ket albannal?
Mosogatni azert egyedul szoktal?
:DDD

rezsöatya 2014.06.13. 05:43:57

@Sütemény1975: erre gondolz?

The Cutting Board - TechSense: youtu.be/LeA5xU2YjXk

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.13. 06:26:37

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ez tok jo!
Es az iTunesbol lehet majd akksit rendelni? Apple jelszoval indul majd az auto?

@diggerdriver:
iPad : valoszinu tularazott.
Retina display : kummajo felbontas
Tablet : talca, amin reggel beviszed a kavet es sutemenyt (na nem a mi sutinket :) ) a kedvesednek :)

@Sütemény1975:
Hehehe :))))

@Zoole[uk]:
Az i betu az elejen ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.13. 07:05:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Kepzeld csak el: vezeted a vadiuj Tesla S-t. Szeretnel savot valtani, mire megjelenik a muszerfalon: "Kerjuk adja meg Apple-IDjat es a hozza tartozo jelszot!"

Nagynehezen beutod.

Piroslampanal,;mikor fekeznel, megint keri. Ha nem vagy eleg gyors, letilt a rendszer es addig vagy kenytelen egyenesen menni, mig ki nem fogynak az elektronok a tankbol.

Vicces gyerekek ott az Applenel, fogalmujk nincsen arrol, hogy mi a felhasznaloi kenyelem ;)

SzZoole 2014.06.13. 08:10:51

@Sütemény1975: mint mar regebben irtam nekem mindket markabol van ugyhogy van osszehasonlitasi alapom mivel mindkettot hasznalom.En nem akarok meg gyozni senkit,hogy melyik a jobb.
Nem sokara jon ki a leggfrissebb IPhone,iOS 8-as progival,liquid metal kulsovel es zafirkristaly kijelzovel,en inkabb neveznem minosegnek mint csili-vilinek.

bpetya75 2014.06.13. 08:31:52

Ámberek! Tudja valaki, hogy nem rendszergizdaként beállíthatom-e a gépemen, hogy bekapcsoláskor az a nyomorult Num Lock aktív legyen? Ha igen, hogyan?

bpetya75 2014.06.13. 09:06:15

@nyuszigonosz(D):

Köszi, de németül tök esélytelen vagyok ;-)

De legalább látom, hogy van értelme keresgélni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.13. 10:23:17

Idehaza ismeretlen a BSc megszerzése előtti kutató. Sőt, inkább a PhD-n dolgozó embereket szokás fiatal kutatónak felvenni. Mondjuk a PhD képzés színvonala se éri el mindenhol egy jobb MSc szintjét...

min 2014.06.13. 10:23:53

@ NIKI LAURA: Hülyeséget írsz. Én nem vagyok olyan magasan képzett mint a posztoló , hanem csak egy proli melós és mégis visszahívnak a magyar számomon is ha az osztrák épp ki van kapcsolva és nagy százalékban válaszolnak az önéletrajzaimra is. Magyar cégtől eddig zéró email választ és ugyanennyi visszahívást kaptam. Osztráktól pl ma is két telefonhívást... ennyi.

digitime 2014.06.13. 10:23:53

Nem is agyelszívásnak nevezném. Jellemzően szerintem odakint nem kap többet a magyar kutató, mint a brit/német/stb. Inkább mondanám a Magyar rendszert agytaszítónak.

2014.06.13. 11:07:44

A normális munkakörnyezet többek között akkor képzelhető el, ha maga a munkaadód/főnököd is tud tervezni hosszú távra. Magyarországon ez nem sok helyen adott.

Ráadásul egy olyan nemzeti munkakultúrával rendelkezünk, mi több! állami szinten is azt támogatjuk, hogy a profitot a munkavállaló kizsákmányolásával, szabadidejének, életkedvének, emberi igényeinek megfosztásával lehet növelni az esztelenségig. Ezt úgy értem, hogy a munkaadó szempontjából minimális profitnövekedésért a dolgozókat bejelentetlenül, rossz körülmények között, rossz fizetésért tartja.

[...]

Minden pénzügyi feltétel mellett számomra a legfontosabb az, hogy azzal foglalkozhatok, ami érdekel. Sőt, díjazzák, ha valami érdekel. Díjazzák az új ötleteimet. Írok egy e-mailt, hogy jó lenne egy áttekintést csinálni a szakirodalomban a SIRT-1 számunkra fontos tanulmányairól, és még aznap jön a válasz, hogy csináld meg, átnézzük. Megcsinálom, és pár napon belül jön a válasz, hogy itt meg itt ezt vagy azt gondolom hozzátenni, kivenni. Magyarországon egy fordításokra, adatrendszerezésre támaszkodó hiánypótló szakkönyvet 2011-ben írtam meg, aztán mikor 1,5 év után odáig jutottunk, hogy a felét sem olvasták el a lektoraim, mondtam, hogy hagyjuk is.

Mikor egy FP7-es projektet, vagy mikor egy kutatási site-ot hoztunk volna Magyarországra, az általános kérdések ilyenek voltak, hogy "Most ennek az eredményeit is dobjuk ki, mint a gyógyszergyáraknak készített felmérések némelyikét?", vagy "Vajon a kutatásra szánt összegből sikerül felújítani a kórházat?". Esetleg csak tömör elutasítás, persze ez már politikusok részéről.

Közben félanalfabéta emberek doktorálnak, sőt, emelkednek adjunktusi és docensi pozíciókba; fogalmatlan idióták képzik a náluk csak reménytelenebb utánpótlást.

A teljesítmény, az ésszerűség, a tervszerűség kultúrája csak nyomokban lelhető fel. Véletlenszerű, hogy egy intézetvezető rendelkezik-e menedzsment képességekkel. Ha Magyarország vezető intézeteinek szakembergárdáját megkérdeznénk, hogy mi folyik az intézeteikben, hol tartanak és hová akarnak jutni 2020-ra, a fele a kérdést sem értené, nem hogy miért olyan fontos 2020, mondjuk az EU-s pályázatok szempontjából.

És így nem lehet versenyezni, mert más, hasonló profilú intézetek a magyar intézet költségvetésének tízszeresét nyerik el pályázatokon, ráadásul a munkaerőt sokkal hatékonyabban használják. Elég megnézni, hogy egy átlag alkalmazottként mennyit kell törni a fejünket egy kutatásban Magyarországon és Németországban.

Sokan sokat beszélnek a hozzáadott értékről. Próbáljon meg valaki egy félfeudális, paternalista viszonyrendszerben hozzáadott értéket adni egy projekthez.

A legtöbb témában az én területemen Magyarországon csak olvassák a vezető szakirodalmat, és nem írják; azt hiszem, ez mindent elmond az állapotokról.

Persze nem csak ilyen van. Vannak született tehetségek Magyarországon is. Vannak olyanok, akik a menedzsment, a szakmaiság, a szervezés és irányítás olyan szintjén állnak, hogy az meghaladja a nyugati átlagot. Vannak olyan laborvezetők, akik a magyar emberek szolgálatában példátlan munkát végeztek igen mostoha körülmények között, nulla megbecsülésért. Vannak ambiciózus, rendkívül tehetséges kutatók, született tanárok, igazi mentorok. Van jó szándék és emberségesség is.

Csak hát intézményes szinten nem az dominál.

élhetetlen 2014.06.13. 11:35:49

@ablakkktalan: „nekem es a csaladomnak semmibe nem kerult"
A szüleid nem fizettek rohadt sok adót, amíg te tanultál?
Ne az államnak legyél hálás, hanem a szüleidnek, akik a fejüket az igába tették és kifizették a te taníttatásod árát.”
Ezt hogy raktad össze? Most, a fizetős szakra járók szüleinek nem kell adót fizetni? Lehet, hogy nem ártana egy ablak?

tobias2 2014.06.13. 12:20:52

Látom, jól széttrollkodták a blogot a zavarobotok. Na mindegy.

Érdemben csak annyit kérdeznék, hogy EU tag-e Magyarország vagy sem. Mert ha igen, akkor mindenki ott lakik, dolgozik az EU-ban, ahol akar... Uff.

idiesel 2014.06.13. 12:21:02

Borzalmas, hogy beleolvasok a kommentekbe és autókról, Tesláról, Androidról és egyebekről megy a duma. Komolyan ezt itt srácok?
@Élhetetlen: Egyetértek, nagyon is!

élhetetlen 2014.06.13. 12:21:17

@csőcsere: Az, hogy valaki huszonhét évesen a szakmai produktuma alapján lesz egy fővárosi cég vezérigazgatója, az is egy „egy büdös nagy mítosz”.

marczy 2014.06.13. 12:21:38

Ausztriában a kettős állampolgárság ugyan hivatalosan nem megengedett, de amennyiben a posztoló barátnője osztrák állampolgár, akkor az a legjobb, ha még a hat év letelte, ill. az osztrák állampolgárság megszerzése előtt összeházasodtok és szültök annyi gyereket, amennyit akartok.

Ebben az esetben ugyanis az osztrák jog is kivételt tesz: az osztrák-X kettős állampolgárságot gyakorlatilag a vegyes házasságban született gyerekek esetén engedélyezi (az osztrák-magyar esetben a ius sanguinis elve szerint, születés jogán, tehát nem szabad akaratából jogosult a gyerek mindkét ország állampolgárságára). Tehát ha neked nem is, de a fiadnak/lányodnak meglehet az osztrák-magyar kettős állampolgárság, feltéve, hogy időben lépsz.

(A titkos kettős állampolgárság egy más eset, az ugyanaz, mint Szlovákia esetében, de ekkor csak úgy működhet a dolog, ha az osztrák állampolgárságod van meg előbb, tehát burgenlandiak és Erdélyből kitántorgottak [többen vannak, mint Mo-on!!!] előnyben.)

élhetetlen 2014.06.13. 12:21:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Köszi, ezt megúsztam, (válaszolni akartam Zka-nak). Amit hozzátennék, hogy komoly fizikai megterhelés is, mert ha pl. egy túlnyomásos tartályt hegesztesz belülről, ott van hatvan fok is, abban kell koncentrálnod.

micsoda? 2014.06.13. 14:17:58

Jó a poszt, sok olyan dolgot ír amit érdemes volna megszívlelni.

"A másik meglepetés az intézet vezetőjével való elbeszélgetés volt. Ő ugyanis arra volt kíváncsi, hogy én hogy éreztem magam ott, a szakmai felkészültségemről szó sem volt."

Nálunk, ritka kivételtől eltekintve önálló gondolkodás, a vezető részéről sem lehetséges. Mindig "felfele tekingetve" beszél. Eredményes az a munkahely, ahol a főnők (tulajdonos) ügyesen tud lavírozni, "kecske is jó lakjon, a káposzta is megmaradjon". Ezt meg csak egy tapasztalt vén róka tudja, azt meg nem szeretjük, mert balos:)

Netuddki. 2014.06.13. 14:17:59

"De akkor ki marad? Mi lesz itt két évtizeden belül? Emiatt nagyon aggódom, és úgy gondolom a döntéshozók is aggódhatnának."

A döntéshozók nem aggódnak. Az orbán aszondta, hogy nem képezünk diplomásokat a külföldnek. Így alaposan meg is nyirbálták a felsőoktatásra szánt pénztet...

Netuddki. 2014.06.13. 14:17:59

@marczy: Gondolom az osztrák magyar nemzetiségűek tolongtak a kettős állampolgárság bevezetésekor. :P

ex-dr. vuk 2014.06.13. 14:17:59

"Ehhez viszont vissza kell adni a magyart."

Miert is kellene? Az osztrak torvenyek ezt mondjak ki? A magyar biztosan engedi.

J.László 2014.06.13. 14:57:32

Esküszöm, nem tehetek róla, amikor agyelszívásról hallok, mindig egy londoni kocsmában mosogató fazon ugrik be, aki amolyan messziről jött emberként játssza az itthoni blogokon a nagyfiút.

Hari Seldon 2 2014.06.13. 15:50:09

@DieNanny [SZ,CH]:
Igen, keresek. Most eléggé szenved a gépem. Alig tudok pár írni is.

Hari Seldon 2 2014.06.13. 16:19:34

@Hari Seldon 2:
Szóval még hosszabb is volt mint egy évszázad. (300 év)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2014.06.13. 16:52:42

Érdekes ez a poszt. Egyrészt az "egyetem hagyományinak megfelelő két szemeszter csúszásban van". Másrészt marhára képben van a hazai munkaerőpiacon, meg az állapotok terén, és hogy itthon nem szeretne csekkeket tilitolizni.

Milyen egyensúlyban vannak az elvárások és a letett teljesítmény?

A másik furcsaság, hogy kutatói pozícióra általában mindenhol Msc. kell és PhD. kell csinálni három éven belül. Nagy a verseny. Aki külföldön kap egy ilyet, becsülje meg.

tableno 2014.06.13. 17:33:56

@J.László: éljenek a sztereotípiák!

2014.06.13. 20:15:01

@kovi1970: Sajnos az országnak sem...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.13. 20:15:54

@kovi1970:
Ez jó megoldás!
Így aki diplomát szerez, joggal várhat el magasabb bért, hiszen nem lesz akkora verseny. A magsabb bért úgysem fogják megadni, így valószínű külföldre fog menni.
Akik maradnak, azoknak nem lesz diplomája és végsősoron így is a külföldnek képezték a diplomásokat.

Okos ez az Orbán, tud valamit 8)

2014.06.14. 09:20:35

@J.László: A jelenség minimum 100 éve létezik mint erős társadalmi mozgás, és egyáltalán nem magyar specialitás.

A tudás akkumulálása stratégiai kérdés volt régen is. Ma meg - amikor teljesen immateriális, informatikai cégek az éves magyar gazdasági teljesítmény sokszorosát érik, holott Ózdon vagy Tatabányán is lehetne a központjuk - ez a kulcs a felzárkózáshoz.

Badeni_lakos 2014.09.12. 15:50:28

@Badeni_lakos:

Ez is megerősíti amit hangsúlyoztam korábban:

Legalább a 80%-át le kell fednie a szak-specifikus előírásoknak (Job-description) ha itt kint a diplomáddal el akarsz helyezkedni! Eleve Szakembereket akarnak, és nem általános tudással rendelkező diplomást.

"Nach unserer Erfahrung sind nur sehr wenige Unternehmen bereit, Bewerber einzustellen, die nicht mindestens 80% des fachlichen Qualifikationsprofils abdecken. In Einarbeitung und Weiterbildung von neuen (und teilweise auch langjährigen) Mitarbeiter wird ungern und wenig investiert – lieber suchen die Firmen so lange, bis sie die Person gefunden haben, die fachlich alles mitbringt."

forrás: www.hrweb.at/2014/09/fachkraeftemangel-oesterreich-war-for-talents/

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása