oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 19. 06:48,  Egyszer volt, hol nem van – egy finn kaland 350 komment

2014. május 19. 06:48 Határátkelő

Egyszer volt, hol nem van – egy finn kaland

Volt egyszer egy fiatal pár, akik a középiskolában jöttek össze, a szerelem aztán annak ellenére folytatódott, hogy más-más egyetemre jártak. A kapcsolatból házasság lett, majd jött egy váratlan finnországi állásajánlat. KaMon története meseszerű, de messze nem az.

Kukába a sok hóval.jpg

„Egyszer volt, hol nem volt - a trolloknak talán igaz sem volt - élt egyszer a múlt évezredben egy rendes, szorgalmas tizenéves fiú és egy vele egykorú eszes, de hebehurgya lány, akiket egy - nem testet, hanem agyat megmozgató - versenyen mutattak be egymásnak. Meglepetten és értetlenül néztek ezt a „véletlen” találkozást összehozó tanárra, de azért udvariasan bemutatkoztak, majd két különböző irányba továbbindultak, hogy 2 perc múlva már a másik nevére se emlékezzenek.

A szülők befolyása alatt lévő „sors” azonban ugyanabba a „versenyistálló” középiskolába terelte őket, ahol idővel barátok, majd - a tanárok és az osztálytársak nem kis meglepetésére - egy pár lettek. S bár más-más egyetemen tanultak tovább és sok különböző vizsga követelményének tettek eleget külön-külön, azért egy közös „projekt” keretében egy gyönyörű kislányt is sikerült összehozniuk a diplomamunka és az új évezred beköszönte előtt.

A fiú - akit inkább néztek a kislány bátyjának, mint apjának - sikeresen lediplomázott informatikusként, míg a lány két szoptatás között rohangált be az egyetemre, hogy az utolsó tanévet is teljesíteni tudja és meglegyen legalább az abszolutóriuma.

S ki tudja, talán a gólya egyszer egy gyermek helyett (mellett) egy matematikus diplomát (is) hoz vagy legalább elrepíti a lányt az államvizsgájára. Így lett hát belőlük (azaz akkor már férjemből és belőlem) egy család, ahol a pelenka rendszeresen megtelt, míg a pénztárca kiürült.

(Hoppá, most jut eszembe, hogy Kövérmadár valószínűleg tollait tépkedve itt fog elmenekülni a monitor elől, hiszen a történet még el sem kezdődött, de kisgyerekről és elitgimnáziumról már szó volt. Mi lesz, ha kiderül, hogy a gyereknek még gumicsizmája is volt?)

A jótündér keresztanya és az ő barátja

Szerettük volna a kislányunkat megkeresztelni, ahhoz azonban keresztszülőket is kellett találnunk. Páromnak nincs testvére, így keresztapának kézenfekvő volt bátyámat megkérni, őt azonban akkoriban messzire elkerülték a barátnő illetve feleségjelöltek, habár igazán megpróbálhatták volna, hogy miközben a számítógép monitorját bámulja, átlibbennek magassarkúban a billentyűzeten.

Nekem akkoriban egyetlen barátnőm volt (lévén középiskolában és egyetemen is sokszor annyi fiú vett körül, mint lány) aki örömmel volt az esküvői tanúm, viszont a világból ki lehetett volna kergetni azzal, hogy ő bármilyen formában anya, akárcsak keresztanya is legyen. Így hát hirtelen ötlettől vezérelve férjem egy lány ismerősét kértük meg, aki meglepetten elfogadta a felkérést és innentől gyakrabban találkoztunk. Neki akkoriban lett új barátja, aki ekkor már programozóként Finnországban dolgozott, így vele is megismerkedtünk és a fiúk jókat beszélgettek a közös találkozások alkalmával.

Egyszer aztán megkérdezték, hogy nem lenne-e kedvünk Finnországban élni, úgyis keresnek a srác munkahelyén (egy kis cégnél, nem a Nokiánál) új embereket. Mi kapásból rávágtuk, hogy nem igazán, mire ő egy mondatával lerombolta kalandokkal szembeni minden ellenállásunkat, amikor közölte, hogy kb. mennyit lehetne ott keresni. (Persze nekünk, naiv fiataloknak halvány fogalmunk sem volt arról, hogy arrafelé egészen mások nemcsak a bér, hanem az árviszonyok is.) Megszervezte hát a személyes interjút és vendégül is látták páromat 2000 júniusában Espooban.

Minden kezdet nehéz, ha pedig nem, akkor gyors

Több mint 1 hónap elteltével jött a telefon, hogy férjemet felvették és mikor tudna menni, mert a jövő héten augusztus elsejével akár kezdhetne is. Miközben leesett állunkat próbáltuk visszaakasztani megtudtuk, hogy Finnországban a munkahelyi naptárból a július hónapot akár ki is lehetne tépni, hiszen úgyis majdnem mindenki elmegy 4 hétre szabadságra. Valójában tehát nem is vártunk sokat a válaszukra, ők pedig már az interjún is mondták, hogy sürgősen kellenek új programozók.

Szerencsére (és hálás köszönet ezért és minden egyéb segítségért) jótündér keresztanya és barátja gyorsan béreltek nekünk egy lakást a munkahely közelében, mi pedig beadtuk a vízum kérelmet a Finn Nagykövetségen, de 9 hónapos babánkkal a kezemben és egy friss diplomával kedvesem zsebében még azelőtt útnak indultunk, hogy azt megkaptuk volna.

Sok cuccunk amúgy sem volt, pelenkát és matracot meg úgyis bárhol lehet kapni, s így legalább augusztus második hetében már új munkahelyén dolgozhatott életem párja. Azt a kb. 1 hónapot pedig, amíg a vízum megérkezett tanulói gyakorlatnak is el lehetett könyvelni.

Esténként nosztalgiával gondoltunk a régi technika óráinkra és imbuszkulccsal a kezünkben ikeás bútorokat szereltünk össze. (Szerencsére mosógépet egy akkor hazaköltöző családtól vettünk, így elektroműszerészi ismeretekkel a mai napig nem rendelkezünk.)

A kultúrsokk elsőre úgyis utolér

Megvolt tehát a költözéssel, munkakezdéssel, berendezkedéssel járó izgalom. Emellett rácsodálkozhattunk, hogy körülöttünk minden zöld és akármerre indulunk el szinte néhány lépésen belül már egy erdőben sétálunk, ahol szamócát, málnát (és megfelelő helyeken még áfonyát is) lehet szedni, mókusokkal rendszeresen találkozhatunk, de akár vadnyulat is láthatunk.

Ha pedig szerzünk egy térképet vagy megkérdezzük az első szembe jövőt - aki nagy valószínűséggel beszél angolul - akkor a közeli tóhoz - ami arrafelé kötelezően létezik - is elsétálhatunk.

Híd Seurasaari szigetére.jpg

Ráadásul mi egy olyan környéken (kilátogató volt osztálytársunk szerint „üdülőtelepen”) laktunk, ahol 3 háznyi távolságon belül még 4 másik magyar család lakott, de kicsivel messzebb még több is. Ezért aztán tudtunk másokkal beszélgetni még az anyanyelvünkön is egy-egy séta vagy leikkipuistos találkozás alkalmával. Találó elnevezés erre a nászút vagy mézeshetek szakasz.

Sajnos azonban minden csoda 3 napig - jobb esetben 3 hétig vagy 3 hónapig - tart így az ember előbb utóbb felébred. Ha más nem azért, mert beborul az ég és sokat esik az eső. Kicsit bővebben kifejtve a lényeg, hogy a nyárnak - bár nagyon szépnek és kellemesnek éltük meg mindannyiszor - hamar vége lesz és jön az ősz a sokkal rövidebb, borúsabb, sötétebb nappalokkal, mint Magyarországon, amit ha hosszúra nyúlik, még nehezebb elviselni, mint a fél éves telet.

Az első évben, amikor kijöttünk, november elejétől december közepéig 6 héten keresztül kb. kétszer 2 percet láttuk a Napot. Ekkor persze még a munkahelyen is megállt az élet és mindenki azt kérdezte a másiktól „látjátok / láttátok?”. S bár az esőt akár egészséges hideg zuhanynak is tekinthettük volna, amiért még csak fizetni sem kell, mégis ezt az időszakot nehéz lett volna pozitívan megélni.

Ekkorra a mézeshetek szépségeiből is felébredtünk, s habár a táj a sok fenyőerdő miatt még mindig gyönyörű zöld volt és az itt élő magyar közösség is alapvetően kedves emberekből állt (és áll a mai napig is, akik több év után is szeretettel vendégül láttak minket két alkalommal is, amikor visszamentünk látogatóba) de rá kell jönnöd arra is, hogy mindannyian különbözőek vagyunk.

Másként gondolkodunk, élünk, más a világnézetünk vagy hitünk és különbözőképpen szeretjük eltölteni a szabadidőnket. Egy kisebb közösségből pedig nehezebb barátokra találni, a finnektől pedig egy darabig a nyelv és a kulturális különbségek még elválasztanak.

Felébredni a sötétben (nappali szürkületben) tehát nem volt túl kellemes és bizony elfogott a menekülési vágy. Leírhatatlan érzés volt, amikor a repülő felszállt velünk a felhők fölé a csodálatos napsütésbe, hogy Karácsonyra hazautazzunk látogatóba a családunkhoz, barátainkhoz.

A véget nem érő hófödte táj

Mikor január elején visszarepültünk, szinte egy másik világ fogadott bennünket. A véget nem érő zöld táj fehérbe öltözött. A rövid, de egyre hosszabbodó nappali időszakban vagy szikrázó napsütés volt vagy esett a hó, s ha lement a Nap, a hó, ami vastagon beborított mindent, még akkor is világított.

A hangulatunkat is beborító borús időszak tehát nyom nélkül eltűnt a hó alatt és csak egyetlen apró, korábban számunkra még ismeretlen problémával kellett szembesülnünk: errefelé télen a szikrázó napsütés gyakran együtt jár a -20, -23°C-kal, s ha kimentünk ettől a hidegtől könnyezni kezdett a szemünk, amitől viszont a szempilláink pár másodperc alatt összefagytak. Bent viszont nappal lejjebb lehetett tekerni a fűtést, mivel a Nap olyan alacsonyan sütött, hogy bevilágította és felmelegítette szinte az egész lakást.

Emellett a fejünkben is világosság gyúlt, hiszen rájöttünk arra, hogy miért van a házak melletti parkolóban minden parkolóhelynél egy 1 méter körüli oszlop tetején egy számozott kis doboz.

A számról természetesen tudtuk, hogy azzal van jelölve mindenkinek a saját parkolóhelye, de azzal csak ekkor szembesültünk, hogy a dobozka egy konnektort rejt, aminek segítségével télen felmelegítheted az autódat, ami hasznodra lehet, ha el is akarsz indulni.

Ennél a pontnál meg kell azonban jegyeznem, hogy a mi autónknak (nemzeti büszkeségünknek) erre nem volt szüksége. De szöges gumikat azért mi is tetettünk fel rá, hogy ne csak elindulni, hanem haladni is tudjunk vele.

Autókázás helyett azonban inkább korcsolyáztunk, szánkóztunk, hógolyóztunk, hóembert, hóvárat, hómókust, hóakármit építettünk, s végre kedvünkre addig élvezhettük mindezt, amíg csak akartuk.

Sőt még akkor is rengeteg hó volt, amikor már minden ötletünkből kifogyva nem volt kedvünk újabb hóállatot létrehozni. (Lehet, hogy a tél csak arra várt, hogy mi is beálljunk közéjük, s így végre teljes lehetett volna az állatkert?)

Unatkozni viszont már akkor sem szerettünk, így elugrottunk Lahtiba megnézni a 2001-es északi sí- és dopping-világbajnokságot, amiben lényegében az egész - hazai pályán versenyző - finn csapat lebukott. S mivel a városban még jégszobor kiállítás is volt, így igazán remekül szórakoztunk. E kis kiruccanás után pedig újult erővel vethettük be magunkat a tél örömeibe. Mivel azonban a hó csak nem akart még áprilisban sem elolvadni, így a végére mégis sikerült megunni az egészet.

Minden jó, ha vége lesz a télnek

Elérkezett a május és ezzel együtt a várva várt hóolvadás ideje, a tavasz pedig olyan gyorsan köszöntött be, amilyet Magyarországon sohasem láttunk. A - nem örökzöld - fáknál szinte egyszerre volt rügyfakadás, és pár hét múlva már az orgonák is virágba borultak, a levegőt pedig együtt töltötte be majdnem az összes tavaszi virág illata.

A mókusok újból előkerültek és boldogan ettek a tenyerünkből, másztak fel a babakocsira vagy éppen a nadrágunkra. Természetesen nem mindenhol voltak ennyire bátrak, de Seurasaarin sok rámenős, vagány mókus is lakik a galambok, kacsák és vadludak mellett. Ráadásul nekünk még a gólya is jelezte, hogy ismét meglátogatna minket, de mivel most úgyis van még miben gyönyörködnünk, ezért ő majd télen teszi tiszteletét nálunk. Így már ekkor biztosak lehettünk abban, hogy a következő télen - akármilyen hosszúra is nyúlik - nem lesz időnk unatkozni. Tehát kalandra fel, ideje felfedeznünk Finnország szépségeit, látnivalóit és áfonyabokrokkal teli erdőit.

Rámenős mókus.jpg
Szerencsére (kis)lányunk már akkor (alig több, mint 1,5 évesen) is rajongott a természetért és fáradhatatlanul menetelt előre, amíg meg nem látta a következő követ, botot, lehullott falevelet ... A legédesebb mégis akkor volt, amikor több családdal együtt elmentünk kirándulni Hvitträskba, s miközben mi szülők lassan sétáltunk és beszélgettünk a gyerekek sormintát alkottak (egy gyerek, egy áfonyabokor, egy gyerek, egy áfonyabokor...) hát nem jutottunk messzire, de legalább a mai napig messziről felismerjük az áfonyabokrokat, ahol most már én állok le először.

Egy kis leírás (az előbbiekhez):

Seurasaari (avagy mókus sziget a gyerekeim szerint):
Ez tulajdonképpen egy nagy szabadtéri múzeum, ahol régi, főleg fából készült épületek (a szélmalomtól a lakóházig) mutatják be a régi finn emberek életét és életterét. Hasonlíthatnám a szentendrei Skanzenhez, azonban ez egy erdővel borított szigeten van, ahol néhány "vadon élő állatfaj" a gyerekek nagy örömére "megrohamozza az embert" mogyoróért vagy más rágcsálnivalóért. Ha pedig eljön Juhannuspäivä, naplementekor a sziget mellett - a vízen - egy nagyobb csónakról máglyát gyújtanak.

Seurasaari.jpg

Hvitträsk:
A XX. század legelején 3 finn építész egy tó melletti dombkezdemény áfonyabokrokkal teli erdejébe álmodott és építtetett meg magának egy különleges villát. S ha már egyszer "összeköltöztek", akkor szorosabbra is fűzték a kapcsolatukat és egyikük elvette a másik feleségét (természetesen válás után) feleségül, míg a másik ugyanazon a napon összeházasodott előbbi húgával. A lényeg, hogy érdemes elkirándulni oda, mert a hely gyönyörű, az áfonya finom, az épület klassz és a történet sem mindennapos. Sőt nyáron akár még fürödni is lehet a tóban, bár ez arrafelé elég mindennapos dolog.

Időjárás egy kicsit másképp:

A második finn nyarunk a szokásosnál melegebb (és valószínűleg szárazabb) volt, így "őslakó" barátaink panaszkodni kezdtek a kánikulára és mediterrán éghajlatot emlegettek. Eközben mi úgy gondoltuk, hogy ebben a gyönyörű napsütésben és kellemes 28°C-ban végre lemehetünk fürödni is a közeli tóhoz. Hiába a - vélt vagy valós - nyelvrokonság, ebben nagyon nem hasonlítottunk rájuk.

Talán a "meleg" nyárra válaszul, rövid volt az ősz és korán beköszöntött a tél, hiszen már október végén leesett az első hó, ami meg is maradt, így ezúttal elmaradt a novemberi búskomorság, viszont majdnem fél évig volt hótakaró még dél Finnországban is. Ráadásul egyre jobban kikerekedő pocakom láttán végül a gólya is beköszöntött hozzánk december elején. Így mielőtt rénszarvasok repítette szánján megérkezett Joulupukki, kivetkőzve bálnaformámból újra emberi alakot öltöttem.

"Terhesgondozás" Finnországban:

Aki olyat keres illetve szeretne, amit ez a kiemelt szó úgy általában Magyarországon jelent az ne ide jöjjön! Itt az fogja jól érezni magát pocakosan, aki fiatal és laza vagy többedszer szül és nyugodt, vagy leginkább tudja, hogy a baba a pocakjában úgyis tökéletes lesz.

Mivel a mi gyerekeink - természetesen - mind a négyen szépek, okosak és ügyesek :) voltak és lesznek is, ezért én élveztem, hogy végre nem akar senki rendszeresen mindenféle vizsgálattal terhelni. A betöltött 3. hónaptól kezdve havonta egyszer meglátogattam a védőnőt és csak mosolyogtam, amikor "leszídott", hogy már megint mennyit híztam, hiszen végre nem voltam olyan vékony, hogy elfújjon az első szellő. Ultrahang vizsgálat kétszer volt, CTG-t pedig csak akkor csinálnak, amikor megindul a szülés (orvossal is csak ekkor találkoztam pár percre) vagy a szülés várható napján (majd azt követően - azt hiszem - 10 nap múlva), ha addig őfelsége semmi jelét nem adja annak, hogy odabentről kikukucskáljon.

Szülés után egy "szállodai szobát" kaptam napi négyszeri étkezéssel és egy kis ajándéktáskával, amiben volt pl. a kis újszülött testvérének is mesekönyv. De volt egy konyha is rengeteg gyümölcslével, ahová a nagyobb gyermekünk is bátran beszabadulhatott. A csecsemőgondozók megkérdezték, hogy kérek-e segítséget (nem akartak mindent jobban tudni) és még a gyerekorvos is csak egyesével - anyuka jelenlétében - vizsgálta meg a babákat úgy, hogy közben mindent elmondott illetve megkérdezett, hogy lehet-e.

Mielőtt végre befejezném:

Szeretném még elmesélni, amit második kislányunk 1 hetes korában (decemberben!) mondott a védőnő: "Mostantól -15°C-ig napközben altassák kinnt a babát." Megtettük és nagyon jó döntésnek bizonyult. Jelenleg 12 éves lányunk ősztől tavaszig - a többségnél - kevesebb ruhában sem szokott fázni vagy megfázni."

 

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr856179218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rinna 2014.05.19. 06:57:29

A felét nagy jóindulattal sem értem, pedig sose volt gondom az értő olvasással. :) Magyarázza el valaki... Kint vannak még Finnországban, vagy hazajöttek?

tableno 2014.05.19. 07:19:39

Öööööö. Izé. Anna és Peti Finnországban?

adg 2014.05.19. 07:33:24

Este elolvasom megegyszer. Ossze kell annak allnia.
A vege erdekes volt, tetszett.

tableno 2014.05.19. 07:48:33

@maxval a gondolkodó birca: ja, elfelejtetted a "hideg, embertelen világ"- ot. Finnország esetén még vani is benne igazság.

Hari Seldon 2 2014.05.19. 07:51:44

Az eleje jó stílusban indult, de aztán elkezdődtek a keresztelő körül a "bonyadalmak", onnantól kezdve kicsit zavaros lett.
Most akkor Finnországban van, vagy, most már Magyarországon, és a kislányuk szintén egy budapesti elit gimnáziumba jár. Mi történt az elmúlt 14 évben?

Finnországról a következőket tudtuk meg: A finnek tudnak angolul. A nyár szép, de a tél hosszú és havas, és vannak szép tavak is.

Először azt hittem, hogy Lappföldről beszél, a sötétség kapcsán, de látom hogy Helsinki külvárosa. (nem mindenkinek való az észak)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 07:53:43

@tableno:

Ez az írásban is benne van, nyíltan érződik: szar, de sokat fizetnek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 07:54:27

@tableno:

Olyan álnépmesés és nőimagazinos stílus keveréke.

nyuszigonosz 2014.05.19. 07:55:32

Elöször megörültem: Finnország, érdekes lesz, gondoltam.
Nem érdekes.

Morgo1229 2014.05.19. 07:55:59

@tableno: meg gergo szuletese elott

Morgo1229 2014.05.19. 08:13:11

@Rinna: nem. Szerintem ennyi volt. Kaland az iras cime. Aug-tol Aprilisig 8 honap.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.19. 08:15:04

Ez annyira olvasmányos volt, hogy alig bírtam elolvasni, információtartalma gyakorlatilag 0. Kár, mert Finnország érdekelt volna, több volt munkatársam is ott kötött ki.

klappol 2014.05.19. 08:15:32

Jobb reggelt :))))))))))))))

"Minden jó, ha vége lesz a télnek.” sikerült megunni az egészet."
Így hát nem lett vége a mesémnek.

na asszem iszok vagy három kávét :)))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.19. 08:16:53

folytatás is lesz? vagy megártott a magaslati levegő és azért nem értek semmit.

Rinna 2014.05.19. 08:17:42

@Morgo1229: Köszi :) Ha a poszter erre jár, kiváncsi lennék hol élnek most és mit csinálnak, nem éreztem a történetben sok koncepciót.

2014.05.19. 08:18:44

Engem érdekelne, hogyan néz ki a Kövérmadár tollatlanul, megkopasztva ;)
És hát, hm, nagyjából ez volt az egyetlen érdekesség a posztban...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 08:22:06

Mi a bajotok?
Olyan írás mint egy Picasso festmény.
Azért is hogy rajonganak.
Ti még nem értetek meg ennek a megértésére.
Én már az írásjeleket értem.
:))))))))))))

2014.05.19. 08:22:24

@Chang Yai: a lenyeg annyi, ha ateistak lettek volna, nem jutott volna a ferj finn munkahoz

2014.05.19. 08:26:51

@diggerdriver: Nofene .. átugrassz hozzá, és megkopasztod? ;)))

**mimi** 2014.05.19. 08:31:55

@Pink Petsch:
na végre , hogy vagy:))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 08:32:13

@charlieharper:

Ez azért nem biztos. Sok ateista is kereszteltet, megszokásból.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.19. 08:33:08

@charlieharper: ez jó :-)
egyébként még mielőtt valaki pont belémköt, mert miért ne, Pokhara nincs magaslaton, csak jól hangzott. sőt, kurva meleg van már megint, és egy hét hűsölés után ez most megint nem esik jól. és még mindig nem látom a Himaláját.
na, talán ez is van olyan érdekes, mint a poszt ;-)

2014.05.19. 08:35:35

@svájci sapka (ch): Tök fasza a nyár, depis az ősz, szép, de k.rva hideg a tél. Ja, és mindig kereszteld meg a gyereked.
No, ennyi konkrétum nem elég? ;)

@**mimi**: Köszi :)

klappol 2014.05.19. 08:38:56

Estére a "Naszóval" remélem jobb lesz, addig + dumcsizzatok 1-et,

na én is elmentem:))

TGabi 2014.05.19. 08:38:59

Uncsi poszt. Csak annyi jön le belőle, hogy nem bírják a hideget :D

zoxó 2014.05.19. 08:47:02

Van valaki, aki tovább jutott a gyerek születésénél?

purple ragdoll 2014.05.19. 08:47:02

Nekem tetszett, bár azt én se értettem, hogy most akkor kint vannak-e még. De azért posztoló, ne szontyolodj el a fogadtatástól, ez már csak ilyen errefelé. :) Inkább még írj Finnországról, praktikusabb, konkrétabb dolgokról akár.

Valaki nem szeretne egyébként írni Örményországról, Grúziáról vagy Mongóliáról?

adg 2014.05.19. 08:48:40

Szerintem mar nem jon a posztolo... :)

KaMon 2014.05.19. 09:05:01

Kedves Mindenki!
HÁ előzetes egyeztetés és jelzés nélkül megvágta, amit írtam és a címét is megváltoztatta. Erről én nem tehetek... Előbb küldtem neki egy emailt, de itt is kérem, hogy tegye ki az egészet!!!

adg 2014.05.19. 09:09:01

Akkor kezdjunk offolni. Csak a mai napon az alabbi szosszeneteket kaptam angol anyanyelvuektol, irasban:
- STILL awning beam (steel) (Ebben kulon szep, hogy egy epitesztol jott, legalabb a szakmai szavakat tudna elbetuzni.)
- TRACK, (truck) mint teherauto
- the client cant make up THERE mind (their, bar szerintem inkabb his vagy clients, az aposztrofot meg sem emlitem)
Es a mai kedvencem:
- I'm not SHORE (sure)

Es ezek mind angol anyanyelvuek. Mokas. Neha ugy erzem, hogy az en emailjeim nem is rosszak. :)

tableno 2014.05.19. 09:09:20

@KaMon: hello! Jó, hogy it vagy, akkor tudsz válaszolni a kérdésekre! Szóval még mindig ott vagytok Finnbe?

KaMon 2014.05.19. 09:09:41

Írtam konkrétumokat és küldtem képeket is, sajnálom, hogy el@ta, amit csináltam és így érthetetlenné vált.

adg 2014.05.19. 09:09:47

Hopp, megis jott... :)

KaMon 2014.05.19. 09:10:32

@tableno: Nem, már Svájcban élünk.

adg 2014.05.19. 09:10:51

Kedves HA!
Betenned az egesz posztot, mostmar erdekelne. Koszi

2014.05.19. 09:14:41

@KaMon: Ööööö... még ennél is hosszabb? Hm, de nyugtass meg, hogy nem ebben a cukiskodó stílusban van a többi... legalább ennyit, lécccííííkeeee.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.19. 09:18:20

@adg [Au, Darwin]:
Szerintem ez azert szamit nekunk sulyosnak, mert mi tanultuk a nyelvet, ezert az o helyesirasuk szemet szur.
De hanyan vannak, akik magyarul nem tudnak helyesen irni? Svedek is hadilabon allnak a sveddel.

Pl.
Ra van irva az egyik dobozra: "insektsnycklar"
Nezegetem, izlelgetem, de valahogy megsem az igazi... imbuszkulcsok vannak benne... megkerdem az egyik irastudot is a biztonsag kedveert. Az imbuszkulcs "insexnyckel".
Nyilvan, hisz a sex itt a 6. Az insekt meg bogar, mint angoluk.

Tehat a doboz a bogarak kulcsait rejti es nem szerszamokat. Ki is vettem gyorsan az imbuszokat, nehogy baj legyen belole... ;)

KaMon 2014.05.19. 09:21:37

@Hari Seldon 2: A legnagyobb lányunk nem jár budapesti elit gimnáziumba, mert egyrészt nem értünk egyet ezzel (illetve az otthoni oktatási rendszerrel), másrészt külföldön (Svájcban) élünk jelenleg. Augusztus közepén kezdi itt a gimit.

KaMon 2014.05.19. 09:31:49

@Pink Petsch: Ha HÁ beteszi, akkor kielemezheted, hogy milyen illetve hogyan változik vagy nem változik a stílus :)
Írhattam volna azt is: "Úgy alakult, hogy Finnországba kerültünk...." Ebben az esetben persze ezen lehetett volna kiakadni, viszont rövidebb lett volna az eleje :)

négyzet 2014.05.19. 09:35:18

@KaMon: várom a folytatást, remélem HÁ kiteszi, ha más nem holnap reggel...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.19. 09:35:54

@adg [Au, Darwin]: ez a there/their tévesztés annyira primitív, hogy a talpam is görcsbe rándul tőle. Sajnos nagyon elterjedt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.19. 09:39:12

@KaMon: Szerintem manapsag viszonylag keves posztot kap a HA. Ertheto ha megprobalja elnyujtani, mint a retestesztat es szetszedi tobb reszre, hogy holnap is legyen mit kitenni. Megha nem is mindig jol jon ki a lepes emiatt. Nekem tetszett a hangulata igy is, ha ez vigasztal. :)

@adg [Au, Darwin]: Gondolom ez reszben annak is koszonheto, hogy feltetelezem ausztraloknal is a brit modszerrel tanitjak az angol nyelvet. Ez annyit takar hogy a gyerekek nem betuzes alapjan tanuljak meg leirni a szavakat, hanem a kiejtett hangokbol probalnak visszakovetkeztetni es tippelni a helyes leirasra, amit aztan kijavit a tanar ha kell. Szerintem ebbol (is) adodhatnak ezek a dolgok. Vagy egyszeruen csak Mickey seggebe belecsipett mar koran reggel egy skorpio es igy nem megy a koncentralas. :)

KaMon 2014.05.19. 09:44:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Vigazstalana :), de nem kellett volna betennie az elejére azt a szörnyű képet, amikor küldtem neki saját képeket, amiket ráadásul meg is köszönt.
Ja és nem a következő rész "címét", azaz valaminek az elejét kellett volna zárómondatnak hagynia.

Evain 2014.05.19. 09:52:44

@diggerdriver: +1 a Picassos hasonlatra, nagyon találó volt. :)
Hát nekem nem jött be, ahogy a Guernica sem. Evvan.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.19. 09:53:39

@KaMon: nem csodálom, hogy ki vagy akadva, remélem, helyre lesz hozva a malőr, akármi is az oka.
meg vagyok lepve rendesen, mintha a megszokott HÁ ezekszerint szabadságra ment volna? nem emlékszem ilyesmire korábbról :-(

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.19. 09:53:43

"így keresztapának kézenfekvő volt bátyámat megkérni, őt azonban akkoriban messzire elkerülték a barátnő illetve feleségjelöltek, habár igazán megpróbálhatták volna, hogy miközben a számítógép monitorját bámulja, átlibbennek magassarkúban a billentyűzeten."

Azért ennél a résznél én felnevettem és magamra ismertem :D van humora a poszterinának. Nekem tetszett az írás, hogy nem a pénzről szól az egész poszt mint úgy általában a többi.

"ő egy mondatával lerombolta kalandokkal szembeni minden ellenállásunkat, amikor közölte, hogy kb. mennyit lehetne ott keresni. (Persze nekünk, naiv fiataloknak halvány fogalmunk sem volt arról, hogy arrafelé egészen mások nemcsak a bér, hanem az árviszonyok is.) "

Nem ők voltak naivak hanem tényleg ezt sugallják az emberekbe. Nyugaton minden olcsóbb szinte, Nyugaton minden jobban működik. Nem csoda hogy a sok vad, fiatal elmét megkábítja aztán jöhet a keserű csalódás hogy csak elfogy a kulibér hó végére ott is.

KaMon 2014.05.19. 09:55:00

hupsz, vígasztalna természetesen

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.19. 09:56:52

@házelőtthinta: "Nem ők voltak naivak hanem tényleg ezt sugallják az emberekbe. Nyugaton minden olcsóbb szinte, Nyugaton minden jobban működik. Nem csoda hogy a sok vad, fiatal elmét megkábítja aztán jöhet a keserű csalódás hogy csak elfogy a kulibér hó végére ott is."

Ezt ki sugallja?

Kiég3tt 2014.05.19. 09:57:12

@KaMon:
Szia!
Valoban kicsit nehez volt hozzaszokni a fogalmazashoz, de nekem tetszett. Sajnalom, h a fenykepek lemaradtak, ettol tenyleg hianyerzet maradt bennem. Szerintem tobbek neveben is beszelhetek, arra kerve, h dobj ossze a kedvunkert vmi G+os nyilvanos albumot es linkeld be nekunk. (Ebben az esetben nem leszel 4-5 kephez kotve)

2014.05.19. 09:58:23

@KaMon: Bocs, de tényleg nem jön be ez a cukormáz, amivel leöntötted a mondanivalód, erőltetett, mesterkélt, édeskés. Szinte látom, ahogy kúszik felém a sorok közül a diabétesz.

Evain 2014.05.19. 09:59:49

@házelőtthinta: úgy sajnállak, de tényleg. Küldjek neked egy használt varrógépet?

2014.05.19. 10:00:29

@Evain: Miért, Afrikába költözött Hinta?

KaMon 2014.05.19. 10:02:45

@házelőtthinta: @svájci sapka (ch): A legtöbb fiatal felnőtt naív valamennyire, ezt nem kell sugallnia senkinek és semminek.

Evain 2014.05.19. 10:03:16

@Pink Petsch: Nem. Csak oda lehet küldeni? Aszittem a rászorulóknak kell. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.19. 10:04:39

Hát ha ez könyv lenne, nem venném meg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.19. 10:07:00

@KaMon: végül neked is sikerült elhelyezkedni? Szakmadban?

KaMon 2014.05.19. 10:07:25

@Pink Petsch: Én sem szeretem a cukormázat. Az ilyen sütit vagy nem veszem meg vagy lekaparom róla. Próbáld ki te is és elkerülheted a diabéteszt :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.19. 10:07:47

@KaMon: Azért ezzel nem feltétlen értek egyet. Nagyon elszigetelten kell élni ahhoz valakinek, hogy ennyire tájékozatlan legyen.
Most (ma) elképzelhetetlennek tartom ezt.

Ok, amikor kimentetek, más volt a helyzet, ezért nem is neked tettem fel a kérdést. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.19. 10:08:09

@KaMon: mondjuk annak kifejezetten örülök, hogy nem ezt írtad, hanem van információ arról, hogyan kerültetek ki:)0

Mrs. Clayton 2014.05.19. 10:08:51

@adg [Au, Darwin]: ahogy ejti ugy irja, van ilyen, te tudod h kulonbseg v kulombseg? itt a blogon is rendszeres jelenlevo a szerviz, a muszaj, a mindig rossz leirasa, nem jelent semmit, ha vki bem tudja, csak azt h rosszul tudja
engem a c u tomorrow, av got, r u coming, can I get bk kicsit jobban zavar, mert sokszor megerem kitalalni h mirol van szo

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.19. 10:09:16

@házelőtthinta: "nem a pénzről szól az egész poszt"

dehogynem

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 10:10:45

@adg [Au, Darwin]:

Ezek tipikus angol anyanyelvi hibák, idegen nemigen követi el őket.

Az idézett mondatban a "their" teljesen szabályos egyébként, ez kifejezetten választékos nyelvhasználat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.19. 10:11:47

@svájci sapka (ch): Ohh, tudnék neked még cifrabbakat is mondani.... Van néhány kocka ismerősöm, aki a világ dolgaival alig van tisztában.

KaMon 2014.05.19. 10:12:40

@tildy[UK]: Igen is, meg nem is. 3 gyerek után dolgoztam a legkisebb 3 éves korától, de akkor már Magyarországon éltünk. Matematikusként is kaptam állásajánlatot, de inkább tanítani mentem és szereztem egy tanári diplomát is. Kicsi gyerekekkel könnyebben összeegyeztethető volt. Jelenleg viszont Svájcban élünk és németül tanulok, hogy eredeti szakmámban el tudjak helyezkedni.

Kiég3tt 2014.05.19. 10:13:41

@házelőtthinta:
"Nem ők voltak naivak hanem tényleg ezt sugallják az emberekbe. Nyugaton minden olcsóbb szinte, Nyugaton minden jobban működik. Nem csoda hogy a sok vad, fiatal elmét megkábítja aztán jöhet a keserű csalódás hogy csak elfogy a kulibér hó végére ott is."

Nem ertek egyet... csoppnyi utanajarassal ez kiderul. Az, h Nyugaton minden jobban mukodik... ezzel nem tudok vitatkozni... talan ennyire hiba altalanositani, de tenyleg hatekonyabbak nehany teren.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 10:15:32

@Jess G:

Igen, ezek olvasottság hiányából eredő hibák. Egyszerűen lehetne így is írni, meg úgy is, mert azonos az ejtés, de aki keveset olvas, az ritkán látja a szót leírva, így keveri.

Magyaroknál nagyon sok hasonló hiba létezik. Pl. kifejezetten művelt emberekre jellemző hiba a fáradság és fáradtság keverése, és a "higyj" írásmód, valamint az "egyenlőre" és "egyelőre" keverése..

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 10:18:13

@Zka:

Sőt, there és their és they're keverése is nagyon gyakori angol anyanyelvűeknél. Külföldieknél szinte sosem, mert ők rosszul ejtik és emiatt könnyen megkülönböztetik őket... :-)

Mrs. Clayton 2014.05.19. 10:21:51

@maxval a gondolkodó birca: sot, ahogy elnezem az uj generacio pl a gyerekeim a sok texteles miatt, meg a tabletezes stb hatasara fogalmuk nincs a helyesirasrol, radasul sok embert nem is a helyesiras, hanem a tartalom foglalkoztatja egy szovegben, igy atsiklik folotte h az most shore v sure, nagyban fugg a helyesiras a gondolkozastol

KaMon 2014.05.19. 10:21:54

@Babette_: De nem könyv, mert nem volt Erasmus ösztöndíjam :)

Mrs. Clayton 2014.05.19. 10:23:55

@maxval a gondolkodó birca: pontosan egy kulfoldi nem tud a kiejtes szt menni, mert nem feltetlen hallja az eredeti habgokat es eleve nyelvtanilag tanulja
en latom a suliban az elsos gyerekek kis fogalmazvanyait, ok ugyanezeket a kiejtes szti hibakat vetik, vicces, de egyebken meg en is ertem, h mit akart irni

Határátkelő 2014.05.19. 10:26:10

Kedves Mindenki! Elsősorban KaMontól kérek elnézést, mert részint ezért kapott olyan kommenteket, amilyeneket, de a többiektől is. Valahogy lemaradt a szöveg vége az átmentéskor, ezt most pótoltam, remélem, így teljesebb képet kaptok. A stílus pedig kinek, kinek ízlése szerint, nekem éppen azért tetszett, mert egy kicsit más mint máskor.

coeris 2014.05.19. 10:27:03

@házelőtthinta: Ki a pék sugallja, hogy Finnország olcsó? Azért az durva, ha valaki kiköltözés/kiutazás előtt nem tud 30 percet a gépe előtt ülve google-özni egyet az adott ország átlagos árszintjéről.
Finnország speciel a legdrágább európai országok közt van, de az átlagfizetés is ennek megfelelően magas. Tavaly voltam kint pár hetet, és egy finn mesélte, aki Párizsba költözött nemrég, csak épp hazament egy hétre, hogy Párizsban bement egy pékségbe, és vett bagettet 2 euróért, a franciák meg el voltak borzadva, hogy minek költ ennyit (1 euró körül mozog a bagett, legalábbis ahol Párizson kívül láttam, speciel Párizsban még nem voltam), ő meg közölte, hogy náluk 3 alatt semmit nem adnak pékségben, 2 euró baromira megéri (persze túlzott). Szóval nekik meg olcsó, nagyjából bárhova utaznak. :) Rohadt északi karvalytőke, a fejlett oktatási rendszerükkel meg az emberséges, toleráns országukkal. :)

Evain 2014.05.19. 10:28:34

@KaMon: elvesztettem a fonalat. Mi köze van a könyvírásnak az Erasmus ösztöndíjhoz? :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 10:28:49

@Jess G:

Így van. Eleve erősen csökken az olvasás, manapság a képnézés van előnyben, s így kevésbé rögződnek a szavak a vizuálisan, Ez minden olyan nyelvben gond, ahol a helyesírás nem teljesen fonetikus. S a legtöbb nyelv nem ilyen. Éppen a finn ilyen, azaz nem lehet helytelenül írni, ha valaki tudja az adott szót, mert fonetikus az írás teljesen. (Még pl. szerb/horvát is ilyen.) De a magyar nem ilyen, s az angol méginkább nem ilyen.

KaMon 2014.05.19. 10:30:55

@Evain: Akkor te nem olvastad itt az Erasmus ösztöndíjas hölgy könyvajánló irományát ?!

KaMon 2014.05.19. 10:31:43

@svájci sapka (ch): Bern egyik "elővárosában".

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 10:33:04

@Jess G:

Eleve az átlag külföldi előbb látja leírva a szavakat, s aztán ejti ki őket. Így jobban megtanulja, könnyebben a helyesírást.

Míg egy anyenyelvű ember meg előbb ismeri meg a kiejtést, s jellemzően csak 6-7 évesen tanul meg írni. Így ez nála dupla folyamat, nagyobb nehézség.

Pl. éppen az utóbbi szó jó példa. A "nehézség" szó. A külföldi megtanulja, elolvassa és megtudja, hogy ejtése "nehésség". Míg a magyar gyerek csak azt tudja, hogy "nehésség", majd az első osztályban csodálkozik, hogy nem így kell írni.

2014.05.19. 10:36:16

@Evain: Kétlem, hogy tudna vele mit kezdeni ;)

@KaMon: Na de, nincs választék, ezt tálaltad ;)

Evain 2014.05.19. 10:38:03

@KaMon: szerintem az nekem kimaradt, melyik volt az?

Mrs. Clayton 2014.05.19. 10:38:30

@maxval a gondolkodó birca: engem egyebkent jobban zavar amikor szlenget hasznalnak, mert azt nem tudom hova tenni, ez inkabb eloszoban jellemzo termeszetesen
ott van pl blimey, elg volt megfejtenem, meg amit a mai napig nem ertek az a bagger es nem is tudom hogyan kell leirni, de akkor mondjak amikor vkit magukban kb lehulyeznek, v lebaszdmegoznak

Evain 2014.05.19. 10:39:10

@Pink Petsch: akkor küldjek neki marhabélszínt? Főzni elvileg szeret (azt nem merem leírni, hogy tud is, lol). :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 10:40:47

@Jess G:

Bugger = buzi, de angolul durvább ez.

Egyébként a "bolgár" szóból ered...

Mrs. Clayton 2014.05.19. 10:42:34

@maxval a gondolkodó birca: nem mondod?
valahogy ugy vagyok, h ilyenekre nem szeretek , h te meseld mar el mit is mondasz
es miert a bolgarbol jon?

Evain 2014.05.19. 10:43:57

@maxval a gondolkodó birca: amit te írsz, az bugger off lesz és egyenlő a fuck offal. Nem kevered valamivel?

KaMon 2014.05.19. 10:45:16

@Pink Petsch: Választékért HÁ-nál kell reklamálni ;), de azt eldöntheted, hogy kéred-e a süti másik felét, mert most már azt is "felszolgálta" HÁ. Örülj neki, hogy legalább választási lehetőséged van: kell vagy nem kell ;)

Mrs. Clayton 2014.05.19. 10:46:53

@Evain: nem hinnem, bugger lesz az , olyan szemelyre mondjak aki felbosszantott mert egy kis buzi, nem szo szerint, hanem atvitt ertelemben, vagy majom, vagy szimplan hulye

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.19. 10:48:26

@Kiég3tt:
Ha a derék kivándorló jelölt aranyifjú innen tájékozódik akkor bizony az fog neki kiderülni hogy Nyugat egy olcsó valami.

@svájci sapka (ch):
Olvasgasd a tegnap előtti posztot. Be akarták bizonyítani hogy Nyugaton minden olcsóbb. Már odáig jutottunk hogy a szórakozás is olcsóbb Ny-Európában. Én próbáltam harcolni, de mivel a többség győz úgyis, vesztettem.Ha egy fiatal 18 éves elolvassa a kommenteket az fog neki lejönni hogy : hú de fasza, ez még olcsóbb mint otthon közben meg ötször annyit keresek. Elhiszem hogy találtok dolgokat, élelmiszereket, ruhákat, kirakót ami olcsóbb mint otthon, de nem ez a tendencia egyáltalán. A tendencia az hogy minden drágább, a néhány kivételt meg nem kéne felnagyítani, meg úgy beállítani hogy Nyugat egy rohadt olcsó valami. És nagyon is jól tudom hogy minden kivándorló tisztában van ezzel, úgyhogy megkérnék mindenkit hogy ne kábítsuk a fiatal, bohó elméket ilyen utópisztikus mesékkel hogy Nyugaton olcsóság van.

@coeris:
Neked is javasolnám a tegnap előtti posztot : Európa egyik legdrágább országáról(Svájc) kijelentették hogy ott is olcsóbb bevásárolni mint Magyarországon. Meg azt is hogy úgy általában már lassan minden olcsóbb Nyugaton. Az igazság pedig az hogy néhány dologra igaz ez csak. Úgyhogy nem az van hogy minden dolog olcsóbb, hanem az hogy már nem minden dolog drágább.

Aki elolvassa a kommenteket tüzetesen, az rájön hogy én csak arra próbáltam rávilágítani hogy Nyugaton egyáltalán nem olcsóbbak pl az alapélelmiszerek. Erre jöttek mindenféle akciós húsokkal meg eperrel meg kirakóval. Mintha nem kétszerannyiba kerülne szinte minden centrumélelmiszer.

Elnézést kérek hogy még mindig ezen lovagolok, de szívügyemnek érzem hogy a nagyközönség egyenes tájékoztatást kapjon!

Evain 2014.05.19. 10:50:54

@Jess G: hát azt max little bugger formájában hallottam eddig élőszóban, arra még stimmel is. A bugger offot sokkal sűrűbben hallottam. :)
Bár ez olyan, mint a piss up meg a piss off :D

Mrs. Clayton 2014.05.19. 10:52:44

@Evain: en olyankor hallom, amikor a kolleganom kap egy gazos telefont, majd amikor leteszi magaban megjegyzi, h bugger
itt megtalalod, h max jol mondja
hu.urbandictionary.com/define.php?term=bugger

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.19. 10:52:53

@Határátkelő: (még mindig olyan, mintha hiányozna a vége)

Evain 2014.05.19. 10:55:11

@KaMon: ezt tényleg nem olvastam. :D
Akkó' nem írok könyvet én se.

Más: kezdem ufónak érezni magam. Rajtam kívül mindenki tudja, mi mennyibe kerül a közértben. Bevallom őszintén, hogy nekem fingom nincs. Megnézem a végösszeget a kasszánál, aztán csók. Tudom, hogy heti átlagban mennyit költünk 3 felnőtt + két gyerekre. De hogy mennyi a kenyér? Pfff :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 10:57:07

@Jess G:

Volt a középkorban egy gnosztikus szekta Bulgáriában, a nevük bogumilok. Hasonló mint Franciaországban a katharok, bár a bolgár verzió korábbi.

Sok furcsa tanításuk egyike az volt, hogy a test Sátán műve, így meg kell gyalázni. Nos, a testgyalázás egyik módja a homoszexuális szex volt.

Amikor elterjedt a szekta nyugatabbra (Boszniában egy időben többségi vallás lett!), elkezdték emlegetni "bolgár szekta" néven. Az emberek fantizáját persze leginkább ez a homokszex rész izgatta, így Olaszországban elkezdték az összes homokost "bolgárnak" nevezni. Ebből lett a buggero, amiből az angol bugger, de innen van a magyar "buzi" szó is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.19. 10:58:15

@házelőtthinta: akkor te mégiscsak max projektje vagy...
neki van ilyen világmegváltó elhivatottsága.

KaMon 2014.05.19. 11:00:02

@Babette_: Talán azért, mert nincs is még vége a határátkelős történetünknek, de ennél hosszabbat már tényleg nem tett volna ki HÁ. Ennyiből el lehetett volna dönteni, hogy érdekel-e még valakit a folytatás (akár másként is)...

Mrs. Clayton 2014.05.19. 11:01:40

@maxval a gondolkodó birca: a, ez erdekes, en mindig a burglarra hittem h vmi koze lehet a bolgar betorokhoz :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.19. 11:01:53

@házelőtthinta:
Nem NYUGATON jobb minden, de zsenialisteknos... Magyarorszagon ROSSZABB! ;)

Tudod, van akinek kevesek a hangzatos szlogenek, a melldongetes es a Karpat-bili... sorry pupak, ilyen az elet ;)

Mrs. Clayton 2014.05.19. 11:04:05

@Babette_: miert? azzal fejezte be h mielott befejezi (azt a par sort meg leirja) leirta, mi legyen meg akkor utana, hiszen megmondta, h vege

Evain 2014.05.19. 11:05:11

@Jess G: ah, akkor ez olyan lehet, mint mikor az amcsi kollégám faggotozik. :)

Mrs. Clayton 2014.05.19. 11:05:28

@maxval a gondolkodó birca: gondoltam, csak nekem a burglarok mar csak bulgarok maradnak, kb mint az ehes magyarok

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.19. 11:07:05

@Evain:
En sem tudom, hogy mi mennyi. Vagy maximum 1-2 dolgot.
Nincs jelentosege, ami kell, azt megveszem.

Mrs. Clayton 2014.05.19. 11:09:08

@Evain: aha :-) azert is nem kerdeztem ra eddi soha, mert azert elegge nyilvanvalo volt, hogy mit mondd csak a szot nem tudtam hogyan irjak, mondjuk a fagott eseten picit egyertelmubb

ez nem karomkodas viszont szinten erdekes az a take the mickey

Evain 2014.05.19. 11:13:20

@Kövérmadár [swe]: hát most elgondolkodtam, de imo egyedül a tápszer árát tudtam fejből. :s

@Jess G: na azt én sem ismerem, bár ezek a kifejezések annyire kultúrfüggőek, csak akkor találkozik velük az ember, ha ott él. :)
Nálunk az angol kollégákkal a mushroomozás megy: kept in the dark and fed with shit. :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.19. 11:17:51

@maxval a gondolkodó birca: ja igen a they're a harmadik, csak elfelejtettem. Egyetértek abban, hogy a their használható abban a customeres példában - ha a customerre nem 1 személyként hanem szervezetként gondol vagy ha általánosságban beszél.

adg 2014.05.19. 11:20:35

@maxval a gondolkodó birca: Na igen, a their az lenne. Ezt gyanítottam is, mert nem egy primitív embertől kaptam, szóban nagyon jó. De ő there-t írt.

@Jess G: Nem úgy írta, ahogy ejti, hanem írt egy szót, amit hasonlóan kell ejteni. És tudom. Különbség, természetesen. Nyelftanból elég jó vagyok. :) De azért egy építész tudhatná a kölöNbséget a still, a steal és a steel között, elvégre szakmája.

@Kövérmadár [swe]: Ez a bogaras tetszik. Ez van olyan, mint az "I'm not shore"

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Igen. Valami képolvasás szerűt tanulnak. A kiejtett szóhoz rögzítenek egy leírt karaktersort. Egynesen következik belőle a tévesztés. De rendesen meg szerintem nem is lehet tanulni. Mármint ahogy magyarul, mert nem "fonetikus nyelv" vagy mi, majd max megmondja. Ha elkezded a betűket kiolvasni, abból nem lesz szó. Látom a gyerekeknél. Ránéz a szóra, és megpróbálja kitalálni. Van, hogy sikerül.

Az sms nyelv az meg egy csoda. Asszonynak van egy barátnője, olyanokat szokott küldeni, hogy fél óráig bogarászuk. :)

Látom, a poszt is megnőtt, el is olvasom újra...

La Pantera 2014.05.19. 11:22:47

@KaMon: hú, ez a mínusz 15-ig kint altatás kemény... Én már attól lesápadtam, amikor a szülés után a nővérek közölték, hogy az újszülött szobája max. 16 fokos legyen...:)

Mrs. Clayton 2014.05.19. 11:23:35

@Evain: kb megviccel, hulyere vesz azt jelenti

Mrs. Clayton 2014.05.19. 11:25:49

@adg [Au, Darwin]: dehogynem, neki ezeknek a betukombinacioknak megfelelo hangok vannak a fejeben, modom az elsos gyerekek ugyanezeket a hibakat vetik, legalabbis amennyire en latom, mert nem vagyok tanito, csak olvasgatom a falon neha a dolgaikat, mert cukik

klappol 2014.05.19. 11:27:03

Nem tudom, de nekem erről: "A jótündér keresztanya és az ő barátja" a Srekk jutott az eszembe :))))))))))))))

@tildy[UK]: Sőt, itt is vannak bőven, de a Googli segít hamar.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.19. 11:29:08

@Kövérmadár [swe]: @Evain: én pl nagyon jól ismerem az árakat, én vagyok a családi pénzügyminiszter :) Voltam múlt héten Németországban, 2x beugrottunk egy közeli Edekába. Bevallom kicsit elbasztam, nem néztem végig az árakat. Gyümi, zöldség 50-100%-kal drágább volt, mint itt, de pl a tömény, sör meg a csoki az a magyar árak pluszmínusz 20%. Hoztunk is sokat. Az mindenképp primitív volt, hogy nem fogadtak el Mastercardot meg Amex Goldot és még azt se tudták, hogy ATM merre van a közelben. És csak 8-kor nyitnak, ez káeurópában elképzelhetetlen. Érted, 8kor! Rendes ember addigra már részeg!

Azt alá tudom támasztani, hogy minőségi cuccok vannak mindenhol. Egyedül paradicsomot nem láttam érettet.

Viszont hideg van és németül beszélnek, úgyhogy maradtam itthon egyelőre :D

KaMon 2014.05.19. 11:32:05

@klappol: 4 gyerek mellett egy anya sok mesét olvas és lát, nem véletlen, ami eszedbe jutott. A címe pedig eredetileg Határátkelős mese volt.

KaMon 2014.05.19. 11:34:15

@La Pantera: Az első gyereknél lehet, hogy én is lesápadtam volna.

2014.05.19. 11:36:23

@házelőtthinta: azt ne felejtsd el megemliten, hogy tegnapelott write-only modeban voltal. El sem olvastad a websiteokon/fotokon az arakat, csak annyit kozoltel, hogy Ausztriaban marpedig nem ennyi es kesz.
Megjegyzem, hogy amiket belinkeltek en sem szoktam megvenni, nade nem is annyit koltunk kajara, mint tildy.
@Zka: en is tudom az arakat a huset. Tej-kenyer arat kb-ra be tudom loni, de a hus es hal arat tudom.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.19. 11:36:37

@Evain: "amit te írsz, az bugger off lesz és egyenlő a fuck offal. Nem kevered valamivel?"

Nem. A bugger a bonker-hez hasonlo kis enyhe jelzo egy szemelyre (de mast jelent!). Amikor meg nem vagy annyira duhos ra, hogy csalonak nevezd, de azert mar erzed, hogy nem teljesen tisztesseges vagy fair, amit csinal.
Nagyjabol sunyi, huncut, hamiskas-nak lehet forditani.

klappol 2014.05.19. 11:37:05

@KaMon: Nekem mondod:)))))) a verdákat már többször láttam, mintha muszály lett volna, de a gyerek kedvéért megéri, ..............mondjuk teccett is :))))))))))

A többi mesével ugyan igy vagyok. Idős fejjel több mesét olvastam mint anno.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.19. 11:37:21

@KaMon:
szemantikailag
"Mielőtt végre befejezném:
Szeretném még elmesélni"

tehát ezt elmeséled, és utána befejezed. vagyis a végéről hiányzik a Befejezés.
így értettem.
de akkor ezek szerint félre.

Evain 2014.05.19. 11:39:06

@Zka: Aha, ez lesz a gond, nálunk a férjem a kasszás. Én csak költök. :D
Néha szokott jelenteni, hogy így meg így állunk törlesztéssel meg tartalékokkal, ilyenkor mindig elcsodálkozom, hogy honnan az a sok lé. :D

Ami nekem nagyon furcsa volt, az a rengeteg adóvisszatérítés. Megszoktam, hogy Magyarországon az adóbevallásom nullás volt, mert amit kellett, azt a cég levonta, és pont annyit.
Hát itt nem ez megy. A havi fizetésem többszöröse jön vissza az éves adóbevallással, ami számomra teljesen logikátlan. :)

klappol 2014.05.19. 11:39:26

@Babette_: te + ne kötözköggyééééé mán mert írok ollan csúnyán, hogy eleged lesz kibogoznyi :D:D:))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.19. 11:42:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @Evain: Bocs, elkalandoztam kozben. A "cheeky"-nek irtam le a definiciojat fentebb. Mashol jar az agyam. A "bugger"-t az apro bosszanto dolgokra vagy szemelyre mondjak. Ami meg nem "annoying", csak "bugger". :)
De abban igazad van, hogy letezik a "bugger off" kifejezes is.

KaMon 2014.05.19. 11:46:15

@Babette_: Igen, nem fejeztem be, mert a történet hosszú, én pedig nem könyvet írtam és van önkritikám is. Előre pedig nem tudhatod, hogy van-e igény a folytatásra. Igaz most már nekem nincs igényem az írás folytatására így, hogy más címmel, képek nélkül és félbehagyva került ki elsőre.

2014.05.19. 11:48:32

@KaMon: mennyi ideig maradtatok Finnorszagban? Es Svajc csak a masodik kulfold vagy volt klzben mas is?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.19. 11:53:56

"Bevallom kicsit elbasztam, nem néztem végig az árakat. Gyümi, zöldség 50-100%-kal drágább volt, mint itt, de pl a tömény, sör meg a csoki az a magyar árak pluszmínusz 20%."

Erről lenne szó. a sör a csoki a tömény meg hasonlók mind mind perifériás termékek. Nem mérvadók amikor megélhetésről van szó. Ezt próbáltam felvázolni tegnap is.

szakasz2 2014.05.19. 11:53:56

Tobben rarepultek itt arra a temara, hogy a fiatalok (vagyis en es KaMon :)), miert nem tajekozodtak az internetrol arak kerdeseben, es igy aztan nem csoda, hogy ho vegere elfogyott a penzuk.

Eloszor is jelentem, ez a poszt - benne is van - elegge a regmultrol szol, egesz pontosan 2000-ben indul a tortenet, nos akkor nem hogy HA nem volt meg, de meg az internetes kereses, az email - es a Google meg kulonosen - igencsak gyerekcipoben jart, webaruhazak, arosszehasonlito oldalakrol es hasonlokrol pedig megcsak nem is nagyon almodtunk.

Masfelol, azert volt nemi informacionk a kedves ismerosoktol, hogy mi mennyibe kerul, mi tobb a lakas arat (kb. 850 €/ho rezsivel) mar azelott tudtuk, hogy kikoltoztunk. Ja igen, el is felejtettem, akkor meg € sem volt. :) Egyebkent ki is szamoltuk, varhatoan hogy fogunk kijonni, es mennyi penzzel jovunk haza. Es ezt nagyjabol sikerult is elerni, mondjuk ugy hogy a 2 ott toltott ev alatt erezhetoen tobbet megsporoltunk, mint amit ezalatt a lakasra kifizettunk.

Harmadreszt altalanos megjegyzes es talan "igazsag" a kelet-nyugati arszinvonalhoz. Minden ami harmadik orszagbol jovo (tehat nem Mo., Finno. vagy eppen Svajc) import, az kb. hasonlo aron van ezekben az orszagokban. Persze elelmiszerek eseteben lehetnek a tavolsag es eletszinvonal miatt kulonbsegek, peldaul tengeri halak vagy egzotikus gyumolcsoknel. Ugyanakkor, majdnem minden ami helyi vagy helyhez kotott termek vagy szolgaltatas, annak az arszinvonala magasabb, mint Mo.-n. Hozzateszem, ez logikus, hiszen a helyi ber x-szerese a magyarnak, bar sokszor a minoseg is jobb. Hogy mennyivel dragabb valami az leginkabb attol fugg, hogy mennyi helyi "munka" vagy "helyhezkotottseg" van benne. A legdurvabb szorzo mondjuk a lakasnal es az orvosi/fogorvosi koltsegeknel van (ha magadnak kell fizetni), a szorzo itt kb. eleri vagy meghaladja a berszinvonal-szorzot. Egesz pontosan pl. a svajci fogorvosi arak kb. 10-szerese a magyar privat araknak, ami nagyon durva! Ez egyebkent a helyieknek is feltunik, egy kollegam peldaul tavaly valami kozepesen komoly fogaszati beavatkozasra egy het alatt ketszer oda-vissza repult Becsig, onnan (ingyenes :)) shuttle bus-szal egy mosonmagyarovari fogaszatig, es igy is osszesen kb. feleannyi volt, mint Svajcban lett volna. Vagy eppen az auto- vagy barmilyen egyeb szervizkoltsegekre is igaz ez.
Ha csak evente egy-ket ilyen "kis egeszsegugyi vagy szerviz" problema merul fel, amit helyben kell megoldani, akkor maris sokat olvad a szuper nyugati kereset elonye.

Szoval mindent egybevetve a mindennapi megelhetes lehet, hogy kb. hasonlo aron van mint Magyarorszagon (kiveve lakas es helyi termekek/szolgaltatasok), egyes esetben olcsobb is lehet mint otthon (mondjuk import ruhak, muszaki cikkek, alapar ugyanaz, de Svajcban 8% az AFA, otthon 27%, ugye?), de a nagyon jelentos sporolast csak akkor tudod megoldani, ha bizonyos dolgokat sokkal olcsobban Magyarorszagon oldasz meg vagy egyaltalan nincs ra szukseged (nincs auto, szuper egeszseg).

Rebarbaraa 2014.05.19. 11:53:58

@zoxó: Igen. Mostanra mar 4 gyerekul van, a 12 eves nem fagy meg keves cuccban sem.

KaMon 2014.05.19. 11:55:56

@charlieharper: 2 évet éltünk Finnországban, majd visszamentünk Magyarországra. Rövidebb céges kiküldetést leszámítva Svájc a "második külföld", de innen nem megyünk/mentünk el 2 év után.

Rebarbaraa 2014.05.19. 11:59:57

@KaMon: Tudod...en elejetol a vegeit ertettem mindent, masodpercek alatt felfogtam az idougrasos reszeket, es azt is, hogy mar nem Finnorszagban laktok. Hogy az egy gyerekbol hirtelen mar negy van mikozben te kistatyot kapsz a korhazban. Itt azert az en szemeim is kidulledtek egy masodpercre.:)) Nem nehez feldolgozni a postodat mert ha faradt vagyok akkor kb en is ilyen stilusban irok. De azert embertprobalo. :D

Shanarey 2014.05.19. 12:03:06

Ez a poszt nem rossz, de nem is jó.

Sorry, de nem értem miért jó bizonyos mondatokat az értelmetlenség határáig csavarni.

A történettel semmi bajom nincs, mert jó, de a kivitelezés az olyan "Sámán" kategória felé kacsintgató valami.

Mindenesetre sok sikert a továbbiakhoz.

firg_firg 2014.05.19. 12:15:29

@KaMon: Engem spec erdekel a tortenet folytatasa, meg a mindennapi elet aprosagai (a mellett hogy jon a golya gondolom meg sok minden tortent, donteseket hoztaok, atkoltoztetek mashova, stbstbstb) csak a kovetkezo reszt kerlek olyan stilusban ird ahogy ertelmes fenott emberekkel amugy hetkoznap beszelni szoktal, itt az olvasok tobbsege is olyan. Varom a folytatast. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.19. 12:19:38

@Zka:
Nalunk is en vagyok a jegybankelnok, de attol meg nem tudom, hogy mi mennyibe kerul. A heti bevasarlas 600 es 800 korona kozott megall. Ez kb. 100e forint lehet egy honapban.

@házelőtthinta:
Akkor mondd meg, hogy hany liter tejet tudsz venni a magyar alamizsnabol es mwnnyit tud egy nemet a nemet atlagfizetesbol...
Az, hogy egy csoringer magyarnak a zsebpenzkent kapott fizetese keves Svajcban nem mervado... ahogy az sem, hogy a havi "fizetesedet" elszorakozom egy hetvegen Mo-n es eszre sem veszem, hogy mi tortent...

Nem mindenkinek eleg az az elet, amit te elsz...

Egyebkent szep gondolat, hogy nem a penz szamit, de valahogy nem latom a korulotted szaladgalo kolykeidet, sem a felesegedet. A szomoru helyzet az, hogy semmid sincs! Sem penzed, amit ugye nem is akarsz, sem csaladod, sem semmid.
De jo hallani hetrol hetre egy senkitol, hogy megint megszulte a spanyol viaszt.

Miert nem kezdesz magaddal valamit, Mekihuszar?

bpetya75 2014.05.19. 12:23:17

@KaMon:

Nekem tetszett az írás. Szerintem semmi gond nincs azzal, hogy nem a szokásos komoly stílusban írtad meg.

Az egyik hsz-ben láttam, hogy matematikus vagy, aki tanít(ott) is. Ez a vonal érdekelne, mert asszonykám ilyen váltást tervez. Kellett pluszban pedagógiát tanulnod, hogy taníthass?

adg 2014.05.19. 12:26:16

@maxval a gondolkodó birca: Ebben van valami, ezek a hibák segíthetnek a helyes kiejtésben. Bár a still és a steel nem teljesen azonos kiejtve.

@Zka: Nem customer volt, hanem client, egyes számban, és azt is tudom ki az. De elfogadom, hogy választékos forma lehet a their ennek ellenére, De nem a there.

adg 2014.05.19. 12:29:05

Na sikerült elolvasnom a posztot is. Hát így már egész más. Jó lett, tetszik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.19. 12:29:49

@Kövérmadár [swe]: engem itthon az basz fel, főleg most a Német út után, hogy mennyire nincsenek minőségi termékek. Olcsó szemét mindenhol. De inkább csak szemét, gyakran még csak nem is olcsón.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.19. 12:31:46

@adg [Au, Darwin]: ha 1 client és még a nemét is tudják akkor a their szerintem helytelen. De én nem tanultam angolt, csak magamtól :)

firg_firg 2014.05.19. 12:31:53

@adg [Au, Darwin]: indiai kollega: "on this excel sheet blablabla" kiejtve "on this excel shit blablabla"

2014.05.19. 12:33:10

@KaMon: Nem, kösz, hetekre el lettem látva édességgel. Amúgy sem vagyok oda érte ...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 12:36:00

@adg [Au, Darwin]:

Ausztrál volt az illető? Mert ha igen, akkor érthető. Egy brit és egy amerikai sosem keverné a kettőt, de egy ausztrál igen.

Az ausztrálok a steel magánhangzóját szinte ugyanúgy ejtik, mint a still magánhangzóját, csak kicsit hosszabban. Míg az amerikaik és a britek két teljesen más magánhangzót ejtenek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.19. 12:38:40

@Zka:
Arra mar nem emlekszem, hogy milyen volt az etelek minosege. Mire itt rendesen berendezkedtunk es felfedeztuk a szamunkra megfelelo dolgokat, mar nem jartunk Mon.
Biztosan erdekes lenne, de azert annyira nem, hogy ki is probaljam :)

Pedig elegge vagyom a Bociba... 8)

2014.05.19. 12:38:47

@Zka: A minőségi termékek otthon drágábbak, mint itt. A magyar élelmiszeripar annyira ki lett herélve, hogy minőségben már csak a "kézműves" jelzővel ellátott termékek maradtak, drágábban mérve, mint itt. De nemcsak az élelmiszeripar ilyen siralmas, a háztartási cikkek, fogyóeszközök minősége is silányabb, ugyanannál a márkánál (pl. Ariel vagy Persil), mint itt. Az ára meg kb. ugyanannyi.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 12:46:01

@Zka:

Tévedsz. Ez teljesen helyes! Sőt ez kifejezetten választékos angol.

Pl.: Every employee should do their best in order to complete this task.

adg 2014.05.19. 12:52:44

@maxval a gondolkodó birca: Ők ausztrálok. Beszédben hallható (még nekem is) a különbség.

Itt azt mondják még sokszor, hogy "bugger all" ezt még nem hámoztam ki teljesen, de nekem olyan jelentés nélküli hülyeségnek tűnik. Össze-vissza használják. Meg a "fuck all" is nagyon általános. De ez biztos nem ausztrál, mert az egyik írünk mondja legtöbbször.
A "fuck'n'ell" és a "bloody hell" viszont tudtommal elég ozzie.

Most meg elmegyek adóbevallani, mert most jöttem rá, hogy olnap határidő van, és megvágnak 100 rugóra, ha elkések a nullás bevallásommal. Lehet, nem is kéne beadni? Mindegy.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.19. 12:56:04

@maxval a gondolkodó birca: bocs, de az every employee az nem egy személy és szerintem még csak nem is egyesszám.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 12:57:34

@adg [Au, Darwin]:

Hallható, hiszen az egyik hosszú, a másik rövid, de ugyanaz a magánhangzó. Míg britben nemcsak, hogy rövid az egyik és hosszú a másik, két különböző magánhangzó is.

Rebarbaraa 2014.05.19. 12:57:42

@Kövérmadár [swe]: Valaszolok hazelotthinta helyett a tejes kerdesedre. Mo.-n a minimal oraber (brutto) 538Ft, ebbol 2l (!!!!) 1,5%-os tejet tud venni. Angliaban 6.31 az oraber es ebbol 12l 4%-os(!!!!!)tejet tud venni akinek minimalbere van.
LOL:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 12:58:58

@Zka:

Dehogynem. Employee az egyes szám, a többes száma employees.

De lehetne a példa Every person should do their best. is akár, számtalan példa van erre.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 12:59:50

@Rebarbaraa:

Dehát nem órabérben kell számolni, hanem pénzben.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.19. 13:01:08

@maxval a gondolkodó birca: de ott azért van their, mert nem 1 konkrét személyről van szó, akinek ismert a neme. Ha mondjuk arról volna szó, hogy Józsinak jól kéne dolgoznia akkor a their nem volna elfogadható szerintem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 13:04:58

@Zka:

Ez nyilvánvaló. Ha ismert a nem, akkor his/her.

Akkor használatos egyes számban a their, ha:
- nem nem ismert,
- lehet bárki az illető, pl. egy csoport, melynek mindenféle nemű tagja van.

Más nyelvekben a hímnem használatos semleges alakként is (pl. spanyol, orosz). A hétköznapi angolban is, ez a their csak a választékos nyelvben van.

Magyarban + más nyelvekben meg eleve nincs nem, szóval a probléma nem létezik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.19. 13:19:41

@adg [Au, Darwin]: "A "fuck'n'ell" és a "bloody hell" viszont tudtommal elég ozzie."

Szerintem annyira nem. En naponta kb. 10-szer, 10-szer hallom mindkettot. Igen, elegge panaszkodosak a kollegak korulottem. :D

Ahogy en hallottam a britektol, a "mate" az, amit indokolatlanul gyakran hasznalnak mindenkire az ausztralok. Itt is fel-fel bukkan, de allitolag ott mindenki ezt hasznalja mindenkire. :)

Kiég3tt 2014.05.19. 13:23:45

@házelőtthinta:
En innen tajekozodtam es nem ert meglepetes. Ugy vettem eszre, habar mindenkinek megvan a szubjektiv fokusza, azert nem szokas ferditeni. A kommentelok meg ugyis helyesbitenek izlesuknek es vermersekletuknek megfeleloen

adg 2014.05.19. 13:25:35

@maxval a gondolkodó birca: Aha, értem. Én süket vagyok, nem fedeztem még fel ilyen különbségeket, meg itt annyiféle beszéd van, elég megérteni. A példádat már láttam többször, valóban. Bár ezzel nem volt kétségem. Köszi

@Rebarbaraa: Na én is. 16 AUD a minimál órabér, 3 dollárért adnak 3 l teljes(!) tejet, szóval 16 l tej vs. 2 l 1,5%-os lé. Vannak drágább tejek is, a nem teljeseknek meg nem tudom az árát, mert nem megyek a közelébe. Mondjuk hintát nem érdeklik ilyen apróságok. (És abban igazat kell adjak neki, Ausztrália esetében mindenképp, hogy sokkal drágábbak az élelmiszerek, tejtermékeket, náhány húsfélét és junkfoodokat kivéve. 1200-1500 dollárt költünk kajára havonta, 6-an. De ez lehetne könnyen a 1,5-2 szerese is, ha nem figgyelnénk oda. Viszont ingyen van a víz. :D )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.19. 13:28:04

@svájci sapka (ch): Szomoru inkabb. Az az erdekes, hogy inkabb ferfiak, akik kvazi burokban eltek, az anyukajuk sok mindent elintezett helyettuk, es tenyleg alap dolgokkal, pl. hogyan kell egy elvelet megcimezni nincsenek tisztaban....

adg 2014.05.19. 13:35:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hát a mate (szigorúan májt) meg a no worries az elég közismert. Minden mondatban benne van.
G'day mate, általános köszönés akárhol akárkinek. Nemrég felröhögtem az utcán, mert egy srác g'day mate-tal szólított le egy 150 éves nénit, hogy kérdezzen valamit, annak meg a szeme sem rebbent. Elég groteszk jelenet volt. Boltban, bankban, akárhol a búcsúzás:
- Cheers mate!
- No worries (mate)!
A mate bármikor helyettesíthető buddy-val.

Evain 2014.05.19. 13:36:35

@adg [Au, Darwin]: whoa, az tényleg durva. Most összeszámoltam, mi olyan 6-700 eurót költünk havonta a közértben, mint mondtam 3 felnőtt és 2 gyerekre úgy, hogy nem nézem, mi mennyibe kerül. Pedig ebben pelenka is van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.19. 13:39:32

@maxval a gondolkodó birca:
Mi a kulonbseg?
1 egyseg penzert mennyi tejet kapsz? :)

@Rebarbaraa:
Igen, amikor mar nincs tobb erv, akkor jon a hibas szamitasi mod kartya :)

Rebarbaraa 2014.05.19. 13:44:57

@adg [Au, Darwin]: En azert nem tudok hintanak igazat adni mert O nem azt mondja, hogy "hmmm...nalatok annyi? Hmm...nalunk meg amannyi."
O azt mondja, hogy hazudozunk. De szerintem neki sajnos abszolut nincs semmilyen penzugy alapismerete. Nem ismeri a viszonyitas fogamat sem. Emlekszem egy iskolai matekpeldara gyerekemtol amit a tanara talalt ki a penzkezeles megtanitasara. Arrol szolt, hogy van ket gyerek, mindegyiknek ugyanannyi penzt ad az anyukaja. Az a feladatuk, hogy ugyanannyi penzbol vasaroljanak minel tobb termeket. A gyerekek feladata a suliban az volt, hogy utananezzenek az araknak, hogy abbol a penzbol ok, hogyan tudnanak bevasarolni. Erdekes eredmenyek szulettek. Lanyom brillirozott mert kiskora ota tanitom a penzkezelesre. Na ez a lenyeg sztem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 13:51:44

@Kövérmadár [swe]:

Egy dolog az olcsóság, más dolog a megfizethetőség.

Rebarbaraa 2014.05.19. 13:52:19

@Kövérmadár [swe]: Igen, tapasztaltam en is:) Baratokat, rokonokat akik otthon elnek mar leszoktattam arrol, hogy mindent atszamoljanak. Sokszor volt kerdes, hogy "nalad ott Londonban mennyibe kerul ez-vagy-az". Es aztan atvaltottak forintra. Elmagyaraztam nekik amit fentebb leirtam. Na azota leszoktak a hulyesegeikrol.

A posthoz: Szivesen olvasnek a svajci iskolai tapasztalatairol, mert hugomek ott elnek. Bar meg kicsi a gyerekuk, par ev mulva sulis lesz.

KaMon 2014.05.19. 13:52:55

@bpetya75: Igen, pedagógiát, pszichológiát és még elemi matematikát is. Bár ez utóbbiról 2 óra alatt "kirugattam" magam. (Megunta a tanár, hogy minden poénját, trükkjét lelövöm, így csak az érdekelte, honnan tudok mindenre azonnal válaszolni, majd közölte, hogy legközelebb a félév végén az indexemmel akar látni.) A tanulmányi osztályon viszont régóta előírják, hogy ezt is kell különbözetként egy matematikusnak tanulnia, mert az egyetemen nem tanulta. (Azt elfelejtik, hogy ha nem tudtam volna jól a középiskolás matematikát, akkor nem végeztem volna el a matematikus szakot sem.) A pszichológiát egyébként nagyon élveztem, a pedagógia változó volt. Az egész 1,5 év volt pluszban (tanítás mellett).

Rebarbaraa 2014.05.19. 13:54:03

@maxval a gondolkodó birca: Kar. Javasolnam, hogy gondold at ujra a kerdesedet, olvasd el a valaszomat is. Neutralizald magad parszor es kezdjuk ujra :)

Pernilla 2014.05.19. 13:59:24

@házelőtthinta: Hinta, egyet magyarazz mar el nekem. Olvasom nap mint nap a sirankozasodat, hogy nyomorgsz a tesod konyhajaban. Ha jol emlekszem, azt emlitetted hogy 1000 euro körül keresel (en is ennyit keresek, mert 20 oraban dolgozom az egyetem mellett).
En Becsben elek, ami szerintem meg dragabb mint Graz, de induljunk ki abbol, hogy ugyanolyanok az arak. Itt 550 eurobol mar lazan lehet egy jobb, egyszobas lakast berelni, jo környeken. Marad 450 eurod egy honapban.
En itt amikor meg nem volt munkam, es nagyon sporoltam, ki tudtam jönni (a szallas fizetesen kivül) 200 eurobol havonta. Most, hogy nem kell sporolnom, többet költök, ez azt jelenti, hogy ha nagyon elszalad velem a lo, költök 400 eurot egy honapban (ertsd: többször egy heten nem otthon eszem, ruhakat vasarlok, min. 1x hetente beülünk valahova haverokkal hetvegen, es kimondottan nem szemet elelmiszert vasarlok).
Szoval most komolyan kerdezem, te hogy az istenbe "nyomorogsz" havi 1000-böl? Nem szeretnek kötekedni, szoval ha elmagyarazod nekem, hogy mire megy el plusz penz, akkor elfogadom, de egyelöre felfoghatatlan szamomra...

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.05.19. 14:00:17

@Jess G: megkerdeztem egyik kollégámat, ő azt a példát hozta, hogy pl elindulsz otthonról és otthon felejtetted a telefonod, és leginkább a fuck off - ra hajaz.

bpetya75 2014.05.19. 14:14:56

@KaMon:

Bocs, pofátlan vagyok. Küldtem pmt

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.19. 14:21:52

@Pernilla: Majd hinta kijavit, de ha igaz a fama, akkor ez neki egy kenyszerpalya. Lakast akar venni Mo.-n es minel hamarabb hazamenni. Nyilvan nem ismerem hinta pontos helyzetet, de feltetelezem hogy ha ez a terve, akkor annyi penzt tesz felre ilyen celbol, amennyit csak bir.
Legalabbis gondolom, hogy ez az oka a megszorito intezkedeseknek.

Rebarbaraa 2014.05.19. 14:23:41

@maxval a gondolkodó birca: A megfizethetoseg nekem azt jelenti egyebkent, hogy a keresetembol az altalam vasarol termekek szeles spektrumon mozgo skalajabol (arban is es minosegben valamint mennyisegben is), valamint lakhatas es rezsi tekinteteben ugy tudjak koltekezni, hogy ne jelentsen problemat, hogy ho kozepen es ho vegen mennyi van a kasszamban. Az olcsosag meg azt jelenti szamomra, hogy egy adott termekbol ami a szuksegletek vagy vagyott termekek korebe tartozik, mennyit tudok megvenni. Illetve mennyivel olcsobban jutok hozza, ezzel pl megtakaritast eredmenyezve.Olcsobbnak erezhetem, ha pl egy laptophoz az itteni keresetem 15%-ert jutok hozza (pl egy nemreg vasarolt muszaki cikk 400£, ugyanaz a termek es most kicsit hasznalom a valtas muveszetet) otthon 540£-ra jonne ki forintban es az otthoni keresetem 150%-a lenne, vagyis ha otthon nem kellene lakast, rezsit, fizetni, enni es utazni akkor 1,5 honap alatt tudnam megvenni.. Nekem maris olcsobbnak tunik...neked nem?

Pernilla 2014.05.19. 14:26:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ez oke. De nap mint nap bizonygatja, hogy kulimunkabol nyugaton is csak nyomorogni lehet, amit a fenti szamvetesemmel probaltam cafolni.
Persze azt hiszem beszelhetek a falnak is, de megsem hagyott nyugodni mar a dolog :)

Mrs. Clayton 2014.05.19. 14:33:19

@petrasp: igen, h mit jelent azt levagtam a szitubol csak azt nem tudtam h maga a szo hogyan van leirva tehat nem tudtam beazonositani. A blimeyre is vagy 2 nap volt mire rajottem mert nem tudtam lebetuzni. Monjuk en nem mindok ilyeneket sosem legalabbis a kollegaim szt nem kellene felszednem ezeket. Ugyanakkor sztem a blimey az nem durva. De lehet tevedek mert sokan mondjak ha racsodalkoznak vmire.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.19. 14:36:02

@Pernilla: Nezd, nekem nem kell bemutatni hogy "nyugaton" lehet normalisan is elni. Szerintem mar az sem egy rossz dolog, hogy o minimalberbol elve, testverevel egyutt lakva ossze tudja szedni egy pesti lakas onreszet par ev alatt. Nyilvan azert itt csinalja mert otthon erre azert nem lenne lehetosege.

2014.05.19. 14:41:04

@adg [Au, Darwin]: @maxval a gondolkodó birca: Maxnak van igaza, a 'their mind' ebben az esetben korrekt es valasztekos. Az idezett hibakat anyanyelvuek kovetik el, mivel kiejtes utan probaljak leirni a szavakat. Lehet hogy a helyesirasa jobb egy kulfoldinek, viszont a kiejtese meg altalaban az anyanyelvunek helyesebb. Mivel a szavakat nem fonetikusan irjak angolul, igy a helyesiras valojaban konnyebb egy nem anyanyelvunek. Azt vettem eszre magamon az evek soran hogy minel jobb a kiejtesem, annal rosszabb a helyesirasom angolul.

McZozo 2014.05.19. 14:42:24

@házelőtthinta:
MAr jo par eve angliaban elek igy errol tudok nyilatkozni.
A lakasberles joval dragabb itt mint otthon a viz gaz villany es hazado dragabb mint otthon. TV Internet vonalas telefon atlagosan dragabb mint otthon, bar plp en most koltoztem es most 12 honapra olyan akciot kaptam hogy ennek meg othoni szolgaltatok se jonnek nyomaba, de szerencse kell ehez.
Auto megvenni sokkal olcsobb itt viszont fenntartani sokmindentol fuggoen de lehet kicsit vagy sokkal sokkal dragabb. (most vettem par honapja autot es egy kis varosba laktam bonusz 10 em volt otthon igy erre kertem ajanlatot es kaptam egy havi 20 fontos ajanlatot majd nem fogadtak el a bonuszigazolasom igy itteni b0 nak megfelelobe raktak at aminek folyomanyakent a 20 font felment 47 re majd mivel elkoltoztunk egy nagyobb varosba igy atkerultem ismet egy masik kategoriaba es igy lett 47 bol 149) de pl otthon az eves sulytadom 50 000 volt itt az eves adom 100 font. de elismerem az auto itt tenyleg dragabb.
A mobiltelefon osszesitve szerintem sokkal sokkal olcsobb mint otthon. Es akkor terjunk ra az elelmiszer es egyebek. En ugy szoktamosszehasonlitani, hogy otthon van olcsobb de ami mar eheto az itt olcsobb. Mondjuk ugy peldanak hogy ertheto legyen hogy lehet a tesco sajat markas termeket otthon olcsobb de egy brand termek mar itt olcsobb. Muszaki cuccok itt olcsobbak. Butor itt horror draga. Szal igy nem lehet egy az egybe osszemerni. en mindig ugy mondom hogy ber kiadas aranyaban meg mindig itt elni jobban, de en nem minimalberes vagyok igy jol meg tudok elni, de lattam en is azt hogy minimalbereseknek itt se habostorta az eletuk. es legfokepp ez a masokkal egyutt lakasban jelenik meg. ami egyeseknek nem problema egyeseknek borzalmas. Ezzel egyutt azt mondom hogyha valaki ezt elfogadja akkor meg mindig tobb penze marad honap vegen mint egy otthoni minimalberesnek. Itt azert nincs azon gond hogy mit esel hovegen mig othhon van ilyen. sot az itteni minimalberesek evi egy ketszer meg haza haza utaztak egy egy hetre ami szvsz egy otthoni minimalberbol elkepzelhetetlen. Es emelett ott van az is hogy london vagy nem london mert londonba meg en is meggondolnam erosen a sajat lakast, mert egy 2-3 haloszobas keco egy nem luxus amde nem is getto kornyeken siman 1500 1800 font havonta rezsi nelkul mig most egy nem london amde nagyvarosba en egy 5 szobas hazat havi 600 ert berelek ami nagyon nem mindegy. osszehasonlitaskeppen rovid ideig mikor kijottem londonba szobaba laktam ami olyan havi 550 volt igaz rezsivel

2014.05.19. 14:45:02

@adg [Au, Darwin]: 'A "fuck'n'ell" és a "bloody hell" viszont tudtommal elég ozzie.'

Mindkettot nagyon gyakran hasznaljak angolok is (meg en is, sajnos...).

Pernilla 2014.05.19. 14:48:13

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Persze, ez szuper dolog, hogy itt tud sporolni, csak mindig a nyomorgason van a hangsuly, es nem azon, hogy nyomorgok, mert minel rövidebb idö alatt millio forintokat akarok összesporolni egy lakasra :)

klappol 2014.05.19. 14:49:34

Ti írtátok, csak kicsit másképp raktam össze:)))))))))))

Hol nem volt, hol meg volt cukormáz és vasaló:))))

hello! Jó, hogy it vagy, akkor tudsz válaszolni a kérdésekre!

Kedves HA!
Betenned az egesz posztot, mostmar erdekelne.

Koszi…………………Hopp, megis jott... :)
Jajjistenem!? . ..............Ööööö... még ennél is hosszabb?

Nezegetem, izlelgetem, de valahogy megsem az igazi... imbuszkulcsok vannak benne.
a talpam is görcsbe rándul tőle.

de nem kellett volna betennie az elejére azt a szörnyű képet, amikor küldtem neki saját képeket

nem csodálom, hogy ki vagy akadva, remélem, helyre lesz hozva a malőr, akármi is az oka.

Bocs, de tényleg nem jön be ez a cukormáz.. úgy sajnállak, de tényleg.
Én sem szeretem a cukormázat.

Küldjek neked egy használt varrógépet?
Nem, kösz, hetekre el lettem látva. Amúgy sem vagyok oda érte ...
Van néhány kocka ismerősöm, aki a világ dolgaival alig van tisztában,
Nem ertek egyet... csoppnyi utanajarassal??

Kedves Mindenki! Elsősorban KaMontól kérek elnézést,….......ja, család, gondok + még itt is figyelni.

Határátkelő 2014.05.19. 10:26:10, mondanám, későn keltél ma, de gondolom a tegnapi nap azért jó volt? :D:D:D

Nincs semi veszve, sőt MO-on a héten melegedés lesz és a Finn tájakon lassan olvad a hó, amit már Svájcból fogok nézni a világtávcsövemen keresztül.

A képek azért vannak, hogy nézegessük őket, a zene pedig azért, hogy hallgassuk. A poszt pedig azért, mert valaki megírta.

Ne engedjétek, hogy a hét ingerülten induljon.

négyzet 2014.05.19. 14:50:47

@KaMon: Én örülnék, ha írnál még posztot arról, hogy miért jöttetek vissza, aztán miért Svájc lett.

Mrs. Clayton 2014.05.19. 14:51:50

@McZozo: miert mondod h a butor draga? Sztem pont h lehet nagyon olcson nagyon szart venni Magyarorszagon ilyen nincs. Pl en kb 15 eve vettem otthon egy bor andante kanapet anno 800e ftot fizettem erte. Igaz meg ma is visszavihetnem a boltba ugy nez ki. Tavaly karacsonyra vettem itt is egy kanapet atszamitva 350e ftot fizettem erte de mar most latom h nem fog tobbet kibirni 3 evnel mery vacak. Ruhaval sztem ugyanez ha olcso akkor 2 honap utan kuka kulonben ugyanannyi mint otthon. De Mon olyan olcso szart mint a primarkban nem lehet venni, mint ahogy 350 ezres valodi bor de gagyi ulogarniturat sem.

2014.05.19. 14:56:12

@Jess G: A 'blimey' nem durva illetve nagyon enyhe, igazabol nem is szitokszo, mig a 'bugger' eleg durva / kozonseges, de a legtobb esetben nem egy konkret emberre vonatkozik, csak egy altalanos dolog amit mondanak ha frusztraltak. Nem gondoltam volna hogy a 'bolgar' szobol jon! :)

Evain 2014.05.19. 14:57:41

@klappol:
"Bocs, de tényleg nem jön be ez a cukormáz.. úgy sajnállak, de tényleg. "
Ezt hogy hoztad össze? Ez két külön hozzászóló válasza két tök másik embernek :D

Mr Long 2014.05.19. 14:58:34

@adg [Au, Darwin]: Itt nalunk is nyomatjak a mate-et, igaz "méét"-nek mondva. Meg a chap ami meg elterjedt.
A buddy-t nem igazan halottam, vagyis egy munkatarsam mondja, de o eleg sokaig nemzetkozi kontingesben szolgalt, gondolom ott ragadt ra.
A bloody hell az mindennapos, foleg problemas projecteknel mindenoras. :D
A b@ssza meg is elofordul neha, de ez csak egy ember altal hasznalatos :DDDDDD

klappol 2014.05.19. 14:59:47

@Evain: Látod mennyire mások vagyunk? :D:D:D

Nekem is kell néha sz@rt írnom, különben nem megy :))))))))))))))))

Mr Long 2014.05.19. 15:02:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Nyilvan azert itt csinalja mert otthon erre azert nem lenne lehetosege."
Szoval a doglodo nyugatbol azert meg jol akar jarni? :)

blackhairlady 2014.05.19. 15:02:52

@KaMon: Nekem nagyon tetszett a stilusod, es en ertettem is amit irtal, egyaltalan nem okozott gondott az erto olvasas.
Ezt a terhesgondozast mar mashol is olvastam, hogy milyen keves kulfoldon. Azert ha valakinel gond van akkor jo ha idoben eszreveszi az orvos, nem? Bar az en lanyomnal nem szurtek ki, hogy siket, sajnos.
Erdeklodve varom a teljes posztot is, bar mondom, nekem igy is ertheto es vilagos volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.19. 15:02:58

@adg [Au, Darwin]: ráadásul szerintem nincs olyan dialektus, amiben a still és a steel kiejtése ugyanaz lenne.
ez tipikusan olyan hiba, hgy ha native írja le, akkor csak figyelmetlen volt, esetleg melléütött, de ha a magunkfajta, akkor a hülye bevándorló mért nem tud még rendesen angolul. (melóban rendszeresen nekem kellett proofreadelni a többieket, mert nekem ez jobban ment, de mondjuk legalább a főnök nem szívta mellre, tudta magáról, hogy ez neki a gyengéje.)

blackhairlady 2014.05.19. 15:06:05

@Pink Petsch: Bezzeg ha nehany b@zmeg lenne az mindjart hangsulyosabba tenne a posztot:)

Mrs. Clayton 2014.05.19. 15:10:00

@Mirjam2: ok, en is kb igy ertettem. Magyarul kb az elsot egy a csudabanak v nafenenek ereztem, mig utobbi egyertelmu volt h ilyen a picsaba v na bassza meg kva elet ertelmu

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.19. 15:10:17

@Mr Long: "Szoval a doglodo nyugatbol azert meg jol akar jarni? :)"

Gondolom igen, ha mar egyszer igy hozta a sors. :)

"A bloody hell az mindennapos, foleg problemas projecteknel mindenoras. :D
A b@ssza meg is elofordul neha, de ez csak egy ember altal hasznalatos :DDDDDD "

Ez vicces dolog. Amikor otthon vagyok tobb heten at Miskolcon, akkor raallok arra, hogy angolul karomkodom mert senki nem beszel angolul a csaladban.
Amikor Norvegiaban voltam, akkor magyarul karomkodtam.
Itt pedig, miota brit es magyar kollegam is van, azota mennek nalam a norveg szitokszavak. Bar nem egy karomkodos nep, nincs tul sok nekik. :)
Azt nem tudom mi lenne ha bekerulnek egy olyan csoportba, ahol magyar is, norveg is es angol is van. :) Valoszinuleg visszaszoknek a kozepiskolai Scheisse-zesre. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.19. 15:10:38

@adg [Au, Darwin]: én akkor röhögtem fel, amikor Balin üdvözöltek így minden külföldit az árus nénikék "g'die mite". jól eltanulták az ausztrál bulizós tömegtől a szlenget és az akcentust :-)

Mrs. Clayton 2014.05.19. 15:14:01

@Chang Yai: gondolod? Sztem bar en nem tudok angolul de sztem a mindig vagy szerviz v a huto rossz ejtesere gasonlit. Magyarul is sokan leirjak mert ugy mondjak az elsoket hosszu ivel az utolsot dypla tvel

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.19. 15:20:25

@Jess G: szerintem eleve az lehet a probléma, hogy manapság az emberek nagy része írott szöveget csak a neten lát, nem könyvekben, mint "a mi időnkben". hogyan is stabilizálódhat akárkinek a helyesírása, ha olvasási karrierje nagy részében helytelen írásmódoknak, tipikus hibáknak van kitéve? lassan már én se tudom, hogy muszáj vagy muszály, mert annyiszor látom rosszul. angolul szerintem ez sokkal brutálisabb méreteket ölt és komolyabb / több hibát okoz, mint magyarul.

juteszembe, tegye fel légyszi a kezét, aki Mo-n kijött a fizetéséből, de most nyugaton csak nem sikerül neki ez a mutatvány. második körben az is tegye fel légyszi a kezét, aki nem tud egyáltalán a nyugati fizetéséből spórolni (akár csak 10 dollárt is, de valamit félretenni).
köszi.

persze nekem is van kollégám, akinek nem okozott gondot havonta kétezer dollárt elverni Thaiföldön, nem tudom, hogy csinálta, ennyit még elinni is nehéz (az drága szórakozás tud lenni).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.19. 15:22:41

@Jess G: vágnám tarkón aki "hüttő"-t mond, de tényleg :D

blackhairlady 2014.05.19. 15:44:14

@Zka: En elo pelda vagyok erre:) Nalunk a csaladban, de szerintem az ismeretsegi koromben is mindenki huttozik, rovid u-vel es otvehat t-vel:) Es a szomoru, hogy evekig igy is irtam egy fozos forumon, mignem az egyik kedves forum tag akit szemelyesen is ismertem, nagyon finoman figyelmeztetett, hogy az hosszu u es egy t. Kepzelheted azt a szegyent amit akkor ereztem:)))))))))

Mr Long 2014.05.19. 15:52:53

@Zka: Menj fel egy kulfoldi magyaros facse csoportba. Ott aztan vannak napiszar gyanus beirasok.
(a napiszar mukodik meg?)

2014.05.19. 16:11:03

@maxval a gondolkodó birca:
Te bizonyara tudod - latszik, jartas vagy a gnoszticizmusban - hogy peldaul a kezfogast is, mint szokast nekik koszonhetjuk. Sot vannak feltetelezesek, hogy a honfoglalo magyarok nagy resze a gnoszticizmus egyik agat, a manikenizmust gyakorolta, mint vallast. (pl. Koppany kivegzesenek modja, stb)

adg 2014.05.19. 16:16:51

@Chang Yai: Beszéljétek meg Max kollégával. :) Én mindkettőtöknek elhiszem. Mitöbb, mindkettőtök angoljával nagyon boldog lennék, pedig még egyikőtöket sem hallottam.
Az viszont kifejezetten kellemetlen, amikor én javítom ki a terveken az elírt szavakat kollégák vagy rajzolók után. Én vagyok az egyetlen, akinek nem az angol az anyanyelve, ráadásul a beszédem sem jobb (hogy finoman fejezzem ki magam) a többiekénél. Szerencsére nem veszik zokon. Kértem már őket, hogy ők is javítsanak ki, ha valamit rosszul mondok, de nem hajlandók, pedig megígértem, hogy nem sértődök meg. De hiába... Nem akarják megbántani érzékeny kis lelkem.

A múltkor főnököm szórakozott velem, kérdezett valamit, hogy melyik rajzon van. Mondtam, hogy:
- dróing námbör éjt.
- English please!
- oké, dróin námbá ájt.
- mács bedá! (fél percig röhögött)

Szóval tanulok ausztrálul. :) A no worries, meg a g'day mate az már profin megy.

Evain 2014.05.19. 16:21:33

@adg [Au, Darwin]: azért ezen egy percig fennhangon röhögtem :D
Ez jó volt, kösz :D

2014.05.19. 16:28:15

@blackhair-lady:
" Kepzelheted azt a szegyent amit akkor ereztem:))))))))) "
Miert lenne az szegyen? Nekem nagyon tetszenek a hüttö, füttö, töttö szavak, a jobbrának (jobbra) fönek (elöre) kifejezesek:) Eltem a Dunantulon es fel is vettem ezeket a kifejezeseket akkor. De a paloc tajszolast is, amikor Nogradban eltem:) Imadom a magyar tajszolast!!!!! Nyelvunk resze, amit nem lenne szabad megtagadni, elfelejteni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 16:31:03

@Cascabel:

Nem, ezt nem hiszem. A gnoszticizmus fénykora a II. és III. században volt, nem a magyar honfoglalás korában.

Vannak elméletek, hogy a honfoglaló magyarok egy része már a honfoglalás előtt keresztény volt, s az asszír keresztényektől ismerte meg a vallást. Akkoriban az asszír kereszténység hatalmas erő volt, nem mint manapság, amikor félmillió körüli híve van csak.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 16:35:56

@blackhair-lady:

Ez a magyar helyesírás egyik nagy problémája.

Egy rakás szóban rövid a magánhangzó és hosszún ejti szinte mindenki.

Egy másik csomó szóban meg hosszú a magánhangzó és röviden ejtik szinte mindenki.

A legérdekesebb esetek: az emberek egy része így ejti, más meg úgy, s mindegyik fél röhög a másik ejtésén.

Rebarbaraa 2014.05.19. 16:52:53

@adg [Au, Darwin]: A no worries-tol en allandoan kiakadtam egy darabig, amikor elkoszontem, h see u later vagy akarmi es a valasz no worries okay. Basszus...en nem aggodom...hogy a fenebe jon ide az aggodalom??:)) Vagy az oh my god helyett oh my gosh. Hat lehidaltam.A magyar helyesirasrol pedig annyit, hogyha magyar forumra irok akkor minimum egy de inkabb tobben ram ugranak, hogy tudom e "miaz", hogy magyar helyesiras (a hulye nekem ugrott mert ekezet nelkul irok, de a mi az-t mar nem tudta leirni helyesen). Nekem egy rigojam van, ha valaki a lesz-t lessz-nek irja. De nem nagyon akadok ki egy kimaradt t-n vagy mas betunk amit kettozni kell, mert irasnal foleg ha valaki siet, vagy mobilrol postol akkor elofordul.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.19. 16:52:55

@adg [Au, Darwin]: :DDDD

Van egy skot kollegank, aki nem rasszista vagy ilyesmi, csak szeret viccelodni a kulonfele nepekkel, szokasokkal es nevekkel.

A pesti irodabol erkezett egy rovid latogatasra egy uj kollega. Bemutatkozas, kezfogas a skot kollegaval. Legjellegyetesebb magzar akcentussal:
- Hello, my name is Károly Kiskunlachazi (nem ez volt a neve, de kb. ilyen bonyolultsagu).
A név hallatán skot kollega pupillaja eroteljesen tagulni kezd, majd elmosolyodik es a leheto legizesebb skot akcentussal reflexbol valaszol:
- Árghhhhh, tácc á fájn inglés nájm máj fránd.

Egtelen nagy rohoges az egesz iroda reszerol. :D Magyar kollega meg all ott megilletodotten hogy most min rohog mindenki. Eleteben nem volt meg elotte UK-ben. Meg a brit akcentust sem hallotta elotte es kapott egy ilyen felfoldi skotot a nyakaba hidegzuhanykent. :D Hat be kellett szallnom forditani. :D

2014.05.19. 16:54:29

@maxval a gondolkodó birca:
" Vannak elméletek, hogy a honfoglaló magyarok egy része már a honfoglalás előtt keresztény volt,..."
Egy masik resze meg kazar, akik az orszag eszak-keleti reszeben telepedtek le. A manikenizmus az i.u. a 700-as evek vegen allamvallassa lett az ujguroknal, az az akkor erte fenykorat ott.
Vitaba nem bocsatkozom, nem ertek hozza. De elgondolkoztato, nem?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.19. 17:01:05

@Pernilla:
A pénzemből kijövök, nem ezért írtam hogy nyomorgok. Hanem az életvitel miatt. Gondolom egy átlagember nyomornak érezné hogy egy konyhában lakik.Ezért nyilatkoztatom ki hogy nyomorgok.

2014.05.19. 17:02:21

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
" Hello, my name is ..."
Rigo utca 101? Ez a nyelvkonyvekbol tanulas atka:( Telefonban meg
" I'm Steve Nagy " :(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.19. 17:05:05

@Cascabel: Mondom, a leheto legmagyarabb angolt kepzeld el. Tudod, aki eddig csak otthon hasznalta a nyelvet, eddig mindig csak magyar nyelvtanarokkal beszelt angolul, kulfoldivel soha, stb.
Melyviz volt neki a felfoldi kollega. :D

Rebarbaraa 2014.05.19. 17:08:31

@Cascabel: Nekem nagyon sok angol kollegam volt az utobbi idoben, Anglia sok szegletebol, nem volt gond megerteni oket, aztan kaptunk egy lanyt Newcastle kornyekerol es nekem meg csak hagyjan, hogy guvadt a szemem tole, de meg az angol kollegaknak is:)) Pl a twenty ameriai akcentussal kiejtve tweni, brit angollal twenti, az angolok siman elfogadjak a tweni-t, egy idoben mosolyogva lecsaptak egy egy ilyen szora, hogy amcsi akcentussal beszelek, milyen baaaajos. Ellenben a tudalekoskodo bevandorlok, lengyel, magyar, spanyol kijavit h az twenti. Na kabbe! A magyar ismeroseim, mondjuk nem sok van, pedig nem helyeslik, hogy szinte tokeletes mar az akcentusom, szep dallamosan beszelek angolul, es allandoan igyekezve a "gyenge" hangokra. Azt mondjak igy el fogom vesziteni a magyar identitasomat es a megkulonboztethetosegemet az angoloktol, mert olyan szep izes a magyar akcentus. Legyek ra buszke. LOOOOOL:)

mayree 2014.05.19. 17:12:00

Végre ideestem... (ennyi szaladgálás főttojás üzemanyaggal, fel a tetőte, le a tetőről, fel a tetőre, le a tetőről... 31 fok volt csak szerencsére :))

Szeretem az ilyen leírásokat, csak rövid volt. Közben meg hosszú :D

adg 2014.05.19. 17:15:28

Itt nincs az embereknek vezetéknevük. Mindenki joe, meg steve, meg chris, soha nem hallottam senkitől bemutatkozáskor a családnevét.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ez tetszik. :) Az ilyen neves sztorikról mindig eszembe jut egy ismerősöm, aki brazilábn lakott egy kis ideig, és egyszer elvitte a cipőjét egy utcai cipészhez megcsináltatni. A cipész fogott egy krétát, odatartotta a cipő talpához, és megkérdezte a hölgy nevét.
- Bukovinszki Gyöngyvér.
Fickó nézett egy okosat, majd:
- Sajnálom, most nem érek rá, vigye máshoz.
- őöö, izé, sokan hívnak Máriának.
- Igeeen? Akkor fél óra múlva jöhet a cipőért.

------------
És akkor jó éjt!

blackhairlady 2014.05.19. 17:16:59

@Cascabel: Anyukam mondana: Hozzad a hutttttoooobuuuu a cserosnyet:)))))))))

Azert ciki volt leirni azt a szot ezerszer rosszul, hisz en mar nem beszelem a dunantuli tajszolast, ez csak ugy megmaradt bennem:) Viszont ha azt mondom, hogy hutoszekreny, akkor rendesen hosszu uvel es egy tvel ejtem. Erdekes:)

mayree 2014.05.19. 17:17:40

@Cascabel:
Hehe, Szíriában akart valamit a skót pm-től kérdezni az akkor kijött (otthon nyelv vizsgázott) srác, előtte még kétszer átfutotta a magával hozott nyelvkönyvet is hogy tuti jó legyen a mondatszerkezet, nyelvtan. Aztán bement, előadta amit akart, mire a csoportvezető:
- What?
Elmondta mégegyszer.
- Whad'ya'want?
Elmondta megint...
Aztán a pm visszakérdezett kb. 3 szóval hogy ezt akarod?
- Yes!!!
- Akkó meg ménem azt mondod?! :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.19. 17:19:33

@Cascabel: nagymamám is így ejti ezeket a szavakat, de a fiatalabb generációk egy része is csak részben szokott le róluk. (Esztergom környéke)

blackhairlady 2014.05.19. 17:20:44

@maxval a gondolkodó birca: Ez rendben van, de mindegyik zora van egy elfogadott irasmos a szabalyzatban. Na most az iskolaban altalaban mindenki ugyanazt tanulja nyelvtanbol, szerintem.
A baj ott lehet, hogy vannak szavak amelyeket nem lattunk irasban, nem irtuk le szinte soha, es ha meg is egyszer le kell irni, azt hallas utan tesszuk. Aztan lehet, hogy felremagyarazom.

2014.05.19. 17:21:04

@Rebarbaraa:
Itt megertik azt is, hogy "twoni' :) Igaz, rakerdeznek:)
En nem szegyenlem az akcentusomat, sokszor volt mar hasznomra:)

blackhairlady 2014.05.19. 17:24:41

@Rebarbaraa: Nekem tudod mi a rigojam? Neha ugy beszolnek, de eddig meg nem tettem. Mostanaban kezdett elharapozni, hogy a kozneveket amelyek szemelyre ianyulnak, nagybetuvel irjak. Neki, Lanyomnak, Baratnojenek, Anyukamnak, Vele, Ezt pl. ma lattam: Vele volt a Fiam Baratnoje is.
A tobbi nem zavar, nem mindenki jo helyesiro (en sem sajnos, vannak gondjaim az egybe-kulon irassal es a vesszokkel), ha amugy normalis a szoveg akkor nem zavar.

blackhairlady 2014.05.19. 17:27:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az akcentusrol jutott eszembe, hogy az Amezing Raceben egy wales-i verset kellett megtanulni a versenyzoknek 15 perc alatt. hat nem igen sikerult az amerikaiaknak a torok hangokat elsalyatitani:)))) Tudom, ez nem akcentus hanem egy kulon nyelv, csak ugy eszembe jutott, mert kb annyira volt ertheto mint a skot kollegad angolja:D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.19. 17:28:17

@blackhair-lady: engem meg az bosszant, ha a tulajdonneveket kisbetűvel írják. olyan nemecsekernős, mindig olyan érzésem van, hogy mélységes tiszteletlenséget mutat.
(azt meg nem tudom, hogy a mondatokat miért és mióta kezdem mániákusan kisbetűvel.... bocs, ha valakinek pont ez sérti az érzékenységét.)

Rebarbaraa 2014.05.19. 17:29:11

@Cascabel: En egy kicsi "hulye" vagyok mert szeretnek nagyon szepen beszelni angolul. Egyreszt mert imadom ezt a nyelvet masreszt meg itt elek:) Nem szegyenlem en sem, hogy volt es meg van is neha magyar akcentusom, foleg amikor magyarul kell beszelnem es utana visszavaltani angolra. De sokszor elofordult, hogy tolmacsolnom kellett magyar kolleganak es meghallgattam az angol fonokomet, es a magyar kollega fele fordulva szepen folytattam angolul a magyarazni valot. Es ugy "ertettem" minthacsak magyarul beszeltem volna tovabb. Persze a magyar kollega kimeredt szemu arckifejezesebol es a "ezt most legyszi magyarul is" felkeresbol rajottem, hogy gond van:) Vagy amikor felhivom szuleimet es automatikusan angolul beszelek.:) Nagyon akarom tudni/beszelni/erteni ezt a nyelvet, azt hiszem ezert ez a maximalizmusra hajlas azt hiszem:)

blackhairlady 2014.05.19. 17:29:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Árghhhhh, tácc á fájn inglés nájm máj fránd."
Ebbol a á fájn inglés es a máj fránd szavakat ertettem:))

blackhairlady 2014.05.19. 17:32:01

@Rebarbaraa: Es sok helyen nem tweny, hanem "tony":)

2014.05.19. 17:33:06

@blackhair-lady: that's a fine english name my friend. A skotok á-znak. Mindenre. Az a lenyeg, hogy mashogy beszeljenek, mint a hatar alatt lakok.

Rebarbaraa 2014.05.19. 17:33:45

@blackhair-lady: A nagybetuzessel semmi baj csak az, hogy nem a helyes ertelemben hasznaljak. Ugyanis ez az internetes csevegessel terjedt el, azzal hozhato osszefuggesbe amikor egy szemelyes nevmast akarunk nyomatekozitani akkor nagy kezdobetuvel irjuk. Vagy roviditeseket mint az OMG, WTF, ASAP. Csakhat a magyarok a legtobb dolgot rosszul hasznositjak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.19. 17:34:05

@blackhair-lady: óóó Amazing Race! Amikor még ment a streamelés rendesen, két éve, egy csomó évadot visszanéztem (pláne, ahol mentek kedvenc/ismert helyekre, ettől mindig van valami más dimenziója is a dolognak nekem, érdekesebb). Az se volt semmi, amikor Magyarországon valami Trabantokkal pöfögtek talán Egerbe(?) A mostaniból egy centit se láttam persze. Sokakhoz hasonlóan viszont én is Cowboys-rajongó lettem, még amikor korábban szerepeltek. :-)

Rebarbaraa 2014.05.19. 17:39:15

@blackhair-lady: that's = tácc, name=nájm
:DD

Rebarbaraa 2014.05.19. 17:45:23

Upsz, errol jut eszembe, van egy nagyon jo weboldal ahol pronunciation-t is tanitanak, es hallas utani szovegertest es gyrosbeszed-et. Pl elmagyarazza a srac, hogy a not at all-t ejtsd ugy h notot-oll vagyis az elso ket szobol osszevonod az utolso maganhangzoig, a maradek maganhangzot meg hozzacsapod az utolso szohoz. Az unfortunatelly szot meg ugy magyarazza kiejtesugyileg, hogy kezdo angolozo anfotunetlynek ejti viszont elharapott elso maganhangzo utan a szoban levo t cs legyen mint a chillax szoban. Imadtam ahogy magyarazott.

2014.05.19. 17:45:38

@mayree:
Rad gondoltam, amikor egy cikkben ezt olvastam:
" Russia is going to suspend the operation of all American GPS sites on its territory, starting from June 1, said Russia’s deputy PM, Dmitry Rogozin, who is in charge of space and defense industries."
Van ennek komolyabb jelentosege Oroszorszagon kivul? Gondolom, benneteket nem erint.
@Rebarbaraa:
Szerintem mindenki maskepp viszonyul az idegen nyelvhez: van, akinek letfontossagu, van, akinek presztizskerdes, de a tobbseg - koztuk en is - egyszeruen csak lusta:) Ha akarja, ha nem, idovel ragad ra azert valami a nyelvbol.

blackhairlady 2014.05.19. 17:46:14

@Chang Yai: Szerintem ez csak a gepeles atka. Egyszeruen vagy lustak vagyunk lenyomni a shiftet, vagy elobb felengeded es nem lesz belole nagybetu. Pont mint ate kisbetus mondatkezdesed. Nem felteteleztem, hogy nem tudod, inkabb csak kenyelmesebb es gyorsabb igy.

blackhairlady 2014.05.19. 17:51:15

@Rebarbaraa: " azzal hozhato osszefuggesbe amikor egy szemelyes nevmast akarunk nyomatekozitani"
Na ezt nem ertem. Leirom, hogy : nem En hanem O? Igy gondoltad? Mert en ezt eddig nem ismertem, kb 1 eve tunt fel eloszor, es egyre tobbszor latom.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.19. 17:52:20

@blackhair-lady: ez is benne van, de szerintem sokan azért csinálják, mert milyen "laza", és ráadásul kitartóan, van olyan ismerősöm, aki kézírásban is, húsz éve, roppant irritáló (nekem).

2014.05.19. 17:52:36

@adg [Au, Darwin]:
Nekem nem a masok szamara kiejthetetlen nevvel volt a gond:)
A bemutatkozassal.
En szerencses vagyok, vezeteknevem nemzetkozi: spanyolul, oroszul, magyarul, angolul, nemetul is kiejtheto, ertelmes szo:)

blackhairlady 2014.05.19. 17:53:38

@Chang Yai: Ha kezirasban latnam az engem is zavarna. Illetve ha hivatalos gepelesben.

blackhairlady 2014.05.19. 17:58:00

@Rebarbaraa: I garago. Ez a "I've got to go" vagyis az I have to go. amerikaiul.

2014.05.19. 17:59:33

@mayree:
Mondjak egy elrettento peldat a mi vonalkituzesunkre? Mexikoban adunk egy GPS - t a 6 osztalyt vegzett sracnak, akit elinditunk az elso ponttol es kituzi az 1-3 km hosszu vonalat es 50 m-kent a meresi pontokat:)))

Rebarbaraa 2014.05.19. 18:07:37

@blackhair-lady: Igen, pl igy ertem a szemelyes nevmas nyomatekositast.

@Chang Yai: Kicsit ki kell javitsalak mert en pl meg ugy tanultam a suliban a levelirasnal (nalunk magyaroran ilyen is volt) hogy a megszolitasban pl a Tisztelt Uram (tehat nagybetus Uram) a megfelelo, valamint "Onnek megfelelo...." Itt a szemelyes nevmas magazo formaja szinten, akkor is ha mondat kozben van. Es en amolyan megtiszteleteteskent irom sokszor azt, hogy Te,mondat kozben is, mert ha a nevet irnam akkor azt irnam nagybetuvel. de alapvetoen mar attertem a kisbetusre mondat kozbeni irasnal, de a hivatalos leveleknel, ha pl nem tudom, hogy holgy vagy ur az illeto akinek cimzem a levelet, akkor a megszolitasnal az angolban is a Sir or Madam nagybetus modjat hasznalom, ugyanigy Magyarorszagra kuldott hivatalos levelekben is. Az mondjuk gaz volt amikor fel kellett hivnom egy magyar hivatalt es ugye itt megszoktam, hogy miss, mrs vagy mr kifejezest hasznalok, de amikor mondom, hogy xy kisasszyonnyal szeretnek beszelni es az illeto kikerte maganak, hogy Ot ne kisasszonyozzam mert kisasszonyok mar nincsenek. Paff. Jolvan, mondom rendben, a beszelgetes vegen elkerte a cimemet ahova angliaba kuldheti a levelet, mondom neki Miss X Y nevre cimezze, mert itt meg ez a szokas. :P

Rebarbaraa 2014.05.19. 18:08:59

@blackhair-lady: Itt is hasznaljuk. Marmint az angolok is, na meg mar en is. parom angol, ugy tanit, hogy kulon orom hallgatni.:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.19. 18:10:46

@Cascabel: szerencsés, hogy habár szörnyű vezetéknevem van, soha semmire nem használtam hivatalos iratokon kívül, sőt, nem is vagyok hajlandó megmondani, ha valaki kérdezi, hogy hogyan kell kiejteni. a keresztnevemre meg nem hallgatok, csak ha muszáj, nem is ismeri az emberek nagy része, se a szülők, se a diákok vagy a kollégák nem tudnának beazonosítani rajta. becenevem van csak használatban, mint minden "rendes" burmai, thai, vagy kínai embernek :-) bemutatkozni szerintem soha a büdös életben nem szoktam teljes néven. a konzulátuson, amikor az útlevelemért mentem, akkor talán. és ha olyanom lenne, hogy ráunok a becenevemre, akkor keresnék egy másikat, és onnan kezdve meg az lenne. nem egyszer előfordult, hogy a diákok közül valaki kijelentette, hogy mától fogva őt inkább hívjuk amúgy. és ezen senki nem akadt fent, becenév onnan kezdve működött, igazi név az meg maradt az elektronikus naplóban, ennyi. soha nem is értem, hogy ha valaki kér másokat, hogy hívják valahogy, akkor azt miért nem lehet tiszteletben tartani. anyukám pl falra mászott, hogy a melóban Marcsizták, francér nem lehet azt mondani valakinek, hogy Mari, vagy Marika, vagy Mária, ha ezt kéri. de én még azt is tiszteletben tartanám, ha egy ovis gyerek kitalálná, hogy az ő neve inkább mától Lukrécia.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.19. 18:12:32

@Rebarbaraa: nem nekem volt problémám a névmások nagybetűvel írásával :-) egyetértek, én is így emlékszem, hogy így tanultuk ezeket a dolgokat levélírás kapcsán.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.19. 18:13:45

(muszáj menekülőre fognom, mielőtt megzabálnak a szúnyogok, pedig most még maradnék. a szobába meg nem ér el a wifi :-( )

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 18:15:41

@blackhair-lady:

Londoni nyelvjárás. Nem tesz különbséget 3 angol magánhangzó között, a dog és a bad szó magánhangzóját ugyanúgy ejtik, mint a path szóban, miközben az irodalmi angolban ez 3 külön mgh, de az amerikai sztendertben is 2: ott is egyforma a path és a bad, de a dogban más hang van.

Rebarbaraa 2014.05.19. 18:16:44

@Chang Yai: Ha jol emlekszem a b6 vitaminnal van olyan hatasa, hogy se szunyog se kullancs nem bant ha szeded:)

blackhairlady 2014.05.19. 18:18:06

@Rebarbaraa: A megszolitas az mas, azt valoban ugy kell irni. De mondat kozben is? Az lejott nekem is, hogy valamilyn tiszteletadas vagy hasonlo a nagybetus iras oka, csak nem tudom, hogy ez most helyes-e es csak en nem kovettem a helyesirasi szabalyzatot, vagy csak egy onkent felvett irasmod.
De mindegy is, en nem szolok soha a helyesiras miatt, mert nekem a tartalom a fontos.

blackhairlady 2014.05.19. 18:20:23

@maxval a gondolkodó birca: hogy lehet a dogot ugyanugy ejteni mint a path es a bed szot? probalgatom, de nem megy.

Rebarbaraa 2014.05.19. 18:21:31

@maxval a gondolkodó birca: Az hagyjan az o-t öü-nek ejtik. Pl I know = ej nöü n (jaj legalabb 10 percig keresgeltem a pstokban ü betut :) )

Rebarbaraa 2014.05.19. 18:23:39

@blackhair-lady: Nem tudom milyen korosztalyba tartozol, en 40eves vagyok, jooo reg jartam altalanosba, ott tanitottak. Meg a levelcimzest, egyebeket. Neha itt vakulok mert a boritekon nincs rajta, hogy honnan jott a level. Mondjuk ez nem is baj. Senkinek semmi koze, hozza, csak a cimzettnek.

Mr Long 2014.05.19. 18:24:22

@Cascabel: Akkor elrettentek en is.
Mertem be pontokat mar lampaernyo gpssel, meg tuztem ki meroallomassal. :)

Okos foldmerok! Angliaban miert talalnak a gpseim iszonyat lassan muholdakat? Ez itt ilyen sotet folt a muhodoknak?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 18:28:35

@blackhair-lady:

Szabályozni csak a helyesírást lehet, de nem a kiejtést vagy a nyelvtant.

Egy csomó magyar szóban gond van.

Pl. helyesírás szerint rövid, kiejtésben szinte mindenki hosszan mondja: pl. birkózó - bírkózó, szerviz - szervíz, öcs - öccs, lesz - lesz.

S a fordítottja: pl. mennyország - menyország, állat - álat, vízisí - vizisí, újság - ujság.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 18:38:31

@Rebarbaraa:

Nem ö az, csak magyar füllel hasonló. Egyébként ez a leglátványosabb különbség a brit sztendert és az amerikai sztendert között.

A britben 20 mgh. van, az amerikaiban csak 14.

mayree 2014.05.19. 19:10:40

@Cascabel:
Arra kívéncsi lennék hogy ezt hogyan csinálják :)

Mi elsősorban az USA műhódjait használjuk, de az R7-es Trimble veszi az orosz meg az európai holdakat is.

mayree 2014.05.19. 19:12:12

@Cascabel:
El tudom kézelni ha nem tudta miről van szó, mit csinálhatott, még ha ez ma már monkey business is :)

Thargoid 2014.05.19. 19:16:13

@maxval a gondolkodó birca:
Így igaz. Az E3 személyből amikor nem nincs nem megadva T3 lesz ha valaki választékosan ír vagy beszél.
Régebbi írásokban még előfordul(t) következetes hímnem használat; a szerző elnézést kér még az előszóban néha ezért az egyszerűsítésért.
Az újabb kori politikai korrektség keretében pl. egy tankönyvben mindíg azt kellenne írni, hogy "he or she-his or her...", de ez már nem divat, inkább "they-their..." stb. lesz belőle.

2014.05.19. 19:52:01

@mayree:
Lehet, hogy felreertetted, szerintem kihagytak egy fontos szot a cikkbol, azt, hogy GROUND. Igy lett volna erhetobb es helyesebb:
Eredeti:
"Russia is going to suspend the operation of all American GPS sites on its territory"
A ground szoval helyesbitett:
"Russia is going to suspend the operation of all American ground GPS sites on its territory"
A foldi GPS allomasok tudtommal a meresek pontossagahoz kellenek. Ti is hasznaltok olyanokat:) Nekunk eleg 3-10 m pontossag is:) (azert nem talalnak sokszor semmit a kutato furasaink) :)))))

mayree 2014.05.19. 19:54:51

@Cascabel:
Ja hát az föl sem merült bennem hogy russzki területre rakott volna valamit is a DoD :D
Most kapásból nem tudom hol vannak a földi követő állomások, de egy havi fizum egy törött sliccgomb ellenében hogy nem nagyoroszország (szovjetúnió) területén :)

2014.05.19. 19:57:17

@mayree:
Mi UTM koordinatakat hasznalunk, azert azon egy irni-olvasni ember konnyebben eligazodik:) Az iranyt tudja tartan az egyik szam szerint, 50-ig meg el tud szamolni a masik szamon:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.19. 20:00:57

@Kövérmadár [swe]: Férjem él-hal a Bociért. :-) Tavaly, vagy tavalyelött épitettek ott egy mélygaräzst (bye bye Sörkert), és a Bocit is fölujitottäk, be is volt sajnos zärva. Augusztusban megyünk ujra, és tuti el kell lätogatni oda. A mäsik sztär a Super Hamburgeres a Kälväria téren. Ezt a 2-öt, + Tescot muszäj minimum 1x meglätogatni... :-)

2014.05.19. 20:03:44

@mayree:
Az Orosz Foderacio teruleten 11 foldi allomast engedelyeztek az oroszok,
" "Starting June 1, we will halt the work of those stations on Russian territory,” Rogozin said.
Rogozin pointed out that American GPS ground stations are located in Russia under an agreement that dates back to 1993 and 2001.
“Under this agreement there are 11 GPS stations on the territories of 10 [Russian federal] subjects,” he said.
He stressed that Moscow and Washington have until May 31 to agree on the issue of setting Russian GLONASS stations on US territory. "

2014.05.19. 20:09:10

@mayree:
Ezek nem koveto allomasok:) A GPS muholdak jeleit egeszitik ki, igy lesz pontosabb, bar te ezt jobban tudhatod. En szerencsere annyira nem ertek hozza. Az en koromban mar nem tudni, hanem felejteni akarok:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 20:12:33

Na szóval...

kepkezelo.com/images/1h2ztgmjqdxpo22flh0y.jpg

Két pozitívum mindenképp kiderült a posztolóról.
Nagyon régi motoros itt a blogon még ha nem is szólt hozzá vagy legalábbis nem tudjuk melyik nick alatt.
A másik pedig hogy remek humora van.
Hajszálpontosan ráérzett Kövérmadár figurájára.
kepkezelo.com/images/p82uh0xtys78kj3ip5g.png
A poszt második olvasatra letisztult.
Na jó, nagyjából.
Nincs ezzel a poszttal semmi baj, ez is egy írói stílus.
Van akinek bejön van akinek nem. Biztos van akinek az én írásaim se tetszenek.
Nem vagyunk egyformák.
Egy matematikustól nem meglepő az ilyen fogalmazásmód de annál inkább hogy a humorbonbonok megfelelő arányban voltak adagolva.
Amikor megjelent itt normálisan közvetlen stílusban válaszolt, fel van készülve mindegyikőnkből szerintem.
Nekem tetszett.

Visszatérve a tegnapi este utóvédharcaira én már érdemben nem reagáltam semmire de egyet azért megjegyeznék a téma lezárásaként.
Nem kevés férfitársam reagált a témára.
Többféle úton-módon.
Kivétel nélkül mind értette hogy mit akartam mondani és kivétel nélkül egyetértettek.
Ezen azért el kéne gondolkodni.

mayree 2014.05.19. 20:15:16

@Cascabel:
Tudom, csak én hívom annak, különben is nagyon hülye a magyar terminológia.
Amennyire emlékszem a master station küldi szét a javításokat, amelyeket 3 óránként küldenek föl a műholdaknak. Valamikor 2002 környékén kezdtem erről írni egy könyvet, a technikai rész már megvolt és tuti nem volt orosz területen egy állomás sem, minek is lenne? Gyakorlatilag 3 elég az egyenlítő környékén ahhoz hogy ellássa a feladatot. De ha azt mondják, akkor biztos ott is volt... tele CIA alkalmazottal :D
az ITRF network az kiterjedt, de annak meg nem sok köze van ilyen szempontból a műholdakhoz.

Mindenesetre érdekes... most sem értem mi a francnak telepítettek oda földi állomásokat...

2014.05.19. 20:17:52

@diggerdriver:
" Kivétel nélkül mind értette hogy mit akartam mondani és kivétel nélkül egyetértettek. "
Mert minden ferfi genetikailag egy aljas "male chauvinist pig" :))))

2014.05.19. 20:31:52

@mayree:
" most sem értem mi a francnak telepítettek oda földi állomásokat... "
A kolcsonos bizalom jegyeben:)

mayree 2014.05.19. 20:32:23

@Cascabel:
Na ezt találtam nagy nehezen:
ontrol segment consists of monitoring stations on Earth performing continuous observation of visible satellites. Location of thesestations is known with high accuracy - the order of centimeters The main control station collects data from monitoring stations which are then centrally processed. Determined by them are ephemeris (information about the positions of satellites), perform of the correction clock, monitor the functions of satellites and the data are transmitted back to the satellites. The control segmentconsists of 5 monitoring stations (Hawaii, Ascension Island, Diego Garcia, Kwajalein, and the main control station MCS (Master Control Station) is in Colorado Springs) and three ground control stations, which cooperate with the main control station. The aim of the control segment is a function of each satellite monitoring, tracking and calculating track satellites, communications, andensure accurate operation of atomic clocks to satellites. Any failure of the satellite must be urgently dealt with flexibilty Currently, there are several independent networks, which carry more precise positioning, especially for high precision applications(geodesy, geodynamics)

mayree 2014.05.19. 20:33:55

@Cascabel:
Jah, ezt mondom, ott tuti csak hírszerzők ücsörögnek :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 20:39:15

Ez a nagy igazság...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 20:41:31

@házelőtthinta: Hetek óta rugózol itt azon hogy ki mennyiből él.
Mi mennyi és hol.
Tessék egy támpont.
Ezt olvasd el aztán lehet pampogni.

diggerdriver.blog.hu/2013/05/28/hat_font

Rebarbaraa 2014.05.19. 20:46:41

@diggerdriver: Irtam neked, meg hat mindenkinek, a tegnapi velemenyedhez egy kis hozzaszolast. Olvasd el, olvassatok el ha van idotok.

2014.05.19. 20:48:21

@mayree:
En meg ezt :))))
www.fig.net/pub/morocco/proceedings/TS6/TS6_1_altamimi.pdf
Nem regen olvastam valahol, hogy megfelelo software-el kereskedelmi forgalomban kaphato GPS vevokbol is kepesek cm pontossagot kihozni, mindenfele refereniciak nelkul. Nem is tudom.

blackhairlady 2014.05.19. 20:52:14

@diggerdriver: Rosszul emlekszel, volt aki nem ertett egyet:)
Es hanyan voltak akiok igen? ketten, harman? A tobbiek nem nyilatkoztak szerintem (talan mert mas a velemenyuk de nem akartak veled vitaba szallni?):))))))))

Sütemény1975 2014.05.19. 20:54:14

@Zka: rengeteg minosegi termek van otthon. mondjuk nem a lidliben, meg a tescoban kell keresni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.19. 20:58:31

@diggerdriver:
Btw én nem értettem egyet veled tegnap ;)

Házelőttihinta a mi házi lengéscsillapítónk. Hónapok óta rugózik, rugózik, csak rugózik fáradhatatlanul... :)

blackhairlady 2014.05.19. 21:01:53

@Kövérmadár [swe]: Es Papagaly sem. Lexrex meg talan taxomukke volt aki igen, masra nem emlekszem, leginkabb csak mi harcos feministak mantraztuk az imat:)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 21:03:37

@blackhair-lady:
Ja VELETEK nem akartak konfrontálódni.
Megértem.
@Kövérmadár [swe]: Mikor neveztelek én téged férfitársamnak?
Azt mondtam hogy a FÉRFITÁRSAIM egyetértettek különböző úton-módon.
:)))))))))))))))))))))))

mayree 2014.05.19. 21:04:43

@Cascabel:
Az az ITRF networkkel foglalkozik, semmi köze a control station-ökhöz :)
Épp pár napja mértem én is ITRF-et itt a háztetőn :D

Az képtelenség külső korrekció nélkül, ugyanis a fény terjedési sebessége adott, a nanoszekundum pontosság pedig durván 20ezer km-ről akkor mekkora hibát is okoz? Naugye :)
Legfeljebb átlagolhatnak, azt viszont a fél másodperces mintavétel alapján legalább 15-20 másodpercig kellene végezni és még akkor sem lenne biztos az eredmény.
Csináltam ilyen tesztet, a vezeték nélküli dobozok GPS-ét próbáltuk szinkronizálni egy ismert ponton ketyegő GPS-szel, kiszedegettem az azonos másodperceket és az abban szereplú hibát elcsúsztattam az ismert ponton álló vevő hibájával. 7m-es vonalon csúszkált így is :)
Persze pl. 276C-vel sivatagban a dózereknek lerakott zászlókat később az RTK csapat mindenhol 1m-en belül találta, de az a kütyü 20cm vonaltól való eltérést kijelzett.

A clientnek épp ma végeztem ellenőrző mérést mert nem bízik az OmniSTAR-ba, amivel most dolgozunk. Látszanak a hibák (jó még csak kezdődött a teszt :))
mayree-uh-uh.blogspot.hu/2014/05/slawe-to-wa-joy.html

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 21:04:45

@blackhair-lady:
Még egyszer mondom FÉRFItársaimról beszéltem.
:))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.05.19. 21:06:55

@diggerdriver: Na de akkor most egyet ertettek vagy nem? Honnan tudod, hogy igen, ha nem nyilatkoztak? Megirtak privatban? En most atporgettem a tegnapi posztot, es csak az elobb emlitett ferfi posztolok foglaltak allast igy vagy ugy. Akarhogy is nezem, ez csak 4 ember, az arany 2-2.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.19. 21:07:35

@Naschkatze (Mostindien / CH):
A hamburgerest sajnos nem volt lehetőségem megismerni (nem tudtam a létezéséről), de most irigykedek ám! :)

A Tesco miért van a listán? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.19. 21:09:04

@diggerdriver:
Ezt mindig elfelejtem :)
Olyan vagyok, mint a Game of Thrones-ban Tyrion... csak nem vagyok olyan szép.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 21:10:54

@blackhair-lady:
Szövegértelmezés megy?
Kétszer írtam le hogy különböző úton-módon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.19. 21:22:23

@diggerdriver:
Igen, ez nemrég készült, itt már egészen fess vagyok.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.19. 21:32:33

@blackhair-lady: Charlie megfejtése helyes volt. És igen, ahol csak lehet Á-znak, Ö-znek és Ü-znek skótok. Illetve az R hangot egyáltalán nem pörgetik, ahogy kiejtik közelebb áll az L hanghoz, mint az R-hez.
Ezek azért egy picit tájidegen dolgok azoknak, akik Angliában csakis a Queen's Englishre készültek fel. :)

A walesi nyelv meg... hát jahm, eléggé krákogós. Engem picit a hollandra és a dánra emlékeztet, de mégis valami beteg, perverz okból kifolyólag nekem tetszenek a gaelic nyelvek. :)

2014.05.19. 21:42:30

@mayree:
Mint mar emlitettem, en direkt nem akarok ill. annak idejen nem akartam tudni a GPS-eket:) Minel tobbet tud az ember, annal tobbet kovetelnek tole, azert:) De van elkepzelesem a GPS-rol, hasznaltam is, ha nagyon szepen megkertek, sot, sajat tulajdonu is volt, de azt nem kotottem senki orrara, meg Kubaba is bevittem:)
Az altalam linkelt cikkben van szo a GPS grund stationokrol is, amilyeneket az oroszok jun. 1-tol nem engedelyeznek. De nem is ez a lenyeg. Emlekszem, a geodetak annak idejen nem szerettek beszelni azokrol a base stationokrol, amikhez nagy antennak voltak telepitve es hogy miert hivnak reggelente egy telefonszamot:) Ez meg a 90-es evekben volt.
Akkoriban dolgoztam egy nagy cegnek, amelyik a GPS mellett egy hatizsakba epitett INS-t is hasznalt:) Az suttogtak, hogy 1 millio dollart er az a hatizsak, (vagy a kifejlesztese) ne menjunk meg a kozelebe se:)

SzZoole 2014.05.19. 21:42:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: a skot is a gaelic nyelvek kozze tartozik ugyan ugy mint az ir is(kelta nyelv csalad).
De kulombozik a walesi-tol(az is kelta eredetu)
Csak azert tudom,mert allampolgarsagi teszt kerdes volt.

mayree 2014.05.19. 21:51:51

@Cascabel:
Farkunkra lépnek ha itt offolunk :)
Ha ITRF állomást kapcsolnak le azzal nem sokat veszítünk, legfeljebb az, aki náluk dolgozik. Ez ám a kemény lépés, csesszünk ki a mieinkkel :D

Ha az INS az inerciális navigációs rendszer lenne, azt a Western-nek építettek, saját megrendelésre, dögnehéz volt, viszont a dzsungelben még vagy 40 percig adott pontos pozíciót (a tengeralattjárók navigáltak így, ha jól tévedek régebben), ha elveszítette a műhódakat :)

blackhairlady 2014.05.19. 21:52:02

@diggerdriver: Ok. bar azt nem tudjuk meg ezek szerint, hogy milyen uton-modon, de elhiszem neked.

2014.05.19. 21:55:37

@QUERCUS(a favágó): ne viccelj, te uriember vagy. Nem fogsz holmi tobbsegi akarattal menni.

2014.05.19. 21:57:37

@mayree: akkor kerdes. En a hajon (vitorlas) GPSt hasznalok. Ha az oroszok es az ámerikaiak oszebalheznak, esetleg lehet, hogy nem kapok jelet a nyilt tengeren a muholdrol? Es akkor vissza kell mennem az oskorba es papir terkepet kell hasznalnom???

mayree 2014.05.19. 22:05:39

@charlieharper:
A lehetőség hogy bármikor titkosítják a kódot -és ezzel a civilek hogy úgy mondjam megszívták, mivel a katonai P kódot nem veszik a bolti cuccok- lehetősége fenn áll, de azt hiszem erre (ha nem is ilyen formában) felhívják minden GPS-t használó figyelmét.
Persze ez olyan volumenű dolog, hogy nem történik egyik pillanatról a másikra.
Aztán a mai vevők veszik mind a GNSS mind a Glonas jeleit, és ugye fönn vannak már a galileo holdak, a kínai holdak és a japánok is nyomulnak. Persze a mai kütyük egyelőre az első kettőre vannak kihegyezve.
Hajóvizsgához kellett tanulnod a hagyományos navigációt, nem? :)

puhacica 2014.05.19. 22:07:04

@diggerdriver: es talan azon se artana elgondolkodni, hogy meg AKARTUK-e erteni egymast. nekem irtad, hogy "te se erted?". pontosan ertettem. de kivancsi voltam, te ertettel-e, akartal-e erteni minket? volt par nezopont, kitalalt es valos pelda, mindet haritottad. igazat adtal egy buta sarkitasnak, egy masikat - az enyemet :) - kapasbol cafoltal. :))))) sokadszor irom: nincs egyetlen igaz ut! :)

2014.05.19. 22:07:16

@mayree: kellett, kellett, de mar reg volt. Es akarja azt hasznalni a rosseb. Ha nagyon kell, azert meg menne.
Ugy tudom a kinai muholdak csak 2020-ra adnak teljes lefedetseget. Nem?

mayree 2014.05.19. 22:11:02

@charlieharper:
:)
Elhiszem! nem tudom hogy állnak most, egy jó ideje nem követem az ezzel kapcsolatos híreket.
A lényeg hogy nagyonnagyonnagy valószínűséggel az lesz a legkisebb baj hogy hogyan navigálj, ha lekapcsolják a civil hozzáférést a holdakhoz... :)
(ha le is kapcsolják, az addigi poziciód ismert lesz :))))

puhacica 2014.05.19. 22:15:58

@puhacica: upsz, nagykepu kijelentes volt reszemrol ez a "pontosan ertettem". helyesbitek: azt hiszem es egyben remelem, hogy ertettem. :)

Mrs. Clayton 2014.05.19. 22:21:30

@charlieharper: az mondjuk igen vicces lenne mivel a repulok bizonyos magassag folott vagy latasi viszonyok mellett csak IFR-ben tudnak/lehet veluk repulni es ha jol tudom/emlekszem akkor kulfoldre is csak igy mehetsz, ez kb felerne az internet lekapcsolasanak kovetkezmenyeivel, szoval a valoszinuseget kb 0-ra teszem

2014.05.19. 22:21:51

@blackhair-lady: 'En most atporgettem a tegnapi posztot, es csak az elobb emlitett ferfi posztolok foglaltak allast igy vagy ugy. Akarhogy is nezem, ez csak 4 ember, az arany 2-2.'

A sharia modszert kell hasznalni, nok velemenye / tanuvallomasa fele annyit er mint a ferfiake, igy mindjart jobb az arany :))). Egyebkent engem oszinten az sem erdekelne ha a vilagon en lennek az egyetlen - ferfi vagy no vagy a kettonek barmilyen variacioja - aki ugy gondolkodik a ferfi-noi kerdesrol ahogy en. Valahogy nem erzem at ennek az ervnek a sulyat hogy ha rengeteg pasi nem ert velem egyet, az azt jelenti hogy nekem biztosan nincs igazam :).

2014.05.19. 22:24:24

@Jess G: igen, ez a masik vetulete. Aztan a sok barom az M25-on a kijaratot sem talalna a tomtom nelkul. Es most mindenkitol elnezest kerek, aki az M25-t hasznalja.
@Mirjam2: off kuldtem neked privatot arrol, amirol a multkor beszeltunk on

Mrs. Clayton 2014.05.19. 22:37:57

@charlieharper: en kozuton es foleg ebben az orszagban nem szeretem a gps-t, egyedul akkor hasznalom, ha pontos utca hazszamra kell mennem es nem voltam meg ott, kulonben sose, mert egy buta fos, es mindig rossz uton vinne
persze Mo-n nem art ha van az embernel egy, mert a tablak vagy hianyoznak, vagy rossz vannak kirakva, igy azokra nem lehet hagyatkozni es azert minden vrosrol nem lehet az embernel egy terkep
bar en meg emlekszem amikor ugy vittunk el egy sracot Munchen Stassenbahn strasse 13-ba hogy fogalmunk nem volt, hogy hol lehet aztan megunva a korozest gondoltam megkerdezek egy arra jarot, aki kozolte, hogy epp ott allunk, szoval igy is lehet, csak lehet nem mindig jon be

Mrs. Clayton 2014.05.19. 22:40:14

@puhacica: most akkor ertetted vagy nem? :-D

Rebarbaraa 2014.05.19. 22:52:07

@Mirjam2: "Valahogy nem erzem at ennek az ervnek a sulyat hogy ha rengeteg pasi nem ert velem egyet, az azt jelenti hogy nekem biztosan nincs igazam :). "
En sem:) Ebben egyetertek veled. De picit tovabbmegyek, ha rengeteg ember nem ert velem egyet az nem azt jelenti, hogy nincs igazam :)

nyuszigonosz 2014.05.19. 23:00:32

@Jess G: Olyan utca nincs Münchenben. :-)

Mrs. Clayton 2014.05.19. 23:04:50

@nyuszigonosz(D): de 20 eve meg volt :-P a fene se emlekszik, de az biztos h a villamossinek utan balra kanyarodtunk es ott volt, most hogy hivjak ezt az utcat?

nyuszigonosz 2014.05.19. 23:09:24

@Jess G: Hát mert a Strassenbahn az ugye villamos, és ahol az megy, ott sínek vannak, szoktak kanyarodni is. :-)

Nem, komolyra fordítva: én csak azon csodálkoztam el, hogy valaki ilyen pontosan tudna kapásból emlékezni egy város utcanevére plusz házszámára, ahol egyszer volt.
Söt, mint kiderült 20 ev távlatából.

Inkább maradjunk abban, hogy München volt és kész.

Mrs. Clayton 2014.05.19. 23:16:41

@nyuszigonosz(D): a sinek nem kanyarodtak, csak az utca volt toluk balra, de ezek szt nem vagy ismeros Munchenben ha nem ismered fel ez alapjan h hol voltam 20 eve :-D
annyit konnyitek h a sarkon egy sorozo volt es a csako akit vittunk, a nevet nem tudom lehet valami Peter, na ennek a baratnoje ott melozott, igy se ismeros a hely?
pedig ez igy vlt, komolyan, es egy Honda Preluddel voltunk, nem buko lamassal, ilyen rendes lampassal, bordo volt, meg bezs bor benne

2014.05.19. 23:20:54

@mayree:
Igen, akkor a Western-nek dolgoztam-(kinek nem?):) Nekik volt az INS. Az a hatizsak meretu mara tenyerben elfer es par szaz dollar csak.
Szerintem 5-10 ev, es nem lesz szukseg GPS muholdakra:) Az INS-e a jovo:)
Mara abbahagyom az offolast, megyek vissza british angolt gyakorolni (Spooks 6. evad 2. resz) :)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.19. 23:34:00

@blackhair-lady: @Rebarbaraa: Én, ha valamit nem tudok, és ez egyre többször fordul elö velem, akkor itt nézem meg: www.magyarhelyesiras.hu/?q=rigolya&ekezet=nemszamit&egyezes=resz&x=0&y=0
blackhair-lady2014.05.19. 17:24:41 Ez nekem is a halälom... :-(
@Chang Yai: Szerintem mindenkinek van valami, amire räkattan... öregszünk, na... :-))))
Rebarbaraa2014.05.19. 17:29: Én anyämhoz beszéltem pärszor németül, ö meg udvarias révén megvärta, mig befejezem a mondatot, és csak akkor szolt, hogy ö ebböl egy kukkot sem értett. :-)
A legjobban azt szeretem, hogy akkor most ezt is forditsd mär le légyszi, meg hogyis modjäk, hogy... Egyszer "szinkrontolmäcsoltam" a férjem és az egyik haverunk melyik auto a jobb, és miért beszélgetését. Amikor mär nagyon belelendültek, akkor kb mint a sakkban, lecsaptam, hogy stop, és forditottam. Mert ezek szentül meg voltak gyözödve, hogy ök mondjäk, én meg pär mäsodperces késéssel forditom is...
Rebarbaraa2014.05.19. 18:07:37 Ezt én is igy tanultam, nekem azzal van a gondom, amit blackhairlady is irt. (pl: Szeretnélek Téged arra megkérni, hogy... Mi ujsäg van Veletek?)
@mayree: Egyik kedvencem a monkey business. :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.19. 23:36:44

@Kövérmadár [swe]: Mert az 24oräs nyitvatartäsu... :-))))
A hamburgeres az Oskola utcäban kezdett még anno, azt eladta és kiköltözött a Kälväriära. Az Oskola utcäban kb ugyan az maradt a välaszték, ha ott järtäl. A mäsik szenzäcio a Budi Burger volt még, az az Aradi vértanuk terén lévö nyilvänos WC-böl lett kialakitva. :-)))

blackhairlady 2014.05.19. 23:51:57

@Naschkatze (Mostindien / CH): En meg egyszeruen csak elkezdem bemasolni a magyar googleba, es ha nem jo ugy is kijavitva adja ki a talalatokat. De bevallom sokszor igenytelen es lustavagyok es csak begepelem ahogy gondolom:(

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.20. 00:09:55

@diggerdriver:
+ Megértem hogy Londonban jobban lehet keresni, karriert építeni sokkal jobb mint egy kisváros, de aki odamegy kulimelózni az szerintem csak magát szivatja, vagy valami beteges vágya van London iránt esetleg. Kulimeló a kisvárosokban is van, ezért nekem London nem szimpatikus, mivel én egy kulimelós vagyok és nekem mindig azt kell nézni hogy a csont minimál mire elég adott helyen.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.20. 00:09:56

@diggerdriver:
Ne haragudj de London tényleg baromi drága.

" Egy szoba plusz nappalis lakás konyhával nagy fürdőszobával 1000 font/hó."

Ez baromi sok. Több mint a minimálbér. Ausztriában pl teljesen természetes hogy egy minimálbéres kulimelós is ki tud egyedül venni egy lakást. Most ezt vesd össze Londonnal. Szerintem London az iskolapéldája annak hogy mi történik ha valahol túl sok lesz a bevándorló. Egyszerűen kialakul egy élhetetlen közeg. Ez a linkelt lakás/bér arány meg már balkáni. Budapesten is hasonlóak az arányok. Minimál kulibér :70k, egy szerény garzon meg mondjuk 80-90k. Én ezért Londont nem igazán tekintem klasszikus nyugati városnak. Egy züllött nyugati város inkább. Számomra az a klasszikus nyugati város ahol a legutolsó kulimunkás is fenn tud tartani egy lakást ha akar. Mondjuk egy kisebb angliai város biztos simán megfelel ennek a feltételnek. LOndon nem, tehát számomra egy züllött nyugati város.

Persze lehet magyarázni hogy itt tök természetes hogy együtt élnek a fiatalok, lehet, csakhogy nem azért élnek együtt mert az olyan buli, hanem mert máshogy nem bírnak megélni. Én tesómmal lakom, de ha egyedül kéne fenntartani ezt a kecót akkor is fenn tudnám tartani a mekis melóból. Bár most melóm sincs. :D

"Ennyi a vásárlóértéke itt egyórai minimálbérnek. Az állítólag nagyon drága Londonban."

De nem érted? Még egy koszos szobát is 400 font bérelni. A fele fizetésem elviszi. Itt egy lakás visz el annyit. Ja, bocs, annyit se visz el.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.20. 01:14:52

@blackhair-lady: Ohhh, hät tudod, a neten megtalälsz mindent, és annak az ellenkezöjét is... :-))))

Shanarey 2014.05.20. 01:31:22

@Jess G:

Na azért Magyarország tábla ügyben messze jobb mint UK.
Volt szerencsém pénteken majdnem 800 Km-t menni, és ha nincs GPS a kocsimban, esélyem se lett volna arra hogy a normál időtartam alatt hazataláljak. S furcsa módon teljesen korrekt útvonalat produkált.

Értem én hogy az angolok a második világháború idején leszedték az utcanév táblákat, de hogy azóta sem nagyon rakták vissza na azt már nem értem. Az utca legelején van tábla és a legvégén is, de aki az útszakasz közepén lép be ebbe az utcába akkor fogalma sincs hogy ez most milyen utca.

GPS ügyben pedig a software-t frissíteni néha nem árt.

GPS ügyben: a földi állomások, azért vannak hogy a műhold a saját helyzetét meghatározza. E nélkül nehezen mondja meg nekünk, hol is vagyunk mi, amikor épp utazunk valamerre.

Shanarey 2014.05.20. 01:35:52

@házelőtthinta:

Londonnal talán akkor Bécs lenne a megfelelően összevethető.
London drága, de a lakhatás miatt. Amiről Digger írt, az a minimálbér és annak vásárlóértéke.

M. Péter 2014.05.20. 01:56:55

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Attól függ. Egyes skót nyelvjárásokban a magyarhoz hasonlóan ejtik az r-t.
A skót, valamint az ír és amerikai nyelvjárások többségében mindig kiejtik az r-t, míg az angol nyelvjárások többségében magánhangzó után csak akkor, ha másik magánhangzó követi.

M. Péter 2014.05.20. 02:00:09

@Shanarey(SCO): Szerintem olyan táblák, mint Mo.-n, hogy pl. Kossuth L. utca 10. szám, soha nem voltak Angliában. Érdekesség, hogy az utcanévtáblákat az NHS-ről szóló törvény szabályozza.

Sütemény1975 2014.05.20. 05:12:46

@Shanarey(SCO): igy van. fontos a jo es friss szoftver es terkep. napi szinten hasznalok gps-t, nekem igo primo es navteq tetkepek valtak be a legjobban. kiveve uk, ott tom-tom terkepet hasznalok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.20. 05:42:38

@Rebarbaraa: köszi, általában engem kevésbé bántanak mint másokat, plusz riasztó, de engem 3 szúnyog is idegesít. meg denguet se szeretnék kapni, nem is tudom, hogyan úsztam meg 10 évig. B6 az a vitamin, ami olyan élesztőízű, hogy nehéz lenyelni?

Papagály (törölt) 2014.05.20. 06:19:37

@Mirjam2:
nekem mindig ez jut eszembe a "de hiszen olyan sokan gondoljuk, biztos igazunk van"-ról:
eat cow bung! ten billion flies can't be wrong.

Papagály (törölt) 2014.05.20. 06:19:38

@Rebarbaraa: igen, nekem eszembe nem jutna bárkivel, aki londonban lakik, arról vitázni, hogy mennyibe kerül londonban a hús. vagy egy svájcban élővel arról, hogy svájcban mennyi. ő ausztriában lakik, de mégis nyilvánvalóan azt gondolja, hogy ő mindenkinél jobban tudja, melyik országban mi mennyibe kerül. gondolom hallott valakiről, aki eltöltött már a londoni reptéren két órát... :)

Quercus a favágó 2014.05.20. 07:37:09

@charlieharper:

Az, hogy én úriember vagyok, igen erős túlzás. Egyébként nem igazán tudom, miről van szó, mert csak beleolvastam tegnap este a kommentekbe. Ha jól vettem le a dolgot, nők, feminizmus. Van róla véleményem, de megtartom magamnak.

Irány a gyapotföldek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.20. 08:42:50

@Sütemény1975: imádom az ilyen nesze semmi fogd meg jól válaszokat. Mégis hol keressem? Itt Szegeden még a Cserpes joghurt beszerzése is kihívás, csak megjegyzem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.20. 08:52:03

@házelőtthinta: vannak drága helyek meg olcsó helyek. Vannak jól fizető állások meg rosszul fizető állások. Mi a probléma? Tényleg nem értem.

Shanarey 2014.05.20. 10:50:03

@M. Péter:
Na ez az ott álltam egy utca közepén Redditch-ben és ha nincs okos telefon a kezemben akkor fogalmam sem lett volna hol vagyok.
Utcanév tábla sincs, és a házszám tábla sem divat.
Az átlag Magyar település ehhez képest maga a csoda még akkor is ha például Szigetszentmiklóson vannak olyan utcák ahol házszám is lehet azonos. Azonos, na de 3 db az már nagyon kellemetlen és ilyen is van
:-)
Ez saját tapasztalat.

@Sütemény1975:

Az én GPS-em Valami Navtek jószággal fut de simán elvitt oda ahová akartam menni.
Persze mindenkinek az a jó, ami neki működik.

Idén frissítettem mert nem volt rajta UK térkép, és teljesen jó volt az összes rohadt körforgalmat ismerte azon a csodás úton amin visszamentem Skóciába. Na és milyen jót dugultam az M6-oson.
:-(
Rá nem jöttem miért de sebaj.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.20. 11:51:35

@Shanarey(SCO):
Béccsel is nyugodtan összevetheted, Bécs fog kikerülni "győztesen" ha a kulimelósokat nézed. Talán nem véletlenül szokták a legélhetőbb városnak megválasztani évről évre a merceren.

"A Mercer nemzetközi tanácsadó vállalat évente tanulmányt készít, amelyben a világ 223 metropoliszának életminőségét értékeli. A 2013-as tanulmány szerint is Bécs érdemli a legjobb bizonyítványt, az osztrák szövetségi főváros pedig sorozatban ötödik alkalommal is elnyeri a a világ legélhetőbb városa címet.

Értékelték a politikai, társadalmi és ökonómiai klímát, az orvosi ellátást, a képzési lehetőségeket, az infrastrukturális feltételeket, mint a tömegközlekedési hálózatot, az áram- és vízellátást.

Összehasonlították továbbá a szabadidős kínálatot, mint az éttermeket, a színházakat, a mozikat, a sportolási lehetőségeket, a fogyasztási cikkek elérhetőségét az élelmiszerektől az autóig, valamint a környezeti feltételeket a zöldterületektől a légszennyezésig."

@Papagály:
Nem tudom mindenkinél jobban csak annyit tudok hogy a nyugati árszínvonal meghaladja a kelet-európai árszínvonalat. Lehet erről hazudozni hogy nem is, de nem érdemes. Persze ez mind mindegy, mert úgyis 5 font a téliszalámi Londonban.

Shanarey 2014.05.20. 22:16:42

@házelőtthinta:

Nem azt mondtam hogy London a nyerő, hanem azt hogy Bécs az a város amellyel összevethető.
Az élelmiszer árakat ha alapul veszed, és a fizetésekhez méred akkor London nem drága.
Alkalomadtán találj ki egy szorzót az élelmiszerárakra a magyarhoz képest, és akkor majd nézd meg milyen szorzó lenne jó a fizetésekre. Így talán megérted miről is beszélt Digger.

2014.05.20. 22:35:20

@QUERCUS(a favágó): pont ezert vagy uriember. Tudod, hogy mikor kell inkabb megtartani a velemenyt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása