oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 03. 06:44,  Lakásvásárlási mizéria Londonban 495 komment

2014. június 03. 06:44 Határátkelő

Lakásvásárlási mizéria Londonban

A céltudatosság szép példája a mai történet (ilyen értelemben kicsit hasonlít a tegnapi, ausztriai poszthoz), hiszen szerzője, Berni és párja három év alatt jutottak el odáig a brit fővárosban, hogy most izgatottan tervezgethetik a költözést a saját, leendő otthonukba.

London, utca saját.jpg

„Pár hónapja jelent meg egy írás London2009 tollából (ide kattintva olvasható el), ami a londoni ingatlanvásárlás kérdését boncolgatja. Mivel mi a közelmúltban személyesen szereztünk tapasztalatot a témával kapcsolatban, gondoltam megosztom veletek, bízva abban, hogy hasznos lehet azoknak, akik éppen a döntés előtt állnak.

Tervezés

Évek óta arról álmodoztam, hogy mire 30 éves leszek, saját lakásom legyen. Végül a sors úgy hozta, hogy „székhelyünket” az Egyesült Királyságba helyeztük át, álmaimat azonban itt sem adtam fel.

Kicsivel több, mint három éve érkeztünk Londonba, minimális megtakarítással. Szerencsére mindkettőnknek állandó állása, és picivel átlag feletti fizetése van, így pár évvel ezelőtt tudatosan elkezdtük tervezni, hogy egyszer majd fészket tudjunk rakni álmaink városában.

Összeállítottunk egy megtakarítási tervet, ami tartalmazta a kettőnk fizetését, költségeit havi lebontásban, előre vetítve 5-10 évre. Nagyjából tudtuk, milyen áron és milyen lakásra vágyunk, ezért lassan kirajzolódott, hogy mikor állunk majd készen anyagilag arra, hogy belevessük magunkat a nagy kalandba.

Emellett figyeltünk arra, hogy a lehetőségeinkhez képest kicsit kevesebbet költsünk; értem én ezalatt, hogy tudatosan vásároltunk fogyasztási cikkeket, illetve igyekeztünk olcsóbb, kisebb lakást bérelni.

Barátaink vegyesen fogadták „életmódunkat”; volt, aki csak megmosolyogta, hogy az üzletekben sokszor az akciós termékek felé kacsingattunk, és volt olyan, aki a kicsiny, bérelt lakásunkba lépve csak annyit jegyzett meg: „Jesszus, én megőrülnék, ha egy ilyen helyen kellene élnem!”.

Felépíteni a hitelképességet

A tervezés anyagi oldala mellett persze figyelnünk kellett arra, hogy tudatosan építsük fel a hitelképességi-mutatónkat. Többek között beregisztráltunk a helyi szavazó listára, igényeltünk hitelkártyát (ezzel a bankok számára bizonyítandó, hogy mennyire vagyunk jó adósok), illetve figyeltünk arra, hogy minél több számla legyen a nevünkön, és azok mind rendben legyenek fizetve.

Belecsúsztunk abba a „hibába”, hogy az összes számlánkat online igényeltük. A rendszer sajnos kíméletlenül elbánik a környezettudatos halandókkal; később volt olyan bank, aki több évre visszamenőleg kért tőlünk rezsi-számlát. Ezért nem árt, ha szépen megtartotok pár számlát hasonló eshetőségre készülve.

Amikor megtakarításunk mértéke lassan elérte az önrész és az ingatlanadó összegét, befizettem egy hitelképességi online vizsgálatra (több ezzel foglalkozó cég is van Angliában), hogy biztosak legyünk abban, minden rendben van a hátterünkben.

Még mielőtt nekivágtunk volna a konkrét lakáskeresésnek, elmentem egy profi hitelszakértőhöz. Az első beszélgetés ingyenes, ad egy átfogó képet arról, hogy milyen összegű ingatlanokat engedhetsz meg, ehhez milyen hitelek állnak most a piacon rendelkezésre.

A fizetős hitelszakértő nagy előnye, hogy a teljes piaci kínálatot hasonlítja össze, azaz olyan ajánlatokat képes neked felkínálni, amiket egy utcáról a hitelintézetbe sétáló ember nem kapna meg.

Mindemellett viszont a mi ügyünket olyan profizmussal, és segítőkészséggel képviselték, ami nélkül nem jutottunk volna el ide; rengeteg kérdésünk volt a lakás-kereséssel, hitelügyintézéssel, és az egész adminisztrációval kapcsolatban, amire a cég azonnal válaszolt – rendkívüli segítség, ha első lakásodat veszed, ráadásul külföldiként! Érdemes beszerezni egy előzetes hitel-megállapodást (agreement in principal), sok ügynökség ennek hiányában szóba sem áll veled.

Kezdődik a kaland!

Kezünkben az előzetes hitel-megállapodással, lelkesen vágtunk bele a lakáskeresésbe. Fontos szempont Angliában, hogy a lakás valódi tulajdonosává válsz, vagy csak egy meghatározott időre leszel „jogosult” birtokolni.

Az eladó lakások túlnyomó többsége „leasehold”, ami azt jelenti, hogy a tulajdonos egy meghatározott időtartamra átruházza jogot, hogy a lakásban élhess. Ez az időszak rendkívül változó, általában minimum 70 év az, ahol a bankok még hitelt adnak, új építésű ingatlanoknál a bérleti időszak lehet akár 100-200 év.

Döbbenetes módon a rendszer alapjai a középkori törvényekhez nyúlik vissza, amikor a föld tulajdonosa engedélyezte, hogy meghatározott személyek („tenants”) meghatározott időre használhassák a területet. Ami minket illet, nem engedhettünk meg magunknak „freehold” ingatlant.

London igen népszerű északi részein kezdtük keresésünket, egyetlen feltétellel; csak ne egykori önkormányzati lakás legyen. Ma már megmosolygom kezdeti naivitásunkat; a mi költségvetésünk csakis volt önkormányzati lakáshoz volt elegendő ezen a környéken…

De még mielőtt bárki is ítéletet alkotna, számos önkormányzati lakóházat neves építészek terveztek, jó állapotban vannak, gyönyörűen felújítva, és volt szerencsénk egy-két lakásban megfordulni, ahonnan lélegzetállító kilátás nyílt parkra / városra, stb. Lelkesedésünk azonban hamarosan letört, amikor ez első ajánlat-adásra került a sor.

Őrület az ingatlanpiacon

A londoni ingatlan árak 18%-kal nőttek az utóbbi egy évben, rendkívül alacsony a kínálat, és hatalmas a kereslet. Egyszerűen nem épül elég lakás Londonban, ugyanakkor – köszönhetően a kormány lakásvásárlást könnyítő intézkedéseinek – egyre több ember szeretne vásárolni. Nap mint nap jelennek meg cikkek, amik az ingatlan-piaci „buborékról” beszélnek.

Amikor megadtuk az egyik ingatlan-irodában, hogy milyen paraméterekkel keresünk lakást, az ügynök kissé gúnyosan megjegyezte, hogy jelenleg 2000 egyén keres ugyanabban a kategóriában…

Amint megjelenik egy hirdetés, többnyire egy előre megadott időpontra lehet regisztrálni. Lelkesen megjelentünk az adott időpontban, lelki szemeink előtt láttuk, ahogy álmaink lakásában kettesben, a mosolygó ügynökkel a háttérben sétálgatunk.

A valóság kijózanító volt; a ház előtt az emberek sorban álltak, akkora tömeg volt már a lakásban, hogy az ügynök az ajtó előtt állt, és szigorúan ellenőrizte, hogy mindenki, aki megjelent, be van regisztrálva. Aztán ha tetszik az ingatlan, vagy aznap, vagy következő nap adhatsz ajánlatot.

Biztos, ami biztos, mi egy picit a vételi ár felé ajánlottunk, majd lelkesen vártuk az ügynökség visszahívását. A telefon azonban sohasem csörgött. Amikor pár nappal később felhívtam az irodát, ők szinte megvetően közölték, az ajánlatunknak esélye sem volt, lakás végül jóval a vételi ajánlat felett kelt el.

OK, gondoltuk, akkor keményebbre kell fogni a figurát, a következő lakásnál, ami tetszett, már kicsivel többet ajánlottunk. Az is nevetségesen magas összegért kelt el.

Amikor a metrósztrájk áldás

Jó pár hasonló csalódás után lassan kezdtük elveszteni a reményt, hogy valaha is elfogadják az ajánlatunkat. Ekkor történt a „csoda”; a londoni metró sztrájk. Gondolom, most mindenki felvonja a szemöldökét, hogy micsoda? Egy nap egy új építésű lakás hirdetése jelent meg az egyik ingatlankereső oldalon, a párom abban a másodpercben, ahogy az feltöltésre került a honlapra, már fel is hívta az ügynökséget.

Másnapra volt meghirdetve az össznépi lakásnézés („Open house”), ahol – mivel aznap volt a londoni metró sztrájk – csupán egy pár ember jelent meg. (Ráadásul tél volt, hideg, és zuhogó eső). Minket semmi sem tántorított el, biciklivel odakerekeztünk a lakáshoz, bőrig ázva.

A lakás nagyon jó áron volt meghirdetve, és fantasztikus állapotban volt (két hónapja készült el az épület, ez volt az utolsó eladó lakás). Tíz perc alatt körbesétáltunk, majd megkérdeztük az ügynöktől, hogy mi kell az ajánlat kéréshez.

Erre ő mosolyogva átnyújtott egy kétoldalas listát arról, hogy milyen adatokra van szükségük tőlünk. Következő nap délre várták a legjobb ajánlatot, amit ők bizalmasan kezelnek, és amin már nem lehet később változtatni („sealed bid”).

Aznap este belevetettük magunkat az interneten való kutatásba, hogy összegyűjtsük az utóbbi időben eladott ingatlanok négyzetméter árait (erről egészen jó statisztikák vannak).

Végül úgy döntöttünk, a korábbi kudarcainktól elkeseredve, illetve a „kutatási” eredményeinkre támaszkodva, hogy olyan ajánlatot adunk, amivel biztosan miénk lesz a lakás (azaz jóval a kért összeg felé megyünk). Be is jött. Másnap érkezett a hívás, hogy „le voltak nyűgözve” az általunk adott ajánlaton, miénk a lehetőség, hajrá!

…az izgalom még csak most kezdődik!

Az események ezután őrült sebességgel gyorsultak fel; elindítottuk a hitel-igénylést, felvettük a kapcsolatot az ügyvéddel és elkezdtük a különböző szolgáltató szerveknél a lakással kapcsolatos adatlekérdezést.

Azzal, hogy a kínálati árnál jóval magasabb vételi árat ajánlottunk – gondolom, sejthetitek – hatalmas kockázatot vállaltunk. A kérdés nem az volt, hogy ki tudjuk-e fizetni majd az önrészt, hanem, hogy a bank is annyira fogja értékelni a lakást, mint amennyire mi gondoltuk.

Az elkövetkező hetekben folyamatosan arról olvastam az interneten, hogy a bankok igyekeznek konzervatívan értékelni a lakásokat; ezzel próbálják az őrült ingatlan-áremelkedést némileg fékezni, illetve befeketedéseiket védeni, megjegyzem, teljes joggal.

Tehát jó esélyünk volt rá, hogy ha a bank nem értékeli számunkra kedvezően a lakást, nem ad akkora hitelt, és a hiányzó összeget nekünk kell majd előteremteni. Sebaj! Gondoltuk, ha ez bekövetkezik, akkor majd maximum kevesebb önrészt rakunk le.

Itt jött ám a bökkenő, amiről nekünk fogalmunk sem volt; a bankok valami oknál fogva az újépítésű ingatlanokat jóval kockázatosabbnak ítélik, mint például egy régi viktoriánus korabeli épületet. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy újépítésű lakásvásárlásnál minimum 20-25% önrészt kérnek.

Ez, az általunk adott ajánlattal párosulva pedig már elegendő lehetett volna, hogy egészet a füsttel tegye egyenlővé. Kezünket tördelve vártuk tehát a banki értékelés eredményét, ami éppen a 30. születésnapomon érkezett meg.

Teljes döbbenetünkre a bank pontosan akkora összegre értékelte fel a lakást, mint amit mi ajánlottunk érte! Ezek szerint az elemzés, amit a környező eladási árakról készítettünk, igen pontos volt. Megnyugodtunk, hogy most már minden rendben lesz, semmi sem állíthat meg minket, hogy londoni lakástulajdonosok legyünk.

Hova tűnt az ügyvéd?

Ekkor újabb nehézséggel kellett szembesülnünk: az ügyvéd, akit az ügyünk lebonyolításával megbíztunk, és akinek az összes dokumentumot kellett volna elkészítenie, egyszerűen lesöpörte az anyagunkat az asztaláról, és felszívódott. Sem nekünk, sem pedig az eladó ügyvédeinek nem válaszolt.

Amikor a fenyegető emailek tucatjait küldtem, kaptam néha egy pár soros „elnézést, beteg volt a fiam”, „nem voltam az irodában”, a „titkárnőm nem adta át az üzenetet” választ.

Egy alkalommal sikerült telefonon elérnem, mire üvöltve közölte, hogy ő rendkívül elfoglalt, rengeteg ügye van, és ne merészeljem sarokba szorítani az állandó megkereséseimmel, mert ő „igyekszik jó munkát végezni, amihez idő kell”.

Az ügy végül olyan szintre fokozódott, hogy az eladó megfenyegetett, amennyiben nem lát előrehaladást az eladásban, elveszi tőlünk az ajánlatot, és újra a piacra dobja a lakást. Teljesen kétségbe estünk, ismét különböző fórumokon kerestem válaszokat, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben.

A panasz hatalma

A válasz végül egy barátnőmtől érkezett; tudniillik minden vállalatnál létezik az úgynevezett panaszeljárás (complaint procedure), ami talán az otthoni panaszkönyv megfelelője. Azzal a különbséggel, hogy ezt itt nagyon komolyan veszik.

Tehát írtunk egy hivatalos levelet az ügyvédi irodának, hogy szeretnénk hivatalosan panaszt tenni. Két órán belül már az ügyvéd főnökével beszéltem telefonon, aznap este pedig kaptam egy három oldalas bocsánatkérő levelet, 24 órán belül pedig minden megoldódott, elkészült az összes dokumentum.

Kedves honfitársaim, ne becsüljétek le Angliában a „panasz” hatalmát! Nem tudom, hogy két dolognak köze van-e egymáshoz, de pár héttel később megtudtuk, hogy a hölgy már nem dolgozik a cégnél, és az ügyét egy másik munkatársa vette át, aki perceken belül válaszol minden kérdésünkre.

Most már minden költséget (köztük a borsos 3%-os állami ingatlan-adót) átutaltunk, dobozok előkészítve, csak arra várunk, hogy birtokba vegyük saját londoni fészkünket… a következő 125 évre.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ingatlanvásárlás lakásvásárlás London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr236260246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.06.03. 06:55:25

Gratulalok, nem semmi vegigjarni ezt az utat!

DE!

Kozel van a munkahelyhez? Vagy, - hogy Hintat idezzem, - "gyalogoltok, mint az allatok"? :DDDD

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.03. 07:10:24

De, jó!!!!
Gratula.
:)
Tudom más ország, más szokás, de én még mindig jobban szeretek lefele alkudozni, mint felfele.
;)

Kérdés: annyit el lehet árulni, hogy mekkora a kecó és mibe fájt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 07:12:34

Megáll az ész.
Sorban állnak lakást venni aranyáron és azt az àrat is felfelé tornázzák.
Hanyatlik a nyugat.
Szegényednek az emberek.
Hintát kérdezném tudja e hogy ez Magyarországon hogy megy?

pappito · http://pappito.com 2014.06.03. 07:13:37

gratula a házhoz, jó a sztori, kösz, hogy megosztottad

rezsöatya 2014.06.03. 07:21:52

@svájci sapka (ch): ...es jar-e hozza a szobankenti 10 paki...? :-)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 07:31:47

"ha kiveszed, megollek"

kivette..

adg 2014.06.03. 07:50:08

Tok jo, szep tortenet, kello mennyisegu izgelommal es buktatoval.
Mit csinaltok 125 ev mulva, csak ugy utcara tesznek majd benneteket? Kie lesz a lakas?

Mr Long 2014.06.03. 08:09:35

@rezsöatya: Ne b@ssz, hogy ilyet mondott!!! Uzenem neki, hogy gyalogolok en is, mert munkaido utan olyan dugo van a varosba a sok nem allat miatt, hogy gyorsabb a labamon. Plusz £52 a havi berlet es nem hasznalnam ki.

rezsöatya 2014.06.03. 08:14:06

@Mr Long (UK): tegnap ez volt a nap kommentje! :-)))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 08:15:40

Élvezetes cikk és teljesen alátámasztja a nyugat hanyatlását.

Ez a nyugat elembertelenedésenek egyik legfontosabb jele, hogy az átlagember tulajdon nélküli pária, még lakást sem vehet, csak hosszú távra vehet bérleti jogot.

Ez de facto visszatérés a prekapitalista hűbéri időkhöz.

Mi áll a háttérben? A kisember megnyomorítása, láncra kötése, ketrecbe zárása.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 08:16:34

@diggerdriver:

Megelőztél, teljesen igazad van.

Mo-n még nem így van: mindenki venni akar tulajdont.

fasor6 2014.06.03. 08:17:40

Az angol kolleganom hosszas keresgeles utan talalt egy neki tetszo lakast, ajanlatot adott, elfogadtak.Minden papir rendben volt, hatalmas onresze volt az eladott lakasabol ez ev januarban. Mivel ugynevezett "chain" volt a lakason, vagyis tobb ember egymas lakasat vette volna meg, es mindenki fuggott egymastol, a bekoltozes varatott magara. Tegnap a kolleganom szomoruan jott be az irodaba: kutba esett a hazvasarlas. Miert is? Mert a lancolat vegen allo ember megis egy dragabb lakast valasztott, mint az eredeti terve volt, ezert az 5 honapja elfogadott ajanlat helyett most 25ezer fontal megis tobbet ker az elfogadott ajanlatnal (egy 300 ezres hazra). Ez mar nem eri meg a kolleganomnek, nem is realis piaci ar, igy most kezdheti elolrol a keresgelest. Es azt mondja, ez teljesen megszokott dolog, alig haborodik fel rajta.

2014.06.03. 08:17:40

Ez egy jo cikk volt. Nem zavar benneteket,hogy nem freehold?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 08:22:20

@maxval a gondolkodó birca:
Ez kész.
Te vagy a legnagyobb...
:)))::)))))):)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 08:24:09

@maxval a gondolkodó birca:
Magyarországon ELADNI akarnak Max.
VENNI Londonban vennének.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.03. 08:30:54

Három oldalas bocsánatkérő levél? Mi volt benne, az ügyvéd háromheti napirendje? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.03. 08:32:25

@diggerdriver: Ha igazad lenne, az egész svájci frankos hitelbedőlési mizéria nem jött volna létre...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 08:34:18

@zöldeketbeszélek:
Akkor még venni akartak.
Azóta eltelt néhány év.
Bedölt a lakáspiac.

adg 2014.06.03. 08:34:20

@maxval a gondolkodó birca: "Ez de facto visszatérés a prekapitalista hűbéri időkhöz."
Nem visszateres, ottmaradas. Igy csinaljak ezer eve, es igy is fogjak ezutan is. Megvaltoztathatatlan, majdnem olyan, mint a dupla csap, a mertekegysegrendszer, vagy akarmi. :)
Az angolok nem a kovethetelen, folyton valtozo dolgaikrol hiresek. :)
.
.
.
.
.
.
.
Hanem a szar kaverol... :DDD

Chamroe 2014.06.03. 08:35:28

Gratulálok a posztolónak! Remélem sok öröme telik majd az új otthonában :)

Érdekelne, hogy vidéken is így zajlik-e a lakás/ház vásárlás?
Mármint, hogy tömegek állnak sorba érte?

@diggerdriver: kolléganőm vett most 5,4 millióért 3 szobás, jó állapotú, azonnal költözhető családi házat, Győrtől kb 5 percre.
Ha azt nézem, hogy van lakás-előtakarékosságunk, 2 gyerekre jár a szocpol, a jövedelem megfelelő, mi is tudnánk venni ilyet.
Kb 5-6 év alatt ki is fizetnénk. Ha a családi házat el tudnánk közben adni, a ránk eső részből még hamarabb is.

És mégis előbb használnám fel a házrész árát a kiköltözéshez, minthogy itt vegyünk házat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 08:36:56

@adg [Au, Darwin]:
Igen. Vannak az ortodox konzervatívok.
Meg az unorthodox nem konzervatívok.
Választottam közülük.

adg 2014.06.03. 08:37:13

@zöldeketbeszélek:
1. oldal: Cimlap
2. oldal: Mi okbol, mit hogyan, fel oldal.
3. oldal: Alairasok, nyilatkozatok, felelossegatharitasok, pecset

Meg szukre is szabtak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.03. 08:38:40

@adg [Au, Darwin]: Na látszik, hogy én még nem kaptam ügyvédi bocsánatkérő levelet :)))!

Mr Long 2014.06.03. 08:43:17

@adg [Au, Darwin]: legalabb kiszamithato.
mindig gindolkoztam azon, hogy ha veszek egy panelt, azzal mi lesz mondjuk 50 ev mulva. valami gebasz lesz a hazzal, akkor mit csinalok? abban is fekszik a penz, max annyit mondanak, hogy ki lehet koltozni?

Mr Long 2014.06.03. 08:44:47

Most neztem meg a kornyeki arakat. leget venni hazakat 120k kornyeken, az nem is veszes. mondjuk a rosseb akar pakisztan es a karib szigetvilag hatarara bekiltozni. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 08:46:04

@zöldeketbeszélek:
Hátezaz. A végtelenségig lenyomott árak mellett sem tudnak venni.

adg 2014.06.03. 08:52:15

@Mr Long (UK): Ketsegtelenul nagy elony a kiszamithatosag.

A panelokat en is megneznem otven ev mulva. Jo reszuk akkor mar 80-90 eves lesz, a mai karbantartasi technikak/trukkok mellett erdekes esettenulmanyokat lehet majd ott vegezni.
De ahogy a helyzet sulyosabb lesz, szerintem megoldjak majd. A haz kb orokke jo lesz, a panelok kapcsolatait kell rendesen karbanratani, javitani.
En mindenesetre regebbi panelt nem vennek, csak rovid tavra, a 80-as evek vegen, helyenkent 90-es evek legelejen epultek ezerszer jobbak minden szempontbol. Azt batran meg lehet venni, ha arra "vagyik" valaki. Semmivel nem rosszabbak, mint a nyugat europaiak.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 08:52:31

@Mr Long (UK):

Eleve tiéd az épület alatti terület arányos része, azaz van építési területed.

Ezen kívül pedig ha időnként van állagmegóvés, akkor nem dől össze. A legjobb téglaházzal is baj lesz, ha nem törődsz vele.

Mr Long 2014.06.03. 08:56:09

@maxval a gondolkodó birca: Te lattal mar panelhazat? Kapok egy (jo esetben) 2 m^2 teruletet. A satramat nem tudom ra felverni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 08:56:55

Magyarországon is van rengeteg építési telek ami 99évig bérelt és a ház rajta magántulajdon.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.03. 08:59:43

@diggerdriver:
Nem tudom. Miért tudnám? 23 éves vagyok ember és kapitalizmusban élek. Szerintem nem jellemző hogy 23 évesek lakást vásárolnak, hacsak nem gazdagék gyereke az illető vagy valami nagyon különleges kölyök. Egyébként ha visszamegyek melózni és marad a jelenlegi struktúra az életemben, akkor 2 év múlva én is gondolkodhathatnék ezen. De valószínű hogy akkor sem fog ez megtörténni.Sajnos az átlagember csak így juthat viszonylag könnyebben lakáshoz a kapitalizmusban. Egy magasabb bérszínvonalú országban megkeresni a rávalót és egy alacsonyabb bérszínvonalú országban vesz. Viszont engem nem igazán érdekel ez az egész. Úgyis csak arról szól hogy az a jani akinek szép nagy van. Nem fogok izzadva beállni a lóversenybe. Úgyse tudnék 30 milliós fullos budai lakást virítani amivel életképes lennék a húspiacon.

Magyarországon eladni akarnak? Ja igen, a kis eldugott falvakban biztos. De frekventáltabb helyeken nem. Nem a falusi szocialista eladhatlan palotákból kell kiindulni.

Rebarbaraa 2014.06.03. 09:15:06

Ez a post nagyon jo lett:) Gratula a hazhoz:) Barcsak mar mi is ott tartanank. Ahogy elnezem nem is a penz osszeszedese okoz majd fraszt:)Mindenesetre erdekes erzes lehet ugy lakni egy hazban, hogy tudom az majd nem lehet a gyrekeime, csak ha ok is megveszik.Es elgondolkodom rajta, hogy kell e igy nekem. A kemeny munkaval megszerzett onresz es a visszafizetett hitel 125 ev mulva fustte valik. Vagy csak rosszul gondolkodom es felesleges ez a mgyar ragaszkodas a megszerzett tulajdonhoz, hogy azt majd a leszarmazotaim is elvezhessek amit vilag a vilag:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.03. 09:16:04

@Mr Long (UK): Úgy tudom, hogy a legbiztonságosabb házak a panelek, pld. földrengés szempontjából. Meg hát a beton sem megy tönkre olyan könnyen, mint a tégla, vályog, könnyűszerkezet. A szerelvények elöregednek, de azokat mostanság cserélik a 30-35 éves panelekben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.03. 09:17:43

@diggerdriver: Na de a szándék akkor sem hiányzik. Venni akarnak. A gond az, hogy sokan úgy tudnának csak venni, hogy előtte eladnak...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 09:17:48

@diggerdriver:
En eladni akarok :)
Venni nem fogok, EUban semmikeppen.

Ingatlanado mi? Hogy evrol evre fizessek az adozott jovedelmem + a kifizetett kamat utan megint. Francokat! Inkabb tartom a parnaba varrva, azt nem veszi el senki (aki megis, az legalabb megdolhozott erte, nem ugy, mint az allam, ami utana szetosztja a semmirekellok kozott). :)

@házelőtthinta:
Ezt is megeltuk, egyetertek veled!
30-40m forintot sokkal hasznosabban is el lehet kolteni, mint teglat venni belole.

@adg [Au, Darwin]:
nagyon rossz lehet az a kave, ha kepesek teat inni helyette :))))

Rebarbaraa 2014.06.03. 09:23:55

@házelőtthinta: "Úgyse tudnék 30 milliós fullos budai lakást virítani amivel életképes lennék a húspiacon."

Szerintem ezzel a hozzaallassal neked a 60 millas is keves lenne:)
23 eves vagy. 5-10 ev es olyat fogsz valtozni, hogy csak na! Es nem csak mert a kornyezeti hatasok befolyasolnak. Hanem mert a gondlkodasod is valtozni fog. Ha nem, akkor maganyosan es megkeseredve fogsz megdo...bocsanat, elhunyni egy lepukkant lakasban, ami tele van szemettel es a be nem teljesult vagyaiddal.
23 evesen meg en s azt mondtam, hogy egy fenet fogok en masnak megfelelni, egy fenet fogok en a mokuskerekbe beallni. Nem is tettem meg, de okosan megteremtettem az alapokat, hogy ne kelljen. Felepitettem magamat, megteremtettem azt aki most vagyok emberileg. Tudatosan. Ha az anyagi reszet nem szamolom akkor egyes egyedul rajtam mult, hogy felismerjem a sajat ertekeimet es ktuzzem magam ele a celt, hogy mive valjak. Ha ezt nem tudod sajat magadnak prezentalni hinta akkor a fent emlitett modon fogsz eltavozni az elok sorabol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 09:23:57

Egyebkent a poszt botranyos volt! Jol megirt, erdekes, le a kalappal!

Na de ez a cirkusz, ami ovezi a vasarlast (itt is hasonlo, ugy emlekszem). Licitalni egy ingatlanra? Miiiii?????

Mondjatok, hogy a hitel es a bankok az atveres... es az ingatlan + a tulajdonlashoz valo ragaszkodas?

Akarom! Kell nekem!
De 1m font!
Nem baj, kell es kesz!
Minek?
Birtokolni akarom! Waaaaaa!!!!

Nincs is csodalatosabb, mint venni valamit, eladosodni, elvesziteni a munkahelyet es odebb koltozni 3 orszaggal. Aztan majd a szomszed mutogatja skypeon, ahogy rohad szet az ures haz... ezert tenyleg megeri! :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.03. 09:29:19

@Kövérmadár [swe]: Figy! Kinek erre van igénye, kinek arra.
Nem kell csak azért fikázni valakit, mert a sajátjában érzi jól magát.
Általánosítani sem kell az otthoni viszonyokból kiindulva.
;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.03. 09:34:58

@Kövérmadár [swe]: "Licitalni egy ingatlanra? Miiiii?????"

Annyira hanyatlik a nyugat, hogy verekszenek a mocsokdrága ingatlanokért a vevők :) Én mondjuk most biztos nem vennék, szerintem is lufi. Aki most megveszi az fizetheti a lufi árat 100 évig, jól sejtem? :P

Kiég3tt 2014.06.03. 09:40:40

Gratulalok a Postironak a Lakasvasarlashoz, kivanom, h sok orome teljen benne. Egy kifejtos kerdesem lenne azert.
Ha azt mondjuk, h a lakas meghirdetett ara a konnyebb szamolas miatt legyen = 100 000 Fonttal.
Erdekelne, h a tobbi koltseg ehhez kepest mennyivel terhelte meg a vetelarat, nevezzuk koltsegnek azt is, amennyivel tobet kellett ajanlani erte. Erdekelnenek az aranyok ill. h ha a cel egy ingatlan, akkor mennyivel kell tobbet raszamolni (ado, ilyen-olyan szakerto, hitelelbiralas...stb...)
Illetve, kerdes a tarsosag relevans reszehez: ez az ingatlan lufi csak Londonra igaz, vagy a tobbi varosra es kornyekukre is? (Tudom, vannak olyan varosok, ahol 1 Fontert adjak az ingatlanokat bekoltozes eseten.)

adg 2014.06.03. 09:42:50

@zöldeketbeszélek: Elsosorban a panelek kapcsolataival szokott baj lenni, ha rosszul van megcsinalva, es elrohad a vasalasa. Es ezek rejtett dolgok, nem veszed eszre kulon vizsgalat nelkul. A foldrengeshez meg az is kell, hogy jol legyen megtervezve az a haz. Sokszor uzleteket alakitottak ki a foldszinten, ilyenkor a foldszint sokkal gyengebb, mint a felsok. Ez meglehetosen szerencsetlen, de sok ilyen van megis. Azonban Magyarorszag nem annyira foldrengesveszelyes, nem valoszinu, hogy ebbol komoly baj legyen. Par repedes nem a vilag. Egy ugyes gazrobbanas nagyobb galibat csinalhat, de meg az sem vegzetes szinte sosem.
Az orosz rendszeru panelekkel kell vigyazni, az ujak jok. Oroszoknal dolt mar ossze panel, meg egy angol toronyhaznak omlott le egy resze vagy 30 eve egy gazrobbanas miatt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 09:49:26

@Rebarbaraa:

Én is ezt csináltam 3 éves koromban apám diplomájával.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 09:50:27

@svájci sapka (ch):
Nem fikaztam senkit sem, legfokepp a posztolot nem.

A poszt tenyleg jo volt, informativ.

Mar azt sem szabad leirni, hogy nem vennek ingatlant, mert irrealisan draganak tartom (mindenhol a vilagon)? Vagy azt, hogy egy vicc az ingatlanado letezese (itt is van)?

Rebarbaraa 2014.06.03. 09:56:33

@maxval a gondolkodó birca: Biztosan nagyon orult neki. :)
Ha nem banjatok megosztanek meg egy hirt, nem nagyon akarok OFF-olni, csak fontosnak tartom. A BBC-n hallottam par napja es most nezem, hogy a 444.hu is irt rola. Mar csak azert is erdekes mert nehany napja volt egy post amiben kedves posterinank pont ott dolgozik.
Off
444.hu/2014/06/01/nagyon-komoly-bizonyitekok-vannak-arra-hogy-katar-megvesztegette-a-fifa-vezetoit/

On

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.03. 09:58:05

@Kövérmadár [swe]: Ok, nem a posztolóra vonatkoztatva, de általában mindig kiszakad belőled, hogy hülye, aki ingatlant vesz.
:)
(Figyelek).
El kell fogadni, hogy van akinek aranyáron, adóval és a többivel így jó.
:)
Mint ahogy te nem spórolsz pl. egy utazáson.

Kaksi Kapitány 2014.06.03. 09:58:58

Kulturalt igenyes poszt, nagyon tetszett.

En nem vennek angliai papirmase hazat, egy vicc higy milyen epiteszeti technologiakat hasznalnak meg az uj epitesu hazaknal is. A masik ok pedig hogy megoli a mobilitasodat (mivel uk nem Budapest-kozpontu rengeteg a lehetoseg orszagszerte).

2014.06.03. 09:58:58

@Chamroe: Én egy évvel ezelőtt vettem lakást a párommal vidéken. Ezen azt kell érteni, hogy épphogy csak Londonon kívűl, de gyönyörű zöldövezetben Surreyban. A lakásvásárlás folyamata dettò ugyanez volt, de nem, nem kellett sorbaállni sehol ahhoz, hogy megnézz egy lakást. London ilyen téren nagyon különleges, a világ egyik legnagyszerűbb városa, nem csoda szerintem, hogy nagy a kereslet, bár azért kicsit nevetséges is, hogy min át kell mennie az embernek ahhoz, hogy ott vegyen magának egy otthont.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 10:00:07

@Zka:
Nem tudom, hogy mennyire lufi vagy sem.

Itt egy elneptelenedo faluban is 6-800e korona egy haz. Es ezt 20 ev mulva garantaltan nem lesz kinek eladni.
Flenben meg vannak emberek, kozvetlen vasut is van Stockholmba, 1-1,5 millio korona. Minimum.

Stockholmban nem tudom mennyi, de szerintem tobb :)

Biztosan azert nem ertem ezt, mert joparszor koltoztem mar eletemben es igy sosem alakult ki az otthon erzete.

Ismerek olyan idosebb embert, aki pl. wcre sem szeret mashol menni, csak otthon. Van, aki csak a sajat agyaban tud egy jot aludni. Nincs ezzel baj, de en nem erzem at es felall a hatamon a szor, amikor latom az ingatlanarakat.

Nekem is van kattom, tobbszoroset fizetnem ki autora, ha lenne ra keret :))))

2014.06.03. 10:00:55

A sorbaállás kemény, meg a magasan az áron felüli ajánlkozás is, de szerintem annál nincs rosszabb amikor valaki beleragad egy 'chain'-be.... Ezért vannak a 'First time buyer'-ek a legelőnyösebb helyzetben ilyen téren.
Nekünk el is kellett adni ahhoz, hogy vegyünk, és mi inkább eladtuk az előző ingatlant először, ami 7 hònapba telt úgy, hogy mi voltunk az utolsò láncszem. Aztán beköltöztünk apòsomhoz és onnan kezdtünk keresgélni, pontosan azért, hogy elkerüljük a 'chain' szituáciòt. Vagyis az új lakásunknál megint 'first time buyers'-nek számítottunk, mert épp nem volt lakáshitelünk és mert a lánc elején voltunk, azaz semmit nem kellett eladnunk ahhoz, hogy vegyünk. És még így is majdnem másfél évig tartott, mire sikerült beköltöznünk az új otthonukba.

Szerintem Angliában egyébként mindent nagyon könnyű elintézni és általában nincs felesleges bürokrácia...... Hacsak nem lakásvásárlásròl van szò!!!!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 10:03:46

@Rebarbaraa:

Ez mindig így megy.

Szerinted az olimpiai rendezés megnyerése hogyan szokott történni?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.03. 10:03:46

@adg [Au, Darwin]: A miént 86-os építésű, úgyhogy én nyugodt vagyok :). Igaz, a csövek éppen mostanság mennek sorban szét, de ez lenne téglaházban is...

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 10:04:02

@Imre apó: mert a posztoló nem a legjobb résznél hagyta abba??

Mr Long 2014.06.03. 10:06:00

@Kövérmadár [swe]: Az mennyivel jobb, hogy kiadsz egy kocsira mondjuk £20,000-et, majd 5 ev mulva eladod £4,000-ert? (Fals szamok, de peldanak jok). Nem fikazas, tenyleg erdekel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 10:07:06

@adg [Au, Darwin]: nem véletlen isznak teát....még ők is utálják a kávéjukat.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.03. 10:08:24

@maxval a gondolkodó birca: Hát, ha a lányom kiszínezné a diplomámat, alighanem el kellene mennem egy nagyot sétálni, mielőtt elmagyaráznám neki, hogy ez nem a boribonos kifestője...:))

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 10:08:44

@Mr Long (UK): panellal? semmi. olyan mint a csótány, az atom se árt neki.

Rebarbaraa 2014.06.03. 10:12:17

@maxval a gondolkodó birca: A korrupcio engem mindig is felhaboritott.
Lehet, hogy ez meg azert kulonosen mert egy ilyen patkanyfeszek "nyerte". Nem tagadom, orulnek ha visszavonnak toluk a rendezes jogat. Az sem erdekel, hogy hanyan buknak vele. Csak az a kerdes, hogy mivel nyugati cegek is vannak ott jocskan, es az O erdekeiket is valamikepp vedeni akarjak majd, hogy mennyire fogjak komolyan venni ezt az egeszet. Lehet, hogy eltussoljak majd, de az meg nagyon durva lenne, hogy egy kiderult csalas ellenere megtarthat egy ekkora projectet.

Hari Seldon 2 2014.06.03. 10:20:58

Az angol kormány támogatja a lakásvásárlást?
Az lesz az eredménye, hogy feljebb mennek az ingatlan árak.
A kevésbé tehetősek kiszoruljanak a városból.
Senki nem nyer vele, csak az ingatlan eladók.
A kormány támogat (tehát kiadása van) a vevő támogatással (is) drágábban veszi a lakást.
Kinek kedvez a tory kormány? Lényegében a tulajdonosnak. (azaz a tőkéseknek) Ki jár rosszul, a bérből és fizetésből élő. (legalábbis leginkább azok)

Mr Long 2014.06.03. 10:21:52

@maxval a gondolkodó birca: Hat igen. Erdemben hogy lehetne donteni ilyen "palyazatok" kozt. Ez egy sportesemeny, semmi extra nem kell hozza, csak infrastruktura. Az meg csak a penzen mulik.

Hari Seldon 2 2014.06.03. 10:21:54

A mesterségesen alacsonyan tartott kínálat is ezért van.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.03. 10:22:20

@Rebarbaraa: engem a korrupciós része nem igazán érdekel, de hogy munkások ezrei haltak ott meg úgy, hogy nem hagyták őket lelépni sem - tényleges rabszolgaság - na az gáz. Én már tavaly elvettem volna tőlük a rendezés jogát, de hát nyilván pénz ugat...

London2009 2014.06.03. 10:29:31

@fasor6: velem is ez tortent! Az a boldogan irodott elso cikk a lakasvasarlasrol egy remalomma valt. A tulajdonos nem koltozott ki a lakasbol amire ajanlatot tettem, mivel annyi penzert nem talalt masikat. Mondta az ingatlanugynok, hogy halasnak kellene lennem amiert nem emel arat! Elkepeszto. Ki is szalltam a tortenetbol es talaltam egy sokkal jobb kis hazat egy utcaval arrebb...Nincs egy honapja, hogy megkaptam a kulcsokat. Most zajlik a felujitas.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 10:29:37

@Mr Long (UK):

Pár éve a NOB bolgár tagja így bukott le.

Ismeretlenek "tárgyalni" akartak vele egy jövendő olimpiai rendezési helyszínnek kapcsolatban. Ő meg naívan elment tárgyalni és megtárgyalta mennyit kell kapnia neki és haverjainak a NOB-tól, hogy esélye legyen a helyszínnek.

Az ismeretlenek meg újságíróknak bizonyultak,,akik aztán másnap közétették a felvételt.

De aztán csak a bolgár bukott. Úriember volt, azt nem árulta el végül, hogy kik a haverok, akiket képes szintén meggyőzni hogyan kell szavazni.

Emlékszem, olyan félmillió dolláros "adományról" beszéltek egy NOB-tag szavazatáért.

poggY 2014.06.03. 10:30:50

@Rebarbaraa: A korrupcio nekem is iszonyat a "gyengem". A gyomrom felfordul tole. Ezert is fogok olyan orszagban elni ahol a vilagon az egyik legalacsonyabb a korrupcio :))

Hari Seldon 2 2014.06.03. 10:31:10

@Rebarbaraa:
Most komolyan?
Neked egy percig kérdéses volt, hogy Katar 1,5 milliós ország, ahol gyakorlatilag nincs semmi főleg nem FŰ, ami a focipályához kell, ellenben van homok, ami pont rossz ha van ott. Illetve a foci VB idején kb 45-50 fok, az REÁLISAN megkaphatta volna a VB-t?

Mr Long 2014.06.03. 10:33:58

@Hari Seldon 2: Strandroplabda vb pont jo lenne oda :DDD

London2009 2014.06.03. 10:34:25

@Rebarbaraa: mar hogyne lehetne a gyerekeide! Egyreszt ha 125 ev rajta a lease akkor meg siman a gyerekeid is kioregszenek belole. Masreszt, annyi szokott tortenni ha lejar a lease, hogy meghosszabbitjak meg 100 evvel...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 10:36:25

@Mr Long (UK):
Ha a szamokat nezzuk, akkor semmivel.

De egy autonak a szamomra van egy verhetetlen tulajdonsaga a hazzal szemben: a helyvaltoztatas kepessege.

Az okosok megfejthetik, hogy mi ez a zsigeri ellenerzes a kotottsegek / roghozkotottseg ellen...miert jelent ennyit (nem normalisan sokat), hogy minden holmim beferjen egy sporttaskaba / borondbe es ha olyanom van, akkor 24 ora alatt felszamolhassak mindent es ujrakezdhessem Braziliaban vagy UjZelandon a nullarol.

En sem ertem magam ;)

London2009 2014.06.03. 10:38:54

@Kövérmadár [swe]: nekem vegul sikerult egy hitelbol visszavett kis kertes hazat talalnom. A bank volt a tulajdonos - bank repossession, akit erdekel. Na ez a szep tortenet. Egeszen az exchange of contracts ig megy a licit. Tehat csak azon mulik egy pont utan, hogy milyen gyors az ugyveded... Megegyeztunk egy arban penteken es mar hetfon masik ar volt mert valaki ram ajanlott. Az egesz procedura pedig kezdodott az elejerol. A tortenetem legszebb pillanat az amikor az ugyvedhez adminisztrativ hiba miatt az eredeti ajanlatom kerult. Az ugyvedem pedig mondta, hogy marpedig ha ezt ok ennyivel kuldtek, o nem fogja oket felhivni, hogy megis nem akarnak e tobbet kerni erte hiszen nem ebben allapodtunk meg? Irto hosszu a sztori es nem untatok senkit, de vegul hihetetlenul jol jartam. Viszont 5 evet tuti oregedtem! : )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 10:39:05

Segítséget kérek.
A yahoo emailemböl nem tudom kivenni a csatolmány pdf dokut.
Miért?

Hari Seldon 2 2014.06.03. 10:39:26

@Kövérmadár [swe]:
Mit vacakolsz ilyennel?
Én is tervezem az ingatlan vásárlást. - Malibu-ban. Ha megvesszük meghívlak a házavatóra. Medence party, ilyen apróságok.
Áthívjuk még még a Schwarzenegger-éket is. Mondom nagy buli lesz, ha megvesszük.

London2009 2014.06.03. 10:40:08

A posztolonak szivbol gratulalok a lakasvasarlashoz! Talalkozunk a Homebaseben! : )

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 10:41:00

@London2009: még a sírhely-bérlet is sokkal rövidebb ennél:D

nyuszigonosz 2014.06.03. 10:41:56

@London2009: Akkor ami a posztban van, az változott meg?
Mondjuk az elolvasás után picit csodálkoztam, hogy a posztban lakásról van szó, relatív újról, és pár napja meg kommentben egy ház döcögös felújításáról írtál. Vagy valamit elnéztem?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.03. 10:43:54

@Rebarbaraa: te figyeld, elolvastad mire linkelsz nekem Katari botrányos cikkeket? :)))))) Az összefirkált útlevélre mondtam, hogy fake, mert az fake.

nyuszigonosz 2014.06.03. 10:44:03

@London2009: Látom már, én néztem valamit rosszul, nem te írtad a mai posztot.
Elnézést a kérdésért így.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.03. 10:46:13

@Babette (eper vagyok a jogobellában): ismerősöm a srác, a cikk alatt meg máris megy a tipikus gyűlölködés és fröcsögés.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.06.03. 10:47:12

Jó kis írás, én megértem, ha valaki a sajátjában akar lakni. Ők eldöntötték, hogy ott akarnak élni a jövőben, ezért okos dolognak tartom, ha lakást vesznek, és nem bérleti díjat fizetnek évekig.
Mondjuk ez a licitálás fura, de érthető, ha nincs annyi lakás, amire igény lenne.
Sok boldogságot a saját lakásban! :-)

Mr Long 2014.06.03. 10:47:17

@Babette (eper vagyok a jogobellában): :D Ha lejar, akkor onnan is kiteszik a berlot? Nem orulnek, ha a dedpapamat ajanlott kuldemenykent a postas letenne az ajtom ele :)

Rebarbaraa 2014.06.03. 10:48:57

@London2009: "Mondta az ingatlanugynok, hogy halasnak kellene lennem amiert nem emel arat!"

Nem mondtad az ugynoknek, hogy: Jo akkor most en nagyon halas leszek es meghagyon neki a hazat, en meg keresek masikat.:)
Fura szokas, hogy egy megallapodast csak igy fel lehet rugni. Oke, hogy visszalep mert nem ugy jott ki a lepes, de hogy O okoz problemat es meg en legyek halas...nonszensz. Szerintem ez valami extra idiota lehet meg Londoni viszonylatok kozot is.:))

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 10:49:48

@Mr Long (UK): gondolom, fölássák, kiszórják a maradékot, és újra kiadják.

Hari Seldon 2 2014.06.03. 10:53:13

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
4 gyerekkel, 1700 Km?
Mi 3000 Km-t tettünk meg épp most 3 gyerekkel.
Jó ki út volt, talán írok róla egy rövidet.

adg 2014.06.03. 10:54:26

@Mr Long (UK): Azt inkabb a kertem vegeben kellene rendezni. Persze csak a noit. A fiuk mehetnek katarba

Hari Seldon 2 2014.06.03. 10:55:02

@Zka:
Jöjjön át ide (is). Itt sok olyan van, akiknek hasonló motivációja van. Sőt sokgyerekesek is... :-)

Mr Long 2014.06.03. 10:55:37

@adg [Au, Darwin]: Megyek bironak, ugyis el akartam menni mar ausztriaba. Nem baj, ha megvesztegetheto leszek? Csak termeszetbeni ajandekokat fogadok el!!! :DDDDD

Rebarbaraa 2014.06.03. 10:56:14

@Zka: Ja bocs, felreertettelek:) Bocsi, bocsi:))

@Hari Seldon 2: Abszolut megfordult a fejemben amikor megtudtam. Sot, csak ezt tartottam lehetsegesnek.

@London2009: Gondolom, bizonyos (borsos) osszeg fejeben.

@poggY: Hajra

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 10:56:14

@Kövérmadár [swe]:

Amióta házas vagyok eddig 5-ször költöztem, S mindig saját ingatlanban laktam. Azaz nem olyan bonyolult ez: el lehet adni. De amíg benne laksz, biztonságot ad és senki sem szólhat bele mit csinálsz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 10:58:42

@Hari Seldon 2: nekem az emberem (aki ellene van minden külföldre költözésnek) múltkor kiejtette azt a szót a száján, hogy menjünk. de szerintem ha előfordulna az a CSODA ÉS LEHETETLENSÉG, hogy ez összejönne, nálunk akkor is csak 100 kilométert jelentene, ide a határ túloldalára.:)
szóval nem nagy utazás, és a tengeremet se kapnám meg, de mégis egy olyan ország, ami magneB6-tal a szájában születik.

Hari Seldon 2 2014.06.03. 10:59:01

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
Hát, ha az út hosszú volt... Lehet, hogy ez is hosszú lesz... :-.)

London2009 2014.06.03. 11:03:03

@Rebarbaraa: Felhivott az ugynok, hogy na mi ujsag, ugye erdekel meg a lakas, mar nem kell sokat varni! Baromi kedvesen elkezdte mondani, hogy tudja, hogy fel eve huzodik, de hat ugye meg mindig ugyanaz az ar, oruljek… akkor meg nem volt 100% a masik amit talaltam, de mondjuk 99…ugyhogy razuditottam sok mindent : ) Azt is kerdeztem, hogy es az elveszitett ertekbecslonek kifizetett dijnak is oruljek (300 font)? Belulrol latva szerintem borzalmas ez az egesz rendszer. Egyebkent ha jol tudom mar Skociaban a normalis “europai” rendszer mukodik.

tsabus UAE 2014.06.03. 11:04:51

Arról van valakinek tapasztalata, hogy milyen esély van építési telek vásárlására és építkezésre - részben saját kivitelezéssel ?
Természetesen nem Londonra gondolok, hanem egy távolabbi város (pl. Derby) környékén.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 11:04:56

@Rebarbaraa: ja, de nem fog,
ő pénzért "posztol" a díványnak:)

adg 2014.06.03. 11:08:50

@Mr Long (UK): Gyere. Irok igazolast az asszonynak, hogy uzleti uton vagy es jol erzed magad. :) De mi legyen az enyemmel?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 11:09:08

@Hari Seldon 2:
Na igen... :)
Azert van, ahol en is vennek... BelAir, Malibu...

@maxval a gondolkodó birca:
Ez most is all a berlemenyben.

Persze at nem alakithatom, de minek is tennem? Ameddig fizetem a berleti dijat, kitenni sem tehetnek. A biztonsag ugyanakkora, mintha a banknak tartoznek es elvihetne a hazat nemfizetes eseten.

Szamomra az otthon csak egy hely, ahol alszom es van wifi :)

Rebarbaraa 2014.06.03. 11:10:22

@London2009: Vannak ilyen forma fazonok, ugynokben es ugyfelben egyarant. Hulyenek nezik az embert es meg te legy boldog:) Az ilyeneknek szoktam jo kis lecket tanitani. Jo durranosat.
Valoban borzalmasnak latszik a rendszer, viszont az elado felnek ad valamifele elonyt es biztonsagot. Ez persze a vevo oldalarol nezve olykor, mint a te esetedben is, nagyon kellemetlen. Remeljuk, hogy az ilyen azert nem annyira gyakori.
Ugynokokben meg nem biztam sosem, rosszabbak mint az ugyvedek:) Bar tisztelet a kivetelnek.

M. Péter 2014.06.03. 11:11:19

@adg [Au, Darwin]: A bérlőnek joga van meghosszabbítani a leasehold-ot, vagy bizonyos feltételek mellett akár arra is, hogy megvegye az ingatlant. Van egy külön bíróság is, amely vita esetén eldönti, hogy mennyit fizessen a tulajdonosnak. Ausztráliában is van leasehold, állítólag Canberrában csak az van,

SilentDreams 2014.06.03. 11:12:06

Nagyon tetszett, végig izgultam a történetet, még ha sejtettem is, hogy happy end lesz a vége! :))

Nagyon szívesen olvasnék más országokból is hasonló lakásvásárlasi sztorikat, érintettektöl is, föleg Németországból. Volt már esetleg a HA-n ilyen?

Rebarbaraa 2014.06.03. 11:12:14

@Kövérmadár [swe]: "Szamomra az otthon csak egy hely, ahol alszom es van wifi :) "

Na es mi van a hutovel?:))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.03. 11:13:48

@M. Péter: ezek a leasehold-ok átruházhatók? Úgy rémlik van olyan konstrukció, amivel a hitelt át lehet rakni egy másik hasonló ingatlanra és így nem köt röghöz. Ez Londonban nem biztos, hogy annyira fontos, de egy kisvárosban már nagyon is.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.06.03. 11:16:12

@SilentDreams: Hát, mi Franciaországban vettünk, de nagyon érdekes az itteni rendszer. Például lefoglalod, de ettől kezdve 7 vagy 8 napig (már nem emlékszem) bármelyik fél visszamondhatja a szándékát, és legalább 2 hónap, mire esetleg a közjegyzőhöz jutsz szerződést kötni, akkor is, ha ki tudod fizetni rögtön a lakást.

London2009 2014.06.03. 11:16:28

@Rebarbaraa: nem feltetlenul. Igazabol ez a rendszer nekem is csak addig volt furcsa mig nem ertettem meg, hogy itt szinte alig van freehold ingatlan. Az enyemen 99 ev lease van. Tehat ez akkor kezdene el erdekes lenni ha kevesebb mint 70 ev lenne mar csak rajta (29 ev mulva) es el akarnam adni. Ahogy a cikkben is szo van rola a bankok nem szivesen adnak hitelt ingatlanra amin kevesebb mint 70 ev maradt a leasebol. Max 5 even belul el szeretnem adni a hazat, igy egyelore nincsenek almatlan ejszakaim amiatt, hogy mi lenne ha nem adnam el 5 ev mulva de 29 ev mulva talan stb stb : )
A leaseket folyamatosan hosszabbitgatjak pont ezen okbol. Ugy velem en is, hogy ez egy regi csokeveny a rendszerben. Nem jelent veszelyt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 11:18:02

@Rebarbaraa:
Enni etteremben is lehet, be tudok szaladni a boltba, ha kell valami :)

Miota odafigyelek arra, hogy mit es mennyit eszem egy nyug lett az egesz. Utalok enni, kulonosen edzesnapon, amikor szinte tomnom kell magam, hogy meglegyen mindenbol a szukseges mennyiseg.

Meg egy elony az otthon mellett: bezarhatom az ajtot es megszunik a kulvilag :) ez nagyon fontos nekem.

M. Péter 2014.06.03. 11:20:02

@Kövérmadár [swe]: "Ingatlanado mi? Hogy evrol evre fizessek az adozott jovedelmem + a kifizetett kamat utan megint."

Ha bérelsz, akkor is te fizeted az ingatlanadót, csak közvetve.

London2009 2014.06.03. 11:23:04

@Rebarbaraa: egyetertek. Egyaltalan nem vagyok meggyozve peldaul, hogy az allitolagos vevok akik tobbet ajanlottak mint en, valoban leteztek....de a nincs sok eszkoz a kezedben, hogy ezt leellenorizd sajnos.
Egyebkent a kollegaim tobbsege azt mondta, hogy jajj mekkora szerencsem volt, hogy kevesebb mint egy ev alatt neylbe utottem a dolgot...csak hummogtem, hogy aha, valoban....

London2009 2014.06.03. 11:27:03

@nyuszigonosz(D): no problem! Mar majdnem kesz a furdo : )

M. Péter 2014.06.03. 11:32:16

@Zka: Igen.

A hitel az más ügy, mert a jelzálog egy konkrét ingatlanra vonatkozik. A portable mortgage azt jelenti, hogyha az adós költözni akar, és az új ingatlan is megfelelő, akkor arra át lehet vinni a kölcsönt,

Herr Géza 2014.06.03. 11:36:06

@Kövérmadár [swe]:

"Nekem is van kattom, tobbszoroset fizetnem ki autora, ha lenne ra keret :))))"

Látod, látod, milyen "felelötlen" vagy ? Egy drága és nagy autó értékvesztését a legnagyobb ingatlanlufi kipukkanása sem tudja überelni.... :DDD

Rebarbaraa 2014.06.03. 11:36:59

@Kövérmadár [swe]: "Meg egy elony az otthon mellett: bezarhatom az ajtot es megszunik a kulvilag :) ez nagyon fontos nekem. "

Ez szamomra is nagyon fontos.

@London2009: Ok mar ozzaszoktak, nekik ez a termeszetes folyasa a dolgoknak:) Vagy eppen ebben nottek fel.

Kiég3tt 2014.06.03. 11:43:32

@andika421: Szia! Koszonom az informaciot. Ott is felul kellett licitalni a vetelarat? Vagy ez csak londoni sajatossag?

En igazabol nem vagom ezt a 100 eves berlesi dolgot... Ezert kulon kell fizetni a haz melle, fel van tuntetve a vetelarakban? Mit jelent, mikor en megveszem 100 evre a hasznalati jogot es utana eladom az ingatlant 10 evre ra... a kovi vevo ismet kifizeti a berlest ugyanarra az idoszakra, amire mar en is fizettem? stb stb...

M. Péter 2014.06.03. 11:49:24

@London2009: Egységes "európai" rendszer nincs. Skóciában az ajánlat és annak elfogadása kötelezi a feleket. A hátulütője az, hogy az ajánlathoz értékbecslés, hitelajánlat, stb., kell, ez többszáz font. Ha egy lakásra 5-en tesznek ajánlatot, akkor 4-en bukják belefektetett pénzüket. Skóciáról meg olyan panaszokat lehetne írni, hogy "elköltöttem 2000 fontot arra, hogy ajánlatokat tegyek, és még mindig nincs lakásom".

Rebarbaraa 2014.06.03. 11:52:28

@London2009: Ja es persze alap elsutni, h bocs nem kell, olcsoban tudok venni/dragabban el tudom adni. Bukta akkor van ha a remenybeli vevo nem ugrik ra. Keteselyes. De meg szoktak jatszani. Nekem annyira meg sosem kellett valami, egy konkret targy, hogy kepes legyek erte tulajanlani. Sosem teszem meg, azert sem mert ezzel lovat adok az illeto ala. Masreszt meg Most nem pont hazra gondolok, de akar arra is, meg tudom venni mashol. Csak egy nemregiben megesett pelda. Egy bizonyos telefonfajtat akartunk venni baratnomnek hasznaltan. Nezegettuk a second hand uzleteket, hat pofatlan magas araik voltak. Ugyanaz a telo, hivatalosan, brand new, 30£ al volt csak dragabb. Mondtam is az eladonak, meg is mutattam neki. De nem akarta lejebb venni az arat csak 20£-al, kinevettem arrebb altunk, megvette a telot baratnom az online shopbol. Nem egeszen 2 hetre ra, de meg annyis sem volt, abban az uzletben es a kornyezokben is 75%-al volt olcsobb a telo mint az altalam mutatott brand new. Megerte neki elvesziteni egy vevot? Sztem nem, es szerinte sem. Nagyon integetett, hogy ott a telo olcson amit kerestunk. Mondtam neki, hogy nagyon elkestel kedves baratom.

M. Péter 2014.06.03. 11:53:51

@Kiég3tt: Úgy megy, hogy mondjuk 200000 fontért megveszed a jogot, hogy 100 évig évi 100 font bérleti díjért használjad a lakást. Ha 10 év múlva eladod, akkor a vevő a maradék 90 évig használhatja szintén évi 100 font bérleti díjért.

Mr Long 2014.06.03. 12:00:32

@M. Péter: Ilyen levelet en is kaptam a telek tulajatol. Vagyis gondolom minden lakasba bedobtak, hogy tessek fizetni berleti dijat.

**mimi** 2014.06.03. 12:06:14

@Kövérmadár [swe]:
Mon. is licitálnak...csak éppen alá...jóval a meghirdetett ár alá...ez van

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 12:10:18

@M. Péter:
Jogos.
Viszont ott benne van, hogy ha barmi elromlik a tulaj fizet. Es meg a futes es viz is benne van a berleti dijban.
Hatranya, hogy amit beletettem, azt sosem kapom vissza, meg csak egy reszet sem.

Sajat ingatlan eseten a felujitas, viz, csatorna, futes, karbantartas, minden az en dolgom. Viszont ha eladom, valamit biztosan visszakapok belole.

Ami a legfontosabb a szamomra, hogy a jelenben melyik az olcsobb. Fizetni a berleti dijat es ennyi vagy fizetni a hitelt, adot, meglepetes felujitasokat...

Erre eddig nem talaltam mervado osszehasonlitast.

Pelda kedveert:
Most fizetek a berletert 4805 koronat. A villanyszamla ugy havi 300-350 kr. Ez kb. 5130kr.
Talalok-e ingatlant, ahol a reszlet + ado + viz + villany + szemetszallitas + ki tudja mi ennyi vagy kevesebb?

Azert szamolok igy, mert bar a reszlet olyan, mintha a masik zsebembe tennem, de attol meg nem tudom elkolteni. Azzal nem sokra megyek, ha 30 evre eladosodok, mozdulni sem tudok, nem marad penzem utazni, autora, akarmire, viszont all a penz a hazban.

Itt van meg egy jo megoldas: befizeti az ember az onreszt es onnantol csak a kamatokat fizeti. Ha meghalunk, a hazat a bank orokli. Ha eladom, az onreszt kb. visszakapom (nyilvan ar fuggo). Igy all is benne egy keves, nem is terheli a havi koltsrgvetest nagyon. Ha szerencseje vsn az embernek, kereshet is rajta.

@Herr Géza:
De nem is tudsz egy ingatlannal uj orszagba koltozni :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.03. 12:10:42

@Rebarbaraa:
Erre nem tudok mit írni. Aki szegény az megkeseredetten él meg hal meg. Ennyi jön le nekem belőle. Majd 10 év múlva biztos benő a fejem lágya és rájövök hogy tényleg az az élet értelme hogy harácsoljuk az anyagi javakat:)

2014.06.03. 12:11:00

@Kövérmadár [swe]: Londonban nem rohad szet a haz, mert barmikor hosszu sorok fognak allni azert hogy kiberelhessek, ha esetleg masik orszagba vagy varosba koltozol. Szerinted melyik a hulyeseg, masnak a hitelere kolteni a fizetesed felet lakber formajaban, vagy a sajatodra, ami vegul a tied lesz? Eladhatod, kiadhatod, es az arbol vigan megelhetsz a vilag barmely orszagaban. Nyilvan van ahol nem eri meg ingatlant venni, de London szerintem nem ilyen hely.

xxylon 2014.06.03. 12:22:01

Leasehold freeholdda alakithato jogi uton, eleg sok penzbe kerul de meg lehet csinalni es a freeholder nem tehet ellene.

Buborek tetejen beszallni nem biztos hogy jo dolog. Ahogy olvasom amugy elkepeszto hogy milyen ugyek vannak az ingatlanvasarlas kornyeken, en tuti hogy az elso negativ elmeny hatasara elallnek az uzlettol. Direkt jo magas arat adni???? Na ilyet se hallottam meg sose.

Szvsz berelt lakas utana pedig koccolni egy olcsobb orszagba nyugdijasnak a megtakaritott penzbol.

Herr Géza 2014.06.03. 12:25:10

@SilentDreams: Szándék és elökészületek már vannak. Mi "építünk" (=Fertighaus), a telek már majdnem a zsákban, ház kiválasztva, most fut a kettö összehangolása és indul a banki tánc.
Csont más világ: amikor még bérleményt kerestünk, ráígértem a meghirdetett bérleti díjra egy kéglinél (mert nagyon tetszett+sürgös volt), mire a tulaj olyan öszinte felháborodással dorongolt le, hogy "mit képzelek én", mintha az anyját sértegettem volna.... Na erre varrjál gombot....:DD
Itt különben komoly építési/vásárlási boom van, nem kis részben az eszméletlenül kedvezö hitelkonstrukcióknak köszönhetöen. Konkrét ajánlatunk van komoly összegü hitelre, 2,75%-os, 15 évre lekötött kamatozással (15 évig a kamat fix, még ha cigánygyerekek potyognak az égböl, akkor is). Lekötés nélkül, vagy minimális (5 év) lekötéssel ugyanezt a hitelt 1,47%-kal is megkapnád.
Az árak persze önállóan is megérnek egy tanulmányt. A telek/föld drága, így egy jellemzö családi házas telek ritkán nagyobb 200-250 nm-nél. A telek helye persze a legfontosabb árbefolyásoló tényezö: egy stuttgarti, vagy vonzáskörzeti (max. 35-40 km) fenti méretü telek árából Mecklenburg-Vorpommern tartományban egy komplett falut meg tudsz venni, de lehet, hogy egy kisebb város is belefér.. :DDD
Nálunk a fö szempont a nyugdíjkérdés. Jelenleg egy 125 nm-es ikerház felét béreljük hidegen majd ezer euróért (Stuttgarttól 30 km-re). A nyugdíjunkból (hányatott múltunknak köszönhetöen) ez vállalhatatlan lesz, persze kisebb is elég lesz, de le legalább egy zsebkendönyi telekhez ragaszkodunk. Sem én, sem a feleségem nem tudjuk az életünket egy 60-80 nm-es emeleti lakásban elképzelni.... (ez persze a luxusfaktor...).Ha viszont arra gondolok, hogy addig is kifizetünk minimum évi 12.000 x 15 = 180.000 eurót bérleti díjként (jó, ha a gyerek kireptetése után kisebbe költözünk, akkor "csak" mondjuk 150.000-et) majd nyugdíjasként szinte a semmiböl kell újfent lakást bérelnünk, akkor inkább fizetem addig is azt a havi ezrest a saját lakásom törlesztéseként. Most még ennél többet is be tudok vállalni, hogy a saját ingatlannal kapcsolatos specifikus kiadásokra is legyen egy megtakarítási alap. Aztán ha letettük a lantot, majd meglátjuk, hogy hogyan-merre tovább. Egy biztos: itt a ház masszívan a legjobb befektetés, tehát ha majdan el akarjuk adni, nem kell az otthonihoz hasonló helyzettöl tartani.
(2008-ban jött utánam a család, akkor még csak kiadni akartuk a házunkat -Bp.-hez közel, jó helyen - (csak hintának üzenem) és akkor az ingatlanos permanensen jött az 55-65 millió közötti konkrét vételi ajánlatokkal, mindenki megvenni akarta... Majd 2012. végén ráébredtünk, hogy mi oda már úgysem fogunk vissszamenni, a bérlönk pont elköltözött, így meghirdettük eladásra. Mondanom sem kell, bérlöhegyeket kellett elhessegetni, majd laza másfél év kínszenvedés után éppenhogy 40-ért tudtuk eladni...Has per kábé 30% bukta 4 év alatt, mi ezzel szívtuk meg a devizahitel nagyfejezetét.)
Ebböl lesz az önrész, a többi meg hitelre, de "mecsoda különbség".... Az átfutási idöröl meg: a házépítö firma azt mondta a múlt héten, hogy ha nagyon akarjuk és elszántuk magunkat, akkor még a karácsonyi költözést tudja garantálni. Reális is lehetne, de nem kapkodunk, na meg nem akarok soha többé télen és különösen nem karácsonykor költözni. Majd beszámolok még.
Ja, aki várja: a recept is felkerül ma még. :DDD

Herr Géza 2014.06.03. 12:29:22

@Kövérmadár [swe]: Nem is akarok ingatlannal. Majd eladom. De az autóval költözésnél is beszükül a kör... :DDD Cserébe azt meg gombokért tudod eladni...

**mimi** 2014.06.03. 12:34:03

@xxylon:
Szvsz berelt lakas utana pedig koccolni egy olcsobb orszagba nyugdijasnak a megtakaritott penzbol.

mai eszemmel én is erre szavazok...

Herr Géza 2014.06.03. 12:38:13

Apropó: leasehold itt is van (=Erbpacht). Meglepödtem, de jellemzöen és szinte kizárólag egyházi tulajdonban lévö telkekröl van szó, de anyagilag -akárhogy számolom- nem igazán éri meg. Nem is néztem utána mitöl lehet ez valakinek (az egyházon kívül :-) ) business: pl. 99 évre évi 3.000.- € Pacht úgy, hogy ugyanakkora, ugyanolyan adottságú telket a szomszédban 90-100e euróért lehet venni is. A jelenlegi kamatszint mellett max. 40 év alatt kifizetném az árát is...

SilentDreams 2014.06.03. 12:42:41

@Herr Géza: Köszi a részletes beszámolót!
Ez igy nagyon jól hangzik: kert is lesz + uj haz, s olyan, amilyenre szeretnétek. Fertighaus-t már nézegettem én is, úgy emlékszem "megfizethetö", de attól félek, a telekáraktól dobnék egy hátast..... Persze ez nagyon helyfüggö. Nekem Frankfurt környéke lenne érdekes, utananézek :)

Rebarbaraa 2014.06.03. 12:44:18

@házelőtthinta: (irtam telon valaszt de valamiert nem kuldte el, na mindegy megprobalom leirni ujra)
Szoval az eleted ertelmenek annak kellene lennie, hogy boldog vagy es a leheto lejobbat hozod ki magadbol. Ezzel szemben a te jelenlegi hozzaallasod, gondolkodasod es tetteid nem efele vezetnek. Ami fele te most a jelenlegi felfogasoddal es eletviteleddel haladsz annal meg a haracsolas is jobb, annak legalabb van celja. Nalad ennek semmi jelet nem latom. Vagy, elsz, eszel, alszol, uritesz. Mint egy komaban fekvo. Ez nem elet. "bolcsesseg" meg ugye nem attol ered aki csak letezik, de nem el.
De ez a te dolgod.

adg 2014.06.03. 12:45:36

@M. Péter: Értem. De kié a tulajdonjog? Az államé, vagy másik magánszemélyé, vagy is-is? Mi van új építésű ingatlanoknál? Köszi

Lehet, hogy itt is van ilyen, a közös gyökerek miatt elképzelhető bármi. Még nem jutott eszembe egyszer sem ingatlant venni, így nem is fogalkoztam a kerdéssel.

SilentDreams 2014.06.03. 12:46:25

@Herr Géza: Lakashirdetéseket nezegetve mostanában, találtam "Erbpacht"-os lakast is, de miután elolvastam, hogy mi is ez, szélsebesen elhajtottam magamtól a gondalatot, hogy ilyen lakást vegyek, annyira nem tetszett a dolog...

Mr Long 2014.06.03. 12:48:47

@adg [Au, Darwin]: "Lehet, hogy itt is van ilyen, a közös gyökerek miatt elképzelhető bármi."
Milyen csap az elterjedt auban? Az mindenrol arulkodik :DDDDDDDDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 12:48:48

@Mirjam2:
London egy 12.5 millios varos.
Svedorszagban 9.6 millioan elnek. Flen, ahol mi lakunk, 6.000 fos.
Nem ugyanaz az ingatlan hasznosithatosaga, viszont nem sokkal olcsobb.

@Herr Géza:
Teny, hogy Malibuig necces elmenni autoval :)

adg 2014.06.03. 12:55:11

@Mr Long (UK): Na igen. :) Öreg pomiknál előfordul a kétcsövű, de ritka. inkább keverőcsap van szinte mindenhol.

ocso79 2014.06.03. 12:57:21

Tehat a peco £250k folott volt az igen szep elsore.
A mienk £165k 3 szobas haz 9 eves garazsal.

nemvártfordulat 2014.06.03. 12:57:21

@Herr Géza: Gratulálok. Mindenképp írj még (ha lehet ilyet kérni) az építkezésről. Engem nagyon érdekelne, hogy alakul. Nyilván nem számszerűen, csak az események szintjén. Köszi

Herr Géza 2014.06.03. 12:59:26

@SilentDreams: Igen, dobni fogsz egy hátast... Abban a faluban, ahol most lakunk egy 250 nm-es hosszú/keskeny telek volt egyedül eladó (jobbról parasztgazdaság istállóval, balról asztalosüzem) 120e euróért. Továbbmentünk Stuttgarttól távolabb 25 km-rel, idilli faluban (Bad Urach város 6 km-re!), csúcsszuper fekvésü telek, 547 nm, 71.500 euró. Egy kérdéssel/mondattal lealkudtam belöle még 2500 eurót, így már egész emberi az ár... Pont kívül esik azon a körön, ahonnan még "megéri" Stuttgartba bejárni dolgozni. Nekem meg még jobb is, mert közelebb van a munkahelyemhez... Bearanyozta a napomat az a tudat, hogy öt perc alatt "kerestem" 2500 eurót.... Méghogy felfelé licitálni.... :DDD

Imre apó 2014.06.03. 13:00:16

@Babette.: Talán erre gondoltam, de nem voltam itt és most bogarászom össze az írott anyagot. Vizsgáid??

Mr Long 2014.06.03. 13:00:17

@adg [Au, Darwin]: Ott feletek mi a szokas? Venni, vagy berelni? Lakasarak ott is elszalltak a nagyvarosokban?
Multkor nezegettem oket, nagyon beteg apartmankat lehet berelni, szerintem meg Londonban sincsenek ilyenek (na jo vicceltem, mielott a londonorszagiak harapnak)

Rebarbaraa 2014.06.03. 13:00:32

@Kövérmadár [swe]: Hat sajnalom ha kicsit erosebben fogalmaztam a kelletenel. De ahogy hinta el es gondolkodik es lenezi az anyagi javakat...mindenki bekoltozhetne valaki konyhajaba es akkor ihaj jo lenne. Azt nem erti meg, hogy a szegenyseg csak egy allapot, ami ellen lehet tenni. Allando dolgok nincsenek, se jo se rossz. Lehet tartositani oket, hosszabb-rovidebb ideig, de csak ha sajat magunk teszunk erte. Hinta is ezt tette. Tartositott szarban el. De mar van jo nadragja, 120 euroert. Mert azert ugye megiscsak jo nadragban akar ulni a tartositott szarban.Nem eleg hozza az olcsobb.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 13:01:11

@M. Péter:

Magyarországon ez meg van oldva.

Amíg a vevő nem fizette ki teljesen, nem lehetsz biztos semmiben. Sőt velem megesett már, hogy a vevő aláírás UTÁN kezdett alkudni az árból. (Nem volt teljesen kifizetve, még tartozott egy kisebb résszel, de már át volt írva.)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 13:03:08

@Kiég3tt:

Mo-n is létezik ez üzleteknél.

Aztán jól bele is lehet bukni.

Ismerős vett 20 millióért bérleti jogot. Aztán 3 év múlva a tulajdonos önkormányzat lebontotta az épületet.

Herr Géza 2014.06.03. 13:05:49

@Kövérmadár [swe]: Ha már álmodok, akkor az nekem pl. Új-Zéland. Na oda meg pláne.....

Rebarbaraa 2014.06.03. 13:06:19

@maxval a gondolkodó birca: Ezt ugy tudom azzal lehet kivedeni, hogy a tulajdonlapon szeljegyzetben megjelolik, hogy az elado felnek egeszen addig visszalepesi lehetosege van ameddig a vevo ki nem fizeti a teljes, a szerzodesben foglalt vetelarat.Valamint teljes tulajdonjogot addig a vevo nem is kaphat.

Imre apó 2014.06.03. 13:07:23

@Babette.: Asszem névcsavarral állok szemben, mert összekevertelek, de mind 1, azt, hogy a" vizsgáid", azt felejtsd el, nem neked szántam, bocs. A többi az oksa.

**mimi** 2014.06.03. 13:15:10

@Rebarbaraa:
van egy adás-vételi szerződés, ez kötelezi mind a két felet, ha az egyik nem teljesít, akkor lehet menni a bíróságra és perelni, nincs ilyen , hogy visszaléphet amíg nincs kifizetve.
A széljegybe a földhivatal bejegyzi a vevőt, de az eladó tulajdonjogának fenntartásával, egészen addig amíg nincs a vételár teljesen kiegyenlítve. Ez az eljárás védi mind a két felet.

Rebarbaraa 2014.06.03. 13:16:44

@**mimi**: "A széljegybe a földhivatal bejegyzi a vevőt, de az eladó tulajdonjogának fenntartásával, egészen addig amíg nincs a vételár teljesen kiegyenlítve."

Ugyanarrol beszelunk.

Sütemény1975 2014.06.03. 13:22:01

@Kövérmadár [swe]: oke, ne vegyel. Idealis esetben meg van 50-60 eved. erre a berleti dijat nem sokallod?

micsoda? 2014.06.03. 13:26:44

Élvezet volt olvasni a posztot. Tananyag lehetne, hogy a szürkeség is érdekes lehet, ha értenek hozzá:)
Kívánok sok örömet, vidám napokat, a saját otthonban.

**mimi** 2014.06.03. 13:28:26

@Rebarbaraa:
valóban, ebben ugyanazt mindjuk mind a ketten, de nincs visszalépési joga az eladónak sem, ha csak nem valami vis major jellegű dolog nem jön közbe, a szerződés kötelezi mind a két felet

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 13:37:39

@Rebarbaraa:

Ha banki hitel is van, akkor ez nem lehetséges, mert a bank nem enged ilyen feltételt.

adg 2014.06.03. 13:43:33

@Mr Long (UK): Akinek van pénze, megveszi. Nem olcsó, de azért nem egy élet munkája, mint otthon. Az újabb házak, lakások európai embernek is elfogadhatóak, a régebbiek kicsit puruttyák. Vagy nagyon.
A nagyon ótvarokat olcsóbban adják, általában ázsiaiak bérlik ki falkában. A mi lakásuk teljesen tiszta volt, a fürdő meg a konyha nem volt egy nagy durranás. A ház, amiben most lakunk, ez meg egy after Tracy ház, vagyis a 74-es hurrikán után épült. (Akkor lett szabad a telek :-) ) Könnyűszerkezetes, otthon inkább nyaralónak lenne való, de tiszta, viszonylag tágas, 120-140 m2 körüli. Itt is a fürdő-konyha a gyenge pont. De ez egy öreg ház. Már itteni mércével.
Amiket terveken látok, azok teljesen elfogadható lakások, házak. Elég nagyok, garzon ritka, csak munkásoknak-ázsiaiaknak vannak. A szokásos újépítésű kis lakásméret 100+ m2, de inkább 150 felettiek. 2-4 háló, 2 fürdő, rendes konyha.
A házak bőven 200 m2 felettiek, most terveztem egy 800 m2-est, az már itt is nagynak számít azért. Medence szinte alap.
A új lakások 4-600 ezertől indulnak, házak 600+. Használtan 4-500 ezerért már lehet viszonylag normális helyen lévő házat venni, de ha van 7-800 rongyod, azért már nagyon fáintos házat kapsz, 1 misi felett meg álomházak.
Bérelni meg, általában a belvárosi kicsi hulladékokat 300-350/hét, a normálisakat 5-600, a nagyon jó helyen és állapotban lévő, nagy és tágasakat meg ettől felfelé lehet bérelni. A házak hasonlóan, ahol sok abó van, ott 4-500/hét áron lehet kapni 3 szobás házat, ahol kevesebb, ott 500+. A miénk közepes ház, de nagyon jó helyen, gyalog 5 perc a tenger, jól megközelíthető bármi, abók nincsenek, átmenő forgalom sincs, nagy telken medencével, 580. Ez nagyon jó ár. Ha van egy ezresed hetente, akkor olyan házat kapsz, hogy megszólal. Mindennel felszerelve, 2-300 m2, gondozott kerttel, stb...
Ma már kevés könnyűszerkezetest építenek, főleg betonból van a fal, mert félnek a széltől. Én jobban szeretem a könnyűszerkezeteseket, jobb erre a klímára sokkal. Ha tervezni kell, akkor persze én is a betont javaslom, tervezzen könnyűszerkezetest, akinek két anyja van. Bár egyszer már terveztem, klasz volt. Igazi never ending job.

Herr Géza 2014.06.03. 13:48:59

@adg [Au, Darwin]: "Ma már kevés könnyűszerkezetest építenek, főleg betonból van a fal, mert félnek a széltől. Én jobban szeretem a könnyűszerkezeteseket, jobb erre a klímára sokkal. Ha tervezni kell, akkor persze én is a betont javaslom, tervezzen könnyűszerkezetest, akinek két anyja van. Bár egyszer már terveztem, klasz volt. Igazi never ending job."

Most akkó' mi van ?? Vagy csak én vagyok a helikopter, hogy nem bírom követni ? :DDD

Herr Géza 2014.06.03. 13:53:19

@adg [Au, Darwin]: AU-ban hetente van fizu? Vagy miért jó, hogy a bérleti díjat per hét adják meg? Úgy is kell fizetni? Gondolom ott sincs sok esélye az embernek mondjuk 5 hétre lakást bérelni... Hogy van pl. a felmondási idö ?

Chamroe 2014.06.03. 13:57:19

@zöldeketbeszélek: Ma voltunk a bölcsibe Morzsit beiratni. 514 Ft/nap, 4 étkezés. Jófejek voltak, és nagyon jó helynek tűnik, remélem lesz hely szeptemberben, mert ha nem, marad a magán bölcsi, ami 40-45 körül van.

Rebarbaraa 2014.06.03. 13:57:49

@**mimi**: Ha jol tudom a vis major az amikor egyik fel sem hibaztathato egy estleges karert.
De abban biztos vagyok- csinaltattam mar nem egy szerzodest-, hogy nem tekintheto vis majornak pl ha a vevo huzamosabb ideig, ok nelkul visszatartja a vetelarat, ezzel hatranyos helyzetbe hozva az eladot. Valamint az sem vis major kategoria (es mindkettore volt pelda) amikor a vevo altal az ingatlanban olyan kar keletkezik ami az erteket is befolyasolja es adott esetben a vevore anyagi terhet ro. (pl atadas elott tuzeset tortent az ingatlanban. masik pelda amikor az elado sajatosan ertelmezte, hogy mi tartozik a lakashoz es mi a tulajdona, konkretan leszerelt minden mozdithatot, konyhabutor, futesi rendszer, radiatorok, villanykapcsolok, konnektorok egyeb szerelvenyek.) Minden szerzodesben van kitetel az elallasi jogrol. Valamint arrol is, hogy egyes esetekben az elszenvedo felet milyen karterites illeti meg. Az mar csak a tovenyesitesi, hogy ez birosagi eljaras kereteben tortenik. Azonban valoban rosszul fogalmaztam, ez igy konkretan nem a szeljegyzetbe kerul hanem a szerzodesbe. Abban is igazad van, hogy a feleket a szerzodes kotelezi, ugyanakkor jogokkal is felruhazza, megvedi.

adg 2014.06.03. 13:59:04

@Herr Géza: Nem, csak késő van, bocs.
A beton fal erősebb, és sokkal könnyebb méretezni. Kb nem is kell. És mivel az emberek félnek a hurrikántól, ezért általában azt választják.
Viszont szar, mert felmelegszik, és sose hűl le, klíma nélkül nem lehet benne lakni.
A könnyűszerkezetest is lehet szélre méretezni természetesen, csak elég sok munka, ezért a statikusok nem szeretik. Nem fizetik meg ugyanis, 50x annyi munka, de nem kérhetek érte igazán többet. (És a kuncsaftok is inkább a betont választják, mert az milyen jó erős.) Viszont a könnyűszerkezetes nem tartja a hőt, lakni sokkal kellemesebb. Nappal felmelegszik, de éjjel le is hűl.
Mi pl sose használunk klímát, mert nem szeretjük.
Szóval az új házak nagy része beton, de ha magamnak kellene választani, én könnyűszerkezetest választanék.

Így érthetőbb?

Chamroe 2014.06.03. 14:02:32

@andika421: Nekem nagyon tetszene az angol vidék, az tuti. Van egy angol sorozat, a Kisvárosi gyilkosságok (Midsomer Murders), már vagy 3x végignéztem, nagyon érdekes képet fest a vidéki emberekről :)

Írtam üzit pár kérdéssel, ha nem gond.

Herr Géza 2014.06.03. 14:14:50

@adg [Au, Darwin]: Yes, így megvan a fonal. A fizikás része megvolt, csak azt nem értettem, hogy most akkor Te mit szeretsz inkább tervezni.... De most már tiszta. Thanx ! :DDD

Határátkelő 2014.06.03. 14:20:51

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: Most kaptam a hírt, hogy ma éjjel 11 órától teljesen leáll a blog.hu karbantartás miatt. Így is marad magyar idő szerint reggel 6-ig. Csak szólok, hogy ne lepődjetek meg! Próbáljátok meg a traumát lelkileg feldolgozni! Például úgy, hogy írtok posztot. :-)

adg 2014.06.03. 14:26:19

@Herr Géza: Egy csomó minden hétre van meghatározva. Fizetés, bérleti díj, buszbérlet. Valójában meg két hetente fizetjük, és a fizetés is két hetente jön.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 14:32:18

@Sütemény1975:
Hogyne sokallnam :)
Lakhatasi koltsegre minden fillert sokallok :)

Itt meg van kb. 35-40 evunk, ha nyugdijba megyunk, ugyis irany a tropusok...

En a szamok embere vagyok. Ha bizonyithatoan olcsobb a sajat (mar ma es nem 30 ev mulva), akkor erdemes venni.
Ha a sajat osszes koltsege nagyobb, akkor nem.

Tudod, hogy a manak elek es nem az erdekel, hogy 30 ev mulva mi lesz. Most autot akarok es utazni. Ezek az elsodleges prioritasok. Ha mar bejartam a vilagot, azt a penzt raaldozom egy ingatlanra.
De az nem motival, hogy a 4 fal, amit latok a sajatom-e, kulonosen ha nem marad arra, hogy kimozduljak.

Kellene valami kis tanyat talalni, a leheto legolcsobban.

Mr Long 2014.06.03. 14:32:21

@adg [Au, Darwin]: Ha eves fizud van, akkor is kethetente kapod?

Mr Long 2014.06.03. 14:33:27

@Kövérmadár [swe]: Nincs egy szabad szoba a melohelyeden? Meg a bejarason is sporolhatnal :D

poggY 2014.06.03. 14:35:32

@Rebarbaraa: @**mimi**: A vis major egy konyv amit vavyan fable irt (es nagyon jo)
A kifejezes amit kerestek az vis maior(igy, latinul)
Elnezest a kozbe kotyogasert :)

adg 2014.06.03. 14:35:41

@Mr Long (UK): Igen, két hetente csütörtökön.
És a legtöbben akkor kapják. A kocsmák megtelnek, a boltokban megélénkül a forgalom. Szemmel látható, hogy szinte mindenki akkor kapja. A kereskedők kedvenc napja :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 14:39:24

@Mr Long (UK):
Egyszer beszeltunk rola kollegakkal, hogy nyaron satrazhatnank az udvaron.

Volt olyan kollegam (mar nyugdijas), aki vett egy lakokocsit, beallitotta a ceg udvaraba es ott lakott.

Nem mondtal hulyeseget! :)

adg 2014.06.03. 14:42:12

@Mr Long (UK): Gyere, kapsz egy kávét. Most jön hozzánk egy lány két nap múlva, egy pár napra. Itt talált rám a HA-n. Úgyhogy jöhetsz te is. :D

Mr Long 2014.06.03. 14:45:55

@Kövérmadár [swe]: Azert ezt Norinak ne ugy add elo, hogy az en otletem volt :DDDD

@adg [Au, Darwin]: Hmmm... Meg asszonyt majd puhitom hozza. En szivesen mennek "korulnezni", de majd a diplomamat postaznam hozzad elotte :DDDDD

blackhairlady 2014.06.03. 14:46:12

@diggerdriver: En mar nem tudom hova levinni az arat az 5 szobas hazamnak, hogy el tudjam adni es ne csak a penzt vigye. Sajnos nagyo nem mindegy, hogy hol van az ingatlan. Ha ez Budapesten lenne, akkor kb a dupljat kapnam erte ha nem tobbet.

Mr Long 2014.06.03. 14:46:32

@adg [Au, Darwin]: Azert jo fej vagy, kapok kavet.... A csaj meg szallast... Szexista!!!! :DDDDDDDDDDDDDDDDD

Rebarbaraa 2014.06.03. 14:46:39

@poggY: Igen tudom, hogy irjak, csak elutotem. Koszi

blackhairlady 2014.06.03. 14:47:12

@Mr Long (UK): En a temetore gondoltam sajat sirral:)

adg 2014.06.03. 14:50:18

@Mr Long (UK): Ha elment a csaj, kaphatsz szállást is.
De akkor nincs kávé. :DDDDDDDDD

blackhairlady 2014.06.03. 14:53:52

A posztolonak nagyon sok oromet kivanok az uj lakashoz, nem semmi procedura amin keresztel kell menni egy sajat ingatlnert.
Most mar csak szepiteni, sajat izlesre alakitani kell.
Nagyon hasznos iras volt, biztos sokaknak sok uj informaciot nyujtott es nyujt a jovoben ha ingatlanvasarlasra adjak a fejuket.

Mr Long 2014.06.03. 14:58:22

@blackhair-lady: ÁMCSIBAN HOGY MEGY A VASARLAS/ELADAS?

Mr Long 2014.06.03. 14:58:54

@Mr Long (UK): Bocsanat epp feliratoztam a hulyevedelemhez...

wrstjnethn 2014.06.03. 15:02:59

Az angol lakáspiac teljesen beteg és ép ésszel felfoghatatlan! Tényleg rohamosan emelkednek az árak és a kormány "szakértő", pénzpocsékoló intézkedései csak rontanak a helyzeten. Az is sokmindent elárul az angolok begyepesedett középkori gondolkodásmódjáról, hogy a bank jobban bízik egy százéves házban, mint egy új építésűben. Mindenki gondolkozzon el, hogy száz év alatt mennyit fejlődött a falazási, szigetelési, csőfektetési technológia, stb. mégis azokban a régi putrikban élnek. Itt nincs olyan, hogy amortizáció, a legtöbb ház több, mint száz éves, toldozott, foldozott szar, csillagászati áron, amit a város népszerűsége pumpál fel mesterségesen. Annak idején még a fürdőszoba sem volt alapfelszereltség, az is sokszor utólag lett hozzátoldva. Arról nem is beszélve, hogy a száz éves csatorna és esővíz csövek ropira törtek már rég a talajban és a házak süllyednek, dőlnek. Annakidején nem volt betonalap, téglából van az is, a száz éve vízben álló téglát pedig kenni lehet, mint a krémet. Ahelyett meg, hogy lebontanák és építenének egy műszakilag sokkal jobbat, a tulaj kifesti huszadszor is és azzal el van intézve a felújítás.

2014.06.03. 15:05:06

@diggerdriver: Szerintem az van hogy a 'view'-ra kattintasz 'download' helyett (ezek magyarul nem tudom mik, lehet hogy 'nezet' es 'letoltes'?). Lenyeg hogy mikor latod a dokumentum nevet az e-mail alatt, ket ablak vagy cimke vagy micsoda van jobbra mellette; ne a kozvetlenul mellette levore kattints, hanem a masodikra, ami teljesen jobb oldalon van.

Mr Long 2014.06.03. 15:08:26

@wrstjnethn: "mégis azokban a régi putrikban élnek" Hat meg budapestenmilyen ara van a regi putriknak. Foleg a belvarosban...

Rebarbaraa 2014.06.03. 15:13:01

@wrstjnethn: "Ahelyett meg, hogy lebontanák és építenének egy műszakilag sokkal jobbat, a tulaj kifesti huszadszor is és azzal el van intézve a felújítás. "

Ebben van nemi igazad de a lebontas es ujjaepites igencsak maceras feladat. Sok kellemetlenseggel jar, nem csak annak akie a haz de a szomszedoknak is. A technika valoban nagyon sokat fejlodott, igy mar a rossz alappal rendelkezo hazat is lehet reparalni bontas nelkul. pl Brutt-saver technika, sajtolt colopozes, stb.

Mr Long 2014.06.03. 15:15:03

@Rebarbaraa: Plusz kicsit maceras a sorhaz kozeperol kibontani egyet :)

Rebarbaraa 2014.06.03. 15:16:05

@Mr Long (UK): Na ez meg a masik....
Szoval nem hulyek vagy begyoposodottek az angolok, csak kicsit maskepp gondolkodnak.

Mr Long 2014.06.03. 15:20:02

@Rebarbaraa: "Szoval nem hulyek vagy begyoposodottek az angolok, csak kicsit maskepp gondolkodnak."
A ketto kozt van az igazsag. Sajna csinalnak olyan munkat, hogy faj nezni. Plusz a szines tablazatok fontosabbak, mint a munka.

Rebarbaraa 2014.06.03. 15:25:51

@Mr Long (UK): Az angolok az ugynevezett angol wc-t (water closet) 1778 ota hasznaljak, mig Mo.-n hagyjuk is, hogy mikortol:) A XV. szazad ota hasznalt francia wc (magyarul kerti budi) meg mindig gyakori disze a magyar falusi hazaknak, szennyezve ezzel a talajvizet es minden egyebet.

Rebarbaraa 2014.06.03. 15:27:01

@Mr Long (UK): Meg kell szinesiteni a kodos, szurke Albiont :)

La Pantera 2014.06.03. 15:32:38

@wrstjnethn: Ízlés kérdése: én sokkal inkább lakom egy régi építésű házban / lakásban, egyszerűen nekem esztétikailag sokkal többet nyújt kívülről és belülről is. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb modern lakás is össze van gányolva, szar minőségű anyagokból, minél kisebb helyre, minél több embert a lehető legtöbb pénzért mottó mentén felhúzva.

Rebarbaraa 2014.06.03. 15:37:10

@La Pantera: Na igen, voltak is ebbol nagyon szep perek Magyarorszagon. A kilopott/kisporolt anyagok miatt idejekoran megromlott allagu uj epitesu lakasok kapcsan.
Azt nem tudom, hogy az angliai viszonyok kozott is szokas e ez, de merem remelni, hogy nem. Vagy csak naiv vagyok Anglia iranyaba mert nagyon szeretem ezt az orszagot:)

blackhairlady 2014.06.03. 15:39:20

@London2009: Mintha Charlie irt volna mar valami ilyesmit regebben errol a bizonytalansagrol az utolso pillanatig.

Mr Long 2014.06.03. 15:42:08

@blackhair-lady: Jaja! Egy visszalepes boritja az egesz lancot.Es termeszetesen celszeru minnel elorebb lenni a lancban, hogy ne szivja meg az ember.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 15:46:36

@Rebarbaraa:
Mi Veresegyhazon vettunk vadiuj sorhazi lakast 99-ben. Nyaron. Telen derult ki, hogy megsporoltak a tetoszigetelest... "vicces" volt.

blackhairlady 2014.06.03. 15:47:54

@Gilda66: Koltoztok Franciaorszagba? Vagy mar ott is laktok?

**mimi** 2014.06.03. 15:49:50

@poggY:
jogos:)))))

egyébként nagyon szeretem a Fable könyveket :)

Haloperidol 2014.06.03. 15:54:15

Minden tiszteletem a posztoloke, kulonosen a tudatos sporolasert. DE! Miert kell pont az ingatlanpiaci boom kozepen lakas venni? Mindenki!!!azt mondja, hogy elobb-utobb be fog dolni az egesz Londonban, akkor meg futhattok a penzeek utan. Ha meg 1-2 evet vartatok volna, biztosan jobban jartatok volna.

wrstjnethn 2014.06.03. 15:54:15

@adg [Au, Darwin]: nekem egyszer egy angol is bevallotta, hogy nem lelkesednek a változások iránt! Én csak annyit mondtam neki, hogy örülök, hogy nem nekem kellett kimondani.

xxylon 2014.06.03. 15:54:15

A Vikotorianus hazak valoban egy csodtomeg, de az ujepitesuek nagy reszet is rossz technikaval epitik igy ki tudja milyen allapotban lesznek par ev mulva.

Londonban a postcodeot kell megfizetni nem a haz minoseget, egy millios hazat egy jo kornyeken 200kert fel lehet epiteni a tobbi a telek ara.

Amugy a kombinalt fizetes kb 3-4szereset lehet felvenni hitelnek, ebbol ki lehet szamolni hogy kb mennyi onreszt kell letenned es hol tudsz belole venni barmit is.

wrstjnethn 2014.06.03. 15:54:15

@Rebarbaraa: Igen, a tetőt alá lehet támasztani, a falat meg lehet erősíteni, az alap alá lehet injektálni, a padlót kicserélni, a téglák között újrafugázni, minimális szigetelést falba "fújni", a csöveket műanyaggal kibélelni, stb. És a végén kétszer annyit költött rá az ember, mint amibe egy új kerülne, arról nem is beszélve, hogy egyik javítás sem tökéletes és kompromisszummal jár. Kisebb lesz a belmagasság, az alapterület, a csőátmérő, ráadásul a megsüllyedt-megdőlt házat semmi nem emeli vissza, csak azt az állapotot konzerválja.

wrstjnethn 2014.06.03. 15:54:15

@Mr Long (UK): @Rebarbaraa: "Szoval nem hulyek vagy begyoposodottek az angolok, csak kicsit maskepp gondolkodnak."

Érdekes, nálam pont ez a hülye definíciója :)

wrstjnethn 2014.06.03. 15:54:15

@Mr Long (UK): @Rebarbaraa: Én is sokszor fogom a fejem, hogy miért nem változtatnak a dolgokon. Aztán mikor máshogy csinálnak valamit, inkább azt gondolom, mégse nyúljanak semmihez, mert csak rosszabb lesz.

adg 2014.06.03. 15:54:46

@Rebarbaraa: A budi a világon semmit nem szennyez, ameddig budinak van használva, és nem emésztőnek. Gusztustalan a gödör tartalma, meg nem tenném a homokozóba a mellőle ásott homokot, de ez nem környezetszennyezés. Mi van az istállótrágyával? Az emésztőgödör, na az szennyez. De az is csak a ma használatos rengeteg vegyszer miatt. Meg az ezer éves csatornák. Pl Londonban is vannak ilyenek, meg minenhol, ahol még régebbi, pl falazott csatornák vannak. Ott rengeteg veszteség van, illesztéseken, vagy magán a falon keresztül rengeteg lé távozik.

wrstjnethn 2014.06.03. 16:01:20

@La Pantera: Itt nem az jelenti a gondot, hogy össze lett-e gányolva vagy nem. Annak idején ezek a házak az ipari forradalom munkásainak épültek rohammunkával, egész utcákat húztak fel ugyanazokkal a sablon házakkal, akkor sem végeztek lelkiismeretes munkát. De nem is erről van szó, hanem, hogy egy épület reális élettartama 50 év körül van. Utána akkor is elkezd rohamosan romlani az állapota, ha annak idején tökéletes munkát végeztek. Egyszerűen a beépített anyagok elfáradnak, korrodálnak, kopnak, stb. Legyen akár fa, fém, tégla, semmi sem tart örökké. Ráadásul a technika is fejlődik, a régi megoldások elavulnak, hely kellene az új technológiának. Sok házban még mindig kerülgetik a rég használaton kívüli kandallót, miközben a bojlernek meg a radiátornak helyet kellett szorítani. (tudom, vissza kellene térni a kandallóra, de meleg vizet akkor is a bojler adni a fürdőben) A TV, internet, telefon, áram kábelek mind utólag lettek behúzva, persze cavity wallt nem lehet vésni szóval a házfalon fut minden kívül-belül. (a szennyvíz cső is, kívülről meg lehet mondani, hol van a WC, mosdó, mosogató, csodaszép látvány) Én ezért mondom, hogy egy idő után igenis le kell dózerolni és építeni újat. Az új is lehet téglából, ha valakinek az tetszik.

Chamroe 2014.06.03. 16:04:07

@andika421: Köszi szépen!
Lesz jó sok kérdésem, az biztos :)))

Csak én nem kapok ma értesítést mailben, ha valaki válaszol nekem, vagy más is van így ezzel?

Mr Long 2014.06.03. 16:04:29

@adg [Au, Darwin]: Na jah, a paradicsom is "kakibol" van, legalabbis, ha rendesen tragyazzak a foldet :D

Herr Géza 2014.06.03. 16:07:27

@wrstjnethn: Igen, nem akartam tengelyt akasztani Rebarbaraa-val, de a Butt-Saver eljárás "használati utasítása" is úgy kezdödik, hogy elöször a repedéseket kiváltó okot kell megszüntetni, majd azután lehet a repedéseket ezzel a módszerrel javítani ill. eltüntetni. Ha a ház döl/süllyed tovább, akkor az ilyen módszerek csak annyit érnek, mint rákos betegnek a morfium. Tüneti kezelés. Vagy kiváló kozmetika eladáshoz... :DDD

adg 2014.06.03. 16:09:16

@Mr Long (UK): Ugye? Egy kisebb istállóban m3 számra keletkezik a trágya. Mi lesz vele? Kiszórják a földre, és sokkal jobb, mint a műtrágya.
Kivéve a marhatrágya, ha sózzák a teheneket, mert akkor szikesíti a talajt. De ez lassú folyamat...

@Chamroe: Ha olyan ír neked, akit előbb moderál HA, akkor nem kapsz értesítést. Ez a rendszer hibája. Nemrég kérdeztem rá, és Birca erre is tudta a választ.

poggY 2014.06.03. 16:09:45

@wrstjnethn: Azért ha ellátogatsz olyan helyekre (pl skandinávia) ahol hagyománya van a fa építésű házaknak láthatsz nem egy nem kettő faépítésű házat amik majdnem tökéletes állapotban vannak.
Egy bevizsgált, igazoltan 300 éves fa létrán úgy másztam fel a templom toronyba mint a sicc! :) Semmi baja nem volt.(igaz, ez nem skandináviában volt, hanem egy másik fából nem szűkölködő országban)
Ahol értenek hozzá, és jó fát használnak szerintem az a legtartósabb.

Mr Long 2014.06.03. 16:13:42

@wrstjnethn: A kandallo egy fajta kellemes dekoracio, diszkent is szolgal. Kepzeld el, nem egy ujepitesu hazban lattam a falra ragasztott gipsz kandallot. Valahova kell tenni az udvozlokartyakat es a fenykepeket.

blackhairlady 2014.06.03. 16:18:27

@Mr Long (UK): Fogalmam sincs. A ferjem vette a hazat amikor mi meg nem voltunk itt. Ez egy vadi uj haz volt, meg akkor festettek amikor megnezte, mellettunk mogottunk meg mezo volt. Az biztos, hogy kezpenzre nem lehetett megvenni, gondolom az ugynokseg a banktol kap valami jutalekot. Viszont lehet nagyobb osszeggel is torleszteni mint a havi megallapitott. De tenyleg nem tudok reszleteket, en csak bekoltoztettem a kis hatsomat a szep uj hazba:))))

Mr Long 2014.06.03. 16:23:31

@blackhair-lady: Jah, kerem, aki csak beleul a joba! :DDDDDDDDD

Herr Géza 2014.06.03. 16:29:13

@adg [Au, Darwin]: Ez jó: "...ha sózzák a teheneket,..". Én eddig csak azt a szakmai vitát ismertem, hogy sütés elött vagy után kell-e sózni a húst, de hogy úgy szöröstöl-böröstöl, egyben, élve, az teljesen új aspektus... :DDDD

poggY 2014.06.03. 16:29:55

@Mr Long (UK): Nőként az élet egyes részei hatványozottabban egyszerűbbek (más részei pedig hatványozattan nehezebbek! Mielött mirjam levágja a fejem literalikusan)
Egy ideig eltartott míg elismertettem a párommal, hogy járnak bizonyos előnyök a szőke szépségével. De minden egyes szituban mikor úgy jön haza, hogy "jaj ingyen elintézte nekem a bankos.." "előre engedtek a kasszánál mert látta h kevés dolgot vásárolok" "nem értem az embereket, nálam mindig megállnak elsőre a zebránál" és a többi vércseként lecsaptam és feltettem a kérdést :Szerinted ha te vagy én ez ugyanígy történik?!
Mára már egész közel jutottunk a konszenzushoz :)))

blackhairlady 2014.06.03. 16:35:06

@Chamroe: Az nekem is tetszett, szerintem minden reszet lattam:) Bar ahany resze volt, mar az egesz falunak ki kellett volna halnia:))) A taj tenyleg gyonyoru arrafele.
Viszont van egy masik sorozat, a Doc Martin, na azokban a hazakban nem szivesen elnek. Long meg Kartach szerintem mar agytumort kaptak volna ahanyszor bevertek volna a fejuket, szerintem a belmeret meg 180 cm sincs, es a belso dizajn, hat... Nem tudom mennyire tukrozi ez a kis telepulesek epiteszetet.

Mr Long 2014.06.03. 16:35:38

@Herr Géza: :D A gasztrosznobokat legkozelebb azzal fogjak "elkaprasztatni", hogy mar kiskoratol kezdve kapja a boci a paclevet es gyarilag izesitett lesz a husa...

Chamroe 2014.06.03. 16:35:46

@adg [Au, Darwin]: Köszi :) Most már emlékszem rá, csak velem még nem fordult elő ilyen, és elfelejtettem.

Ma katasztrófa, amit a konyhában produkálok. A csirke, amit elő kellett pirítani, kicsit hááááát túlpirult. Sutty másik edénybe, mellé a zöldségek, hogy együtt is süljenek pár percet. Perszehogy ezt is sikerült túlzásba vinnem, de segond, még egy edény, amiben tovább pároltam őket.
Közben annyit bénáztam, hogy a köretnek is annyi.

Érzem, hogy ebből pizza rendelés lesz...

Herr Géza 2014.06.03. 16:36:01

@poggY: Mi még (?) csak a kezdetén tartunk. Ha mondom neki, hogy ugyanmár, te kérd meg öt/öket erre-arra a bájos szökeségeddel egy széles mosoly kíséretében, akkor azt kapom, hogy "neeem, az olyan ciki, inkább intézd el te...." Van még mit csiszolni.... :DDDDD

poggY 2014.06.03. 16:37:13

@Chamroe: Egyértelműen a túlásba vitt HA blog olvasást állapítok meg mint kiváltó okot az okozatra, ami az ebéd (vacsi) tönkretétele.

blackhairlady 2014.06.03. 16:38:38

@Mr Long (UK): Nem tudom AUban hogy van, de itt igen, eves fizunal (mint a ferjeme) is 2 hetente van fizetes, naluk pentekenkent. En oraberes vagyok, es szinten 2 hetente jon az utalas.

poggY 2014.06.03. 16:40:36

@Herr Géza: Tavaly nyáron couchsurfinggel mentünk brüsszelbe, írtam avyg 15 nagyon szép, szívhez szóló requestet. Kaptam egy rakat elutasítást, de a legtöbbre nem is válaszoltak.
Na mondom, bemutatom a világnak milyen egy sexista társadalomban élünk!
Regisztráltattam páromat is, kitöltöttem a profilját de mivel új profile 0 preferencia (nekem volt vagy 15 csak pozitív)
3 requestet írtam a nevében, ahol nem átalkodtam megjegyezni, hogy a 204 centis 130 kilós (hinta becenévre hallgató) párommal kívánok túristáskodni
még aznap kaptam 2 pozitív(elfogadott) és egy maybe választ.
Utána nem tudtam eldönteni, hogy örüljek e, hogy sikerült ezt bebizonyítanom vagy inkább szomorkodjak :D

Herr Géza 2014.06.03. 16:40:46

@blackhair-lady: Na ebben nagyon menök a magyar cégek (egy része): fizu két-háromhavonta, de akkor is csak egyhavi... :DDDD

Chamroe 2014.06.03. 16:41:47

@poggY: Az első esetnél telefon, a másodiknál szimplán bambaság volt az ok. A köret viszont egyértelműen a HA számlájára írható :))

poggY 2014.06.03. 16:43:32

@Chamroe: Nekem a vizsgára kéne tanulnom, ehelyett itt bóklászom ezerrel. Pedig ezen nem a teli pocak, hanem a jövőm múlik :D

Herr Géza 2014.06.03. 16:44:04

@poggY: És akkor képzeld el, ha nem írod be a 204 cm/130 kg kombót. Tuti 3-ból 3 lett volna és nem egy pár napra, hanem örökre.... C'est la vie ! :)))))))))))))))))

blackhairlady 2014.06.03. 16:44:15

@**mimi**: Majd irok ha otthon leszek, lehet, hogy talalunk egy kozos idopontot:)

Chamroe 2014.06.03. 16:44:35

@blackhair-lady: Hát igen, ment ott az ármánykodás ezerrel :D
A Doc Martinból csak pár részt láttam mostanában, de majd letöltöm, és ha lesz egy kis időm, azt is megnézem.

poggY 2014.06.03. 16:46:21

@Herr Géza: Nah igen. De amikor szól, hogy nyissam neki ki a befőttesüveget, vagy felhív h menjek le a kocsihoz segíteni felhozni a szatyrokat mindig helyre libben az önérzetem :)))

Chamroe 2014.06.03. 16:46:22

@poggY: Milyen vizsgád lesz? Nekem államvizsga, kezdés: június 23.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 16:46:51

@Határátkelő:

Magyarul: holnap délig nem lesz blog.hu, majd még pár órán keresztül szarul fog működni.

Rebarbaraa 2014.06.03. 16:47:43

@Kövérmadár [swe]: Jee laktal arra? En is:) Priviben megirom hol:))

@wrstjnethn: Ha neked a maskent gondolkodas a hulye definicioja akkor rossz helyre jottel, itt minden ember maskent es maskent gondolkodik. Surgosen tavoznod kell korunkbol, nehogy meghulyulj.
Viszlat!

[Au, Darwin]: A kerti wc-t maskepp emesztogodornek is nevezik. Azert szennyezi a kornyezetet mert sokan nem betonnal ontottek ki regen,hanem csak astak a gondrot, korbedeszkaztak azt jolvan, de sokan csinaljak azt ma is, hogy a betonbol kiontott tarozot megfurjak, hogy elszivarogjon a nedvesseg, viz. Az emberi fekalia pedig igenis szennyezi a kornyezetet es mereg valamint komoy fertozobetegsegeket is terjeszt. Tobbek kozott az E coli bakteriumot, vagy az emberiseg leg fertozobb betegsegeit, a kolerat, malariat tifuszt, ami az emberi fekalia nem megfelelo eltarolasa, megsemmisitese okoz. De szamos mas peldat is fel lehetne sorolni.Ezert nevezheto kornyezetszennyezesnek, mert a talajba, talajvizbe bejutva szennyezi az egeszseges ivovizet es foldet. Az allati eredetu fekalia, pl a tehentragya mas.Mas a tehen gyomra is (negyrekeszu) es mast emeszt, hust pl nem, ellentetben az emberrel. Azt hiszem elegendo infot szolgatattam igy is, a tobbinek olvass utana:)

poggY 2014.06.03. 16:49:15

@Chamroe: Érettségi.
Bár már régen elhagytam a középiskolát, de éveken át dolgozgattam itt-ott amott, aztán most megjött a kedv egy egyetemhez. De ahhoz eredmények is kellenek amit anno 18 évesen nem igen tudtam produkálni :D Úgyhogy vissza kellett üljek az iskolapadba egy emelt történelem érettségi erejéig.
Az államvizsgádról már olvastam, nagyon sok szerencsét kívánok hozzá, bár inkább csak szurkolok, hogy a meglévő tudásodat megtaláld a megfelelő helyen és időben! :))

poggY 2014.06.03. 16:51:09

@Rebarbaraa: Én mindig azzal vigasztaltam magam amikor éjszakai életből hazafelé menvén (tántorogván) rámjött a csurgathatnék és megöntöztem egy fát, hogy ezzel milyen jót teszek és a belőlem távozó számomra nem kellő anyagoktól fog az a bükk az égig nőni!
Most ezentúl hogy pisiljek ha közben kolerától meg tífusztól kell féljek?!

blackhairlady 2014.06.03. 16:52:37

@Mr Long (UK): Bizony, annak jo dolga van:)
Egyebkent tervezzuk, hogy eladjuk ezt a hazat kb 4 ev mulva, ha meg el ez a blog akkor megirom hogy mukodik. Azt latom az ujsagban, hogy az atlag hazeladasi ido 15-45 nap. tehat itt nem tokolnek.

**mimi** 2014.06.03. 16:56:07

@blackhair-lady:
az nagyon jó lenne :)

Kvár Pécs nem nagy távolság...:)

Rebarbaraa 2014.06.03. 16:56:21

@poggY: Te meg osszeteveszted a szezot a fazonnal. A vizelet majdnemhogy tiszta viz. Nem fekalia. Amenniben az ember egeszseges, ertsd, nincs feltozo betegsege, stb, akkor a vizelete akar meg is ihato. Mas kerdes, hogy nem fogja meginni, de az.

poggY 2014.06.03. 16:58:33

@Rebarbaraa: jólvanjól, csak viccelődtem. (de azért megnyugodtam, hogy nyugodtan lepisilhetema bükköt)

blackhairlady 2014.06.03. 16:59:31

@Rebarbaraa: A kerti wc az enm emeszto godor. oda csak kijarsz, hogy ne a hazban buzologjon a nagydolog hanem az udvar vegeben. Abban szepen elszarad a beleeresztett dolog. Az emesztogodor az ahova a szennyviz a mosogatobol, mosogepbol, furdoszobabol tavozik, es idonkent szippantani kell. Tudom, mert sokaig volt reszem mindkettoben, anyukamek hazaban meg meg mindig meg van a kinti klotyo, bar mar nem hasznaljak.

blackhairlady 2014.06.03. 17:00:36

@**mimi**: 50 perc autoval, tudom, mert a lanyommal az Arkadban torzsvasarlok voltunk amig nalunk is nem epult meg a corso.

Rebarbaraa 2014.06.03. 17:05:09

@blackhair-lady: "Az emesztogodor az ahova a szennyviz a mosogatobol, mosogepbol, furdoszobabol tavozik, es idonkent szippantani kell.!"

Tenyleg? Nem mondod:) Es azt tudtad, hogy egy ideig az udvari wc-be volt szokas bekotni vizelvetesest is, majd kesobb lett egeszsegugyi "szabvany", h kulon kell?

Mr Long 2014.06.03. 17:10:09

@Rebarbaraa: En ilyenben meg nem voltam. Vagyis, ahova kiment a szennyviz. Pont amiatt, mert tonkretette az almafa kajajat. Egyik ismerosomek azt csinaltak, hogy par evente vittek arrebb a fadobozt es tettek a helyere az almafat :)

wrstjnethn 2014.06.03. 17:10:24

@poggY: Lelkiismeret, állagmegóvás, takarítás és karbantartás.

Ezek azok a szavak, amik az angolok szótárában is benne vannak, csak nem tudják mit jelentenek. Ugyanez igaz a divat, ízlés, igényesség szavakra is, de az másik téma.

Volt egy lakásfelújítós műsor, ahol a tulaj bevallotta, hogy annak ellenére nem ment fel 7 (hét) !!! éve a padlásra, hogy a lakásban már majdnem patakokban folyt a víz le a falakon. Mikor a surveyor közölte vele, hogy a tetőszerkezet gyakorlatilag kuka az elmaradt karbantartás miatt, látsoztt a tulajon, hogy nem is érti, hogy az mit jelent és mit kellett volna csinálnia.

Egy másik házban, amikor zuhanyott az emeleten, az alsó szint beázott. Megoldás: leszokott a fent fürdésről. Hát ha én tapasztalnék ilyet, kettő percen belül verném le a csempét, hogy megnézzem a csövet, mielőbb nagyobb baj lesz.

Ennyit a karbantartásról, javításról errefelé.

sullyedohajo 2014.06.03. 17:10:24

Okos dolog hitelkártyát is igényelni (ami a legnagyobb lenyúlás), hogy "tudatosan építsük fel hitelképességi mutatónkat". Olyan megható, amikor büszkék és elégedettek az emberek, hogy egy bank hitelképesnek tartja őket :-D (mint egy hajdani reklámban), hogy aztán birtokba vehessék "saját" angol sorházi lakásukat, ami 300000 fontba került a banknak - nekik majd 400-500000-be, amikorra ki lesz fizetve...

wrstjnethn 2014.06.03. 17:10:24

@Mr Long (UK): Nem azért kerülgetik mert szép, hanem azert, mert nem lehet kibontani, mivel annak a falába fut bele a (fa) födémgerenda. Boldogan szabadulna meg tőle mindenki, mert amikor a nappali 2.5 x 3.5 m, akkor minden hely számít!

33621 2014.06.03. 17:11:37

@Babette.: Ezt tudom ! Ö Prooke a Totalcartol. Már ott is említette a költözést azon az oldalon. Irt is egy vagy két cikket autós szemszögből, meg tesztelte is közben az autót hogy kint jártak Németországban. Neki volt sokáig egy párja de valamiért különmentek, és összejött egy háromgyerekes hölggyel akivel most van egy közös kislányuk! Keress rá a Totalcaron ha érdekel. Szerintem a hölgy is Indexes.

Mr Long 2014.06.03. 17:12:48

@wrstjnethn: Aha, biztos azert tesznek sokszor UJ epitesu hazba is mukandallot, mert valahova tenni kell a fodemet...

Herr Géza 2014.06.03. 17:15:05

@blackhair-lady: Jujj de finoman, nöiesen fogalmaztál:
"Abban szepen elszarad a beleeresztett dolog." Igen: a "dolog"... :DD Hát ezért (is) nagyon ott van a nicknevedben a "lady". Imádlak !! (Csak félre ne értsd!!) :))))))))))))))))))))))))))))

Rebarbaraa 2014.06.03. 17:22:13

@Mr Long (UK): Az emesztogodor egesz pontosan azt jelenti ami a neve, elemeszti az ember szennyet. Erre eitettek ra a pottyatosokat, majd kesobb amikor a vizet a mosogatobol, mosotalbol mar nem az udvarra/utcara ontottek ki es a wc is bekerult a lakasokba akkortol valtoztak meg az emesztogodrok kalakitasai es szabalyai. Kesobb pedig a csatornazassal az emesztogodrok nagy szamban megszuntek. En tudom milyen egy emesztogodor. Ami a hazbol kifolyik az MINDEN oda megy.Egy hatalmas tarozo az egesz, ulepitokkel (mar ha epitettek bele ulepitoket)

Mr Long 2014.06.03. 17:29:19

@Rebarbaraa: OK, biztos erre epitettek oket. En meg nem lattam ilyet, de pottyantost annal tobbet. Emesztogodrot akkor kezdtek el epitettek, amikor bevezettek a vezetekes vizet az epuletekbe.
De hagyjuk, mert ehhez is jobban ertesz mindenkinel.

Herr Géza 2014.06.03. 17:33:30

@sullyedohajo: Nagy okosság. A hitelkártya léte még nem jelent önmagában semmilyen lenyúlást, ha azt okosan használod (a hóvégén, vagy a következö hó végén visszafizeted a teljes költést, akkor ugye -legalábbis felénk- nincs kamat). Nyilván arra csábít, hogy ne csak okosan használd, hanem költsél, ahogy a csövön kifér (és amíg a hitelkereted bírja), de az egy másik fejezet.
A másik: bankkölcsön. Naná, hogy a bank pénzt kér azért, hogy téged megdob egy pártízerer fontos kölcsönnel, nem is az van a bejárat fölé kiírva, hogy "vöröskereszt".... Az meg azért érdekes perspektíva lenne, ha beszüntetnénk a hitelezés intézményét... Csak pl. a hétköznapi életre vonatkozóan: király feeling lenne, ha kiszámolod, hogy a kis fizudból apránként félrerakosgatva már 40-70 éves korodra be is költözhetnél a saját elsö lakásodba, rádásul bérelni sem lenne nagyon mit, mert azok a kéglik is jórészt hitelböl (is) lettek megvéve/felépítve. Éljen az ösközösség vagy a kommunizmus !!!

Mr Long 2014.06.03. 17:35:35

@Herr Géza: "Csak pl. a hétköznapi életre vonatkozóan: király feeling lenne, ha kiszámolod, hogy a kis fizudból apránként félrerakosgatva már 40-70 éves korodra be is költözhetnél a saját elsö lakásodba, rádásul bérelni sem lenne nagyon mit, mert azok a kéglik is jórészt hitelböl (is) lettek megvéve/felépítve. Éljen az ösközösség vagy a kommunizmus !!!"
Azert tudtommal nem vagy ilyen fiatal. Te meg nem hallottal a kaláka epitkezesrol okosban? :DDDDDD

blackhairlady 2014.06.03. 17:41:42

@Rebarbaraa: Nem, nem tudtam. Soha nem lattam ilyet sehol amerre megfordultam, pedig a nepes rokonsagom 99%-a falun lakik, en is falusi lehanyzo voltam:) Mindenkinel kulon pocegodor volt es kulon udvari WC. De biztos van ilyen is, amirol nem tudok az meg nem biztos, hogy nincs is.

blackhairlady 2014.06.03. 17:44:29

@Herr Géza: Oh, koszonom:) Nem ertem felre, igerem:)

Herr Géza 2014.06.03. 17:45:01

@Rebarbaraa: Lószart, hogy stílszerü legyek. A pottyantós budi gyakorlatilag ülepített és szikkasztott, de néhány évente bizony ösapáink lemásztak és kilapátolták a ganét az egyébként is meglévö trágyadombra. Csak azért született meg a pottyantós budi, mert mégiscsak vérciki lett volna a trágyadombra sz@rni... (bocs: kiereszteni a "dolgot"). Mellesleg az emésztögödörben sem "emésztödik el" a trutyi, hanem jön a szippantósautó és elviszi. Lehet persze olyat is csinálni, amiböl soha nem kell elvinni semmit, de az emberi végtermék (és az újabb korban a vegyszerek) "felezési idejének" és a család méretének függvényében meglepö méretü gödröket kéne ásni/robbantani.
Na ennyit a téma gyakorlati oldaláról.

Chamroe 2014.06.03. 17:47:19

@Mr Long (UK): @blackhair-lady: Na mi van srácok, etetési idő van? :D

blackhairlady 2014.06.03. 17:48:29

@Rebarbaraa: Es meg annyit ehhez a temahoz, es igerem nem feszewgetem tovabb, hogy ha abba a pici kis godorbe vezettek volna be a szennyvizet, akkor 2 naponta kellett volna szippantani. Nekem 2 marha nagy godrom volt meg mielott csatornaztak volna, az egyikben maradt a suruje, a masikba ment a viz resze, es havonta hivtuk es fizettuk a szippntosokat.

Herr Géza 2014.06.03. 17:49:21

@Mr Long (UK): Már hogy a bánatba ne hallottam volna. Söt, nem csak hallottam. De mondjuk kalákában cementet gyártani, téglát verni, ásványgyapotot "szöni", ablakot/ajtót gyártani, csempét égetni, stb., na az azért egy cseppet macerás. Ill. lehet sárból tapasztani házakat, ágakkal fedni, meg ilyesmi, na arra gondoltam az ösközösséggel. :))))

Kiég3tt 2014.06.03. 17:49:26

@Rebarbaraa: Evek ota tunodtem rajta, h a WC neve vajon honnan jon. Rovidites-e vagy egyeb eredete van.
Altalanos iskolas koromban hallottam, h "Weiss Cecil-t" kezdobetui... de mar akkor is gyanakodtam, h hoax. Ennek ellenere valahogy megis megmaradt bennem ez a nev.
Persze annyira sosem erdekelt, h komolyan utananezzek, de most orulok, h a rejtely megoldodott!
Water Closet - logikus -- Koszi

Herr Géza 2014.06.03. 17:53:57

@Kiég3tt: Good Morning !!! :))))))))

Chamroe 2014.06.03. 17:54:55

@poggY: Akkor sok sikert kívánok! Mindent bele!
Milyen szakhoz jött meg a kedved? :)

Mr Long 2014.06.03. 17:55:35

@Herr Géza: arra ott az okos jelzo. nem csinalni kell, hanem hozni a cegtol. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 17:57:23

@33621: igen az, nagyjából ismerem (csak a neten)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 17:59:58

@poggY: a hinta nem is mondta, hogy van barátnője. vagy csak nem figyeltem?

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 18:02:45

@Rebarbaraa:
"Mas kerdes, hogy nem fogja meginni, de az."

dehogynem. olvass utána. komoly hívői vannak a vizeletivásnak.

Barnalány 2014.06.03. 18:03:14

Ezzel szemben barátaim házvásárlása Németországban Münchenben, pontokba szedve:

1. Szóba jöhető elegáns kertvárosok feltérképezése
2. Be a Duken & von Wangenheimhez (aki nem tudja, mi az, lazítson, mert úgysem lesz velük dolga soha az életében)
3. Épület kiválasztása
4. Épület megtekintése, term. a szüks. munkálatokra előzetesen kiválasztott tervezővel, kivitelezővel (mindig van mit alakítani)
5. Szerződés, vételár + jutalékok, illetékek, stb. utalása a megf. számlákra
6. Elképzelt átalakítások
7. Költözöés

Igen, a barátomék nem az „Éhségmenettel” mentek el Magyarországról.:-) Csak egyszerűen rühellték, ami ott folyik és ahogy ott folyik. Magyarország pedig megint elveszített két nemzetközi szinten elismert embert és velük némi aprót.

Csók Stockholm-Gamla stanból

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 18:04:07

@blackhair-lady: ahol nincs szennyvízközmű, ott bizony az emésztőbe megy a fürdőszoba és az egész lakás szennyvize, a fekáliával együtt.
még manapság is.

Rebarbaraa 2014.06.03. 18:18:53

@blackhair-lady: "Nekem 2 marha nagy godrom volt meg mielott csatornaztak volna, az egyikben maradt a suruje, "

Amiben a suruje maradt az az ulepito.

@Kiég3tt: Szivesen

@Herr Géza: Meg nehany eve is megszokott dolog volt sajat emesztogodrot epiteni ha valakinek sajat telke van. A par 10m3-tol az akar tobb szaz m3 ig nincs hatar, csak talan a telek merete es az, hogy megfelelo tavolsagban legyen kuttol, vizlelohelytol, haztol, stb.

@Babette.: Igen tudom:)

blackhairlady 2014.06.03. 18:20:58

@Babette.: Igen, tudom, de az nem a kinti wc, legalabbis en meg ilyet nem lattam.
Mi amikor a hazat epitettuk, akkor direkt igy terveztuk, hogy ket nagy godor, az egykben van egy lyuk amin a hig resze atfolyik a masikban a suru meg gyulik, igy ritkabban kellett szippantani.

blackhairlady 2014.06.03. 18:23:41

@Babette.: Igen, de nem a wc. te azt mondtad, hogy a kinti wc az ulepito.
Egyebkent nalunk mindket godor betonozott volt es szippantva lett, csak nem kellett olyan gyakorisaggal, mivel kette osztodott.
Itt a vege, fuss el vele:)

macamuca [IHUN] 2014.06.03. 18:26:58

@**mimi**:
"egyébként nagyon szeretem a Fable könyveket :) "
Detto.
Június 15., 13.00., Bp. Vörösmarty tér: dedika.
Tavaly voltam (az uccsó /mint később kiderült/, innen induló vonattal mentem Bp.-re, aztán leálltak a vonatok pár órára, az árvíz miatt, kérdéses volt egy ideig, hogy hogyan-mivel jutok haza), nagy élmény volt.
A pár hónap múlva az írónőtől kapott könyv, személyes dedikával a második legféltettebb lett a bő 1000 db-os (az első a Mamámtól kapott Biblia) könyvtáramban :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 18:30:17

@blackhair-lady:
"te azt mondtad, hogy a kinti wc az ulepito. "

azt nem én mondtam

Pocky 2014.06.03. 18:33:01

Mindig rengeteget tanulok, amikor erre járok, nemcsak a bejegyzésekből, de a hozzászólásokból is. Egy élmény :D

SzZoole 2014.06.03. 18:34:15

Hihetetlen,hogy itt a szar-ol is milyen jo el lehet beszelgetni:)))

Sütemény1975 2014.06.03. 18:40:42

Estet, mindenkinek! Remelem jo ido van a szigeten, csalaguton csapatok at! :)

SzZoole 2014.06.03. 18:42:54

@Sütemény1975: vegyes,jol esik,hol sut a nap,jo utat:)

Papagály (törölt) 2014.06.03. 18:52:54

@Zka:
"szerintem is lufi. Aki most megveszi az fizetheti a lufi árat 100 évig, jól sejtem? :P "

nem jól. 125 évig fog fizetni. utána meg a dédunokái megvehetik újra. hát nem romantikus? :)

Rebarbaraa 2014.06.03. 18:57:11

@Zoole[uk]: Es gondold el amikor a parom meg en ket total ellentetes kedvenccel, O apple-Iphone parti, en Samsung parti, azt targyaltuk ki, hogy az apple vs samsung bevetelei szerint a samsung van feltorekvobb pozicioban. Majd eszt meg fuszereztem neki egy telefon eladasi kimutatassal is (csak, hogy elkeseritsem, az iphone nem a technika csucsa csak egy fostalicska) valamint osszehasonlitottam neki, hogy mennyivel jobb egy olyan telo operacios rendszer amihez az appok 80%-a free, mig az iphonnal meg a legszarabbert is fizetni kell, a free appok szama keves es gyatra. Es amikor a legalapabb dologgal ervelek mennyire alsobbrendu az iphone a samsungomhoz kepest (amkor kapok naponta kb 30-40 smst, es egy mozdulattal torlom az egeszet addig az iphone-ban csak egyesevel tehetem meg.Vagy pl nem szabalyozhatom a telefon osszes (akar rendszer akar sajat fajljaimat) ugy mint a samsung file managerben, amiben akar le is tilthatok a rendszerbe integralt programokat, stb, addig ezt az iphoneban nem tehetem meg. Nem magyaraztam el neki az operacios rendszerben levo kulonbsegeket mert nem szakmabeli, es az atlag vagy atlag feletti fehasznalot kulonben sem az erdekli. Es ez csak egy nagyon nagyon apro dolog. Szoval...igen, ha van mirol beszelgetni, akkor meg a sza..is lehet:)

montroyal ( CAN qc) 2014.06.03. 19:03:18

roviden a tegnapi posthoz a jovore vonatkozva a budgetrol es a beosztasrol ...

AMIT AKAROK BIZTATASUL IRNI HOGY EL TUDTOK JUTNI ODA HOGY NEM KELL BEOSZTANI, KUPORGATNI, IROGATNI MINDENT ..

en is szigoru 50$ max heti budgettel kezdtem 25 evvel ezelott de ma sem pazarlok de nem kell megneznem minek, mi az ara ,meddig mehetek el . amit akarok enni ,ami megtetszik , ami szukseges ( neha nem is).. egyszeruen megveszem belerakom a kosarba mert biztosan ki tudom fizetni es a jovo honapban is lesz a hovegen is es tartalekom is van .... es mesze vagyok a gazdagokrol csak van letbiztonsagom mert van 2 kezem, fejem szaktudasom es 26 eve jottem el Mo-rol ..
ezt mindenki elerhet ha van akarmilyen piackepes tudasa ...

River_Of_No_Return 2014.06.03. 19:04:32

@Mr Long (UK):
"ÁMCSIBAN HOGY MEGY A VASARLAS/ELADAS? "

Bár nem engem kérdeztél, talán nem bánod, ha én is válaszolok. Mi most építettjük a házunkat USAban, igaz, nem a legnépszerűbb államok egyikében, hanem Idahoban, ami inkább a természetkedvelőknek és emberkerülőknek ajánlott hely. A mi telkünk kb. 830 nm és $5000 volt.
Az általunk kiválasztott építőcégnek kb. 30 féle alaprajza van, de ezek 3 különböző méretcsoportba esnek, és adott területen (subdivision) csak közel azonos méretű házakat építenek. Vannak felépített, berendezett modellházaik, amelyek minden nap nyitva vannak szinte egész nap, ezeken látszik, hogy kb. milyen a kész ház.
Mi április közepén találtuk meg álmaink házát, kértünk időpontot egy banktól, amit az ingatlanügynökünk ajánlott. Másnapra kaptunk, bevittük a papírokat, amiket kértek, és még ott helyben elbíráltak minket, és megkaptuk a hitelt. Másnap aláírtuk a házra a szerződést, április végén. Az építőcégnek van egy nagy bemutatóterme, ahol minden választható belső berendezés, burkolat, kiegészítő, konyhabútor, gépek, stb. ki van állítva. Itt volt 2db 4 órás megbeszélésünk, ahol kiválaszthattuk miket szeretnénk.
A szerződés aláírása után kb. 1 hónappal kezdték ásni az alapot, és augusztus végére lesz kész a tervek szerint.

SzZoole 2014.06.03. 19:04:43

@Rebarbaraa: osztom a parod velemenyet en is iOS felhasznalo vagyok:)))
(iPhone,iPad,Mac book pro)
De semmi bajom a samsung-al a nejem es a gyerekek is azt hasznalnak.

SzZoole 2014.06.03. 19:06:53

@rezsöatya: hat Te meg minek orulsz atyam?:)))

rezsöatya 2014.06.03. 19:10:07

@Zoole[uk]: a kommentednek! Tenyleg milyen jol el lehet beszelgetni a sz@rrol is...! :-)

SzZoole 2014.06.03. 19:13:58

@rezsöatya: latod,tegnap sokat tanultam a kozgazdasag tanrol,ma meg a szar-rol kepzem magam tovabb:)))

rezsöatya 2014.06.03. 19:16:13

@Zoole[uk]: neked ez a szabadegyetem? :-)

csőcsere 2014.06.03. 19:16:46

Gratulálok a lakáshoz, a tudatossághoz és a tervezéshez.
Remek poszt, mert Anglia olyan arcát mutatja, amiért érdemes ott élni.
1. Álmaim piaca. Sorbanállnak!
2. 125 év leasehold = évszázadokban gondolkoznak = kiszámíthatóság.
3. A panasz elintézése.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 19:18:10

@Rebarbaraa: Mar irtaka tobbiek, a ketto nem ugyanaz. @Haloperidol: Nagyon emelkedneka lakasarak most. A mi albink 2 eve 200 exer font alatt volt , ha vasarolni akarta volna az ember. Most mar kb 240 , es ugye az is csak leasehold.
Mi is kivarunk meg vagy 2-3 evet. Greenwichet es a delkeleti regiot nezzuk, mert olcso/.Esetleg Croydont, mert ott meg sok ismeros lakik, es joa vonatkozlekedes.

**mimi** 2014.06.03. 19:21:08

@blackhair-lady:
ott lakom az Árkád közelében :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 19:21:28

@xxylon: A mienk jo allapotu volt , de miota megya crossrail epitkezes kb 300 meterre az epulettol, elkezdett repedezni, kb fel mm lehet. Kis repedesek meg, otthon a valyoghazbanvotl hogy 5- 10 szor ekkorakat is lattam.

SzZoole 2014.06.03. 19:21:54

@rezsöatya: mar regebben irtam,hogy nekem csak 6 osztalyom van,2 elso es 4 masodik,itt legalabb tovabb kupalodhatok:)))

2014.06.03. 19:22:37

@maxval a gondolkodó birca:
" Élvezetes cikk és teljesen alátámasztja a nyugat hanyatlását."
A nyugat hanyatlasa helyett az "emberarcu kapitalizmus" hanyatlasat irnam. (Mint tudjuk, volt "emberarcu szocializmus" is) :)) Az "emberarcu kapitalizmus" az 1950-es evek elejetol Reagen elnok megvalasztasaig tartott, szerintem.
Ezzel kapcsolatban ajanlom az alabbi konyvet elolvasasra:
Ha-JoonChang - 23 Things They Don't Tell You About Capitalism
1. There is no such thing as free market.
2. Companies should not be run in the interest of their owners.
3. Most people in rich countries are paid more than they should be.
4. The washing machine has changed the world more than the internet has.
5. Assume the worst about people and you get the worst.
6. Greater macroeconomic stability has not made the world economy more stable.
7. Free market policies rarely make poor countries rich.
8. Capital has a nationality.
9. We do not live in a post industrial age.
10. The US does not have the highest living standard in the world.
11. Africa is not destined for underdevelopment.
12. Government can pick winners.
13. Making rich people richer doesn’t make the rest of us richer.
14. US managers are overpriced.
15. People in poor countries are more entrepreneurial than people in rich countries.
16. We are not smart enough to leave things to the market.
17. More education in itself is not going to make a country richer.
18. What is good for General Motors is not necessarily good for the United States.
19. Despite the fall of communism, we are still living in planned economies.
20. Equality of opportunity may not be fair.
21. Big government makes people more open to change.
22. Financial markets need to become less, not more efficient.
23. Good economic policy does not require good economists.
Itt letoltheto:
www.dropbox.com/sh/ydhgz3ni4omdj96/AAAy3ZbN8tqlOs_WdeNTJ2pna

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 19:26:08

@River_Of_No_Return:
Ez nagyon tetszik!
$5.000 az mennyi pénznek számít arrafelé? Ha átszámolom koronára, akkor nevetséges összeg egy telekért.

Azt megkérdezhetem, hogy mennyiért húzzák fel a kiválasztott házat?

Idaho lehet, hogy nem népszerű, de a képek alapján a tökéletes hely lenne a számomra... hegyek, folyók, sehol senki.
Munka mennyi van arrafelé és milyen?

SzZoole 2014.06.03. 19:26:47

@33621: es nezted ki az elso kommentelo a cikk vegen?

**mimi** 2014.06.03. 19:28:29

@macamuca [IHUN]:

"az írónőtől kapott könyv, személyes dedikával a második legféltettebb lett a bő 1000 db-os (az első a Mamámtól kapott Biblia) könyvtáramban :)"

azt meghiszem :)))))))

nekem is meg van az összes könyve...:)

montroyal ( CAN qc) 2014.06.03. 19:29:08

@River_Of_No_Return: ettol az USA araktol megyek a falnak ... rendszeresen nezem a HGTV-t 3-4 szoba
2-3 furdo 2 garazs nagy telek minden granit minden uj ... budget 150K.. varazslok ha mindent osszeadsz az utolso szogig meg meg a munkaert is magasabban fizetnek nem lehet kihozni..
es mindig talalnak ... nalunk egy egyszobas lukat sem kapsz.. jo mondhatjuk videken ... hat ott ..sem...

M. Péter 2014.06.03. 19:32:37

@adg [Au, Darwin]: Lehet magánszemélyé, cégé vagy az államé is.Új lakások esetében jellemzően az építési vállalaté.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 19:33:26

@Sütemény1975:
Milyen vasat viszel?
Csalagúton vonattal csapatsz vagy keréken?

Megkívántam a Konvoj című filmet... :)

**mimi** 2014.06.03. 19:34:33

@Kövérmadár [swe]:
úgy tudom a csalaguton csak vonattal lehet...

Rebarbaraa 2014.06.03. 19:39:37

@Zoole[uk]: Kaptam tole uj, csilli-villi iphone 5s-t. A samsung galaxy s4-esemet ami meg egy eves sem volt, elkuldtem lanyomnak. Kaptam az iphone-t mert magamtol nem vettem volna meg. Hasznalatba vettem, minden szuksegeset letoltottem, illetve csak szerettem volna mert nem volt iphonos megfeleloje annak amit akartam, aminek volt az nagyon butitott verzioban (csak megjegyeznem, hogy hasznalok google forditot aminek androidra le lehet tolteni az offline szotarat is, magyarul van egy offline jo szotarad ha megszorulsz) nos ez iphonera nincs. Neztem, hogy az iphone mennyi memoriat zabal, kilepek az appbol de a hatterben tovabb fut, ez a samsungomon elkepzelhetetlen mert developer beallitaskent ott van, hogy kilepeskor minden esetben allitsa le a hatterben futo appot, valamint egy szamomra nagyon kedvelt kis progi sincs iphonera, meg csak hasonlo sem, a neve smart booster. Az anyam kinjat is be tudom rajta allitani hogyan fusson, jelzi ha valami amit nem tettem a leallitando appok koze kilepes utan azok tulfutnak e, azonnal egy gombnyomasra leallithatom. Ezzel szemben az iphonera letezik egy sys analizer nevu szar amiben 4 funkcio van, az is loturot se er. Megneztem az app felrakasa utan, hogy mi tortenik, ha kinyitok egy csomo appot, majd bezarom es killelem az alap drop technikaval: hat elarulom semmi nem tortent. a memoriazabalas ugyanannyi maradt, ez a kis buta app valamelyest segitett rajta de az allando ujra felporgo memo zabalason az sem segitett semmit. A masik ami nem tetszik, hogy ha el akarsz tavolitani egy appot iphonerol akkor csak nyomva tartod es klikk az x re...es valoban torol mindent? Nem hiszem, a samsungnal kulon kulon kivalaszthatom h ne csak az appot torolje de a helyben mar letarolt adatokat is amiket mentett a hasznalat soran. szoval par heten belul elkezdtem nyunyorogni, hogy nekem ez nem kell barmennyire is csilli-villi es egy megkezdett alma van rajta, nekem ujra az kell amit teljes mertekben tudok kontrollalni es nemcsakhogy kielegiti minden igenyemet de meg meg is haladja ezzel osztonozve, hogy meg tobbet akarjak kihozni belole. Na az ikonokrol meg mar ne is beszeljunk :S tolem lehet az iphone "letisztult" de en ezt inkabb fapadosnak nevezem. A kulonbozo ikongyarto appokrol meg ne is beszeljunk mert....szanalom. A kenyszerito ereju beepitett, nem bovitheto adattarolo lehetoseg eleve megkoti a kezem en meg eleve utalom ha be akarnak szabalyozni. Nem cserelheto egy mozdulattal, a felhasznalo altal az akkumulator ez meg a masik. Egyszer valaki azt mondta, hogy az iphone olyan jo, hogy ha szervizbe kell vinni az nagyon sokara lesz. Hat ez meg egy bullshit, szarabb az aksija mint eddig barmelyik okostelomnak, es persze h az anyamat is le akarjak huzni az aksi koltsegen felul meg a szervizkoltseggel is. Arrol meg mar ne is beszeljunk, hogy napokba telik, nincs masik telo helyette. Szoval alma ide, alma oda, rossz megoldasok, kenyszerito korulmenyek...nekem nem kell. Ohh es meg valami. A majdnem 1,5x akkora samsung galaxy s4-em, mert ujra az van, megis az iphonet erzem felteglanak, a nagyon karcsu, finom kialakitasu hofeher s4-hez kepest.

SzZoole 2014.06.03. 19:40:51

@Kövérmadár [swe]: @**mimi**:
Csak vonatal lehet,ugy kepzeljetek el mintha metrora szalnatok fel.csak jarmuvel.

Rebarbaraa 2014.06.03. 19:41:02

@tildy[UK]: Aztan en meg elmegyaraztam, es masok is, hogy dehogynem:)

Quercus a favágó 2014.06.03. 19:43:15

@maxval a gondolkodó birca:

Az ingatlan akkor kerül a vevő tulajdonába, ha megtörténik a közhiteles nyilvántartásba vétel, vagyis a földhivatali bejegyzés.
Tehát nem elég csak a z adásvételi szerződés. A földhivatali nyilvántartásba vétel konstitutív jellegű, vagyis jogot keletkeztető.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 19:44:17

@33621:
Érdekes cikk volt, köszi!

@Barnalány:
A Gamla Stan Stockholm élhető része, akárhányszor járunk arra, mindig lenyűgöz. Másik ilyen a Skogkyrkogården :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.03. 19:46:30

@Chamroe: Ez nagyon jó, 20 nappal számolva is csak épphogy több, mint egy tízes havonta. Nekünk drágább a bölcsi.

szuperkrumpli 2014.06.03. 19:49:42

@diggerdriver: Az én email-emet megkaptad? Pár napja írtam! :)

2014.06.03. 19:50:06

@Kövérmadár [swe]:
" Volt olyan kollegam (mar nyugdijas), aki vett egy lakokocsit, beallitotta a ceg udvaraba es ott lakott. "
Ezt csinalom most en:) Par napja vettem egy camperized van-t, a munkahelyem parkolojaban fogok benne lakni:) Sajnos csak 2 het mulva indul az az epitkezes, ami 3-4 honapig fog tartan. Addig elmegyek egyet csavarogni a kocsival a Sziklas-hegysegbe.
A poszthoz: vilag eletemben rettegtem a sajat ingatlantol, ami nalam a roghoz kotest jelenti. Pedig ugy Magyarorszagon, mint itt is konnyen jutottam volna hazhoz. Amikor kijottem, az ingatlan piac melyponton volt, 6 havi fizumbol tudtam volna venni keszpenzre egy 3 szobas, 3 szintes sorhazat. De inkabb piara, nokre, bulikra koltottem azt a penzt. A lakberem havi 50$ volt (igen, otven dollar!) ami sokkal jobban megerte, mint venni. Raadasul nekem a lakas csak arra kellett, hogy legyen hol laknom, amikor nem a kutatasban dolgozom. Ketszer laktam lakokocsiban, de azt is meguntam, egyszeruen csak kipakoltam beloluk es a kocsit az utcan hagytam en meg mentem az orszag masik vegebe a semmirol kezdeni ujra:) A mostani lakokocsiba koltozesnel a legfobb motivacio az volt, hogy nem tudtam kivenni olyan szobat, ahol lehetne dohanyozni:) Nalam a dohanyzas, kave es az olvasas jelenti az eletet, a szabadsagot:) (megjegyzem, majd 5000 - otezer- kanadai dollart fustolok el evente)
Nehany kep a mostani lakokocsimrol:
www.dropbox.com/sh/6t42drhe09zt25u/AABXt9uDoLrLjL4tXUwwnj07a
Novemberig kibirom benne, utana huzok le Mexikoba aprilisig.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 19:50:58

@**mimi**: @Zoole[uk]:
Jópofa!
Még sosem jártam arra, nem tudtam, köszönöm.

SzZoole 2014.06.03. 19:51:02

@Rebarbaraa: Te,muszaly neked kis regenyt irni?:)))
Eleg lett volna,ha re irod ,hogy szerinted az iPhone szar a samsung meg jo:)))bar engem akkor sem tudsz meg gyozni mivel nekem is van osszehasonlitasi alapom.En a telefont rendeltetes szeruen csak telefonalni hasznalom,minden egyebre meg ott van az iPad vagy Mac.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 19:53:45

@Cascabel:
Ez igen, ez tetszik!
Teljesen megértelek a szabadságérzetes ingatlanos dologban! (ki hitte volna, hogy ilyes is lehet :) ).

Szerintem mi sokban hasonlítunk, csak én gyávább és fiatalabb vagyok :)

Rebarbaraa 2014.06.03. 19:53:57

@Cascabel: Je, te is a konyhaban laksz mint hinta?:)))
Viccet felreteve, hasznos jargany lehet. Ott laksz ahol megallsz vele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 19:55:29

@Zoole[uk]:
Hehehehe... na várj csa!
Telefon = telefonálni. Eddig stimmel...
iMac vagy BigMac vagy mi = számítógép, ez is stimmel.

No de az iPad mivégre? Digitális vágódeszka?

Rebarbaraa 2014.06.03. 19:56:12

@Zoole[uk]: Nem lett volna muszaj de olyan jo volt leirni, hogy mennyi mindennel tobbet es tobbet es tobbet...tud egy samsung mint egy iphone, es mire a vegere ertem addigra lett kisregeny:) Bocs erte, De te jossz am nekem egy beszamoloval amit tegnap megigertel. Csak asszonykadra vartal vele:)

Rebarbaraa 2014.06.03. 19:57:44

@Kövérmadár [swe]: az ipad azoknak keszult akiknek a telefon kijelzoje kicsi de egy laptop vagy mac tul bonyolult:) De vegul is igazad van...vagodeszka:)

SzZoole 2014.06.03. 19:59:13

@Kövérmadár [swe]: iPad =tab,sokkal kenyelmesebb a sofan elfekudve kommentelni,tobbnyire erre hasznalom:)

33621 2014.06.03. 20:01:42

@Zoole[uk]: Nem tudom! Nekem ez jön be első kommentnek.

Crescence

Az emigrálás elsősorban politikai okok miatt történik, de itt szó sincs erről, sőt. Aki jobban akar élni,mint itt és azért utazik külföldre, nyugodtan mondja ki, hogy igen, erről van szó.

Ez egy tökéletes középosztálybeli család, eddig azt hittem,hogy ők a kedvezményezettek és értük dolgozik a kormány, élvezniük kellene kiváltságos helyzetüket, erre "emigrálnak"
nahát milyen hálátlanság!divany.hu/poronty/2014/06/03/igy_emigralunk_negy_gyerekkel/?#c6352832

13óra 27perc

Te kit látsz ott elsőnek?

River_Of_No_Return 2014.06.03. 20:03:09

@Kövérmadár [swe]:
A hivatalos statisztika szerint ebben a városban átlagosan kb. 55000 dollár egy háztartás éves bevétele, ebből kb. talán meg lehet saccolni, hogy sok-e ez a telekár. A mi telkünk azért volt ilyen olcsó, mert a város szélén van, az út túloldalán még farmok vannak. De ez a távolság azt jelenti, hogy a férjem 25 perc alatt ér be a főváros központjába.
Szerintem munka szempontjából Idaho nem túl kedvező hely, nem tudom, hogy neked való lenne-e. Nekünk viszont ez pozitív, mert emiatt mostanában nem fog nagyobbra nőni, mindig ilyen nyugis hely marad majd, kevés a bevándorló az államba. Ideális hely antiszociális ITsoknak, akik otthonról is tudnak dolgozni.
A teljes ár (beszámítva a telket is) végül kb. 345ezer, a ház területe kb. 250nm (ez 4 hálószoba, két fürdő, plusz egy „bonus room” a garázs felett, viszonylag drága burkolatokkal). Ennél az építőcégnél és kb. a helyi viszonyok között a mi házunk mérete és ára a középkategória a középosztálybeli házak között.

SzZoole 2014.06.03. 20:03:18

@Rebarbaraa: nem bonyolult a mac,csak mint a madarnak is irtam kenyelmesebb vele kommentelni a sofan fekudve:)))
Mindjart leirom.Nem felejtettem el,csak tegnap annyira belemerultetek a kozgazdasag tanba,hogy felig ki tanultam a konyvelo szakmat:)))

Imre apó 2014.06.03. 20:05:15

@Cascabel: Ez klassz, gondolom te még érzed a szabad embert. Gratula.:))))

Van sok ember, aki szivesen cserélne veled, most nem magamra gondoltam, sok sikert és jó Egészséget, mert az nagyon fontos.

SzZoole 2014.06.03. 20:06:07

@33621: amikor belinkelted es ra neztem nekem Maxvel jott fel a legelso kommentelokent.

2014.06.03. 20:08:13

@Kövérmadár [swe]:
"No de az iPad mivégre? Digitális vágódeszka? "
Az Ipadomat csak Skype-ra hasznalom, hetente egyszer. Fizetek ra havi 10 $-t, amiert Magyarorszagon barmely vezetekes telefont ingyen hivhatom. Sajnos mar nincs senki, akinek lenne vezetekes telefonja:) Lusta vagyok lemondani azt a hav 10 dolcsit:) (a Galaxymon is van Skype, csak nem tudom a jelszomat es utalok regisztralgatni is)

Quercus a favágó 2014.06.03. 20:10:34

@Zoole[uk]:

Azok a blogok, ahol nem max az első kommentelő, az említésre sem méltó kategóriába tartoznak.

Rebarbaraa 2014.06.03. 20:11:16

@Zoole[uk]: Ja es meg valami ami az Ihone-t meg ellenszenvesebbe tette szamomra: felrakod toltore de tovabb hasznalod, 1 percen belul az egesz tested, labujjadtol a fejed bubjaig rezonalni kezd. Allitolag a kis mennyisegu elektromos atvitel miatt. Hat rajtam meg egy ocska iphone ne nyomasson at semennyi elektromossagot. Se kis se nagy feszultsegut. Nem volt hibas sem a tolto sem a telo, minden ismerosunk ugyanezt tapasztalta miutan felhivtam ra a figyelmuket, addig fel sem tunt nekik.

Mr Long 2014.06.03. 20:11:58

@River_Of_No_Return: Kiraly, ez a jo hozzaallas. Szimpatikus az usa!
Nem te vagy hagyma fia?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 20:14:09

Még a kommentek előtt: grat a poszt-tolónak, mink is tök hasonló cipőben járunk, csak két országgal odébb.Az ilyen sz@rházi ügyvédek, bürokraták meg sz@rjanak farfekvéses sünt óránként többször is.A q anyját az ilyennek, hogy a pénzééért még csak dolgozni se akar... A következetesen "ár felé"-nek írt dolog az ár fölé akar lenni, ugye? (Nem kéne ennyire viszolyogni a szögedi tájszólástól... :D Van amikor télleg ö betűt kell írni... :-)) )

2014.06.03. 20:18:46

@Rebarbaraa:
Igen, konyhaban lakom, mint Hinta. A kulonbseg az, hogy 4x annyit keresek - mar amikor dolgozom - mint o es kevesebbet koltok. Iden meg csak 2 honapot sikerult, mert lett egy vesekovem. Se tappenz, se szocialis segely. Az allamnak nem adok, de nem is kerek:)
@Imre apó:
Azert ez az eletforma sem egy leanyalom, de en valasztottam. Az egeszseg eddig bejott, tuleltem a veseko "operaciot" is:) Titokban orultem is, jo kifogas volt, hogy ne dolgozzak:

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 20:18:46

Na szóval...

kepkezelo.com/images/28869118kwhk7d48lhg.jpg

Rendkívül jó poszt volt csak gratulálni tudok a lakáshoz is és a poszthoz is.
Megerősített hogy itt nem kell lakást venni.
Felfelé licitálni?
Anyátok.

Rebarbaraa 2014.06.03. 20:20:24

@Zoole[uk]: Tudom, hogy nem bonyolult a mac, 4 evig volt, az is eleg volt. A masodik evben (nana, hogy egy honappal a garancia lejarta utan) felpuposodott az aksija. Nem talaltam tanacsosnak hasznalni. Nem vagyok windows parti, jatekra hasznalom inkabb, a mac nagyon jo, de egem elriaszt, hogy ennyire draga, draga hozza minden es gyakorlatilag ugyan annyit veszit az arabol miutan kihoztad a boltbol mint akarmi mas, de nem tartom klasszisokkal jobbnak mint akarmilyen mas hasonlo specifikacioju laptopot. Maga az oprendszer sokkal jobb mint a windows az teny, de en nagyon szeretem a linuxot is, azt meg tudom butykolgetni, fejleszteni. Macre a windowst fel tudod tenni bootcamp-el, en is hasznaltam. WOW jobban mukodott winen. Szoval ar/ertek szerint semmivel sem jobb a mac, oprendszerben is csak kicsivel.

**mimi** 2014.06.03. 20:20:26

@Zoole[uk]:
bizony, én is csak a barátnőmtől tudom, aki szintén kamionos mint Süti, és a múltkor pont aközben beszélgettünk, amíg ment át Angliába a csalaguton, azt mondta a kocsiban sem maradhat, ki kellett szállni és valami kupé féleségben utazott

2014.06.03. 20:20:52

@Imre apó:
El is felejtettem megkoszonni a jokivansagodat. Termeszetesen viszont kivanom!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 20:24:09

Stockhomban is az van, hogy egy eladó lakásnál ha valaki megadja a kívánt összeget, akkor nincs még üzletkötés, hanem vár még az eladó, hátha jön más is.És mivel szoktak is jönni mások, elindul egy árverseny, egy licit.És az alapból is irgalmatlanul túlárazott (a magyar viszonyok kb 8-10szereséről beszélünk...) lakás ára felkúszik még 30-40 százalékot fölfelé.Hihetetlen, mekkora pofátlanság... :-(((
És akkor még mindennek a tetejébe, ha te nyered a tendert és kifizetsz egy valagh pénz egy lepukkant lakásra, akkor még nem is lesz a tied.Vagyis nem kapsz tulajdonjogot, csak afféle használati jogot.Aranyos, nem?

Borzasztó nagy örömmel venném, ha az itteni kiküldött tudósítók valamelyike, aki tudja, megosztaná velem, hogy ezt a svédek annak idején, mikor bevezetésre került, hogyan fogadták?Hogy a vérbe nyomták le a torkukon azt, hogy talicskányi pénzért nem lesznek tulajdonosok és hogy ez milyen jó nekik???Irgalmatlanul érdekelne...Előre is köszönöm, ha van információ erre.És bocs az offért, bár talán ez még a legkevésbé az; a farmerek ára, meg a könyveléstechnika mellett kb lóf@..llosz... :D

**mimi** 2014.06.03. 20:24:23

@Zoole[uk]:
nekem is...akkor amikor belinkelte

Rebarbaraa 2014.06.03. 20:24:32

@Cascabel: Igen tudom, olvastalak multkor mikor irtad mi volt veled. Nem lehetett konnyu.
Es remelem nem bantotalak meg a hasonlattal (irtam is h vicc) de ahogy meglattam az agyadhoz kozeli konyha reszt rogton hinta ugrott be:)) Azert viszont nagyon szerencsesnek tartalak, hogy abban az orszagban elhetsz. Biztos szereted is.

SzZoole 2014.06.03. 20:25:18

@Rebarbaraa: azt vedd figyelembe,hogy mi nem Londonban lakunk.3 szoba nagy nappali dupla garazs elo-hatso kert.Nekunk az E-On-al van szerzodesunk mar 4 eve a aram es gaz szolgaltatasra direct debitbe fizetunk mindent,soha nem volt elmaradasunk igy van diszkontunk amit az Eon adott.Most egy eve koltoztunk ide es £140 kezdtuk a fizetest a haz nagysaga miatt,de egy epp egy honapja jott egy ujjab level hogy beallitjak £46-ra,most jelenleg ennyit fizetunk.
A viz az atlag £150/6honap,ha van ami meg erdekel kerdez,ne kimelj(csak ne kisregenyben:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 20:25:31

@geegee: Persze tudom, a szumma szummárum az, hogy vagy mexox vagy mexöx, vagyis mink is elfogadjuk ezt a helyzetet, de azért a vastag, sűrű füstbe burkolózós anyázkodás jogát fentartom.

SzZoole 2014.06.03. 20:27:23

@QUERCUS(a favágó): en mar talalkoztam a nevevel az index2 voroshaju lanyok rovataban is:)))) nem vicc

Imre apó 2014.06.03. 20:27:29

@Cascabel: Nehéz 1 életforma, de Te már valahol elfogadtad, csináld, mert csak eccer élünk:):)

Herr Géza 2014.06.03. 20:27:51

@Zoole[uk]: Én megoldottam a dilemmát. Van ez is, az is. Ilyen egyszerü az élet... :))))))

SzZoole 2014.06.03. 20:29:59

@Rebarbaraa: mint mar mondtam neked en csak telefonalni hasznalom,este felteszem a toltore es mig alszom addig toltodik,reggel meg mikor indulok el itthonrol akkor leveszem a toltorol,ennyi:)))

Herr Géza 2014.06.03. 20:33:01

@Rebarbaraa: És azt a szivárványszínü villódzást is látod a szemed sarkában, amikor kiugrálnak a pozitív töltésü ionok ?

2014.06.03. 20:33:28

@Rebarbaraa:
Engem nem lehet megbantani:) Hogy szeretem e Kanadat? Ugy mondhatnam, hogy megszoktam. De minden szivfajdalom nelkul elmennek a tropusokra vagy Magyarorszagra lakni. Itt csak penzt keresni konnyu, de 20 eve sokkal konnyebb volt. A termeszet karpotolja az embert a hosszu, hideg teli honapokert.

Quercus a favágó 2014.06.03. 20:33:31

@geegee:

És csodálkoztok, amikor max azt mondja, hanyatlik a nyugat.
Amit Te mondasz, és amit a posztban olvastam, az egy elmebeteg dolog szerintem.
Na meg már elnézést, de milyen piacgazdaság az, ahol valamire kereslet van, de nincs kínálat?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 20:35:42

@Rebarbaraa: Hát nálunk tök más a kettő. Az emésztőgödör a laksából kijövő szennyvízre van. A kinti wc meg csak kinti wc, saját gödörrel

2014.06.03. 20:39:13

@Kövérmadár [swe]:
" Szerintem mi sokban hasonlítunk, csak én gyávább és fiatalabb vagyok :) "
En meg hulyebb es felelotlenebb:)

SzZoole 2014.06.03. 20:39:50

@Rebarbaraa: en egyebkent is ket evenkent cserelem a gep parkot
A mac-et csak en es nejem hasznalja,se jatek se faszbuk nincs rajta,a gyerekeknek van egy Lenovo amit ok hasznalnak azon mar van jatek is meg minden szar.
Nem tudom mi az a WOW.

SzZoole 2014.06.03. 20:42:11

@**mimi**: mikor en hasznaltam akkor a jarmuben is lehetett maradni es meg dohanyzo hely is volt kialakitva,de ez 4 es fel eve volt,azota lehet,hogy valtozott a szabaly.

33621 2014.06.03. 20:42:28

@Mr Long (UK): Ö azt írta hogy férje van! Akkor talán nő az illető. Bár a mai világban már semmi sem biztos!:-)
Hagyma fia valamilyen sheriff nickel van itt néha fenn. Talán utoljára az 1000-ik cikknél kommentelt. Nézd vissza!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 20:44:08

@házelőtthinta: Nem csak falvakban, videki varosokban is. Debrecenben már 7-8 milláért 70 nmes lakást kapni, a mi falunkban 3 milláért kapod ugyanezt. A nzugati országrészt ls Budapestet meg nem azonosítanáma teljes országgal.

SzZoole 2014.06.03. 20:45:02

@Herr Géza: nekem is van mindketto,de en akkor is az iOS-t preferalom jobban:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 20:50:44

@Kövérmadár [swe]: Nem akarok belemenni sokadszor, de nincs egyértelműen igazad.A bérlés az miért jó? 25-30-40 év alatt kidobod azt a pénzt az ablakon, amennyiért vehettél volna...Húhúú, ez aztán télleg f@sza jó biznisz... :D Akkor inkább már megveszem, amit később el is adhatok.Még ha csak 80 százaléka is jön vissza a pénzemnek, az akkor is pont 80 százalékkal több, mintha béreltem volna, mert az ugye kerek nulla.Stokiban keresleti a piac, amennyit belerak az ember az ingatlanba, annyit mindig ki is tud venni belőle.Illetve mikor eladod, akkor teelőtted állnak sorba a vevők, egymás árait feltornázva az egekbe.Azért így már nem olyan rossz, ugye?
Nem beszélve, hogy kiszámoltam, hogy egy öreg, szar lakás olcsó vételi árral, de nagy havi rezsivel (mert ez ilyen, sajnos...) 25 évre kb pont ugyanannyi, mint egy fiatal, korszerű, modern lakás magasabb vételi árral, de filléres havi fentartással.Csak éppen egyik esetben egy koszos, lepukkant egeres, büdös lakásban lax, (vagy ingázol naponta órákat), a másik esetben meg esz szép újban, fiatalban.Azt meg hogy a pénzt milyen címszó alatt fizeti ki az ember, az tökmindegy, ha egyszer ki kell fizetni.És lakásnál nincs ingatlanadó.Szóval kurvára nincs egyféle igazság, rohadtul helyzet és helyfüggő az egész.Na, érted már? :D

Imre apó 2014.06.03. 20:51:14

Gondolom ma mindenki olvasta az origónál történteket?

Imre apó 2014.06.03. 20:52:33

HÁ!! ez még nem sértő? ha igen akkor vedd le lszi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 20:52:43

@Rebarbaraa: Az egész net tele van vele.Ha van isten, akkor elveszik a vébét ezektől a tetű abroszfejűektől.A Sepp Blattert, Platinit, stb "illetékeseket" meg remélem böribe vágják egy kicsit, csak hogy még a műanyag lakat is rájuk rohadjon, addig.

Imre apó 2014.06.03. 20:54:17

@geegee: Katt oda. nem akartam reklámozni, csak mert sok ember foglalkozott vele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 20:54:28

@Rebarbaraa:
Egy notebook hogyan lehet bonyolult? :)
A női lélek... na az bonyolult, de egy notebook csak 1-esek és 0-ák halmaza. :)

@Cascabel:
Akkor jól kijönnénk, azt hiszem :)

@River_Of_No_Return:
Tyűha!

És mibe kerülne egy hasonló telken egy maximum 100nm-es, nappali + 2 szoba, 1 fürdős, garázsos házikó?

@Zoole[uk]:
Így már értem.
Én a hasamon tartom a notebookot, télen kellemesen melegít :)

Imre apó 2014.06.03. 20:55:22

"Az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak a munkája jövőbeni folytatását, miután váratlanul megváltak Sáling Gergő főszerkesztőtől, eközben a cég tagadja a politikai nyomásgyakorlás vádjait."

Quercus a favágó 2014.06.03. 20:55:26

@geegee:

Ezek nem kerülnek börtönbe. Ahogy a bankárok sem.

SzZoole 2014.06.03. 20:55:30

@Imre apó: azt hogy politikai nyomasra kirugtak a foszerkesztot?
Meg ma este demonstralnak a sajtoszabadsag es a cenzura ellen?
Ezek mind valotlan allitasok,mert mindenki tudja,hogy Mo.-on DEMOKRACIA VAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

33621 2014.06.03. 20:55:59

Amikor felfedeztem itt Hagyma fiát, sajnos elfelejtettem tőle megkérdezni hogy van az örege? Vett e már házat a vadregényes hegyek között? Voltak e tavaly aztán a feleségével Magyarországon?

Papagály (törölt) 2014.06.03. 20:57:10

@hitvantanyitto.blog.hu:
hát igen, itt látszik, hol laknak a gazdagok, ahol a pógárok megengedhetik maguknak a saját lakást/házat.
sose értettem. persze, el lehet intézni annyival, hogy "kulturális" okai vannak, csak ez semmit sem magyaráz.
talán arról van szó, hogy ahol olyan nagy a bizonytalanság, szegénység, legalább a lakást kell biztosítani magunknak - bármi áron? mert ha nincs meló, mehetünk a híd alá? gazdaságilag biztosan nem racionális, én sose is akartam saját lakást, szerintem az legyen a gazdagok luxusa.

(megszűnt az állás, vagy csak az íráskedv? a cigányiskola nagyon izgalmas téma, tetszett.)

Rebarbaraa 2014.06.03. 20:58:09

@Zoole[uk]: Koszi. Erdekelne meg, bar lehet erre nem tudsz meg valaszolni mert nemreg koltoztetek, hogy mennyi a futes pl.
A wow amugy a world off warcraft, a blizz online jateka, nagyon nepszeru, ovek a diablo 3 is.

@Cascabel: Tropusokra en is mennek:)

SzZoole 2014.06.03. 20:58:18

@Kövérmadár [swe]: mi telen futunk,minket az melegit,meg a rendszeres szex:))))

Imre apó 2014.06.03. 20:58:39

@Zoole[uk]: Ja ja, pont most néztem a videót.

Demo Krácia, ismerős? :))))))) valaki ezt fogalmazta pár napja itt, nevet nem mondok :)))

Papagály (törölt) 2014.06.03. 20:59:21

@Kövérmadár [swe]:
"Én a hasamon tartom a notebookot, télen kellemesen melegít :) "

te szegény! nagy árat fizetsz te azért a néhány skr-ért, még júniusban is a svéd tél süvít a szobádban... ;)

Imre apó 2014.06.03. 21:00:11

@Zoole[uk]: Az eleje nem jó, de amit a végén írsz az anál jobban :))))))))))))))))))))))))))))))), direkte így írtam, nem hiányos a szó :)))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 21:00:13

@geegee: Azért mert nem dobod ki. pont úgy nem dobod ki, mint ahogyan a kaját sem, vagy a mobilelőfizut sem. Szolgáltatást vásárolsz. És ha olcsóbb a bérlés mitn a hitel (odahaya így volt ), akkor jobban jársz, ha amit a hitelben pluszban fizetnél szépen havonta pakolod el és fekteted be.

Ad 1.

Ad 2. Valamiből önrészt is kell gyűjteni. Szerintem nagyon kevesen vagyunk, akik nzugdíjas korunkra ne hoynánk össze egy lakást, de addig viszont szabadságot ad - legalábbis Magyarországon tuti- ha nem vagy lekötve egy helyre. MErt ha már fiyeted pl Nyíregyházán vagy Kisvárdán a htielt (mert odavalósi vagy, ott vannaka rokonok és barátok) , akkor megnézném mikor mész az ország túlfelére. ÉS akkor még kérdés, el tudod-e adnia lakásod.

Annak idején késítettem egy számítást:
2004, 32 nm-es egy szobás lakás.
Hitel 15 évre havi 90 ezer forint CHFben, mert minimális önerőnk volt. Ez most minimum 150-180 eyer ft lenne, és 32 nm a lakás még mindig.... Az albérleti díj ott még mindig 50 ezer ft....

Aztán ott volt ismerős, aki milliókat bukott a lakásán, mert megszűnt a munkahelye, nem tudta fizetni. Tehát a befizetése mellett is még ő tartozott 4 millióval a banknak....

Ez albérletnél nem fordulhat elő. Szolgáltatást veszel.

Illetve idővel meg úgyis saját házba költözöl, de otthoni fizetésből és helyzetből kb orosz rulett volt 20-30 évre devizahiteleket kiadni vagy felvenni.

Papagály (törölt) 2014.06.03. 21:00:28

@Zoole[uk]: valld be, hogy csalódtál az ipadban, csak azért választasz egyéb melegedési módot!

SzZoole 2014.06.03. 21:01:09

@Rebarbaraa: mar le irtam,olvasd el ujra figyelmesen:)
azt vedd figyelembe,hogy mi nem Londonban lakunk.3 szoba nagy nappali dupla garazs elo-hatso kert.Nekunk az E-On-al van szerzodesunk mar 4 eve a aram es gaz szolgaltatasra direct debitbe fizetunk mindent,soha nem volt elmaradasunk igy van diszkontunk amit az Eon adott.Most egy eve koltoztunk ide es £140 kezdtuk a fizetest a haz nagysaga miatt,de egy epp egy honapja jott egy ujjab level hogy beallitjak £46-ra,most jelenleg ennyit fizetunk.
A viz az atlag £150/6honap,ha van ami meg erdekel kerdez,ne kimelj(csak ne kisregenyben:)))

blackhairlady 2014.06.03. 21:03:19

@Babette.: Bocsi, felre nyomtam, tudom, hogy nem te mondtad :)

Imre apó 2014.06.03. 21:05:02

@Zoole[uk]: Már olvasni se tudok, fáradtan nem lehet blogolni.

Asszem megyek, majd talán holnap.

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:05:47

@Kövérmadár [swe]: Nekem nem bonyolult, se szoftveresen se harveresen. Szep is lenne:) Van akinek bonyolult, meg bekapcsolni is. Hallottam mar olyan kerest iranyomba egy kisebb karbantartas keresekor, hogy: kapcsolja mar be a facebookon az internetet mert nem tudok pornot nezni a youtubon.

Hat...igen:)

@geegee:Hat nem artana mar nekik egy kis bunti. Nagy bunti. Amugy meg egy masik hozzaszolasodhoz hozzafuznem: vannak innen kikuldott kulfoldi tudositoi a HA-nak?? Ezt most hallom eloszor O..O (Szerintem nincsenek amugy :)) ) "Borzasztó nagy örömmel venném, ha az itteni kiküldött tudósítók valamelyike"

SzZoole 2014.06.03. 21:06:01

@Papagály: nem csalodtam,van egy samsung galaxy II pad is,na az egy nagy csalodas,egy kalap szamoca:)))

2014.06.03. 21:07:43

@Babette.:
Nekem megfelel. Vehettem volna jobban felszereltebbet is, nagyobbat is, olcsobban. De en mar nem akarok szerelni, javitani, plusz ez beillik a kornyezetbe is, tudok vele utcan is parkolni par napig, nem feltuno. A haverome volt, igy tudom, hogy nem kell javitani, csak beleulok es irany a nagyvilag. Kicsit sokat fogyaszt, de nem ezzel jarok, van egy kis Toyota Rav4-esem is, vasarolni, uszodaba jarni. (nincs benne zuhany, de epithetek bele) Van benne viztartaly (1 ivo, 1 szenny) 3 utas hutoszekreny (12V, 110V es propan) mosogato, szekrenyek, gaztuzhely, gazkalyha, 110v-os futotest, vegyi WC, stb.
Itt most van a szezonja a lakokocsik adas-vetelenek, az 1000 dollarostol a 200 ezresig van boven valasztek:
www.kijiji.ca/b-rv-motorhome/calgary/c333l1700199

SzZoole 2014.06.03. 21:07:50

@Imre apó: nem hiaba,a koral jar:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 21:08:55

És akkor egy kérdés, hogy onoljak is egy keveset:Ez most komoly, hogy ha valakinek kell lakáshitel (mert ilyen ingatlasnárakat sajátból kb senki se tud kiköhögni...) akkkor előtte kell venni egy csomó esetleg tök fölösleges dolgot hitelre, hogy az idióta bank lássa azt, hogy jó adós lesz-e vagy sem?Vagyis esetleg simán meg tudná venni a delikvens a hűtőt, tévét, akármit kápéra is, hogy ne kelljen fölöslegesen kamatot fizetni, de úgy meg az ostoba bank nem ad kölcsönt ingatlanra?Na ez se kicsi pof@tlanság azért...Hát hogy a rákba nem az az ideális hitelfelvevő, akinek semmi szüksége nincs rá?Vagyis simán tud kisebb dolgokat hitel nélkül is vásárolni?A hitel visszafizetni akarását/nem akarását meg úgyse tudja senki sehogyse kiszűrni...Úgy látom, minden országnak megvan a maga ostobasága... :- |

A Tyne folyó déli partja 2014.06.03. 21:12:06

@svájci sapka (ch): nyugi, én mindkét angliai lakásomat lefele alkudtam, nem felfele...nem is értem. jó,nem London, de akkor is...ott felfele alkudnak??? akiket itt ismerek, és van lakásuk,azok is lefele alkudtak mind.

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:12:35

@Zoole[uk]: Igen leirtad, hogy most mar csak 46£-ot fizettek, de ez csak atalany nem? Ha tobbet fogyasztotok akkor tobb lesz a vegelszamolas. Na en arra volnek kivancsi, ha ez igy van akkor atlagban mennyire jon ki a futesi szezon csucsan egy szamla. Mert ha azt mondod, hogy ez nem atalany hanem ennyi es kesz akkor bolcsogan fogok mosolyogni. Addig meg varom a valaszod.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 21:14:59

Amúgymeg a magyar ingatlanpiac halott.
Eladhatatlan lakások a végtelenségig lenyomott árakkal.
A vevők ne kapnak vagy nem mernek hitelt felvenni.
Volt egy házunk amire kaptunk 10milliós ajánlatot.
A hitelbírálat előtt beütött a válság a vevő nem kapott hitelt az eladás kútba esett.
Évekkel később 5millióért adtuk el.
A budai hegyekben is rengeteg eladó ház van és nem kell senkinek.
Mindenfelé csak az eladó ház táblák vannak kitéve.
Ki meri ma magát adósságba verni Magyarországon?
Kiszámítható a jövő?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 21:20:08

@Kövérmadár [swe]: "Itt van meg egy jo megoldas: befizeti az ember az onreszt es onnantol csak a kamatokat fizeti. Ha meghalunk, a hazat a bank orokli. Ha eladom, az onreszt kb. visszakapom (nyilvan ar fuggo). Igy all is benne egy keves, nem is terheli a havi koltsrgvetest nagyon. Ha szerencseje vsn az embernek, kereshet is rajta."

Há' na látod, csak tudod te... :-))

2014.06.03. 21:20:41

@Rebarbaraa:
" Tropusokra en is mennek:)"
Remelem, az iden lejutok Mexikoba hosszabb idore. Ismerem az orszagot, az embereket, 5 evig dolgoztam lent. Az ottani idojaras nagyon bejon nekem. Meg tudnek elni szerenyen a Kanadaban keresett penzembol, de azert szeretnek valami hasznot hozo tevekenysegbe is kezdeni ott, kell a rendszeres elfoglaltsag (max 4 ora fizikai munka naponta) Ugy nez ki, kokuszban fogok utazni:) Es paprika termesztes:) Elvegre az az oshazaja:) (Almodik a Nyomor!) Akkor voltam hulye, amikor nem vettem ott ingatlant: 1 havi fizetesemert mar kaptam volna kis egyszobas, konyhas betonkockat, igaz nem a tengerparton. Na mindegy.

Mr Long 2014.06.03. 21:20:48

@33621: Utana olvastam, hogy van ferje, csak elobb kerdeztem :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 21:21:53

@Cascabel:
Viszont mindketten gyönyörűek vagyunk, igaz? :)

@geegee:
Tudom, hogy nincs egyértelműen igazam :)

Kiváncsiságból néztem pár házat a környéken. Van egy-két pofás darab, 100nm alattiak 550 és 750e korona között. Egyik másikra mindennel együtt a költség 4-5e korona havonta. Ez azért vállalható, kérdés, hogy ki veszi majd meg, ha elnéptelenedik a környék.
Ha kifizetem 30 év alatt, akkor utána ha felgyújtom, mert költözünk Thaiföldre, végülis lehet olcsóbb a vége, mint a bérletnek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 21:25:44

@geegee:
Ezen én is gondolkoztam már, de azt hittem, hogy én vagyok teljesen helikopter, amiért nem értem :)

Itt azért ez mennyivel kényelmesebben megy, mi?

Após bement a bankhoz és megkérdezte, hogy lakást venne, mennyit adnának rá. Felhívták a céget, megnézték a fizetését, fastjobbot és azt mondták: 2 millió, ha kell, holnap a számláján van.
Végül nem kellett ennyi, de ennyiből el volt intézve, nincs credit history és egyéb hülyeségek.

A Tyne folyó déli partja 2014.06.03. 21:28:06

@maxval a gondolkodó birca: megnyugtatlak, itt is.@Mmj Drtmmj: lakás kb. soha nem lesz freehold, mert a telek, amin áll, nem a tied. meg nyilván az egész épület se, amelyikben vannak a lakások. @London2009: nekem nem volt chain, ahonnan kiköltöztem, nem költöztek be, és ahova jöttem, nem lakott senki. mégis marha stresszes volt, amíg nem megy át a pénz, nem kapsz kulcsokat, úgyhogy egy nap kellett kiköltöznöm, meg be a régibe, elhoznom az új kulcsokat, a régit meg leadni....és egyedül voltam rá, többet ilyet nem csinálok.@tsabus: tudtommal kb. semmilyen...az életben nem hallottam még, hogy itt valaki telket vesz, és saját maga építkezik.@Zka: átruházhatók, igen, meg a mortgage -ot is lehet átvinni a következőre.@wrstjnethn: azért annyira ne dicsérd az új házakat. szigetelést azokra se sikerült tenni, és a tapasztalatom szerint a legtöbb új ház pont ugyanolyan szar, mint a régiek. na meg, mikor egy viszonylag új (akkor volt kb. 3-4 éves) házban laktunk, tök sötét, és pici lyuk volt a lakás. a régieken meg jó nagy ablakok vannak, a mostanim 30 éves kb, és világos, az előző 40 éves volt, hatalmas ablakokkal, és nappalival, konyhával@sullyedohajo: . hitelkártya egy fillérbe nem került. az ember azt használja bevásárláskor, majd mindig visszafizeti a rajta lévő összeget )nekem be volt állítva neten), és kész. hiteltörténet növekszik, bank rábólint a lakáshitelre. fityingbe nem kerül...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 21:30:24

@Mirjam2:
Köszi a segítséget megoldódott a dolog.
Egy levelezőprogramból ki tudtam venni.
A Yahoo fiókomból nem tudom miért nem.

Határátkelő 2014.06.03. 21:30:26

@Rebarbaraa: Országfelelősnek hívják őket és vannak. :)

SzZoole 2014.06.03. 21:32:56

@Rebarbaraa: nem tudom,hogy altalany e vagy nem,mert minden honapban jon az Eon-tol egy emberke es le olvassa az orakat.A haz modern futesi rendszerel van el latva muanyag nyillaszarok vannak a haz levan szigetelve a padra felneztem meg regebben az egesz 20 cm -es gyapot szerusegel van szigetelve.Mi es a fiam egesz telen resnyire nyitott ablaknal aludtunk elzart radiator mellet,a lanyom az mar fazosabb az O szobalyaban nyitva volt a radiator es zarva az ablak.A futesszabalyzo csak delutan volt feltekerve 21-22 fokra,ejszaka es napkozben le volt tekerve 18-19 fokra,ja es nem kabatban voltunk a lakasban.Egyebb kerdes?

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 21:35:49

@A Tyne folyó déli partja: de jó, hogy itt vagy, már szólni akartam, hogy gyere, mesélj:)

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:38:49

@Határátkelő: Oke nem ragozom:)) De egy kerdes, ok "kikuldot tudositok"? :)

Shanarey 2014.06.03. 21:39:34

@Rebarbaraa:

Vicces dolog hogy mennyi határátkelő wowozott vagy netán még wowozik.
:-)

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:40:06

@Kövérmadár [swe]: Irtam valaszt madar, remelem elegedett leszel:)

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:41:20

@Shanarey(England): Wow 6 eve, diabloval joval kesobb ismerkedtem meg, konkretan diablo2-vel, de kicsit uncsi volt, diablo 3 mar joval jobb:)

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:42:19

@Zoole[uk]: Akkor valoszinuleg az elozo evek alapjan szamoltak egy atlagot es azt fizetitek. Tiszta. Koszi, egyelore semmi mas nem jut eszembe.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 21:43:46

@diggerdriver:

Vettem egy boltot Bp-en 2003-ban 16 millióért, részben hitelből. Fizettem a hitelt 3 évig, majd marhára örültem, mikor el tudtam adni 2006-ban 12 millióért. Összesen durván 7 milliót vesztettem, minden beleszámítva. Pluszban egy cég beperelt sikkasztásért.

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:47:23

@Cascabel: Egy olyan orokmozgonak mint te..hat a vilag kicsi lehet:) Milyen Mexiko es foleg Mexikovaros?? A melegen kivul. Allandoan azt hallom, hogy szegeny, zajos, budos es magas a bunozes, a legnagyobb bunozok pedig maguk az igazsag szolgai. Ami akar igaz is lehet, de a videki, varoson kivuli taj szep, az emberek alapvetoen kedvesek. Szoval?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 21:51:11

@geegee:

A saját lakás tulaja polgár, míg a bérlő pária. A nemzetközi háttérhatalom nem akar polgárokat.

Folyamatosan megy a szöveg, hogy milyen hülyék a kelet-európaiak, hogy saját lakást akarnak. S minden erővel megy a propaganda, hogy minél több bérlő legyen és minél kevesebb tulajdonos.

Határátkelő 2014.06.03. 21:53:11

@Rebarbaraa: Persze, hogy nem kiküldött, és persze, hogy nem tudósítók, de kérdezni lehet tőlük. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 21:53:22

@geegee:Igen , nagyjabol errol van szo. Ugy hasznalod a hitelkartyad, mintha a debited lenne, arrol vasarolsz, nagyjabol mindent, ho vegen meg visszafizeted.
Ahogy A Tyne folyó déli partja is irja.

Nekem honapokig nem akartak adni hitelartyad, senki nem akart az elso lenni.

Fekete Pestis 2014.06.03. 21:54:58

hehe, mi koppenhágában vettünk egy "andelsboligot" dkk 1050K-ért.

ugyanez a helyzet: keresés, megnézés, amelyik alkalmas (i.e, a wc nem a hálószoba közepén van), arra túljelentkezés.
itt az andelsboligok ára hatóságilag maximálva van, többet nem kérhet az eladó [csak kevesebbet].
szerencsénkre tévesen határozta meg az eladó az "andelskrone"-t (nem vette fiigyelme a tavalyi áremelkedést), így már t=0-tól pozitív NPV-je van az odunak.

külön van a wc és a fürdöszoba (dániában ez csodaszámba megy), a parketta nem nyikorog, mert új (ez is csodaszámba megy ), a fürdönek ablaka van, szelloztethetö (na, ez nagyobbfajta csoda ebben a katrgóriában), van terasz, tikfával lerakva.

a havi ydelse (közös ktg) + forbrug (rezsi) < 4Kdkk

nincs (sok) nindzsa a környéken (Amager), ami jó, mert ha nindzsák között akarnáank élni, akkor Kairóba mennénk, mi azonban echte dánok köozt akarunk élni ;)

viszont tényleg nagy tortúra a lakásvásárlás + a jelzálog intézése.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 21:57:08

@maxval a gondolkodó birca:
Ja. Mondom hogy halott a piac.
Ha valaki venni akar most vegyen.
Hihetetlen olcsóért lehet lakáshoz jutni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 22:00:00

@Rebarbaraa: Az atalanyt az eves fogyasztasodbol szamoljak. Nekunk £60 volt tavaly, majd raellenoriztem kesobb , es lement 50-re. Es meg igy is visszakaptunk ev vegen.

Most a bányák miatt kicsitt tobb lesz.

Herr Géza 2014.06.03. 22:02:28

@Kövérmadár [swe]: De bizony, van ott is biztos, csak nagyságrendekkel modernebben megoldva, komoly IT-s háttérrel. Nálunk Schufa-nak hívják az egyik legnagyobb ezzel foglalkozó céget. A Big Brother ahhoz képest piskóta. Gyüjtenek rólad minden adatot, már annak is nyoma van, ha csak brahiból kitöltesz egy online hiteligénylést, de magát a kölcsönt fel sem veszed. A credit score-od függ pl. a lakcímedtöl is - akár utca szintre is lebontva. Szóval kb. ugyanazok az infók alapján döntenek, mint Angliában, csak nem neked kell a hozzávaló infókat papír alapon összehordanod... Maga a döntés online megy, kb. kettö perc alatt megvan. A különbség itt annyi Angliához képest, hogy fö a bizalom alapon a nulla credit history is pozitív history. Egy fél-egy éves lakcímmel meg egy határozatlan idejü, letöltött próbaidejü munkaviszonnyal már eléggé nyerö oldalon vagy.

Rebarbaraa 2014.06.03. 22:02:41

@tildy[UK]: Remek, hat nem a rezsi fog tonkrevagni az is biztos. Koszi

SzZoole 2014.06.03. 22:11:00

@tildy[UK]: "Most a bányák miatt kicsitt tobb lesz."
Mi miatt lesz tobb?

SzZoole 2014.06.03. 22:13:06

@Rebarbaraa: majd el felejtettem council tax is van £176/ ho.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 22:15:18

@Zoole[uk]: Konstansan 25-30 fok van a lakásban, kb 10-15 videokartya megy. .

SzZoole 2014.06.03. 22:19:08

@tildy[UK]: es azok ennyire bemelegitik a lakast?En 25-30 fok melegtol megbolondulnak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 22:20:10

@Zoole[uk]: Nyugi, en sem viselem tul konnyen... Viszont az emberemert "mindent" :)

Ellenben a telen egyszer sem volt bekapcsolva a futes.

Rebarbaraa 2014.06.03. 22:21:34

@tildy[UK]: Legalabb csupaszon vannak a gepek oldalai?:) Amikor ennyi gep van nalam (pc) akkor szetszedem oket a jobb szellozes erdekeben:)

2014.06.03. 22:23:09

@Rebarbaraa:
Lesz most 2 het semmittevesem (+ aztatas a Sziklas-hegysegben levo furdokben), lehet, hogy elkezdek egy mexikoi blogot: varosok, emberek, kajak, kabszer, stb. Abban majd bovebben irok. Tavalyelott juniusban hazafele jovet megalltam Mexikovarosban 2 napra - ket het lett belole - majd' szet fagytam, +15C volt napokig. A varos hatalmas, 2400 m magasan fekszik, de en nem vettem eszre, 10 million lakos es aranylag tiszta, Tele epiteszeti remekekkel, muzeumokkal, embertomeg hompolyog a jardakon, tereken, akik allandoan esznek es kedvesek. Vancouver nehany keruleteben jobban feltem, mint ott. Aki gazdag, az rendkivul gazdag, aki szegeny, az embertelenul szegeny. Ok a tobbseg. Jelentos es allandoan novekszik a kozeposztaly is, akiket Magyarorszagon a felso 10 ezerhez sorolnanak. Egyenlore ennyit. Millio fotom, HD videom van, megprobalok azokbol is aprankent feltenni a netre.
Nehany kep:
indafoto.hu/zopilote
(regebbi olvtarsak ismerik mar ezeket a kepeket)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 22:24:37

Tegnap voltam Muscariéknál és többek között szóba került a lakások minősége.
Írnék egy posztot a lakásokról de attól félek megint megsértődik valaki.
Pedig én építettem otthon és itt is pontosan tudom a különbségeket.
Sajnos ott tartunk hogy a nicknevemtől is megsértődnek.

SzZoole 2014.06.03. 22:26:16

@tildy[UK]: hat ha gaz orat nem is de a villany orat biztos megtekerte az 10-15 video kartya,amugy minek 10-15 video kartya,mit csinalsz annyival?

SzZoole 2014.06.03. 22:30:00

@diggerdriver: en maris meg sertodtem,csak meg azt nem tudom miert:)))))

Rebarbaraa 2014.06.03. 22:32:30

@tildy[UK]: A szoval teszteles:) Cool :)

Shanarey 2014.06.03. 22:36:10

@Rebarbaraa:

Wow 10 éve kezdődött, de mostanában csak a PTR re loggolok néha be, előfizetni nincs miért, mert a munkám miatt nincs a játékra időm. legalábbis annyi nincs amennyiért érdemes előfizetni, annyi nincs. Diabló, nekem nem igazán tetszett, a Diablo 3 sem az ami leköt.

Rebarbaraa 2014.06.03. 22:43:03

@diggerdriver: En nagyon szivesen olvasnek toled egy akar szakmai hangvetelu postot is. Beszelgettunk rola napkozben es felmerult bennem a kerdes, hogy Angliaban is szokas e az a fajta anyagkisporolas/lopas mint ami otthon sok problemat okozott az uj epitesu es idejekoran tonkrement allagu lakasoknal. En nagy naival megjegyeztem, hogy remelem itt ilyen nincs. Tenyleg kivancsi vagyok. Valamint arra is, hogy amikor megjon a kocsi a betonnal akkor annak is a 80%-a kerul az epitkezesbe a tobbit meg Mr Smith tanyajara viszik az alapba? Vagy a kezzel bekevert betonbol kisporoljak a cementet, ki nem szarja le h porhanyos lesz? Az angolok "hanyag" epitkezesi szokasaiba ezek is beletartoznak? Vagy csupan trehanyak? Szoval engem nagyon sok minden erdekelne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 22:43:32

@Zoole[uk]:
Na jó engesztelésül gerincre vághatsz a tölgyfa asztalodon.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2014.06.03. 22:44:03

@Zoole[uk]:

Igazából, már egy is megtekeri, ha az az "erősebb" kategóriából van.

Na és ha úgy veszed, hogy a gépet használod, játék barangolás a neten, film nézés, youtube max felbontással akkor egyfelől tuti jó a képminőség és még fűt is ezeken a hűvös esős napokon.
:-)

River_Of_No_Return 2014.06.03. 22:44:34

@Kövérmadár [swe]:
A mi építőcégünknél a legkisebb új ház 118 nm, ez nappali plusz 3 hálószoba, 2 fürdő, 2 garázs. Ennek az ára kb. 170 ezer dollár telekkel együtt, de akkor minden belső burkolat a legolcsóbb benne a cég listájáról.

Határátkelő 2014.06.03. 22:47:22

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: Ha minden igaz, hamarosan elkezdik karbantartani a blog.hu-t, kb. 15 perc múlva, emiatt, az értesítés szerint, teljesen le fog állni, holnap reggel 6-ig. Úgyhogy ne lepődjetek meg, ha nem lehet tovább kommentelni, vagy elérhetetlen lesz az oldal.

2014.06.03. 22:47:23

@Zoole[uk]:
Egy jobb videokartya tobb tobb aritmetikai muveletet tud elvegezni, mint 2-3 szemelyi szamitogep egyutt. 10-15 videokartya rendszerbe kapcsolva feler egy kissebb .supercomputerrel,, amivel peldaul percek alatt meg lehet fejteni a legjobban titkositott jelszavakat, stb.:)

M. Péter 2014.06.03. 22:54:12

@geegee: Nekem még úgy 980 év van, ezért nem igazán zavar, hogy csak bérlem.

SzZoole 2014.06.03. 22:54:22

@diggerdriver: barmikor husi Jani :)))))))))

River_Of_No_Return 2014.06.03. 22:56:03

@Mr Long (UK):
A hagyma család sztem nem erre lakik, hanem Észak-Karolinában. (De furán néz ki NC magyarul leírva!)

Shanarey 2014.06.03. 22:57:39

@Cascabel:

Na meg Bitcoin bányászatra is jó.
Csak hogy offoljak egy kicsit.
:-)

SzZoole 2014.06.03. 23:00:43

@Shanarey(England): en fimnezesre a tv-et es DVD le jatszot hasznalom jatekra play station youtubra szinten a tv-et( smart tv-m van built in cameraval) mindenre van valamim:)))
Fazas ellen meg a takarom es alatta nejemel osszebujva:)))

SzZoole 2014.06.03. 23:02:18

@Cascabel: en ezekhez hulye vagyok,de neked mint a legrutinosabb kommentelonek hiszek:)))

Shanarey 2014.06.03. 23:12:31

@Zoole[uk]:

Majd ha bérelek egy megfelelő lakást, és tudom hogy onnan egyhamar nem költözök akkor nekem is lesz "okos" TV, ám a DVD már nem annyira kell mert elavult. Play station sosem vonzott. Most hogy leléptem Skóciából, megtapasztaltam, hogy mennyi cuccom van valójából. A terv az volt hogy befér minden a kocsi csomagtartójába. De nem nyert, mert a hátsóülésre is jutott.
Na ezt a cucc mennyiséget, már nem nagyon akarom továbbfejleszteni., amíg nincs meg az a végleges pont ahol, majd tudni fogom hogy sok évig lakok ott.

SzZoole 2014.06.03. 23:18:58

@Shanarey(England): a play stationt a fiam hasznalja.
Ha mi koltoznenk mar szerintem egy 7.5 tonnas teherauto is kicsi lenne.
Miert elavult a DVD lejatszo?
En azt hasznalok 3D-es blue-rayes filmek lejatszasara a tv is 3D -es 46"-es tudod milyen elmenyt ad vissza,mintha 3D-es moziba lennel.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.03. 23:43:30

@Zoole[uk]:
46 colon nem nagy élmény a 3D. Véleményem szerint amúgyse túl nagy élmény.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 23:47:08

@Zoole[uk]: irtam mit csinalok:) bánya.
kb 120 font lett igy a villanyszamla.

Sütemény1975 2014.06.03. 23:48:36

@Kövérmadár [swe]: nem vasat hozok, hanem mikroszkopokat, arbocokat, orvosi muszereket, auto alkatreszeket, stb :)
fel a vonatra a kamionnal es at. sajnos csak igy lehet, pedig jonnek sajat labon :)

Herr Géza 2014.06.03. 23:53:13

OFF.

Nu pakagyí. itt a beígért rebarbarás torta receptje. Használjátok/fogyasszátok egészséggel:

drive.google.com/file/d/0B7ziSrhGEgtBU1p6b05ROEJSRjg/edit?usp=sharing

UFF. Illetve ON.

SzZoole 2014.06.04. 00:04:00

@házelőtthinta: ha Te mondod,azert 4 meter tavolsagbol nezve nem olyan rossz az,amugy sem nezek mindent 3D-be,csak a 3D blue ray dvd lemezeket.

Rebarbaraa 2014.06.04. 00:17:34

@Shanarey(England): Wow-ot es sem nagyon mar, Diablot ha eppen va kedvem. Elegge sok elfoglaltsagom van igy is. De ha jatszom akkor elvezem mint egy gyerek, es komolyan veszem mint valami munkat:)

M. Péter 2014.06.04. 00:26:37

@geegee: Nem. Más kölcsönöm nem volt, csak hitelkártyám, de kamatot sohasem fizettem, és simán megadták a lakáshitelt.

Papagály (törölt) 2014.06.04. 00:27:36

„I. Fülkefor má akkora világ-tekintély vót, hogy ellenségei hagyták békibe, nem vót kedvök tovább berluszkóni véle. Hallgatták a buffogást, ahogy fodbalozik magába a nemzetimagyar, s bíztattya magát, hogy »Ria, Ria, Periféria« oszt vagy nyer a Felcsút, vagy nyer”.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.04. 01:30:17

@QUERCUS(a favágó): Na, hát szerintem is beteg dolog.Itt Stokiban azért épülnek gőzerővel egész komplett városrészek, akár régiből is újjá, néhol már évek óta állnak a hórihorgas darvak.Szóval lesz itt kínálat.Meg az egyik reptéren is gondolkoznak (nem is értem, hogy a vérbe éri meg a városban repteret üzemeltetni) hogy beépítik házakkal, na az mekkora csilliárdos buzinessz lehet vajon...?

@tildy[UK]: Ad1: hát, nekem ilyen szolgáltatás nem kell... :-) Vagy semmiképpen se hosszú távon.Max ha vadis új, de legalább is karbantartott kérót lehet bérelni ennyiért...

Ad 2: Magyarországot szvsz semmi értelme idekeverni.Ott semmi se működik rendesen, úgy mint a normális országokban.Se a piacgazdaság, se az ingatlan adás-vétel, se a bürokrácia.
Ott csak szopacs lehet a vége, ha bérelsz, ha hitelt törlesztesz, ezt készséggel aláírom.Hitelnél a tetves bankok kezében vagy, albérletnél meg a Mari néni hátsó szobájáról megy az alku, aki ráadásul szó nélkül kirak, ha mondjuk jön haza a lánya külföldről és kell a szoba.Egyszerűen nincs kultúrája a lakásbérlésnek, semmilyen hivatalos formája nem szoott lenni, szipacs van a közművekkel, stb.Tudom én is, 35 évig Pesten (na jó, Budán... :D laktam...) Egyszerűen nincs jó megoldás.

Odahaza én is a szülőknél laktam, kényszerből, szerencsére volt hol, egy külön bejáratú kis lakás apámék családi házában.Nem tudtam volna onnan sehogy se kitörni.

"Illetve idővel meg úgyis saját házba költözöl" Na, hát ha te is ezt mondod, akkor miről vitatkozunk? :D Nekünk spec most jött el ez az idő...

@Kövérmadár [swe]: Totál elhiszem, amit írsz, a kis falu kurva más helyzet, simán lehet, hogy nem is tudod eladni majd, kínálat sincs, meg esetleg kereslet se...

Hitelbírálat: azt nem értem, hogy az angolok hogy a vérbe' nem lázadnak ez elllen a baromság ellen?Pont az ottaniaktól szoktam olvasni, hogy Anglia egy viszonylag működő ország, az van, amit a polgárai szeretnének, már így ügyintézés területén.Na mindegy, nekünk legalább egyszerűbb... :-)

@maxval a gondolkodó birca: ááá, Max, azért szerintem nem ilyen egyszerű ez, ami Magyarországon megy, az is beteg dolog.Hogy pl csak azt mondjam, már az ország egyik végéből a másikba költözés is egy kihívás, ez se normális.Meg odahaza nincsenek bérlakáskiadó cégek, aki egész háztömböket adnának ki, például erre is alkalmazkodás a nagyméretű saját tulajdon.Én nem csodálkozok rajta...

@tildy:( na de kell kamatot is fizetni rá, nem? (Nem ismerem a hitelkártyák működését 100%-ban, nekem, nekünk sose volt.Ha rajtam múlik nem is lesz...)

@Rebarbaraa: Mindenki egy kiküldött tudósító, aki külföldön él... :-))))) Mi Svédországból, Te Angliából(?) ,stb.És jelentjük a dolgokat, írjuk a posztot, kommentet a központnak :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.04. 01:34:55

@M. Péter: Hát jó, akkor visszavonom, lehet, hogy nem baromság.De ha nekem van saját pénzem, mert ismerem a mondást a takaró hosszáról és a nyújtózkodásról; akkor nem adnak hitelt?Valahogy ez a svéd rendszer amit Madár írt már, sokkal egyszerűbbnek tűnik, megnézik az ingatlant, a fizetést, a szerződés, és csókolom.Nem 100% hogy megkapod, de nem kell semmi faxnizás hozzá évekig...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.04. 01:41:16

@Cascabel: Ja, Cascabel bá, hagy kérdezzek egy indiszkrétet:
Soxor írod, hogy pár hónapot - fél évet dolgozol, aztán másik fél évet nem, utazol, visszajössz Kanadába, stb.Továbbá írtad is már, azt is, hogy messze nem vagy huszonéves.Hogy a náthásba tudsz ilyen korban akármikor állást találni?Keresett a szakmád?Megbecsülik a munkatapasztalatodat? Itt Európában valahogy nem tudnám elképzelni, hogy egy 60 körüli ember így, bármikor hipp-hopp talál állást magának, bármilyenről is beszélünk...Magyarországon biztos, hogy kizárt lenne, de sztem a svédeknél se kapkodnának senki után se aki ilyen korosztályú...
Télleg ilyen könnyű állást találni cad-ban, vagy csak én látok rosszul/nem tudok valamit?Köszönöm, ha válaszolsz, remélem nem veszed személyeskedésnek, tolakodásnak...

adg 2014.06.04. 05:42:58

@Rebarbaraa: "A kerti wc-t maskepp emesztogodornek is nevezik."
Aha, akkor itt van a problema.
A kerti wc, magyarul budi, az egy kis fa epitmeny, van benne egy uloke egy lyukkal, az alatt pedig egy kicsi, altalaban lapattal asott godor, kb 0.5*1*1.5 meter. Ebbe csak maci, sarga, meg a papir megy. Egyik sem kornyezetszennyezo. Az osszes allat a foldre vegzi a dolgat, kiveve, amelyik vizbe. Ez resze a termeszet korforgasanak. Jo, az emberi anyagban van nemi mesterseges adalek, antibiotikumok, hormonok, stb, de ez olyan csekely mennyiseg, emlitesre sem melto. Ma mar alig hasznalnak budit, inkabb hobbikertekben szokas, meg hogy ne kelljen bemenni a hazba, ha jon a szukseg.
Itt van ket kep:
img35.olx.hu/images_aprodhu/31362007_2_1000x700_kerti-wc-tolts-fel-fenykepeket.jpg
img35.olx.hu/images_aprodhu/31362007_6_1000x700_kerti-wc-.jpg

Ezzel szemben az emeszto, mas neven pocegodor az, amibe a teljes haztartas szennyvize gyulik, ez egy nagyobb, tobb m3-es godor, altalaban ki van falazva, es van rajta velemilyen fedel. Szabaly szerint zart, de ez nem mindig van igy, inkabb sose. Ez mar valoban szennyez, mert belemegy a mosopor, mosogatas, tisztalkodo meg egyeb haztartasi szerek, kajamaradek, zsir, es a jelentos vizmennyiseg miatt bele is mosodik a talajba.
Itt egy felkesz: lh4.ggpht.com/_6HqGhzOyQCw/TD8CbBu8DJI/AAAAAAAADhM/Doe-5SiOy4I/s1600/SNC01262.jpg

Hidd el nekem, a kerti wc semmit nem szennyez, ha kerti wc-kent van hasznalva.

2014.06.04. 06:29:44

@maxval a gondolkodó birca: Arról nem szokott senki sem propagandát zengeni, hogyha x helyen ingatlant veszel, akkor odaláncolod magad 15-20 évre? Nem tudom, kint hogy működik, de a jövókép nélküli Mo.-n nem lehet előretervezmi. Ha elveszíted a munkádat, akkor nagyon nehéz újra munkát találnod, ha idősebb vagy (40+), akkor meg ez hatványozottan igaz.

pappito · http://pappito.com 2014.06.04. 07:12:57

@tildy[UK]: és ez megéri? komolyan kérdem, havi 120 fontos villanyszámla, kártyák ára, egyéb bigyók ára mennyi BC-t termel havonta?
Most aszondja az intervebsz, hogy 629,99 usák dollárz egy BC.

Fekete Pestis 2014.06.04. 07:20:57

@Kiég3tt:
"Mit jelent, mikor en megveszem 100 evre a hasznalati jogot es utana eladom az ingatlant 10 evre ra"

elöször én sem értettem Hollandiában, ott is van hasonló rendszer (erfpacht). A ház a tied, a föld nem, azt bérled a tulajdonostól.
NLD-ben asszem 80-90 évrekre hosszabbítanak, de most nem lehet az ilyen lakásokat eladni, mert a 2010es hosszabbítások után a bérlet, amit fizetsz, a lakás árának a negyedéig (!) is felment, így bizonytalan a dolog. Amszterdamban általános, de máshol is gyakran fordul elö [az erfpacht is, meg a durva megemelés is].

Amikor én néztem 2008-ban, a válsás elött, még nem volt különbség, de én bottal sem piszkáltam volna az ilyen lakásokat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.04. 07:59:16

@Philosoraptor:

Ja, persze ha nincs lakásod és elveszted a munkádat, akkor sokkal jobb, ugye?

Fekete Pestis 2014.06.04. 08:35:32

@geegee:

gondolom az Andelsbolig-ról beszélsz.
Van elönye is: (a) nincs rajta ingatlanadó (b) olcsóbb, mint az ejelejlighed [gondolom vanami hasonló svédul is].

Szerintem az a haszna, hogy a lakásszövetkezet [andelforeniging] könnyebben tud hitelhez jutni a házépítésre, valamint a már emlitett fiskális elöny.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.04. 09:20:52

@pappito: nem btc. Havi 120 lett igy a villanyszamla havi 50-60-rol. Tehat kb havi 60-t visz el.

Kiszamoltuk, osztottunk szoroztunk, egyelore tartogatjuk ami befolyt.

@geegee: kamatot akkor fizetsz ra, ha kesel a visszafizetessel. 1 eve van hitelkartyam, sosem kestem, ellenben az egyik ket briitish airways repjegyet mar visszahozott, a masikon 200 font jott vissza pontokban, amit ha akcio van, duplajaert valtok be.
Az egyeduli koltseg az eves dij lehet, de ez az egyiknel ingyenes, a masiknal 25 fot, ezt meg mar reg visszahozta.

Amugy 17-19%-s kamat lenne ra, de abba en meg sosem csusztam bele.

A lakasra visszaterve: sosem volt gondom a magyarorszagi berlessel. Mindig en jottem el, sosem raktak ki. Lehet csak kifogtam az ertelmesebbjet?

@maxval a gondolkodó birca: Igen, egyszerubb, mert nem vagy lakashoz kotve, nem kell kiadassal foglalkozni , konnyen tudsz olcsobba menni vagy haza. Mig ha van lakasod, akkor akarmennyire is magas a torleszto, inkabb ott fogsz maradni. Ha kiadni akarnad lehet nagyobb macera, mint berelni, raadasul kenyszerhelyzetben nem szivesen mesz a szulokhoz vissza.
Aki hitelt torleszt sokkal inkabb fog ragaszkodni a lakashoz, mint aki alberletben lakik.

Alberletben laksz, ninc smunkad, lehet szulokhoz, vagy ideiglenesen ismeroshoz koltozni, akik megertik a helyzetet, es raersz majd akkor fizetni nekik, ha lesz beveteled. A bank viszont minden honapban varja a befizetest.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.04. 09:22:27

@geegee: "Odahaza én is a szülőknél laktam, kényszerből, szerencsére volt hol, egy külön bejáratú kis lakás apámék családi házában.Nem tudtam volna onnan sehogy se kitörni."

Na azzal en sokra mentem volna, max szalagmunka lett volna a kornyeken ahol laktunk, nem informatikusi.
Nem volt mas valasztas, menni kellett alberletbe.

2014.06.04. 10:19:31

@A Tyne folyó déli partja: teljesen felreertetted,en nem azt firtattam,,hogy felulepitmenyi jog van - e a telken:))))))
En azt kerdeztem,hogy nem bantja e hogy leasehold es nem freehold:) engem kicsit zavarna:)

Thargoid 2014.06.04. 11:44:47

Elveszem Digger kenyerét... naszóval:

A bank nem azért akar nagyobb önrészt új háznál, mert szerintük a régi jobb...
Mindíg abból kell kiindulniuk, hogy mennyi pénzt tudnak kivenni a házból, ha az adós nem fizet.
Az új építésű házak, lakások túl vannak árazva, a bank minimum azzal számol, hogy 10% többért árulják, mint amennyit második eladásra kapni lehet érte. A bank ha megengedné az alacsony önrészt, akkor a pénz egy része amit kölcsönadott elúszik, mert többet adott kölcsön, mint amennyit a tuladjonrésze érne (negative equity).
Régebbi építménynél (ha csak össze nem dől... de azért kötelező az épületbiztosítás kölcsön mellé) nincs ilyen kockázat, a piac már magyjából belőtte azt az árat amennyiért eladható, így kevesebb önrész is elég.

A hitelkártya is hitel, hogy valaki milyen gyakran nem fizeti azt vissza, abból azért lehet következtetni.
Ha valaki mindíg visszafizeti, akkor legalább annyit, hogy a bevételei megfelelnek a kiadásainak, mint ahogy abból is ha valakinek tucatszámra van kártyája.
Kamatot nem kell fizetni, csak ha valakinek nem a teljes összeget fizeti vissza a határnapig.
A legegyszerűbb dolog közvetlen átutalásra rakni a kártyát, és teljes összegben törleszteni.
Kártyával való vásárlásnak van előnye: nem készpénz a saját számláról, és hibás teljesítés esetén a bank visszaszerzi a pénzt arról nem is beszélve, hogy nem a folyószámlához kötött, így a készpénzes számlánk nem látható és használható. Interneten mindíg hitel kártyát használok.
Ha valaki sokat utazik, gondot is jelenthet néhány szállodában ha nincs hitelkártyája, vagy a hitelkeret alacsony, és nem tudják előzetesen beterhelni.
Az első kártyát megkapni általában nehéz, de ha valaki jó adós, nem győzi kukázni az újabbnál újabb ajánlatokat amiket kap...

Leaseholdról:
www.lease-advice.org/
Érdemes ezt is figyelembe venni:
en.wikipedia.org/wiki/Marriage_Value
Lakásnál is megoldható freehold, un. share of freehold.
www.in-deed.net/conveyancing/conveyancing-articles/share-of-freehold-conveyancing
Én inkább maradok freehold ház vásárlásánál... tisztább, szárazabb érzés, kölünösen ha valaki nem akar gyakran költözni :)

Lakáskölcsön bírálást jelentősen szigorították ez év április 26-tól, ez az un MMR.
www.fca.org.uk/firms/firm-types/mortgage-brokers-and-home-finance-lenders/mortgage-market-review
Hogy ez milyen változásokkal jár arra ott van a google, de saját tapasztalat alapján rengeteg papír és több hetes várakozások, a korábbi néhány nap helyett. Arról nem is beszélve, hogy sok olyan kölcsön amit 26-a előtt simán jóváhagytak, most már nem lenne engedélyezve.
www.thecourier.co.uk/business/news/mmr-rules-hit-mortgage-approvals-1.401139

Ha egyszer valamikor majd meglesz a ház, talán megírom én is :)

2014.06.04. 17:52:04

@maxval a gondolkodó birca: Az sem jó, de 15-20 éves hitelt felvenni még annyira se. Legalábbis itthon biztos nem.

DieNanny CH 2014.06.04. 20:15:39

@tildy[UK]:

Az én minden ismerősömnél és rokonomnál is csak és kizárólag, pontosan ugyanígy van, mint amit te írtál. Pedig rengetegen vannak!

Shanarey 2014.06.04. 20:51:52

@Zoole[uk]:

A DVD azért mert azóta már jobb minőségűek a filmek, és emiatt a DVD kiadáshoz a filmeket lebutítják, vagyis a felbontáson faragnak lefelé.

A Blue-Ray is lassan elavul.
A 3D igazán egy filmben működött azok közül, amelyeket 3D-ben láttam moziban. Az összes többi csak egy vicc ebben a kategóriában. Nagy TV nem is igazán érdekelne, nekem egy rettentő nagy monitor is jó lenne, mert TV műsort nem akarok nézni.

@Rebarbaraa:

Én is így vagyok vele, ha ritkán beloggolok akkor nagyon el tudok benne merülni.
Keress rá a nevemre Armory-n.
A többség az én általam kreált karakter, persze ezt a nevet is használják már mások is, mert nem csak nekem tetszett (én törpöltem ki magamnak) S ezen kívül még hány nevem van, mármint a játékon belül.
:-)

A Tyne folyó déli partja 2014.06.04. 21:06:35

@Mmj Drtmmj: nem vesz észre túl sokat benne...annyi, hogy pl. az én lease szerződésemben mindenféle ökörség le van írva, pl. engedélyt kéne kérnem háziállathoz. hát voltam olyan jó kislány, hogy kértem. visszautasították (a cicát), merthogy van közös bejárat (a folyosó, ahonnan a lakások nyílnak). na most, a) nekem van saját bejáratom, mert az egyik szoba ablakából teraszajtót csináltak, s az nekem közvetlen, tehát nem járok a folyosóra. b) az előző helyen kb. az összes lakásban volt állat, kutyák általában (legalábbis, őket láttam), és a szomszéd pont ugyanúgy a közös folyosón hozta be, mint itt lenne, ha azt használnám

az ügyvéd is vigyorgott, mikor mondta ezt, hogy ellenőrizni kb. senki nem fogja...
úgyhogy lett cicám.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.05. 01:29:24

@Fekete Pestis: Nem jövök rá a holland szavakból, hogy mire gondolsz...bár télleg vannak hasonló szavak a hollandban és a svédben (nem ismerem a holland nyelvet, csak láttam már szavakat leírva)
@tildy[UK]: na, ennek örülök, ha mégsem nettó szivatás a hitelkártya.
Lakásbérlésnél nincsenek saját tapasztalataim Magyarországról, csak a médiákból, barátoktól, ismerősöktől jövő infók.Ot meg inkább a negatív van túlsúlyban.De nem kétlem, ha aszondod, hogy vannak normális bérlők-kiadók.
Szülőknél lakás: most mit mondjak erre, különböző helyre születtünk.:-) De nekem se volt végcél, családalapításra alkalmatlanul kicsi volt, még gyerek nélkül is

Badeni_lakos 2014.06.07. 00:21:14

Nagyon jó a cikk!
Le a kalappal a céltudatosságotok előtt!
Tényleg megküzdöttetek érte, mert ahogy lenni szokott, nem ment se elsőre, se másodjára, de harmadjára már (tűzön-vízen át, bőrig ázva biciklivel) de sikerült!

Sikerült elérni a 125 éves bérleti jogot.

Namost ennek értékének megítélése szubjektív.
Mert Ez nem magántulajdon. Ez csak egy "Jog".

Bármi megtörténhet Angliában is (Londonban különösen) a következő 100 évben, és elég egy kis kiábrándultság, mivan ha ott is 2/3-ot kap az egyik "Party" és olyan törvény-módosítókat adnak be, időben visszamenőlegesen is akár, mint nálunk a Fidesz meg tudta tenni, ami veszélybe sodorja a ti jogotokat 125 évre. Mivan szélsőséges párt jut hatalomra, és kipécézik ezeket az újonnan szerzett jogokat, és ki akarják sajátítani a politikai holdudvaruknak??!
Bármi megtörténhet, és ez "csak" egy bérleti jog, akármennyire keresett is most...

Tudjátok ti is mennyire változó időket élünk,
a piacok volatilisek, az árak ma az egekben, kiderül az h túlértékelt , beüt a Krach, és már a padlón is vannak azok az ingatlan árak.

Szerintem biztosabb lett volna ha FIX magántulajdont vettetek volna valahol külvárosban, vagy akár Magyarországon is, mivel most még lent vannak az árak, most érné meg hazánkban lakást / házat venni!

Papagály (törölt) 2014.06.07. 00:34:06

@Badeni_lakos:
ennyi erővel a bevándorlókat a tulajdonjoguktól is megfoszthatják. jelenleg ezzel számolni szerintem nem reális (legalábbis magyarországon kívül, ahol ugye azért már tettek le ezügyben valamit az asztalra).

grafjeno 2014.11.17. 22:17:16

.....szeretném ha egy nagy tudással bíró nemzetközi ingatlanjogász is megszólalna föld és ingatlan ügyben..ahány ország annyi szokás...pl izrael állitólag minden föld az állam tulajdona, mint egy királyságban a középkorban...magyarország a tsz hogy volt..stb...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása