oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 01. 06:48,  Ez életünk nagy kalandja 530 komment

2014. május 01. 06:48 Határátkelő

Ez életünk nagy kalandja

Miért éppen Nairobi? Na, ez egy jó kérdés egy poszt elejére, mert valóban, hogyan kerül egy házaspár Kenyába Magyarországról? Erre is választ kapunk Barbara írásából, amiből kiderül az is, miért érdemes minél előbb helyi igazolványt kiváltani és mi történik akkor, ha jön a (nem ritka) áramszünet.

1_32.jpg

"Jó kérdés, de a válasz egyszerű: munka miatt. 2014. február 19-én a férjemmel közösen elindultunk egy másik kontinensre, Afrikába. Még nem voltunk Európán kívüli országban, így nagy izgalommal vártuk az utazást, és, ami utána következett. Kulturális antropológusként pedig még a szakmai kíváncsiság is hajtott, hogy milyen lehet valójában ez a vidék, amiről féléveket tanultam.

A férjem jól fizető munkalehetőséget kapott Nairobiban, így az enyém volt az a nem egyszerű döntés, hogy maradok-e a magyarországi munkahelyemen, amit az évek során nagyon megszerettem és ahol engem is megszerettek, vagy kimegyek a férjemet támogatva, és lesz, ami lesz.

A lehetőség túl csábító volt, életünk nagy kalandjának tűnt és tűnik a mai napig is ez a vállalkozás, ezért az utóbbi mellett döntöttem. Jelenleg próbálom megszokni az otthoni pörgős, munkával teli hétköznapok után a HTB szerepet.

táj tóval.jpg

Hetente kétszer a férjemnek a munkájával kapcsolatos adminisztratív teendők intézésben segítek, a többi időt pedig én osztom be, és angolt tanulok nagy erőkkel, mindazok ellenére, hogy van nyelvvizsgám, de a tökéletesítésre mindig szükség van. :)

Hamarosan az itteni British Council egyik két napos tanfolyamán fogok részt venni, ahol a hivatalos levélírás lesz a téma.

A bürokrácia az bürokrácia

Akkor bele is vágok a közepébe, és az itteni ügyintézésről írok pár sort. Igazából mikor kiértünk, nem ért minket nagy meglepetés, mert sokat olvastunk az országról, és az itt élőktől sokat kérdezősködtünk a helyzetről, a mindennapi életről.

Ha valaki azonban arra adná a fejét, hogy ide jön dolgozni, akkor készüljön fel a lassú, hosszadalmas ügyintézésekre. A bürokrácia óriási, és hogy mi benne a nehéz, azt ne kezdjük el kutatni, mert nem fogjuk megtalálni az okot. :)

Csak egy példa: mivel mi 30 napnál hosszabb ideig tartózkodunk itt folyamatosan, ezért szükségünk van itteni személyi igazolványra. Ennek az a menete, hogy kitöltesz egy adatlapot, és csatolsz hozzá egy igazolvány képet, majd ezt beküldöd a helyi külügyminisztériumba, és vársz.

Aztán egy hónap után, többszöri telefonos egyeztetés után, és a minisztériumban töltött többszöri pár óra várakozás után elhozhatod a helyi ID-dat. Hallottunk olyan esetekről is, amikor valakinek elhagyták az adatlapját, és ismét be kellett adnia minden papírt a kérvényezéshez, és elölről indult a folyamat. Ez akkor kellemetlen, ha az otthon megkapott vízumod lejárt, és még itt sincs kész a személyid.

Aztán arra mindenképp érdemes figyelni, hogy a legtöbb hivatalos ügyintézéshez kérnek igazolvány képet. Ezt biztonsági szempontokkal magyarázzák, ami az itteni feszült helyzetben teljesen érthető.

NNP ember.jpg

Az egyik legfontosabb, hogy a bankszámlanyitáshoz is vigyél magaddal képet. Ott is ki kell töltened egy hosszabb adatlapot, de ők elég gyorsan dolgoznak, mert a bankszámla számunk 3 nap alatt, míg a bankkártyánk egy hét alatt elkészült.

Használati útmutató

Amit tudni kell, hogy itt reggel fél héttől este fél hétig van világos. Ebben az időszakban érdemes kint tartózkodni az utcán, boltban stb. Utána elég veszélyes, és sok a lopás, rablás, még kocsikból is, főleg ha beragadsz egy dugóba.

Közlekedni inkább autóval, gyalog eléggé necces fehér emberként, de napközben még elmegy. Két alkalommal voltam boltban egyedül nőként, gyalog, és mind a két alkalommal volt beszólogatás az útszélén melózó emberektől, de még nőktől is.

Kocsiban az ajtókat mindig zárva kell tartani, ablakokat a zsúfoltabb helyeken fel kell húzni, és ha be szeretnél menni egy bevásárló központba, akkor készülni kell az őrök átvizsgálására. Ez persze a saját érdekünkben is történik, és a tavaly szeptemberi robbantás óta komolyan is veszik.

Lakást bérelni nem olcsó mulatság itt, főleg ha biztonságos, és normális környéken szeretnél lakni. A biztonság itt azt jelenti, hogy elektromos és / vagy szögesdrót kerítés van a legalább három méter magas falak tetején, illetve 24 órás őrszolgálat a kapunál. A kezdő ár 200.000 Ft körül mozog, és ebben nincs benne a rezsi.

Vásárolni még drágább, az otthoni ingatlan árakhoz viszonyítva két- háromszoros, sőt akár még drágább árakon adják a lakásokat, főleg az új építésűeket. De egy biztos, hogy rengeteg lakás van, és folyamatosan építkeznek.

Mindent angol mértékkel mérnek, így itt a hálószobák és fürdőszobák száma meghatározó egy lakásban. A konnektorok is az angol szabvány szerint készülnek, de lehet kapni itt is átalakítót, mert több elektromos eszközt európai csatlakozóval árulnak.

állatok.jpg

Az áramszünetek azért elég gyakoriak, de teljes mértékben elviselhetőek. Talán akkor idegesítő, amikor épp sütsz, vagy a gépben áll a félig kimosott ruha. Velem mind a kettő megesett már, de lassan hozzászokunk.

Annyi lehet kellemetlen, hogy egy hosszabb áramszünet után a víz is szünetel, mert a vízpumpa nem nyomja fel a vizet az épület tetején lévő tartályba. Ezt lehet más apartmanoknál másképp oldották meg, de ahol mi lakunk az 7 éve épült, és a vízvezeték szerelő szerint ez a legjobb megoldás jelenleg.

Ha van generátorod a lakásban, az két vagy több óriási akksinak felel meg, ami a világítást szolgáltatja az áramszünetek idejére. Lehet olyan generátor is, ami minden áramforrást üzemeltet, de az óriási, és gázolajjal működik, és általában az épületen kívülre építik.

Ez közintézményeknél, bevásárló központoknál általában van, de álltunk már az óriási bevásárló központ közepén fél perc teljes sötétségben, izgi volt. :)

Az internet szolgáltatás egész jó, kicsivel drágább, mint otthon. A 8 megabites net és 97 tévécsatorna havi díja 10.000 Ft. Néha akadozik csak, de simán megy rajta minden.

Gázt itt csak palackosat kapsz a benzinkutakon, vagy rendelhetsz házhoz is kisebb és nagyobb palackokat egyaránt. a Kicsi 13 kg-os és kb. 5000 Ft-ba kerül.

Itt is van sok pozitívum

Egész évben kaphatsz friss zöldségeket, gyümölcsöket. A tejtermékeik frissek, finomak, és megfelelő zsírtartalmúak. Margarint nem nagyon lehet kapni, inkább csak főzésre, sütésre alkalmas cuccot árulnak.

gyümölcs.jpg

Étolaj rengeteg féle van, és a legkisebb kiszereléstől a kannásig bármilyet vehetsz, olívaolajat is többfélét árulnak, de azok persze olasz import cuccok, de nagyon jók.

A húsok közül a marha és a csirke megy, halak közül viszont rengeteg féléből lehet válogatni, és természetesen azok is finomak, és minden nap hoznak frisset Mombassából.

Kenyérből inkább az előre csomagoltat árulják, de azért lehet kapni helyben sütött friss pékárut is pár helyen pl.: ArtCaffe. A kiflit nem ismerik, inkább a francia pékségek pékáruit árulják, mint croissant, baguette, de ezeknek minden féle fajtáját.

Rizsből rengeteg félét lehet venni, és a kilóstól a 30 kg-os zsákig mindenféle kiszerelésben van. Lisztekből szintén. Mosóporból azonban csak fehér ruhákhoz való van, de a márkákat tekintve abból is legalább 5 féle, és szappan pelyhet is árulnak. Mosóporokból a legnagyobb 3,5 kg-os, a legkisebb pedig 200 grammos, árban pedig az otthoniaknak felelnek meg.

Rengeteg féle szappanjuk van, több mint otthon, és kézfertőtlenítő szerekből is több féle van, sőt más kozmetikumokból is bőséges a választék, csak a dekorkozmetikumokból nem. Nincsenek külön drogéria üzletek, inkább a gyógyszertárak töltik be ezt a szerepet, de választékban nem lehet összehasonlítani egy otthoni drogériáéval.

A növények azonban gyönyörűek, a kerteket mindenhol nagyon szépen rendben tartják, jobban, mint az épületeket. Minden nap nyílik valami virág a fákon, bokrokon.

NNP.jpg

Az esős évszakokban (április-május és október-november) is minden nap süt a nap, ha csak egy keveset is. A levegő a nap legnagyobb részében friss, hiszen 1700 méter magasan fekszik a város, de van, hogy a kertekben összeszedett zöld hulladékot elégetik, ami kicsit kellemetlen tud lenni, ha épp a kertben pihensz, vagy teregetsz, vagy nyitva van a szobák ablaka. A háztartási hulladékot viszont pont, mint otthon heti két alkalommal elszállítják.

A gyorsétterem láncok közül eddig csak kettővel találkoztunk, de a leghíresebb amerikai lánc nem képviselteti magát az országban, vagyis Nairobiban tuti nem.

Itt fontos, hogy olyan helyen egyél, ahol biztos fertőtlenítik a hozzávalókat, és friss hússal dolgoznak, de a legtöbb helyen erre ügyelnek, mert a turizmus még mindig nagyon fontos gazdasági húzóerő.

Kiránduljunk

Bár én még nagyon keveset láttam az országból, de egy biztos, hogy Kenya gyönyörű, és a nemzeti parkokat nagyon megbecsülik, rendben tartják. Eddig két parkot volt szerencsém látni (Nakuru, Nairobi), de mind a kettő szuper volt.

Az elsőt még turista státuszban, mert nem volt meg a helyi személyim, és úgy volt 90 dollár (18.000 Ft) a belépő, a másodikat már rezidens státuszban látogattam, és 1200 KSH volt a jegy ára, ami 3000 Ft-nak felel meg.

NNP zsiráf.jpg

A nemzeti parkok oldalán van egy részletes pdf táblázat is, ahol minden parknak a belépőjegy ára szerepel. Mehetsz saját autóval, és ott is csatlakozhatsz egy-egy csapathoz, akik a nemzeti park autójával mennek végig a parkon. Annak ellenére, hogy végig a kocsiban ülsz, vagyis inkább forgolódsz, kiülsz az ablakba fotózni stb., iszonyatosan fárasztó tud lenni.

Kaját, innivalót, kalapot mindenképp vinni kell, de az oldalon részletesen felsorolják a szükséges eszközöket. Térképet nem adnak, vagy csak mi voltunk bénák, és kérnünk kellett volna, de a parkon belüli útjelző táblákon nem mindig mentünk el, de nagyon eltévedni nem lehet, és mindig meg lehet kérdezni valakit, hogy akkor most merre is van az arra? A tengerpartokról személyes tapasztalatom nincs, de amint lesz, beszámolok azokról is.

Folyt. köv.

orrszarvú.jpg

A blogon a következő bejegyzések hamarosan olvashatóak lesznek, ott egy-egy itt felvetett témát is jobban ki fogok bontani, és természetesen képeket is posztolok. Köszönöm, hogy olvastatok, remélem hasznos infókkal szolgáltam!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nairobi Kenya

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr666100457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.01. 20:30:16

@mayree: Szilikon édesapa, szilikon ...

Shanarey 2014.05.01. 20:31:42

@mayree:

Optikai tuning, igazi tartalom nincs benne.
:-)

mayree 2014.05.01. 20:35:11

@Pink Petsch: @Shanarey(SCO): Az, optikai, PS meg minden :))))
Nem vagyok oda a tejbüfékért, de az ívek...
Na mindjárt cserélek én is :D

2014.05.01. 20:39:54

@mayree: Hát optikailag oké .. de az ilyen lányok, nálunk a "nem-gyere-be" kategória ..

mayree 2014.05.01. 20:40:44

@Pink Petsch:
Szemüveges, szolid, kontyos irodista? :)

2014.05.01. 20:46:47

Már nem tudom kik írták de Afrika legtöbb országában mászkálhatnak a nők egyedül, még Szudánban is. Egyedül járnak bevásárolni, a gyerekért, utcán sétálnak, stb. Lentebb nem tudom mi a helyzet de Kenyáról ugyanezt hallottam, bár nem láttam. Na persze tüntetések környékére és semmilyen tumultusba nem szabad menni. Nem szoktak beszólongatni, mert nem illik. Kevesebb a beszólás mint Pesten. Ettől még előfordulhat. Malária veszélyes helyre én sem mennék.

2014.05.01. 20:48:02

@mayree: Lófaszt, az olyat megtalálja a munkahelyén a kliens ;)))
Nem, errefelé, itt délen, a természetesen szép lányok keresettek. Persze, ha D-nél nagyobb a kosárméretük (és mellette nem ütik a 100 kilót), annál jobb. De a Digger által kedvelt műanyag-barbiek, errefelé nem sokat keresnek. Hál'istennek .. ;))))

mayree 2014.05.01. 20:49:35

@Turchi:
Meg sem mertem nyitni az új posztodat, úgy rámszóltál :D

Mrs. Clayton 2014.05.01. 20:51:46

@charlieharper [home, sweet home]: sztem semekkora vagy nem olyan nagy ugyanis tenancy agreement nem maganszemelytol, utility bills, offer letter a munkaltatotol, illetve bank statement, holnap beszamolok h mibe kotnek bele

2014.05.01. 20:54:08

@Shanarey(SCO): A sóoldat is lehet vonzó ;)))

kaxy 2014.05.01. 20:55:45

Sziasztok. Azt szeretnem kerdezni toletek ,hogy ti milyen laptopot vennetek elfogadhato aron?

2014.05.01. 20:58:38

@kaxy: Mennyi most az euró-lej árfolyam, illetve, mire kell neked a gép?

Shanarey 2014.05.01. 21:01:14

@Pink Petsch:

Persze, ha az illető súlyos dehidratált állapotán akarna valaki javítani.

Ám én az avatar képre gondoltam.
:-))))))

Shanarey 2014.05.01. 21:02:12

@kaxy:

Netán pontosíts, mert ez attól is függ mire akarja használni a delikvens.

2014.05.01. 21:04:46

@Shanarey(SCO): Ahham, kettő darab zacsija van neki az emlői helyettt ... mármint sóoldatos, ha esze volt .. ha nem, akkor csak a gagyi szilikon, amit fel is gyújthatsz, akkor sem érzi.... max. a füstöt ;).

2014.05.01. 21:05:26

@klappol: Te kis gyanakvó, te ;)))

klappol 2014.05.01. 21:07:16

@Pink Petsch: Ha valaki így kérdez, csak megkérdem:D:D

mayree 2014.05.01. 21:08:31

@Pink Petsch:
Hogy újbeszélül fejezzem ki magam:
Vágom! Zsír :)

mayree 2014.05.01. 21:09:39

@kaxy:
Erre könnyű a válasz: Alienvare 17, 3D képernyővel.

mayree 2014.05.01. 21:11:15

@Pink Petsch:
Jujj! Meg nem fognék olyat... totál természetellenes mind. Brrrr....

klappol 2014.05.01. 21:11:58

@mayree: kérd a 18-at, a kisöccsét az csak 1.2 misi. Ja.....ha lenne rá megvenném. :D

most más fontosabb. lepónk az van, arra amire kell ponty jó.

blackhairlady 2014.05.01. 21:14:20

@diggerdriver: Ne a HA-nek gratulalj hanem a posztiroknak:)

Papagály (törölt) 2014.05.01. 21:14:33

istenkáromlók, házasságtörők, szodomiták! kerüljétek bruneit, mert a szultán most vezeti be újra a shariat. lopásért ingyenes végtagamputáció jár, komolyabb bűnökért (pl. istenkáromlás) kövezés általi halálra lehet számítani.

kaxy 2014.05.01. 21:14:33

Most szeretnek laptopot venni es meg nem tudom mit vegyek.Nem vagyok kereskedo.

kaxy 2014.05.01. 21:14:33

@Shanarey(SCO): Inkabb blogok ujsagok olvasasara meg egy par zeneszam megnezesere a youtubon

2014.05.01. 21:14:55

@klappol: Vásárhelyről sok esélye nincs ...

2014.05.01. 21:16:06

@mayree: Az, mint a zacskós tej ...

klappol 2014.05.01. 21:17:10

@Pink Petsch: Odavalósi? honnan tudod?

mayree 2014.05.01. 21:19:49

@klappol:
Hm... lehet... még a végén rábeszélsz :)

Ezek itt a cégnél régi modellek, már nem is gyártják őket, 2 darab GTX680M van bennük, ha jól tévedek.
Az újat meglesem angol e-bayen :)

**mimi** 2014.05.01. 21:19:54

@klappol:
Pinki mindent tud ...:))))))

mayree 2014.05.01. 21:21:28

@kaxy: Akkor vegyél tabletet...

Hari Seldon 2 2014.05.01. 21:21:39

@Jess G:
Ne is törődj vele, ma az egész csapat off-ol...

2014.05.01. 21:22:14

@**mimi**: Én-eeeeee?????? ;))))

klappol 2014.05.01. 21:22:38

@mayree: nekem meg add el a cégest, ha már nem kell :D:D

@**mimi**: Vettem észre :))))))))))))))

mayree 2014.05.01. 21:23:34

@klappol: És az ASUS-szal mi legyen? :)

kaxy 2014.05.01. 21:24:42

@Pink Petsch: Vasarhelynek a neveben benne van ,hogy vasarhely...

Papagály (törölt) 2014.05.01. 21:24:42

@mayree:

egy korábbi témával, a vibrátorokkal kapcsolatban lenne kérdésem.
jól sejtem, hogy az alábbi szövegben említett nyersanyagkitermelő iparágak a vibrátorok(kal) teszik meg a tevékenységükhöz szükséges első lépéseket?

"This land belonged to my father," said Omot Ochan, a member of the Anuak tribe in Gambella, the poorest province in one of the world's poorest nations: Ethiopia.

"All 'round here is ours. For two days' walk. When my father died, he said don't leave the land. We made a promise. We can't give it to the foreigners."

Ochan's words echo the deadly battle faced by indigenous people around the world fighting to keep their homes out of the hands of extractive industries and land grabbers. (...)

Hari Seldon 2 2014.05.01. 21:25:03

@ctboy:
"Ebben az allapotban nyomd le a bekapcsolo gombot, es tartsd lenyomva legalabb 5 masodpercig.
Akku nelkul, dugd vissza a halozati kabelt es szinten hosszan lenyomva inditsd el a gepet."

Húú, ez nagyon geek-esen hangzik. Kipróbálom.
Kérdés, "abban az 5 másodpercben dugjam vissza a hálózati kábelt?
Mert ha nem, akkor mi a fenéért nyomkodom 5 másodpercig az áramtalanított gépet?!?

Hari Seldon 2 2014.05.01. 21:25:57

@ctboy:
És köszi a tippet. (Szóval meg fogom nézni.)

Shanarey 2014.05.01. 21:27:40

@kaxy:

Arra, akármilyen alapgép megteszi.
Tablet is akár.

2014.05.01. 21:28:42

@mayree: Mit csináltam?? !! Hogy mondtad?? Kötekedsz?? DDDDD

Shanarey 2014.05.01. 21:29:20

@Hari Seldon 2:

Azért, hogy a gépben lévő alkatrészek teljesen áramtalanítva legyenek. A kondenzátorok makacs jószágok, ha csak kikapcsolod a gépet azokban marad még szufla.

Hari Seldon 2 2014.05.01. 21:29:53

@kaxy:
Mi az, ma a laptop szóra EZT a blogot dobta a Google?!?

**mimi** 2014.05.01. 21:32:42

akkor én is jövök a laptopommal...
be fog szarni, szörnyű hangokat hallat...:(

SzZoole 2014.05.01. 21:34:08

@Pink Petsch: szia Pinky,van egy ismerosom aki munkat keres Ti feletek,itt van a rola keszult casting video,ha tudsz segits neki,koszi:)))
www.facebook.com/photo.php?v=641363895935532

**mimi** 2014.05.01. 21:40:25

@Babette_:

:DDDDDD

befogtam a száját, de hiába...

2014.05.01. 21:40:33

@Zoole[uk]: Óóóó, hogyne az összes elhagyott barátnőd irányítsd csak hozzám! Mindegyik ilyen csinos, mint a videóban szereplő? Mert ő igazán szex, és teljesen illik hozzád :PPPP

mayree 2014.05.01. 21:42:33

@Papagály:
A vibrátorok csak egy "energiaforrás" a sok közül, de ott van mellette a robbantásos módszer, a geoelektromos módszer, a graviméteres módser (eötvös ingával), az airgun-os módszer és ma mér repülőről is mérnek, földmágnesesség anomáliákat keresve.
A vibró a "szeizmikus" mérések alapvető eszköze, vele rétegszerkezet kutatást folytatnak. A különböző nyersanyag kitermelő cégeknek ismerniük kell a mélyben elhelyezkedő zárórétegeket, vagyis azt hogy azok vízszintesek, vagy kialakultak tárolók, olajcsapdák (ha leszűkítjük a szénhidrogén kutatásra a dolgot). Csak akkor érdemes mélyfúrást kezdeményezni, ha van esély arra, hogy a matéria össze tudott gyűlni egy arra alkalmas helyen.

A vibrátorok munka közben:
dl.dropboxusercontent.com/u/59397155/vibrok.mp4

mayree 2014.05.01. 21:43:08

@klappol:
Mai áron olyan 350k-t megér még :D

SzZoole 2014.05.01. 21:43:49

@Pink Petsch: nem ismerem a lanyom talalta a facebook-on,csak gondoltam vicces,vegig nezted a videot?Rud tancosnak azert jo lenne nem?:))))

mayree 2014.05.01. 21:45:34

@Turchi:
"Idefigyelj te görény!!" így kezdődik :))))

2014.05.01. 21:45:48

@Zoole[uk]: Képes vagy letagadni a barátnőd, miután annyi élvezetes órát köszönhetsz neki? Pfúúújjj!!!!!!!!!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.01. 21:48:04

@**mimi**: A ventillatoranal szerintem egy hatalmas adag porcica van. Szedd szet es pucold ki alaposan belole a port. Foleg a ventillator utani hutobordas reszen szokott nagyon megulni a por, ott kepes por-kardfogutigrisse fejlodni az anyag...

**mimi** 2014.05.01. 21:50:14

@Zoole[uk]:
én is megnéztem...szánalmas szegény...és a "barátai" még fel is rakják a facéra

kaxy 2014.05.01. 21:50:21

@mayree: Nezegettem en is az angol e-bay t de ott amit szeretem volna (mint pl. dell 17 es atmerovel)azok mind felujitott allapotuak voltak es en inkabb ujat szeretnek

kaxy 2014.05.01. 21:50:21

@mayree: Nekem legalabb egy 15 os atmeroju kutyu kene es az ilyen atmeroju tabletek ara mar nagyobb mint a laptopoke ,legalabbis amiket en lattam

kaxy 2014.05.01. 21:50:21

@Hari Seldon 2: en csak azt lattam hogy ma errol "beszelgetek" es en pont egy laptopot akarok venni.Az egyik ismerosom jon haza Amerikabol es meg nem tudja mit hozzon.ENNYI.

**mimi** 2014.05.01. 21:52:49

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
ahammmm....valószínűsíthető a dolog, mert amikor váltok, betöltök valamit, nagyon hangosan felpörög valami,vélhetően a ventilátor.
És hun találom azt a ventilátort?
lesz még belőle laptop ha szétszedem,vagy inkább edény alátétnek használjam utána :))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.01. 21:58:08

@**mimi**: Ha a popsijat vedo boritast leszeded, akkor mar rogton latni fogod a ventilatort. Azt is erdemes picit kipucolni, de igazabol a vele szemben levo rez szinu hutobordas reszen szokott megulni a por es egy ido utan, ha nagyon sok a por, akkor a ventillator lapatja elkezd kerepelni a porcicak hatan. Ettol szokott undorito hangja lenni.

Lehet egy utananezest meger a neten, hogy van-e a te konkret tipusodhoz szerelesi utmutato, hogy mi hol van rogzitve csavarokkal, de ha nem, az sem baj, eleg egyertelmuen lathato altalaban, hogy melyik csavarokat kell kiszedni ahhoz, hogy hozzaferj valamihez. :)

SzZoole 2014.05.01. 22:03:53

@Pink Petsch: annyi banatod legyen neked ebben az eletben,mint amenyi idot toltottem ezzel a stikkes bigevel:)))

2014.05.01. 22:05:24

@Zoole[uk]: Nah, fasza .... mi ez? Ősi nyírségi átok? Hurka-átok? :PPPPPP

SzZoole 2014.05.01. 22:10:36

@Pink Petsch: ez nem atok,ez jo kivansag volt,le forditom;
Mivel egy percet sem toltottem el a csajal,ezert neked sem lessz banatod az eletben,remelem:)))
Amugy a debrecenieket hivjak hurkasoknak a nyirsegieket a tirpak jelzovel illetik,meg bicskasok:)))

SzZoole 2014.05.01. 22:13:27

@**mimi**: szerintem nem a csaj szanalmas,hanem az aki egy mentalisan beteg embert ravesz arra,hogy tancoljon es utanna meg fel is teszi az internetre,na az a szanalmas:(

**mimi** 2014.05.01. 22:17:43

@Zoole[uk]:
így értettem én is, nem a csajra...

2014.05.01. 22:20:44

@Zoole[uk]: Óóóóó, b+, nagy hirtelen barátoknak olvastam a bánatod-at. Szóval, bocsi, és köszi a jókívánságokat! :)))
Hát, te basszus, Szatmár romániai oldalára csak annyi jött át, hogy egyikőtök a hurkások, a másikotok meg a tirpák bicskások ... miközben ott éltek egymás szájában ;))))

Papagály (törölt) 2014.05.01. 22:21:22

@mayree: köszi, a video alapján született a kérdésem, nagyjából így képzeltem.
nem érzed úgy, hogy az Erő sötét oldalára kerültél?

klappol 2014.05.01. 22:30:06

@**mimi**: Ha nem akarod széjjelszedni, menj neki egy erős porszippantóval, néha segít a porcicák eltávolításában.

klappol 2014.05.01. 22:41:00

@**mimi**: nekem be szokott jönni, ha nem akkor leszedni az alját, ahogy azt a mester már írta. Nem kell félni, nincs ott semmi, összerakni pedig könnyebb. Ha valami alkatrész kimarad, de mukszik, akkor jó a géped :D:D:D

mayree 2014.05.01. 22:41:01

@Papagály:
Mindenkinek meg kell járnia az útját, ez az enyém...
Nincs sötét és nincs világos :)

SzZoole 2014.05.01. 22:43:56

@Pink Petsch: nem is volt abbol problema,szoviccek igen,de komolyabb balhe nem,illetve csak akkor amikor a ket varos focicsapata jatszott egymas ellen,akkor a kemeny mag osszeutkozott,jo kis csattanos derelye volt:)))

Papagály (törölt) 2014.05.01. 22:50:32

@mayree: akkor neked elég nehéz lehet a sakk. ;)
szerinted nincs helyes és helytelen cselekvés? nincs a tetteinknek erkölcsi aspektusa?

mayree 2014.05.01. 22:57:24

@Papagály:
Igen, mert intuitivan lépek, gondolkodni utána szoktam, akkor meg már fölösleges :)
Erkölcs... mi az az erkölcs? Kérdezd meg egy buddhista szerzetestől :)

Papagály (törölt) 2014.05.01. 23:07:43

@mayree: az erkölcs a helyes és helytelen megkülönböztetése. mellyel állítólag rendelkezünk, mióta szakítottunk a jó és rossz tudásának fájáról. te nem kaptál az almából?

Sütemény1975 2014.05.01. 23:15:27

@Pink Petsch: photoshoppal, 100-200 megas rawokat, tiffeket dolgozol fel? mert 23 kilobajtos jpegekhez nem kell ero. Szaz szonak is egy a vege: aki csak egy kicsit is ert a szamitastechnikahoz az tudja, hogy ugyanannyi penzbol egy erosebb pc-t kapsz mint laptopot.

Papagály (törölt) 2014.05.01. 23:28:45

@Sütemény1975: ez régen egészen biztosan igaz volt, manapság mintha egyre kevésbé lenne különbség. ha hozzászámítod a monitort a gép árához, akkor is úgy gondolod, hogy legalább 20-30%-kal kedvezőbb áron megkapod az ugyanolyan tudású asztali konfigot?

Sütemény1975 2014.05.01. 23:33:43

@Papagály: szamolj utana egy kicsit. Ma is igaz. meg ha monitort veszel, akkor is. plusz egy asztali pecet, barmikor bovithetek.

Sütemény1975 2014.05.01. 23:36:21

Laptopnak egyetlen oriasi elonye a mobilitas. Tehat aki nem hurcibalja jobbra-balra, annak szvsz tok felesleges. csak hat ez is divat lett.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.02. 00:17:38

@Barbara Kunt Balázsné Buczkó: Tetszett a poszt, szépek a képek! Ezt viszont nem igazän "értem": "A lehetőség túl csábító volt, életünk nagy kalandjának tűnt és tűnik a mai napig is ez a vállalkozás, ezért az utóbbi mellett döntöttem." - Az elején 2014 februär 19 van, ez a mondat meg kb ugy hangzik, mintha mär évek ota kint élnétek... :-)
@Pink Petsch: Nekem 1x volt szerencsém az exem belga billentyüzetü laptopjähoz...kb földughattam a 10ujjas gépelési tudäsomat... :-))) www.google.ch/search?q=notebook+belgische+tastatur&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=K6BiU4_2BKfI4ASk5ICIBw&ved=0CCkQsAQ&biw=1920&bih=939#q=notebook+franz%C3%B6sische+tastatur&spell=1&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=k1ZuHfcmJE4vIM%253A%3BJEdfY0UyBlQ5QM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.tastaturaufkleber.eu%252Fimages%252Fcategories%252F10.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.tastaturaufkleber.eu%252Findex.php%253Fcat%253Dc10_Tastaturaufkleber-Franzoesisch.html%3B883%3B466
Gépek: 2004 mäjusäban vett HP notebook, amiben mär kb semmi sem a régi, és egy kb ugyanilyen idös almäs asztali gép, amit a kuka elöl "mentettünk" meg.
Ismeritek? :-)
youtu.be/mtml5rWA9ZQ
youtu.be/omT0d6nm_3g

Sütemény1975 2014.05.02. 02:02:23

@rezsöatya: atyám, most lefárasztottál :)

mayree 2014.05.02. 05:58:48

@Papagály:
Azon már rég túlléptem...

pappito · http://pappito.com 2014.05.02. 06:27:41

@Pink Petsch: "és azt mondom, a Lenovo, ami notebook-laptop márkában rendben van"

szerencsés vagy, nálunk van egy kupac levonó a gyárban és most már hetente kell hívjam a supportot, hogy küldjenek valami faszit aki életet lehet az egyik percről a másikra meghaló szarokba. pc-k, laptopok, úgy repkednek az alaplapcserék, vinyócserék, mintha ingyen lenne. Ami kiszaladt a garanciából az megy a szekrény aljára, hozzá se nyúlunk már. Az IBM korból csak a think logó maradt meg, egyébként egy kupac fos az egész. csak ezen a héten három hibajegy ref.# jött össze, mind hw probléma. Idén úgy harmic körüli kiszállásnál tartunk, és ráadásul aznap, ha valami beszarik hívom a supportot, ha szerencsénk van másnap hív a szerelő, hogy mikor jön, ha szerencsénk van pont tud jönni harmadnap, és miután rendberakta a vasat nekem abból még munkaállomást kell csinálni, amire vagy ráérek a javítás napján, vagy se. 4-5 napokra kiesnek cuccok, hát ez nem cool. )

Timea Szalai 2014.05.02. 17:01:03

Hajra, Barbi, varom a kovetkezoket!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.02. 18:43:32

@mayree: Hát jó, akkor megadom magam... :-)

@Shanarey(SCO): Jaja, így van.Nálam soxor a türelemből van a legkevesebb, oszt reped, törik a bepattanó fülecske... :-((

@blackhair-lady: Ne mondjátok már, hogy egy laptop öt évesen öreg...Csak én vagyok aki használ néha 15 éves monitort, nyomtatót, stb? (Jó, inkább odahaza használtam és főleg, mert nem tellett újabbra.)De attól még működnek ezek a cuccok, én meg hajlamos vagyok addig használni, amíg meg nem makkan..Na mindegy, ki hogy szereti, meg csurran-cseppen rá.Nincs semmi baj az új cuccokkal se, ezek vásárlása pörgeti a gazdaságot... :D

@Babette_:
na igen, ez csak asztalon jó, az igaz...

@Pink Petsch: whoa... az nem semmi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.02. 18:57:55

@Pink Petsch: és ez azt jelenti, hogy mennek is a cégtől, vagy csak áthelyeződnek másik "telephelyre"? :D

@Papagály: én mondjuk télleg igyexem vigyázni rá, és erre nevelem asszonyt, gyereket is.Odahaza kurv@ra nem tellett ilyen cuccokra, még emléxem rá.Ezáltal meg tudom becsülni...

2014.05.02. 19:03:41

@pappito: Hm, fura, ezek szerint földrészenként változik a minőség. Itt a Dell és a Lenovo, amelyik megbízható, szervizben is ... A HP ingadozó, a többit meg évente cserélheted ... (Igen, a Vayo egy nagy átbaszás ;)))

2014.05.02. 19:05:35

@geegee: Vannak állandó visszajárósok, van, akit áthelyezünk más városba, és van, akitől végleg megválunk, különböző okok miatt. De nálunk egy termin egy városban, egy házban max. 2 hétig tart.

miller draft 2014.05.02. 20:33:43

Nem, hogy kedvet nem csináltál Kenyához, hanem egyenesen elborzasztottál.Az számomra nem csábító, hogy mindig van friss gyümölcs, ha van pénzed itthon is van télen-nyáron.Fehérként pláne nőként sehova nem mehetsz, majd egyszer nem meglopnak hanem kicsit csúnyábban elbánnak veled vagy veletek, akkor majd villámgyorsan húztok vissza a jó öreg Európába.Ilyen köcsög helyre még túristaként sem mennék el (az meg, hogy még drága is pláne jól hangzik)
Mivel a férjed jó munkát kapott gondolom itthon sem a Putyilov gyárban volt vasesztergályos, szóval mi a francnak mentek ilyen szar helyre....érthetetlen!

2014.05.02. 20:58:51

@miller draft: No ha elborzasztott akkor nincs miért olvasni sem. Engem meg nem borzasztott el, ó de borzasztó! Világot látnak. Otthon nagyobb esélye van hogy meglopják vagy bármit csináljanak vele mint Kenyában. De miért is szidod a posztolót ilyen randa stílusban? Bántott ő téged? Mást is érdekel az írása nem csak téged.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása