oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 30. 06:42,  Szörnyű élet a lóbokszban 530 komment

2014. április 30. 06:42 Határátkelő

Szörnyű élet a lóbokszban

Nem is olyan régen írt Klappol arról, milyen is a munka (és az élet) egy németországi raktárban dolgozva. A múlt heti poszt után elég sok hozzászólás és érdeklődés érkezett, ennek eredménye a mai írás, amely kissé részletesebben veszi végig, milyenek is voltak a körülmények. (Aki az első részt nem olvasta, az ide kattintva megteheti.)

Németország, Amazon 2.jpgA kép illusztráció 

„Folytatnám ott, ahol abbahagytam, de most kicsit részletesebben írok a körülményekről. A szállásról meg kell említenem, hogy csakis német kosztot kaptunk.

Reggelik: zsömle az egyszerűbb fajta, vékony párizsi féle, 1 db kockavaj, tea-kávé. Az ebéd mindig leves, vagy valami hasonló, meg második fogás. Utóbbi változó volt, knődlis, tésztás, kevés hússal. Minden kajában a generálszósz.

Mikor a délutános műszakból hajnal fél egykor megérkeztünk, akkor kaptunk esti reggelit, zsömle joghurt, tej, némi szalámi, tehát apróságokat. Soha nem laktunk jól.

Repeta nem járt, nem fért bele a költségvetésbe, mondta a német ember. Volt olyan kaja, hogy utána páran elmentünk egy Dönert még betolni.

A biztonságiak

A biztonságiak a Hess-csoport tagjai voltak, beképzelt, igazi faji alapon megkülönböztető nép. Ők a szálláson is és a munkahelyen is vigyázták a rendet. Ha velük gondod támadt, nem nyertél.

Sok lengyel is volt a szálláson, na, közülük párat hazaküldtek rossz magaviselet miatt. Berúgtak, hőzöngtek, verekedtek. A magyar legények jól állták a sarat, nem volt bajunk az ellenállással: D:D.

Eleinte kedvelni kezdtek minket, de a ház urával meggyűlt a bajunk, aki ugye a szakács szerepét is betöltötte. Egyszer a társunk megemlítette barátságosan, hogy ettől az ételtől nem lakunk ám jól. Na, ez nem jött be.

Három hónap, mínusz hat kiló

Ha azt mondom, hogy én személyesen 6 kilót fogytam a 3 hónap alatt, akkor gondolhatjátok milyen sok és laktató volt az étrend. Nem panaszkodom, rám fért a fogyókúra: D:D. Ettől a naptól kezdve haragosan főzött, még rosszabbat és keveset.

Felszólaltunk a fejvadásznál, hogy tegyen valamit. Engem, mert én voltam a csoport német hangja, elköltöztettek egy másik szállodába a kollégámmal együtt. Nem lehetsz okosabb egy németnél, ezt meg kell tanulni. Ha még igazad is van, előttük nincs igazad. Erről ez jut az eszembe:
„Két szabály van:
1- a Nőnek mindig igaza van.
2- ha mégse, akkor az első pont lép életbe.”
Imádom ezt a szabályt: D:D:D:D:D

Reggel a buszon

Általában mindig aludtunk, kihasználva azt a napi 1 órás utat, meg azért elég fáradt volt a társaság. Egy emeletes busz volt, a lengyelek az alsó szinten mi pedig az emeleten. Kialakult egy ülésrend is, ami olyan 80%-ban mindig meg is maradt.

Megérkezés a munkahelyre, még egy gyors cigi, öltözés és irány dolgozni. Mindent az öltözőszekrényben kellett hagyni, semmit nem vihettél magaddal. A forgó áteresztőnél rengeteg tolongó dolgozó, műszakonként olyan 1300-1400 ember. Ennek ellenére nem volt késés, pedig ez már tömeg a javából.

Minden kezdésnél eligazítást tartottak a Leadek. Felvetted a szkennered, bejelentkeztél, kiválasztottad az aznapi beosztásod és kezdhettél is. Volt áruátvevő, válogató, osztályozó, kis- és nagy csomagoló, beraktározó, kiraktározó, újracsomagoló, díszcsomagoló, végcsomagoló, kamionrakodó, és az ellenőrök.

Az emberek nem voltak feldobva, mivel minden áldott nap ugyan az a monoton munkafolyamat, végig állva, hiszen csak a szünetben lehettet leülni. Nagy étkezdéjük volt, ahova csoportosan mehettünk pontos időbeosztásban. Korábban nem tudtál indulni, csak amikor a duda megszólalt.

A kantinba vezető utakon felügyelők várták a mégis korábban elindulókat. Ezek a kollégák nem jártak szerencsével. Felírták, majd fegyelmi elbeszélgetés. Lökdösődés, tolongás, átverekedés. Minden nap.

A legrosszabb a munkaidő vége volt

Ott a kantinban lehetett venni ennivalót, de mi magyarok még odahaza csináltunk szendvicseket (Aldi-Lidl bevásárolt kaja) és azt ettük. Keveset beszélgettünk, inkább pihentünk. Ezek a szünetek nagyon hamar elrepültek.

A munkámból adódóan a munkahelyek területeit nagyon ismertem. A látványa annak, hogy a dolgozók szabályosan egész nap egy, én csak „lóboksznak” neveztem, helyen álltak és csomagoltak, szörnyű volt.

Az emeletes raktárban átlag 30 fok uralkodott, rengeteg vízautomata, hogy nehogy kiszáradj. Az amazonos kulacs, vagy üvegem megvan még nosztalgiából.

Nagy kár, hogy nem lehetett képeket csinálni, pedig vizuálisan látni kell az ilyet. A legrosszabb a munka vége fele volt, az a másfél óra nem akart letelni. Az Amazon napi szinten a sacc per kb. egymillió csomagot forgalmazott. Ezekben voltak ugye kicsik is és nagyok. Természetesen létezik egy visszáru is, ahol az elégedetlen vevők retúr csomagjait kezelik. Itt a nagy plazmától a legóig minden van minden.

Itt most befejezem, ha van igény rá, akkor lehet még egy harmadik rész is."

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: raktár Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr306098734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 07:15:03

Normális munkahely, ennyit szűrtem le a történetből.

2014.04.30. 07:25:45

@diggerdriver: a haziur rosszul fozott. A helyi toroknek megnott a forgalma. Megeloztem a Naszovali osszefoglalot

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 07:29:45

gyerekkoromban a szomszedos gyarakban hs "duda" volt, muszak vegen kinn is "fujtak".

2014.04.30. 07:32:04

@Babette_: a Querqus nem exclusive?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 07:39:53

@svájci sapka (ch): szerintem ne írj erről a "nyomorról" többet, inkább arról, hogy milyen munkakörülményekkel lennél elégedett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 08:03:08

@charlieharper [home, sweet home]:
Figyelj, azért lóboxban szexelni vagy az erdöben fülemüle dalban azért minöségi különbség.
:))))))))

Evain 2014.04.30. 08:15:36

@diggerdriver: Ez tény, lóboxban jó esetben van puha szalma meg lópokróc. :D
Heverdessen az aljnövényzetben akinek hat anyja van, fülemüledal ide vagy oda. :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 08:33:47

@svájci sapka (ch):

Reggelik: libamáj vagy kaviár, ez utóbbiból kizárólag Kaszpi-tengeri beluga, semmi olcsó norvég kaviár! Kötelező megenni legalább 3 szelet kenyeret. A kávé kizárólag Kövi Pupák, minden más tilos. Az ebéd 5 fogás, hideg és meleg előétel, frissen sült pecsenye, frissen, helyben készült deszertek, sajttál, konyak. Egyszer egy kolléga virslit kért sörrel, azonnal ki is rúgták az igénytelen prolit.

Délután uzsonna, A cég által szerződtetett topmodell hosztesszek kínálnak körbe egzotikus fimonságokat. Aki nem kér, azt a Hitler-bajszos ellenőr felírja. Mindig úgy jóllaktunk, hogy alig bírtunk dolgozni. Szerencsére nem is kellett, ugyanis uzsonna után jött a kétórás kötekező csendespihenő a dolgozóknak kikészített nyugágyakban,

A repeta kötelező volt. Aki mégsem kért, annak egy gonosz német ember kis csomagot készíteni elvitelre.

A biztonsági szolgálat feje személyesen ifj. Rudolf Hess volt. Minden dolgozót személyesen üdvözölt a munka kezdetekor és végekor.

Az épületbe befelé menet hosztesszek rózsaszirmokat szórtak a munkába érkező alkalmazottakra.

A monoton munkafolyamat miatt nem volt szabad napi másfél óránál többet dolgozni, s ez idő alatt is volt egy félórás szünet.

A munkahelyi buszon ülések helyett ágyak voltak, hogy a dolgozók nyugodtan szundikálhassanak munkába menet és jövet.

Még most is remegek a kizsákmányolás miatt! Ugyanis megtudtam biztos forrásból, a cég nem osztotta fel teljes nyereségét az alkalmazottak között.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.30. 08:46:38

"6 kilót fogytam a 3 hónap alatt"

Ha ez 1 hónap alatt menne, én még fizetnék is érte :)

Uni1002 2014.04.30. 08:47:07

Ez egy ideális munkahely ahhoz képest ami Magyarországon jellemző.
munkahelyiterror.blog.hu/
Ezt kell olvasgatni, és a posztoló rájöhet, hogy az Amazon neki az elérhető világ legjobbika.

Herr Géza 2014.04.30. 08:48:29

Hát Klappol barátunkat továbbra sem értem.... Az ilyen jellegü munkáknál a körülmények a világ bármely pontján hasonlóak vagy csak ennél rosszabbak lehetnek. Megint rosszul kezdi a posztot: "...szállásról meg kell említenem, hogy csakis német kosztot kaptunk." Hát mégis mit várt ?? À la carte étkezést min. 2 Michelin csillagos szakácsokkal, nemzetközi specialitásokkal ? Az üzemi konyha már csak ilyen, kivel nem fordult volna elö, hogy "utána még elment egy Dönert betolni"...
Vagy: "..minden áldott nap ugyan az a monoton munkafolyamat..", egy sorral elötte meg még azt írja: "...kiválasztottad az aznapi beosztásod .." Akkor most mi van? Mit mondjon ezek mellett az, aki klasszikus szalagmunkán dolgozik (lehetöleg egy ázsiai multinál) és éveken keresztül ülve/állva ugyanazt az öt mozdulatot csinálja akkordban ??? Na az az, amit monotonnak hívnak. És végülis ne felejtsük, hogy ez a meló nem igazán igényel nyelvtudást, kis túlzással 6 elemi fölött fölvesznek, és semmiféle szakmai tudással nem kell bírni....
Mennyivel jobb otthon közmunkásnak lenni, havi 47 ezerért ? Ott még a szabadban is dolgozhatsz pedig, nincs "lóbox".
Összefoglalva nyugodtan mondhatjuk, hogy erre a melóra Klappol talán túl kvalifikált volt, de arról ugye nem az Amazon tehet....
Én láttam a botrányt kavaró filmet, na ott volt rendesen szívatás. Spanyolokat vett fel az Amazon a karácsonyi csúcsszezonra, ill. az Amazon hirdetett náluk x eurós órabérrel, mire ide kikerültek már a Trenkwalder szerzödött velük x mínusz y euróért, 100 km-nél messzebb laktak a cégtöl és csak naponta kétszer fordult a busz. Mivel sokakat csúsztatott müszakban dolgoztattak (pl. 10-töl este 6-ig), így nekik is el kellett menniük a hajnali busszal, majd üldögéltek a kantinban 3-4 órát, dolgoztak, majd este 6-tól megint üldögélhettek a normális délutáni müszak zárásáig, mert ugye közben nem ment a busz. A szállásuk tömegszállás volt (az elvileg kétszobás/négyágyas apartmantokba 8 ágy volt bezsúfolva - egy fürdö/WC, kétlapos rezsó nyolc emberre), kaját ök nem kaptak, a szállásuk valahol a prérin volt, legközelebbi bolt gyalog egy óra, stb.) Na az tényleg szívás volt...

jewel79bp 2014.04.30. 08:53:40

Szerintem a posztoló most direkt az amazonos melót reklámozza. Mert szerintem sok ember vágyik pont ilyen munkára. Még többen csinálják pont ugyanezt, és elégedettek vele. Azért azon a "csak német kaja volt" beszóláson majdnem felröhögem...

Sütemény1975 2014.04.30. 08:54:41

"Nem lehetsz okosabb egy németnél, ezt meg kell tanulni. Ha még igazad is van, előttük nincs igazad. "

Lenézi a német a kelet-európait, ezt sajnos sokszor tapasztalom.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.30. 08:55:09

Klappol, te egy jó arc vagy, de ez a post egy "szar is keserű" típusú panaszkodás, Birca megfelelően ki is figurázta, nem ok nélkül.

mayree 2014.04.30. 08:55:43

@Zka: Nekem a csúcs kb. 20 kiló 40 nap alatt. Kurdisztán, hegyek, 50 fok...
És minden pillanatát élveztem :)

nyuszigonosz 2014.04.30. 08:56:26

Nem látom a történetben a szörnyüséget.
Söt.

Herr Géza 2014.04.30. 08:56:48

OFF.
Tegnap jól elpicsázta a Madrid a Bayern München-t.... :DDDDDD Gondolom ma gyásznap van a bajoroknál, örül a májam.......... Pfúj.
ON.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 08:58:06

@tanato: Azért ezzel óvatosan! A másik fele meg jóval kevesebbet.
:(

Herr Géza 2014.04.30. 08:59:40

@Sütemény1975: Badarság. Az a fajta német, aki bárkit is lenéz állampolgársága / nemzetisége alapján (IQ közelít a nullához), az lenéz mindenkit, aki nem német.... A többi nyugat-európait is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.30. 09:00:44

@tanato: és főleg le fog esni, ha megnézi az ingatlan bérleti díjakat, valamint, hogy mindenért fizetni kell, mert az nem egy szocialista állam. Ezek a részletek mindig alaposan kimaradnak az ilyen hatásvadász cikkekből. Félreértés ne essék, nem állítom, hogy szarul keresnek vagy nem élnek jól, csak valahogy nem érzem árnyaltnak a képet.

gergius 2014.04.30. 09:01:54

Helló egy pár észrevétel a cikkeddel kapcsolatban:

Ha még éhes vagy, akkor miért nem veszel még magadnak kaját a boltban? Tényleg azt hitted hogy azzal a kajával amit jól fogsz lakni és nem kell költened semmire? Én még nemigen találkoztam olyan hotellel/gasthaussal ahol jól laktam volna a napi standard menüből. Nem hiszem hogy a köztudottan nagyétvágyú magyarokra lenne szabva a konyhájuk.

Valahogy úgy jött le, hogy a magyarok el vannak különülve a lengyelektől. Szerintem nagyon barátságosak és vidámak, vendéglátóak és jó a kajájuk olyan mint a miénk. Sok lengyel barátom van és kedvelem őket, még ha kissé túlságosan harsányak is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.30. 09:02:16

@Sütemény1975: én minden nap németekkel dolgozok, sose éreztem, hogy lenéznének (pedig az anyacégnél mennek is a leépítések a nearshoring miatt), mondjuk nem is szalagmunkások vagyunk. Még olyan kollega is van, aki tanul magyarul.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 09:02:57

@Zka: Így van, hatásvadász cikk.
Sajnos, sokan az ilyen cikkek hatására hiszik azt, hogy kijönnek nyelvtudás és szaktudás nélkül, és majd 6 rugót keresnek. Aztán ha csak a felét, akkor meg dráma van.

nyuszigonosz 2014.04.30. 09:05:26

@Sütemény1975:
" Lenézi a német a kelet-európait, ezt sajnos sokszor tapasztalom."

Nos nem tudom ezt a butaságot hol és mikor véled tapasztalni. Mert ez nem igaz.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 09:05:54

@Sütemény1975: Ez egy kicsit álszent, nem gondolod? :)
Itt a HÁ-n is sok írás volt, ahol mi magyarok szidjuk a lengyelt, a szerbet, az albánt és a többit.
Akkor?
Csak odafele lehet, vissza nem?
:)

2014.04.30. 09:07:22

Basszus, a mi Maxunknak van humorérzéke! :) Köszi klappol, ez a posztod nélkül, sosem derül ki.
Különben, te, mit vártál? Krumplipaprikást meg rántott borjúlábat?

Chamroe 2014.04.30. 09:09:05

Aaaaaahh! Én szeretnék 8-10 kilótól megszabadulni július 12-ig. Várom a jó tanácsokat :-)
Mondjuk egy Madár-féle mintaétrendet :-D

Én dolgoztam finn elektronikai multinak 2,5 évet szalag mellett, a gimi és a fősuli között.
Céges buszjárat, normális kantin kaja, rendezett munkakörülmények, és fizikai munkáért a környéken (Pécs) az egyik legjobb fizu.
Mondjuk én az átlagnál jobban tűröm a monotonitást.

2014.04.30. 09:09:22

@Herr Géza: Hogy lehetsz ilyen? ;)))))

Sütemény1975 2014.04.30. 09:11:16

@Herr Géza: @Zka: @nyuszigonosz(D): úgy látszik én az "aljával" találkozom :) de tetszik, hogy rögtön hárman is ugrottak a németek "védelmére" :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.30. 09:11:42

Szeretem a nemet eteleket...

Ennyit sikerult hozzafuznom erdemben :)

Rinna 2014.04.30. 09:11:50

Nyilván van duda, meg ki és beléptetés ott, ahol ennyi embert kell egyszerre mozgatni. Különben káosz lenne... Konkrét mobbingot vagy terrort nem látok

tanato 2014.04.30. 09:14:49

@svájci sapka (ch): @Zka: Pedig a figyelő egy korrekt lap és internetes gazdasági oldal.Mégis megtévesztő lehet egy kifelé kacsingató magyarnak.

nyuszigonosz 2014.04.30. 09:15:17

@Sütemény1975: Nem írod, hol tapasztalod a lenézést.
És hogy "ugrottunk a németek védelmére" ... tudod, talán mert mi itt élünk és mégsem tapasztaljuk a lenézést.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 09:16:14

@Sütemény1975: Hol mondtam én, hogy te szidtad? Azt írtam, hogy nem egy, és nem kettő írás volt itt is ilyen negatív megjegyzésekkel.
És nem a németek védelmében írtam, hanem általában.
:)

2014.04.30. 09:16:31

@Sütemény1975: Khm, azért kíváncsi lennék az előtörténetekre is, amikor úgy érezted, hogy a németek lenéznek téged.
Ugyanis kínosan ügyelnek és vigyáznak arra, hogy semminemű negatív megnyilvánulásuk ne legyen más népek iránt. Persze, biztos van az az élethelyzet, amikor ki lehet hozni belőlük ...

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.04.30. 09:16:52

Én sem látom, hogy miért tragédia, hogy a fizetésemből kaját kell venni magamnak. Szörnyű. Akkor én fel se sorolom, hogy miket kell kifizetni, egy példa: tv és rádió adó. Azt mondod, nincs rádiód? Autód van? Hopp, abban van rádió. Nincs autód? Van mobilod? Abban is ott a rádió (sok esetben). Ki van ez találva.

Herr Géza 2014.04.30. 09:16:53

@Pink Petsch: Nem vagyok valami nagy focirajongó, de sosem bírtam a bajorok nagy, öntudatos felfuvalkodottságát. Ök nem szimplán azt állítják magukról, hogy mi vagyunk a világ/Európa legjobb klubcsapata, hanem egyenes azt, hogy csak ök tudnak focizni. (Érdemes most utólag elolvasni a meccs elötti cikkeket. Abszolút hiányzik belölük az ellenfél tisztelete.) Aztán, amikor jól orrba vágják öket, akkor én (röstellem ?) örülök......
Igen, nagyon jó a csapatuk most, szuper játékosaik vannak, de azért nem ök szarták a focilabdát.....

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.04.30. 09:17:20

spontán reakció:
"Vadász, vadász..."

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.30. 09:17:23

@Chamroe:
Siman vallalhato cel ;)
En tartom a havi 3,5-4,5 kilos csokkenest.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 09:19:06

@tanato: Persze, a számok rendben vannak. Csak a tálalás egy kicsit félrevezető, megtévesztő.
Nagyon sokan dolgoznak 20 frank alatti bruttó órabérért.

nyuszigonosz 2014.04.30. 09:19:55

@Herr Géza: Ez nem szép töled.
Nagyon nem szép!

rezsöatya 2014.04.30. 09:19:57

@Kövérmadár [swe]: amugy en is rad gondoltam a "6 kilót fogytam a 3 hónap alatt" olvasasakor... itt a helyed! Ha meg szereted is a nemet eteleket, az bonus!
:DDD

Herr Géza 2014.04.30. 09:20:18

@Lex D'Arquebus: A tv/rádió adó már rég nem is arról szól, hogy nézed-e/hallgatod-e. Háztartásonként kiszabják, tök mindegy van-e bármilyen, akár csak a vételre alkalmas készüléked. Gyakorlatilag egy adófajta, amit célzottan a közszolgálati média fenntartására fordítanak.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.30. 09:20:24

@tanato: lehet, hogy feltételezik, hogy a tipikus olvasójuk nem egy beszűkült tudatlan és magától is rájön, hogy nem csak a bevételi oldalt kell ismerni a véleményalkotáshoz.

2014.04.30. 09:23:38

@Lex D'Arquebus: Akkor azt a "kizsákmányolást" meg sem említem, hogy itt akkor is fizetned kell ezt az audiovizuális adót, ha se tévéd, se rádiód. Hm, szörnyű ez .. nem is tudom, hogy bírom ki, azt a havi 17 eurót ...

Herr Géza 2014.04.30. 09:25:50

@Sütemény1975: Nem kell öket védeni. Csak én szimplán nem ezt tapasztalom, ill. sokkal szélesebb társadalmi réteggel vagyok napi kapcsolatban. Tudom, hogy te kamionsoför vagy, ez alapvetöen determinálja azt is, hogy kikkel találkozol napi gyakorisággal. Ott elhiszem, hogy sürü az ilyen felfogású ember. De ez nem azonos "a" németekkel.

2014.04.30. 09:26:07

@Herr Géza: Tudom.... :DDD A bajorok, két dologra átkozottul büszkék, a sörükre meg a Bayernre :DDD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 09:26:08

@Herr Géza:

Pont mint a magyarországi műbotrány, hogy a társadalombiztosítási befizetés az járulék vagy adó. A kettő ugyanaz.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 09:27:48

@Pink Petsch: Akkor egy szavad sem lehet, én majd 500 frenkit fizetek egy évben. :(

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.04.30. 09:28:18

@Chamroe: 1 kg (zsir, szovet, viz) korulbelul 7000 kaloria. Innentol mar csak matek: van 72 napod, le akarsz adni mondjuk 10 kilot, az 70 ezer kaloria deficit. Napi 1000 kaloria minuszbol meg is vagy. Hogy ezt koplalassal, mozgassal vagy a ketto kombinaciojaval oldod meg, az testsuly szempontjabol nagyjabol mindegy, egeszsegileg es esztetikailag kevesbe.
Hajra :)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.04.30. 09:28:31

@Herr Géza: Ja, persze. És mindemellett meg tele van reklámmal, mint valami kereskedelmi tévé. Forma-1 közvetítés a következőképpen néz ki. Rajt, 10 perc futam, 15 perc reklám, 15 perc futam, 10 perc reklám. Itt kikapcsoltam, és megvártam, míg valaki felteszi torrentre és letöltöttem.

@Pink Petsch: Felénk havi kb. 40 frank. Mennyi az? 32 EUR/hó?

2014.04.30. 09:31:27

@svájci sapka (ch): @Lex D'Arquebus: Na, Svájcba se megyek! Ilyen egy kizsákmányoló, lehúzó államot, nahát! Ahelyett, hogy még ők fizetnének nekem, mert hajlandó vagyok nézni a műsoraikat! Skandallum! :DDDDD

Gizi06 2014.04.30. 09:31:32

Ne haragudjatok, de attol eltekintve, hogy nem lakott jol, stb stb.. (a generalszosz külünösen tetszett, nekik ilyen a kajajuk-- kesz...)
igaza volt. Sajnos az a problema, hogy a büdös dög kapitalistak igy szereznek nyereseget. Hogyan is? Ha nem talalnak hazai rabszolgakat, mert ebböl a penzböl itt nem lehet megelni, meg ugye a az önbizalmuk is mas, akkor hoznak innen-onnan sztarjktöröket akik a semmiert is halasak es hagyjak magukat rabszolgakent kezelni. Higyjetek el nekem , hogy tenyleg kemeny munka, de ez a helyzet, ha nem atomfizikus vagy es nem beszeled a nyelvet.

Gizi06 2014.04.30. 09:33:43

Ja es nem szabad elfelejteni Amazon nem nemet ceg ( nem mintha ök jobbak lennenek )

mayree 2014.04.30. 09:34:36

@Lex D'Arquebus:
5 évig dolgoztunk Tunéziában a magyar cégemmel. Napi 3 dollárt vontak le kajára a napidíjból. fél volt a reggeli, 1 az ebéd és másfél a vacsora (terepen dolgoztunk, a vacsora volt a fő). 'Csajkás' módszer volt, egy adag járt. Ha nem ízlett, vagy nem szeretted az adott dolgot, így jártál. Olyankor fogtam magam és elugrottam egy fél grillcsirkéért.
Aztán pár hét után kiderült hogy az arabjaink hogyan oldják meg: minden héten más felesége főz, összedobják a pénzt. Attól kezdve kijelentkeztem az ebédről és velük kajáltam. Néha fura kinézete volt a dolognak, de az íze annak ellenére meglepően jó volt :)
Na most az amerikai csoportnál pont az ellenkező a baj, büfé reggel délben este, de ha akarsz egy steaket süttetni, bármikor megcsinálja a séf. Egy jellegzetes menü:

Tuesday:

Tomato Soup
Beef in peppercorn sauce,
Grilled lamb chops,
Spicy Thai noodles with chicken strips,
Okra in Mediterranean vegetable sauce,
Potato scallops,
Pasta,
Spinach,
Peas,

(Available with every meal:
Salads:, Tomato and Onion salad (salata khadra), Aubergine, Tahina,
Egg Salad, Mixed pickles, Olives, Feta Cheese and Olive Salad,
Freshly sliced cucumber, tomatoes, pepper, carrots, lettuce, baba
ghanoog, Hummus, Cottage cheese and tomato.
Cheese Plate: Gouda, Edam, Cheddar, Danish Blue, Kiri
Bread: Selection of rolls and local bread)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 09:36:22

@Gizi06: "a büdös dög kapitalistak igy szereznek nyereseget. "

:D
Na, ezen hangosan felröhögtem. Ezt se mondta még nekem senki.
:D
Tetszik.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.04.30. 09:36:36

@Zka: Én két hónap alatt 20 kilot leadtam, amikor elkezdtem itt dolgozni.

Szóval mennyit ér meg neked ez a "tréning"?

2014.04.30. 09:38:20

@Gizi06: Bezzeg a talpig becsületes nem kapitalisták. Dolgoznál csak egyszer egy ázsiai cégnél. Rögtön kurvára megbecsülnéd a "büdös dög" kapitalistákat, meg azt, hogy a melósokat kétágyas szobákban szállásolják el, van kaja (na, most klappolnak éppen nem ízlett, de egy német mit főzzön? paprikás csirkét?), és mindezért nem kell külön fizetniük. Hogy a meló monoton? Mért egy csomagolás, raktárosi melótól mi a frászt vársz? Fűszoknyás lányokat és koktélokat?

négyzet 2014.04.30. 09:38:23

Most elolvastam mindkét posztot, és hát gondolom nem meglepő azoknak, akik találkoztak már nagy üzemekkel, hogy ez ilyen. Vagy inkább rosszabb. 40 perc... huh, az jó ám. Még úgy is, hogy benne van a kantinba eljutás ideje. Voltam anno olyan helyen még tanulóként nyáron, ahol 12 órás munkában volt 2x20 perc, csakhogy 20 perc alatt kézmosás, sorbanállás, wc után a kajára már nem is volt igazán idő.. ez élelmiszerüzem volt, és visszafelé ugyanúgy kellett idő a csapoknál sorbanállásra, mert kezet kellett fertőtleníteni belépés előtt. Ja amúgy maszk nem volt, és néhány nap alatt kikészült a tüdőm a finom lisztportól. Őszintén sajnáltam azokat, akiknek nincs más, ott kell dolgozniuk éveket... én mentem továbbtanulni ugye, de az "élmény" örökre megmaradt.

2014.04.30. 09:40:09

@svájci sapka (ch): Büdös dög kapitalistának tetszik lenni? ;)))

Herr Géza 2014.04.30. 09:40:54

@Lex D'Arquebus: 17 kökemény euró / hó. Ez van, ezt köll szeretni.

négyzet 2014.04.30. 09:41:13

@Gizi06: büdös kapitalisták... bezzeg Észak-Koreában!

2014.04.30. 09:41:35

@Herr Géza: Állítólag csökkenteni fogja. Már a landlordom szerint ...

Sütemény1975 2014.04.30. 09:45:16

@Pink Petsch: tehát már burkoltan azt sugalmazod, hogy biztos én tehetek róla, én hoztam ki belőlük :)
nyilván nem lehet az ő hibájuk, hiszen a németek az Istenek!

Herr Géza 2014.04.30. 09:45:48

@Lex D'Arquebus: Na ja, reklám van, naná. De kell a plusz pénz, mert egy ilyen közszolgálati médiának komolyabb (létszámra) vezérkara van, mint némely tözsdén magasan jegyzett csúcscégnek és a fizetések is arrafelé tendálnak (persze van egy-két tizedes jegy diffi, de jellemzöen sokkal többet keresnek, mint pl. egy átlag német középvállalkozás cégvezetöje...)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 09:46:12

@Pink Petsch: Ja, oszt még csak nem is főzök nekik.
Hát ilyet!!!
Sőt, még kaját se veszek!
Mondjuk, fél év alatt átlagban 8 kilót híztak (saját elmondásuk alapján, meg látszik is). :D
A sok kizsákmányolástól, biztos.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.30. 09:46:38

@Gizi06: ez a büdös dög kapitalistázás nálam is kivágja a biztosítékot. Biztos találsz valami kommunista fórumot a neten, ha ez ügyben szeretnéd kiélni magad, de kérlek ne itt.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.04.30. 09:46:56

@mayree: nálunk csak kávé, tea, ásványvíz, kóla és üdítő van a cégnél. meg némi édesség, hogy felpörgesd a cukorszinted.

2014.04.30. 09:48:49

@Sütemény1975: Basszus! Sok ilyen komplexusod van még? Csak kíváncsi voltam az előtörténetekre. Ennyi.
Ettől függetlenül jegyeztem meg, hogy kurvára vigyáznak arra, hogy még a beilleszkedni képtelen népeket se sértsék meg, akiket te már ordítva küldenél az édes anyukájukba, mert annyira nem képesek civilizáltan viselkedni.

2014.04.30. 09:51:05

@svájci sapka (ch): Biztos a sok stressz miatt menekülnek az evésbe ;)))))))

Herr Géza 2014.04.30. 09:51:21

@Pink Petsch: Az kizárt. Már tavaly az új rendszer is jelentös bevételkiesést hozott. Ne felejtsd, hogy korábban elvileg a háztartásban lévö vételre alkalmas készülékek száma alapján kellett fizetni és ehhez társult egy a Finanzamt ellenöreit megszégyenítö hatásfokkal dolgozó ellenör/behajtó szervezet. (Pl. rendör kíséretében ugyan, de jogosultak voltak puszta random gyanú alapján bemenni a lakásodba és kvázi azt elrejtett rádiók, tévék, PC-k után végigkutatni.... !!!)

mayree 2014.04.30. 09:51:35

@Lex D'Arquebus:
Az érthető, de ugye mi itt élünk, ez egy tábor a semmi közepén szóval...

2014.04.30. 09:55:02

@Herr Géza: Nem tudom, én nem néztem utána. A landlordom állította.

2014.04.30. 09:57:02

@Saman: es visszajott a 20 kilo?
@mayree: hat ez nem tipikus maghrebi menu

**mimi** 2014.04.30. 09:57:33

Én szeretem a lovakat....:)

Gizi06 2014.04.30. 09:58:30

Bocs, termeszetesen a grimasz nem latszik az irasban..... persze, hogy keresik, hogyan lehetne minnel jobb Gewinnoptimierung-ot kihozni a dolgokbol. Csak annyit akartam mondani, hogy rabszolga vagy es kesz. Ilyen helyen , ennyi tudassal.... Az a különbseg a nemetorszagi es a tavol-keleti cegek között, hogy ugye a szakszervezet megis ved....

2014.04.30. 09:59:23

@Pink Petsch: a poszter fo gondja, hogy Adolf nem fozott az o izlesenek megfeleloen.
Nem tudom, ha alban vendegmunkasokjonnek Bp-re, akkor nekik mit foznek Magyarorszagon? Gyanitom, hogy nem alban inyencsegeket

Gizi06 2014.04.30. 10:00:03

@Herr Géza: Nem vagy köteles es nem voltal köteles beengedni öket a lakasodba--- megha rendörrel is jött

queene 2014.04.30. 10:00:22

Minap egyik nemet munkas azt magyarazta felhaborodva, hogy amugy nincs baja az auslanderekkel, de a fenebe is, a lengyel munkas ugyanannyit keres, mint o, de a munkaltato pluszban biztositja a szallast, es a kajat.... Igaz, hogy szallon, mig o lakast berel, de megiscsak felhaboritja, hogy a lengyel ugyanazert a munkaert igy effektiv tobbet kap, mert nincs rezsire gondja... Azert ugye ez is elgondolkodtato?
A nemet egyebkent mindig is auslanderkent fog kezelni, de hat nincs igaza? Nem lenezes ez, hanem annak tudomasul vetele, hogy nem ebben az orszagban szulettel. Ennyi. Berelt hazacskank tulaja echte nemet, magyarsagunkra mindossze annyi volt a reakcioja, hogy ja igen, a keleti blokk, hat nem sokat tud rola, mindig csak azt hallotta (meg anno), hogy ezekre figyelni kell, hat o sose figyelt, nem jart oda nyaralni, fogalma nincs, miota vagyunk unios tagok, nem is erdekli igazan, itt vagyunk, dolgozunk, fizetjuk a berletet, rezsit, mit banja o, hogy ukranok vagyunk vagy magyarok.
A hazunk felujitasat vegzo szakember, szinten nemet, feltette ugyan a kerdest, hogy miert vagyunk itt, miert nem a hazankban, de inkabb kivancsisagbol, es amikor felvazoltuk a munkanelkuliseg, illetve a jovedelmi viszonyok otthoni allapotat, megertoen bologatott, hogy hat igen, akkor jol dontottunk.
Alapvetoen szerintem az atlag nemet pont leszarja, torok vagy, magyar, vagy ukran. Ha nem segelyert allsz sorba, hanem melozol es fizeted a szamlaidat, nem foglalkozik vele, honnan jottel.

Kaksi Kapitány 2014.04.30. 10:00:31

Es meg a cipodet sem fenyesitik ki rendesen ha ott hagyod ejjelre az ajtod elott? Ezek a franya nemetek...

2014.04.30. 10:06:33

@charlieharper [home, sweet home]: Ne hülyéskedj már egyenesen az Atrium Hyattben szállásolják el őket, külön lakosztályokban! És korlátlanul rendelhetnek a'la carte a cég számlájára. Bezzeg a büdös dög kapitalista németek csak egy gasthausban, kétágyas szobákba, és knédlit kell enniük! Hát, szörnyű ez a kizsákmányolás! Én mondom! :DDDD

2014.04.30. 10:09:39

@Gizi06: Őt nem, de a rendőrt viszont igen. Persze, megpróbálkozhatsz polgári ellenállással a munkáját végző hatósági személy ellen. De azt itt sem díjazzák.

mayree 2014.04.30. 10:10:27

@charlieharper [home, sweet home]:
Ez még Egyiptomban volt egyik nap (ott sokszor sikerült vennie a campbossnak csontos karajt is, amikor a deltában dolgoztunk, szóval a bbq kiterjesztődött ízügyileg)

mayree 2014.04.30. 10:11:32

Tegnap kaptunk őszibarackot, sárga ringlót és cseresznyét. Azt hiszem előző életemben gyümölcsevő denevér voltam :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.30. 10:12:49

@gergius: Dolgoztam együtt lengyel fiatalokkal...hát, remélem soha többet az életben.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 10:16:01

@Gizi06:

A kapitalizmusnak nincs alternatívája, s kapitalimushoz meg kellenek kapitalisták.

Felesleges nézni a német, brit, svájci, norvég fizetéseket. Olyan Mo-n SOSEM lesz. Sőt ez az állapot nyugaton is ideiglenes. a nyugat hanyatlik, s ennek része, hogy már nem fenntartható az ottani jelenlegi luxus-életszínvonal. Ők fognak hozzánk közeledni az életszínvonalban, nem mi hozzájuk!

A magyar dolgozó így is a világátlag-szint felett él. A világ 80 %-a körberöhögi a panaszkodó magyart.

Ennike (DK) 2014.04.30. 10:16:14

OFF, a noi iro-olvasotaborhoz intezem a kerdest, ti is kaptok hetente, 1x, tobbszor skypon partnerkerest rendszeresen katonai ruhas(tiszt!!!) ferfiaktol??, nalam ez megy mar vagy 3-4 eve, de az elmult idoben, nagyon surun, es tudom, ez egy szervezett banda, akik szerencsetlen maganyos noket vadasznak, nagyon hirtelen online szerelem lesz a vege, es termeszetesen valami emberi tragedia, aztan penzkeres aztan, ha nincs penz, vege a szerelemnek.( Ismerosom megjarta ezelott 3 evvel, de o tarskereson, en meg valami forumon olvastam errol a sype-os dologro)l, rengeteg aldozat volt, blokkolom, letiltom, de hogyan tudom magamat elerhetetlenne tenni, ezek szamara? Tele van a hocipom veluk.

2014.04.30. 10:18:26

@Ennike (DK): Passz, nincs skyepo-m. De esetleg változtasd meg a skype-neved "ernőkére" ;)))

Ennike (DK) 2014.04.30. 10:21:47

@Pink Petsch: jo otlet, de ezekaz "un " amerikai katonak, akik Afganisztanban vannak, nev szerint nem tudhatjak, hogy no vagyok, de igazad van, a kepet kell levenni...basszus, naiv vagyok de nagyon:)))

2014.04.30. 10:23:40

@Ennike (DK): engem orosz (sminkelt) nok zaklattak. Amiota az orszagot megvaltoztattam Iraq-ra, azota semmi.
Nem a foto alapjan mennek, hanrm orszag/nem

2014.04.30. 10:24:03

@Ennike (DK): Ja, hogy képed is van fenn? Hát kérlek, lecseréled egy grizzlyre :DDDD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 10:26:24

@Ennike (DK):

Még mindig jobb, mint az IWIW-es "üzleti" ajánlatok.

firg_firg 2014.04.30. 10:26:53

@klappol : Erre nem irok olyan valaszt mint a multkor, de meg most sem latom a hatalmas borzalmat ebben a meloban. Nem tudom mit dolgoztal korabbam de a valosagrol alkotott keped kisse eltorzult. Gondolom legalabb bankvezir voltal hogy ennyire gaznak talalod ezeket a munkakorulmenyeket. Akkor megertenem.

Sebaj, most szipolyozod a jol megerdemelt munkanelkuli segilyt a nemet allambol. Ettol az atlag nemet meg jobban fogja szeretni a Keuropeerekert. Elegedetlenkednek, nem akarnak dolgozni, aztan meg segilyt is akarnak. Na ez a borzalom.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 10:28:18

@Pink Petsch: @Ennike (DK): Mikor elkezdtem németül tanulni regisztráltam egy levelező oldalon, gyakorlás gyanánt. Másnap elárasztottak az arab pasik. :)
Német egy se akadt.
:)
Egy hét után töröltem magam.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 10:28:42

@charlieharper [home, sweet home]:

Én fent vagyok az "orosz FB-on", ott nagyon gyakori volt a zaklatás. A megoldás: feltettem a profilomba egy rakás képet a feleségemről, azóta nem ír senki. Az orosz nő férjet akar, nem szeretőt.

Mr Long 2014.04.30. 10:30:43

@charlieharper [home, sweet home]: :( engem nem zaklatnak...
Mondjuk lehet nem vagyok szimpatikus a profilkepen. Kb ugy nezek ki, mint egy orosz :DDDDDDD

Ennike (DK) 2014.04.30. 10:31:21

@Pink Petsch: @charlieharper [home, sweet home]: na, latinul beszelo ferfi lettem allatfejjel, most lassuk, ezek utan mi lesz, de koszi a tippet, egyebkent sok-sok evvel ezelotti az adatlapom, nem is sokat foglalkoztam vele, egy eleg elmosott kep volt rajta az Atlanti oceannal a hatterben, annyira nem gondoltam izgalmasnak, de Charlie koszi, nemet valtoztattam

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.30. 10:32:23

@maxval a gondolkodó birca: jaj, egyszer kaptam olyan spamet iwiwen, ami valahogy így indult, hogy "Kedves Borbála, ezt a levelet csak neked írom".
Na most kicsit sem vagyok Borbála, de még csak nő sem.
Úgy elküldtem a kurva anyjába, hogy porzott.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.30. 10:32:33

@Ennike (DK): Én saját magamról egy képet töltöttem csak fel, azon is a gyerekemmel vagyok, (egyikünk sem felismerhető, csak ha egyébként is ismer az illető) akinek még a neve sincs az oldalon. Nem kell minden mozdulatunkat felrakni a netre és kész.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 10:33:20

Orosz FB, angolul is van vk.com/ - szinte minden a FB pár évvel ezelőtti kinézetére emlékeztet.

firg_firg 2014.04.30. 10:34:00

@Sütemény1975: Nyugi, a nemetek kozott van az a fajta aki a tobbi nemetet is lenezi.

2014.04.30. 10:34:19

@maxval a gondolkodó birca: az orosz no penzt akar es allampolgarsagot. Erre kell neki a ferj.

Ennike (DK) 2014.04.30. 10:35:34

@svájci sapka (ch): Van egy szekely fiu ismerosom, neten jatszik valami jatekot, ahol nonek adja ki magat, es azt mondja napi tobb szaz arab, torok, meg minden mas nacio keresi, itt DK-ban:))),
masik helyen fiukent van regisztralva, ott meg a nok arasztjak el mindenfele ajanlattal, le vagyok dobbenve, de tavol tartom magam ezektol,

mas: itt evi 2600dkk, a tv ado:((

2014.04.30. 10:37:19

@Ennike (DK): Huhh, te lettél a Minotaurusz? :DDD

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 10:37:54

@Ennike (DK): Akkor kedvére "válogathat". :)
Figyelni kell, ilyen világot élünk.
:)

Ennike (DK) 2014.04.30. 10:40:22

@zöldeketbeszélek: en sem viszem tulzasba, sot meglehetosen vigyazok, de ez a skypeos historia nagyon idegesit egy ideje, nekem meg fontos, a nevvel, es keppel elattottsag, hiszen nagyon sok ismerosom el a vilagban szetszorodva, es igy talaljuk meg egymast, gondoltam en...

Mr Long 2014.04.30. 10:41:57

@Ennike (DK): Helyesen igy lett volna ez a comment:
en sem viszem tulzasba, sot meglehetosen vigyazok, de ez a skypeos historia nagyon idegesit egy ideje, nekem meg fontos, a nevvel, es keppel elattottsag, hiszen nagyon sok UJ ismerosom el a vilagban szetszorodva, es igy talaljuk meg egymast, gondoltam en...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.30. 10:43:55

@Ennike (DK): Ez nagyon gáz. Nem tudom, mit lehet még tenni, nekem sosem volt ilyen gondom. Persze az iwiw-en mindig megtaláltak az üzleti ajánlatok, de azokat tiltottam és kész.

mayree 2014.04.30. 10:44:25

@charlieharper [home, sweet home]:
Akkor nekem is azért jó az Iraq :)
Sőt az IP címem is az :D

Herr Géza 2014.04.30. 10:46:20

@Gizi06: Ezt meg miböl álmodtad meg?? Kipróbáltad? És ha úgyis lenne, akkor jön az, hogy OK, nem engedsz be, akkor mi megsaccoljuk, hogy van 5 TV-d, négy rádiód, három PC-d és fizess, vagy bizonyítsd be, hogy nem úgy van. Hogy bizonyítod, na?Úgy, hogy beengeded.... :))) 22-es csapdája típusú eset. Na meg tudod: szép lehetsz, de okos nem...
Egyébként pont a több évtizedes "jogtalanságok" miatt változtatták meg az új módira: ennyi a díj (adó) / háztartás, oszt jó napot. Ellenörök szélnek eresztve.... Csökkent a bevétel, de a költség is. Majdnem mindenki jól járt, kivéve azt a néhány szerencsétlent, akinek tényleg nem volt semmi technikája. Öszintén, hányan lehetnek: se TV, se rádió (még ébresztös rádió sem), se autórádió, se PC/laptop/tablet/mobiltelefon (ez utóbbi még csak nem is kell, hogy okostelefon legyen, mert még sok 20 eurós gagyiban is van rádió...) Ja, és a Hartz IV / meg kisnyugdíj mentesít ill. kedvezményes díjat jelent.

Hari Seldon 2 2014.04.30. 10:49:08

“Folytatnám ott, ahol abbahagytam, de most kicsit részletesebben írok a körülményekről. A szállásról meg kell említenem, hogy csakis német kosztot kaptunk.

Hàt igen, ez tényleg elég sokkolo lehetett…

Bocs a hibàs ékezetekért, most àlltam àt az uj laptop-ra amit most vettunk itt, és még nem tudam kiismerni a gepet.
Szerintem még kell pàr hét, amig rendesen kiismerem.
(Addig, ha az uj géprol irok az mindig ilyen lesz.)

Herr Géza 2014.04.30. 10:51:31

@svájci sapka (ch):
"...Ezt se mondta még nekem senki...."
Na ne izgulj, gondolni biztos sokan gondolták..... :)))))))))))))))))

Ennike (DK) 2014.04.30. 10:52:49

A poszthoz: en ertelek klappol, nem hozzad illo melo volt, barmennyire is mondjak, hogy ez normalis. Mint, ahogy en sem tudnek irodaban ulni egy szamitogep elott, vagy egy helyben allni orakig,vagy mini szoknyacskaban, 8-12 cm- es sarokkal kaffogni sem tudtam, tudnek 8-10 orat, meglehet sokaknak alom munkahelynek tetszik.

Herr Géza 2014.04.30. 10:53:17

@Hari Seldon 2:
"...még nem tudam kiismerni a gepet. Szerintem még kell pàr hét, amig rendesen kiismerem..."
WTF ??? Hát mi a túrót vettél ???

2014.04.30. 10:53:18

@Saman: azert , ha egy szakacs zorog, az nem jo reklam az etteremnek

mayree 2014.04.30. 10:54:14

@Herr Géza:
Van tv-nk de nincs előfizetésünk, csak házimozira használjuk. S4-ben nincs rádió, csak a kocsiban.
Netet azt fizetünk. :)

Persze szerintem is ésszerűbb -normális, elfogadható keretek között- az egyensarc.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 10:54:43

@Herr Géza: :D
Biztos.
Bár, ha jól belegondolok. tegnaptól csak melós vagyok én is.
:)

Herr Géza 2014.04.30. 10:56:58

@maxval a gondolkodó birca: Na nem egészen. Pont erre ment ki a játék: a járulékot csak a társadalombiztosításra lehetne fordítani, onnantól, hogy adó, gyakorlatilag bármire....

Ennike (DK) 2014.04.30. 10:58:28

@maxval a gondolkodó birca: igaz...rengeteg potencia novelo szert reklamoztak nekem is...

Quercus a favágó 2014.04.30. 11:00:03

@charlieharper [home, sweet home]:

Babette egy okos, intelligens, szép nő. Neki nem ilyen hapsi dukál, mint én. Én se okos, se intelligens nem vagyok. Jó szépnek szép vagyok, ha jó szögből néznek. Csak ezt a szöget nem találta még meg senki.

mayree 2014.04.30. 11:00:30

@Herr Géza:
Sokéves dell használat után most vettem egy ASUS-t.
Más a billentyűzet.
Hááát... ha hazamegyek újra csak Alienware lesz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 11:01:08

@Herr Géza:

Mivel mindez eleve fordítva történik, azaz a költségvetés kiegészíti a mindig hiányos társadalombiztosítási alapot, a dolog teljesen lényegtelen.

Ha a társadalombiztosítási kiadások CSAK a társadalombiztosi befizetésekből lennének finanszírozva, senki sem kapna nyugdíjat az év utolsó pár hónapjában... és nem lennének műtétek se.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 11:04:02

@Ennike (DK):

A feleségem sok emailt kap arról hogyan nagyobbítsa meg a péniszét.

Evain 2014.04.30. 11:04:50

@Herr Géza: lehet win8 van rajta, az meg elég nagy váltás a korábbiakhoz képest. :)

@Ennike (DK): engem annak idején ICQ-n találtak meg ilyenekkel (kábé a skype elődje a 90-es években), akkor tanultam meg, hogy bármilyen médiára csak és kizárólag semleges névvel és nem megadása nélkül regisztrálok, lehetőleg egy csak regisztráció céljából fenntartott e-maillel. :D De én paranoid vagyok eleve. :D

nyuszigonosz 2014.04.30. 11:04:56

@Herr Géza: Nálam egyszer volt - még az egyenfizetési díj elött - egy GEZ ellenör hölgy.
Ugyanis kb. egy évvel azelött két bankszámlát vontam össze egyre, és pont a GEZ - TV+Rádió díjat felejtettem el átjelenteni.
Nos jött, csöngetett, be sem engedtem, állítottam, hogy igen évek óta fizetem. Jó, mondta, csak nála más adatok lennének.
Kedves volt akkor is.
Legyenek, válaszoltam, de ezt nem vele szeretném megbeszélni. Utana nézek majd a saját papírjaimnak.
Elment.
Utánanéztem és akkor vettem észre, hogy tényleg nem fizettem majd egy évig.
Írtam egy elnézést kérö levelet a központnak, ismertetve miért is lett a kiesés, és hogy ha gondolják utánafizetem, és erre kaptam egy kedves választ, hogy nem kérik az utánafizetést, örülnek viszont, hogy továbbiakban fizetni fogom.

Ennike (DK) 2014.04.30. 11:07:28

@Evain: mert te regi roka IT-s vagy azert, de en mint tudjuk, mindenben lemarado..., es johiszemu, de ha nem tanul az ember a hibaibol, akkor kar elkovetni oket, mondja a mondas.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.30. 11:07:42

@Réka ‎:
Profi! :)
En atlag napi 600-700kcal minuszt csinalok az etkezessel es 200-500 koruli minuszt mozgassal. Ez igy eleg hatekony :)

**mimi** 2014.04.30. 11:08:22

@zöldeketbeszélek:
naaaaaaaa nem , csakis az istállóban :))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 11:09:16

@rezsöatya:

Nem, megrendeli a csodaszert, s megnő az ő saját pénisze.

firg_firg 2014.04.30. 11:09:37

@tanato: Aham, csak ezzel az a baj, hogy az atlagmagyar ranez egy ilyen cikkre es arra gondol, hogy o mennyi mindent tudna kezdeni havi 1.6 milkaval.
Magyarorszagon.

Aztan mikor megtudjak mennyibe kerul Svajcban az elet, mondjuk a lakasberles (vasarlasrol nem is beszelve), akkor szinten leesik az alluk. De nagyon.

**mimi** 2014.04.30. 11:10:23

@maxval a gondolkodó birca:
érdekes, ilyen emileket én is szoktam kapnai :)

Herr Géza 2014.04.30. 11:13:09

@mayree: Ez az, pont nem az volt sose a kérdés, hogy mit használsz, hanem, hogy mit használhatnál, ha akarnál. Okostelefon: már vesztettél, mert azon internetkapcsolaton keresztül tudsz rádiót hallgatni, TV-t nézni. Ergó: 1 db TV, 1 db autórádió, 1 db okostelefon plusz ne adj isten még egy PC és laptop az már 5 készülék... :))) Volt olyan per is, hogy a fickó elvált, a közös TV nála maradt, de ö nem nézett TV-t, kidobni sajnálta, ezért berakta egy dobozba és levitte a pincébe. Veszített: a készülék (mivel müködöképes) egy perc alatt akár sszobaantennával is müködöképessé tehetö, és alkalmas min. 2 közszolgálati csatorna vételére is.

nigara 2014.04.30. 11:15:18

@**mimi**: én is!
Kiváncsi vagyok, vajon van-e a címzettek között egyáltalán, aki férfi ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.30. 11:15:37

@Gizi06:
Kapitalistak nelkul a fel vilag ehenhalna ;)

Kepzeld csak el, ma, muszakzaraskor MINDEN multi bezarja a bazart Magyarorszagon. GE, Siemens, Tesco, Caterpillar, minden. Mi maradna? A primitiv, kelet-europai eroskodes, a mi megmutattuk a vilagnak hogyan kell pofanhugyozni magunkat mentalitas...

Kapitalizmus, nyugat es multik nelkuk a szint kb. az, mint most az ex-szovjet szint. Akkor inkabb a halal, mint a sotet kozepkor.

A kapitalizmus jo, csak tenni kell azert, hogy jusson belole (tanulni es dolgozni).
Rabszolgak mar Egyiptomban is voltak, sokan csak annyira jok. Vagyunk 7 milliardan, aki sem tanulni, sem erteket eloallitani nem akar, az mire szamit?

mayree 2014.04.30. 11:16:35

@Herr Géza:
Ezért utálom én a törvényeket :)

mayree 2014.04.30. 11:17:32

@Kövérmadár [swe]:
Jó példa volt erre Rodézia.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 11:18:29

@mayree: :)))
Tapasztalatok.

Na, elmentem kizsákmányolni. Majd jövök.
:)

Gizi06 2014.04.30. 11:21:36

@Herr Géza: Nem . nem almodtam, de itt elek mar x eve es tudom, hogx törvenyileg nem vagy köteles beengedni öket. Pont. De a tema ugyis targytalan , mert mostmar haztartasonkent fizetsz.

Herr Géza 2014.04.30. 11:23:16

@maxval a gondolkodó birca: Ez igaz, nem is ez a gond. Tudod én is olyan pesszimista vagyok a "mit engedhet meg magának az ország királya" témakörben, mint te a nyugat hanyatlása ügyben. De az is igaz, hogy ha most ippen nem lett volna meg a 2/3, az"új" szabvány alapján akármikor megtehetné immár törvényesen, hogy pl. "leszarom a nyugdíjasokat", építek még abból a lóvéból pár stadiont, mert megrendezzük a 20XX-es foci VB-t.... Csak úgy példaként....

rezsöatya 2014.04.30. 11:24:11

@svájci sapka (ch): engem mar reggel kizsakmanyoltak... most hanyatlom...! :-))))

Gizi06 2014.04.30. 11:25:35

@Kövérmadár [swe]: Täkeletesen egyetertek veled--- ezt akartam irni, na nem tanulsz akkor csak rabszolga maradsz.
DE akkor is kell szakszervezet , amely egy kicsit visszatartja a dögöket .... Ezt te meg jobban latod Svedorszagban--- ugye?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 11:38:02

@Kövérmadár [swe]:

"Rabszolgak mar Egyiptomban is voltak"

Ez egy népszerű tévhit. El lett terjesztve a XIX. században, azóta százszor megcáfolták a történészek, de máig ez van a közhitben.

Valójában az egyiptomi társadalom NEM volt rabszolgatartó. Rabszolgaság csak kivételesen és ideiglenesen létezett: adósrabszolgaság és idegen hadifoglyok esetében.

Azaz egész más, mint a görög és a római társadalom, ahol a lakosság TÖBBSÉGE rabszolga volt.

mayree 2014.04.30. 11:42:43

@svájci sapka (ch):
Előbb egyél, itt már megvolt az ebéd, lassan ott is dél lesz, nem? Teli pocival még a kizsákmányolás is vidámabb :D

Herr Géza 2014.04.30. 11:43:08

@Gizi06: Igen utánanéztem, igazad van, ez már az urban legend kategóriába tartozott. Az viszony tény volt, hogy a jutalékos rendszerben dolgozó ellenörök, állami igazolványuk birtokában minden ganéjságot elkövettek, hogy bejussanak a lakásba. És hát a 08/15 állampolgárok többsége itt is beszarik, ha valami komoly pöcsétes igazolványt dugnak az orra alá... Azért az adatkezelési gyakorlatuk sem volt semmi, éveken keresztül ök rendelkeztek a legtöbb adatkészlettel a német polgárokról. Pl. a lakcím bejelentést automatikusan megkapták a hivataltól, akkor is, ha a polgár a más célú adatkiadást letiltotta....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.30. 11:51:19

@Gizi06:
Nyilvan.
De nem gondolom, hogy dogok lennenek. A nemtokes vallalkozo magyarorszagon kategoriakkal rosszabb, mint barmely multi vagy nyugati ceg.

Szakszervezettol fuggetlenul tudom, hogy az en munkam erteke sehol sincs egy orvosehoz / mernokehez / kutatoehoz kepest. Ok tanultak, en meg kenyelmes fajta vagyok es ennek ez az ara.

@maxval a gondolkodó birca:
Igen, igazad van...
De a lenyeg nem egeszen ez volt. Mindig van egy reteg, akik munkaja nem igenyel semmilyen tudast (pl. Meki ;) ). Oket nyilvan nem fogjak dragan alkalmazni.
De annyiban jobb a helyzet, mint az amerikai gyapotszedok eseten, hogy senki sem szuletik ilyennek. Ez a sajat donteseink kovetkezmenye, tehat nem a multi hibaja.

Bar sosem keso, de ha a jelen allapotot nezem, a lustasagom miatt vagyok CNCs. Lehetnek fizikus / matematikus / mernok is... de errol sem a multik, sem a nyugat, sem a zsidok, sem a mezopotamiaiak nem tehetnek. Csak en.
Ezt nem latjak sokan...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 11:51:53

@Gizi06:

Fordítva ülsz a lovon.

Hiába harcolsz ki valamit, ha nincs aki odaadja neked amit kiharcoltál.

Pl. a magyar szakszervezetek kiharcolják, hogy legyen a minimálbér félmilió Ft, mint Luxemburgban. Mi történne? Semmi, az összes munkaadó elmenne az országból.

Svédországban sem az történt, hogy valamit "kiharcoltak",hanem egyszerűen fedezet lett egy igényre. De ez fordítva nem működik.

Mr Long 2014.04.30. 11:57:18

@Kövérmadár [swe]: "Szakszervezettol fuggetlenul tudom, hogy az en munkam erteke sehol sincs egy orvosehoz / mernokehez / kutatoehoz kepest. Ok tanultak, en meg kenyelmes fajta vagyok es ennek ez az ara." Majd hinta errol kifejti a velemenyet neked :DDD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 11:58:04

@Kövérmadár [swe]:

Valójában minden típusú munkára szükség, Ha senki sem vállalná az alacsony presztízsű, szaktudást nem igénylő munkát, összedőlne a gazdaság.

A nyugat egyik problémája ez: csak bevándorlók hajlandók elvégezni bizonyos munkákat. Annak idején a Római Birodalom nyugati része ugyanígy omlott össze. A végén már a katonaság is külföldiekből állt, mert már az is kellemetlen munkának számított. Az eredmény: az "idegenek" át is vették a teljes hatalmat, hiszen rájöttek, ha úgyis tőlük függ minden, miért ne vegyék át a politikai hatalmat is.

A magát fenntartani akaró társadalom érdeke, hogy a szar munkát is elvégezze valaki bentről, ne kelljen idegen hozzá.

adg 2014.04.30. 12:00:37

Amikor kimegyek valami epitkezesre, szoktam csodalkozni a vasszerelokon nagyon. Foleg az esos evszakban. Az olyan munka, hogy a fulledt 35 fokos melegben a tuzo napon szerelik a forro betonvasakat a fekete zsalutablakon. Jellemzoen guggolva, hajolva egesz nap, munkavedelmi bakancsban, kukasmellenyben, es ha nagyon szabalyosak akarnak lenni, akkor sisakban. A fekete zsalutablan, a tuzo napon. Nincs arnyek, altalaban nem szolgalnak fel koktelokat fuszoknyas topless lanyok, mitobb, turorudi sincs.
Na, az egy szar melo. Meg akkor is, ha jobban megfizetik, mint az amazonos raktarosokat. Szerintem nincs az a penz, amiert vallalnam. Es meg ennel is vannak sokkal szarabb munkak, de ez epp eleg szar illusztracionak.

Sütemény1975 2014.04.30. 12:04:56

@Pink Petsch: tele vagyok komplexusokkal :))

Kaksi Kapitány 2014.04.30. 12:05:03

@maxval a gondolkodó birca:

Hat ezen a kaviaros posztodon hulyere rohogtem magam XD

Es persze megerkezeskor a repulorol leszallva hula hula tancosok varnak es rozsafuzert akasztanak a nyakadba.

Sütemény1975 2014.04.30. 12:06:28

@firg_firg: félig sajnos én is az vagyok. sváb vagy mifene ;)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 12:10:07

@adg [Au, Darwin]:

Dél-Spanyolországban a tetőn délben dolgozó marokkói építőmunkás esete ilyen.

Hari Seldon 2 2014.04.30. 12:12:33

@Herr Géza:
Kéhlek széphen, franchia gépet. Miutàn itt élunk.
Pàr napja vettuk, de egyenlore nem uzemeltuk be teljesen, hàrom gyerek mellett ez lasssan megy. :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 12:12:39

@rezsöatya: "engem mar reggel kizsakmanyoltak... most hanyatlom...! :-))))"

No mi a szosz, atyam? Nem maradt vissza eleg fahejas cipo a reggeli fuvarbol? :)

Hari Seldon 2 2014.04.30. 12:14:06

@Evain:
Igen, még az is wan, akarom mondani win8.

rezsöatya 2014.04.30. 12:18:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ma negykor kezdtem. Olyan kod volt, hogy mindegy volt, latok-e valamit az utbol, vagy sem..! :D
Most hetagra, de itt bent rajzolok...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 12:22:58

@adg [Au, Darwin]: ismerek egy amerikai sracot, aki egy amcsi hidepito cegnel dolgozott, mint egyszeru melos.
Napi 12 orat tol le heti 6 nap.
Ugy nez ki a gyerek, hogy kulon edzesterv nelkul mehetne a 300 kovetkezo reszenek forgatasara, mint spartai harcos.
Meg melle annyit keresett meg a valsag elott hogy nem tudta hova rakni a lovet. 24 evesen mar csaladi haza volt + 2 kocsija.

Az mar masik kerdes, hogy abbahagyta mert belatta hogy durvan lezullott. Egy het alat megivott 3-4 uveg tomenyet es elment kurvazni legalabb ketszer...

nigara 2014.04.30. 12:30:57

@Ennike (DK): hát igen. Az Amazon nem szar, még egy icipicit sem.

Mr Long 2014.04.30. 12:37:12

@adg [Au, Darwin]: Auto aluljaro epites, nyitott munkagodorben, ahol frankon nedves fold van a szadfalak mogott. En negyed orara mentem le a nyari kanikulaban, de kb annyi kellett, hogy teljesen atizzadjak... A munkagodor szelen erezted, ahogy aramlik ki a para.

Mr Long 2014.04.30. 12:37:49

@nigara: Nem is, most jott ket vcsomagom toluk, igaz nem toluk vettem, csak rajtuk keresztul.

Mr Long 2014.04.30. 12:45:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Egy kerdes! Neked van matekod, fizikad az egyetemen, vagy ezek mar csak szakmai kurzusok?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 13:03:52

@adg [Au, Darwin]: vagy fagyban, ónos esőben csavarozzák az acélprofilokat...igen éhesnek kéne lennem hozzá.

Excsimóta (törölt) 2014.04.30. 13:18:20

@Herr Géza: @Zka: @nyuszigonosz(D): én az osztrákoknál vagyok, én sem vettem észre a lenézést, inkább a semlegességet, a kötelező segítséget megadják, de annál semmivel sem többet

az pedig egy másik dolog, hogy kit igazából mennyire utálnak, bele lehet nézni az internetes fórumokba, hogy szidják a balkániakat, törököket, keletieket, megy az ausländerezés mindig

az pedig megint egy másik dolog, hogy azok, akik ezekkel a rasszista szövegekkel nem értenek egyet a fórumon és nyomják a politikailag korrekt szöveget, azok a valóságban hogy viselkednek/viselkednének egy nekik nem tetsző néppel, és most nem a nyílt rasszizmusról beszélek szemtől szembe, hanem a rejtettről (tipikus példa: Budán élő, magyar kisebbséget védő indulatos jogvédő)

adg 2014.04.30. 13:25:28

@Mr Long: Na ez az. Itt nem kell hozza godor, az esos evszakban godor nelkul is kelloen paras a levego. Amig atnezem a vasszerelest, gatyatol cipoig atizzadok, at kell oltozni utana, mert ha visszamegyek az irodaba, akkor fazok vizesen. Nem is szoktam mindig teljesen atnezni, ha jonak tunik a nagyresze, meg egy-ket izgalmasabb reszlet, akkor meggyozott, irany az arnyek.
A godros munkak ezt meg fokozzak, mert nincs levego sem. @Babette_: Gulagon nem kellett kimenni dolgozni 50 fok alatt. Minuszban. :) Onos esoben erost eletveszelyes epitkezesen dolgozni. De ez a veszely nem fenyeget mostanaban. Itt 14 fok volt a valaha mert leghidegebb. :) Amugy a lakatosok is elvezik a munkat a teton.
Valahogy nem is sok voros szeplos feher gyereket, bluey-t latok az epitkezeseken, en vilagitok a munkasok kozt. 70 szazalek gorog, a maradek sotetboru azsiai.
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jo srac lehet. Biztos nagyon szeret hidat epiteni. :)

nigara 2014.04.30. 13:56:17

A legkeményebb meló a kénfejtőké Jáva szigetén. A folyamatosan áramló kéngőzben verik le a kéndarabokat, majd vállon két kosárban hordják fel a min. 50 kg-os rakományt egy 500 m-es sziklás és nagyon meredek szakaszon, majd 5 km további séta a lerakóig. Ebből a folyamatból max 2-t tud megtenni egy nap alatt, az is kb 10-12 óra az időjárástól függően.
A kénért kapott díj: 5 eurócent/ kg.

Na ezt kéne összevetni az Amazonnal, aztán gondolkodni.

Shanarey 2014.04.30. 13:58:25

Klappol, ezt megint buktad.
Én a helyedben azt a bizonyos 3. részt kihagynám.

Gizi06 2014.04.30. 14:01:39

@maxval a gondolkodó birca: Bocs , de te ülsz forditva a lovon--- a szakszervezet kiharcol valamit --- nyilvan nem olyasmit , amivel a munkaado nem ert teljesen egyet--- Latod es itt a különbseg-- mert amit kiharcolnak azt be is kell tartaniuk, különben odaütnel a, ahol faj.... ez s különbbseg--- a betartas es nem csak a szo elszall a levegöbe.......

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 14:10:50

@adg [Au, Darwin]: "Jo srac lehet. Biztos nagyon szeret hidat epiteni. :)"

Anno szerette, de mondom mar abbahagyta. Most jogi tanacsado, a munkajog a terulete. Azt mondja nagyon sok kizsakmanyolast latott az epitoiparban ezert ugrott ra erre.

@Mr Long: "Egy kerdes! Neked van matekod, fizikad az egyetemen, vagy ezek mar csak szakmai kurzusok?"

Nem, szakmai targyak vannak csak. Ezek:

>> Business Essentials
>> Subsurface
>> Wells
>> Facilities
>> The Oceans, Operability and Humans in the Ocean
>> Subsea Systems
>> Processing and Pipelines
>> Materials Science and Corrosion
>> Individual Project (ez a diplomamunka)

Gondolkozol te is valami egyetemen? :)

Herr Géza 2014.04.30. 14:28:55

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: GE-Alstom téma. Most hallom az itteni rádióban, hogy a Siemens is tesz ajánlatot... Ezek szerint ez még messze nem lefutott ügy ???

Mr Long 2014.04.30. 14:33:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jah, bar erdekelne a matek szak is :D
Tegnap konyvesboltban nezegettem a matek text bookokat (igaz azok mernokoknek szoloak voltak) nem nyugozott le. Nem tanulnak magasabb matekot, mint amit en nyomtam alapkepzesen.
Igazabol megegy mernoki diplomat szerezni nem akarok (bar elvileg jobban ertenek hozza :D), igy marad valami tudomanyos dolog. Bar az meg nem alkalmazhato a mostani szakmamban :DDDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 14:40:32

@Herr Géza: A Siemens mar tett is. :) De a kolunbsegek:

1. A GE meg akarja venni az egesz Alstomot (bar lesz olyan resze, amit nem fog megkapni semmi esetre sem). A Siemens csak uzletagat akar cserelni + valamennyit rafizet (atadja a vonatot es cserebe keri az energetikai reszt + par milliard USD-t csenget).

2. A GE-Alstom targyalasok mar honapok ota folytak a hatterben, a Siemens meg ugy kerult a kepbe hogy a franciak mentek oda az utolso pillanatban, hogy nem akarjatok megvenni az Alstomot? :D

3. A GE igazabol meg tudja venni az egesz ceget es alig veszi eszre a budzsejuk. Kb. mellenyzsebben maradt aprot jelent nekik ez a $19 milliard, a Siemens keszpenzallomanyat majdnem teljesen nullazna mar az uzletagcseres rafizetes is.

4. A Siemens csak egy 'informal' szobeli ajanlatot tett tudtommal, mig a GE mar reg lezavarta az egesz 'due diligence'-t is, ami a felvasarlas elotti penzugyi atvilagitast jelenti. Tehat tobb lepessel elorebb vannak az amerikaiak.

Osszessegeben nem, meg nincs lezongorazva minden, de jelen pillanatban ugy fest GE lesz a befuto. Egyebkent ezt remeli szinte mindenki nalunk is meg a kornyezo osszes reszlegen is.
De ha minden igaz ma kiderul mi a vegleges, mara igertek sajtotajekoztatot.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 14:45:04

@Mr Long: "...igy marad valami tudomanyos dolog. Bar az meg nem alkalmazhato a mostani szakmamban :DDDD"

Ha ugysem alkalmazhato, akkor mindegyis, nem?
Mit szolsz mondjuk a tengerbiologiahoz? Szereted a delfineket? :D

Viccet felreteve amugy ez nagyon OFF, de szerintem ebben a pontban verzik el a magyar felsooktatas. Bevezettek a bolognai rendszert (mert kotelezo volt), de nem akarjak erteni hogy ez mirol szol. Vannak ismeroseim, akik megcsinaltak a gepesz alap utan a mestert is a BME-n. Annyiban egeszitik ki az alapszakot, hogy megtanitjak a kepletek levezeteset... nem akartam elhinni, amikor meseltek...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.30. 14:45:48

@Mr Long:
Attol mentsen meg a sors!

@maxval a gondolkodó birca:
Ilyen baj itt nincs.
A svedek kb. mindent megcsinalnak. Egyedul kisvendegloket vagy pizzeriakat nem lattam eddig sved kezen (csak egyet, de az alapjan jobb is ha ezt nem eroltetik :) ).

blackhairlady 2014.04.30. 14:49:11

@Chamroe: Nehany ismerosom dolgozott ott.

Mr Long 2014.04.30. 14:55:12

@Herr Géza: Valoszinu, hogy nyomasra teszik, a francia kormany szerint egy ilyen biznisz kozelebb hozna a franci-nemet gazdasagot. (Plusz nem lennenek megszallva amerikabol :D )

blackhairlady 2014.04.30. 14:56:21

@Herr Géza: "Tudom, hogy te kamionsoför vagy, ez alapvetöen determinálja azt is, hogy kikkel találkozol napi gyakorisággal. Ott elhiszem, hogy sürü az ilyen felfogású ember. De ez nem azonos "a" németekkel."

Hu, ez egy kicsit olyan "lenezos" volt, nem? Nekem ugy jon le ez a mondat, hogy akikkel te talalkozol ok "A Nemetek", akikkel meg Sutemeny ok mas kaszt?

blackhairlady 2014.04.30. 15:01:17

@maxval a gondolkodó birca: Nem ugaynaz. az ado behajthato, akar a hazadra is raterhelhetik, elarverezhetik, a jarulek nem behajthato. Ha ugyanaz lenne miert lenne ket kulonbozo megnevezese?

blackhairlady 2014.04.30. 15:03:17

@Pink Petsch: Szerinted milyen hatast valatani ki az emberekbol ha otthon bevezetnek ujbol a TV adot?

blackhairlady 2014.04.30. 15:06:43

@mayree: Hianyos az amerikai menu. nem tudjuk, hogy a paradicsomleves sos vagy edes, a humusz milyen izesitesu, es a sajtvalasztek is igen hianyos, pl. nem latok Papper jacket ami szemely szerint az en kedvencem.
:)))))))

blackhairlady 2014.04.30. 15:15:06

@zöldeketbeszélek: Te most akkor lenezted a masik orszagbelit, ejnyebejnye:))))) vagy nem a megfelelo csoporttal talalkoztal?:D

blackhairlady 2014.04.30. 15:18:03

Bar legtobbeknek nem tetszett a poiszt, szerintem megis jo volt. Pontos kepet adott arrol, hogy milyen az amazonnal dolgozni. ezek utan aki ide szeretne menni (akar csak szezonalis munkara), el tudja donteni, hogy bevallalja-e vagy o inkabb nem alkalmas erre, nem eri meg neki.

blackhairlady 2014.04.30. 15:19:53

@Ennike (DK): En meg soha. De nekem be van allitva, hogy csak a beallitott ismeroseim hivhatnak.

Mr Long 2014.04.30. 15:26:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Akkor az en volt sulimban egesz jol csinaltak (nem ilyen hulye modon).
Lehet nem hasznosat, hanem erdekeset fogok tanulni inkabb :D
Csak ne lenne draga! :(

Herr Géza 2014.04.30. 15:26:43

@maxval a gondolkodó birca: @Gizi06: Jogos. A szakszervezet kiharcolta nem azt jelenti, hogy azt ök kijelentik, de a munkaadók meg nem adják meg... Az nyilván feltételez egy tárgyalássorozatot, ahol mindkét félnek vannak elképzelései, majd több-kevesebb kompromisszum árán valahol megegyeznek (ritkán középen...).

Herr Géza 2014.04.30. 15:29:40

@blackhair-lady: Én nem nevezném lenézösnek, de igaz, ami igaz: a diszpécserek, raktársegédek és targoncások között viszonylag kevés az az embertípus, aki nem a bulvársajtón nevelkedve szívja magába az életszemléletet.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 15:30:20

@Mr Long: Distance learning kepzesre szerintem nem, de part-time-osra viszont tudtommal kaphatsz diakhitelt.

blackhairlady 2014.04.30. 15:30:43

@maxval a gondolkodó birca: Olyat en is kapok a regisztraciora hasznalt e-mail cimemre. "Lepje meg partneret 7 cm-rel hosszabb penisszel". Na z pont 7 cm-rel lenne hosszabb mint ami most van, es a ferjem valoszinuleg igen meglepodne.
:)

Mr Long 2014.04.30. 15:31:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: mondjuk ezt pont az pen universityn neztem (utanolvasas alapjan ez is elfogadott) es ott van diakhitel szintugy.

blackhairlady 2014.04.30. 15:46:56

@Kövérmadár [swe]: Ezt a gondolatmenetedet tanitani kene, de legalabbis belehimezni egy falvedore es kifuggeszteni minden csaladnal. Minden szavad aranyat er ebben a kis szosszenetben!

Kaksi Kapitány 2014.04.30. 15:50:31

@adg [Au, Darwin]:

Itt UK-ben is ki vannak teve szelnek esonek, napi 14-16 ora alap, de iszonyat kemeny penzeket keresnek. Annyira hogy nem is emlitenem egy lapon az amazonos rabszolgamunkaval.

Az egy kulon dolog hogy nagy hanyaduk kemeny kokainfuggo hogy birjak az iramot.

Altalaban ugy csinaljak hogy 1-2 evet lehuznak egy epitkezesen, utana par honap "pihi" (ertsd keresmenyuk eldrogozasa es pialasa) majd indul a korforgas elolrol.

Beszolasok megelozese vegett tisztelet a kivetelnek...

blackhairlady 2014.04.30. 15:50:36

@rezsöatya: Aktot rajzolsz vagy szomoru szuzet, ize fuzet?:))

Shanarey 2014.04.30. 15:51:00

@blackhair-lady:

Na azért a Lengyelek, egy igen fura kategória.
Az átlag lengyel nem hajlandó megtanulni a nyelvet, és a munkamoráljuk is érdekes. A mennyiségre mennek, nem pedig a minőségre.
Főleg a fiatalabbakkal van gond, az 50 felettiekkel szinte semmi probléma.
Ez saját tapasztalat, az utóbbi félévből,

blackhairlady 2014.04.30. 15:55:37

@nigara: Na de azert mert van meg sok mas rosszabb melo attol meg erezhetjuk ugy, hogy a sajatunk hat hogy is mondjam, nem eppen emberbarat? nem kene igy osszehasonlitani oket szerintem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 15:56:37

@blackhair-lady: " Pontos kepet adott arrol, hogy milyen az amazonnal dolgozni."
Hogy mennyire pontos, az kétséges. A múltkor is megcáfolta valaki, aki szintén ott dolgozik.
Tudod, olyan ez mint a pohár, van akinek félig üres, van akinek félig tele.
Én pl. az utóbbiakkal szeretek dolgozni.
:)

Mr Long 2014.04.30. 15:57:38

@blackhair-lady: Atya nem hagyja, hogy szomorkodjun a fuz, ize szuz! :D

blackhairlady 2014.04.30. 16:04:04

@Shanarey(SCO): En elhiszem neked, igazabol ez csak egy viccesnek szant valasz volt arra, hogy a nemetek nem nezik le a keleteuropait csak azok akik a kamionosokkal kerul kapcsolatba:)

Shanarey 2014.04.30. 16:08:28

@blackhair-lady:

Én arra reagáltam, amit, Zöldeketbeszélek-nek válaszoltál.

blackhairlady 2014.04.30. 16:09:22

@svájci sapka (ch): Mit cafoltak meg? nem emlekszem ra. De a tenyek azok tenyek.
Keves a kaja. Ergo, ha odamesz dolgozni, akkor szamolj vele.
Rovid az ebedszunet, tehat tervezd meg jol ha oda akarsz menni dolgozni.
Sokat kell allni, tehat ha nem birod ne is probalkozz
Monoton. Ha nem birod a monotonitast, ne menj.
ha mindezek nem erdekelnek csak penzt akarsz keresni, akkor hajra, irany az internet es mar lehet is jelentkezni.

Az, hogy Klappol hogyanm koritette mar mas teszta, de ha egyszer o igy elte meg, akkor miert kellett volna neki odakat zengeni rola? az it kommenteloktol is sokszor elhangzik, hogy miert szidnak az orszagot ahol elnek ha tetszik nekik. Ugyan ilyen alapon miert irna mast klappol ha egyszer nem jott be neki?

rezsöatya 2014.04.30. 16:09:53

@blackhair-lady: @Mr Long: meg mielott nagyon beleelnetek magatokat (

blackhairlady 2014.04.30. 16:10:16

@Mr Long: Eloszor lerajzolja szomoruan aztan felviditja egy kis maradek buktaval:))))

blackhairlady 2014.04.30. 16:11:47

@Shanarey(SCO): Igen, en is, az a valasz volt (sok sok szmajlival a vegen) egy utalas, ami ezek szerint nem jott at. Jellemzo ram, nem vagyok egy humoros fajta, na:))))

blackhairlady 2014.04.30. 16:12:24

@Kövérmadár [swe]: Te bezzeg egy vicces legeny vagy:DDD

blackhairlady 2014.04.30. 16:14:42

@rezsöatya: Mondom en, hogy szomoru fuz:))))
Amugy ezeket erteksited, vagy csak a magad oromere fested, idonkent kiallaitassal megspekelve?

Sütemény1975 2014.04.30. 16:15:51

angliában élőktől kérdezem: látom hétfőn bank holiday. ilyenkor általában minden cég zárva?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 16:16:09

@blackhair-lady: Az előző írása után valaki egy hozzászólásban leírta az ő szemszögéből az Amazonnál tapasztaltakat.
Az egészen más volt. Most nincs időm visszakeresni, de érdekes volt a párhuzam.
:)

Shanarey 2014.04.30. 16:20:01

@blackhair-lady:

Sütemény esetében ez a lenézés, inkább annak szól hogy az átlag "kelet európai" kamionos mit is jelent a németek szemében.

De ezt inkább ő mondja el, ne én.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 16:21:27

@blackhair-lady:

Behajtható volt az is mindig, akkor is, amikor járuléknak hívták. A járulék egy adótípus.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 16:22:28

@Gizi06:

Eleve a kiharcolhatóság alapja a lényeg.

klappol 2014.04.30. 16:22:49

Nah :D:D

Kapom az ívet, de menni fog a harmadik, amit csak azoknak a szájíze szerint kreáltam akik itt eleget pampognak. :))))))))))

Ha kiraksz valamit ide vállalni kell érte a hideg és melegzuhanyt.
Ma inkább hidegzuhany volt, tehát este beülök a kádba 1 jó melegbe :D:D:D talán magamhoz térek :D:D

Ez a szórakoztató ipar.

Majd este bekuksizok, addig is csak az igaz szívből jövő kritikákat Bitteschön :D:D:D:D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 16:23:52

@maxval a gondolkodó birca: Így van. Mostanság az egészségbiztosítási járulékra adnak ki letiltást. Aki elment külföldre és nem jelentette be pl. Ismerősöm otthoni számláját most zárolták. :(

Mr Long 2014.04.30. 16:23:53

@Sütemény1975: Irodak igen. A tobbirol nem tudok.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.30. 16:24:50

@klappol: Írd meg kérlek, hogy mivel lettél volna elégedett! Komolyan érdekel.

klappol 2014.04.30. 16:25:39

Jah, még annyit, hogy az életemben igen keményen megkűzdöttem a megélhetésünkért, tehát tudom mi a fizikai fáradtság :D Igen sokáig voltam az íróasztal megett is az utóbbi 13 évben, azt is ismerem.:)))))))))))))))))))))))))))))))

klappol 2014.04.30. 16:27:00

@svájci sapka (ch): A harmadik lesz a jó poszt abban meglátja mindenki. Lesznek benne adatok is és segítség, ha valaki ki menne németbe és nem ismeri ki magát.

klappol 2014.04.30. 16:28:18

@svájci sapka (ch): Hát mivel is??? ha 25 évvel fiatalabb lennék :D:D:D

rezsöatya 2014.04.30. 16:32:32

@Sütemény1975: altalaban igen. (A pangbourne-i pekseg nyitva lesz, ha erre jarsz [Berkshire])

rezsöatya 2014.04.30. 16:34:10

@klappol: mint a meseben? (Harom a magyar/nemet/ igazsag; minden jo, ha a vege jo,; undsoweiter...)

Mr Long 2014.04.30. 16:36:16

@Sütemény1975: Kis boltok neha bezarnak, de a high streetiek nyitva vannak. Nagy a forgalmuk, ha az emberek harom napig tudnak vasarolni :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 16:40:45

@Sütemény1975: "angliában élőktől kérdezem: látom hétfőn bank holiday. ilyenkor általában minden cég zárva?"

Mi dolgozunk, nyitva leszunk. De azert nem olyan jo a ceges kantin, hogy megerje neked a kiterot. :)

Mr Long 2014.04.30. 16:44:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Rajtad kivul hanyan szoktak a holidayeken dolgozni?

blackhairlady 2014.04.30. 16:49:21

@maxval a gondolkodó birca: Legyszi ne vitatkozz ebben velem, konyvelo vagyok, tudom a kulonbseget.
A fent emlitetten kivul meg az is kulonbseg, hogy az adófizetőknek befizetésükért cserébe nincs joguk ellenszolgáltatást kérni. Adot fizetni torvinyileg kotelezo, jarulekot nem, de ha nem fizetsz akkor ellenszolgaltatast sem kerhetsz. (lasd pl nyugdijjarulek)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 16:57:20

@blackhair-lady:

Ha akarsz, nem fizetsz nyugdíjjárulékot és egészségbiztosítási járulékot? Ne viccelj!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 17:06:07

@Mr Long: Unnepe valogatja. Sima bank holidaynal kb. minden 4. ember. Husvet hetfon mondjuk mar inkabb 10-bol 1. De en amugy elveznem ha ilenkor teljesen egyedul lennek, orditana a sved death metal egesz nap. :) Sajna ilyen meg nem volt eddig. :(

blackhairlady 2014.04.30. 17:07:34

@maxval a gondolkodó birca: Akkor meg egyet arulj el nekem, es en a reszemrol befejeztem. Ha mindketto ugyanazt jelenti, nincs kulonbseg, akkor miert hivjak jaruleknak az egyiket es adonak a masikat?

Ennike (DK) 2014.04.30. 17:08:10

hangulat:

Reviczky Gyula: Magamról

Rossznak mondod a világot,
Dőresége bosszuságod;
Siratod az élet álmát,
Földi gondok durva jármát;
Felpanaszlod lázban égve:
Bölcs elméje, jók erénye
S fényt sugárzó lángod, ég,
Csak hiúság, búborék.

Óh, pedig hány perczed, órád
Volt, midőn e sujtoló vád
Könnyeidben elviharzott
S kiderült rá szíved, arczod.
Gyönyörűség volt az élet,
Megáldottad születésed';
Rózsák közt jársz, azt hivéd,
S mi okozta? ... Semmiség!

Nem tudod, mi nyomja szíved',
Semmiségek üdvezítnek.
Hogy jön, nem tudod, csak érzed,
Hogy e bűnös-bűvös élet,
Mely ma szennyes, ronda börtön,
Holnap éden kertje rögtön.
Ma a békét áhitod,
S holnap küzdve élni jobb.

Ember! önző vágy vezérel.
Bánatával, örömével
Ezt az undok szép világot
Sorsodon át nézve látod.
Hogyha gondok elcsigáznak:
A világot éri vádad,
S ha örömre gyúl szived:
Nincs e földnél semmi szebb.

Ragyoghat a nap az égen;
Te sötétben, feketében
Látsz mindent, ha bánatod van;
Mig, ha kedved lángra lobban,
Minden érted van teremtve;
Télen is jársz rózsakertbe';
A nap is csak rád ragyog,
S kik itt laknak: angyalok.

Az örvendőt meg nem érted,
Ha világod' búban éled;
S csak ha lelked' szenvedőnek
Vallod, sajnálsz szenvedőt meg.
Mit törődöl a világgal,
Szenvedő sziv sóhajával,
Ha egy édes pillanat
Teljesíti vágyadat!

Hát ne fordulj vak hevedben
A világ és rendje ellen...
Úgy tekints az emberekre,
Hogy a föld se jó, se ferde;
Se gyönyör, se bú tanyája,
Csak magadnak képe, mása.
Ki sohajtoz, ki mulat.
A világ csak - hangulat.

blackhairlady 2014.04.30. 17:18:04

@maxval a gondolkodó birca: Kozgazdasagtanban kodosites? Ugye erzed, hogy ez mar a vicc kategoria amit irsz?

mayree 2014.04.30. 17:28:05

@blackhair-lady:
Hát igen, ez eléggé póriasra sikeredett, de hozzá kell tenni hogy a sivatagban voltunk :)
(Most pedig hamburger night készül, faszén felett sülnek a kézzel készített húspogik, sajtok, meg ami vele jár :))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 17:33:48

@blackhair-lady:

Nem vicc, így működik az államok propagandája saját lakosaik felé. Ennek fontos része a szavakkal való bűvészkedés. Lásd még: munkavállaló és munkaadó által fizett adók megkülönböztetése, aminek az égvilágon semmi értelme, csak így az átlagember nem veszi észre, hogy az állam többet vesz el tőle, mint pusztán a bruttó és a nettó különbségét.

mayree 2014.04.30. 17:34:29

@maxval a gondolkodó birca:
Állam? Ugyan... ILLUMINATI! :)))))

Muscari 2014.04.30. 17:39:12

@Kövérmadár [swe]: @Ennike (DK): Meg a kommenteket nem olvastam, visznot talaltam egy regebbi Index cikket Skandinaviarol ill. Daniarol:

index.hu/kulfold/2014/02/03/mit_adtak_nekunk_az_eszakiak/

Van benne szo a dan egeszsegugyrol is, nem eppen hizelgo modon.
Velemenyezzetek meg, majd elolvasom, ha folebredtem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 17:41:57

@Muscari:

Igen, ez egy látlelet az atomizált, hanyatló skandináv társadalom tagjainak lelki válságáról.

wuaaa 2014.04.30. 17:44:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Off.
Tegnap eszembe jutottál amikor a leendő munkatársaidat láttam, úgyhogy tanulj csak, hogy te is itt végezd.. :)
www.dropbox.com/s/tlqsbftmjbu1lli/IMG_3102.JPG

2014.04.30. 18:19:54

@mayree:
Udv ex-Kollega!
" 5 évig dolgoztunk Tunéziában a magyar cégemmel."
Letezik meg a GES?
Elosszor 84-ben dolgoztam seismic cegnel, igaz nem taborban. Napi 20 $-t adtak kajara, hotelre. Keves volt. 88-ban volt egy ceg, aki csak kajara 25$-t fizetett naponta, a hotelt ok fizettek. Amikor camp munka volt, hozattak ki kurvakat is, de botrany lett belole:) Legutoljara 2000-ben dolgoztam a szeizmikanal, mint vibratoros, akkor is csak 25 dollart adtak kajara. A kis sajat 5 szemelyes taborokat a vilag vegen nem szerettem, igaz, romantikus volt, de kenyelmetlen. Mexiko, Nevada jo volt, bar nem adtak napidijat, de minden koltsegemet fizettek attol a perctol kezdve, amikor a lakasom ajtajat atleptem: taxi a repterre, kaja, mosatas, hotel, minden, kiveve a cigit. Napi 2 uveg sor is volt a keretben, de sajnos akkor mar nem ittam:( Lassan 2 eve, hogy abbahagytam, kioregedtem:(

2014.04.30. 18:24:32

@Cascabel:
Nem a piat hagytam abba 2 eve, hanem a geofizikai munkat, abbol oregedtem ki. (a piat 26 eve)

mayree 2014.04.30. 18:25:23

@Cascabel:
A GES a múlt évben lehúzta a rolót, az utolsó csoport teljes eszközállománya Kurdisztánban maradt, itt próbálják eladni.
Mindez úgy történt hogy épp a MOL-nak dolgoztak, a MOL által nyakukra ültetett igazgatóval.
Tengerentúlra kellett volna menned, ott -ahogy írtad is- amint az ajtón kilépsz mindent fizetnek :)

2014.04.30. 18:40:07

@mayree:
" A GES a múlt évben lehúzta a rolót "
Ez szornyu!!!! Egy legendaval kevesebb. Pedig egy kepzett, tapasztalt garda volt, modern technikaval.
Tengeren tulon vagyok mar 31 eve:) A szeizmikkal csak Kanadaban dolgoztam, nem volt turelmem kivarni, hogy elvigyenek kulfoldre, altalaban 3-6 honap utan kileptem. Dolgoztam nagynevu cegeknek is (GSI, CGG, Halliburton, Western, Sefel stb) lett volna eselyem. A banyaszati kutatas mas, ott most is lenne lehetosegem, de nem akarok Tanzaniaba, Indoneziaba, Fulop szigetekre, stb. menni.

mayree 2014.04.30. 18:44:43

@Cascabel:
Bizony, világszinvonalú technika és szakemberek...
A management pedig jó cocalista módon megkapta úgyis a nagy zsét hogy nem mentek munkák után, otthon pedig már nem akadt.

Tudom hogy ott vagy :) De onnan nézve gondoltam a tengeren túlt :) Nekem a Western, Baker Hughes, Global volt meg, most pedig a Terraseis.

Astalavista 2014.04.30. 18:47:48

@Muscari: ha az óceánból merítesz egy veder vizet, és abban nem találsz halat, akkor levonható az a "következtetés", hogy az óceánban nincs is hal.
Tehát sz@r a dán egészségügy, és üresek a vonatok. Aki ebből akar messzemenő és általánosító következtetéseket levonni, az ne menjen sehova, arra itthon van szükség. :)

blackhairlady 2014.04.30. 18:52:28

@mayree: Na jo, akkor ezt betudom a sivatagi korulmenyeknek:))))
Egyebkent Tszaron is olyan bufet rittyentettek a katonaknak mindennap a sefek, hogy egy otcsillagos szalloda megirigyelhette volna.

blackhairlady 2014.04.30. 18:53:47

@mayree: Ja, es jo etvagyat a hambikhoz:) Nekem sosincs turelmem kivarni a faszen megfelelo homersekletet, igy inkabb a gazosat hasznalom folyekony fusstel meghintve:)

mayree 2014.04.30. 18:56:10

@blackhair-lady:
Hát ezaz, ráadásul a vacsora a főétkezés nálunk. Maradjon az ember keresztény... akarom mondani fogyókúrásos :)))

blackhairlady 2014.04.30. 18:57:18

@Cascabel: Dolgoztal a Halliburtonnak? Hol?

2014.04.30. 18:57:49

@mayree:
Gondoltam, hogy a managment tette tonkre:( Van otthon egy masik seismic ceg is, azoknak sem megy jol, pedig az amerikai. Par eve probalkoztam naluk, ugy elhajtottak, hogy csoda:( Akkor keszultek Spanyolorszagba, gondoltam beprobalkozom, mar csak a nyelv miatt is, plusz par ev tapasztalat. Ott is magyar a management:(

blackhairlady 2014.04.30. 18:59:13

@mayree: Hat vissza is utasithatod, mondvan te eppen fogyokurasos vagy:D

2014.04.30. 19:00:01

@blackhair-lady:
Itt Kanadaban, a 90-es evekben, a geofizikai reszlegenel. De szokas szerint kileptem 2 honap utan:) Nem volt nepitanc csoportjuk:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 19:02:29

@Herr Géza: És nálatok mennyi ez a rohadás tv-adó? (Én is úgy imádom őket, mint a sz.rt...).Itt a svéd verzió olyan 230 ojró évente.Négy részletben kell fizetni.

mayree 2014.04.30. 19:02:31

@Cascabel:
Aquistic? Hívtak de kevés volt a csuhé otthon. Arra hivatkoztak hogy jó hát kevés, de nem lőnek rám. Mondtam hogy az utóbbi nem zavar, amíg el nem találnak, akkor meg még úgy sem :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 19:03:34

@wuaaa [nor]: "Tegnap eszembe jutottál amikor a leendő munkatársaidat láttam, úgyhogy tanulj csak, hogy te is itt végezd.. :)
http://www.dropbox.com/s/tlqsbftmjbu1lli/IMG_3102.JPG"

Tanulok, fonok, tanulok! :) Igyekszem! Koszonom a motivalast. ;)

A stavangeri repteren van "palya" hidroplanoknak?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 19:04:08

@Herr Géza: Hahh, csak továb kellett volna olvasnom.Köszi Peccs. :-)

mayree 2014.04.30. 19:05:01

@blackhair-lady:
Mivel büfé (otthon asszem svédasztalnak hívják.. szegény svédek :)), csupán a magammal szembeni ellenállást kell legyőznöm, na az a nem egyszerű, mert ugye ellenállok én mindennek, csak a kísértésnek nem :))))

2014.04.30. 19:13:10

@blackhair-lady:
Dolgoztam par campen itt Kanadaban, kulon szakacsok, pekek, cukraszok, egy alig 50 fos geologia taborban is. Barmibol barmennyit, ez volt a motto a konyhaban:) Meg szauanank is volt. Legtobbszor ejszakai muszakban vizsgaltam a furasmintakat mint geotehnikus (aki tudott irni, olvasni, automatice tehnikus titulust kapott) es peldaul muszak utan hajnal 3-kor a konyhaban bevagtam 2 egesz tortat regelire minden nap. A kutya sem szolt erte.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 19:14:30

@maxval a gondolkodó birca:
Ezt rosszul tudod Max.

Alapvető különbség hogy a járulékért cserébe nyugdíjjogosultság JÁRT míg az adót arra költik amire akarják.
Magyarul ha holnap azt mondja a kormány hogy mától nem fizetek nyugdíjat akkor JOGILAG nem követelhető.

"A társadalombiztosítási járulékot 2012. január elsejétől felváltja a szociális hozzájárulási adó.
Az alapvető különbség a két fizetési kötelezettség között, hogy amíg a társadalombiztosítási járulék fizetése nyomán létrejövő biztosítási jogviszonyból a törvény által előre meghatározott módon és mértékben keletkezett ellátási jogosultság, addig a szociális hozzájárulási adó nyomán előre meghatározott mértékű ellátási kötelezettség nem keletkezik."

2014.04.30. 19:19:55

@mayree:
Ja, az a ceg neve, mar emlekszem. Egyik eszlelojuk az en muszerkocsimon kezdett. A penzt meg sem mertem emliteni, pedig roppant olcso vagyok:) Azert akartam hazamenni akkoriban, mert volt egy baratnom otthon (en hulye!)

mayree 2014.04.30. 19:20:04

Az ára pedig: nincsenek barátok, ismerősök, nem tudunk belemerülni klubéletbe, sportba, semmibe ami rendszeres. "Haza" úgy járunk mint egy idegen és számoljuk a napokat mikor indul vissza a gép.
És mégis szeretjük, ez van a vérünkben, nem is tudnánk otthon ülni és minden nap bemenni valami gyárba vagy irodába, ugyanazt csinálni egész nap...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 19:24:32

@négyzethálós: Nekem erről a honvédség jutott eszembe.Egy egész századnyi embernek (nem volt 100 ember, csak olyan 35-40) volt 15 perce lemosakodni.Olyan 6-8 zuhanyrózsa volt.Vetkőzéssel, fogmosással, öltözéssel vizesblokk-takarítással...Az ebéd is hasonló volt, mondjuk 30 perc, de sorbanállni a kajáért, megenni, esetleg kurva forró, majd sorba állni a tálcával leadni, mert nem voltak libériás inasok.És még fizetést se kaptunk érte.Na.Hát ennél minden jobb... :-))))
Jó, igaz, 3 hónap után már lazább volt, meg kaptunk zsoldot is, kb annyit egy hónapra, mint egy alap munkabér egy napra... :-)

mayree 2014.04.30. 19:24:55

@blackhair-lady:
Hát ezért nem tudok én még szalonnát sütni sem, mert nincs türelmem :)
Itt szerencsére megsütik időre, csak bele kell pakolni a dolgokat. Hármat sikerült benyomni, jahajj :)))

blackhairlady 2014.04.30. 19:25:30

@Cascabel: Ertem:) A ferjem vallalata is Halliburtonos volt, annak egy leanyvallalata.

blackhairlady 2014.04.30. 19:31:29

@diggerdriver: En mar feladtam, inkabb rahagyom, nem lehet meggyozni. Ez a tema is mar joparszor elokerult es mindig ugyazaz a valasz es az erveles.
Tulajdonkeppen csak az zavar, hogy ha valaki olvassa a felinformacioit, akkor azt esetleg el is hiszi.

2014.04.30. 19:33:06

@geegee:
Az en zsoldom kb 3 vagy 400 Ft volt havonta:) 2 dollar korul!!! De a cigi 5 ft/doboz volt. A fizetesem mint kezdo erdesz 1700ft/honap. A geofizikanal leszereles utan kaptam havi 4000-et, 1976-ban. ( telen kevesebbet, de akkor nem is dolgoztunk)

blackhairlady 2014.04.30. 19:35:15

@mayree: En meg meg az ebeden gondolkodok:) Lehet hamburger lesz nalunk is, de sutoben.

mayree 2014.04.30. 19:38:51

@blackhair-lady:
Hol vagy Te? Itt már fél nyolc :)
Jó étvágyat Neked is! :))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 19:43:03

@blackhair-lady: "Akkor ha te nagy leszel, Norbi leszel?:D"

Valami olyasmi. :) Eleinte meg csak "Norbika" leszek majd ha minden jol megy, de ha majd megveszem eletem elso Volvo XC90-eset es megtanulok hazilag kovaszos uborkat kesziteni az ablakban, akkor talan majd eloleptetnek es megkapom az igazi "Norbi" statuszt! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 19:47:50

Na szóval...

kepkezelo.com/images/53uqnikvv86tqn9lh1g.jpg

A mai poszt legfrappánsabb kommentje @Réka ‎: -é volt. "Vadász vadász..."
Telitalálat.
Én egyébként @blackhair-lady: -Vel értek egyet.
A poszt jól van megírva, igaz hogy nem értem a problémát meg egyet sem értek vele de az ő szemszögéből ez történt.
Így látta így élte meg ez a véleménye.
Nem fogom azért lehúzni mert én másképp látom.
Ez is egy vélemény.
Akinek más, és dolgozott az Amazonnál az írjon ide posztot.
Egyébként meg Klappol posztja kellett hogy rádöbbentsen milyen elképesztően rossz munkakörülmények kötött dolgozok.
Harminc éve napi 9órában egy fél négyzetméteres üvegkalitkában végzem a munkám amiben még a felálláshoz sincs hely.
Gyakorlatilag egy tojótyúk életteréhez lehet hasonlítani a munkahelyemet.
Mindez 100decibel zajterheléssel, száraz időben porral nedves időben tengernyi sárral megspékelve.
Szörnyű.
Csoda hogy még élek.
Arról meg nem is beszélve hogy azt eszek amit viszek és veszek.
Horibile dictu a lakásomat is én fizetem.
A munkábajárás saját költség.
Írnom kéne egy posztot mondjuk ilyen címmel hogy "Rabszolgaként a tyúkketrecben".

Csak mellékesen jegyzem meg hogy az utóbbi időben sokat bírált Maxtól tegnap rendkívül sokat tanultam.
Nagyon jó ismeretterjesztő hozzászólásai voltak, ma pedig egy remek paródiát írt a mai poszthoz.

wuaaa 2014.04.30. 19:49:51

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

:) Na azért!
Hidroplánoknak? Van arra is lehetőség a Hafrsfjordot használva, ahol anno a Luftwaffe egyik hidroplán-bázisa volt. Az észak-déli (18-36) leszállópálya északi végétől pár száz méterre a tenger (öböl), tehát repülésirányítási szempontból se gond, ha onnan indul vagy oda érkezik éppen egy hidroplán.

blackhairlady 2014.04.30. 19:56:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Norbika:DDD Akkor csak tanulj, de ha lehet a iras keszsegedet is fejleszd, hogy jo kis posztot tudjal irni nekunk:)))))))

blackhairlady 2014.04.30. 20:01:44

@diggerdriver: Es valoszinuleg lenne olyan gepkezelo aki ugy eli meg ahogy Klappol az ovet, mert utalattal csinalja, nem a hobbijakent tekint ra. Szerencses vagy, hogy neked a homokozod a munkatereped:)

mayree 2014.04.30. 20:02:23

@blackhair-lady:
Ó, azt hittem itt mindenki európai :)

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.04.30. 20:03:12

Képet mindig lehet készíteni :)
Sajnos az ilyen melóhelyek nagyjából mindig ugyanolyanok, bárhol is legyen az ember.

micsoda? 2014.04.30. 20:03:12

Valószínű, hogy a poszt írója soha nem dolgozott a könnyűiparban. Ha a rosszabbik oldalát írnám le az akkori munkának, ugyanez lenne.
Bizony a németek úgy dolgoznak, hogy van is értelme. Élnek is, nemcsak dolgoznak. A nyugdíjasok teszik ki az utazási irodák nagyobb hányadát. Egyébként a németeknél inkább fogytam, pedig azt és annyit ehettem amennyit akartam. Különben, az édességen kívűl nem sok kalóriát esznek. Azt nálunk teszik:)

mayree 2014.04.30. 20:06:49

@diggerdriver:
Erről ez jutott eszembe:
- A fengsuhi szerint munkahelyen nem szabad az ablakkal szemben ülni. Traktoros vagyok, most mi a lófaszt csináljak? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 20:07:04

@maxval a gondolkodó birca: Nahát, így már azért érthetőbb a napi nyugat-hanyatlás.De ezt miért nem írtad le eddig?Tulajdonképpen simán el tudom hinni ezt.

Ennike (DK) 2014.04.30. 20:09:30

@Muscari:
@maxval a gondolkodó birca: Hosszu lesz, de irtam erre valamit, csak az az erdekes maxval, hogy a hanyatlo skandinav fiatalok nem vagyodnak keletre, illetve igen dorbezolni..

Koszonom, kerdesed, szerintem jo cikket talaltal. Ahany ember, annyi velemeny, es jol tulkrozi a cikk is ezt a folyamatot. En szemely szerint csak Daniarol tudok nyilatkozni, azt is csak a sajat szemuvegemen keresztul. Holnap lesz pontosan 6 eve, hogy ide erkeztem, es osszesegeben elmondhatom, hogy nagyot valtoztam akkori onmagamhoz. Sokkal nyitottabb, toleransabb vagyok. Termeszetesen a kezdeti euforia eltunik, es lassan kirajzolodik a valosag, amit en latok.
Nos, Dania gazdag orszag, aki dolgozik annak nincsenek megelhetesi gondjai, lehetnek luxusgondjai, de nem megelhetesi. Abban a korben,amiben en forgok orvosok, noverek, fizioterapeutak, laboransok, rtg asszisztensek, beteghordok, pszichologusok, lelkeszek, gyogyszereszek, segedapolok, takaritok, akikkel napi kapcsolatban vagyok a munkam reven, mind normalis atlagos eletet elnek. Nem nezik le egymast es nem neznek fol egymasra. Kicsit olyan mindenki egyenlo. Letezik ugyanis Daniaban a Jante lov, itt az angol szovege:
You're not to think you are anything special.
You're not to think you are as good as we are.
You're not to think you are smarter than we are.
You're not to convince yourself that you are better than we are.
You're not to think you know more than we do.
You're not to think you are more important than we are.
You're not to think you are good at anything.
You're not to laugh at us.
You're not to think anyone cares about you.
You're not to think you can teach us anything.
Ezert valahogy az o szemukben senki sem kulonb a masiknal. Ez azt jelenti, hiaba jon Mo-rol egy nagy tudasu orvos nagy gallerral, nem lesz tobb, mint egy itteni, nem kap kulonosebb kituntetest, sem tobb penzt, es nem esnek hasra elotte, hiaba tud sokkal tobbet.

Boldogok, mert masok az igenyeik. Igen van legujabb Audi, es Jaguar is a kornyekemen, pedig ez egy jo atlagos negyed, de nem a sznobok negyede. Nem a kacsalabon forgo villa kell neki, hanem egy atlagos lakas, egy (szuper) auto es utazas. Mas kikoltozik videkre es faval tuzel, de van 2 autoja es 4 gyereke.
A szuleskor nem kell fizetni, de 4x is hazakuldik az anyat, ha nem jott el a szules ideje. Nincs sajat orvosod, itt nem bratyizol, mindig ellatnak, csak maskeppen, mint, ahogy mi azt megszoktuk.
Nagyon vigyaznak a privat szferajukra, nem ontik rad az osszes maganeleti moslekot, sot, ha “tulterheltek” nem is hajlandoak meghallgatni, mert “idegrendszerileg” nem tudjak befogadni a sok negativumot, mas szoval konnyen mondanak NEM-et.
Igaz en is tapasztalom, keleteuropa az o szemukben fekete lyuk.
En 3 korhazban dolgoztam, es mindenhol kedvesek voltak, itt az intenziven, itt egy masfajta tarsasag mukodik. Ez nem az a kedves fajta. Van olyan, hogy nem szol hozzam, csak ha muszaj, de ezt a sveddel is eljatsza, meg a norveggel is, mert nem dan.
Ha en megszolalok, rogton halljak az akcentust, de ha hallgatok nem tudjak, hogy nem kozuluk valo vagyok, ha mas arcod van, ertsd azsiai, vagy fekete, vagy barnabb vagy erhetnek megkulonboztetesek, hiaba beszelsz akcentus nelkul itt szuletettkent. Igen van rasszizmus, elismerem, nehez bekerulni a felsobb koreikbe, talan megkockaztatom, nehez vezeto beosztasba is kerulni.
Es megsugom van orvos baratnom, aki remekul erzi itt magat, es hallottam en is “menekulo” magyar orvosokrol, nos azoknak nem jon be ez a mentalitas, es jobb is, hogy elmennek, mert soha sem lennenek itt boldogok. Nekem ez a hely testreszabott, En sohasem leszek dan, de jol beintegralodott magyarkent jol elek itt. En szemely szerint sem Romaniaban, sem Magyarorszagon nem tudtam volna azt megtenni es elerni, amit itt 6 ev alatt, de nem tudtam volna az lenni, aki vagyok, ha nem kaptam volna meg azt az utravalot, amit Brasso, meg Budapest adott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 20:13:58

@blackhair-lady:
Képzeld el hogy hány gyereknek az álma beülni egy munkagépbe.
Örök gyerek vagyok...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 20:15:33

@mayree:
Ez jóóóóóóóóóó
:))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.30. 20:24:37

@mayree: En europai vagyok, magyar, csak itt elek H.-ban:)))
Szerintem vagyunk joparan az USAbol es Kanadabol is, adg ausztraliabol, Max meg a Marsrol:D

mayree 2014.04.30. 20:26:58

@blackhair-lady:
Értem :)
Akkor a mélyűrből senki? Ejj... :)

blackhairlady 2014.04.30. 20:29:51

@diggerdriver: Az enyem is volt, meg is engedte a rokon, hogy megnezzem belulrol, de vezetni mar nem engedett:D
Az unokatesom ferje markolos, o annyira nincs oda erte, mert nem fizetik meg, es a dereka kikeszult a sok razkodastol.

blackhairlady 2014.04.30. 20:31:48

@mayree: De, a melyurbol Hinta, ott nem kell dogozni:)))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 20:36:14

na, a nap vicce, diggie mint tojótyúk :DDD

Mr Long 2014.04.30. 20:36:52

@diggerdriver: "Harminc éve napi 9órában egy fél négyzetméteres üvegkalitkában végzem a munkám amiben még a felálláshoz sincs hely." Van ott felallasra hely, csak ne karjal kozben felkellnii a szekedbol! :DDDDDDDDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 20:43:36

@maxval a gondolkodó birca: Csak azt áruld el, hogy az "atomizált" alatt mit kell érteni? :-)))

Sugárzó?Nukleáris meghajtású?

Papagály (törölt) 2014.04.30. 20:44:48

@tanato: "Pedig a figyelő egy korrekt lap és internetes gazdasági oldal"

volt valamikor régen, de már évekkel ezelőtt elbulvárosodott.

robogó 2014.04.30. 20:44:48

Tudok jó és rossz élményeket a külföldi munkavállalásról de 80 százaléka megtalálta a számítását külföldön.Vannak akik ott telepedtek le úgy hogy itthon nullák voltak.Az ismerőseim közt van raktáros most főnők, van légiós most éterme van párizsban,van orvos,fodrász los angalasben ergo ilyen is van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 20:45:24

@Babette_:
Szörnyű mi?
Átérzed?
:))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 20:47:25

@diggerdriver: abszolút:D ahogy elnézem a letaposott hátukat:DDD innentől te fogsz mindig eszembe jutni

blackhairlady 2014.04.30. 20:50:30

@diggerdriver: Szep peldany:) De azert kiporszivozhattal volna mielott lefenykepezed:)))))
Az utolso kepen ott felul a teknos mit jelent? Vele hasonlitod ossze a haladasi sebessegedet?:))))

blackhairlady 2014.04.30. 20:51:13

@mayree: Akkor felvilagositalak. Digger a fonok!:)))))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 20:51:41

@diggerdriver:

Lényegtelen. Eddig is csak az járt, amit a jogszabály megállapított. Most is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 20:52:58

@geegee:

Készítem a cikksorozatot a témáról. De most éppen töröm a fejemet egy Java-kérdésről, s míg nem jövök rá, nem tudok mással foglalkozni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 20:53:50

@Ennike (DK):

Az, hogy egy skandináv fiatal nem akar kisebb jövedelmet, az nyilvánvaló. De mit bizonyít ez? Semmit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 20:54:02

@Cascabel: Na jó, de te idősebb vagy egy húszassal.Nekem már volt 2000 forint is. :-) Mindez 1993ban...Boldog gyermekkor... :-)))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 20:54:40

@Babette_:

Adó = amit köteles vagy fizetni, függetlenül, hogy mit kapsz cserébe.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 20:59:38

@mayree: :D

Jéé, te is suhinak mondod?
És a neved az Majré akar lenni? :-))
De mi az az uh-uh a blog címében?Csak nem valami rászistá huhogás, mint a Fradi béközépben? :-)))

mayree 2014.04.30. 20:59:50

@diggerdriver:
Pirx kapitány hogy örült volna ennek :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 21:00:15

@maxval a gondolkodó birca: Jajó, úgy értem...Majd mondom is az ittenieknek... :-))

mayree 2014.04.30. 21:00:42

@blackhair-lady:
Köszi, azt mindig jó tudni :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 21:02:19

@maxval a gondolkodó birca:
Igen, csak most azt a jogszabályt bármikor figyelmen kívül hagyhatják.
Ahogy írtad adót köteles vagy fizetni ha kapsz érte cserébe valamit ha nem.
Most a járulék amiért cserébe járt valami adó lett amiért vagy jár valami vagy nem.
Ez a különbség.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 21:05:37

@Ennike (DK): Csak erre a Jante törvényére reagálnék.Nekem mégiscsak kicsit lenézőnek tűnik ez a szövegezés.Vagyunk "mi" akik eleve itt születtünk, meg vagytok "ti" , a bevándorlók, akik sose gondoljátok azt, hogy olyan jók lesztek mint mi.
Nem tudom, ki volt ez a Jante, de egy kicsikét pof@n kellett volna verni egy szívlapáttal.Nem baj, hogy leírja a hülyeségét, csak ne magyarázza már bele a nagy esélyegyenlőséget... :-O

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 21:05:47

@blackhair-lady:
A középső képen van egy kapcsoló amin választani lehet a nyúl vagy teknős üzemmód között.
Ez a sebességváltó.
Általában kétsebességesek ritkábban három.

Quercus a favágó 2014.04.30. 21:06:43

@maxval a gondolkodó birca:

Max barátom, ki kell, hogy javítsalak. Az adó, és a járulék között jelentős különbség van. Abban igazad van, hogy mindkettőt a jogszabályi rendelkezések szerint kötelező fizetni, és mindkettő behajtható. Abban viszont tévedsz, hogy nincs közöttük különbség. Az adó a törvény külön rendelkezése alapján, a társadalmi közös szükségletek fedezetéhez való hozzájárulás. A társadalombiztosítási járulék foglalkoztatót az általa foglalkoztatott biztosított részére a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonnyal összefüggésben kifizetett (juttatott) járulékalapot képező jövedelem után fennálló fizetési kötelezettség. Tehát a beszedett adókból az államnak nem keletkezik kötelezettsége az állampolgárral szemben. A beszedett járulékokból viszont igen. Itt ugyan is biztosítási jogviszony jön létre, a törvény által előre meghatározott módon és mértékben keletkezett ellátási jogosultságra. A szociális hozzájárulási adóból előre meghatározott mértékű ellátási kötelezettség nem keletkezik. Nem véletlenül iktatták be az 1997. évi LXXX. törvény(Tbj.) 2.§ 6(a) pontját.

"(6a)7 A társadalmi szolidaritás elvének megfelelően – a szociális biztonsághoz, valamint a testi és lelki egészséghez való jog érvényesítése, valamint az egységes állami nyugdíjrendszer fenntartása érdekében – törvény a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak költségvetését egészben vagy részben megillető olyan fizetési kötelezettséget is megállapíthat, amelynek megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogot nem keletkeztet."

Tudnak ezek a fiúk, na.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 21:07:34

@mayree:
Rezsőfater a főnök hozzá kell menni gyűrűcsókra mert ha nem akkor lófejjel ébredsz.
:)))))))))))))))))))))))

2014.04.30. 21:07:57

Off:
Most olvasom a hirekben, hogy Nanaimoban (B.C. Canada) egy fureszuzemben 4 embert lelottek, ketto meghalt:( Nincs 2 hete, hogy itt Calgaryban 5 fiatalt szurtak halalra :(
Mi tortenik ebben az egykor bekes orszagban??
Igaza van Maxnak, ez a Nyugat alkonya.

mayree 2014.04.30. 21:08:11

@geegee:
Ra (Arabic: رع }}‎)(sometimes spelled Rê based on the attested Coptic name and reconstructed as *Rīʕu (ree-uh-uh) ) is the sun-god of Heliopolis in ancient Egypt.

Az elején a May az sokmindent jelenthet :)))

blackhairlady 2014.04.30. 21:09:11

@diggerdriver: Ez nagyon vicces, nyul es teknos uzemmod:DDDD tenyleg mint az oviban, van homokozod, mecsbokszod, kisallataid, elhiszem , hogy szereted a munkad:)

blackhairlady 2014.04.30. 21:10:32

@mayree: Csak vicceltem am, mi itt mind egyenloek vagyunk mint a kom... kap.. nem is tudom melyik rendszerben. Van aki kicsit egyenlobb, de azt betudjuk a koranak vagy az eszenek;D

mayree 2014.04.30. 21:10:41

@diggerdriver:
Jóvan, csak készítsetek föl! (remélem ki van neki tetoválva :)))))))

Muscari 2014.04.30. 21:11:20

@Ennike (DK): koszonom, Ennike, valami ilyesmit vartam toled. Mindenhol vannak olyan emberek, akik nyavalyognak, meg olyanok is, akik probaljak jol erezni magukat. Lehet, hogy a cikkbeli orvos is azert ment el, mert nem tekintettek istennek.

Ami az eszaki mentalitast illeti, ez az egyenrangukent kezeles nagyon tetszik, a tavolsagtartas mar kevesbe. Ebbol a szempontbol en inkabb a deli tipushoz tartozom, en szerertek baratkozni a szomszedokkal, kollegakkal, jokat dumalni. Nem veletlen, hogy a spanyol kolleganommel voltam a legkozvetlenebb viszonyban. Viszont a ferjemnek 100%-ban bejonne a skandinav hozzaallas!

Ennike, tegnap eszembe jutottal. Apukam sajnos az intenziv osztalyon fekszik, anyukam szerint minden ott dolgozo orvos, nover hozzaallasa csillagos otos. Nagyon lelkiismeretesek es segitokeszek, korrektul tajekoztatnak, ez a hozzatartozoknak nagyon sokat jelent.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 21:13:57

@geegee: Ejnye, azert ezt egy sved lakosnak illene tudni, hogy Jante nem az aboriginal kontra bevandorlo csoportokra irta a torvenyeit, hanem osszessegeben az eszakon elo emberekre. Szoval nem oslakos vs. bevandorlo kontextusba olvasd, hanem egyen vs. csoport kontextusban.

Ha te szuletett svedkent egy masik varosba koltozol vagy munkahelyet valtasz es bekerulsz egy uj csoportba, akkor ez rad ugyanugy vonatkozik mint egy bevandorlo magyarra. ;)

33621 2014.04.30. 21:14:31

@Cascabel: Nem volt az a 4000Ft rossz fizetés akkor! Én 1981-ben 13,50Ft órabérrel kezdtem. Abban az időben minden második szombaton is dolgoztunk. Igy kb kiszámolhatja mindenki hogy mennyi is volt akkor a kezdő fizetésem!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 21:14:47

@QUERCUS(a favágó):

Elméletileg így van, a gyakorlatban nincs különbség.

mayree 2014.04.30. 21:14:51

@blackhair-lady:
Brian Look. You've got it all wrong. You don't Need to follow me. You don't Need to follow anybody. You've got to think for yourselves. You're all individuals.
Crowd YES! WE'RE ALL INDIVIDUALS!
Brian You're all different.
Crowd YES. WE ARE ALL DIFFERENT.
Folower I'm not.
Crowd Ssssh. Sssh.

:)))))

Ennike (DK) 2014.04.30. 21:15:00

@maxval a gondolkodó birca: inkabb elmegy Afrikaba onkentesnek, ilyeneket ismerek, olyanokat, akik az ujabb Eu orszagaiba mennenek olyanokat nem ismerek, nem kulonosebben erdekli oket

mayree 2014.04.30. 21:16:29

@33621:
én is 81-ben kezdtem 14.50-nel :)
az havi 4500 volt bónusszal és vacsorajeggyel, utiköltség térítéssel.

Ennike (DK) 2014.04.30. 21:18:55

@Muscari: itt is vannak baratkozos emberek, nyitottak, beszelgetosek, de embere valogatja, amikor ide koltoztem az uj lakasomba, az also szomszedom kepeslappal fogadott es szepeket irt, hogy erezzem jol magam, es, hogy ez milyen jo kozosseg, jo lepcsohaz stb, nekem itt is vannak jo szomszedaim itt is baratkozom, sot jobban, mint Bp-en, ahol csa koszono viszonyban voltam a szomszedokkal. lakokkal. en nem altalanositanek, hanem ember es ember.
Edesapadnak a legjobbakat kivanom es orulok, a jo tapasztalatnak:))

klappol 2014.04.30. 21:20:12

@33621: @mayree: Én 75-ben kezdtem, mikor a fizum 2100 nettó volt. Ez akkor jó volt, de mellékesen még valutáztam kicsit :D:D

Akkor ti mind fiataok vagytok :))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 21:20:42

@diggerdriver: Klímásak ezek a gépek?Mert ha nem, az télleg emberkínzás.Már akár huszonpár fokban is úgy felmelexik a kocsink belseje a napon állva, hogy szörnyű.Gondolom ablakot se lehet akármior nyitni, nem?Por, zaj...
Meg az őszi, tavaszi reggeli párásodás.Azt se törölgetném kézzel ekkora felületeken...

Ennike (DK) 2014.04.30. 21:20:52

@geegee: sv.wikipedia.org/wiki/Jantelagen, nekik ilyen van, kozuluk sem mindenki buszke ra, de vannak, akik nagyon is igy gondoljak

mayree 2014.04.30. 21:21:09

@klappol:
És sosem öregszünk :)

2014.04.30. 21:22:08

@33621:
Persze hogy nem volt rossz! Nem is panaszkodtam:) Raadasul ugy dolgoztunk, hogy egyik heten hetfon delben kezdtunk, a masik heten kedden. Penteken delben mar mindenki indult hazafele. Novembertol marciusig dekadoztunk, az az minden masodik heten mentunk, igaz, 7 napig. Olyankor vetelkedok, tovabbkepzesek, kirandulasok, karbantartas es ivaszatok voltak. Embertelen sok penz volt az olajiparban akkoriban. De ez sem tetszett:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 21:22:11

@maxval a gondolkodó birca: Na, nyomassad majd ide is.Hátha befordul a fél társaság... :-))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 21:23:15

@Cascabel: "Most olvasom a hirekben, hogy Nanaimoban (B.C. Canada) egy fureszuzemben 4 embert lelottek, ketto meghalt:( Nincs 2 hete, hogy itt Calgaryban 5 fiatalt szurtak halalra :(
Mi tortenik ebben az egykor bekes orszagban??
Igaza van Maxnak, ez a Nyugat alkonya."

Azert szerintem nagyon ne lovalld bele magad a nyugat alkonyaba. :)
Egy evben van atlagosan 600 gyilkossag Kanadaban. Napi 1,6 embert olnek meg. Ket het alatt 9 gyilkossag az meg statisztikan belul van. En nem annyira temetnem meg emiatt Kanadat.

A viragzo keleten, Mo.-n, lakossaggal aranyosan nezve tobb mint 2X ennyi gyilkossag tortenik...

klappol 2014.04.30. 21:23:59

@maxval a gondolkodó birca: Így bizony. Ja Max, nekem is teccet a rövid, de mulatságos írásod, ezt most mint pozitívum ként vedd :DDD

Az a jó az itt blogozó emberekben, hogy szeretik megmondani az igazat, ahogy az van, kedvelem, még akkor is, ha ez a posztom is megért 1 misét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 21:24:40

@blackhair-lady:
Szinte kivétel nélkül minden gépen ez a szimbólum van a sebességfokozatoknak.
Jó játék:)))))))))))))))))))))))))))))))
Jaa és még egy érdekesség.
Minden gépen kötelező a villogó sárga figyelmeztető lámpa.
Viszont az új gépeknél mint ennél is megjelent egy villogó zöld lámpa is a fülke tetején.
Az pedig azt jelzi hogy a biztonsági öv be van e kötve.
A munkaterületen bóklászó biztonsági ember messziről látja hogy be vagyok kötve vagy nem.

mayree 2014.04.30. 21:25:20

@geegee:
Ezek már a segged is kinyalják :)

klappol 2014.04.30. 21:25:36

@mayree: De a testünk, + az agyunk is. Próbálom felvenni a versenyt sokszor, de lassan rá kell ébrednem, hogy már nem a régi vagyok. kezdődik az öregkor???????????????? :))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 21:25:55

@mayree: Ahham, hát jó...A Ré-napistent még vágom, de sokkal okosabb nem lettem.Azért köszi.
:-)))))

2014.04.30. 21:27:57

@mayree:
Sose felejtem el, 15 Ft volt a vacsorajegy, egy II. osztalyu etterembe szolt Egerben, jol lehetett lakni belole, plusz egy sor is belefert. Fizettek kulszolgalatot, terepi potlekot, gepjarmu vezetesi potlekot, mozgober, jutalmak, sokszor azt sem tudtuk, mit miert kapunk, csak dolt a penz:)

mayree 2014.04.30. 21:28:43

@Cascabel:
Mi már csütörtökön mentünk haza, mindegy volt hogy hétfőn vagy kedden kezdtünk :)
Nektek volt egy Péterfaitok, ugye?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 21:29:17

@33621:
81ben kezdtél?
Micsoda véletlen én is:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 21:31:09

@mayree:
Bazmeg első fizetésem 4500 volt nekem is 81ben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 21:31:29

@maxval a gondolkodó birca: ez csak egy kritérium, de nem csak ez határozza meg.
ezt neked főleg tudnod kéne.

2014.04.30. 21:32:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Tudom, csak ilyenekhez itt nem vagyunk hozzaszokva. Lehet, hogy par ev mulva mindennapos lesz?

33621 2014.04.30. 21:32:22

@diggerdriver: Lehet hogy egy idősek lennénk Öcsisajt? Én Július 16-án álltam munkába. Most lesz 33 éve.

mayree 2014.04.30. 21:32:54

@klappol:
a test nem számít, csak kölcsön kaptuk :)
az agy nem tompul, csak bölcsebb lesz (beleszarik sokmindenbe :))
a gyerekek elől kell eltitkolni hogy mi nagyobb gyerekek vagyunk mint ők :))

(persze van aki felnő, ő még azon a szinten van... :))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 21:33:09

@QUERCUS(a favágó): bárcsak már valami jóra is használnák a tudásukat...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 21:35:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: egy bevándorló szerintem mindig is egyén vs csoport kontextusba érkezik.Szerintem ez a szövegezés nem túl szerencsés, főleg úgy, hogy ezek a skandinávok a hiperkorrektség "megtestesítői".

@Ennike (DK): Értem, köszi.De valahogy én nem szimpatizálok vele.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 21:35:24

@33621:
Melyik? Ezekből sok típussal dolgoztam.
Önmagában a nagyság semmit nem jelent.
A nagy gépek bányagépek.
Unalmas favágó munka.
Szórod a földet mint bolond a lisztet ezer köbméterszám.
Az igazi szakma az mikor a sarokból kell kiharapni a pókot.

33621 2014.04.30. 21:37:34

@klappol: Mindenki nem lehet olyan öreg mint te! Holnap elmész a
stadion megnyitóra? Ott a helyed nem? Tősgyökeres cívisként.
Én megyek dolgozni éjszakára, és nem érdekel a foci sem.

M. Péter 2014.04.30. 21:38:41

@Ennike (DK): Be lehet állítani, hogy csak a partnerlistádon levők hívhassanak vagy küldhessenek neked üzenetet. Ettől még valaki a neved vagy e-mailed alapján még meg tud találni a skype-on, de
előbb meg kell kérnie, hogy vedd fel a partnerlistádra, csak azután tud felhívni vagy üzenet küldeni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 21:39:02

@33621:
Én augusztus 23-án kezdtem vasárnap mert a 20.-a csütörtökre esett és a pénteket vasárnap kellett ledolgozni mivel a következő szombat munkanap volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 21:39:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Mint a viccben:

-New Yorkban minden percben elütnek egy ember...
-Szegény szerencsétlen...

:-))

33621 2014.04.30. 21:39:08

@mayree: Volt akinek már akkor is jól ment! :-)

2014.04.30. 21:42:26

@mayree:
Ismerted a Belat??? Erdekes ember. Par eve talalkoztam vele Kisujszallason, csop. vez. volt akkor, jol elbeszelgettunk. A Csulokot is ismerted? Vele is talkoztam kb. 4 eve. Legendas csoport volt az E-1:) Egy nagy csalad:) Hogy a jo Isten aldja meg oket!

klappol 2014.04.30. 21:42:57

@mayree: Igazad van tökéletes.

@33621: Nem vagyok én se focis :D:D nem is vagyok debreceni :D:D, de az életem közepén ide dirigált a sors, meg a későn jött szerelem. :D:D:D nem vigyorogni :))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 21:44:04

@geegee:
Magyarországon fapadosan veszik meg a gépeket mert úgy olcsó.
Itt fullextrásan.
Légkondi, súlyra állítható kompresszoros légrugós ülés, automata kanálcserélő, elektromos pumpa a tankoláshoz.

Muscari 2014.04.30. 21:45:32

@Ennike (DK): koszi szepen.
Ami a szomszedokat illeti, orulok, hogy ott is vannak, akikkel lehet baratkozni. Megsem "rideg, hideg, embertelen vilag" az :-)

2014.04.30. 21:45:54

@mayree:
Melyik csoportnal voltal? Voltam Kalban is vizessofor 82-ben, visszamentem a ceghez 3 hetre, de akkor mar nagyon allat voltam:( (alcohol)

Ennike (DK) 2014.04.30. 21:46:21

@M. Péter: igen, koszi, ezeket tudom is, de nem akartam magamat teljesen kiloni, meg elerhetetlenne tenni, de ez most tobb a soknal, hogy hetente valami "general" katonaruhas, mind Usa-bol de Afganisztan,es kornyeken szolgalo, bejelol, blokkolom es keretlen uzenetkent tolom vissza, de ez mar tobb a soknal, most kivancsi leszek, ferfikent es allat fotoval,latinul beszelo, erdekes leszek-e meg valakinek

Ennike (DK) 2014.04.30. 21:48:26

@Muscari: nem, es radmosolyognak, most voltam kocogni, es visszamosolyog a masik futo, ah, nem rossz emberek ezek, csak tudni kell veluk banni, en a mosolyommal leveszem a labukrol:)))

klappol 2014.04.30. 21:49:32

@Babette_: Cuki volt a korai hozzázólásod :D:D:D "na ezzel se sexelnék" ez jól esett, lehet én se veled :))))))))))))))), igaz az egy más műfaj:D:D

Nem érsz rá valamikor??? :)))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 21:50:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Én csak azt az embert sajnálom amelyiket 6tized részben megölik és másnap hal meg.
:))))))))))))))))))))))))))

33621 2014.04.30. 21:51:44

@diggerdriver: Az oké hogy már ebbe is be kell kösd magadat, de hány légzsák van benne és hány csillagos a az eurocap töréstesztje?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 21:52:34

@klappol: annyi időre semmikor, amennyi ideig neked tart:DDDD

(azt írtam, "veled", nem azt, hogy "ezzel")

mayree 2014.04.30. 21:53:50

@diggerdriver:
jaja, apám akkor 20 év után kapta kb a felét.

33621 2014.04.30. 21:54:10

@klappol: De csak itt ragadtál! Tessék nekem beilleszkedni itt mint amikor a Németeknél dolgoztál 10 évet! Értettem!! :-)

klappol 2014.04.30. 21:54:22

@Babette_: bocs, elnírtam, tudom, hogy intelliges vagy. .........ö még nem is voltunk együtt, akoor honnan gondolod, hogy meddig tartana :D:D:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 21:54:24

@mayree: (azon gondolkodtam, hogy tunéziában akár találkozhattunk is anno ott lenn délnyugaton...csak nem tudtuk:))

2014.04.30. 21:55:49

@Ennike (DK):
" erdekes leszek-e meg valakinek"
Biztosan! Vannak homokos, perverz latin-amerikai szarmazasu katonak is:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 21:55:59

@klappol: olvastam, hogy vínember vagy. annak sokáig tart, pláne egy vínasszonnyal:D

33621 2014.04.30. 21:56:36

@diggerdriver: Öcsi te már akkor is lógtál! Na majd e miatt nem lesz meg az elég éved a nyugdíjhoz! :-)

klappol 2014.04.30. 21:56:44

@33621: Próbálok, azzal nincsis baj, kell néha illen poszt is, de majd a harmadikat olvasd el, na az más lesz, már, ha kirakja a HÁ:D:D:D, mert tudok olyat is :)))))))))

blackhairlady 2014.04.30. 21:57:20

@mayree: Ja, es a sotet Afreikabol is irogatnak ide mar ha van Internet:)

blackhairlady 2014.04.30. 21:58:35

@Muscari: Sajnalom apukadat, remelem felepul es hamarosan jobban lesz!

klappol 2014.04.30. 21:59:18

@Babette_: Látod az avatáromon az öregebbiket, na az én vagyok a két fijammal :)))))))))))))

blackhairlady 2014.04.30. 21:59:19

@klappol: En '84-ben 2400 ft-tal kezdtem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 22:00:21

@klappol: már egyszer mondtam, hogy az a kép hangyf.sznyi, semmi se látszik rajta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 22:01:10

@33621:
Tudod szép dolog a 16 légzsák meg 23csillagos törésteszt de ha 20tonna acél védi az embert az se kutya:)))))))))))))))))))))))))))

klappol 2014.04.30. 22:03:38

@Babette_: Na ezen jobban látni ,tudom most az ittlevék is kíváncsiak lesznek, de ezért van a közösség:)))))))))))))

index.hu/kultur/eletmod/2009/11/28/evmenedzsere3/

33621 2014.04.30. 22:04:01

@Babette_: vínemberek, piha.
Akkor te csajszi mennyi is vagy úgy kb? 20-30? 30-40? vagy csak nem több? :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 22:04:06

@klappol:
Figyelj, nincs baj azzal a Parkinsonnal hidd el.
Mikor pisilsz kétszer jó...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

mayree 2014.04.30. 22:05:23

@Cascabel:
Bélát csak hírből ismertem, de a második exem ott volt diszpécser az E-1-nél :)
Ugye az 5-össel Pápán kezdtem.

klappol 2014.04.30. 22:05:45

@diggerdriver: Tudom, rád mindig leghet számítani, :)))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 22:05:46

@33621:
Nem lógtam csak a májusban letett traktorvezetői vizsgám után augusztusban kaptam meg a jogosítványt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 22:06:46

@klappol:

Vadász vadász...
:))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 22:07:00

@klappol: ááá. te vagy az, aki megjelölt fb-on, aztán egy hónap múlva azt se tudta, ki vagyok.

klappol 2014.04.30. 22:07:17

@diggerdriver: :D:D:D nagyon ott volt:))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 22:08:02

@blackhair-lady:
Szemtelenül fiatal vagy.
:))))))))))))))))))))))))))))))

33621 2014.04.30. 22:09:26

@klappol: Már várom! Minden jó ha a vége jó!

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 22:09:41

@klappol: nem, öreganyám kalózkodik néha Babette néven:P(

klappol 2014.04.30. 22:11:32

@Babette_: Na vele hozzál össze :D:D az kell nekem :))))))))

33621 2014.04.30. 22:11:51

@Babette_: Na valami konkrétabbat ha lehet! Egy jó akt is megteszi amit itt tudnánk elemezni! Természetesen rólad nem a kecskéről.

klappol 2014.04.30. 22:13:14

@33621: Annyit elárulok, hogy ezeknek a posztoknak a fordítottja lesz, hát hogy jó lesz é, vagy sem, az majd kiderül :):)

33621 2014.04.30. 22:14:43

@diggerdriver: A Magyar bürokráciával már akkor is baj volt!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 22:15:02

@geegee: :DDDDD

@diggerdriver: "Én csak azt az embert sajnálom amelyiket 6tized részben megölik és másnap hal meg.
:))))))))))))))))))))))))))"

Ha van egy kis szerencseje, akkor masnap nem ra esik a statisztika es akkor meguszta egy 60%-os leszazalekolassal. :)

@Cascabel: "Tudom, csak ilyenekhez itt nem vagyunk hozzaszokva. Lehet, hogy par ev mulva mindennapos lesz?"

Nem hiszem. Kanada meg mindig nagyon biztonsagos orszag. :) Egy jo bunozesi rata nem romlik le ugy 1-2 ev alatt, hogy mindennaposak legyenek a tomegmeszarlasok.

**mimi** 2014.04.30. 22:15:35

@diggerdriver:
nahát...nekem 3200 volt 82-ben, amikor kezdtem..le vagyok maradva :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 22:17:13

@33621: öt darab számnak? még viccból se:P

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 22:20:26

@33621: mondjuk kecskéről könnyebben lenne, az biztos...

Muscari 2014.04.30. 22:35:54

@blackhair-lady: nagyon koszonom neked is. Mar egy kicsit jobban van.

morsels (törölt) 2014.04.30. 22:40:27

@Babette_:
Errol eszembe jutott, hogy valamikor regen lattam ezt a fotot a Nat Geoban :-)
www.pinterest.com/pin/215961744605881845/

De az igazan vicces az az volt, hogy a fotos majdnem nem tudta megcsinalni a fotot, mert a birkak eldoltek, nem birtak megallni :-)

2014.04.30. 22:40:29

@mayree:
Mi 79-ben mentunk Papara Egerbol. 82-ig voltam ott, csodalatos evek voltak:) 89-ben mentem haza elosszor, a csoportot is megkerestem, azt hiszem Sarvaron "allomasoztak' akkor, a banyasznapon is ott voltam. Ha az exed ott volt diszpecser, hallhattal roluk bovebben:) Lehet, hogy meg engem is emlegettek az "oregek":) Te voltal a papai vibroscsoportnal a geodeta? Nem sokaig voltatok ott, ugy emlekszem.

Muscari 2014.04.30. 22:41:07

@klappol: akkor majd biztos arrol fogsz irni, hogy milyen jol erezted magad ;-)
Te szegeny, ma ezzel a nemet kajaval adtal tamadasi feluletet, ebbe kotott bele mindenki. Megis, mit vartal, egy jo kis kinait? :-P

Azert jol birod a strapat, gratulalok.

Shanarey 2014.04.30. 22:43:10

@mayree:

Ez így nem teljesen igaz, én, néha a Babylon 5-ről jelentkezem.

:-)))

2014.04.30. 22:43:36

Volt mar naszoval ma?

gergius 2014.04.30. 22:44:16

@zöldeketbeszélek: Nem lehet persze általánosítani tényleg vannak nagyon ortó lengyelek is, de magyarok között is találni bőséggel olyanokat akikkel "soha többet az életben"...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.30. 22:44:16

@diggerdriver: Tudod, régóta meg szeretnék kérdezni egy dolgot tőled.Te földet markolsz, én salátát markolok a szendvicsbe. Miért érzed különbnek magad?És ne gazdasági maszlaggal gyere hanem a másik oldalról próbáld megközelíteni a dolgot.

Papagály (törölt) 2014.04.30. 22:44:17

@klappol:
köszi, hogy leírtad a sztorid, nagyon érdekesnek találtam. várom a következő részt.
én messzemenően veled értek egyet, irtózatosnak találom, hogy épelméjű, több-kevesebb kreativitással, változatos és sokrétű képességekkel rendelkező emberektől ilyen "munkát" várnak manapság. ami egy robotnak biztosan remekül megfelelne, de érző, gondolkodó emberi lényeknek...

a legmegdöbbentőbb, és a legárulkodóbb a világ állapotáról, hogy a többség semmi kivetnivalót nem talál benne, s arra hivatkozik, hogy máshol se jobb, sőt rosszabb. ez komolyan az érvetek? hogy a másik munkáltató is biorobotként tekint az "emberi erőforrásra"?
a jelek szerint a többség remekül idomítva van, tudják, hol a helyük. félelmetes ez a falanszter.

ha erről szólna az életem, hogy valahol nulla örömmel járó tevékenységgel tengetem a napjaimat mindössze azért, hogy parizert tudjak venni magamnak meg az utódaimnak, már rég felvágtam volna az ereimet. ilyen élet kinek kell? ez az igazi vegetálás. aminek alig van más eredménye, mint maga a vegetálás. hogy holnap is csinálhatod. ugyanezt.

szerintem fontos és felemelő dolog a munka, de az olyan munka, aminek elvégzése örömmel jár. az örömnek pedig az a nyilvánvaló feltétele, hogy a képességeink legjavát kelljen nyújtanunk ahhoz, hogy el tudjuk végezni.
ha egy munkához a legfőbb elvárt képesség a monotóniatűrés, akkor abban nem lesz sok örömünk. vagy komolyan azt hiszi valaki, hogy öröm tűrni?

a mai munkahelyek nagy része az egyénnek szinte semmit sem nyújt a fizetésen kívül. ez normális dolog? persze, szerintetek nyilván az, mert az amazon mellett a többi multinál is hasonló a helyzet...

azt gondolom, ha ilyen árat kell fizetni a kényelemért meg a fényűző fogyasztási javakért, akkor tartsák meg maguknak. fele ennyit se érnek. akkor inkább elmegyek junkienak, szívok, példás alkoholista leszek, vagy ha nem telik rá, majd szipuzok, ragasztózok, és "krokodillal" vágom magam haza. komolyan mondom, az amazonos robotmunkákkal szemben ezek MINDEGYIKE racionális választásnak hangzik!

félreértés ne essék, tudom, hogy az itt okoskodók (velem együtt) nem efféle munkát végeznek, a legtöbben úgy osztják az észt, hogy ők kreatív, jól fizetett, képességeik fejlődésével, önmaguk kiteljesedésével járó, szociálisan is kellemes munkahelyen töltik napjaikat. ugyanakkor hatalmas tömegek vannak olyan munkára kényszerítve (ha nem csinálja, éhenhal), ahol kifejezett hátrány a kifejlett jobb- és bal agyfélteke. lényeges előnyt jelent a minél nagyobb mértékben hiányzó szürkeállomány és lehetőleg 80-85-ös IQ, hogy önállóan ellássa magát, be tudja fűzni a cipőjét, de ne őrüljön bele az unalomba, amit a rákényszerített munka elvégzése jelent.

Papagály (törölt) 2014.04.30. 22:44:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
ha szemtelenkedni akarnék, azt mondanám, hogy a túl sok ember (commodity) nyilván aszociálissá teszi az embereket, értéktelenné az embertársakat, ezért nem csoda, hogy magyarországon és még vadabb keleten több a testet ölt(ött), gyilkos szándék. a kanadai népsűrűség kb. harmincada a magyarénak (százszorakkora területre jut háromannyi ember, mint a pannon tigris honában). bár az is igaz, hogy a kanadai lakosság 90%-a a déli határ (usa) százkilométeres közelében tanyázik.

Shanarey 2014.04.30. 22:45:38

@mayree:

Pirx, egy kávéfőzőtől is megijedt.
:-)

mayree 2014.04.30. 22:47:14

@Shanarey(SCO):
Bejött neki, vagy mégsem? :)

mayree 2014.04.30. 22:50:58

@Cascabel:
Igen, '81-ben ott kezdtem de akkor még mint szintező, Csacsa mama volt a geodéta :)
Mesélt sokat, az első férje is a csoporttól volt, elfelejtettem a nevét, hosszúhajú srác, észlelő volt.
Aztán a téli leállás után én már az alföldön kezdtem a lengyelekkel, az volt az első elektromos 3D az országban a Wega 3D. Patkó mester is ott volt, meg még páran az elektromostól :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 22:53:49

@házelőtthinta:
Csak egyetlen példát mondjál ahol én különbnek éreztettem magam bárkitől is.

Shanarey 2014.04.30. 22:56:39

@klappol:

Na így már értem miért nem bírtad az Amazont.
:-))))

mayree 2014.04.30. 22:58:06

@Shanarey(SCO):
Nem is olyan régen néztem meg újra az Orion űrhajó sorozatból egyet, ott az NDK vasaló vitte a prímet a műszerfalon. Hogy be voltam én akkoriban tojva a "varangyoktól"! :))

33621 2014.04.30. 23:01:49

@Babette_: Mit kérsz érte? Ha nem öt szám hanem fix elérhetőség?

mayree 2014.04.30. 23:02:30

@33621:
Ha megyünk mozizni, én is kocsival megyek oda :)

Shanarey 2014.04.30. 23:03:30

@házelőtthinta:

Nos abból a földből, amit Diggerdriver markol, szinte bármi lehet, de abból a salátából, amit te markolsz csak egy valami.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 23:05:09

Nem tudom már, ki rakta be, de nagyon köszönöm neki, legyen itt mégeccer:

index.hu/kulfold/2014/02/03/mit_adtak_nekunk_az_eszakiak/

Csak olvastuk és röhögtünk nagyokat a nejemmel...Az már biztos, hogy nem kettő, hanem inkább 12 párhuzamos Skandinávia létezik... :D
Olvassa el minden kint élő!

Shanarey 2014.04.30. 23:06:12

@mayree:

A végeredményt tekintve nem hiszem.
Szerintem azóta ő is rájött hogy elhamarkodott döntés volt.

Shanarey 2014.04.30. 23:08:17

@mayree:

Az Orion
:-)

Az Alfa holdbázis volt számomra az amitől néha féltem.
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 23:08:28

@Shanarey(SCO):
Most mondtam volna neki azt hogy salátát markolni én is tudok?
Pont alátámasztottam volna a kérdését.
:))))))))))))))))))

Shanarey 2014.04.30. 23:10:59

@diggerdriver:

Remélem az általam adott válasz elfogadható számodra.
:-)))))))))

Shanarey 2014.04.30. 23:11:56

@diggerdriver:

Nem értelmetlen hanem tapasztalatlan.

mayree 2014.04.30. 23:12:00

@Shanarey(SCO):
Csipegetik az életet, a Védákat meg csesznek tanulmányozni... Kis buták :)

blackhairlady 2014.04.30. 23:13:59

@diggerdriver: Ja, az az 1 ev kulonbseg szemtelenul sok:)

mayree 2014.04.30. 23:14:17

@Shanarey(SCO):
Ja hát az ég és föld! És biza abban voltak kemény részek...

De az igazi fosatós nekem az Alien. Még premier előtt láttuk. Na az azóta is ott van a topon, megvan a sokdévédés díszdobozos kiadás is, de egy jelenetet még mindig csukott szemmel nézek meg :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 23:16:22

@blackhair-lady:
49 évesen még ficánkoltam.
Most 50-en túl ha úgy kelek fel hogy nem fáj semmi akkor meghaltam.
:))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 23:18:26

@diggerdriver: Hmm.Hát igen, kicsit más mentalitás...Kösz.

@Shanarey(SCO): Na, ez hatalmas... :-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 23:21:01

@mayree: Haha, amikor ment az első rész a moziban, még nem engedtek be, mert nem voltan 14.Erre jól kib@$ztam velük, elolvastam könyvben.Az is fosatós volt, akkor, nekem, tizenegypár évesen... :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 23:24:39

@geegee: Egyrészt míg itt egy kanálcsere a 20tonnás gépen 15másodperc addig otthon fél óra két embernek.
Másrészt itt úgy veszik meg minden kényelmi extrával a gépeket hogy tudják hogy béremberek fognak vele dolgozni.
Egy ismeretlen embernek veszik meg a kényelmet.

mayree 2014.04.30. 23:24:58

@geegee:
:))))))
De azért csak sikerült azóta? :)
A 4. rész viszont már nem fosatós, azt láttam legkevesebbszer.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 23:32:05

Madár!

www.keptelenseg.hu/allati/csak-ovatosan-69500

Ostoba álg... :D :D Eszetlen tömpeorrú.
Én valszeg akkorát röhögtem volna, hogy megijedt volna a jószág.A pánixerű menekülés meg szült volna még ilyen "baleseteket"...
:-))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 23:34:31

@diggerdriver: Elhiszem én.A pesti Volvo buszokkal is ilyesmi történt, meg a Kombájnó villamosokkal.Szigorúan klíma nélkül, de legalább fixre zárt ablakokkal.Értelmesék odafent jól kitalálták..
:-((

@mayree: Igen, azóta már sikerült... :-)))

mayree 2014.04.30. 23:44:21

@diggerdriver:
Olvasgatom a blogod, nem semmi életút!

Értékelnéd a vibróinkat: stabil kétütemű turbódízel (többnyire Caterpillar) hajtja a hidroszivattyút, az edig a négy kereket hajtó hidromotorokat. A vibrációt keltő tömeget 1200baros hidroelektronikus rendszer mozgatja.
Persze mindez csak úgy nagyjából, nincs a közelben vbrátor technikus.
Itt van egy fotó róluk, a talp le van engedve, pihennek még:
mayree-uh-uh.blogspot.hu/2014/04/murphy-el-es-balalajkazi-tanul.html

Sütemény1975 2014.04.30. 23:48:00

@rezsöatya: szivesen megneznem egyszer, szakmaba vag :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.30. 23:50:13

@mayree:

Kétütemű?
Akkor úgy hallod mintha szét akarna pörögni közben meg alig van fordulatszáma.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.30. 23:52:40

@Papagály: Nem illik gunyolodni. :D Azert nem vagyok olyan evetemult, hogy mindent ugyanarra akarnek visszavezetni. :P Nyilvan a bunuldozes meg a gyilkossagot kivalto okok is egy-egy kulon kerdeskor.

@geegee: "www.keptelenseg.hu/allati/csak-ovatosan-69500

Ostoba álg... :D :D Eszetlen tömpeorrú.
Én valszeg akkorát röhögtem volna, hogy megijedt volna a jószág.A pánixerű menekülés meg szült volna még ilyen "baleseteket"...
:-))))))"

En meg azon rohogtem, hogy apjuk hogy osztja a vegen a hatterbol, hogy majd ha raesik a kocsijara, akkor mit fog kapni a joszag. :D

mayree 2014.04.30. 23:54:47

@diggerdriver:
Igen azt hiszem 1200-on pörögnek amikor "magas" a nyomás, vagyis nyomás alatt van a rendszer, menet közben csak duruzsolnak olyan 600-as fordulaton.

Shanarey 2014.04.30. 23:57:17

@mayree:

Remélem ismered a Babylon 5 sorozatot.

Ha nem akkor vedd meg vagy töltsd le.

mayree 2014.04.30. 23:58:24

@Shanarey(SCO):
Persze hogy ismerem, a sci-fi első helyen áll már szilvafa korom óta a könyv és film listán :)

mayree 2014.05.01. 00:01:09

@diggerdriver:
Itt munka közben láthatók, sőt videó is van asszem:
mayree-uh-uh.blogspot.hu/2012/10/vibrator.html

mayree 2014.05.01. 00:02:30

No asszem itt bedunyha lesz mert 1 óra is elmúlt és bár nem csinálunk semmit, 7 körül kelni kell :)
Jó éjt!

Shanarey 2014.05.01. 00:02:38

@mayree:

Na akkor ahogy Maugli, és az ő haveri köre mondotta volt:

"Egy vérből valók vagyunk te és én"
De azért ne vedd szó szerint.
:-)))

mayree 2014.05.01. 00:03:56

@Shanarey(SCO):
Értem én hogy villanymotor, de mi hajcsa? :)))))))
Jó éjt :)

mayree 2014.05.01. 00:05:17

Valami jó sci-fit ajánlhatnál, hátha megvan ncore-on oszt majd valamelyik éccaka letöltöm, mert nem hoztam magammal semmit :)

Shanarey 2014.05.01. 00:12:17

@mayree:
Na ez nehéz ügy, mert manapság ebben a kategóriában nem nagyon készül semmi ami jónak is mondható, nem csak Sci-Fi-nek.

Talán ez:

www.imdb.com/title/tt1517260/?ref_=nv_sr_1

Tudok linket adni ha nincs fenn az Encore-on. Na meg az sem rossz ha nem kell visszatölteni.

mayree 2014.05.01. 00:18:17

@Shanarey(SCO):
Köszi, megnéztem, fönn van múlt év augusztustól :)
Na ezt nem ismertem. Oblivion volt az utolsó amit láttam.
(Nem kell visszatöltenem, VIP vagyok ;))

Shanarey 2014.05.01. 00:40:02

@mayree:

Hát, akinek fussa.
:-)
grat.

rezsöatya 2014.05.01. 01:07:36

Kulonben meg eljen majus elseje, a munkasosztaly nagy unnepe! :DDD

Shanarey 2014.05.01. 01:11:59

@rezsöatya:

A régi szép idők, a virsli zabálás a városligetben, vagy a kamaraerdőben.
:-)))))

Azért van pár közös vonás, az akkori vonulók és a mai birka menet között, nem? Akkor is volt akinek kötelező volt a részvétel, és most is.

rezsöatya 2014.05.01. 01:19:50

@Shanarey(SCO): lehet, hogy az ido szepit ugyan, de fiatalok voltunk, tele remennyel es a jovobe vetett hittel...
[Sandor Gyorgy: "fiatalok! Tietek a jovo! (...nekunk is ezt mondtak...)]
Akik most elnek (vonulnak) Mo-on, azoknak mijuk maradt...?

Shanarey 2014.05.01. 02:03:23

@rezsöatya:

Hát, eszük nem sok az biztos.

Ha mond az valamit, hogy az anyámnak aki 73 éves lesz az idén, csak egyszer kellet elmagyaráznom, hogy a "rezsicsökkentés" mit is jelent valójában ?

mayree 2014.05.01. 06:07:22

@rezsöatya:
Éljen május másodika is - ahogy Hofi mondta :)

rezsöatya 2014.05.01. 06:19:03

@mayree: ok, de elobb eljunk egy kicsit ma is... holnap aztan tovabbgondoljuk...! :-)))

2014.05.01. 06:23:50

@mayree: @blackhair-lady: Szóval én már a sötét Afrikában vagyok?? Valaki mondhatta volna DD Érzem, különben, küzdök az elemekkel, úgymint víz, áram, klíma, most éppen a net van soron. tegnap sikerült a netesekkel összekapcsolódnom és a a nagyon udvarias (nem) stílusommal sikerült elérni hogy ma van net. Kérdés mikor megy el, akkor jön a tartalék.
A poszthoz: klappol igazi mazochista, de szimpatikus. Jól állja a földbedöngölést.
Örülök hogy szakmabeli "ismerősök" összetalálkoztak.
Már el is ment a net, váltok a másikra. Elkiabáltam.

2014.05.01. 06:25:19

@Turchi: helyesírási hibák, bocs, korán van meg a méreg még hat

mayree 2014.05.01. 06:41:25

@rezsöatya:
Egyetértek :)
Találtam virslit a hűtőben :D

mayree 2014.05.01. 06:45:12

@Turchi:
:)))))))))))
A helyi népek bőrszínére utalt a lady, szerintem :)

Damoklész netkardja felettünk is lóg, de jobb nem beszélni ilyenekről mert azzal is teremtünk, tudod :)

lüke 2014.05.01. 08:38:20

Mennyit fiezetnek ez itt a kérdés?....?
Jobb -e a száz ezres minimál bér, itt honi JÓ körülmények közt?(megj. az amazon színvonala az utóbbi időben sokat romlott )

2014.05.01. 10:59:31

@mayree: Itt már lesújtott akard, nincs net megint , mobilon vagyok

2014.05.01. 11:01:22

@Turchi: akard=a kard, de akarom is DD

blackhairlady 2014.05.01. 15:07:17

@Turchi: @mayree: Gondoltam en mindenre abbol amit eddig Turchitol olvastam, nem csak a borszinre:))) Nekem, tudatlannak, aki csak Egiptomig es Tuneziaig jutott, az mar a sotet afrika. Csaxolok Turchi, hatha meg nem keso:))))

blackhairlady 2014.05.01. 15:07:57

@Turchi: Tehat az Internet az otodik elem a 21. szazadban?:DDD

akapitalizmusbaromsag 2014.05.22. 21:59:12

Ezt itthon is átélhetted volna, nem kellett volna németországig menekülni te low :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása