oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 03. 06:44,  Lakásvásárlási mizéria Londonban 495 komment

2014. június 03. 06:44 Határátkelő

Lakásvásárlási mizéria Londonban

A céltudatosság szép példája a mai történet (ilyen értelemben kicsit hasonlít a tegnapi, ausztriai poszthoz), hiszen szerzője, Berni és párja három év alatt jutottak el odáig a brit fővárosban, hogy most izgatottan tervezgethetik a költözést a saját, leendő otthonukba.

London, utca saját.jpg

„Pár hónapja jelent meg egy írás London2009 tollából (ide kattintva olvasható el), ami a londoni ingatlanvásárlás kérdését boncolgatja. Mivel mi a közelmúltban személyesen szereztünk tapasztalatot a témával kapcsolatban, gondoltam megosztom veletek, bízva abban, hogy hasznos lehet azoknak, akik éppen a döntés előtt állnak.

Tervezés

Évek óta arról álmodoztam, hogy mire 30 éves leszek, saját lakásom legyen. Végül a sors úgy hozta, hogy „székhelyünket” az Egyesült Királyságba helyeztük át, álmaimat azonban itt sem adtam fel.

Kicsivel több, mint három éve érkeztünk Londonba, minimális megtakarítással. Szerencsére mindkettőnknek állandó állása, és picivel átlag feletti fizetése van, így pár évvel ezelőtt tudatosan elkezdtük tervezni, hogy egyszer majd fészket tudjunk rakni álmaink városában.

Összeállítottunk egy megtakarítási tervet, ami tartalmazta a kettőnk fizetését, költségeit havi lebontásban, előre vetítve 5-10 évre. Nagyjából tudtuk, milyen áron és milyen lakásra vágyunk, ezért lassan kirajzolódott, hogy mikor állunk majd készen anyagilag arra, hogy belevessük magunkat a nagy kalandba.

Emellett figyeltünk arra, hogy a lehetőségeinkhez képest kicsit kevesebbet költsünk; értem én ezalatt, hogy tudatosan vásároltunk fogyasztási cikkeket, illetve igyekeztünk olcsóbb, kisebb lakást bérelni.

Barátaink vegyesen fogadták „életmódunkat”; volt, aki csak megmosolyogta, hogy az üzletekben sokszor az akciós termékek felé kacsingattunk, és volt olyan, aki a kicsiny, bérelt lakásunkba lépve csak annyit jegyzett meg: „Jesszus, én megőrülnék, ha egy ilyen helyen kellene élnem!”.

Felépíteni a hitelképességet

A tervezés anyagi oldala mellett persze figyelnünk kellett arra, hogy tudatosan építsük fel a hitelképességi-mutatónkat. Többek között beregisztráltunk a helyi szavazó listára, igényeltünk hitelkártyát (ezzel a bankok számára bizonyítandó, hogy mennyire vagyunk jó adósok), illetve figyeltünk arra, hogy minél több számla legyen a nevünkön, és azok mind rendben legyenek fizetve.

Belecsúsztunk abba a „hibába”, hogy az összes számlánkat online igényeltük. A rendszer sajnos kíméletlenül elbánik a környezettudatos halandókkal; később volt olyan bank, aki több évre visszamenőleg kért tőlünk rezsi-számlát. Ezért nem árt, ha szépen megtartotok pár számlát hasonló eshetőségre készülve.

Amikor megtakarításunk mértéke lassan elérte az önrész és az ingatlanadó összegét, befizettem egy hitelképességi online vizsgálatra (több ezzel foglalkozó cég is van Angliában), hogy biztosak legyünk abban, minden rendben van a hátterünkben.

Még mielőtt nekivágtunk volna a konkrét lakáskeresésnek, elmentem egy profi hitelszakértőhöz. Az első beszélgetés ingyenes, ad egy átfogó képet arról, hogy milyen összegű ingatlanokat engedhetsz meg, ehhez milyen hitelek állnak most a piacon rendelkezésre.

A fizetős hitelszakértő nagy előnye, hogy a teljes piaci kínálatot hasonlítja össze, azaz olyan ajánlatokat képes neked felkínálni, amiket egy utcáról a hitelintézetbe sétáló ember nem kapna meg.

Mindemellett viszont a mi ügyünket olyan profizmussal, és segítőkészséggel képviselték, ami nélkül nem jutottunk volna el ide; rengeteg kérdésünk volt a lakás-kereséssel, hitelügyintézéssel, és az egész adminisztrációval kapcsolatban, amire a cég azonnal válaszolt – rendkívüli segítség, ha első lakásodat veszed, ráadásul külföldiként! Érdemes beszerezni egy előzetes hitel-megállapodást (agreement in principal), sok ügynökség ennek hiányában szóba sem áll veled.

Kezdődik a kaland!

Kezünkben az előzetes hitel-megállapodással, lelkesen vágtunk bele a lakáskeresésbe. Fontos szempont Angliában, hogy a lakás valódi tulajdonosává válsz, vagy csak egy meghatározott időre leszel „jogosult” birtokolni.

Az eladó lakások túlnyomó többsége „leasehold”, ami azt jelenti, hogy a tulajdonos egy meghatározott időtartamra átruházza jogot, hogy a lakásban élhess. Ez az időszak rendkívül változó, általában minimum 70 év az, ahol a bankok még hitelt adnak, új építésű ingatlanoknál a bérleti időszak lehet akár 100-200 év.

Döbbenetes módon a rendszer alapjai a középkori törvényekhez nyúlik vissza, amikor a föld tulajdonosa engedélyezte, hogy meghatározott személyek („tenants”) meghatározott időre használhassák a területet. Ami minket illet, nem engedhettünk meg magunknak „freehold” ingatlant.

London igen népszerű északi részein kezdtük keresésünket, egyetlen feltétellel; csak ne egykori önkormányzati lakás legyen. Ma már megmosolygom kezdeti naivitásunkat; a mi költségvetésünk csakis volt önkormányzati lakáshoz volt elegendő ezen a környéken…

De még mielőtt bárki is ítéletet alkotna, számos önkormányzati lakóházat neves építészek terveztek, jó állapotban vannak, gyönyörűen felújítva, és volt szerencsénk egy-két lakásban megfordulni, ahonnan lélegzetállító kilátás nyílt parkra / városra, stb. Lelkesedésünk azonban hamarosan letört, amikor ez első ajánlat-adásra került a sor.

Őrület az ingatlanpiacon

A londoni ingatlan árak 18%-kal nőttek az utóbbi egy évben, rendkívül alacsony a kínálat, és hatalmas a kereslet. Egyszerűen nem épül elég lakás Londonban, ugyanakkor – köszönhetően a kormány lakásvásárlást könnyítő intézkedéseinek – egyre több ember szeretne vásárolni. Nap mint nap jelennek meg cikkek, amik az ingatlan-piaci „buborékról” beszélnek.

Amikor megadtuk az egyik ingatlan-irodában, hogy milyen paraméterekkel keresünk lakást, az ügynök kissé gúnyosan megjegyezte, hogy jelenleg 2000 egyén keres ugyanabban a kategóriában…

Amint megjelenik egy hirdetés, többnyire egy előre megadott időpontra lehet regisztrálni. Lelkesen megjelentünk az adott időpontban, lelki szemeink előtt láttuk, ahogy álmaink lakásában kettesben, a mosolygó ügynökkel a háttérben sétálgatunk.

A valóság kijózanító volt; a ház előtt az emberek sorban álltak, akkora tömeg volt már a lakásban, hogy az ügynök az ajtó előtt állt, és szigorúan ellenőrizte, hogy mindenki, aki megjelent, be van regisztrálva. Aztán ha tetszik az ingatlan, vagy aznap, vagy következő nap adhatsz ajánlatot.

Biztos, ami biztos, mi egy picit a vételi ár felé ajánlottunk, majd lelkesen vártuk az ügynökség visszahívását. A telefon azonban sohasem csörgött. Amikor pár nappal később felhívtam az irodát, ők szinte megvetően közölték, az ajánlatunknak esélye sem volt, lakás végül jóval a vételi ajánlat felett kelt el.

OK, gondoltuk, akkor keményebbre kell fogni a figurát, a következő lakásnál, ami tetszett, már kicsivel többet ajánlottunk. Az is nevetségesen magas összegért kelt el.

Amikor a metrósztrájk áldás

Jó pár hasonló csalódás után lassan kezdtük elveszteni a reményt, hogy valaha is elfogadják az ajánlatunkat. Ekkor történt a „csoda”; a londoni metró sztrájk. Gondolom, most mindenki felvonja a szemöldökét, hogy micsoda? Egy nap egy új építésű lakás hirdetése jelent meg az egyik ingatlankereső oldalon, a párom abban a másodpercben, ahogy az feltöltésre került a honlapra, már fel is hívta az ügynökséget.

Másnapra volt meghirdetve az össznépi lakásnézés („Open house”), ahol – mivel aznap volt a londoni metró sztrájk – csupán egy pár ember jelent meg. (Ráadásul tél volt, hideg, és zuhogó eső). Minket semmi sem tántorított el, biciklivel odakerekeztünk a lakáshoz, bőrig ázva.

A lakás nagyon jó áron volt meghirdetve, és fantasztikus állapotban volt (két hónapja készült el az épület, ez volt az utolsó eladó lakás). Tíz perc alatt körbesétáltunk, majd megkérdeztük az ügynöktől, hogy mi kell az ajánlat kéréshez.

Erre ő mosolyogva átnyújtott egy kétoldalas listát arról, hogy milyen adatokra van szükségük tőlünk. Következő nap délre várták a legjobb ajánlatot, amit ők bizalmasan kezelnek, és amin már nem lehet később változtatni („sealed bid”).

Aznap este belevetettük magunkat az interneten való kutatásba, hogy összegyűjtsük az utóbbi időben eladott ingatlanok négyzetméter árait (erről egészen jó statisztikák vannak).

Végül úgy döntöttünk, a korábbi kudarcainktól elkeseredve, illetve a „kutatási” eredményeinkre támaszkodva, hogy olyan ajánlatot adunk, amivel biztosan miénk lesz a lakás (azaz jóval a kért összeg felé megyünk). Be is jött. Másnap érkezett a hívás, hogy „le voltak nyűgözve” az általunk adott ajánlaton, miénk a lehetőség, hajrá!

…az izgalom még csak most kezdődik!

Az események ezután őrült sebességgel gyorsultak fel; elindítottuk a hitel-igénylést, felvettük a kapcsolatot az ügyvéddel és elkezdtük a különböző szolgáltató szerveknél a lakással kapcsolatos adatlekérdezést.

Azzal, hogy a kínálati árnál jóval magasabb vételi árat ajánlottunk – gondolom, sejthetitek – hatalmas kockázatot vállaltunk. A kérdés nem az volt, hogy ki tudjuk-e fizetni majd az önrészt, hanem, hogy a bank is annyira fogja értékelni a lakást, mint amennyire mi gondoltuk.

Az elkövetkező hetekben folyamatosan arról olvastam az interneten, hogy a bankok igyekeznek konzervatívan értékelni a lakásokat; ezzel próbálják az őrült ingatlan-áremelkedést némileg fékezni, illetve befeketedéseiket védeni, megjegyzem, teljes joggal.

Tehát jó esélyünk volt rá, hogy ha a bank nem értékeli számunkra kedvezően a lakást, nem ad akkora hitelt, és a hiányzó összeget nekünk kell majd előteremteni. Sebaj! Gondoltuk, ha ez bekövetkezik, akkor majd maximum kevesebb önrészt rakunk le.

Itt jött ám a bökkenő, amiről nekünk fogalmunk sem volt; a bankok valami oknál fogva az újépítésű ingatlanokat jóval kockázatosabbnak ítélik, mint például egy régi viktoriánus korabeli épületet. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy újépítésű lakásvásárlásnál minimum 20-25% önrészt kérnek.

Ez, az általunk adott ajánlattal párosulva pedig már elegendő lehetett volna, hogy egészet a füsttel tegye egyenlővé. Kezünket tördelve vártuk tehát a banki értékelés eredményét, ami éppen a 30. születésnapomon érkezett meg.

Teljes döbbenetünkre a bank pontosan akkora összegre értékelte fel a lakást, mint amit mi ajánlottunk érte! Ezek szerint az elemzés, amit a környező eladási árakról készítettünk, igen pontos volt. Megnyugodtunk, hogy most már minden rendben lesz, semmi sem állíthat meg minket, hogy londoni lakástulajdonosok legyünk.

Hova tűnt az ügyvéd?

Ekkor újabb nehézséggel kellett szembesülnünk: az ügyvéd, akit az ügyünk lebonyolításával megbíztunk, és akinek az összes dokumentumot kellett volna elkészítenie, egyszerűen lesöpörte az anyagunkat az asztaláról, és felszívódott. Sem nekünk, sem pedig az eladó ügyvédeinek nem válaszolt.

Amikor a fenyegető emailek tucatjait küldtem, kaptam néha egy pár soros „elnézést, beteg volt a fiam”, „nem voltam az irodában”, a „titkárnőm nem adta át az üzenetet” választ.

Egy alkalommal sikerült telefonon elérnem, mire üvöltve közölte, hogy ő rendkívül elfoglalt, rengeteg ügye van, és ne merészeljem sarokba szorítani az állandó megkereséseimmel, mert ő „igyekszik jó munkát végezni, amihez idő kell”.

Az ügy végül olyan szintre fokozódott, hogy az eladó megfenyegetett, amennyiben nem lát előrehaladást az eladásban, elveszi tőlünk az ajánlatot, és újra a piacra dobja a lakást. Teljesen kétségbe estünk, ismét különböző fórumokon kerestem válaszokat, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben.

A panasz hatalma

A válasz végül egy barátnőmtől érkezett; tudniillik minden vállalatnál létezik az úgynevezett panaszeljárás (complaint procedure), ami talán az otthoni panaszkönyv megfelelője. Azzal a különbséggel, hogy ezt itt nagyon komolyan veszik.

Tehát írtunk egy hivatalos levelet az ügyvédi irodának, hogy szeretnénk hivatalosan panaszt tenni. Két órán belül már az ügyvéd főnökével beszéltem telefonon, aznap este pedig kaptam egy három oldalas bocsánatkérő levelet, 24 órán belül pedig minden megoldódott, elkészült az összes dokumentum.

Kedves honfitársaim, ne becsüljétek le Angliában a „panasz” hatalmát! Nem tudom, hogy két dolognak köze van-e egymáshoz, de pár héttel később megtudtuk, hogy a hölgy már nem dolgozik a cégnél, és az ügyét egy másik munkatársa vette át, aki perceken belül válaszol minden kérdésünkre.

Most már minden költséget (köztük a borsos 3%-os állami ingatlan-adót) átutaltunk, dobozok előkészítve, csak arra várunk, hogy birtokba vegyük saját londoni fészkünket… a következő 125 évre.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ingatlanvásárlás lakásvásárlás London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr226260246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2014.06.03. 21:01:09

@Rebarbaraa: mar le irtam,olvasd el ujra figyelmesen:)
azt vedd figyelembe,hogy mi nem Londonban lakunk.3 szoba nagy nappali dupla garazs elo-hatso kert.Nekunk az E-On-al van szerzodesunk mar 4 eve a aram es gaz szolgaltatasra direct debitbe fizetunk mindent,soha nem volt elmaradasunk igy van diszkontunk amit az Eon adott.Most egy eve koltoztunk ide es £140 kezdtuk a fizetest a haz nagysaga miatt,de egy epp egy honapja jott egy ujjab level hogy beallitjak £46-ra,most jelenleg ennyit fizetunk.
A viz az atlag £150/6honap,ha van ami meg erdekel kerdez,ne kimelj(csak ne kisregenyben:)))

blackhairlady 2014.06.03. 21:03:19

@Babette.: Bocsi, felre nyomtam, tudom, hogy nem te mondtad :)

Imre apó 2014.06.03. 21:05:02

@Zoole[uk]: Már olvasni se tudok, fáradtan nem lehet blogolni.

Asszem megyek, majd talán holnap.

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:05:47

@Kövérmadár [swe]: Nekem nem bonyolult, se szoftveresen se harveresen. Szep is lenne:) Van akinek bonyolult, meg bekapcsolni is. Hallottam mar olyan kerest iranyomba egy kisebb karbantartas keresekor, hogy: kapcsolja mar be a facebookon az internetet mert nem tudok pornot nezni a youtubon.

Hat...igen:)

@geegee:Hat nem artana mar nekik egy kis bunti. Nagy bunti. Amugy meg egy masik hozzaszolasodhoz hozzafuznem: vannak innen kikuldott kulfoldi tudositoi a HA-nak?? Ezt most hallom eloszor O..O (Szerintem nincsenek amugy :)) ) "Borzasztó nagy örömmel venném, ha az itteni kiküldött tudósítók valamelyike"

SzZoole 2014.06.03. 21:06:01

@Papagály: nem csalodtam,van egy samsung galaxy II pad is,na az egy nagy csalodas,egy kalap szamoca:)))

2014.06.03. 21:07:43

@Babette.:
Nekem megfelel. Vehettem volna jobban felszereltebbet is, nagyobbat is, olcsobban. De en mar nem akarok szerelni, javitani, plusz ez beillik a kornyezetbe is, tudok vele utcan is parkolni par napig, nem feltuno. A haverome volt, igy tudom, hogy nem kell javitani, csak beleulok es irany a nagyvilag. Kicsit sokat fogyaszt, de nem ezzel jarok, van egy kis Toyota Rav4-esem is, vasarolni, uszodaba jarni. (nincs benne zuhany, de epithetek bele) Van benne viztartaly (1 ivo, 1 szenny) 3 utas hutoszekreny (12V, 110V es propan) mosogato, szekrenyek, gaztuzhely, gazkalyha, 110v-os futotest, vegyi WC, stb.
Itt most van a szezonja a lakokocsik adas-vetelenek, az 1000 dollarostol a 200 ezresig van boven valasztek:
www.kijiji.ca/b-rv-motorhome/calgary/c333l1700199

SzZoole 2014.06.03. 21:07:50

@Imre apó: nem hiaba,a koral jar:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 21:08:55

És akkor egy kérdés, hogy onoljak is egy keveset:Ez most komoly, hogy ha valakinek kell lakáshitel (mert ilyen ingatlasnárakat sajátból kb senki se tud kiköhögni...) akkkor előtte kell venni egy csomó esetleg tök fölösleges dolgot hitelre, hogy az idióta bank lássa azt, hogy jó adós lesz-e vagy sem?Vagyis esetleg simán meg tudná venni a delikvens a hűtőt, tévét, akármit kápéra is, hogy ne kelljen fölöslegesen kamatot fizetni, de úgy meg az ostoba bank nem ad kölcsönt ingatlanra?Na ez se kicsi pof@tlanság azért...Hát hogy a rákba nem az az ideális hitelfelvevő, akinek semmi szüksége nincs rá?Vagyis simán tud kisebb dolgokat hitel nélkül is vásárolni?A hitel visszafizetni akarását/nem akarását meg úgyse tudja senki sehogyse kiszűrni...Úgy látom, minden országnak megvan a maga ostobasága... :- |

A Tyne folyó déli partja 2014.06.03. 21:12:06

@svájci sapka (ch): nyugi, én mindkét angliai lakásomat lefele alkudtam, nem felfele...nem is értem. jó,nem London, de akkor is...ott felfele alkudnak??? akiket itt ismerek, és van lakásuk,azok is lefele alkudtak mind.

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:12:35

@Zoole[uk]: Igen leirtad, hogy most mar csak 46£-ot fizettek, de ez csak atalany nem? Ha tobbet fogyasztotok akkor tobb lesz a vegelszamolas. Na en arra volnek kivancsi, ha ez igy van akkor atlagban mennyire jon ki a futesi szezon csucsan egy szamla. Mert ha azt mondod, hogy ez nem atalany hanem ennyi es kesz akkor bolcsogan fogok mosolyogni. Addig meg varom a valaszod.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 21:14:59

Amúgymeg a magyar ingatlanpiac halott.
Eladhatatlan lakások a végtelenségig lenyomott árakkal.
A vevők ne kapnak vagy nem mernek hitelt felvenni.
Volt egy házunk amire kaptunk 10milliós ajánlatot.
A hitelbírálat előtt beütött a válság a vevő nem kapott hitelt az eladás kútba esett.
Évekkel később 5millióért adtuk el.
A budai hegyekben is rengeteg eladó ház van és nem kell senkinek.
Mindenfelé csak az eladó ház táblák vannak kitéve.
Ki meri ma magát adósságba verni Magyarországon?
Kiszámítható a jövő?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 21:20:08

@Kövérmadár [swe]: "Itt van meg egy jo megoldas: befizeti az ember az onreszt es onnantol csak a kamatokat fizeti. Ha meghalunk, a hazat a bank orokli. Ha eladom, az onreszt kb. visszakapom (nyilvan ar fuggo). Igy all is benne egy keves, nem is terheli a havi koltsrgvetest nagyon. Ha szerencseje vsn az embernek, kereshet is rajta."

Há' na látod, csak tudod te... :-))

2014.06.03. 21:20:41

@Rebarbaraa:
" Tropusokra en is mennek:)"
Remelem, az iden lejutok Mexikoba hosszabb idore. Ismerem az orszagot, az embereket, 5 evig dolgoztam lent. Az ottani idojaras nagyon bejon nekem. Meg tudnek elni szerenyen a Kanadaban keresett penzembol, de azert szeretnek valami hasznot hozo tevekenysegbe is kezdeni ott, kell a rendszeres elfoglaltsag (max 4 ora fizikai munka naponta) Ugy nez ki, kokuszban fogok utazni:) Es paprika termesztes:) Elvegre az az oshazaja:) (Almodik a Nyomor!) Akkor voltam hulye, amikor nem vettem ott ingatlant: 1 havi fizetesemert mar kaptam volna kis egyszobas, konyhas betonkockat, igaz nem a tengerparton. Na mindegy.

Mr Long 2014.06.03. 21:20:48

@33621: Utana olvastam, hogy van ferje, csak elobb kerdeztem :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 21:21:53

@Cascabel:
Viszont mindketten gyönyörűek vagyunk, igaz? :)

@geegee:
Tudom, hogy nincs egyértelműen igazam :)

Kiváncsiságból néztem pár házat a környéken. Van egy-két pofás darab, 100nm alattiak 550 és 750e korona között. Egyik másikra mindennel együtt a költség 4-5e korona havonta. Ez azért vállalható, kérdés, hogy ki veszi majd meg, ha elnéptelenedik a környék.
Ha kifizetem 30 év alatt, akkor utána ha felgyújtom, mert költözünk Thaiföldre, végülis lehet olcsóbb a vége, mint a bérletnek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 21:25:44

@geegee:
Ezen én is gondolkoztam már, de azt hittem, hogy én vagyok teljesen helikopter, amiért nem értem :)

Itt azért ez mennyivel kényelmesebben megy, mi?

Após bement a bankhoz és megkérdezte, hogy lakást venne, mennyit adnának rá. Felhívták a céget, megnézték a fizetését, fastjobbot és azt mondták: 2 millió, ha kell, holnap a számláján van.
Végül nem kellett ennyi, de ennyiből el volt intézve, nincs credit history és egyéb hülyeségek.

A Tyne folyó déli partja 2014.06.03. 21:28:06

@maxval a gondolkodó birca: megnyugtatlak, itt is.@Mmj Drtmmj: lakás kb. soha nem lesz freehold, mert a telek, amin áll, nem a tied. meg nyilván az egész épület se, amelyikben vannak a lakások. @London2009: nekem nem volt chain, ahonnan kiköltöztem, nem költöztek be, és ahova jöttem, nem lakott senki. mégis marha stresszes volt, amíg nem megy át a pénz, nem kapsz kulcsokat, úgyhogy egy nap kellett kiköltöznöm, meg be a régibe, elhoznom az új kulcsokat, a régit meg leadni....és egyedül voltam rá, többet ilyet nem csinálok.@tsabus: tudtommal kb. semmilyen...az életben nem hallottam még, hogy itt valaki telket vesz, és saját maga építkezik.@Zka: átruházhatók, igen, meg a mortgage -ot is lehet átvinni a következőre.@wrstjnethn: azért annyira ne dicsérd az új házakat. szigetelést azokra se sikerült tenni, és a tapasztalatom szerint a legtöbb új ház pont ugyanolyan szar, mint a régiek. na meg, mikor egy viszonylag új (akkor volt kb. 3-4 éves) házban laktunk, tök sötét, és pici lyuk volt a lakás. a régieken meg jó nagy ablakok vannak, a mostanim 30 éves kb, és világos, az előző 40 éves volt, hatalmas ablakokkal, és nappalival, konyhával@sullyedohajo: . hitelkártya egy fillérbe nem került. az ember azt használja bevásárláskor, majd mindig visszafizeti a rajta lévő összeget )nekem be volt állítva neten), és kész. hiteltörténet növekszik, bank rábólint a lakáshitelre. fityingbe nem kerül...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 21:30:24

@Mirjam2:
Köszi a segítséget megoldódott a dolog.
Egy levelezőprogramból ki tudtam venni.
A Yahoo fiókomból nem tudom miért nem.

Határátkelő 2014.06.03. 21:30:26

@Rebarbaraa: Országfelelősnek hívják őket és vannak. :)

SzZoole 2014.06.03. 21:32:56

@Rebarbaraa: nem tudom,hogy altalany e vagy nem,mert minden honapban jon az Eon-tol egy emberke es le olvassa az orakat.A haz modern futesi rendszerel van el latva muanyag nyillaszarok vannak a haz levan szigetelve a padra felneztem meg regebben az egesz 20 cm -es gyapot szerusegel van szigetelve.Mi es a fiam egesz telen resnyire nyitott ablaknal aludtunk elzart radiator mellet,a lanyom az mar fazosabb az O szobalyaban nyitva volt a radiator es zarva az ablak.A futesszabalyzo csak delutan volt feltekerve 21-22 fokra,ejszaka es napkozben le volt tekerve 18-19 fokra,ja es nem kabatban voltunk a lakasban.Egyebb kerdes?

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 21:35:49

@A Tyne folyó déli partja: de jó, hogy itt vagy, már szólni akartam, hogy gyere, mesélj:)

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:38:49

@Határátkelő: Oke nem ragozom:)) De egy kerdes, ok "kikuldot tudositok"? :)

Shanarey 2014.06.03. 21:39:34

@Rebarbaraa:

Vicces dolog hogy mennyi határátkelő wowozott vagy netán még wowozik.
:-)

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:40:06

@Kövérmadár [swe]: Irtam valaszt madar, remelem elegedett leszel:)

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:41:20

@Shanarey(England): Wow 6 eve, diabloval joval kesobb ismerkedtem meg, konkretan diablo2-vel, de kicsit uncsi volt, diablo 3 mar joval jobb:)

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:42:19

@Zoole[uk]: Akkor valoszinuleg az elozo evek alapjan szamoltak egy atlagot es azt fizetitek. Tiszta. Koszi, egyelore semmi mas nem jut eszembe.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 21:43:46

@diggerdriver:

Vettem egy boltot Bp-en 2003-ban 16 millióért, részben hitelből. Fizettem a hitelt 3 évig, majd marhára örültem, mikor el tudtam adni 2006-ban 12 millióért. Összesen durván 7 milliót vesztettem, minden beleszámítva. Pluszban egy cég beperelt sikkasztásért.

Rebarbaraa 2014.06.03. 21:47:23

@Cascabel: Egy olyan orokmozgonak mint te..hat a vilag kicsi lehet:) Milyen Mexiko es foleg Mexikovaros?? A melegen kivul. Allandoan azt hallom, hogy szegeny, zajos, budos es magas a bunozes, a legnagyobb bunozok pedig maguk az igazsag szolgai. Ami akar igaz is lehet, de a videki, varoson kivuli taj szep, az emberek alapvetoen kedvesek. Szoval?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 21:51:11

@geegee:

A saját lakás tulaja polgár, míg a bérlő pária. A nemzetközi háttérhatalom nem akar polgárokat.

Folyamatosan megy a szöveg, hogy milyen hülyék a kelet-európaiak, hogy saját lakást akarnak. S minden erővel megy a propaganda, hogy minél több bérlő legyen és minél kevesebb tulajdonos.

Határátkelő 2014.06.03. 21:53:11

@Rebarbaraa: Persze, hogy nem kiküldött, és persze, hogy nem tudósítók, de kérdezni lehet tőlük. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 21:53:22

@geegee:Igen , nagyjabol errol van szo. Ugy hasznalod a hitelkartyad, mintha a debited lenne, arrol vasarolsz, nagyjabol mindent, ho vegen meg visszafizeted.
Ahogy A Tyne folyó déli partja is irja.

Nekem honapokig nem akartak adni hitelartyad, senki nem akart az elso lenni.

Fekete Pestis 2014.06.03. 21:54:58

hehe, mi koppenhágában vettünk egy "andelsboligot" dkk 1050K-ért.

ugyanez a helyzet: keresés, megnézés, amelyik alkalmas (i.e, a wc nem a hálószoba közepén van), arra túljelentkezés.
itt az andelsboligok ára hatóságilag maximálva van, többet nem kérhet az eladó [csak kevesebbet].
szerencsénkre tévesen határozta meg az eladó az "andelskrone"-t (nem vette fiigyelme a tavalyi áremelkedést), így már t=0-tól pozitív NPV-je van az odunak.

külön van a wc és a fürdöszoba (dániában ez csodaszámba megy), a parketta nem nyikorog, mert új (ez is csodaszámba megy ), a fürdönek ablaka van, szelloztethetö (na, ez nagyobbfajta csoda ebben a katrgóriában), van terasz, tikfával lerakva.

a havi ydelse (közös ktg) + forbrug (rezsi) < 4Kdkk

nincs (sok) nindzsa a környéken (Amager), ami jó, mert ha nindzsák között akarnáank élni, akkor Kairóba mennénk, mi azonban echte dánok köozt akarunk élni ;)

viszont tényleg nagy tortúra a lakásvásárlás + a jelzálog intézése.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 21:57:08

@maxval a gondolkodó birca:
Ja. Mondom hogy halott a piac.
Ha valaki venni akar most vegyen.
Hihetetlen olcsóért lehet lakáshoz jutni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 22:00:00

@Rebarbaraa: Az atalanyt az eves fogyasztasodbol szamoljak. Nekunk £60 volt tavaly, majd raellenoriztem kesobb , es lement 50-re. Es meg igy is visszakaptunk ev vegen.

Most a bányák miatt kicsitt tobb lesz.

Herr Géza 2014.06.03. 22:02:28

@Kövérmadár [swe]: De bizony, van ott is biztos, csak nagyságrendekkel modernebben megoldva, komoly IT-s háttérrel. Nálunk Schufa-nak hívják az egyik legnagyobb ezzel foglalkozó céget. A Big Brother ahhoz képest piskóta. Gyüjtenek rólad minden adatot, már annak is nyoma van, ha csak brahiból kitöltesz egy online hiteligénylést, de magát a kölcsönt fel sem veszed. A credit score-od függ pl. a lakcímedtöl is - akár utca szintre is lebontva. Szóval kb. ugyanazok az infók alapján döntenek, mint Angliában, csak nem neked kell a hozzávaló infókat papír alapon összehordanod... Maga a döntés online megy, kb. kettö perc alatt megvan. A különbség itt annyi Angliához képest, hogy fö a bizalom alapon a nulla credit history is pozitív history. Egy fél-egy éves lakcímmel meg egy határozatlan idejü, letöltött próbaidejü munkaviszonnyal már eléggé nyerö oldalon vagy.

Rebarbaraa 2014.06.03. 22:02:41

@tildy[UK]: Remek, hat nem a rezsi fog tonkrevagni az is biztos. Koszi

SzZoole 2014.06.03. 22:11:00

@tildy[UK]: "Most a bányák miatt kicsitt tobb lesz."
Mi miatt lesz tobb?

SzZoole 2014.06.03. 22:13:06

@Rebarbaraa: majd el felejtettem council tax is van £176/ ho.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 22:15:18

@Zoole[uk]: Konstansan 25-30 fok van a lakásban, kb 10-15 videokartya megy. .

SzZoole 2014.06.03. 22:19:08

@tildy[UK]: es azok ennyire bemelegitik a lakast?En 25-30 fok melegtol megbolondulnak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 22:20:10

@Zoole[uk]: Nyugi, en sem viselem tul konnyen... Viszont az emberemert "mindent" :)

Ellenben a telen egyszer sem volt bekapcsolva a futes.

Rebarbaraa 2014.06.03. 22:21:34

@tildy[UK]: Legalabb csupaszon vannak a gepek oldalai?:) Amikor ennyi gep van nalam (pc) akkor szetszedem oket a jobb szellozes erdekeben:)

2014.06.03. 22:23:09

@Rebarbaraa:
Lesz most 2 het semmittevesem (+ aztatas a Sziklas-hegysegben levo furdokben), lehet, hogy elkezdek egy mexikoi blogot: varosok, emberek, kajak, kabszer, stb. Abban majd bovebben irok. Tavalyelott juniusban hazafele jovet megalltam Mexikovarosban 2 napra - ket het lett belole - majd' szet fagytam, +15C volt napokig. A varos hatalmas, 2400 m magasan fekszik, de en nem vettem eszre, 10 million lakos es aranylag tiszta, Tele epiteszeti remekekkel, muzeumokkal, embertomeg hompolyog a jardakon, tereken, akik allandoan esznek es kedvesek. Vancouver nehany keruleteben jobban feltem, mint ott. Aki gazdag, az rendkivul gazdag, aki szegeny, az embertelenul szegeny. Ok a tobbseg. Jelentos es allandoan novekszik a kozeposztaly is, akiket Magyarorszagon a felso 10 ezerhez sorolnanak. Egyenlore ennyit. Millio fotom, HD videom van, megprobalok azokbol is aprankent feltenni a netre.
Nehany kep:
indafoto.hu/zopilote
(regebbi olvtarsak ismerik mar ezeket a kepeket)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 22:24:37

Tegnap voltam Muscariéknál és többek között szóba került a lakások minősége.
Írnék egy posztot a lakásokról de attól félek megint megsértődik valaki.
Pedig én építettem otthon és itt is pontosan tudom a különbségeket.
Sajnos ott tartunk hogy a nicknevemtől is megsértődnek.

SzZoole 2014.06.03. 22:26:16

@tildy[UK]: hat ha gaz orat nem is de a villany orat biztos megtekerte az 10-15 video kartya,amugy minek 10-15 video kartya,mit csinalsz annyival?

SzZoole 2014.06.03. 22:30:00

@diggerdriver: en maris meg sertodtem,csak meg azt nem tudom miert:)))))

Rebarbaraa 2014.06.03. 22:32:30

@tildy[UK]: A szoval teszteles:) Cool :)

Shanarey 2014.06.03. 22:36:10

@Rebarbaraa:

Wow 10 éve kezdődött, de mostanában csak a PTR re loggolok néha be, előfizetni nincs miért, mert a munkám miatt nincs a játékra időm. legalábbis annyi nincs amennyiért érdemes előfizetni, annyi nincs. Diabló, nekem nem igazán tetszett, a Diablo 3 sem az ami leköt.

Rebarbaraa 2014.06.03. 22:43:03

@diggerdriver: En nagyon szivesen olvasnek toled egy akar szakmai hangvetelu postot is. Beszelgettunk rola napkozben es felmerult bennem a kerdes, hogy Angliaban is szokas e az a fajta anyagkisporolas/lopas mint ami otthon sok problemat okozott az uj epitesu es idejekoran tonkrement allagu lakasoknal. En nagy naival megjegyeztem, hogy remelem itt ilyen nincs. Tenyleg kivancsi vagyok. Valamint arra is, hogy amikor megjon a kocsi a betonnal akkor annak is a 80%-a kerul az epitkezesbe a tobbit meg Mr Smith tanyajara viszik az alapba? Vagy a kezzel bekevert betonbol kisporoljak a cementet, ki nem szarja le h porhanyos lesz? Az angolok "hanyag" epitkezesi szokasaiba ezek is beletartoznak? Vagy csupan trehanyak? Szoval engem nagyon sok minden erdekelne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 22:43:32

@Zoole[uk]:
Na jó engesztelésül gerincre vághatsz a tölgyfa asztalodon.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2014.06.03. 22:44:03

@Zoole[uk]:

Igazából, már egy is megtekeri, ha az az "erősebb" kategóriából van.

Na és ha úgy veszed, hogy a gépet használod, játék barangolás a neten, film nézés, youtube max felbontással akkor egyfelől tuti jó a képminőség és még fűt is ezeken a hűvös esős napokon.
:-)

River_Of_No_Return 2014.06.03. 22:44:34

@Kövérmadár [swe]:
A mi építőcégünknél a legkisebb új ház 118 nm, ez nappali plusz 3 hálószoba, 2 fürdő, 2 garázs. Ennek az ára kb. 170 ezer dollár telekkel együtt, de akkor minden belső burkolat a legolcsóbb benne a cég listájáról.

Határátkelő 2014.06.03. 22:47:22

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: Ha minden igaz, hamarosan elkezdik karbantartani a blog.hu-t, kb. 15 perc múlva, emiatt, az értesítés szerint, teljesen le fog állni, holnap reggel 6-ig. Úgyhogy ne lepődjetek meg, ha nem lehet tovább kommentelni, vagy elérhetetlen lesz az oldal.

2014.06.03. 22:47:23

@Zoole[uk]:
Egy jobb videokartya tobb tobb aritmetikai muveletet tud elvegezni, mint 2-3 szemelyi szamitogep egyutt. 10-15 videokartya rendszerbe kapcsolva feler egy kissebb .supercomputerrel,, amivel peldaul percek alatt meg lehet fejteni a legjobban titkositott jelszavakat, stb.:)

M. Péter 2014.06.03. 22:54:12

@geegee: Nekem még úgy 980 év van, ezért nem igazán zavar, hogy csak bérlem.

SzZoole 2014.06.03. 22:54:22

@diggerdriver: barmikor husi Jani :)))))))))

River_Of_No_Return 2014.06.03. 22:56:03

@Mr Long (UK):
A hagyma család sztem nem erre lakik, hanem Észak-Karolinában. (De furán néz ki NC magyarul leírva!)

Shanarey 2014.06.03. 22:57:39

@Cascabel:

Na meg Bitcoin bányászatra is jó.
Csak hogy offoljak egy kicsit.
:-)

SzZoole 2014.06.03. 23:00:43

@Shanarey(England): en fimnezesre a tv-et es DVD le jatszot hasznalom jatekra play station youtubra szinten a tv-et( smart tv-m van built in cameraval) mindenre van valamim:)))
Fazas ellen meg a takarom es alatta nejemel osszebujva:)))

SzZoole 2014.06.03. 23:02:18

@Cascabel: en ezekhez hulye vagyok,de neked mint a legrutinosabb kommentelonek hiszek:)))

Shanarey 2014.06.03. 23:12:31

@Zoole[uk]:

Majd ha bérelek egy megfelelő lakást, és tudom hogy onnan egyhamar nem költözök akkor nekem is lesz "okos" TV, ám a DVD már nem annyira kell mert elavult. Play station sosem vonzott. Most hogy leléptem Skóciából, megtapasztaltam, hogy mennyi cuccom van valójából. A terv az volt hogy befér minden a kocsi csomagtartójába. De nem nyert, mert a hátsóülésre is jutott.
Na ezt a cucc mennyiséget, már nem nagyon akarom továbbfejleszteni., amíg nincs meg az a végleges pont ahol, majd tudni fogom hogy sok évig lakok ott.

SzZoole 2014.06.03. 23:18:58

@Shanarey(England): a play stationt a fiam hasznalja.
Ha mi koltoznenk mar szerintem egy 7.5 tonnas teherauto is kicsi lenne.
Miert elavult a DVD lejatszo?
En azt hasznalok 3D-es blue-rayes filmek lejatszasara a tv is 3D -es 46"-es tudod milyen elmenyt ad vissza,mintha 3D-es moziba lennel.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.03. 23:43:30

@Zoole[uk]:
46 colon nem nagy élmény a 3D. Véleményem szerint amúgyse túl nagy élmény.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 23:47:08

@Zoole[uk]: irtam mit csinalok:) bánya.
kb 120 font lett igy a villanyszamla.

Sütemény1975 2014.06.03. 23:48:36

@Kövérmadár [swe]: nem vasat hozok, hanem mikroszkopokat, arbocokat, orvosi muszereket, auto alkatreszeket, stb :)
fel a vonatra a kamionnal es at. sajnos csak igy lehet, pedig jonnek sajat labon :)

Herr Géza 2014.06.03. 23:53:13

OFF.

Nu pakagyí. itt a beígért rebarbarás torta receptje. Használjátok/fogyasszátok egészséggel:

drive.google.com/file/d/0B7ziSrhGEgtBU1p6b05ROEJSRjg/edit?usp=sharing

UFF. Illetve ON.

SzZoole 2014.06.04. 00:04:00

@házelőtthinta: ha Te mondod,azert 4 meter tavolsagbol nezve nem olyan rossz az,amugy sem nezek mindent 3D-be,csak a 3D blue ray dvd lemezeket.

Rebarbaraa 2014.06.04. 00:17:34

@Shanarey(England): Wow-ot es sem nagyon mar, Diablot ha eppen va kedvem. Elegge sok elfoglaltsagom van igy is. De ha jatszom akkor elvezem mint egy gyerek, es komolyan veszem mint valami munkat:)

M. Péter 2014.06.04. 00:26:37

@geegee: Nem. Más kölcsönöm nem volt, csak hitelkártyám, de kamatot sohasem fizettem, és simán megadták a lakáshitelt.

Papagály (törölt) 2014.06.04. 00:27:36

„I. Fülkefor má akkora világ-tekintély vót, hogy ellenségei hagyták békibe, nem vót kedvök tovább berluszkóni véle. Hallgatták a buffogást, ahogy fodbalozik magába a nemzetimagyar, s bíztattya magát, hogy »Ria, Ria, Periféria« oszt vagy nyer a Felcsút, vagy nyer”.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.04. 01:30:17

@QUERCUS(a favágó): Na, hát szerintem is beteg dolog.Itt Stokiban azért épülnek gőzerővel egész komplett városrészek, akár régiből is újjá, néhol már évek óta állnak a hórihorgas darvak.Szóval lesz itt kínálat.Meg az egyik reptéren is gondolkoznak (nem is értem, hogy a vérbe éri meg a városban repteret üzemeltetni) hogy beépítik házakkal, na az mekkora csilliárdos buzinessz lehet vajon...?

@tildy[UK]: Ad1: hát, nekem ilyen szolgáltatás nem kell... :-) Vagy semmiképpen se hosszú távon.Max ha vadis új, de legalább is karbantartott kérót lehet bérelni ennyiért...

Ad 2: Magyarországot szvsz semmi értelme idekeverni.Ott semmi se működik rendesen, úgy mint a normális országokban.Se a piacgazdaság, se az ingatlan adás-vétel, se a bürokrácia.
Ott csak szopacs lehet a vége, ha bérelsz, ha hitelt törlesztesz, ezt készséggel aláírom.Hitelnél a tetves bankok kezében vagy, albérletnél meg a Mari néni hátsó szobájáról megy az alku, aki ráadásul szó nélkül kirak, ha mondjuk jön haza a lánya külföldről és kell a szoba.Egyszerűen nincs kultúrája a lakásbérlésnek, semmilyen hivatalos formája nem szoott lenni, szipacs van a közművekkel, stb.Tudom én is, 35 évig Pesten (na jó, Budán... :D laktam...) Egyszerűen nincs jó megoldás.

Odahaza én is a szülőknél laktam, kényszerből, szerencsére volt hol, egy külön bejáratú kis lakás apámék családi házában.Nem tudtam volna onnan sehogy se kitörni.

"Illetve idővel meg úgyis saját házba költözöl" Na, hát ha te is ezt mondod, akkor miről vitatkozunk? :D Nekünk spec most jött el ez az idő...

@Kövérmadár [swe]: Totál elhiszem, amit írsz, a kis falu kurva más helyzet, simán lehet, hogy nem is tudod eladni majd, kínálat sincs, meg esetleg kereslet se...

Hitelbírálat: azt nem értem, hogy az angolok hogy a vérbe' nem lázadnak ez elllen a baromság ellen?Pont az ottaniaktól szoktam olvasni, hogy Anglia egy viszonylag működő ország, az van, amit a polgárai szeretnének, már így ügyintézés területén.Na mindegy, nekünk legalább egyszerűbb... :-)

@maxval a gondolkodó birca: ááá, Max, azért szerintem nem ilyen egyszerű ez, ami Magyarországon megy, az is beteg dolog.Hogy pl csak azt mondjam, már az ország egyik végéből a másikba költözés is egy kihívás, ez se normális.Meg odahaza nincsenek bérlakáskiadó cégek, aki egész háztömböket adnának ki, például erre is alkalmazkodás a nagyméretű saját tulajdon.Én nem csodálkozok rajta...

@tildy:( na de kell kamatot is fizetni rá, nem? (Nem ismerem a hitelkártyák működését 100%-ban, nekem, nekünk sose volt.Ha rajtam múlik nem is lesz...)

@Rebarbaraa: Mindenki egy kiküldött tudósító, aki külföldön él... :-))))) Mi Svédországból, Te Angliából(?) ,stb.És jelentjük a dolgokat, írjuk a posztot, kommentet a központnak :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.04. 01:34:55

@M. Péter: Hát jó, akkor visszavonom, lehet, hogy nem baromság.De ha nekem van saját pénzem, mert ismerem a mondást a takaró hosszáról és a nyújtózkodásról; akkor nem adnak hitelt?Valahogy ez a svéd rendszer amit Madár írt már, sokkal egyszerűbbnek tűnik, megnézik az ingatlant, a fizetést, a szerződés, és csókolom.Nem 100% hogy megkapod, de nem kell semmi faxnizás hozzá évekig...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.04. 01:41:16

@Cascabel: Ja, Cascabel bá, hagy kérdezzek egy indiszkrétet:
Soxor írod, hogy pár hónapot - fél évet dolgozol, aztán másik fél évet nem, utazol, visszajössz Kanadába, stb.Továbbá írtad is már, azt is, hogy messze nem vagy huszonéves.Hogy a náthásba tudsz ilyen korban akármikor állást találni?Keresett a szakmád?Megbecsülik a munkatapasztalatodat? Itt Európában valahogy nem tudnám elképzelni, hogy egy 60 körüli ember így, bármikor hipp-hopp talál állást magának, bármilyenről is beszélünk...Magyarországon biztos, hogy kizárt lenne, de sztem a svédeknél se kapkodnának senki után se aki ilyen korosztályú...
Télleg ilyen könnyű állást találni cad-ban, vagy csak én látok rosszul/nem tudok valamit?Köszönöm, ha válaszolsz, remélem nem veszed személyeskedésnek, tolakodásnak...

adg 2014.06.04. 05:42:58

@Rebarbaraa: "A kerti wc-t maskepp emesztogodornek is nevezik."
Aha, akkor itt van a problema.
A kerti wc, magyarul budi, az egy kis fa epitmeny, van benne egy uloke egy lyukkal, az alatt pedig egy kicsi, altalaban lapattal asott godor, kb 0.5*1*1.5 meter. Ebbe csak maci, sarga, meg a papir megy. Egyik sem kornyezetszennyezo. Az osszes allat a foldre vegzi a dolgat, kiveve, amelyik vizbe. Ez resze a termeszet korforgasanak. Jo, az emberi anyagban van nemi mesterseges adalek, antibiotikumok, hormonok, stb, de ez olyan csekely mennyiseg, emlitesre sem melto. Ma mar alig hasznalnak budit, inkabb hobbikertekben szokas, meg hogy ne kelljen bemenni a hazba, ha jon a szukseg.
Itt van ket kep:
img35.olx.hu/images_aprodhu/31362007_2_1000x700_kerti-wc-tolts-fel-fenykepeket.jpg
img35.olx.hu/images_aprodhu/31362007_6_1000x700_kerti-wc-.jpg

Ezzel szemben az emeszto, mas neven pocegodor az, amibe a teljes haztartas szennyvize gyulik, ez egy nagyobb, tobb m3-es godor, altalaban ki van falazva, es van rajta velemilyen fedel. Szabaly szerint zart, de ez nem mindig van igy, inkabb sose. Ez mar valoban szennyez, mert belemegy a mosopor, mosogatas, tisztalkodo meg egyeb haztartasi szerek, kajamaradek, zsir, es a jelentos vizmennyiseg miatt bele is mosodik a talajba.
Itt egy felkesz: lh4.ggpht.com/_6HqGhzOyQCw/TD8CbBu8DJI/AAAAAAAADhM/Doe-5SiOy4I/s1600/SNC01262.jpg

Hidd el nekem, a kerti wc semmit nem szennyez, ha kerti wc-kent van hasznalva.

2014.06.04. 06:29:44

@maxval a gondolkodó birca: Arról nem szokott senki sem propagandát zengeni, hogyha x helyen ingatlant veszel, akkor odaláncolod magad 15-20 évre? Nem tudom, kint hogy működik, de a jövókép nélküli Mo.-n nem lehet előretervezmi. Ha elveszíted a munkádat, akkor nagyon nehéz újra munkát találnod, ha idősebb vagy (40+), akkor meg ez hatványozottan igaz.

pappito · http://pappito.com 2014.06.04. 07:12:57

@tildy[UK]: és ez megéri? komolyan kérdem, havi 120 fontos villanyszámla, kártyák ára, egyéb bigyók ára mennyi BC-t termel havonta?
Most aszondja az intervebsz, hogy 629,99 usák dollárz egy BC.

Fekete Pestis 2014.06.04. 07:20:57

@Kiég3tt:
"Mit jelent, mikor en megveszem 100 evre a hasznalati jogot es utana eladom az ingatlant 10 evre ra"

elöször én sem értettem Hollandiában, ott is van hasonló rendszer (erfpacht). A ház a tied, a föld nem, azt bérled a tulajdonostól.
NLD-ben asszem 80-90 évrekre hosszabbítanak, de most nem lehet az ilyen lakásokat eladni, mert a 2010es hosszabbítások után a bérlet, amit fizetsz, a lakás árának a negyedéig (!) is felment, így bizonytalan a dolog. Amszterdamban általános, de máshol is gyakran fordul elö [az erfpacht is, meg a durva megemelés is].

Amikor én néztem 2008-ban, a válsás elött, még nem volt különbség, de én bottal sem piszkáltam volna az ilyen lakásokat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.04. 07:59:16

@Philosoraptor:

Ja, persze ha nincs lakásod és elveszted a munkádat, akkor sokkal jobb, ugye?

Fekete Pestis 2014.06.04. 08:35:32

@geegee:

gondolom az Andelsbolig-ról beszélsz.
Van elönye is: (a) nincs rajta ingatlanadó (b) olcsóbb, mint az ejelejlighed [gondolom vanami hasonló svédul is].

Szerintem az a haszna, hogy a lakásszövetkezet [andelforeniging] könnyebben tud hitelhez jutni a házépítésre, valamint a már emlitett fiskális elöny.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.04. 09:20:52

@pappito: nem btc. Havi 120 lett igy a villanyszamla havi 50-60-rol. Tehat kb havi 60-t visz el.

Kiszamoltuk, osztottunk szoroztunk, egyelore tartogatjuk ami befolyt.

@geegee: kamatot akkor fizetsz ra, ha kesel a visszafizetessel. 1 eve van hitelkartyam, sosem kestem, ellenben az egyik ket briitish airways repjegyet mar visszahozott, a masikon 200 font jott vissza pontokban, amit ha akcio van, duplajaert valtok be.
Az egyeduli koltseg az eves dij lehet, de ez az egyiknel ingyenes, a masiknal 25 fot, ezt meg mar reg visszahozta.

Amugy 17-19%-s kamat lenne ra, de abba en meg sosem csusztam bele.

A lakasra visszaterve: sosem volt gondom a magyarorszagi berlessel. Mindig en jottem el, sosem raktak ki. Lehet csak kifogtam az ertelmesebbjet?

@maxval a gondolkodó birca: Igen, egyszerubb, mert nem vagy lakashoz kotve, nem kell kiadassal foglalkozni , konnyen tudsz olcsobba menni vagy haza. Mig ha van lakasod, akkor akarmennyire is magas a torleszto, inkabb ott fogsz maradni. Ha kiadni akarnad lehet nagyobb macera, mint berelni, raadasul kenyszerhelyzetben nem szivesen mesz a szulokhoz vissza.
Aki hitelt torleszt sokkal inkabb fog ragaszkodni a lakashoz, mint aki alberletben lakik.

Alberletben laksz, ninc smunkad, lehet szulokhoz, vagy ideiglenesen ismeroshoz koltozni, akik megertik a helyzetet, es raersz majd akkor fizetni nekik, ha lesz beveteled. A bank viszont minden honapban varja a befizetest.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.04. 09:22:27

@geegee: "Odahaza én is a szülőknél laktam, kényszerből, szerencsére volt hol, egy külön bejáratú kis lakás apámék családi házában.Nem tudtam volna onnan sehogy se kitörni."

Na azzal en sokra mentem volna, max szalagmunka lett volna a kornyeken ahol laktunk, nem informatikusi.
Nem volt mas valasztas, menni kellett alberletbe.

2014.06.04. 10:19:31

@A Tyne folyó déli partja: teljesen felreertetted,en nem azt firtattam,,hogy felulepitmenyi jog van - e a telken:))))))
En azt kerdeztem,hogy nem bantja e hogy leasehold es nem freehold:) engem kicsit zavarna:)

Thargoid 2014.06.04. 11:44:47

Elveszem Digger kenyerét... naszóval:

A bank nem azért akar nagyobb önrészt új háznál, mert szerintük a régi jobb...
Mindíg abból kell kiindulniuk, hogy mennyi pénzt tudnak kivenni a házból, ha az adós nem fizet.
Az új építésű házak, lakások túl vannak árazva, a bank minimum azzal számol, hogy 10% többért árulják, mint amennyit második eladásra kapni lehet érte. A bank ha megengedné az alacsony önrészt, akkor a pénz egy része amit kölcsönadott elúszik, mert többet adott kölcsön, mint amennyit a tuladjonrésze érne (negative equity).
Régebbi építménynél (ha csak össze nem dől... de azért kötelező az épületbiztosítás kölcsön mellé) nincs ilyen kockázat, a piac már magyjából belőtte azt az árat amennyiért eladható, így kevesebb önrész is elég.

A hitelkártya is hitel, hogy valaki milyen gyakran nem fizeti azt vissza, abból azért lehet következtetni.
Ha valaki mindíg visszafizeti, akkor legalább annyit, hogy a bevételei megfelelnek a kiadásainak, mint ahogy abból is ha valakinek tucatszámra van kártyája.
Kamatot nem kell fizetni, csak ha valakinek nem a teljes összeget fizeti vissza a határnapig.
A legegyszerűbb dolog közvetlen átutalásra rakni a kártyát, és teljes összegben törleszteni.
Kártyával való vásárlásnak van előnye: nem készpénz a saját számláról, és hibás teljesítés esetén a bank visszaszerzi a pénzt arról nem is beszélve, hogy nem a folyószámlához kötött, így a készpénzes számlánk nem látható és használható. Interneten mindíg hitel kártyát használok.
Ha valaki sokat utazik, gondot is jelenthet néhány szállodában ha nincs hitelkártyája, vagy a hitelkeret alacsony, és nem tudják előzetesen beterhelni.
Az első kártyát megkapni általában nehéz, de ha valaki jó adós, nem győzi kukázni az újabbnál újabb ajánlatokat amiket kap...

Leaseholdról:
www.lease-advice.org/
Érdemes ezt is figyelembe venni:
en.wikipedia.org/wiki/Marriage_Value
Lakásnál is megoldható freehold, un. share of freehold.
www.in-deed.net/conveyancing/conveyancing-articles/share-of-freehold-conveyancing
Én inkább maradok freehold ház vásárlásánál... tisztább, szárazabb érzés, kölünösen ha valaki nem akar gyakran költözni :)

Lakáskölcsön bírálást jelentősen szigorították ez év április 26-tól, ez az un MMR.
www.fca.org.uk/firms/firm-types/mortgage-brokers-and-home-finance-lenders/mortgage-market-review
Hogy ez milyen változásokkal jár arra ott van a google, de saját tapasztalat alapján rengeteg papír és több hetes várakozások, a korábbi néhány nap helyett. Arról nem is beszélve, hogy sok olyan kölcsön amit 26-a előtt simán jóváhagytak, most már nem lenne engedélyezve.
www.thecourier.co.uk/business/news/mmr-rules-hit-mortgage-approvals-1.401139

Ha egyszer valamikor majd meglesz a ház, talán megírom én is :)

2014.06.04. 17:52:04

@maxval a gondolkodó birca: Az sem jó, de 15-20 éves hitelt felvenni még annyira se. Legalábbis itthon biztos nem.

DieNanny CH 2014.06.04. 20:15:39

@tildy[UK]:

Az én minden ismerősömnél és rokonomnál is csak és kizárólag, pontosan ugyanígy van, mint amit te írtál. Pedig rengetegen vannak!

Shanarey 2014.06.04. 20:51:52

@Zoole[uk]:

A DVD azért mert azóta már jobb minőségűek a filmek, és emiatt a DVD kiadáshoz a filmeket lebutítják, vagyis a felbontáson faragnak lefelé.

A Blue-Ray is lassan elavul.
A 3D igazán egy filmben működött azok közül, amelyeket 3D-ben láttam moziban. Az összes többi csak egy vicc ebben a kategóriában. Nagy TV nem is igazán érdekelne, nekem egy rettentő nagy monitor is jó lenne, mert TV műsort nem akarok nézni.

@Rebarbaraa:

Én is így vagyok vele, ha ritkán beloggolok akkor nagyon el tudok benne merülni.
Keress rá a nevemre Armory-n.
A többség az én általam kreált karakter, persze ezt a nevet is használják már mások is, mert nem csak nekem tetszett (én törpöltem ki magamnak) S ezen kívül még hány nevem van, mármint a játékon belül.
:-)

A Tyne folyó déli partja 2014.06.04. 21:06:35

@Mmj Drtmmj: nem vesz észre túl sokat benne...annyi, hogy pl. az én lease szerződésemben mindenféle ökörség le van írva, pl. engedélyt kéne kérnem háziállathoz. hát voltam olyan jó kislány, hogy kértem. visszautasították (a cicát), merthogy van közös bejárat (a folyosó, ahonnan a lakások nyílnak). na most, a) nekem van saját bejáratom, mert az egyik szoba ablakából teraszajtót csináltak, s az nekem közvetlen, tehát nem járok a folyosóra. b) az előző helyen kb. az összes lakásban volt állat, kutyák általában (legalábbis, őket láttam), és a szomszéd pont ugyanúgy a közös folyosón hozta be, mint itt lenne, ha azt használnám

az ügyvéd is vigyorgott, mikor mondta ezt, hogy ellenőrizni kb. senki nem fogja...
úgyhogy lett cicám.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.05. 01:29:24

@Fekete Pestis: Nem jövök rá a holland szavakból, hogy mire gondolsz...bár télleg vannak hasonló szavak a hollandban és a svédben (nem ismerem a holland nyelvet, csak láttam már szavakat leírva)
@tildy[UK]: na, ennek örülök, ha mégsem nettó szivatás a hitelkártya.
Lakásbérlésnél nincsenek saját tapasztalataim Magyarországról, csak a médiákból, barátoktól, ismerősöktől jövő infók.Ot meg inkább a negatív van túlsúlyban.De nem kétlem, ha aszondod, hogy vannak normális bérlők-kiadók.
Szülőknél lakás: most mit mondjak erre, különböző helyre születtünk.:-) De nekem se volt végcél, családalapításra alkalmatlanul kicsi volt, még gyerek nélkül is

Badeni_lakos 2014.06.07. 00:21:14

Nagyon jó a cikk!
Le a kalappal a céltudatosságotok előtt!
Tényleg megküzdöttetek érte, mert ahogy lenni szokott, nem ment se elsőre, se másodjára, de harmadjára már (tűzön-vízen át, bőrig ázva biciklivel) de sikerült!

Sikerült elérni a 125 éves bérleti jogot.

Namost ennek értékének megítélése szubjektív.
Mert Ez nem magántulajdon. Ez csak egy "Jog".

Bármi megtörténhet Angliában is (Londonban különösen) a következő 100 évben, és elég egy kis kiábrándultság, mivan ha ott is 2/3-ot kap az egyik "Party" és olyan törvény-módosítókat adnak be, időben visszamenőlegesen is akár, mint nálunk a Fidesz meg tudta tenni, ami veszélybe sodorja a ti jogotokat 125 évre. Mivan szélsőséges párt jut hatalomra, és kipécézik ezeket az újonnan szerzett jogokat, és ki akarják sajátítani a politikai holdudvaruknak??!
Bármi megtörténhet, és ez "csak" egy bérleti jog, akármennyire keresett is most...

Tudjátok ti is mennyire változó időket élünk,
a piacok volatilisek, az árak ma az egekben, kiderül az h túlértékelt , beüt a Krach, és már a padlón is vannak azok az ingatlan árak.

Szerintem biztosabb lett volna ha FIX magántulajdont vettetek volna valahol külvárosban, vagy akár Magyarországon is, mivel most még lent vannak az árak, most érné meg hazánkban lakást / házat venni!

Papagály (törölt) 2014.06.07. 00:34:06

@Badeni_lakos:
ennyi erővel a bevándorlókat a tulajdonjoguktól is megfoszthatják. jelenleg ezzel számolni szerintem nem reális (legalábbis magyarországon kívül, ahol ugye azért már tettek le ezügyben valamit az asztalra).

grafjeno 2014.11.17. 22:17:16

.....szeretném ha egy nagy tudással bíró nemzetközi ingatlanjogász is megszólalna föld és ingatlan ügyben..ahány ország annyi szokás...pl izrael állitólag minden föld az állam tulajdona, mint egy királyságban a középkorban...magyarország a tsz hogy volt..stb...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása