oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 24. 06:44,  A vadas balhé 386 komment

2014. május 24. 06:44 Határátkelő

A vadas balhé

Ma ismét azoknak gondoltam kedvezni, akik némileg tanácstalanul toporognak a hétvége kezdetén a konyhában, azt motyogva magukban, hogy „mit főzzek, mit is főzzek, főleg miből?”, azaz jöhet az elmúlt hetekben megszokottá vált gasztroposzt. Ezúttal Izraelben vadashoz hasonlító valamit készítünk (abból, ami akad, pontosabban, ami beszerezhető), Lengyelországban lecsósszeletet készítünk (annak örömére, hogy végre sikerült tv-paprikát szerezni), majd egészen speciális körülmények között nézzük meg, sikerül-e gulyást készíteni, és lesz fűszeres, lazacos karaj pürével, csemubival.

vadasnak indult2.jpg

„Ez a mi szerzeményünk. Kedvenc ételünk nincs, a nagyon hazai ízeket keverjük hardkórban a keletiekkel.

A történet úgy kezdődik, hogy két emigráns magyar néz a 3. emeleti garzonból (32 négyzetméter - 1000 euró). A tengerparti látvány és a belvárosi nyüzsi csodálatos, annak, aki szereti. Nekik a Duna jön be, meg a nyócker.

A kégli kicsi. Éget a tavaszi nap, a hirtelen jött márciusi nyár a Véndió vendéglő kerti fái alá transzportálja őket...

Tavasz van. Pálinka, kőbányai világos és vadas. Nem beszélnek...

Hazai ízek nyála fut össze a szájban. Egyik kulcsért nyúl, a másik a cipőjét húzza. Indulnak, minden ugyanúgy történik, mint otthon, de az egyetlen helyi magyar étteremben nem kapni vadast. Puff!

Így indult a vadas balhé, aminek a végén került bele Becherovka, gyömbéres pesztó és lőttek az egész idillnek. :) A receptet 50 évre titkosították és levédték a nevet: erős rab vadas.

vadasnak indult.jpg

Két emigráns magyar tömi a fejét a harmadik emeleti garzonban, és arra gondolnak, hogy ezzel az ízzel végre megcsípték a főnyereményt, és már nem is tűnik olyan távolinak a Duna part.

Eredetileg vadasnak indult, de babérlevél és mustár nélkül elkészült a Marhaszelet Rab szósszal nevű kreáció: zsályával, pestóval, szárított paradicsommal, ja, és a maradék Becherovkával. Isteni lett...

Végül desszertnek egy vasárnapi kalóriabomba: nutellás gömböc fehércsoki reszelékkel…

nutellás gombóc.jpg

Lecsósszelet Lengyelországban

A második gasztrokaland Lengyelországból érkezett, ami ugyan földrajzilag és kulturálisan is egész közel van Magyarországhoz, konyha szempontjából azonban már más a helyzet, mint erre Roland is egész gyorsan rájött.

„Olvastam blogodon a „külhoni magyar konyhás” bejegyzést, és mivel van egy egész jó idevágó történetem, gondoltam, megosztom veled.

Lengyelországban élek 4 hónapja és hát nagyon nehéz megszokni az itteni konyhát abból a szempontból, hogy én férfi létemre mindig is nagy konyhakontár voltam odahaza is.

Felkészülve jöttem el otthonról, házi fűszerpaprikával felvértezve, de azért elég sokkoló hiány, hogy itt nincs TV paprika (4 hónap alatt 2-szer tudtam beszerezni).

Nemrég sikerrel jártam, így aztán azonnal megfogalmazódott az ötlet, hogy ebből lecsósszeletet kell csinálni. Be is szereztem hozzá a hagyma, paprika, paradicsom hármast, meg mellé egy szép nagy karajt.

Hozzávalók:
4-5 közepes fej vöröshagyma
4-5 TV paprika
4-5 paradicsom
1-3 doboz paradicsomlé (paradicsommal is helyettesíthető)
1 kg hús (ízlés kérdése én a karajt favorizálom)
kis liszt
olaj
fűszerek ízlés szerint

A lényeg hogy csinálunk egy nagy adag lecsót, mindenki a saját receptje szerint. Én például a hagymát nem vágom apróra és azonnal odateszem mellé a paprikát is.

Olajon kicsit megpirítom, megy rá só, majd jöhet az apróra vágott paradicsom, minél több, annál jobb, mert most ennek kicsit levesesnek kell lennie, ezért lehet felönteni paradicsomlével / pürével, de ha a paradicsom elég leveses, akkor azzal is tökéletes.

Mindeközben, vagy még jobb előtte, a húst felszeljük vékony szeletekre, kiklopfoljuk, majd megpörgetjük egy kis lisztben és egy serpenyőben (a bordázott grill serpenyő a legjobb erre) mindkét oldalát picit megsütjük, csak hogy ne legyen nyers.

Ha készen vannak a hússzeletek, akkor szépen beleengedjük a lecsóba és lassú tűzön főzzük össze, hogy a hús elkészüljön és az ízek is összeérjenek. Köretnek petrezselymes krumplit ajánlanék, de ízlés kérdése, bármivel jó. :)

És a történet csattanója: miközben a húst sütöttem elő elég szép füstöt csináltunk lakásban, szomszédok pedig ezt észrevették. Persze ők pánikba estek és első körben fogták és kihívták a teljes tűzoltóságot, akik teljes harci felszerelésben megszállták a lakást és néztek értetlenül, hogy hol a tűz, miközben én vígan főztem a lecsót. :)

A tűzoltók jót röhögtek, a szomszéd szerintem már nem annyira, főleg ha neki kell kiszállási díjat kifizetnie.

A gulyásnak hívott izé

Végezetül egy rendhagyó kettősrecept, méghozzá Uncle Joe-tól, aki korábban már posztot is küldött ide, most viszont két régebbi történetét osztotta meg velünk, aminek azért is örültem különösen, mert nem hétköznapi körülmények között él.

Az első főszereplője valami, ami akár gulyás is lehetett volna, de… és innentől átadom a szót.

„Először gulyásnak hívta, de gyorsan meggyőztük a lapátnyéllel, hogy ennek köze nincs hozzá. Azt láttam félszemmel, hogy aprít valamit (ugye az irodából belátom az egész konyhát), gondoltam, ha krumpli lesz benne, akkor már nagy baj nem lehet. (…)

Mint kiderült krumpli az speciel nem került bele, ellenben hús sem. Hagyma alapra dobott pár félbevágott paradicsomot, valami grízszerű, rizsnél apróbb szemű tésztafélét vagy mi az ördögöt, kis egész borsot és azt hiszem ez volt minden.

Én vágtam bele hagymát és megcseppentettem Ghost pepperrel (az minden szart feljavít, borzalmasan erős*, szóval a túrósrétestől a babfőzelékig minden egy ízű lesz, amit talán úgy lehetne leírni, hogy „tomboló pokoltűz a szájban”), majd törtem bele száraz kenyeret és megszórtam parmezánnal. Hm... legalább forró volt és csípős.

Lui cukrot szórt rá. Willem szintén Ghost peppert. Cobus bejött, kínáltuk, de amint belenézett a lábasba (vagy fazékba ugye) furcsa képet vágott. Naaaa, ha becsukod a szemed úgy nem is rossz, bíztattam, de nem hatotta meg. :) (A teljes sztorit itt olvashatjátok el.)

Fűszeres, lazacos karaj pürével, csemubival

Vedd ki a mélyhűtőből a tálcás szeletelt karajt és konstatáld, hogy nem kellett volna fagyasztóba rakni. Szedd szét valahogy a szeleteket (véső, kalapács, vakolókanál, bármi megengedett), fektesd falapra, sózd meg és szórj rá az otthon található minden fűszerből kicsit (figyelem, az édesekből NE!).

Fogd a serpenyőt, amelyben még ott az olaj a pár napja sütött lazac alól. Ha finnyás vagy, piszkáld ki a kis haldarabkákat (bár szénné fognak égni, megakadályozva a hasmenést, segítve az emésztésed, esetleg mindkettő), melegítsd föl, hogy füstöljön.

Mehet bele az első hús, ugyanakkor ugorj hátra. A következőt már messzebbről dobd, mert istentelenül serceg és fröcsög az a forró szar. Tekerd a kezed valamibe (a póló a székről tökéletes, úgyis mosni akartad), vedd elő a bbq húsfogó csipeszt, védd a szemed és csúsztasd a többi húst is a serpenyőbe.

Rakj fel vizet egy olyan lábasszerű nyeles izében, tekerj bele tengeri sót találomra, (…) közben fél szemmel lesd a húst, ha már feketedik a széle, akkor fordíts rajta.

Amint a víz felforrt, vedd le a tűzről és adj hozzá 3dl tejet, (…) szedd ki a húsokat, és rakd be a következő adagot a már ismertetett módon. Épp 12 darab, hat-hat kitölti a serpenyőt, ugye milyen mókás?

Öntsd a püré port a víz-tej oldatba, kevergesd, duzzad, krumplipüré formája kezd lenni, most várni kell picit (az írás azt mondja, hogy 2 percet, de az nők számára készült), ahogy a második adag husi kész, jöhet a margarin. 2 deka... túrót: nagyvonalúan!

Szedd ki a húsokat mielőtt visszafordíthatatlanul feketébe fordulna a színük, keverd el a margarint, gyorsan szedj lapos tányérra belőle. Sokat.” (A teljes recept és sztori itt olvasható el.)

Továbbra is várom ám, hogy megírjátok, mi a kedvenc ételetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel, ha belefér a hataratkelo@hotmail.com címre.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Izrael Lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr246198475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 06:47:46

Ilyenkor, az európai választások lázában, egyszerűen nem marad idő a főzésre.

Hari Seldon 2 2014.05.24. 07:35:09

Eddig még követtem a főző bejegyzéseket, de lassan kezdünk olyan lenni, mint a "nők lapja főző rovat"...

Muscari 2014.05.24. 07:44:52

Izraelben nincs baberlevel? Ne mar, az egesz Mediterraneumban terem mindenhol, csak szedni lell.

A masik kerdesem a Mayree-hoz lenne, hogy milyen az az edes fuszer? Mert szerintem egyik sem edes.
Ha pedig ilyenekre gondolt mint fahej vagy szekfuszeg, javaslom, hogy probalja ki ezeket baranyos etelbe beleteve. Nagyon jol harmonizal.

Muscari 2014.05.24. 07:45:59

@Hari Seldon 2: akarsz az EU-s valasztasrol beszelni inkabb? ;-)

Hari Seldon 2 2014.05.24. 07:54:20

@Muscari:
Vagy folytathatnánk a testszagokat! A szimatom azt mondja, hogy még nem jártuk körül a témát... :-)

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 08:40:22

@Hari Seldon 2: Latom ma igen gyorsan elterünk az etedeti poszttol.
Szep jo reggelt (estet) mindenkinek.
Akkor egy teljesen oft tema.

Van valakinek tapaszalata online chek in- nel a vicc airnel. Marmint müködik rendesen? Eddig mindig repteri becsekkel mentünk de most Minsk fizessünk azert is.

Hari Seldon 2 2014.05.24. 08:50:30

@Der echte Weinachtsmann:
Simán megy. (ez legalábbis így van)
Mi nagyjából 6 hetente megyünk Magyarországra. egyszer sem volt ezzel gond.

Igazából amióta itt vagyunk kb 10-szer voltunk, és erre Frankfurt Hahn, és Brüsszel viszonylatban nem is volt túl nagy késés. Kb kétszer volt valami fél óra.
(Nekünk még a lányok előtt volt rossz tapasztalatunk még Rómából. Akkor este 7 helyett 11-kor indult a repülő. Azóta felénk nem volt nagy gáz a két három fenti esetet leszámítva.)

Hari Seldon 2 2014.05.24. 08:54:55

@Der echte Weinachtsmann:
Egyébként meg tényleg semmi értelme ott checkolni, ha nem visztek magatokkal olyan poggyászt, amit fel kell adni. Egyszerűbb is. (mi soha nem viszünk fizetős poggyászt, pedig a három kisgyerekkel megyünk)

Pernilla 2014.05.24. 09:21:46

@Der echte Weinachtsmann: Teljesen jól működik, csak nektek plusz idővesztés, ha nem neten csekkoltok be. Ami a vicc, hogy már egy hónappal az indulás előtt be lehet csekkolni.... Hogy értelme mi van, azt nem tudom megmondani :-)

Pernilla 2014.05.24. 09:23:27

@Hari Seldon 2: Szerintem akkor is van értelme, ha van feladott poggyász. A reptereken általában külön sor van a már check-ineltek poggyászfeladására, ahol biztosan kevesebbet kell sorbanállni.

2014.05.24. 09:36:31

@Muscari: Hm, vaníliás cukor? ;)

2014.05.24. 09:37:05

Egyébként az a grízszerű izé a gersli lehet, vagy nem?

Hari Seldon 2 2014.05.24. 09:41:22

@Pernilla:
Hát én nem láttam a Frankfurt Hahn-on (igaz nem is kerestem).

Szép lett volna, sok bőrönddel, Johanna rám kötve, a 4 évesek meg a Heisenberg féle elmélet szerint: a tér bármely véletlenszerű pontján felbukkanhatnak. Na azt kövessük szemmel, és fussunk utánuk bőrönddel... Na nem.

Pernilla 2014.05.24. 10:12:24

@Hari Seldon 2: 1000% hogy egy akkora reptéren, mint Frankfurt van ilyen. De hát igen, gyerekkel utazással nincs tapasztalatom :-))

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 10:18:41

@Pernilla:
@Hari Seldon 2:
Köszönöm az infot. Csomagot ugyan viszünk de akkor igy egyszerübb lesz remelem. Akkor olyan hogy nem regrisztralodik meg nem fordult elö.
Viccekkel nekem eddig nem volt gondom soha. Se keses se semmi. Lehrt csak szerencsem volt. Iden Dortmundbol probalkozunk, kivancsi Leszek.

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 10:18:46

@Hari Seldon 2: Na ebböl a szempontbol szerencsem van az egy im mar nagy a masik meg nem tud jarni.:D

Pernilla 2014.05.24. 10:26:22

@Der echte Weinachtsmann: olyan nem lehet, hiszen az online check-in után rögtön ki is nyomtathatod a beszállókártyád. Nem kell túlizgulni ezeket a 21. századi mutatványokat ;-)

Muscari 2014.05.24. 10:27:41

@maxval a gondolkodó birca: jo, es ez hany atlagos magyar haztartasban talalhato meg?

Muscari 2014.05.24. 10:28:48

@Pink Petsch: ott a pont :-)
Azt tenyleg nem kene a husra szorni:-)

Pernilla 2014.05.24. 10:29:29

@Hari Seldon 2: Ja értem, szóval ez nem a fő reptér. Ennek ellenére szerintem kell hogy legyen ilyen ott is. No mindegy :-)

Muscari 2014.05.24. 10:30:55

@Der echte Weinachtsmann: en sokat utazom veluk, meg semmi gond nem volt. Annyi meg, hogy leghamarabb az utazas elott egy hettel lehet becsekkolni.

Mit jelent a neved?

Pernilla 2014.05.24. 10:32:23

@Muscari: Most már az egy hetet is meghosszabbították 30 napra.

Muscari 2014.05.24. 10:35:31

@Pernilla: hol van kulon sor? Mi mindig ugyanoda szoktunk allni, es mar adjuk oda a beszallokartyat a csomaggal egyutt. Erdekes, en nem is tudtam, hogy ma van meg olyan, aki nem online csekkol be, az annyival egyszerubb.

nigara 2014.05.24. 10:36:22

@Der echte Weinachtsmann: most nem azért... (nem olvastam, hogy milyen kommentek voltak) ezt most komolyan kérdezed???????????? te hány éves vagy? mert ha az internet világa teljesen új neked, akkor értem, hogy fogalmatlan vagy.

Muscari 2014.05.24. 10:39:08

@Pink Petsch: az nem kisebb, min Vagy bulgur, az egy kicsit nagyobb.t a rizs. Kuszkusz talan?

@Muscari: Nahat, igaz, utoljara novemberben utaztunk veluk, de igazabol nem szoktam figtelni.
Mindig par nappal az utazas elotf csekkolok be, mert mi van, ha kozben mondjuk elveszitem az irataimat?

Pernilla 2014.05.24. 10:44:00

@Muscari: Igen, ezért is írtam egy kommentben, hogy így a check-innek nem érzem létjogosultságát. De még egy héttel előbb sem igazán :-)
De egyébként legutóbb Bécsből repültem, ott még a check-innél sem kellett megadni semmilyen igazolvány számát, sőt, egyáltalán, úgy ültem be a repülőbe, hogy semmilyen iratomat nem kérték el (természetesen a jegyvásárlásnál sem kértek semmi ilyesmit). EU-n belül repültem ugyan, de ez akkor is nagyon fura volt.

2014.05.24. 10:45:09

@Muscari: Csak egy tipp volt, gerslit egyébként is csak becsomagoltan láttam az üzlet polcán ;)))

Pernilla 2014.05.24. 10:50:04

@Muscari: Ok, nem biztos hogy van mindig külön sor, lehet hogy van ahol csak akkor nyitnak, amikor sokan állnak a check-innél. De Budapesten is emlékszem, hogy volt ilyen külön.
Stockholmban pedig pl. volt vagy 10 külön "bag drop-in" pult, ilyen célra. Mondjuk az egy nagy reptér.

Rebarbaraa 2014.05.24. 10:55:41

@Muscari: A csillaganizs edeskes fuszer. Pl ha erre gondoltal.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.24. 11:50:25

Teli vagyunk ételes posztokkal! Engem az érdekelne hogy a Nyugatra kivándorolt magyarok miket esznek Nyugaton. Változott e az étkezési kultúrájuk, vagy megmaradtak a kádár éra beli hozzávalóknál.

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 11:50:30

@Muscari: Az igazi telapo az eszaki sarkrol
@nigara: ezert is a kerdesem mert "fogalmatlan" vagyok:D

De komolyra forditva. Pont hogy az Internet vilaga aggasztott. Mert mi van ha odamegyek besz.kartyaval mindennel feladni a cumot aztan mosolyogva mondja a hölgyike hogy maga nincs a listan vagy mit tudom en hol. Mint mar irtam eddig mündig repteri checkkel mentünk es a tarsasaggal nem volt Problemam semilyen.
Egyebkent husz multam. (Jocskan sajna):D

Mrs. Clayton 2014.05.24. 12:02:08

@házelőtthinta: nem valtozott semmit, kellett volna? meg nem tudtam donteni, h vegetable jalfrezi legyen, vagy beef tacos, de erzesem szerint mindegyik, de meg chilis bab is zoba johet, az mar regen volt

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 12:08:52

meg vagyok lepve, hogy ezért nem számítanak fel külön díjat Wizzék, hogy még be is kell hogy csekkoljanak. :-)

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 12:10:57

@házelőtthinta: csak a sajat nevünkben tudok valaszolni, de igen valtozott. En nekem nem is annyira mert mar elötte is ettem itteni kajakat de a csalad többi resze atallt az itteni etelekre is. Csak egy pelda a sok közül, a rantott hust mar nem esszük meg csak valamilyen szosszal. De azert plane ha jo ido van gyakran fözünk magyar kajakat bogracsban. Pl. Ma marha pöri :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 12:11:16

@házelőtthinta: keletre kivándorolt magyarok kussoljanak? :-D

Sütemény1975 2014.05.24. 12:16:30

@Chang Yai: ok ugyis rizst esznek. mint mindenki arrafele :))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 12:17:54

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
Ki kell javítsalak... hardkÓr...
Ez brutálish... ;)

@Hari Seldon 2:
3 hete pont erről beszéltunk talán cougarral... elfajzottunk, nem kicsit, nagyon!

@házelőtthinta:
Nem tudom, hogy változott-e az étkezési kurutánk. Van pár svéd étel, ami nagyon tetszik (ízlik), ezért olyanokat is főzünk otthon.
De ugyanúgy megmaradtak a korábbi, kedvenc ételeink is. Ezek közül néhány: sztrapacska, lapcsánka, bolognai spagetti (van egy svédes változata is, az is szuper, abban van tejszín is a paradicsomszósz mellé), főzelékek, húsleves, túróscsusza, brassói.

Örök kedvenc az egyben sült csirkemell + zöldség/rizs/krumpli + valamilyen tejfölös szósz. A csirkemell lehet csak fűszeres (só, bors, pirospaprika) vagy valamilyen pác (mustáros / mézes / akármilyen).

Egy időben sütöttünk itthon pizzát, néha csinálunk gyrost, van, hogy kínai levest főzök.

Nem tudom, hogy ebből mi számít Kádár-éra beli ételnek, mi az, ami magyar.
Az étel az étel, ami finom és szeretjük, azt nemzeti hovatartozása nélkül megesszük (persze amihez van alapanyag, mert csak ezért nem rendelünk Magyarországról).

DieNanny CH 2014.05.24. 12:19:05

Jó a poszt.
És ha már főzés-sütés tűzoltói segédlettel, akkor itt egy passzoló kép:

kepfeltoltes.hu/140524/16052010103_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

:-DDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 12:20:20

@Sütemény1975: nekem egyszer se volt rizs a konyhámban a 10 év alatt :-) azt kap az ember eleget a menzán....
(olyan jót tobzódok most az indiaihoz hasonlító nepáli kajákban, meg tibeti dumplingokban, hogy ihaj. és örülök, hogy nem kell főzni. nem szeretek főzni. és a friss lassi a legjobb találmány.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 12:25:32

@Kövérmadár [swe]: "Az étel az étel, ami finom és szeretjük, azt nemzeti hovatartozása nélkül megesszük "
szerintem említettem is többször azt a látogatómat, aki Chiang Maiban beszólt a ragacsos rizs-sült csirke-papajasaláta kombómra, hogy miért kapálózok, úgyse leszek thai attól, hogy azt eszem, amit ők. előtte két nappal meg a pizzával volt baja, hogy miért jövök el a világ végére és eszek nyugati kajákat, kár belém Thaiföld. na ez bazzzz.
ha valaki akkor aztán én aztán tényleg nem ideológiai alapon kajálok :-)

OFF ki az Angliából, aki megtalálta a blogom, és egy csomót olvasott tegnap? furdal a kíváncsiság!! :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.05.24. 12:28:46

A tuzoltok kiszallasi dijat adonak hivjak es havonta vonjak a jovedelmedbol.
A jopofaskodo hussutos sztoritol rosszul lettem.
Illetve minek kuld be valaki kajas posztot, ha a recept titkos? Foleg ilyen guszta fotokkal? Es melyik az az orszag, ahol nem lehet mustart kapni?

A nutellas gombocbol pedig kerek egy tripla adagot!

DieNanny CH 2014.05.24. 12:35:49

@Muscari:

"Mit jelent a neved?"

Bár nem tőlem kérdezted..., de: 'Az igazi Télapó'. Mármint, amelyik karácsonykor hoz ajándékot. Mert a dec. 6-ai a Nicolaus.

DieNanny CH 2014.05.24. 12:36:30

@DieNanny [SZ,CH]:

Ja, de tükörfordításban: Karácsony-Apó.

2014.05.24. 12:37:49

@Chang Yai: 'Chiang Maiban beszólt a ragacsos rizs-sült csirke-papajasaláta kombómra, hogy miért kapálózok, úgyse leszek thai attól, hogy azt eszem, amit ők. előtte két nappal meg a pizzával volt baja, hogy miért jövök el a világ végére és eszek nyugati kajákat, kár belém Thaiföld'

Ez nagyon gaz, remelem nem hivtad meg tobbet magadhoz Thaifoldre ezt az illetot... Ki kellett volna probalnod hogy egyik nap pl. sushit eszel, kivancsi vagyok ahhoz mit szolt volna! En egyebkent pont kukoricas vadai-t sutok, nemsokara keszen lesz - remelem bevalik ez az uj recept, most probalom eloszor.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 12:44:12

@házelőtthinta: Nálam mindig attól függ, hogy mit eszem, hogy hol vagyok.

Amíg otthon éltem általában 70%-ban magyaros, hazai kajákat ettem/csináltam + 30% mindenféle külföldi kaják (pizza, hamburger, stb.)

Norvégiában 70%-ban norvég-svéd kajákat ettem, 30%-ban amerikai kaják (steak).

UK-ben 1%-ban eszünk kb. magyaros kaját (kb. 3 havonta egyszer csinálunk valami hazait), amúgy 99%-ban a világ összes konyhájából eszünk/főzünk: angol, indiai, jamaikai, spanyol, tunéziai, skandináv, stb.

Én szeretem mindig a helyi ételeket végigkóstolni és gyakran kísérletezünk otthon, hogy házilag is elkészítsük. :)

2014.05.24. 12:52:01

@Chang Yai: Errol jut eszembe, ha egesz veletlenul hianyzik neked az europai stilusu kavehaz-elmeny, tudok ajanlani egy nagyon jo, japanok altal uzemeltetett kis ettermet / teahazat / kavezot Thamelen. Nehez megtalalni mert egy mellekutcaban van, de ha erdekel megprobalom elmagyarazni hol. Ki lehet ulni a kertbe, es tenyleg nagyon jo kavek / teak / sutemenyek / szendvicsek vannak, meg a kiszolgalas is nagyon jo plusz van wifi. Utoljara kb. 2 eve voltam ott, nem tudom megvaltozott-e a kornyek es / vagy a kavezo, de akkor olyan elmeny volt mintha egy europai nagyvarosban lettem volna - csend, szep kert, igazi kave stb.

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 13:08:16

@Sütemény1975: nincs az elrontva:D dehat izlesek es...
@Chang Yai: mi az a friss lassi?

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 13:08:43

@DieNanny [SZ,CH]: sehogy. De ma nekifutok megegyszer. Valszeg ott rontottam el hogy ugye a Video szerint at Kell szürni a pelenkan.
Na mar most azon atment a sürüje is es igy ugyanolyan kremes lett mint damit itt lehet kapni. Ma majd nem fogom atnyomni csak hagyom lecsöpögni aztan meglatjuk. Izre viszont tökeletes volt. Olyan palacsinta lett belöle hogy csak na.

Hari Seldon 2 2014.05.24. 13:16:22

@Kövérmadár [swe]:
Remélem is,hogy ha lesz még főzősarok, akkor azt hétvégére rakja a határátkelő, olyankor amúgy sincs sok időm benézni, mert a gyerekekkel vagyok. Vagy éppen azt akarják hogy játszunk "4 elements"-et, amihez megint csak kell a gép.

Muscari 2014.05.24. 13:18:47

@Rebarbaraa: az akerdes, hogy Mayree mire gondolt ;-)

@Chang Yai: csak online ingyenes, a repteren fizetni kell erte

@házelőtthinta: tegnsp este roast dinner-t csinaltam. Egeszben sult csirke, melle felidobrn beteve a tepsibe hasabokra vagott krumpli, repa, hagyma, majd kicsivel a vege elott borso.
Nagyon jol kiegesziti a yorkshire pudding (fagyasztott keszre sutott) es gravy, az utobbi a Knorr muve, en csak vizet adtam hozza.
Egyszeru kaja de laktato es finom

@DieNanny [SZ,CH]:
koszi

2014.05.24. 13:24:33

@Der echte Weinachtsmann: Próbáld meg Körnigerrel .. már egyből, kissé krémesebb, mint a hazai túró, de nem túlzottan.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 13:25:16

@Mirjam2: OFFF az illető iszonyú durva csúsztatásokkal teli posztot írt rólam a saját blogján, és soha többet nem állt szóba velem. a 10ezer km megakadályozta, hogy jól felpofozzam, sajnos. de nagyon kiborultam rajta, miután ugye ráadásul a vendégséggel is visszaélt, azzal, hogy mennyi mindent megszerveztem neki (meg a haverjának, aki egy nyámnyila pacák volt, és utólag elnézést kért, hogy nem próbált meg közbeavatkozni, köszi, sokra mentem vele).
lehet engem utálni nyugodtan, de akkor már inkább ok nélkül, vagy olyan dolgok miatt, amik nem hazugságok, legalább.

Thamel, kávézó - köszönöm, nem hiányzik ilyesmi, hangulat meg ez az egész téma, erre gondoltál ugye? soha nem is kaptam rá a kávéházasdira, otthon nem volt miből amúgy se, ugye. Thaiföldön meg ha már valami megszállottság, akkor Swensens és Secret Recipe olykor :-) süti, kávé, szendvics a magam kis szimpla színvonalán könnyen található. wifi meg nemtudom, mióta, de mindenhol van, ahol fehérek megfordulnak. de köszönöm a rámgondolást :-)

2014.05.24. 13:27:26

@Chang Yai: Hm, honnan szedsz te össze ilyen alakot?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 13:28:00

@Der echte Weinachtsmann: joghurtital / shake, lehet pl gyümölcsös is, de a sima is nagyon finom. ez itt (perpill Nepál) rendes igazi tejből van, nem valami műanyagból. nagyon frissítő.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 13:29:24

@Muscari: na azérrrr, meg lettem volna lepve másként.....

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 13:31:22

@Pink Petsch: ezt speciel interneten, freeblogosok voltunk mindketten nagyon az elején, amikor még mindenki ismert mindenkit. vonzom ezeket, és nem kapcsolok elég hamar. de ha hordanék szoknyát meg sminket, akkor lehet, hogy ez egycsapásra megváltozna :-)

2014.05.24. 13:36:52

@Chang Yai: Ahham ...bár az összefüggést nem értem ...

2014.05.24. 13:40:48

@Chang Yai: Miért van olyan érzésem, hogy lemaradtam valamiről? ;).

adg 2014.05.24. 13:50:56

Hú, eu választások+kaja. Hintának meg maxnak sok szeretettel: index.hu/kulfold/2014/05/23/mit_csinal_az_emberbol_5_ev_hanyatlo_nyugat/

Bár ezek nem vándoroltak ki sajnos a hanyatt lónyugatra, csak ideiglenesen állomásoznak ott, de változott a kajához való hozzáállásuk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 13:58:55

juteszembe, még nem találtam yakburgert, pedig meg akarom kóstolni, akik jártak fent a hegyekben, azt mondják, nagyon jó. a helyiek szerint ez a "YakDonald's"
meg van buff momo = bölényhúsos dumpling, ez már megvolt.

2014.05.24. 14:15:28

@Chang Yai: Igen, arra gondoltam hogy nekem x Azsiaban toltott ido utan altalaban hianyozni szokott egy europai kavezo, de mondjuk en Europaban majdnem naponta jarok ilyen helyekre, el tudom kepzelni hogy nem mindenkinek hianyzik, sot. Egyebkent indiai nagyvarosokban nem problema, ha nem is europai, de legalabb amerikai stilusu kavezobol rengeteg van. Ez jo hir hogy mindenhol van wifi Kathmanduban, meg vagyok lepodve, a kozelmultig ugy tudom nem igy volt.

Ez a sztori az ismerosoddel gaz, de azert nem vagyok meglepodve, mert nekem volt egy tapasztalatom egy regi baratnommel, akivel jol ismertuk egymast de az illeto meg soha nem jart Azsiaban, es meglatogatott Indiaban ket hetre mikor ott laktam es hat nagyon nehez ket het volt mindkettonk szamara. Nem megyek bele a reszletekbe, de az a lenyeg hogy en azota soha, senkivel nem lakom vagy utazom egyutt mas orszagban (kiveve a ferjemet), kiszamithatatlan hogy az emberek hogyan reagalnak egy uj kozegre es nekem semmi szuksegem nincsen ra hogy az illeto engem hibaztasson ha nem tetszik neki az orszag vagy barmi.

2014.05.24. 14:20:52

@Chang Yai: @Pink Petsch: Varjatok, nem az van hogy Chang arra utal hogy Digger szerint a noknek noiesen kell oltozkodniuk meg sminkelniuk es akkor a pasik kedvesek hozzajuk vagy valami ilyesmi? Lehet hogy felreertem... Egyebkent en noiesen oltozkodom meg sminkelek is, de meg soha nem vettem eszre hogy ettol maskepp viszonyulnanak hozzam a ferfiak, szerintem ez nem ilyen egyszeru... Ha egy pasi hulye vagy bunko, nem fog attol megvaltozni, hogy pont olyan emberrel kerul szembe akin szoknya van meg piros koromlakk.

2014.05.24. 14:27:12

@Mirjam2: Jahoooogy ... hm, hát neki szoktak ötletei lenni ...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 14:27:19

@Mirjam2: mindenhol wifi = guesthouseokban, éttermekben.

nekem is volt hasonló közeli baráttal, évekre agyoncsaptuk a kapcsolatunkat, azóta se értem, miért és hogyan.

igen, erre utaltam a szoknya meg a smink kapcsán, de egyszerűen a " könnyű áldozat" személyiségemen nem segítene, ilyen szempontból.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 14:27:48

@házelőtthinta: Most speciel szarvas lesz bogyósgyümölcsös szósszal, grillezett zöldségekkel. Ez nálam nagy favorit, már most beindult a nyálelválasztásom. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 14:35:08

@adg [Au, Darwin]: Most akkor Brüsszelben bezárt az összes konditerem? Vagy a havi circa €10 000-ba nem fér már bele egy futócipő?

adg 2014.05.24. 14:58:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hehe, melyiken tudnal elkepzelni egy futocipot?
Az a vicces, hogy en lattam a morvai krisztat vagy 8-10 eve egy lakossagi forumon, amikor o meg ujdonsag volt. Akkor is hasonloan hibbant volt, meg a hangszine is ennyire banto volt, de amugy egy viszonylag normalisan kinezo, viszonylag csinos no volt. Most meg...
Mondjuk a tobbi sose volt sokkal karcsubb, kiveve a tomi.

puhacica 2014.05.24. 14:58:40

@Chang Yai: megigerem, ha engem egyszer meghivsz Thaifoldre, egy szot se szolok a kajara, maximum dicserni fogom. ;D

voltunk ma egy kifozdeben, ahol meg nem jartunk. kertem 3 db turogombocot, gondoltam, biztos olyan kis szabvany mirelit lesz. aha! kihoztak 3 akkora gombocot mint a fejem kb. fel liter cukros tejfollel es vagy 30 dkg porcukorral nyakonontve. egyet megettunk ketten, a maradeknak meg vettem egy dobozt, jo lesz holnap ebedre. :D

2014.05.24. 15:11:55

@puhacica: Ööööhm, tejföllel???

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 15:17:48

@Chang Yai: Na egy olyan gyümölcsösre most beneveznek azonnal.nyam. tuti finom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.24. 15:18:07

@Pink Petsch:igen, túrógombóc tejföllel. mi baj?

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 15:18:53

@Chang Yai: nem vagyok eppen burgeres es, de egy böleny-steaket most benyomnek szivesen. Egy olyan kisebb 30 dkg-at.:D ahh megint ehes Letten. A pöri meg meg nincs keszen.

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 15:20:06

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:: Most speciel szarvas lesz bogyósgyümölcsös szósszal, grillezett zöldségekkel. Ez nálam nagy favorit, már most beindult a nyálelválasztásom. :)
Nem tudom mikor megy a következö gep de erkezek. Erde vartam hogy valaki vadat fözzön:D

Papagály (törölt) 2014.05.24. 15:21:28

@Babette (eper vagyok a jogobellában): az olyan mint a tandoori, nem? ;)
pár napja írták, hogy van köztünk egy nehéz gép kezelő (vagy nehéz gépkezelő?), vártam a reakciód. :)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 15:21:35

@puhacica: kanadában (meg talán másutt is) doggy bag-nek hívják ezt a csomagot (dobozt). éljen eufémia! :)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 15:21:45

@Pink Petsch: úgy látszik, túl jól sikerül a két napja eltervezett alzheimer elkerülő projekt. ;)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 15:21:53

@Mirjam2: nekem pont ellenkező tapasztalatom volt, egy vadidegennel mentem el három hét balkán-felfedező körútra egy szál sátorral, stoppal, ami csodásan sikerült.

2014.05.24. 15:22:32

@Der echte Weinachtsmann: No, azt nem sikerült megszeretnem ..

2014.05.24. 15:23:57

@Papagály: Ennyi sikerélmény kell ;))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.24. 15:25:16

@Papagály: egyszer én is nyaraltam egy vadidegennel, asse volt rossz. de azért lássuk be, ezek kivételes esetek:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 15:26:01

@puhacica: kellőképpen meg lettél félemlítve, mi? ;-)

adg 2014.05.24. 15:27:23

@Pink Petsch: Te mivel enned? Vagy csak porcukorral?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 15:29:21

@Papagály: van, hogy sikerül az ilyesmi, van, hogy nem.
voltak nagyon jó élményeim nekem is persze. csak amikor az ember váratlanul csalódik, pl barátban, közeli rokonban, az nagyobbat üt sokkal.

2014.05.24. 15:29:34

@adg [Au, Darwin]: Én nem szeretem, de nálunk pirított zsemlemorzsával volt és vagy sima vagy ízesített porcukorral, esetleg valamilyen lekvárral. Tejföllel soha.

adg 2014.05.24. 15:39:07

@Pink Petsch: Mi piritott morzsaval es edes tejfollel meg estleg porcukorral. A lekvart kiprobalnam. De itt nincs erre alkalmas turo, ami hasonlit, az meg sos, max turoscsoszat lehet belole hamisitani. Mi pedig nem allunk neki turot gyartani, annyira nem fontos.

puhacica 2014.05.24. 15:43:34

@Pink Petsch: igen. fura, azt hittem, ez olyan tipikus dolog, amit mindenki ismer.

@Papagály: ez jo! :) de tenyleg igy is kerik a dobozt, vagy ez csak szleng?

@Chang Yai: hatarozottan! :)))

2014.05.24. 15:51:36

@adg [Au, Darwin]: Általában hecsedli lekvárt tálaltam mellé a nagyim. De ez a túró mizéria, ahogy elnézem, általános ;)

2014.05.24. 15:53:13

@puhacica: Hm, én láttam étteremben az étlapon a túrógombócot tejföllel, de azt hittem, sós változat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.24. 16:48:30

@Pink Petsch: most erre majdnem mondtam valamit, de hátha nem értenéd;D

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 16:55:45

Visszaterve Ära a nuttelas gombira, olyan nekem KELL! Hogy Kell csinalni?

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 16:56:08

@Chang Yai: sajnos olyankor ismerkszik meg KI a barat KI az ellenseg. De most magunk között vagyunk, valljuk meg a magyar mentalitas olykor olyan hogy leherotozok mindent es mindenkit.
Legalabbis sokszor ezt velem eszrevenni. Senkit nem akartam Etzel megbantani. Egyszerüen en igy latom, erzem.

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 16:56:17

Na megfüztem a neuen hogy csinaljunk nutellas gombocot. Igaz senki nem valaszolt hogy hogyan kell, de most megcsinaljuk mintha szilvas gomboc lenne. Es mivel szilva nincs, csinalunk ilyet meg meg meggyeset is. Most mar csak azert is.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 16:56:51

melyik országban a legboldogabbak az emberek?
egy érdekes friss felmérés 138 ország részvételével;
magyaro. a középmezőnyben, niger és koszovó után közvetlenül, egy szinten burmával, ugandával, indiával vagy kambodzsával (ugyanakkor: megelőzve csehországot és szlovákiát, romániát és bulgáriát).
érdekesség, hogy latin amerika viszi a pálmát, az ottani kultúra a pozitív dolgok észrevételére van hangolva. a "fejlett" országok közül egyedül dánia került be a top 10-be.

a gallup által számított "pozitív élmény indexet" abból számítják, hogy a megkérdezett emberek hétköznapjaiban milyen gyakorisággal vannak jelen az öröm, a nevetés, kipihentség, ill. hogy tisztességes elbánásban részesülnek-e érzésük szerint.

www.gallup.com/poll/169322/people-worldwide-reporting-lot-positive-emotions.aspx?version=print

egy másik, kizárólag amerikaiakat vizsgáló felmérésben azt mutatták ki, hogy a pénz csak évi 75.000 dollárig befolyásolja pozitívan az érzelmi jólétet, afelett nincs lényegi jelentősége.
www.pnas.org/content/107/38/16489

Papagály (törölt) 2014.05.24. 16:57:11

@Chang Yai:
"csak amikor az ember váratlanul csalódik, pl barátban, közeli rokonban, az nagyobbat üt sokkal. "

na, pont ezért kell eleve ismeretlennel menni. aztán ha nem jön be, szét lehet szakadni, különösebb következmények nélkül.

előzzük meg a csalódást a barátokban - éljünk úgy, hogy senkinek eszébe se jusson a barátunkká válni! ;))

Papagály (törölt) 2014.05.24. 16:57:22

@puhacica: úgy tudom, ez a becsületes neve, nem csak szleng.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.24. 16:58:05

Tisztelettel jelentem hogy voltam vásárolni az elvileg olcsó Nyugaton. Vásároltam fél kiló sertéshúst rántott husinak (comb) és ez 3,79 eur volt. Megnéztem gyorsan az otthoni tesco kínálatot. Éppen 1 kilót adnak ennyiért. Na ennyit arról hogy mennyire olcsó Nyugat. meg hogy hú de olcsóbbak a kaják. Szinte minden drágább amit vettem, banán, brokkoli, eper, tojás (a tojás 1,69 volt, olcsóbban nem szoktam sehol látni, otthon 250-300 körül van. Jelenleg auchan tojás ár : 259 ft, de tescos tojás is 300 ft. Az 1,69 euró "kicsit" többnek tűnik. De vettem én már 3 eurórért is itt tojást és semmi extrára nem kell gondolni, csak a sparban vettem. Uborkát is akartam venni, csak az árát sasoltam meg, 70 cent körül volt. Otthon meg 89 a tecsóban. Csak forintban. De most nézem lesz AKCIÓ ÉS ÚGY LESZ 45 cent egy uborka. Nekem az is többnek tűnik mint 89 Ft.Szóval megkérnék mindenkit hogy ne hirdessük hogy a nyugati országokban olcsóbbak az élelmiszerek mert egyszerűen nem igaz. Az alapélelmiszereknél semmiképpen nem igaz. A perifériás dolgoknál elvétve találni olcsóbbat. De ki él kekszen?

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 16:58:12

@Der echte Weinachtsmann: ja super nanny: az ujabb adag Buttermilch meg sül.:D

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 16:58:18

HA: delutani sziesztan vagy, vagy dolgozol, vagy miert nem jelennek meg a hozzaszolasaim? Nem kötekedek csak kerdezem.

Muscari 2014.05.24. 17:04:15

@adg [Au, Darwin]: Egyszer egy budapesti korhaz bufejeben lattam Morvai Krisztinat, ez kb. 5-6 eve volt, akkor meg teljesen normalisan nezett ki kulsoleg, mondhatni csinos volt. A belso mas kerdes...

Hihetetlen, milyen dagadtak lettek. Hiaba, a jolet es a semmitteves megtette hatasat.

Határátkelő 2014.05.24. 17:12:54

@Der echte Weinachtsmann: Szieszta volt az... :) Kösz a türelmet!

Muscari 2014.05.24. 17:14:32

@Kövérmadár [swe]: basszus, mikor en voltam kollegista, akkor is keszitettek nehany szornyuseget, te ugy latom mara mar tokelyre fejlesztettek.
Felsos korara egyik gyerekem sem volt menzas, mert egyszeruen nem ettek meg az ott feltalalt etelt. Pedig nem tul vlogatosak.

Jess volt ma mar itt? Neki ezt feltetlenul latnia kell!

Mrs. Clayton 2014.05.24. 17:17:52

@Muscari: ez szamomra azert furcsa, mert kulfoldon sokan sportolnak, sztem lenyegesen tobben mint Mo-n par evvel ezeleott, bar ahogy elnezem Bp-n is egesz kis szubkultura alakult ki a Margiszigeten futasra, edzesre egyebre
vajon mit csinalnak ezek a magyar politikusok kulfoldon? vagy mit esznek? esetleg inkabb isznak?

Muscari 2014.05.24. 17:20:01

@Pink Petsch: miert, te hogy eszed? En mindig cukros tejfollel.

A ferjem talat egy nagyon egyszeru receptet, polentaval (kukoricadara) kell kesziteni ugy, hogy a polentat felfozod tejjel suru szossza es a tuzrol leveve kell hozzkeverni a turot, majd meg melegen gomkbocokat formazni belole. Nagyon finom es gyors, remelem megvan meg valahol a recept.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 17:20:23

@házelőtthinta:
Tegnap voltam vásárolni és eltettem a blokkokat. Íme (nyilván svéd koronában):

Alufólia, 20m - 14.95
Szemeteszsák, 30l (25db) - 15.95
Banán, 1kg - 19.90
Csokisfánk - 8.95 (ez horror drága)
12%-os tejföl, 500ml - 14.50
Uborka, 1kg - 14.90
1,5%-os túró, 500ml - 25.95
Kvarg (nem tudom mi ez), 0,3%, 500ml - 12.95
Csirkemell filé, 900g - 94.00
Light májkrém, 200g - 9.95
Laktózmentes tej, 1,5%, 1l - 16.50
Vöröshagyma, 1kg - 15.90
Fokhagyma, 100g - 9.90
Mangó, 1db - 16.90
Nutella, 400g - 28.50
Darált marhahús, 12%, 475g - 39.85
Olívaolaj, 1l (classico) - 38.95
Krumpli, 1kg - 8.90
Cukkini, 1db - 24.90
Tojás, 15db, M-es - 19.95

1 EUR = 9.06 SEK

Egy hétvégi bevásárlás 2 főre általában 800 korona körül megáll. Ez egy hónapban 3.428 koronát jelent (4,28 héttel számolva). Ez kettőnk nettó fizetésének 11%-a.

Lehet, hogy minden drágább, de sokkal több a bevételünk is. Így végsősoron a megélhetési költségek lehetnek alacsonyabbak, mint Magyarországon... csak ezt általában elfelejted...

Muscari 2014.05.24. 17:22:34

@Jess G: hat biztos nem azt a menzakajat ott fentebb :-)
Szerintem nem mozognak, az tuti, egy sportos ember nem igy nez ki. atan lehet, hogy isznak is, az alkohol is epp elegge hizlal.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 17:23:41

@Muscari:
Én csak az óvodában kaptam menzakaját ('87-'90), ha jól emlékszem, akkor utána gyorsan kiharcoltam, hogy az iskolában már ne kelljen, mert kidobott pénz :)

Felsőben lesben áltunk, mikor hozták az ételeket, megrohantuk az autót és segítettünk kipakolni. Cserébe kaptunk zsíroskenyeret... az kifejezetten jó volt :)

2014.05.24. 17:25:19

@Muscari: Én sehogy, mert nem szeretem, de pirított zsemlemorzsa, porcukor vagy valami savanykás lekvár.
Ez a puliszkás túrógombóc nálunk is ismert, csak sós, juhtúróval is szokták, majd a kis gombócokat zsíron megfuttatják. Na, ez megy tejföllel. Én azt hittem, hogy amit az étteremben látok a lapon, hogy tejfölös túrógombóc az ilyen, csak grízzel.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 17:26:28

@Papagály: azért ez a Burma, Uganda, India, Kambodzsa elég nagyot üt, a közelmúlt történelmének, illetve jelenlegi helyzetének legalább nagy vonalakban ismeretében....
(és már megint nem jönnek a válasz-értesítők, nemtom, ha egy posztnál több van mint mondjuk 10, akkor onnan nem jön több, vagy valami ilyesmi lehet? másoknak is?)

Muscari 2014.05.24. 17:26:39

Megkerem amjd a lanyomat, hogy csinaljon par fotot a suliban a kajarol, amit enni szokott.

Tenyleg, lehetne abbol is egy poszt, hogy miket kinalnak az iskolai menzakon szerte a vilagban. Jo sok fenykeppel.

Mrs. Clayton 2014.05.24. 17:27:11

@Muscari: konkretan hanyingerem lett es ez nem vicc
en azt nem ertem, h erre minek fizet be barki is, amig ezert van aki penzt ad, addig ez meg lehet rosszabb is, sztem Auschwitzban meg Birkenauban fozhettek utoljara ilyeneket
mar ha azt fozesnek lehet nevezni, hogy barmit amit a konyha padlojarol felsopornek majd vizben felforralnak aztan annyi lisztet tesznek hozza, amennyitol megall benne a kanal

Muscari 2014.05.24. 17:31:27

@Muscari: hat a zsiros kenyer ezekhez kepest uri kaja.

A fiamnak annyira megtetszett, hogy mar ki is posztolta aa facebook-ra :-)
Nala meg friss az elmeny, csak nemreg fejezte be az iskolat.

Muscari 2014.05.24. 17:32:51

@Kövérmadár [swe]: az elobbi neked ment volna

En sem fizettem annak idejen, mert minden nap panaszkodtak a gyerekek, hogy ehetetlen :-(

Muscari 2014.05.24. 17:34:15

@Jess G: Az utolso mondatot meg neked szantam. azt hiszem, kene meg egy kis kave.

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 17:37:49

@Határátkelő:
Semmi gond nincs. Kell a delutani pihi. En is szoktam.:D:D

Határátkelő 2014.05.24. 17:45:44

@Der echte Weinachtsmann: Egyébként küldtem írtam neked egy fel nem tett kérdéssel kapcsolatban. :)

Pernilla 2014.05.24. 17:49:44

@házelőtthinta: te most reprezentatív ny-európai felmérést végezve elmentél egy osztrák boltba bevásárolni? :-)
Na a viccet félretéve, szerintem Ausztriából még senki nem állította, hogy itt olcsóbbak az árak. Én itt élek, valóban, nem azok, főleg a hús- és pékáru nem (bár hozzátenném, hogy azért van sok minden, ami ugyanannyiba kerül, és elvétve pár dolog ami olcsóbb).
De az köztudott, hogy pl. Németország (főleg a volt NDK) jelentősen olcsóbb mint Ausztria, ott saját tapasztalatom, hogy sok helyen magyar vagy annál olcsóbb árakat találsz (nyilván ez bizonyos termékekre igaz, nem általánosan mindenre). Angliával nincs tapasztalatom, de valószínűleg ott is ez lehet. Azt meg szerintem senki sem állította, hogy minden olcsóbb...
Azt meg, hogy kinek mennyiből jön ki egy nagybevásárlás, tök felesleges összehasonlítani, teljesen mások az igények és a mennyiségek mindenkinél...

2014.05.24. 17:53:49

@házelőtthinta: Valtoztak az etkezesi szokasaink, de ezt te is tudod mar az itteni beszelgeteseinkbol. ;) Marha olvasol is, nemcsak irsz. :)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 17:54:11

@házelőtthinta:
"Tisztelettel jelentem hogy voltam vásárolni az elvileg olcsó Nyugaton."

az igazat mondd! nem nyugaton voltál, hanem ausztriában, a grazi sparban vagy a bécsi lidlben. ahol nyilván mások az árak, mint a londoni asdában vagy a stuttgarti aldiban.

salzburgban kb. 20%-kal magasabbak az árak, mint németországban. a salzburgi AK évente csinál összehasonlítást a német freilassingi árakkal, a legutóbbi pár hete készült. néhány kilométer és egy országhatár választja el a két várost egymástól. mégis, az árkülönbségek megdöbbentőek, pl. a testápolási termékek átlag 62%-kal drágábbak (egy nivea krém konkrétan 137%-kal volt drágább).
www.salzburg.com/nachrichten/salzburg/wirtschaft/sn/artikel/vergleich-fuer-kosmetik-in-salzburg-das-doppelte-zahlen-104202/

Papagály (törölt) 2014.05.24. 17:54:18

@Chang Yai:
valaki írta, hogy a megbízhatatlan, cenzorálandó (moderált :) ) hozzászólásokról nem küld a rendszer üzenetet.

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 17:55:15

@Kövérmadár [swe]:Kvarg (nem tudom mi ez), 0,3%, 500ml - 12.95

Ha nem Tudod hogy mi ez akkor minek veszed meg?:D
De ha a nemetre aszocialok akkor türk.

2014.05.24. 17:57:10

@Pernilla: Ausztria, úgy en bloc drágább, mint Németország, nemcsak az élelmiszereket, de például a kozmetikai cikkeket nézve is. Egyedül a tömegközlekedés olcsóbb ;)

2014.05.24. 17:58:26

@Chang Yai: A boleny nagyon finom, pl. a boleny burger nagy kedvenc.

2014.05.24. 17:58:50

@Papagály: És a te kommentedet nem is láttam ... ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 18:01:09

@Der echte Weinachtsmann:
Sok benne a fehérje és ha 1:1 arányban higítom a tejföllel, akkor isteni szószokat lehet belőle csinálni.

@cougarcat:
"Marha olvasol is..."
A marha nem olvas, csak béget... ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 18:03:13

@Papagály: de ez nem magyarázza meg, hogy a te válaszaidról nem kaptam üzenetet pl

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 18:03:22

@Kövérmadár [swe]: Nutella, csokisfánk? Akkor ezek szerint csak te diétázol, Nóri nem. :)

2014.05.24. 18:04:15

@Muscari: En is kivancsi vagyok, mire gondolt Mayree, de tippelek: fahej, szegfuszeg, kardamom.

__________________________

Mayree blogja egyebkent fuggoseget okoz, a humoreszkjei nagyon szorakoztatoak. Csak tudnek lepest tartani azzal hogy eppen melyik orszagban jar. :)

2014.05.24. 18:06:30

@Kövérmadár [swe]: :)))) Remelem nem erti felre. De olyan egyoldalu vele a "beszelgetes", futja ugyanazokat a koroket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 18:08:06

@Jess G:

Egy nálam jóval idősebb ismerősöm magyar katona volt a II. vh. alatt. A keleti fronton fogságba esett, s hosszú éveketg fogolytáborban töltött.

Mesélte, hogy milyen jókat ettek a fogolytáborban. Különösen az erdőben szedett csalánból helyben főzött főzelék volt a legjobb.

Mesélte, hogy később, a 80-as években, találkozott egy volt fogolytársával. Elhatározták, csinálnak csalánfőzeléket. Szedtek csalánt és a konyhai tűzhelyen elkészítették. Rizst is főztek bele, s melegen megették friss kenyérrel.

- Jó volt, de valahogy mégsem volt annyira jó, mint a csalánfőzelék a fogolytáborban – mondta.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 18:10:58

@Chang Yai: dehogynem, én moderálásra szorulok, mert nem tudom moderálni magam.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.24. 18:11:07

@Papagály:
Értem. Akkor a vadkeleten voltam bevásárolni :) Világos.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 18:11:20

@Muscari:

Amióta új fiúja van, azóta hízott meg. Gondolom, az új fiú (Gaudi-Nagy Tamás) a kövér csajokat preferálja.

Amikor egy nő hirtelen megváltozik, férfiigény szokott állni a háttérben,

Pernilla 2014.05.24. 18:12:08

@Pink Petsch: nekem is ezek az infóim, illetve a tapasztalat is, de egy-két drezdai és lipcsei bevásárlás után nem akartam kinyilatkoztatni ilyesmit ;-)
Meg ahogy a neten nézelődtem bizonyos gyógyszerek után, elképesztő, hogy ugyanaz a gyógyszer néha majdnem 2x annyi Ausztriában mint nálatok...
Nem véletlen, hogy sokszor rendelek a német amazonról különféle dolgokat...

Muscari 2014.05.24. 18:12:11

@Jess G: nemreg. Sokszor alszom delutan, ha faradt vagyok, de most egy hatalmas egzenges ebresztett fel Eleg ritka errefele, fiam mondta, hogy a lanyom angol fiuja egy hatalmasat ugrott, annyira megijedt. Kar, hogy nem lattam, hihi.

Muscari 2014.05.24. 18:12:59

@maxval a gondolkodó birca: vagy ferfihiany es az ebbol adodo edessegzabalas.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 18:14:23

@Papagály: "egy másik, kizárólag amerikaiakat vizsgáló felmérésben azt mutatták ki, hogy a pénz csak évi 75.000 dollárig befolyásolja pozitívan az érzelmi jólétet, afelett nincs lényegi jelentősége."

Emlékszem Fábry hányszor elmondta már, hogy bringáról átülni egy Trabantba akkora minőségbeli ugrás, amit utána már nem tudsz megismételni autóval. Hiába ülsz át Mercedesbe, nem lesz annyival jobb érzés, mint amilyen bringáról volt átülvén a Trabantba.
Amúgy az "érintettek"-től is többször hallottam már hogy igazából olyan évi £50-60k fölött nem érezni az életminőségben a különséget. Hiába kapsz akár 80k-t vagy 100-at, nem különösebben hat az életvitelre. Évi £60 000-ba belefér, amit egy család akarhat (nagy ház, 2 kocsi, nyaralás, whatnot). Igazából utána felfelé már csak apróságok jönnek: 4 csillagos szálloda helyett 5, Jaguar helyett Maserati, business class repjegy helyett first class, stb. De ezek már olyan apró váltások, hogy az ember észre sem veszi.

Abszolút egyet értek a felméréssel. Bár nem mintha érintett lennék a dologban. :DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 18:14:55

@Pink Petsch:
A bárányok hallgatnak, nem?

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Úgy valahogy :)
A héten parkolópályára került a diétám, mert elkezdtem konditerembe járni. Most a tömegnövelés időszaka jön kb. 9-10 hónapig, majd "szálkásítás".
Sokban nem változik az étrendem, csak kicsit átalakítom, de a számolgatás megmarad (azt hiszem már életem végéig :) ).

2014.05.24. 18:15:26

@Kövérmadár [swe]: Megneztem az elso kepet aztan gyorsan visszakattintottam. :) De eszembe jutott amikor meg a gimibol az ELTE Bolcseszkar legendas intezmenyebe, a Bolcs Bagolyba jartunk menzara. Termeszetesen bun rossz volt a kaja az otthonihoz kepest, de olyan ehesek voltunk hogy mindent felzabaltunk. Meg a sargaborso fozeleket is, feltettel...:)

Határátkelő 2014.05.24. 18:15:41

@Papagály: Akkor mostantól megbízhatónak vagy tekintve. :)))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 18:16:52

@Muscari:

De nem, mert van fiúja, ha nem is a férje. Szóval nem a szexhiány miatt van, mert nincs szexhiány.

Most meg is védte a fiúját a Jobbikkal szemben is. Mert az emberkét a Jobbik kizárta a vajdasági magyar politikus leköpése miatt, de Morvai azt mondta: ez őt nem érdekli, a fiúja lesz akkor is a titkára az EP-ben.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 18:17:09

@házelőtthinta:
gratulálok! ma is sikerült alulmúlnod a saját magadról kemény munkával kialakított, nem túl hízelgő képet. csak így tovább! :)

DieNanny CH 2014.05.24. 18:17:27

@Kövérmadár [swe]:

Végignéztem a képeket - szarvasgombás krém??? meg licsi??? Legyen akkor az országban termett olcsóbb akármi, de ezek a dolgok drágák!!!
És undorítóak... (Ja, a szarvasgombát is szeretem, licsit imádom, a képek voltak undorítóak.)
Hogy nekem mekkora mázlim volt az óvodában és ált. iskolában! Csupa jó kajákra emlékszem! Sőt, még a kollégiumban is jókat ettem, egyszer fordult elő, hogy a tejberizsben - ami amúgy tök finom volt - jutazsák-darabot találtam...

DieNanny CH 2014.05.24. 18:18:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Ha még csak az! De samponra sem telik, meg sminkesre???

Papagály (törölt) 2014.05.24. 18:18:39

@Határátkelő:
tiltakozom a diszkrimináció ellen! ragaszkodom a trollokkal egyenlő elbánáshoz! :)
("olyan klubnak nem szeretnék tagja lenni, ahová még engem is felvennének")

DieNanny CH 2014.05.24. 18:20:15

@Pink Petsch:

Hogyhogy? Én világéletemben úgy ettem.

Mrs. Clayton 2014.05.24. 18:21:02

@DieNanny [SZ,CH]: volt olyan kaja h hovirag krem vagy valami ilyesmi? mi volt az? nekem vmi feher habszeru akarmi remlik
ez most ugy eszembe jutott de nem tudom h szerettem-e vagy nem

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 18:21:11

@Chang Yai:
Nem, a birca meg melegekről diskurál... nem értitek ti az állatok nyelvét ;)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Azért megkockáztatnék egy próbát, 5 évig 80k font, utána 5 évig 100k és a végén megmondom, hogy mennyiben változott az életem a második 5 év alatt :)
Összedobjátok nekem?

@cougarcat:
Az a baj a sráccal, hogy csak mondja, mondja és mondja. Még ha van is benne igazság (részletekben biztosan van), de az egész kép akkor is torzít.
Ráadásul a saját életét akarja ráerőszakolni a miénkre is és nem érti, hogy nem mekis minimálbérből, hanem teljesen átlagos fizetésből (abből rögtön kettőből) azért egészen más kifizetni 3500 forintot egy kiló csirkemellért.
Drágább? Az... de a drágaságával is csak elenyésző része a bevételeknek.
Akkor pedig nincsen miről beszélni... hol jobb élni? Ahol több marad a hónap végére. Ennyi.

2014.05.24. 18:23:31

@puhacica: Amikor latja a pincer, hogy van maradek a tanyerodon, akkor megkerdezi hogy osszecsomagolja-e neked egy "doggie bag"-be. Azert doggie bag, mert ugy teszunk mintha nem is mi akarnank otthon felzabalni, hanem a kutyusnak menne... mintha nem is lennenk torkosak. :))

2014.05.24. 18:24:14

@Pernilla: Én akkor estem pofára, amikor egyszer Bécsben nyaraltam és az a hajfesték. amit használok, és ami itt 5 euró körül van, ott a duplája volt a Bipában. Hát, a hajfestés elmaradt ;)))

DieNanny CH 2014.05.24. 18:24:49

@Der echte Weinachtsmann:

Vagy túrógombócba teszel egy kanál nutellát és úgy főzöd ki, vagy szilvásgombóc-tésztába (ami krumplis). Mi úgy csináltuk egy családomnál, hogy vagy mikulás, vagy nyúl után, de sok csoki volt, na ezeket a darabokat tettük bele, és fövés közben megolvadt.
Ausztriában a Sparban lehet fagyasztottan kapni.
Na, ami onnan hiányzik, az a Grammel-Knödel. Isteni, savanyú káposztával. Házilag még sosem csináltam.

2014.05.24. 18:25:14

@Kövérmadár [swe]: Dehogynem, de már csak sült állapotukban ;))))

Határátkelő 2014.05.24. 18:25:58

@Papagály: Ezen ne múljon, le is vehetlek... :)))))

2014.05.24. 18:26:56

@DieNanny [SZ,CH]: Hát ládd, ilyen ez .. én meg soha :))))

Mrs. Clayton 2014.05.24. 18:27:11

@maxval a gondolkodó birca: igen, ez klasszikus, most epp a hovirag kremet probalom felidezni az ovibol, a ketszersult remlik, de az ize nem
viszont arra tokeletesen emlekszem, amikor olyan 2-3 eves lehettem, anyamek a konyhaban ettek, en meg erdeklodtem h mit
mondtak vajas-lekvaros kenyeret
emlekszem nagyon gusztustalannak hatott, ahogy elkepzeltem, de vegul megkostoltam, es nagyon finom volt

DieNanny CH 2014.05.24. 18:28:43

@Der echte Weinachtsmann:

Oké, nemrég értem haza, kíváncsi vagyok!

Muscari 2014.05.24. 18:29:21

@maxval a gondolkodó birca: ezt mar meselted :-)

Kepzeld, az egyik szlovak kolleganom apja torok. Mult heten jart a lany Isztambulban a noverevel, ahol a nagybatyjanal szallt meg. Kiderult, hgy az apjaval nem is tudott talalkozni, mert az Varnan lakik.

Sajnalom szegenyt, mert ot eve nem latta az apjat es hat tudom, hogy nincs kozel a ket varos, de annyira messze sincs. Azt mondta egyebkent, hogy orul neki, hogy egyikojuk sem fiunak szuletett , igy fel sem merult, hogy az apjuk magaval vigye oket, mikor a szulok elvaltak. "Muslims can be crazy", ezt o mondta.

2014.05.24. 18:29:32

@Papagály: Mexikoban valoban boldognak tuntek az emberek, igaz en nyomornegyedekben nem jartam, csak dolgozo szegenyeket (halaszok) lattam egy faluban.

Kanadaban 76k CAD-ra tettek azt a bizonyos "boldogsagi" hatart. Bar nem tudom hogy ez ervenyes lenne-e Vancouverben, ahol egy sima csaladi haz a millio dollar erteknel mozog. Nanaimo-ban biztos igaz...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 18:31:15

@Jess G:

Meg amikor apám hozta nekem a 70-es években a svájci kakaót, én meg mondtam, hogy nem jó, a bolti zacskós az igazi.

:-)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 18:31:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Hiába ülsz át Mercedesbe, nem lesz annyival jobb érzés, mint amilyen bringáról volt átülvén a Trabantba."

hát, én bringával járok munkába, de sokszáz euróval magasabb fizetésért sem vállalnám, ha autóval kellene naponta mennem. se trabanttal, se mercédesszel, de még mercédesszel egy trabantban se.

"Amúgy az "érintettek"-től is többször hallottam már hogy igazából olyan évi £50-60k fölött nem érezni az életminőségben a különséget. Hiába kapsz akár 80k-t vagy 100-at, nem különösebben hat az életvitelre. Évi £60 000-ba belefér, amit egy család akarhat (nagy ház, 2 kocsi, nyaralás, whatnot). "

kíváncsi lennék, a többiek is egyetértenek-e vele. lényegileg talán, de az összeghatárokkal szinte biztosan nem. azt gondolnám, hogy mindenkinek a saját pillanatnyi keresetével függ össze, hogy mekkora havi bevételről gondolja azt, hogy afelett már (majdnem) mindegy.

nyuszigonosz 2014.05.24. 18:33:47

@Kövérmadár [swe]: Csak akkor, ha Hannibal Lecter van valahol a közelben.

puhacica 2014.05.24. 18:34:03

@Pink Petsch: na ez eddig meg se fordult a fejemben, de nem is olyan rossz otlet. tutira lehetne sosra fuszerezni, tejfollel, reszelt sajttal...

@Papagály: koszi! vicces. :)

@cougarcat: azt ertettem, csak nem tudtam, hogy "hivatalosan" is mondjak-e. :)

2014.05.24. 18:34:36

@Muscari: Nincsenek fenykepeim, de itt a cafeteria olyan mint a kulonbozo gyorsettermek kevereke - burger, pizza, sub sandwhich, ilyesmi.... Amit a gyerekek altalaban megesznek...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 18:38:15

@Papagály: Jó, igen, akkor úgy mondom inkább, hogy nálam ez a határ £60k (amúgy mástól is hallottam hasonló számokat), ami a vidéki angol élethez bőven elég mindenre a jelenlegi árakat figyelembe véve. Nyilván Londonban is más lenne ez a határ, de oda meg egyelőre 6 ökörrel sem lehet bevontatni, hogy lakjak a fővárosban. :)

DieNanny CH 2014.05.24. 18:39:15

@házelőtthinta:

A Túró Rudis - május 17-ei posztnál írtam egy példát, valószínűleg már nem olvastad. Bemásolom:

"Óvónőként kb 800 Ft lenne az órabérem Mo-on. Egy átlagos kenyér 200 Ft. Egy órai Mo-i bérből 4 db kenyeret tudnék venni.
Itt 20 sFr az órabérem. A kenyér, amit veszek, kilója 3,1 sFr. --> 6 kg kenyeret tudok belőle venni!"

Tehát, ha az ARÁNYOKAT nézzük - mint Madár írta -, akkor olcsóbb itt, ahol vagyok.

2014.05.24. 18:39:25

@puhacica: A szalonnát ne feledd ;))).

Papagály (törölt) 2014.05.24. 18:40:02

@cougarcat:
" ugy teszunk mintha nem is mi akarnank otthon felzabalni, hanem a kutyusnak menne..."

az én pusztai magyar lelkem még mindig fintorog, amikor ilyes eufemizmusokkal traktálják. te kinőtted már, vagy sose volt gondod az őszintétlen "hazugságokkal", amik a nyelvben jól tettenérhetők, de érzésem szerint a társadalmi cselekvésben is jelen vannak? (pl. mosolygunk, de közben egészen mást gondolunk.)

(a kérdés nem provokáció!)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 18:40:39

@Kövérmadár [swe]: "Azért megkockáztatnék egy próbát, 5 évig 80k font, utána 5 évig 100k és a végén megmondom, hogy mennyiben változott az életem a második 5 év alatt :)
Összedobjátok nekem?"

Hát nem igérem, hogy be tudok szállni a Madársson alapítványba, remélem nincs harag. :)

Mrs. Clayton 2014.05.24. 18:41:21

@maxval a gondolkodó birca: meg meg a vajas kifli, a bordasat nem szerettem annyira, de a vajas az sztem jo volt
viszont az osszes csoki ehetetlen volt, nem ertettem mit szerettek rajta masok, meg volt meg valami, amit gyerekkent sem ettem meg, mert mar akkor is atutoen szar volt, de nem jut eszembe

Muscari 2014.05.24. 18:41:22

@maxval a gondolkodó birca: az oke, hogy neki most az az idiota a baratja, a kopdosos. Altalanossagban gondoltam, hogy azert is szoktak a csajok meghizni.

2014.05.24. 18:41:44

@Papagály: Ez igy van.

@puhacica: Hivatalos, igen. :)

@Kövérmadár [swe]: Nalunk a Mekiben leginkabb gyerekek dolgoznak, akik a suli mellett penzt keresnek mert valamire gyujtenek. Igy konnyu megerteni miert nem eleg semmire az a penz. Nem egy olyan munka ahol le kellene ragadni huzamosabb ideig, ez az igazsag... De egy felnott, teljes munkaban dolgozo ember egy ido utan meg franchaise manager kellene hogy legyen - mert ugye ezt a feladatot nem bizzak 16 evesre...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 18:43:56

@DieNanny [SZ,CH]: Hát biztos úgy vannak vele, hogy itt úgysem ismeri őket senki, se szomszéd, se régi iskolatárs az utcában, se rokon. Ki lehet menni az utcára bárhogy. :D 4 év múlva meg úgyis új lapokat osztanak, aztán akkor lehet haza kell majd menni. :P
Azt meg ki nem szarja le, hogy épp milyen országot képviselünk, nem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 18:47:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Látod? Mindenki anyagias és önző és nem akar segíteni a rászorulókon... de én legalább bevallom! ;)

@cougarcat:
Persze.
Ugyanakkor, ha belegondolsz, az elvégzett munka nehézsége is... hogy úgy mondjam, nem kíván PhD fokozatot...
Iskola mellett tökéletes választás, de egy felnőttben azért több kellene legyen, mint a "Menüben mehet?" kérdéskör. Szerintem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 18:48:04

@Papagály:
Fejenként és nettó... miért? Kevesebbért hajlandó lennél dolgozni? ;)

Muscari 2014.05.24. 18:49:04

@Jess G: en is csak keves fajta csokit szerettem. Az ugynevezett nugatot pl. ki nem allhattam, ahogy a csokinyuszikat es telapokat sem.
Lehet, hogy azert nem vagyok egy nagy csokis, bar meg tinikoromban kaptam egy parszor a Cote D`Or nevezetu finomsagbol, na az izlett. Hosszu evek mulva itt lattam viszont ilyesmit az egyik szupermarketben.

2014.05.24. 18:49:32

@Papagály: Szerintem igaz. Anyagiak fokozasa mar nem jelentene boldogsagot, sot mar a "downsizing" gondolataval is kacerkodom, bizonyos keretek kozott.

DieNanny CH 2014.05.24. 18:50:26

@Jess G:

Szerintem az a sima, tubusos krémsajt. Volt, hogy vettünk egy tubust, meg egy kiflit, aztán felváltva "haraptuk".

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.24. 18:50:31

@Kövérmadár [swe]:

Alufólia, 20m - 14.95------------135 FT, ITTHON 250 KÖRÜL
Szemeteszsák, 30l (25db) - 15.95----144 FT, ITTHON 350 KÖRÜL
Banán, 1kg - 19.90----------180, ITTHON 350
Csokisfánk - 8.95 (ez horror drága)-------80 FT, ITTHON 150
12%-os tejföl, 500ml - 14.50------131, ITTHON 800 GR-OS 650
Uborka, 1kg - 14.90---------135, ITTHON NEM TUDOM
1,5%-os túró, 500ml - 25.95--------235. ITTHON 4-500
Kvarg (nem tudom mi ez), 0,3%, 500ml - 12.95-----PASSZ
Csirkemell filé, 900g - 94.00------------851, ITTHON 1400
Light májkrém, 200g - 9.95------PASSZ
Laktózmentes tej, 1,5%, 1l - 16.50-----149, ITTHON 200 FELETT
Vöröshagyma, 1kg - 15.90-------144, ITTHON 250-300
Fokhagyma, 100g - 9.90------89, ITTHON 110
Mangó, 1db - 16.90--------153, ITTHON AKCIÓSAN 300 KÖRÜL
Nutella, 400g - 28.50------PASSZ
Darált marhahús, 12%, 475g - 39.85------361, ITTHON A LEGOLCSÓBB 522
Olívaolaj, 1l (classico) - 38.95---352, ITTHON A LEGOLCSÓBB 1200 (POGÁCSÁBÓL)
Krumpli, 1kg - 8.90--------80, ITTHON 150 A RÉGI
Cukkini, 1db - 24.90-----PASSZ
Tojás, 15db, M-es - 19.95------180, ITTHON 525

1 EUR = 9.06 SEK-------EZ BIZTOS????

MERT EZ ÍGY SOKKAL OLCSÓBB, MINT ITTHON...
NEM KIABÁLOK, CSAK KIEMELEK

mayree 2014.05.24. 18:50:55

@Muscari:
Olyan ahogy mondod. Ez most konkrétan karaj volt, nem bari, nem curry, nem ananászos kacsamell, nem tejbedara, szoval ebbe édeset NEM :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 18:51:49

@Papagály: 2 felnőtt (fejenként bruttó 30k) + 2 gyerek mondjuk.
Ez havi netto 4000 font. Az a vidéki Angliában ez nagyon sokmindenre elég. :)
800-ért bérelsz egy 3 hálós házat (vagy törleszted), mondjuk 600-ért lízingelsz 2 kocsit. 800 elmegy kajára, ruhára, szórakozásra, miegymásra (sztem heti 200 font elég lenne bőven). És még mindig félreteszel havi 1800-at (majdnem a felét). Szerintem ez egy nagyon-nagyon kényelmes felállás. És nem mondom, hogy ha többről van szó, nem tudja az ember elkölteni, csak azt mondom, hogy ez az a szint, hogy már igazából nem kell lemondania a családnak semmiről sem (az én viszonyítási rendszeremben legalábbis :) )

Mrs. Clayton 2014.05.24. 18:52:27

@Muscari: en csak a sport szeletet, meg a szambat ilyeneket ettem meg, de ugye ezek jobbara nem csokibol voltak, hanem a toltelek dominalt, a mogyoros csokinak csak azt a reszet ettem meg, ahol volt benne mogyoro, mert a csokija fuj volt
a mai napig ha kapok konyakos meggyet, ami utoljara sztem 10 eve volt, a talpat eldobom, mert vacak, mar ha bolti
regen a ferjemmel etettem meg, o sose kapott tetejet, mindig az aljat kellett szeretnie :-D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 18:54:38

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Ne haragudj Babette, de most vissza kell hogy kérjem tőled az érettségid. :) Ameddig a matematika részt nem írtad újra, nem kapod vissza. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 18:55:32

@maxval a gondolkodó birca:
A nagybátyám orosz fogságban volt.
A hullákat takarították el a harcmezőről.
Aki jól dolgozott annak az volt a jutalma hogy kisöpörhette a kajás kocsit.
Olyan soványan jött haza hogy nem tudott menni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 18:55:37

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
Az biztos... 1 euro 9,06 korona.
De te átváltás után (a másik irányba) és forintosítva írtad :)

1 korona 33,35 forint.

Az alufólia 14.95-ös ára forintban nem 135, hanem 498 vagy 1,65 euro stb... :)

2014.05.24. 18:56:33

@Papagály: A kerdesed szemelyemre iranyulo reszere inkabb nem valaszolok. ;)

A doggie-bag kifejezes egy jopofiskodas, humor. Az eszak-amerikaik szeretnek nevetni - rengeteg ilyen kifejezes van, ami nem pontosan fedi a valosagot, megsem gondoljuk hogy "hazugsag". Ha igy lenne akkor mar-mar nem tudnank semmirol sem kommunikalni...

Mrs. Clayton 2014.05.24. 18:56:57

@DieNanny [SZ,CH]: nem, biztosan nem
ilyen hab volt, meg ketszersult, emlekeim szt nagyon ritkan unnepi alkalmakkor adtak, es sztem nem volt annyira finom, inkabb csak kulonleges volt, a hab kifejezetten fura volt, de nem volt rossz,
a, most probalom felidezni
meg a kanalat is latom a kezemben, ahogy ettem, es izleltem, de nem ugrik be az elmeny
lehet csinalok egyet :-)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 18:57:48

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
te mintha 1 SEK = 9 HUF árfolyammal számoltál volna.
madár azt írta, 1 EUR = 9 SEK, azaz 1 SEK = 27 HUF, tehát háromszor magasabbak a svéd árak forintban, mint amit írtál.

Pernilla 2014.05.24. 18:59:55

@Kövérmadár [swe]: Madár, ezek az élelmiszerek gondolom a nagyvárosokban nem ennyibe kerülnek...? Mert amikor Stockholmban voltam vásárolni nemrég (meg régebben Göteborgban), akkor égnek állt a hajam olyan árak voltak...

Pernilla 2014.05.24. 19:00:52

@Kövérmadár [swe]: Ok csak most olvastam ezt a kommentet, így már mindjárt más... :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 19:01:59

@diggerdriver: Az megvan, hogy Ivánt végre hazaengedik a ruszkik a munkatáborból 24 év 9 hónap kényszermunka után. Hazaér, leszáll a vonatról, bemegy az első kaszinóba amit meglát. Zsebében a több, mint 24 évi kényszermunka fizetése: 8591 rubel 56 kopejka. Odamegy a rulettasztalhoz. Benyúl a zsebébe, felteszi az egészet a piros 7-esre. Pörög a kerék. Megáll a golyó a fekete 6-oson. Iván csak megrántja a vállát és ennyit szól:
"Easy come, easy go." :DDDD

DieNanny CH 2014.05.24. 19:06:00

@Jess G:

Hát, akkor nem tudom, mi lehetett... Talán másvalaki emlékszik, aztán összerakhatjuk a dolgokat. Már nagyon kíváncsi vagyok.

mayree 2014.05.24. 19:06:31

@diggerdriver:
- Jajj doktor úr nem bírok menn!
- Hát akkor hogy jött ide, Mar néni?
- Jönni tudok, csak menni nem.

Bocsi de eszembe jutott :)
Nekem nagyapám volt orosz fogságba, őt sem ismerték meg a gyerekek amikor 7-8 év után hazajutott.

Mrs. Clayton 2014.05.24. 19:07:27

@DieNanny [SZ,CH]: ok :-)
neten talaltam hoviragkrem receptet, de nem ugy neznek ki mint amire en emlekszem, de kb olyan mint amit az oviban adtak

Papagály (törölt) 2014.05.24. 19:08:30

@Kövérmadár [swe]:
"egy felnőttben azért több kellene legyen, mint a "Menüben mehet?" kérdéskör."

arról se feledkezz meg, hogy egy tisztán madarakból álló világ meddig jutna (se mcdonalds, se más rosszul fizetett munkás).
vagy mégse lenne jó egy madaras világ (ahol mindenki hozzád hasonlóan igyekvő, szorgalmas és céltudatos)?

Papagály (törölt) 2014.05.24. 19:17:02

@Kövérmadár [swe]: én közmunkásként is vállaltam volna magyaro.-n. nyilván nem nyugdíjig, de kezdetben vállaltam volna, mert ki akartam próbálni azt a munkát (nem közmunkás munkakör, csak a státusz, meg a fizetés lett volna "közmunkás").

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 19:18:04

@mayree:
A családnak szóltak hogy menjenek az állomásra a Laciért.
Mindent gondoltak hogy aknára lépet meg ellőtték a lábát aztán kiderült hogy nem tud menni.
Milyen érdekes véletlenek vannak. Ugyanazon a napon született mint Karol Woytila és ugyanazon a héten halt meg.

firg_firg 2014.05.24. 19:21:01

Receptblog... Sajna nem ezert olvasok Hataratkelot. :(

Quercus a favágó 2014.05.24. 19:49:31

@Kövérmadár [swe]:

Nutella? Így hogy akarsz fogyni? Vagy a nyúlnak vetted?

Egyébként nincs abban semmi problém, ha az emberen van egy kis többlet súly. Rajtam a minap 62 kg plusz volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 19:51:13

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
A kérdés, hogy bégetsz-e is hozzá? ;)

@Pernilla:
:)

@Papagály:
Most miről beszélünk pontosan?
Arról, hogy a Mekiben eladónak lenni nem egy embert próbáló munkakör. Arról, hogy pl. egyetemisták simán elvégezhetik (vagy estin tanuló középiskolások) és hasonlók.
De egy életerős felnőtt embernek, aki rendelkezik valamilyen szakmával nehogy már ez legyen az álmai netovábbja... vagy ha igen, számoljon azzal, hogy az otthon élő egyetemistákkal kell versenyeznie a bérét tekintve.

A hangsúly pedig a szakmán van, ami lehet bármi. Patikus, szakács, kőműves, villanyszerelő, informatikus, ügyvéd, orvos stb.

Ha nem lenne más, nyilván én is elvállalnám, de ez nem azt jelenti, hogy nincs bennem több vagy nem vágyom többre. De Hintának az a fixációja, hogy Mekis alkalmazottként akar jól élni. De hozzáadott értékkel ez a munkakör sajnos nem rendelkezik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 19:53:19

@QUERCUS(a favágó):
Nutella Nórinak lett véve ;)
Rajtam még szerintem 5-8 kg lehet a felesleg. Nem tudom a 173 centis "magasságomhoz" mennyi lenne az ideális súly (ideális alatt nem a futottak még kategóriát értem).

Ezért álltam meg 73-74kg körül és kezdtem testépíteni (jelentsen ez bármit is a kezdők kezdője szintjén :) ).

blackhairlady 2014.05.24. 19:57:03

@Muscari: En iskolai menzan dolgozom, de itt nics a szo klaszikus ertelmeben fozes, tehat a tuzhelyen kavargatod az etelt, stb.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.24. 20:02:51

@DieNanny [SZ,CH]:
Tudom én is hogy a nyugati országokban nagyobb a vásárlóerő,de az hogy olcsóbbak az élelmiszerek..az egy butaság...nem olcsóbb szinte semmi. Hiába fújja papagály hogy Ausztria nem nyugat, attól még nem lesz olcsóbb Németországban sem pl a csirkemellfilé mint otthon. Vagy pl a sertéscomb amit ma vásároltam. Fél kilót vettem 3,79 euróért. Otthon 1 kg ennyi.

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.24. 20:03:08

@Határátkelő: köszönöm megkaptam az emailt. Akkor majd megprobalom ugy feltenni.
Ezek Utan majd en is mebizhato Leszek mint papagaly?

2014.05.24. 20:08:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ha maganiskolaba kuldod a 2 gyereket (egyaltalan nem szokatlan, en nem is rossz otlet Angliaban), meg magan egeszsegbiztositast fizetsz minden csaladtagnak, mar messze nem sok az evi 60k meg videken sem, sot szerintem nem is eleg 4 emberre, vagy legalabbis nem tudsz megtakaritani belole. Ha mindket szulonek ennyi a fizetese, az mar jo, persze akkor extra koltseg a hazvezetono / nanny.

Mrs. Clayton 2014.05.24. 20:09:14

@blackhair-lady: amennyire ralatok Angliaban sincs, mondjuk lehet venni szendvicseket, meg paradicsomos babot kolbasszal, meg gyumolcszselet, ilyen hulyesegeket gyakorlatilag, illetve akik kapnak ilyen olyan segelyt azok ingyenesen ehetnek ezekbol
de egyebkent van rendes nagy konyha egyes iskolakban, ahol epp lehetne meg fozni is sztem, bar annyira nem vizsgaltam meg meg sose
a lanyom collegeban viszont foznek, foleg h vannak szakacstanulok
de ott is csak hulyeseget, vagy ehetetlent lehet venni

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.24. 20:11:57

@Kövérmadár [swe]: nem, mert a birka béget.
de szoktam mekegve beszélgetni a keckséimmel

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.24. 20:12:45

@Kövérmadár [swe]: egy férfi ideális súlya 100 felett. pont.

Mrs. Clayton 2014.05.24. 20:14:33

@Mirjam2: az egeszseg biztositas meg hagyjan, mert sok heleyen az benne van a fizetescsomagban, meg 4 fore nem veszes
sokkal inkabb h az emberek nem az olcso boltokban akarnak vasarolni, nem 10 eves kocsikkal akarnak jarni, radasul kell 2 is, aztan a haz torlesztese, mert az ember gyerekkel nem albiban lakik, ezek sokkal tobbet elvisznek, na meg persze a magan suli ara is eleg magas, foleg az ingyenes allamihoz kepest, 60k 4 embernek sovany, abbol magan sulit sztem nem egyszeru kifizetni

Sütemény1975 2014.05.24. 20:17:08

@DieNanny [SZ,CH]: karacsonykor a Jezuska hozza az ajandekot :) legalabbis felenk :)

Muscari 2014.05.24. 20:17:49

@cougarcat: itt is ilyesmi, plusz jacket potato es tarsai, meg vannak kulonfele parolt zoldsegek, hal, muffinok stb.

Muscari 2014.05.24. 20:19:53

@blackhair-lady: akkor mit csinaltok? Csak kitalaljatok, amit mashonnan hoznak?

@Babette (eper vagyok a jogobellában): nagyon cuki az avatarod. Le fogjatok majd vagni? :-(

Sütemény1975 2014.05.24. 20:30:57

Megerkeztem IJmuidenbe, vacsi es kozben Eureka! Szep estet mindenkinek!

Papagály (törölt) 2014.05.24. 20:36:02

@Kövérmadár [swe]:

engem biztos, hogy nagyon próbára tenne, ha eladónak kéne lennem. de gyanítom, hogy sokan mások számára is embert próbáló lenne, akik elég képzettek hozzá, hogy más munkát végezzenek.

szerintem egy ideális társadalomban mindenkinek, aki a társadalom fenntartásához szükséges munkát végez, eleget kell keresnie a tisztességes megélhetéshez.

hamis érvnek tartom, hogy "lusta voltál tanulni", ezért nem is érdemelsz többet. hiába rendelkezne mindenki a te képzettségeddel, akkor is kellenének eladók. akkor mit mondanál nekik, ők miért kapnak tizedakkora fizetést?

ezért irreális, hamis és hazug érv, hogy tanuljanak a cigányok, eladók, stb. - aztán majd lesz munkájuk, meg kiváló fizetésük. nem lesz! hiába tanulnak. nem tudom, hogy ismered-e az "összetétel csapdáját". a makroökonómiában gyakran bele lehet futni. ha valami igaz egyéni szinten, még nem lesz automatikusan igaz társadalmi szinten. attól, hogy egy csapásra minden segédmunkásból magasan képzett szakember lenne, nem tudnának tömegesen elhelyezkedni szakemberként, mert a társadalomnak továbbra is KELLENEK hamburgersütők, segédmunkások, stb. akik akkor is rosszul fognak keresni, ha diplomával sütik a hamburgert vagy keverik a maltert.

ezért hazug dolog azzal az indokkal rosszul fizetni egy egész réteget, hogy lustaságod az oka, hogy szerencsétlen csóró vagy, kvázi ennek büntetéseként kapsz kevesebb pénzt.

világos, hogy a hagyományos közgazdasági számítási módok szerint kisebb a hamburgersütő által hozzáadott érték, mint a hamburgersütő által. viszont ez egy nyilvánvaló tévedés, ami a közgazdaságtan mindent pénzegyenértekre számítani kívánó szemléletmódjából következik. tessék mondani, mennyi annak az autónak az értéke, amibe csak magas hozzáadott értékű mérnöki tervezési munkát fektettek? jelenleg is az asztalfiókban pihen, jól fest a papírokon, de beleülni biztos nem lehet! vagy annak az autónak, amire nem szereltek gumit, mert a gumigyártás alacsony hozzáadott értékű tevékenység?
értelmetlen azt mondani, hogy kevésbé hasznos és kevésbé szükséges az egyik tevékenység mint a másik.
mert mind NÉLKÜLÖZHETETLENek.

véleményem szerint ennek a felismerésnek meg kellene mutatkoznia az emberek javadalmazásában is. rendben vannak a különbségek, sőt, kívánatosak! de a jelenleginél lényegesen kisebb különbségek lennének helyesek, amik visszatükrözik minden munka becsületét. nem pedig tízszeres, meg százszoros szorzók a különböző munkakörökben elérhető fizetések között, degradálva a legfontosabb, termelői, végrehajtói feladatokat végzők teljesítményét.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 20:38:34

@Babette (eper vagyok a jogobellában): fontban? vagy stone-ban? és hozzá a magassága is 100 centi feletti legyen? vagy az már lényegtelen? ;)
szegény madár, ha ezt megtudja, nutellába fojtja bánatát...

Mrs. Clayton 2014.05.24. 20:42:21

@Papagály: szerintem senki sem allitja, h a hamburgersuto azert kap keveset, mert a hozzadaott ertek, amit munkaja kepvisel 0, sokkal inkabb arrol van szo, h hamburger sutot barkibol barmikor lehet kepezni, igy kb ha lelep a kikepzett ember mondjuk 1 nap alatt vagy szerencses esetben 10 perc alatt potolhato, de akar azonnal is, ha a manager megkeri a tobbi alkalmazottat, h dolgozzanak kicsit gyorsabban igy egy valaki suti es osszerakja, a masik meg kiszolgal
ezzel szemben ha a Toyota gyar mernokei felmondanak, nem leet a tobbi mernokot megkerni h tervezzen kicsit gyorsabban, vagyis lehet, csak nem biztos h megeri, illetve egy masik mernokot sem biztos h masnapra leakaszt a Toyota, vagy ha igen, akkor annak ara lesz

Papagály (törölt) 2014.05.24. 20:42:24

@Papagály: "világos, hogy a hagyományos közgazdasági számítási módok szerint kisebb a hamburgersütő által hozzáadott érték, mint a hamburgersütő által."

világos vagy nem? :))
úgy értem: " ... mint a képzett szakmunkás vagy mérnök által"

2014.05.24. 20:51:24

@Jess G: Hm, nos egy lánc hamburgersütőjét, akinek lényegében az előre begyúrt pogácsa kisütése, illetve a szendvics összeállítása a dolga, valóban nem nehéz pótolni. De kajafronton maradva, egy szakácsot már annál nehezebb, pedig neki sincs Phd-je ...

Papagály (törölt) 2014.05.24. 21:02:05

@Jess G:
a kérdés nem az, hogy gazdaságilag racionális-e vállalkozóként 10x óradíjat fizetni a mérnöknek, s x-et a hamburgersütőnek. nincs vita, kereslet, kínálat, pótlási és egyéb tranzakciós költség, stb. meghatározza az egyensúlyi árat.

a kérdés az, hogy milyen az igazságos társadalomról alkotott képünk. s hogy mennyit vagyunk hajlandók az emberségünkből a hatékonyság oltárán feláldozni.
hogy elfogadhatónak tartjuk-e, hogy a munkaerőt is csupán egy személytelen termelési tényezőként kezeljük gazdasági vegykonyhánkban.
a kérdés az, hogy elfogadjuk-e, hogy a gazdasági "racionalitás" minden egyebet felülír.

úgy látom, hogy a gazdaság frankensteini szörnnyé vált, s már nem a túléléshez, a jobb élethez, stb. szükséges javak megtermelésének eszköze, hanem az ember vált a gazdasági termelő gépezet eszközévé.
valaha a gazdaság a társadalom egy alrendszere volt. egy idő óta úgy tűnik, hogy a társadalom csupán a gazdaság egy alrendszere, "beszállítója". mintha akár ember nélkül is menne a buli, sőt, az ember egy kiküszöbölendő paraméter lenne, ami szükségtelenül megdrágítja, megnehezíti a termelési tényezők szervezését...

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:04:10

@Pink Petsch: es lass csodat, minel tehetsegesebb, jobb szakacs az illeto annal nehezebben potolhato, sot annal nagyobb igeny lesz ra a vendegek reszerol es voila rogton jo fizetest is fognak neki adni, aztan ha egeszen feler a tv sztarsagig, amihez azert lassuk be kulonleges kepessegek kellenek, azonnal milliomos is lesz
minden arrol szol, kit hogyan lehet potolni illetve milyen igeny mutatkozik a kepessegeire
hidd el, ha holnaptol beszuntetnek az autogyartast es soha sehol nem gyartananak tobbet autot mert az emberek csakis gyalog akarnanak jarni, akkor a mernokok mehetnenek hamburgert sutni

DieNanny CH 2014.05.24. 21:04:32

@házelőtthinta:

De nem érted, hogy a pénztárcánkban lévő pénz, az összeghez képest arányaiban olcsóbb??? Hogy egy órai munkával másfélszer annyi kaját vehetsz???
Szakadj már le erről, hogy olcsóbb, vagy nem. Elismerem, rossz szót használtunk.
Kijavítom magam: Az itteni keresetemből több mindenre futja, mint a Mo-i keresetemből futná. Így már érthető?

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:06:03

@Papagály: elaruljak egy titkot? a foldon nincs nem volt es nem is lesz igazsag
erosebb kutya baszik van, volt es lesz
utopiat lehet almodni, de ez sehol semmilyen elo szervezet eseten nem letezik

blackhairlady 2014.05.24. 21:08:27

@cougarcat: Nalunk a sulikban van "pizza line" es "cafe line".
A pizza lineban vannak kulonbozo fajta pizzak (mily meglepo:), chicken nuggets, wings, mac&chees, chicken stripes, 3 fele hamburger, edes burgonyabol sultkrumpli, bab, burrito. Tovabba gyumolcsos parfe, saltak kulonbozo csirkehussal es muffinnal), gyumolcssalatak, baked potato, stb...
A cafe line a "menza kaja" tulajdonkeppen, mindig van egy vega es 2 husos etel valamilyen zoldseggel (foleg parolt).A menza kaja tartalmaz egy foetelt egy tejtermeket (tej, kakao vagy epres tej) es egy doboz salatat es/vagy gyumolcsot. Aki valamelyiket nem keri annak magasabb arat szamolnak.
"Food components include: meat, bread/grain, fruit, vegetable and milk."
"If the student does not take at least ½ cup of the fruit and/or vegetable with two other meal components they will be charged higher a la carte prices."
Itt van az arlista:
www.katyisdfoodservices.com/schools/kisd_1406111853310257/nutriinfo/JUNIOR_HIGH_PRICE_LIST.pdf

Ez pedig a website:
www.katyisdfoodservices.com/index.php?sid=1406111853310257&page=menus

DieNanny CH 2014.05.24. 21:08:38

@Sütemény1975:

Karácsonykor Mo-on, Svájcban és Ausztriában a Kisjézus (+ angyalok) hozzák. Németországban nem tudom. A szó 'Weinachtsman' az amerikai filmekben használatos 'Télapó' német megfelelője. A szó is csak azért van, hogy az ilyen filmeket le lehessen szinkronizálni.

2014.05.24. 21:09:13

@Kövérmadár [swe]: Hinta eseteben van egy kulon problema: nem eleg hogy keveset keres, hanem ennek egy reszet alkoholra kolti. Az o szintjen nem engedhet meg maganak alkoholt, csak a legszuksegesebbeket (ami kaja, lakhatas, kozlekedes, NEM pia). De majd valaki bemagyarazza, hogy azert is en vagyok a felelos, mert iszik - mert termeszetesen a romlott Nyugatot en kepviselem. :)

DieNanny CH 2014.05.24. 21:14:25

@DieNanny [SZ,CH]:

... És rosszul írtam, a '-mann' hosszú 'n'.

blackhairlady 2014.05.24. 21:15:45

@Jess G: Itt is lehet fozni, csak nem ugy fozunk ahogy azt elkepzelik sokan a konyhaban, hogt felapritom a hagymat, szeletelem a hust, stb... Hatalmas a konyha nagyon modern, de minden kesz es fagyasztott vagy felkesz es fagyasztott. a zoldsegek a steamben vannak parolva, minden mas a sutoben sutve, persze megvan mindennek a pontos sutesi ideje es hofoka. A szaftos dolgoknak a szaftja is vagy a forro vizben vagy a steamerben van felengedve es a vegen osszekeverve.
A salatakat, a gyumolcssalatakat es a parfet mi rakjuk ossze frissen.

blackhairlady 2014.05.24. 21:18:05

@Muscari: Feljebb leirtam Jessnek. A fagyasztott dolgokat kell keszre sutni illetve parolni. Olyan bufe rendszerben van kirakva, a magasabb aru kajakat csak elveszik, a menza kajat pedig kivalasztjak amit mi kiadagolunk. Mindenki akkor fizet a kajaert, nincs olyan mint otthon, hogy havonta egyszer. Amit fogyasztottal azt fizeted azonnal.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 21:20:16

@házelőtthinta:
"Hiába fújja papagály hogy Ausztria nem nyugat, attól még nem lesz olcsóbb Németországban sem pl a csirkemellfilé"

úgy látom, tényleg félreértetted, mire utaltam, szóval még egyszer nekifutok: ne vonj egyenlőségjelet az ausztriai tapasztalataid és a nyugat között, mert nem tudhatod, hogy milyenek az árak németo.-ban vagy angliában - amik szintén a nyugat részei és valószínűleg más árszínvonallal rendelkeznek, mint ausztria.
(természetesen ausztriát is a nyugat részének tartom.)

2014.05.24. 21:21:38

@blackhair-lady: Akkor nem is jellemzo hogy visznek a gyerekek ebedet (pl. szendvicset)? Eleg nagy a valasztek...

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:21:41

@blackhair-lady: akkor kb mint a McDonald`sban, nem?
itt a kisebb iskolakbanegyaltalan nincs konyha, meg elokeszito sem, altalaban a tornateremben esznek
csak az uj epitesu epetekben van van vmifele konyha, ott esznek meleg etelt, a kis sulikban foglamam nincs, lehet csak szendvicset, meg gyumolcsot, zoldseget
de emlekszem, h volt is gond etkezesi zavaros gyerekkel, mert csak 1 etelt evett meg, mondta az anyukaja h o osszekeszit mindent csak tegyek be a gyereknek a microba
de elutasitottak azzal, h nincs se kepesitesuk!! se kapacitasuk, h taroljak, ertsd huto

Papagály (törölt) 2014.05.24. 21:21:48

@DieNanny [SZ,CH]:
sőt, én még egy extra h-t is hozzátennék :) :
weihnachtsmann

2014.05.24. 21:23:08

@Jess G: Csak a Phd, illetve a felsőfokú tanulmányok miatt írtam a szakácsot példának (ha már úgy is kajás nap van ;) ).
Lóri csak álmodozik, megjegyzem, sajnos, de csak álmodozik ...

33621 2014.05.24. 21:24:14

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Na végre én is egyetértek veled valamiben!:-) Férfi testsúly. A disznó meg 200Kg fölött.

2014.05.24. 21:25:21

@Jess G: Nagyon igaz. Akar irasba is adom - a vilag igazsagtalan. De ettol fuggetlenul az ember megprobal normalisan elni es legfokepp elvezni az eletet.

nyuszigonosz 2014.05.24. 21:26:38

@DieNanny [SZ,CH]: :-)))
Nem, Nanny, nem azért lett a szó, márnint a Weihnachtsmann, hogy legyen hogy szinkronizálni. :-)
A karácsonyi ajándékokat ö hozza. Néhol a Christkind ( is).

www.bild.de/ratgeber/weihnachten/ratgeber/hg-geschenkebringer-weihnachtsmann-10841810.bild.html

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:27:00

@Pink Petsch: ez nem vitas, vmi elerhetetlen utopiat kerget
de megjegyzem, ha ez bekovetkezne, sztem rovid uton ki is halna az emberiseg
gondoljunk bele, mindig volt aki tobbre vagyot, ezert huzta magaval a tobbit, fejlodott minden, minden elo dolognak az a celja, h a sajat genjet atorokitse, mega fak is magasabbra akarnak noni a tobbinel, hogy tobb fenyt kapjanak mittudomen
mi lenne, ha egyszer csak mindenkinek lenne egy C2-s Citroenje egy 3 szobas egyszintes kis haza, kis kerttel es mindenki keresne mittomen egysegnyi fizut
megis mi vinne elorebb a vilagot? semmi meghalnank az unalomtol, radaul ez a viselkedes idegen barmilyen elo szervezettol

DieNanny CH 2014.05.24. 21:28:40

@Papagály:

Pláne! Már késő van... Köszi!

Papagály (törölt) 2014.05.24. 21:28:42

@Jess G:
mindig is az álmok és az eszmék mozgatták a világot, még ha ez a hétköznapokban nem is mindig látszott / látszik.
"vízió" és "misszió" nélkül sötétben, vakon tapogatóznánk a világban. nem állítom, hogy nem lenne jobb. ;)

2014.05.24. 21:30:57

@Pink Petsch: Hogy tenyleg alkoholra kolti-e? Valszeg mert azt mondja magarol hogy az alkohol az o "tarsa". Persze nem vagyok ott, en csak abbol tudom amit o allit.

En ismerek embereket akik kenytelenek gyorsetteremben dolgozni, leginkabb atmenetileg, amig talalnak valami jobbat. A legtobb kisgyereket nevelo egyedulallo no. Ha abbahagyjak a piat es a drogot, az allami juttatasokkal egyutt siman el tudja tartani a csaladjat meg abbol a penzbol is. Persze nagyon egyszeru elet ez, de lenyeg az, a gyerek nincs elhanyagolva. Aztan tobbnyire ahogy rendbe jonnek, talalnak jobban fizeto allast. Amibol nem lehet kijonni, az a segely... ezen a szinten bejatszik a food bank, meg ilyesmi...

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:31:27

@cougarcat: persze, en nem mondom, h helyes h a mekis dolgozo vegetal, csak irrealisan varja el, h annyit keressen mint egy acs, vagy tanar, es en vagyok az elso aki az mondja, h a hambi suto ember is hadd nyaraljon mar homokos tengerparton, de ez soha nem fog igy lenni
az oskor ota gyakrolatilag nem sok valtozott sztem, vannak gazdagok, meg vannak a nem gazdagok, akik eltartjak a gazdagokat
ez mindig is igy volt, es sztem igy is lesz
az h ma iPadot hasznal vki nem jelent semmit, gondolom, regen ilyen volt az h valakinek egynel tobb ruhaja volt, igy ha kellett le tudta cserelni vagy vmi hasonlo

DieNanny CH 2014.05.24. 21:32:27

@nyuszigonosz(D):

Oké, én csak leegyszerűsítettem a dolgokat. A Kisjézust fordítom én is Christkindre. És írtam, hogy 3 országban vagyok biztos, a többit nem tudom.

blackhairlady 2014.05.24. 21:32:33

@cougarcat: De, sokan visznek kajat, foleg az altalanos es a junior highban. De tenyleg nagy a valasztek.

2014.05.24. 21:34:13

@Jess G: Nagyon hamar túlnépesednénk, az biztos. Aztán ki kellene valami olyasmit találni, mint Brown az Infernoban ;))).

nyuszigonosz 2014.05.24. 21:34:18

@házelőtthinta: HInta, szerintem butaság összehasonlítgatni, hogy egy kiló csirkemell hol mennyi pénzért kapható éppen.
Mert az ugye attól is függ, hol vetted, milyen üzletláncban vagy esetleg a csirkefarmon. Bio a csirkemell vagy nem az, meg minden ilyesmi.

Én sosem hasonlítom össze az árakat, mert nem is tudom összehasonlítani. Én nem figyelem az árakat máshol. Söt még itt is különbözöek tudnak lenni, attól függ, mint írtam hol veszi az ember azt, amit éppen vesz.

Nem ez a fö dolog: hanem az, hogy egy havi bevételböl mire vagy mi mindenre futja, milyen életszínvonalat tudok megengedni magamnak.

Valahogy így gondolom én.

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:34:23

@Papagály: rosszabb lenne
pl sokan mondjak, h a szavannai oroszlannak jobb mert szabadon van kinn es azt csinal amit akar
ja, mehet vadaszni, ha osszejon eszik ha nem nem eszik, aztan megserul vagy belehal vagy nem es sorolhatnank, ezert sokkal rovidebb ideig el, mint az allatkerti oroszlan, aki igaz h be van zarva, de kap rendes kajat, orvosi ellatast, szep hosszu elete van
en azert elek bent a racsok kozott, mit kint fedel nelkul a nagy szavannan

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:35:24

@Pink Petsch: ja, jonnenek az unalomuzo drogok, es maradna az allati uzekedes

2014.05.24. 21:35:45

@cougarcat: Hm, az gáz .... már neki, mert a pia hülyít. Hosszútávon mindenképp.

nyuszigonosz 2014.05.24. 21:35:48

@DieNanny [SZ,CH]: Nem kritikaként írtam, hanem csak azért, hogy még pl. német nyelvterületen is különböznek a szokások, megnevezések.

2014.05.24. 21:36:33

@Jess G: A szex jó dolog ám :))))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.24. 21:37:15

@cougarcat:
Ja értem ,nekem csak a kaja jár, meg a lakhatás meg a 170 óra meló? És hallgassak? Nekem nem jár egy fáradt este után a két doboz sör mert az én munkám nem képvisel elég értéket. Zseniális. És még kérdezik hogy miért utálom a kapitalizmust.

blackhairlady 2014.05.24. 21:37:25

@Jess G: Ja, gondolom kb ugy. De ehhez is nagy konyha kell, mert itt pl a lanyom sulija, 6., 7. es 8 osztaly (junior high school) 1800 diak. A highschool pedig 3-4000. Kezpzeld ennyi salatat meg gyumolcsot, parfet osszerakni naponta. Itt ugy kell elokesziteni a kajat, hogy nem tudod aznap hanyan es mit fognak enni. Ezaltal oriasi a pazarlas is, de ugy kell terveznie a menedzsernek, hogy a legutolso periodban jovo utolso gyereknek is jusson barmibol, nem lehet azt mondani, hogy elfogyott. Es miutan befejezodott az utolso lunch period is 1 orakor, azonnal az osszes megmaradt kaja megy a kukaba. Neha sirni tudnek.

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:37:54

@Pink Petsch: ki mondta h nem, en a drogosok uzekedeserol beszeltem :-)

blackhairlady 2014.05.24. 21:40:05

@cougarcat: Egyre inkabb jellemzo itt nalunk, hogy kozepkoru emberek dolgoznak a Mekiben es a tobbi gyorsetteremben. Valyon ez miert lehet?

Papagály (törölt) 2014.05.24. 21:40:35

@Jess G: ugyan én nem érveltem az alanyi jogon járó alapjövedelem mellett, de mostanában sokat beszélnek erről a jóléti országokban, svájcban talán rövidesen fognak erről szavazni is.
viszont ha azt hiszed, hogy az emberek legfőbb motivációja a c2-es citroen meg egy lyuk, ahol alhatnak, akkor azért erősen alábecsülöd ezt az egyébként valóban megvetésre méltó fajt.
az említett alapjövedelem kapcsán kérdezgették az embereket, hogy járnának-e dolgozni, ha kapnának egy minimumot. igen erős többségben igent mondtak. és valószínűleg sokan előbb-utóbb azok közül is járnának, akik látatlanban nemet mondtak.

hogy mást ne mondjak, nagyon fontos az embereknek a társaik megbecsülése, amit otthon fekvéssel, tévézéssel meg csipszrágcsálással aligha tudnának megszerezni. de mondhatnám a többre vágyást is, aminek eklatáns példája kövérmadár. nemhogy nem megvetendő - mint ahogy hinta szokta sugallni -, hanem nagyon is tiszteletre méltó és fontos motívum ez, enélkül alig lenne iparkodás.

2014.05.24. 21:40:51

@Jess G: En se azon eroskodom, hogy a "vilag igy jo", csak azt mondom, hogy a "vilag ilyen". En mar feladtam nagyon regen azt, hogy azon filozzak, mi a rossz - engem az erdekel, hogy milyen strategiakkal lehet egy ilyen vilagban tulelni, megelni, jol elni.

blackhairlady 2014.05.24. 21:41:50

@Muscari: Piros oriasmogyoros es a regi kemeny sportszelet, ezek voltak az en kedvenceim. Ja, es a dianas cukorka:)))))))

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:42:36

@blackhair-lady: az kemeny, a fiam szokott enni a collegban a menzan, de neki nem egyszer mondtak h nincs, elfogyott, lanyom a kozelebe se megy a kantinnak, mert max a salata levelet enne meg, de multkor vett egy sajtos szendvicset es az is romlott volt, szoval ezek nem pazarolnak ugy mint nalatok
sot par honapja volt egy inspectionom az egyik suliban
megyek korbe, ellenorzok mindent, egyszer csak latom am, h az igazgatono guberal a kukaban
kerdezem, h mi a banatot csinal
azt mondja kiszedi a banant, mert a gyerekek eldobtak mert kicsit barna a hejja, de h jo lesz az meg, majd mas megeszi :-)

blackhairlady 2014.05.24. 21:43:08

@DieNanny [SZ,CH]: Vagy a hovirag sajt? Tombben lehetett venni, sos ize volt, magaban is csuda finom.

DieNanny CH 2014.05.24. 21:43:26

@blackhair-lady:

Hát, ez tényleg pazarlás. Próbálkoztak már olyannal, hogy mondjuk 3-féle menü van, és mindenki leadja 1 héttel korábban az igényét?
(Mondjuk igazából szerintem a nálatok lévő pazarlás van az éttermekben is, nem? Ott is kell az utolsó vendégnek is a teljes étlapot kínálni...)

2014.05.24. 21:43:46

@blackhair-lady: Nalatok talan nagyobb a munkanelkuliseg? (csak tippelek) Azt hiszem Zsuzsi tett be errol valamit regebben, hogy a mekis dolgozok nalatok harcolnak a magasabb berekert. Ha itt is tulnyomoan csalados emberek dolgoznanak ott, akkor itt is ugyanez lenne.

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:44:00

@cougarcat: na, akkor egyetertunk
egyebkent titok h mondjuk azt mikor szulettel?

2014.05.24. 21:45:45

@cougarcat: Meg nalatok talan mas a segelyrendszer is, sokan rakenyszerulnek, hogy dolgozni menjenek, mig itt.... generaciok elnek segelyen.

2014.05.24. 21:45:58

@blackhair-lady: Nem adhatja oda a suli valamelyik hajléktalan szállónak vagy menhelynek?

DieNanny CH 2014.05.24. 21:46:13

@blackhair-lady:

Dianás cukor - az igazi! - még mindig van az Aldiban. Szoktam venni, ha hazamegyek. Egy egész dobozzal! Gyerekkoromban a trafikban darabra adták, pár fillérért, de így is ritkán jutottunk hozzá.

DieNanny CH 2014.05.24. 21:47:35

Na, vár a pihepuha ágyam... Jó éjt!

2014.05.24. 21:47:53

@Jess G: Nem titok, 63-as vagyok, 50 eves. En mar elkovettem regen, a magam csatait, levontam a magam kovetkezteteseit... :)

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:49:52

@Papagály: o, nekem ne mondd h a kepzetlen alulfizetett munkas igenyli a leginkabb h legalabb vmi kis megbecsulest is kapjon, mert ha nem elmegy ker segelyt, aztan nezhetek

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:50:48

@cougarcat: azt gondoltam, h idosebb vagy nalam, mar a hozzaszolasaidbol is, csak nem tudtam mennyivel :-)

2014.05.24. 21:52:41

@házelőtthinta: Alljon meg a menet! :) Te nem ket sorrol irtal, errol ennyit.

Amugy meg, sajnos ez van, amikor nincs penzed, akkor nem alkoholt vasarolsz, es az neked nem "jar", csak akkor, ha megkerested az arat. Amikor en itt egyedulallokent havi 700 dollarbol kellett hogy kijojjek, nem tudtam ilyesmire kolteni. A kabeltevet is lemondtam, stb. A luxus az volt hogy megtartottam a kutyam es a cicam es oket ellattam. Ilyen korulmenyek kozott vegeztem el az egyetemet. Erted-e?

Papagály (törölt) 2014.05.24. 21:55:18

@Jess G:
"rovidebb ideig el, mint az allatkerti oroszlan, aki igaz h be van zarva, de kap rendes kajat, orvosi ellatast, szep hosszu elete van"

hát, én biztosan nem a hosszú, de eseménytelen és értelmetlen életet választanám, de nyilván nem vagyunk egyformák.
inkább legyenek valódi kockázatok és tétek az életemben, mint egy ketrecben vegetáljak százharminc évig, halálra unva magam. :)
sose értettem, hogy a "szép, hosszú élet" önmagában mitől érték. ebben bizonyára van némi nemi determináltság is, evolúciósan a nők inkább biztonságra törekszenek, a férfiak meg mennek felfedezni, kockáztatni, kalandozni. :))

épp ma olvastam, hogy még a helyi lakáspiacon is megfigyelhetők ezek a különbségek: a nők sokkal hajlamosabbak a jobb években felhalmozott pénzt lakásba fektetni, kevésbé fontos nekik a kiemelkedő (de bizonytalanabb) hozam, mint a férfiaknak. :)

2014.05.24. 21:55:31

@Jess G: En tudtam hogy joval fiatalabb vagy - visszafele mindenki fiatalnak tunik, majd meglatod. :)

2014.05.24. 21:56:56

@Pink Petsch: Rosszabb mint nemely drog....

**mimi** 2014.05.24. 21:58:35

@cougarcat:
ez igen :)
nagyon szép :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 22:00:57

@Babette (eper vagyok a jogobellában): "egy férfi ideális súlya 100 felett. pont."

Nade az mégsem mindegy, hogy 100 kg izom vagy 100 kg zsír. ;)

Mrs. Clayton 2014.05.24. 22:01:16

@Papagály: en alapvetoen mindig es mindenben biztonsagi jatekos vagyok, nagyon nehezen szanom ra magamat barmi kockazatosra
mondjuk ez alatt befekteteseket, hitelfelvetelt ertek, mert pl ha ugy van akkor a munkalyemen felmondok ugy h nem tudom mi lesz utana
@cougarcat: lehet, en most meg abban a korban vagyok, h fogalmam sincs ki hany eves lehet, ranezesre sem tudom eldonteni :-)

2014.05.24. 22:01:40

@cougarcat: Nahjah .. a fűnél tuti rosszabb, például.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:03:53

@blackhair-lady:
magyarországon egy időben ment a menzai moslék a disznóknak. aztán az eu-s szabályok szerint kitalálták, hogy az ételmaradék veszélyes hulladék, amit annak megfelelően kell kezelni, még véletlenül se szabad az állatokkal feletetni.
gondolom, valami magyaros megoldás lett és titokban továbbra is megy a disznóknak. :) még abban sem vagyok biztos, hogy ez esetben a buta, értelmetlen szabály megszegése kívánatos, helyeselhető virtus-e, vagy a társadalomra veszélyes magatartás. :))

2014.05.24. 22:09:18

@**mimi**: Koszi. :)
@Jess G: Mert meg mindig fiatal vagy, es ez jo! :)
@Pink Petsch: A fuvet akar legalizalhatnak is, sok kemeny drogosnak, alkoholistanak pont ez segit a leallassal, atallassal.

2014.05.24. 22:12:28

@cougarcat: Előbb-utóbb fogják, szerintem ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 22:18:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Te Don figyelj, jól olvastam tegnap hogy új állatfajt fedeztél fel?
A törpe sivatagi mormotát?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:23:06

@DieNanny [SZ,CH]:
a nyolcadikos osztálykiránduláson elhatároztuk, hogy abból fogunk berúgni. nem sikerült, pedig nagyon sokat vettünk. :)

2014.05.24. 22:24:12

@Papagály: Hm, nem egészen értem a kritériumrendszert ...

2014.05.24. 22:27:36

@Jess G: Igy van, errol probalom meggyozni a mi Maxunkat (mindhiaba) hogy soha nem lesz olyan, amilyet o elkepzelt, hogy 'kiegyenlitodnek' a jovedelmek vilagszerte es mindenki ugy fog elni majd mint most Bulgariaban. Ez egyszeruen ellentmond az emberi termeszetnek. Mindig is voltak, es szerintem mindig is lesznek, gazdagok es szegenyek. Ez lehet hogy igazsagtalan, de igy van.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:32:47

@Pink Petsch:
itt a 16 szempont, ami szerint értékelték és sorbaállították a drogokat a veszélyességük szerint:
medicalmarijuana.procon.org/view.resource.php?resourceID=004477

blackhairlady 2014.05.24. 22:36:04

@DieNanny [SZ,CH]: Nem hiszem, hogy probalkoztak volna, en legalabbis nem hallattam meg ilyenrol. A mi menedzserunknek nagyon jo erzeke van a tervezeshez, de meg igy is a pizzak valamelyike kukaban kot ki, mert egyik nap a pepperonis, a masik nap meg a sajtos megy jobban.
Naponta darabra vezetve van, hogy mibol mennyi fogyott, azt figyelembe szoktak venni, van amit nagyon szeretnek es van amit kevesbe. De legalabb nekunk sok marad es abbol es annyit eszunk amennyit akarunk:)))

blackhairlady 2014.05.24. 22:37:43

@Jess G: Az en lanyom is salatat eszik mindennap, mondjuk o a csirket es a muffint is megeszi belole. A csirke mell igen szaraz (van grilles es panirozott is), de kitalalta, hogy a ranch szoszba martogatja es ugy finomabb es puhabb:)

2014.05.24. 22:38:10

@Papagály: Nem akarlak kiabranditani, de sajnos nagy tomegek elnek olyan kozegben ahol nem becsulik meg azokat akik dolgoznak, sot lenezik oket. Pl. Angliaban van egy olyan szeles tarsadalmi reteg akik generaciokra visszamenoleg nem dolgoztak, egyik ismerosuk sem dolgozik, es semmi koze az o tarsadalmi kozegukben a megbecsulesnek a munkahoz. Sokkal rosszabb a helyzet itt a Kozel-Keleten: a helyiek szamara teljesen eletidegen ez az egesz 'bemegyek reggel valahova, utasitasokat kovetek, 8 orat ott vagyok' stb. koncepcio. Soha nem csinaltak, es pont most eszuk agaban sincs elkezdeni. Szerintuk a 'munka' olyan dolog amit a szolgak / kulfoldiek csinalnak, nem ok. Ahhoz vannak hozzaszokva hogy alanyi jogon jar nekik penz (pont ez az, amit nemelyik elszallt nyugati kormany tervez bevezetni) es emberfeletti kuzdelmet viv a helyi vezetes azert hogy elkezdjenek csinalni is valamit a penzukert, meg ha szimbolikusan is.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:38:38

@Mirjam2:
szerintem ezt ő se hiszi. :)
a tendencia viszont nyilvánvalónak látszik: közeledni fognak egymáshoz a szegény és gazdag országok jövedelmei (mint ahogy már az elmúlt évtizedekben is történt kiegyenlítődés).

blackhairlady 2014.05.24. 22:38:40

@cougarcat: Lehet, nem tudom. en nem hallottam errol a sztrajkrol itt Houstonban (zsuzsit olvastam akkor).

blackhairlady 2014.05.24. 22:40:34

@cougarcat: Latod errol a segely rendszerrol sem hallottam meg, nem tudom, hogy mukodik. Szerencsere meg nem volt ra szuksegunk, igy nem is olvastam, kerdeztem utana.

Igaz Barát 2014.05.24. 22:41:35

Kérdezni szeretnék a Kanadában élőktől, ha nem nagyon OFF.
Valamikor a nyár folyamán megyek ki dolgozni TFW visa-val. Szerintetek a feleségemnek mennyi esélye lesz elhelyezkedni Open Work Permittel? Itthon olaszt tanít, erről van diplomája is.

blackhairlady 2014.05.24. 22:41:36

@Pink Petsch: Nem lehet egeszsegugyi okokbol. Ha barmi megbetegedes tortenne, a sulit azonal beperelhetik. A konyha teruletet sem hagyhatja el, azonnal meg kell semmisiteni.

blackhairlady 2014.05.24. 22:43:03

@DieNanny [SZ,CH]: En benzinkutnal veszek mindig ha otthon vagyok:) A legfinomabb resze a belseje, az a cukros resz ami atitatodik a szesszel:) Ez az egyeduli alkohol az eletemben.

2014.05.24. 22:43:57

@Papagály: Ahham, így már érthetőbb. Köszi.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:45:15

@Mirjam2:
"Angliaban van egy olyan szeles tarsadalmi reteg akik generaciokra visszamenoleg nem dolgoztak, egyik ismerosuk sem dolgozik, es semmi koze az o tarsadalmi kozegukben a megbecsulesnek a munkahoz. "

a szegényekre vagy a gazdagokra gondolsz? a munka a középosztály luxusa. :)

"rosszabb a helyzet itt a Kozel-Keleten"

gondolom az olaj elég rendesen hazavágta az egész értékrendet, motivációkat.
mondjuk attól, hogy nem futószalag mellett és nyugati módon szabályozva, napi 8 órában történt, bizonyára dolgoztak korábban is.

M. Péter 2014.05.24. 22:48:17

@blackhair-lady: A Bill Emerson Good Samaritan Food Donation Act védi az iskolát pont az ilyen perektől.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:49:08

@blackhair-lady:
"Az en lanyom is salatat eszik mindennap, mondjuk o a csirket es a muffint is megeszi belole."

szegény muffin! madár meg ne tudja... ;)

Muscari 2014.05.24. 22:49:09

@blackhair-lady: ez itt is igy van a suliban. Regebben kartyajuk volt, most a gyerekek "ujjan" van a penz. Nem tudom pontosan mi a neve, de a keszulekhez hozzaerinti az ujjat es ugy fizet. Feltolteni is igy lehet egy "automatanal" illetve en is megtehetem online.
Hihetetlen!

Mindig azt mondja: anya, tegyunk az ujjamra penzt:-)

2014.05.24. 22:51:35

@Igaz Barát: Itt semmi nem off, plane nem Kanada. :))

Sajnos nem tudok eselyekrol nyilatkozni. Esetleg egy community college-ban tanithat olasz nyelvtanfolyamot (ha az angol tudasa is megfelelo) - ha elismerik a diplomajat. Amugy sok minden mas allast talalhat maganak, csak valszeg nem a szakmajaban.

Muscari 2014.05.24. 22:52:13

@33621: Oke, gyerekek, de mindehhez milyen magassag tartozik? mert ha 190, akkor rendben, de 170-nel mar csucskos a dolog.

blackhairlady 2014.05.24. 22:53:03

@M. Péter: Ezt nem tudom, nekem ezt a valaszt adta a HR-es holgy amikor beszelgettem vele egyszer a szerzodesemrol, es ez is szoba kerult. akkor lehet, hogy csak egy jo kifogas, plussz koltseg lenne a hutes, tarolas, szallitas, es ezt nem akarjak felvallalni.

2014.05.24. 22:53:34

@blackhair-lady: Hm, gondoltam .. sajnos. Ez tényleg pazarlás, bár az itt is megy. A supermarketek is rengeteg élelmiszert dobnak ki.

blackhairlady 2014.05.24. 22:53:46

@Papagály: Nekem is o jutott az eszembe, de nyuszihusit mar nem eszunk:)

2014.05.24. 22:54:05

@Papagály: Bocs de ezzel nem ertek egyet - az angol gazdagok nagyreszt attol gazdagok, hogy ok es az oseik kemenyen dolgoztak illetve az atlagosnal jobb kepessegeik voltak. En dolgoztam gazdag embereknek / arisztokrataknak Angliaban, meg idos korukban is kemenyen dolgoztak, tanult, kulturalt emberek voltak, a gyerekeiket is munkara es tanulasra neveltek. Nyilvan vannak gazdag emberek akik (mar) nem dolgoznak mert megtehetik, de ettol meg nem kene a gazdagokat elbol lenezni.

Ami a kozel-keletieket illeti, azelott olyan nemes tevekenysegekbol eltek mint pl. rabszolga-kereskedes. Illetve a legtobben nagyon-nagyon szegenyek voltak, annyi volt a motivaciojuk hogy tuleljenek egyik naprol a masikra valahogy a sivatagban. Lehet leszolni a nyugati modon szabalyozott munkat, csak az a nagy helyzet hogy ez a legproduktivabb munka a vilagon. Regen sem lehetett abbol meggazdagodni hogy a sivatagban ulsz es nezed a teveket, meg most sem.

Muscari 2014.05.24. 22:55:39

@cougarcat: nalunk van, hogy a lanyom visz szendvicset, mert van, hogy nincs ideje ebedelni, ha ugy jonnek ki az orai.

Ahogy Jess leirta, a mi iskolank valszeg nagynak szamit. Jo nagy ebedloje van, ott szoltak lenni a "szuloi ertkezletek "is.

blackhairlady 2014.05.24. 22:57:55

@Muscari: En mar nem teszek a szamlajara penzt, mert minden alkalommal levonnak 2 es fel dollart. kp-val fizet. Ok az iskolai ID-t erintik a leolvasohoz. Most mar nem lehet kajalni akkor ha nincs nala az ID, mert tel van a hociponk amikor ugy kell begepelni a vezetekneveket a komputerbe.

2014.05.24. 23:01:44

@Muscari: Ugyanezt csinalom mar hosszu evek ota a munkahelyen. Itthon csinalok egy szep szendvicset es ez az ebedem. Ezt hamar bekapom, es ha jo az ido akkor el tudok menni setalni vagy neha elmegyek vasarolni (van egy fizetetlen egy oram ebedszunetre). Ha egyszer egyszer szulinap unneples van akkor elmegyek a csajokkal etterembe, de veluk ellentetben erre nem akarok tartosan berendezkedni - tul sok ido, tul draga, tul sok kaloria. :)

Muscari 2014.05.24. 23:03:43

@cougarcat: Eveloagyas! Gratulalok, gyonyoru, de tenyleg, nagyon ugyes vagy. Nagyon szeretem az eveloket, a szuleimhez terveztem egyet, de mar a megvalositasra nem kerult sor.

Most irigykedem, remelem, kesobb majd nekem is lesz.

Chamroe 2014.05.24. 23:07:21

kepfeltoltes.hu/view/140524/DSC_0292_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ma csokoládé fesztivál volt a belvárosban, a kölykök imádták.
Én meg a képen látható kalóriaszegény sütit majszoltam :-)

2014.05.24. 23:09:01

@Chamroe: Huhh! Mi az, flódni?

Muscari 2014.05.24. 23:09:15

@blackhair-lady: en a savanyu cukrokat szerettem, mindenfele gyumolcs izut. Hu, ossze is futott a nyal a szamban, ahogy ragondoltam.

**mimi** 2014.05.24. 23:12:48

@Muscari:
én is csak irigykedem...
remélem majd az új helyen lesz lehetőségem valami ilyesmire, bár nagyon ici-pici kert van csak.

**mimi** 2014.05.24. 23:15:16

@Pink Petsch:
háháááá...engem már kiokosítottak flódni ügyben a múltkor :)
tradicionális zsidó étel Zolee felesége nagyon tudja sütni, mákos diós töltelékes...én még nem ettem, de azt mondják nagyon finom

Chamroe 2014.05.24. 23:17:24

@Pink Petsch: Aham :-) Most ettem ilyet először, nagyon jó volt.
2 perc után esett le, hogy a csaj akitől vettem, a tv-ből ismerős.

2014.05.24. 23:17:33

@Muscari: Koszonom, bar latni kellett volna, honnan indultam. :) Ez a kert eppen 10 eves - mar ugy ahogy "kesz" van. Elonytelen helyzetben van - hatalmas juhar es egerfak arnyekaban, lejtos, a kornyeknek van egy szarazabb, mediterran szub klimaja, az oceanrol idenkent jon sos levego, ami lecsapodik, a talaj savas, sziklas, a gaz telen is no, tele vagyunk csigakkal... De imadom, megszallottja vagyok, es nekem ez az egyik stressz oldo. En is remelem hogy tudsz majd kerteszkedni - hat a UK-ban aztan lehet. :)
De sok kertet megcsodaltam mire idaig jutottam - meg most is szivesen megyek garden tour-ra, amikor korbe lehet kukkolni masok szep kertjet...

nyuszigonosz 2014.05.24. 23:19:40

@Chamroe: Akkor szépen telt a névnapod.

2014.05.24. 23:19:53

@Chamroe: Hijnye, de szep peldany :)

2014.05.24. 23:22:23

@**mimi**: @Chamroe: Én pár éve ettem ilyet Pesten egy zsidó péksütisnél. Durván tömény, az már biztos. Csak az a baj, hogy finom is ...

2014.05.24. 23:24:19

@**mimi**: O, es mivel tudom hogy te is nagy allatbarat vagy - kepzeld el hogy egy par napja ujra meglatogatott minket egy folyami vidra. Nem semmi latvany volt ez a kertben, sajnos kep nincs rola, eleg hamar eltunt. A magas zold bokrok mogott egy patak van, onnan jonnek fel. Csak azt nem ertjuk, mi dolguk a kertben azon kivul, hogy egy kis "ajandekot" otthagy a fuvon. :)

Muscari 2014.05.24. 23:26:30

@blackhair-lady: nalunk is borzaszto pazarlas megy, mindent ki kell dobni, ami lejart nap vegen. Mas cegek a hajlektalanoknak adjak ill. a dolgozok is hazavihetnek belole.

Van egy etiop kolleganom, o kifejezetten rosszul van ettol. Eleinte nem is tudta a selejtezest csinalni, meg nezni sem. Nem is olyan regen meg emberek haltak ehen naluk, most is nagyon sok a szegeny, mi meg szorjuk ki a kajat a kukaba :-(

2014.05.24. 23:27:10

@Pink Petsch: En meg soha nem ettem flodnit, de azt hiszem legkozelebb Pesten bepotolom. A Dob utcaban jartam sokszor egy zsido cukraszdaba gyerek koromban - remelem meg mindig megvan ez a cuki es ott biztosan van...

2014.05.24. 23:28:57

@cougarcat: Jaja .. szerintem én abban a cukrászdában voltam.

blackhairlady 2014.05.24. 23:29:56

@Chamroe: ez flodni? Nagyon guszta, es latszik rajta, hogy nagyon kaloriaszegeny:)))

**mimi** 2014.05.24. 23:30:27

@cougarcat:
kedves kis jószág lehetett :)
úgy tudom roppant kiváncsi, körül nézett nálatok :)

Chamroe 2014.05.24. 23:31:57

@Pink Petsch: ezt is egy zsidó csaj csinálta. Van egy műsora, amiben hagyományos zsidó ételeket készít. Holnap lehet nála gyerekekkel sütit csinálni. Szerintem kiviszem Morzsit, biztosan tetszik majd neki.

Muscari 2014.05.24. 23:33:33

@33621: hat nem vagy egy cingar alak:-)

Most mar csak az a kerdes, hogy ebbol mennyi az izom es mennyi a zsir?

Muscari 2014.05.24. 23:37:18

@Chamroe: flodni, ez igen. Megyek haza a jovo heten, a cukraszda latogatas nem maradhat ki, az sosem marad ki, mikor otthon vagyunk.

Boldog nevnapot!

2014.05.24. 23:39:50

@Chamroe: Fenn van a neten? Who is Morzsi?

Muscari 2014.05.24. 23:40:17

@cougarcat: Na, most meg jobban irigyellek. A varos szelen laktok, hogy ennyire kozel a termeszet? Nalunk csak mokusok es rokak vannak, meg sok rigo es seregely, de Pesthez kepest ez is haladas.

Reggelenkent minden madardaltol hangos.

2014.05.24. 23:42:16

@**mimi**: Lehet hogy ujra el kellene olvasnom Fekete Istvan Lutra cimu konyvet, hogy megertsem. :)

@Muscari: Sarga irigyseg! :))))))

Na, ha en mehetnek Pesten cukraszdaba akkor a marcipanos burgonya, parizsi kremmel toltve, nem maradhat ki. Aztan johet az orosz kremtorta....

Chamroe 2014.05.24. 23:46:09

@Pink Petsch: a neve Raj Ráchel.
Morzsi a lányom, morzsányinak született. Na jó, mostanában már inkább kis póniló :-)

2014.05.24. 23:48:33

@Muscari: Varos kozepen lakunk, de nem a belvarosi reszen - itt a telkek nagyobbak es a mienken a szokasosnal tobb fa van, a patak miatt. A patak a mi telkunkon van de a fak vedettek, igy az egesznek van egy kis "kulterulet" jellege. Ez a varos persze csak olyan 80 ezres lakosu, a kornyeken a legnagyobb, megsem nagyvaros...

2014.05.24. 23:49:59

@Chamroe: Ezt ő is tudja? ;)

Chamroe 2014.05.24. 23:56:17

@Pink Petsch: lehet, hogy póniló, de egy oroszlán öntudatával :-)

Muscari 2014.05.25. 00:05:52

@cougarcat: az oroszkrem torta nalam is jatszik, de en most leginkabb somloi utan sovargok. Mar folyik a nyalam:-)

Nagyon szep lehet, a nyolcvanezres varos meg egesz elhetonek hangzik. Hosszu tavon en sem szeretnek Londonban maradni, en azt se banom, ha az uzletek bezarnak hatkor. Egy csendes kertvaros, az valo nekem

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.25. 07:53:31

@Határátkelő: pár napja írtam nekem emailt, kérve, hogy szedj le légyszi egy véletlen nyilvánosba került hozzászólást. a másik érintett dél is írt neked ugyanezzel, úgy tudom. gondoltam nyaralsz vagy nagyon sokat dolgozol, mert nem láttalak pár napig, de ezekszerint itt vagy, utána tudnál nézni légyszi? cserében megígérem, többet nem zaklatlak azért, amikor emberek simán csak kurvaanyázzák egymást és szerintem átléptek valami határt és szerintem nagyon nem kellene. köszönöm.

DieNanny CH 2014.05.25. 07:59:57

@házelőtthinta:

Azt írtad, betegszabadságon vagy. Ebből számomra az következik, hogy gyógyszereket kell szedned. Márpedig gyógyszerszedés közben nem ajánlott alkoholt fogyasztani. Tehát: Igen, ha meg akarsz gyógyulni, akkor ne sört igyál, hanem szedd rendszeresen a gyógyszereidet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.25. 09:05:14

@cougarcat:
Volt szerencsem egy alkoholista szulohoz, nem igazan erzek sajnalatot miatta.
Aki hulye...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.25. 11:19:22

@DieNanny [SZ,CH]:
Ne legyél túl okos. Vérhígítót szedek és nincs rá semmi hatással a csekély mennyiségű alkohol (ami egyébként szintén vérhígító). 1-2 sörnek naponta az égvilágon semmi negatív hatása nincs. Persze tudom egy olyan embernek aki egyáltalán nem iszik ezt talán nehéz megértenie. Mert az emberekbe azt nevelik hogy aki megiszik naponta 1 sört az alkoholista!Nem vagyok betegszabadságon mert a főorvos már kiír 1,5 hónapja. Én viszont még nem szeretnék menni melózni, ennyi a történet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.25. 11:45:53

@cougarcat:
Ha ajándékot hagy ott akkor rendszeresen meg fog jelenni.
A területét jelzi meg.

DieNanny CH 2014.05.25. 11:50:13

@házelőtthinta:

Amíg nem akarsz menni dolgozni, addig ne sírj, hogy milyen drága a kaja a városodban! Ennyi!

Igaz Barát 2014.05.25. 13:17:31

@cougarcat: Köszi, akkor rendben leszünk. Angoljával nincs gond, munkától meg nem fél. Jól értelmeztem régebbi hozzászólásaidból, hogy önkénteskedéssel kelleni kezdenie?

morsels (törölt) 2014.05.25. 14:54:50

@Igaz Barát:
Attol tartok, hogy ha a nejednek nincs engedelye arra, hogy Kanadaban dolgozzon, akkor nem hiszem, hogy ez jarhato ut.

Persze vannak lehetosegek feketen, de suliban tanitani hivatalosan az valoszinuleg nem fog osszejonni.

Igaz Barát 2014.05.25. 15:20:00

@morsels: Elvileg kap Open Work Permit-et, azzal talán menni fog.

morsels (törölt) 2014.05.25. 15:30:15

@Igaz Barát:
Az mas, azzal mar van lehetoseg hivatalosan is munkat kapni.
Amennyiben megkapja.

Igaz Barát 2014.05.25. 17:24:03

@morsels: Július 31. a bedási határidő, kérdés megjön e addig az LMO. Már csúszik pár hónapja :(

2014.05.25. 17:29:05

@diggerdriver: "Ha ajándékot hagy ott akkor rendszeresen meg fog jelenni."

Remelem igy lesz es megtisztel minket a jelenletevel. :) (csak a kertben ne tegyen kart)

@Igaz Barát: Nem szabaly az onkenteskedes - de amig nincs allas es van erre lehetoseg, ido es kedv, nem rossz otlet. Siman munkagyakorlatnak szamit. A helyi lapokban tobbnyire van egy lista, hogy hova varnak embereket - ha erre kerul a sor, probaljon olyan helyet keresni ami jol mutat a resume-n illetve valahogy kapcsolodik azokhoz az allasokhoz amit elvallalna. Nem utolsosorban kapcsolatokat lehet igy szerezni, meg referenciakat, ami egy newcomer-nek plane szukseges. Az nagyon jo ha jo az angolja bar nem tudom hogy a kanadai kiejtessel volt-e mar tapasztalat - a brit kiejtes tanulasa utan eloszor nekem nehez volt megerteni.

A masik amit ajanlanek hogy ne csak a magyar hazba menjetek, hanem a helyi multicultural society-ba, ahol allaskereses ugyben is tudnak tanacsot adni. Igaz a feleseged nem bevandorlo, de nem fogjak elkuldeni.

En is ugy tudom hogy a TFW visa-val a hazastars is dolgozhat.

2014.05.25. 17:31:53

@Igaz Barát: Most balhe van a program korul, talan ezert a keses...

morsels (törölt) 2014.05.25. 17:54:23

@cougarcat:
Azt nem tudtam, hogy TFW-val a hazastars is dolgozhat.

Igaz Barát 2014.05.25. 19:20:38

@cougarcat: Köszi a tanácsokat. Kanadai kiejtéssel még nem volt tapasztalunk, kivéve a skype-os interjúmat, az alapján nem tűnik vészesnek.
Nem nagyon terveztünk magyar házba menést, célunk a minél gyorsabb beilleszkedés, ha összejön, megpróbálkoznánk a letelepedéssel is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása